Кризата в Samsung разкри всички опасения, свързани с литиево-йонните батерии

http://www.investor.bg/analizi/262/a/krizata-v-samsung-razkri-vsichki-opaseniia-svyrzani-s-litievo-ionnite-baterii-226279/

Технологията за батериите не се е променила много в последните години, но изискванията към устройствата стават все по-големи

ФИФА изключи Гватемала за неопределено време от международния футбол,

http://www.cross.bg/fifa-gvatemala-fytbol-1524149.html

/КРОСС/ Националният отбор на Гватемала беше изключен от международния футбол, защото ръководителите на местната федерация отказаха да признаят комитет, назначен от ФИФА, който трябваше временно да ръководи спорта в Гватемала. Националният тим на страната, както и клубните отбори не могат да участват в международни мачове, а федерацията по футбол няма да получава финансиране от ФИФА. Комитетът, назначен от световната футболна централа, се намеси в делата на Гватемала още през декември. Представители на комитета са заявили пред ФИФА, че вече не държат ситуацията под контрол. Поради тази причина страната от Централна Америка не участва и в квалификациите за световното първенство през 2018 година.

Филм с варненско участие гледаме довечера във Фестивалния и конгресен център

http://www.moreto.net/novini.php?n=334587

"Докато Ая спеше" е филмът, който ще видят тази вечер киноманите във Фестивалния и конгресен център, научи Moreto.net. В него участва варненският актьор Стефан Денолюбов. Българският филм е заснет миналата година и събира положителните отзиви на публиката и критиката.

Мелиорация или агитация - БСП вкара зам.-министър в обяснителен режим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853188_melioraciia_ili_agitaciia_-_bsp_vkara_zam-ministur_v/?ref=rss


Чрез зам.-министър на земеделието ГЕРБ опитва да мобилизира подчинени и да притиска бизнеса в Гоцеделчевско да гласуват за Цецка Цачева, алармира в прессъобщение БСП.

"В почивен ден зам.-министърът на земеделието Георги Костов събира служители на горското от Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен. За това сигнализираха жители на региона, като уточниха, че първата среща е в 11:00 ч. в Хаджидимово. По-късно през деня в хотелски комплекс "Делта" зам.-министърът ще проведе среща и с...

Нападателите на лекарката в Пазарджик искат да я съдят (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618176

Скандалът с битата в Пазарджик лекарка се разраства. Близки на нападателите подадоха жалби срещу д-р Гергана Анчева в прокуратурата, защото ги обиждала и отказвала да се погрижи за катастрофиралия им син.Жалбата е от родителите на катастрофиралото момче, заради което се стигна до скандал и бой в болницата. Според родителите му лекарката се държала арогантно и не му оказала помощ. Близките на биячите застанаха пред

До 6 бона стигали залаганията във фабриката за кучешки боеве в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841747

До 6 бона стигали залаганията във
фабриката за кучешки боеве в ПловдивОт 1000 до 6000 лева вървели залозите при свирепите кучешки боеве във фабриката на Иван Иванов, брат на Коцето Бургията. В момента криминалисти са отцепели мястото, където се намират питбулите. Четириногите наброявали около 40. Едни са вързани на двора, а други са в недовършените помещения, които са обявени за продан в размер на 700 000 лева.

Моуриньо: Рууни е много важен за нас и няма да ходи никъде

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/29/2853185_mourinyo_ruuni_e_mnogo_vajen_za_nas_i_niama_da_hodi/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо отрече публикациите в английската преса, че е посъветвал Уейн Руун да си търси нов отбор.

Въпреки че капитанът на "червените дяволи" не е играл като титуляр от 18 септември, португалецът нямал намерение да се разделя с него.

"Няма никакъв проблем, но вие имате нужда от истории, за да си продавате вестниците", обърна се Моуриньо към журналистите на пресконференцията преди шампионатния мач с "Бърнли".

"Рууни е играч...

Могерини обсъди в Техеран ситуацията в Сирия

http://www.mediapool.bg/mogerini-obsadi-v-teheran-situatsiyata-v-siriya-news255842.html

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и комисарят на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини обсъдиха в Техеран ситуацията в Сирия, съобщиха световните агенции. По-късно в събота тя разговаря с президента на Ислямската република Хасан Рохани. През втората половина на деня Могерини се отправя от Техеран към Рияд.

Ремонт на водните атракциони в парка на Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/5841744

Ремонт на водните атракциони в парка на СанданскиОбщина Сандански започва цялостен ремонт на няколко водни обекта в парка "Свети Врач", съобщиха от общинската администрация. Преди дни общината подписа договор по проект с македонската община Берово за общо 500 хил. евро.  Любимите места за отдих на санданчани и гости – скален алпийски кът, водопад,

Раздадоха наградите за идеи на бъдещето в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5841511

Раздадоха наградите за идеи на бъдещето в Горна ОряховицаНаградиха отличилите се екипи на първия по рода си конкурса-изложение „Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица. С първа награда на организационния комитет - 3000 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен колективът на РУ „Ангел Кънчев” с ръководител доц. Руси Минев за разработката „Електронна система за обучение чрез таблет и

Цачева: Като президент ще работя в синхрон с държавните и местните власти в интерес на гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841726

Цачева: Като президент ще работя в синхрон с държавните и местните власти в интерес на гражданитеНие с вицеадмирал Пламен Манушев получихме подкрепата на най-силната партия в България - ГЕРБ, но аз знам, че доверието на хората трябва да се заслужи. Държавният глава по Конституция е обединител на нацията. Затова аз заставам пред вас с лицето си и заявявам, че ще работя в интерес на всички български граждани.

Отново сблъсък между трамвай и автомобил в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618173

За около час беше затворено движението на бул. "Скобелев" в София, в посока "Руски паметник".Трамвай по линия номер 5 и лек автомобил са се сблъскали. За момента няма информация за пострадали, предаде БНР....

Чарлийз Терон се определи като много дебела

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841537

Чарлийз Терон се определи като много дебелаПо време на церемонията на благотворителната amfAR Inspiration гала вечеря в Лос Анджелис, 41-годишната актриса Чарлийз Терон се определи като „много дебела", предаде в. "Хъфингтън поуст", цитиран от БГНЕС. Повод за коментара й беше шеговита забележка относно избора й на облекло, което беше далеч от типичните за нея тесни и изрязани рокли.

Чарлийз Терон се определи като много дебела

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5841537

Чарлийз Терон се определи като много дебелаПо време на церемонията на благотворителната amfAR Inspiration гала вечеря в Лос Анджелис, 41-годишната актриса Чарлийз Терон се определи като „много дебела", предаде в. "Хъфингтън поуст", цитиран от БГНЕС. Повод за коментара й беше шеговита забележка относно избора й на облекло, което беше далеч от типичните за нея тесни и изрязани рокли.

В Турция са арестувани 12 предполагаеми членове на младежкото крило на ПКК

http://www.cross.bg/mladezhkoto-krilo-chlenove-1524148.html

/КРОСС/ В Турция са арестувани 12 предполагаеми членове на младежкото крило на „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК), предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Полицията е получила информация, съгласно която предполагаемите терористи са подготвяли атака срещу силите за сигурност, която е трябвало да бъде извършена с импровизирано взривно устройство по време на празненствата по случай на Деня на Републиката.  

Протест в Бояново срещу изграждането на бежански център

http://www.mediapool.bg/protest-v-boyanovo-sreshtu-izgrazhdaneto-na-bezhanski-tsentar-news255841.html

Над 1000 души излязоха в събота на протест в елховското село Бояново срещу изграждането на бежански център в едно от бившите военни поделения до селото. Предвижда се в бившето зенитно поделения до Бояново ще бъдат разположени 52 фургона и в тях ще бъдат настанявани временно до 300 мигранти. Транзитният център за бежанци ще е от затворен тип, но това не успокоява местното население. За кратко протестиращите в събота затвориха движението между Ямбол и Елхово до село Окоп. ”Протестът срещу изграждането на центъра беше подготвен и организиран в социалните мрежи и няма политическа обвързаност”, заяви един от организаторите Калоян Желязков.Според него изграждането на центъра крие огромен риск за жителите на Бояново и фактът, че лагерът ще е от затворен тип не звучи успокоително. ”Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2 000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина”, каза Желязков, цитиран от БНР. Това е поредният протест срещу изграждане на център за бежанци в Бояново. Преди седмица над 200 души излязоха да протестират в Ямбол. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов увери, че след разкриването на центъра, за гарантиране спокойствието на селото, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие. Преди ден министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова също увери кмета на елховското село Бояново Кръстьо Драганов, че във връзка със създаването там на временен мигрантски център от затворен тип, сигурността на местните жители ще бъде гарантирана. На хората от региона ще бъде дадена възможност за допълнителна трудова заетост.  

С подкрепата на ГЕРБ-Сливен бе довършен защитния навес на тайния тунел в крепостта „Туида"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617872

С подкрепата на ГЕРБ-Сливен бе довършен защитния навес на тайния тунел в крепостта „Туида". Изграждането на съоръжението бе по инициатива на партията. Археологическата находка, която предпазва навесът представлява сводест тунел, водещ от крепостта към близката река Новоселска, който според специалистите е изграден около VI-ти век. Запазени са каменни стъпала и части от греди, имало е отдушници на всеки 2 метра, а стените са иззидани от камък. За съществуването на тунела се е знаело още от 60-те години, но тогава е проучен малък участък откъм ре...

Пътнически влак дерайлира край Сопот, няма пострадали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853179_putnicheski_vlak_derailira_krai_sopot_niama_postradali/?ref=rss


Пътнически влак е дерайлирал край Сопот преди обяд, няма пострадали, съобщиха за БТА от пресцентъра на полицията в Пловдив.

Влакът е пътувал от София до Карлово с няколко пътници. За неопределено време е затворена за движение подбалканската жп линия.

По първоначална информация извън релсите е излязъл само локомотивът, допълниха от полицейския пресцентър.

От жп гарата в Карлово са поискали разрешение влакът за Пловдив, който изчаква пристигащия от София, да...

Протест срещу нападението над шефa на Хелзинкския комитет

http://offnews.bg/news/n_1/n_638761.html

Протест в защита на председателя на Български Хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев се организира във Фейсбук. Протестът е провокиран от нападението над Кънев посред бял ден в центъра на София в четвъртък.  Протестът в негова защита се предвижда да бъде на 10 ноември от 18 часа пред Народното събрание. Той е под надслов "Не може повече омразата да бъде неглижирана, защото е опасна". Нападението над председателя на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев показва, че не може повече речта на омразата да бъде неглижирана. Защото е опасна - пише и в групата, която е в подкрепа на председателя на БХК.  Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев беше нападнат пред столичния хотел „Радисън“, където той е бил пресрещнат от двама неизвестни мъже. Председателят на БХК е получил удари с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман“. Все още няма задържани и не са известни мотивите за нападението. 

Хилари Клинтън води Доналд Тръмп с 6% подкрепа

http://www.moreto.net/novini.php?n=334589

Кандидатът за президент на демократите в САЩ Хилари Клинтън увеличи преднината си пред своя републикански съперник Доналд Тръмп на 6%, сочат последните проучвания. 42% от американците подкрепят Клинтън в президентската надпревара, докато 36% подкрепят Тръмп.

Шиитското опълчение започнаха офанзива срещу ИДИЛ западно от Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841484

Шиитското опълчение започнаха офанзива срещу ИДИЛ западно от МосулПодразделенията на шиитското опълчение започнаха настъпление срещу позициите на терористичната групировка „Ислямска държава“ в град Тал Афар на 50 км от границата със Сирия, западно от Мосул. Това обяви говорителят на опълчението Ахмед ал-Асади, предаде БГНЕС. „Тази сутрин започна втората фаза на мащабната операция в западно направление от Мосул“,

Преминаването през "Дунав мост" е затруднено днес и утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853177_preminavaneto_prez_dunav_most_e_zatrudneno_dnes_i_utre/?ref=rss


Заради ремонт на пътната настилка на "Дунав мост" движението през от съоръжението ще е затруднено днес и утре, съобщи МВР.

Ремонтите се осъществяват между 9 и 16.30 ч. в българския участък на моста. Районът е сигнализиран с пътни знаци и сигналисти.

Във връзка с ремонтните работи са възможни затруднения при преминаването през ГКПП – Дунав мост. На този етап няма натрупване на изчакващи моторни превозни средства, информира "Гранична полиция".

Над 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през лятото

http://www.mediapool.bg/nad-6-mln-leva-sa-shtetite-ot-golemite-gorski-pozhari-prez-lyatoto-news255840.html

Над 6 милиона лева са щетите от големите горски пожари през това лято. В овладяването на пожарите са се включили 5 хиляди пожарникари, 4 хиляди горски служители, 2 хиляди доброволци и 400 военнослужещи. Данните бяха изнесени в събота в  Хасково, където, в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й Георги Костов, бяха наградени отличилите се в борбата с огъня, съобщи БНР. 62 000 декара са изпепелени от възникналите в страната 527 пожара. Най-много са пожарите в Хасковска област - 56, с унищожени 33 000 декара. Следва Стара Загора със 7 000 декара, Бургас - 5 000 и Ловеч - близо 4 000 декара. Щетите се оценяват за над 6 милиона лева. Причините - 70 процента от горските пожари са заради небрежност. Умишлените са 6 процента и само 4 процента са естествените. Затова Министерството на земеделието залага на превенцията. През 2018 година ще бъде изградена единна система за наблюдение, обясни Спас Тодоров, директор на "Стратегическо развитие на горското стопанство" в министерството.  "Едно ново сресдство, на което ние продължаваме да обръщаме активно внимание и което ще продължаваме да развиваме, това са противопожарните коли за наблюдение, които свързахме в системата. Министерството на земеделието и храните и държавните горски предприятия провеждат една последователна политика за изграждането на единна система. Вие знаете колко скъпо струва, колко е трудно поддържането за наблюдение, но това е нашият отговор на предизвикателството да не допускаме нарастване броя на пожарите и опожарените площи", каза Тодоров.

Кунева: Пазарът на труда се разминава с пазара на образованието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618172

Пазарът на труда се разминава с пазара на образованието. Това каза в Стара Загора министърът на образованието Меглена Кунева. Тази сутрин тя участва в среща между представители на бизнеса, местната власт и директори на професионални гимназии. Според министър Кунева решението на този проблем е да се залага на качеството и да се ограничи масовизацията на висшето образование. Тази година студентите държавен прием са с 9000 по-малко. Акцентираме на по-висок успех и качество, категорична е министър Меглена Кунева. Като друг проблем тя посочи и оста...

Нова фериботна линия ще свърже Измир и Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841514

Нова фериботна линия ще свърже Измир и СолунТурция и Гърция работят върху пускането на нова фериботна линия, която в началото на 2017 г. ще свърже Солун и Измир, предава Dogan News Agency. Солунският кмет Янис Бутарис, който е ентусиаст в насърчаването на турските посещения в гръцкия град, бе в Анкара, където проведе преговори за проекта за фериботна линия,

Бразилия планира да увеличи петролния си добив през 2017 година

http://www.cross.bg/braziliya-dobiv-viena-1524150.html

/КРОСС/ Бразилия планира да увеличи петролния си добив през 2017 година, заяви Маурисиу Феликс, ръководител на департамента за петрол и газ в бразилското министерство на енергетиката, цитиран от ТАСС. "Но мога да посоча точни цифри, но бразилският добив ще расте през идните няколко години. Такъв е планът", каза той по време на преговорите на ОПЕК във Виена. Бразилия участва в дискусиите като наблюдател. Във Виена за втори ден се провеждат заседания на специалната комисия за изпълнение на решенията, постигнати в Алжир в края на септември. Днес в обсъжданията участват и страни нечленки на картела като Русия и Азербайджан.

Анджелина Джоли и Брад Пит продадоха дома си в Ню Орлиънс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618170

Американските актьори Анджелина Джоли и Брад Пит, които се развеждат, продадоха триетажния си дом в Ню Орлиънс в щата Луизиана за 4,9 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес. ФБР разпитва Анджелина Джоли четири часа Според агенцията имотът е бил продаден на добра цена, като сделката е удовлетворила и двете страни. Домът е построен през 30-те години на XIX век и в него има пет спални, три тоалетни и две бани.

Battleme от „Синове на анархията“ с концерт в София тази неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_638759.html

Американската рок банда Battleme пристига за първи път в България тази неделя, 30 октомври. Групата идва по покана на столичния клуб "Терминал 1", а подгряваща банда ще е Macrophone. Battleme са познати на аудиторията най-вече благодарение на световноизвестната продукция „Синове на анархията“. За първи път ги чуваме именно с парчето им „Burn This Town”, което е и саундракът към финалния епизод от втория сезон на сериала. През 2010 година фронтменът на Lions, Мат Дреник, превръща мазето си в Портланд, Орегон, в студио, където се фокусира върху работата по новия си проект. След усърдна работа Дреник избира 10 от общо 40 нови демо-песни, които включва в първия едноименен албум на бандата – „Battlemе“. Още няколко песни на групата се появяват в третия сезон на сериала „Sons of Anarchy“, включително и кавър версия на “Hey Hey, My My” на Нийл Янг. През годините бандата жъне редица успехи. Видеото към парчето „Touch” се появява в ефира на MTV. По същото време Battleme свири на фестивали като "Music Fest NW", "South by Southwest", "Lobster Fest" и други. Парчето „Lights“, в колаборация с Bob Thiele, е избрано в класацията на „10-те най-добри парчета на седмицата“ от списание "Esquire". През следващата година Дреник подписва с нов лейбъл – "El Camino", и резултатът е вторият студиен албум на бандата. С него те получават високо признание от медии като "Magnet", "USA Today" и "American Songwriter". През октомври 2015 година сп. "Billboard" излъчва парчето „Shake, Shake”, което е част от следващият им проект “Habitual Love Songs“. Само месец по-късно песента влиза в листата на престижната сиатълска радиостанция KEXP като“Песен на деня“. Албумът излиза през януари 2016 г. На 30 октомври "Терминал 1" ще отвори врати в 20:00 ч., концертната програма започва в 21:00 ч. с 40-минутен сет на Macrophone. Американците излизат на сцената в 22:00 ч. Билетите за концерта вече се предлагат в мрежата на "Eventim" на цени от 17 лв. на предварителна продажба и 20 лв. на самата дата и на място. Каси – щандовете на Ëventim на ул. "6-ти септември" и в "The Mall", "Office 1 Superstore", OMV, "Orange Center", Orange.bg, "Usit Colours", Билетен център-НДК, "Строежа", Български пощи, "Вастелс България", каса "Арена Армеец", "Технополис", "Duende Travel София", книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията.

Километрично задръстване на „Хемус”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841532

Километрично задръстване на „Хемус”Километрична опашка от автомобили се е образувала между тунелите „Витиня” и „Топли дол” в посока Варна заради две леки катастрофи. Зрители на NOVA изпратиха снимки на задръстването в рубриката „Моята новина”. На място има полицейски

Вижте сцената за Слави, "Фейсбук" разединен

http://vesti.bg/bulgaria/vizhte-scenata-za-slavi-fejsbuk-razedinen-6060736

Работата по изграждането на сцената, където ще се състои концертът вече започна, централни улици са затворени

Голи или обути да са баджаците по телевизията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841465

Голи или обути да са баджаците по телевизиятаКак да са облечени тв водещите, защо не бива да са в неудобен фотьойл и защо не е добре косите да падат в очите им Телевизията е изкуство на впечатлението. Веднъж да те покажат, и познатите веднага отбелязват: “Гледах те по телевизията”. В повечето случаи не си спомнят какво сте говорили, но със сигурност остават с впечатление. Добро или лошо?

Стотици протестираха срещу мигрантите в Бояново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618169

Над 300 души излязоха на протест в Бояново срещу настаняването на бежанци в селото. Основният организатор на протеста Калоян Желязков, заяви, че силно се надява исканията им да бъдат чути и "цяла България да разбере, че това е един протест на хора, мислещи за страната и родината". Нов протест във Варна срещу нелегалните мигранти Желязков добави, че основната мотивация е да се защитят хората, живеещи в Бояново, мигрантите, които искат да настанят в центъра. По думите ...

Бюлетините пристигнаха в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/5841517

Бюлетините пристигнаха в БлагоевградБюлетините и изборните книжа за вота на 6 ноември пристигнаха по обяд в сградата на областната управа, където е седалището на РИК. Областният управител Бисер Михайлов и зам.-председателят на РИК Йордан Симонски е други членове на комисията присъстваха на разтоварването на пакетите, след като провериха пломбата на камиона.

Бразилия планира увеличение на добива на петрол през 2017 г.

http://www.investor.bg/surovini/365/a/braziliia-planira-uvelichenie-na-dobiva-na-petrol-prez-2017-g-227291/

Във Виена за втори ден се провеждат заседания на специалната комисия за изпълнение на решенията, постигнати в Алжир в края на септември

Боб Дилън най-накрая каза, че ще приеме Нобеловата награда за литература

http://offnews.bg/news/n_1/n_638760.html

Музикантът Боб Дилън най-после коментира спечелената от него Нобелова награда за литература. Певецът е казал в интервю  за британския вестник "Телеграф", че ще приеме наградата и ще присъства на официалната церемония по връчването, ако има възможност. Дилън е изразил благодарностите си и на Шведската академия. Мълчанието на Дилън за отсъдената му награда се считаше за арогантно.  75-годишният Дилън бе удостоен с наградата на 13 октомври, но до този момент не реагира по никакъв начин. Тогава Шведската академия обяви, че присъжда Нобеловата награда за литература на певеца, заради това, че с текстовете си е създал нов поетичен изказ в американската песенна традиция.  Дилън и преди е присъствал сред номинираните, но никога не се е смятал за сериозен претендент. 

"Движение 21" обеща да направи "Младост" по-сигурен и здравословен

http://offnews.bg/news/n_1/n_638758.html

"Ще направим средата в „Младост” по-безопасна и по-здравословна за децата ни. Моето мото е: “Квартал, добър за децата, е добър за всички”. Като всеки родител смятам, че средата, в която растат децата, трябва да бъде по-безопасна, по-здравословна и по-леснодостъпна. Вярвам, че всеки родител би искал детето му да може да се движи свободно, да ходи на училище с колело или пеша, и също да има достъп до чиста природа и да може да играе пред блока”. Това коментира кандидатът на „Движение 21” за кмет на район “Младост” арх. Магдалина Ръжева пред БНТ. "Трябва да се търсят решения за проблема с презастрояването. Там, където не може да бъде избегнато ново строителство, трябва да има компромиси от страна на частните собственици и инвеститорите, като например новият блок да се изгради покрив-градина, да се направи детска площадка за общо ползване, да се предостави място за паркинг, което да се ползва от всички и т.н.", заяви кандидат-кметът. Заедно с “Движение 21” предлагаме приемането на нова Наредба, която да даде възможност и право на живущите в квартала да ползват площи в близост до блоковете си, които да могат да облагородяват. На реплика от кандидат на друга политическа сила, че това и сега може да бъде направено, арх. Ръжева коментира, че по време на срещи с граждани е имало оплаквания, че на практика хората нямат такава възможност. Тя разказа, че живущи в “Младост” са поискали от общината да се построи детска площадка до техния блок, но от там са казали, че няма средства. Когато хората са предложили да го направят със свои средства, общината е заявила, че нямат това право. На въпрос за проблема с паркирането в района и заемането на тротоарите от автомобили, арх. Ръжева отговори, че трябва да се търсят решения от практиките в европейските градове. По думите ѝ има възможност от рециклирани метални конструкции да се изградят платформи на две нива, които значително да облекчат ситуацията с липса на достатъчно паркоместа. Проблемът трябва да се разреши съвместно с гражданите, беше категорична арх. Ръжева.

22-годишен младеж почина на място, колата му излетя от пътя (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841507

22-годишен младеж почина на място, колата му излетя от пътя (Видео)22-годишен младеж от хасковското село Караманци е загинал на място при катастрофа малко преди обяд. Той пътувал с автомобила си по пътя между Хасково и село Въгларово, предаде Нова телевизия. Колата излетяла от пътя и спряла странично след близо 200 метра. Момчето е починало на място. За да бъде извадено тялото му,

Петима с грип във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=334546

Петима души са били приети в УМБАЛ "Света Марина" с диагноза грип през настоящата седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за Moreto.net. Нараства броят на заболелите от остри респираторни заболявания.

Чарлийз Терон се определи като много дебела

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618168

По време на церемонията на благотворителната amfAR Inspiration гала вечеря в Лос Анджелис, 41-годишната актриса Чарлийз Терон се определи като „много дебела", предаде в. "Хъфингтън поуст". Повод за коментара й беше шеговита забележка относно избора й на облекло, което беше далеч от типичните за нея тесни и изрязани рокли. След раздялата си Чарлийз Терон и Шон Пен се срещнаха пак... на снимачна площадка Терон наддаде близо 20 кг заради следващата си филмова роля, но в...

Георги Костов: Срещата със земеделските производителие e по тяхно желание и няма никакъв предизборен оттенък

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841504

Георги Костов: Срещата със земеделските производителие e по тяхно желание и няма никакъв предизборен оттенъкСрещата ми със земеделски производители в Гоцеделчевско е по тяхно желание и няма никакъв предизборен оттенък. Това коментира за „Фокус” зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов във връзка с разпространена от БСП информация, че в почивен ден зам.-министърът събира служители на горското от Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен,

Малмстрьом: Преговорите за ТПТИ ще продължат с новата администрация в САЩ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/malmstriom-pregovorite-za-tpti-shte-prodyljat-s-novata-administraciia-v-sasht-227290/

Според еврокомисаря по търговията уроците от преговорите с Канада ще помогнат за постигане на споразумение със САЩ

Откриха изложба с варненското златно съкровище в Холандия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618167

Изложбата "Най-старото злато на човечеството" с богатствата от Варненски халколитен некропол (4600-4300 г. пр. Хр.) беше открита в холандския град Дордрехт. Тя показва 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, представени от фонда на РИМ - Варна. Освен накитите, сечивата и съдовете от некропола, с отделни експонати присъства и каменомедна епоха на Варненския край. Проявата е част от събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрех. Изложбата беше официално открита от зам.-кмет...

Цветанов: ГЕРБ прави реални политики, които достигат пряко до хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841491

Цветанов: ГЕРБ прави реални политики, които достигат пряко до хоратаНие искаме да запазим стабилността в държавата, за да продължи да има повече приходи в бюджета. За да има пари, които да се насочват към българските общини и те да стигат и до хората в Родопите. За да се случи това, трябва да бъдем активни и да гласуваме разумно на 6-ти ноември. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Вижте кораба от „Васко да Гама от село Рупча”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618166

Макет на кораба от любимия на поколения българи детски мини сериал „Васко да Гама от село Рупча" ще бъде изложен в зала „Заминаващи" на Морска гара в понеделник. Поводът е Международния ден на Черно море. Той ще бъде част от цялостната експозиция в гарата. Посетителите могат да видят макети и на другия еднотипен на него морски съд. Двата изключително модерни за времето си авто ферибота (ro-pax) „Трапезица" и „Царевец" ("МЕДЛИНК I" и "MEDLINK II") са имали и луксозни кабини за пътници. Моделите са с дължина 220 сантиметра и ширина 45 сантиметра...

Обвиненият в кражба на олово остава в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618171

Районен съд – Асеновград определи мярка за неотклонение „Задържане под стража” на Петко Л. от с. Катуница. Той е с повдигнато обвинение за това, че на 18 и 19 октомври в с. Катуница, в съучастие като съизвършител с друго лице, с цел да набави за себе си или друг човек имотна облага, е придобил чужди движими вещи – олово, на обща стойност 28 762 лв. Суровината е собственост на „КЦМ” АД – Пловдив. След като съобрази доказателствата по делото и доводите на страните, съдът намери, че за престъплението, в което е обвинен Петко Л., се предвижда наказ...

Ген. Румен Радев и Илияна Йотова ще посетят областите Русе и Плевен

http://www.cross.bg/chasa-sreshtne-iiotova-1524147.html

/КРОСС/ На 30.10.2016 г. (неделя) кандидатите за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от ИК и подкрепени от БСП, ще посетят област Плевен. В  9:45 часа генералът ще се срещне с граждани и симпатизанти в читалището във Ветово. В 11:00 часа в гр. Бяла той ще се срещне с обществеността в читалището. От 13:00 часа в гр. Левски ще започне и неговата среща в сградата на общината. В 15:30 часа ген. Радев ще се срещне с обществеността в центъра на гр. Искър, а в 16:30 в гр. Долна Митрополия, в залата на читалището. Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова ще бъде в 11:10 часа в гр. Червен бряг в ритуалната зала на читалище „Светлина”. В 13:30 часа в гр. Никопол в залата на читалището тя ще се срещне с партийния актив и обществеността. В 15:30 часа в  гр. Долни дъбник, в залата на читалище „Илия Бешков”, тя ще се срещне с членове и симпатизанти на БСП. В 17:30 часа, в гр. Плевен Йотова ще се срещне с младежи от МО в БСП в центъра на града. В 18:00 часа, в гр. Плевен, на площад „Възраждане” пред читалище „Съгласие”, ген. Радев и Йотова ще присъстват на  среща - концерт с обществеността. Ген. Радев и Илияна Йотова ще посетят София област и област Стара Загора На 31.10.2016 г. (понеделник) кандидатите за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова ще посетят София област и област Стара Загора

265 700 броя бюлетини за изборите в Област Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618165

Бюлетините за гласуване на изборите за Президент и Вицепрезидент на Републиката пристигнаха днес по обяд в Областна администрация Хасково. Техническият екип, с ръководител заместник-областният управител Валентин Ангелов, прие 265 700 броя бюлетини за изборите в региона. Изборните книжа пристигнаха от ЦИК с полицейска охрана и бяха приети в присъствието на представител на полицията и на РИК-Хасково. До разпределянето им и разпращан...

Джоли и Пит продадоха дома си в Ню Орлиънс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841470

Джоли и Пит продадоха дома си в Ню ОрлиънсАмериканските актьори Анджелина Джоли и Брад Пит, които са в процес на развод, продадоха триетажния си дом в град Ню Орлиънс в щата Луизиана за 4,9 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес, цитира Нова телевизия. Според агенцията продажбата е реализирана на добра цена, като сделката е удовлетворила и двете страни.

ФИФА изключи Гватемала за неопределено време

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/29/2853164_fifa_izkljuchi_gvatemala_za_neopredeleno_vreme/?ref=rss


Националният отбор на Гватемала беше изключен от международния футбол, защото ръководителите на местната федерация отказаха да признаят комитет, назначен от ФИФА, който трябваше временно да ръководи спорта в Гватемала.

Националният тим на страната, както и клубните отбори не могат да участват в международни мачове, а федерацията по футбол няма да получава финансиране от ФИФА.

Комитетът, назначен от световната футболна централа, се намеси в делата на Гватемала още през...

Завод за биотор ще премахва замърсяването в Карнобат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618164

Модерен високотехнологичен завод за производството на биотор /компост/ ще бъде изграден край Карнобат. Инвеститорът ще вложи 10 000 000 лева, там ще бъдат открити 40 нови работни места, а характерът на производството ще помогне за отстраняване на натрупваните с години замърсявания върху околната среда край Карнобат. Производството на компост в района ще даде възможност на местните стопани лесно да преминат от конвенционално към биологично земеделие, в чийто предимства вече никой не се съмнява. Бъдещото строителство е все още на етап идеен проек...

Започна благотворителният ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“

http://offnews.bg/news/n_1/n_638756.html

Днес започна петият благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“ , който ще се проведе на територията на Румъния и България. Участниците ще изминат 1050 км с велосипед и тичайки за 11 дни, от 29 октомври до 8 ноември, като събитието ще се използва за набиране на дарения за 7 благотворителни социални каузи в двете страни. Той насърчава спорта на открито като алтернатива за здравословен начин на живот, както и активното екологично поведение, чрез засаждане на уникални дървесни видове по протежение на трасето. За тазгодишното издание на маратона са избрани две български каузи: Multi Kulti Collective (МултиКулти) и Фондация „Дечица“ . Даряването за българските каузи става чрез сайта "Платформата" или чрез сайта на маратона "1000 Балкан" . За миналите четири години благотворителната инициатива събра общо над 150 000 евро. Организаторите посочват, че даренията са данъчно ефективни за дарителите (могат да ползват данъчни облекчения за тях). Денивелацията на трасето е 3500 метра. Участниците ще се движат с велосипед първите 4 дни (по 160 km /ден) и ще бягат 7 дни (по 60 km / ден). Те тръгнаха днес в 07:30 часа сутринта от румънската столица, групата ще стигне до центъра на София около 16:00 на 1 ноември на площад "Света Неделя" и ще тръгне обратно към Букурещ от същото място на 2 ноември в 8.00 часа сутринта. На територията на България маршрутът преминава през Видин, Монтана, Враца, Мездра, Своге, София, Ботеврад, Луковит, Плевен, Бяла, Русе. Всеки желаещ може да се присъедини към маратонците по пътя им, с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор. Броят на участниците обикновено е най-голям в близост до Букурещ и София. Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

Асансьор за хора с увреждания строят в сградата на община

https://www.24chasa.bg/region/article/5841475

Асансьор за хора с увреждания строят в сградата на общинаВ сградата на общинската администрация в Гоце Делчев се изгражда асансьор за граждани със затруднения с придвижването и изкачване на стълбища. Ще се ремонтира партерният етаж и ще улесни достъпът на хора с двигателни проблеми. За строителството са осигурени средства от програма "Красива България" и общинския бюджет,

Tesla представи новия си проект - соларен покрив (Видео)

https://www.actualno.com/sciencelogy/tesla-predstavi-novija-si-proekt-solaren-pokriv-video-news_571868.html

Американският производител на автомобили Tesla Motors ("Тесла моторс") представи в Лос Анджелис в щата Калифорния нови панели за слънчеви батерии, пригодени за поставяне на покриви на къщи и на електромобили. Презентацията целеше да се покажат преимуществата на сливането на Тesl

Петър Москов: Докато не минат изборите, ще има напрежение в коалицията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853159_petur_moskov_dokato_ne_minat_izborite_shte_ima/?ref=rss


"Изборите са избори и те не би трябвало да засягат стратегическото развитие на държавата. Изборният процес внесе напрежение вътре в коалицията и управляващото мнозинство. Докато не минат изборите напрежение ще има доколкото и трите политически партии в мнозинството имат отделен кандидат." Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю по Би Ти Ви сутринта в контекста на предстоящите президентски избори.

"Всеки един от кандидатите на управляващата коалиция може гордо,...

Марково става първото IT село в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841454

Марково става първото IT село в БългарияМарково е напът да се превърне в първото IT село, предоставящо така популярното на Запад изнесено работно място за компютърни специалисти. Имам десетки запитвания от приятели и хора, свързани с аутсорсинга, дали не може парка да пригодим за т.нар. Outdoor работно място, или известното още Cool Working Place,

Споразумението ЕС-Канада ще бъде подписано в неделя в Брюксел

http://www.mediapool.bg/sporazumenieto-es-kanada-shte-bade-podpisano-v-nedelya-v-bryuksel-news255839.html

Търговското споразумение ЕС-Канада ще бъде подписано в Брюксел на 30 октомври, съобщи Съветът на ЕС. Насрочването на новата дата става възможно, след като снощи държавите от ЕС приеха единодушно поставените от Белгия условия. Регионалните белгийски власти преди ден също окончателно утвърдиха променените текстове. След като бъде подписано, споразумението ще влезе в сила предварително. В срок от две години националните парламенти на държавите от ЕС трябва да го ратифицират. Белгия предложи да може да се оттегли едностранно от спогодбата, ако прецени за необходимо. Това настояване бе прието снощи от останалите държави в ЕС. С влизането в сила на споразумението ще бъде задействано и решението на канадските власти за отпадането на визите за граждани на България и Румъния. Предвидено е визовият режим да отпадне най-късно до края на следващата година.  Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси. Първоначалният план бе споразумението, известно като СЕТА, да бъде парафирано в четвъртък, но белгийският регион Валония отказа да го одобри и така блокира санкцията от страна на Белгия. След преговори Волония прие компромисни текстове, които в последствие бяа одобрени от останалите страни членки на ЕС. 

Велико Търново става домакин на летни държавни първенства по атлетика

https://www.24chasa.bg/sport/article/5841254

Велико Търново става домакин на
летни държавни първенства по атлетикаЗа първи път Велико Търново става домакин на летни държавни първенства по лека атлетика, които се провеждат на открито. Надпреварите ще се състоят на обновената лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Ивайло” в периода 2-4 юни 2017г. В старопрестолния град ще премерят сили мъжете, жените, както и момчетата и момичетата под 16-годишна възраст.

Атанас Мерджанов: Не е приемливо да има център в Бояново, защото такъв от затворен тип има само на 10 км

http://www.cross.bg/zashtoto-horata-myasto-1524146.html

/КРОСС/ Министърът трябва да отиде на място и да говори с хората, вместо да привиква кмета на населеното място „Не е приемливо да има център в Бояново, защото такъв от затворен тип има само на 10 км.“ Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов по време на протест на жителите на ямболското село Бояново, заради решението там да се отвори бежански лагер от затворен тип. Според него трябва да се обмисли политиката за изграждане на центрове. „Не политизираме въпроса, защото отдавна го поставихме в НС и принудихме министър Бъчварова да признае, че има проблем и той е сериозен“, категоричен е той. По думите на Атанас Мерджанов министърът с неговия екип трябва да отиде на място и да говори с населението, вместо да привиква кмета на населеното място. „Дойдохме на протеста в Бояново, за да изслушаме исканията на хората. Солидарни сме с тях, защото правителството не намери адекватен начин да обясни ситуацията“, каза още народният представител. Според депутата от левицата хората се страхуват за сигурността си, защото няма яснота какъв ще е центъра, как ще се строи, какъв брой бежанци ще бъдат настанени в него и как ще се охранява. „Тези въпроси по-скоро нагнетяват напрежение, отколкото да успокояват хората. Тяхното желание е да се строят по-скоро центрове за служителите, които охраняват границата, а не за бежанци“, каза още той

Британското правителство отхвърли призивите на Тони Блеър за втори вот за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=334570

Британското правителство отхвърли призивите на Тони Блеър британците да имат втори шанс да се произнесат по Брекзит, отбелязвайки, че бившият лейбъристки премиер говори сам “за себе си“, съобщава The Independent. Правителството отвърна след като Блеър каза, че обществото трябва да получи втори шанс да си каже думата относно излизането от ЕС, след като вече стана ясно какво представлява Брекзит.

Мадуро заплаши опозицията със затвор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/29/2853153_maduro_zaplashi_opoziciiata_sus_zatvor/?ref=rss


Венецуелският президент Николас Мадуро заплаши опозиционните депутати със затвор и сравни техните планове за символичен "политически процес" срещу него с държавен преврат, предаде БТА.

Парламентът обвинява Мадуро в нарушаване на конституцията и налагане на авторитарни мерки и възнамерява да проведе изслушвания по този въпрос.

Мадуро казва, че конституцията не предвижда подобен процес, и заявява, че няма да се яви. Вчера президентът отиде още по-далеч, като каза, че ако...

Смяната на часа води до депресия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618163

Преминаването от лятно към зимно часово време влияе зле на организма и дори води до отключване на депресивни разстройства и психически дискомфорт. Това обясни пред „Труд" психологът Краси Попова и поясни, че най-засегнати от преместването на стрелките с час назад ще са работещите хора в активна възраст. Връщаме стрелките, но защо?!? (ВИДЕО) „Младите хора с по-динамично всекидневие и сериозна работа ще почувстват голям...

Първият опит в кухнята на певицата Нора Караиванова завършил с каша вместо с целувки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5840289

Първият опит в кухнята на певицата Нора Караиванова  завършил с каша вместо с целувкиМузикалният талант на Нора Караиванова заслужено я отведе до финала на втория сезон на “Мюзик айдъл”. Най-новото ѝ парче е дуетът ѝ с Маги Джанаварова DIVA. Караиванова се е доказала като истинска дива на сцената, но малцина знаят, че е такава и в кухнята. Въпреки че обича да готви, натовареният ѝ график не позволява да се вихри в кухнята

104 деца изпяха химна на празник за 104 г. от освобождението на Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/5841456

104 деца изпяха химна на празник за 104 г. от освобождението на Петрич104 възпитаници на музикални клубове и школи се подредиха на сцената в Петрич и с гордост изпяха химна на Република България. Това стана по време на тържествата, с които Петрич почете обявяването на Свободата преди 104 г. Специално подготвен за годишнината беше и художествено-историческият спектакъл "Спомени…" – поетично представяне на историята,

Забравен чушкопек едва не изпепели апартамент в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841310

Забравен чушкопек едва не изпепели апартамент в ТърновоЗабравен включен чушкопек причини пожар в жилище на ул."Иларион Драгостинов" във Велико Търново и само спешната намеса на пожарникарите го спаси от изпепеляване. Сигналът за инцидента бил получен на тел.112 в оперативния център около 18,30 ч. в петък. На място незабавно пристигнали два пожарни автомобила и петима огнеборци,

Телефонна измама за над 9000 лева в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618162

Поредна телефонна измама е извършена в Стара Загора. 68-годишна жена е получила обаждане от непознат мъж. Той се представил за „полковник от полицията" и поискал от жената да плати 12 000 лв. за извършване спешна медицинска операция на дъщеря ѝ, която била пострадала при катастрофа. След като била заблудена, жената изтеглила от банков клон 7700 лв, които предала пред дома си на непознат мъж. Малко по-късно изтеглила още 1730 лв. от друг банков клон и по получени по телефона указания ги оставила в кош за смет в парк "Александър Стамбол...

Татяна Сърбинска с почетния знак на президента

https://www.24chasa.bg/region/article/5841450

Татяна Сърбинска с почетния знак на президентаПочетният гражданин на Благоевград и народен изпълнител Татяна Сърбинска бе удостоена с Почетен знак на Президента на Република България. Тя е наградена по предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов за огромния й принос в културното развитие на Благоевград и България. През 2014 г. Татяна Сърбинска бе отличена със званието "Почетен

Трайчо Трайков: Страната ни има нужда от институции с висок авторитет и безспорна репутация на титулярите

http://www.mediapool.bg/traicho-traikov-stranata-ni-ima-nuzhda-ot-institutsii-s-visok-avtoritet-i-bezsporna-reputatsiya-na-titulyarite-news255838.html

  “Ако държавният глава успее да предизвика и проведе тежкия дебат за съдебната реформа, бизнесът ще работи в справедлива и предвидима среда, а това е важно условие за защитата не само на капитала, но и на усилията на хората за развитие. Без европейските средства, които поддържат икономиката ни като болен на системи, ще се види каква е реалната картина. С притеснение чувам безумните хвалби за увеличените депозити на гражданите в банковата система. Това е ясен знак, че парите ”спят“, а хората изпитват страх да ги рискуват в бизнес начинания. Сега си помислете, ако сте чужденец, бихте ли рискувал средствата си в страна, в която местните отказват да рискуват. Нивото на корупция изхвърля зад борда всеки, който е сметнал за нормално да се развива по правилата на пазарната икономика. У нас се ”опраскват“ (не харесвам тази дума) не само магистрати и държавни служители, но и фирми“, казва кандидатът за президент на Реформаторския блок. Г-н Трайков, как ще коментирате думите на премиера Борисов от 26 октомври т.г.: "Булгартабак" не е продаден от мен - да кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. Шефът на АП да каже как се направи сделката с посредничеството на "Ситибанк", която има опит точно в такива сделки и при наблюдаващ министър Трайков". Наистина ще е добре шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да каже как се направи сделката и как предложените от консултанта условия за допустимост и за оценка на офертите бяха променени в непазарна посока от Надзорния съвет на АПСК. В резултат се появи само един кандидат и то финансов инвеститор, тъй като стратегическите се оказаха на практика изключени. Всички членове на Надзорния съвет са представители на политически квоти на партиите в Народното събрание, а тогавашният му председател  г-жа Ненкова очевидно е получила висока оценка за работата си, след като наскоро беше избрана за председател на КЗК.  Още по онова време изразих ясното си отношение, въпреки, че приватизацията не се извършваше от мен. Тогава казах, че критерии за избор на купувач, при които тежестите са разпределени по друг начин и акцентът не пада върху тютюна, вероятно биха довели до по-висока цена. И лично аз съм привърженик точно на такъв тип по-пазарни условия.  Все пак добре е и г-жа Корнелия Нинова да знае, че за разлика от подготвяната по нейно време сделка, когато холдингът е щял да бъде продаден с огромни кешови наличности, ние изтеглихме като извънреден дивидент 100 млн. лв преди сделката.   Тези факти са публични и лесно достижими за журналистите. Не е нужно да работиш в МВР, ДАНС или да си министър-председател, за да ги установиш. Бившият председател на Агенцията за приватизация и настоящ шеф на КЗК Юлия Ненкова казва: "Решението ни е съгласувано на най-високо ниво - с премиера Бойко Борисов. Той настоя да има социални ангажименти и да гарантираме поминъка на тютюнопроизводителите". Вие бяхте ли запознат с ревизирането на предложението на консултанта "Ситигруп" за 100% тежест на цената при избора на купувач? Ревизирането не беше в моите правомощия и въпреки, че становището ми съвпадаше с това на консултанта и възразих срещу промяната, не бе взето под внимание. A шефът на АП продължава и до днес да изпълнява функциите си, независимо от това дали Борисов или Орешарски е на власт.  Както е известно, прокуратурата отказа да проверява твърденията на бившия собственик на КТБ Цветан Василев от интервюто му за проекта "КТБ - какво се случи" на ktbfiles.com, които премиерът Борисов отхвърля като неверни. Според вас има ли начин да се стигне до истината за заплетеното кълбо на корупция, бизнес и политически интереси в казуса "КТБ"? Какво отхвърля или приема Борисов или Трайков няма никакво значение. Ако прокуратурата е на мястото си, тя трябва да провери всички твърдения, а не като в детски филм да си предопределя кои са добрите и кои лошите. Разбира се, че има начин да се стигне до истината, но при сегашната политическа ситуация това е много трудно. Защото участниците в кълбото, за което говорите, продължават да са на тежки властови позиции, а съдебната ни система отдавна е доказала, че е зависима от същите олигархични кръгове. Първанов беше президентът с "Големия шлем", Плевнелиев акцентира върху развитието на иновациите и информационните технологии, какъв ще е Вашият основен приоритет в областта на икономиката? Все пак като министър и аз акцентирах върху иновациите и създадох инструменти за финансово подпомагане на стартиращи фирми, така че в това отношение ще има приемственост. Иначе бих продължил – Желев бе президентът, за когото установяването на демокрацията бе основен приоритет, а при Петър Стоянов – влизането в НАТО и ЕС се оказаха темелите на неговия мандат. Всеки от тях остави знак, макар и не еднозначен. Понеже ме питате конкретно за икономиката, със сигурност ще продължа да осветявам злоупотребите на монополите и картелите, контрабандните канали и размера на корупцията. Това са само няколко от основните фактори, които създават успоредна икономика и задушават развитието на почтения бизнес. Заради предишното ми занимание като министър, знам добре как да използвам външната политика за отваряне на икономически прозорци пред българските производители. Все пак, най-ценният капитал на страната ни са хората и трябва да се мисли за инвестиция в тях. Вижте Япония - след Втората световна война една срината държава, без никакви природни богатства, реши да инвестира в човешкия капитал и доскоро бе втората икономика в света.  Каква е ролята на президента във формирането на енергийната политика на България? Какви са вашите приоритети в тази посока? След частичния ми мандат, вече всички са наясно, че енергетиката е неделима част от националната сигурност на България. Като президент ще отговарям пряко за сигурността на страната, така, че приоритетите ми в голяма степен ще съвпадат с това, което вече съм изразявал като политика. На първо място – сигурност на доставките; на второ, но не по важност – разнообразни източници и разнообразни трасета, които не поставят България в зависимост от политиката на Кремъл или която и да е друга страна, която има апетит да държи България в зависимост. В това отношение общата енергийна политика на европейско ниво и междусистемната свързаност са посоката, в която трябва да продължим да работим. Радвам се, че навремето успях да дам път и на проучванията в дълбокия черноморски шелф на страната ни, като тези усилия бяха продължени от следващия министерски екип и вече имаме първите обнадеждаващи резултати.  Какъв може да е приносът на държавния глава в бизнес средата и развитието на предприемачеството? Ако държавният глава успее да предизвика и проведе тежкия дебат за съдебна реформа, бизнесът ще работи в справедлива и предвидима среда, а това е важно условие за защитата не само на капитала, но и на усилията на хората за развитие. Без европейските средства, които поддържат икономиката ни като болен на системи, ще се види каква е реалната картина. С притеснение чувам безумните хвалби за увеличените депозити на гражданите в банковата система. Това е ясен знак, че парите „спят“, а хората изпитват страх да ги рискуват в бизнес начинания. Сега си помислете, ако сте чужденец, бихте ли рискувал средствата си в страна, в която местните отказват да рискуват. Нивото на корупция изхвърля зад борда всеки, който е сметнал за нормално да се развива по правилата на пазарната икономика. У нас се ”опраскват“ (не харесвам тази дума) не само магистрати и държавни служители, но и фирми. Така, че справедливата и безкомпромисна позиция на правоохранителните и правораздавателни органи е ключова за развитието на бизнес-средата. Погледнете скоростта, с която се движи Румъния, Словакия, Балтийските републики, и лекарството само застава пред очите на обществото.   Говорите за важността на съдебната реформа, но в първия кабинет на Борисов бяхте първия министър, който каза, че няма какво да крие и няма против да бъде подслушван. Тогава обаче не засегнахте "върховенството на правото", което изтъквате сега. Катарзис ли е това? Не, не казах това. Първо се пошегувах с това безумно изказване на премиера, че това е вид архив – да си припомняш какво си казвал. След това обясних, че подслушването е приемливо като метод само за събиране на доказателства, ако се извършва по законовия ред като част от полицейска работа. Но накрая подчертах, че това не е начин на нормално функциониране на държавата. Катарзис няма. И днес бих повторил същото – с точния цитат от онези времена. Нещо повече – ще бъда приятно впечатлен от съдебна система, която започва работа срещу действащ министър, а не както става винаги у нас – след като мандатът му е приключил.  Това би било някакъв дребен знак, че страхопочитанието пред изпълнителната власт е останало в миналото. Обявявате се против статуквото. Каква е алтернативата на днешното управление? Алтернативата са свободните, силни граждани, които обичат страната си и искат да имат държава, която работи за тях, а не държава, дадена под аренда на бизнес кръгове. Демократичното мислене не е привилегия само на десницата. Подобни усилия се изискват и от левицата, и от центъра, и от огромното мнозинство безпартийни. Всички ние сме алтернативата. Иначе ще пребиваваме в нещо като посткомунистическа република с еднопартийно управление, която - заради приноса на предишните поколения - се е оказала в НАТО и ЕС. Очаква се ние, отговорните за днешния ден, да свършим своята работа, а не да предадем на следващото поколение омърсената къща, в която живеем. Отговорността е на всеки един. С кандидатирането си аз поех своята, но не съм повече или по-малко отговорен от всеки един гражданин на страната. Поне, докато не бъда избран. Тогава отговорността е друга.  Част от избирателите на Реформаторския блок са разочаровани от него. Постоянните раздори между партиите в него и двойнственото му състояние на едновременно управляващ и опозиция, не се приемат добре. Как ще повлияе това, според вас, на изборния Ви резултат? Едва ли ще се отрази благотворно, но имам предимството да съм част от Гражданския съвет и да съм кандидат за мажоритарен пост. Тази позиция не предвижда, по закон, коалиционни взаимоотношения, нито партийни обвързаности. Затова се чувствам свободен да изразявам собствените си позиции и разбирания. Стремежът ми е да обединявам хора, които имат близки до моите виждания, а не партии.  Твърдите, че сте единственият десен кандидат. Не искате ли за вас да гласуват и хора с други убеждения? Казах го, защото г-жа Цачева се провали като десен кандидат, споделяйки голяма част от вижданията на г-н Радев. Така десницата остана без алтернатива. Разбира се, за мен могат да гласуват всички, които споделят мнението ми за родолюбието, за справедливостта в обществото, за модерната и активна външна политика… Всички, които не искат да живеят с поглед, обърнат към миналото и с наведена глава пред настоящето.  Има ли, според Вас, реална предизборна кампания? Усещате ли, че сте в конкуренция, или някак битката е предварително предрешена – балотаж между Цачева и Радев? Имаше явен опит кампанията да се формализира и профанизира. Управляващите криеха кандидата си до последно, а двамата, за които говорите, се крият от директен дебат, като дявол от тамян. Желанието на двете големи партии да заведат в едноцветен пашкул кандидатите си до балотажа, е порочно пред избирателите. Дори тяхната единствена среща се превърна в тържество на единомислието и затова не съм сигурен дали ще повторят отново тази грешка. Страхът да изложиш позициите си публично и някак зад гърба на хората да стигнеш до финала, е по-скоро следизборна кампания, за да се обяснят по-лесно социологическите проучвания.  Вие била ли сте на търг за предмети, в който предметите остават скрити, а всеки собственик обяснява, че неговия е по-хубав. Е, в момента присъстваме точно на такъв търг.  Не Ви ли обиди или навреди изказването на Меглена Кунева, че ако не съберете 200 000 гласа на вота, ДБГ ще напусне правителството. Смятате ли че това ще отблъсне потенциални ваши избиратели, които не искат ДБГ да остане в управлението? И аз дълго мислих над смисъла на това изказване и смятам за по-правилно г-жа Кунева да напусне правителството, защото съм победил на изборите. И Румен Радев, и Цецка Цачева се обявиха за отпадане на санкциите срещу Русия с аргумента, че те вредят на България. Каква е Вашата позиция? България не е агресор, нито е нарушила международни договори, за разлика от Русия. Нито една цивилизована страна не бива да стимулира агресията и въоръженото присвояване на територии. Готов съм да платя екскурзия на г-н Радев и г-жа Цачева в районите на Хасково и Кърджали, за да обяснят на българските граждани там, че трябва да се гледа с добро око на държавите, които имат апетит да присъединяват към себе си територии на съседни страни. Моята позиция е ясна и съм наистина смутен от подобна позиция на хора, които формално твърдят, че са опоненти и нещо повече - това е разговор между натовски генерал и юрист, председател на Народното събрание. Представяте ли си – до вчера единият е трябвало да ни пази точно от потенциални агресори, а се оказва, че няма нищо против агресията; а другият е начело на законодателния орган, а се оказва, че няма нищо против нарушаването на международните договори. Страшна е тази двойственост в политиката.   Предизборната кампания протича под знака на рискове за националната сигурност, протичащи от заплахата от бежански потоп. Какви са страховете на хората, с които се срещате, и какъв е вашият отговор на тази криза? Кризите не възникват заради кампаниите, но биват злоумишлено ползвани в рамките на кампаниите. Погледнете поведението на националистите – изкривиха Избирателния закон и ни надуха главите със своята загриженост за гласуването в Турция, а накрая изпратиха 5 души на наблюдават секциите в там. Ето това е двоен стандарт. През останалото време си провеждат кампанията около центровете за бежанци. Това е да си играеш със страха на хората.  Бежанската криза е налице твърде отдавна и е общоевропейски проблем, който няма да се реши с притичване между Анкара и Берлин, а с настоятелна дипломация, изискваща общо решение. Националната сигурност е под риск, не само защото 5-6000 души са настанени в бежански центрове, а заради закриляните каналджийски схеми, които прекарват нелегални. Много по-тежък удар върху страната ни са тези 40 000 българи, които си тръгват ежегодно от България. Но докато държат, чрез пропаганда, погледите ни, вперени в телената ограда, някак не забелязваме тази много по-тежка щета.  Кога ще си дадем сметка, че администрацията ни е мудна и бавно обработва документите на бежанците, които имат желание да стигнат до родните си в Западна Европа? Именно затова се трупат хора и престояват излишно в България. Нима някой отвън ни е виновен за това? Решението на въпроса не е от днес за утре и разковничето не се състои в една мярка. Със сигурност е грешен подхода да схващаме България като буферна зона между Европа и Турция. Ние сме Европа и трябва да използваме това. Функцията на президента, твърдите е, да бъде балансьор и въжеиграч. Можете ли да балансирате с ДПС, например? Функцията на президента не е на балансьор и въжеиграч, а на върховен коректив на несправедливостта, в която живеем. Това съм казал. Защото понякога, когато са доволни всички партии, недоволен остава народът. Така, че важният баланс  е създаването на единомислие между партиите в полза на общонационални интереси. Такова трябва да се търси и с ДПС,  и с всяка друга партия, която е представена в парламента. Защото интересът на гражданите е доминиращ, а именно те пряко са ме е избрали, за да защитавам техния интерес и достойнство.  Как бихте постъпил в ситуацията, в която бе поставен Плевнелиев – предрешен избор на главен прокурор, още преди да бъде направена официално номинацията на Сотир Цацаров. Бихте ли подписали указа или бихте постъпили по друг начин, ползвайки авторитета на държавния глава. Казвали сте, че това е най-силният му коз. Щях да постъпя по друг начин, защото предрешеният и договорен предварително кандидат опорочава фигурата на главния прокурор още преди формалния избор и независимо какво е името на номинацията. Със сигурност публично щях да се възпротивя, осветявайки ситуацията с мое изказване и щях да аргументирам публично нежеланието си да подпиша подобен указ. Това е принципен въпрос, а не субективно насочено действие. Страната ни има нужда от институции с висок авторитет и безспорна репутация на титулярите. 

Борисов отговори: Плевнелиев няма да е новият еврокомисар

http://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-otgovori-plevneliev-niama-da-e-noviiat-evrokomisar-6060735

По-рано източници споменаха името на президента като човека, който ще заеме поста на Кристалина Георгиева в Европарламента

Тази нощ връщаме стрелките на часовника с час назад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618161

На 30 октомври трябва да върнем стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно. Преминаваме към зимното часово време Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня. Как се отразява смяната на часа на различните зоди...

Влак дерайлира преди Сопот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841444

Влак дерайлира преди СопотВлак, движещ се по направлението София-Карлово, е дерайлирал в района на гара Сопот, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал около 10.00 часа. Няма пострадали хора. От БДЖ уточниха, че от релсите са излезли по едно колело от два вагона. По направлението София-Бургас пътниците се превозват с автобуси от село Христо Даново до Сопот.

Европа трябва да преоткрие фискалната си политика

http://www.investor.bg/analizi/91/a/evropa-triabva-da-preotkrie-fiskalnata-si-politika-227289/

Според редакторите на BloombergView има три подхода за промяна на фискалните правила на Европейския съюз

Кандидатът за кмет на „Младост“ с № 25 ген. Стефан Стефанов: Убеден съм, че общите ни действия с ген. Радев ще постигнат успех!

http://www.cross.bg/stefanov-mladost-zayavi-1524144.html

/КРОСС/ "Настъплението се води най-добре, когато има сигурно въздушно прикритие". Това заяви кандидатът на БСП Лява България за кмет на район "Младост" ген. Стефан Стефанов при разговора си с кандидата за президент на България ген. Румен Радев. Двамата се срещнаха с граждани и симпатизанти в градинката при пазара в "Младост-1". След това заедно пазаруваха от сергиите на производителите и разговаряха с тях, за да чуят проблемите им. "Изкарването на преден план на двама генерали никак не е случайно, заяви ген. Стефанов. - При това той е летец, а аз съм сухопътен офицер. Настъплението се води най-добре, когато има сигурно въздушно прикритие. Познавам отлично ген. Радев и съм сигурен в него. Убеден съм, че общите ни действия ще постигнат успех!" Ген. Стефан Стефанов посочи точните качества, които са необходими на един кмет, за да стига до добри резултати в работата си. "Трябва смелост, трябва отстояване на позициите, трябва последователност, твърдост и най-вече - аргументирани доводи, обясни той. - Аз притежавам всичко това. И най-вече доводи, за да отстоявам интереса на гражданите на "Младост". Сигурен съм, че администрацията на Столична община няма как да се противопостави на аргументираните доводи". Кандидатът за кмет на район "Младост" заяви, че ще направи пълна ревизия на дейността на общинската администрация, след като бъде избран

Задържаха син на фабрикант с арена за кучешки боеве в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841445

Задържаха син на фабрикант с арена за кучешки боеве в ПловдивПловдивски криминалисти разкриха незаконна арена за кучешки боеве във фабрика, която се намира в северната промишлена зона. Там е открита скована дървена площадка, където се провеждат кървави борби между питбули. Задържан е Константин Иванов, син на собственика на фабриката, а бащата Иван Иванов се издирва.

Младеж предизвика жестока катастрофа, мъж и жена загинаха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618159

Мъж и жена загинаха при тежка катастрофа, станала снощи в района на момчилградското село Върхари, съобщиха от полицията в Кърджали. Инцидентът е станал около 21,40 часа. Лек автомобил Мерцедес с бургаска регистрация, управляван от 25-годишен младеж, навлязъл в насрещната лента за движение, вследствие на несъобразена скорост, и ударил челно друг автомобил. И двамата загинали са от ударената кола. Починали са 52-годишният водач и 45-годишна пътничка. Екипи на пожарните служби от Момчилград и Кърджали обезопасили мястото на произшествието и извади...

В елховското село Бояново се състоя протест срещу мигрантски лагер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853149_v_elhovskoto_selo_boianovo_se_sustoia_protest_sreshtu/?ref=rss


В елховското село Бояново се състоя митинг-протест срещу настаняването на мигранти в бивше военно поделение край селото.

В протеста са участвали около 500 жители на Бояново и хора от различни селища в страната,съобщи БТА. Те се обявяват срещу изграждането на мигрантски лагер в непосредствена близост до селото. БНР информира, че протестиращите са затворили временно за преминаване пътя между Ямбол и село Окоп.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се е...

Цачева: Като президент ще настоявам интересът на българските граждани винаги да бъде поставян на първо място

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841434

Цачева: Като президент ще настоявам интересът на българските граждани винаги да бъде поставян на първо мястоКогато има добра координация между местната власт и държавното управление, се развиват всички региони в страната. Благодарение на европейската солидарност и синхрона между властите в страната България се променя. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева пред жители на Неделино. „Не трябва да допускаме да има нови политически кризи в

Децата от детските полицейски управления на Варна и областта все по-добре опознават работата на полицая

http://www.moreto.net/novini.php?n=334586

В началото на месец октомври започна активната фаза на програмата в осемте детски полицейски управления към ОДМВР – Варна, съобщиха оттам за Moreto.net. Младежите доброволци от БЧК продължиха обучението на децата от ОУ „Васил Априлов” и ОУ „Георги Сава Раковски” по темите „Фрактури и измръзвания” и „Кръвоспиране”.

195 поетеси участваха в конкурса "Дора Габе `2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618158

Рекорден брой поетеси – 195, участваха в националното биенале, посветено на поетичния талант на „дъщерята на Добруджа“ Дора Габе. В залата на Община Генерал Тошево се състоя награждаването на отличените в ХII-тото издание на Национален литературен конкурс за поетеси “Дора Габе `2016”. В своето обръщение към гостите зам.-кметът на общината Георги Георгиев подчерта, че Генерал Тошево и с. Дъбовик се гордеят, че една от най-големите поетеси в българската литература, поетесата на Добруджа, обичаната от всички Дора Габе, е родена и прекарала ранните...

Търновски огнеборци спасиха 80-годишен в безпомощно състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841397

Търновски огнеборци спасиха 80-годишен в безпомощно състояниеОгнеборци влязоха през втория етаж и помогнаха на възрастен самотник, паднал в заключеното си жилище във Велико Търново. Преди обед съседи случайно чули викове за помощ от къщата на ул."Цанко Церковски" в центъра на града. В нея живеел сам 80-годишен дядо, а единственият му близък - племенник, бил в София. Комшиите незабавно подали сигнал на тел.

Творби на класици в поморийската галерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618160

Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов и Дечко Узунов са част от именитите български класици, чиито творби гостуват в Поморие, специално за откриването на градската художествена галерия. Те ще бъдат изложени там до 10 декември. Картините са от бургаската галерия „Петко Задгорски" и от експозициите в Казанлък, Стара Загора, Търговище и Шумен. Откриването на културния институт в Поморие е на 1 ноември. Специални гости са вокален ансамбъл „Фортисимо" и възпитаници на Музикалното училище в Бургас.  ...

Откъс от "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/29/2852642_otkus_ot_transformacii_skritoto_izkustvo_na_kristo_i/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод" на живеещата в Италия българска журналистка Зорница Кръчмарова, предоставен от издателство "Колибри".

Книгата, чието българско издание ще бъде представено на 3 ноември от 19 ч. в литературен клуб "Перото", разказва за творческия тандем чрез интервюта с 10 личности, станали част от сбъдването на необичайните им проекти.

Както е известно, зад осъществените идеи на големия...

Смилян сготви фасул чорба за 3500 души за празника на фасульовицата

https://www.24chasa.bg/region/article/5841430

Смилян сготви фасул чорба за 3500 души за празника на фасульовицатаЧорба от смилянски боб за 3 500 души сготви смолянското село Смилян за празника на местния боб, който наричат фасульовица. Смилянци дадоха и курбан за здраве от 1 тон месо сготвено и с дроб сарма. Митко Кокаларов разтърси селото с мощен гръм от черен барут за четиринадесети път от фасулево топче. Гостите опитваха нови творения от фасул в

Стотици на протест в Бояново срещу бежанците

https://www.actualno.com/society/stotici-na-protest-v-bojanovo-sreshtu-bejancite-news_571861.html

Над 300 души протестират в село Бояново срещу настаняването на бежанци в селото. Основният организатор на протеста Калоян Желязков, заяви, че силно се надява исканията им да бъдат чути и "цяла България да разбере, че това е един протест на хора, мислещи за страната и родината".

Ще има увеличение на заплатите в здравеопазването въпреки несъгласието на работодателите, увери Москов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853147_shte_ima_uvelichenie_na_zaplatite_v_zdraveopazvaneto/?ref=rss


Увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването ще има въпреки че работодателите не признаха колективния трудов договор, обявен от здравното министерство. Това увери министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю по Би Ти Ви тази сутрин. Той посочи, че възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10%, но не уточни за останалите специалисти в здравната система, за които ведомството обяви увеличения на минималните осигурителни прагове с...

Ген. Радев: Министърът на управляващите Ненчев използва инсинуации по мой адрес

http://www.cross.bg/radev-nenchev-rymen-1524145.html

/КРОСС/ Подобно поведение от министър е недопустимо. Той трябва да понесе своята отговорност Кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев посети столичния квартал Младост – 1, където се срещна с младежи, а по-късно и с граждани от квартал „Изгрев”. Пред тях той обясни, че ще бъде президентът, от който България има нужда, и като такъв никога не би подкрепил несправедливост и злоупотребите, като тези на сегашното управление на страната. Като пример за подобно поведение, той даде изявлението на министъра на отбраната Ненчев по негов адрес, като го нарече манипулативно и инсинуация. „Министърът на отбраната претендира, че е юрист, а показва непознаване на законите и своите собствени наредби. Той за пореден път злоупотреби с моя рапорт за освобождаване от военна служба. Министър Ненчев представя нещата така, сякаш съм против съвместната въздушна охрана, но забрави думата заплащане. Аз съм против България да плаща за това”, категорично заяви ген. Румен Радев. Той обясни също, че е против страната ни да изпраща сигнали към съюзниците ни от НАТО, че българските държавници нямат воля да инвестират в собствени отбранителни способности.  „Това, което министър Ненчев направи от парламентарната трибуна по повод моето заплащане и обезщетение са негови инсинуации

Областният управител на Ямбол заяви, че се спекулира с твърденията, за настаняване на 2 000 човека в Бояново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618157

В село Бояново ще бъдат поставени на площадка единствено 52 фургона и ще бъдат настанени около 300 души. Това съобщи областния управител на Ямбол Димитър Иванов. Той обясни, че това е заявено от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова на среща, провела се вчера, на която е присъствал и кмета на селото. „Площадката ще бъде от затворен тип. Това в момента, което се спекулира и пред хората от Бояново, които са спокойни към този момент се говори за едни 2000 човека, което не е истина. Говорим единствено за закрит тип фургони, които ще бъд...

20 СПА центъра получиха лиценз

http://www.cross.bg/sofiya-georgieva-otgovaryat-1524143.html

/КРОСС/ Около 20 СПА, уелнес, таласо или балнеоцентъра вече са получили сертификат от Министерството на туризма, който им позволява да работят и да се рекламират като такива. Това обясни зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на международното изложение Go2Balkans, което се проведе в София за трети път. Към момента за лиценза са кандидатствали около стотина от съществуващите 260 центъра и комисията разглежда дали отговарят на критериите, за да го получат. Регистрацията няма краен срок и всеки може да подаде документи когато прецени, че отговарят на условията, уточни Георгиева. Сертификатът не е и задължителен, но без такъв центровете не могат да се наричат или работят като СПА, балнео, уелнес и таласо. Сред най-големите проблеми при получаването на лиценза е липсата на достатъчно добре подготвен персонал, а сертифицирането на СПА-центровете се оказа по-трудна и дълга процедура дори от категоризацията на хотелите. Бизнесът обаче отдавна настоява за въвеждане на правилата, за да се отсеят центровете, които предлагат качествени услуги. По време на изложението стана ясно, че новата карта за отстъпки на столичните забележителности дава право на притежателя си да плати между 10% и 50% по-малко за вход за включените музеи. Цената й е 20 лева и е в сила от 1 октомври, обясни шефът на общинско предприятие "Туризъм"-София Иво Маринов

Везенков бе стопроцентов при успех на "Барселона" в Евролигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/29/2853146_vezenkov_be_stoprocentov_pri_uspeh_na_barselona_v/?ref=rss


Отборът на "Барселона", в който играе и българският национал Александър Везенков, записа втора победа в редовния сезон на Евролигата, след като късно снощи се наложи при домакинството си на "Брозе" (Бамберг) със 78:74.

Везенков се включи в мача от резервната скамейка и престоя на терена малко помече от 14 минути, в които записа стопроцентова успеваемост при стрелбата. Той вкара 9 точки (3/3 при стрелбата от игра и 3/3 от линията за наказателни удари), 2 борби и 1 чадър.
...

Внимание: Ями по пътя Царево-Ахтопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841418

Внимание: Ями по пътя Царево-АхтополРемонтни дейности, които по никакъв начин не са обезначени с предупредителни знаци, поставят в рискови ситуации шофьорите пътуващи на юг от Царево в посока Ахтопол. На метри от отбивката от общинския център към най-южното Черноморие има 2 участъка с изрязан асфалт, в които колите буквално хлътват. В момента няма работещи екипи,

Кандидатът за кмет на „Младост“ с № 25 ген. Стефан Стефанов: Убеден съм, че общите ни действия с ген. Радев ще постигнат успех!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841422

Кандидатът за кмет на „Младост“ с № 25 ген. Стефан Стефанов: Убеден съм, че общите ни действия с ген. Радев ще постигнат успех!"Настъплението се води най-добре, когато има сигурно въздушно прикритие". Това заяви кандидатът на БСП Лява България за кмет на район "Младост" ген. Стефан Стефанов при разговора си с кандидата за президент на България ген. Румен Радев. Двамата се срещнаха с граждани и симпатизанти в градинката при пазара в "Младост-1".

ЕС и Канада ще подпишат СЕТА в неделя

http://www.moreto.net/novini.php?n=334580

Eвропейският съюз ще подпише споразумението за свободна търговия с Канада, по-известно като СЕТА, в Брюксел на 30 октомври. Датата и мястото на провеждането й бяха обявени от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа Twitter.

Кристалина Георгиева поема висш пост в Световната банка

http://econ.bg/Новини/Кристалина-Георгиева-поема-висш-пост-в-Световната-банка_l.a_i.731320_at.1.html

Българският еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева обяви, че напуска поста си в Брюксел и на 2 януари 2017г. ще...

Двама генерали от БСП ще стягат "Младост"

http://offnews.bg/news/n_1/n_638754.html

"Настъплението се води най-добре, когато има сигурно въздушно прикритие", заяви кандидатът на БСП Лява България за кмет на район "Младост" ген. Стефан Стефанов при разговора си с кандидата за президент на България ген. Румен Радев. Двамата се срещнаха с граждани и симпатизанти в градинката при пазара в "Младост-1". След това заедно пазаруваха от сергиите на производителите и разговаряха с тях, за да чуят проблемите им. "Изкарването на преден план на двама генерали никак не е случайно, заяви ген. Стефанов. - При това той е летец, а аз съм сухопътен офицер. Настъплението се води най-добре, когато има сигурно въздушно прикритие. Познавам отлично ген. Радев и съм сигурен в него. Убеден съм, че общите ни действия ще постигнат успех!" Ген. Стефан Стефанов посочи точните качества, които са необходими на един кмет, за да стига до добри резултати в работата си. "Трябва смелост, трябва отстояване на позициите, трябва последователност, твърдост и най-вече - аргументирани доводи, обясни той. - Аз притежавам всичко това. И най-вече доводи, за да отстоявам интереса на гражданите на "Младост". Сигурен съм, че администрацията на Столична община няма как да се противопостави на аргументираните доводи". Кандидатът за кмет на район "Младост" заяви, че ще направи пълна ревизия на дейността на общинската администрация, след като бъде избран. "Искам да видя какви предложения са постъпвали от "Младост" в Столична община. И съответно защо не са изпълнени, заяви ген. Стефанов. - Първата ми и основна задача ще бъде да се справим с огромния проблем с презастрояването в района. Трябва да успокоим обществеността. Ще обърна особено внимание на комуникацията с инвеститорите, които имат намерения да строят в "Младост". Задължително е да има добър диалог между нас". Ген. Стефан Стефанов, който е с № 25 в бюлетината добави, че администрацията в района трябва да бъде по-активна и ангажирана при решаването на проблемите на гражданите. Той отбеляза още, че сред основните му приоритети ще бъдат сигурността и справянето с битовата престъпност в "Младост".

Мъж и жена загинаха в тежка катастрофа край момчилградско село Върхари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618155

Мъж и жена загинаха в тежка катастрофа снощи в района на момчилградското село Върхари, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Кърджали. Произшествието е станало в 21,40 часа. Лек автомобил „Мерцедес”, бургаска регистрация, управляван от А.Х./25/, навлязъл в насрещната лента за движение вследствие на несъобразена скорост и ударил челно Форд”, кърджалийска регистрация. И двамата загинали са от кърджалийската кола – 52-годишният водач и 45-годишна пътничка. Екипи на пожарните служби от Момчилград и Кърджали обезопасили мястото на произшествието и ...

Самолет пламна на пистата в Чикаго

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/29/2853145_samolet_plamna_na_pistata_v_chikago/?ref=rss


Самолет на авиокомпания "Американ еърлайнс" се подпали на международното летище "О'Хеър" в Чикаго и беше евакуиран, при което бяха леко ранени двайсетина души, съобщи БТА като се позова на световните агенции.

Федералното управление за въздухоплаване заяви, че самолетът, който трябвало да пътува от Чикаго за Маями, е спукал гума и е получил повреда в двигателя. Пилотът е спрял излитането и всички 161 пътници и 9 души екипаж са били евакуирани.

"Американ еърлайнс" каза, че...

Ген. Радев: Министърът на управляващите Ненчев използва инсинуации по мой адрес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841407

Ген. Радев: Министърът на управляващите Ненчев използва инсинуации по мой адресПодобно поведение от министър е недопустимо. Той трябва да понесе своята отговорност Кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев посети столичния квартал Младост – 1, където се срещна с младежи, а по-късно и с граждани от квартал „Изгрев”. Пред тях той обясни, че ще бъде президентът,

Спас Натов: Чака ни тежък мач срещу фаворита "Лукойл Академик"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618154

„Черно море Тича”  гостува днес на „Лукойл Академик” в мач от 3-ия кръг на НБЛ. Двубоят е в 18:00 часа в спортен комплекс „Правец”. Това е трето поредно гостуване за варненци. Треньорът Спас Натов няма да може да разчита на Филип Дедийер, който е със счупена ръка и ще отсъства от игралното поле около месец. На разположение няма да бъде и Ангел Нацкин, който все още не е подновил тренировки. Треньорът сподели, че очаква много тежък мач срещу най-големия фаворит в НБЛ.   Чуйте очакванията на Спас Натов в приложения звуков файл:...

Някои паразитни растения могат да крадат гени и после да ги използват срещу гостоприемниците си

http://www.cross.bg/rasteniya-geni-transfer-1524142.html

/КРОСС/ Екип от учени е открил, че група паразитни растения редовно "крадат" гени от техните гостоприемници. След това тези гени се включват в ДНК на растенията, които ги използват, за да заобиколят защитните механизми на гостоприемника, разказва Natural Science news. Пълният текст на доклада е публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Хоризонталният генен трансфер (Horizontal gene transfer - HGT) е трансфер на гени между два различни организма. Обикновено гените се предават от родители на деца. При хоризонталния пренос на гени, ДНК се прехвърля по различен начин и прехвърлянето често се случва между два различни вида. Известно е, че бактериите и други микроби имат тази способност. Макар и рядко, има някои случаи на HGT при еукариоти (организми с клетки с ядра, такива са всички растения и животни, включително и ние, хората), включително някои растения. Екипът е открил доказателства за хоризонтален генен трансфер в три вида от семейство Orobanchaceae, група паразитни растения, наречени воловодец. Много от тези плевели са опасни и често унищожават цялата реколта. Установени са 52 случая на хоризонтален генен трансфер от растението-гостоприемник в паразитните видове. "Прехвърлените гените са функционални в паразитите", обяснява Клод де Памфилис (Claude dePamphilis), професор по биология в Университета на Пенсилвания и съавтор на доклада

Ювентус - Наполи във вулканичното дерби на Севера и Юга

http://offnews.bg/news/n_1/n_638753.html

Шампионът Ювентус приема Наполи в изпълненото с много страст и омраза дерби от 11-ия кръг на Серия А. През лятото беше добавен и нов повод за това феновете на двата клуба да не се обичат. Звездата на неаполитанците Гонсало Игуаин прие офертата на богаташите от северна Италия и оттогава стана "персона нон грата" в южния пристанищен град. Извън спортното съперничество, много стереотипи от социален и икономически характер разделят Торино и Неапол. За хората от Север, Неапол е символ на корупция и мафията. За южняците пък Северът е студен, лицемерен и негостоприемен, а Ювентус е неговият символ. Наполи всъщност е единственият тим, разположен южно от Рим, който е печелил Скудетото, докато цели 85 пъти титлата е отивала на север от столицата. Възходът на Наполи започва през 80-те с привличането на легендарния Диего Марадона. Игуаин пропиля шанса си да се нареди до великия си сънародник в пантеона на неаполитанските легенди. В града публично горяха негови фланелки, а местната мафия "Гомора" го предупреди да не стъпва в Неапол. Омразата е толкова силна, че от съображения за сигурност фенове на двата отбора не пътуват при гостуванията. Така тази вечер от 21,45 ч. "Ювентус Стейдиъм" ще е пълен на 100 процента с привърженици на "Старата госпожа". Секторът за гости ще се изпълни с деца и пенсионери. Рефер на мача ще бъде опитният Джанлука Роки, който е на кадем за "бианконерите". Ювентус е фаворит за букмейкърите, които приемат залози при 1,8 за успех на тима на Масимилиано Алегри. Ставките за равен са 3,5, а за успех на гостите - 4,75.

Влак дерайлира в района на гарата в Сопот

http://www.mediapool.bg/vlak-derailira-v-raiona-na-garata-v-sopot-news255837.html

Влак е дерайлирал в района на гара ”Сопот”, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал около 9.42 часа в събота в посока вход на гарата. Няма пострадали хора при инцидента. От БДЖ уточниха, че от релсите са излезли по едно колело от два вагона. По линията на двата бързи влака София-Бургас и Бургас-София пътниците се извозват с автобуси. Дерайлиралият влак все още е на мястото. Причините за инцидента се изясняват.  

Майли Сайръс се сгоди

http://www.cross.bg/maiili-saiirus-lium-1524141.html

/КРОСС/ Майли Сайръс показа в тв предаването The Ellen DeGeneres Show годежния пръстен, който й подарил Лиъм Хемсуърт. Златното бижу е наистина впечатляващо, но 23-годишната звезда си призна, че не й е много по вкуса. Тя обаче уточни, че го носи, защото много обича половинката си. Преди девет месеца светската двойка се събра, а сега вече се стяга за сватба. Us Weekly първо предаде, че Майли е забелязана да вкарва вещите си в дома на Лиъм. Певицата и актьорът дори бяха сгодени през 2012г., но впоследствие се разделиха.  

Локомотив на влак дерайлира до Сопот

http://offnews.bg/news/n_1/n_638752.html

Локомотив на влак дерайлира близо до гарата в Сопот, съобщи bTV. По първоначални данни няма пострадали. Причините за инцидента също не са ясни. В момента пътят София – Карлово е затворен за движение.

Защо обичам България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618152

„Защо обичам България" се нарича инициативата, която развива днес младежката организация на ГЕРБ в Бургас. В предизборната шатра на партията, до Часовника, е поставен специално изработен винилен банер с контурите на страната. Върху него, на цветни листчета в бяло, зелено и червено всеки желаещ минувач може с няколко думи да изрази защо обича Родината и какво мисли за нейното развитие. Събитието цели да поощри избирателната акивност на младите. То е част от предизборната кампания в подкрепа на кандидатите за президент и вицепрезидент Цецка Цачев...

AC Schnitzer превръща BMW M2 в пистов звяр

http://www.cross.bg/moshtnost-regyliryemo-paket-1524139.html

/КРОСС/ Купето получава повече мощност, нова аеродинамика и регулируемо окачване Собствениците на BMW M2, които искат да карат автомобил, ориентиран повече към забавления на пистата или към по-динамично придвижване в ежедневието, ще се зарадват на новия тунинг пакет на германската компания AC Schnitzer. Фирмата, която е написала някои от славните страници в историята пистовите туристически автомобили на BMW, предлага нов аеродинамичен пакет, още мощност и регулируемо окачване. Промените по двигателя включват нов електронен блок, който ръководи работата на мотора, интеркулер, зает директно от състезателните версии на 3-литровия редови мотор с 6 цилиндъра и две турбини, а към това се добавя и нова ауспухова система АС. Така мощността и максималният въртящ момент на двигателя се променят сериозно - от 370 на 420 конски сили и от 500 на 580 нютонметра. За да се използва по-ефективно по-голямата мощност е налице и нов аеродинамичен пакет, изцяло от карбонови елементи - нови са сплитърът, дифузьорът, страничните прагове и спойлера за М2. Естествено, промени има и при окачването, което вече е регулируемо, клирънсът на колата е намален с по 5 мм при предни и задния мост, а М2 получава и нови джанти от леки сплави - 19 цола отпред и 20 цола отзад. Източник: automedia.investor.bg

Промяна в движението по пътя Мездра - Роман

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618153

Днес до 19 ч. ще има промяна в движението по пътя Мездра – Роман в с. Кален. Това съобщава на официалния си сайт Агенция “Пътна инфраструктура”. Движението се осъществява двупосочно в една лента. Причината е извършване на ремонтни дейности на водопреносната мрежа на село Кален. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, напомнят от АПИ....

Съдят 56-годишен мъж от Крит за побой над българка, работеща в кафе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841395

Съдят 56-годишен мъж от Крит за побой над българка, работеща в кафе56-годишен мъж от гръцкия остров Крит е изправен пред прокурор, след като са получени данни, че нападнал и пребил зверски 40-годишна българка в кафенето, където тя работи в пристанището на Ираклио с желязна пръчка, а по-късно нападнал да бие и сина и в домът им, съобщи "Български новини". При претърсването на дома на агресора, след ареста му,

ВЕИ инсталациите в света надскочиха въглищния капацитет

http://www.cross.bg/energiya-novi-vuzobnovyaema-1524138.html

/КРОСС/ За първи път производствената мощност на възобновяемите енергийни системи по света надмина тази на въглищните електроцентрали. Според нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), ръстът е в голяма степен се дължи на нови инсталации на соларни проекти и ветроенергийни системи. Половин милион слънчеви панели са били монтирани на ден през 2015 г., според МАЕ. По две нови вятърни турбини изникват средно на всеки час в страни като Китай, съобщава Greentech.bg. В най-последното издание на доклада на МАЕ „Средносрочен ВЕИ обзор" агенцията се фокусира върху постиженията, направени през 2015 г. Най-значимото е, че проектите за възобновяема енергия "засенчват" капацитета на въглищните електроцентрали в света - за първи път в световната енергетика. От добавените нови енергийни обекти по целия свят, включените 153 гигавата възобновяеми източници на енергия съставляват повече от половината от всички нови мощности, добавени през 2015 г. Това означава увеличение с 15 процента спрямо предходната година. Вятърноенергийните системи представялват 66GW от всички нови проекти за възобновяема енергия. Фотоволтаиците съставляват 49 GW. Останалите сегменти обхващат други възобновяеми енергийни източници като например водноелектрически и геотермални съоръжения

Албания отчете спад на държавния дълг за пръв от шест години

http://www.investor.bg/evropa/334/a/albaniia-otchete-spad-na-dyrjavniia-dylg-za-pryv-ot-shest-godini-227287/

Министерството на финансите оцени, че намаляването на дълга се дължи отчасти на икономическия растеж

22-годишен е загинал при катастрофа по пътя за Минерални бани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618150

22-годишен от с. Караманци е загинал на място при тежка катастрофа, потвърдиха от полицията. Пътното произшествие е станало преди около 2 часа, на прав участък, между кв. Болярово и село Въгларово, по пътя за Минерални бани.   На място работят криминалистите, които ще изяснят причините за катастрофата....

Влак дерайлира край гара Сопот

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618156

Влак е дерайлирал в района на гара „Сопот”, съобщиха за Дарик от БДЖ. Инцидентът е станал малко преди 10.00 часа. Няма пострадали. От БДЖ уточниха, че от релсите са излезли по едно колело от два вагона. По линията на двата бързи влака София – Бургас и Бургас – София пътниците се извозват с автобуси. Влакът все още е на място, а причините за инцидента се изясняват....

Локомотив на влак дерайлира край Сопот

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618149

Локомотив на влак дерайлира близо до гарата в Сопот дерайлира близо до гарата в Сопот. По първоначални данни влакът е тръгнал от София, допълва бТВ. По първоначални данни няма пострадали. Причините за инцидента също не са ясни. В момента пътят София - Карлово е затворен за движение.  ...

5 убити и 17 ранени при катастрофи у нас само за денонощие

http://offnews.bg/news/n_1/n_638751.html

Пет загинали и седемнадесет ранени при осемнадесет катастрофи е равносметката за изминалото денонощие, съобщава МВР. Двама от ранените са с опасност за живота. На територията на столицата са станали 206 леки и три тежки пътни инцидента, при които има трима ранени. От началото на месеца са станали 573 катастрофи, при които има 58 загинали, 28 с опасност за живота и 704 ранени.

Търсят се доброволци в помощ на българи на лечение в чужбина

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/10/29/2853137_tursiat_se_dobrovolci_v_pomosht_na_bulgari_na_lechenie/?ref=rss


Доброволческата организация "Лечение без граници" набира нови участници за мисията си в помощ на българи, на които предстои животоспасяващо лечение в чужбина.

Основната дейност на "Лечение без граници" е помощ с превод на място в съответната болница. Целта е човекът, който често е без свой близък придружител, не знае езика и е в състояние на стрес, да получи помощ от доброволец, който познава местната система на здравеопазване, ориентира се в административните процедури, може да...

Боб Дилън ще приеме Нобеловата награда за литература

http://www.moreto.net/novini.php?n=334572

Известният американски музикант и поет Боб Дилън, който получи Нобеловата награда за литература за 2016 г. и повече от две седмици игнорира позвъняванията от Шведската кралска академия на науките, обяви, че ще приеме престижната награда.

Турция чества националния си празник

http://www.cross.bg/praznik-tyrtziya-dnes-1524137.html

/КРОСС/ Турция чества днес националния си празник. На 29-и октомври, преди 93 години, Мустафа Кемал Ататюрк обявява в Анкара основаването на нова и обърната към ценностите на Запада светска република с основен принцип суверенитетът принадлежи безусловно на народа. Турция е източник на вдъхновение за света, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в посланието си по случай Националния празник, подчертавайки приемствеността на държавата Турция с хилядолетното наследство на Селджуките и Османската империя. Тазгодишният празник на републиката се отбелязва под знака на консолидирането на обществото срещу опита за преврат на 15-и юли, който отне живота на над 240 души. За организатор на пуча е обвинявана фетулахистката терористична организация Фето. Празничните прояви започнаха снощи с шествия и митинги в различни градове. В столицата Анкара днес ще се състои традиционното полагане на венци в мавзолея-гробница на Ататюрк с участието на политическите лидери. По инициатива на редица общини главно от основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Истанбул ще се състоят традиционни граждански шествия концерти на открито и други инициативи.  

Цветанов: Правителството на Бойко Борисов подкрепя развитието на всяко населено място в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841388

Цветанов: Правителството на Бойко Борисов подкрепя развитието на всяко населено място в БългарияПравителството на Бойко Борисов не дели общините на малки и големи, това се доказва и с подкрепата, която получава Неделино. Самият факт, че днес сме тук показва, че искаме да изразим своя респект към вас. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жители на Неделино,

Над 300 души протестират в село Бояново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618148

Над 300 души протестират в село Бояново срещу настаняването на бежанци в селото. Основният организатор на протеста Калоян Желязков, заяви, „че силно се надява исканията им да бъдат чути и цяла България да разбере, че това е един протест на хора мислещи за страната и родината". Желязков добави, че основната мотивация е да се защитя хората, живеещи в Бояново от тези „пришълци", които искат да настанят в центъра. Протестиращите нямат намерение да всяват страх, а да пазят хората. Калоян Желязков призова да няма провокации. Представители от различ...

Нинова: Оставката на Кристалина Георгиева е провал на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_638750.html

„Оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар е поредният провал във външната политика на правителството на Бойко Борисов”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. Според нея сме стсанали за смях пред света, когато сме сменили кандидатурата си за шеф на ООН от Ирина Бокова на Кристалина Георгиева. „Сега ще бъдем лишени от възможността да имаме зам.-председател на Европейската комисия и ще ни се отнеме ресора „Бюджет и финанси”, който е най-важен. Дори европейските партньори на Бойко Борисов му обръщат гръб, след като отнемат на страната ни тези възможности”, допълва Нинова. Тя определи като слухове възможността Росен Плевнелиев да бъде следващият ни еврокомисар, като Борисов трябва да номинира наш кандидат чак след изборите за президент. „Бойко Борисов вече няма моралното право да го прави. Тук вътре след изборите вероятно ще има нова политическа конфигурация, така че той няма моралното право да номинира българин за този пост. Не сме очаквали, че Кристалина Георгиева ще отиде в Световната банка, но че нещо ще се случи – да, защото очевидно това е една задкулисна игра, отдавна е замислена и в която допускаме и българското правителство да участва”, аргументира се Нинова.

Футболна ТВ събота

http://www.cross.bg/diema-sport-madrid-1524136.html

/КРОСС/ Диема спорт 17.30 "ЦСКА-София" - "Локомотив" (Пд) 20.00 "Берое" - "Монтана" Диема спорт 2 14.30 "Съндърланд" - "Арсенал" 17.00 "Уест Бромич" - "Манчестър С" Диема 19.30 "Кристъл Палас" - "Ливърпул" Нова спорт 17.00 "Брайтън&Хоув Албиън" - "Норич" 21.00 "Сент Етиен" - "Монако" РИНГ.БГ 19.00 "Болоня" - "Фиорентина" 21.45 "Ювентус" - "Наполи" Евроспорт 2 16.30 "Аугсбург" - "Байерн" 19.30 "Борусия" (Дортмунд) - "Шалке 04" F+ 14.00 "Спортинг" (Хихон) - "Севиля" 21.30 "Атлетико Минейро" - "Фламенго" Sport+ 17.15 "Алавес" - "Реал" (Мадрид) 19.30 "Атлетико" (Мадрид) - "Малага" 21.45 "Барселона" - "Гранада" 0.30 "Коринтианс" - "Шарекоензе"

Дано Дилън да върне нобела

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5841367

Дано Дилън да върне нобелаИмам усещането, че Нобеловият комитет се превърна в кълбо от нерви, след като даде наградата за литература на Боб Дилън. Робърт Алън Цимерман направо разказа играта на академиците, като не им каза дори едно “благодаря”. В деня, в който бе съобщен новият носител на наградата, Дилън имаше концерт в Лас Вегас, но въобще не спомена и една дума,

КАТ търси шофьор, който за малко не удари дете на "зебра" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841377

КАТ търси шофьор, който за малко не удари дете на "зебра" (Видео)На кадрите от видеорегистратор, изпратени в рубриката на NOVA „Моята новина”, се вижда как шофьорът минава в насрещното, за да изпревари колона от спрели в задръстване автомобили. В този момент по средата на пешеходна пътека минава дете, което по чудо успява да се предпази от удара. Веднага след излъчването на клипа от Пътна полиция се заеха да

Москов: Бих преминал границите на либералното отношение към нападатели на лекари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618147

Хората, които посягат над лекари, трябва да усетят цялата строгост на закона. Това каза пред бТВ здравният министър Петър Москов след поредния случай на нападение над медик в Пазарджик. Тийнейджър преби лекарка от Спешно отделение на болницата в Пазарджик Той отчете намаляване на случаите на побои над лекари. „В края на 2014 г. практически всеки ден имаше побой над работещ в системата на здравеопазването, главно в спешнат...

Санкции за болницата, отказала да лекува 12-годишния Емил

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841379

Санкции за болницата, отказала да лекува 12-годишния ЕмилЗдравният министър Петър Москов обеща смазващи санкции в плевенската болница, ако се докаже, че наистина е отказано да се прелее животоспасяващо лекарство на дете, което впоследствие е починало. „Те няма да касаят просто конкретните хора, които са го извършили, ако това се е случило, а ще се прострат до самото ръководство на цялата болница,

Махат паметника пред НДК догодина, обеща Фандъкова

http://offnews.bg/news/n_1/n_638748.html

Паметникът "1300 години България" пред НДК ще бъде премахнат през 2017 година, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова пред "24 часа". Демонтажът ще съвпадне с ремонта на Националния дворец на културата и с парка около него. "Знаете колко дискусии се водиха за този паметник. Минаха всички процедури и има взето решение. Готови са проектите за демонтиране. Главният архитект трябва да обяви процедура за избор на изпълнител. Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си. Затова, докато това стане, разработваме и проект за настилката", каза Фандъкова. Малък парк със сцена за културни мероприятия ще има при Западната порта на Сердика. Той също ще е готов през 2017 г. Общината работи и по проект за експониране на находките от преди 8000 години при неолитното селище в "Слатина".

Димитър Иванов: Центърът за бежанци в село Бояново ще бъде от затворен тип

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841370

Димитър Иванов: Центърът за бежанци в село Бояново ще бъде от затворен типВ Бояново говорим единствено за площадка, на която ще бъдат поставени около 52 фургона за около 300 човека. Това заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" - Сливен. „Искам да почертая, че центърът ще бъде от затворен тип, защото в момента, се спекулира, че там ще бъдат настанени 2 000 човека,

Погнаха народни лечители и аптеки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334547

Народни лечители и аптеки са проверявали през тази седмица служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, научи Moreto.net. Служители на отдел "Медицински дейности" са проверили общо 10 лечители, 13 аптеки, 2 дрогерии и 21 болници.

Кеворк Кеворкян: Битият Кънев - и пребиваният народ. И Цецка злоупотреява с Левски

http://www.cross.bg/kunev-levski-iska-1524135.html

/КРОСС/ Всяко посегателство е осъдително, няма спор.Но ще станем държава, когато на един обикновен българин, един от стотиците - бит и насилван от циганите, телевизиите му отделят толкова внимание, колкото на главния Циганолюб Красимир Кънев от Хелзинкския комитет, когото някой шамаросал в центъра на София. Това не бива да се случва, разбира се. Но още по-малко търпими са циганските издевателства, на които са подложени обикновените българи, Светините ни и дори Историята ни.***От Хелзинкския комитет съобщили, че са срещу всякакви прояви на насилие. Само дето и дума не обелиха срещу вандалите от Добрич, например, както и срещу десетките други насилници, които безнаказано се гаврят с Българската Свяст.Няма и да кажат.***А Кънев се оплакал: „Атаката беше резултат от една ескалация на обидите и заплахите срещу мен и срещу други членове на нашата организация през последните две години. Една част от тях останаха ненаказани, въпреки че имаше достатъчно доказателства за това".Кънев не казва, защо са били заплашвани - защо наистина?Някои от хората, които са ги заплашвали, били наказани, все пак.Това никога не може да се случи на циганите, които Кънев защитава - или чиито диващини отминава с безразличие./На снимката в ляво - Кънев, след побоя; в дясно - българин, който заедно със сина си беше пребит от цигани на Дунав-мост./***И ЦЕЦКА ЗЛОУПОТРЕБЯВА С ЛЕВСКИТия дни Цецка получила следното прозрение: "Имаме нужда да запазим посоката на развитие

Щетите за Хаити от урагана „Матю“ се оценяват на почти два милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841365

Щетите за Хаити от урагана „Матю“ се оценяват на почти два милиарда долараВластите в Хаити съобщиха, че преминалият в началото на октомври ураган „Матю“ през южната част на страната е нанесъл щети и икономически загуби за 124 млрд. гурда (1,89 млрд. долара), предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Представители на министерствата на икономиката и финансите заявяват, че сумата по оценката на щетите от урагана е дадена

Зоологическите градини в Айтос и Пазарджик подновиха лицензите си

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/10/29/2853132_zoologicheskite_gradini_v_aitos_i_pazardjik_podnoviha/?ref=rss


Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поднови лицензите на зоологическите градини в Айтос и в Пазарджик.

Комисии на ековедомството извършиха необходимите проверки за издаването на новите лицензи. Те удостоверяват годността на зоологическите градини за опазване на диви животински видове извън естествената им среда, чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия.

В зоологическата градина на Айтос в момента се отглеждат около 200 животни от 29 вида,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване