300 души от американските тайни служби пазят Обама в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870609

300 души от американските тайни служби пазят Обама в АтинаТрескава подготовка върви за предстоящото посещение на Барак Обама в Атина. Президентът на САЩ ще бъде в гръцката столица на 15 и 16 ноември. Ще бъдат взети безпрецедентни мерки за сигурност. Те ще надминат дори мерките от визитата на Бил Клинтън през 1999 година, предаде Нова тв.  Повече от 5000 полицаи от Атина и провинцията са мобилизирани,

Висшата мода и техниката се срещат в новия Citroen C3

http://www.cross.bg/citroen-bulgariya-purvata-1525566.html

/КРОСС/Всяко пътуване започва с първата крачка, а всеки бизнес - с първата сделка. Точно преди 25 г. един от пионерите на автомобилната търговия в съвременна България и вносител на Citroen у нас "Автомотор Корпорация" продава първата си нова кола. Сделката е осъществена по време на софийския автосалон, който през онази 1991 г. е с доста скромни мащаби и се организира в НДК. Купувач е един от организаторите на събитието Богдан Миронов, който става притежател на Citroen ZX. За времето си това е един добре оборудван модел с електрически стъкла, серво на волана, антиблокираща спирачна система ABS и въздушна възглавница. Впоследствие тази кола спасява живота на своя собственик в пътен инцидент... Четвърт век по-късно по българските шосета се движат над 30 000 превозни средства с марката Citroen, купени като нови от "Автомотор Корпорация". Компанията се разрасна и към днешна дата разполага с една от най-развитите мрежи за продажби и обслужване с 22 комплекса в цялата страна. По случай 25-ата годишнина от сключването на първата сделка бе организирано стилно тържество в модерното автоселище на марката в столичния квартал Божурище. По време на събитието бе направена предпремиера за България на най-новия модел Citroen C3, който пристигна у нас директно от парижкото изложение преди месец, изпреварвайки появата си в много други европейски държави

Млад мъж скочи от мост в Девин след любовна драма

https://www.24chasa.bg/region/article/5870604

Млад мъж скочи от мост в Девин след любовна драма24-годишен мъж скочи от мост над река Девинска в близост до градския стадион. Младият мъж е паднал върху камъни, вследствие на което е получил наранявания по главата, със съмнение за черепно-мозъчна травма. Сигналът в полицията е подаден от 30-годишна девинчанка. По време на скока му е имало двама очевидци.

9,4% избирателна активност в Благоевградски район

https://www.24chasa.bg/region/article/5870610

9,4% избирателна активност в Благоевградски район9,4% е избирателната активност в Благоевградски район към 10 ч, съобщиха от РИК. Това прави малко под 30 хил. души, които вече са упражнили правото си на вот.  Най-висока е активността в община Банско - над 20%, а най-ниска е в областния център - около 5%.  Сравнително ниска е активността и в община Гоце Делчев - около 7%.

Топ 5 най-великите умове в света

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/top-5-naj-velikite-umove-v-sveta-6061242

Те са едни от най-великите мъже. Постигнали много, преобърнали времената и представите ни за света

Цацаров: 209 сигнала за изборни нарушения са подадени до момента за времето между двата тура

http://www.cross.bg/tzatzarov-sotir-prokyror-1525565.html

/КРОСС/209 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата до момента, като се обхваща времето между двата тура. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. Сигналите са от цялата страна, равномерно разпределени по апелативни региони. „По 162 от сигналите е постановен незабавно отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления", каза Цацаров. 3 от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК, тъй като не засягат по компетентност Прокуратурата. По останалите 13 са образувани досъдебни производства. 6 от сигналите са за купуване на гласове, 5 - за документни престъпления и два касаят гласуване два пъти - едно и също лице е направило опит да гласува два пъти с различни документи. До момента няма задържани лица. Според главния прокурор, изборната обстановка е спокойна навсякъде, в сравнение с предишните избори, когато до това време са били получени 3 500 сигнала. По думите на Цацаров най-силните примери за купуване на гласове са при общинските избори, при които тези сигнали буквално валят. Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на вот в родния град, като и този път не избра да гласува машинно. „Правя това не защото нямам доверие в машинното гласуване, а защото съм настроен една идея по-традиционно. Трябва да минат поне още едни избори, за да гласувам машинно", каза Сотир Цацаров.  

Денят след вота ще е неучебен и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=335848

14 ноември - понеделник, ще бъде неучебен ден за Варна и останалата част на страната, научи Moreto.net. Това бе обявено със специална заповед на зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. Денят обаче ще бъде присъствен за всички учители и директори.

Президентът Плевнелиев призова българите да гласуват активно и по съвест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862561_prezidentut_plevneliev_prizova_bulgarite_da_glasuvat/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев призова българските граждани да гласуват активно, по съвест и мъдрост.

"Това е най-важната цел днес, а не да влизаме в различни сметки какво би могло да се случи оттук нататък", коментира държавният глава пред медиите след като упражни правото си на вот в неделя сутрин.

"Още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат, ще го поканя в президентската институция още утре, в удобно за него време, за да започнем да работим заедно. Поставих...

Нинова: Гласувах за победа, за промяна и за доброто на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870595

Нинова: Гласувах за победа, за промяна и за доброто на България„Гласувах за победа, за промяна и за доброто на България”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас. Тя подчерта, че е дала своя глас за промяната в президентската институция: „За президент, който с решенията и действията си навън, ще ни върне гордостта и достойнството като нация, а във вътрешен план,

Великобритания: Неуспелите да гласуват на първи тур, днес са първи пред секциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870590

Великобритания: Неуспелите да гласуват на първи тур, днес са първи пред секциитеОтново висока избирателна активност и множество желаещи да пуснат гласа си на изборите в Лондон. В Баркинг, източен Лондон, неуспелите да пуснат бюлетина на първия тур на президентския вот, днес са дошли 30 минути преди старта на изборния ден. Секцията в Баркинг беше рекордьор по гласуване на първия тур – 956 вота.

Цацаров в Пловдив: 209 сигнала за изборни нарушения са подадени между двата тура

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870592

Цацаров в Пловдив: 209 сигнала за изборни нарушения са подадени между двата тура209 сигнала за изборни нарушения са подадени в Прокуратурата до момента, като се обхваща времето между двата тура. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Сигналите са от цялата страна, равномерно разпределени по апелативни региони.

Президентът смята, че е рано за служебно правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_639799.html

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е рано да се говори за съставянето на служебно правителство, ако се стигне до политическа криза и кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка. Държавният глава даде да се разбере, че ще търси възможности за съставяне на правителство в рамките на действащото Народно събрание, така както това е разписано в Конституцията. Ако България в следващите дни, поради решения, които не зависят по никакъв начин от държавния глава, влезе в политическа криза, тогава ще направя следните ясни неща, които и досега съм правил пред целия народ. Първо, ще спазвам Конституцията - и разпоредбите, и духа на Конституцията. Много ясно са разписали какво прави държавният глава в случай на криза и аз съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото и на Конституцията да минем по един достоен начин, ако се достигне до политическа криза. Второ, ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуването на оставката на правителството в Народното събрание, това още не означава парламентарна криза по никакъв начин. Конституцията по много ясен начин задължава държавния глава, в режим на консултации с политическите сили, с гражданското общество, с институциите, да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна криза. И тук, разбира се, политическите партии, единствено те, и зависи само от тях, и разбира се и от изпълнителната власт, за намиране на устойчива формула, защо не и в рамките на съществуващото Народно събрание. Рано е за служебни правителства. Аз имам своя опит, и възможност, и способности да се справя. Минах през не една криза.  Плевнелиев заяви, че още довечера ще поздрави кандидатът, който спечели изборите и ще го покани в понеделник в президентството. "Лично аз още тази вечер ще се обадя на единия от двата кандидати, които и получил доверието на народа. още утре ще го поканя в президентската институция и то не къде да е, а в работния кабинет на държавния глава, в удобно за него време, да започнем да работим заедно. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа по текущите задачи, по структурата, по организацията. Ще бъдем заедно и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и за гражданите", заяви Плевнелиев.

Вижте прогнозата на проф. Михаил Константинов за сценариите след изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5870593

Вижте прогнозата на проф. Михаил Константинов за сценариите след изборитеЯсно е едно - ще има предсрочни парламентарни избори независимо от изхода на балотажа, коментира пред "24 часа" изборният експерт проф. Михаил Константинов. Оттам нататък в зависимост от това кой ще спечели на изборите има два сценария за развитие на политическата ситуация в България. При единия сценарий вариантите за политическо развитие са поне

Кметът на Варна Иван Портних вярва в мъдрия избор на съжражданите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870583

Кметът на Варна Иван Портних вярва в мъдрия избор на съжражданите сиВярвам, че хората ще направят рационално своята преценка. Това заяви кметът на Варна Иван Портних, който придружи кандидата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев в секцията във варненското училище "Гео Милев". "Вярвам в разума на хората, вярвам в това че варненци винаги са имали мъдър и рационален избор и че отново ще бъде така",

Четирима наръгаха и ограбиха афганистанец в лагера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622003

Афганистанец бе наръган с нож от 4-ма мъже в лагера в Харманли, а след това му задигнаха мобилния телефон. Полицаите получили сигнал в 22.20 часа от лекарите в харманлийската болница, където е настанен чужденеца. Пристигналата на място група е установила, че 26-годишният мъж е вървял по централната алея към плаца в РПЦ-Харманли, когато е нападнат от четирима мъже. Те му се нахвърлили, отнели му мобилния телефон и го наръгали с нож. Медиците констатирали, че е с прободна рана между 9 и 10 ребро и проникване през диагфрагмената стена.   Работата...

Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622004

Днес се провежда вторият тур от изборите за президент и вицепрезидент. Кандидат- президентските двойки, които стигнаха до балотаж, са кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева и кандидатът на инициативен комитет, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.Кандидатът на инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев събра 25,44% от гласовете на първия тур. Опонентът му и кандидат на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева получи подкрепата на 21,96% от гласувалите.Двамата получиха подкрепа и от други партии за днешния вот. За ген. Румен Радев по...

НАТО отлага срещата на върха заради Доналд Тръмп

http://www.cross.bg/trump-aliansa-prezident-1525564.html

/КРОСС/НАТО ще отложи планираната за началото на следващата година среща на върха заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщава "Шпицел". Според немското издание от алианса се опасяват, че Тръмп може да пренебрегне събитието, ако то се проведе скоро след встъпването му в длъжност през януари. Затова ще бъде дадено повече време, в което републиканецът да формира позицията си към НАТО. Спечелилият изборите на 8 ноември Тръмп многократно е изразявал мнение, че САЩ трябва да преразгледа позицията си към алианса. Сред мотивите на милиардера е това, че страната му плаща непропорционално голям дял за организацията. Той също така е заплашвал, че като президент не би защитил задължително другите страни от алианса, без да разгледа как те са изпълнили своите ангажименти към САЩ.  

Франция почита паметта на загиналите при атентатите преди година

http://www.mediapool.bg/frantsiya-pochita-pametta-na-zaginalite-pri-atentatite-predi-godina-news256461.html

Година след атентатите в Париж, отнели живота на 130 души, цяла Франция почита паметта на жертвите.    Френският президент Франсоа Оланд откри възпоменателна плоча на Стад дьо Франс в северната част на Париж. Там преди година трима терористи се самовзривиха и убиха един човек.    Това беше първата от серията координирани атаки в Париж, отнели живота на общо 130 души.    Плочата е поставена на вход Д на стадиона. Тя е в памет на жертвата Мануел Диас.   Оланд не произнесе реч. Присъстващите на церемонията    Запазиха минута мълчание, поставиха венец и цветя пред плочата. После синът на жертвата прочете текст, призоваващ към толератност и разум.   Френското правителство обяви, че ще удължи с няколко месеца извънредното положение, въведено след атаките    "Трудно е да прекратим извънредното положение днес. Още повече, че след няколко седмици ще започнат президентски избори", които ще доведат до събирането на хора на публични места", заяви премиерът Манюел Валс пред предаването "ХАРДток" по Би Би Си.    "Следователно трябва да защитим нашата демокрация", добави френският премиер.   Разпоредбите, които са в сила при извънредно положение, позволяват извършването на арести и мерки за административен контрол, които са ефикасни. Затова ще се наложи извънредното положение да остане в сила още няколко месеца.   Франция удължава извънредното положение    Извънредното положение, въведено след нападенията на 13 ноември 2015 г. беше удължено с още шест месеца в края на месец юли тази година, припомня АФП.   Валс добави, че макар че трябва да бъде много предпазлив по тази тема, смята, че рискът от организирано нападение като това на 13 ноември 2015 г. е "с тенденция към намаляване".    Възможни са обаче нападения като извършеното във френския град Ница през юли 2016 г., при което загинаха 86 души. То беше дело на човек, вербуван от Ислямска държава директно чрез социалните мрежи, който не е бил в Сирия или Ирак.   Стинг върна музиката в Батаклан    В събота вечерта музиката отекна отново в концертната зала Батаклан в Париж, която беше нападната от джихадисти, с концерт на Стинг в памет на жертвите.    На лицата на присъстващите имаше усмивки и сълзи през целия продължил близо час и половина концерт.    След последните ноти на "The Empty Chair" мнозина от близо 1500-те присъстващи се прегърнаха и изпратиха певеца с бурни аплодисменти, както за прекрасното изпълнение на британския музикант, така и за възраждането на залата Батаклан.   В края на концерта Стинг напомни и за проблемите, пред които са изправени мигрантите с песента си "Inshallah". Той отдаде почит и на паметта на американския репортер Джеймс Фоли, екзекутиран в Сирия през 2014 г. от Ислямска държава.   На концерта присъстваха множество известни личности, включително кметът на Париж Ан Идалго, министърката на културата Одре Азулем певиците Патрисия Кас, Жан Шерал и Лу Доайон.   90 от 130-те жертви на атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж бяха убити в Батаклан, припомня АФП.   10 проекта за мемориал за жертвите на атентатите   Асоциацията "Поколение Батаклан" организира и конкурс за проект за този паметник, съобщава вестник "Фигаро".   Десет проекта бяха представени и за тях може да се гласува на сайта на асоциацията http://www.generationbataclan.fr/Vote/.    Там проектите са подробно описани и илюстрирани със скици. Те са на различни архитекти и архитектурни студия. Всички проекти са за изграждането на мемориал в триъгълната градина пред концертната зала Батаклан в Париж. Всички проекти разчупват традиционните представи за паметник.   Проектът, наречен "Отраженията на паметта", ще доведе до издигането върху пилони на огромен панел, съставен от 130 триъгълни огледални сегмента, в които ще са гравирани имената на 130-те жертви на атентатите. Под панела ще може да се минава, а нощем той ще е осветен.    Проектът "Стена на свободата" ще представлява стена с височина 4 метра и дължина 15 метра. Двете лица на стената всъщност ще са огромни херметически затворени кутии със стъклена витрина, в които ще бъдат подредени свещи, знамена, хербаризирани цветя, послания, китари и други предмети, оставени след нападението пред зала Батаклан в памет на убитите там 90 души.    Имената на общо 130-те жертви на нападенията в Париж пък ще бъдат гравирани върху страничните стени на стената.   Проектът "Жив инструмент" предвижда инсталиране на стълбове с височина между 2,5 и 5 метра с флуоресцентни призми, чийто цвят ще варира според светлината. Под пространството между тях ще има технология, която позволява на хората, разхождащи се между тях, да предизвикват движение у стълбовете и да задействат музика, която ще се чува. Стълбовете с призмите ще са 130, колкото бяха жертвите. Цялата инсталация, която ще се съживява от стъпките на преминаващите хора, ще напомня за победата чрез спомена на живота над смъртта.   Инсталацията "Жива памет" предвижда поставянето на черен монолитен блок в градинката. От едната страна блокът ще бъде повдигнат нагоре. Върху тази страна ще бъдат издълбани стълби и площадки, върху които ще бъдат гравирани имената на жертвите. Хората ще могат да се качват по стълбите, да сядат на площадките и да се посветят на размисъл или да минават под тази повдигната част и да оставят под нея предмети и цветя в памет на загиналите в нападенията.   Проектът в "Сърцето на паметта" ще доведе до "поникването" в градинката пред Батаклан на гора от гигантски растения - 130 стълба от неръждаема стомана с 130 цветя от червена пластмаса на върха на стълбовете. В цветята ще има LED светлини. Гигантските цветя ще символизират жертвите на атентатите. Проектът "Музикален павилион" предвижда изграждането на музикален павилион в градинката. Формата му ще е като тази на гигантски бял прегънат лист хартия. В него ще се изнасят концерти както се прави в павилионите на градските паркове. Формата на прегънатия лист не е избрана случайно, тя трябва да символизира историята на всяка една покосена от атентаторите жертва, която може да се напише на бял лист хартия.   Проектът "Отворена свещ" предвижда инсталирането на 13 бели дълги летви, които ще бъдат осветени и върху които ще бъдат гравирани имената на жертвите. Летвите ще бъдат подредени, така че да образуват свещ. Хората ще могат да минават между тях и да се озовават в центъра на свещта.   Проектът "Дъбът" предвижда инсталирането на конструкция, представляваща дъб от стъкло - символ на силата, стабилността и съпротивата. Той ще бъде поставен в прозрачен цилиндър, така че да се виждат огромните му корените, символизиращи здравите корени на френската култура и на френските ценности.   Проектът "Столовете на паметта", напомня за част обектите, атакувани от терористите - терасите на няколко заведения, където хората бяха седнали в края на работния ден. Съгласно този проект в градинката пред Батаклан ще бъдат поставени 39 празни стола, колкото бяха убитите от терористите, нападнали няколко парижки заведения преди година паралелно с атентатите край Стад дьо Франс и в зала Батаклан. Някои от столовете ще бъдат обърнати по посока на Батаклан, а други по посока на нападнатите заведения и на Стад дьо Франс. Между столовете на земята ще бъде поставена светлинна инсталация.   Проектът "Кубът" предвижда огромен триизмерен празен куб да бъде забит в градинката. Различните му ръбове ще сочат към различните атакувани преди година места. По летвите, оформящи празните му стени, ще бъдат изписани имената на жертвите и думи като: мир, радост и свобода./Габриела Големанска/

Към 10,00 ч. – избирателна активност като миналата неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622000

Почти като миналата неделя е избирателната активност в Разградско към 10,00 часа – съобщават от Районната избирателна комисия. Изненадващо по общини най-много са отишлите да гласуват в областния център – 11,69%, в Цар Калоян въпреки липсата на ток гласувалите са 10,57%, в Лозница – 10,21%, в Исперих – 10,17%, Кубрат – 10,6%, Завет – 7,99%, Самуил – 5,89%. От общо 137 644 избиратели до урните са отишли 14 278 или 10,37%. На първия тур по това време процентът беше 10,6.      ...

Двама членове на СИК проспаха изборите

https://www.24chasa.bg/region/article/5870585

Двама членове на СИК проспаха изборитеДвама членове на секционни комисии не се явили навреме тази сутрин в община Криводол. Наложи се спешно да ги заменим и изборите започнаха нормално навсякъде в общината, съобщи председателят на РИК Иво Францов. В Мездра и общината изборите протичат без сътресения, съобщиха от РИК. Броят на гласоподавателите,

Задържаха специалист по домови кражби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622002

Полицейски служители от Каолиново установиха и задържаха мъж, извършил кражба на мобилни телефони от частен дом в село Средковец, съобщиха от полицията. Работата по случая започнала след постъпила жалба от 43-годишна жена. Тя съобщила, че на 9 ноември че от дома й са откраднати два мобилни телефона, зарядно устройство и слушалки. Предприетите действия за установяване на извършителя дали резултат. Задържан като съпричастен към кражбата е Т.А./ 21г./ от същото село, криминално проявен с кражби. Изяснено било, че мъжът е автор и на друга домова к...

Цачева: Не си позволих нито веднъж да съм популист

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862550_cacheva_ne_si_pozvolih_nito_vednuj_da_sum_populist/?ref=rss


Кандидатът за президент Цецка Цачева упражни правото си на вот в Плевен, откъдето е родом.

"Не си позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист, няма да го правя и занапред", заключи тя, цитирана от агенция "Фокус".

"Имаме нужда да продължим. Най-малкото, от което днес България се нуждае, е международна изолация, спрени европейски фондове и отказана европейска солидарност. Заради нашите деца, заради нас самите трябва да продължим", заяви Цачева.

"Аз съм...

Петима пострадали при пет катастрофи петък и събота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621999

На 11 ноември около 15:55 часа в гр. Русе на бул. Цар Освободител, на кръстовището с бул. Съединение, лек автомобил «Киа Пиканто» с русенска регистрация с водач - Н.Г. на 60 г. блъска пресичаща отдясно наляво на сигнализирана пешеходна пътека жена - В.М. на 66 г. Пешеходката е пострадала при удара и е отведена за преглед и оказване на медицинска помощ в МБАЛ – Русе, където й е установена фрактура на бедро. Освободена е за домашно лечение. Причините за ПТП се изясняват. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващ полицай и по случая се...

12,93% е избирателната активност в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621998

Към 10 ч. в Старозагорска област правото си на глас са упражнили 38 856 души. Избирателната активност е 12.93 %. През миналата седмица към 10 ч. тя е била 11.98% Най-висока е избирателна активност в община Опан- 19.75%. Близо 12 на сто от избирателите в община Стара Загора са дали своя вот към 10.00 ч. Община Казанлък - 14.14%. Община Чирпан - 9.64%. Община Раднево - 14.51%. Община Братя Даскалови - 17.19%. Община Гълъбово - 18.22%. Община Павел баня - 12.28%. Община Мъглиж - 12.19%. Община Гурково - 12.52%. Община Николаево - 14.40%. Към момен...

Липса на бюлетини в Сан Франциско и Лос Анджелис, намерено е решение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621997

Вчера излезе информация, че бюлетините за балотажа не са стигнали до секциите в Сан Франциско и Лос Анджелис. От Централната избирателна комисия (ЦИК) пък обясниха, че проблем няма и няма да има, предаде

6,63% избирателна активност

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870566

6,63% избирателна активностИзбирателната активност е 6,63%, съобщи политологът Първан Симеонов пред Нова тв. Тя е регистрирана до 9 часа сутринта. На първия тур на президентските избори активността беше по-висока заради повечето кандидати, обясни Симеонов. Не бива да се подценява и ролята на референдума, посочи той и добави, че очаква по-малко ххора да отидат до урните от

Професор по политология изяде бръмбар заради погрешна прогноза за изборите в САЩ

http://web.barometar.net/86831/

Известният американски политолог и професор от Принстъпнския университет Сам Уонг удържа на думата си по обявен от самия него облог и изяде в ефира на CNN жив бръмбар. Предаването бе на живо и зрителите можаха да се убедят,че Уонг изпълнява облога си. На 18 октомври политологът направи прогноза, че Доналд Тръмп няма да събере повече […]

120 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ. РЕКТОРИТЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273826_120+%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%98+%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90+%D0%A5%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%96%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%90+%D0%90%D0%9A%D0%90%D0%94%D0%95%D0%

 През далечната 1896 г. в София отваря врати първото висше училище по изкуства у нас – Държавното рисувално училище. В хода на своята дългогодишна история то е не само център на художественото образование, но и фактор в цялостния художествен живот на страната.

През 2016 г. Националната художествена академия отбелязва своята 120-та годишнина. Тържественото честване ще състои на 22 ноември 2016 г. от 16.00 часа в Големия салон на Българската академия на науките. След него, в 18.30 часа, в галерия „Академия“ на НХА ще бъде открита изложбата „120 години Национална художествена галерия. Ректорите“. Изложбата за първи път се фокусира върху личностите, управлявали Академията, от първия й директор – проф. Иван Мърквичка, до наши дни. За 120 години най-старата учебна институция по изкуства у нас е била ръководена от 25 ректори, всички с художествено образование, всички оставили ярка диря в българската художествена култура.

Екипът изкуствоведи от катедра „Изкуствознание” в състав проф. Бисерка Пенкова, доц. Бойка Доневска и уредникът на Музейната сбирка Милена Балчева-Божкова предлага на публиката един документален разказ за историята на Националната художествена академия през личностите на нейните ректори.

В експозицията са обособени четири тематични ядра, които съответстват на четирите главни периода от нейната история. Изложбата е базирана върху детайлното проучване на живота и творчеството на всеки един от директорите/ректорите в различните периоди от съществуването на висшето учебно заведение, подредени на хронологичен принцип. В изложбеното пространство всеки един от тях е представен с една творба, създадена в периода на неговия ректорски мандат.

Пространственото-експозиционно решение на изложбата е дело на доц. Мирослав Богданов и ас. д-р Светлин Балездров от катедра „Рекламен дизайн”. 

Изложбата се придружава от каталог, който в голяма степен възпроизвежда визуално самата изложба.

Изложбата се организира от Националната художествена академия в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей, София, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия Пловдив, Градска художествена галерия Казанлък и Исторически музей Самоков. 

Вицеадмирал Пламен Манушев: Гласувах за бъдещето на България!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870559

Вицеадмирал Пламен Манушев: Гласувах за бъдещето на България!Кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев гласува в 9,30 часа в секцията на варненското училище "Гео Милев". Манушев изчака половин час на опашка, а на входа на секцията даде път на възрастен капитан от резерва на Военноморските сили. С канидата за вицепрезидент бяха кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян

Корнелия Нинова: Гласувах за промяната в президентската институция

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-institytziya-1525563.html

/КРОСС/Гласувах за промяната в президентската институция, заяви веднага след като упражни правото си вот лидерът на БСП Корнелия Нинова. „За президент, който с решенията си, с действията си навън ще ни върне гордостта и достойнството като нация. А вътре ще бъде гарант за сигурност, за спокойствие за всяко семейство и ще се отнася с грижа към всеки български гражданин. Успех!", каза още Нинова, цитирана от БНТ.  

Без машинно гласуване в Цар Калоян, спря токът

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621994

Авария в електропроводната мрежа остави без ток 2/3 от град Цар Калоян и близкото село Езерче тази сутрин – съобщи общинският кмет Дауд Аляовлу. Изборният ден е започнал нормално, инцидентът е станал по-късно и се е наложило прекъсване на машинното гласуване в двете секции в Цар Калоян, където се е провеждало и на първия тур. Допълнително местната управа е осигурила и осветление с диодни лампи в изборните помещения – съобщи Аляовлу.   Аварията е в далекопровод в района на Езерче, екипите на „Енерго Про“ работят по отстраняването ...

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=335866

Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес. По никакъв начин. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който гласува на балотажа на изборите за президент и вицепрезидент, предаде репортер на БГНЕС.

По висока избирателна активност към 10ч. във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/region/article/5870685

По висока избирателна активност към 10ч. във ВеликотърновскоПо висока избирателна активност към 10ч. във Великотърновско. 11.95% е избирателната активност към10 ч. в областта срещу 11.77 на сто на първия тур. Миналата неделя към този час са гласували 25 965 души, а на балотажа през тъмните стаички вече са минали 26 348. Най-активни са в община Сухиндол -17.85%.

Плевнелиев: Каня новия президент още утре в президентската институция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870536

Плевнелиев: Каня новия президент още утре в президентската институцияАз гласувах, надявам се българските граждани да излязат масово и да гласуват, да гласуват мъдро и нека тази вечер да се поздравим с нов държавен глава. Това каза Росен Плевнелиев веднага след като даде своя глас за избор на нов президент. Нека не влизаме в излишни сметки както би се случило. Лично аз тази вечер ще се обадя на един от двамата

Нинова гласувала за промяна в президентската институция

http://offnews.bg/news/n_1/n_639797.html

Гласувах за промяната в президентската институция. Това заяви веднага след като упражни правото си вот лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За президент, който с решенията си, с действията си навън ще ни върне гордостта и достойнството като нация. А вътре ще бъде гарант за сигурност, за спокойствие за всяко семейство и ще се отнася с грижа към всеки български гражданин. Успех!", каза още Нинова. Тя каза, че очаква висока избирателна активност. 

Борисов надцаква Слави Трифонов: Ще направим партийната субсидия нула лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862545_borisov_nadcakva_slavi_trifonov_shte_napravim/?ref=rss


След като през седмицата ГЕРБ заявиха, че обмислят да подкрепят исканията на референдума на "Шоуто на Слави", на който гласуваха 3 488 558 българи, а премиерът обясни, че дори и да не е съгласен с тях, ще гласува за тези промени, в деня на балотажа Бойко Борисов отиде и по-далеч явно в опит да печели и привърженици на референдума. Той обяви, че

предлага партийната субсидия да е нула лева

Единият от въпросите на референдума беше "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия,...

Син уби баща си с нож

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/sin-ubi-bashta-si-s-nozh-6061393

Вчера следобед в къща в Пещера се разразил семеен скандал...

Вижте къде е най-голямата избирателна секция у нас!

https://www.24chasa.bg/region/article/5870565

Вижте къде е най-голямата избирателна секция у нас!Най-голямата избирателна секция у нас се намира в община Благоевград, показва неофициалната класация. Това е 129 СИК в с. Бело поле. Според избирателния списък, 9566 души имат право на глас на президентските избори. Толкова избиратели има в доста цели малки общини в страната. Втора по брой избиратели е секцията в друго благоевградско село - Рилци

В зоопарка в Ловеч посетителите ще се движат свободно между животните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5870025

В зоопарка в Ловеч посетителите ще се движат свободно между животните Шефът на градината д-р Ивайло Станков очаква напролет да стартира пълното преобразяване Животни, които се нуждаят от нови заграждения и повече територия, за да не се чувстват като клети затворници. Миловидни същества, будещи огромно съжаление заради окаяния си вид в стари клетки. Обобщено: зоопарк в недобро състояние.

12 814 избиратели от област Габрово вече упражниха избирателното си право

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621995

12 814 са гласоподавателите от област Габрово, които са се явили пред урните към 10:00 ч. Тази информация разпространиха от Районната избирателна комисия. 111 805 са имащите право на глас. От 59 524 избиратели в община Габрово вече са упражнили вота си 6 158. За община Севлиево 3 936 от общо 33 184, за община Дряново 1 118 от 8 335, за община Трявна 1 602 от 10 762. Двама от членовете на секционни избирателни комисии не са се явили до 08:00 часа, което не е попречило на работата на самите комисии. В 15 от секциите на област Габрово се гласува м...

"Газпром" продължава разговорите с Иран за газови проекти

http://econ.bg/Новини/-Газпром-продължава-разговорите-с-Иран-за-газови-проекти_l.a_i.732044_at.1.html

Делегация на "Газпром" начело със заместник-председателя на управителния съвет Виталий Маркелов ще посети Техеран през първото десетдневие на...

Министър Павлова: 75 блока в Стара Загора са със стартирали дейности по програмата за саниране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273825_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+75+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%8

 75 сгради в Стара Загора са със стартирали дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради от момента на започване изготвянето на техническото обследване и още много предстои да подобрят визията си и да получат нов облик като прекрасната сграда, която откриваме днес. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на тържествения водосвет за освещаване на обновена сграда в Стара Загора. На събитието бяха още кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметове, народни представители и общински съветници от региона.

С усилията на кмета на общината, на екипа на общинска администрация, на инициативността на собствениците и подкрепата от държавата Стара Загора ще продължи да обновява своя облик, така че кварталите да се превърнат в прекрасно място за живеене, а домовете да предоставят топлина и уют, каза още регионалният министър.

  Националната програма на правителството е най-мащабната и социална програма от 20 години насам. Тя е за всички български граждани на територията на цялата страна без да  дели населените места на малки и големи, без да дели  хората, които живеят в тези сгради, по политическа, религиозна или друга принадлежност, подчерта Павлова.

Министър Павлова припомни нейните ползи като намаляване на сметките за отопление, работа за малкия и среден бизнес. Тя отново опроверга манипулациите, свързани със заплахите за отнемане на апартаменти от собствениците и увеличение на данъци.  Над 3 млн. български граждани живеят в  типа сгради, попадащи в обхвата на програмата и средствата по нея са една пряка инвестиция за семействата.

Стара Загора е двигател на много проекти, които реализираме в партньорство с общината, заяви Павлова. 55 млн. лв. са средствата по ОП „Региони в растеж“, които ще бъдат инвестирани в градска среда и градски транспорт, образователна инфраструктура, за да може градът да се развива и да става  все по-привлекателно място, каза още тя. 

Регионалният министър припомни за сключеното по-рано днес споразумение с Фонд мениджъра на финансовите инструменти в България. Подкрепяме малкия, средния, големия бизнес да инвестира в различни проекти за подобряване на градска среда и туристически атракции, които са най ориентирани към бизнеса, съобщи тя, посочвайки и възможностите за инвестиции.

Междинни резултати от вота - само в социалните мрежи

http://www.cross.bg/predi-chasa-izborniya-1525562.html

/КРОСС/Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. От ЦИК припомнят, че ще спазят Изборния кодекс, според който е забранено обявяването на междинни социологически проучвания "чрез средства, които са медийни услуги". Според разпоредбите на нормативния акт такива са само печатните и електронните медии, както и новинарските сайтове. Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание, глоба или имуществена санкция. Изборният кодекс обаче не тълкува като медийни услуги социалните мрежи като Facebook и Twitter, и личните блогове. Там е възможно публикуването на междинни проучвания 24 часа преди и в деня на вота. Следете как протичат президентските избори и националното допитване и на страницата на Dariknews.bg във Facebook, където можете да споделяте и вашите коментари по темата, както и да сигнализирате за нередности по време на изборния процес.  

Цачева долови вятъра на победата, за Радев моралната победа е налице, политическата - предстои

http://www.mediapool.bg/tsacheva-dolovi-vyatara-na-pobedata-za-radev-moralnata-pobeda-e-nalitse-politicheskata---predstoi-news256460.html

И двамата кандидати за президент на неделния балотаж обявиха, че очакват победа, определяйки кампаниите си за етични и непопулистки. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че не си е позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист и няма да го прави и занапред. “Много е приятно да отправяш послания, които галят слуха и са приятни да ги чуеш, но които са невъзможни в конкретния момент за изпълнение“, каза тя, визирайки опонента си Румен Радев, след като гласува в Плевен. "Днес в Плевен е много ветровито, вятърът е много силен. Самата аз се изненадах. За мен този вятър, е вятър на победата", заяви Цачева. “Имаме нужда да продължим. Най-малкото, от което днес България се нуждае е международна изолация, спрени европейски фондове и отказана европейска солидарност. Заради нашите деца, заради нас самите, трябва да продължим“, заяви Цачева. “Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката. Една битка има няколко сражения, днес е последното. Аз ще го спечеля“, коментира тя. Според нея най-голямото предизвикателство за държавния глава, след като встъпи в длъжност, ще да преодолее различията в обществото, които, по думите й, минават границата на нормалното. “Трябва да имаме единение, да останем различни в идейните си послания, които различните политически сили имат, но в името на националния интерес трябва да бъдем единни. България е била силна, България е била уважавана сред европейските народи и сред съседите ни тогава, когато е била единна. Това е най-голямото предизвикателство за държавния глава и разбира се да преодолеем популизма“, посочи Цачева. Опонентът и Румен Радев, подкрепен от БСП, призова българите да излязат и да гласуват, за да се поздравим с легитимно избран президент. “Мисля, че водихме етична кампания от начало до край, затова моралната победа е налице, но политическата тепърва предстои, а това зависи от гласа на всеки един“, посочи Радев. Помолен да коментира изказванията на премиера Борисов за предстояща оставка, Радев отговори, че “премиерът достатъчно добре се анализира сам, по-добър от такъв анализ - здраве му кажи”. “Достатъчно гадатели и гадателки видяхме на тези избори, включително на правителствено ниво, нека изчакаме резултатите“, каза Радев в отговор на въпрос дали е готов да състави служебно правителство. На въпрос на чуждестранен журналист той отговори на английски език, че се надява тези избори да са наистина позитивни и да донесат ново бъдеще за България и българските граждани.

Цачева: Не си позволих нито веднъж да бъда популист в кампанията

http://www.mediapool.bg/tsacheva-ne-si-pozvolih-nito-vednazh-da-bada-populist-v-kampaniyata-news256460.html

Не си позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист, няма да го правя и занапред. Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева, която упражни правото си на глас в Плевен. “Много е приятно да отправяш послания, които галят слуха и са приятни да ги чуеш, но които са невъзможни в конкретния момент за изпълнение“, каза тя. “Имаме нужда да продължим. Най-малкото, от което днес България се нуждае е международна изолация, спрени европейски фондове и отказана европейска солидарност. Заради нашите деца, заради нас самите, трябва да продължим“, заяви Цачева. “Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката. Една битка има няколко сражения, днес е последното. Аз ще го спечеля“, коментира тя. Според нея най-голямото предизвикателство за държавния глава, след като встъпи в длъжност, ще да преодолее различията в обществото, които, по думите й, минават границата на нормалното. “Трябва да имаме единение, да останем различни в идейните си послания, които различните политически сили имат, но в името на националния интерес трябва да бъдем единни. България е била силна, България е била уважавана сред европейските народи и сред съседите ни тогава, когато е била единна. Това е най-голямото предизвикателство за държавния глава и разбира се да преодолеем популизма“, посочи Цачева. Очаквайте подробности.

Ариц Адурис стана най-възрастният голмайстор в историята на Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/13/2862549_aric_aduris_stana_nai-vuzrastniiat_golmaistor_v/?ref=rss


Звездата на "Атлетик" (Билбао) Ариц Адурис записа поредното си впечатляващо постижение.

35-годишният нападател се превърна в най-възрастния голмайстор в историята на испанския национален отбор.

Адуриц се появи като смяна в 60-ата минута на световната квалификация срещу Македония и 25 по-късно оформи крайния успех с 4:0.

Точната възраст на нападателя е 35 години и 275 дни, като той подобрява с 50 дни досегашният рекорд на Хосе Мария Пеня от 35 години и 225 дни,...

Черният петел пее само в Кианти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5869947

Черният петел пее само в Кианти Преди 300 г. Медичите първи в света се противопоставят на фалшифицирането на вино Мнозина си мислят, че най-известното италианско вино в света “Кианти” се прави в едноименната зона. Не се заблуждавайте - червеният еликсир с това име днес се произвежда навсякъде другаде в Тоскана, но не и в Кианти. В географската зона Кианти,

Суперлуна ни очаква през идната нощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273824_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89

 /Зрелищна Суперлуна ни очаква през идната нощ, съобщи NASA.

"Луната е близка за нас небесна гледка, която озарява тъмните нощи и ни напомня за изучаването на космоса - преди и сега. Но предстоящата Суперлуна на 14 ноември, понеделник, ще е изключително "супер", защото това ще е пълнолунието с най-голямо доближаване на небесния ни спътник до Земята от 1948 г. насам. Следващата такова суперлуние ще бъде през 2034 г." - поясняват учените от NASA.

Явлението Суперлуна на факта че лунната орбита около земята е елиптична, като на моменти Луната се приближава до нашата планета, а в други се отдалечава.

Когато пълнолунието съвпада с максимално близката до нас част от орбитата й, се наблюдава суперлуние.

В перигея - точката на максималното приближаване, Луната може да бъде с 14% по-близо до земята, отколкото в нейния апогей - най-далечната точка от орбитата й.

Суперлуната изглежда значително по-голяма и изпраща към нас с около 30% повече светлина.

Трайков не гласува, Радан чака, останалите реформатори активни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870495

Трайков не гласува, Радан чака, останалите реформатори активниРадан Кънев и Трайчо Трайков не са заявили кога и къде ще гласуват. За разлика от първия тур, кандидат-президентът на реформаторите не обяви пред медиите час, в който ще пусне бюлетина. "24 часа" отправи питане през пиар сътрудника на Трайков, но не получи отговор. Що се отнася до лидера на ДСБ, то той предварително заяви,

Стинг на годишнината от атаките в "Батаклан": Няма да ги забравим (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5870490

Стинг на годишнината от атаките в "Батаклан": Няма да ги забравим (Снимки+Видео)Рок звездата Стинг бе хедлайнер на първия концерт в парижката музикална зала "Батаклан" една година след като три ислямистки екстремисти застреляха 90 човека в най-кървавата терористична атака във Франция, съобщи Ройтерс. "Тази вечер имаме две задачи за постигане: първо, да си спомним тези, които загубиха живота си в атаката и второ,

Всички секции в Англия отвориха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870437

Всички секции в Англия отворихаВсички избирателни секции в Англия вече отвориха, съобщи Нова тв. Те са 53, 17 са в Лондон. Този път пред секциите няма скандали и опашки, както стана на първия тур. Очакват се по-малко избиратели от преди

Над 54 хиляди души са гласували в чужбина

http://www.mediapool.bg/nad-54-hilyadi-dushi-sa-glasuvali-v-chuzhbina-news256459.html

Макар и отново да се образуваха опашки пред изборните секции в чужбина, гласуването протича спокойно, а към 18 часа бюлетини са пуснали 54 259 души. В Турция са гласували 20 906 души, във Великобритания – 7 009, Гърция – 2 509 души, в Германия – 3267, в Испания – 4925 души, сочат данните на външно министерство. Изборният ден е приключил в Австралия, Китай, Япония, Виетнам, Казахстан и Узбекистан. По първоначални данни към 16.30 часа в САЩ, където изборният ден вече е започнал, гласувалите са около 430 души. Пред секциите в Лондон и Турция отново се извиха опашки, но нямаше напрежение. Няма информация за нарушения и нередности в чуждестранните ни мисии и за подадени жалби, съобщиха от Външно министерство.   В турския град Чорлу само за един час правото си на вот упражниха 320 души, съобщи Нова телевизия.   Секциите работят непрекъснато, създадена е и стройна организация, за да не се бутат хората и да не се създава напрежение.   Членовете на комисиите правят постоянно забележки и напомнят на хората, че вътре не се говори на турски език, а само на български.   В Лондон също има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот. В британската столица има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53. В квартал Баркинг, където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора, съобщи БНР.   В Мадрид гласуването засега протича спокойно, съобщиха българи в испанската столица.   Първият тур на изборите мина с опашки и неразбории на много места зад граница.  Сега се очаква вотът да премине по-спокойно, тъй като не се гласува за референдум.   Явор Константинов, организатор на изборната секция в Мелбърн, каза пред БНР, че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия.   По-ниска избирателна активност обаче се наблюдава на балотажа. Константинов каза още, че в Австралия принципно няма такива проблеми, каквито имаше в други страни на първите избори.

Близо 53 хиляди души са гласували в чужбина

http://www.mediapool.bg/blizo-53-hilyadi-dushi-sa-glasuvali-v-chuzhbina-news256459.html

Макар и отново да се образуваха опашки пред изборните секции в чужбина, гласуването протича спокойно, а към 16.30 часа бюлетини са пуснали 52 880 българи, живеещи зад граница. В Турция са гласували 20 411 души, в Гърция - 2509, в Испания - 4925, във Великобритания - 6673, а в Германия във вота са се включили 3267 българи, сочат данните на външно министерство. Изборният ден е приключил в Австралия, Китай, Япония, Виетнам, Казахстан и Узбекистан. По първоначални данни към 16.30 часа в САЩ, където изборният ден вече е започнал, гласувалите са около 430 души. Пред секциите в Лондон и Турция отново се извиха опашки, но нямаше напрежение. Няма информация за нарушения и нередности в чуждестранните ни мисии и за подадени жалби, съобщиха от Външно министерство.   В турския град Чорлу само за един час правото си на вот упражниха 320 души, съобщи Нова телевизия.   Секциите работят непрекъснато, създадена е и стройна организация, за да не се бутат хората и да не се създава напрежение.   Членовете на комисиите правят постоянно забележки и напомнят на хората, че вътре не се говори на турски език, а само на български.   В Лондон също има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот. В британската столица има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53. В квартал Баркинг, където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора, съобщи БНР.   В Мадрид гласуването засега протича спокойно, съобщиха българи в испанската столица.   Първият тур на изборите мина с опашки и неразбории на много места зад граница.  Сега се очаква вотът да премине по-спокойно, тъй като не се гласува за референдум.   Явор Константинов, организатор на изборната секция в Мелбърн, каза пред БНР, че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия.   По-ниска избирателна активност обаче се наблюдава на балотажа. Константинов каза още, че в Австралия принципно няма такива проблеми, каквито имаше в други страни на първите избори.

Гласуването зад граница засега минава спокойно

http://www.mediapool.bg/glasuvaneto-zad-granitsa-zasega-minava-spokoino-news256459.html

Пред секциите в Лондон и Турция отново се извиха опашки, но като цяло изборният ден в чужбина протича спокойно.    Няма информация за нарушения и нередности в чуждестранните ни мисии и за подадени жалби, съобщиха от Външно министерство.    В турския град Чорлу само за един час правото си на вот упражниха 320 души, съобщи Нова телевиция.    Секциите работят непрекъснато, създадена е и стройна организация, за да не се бутат хората и да не се създава напрежение.    Членовете на комисиите правят постоянно забележки и напомнят на хората, че вътре не се говори на турски език, а само на български.   В Лондон също има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот.   В Лондон има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53.   В квартал Баркинг, където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора, съобщи БНР.   В Мадрид гласуването засега протича спокойно, съобщиха българи в испанската столица.    Първият тур на изборите мина с опашки и неразбории на много места зад граница.  Сега се очаква вотът да премине по-спокойно, тъй като не се гласува за референдум.    За сънародниците ни в Австралия изборният ден вече приключва. Там избирателните секции са 5 и са разположени в различни градове .   Явор Константинов, организатор на изборната секция в Мелбърн, каза пред БНР, че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия.   По-ниска избирателна активност обаче се наблюдава на балотажа. Константинов каза още, че в Австралия принципно няма такива проблеми, каквито имаше в други страни на първите избори:  

Опашки пред секциите в Турция и Великобритания

http://www.mediapool.bg/opashki-pred-sektsiite-v-turtsiya-i-velikobritaniya-news256459.html

Изборният ден започна и зад граница, като пред секциите в Лондон и Турция отново се извиха опашки.   В турския град Чорлу само за един час правото си на вот упражниха 320 души, съобщи Нова телевиция.    Секциите работят непрекъснато, създадена е и стройна организация, за да не се бутат хората и да не се създава напрежение.    Членовете на комисиите правят постоянно забележки и напомнят на хората, че вътре не се говори на турски език, а само на български.   В Лондон също има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот.   Изборните секции в британската столица са 17, всички отвориха навреме.   Най-много българи гласуват в "Баркинг".   Първият тур на изборите мина с опашки и неразбории на много места зад граница.  Сега се очаква вотът да премине по-спокойно, тъй като се гласува и за референдум.    За сънародниците ни в Австралия изборният ден вече приключва. Там избирателните секции са 5 и са разположени в различни градове .   Явор Константинов, организатор на изборната секция в Мелбърн, каза пред БНР, че на първия тур на президентските избори е имало рекордна избирателна активност на територията на Австралия.   По-ниска избирателна активност обаче се наблюдава на балотажа. Константинов каза още, че в Австралия принципно няма такива проблеми, каквито имаше в други страни на първите избори:  

Рекорд по гласуване в Чорлу, на първия тур победи Орешарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_639798.html

Стотици се редят на опашка да гласуват в турския град Чорлу. Вотът започна с огромен интерес и още от рано сутринта желаещите да гласуват напълниха секцията. За първите три часа от деня бюлетина за президентските избори бяха пуснали близо 700 души, съобщи бТВ.  Това е рекорд за всички избори до момента за активност в една секция. В тази секция членовете на комисията са седем, а не пет, както е на останалите места. Гласува се в сграда на училище и е създадена много добра организация. В същата секция на първия тур гласуваха 2150 души, а стотици не успяха да се доредят. В Чорлу на първия тур на президентските избори първи резултат постигна бившия премиер Пламен Орешарски.  За момента са доставени 2000 бюлетини, очакванията са да има нужда от още изборни книжа. 

Идеи с джинси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5870508

Идеи с джинсиЗнаете ли откъде идва името джинси? То произлиза от древното френско наименование на италианския град Генуа - Jeane o Jannes. А последвалата слава на този вид облекло води до възникването на популярното днес Jeans. Но защо Генуа? Защото платът, от който са направени, е произведен най-наред там. През 1853 година Леви Щраус,

Ген. Румен Радев, Илияна Йотова и Корнелия Нинова ще гласуват към 11 ч.

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-rymen-1525561.html

/КРОСС/На 13.11 (неделя) кандидатите за президент ген. Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, издигнати от ИК и подкрепени от БСП, както и председателят на БСП Корнелия Нинова, ще упражнят правото си на глас. Ген. Румен Радев ще гласува в 11:00 часа в Професионална гимназия по транспорт "Макгахан" ( гр. София, район „Слатина", ул. Кадемлия № 15). Илияна Йотова ще упражни правото си на глас в 11:00 часа в Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия" (гр. София, район "Изгрев", ул. "Атанас Далчев" №8). Корнелия Нинова ще даде своя вот в 10:00 часа в 25 ОУ „Петър Берон" (гр. София, ж.к. „Лагера", ул."Балканджи Йово"22).    

НАТО отлага срещата на върха заради Доналд Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_639796.html

НАТО ще отложи планираната за началото на следващата година среща на върха заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщава "Шпицел".  Според немското издание от алианса се опасяват, че Тръмп може да пренебрегне събитието, ако то се проведе скоро след встъпването му в длъжност през януари. Затова ще бъде дадено повече време, в което републиканецът да формира позицията си към НАТО.  Спечелилият изборите на 8 ноември Тръмп многократно е изразявал мнение, че САЩ трябва да преразгледа позицията си към алианса. Сред мотивите на милиардера е това, че страната му плаща непропорционално голям дял за организацията.  Той също така е заплашвал, че като президент не би защитил задължително другите страни от алианса, без да разгледа как те са изпълнили своите ангажименти към САЩ.

10 неща, които не знаете за Доналд Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=335865

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ срещу Хилъри Клинтън и шокира милиони левичари и либерали, които виждат в него инкарнация на злото. Докато хиляди млади хипстъри и “сошъл джъстис уориъри” (борци за социална справедливост) протестират срещу The Donald в големите градове в САЩ, ние ви предлагаме десет неща, които не знаете за човека, който ще бъде 45-я президент на САЩ.

Турция блокира дейността на 370 неправителствени организации

https://www.actualno.com/asia/turcija-blokira-dejnostta-na-370-nepravitelstveni-organizacii-news_574982.html

В Турция беше блокирана дейността на 370 неправителствени организации (НПО), сред които защитаващи човешките права и организации за деца, поради обвинения за предполагаеми връзки с терористични организации. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш защити действията на властите по п

200 души гласуваха в Берлин до 9 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870496

200 души гласуваха в Берлин до 9 часаБлизо 200 души гласуваха на балотажа за президент в посолството в Берлин до 9 часа. 10 души дори чакаха посолството да отвори, за да пуснат бюлетините си. Гласува се от 7 до 20 часа. Голяма част от хората, които пускат бюлетина сега, не са успели да гласуват миналия път заради огромните опашки, признаха повечето гласуващи.

6,5% активност в 10.30, вижте резултатите във фейсбук страницата ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870506

6,5% активност в 10.30, вижте резултатите във фейсбук страницата ниКъм 9.30 около 6,5% от имащите право на глас са отишли до урните.  Кой от тях за кого е пуснал глас, вижте на фейсбук страницата ни

"Билд ам Зонтаг": ИД обучава бойци да се преструват на бежанци, за да стигнат до Европа

http://www.cross.bg/bezhantzi-evropa-islyamska-1525560.html

/КРОСС/Германската Федерална разузнавателна служба (БНД) предупреждава, че бойци на терористичната групировка Ислямска държава продължават да се обучават как да се преструват на бежанци, за да достигнат Европа в общия поток от мигранти, предаде ТАСС. В статия във вестник "Билд ам Зонтаг" по повод годишнината от атентатите в Париж БНД съобщава, че бойците на Ислямска държава се учат да се прикриват сред множеството бежанци и след това да не привличат подозрения. Екстремистите отработват и възможно поведение при попадане в полицията, както и действията си при подаване на заявление за предоставяне на убежище. Федералната разузнавателна служба е установила, че деветте терористи, извършили атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г. са пристигнали в Европа именно като бежанци. Последните данни на германските специални служби, получени от електронни устройства, собственост на атентаторите Наджим Лашрауи и Брахим Бакрауи, извършили нападение в Брюксел на 22 март тази година, показват, че преди година е трябвало да бъде извършено нападение не само във Франция, а и в Холандия. Целта е щяла да бъде амстердамското летище "Схипхол".  

Бойко Борисов: Ако загубим балотажа, тогава ще подам оставка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273823_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B0%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B3

 Гласувах за най-доброто, заяви Борисов. Трябва да се притесняват тези, които лъжеха по време на кампания. Дано българите са с по-силен инстинкт за самосъхранение от американците. Виждаме как там постепенно спечелилият изборите Доналд Тръмп започна да смекчава тона.

Държавният глава е първата фигура в държавата, хората днес ще кажат дали искат стабилност. В ГЕРБ ясно разчитаме сигналите, посочи премиерът.

Според него 1 лв. партийна субсидия не трябва да има, трябва да е нула лева. 2017 г. трябва да има пълно спокойствие за председателството на ЕС.
ГЕРБ няма да участва във властта по никакъв начин, ако загуби изборите, каза в Бойко Борисов и в заключение пожела успех на "агнешките главички"!
 

10,88% са гласували за кмет на "Младост" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870497

10,88% са гласували за кмет на "Младост" в София9663 избиратели са упражнили правото си на глас в изборите за районен кмет на столичния "Младост". Избирателната активност там към 10 ч е 10,88%, съобщи за "24 часа" председателят на ОИК - София Полина Витанова.Избирателната активност на балотажа за районен кмет е малко по-висока от тази на първия тур.

Борисов: Ако загубим днес, ГЕРБ няма да участва във властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_639792.html

Премиерът Бойко Борисов обяви, че не е притеснен за балотажа на президентските избори. "Дано българите са с по-силен инстинкт за самосъхранение. Нашето е видимо. Аз съм човек с морал и достойнство. Ако вотът на хората е такъв, трябва да се отиде на преформатиране на цялото политическо пространство", заяви премиерът Бойко Борисов след като гласува в Банкя. Той отправи индиректни критики към кандидат-президента ген. Румен Радев без да го назовава поименно. "Няма нищо мажоритарно и независимо когато от двете страни ти страни стоят Илияна Йотова и Корнелия Нинова", каза Борисов. Премиерът се обяви и за пълно премахване на субсидиите на политическите партии. "Нито един лев. Нула партийна субсидия", каза Борисов и обясни, че субсидиите се ползвали от "негодници", за да перат пари.  "Щом има проблем, веднага връщаме властта", каза още премиерът. Според него заради предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС страната ни се нуждае от спокойна политическа обстановка през 2017 г. "Категорично съм готов за оставка. ГЕРБ по никакъв начин няма да участва във властта, ако загуби днес. Пожелавам им приятна игра на "Агнешките главички", завърши изявлението си премиерът. Думите му са по повод слуховете, че в новия политически проект на Радан Кънев влиза и кръга около бившия депутат от СДС Никола Николов.

Меглена Кунева гласува (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870489

Меглена Кунева гласува (Видео)Меглена Кунева гласува на балотажа за избор на президент преди минути в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" в София.  Другите Реформатори обаче изглежда няма да гласуват. Радан Кънев обяви, че ще гласува към обяд с "не подкрепям никого". Трайчо Трайков написа в профила си във фейсбук,

Опашки от гласуващи се извиха в Турция от рано сутринта

http://www.cross.bg/glas-pravoto-dyshi-1525559.html

/КРОСС/Опашки от желаещи да упражнят правото си на глас се извиха от рано тази сутрин в някои секции в Турция. Изборният ден в Бурса започна в 7 ч. местно време. Всички секции отвориха навреме. Малко преди да мине един час от гласуването правото си на вот упражниха 320 души, съобщава Нова тв. За разлика от първия тур този път декларациите ще се попълват вътре в Избирателната секция. Може и пред нея, но от гласуващия. Има осигурени за това места. Ще влизат по 5-ма души в секция, съобщи пратеникът на БНТ в турския град. В Бурса живеят около 150 000 изселници от България. 50 000 от тях имат право на глас.  

Пристанище Варна затвори заради силния вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621979

Пристанище Варна и каналите са затворени заради силен вятър, информират от Ръководство на корабния трафик. В районa на порта духа вятър с пориви от 16 м/с. Предупреждават за бурен вятър в неделя Над Черноморието през деня ще се установи предимно слънчево време, с временни увеличения на облачността по северния бряг. Максималните температури на въздуха ще са от 10 градуса на север, до 14-15 на юг. Температурата на морската вода е 12-14 градуса. Подробна информация за времето днес и прогнозата за ...

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако днес изгуби

http://www.mediapool.bg/borisov-gerb-nyama-da-uchastva-po-nikakav-nachin-vav-vlastta-ako-dnes-izgubi-news256458.html

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако кандидатът на партията Цецка Цацева изгуби днешния втори тур на президентските избори. “Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес. По никакъв начин“, каза премиерът, след като гласува в Банкя. Той коментира, че държавният глава е първата фигура в държавата и ако вотът на хората е такъв, това означава, че трябва да се отива веднага към преформатиране на цялото политическо пространство. Борисов нападна опонента на Цачева Румен Радев и заяви, че няма нищо мажоритарно в това да се правиш на независим. “Независим, а от двете ти страни Корнелия Нинова и Илияна Йотова. Нищо независимо няма в тази кандидатура, обратното, неясно е какво ще следва по-нататък“, каза той. По думите му от хората зависи дали ще има политическа криза - “ако желаят ще я имат, ако не я желаят- няма да я имат“. “Пожелавам им приятна игра на агнешките главички“, каза още Борисов. “Никога не съм си мислил, че ще бъда премиер, нито мечтата ми е била такава. Хората досега са ми давали право да управлявам. Щом има проблеми с това, връщаме властта. Това е демократично. Не стоя като Станишев и да викам да де, ама това бяха други избори“, каза още той. “Партиите трябва да са с една мисъл – председателството ни в Европа. След като обявиха война срещу нас и как промяната щяла да дойде, искам да им видя… мисля, че българите имат инстинкт за самосъхранение и знаят…”, коментира Борисов. Премиерът коментира и резултатите от референдума и заяви, че партията му подкрепя изобщо да няма партийни субсидии, а не просто да бъдат намалени. “Ние в ГЕРБ ясно разчитаме сигналите, разчетохме сигналите и на референдума. Партийна субсидия не трябва да има. 0 лева партийна субсидия трябва да има, защото през този 1 лев олигарсите и негодниците ще си изпират парите и ще казват тези са от партийните субсидии. Нека играем на чисто – никакви партийни субсидии”, каза Борисов. Очаквайте подробности.

Прокуратурата в Благоевград разследва селски кмет за агитация и заплахи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862539_prokuraturata_v_blagoevgrad_razsledva_selski_kmet_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Благоевград е започнала разследване срещу кмета на село Дъбрава Росен Георгиев. Той е обвинен за агитация и заплахи.

Сигналът за нарушението е получен в петък. На свое заседание Районната избирателна комисия е взела решение той да се прехвърли към прокуратурата по компетенция, съобщи председателят на РИК Мартин Бусаров.

Той допълни, че информацията е подадена от щаба на политическа партия. Оттам твърдят, че кметът Росен Георгиев е ходил по къщите на...

Цачева: Днес е последното сражение, аз ще го спечеля

http://offnews.bg/news/n_1/n_639795.html

Аз съм състезател, днес е последното сражение, аз ще го спечеля - това заяви кандидатът за президент Цецка Цачева, която гласува в Плевен. Най-голямото предизвикателство след изборите според нея е полагането на много усилия за преодоляване на различията. В името на националния интерес, трябва да бъдем единни, смята кандидат-президентът на ГЕРБ. Трябва да преодолеем популизма, в кампанията си не съм била популист, разговарях открито, затова и днес съм оптимист, посочи още тя.

Паспортните служби ще работят извънредно днес

http://www.cross.bg/karta-lichna-dnes-1525558.html

/КРОСС/Паспортните служби в цялата страна днес работят извънредно, за да могат хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да упражнят правото си на глас. Тези, които не са успели да получат лична карта, могат да се снабдят с удостоверение, с което да гласуват. За целта е необходимо гласоподавателите лично да поискат това в някое от районните управления на полицията. В МВР са открити денонощни телефонни линии за сигнали за нарушения в изборния ден.  

Бюджет по време на оставка

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjet-po-vreme-na-ostavka-228164/

Ако фискалната политика отиде безконтролно в ръцете на депутатите, опасността от популизъм е реална, предупреждава икономистът Петър Ганев

Син уби баща си в Пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870474

Син уби баща си в ПещераВъзрастен мъж почина тази сутрин в болницата в Пазарджик след като е бил намушкан с нож от сина си, съобщиха от полицията. Семейната драма се е разиграла в следобедните часове в събота в Пещера. След употреба на алкохол 74-годишния Георги Й. и 46-годишния му син Йордан се скарали. Разпрата прерастнала в сбиване и размяна удари,

Борисов: Готов съм за оставка и няма да участваме във властта, ако загубим днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621981

Премиерът Бойко Борисов заяви, че утре ще подаде оставка, ако кандидатът им не спечели изборите за президент. Борисов подчерта, че партията му няма да остане във властта под никаква форма, в случай че загуби балотажа. „Готов съм за оставка. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес. Пожелавам им приятна игра на агнешките главички", заяви премиерът Бойко Борисов, след като упражни правото си на вот на балотажа. Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Ц...

Кредитори продават хотел на Красимир Гергов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273822_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%93%D0%B5

 Летният туристически сезон бе изключително силен. Това отчитат както мениджърите от бранша, така и банкерите им. И хотелиерската индустрия би трябвало да отчита много добри резултати. Само че въпреки добрия общ фон, проблемите явно продължават да съпътстват доста от фирмите, притежаващи хотели. Това се вижда от обявите за публични търгове на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители.

 Общо 24 хотела са обявени за публична продан до края на годината. Съвкупно първоначалната им цена е над 50 млн. лева.

 Две от продажбите се отличават от останалите. Най-вече с цените, от които ще започне наддаването. Но и не само заради това. Първата е за хотел на столичната ул. "Солунска", който е собственост на фирма "Кранеа" ООД. Първоначалната цена, която се иска за него, е близо 20 млн. лева. Частният съдебен изпълнител го е пуснал на търг по искане на кредитора на фирмата - "УниКредит Булбанк". "Кранеа" й дължи по договор за кредит 3 млн. лева. От данните се вижда, че като стойност обезпечението покрива многократно взетия заем и дори при евентуално намаляване на продажната цена, което обикновено се случва, ако при първата и при втората продан не се появят кандидат-купувачи, кредиторът все пак ще си събере всички вземания. Що се отнася до самата "Кранеа" - това е фирма, за която можем да кажем - поне според данните от Търговския регистър, че е част от бизнес групата на Красимир Гергов. Той притежава 25% от дружествените дялове в компанията. Други 25% са собственост на "К Консултинг" ЕАД, в която - пак според Търговския регистър, Гергов е едноличен собственик. Останалите 50% от "Кранеа" са на Георги Кирчев, който също е съдружник и собственик в много фирми. И тук не липсва интрига. Пак от Търговския регистър става ясно, че дружествените му дялове в доста от тези компании, като например - "Гранд Инвестмънт" ООД, "Директ - МХ" ООД, "Форте 6" ООД и т.н., са запорирани през лятото на 2016-а от синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка.

 Като стана дума за Корпоративна банка - стигаме до втората по големина публична продажба на хотел. Той е във Велико Търново и първоначално обявената за него цена е близо 14.19 млн. лева. Имотът е собственост на "Интерхотели" АД - компания, в която мажоритарен акционер е фирмата "Генимекс Ойл". И тя обаче през 2016-а е обявена в несъстоятелност. Хотелът е заложен като обезпечение по заем за 10 млн. евро и при сегашното развитие на събитията банката трудно ще си събере отпуснатия заем дори ако при предстоящата публична продан се намери купувач.

 Това са само двете най-големи продажби. Но има куп други хотели от Ихтиман до Приморско, които са предложени на публични търгове по искане на своите кредитори. В повечето случаи те са банки. При това от най-големите в страната ни. Явно бурното строителство на хотели в началото на новото хилядолетие и свързаните с това много на брой и немалки като общ размер кредити още дълго ще тежат на банковите баланси.

Син уби баща си след скандал в Пещера

http://offnews.bg/news/n_1/n_639794.html

Син уби баща си с нож при семеен скандал в Пещера. 74-годишният мъж е намушкан в корема, починал е болница.  Семейният скандал между 46-годишния Й.С.. и баща му Г.Й. е избухнал вчера след употреба на алкохол. Ситуацията излязла извън контрол и двамата се сбили, преди да се стигне до фаталното раняване. Й.С. е задържан, по случая е образувано полицейско производство.

Борисов: По никакъв начин няма да участваме във властта, ако загубим днес (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862531_borisov_po_nikakuv_nachin_niama_da_uchastvame_vuv/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов потвърди, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не спечели изборите за президент днес, той подава оставка. Министър-председателят коментира изхода от балотажа, след като гласува тази сутрин в Банкя.

Той повтори предупрежденията си, че ако спечели ген. Румен Радев, не е известно какво следва, докато той гарантира стабилност, а на България й трябва спокойствие и се надява на силния инстинкт за самосъхранение на българите.

На въпрос на "Дневник" дали...

Борисов: Категорично съм готов за варианта оставка

http://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-kategorichno-sym-gotov-za-varianta-ostavka-6061392

„Хората досега са ми давали право да управлявам. Щом има проблеми с това веднага връщаме властта. Това е демократично”, каза премиерът

Националите приемат Беларус в опит да върнат публиката

http://www.cross.bg/belarys-shvetziya-frantziya-1525557.html

/КРОСС/Националният отбор по футбол ще изиграе тази вечер от 19 часа четвъртия си мач от световните квалификации за Мондиал 2018. Съперник на "лъвовете" е отборът на Беларус. Мачът е без значение за некласирането ни, което изглеждаше предрешено още с тегленето на жребия за групите, който ни определи съперници от ранга на Франция, Швеция и Холандия. Нашите тръгнаха с 4:3 над Люксембург, но след това загубиха с 1:4 и 0:3 при гостуванията на Франция и Швеция и на практика сложиха край на кампанията си. Лошата новина е, че с поведението си националите прогониха и публиката от стадиона. От БФС оптимистично обявиха, че чакат 4-5000 зрители, но до снощи бяха продадени малко над 200 билета. Изненади в състава ни не се очакват. Голямата дилема беше дали селекционерът Петър Хубчев ще постави титуляр на вратата Николай Михайлов или Владислав Стоянов, но в крайна сметка той ще гласува доверие на вратаря на Лудогорец. Двубоят ще бъде излъчен по сателитния канал BNT HD, тъй като по същото време националната телевизия ще предава изборно студио. България и Беларус са играли пет пъти помежду си, като балансът е 4:1 победи в полза на нашите. Единствената ни загуба е в контрола през 2011 г. Дали добрата ни серия ще продължи предстои да научим тази вечер. БЪЛГАРИЯ (4-3-3): В. Стоянов; С. Попов, А. Александров, В. Божиков, П. Занев; И. Чочев, С. Дяков, С. Славчев; А. Тонев, И. Попов, Г. МилановСелекционер: П

Охранителна техника издаде крадец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621978

Предишната нощ, в 04.10 часа неизвестно лице се опитало да оборе пощенския клон в с.Плешивец, видинско. Крадецът проникнал в помещение на пощенската станция след като взломил катинар и се опитал да открадне различни стоки - чорапи, кафе, козметика и др. Посегателството обаче било осуетено от пристигналите на мястото служители на частна охранителна фирма, след получен сигнал от задействалата се сигнално-охранителна техника. Неизвестното лице избягало. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група. По случая работят криминал...

Паднали дървета са причината за липсата на електричество в Смолянско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621982

Паднали дървета са причинили скъсване на електропроводи и липсата на ток в смолянските села Вълчан, Горово и Чеплетен, съобщиха от електроразпределителното предприятие EVN. „Авариите не са сериозни и всеки момент колегите ще възстановят електричеството“, коментира Крум Косев от пресцентъра на EVN. Заради тези проблеми, избирателните секции в тези населени места започнаха изборният ден без електричество. В Смолянско избирателни секции стартираха без ток Снощи е имало проблеми и със електрозахранването и в ...

Опашки пред изборни секции в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621977

Изборният ден започна, вече гласуват и българите зад граница. Опашки от сутринта пред изборните секции в град Чорлу в Турция, посочва NOVA. Малко преди да мине един час от гласуването правото си на вот упражниха 320 души. Секциите работят непрекъс...

Разкажете за вашите патила на детската площадка и спечелете награда

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/11/13/2861996_razkajete_za_vashite_patila_na_detskata_ploshtadka_i/?ref=rss


Гражданската инициатива за безопасни детски площадки обявява национален онлайн конкурс за разказ "Истории от детската площадка".

Конкурсът се провежда в две категории: за деца до 17 години и за автори над 18 години.

"Този конкурс е само за тези от вас, които имат смелостта да споделят смешни, мъдри, та дори и тъжни истории с деца от 0 до 100 години, родители, катерушки, люлки, пързалки, пясъчници", казват организаторите.

Специално жури ще избере победителите, а...

Цачева: Участвам в битката докрай, днес е последното сражение, което ще спечеля

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870479

Цачева: Участвам в битката докрай, днес е последното сражение, което ще спечеляТрябва да продължим. Аз съм състезател и боец, участвам в битката докрай, днес е последното сражение, което ще спечеля. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, която гласува преди минути в Плевен. Най-голямото предизвикателство, много работа има. Трябва да преодолеем всички различия между нас.

По-висока избирателна активност в областта от първи тур, има и четири жалби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621980

26 638 души са упражнили правото си на глас в РИК 17 към 10.00 часа. Това съобщи за Дарик говорителят на комисията Иван Кърчев. В процентно отношение избирателната активност в областта е 8.76 на сто. Тя е с под половин процент по-висока в сравнение с първия тур. Най-висока е избирателната активност в община Брезово – 13.39%, следвана от общините Хисаря и „Марица“, които имат съответно по 10.78% и 10.19%. При всички останали общини резултатите са под 10 на сто. Най-ниска е активността в община Стамболийски – 8.06%. До момента в РИК 17 са постъп...

Колумбия и ФАРК постигнаха ново споразумение след преговори в Куба

http://www.mediapool.bg/kolumbiya-i-fark-postignaha-novo-sporazumenie-sled-pregovori-v-kuba-news256457.html

Колумбийското правителство и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха нова, променена версия на мирното споразумение, след като колумбийските гласоподаватели отхвърлиха предишното споразумение на референдум, съобщиха световните агенции.    Ръководителят на правителствената делегация на преговорите Умберто де ла Кайе заяви, че той и ръководителят на делегацията на ФАРК Лусиано Марин, с псевдоним Иван Маркес, са подписали в Куба споразумението, целящо да сложи край на конфликта, отнел живота на над 220 000 души.    Все още не е известно дали новото споразумение също ще бъде гласувано на референдум, отбелязва АП.   ФАРК и колумбийският президент Хуан Мануел Сантос подписаха предишната версия на мирното споразумение на 26 септември. На 2 октомври обаче гласоподавателите го отхвърлиха със само 55 000 гласа.   Преговорите по новото споразумение са били интензивни, каза Де ла Кайе.    "Работихме 15 дни и нощи, за да постигнем това ново споразумение", подчерта той.   "Новото споразумение трябва да стане компромис за всички колумбийци", се казва в изявлението на преговарящите, цитирано от АФП.   Първоначалното споразумение предвиждаше ФАРК да сложи оръжието и да стане политическа партия, но гласувалите против него, водени от бившия президент Алваро Урибе, искат по-строги санкции за бившите партизани.   Ръководителите на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) си запазват правото да заемат постове в Конгреса на страната, ако бъдат избрани, но постигнатото в Хавана променено мирно споразумение им отнема други привилегии, заяви президентът Хуан Мануел Сантос, цитиран от ТАСС.   Противниците на споразумението, които гласуваха за отхвърлянето му на референдума в Колумбия миналия месец, представители на ФАРК да не могат да бъдат избирани като депутати в парламента.    Сантос призова колумбийците да разберат, че в основата на всеки мирен процес по света е идеята бунтовниците да приемат да сложат оръжие в замяна на право на участие в политиката.   Съгласно промените в споразумението ФАРК няма да получат квота от 16 места в парламента, както беше в предишното споразумение и следователно няма да имат правото да назначават на тези места свои кандидати, а ще трябва да се явяват на избори както всички останали.    "Тази промяна удовлетвори много противници на споразумението, които по-рано изразяваха безпокойство по тази тема", подчерта Сантос.   На преговорите бяха постигнати промени в 56 от общо 57 обсъждани теми, уточни колумбийският президент.   ФАРК ще трябва да декларират всичките си парични средства и имущество. Те ще бъдат предадени на властите, за да бъдат компенсирани жертвите на конфликта.   С новото споразумение се отменя изискването в специалните съдилища, пред които ще се явяват участниците в конфликта, да участват чужди магистрати, отбелязва Ройтерс. В тях обаче ще се допускат чуждестранни наблюдатели, а самите трибунали ще работят най-много 10 години. Обвинения пред тях ще могат да се повдигат само през първите две години.   Ключов проблем за противниците на предишното споразумение беше условието, че осъдените бунтовници не трябва да лежат в затвора, а вместо това да обезвреждане мини и да извършват други дейности за възстановяването на страната след годините на въоръжен конфликт. Малко вероятно е промените по тази точка да включват затворнически присъди, но на осъдените от специалните съдилища бунтовници ще бъдат налагани мерки, ограничаващи правото им на придвижване, работното им време и местожителството им.   ФАРК ще трябва да предостави и подробна информация за евентуалното си участие в наркотрафика, отбелязва Ройтерс.   Бившият колумбийски президент Алваро Урибе, който оглави противниците на предишното споразумение, гласували за отхвърлянето му на референдума, заяви че неговите поддръжници и жертвите трябва да проучат новото споразумение, преди то да бъде приложение. Той добави, че опозицията може да иска да въведе допълнителни промени.   Преди месец настоящият президент Сантос получи Нобелова награда за мир заради усилията си за слагане на край на войната в Колумбия, припомня Ройтерс.     

Прибраха пиян водач „на топло“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621976

Водач, седнал зад волана след употреба на алкохол е задържан тази нощ в полицейския арест, съобщиха от ОД на МВР Видин. Около 02.47 часа по пътя за село Новоселци Т.Н./34г./ от град Дунавци управлявал лек автомобил „ВАЗ”, пробата с дрегер отчела показание 1,88 промила. Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, срещу него е образувано бързо производство....

Зрелищна Суперлуна ни очаква през идната нощ, най-ярката от 1948 г.

http://www.cross.bg/syperlyna-lynata-syperlynie-1525556.html

/КРОСС/Зрелищна Суперлуна ни очаква през идната нощ, съобщи NASA. "Луната е близка за нас небесна гледка, която озарява тъмните нощи и ни напомня за изучаването на космоса - преди и сега. Но предстоящата Суперлуна на 14 ноември, понеделник, ще е изключително "супер", защото това ще е пълнолунието с най-голямо доближаване на небесния ни спътник до Земята от 1948 г. насам. Следващата такова суперлуние ще бъде през 2034 г." - поясняват учените от NASA. Явлението Суперлуна на факта че лунната орбита около земята е елиптична, като на моменти Луната се приближава до нашата планета, а в други се отдалечава. Когато пълнолунието съвпада с максимално близката до нас част от орбитата й, се наблюдава суперлуние. В перигея - точката на максималното приближаване, Луната може да бъде с 14% по-близо до земята, отколкото в нейния апогей - най-далечната точка от орбитата й. Суперлуната изглежда значително по-голяма и изпраща към нас с около 30% повече светлина.  

Антон Тодоров назова имената на кръга „Агнешки главички“

http://web.barometar.net/86829/

Политологът Антон Тодоров разкри пред БЛИЦ имената на „агнешките главички“, на които преди минути премиерът Борисов пожела „приятна игра“. „Основателят на кръга „Агнешките главички“ е бившият депутат Никола Николов, който бе председател на Икономическата комисия в Народното събрание по времето на мандата на Иван Костов. В този кръг влизат също Васил Василев, който беше областен […]

Джон Кери няма да се откаже от подписването на Парижкото споразумение за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=335858

Американският държавен секретар Джон Кери обеща да продължи усилията си за реализацията на Парижкото споразумение за климата до деня, в който президента Барак Обама напусне поста си на 20 януари. В изявление в Нова Зеландия, Кери заяви, че неговата администрация ще направи всичко възможно, за да изпълни своята отговорност към бъдещите поколения, предаде АФП.

Пълнен патладжан със зеленчуци

https://www.actualno.com/recipes/pylnen-patladjan-sys-zelenchuci-news_574961.html

Продукти за един патладжан: патладжани - 1 бр. средно голям; домати - 1 бр. малък; моркови - 1 бр. малък; чушки - 1 бр.; лук - 1 глава малка кромид; магданоз - 3 - 4 стръка; сол - на вкус; черен пипер - щипка; червен пипер - щипка; захар - щипка; олио - 4 - 5 с.л.; Начин на приготвяне: Патладж

Опашки за гласуване в Лондон (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621972

В Лондон има опашки за гласуване и на втория тур на президентския вот, предаде NOVA. Изборните секции в британската столица са 17, всички отвориха навреме. Най-много българи гласуват в „Баркинг". Източник: nova.bg  ...

На живо: Денят на балотажа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/13/2862458_na_jivo_deniat_na_balotaja/?ref=rss


Днес българските граждани избират президент и вицепрезидент между кандидатските двойки ген. Румен Радев и Илияна Йотова, подкрепени от БСП, и Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, издигнати от ГЕРБ. В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително.

В един от най-големите столични райони - "Младост", ще има балотаж за районен кмет между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и кандидата на протестиращите за зелени площи Десислава Иванчева.
...

Година след атентатите в Париж Стинг пя в зала „Батаклан”

http://www.cross.bg/bataklan-zala-sting-1525551.html

/КРОСС/Британският музикант Стинг изнесе концерт в парижката зала "Батаклан" точно година след кървавите атентати във френската столица, предаде Би Би Си. Концертът започна с минута мълчание в памет на 90-те жертви при стрелбата не терористите срещу посетителите на предстоящия тогава рок концерт. Таз ивечер Стинг заяви, че би искал да почете паметта на загиналите и да прослави живота. "Ние няма да ги забравим!" - каза певецът на френски. По думите му, приходите от билетите ще бъдат дарени на фондациите "Life For Paris" ("Живот за Париж") и "13 Novembre: Fraternite Verite" ("13 ноември: братството на истината"). Преди концерта парижани носеха цветя и запалиха свещи пред залата. Сред множеството имаше роднини и приятели на убитите. Припомняме, на 13 ноември 2015 г. в Париж бяха извършени тероростични актове, при които загинаха 130 души. Почти едновременно бяха извършени няколко атаки: взривове край "Стад дьо Франс", стрелба срещу посетителите на няколко ресторанта, вземане на заложници в зала "Батаклан", някои от които бяха застреляни. Отговорността за атаките беше поета от ДАЕШ.  

Спокойно и без опашки пред секциите започна изборният ден в Гоце Делчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621973

Малко над половината граждани с право на глас от Гоце Делчев и общината отидоха до урните на първия тур от изборите за президент и вицепрезидент. Дали тази активност ще се запази в ранните часове на изборния ден тази неделя е трудно да се прогнозира, макар че на общински избори това се е случвало. С решение на Районната избирателна комисия са направени промени в състава на три избирателни секции в Гоце Делчев. Трима членове на СИК в Хаджидимово са заменени с други. Промяна има и с двама от членовете на СИК в Сатовча. Две промени има и в Гърмен....

Цветан Цветанов упражни правото си на вот (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870461

Цветан Цветанов упражни правото си на вот (Видео)Точно в 09:30 секцията си в Интепред гласува зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше придружен от семейството

Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер...

http://www.cross.bg/suznanie-nayka-znanie-1525555.html

/КРОСС/„Има 7 смъртни гряха. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Политика без принципи. Търговия без морал. Поклонение без жертва." Махатма Ганди  

Кв. "Чайка" е без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=335860

Авария остави варненския кв. "Чайка" без вода. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Очаква се водоподаването там да бъде възстановено около 17 часа.

В 225 секции гласуват избирателите в област Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621971

В област Силистра изборният ден започна в 7.00 часа в 225 секции на територията на седемте общини, от които 4 подвижни - по една в общините Силистра, Ситово, Тутракан и Алфатар. В 12 секции се провежда и машинно гласуване, като две от тях са на територията на община Алфатар и 10 в областния център. Само трима са неявилите се представители на секционни избирателни комисии, които своевременно са били заменени с резервни членове, съобщи председателката на Районната избирателна комисия в Силистра Теодора Тодорова. На провеждащия се днес втори тур н...

САЩ ще приемат бежанци, пристигнали в Австралия

http://www.mediapool.bg/sasht-shte-priemat-bezhantsi-pristignali-v-avstraliya-news256456.html

САЩ приеха да дадат възможност неуточнен брой бежанци, пристигнали в Австралия, да се заселят на тяхна територия, съобщи Асошиейтед прес.   Очаква се споразумението да подтикне още повече търсещи убежище да се насочат към Австралия по море, отбелязва агенцията.   Австралийският премиер Малкълм Търнбул отказа да съобщи дали е обсъждал споразумението с новоизбрания президент Доналд Тръмп по време на телефонния им разговор в четвъртък. Администрацията на действащия президент на САЩ Барак Обама е приела да даде възможност на бежанци от близо 1300-та души, които Австралия държи на свои разноски в тихоокеанските държави Науру и Папуа-Нова Гвинея.    "Преговаряме с една администрация едновременно и във всеки един момент има само един президент на САЩ", заяви Търнбул пред медиите. Той добави, че споразумението е било постигнато преди известно време. Тръмп вече призова за мораториум или сериозни ограничения на имиграцията на мюсюлмани. Повечето търсещи убежище в Австралия са мюсюлмани от Близкия изток, Африка или Азия.   Австралия обаче отказва да приеме бежанци, пристигнали след 19 юли 2013 г., когато строгата политика влезе в сила. Канбера плаща на Науру и Папуа-Нова Гвинея да дават подслон на новопристигналите и търси страни, които евентуално да ги приемат. Малцина бежанци са приели да се заселят в Папуа-Нова Гвинея или Камбоджа, защото повечето се надяват Австралия в крайна сметка да ги приеме.   Търнбул уточни, че САЩ са приели на тяхна територия да се заселват само бежанци, които вече са пристигнали в Науру и Папуа-Нова Гвинея. Пристигналите оттук нататък няма да имат шанс да бъдат пратени в САЩ.

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес

https://www.actualno.com/politics/borisov-gerb-njama-da-uchastva-po-nikakyv-nachin-vyv-vlastta-ako-zagubi-dnes-news_574985.html

Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес. По никакъв начин. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който гласува на балотажа на изборите за президент и вицепрезидент, предаде БГНЕС. Пожелав

НАТО: Засилването на военното присъствие близо до Русия е тактика за сдържане

http://www.mediapool.bg/nato-zasilvaneto-na-voennoto-prisastvie-blizo-do-rusiya-e-taktika-za-sdarzhane-news256455.html

Засилването на военното присъствие на НАТО близо до Русия е тактика на сдържането и няма за цел агресия, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.   Генералният секретар казва пред неделния британски в. "Обзървър", че западните страни се сблъскват днес с най-голямото предизвикателство пред сигурността си от едно поколение насам. Важно е да не се поставя под съмнение значението на сътрудничеството между Европа и САЩ, подчертава Столтенберг.    Ние засилихме нашата колективна сигурност за първи път до такава степен от времето на Студената война насам. САЩ също увеличиха значително своя ангажимент към европейската сигурност, разполагайки нова танкова бригада в Европа и доставяйки техника, припомня генералният секретар на НАТО.  Това е сдържане, а не агресия. Ние не се стремим да провокираме конфликт, а да го предотвратим, казва Столтенберг, цитиран от БТА.    Батальоните на НАТО, включващи хиляди военни, не могат и да се сравняват с руските дивизии с численост десетки хиляди отвъд границата, подчертава генералният секретар на НАТО.   Нашият отговор има отбранителен и пропорционален характер. Но той изпраща ясно и недвусмислено съобщение: нападение срещу един ще доведе до отговор от всички, посочва Столтенберг.   Нито Европа, нито САЩ могат да си позволят варианта да останат сами, предупреждава в същата статия Столтенберг, на фона на засилващите се притеснения за позицията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп по отношение на НАТО.    Генералният секретар на САЩ напомня, че НАТО засега е задействала клаузата за колективна отбрана само веднъж - след атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Над 1000 европейски войници са загинали при операцията, която е пряк отговор на нападението срещу САЩ, подчертава Столтенберг пред британското издание, съобщи Франс прес.   НАТО продължава да играе ключова роля в борбата срещу тероризма, подчертава генералният секретар на Алианса. Той обаче призна, че европейските лидери трябва да увеличат финансовия си принос към организацията. По време на кампанията си Доналд Тръмп направи същото изказване, припомня АФП, допълвайки, че в момента САЩ покриват около 70 на сто от разходите на НАТО.    Прекалено лесно е да се приемат за даденост свободите, сигурността и просперитета, на които се радваме, предупреждава Столтенберг. 

10 факта за Доналд Тръмп, които вероятно не знаете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621970

Ексцентричният милиардер Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ срещу Хилъри Клинтън и шокира милиони левичари и либерали, които виждат в него инкарнация на злото. Докато хиляди млади хипстъри и "сошъл джъстис уориъри" (борци за социална справедливост) протестират срещу The Donald в големите градове в САЩ. Вижте десет неща, които не знаете за човека, който ще бъде 45-я президент на САЩ, подбрани от вестник "Труд": 1. Посещавал е военно училищеНа 13-годишна възраст родителите на малкия Доналд го изпращат в престижната военна академия н...

Открит удавен труп на пристанището в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CoObV5yRU20/

На 12.11.т.г. около 13.59 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за това, че в района до „Кръста” на северното несебърско пристанище е открит удавен 50 годишния Г.Д. от Несебър. При извършения оглед видими следи от насилие не са констатирани, съобщиха от пресцентъра на полицията. Тялото на мъжа е откарано за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина” при МБАЛ – Бургас. По случая е образувано досъдебно производство.

Ограничения в движението около НДК заради изборите

http://www.cross.bg/sredstva-hristo-prevozni-1525550.html

/КРОСС/Заради организацията на пресцентъра са наложени ограничения на движението в този участък. От 8 сутринта е забранен престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 и прилежащите територии на НДК, както и по улиците около Националният дворец на културата. Част от промените на трафика се налагат и заради футболния мач между националните отбори на България и Беларус тази вечер. От 00:00 ч. на 13 ноември до отпадане на необходимостта се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход „А3" и на прилежащите територии на НДК. От 08:00 ч. до отпадане на необходимостта се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, както следва: - на бул. „Витоша" между бул. „Пенчо Славейков" и бул. „Патриарх Евтимий"; - на ул. „Проф. Фритьоф Нансен" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „България"; - на паркинга на кръстовището на ул. „Баба Неделя" и бул. „Витоша"; - на ул. „Д-р Христо Стамболски" между бул. „Витоша" и ул. „Баба Неделя"; - на бул. „Патриарх Евтимий" между бул. „Витоша" и ул. „Проф. Фритьоф Нансен"; - на ул. „Баба Неделя" между ул

Първи резултати от музикалната ни класация

http://offnews.bg/news/n_1/n_639793.html

Току-що излязоха първите данни за музикалната класация на OFFNews към 9.00 часа. Активността 6.2 % от записаните в меломанските списъци.  Резултатите можете да видите тук. Ето клиповете на песните, между които избираме: Мила моя мамо Песен за летеца

Над 640 полицаи охраняват изборните секции във Варненско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1621969

Изборният ден започна в спокойна обстановка. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, информират от варненската полиция. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 646 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност" в Областната дирекция на полицията във Варна издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния...

Изборният ден в Москва започна нормално

https://www.actualno.com/politics/izbornijat-den-v-moskva-zapochna-normalno-news_574983.html

Изборният ден в Москва започна нормално. Постепенно се увеличава избирателната активност на провеждащите се днес президентски избори у нас. Сънародниците ни в Москва явно ще предпочетат да гласуват по рано, защото преди седмица пред избирателната секция се образуваха дълги опашки, на които се чакаше средно по четири часа, информира БНР. Преди седмица избирателната активност бе много висока, повече от 500 души гласуваха на първия тур на изборите за държавен глава.

Никола Чонгаров в преследване на олимпийската мечта

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/13/2862506_nikola_chongarov_v_presledvane_na_olimpiiskata_mechta/?ref=rss




Тежки тренировки, подготвителни лагери и натоварена програма от стартове. Скиорът Никола Чонгаров е обратно в състезателен режим, за да опита да сбъдне новата си мечта - да участва за втори път на олимпиада, но този път в нова за него дисциплина - ски крос.

Ако успее да се класира за Пьончан 2018, той ще стане първият български олимпиец в историята на атрактивната дисциплина, която направи дебют преди две години в Сочи. Ски кросът е доста есктремно състезание, в което...

ЦИК: Сгъвайте два пъти бюлетината

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870453

ЦИК: Сгъвайте два пъти бюлетинатаБюлетината трябва да се сгъне два пъти, за да не се разкрива тайната на вота, съветват от ЦИК заради множеството оплаквания на избиратели във фейсбук, че след като са пуснали гласа си в урната, той се е разтворил и се е видял вота. В ЦИК също вече има един постъпил сигнал за разтваряне на бюлетини при пускането им в урните от Монтана.

Борисов: ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес

http://web.barometar.net/86827/

Нали не си представяте, че от утре излизам и казвам размислих. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес. По никакъв начин. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който гласува на балотажа на изборите за президент и вицепрезидент, предаде репортер на БГНЕС. Пожелавам им приятна игра на агнешките главички, добави Борисов. Той […]

Хилъри Клинтън обвинява директора на ФБР за поражението си

http://www.cross.bg/klintun-porazhenieto-komi-1525549.html

/КРОСС/Хилари Клинтън обвини директора на ФБР - Джеймс Коми, за поражението си на президентските избори. Това е станало по време на конферентен разговор с дарителите за кампанията си вчера, съобщават двама участници в разговора, цитирани от Ройтерс. Почти всички проучвания на общественото мнение предсказваха победа на Клинтън на изборите във вторник. Вместо това те бяха спечелени от нейния републикански опонент Доналд Тръмп, което шокира мнозина в страната и доведе до масови протести, припомня Ройтерс. Хилари Клинтън не се е явявала пред обществеността след като произнесе речта в сряда, с която призна поражението си. Според нея Коми е виновен за поражението ѝ, заради изпратеното само дни преди изборите писмо до Конгреса, с което съобщава, че подновява разследването дали е боравила небрежно с класифицирана информация между 2009 г. и 2012 г., когато като държавен секретар на САЩ е използвала личен имейл сървър. Седмица по-късно Коми обяви, че ФБР е прегледало имейлите ѝ и продължава да вярва, че не трябва да ѝ се повдигат обвинения, но политическите щети вече са били нанесени. Тръмп е използвал и двете изявления на Коми в нападките си, заявила е Клинтън. Второто писмо, което я оневинява, е било за поддръжниците на Тръмп сигнал, че системата работи в нейна полза и ги е мобилизирал да гласуват на изборния ден. До писмото на Коми „вятърът духаше в платната ни", добавила е Клинтън

Нов сигнал за нарушение в столичния квартал "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870433

Нов сигнал за нарушение в столичния квартал "Младост"Освен за президент и вицепрезидент днес жителите на столичния квартал "Младост" гласуват и за кмет на район. В 144-то училище, в трета част на квартала, изборният ден започна със закъснение. Хората бяха недоволни, защото една от избирателните секции, 86-а, отвори по късно, предаде БНР. В 145-о училище в "Младост" организацията е създадена така,

13 ноември в историята

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-zapochva-1525554.html

/КРОСС/ 615 г. - Започва понтификатът на папа Адеодат I. 1002 г. - С благословията на крал Етелред II се извършва масово убийство на датчани, живеещи в Англия.1775 г. - Американска война за независимост: американски войски, командвани от Джордж Вашингтон, превземат Монреал.1851 г. - Започва да действа телеграфните връзки между Лондон и Париж, и между Москва и Петербург.1854 г. - На този ден стават две големи морски катастрофи: американският кораб New Era, при което загиват над 300 пътници и екипаж, и британският кораб Prince с над 500 жертви.1862 г. - Луис Карол записва в дневника си, че започва да пише за приключенията на известната си героиня Алиса.1907 г. - Във Франция е извършен пробен полет с въртолет, при което пилотът успява да се издигне на 2 метра.1912 г. - Балканската война: Българските войски влизат в Дедеагач.1913 г. - Сключен е мирен договор между Гърция и Османската империя, въз основа на който Гърция получава остров Крит и повечето острови в Егейско море.1923 г. - Започва използването на националния флаг на СССР, валиден до 25 декември 1991 г.1940 г. - В САЩ е изпитан първият джип на фирмата Willys Motor.1942 г. - Втората световна война: В хода на Морската битка при Гуадалканал американски и японски кораб влизат в ожесточен близък бой.1942 г. - Втората световна война: Британската армия овладява пристанищния град Тобрук (Източна Либия) след продължителни боеве с германско-италиански войски.1944 г

Кметът на Варна Иван Портних вярва в мъдрия избор на съгражданите си

http://web.barometar.net/86825/

Вярвам, че хората ще направят рационално своята преценка. Това заяви кметът на Варна Иван Портних, който придружи кандидата за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев в секцията във варненското училище „Гео Милев“. „Вярвам в разума на хората, вярвам в това че варненци винаги са имали мъдър и рационален избор и че отново ще бъде така“, добави още […]

Висока активност и малко нарушения в изборния ден

http://www.mediapool.bg/visoka-aktivnost-i-malko-narusheniya-v-izborniya-den-news256454.html

Вторият тур на президентските избори протича при висока избирателна активност и сравнително малко изборни нарушения. По данни на ЦИК към 13 часа избирателната активност е 27.02%, по-висока отколкото на първия тур миналата неделя, когато е била 26.2%. До урните днес вече са отишли 1 847 338 избиратели.   Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че най-висока е активността в Смолян - 32.69%, а най-ниска в Кърджали - 17.34%.   За частичните местни избори за кмет в "Младост“ изборната активност е 28.24%.   Изборният ден протича спокойно, като най-сериозните сигнали за нарушения до момента са за контролиран вот и купуване на гласове.   В Районната избирателна комисия в Ловеч е постъпил сигнал, в който се съдържат данни за купуване на гласове в ловешкото село Александрово. Той ще бъде изпратен по компетентност на Районната прокуратура в Ловеч.   В кв. "Стадиона" в Лом има сигнали за контролиран вот – избирателите – по 5, по 10, се водят към изборното помещение, съобщи Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда.   В село Великденче, община Джебел, се оказало, че има назначен за член на секционната комисия общински съветник. Той е бил отстранен и са направени са размествания в комисията.   Изборният ден в столичния квартал “Младост“, където освен втори тур на президентските избори, се провежда и балотаж за кмет на района, започна със закъснение в някои секции и сигнали за нарушения. Гласоподаватели се оплакаха, че в 92 секция членове на комисията не са подсещали запътилите се към урната избиратели, че трябва да откъснат отрязък от бюлетината и да сложат печат. Това е станало след изрично поискване на гласоподаватели. Без откъснат отрязък и печат и бюлетината се брои за недействителна.   Председатели на секционни комисии в Кърджали поискаха да бъдат актуализирани избирателните списъци. Причината е, че има разминаване между броя на записаните в тях и реалните гласоподаватели. Тази разлика е една от причините в района да се отчита ниска избирателна активност. “Много често в селата с по 1200-1400 избиратели живеят само двеста, триста души и в такъв случай избирателната активност не се определя правилно“, каза Мария Бункова, председател на една от секциите в Кърджали.   Както и на първия тур, в Кърджали за балотажа е имало масова подмяна на членове на секционни комисии в последния момент. Официалният мотив за оттеглянето е “лични причини“.   Прокуратурата е получила над 230 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до деня на балотажа и е образувала 13 досъдебни производства за изборни нарушения, съобщиха от държавното обвинение.    

Изборният ден в “Младост“ започна със закъснение и нарушения

http://www.mediapool.bg/izborniyat-den-v-mladost-zapochna-sas-zakasnenie-i-narusheniya-news256454.html

Изборният ден в столичния квартал “Младост“, където освен втори тур на президентските избори, се провежда и балотаж за кмет на района, започна със закъснение в някои секции и сигнали за нарушения. С нарушение започна изборният ден в 144-то училище "Народни будители" в "Младост" З, където в 7 часа вратите на изборната секция 86 бяха затворени заради закъснението на нейния председател. Петнайсен минути преди началото на изборния ден пък отвори 87 избирателна секция, която също е разположена на територията на 144-то училище, съобщи БНР. Миналата неделя със закъснение започна работа и 92 секция. Гласоподаватели се оплакаха, че в 92 секция членове на комисията не са подсещали запътилите се към урната избиратели, че трябва да откъснат отрязък от бюлетината и да сложат печат. Това е станало след изрично поискване на гласоподаватели. Без откъснат отрязък и печат и бюлетината се брои за недействителна. След първия тур на изборите, проведен миналата неделя заедно с президентските, в битката за балотажа останаха две кандидатури – първа се класира новата кандидатка на ГЕРБ Мария Илиева, а втора е лидерката на протестите Десислава Иванчева. Днес членовете на секциите очакват по-добра организация, тъй като и бюлетините са с една по-малко.

Премиерът Бойко Борисов гласува: Категорично съм готов за оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870438

Премиерът Бойко Борисов гласува: Категорично съм готов за оставкаРано сутринта премиерът Бойко Борисов гласува на балотажа. Точно в 9,30 ч той  пусна бюлетина в училището в Банкя. Категорично съм готов за варианта оставка. ГЕРБ няма да участва в парламента, ако днес загуби, по никакъв начин. Ние сме хора в ГЕРБ, които разчитаме сигналите. Разчетохме сигналите и за референдума. Трябва да има 0 лева субсидия.

Един жесток метод от миналото - екзекуция с топ

http://vesti.bg/lyubopitno/edin-zhestok-metod-ot-minaloto-ekzekuciia-s-top-6061385

След като топът е изобретен е единствено въпрос на време някой да се досети, че може да бъде използван и за екзекуции

Св. Йоан Златоуст, архиеп. Константинополски. Коледни заговезни

http://www.cross.bg/ioan-iioan-zlatoyst-1525553.html

/КРОСС/ Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил в 347 г. в Антиохия. Като получил добро за времето си образование под ръководството на майка си, отличаваща се с ум и добродетелен живот жена, свети Иоан го завършил в школата на известния ритор Ливаний; след като за кратко време бил адвокат, свети Иоан се заел с изучаването на християнското богословие под ръководството на антиохийския епископ свети Мелетий. Иоан Златоуст завършил при Картерий, най-добрия християнски учен от това време, и при Диодор, впоследствие епископ Тарсийски. След това Иоан се отдалечил в пустинята и прекарал отначало четири години с други монаси, а след това две години в пълно уединение. В пустинята Иоан Златоуст написал "Слово за свещенството" по повод укорите на неговия другар - епископ Василий за бягството на Златоуст от епископството. Това слово, най-добро от светоотеческите писания, изобразява какъв трябва да бъде християнският пастир и какви са задълженията му. Разстроеното от подвизи здраве накарало Иоан да напусне пустинята и да се върне в Антиохия. В 381 г. той бил посветен за дякон и посещавал богатите, измолвайки подаяния за бедните, на които той, обхождайки домовете, раздавал милостиня. При това сам виждал картините на нищета и глад в богатия град, което, поразявайки любещата дуща на Златоуст, намирало израз в проповедите му, дишащи любов, особено към обидените и угнетените

Българите обичат Бавария

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/11/13/2861851_bulgarite_obichat_bavariia/?ref=rss


Заради атентатите и цялостната обстановка на несигурност в няколко страни - като Франция и Турция през последната година видимо се отразиха на желанието на българите да пътуват нататък. В същото време въпроси като мигрантската криза и икономическата несигурност правят трудни прогнозите за туризма в редица страни.

Една от тях е Германия, в която имаше няколко инцидента с мигранти, отразени от медиите. Затова предпазливо Туристическият борд на Германия прогнозира лек ръст на туристите...

Няма пряка опасност за живота на детето, паднало в мол, но остава в реанимация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870427

Няма пряка опасност за живота на детето, паднало в мол, но остава в реанимацияНяма пряка опасност за живота на 5-годишното момченце, което падна с ховърборд от 7 метра височина в бургаски мол, съобщиха за 24 часа от  МБАЛ Бургас. Заради открит късно снощи хематом на черния дроб обаче детето е настанено в отделението по реанимация. То е в съзнание и е контактно. При първоначалните изследвания лекари установили  счупване на

Времето или апатията ще намалят избирателната активност в Ловешко?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870423

Времето или апатията ще намалят избирателната активност в Ловешко?126 461 души в Ловешка област имат право на глас на днешния балотаж. Никой обаче не се заблуждава, че всички ще отидат до районните секции. Дори председатели изказаха предположение, че желащите да упражнят конституционното си право ще са по-малко от първия тур миналата неделя. Това показа и проверка в няколко от секциите.

Путин: Нашата армия не застрашава никого, но е в състояние да гарантира сигурността на страната ни

http://www.cross.bg/pytin-armiya-nikogo-1525548.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин днес отново изрази недоумение по повод неспокойните реакции на Запада към военните учения на руската армия, предаде ТАСС. Путин говори на среща с трудещи се от завода „Автодизел" в Ярославл, където откри серийно производство на газови двигатели. „Нашата армия не застрашава никого - заяви Путин. - Искам още веднъж да подчертая това, за да чуят всички. Тя е боеспособна, станала е съвременна и високоефективна. В пъти са увеличени тренировките и ученията, включително внезапните проверки, които по някаква причина безпокоят нашите партньори, условно наречени така. Когато те провеждат учение, ние не се безпокоим, а те незнайно защо веднага започват да нервничат. Стават едни такива нервни. Ние трябва надеждно да гарантираме сигурността на собствената си страна и народ. Армията ни е в състояние да го направи." Путин разкритикува и политиката на санкции срещу Русия: „Всички тези санкционни ограничения не се формулират от гиганти на мисълта. Не са големи интелектуалци тези, които предлагат такава форма на взаимодействие в световната икономика. Но те и не страдат от пълна идиотия. Затова ако ние произвеждаме високотехнологични и конкурентоспособни стоки за световния пазар, никакви ограничения няма да помогнат на никого", каза руският президент, цитиран от БНР.  

В Сингапур печатат бюлетини сами, в Сан Франциско взели назаем от друга секция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5870432

В Сингапур печатат бюлетини сами, в Сан Франциско взели назаем от друга секцияВ Сингапур печатат бюлетини сами, в Сан Франциско взели назаем от друга секция в САЩ Секционната комисия в Сингапур ще отпечата сама бюлетините за втория тур на президентските избори, след като самолетът с изборните книжа се е повредил и те не са доставени навреме. В Сан Франциско пък са взели назаем 200 бюлетини от друга секция в САЩ,

Сигнал за нарушение на изборния процес в столичния квартал "Младост"

https://www.actualno.com/sofia/signal-za-narushenie-na-izbornija-proces-v-stolichnija-kvartal-mladost-news_574979.html

Освен за президент и вицепрезидент днес жителите на столичния квартал "Младост" гласуват и за кмет на район. В 144-то училище, в трета част на квартала, изборният ден започна със закъснение. Хората бяха недоволни, защото една от избирателните секции, 86-а, отвори по късно. В 145-о

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване