Лагера на Тръмп: Изоставаме от Клинтън

http://www.mediapool.bg/lagera-na-tramp-izostavame-ot-klintan-news255577.html

Шефката на кампанията на Доналд Тръмп - Келиан Конуей, призна, че републиканският кандидат за Белия дом изостава зад съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, съобщи Ройтерс.   Конуей каза, че Клинтън има "огромни предимства", включително финансови, които са й дали възможност да похарчи милиони за телевизионна реклама преди изборите на 8 ноември.   "Изоставаме", каза Конуей в предаването на Ен Би Си "Среща с печата" и добави, че предизборният екип на Тръмп ще положи усилия да привлече избирателите, които все още не са решили за кого ще гласуват, но и не са готови да подкрепят Клинтън.   В последния дебат миналата седмица с Клинтън Тръмп атакува един от устоите на американската демокрация, като отказа да се ангажира, че ще признае резултата от изборите. А по-късно каза, че ще признае резултата от изборите, но ако ги спечели.   Хилари Клинтън веднага заклейми отказа на съперника си да признае резултата от изборите и призова избирателите да се възползват от възможността за ранно гласуване и да подадат гласа си възможно най-бързо.    "Той отказа да заяви, че ще уважи резултата от тези избори и това е заплаха за демокрацията. Мирният преход на властта е едно от нещата, които правят Америка да бъде Америка", каза тя пред около 3500 души на митинг в Роли, в щата Северна Каролина.    "Отсега до 5 ноември вие можете да гласувате предварително навсякъде в страната".   Синът на Доналд Тръмп - Ерик, каза вчера, че баща му ще приеме стопроцентово резултата от изборите, ако те са честни. "Според мен баща ми казва: "Искам честни избори". Ако резултатът е честен, той абсолютно ще го приеме. Това е съвсем сигурно", добави Ерик Тръмп пред телевизия Ей Би Си.

Евгени Георгиев 10 г. живее с донорско сърце

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830183

Евгени Георгиев 10 г. живее с донорско сърце Една година и половина живях с изкуствено сърце. Това бе живот на ток. Господ даде късмет да се случи донорско сърце и сменихме изкуственото. Вече 10 г. живея с новото сърце, разказа пред Би Ти Ви Евгени Георгиев. Той е бил опериран от проф. Генчо Начев. "Няма място за страх в тази ситуация, по-скоро се вълнувах", коментира лекарят.

Борисов: Цецка Цачева ще спечели, защото е класи над другите кандидати

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830188

Борисов: Цецка Цачева ще спечели, защото е класи над другите кандидатиЦецка Цачева ще спечели изборите, защото е класи над другите кандидати. Това заяви Бойко Борисов пред Нова тв. Ивайло Калфин ми е бил вицепремиер, Трайчо Трайков - министър, Радев - главнокомандващ на военно-въздушните сили, познавам ги много добре, Цецка Цачева е класи над тях, каза Борисов. С този аргумент той поясни защо няма да му се наложи да

Последно сбогом с волейболния доайен Кольо Диманов днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616648

Погребението на видния пловдивски волейболен деятел Никола Диманов ще се състои днес на Централните гробища. Всички, които желаят да си вземат последно сбогом с обичания от всички Кольо Диманов, ще могат да се поклонят от 12:00 в църквата на гробищния парк. Доайенът на пловдивския женски волейбол Никола Диманов почина в петък на 69 години. Обичаният от всички волейболен треньор загуби битката с рака, след като бе спечелил много битки на волейболното игрище. Завършил ВИФ (днешното НСА), Кольо Диманов беше всепризнат капацитет във волейболната иг...

Правителството отваря врата за безконтролно харчене

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravitelstvoto-otvaria-vrata-za-bezkontrolno-harchene-6060449

Според новите текстове министърът на отбраната ще преценява кога да няма конкурс поради спецификата на информацията

„Газпром“ с рекорд на доставките за Европа

http://econ.bg/Новини/-Газпром-с-рекорд-на-доставките-за-Европа_l.a_i.730984_at.1.html

През изтеклата седмица „Газпром“ постави поредния рекорд в доставките на природен газ в Европа, като те достигнаха 590 милиона кубически метра в...

При катастрофа на автобус в Калифорния загинаха 13 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/24/2849581_pri_katastrofa_na_avtobus_v_kaliforniia_zaginaha_13/?ref=rss


Сблъсък между туристически автобус и камион близо до Палм Спрингс, в щата Калифорния причини смъртта на 13 души, а 31 са ранени, предаде "Ройтерс". Рейсът е пътувал към намиращия се на 160 км източно от мястото на инцидента Лос Анджелис.

Автобусът се е ударил в задната част на камиона и каросерията е била силно деформирана, поради което спасителните екипи много трудно успели да извадят пътниците. Шофьорът не е пострадал, посочва ДПА.

Екип на Националното управление за...

При катастрофа на автобус в Калифорния загинаха 31 души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/24/2849581_pri_katastrofa_na_avtobus_v_kaliforniia_zaginaha_31/?ref=rss


Сблъсък между туристически автобус и камион близо до Палм Спрингс, в щата Калифорния причини смъртта на 13 души, а 31 са ранени, предаде "Ройтерс". Рейсът е пътувал към намиращия се на 160 км източно от мястото на инцидента Лос Анджелис.

Автобусът се е ударил в задната част на камиона и каросерията е била силно деформирана, поради което спасителните екипи много трудно успели да извадят пътниците. Шофьорът не е пострадал, посочва ДПА.

Екип на Националното управление за...

Трябва ли да се радваме, когато отчетите "задминават" оценките?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/triabva-li-da-se-radvame-kogato-otchetite-zadminavat-ocenkite-226833/

Наблюдава се тенденция, при която анализаторите започват с високи прогнози за финансовите резултати, които после понижават

Чужд вид рак влязъл у нас, заплашва местните видове (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616647

Нов инвазивен чужд вид - наречен шипобузест рак, е открит у нас от учени от БАН, съобщи екоминистерството. Шипобузест рак, черно дънно сомче и китайски поспаланко - тези интересни названия са имената в превод на български на три инвазивни чужди вида, открити на територията на България от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Учени алармират за инвазия на калинки по света Американският шипобузест рак е абсолютно нов вид за България, ...

Стотици мигранти бяха превозени от лагера край Кале

http://www.mediapool.bg/stotitsi-migranti-byaha-prevozeni-ot-lagera-krai-kale-news255576.html

Седемстотин мигранти бяха изведени към обедните часове на днешния ден от импровизирания лагер край френския град Кале, "Джунглата". Това стана със 17 автобуса, които ще ги откарат към центрове в цяла Франция, заяви министерството на вътрешните работи в Париж, цитирано от ДПА. Там много от мигрантите - които са от Судан, Афганистан, Еритрея и други страни - ще подадат молби за убежище. Повечето от центровете за настаняване са в Южна Франция, далеч от северния пристанищен град Кале, където много хора лагеруват в импровизирани подслони с надеждата да прекосят Ламанша и да отидат във Великобритания. Регионалният префект Фабиен Бучо каза, че в понеделник общо 60 автобуса трябва да извозят 2000 мигранти. Значителна част от тези, които все още се намират в "Джунглата", продължават твърдо да отказват да се преместят оттам въпреки започналите днес действия за извеждане на обитателите на лагера, заявиха представители на неправителствени организации, подпомагащи мигрантите в Кале. "Към момента всичко минава добре, защото сега извозват хора, които с нетърпение чакаха да напуснат лагера", каза Кристиан Саломе, представител на асоциацията "Приют за мигранти". Той посочи, че сериозните трудности може да възникнат след няколко дни, когато заминат тези, които доброволно напускат лагера, и дойде редът на другите, които отказват да го направят.

Сблъсъци между полиция и мигранти във френския лагер ”Джунглата”

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-politsiya-i-migranti-vav-frenskiya-lager-dzhunglata-news255576.html

Френската полиция разпръсна със сълзотворен газ мигранти от бежанския лагер "Джунглата" в Кале, който предстои да бъде разтурен, съобщи Асошиейтед прес.    Лагерът се превърна в символ на неспособността на Европа да приеме и настани мигрантите, прииждащи от Близкия изток и Африка.   Снощи станаха сблъсъци между мигранти и полицаи в лагера. Граната със сълзотворен газ падна в контейнер за боклук, който се запали, съобщи Франс прес.    От днес започва евакуация на мигрантите, които ще бъдат отведени с автобуси в приемни центрове.   Властите съобщиха, че полицейското присъствие в района ще бъде засилено през цялата седмица, докато бъде премахнат лагерът. Възможно е активисти на ултралявото движение "Без граници" (No Border) да се опитат да попречат на евакуацията, добавя АП. 

Христо Иванов: Ключът е в Цацаров, но той е сложен, за да не го пъхне в ключалката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849572_hristo_ivanov_kljuchut_e_v_cacarov_no_toi_e_slojen_za/?ref=rss


Бившият правосъден министър Христо Иванов смята, че позициите в следващия Висш съдебен съвет, както и поста председател на Върховния администативен съд "са на масата" и ще бъдат договорени.
"Тези, които ще направят договорката, няма да допуснат грешката на Фидосова във ВСС да влязат прилични хора. Шест човека са в момента и водят много тежка война", заяви Иванов пред Би Ай Ти в неделя вечерта.

По думите му тези хора, които са опозиция, трябва да бъдат подкрепени. Според Иванов...

Полицията хвана 40 мигранти в гора край Карнобат

http://offnews.bg/news/n_1/n_638363.html

Полицията откри 40 бежанци скрити в гора в землището на карнобатското село Детелина. Мигрантите са били24 мъже и жени и 16 деца, всички от Ирак. В близост до мястото, където са открити 40 човека, е намерен и лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 34 годишния Б.А. от София и товарен автомобил със софийска регистрация, управляван от 44 годишния Ц.Д. от София. И двамата са криминални проявени.

Св. мчк Арета. Св. Богородица "Всех скорбящих радост"

http://www.cross.bg/bogoroditza-vsichki-skorbyashtih-1523548.html

/КРОСС/ На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост".  История на Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Радост за всички скърбящи" (Всех скорбящих радость) Какво утешение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост. Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род, породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по висша от всички ангели и архангели и по- почитана от всички твари. Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни... Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха. Храм Св. ап. Андрей Първозваний на човешките страдания. Ангелите сочат към Света Богородица

Преглед на печата - 24 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334098

Ставащото в управляващата коалиция е сред актуалните теми на вестниците в понеделник. "Министърът на отбраната Николай Ненчев увери, че в правителството няма проблеми и не се усеща разделение между министрите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Делото срещу гръцкия студент, помел ученичка на спирка в Пловдив, отново в съда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616645

Делото срещу Христос Боскос и Васил Калев влиза отново в съда в Пловдив. Заседанието е от 10,30 часа в Апелативния съд в града под тепетата. Двамата мъже са признати за виновни в това, че на 19.05.2014 г. при управление на моторни превозни средства, по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили средна телесна повреда на ученичката Кагерина Матеева. Тежката катастрофа стана на автобусната спирка на моста на Герджика. Делото е образувано по искане на Главния прокурор на Република България за възобновяване на въззивн...

Преглед на икономическите теми в печата, 24 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-24-октомври_l.a_i.730982_at.1.html

"Bpъзвaт c инфлaциятa минимaлнaтa зaплaтa" Cĸaчa нa 460 oт янyapи 2017 г., пeнcиятa нaгope c 2,4 нa cтo oт юли Изчиcлявaнeтo нa минимaлнaтa...

Спорт по тв днес: 1 мач, волейбол, тенис, снукър и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/5829447

Спорт по тв днес: 1 мач, волейбол, тенис, снукър и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Блъскаш ученичка и се измъкваш леко. Докога?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5829281

Блъскаш  ученичка и се измъкваш леко. Докога?Ще получи ли потрошената Кари справедливост след намесата на Цацаров ЕДИН гръцки студент, потрошил на спирка в Пловдив ученичка, излезе сух от правосъдието. Христо Боскос се размина само с 5000 лева глоба. Другият виновник за инцидента Васил Калев се отърва с 2500 лв. Вълна от протести и буря в социалните мрежи предизвикаха наказанията на

Депутат пита Кунева как така има пари за стипендии само за роми

https://www.actualno.com/education/deputat-pita-kuneva-kak-taka-ima-pari-za-stipendii-samo-za-romi-news_570553.html

1200 стипендии от по 30 евро за всеки ученик от ромски произход, който успее да завърши средно образование. Това предвиждат параметрите на проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", който се финансира от Ромския образователен фонд и Минис

Националисти, начело с Перата, готвят погром над бежанци след концерта на Слави Трифонов

http://offnews.bg/news/n_1/n_638361.html

Ловецът на бежанци Петър Низамов - Перата организира антиемигрантска акция в София веднага след концерта на шоумена Слави Трифонов в петък. Това стана ясно от негов пост във фейсбук. Перата твърди, че след концерта се очаквали организирани нападения от мигранти срещу жени по подобие на тези в Кьолн, Хамбург, Стокхолм и Осло. Гражданските патрули трябвало да действат бързо, защото "милицията, няма да опази нашите жени и дъщери по директива от ЕС и ще толерира изнасилвачите", обявява в призива си ловецът на мигранти. "Нали няма да допуснем нашите жени да бъдат изнасилвани по площадите", продължава още националистическата провокация. Ето и пълния текст на призива на Перата със запазен оригинален правопис и пунктоация:  ВАЖНО ! До всички граждански патрули и истински българи. На концерта в София на 29.10.2016г. на Слави Трифонов и след него се очакват организирани нападения от мигранти и бежанци срещу жени , както на Нова година и след това на мизикалните фестивали в Швеция и Германия. Имаме информация, че такива нападения са планирани към групи жени след концерта в околните улички до Орлов мост. Тъй като знаем, че нашата милиция, няма да опази нашите жени и дъщери по директива от ЕС и ще толерира изнасилвачите . ЗА ТОВА ! ОРГАНИЗИРАМ АКЦИЯ ПО ОХРАНА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПО ВРЕМЕ И СЛЕД КОНЦЕРТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ В РАЙОНА ОКОЛО ОРЛОВ МОСТ С ЦЕЛ ЗАПАЗВАНЕТО НА ЖИВОТА, ЧЕСТТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ. Моля всеки истински българин да се включи в мероприятието. Нали няма да допуснем нашите жени да бъдат изнасилвани по площадите както в Кьолн, Хамбург, Стокхолм, Осло и т.н. Да живее България Смърт за предателите !!!

Властите в Турция задържаха роднини на Гюлен

http://www.mediapool.bg/vlastite-v-turtsiya-zadarzhaha-rodnini-na-gyulen-news255575.html

Властите в Турция са арестували племенник и племенница на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в рамките на разследването на дейността на неговата организация, съобщи вестник "Хюриет".   Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен са задържани в Измир по подозрение за участие в дейността на организацията, както и за използване на компютърната програма Байлок за шифроване на данни.    Според турското разузнаване тази програма е била използвана от превратаджиите при опита за метеж в нощта на 16 юли.   По-рано турските власти задържаха брата на Гюлен -Кутбетин Гюлен и племенницата му Емине.   Според Анкара организацията на Гюлен е организирала неуспешния опит за преврат срещу режима на Ердоган. Проповедникът се намира в САЩ и Анкара настоява за връщането му. След опита за преврат бяха арестурани и уволнени десетки хиляди военни, полицаи, магистрати, учители и други. 

Бойко Пенков: Готвим приложение, с което пациентите ще могат да подават сигнали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830172

Бойко Пенков: Готвим приложение, с което пациентите ще могат да подават сигналиНещата ще се подобрят, когато изцяло навлезе пръстовият отпечатък. Това каза в "Денят започва" по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той допълни, че се подготвя мобилно приложение за по-лесен контрол на хоспитализациите и подкани пациентите да подават сигнали към НЗОК. "Готви се приложение,

В Турция са арестувани племеник и племенница на Фетхуллах Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/24/2849577_v_turciia_sa_arestuvani_plemenik_i_plemennica_na/?ref=rss


Властите в Турция са задържали вчера племенник и племенница на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Това е станало в рамките на разследването на дейността на терористичната организация на фетхулахистите (ФЕТО), съобщи вестник "Хюриет", цитиран от БТА.

Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен са обвинени и за използване на програмата Байлок (Bylock) за шифроване на данни. Според турското разузнаване тази програма е била използвана от превратаджиите при опита за метеж в нощта на 16 юли. По-рано...

Обработват шахтите и деретата във Варна срещу гризачи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616646

Есенната дератизация на каналните шахти и дерета във Варна стартира от днес. Третиранията срещу гризачи ще започнат от квартал "Аспарухово". До края на годината във всички райони ще бъдат обработени общо 11 339 шахти и 616 дка дерета. Ще се използват препарати на антикоагулантна основа със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за безопасност. Третиранията ще се извършват при подходящи климатични условия и стриктно спазване на условията за безопасно приложение на биоциди.   График на дейностите: Район...

Дано бог ни запази от чужди държави!

http://www.cross.bg/durzhavi-hvurchite-dano-1523547.html

/КРОСС/ "Дано бог ни запази от чужди държави! Какво биха казали чуждите държави: Нямате ли си вие държава да хвърчите из нея, ами сте се юрнали, ще кажат, да хвърчите по нашите държави!" Из "Опит за летене", Йордан Радичков  

Облачно, но топло в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616644

В понеделник над Източна БЪлгария ще има променлива облачност, по-често значителна. Почти без валежи. Сутринта на места ще е мъгливо. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще между 14 и 19 градуса, за Варна - около 17 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода - между 16 и 18 градуса....

Тотална изненада на изборите в Литва

https://www.actualno.com/europe/totalna-iznenada-na-izborite-v-litva-news_570548.html

Центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените, която досега имаше само един депутат в парламента, спечели изборите в Литва на втория кръг в неделя (23 октомври). Това се оценява от наблюдателите като изненада, тъй като Литовският съюз на селяните и зелените изпр

24 октомври в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-shartr-1523546.html

/КРОСС/ 439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство.1071 г. - Михаил VII Дука става император на Византия.1260 г. - Катедралата Нотр Дам дьо Шартр в Шартр, Франция, е осветена в присъствието на крал Луи IX.1648 г. - Подписан е Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.1795 г. - Полско-литовската държава Жечпосполита е окончателно разделена между Австрия, Прусия и Русия.1851 г. - Английският астроном Уилям Ласел открива Ариел и Умбриел - естествени спътници на Уран.1857 г. - Основан е ФК Шефилд, най-старият футболен клуб в света.1859 г. - Английският кораб Роял Чартър попада на подводни скали недалеч от Ливърпул и потъва - загиват 465 души.1872 г. - След Арабаконашкия обир турската полиция арестува Димитър Общи.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): след Битката при Горни Дъбник, Плевен е напълно обсаден от руската армия.1885 г. - В Цариград е свикана конференция на Великите сили по източнорумелийския въпрос.1902 г. - При изригване на вулкана Санта Мария в Гватемала загиват около 6 000 души.1912 г. - Балканска война: Лозенградската операция завършва с победа за България.1912 г. - Балканска война: битката при Куманово завършва с победа за Сърбия.1920 г. - В Канада е въведен сух режим.1929 г. - Голямата депресия: Нюйоркската фондова борса се срива на 24 октомври, черния четвъртък, което довежда до серия от банкрути и предизвиква световна рецесия.1935 г. - Италия напада Етиопия.1944 г

Арестуваха племенниците на Гюлен по подозрение за преврата

http://offnews.bg/news/n_1/n_638362.html

Властите в Турция задържаха племенниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Той е сочен за отговорен за опита за преврат в Турция. Двамата племенници  - Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен - са арестувани в Измир с мотиви, че участват в Терористичната организация на фетхулахистите, както и в използване на програма за шифроване на данни. Според турските спецслужби племенниците на Гюлен са използвали програма за организиране на преврата от месец юли. Освен тях, турските власти задържаха по-рано и племенницата на проповедника, както и брата на Гюлен. Самият Гюлен е в САЩ, откоято Турция изисква спешната му екстрадация, за да бъде съден в страната си.

Синдикатите отказват преговори за минималната работна заплата

http://www.mediapool.bg/sindikatite-otkazvat-pregovori-za-minimalnata-rabotna-zaplata-news255574.html

КНСБ и КТ "Подкрепа“ няма да се отзоват на отправената към тях покана от работодалетските организации да преговарят днес за минималната работна заплата, съобщи БНР.   Държавата предлага повишаване на заплатата с 9 процента до 460 лева през 2017 година.   Работодателите оспорват планирания ръст и предлагат в спешни преговори с профсъюзите да се изработи механизъм за минималното възнаграждение, който пък държавата да въведе от следващата година.   КНСБ и КТ  "Подкрепа“ припомнят, че още през тази пролет са внесли в подкомисията по доходите към Тристранния съвет своето предложение как да се определя минималната заплата. Част от бизнеса също има внесени предложения, но в Тристранния съвет темата все още не е разглеждана.   Вчера пред БНР министър Зорница Русинова коментира, че държавата не смята да преразгледа предложението за минималната заплата от 460 лева през 2017-та година.

Тройно убийство шокира Аржентина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616643

Инструктор по бойни изкуства уби бившата си приятелка, сестра й и баба им в Аржентина. Това разтърси допълнително страната, залята от масови протести срещу брутална серия от убийства на жени. Въоръженият с пистолет и нож 30-годишен мъж нахлул в дома на бившата си приятелка в западния град Годой Крус, убивайки трите жени и тежко ранявайки седеммесечно момиченце и 11-годишно момче, съобщиха следователи. След това мъжът отворил притока на газ в дома и поставил запалена свещ, но полицаите пристигнали преди да газът да се възпламени, съобщи мини...

Облачно и мъгливо време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5830165

Облачно и мъгливо време днесДнес над страната ще преобладава облачно и мъгливо време. На места ще ръми. Временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около и след обяд, а над припланинските райони ще има и разкъсвания на облачността. Ще духа слаб в Източна България до умерен североизточен вятър. Съществена промяна на температурите не се очаква и максималните ще

"Историята на любимите ни песни: "Beautiful Day" - U2

https://www.actualno.com/music/istorijata-na-lubimite-ni-pesni-beautiful-day-u2-news_570531.html

В последната година на 20-ти век Боно от U2 участва активно в кампания, наречена Jubilee 2000. Целта на проекта е да бъдат убедени водещите държави, че в началото на новото хилядолетие трябва да опростят дълговете на страните от третия свят. Смята се, че този опит е станал главна при

Радарите за превишена скорост днес - 24 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=334092

Служители на пътната полиция ще следят днес - 24 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул. "Вл. Варненчик" – срещу ЛИДЛ 21:40ч.-23:10ч.

Честит празник на...

http://www.cross.bg/predsedatel-depytat-prof-1523545.html

/КРОСС/ Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители, главен изпълнителен директор и председател на СД на "София Франс Ауто"Андрей Иванов, общински съветник в СОС Проф. Борис Гондов, художник и скулпторВалери Жаблянов, депутат в 43-ото НСВладимир Пенев, актьор Георги Милчев-Годжи, музикант в "Ку-Ку бенд" Дарина Янева, художничка Екатерина Михайлова, юрист, бивш депутат Илияна Йотова, евродепутат Проф. Михаил Мирчев, социолог, председател на агенция АССА-M Петър Стойчев, световен шампион по плувен маратон    

Седмицата започва с облаци и температури до 19 градуса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849531_sedmicata_zapochva_s_oblaci_i_temperaturi_do_19_gradusa/?ref=rss


В първия работен ден от седмицата над страната ще преобладава облачно и мъгливо време, с максимални температури до 19 градуса, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около и след обяд, а над планинските райони ще има и разкъсвания на облачността. Ще духа слаб в Източна България до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, максималните –...

Берлин: Заплахата от разпадане на ЕС е реална

http://www.mediapool.bg/berlin-zaplahata-ot-razpadane-na-es-e-realna-news255573.html

Има реална заплаха от разпадане на Европейския съюз /ЕС/, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред вестник "Зюддойче цайтунг":   Финансовата криза, бежанската вълна в Европа и шокът от британския референдум предизвикаха сериозно сътресение в Европейския съюз, казва Щайнмайер.   Събитията от последните години, през които все повече страни в ЕС поставят под въпрос политиката на Брюксел, показаха, че политическите реалности, които мнозина смятаха за установени, сега са под съмнение, смята германският първи дипломат:   Дори най-заклетите привърженици на Европа са наясно, че трябва да убедим хората отново, казва Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА.  

Синдикати и работодатели обсъждат минимална работна заплата от 460 лв.

http://www.cross.bg/zaplata-minimalnata-godina-1523544.html

/КРОСС/ Асоциацията на индустриалния капитал Българската стопанска камара и търговско-промишлената палата канят синдикатите КНСБ и "Подкрепа" за консултации по механизма за определяне на минималната работна заплата, както и за размера й през 2017 г. В поканата за консултациите се посочва, че в бюджетните закони за следващата година се предвижда минималната работна заплата да е 460 лв. Размерът в момента е 420 лв. Работодателите подчертават, че този размер не е консултиран с тях. Според работодателските организации ръст с 9.5% не почива на обективни икономически съображения. Работодателските организации ще очакват своите социални партньори днес или в сряда. Увеличаването на минималната заплата от следващата година на 460 лева беше обявено през април в средносрочната бюджетна прогноза, приета от правителството. Намерението е този размер да бъде запазен през 2018 и 2019 година.  

Обвиниха президента на Венецуела Николас Мадуро в държавен преврат (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616642

Венецуелският парламент, в който опозицията има мнозинство, обвини режима на президента Николас Мадуро, че е извършил държавен преврат, прекъсвайки процеса за свикване на референдум за отстраняване на президента от власт, предаде Франс прес. Миналия месец Мадуро заяви, че е предотвратен преврат Националното събрание прие резолюция, в която обяви, че конституционният ред е нарушен и режимът на Николас Мадуро е извършил държавен преврат. Така ...

Миро и неговата луда гръцка сватба (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5830157

Миро и неговата луда гръцка сватба (видео)Миро е автор и изпълнител на едни от най-красивите български любовни песни. Любовта не подмина и него и от няколко месеца е щастливо женен за дългогодишната си приятелка. Двамата се венчаха далеч от медиите на гръцки остров. Два месеца по-късно обаче двойката е разделена. Миро си е в България, а Елица - във Великобритания, където има свой бизнес.

И днес остава топло

http://offnews.bg/news/n_1/n_638360.html

И днес температурите ще останат сравнително високи, времето ще е топло и приятно. Повече облаци ще има над Източна България, но дневните температури ще бъдат сравнително високи – между 15 и 20 градуса, за София около 17 градуса. Застудяване и валежи се очаква да започнат в сряда. След това обаче от събота обаче циганското лято отново ще се върне, обещават синоптиците.

САЩ нямат основание да се представят като победители във войната срещу терора

http://svetoven.pogled.info/news/78499/sasht-nyamat-osnovanie-da-se-predstavyat-kato-pobediteli-vav-voinata-sreshtu-terora

/Поглед.инфо/ Руският ВМФ се отправя към бреговете на Сирия, а в САЩ приближават президентски избори. Два града в Близкия изток, Алепо и Мосул, са във фокуса на международната общност - но ако действията на Русия, за да унищожат терористите, в първия случай се обявява като агресия и варварство, то подготовката на американците за второто нападение се нарича освобождение. Въпреки това, дори и на Запад, такава пропаганда е все по-малко и по-малко ефективна./Рус.ез./

Комитетът за разбирателство ще вземе решение за СЕТА

http://www.cross.bg/belgiya-valoniya-mishel-1523543.html

/КРОСС/ Европейският съюз /ЕС/ и Канада ще решават днес дали в четвъртък да се проведе планираната среща на върха за подписване на търговското споразумение СЕТА, предава Франс прес. Подписването на споразумението се блокира от ветото, наложено от белгийската провинция Валония. Заради възраженията на Валония, днес в Белгия се събира Комитетът за разбирателство - съвещателен орган между 5-те регионални правителства и федералната власт на страната. В късния следобед премиерът на Белгия Шарл Мишел ще уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск за резултатите от заседанието на Комитета. В случай, че Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ЕС-Канада ще бъде отложена. Вчера Европейската комисия /ЕК/ е изпратила на ръководителя на правителството на Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите - една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението с Канада.  

Коя е тази секси половинка и очарователна брюнетка

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/koia-e-tazi-seksi-polovinka-i-ocharovatelna-briunetka-6060396

Тя е актриса, модел и половинка на състезателя на "Грийн Бей Пакърс" - Аарон Роджърс. Името ѝ е Оливия Мън

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1523541.html

/КРОСС***София. В 09.00 часа в резиденция „Бояна", вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще открие конференция по „Еразъм плюс", на която ще бъдат представени две проучвания във връзка с прилагането на програмата в България. ***София.От 11.00 часа в зала 702 в АПИ, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще представят отчет за извършените ремонти през строителния сезон и готовността и предприетите мерки от страна на АПИ за зимното поддържане на републиканските пътища. ***София. В 12.00 часа в Министерство на образованието и науката, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще се срещне с родителски организации във връзка със здравословното хранене в училище. В 13.00 часа се очаква да бъдат направени изявления пред медиите. ***София.От 09.00 часа 16-ти състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Стефан Г., Николай Х., Петър П., Бане М. и Георги Г., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 6-ти състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Михаил П., Персин П., Върбан Б., Матей Т., Пламен К., Красимир С. и Ангел Р., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09

Акценти в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/izborite-zhivo-gost-1523542.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Тревожна статистика. Защо гимназистите ни са на първите места по употреба на анаболи. И още - как наръчници за родители ще възпитават децата на правилни навициТема: Здравеопазване под прицел. Докога болниците ще хоспитализират пациенти за изследвания, които не изискват болничен престой и как системата за пръстови отпечатъци ще работи в в полза на пациента и за по-добрия отчет на системата. Гост е заместник-министър Бойко Пенков.Тема: Битката за „Дондуков" 2 - идеи и аргументи в надпреварата. Гост е Съби Събев - кандидат за вицепрезидент на „Реформаторския блок"Тема: Организация за изборите в аванс. За стабилността на управлението и коалиционната политика. Говори вицепремиерът Томислав Дончев.Тема: Гробницата край Свещари. Кой е погребан в свещарската гробница. 35 години от откриването и 30 от признаването й от Юнеско за световно културно наследство. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Нови трусове в съдебната власт. Защо висши магистрати се обвиняват в корупция? Калин Калпакчиев и Соня Найденова от ВССТема: За чудото на донорството. Професор Генчо Начев и д-р Марияна Симеонова за лекарите, които дават втори шансТема: На живо: бистричани отново на бунт срещу имотните измами за милиони. Кой е Славин Апостолов;Тема: Безопасни ли са асансьорите и колко струват задължителните аварийни телефони?Тема: Ева напуска фермата

Спасиха самоубиец, гръмнал се в главата

https://www.24chasa.bg/region/article/5829141

Спасиха самоубиец, гръмнал се в главата63-годишен пловдивчанин, който направил опит да се самоубие, е спасен в университетската болница "Св. Георги". След двумесечна борба за живота му той е бил изписан в добро здравословно състояние. На 5 септември т.г. мъжът стрелял в главата си с въздушна пушка, заредена със сачми. В здравното заведение бил приет в кома,

Най-важното от Варна във вчерашния - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334093

"Жива библиотека" започва във Варна "Жива библиотека" с участието на известни личности от неправителствения сектор, бизнеса и медиите в България ще се проведе в периода от утре - 24 октомври до 28 октомври край Варна, научи Moreto.

Мъск иска стотици роботи-миньори на Марс

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/mysk-iska-stotici-roboti-miniori-na-mars-6060447

Предприемачът Илон Мъск обяви още подробности за амбициозния си план да колонизира Марс

Затварянето на мигрантския лагер заля Кале с насилие

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/zatvarianeto-na-migrantskiia-lager-zalia-kale-s-nasilie-6060448

Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите имигранти, които отвърнаха, хвърляйки камъни

Мигранти замеряха полицаи с камъни в "Джунглата" в Кале (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616641

Френската полиция разпръсна снощи със сълзотворен газ мигранти от бежанския лагер "Джунглата" в Кале, който предстои да бъде разтурен, предаде Асошиейтед прес. Лагерът се превърна в символ на неспособността на Европа да приеме и настани мигрантите, прииждащи от Близкия изток и Африка, посочва АП. Франсоа Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале Снощи станаха сблъсъци между мигр...

0.3% разлика между Тръмп и Клинтън според Los Angeles Times

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78498/0-3-razlika-mezhdu-tramp-i-klintan-spored-Los-Angeles-Times

/Поглед.инфо/ Проучване на вестник Los Angeles Times поставя двамата кандидат-президенти Доналд Тръмп и Хилари Клинтън на едно ниво като гласове, които ще съберат на предстоящите избори, пише агенция Новости.

Карантията е опасна, яденето й предизвиква рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5830153

Карантията е опасна, яденето й предизвиква ракКарантията, която българите толкова много обичат, е особено опасна за здравето и могат да предизвикат рак, съобщава Kanal 3. У нас, а и в Румъния, Гърция и Сърбия, карантията се препоръчва като евтино, вкусно и полезно ястие. В кухнята на всички балкански народи има редица рецепти за готвенето им. Оказва се обаче,

Тръмп изостава, призна шефката на кампанията му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616640

Шефката на кампанията на Доналд Тръмп - Келиан Конуей призна вчера, че републиканският кандидат за Белия дом изостава зад съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, предаде Ройтерс. Конуей каза, че Клинтън има "огромни предимства", включително финансови, които са й дали възможност да похарчи милиони за телевизионна реклама преди изборите на 8 ноември. Тръмп е заплаха за демокрацията, заяви Хилари Клинтън ...

Пътна обстановка в страната - 24 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334094

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940 се затваря дясното платно, посока Бургас. Движението се прехвърля двупосочно в лявото платно – една лента посока Бургас и една лента посока София.

Тръмп реши, че атаката срещу Мосул е катастрофа

http://svetoven.pogled.info/news/78497/tramp-reshi-che-atakata-sreshtu-mosul-e-katastrofa

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп смята, че операцията за освобождението на иракския град Мосул от групировката „Ислямска държава” протича неуспешно, тъй като бойците са знаели за нея отрано.

ЕС и Канада решават за споразумението CETA

https://www.actualno.com/europe/es-i-kanada-reshavat-za-sporazumenieto-ceta-news_570509.html

Европейският съюз и Канада ще решат днес (24 октомври) дали да се проведе планираната среща на върха в четвъртък (27 октомври) за подписване на търговското споразумение СЕТА, предаде AFP. „В понеделник следобед или вечерта… председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Арестуваха племенници на Гюлен в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616639

Властите в Турция задържаха вчера племенник и племенница на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в рамките на разследването на дейността на терористичната организация на фетхулахистите (ФЕТО), съобщи вестник "Хюриет", цитиран от ТАСС. Турция: Гюлен готви нов преврат, трябва незабавно да бъде арестуван Хусейн Гюлен и Бушра Гюлен са задържани в Измир по подозрение за участие в дейността на ФЕТО, както и на използване на прог...

Михаил Груев, председател на агенция "Архиви": Започваме работа по списъците с жертвите на комунизма

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/10/24/2848631_mihail_gruev_predsedatel_na_agenciia_arhivi_zapochvame/?ref=rss


Доцент Михаил Груев е председател на Държавната агенция "Архиви". Той е преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград. Автор е на три монографии, на студии и статии по проблемите на "възродителния процес", колективизацията на българското село, комунистическия елит и пр. От 2011 г. ръководи Катедрата по история на България в Историческия факултет на СУ...

БЧК отново раздава хранителни продукти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616396

БЧК във Враца от днес започва раздаването на хранителните продукти от втория транш на оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Право на тази помощ имат гражданите, които са получили хранителни пакети през май т.г., и са определени от агенцията „Социално подпомагане“. Хранителните пакети във Враца ще се раздават само в сградата на БЧК, която се намира на площад „Родина“, зад „Металик“. Адресът е ул. "Полк. Кетхудов" 44. Хранителната помощ включва ориз,...

Възрастен мъж почина от мандарина в Гърция, докато шофира

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830151

Възрастен мъж почина от мандарина в Гърция, докато шофираТрагичен край намери 88-годишен от гръцкия град Волос, който се задави, докато ядял мандарина. Безпрецедентният инцидент станал, докато възрастния мъж шофирал колата, заедно с дъщеря си, съобщава изданието "Български новини". Жената объркана се втурнала към болницата във Волос. За съжаление, обаче човекът бил вече мъртъв, установили лекарите.

Над 320 деца от Пловдивска област участват в Детско полицейско управление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616388

Стартира вторият етап на националната инициатива “Детско полицейско управление”, чийто официален старт бе даден през май. В Пловдив и региона превантивната полицейска програма обхваща 322-ма ученици от 3-ти и 5-ти клас на 14 учебни заведения. В обучителния процес с помощта на инспектори от Териториална полиция децата ще се запознаят с професията, дейността и задълженията на полицейския служител, оказване на долекарска помощ и възможностите за детска полицейска лична защита. Особено внимание ще бъде обърнато на безопасността на движението по път...

Световноизвестен пианист с майсторски клас в АМТИИ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616596

Именитият български пианист Боян Воденичаров ще проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив майсторски клас по пиано и импровизация от днес до 27 октомври. Боян Воденичаров е един от най-изтъкнатите български пианисти. Той е носител на II награда от Международния клавирен конкурс в Сенигалия още преди приемането му в Държавната консерватория в София. През 1981 г. печели III награда на Международния клавирен конкурс „Феручо Бузони”, а две години по-късно – III награда на Музикалния конкурс „Кралица Елиза...

5 професии, които вече не съществуват

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/5-profesii-koito-veche-ne-syshtestvuvat-6060384

Далеч преди да се появят будилниците е имало събуждачи, които ходели по домовете на хората, за да ги вдигат от сън

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=334091

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 24 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

"Бегач" организира и първото си колоездачно състезание

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/24/2849536_begach_organizira_i_purvoto_si_koloezdachno_sustezanie/?ref=rss


Популярният клуб за аматьорски бягания "Бегач" условно става и "колоездач", тъй като ще организира първото си състезание с велосипеди на 19 ноември.

"По устав "Бегач" има за цел да развива аеробните спортове. Вторият ни най-любим спорт е колоезденето, затова решихме да направим нещо по темата", казват от клуба, който организира няколко кросови бягания и полумаратони в и около столицата, както и маратона на Плевен.

Първото колоездачно състезание ще е критериум, състезание...

Мъж от Калифорния получи 1503 години затвор за изнасилване на дъщеря си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830149

Мъж от Калифорния получи 1503 години затвор за изнасилване на дъщеря сиКалифорниец беше осъден на 1503 години затвор, защото в продължение на четири години многократно е изнасилвал дъщеря си. 41-годишният мъж е осъден на най-дългата известна присъда в историята на върховния съд на окръг Фресно, щата Калифорния, съобщава The Guardian, позовавайки се на местната преса. При обявяването на присъдата,

Ивелина Василева: Инвестирахме в здравето на 4 милиона българи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5829305

Ивелина Василева: Инвестирахме в 
здравето на  4 милиона българиНовата ВиК мрежа е с дължината на 6 магистрали, казва министърът на околната среда и водите  - Г-жо Василева, към края на годината сме и в средата на мандата. Каква е равносметката? - След няколко дни ще станат 2 г. от съставянето на правителството на премиера Борисов. Прегледът на направеното дотук показва, че усилията носят резултати.

Пазете гледката към Витоша - в нея е чарът на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5829288

Пазете гледката към Витоша - в нея е чарът на София И най-хубавият град може да бъде загрозен, ако някой му прецака силуета. Както стана например в Пловдив с един уж покрит пешеходен мост, който пречупва и ограбва гледката над река Марица. А какво остава от хубостта на Пловдив, ако някой му отнеме хълмовете и реката - само Старият град не стига. Припомняме тези азбучни архитектурни правила отново

Прогноза за времето - 24 октомври (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-24-oktomvri-ponedelnik-news_570518.html

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно и мъгливо време. На места ще ръми. Временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около и след обяд, а над припланинските райони ще има и разкъсвания на облачността. Съществена промяна на температурит

Без вода в части от "Бъкстон", "Бели брези" и "Дианабад"

http://offnews.bg/news/n_1/n_638359.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Емборе" в кв. „Орландовци" налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на ул. „Емборе". Заради подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Градинарска" в с. Доброславци, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на ул. „Градинарска", ул. „Житенски път", ул. „Валога", ул. „Уршак", ул. „Първанова чешма" и ул. „Грамадите", ул. „Отава". Реконструкция на водопровод на ул. „Васил Калчев" в жк „Дианабад" налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на ул. „Васил Калчев" от ул. „Апостол Карамитев" до ул. „Владимир Трендафилов". Изграждане на водопроводно отклонение на ул. „Хайдушка гора" в жк „Бели брези" налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Хайдушка гора" от ул. „Проф.д-р Димитър Атанасов" до ул. „Битоля". Във връзка с подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Ген. Александър В.Суворов " в жк „Бъкстон", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Иван Сусанин" от бул. „Братя Бъкстон" до ул. „Симеон Радев" и ул. „Ген.Александър В.Суворов" от ул. „Иван Сусанин" до ул. „Равен". Подмяна на водопроводно отклонение на ул. „Абдовица" в едноименния квартал налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Абдовица" от №1 до №189.

24 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=334090

Събития: 439 г. – Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. – Михаил VII Дука става император на Византия. 1260 г. – Катедралата Нотр Дам дьо Шартр в Шартр, Франция, е осветена в присъствието на крал Луи IX.

На 24 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5829218

На 24 октомври рожден ден иматАндрей Иванов, общински съветник в СОС Проф. Борис Гондов, художник и скулптор Валери Жаблянов, депутат в 43-ото НС Владимир Пенев, актьор Георги Милчев-Годжи, музикант в “Ку-Ку бенд” Дарина Янева, художничка Екатерина Михайлова, юрист, бивш депутат Илияна Йотова, евродепутат Проф. Михаил Мирчев, социолог,

24 октомври - Международен ден за борба със затлъстяването

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616633

24 октомври е обявен за Международен ден за борба със затлъстяването. Кампанията за отбелязване на Европейски ден за борба със затлъстяването е проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят...

Орбан: Трябва да се опълчим на „съветизацията” на Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/orban-triabva-da-se-opylchim-na-syvetizaciiata-na-evropa-6060446

Полският президент Анджей Дуда – почетен гост на събитието, увери унгарците, че имат подкрепата на Варшава

Камен К. е арестуван за убийството на бул. "Стефан Караджа" в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616638

С постановление на Окръжна прокуратура 47-годишен мъж е задържан за убийството, извършено в края на миналата седмица в Габрово. Камен К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 21 октомври чрез нанасяне на удари, умишлено умъртвил Иван Иванов. На същата дата през нощта в РУ-Габрово започна досъдебно производство срещу Камен К. за убийство. Делото се наблюдава от Окръжна прокуратура. Приятелска почерпка завърши със скандал, сбиване и смърт До момента е установено, че през нощта в частен дом на бул. "Стефан Караджа", се ...

Столичната библиотека на 88 години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616631

Днес Столична библиотека празнува 88 години. Библиотеката на София е създадена през 1928 г. и е най-голямата публична библиотека в страната, с близо 40 хил. читатели. Тя разполага с 3 филиала в София - „Люлин", „Сердика" и „Студентски град" и с фонд над 1 милион тома, от тях - 200 хиляди на чужди езици. Политиката на Столична библиотека е насочена към дигитализация на книжовното ни наследство и разширяване на достъпа до информационните ресурси чрез глобалната мрежа, създаване на атрактивни арт пространства за привличане нови читателски публики ...

Прогноза за времето - 24 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334089

Над страната ще преобладава облачно и мъгливо време. На места ще ръми. Над Черноморието ще преобладава облачно време, преди обяд на места с мъгла. В отделни райони ще преръми. Вятърът ще е слаб от североизток. Максимални температури на въздуха: 15°-16°.

Тройно убийство на жени шокира Аржентина

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/trojno-ubijstvo-na-zheni-shokira-arzhentina-6060445

След акта на насилие мъжът отворил притока на газ в дома и поставил запалена свещ

Митрополит Григорий: „Пазете този духовен бисер като светлина"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616637

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий винаги е щедър на похвали към Габровска духовна околия и не пропуска да спомене, че градът е перлата на неговата епархия. Репортажът на вестник „100 вести", посветен на голямото събитие - 150 години от освещаването на храм  „Успение Богородично”. В събота вечер Дядо Владика изпрати поздравителен адрес до празничната служба в „Успение Богородично”, в който заръчва да надграждаме и пазим като светлина храма, наричайки го „бисер на Габрово”. Украсен с цветя, грейнал в златно и пурпу...

Ще учат баби и дядовци как да работят със смартфон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616394

Интересен проект стартира от днес в Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца. По него ще бъде създаден мобилен комуникационен център за обучение на потребители за работа с мобилни устройства и приложения. Хора на възраст над 55 години ще бъдат обучавани как да работят с модерните мобилни устройства и техните приложения. Ще разберат как се ползват таблет, смартфон и четец на електронна книга. Тази възможност за обучение ще е за 80 потребители – 40 от град Враца и по 20 от градовете Бяла Слатина и Мизия. Записването на желаещите започва д...

Осветяват в синьо Римския стадион по повод Деня на ООН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615560

Римският стадион и сградата на Община Пловдив – район „Централен“, ще бъдат осветени в син цвят довечера от 19:00 часа. Това съобщиха за Дарик от Z клуб Пловдив – младежката организация на Зонта клуб, които са организатори на арт инсталацията. Инициативата е по повод 70 години от създаването на Организацията на Обединените нации (ООН), които се навършват днес. Събитието е известно още като Международния ден на ООН. На тази дата емблематични сгради и исторически монументи се осветяват в синьо като символ на свободата и мира....

Наближава акция "Зима", ще проверяват работи ли ни парното и имаме ли вериги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616620

Масови проверки на пътя. Започва акция „Зима", която, както всяка година ще протече на три етапа, посочва NOVA. През първата седмица ще се следят велосипедисти и каруци. По време на втория етап на фокус ще бъде безопасността на пешеходците, а по време на третия ще се проверява дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия. Дали автомобилите са технически изпр...

Отварят за движение "Васил Априлов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616621

Дългочакваното отваряне за движение на целия бул. „Васил Априлов“ се очаква да стане днес около 10,30 часа. Това съобщиха от общинската администрация. По думите на кмета Иван Тотев, реконструкцията на частта от пътната артерия - между ул. "Войнишка слава" и бул. "6-ти септември", ще продължи през другата година, когато приключат отчуждителните процедури на имоти в района и се намери финансиране. Очаква се бул. "Руски" пред мол "Марково тепе" да е готов до 28 октомври. До края на месеца предстои и цялостното затваряне на Ко...

Елда на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5829153

Елда на фурнаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Строят огромни небостъргачи в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616628

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. "Цариградско шосе", също и до "Пирогов", както и до мол "Парадайз", съобщава "24 часа". Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточни Здравков. Небостъргачът, за който вече им...

Рогът на изобилието в BMW Серия 7 (тест драйв)

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/rogyt-na-izobilieto-v-bmw-seriia-7-test-drajv-6060439

Лимузината не е моят тип автомобил, но няма да скрия, че удоволствието да я караш и да се возиш в нея е приятно, най-меко казано. Ще се опитам да я разгледам от три страни: през очите на успелия бос, на ревностния фен на динамичните ценности и през очите на човек, който е пленен от електронните джаджи.

Ще забрани ли ЕС дизеловите и бензиновите коли?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616618

Възможно ли е Eвросъюзът да забрани дизеловите и бензиновите автомобили? Искане за строгата мярка е направила шведската министърка за климата. А целта е опазване на природата, посочва NOVA. У нас законът дава право на общините да ограничават трафика, за да свият вреднит...

Облаци и слаби валежи на места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616623

Днес над страната ще преобладава облачно и мъгливо време. На места ще ръми. Временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около и след обяд, а над планинските райони ще има и разкъсвания на облачността. Съществена промяна на температурите не се очаква - минималните ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните между 14 и 19, съобщиха от НИМХ. Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. По най-високите върхове ще духа до умерен северозападен вятър и там ще има разкъсвания на облачността. Максималната температура на височина ...

Путин иска Русия да е суперсила, но друг да плати сметката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/24/2848386_putin_iska_rusiia_da_e_supersila_no_drug_da_plati/?ref=rss


В отношенията между Вашингтон и Русия обикновено действа едно стандартно правило: съгласяват се да спорят по определени въпроси, но се опитват да намерят области, където да могат да си сътрудничат.

През изминалите дни обаче броят на тези области драстично намаля.

На 7 октомври САЩ поискаха разследване за военни престъпления срещу Русия заради въздушните ѝ удари в Сирия и по-специално в Алепо. Освен това Вашингтон официално обвини спонсорирани от руското правителство хакери...

Танцьори от Поморие с призови места от фестивала в Суворово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Iw_4pRr9FNY/

Сборната формация от ТК “Поморие”- Поморие и ТК” Вая” –Бургас, с  ръководител Таня Маринова спечелиха двете призови места в категориите “Автентични хора” и “Разработен фолклор” на провелия се фестивал в гр. Суворово. Макар и скоро сформиран, клубът постига при участията си успехи. Тази година танцьорите спечелиха специалната награда на читалище “Бузлуджа” на седмия фестивал “Капанска китка” в Разград и първа награда на третия МФФ “Несебърски накит” в Несебър. Носейки танца в сърцето си, със своите изпълнения, те за пореден път  показаха своята всеотдайност при съхранението и популяризирането на българския фолклор и прославиха отново името на град Поморие

16-годишен от Поморие задържан заради канабис и множество кражби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zn4ZQwa7zBQ/

Служители от Районно управление – Поморие извършили проверка на 16- годишния З.Ю. от Поморие, като намерили и иззели три топчета със суха тревна маса /канабис/. Младежът е задържан за срок от 24 часа, като е образувано бързо полицейско производство. Установено е, че 16 -годишният З.Ю. е извършител на :

– кражба на мобилен телефон, собственост на 56- годишен помориец, осъществена за времето от 12.30 ч. до 13.00 ч. на 20.10.т.г. от лекия му автомобил

– кражба на дамско портмоне със сумата от 30 лева и лични документи, собственост на 42 -годишна поморийка, осъществена на19.10.т.г. от дома й, разположен на ул. «Патриарх Евтимий»

–  кражба на лаптоп, собственост на 52 -годишен помориец, осъществена за времето от 09.00 ч. до 14.30 ч. на 16.10.т.г. от дома му, разположен на ул. «Места» .

З.Ю. направил пълни самопризнания по случаите,като върнал откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната му дейност продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Хванати да шофират след употреба на алкохол и наркотици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XKEvRX3pk6Q/

На 21.10.т.г. около  12.00 ч. в района на бл. 49 в к-с «Изгрев»,служители от Пето РУ – Бургас спрели за проверка л.а. «Фолксваген Голф», управляван от 22- годишния Х.С. от с. Косовец, общ. Поморие, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества /канабис/, съобщават от полицията. Х.С. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство. При извършената проверка е намерено и иззето и топче с марихуана, собственост на спътника на Х.С. – О.Ю., 17- годишен от с. Страцин, общ. Поморие. Работата по случая с притежаваната марихуана продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

На 22.10.т.г. около 23.30 ч. на поморийската улица «Търговска», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «БМВ 528», с бургаска регистрация, управляван от 29- годишния П.П. от Поморие, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация – 2.34 промила. По случая е образувано бързо полицейско производство.

На 23.10.т.г. около 01.00 ч. в района на «Старият възел» до бл. 1 в Слънчев бряг, служители от Районно управление – Несебър извършили проверка на 19- годишния А.А. и 18- годишния М.Р., и двамата от с. Белодол, общ. Поморие, като намерили и иззели по едно топче с марихуана. А.А. и М.Р. са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

Съседи се саморазправят с бой и вадене на нож

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/okoB-DktcM8/

На 21.10.т.г. около 22.30 ч. във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент, възникнал на междуетажната площадка в бл. 51 ет. 16 в к-с «Славейков» между 32- годишния С.М. и 34 -годишния Д.А., и двамата от Бургас. Констатирано е, че след скандал, прерастнал във физическа саморазправа, Д.А. нанесъл на С.М. удари с палка по цялото тяло. За да се защити 32 -годишният бургазлия извадил нож, като нанесъл на Д.А. прорезни рани в областта на шията. Пострадалият без опасност за живота е откаран в МБАЛ – Бургас и след хирургична интервенция е настанен за лечение в интензивното отделение. Причините за инцидента са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от полицията.

Мъж и жена в нетрезво състояние се саморазправят със съседи и полиция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gB9QpNCI9Qg/

На 22.10.т.г. около 01.30 ч. в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент в бл. 55, вх. 4, к-с «Изгрев», при който 45 -годишния В.Т. и 39- годишната В.Д., /и двамата живеещи във вх. 3 на блока , във видимо нетрезво състояние, разбили дръжката на входната врата на апартамента на 29- годишен свой съсед. Констатирано е, че В.Т. и В.Д. търсели саморазправа с живеещи във входа, но на друг етаж, във връзка със заето паркомясто. Двамата бургазлии започнали да псуват и да крещят във входа, като на обидите им отговорили двама младежи, заели въпросното паркомясто. В.Т. се опитал да се саморазправи физически с момчетата, отказвайки да се подчини на полицейските разпореждания. 45- годишният бургазлия започнал да блъска единия полицейски служител, като се сборичкал с него, при което му се откопчала радиостанцията. В.Д. я взела и хвърлила на земята, като с помощта на В.Т. отново опитали физически да се саморазправят с младежите, заели паркомястото им. Докато полицаите се опитвали да спрат буйстващият и псуващ В.Т., върху тях в гръб сe нахвърлила В.Д., която ги обиждала и псувала. За преустановяване на противоправното поведение на двамата бургазлии са използвани физическа сила и помощни средства / белезници/. В.Т. и В.Д. са задържани за срок до 24 часа, като е образувано досъдебно производство за хулиганските им действия.

 

Нанесен побой на охранители в дискотека

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GtAHmgJu-1U/

На 21.10.т.г. в Първо РУ- Бургас е получено съобщение от двама 31 -годишни бургазлии, работещи като охранители към частна фирма, за това че около 01.30 ч. в дискотека «Планета Пайнер», докато изпълнявали служебните си задължения, в района на входа на увеселителното заведение, им е нанесен побой с юмруци по лицето и тялото от непознати лица. По случая е образувано досъдебно производство, като пострадалите лица са разпитани по съответния ред. Иззети са записи от охранителните камери, с които заведението разполага, съобщават от полицията.

 

 

Жена е нападната в гръб от непознат до светофарна уредба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NzTnir4RAkw/

На 21.10.т.г. 67- годишна жена е нападната в района до Централна ж.п.гара – Бургас, съобщават от полицията. При изчакване на зелен сигнал на светофарната уредба на острова между двете платна за движение, тя е нападната в гръб от непознат мъж, който се опитал със сила да издърпа от ръцете й дамската чанта. Жената успяла да запази чантата си, но е бутната и съборена на платното за движение, след което нападателят й побягнал. Бургазлийката е настанена за лечение в отделение «Ортопедия» при МБАЛ – Бургас с диагноза «фрактура на лявата подбедрица». Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

Открити са 40 нелегални мигранти от Ирак

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7FGgJqChlj0/

На 21.10.т.г. около 12.30 ч. е получено съобщение за това, че в гора в землището на с. Детелина са се скрили 40 нелегални мигранти / 24 мъже  и жени и 16 деца, всички от Ирак/. В близост до мястото, където са открити 40 човека, са установени лек автомобил «Тойота Рав 4», със софийска регистрация, управляван от 34- годишния Б.А. от София и товарен автомобил «Форд Транзит 300», със софийска регистрация, управляван от 44 -годишния Ц.Д. от София, и двамата криминални проявени, съобщават от пресцентъра на полицията. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Карнобат.

Петро Порошенко е за продължаване на санкциите срещу РФ

http://svetoven.pogled.info/news/78496/petro-poroshenko-e-za-prodalzhavane-na-sanktsiite-sreshtu-rf

/Поглед.инфо/ Президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за местни телевизии напомни, че по време на преговорите на лидерите от "Нормандската четворка" е било постигнато споразумение за подготовката към края на ноември на пътна карта за имплементацията на Минските споразумения.

Министърът на отбраната на Полша: Кремъл бил военна заплаха за Европа

http://svetoven.pogled.info/news/78495/ministarat-na-otbranata-na-polsha-kremal-bil-voenna-zaplaha-za-evropa

/Поглед.инфо/ Министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич нарече Кремъл източник на военна заплаха за Европа по време на откриването на учебната година във Висшето училище за обществена и медийна култура в град Торун, предаде "Радио Полша". За това съобщи в неделя (23 октомври) Газета.ru.

Изненадваща победа на опозиционна партия в Литва

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78494/iznenadvashta-pobeda-na-opozitsionna-partiya-v-litva

/Поглед.инфо/ Центристката формация Литовски съюз на селяните и зелените, който досега имаха само един депутат в парламента, спечели изборите на втория кръг в неделя.

Турция пуска отказан по-рано наблюдателен полет на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/78493/turtsiya-puska-otkazan-po-rano-nablyudatelen-polet-na-rusiya

/Поглед.инфо/ Руска група инспектори ще лети в небето над Турция в рамките на международния Договор за открито небе. Полетът бе отменен през февруари от турската страна.

Ще преобладава облачно и мъгливо време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616636

Над страната ще преобладава облачно и мъгливо време. На места ще ръми. Временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около и след обяд, а над планинските райони ще има и разкъсвания на облачността. Съществена промяна на температурите не се очаква - минималните ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните между 14 и 19. Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. По най-високите върхове ще духа до умерен северозападен вятър и там ще има разкъсвания на облачността. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде окол...

КАТ стартира акция "Зима" в началото на ноември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616589

Акция „Зима“ започва след броени дни, като от началото на ноември от КАТ започват масови проверки за гуми, светлини, чистачки и изправност на автомобилите, информира NOVA. Засега неизрядните шофьори ще се разминават само с предупреждение, а от средата на месеца вече ще им бъдат налагани и глоби. През първата седмица на акция...

Подписан е Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война

https://www.actualno.com/chronicles/podpisan-e-vestfalskija-miren-dogovor-kojto-slaga-kraj-na-tridesetgodishnata-vojna-news_570280.html

Вестфалският мирен договор от 24 октомври 1648 г. слага край на Тридесетгодишната война. В клаузите му се уреждат няколко вида проблеми: германската религиозна свобода, политическата организация на Германия, европейският мир. Само по първия проблем в по-либерален дух се про

Къде ще спират тока тази седмица в община Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616632

От ЧЕЗ изпратиха редовната информация за плановите прекъсвания на електрозахранването в Община Плевен в периода 24 - 28 октомври 2016 година. Графикът за тази седмица изглежда така: Община Плевен На 24.10.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Бохот - Бачо Киро 1, 11, 12, 13, 3, 4, 5, 6, 7, 7А, 8, 9; Бенковски 1, 10, 11А, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 9А; Бузлуджа 2; Васил Левски 13, 13А, 15, 18, 2; Дунав 39, 41; Никола Петков 1, 10, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Петко Д. Петков 20, 28, 30, 31, 32, 32А, 33, 35, 39, 41, 43, 45, 47, 51, 53; Радецки 4; Стамболийски 35, 36,...

Румънският посланик поднася цветя пред паметниците на румънската бойна слава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616616

По повод Деня на Румънската армия новият румънски посланик Н. Пр. г-н Йон Гъля, полк. Сорин Раду - аташе по отбраната, и екип от Посолството на Румъния ще поднесат цветя пред паметниците на румънската бойна слава в Плевен, Гривица и Пордим на 24 октомври - понеделник. Към тях ще се присъединят кметът Георг Спартански и негови заместници. В 12.30 часа цветя ще бъдат поднесени пред плочата на загиналите румънски воини в Мавзолея, след което и пред бюст паметниците на полк. Кристодор Черкез и кап. Валтер Мърчиняну в къща музей „ Цар Освободител Ал...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване