Волгата с еленчето закръгли 60-е

http://www.cross.bg/godina-stava-moshtnost-1523578.html

/КРОСС/ Преди 60 години, на 10-и октомври 1956-а година, от конвейера на Горкиевския автозавод слязоха първите серийни седани ГАЗ-21 Волга. Машината стана един от ярките символи на съветската автомобилна промишленост и получи широка известност дори извън пределите на страната и на соц.лагера. Работата над автомобила е стартирала през 1953-а година под ръководството на Александър Невзоров и само след 12 месеца на лице е бил първият прототип направен на ръка. През 1955-а правят три прототипа с което става ясно готовността на завода да започне производството на новия модел, което и става през 1956-а година, пише auto-press.net. Масовото производство на автомобила тръгва през 1957-а и в първия си вариант ГАЗ-21 е с двигател 2,42 литра и мощност 65 к.с. Малко по-късно го заменя 2,45 литров мотор с мощност 70 к.с. Още от самото начало е имало възможност за избор на предавателна кутия - тристепенна механичана или автоматична. Дизайнер на проекта е Лев Еремеев, който използва последните модни тенденции на автомобилостроенето в Европа и Северна Америка. Купето е с изключително модни за времете си линии, с изобилие от хромови елементи. Визитна картичка на колата става фигурката на еленчето на предния капак. Особенна черта на първата произведена серия е петолъчката в центъра на радиаторната решетка, заслуга за което има фелдмаршал Жуков, на когото не харесали другите варианти на предницата.  

Държавата развързва кесията, за да навакса промените по Изборния кодекс

http://offnews.bg/news/n_1/n_638393.html

Държавата ще отпусне допълнително средства, за да бъдат изпълнени новите разпоредби по Изборния кодекс. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той увери още, че системата за електронно гласуване е много по-надеждна от миналите избори. Дончев обаче не изключва хакерски атаки и затова се подготвени и нови системи за защита. "Ние създаваме организация, така да се каже, в аванс. Следим внимателно какво се случва в парламента. Работим с допускането, че това, което се коментира и в комисия, и в пленарна зала, ще бъде прието. Не можем да чакаме края на тази седмица или началото на другата, когато ще остава една седмица до началото на изборите, чак тогава да създаваме организация", коментира Дончев. През изминалата седмица са проведени срещи с ЦИК и външно министерство, каза още вицепремиерът. Според него внушението, че изборите ще бъдат порочни е "лошо". "В крайна сметка изборите трябва да бъдат едно честно състезание, където да победи най-добрият. Уверението, че изборния процес е опорочен, е по-скоро технология на губещия", каза още Дончев.

Русия не обмисля ново примирие в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830589

Русия не обмисля ново примирие в СирияРуският заместник министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че страната не обмисля ново хуманитарно примирие в Сирия, след като предишното приключи в събота, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Въпросът за подновяването на хуманитарното примирие вече не е на дневен ред“, заяви Рябков. Той добави, че, за да бъде подновено примирието,

НАП предупреждава, че отново се разпространява вирус от нейно име

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830590

НАП предупреждава, че отново се разпространява вирус от нейно имеВирус от името на Национална агенция за приходите отново се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от Агенцията. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip.

СК "Торнадо" с 3 първи места от международен турнир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616772

С три първи места се завърнаха от 11-тия Международен турнир „Купа Пирин“ състезателите на хасковския спортен клуб „Торнадо“. В турнира участваха представители от България и Македония. СК "Торнадо" се включи с шест състезатели, като двама от тях се класираха на първо място: при момчета родени 2003-2004г. - инд. КАТА и инд. КУМИТЕ до 40 кг- Костадин Петрунов и при момичета родени 2003-2004г. инд. КАТА- Кристина Павлова. От СК „Торнадо“ за...

Могат ли олигарсите да спасят Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273294_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%3F+

    Преди 20 години неголяма група руски бизнесмени спасиха страната от връщането към комунизъм.

      Тогава физически и политически слабият президент Борис Елцин едва не загуби изборите от Генадий Зюганов. След първия тур водеше само с 3%.

      Само че финансовите и организационните ресурси, които бяха предоставени от олигарси, му осигуриха във втория, решаващ кръг преимущество от 13%. Сега ситуацията е съвсем различна, но е възможно отново да е необходима намесата на олигарсите. Това пише Ник Бътлър в коментар за “Файненшъл таймс”.

      Бътлър припомня, че реалните доходи паднаха за година с 10%. Бившата свръхдържава е в дълбок упадък. От спада на цените на петрола през последните 2 г. пострадаха много държави, но малко от тях бяха засегнати така сериозно, както Русия. Путин, задържал властта в голямата част от последните 17 г. благодарение на високите цени на петрол и газ, сега може да се обляга само на опасната националистическа реторика. Защо олигарсите са длъжни да рискуват и да организират смяна на властта в Кремъл, пита Бътлър?

      Както и през 1996 г., на първо място от егоистичен интерес. Много от тях загубиха сериозни суми пари поради икономическия спад. Макар голяма част от олигарсите да успяха да преместят своите семейства и голяма част от капитала си в Лондон или Париж, често на тях в Русия им остават крупни физически и икономически активи. Някои даже се опасяват, че дългата ръка на Москва ще ги принуди да върнат в страната част от парите. За много от тях е важен аспектът на репутацията.

      Олигарсите очакват Путин да направи от Русия безопасно за тях място, където да им бъде удобно да правят бизнес.  
В замяна олигарсите обещаха да не се замесват в политиката и да поддържат властта на Путин. Сега президентът разруши тези договорености.

      Какво ще означава смяна на властта? На първо място смяна на приоритетите. На преден план излиза икономиката, а не военните авантюри и не конфликтите с Европа и със САЩ. Въобще няма да е просто да бъде променена Русия отвътре. На власт по-скоро ще застане технократ. Апаратът на държавната сигурност вероятно няма да бъде пипан. В замяна на това ще бъдат създавани стимули за вътрешно инвестиране. Естествено, Русия няма мигновено да се превърне в открита либерално-демократична държава. Само че тихичко ще се отказва от опасните илюзии за това, че може както и преди да стане свръхдържава – и това ще направи света по-безопасен, заключава Бътлър.


(По БГНЕС)



Фирми крадат ток за милиони – как манипулират електромерите?

http://www.moreto.net/novini.php?n=334115

От началото на 2015 г. близо 400 са бизнес клиентите, хванати в кражба на ток повече от един път, а от началото на годината загубите на ЕРП-тата са почти 2 млн. и половина от кражбите на същите клиенти. Това сочат данни на трите енергодружества.

Банско влезе в най-добрите ски курорти за зимата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273293_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%

 The Telegraph анализира всички данни на зимните курорти от миналия сезон, за да помогне на читателите си да вземат правилното решение къде да прекарат зимната си почивка, пише Economic.bg

С 340 км писти и 55 км –предизвикателен терен извън писта първото място в списъка заема австрийският Санкт Антон ам Арлберг. Той много често попада в топ 5 на най-добрите курорти в Алпите.

Второто място е за Шамони (Франция), където през 1924 г. се провеждат първите Зимни Олимпийски игри.

Третата позиция също е зафренски курорт - Вал д'Изер със ски зона от 300 км и 94 лифта той предлага високо качество, сигурен сняг, както и терени за начинаещи и напреднали. В челната десетка седем от ски курортите са във Франция.

Четвъртото място отново е за френските Алпи и курортът Лез Арк, следван от Морзин, Франция.

Шестото място е за Швейцария и най-голямата и ски зона Вербие. Любимият луксозен курорт на всички и ски столицата на Европа Куршевел заема 7-то място в класацията. Има много причини всички да обичат Мерибел, построен в стила на австрийските дървени хижи, зеленина и приятелска атмосферата, което го отрежда на 8-то място.

Тин, Франция е на 9-то място, предлагайки комбинация от завидна снежна покривка и разнообразие от впечатляващи терени. Челната десетка затваря Италия и един от най- сигурните снежни дестинации Червиния.

В класацията на Telegraph тази година попада и българският ски курорт Банско. Той се нареждана 19-о място от 20-те най-добри места за ски по света. За Банско британското издание пише, че е разположен в Национален парк Пирин и модернизиран през 21-ви век с монтаж на модерни лифтове и изграждането на много нови жилища. Курортът става все по-популярен сред британските скиори, благодарение на своята висока стойност в сравнение със западноевропейските курорти и това е идеалното място да се научите да карате ски, добавя The Telegraph.

НАП предупреждава, че се разпространява вирус от нейно име

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616770

Вирус от името на Национална агенция за приходите отново се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от агенцията. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip. Подобно съобщение беше изпратено и в началото на месеца от неизвестен автор, а тази сутрин атака е имало срещу хасковско дружество, което е сигнализирало за това. Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като н...

Джъстин Бийбър прекрати концерт – феновете му викали (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5830570

Джъстин Бийбър прекрати концерт – феновете му викали (Видео)Пореден скандал с Джъстин Бийбър. Поп звездата напусна сцената по време на концерт в Манчестър. Причината – феновете му не преставали да викат в паузите между отделните му изпълнения. След като приканил присъстващите в зала да спрат, Бийбър хвърлил микрофона и напуснал обиден шоуто, предаде Нова тв.

Русия не обмисля ново примирие в Сирия

https://www.actualno.com/asia/rusija-ne-obmislja-novo-primirie-v-sirija-news_570652.html

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че страната не обмисля ново хуманитарно примирие в Сирия, след като предишното приключи в събота, предаде AFP. „Въпросът за подновяването на хуманитарното примирие вече не е на дневен ред“, заяви Рябко

Хванаха трима непълнолетни с крадени дърва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616771

Трима младежи от село Оброчище - на 13, 15 и 16 години, са заловени с около кубик  крадени дърва. Те са засечени при съвместна проверка на служители на полицията и на Държавно ловно стопанство - Балчик в района на мината в село Църква, където са открити три конски каруци с крадени дърва. Установено е, че дървесината е открадната от местността „Мишелика” в землището на село Църква....

Делян Добрев се отказва от депутатския си имунитет

http://www.cross.bg/delyan-dobrev-otkazva-1523577.html

/КРОСС/ Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет. Добрев се отказва от имунитета си след като снемането му бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров по-рано днес. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за Националната електрическа компания в размер на 4 561 697,27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, отбелязват от прокуратурата.  

След едногодишни мъки пуснаха новия булевард "Васил Априлов" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5830573

След едногодишни мъки пуснаха новия булевард "Васил Априлов" в ПловдивИван Тотев: Няма ден без катастрофа в града, станахме пословични С водосвет, отслужен от отец Теодосий, бе открит новият булевард "Васил Априлов" в Пловдив. Обновената отсечка от километър и 100 метра стана точно за една година, а инвестицията е 7 млн. лева. "Това е най-трудният обект в Пловдив", каза кметът Иван Тотев, след като преряза лентата.

Отново плъзна вирус от името на данъчната администрация

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/10/24/2849726_otnovo_pluzna_virus_ot_imeto_na_danuchnata/?ref=rss


Вирус от името на Национална агенция за приходите отново се разпространява чрез електронната поща, предупреждават от агенцията. В кол-центъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip. Подобно съобщение беше изпратено и в началото на месеца от неизвестен автор.

Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с...

Мълчанието на нобелиста Дилън е арогантно, смята член на Шведската академия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/24/2849698_mulchanieto_na_nobelista_dilun_e_arogantno_smiata/?ref=rss


Мълчанието на тазгодишния Нобелов лауреат за литература Боб Дилън е "невъзпитано и арогантно", заяви пред шведската обществена телевизия писателят и виден член на академията, присъждаща призовете, Пер Вастберг.

Дилън все още не е коментирал публично престижното литературно отличие, което изненадващо му бе присъдено на 13 октомври. Преди седмица секретарят на Шведската академия Сара Даниус призна, че е преустановила опитите да се свърже с него, макар да изрази увереност, че той все...

Резултати от играните мачове на ДЮШ на ОФК Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Yt_vUh76T1M/

* Отбор Юноши младша възраст загуби с 0:3 от отбора на ФК “Нефтохимик” Бургас на 23.10. /неделя/.

* Отбор Деца Б завърши 0:0 в домакинска среща с отбора на Нефтохимик,играна на 23.10. /неделя/ на стадион Поморие

* Отбор U15 загуби с 0:2 от отбора на ПФК “Локомотив” Пловдив .Срещата се игра на 22.10. /събота/ на стадион Поморие.

* Отбор Футбол 7 победи с 6:0 отбора на ФК “Странджа -Агрокорн” Средец .Срещата се игра на 22.10 /събота/ на с.к. “Звездичка” гр. Бургас.Голмайстори : 3 – Виктор Георгиев; 1 -Кристиян Йовчев; 1 – Георги Томов; 1 – Димитър Добрев.

* Отбор Футбол 9 с треньор Лъчезар Данев победи с 7:0 отбора на ФК “Локомотив”.Мачът се игра на 23.10. /неделя/ на с.к. “Каменица – Арена” Бургас. Голмайстори: 2 – Алекс Димитров; 2 – Тодор Тузлуков; 2 – Георги Демирев; 1 – Кристиян Белчев.

* Отбор Футбол 5 игра футболен мач с отбора на ФК “Нефтохимик” на 23.10. /неделя/на с.к. “Бъдеще” .

Срещата завърши при равен резултат 1:1, като гол за Поморие отбеляза Теодор Прашанов.

Хванах трима подпийнали шофьори за ден в Шуменско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616769

Трима почерпени шофьори са хванати зад волана вчера, съобщиха от пресцентъра на полицията. Около 00:15 часа в село Пет могили служители на РУ Каолиново са извършили проверка на 30-годишния С.В. от село Карапелит, който е управлявал „БМВ", с транзитни регистрационни табели и 1,81 ‰ концентрация на алкохол в кръвта. Няколко часа по-късно - около 4:20 часа, в Шумен на бул. "Мадара" до кръстовище с бул. "Преслав" служители на сектор „Пътна полиция" при ОДМВР Шумен са извършили проверка на 26-годишния Т.С. от село Цонево, област Варна, който е управ...

3 небостъргача на по 40-50 етажа ще строят в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273292_3+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+40-50+%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D

     Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”.

      Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточни Здравков. "Град в града" на бул. "Цар Борис Трети" близо до "Пирогов" ще има дори лагуна между кулите Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс, чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. ще строят в София на по 40-50 етажа Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort.

      Той ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ. Билдингът ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС Проектът за визията е на “А и А архитекти” - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева. Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс “Резиденшъл парк” и детският музей “Музейко”. "Гранд Каньон" в "Младост" вече се строи. Цял комплекс с лагуна по средата, носещ името “Град в града”, пък планира да изгради турската компания “Гаранти коза” върху терен от 100 дка на мястото на бившия завод за мотокари близо до “Пирогов”. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”. Компанията вече започна реализацията на първия си проект в София - “Гранд каньон” в “Младост 3”, който е на мястото на бившия магазин “Аско Деница”. Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. “Гранд каньон” ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват “Витоша”, “Рила” и “Пирин”.

      Проектът носи името “Гранд каньон”, тъй като кулите ще “израстват” от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон. Проектите за “Гранд каньон” и 3-ия небостъргач - “Парадайз Тауър”, ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври. 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Т. Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка между него и мола, а на покрива на небостъргача - панорамна площадка със свободен достъп.



Създава ли Русия аналог на Европейския съюз?

http://www.cross.bg/eais-godina-suyuz-1523576.html

/КРОСС/ За да стъпят в постсъветското пространство, новите инвеститори вече не трябва да се договарят с всяка страна. През последните две години заработи пълноценно Евразийският икономически съюз (ЕАИС). Засега в новото обединение влизат пет бивши републики на СССР: Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, но то обяви, че е отворено за нови членове. Автор: Алексей ЛоссанИзточник: Руски дневник Първоначално, след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, върху основата на бившите съюзни републики възникна ново обединение - Общността на независимите държави (ОНД), но то твърде бързо започна да изпълнява изключително представителни функции. През 2009 година бе сменено от новия Митнически съюз. През 2010 година съюзът започна да действа на територията на Русия и Казахстан, а през 2011-а към него се присъедини и Беларус. След това на границите на тези страни бе отменен митническият контрол и бе разрешено да се оформя документацията на стоките на която и да е от тези три външни граници. След това през 2015 година към съюза решиха да се присъединят други републики от бившия СССР: Армения и Киргизстан

Принц Албер купи къщата, в която е израснала майка му Грейс Кели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616767

Монакският принц Албер купи къщата във Филаделфия, където майка му Грейс Кели е израснала и е приела предложението за женитба на принц Рение през 1955 г., съобщи Асошиейтед прес. Къщата в колониален стил е на два и половина етажа. Тя е с 6 спални, със заден двор и градина. Началната й цена беше 1 милион долара. Светът на кралските особи през 2015 година (СНИМКИ) Принц Албер <...

Какво иска Турция

http://www.vesti.bg/sviat/kakvo-iska-turciia-6060471

Анкара се готви да участва в потенциалното преначертаване на границите на региона след разгрома на „Ислямска държава”

Обезопасиха пътеката до Смолянския водопад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616768

Община Смолян постави 75-метров парапет, водещ до природната забележителност Смолянски водопад. Секретарят Момчил Николов посочи, че остава парапетът да бъде боядисан. Водопадът на Крива река, който се намира в Чилингирска махала, е обявен за природна забележителност през 1968 г. Височината водния пад е 20 м. Освен с красотата на разбиващите се струи вода, водопадът е свързан и с миналото на Смолян. Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица първенци на Смолян, хвър...

Лиляна Павлова: От 1 ноември въвеждаме зимната готовност за поддържане на републиканските пътища

http://www.moreto.net/novini.php?n=334129

От 1 ноември въвеждаме зимната готовност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция във връзка с готовността и предприетите мерки от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за зимното поддържане на републиканските пътища,предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Съобщение за обществено обсъждане в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616764

На основание чл.127, ал.1 от Закона за Устройство на територията, Община Севлиево, организира обществено обсъждане на доклад за съответствие степента на въздействие и доклад за екологична оценка върху предварителен проект на Общ устройствен план на Община Севлиево. Общият устройствен план на Община Севлиево се разработва от Обединение „Консултатни за изготвяне“, София с ръководител екип арх. Кристиян Миленов въз основа на Техническо задание и опорен план, одобрени от ОбС-Севлиево. Обществено обсъждане ще се проведе на 27.10.2016 г. от 17:00 ч. ...

Делян Добрев си дава имунитета доброволно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849717_delian_dobrev_si_dava_imuniteta_dobrovolno/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет, съобщиха от партията на Бойко Борисов. По-рано днес в парламента бе внесено искане от главния прокурор за снемане на имунитета на Добрев.

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма...

Делян Добре си дава имунитета доброволно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849717_delian_dobre_si_dava_imuniteta_dobrovolno/?ref=rss


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет, съобщиха от партията на Бойко Борисов. По-рано днес в парламента бе внесено искане от главния прокурор за снемане на имунитета на Добрев.

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма,...

Хванаха шофьор с 3.45 промила алкохол в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5830547

Хванаха шофьор с 3.45 промила алкохол в ПловдивШофьор с 3.45 промила алкохол заловиха служители на Второ РУ в Пловдив. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Минути след полунощ днес на бул. “Христо Ботев” автопатрул спрял за проверка лек автомобил “Рено”, управляван от Д. Т. (на 36 г.) от Съединение. Алкохолната проба на водача отчела 3.45 промила. Срещу извършителя е образувано полицейско

Детски междуобщински футболен турнир по повод празника на Болярово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616763

Едно от най-атрактивните спортни празнични мероприятия по повод празника на Болярово - 26 октомври , Димитровден беше междуобщинският детски футболен турнир. В него взеха участие отбори от четири общини: Болярово, Елхово, Стралджа и „Тунджа". Четири бяха отборите на децата, включили се в атрактивната надпревара. Домакините от Болярово, Стралджа, „Ураган" - с. Бояджик и новите участници - тези от община Елхово. След изтеглен жребий, първите две срещи бяха между „Ураган"- с. Бояджик и „Стралджа" и домакините от Болярово и новите участници от ...

Цитат на деня: ГЕРБ не е зависим, над мен няма никой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/10/24/2849721_citat_na_denia_gerb_ne_e_zavisim_nad_men_niama_nikoi/?ref=rss


ГЕРБ не е зависим, над мен няма никой.

Това обясни премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия. Той поясни, че ГЕРБ е независима и непорочна партия.

"ГЕРБ е най-добрата партия. Безспорно най-много сме направили до тук. Няма кой да каже, че е направил повече за последните 25 години", допълни премиерът.

Борисов обяви също, че няма нещо в управлението на страната, което да е направил със съзнанието, че е грешно. "Може да съм грешил, но съм мислил, че е...

Делян Добрев се отказва от депутатския си имунитет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616762

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев се отказва от депутатския си имунитет. По-късно през деня той ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет. По-рано стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Делян Добрев. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетикат...

За осма поредна учебна година EVN България провежда програмата си за обучения по енергийна ефективност в училищата

http://www.cross.bg/bulgariya-obycheniya-razymno-1523575.html

/КРОСС/ През учебната 2016/17 г. EVN България осъществява за осма поредна година обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата. EVN България организира „енергийни уроци" в училища от всички 9 административни области, които се обслужват от EVN България - Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. През 2016/17 г. програмата включва обучения за общо над 10 800 ученици от 491 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 57 училища. Занимателните уроци „Часът на Иви и Енчо" се провеждат от преподавателите в 4 учебни часа през годината в Часа на класа. За целите на обучението EVN България разработва и безвъзмездно предоставя одобрени от Министерство на образованието и науката (МОН) материали, полезни и занимателни подаръци за учениците и класа. И тази година в рамките на инициативата EVN България ще проведе различни конкурси с награди за участниците. През изминалата учебна 2015/16 г. първо място в конкурса за четвъртокласниците за изработване на макет на Екоград беше спечелен от НУ „Христо Ботев" (Пловдив) и ОУ „Св. Климент Охридски" (гр. Крън, обл. Стара Загора), а техни подгласници бяха ОУ „Елисавета Багряна" (гр. Сливен) и ОУ „Хр. Смирненски" (гр. Раковски).Целта е учениците по класове да представят идеи за екологичен град, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично

Обраха къщата на британец в село Видно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616766

47-годишен британски гражданин е подал сигнал за кражба, извършена от дома му в каварненското село Видно. Извършителите са проникнали в къщата в периода от септември до 21 октомври, чрез взлом на ПВЦ прозорец. Откраднати са пералня, печка, спортен тренажор, боксов чувал и тример за трева.  По случая е образувано досъдебно производство....

Добрев се отказва от имунитета си

https://www.actualno.com/politics/dobrev-se-otkazva-ot-imuniteta-si-news_570643.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев доброволно ще се откаже от имунитета си, поискан му от прокуратурата заради престъпление, свързано с АЕЦ "Белене". "Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгла

Една очарователна булка на 86 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5830511

Една очарователна булка на 86 години86-годишната Мили Тайлър-Морисон се превърна в очарователна булка. Снимка на баба Мили в лилава сватбена рокля, която тя сама си ушила, се появи във фейсбук миналата неделя и възрастната дама получи многобройни комплименти за неподвластната на времето си красота и безупречно чувство за стил. На 16 октомври тя се омъжила за 85-годишния Харолд

Бунт принуди полицията да блокира бежанския лагер в Харманли

https://www.actualno.com/haskovo/bunt-prinudi-policijata-da-blokira-bejanskija-lager-v-harmanli-news_570645.html

Нов взрив на недоволство, който се превърна в своеобразен бунт разтърси бежанския лагер в Харманли. Причината - мигрантите, които се намират там, не могат да търпят битовите условия. Според информация на haskovo.net, голяма група мигранти е поискала да бъде пусната да пътува за С

Зеленогорски: Цачева се придвижва в ляво, дясната кандидатура е на Трайков

http://offnews.bg/news/n_1/n_638391.html

За разлика от левицата десните успяхме да се обединим и това ни дава шанс за победа на изборите. Реформаторският блок е силен и мобилизиран. Другият шанс е, че Цачева се придвижва към центъра, дори леко в ляво, което освобождава десния спектър на кандидата на РБ. Това каза във Велики Преслав Найден Зеленогорски, председател на Предизборния щаб на Реформаторския блок. "След дебата на кандидатите на ГЕРБ и БСП мисля, че цялата общественост е наясно кой е десният кандидат", добави той. "Да твърдиш, че си десен, но да поставяш политическата целесъобразност пред интересите и правата на гражданите, е противоречие", каза още той. "Силно изненадан съм и от еднаквите позиции на ГЕРБ и БСП по отношение на санкциите за Русия и анексирането на Крим. И Радев, и Цачева имаха единно мнение - санкциите трябва да отпаднат, което е против общоевропейската политика", коментира Зеленогорски и добави, че РБ е на мнение, че санкциите трябва да продължат. "Гаранция за десен демократичен избор е нашата двойка, която ще затвърди евроатлантическата насоченост на България. Трайков и Събев ще бъдат гарант за реалната борба с корупцията, подобряване на образованието, здравеопазването и съдебната реформа", заяви Зеленогорски.

Петко Вълков: Поскъпването на имотите в Китай е съпроводено от целева политика

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/petko-vylkov-poskypvaneto-na-imotite-v-kitai-e-syprovodeno-ot-celeva-politika-226818/

Вероятно е предлагането на жилища да не може да смогне на търсенето, коментира изпълнителният директор на Concord Asset Management в предаването Invest/Or

Кой казва истината, Узунов или Калпакчиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273291_+%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%A3%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%87%D0%B8%D

Представляващият член на Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов лъже и уронва престижа на съдебната власт. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Калин Калпакчиев от ВСС.

В ефира на bTV Узунов обвини Калпакчиев, че ще се облагодетелства от европроект за 6 млн. лв., от който ще получи хонорар в размер на 340 хил. лв., без да го е съгласувал с ВСС.

Това е лъжа, аз не управлявам този договор и няма да получа хонорар, категоричен е Калпакчиев. На въпрос дали ще съди Узунов за лъжата той обяви, че обмисля и такъв ход.

По думите му лъжите, изречени от представляващия член на ВСС, са в отговор на това, че част от членовете на съвета му поискаха оставката. Поискана е, защото не спазва закона и не осигурява безпристрастно администриране на дейността на ВСС, уточни Калпакчиев.

Разделена ли е на лобита съдебната власт?Очакваме вашето мнение по темите в предаването

„Има мнозинство във ВСС, което проявява зависимости и господин Узунов е част от зависимото мнозинство. Узунов спуска плътна димна завеса над важните въпроси – какво се случва по случая „Яневагейт” например", каза още той.

Почти всичко изречено от Узунов бяха неистини или част от истината, потвърди и съдия Соня Найденова от ВСС. Според нея лошото е, че като отзвук в обществото ще остане само фактът, че за пореден път има скандал в съдебната система.

В тази ситуация има и други вредни последици - няма да се разбере как работи държавното обвинение, смята съдия Найденова.

И тя призна за разделение във ВСС. „В момента не е важно дали си лоялен към закона, а към определена група”, обяви Соня Найденова.

 

Как технологиите карат децата ни да затъпяват

http://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-tehnologiite-karat-decata-ni-da-zatypiavat-6060470

Учените са се съсредоточили върху това как седенето пред телевизора, игрите на смартфона, таблетите и други дигитални устройства се отразяват върху здравето на децата и юношите, както и на социализацията им и успеха в училище

Вече доказано: Технологиите карат децата ни да затъпяват

http://www.vesti.bg/lyubopitno/veche-dokazano-tehnologiite-karat-decata-ni-da-zatypiavat-6060470

Учените са се съсредоточили върху това как седенето пред телевизора, игрите на смартфона, таблетите и други дигитални устройства се отразяват върху здравето на децата и юношите, както и на социализацията им и успеха в училище

Цацаров иска имунитета на Делян Добрев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273290_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD+%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2+

       Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър от първия кабинет на Бойко Борисов - Делян Добрев.  

      Добрев ще бъде обвинен в безстопанственост. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

      Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК. Според доказателствата от разследването, през 2004 г. „НЕК” ЕАД провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”. Бил избран изпълнител „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/, в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен Договор № I-455-05.

      Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - „Фаза на развитие и договаряне на проекта” /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/ и Фаза II - „Фаза на изпълнение на проекта” /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”/. На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

      На 29.03.2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание /Решение №3565-НС/. Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, Договор № I-455-05 от 31.01.2005 г. между „НЕК”ЕАД и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/ не е бил прекратен. „НЕК” ЕАД продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро. Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”. Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ” ЕАД, респ. към „НЕК” ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс.

      Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на „НЕК”ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г.

      Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание.

      Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19.10.2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.

Разследването по делото продължава.



Надпис и красива библейска сцена излязоха при разкопките на Базиликата в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5830540

Надпис и красива библейска сцена излязоха при разкопките на Базиликата в ПловдивИзящен медальон, изобразяващ паун с разперена опашка и библейски сцени, са поредните находки от Голямата базилика на Филипопол. "Надмина всичките ни очаквания. Цветната мозайка е на централния вход, който е водил богомолците към храма. Около пауна, ограден в голям кръг с цветни камъчена, са разположени по-малки медальони с птици и два кантароса,

Можете да поискате да ви удържат авансово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616758

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници, че желаят да им бъде удържан авансов данък. От НАП обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание от страна на физическите лица, предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на съответните доходи по закон не следва да удържат авансово данък за доходите, изплатени през четвъртото тримесечие на годината. Това...

Режисьорски разговори, кулинарна книга и звезда „Под прикритие“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616761

Специално за Смешен филм фест днес ще гостуват режисьорите на българските късометражни филми, включени в програмата на феста за понеделник. Ще имате възможност да видите Огнян Костовски, Еди Шварц, Ивайло Марков, Тома Вашаров и Ники Стоичков в 18.00 часа в зала „Възраждане" преди началото на прожекциите, когато те ще представят филмите си. Разговорите с публиката са предвидени след края на филмите. Ексклузивно разкритие за феновете на българското кино! Звездата от „Под прикритие" Владимир Пенев също ще се присъедини към срещите с габровската пу...

Поставят 700 кофи за пепел в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616759

Около 700 кофи за пепел ще бъдат разположени на територията на Благоевград. От общинската фирма „Биострой" работят по разпределяне на съдовете и до няколко дни такива ще има навсякъде в областния център. Предназначението на кофите за пепел е в тях да бъдат изхвърляни отпадъци от печките с твърдо гориво, за да бъдат избегнати пожари. Съдовете са метални и са надписани, за да се отличават от тези за битови отпадъци. Вместимостта на кофите за пепел е 110 литра. В района на „Орлин Махала" за изхвърляне на пепелта ще могат да се ползват старите мета...

Белгия е съобщила на Туск, че не е в състояние да подпише споразумението с Канада

http://www.mediapool.bg/belgiya-e-saobshtila-na-tusk-che-ne-e-v-sastoyanie-da-podpishe-sporazumenieto-s-kanada-news255583.html

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада. Това съобщиха местни медии в понеделник следобед след срещата, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти. Така подписването на договора за свободна търговия ЕС-Канада става все по-съмнително заради "не"-то на белгийския регион Валония, който отхвърли какъвто и да било ултиматум от ЕС и заяви, че е разочарован от новото предложение, чиято цел бе да разсея опасенията на френскиговорещата белгийска провинция.   Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци, заради блокажа, наложен от този франкофонски район в южната част на Белгия с население 3.6 милиона души.    Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера, както настояват европейските институции.    Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете.    Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.   По думите му вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма.    Без зелената светлина на Белгия ще бъдат анулирани срещата на високото равнище и парафирането на текста, насрочени за четвъртък в Брюксел в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.   "Представя ни се разочароващ документ и в същото време ни се отправя ултиматум. Това е силно учудващо. Това ни кара да си задаваме въпроси за преследваната цел", заяви пред АФП източник от близкото обкръжение на валонския премиер Пол Маниет.   Председателят на Европейския съвет, обединяващ представителите на 28-те страни членки на ЕС, Доналд Туск даде в неделя на Белгия срок до понеделник вечерта да каже "да" или "не" на подписването на CETA.    Маниет е на мнение, че отправеният ултиматум е несъвместим с "демократичния процес", каза пред АФП неговият говорител.    Той (Маниет) "винаги е отказвал да се вписва в принудителни срокове", подчерта същият източник.   Службите на Европейската комисия са изпратили в неделя сутринта  документ до социалиста Пол Маниет и до постоянния представител на Белгия в ЕС, според европейски дипломат.   Текстът от страница и половина съдържа проект за евентуална декларация на кралство Белгия, засягаща защитата на инвестициите, "който отговаря на всички резерви, за които информира г-н Маниет", поясни европейски дипломат.   Това тълкуване бе оспорено от обкръжението на Пол Маниет.   "Този документ ни учудва, защото той съдържа много по-малък напредък от очакванията в петък и събота", със съжаление каза източник, близък до валонския премиер.    През последните дни валонците преговаряха с Канада и с Европейската комисия, за да да изгладят различията си по това амбициозно споразумение за свободна трансатлантическа търговия.   Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина.   Говорител на Европейската комисия днес призова за търпение по развитието на въпроса със сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. Говорителят добави, че ЕК няма навика да работи с ултиматуми и срокове, в отговор на въпрос дали споразумението ще бъде провалено, ако очакването за постигането на договореност до края на деня не бъде оправдано. Той добави, че решението дали да бъде отменената насрочената за четвъртък среща ЕС-Канада ще бъде взето след разговор довечера между премиерите на Белгия и на Канада Шарл Мишел и Джъстин Трюдо с председателите на Европейския съвет и на ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.    Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито всички заседания би трябвало да бъдат публични.    Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.    Валония вижда в CETA наченките на договора за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) или Тафта, който е много непопулярен и по който ЕС много скрупульозно преговаря със САЩ. Валония настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

Валония отказва да "пусне" споразумението Канада - ЕС

http://www.mediapool.bg/valoniya-otkazva-da-pusne-sporazumenieto-kanada---es-news255583.html

Подписването на договора за свободна търговия ЕС-Канада става все по-съмнително "не"-то на белгийския регион Валония, която отхвърли какъвто и да било ултиматум от ЕС и заяви, че е разочарована" от новото предложение, чиято цел бе да разсея опасенията на френскиговорещата белгийска провинция.   Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци, заради блокажа, наложен от този франкофонски район в южната част на Белгия с население 3.6 милиона души.    Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера, както настояват европейските институции.    Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете.    Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.   По думите ми вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма.    Без зелената светлина на Белгия ще бъдат анулирани срещата на високото равнище и порафирането на текста, насрочени за четвъртък в Брюксел, в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.   "Представя ни се разочароващ документ и в същото време ни се отправя ултиматум. Това е силно учудващо. Това ни кара да си задаваме въпроси за преследваната цел", заяви пред АФП източник от близкото обкръжение на валонския премиер Пол Маниет.   Председателят на Европейския съвет, обединяващ представителите на 28-те страни членки на ЕС, Доналд Туск даде в неделя на Белгия срок до понеделник вечерта да каже "да" или "не" на подписването на CETA.    Маниет е на мнение, че отправеният ултиматум е несъвместим с "демократичния процес", каза пред АФП неговият говорител.    Той (Маниет) "винаги е отказвал да се вписва в принудителни срокове", подчерта същият източник.   Службите на Европейската комисия са изпратили в неделя сутринта  документ до социалиста Пол Маниет и до постоянния представител на Белгия в ЕС, според европейски дипломат.   Текстът от страница и половина съдържа проект за евентуална декларация на кралство Белгия, засягаща защитата на инвестициите, "който отговаря на всички резерви, за които информира г-н Маниет", поясни европейски дипломат.   Това тълкуване бе оспорено от обкръжението на Пол Маниет.   "Този документ ни учудва, защото той съдържа много по-малък напредък от очакванията в петък и събота", със съжаление каза източник, близък до валонския премиер.    През последните дни валонците преговаряха с Канада и с Европейската комисия, за да да изгладят различията си по това амбициозно споразумение за свободна трансатлантическа търговия.   Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.    Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито всички заседания би трябвало да бъдат публични.    Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.    Валония вижда в CETA наченките на договора за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) или Тафта, който е много непопулярен и по който ЕС много скрупульозно преговаря със САЩ. Валония настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

Кошмарите, които най-често сънуваме

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616753

Още проучванията на Зигмунд Фройд успяват да докажат, че сънищата всъщност са нашите страхове. Ще признаете ли какви са вашите страхове? 9 от най-честите сънища и тяхното значение Вижте тълкуването на 5-те кошмара, които най-често сънуваме. Летите Контролът върху полета е показателен за свобода и освобождаване. В противен случай вероятно е свързано с вашия страх, който може да бъде породен от невъзможността да контролирате со...

Откриха хилядолетно злато край Приморско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616760

Уникално златно съкровище откриха археолозите при спасително проучване на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр" край Приморско. На находката се натъкнали доц. д-р Петър Балабанов и директорът на Общинския исторически музей в Приморско Даниел Пантов. Съкровището представлява комплект от украшения за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Изработено е от чисто злато от местен майстор и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. Поставе...

Разкриват секция за гласуване в дома за стари хора в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=334122

В дома за стари хора в Провадия ще бъде разкрита избирателна секция за президентския вот на 6 ноември. Това реши на свое заседание в събота Районната избирателна комисия във Варна, научи Moreto.net. Секционната избирателна комисия е свикана със заповед от управителя на социалното заведение.

Христина Палева с номинация в конкурса „Кристална лира`2016”, категория „Педагог“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616756

Солистката на Биг Бенд - Благоевград и преподавател по пиано и поп и джаз пеене Христина Кацарска-Палева е номинирана в конкурса „Кристална лира`2016". Тя се бори за призово място в категория „Педагог", в надпреварата, организирана от Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио. Престижната номинация на Христина Палева е по повод многобройните успехи и челните места, спечелени от нейните ученици Лъчезар Кацарски, Александрина Механджийска, Вили Пендичева, Виктория Янакиева, Боян Георгиев и Петя Стойчева в национални и м...

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-226805/

Фокусът на инвеститорите ще бъде върху данните за бизнес активността в еврозоната в понеделник, както и върху данните за икономиката на Великобритания и САЩ

Прокуратурата поиска имунитета и на Делян Добрев по казуса "Белене"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/prokuraturata-poiska-imuniteta-i-na-delian-dobrev-po-kazusa-belene-226913/

В качеството му на министър той не е прекратил договор с изпълнител по проекта, макар и строителството да е било спряно

Заплашиха възрастна жена с нож, за да й вземат 10 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616757

В РУ-Габрово е получен сигнал от 85-годишна жена, че около 20:30 ч. снощи, неизвестно лице проникнало в жилището й и след като я заплашило с нож, й отнело 10 лв. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Ден преди това жертва на телефонни измамници стана 83-годишна габровка, която броила на мошениците 880 лв. Измамата е извършена по сценария „оказване на съдействие на полицейски служители за залавянето на телефонни измамници“. По случая е образувано досъдебно производство....

Борисов: Доган меша българските политици като Меси в "Барселона"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5830507

Борисов: Доган меша българските политици като Меси в "Барселона"Цялото интервю на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия Водещ: Казваме добро утро на Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ и министър-председател, по много теми, които са се насъбрали. Добро утро и добре дошли. Водеща: Добро утро. Бойко Борисов: Добър ден. Аз не съм от кандидат-президентите, а и нямам притеснения, защото някои от опонентите,

МОСВ чака от общините проекти за компостиране и за ремонт на язовири

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/mosv-chaka-ot-obshtinite-proekti-za-kompostirane-i-za-remont-na-iazoviri-226912/

В момента се разработва ново европейско законодателство за рециклиране на отпадъците, коментира Ивелина Василева

ИЛИЯНА РАЕВА В ЗАЩИТА НА БАРЕКОВ: ШОКИРАНА СЪМ ОТ ЖЕНИ МАРЧЕВА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273289_%D0%98%D0%9B%D0%98%D0%AF%D0%9D%D0%90+%D0%A0%D0%90%D0%95%D0%92%D0%90+%D0%92+%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%98%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%90%D0%A0%D0%95%D0%9A%D0%9E%D0%92%3A+%D0%A8%D0%9E%D0%9A%D0%98%D0%A0%D0%90%D

 Председателят на Българска федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева защити евродепутата Николай Бареков, който вчера напусна студиото на Би Ти Ви обиден, след като водещата Жени Марчева го помоли да преведе статия от английски вестник. 

 

Ето какво написа Илияна Раева във фейсбук по този повод:

 

Шокирана съм от водещата, не от Бареков...

През деня, както и сутрин в събота и неделя не гледам телевизия. Попаднах на един коментар на много културен, интелигентен, ерудиран и възпитан мъж ( Alexander Kostov), чийто профил следя поради изброените му качества. В типично деликатния си тон, днес е направил коментар за участието на Бареков в БТВ, насочвайки вниманието ни към водещата, а не към Бареков. Направих си труда да изгледам запис на предаването.

Хора, онемях, честно! Това е водеща, за която имам много добро мнение. Как е възможно такова безочливо и унизително, абсолютно непрофесионално отношение към госта си да имаш?! Ами то много лесно да се правиш на смел/арогантен с политик, който беше размазан от общество и медии и стигна дъното! Де тая смелост с други разни "бизнесмени", депутати, министри?! Да я попитам аз водещата, знае ли тя, колко неговорещи матерен английски евродепутати и политици има в света, които говорят УЖАСЕН, дори комичен английски и то на сериозни постове?! Да не би това да е темата при техни телевизионни участия?! Колко прекрасен български говорят посланици в България, живеещи години тук, и колко пъти ги унижихте и иронизирахте затова?! Сега бях на конгрес на ФИГ в Япония и се изказваха различни спортни величия от различни страни и континенти, някои на не толкова добър английски. Как пък не видях някой да ги иронизира...

Някой си нещо написал в мрежата и давай да го коментираме! Това е несериозно и твърде непрофесионално. Това е неуважение към собствения ти професионализъм и професия! Последна бих адвокатствала на Бареков, но що за унижение да изпитваш госта си като даскалица и да мислиш, че си интересен водещ, който ще предизвика аплодисментите на тв-зрителите?! Ами абсолютно адекватна реакция на Бареков с баджака. В стила на водене на разговора от водещата. Обидно било с баджака?! Ами не беше ли обидно това предизвикателно и унизително поведение на водещата?!

Шокирана съм...

Това не трябва да се допуска в сериозните ни медии със сериозни предавания. Жълто- кафявите и издигналите пошлостта и кича медии и предавания са се определили, но и истинските предавания и медии също. Недопустимо е...

Много неприятно съм изненадана...

Необикновената история на Вивалди в единствения в света 3D концерт идва у нас

http://www.cross.bg/vivaldianno-kontzert-dekemvri-1523565.html

/КРОСС/ Световноизвестните виртуозни музиканти ще взривят родната публика с уникалното 3D шоу VIVALDIANNO в най-голямата зала Арена Армеец. След продължителни преговори, зрителите у нас също ще успеят да се насладят на великия спектакъл, след като България бе включена в световната карта на турнето с концерт на 9 декември (петък). Необикновената история за надеждите и загубите на големия италиански гений Антонио Вивалди е пресъздадена по един вълнуващ начин, и разказана, както никога досега. Новата уникална интерпретация на класическия концерт съчетава традиционно и съвременно, минало и бъдеще на фона на впечатляващи светлинни и визуални 3D ефекти. Във VIVALDIANNO бароковата атмосфера е пресъздадена по впечатляващ начин благодарение и на модерното танцово шоу. Оркестърът е позициониран между два огромни мултимедийни екрана, които се намират пред и зад сцената. В комбинация с уникалния светлинен дизайн, създаден по най-съвременните технологии, публиката за първи път ще стане свидетел на ненадминато музикално и визуално изживяване в трето измерение. VIVALDIANNO събира на една сцена виртуозни музиканти от цял свят. Една от звездите на шоуто е и световноизвестната виолончелистка и композитор Тина Гуо. Нейното отличително звучене - комбинация от класическа музика, модерен рок и електронни елементи, я прави неизменна част от музикалния акомпанимент на звезди като Стиви Уондър, Ханс Цимер, Питър Гейбриъл, Карлос Сантана, Фу Файтърс и много други

Делян Добрев си дава имунитета сам

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830512

Делян Добрев си дава имунитета самДепутатът от ГЕРБ Делян Добрев, чийто имунитет поиска преди малко главният прокурор Сотир Цацаров, ще се откаже сам от него. Народният представител, който е шеф на енергийната комисия в НС, а в първия мандат на Борисов бе министър на енергетиката, ще внесе заявление, че иска доброволно да се снеме защитата, която му дава законът.

Необикновената история на Вивалди в единствения в света 3D концерт идва у нас

http://www.cross.bg/vivaldianno-kontzert-myzika-1523565.html

/КРОСС/ Световноизвестните виртуозни музиканти ще взривят родната публика с уникалното 3D шоу VIVALDIANNO в най-голямата зала Арена Армеец. След продължителни преговори, зрителите у нас също ще успеят да се насладят на великия спектакъл, след като България бе включена в световната карта на турнето с концерт на 9 декември (петък). Необикновената история за надеждите и загубите на големия италиански гений Антонио Вивалди е пресъздадена по един вълнуващ начин, и разказана, както никога досега. Новата уникална интерпретация на класическия концерт съчетава традиционно и съвременно, минало и бъдеще на фона на впечатляващи светлинни и визуални 3D ефекти. Във VIVALDIANNO бароковата атмосфера е пресъздадена по впечатляващ начин благодарение и на модерното танцово шоу. Оркестърът е позициониран между два огромни мултимедийни екрана, които се намират пред и зад сцената. В комбинация с уникалния светлинен дизайн, създаден по най-съвременните технологии, публиката за първи път ще стане свидетел на ненадминато музикално и визуално изживяване в трето измерение. VIVALDIANNO събира на една сцена виртуозни музиканти от цял свят. Една от звездите на шоуто е и световноизвестната виолончелистка и композитор Тина Гуо. Нейното отличително звучене - комбинация от класическа музика, модерен рок и електронни елементи, я прави неизменна част от музикалния акомпанимент на звезди като Стиви Уондър, Ханс Цимер, Питър Гейбриъл, Карлос Сантана, Фу Файтърс и много други

Росен Плевнелиев открива конференция в АУБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616752

Президентът Росен Плевнелиев ще открие глобалната конференция "Teach for all" в Благоевград. Утре от 09.00 часа в мултифункционалната зала на Американския университет в България държавният глава ще открие глобалната конференция "Teach for all" под надслов „Да преоткрием образованието". България e първият европейски домакин на глобалния форум, в който ще вземат участие делегати от 65 държави със споделена визия за разширяване на образователните възможности в своите страни. По време на тридневната конференция около 350 лидери в образователната сф...

Пореден задържан след опит да подкупи пътни полицаи в Туткракан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616750

60-годишен мъж е задържан за предлагане на подкуп на полицейски служители, съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. На 22 октомври в района на село Стефан Караджа пътни полицаи спрели товарен автомобил „Фиат Дукато”, управляван от 59-годишен мъж. Проверката установила липса на винетен стикер, на застраховка „Гражданска отговорност” и на технически преглед, поради което водачът бил поканен за документиране на допуснатите нарушения. В този момент 60-годишният пътник в автомобила, подхвърлил на полицаите банкнота от 100 лв., опитвайки д...

Щайнмайер: Заплахата от разпадане на ЕС е реална

http://www.cross.bg/shtaiinmaiier-germanskiyat-evropa-1523574.html

/КРОСС/ "Финансовата криза, бежанската вълна в Европа и шокът от британския референдум предизвикаха сериозно сътресение в Европейския съюз", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Има реална заплаха от разпадане на ЕС, посочва той пред в. "Зюддойче цайтунг". Събитията от последните години, през които все повече страни в ЕС поставят под въпрос политиката на Брюксел, показаха, че политическите реалности, които мнозина смятаха за установени, сега са под съмнение, продължава германският първи дипломат. От тези опасения се възползват десни популисти, които сочат с пръст провалите на ЕС, добавя той. "Дори най-заклетите привърженици на Европа са наясно, че трябва да убедим хората отново и трябва да го направим извън кулите от слонова кост на професионалните застъпници на Европа", казва германският външен министър. Сегашният период е "по-опасен" от студената война, заяви в началото на месеца Франк-Валтер Щайнмайер пред "Билд". Щайнмайер се аргументира с "неспирно нарастващото напрежение между САЩ и Русия".  

Започват проверки за автентичността на биохраните в магазините

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/10/24/2849684_zapochvat_proverki_za_avtentichnostta_na_biohranite_v/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните започват съвместни проверки на магазините, които продават биохрани. Целта е да се види дали наистина продаваните там стоки отговарят на етикета. Това съобщава в днешния си брой "24 часа".

Поводът за проверките е силният ръст на магазините, които предлагат такива храни през последните години. По данни на земеделското министерството производството на такива продукти пък е нараснало с 30 на сто през...

Григор Димитров ще играе в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/5830503

Григор Димитров ще играе в СофияГригор Димитров се съгласил да играе на турнира на Garanti Koza Sofia Open 2016, съобщиха организаторите на пресконференция. Най-добрият български състезател сам е пожелал да участва. Миналата година той пропусна турнира и си навлече доста критики като обясни решението си с предварителната си програма.

Карти за ученици пуска „Тролейбусен транспорт“ в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616747

Карти за пътуване с намаление за ученици и студенти пуска от 1 ноември „Тролейбусен транспорт“ в Хасково , съобщи директорът му Йордан Панев. 54 лв. е цената на тримесечна карта, а тази за 6 месеца струва 100 лева. До момента се предлагаха само едномесечни на цена от 20 лева. Билетът за тролейбусите в Хасково остава 1 лев.   Картите вече са в продажба и могат да бъдат закупени от офиса на „Тролейбусен транспорт“ в Хасково, уточняват от общината....

Павлова посочи най-голямото предизвикателство за пътуващите през зимата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616749

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи на пресконференция, че най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на идната пролет. До 1 ноември всички фирми, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва да са привели техниката в готовност и да са осигурили необходимите химикали за обработката на пътищата. Министър Павлова информира, че са сключени договори за поддържане на път...

ГЪРЦИТЕ МАСОВО ПРОДАВАТ ИМОТИТЕ СИ, НАД 200 000 ОБЯВИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273288_%D0%93%D0%AA%D0%A0%D0%A6%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9C%D0%90%D0%A1%D0%9E%D0%92%D0%9E+%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%90%D0%92%D0%90%D0%A2+%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A1%D0%98%2C+%D0%9D%D0%90%D0%94+20

 Над 200 000 жилища, са обявени за продажба в цяла Гърция, като техният брой се е увеличил с 25% в сравнение с две години назад, сигнализират агенти по недвижими имоти, цитирани от в. "Български новини".

Този бум на продажби е регистриран заради невъзможността на хората да плащат непосилно високите данъци. Около 99 000 жилища са обявени за продажба в Атина и Солун, а броя за цялата страна приближава до 110,000. Въпреки това, според президента и главен изпълнителен директор на сайта за недвижими имоти E Real Estates, Темистокъл Бака, има собственици, които имат намерение да продават, но без да го декларират. Ако към тях се прибавят и строителите, тогава имотите за продажба надхвърлят 200 000, уточни още той.

Според проучване на в. „Български новини“, цените на имотите в центъра на Атина са изключително ниски в сравнение с предишни години. Жилище от 70 кв.м. н приличен централен квартал може да се намери и за 20 000 евро. Друг парадокс, който се наблюдава е, че доста от жилищата, които се дават под наем по центъра на Атина, собствениците ги предлагат само срещу плащане на ток, вода и жилищен данък, без плащане на друг наем.

Делян Добрев се отказа от имунитета си

http://offnews.bg/news/n_1/n_638389.html

Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Заявлението мйу дойде, след като в парламентабе внесено искане от главния прокурор за снемане на имунитета му заради ощетяване на НЕК заради АЕЦ "Белен", когато е бил министър на енергетиката. Делян Добрев ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание в 16.00 ч. днес и ще обясни своята позиция.

Повече от 1000 души чакат за трансплантация на различни органи в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=334128

Повече от 1000 души чакат за трансплантация на различни органи в България. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод Европейския ден на донора и 30 години от първата трансплантация на сърце в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Кметът на Г. Оряховица подписа договорите за реализиране на два важни проекта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616746

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев подписа договорите за реализиране на още два проекта от Инвестиционната програма на Общината. Това са „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” и „Подобряване на условията за икономическо развитие на община Горна Оряховица”. И двата проекта ще се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът за обновяване на градската среда предвижда реконструкция и модернизация на площад „Георги Измирлиев” и парк „Детски кът”. Предвидено е цялостно обновяване на централния гр...

Строят три небостъргача в столицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273287_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Оказва се, че не една, а няколко много високи сгради ще изникнат в близките години в София. Трите небостъргача ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”, съобщава Блиц.

За първия проект вече е с издадено разрешително за строеж, съобщава пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточнява Здравков.

Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс, чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях. ще строят в София на по 40-50 етажа Според плановете втората ще е небостъргачът Sky Fort. Той ще е висок 202 метра, с 44 етажа, като 36 от тях ще се издигат над земята. Ще разполага с общо 40 000 кв. м площ.

Билдингът ще има 3 етажа подземни паркинги, кафене, заведение, панорамна площадка на върха и ще се обслужва от 19 асансьора. След завършването му той ще е най-високата сграда в България и 20-ата в ЕС Проектът за визията е на “А и А архитекти” - компанията на арх. Ангел Захариев, съпруг на правосъдната министърка Екатерина Захариева.

Дело на архитектурното студио са няколко от сградите в Бизнес парка, жилищният комплекс “Резиденшъл парк” и детският музей “Музейко”. "Гранд Каньон" в "Младост" вече се строи.

За да получи строително разрешително за мегапроекта "Град в града" край столичната болница "Пирогов", турският инвеститор "Гаранти Коза" (Garanti Koza) ще построи за своя сметка пробив на две нива. Инвестицията от 1 млрд. евро е невиждана за българските мащаби. Проектът ще се реализира на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната върху терен от 100 дка. Проектът включва 4 кули от по над 50 етажа на ъгъла на булевардите “Гешов” и “Тотлебен”, като между тях ще има лагуна.

Това е втори комплекс, който планира да вдигне турската компания в София. Той обаче надминава по мащаб първия им – "Гранд Каньон", където планираната инвестиция възлиза на около 250 млн. евро. В момента турският инвеститор строи първия си проект в жк."Младост" на мястото на бившия магазин на "Аско Деница" и плановете му са да бъде готов през 2017 г. "Гаранти Коза" купи терена за 23 млн. лв. от три фирми на бившия шеф на Общинска банка Любомир Павлов.

Там ще има мол, хотел, 20 000 кв. м парк, жилищна част, офиси, амфитеатър и други. “Гранд каньон” ще се простира на 138 000 кв. м, а трите му сгради ще се казват “Витоша”, “Рила” и “Пирин”. Проектът носи името “Гранд каньон”, тъй като кулите ще “израстват” от подиум, проектиран като естествено ерозирал терасовиден каньон.

Проектите за “Гранд каньон” и 3-ия небостъргач - “Парадайз Тауър”, ще се разглеждат от експертния съвет по устройство на територията на 28 октомври. 215-метровият “Парадайз Тауър” ще е на булевардите “Т. Каблешков” и “Черни връх”. Инвеститор е собственикът на близкия мол “Парадайз”. Ще е на 55 етажа с 5 нива за подземни паркинги, търговска, офисна и хотелска част. Предвижда се топла връзка.

Млад мъж задигна перална машина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616748

Млад мъж задигна автоматична перална машина от частен дом в Севлиево. Това са установили полицаи, които успели да открият уреда и да го върнат на собствениците. 25-годишният крадец влязъл в жилището на ул. "Свети княз Борис І", като счупил стъкло на прозорец. От там успял да извади и машината. Противозаконното деяние е извършено между 14 и 21 октомври, когато собствениците отсъствали. След окомплектоване, материалите по случая ще бъдат изпратени на РП-Севлиево.  ...

Ген. Стефанов: Жителите на Младост да гласуват за мен, защото съм местен и имам опит

http://offnews.bg/news/n_1/n_638388.html

Най-важното, което трябва да се направи за „Младост“, е първо, да се успокои обществеността, че ще бъдат прекратени всякакви презастроявания и други подобни строителни дейности.  Това заяви кандидатът на БСП за кмет на „Младост“ ген. Стефан Стефанов по Канал 3. Той уточни, че след натиск от страна на гражданското общество в „Младост“ вече е наложен мораториум. Стефан Стефанов счита, че трябва да бъде прекратена всякаква строителна дейност там, където има детски и спортни площадки, както и зелени пространства. Според него е необходима промяна както на подробния устройствен план в „Младост“, така и на общия такъв в столицата.  Ген. Стефанов подари на водещата книга с паметниците на Левски в България. На въпрос за това дали трябва зад гърба на ген. Румен Радев, ако стане президент, да стои портрет на Васил Левски, Стефан Стефанов отговори: „Не му трябва Левски на него. На него му трябват верни сподвижници и да повярват хората в това, което казва“, заяви Стефанов.  Беновска му подари здрава, червена българска ябълка с пожелание той самият да бъде такава и да бъде облагороден живота в „Младост“. На въпроса „Защо?“, изписан на подарената му от Беновска тениска, Стефанов отговори „Жителите на „Младост“ да гласуват за мен, защото съм местен и имам опит“.

Хилъри Клинтън води с рекордните 12% пред Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273286_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%81+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+12%25+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A

     Хилари Клинтън води с рекордните за сегашната кандидатпрезидентска кампания 12% пред съперника си Доналд Тръмп.

      Това сочи проучване на телевизия ABC, цитирано от Нова тв. Кандидатката на демократите е достигнала и 50-процента подкрепа на национално ниво сред американците, които смятат да гласуват. Подкрепата за кандидата на републиканците е 38%.

      От щаба на Доналд Тръмп признават, че милиардерът изостава зад бившия държавен секретар, но подчертават, че няма да се предадат. Проучванията обаче показват, че традиционно гласуващи за републиканците щати като Юта и Аризона може да подкрепят кандидата на демократите за първи път от десетилетия насам.



Pravatami.bg стана на 4 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273285_Pravatami.bg+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+4+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Би ли се представил с няколко думи

Аз съм Никола – част от екипа на pravatami.bg и Advokatami.bg вече повече от две години. Както всеки в pravatami.bg, започнах като автор. Станимир Ненов, който е основател на организацията, тогава беше мой ментор. В последствие съчетавах дейностите като автор и редактор. В момента отговорностите ми са свързани основно с развитието на новите ни продукти.

 

В Advokatami.bg отговарям за всички операции, а също и за продуктите и услугите ни.

 

Pravatami.bg стана на 4 години. Кое е най-значимото, което постигнахте през този период?

За мен най-значимите постижения са две и ми е трудно да открия някое от тях като по-важно.

 

На първо място, успяхме да достигнем до толкова много хора, колкото не сме се и надявали. Материалите, посветени на правото, които ние наричаме Права, са четени от 3 милиона потребители. Те са не само популярни, но и полезни. Всеки ден получаваме изключително позитивна обратна връзка от нашите читатели.

 

Другото голямо постижение според мен е това, че в pravatami.bg започнахме да разглеждаме правото по един различен начин. Законите вече не са запазена територия само за юристите. Те трябва да бъдат направени достъпни за всеки. Това е нашата пътеводна звезда, не само в pravatami.bg, но и в Advokatami.bg.

 

pravatami-bg

 

Какво се случи в pravatami.bg през последната една година?

Всъщност страшно много неща. Фокусът беше разработването на нови продукти, които да предложим на потребителите ни.

 

През есента на 2015 г. в екипа създадохме 10 курса на правна тематика. Покрихме области като бизнес, НПО, интелектуална собственост, полиция, осигуровки и други. Потребител, който се запише за курс, получава директно на своя имейл порция знания всяка сутрин в продължение на две седмици. Цените са символични.

 

Другата голяма стъпка за нас е началото на Школата на pravatami.bg. Чрез тази инициатива организираме поредица от събития, на които наживо разкодираме законите в дадена област. До момента всички школи, които сме организирали са били на бизнес тематика, но не смятаме да се ограничаваме до това. За мен е огромно удоволствие да се видя лице в лице с хора, които искат да получат знания точно от екипа ни, да се запозная с тях и да поговорим.

pravatami-bg-2

 

През 2106 г. започнахме още нещо ново. Това са обучения за служителите в средни и големи компании, които разбират нуждата от корпоративна социална отговорност. В рамките на два часа екипът ни представя конкретна тема, например тази за потребителските права. Винаги се заформя дискусия и сме много приятно изненадани от активността на аудиторията. Доказахме, че обученията за служители не винаги са досадни и загуба на време. Те могат да бъдат забавни и полезни.

 

Как се издържа pravatami.bg?

Развитието и поддържането на една неправителствена организация в България не е лесно. През последната година ние се опитахме да разработим собствени източници на доходи. Това са нашите продукти – курсовете, школата и обученията, които правим. Опитахме да ангажираме и нашите потребители с подкрепа на каузата ни. Създадохме специална страница за подкрепа и много от тях се отзоваха и продължават да го правят. До голяма степен успяхме. Факт е, че в момента pravatami.bg продължава да съществува и да се развива без никакво външно финансиране.

 

Огромна заслуга за това има целият екип. Стотиците часове доброволен труд всеки месец са основният двигател на организацията.

 pravatami-bg-3

От какво имате нужда?

Много рядко хората се замислят за това, какво е необходимо, за да съществува pravatami.bg. Всеки месец имаме разходи, които покриваме сами – наем на различни уеб приложения, които използваме, хостинг услуги, маркетинг и реклама. Дори не става въпрос за възнаграждения.

 

Справяме се и сами, но външно финансиране би ни помогнало да се развиваме много по-бързо. Имаме и какво да предложим на бизнеса под формата на продукти и реклама. Винаги търсим и доброволци, които да се присъединят към екипа ни.

 

Какво ви предстои?

Имаме големи планове за бъдещето. Pravatami.bg ще продължи да се развива непрекъснато. Тази година предстои да оптимизираме продуктите, които предлагаме в момента – курсовете, школата и обученията, които провеждаме.

 

Вече сме започнали работа по нови големи инициативи. Те ще отговорят на нуждите на потребителите за още по конкретни и практически правни знания и услуги. Фокусираме се и върху бизнеса с разработването на правни решения за малки, средни и големи компании.


pravatami-bg-4

Каква е връзката между pravatami.bg и Advokatami.bg?

Advokatami.bg е технологична компания, която инвестира в софтуер и информационни системи. Партнираме си с много талантливи адвокати и адвокатски кантори като технологизираме и оптимизираме тяхната работа.

 

В момента всички в екипа на Advokatami.bg сме част и от pravatami.bg. Докато pravatami.bg предлага на потребителите достъпна правна информация, Advokatami.bg цели да отговори на нуждата от конкретни правни услуги.

 

Понякога дори пълното и систематизирано знание не е достатъчно и потребителите се нуждаят от специалист. Чрез Advokatami.bg всеки може да намери адвокат за своя казус. Основният ни фокус са услугите за бизнеса, например правна помощ при регистрация на търговска марка. Предлагаме обаче услуги и за граждани като съдействие на кредитори и длъжници при събиране на вземания.

 

Advokatami.bg си сътрудничи тясно с pravatami.bg като всеки месец прави дарение за каузата на организацията.

Момче излезе от кома и проговори на испански

https://www.actualno.com/curious/momche-izleze-ot-koma-i-progovori-na-ispanski-news_570634.html

16-годишно момче излезе от кома и започна да говори на испански. Странният случай е регистриран в САЩ, съобщи Svopi. Изданието отбелязва, че със сигурност се е знаело, че преди това футболистът Руби Нсеймон не е имал познания по езика. На всичкото отгоре Руби е забравил родния с

Полицаи спипаха солидно почерпен и неправоспособен водач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616745

Солидно почерпен и неправоспособен водач, установиха служители на полицейското управление в Г. Оряховица. Вчера в 03,29 ч. на кръстовище в железничарския град е извършена проверка на лек автомобил, управляван от неправоспособният В. А. (43 г.) от същия град. При проверка на водача за употреба на алкохол, апаратът е отчел 1,57 промила. В. А. е отказал кръвна проба. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Срещу него е започнато незабавно производство....

Валония няма да спази поставения за днес срок от ЕС за СЕТА

http://www.cross.bg/nyama-sega-valoniya-1523573.html

/КРОСС/ Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от Европейския съюз да даде съгласие за споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан. Не, няма да е възможно. Живеем с постоянни заплахи и това не е приемливо между демократи. Първо ни казаха, че крайният срок е петък, после - неделя сутрин, а сега понеделник. Това не е сериозно. От април насам сме предупредили Еврокомисията, че ако няма радикални промени в текста, отговорът ще е „не". Изправени сме пред една камара текстове сега - имаме 300 страници договор плюс 1300 страници приложения, три тълкувателни декларации, имам писма, двустранни декларации. Дори сега има декларация от федералното правителство на Белгия, за която то не ни е консултирало, каза Антоан. Без мандат от местната власт на Валония Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск очаква окончателен отговор от белгийския премиер тази вечер.  

Шофьор с рекордните 3,45 промила алкохол хванаха пловдивски полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616755

Солидно почерпен шофьор заловиха служители на Второ РУ в Пловдив. Минути след полунощ днес на бул. “Христо Ботев” автопатрул спрял за проверка лек автомобил “Рено”, управляван от 36-годишен мъж от Съединение. Алкохолната проба на водача отчела 3.45 промила. Час по-късно в Карлово с 2.45 промила бил хванат 50-годишен шофьор от Калофер, седнал зад волана на лек автомобил “Форд”. Днес към 2 часа пък полицаи от Асеновград установили, че 34-годишен местен жител управлява лек автомобил “Опел” с 1.32 промила. Срещу извършителите са започнати полиц...

България нехае за жилището на Кирил и Методий в Рим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273284_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%

    Ректорът на “Санта Праседе”: От София никога не са се обаждали, а чехи и словаци непрекъснато организират събития.

      Защо и до днес България официално не е почела по някакъв начин мястото в Рим, където светите братя Кирил и Методий живеят между 867 и 869 г., където наричащият се тогава Константин приема монашеското име Кирил и където той умира?

      Този въпрос си задават много български туристи, заставайки пред вратата на манастирчето към черквата “Санта Праседе” на виа “Сан Мартино”. То е само на 50-ина метра от базиликата “Санта Мария Маджоре”, в която на всеки 24 май български делегации поднасят венци пред паметната плоча, на която на италиански и български е написано, че “в тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянски книги, донесени в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост”.

      Римското жилище на двамата славянски първоучители е почетено с паметна плоча единствено от Словакия Само словашките власти са се сетили да напишат на италиански и на словашки за туристите и за римляните, които посещават “Санта Праседе”, че “в този манастир живяха през 867-869 г. светите Константин Кирил и Методий, апостоли на славяните, създатели на старославянската литургия и писменост”. Въпреки че липсва паметна плоча от България, много нашенци, запознати с фактите, посещават целогодишно църквата, чиито монашески килии са свързани с историята ни. 

      Манастирът на черквата, а отсреща се вижда куполът на “Санта Мария Маджоре”. “Много българи влизат тук, така както и много чехи, словаци и туристи от всякакви други националности. Никога досега обаче български власти не са контактували с мен за каквито и да било инициативи за Кирил и Методий”, разказва отец Педро Савели, бразилец и ректор на черквата “Санта Праседе”. Според него много активни обаче са чешките и словашките власти, които организират непрекъснато събития в църквата. Само преди дни там се състоя и концерт на църковна музика, организиран от словашкото посолство. Самият манастир, където навремето са живели двамата братя, не е достъпен за туристи. Въпреки това във фейсбук могат да се намерят снимки на група ученици от българското училище в Париж, които през 2014 г. са били допуснати, както те са написали, “да прекрачат този праг, свели глави, притаили дъх, невярващи още на предоставената възможност да се докоснат до стените, поели последния дъх на Константин Кирил Философ”.

      Снимка от фейсбук на прага на манастира, прекрачен от български ученици от Париж през 2014 г.  Едва след това неговите тленни останки са погребани в базиликата “Свети Климент”, където всяка година български културни делегации се покланят на гроба му и където, разбира се, той е почетен с полагаемата му се паметна плоча от България.

      Кирил и Методий пристигат в Рим през 867 г. Те са приети от папа Адриан II, на когото предават със специална церемония донесените от тях реликви на свети Климент. Папата обаче си дава сметка как славянските народи биха могли да изиграят важна роля на мост, който да запази единството между християните от едната и другата страна на империята. Затова и не се поколебава да одобри великоморавската мисия на двамата братя и използването на славянски език при литургии. Литургии на славянски се отслужват в базиликите “Св. Петър”, “Св. Андреа”, “Св. Павел”. За жалост, в Рим Кирил се разболява тежко. Предчувствайки наближаването на смъртта, той решава да се отдаде изцяло на Бог като монах в един от гръцките манастири в Рим и отива в “Санта Праседе”, където приема името Кирил След това моли брат си Методий да не изоставя великоморавската мисия и да се върне по онези земи. Умира на 14 февруари 869 г. През 870 г. брат му Методий се връща във Великоморавия.





Потушиха бунта на бежанците в харманлийския лагер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616741

Бунтът на бежанците от лагера в Харманли вече е потушен. По първоначална информация в неуредиците са се включили около 300 от настанените там 3 200 мигранти. Недоволството възникна тази сутрин заради битовите условия, като напрежението ескалирало заради забележка за лоши битови условия. Сериозни полицейски сили бяха съсредоточени в Харманли, след подаден от Държавната агенция по бежанците сигнал. И към момента полиция, жандармерия и гранична полиция продължават да са около лагера, като ни...

Юлий Павлов: ДПС ще реши кой да е следващият президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_638387.html

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева води пред опонента си от БСП Румен Радев с около 10 на сто. Трети е номинираният от патриотите Красимир Каракачанов.  Няма вариант за разместване в първата тройка в надпреварата за вота на 6 ноември, заяви Юлий Павлов, шеф на Център за анализи и маркетинг, който представи национално проучване. Изследването е проведено сред 1000 души между 15 и 22 октомври, няма възложител и е самофинансирано, обясни Павлов. Данните сочат, че кой ще е следващият президент на България ще се реши на балотаж, на втория тур преднината на Цачева пада под 2 на сто и определящо значение ще има подкрепата на ДПС.   На изборите ще гласуват около 3 500 000 гласоподаватели, броят им няма да скочи над 3 800 000, независимо от задължителното гласуване, прогнозира Павлов. Над половината българи - 55%, искат мъж за президент, едва 22% смятат, че държавният глава може да е жена. Сред дамите, анкетирани в проучването, всяка втора също подкрепя мнението, че представител на силния пол трябва да заеме поста на "Дондуков" 2.  Очаквайте подробности!

Ген. Стефан Стефанов: Нека жителите на „Младост" да гласуват за мен, защото съм местен и имам опит

http://www.cross.bg/stefanov-mladost-stefan-1523572.html

/КРОСС/ „Най-важното, което трябва да се направи за „Младост" е първо, да се успокои обществеността, че ще бъдат прекратени всякакви презастроявания и други подобни строителни дейности", заяви кандидатът на БСП Лява България за кмет на „Младост" ген. Стефан Стефанов в ефира на Канал 3 и уточни, че след натиск от страна на гражданското общество в „Младост" вече е наложен мораториум. Стефан Стефанов счита, че трябва да бъде прекратена всякаква строителна дейност там, където има детски и спортни площадки, както и зелени пространства. Според него е необходима промяна както на подробния устройствен план в „Младост", така и на общия такъв в столицата. Ген. Стефанов подари на Беновска книга с паметниците на Левски в България. На въпрос за това дали трябва зад гърба на ген. Румен Радев, ако стане президент, да стои портрет на Васил Левски, Стефан Стефанов отговори: „Не му трябва Левски на него. На него му трябват верни сподвижници и да повярват хората в това, което той казва", заяви Стефанов. Беновска му подари здрава, червена българска ябълка с пожелание той самият да бъде такава и да бъде облагороден живота в „Младост". На въпроса „Защо?", изписан на подарената му от Беновска тениска, Стефанов отговори „Жителите на „Младост" да гласуват за мен с номер 25, защото съм местен и имам опит".  

Томислав Дончев не изключва хакерски атаки на изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849692_tomislav_donchev_ne_izkljuchva_hakerski_ataki_na/?ref=rss


Хакерски атаки по време на президентските избори са напълно възможни. Това предположение направи вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. По думите му няма страна в света, която може да бъде сигурна и защитена от подобни атаки.

Като пример той даде САЩ, където преди няколко дни цялото Източно крайбрежие е останало без интернет заради проблеми на компания, занимаваща се с хостинг.

Дончев добави, че провеждането на президентските избори вече доближава сложността на...

Главният прокурор поиска имунитета на депутата Делян Добрев

http://bulgarski.pogled.info/news/78510/glavniyat-prokuror-poiska-imuniteta-na-deputata-delyan-dobrev

/Поглед.инфо/ Днес, 24.10.2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев.

Телефонни измамници измъкнаха близо 1500 лв. от баба за "капаро за радиатори"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616742

Телефонна измама по схемата "капаро за радиатори" разследват великотърновски криминалисти. Работата по случая е започнала в събота, когато 84-годишна жена от областния град е потърсила съдействие в полицията. Тя разказала на униформените, че същия ден около 16,00 ч. на домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за племеника й. Той й обяснил, че пред жилището й ще дойде мъж, който се казва Николай Колев и тя трябва да му предаде капаро за закупени от него радиатори. Час по-късно пред жилището си възрастната жена пре...

Грузинска оперна звезда в “Кармен” на сцена в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5829214

Грузинска оперна звезда в “Кармен” на сцена в ПловдивАнита Рачвелишвили за първи път ще участва в спектакъл в България. У нас ще я видим в ролята на Кармен в едноименната опера. Постановката ще бъде представена на 9 ноември в зала “Колодрума” в Пловдив. Тя ще постави началото на серията Opera Gold, в която всеки месец публиката ще може да гледа различен спектакъл.

Цолова и Николаев сe смутиха, като Борисов заговори за Прокопиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273283_%D0%A6%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2+%D1%81e+%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%

 Ани Цолова и Виктор Николаев, онемяха след, като премиера заговори за Иво Прокопиев. Оказа се, че боса на кръга Капитал, който включва още и Цветелина Бориславова, Огнян Донев и Иван Кръстев, е молил Борисов за помощ, защото Цветан Василев искал да го убие. Тази информация излязла от устата на премиера досега не е излизала публично. Няма и сведение Главна прокуратура да са правили такова разследване. Заплаха за убийство по Наказателния кодекс е до 10 години затвор. В студиото на Нова телевизия Борисов каза още, че Трайчо Трайков, Нона Караджова, Симеон Дянков и Росен Плевнелиев му ги е завел Прокопиев. Той допълни, че по този начин за разлика от  Пеевски, Прокопиев е имал министри, каквито депутата от ДПС никога не е имал. Цветан Василев също е ходил за помощ при Борисов по времето, когато ГЕРБ бяха опозиция но тя му била отказана. За сделката със Виваком, премиера дори отказал разговор с Мадлин Олбрайт, защото разбрал, че тя ще лобира за някой. Почти във прав текст той каза, че Прокопиев  с подкрепата на Радан Кънен е новият Дилян Пеевски. След като чуха тези неща, Цолова и особено Николаев който е особено близък с олигарха предпочетоха бързо да сменят темата. Обикновенно след такива скандални разкрития в ефир те задълбават, колкото могат повече но не и този път.

Над 300 участваха в Световния ден на ходенето във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616743

Повече от 300 души се включиха в Световния ден на ходенето във Враца. Инициативата, организирана от Община Враца и Българска асоциация „Спорт за всички", премина при засилен интерес, въпреки лошото време. Маршрутът, с дължина 2.5 километра, бе обходен с лекота от участниците, сред които зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева и експертът на Министерство на младежта и спорта за Северозападна България - Росица Стаменова. Колоната бе водена от кмета на Община Враца Калин Каменов, който поздрави участниците и им пожела повече ...

Берлин предупреди, че заплахата от разпадане на ЕС е реална

http://offnews.bg/news/n_1/n_638383.html

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че има реален риск от разпад на Европейския съюз. Финансовата криза, бежанската вълна в Европа и шокът от Брекзит доведоха Европа до сериозно сътресение, коментира Щайнмайер пред „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Euroactiv. Събитията от последните години, през които все повече страни в ЕС поставят под въпрос политиката на Брюксел, показаха, че политическите реалности, които мнозина смятаха за установени, сега са под съмнение, германският външен министър, като допълни, че от тези опасения се възползват десни популисти, които сочат с пръст провалите на ЕС.  Ако не оценяваме значението на ЕС, ще го загубим, категоричен беше той. Най-заклетите привърженици на Европа също са наясно, че трябва да убедим хората отново и трябва да го направим извън кулите от слонова кост на професионалните застъпници на Европа", подчерта германският дипломат. 

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана в Природозащитен център „Натура”

https://www.actualno.com/vidin/evropejskata-nosht-na-prilepite-shte-byde-otbeljazana-v-prirodozashtiten-centyr-natura-news_570631.html

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана в Природозащитен център „Натура”, съобщиха за Радио “Фокус”- Видин от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан”. Инициативата ще се проведе на 25 октомври /вторник/, от 17.30 до 20.00 часа. От дирекцията посоч

Лиляна Павлова: От 1 ноември въвеждаме зимна готовност за поддържане на пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830489

Лиляна Павлова: От 1 ноември въвеждаме зимна готовност за поддържане на пътищатаОт 1 ноември въвеждаме зимната готовност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция във връзка с готовността и предприетите мерки от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за зимното поддържане на републиканските пътища, съобщи „Фокус“. По думите й всички фирми към 1 ноември ще трябва да

Задържаха ЗИЛ с незаконно придобити 10 кубика дърва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616744

Камион с незаконно придобит дървен материал е засечен снощи от служители на РУ - Карлово. Около 21:30 часа в землището на село Розино било установено, че 49-годишен от село Христо Даново управлява “ЗИЛ”, натоварен с 10 кубика дърва за огрев от видовете “бук” и “дъб”, без надлежното позволително. С полицейска заповед шофьорът е задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство. Уведомена е районната прокуратура....

Задържаха рецидивист, измамил баба, че ще и обмени пари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616739

Горноорхявоски криминалисти задържаха рецидивист за измама, информираха от Областната дирекция на МВР. Работата  по случая е започнала още през август, когато 79-годишна жена от Г. Оряховица се оплакала в полицията, че е станала жертва на измама. В хода на разследването е установено, че на 13 август пред квартален магазин потърпевшата била заговорена от непознат мъж. Той се представил за пратеник на омбудсмана и обяснил, че поради смяна на националната валута от лева в евро, има за задача да обиколи възрастните и самотноживеещи хора, които да ...

Петима французи загинаха при авиокатастрофа в Малта

http://www.mediapool.bg/petima-frantsuzi-zaginaha-pri-aviokatastrofa-v-malta-news255582.html

Петима французи загинаха в катастрофа с военен самолет в Малта при излитане, съобщи малтийското правителство, цитирано от ДПА. Полетът е бил рамките на операция на френските митници, която се провежда през последните пет месеца за наблюдение на маршрутите за нелегален трафик, включително на хора и наркотици. Френският министър на отбраната Ив льо Дриан съобщи, че трима от загиналите са били служители на министерството на отбраната, а двама - на частната компания CAE (лат. букви - бел.ред.), която е собственик на самолета. Започнало е вътрешно разследване на катастрофата. Двумоторният самолет "Феърчайлд метролайнер" е бил под наем от Люксембург и е трябвало да лети за либийския град Мисрата. Машината е била регистрирана в САЩ, посочва Асошиейтед прес. Полетът е бил вписан като местен и самолетът е трябвало да се върне в Малта до няколко часа, без да каца в трета страна. "Официалната информация, снимковият материал и свидетелските разкази, включително на трима военнослужещи от Малтийските въоръжени сили от близко разположени казарми, както и на двама пилоти от гражданската авиация ясно показват, че преди удара в земята не е имало експлозия", заяви правителството във Валета. Първоначално беше съобщено, че полетът е бил по линия на граничната служба на ЕС Фронтекс, но върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини опроверга това твърдение в няколко отделни съобщения в Туитър. Очевидци казаха, че са видели самолетът да излита и да се издига, след което изведнъж той се наклонил надясно, рязко се насочил надолу и се запалил. Бордова камера е запечатала момента в който самолетът пада и се разбива на автомобилен път в района на летището. Всички полети от и за единственото летище на Малта бяха преустановени за около четири часа. Това е най-тежката самолетна катастрофа в Малта за последните 40 години, отбелязва ДПА. Международното летище на Малта се използва за полети за наблюдение до Либия заради географската си близост.

Пет души загинаха при авиокатастрофа в Малта

http://www.mediapool.bg/pet-dushi-zaginaha-pri-aviokatastrofa-v-malta-news255582.html

Петима френцузи загинаха, след като малък самолет катастрофира малко след излитането си от Малта тази сутрин, съобщиха световните агенции.   Авиокатастрофата, най-тежката в мирновременната история на Малта, се случила около 7,30 ч. местно време (5,30 ч. по Гринуич), малко след като самолетът излетял в 7,10 ч. за Мисрата, Либия.    Самолетът, двумоторен Метролайнър, може да вози около 10 души. Към момента обаче няма данни за оцелели.    В. "Таймс ъв Малта", цитиран от ДПА, съобщи, че военният самолет бил взет под наем от Люксембург за използавне от Фронтекс.    Малко по-късно обаче говорителят на агенцията на ЕС за гранична охрана Кшищоф Боровски съобщи, че самолетът, който катастрофира малко след излитане от Малта тази сутрин, не е наеман от Фронтекс.    Организацията не потвърди, че нейни служители са били на борда на малката турбовитлова машина.   Част от горящите отломки се озовали на шосе в периметъра на летището, пожарникари заливат мястото на катастрофата с пяна. Видеозапис показва голям пожар със стълбове черен дим.

Докъде можете да стигнете в нежеланието си да отидете на работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2848194_dokude_mojete_da_stignete_v_nejelanieto_si_da_otidete/?ref=rss


Има сутрини, в които единственото, за което можем да мислим, е каква причина да използваме, за да не отидем на работа и да си останем в леглото. Най-често казваме, че сме болни, след което възниква нов проблем - как да си измолим болничен от личния лекар.

За да си спестят подобни разправии, истинските "професионалисти" в чупенето от работа разчитат на своето богато въображение. За тях да не се явят на работното място е толкова честа практика, че стандартните оправдания отдавна са се...

Делян Добрев разчита да бъдат открити истинските виновници за далаверата "Белене"

http://www.mediapool.bg/delyan-dobrev-razchita-da-badat-otkriti-istinskite-vinovnitsi-za-dalaverata-belene-news255581.html

Активизирането на прокуратурата по проекта АЕЦ "Белене" стигна до бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, след като в предишните дни бяха повдигнати обвинения срещу бивш министър от БСП и двама шефове на НЕК от времето на кабинета "Станишев". В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Добрев, който по-късно през деня внесе в парламента заявление за отказ от имунитета си. "Не съм виновен за нищо и се надявам да бъдат намерени истинските виновници за далаверата на хилядолетието "Белене“, заяви Добрев след подаването на документа пред журналисти. той изрази увереност, че невинността му ще бъде доказана много бързо в съда. "Искам да припомня,че далаверата "Белене“ бе спряна с мой подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като станах министър“, каза Делян Добрев, който пое поста в средата на март 2012 г., след отстраняването на предшественика му Трайчо Трайков, който в момента е кандидат за президент на Реформаторския блок. Бойко Борисов махна Трайков с формалния мотив провал на бизнес форум в Катар, но после стана ясно, че не е доволен от политиката му по руските енергийни проекти. Добрев: Аз спрях проекта Делян Добрев уточни, че на първото заседание на Министерски съвет, на което е участвал като министър на енергетиката, е внесъл доклад за спирането на проекта. "Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България и за потрошаването на всички пари“, каза Добрев, който в момента е председател на парламентарната енергийна комисия. "Нямам какво повече да ви кажа, защото всеки момент ще ми бъде повдигнато обвинение. Ще разберете повече детайли за това по време на процеса“, допълни Делян Добрев. Прокуратурата е установила, че той е нанесъл щети за над 4.5 млн. евро на "Националната електрическа компания" (НЕК) с това, че след като на 23 март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ "Белене", бившият министър не е спрял договора с архитект -инженера "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК. Умишлена безстопанственост Искането за свалянето на имунитета се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, че Делян Добрев е проявил умишлена безстопанственост като не е анулирал договора с "Парсънс". Той не бил предприел действия дори след като през юни 2012 г. тогавашният директор на НЕК Иво Лефтеров с изходящо писмо е повдигнал въ проса с прекратяването на търговските отношения с консултанта. Компанията бе избрана с обществена поръчка през 2004 г. за архитект-инженер, който трябва да подпомага НЕК в избора на изпълнител на строежа на АЕЦ "Белене", в сключването на договора с предпочетената руска фирма "Атомстройекспорт", а след това да следи процедурите по проектираните, изпълнението, лицензирането и въвеждането в експлоатация на ядрената централа. Договорът с "Парсънс" е сключен през януари 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС). Плащанията по контракта от страна на НЕК са продължили и след решенията на кабинета и Народното събрание за спиране на АЕЦ "Белене" и консултантът е получил 4 561 697.27 евро. От обвинението не посочват до кога са правени плащанията. Плащанията към "Парсънс" вече бяха разследвани от прокуратурата През септември 2013 г. от изявление на собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е подизпълнител на "Парсънс" за АЕЦ "Белене" стана ясно, че и в онзи момент договорът не е бил прекратен, тъй като Министерският съвет не си е свършил работата. Същия месец прокуратурата започна и разследване заради изплащането на 7.5 млн. лева на консултанта, преобразуван вече в "УорлиПарсънс", по АЕЦ "Белене" въпреки спирането на проекта. Малко по-късно бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв. на двама бивши шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, срещу управителя на "УорлиПарсънс" Събин Събинов и Богомил Манчев. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени, но срещу Лефтеров и Анастасов останаха, но не е ясно какво се случва с това дело. След свалянето на имунитета на Добрев и предявяването на претенциите на прокуратурата срещу него, той ще стане четвъртият човек в рамките на седмица, който става клиент на прокуратурата за нанесени щети по проекта АЕЦ "Белене". Миналия вторник под отговорност бяха подведени бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян заради щета от над 77 млн. евро при продажбата на стария реактор от АЕЦ "Белене", тъй като поели за сметката на НЕК транспортни и митнически разходи за извозването на оборудването до Русия. Задето не им е оказал контрол по тази сделка с обвинение дни по-късно се сдоби и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета на Сергей Станишев Петър Димитров. Обвиненията за "Белене" ще продължат Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че с Добрев няма да приключат обвиненията за АЕЦ "Белене", а ще има и още подведени под отговорност. Интересна подробност е, че до момента няма повдигнато обвинение срещу онези, които без да има подписан договор по проекта, поръчаха два реактора за "Белене", за които сега държавата трябва да плаща на Русия 1.2 млрд. лв. неустойки. ГЕРБ запазва доверието си към Добрев Вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев заяви, че "колегата Добрев се ползва с доверието и подкрепата на ГЕРБ и се надяваме да изчисти името си". Виждам обвинение към хората, които спряха "Белене“, че едва ли не те са по-виновни от тези, които направиха огромните разходи, коментира обвинението срещу Добрев депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНР. "Това изключително много ме притеснява, защото не е честно и не е справедливо. Това, което знам аз от думи на трети лица е, че в мандата си Добрев е пратил до всички държавни органи писмо, в което е написано, че проектът е спрян. Това знам аз от трети лица, което ако наистина е така и информацията ми е точна, аз не виждам проблем. Колегите юристи твърдят и смятат, че решението на НС е задължително за всички държавни органи, т.е. независимо дали министърът ги е уведомил, или не е, решението на парламента е задължително за НЕК", посочи Димитров. БСП разчита на безпристрастност Очаквам от прокуратурата да бъде безпристрастна и да си свърши професионално работата, заяви Таско Ерменков от БСП. "Понеже постоянно ни обвиняват нас, че ние сме били подписали споразумения и сме платили над 300 млн. евро като аванс, с което е започнало действието на "Белене“, и това е стигнало до арбитража, винаги сме твърдели, че арбитражът е започнат заради това, че проектът е спрян, при това е спрян не както трябва и има факти, които говорят, че по времето на ГЕРБ са подписани още девет споразумения и след спрения проект, който уж е спрян с решение на МС по времето на Делян и са плащани пари на съответни изпълнители по "Белене“. Аз се учудвам защо това обвинение е повдигнато сега, а не е повдигнато преди година, когато ние точно предупредихме, че има такива плащания и е хубаво да се потърси отговорност за тях", каза Ерменков. Председателят на анкетната парламентарна комисия, която ще проверява ядрения проект за злоупотреби - Валери Симеонов, отказа коментар относно обвинението срещу Добрев. Не е ясно дали след свалянето на имунитета му Добрев ще остане председател на енергийната комисия, както и на временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата около даването на концесията на рудник "Бабино" от мини "бобов дол" на близка до скандалния бизнесмен Христо Ковачки фирма.

Прокурорската офанзива за АЕЦ "Белене" стигна до Делян Добрев от ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/prokurorskata-ofanziva-za-aets-belene-stigna-do-delyan-dobrev-ot-gerb-news255581.html

Активизирането на прокуратурата по проекта АЕЦ "Белене" стигна до бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, след като в предишните дни бяха повдигнати обвинения срещу бивш министър от БСП и двама шефове на НЕК от времето на кабинета "Станишев". В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Добрев, който обеща да го сдаде доброволно. Прокуратурата е установила, че той е нанесъл щети за над 4.5 млн. евро на "Националната електрическа компания" (НЕК) с това, че след като през март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ "Белене", бившият министър не е спрял договора с архитект -инженера "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК. Искането за свалянето на имунитета се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, че Делян Добрев е проявил умишлена безстопанственост като не е анулирал договора с "Парсънс". Той не бил предприел действия дори след като през юни 2012 г. тогавашният директор на НЕК Иво Лефтеров с изходящо писмо е повдигнал въ проса с прекратяването на търговските отношения с консултанта. Компанията бе избрана с обществена поръчка през 2004 за архитект-инженер, който трябва да подпомага НЕК в избора на изпълнител на строежа на АЕЦ "Белене", в сключването на договора с предпочетената руска фирма "Атомстройекспорт", а след това да следи процедурите по проектираните, изпълнението, лицензирането и въвеждането в експлоатация на ядрената централа. Договорът с "Парсънс" е сключен през януари 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС). Плащанията по контракта от страна на НЕК са продължили и след решенията на кабинета и Народното събрание за спиране на АЕЦ "Белене" и консултантът е получил 4 561 697.27 евро. От обвинението не посочват до кога са правени плащанията.. През септември 2013 г. от изявление на собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е подизпълнител на "Парсънс" за АЕЦ "Белене" стана ясно, че и в онзи момент договорът не е бил прекратен, тъй като Министерският съвет не си е свършил работата. Същия месец прокуратурата започна и разследване заради изплащането на 7.5 млн. лева на консултанта, преобразуван вече в "УорлиПарсънс", по АЕЦ "Белене" въпреки спирането на проекта. Малко по-късно бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв. на двама бивши шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, срещу управителя на "УорлиПарсънс" Събин Събинов и Богомил Манчев. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени, но срещу Лефтеров и Анастасов останаха, но не е ясно какво се случва с това дело. След свалянето на имунитета на Добрев и предявяването на претенциите на прокуратурата срещу него, той ще стане четвъртият човек в рамките на седмица, който става клиент на прокуратурата за нанесени щети по проекта АЕЦ "Белене". Миналия вторник под отговорност бяха подведени бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян заради щета от над 77 млн. евро при продажбата на стария реактор от АЕЦ "Белене", тъй като поели за сметката на НЕК транспортни и митнически разходи за извозването на оборудването до Русия. Задето не им е оказал контрол по тази сделка с обвинение дни по-късно се сдоби и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета на Сергей Станишев Петър Димитров. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че с Добрев няма да приключат обвиненията за АЕЦ "Белене", а ще има и още подведени под отговорност. Интересна подробност е, че до момента няма повдигнато обвинение срещу онези, които без да има подписан договор по проекта, поръчаха два реактора за "Белене", за които сега държавата трябва да плаща на Русия 1.2 млрд. лв. неустойки.

Делян Добрев от ГЕРБ също причинил щети по АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/delyan-dobrev-ot-gerb-sashto-prichinil-shteti-po-aets-belene-news255581.html

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета на ГЕРБ и сегашен народен представител Делян Добрев също е причинил вреди по проекта за строежа на АЕЦ "Белене" установила прокуратурата, която в понеделник обяви, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета му. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Добрев ще внесе в ранния следобед в парламента заявление за доброволен отказ от имунитета си и ще говори пред медиите. Според държавното обвинение Добрев е нанесъл щета за над 4.5 млн. евро на "Националната електрическа компания" (НЕК) с това, че след като през март 2013 г. правителството и парламентът решиха да се прекрати ядреният проект, той не е спрял договора с архитект -инженера "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК. Искането за свалянето на имунитета се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, че Делян Добрев е проявил умишлена безстопанственост като не е анулирал договора с "Парсънс".  Той не бил предприел действия дори след като през юни 2012 г. тогавашният директор на НЕК Иво Лефтеров с изходящо писмо е повдигнал въ проса с прекратяването на търговските отношения с консултанта. Компанията бе избрана с обществена поръчка през 2004 за архитект-инженер, който трябва да подпомага НЕК в избора на изпълнител на строежа на АЕЦ "Белене", в сключването на договора с предпочетената руска фирма "Атомстройекспорт", а след това да следи процедурите по проектираните, изпълнението, лицензирането и въвеждането в експлоатация на ядрената централа. Договорът с "Парсънс" е сключен през януари 2005 г. Плащанията по контракта от страна на НЕК са продължили и след решенията на кабинета и Народното събрание за спиране на АЕЦ "Белене" и консултантът е получил 4 561 697.27 евро. От обвинението не посочват до кога е платена сумата. През септември 2013 г. от изявление на собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е  подизпълнител на "Парсънс" за АЕЦ "белене" стана ясно, че и в онзи момент договорът не е бил прекратен, тъй като Министерският съвет не си е свършил работата. Същия месец прокуратурата започна и разследване заради изплащането на 7.5 млн. лева на консултанта, преобразуван вече в "УорлиПарсънс", по АЕЦ "Белене" въпреки спирането на проекта. Малко по-късно обвинения бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв. покрай проекта за строеж на АЕЦ "Белене" двама бивши шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, срещу управителя на "УорлиПарсънс" Събин Събинов и Богомил Манчев. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени, но срещу Лефтеров и Анастасов останаха, но не е ясно какво се случва с това дело. След свалянето на имунитета на Добрев и предявяването на претенциите на прокуратурата срещу него, той ще стане четвъртият човек в рамките на седмица, който ще получи обвинения за нанесени щети по поректа АЕЦ "Белене". Миналия вторник под отговорност бяха подведени бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян заради щета от над 77 млн. евро при продажбата на стария реактор от АЕЦ "Белене", тъй като поели за сметката на НЕК транспортни и митнически разходи за извозването на оборудването до Русия. Задето не им е оказал контрол по тази сделка с обвинение дни по-късно се сдоби и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета на Сергей Станишев Петър Димитров. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че с Добрев няма да приключат обвиненията за АЕЦ "Белене", а ще има и още подведени под отговорност.

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ заради АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-poiska-imuniteta-na-delyan-dobrev-ot-gerb-zaradi-aets-belene-news255581.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в понеделник искане за сваляне на имунитета на бившия енергиен министър от първия кабинет "Борисов" Делян Добрев. От съобщението на държавното обвинение се разбира, че срещу Добрев са събрани доказателства за умишлена безстопанственост по проекта "Белене". От действията на бившия министър са настъпили щети за 4.61 милиона евро, твърди държавното обвинение.   Става дума за консултантския договор за изграждането на централата с "Парсънс". Договорът е сключен в края на януари 2005 година. На 28 март 2012 година Министерският съвет прие решение за прекратяване на изграждането на на ядрената централа, което бе потвърдено от Народното събрание ден по-късно.   Въпреки това договорът с "Парсънс" не бе прекратен, а плащанията по него продължиха. Общата сума на тези плащания след прекратяването на проекта "Белене" е 4.61 милиона евро.   "Това обстоятелство (прекратяването на проекта-б.р.) е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на Министерския съвет", се казва в съобщението на прокуратурата.   Делян Добрев не издал заповеди или указания към ръководните органи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за прекратяване на консултантския договор.   "Добрев не е взел отношение по тези въпроси, въпреки и изпратеното му изрично писмо с меморандум от изпълнителния директор на НЕК, в който са развити въпроси относно прекратяването на договора с "Парсънс", допълват от прокуратурата. Това писмо е било изпратено от НЕК до Добрев пак през 2012 година.   "Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание", се казва в искането на главния прокурор до парламента.   По ирония само преди три дни Делян Добрев обясни, че активността на прокуратурата по проекта "Белене" няма връзка с президентските избори. В момента той е председател на парламентарната комисия по енергетика.   През последните седмици за проекта бе обвинен бившия енергиен министър на БСП Петър Димитров. Той също ще отговаря за умишлено неупражнен контрол върху шефове на НЕК по проекта за АЕЦ "Белене".   Преди това прокуратурата повдигна обвинения срещу бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка с "Атомстройекспорт" за продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката "Шкода", който не бе използван в новия проект.

Ирак забрани алкохола

http://offnews.bg/news/n_1/n_638386.html

Парламентът в Ирак одобри закон, който забранява вноса, произвеждането и продаването на алкохол, предаде "Гардиън". При нарушение законът предвижда глоба от 25 милиона иракски динера, което се равнява на 17 000 паунда.  Ислямът забранява консумацията на алкохол, но досега в големите градове на Ирак винаги се е продавал легално, главно в магазини, от които пазарува християнско население.  Парламентът съобщи за забраната на сайта си, но не даде информация за това с колко гласа е приет.  Християнски депутат в иракския парламент коментира, че законът е несправедлив и не е съобразен с конституцията: "Тази забрана е противоконституционна, защото конституцията признава правата на немюсюлмански малцинства и етнически групи, които живеят заедно с мюсюлманите в Ирак." Той допълни, че част от депутатите се готвят да внесат обжалване във Върховния съд на Ирак. Законопроектът е внесен от Махмуд ал-Хасан, представител на най-голямата партия в иракския парламент. В предложението си той се опира на точка от конституцията, която забранява всякакви действия в разрез със законите на Исляма. Поправката в закона идва в момент, в който Ирак води битка срещу "Ислямска държава" за контрола над град Мосул. Терористите от ИД забраняват употребата на алкохол, като за нарушителите са предвидени брутални наказания. Иракчани коментират забраната в социалните мрежи и критикуват управляващите в това, че игнорират въпроси, свързани с войната срещу "Ислямска държава", икономическата криза, породена от ниските цени на петрола и корупцията в парламента.  Въпреки острите критики в обществото, новата поправка има много поддръжници, които приветстват припокриването на законите на Исляма с тези на държавата.

Установиха мъж, проникнал чужд автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616738

Предишната нощ в Монтана е задържан мъж, незаконно проникнал в лек автомобил ,,Фолксваген Пасат" с монтанска регистрация, собственост на Р.Б./41 г./ от гр. Монтана. Автомобилът е бил паркиран в ж.к. ,,Плиска" в гр. Монтана, в него о проникнато чрез подбран ключ. Местопроизшествието е посетено от група на РУ Монтана. Обвиненият за деянието М.Д. на 39 години от Монтана е задържан в РУ Монтана за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство по чл. 346 ,,б" от НК в РУ Монтана.    ...

Щайнмайер: ЕС е в турбулентност, заплашен е от разпад

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78509/shtainmaier-es-e-v-turbulentnost-zaplashen-e-ot-razpad

/Поглед.инфо/ Евросъюзът попадна в „зона на турбулентност“ и е заплашен от разпад, предупреди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от вестник „Зюддойче цайтунг“.

Наградиха лауреатите на Международния флейтов конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334125

При изключително силна конкуренция протече първото издание на Международния флейтов конкурс. Събитието привлече във Варна даровити музиканти от Франция, Грузия, Турция и Македония, научи Moreto.net. Посетителите на концертната програма имаха възможност да се насладят на произведения на световните класици, изпълнени под съпровода на три златни флейти.

Видео: Франция започна разчистването на мигрантския лагер край Кале

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/24/2849682_video_franciia_zapochna_razchistvaneto_na_migrantskiia/?ref=rss


Queues to leave the Calais jungle. pic.twitter.com/pLvMSeRhmo
— Simon Jones (@SimonJonesNews) October 24, 2016


Над 1200 полицаи и служители на силите за сигурност започнаха тази сутрин разчистването на мигрантския лагер, станал известен като "Джунглата", близо до град Кале, предава Би Би Си. Близо 7000 души живеят в ужасяващи условия в палатковото градче. През нощта имаше сблъсъци между някои от мигрантите и полицията.

Стотици други живеещи в "Джунглата" са...

НАП напомня за компютърен вирус, разпространяван от нейно име, атаката се разследва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273282_%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1

      В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение "rar", съобщават от НАП.  

      Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП - nra.bg и nap.bg.

Съобщението гласи:

„Уважаеми госпожи и господа, Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание! Всички подробности относно изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл. Национална агенция за приходите."

От НАП не са изпращани имейли с подобно съдържание до клиентите, като най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма. НАП съветва своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, веднага да стартират антивирусната си програма. Агенцията работи заедно със специализираните служби за издирването на извършителите. ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СЛЕД СМЪРТТА? Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" разследва атаката с компютърен вирус, разпространяван от името на НАП.


РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА



Илияна Йотова: Смазващата бедност и опазването на сигурността са основните заплахи за България

http://www.cross.bg/bulgariya-nyama-samo-1523571.html

/КРОСС/ Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова пред „Труд" - Г-жо Йотова, предизборната кампания за президент вече набра скорост и е в разгара си, как оценявате темпото, с което се движи досега? - Трудно се правеше кампания, докато нямахме срещу себе си основния си политически опонент, но сега вече е ясно. За мен е необяснимо защо няма повече дебати между основните опоненти. Защо няма сблъсък на идеи, защо няма дискусии? Вместо това, кампанията се прави по герберски - с декларации на прессцентъра, с безпрецедентен натиск, заплахи, създаване на страхове. Хората трябва да знаят за кого ще гласуват и да познават кандидатите - това са най-мажоритарните избори в България, а не организиран и контролиран вот, както си мислят от ГЕРБ. -Това не се ли дължи до голяма степен и на отчуждаването на електората, на избирателите от политическите процеси в България? Не към конкретния тип вот, а въобще. - Бих спорила много с вас по този въпрос, защото това са първите избори, в които определено има друг тип енергия у хората, има нагласа нещо да се случи на тези избори. Хората не живеят с усещането, че тези избори са предначертани или предрешени, ако това имате предвид. Напротив, има очакване у хората, че нещо ще се промени. - „Сблъсъкът" между Трайчо Трайков и Ивайло Калфин се съсредоточи основно върху външната политика, все едно президентът няма никаква роля върху вътрешната, върху законодателството

Арнаудова: Добрев е знаел, че се правят плащания по прекратен договор за "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830469

Арнаудова: Добрев е знаел, че се правят плащания по прекратен договор за "Белене"Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е знаел, че се извършват плащания по прекратен договор, съобщи преди минути говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. На извънреден брифинг тя каза, че Сотир Цацаров е внесъл искане за сваляне имунитета на народния представител. По нейните думи Софийска градска прокуратура е събрала достатъчно свидетелски

Решават до месец за искането на Цацаров за рестарт на делото "Кари"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5830447

Решават до месец за искането на Цацаров за рестарт на делото "Кари"Апелативният съд в Пловдив ще се произнесе до месец по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на процеса за прегазената ученичка на спирка в Пловдив Катерина Матеева - Кари. Делото получи популярност, след като двамата виновници - гръцкият студент Христос Боскос и Васил Калев, се отърваха само с глоби,

Григор Димитров ще играе в София, вижте кога

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-shte-igrae-v-sofija-vijte-koga-news_570628.html

Григор Димитров е потвърдил участието си на турнира "Garanti Koza Sofia Open" догодина, информира "Tennis24.bg". Това беше съобщено днес на пресконференцията в хотел "Маринела", посветена на тенис турнира. Кога ще се проведе второто издание на турнира вижте в Sportlive.bg! 

Социологическо проучване дава 10% преднина на Цецка Цачева пред ген. Радев

http://web.barometar.net/86544/

На около 10% преднина може да разчита кандидат-президентът от ГЕРБ Цецка Цачева пред основния си опонент ген. Румен Радев (БСП) на първия тур от президентските избори. Това показват резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА, информира bTV.За председателя на парламента биха гласували 21,7 на сто от анкетираните, но изчисленията […]

Кои министри дал Прокопиев на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273281_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+

    Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Росен Плевнелиев - това са имената на министрите, посочени от Иво Прокопиев на Бойко Борисов.

      Това каза премиерът в интервю за Нова тв. Той каза, че общо броят им бил 5-6, но не се сети за другите имена. Приех ги, защото ставаха, които не ставаха ги изгоних, каза още Борисов. Той посочи имената, коментирайки интервюто на Цветан Василев пред "Капитал". Според премиера с него кръгът около Прокопиев се стреми да дискредитира ГЕРБ, защото тя е най-добрата партия.

      Борисов призна, че в началото на управлението му кръгът "Капитал" е имал влияние и  искал да си създаде лоби във властта. Влияеха, докато не разрах какви са и ги изгоних, каза той.



Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/10/24/2849669_prokuraturata_poiska_imuniteta_na_delian_dobrev_zaradi/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, престъпление - умишлена безстопанственост. Според разследващите от това е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697. 27...

Белите „тапи” по сливиците без температура не са опасни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5825746

Белите „тапи” по сливиците без температура не са опасниТретата сливица често причинява отит при малките, казва д-р Любомир Субев „Свикнали сме, че със застудяването през есента най-вероятно ще боледуваме повече. Не само резките температурни разлики обаче са причината. Редуването на студено и топло води до промяна на лигавиците. Тя отделя малко повече секрети,

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев, ощетил НЕК с милиони

https://www.actualno.com/business/cacarov-poiska-imuniteta-na-deljan-dobrev-oshtetil-nek-s-milioni-news_570626.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал снемане на имунитета на депутата и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Добрев в качеството му на министър

НАП напомня за компютърен вирус, разпространяван от нейно име, атаката се разследва

https://www.actualno.com/society/nap-napomnja-za-komputyren-virus-razprostranjavan-ot-nejno-ime-atakata-se-razsledva-news_570625.html

Вирус от името на Национална агенция за приходите се разпространява чрез електронната поща. В колцентъра на приходната администрация, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен ф

Размирици са възникнали в бежанския център в Харманли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/24/2849677_razmirici_sa_vuzniknali_v_bejanskiia_centur_v_harmanli/?ref=rss


В центъра за настаняване на мигранти в Харманли са възникнали размирици, съобщи Би Ти Ви. По първоначална информация напрежението е тръгнало от спор за битовите условия в лагера.

В лагера в Харманли има близо 3200 бежанци. След сигнал сутринта до местното полицейско управление на мястото са изпратени полицаи и служители на жандармерия. В Харманли са пристигнали и служители от силите на реда от цялата област.

Това е втори сериозен конфликт в лагера от три месеца насам, след...

Афганистанци засечени в Кулско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616731

Нова група афганистанци е била задържана в землището на град Кула, видинско. Седемте чужденци са засечени в местността „Циганско ливаде“. Групата е доведена в районното управление, където са задържани тримата възрастни за установяване на самоличността им. На останалите в групата 4 деца е предоставена полицейска закрила. Установено е, че чужденците са граждани на Афганистан, с регистрационни карти на бежанци. Същите са изведени от обслужваната територия....

Григор Димитров ще участва в турнира в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/24/2849681_grigor_dimitrov_shte_uchastva_v_turnira_v_sofiia/?ref=rss


Григор Димитров ще участва в турнира в София, обявиха организаторите. Българинът е приел поканата и ще играе в надпреварата в "Арена Армеец", която ще се проведе от 6 до 12 февруари 2017 г.

В първия сезон на турнира Димитров отклони предложението и предизвика много коментари с решението си. Тогава от екипа му обясниха, че програмата му е направена предварително и няма как да бъде променена.

Другото голямо присъствие на турнира в София е на Доминик Тийм. Австриецът се...

Няколко магазина в центъра на Пазарджик осъмнаха разбити

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616732

Магазини в центъра на Пазарджик тази сутрин са заварени от собствениците си разбити, видя репортер на Дарик. Вратите им са взломени, има счупени стъкла, вътре се виждат разхвърляни стоки, манекени и вещи. Повечето обекти са за продажба на облекло и аксесоари и са съседни. На мястото полиците правят оглед, екип на „Криминалистична лаборатория” снема отпечатъци. Засега от дирекцията на МВР отказват коментар до изясняване на детайлите около инцидента. На 8 април тази година в пешеходната зона на града бе извършен подобен акт. Тогава се установи, ч...

Григор Димитров запази позиции в ранглистата

http://offnews.bg/news/n_1/n_638385.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази позиции в световната ранглиста. 25-годишният Димитров, който през миналата седмица достигна до полуфиналите на турнира в Стокхолм, има 2035 точки и остана 18-и в класацията на АТР. Лидер продължава да бъде сърбинът Новак Джокович с 12900 точки, следван от олимпийския първенец Анди Мъри (Великобритания) с 10485 точки и от шампиона на Откритото първенство на САЩ Стан Вавринка (Швейцария) с 5820. В топ 10 има две размествания спрямо предходната седмица. Швейцарецът Роджър Федерер изпреварва французина Гаел Монфис за седмата позиция, докато австриецът Димоник Тийм заема деветото място, а чехът Томаш Бердих отстъпва на десето. През тази седмица на Григор му предстои участие в турнира от серията ATP 500 в Базел (Швейцария). Той е поставен под номер 6 и в първи кръг ще се изправи срещу Жил Мюлер (Люксембург).

Денислав Коджабашев с две победи на европейското по тенис на маса

http://www.cross.bg/denislav-geiima-stil-1523570.html

/КРОСС/ Спортният талант на „Еврофутбол" Денислав Коджабашев успя да влезе в основната схема на двойки мъже и смесени двойки на Европейското първенство по тенис на маса, което се проведе от 18 до 23.10.2016 г. в Будапеща. В тандем с Мария Йовкова 23-годишният варненец постигна победа в предварителния кръг, където надиграха с 3-0 гейма Канин и Триголос от Беларус, които са европейски шампионки до 18 г. от последния шампионат на Стария континент. Последва загуба с 0-3 гейма от много силната и сработена двойка Щефен Менгел (Австрия)/Кристин Зилберайзен (Германия). На двойки с Теодор Александров Денислав записа успех в пресявките над най-добрата двойка на Италия Бобочика/Мути с 3-0 гейма, но в основната схема отстъпиха изключтелно драматично с 3-4 гейма на Александър Каракашевич (Сърбия)/Боян Токич (Словения). На сингъл Денислав отпадна още в квалификационните групи. Със златен медал и бронзово отличие, както и още две първи места за възрастта постигнаха двама от Спортните таланти на „Еврофутбол" в плуването - Петър Божилов и Иван Алмаджиев на силния международен турнир „13 ноември", който се проведе от 21-23.10.2016 г. в Скопие. Петър се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в абсолютната категория на 400 м свободен стил с време 3.54.30 мин., което е подобрен рекорд на турнира. Иван, пък е първи на 100 м свободен стил и 50 м бътерфлай за възрастта си, което му донесе и участие във финалите в отворената класация

Михаил Миков: Ще поставя въпроса за опашките на Дунав мост 2. Това е абсурдно, а решение има.

http://www.cross.bg/chasa-most-dynav-1523569.html

/КРОСС/ Народният представител Михаил Миков посети Дунав мост 2 при Видин - Калафат в неделя след многобройни оплаквания от шофьори, че чакат за преминаване на границата между 8 и 11 часа, а опашката често достига до 6-7 километра. С него бе и областният председател на БСП във Видин и председател на групата общински съветници в града Димитър Велков.При разговорите му с чакащите в неделния следобед международни шофьори те потвърдиха за сериозността на проблема и споделиха, че през последните месеци ситуацията е една и съща и в делничните, и в почивните дни. Те остро негодуваха срещу нежеланието да се използва целият технически капацитет на граничния пункт, за да преминават по-бързо товарните автомобили.„В момента има около 350 камиона, хората чакат между 8 и 11 часа и е абсурдно това да продължава повече. Явно е, че трябва да се вземат спешни мерки, да се усили капацитетът на Дунав мост 2, да се осигурят щатове, за да може да не стоят стотици хора, които се препитават от товарния транспорт, в подножието на Дунав мост 2", каза народният представител. „Никой не ни обръща никакво внимание. Това е срамота. Спим зад волана, чакаме по половин денонощие, а на нас ни плащат на изминат километър", сподели един от шофьорите.Колегите му коментираха, че не е изключено да има нови инциденти, като този от преди няколко дни, когато при скандал на граничния пункт изнервен турски шофьор отхапа пръста на български колега

Протест в Бистрица срещу имотните измами

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273280_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC

 Протестиращи се събират на входа на Бистрица. Те ще блокират движението. Повод за протеста са зачестилите имотни измами.

      Общинско място е заменено със земеделски имот, недоволстват хората. Частни терени пък били дадени на хора, които в Бистрица никой не познава.

      Имотите, които са били на дедите ни, трябва да бъдат върнати на законните наследници, настояват в Бистрица.



Цацаров иска имунитета на Делян Добрев, ощетил НЕК с 4.5 млн. евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_638384.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ПП ГЕРБ Делян Добрев.  Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък, съобщиха от прокуратурата. Разследването е във връзка с проведена през 2004 година процедура по договаряне с „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” във връзка с проекта за строителството на АЕЦ „Белене“. През 2005 година е сключен договор за избора на строител на ядрената електроцентрала и проектиране, контрол на качеството, лицензиране и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”. На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На 29.03.2012 г. това решение на МС е потвърдено от Народното събрание /Решение №3565-НС/. Въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, Договор № I-455-05 от 31.01.2005 г. между „НЕК”ЕАД и „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/ не е бил прекратен. „НЕК” ЕАД продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697, 27 евро. Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”. Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на „БЕХ” ЕАД, респ. към „НЕК” ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на „НЕК”ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г. Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание. Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43 – то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19.10.2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

http://www.moreto.net/novini.php?n=334126

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване