11/15/16 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Гласуват в сряда оставката на кабинета „Борисов“

Радев и Плевнелиев се разбраха да редят заедно служебното правителство

Премиерът Бойко Борисов спази заявката си от изборната нощ и след загубата на кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева от този на левицата Румен Радев в неделя внесе още днес предиобед оставката на кабинета. Новината бе обявена от правителствената пресслужба и потвърдена от пресцентъра на НС, като според предварителните информации ще бъде гласувана в сряда. В писмото си до народните представители министър-председателят подчерта, че правителството ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Именно в изпълнение на този ангажимент, въпреки изказано по-рано сутринта мнение от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, че Законът за бюджета е най-политическият закон и е закономерно проектът за финансова рамка за 2017 г. да бъде оттеглена, малко по-късно от МФ специално обявиха, че това няма да се прави. „Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне.

 

Няма да допуснем и бюджетът да става жертва на популизъм, обяви финансист №1

 

Владислав Горанов в своя позиция, разпространена до медиите, допълни: „Оставяме на народните представители да подходят отговорност към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане“.

След гласуването на оставката на кабинета ще бъде стартирана т.нар. въртележка – конституционната процедура по сформиране на ново правителство. Според основния закон на страната президентът трябва да връчи отново на най-голямата парламентарна група ГЕРБ мандат за създаване на ново правителство. Още в неделя вечерта обаче Борисов бе категоричен, че веднага ще върне мандата. Същото декларираха и от БСП, които са втората по големина група и по конституция, на тях също трябва да бъде дадена възможност за сформиране на кабинет. След като и те откажат да го направят, държавният глава трябва да даде тази възможност и на трета парламентарна група, която избира по свое усмотрение. Ако и тя откаже да се възползва или съответно не може да направи правителство, президентът трябва да назначи служебен кабинет, който обаче за разлика от предходни ще действа за първи път в условията на работещо Народно събрание. Причината е, че според конституцията три месеца преди края на мандата на държавния глава парламентът не може да бъде разпуснат. Това ще стане чак след встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев на 22 януари. Веднага след като влезе официално на „Дондуков“ 2 Радев ще трябва да издаде указ за разпускането на Народното събрание, като ще има и възможност да реши дали да остави вече назначения служебен кабинет, или да направи промени в него, или да сформира нов. Именно това бе и темата на първата му среща днес с настоящия президент Росен Плевнелиев.

 

Двамата разговаряха на „Дондуков“ 2 час и половина

 

по покана на настоящия държавен глава, като постигнаха разбирателство, че ще водят комуникация по евентуалното сформиране на служебно правителство. „Разбрахме се и той ме увери, че ще имаме консултации по този въпрос“, уточни Радев пред „Монитор”, като посочи също, че именно този въпрос е бил в „духа на поканата“ за среща от страна на Плевнелиев. По думите му обаче конкретни имена на този етап не са били обсъждани. Радев определи срещата като ползотворна и знакова, като според него тя показала приемственост в политиката на държавния глава. „От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт“, уточниха след срещата пък от администрацията на Плевнелиев. И посочиха, че по време на разговорите е постигнато съгласие, че за да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция.

Малко след срещата пък от „Дондуков“ 2 обявиха, че Плевнелиев

 

ще пита Конституционния съд кой трябва да насрочи предсрочен парламентарен вот -

 

той или наследникът му на поста. Според съобщението, разпратено до медиите, държавният глава щял да се обърне към съда, за да се „избегне противоречивото тълкуване на конституцията и да се предотврати вакуум в конституционната система“. Според екипа на Плевнелиев в общественото пространство и правната литература съществуват различни мнения. Първата теза била, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство. Втората обаче била, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. При такъв втори вариант парламентарният вот би се провел по-рано от края на март, както се очаква да бъде, ако се насрочи от избрания за нов президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване