Най-малкият парад в Гърция само с двама ученика, знаменосец със забрадка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841097

Най-малкият парад в Гърция само с двама ученика, знаменосец със забрадкаНай-малкият парад днес по повод денят ОХИ в Гърция беше на Арки, остров в Егейско море с 44 жители. Там маршируваха двама ученика от началното училище на острова. Учениците бяха аплодирани освен от малкото жители на острова, също и от учителя, кмета и началника на пристанището, информират от "Български новини".

Търговското споразумение ЕС-Канада ще бъде подписано в неделя

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/10/29/2853083_turgovskoto_sporazumenie_es-kanada_shte_bude_podpisano/?ref=rss


Лидерите на Европейския съюз и Канада ще подпишат споразумението за свободна търговия, известно със съкращението си СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement) на среща в неделя.

Това стана възможно, след като в петък три белгийски регионални общности, които спираха съгласието на федералната власт в Брюксел, дадоха своето съгласие.

Малко след като бе прекратен този бойкот на сделката председателят на Европейския съвет Доналд Туск разговаря с канадския премиер Джъстин...

Край на цветните пешеходни пътеки

https://www.actualno.com/society/kraj-na-cvetnite-peshehodni-pyteki-news_571822.html

От май догодина всички пешеходни пътеки ще трябва да са само черно-бели, а в началото на маркировката ще се поставя надпис „Погледни", който да подсеща пешеходците да се оглеждат преди да пресекат. Това са част от новите стандарти за пешеходните пътеки, приети от държават

Nissan GT-R е адреналинова бомба (тест драйв)

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/nissan-gt-r-e-adrenalinova-bomba-test-drajv-6060722

Nissan GT-R разполага с повече електроника от космическа совалка, а управлението му се противопоставя на законите на академичната и човешка физика.

Цветните пешеходни пътеки били хлъзгави, решиха управляващите

http://offnews.bg/news/n_1/n_638738.html

Нови стандарти за пешеходните пътеки гласят, че от май месец догодина всички те трябва да станат бели, предаде "Нова" телевизия. Червените и жълтите пътеки щели да бъдат пребоядисани, защото боите им били хлъзгави и създавали опасност. На пътеките също така ще бъдат поставени знаци "Погледни" със стрелки в двете посоко на движение, за да напомнят на пресичащите да се оглеждат. От 11 до 20 ноември катаджиите ще следят дали шофьорите дават предимство на пешеходците. Проверките ще са част от акция „Зима". От началото на годината до края на септември на пътя са загинали 81 пешеходци, а други 1271 са ранени.

Горещата снимка на Кристиано Роналдо, която запали социалните мрежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618131

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо публикува своя еротична снимка на страницата си в социалната мрежа Twitter, с което подпали въображението на своите фенки. Само за няколко часа снимката събра десетки хиляди харесвания и имаше хиляди споделяния. Португалският футболист същевременно породи и много коментари в интернет пространството с фотоса. Роналдо пристрастен към ботокса, твърди португалско списание На него Кристиано е гол до кръста и е леко загърнат с палт...

Бил Гейтс: Ако Хилари спечели, ще говорим с нея за значението на пилетата в Африка!

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78676/bil-geits-ako-hilari-specheli-shte-govorim-s-neya-za-znachenieto-na-piletata-v-afrika

/Поглед.инфо/ "Нито жена ми, нито аз ще ставаме политици. Работим в тясно сътрудничество с много правителства. Обожаваме работата си във фондацията: там е мястото, където можем да окажем най-голямо въздействие. Поставяме акцента върху жените във всичките си проекти. Когато например учим жените как да отглеждат пилета, това има значителен принос за изхранването на семейството, дори и да е едно яйце седмично. Мелинда е много ангажирана по тези въпроси. Ако Хилари спечели, ще отидем да говорим с нея за значението на пилетата в Африка!".

Най-интересното от сутрешните блокове

http://www.cross.bg/nova-kampaniyata-bulgariya-1524111.html

/КРОСС/ БНТ - "Плюс това" Империя в сърцето или нови териториални претенции? Какво се крие зад думите на Ердоган, за когото Кърджали и Одрин са едно и също нещо? Как Турция използва картата с бежанците за свои интереси? И задълбочава ли се още повече мигрантската криза, след като Италия заплаши да не си плаща вноската в евробюджета? Разговор в студиото с експерта по международна сигурност Димитър Гърдев, журналиста Найо Тицин и Димитър Йончев - експерт по национална сигурност. Нова телевизия - "Събуди се" Гост в рубриката на Диана Найденова „Карай направо" ще бъде кандидатът за президент Цецка Цачева. Как ще се справи тя с лабиринта на процентите, зрителите на NOVA ще разберат в неделя в „Събуди се". Най-опитната екранна двойка в българския телевизионен ефир Ани Салич и Николай Дойнов по маршрутите на предизборната кампания. Любимите лица на Новините по NOVA и този път отиват близо до хората, за да разкажат за очакванията и надеждите на българите по време на избори. Правото да имаш право - разговор с омбудсмана на Република България Мая Манолова. С нея водещите ще разговарят и за промените в изборното законодателство, назряващото недоволство в някои райони на страната срещу заселването на бежанци и за кампанията на NOVA и УНИЦЕФ България "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете"

ЕС и Канада подписват СЕТА на 30 октомври

http://www.cross.bg/kanada-seta-evropeiiskiya-1524110.html

/КРОСС/ Търговското споразумение СЕТА на ЕС с Канада вече е официално одобрено от всички страни от общността. Това съобщи в Брюксел словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз. Предвижда се договорът с Канада да бъде подписан в Брюксел, в неделя, 30 октомври, когато ще се състои новата среща на високо равнище между ЕС и Канада. Датата и мястото на провеждането й бяха обявени от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа Twitter. По-рано в петъчния ден договорът СЕТА, беше одобрен от белгийския регион Валония, който единствен имаше възражения срещу подписването на документа.

Джоузеф Стиглиц: Защо американците играят на руска рулетка?

http://svetoven.pogled.info/news/78675/dzhouzef-stiglits-zashto-amerikantsite-igrayat-na-ruska-ruletka

/Поглед.инфо/ Пътувах по света през последните седмици и почти навсякъде ми задаваха два въпроса: Може ли Доналд Тръмп да спечели президентските избори? Как стана така, че той получи номинацията на една политическа партия?

800 души са регистрирани в изоставен терен, според избирателните списъци (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841087

800 души са регистрирани в изоставен терен, според избирателните списъци (Видео)800 души регистрирани на един адрес в центъра на София. Адрес, на който дори няма сграда. Кои са хората регистрирани там, защо това е допуснато и какви последствия може да има върху изборните резултати провери екип на „Събуди се”. Центърът на София, улица „Искър” 6. Това е домът на над 800 души, според избирателните списъци.

Световната банка обяви назначението на Кристалина Георгиева

http://www.cross.bg/kristalina-georgieva-banka-1524109.html

/КРОСС/ Президентът на Световната банка Джим Йон Ким обяви назначението на Кристалина Георгиева за главен изпълнителен директор. Кристалина Георгиева ще оглави Международната банка за възстановяване и развитие (International Bank for Reconstruction and Development/IBRD) и Международната асоциация за развитие (International Development Association/IDA) - кредитиращи организации за страни със средни и ниски доходи, известни общо като Световната банка, се посочва в прессъобщение на институцията. "Кристалина е световно признат лидер с доказано успешни резултати при подобряването на живота на хората в нужда. Тя ще бъде възможно най-силният застъпник за работата на всеотдайния ни персонал в борбата със сложните предизвикателства, пред които са изправени нашите страни партньори. Горд съм да приветствам Кристалина обратно в семейството на Световната банка", заяви Джим Йон Ким. Георгиева, която е на 63 години, и вече има дълъг опит в Световната банка (1993 - 2010), ще поеме поста изпълнителен директор, отбеляза АФП, цитирана от БТА. Става дума за нов пост, създаден от вашингтонската институция, който да оглавява клоновете, които работят с нововъзникващите пазарни икономики (IBRD) и най-бедните страни (IDA), уточни Франс прес. По-рано през деня Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията

Путин: Истерията на САЩ спрямо Русия е предизборна тактика

http://svetoven.pogled.info/news/78674/putin-isteriyata-na-sasht-spryamo-rusiya-e-predizborna-taktika

/Поглед.инфо/ В четвъртък президентът Владимир Путин обвини американските политици, че умишлено засилват истерия около митичната руска заплаха, за да отвлекат вниманието на избирателите от собствените си недостатъци в навечерието на изборите в САЩ.

Днес ще бъде слънчево

http://www.cross.bg/slunchevo-ymeren-predimno-1524108.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за октомври. Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове около водните басейни видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад. Ще се затопли и максималните температури ще са между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус" дежурният синоптик Боряна Маркова. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 15-16°. Над планините ще е предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, по високите и открити части - силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 2°.  

Половин народ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5840585

Половин народ Ние, българите, обичаме да се разделяме по всякакви признаци. Едната половина мрази “Левски”, другата половина мрази ЦСКА. Едната половина мрази софиянците, другата половина мрази селяните. Едната половина мрази комунистите, другата половина мрази антикомунистите. Едната половина мрази гърците, защото не си плащали дълговете,

Вижте какво ще се случи днес

http://www.cross.bg/chasa-sreshtne-provede-1524107.html

/КРОСС/ *** Стара Загора. В 09.30 часа в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Й. Вапцаров“, вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще се срещне с директори на гимназии от областта.***Бургас. В 16.00 часа в бургаската Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“ (бул. Стефан Стамболов №53) министърът на образованието Меглена Кунева ще се срещне с директорите на професионалните гимназии от област Бургас. ***София. От 09.00 часа в зала Аула на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Кариерен форум (Y)Our Future за търсещите работа студенти. ***София. От 10.00 часа в Румънската патриаршия „Св. Троица" ще бъде отслужена панихида в памет на големия български духовник, родолюбец и творец, приснопаметния Доростолски митрополит Иларион.***София. От 10.00 до 13.00 часа в закритото игрище на спортен комплекс „Симеоново" ще се състои благотворителен мач и очен скрининг на деца от приемни семейства.***София. От 11.00 часа в Нова конферентна зала (Огледалната зала) на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе лектория, на която ще се представят ценни архивни материали (ръкописи, писма, снимки, лични документи, юбилейни листове и първи публикации), както и предмети, вещи, дрехи и др

Може ли Хилъри Клинтън да започне световна война? По дяволите, сигурно може. И ето как...

http://svetoven.pogled.info/news/78673/mozhe-li-hilari-klintan-da-zapochne-svetovna-voina-po-dyavolite-sigurno-mozhe-i-eto-kak

/Поглед.инфо/ Може, ако искате да осъждате полуизолационистката концепция „Америка на първо място”, но ако това все още има за вас някакво значение, то най-простият начин да бъде предотвратена следващата световна война е, да се даде на Русия това, което иска.

Мадуро заплаши опозицията със затвор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618130

Венецуелският президент Николас Мадуро заплаши опозиционните депутати със затвор и сравни техните планове за символичен "политически процес" срещу него с държавен преврат, предаде ДПА. Парламентът обвинява Мадуро в нарушаване на конституцията и налагане на авторитарни мерки, като възнамерява да проведе изслушвания по този въпрос. Хиляди жени излязоха на протест срещу Мадуро Мадуро казва, че конституцията не предвижда подобен процес, и заявява, че няма да се яви. Вчер...

Св. преподобномъченица Анастасия Римлянка

http://www.cross.bg/anastasiya-svetitzata-zapovyadal-1524106.html

/КРОСС/ В дните на император Деций и съуправника му Валериан, при военачалника Пров, недалеч от град Рим, в уединено и малкоизвестно място се намирал един неголям женски манастир. В него се подвизавали няколко добродетелни постнички, в числото на които била и престарялата по години и съвършената в добродетелите игумения София. В този манастир живеела и блажената девица Анастасия, родена в Рим, която на тригодишна възраст останала без родители. Преподобната София я възпитавала в своя манастир и я научила на всички добродетели, така че в поста, подвизите и във всички трудове тя превъзхождала останалите. Като достигнала двадесетгодишна възраст, Анастасия станала извънредно красива, така че някои от знатните римски граждани, като чули за красотата й, страстно желаели да я вземат за жена. Но светата девица, като счела всичко за суета, станала Христова невеста и като пазела за Него девството си, пребивавала в молитви денем и нощем. Дяволът не веднъж се опитвал да я отклони от нейния равноангелен живот и да я склони към живот в света, като я смущавал с нечестиви помисли, със съблазни от лукави уста и с различни други свои хитрини. Но той ни най-малко не успял в своята борба против тази, в немощното естество на която се била вселила силата Христова. Като не можал да я победи по този начин, дяволът явно възстанал срещу нея, като въздигнал жестоки мъчители

Връщаме стрелките с час назад на 30 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334553

На 30 октомври се връщаме към астрономическото време. В 4.00 часа сутринта на 30 октомври трябва да преместим стрелките с един час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

Обединена Европа има и обединена престъпност

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78672/obedinena-evropa-ima-i-obedinena-prestapnost

/Поглед.инфо/ Интервю на Десислава Пътева с експерта по антитероризъм проф. Николай Радулов, преподавател в Нов български университет и бивш главен секретар на МВР

На днешната дата през 2913 г. е провъзгласена република Турция

http://www.cross.bg/voiina-rysiya-bulgariya-1524105.html

/КРОСС/529 пр.н.е. - Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир. 1859 г. - Испания обявява война на Мароко.1886 г. - III Велико Народно събрание избира за княз принц Валдемар Датски, но под натиска на Русия баща му, крал Кристиян, отклонява избора.1912 г. - Балканската война: Османската империя иска примирие. Княз Фердинанд скрива предложението от съюзниците и продължава войната. 1912 г. - Български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята.1923 г. - Създадена е Република Турция, за президент е избран Мустафа Кемал Ататюрк.1929 г. - Крахът на Уолстрийт 1929: Настъпва пореден срив на Нюйоркската фондова борса, известен като „черният четвъртък", с което приключва бичия пазар от 1920 година и започва Голямата депресия.1935 г. - Открита е Автомагистрала А7 в Италия. 1944 г. - Втората Световна Война : Червената Армия влиза в Унгария.1944 г. - Градът Бреда в Холандия е освободен от Първа полска бронирана дивизия.1952 г. - Започва съдебно дело срещу католическия епископ Иван Романов, който е осъден на 12 години строг тъмничен затвор за „шпионаж". 1980 г. - Приет е закон за прокуратурата на Народна Република България.1992 г. - С решение на Националния координационен съвет на СДС президентът д-р Желю Желев е обявен за „предател". 2002 г

Радан Кънев отби номера във Варна, да подава оставка след вота. Трайчо Трайков не става за речи, остават му тв дебатите

http://web.barometar.net/86629/

„Синя Варна“ организирано подкрепи Трайчо Трайков. Това добре, но който остане с тази нагласа и не види минусите в представянето на кандидата на Реформаторския блок, ще го търси отзад-напред в класирането. Особено във Варна. Две трети от зала 1 на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) се напълни – около 550 души, да речем. Десебари, хора […]

Самолет се запали в Чикаго, преди да излети (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618129

Самолет на авиокомпания "Американ еърлайнс" се подпали на международното летище в Чикаго и беше евакуиран, при което бяха леко ранени около 20 души, предадоха ДПА и ТАСС. Федералното управление за въздухоплаване заяви, че самолетът, който трябвало да пътува от Чикаго за Маями, е спукал гума и е получил повреда в двигателя. Пилотът е спрял излитането и всички 161 пътници и 9 души екипаж са били евакуирани. Самолет се запали на летището в Дубай (ВИДЕО) "Американ еърлай...

Държавният департамент се дистанцира от антируската реторика на Пауър в ООН

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78671/darzhavniyat-departament-se-distantsira-ot-antiruskata-retorika-na-pauar-v-oon

/Поглед.инфо/ Правителствени ведомства не могат да правят заключения за "военни престъпления" без съответната съдебна процедура, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кирби, помолен да коментира изявленията по адрес на Русия на постоянния представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, пише "Взгляд" в петък (28 октомври).

Англичанин към Отец Иван: Продай ми 10 деца, давам ти 80 хиляди за хлапе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841080

Англичанин към Отец Иван: Продай ми 10 деца, давам ти 80 хиляди за хлапе"Продай ми 10 деца. Давам по 80 хиляди лева за хлапе." Бруталната оферта отправил англичанин към отец Иван от Нови хан. Наглото предложение за милион вървяло с обещание децата да бъдат дадени за осиновяване от бездетни семейства в чужбина. "Чужденецът дойде с преводач, поиска да поговорим", разказва за скандалната случка свещеникът благодетел,

ЕК одобри разширяването на достъпа на “Газпром“ до газопровода Opal

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78670/ek-odobri-razshiryavaneto-na-dostapa-na-gazprom-do-gazoprovoda-Opal

/Поглед.инфо/ Европейската комисия одобри разширяването на достъпа на „Газпром“ до газопровода “Опал” (Opal), който представлява продължение на „Северен поток“, съобщи “Взгляд“ в петък (28 октомври), като се позова на официално съобщение на ЕК.

ФБР поднови разследването срещу Клинтън 10 дни преди изборите

http://www.cross.bg/klintun-razsledvaneto-suobshti-1524104.html

/КРОСС/ ФБР подновява разследването срещу Хилъри Клинтън за това, че е използвала личната си поща по времето, когато беше главен секретар на САЩ, съобщи Reuters, цитирана от OFFNews. Разследването се подновява едва 10 дни преди президентските избори в САЩ. ФБР вече разследва това, че Клинтън е използвала незащитен сървър за предаване на служебна информация. Разследването приключи със заключението, че Клинтън е действала "изключително невнимателно", но не е извършила престъпление и действията й не са довели до заплаха за сигурността на страната. Сега обаче ФБР е решило да поднови разследването, като новината съобщи директорът на ФБР Джеймс Коми. По думите му причината е открити имейли по друг, несвързан с предишното разследване, случай. "ФБР трябва да предприеме адекватни стъпки по разследването им и дали те съдържат класифицирана информация... Въпреки че все още не можем да преценим дали получените материали са значими и колко време ще отнеме анализът им, смятам, че е важно да ви информирам за последните ни действия", се казва в официално писмо на Коми до Конгреса на САЩ.

Цецка Цачева: Няма да допусна българския народ да бъде разделян и противопоставян

http://web.barometar.net/86627/

Никога не съм делила хората, защото за мен няма значение какви са нашите имена, религии, образование или етнос. Всички ние, гражданите на България, олицетворяваме единството на българската нация. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент на България Цецка Цачева по време на основното предизборно мероприятие на ГЕРБ в Кърджали. Тя посочи, че има кандидатпрезидентски двойки, […]

Англичанин насилвал дъщеря си и мъртвото тяло на 9-годишно момиченце в Родос

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841070

Англичанин насилвал дъщеря си и мъртвото тяло на 9-годишно момиченце в Родос60-годишен англичанин, който живее на остров Родос е арестуван от полицията по обвинение в съблазняване на непълнолетни лица, включително на собствената си дъщеря. Обвиняемият не се е явил вчера пред следователя в Родос за даване на показания, като по този начин е издадена веднага заповед за незабавно задържане.

ЕС и Канада подписват CETA в неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_638737.html

Тази неделя, 30 октомври, в Брюксел ще се срещнат представители на Канада и ЕС, за да подпишат търговското споразумение CETA, съобщи БНР. „С удоволствие заявявам, че ЕС е готов да подпише всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) с Канада. Това представлява крайъгълен камък в търговската политика на ЕС и нашия ангажимент към нея", заяви премиерът на Словакия Роберт Фицо. Форумът беше отложен в четвъртък заради ветото на Белгия, чийто регион Валония искаше още гаранции в текста на споразумението. След постигането на вътрешнобелгийски компромис снощи посланиците на ЕС дадоха формално зелена светлина за подписването на СЕТА. Това ще стане в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. „Мисията изпълнена! Току що се разбрах с премиера Джъстин Трюдо да проведем Срещата ЕС-Канада тази неделя“, написа и Туск в Туитър.

Без Хаздай, Курдов и Димитров, „Велбъжд" извоюва точка срещу „Пирин"- Гоце Делчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618128

Без победител завърши двубоя между „Велбъжд" и „Пирин" Гоце Делчев от Трета Югозападна лига- 1:1. Домакините играха почти цяло второ полувреме с човек по- малко, след като Атанас Пенков бе изгонен за два жълти картона. Първото полувреме завърши при 0:0. Футболистите на Йордан Боздански първи вкараха гол на стадион „Осогово". Жорж Георгиев отбеляза с глава изравнителното попадение в продължението на мача. Домакините претендират за 3 неотсъдени дузпи.Напрегнатата обстановка във „Велбъжд" провокира напускането на единият треньор Бисер Хаздай, „зве...

Как реагира Русия на отказа на Испания да приеме "Адмирал Кузнецов"?

http://svetoven.pogled.info/news/78669/kak-reagira-rusiya-na-otkaza-na-ispaniya-da-prieme-admiral-kuznetsov

/Поглед.инфо/ Мадрид не позволи на руския кораб да зареди с гориво в пристанището на град Сеута. Според декларацията на Министерството на отбраната на Руската федерация това е направено под натиска на САЩ и НАТО, тъй като "Адмирал Кузнецов" е плавал към бреговете на Сирия за участие в руската военна операция.

Благотворителен базар във Варна в помощ на малкия Валентин Зашев

http://www.moreto.net/novini.php?n=334568

Благотворителен базар в подкрепа на 3-годишния Валентин Зашев от Кюстендил, който страда от остра Б клетъчна лимфобластна левкемия, ще се проведе днес във Варна, научи Moreto.net. Инициативата ще се състои от 12.00 до 16.00 часа в детски клуб „Невеляшка“ на ул.

Американски самолет удари училище в Ирак, има жертви

http://svetoven.pogled.info/news/78668/amerikanski-samolet-udari-uchilishte-v-irak-ima-zhertvi

/Поглед.инфо/ Американски боен самолет нанесе удар срещу училище в Тел-Кайф на 14 километра северно от иракския град Мосул, има жертви.

Джулия Робъртс празнува 49-ия си рожден ден (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841056

Джулия Робъртс празнува 49-ия си рожден ден (Видео)Чаровната холивудска звезда Джулия Робъртс празнува 49-ия си рожден ден. Актрисата е родена на 28 октомври 1967 г. в Атланта, Джорджия. Печели световна слава и прозвището „Хубава жена” след ролята си в едноименния филм от 1990 г. 10 години по-късно грабва „Оскар” за забележителното си изпълнение в „Ерин Брокович“.

Феновете на „Дунав” ще викат за „Арсенал” във вторник

https://www.24chasa.bg/sport/article/5841046

Феновете на „Дунав” ще викат за „Арсенал” във вторникМного от феновете на „Дунав” са бесни след пристрастното съдийство на Николай Колев в „домакинството” на русенци на „Лудогорез Арена” срещу домакините, завършило при резултат 3:5 и отсега се канят да викат за „Арсенал” в мача от Шампионската лига във вторник в София. „Нека БФС изпрати и тук български албитър,

Какво време ни очаква през ноември?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618120

Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН). По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - межд...

Румен Радев: Управляващите осъзнават загубата, Ненчев не познава законите

http://bulgarski.pogled.info/news/78667/rumen-radev-upravlyavashtite-osaznavat-zagubata-nenchev-ne-poznava-zakonite

/Поглед.инфо/ Очевидно е, че управляващите осъзнават, че губят изборите, за да се впуснат в такава помийна компроматна война – това означава, че те са загубили вече честната битка.

Проектът „Изкуство по Добруджански“ възражда фолклора сред децата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618126

Изложба, наречена „Изкуство по Добруджански“, ще бъде открита на втория етаж на Община Добрич на 31 октомври в 10:30 ч. Изложбата включва творби, изработени от деца – рисунки, шевици, черги, керамика, глинени фигури, колажи, макаронени бижута, сламени сувенири и други изделия от различни материали. В изработката на творбите са използвани предимно естествени материали и модели от нашите прадеди. Деца от вторите и четвъртите класове на СОУ „П. Р. Славейков" се включиха в различни увлекателни етнозанимания по проект „Изкуство по Добруджански“ и се...

Министър Петър Москов: Оставката на Кристалина Георгиева е нейно лично решение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841058

Министър Петър Москов: Оставката на Кристалина Георгиева е нейно лично решение"Подаването на оставката е лично решение на г-жа Георгиева, казвам го без да съм говорил с нея или да имам информация от първа ръка. Тя ще заеме позиция в Световната банка съответстваща като ранг, като влияние, като възможности на това един българин да е на високо ниво във финансовите институции", заяви министърът на здравеопазването д-р Петър

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 11° и 16°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5841057

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 11° и 16°Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за октомври. Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове около водните басейни видимостта ще е намалена. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад. Ще се затопли и максималните температури ще са между 11° и 16°.

За пръв път "пирати" може да управляват западна държава

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/29/2850659_za_pruv_put_pirati_moje_da_upravliavat_zapadna_durjava/?ref=rss

Преди четири години партията, която в събота най-вероятно ще спечели изборите в Исландия, дори не съществуваше.

Нейните членове са разнородна смесица от анархисти, хакери, либертарианци и компютърни специалисти, а в централата ѝ виси знаме с череп и кръстосани кости. Тя определя политиките си чрез онлайн анкети и смята, че правителството трябва да направи същото.

Възходът на Партията на пиратите учудва дори собствения ѝ основател – поетеса, програмист и бивш активист на...

Връщаме стрелките, но защо?!?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618095

На 30 октомври трябва да върнем стрелката на часовника с един час назад, за да преминем към зимното часово време. Всъщност то е общоприетото астрономическо време, докато лятното часово време е извънредно. Преминаваме към зимното часово време Променяме стрелките на часовника, за да може да използваме максимално дневната светлина, така че да съвпадне с активните часове от деня, обяснява Северина Йоргова от Регионалния исторически музей в Шумен.

Трайчо Трайков във Варна: Българите усещат с разума и сърцата си липсата на справедливост

http://web.barometar.net/86625/

С развети сини знамена в зала 1 на ФКЦ Варна посрещна кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев. „В края на кампанията, както от самото й начало, нашите опоненти не искат да говорят с нас. И вероятно имат основание, защото в един смислен дебат щеше да стане ясно колко са непригодни да […]

Три биса за Лили Иванова в Благоевград

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5840347

Три биса за Лили Иванова в БлагоевградЛили Иванова изнесе впечатляващ концерт в препълнената зала “Скаптопара” в Благоевград в четвъртък вечерта. Над 1000 почитатели на примата на българската естрада пяха и подкрепяха през цялото време изпълнителката, която им подари незабравимо шоу. Повече от два часа Лили Иванова пя без почивка. На три пъти излиза на бис.

Близки на мъжете, пребили лекар: Докторката е псувала (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841050

Близки на мъжете, пребили лекар: Докторката е псувала (Видео)Мъжете, които нападнаха докторка в спешното отделение на болницата в Пазарджик, се извиниха за случая. Д-р Гергана Анчева обаче не прие извиненията, съобщи Нова телевизия. Нападението стана в четвъртък на обед. Баща и син от Белово докарали мъж, който пострадал при катастрофа. Когато медиците се опитали да го прехвърлят от носилка в носилка,

Централата на Хаджиберов работеше до 1964 година, после я разграбиха и разрушиха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618127

Централата на Хаджиберов, която осветяваше Габрово преди век, работеше до 1964 година, после я разграбиха и разрушиха. Това заглавие към статията във вестник "100 вести", обобщава къдбата на едно от големите постижения в живота на този голям индустриалец със значение в българската история. Местните хора оприличавали машинната зала във ВЕЦ-а на Иван Хаджиберов на черква. В чистата като аптека турбинна зала се влизало само със специално ушити бели шаячни терлици. На челната стена на залата художник-декораторът Адолф Селов, който бил близък прияте...

Боб Дилън ще приеме Нобеловата награда за литература

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841039

Боб Дилън ще приеме Нобеловата награда за литератураИзвестният американски музикант и поет Боб Дилън, който получи Нобеловата награда за литература за 2016 г. и повече от две седмици игнорира позвъняванията от Шведската кралска академия на науките, обяви, че ще приеме престижната награда . Това се казва в изявление на академията, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". „Ще приема ли наградата?

POLITIKO: Георгиева имала конфликт с началника на кабинета на Юнкер

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78666/POLITIKO-georgieva-imala-konflikt-s-nachalnika-na-kabineta-na-yunker

/Поглед.инфо/ Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер ще поеме поста на Кристалина Георгиева, която по-рано днес подаде оставка, съобщи изданието POLITIKO.

Преглед на печата - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334567

Намирането на нефт в българските териториални води в Черно море е сред актуалните теми на съботните вестници. "Френската нефтена компания "Тотал" е открила залежи от нефт в блок "Хан Аспарух" в Черно море, обявиха от компанията в отчета си за тримесечието.

Горанов подготвил скучен бюджет

http://bulgarski.pogled.info/news/78665/goranov-podgotvil-skuchen-byudzhet

/Поглед.инфо/ 2016 г. е добра година за българската макроикономическа среда. Да се говори за икономически ръст от порядъка на 3% не е елемент на оптимизъм, а напълно реалистичен.

Проф. Иван Дреников: Носих пръстена на Боян Магесник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841037

Проф. Иван Дреников: Носих пръстена на Боян МагесникДържавата отказа най-богатата документална колекция за България, събрана от мен и брат ми Кой е той Проф. Иван Дреников е роден през 1935 г. в София. Син е на известния авиатор Георги Дреников, носител на първото за страната олимпийско отличие от олимпиадата през 1936 г. в Берлин, последен командир на Военновъздушните на Негово Величество войски.

Отърваха се! Изхвърлят Кристалина Георгиева от ЕК, отива в Световната банка

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78664/otarvaha-se-izhvarlyat-kristalina-georgieva-ot-ek-otiva-v-svetovnata-banka

/Поглед.инфо/ Еврокомисарят Кристалина Геогиева напуска Европейската комисия. Тя ще заеме висок пост в Световната банка.

Млада жена се бори за живота си след натравяне с гъби

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841035

Млада жена се бори за живота си след натравяне с гъби44-годишна жена е докарана по спешност в болницата в Сандански. Ирина И. е в неадекватно състояние. По първоначална информация тя се отровила с гъбата червена мухоморка. Жената е от Кресна, съобщи struma.bg. Веднага по спешност са свикани екипи специалисти от болницата. Направен й е скенер. По преценка на невролог веднага е транспортирана за София

Путин отказа на военните да се възобновят ударите по Алепо

http://svetoven.pogled.info/russia/news/78663/putin-otkaza-na-voennite-da-se-vazobnovyat-udarite-po-alepo

/Поглед.инфо/ Президентът и главнокомандващ Владимир Путин смята за нецелесъобразно възобновяване на въздушните удари в Алепо.

Избраха комисията за избор на съдебни заседатели за Районен съд- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618033

Иван Андонов бе избран за председател на временната комисия по избор на съдебни заседатели за района на Районен съд- Кюстендил. За заместник председател бе избрана Мая Шишкова. Освен тях в комисията влизат още 9 общински съветника- Валери Райчев, Стоян Стоилов, Невенка Панчева, Любомир Васев, Георги Джоглев, Реонита Йорданова, Кирил Станчев, Владислав Паунов ш Димитър Велинов.Комисията трябва да избере 25- ма заседатели, от които 10% трябва да са с педагогическо образование или опит в социалната сфера. Окончателният подбор ще бъде ясен през яну...

Талантливи гимнастички от "Велбъжд" с отличия от "Dundee baby cup"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618030

14 гимнастички от "Велбъжд"- Кюстендил участваха в 4- то издание на турнира по художествена гимнастика "Dundee baby cup", организиран от клуб "Илияна". "Велбъжд" представи ансамблите си от момичета, родени 2010, 2009 и 2008 година.

Терористи обстрелваха руското посолство в Дамаск

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/78662/teroristi-obstrelvaha-ruskoto-posolstvo-v-damask

/Поглед.инфо/ Терористи обстрелваха посолството на Русия в Сирия, жертви няма, съобщи Министерството на външните работи в Москва.

Фактор първа дама: Мишел Обама помага на Хилари, Мелания на Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5840565

Фактор първа  дама: Мишел Обама помага  на Хилари, Мелания на Тръмп    Фокус към женските гласове в последните дни на кампанията Имаше едно клипче от кампанията за президент през 2008 г., когато Мишел Обама беше уловена да казва: “Ако не можеш да подредиш собствената си къща, какво остава да управляваш Белия дом”. Тогава ироничната атака беше насочена към Хилари Клинтън,

ОбС- Кюстендил отпусна 1000 лв. за лечението на 3- годишния Валентин Зашев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617862

1000 лв. бяха отпуснати от Общински съвет- Кюстендил за лечението на 3- годишния Валентин Зашев, който се бори с от левкемията. Съветниците отпуснаха средства за още трима души от общината, който имат нужда от средства за лечение. На един мъж и две жени бяха отпуснати общата сума от 2 000 лв....

ФБР възобновява разследването на Хилари Клинтън заради електронната й преписка

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78661/fbr-vazobnovyava-razsledvaneto-na-hilari-klintan-zaradi-elektronnata-i-prepiska

/Поглед.инфо/ Федералното бюро за разследване (ФБР) реши да възобнови разследвавено на електронната преписка на кандидат президента Хилари Клинтън.

Русия обвини в лъжа УНИЦЕФ за атентата в Идлиб

http://svetoven.pogled.info/news/78660/rusiya-obvini-v-lazha-unitsef-za-atentata-v-idlib

/Поглед.инфо/ Руското външно министерство твърди, че снимковият материал, изобразяващ разрухата след бомбардировките над сирийското училище тази сряда, е изфабрикуван. Според говорителя на министерството Мария Захарова, цитирана от АФП, експертизата е показала, че снимките са изфабрикувани "компютърни графики" и че "нито е имало удари върху училище в Хас, нито е имало жертви".

Илия Царски дарява за лечението на 3- годишния Валентин купата си за шампион на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618060

Автомобилният пилот Илия Царски дарява най- ценният си трофей, в помощ на 3- годишния Валентин Зашев от Кюстендил- "КУПАТА ЗА ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ" Купата ще бъде изложена на ТЪРГ, на благотворителния базар днес, на пл. "Велбъжд" в Кюстендил. Търгът ще продължи до 16:30 ч. Човекът предложил най-висока цена ще я получи, а средствата ще бъдат дарени за лечението на 3- годишния Валентин, съобщи за Дарик един от организаторите Елица Димитрова.Още няколко автомобилни пилоти даряват тениски, ризи, шапки за благотворителния базар, който започва в 09, ...

„Светеното дърво" - така местните хора наричат този 300-годишен дъб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618124

300-годишният дъб-благун от габровското село Пецовци е на осмо място в класацията „Дърво с корен 2016". „Светеното дърво" - така всички местни хора наричат този вековен дъб-благун. Дървото е специално за района, защото е свързано с неговото развитие. Представлява местна забележителност и привлича любителите на природата, заедно с разположените край него пещера Змеева дупка, останките от Средновековната крепост Голямата кула, манастирчето в местността Сарая, Бoбина пътека. То единствено е останало от многобройните свои събратя, наречени „светени...

Изпитание на волята и физиката... започва Балканският 1000-километров ултрамаратон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/29/2853026_izpitanie_na_voliata_i_fizikata_zapochva_balkanskiiat/?ref=rss


Балканският 1000-километров ултрамаратон започва за пети път. Днес участниците в предизвикателството стартират от Букурещ.

Те ще преминат през София на 1 ноември и след това ще се завърнат в румънската столица на 8 ноември за финала.

Ултрамаратонът съчетава 640 км с колело (4 дни средно х 160 км) и 420 км бягане (7 дни средно х 60 км). При записването всеки участник заяви как ще се включи, като сред вариантите бяха Ultra Bikeman (за частта с колелото), Ultra Runner (за...

КЗП е извършила 5000 проверки по Черноморието, забранени са 10 нелоялни практики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618123

Комисията за защита на потребителите е извършила 5000 инспекции на територията на Черноморието през летния сезон. Констатирани са нарушения в 6-8% от случаите, съобщават от комисията. Това е с 3-4% по-малко в сравнение с миналогодишния летен период, независимо от обстоятелството, че проверките са все по-задълбочени и по отношение качеството на туристическия продукт предвид влязлата в сила нова наредба за категоризацията на туристическите обекти. Инспекциите са осъществени в места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, в офиси на т...

Машаллах! Изключиха Русия от Съвета за правата на човека на ООН, но Саудитска Арабия е приета!?:))

http://svetoven.pogled.info/news/78659/mashallah-izklyuchiha-rusiya-ot-saveta-za-pravata-na-choveka-na-oon-no-sauditska-arabiya-e-prieta

/Поглед.инфо/ Русия не успя да събере достатъчно гласове, за да бъде преизбрана като член на Съвета за правата на човека към ООН, съобщи АФП. Вероятна причина за неуспеха е неодобрението от страна на международните правозащитни организации за участието на Москва във войната в Сирия.

Изборна меланхолия, или когато А и Б отборът съвпадат

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/29/2851743_izborna_melanholiia_ili_kogato_a_i_b_otborut_suvpadat/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура"

Периодът преди изборите е време на "особена спонтанност", която особено проличава в дебатите и изявите на кандидатите. Ясно е, че всеки кандидат-президент е обзет от стремежа да се хареса максимално, та да спечели, като разрасне влиянието си във всички посоки – към "отворените маси" от избиратели, както ги нарича Елиас Канети. Сиреч до точката, в която все още може да набира привърженици, които продължават да се "отварят", преди да започне разпадът,...

Върховната касационна прокуратура ще определи къде ще продължи разследването срещу Динко

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2853073_vurhovnata_kasacionna_prokuratura_shte_opredeli_kude/?ref=rss


Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще определи коя е компетентната прокуратурата, която трябва да разследва и да се произнесе дали Господин Вълев, по-известен като Динко, е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза.

До тук се стигна, след като случаят пътуваше от Средец до София и обратно, заради спор къде е довършено престъплението.

До проверката се стигна след сигнал от Българския хелзинкски комитет, след репортаж с Динко, в който той се хвали, че задържа...

Фестивал на тиквата започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334560

От днес до 31 октомври Варна ще бъде завладяна от Фестивала на тиквата, научи Moreto.net. Организатор на събитието е Детския кът в Морската градина. Фестът ще се състои край езерцето с лодките. Откриването на фестивала ще бъде от 11:00 часа днес.

Eвропейският съюз ще подпише СЕТА /Позор!!!-б.р./

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78658/Evropeiskiyat-sayuz-shte-podpishe-seta-pozor-b-r

/Поглед.инфо/ След напрегнати преговори 28-те страни членки на ЕС одобриха повратното споразумение за свободна търговия с Канада, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на блока.

Ноември започва със студено време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618121

Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН). По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - межд...

Регионален музикално-фолклорен конкурс „Златен славей"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618119

За девета поредна година Община Габрово и ДФА „Габровче" организират регионален музикално-фолклорен конкурс „Златен славей". Събитието ще бъде днес от 10:30 часа в зала „Възраждане" Според предварителните заявления за участие зала „Възраждане" ще приеме над 200 деца от Габровска област. Те отново ще се съревновават в различни раздели - индивидуални изпълнители, вокални групи, дуа, триа и квартети и групи за фолклорни обичаи, разделени в различни възрастови групи. Създаден с идеята да отправи предизвикателство към младите хора да оценят по досто...

Клинтън се чувства "сигурна", че няма да й бъдат повдигнати обвинения

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78657/klintan-se-chuvstva-sigurna-che-nyama-da-i-badat-povdignati-obvineniya

/Поглед.инфо/ Хилари Клинтън се чувства „сигурна”, че разследването на новооткритите имейли, свързани с употребата й на частен сървър няма да променят първоначалните заключения на бюрото и няма да й бъдат повдигнати обвинения.

Миков към Бъчварова: Ще отпушите ли Дунав мост 2? България губи!

http://bulgarski.pogled.info/news/78656/mikov-kam-bachvarova-shte-otpushite-li-dunav-most-2-balgariya-gubi

/Поглед.инфо/ Какви мерки ще бъдат предприети за отпушване на трафика през Дунав мост 2, където ежедневно се оформят километрични опашки от тирове. Това попита в рамките на парламентарния контрол Михаил Миков, който в неделя посети съоръжението, разговаря с чакащите шофьори и се ангажира да постави въпроса в Народното събрание.

Реч на френския премиер, предоставена само на "24 часа": Дълг е да докажем, че Европа защитава интересите на хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5840298

Реч на френския премиер, предоставена само на "24 часа": Дълг е да докажем, че Европа защитава интересите на хоратаЕС не е призван да се разширява безкрайно МАНЮЕЛ ВАЛС МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФРАНЦИЯ* Да си европеец, означава най-напред да имаш известна представа за човечеството - и не го казвам от съображения за стил, а защото ми се струва, че е от основно значение в контекста на сътресенията, който преживява светът.

Реч на френският премиер, предоставена само на "24 часа": Дълг е да докажем, че Европа защитава интересите на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5840298

Реч на френският премиер, предоставена само на "24 часа": Дълг е да докажем, че Европа защитава интересите на хоратаЕС не е призван да се разширява безкрайно МАНЮЕЛ ВАЛС МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФРАНЦИЯ* Да си европеец, означава най-напред да имаш известна представа за човечеството - и не го казвам от съображения за стил, а защото ми се струва, че е от основно значение в контекста на сътресенията, който преживява светът.

Най-важното от Варна във вчерашния 28 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334559

Томислав Дончев: Намерен е нефт в Черно море Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че е намерен нефт в Черно море. Откриха изложба с варненското златно съкровище в Дордрехт Изложба "Най-старото злато на човечеството" с богатствата от Варненски халколитен некропол (4600-4300 г.

Управляващите усещат, че ще загубят и затова използват безпрецедентен натиск върху избирателите

http://bulgarski.pogled.info/news/78655/upravlyavashtite-useshtat-che-shte-zagubyat-i-zatova-izpolzvat-bezpretsedenten-natisk-varhu-izbiratelite

/Поглед.инфо/ „Все по-ясно се очертава желанието на българския народ за промяна. От тези президентски избори нататък се очаква да се изпълни една мечта – мечта за друга България и за друг стандарт на живот на хората, за една държава – равностоен партньор в ЕС, която знае своя интерес и умее да го отстоява”.

Цените на жилищните имоти в Лондон може да се удвоят до 2030 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273413_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%

 Купувачите на жилищни имоти, които търсят стабилна, дългосрочна инвестиция в недвижими имоти в Лондон, вероятно ще се справят по-добре, ако потърсят в източната част на града вместо в по-традиционните за инвестиции райони, коментира PropertyWire, позовавайки се нов анализ.

Докладът на агенцията за недвижими имоти JLLанализира прогнозирания ръст на средната цена на жилище в различните райони в Лондон от 2016 до 2030 г., използвайки данни на Oxford Economics, и показва, че в дългосрочен план инвестициите в имоти в дадени квартали може да се удвоят.

Oxford Economics прогнозира, че в някои части на Лондон цените на жилищата може да се удвоят до 2030 г., най-вече в Уолтхам Форест, Нюхам и Харингей, където се очаква цените да нараснат съответно със 100%, 94% и 91%.

Други райони, които ще се представят добре включват Люисхам с растеж от 90%, Хакни с 89%, Кенсингтън и Челси с по 86%, Грийнуич с 85% и Уестминстър и Брент с по 84%.

Един от директорите на JLL Ник Уитън обяснява, че прогнозите на Oxford Economics са базирани на сценарий с твърдо излизане на Великобритания от единния пазар на Европейския съюз и завръщане към правилата на Световната търговска организация.

Той добавя, че данните на JLL показват, че ръстът на цените на жилищата в Лондон през последните 35 години е бил средно 8% годишно, и то в период, който включва три рецесии. „Макар че прогнозите на Oxford Economics представят слабо забавяне на растежа на цените, те все пак засилват увереността, че британският жилищен сектор представлява стабилна дългосрочна инвестиция с прогнозиран годишен темп на растеж между 4% и 7% в зависимост от района“, каза Уитън.

Покупките на жилища трябва неизменно да бъдат разглеждани като дългосрочна игра, а не като шанс да натрупаш бърза печалба“, завършва той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Сътресенията около сделката с Канада - тревожен сигнал за европейския елит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273412_%D0%A1%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+-+%D1%82%D1%

 Европейският съюз винаги е бил добър в постигането на компромиси в последната минута, но свадата, избухнала тази седмица по споразумението за свободна търговия с Канада, което бе блокирано от регион с население 3,6 милиона души, повдигна въпроса дали Съюзът е способен да се изправи единно пред света, пише ДПА.

Белгия най-накрая успя да се наложи над провинцията си Валония, но не и преди канадският премиер Джъстин Трюдо да бъде принуден да отложи планираното си за 27 октомври пътуванедо Брюксел, където трябваше да подпише Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви).

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече случващото се "дипломатически абсурд" в коментар за германската телевизия "А Ер Де".

"Не мисля, че представляваме пример за блестящо държавничество", допълни той иронично.

Други са още по-сурови в оценките си.

"Прецедентът с Валония показва, че ЕС не е в позиция да изпълнява основните си компетенции", посочва Кьолнският институт за икономически изследвания.

Търговските въпроси да бъдат изключителна отговорностна ЕС, като страните членки само дават обща насока, препоръчват експертите.

Споразумението с Канада трябваше да бъде проста сделка със страна, която председателят на Европейския съвет Доналд Туск описа като "най-европейската извън Европа".

Сега мнозина се опасяват от усложнения за по-голямото и по-оспорвано Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) със САЩ, както и за преговорите със страни като Япония.

Поддръжниците на тези споразумения твърдят, че те ще стимулират икономическия растеж и ще създадат работни места, като същевременно дадат на ЕС възможност да участва в пренаписването на правилата на световната търговия.

"Погледнете колко бързо се променя световната икономика. Единствено заедно можем да се изправим срещу силите на глобализацията по начин, който ще гарантира правата, за които гражданите ни настояват", заяви вицепрезидентът на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Мнозина, особено сред по-бедните слоеве на населението, се опасяват, че чрез споразуменията корпорациите ще разширят влиянието си за сметка на гражданите, трудещите се и потребителите.

Според някои експерти отстъпките, спечелени от Валония, които включват искане върховният съд на ЕС да провери законността на системата за уреждане на спорове между компании и държави, са по-скоро символична победа, която не променя същността на споразумението.

Макар валонците изглежда да привлякоха максимално внимание към каузата си, според други сътресенията около сделката с Канада са тревожен сигнал за европейския елит, който се е откъснал твърде много от желанията на гражданите си.

Хореографът Александър Александров отбелязва 50 години на сцената с концерт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618118

Хореографът и почетен гражданин на Добрич Александър Александров ще отбележи с тържествен концерт своята 70-годишнина и половин век на сцената. Събитието е на 29 октомври, събота, от 18.30 ч. в залата на Драматичния театър. Концертът е с наслов „В жаравата на танца“. Александров е главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“. Той е роден на 25 септември 1946 г. в село Котленци. Завършил е хореография в Институт за културно-просветни кадри – Варна. ...

Из кратка среща с избиратели и разходка по пазара на ген. Румен Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2852973_iz_kratka_sreshta_s_izbirateli_i_razhodka_po_pazara_na/?ref=rss


Студен петъчен следобед в края на предизборната кампания. В програмата на един от основните претенденти за президент ген. Румен Радев - издигнат официално от инициативен комитет, но реално кандидат на БСП, е планирана среща с младежи в столичния район "Младост", където ще се избира и районен кмет. Началото е обявено за 15.00 часа.

"Почнахме да се събираме тук от 14.00 часа, по принцип те винаги ни викат по-рано - приом е, за да се съберем повече. Но сега е доста студено, а генералът...

Спомняме си жертвите на инцидента в Горни Лом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618043

Панихида за загиналите при инцидента в Горни Лом ще бъде отслужена на 30 октомври във Видин. Във вторник -  1 октомври се навършват две години от трагичния инцидент в с. Горни Лом, при който загинаха петнайсет души. По този повод в неделя в старинния храм „Св. Петка“ във Видин, архимандрит Самуил ще отслужи от 9:00 ч. заупокойна света литургия, а от 11:00 ч. - панихида за упокоение душите на загиналите при инцидента. Очаква се на 1 октомври, от 11:00 ч. в с. Горни Лом също да бъде отслужена панихида за упокоение на загиналите.

Кремъл защити Хелоуин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273411_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%B8%D0%BD

 В отговор на призивите да се забрани в Русия празника Хелоуин Дмитри Песков говорител на президента Владимир Путин напомни, че Нова година също не е руски празник.

„Нямаме нищо общо с такива обръщения“, посочи той пред журналисти в отговор на въпроса за отношението на президентската институция към предложението да се забрани честването на Хелоуин.

„Тук може да се направи малка исторически реминисценция: Нова година никога не е бил традиционно руски празник, той също е дошъл от чужбина“, отбеляза Песков.

Руски медии писаха, че противниците на Хелоуин са се обърнали към Генералната прокуратурата с искането да се провери законността на честването му в Русия, защото според тях този празник противоречи на руското законодателство и пропагандира чужд на страната култ.

Времето през ноември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618117

Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН). По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - межд...

Пътна обстановка в страната - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334561

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: на 29.10.2016 г. от км 47 до км 48, в дясното платно /посока Пловдив/, ще бъде затворена за движение изпреварващата лента, поради смяна на мантинела в разделителната ивица.

Супер скандал! Босът на "Капитал" Иво Прокопиев плаши Канал 3 с полиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273410_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%91%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%22+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D

 Втори ден издателят и сочен за олигарх Иво Прокопиев бяга от въпросите на Канал 3. След като вчера той цял ден се криеше от екипа на телевизията, който искаше да му зададе няколко въпроса, касаещи последните събития в политически живот на страната, днес Прокопиев заплаши Канал 3 с "компетентните органи".

Още вчера сутринта г-н Прокопиев бе поканен официално на интервю в удобен за него ден и час, съобщава "Канал 3". Секретарката му пое ангажимент да върне обаждане. Вместо това, днес в телевизията беше получено писмо, подписано от Боян Бакърджиев, мениджър "Връзки с обществеността" в "Алфа Финанс Холдинг" АД. Канал 3 го приема като опит за сплашване и налагане на цензура. Публикуваме го без редакторска намеса:

Уважаеми господа,

С настоящето бих желал да ви уведомя, че към насточщия момент г-н Иво Прокопиев не желае да дава изявления или отговаря на въпросите на вашата медия Канал 3.

В тази връзка , ви моля незабавно да наредите изтеглянето на снимачния екип на телевизията , който втори ден е пред сградата на ул. „Шейново“ - 7 , където освен офисите на „Алфа Финанс Холдинг „АД се помещават и много други компании и наематели. Присъствието на екипа ви притеснява служителите и наемателите на сградата и през последните два дни бяха получени множество оплаквания , че са грубо нарушени правата им по чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България.

В случай,че не изтеглите снимачните екипи, ще бъдем принудени да се обърнем за съдействие към компетентните органи.

Канал 3 отговаря на г-н Прокопиев със следното писмо. 

Конституцията на Република България признава и защитава неприкосновеността на личния живот на гражданите, на жилището, на свободата и тайната на кореспонденцията и другите съобщения, но не ги абсолютизира. 

Желанието ни да снимаме и разговаряме с г-н Иво Прокопиев, който е обществена личност, е с оглед обществения интерес от факти и информация, които обслужват обществената дискусия. Както според Конституцията, така и според международните актове, общественият интерес е водещ и т.нар. „публични личности“, какъвто несъмнено е г-н Прокопиев, са обект на засилен медиен интерес и това не съставлява нарушение на техните права.

В същото време, като телевизионна организация, наша основна функция е именно информирането на обществото по важни за него въпроси. Това наше право е закрепено в конституционно гарантираните ни от чл. 39, чл. 40, и чл. 41 от Конституцията на Република България права, които утвърждават като основни права на личността правото свободно да се изразява и разпространява мнение и правото да се търси, получава и разпространява информация (Решение № 7 от 4.VI.1996 г. на КС на РБ по конст. д. № 1/96 г.) Тези права са в основата на демократичните процеси. Те представляват един от най-важните принципи, върху които се гради всяко демократично общество и са условие за неговия напредък и за развитието на всеки човек. (Решение № 20 от 14.07.1998 г. на КС на РБ по конст. д. № 16/98 г.)

Заявяваме, че винаги сме спазвали и ще спазваме Законите в Република България и етичните медийни стандарти. Камерите на телевизията са поставени на публично, обществено място и с действията си не накърняваме правата на българските граждани.

Г-н Прокопиев,

въпреки опита да бъдем сплашени, Канал 3 ще продължи да търси отговори от Вас, въпреки очевидното Ви нежелание да ги давате.

Самият Вие, като издател, който винаги е претендирал, че Вашите медии спазват етичните стандарти и са радетели за свободата на словото, трябва да знаете, че няма забранени теми и въпроси. Дори когато те засягат самия Вас.

Не приемаме да бъдем заплашвани и ограничавани в желанието си да информираме зрителите си. Вашите действия ни подсказват единствено, че явно има от какво да се притеснявате и ние сме на прав път.

А иначе, въпросите, които ще бъдат зададени на Прокопиев и на които той трябва да даде отговор, са:

- Какви са връзките Ви с изброените от Бойко Борисов министри Трайков, Дянков, Караджова, Плевнелиев? 

- Как настоящият кандидат за президент на РБ - Трайчо Трайков е избран за министър за пет минути? Какви са отношенията му с ЕVN по същото време?

- Има ли кръгът "Капитал" министри и в сегашния кабинет?

- Как станахте милионер преди да навършите 30 години?

- В кои приватизационни сделки сте участвал и страхувате ли се от ревизията им?

- Как придобихте Винпром "Дамяница" и "Каолин"?

- Наясно ли сте с броя на заболелите от рак в Меричлери?

Канал 3 вярва, че отговорите на тези въпроси са в името на обществения интерес и ще продължи да ги задава.  

Българска енциклопедия на грабителската приватизация или как Костов остави страната ни без бъдеще

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273409_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D

 Незатворената книга на българския Преход предстои да бъде прочетена. Отново. Във времето, в което обществените процеси от 90-те години на XX век трябва вече да са в учебниците по съвременна история, от архивите ще бъдат извадени томовете за приватизацията на активите на комунистическа България. Ако истината за ограбването на един народ се установи в месеците след президентските избори, както Борисов настоява, то това ще бъде известна компенсация, както за два милиона българи, тръгнали да търсят своето бъдеще по света, така и за всички останали, за които европейският стандарт на живот все още е несбъдната мечта, отбелязва "Стандарт" в обзор по темата.
Дори и ако се окаже, че давностният срок за (повторното) изправяне пред Темида на грабителите е изтекъл, от проверката на приватизационните сделки, особено тези в периода 1997-2001 г., има още един смисъл - само така "децата на демокрацията", които днес са на възраст между 25 и 40 години, ще узнаят истинското лице на днешните ментори на обществото - някогашни комсомолски секретари и асистенти по политикономия.  

Със сигурност, един от най-запознатите съвременници на грабителската приватизация е проф. Никола Филчев - главен прокурор в периода 1999-2006 г. И днес, десет години след края на мандата му, Филчев е повече от убеден, че българската държава е получила едва 10% от дължимото й след приватизацията на активите от някогашната планова икономика. С енциклопедична точност Филчев помни как се разграбват заводи, фабрики и цели индустрии. Оценката му е шокираща - вместо 30 млрд. долара, държавата получава едва 3 млрд.

Основателен аргумент бившият главен прокурор да е обект на мащабна кампания по дискредитирането му във времето, в което се опитва да изправи виновниците пред съда. И днес Филчев е атакуван, защото се оказва, че дори покойният бивш министър на промишлеността - Александър Божков, станал известен като "Мистър 10%", е бил прекалено скромен в самооценката, след като се оказва, че от грабителската приватизация държавата е получила едва десет на сто от дължимото й. И тук най-голямата отговорност е на Иван Костов. Вероятно събитията биха били други, ако бившият премиер си бе получил заслуженото по една от първите афери на демокрацията - "Сапио". 

Аферите с фондациите 
Определят аферата "Сапио" като "айсберга" на корупцията. На 24 март 1992 г. с личното разрешение на тогавашния министър на финансите Иван Костов, фондация "Сапио" осъществява безмитен внос на стоки. Фондацията е собственост на бившия депутат от СДС във Великото народно събрание Ясен Златков. Въпреки че разрешението е парафирано като "еднократно, по изключение", фондацията го размножава и с него внася няколко големи пратки. Ясен Златков успява да внесе в България стоки за около 5 млн. долара. Прокуратурата образува проверка, но Костов избягва отговорността. Той твърди, че е имал правно основание да издаде разрешение за внос. Аферистът от "Сапио" бяга в чужбина. 

Отново в зората на демокрацията е създадена и друга скандална фондация - "Демокрация". Години по-късно, когато Костов е начело на партията и държавата, срещу него са отправени обвинения от руския бизнесмен Майкъл Чорни, че е бил изнудван да преведе пари на фондацията. Чорни е изгонен от България със заповед на верния и до днес на Костов, известен с емблематичния си прякор "Гном", бивш директор на Национална служба сигурност Атанас Атанасов, сега депутат от ДСБ. Дълги години шеф на фондация "Демокрация" е друг верен на Костов настоящ депутат - Гроздан Караджов. А интересът на настоящия парламентарист към фондациите изобщо не е намалял, още повече, че в наши дни те се финансират и с европейски средства.

"Агнешките главички" -  от виното и стъклото, до зелената енергия

Аферите на фондациите са повече от скромни на фона на схемите, по които се прибират цели фабрики и производства, които поставят основите на кръга "Агнешките главички", прераснал по-късно в олигархичния кръг "Капитал". Някогашният син депутат Никола Николов влиза в политиката чрез близките си връзки с Иван Костов, с когото се познават от Икономическия университет "Карл Маркс".

През Костовото управление името на Николов се свързва с приватизацията на стъкларския завод "Диамант"- Разград, с "Каолин" и ред други държавни предприятия. След като става обект на прокурорски обвинения, Николов почти изчезва от публичния живот. Залязването на бившия син депутат е само привидно, защото на негово място изгрява звездата на днешния олигарх Прокопиев - човекът, който може да си позволи да диктува на еврокомисар, да изнудва премиера, да дирижира омаскаряващи кампании, било то срещу главния прокурор или политически, или икономически опоненти и конкуренти. Роденият в Разград "капиталист" повече от успешно поема щафетата от "агнешката главичка" Никола Николов. Нещо повече, двамата продължават да си партнират, макар и неформално и прикрито, и в последните години. Свързва ги интересът към свръхпечалбите от "зелена" енергия. 

Началото на "Капитал"-а
Работническо-мениджърските дружества, осигурили алибито за грабежите при Костовата приватизация, позволяват на младежите по това време - Иво Прокопиев и Филип Харманджиев - да се превърнат от начинаещи журналисти в назначени милионери.  

Още в първата година на управлението на Костов, РМД купува "Изба Дамяница". За шеф на завода е назначен Филип Харманджиев, един от издателите на флагмана на олигархичния кръг "Капитал" - едноименният седмичник, ползван за основна бухалка срещу всеки, дръзнал да попречи на бизнеса на издателите или на техни приближени. За покупката на винзавода са платени 60 000 долара кеш. Останалата сума до 1,5 млн. долара вероятно е платена с дългосрочни държавни облигации.

Освен, че Министерството на промишлеността, ръководено по това време от "Мистър 10%", намалява стойността на сделката от 3 на 1,5 млн. долара, в избите на завода остават около 2,4 млн. бутилки вино, достатъчни не само, за да покрият сумата, нужна за покупката на "Дамяница", но и да превърнат в милионери новите собственици. Въпреки многобройните нарушения по приватизационния договор, няколко години по-късно "Дамяница" изцяло е заграбен от кръга "Капитал".

И ако Иво Прокопиев в наши дни се издигна до нивото на Кръстник на олигархията, другият "капиталист" - Харманджиев - от няколко години се опитва да стане водещ играч и дори да монополизира бизнеса с био и фермерска продукция. 

Още по-скандален е начинът, по който в ръцете на фамилия Прокопиеви, отново при управлението на Костов, се оказва единственото на Балканите предприятие за полезни изкопаеми "Каолин". Вместо на външен инвеститор, който предлага 20 млн. долара, "Каолин" е приватизиран от РМД, което придобива 75% от предприятието срещу 7,2 млн. лева, от които едва 10% са платени в брой, а останалите в компенсаторки. След поредица от увеличения на капитала, година след покупката на предприятието в началото на 2000-та година, 83,33% от "Каолин" става собственост на "Алфа финанс" на Прокопиев. 

Сделки, като тези за "Дамяница" и "Каолин" изстрелват олигархичния кръг "Капитал" на водещи позиции. Въпреки това, апетитите на Прокопиев на няколко пъти го водят до ръба на фалита. Не по-малко коварно е участието на олигарха в схемите с най-големия пенсионен фонд "Доверие". Данни за тях отдавна са на разположение на прокуратурата и това е сред поводите на Прокопиев да продължава злостните си кампании и срещу настоящия главен прокурор, а и срещу премиера. Атаки, които със сигурност ще ескалират, ако се стигне до реална ревизия на приватизационните сделки на Прехода, които биха разкрили истината и за приватизацията във фармацевтичния бизнес, в банковата сфера, индустрията.

И макар да е почти илюзия да се очаква, че контролиращите Върховния касационен съд и разполагащи с армада от адвокатски кантори олигарси някога ще бъдат застигнати от възмездие, то си струва обществото да научи с енциклопедична точност истината за техните "първи милиони". За да е ясно, че претендиращите за морални съдници всъщност са най-големите виновници за криминалния преход. Има обаче едно условие това да се случи - политическите сили да оставят прокуратурата да си свърши работата. 

Източник: "Стандарт"

Край на цветните пешеходни пътеки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618115

От май догодина всички пешеходни пътеки ще трябва да са само черно-бели, а в началото на маркировката ще се поставя надпис „Погледни", който да подсеща пешеходците да се оглеждат преди да пресекат. Това са част от новите стандарти за пешеходните пътеки, приети от държавата, съобщава NOVA.

Комунистите са хората на Запада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273408_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Повторението е майка на знанието. 


„Ако човек прозре, че социализмът не е програма за разпределение на богатството, а фактически е метод за укрепване на богатството и за господство над него, тогава онова, което ви се струва като парадокс – свръхбогатите да пропагандират социализма – се оказва, че изобщо не е никакъв парадокс. Обратното, то става логичният, даже перфектният инструмент за мегаломаниаците, преследващи властта. 

Комунизмът или по-правилно – социализмът, не е движение на потиснатите маси, а на икономическия елит.“

Колко пъти през последните години наблягах на предстоящата разпродажба на Гърция? Даже показах откъси от чудесно заснет документален филм. Какво получих в замяна?

Онова, което нобеловият лауреат Стиглиц пропуска, е силният натиск за разтурването на Евросъюза. Пропагандата го приписва на… Съединените щати.

Което е измама, отклоняваща вниманието от истинските причини и виновници. Какво означава САЩ? Неговите жители ли? Или онзи максимум 1 процент, който притежава държавата и разпределя помежду си 95 на сто от нейния брутен вътрешен продукт? Същото е в глобален мащаб.

„Според Доклада за общото богатство на земното кълбо, изготвен от [банката] “Credit Suisse”,… като цяло, долната част на земното население притежава по-малко от 1 на сто от общото богатство. В остър контраст на това, най-богатата групировка държи 87 процента от световното богатство. А само съвсем тясна групичка на върха на върховете има в сметките си 48,2 на сто от всички глобални авоари.“

Ето е целта на Братството – господство над цялото човечество.

Вижте, хората, народите, никога и никъде не са взимали решения. Противно на Лениновите фантасмагории за ролята на масите в историята, политиката се прави от елитите. Те са истинските творци на историята. Едва ли някога ще чуете или прочетете това от Джоузеф Стиглиц и подобните му.



Но неизбежно възниква въпросът: Стиглиц ли тиражира „конспиративни теории“? Или невежеството наистина е сила?…

Но няма как да пропусна двойните стандарти. Образец за лицемерие са всички тези еврокомунисти, брюкселски бюрократи, „хората на Запада“. Чуйте и вижте, кого цени „милата“ Сталинка, която е „забравила“ истинското си име и се представя като Кристалина Георгиева.                                                                                              youtu.be/gHvIfzHPaZI  Дали по отношение на настоящата криза в Гърция другарката Сталинка Георгиева споделя мнението на своя „любим икономист“ Джоузеф Стиглиц? Или с кучешка преданост слушка началниците си, начело с люксембургския пияница Юнкер, родствено свързан с нацистката партия? За да заслужи кокалче. Нищо, че то е в размер на няколко десетки хиляди евра месечно. Все си е bitch work, както казват англичаните.

Коя е тази Кристалина, бивша Сталинка, издава един като нея.

„Кристалина Георгиева е агент на ДС и ЦРУ“ – така е намерил за най-добре да озаглави разкритията си един от „хората на Запада“. Той продължава с фактология: „Националната разузнавателна служба крие досието й.“


Според автора – действащ депутат и навярно бъдещ лидер на поредната партия, творение на БКП и ДС, „някои хора са родени под щастлива звезда, независимо от това дали звездата е съветска или американска. Малцина обаче са с шеметна кариера и при комунизма, и при капитализма. Видите ли подобни персони, да знаете едно – биографиите им са кървавочервени при тоталитаризма и препрани със синка при демокрацията (за несведущите в политхигиената пояснявам – синката е вид синя боя, в разтвора на която се плакне прането).

В следващите редове няма да порицавам идеологическите бояджии, в края на краищата всеки има правото да еволюира и прегръща нови идеи [déjà vu – комунетата пеят все този рефрен]. Визирам хамелеонщината на номенклатурни комунисти, които след 10 ноември 1989-а смениха мундира и от преподаватели по политикономия и партийни секретари се преквалифицираха в служители на Световната банка и еврокомисари.

Тук говорим не толкова за тарикатска смяна на ролите във васална държавица, а за ротация на световните господари. Пък и е прелюбопитно да видим как кремълски слуги станаха прислуга на Белия дом и направиха геополитическото лакейство престижна професия.

Питате ли се защо в първите минути на първото заседание на служебния кабинет първото решение бе за втория еврокомисарски мандат на Кристалина Георгиева?

Вместо да тънете в заблудата за европейския ни имидж от издигането на такава кандидатура, вижте някои факти от скритата биография на еврокомисарката…

Назначената от ГЕРБ еврокомисарка е дистанцирана от родните проблеми. Тъй като от четвърт век живее на Запад…

Ще сгрешим, причислим ли дамата само към брюкселската номенклатура…“

Какво чудно? Полковник Филип Корсо, съветник на президента на Съединените щати от уж „дясната“ Републиканска партия Дуайт Айзенхауер, цял живот е бил служител и на Военното разузнаване на САЩ. Той разказва:



„Като офицер от разузнаването и на мен ми бе известна ужасяващата тайна, че КГБ е проникнал в някои от най-важните наши правителствени институции. И че ключовите аспекти на американската външна политика са диктувани от Кремъл…“

Има ли нещо за добавяне?                                                                      Living in the past[48]

Но откровенията на полковник Корсо продължават:

„Информацията е власт, която трябва да се използва. Не само я предавате на вашето правителствено политическо ръководство, без значение дали е републиканско, на торите или на комунистите, просто защото те така ви заповядват. Вие не вярвате на политиците, но можете да имате доверие на другите шпиони. Поне така смятат разузнавачите. Затова и тяхната преданост е преди всичко към другите групировки, които играят същата игра. ЦРУ, КГБ, Британските секретни служби и цялото изобилие от чуждестранни разузнавателни институции преди всичко бяха лоялни към себе си и професията, и бяха най-малко предани на своите правителства.“

Можем ли да вярваме на покойния американски шпионин? Той се разприказва – по-точно – взе да пише, през последните две лета от земния си път. Когато стана ясно, че страда от неизлечима и фатална болест и му остава още малко на тази грешна земя. Макар да не я напусна в резултат от това заболяване.

Преди по-малко от две години представих свидетелство не на друг, а на министър на отбраната на Канада. В него той потвърждава, че изнесеното от Корсо е истина. Но скептиците „знаят повече“ и от Пол Хейлиър. Който на всичко отгоре, въпреки напредналата си възраст, продължава да е действащ член на Съвета на посветените, какъвто е смисловият превод на институцията Privy Council.

Който се съмнява в достоверността на изнесеното от депутата-ченге, да проверява. Аз ще го цитирам:

„Документи от УНСС (Висшия икономически институт „Карл Маркс“) сочат, че в периода 1971-1975 г. Кристалина Георгиева учи идеологическата дисциплина „Политикономия“.В края на 80-те години е сред малцината избрани преподаватели във ВИИ „Карл Маркс“, получили възможност да специализират на Запад. Един от явяващите се с нея на конкурса е Румен Гечев, който, преди да замине през 1987 г. в Илинойския университет, става секретен сътрудник на ПГУ-ДС, отдел 10 (свръхсекретен щат) с псевдоним „Економов”. Сегашният ректор на УНСС Стати Статев, който също като нея по същото време отива на едногодишна специализация в Бостън, подобно на Гечев е секретен сътрудник с псевдоним „Стойновски”.

През 1987-1988 г. Георгиева е в Лондонското училище по икономика. В началото на 90-те щатската фондация „Фулбрайт“ организира конкурс, който се печели от Румен Гечев, Стати Статев и… Кристалина Георгиева. Първите двама се връщат скоро, докато Георгиева остава в САЩ на дългосрочна специализация.



Трябва да си паднал от Марс, за да не зададеш най-естествения въпрос: Как така Гечев и Статев са разкрити като ченгета от Комисията за досиетата, а биографията на Кристалина е кристално чиста? По каква логика двамата икономисти са вербувани преди заминаването им на Запад, а дамата е пощадена от тайните служби, и то при положение че командировката й е по-дълга?

Работилите в ПГУ знаят, че бе абсурдно да правиш научна кариера в САЩ и Западна Европа, ако не си от тайните служби. Поне за мен е кристално ясно – досието на Кристалина е укрито от Националната разузнавателна служба, която прилага два члена от Закона за досиетата, брониращи агенти от особена важност за националната сигурност. [Друг такъв неразкрит е Андрей Пантев от село Раковица, Видинско, Божем „професор“ по нищология.]

Но как след 1989-а дамата агент попада в Световната банка, три години е неин представител в Москва (2004-2007), а след руската мисия става един от 24-те вицепрезиденти на банката?

Не обичам лесните отговори, но този е един от тях. Просто наблюдаваме класическо превербуване на агент за влияние – от Първо главно управление (ПГУ) към Централното разузнавателно управление (ЦРУ). След края на Студената война това е обичайна практика, за която си признават самите янки… Както казва митичният шеф на ЦРУ Алън Дълес, „за постигане на целите ни ние сме упълномощени да използваме всякакви средства“. Например да привлекат за свой агент Райнхард Гелен – един от шпионските босове на нацистка Германия. Те си запушиха носа и вербуваха хитлериста Гелен, та ще се спрат пред една семпла сталинистка…

Направо не е за вярване как с тази удобна биография не стана шеф на Европейската комисия.“



Върнете се към поднесеното ни от Филип Корсо. Ченгетата са като ято…

Излишно е да обсъждам автора – това нещо, което някои американски сенатори биха определили като “lowlife scum”. Но съм длъжен да допълня щрихите от „скритата биография на еврокомисарката“. Баща й, необразован активен борец против фашизма и капитализма, е удостоен с… правото да заема пост за висшист и десетилетия е бил генерален директор на едно от големите строителни обединения.

Другарката Сталинка-Кристалина е кадър на Емил-Кюлевата милиционерска „Туристспорт Банк“. До ден днешен тя поддържа близки връзки с Димитър Иванов – Митьо „Кагебето“. И с още един от героите на настоящата публикация – одиозния Дьорд Шварц или Джолдж Сорос, ако така ви е по-удобно. (Вижте илюстрацията.) Подробностите, свързани с неговата намеса тук, ви очакват.



Държа да посоча: Не сте ли един от тях, нямате шанс. Ако няма декомунизация, която да налага справедливи наказания на всички тези оръфляци, нямаме никакъв шанс.

Когато поредният безполезен червен идиот ми възрази, че съм „краен“, не пропускам да го запитам: Драги другарю идиот, вие имахте 71 години на разположение и ето какво постигнахте. Погледнете, що сторихте с една прекрасна, просперираща държава, и с нейния чудесен народ. Не ви ли е останала трошица съвест? Не изпитвате ли поне мъничко срам? Освен катастрофи, убийства, грабежи, насилие, страх, отчаяние, ликвидиране на националната свяст, историята и традициите, какво друго докарахте?

Ами поне замълчете! We are living in the past. Живеем във вашето минало и настояще. Аман!

Избавете ни от себе си. Нека опитаме да извадим закъсалата българска каруца от тресавището, в което я навряхте. И да осигурим бъдеще на българите.



Иначе, високопоставен лидер от НАТО ми каза…

Допускате ли, че това е възможно? Такава фигура да сподели нещо с мен? Звучи досущ като „от достоверен източник узнахме“… Прийом, който усвоихме от манипулативната западна журналистика. Тукашната при социализЪма беше изцяло лъжлива и съставена от фалшификации. Даже нямаше нужда да ги прикриват. Така разумните, мислещите, неволно станахме ученици на Стоян Михайловски. Но за това – по-сетне в настоящата поредица статии.

„Високопоставен лидер от НАТО ми каза…“ – иза̀кал е другарят Гари Макдугъл в смятания за либерален – сиреч социалистически – нюйоркски всекидневник “The Wall Street Journal”.

Обичам тези селяндурчета. Англичаните, французите и холандците от Юга ги наричат rednecks. Буквално – червеноврати. Иде от онзи загар, придобит на полето, който не изчезва с поколения. Квалификацията важи за помията на провинциалното общество. Тя нямала никакъв шанс в добрата стара Европа. Революциите, организирани и финансирани от евреите и илюминатите, ги отвели в „новия свят“, където тези червеноврати негодници взели да надскачат чергата, отредена им от Божия промисъл и миналото на техните предци.

Дефиницията за израза гласи: “Redneck is chiefly used for a rural poor white person of the Southern United States”. Което ще рече: „Червеноврат се употребява главно за бедни бели селянчета от южните Съединени щати“. Какво ви казах? 

Никак не е случайно, че бившият американски прокурор и настоящ разследващ журналист Грег Паласт призна:

„Америка е страна на губещи. Това ни е най-доброто. Ние сме плявата, която останалата част от света повърна и изхвърли на бреговете ни. Джон Кенеди каза, че ние сме „нация от имигранти”. Това е хигиенизирана фраза. В действителност ние сме нация от бегълци, които независимо от копелетата в бели чаршафи и нищознайковците в Конгреса са държали отворена Златната порта към една тъмна планета. Ние не сме империалисти…“

Не, станаха империалисти. И разпространиха своята нискочела простащина върху планетата. Но за това ще стане дума по-нататък чрез друга присъда на поредната „велика“ еврейска „мислителка“.

Погледнете ухилената мутра от илюстрацията. Да, това е авторът Макдугъл, който се е опуснал, оставяйки зад сфинктера си купчината словесни екскременти, от които се носи смрад на интернационален юдеокомунизъм.



Рядко започвам с България. Но този път ме засърбя… умът. Как ми се иска да вляза във вербална схватка с някой от тези интернационални идиоти, на които левитското Братство прави зализаните прически и дърпа конците. Не ви ли прилича на други подобни – например на Джон Ф. Кенеди или на Роналд Рейгън. Вторият се оказа долен комунист и доносник, сравним с местните Петко-Бочаровци и Димитър-Гочевци.

Този умствено недоразвит дърт посерко брани онова, което двадесет и пет лета преди него друг, още по-високопоставен американски нравствен дрипльо – Джеймс Бекър, отстояваше – защитата на правата на алчно червената фашистка номенклатура. На връщане от Москва, където рапортувал пред началниците си от Върховния съвет на СССР, държавният секретар предпочете комуниста трето поколение Андрей Луканов за „представител на антикомунистическата опозиция“ и пълномощник на САЩ у нас. Дори поставил въпроса като безалтернативен. И се обърнал уважително, по западен маниер, към родения в Москва възпитаник на Комунистическия интернационал товарищ Карлович:

„… Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Андрей Луканов.“



Това не е вярно. Бейкър не е избирал никого. Всичко е било предрешено и то отдавна…                                                                                                Дърдорковци и слуги, но срещу милионни възнаграждения

Само истински глупак може да се хване на евтината стръв, която тъпанар като Гари Макдугъл хвърля с публикацията си. Едва ли американските читатели са спрели погледите си дори върху заглавието й. В рамките на пропагандния замисъл нейното предназначение е да повлияе върху тукашния масов малоумник.

Така и стана. Електронни медии без особено влияние не само „я забелязаха“. Отделиха й онова внимание, което се изискваше от продукта в рамките на заплатената ниска цена за това. Неофити в занаята пробваха перата си по темата така, както бръснарските чираци са се учили върху тикви. 

По правило иде реч за сайтчета на онези, които наричам чевермета. Те са от слугинската порода, за която депутатът-ченге смята, че „има правото да еволюира и прегръща нови идеи“. Готови са да ги въртят на шиш, само и само да тъпчат с тлъстинки задниците им, от които господарите са одрали кожата. А политическата им окраска е по-богата от спектъра на дъгата в знамената на „онези“ от „гордите“ шествия. Тя крещящо ясно обрисува не толкова сексуалните им щения, колкото техните характери.

Авторът на въпросната статия, който без съмнение е писал под диктовка, е наченал с констатации. Обзалагам се, че преди да започнат да му суфлират, изобщо не е имал хал-хабер къде се намира страната ни. Но този Макдугъл „храбро“ е запретнал малобройните си мозъчни гънки, за „да си спомни“:

„България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския пакт. А много българи дълго изпитваха позитивни чувства към техните бивши съюзници от Съветския съюз.“

Не е ли вярно? Напълно. Както и това, че понастоящем този опит за държава се конкурира с британските пудели за званието „най-лоялен съюзник“ на Вашингтон. А значителна част онези, които Макдугъл е описал, сега са рамо до рамо с него, а не с българите. Понеже е общоизвестно, че те са комунисти. А комунистът не е човек. Което означава, че няма как тези същества да са българи. Лесно е.                                                                                                                                                 

Сега следва най-вкусното. Как „журналист“ – „низша твар, проститутка“, според определението на нюйоркския икономист и политически коментатор Джерълд Селенте, започва да се движи отзад напред. Жонглира с имена и понятия, от които или няма представа, или са му разпределили да разиграва циркаджилък с тях. Да резили едно достойно и изключително трудно съчетание между изкуство, физика и психология. Нека представя бръщолевенията на comrade Макдугъл. Той „разкрива“:

„През септември [явно 2014 г.], в обръщение към членовете на Фондацията „Америка за България“, българският президент Росен Плевнелиев сравни скритата подривна агресия на Москва спрямо България с „Троянски кон“, с който Русия се опитва да проникне в НАТО. Нашата фондация, може би най-голямата в Източна Европа, търси начин да помогне на българите да запазят своята трудно извоювана независимост.“

Човек дори не е в състояние да се усмихне. Толкова елементарно, постно, и плоско е всичко в тази груба пропаганда. Начело на НАТО е комунистът Йенс Столтенберг, чиято болшевишка кариера е започнала още в детството му. Оставете това, ами той е агент на съветското КГБ! Дотегна ми да го пиша и изричам, и да ви представям доказателства от родната му Норвегия. (Вижте илюстрацията.) Какво да приказваме повече?

След малко за пореден път ще разберем, кои се оказаха доверениците на „най-демократичната“ държава у нас. Все такива като комуниста второ поколение Росен Плевнелиев, който е и ченге при това. За каква „независимост“ плямпа другарят автор, след като най-малко половината българи живеят в канска мизерия. Което по дефиниция ги прави несвободни. Да не говорим, че неговите чорбаджии замениха привързаността на страната ни към Съветския съюз с тази към Европейския, който е новият СССР!

На всичко отгоре, такива напълно зависими мижитурки, като Росенчо Плевнелиев, се чудят на колко господари да се кланят и служат. Хем на брюкселските, хем на вашингтонските. Без за миг да изпускат от периферното си зрение и московските. Зер утре не се знае…

За да извадя отровните зъбчета на комунистическите подлоги, ще припомня: Още преди три години сравних другаря „български президент“ с „доволен от бакшиша келнер Росенчо“. Последвалите плагиатствания не ме интересуват. Впрочем, Росенчо с фамилно име на град в Северна България нито е българин, нито е президент. За такъв го смятат господарите му и местното овче стадо със силикон вместо мозъци. Онова, което с удоволствие блее пред всеки идиот, натрапен му от политкоректните медии.

Стига!
                                                                                                  
„Това е истинската опасност, изговорена от президента Плевнелиев“ – продължава м М – от малоумния Макдугъл, – „и това е повторено от други български лидери, които искат да продължат напредъка към свободни пазари, обозначени за първи път чрез приемането на България в НАТО през 2004 г. и в Евросъюза през 2007 г.“

Е, аз от първия съзнателен миг в живота си съм ги „обозначил“. Защото съм откърмен така – от „частници“, какъвто етикет ми лепяха в детството и даже в по-зрялата ми възраст. Понеже семейството ми е принадлежало на онази обширна средна класа от „самоосигуряващи се“, която се е развивала тъкмо в условията на свободните пазари в Царство България.

Обаче предците на другаря Гари Макдугъл първо се съюзили едновременно с болшевиките и нацистите. После бомбардирали родината и родителите ми. Накрая, чрез своите комунистически приятели и пълномощници, ликвидирали свободните пазари и всяка инициатива. Та България да потъне в мрака на комунистическото робство. Когато времето сякаш беше спряло.

Наглостта на американските и европейските комуняги е безгранична. В не малко случаи надминава даже безсрамието на съветските. След като ни „обяснява“ колко сме зависими от руския газ, напълно обърква езиковите проблеми – твърди, че едва ли не говорим руски, авторът обявява, че сме „в ръцете на Путин“, когото нарича „господин“, „и на руските пари“. Та най-сетне да изплюе камъчето. Спира се на „успешните усилия на природозащитниците да осигурят закони, които да забраняват добива на нефт и газ чрез fracking [разбиване]. Забраната, влязла в действие през 2012 г., принуди инвеститора “Chevron” да прибере своята технология за фракинг CVX 0.26 %, барабар с шансовете на България за енергийна независимост.“



Знам със сигурност, че „природозащитниците“ братя Ковачеви са на хранилка в Брюксел, а не в Москва. Даже преди доста време по-големият – Петко, лично ми се похвали за това. Освен ако „милият“ Гари не иска да изтъкне голата истина: Евросъюзът – новият СССР, е командван от Кремъл. Това вече да. Той продължава да се пъчи с постиженията на онези, които са му платили:

„Фондацията „Америка за България“ има особен интерес в развитието на тези сфери [добива на нефт и газ чрез фракинг], както и в дейността за подпомагане на страната в търсенето на свободно и независимо бъдеще. С активи от 425 милиона долара фондацията харчи повече от 25 милиона годишно по програми за подпомагане на българския народ в спирането на корупцията, за заздравяване на образованието и за да насърчи развитието на частната икономическа предприемчивост. Също така помага в борбата с бедността, специално сред ромите (циганите).

Тази фондация възникна от Българо-американския инвестиционен фонд – една инициатива на президента Джордж Х. У. Буш, финансирана през 1991 г. с 55 милиона долара, като част от старанието за подпомагане на развитието на пазарната икономика в бившите комунистически страни. Ръководен от американски бизнес-лидери доброволци [вие да видите!] и захранен с персонал от умни млади българи, фондът инвестираше в широк спектър от рискови дейности и създаде Българо-американската кредитна банка.

През 2008 година банката беше продадена с огромна печалба, а половината от първоначалните инвестиции бяха върнати на правителството на САЩ. Остатъкът, плюс повече от 400 милиона долара, спечелени от 1991 г. насетне, бяха използвани за настоящата Фондация „Америка за България“, която е ръководена от независим съвет на директорите.

България притежава повече от онези свързани с Русия олигарси, които дирят как да действат безнаказано. Необходимостта от по-строг законов и институционален контрол от регулаторите и правосъдието беше подценявана, когато през 2014 г. се стигна до това банка, контролирана от голям олигарх, да рухне. Изчезналите авоари на банката бяха оценени на 2,6 милиарда долара – равни на най-малко 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Не беше изяснено къде се дянаха парите, нито нарушителите бяха подведени под съдебна отговорност.

Освен това съюзниците на г-н Путин разпалват информационна война в медиите, доминирани от олигархията. Като се опитват да дискредитират западно-ориентираните лидери на България и „западните“ идеи. Фондацията „Америка за България“ се съсредоточи в осигуряването на това независимите медии да не изчезнат и основа „Икономедия“ – един от неколцината оцелели независими източници на информация в България. Проруските или контролираните от Русия медии се опитаха да дискредитират този независим глас, като твърдят, че Фондация „Америка за България“ е финансирана от ЦРУ и е част от план на САЩ за превземане на България.“

Чакайте, ЦРУ не е ли агенция на ясла от правителството на Съюза на съветските американски щати? Как е постъпила Фондацията „Америка за България“? Върнала е „половината от първоначалните инвестиции на правителството на САЩ“. Има ли особено значение, дали тази организация е финансирана от ЦРУ или от правителството? То е все едно. Ако парите минават през шпионската централа, най-вероятно част от тях потъват в съответните нейни шефове. Корупцията в САЩ се шири в далеч по-големи размери. Както е и в Русия, Китай и т.н. Просто поради различията в мащабите. Де е някога средно голямата европейска България, клоняща към изчезване, къде са Съветските американски щати?…



Просто Гари Макдугъл е поредният дърдорко, нает от Интернационала. Дали името му е това или друго – например Владимир Познер, Иван Гарелов, Адам Михник и т.н. – е все едно. Всички те са добичета, впрегнати в талигата на левитското Братство. Опъват жили и получават зоб. Вярно – по-голямо количество и по-тлъст от този на овцете в стадото. И какво от това? Пред Бог всички ще се явявим така, както сме се появили на този свят. Гробовете нямат хамбари…

Но кой е този Макдугъл?                                                                                                                           Ако царството ми беше от този свят,
моите слуги щяха да се борят,
за да не бъда предаден на евреите

Този непрокопсаник е бил гаулайтер на Българо-американския инвестиционен фонд. След основаването на Фондацията „Америка за България“ до ден днешен е неин съпредседател. Някой съмнява ли се в шпионската му дейност?

Радарите за превишена скорост днес - 29 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=334558

Служители на КАТ ще следят днес - 29 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 13:30ч.-14:30ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 19:50ч.

Докога ще бият лекарите в Бърза помощ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5840571

Докога ще бият лекарите в Бърза помощАгресията, насилието и тежките побои над лекари от Бърза помощ продължават и явно хулиганите си мислят, че те могат да вилнеят безнаказано над медицинските екипи. Последният тежък инцидент от Пазарджик изпрати една лекарка с дълъг опит вместо на нощно дежурство в Бърза помощ за лечение от сериозни травми в неврохирургията. (Виж 7-а стр.

ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: Меглена Кунева е за затвора в Сливен!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273407_%D0%94%D0%9E%D0%A6.+%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%A7%D0%9E+%D0%A5%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%92%3A+%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0

 „Само заради предсрочното закриване на 3-и и 4-и блок всички българи плащаме в момента 30 на сто по-скъп ток. Знае се, че договорът за закриването им беше сключен с измама, в която участваха Меглена Кунева и Гюнтер Ферхойген. Тези двама лобисти излъгаха най-безобразно, че Европейският съюз искал закриването на реакторите. Истината е точно обратната – никой от ЕС не е поставял като условие за присъединяването на България закриването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Такова условие постави частната банка “Париба”. Кунева е за женския затвор в Сливен“, коментира доц. Минчо Христов.

„По времето, когато Кунева преговаряше, а АЕЦ “Козлодуй” произвеждаше електроенергия за 2 ст. за кв./ч, петата по големина банка в света финансираше румънската атомна централа “Черна вода”. Естествено интересите на “Париба” бяха да се осигури пазар на румънската централа на Балканите, за да си върне по-бързо инвестициите и да осигури съответната печалба, като се закрият трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ “Козлодуй”.

Неслучайно след изтичането на мандата й като еврокомисар банка “Париба” назначи Кунева за член на борда на директорите с огромно възнаграждение за предателската й дейност спрямо България. В банка “Париба” работи и съпартиецът й Милко Ковачев – министър на икономиката в правителството на гражданина Симеон Борисов Кобургготски, който също има пряко отношение към спирането на двата ни енергоблока, макар че той за разлика от бившата ни еврокомисарка, беше безгласна буква и дребна фигура в аферата. Във всеки случай измамата на Меглена Кунева трябва да бъде разследвана от прокуратурата!“, допълни доц. Минчо Христов. /slivensega.wordpress.com/




В нощта срещу неделя часовникът се връща с час назад

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2852692_v_noshtta_sreshtu_nedelia_chasovnikut_se_vrushta_s/?ref=rss


България преминава към зимното часово време в нощта на 29 срещу 30 октомври.

Стрелките на часовника се връщат с час назад в 4.00 часа през нощта на 30 октомври и така денят ще започва и завършва с един час по-рано.

Зимното часово време ще бъде в сила до последната седмица на март 2017 г., когато отново се преминава към лятно часово време, за да се използва максимално слънчевата светлина.

В България смяната на времето започва от 1979 г. Някои изследвания откриват...

В германско училище карат децата да учат наизуст "Аллах Акбар"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273406_%D0%92+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8

 Учениците начално училище в германския град Гармиш-Партенкирхен са били карани да наизустяват мюсюлманската молитва „Аллах Акбар“ или „Няма друг бог освен Аллах“. Ситуацията е била разкрита от възмутен баща, който е показал листовка с текста на молитвата на арабски и германски език, която е била дадена от учителите на дъщеря му, предаде Breitbart.

Листовката е била дадена в час по етика. Преводът на молитвата е „О, Аллах, колко си велик и те славим. Благословено е името ти. Няма друг бог освен теб“. Директорът на училището Гизел Ел не можа да потвърди инцидента и отказа да даде информация по телефона. Очаква се в близките дни училището да даде официално мнение. 


Германия е приела повече от милион мигранти през 2015 г., като повечето са мюсюлмани и страната се ислямизира с притеснителни темпове. По-рано този месец родителите бяха възмутени, че в детските градини няма да се празнува коледа. Учителите твърдят, че изоставят християнските чествания, за да приемат добре „разнообразните култури“ на новите деца. 

blitz.bg 




Принц Хари помагал на слонове в Малави (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618114

Новопубликувани снимки и видео материали показват как принц Хари помага на стадо слонове в Африка през лятото, предаде Асошиейтед прес. Уилям, Кейт и Хари на боксовия ринг (ВИДЕО/СНИМКИ) The 500 Elephants project aims to move herds from Majete and Liwonde, where numbers are thriving, to the Nkhotakota Wildlife Reserve. pic.twitter.com/0akQx4Wctq — Kensington Palace (@Kensington...

29 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=334557

Събития: 1859 г. – Испания обявява война на Мароко. 1886 г. – 3 Велико Народно събрание избира за княз принц Валдемар Датски, но под натиска на Русия баща му, крал Кристиян, отклонява избора. 1912 г. – Балканската война: Османската империя иска примирие.

Иван Ласкин побесня: Осъзнайте се, идиоти, които славите Хелоуин, а не Деня на будителите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273405_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9B%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%8F%3A+%D0%9E%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5%2C+%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%82

 Иван Ласкин е буквално бесен на всички "идиоти", които са се втурнали да празнуват Хелоуин, вместо Деня на Будителите. Артистът заяви, че той и семейството му ще бъдат истински българи на този ден и няма да се занимават с американски чествания.Ето какво точно смята Ласкин (без редакторска намеса): 

"На 1-ви ноември моето семейство и аз за пореден път ще отдадем почит на Народните Будители! Който празнува хелоуин в Деня на Будителите за мен е идиот! Хелоуин е разрешен за празнуване единствено за половината кандидат-президенти по обясними причини. Оня ден ми стана мъчно за Сашо Кадиев и Деси, които се смееха на село със странното име Пишурка.

Драги мои, Кръстьо Пишурка е Народен Будител, театрал и преводач! Точно защото сега ги няма тези велики личности утре ще празнуваме фестивал на бурката в хероин-чайната Веселият мигрант! Осъзнайте се и запалете свеща на Будителството в тиквите, които стоят на раменете ви! Да живее България!"

blitz.bg 





Пускат градските автобуси по ремонтираната отсечка на бул. „Руски“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618056

Маршрутът на автобусите по линии № 6, 10, 12, 16 ,18, 66 и 116  от вътрешноградския транспорт се променя заради възстановяване движението на пътни превозни средства в западното платно на бул. „Руски” в участъка от ул. „Волга” до кръстовището на бул. „Руски” с ул. „Любен Каравелов”. Това съобщиха от общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Ето и самите промени: Линия № 6 /кв. „Прослав” - кв. „Изгрев”/: бул. „Пещерско шосе” - спирка №153 – срещу ПГЕЕ, надясно по бул. „Васил Априлов”, спирка  №328 – МУ, наляво по ул. „Любен Кара...

Спорт по тв днес: дербита в Италия и Германия, мачове на "Арсенал", "Байерн", "Манчестър С", "Реал" (М), ЦСКА-София, "Ливърпул", "Барселона" + още 7, тенис, Формула 1, дартс, снукър, колоездене, фигурно пързаляне, баскетбол, голф и мотоциклетизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/5840511

Спорт по тв днес: дербита в Италия и Германия, мачове на "Арсенал", "Байерн", "Манчестър С", "Реал" (М), ЦСКА-София, "Ливърпул", "Барселона" + още 7, тенис, Формула 1, дартс, снукър, колоездене, фигурно пързаляне, баскетбол, голф и мотоциклетизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

ЕС и Канада подписват СЕТА в неделя (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5840859

ЕС и Канада подписват СЕТА в неделя (обзор)Европейският съюз и Канада ще подпишат знаковото търговско споразумение в неделя на среща в Брюксел след драмата, в която регион на Белгия заплаши да провали години преговори, каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, обобщава последните информации "Фокус". „Мисията изпълнена! Току що се разбрах с премиера Джъстин Трюдо да проведем Срещата

Спират движението в участък от бул. "Шести септември"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618058

Днес и утре се спира движението на пътни превозни средства по бул. „Шести септември“ в участъка между кръстовищата с моста на Адата и ул. „Владая“. Това съобщиха от общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е извършване на строително-монтажни дейности....

Как живяхме преди 10 ноември 1989 год. V част. Наука и образование

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273404_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+10+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+1989+%D0%B3%D0%BE%D0%B4.+V+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82.+%D0%9D%D0%B0%D1%8

 Днес продължаваме поредицата за живота на българина в годините на социализма. В предишните няколко публикации говорихме за стойността на основните хранителни продукти, дрехи и битова техника, цените на недвижимата собственост и колко ни струваше тока, водата и парното. Спомнихме си колко ни струваха транспортните услуги, личния автомобил, цените на бензина, развлекателните услуги, цените на някои луксозни стоки и черноборсаджийството. Обсъдихме здравеопазването и спорта. Днес ще говорим за едно от достиженията на социалистическа България – образованието и науката.

 

 

 
Образованието в социалистическа България
Средното образование в България е едно от големите постижения на досоциалистическия и на социалистическия период. След Девети септември правителството на Отечествения фронт намалява гимназиалното образование от пет на четири години (по формулата 4+3+4) с обосновката, че единадесет години са напълно достатъчни за “подготовката за живота”. Всъщност скъсяването на срока се дължи на икономически причини и най-вече на подражанието на десеткласното съветско училище. През 1959 г. се узаконява ново степенуване, изразено в 4+4+4 чрез Единното средно политехническо училище (ЕСПУ), но срокът за гимназиите остава единадесетгодишен по финансови и организационно-материални причини. От 1979 г. се въвежда друг модел, който се запазва до 1991 г.Неговата тристепенност се изразява в задължителен за всички десетгодишен общообразователен курс (вътрешно разпределен в три, четири и три години), едногодишна подготовка с широк профил в определено професионално направление и едногодишно овладяване на професия. Последните две години оформят т. нар. Учебно-професионален комплекс (УПК) с реално производство, в което ученикът е със статут на работник или на стажант. Този модел, по-добър от всички останали главно заради демократизирането на учебно-възпитателния процес и придобиването на професионални умения, не издържа докрай проверката на практиката главно поради недостатъчната за такава мащабна реорганизация материална база и в училищата, и в предприятията, и в стопанствата. Освен това обучението в УПК, което продължава две години, до голяма степен откъсва гимназистите от подготовката им за висшите училища, още повече че изборът на специалност остава свободен, без да зависи от изучаваната в ЕСПУ професия.
 
 
 
В България общото образование съществува винаги редом с професионалното, а от 1979 г. е направен и опит, както бе посочено по-горе и за обединяването на двете системи чрез учебно-професионалните комплекси. След известни преустройства и временни решения през 1951 г. професионалното образование започва да се ориентира към новите отрасли, каквито са тежката промишленост, енергетиката, строителството, транспортът, химическата индустрия и др. През 1959 год. се създават професионално-техническите училища (ПТУ) с едногодишен до тригодишен курс на обучение, средните професионални училища (СПУ) и техникумите с четири- и петгодишен курс над основното и едногодишен до тригодишен курс над средното образование. През 80-те години се утвърждава средното професионално-техническо училище (СПТУ), което заедно с най-добрите техникуми привлича извънредно голям брой учащи се – за някои години над 130 000 души. 
 
  В спектъра на професионалното образование влизат 80 промишлено-технологически, селскостопански, търговски, инфраструктурни, хранително-вкусови и други области с над 190 специалности. Така през 70-те и 80-те години се стига до едно ясно изразено предпочитание към професионалните училища, които осигуряват в далеч по-висока степен от общообразователните възможности за работа в модерни и престижни сфери на материалното производство, програмирането и информатиката. Oсвен професионалните училища и реалните гимназии, в София и по-големите градове на страната са създадени много езикови гимназии, които са сред най-елитните в страната.

 

  Емблематични са английската езикова гимназия “Лиляна Димитрова” в София и ловешката езикова гимназия станала ковачница на номенклатурни кадри. Сред най-престижните училища в София са Гимназията за древни езици и култура, Националната природо-математическа гимназия, възникнала в средата на 60-те по инициатива на математическия факултет в СУ, Руската гимназия “А.С. Пушкин”, Електротехникум “С.М.Киров” и др. През учебната 1976/77 год. по инициатива на Людмила Живкова в столичния кв. “Горна баня” е създадено експериментално училище за надарени деца наречено “Национален учебен комплекс по култура.” Училището е било изключително иновативно, понеже е ставало въпрос за едно много по-високо ниво на възпитание и обучение от това, което е имало в момента в България. Повечето деца на тогавашните номенклатурни кадри са и негови възпитаници. В Пловдив най-образцовото и престижно училище е ЕСПУ “Лиляна Димитрова”. Във Варна, Бургас и другите големи градове на страната, голям авторитет завоюват езиковите гимназии и образцовите техникуми. 

 
Високият авторитет на средните училища е засвидетелстван и от желаещите да продължат обученето си в тях след VІІІ клас – този процент е над 93% през 1980 г.

 

През 70-те и 80-те години висшистите в България съставляват 3,1% от населението на страната,с което тя изпреварва високоразвитите държави като Франция, Италия, Норвегия, при това – с подчертана тенденция към увеличаване на процентното съотношение. Около 400 000 души са дипломираните през четирите десетилетия до 1989 год., около 300 000 са висшистите, заети в различни сфери на стопанския, обществения и духовния живот. През учебната 1985/1986 г. около 14 500 преподаватели обучават над 100 000 студенти в тридесет висши училища, в които са организирани редовна, задочна и вечерна форма на следване със срок на обучение от четири до седем години, в зависимост от специалността. Цялата огромна за българските мащаби система разполага със задоволителен сграден фонд и отлична – особено в техническите висши училища – материална база. Сред най-авторитетните висши училища се нареждат СУ “Климент Охридски” ВИИ “Карл Маркс”, ВМЕИ “Ленин”, ВИАС, ВИТИЗ и др.
 
 
Съотношение между кандидат-студенти и свободни места за обучение през 80-те за някои специалности е следното:
1
,4 кандидат-студенти за 1 място във ВМЕИ,
3 кандидат-студенти за 1 място в Институти по изкуства,
5 кандидат-студенти за 1 място в Икономически Институт.
 
 
До 1989 г. финансирането на българското образование, включително и на висшето, е изцяло централизирано. През целия социалистически период образованието в България е напълно безплатно. През 70-те и 80-те години страната ни е сред световните лидери по качество на образованието, което е достъпно за всеки български гражданин. Учебниците са безплатни, а в горния курс на средните училища и за студентите са на символични цени. През 1989 год. в класните стаи влизат около 1 350 000 ученици, от които 120 000 за първи път прекрачват прага на родното школо. В страната врати отварят близо 5000 училища, а броя на преподавателите в тях е над 150 000. За учениците от горен курс и студентите има задължителни за всички бригади, най-вече в помощ на селското стопанство или на големи национални промишлени и културни обекти. В горния курс на средните училища задължително се изучва предмета Начално военно обучение, който има учебна практика, т.нар. “военен лагер” за учениците от 10 клас. Във висшето образование се изучава подобен предмет наречен ОЗННС. В средното и висше образование са въведени и много идеологически дисциплини като “Основи на комунизма”, заменен от предмета “Обществознание”, Основи на социалистическото производство (ОСП) в средното и История на БКП, Политикономия, Диамат, Истмат и др във висшите училища. Руският език е задължителен.
 
 
Ученически и студентски стипендии.
 В средата на 70-те студентската стипендия е  45 лв  за успех над 4,50 и без подписан договор за разпределение в окръг, и осреднено около 75 лв, ако си по договор, понеже за всеки окръг отпусканата сума е различна. Така например по това време студент от  Бургаски окръг  взима стипендия 60 лв, а от Кърджалийски окръг около 100 лв. За учениците стипендиите са около 18 лв и зависят от дохода на семейството при успех над  4.50 и без ограничения за доход при успех над 5.50.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ученическо и студентско столово хранене и джобни пари
 
Учениците и студентите имат възможност да се хранят в стол. До 1979 год. купона за хранене е 0.30 ст. От 1980 до 1989 цената заученически и студентски стол е 0,50 лв., В цената от 50 стотинки се включва супа, основно ястие и десерт. В училищата, в зависимост от доходите на родителите (многодетни семейства), някои ученици получават безплатни купони за обяд.Джобните пари на учениците в България през социализма са били около 15-20 лева на месец, на студентите – 60 лева на месец. Джобните пари на учениците са стигали за една баничка, една паста и една газирана напитка, на ден, в обикновена сладкарница. По онова време една паста (от краве масло) в сладкарница струва 15-25 стотинкигазирана напитка – 15 стотинки, а в луксозно заведение парфе (от сметана) – 50 стотини.
 
 
 
Пионерски и комсомолски летни лагери
 Летният  лагер  за ученицитедо 1979 – по 20 дена, след голямото увеличение – по 14 дена, а цената за престой и храноден се определя  според доходите на семейството . Средно около 20 лв на дете.Всяко трето дете в семейство е  ходило на летен пионерски  лагер за… 0.40 лвСтудентите също саползвали привилегия за почивка на море в студентски почивни станции (бунгала). Цена за 16 дни пълен пансион: 27 лева.Въпреки тази възможност, повечето студенти са разполагали с достатъчно пари и са ходели на море частно. Емблематични места за почивка на децата и младежта са били Международния пионерски лагер в Кранево, националните лагери в Обзор и Равда, а за младите комсомолци е създаден Международен младежки център край Приморско.
 
Учителските заплати 
 През  1978 г  началната заплата на учител с висше образование е 120 лв. След голямото увеличение на ценитеслучило се през следващата година учителската заплата на млад висшист със стаж от 1-3 години вече е 155 лв., а на педагозите с полувисше образованиемесечното възнаграждение е 135 лв. Тези първоначални възнаграждения се запазват до края на соц.период.  Към 1989 год. възнагражденията на учителите с около 10 годишен стаж са съответно 165 лвза полувисшисти и 190 лв за висшист. Средната заплата за страната за 1989 год. е 274 лв, т.е. учителите тогава, както и днес са били с ниско заплащане, но с по-голямо уважение от страна на учениците и родителите им.
 
Науката в НР България 
 

Daily Express: Българин преследва блондинки в Кент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5840856

Daily Express: Българин преследва блондинки в КентСексуално незадоволен българин преследвал три ужасени жени в Кент, Великобритания, защото в родината му нямало желаещи блондинки, съобщава вестник Daily Express, цитиран от Фокус. Орхан Идриз, на 38 г., преследвал жени, които набелязвал във влаковете, и те трябвало да са русокоси, беше заявено в съда.

Ози Озбърн иска да го погребат с песен на "Бийтълс"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618113

Фронтменът на британската група "Блек сабат" Ози Озбърн иска да го погребат с песен на "Бийтълс" и в последния му земен час да звучи хитът "A Day in the Life", съобщава Контактмюзик. Озбърн се лекува от сексуална пристрастеност Шейсет и седемгодишният музикант, който е наричан "Принцът на мрака", бил далеч от идеята някоя от неговите песни да прозвучи на пътя му към отвъдното. "Никога не бих искал да пуснат някое парче от отвратителния ми сборен албум с най-големите ...

Прогноза за времето - 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334556

В сутрешните часове днес над страната около водните басейни видимостта ще е намалена. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

На 29 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5840363

На 29 октомври рожден ден иматАнгел Петричев, изп. директор на “Лудогорец” Доц. д-р Борислав Великов, депутат в 43-ото НС, основател на “Аквахим” АД Д-р Валери Нецов, началник-отделение по гинекология в УМБАЛ “Софиямед” Проф. д-р Драгомир Драганов, историк, бивш депутат Димитър Томов, писател Доц. Иван Димов, преподавател в НСА,

Смъртта на руски милионер във Вашингтон преди година била нещастен случай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618112

Американските федерални власти обявиха, че смъртта на бившия министър на печата на Русия Михаил Лесин във Вашингтон на 5 ноември 2015 г. е била нещастен случай след остро алкохолно отравяне, предадоха ТАСС, Ройтерс и Франс прес. Заключението на следствието, водено близо година от министерството на правосъдието, вашингтонската полиция и Федералното бюро за разследване, е донякъде изненадващо, посочва АФП: докладът от аутопсията, публикуван през март, гласеше, че бившият министър на печата е издъхнал от тежки рани в главата при разпра преди да се...

Победа на Тръмп вещае експерт, предсказващ вярно избори в САЩ от 1984 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/5840854

Победа на Тръмп вещае експерт, предсказващ вярно избори в САЩ от 1984 г. насамКандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп върви към победа на изборите през ноември. Така смята известният американски историк и политолог, професор Алън Лихтман, съобщава The Washington Post, цитирано от Фокус . За първи път тази си прогноза той оповести преди месец, независимо, че последните седмици,

Преминаваме към зимното часово време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617880

Настъпи моментът отново да преминем към зимното часово време. Тази година това ще стане в неделя - 30 октомври - в 4 часа. Тогава стрелките на часовника трябва да се върнат с един час назад, т.е. да стане 3 часа.Преминаването от лятно към зимно часово време в последната неделя на октомври, освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според специалисти обаче смяната на времето води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. Те обясняват, че обикновено този пре...

Блокада в центъра на София в събота заради концерта на Слави

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618116

Блокада на движението в част от центъра на София в събота заради предстоящия митинг-концерт на Слави Трифонов. Промени има и при маршрутите на столичния градски транспорт, съобщи за Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност. От 0.15 часа в събота до 8.00 часа в неделя се забранява движението по бул. „Цариградско шосе" в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. „Яворов". В определени периоди в събота ще има промени в движението и в други участъци в близост до Орлов мост. Предстоящото мероприятие създава и редица временн...

Местим стрелките с един час назад

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Nxl8rrxgDR4/

В 4:00 ч. сутринта на 30 октомври 2016 г. местим стрелките на часовниците си с час назад, с което ще преминем към зимното часово време. Така ще спим с един час повече. Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г. и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в “Пилеене на дневна светлина”, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Комисия на ОбС-Плевен ще разгледа три предложения за почетни граждани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618049

Комисия по Наредба №11 на Общински съвет - Плевен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен" се събира за заседание на 4 ноември /петък/ от 15,00 часа в Заседателната зала на Община Плевен. Комисията ще разгледа три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен", обяви на брифинг в Пресклуба на БТА днес председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Предложенията са за Анелия Дечева - диригент на Общински хор „Гена Димитрова", проф. Радко Радев - началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечен...

На места ще се покаже слънце, затопля се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618098

В сутрешните часове около водните басейни видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, на места по високите полета на Западна България ще се образуват и слани. През деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад. Ще се затопли и максималните температури ще са между 11° и 16°. За Шумен минималната температура ще е отрицателна -1, а максимални - 13 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за октомври. Над планините ще е ...

Валония се предаде, ЕС подписва CETA с Канада

http://vesti.bg/sviat/evropa/valoniia-se-predade-es-podpisva-ceta-s-kanada-6060728

Канада приветства решението, като премиерът на страната Джъстин Трюдо обяви, че лично ще лети до Брюксел, за да подпише споразумението за свободна търговия

ЕС ще ратифицира CETA в неделя

http://vesti.bg/sviat/evropa/es-shte-ratificira-ceta-v-nedelia-6060728

Канада приветства решението, като премиерът на страната Джъстин Трюдо обяви, че лично ще лети до Брюксел, за да подпише споразумението за свободна търговия

Лудогорец изпревари Левски на върха в Първа лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_638736.html

Шампионът Лудогорец е новият лидер в Първа лига, след като победи хита Дунав (Русе) с 5:3 в спиращ дъха трилър от 12-ия кръг . В герой за "орлите" се превърна  румънецът Клаудио Кешеру, който отбеляза три попадения (15, 30, 75), и по едно добавиха Вандерсон (45) и Джонатан Кафу (90). Точни за тима от Русе бяха Будинов (14), Шопов (33) и Патев (66). Мачът бе доста атрактивен, но повечето от попаденията паднаха след грешки в защита. С успеха разградчани събраха 28 точки, с една повече от досегашният лидер Левски. "Сините" са с мач по-малко и могат да се върнат на върха при успех над Ботев в неделя в Пловдив. "Нас ни интересува победата. Първите два гола, които допуснахме, бяха от наши грешки. Съперникът ни с нищо не ни изненада. Бяха се затворили и ритаха топката напред. Изпуснахме много ситуации. Важното е, че ние победихме и отборът показа характер. Изобщо не се притеснявам, че получихме три гола. Отборът има достатъчно качество и характер. Дори и при такава по-твърда игра може да отговорим. Мачът с ЦСКА е много далеч. Играем мач за мач. Правим така да печелим и да радваме нашите привърженици", заяви след мача треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев.

Времето на 29 октомври: На места ще се покаже слънце, затопля се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618090

Прогноза за времето за 29 октомври, събота През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. В сутрешните часове около водните басейни видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, на места по високите полета на Западна България ще се образуват и слани. През деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен вятър от запад-северозапад. Ще се затопли и максималните температури ще са между 11° и 16°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо...

Центърът в София ще бъде блокиран заради концерта на Слави Трифонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/29/2852631_centurut_v_sofiia_shte_bude_blokiran_zaradi_koncerta/?ref=rss


Центърът на София ще бъде блокиран за денонощие и половина, тъй като от днес в 00:15 ч. до неделя сутринта ще бъдат затворен "Орлов мост" и улиците, които стигат до него. Причината - е концертът-митинг, в подкрепа на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", който е с начален час 19 ч.

Участъкът по бул. "Цариградско шосе" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П. К. Яворов" е затворен от 00:15 ч на петък срещу събота до 08:00 часа на неделя. Ще бъдат вдигани и спрените коли...

29 октомври - Световен ден на хората с псориазис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618100

Днес отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него. Въпреки че липсва регистър на заболелите се счита, че у нас от псориазис страдат не по-малко от 150 000 души. За сравнение преди 30 години болните са били около 18 000, съобщават пациентски организации. Според председателя на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков, основна заблуда сред обществото е, че псориазисът е кожно заболяване. Това не е така, тъй като болестта засяга целия организъм и води до усложнения, като захарен диабет,...

Сливен е домакин на състезание по спортни танци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618083

Сливен е домакин на традиционното състезание по спортни танци в чест на празника на града - Открит национален турнир по спортни танци и турнир за Купа „България". Организатори на проявата са Община Сливен, Българската федерация по спортни танци и Клубът по спортни танци "Туида", с треньор Йовита Пенчева. Състезанието ще се проведе днес. Регистрирани са над 428 състезатели от 22 клуба в страната. Състезателният ден стартира в 10.30 часа за начинаещите участници. За Купа „България" за юноши младша и старша възраст надпреварата започва в 12.30 час...

Надлез рухна в Италия, един човек загина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618111

Надлез на магистрала в Италия рухна, докато по него са се движели коли. Един човек е загинал, четирима са ранени, предаде агенция АНСА, цитирана от NOVA.

Фестивал на източноправославната музика в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618082

  Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец" ще се проведе в Сливен. Той ще бъде открит днес 18 часа в църквата „Св. Богородица" .от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Пръв ще пее хорът-домакин „Добри Чинтулов" при читалище „Зора 1860" под диригентството на академик протопсалт Методий Григоров. След него ще се изяви хор „Христина Морфова" при столичното читалище „Д-р Петър Берон 1926" с диригент Таня Никлева-Владева. Вечерният концерт ще бъде закрит от камерния смесен хор „...

Умира Пейо Яворов

https://www.actualno.com/chronicles/umira-pejo-javorov-news_571759.html

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на 20 век. Роден е в град Чирпан на 14 януари (1 януари стар стил) 1878

Георг Спартански: Българо-германският център зададе високи немски стандарти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618081

Откритият на 23 октомври 1996 г. Българо-германски център за професионално обучение - Плевен, отбеляза в петък своята 20-та годишнина. Гости на събитието бяха областният управител Ралица Добрева, изпълнителният директор на Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение" д-р Любов Попова, първите ръководители на центъра от германска и българска страна, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът Георг Спартански, директорите на останалите клонове в страната, представители на институции и фирми партньори. Дирек...

В село Бояново ще протестират против настаняване на бежанци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618084

Протест против настаняването на бежанци на територията на село Бояново ще се състои днес от 9 часа в селото. Протестът е под наслов "Бояново за българите! Бежанците вън!". Основната причина e информацията, че в изоставените казарми до селото, в палатки и фургони, ще бъдат заселени повече от 2 000 мигранти. В Бояново живеят 700 души, предимно възрастни хора, което означава, че ще се превърнат в малцинство в собствената си родина - България. Кметът на Бояново Кръстьо Драганов официално не е информиран за това решение, а държавата мълчи за решен...

Връщаме се към зимното часово време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1617553

В нощта срещу неделя ще трябва да преместим стрелките на часовниците си с час назад. Всяка последна неделя на месец октомври в 4:00 часа сутринта стрелките на часовника се преместват с един час назад за преминаване към зимното часово време. Връщането на часовниците с един час е в изпълнение на Постановление от 13 март 1997 г. на Министерския съвет, с което се решава всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври, лятното часово време да премине в зимно. Лятното отброяване на времето се прави с цел да се намали консумацията на електрич...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване