10/26/16 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Растежът може да надхвърли 3%

 Растежът в икономиката ни през 2016 година може да надхвърли 3 % от БВП. Това прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

"Имаме втора година след 2015 година със следкризисни темпове на съживяване. Надявам се и тази година растежът да е 3 или повече процента. При отлично изпълнение на бюджета очаквам да имаме съвсем скромен дефицит, може би един от най-добрите в Европа", коментира той.

Според него по-големите приходи в бюджета се дължат на повишената активност на приходните агенции. "Всяка пресечена контрабандна сделка дава шанс на българския производител", каза Дончев. По думите му експортът е бил основен двигател на икономиката, но през 2016 година се събудило и вътрешното потребление. Именно затова той прогнозира и сериозен ръст. Един от факторите на растежа е събуждането на чатни инвестиции в сфери, където не е имало интерес. Дончев припомни, че в момента безработицата е по-ниска спрямо периода на кризата, но в същото време фирмите имат проблеми с намирането на квалифицирана работна ръка.

Дончев коментира още и изборите, тъй като именно той е натоварен да следи за тяхното организиране. По думите му организацията върви по план, но не изключи и хакерски атаки. Той посочи също така, че кабинетът ще отпусне допълнителни средства, заради промените в ИК, с които отпада лимита от 35 секции в държави от ЕС. „Провеждането на президентските избори вече доближава сложността на провеждането на парламентарните такива“, констатира вицепремиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване