Столична община търси стотици левове заради едно починало куче

https://www.actualno.com/sofia/stolichna-obshtina-tyrsi-stotici-levove-zaradi-edno-pochinalo-kuche-news_571079.html

Абсурден случай - 600 лева данък заради починало преди 13 години куче поиска Столична община, съобщава в. "Телеграф". Причината е, че въпреки че семейството е съобщило за смъртта, в общината не са махнали кучето от регистрите си. Немската овчарка Вихра била регистрирана в общин

ВК "Раковски" ще играе за медали и финал за Купата на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617246

Медали и участие на финала за Купата на България- това са целите и задачите пред ВК „Раковски“, които постави на състезателките и новото треньорско ръководство кметът на община Димитровград Иво Димов. Снощи той ги посрещна в общината, а те му подариха волейболна топка с подписите на всички от женския волейболен отбор. Предвид качественият състав, партньорството с „Марица“-Пловдив и новите треньори, по думите на Димов, целите са напълно изпълними. Старши-треньорът Иван Радичев посочи, че за него е чест да води този млад и перспективен отбор. Същ...

Нинова: Аз съм единственият човек, който се опълчи срещу Пеевски

http://www.cross.bg/ninova-radev-gerb-1523785.html

/КРОСС/ БСП не е търсила подкрепата на ген. Радев от други политически партии в парламента.  „Не сме водили разговори с ДПС за подкрепа на Румен Радев, какво си фантазира този човек (премиерът Борисов - бел. ред.) си е негова работа. Обвинява опонента си в правеното на същото, това е лицемерие", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. "Не подценявайте Румен Радев, има качества. Мисля, че ще победим на балотажа на тези избори", каза в предаването Корнелия Нинова. „Тези, които не харесват ГЕРБ в управление, политиките, които провеждат и в президентската институция, и в изпълнителната власт, да подкрепят промяната за нас", призова лидерът на БСП. Нинова заяви, че Цецка Цачева и Румен Радев са различни като тези и политики. „Това, че Радев се държа като джентълмен и кавалер е негов избор", отбеляза тя, визирайки дебата му с Цачева миналата седмица. Според Корнелия Нинова Цецка Цачева си сменя позицията през пет дена. Нинова подчерта, че на балотажа кандидат-президентската двойка Радев-Йотова ще победи. „Между първи и втори тур ще се обърнем към всички българи, които не харесват ГЕРБ в управлението, президента на ГЕРБ досега, както и кандидата им за държавен глава и най-вече политиките, които провеждат. Ще призовем всички да дойдат да подкрепят промяната, независимо на коя партия симпатизират", обясни Нинова

ЕС иска "разяснения" по бюджетите на седем страни от Еврозоната

http://www.cross.bg/zaradi-strani-italiya-1523783.html

/КРОСС/Европейската комисия във вторник е поискала изяснения от седем страни членки на Еврозоната заради проектобюджетите им. Според ЕК Италия, Кипър и Финландия не посрещат целите на ЕС, докато на Белгия, Португалия, Испания и Литва, чиито бюджети са следени по други причини, също са били изпратени писма с молби за обяснения, предаде AFP, цитирана от Фокус. „С Италия, Кипър и Финландия имаме реални проблеми", заяви източник от ЕК, добавяйки, че трите държави могат да получат отказ за бюджета си. Италия има шанс да достигне бюджетен дефицит от 2,3% от БВП през 2017 г. заради земетресението в централната част на страната през август и заради мигрантската криза. „Ние се нуждаем от изясняване за цифрите в проектобюджета, маркирани като „извънредни разходи" от Рим" , са написали европейските комисари Валдис Домбровскис и Пиер Московиси. Комисията е писала писма и до правителствата на Белгия и на Португалия. Въпреки, че техните бюджети са според правилата на ЕС, има съмнения, че могат да се придържат към тях. Испания и Литва също са получили молба да изпратят подробности за бюджетите си, заради това, че и двете страни в момента формират нови правителства. „В случай на отказ ЕК ще пожелае ревизиран бюджет до три седмици", съобщи европейски източник.

Нинова: Аз съм единственият човек, който се опълчи срещу Пеевски

http://www.cross.bg/ninova-radev-korneliya-1523785.html

/КРОСС/ БСП не е търсила подкрепата на ген. Радев от други политически партии в парламента.  „Не сме водили разговори с ДПС за подкрепа на Румен Радев, какво си фантазира този човек (премиерът Борисов - бел. ред.) си е негова работа. Обвинява опонента си в правеното на същото, това е лицемерие", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. "Не подценявайте Румен Радев, има качества. Мисля, че ще победим на балотажа на тези избори", каза в предаването Корнелия Нинова. „Тези, които не харесват ГЕРБ в управление, политиките, които провеждат и в президентската институция, и в изпълнителната власт, да подкрепят промяната за нас", призова лидерът на БСП. Нинова заяви, че Цецка Цачева и Румен Радев са различни като тези и политики. „Това, че Радев се държа като джентълмен и кавалер е негов избор", отбеляза тя, визирайки дебата му с Цачева миналата седмица. Според Корнелия Нинова Цецка Цачева си сменя позицията през пет дена. Водещите на сутрешния блок я върнаха към 2007 г., когато тя бе уволнена от поста зам.-министър на икономиката. „През 2007 г. не го казах, защото срещу мен се водеше разследване. Твърдя, че съм единственият човек, който се опълчи срещу Делян Пеевски и той ме размаза чрез уволнение, завеждане на дело, две години съд и морално омерзение в обществото, че съм корумпирана. Всичко това накуп. Като зам.-министър от мен се искаше да се продаде „Булгартабак"

Огромен пожар избухна в бежанския лагер във Франция (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834327

Огромен пожар избухна в бежанския лагер във Франция (видео)Огромен пожар избухна в бежанския лагер край френския град Кале тази нощ, докато продължаваше изселването на мигранти от там. В лагера живееха между 6000 и 8000 мигранти - основно от Судан, Афганистан и Еритрея. Всички те ще бъдат транспортирани до 300 други центрове в страната. През последните дни от там бяха изселени над 4000 души.

Как хотелите в Италия могат да се ползват безплатно

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/10/26/2850149_kak_hotelite_v_italiia_mogat_da_se_polzvat_bezplatno/?ref=rss


В средата на ноември, и по точно - между 14-ти и 20-ти, в Италия ще се проведе поредната "Седмица на бартера". Това означава, че туристите могат да намерят безплатно настаняване в замяна на стоки и и услуги, които да предоставят на собственика.

Идеята се роди през кризисната 2009 г., когато малките хотели трябваше да привлекат по някакъв начин туристите, чиито портмонета бяха изтънели. И оттогава се радва на голям интерес.



В нея се включват хиляди хотели,...

Нинова: Делян Пеевски ме размаза

http://vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-delian-peevski-me-razmaza-6060560

„Споразумението с Канада ще бъде убийствено за България”, прогнозира тя

Хотелиерите в Италия се готвят за Седмицата на бартера

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/10/26/2850149_hotelierite_v_italiia_se_gotviat_za_sedmicata_na/?ref=rss


В средата на ноември, и по точно - между 14-ти и 20-ти, в Италия ще се проведе поредната "Седмица на бартера". Това означава, че туристите могат да намерят безплатно настаняване в замяна на стоки и и услуги, които да предоставят на собственика.

Идеята се роди през кризисната 2009 г., когато малките хотели трябваше да привлекат по някакъв начин туристите, чиито портмонета бяха изтънели. И оттогава се радва на голям интерес.



В нея се включват хиляди хотели,...

Може ли кибератака да провали изборите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5833671

Може ли кибератака да провали изборите?Ставаме все по-силно зависими от комуникационните технологии - и уязвими В петък станахме свидетели на голяма световна кибератака. И тя не бе просто “поредната голяма” - тя бе в пъти по-голяма от предишната. И този удар показа, че никой не е защитен каквито и мерки да вземе. Просто кибервойната е в ход.

Корнелия Нинова се обяви за жертва на Делян Пеевски: Размаза ме

https://www.actualno.com/politics/kornelija-ninova-se-objavi-za-jertva-na-deljan-peevski-razmaza-me-news_571089.html

Бях единственият човек, който се опълчи срещу Делян Пеевски в политиката, вероятно и досега, и той ме размаза – чрез уволнение и съдебно дело. Това каза Корнелия Нинова, визирайки темата „Булгартабак”. Припомняме, че между 2005 и 2007 година тя беше председател на УС на &b

От 2017 година отпада мониторингът на България и Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=334280

До септември следващата година Европейската комисия трябва да представи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в страните членки. Това реши Европейският парламент и така на практика ще се отмени сега действащия само за България и Румъния мониторингов механизъм.

Акценти в днешния печат

http://www.cross.bg/leva-taksite-georgi-1523782.html

/КРОСС/ Адвокатите си вдигат таксите - 30 лева ще струва устен съвет, а 70 лева ще плащаме за консултация по договор, информира "24 часа". Промените влизат в сила от петък - 28 октомври. Предвижда се възнагражденията, които ще плащаме на адвокатите, да се плащат за всяка инстанция, включително и за връщане на делото за ново разглеждане. Във Варна се открива център за безплатна правна помощ, пише "Земя". Услугите там ще са за социално слаби граждани, хора с увреждания, настанени в социални институции. "Дума" съобщава, че Комисията за финансов надзор повишава таксите си от догодина, като цел е да стане независима от държавния бюджет. Застрахователните брокери ще трябва да дават 5 000 лева, вместо досегашните 1 500. Повишават се и заплатите на работещите в комисията. Според "Капитал дейли" Комисията за финансов надзор предприема повишението на таксите, без да отчита ефекта за това върху пазара. Възможно е по-малки застрахователни или пенсионни дружества да бъдат изтласкани от пазара заради драстичния скок на сумата, която трябва да внасят. Високите банкови такси спъват бизнеса, пише "Сега". Цените ни са високи в сравнени със средноевропейските, показва проучване на неправителствения сектор. Средните цени на банките ни за валутни преводи правят бизнеса ни неконкурентноспособен

Как да превърнете селфито си в картина на Пикасо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5833357

Как да превърнете селфито си в картина на ПикасоВ интернет е пълно с приложения за смартфони и таблети, които си теглим и на следващия ден изтриваме. Очакваме, че ще са ни интересни и полезни, но се оказват скучни и в повечето случаи не работят добре. Ето няколко забавни и вече добили популярност приложения, които ще се задържат по-дълго от един ден на вашите устройства.

Увеличават цените на лекарствата

http://vesti.bg/bulgaria/uvelichavat-cenite-na-lekarstvata-6060556

Очаква се скок от 10% за лекарствата с рецепта, а за тези, които се продават свободно - 15%

Йън Гилън в София три дни преди концерта си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5833658

Йън Гилън в София три дни преди концерта сиРокпевецът пристига на 1 ноември за концерта си в София. С него Гилън (“Дийп Пърпъл”, “Блек Сабат”) започва европейското си турне. Гост на концерта му в зала 1 на НДК ще е групата Papa Le Gal, в която вокал е неговата дъщеря Грейс. У нас Гилън ще изпълни хитове като Smoke on the Water, Hush и Perfect Stranger.

Само в "24 часа": Паднаха два прокурорски протеста за таксите в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/region/article/5834132

Само в "24 часа": Паднаха два прокурорски протеста за таксите в Слънчев брягСпоред административните съдии в Бургас алеите са собственост на курортното дружество от 1992 г. Спорът се премества във ВАС Административен съд - Бургас остави без разглеждане два прокурорски протеста срещу решения на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД, свързани със законността на събираните такси на територията на най-големия

Православната църква почита св. Димитър Солунски

http://www.mediapool.bg/pravoslavnata-tsarkva-pochita-sv-dimitar-solunski-news255670.html

В сряда Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. Счита се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306-та година. В този ден православните българи отбелязват Димитровден. Празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни -  Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита. Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите му го въвели в християнството. Смята се, че Свети Димитър много пъти е спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали да оспорват “покровителството на небесния стратег от Солун" заради славянския му произход. Народният култ към него го представя като по-голям брат близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката “Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима".

Нинова: Не се съгласих "Булгартабак" да се продаде евтино и Пеевски ме размаза

http://offnews.bg/news/n_1/n_638524.html

"През 2007 г. бях единствения човек който се противопостави на Пеевски и той ме размаза. Беше много тежко", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя бе помолена да коментира причините за отстраняването си от поста зам.-министър на икономиката в правитеството на Сергей Станишев и повдигнатото обвинение срещу нея тогава. "Мина време оправдана съм. Трябваше да се съглася да се съглася да се продаде Булгартабак за 100 милиона, а само в сметките на холдинга имаше 60 милиона. Освен това трябваше да разреша продажбата на жито от резерва, вместо което да купуваме по-скъпо от чужбина. Отказахме и лиценз за хазарт и на офшорна компания, която не можеше да докаже произхода на парите си", обясни Нинова. Тя определи като фантасмагорично твърдението на Бойко Борисов, че Румен Радев ще бъде Орешарски-2, ако стане президент. "Борисов каза, че е канил ДПС за разговори за участие във властта, а ние не сме го правили. Това е тежко лицемерие", каза Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че Столетницата не е водила разговори с ДПС да подкрепят Радев на втория тур. "Фантазиите на Борисов са си негова работа. Ще победим на балотажа и за да го постигнем ще се обърнем към всички, които не харесват управлението на ГЕРБ в изпълнителната власт. Очакваме подкрепа от всички, които искат промяна", каза Нинова. Тя посочи още, че БСП не бяга от гласовете на ДПС. "Отнасяме се с уважение към тези хора, познавам ги добре - трудолюбиви, бедни, отрудени", каза още Нинова.  Тя отрече твърдението, че между Радев и Цачева няма сериозни разлики. "Като тези и политики те са съвсем различни. Просто на дебата между тях Радев се държа като джентълмен, което му донесе позитиви. За отпадането на санкциите за Русия Цачева си сменя позицията през 5 дни., а Радев е категорично против тях. Той е против и търговското споразумение с Канада", подчерта тя.  Нинова посочи и че БСП не е водила разговори с Бойко Борисов за бъдещо съвместно управление. 

Какво се случва в турските килии?

https://www.actualno.com/features/kakvo-se-sluchva-v-turskite-kilii-news_571093.html

За никого не е тайна, че от юли насам, когато бе извършен опитът за преврат, Ердоган е безпощаден към противниците си. Но това, което твърди сега правозащитната организация Хюман Райтс Уоч, е наистина шокиращо. След неуспешния опит за преврат през юли, турският президент

„Парижки живот" - премиера на старозагорската опера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617095

Оперетата „Парижки живот" от Жак Офенбах е най-новата премиера на Държавна опера - Стара Загора. Завесата ще се вдигне на 28 октомври за една нова и бляскава постановка с режисьор проф.Румен Нейков, диригент Димитър Косев, сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Антония Попова. Участват солисти и гост-солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. „Парижки живот" е представена за първи път в парижкия театър „Пале Роял" на 31 октомври 1866 г. На сцената на Държавна опера-Стара Загора творбата излиза с либрето на Анри Меяк...

Моден магазин горя в центъра на София тази сутрин

http://offnews.bg/news/n_1/n_638526.html

Умишлен палеж в моден магазин гасиха тази сутрин пожарникари в центъра на София, съобщава БГНЕС. При инцидента няма пострадали, а само нанесени материални щети. Около 5:20 ч. тази сутрин бе опожарен магазин за модни облекла на ъгъла на улиците "Алабин" и "Леге" в София. Пристигналите на място два противопожарни екипи потушиха огъня, обхванал две отдалечени една от друга витрини на магазина на известната модна къща „Агресия”. По свидетелство на охраната на луксозния магазин неизвестен е счупил една от витрините и е хвърлил вътре запалителна течност. От МВР съобщиха за БГНЕС, че пожарът е бил малък по обем, потушен е за 2-3 минути. , Собственикът на модна къща "Агресия" Александър Антов бе убит през януари тази година. Той бе застрелян в столичния квартал Бистрица вечерта на 8 януари докато разхождаше кучето си.

Валония ли е проблемът

http://www.investor.bg/evropa/334/a/valoniia-li-e-problemyt--227051/

И най-убедените европейци сигурно ще се запитат: за какво ни е този ЕС, който не може да постигне единодушие дори по въпроси от основните му компетенции

Павлова: Над 3800 машини ще чистят пътищата в страната ни през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834319

Павлова: Над 3800 машини ще чистят пътищата в страната ни през зимата2016 година е годината на малките и средните строителни фирми, съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Поводът за обяснението й са думи на Симеон Дянков, че в сектор „Строителство“ работят само 5 - 6 фирми. Павлова напомни, че разбира се,

ЕС призова за по-дълга хуманитарна пауза в Алепо

https://www.actualno.com/asia/es-prizova-za-po-dylga-humanitarna-pauza-v-alepo-news_571078.html

Европейският съюз призова властите на Сирия и съюзниците на страната да продължат "хуманитарната пауза" в Алепо. Официално това стана известно от заявление на главата на европайската дипломация Федерика Могерини и еврокомисаря по хуманитарната помощ Христос Стилианидис

5 професии от миналото, които вече не съществуват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617178

Днес съществуват какви ли не странни професии. В миналото обаче хората са се занимавали с още по-странни работи, които вече не съществуват. Вижте 5-те най-странни професии, които са вече в миналото. Крадци на трупове Тази професия е съществувала през XIX век, когато е било трудно да намериш труп за медицински цели. Крадците на трупове или така наречените "възкресители". Те били принудени да крадат трупове от гробищата и да ги доставят на университетите за научна работа. Доставчик на мляко Преди да бъдат изобретени хладилниците е имало човек,...

Незаинтересована федерация отказва колоездач от националния отбор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617241

Разочарование от бездействието на Българския колоездачен съюз изрази един от най-добрите български колоездачи в момента – многократният рекордьор на 1000 метра на писта Мирослав Минчев. Той обмисля оттегляне от националния отбор след трагичното според него представяне на Европейското първенство в Париж преди дни. От френската столица Минчев се завърна с 12-то място отборно, 20-то на 1000 м. и 29-то на спринт. Състезателят от клуб „Спринт“-Разград обясни, че слабото представяне се дължи на недобрата подготовка и липсата на участие в състезания....

Преглед на регионалния печат на 26.10.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617240

„Съдят д-р Бранимир Мичев за обсебване на лекарства и за измама на пациенти“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. Делото започва днес – уточнява статията.“Цяло Йонково се радва на асфалтираните улици“ – друго заглавие от първа страница на „Гледища Днес“. Независимият народен представител Гюнай Хюсмен бе посрещнат от десетки жители – разказва статията. „Гледища Днес“ излиза със своята притурка „Лознишка искра“, където водещото заглавие е: „74% от данъците в община Лозница вече са събрани“. „Живущи в жк „Орел“ си искат детската площадка до бл. ...

Тръмп: Планът на Хилъри за Сирия ще доведе до Третата световна война

http://www.cross.bg/trump-prezident-repyblikantzite-1523780.html

/КРОСС/Кандидатът за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп заяви, че планът на Хилъри Клинтън за Сирия ще „доведе до Третата световна война" заради потенциалната възможност за военен конфликт с ядрена сила като Русия, предаде Ройтерс. В изказване с фокус върху външната политика, Тръмп каза, че разгромяването на „Ислямска държава" е с по-голям приоритет, отколкото сирийският президент Башар Асад да бъде убеден да се оттегли. Тръмп се усъмни, че Клинтън ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин, след като го е демонизирала и се оплака от липса на единство в лагера на републиканците, посочвайки, че ще победи с лекота, ако партийното ръководство го подкрепи.  

Ферарио Спасов ще е новият треньор на "Берое"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/26/2850887_ferario_spasov_shte_e_noviiat_trenyor_na_beroe/?ref=rss


Ферарио Спасов ще подпише договор с "Берое", съобщи Би Ти Ви. Според информацията треньорът се е договорил със старозагорци и ще бъде представен днес.

Той идва на мястото на Александър Димитров, който подаде оставка заради слабите резултати. След това с поста беше свързван Любослав Пенев.

"Берое" започна добре сезона, но след това се получи спад. След 11 кръга съставът е осми с 13 точки, но и мач по-малко.

В последните години Спасов беше начело на "Ботев",...

Местят паметник, който попада в обхвата на пътен ремонт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617244

Във връзка с рехабилитация на пътя Михалково – Кричим, от км 88 до км 103, и необходимост от извършване на уширение на пътното платно, е предвидено преместване със 100 метра на паметник, който попада в участъка. Монументът се намира при километър 100. В момента паметникът на 22-та разстреляни перущенци в дефилето на р. Въча е само на 50 см от ръба на настилката. До монумента няма дори площадка за спиране. В техническия проект за рехабилитация на ...

Георги Иванов: Роденият да лети не може да пълзи

http://www.cross.bg/radev-bulgariya-lettzi-1523781.html

/КРОСС/ Първият български космонавт Георги Иванов - генерал-лейтенант от запаса, част от инициативния комитет, издигнал ген. Румен Радев за президент, в интервю за "24 часа" - Г-н Иванов, вие не сте силно политически ангажирана личност, какво ви накара да се включите в инициативния комитет за издигането на ген. Радев за президент? - Първо, ген. Румен Радев е мой колега. Много добре познавам качествата, които притежава отличният военен летец, първи клас. Разгледайте биографията му. Първенец на випуск във ВВВУ "Г. Бенковски". Завършва офицерски курс във Военновъздушен колеж "Максуел" в САЩ, а по-късно пак там и магистратура с отличие. Защитава дисертация във ВА "Г. С. Раковски" и е доктор на военните науки. Летателната му кариера е образец на последователно израстване от редови летец до командир. И това е така навсякъде, където е бил: летище Равнец - 11 г., летище Граф Игнатиево - 10 г. Летял е на повече от 10 типа военни самолети, пролетял е повече от 1400 часа във въздуха - лелеяна мечта за всеки военен летец Смея да твърдя, че такава богата биография имат много малко колеги в последните няколко десетилетия. Неслучайно преди 2 г. стана командир на ВВС, като 5 г. бе заместник. Зад тези няколко реда стоят стотици бойни дежурства, рискови полети денем и нощем във всякакви метеорологични условия. Конкретна работа да мотивираш десетките колеги, които ръководиш, да изпълняват своите нелеки задължения да охраняват небето на България

Продължава да се провежда "Жива библиотека" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334274

"Жива библиотека" с участието на известни личности от неправителствения сектор, бизнеса и медиите в България се провежда до 28 октомври край Варна. Инициативата е част от Есенния семинар на Фондация "Българска памет".

Матео Ренци с ултиматум към ЕС: Италия спира да плаща, ако се саботира приемът на мигранти

http://www.cross.bg/migranti-mlrd-italiya-1523779.html

/КРОСС/Италианският премиер Матео Ренци заплаши, че страната му няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти. „Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, които не помагат, а после искат нашите пари. През 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде, само ако дават и другите", каза Ренци в ефира на обществената телевизия РАИ. По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че страната му няма да може да издържи още една година като тази.За десетте месеца на 2016 г. в Италия по море са дошли почти 155 хиляди мигранти. Миналата година за прием италианското правителство изхарчи 1 млрд. евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 млрд. евро.  

Лудогорец получи стадион срещу обещание за инвестиция от 18.5 млн.лв

http://www.mediapool.bg/ludogorets-poluchi-stadion-sreshtu-obeshtanie-za-investitsiya-ot-185-mlnlv-news255669.html

Общинският съвет в Разград единодушно гласува решението, с което предостави на Лудогорец стадиона в града на концесия за следващите 35 години. Годишната концесионна такса е 14 000 лева без ДДС и не обвързана с приходите на клуба. Лудогорец поема ангажимент да инвестира 18.5 милиона лева без ДДС в съоръжението, а срокът за завършване на строителството е десет години. Официалният договор трябва да бъде подписан до три месеца. В края на 2014 година собственикът на футболния отбор Кирил Домусчиев обяви, че е готов да построи изцяло нов стадион, ако държавата се включи с 20% участие. В последствие правителството на Бойко Борисов даде 5 милиона лева за изграждане на една трибуна, която бе открита през 2015 година. Тя бе кръстена на името на румънския футболист Козмин Моци, който бе герой за отбора при първото класиране в групите на Шампионската лига през 2014 година.

Черноморският флот на Русия получава още една подводница

http://www.cross.bg/godina-flot-rysiya-1523776.html

/КРОСС/Петата дизелово-електрическа подводница от проекта 636.6, кръстена "Велики Новгород", предназначена за Черноморския флот, ще бъде предадена на ВМФ на Русия в Санкт Петербург. Това съобщи пресслужбата на руското предприятие "Адмиралтейски корабостроителници", цитирана от ТАСС. Подводницата проект 636.3, клас "Варшавянка", е разработена от ЦКБ "Рубин". Подводницата ще бъде бъде пусната на вода на 18 март. В момента в руския флот има четири подводници от проекта 636.3. Първите две - "Новоросийск" и "Ростов на Дон", са предадени на военните през 2014 година, а останалите две - "Стари Оскол" и "Краснодар", през 2015 година. В момента се строи шестата "Колпино" за флота на Русия. Строителството на втора подобна серия, предназначена за Тихоокеанския флот, ще приключи през 2021 година. ТАСС припомня, че в края на 2015 година подводницата "Ростов на Дон", разположена в Средиземно море, използва крилати ракети "Калибър" за унищожаването на обекти на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.  

Наглост: Откраднаха колелото на момиче с детска церебрална парализа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617242

Откраднаха колело на момиче с детска церебрална парализа. Вики живее в пловдивския квартал "Капана", посочва NOVA. Във вторник колелото, създадено специално за нея, което й позволява сама да се разхожда ...

Кукери гонят злото от държавната администрация на протест

https://www.actualno.com/society/kukeri-gonjat-zloto-ot-dyrjavnata-administracija-na-protest-news_571076.html

Протестно шествие срещу липсата на адекватен диалог между граждани и институции ще се проведе в София днес, 26 октомври. Шествието ще тръгне от Министерски съвет - бул. Дондуков 1 и ще продължи до Народно събрание. Събитието започна в 8:30 пред Министерски съвет. То се организи

Запалиха модната къща на убития шеф на „Агресия“

http://web.barometar.net/86569/

Луксозен магазин е бил подпален в центъра на София тази сутрин. Магазинът се намира на ъгъла на улиците „Леге“ и „Алабин“. Пожарът е избухнал около 5.30 часа. Според непотвърдена информация става дума за умишлен палеж, при който е използвана запалителна течност. Опожареният магазин е на модна къща „Агресия“. Припомняме, собственикът на модната къща Александър Антов, беше […]

"Лудогорец" стигна 1/4-финал за купата

http://www.cross.bg/lydogoretz-montana-dynav-1523778.html

/КРОСС/"Лудогорец" се класира на 1/4-финал за Купата на България след победа с 4:0 като гост над "Монтана". Мачът обаче се игра в Разград, след договорка между двата отбора, за да нямат шампионите излишно пътуване преди мача срещу "Арсенал" в Шампионската лига във вторник в София. В петък "Лудогорец" има гостуване срещу "Дунав" от 12-ия кръг на Първа лига, но и него ще играе в Разград, където русенци домакинстват този сезон до приключване на ремонта на техния стадион. Два гола срещу "Монтана" вкара румънецът Клаудиу Кешерю - в 9-ата и 77-ата мин. По едно попадение добавиха бразилецът Натанаел в 32-ата мин. и холандецът Върджил Мисиджан в 90-ата. По-рано днес място на 1/4-финалите си осигуриха "Локомотив" (Пд) след разгром с 6:0 над гостуващия "Оборище" и "Дунав" след 2:0 над "Септември" в София.

На Димитровден небето се "отваря” и заровените жълтици проблясват с пламък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617081

На 26 октомври Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през 3 в. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава...

Ограничават движението по магистрала "Тракия" заради ремонти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834311

Ограничават движението по магистрала "Тракия" заради ремонтиПоради ремонт на надлез над АМ „Тракия“ се ограничава движението в платното в посока Бургас при км 133. Движението се пренасочва двупосочно в платното в посока Бургас-София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). При км 133 е затворена пътна връзка София - Раковски. Препоръчва се за движещите се от София за Раковски да използват обходен

Хващат нелегални къщи за гости през сайтове

http://www.moreto.net/novini.php?n=334278

Хващат нелегални къщи за гости през сайтове за колективно пазаруване. Те предлагат ваучери и настаняване в нета без да са регистрирани в общината. Това обяви Цвета Спасова от дирекция туризъм в община Велинград по време на работна среща между представителите на туристическия бизнес и местната власт в Троян.

Палеж в моден магазин в центъра на столицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617239

Пожар горя рано тази сутрин в магазин за модни облекла в центъра на София. Няма пострадали. Инцидентът е станал малко след 05:00 ч. сутринта на улиците "Алабин" и "Леге". Пристигналите на място екипи потушили огъня, обхванал две отдалечени една от друга витрини на магазина, посочва БГНЕС. Най-вероятно пожарът е предизвикан с помощта на запалителна течност, хвърлена през счупените витрини. От МВР съобщиха, че пожарът е потушен много бързо - за 2-3 минути....

Удължават с 3 месеца граничния контрол в Шенген

http://www.cross.bg/kontrol-pogranichniya-germaniya-1523774.html

/КРОСС/ЕС удължава с три месеца пограничния контрол в шенгенското пространство заради потока от мигранти, предаде Би Би Си. В съобщение, разпространено от Европейската комисия се посочва, че решението се отнася за гранични пунктове, през които се влиза в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. Посочва се, че въпреки намаляването на миграционния поток, благодарение на споразумението с Турция, мигранти продължават да пристигат в Гърция и в други европейски страни. Поради това отмяната на пограничния контрол може да доведе до вълна от т. нар. вторични миграция в рамките на общността. "Шенгенската зона без вътрешни граници е историческо постижение, което трябва да съхраним. Работим за това колкото е възможно по-скоро да се върнем към нормалното функциониране на шенгенската зона и постигнахме много, но не всичко." - се казва в съобщението. През септември Германия, Австрия и Чехия обявиха, че усилват пограничния контрол заради несекващия поток от бежанци.  

Отстраниха част от черния дроб на блъснатото 13-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834310

Отстраниха част от черния дроб на блъснатото 13-годишно дете13-годишното момиче, което вчера бе блъснато докато пресичана пешеходна патека е в тежко състояние, съобщиха от "Пирогов". Детето не е в съзнание. Раненото момиче е настанено в „Пирогов” в тежко състояние. Инцидентът стана вчера на пешеходна пътека на ул. „Челопешко шосе” в София. Сигналът за инцидента е подаден около 7.

Буденето не е приятно

http://www.cross.bg/poveche-dnes-samo-1523777.html

/КРОСС/ Когато наближава 1 ноември, все повече установявам, че буденето не е приятно. Честването на будителите е исторически аналог на продължителното невежество, в което изпада българската нация след тежката завеса на една чужда и враждебна власт. Неслучайно обаче този празник се институционализира едва след Първата световна война, когато България е в голяма угнетяваща драма от поражения и от несбъднати блянове, както се пее в песента, и се търси някаква духовна компенсация на всичко онова, което очаквахме в началото на ХХ век да бъде реализирано като българска идея. Тази вече позната случка за софиянци, застанали под балкончето на Вазовата къща, най-добре свидетелства, че те не се навеждат пред генерали, пред мъдри политици и изкусни дипломати, а търсят някаква утеха именно в нашето духовно минало.Горе долу така е било и с нашите будители тогава, когато се е създало впечатление, че българите са скъсали със своя предишен книжовен живот, със своето държавно великолепие и са се трансформирали в прости овчари и копачи, верни поданици на падишаха, които се интересуват повече от цената на свинското месо на Солунската митница, отколкото от това дали да имат държава като вече създадените съседни балкански страни. Днес това се възпроизвежда по един гротесков начин, защото тогавашните будители са имали за свой модел и кумир от миналото не античната култура на Гърция и Рим, а нашите собствени персонални символи от нашата книжовна школа

Трайков:Чудя се дали Борисов някога е идвал на власт

http://vesti.bg/bulgaria/politika/trajkovchudia-se-dali-borisov-niakoga-e-idval-na-vlast-6060557

„Няма основания за обвинения срещу мен, но предвид работата на нашата прокуратура, никога не се знае”, коментира кандидатът за преидент, издигнат от „Реформаторския блок”

Ватикана забрани да се разпръсва прахът на кремираните

http://www.cross.bg/kremiranite-vatikana-krematziyata-1523772.html

/КРОСС/Властите на Ватикана обявиха, че прахът на кремираните покойници вече не бива да се разпръсва, разделя или съхранява в домовете, а само на одобрените от католическата църква места, предаде Би Би Си. В документ, приет от ватиканската конгрегация, се отбелязва, че погребението е най-богоугодният начин за изпращане на покойните от този свят, тъй като най-добре въплъщава идеята за възкресението, но кремацията също е допустима. Същевременно се отбелязва, че новата норма е приета заради нарастващата популярност на "идеи, противоречащи на вярата", навлезли през 60-те години на миналия век, когато църквата официално разрешава кремацията. Ватикана не приема идеята, че разсейването на праха представлява единение с природата и освобождаване на духа от тялото, която е характерна по-скоро за дохристиянските вярвания. На вярващите католици вече не се позволява да разделят праха на кремираните, да го поставят в медальони и други аксесоари. Новите норми са одобрени от папа Франциск.  

Пуснаха срещу гаранция задържаните от Агенцията по рибарство

http://www.moreto.net/novini.php?n=334279

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и още двама души са задържани за злоупотреба с евросубсидии в размер на 59 972 лв. Това обяви говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг.

Бившият шеф на съда в Свиленград със системни нарушения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617202

Бившият председател на Районен съд Свиленград Елена Тодорова е нарушавала системно правилата, които са спуснати от Висшия съдебен съвет. Това стана ясно на заседанието вчера, когато бяха оповестени публично резултати от две проверки. Данните бяха изнесени от Галя Георгиева, която заяви, че при проверката е станало ясно, че не са изготвени мотиви и протоколи. Бившият председател Елена Тодорова не е предавала касови ордери за осчетоводяване. При нея е имало съмнения за случайно разпределение на делата. В продължение на една година не са били пуб...

Трайчо Трайков: От думите на Борисов се чудя дали той въобще е управлявал

https://www.actualno.com/politics/trajcho-trajkov-ot-dumite-na-borisov-se-chudja-dali-toj-vyobshte-e-upravljaval-news_571087.html

От думите на Бойко Борисов се чудя дали той въобще някога е идвал на власт и дали хората от ГЕРБ знаят, че някой управлява на гърба им. Това заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, че Иво Прокопиев п

Русия обяви, че няма да бомбардира Алепо

http://www.cross.bg/alepo-obyavi-armiya-1523773.html

/КРОСС/Русия обяви продължаване на мораториума върху въздушните нападения срещу Алепо, предадоха информационните агенции. В съобщение на генералния щаб на руската армия се посочва, че сирийската и руската авиация няма да бомбардират града и 10-километровата зона около него. Междувременно НАТО заяви, че има вероятност руският "Адмирал Кузнецов", който навлезе в Средиземно море, да бъде използван за атаки срещу цивилното сирийско население. По-рано Москва обяви, че нейни самолети и военновъздушните сили на Башар Асад не са бомбардирали Алепо от 7 дни. Сирийски активисти от базирания в Лондон център по човешките права обаче съобщиха за масирана бомбардировка над града веднага след изтичане на "хуманитарната пауза" в събота. По думите им, въздушните удари са предшествали превземането на намиращия се южно от Алепо хълм Базо от сирийската правителствена армия. До този момент той беше контролиран от опозицията.  

Експерт: Аптеките ще бъдат принудени да вдигнат цените на лекарствата (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834302

Експерт: Аптеките ще бъдат принудени да вдигнат цените на лекарствата (видео)Аптеките няма да могат да продават на същите цени, защото вече няма да може да ползваме отстъпки. Това каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод на нов законопроект на здравното министерство пред Нова телевизия. "Един ден по-късно министерството разпространи съобщение, че това не се отнасяло за аптеките,

Парламентът на Венецуела гласува за започване на съдебен процес срещу президента

http://www.cross.bg/madyro-mnozinstvo-venetzyela-1523771.html

/КРОСС/Парламентът на Венецуела прие решение за започване на съдебен процес срещу президента Николас Мадуро, предаде Би Би Си. Опозицията, която има мнозинство в конгреса на страната, обвинява Мадуро в диктаторско поведение - неспазване на законите, задържане под стража на политически опоненти, натиск срещу съдебната власт, за да блокират референдума за неговия импийчмънт. "Ясно ще покажем на Венецуела и на целия свят, че при тази криза именно Мадуро носи отговорност за нарушаването на конституцията." - заяви лидерът на парламентарното мнозинство Хулио Борхес. Парламентът призова президента да дойде на следващото заседание на депутатите, което щ есе проведе след седмица. Правителството и върховният съд на страната, които изцяло се контролират от привърженици на Мадуро, до момента успяват да блокират всички инициативи на парламентарното мнозинство. Правозащитната организация Human Rights Watch обвини властите във Венесуела, че игнорират хуманитарната криза в страната и че не полагат достатъчно усилия за преодоляване на острия недостиг на храни и лекарства.  

Сирийски бежанец с четири съпруги и 23 деца получава 360 хил. лири годишно в помощи в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=334275

Сирийски бежанец с четири съпруги и 23 деца привлече общественото внимание в Германия, след като заяви, че получава 360 хил. евро в помощи годишно. Мигрантът, познат като Газия А. е избягал от Сирия миналата година със семейството си, пише The Daily Express.

Радев: Ако СЕТА бъде подписано, ще сезирам КС заради подкрепата на кабинета "Борисов"

http://bulgarski.pogled.info/news/78577/radev-ako-seta-bade-podpisano-shte-seziram-ks-zaradi-podkrepata-na-kabineta-borisov

/Поглед.инфо/ Кабинетът на управляващата десница е приел решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада и ЕС. Прессъобщение на сайта на МС с днешна дата уточнява, че „решението е прието неприсъствено“. Това написа в профила си във Фейсбук кандидатът за президент, подкрепен от БСП, Румен Радев.

Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София

http://www.cross.bg/sofiya-tereni-chast-1523770.html

/КРОСС/Централната градска част на София ще бъде разширена, след като правителството разгледа промени в закона за устройството и застрояването на Столична община на днешното си заседание. Към момента територията на столичния център стига до бул. "Инж. Иван Иванов". С приемането на промените тя ще се разшири до бул. "Константин Величков", което включва и известната от кметуването на Бойко Борисов територия на "Баталова воденица". В кметските години на сегашния премиер територията беше прехвърляна от общинска в частна и след това отново стана общинска собственост, заради самонастанилите се в нея роми, а благодарение на правозащитни организации проблемът стигна до съда в Страсбург. С промените в закона поставянето на детски площадки вече ще е с олекотен режим. След протестите в район "Младост" заради застрояването на зелени площи, вносителите на законопроекта предлагат предназначението на терени или зони, определени като част от зелена система, да може да се променя само в тесни граници - в градски паркове, градини, улично озеленяване, гробища, горски терени или озеленени площи в жилищни комплекси. Предвижда се и допълнително ограничение при строителството на сгради с над 20 000 квадратни метра разгъната площ, независимо дали са жилища или офиси. Инвеститорите ще трябва да доказват транспортно-комуникационно обезпечаване на обектите, като отчитат съществуващия и бъдещия трафик

"Осогово волей" започна сезона с 2 победи във Volley Mania

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617131

Волейболистите на "Осогово волей" стартираха успешно новия сезон в Любителската волейболна лига. Те постигнаха две победи в първите 2 кръга от Б2 дивизия, група В.Кюстендилският отбор първо надигра в София "VIVACOM" с 3:1 гейма. Във втория си мач и първи в Кюстендил, "Осогово волей" победи с 3:2 гейма "Volleymania" с 3:2 гейма, в тайбрека 15:9. Следващият им съперник в неделя ще бъде "Bam Bam", които стартираха с победа над "The IncrediBalls" и загуба от "Епикриза"."Осогово волей" е лидер в групата с 5 т., пред "Volleymania" с 4 т., "Bam Bam"...

Физическите лица могат да пожелаят да им се удържа авансов данък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616823

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници, че желаят да им бъде удържан авансов данък. От НАП обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание от страна на физическите лица, предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на съответните доходи по закон не следва да удържат авансово данък за доходите, изплатени през четвъртото тримесечие на годината. Жела...

Финансовото министерство обявява Бюджет 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834295

Финансовото министерство обявява Бюджет 2017Финансовото министерство обявява днес какви ще са доходите ни и разходите за държавата. Вече беше предвидено за образование да бъдат заделени допълнително 223 милиона лева. Като от тях 126 милиона ще бъдат дадени за увеличение на учителските заплати, съобщава "НОВА". Според прогнозите на министерството, през 2017 г.

"Марек 1915" и "Велбъжд" с победи при юношите старша възраст

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617140

Третата си победа в първенството при Юноши старша възраст- Зона постигнаха футболистите на "Велбъжд". Те надиграха с 0:2 като гости "Оборище" в Панагюрище. Головете отбелязаха Емилиян Николов в 12 мин. и Драгослав Драганов в 56 мин.Кюстендилци събраха 10 точки и заемат 11- то място в класирането."Марек 1915" свалиха от лидерското място "Чавдар"- Етрополе като ги победиха с 2:0. Дупничани вече са на престижното 3- то място в Зоната с 19 т.Лидер е вече тимът на "Локомотив 1929" с 23 т., пред "Чавдар" с 22 т. Последни, 16- ти са "Банско" с 3 точки...

Стоянка Мутафова тръгва за Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5833624

Стоянка Мутафова тръгва за Лондон 94-годишната актриса тъкмо се върна от турне в САЩ и Канада с “Госпожа Стихийно бедствие”, но пак тръгва на път. Сега заминава за Острова, за да представи пиесата в рамките на Лондонския фестивал на българската култура. Той се откри вчера с изпълнения на Найджъл Кенеди в дует с гъдуларя Георги Андреев.

Русия ни опрости лихвите за АЕЦ „Белене“

http://web.barometar.net/86567/

Русия ни опрости лихвите по решенението на арбитражния съд в Женева, който задължи България да плаща неустойки на Русия за строежа на АЕЦ „Белене“, които възлизат на над милиард лева, информира offnews.bg Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти на Министерски съвет. Отделно арбитражният съд се е съгласил с корекциите по решението, направени от […]

269 свободни работни места са заявени през септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616330

269 работни места - на първичен трудов пазар 268 работни места и по програми за заетост - 1 работно място, са заявени в Бюро по труда „Кюстендил" през септември. Най-много от заявените свободни работни места са в преработващата промишленост, търговия, транспорт и административни и спомагателни дейности. На територията на района, обслужван от  Дирекция "Бюро по труда" Кюстендил през месец септември са постъпили на работа 239 безработни лица, от тях: 213 /89.1%/ са започнали работа на първичен трудов пазар, по насърчителни мерки и програми за...

Ивайло Калфин на срещи в Дупница и Сапарева баня, Георги Първанов в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617150

Кандидатът за президент Ивайло Калфин ще има срещи с жителите на общините Сапарева баня и Дупница на 28 октомври / петък /. Той ще бъде в Сапарева баня в 16 ч., а в Дупница в 17 ч.Срещата с жителите на община Дупница е в театъра, като за доброто настроение на всички ще се погрижи певицата Тони Димитрова.Президентът / 2002- 2012 / и лидер на ПП АБВ Георги Първанов ще се срещне със симпатизанти в Кюстендил на 29 октомври / събота /, от 17, 30 ч. във фоайето на театъра.Коалиция "Калфин- президент" издигна Ивайло Калфин за президент, а проф. Любоми...

Преглед на варненския печат - 26 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334273

„Въшки пак налазиха училищата“, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море“. Сигнал за 5 деца с въшки е подаден в Регионалната здравна инспекция във Варна, научи в. „Черно море“ от д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“.

Читателски тур в Барселона

http://www.cross.bg/barselona-knizharnitza-predlaga-1523731.html

/КРОСС/ „Всяка книжарница е покана за пътешествие", твърди испанският писател и университетски преподавател Хорхе Карион. Сред многото културни забележителности на Барселона попадат и около 50 книжарници, твърди в. „Гардиън". Те не присъстват често в списъка с обекти на туристите, а би трябвало. На най-дългата улица в Каталония - Gran Via de les Corts Catalanes - са разположени цели две книжарници за литература на английски език, които се грижат за чужденците, гостуващи или живеещи в града. Меката на феновете на фантастиката пък е Gigamesh на Carrer de Bailèn. Освен магазин, това е и издателство, което държи правата за „Игра на тронове" в Испания. Зад ъгъла, на Gran Via е наскоро откритата бутикова книжарница на Жан Марти Blackie Books' Lino. Тя се намира в началото на пасаж от магазини и заведения и в следобедните часове привлича посетителите на съседните барове с разнообразието от заглавия. Но книжарниците в Барселона не винаги са се развали на разцвет. По времето на режима на Франко много от тях са цензурирани. Нещата се променят през 80-те години на ХХ век и днес Барселона е литературният център на Каталония. Laie е книжно кафене, което предлага книги от целия свят, но също и традиционни ястия. По продължението на Gran Via пък е разположена Altaïr - книжарницата предлага пътеводители и художествена литература, посветени на региона

Хубавите години отминаха

http://www.investor.bg/harduer/459/a/hubavite-godini-otminaha-227050/

За първи път от над 15 години Apple завърши фискалната си година със спад на приходите

Времето на 26 октомври: Облачно и мъгливо, идва захлаждане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617079

Ще бъде предимно облачно, в часовете преди обяд на места в котловините и низините с мъгла. Първоначално в северозападните райони, а по-късно през деня на места и в останалата част от страната ще превали слаб дъжд. Вятърът ще бъде слаб, предимно от североизток. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса. Максималните ще са в широки граници - от 11-12градуса в Дунавската равнина до 20-21 градуса в крайните югозападни райони от страната. През нощта срещу четвъртък валежите ще са повече места. Атмосферното налягане ще продължи да се понижав...

Все още е рано да се правят изводи за изхода на изборите в САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78575/vse-oshte-e-rano-da-se-pravyat-izvodi-za-izhoda-na-izborite-v-sasht

/Поглед.инфо/ Дмитрий Дробницкий е политолог, публицист, специалист по американска вътрешна и външна политика. Писател (под псевдонима Максим Жуков), бивш главен редактор на интернет портала Terra America. Автор на блог, посветен изцяло на изборите в Съединените американски щати. Той предвижда интригуващото развитие на президентската кампания още през 2014 година.

Екшън в Бистрица снощи: Жива верига спря бетоновози за спорен строеж

http://offnews.bg/news/n_1/n_638525.html

Жители на с. Бистрица са спали в колите си и с телата си запречили пътя на бетоновози, за да спрат наливането на основи за сграда, която хората считат за незаконна. Конфликтът се разигра на централната улица "Черни връх", на която именно започва строителство на нов обект. Според протестиращите на място имотът е прехвърлен при съмнителна сделка, а излеят ли се веднъж основите, всичко ще бъде узаконено, съобщава bTV. Според местните бетоновозите нямат разрешение и съгласувателно писмо с КАТ да затворят улицата. Главният архитект на София Здравко Здравков заяви в ефира на bTV, че строежът за момента е спрян и прокуратурата следва да си свърши работата.  Живеещите в района казват, че не знаят как имотът е преминал в частни ръце. Решени са обаче да стоят „на пост”, докато строителните работи не бъдат спрени, съобщава Нова тв. Напрежението продължи през цялата нощ, като техниката е блокирана от паркирани автомобили.

Обучение в Швейцария – път към успешна кариера в хотелиерството и туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=333963

Четири от най-добрите колежа по туризъм и хотелски мениджмънт в Швейцария, обединени в Swiss Education Group, организират семинар на тема: „Обучение в Швейцария – път към успешна кариера в хотелиерството и туризма“. Събитието се организира съвместно с агенция за образование „Скай Лайнс“ и ще се проведе на 29 октомври от 15:30 до 18:30 часа в хотел „Голдън Тюлип“, Варна.

Откриха тайни тунели на ДАЕШ в манастир

http://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/otkriha-tajni-tuneli-na-daesh-v-manastir-6060554

Каремлаш е едно от двете асирийски християнски села, които иракската армия освободи през последните три дни

От Белия дом Обама може да влезе в Силициевата долина

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78574/ot-beliya-dom-obama-mozhe-da-vleze-v-silitsievata-dolina

/Поглед.инфо/ След като завърши мандата си на 20 януари догодина, президентът на САЩ Барак Обама може да се посвети на работа в областта на високите технологии.

Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вот

http://www.cross.bg/podkrepyam-nikogo-tomov-1523775.html

/КРОСС/ Не е добра практика да се променят изборните правила в последния момент, но нямам впечатление от хората в "Информационно обслужване", че ще е неразрешим проблем да извършат необходимите промени в софтуера. Това каза в интервю за "24 часа" Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия. Той коментира последните промени в Изборния кодекс, които правителството предприе в навечерието на президентския вот. Днес предстои окончателното им гласуване в Народното събрание. Томов допуска, че повече хора ще отидат до урните заради задължителното гласуване, но не счита, че това ще забави изборния процес. "И всички български избиратели да решат да гласуват, мисля, че няма проблем да се справим." - допълни той. Въвеждането на опция "Не подкрепям никого" според него има логика, тъй като след като вотът може и да е задължителен, но не може да е задължение да избереш някого от посочените кандидати. "При мажоритарни избори този вот не би повлиял прекалено силно на изборните резултати. В края на краищата броят на гласовете "Не подкрепям никого" оказва влияние единствено върху вероятността да бъде избран кандидат на първи тур. Тоест условията един кандидат да спечели още на първи тур стават по-тежки, защото той трябва да спечели повече гласове не само спрямо всичките си конкуренти, взети заедно, но и спрямо групата на хората, гласували с "Не подкрепям никого"

Яйца от пъдпъдък, биопродукти и истинско сирене на фермерски пазар в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5833103

Яйца от пъдпъдък, биопродукти и истинско сирене на фермерски пазар в Стара ЗагораЧисти храни и свежи плодове и зеленчуци предлагат производители днес от 10.30 до 18 часа Пъдпъдъчи яйца, биопродукти, истинско сирене от краве, овче, биволско и козе мляко, билки , чайове, домашно приготвени консерви. Това са само част от продуктите, които ще видят и опитат посетителите на фермерския пазар в Стара Загора днес. Той ще е от 10.

Камерън сяда да пише книга догодина

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78573/kameran-syada-da-pishe-kniga-dogodina

/Поглед.инфо/ Бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън ще посвети следващата година на написването на автобиографична книга, в която ще разкаже за премиерските си години, съобщи телевизия „Скай нюз”

НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834284

НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн (видео)Сондата Касини на НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн. Става въпрос за промяна в цвета на Северния полюс на планетата, която е започнала още през 2012 г., съобщава "НОВА". Учените и в момента се опитват да разберат каква е причината за промяната. Засега общото мнение е, че вероятно е свързана със смяната на сезоните на Сатурн.

НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5834284

НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн (видео)Сондата Касини на НАСА засне променящ се пейзаж на Сатурн. Става въпрос за промяна в цвета на Северния полюс на планетата, която е започнала още през 2012 г., съобщава "НОВА". Учените и в момента се опитват да разберат каква е причината за промяната. Засега общото мнение е, че вероятно е свързана със смяната на сезоните на Сатурн.

Димитровден е - български традиции и обичаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=334271

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни. Най-често свети Димитър е изобразен на кон, убиващ Лий – символ на неверника антихрист Предание разказва как заедно с брат си запалил Света гора и светогорските манастири, за това ги хвърлили три години на морското дъно, а лелите им Св.

Иван Нинов, художник: Модерно ли? Рембранд е по-модерен от нас

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/10/26/2843405_ivan_ninov_hudojnik_moderno_li_rembrand_e_po-moderen/?ref=rss


Какво е графиката? Как се ражда картината? Отнася ли се за изкуството оправданието "Такова беше времето"? Какво е модерно изкуство? Модерен ли е Рембранд?...

Един от ярките представители на съвременната българска графика Иван Нинов, който изложи наскоро графика и рисунки от всички периоди на творческия си път в галерия "Средец" на Министерството на културата, отговаря на въпросите на Кирил Василев в обширно интервю във в. "Култура". Публикуваме го със съкращения с разрешение на...

Цитат на деня: Г-н Борисов дали някога е идвал на власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/26/2850876_citat_na_denia_g-n_borisov_dali_niakoga_e_idval_na/?ref=rss


"От говоренето в последните дни какво виждаме – значи г-н Пеевски има министри и държи службите, г-н Прокопиев назначил половината министри, че и президента, покрай маневрите на ДСБ се наложило г-н Борисов да издигне г-жа Цачева за президент... И се чудя дали въобще г-н Борисов някога е идвал на власт? И хората от ГЕРБ дали знаят, че управляват, или някой управлява на гърба им?"

Така кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира пред "Нова телевизия" изказването на...

Цитат на деня: Г-н Борисов дали някога е бил на власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/26/2850876_citat_na_denia_g-n_borisov_dali_niakoga_e_bil_na_vlast/?ref=rss


"От говоренето в последните дни какво виждаме – значи г-н Пеевски има министри и държи службите, г-н Прокопиев назначил половината министри, че и президента, покрай маневрите на ДСБ се наложило г-н Борисов да издигне Цецка Цачева за президент... Г-н Борисов дали някога е бил на власт?"

Така кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира пред "Нова телевизия" изказването на премиера Бойко Борисов преди два дни, че няколко министри в първия му кабинет са му бил препоръчани...

Големите неизвестни на президентските избори

http://www.cross.bg/izbori-gerb-glasove-1523769.html

/КРОСС/ Дванайсет дни преди изборите данните от различно обвързани агенции показват три важни неща. Г-жа Цачева твърде бавно успява да привлече ядрото на ГЕРБ. Ако първият тур на 6 ноември възпроизведе съотношенията между партийните електорати, това би доближило нейните гласове до сумата на всички останали парламентарни партии. Вместо това съотношението й с г-н Радев е 29 към 21, т.е. само 1 към 0,72. Второ, г-н Каракачанов достига 8%. Това говори за възходяща динамика, която може да повтори и надхвърли постигнатото от националистите поотделно на парламентарните избори (14%). Трето, в „лявото" поле се разиграва сериозно вътрешно противоборство, което отлива гласове от Радев за първия тур. 7% предпочитат г-н Калфин, а 5% г-жа Дончева. Знаменателно е, че ако се обединят „левите" гласове и съответно тези на ГЕРБ и РБ, се получава 33% на 34%. Тоест положението е на кантар. Но и сам по себе си Радев е посочен още сега от значително повече хора, отколкото БСП през 2014 (15,4%). Така че на базата само на общественото мнение можем да очакваме силно оспорван балотаж. Потвърди се и предчувствието за сравнително шаблонна кампания. Както през 2011 г., агитацията на ГЕРБ се води предимно от Бойко Борисов, който не е кандидат. За да привлече внимание, той заложи оставката си първо върху резултатите от първия тур, а след като излязоха по-нови данни - върху изхода от втория тур

Кукери на протест срещу липсата на диалог между граждани и власти

http://bulgarski.pogled.info/news/78572/kukeri-na-protest-sreshtu-lipsata-na-dialog-mezhdu-grazhdani-i-vlasti

/Поглед.инфо/ Протестно шествие срещу липсата на адекватен диалог между граждани и институции ще се проведе в София на 26 октомври.

В 6 без 10 парламентът поправя Изборния кодекс

http://offnews.bg/news/n_1/n_638521.html

Днес се очаква Народното събрание да приеме спешните промени в Изборния кодекс. Ремонтът се случва по-малко от две седмици преди президентския вот. На предстоящите избори на 6 ноември гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултатите. Това решиха депутатите от правната комисия вчера при гласуването на второ четене на изборните корекции в кодекса. Така колкото и гласове да събере негативният вот, на балотаж ще отидат само реални кандидати. Квадратчето "Не подкрепям никого" ще присъства и в бюлетината за втория тур на изборите. Гласовете от него няма да се зачитат на парламентарен вот, за да не се вдига изкуствено бариерата за влизане в парламента на малките партии. Пада и таванът от 35 секции за българите в чужбина, които живеят в страни от ЕС. Няма обаче да се отварят допълнителни урни зад граница с решение на ЦИК.

Манчестър Юнайтед излиза като фаворит в дербито

http://offnews.bg/news/n_1/n_638523.html

Отборът на Манчестър Юнайтед беше обявен за фаворит от букмейкърите в дербито срещу градския съперник Манчестър Сити от 1/8-финалите за Купата на Лигата в Англия. Двубоят е тази вечер от 22 ч. Водещите заложни къщи дават коефициенти от 2,55 за успех на водения от Жозе Моуриньо тим срещу ставки от 2,75 за "гражданите" на Джосеп Гуардиола. В последния си мач за шампионата "червените дяволи" бяха разгромени от Челси с 4:0 в Лондон, а след двубоя се заговори за бунт срещу Моуриньо в съблекалнята на Юнайтед. Футболистите не харесвали отношението на Специалния, който оставял тренировките на помощниците си, а той седял в кабинета си в базата в Карингтън. На същия полюс е и отборът на Сити, който започна силно с 10 поредни победи, но влезе в серия от 5 мача без успех и ще търси изход от кризата срещу Юнайтед. Основна причина за спада в резултатите е големият брой индивидуални грешки, които "гражданите" започнаха да допускат. В същото време и атаката на Сити зацикли, а отборът показа безсилие в опитите да постигне обрат, след като получи гол във вратата си. Манчестър Сити не се представя на ниво и при гостуванията си. Двата тима вече играха веднъж през сезона, като Сити стигна до победата с 2:1 на "Олд Трафорд", след като издържа силния натиск на Юнайтед през второто полувреме. Един успех над Сити ще спечели време на Моуриньо и ще намали напрежението в отбора, който определено може да играе и по-добре, макар да не личи от резултатите до момента. В днешната програма на 1/8-финалите за Купата на Лигата са и двубоите между Уест Хам и Челси и Саутхамптън и Съндърланд, които започват от 21,45 ч.

Вижте какво издавате с езика на тялото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617237

За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани! Всеки прави различни жестове с тялото си ежедневно, но замисляли ли сте се какво все пак означават те? Какво всъщност казвате на хората с езика на своето тяло? За да отговорим на тези въпроси, попитахме професора по социална и медийна психология в НБУ и специалист по невербална комуникация Толя Стоицова. При...

Задигнаха специалното колело на болната Вики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617238

Крадци са задигнали специалното колело за придвижване на малката Вики от Капана, съобщава MediaCafe. Велосипедът е отмъкнат от задния двор на магазина на майка ѝ в творческия квартал в Пловдив, входа на който се намира към терасата на бар 1890. Кражбата на колелото най-вероятно е станала във вторник преди обяд. Превозното средство на момичето е специална изработка, създадено за нуждите на Вики, която се предвижва трудно сама. "Не можем да си представим кой би посмял по такъв начин да нарани...

Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5833537

Цветозар Томов: Не бъркайте “Не подкрепям” с протестен вотНад 140 000 гласа от чужбина събраха последните парламентарни избори - това не е пренебрежимо малко През последните години изборната активност на сънародниците, живеещи в Западна Европа и Северна Америка нарасна, а в Турция намаля Гласовете“Не подкрепям никого” правят по-трудна победата на първи тур Едва ли е неразрешим проблем преброителите да

Колко просто и скромно нещо е щастието: чаша вино, печени кестени, звукът на морето...

http://www.cross.bg/kesteni-pecheni-kolko-1523768.html

/КРОСС/ "Колко просто и скромно нещо е щастието: чаша вино, печени кестени, звукът на морето..." От "Алексис Зорбас", Никос Казандзакис - гръцки писател, поет, драматург и мислител (18 февруари 1883 г. - 26 октомври 1957 г.)

Празнуваме Димитровден - Честит имен ден!

http://bulgarski.pogled.info/news/78571/praznuvame-dimitrovden-chestit-imen-den

/Поглед.инфо/ На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. вмчк Димитрий Мироточиви и Преп. Димитра Доростолска (Димитровден).

26 октомври в историята

http://www.cross.bg/sofiya-teroristi-otkrit-1523767.html

/КРОСС/ 740 г. - Земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви.1185 г. - Втора българска държава: Избухва въстанието на Асен и Петър.1582 г. - Казашкият атаман Ермак Тимофеевич завзема Сибир, столицата на Сибирското ханство.1795 г. - Френската революция: Прекратена е дейността на Конвента.1905 г. - Норвегия става независима от Швеция.1954 г. - Триест се присъединява към Италия.1954 г. - Държавната музикална академия в София е превърната в самостоятелно висше учебно заведение и е преименувана в Българска държавна консерватория.1955 г. - Австрия обявява постоянен неутралитет след напускането ѝ от въоръжените сили на съюзниците, победили във Втората световна война.1957 г. - В София е открит Полски културен и информационен център.1989 г. - Народна милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност", които в градинката пред ресторант „Кристал" в центъра на София събират подписи срещу проекта на водностопанския комплекс Рила-Места.1999 г. - Тържествено е открито строителството на най-големия съвместен българо-турски строителен проект - Хидроенергийна компания Горна Арда.1999 г. - Официално е открит Музеят на Балканските войни в село Топчиево, Гърция.2001 г. - САЩ узаконяват Патриотичния акт.2001 г. - Министър-председателят на България Симеон Сакскобургготски представя правителствената програма за управлението си в парламента, но не допуска обсъждането ѝ.2003 г

Посред нощ в Бистрица - протест срещу застрояване

https://www.actualno.com/sofia/posred-nosht-v-bistrica-protest-sreshtu-zastrojavane-news_571080.html

Скандалът с имотните схеми в софийското село Бистрица не стихва. Тази нощ жители на Бистрица излязоха на централната улица "Черни връх" и не позволиха на няколко бетоновоза да стигнат до имот, където трябваше да започне изливане на бетон за основи на строеж. Според хората н

"Уикилийкс" нарочи Обама, че прикривал Клинтън за скандала с електронната поща

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78570/uikiliiks-narochi-obama-che-prikrival-klintan-za-skandala-s-elektronnata-poshta

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама не е казал истината, когато през месец март м.г. е заявил, че не е в течение на използването на личен сървър от държавния секретар Хилари Клинтън за служебни цели. Това обвинение, основано на съдържанието на кореспонденцията на помощниците на Клинтън, отправиха от „Уикилийкс” (Wikileaks).

Преглед на печат - 26 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334272

Арестите в агенцията по рибарство са сред водещите теми на вестниците в сряда. "Трима служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са били задържани при акция на ДАНС и прокуратурата, съобщи пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на Главната прокуратура.

Италия ще спре плащанията си в ЕС, ако страните членки не започнат да приемат мигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_638522.html

Италианският премиер Матео Ренци заплаши, че страната му няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти. Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, които не помагат, а после искат нашите пари. През 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде, само ако дават и другите, каза Ренци в ефира на обществената телевизия РАИ, цитирани от БНР. По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че страната му няма да може да издържи още една година като тази. За десетте месеца на 2016 г. в Италия по море са дошли почти 155 хиляди мигранти. Миналата година за прием италианското правителство изхарчи 1 млрд. евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 млрд. евро.

Св. вмчк Димитрий Мироточиви

http://www.cross.bg/dimitur-dimitriii-solyn-1523766.html

/КРОСС/ Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година. [На същия ден] Възпоминание на голям и страшен земетръс. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор. Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун

Летище Варна посреща 35-милионния пътник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617174

Днес около обяд се очаква варненското летище да посрещне 35-милионния пътник на компанията концесионер на аерогарите във Варна и Бургас. Събитието е определено като знаково за развитието на бизнеса и туризма в региона. За 10-те години от началото на концесията „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" обслужи на летищата в двата морски града общо 35 милиона пътници. Михал Масне от Полша е едномилионният пътник на летище Варна „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД е германо-българскa компания, която сп...

ЦРУ преброило 3,2 милиона GSM абонати в Северна Корея

http://svetoven.pogled.info/news/78569/tsru-prebroilo-3-2-miliona-GSM-abonati-v-severna-koreya

/Поглед.инфо/ Абонатите с мобилни телефони в Северна Корея са 3,24 милиона. Както съобщи в сряда агенция Ренхап, цитирана от ТАСС, това са данни, публикувани от ЦРУ на САЩ.

Празнуваме Димитровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617236

На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни. Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. Счита се, че светецът, който почитаме днес, е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври през 306 г. Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на Христовата вяра. Повикали свещеник и го...

Честит празник на...

http://www.cross.bg/chestit-praznik-na-1523765.html

/КРОСС/ Рождениците:Асен Аврамов - композиторАся Статева - тв водещаВасил Брусарски - футболистДаниела Наумова - телевизионен журналистДимчо Беляков - футболистЕмил Кошлуков - политологИвелин Попов - футболистКрасен Станчев - директор на ИПИпроф. Атанас Тасев - енергиен експерт И на всички именици!  

След президентството Обама може да тръгне по пътя на Стив Джобс

https://www.actualno.com/america/sled-prezidentstvoto-obama-moje-da-trygne-po-pytja-na-stiv-djobs-news_571074.html

След като завърши мандата си на 20 януари догодина, президентът на САЩ Барак Обама може да се посвети на работа в областта на високите технологии. Такава възможност вижда в свой анализ вестник The New York Times, който отбелязва, че хора, тясно свързани с Обама, са „пътували десети

Новите отомански карти на Ердоган

http://svetoven.pogled.info/news/78568/novite-otomanski-karti-na-erdogan

/Поглед.инфо/ През последните няколко седмици конфликтът между Анкара и Багдад за турската роля при освобождаване на Мосул изненадващо прeдизвика обезпокоителен изблик на турски иредентизъм.

10 дни преди президетския вот гласуват промените в ИК

http://www.cross.bg/delyan-dobrev-komisiyata-1523764.html

/КРОСС/ Депутатите ще гласуват окончателно промените в Изборния кодекс. Поправките влизат спешно за обсъждане седмица и половина преди изборите. Само предложенията на мнозинството залегнаха в окончателния вариант на приетите текстове. Гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, гласи една от поправките, но не и при местни, европейски и парламентарни, за да не вдигат прага за влизане в парламента. Таванът за 35 секции отпада, но само в страните от Европейския съюз. Сънародниците ни в Турция, САЩ, Канада ще трябва да се съобразяват с това обстоятелство. В секциите в чужбина обаче няма да се поставя втора урна за гласуване, решиха депутатите. В проектопрограмата е и предложението на ГЕРБ Делян Добрев да бъде оттеглен от комисията „Белене". Предложението идва на фона на поискания му имунитет, заради обвинения, че е нанесъл на държавата щети за четири и половина милиона евро, като не е спрял плащания по вече спрения проект „Белене". Засега не е ясно дали Делян Добрев ще остане начело и на комисията по енергетика.  

Тръмп: Планът на Клинтън за Сирия ще доведе до Трета световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834281

Тръмп: Планът на Клинтън за Сирия ще доведе до Трета световна войнаКандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че планът на кандидата от Демократическата партия Хилари Клинтън може да доведе до Третата световна война поради възможността за конфликт с ядрена Русия. Според него в момента е по-важна победата над „Ислямска държава“ отколкото това да се убеди сирийския президент Башар

МС ще разгледа промени в няколко закона

http://www.cross.bg/promeni-ystroiistvo-pomosht-1523763.html

/КРОСС/ Промени в няколко закона ще разгледа на редовното си заседание днес правителството. Очаква се министрите да одобрят промени в законите за устройство на територията, за устройство и застрояване на Столичната община, за правната помощ и в Гражданския процесуален кодекс, съобщи пресслужбата на кабинета. В дневния на заседанията са и промени в Наредбата за регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. Министерският съвет ще одобри допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 година.  

Ромите от "Баталова воденица" влизат в центъра на София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617235

Централната градска част на София ще бъде разширена, след като правителството разгледа промени в закона за устройството и застрояването на Столична община на днешното си заседание. Към момента територията на столичния център стига до бул. "Инж. Иван Иванов". С приемането на промените тя ще се разшири до бул. "Константин Величков", което включва и известната от кметуването на Бойко Борисов територия на "Баталова воденица". В кметските години на сегашния премиер територията беше прехвърляна от общинска в частна и след това о...

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-gerb-1523762.html

/КРОСС/ ***София. От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***София. От 10.00 часа ще започне седмичното заседание на Министерски съвет. ***Асеновград. От 14.30 часа министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Асеновград Емил Караиванов ще подпишат договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на водния цикъл на града на стойност 106 млн. лв. ***София. От 08.30 часа пред Министерски съвет ще тръгне протестно шествие срещу липсата на адекватен диалог между граждани и институции. ***София. От 09.00 часа в Овалната зала на БЧК ще се проведе Национална конференция на тема „Национална концепция за радикални реформи в България". ***София. От 09.30 часа 28-ми състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу депутата Светла Пиралкова. ***София. От 09.30 часа 21-ви състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Мирчо Петков, на когото е повдигнато обвинение за престъпления по служба с цел облага. ***София. От 09.30 часа в EAST PARK Trade Center от Фондация „SOS Предприемачи" организира семинар на тема „Съвременните форми на финансов инженеринг за развитие и насърчаване на социалното предприемачество". ***София. От 09.30 часа 6-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Красимир С., Михаил П., Върбан Б., Персин П., Ангел Р., Матей Т. и Пламен К

Радарите за превишена скорост днес - 26 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=334268

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 26 октомври, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул."Княз Борис І"- спирка "ДКС" изход 21:40ч.-23:10ч.

Въвеждане на европейска заповед за запор на банкови сметки, предвиждат промени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/26/2850769_vuvejdane_na_evropeiska_zapoved_za_zapor_na_bankovi/?ref=rss


Предложение на Министерството на правосъдието за въвеждане в българското законодателство на европейска заповед за запор на банкови сметки, трябва да гласува правителството днес. Мотивите на вносителите са транспониране на европейски регламент в нормите на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

"С нея се създават допълнителни възможности за кредитора за бързо запориране на средства по банкови сметки на длъжника на територията на целия Европейски съюз. В същото време тя предвижда...

Матео Ренци постави ултиматум на ЕС

https://www.actualno.com/europe/mateo-renci-postavi-ultimatum-na-es-news_571083.html

Италианският премиер Матео Ренци с ултиматум към Европейския съюз. Той заплаши, че страната му няма да плати вноската си към европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти, съобщи bTV. Според Ренци страни като Унгария и Словени

Румен Радев: Нашата кауза е България, ще стоя твърдо зад интересите на българските граждани

http://www.cross.bg/bulgariya-radev-samo-1523761.html

/КРОСС/ Генерал Румен Радев даде своята дума на мъж и офицер пред родопчани, че ще бъде достоен водач на нацията по пътя на промяната, защото вярва в единствената кауза - БЪЛГАРИЯ. Обещанието, с което може да се ангажира от името на кандидат-президентската двойка, че двамата с Илияна Йотова ще стоят твърдо зад интересите на българските граждани. Защото се чувства един от народа, чийто живот минава във вярна служба за Родината. Досега винаги е успявал да сплотява хората около високи и значими цели, да ги води през невероятни премеждия само към победа със силата на личния си пример и никога не е допуснал катастрофа или загуба дори на един единствен човек. Смолянчани посрещнаха кандидата на БСП за президент на България с космическата песен „Излел е Делю хайдутин", с много аплодисменти и скандирания „Победа" на предизборна среща в Родопския драматичен театър. Той отправи своето кратко послание към жителите на Смолян - „Време е за промяна". Това е големият залог и шанс на предстоящите избори. На България днес повече от всякога е нужен президент, който да изпълни със съдържание президентската институция, да върне достойнството на българите и да работи за бъдещето на страната, да бъде независим от волята на управляващите, да може да противостои и да бъде неподвластен на външен натиск

Тръмп: Клинтън ще ни доведе до Трета световна война

http://offnews.bg/news/n_1/n_638520.html

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналт Тръмп заяви, че външната политика в плана на Хилъри Клинтън ще доведе до Трета световна война, предаде Би Би Си. Според Тръмп САЩ трябва да се фокусира върху това да победи ИДИЛ, вместо да убеждава сирийския президент Башар Асад в това да отстъпи поста си. Клинтън предлага още и да има зона без самолети над Сирия, но според мнозина това ще доведе до конфликт с руските изтребители. От своя страна щабът на Клинтън обвини Тръмп, че си играе с "американските страхове". Тръмп изрази и съмнение за това, че Клинтън ще може да разговаря с Владимир Путин, след като го критикува толкова остро.

Днес е Димитровден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834278

Днес е ДимитровденДнес е Димитровден. Св. мъченик Димитрий Солунски се явява покровител на всички славяни. Култът към него бил пренесен от Тракия в Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватско, Русия. С Димитровден приключва есенният цикъл и се бележи началото на зимния период. Св. Димитър като покровител на зимата, студа и снега според народното поверие язди червен

Във Венецуела страстите се нагорещяват

https://www.actualno.com/america/vyv-venecuela-strastite-se-nagoreshtjavat-news_571072.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща да не позволи „парламентарен преврат” в страната. Той заяви това пред свои поддръжници до президентския дворец, предаде БГНЕС. По-рано вчера (25 октомври) в парламента на страната, контролиран от политическите опоненти на

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zapochva-govori-stydioto-1523760.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Хакерска атака. Има ли българска следа в мащабната хакерска атака, която свали някои от най-големите сайтове? Коментар на специалистите по информационна сигурностТема: На прицел: Автокрадците. Каква е новата мода в кражбата на автомобили? Говорят спецразследващите от Националната полиция.Тема: Президентски избори 2016: Идеи и аргументи в надпреварата за "Дондуков" 2 - говори кандидатът за президент Господин Тонев.Тема: Мистерията на един гранатомет. Как в русенски квартал може да срещнеш опасно оръжие?Тема: Колко яко е да си еко? Отговорите на министър Ивелина Василева и певеца Ангел.Тема: Как вечерта на добродетелите събра братя Ешкенази в "Денят започва"? ВTV, „Тази сутрин"Тема: Скандалът с ромските стипендии от 30 евро - интеграция или дискриминация? Дискусия в студиотоТема: Общинският съветник Айри Мурад от „Столипиново" вече студентТема: Ще има още обвинени министри за скандала с АЕЦ „Белене"? Има ли прехвърляне на отговорност от правителство на правителство? Коментар на Владимир Каролев и Явор КуюмджиевТема: Липсва ли диалог с институциите? На живо: граждански протест с кукериТема: Как млад мъж с тежко заболяване сбъдна мечтата си да полети? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Ще получи ли БСП от гласовете на ДПС при евентуален балотаж?"

Руските спецчасти ще се возят на уникално бъги от "Чеченавто"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/78567/ruskite-spetschasti-shte-se-vozyat-na-unikalno-bagi-ot-chechenavto

/Поглед.инфо/ Руската гвардия и Командването на силите за специални операции (КССО) към Министерството на отбраната ще закупят уникални високопроходими и въоръжени бъгита, разработени съвместно с Учебния център на силите със специално назначение и аргунския автомобилен завод "Чеченавто", съобщи rusvesna.ru във вторник (25 октомври).

Най-важното от Варна във вчерашния 25 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334209

Убивали улични кучета във Варна с отрова за мишки и антифриз Бездомните кучета във Варна се убиват масово с отрова за мишки и антифриз. В 99% от случаите на животните не може да се помогне, тъй като те трябва да се заведат на лекар най-късно до 30-тата минута след поглъщане на отровата.

Облачно и мъгливо време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5834266

Облачно и мъгливо време днесДнес ще бъде предимно облачно, в часовете преди обяд на места в котловините и низините с мъгла. Първоначално в северозападните райони, а по-късно през деня на места и в останалата част от страната ще превали слаб дъжд. Вятърът ще бъде слаб, предимно от североизток. Минимални температури между 8° и 13°.

Димитровден е

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617170

На 26 октомври Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през III век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Т...

Негативният тон на надпреварата за Белия дом разочарова младите избиратели

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/26/2850639_negativniiat_ton_na_nadprevarata_za_beliia_dom/?ref=rss


Изключително негативният тон на тазгодишната надпревара за Белия дом разочарова младите американци и отблъсква някои от тях от демократичния процес в момент, когато поколението, родено в края на миналия век, се превръща в също толкова голяма потенциална електорална група, колкото поколението на бейби бума, разказва "Ройтерс".

Проучване на "Ройтерс"/"Ипсос" показва, че вероятността американците на възраст между 18 и 34 години да гласуват за президент тази година е малко по-ниска,...

Защо над 80% от клиентите на БМВ в България поръчват 4х4

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/26/2845579_zashto_nad_80_ot_klientite_na_bmv_v_bulgariia/?ref=rss


Автомобил с двойно задвижване или без него? При избора въпросът обикновено е финансов, а не заради съмнения в смисъла от наличието й - първо при купуване на автомобила и след това заради очаквания по-висок разход на гориво.

При клиентите на БМВ обаче вероятно този избор вече е решен, ако се съди от данните за България. Компанията отчита, че над 80% от продадените в България автомобили са оборудвани със системата xDrive за задвижване на четирите колела, докато в световен мащаб делът...

Лавров постави условие на ЕС за продължаването на "Турски поток"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/78566/lavrov-postavi-uslovie-na-es-za-prodalzhavaneto-na-turski-potok

/Поглед.инфо/ Русия е готова да продължи втората отсечка на газопровода "Турски поток" само след писмени гаранции от ЕС за реализирането на проекта. Това заяви външният министър Сергей Лавров на среща с представители на Асоциацията на европейския бизнес, съобщи "Российская газета" във вторник (25 октомври).

В болницата в Горна Оряховица има нужда от лекари във всички специалности

https://www.actualno.com/velikotarnovo/v-bolnicata-v-gorna-orjahovica-ima-nujda-ot-lekari-vyv-vsichki-specialnosti-news_571063.html

В горнооряховската болница има нужда от млади лекари във всички специалности. Това посочи за Радио "Фокус" - Велико Търново директорът на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Той подчерта и, че в МБАЛ "Св. Иван Рилски", както и във всички останали общински болници в страната, с

Бежанец с 4 съпруги и 23 деца взима 360 хил. евро от помощи в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5834264

Бежанец с 4 съпруги и 23 деца взима 360 хил. евро от помощи в ГерманияСирийски бежанец с четири съпруги и 23 деца привлече общественото внимание в Германия, след като заяви, че получава 360 хил. евро в помощи годишно. Мигрантът, познат като Газия А. е избягал от Сирия миналата година със семейството си, пише The Daily Express, цитиран от Фокус. Семейството му може да получава повече от 360 хил.

България ще върне дълга си към "Росатом" до средата на декември

http://bulgarski.pogled.info/news/78565/balgariya-shte-varne-dalga-si-kam-rosatom-do-sredata-na-dekemvri

/Поглед.инфо/ България има намерение да изплати дълга си към "Росатом" по иска за АЕЦ "Белене" до средата на декември 2016 година. Това съобщи във вторник (25 октомври) ТАСС, позовавайки се на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова, предаде

Лудогорец прескочи Монтана за Купата

http://offnews.bg/news/n_1/n_638519.html

Шампионът Лудогорец се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на България, след като разгроми с 4:0 отбора на Монтана. Двубоят се изигра в Разград, тъй като стадионът на формалния домакин Монтана все още е без лиценз. В герой за Лудогорец се превърна румънският таран Клаудиу Кешерю, който отбеляза два гола в 9-ата и 79-ата минута. По един добавиха Натанаел в 32-ата и Мисиджан в 90-ата. Напред продължи и сензацията в Първа професионална лига Дунав (Русе). "Драконите" победиха с 2:0 като гост един от лидерите във втория ни ешалон - Септември (София), с попадения на Атанас Атанасов (15) и Васил Шопов (20). Място в 1/4-финалите намери и Локомотив (Пловдив) след разгром с 6:0 над водения от Емил Велев тим на Оборище (Панагюрище). Головете вкараха Симеон Райков (12, 61), Георги Вълчев (18), Мартин Камбуров (45), Бирсент Карагерен (83) и Димитър Велковски (86). Днес ще станат ясни от два от 1/4-финалистите. От 18 ч. играят Литекс - Локомотив (София), а час по-късно е и мачът между Левски - Черно море. Програма за 27 октомври, четвъртък: 16:00 ч. Созопол - Пирин (Благоевград) 17:00 ч. Верея - Поморие 20:00 ч. Ботев (Пловдив) - Нефтохимик

Пътна обстановка в страната - 26 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334269

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: При км 133 е затворена пътна връзка София - Раковски. Препоръчва се за движещите се от София за Раковски да използват обходен маршрут през Пловдив, ул. Брезовско шосе, Войводиново и наляво по път II-56 за Раковски.

Русия не участва в планирането на операцията в Ар-Ракка

http://svetoven.pogled.info/news/78564/rusiya-ne-uchastva-v-planiraneto-na-operatsiyata-v-ar-rakka

/Поглед.инфо/ Руската страна не участва в планирането на бъдещи операции на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" в сирийския град Ар-Ракка. Това заяви шефът на Пентагона Аштън Картър, предаде във вторник (25 октомври) агенция РИА "Новости", цитирана от Газета.ru.

НБА ще излъчва всяка седмица мач във виртуална реалност

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/26/2850795_nba_shte_izluchva_vsiaka_sedmica_mach_vuv_virtualna/?ref=rss


Виртуалната реалност официално е реалност в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Лигата обяви партньорството си с компанията NextVR, а целта е през този сезон поне по веднъж седмично абонатите на NBA League Pass да могат да гледат на живо мач във виртуална реалност при наличието на съответното оборудване.

Първият мач ще е на 27 октомври, четвъртък, между "Сакраменто кингс" и "Сан Антонио спърс". Той ще се излъчва безплатно като част от пробния период на услугата....

Путин и Обама обсъдиха разделянето на терористите и опозицията в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/78563/putin-i-obama-obsadiha-razdelyaneto-na-teroristite-i-opozitsiyata-v-siriya

/Поглед.инфо/ Въпросът за разделянето на опозицията и терористите в Сирия бе обсъден на различни нива, включително от президентите на Русия и САЩ. Това заяви във вторник (25 октомври) заместник-министър на външните работи на РФ Михаил Богданов, предаде RT.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване