10/23/16 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Печеливши и губещи от поевтиняването на британския паунд

 Британският паунд се срина до рекорден минимум от вота около Brexit насам. Дали това е добра или лоша новина? Зависи кой питате, коментира Bloomberg.

Ефектите от обезценяването започват да настигат икономиката, като вече се отразяват на компании, потребители, инвеститори, чуждестранни туристи, по прости и сложни начини, в краткосрочен и дългосрочен план. Много неща ще зависят от това колко още ще продължи да поевтинява паундът и колко дълго.

Победителите

Британските износители

Стоките на компаниите, които имат големи продажби извън страната, са станали по-евтини за чуждестранните потребители.. Британските производители на джин и компании като Burberryсъс сигурност празнуват заради този факт. Производителят на емблематичния тренчкот всъщност наскоро разкри доста добър ръст на печалбата заради влиянието на паунда.

През септември показателят за производствената активност отчете най-силните си стойности от юни 2014 г. благодарение на тласъка върху износа вследствие на валутните ефекти.

Поевтиняването на паунда означава, че износът и печалбата от британски инвестиции в чужбина ще струват повече, компенсирайки зависимостта на Великобритания от чужди стоки икапитал. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват дефицитът по текущата сметка, който е около рекордните 7% от БВП, да се понижи се до 3,9% до средата на 2017 г. Английската централна банка пък очаква той да намалее наполовина през следващите три години.

Пазарите се оказаха със свален гард след негативния вот на 23 юни, но след първоначалите разпродажби индексът FTSE 100 се вдигна с почти 20% до рекордно високи стойности. Това означава, че инвеститорите са постигнали неочаквана печалба благодарение на обменния курс.

Това обаче важи само за местните трейдъри. Чуждестранните, които притежават над половината от британския фондов пазар, ще отчетат загуби тази година.

За туристите, които обменят чуждата си валута в паундове, усещането е сякаш всички магазини във Великобритания внезапно са обявили разпродажби. Безмитните разходи на посетителите са нараснали с 37% през август спрямо миналата година.

Картината обаче може би няма да е толкова розова в бъдеще. Eurostar International, която управлява влаковете между Лондон и континентална Европа, каза във вторник, че ще съкрати работни места и ще намали честотата на влаковете заради по-слабото търсене от референдума насам.

Поевтиняването на паунда вероятно ще засили инфлацията до 2,2% средно през следващата година от реално нула през 2015 г., сочи последното проучване на Bloomberg. Това означава, че парите на потребителите ще струват все по-малко и по-малко. Ръстът на потребителските цени вече се вдигна до 1% през септември – най-високото ниво от почти две години. Перспективите са за допълнително повишаване, както показа последният спор между търговската верига Тesco и Unilever по предложеното увеличаване на цените.

В същото време показателят на потребителското доверие остава на отрицателна територия за шести пореден месец през септември. Това са лоши новини за икономика, която разчита толкова много на потреблението, каквато е Великобритания.

Цените на материалите за производство – включително суровини, вносни части и оборудване и други разходи, нарастват със 7,2% годишно през септември, показват официалните данни. Това означава, че компаниите трябва да избират между това да намалят маржовете си на печалба или да ударят потребителите с по-високи цени. Това се отнася най-вече за британски компании, които имат валутни защити, например търговецът на дребно Sports Direct, чиито загуби, свързани с хеджиране, може да достигнат 43 млн. долара. Друга верига – Next, вече предупреди, че продажбите през следващата година ще пострадат заради ръста на разходите за снабдяване, деномирани в долари.

Подобно на потребителите, ударени от забързващата се инфлация, покупателната сила на вложителите ще намалее, независимо дали планират да си вземат парите, или да диверсифицират в активи, които не са деномирани в паундове. Междувременно лихвените проценти вероятно ще останат на рекордно ниски нива, след като Английската централна банка намали лихвите през август и подсказа, че може да има още облекчаване.

Британците, които планират почивка в Испания например, може да бъдат лошо изненадани, когато отидат там и трябва да обменят парите си на летището или да ги изтеглят от чужд банкомат. От референдума насам паундът е изгубил между 10% и 18% спрямо валутите на петте най-посещавани от британски туристи дестинации.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване