11/11/16 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Влизането в еврозоната е стратегически приоритет

 Влизането в еврозоната е стратегически приоритет, но трябва да се извърши в подходящия момент - нито по-рано, нито по-късно. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Bloomberg TV Bulgaria.
България няма друг път, освен интеграция в Европа и влизането в еврозоната е приближаване към ядрото на ЕС, обясни още той.

Подемът на българската икономика през 2016 година се дължи на увеличеното вътрешно потребление. Това е показател за малко повече оптимизъм - и сред хората, и сред инвеститорите, смята Дончев. Той припомни, че двигателят на икономиката през 2015 година беше износът и възходът на индустрията. Към това през тази година се прибавя и потреблението.

Дончев отхвърли твърденията, че българската икономика е свръхзависима от европейските фондове. Европейските пари са толкова видими, защото с тях се изгражда ключова инфраструктура, обясни той. През 2015 година, когато се застъпиха двата програмни периода, парите от ЕС са били 5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Това е теория на конспирацията", коментира още вицепремиерът на въпрос дали ГЕРБ не се опитва умишлено да загуби президентските избори, за да "рестартира" управлението си и да се отърве от своите партньори. Премиерът не се колебае да вземе мерки, когато види, че някой не си върши работата, смята Томислав Дончев.

Какво още каза той за предизборната кампания, отношенията ни с Русия и енергийните проекти можете да видите във видеото

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване