Плевнелиев: Сред възможните следващи цели на Русия са Балканите

http://www.mediapool.bg/plevneliev-sred-vazmozhnite-sledvashti-tseli-na-rusiya-sa-balkanite-news256448.html

България днес е изложена на риск, защото една от възможните следващи цели на Русия са Балканите. Няма по-сигурен начин трайно да се дестабилизира Европа от слаби и оспорвани Балкани.   Това пише президентът Росен Плевнелиев в авторска статия, публикувана във вестник "Капитал".   Той допълва, че много от държавите в региона могат да бъдат дестабилизирани отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост.   "Кремъл използва олигарсите, зависимите медии, липсващата правова държава и каналите за влияние от времето на комунизма. Вярно е, че комунистическите тайни служби бяха закрити, но агентите и мрежите им продължават да съществуват", пише държавният глава.   Той поставя този въпрос в контекста на протичащите глобални процеси и ролята на Русия в тях.   По време на студената война Съветският съюз имаше много съюзници, докато сега Русия е в изолация. Днес доверие няма. Сега Путин знае много добре ние какво няма да направим, но ние изобщо не знаем на какво още е способен той, посочва Плевнелиев.   "Смисълът на руската хибридна война не е да отстреля противника, а да го дестабилизира и да го направи зависим", коментира държавният глава. "За да запазим свободата на България днес, повече от всякога трябва да я направим силна. Това означава не месии и силни лидери, а силни институции - работеща съдебна система и държавна администрация", посочва той.    Обяснява, че причината да говори толкова за Русия, не е "някаква криворазбрана омраза", а защото искрено иска тя да стане силна демократична държава, в която да живеят свободни хора, което ще я направи и ценен партньор на България.    Той развива тезата, че в момента светът не е в нова студена война, а в състояние на студен мир. "По време на студената война светът имаше някакъв баланс, след нейния край - също, макар и по-различен. Днес баланс няма, сигурност и предвидимост - също. Брекзит и изборът на Тръмп за президент на САЩ са поредното доказателство за това", посочва той и допълва, че ще отнеме време да се създаде нов устойчив световен ред.   "Аз наричам тази съвсем нова, непозната фаза на геополитическо противоборство "студен мир". Той е по-лош, по-опасен и по-непредсказуем от състоянието на студена война", посочва Плевнелиев. Илюстрира тезата си с това, че никой не се стреми към война, но част от методите на студената война са отново тук - политика на великите сили и техните сфери на влияние, политика на насилствена промяна на граници, политика на дестабилизация, но този път усилени с безпрецедентна пропагандна и хибридна война.

Невиждана от 70 години насам Супер Луна ще видим тази нощ (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621872

Този ноември ще се случи нещо, което не сме виждали от 70 години, а именно - най-голямата Супер Луна за 21 век. Това ще стане на 14 ноември, когато за първи път от 1948 г. насам Луната ще бъде толкова близо до Земята.Астрономите споделят, че в този ден Луната ще е изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка в сравнение с едно обичайно пълнолуние. Следващото такова събитие ще е на 25 ноември 2034 г. Очаква ни астрономическо събитие, невиждано десетилетия

Плевнелиев: България е изложена на риск, защото сред възможните следващи цели на Русия са Балканите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/12/2862449_plevneliev_bulgariia_e_izlojena_na_risk_zashtoto_sred/?ref=rss


България днес е изложена на риск, защото една от възможните следващи цели на Русия са Балканите. Няма по-сигурен начин трайно да се дестабилизира Европа от слаби и оспорвани Балкани.

Това пише президентът Росен Плевнелиев в авторска статия в последния брой на седмичния "Капитал".

Той допълва, че много от държавите в региона могат да бъдат дестабилизирани отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост.

"Кремъл използва...

Слави Трифонов ще обжалва решението на ЦИК за референдума

http://www.mediapool.bg/slavi-trifonov-shte-obzhalva-reshenieto-na-tsik-za-referenduma-news256447.html

Екипът на Слави Трифонов ще обжалва пред съда решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за референдума. По закон това трябва да стане в седем дневен срок.    Нямам доверие на системата, най-малко имам доверие на ЦИК, заяви Трифонов пред бТВ.    Преди ден от ЦИК съобщиха окончателните резултати от референдума, според които само 12 027 гласа не достигат резултатите от националния референдум да имат задължителен характер за Народното събрание.    "В случая смятам, че точно Централната избирателна комисия, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие”, добави той.   По думите му  има много сигнали от ”наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам”.    ”Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Висшия административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно", каза Трифонов.   В националния референдум са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните. Законът за референдумите постановява, че за да има задължителен характер в допитването трябва да са участвали поне толкова хора, колкото в последните парламентарни избори – т.е. 3 500 585 души.   Избирателната активност е била 50.86 % при необходима активност от 51.26%.   Въпреки това резултатите задължително трябва да бъдат разгледани от Народното събрание, защото активността е надхвърлила 20%.   На 6 ноември българите масово подкрепиха въвеждането на мажоритарна система в два тура с необходимо абсолютно мнозинство за избор на народни представители. Те пожелаха огромно намаляване на партийните субсидии и въвеждане на задължителното гласуване, което вече бе въведено.

Студ в изборния ден, температурите се понижават

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5869825

Студ в изборния ден, температурите се понижаватСиноптиците вещаят студ за утре. През нощта студеният атмосферен фронт ще премине и през Източна България и там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Времето ще е облачно с валежи, главно в източната половина на страната и планинските райони.

Получени са две жалби за нарушения, от компетентността на РИК, едната във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=335834

Денят за размисъл протича добре. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев за това как протича денят за размисъл преди втория тур на президентските избори. Андреев уточни, че са получени две жалби за нарушения, които са от компетентността на Районни избирателни комисии.

Активите на КТБ, които се очаква да се съберат, намаляха до 10%

http://www.mediapool.bg/aktivite-na-ktb-koito-se-ochakva-da-se-saberat-namalyaha-do-10-news256446.html

Синдиците на КТБ ще успеят да съберат евентуално 10% от активите на фалиралата банка. Това заяви в интервю пред "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов.   Прогнозата му преди две години беше да съберат около 30%, а преди една година - около 20 на сто.    Причината за това са сбъдналите се, по думите му, прогнози, че в хода на несъстоятелността, голям част от активите, придобити с пари от банката, са били "отдалечени" от нея.   Според министъра причините за това се крият в късно обявената несъстоятелност и в това, че самите съдебни спорове са фактически сложни, "а и знаем с каква скорост по принцип върви правораздаването при решаването на търговски спорове".   На въпрос защо бюджетът за 2017 г. се предвижда отново да завърши с дефицит при рекордните приходи през тази година, които ще го балансират, Горанов посочва, че освен по-доброто изпълнение на приходите сега е налице и значително изоставане в разходите по европейските фондове.   Най-ефективно харчените пари през идната година се очаква да са тези за увеличаване заплатите на учителите, което има пряка връзка с повишаване качеството на образованието, е оценката на Горанов. Той смята, че най-неефективно ще се харчи в здравеопазването от гледна точка на очакване на хората да се подобри качеството на услугата.   "Като темп на нарастване на разходите в здравеопазването е с най-висок ръст през последните години. Не със същия темп расте удовлетвореността на гражданите", посочва той.   На въпрос защо не се финансират реални реформи министърът пренасочва отговорността към ресорните министри. 

Огромен протест в Сеул срещу президентката

http://www.mediapool.bg/ogromen-protest-v-seul-sreshtu-prezidentkata-news256445.html

Стотици хиляди хора излязоха днес по улиците на южнокорейската столица Сеул, за да протестират срещу президентката Пак Гън-хе и да настояват за нейната оставка, съобщиха световните агенции.   Според организаторите на протеста в него са участвали близо един милион души. Според полицията в протеста са участвали 260 000 души. За реда в столицата се грижеха 25 000 полицаи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Подобни протести имаше в редица други градове на страната. Планирани са и протести в 10 града зад граница, сред които САЩ и Германия, допълва ДПА.   Това са най-големите подобни антиправителствени демонстрации в страната за последните десетилетия, отбелязва агенцията.   В Сеул протестиращите носеха запалени свещи, скандираха антиправителствени лозунги и призоваваха Пак да се оттегли от власт и то незабавно. Протестиращите, сред които имаше и пенсионери, ученици, млади семейни двойки с малки деца, фермери и католически монахини, образно казано превзеха един от централните булеварди в столицата привечер местно време.   Това е третата подобна демонстрация срещу Пак Гън-хе, откакто избухна скандалът с нейна приближена, бъркала се в държавните дела и възползвала се от близостта си с президентката, за да иска пари от компании за свои лични цели. Пак Гън-хе призна грешката си и се извини на няколко пъти на сънародниците си, но това не успокои гнева им, отбелязва Ройтерс.   Напротив тези признания само засилиха възмущението им. Като израз на съжаление и опит за извинение Пак предложи на опозицията в парламента да работи с нея по съставяне и на ново правителство на националното единство и да се откаже от някои от правомощията си, но това също не успокои кризата, допълва агенцията. Ако Пак Гън-хе подаде оставка, то в срок от 60 дни трябва да се произведат нови избори, припомня Асошиейтед прес.   Срещу нейната приближена Чхуе Сун-сил, която е в основата на скандала, започна разследване. Тя беше арестувана, както и двама президентски сътрудници, помогнали й да се меси в правителствените решения и да натрупа незаконно богатство за сметка на южнокорейски компании. Прокурорите по случая имат срок до 20 ноември, за да повдигнат официални обвинения срещу Чхуе.

Русия забрани на бивш американски посланик да влиза на територията й

http://www.cross.bg/makfol-poslanik-rysiya-1525539.html

/КРОСС/ Майкъл Макфол, бивш американски посланик в Руската федерация, съобщи, че Москва му е наложила забрана да влиза в страната, предава радио Voice of America, цитирана от Фокус. Макфол, който беше посланик в Русия от 2012 до 2014 г., заяви, че забраната му е наложена поради близки отношения с американския президент Барак Обама. „Казаха ми, че съм в списъка със санкции от страна на Кремъл, поради близката ми принадлежност спрямо Обама", коментира бившият посланик и добавя: „Ще го приема като комплимент".Според Макфол ходът на Москва е отговор на американската забрана на визи за висши руски представители, поради анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г. ТАСС обаче съобщи, позовавайки се на източник от руското външно министерство, че Макфол вече повече от две години е в руския черен списък.

Неонацисти организираха демонстрация в Стокхолм

https://www.actualno.com/europe/neonacisti-organiziraha-demonstracija-v-stokholm-news_574923.html

Близо 500 неонацисти се събраха в събота на демонстрация в шведската столица Стокхолм, предава австрийската медия ORF. Същевременно контрапротест е събрал около хиляда души. Полицията е направила опит да предотврати съприкосновението между двете групи, поради което част от

Трамвай и лек автомобил се удариха на столичен булевард

http://www.cross.bg/tramvaii-avtomobil-ychastuka-1525538.html

/КРОСС/ Трамвай и лек автомобил са се ударили на бул. "Ситняково", предаде Нова телевизия. Автомобилът е засякъл трамвая в участъка пред голям търговски център и той го е блъснал. От полицията съобщиха, че няма пострадали. Временно е било затруднено движението в участъка. На мястото на инцидента има екипи на Пътна полиция.

Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" вече е край Сирия

http://www.mediapool.bg/ruskiyat-samoletonosach-admiral-kuznetsov-veche-e-krai-siriya-news256444.html

Руският атомен самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който трябва да засили руското военно присъствие в Сирия, се намира вече край бреговете на тази страна, обяви днес неговият капитан Сергей Артамонов, съобщи Франс прес.   Корабите от групата на самолетоносача пристигнаха в набелязаната зона, в източната част на Средиземно море. Сега те изпълняват задачите си, плавайки във водите западно от сирийския бряг, каза Артамонов пред руската държавна телевизия Россия 1.   Военните самолети на самолетоносача изпълняват полети почти ежедневно, като по-специално отработват маневри на сътрудничество с властите на най-близкото сирийско пристанище.   Русия обяви през октомври, че праща единствения си ядрен самолетоносач с неговия ескорт към Сирия, със самолети и хеликоптери на борба му. Разполагането на самолетоносача, както и на кораби за борба с подводници и на ядрения крайцер "Пьотр Велики" ще позволи на Русия да отговори на напълно нови форми на съвременна заплаха, като международния тероризъм и пиратството, обясни тогава руската армия.   "Адмирал Кузнецов" обикновено се намира в базата в Североморск в Баренцово море. На борда му има изтребители Су-33, МиГ-29КР, МиГ-29-КУБР и хеликоптери Ка-52К.   Русия от една година нанася удари в подкрепа на силите на Башар Асад в Сирия. Москва има военновъздушна база в Хмеймим в алауитския бастион на Асад близо до Латакия, откъдето излитат самолетите, извършващи тези въздушни удари. Русия има и военни и пристанищни инсталации в Тартуз.

Предупреждават за бурен вятър в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621869

Заради очаквания в неделя бурен вятър в голяма част от страната и в Добричка област е обявен жълт код. В региона ще духа силен и временно бурен вятър от запад-северозапад с пориви до 25 m/s, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код е обявен за 8 области, между които и Силистренска. Там поривите на вятъра ще достигат до 30 m/s. Жълт код за неделя е обявен и за крайбрежието на Черно море. Край брега ще духа западен вятър със скорост 14-20 m/s, на места пориви до 24 m/s. Вълнението на морето ще бъде ...

Солвей Соди“ ще плаща солени глоби, замърсява река Провадийска

http://web.barometar.net/86823/

Солена глоба наложи варненската екоинспекция на содовия завод в Девня заради замърсяване на река Провадийска. Всеки месец „Солвей Соди“ ще плаща по 28 637 лева по сметката на РИОСВ-Варна за неспазване на ограниченията за неразтворени вещества, които се изпускат от утаителния басейн (шламоотвал) „Падина“ в река Провадийска. Това става ясно от месечния отчетен доклад на […]

Отчитат спад на жилищно строителство в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621664

23 жилищни сгради с 56 жилища в тях и с 8 747 кв. м разгъната застроена площ са получили разрешителни за строеж през третото тримесечие на годината в Сливенска област. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 11.5%, докато жилищата в тях и общата им застроената площ се увеличават съответно с 69.7 и 59.6%, съобщиха от Териториално статистическо бюро Сливен. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради намалява с 5.7%, но разгънатата им застроена площ нараства с 24.7%. В сравнение...

Говорителят на ЦИК Александър Андреев: Денят за размисъл протича добре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869818

Говорителят на ЦИК Александър Андреев: Денят за размисъл протича добреДенят за размисъл протича добре, обяви за агенция „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. И уточни, че са получени две жалби за нарушения, които са от компетентността на Районни избирателни комисии. „Ние ще ги препратим“, поясни той. По думите му едната от жалбите се състои в това, че в Плевен е имало балони,

Слави Трифонов ще обжалва резултатите от референдума

http://offnews.bg/news/n_1/n_639767.html

Екипът на Слави Трифонов ще обжалва пред съда обявения от Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателен резултат от референдума. Това съобщи Трифонов пред bTV. По закон данните от резултата може да се обжалват в 7-дневен срок.  "В случая смятам, че точно Централната избирателна комисия, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие. Има много сигнали от наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам. Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Висшия административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно", каза Трифонов. Той допълни, че няма доверие и на парламента с партиите в него, като подчерта, че трите въпроса трябва да бъдат приети, както е изразил волята си суверенът.  "Тук за някакви гласове да говорим, за политически дивиденти, които искат да извлекат партиите – това е толкова прозрачно и за съжаление е толкова неприятно, направо е гнусно. Не мога да го коментирам по друг начин, освен по този, който издават волята си три милиона и половина българи. Тези три точки трябва да бъдат приети по начина, по който ги искат хората", каза Слави Трифонов. Нека политиците да не забравят кой им е началник, подчерта той. Според окончателните резултати, обявени вчера от ЦИК, малко над 12 000 гласа не стигат на референдума, за да стане задължителен. Въпросите обаче ще бъдат обсъдено от парламента.  По-рано днес ЦИК реши, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов, няма да има задължителен характер, а ще влезе за обсъждане в парламента. Според комисията не достигат около 12 000 гласа. В допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души.

Доналд Тръмп: Искам страна, в която всички се обичат

http://www.moreto.net/novini.php?n=335825

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп смята да сплоти американския народ, изграждайки държава „в която всички се обичат“. В първото си интервю след избирането му, дадено за „Уолстрийт джърнъл“, той обеща да бъде по-позитивен, но потвърди, е настроен за решаване на проблемите на страната, включително борбата с наркотрафика и нелегалната миграция.

Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" достигна бреговете на Сирия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621862

Руският атомен самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който трябва да засили руското военно присъствие в Сирия, се намира вече край бреговете на тази страна, обяви неговият капитан Сергей Артамонов, предаде АФП. Корабите от групата на самолетоносача пристигнаха в набелязаната зона, в източната част на Средиземно море. Сега те изпълняват задачите си, плавайки във водите западно от сирийския бряг, каза Артамонов пред руската държавна телевизия Россия 1. Какво цели Москва, пращайк...

Учен, предсказал победата на Тръмп, допуска и импийчмънт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621865

Известният американски историк и политолог Алан Лихтман, предсказал вярно победителите на всички президентски надпревари в САЩ от 1984 г., предполага, че срещу Доналд Тръмп ще бъде внесено искане за импийчмънт. Това пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.Изданието припомня как в интервю през септември Лихтман е изказал мнение, че на изборите на 8 ноември с малка разлика ще победи Тръмп. Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ Според политолога обаче впоследствие членовете на Република...

Юлиан Вергов мислел да откаже ролята в "Стъклен дом"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5867981

Юлиан Вергов мислел  да откаже ролята в "Стъклен дом"Снимал е любовна сцена  с красивата Мила Йовович Като дете Юлиан Вергов бил дебел. И обичал да хвърля от балкона яйца по хората. Това е лично признание, а не компромат. Роден е на 15 юли 1970 г. в София. Расте и се забавлява из централните софийски улици и задни дворове. 7 години тренира хокей на лед. Сменя 3 училища, последното е вечерно.

Оранжев код заради силни ветрове и в неделя

https://www.actualno.com/society/oranjev-kod-zaradi-silni-vetrove-i-v-nedelja-news_574918.html

Оранжев код заради очакван силен вятър е обявен за неделя - 13 ноември, в Северна България. В 18 области е въведен предупредителен жълт код, а само в районите на Кюстендил, Благоевград и Смолян очакванията са времето да бъде стабилно. През нощта студеният атмосферен фронт ще п

Слави Трифонов обжалва пред съда резултатите от референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/12/2862451_slavi_trifonov_objalva_pred_suda_rezultatite_ot/?ref=rss


Слави Трифонов и екипа му ще обжалват пред административния съд окончателния резултат от референдума, обявен от ЦИК, съобщи БиТиВи. В петък, края на законовия срок, комисията обяви окончателния резултат, според който не достигат 12 027 гласа, за да бъде допитването задължително и Народното събрание да е длъжно да претвори народната воля в закон.

На референдума са гласували 3 488 558 избиратели при необходими 3 500 585 - броят на подалите гласа си на последните парламентарни избори....

Трамвай и автомобил се удариха в столицата

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/tramvaj-i-avtomobil-se-udariha-v-stolicata-6061386

Ударът е бил толкова силен, че колата се качила на трамвайните релси, като по пътя си изтръгнала поне 10-ина метални колчета. Мрежестата ограда, закрепена за тях, също е изтръгната

Протести на неонацисти в шведската столица, има ранени и задържани

http://www.cross.bg/opit-stokholm-dyshi-1525536.html

/КРОСС/ Близо 500 неонацисти се събраха в събота на демонстрация в шведската столица Стокхолм, предава австрийската медия ORF, цитирана от "Фокус". Същевременно контрапротест е събрал около хиляда души. Полицията е направила опит да предотврати съприкосновението между двете групи, поради което част от центъра на града е бил блокиран временно. Участниците в акцията срещу неонацистите са направили опит да пробият поставените бариери, крещейки „Цял Стокхолм мрази расисти". Местни медии съобщават за забелязани хора с кървящи рани. Към момента обаче няма подадена информация за това дали има ранени. От полицията обаче уточниха, че са задържани десет души.

Делят наследството на Анастасов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869182

Делят наследството на АнастасовЖена му Мария Косева ще живее при снахата За  265 000 евро синовете му продадоха апартамента на комика Капарираха дома на покойния актьор Никола Анастасов, научи "България Днес" от близък до семейството брокер, пуснал за продажба апартамента в идеалния център. "Съвсем скоро сделката ни ще приключи. Имаме няколко човека,

Запознават децата с изкуството във варненската Социална чайна

http://www.moreto.net/novini.php?n=335823

С проекта "Малка детска музика" малчуганите във Варна ще бъдат възпитавани в любов към класическата музика и изкуството, съобщиха от Социалната чайна във Варна за Moreto.net. Психолог, куклен сгенограф, педагози, любители-музиканти ще разкриват тайните на големия свят на изкуството.

30 загинали и 100 ранени при експлозия в храм в Пакистан

http://offnews.bg/news/n_1/n_639766.html

Най-малко 30 души са загинали, а поне 100 са ранени при експлозия в храм в пакистанската провинция Белуджинстан, съобщи Dawn.  Нападението е станало във вътрешния двор на храма "Хазрат Баба Шах Нурани" на 100 км северно от пристанищния град Карачи. На място са изпратени сили за сигурност. Достъпът на спасителите е затруднен заради отдалеченото място на храма и труднодостъпния терен.  Ранените са настанявани в болници в Хуб и Карачи. 

Две дупки-кратери стряскат шофьори във Варна

http://web.barometar.net/86819/

Две големи дупки стоят, като кратери от седмици във Варна и никой не взема мерки да ги асфалтира. Едната дупка се намира на ул.Атанас Георгиев, / в частта й над Хуманитарната гимназия/, а другата на ул.Ангел Кънчев до Рибната борса. Преди няколко дни първата дупка на ул.Атанас Георгиев бе запълнена с чакъл, който скоро го […]

Талибан камикадзе, преоблечен като общ работник, взривил базата в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869800

Талибан камикадзе, преоблечен като общ работник, взривил базата в АфганистанТалибан камикадзе, преоблечен като общ работник, се е взривил в най-голямата военновъздушна база на САЩ и НАТО в Афганистан - "Баграм". Четирима души загинаха и 18 бяха ранени, съобщи Ройтерс, като се позовава на комюнике на мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Талибаните поеха отговорност за нападението в базата "Баграм",

Две жалби за нарушения са постъпили в ЦИК в деня за размисъл

https://www.actualno.com/politics/dve-jalbi-za-narushenija-sa-postypili-v-cik-v-denja-za-razmisyl-news_574915.html

Денят за размисъл протича добре. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той уточни, че са получени две жалби за нарушения, които са от компетентността на Районни избирателни комисии. „Ние ще ги препратим“, поясни Андреев. По дум

Венецианците протестират срещу все по-трудния живот в града

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621861

Венецианците, които все повече намаляват, протестираха днес, за да привлекат внимание към проблемите на всекидневния си живот, предаде АП.Стотици местни жители, носещи куфари като символ на масовото изселване от любимия град, кръстосваха Венеция, преминавайки по мостовете над каналите. За по-малко от век венецианското население се е стопило от 200 000 до около 55 000.Посочват се няколко фактора, сред които високите цени, движени от туристическия бум, логистиката на снабдяване на град без автомобили, и ерозията на жилищните сгради с изложение къ...

Побой заради лепене на плакати в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869762

Побой заради лепене на плакати в РусеПредставител на БСП, лепящ плакати за изборите, е бил пребит, оплакаха се от „червената централа”. Тихомир Димов бил нападнат в петък вечерта, на улица „Борисова”, докато разлепял агитационни материали на ген. Румен Радев, гласи жалба на социалистите. Според БСП побойникът на име Стефан Бояджиев бил близък до управляващите.

Lux4u - храм на дизайна в хотел “Маринела”

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5869795

Lux4u - храм на дизайна
в хотел “Маринела”За холандската интериорна линия Еichholtz и други красоти Изкушените от интериорния дизайн вече имат нещо като свое религиозно светилище в София. Марката Lux4u отвори своя шоурум до входа на зала EFE в столичния хотел “Маринела” в края на октомври и веднага привлече вниманието на изтънчените почитатели на добрия вкус.

Активите на КТБ, които се очаква да се съберат, паднаха до 10%

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/11/12/2862447_aktivite_na_ktb_koito_se_ochakva_da_se_suberat_padnaha/?ref=rss


Синдиците на КТБ ще успеят да съберат евентуално 10% от активите на фалиралата банка. Това прогнозира в интервю пред "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов. Прогнозата му преди две години беше да съберат около 30%, а преди една година - около 20 на сто.

Причината за това са сбъдналите се, по думите му, прогнози, че в хода на несъстоятелността, голям част от активите, придобити с пари от банката, са били "отдалечени" от нея.

Според министъра причините за това се...

Диетологът: Преяждането по никакъв начин не вреди на хората

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5869776

Диетологът: Преяждането по никакъв начин не вреди на хоратаПреяждането по никакъв начин не вреди на хората. Има правилно и неправилно преяждане, обяви за „Фокус” диетологът д-р Огнян Симеонов за правилното хранене през зимния сезон. „Правилното хранене може да достигне до 1,5 кг на едно хранене. Ако имаме по три основни хранения по 1,5 кг с преяждане, ние никога няма да качим килограми,

Десетки убити и ранени при атентат в Пакистан

http://www.cross.bg/ranenite-myasto-ybiti-1525535.html

/КРОСС/ Над 30 души са убити, а 100 са ранени при експлозия на религиозно място на мюсюлманите в пакистанската югозападна провинция Белуджистан, съобщава "Дейли Пакистан". Стотици пакистанци са били в светинята Shah Noorani, която се намира на около 100 километра северно от Карачи. Сред жертвите има деца и жени. Очаква се броят на загиналите и ранените да се увеличи. На място са изпратени спасителни екипи, ранените са откарвани в болници. Все още никой не е поел отговорност за атаката.  

Рената, майка на изчезналия рейнджър Христо Николов: Моля се синът ми да е жив!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869150

Рената, майка на изчезналия рейнджър Христо Николов: Моля се синът ми да е жив!Наивен е, може да се е забъркал с нещо незаконно и да е в затвора "Моля се на Господ само синът ми да е жив и здрав! Той ми е единствен!" Така започва своя разказ пред "България Днес" Рената Павлова, майка на мистериозно изчезналия рейнджър от Ирак Христо Николов. Следите на младия 32-годишен мъж се губят в Испания,

Младеж пострада при "плакатна война" в Русе

https://www.actualno.com/ruse/mladej-postrada-pri-plakatna-vojna-v-ruse-news_574912.html

Младеж пострада при "плакатна война” в Русе. Инцидентът е станал снощи, а със случая незабавно се е заела Районната прокуратура, предаде националното радио. 27-годишният мъж разлепял предизборни плакати върху таблото за агитационни материали, когато бил нападнат с юмруц

Гръцки анархисти искат „атаки и сблъсъци“ по време на визитата на Обама

http://www.moreto.net/novini.php?n=335819

Въоръжена анархистка група в Гърция зове към „атаки и сблъсъци“ в страната по време на предстоящото идната седмица посещение на американския президент Барак Обама, съобщи АП. Нихилистите от „Конспирация на огнените клетки“ (КОК) призоваха анархистите да "провалят купона .

Плъховете се кискат, когато ги гъделичкат по коремчетата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621859

Учени проведоха странен експеримент, като гъделичкаха безмилостно плъхове по коремчетата, докато в същото време наблюдаваха мозъчната им дейност, пише в. "Дейли мирър".Това докарва гризачите до безумен кикот и те скачат от радост. Но тези ефекти се постигали единствено когато плъховете се чувствали щастливи. Когато тези условия били налице, опитните животни издавали ултразвукови възклицания, които много приличали на човешки кикот. Мозъкът на гризачите при гъделичкане давал подобни параметри на човешкия при същите действия.Но когато били изложен...

Отборът на България U19 победи Дания и се класира за елитния кръг

http://www.cross.bg/bulgariya-iiordanov-tonislav-1525534.html

/КРОСС/ Отборът на България U19 се класира за елитния кръг, който ще се проведе в началото на следващата година. Младите "лъвове" направиха втори невороятен мач и днес победиха Дания с 3:1 на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен, като по този начин се доближиха още повече до Евро 2017 в Грузия. В герой за играчите на Ангел Стойков се превърна Тонислав Йорданов, който реализира две попадения в мрежата на "червения динамит". Двубоят започна ужасно за България, след като Густав Маркусен се разписа за 0:1. Голът обаче не стресна сърцатите българи и в 21-ата минута футболистът на Септември (София) Иван Тилев изравни, за да даде начало на големия обрат. При този резултат завърши първата част. Второто полувреме стрелецът на ЦСКА-София Тонислав Йорданов излезе на сцената, за да матира Якоб Ларсен на два пъти и да класира тима за следващата фаза на квалификациите. След днешния успех България събра актив от шест точки, след като преди няколко дни родните таланти постигнаха изключително важна победа с 1:0 над Португалия. В последния двубой от Група 8, футболистите на Ангел Стойков ще се изправят срещу Беларус. Двубоят започна с лек натиск на гостите на тежкия терен в Сливен. В 11-ата минута падна и първият гол в срещата, когато играчът на Лингби Густав Маркусен даде аванс на Дания

Прокуратурата проверява плаши ли селски кмет хората, че ще останат без пенсии

https://www.24chasa.bg/region/article/5869774

Прокуратурата проверява плаши ли селски кмет хората, че ще останат без пенсииПартиен лидер в Благоевград пусна жалба до РИК в петък в 16,55 ч, срещу селски кмет. В жалбата се твърди, че кметът на село от община Благоевград обикаля по къщите и заплашва и предупреждава хората, че ако на предстоящия балотаж за избори за президент и вицепрезидент, който ще се проведе в неделя, не гласуват за определен кандидат,

Погребали Ленард Коен преди новината за смъртта му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869766

Погребали Ленард Коен преди новината за смъртта муЛегендарният канадски музикант и писател Ленард Коен е бил погребан в еврейското гробище в Монреал още преди да бъде съобщена новината за смъртта му, пише вестник "Торонто стар", цитиран от ТАСС. Коен починал на 82-годишна възраст в Лос Анджелис, САЩ, още в понеделник. Смъртта му обаче бе направена публично достояние едва в нощта на четвъртък

"Газпром" продължава разговорите с Иран за газови проекти

http://www.cross.bg/gazprom-gazovi-proekti-1525533.html

/КРОСС/ Делегация на "Газпром" начело със заместник-председателя на управителния съвет Виталий Маркелов ще посети Техеран през първото десетдневие на декември, за да продължи преговорите за участие на руската компания в ирански газови проекти, съобщи агенция Мехр, цитирана от ТАСС. Маркелов се срещна вчера с иранския заместник-министър на петрола Амир Хосейн Заманиния, който бе на визита в Москва. Заместник-министърът заяви, че газовият холдинг се интересува от разработването на газови находища в Залива, а също и от изпълнението на проекти за втечнен природен газ. На 10 ноември заместник-министърът на енергетиката Кирил Молодцов съобщи, че руските компании "Роснефт", "Газпром", "Лукойл", "Газпром нефт", "Зарубежнефт" и "Татнефт" вече са съставили списък с интересните за тях находища в Иран. Представянето на новия вид петролен договор за руските компании ще се състои в Техеран на 17 ноември.През февруари ръководителят на Националната иранска газова компания (NIOC) Хамид Реза Араки обяви, че Иран е активизирал сътрудничеството си с Газпром, като газовият гигант е сформирал пет съвместни комитета - по инвестициите, по ремонтните дейности, по обслужването, по съхранението и по преработката на петрол и газ.  

Родителите на детето, "възпитавано" от треньорка: Няма голяма агресия към Ева (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869755

Родителите на детето, "възпитавано" от треньорка: Няма голяма агресия към Ева (видео)Екип на Нова тв отиде в дома на 11-годишната Ева, станала известна с "възпитателните методи" на своята треньорка по художествена гимнастика, и се срещна с нея и родителите й, за да коментират клипа. „Нищо не ме притесни от това видео, защото съм виждала това и друг път преди важно състезание. Сигурна съм, че тя не е дръпнала силно ушите на Ева,

Десетки загинали при експлозия в Пакистан

https://www.actualno.com/asia/desetki-zaginali-pri-eksplozija-v-pakistan-news_574908.html

Най-малко 30 души са загинали, а над 70 други са ранени в резултат на експлозия пред светилище в пакистанската провинция Белуджинстан, предава Dawn, цитирана от "Фокус". Уточнява се, че сред пострадалите има деца и жени. На място са изпратени сили за сигурност. Достъпът на спешни

Девня пази следи от епични гладиаторски битки

http://web.barometar.net/86817/

Музеят на мозайките в Девня пази доказателство за гладиаторските битки, които са се провеждали в амфитеатъра на древния град Марцианопол. Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи […]

Графика на деня: Стабилният растеж на Китай предизвиква съмнения

http://www.investor.bg/aziia/336/a/grafika-na-denia-stabilniiat-rastej-na-kitai-predizvikva-symneniia-227557/

Страната съобщи за един и същ темп на растеж през три последователни тримесечия, а това е доста изненадващо

Отново предупреждения за бурен вятър в цялата страна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621858

Оранжев код заради очакван силен вятър е обявен за неделя - 13 ноември, в Северна България. В 18 области е въведен предупредителен жълт код, а само в районите на Кюстендил, Благоевград и Смолян очакванията са времето да бъде стабилно. През нощта студеният атмосферен фронт ще премине през Източна България и там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Времето ще е облачно с валежи, главно в източната половина на страната и планинските рай...

Започна битката срещу последната крепост на терористите в Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/79261/zapochna-bitkata-sreshtu-poslednata-krepost-na-teroristite-v-alepo

/Поглед.инфо/ Армията на Сирия започна битка срещу последната крепост на терористите в Алепо, предаде агенция Риа. Правителствените войски откриха огън по позиции на бунтовниците в околностите на микрорайона Рашидин, където в западната част на Алепо се намират бандитски формирования, съобщи ливанския телевизионен канал „Ал Маядин“, цитиран от РИА Нвости.

Испанци ще строят метро между Мека и Медина

http://econ.bg/Новини/Испанци-ще-строят-метро-между-Мека-и-Медина_l.a_i.732042_at.1.html

Испанският крал Фелипе Шести отмени предвиденото първо посещение в Саудитска Арабия. Испания иска да продаде 5 бойни кораба и да строи метро на...

#КОЙ впрегна “френският безработен” Иван Данов в нова клеветническа вълна срещу Биволъ

https://bivol.bg/danov-tchobanov-peevski.html

След новите публикации #Яневагейт в Биволъ, медиите на Делян Пеевски подеха поредната клеветническа кампания срещу Биволъ и по-конкретно срещу главния редактор на сайта Атанас Чобанов, който живее в Париж. Те тиражират, че френската прокуратура „погнала“ Чобанов и го предала на Наказателен съд за клевета. Прокуратурата не е “погнала” никого, а формално е придвижила частна жалба […]

Жълт код за силен вятър утре във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=335827

Жълт код за силен вятър е обявен за утре - 13 ноември, във Варненско, научи Moreto.net. Очаква се поривите на вятъра да стигат до 24 метра в секунда, а вълнението на морето ще е 4 бала. Над Черноморието на места в ранните часове все още ще има превалявания от дъжд в процес на спиране.

Няма пострадали български военни при взрива в базата „Баграм”

http://offnews.bg/news/n_1/n_639764.html

Няма пострадали български военнослужещи от контингента от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” при взрив във военновъздушната база на международната коалиция „Баграм” в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.  Нападението стана в 05.38 ч. местно време. Най-малко четирима души загинаха, а 14 бяха ранени при експлозията, ударила най-голямата военна база на САЩ в Афганистан "Баграм", намираща се на 50 км северно от Кабул. Експлозията е причинена от мъж, който е носел жилетка с експлозиви. Той избрал времето и мястото, защото е „търсел възможност да нанесе най-много щети“, обясни военен източник от САЩ.

Сан Франциско, Лос Анджелис и Сингапур бавят изборните книжа

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79260/san-frantsisko-los-andzhelis-i-singapur-bavyat-izbornite-knizha

/Поглед.инфо/ Все още в Сан Франциско и Лос Анджелис не могат да се доставят изборните книжа за втория тур - причината е забавяне в доставката, по вина на куриерската фирма.

Юношеските ни национали биха 3:1 Дания

https://www.24chasa.bg/sport/article/5869750

Юношеските ни национали биха 3:1 ДанияНационалният отбор на България до 19 години се класира за следващия кръг от европейските квалификации за първенството в Грузия през юли. Момчетата на треньора Ангел Стойков обърнаха 3:1 фаворита в нашата група Дания на стадиона в Сливен и преди последния мач с Беларус вече се класираха напред. Българските таланти биха и 1:0 Португалия.

Юношеските национали победиха и Дания и преминаха в елитния кръг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/12/2862446_junosheskite_nacionali_pobediha_i_daniia_i_preminaha_v/?ref=rss


Юношеският национален отбор по футбол продължава успешния си път в квалификациите за европейското в Грузия. Воденият от Ангел Стойков отбор победи с 3:1 Дания и си осигури място в следващата фаза - елитния кръг, в който 28 отбора ще спорят за място на Евро 2017 в Грузия.

В Сливен България записа втората си победа от два мача, след като преди дни отборът се наложи с 1:0 срещу Португалия. С шестте си точки съставът е на върха в група 8 и си гарантира продължаването.

В другия...

Юношеските национали биха и Дания и преминаха в елитния кръг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/12/2862446_junosheskite_nacionali_biha_i_daniia_i_preminaha_v/?ref=rss


Юношеският национален отбор по футбол продължава успешния си път в квалификациите за европейското в Грузия. Воденият от Ангел Стойков отбор победи с 3:1 Дания и си осигури място в следващата фаза.

Очаквайте подробности!


Никола Корабов ще търси Сашо Сладура на небето (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869588

Никола Корабов ще търси Сашо Сладура на небето (снимки)Белокосите глави преобладаваха сред няколкото десетки хора, дошли да изпратят Никола Корабов в пътя му към небесните селения. Поклонението пред тленните останки на големия режисьор се състоя в храм "Св. София" само два и половина часа след като България се прости с друг голям творец - певеца и композитора Бисер Киров.

Каролев: Жан-Клод Юнкер няма да го изберат и за директор на гимназия в САЩ

http://web.barometar.net/86815/

Икономистът Владимир Каролев коментира изявления на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в типичния си неподражаем стил: „Юнкер добре започва взаимоотношенията си с новия президент на САЩ – бил рисков, бил тъп, не разбирал нищо. Аз откога ви разправям, че големият риск за Европа не е Русия (чиято икономика е 80% от италианската и са на […]

Фотогалерия: Сръбски гробове с размера на къщи

http://www.dnevnik.bg/photos/2016/11/12/2862164_fotogaleriia_srubski_grobove_s_razmera_na_kushti/?ref=rss


Отдалеч гробището на Смолинац прилича на част от сръбското село, неизвестно защо издигаща се сред гробове. Но като влязат вътре и подминат участъка с надгробни камъни, посетителите попадат на поредица от малки къщички в пастелни цветове.
Те са с една или две стаи, големи процорци и декорирани плочи - някои на фасадата, някои вътре в стаите - в памет на починалите. Странните мавзолеи изглеждат комфортни, мебелирани, с място за венци и погребални вещи, а семейната крипта е под тях. Част от...

Русия прави филм за Динко

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869140

Русия прави филм за ДинкоРуската национална телевизия преброди Ямбол, за да намери Ловеца на мигранти Динко Вълев. Два дни екипът се опитва да уреди среща със скандалния българин, който се прочу и в чужбина. В петък преди обед Динко се срещнал с репортерката Дария Григорова, която подготвя цял филм за него. „Искам да разговарям с Динко,

Бюлетините за балотажа не са пристигнали в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сингапур

http://www.mediapool.bg/byuletinite-za-balotazha-ne-sa-pristignali-v-san-frantsisko-los-andzhelis-i-singapur-news256443.html

Изборните книжа за втория тур на президентските избори у нас все още не са пристигнали в Сан Франциско и Лос Анджелис, съобщи БНР. Причината е забавяне в доставката от страна на куриерската фирма. От Централната избирателна комисия (ЦИК) са поискали спешна информация от Министерството на външните работи какви мерки за предприети за този проблем. От МВнР са уверили, че всички бюлетини ще бъдат доставени навреме. Изборните книжа трябва да пристигнат до 18:00 ч. днес, като ако това не се случи е възможно ЦИК да разреши бюлетините да бъдат отпечатани на място. От ЦИК не са съобщили окончателното си решение. Бюлетините се бавят и в Сингапур заради повреда на самолет. Предстои ЦИК да вземе решение дали по изключение да се гласува с бюлетините от първия тур, ако в посолството има останали резерви. Междувременно на секционните избирателни комисии ще се дадат указания за опростено попълване на протоколите след края на изборния ден, заради множеството грешки при попълването, които са установени след първия тур.

Външно публикува списък с нови секции в чужбина за втория тур на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869727

Външно публикува списък с нови секции в чужбина за втория тур на изборитеМинистерство на външните работи публикува списък с информация за нови адреси на избирателни секции в чужбина за втори тур на президентските избори на 13 ноември. От Министерство на външните работи са нанесли корекция в адреса на секцията за втори тур на президентските избори в Сейнт Питърсбърг, САЩ - 1126 94th Ave. N, St. Petersburg, FL 33702.

МВФ отпусна заем в размер на 12 млрд. долара на Египет

http://www.cross.bg/egipet-beshe-dolara-1525532.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд (МВФ) одобри тригодишен заем от 12 млрд. долара за Египет, което има за цел подпомагане на страната да излезе от дълбоката икономическа криза. Египет ще получи веднага 2,75 млрд. долара, като следващите части от заема ще зависят от икономическите резултати и извършвани реформи. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард каза, че спасителният заем ще "отговори на дългогодишни предизвикателства", съобщава БГНЕС. Египетският президент Абдул Фатах Сиси е изправена пред голяма безработица и бюджетен дефицит от 12% от БВП. Страната се бори за привличане на чуждестранни инвестиции, откакто политическите вълнения през 2011 г. и т. нар. Арабска пролет доведоха до свалянето на бившия президент Хосни Мубарак. Туризмът, традиционно водещ източник на доходи за Египет, рязко е намалял през последните пет години. Миналата седмица Египет направи плаващ курса на валутата си, с което стойността на лирата падна спрямо долара с почти 50% в опит да укрепи доверието в икономиката. Също така правителството увеличи лихвените проценти с три пункта до 14,75% и увеличи цените на основните стоки и горива. Тези стъпки предизвикаха широки критики към президента и спад в неговата популярност. В петък в Кайро беше проведена голяма полицейска операция за предотвратяване на очакваните масови демонстрации. След като беше една година на власт, през 2013 г. първият демократично избран президент Мохамед Морси беше свален с военен преврат, воден от ген. Сиси

Италиански град предложи убежище на Робърт де Ниро заради победата на Доналд Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=335796

Италианският град Ферацано, където са живели бабата и дядото на Робърт де Ниро, предложи убежище на американския актьор, след като той заяви, че ще емигрира, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, предава BBC. „Готови сме да го приветстваме с отворени ръце“, заяви кметът на града по отношение на Робърт де Ниро, който по-рано се закани „да удари в лицето“ Тръмп.

Кралски етикет, какво не бива да правим пред Елизабет II

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kralski-etiket-kakvo-ne-biva-da-pravim-pred-elizabet-ii-6061222

Модерната епоха е направила днешната монархия малко по-гъвкава, но етикецията, правилното поведение и начин на комуникация с английската кралица се запазват

Звезда на "Тотнъм": Когато бях на 10, онемях, като видях Бербатов

https://www.24chasa.bg/sport/article/5869723

Звезда на "Тотнъм": Когато бях на 10, онемях, като видях БербатовДжош Онома е едно от най-горещите имена в състава на "Тотнъм" през настоящия сезон, а негово вдъхновение е бил българинът Димитър Бербатов, съобщи "Гонг". През 2007-ма година, Джошуа още няма 10 години. Тогава една съдбоносна среща - с тогавашния голмайстор на "Тотнъм", го кара да започне да вярва толкова силно в мечтата си,

Урок по кралски етикет

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/urok-po-kralski-etiket-6061222

Ето, какво може и какво – не, когато някой е в присъствието на Елизабет II

Младеж от ИК Радев-Йотова жестоко пребит от представител на ГЕРБ

http://bulgarski.pogled.info/news/79259/mladezh-ot-ik-radev-iotova-zhestoko-prebit-ot-predstavitel-na-gerb

/Поглед.инфо/ Вечерта на 11.11.2016 г. бе белязана от поредното политическо насилие. На 09.11.2016 г. и на 11.11.2016 са подадени жалби до Районната избирателна комисия в Русе от представители на Инициативния комитет в подкрепа на кандидатите за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова и БСП за унищожаване на техни плакати и лепенето на плакати на опонентите им. След отказа на ГЕРБ да спрат с агресивните и незаконосъобразни действия те стигнаха дори по-далеч.

Предупреждават за бурен вятър в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621856

Заради очаквания в неделя бурен вятър в голяма част от страната има обявен вълт код. Във Варненско също ще е ветровито, със силен и временно бурен вятър от запад-северозапад с пориви до 25 m/s, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълт код за неделя е обявен и за крайбрежието на Черно море. Край брега ще духа западен вятър със скорост 14-20, на места пориви до 24 м/с (7-8, пориви 9 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 4 бала. Над Черноморието в неделя на места в ранните часове все още ще има прев...

Трамвай и кола се удариха на бул. "Ситняково" в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_639763.html

Трамвай и лека кола „Пежо” се удариха на бул. „Ситняково” в столицата. Инцидентът е станал около 14.00 часа. Катастрофата е лека и при нея няма ранени. Сериозно е пострадала предпазната ограда около трамвайната линия, тъй като при удара лекият автомобил се е забил в телена оградата, отделяща трамвайните релси от пътното платно. Шофьорката на лекия автомобил и пътничка в колата са откарани в болница заради силния шок.  Инцидентът предизвика затруднения на движението в района. 

МВФ отпусна заем в размер на 12 млрд. долара на Египет

https://www.actualno.com/africa/mvf-otpusna-zaem-v-razmer-na-12-mlrd-dolara-na-egipet-news_574902.html

Международният валутен фонд (МВФ) одобри тригодишен заем от 12 млрд. долара за Египет, което има за цел подпомагане на страната да излезе от дълбоката икономическа криза. Египет ще получи веднага 2,75 млрд. долара, като следващите части от заема ще зависят от икономическите

Предстои второ издание на националния конкурс "Читател на годината"

http://www.cross.bg/godinata-godina-konkyrsa-1525531.html

/КРОСС/ След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината". Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици. В инициативата ще се включат отново всички регионални библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог. По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2016" на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

Килъри-майдан – атракционът започва!

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79258/kilari-maidan-atraktsionat-zapochva

/Поглед.инфо/ Обстоятелството, че Хилъри Клинтън загуби изборите, още нищо не означава. Стоящите зад нея сили и групировки са готови за по-нататъшна конфронтация, вече и без нея. Организират се автобуси, които да извозват „протестиращите” до „работното им място”. А в социалните мрежи се набират „майдан-арбайтери” за участие в протестите срещу 1500 долара на седмица. (рус. ез.)

Руските власти заловиха терористи, планирали нападения в Москва и Санкт Петербург

http://www.mediapool.bg/ruskite-vlasti-zaloviha-teroristi-planirali-napadeniya-v-moskva-i-sankt-peterburg-news256442.html

Руската Федерална служба за сигурност, във взаимодействие с МВР и партньори от Таджикистан и Киргизстан, пресече дейността на терористична група, планирала да извърши поредица от зрелищни терористични нападения в Москва и Санкт Петербург, съобщи ТАСС. При операцията, извършена днес в Москва и Петербург били задържани 10 терористи, жители на централноазиатски страни и свързани с "Ислямска държава". При задържането им били открити и иззети четири самоделни взривни устройства с голяма мощност, огнестрелни оръжия, патрони и радиостанции.  Един от задържаните във връзка с подготовката за терористичен атентат в Москва е признал, че неговият брат воюва в Сирия, Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведевпредупреди по-рано през ноември, че хиляди руснаци се бият в Сирия на страната на силите против Асад и могат да проведат атентати, когато се върнат в родината. Долината Фергана, която се разпростира в Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан се смята за сърцето на ислямските бойци в Централна Азия.  

Лекарят на Португалия: Роналдо може да играе до 41 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/5869675

Лекарят на Португалия: Роналдо може да играе до 41 годиниЛекарят на португалския национален отбор Жоао Аросо потвърди намеренията на Кристиано Ронадо да играе до 41 години. Докторът направи уговорката, че това ще се случи, ако нападателят няма сериозни контузии, които да го вадят с месеци от терена, съобщи БНР. "Не казвам, че е по-различен от останалите, но организмът му има редица особености.

Лекарят на Португалия: Роналдо може да играе до 41 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869675

Лекарят на Португалия: Роналдо може да играе до 41 годиниЛекарят на португалския национален отбор Жоао Аросо потвърди намеренията на Кристиано Ронадо да играе до 41 години. Докторът направи уговорката, че това ще се случи, ако нападателят няма сериозни контузии, които да го вадят с месеци от терена, съобщи БНР. "Не казвам, че е по-различен от останалите, но организмът му има редица особености.

Откъс от "Мистериозната приятелка" на Елена Феранте

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/12/2862193_otkus_ot_misterioznata_priiatelka_na_elena_ferante/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Мистериозната приятелка" - най-популярният роман на италианската авторка с псевдонима Елена Феранте, чиято действителна самоличност наскоро бе в центъра на литературно-детективски скандал. Това е едва втората книга на Феранте, издадена у нас, и първа от нейната известна неаполитанска трилогия. Преводът е на Вера Петрова, а издателството - "Колибри".

Онзи път, когато Лила и аз решихме да изкачим тъмните стълби – стъпало след стъпало, площадка...

Трамвай блъсна кола пред мола на Ситняково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621855

Трамвай отнесе лек автомобил на бул. "Ситняково" в района на мола. Жената зад волана направила ляв завой на червено, когато мотрисата я ударила. След удара колата се качила на трамвайните релси, а по пътя си изтръгнала поне 10-ина метални колчета. Мрежестата ограда, закрепена за тях, също е съборена. По сведения на очевидци жената е пътувала с детето си и с друга по-възрастна жена. Те били отведени с линейка, но жената видимо била в шок. Катастрофата предизвика сериозни задръствания в района, но движението не е спирано....

Автопазарът в САЩ вече няма накъде да расте

http://www.cross.bg/toyota-pazap-kitaii-1525530.html

/КРОСС/ B ĸpaя нa гoдинaтa Тоуоtа мoжe дa oтcтъпи пъpвoтo мяcтo в cвeтa нa Vоlkѕwаgеn, ĸaтo гepмaнcĸият гигaнт пpoдължaвa дa yвeличaвa пpoдaжбитe cи въпpeĸи тeжĸитe yдapи, ĸoитo пoнece пo cĸaндaлa "Дизeлгeйт". B ĸpaя нa ceптeмвpи пoзициитe нa двeтe ĸoмпaнии бяxa пoчти изpaвнeни - 7,61 милиoнa пpoдaдeни ĸoли зa VW cpeщy 7,52 милиoнa зa Тоуоtа. Kитaй e ĸлючoвият пaзap, ĸoйтo щe пoзвoли нa VW дa зaвъpши гoдинaтa ĸaтo №1 в cвeтa. Kитaй e пaзap №1 и въпpeĸи, чe Тоуоtа пpoдaвa пoвeчe ĸoли oт VW в CAЩ, в Kитaй cpeщy вcяĸa eднa ĸoлa нa япoнцитe, VW пpoдaвa тpи, пишe аutосlub.bg. Япoнcĸитe aвтoмoбилни пpoизвoдитeли Nіѕѕаn и Тоуоtа cмятaт, чe пaзapът нa нoви aвтoмoбили в Щaтитe вeчe нямa пoтeнциaл зa pacтeж. Тоуоtа нaмaли пpoгнoзитe cи зa пpoдaжби в CAЩ c 60 000 бpoйĸи зapaди пpoблeми c чacт oт cнaбдитeлитe cи, ĸaĸтo и зapaди пo-cлaбoтo тъpceнe нa xибpидa Рrіuѕ зapaди ниcĸитe цeни нa бeнзинa. B cъщoтo вpeмe Nіѕѕаn oтбeлязa cпaд нa пeчaлбaтa нa aмepиĸaнcĸия пaзap зapaди гoлeмитe oтcтъпĸи, ĸoитo тpябвa дa пpaвят дилъpитe нa мapĸaтa и япoнцитe ca нa мнeниe, чe пaзapът в CAЩ вeчe нямa дa pacтe. "Πaзapът дocтигнa cвoя вpъx и ниe нe виждaмe пoтeнциaл зa дoпълнитeлeн pъcт - тoп мeниджъpът в Nіѕѕаn, Xиpoтo Caйĸaвa. - Oтcтъпĸитe pacтaт мнoгo бъpзo, тoвa зacягa цялaтa индycтpия и ниe cлeдим внимaтeлнo paзвитиeтo нa тoзи пpoцec." "Πaзapът в CAЩ ce oĸaзa пo-cлaб oт oчaĸвaнoтo - дoпълни изпълнитeлният вицeпpeзидeнт нa Тоуоtа Taĸaxиĸo Иджичи

Клинтън не се отказва

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79257/klintan-ne-se-otkazva

/Поглед.инфо/ Групировките около Клинтън прибягват до всякакви средства, за да дискредитират резултатите от президентските избори. Те са подстрекавани от привърженици на Хилъри Клинтън, която, както и Хума Абедин и Джордж Сорос, се опасяват, че ФБР и новото Министерство на правосъдието може да вземе решение за подновяване на углавното дело срещу Клинтън, за престъпления, извършени в качеството й на държавен секретар на САЩ. В големите градове на САЩ се организират протестни митинги, често прерастващи в беспорядък. Технологията е отработена: това са тип «майдани», «цветни революции» и пр. прийоми, прилагани успешно след изборите в Грузия, Украйна, в страните на Близкия изток... Целта е към момента на встъпването си в длъжност през януари 2017 г. Тръмп да бъде принуден да употреби сила срещу безредиците, за да бъде обвинен, че превръща Америка във «фашистка диктатура», за което предупреждаваха опонентите му. (рус. ез.)

Клинтон не се отказва

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79257/klinton-ne-se-otkazva

/Поглед.инфо/ Групировките около Клинтън прибягват до всякакви средства, за да дискредитират резултатите от президентските избори. Те са подстрекавани от привърженици на Хилъри Клинтън, която, както и Хума Абедин и Джордж Сорос, се опасяват, че ФБР и новото Министерство на правосъдието може да вземе решение за подновяване на углавното дело срещу Клинтън, за престъпления, извършени в качеството й на държавен секретар на САЩ. В големите градове на САЩ се организират протестни митинги, често прерастващи в беспорядък. Технологията е отработена: това са тип «майдани», «цветни революции» и пр. прийоми, прилагани успешно след изборите в Грузия, Украйна, в страните на Близкия изток... Целта е към момента на встъпването си в длъжност през януари 2017 г. Тръмп да бъде принуден да употреби сила срещу безредиците, за да бъде обвинен, че превръща Америка във «фашистка диктатура», за което предупреждаваха опонентите му. (рус. ез.)

Почина един от братята на саудитския крал Салман

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869662

Почина един от братята на саудитския крал СалманСаудитският принц Турки бен Абдел Азиз Ал Сауд почина 84-годишна възраст след продължително боледуване, съобщиха АФП и ТАСС, цитирани от БНР. Той е един от родните братя на краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд. С указ на монарха в страната е обявен тридневен траур. Поради кончината на принца испанският крал Фелипе Шести отложи

Година след терора в Париж, Стинг открива зала "Батаклан"

http://vesti.bg/sviat/evropa/godina-sled-terora-v-parizh-sting-otkriva-zala-bataklan-6061384

Възпоминанията в неделя, самия ден на първата годишнина от терористичните актове, ще започнат сутринта пред "Стад дьо Франс"

Ferrari 250 GTO ще стане най-скъпата кола в света

http://www.cross.bg/ferrari-paynda-godini-1525529.html

/КРОСС/ Екзотичната класика е на път да бъде продадена за 45 млн. паунда Класическо Ferrari 250 GTO е на път да се се превърне в най-скъпия автомобил в света, след като бъде продаден за 45 млн. паунда. Колата е произведена през 1962 г. и в последните години е eдин от най-преследваните от колекционерите автомобили, тъй като е второто произведено 250 GTO. Припомняме, че от модела са сглобени само 36 автомобила. Колата е участвала в „24 часа на Льо Ман" и в „12 часа на Сибринг", като въпреки възрастта си от над 50 години, автомобилът все още способен на ускорение от 0 до 100 км/ч за около 6 секунди, както и на максимална скорост от 273 км/ч. В момента легендарният автомобил се продава, което не се е случвало през последните 20 години. Джон Колинс, който стои начело на специализирания сервиз за модели на Ferrari - Talacrest - продава колата за повече от 45 млн. паунда. „Доста дълго търсих 250 GTO и изведнъж се появи тази кола - втората, която Ferrari са произвели от този модел," споделя Колинс. „Това е едно красиво Ferrari, което може да бъде определено като Светия граал на класическите автомобили. Това се дължи и на великата му състезателна история - шесто място в крайното класиране в Льо Ман и първо място в своя клас в Сибринг." „Вече получих една оферта за колата и съм сигурен, че тя ще предизвика интерес

"168 часа": Силиконова красавица издържала Весо Дебелия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869331

"168 часа": Силиконова красавица издържала Весо ДебелияВеселин Василев-Дебелия, който беше убит в Ботевград, не е имал абсолютно никакъв бизнес. В последните години той е бил издържан постоянно от съпругата си Веселка - силиконова красавица, която живее отдавна в Германия. Тя му е пращала всеки месец по 10 хил. евро и най-вероятно част от тези пари, дадени назаем срещу висока лихва,

Кога ще е поклонението пред д-р Ивайло Вълев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621854

Преди броени минути от врачанската болница съобщиха подробности около отдаването на почит към починалия снощи хирург д-р Ивайло Вълев. Поклонението пред тленните му останки ще е във вторник от 10 до 12 часа във фоайето на Изотопния център в двора на болницата във Враца. Опелото ще бъде от 13 часа в църквата „Св. Николай”, при площад “Христо Ботев” в града. Д-р Ивайло Вълев ще бъде погребан в стария гробищен парк във Враца, като погребението е от 14 часа.  ...

Трамвай и кола се блъснаха на бул. "Ситняково"

https://www.actualno.com/sofia/tramvaj-i-kola-se-blysnaha-na-bul-sitnjakovo-news_574899.html

Трамвай и лек автомобил се удариха на булевард „Ситняково“. По първоначална информация, водачът на леката кола е извършил забранена маневра и е бил блъснат от движещата се мотриса, съобщава БНР. При инцидента няма пострадали. На място има екипи на Пътна полиция. Движението се осъществява нормално.

Денят след вота ще е неучебен и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=335826

14 ноември - понеделник, ще бъде неучебен ден за Варна и останалата част на страната, научи Moreto.net. Това бе обявено със специална заповед на зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. Денят обаче ще бъде присъствен за всички учители и директори.

Кралев откри 50-ия юбилеен лекоатлетически крос „Диана“ (снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5869341

Кралев откри 50-ия юбилеен лекоатлетически крос „Диана“ (снимки)Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри 50-я юбилеен лекоатлетически крос „Диана“ заедно с кмета на Ямбол Георги Славов, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. На официалното откриване на един от най-старите български кросове присъстваха още народният представител Иван Чолаков и областният управител Димитър Иванов.

Още 11 случая, в които "Семейство Симпсън" предрекоха бъдещето (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_639762.html

След като стана ясно, че популярният анимационен сериал "Семейство Симпсън" е предрекъл още преди 16 години, че Доналд Тръмп ще стане президент, се оказа, че това далеч не е първият случай, в който създателите на сериала са предричали бъдещето. Independent публикува още 11 случая, в които сериалът е предрекъл бъдещето - от създаването си през 1989 г. 11. Машини за гласуване, които променят вота - сезон 20, епизод 4 През 2008 г. "Семейство Симпсън" показа как Хоумър се опитва да гласува за Барак Обама на изборите, но машината променя неговия вот. 4 години по-късно в Пенсилвания са били принудени да премахнат машина за гласуване, след като постоянно променяла гласовете за Барак Обама с тези на опонента му Мит Ромни. 10. Създаването на кръстоска между домат и тютюн - сезон 11, епизод 5 През 1999 г. Хоумър използва атомна енергия, за да създаде хибрид между домат и тютюн - т.нар. Tomacco. Това вдъхновило фена на сериала Роб Бор да създаде свое собствено растение. През 2003 г. Бор успял да съедини корен от тютюн и стебло от домат и така създал Tomacco. Създателите на "Семейство Симпсън" били толкова впечатлени, че поканили при тях Бор и неговото семейство и опитали от плодовете на новото растение. 9. Епидемията от Ебола - сезон 9, епизод 3 Според някои "Семейство Симпсън" е предвидил епидемията от Ебола през 2014 г. 17 години преди да се случи. В епизод от 9 сезон на сериала Мардж предлага на болния Барт да прочете книгата "Любопитният Джордж и вирусът Ебола". Вирусът не е много разпространен през 90-те години на миналия век, но години по-късно беше сред основните теми в медиите в световен мащаб. Вирусът Ебола е открит през 1976 г. и макар че последната епидемия е най-мащабната досега, през 1995 г. става причина за смъртта на 254 души в Демократичната република Конфо, както и на 224 души в Уганда през 2000 г. 8. Откриването на Хигс бозона - сезон 8, епизод 1 В епизод от 1998 г. Хоумър Симпсън става откривател и е показан пред сложно уравнение, написано на черна дъска. Според Саймън Син, автор на книгата „Семейство Симпсън и математическите им тайни“, уравнението предрича масата на Хигс Бозона. Първо съществуването на елементарната частица е предречено през 1964 г. от професор Питър Хигс и още петима професори, но съществуването ѝ беше доказано едва през 2013 г. 7. Построяването на "The Shard" ("Стъклото") - сезон 6, епизод 19 В епизод от 1995 г. по време на пътуване на Лиса до Лондон, се появява небостъргач зад Тауър Бридж, който изглежда напълно като небостъргача "The Shard" - най-високият небостъргач в Европа, и дори се намира на точното място, където е построен небостъргачът. Строежът на "The Shard" започва през 2009 г., 14 години по-късно. 6. Библиотекари роботи - сезон 6, епизод 19 В същия епизод Лиса разбира, че библиотекарите са заменени с роботи. Повече от 20 години по-късно студенти от Университет Абъристуит построяват прототип на вървящ робот библиотекар, а учени в Сингапур са започнали тестването на собствени библиотекари роботи. 5. Скандалът с конското месо - сезон 5, епизод 19 През 1994 г. Дорис използва конско месо, за да направи обяд на учениците от Училище "Спрингфийлд". 9 години по-късно властите за безопасност на храните в Ирландия откриха конско ДНК в една трета от говеждите бъргъри в супермаркетите и готовите храни и свинско в 85% от тях. 4. Нападението от тигър на "Зигфрид и Рой" - сезон 5, епизод 10 Сериалът пародира шоуто "Зигфрид и Рой" в епизод от 1993 г. В епизода илюзионистите са нападнати от бял тигър по време на участие в казино. През 2003 г. Рой Хорн от "Зигфрид и Рой" е нападнат от бял тигър по време на живо изпълнение. Рой оцелява, но е тежко ранен по време на атаката. Simpsons - Anastasia the tiger from Sebastian Villafana on Vimeo . 3. Писмо от The Beatles - сезон 2, епизод 18 През 1991 г. епизод на "Семейство Симпсън" показва Ринго Стар да отговаря на писма на фенове, изпратени преди десетилетия. През септември 2013 г. двама фенове на The Beatles получават отговор на писмото си, което са изпратили преди 50 години, от Пол Маккартни. Писмото е изпратено до театър в Лондон, където бандата има участие, и е открито години по-късно от историк в разпродажба. През 2013 г. The One Show на BBC събира двамата фенове с писмото, като добавят и отговор от Маккартни. 2. Цензурирането на Давид на Микеланджело - сезон 2, епизод 9 Епизод от 1990 г. показва протест срещу показването на статуята на Давид на Микеланджело в местен музей, като наричат творбата неприлична заради голотата на Давид. Показаното в сериала се случва реално през юли 2016 г., когато руски активи гласуват за това дали да се облече копие на ренесансовата статуя, поставена в центъра на Санкт Петербург. 1. Триоката риба - сезон 2, епизод 4 В епизод от 1990 г. Барт хваща триока риба, наречена Блинки, в река до централа. Повече от десет години по-късно триока риба е открита в резервоар в Аржентина, захранван от атомна електроцентрала.

"Златната треска" за петрола на Иран

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zlatnata-treska-za-petrola-na-iran-227589/

Надпреварата за някои от най-ценните петролни и газови активи в света е в разгара си

"Газпром" продължава разговорите с Иран за газови проекти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/12/2862438_gazprom_produljava_razgovorite_s_iran_za_gazovi_proekti/?ref=rss


Делегация на "Газпром" начело със заместник-председателя на управителния съвет Виталий Маркелов ще посети Техеран през първото десетдневие на декември, за да продължи преговорите за участие на руската компания в ирански газови проекти, съобщи агенция Мехр, цитирана от ТАСС.

Маркелов се срещна вчера с иранския заместник-министър на петрола Амир Хосейн Заманиния, който бе на визита в Москва. Заместник-министърът заяви, че газовият холдинг се интересува от разработването на газови...

Рейнджъри спасяват Григор Димитров от два лъва на сафари

https://www.24chasa.bg/sport/article/5869337

Рейнджъри спасяват Григор Димитров от два лъва на сафариГригор Димитров е имал не само положителни емоции по време на ваканцията си в Африка, стана ясно от негова публикация в "Инстаграм". Българският тенисист, който беше на сафари за няколко дни, разказа шокираща случка от почивката си. Гришо сподели снимка на двама мъже, които са се отличили с храбри действия и са спасили живота му.

За пореден път трамвай и кола се удариха на бул. "Ситняково"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/12/2862436_za_poreden_put_tramvai_i_kola_se_udariha_na_bul/?ref=rss


Днес имаше пореден индицент между трамвай и автомобил на столичния бул. "Ситняково".

От МВР съобщават, че няма пострадали.

Инцидентът е станал около 14.00 часа. Катастрофата е лека и няма ранени при нея. В момента движението в района се осъществява без затруднение.

Какво може да очаква американската и глобалната икономика след избора на Доналд Тръмп

http://econ.bg/Новини/Какво-може-да-очаква-американската-и-глобалната-икономика-след-избора-на-Доналд-Тръмп_l.a_i.732041_at.1.html

Противоречивите обещания, дадени от Доналд Тръмп по време на предизборната кампания, са сериозно предизвикателство пред икономическите анализатори да...

Хаос и сблъсъци пред банките в Индия заради изтеглените от обращение банкноти

http://www.cross.bg/banknoti-bankomatite-obrashtenie-1525528.html

/КРОСС/ Хаос и сблъсъци пред банките в Индия заради опашки. Милиони разтревожени хора се опитват да разменят старите банкноти с висок номинал, станали неизползваеми преди няколко дни, след като правителството ги извади от употреба. В столицата Делхи избухнаха сблъсъци, след като парите в банкоматите свършиха. Паника настана в две банки в старата част на града, когато хилядите чакащите граждани се втурнаха напред. Неудволетвореността нарасна, след като бе съобщено, че в някои банки новите банкноти са изчерпани. Министърът на финансите Арун Джайтлей, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че на банките ще е нужно време да внесат промени в банкоматите, за да пускат от новите банкноти. Министърът направи изказването си на фона на милионни опашки пред банковите клонове. Джайтлей уточни, че банкоматите не са били настроени преди съобщението тази седмица за изземване от обращение на купюрите от 500 и 1000 рупии от съображения за секретност. "Това е мащабна операция, ще отнеме време", отбеляза той. По думите му подмяната на банкнотите ще бъде от полза за икономиката в средносрочен до дългосрочен план. От полунощ във вторник банкнотите от 500 и 1000 рупии (7,5 и 15 долара) вече не са законно платежно средство.Изненадващата операция по подмяната на 24 милиарда банкноти в обращение е част от борбата с избягването на данъци и нелегалните средства. Източник: БНТ

В няколко секции в чужбина все още не са пристигнали бюлетините за втория тур

https://www.actualno.com/politics/v-njakolko-sekcii-v-chujbina-vse-oshte-ne-sa-pristignali-buletinite-za-vtorija-tur-news_574896.html

Все още в Сан Франциско и Лос Анджелис не могат да се доставят изборните книжа за втория тур за българските президентски избори - причината е забавяне в доставката, по вина на куриерската фирма. ЦИК поиска спешна информация от Министерството на външните работи какви мерк

На Румъния не й достига работна ръка

http://www.moreto.net/novini.php?n=335822

Директорът на Румънската национална банка Мугур Исареску заяви, че страната се сблъсква с недостиг на работна ръка, предаде Romania Insider. „Търсенето се увеличава, както и производството, но те се сблъскват с това препятствие – недостигът на работна ръка.

Политици и музиканти изпратиха Бисер Киров

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/politici-i-muzikanti-izpratiha-biser-kirov-6061383

Стотици хора, сред които музиканти, актьори и политици изпратиха обичания от поколения български изпълнител

Последно сбогом с легендарния Бисер Киров

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/posledno-sbogom-s-legendarniia-biser-kirov-6061383

Стотици хора, сред които музиканти, актьори и политици изпратиха обичания от поколения български изпълнител

Попа на Бай Миле фалира

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869089

Попа на Бай Миле фалираОфициален фалит обяви бизнесът на скандалния мутренски архимандрит Харалампий, показа проверка на "България Днес". Заради близостта си с покойния сикаджия Милчо Бонев Харалампий е известен и с прозвището Попа на Бай Миле. Напук на обета си да бъде верен само на Господ архимандритът поема управлението и на частна фирма.

В Русия задържаха мъже, подготвящи терористични актове

https://www.actualno.com/europe/v-rusija-zadyrjaha-myje-podgotvjashti-teroristichni-aktove-news_574894.html

Руските власти съобщават, че в Москва и в Санкт Петербург са били задържани членове на групировка, които са подготвяли терористични актове. Това предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". Задържаните 10 участници в диверсионно-терористическата група са били граждани на централноазиатските републики. Те са дали предварителни показания, че са имали връзки с „Ислямска държава“.  

Нешка Робева: И аз съм удряла

http://offnews.bg/news/n_1/n_639761.html

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева призна, че и тя е удряла своя възпитаничка по време на занимание, но поводът е бил лъжа. Думите на Нешка идват ден след скандалното видео от тренировка по художествена гимнастика в Бургас, на което се вижда как треньорката Елена Симеонова крещи на едно от момиченцата, след което го хваща за ушите. "Тук става въпрос за една изключителна грубост към децата. Миналата година освободих една треньорка, която беше била дете по време на тренировка. Ние я махнахме веднага, а тя отиде в друг отбор. Ние в същото време бяхме засипани с писма и анонимки. Децата трябва да изпитват радост, да искат да тренират", добави Робева, която през годините е била критикувана много за своята строгост към гимнастичките. В същото време институциите се задействаха да разследват случая в Бургас, което предизвиква недоумението на родителите на детето, които са присъствали на тренировката. "Детето ми не е наранено и не е притеснено. Госпожата много обича децата и е взискателна. По този начин тя ги концентрира и след това те играят по-добре", каза майката на гимнастичката София. Зад думите й застана и бащата на детето. Самото момиченце, което се казва Ева, също подкрепи треньорката си.

Гаджето на Дани Ингс предизвиква световъртеж (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621867

Вероятно вече сте забелязвали прелестната половинка на Дани Ингс от Ливърпул. Именно русокосата австралийка е Футболна половинка на седмицата, представена от ZoomIn TV.Красавицата сигурно е сред малкото, които все пак не тъжат чак толкова от контузията на Дани, който сега има доста време за нея, докато се лекува...Представяме ви приятелката на футболиста Дани Ингс моделът Джорджия Гибс....

Руските служби разбиха терористична клетка, готвила атентати

http://offnews.bg/news/n_1/n_639760.html

Руските власти съобщават, че в Москва и в Санкт Петербург са били задържани членове на групировка, които са подготвяли терористични актове, предаде ТАСС. Задържаните 10 участници в диверсионно-терористическата група са били граждани на централноазиатските републики. Задържаните са дали предварителни показания, че са имали връзки с „Ислямска държава“. Иззети са и 4 самоделни взривни устройства с голям радиус на поразяване, които е трябвало да бъдат детонирани на обществени места с много хора. Операцията е проведена съвместно с Таджикистан и Киргизстан.

В Русия арестуваха 10 души, които са подготвяли терористични актове в Москва и Санкт Петербург

http://www.cross.bg/rysiya-moskva-ministerstvo-1525527.html

/КРОСС/ От Федералната служба за безопасност на Русия в сътрудничество с Външното министерство са задържали десет терористи, планирали да извършат терористичен акт в места на масово събиране на хора в Москва и в Санкт-Петербург с използване на автомати и експлозиви, съобщи РИА Новости, цитирана от news.bg. "Федералната служба за сигурност на Руската федерация в сътрудничество с Външно министерство на Русия и при взаимодействие с чуждестранни партньори от Таджикистан и Киргистан пресекоха дейността на международна терористична група, в която има членове от страни от Централно-Азиатския регион, планирали да извършат серия от резонансни диверсионно-терористични акции в Москва и Санкт-Петербург с автоматично оръжие и самоделни експлозиви с голяма мощност", публикува руската агенция, позовавайки се на ФСБ. От членовете на организацията са иззети четири самоделни бомби, пълни с шрапнели, огнестрелно оръжие, боеприпаси, а така също и комуникационни средства. От ФСБ допълниха, че задържаните дават показания за контакт с главатарите на терористичната организация "Ислямска държава". Според съобщението, бунтовниците също са признали своите цели и съучастници и бази както в Русия, така и в чужбина.

Ръждивият пояс вкара Тръмп в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/5868541

Ръждивият пояс вкара Тръмп в Белия домВ щатите със съсипана индустрия избирателите повярваха на милиардера Едва ли някой преди изборите е вярвал, че Доналд Тръмп ще успее да откъсне от Клинтън точно тези щати, известни като Ръждивия пояс на САЩ. Но победният ход на Хилари към Белия дом бе спънат безславно именно в сърцето на тази стара индустриална зона,

НАТО отлага срещата на високо равнище, заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=335824

Заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ НАТО е решило да пренесе през лятото срещата на високо равнище на Алианса за 2017 г., която трябваше да се състои в началото на годината в централата на организацията в Брюксел, предаде руската редакция на Deutsche Welle.

Заловиха терористична група, планирала нападения в Москва и Санкт Петербург

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621853

Руската Федерална служба за сигурност, във взаимодействие с МВР и партньори от Таджикистан и Киргизстан, пресече дейността на терористична група, планирала да извърши поредица от зрелищни терористични нападения в Москва и Санкт Петербург, съобщи ТАСС. При операцията, извършена днес в Москва и Петербург били задържани 10 терористи, жители на централноазиатски страни и свързани с "Ислямска държава". При задържането им били открити и иззети четири самоделни взривни устройства с голяма мощност, огнестрелни оръжия, патрони и радиостанции. Източник: ...

200 000 случая на анорексия и булимия у нас само за две години

https://www.actualno.com/healthy/200-000-sluchaja-na-anoreksija-i-bulimija-u-nas-samo-za-dve-godini-news_574890.html

Над 200 000 случая на анорексия и булимия у нас са регистрирани за последните две години. 90% от тях са при момичета между 12 и 18 години. Данните са на неправителствена организация, която се занимава с обучение на деца. Как да разпознаем опасното хранене? Уроците за храната петокл

Времето на 13 ноември: Облачно и студено

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621852

Прогноза за времето за 13 ноември, неделя През нощта студеният атмосферен фронт ще премине и през Източна България и там вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него в страната ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Времето ще е облачно с валежи, главно в източната половина на страната и планинските райони. В сутрешните часове на места по високите полета на Западна България ще прехвърчи слаб сняг. Температурите сутринта ще са от 0° на места в западните райони, до 10°-11° по морския бряг. Утре със с...

Нова дива нагло влиза в джаза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5869308

Нова дива нагло влиза в джазаПреди да се прави на Ела Фицджералд, Сашка да си спомни какви ги натвори Точно в суматохата и суетата около президентските избори тук и в САЩ една новина кацна във всички медии, без да има нищо общо нито с “Дондуков” 2, нито с Белия дом. Новината, предполагам, разтърси поне половин България и я вкара в страдание.

Пристанище Варна е отворено за всички кораби

http://www.cross.bg/varna-pristanishte-otvoreno-1525526.html

/КРОСС/ Пристанище "Варна" е отворено за всички кораби, съобщиха от дирекция „Ръководство на корабния трафик - Черно море", предаде "Фокус". Видимостта в района в момента e добра, времето е облачно и мрачно. Вятърът в района на пристанището е умерен от север, северозапад, вълнението на морето е около е два - три бала.

Задържаха терористи, подготвяли нападения в Москва и в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869322

Задържаха терористи, подготвяли нападения в Москва и в Санкт ПетербургРуските власти съобщават, че в Москва и в Санкт Петербург са били задържани членове на групировка, които са подготвяли терористични актове, предаде ТАСС, цитирана от Фокус. Задържаните 10 участници в диверсионно-терористическата група са били граждани на централноазиатските републики. Задържаните са дали предварителни показания,

Победата на Доналд Тръмп носи несигурност, защото той няма икономическа програма

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pobedata-na-donald-trymp-nosi-nesigurnost-zashtoto-toi-niama-ikonomicheska-programa-228200/

Обама издаваше ексклузивни заповеди и не действаше съвсем демократично, а Тръмп се очаква да прекрати това, коментира Стив Ханке

РИК-Разград: Може с основно образование и висящо дело да броиш бюлетини

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621850

Районната избирателна комисия в Разград отхвърли единствената жалба, постъпила между първия и втория тур на президентските избори. Казусът е свързан с член на секционната избирателна комисия в село Хърсово. Според жалбоподателя Фиданка Ахмедова Джевдет Османов е неправилно назначен, тъй като е с основно образование и с висящо дело. Жалбата е обявена за неоснователна, тъй като според членовете на РИК за назначаване в секционни комисии в Изборния кодекс няма изискване за образователен ценз или за чисто съдебно минало и настояще.

Трамвай блъсна кола пред мола на Ситняково, жена правела ляв завой на червено

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869313

Трамвай блъсна кола пред мола на Ситняково, жена правела ляв завой на червеноЛека кола бе блъсната от трамвай пред мола на Ситняково, след като шофьорката й е направила ляв завой на червено. Ударът е бил толкова силен, че колата се качва на трамвайните релси, като по пътя си изтръгва поне 10-ина метални колчета. Мрежестата ограда, закрепена за тях, също е изтръгната. По сведения на очевидци жената е пътувала с детето си,

Кубинец откри българската си любима след 25 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5868407

Кубинец откри българската си любима след 25 годиниЛоша болест погубила 10-годишната им дъщеря Биляна, преди таткото да успее да я види 49-годишният кубинец Хулио Сесар Кория Исак от кубинския град Баямо успя да открие българската си любима Елена 25 години след принудителната им раздяла през 1990 г. Добрата новина, която му съобщи “24 часа”, обаче бе помрачена от тъжна вест - зла болест погубила

Взехме си последно сбогом с Бисер Киров

https://www.actualno.com/music/vzehme-si-posledno-sbogom-s-biser-kirov-news_574887.html

Адски ще ми липсва. Младите хора трябва да се поучат от Бисер Киров, защото е пример във всяко едно отношение - образован, интелигентен, родолюбец, мъдрец, човек, който обича. Това заяви певицата Йорданка Христова, след като се прости с колегата си Бисер Киров, предаде БГНЕС

Ценни съвети за справяне със следизборния стрес в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621851

Размразете фризера си, направете си маникюр и педикюр и стойте далеч от социалните мрежи. Това са някои от съветите на журналисти и други хора за справяне с онова, което психолог нарече стресово разстройство във връзка с изборите. То се увеличи, откакто Доналд Тръмп спечели президентските избори на 8 ноември, предаде Ройтерс. Докато много американци честват изборната победа на републиканеца Тръмп, някои поддръжници на Хилари Клинтън ползваха социалните мрежи, за да изразят гнева и разочарованието си. Сп. "Сайколъджи тудей" публикува "5 съвета з...

Стотици хиляди на протест с искане за оставката на президента на Южна Корея

http://offnews.bg/news/n_1/n_639758.html

Стотици хиляди души се събраха в столицата на Южна Корея, Сеул, за да поискат оставката на президента Пак Кън-хе, след като тя бе обвинена в предоставяне на достъп до секретни документи на воя приятелка, съобщиха местните медии. В резултат на това приятелката на държавната глава бе арестувана по обвинения за измама и злоупотреба със средства, а Пак Кън-хе коментира, че сърцето ѝ се къса и се извини за проявената небрежност. Тя също така добави, че е готова да бъде разследвана. Организаторите на протеста посочиха, че на него са дошли 1 милион души, но по данни на полицията са присъствали 260 хил. недоволни.

Люта битка за 180 говеда и кози на застреляния бизнесмен Васил Донев-Доневио

https://www.24chasa.bg/region/article/5869314

Люта битка за 180 говеда и кози на застреляния бизнесмен Васил Донев-ДоневиоСъдебните дела за разделяне имуществото на убития бизнесмен Васил Донев-Доневио продължават повече от 3 г. след смъртта му. Вдовицата води дела за дялове от фирми, в които той имал участие, за къща и др. имоти. Донев бе застрелян на 4 юли 2012 г. в джипа си край кравефермата до разложкото с. Баня. Убит бе също шофьорът му,

България U19 търси класиране срещу Дания

http://www.cross.bg/daniya-belarys-bulgariya-1525525.html

/КРОСС/ Националният отбор на България U19 излиза в Сливен срещу връстниците си от Дания в квалификация за Евро 2017 в Грузия. Младите "лъвове" при победа ще се класират за елитния квалификационен кръг. Тимът на Ангел Стойков е домакин на квалификацията в група 8, където са още тимовете на Португалия и Беларус. Родните таланти постигнаха изключително важна победа с 1:0 над иберийците преди няколко дни, като имат нужда от три точки в оставащите два мача, за да си гарантират класиране напред. Скандинавците са много силен отбор, като водят групата след първите мачове след 5:0 над Беларус в предния мач. Двубоят започва днес в 14:30 часа на стадион "Хаджи Димитър". Напред продължават първите два тима от всяка от 13-те групи, както и един измежду съставите на трето място с най-добри показатели. ДАНИЯ - БЪЛГАРИЯ ДАНИЯ: 1. Ларсен, 2. Бур, 4. Кабонго, 7. Аниембе, 9. Кудск, 10. Нелсон, 11. Кяргард, 12. Йохансон, 13. Амундсен, 14. Брун Ларсен, 15. Маркусен БЪЛГАРИЯ: 1. Даниел Наумов, 4. Ангел Лясков, 5. Петър Генчев, 7. Ивайло Найденов, 9. Тонислав Йорданов, 10. Георги Русев, 11. Светослав Ковачев, 15. Петко Христов, 16. Иван Тилев, 18. Мариян Димитров, 21. Асен Чандъров КЛАСИРАНЕ В ГРУПА 81. Дания - 3 точки2. България - 3 точки3. Портгуалия - 1 точка4. Беларус - 1 точка Мачовете досега: 10.11.2016. България - Португалия 1:010.11.2016. Дания - Беларус 5:012.11.2016. Португалия - Беларус 1:112.11.2016. Дания - България

Артпедагожката Рени Петрова омагьосала 1000 малки художници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5869305

Артпедагожката Рени Петрова омагьосала 1000 малки художнициБлизо 1000 млади таланти е приласкала в света на изобразителното изкуството артпедагожката от Монтана Рени Петрова. В петък в художествената галерия "Кирил Петров" тя отбеляза 35 години творческа дейност. Много художници, дизайнерри, архитекти, приложници, аниматори я признават за най- добрия учител.

Нямало болни от грип във Варна, според РЗИ

http://www.moreto.net/novini.php?n=335775

Нито един пациент с диагноза грип не е приет през седмицата в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Марина". Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за Moreto.net. Намалява броят на пациентите с остри респираторни заболявания - 297 срещу 363 през миналата седмица, допълват от здравната инспекция.

Над 134 000 лева за предучилищно образование в община Болярово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621667

Над 134 000 са осигурени за предучилищното образование в община Болярово по проект „Децата на Болярово-успешна интеграция в образователната система и подобряване на учебната среда в общината. Дейностите ще се изпълняват в продължение на 28 месеца и 10 дни, съобщи ръководителят на проекта Нина Терзиева. Децата ще имат достъп до така необходимите специалисти като логопед и психолог, ще се осигури допълнително обучение по български език за децата от ромски произход, ще се формират клубове „ Фолклор и традиции ", „Детски театър", „Приятели на прир...

Художничка от Плевен с изложба "Огън и вода" в Португалия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5869301

Художничка от Плевен с изложба "Огън и вода" в ПортугалияПлевенската художничка Майя Ананиева представя 17 свои живописни абстрактни творби на тема "Огън и вода" в града-музей Евора, Португалия. Платната носят усещането й за огъня като изпепеляваща и пречистваща сила, както и за водата в стихия и в покой. Ананиева е получила правото на самостоятелна изложба в Португалия,

Министерството на отбраната: Няма пострадали български военни при нападението в Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-postradali-atentata-1525524.html

/КРОСС/ От Министерството на отбраната уточниха, че при атентата на авиобазата Баграм в Афганистан няма пострадали българи. "Във връзка с нападение извършено с импровизирано взривно устройство във военновъздушната база на международната коалиция Баграм, в източната провинция Парван в Афганистан днес, 12 ноември, в 05.38 ч. местно време, Ви информираме, че няма пострадали български военнослужещи от контингента от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" Базата на НАТО се намира на разстояние от над 50 км северно от столицата на Афганистан Кабул. При атентата са загинали 4 души и 14 са сериозно пострадали. Отговорност за експлозията са поели талибаните.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване