Части от улиците "Вардар" и "Бистрица" без парно днес и утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623219

Топлоподаването в районите на улица „Вардар“ 3 и 5 и ул. „Бистрица“ 3 ще бъде спряно днес и утре. Причина за това е отстраняването на авария и изпълнение на ремонтни дейности,съобщиха от Топлофикация Русе. Създадена е организация ремонтите да приключат в указания срок! Допълнителна информация може да получите на денонощния телефонен номер на диспечерска служба (082) 841 905....

Без кръвнина за смъртта на Тодор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879456

Без кръвнина за смъртта на ТодорТодор издъхна на 12 януари Близките на починалия Тодор Йорданов във Враца може да се наложи да плащат тлъсти суми на братя Дамянови, известни като Поничките, с които тийнейджърът се спречка преди смъртта си, но самите те няма да получат нито лев. Това обясни адвокатът на роднините Емил Велинов, след като прокуратурата прецизира и отново внесе в

Кръгът "Агнешки главички" истерично се опитва да плени и младите съдии чрез мюрето на Христо Иванов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274039_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D1%82+%22%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%22+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE

 Възроденият наскоро кръг "Агнешки главички" се опитва да овладее и младите магистрати, за да им промие мозъците по изключително подъл начин. Поредният им мръсен трик е свързан с опита да наложат бившия заместник на проваления правосъден министър Христо Иванов - Петко Петков за преподавател по наказателно право на младшите съдии в Националния институт на правосъдието (НИП).
Идеолог на безумното предложение е скандалният член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и е медийно обезпечено от "агнешките медии" "Капитал", "Дневник", "Медиапул" и "Клуб З". Със сигурност към тях ще се присъединят и големите телевизии.

Налагането на Петков на ключовия пост целеше да обезпечи тила на "Агнешките главички" в правораздавателната система, за да си имат собствена млада кръв. Кръстникът на мракобесния проект Иван Костов и водената от него клика Радан Кънев, Христо Иванов вече си имат двама от най-високопоставените представители на Темида - Лозан Панов и Калоян Топалов. 
 

Банкерът-беглец Цветан Василев действа чрез пионките си в България

Председателите на ВКС и СГС действат в удивителен синхрон и умишлено създават интриги, за да ударят имиджа на прокуратурата - единствената институция, която "Агнешките главички" не са успели да овладеят.

Разобличаващият скандал на БЛИЦ за скандалната обвързаност на Панов с един от адвокатите на банкера - беглец Цветан Василев (Божидар Банков) и босовете на строителна фирма "Мегатурс 1", го накара да изчезне от публичното пространство, за да не отговаря на въпросите за скандалните му контакти.

Така в ролята на говорител на "Агнешките главички" влезе скандалния куклен герой Христо Иванов, който стана пословичен с коварните удари, които нанасяше на правосъдното ведомство, което имаше злощастната участ да бъде ръководена от него.

Агнешките медии на Прокопиев, обаче забравят да попитат Христо Иванов - защо е станал юридически съветник на банкера в изгнание Цветан Василев?

Вместо да потъне в блатото на забвението за провалената съдебна реформа, Христо Иванов през час се обажда като кукувица от социалните мрежи, за да пробута до болка втръсналите си пропагандни тези за задкулисие.
 
Кръстникът Иван Костов в очакване на нови печалби

А какво по-скандално задкулисие от това - съдия №1 Лозан Панов да купонясва с премрежен поглед и да се прегръща с адвоките на Цветан Василев.

Нали си представяте каква присъда ще постанови Върховният касационен съд, когато в него влезе за разглеждане делото за грабежа на КТБ срещу Цветан Василев, което преди това ще е минало и през по-долната инстанция на Калоян Топалов!?
Калоян Топалов е председател на СГС

Именно за нова власт си мечтаеше Цветан Василев и то само преди месец. Правителството падна с активната подкрепа на Радан и "Агнешките главички". Сега е успял да си издейства благоволението на съда, остава му само да превземе и прокуратурата, която му е толкова неудобна. И пъзелът на Василев, Костов и прислужниците им ще бъде нареден.

В бюджета са събрани и едни скромни 4 млрд. лева от противодействието на контрабандата, които "Агнешките главички" с готовност ще излапат, след позорната приватизация и разкостването на златните активи на КТБ - "Петрол" и "Дунарит".

Именно към милиардите е насочен апетитът на главатаря на мафиотското раздържавяване Иван Костов. А иначе жена му Елена ще продължи да хленчи по телевизията, че заради запора на пенсията й в КТБ е останала без пари за хляб и мляко. Остана само да й повярваме!

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

Мариела Богданова от ПГ по туризъм стана Областен управител за един ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623221

Дванадесетокласниците от ПГ по туризъм Мариела Богданова, Даниела Славчева и Цветомир Ангелов са младежите, които днес за един ден заемаха постовете съответно на областен управител на Плевен, заместник областен управител и директор на Дирекция АПОФУС в Областна администрация. Областният управител Ралица Добрева прие в кабинета си своите нови „колеги", с които обсъди спецификата на отговорностите и ангажиментите на областния управител като представител на държавната власт на местно ниво. Младежите имаха интерес към конкретни теми, свързани с кан...

Район „Южен“ се включи в благотворителната инициатива за децата, лишени от родителска грижа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623224

47 кг. пластмасови капачки предаде днес кметът на пловдивския район "Южен" Борислав Инчев на главния организатор на благотворителната инициатива за децата, лишени от родителска грижа в дом „Княгиня Мария-Луиза“ Кирил Гаров. „Приканвам все повече жители на район „Южен“ да се включат в иницативата. Който желае може да носи своите капачки и да ги предава на дежурния служител в административната сграда на ул. „Македония“ № 73 А. Искам да благодаря на хората, които донесоха доброволно свои количества, за каузата“, коментира кметът Борислав Инчев. „К...

Лозан Панов покровителствал фирма, замесена в измама с мезонетите на Бербатов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274038_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%

 Председателят на Върховния касационен съд и личен приятел на Иван Костов и Иво Прокопиев - Лозан Панов е разтворил голям черен чадър над скандалната фирма "Мегатурс 1", която е подозирана в имотна измама с Димитър Бербатов, научи БЛИЦ.
Медията ни разкри сензационно как съдия №1 пее, танцува, пие и се целува с босовете на строителната компания, която през последните години печели всичките й дела, които се разглеждат в поверения му за управление съд.

Скандалът става опустошителен с новото разкритие, че "Мегатурс 1" е обвинена от Иван Тонев, че е изградила кокетна кооперация на столичния булевард "Бъкстон" 50 с фалшиво право на строеж, което е увеличило площта й с 68 квадрата.
 


В апетитната сграда три мезонета има и една от най-големите звезди в историята на българския футбол Димитър Бербатов.

Господин Иван Тонев е пуснал жалба в съда, в която посочва, че покровителствената от Лозан Панов фирма се е облагодетелствала с цял етаж благодарение на подправените документи.

Още по-шокиращото е, че всички подписи са били изфабрикувани шест дни след издаването на акт 15. Съкооператорите и научили фрапиращо – оказали се учредители на право на строеж на трафопост без да подозират за това. 

За произвола на "Мегатурс 1" са уведомени съдебните власти. Явно близките контакти на босовете на въпросната компания с Лозан Панов са довели до смачкаването на случая.

И как да е иначе, когато строителните босове се забавляват със съдия №1, а наоколо витае мириса на фалша и корупцията.

Лозан Панов продължава да се крие от въпросите на БЛИЦ за скандалните му контакти не само с шефовете на "Мегатурс 1", но и с един от адвокатите на банкера - беглец Цветан Василев - Божидар Банков.

Към момента Панов не само се крие от репортерските въпроси, но и се ползва с комфорта на жълтите медии от кръга "Капитал". Подкрепя го и сладникавата електронна страница на бившата говорителка на Иван Костов - Стоянка Георгиева. Няма ги и неудобните въпроси на Сашо Диков, който иначе не изпуска горещите скандали.

Така или иначе БЛИЦ ще продължава да търси от Лозан Панов отговорите, които обществото очаква от него!









Румен ИВАНОВ, БЛИЦ

Иван Портних приветства инициативата „Мениджър за един ден“

http://web.barometar.net/86888/

Десет ученици управляваха Варна за ден – в рамките на XV издание на национална инициатива „Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт – България. Целта е да се даде възможност на младите хора да се запознаят с основните дейности в управлението на града. „Радвам се че днес Община Варна е заредена с много позитивна […]

Антон Стефанов предложи брак на Миглена Ангелова в ефир

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5879416

Антон Стефанов предложи брак на Миглена Ангелова в ефирПобедителката от юбилейния сезон на "ВИП брадър" е гост в предаването "На кафе" по Нова телевизия. Още с влизането си в студиото тя бе посрещната не само от Гала, но и от коментаторите на шоуто. Припомняме, че докато водещата беше във формата Антон Стефанов се беше заканил да й предложи брак, защото се възхищава на поведението й.

877 лева е средната заплата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336283

877 лева е средната брутна работна заплата във Варна през юли. Това съобщиха от териториалната дирекция на Националния статистически институт (НСИ), за Moreto.net. През август тя става 866 лева, а през септември рязко скача до 896 лева, показват сметките на националната статистика.

Парламентът си отива, разумът се връща в пленарната зала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274037_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%

 Карането на автомобил с 60 км/ч повече от разрешените не е престъпление от общ характер и извършителят няма да лежи до 3 години в затвора. Нито в населено, нито извън населено място. Една година, един месец и 7 дни след внасянето в парламента на това предложение в Наказателния кодекс (НК) се намериха достатъчно депутати да гласуват „против“ и „въздържал се“ срещу подобна идиотщина.

Във вестник „Труд“ я наричахме така от деня на внасянето й – 8 октомври 2015 г., наричаме я така и днес, когато вече я няма. От нея се отрекоха дори и голяма част от народните избраници, подписали я като вносители. И даже призоваваха да се създаде мнозинство от мислещи с главите си, нещо като единен фронт срещу поредната законодателна глупост.

Криминализирането на превишената скорост беше предлагано на няколко пъти през последните години от КАТ само и единствено по една причина – корупция. (Тази дума подчертаха в изказванията си депутатите от ПФ Димитър Байрактаров и Емил Димитров-Ревизоро – б.а.). Всеки шофьор ще е готов да даде какъвто и да било рушвет, само и само да не влезе в затвора. И тук подкупният не е полицаят на пътя, който засича с радара, а началникът от КАТ, който се занимава с обработката на снимките от камерите. Той ще взема не 10-20 лева, а до 4000-5000 лв., ако не и повече, за да изтрие снимката на „престъпника“.

Втората причина да наричаме тази поправка на НК идиотска е, че заменя досегашната административна отговорност на шофьора с наказателна, без той да е причинил щети, телесни повреди и т.н. Неговата вина е, че натиска педала на газта, наказанието за това става равно на присъдите до 3 години затвор за алкохол над 1,2 промила и за повторно шофиране без книжка.

Доказването – това е третият огромен проблем пред такъв текст в НК. Как може човек да бъде обвиняван за криминално деяние единствено по данните на един измервателен уред, какъвто е радарът. А знаете ли с какво засича българският КАТ? С бракми! Произведени преди 5-10 години, купени срещу тлъсти комисиони и на това отгоре в МВР сами си ги тестват, за да не плащат на външни експерти по метрология. Ако депутатите не знаят, нека питат в МВР кога за последно са купувани камери. Ще им отговорят – през 2012 г.

Четвърти проблем – кой е престъпникът, който кара автомобила? Камерите на КАТ снимат номерата на колите, но не и лицата на шофьорите (както си мисли депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров – б.а.). В ЗДвП има ясна процедура, по която се издава електронен фиш на собственика на колата или на посочен от него водач. По тази процедура наказания за превишена скорост с години се прехвърлят на баби и лели, за да им се режат точките или да им се взема книжката за определен срок. Но не само това. При административната отговорност човек доказва, че не е извършил нещо, а при наказателната отговорност държавата трябва да докаже, че той е извършителят. Нека се събере пленум от всички районни прокурори в страната и да докажат по снимките от КАТ, че обвиняемият Х е карал колата със заснетия номер.

И стигаме до петия проблем – кой ще се занимава всяка година с около 3000 нови наказателни дела. Колко нови прокурори, съдии и надзиратели по затворите? И сега годишно близо една трета от делата у нас са „шофьорски“ – за катастрофи, за алкохол, за каране без книжка.

Да поздравим депутатите, които отхвърлиха всичко това. Явно трябва да дойдат последните дни на един парламент, за да влезе разумът в пленарната зала. След седмица-две се очаква да бъдат внесени за гласуване и куп идиотски поправки в Закона за движение по пътищата. Дано и там надделее мислещото мнозинство.

Радарите на КАТ са ветерани

Въпреки пиарските обещания на всеки новопостъпващ вътрешен министър, че ще купува радари на КАТ, от 2012 г. насам пътната полиция има 25 стационарни и 148 мобилни камери за скорост. Около 10 от стационарните и 30-ина от другите непрекъснато са на ремонт. Единственият работещ нормално стационарен радар, шведско производство, е на Цариградско шосе край Орлов мост в София. Всички останали са за бракуване. Данните от тях не постъпват автоматично за обработка в единен компютърен център. Снемат се с флашка и се обработват ръчно във всяка от 29-те областни служби на КАТ. Снимките могат да се изтриват и дори да се манипулират.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене, депутат пита Москов дали е минал психотест

https://www.actualno.com/healthy/budjetyt-na-nzok-mina-na-pyrvo-chetene-deputat-pita-moskov-dali-e-minal-psihotest-news_575962.html

Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. на първо четене. След разгорещени дебати "за“ бюджета гласуваха 98 депутати , 51 бяха „против“, 5 се въздържаха. С него се осигуряват над 247 милиона лева допълнителни средства. Общ

Безработицата във Франция нараства изненадващо през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Безработицата-във-Франция-нараства-изненадващо-през-третото-тримесечие_l.a_i.732304_at.1.html

Безработицата във Франция нарасна изненадващо през третото тримесечие, показват данни на френската статистика Insee, което може да постави под...

Мислите, че българите говорят отлично английски? Помислете пак

http://offnews.bg/news/n_1/n_640137.html

Най-разпространения чужд език в България е английският - той се учи от най-много деца като първи чужд език и общото усещане като че ли е, че българинът говори добре езика. Уви, това не е съвсем вярно, ако се съди по  изследване, публикувано на сайта на "Education First" . То представя класация на 72-те страни, в които английският не е майчин, но жителите говорят най-добре езика. Първенец в класацията е Холандия, следвана от скандинавските страни - Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Те попадат в т. нар. "синя група", съдържаща страните с най-добре владеещи английски граждани.  Други лидери в класацията са Сингапур и Люксембург. В следващата група, обозначена със синьо-зелен цвят, хората владеят добре английски език - в тях водеща е Австрия. Изненадващо Сърбия също влиза в класацията под номер 17. България попада в зелената група - на страните, където езикът се говори на средно ниво. Държавата ни е под номер 24 в изследването. Така се нареждаме сред първите 30% на най-добре говорещите езика държави, но на фона на Европа сме едва №18 от изследваните 24 страни. В тази група попадат още Италия и Франция, чиито граждани не пренебрегват чуждоезиковата подготовка, а по-скоро не искат да говорят английски, а да налагат родния си език, дори когато общуват с чужденци. Двете държави са класирани съответно на 28-о и 29 място. С жълт цвят са групирани страните, където английският се говори на ниско ниво - в тях попада Русия, под номер 34, следвана от Япония и Уругвай. В дъното на класацията откриваме Саудитска Арабия, Камбоджа, Лаос, Либия и Ирак. Те са в "червената група", където влизат гражданите с най-бедни познания по езика.  Ето как са групирани страните: Европа   Латинска Америка Близък Изток и Северна Африка  Азия

Да пишеш на стената в офиса - вече е възможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877628

Да пишеш на стената в офиса - вече е възможноEscreo помага да се изразявате свободно и лесно, както и да работите по-ефективно с вашите колеги. Сравнението с бялата дъска е естествено, но иновативната боя на Escreo е създадена, за да бъде бялата дъска на новото поколение. Настоящата рубрика цели да покаже предимствата ни пред традиционните бели дъски.

Бюджетът на Здравната каса мина на първо четене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/17/2865980_bjudjetut_na_zdravnata_kasa_mina_na_purvo_chetene/?ref=rss


Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 бе приет на първо четене от парламента. "За" гласуваха 98 от 154 депутати в залата, "против" бяха 51. Срещу бюджета гласуваха БСП, ДПС и АБВ.

Предвидените приходи и трансфери за годината в НЗОК са в размер на 3.5 млрд. лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6.2 млн. души. Съотношението на...

Башар Асад: Ердоган е „болен човек“, който живее във времената на Османската империя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274036_%D0%91%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%80+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4%3A+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B5+%E2%80%9E%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%E2%80%9C%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B

 В интервю за португалската държавна телевизия президентът на Сирия Башар Асад заяви, че не приема военна операция на Турция на територията на страната му, предава руската информационна агенция Газета.ру, цитирана от „Фокус“.

Асад определи турския си колега като „болен човек“. „Вие говорите за болен човек. Той е президент с мания за величие. Живее във времената на Османската империя, не в настоящето. Изключен е от реалността“, коментира Асад по повод личността на Ердоган.

Държавният глава на близкоизточната република подчерта, че терористите са дошли на територията на Сирия „през Турция и с подкрепата на Ердоган“.

В интервюто си Асад допълни още, че Доналд Тръмп би могъл да бъде естествен съюзник на Дамаск в борбата с тероризма, информира БНТ.

Според сирийския държавен глава все още е твърде рано да се каже какво точно смята да прави Тръмп, но ако той продължи войната срещу джихадистите, Съединените щати могат да бъдат съюзник на режима, подобно на Русия и Иран. Асад допълни, че Тръмп може и да не успее да спази обещанието си да се бори с терора, тъй като голяма част от администрацията във Вашингтон е против него.

По-рано Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон трябва да се съсредоточи върху опитите за спиране на „Ислямска държава“, а не върху свалянето на режима в Дамаск.

Момче, блъснало пешеходка и избягало, разкрито пет месеца по-късно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623215

Шофьор, блъснал пешеходка и избягал от местопроизшествието, беше разкрит от варненската полиция пет месеца по-късно. Виновният водач се оказа непълнолетно момче от Долни чифлик. Инцидентът стана в родния му град в началото на месец юли. При катастрофата пострада 62-годишна жена от Дългопол. От удара тя получи фрактура и контузии. Друг стар случай също беше приключен от полицията. Задържана е 31-годишна жена, която през юли задигнала 3300 лева и спално бельо от дома на 89-годишна жена от Белослав. Извършителката досега не е имала криминални проя...

Одит в двете съдилища в Благоевград заради сменена дограма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879402

Одит в двете съдилища в Благоевград заради сменена дограма
ВСС ще извърши одит в двете съдилища в Благоевград заради сменена дограма. До решението се стигна след спор. Въпросът бе повдигнат от Галя Георгиева. Поводът е, че през 2010 г. тогавашният шеф на районния съд сключва договор за смяна на дограмата с фирма, в която участва братът на съпругата на съдия Владимир Пензов,

Момчил Неков: Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени и това да се следи стриктно

http://www.cross.bg/maslo-palmovoto-nekov-1525992.html

/КРОСС/ Това предложи Момчил Неков в Комисията по земеделие към ЕП, която разглежда въпроса с палмовото масло и обезлесяването на горите, където то се произвежда Държавите членки да следят за стриктното спазване на законодателството относно обозначаването на продукти с палмово масло, предложи Момчил Неков в становище на земеделската комисия в Европейския парламент относно палмовото масло. Има европейско законодателство, което изисква обозначаване на вида на използваните съставки. За съжаление обаче това не винаги се спазва. Според експертни оценки, понастоящем в Европейския съюз около 50% от опакованите храни съдържат палмово масло. Проверки на контролиращи органи в България вече неколкократно установяват, че в някои млечни продукти съотношението на палмовото масло към млякото е много голямо. Същевременно обаче тези продукти подвеждат, че това е бяло саламурено сирене. „Тази година на българския пазар беше открит продукт, които се предлага като сирене, но е приготвен изцяло от немлечни съставки“ припомни Неков. „Това е подвеждащо и дори безотговорно към потребителите и контролът трябва да зачести“ допълни той. Изследвания относно ефекта върху свойствата и ефекта от палмовото масло върху човешкото здраве продължават, но вече има изследвания, които поставят под въпрос прекомерната употреба на тази суровина

15 тийнейджъри искали да са областен управител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623214

15 са били заявките за включване в инициативата „Мениджър за един ден“ на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ за поста „Областен управител на Разград. Това съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова днес. Кой да изпълнява ръководните постове в Областна администрация  действащата управа определила според мотивационните писма на 15-те претенденти. Така днес областен управител за един ден е Сияна Бонева – 11 клас специалност „Маркетингови проучвания“ в ПГИ“Робер Шуман“-Разград, а нейни заместнички: Паулета Димчова от Профилирана гимн...

Обир в стил „Дивия Запад“ във влак край Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5879316

Обир в стил „Дивия Запад“ във влак край РусеОбир във влак, в стила на американските уестърни из „Дивия Запад“ се разигра в Русенско. Двамата гангстери от русенското село Иваново са задържани, съобщиха от полицията в дунавския град. Служителите на реда в близкия до Русе град Бяла са започнали разследване по сигнал за грабеж във влак. В сряда следобед в РУ – Бяла бил получен сигнал от

Изберете своята коледна дестинация

http://www.cross.bg/godina-grad-koledni-1525991.html

/КРОСС/ Ако обичате традиционната заснежена Коледа с блестящите светлини, със студения въздух и с коледните песни, то едва ли ще изберете слънчева и топла дестинация, където да прекарате идните празници по къси панталонки. По света има различни места, където може да уловитеистниския коледен дух - със сняг, вкусни аромати и меки светлинки. Едно от тези места е канадският град Квебек.Със своите тесни калдъръмени улички и каменна архитектура, този град, основан през 1608 година, е едно от най-романтичните места в Северна Америка. Неговият дух и визия са доста европейски, но към това можете да прибавите вероятност за обилни снеговалежи и изобилие от първокласни барове и ресторанти. Градът е известен със своя коледен базар, със страхотната си украса и с невероятната си празнична атмосфера. А защо не и Лапландия , Финландия!Идете в националния парк „Urho National Park Kekkonen" с 90-минутен полет от Хелзинки и действително ще разберете какво означава зимна приказка - мразовит пейзаж, елени в шейни и придвижване със ски. Или... в Тромсьо, Норвегия.Този снежен и супер северен град-остров предлага несравнима гледка на Северното сияние, чудесна храна и страхотни ресторанти, в които можете да опитате филе от сом с босилек и печено свинско със солени печени картофи. Имайте предвид, че от 25 ноември до 17 януари слънцето тук не изгрява

Турски войници в базата на НАТО в Рамщайн искат убежище в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=336272

Четири месеца след опита за държавен преврат в Турция няколко турски военнослужещи, разположени на базата на НАТО край град Рамщайн в германската провинция Райнланд-Пфалц, са подали молба да получат убежище в Германия. Това бе съобщено от председателя на окръжната администрация на областта Кайзерслаутерн Пал Юнкер.

Бъчварова: По-добра защита срещу мигрантите не сме имали никога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274035_%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1

 Успяхме да подпишем договор с американските служби за пръстови отпечатъци за хората, които регистрираме като мигранти. Към момента по-добра защита не сме имали никога в това отношение въпрос на дни е да стартира самата процедура. Това каза заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, която заедно с председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев откриха дискусионна кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм“.

„Доволна съм, че този форум се случва, защото анализа в света и около нас ни дава поводи да преосмислим концепцията за това явление“, заяви тя. Бъчварова обясни, че трябва да се сложи на нови релси и оперативната работа, и конкретни политически и организационни решения. „Това, което направихме през последните години, е да засилим превенцията и готовността да се справим с този проблем. В Министерството има дирекция, която се занимава с аналитична дейност. Относителна нова дирекция е. В последната една година доказа смисъла от съществуването си“, припомни Бъчварова. „Мисля, че сме на няколко крачки напред от това, което беше преди 1 година“, уточни тя.

„Радикализацията, от външна заплаха започва да се превръща във вътрешна. Ние имаме добра система да реагираме на външни заплахи. Събитията в Централна Европа доказва, че това е явление, което има своите корени и то в развити страни“, поясни министърът на вътрешните работи в оставка.
По думите ѝ имаме на хоризонтално ниво много добри мерки, но дефицит на вертикално ниво. „Това, от което имаме нужда, е систематичност – цяла система от А до Я. Тази система да е разработена не само на хоризонтално, но и на вертикално равнище“, отбеляза тя.

По думите ѝ местната власт също трябва да бъде ангажирана с това. „Много има какво да се прави и да се обучават хората на местно ниво“, добави тя.
Бъчварова посочи още, че целта на всички тези усилия, които трябва да се предприемат, е да има ефективна превенция – проучвания на място, много добра работа и в социалните мрежи и интернет пространството. „Основната битка е информационна – там са основните канали на комуникация. Ние трябва да имаме адекватна система за реакция. Необходими са ни изключително добри технологии и специалисти, които да работят“, допълни министърът в оставка Румяна Бъчварова.

Италия иска 7 млрд. евро от ЕС за щетите от земетресенията

https://www.actualno.com/europe/italija-iska-7-mlrd-evro-ot-es-za-shtetite-ot-zemetresenijata-news_575983.html

Италия ще поиска помощ от над 7 млрд. евро от Европейския съюз, за да се справи с възстановяването след земетресенията през изминалата година, съобщава bTV. Само трусът от 24 август, при който загинаха повече от 300 души, нанесе щети за повече от 7 млрд. евро, изчислиха експертите

Рапърка стана Жена на годината

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/rapyrka-stana-zhena-na-godinata-6061608

26-годишната рап звезда събра погледите на присъстващите, появявайки се с облечено на голо сако

Тръмп отива в Русия след януари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274034_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще посети Русия след като встъпи в длъжност в края на януари 2017 г., разкри източник на Републиканската партия, цитиран от руския вестник „Известия“.

„След някои съвещания вътре в екипа (на Тръмп – ред.) бе взето решение да се отложи визитата. Към нейната подготовка ще се пристъпи след встъпването в длъжност на президента Тръмп“, твърди източникът, цитиран от вестника.

В момента между Тръмп и Кремъл няма „никакви сериозни контакти“, увери още източникът. Според някои медии евентуално по-ранно посещение на Тръмп може да бъде преценено като „подкопаване на сегашната политика“ и стремеж да се водят международните преговори „зад гърба на администрацията на Барак Обама“.

Невежеството и демокрацията в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274033_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Хората не са глупави, но не виждат стимул да се интересуват

Правото на глас и политическата дезинформираност вървят ръка за ръка

И така, случи се! Доналд Тръмп винаги се е радвал на широка подкрепа от страна на необразованите, слабо информирани бели хора. Според данни от август Хилъри Клинтън тогава държеше огромна преднина от 25 процента сред избирателите с висше образование. (Дали тази тенденция се е запазила до края, предстои да видим.) За сравнение по време на изборите през 2012 г. имаше много малка разлика между висшистите, гласували за Барак Обама или Мит Ромни. Този обаче път видяхме нещо историческо – танца на глупците. Никога преди образованите избиратели не са отхвърляли толкова единодушно даден кандидат. Но и никога преди нискообразованите не са подкрепяли толкова единодушно даден кандидат. И тази тенденция не се отнася само до Тръмп.

Политолозите в САЩ следят от 65 години какво знаят и как разсъждават избирателите и резултатите от тези наблюдения са плашещи. Гласоподавателите обикновено знаят кой е президентът, но не повече от това. Не знаят коя партия контролира Конгреса, какво е свършило напоследък законодателното събрание, дали състоянието на икономиката се подобрява или се влошава. По време на изборите през 2000 г.,повечето избиратели знаеха, че Ал Гор е по-либерален от Джордж Буш, но много малка част от тях знаеха, че Гор е много по-открит от опонента си по въпросите, засягащи правото на аборт, държавните програми за социално подпомагане или природозащитните регулации.

Защо избирателите знаят толкова малко, е разбираемо. Не става въпрос, че хората са глупави. По-скоро демокрацията създава лоши стимули.

Прост пример – ако отиваш да си купиш автомобил, правиш необходимото проучване. В крайна сметка, ако направиш добър избор, ще пожънеш плодове, ако направиш лош, ще страдаш от последствията. В течение на годините хората се научават как да бъдат по-добри потребители.
Как гласуваме всички, има огромно значение. Но как всеки от нас го прави поотделно, няма значение. Представете си университетски преподавател, който казва на курса от 210 млн. студенти: „След три месеца ще имате държавен изпит. Няма да получите оценка на базата на личния си избор. Вместо това ще направя средно аритметично от оценките на всички и всеки ще получи това.“ Логично – никой няма да се напъва да учи и средната оценка на курса ще е „слаб 2“. Така в общи линии работи демокрацията.

Много избиратели са невежи или грешно информирани, защото усилията, които ще им коства да се запознаят с политическата информация, надхвърлят възможните ползи от нея. Те могат да си позволят да поддържат глуповати, неверни и наивни разбирания за живота и света, именно те не им костват нищо. В крайна сметка възможността който и да е индивидуален глас да реши изхода на вота е минимална. В резултат на това отделните избиратели предпочитат да гласуват експресивно, да демонстрират своята отдаденост към дадената житейска философия. Гласуването в крайна сметка е много повече „мексиканска вълна“ по време на спортно събитие, отколкото избор на политики.

Големият политолог Филип Конвърс беше казал: „Двете най-прости истини, които знам за разпространението на политическа информация сред съвременните електорати, са – средната стойност е ниска, а вариацията висока.“ С други думи, повечето хора не знаят нищо, някои и по-малко от нищо (т.е. те са по-скоро систематично обърквани, отколкото просто невежи), а някои знаят страшно много. Като общо правило избирателите с висше образование са по-добре информирани от тези със средно, които от своя страна превъзхождат по информираност тези с начално или основно образование.

Истинската тревога обаче идва от факта, че когато сравним политическите платформи на двете големи американски партии, виждаме, че и демократи, и републиканци се опитват да прокарват идеи, по-привлекателни за неинформираните и отчуждените. И не можем съвсем да ги виним за това. В края на краищата всеки политик иска да спечели изборите и за да го постигне, трябва да привлича избирателите. В съвременната демокрация неинформираните винаги ще са повече от информираните. Качеството на кандидатите отговаря на качеството на електората. Но демокрацията също така окуражава лошото качество на избирателите.

Реално решение на проблема с политическото невежество няма, освен ако не сме готови да се откажем от демократичните политики. Някои икономисти като Робин Хенсън предпочитат използването на пазарни залагания, за да се определят политиките. Преподавателят по право в университета „Харвард“ Иля Сомин предлага радикално децентрализирани федерални системи, които окуражават гражданите да гласуват с краката си. В последната си книга „Срещу демокрацията“ посочвам възможностите ни да експериментираме с епистокрацията – там политическата власт е широко споделена, подобно на демокрацията, но гласовете на избирателите се оценяват на базата на основните им политически познания. Повечето от тези предложения предизвикаха брожения (предимно сред хора, които не бяха положили и елементарни усилия да помислят как точно работят тези системи). Но всяко от тези предложения отчиташе факта, че правото на глас и политическото невежество вървят ръка за ръка.

Победата на Тръмп е победа на неинформираните. Но, за да бъдем честни, такава щеше да бъде и победата на Клинтън. Демокрацията дава властта на народа, но хората в повечето случаи са неподходящи да управляват.

Откриват авторска изложба на Иван Пастухов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623086

Авторска фотографска изложба на Иван Пастухов - "Arigato Japan" ще бъде открита днес в Сливен. Изложбата се организира от Посолството на Япони Авторът на изложбата Иван Пастухов е от известен прогресивен български род.Роден е в София, но от дълги години живее в Париж. Обогатява се с различни професии, свързани с психология, биосоциални проблеми изкуство и енология. Пътува много, а от 1992г. разкрива фотографията като изкуство, което отговаря на усет аму за стойност на мига, както и на свободния му търсещ поглед към хората и света. С фотографски...

Сугарев: На президентските избори се избираше геополитическата ни ориентация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879320

Сугарев: На президентските избори се избираше геополитическата ни ориентацияНа изборите за президент се избираше не Цецка Цачева или Румен Радев. Гласуваше се за геополитическата ориентация на България. Такъв коментар даде Едвин Сугарев в студиото на „Тази сутрин.” Той посочи, че е вотът е бил наказателен срещу сегашното мнозинство и не е вярно, че са спечелени от БСП. По думите му Радев е проруски ориентиран и затова

Възрастен мъж изхвърли спестявания през прозореца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623213

За поредна „ало“ измама съобщиха от ОД на МВР Враца. В РУ-Бяла Слатина е получен  сигнал от 86-годишен мъж от гр. Бяла Слатина, който съобщил, че на  мобилния  му телефон се обадил мъж, който  представил  за служител на МВР- Враца. Непознатият обяснил на възрастния човек, че полицията провежда акция за залавяне на телефонни измамници, които в момента са пред неговия блок, а за да подпомогне работата на МВР, той трябва да изхвърли през прозореца пари, които да бъдат взети от  телефонните „измамници”, след което полицията ще ги задържи, а парите ...

Част от СДС поиска оставката на лидера си Божидар Лукарски

https://www.actualno.com/politics/chast-ot-sds-poiska-ostavkata-na-lidera-si-bojidar-lukarski-news_575981.html

Част от СДС поиска смяна на ръководството на партията и се обяви против "присламчването" ѝ към ГЕРБ. СДС – Красно село публикувана във Facebook страницата си декларация, в която заявява, че незадоволителният резултат на Трайчо Трайков на президентските избори се дължи на ли

Борисов и Цветанов на консултации при президента. Плевнелиев: От вчера страната е в политическа криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274032_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8

 Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на парламентарната фракция на партията Цветан Цветанов отидоха на консултации при президента Росен Плевнелиев.

Двамата се появиха в залата в президентството към 9,30 ч и около минута изчакаха появата на държавния глава. „Да не сме подранили“, пошегува се Борисов.

След като дойде, Плевнелиев благодари на Борисов и Цветанов. Преди да започнат консултациите, президентът направи кратко изявление. В него той подчерта, че от вчера страната е в политическа криза. В консултациите с парламентарните партии той ще дебатира какви са вариантите за излизане от нея.

„Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона. В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно – какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС – важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива“, каза Плевнелиев

Пожарът в „Металик“ тръгнал от кухнята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623212

Пожарът, който вчера пламна в ресторант „Металик“ във Враца, е тръгнал от кухнята, съобщиха от ОД на МВР Враца и по-специално заради пържене. Сигнал за огъня е подаден в 13.25ч..     Въпреки намесата на пожарникарите нанесените щети са големи – изгорели са покривна конструкция, дървени маси и дървени пейки, част от обзавеждането на ресторанта. Пострадали  няма. Образувано  е досъдебно производство....

Малко дете шофира на оживена магистрала докато възрастен играе на телефона си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879111

Малко дете шофира на оживена магистрала докато възрастен играе на телефона си (Видео)Детето, което според очевидци изглежда не по-възрастно от 12, е заснето, шофирайки по оживена магистрала в Монтерей, Мексико, предаде "Мирър".  На видеото се вижда как момченцето шофира "Мазда CX-5", която лесно достига до 200 км/ч, докато на пасажерската седалка стои възрастен, който играе на телефона си.

Бъчварова не знае откъде ще се осигури недостигът от 172 млн. лв. за бюджета на МВР

http://www.cross.bg/buchvarova-masa-rymyana-1525990.html

/КРОСС/ За съжаление в момента не е ясно от къде може да бъде осигурен недостигът от 172 млн. лв. за бюджета на МВР за 2017 г. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, която присъства на кръгла маса за превенция на радикализацията и тероризма. Министърът заяви, че искането на синдикатите на МВР за седем процента увеличение на заплатите през 2017 г. е справедливо, но добави, че ако това се случи, ще стане за сметка на капиталовите разходи и разходите за издръжка. Общият бюджет вероятно няма как да се повиши и по-важно е в този момент да насочим усилията си към по-добро екипиране, повече автомобили и изграждане на по-добра организация на патрулно-постовата дейност, каза Румяна Бъчварова. По време на кръглата маса Бъчварова съобщи, че до дни се очаква да започне прилагането на подписано през лятото споразумение между България и САЩ за проверяване на информация за влизащите у нас нелегални емигранти.

Безпризорен питбул обикаля Морската градина (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623203

Черен питбул без стопанин бе забелязан да се разхожда необезпокоявано в Морската градина. Безпризорното куче бе засечено в района на Морското казино, видя репортер на Дарик. Гладен питбул обикаля Чудните скали На врата си питбулът имаше скъсана текстилна каишка. Женското куче направи няколко обиколки в района и пое към Мостчето на желанията в любимия за разходки на варненци приморски парк.<...

Муравей Радев: Бюджет 2017 не бива да вижда бял свят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274031_%D0%9C%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B9+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+2017+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D

 Бюджет 2017, който днес влиза в пленарна зала, е вреден и не бива да види бял свят. Тази теза изрази пред БТВ бившия финансов министър Муравей Радев по повод закона за държавните пари, който ще бъде обсъждан без вносителя му. Според него той ще стане вреден за държавата, защото между първо и второ четене всички пазарлъци между партиите ще го унищожат.

Според него политическата криза, която „сами си направихме” влияе на бюджета по три начина. Първо парламентът, който трябва да го приеме е в насипно състояние – там няма мнозинство. Второ – той, който трябва да защити бюджета е в оставка и трето от понеделник сме в предизборна обстановка, което е изпъстрена с популизъм до небесата.

Според бившия министър депутатите са готови да дадат всичко всекиму,за да привлекат гласове и това може да се случи, защото няма съпротивителни сили в парламента.

Радев призова политическите сили да забравят популизма, да се издигнат на своята отговорност, след като искат да управляват и да не забравят, че „пътят към ада е покрит с добри обещания”. Утре когато започнат да управляват ще си сърбат попарата на това, което ще сготвят в парламента, посочи той.

Радев не вижда проблем в това да не се приема бюджет сега, а да се изчака новият кабинет след предсрочните парламентарни избори. В периода до тогава може да се харчи толкова, колкото е харчено миналата година през същия период. Заложените в Бюджет 2017 увеличения на учителските заплати например може да се направи задължително с акт на Министерски съвет, който кабинета в оставка може да приеме. Така това ще стане задължително за следващия закон за държавните пари.

1997-ма ми се случи същото, направи паралел Радев. Имаше правителство в оставка, без мнозинство, служебно правителство и после редовно. Но на никой не му хрумна да гласува чужди бюджети. Новото правителство изготви и прие бюджета, посочи той.

Повечето пари за отбрана например също могат да изчакат нов кабинет. „Със сигурност парите няма да се харчат в началото на годината и могат да бъдат предвидени за следващия бюджет лятото”, каза той, но добави, че всичко е въпрос на добра воля, а в момента я няма.

Той заяви, че да бъде отменен плоския данък би било огромна грешка. „Данъчната ни система е една от най-добрите в света и не може да се гледа данък по данък. Огромен риск е”, каза той.

Парламентът прие на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623209

Народните представители приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г. За гласуваха 98 депутати, против бяха 51, петима се въздържаха. Основно против са гласовете на БСП и ДПС. Атака изобщо не гласува бюджета. Източник: БГНЕС...

Борисов: Господ даде цялата власт на Радев

http://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-gospod-dade-cialata-vlast-na-radev-6061610

Премиерът в оставка подчерта, че кметовете на ГЕРБ нямало да подават оставки и той не бил казвал подобно нещо

Малките репортери на БНТ отиват при Дядо Коледа в Лапландия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5879295

Малките репортери на БНТ отиват при Дядо Коледа в ЛапландияНай-младите журналисти на обществената телевизия Ирина (10 г.), Ина (12 г.) и Светльо (12 г.) ще се отправят към Лапландия за среща с най-добрия старец на света на 26-ти ноември, месец преди Рождество Христово. Те вече са нетърпеливи лично да надникнат в работилницата за подаръци, да разговарят с елфите и да проверят дали всички деца по света ще

Приеха нова наредба за възстановяване на след ремонтни работи в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623208

Нова Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи на елементи от техническата инфраструктура на територията на Община Сливен, свързани с разкопаване на общински терени приеха днес общинските съветници в Сливен . С 35 гласа „за", 0 „против" и 1 „въздържал се" Наредбата беше приета. Съгласно тази Наредба ще се регламентира реда и условията за извършване на аварийните ремонти. Тези, които разкопават пътните настилки ще имат задължението да ги възстановят за собствена сметка. Ще се събира гаранционна сума в общината, к...

В СДС поискаха оставката на Лукарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_640148.html

Членове и симпатизанто на СДС в Красно село искат оставката на лидера Божидар Лукарски, заради представянето на кандидата на РБ Трайчо Трайков на президентския вот.  Освен за смяна на ръководството от софийската структура се обявяват и срещу преподписването на коалиционното споразумение на Реформаторския блок. В декларацията, публикувана на фейсбук страницата на СДС-Красно село, се казва:  Във връзка с проведените през този месец президентски избори и резултатите от тях, ние от СДС-Красно село смятаме, че СДС следва да направи внимателна и задълбочена оценка на постигнатото от Реформаторския блок и неговия кандидат. Смятаме, че незадоволителният резултат на Трайчо Трайков в национален мащаб се дължи и на водената от СДС и неговото ръководство политика, включително неясната персонална подкрепа от страна на председателя на СДС. Тясното обвързване на СДС с ГЕРБ и освобождаването на полето за формиране на дясна политика на други десни формации е неприемливо за СДС-Красно село. Присламчването към ГЕРБ води до обезличаването, а в бъдеще ще доведе и до заличаването на СДС. Преподписването на Споразумението за Реформаторски блок и преговорите за съюзен конгрес с цел създаване на единен субект от РБ без допитване до структурите на СДС е противоуставно и еднолично решение, зад което не стоят членовете на СДС.  За да изпълни своята историческа цел – утвърждаването на правова държава с пазарна икономика, СДС се нуждае от рязка промяна на политиката и начина на провеждането й. Нещо, което е трудно постижимо с настоящето ръководство. Председателя на СДС, като отговорен политик, следва да понесе своята отговорност за състоянието на партията и постигнатите изборни резултати.

Клинтън: Исках да се свия на кълбо с книга и никога повече да не изляза от вкъщи

http://www.cross.bg/klintun-poveche-beshe-1525989.html

/КРОСС/ Изгубилият изборите кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън даде първото си изявление след деня на вота миналата седмица. Клинтън спечели повече гласове, но въпреки това беше победена от Тръмп. Трябва да призная, че да дойда тук не беше най-лесното нещо за мен, каза тя и продължи: "Знам колко много от вас са дълбоко разочаровани от резултатите. Аз също съм, повече отколкото бих могла да изразя. Не е лесно. Знам колко много хора се питаха дали САЩ е страната, която си мислехме, че е". Кандидатът на Демократическата партия сподели, че е искала "да се свия на кълбо с добра книга и никога повече да не изляза от вкъщи". Сега обаче вече има смелостта да призове: "Борете се за нашите ценности!" Клинтън заяви, че много американци се питат дали след неговата победа САЩ продължават да са същата страна, за която я мислят. "Разделението, което беше извадено на показ от изборите, е дълбоко, но моля, чуйте ме, когато ви казвам това. Струва си труда заради Америка, струва си труда заради децата ни", каза тя. Клинтън присъства на събитие за раздаване на стипендии от американската неправителствена организация Фондация за защита на децата. Тя е свързана с фондацията, откакто е работила в нея като млада студентка по право.    

3 кабела на ЧЕЗ скъсаха строителни фирми само за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879319

3 кабела на ЧЕЗ скъсаха строителни фирми само за ден5700 клиенти бяха без електрозахранване в сряда заради изкопни дейности При извършване на изкопни работи от други компании на 16 ноември, сряда, бяха повредени два кабела на ЧЕЗ в столицата и един кабел в Банско, при което без ток останаха 5700 потребители. Заради скъсан кабел 10 kV от строителна фирма от 10:53 ч. до 11:55 ч.

Пирамидата Кукулкан е построена като матрьошка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623207

Пирамидална структура с височина 10 метра е открита във вътрешността на голямата пирамида Кукулкан в древния град на маите Чичен Ица в Мексико, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Откриха езеро под пирамидата в свещения град на маите Чичен-Ица Структурата се намира във вътрешността на друга пирамида с височина 20 метра, открита през 30-те години на миналия век, която е обгърната от близо 30-метровата голяма пирам...

Масови арести за корупция в Русия

http://www.cross.bg/kompaniya-kmeta-zaleski-1525988.html

/КРОСС/ Следствената служба на Руската федерация задържа основателя и генералния директор на фармацевтичната компания „НТ-Фарма" - Рустам Атаулаханов и Евгений Султанов, както и кмета на град Переславъл Залески - Денис Кошурников, съобщи ТАССРъководителите на компанията са заподозрени в незаконно присвояване на средства, кметът - в злоупотреба с власт. По-рано в офиса на държавната компания „Роснано", в администрацията на град Переславъл Залески и дома на кмета Кошурников са проведи обиски. Според следствието, от 2010 г. „Роснано" е инвестирала над един милиард рубли в строителството на фармацевтичен завод в район Переславски, Ярославска област.Атаулаханов и Султанов „с цел създаване на прозрачност" изкупили от компания на кмета Кошурников парцел на територията на национален парк „Плещеево езеро". Строителството на каквото и да било на това място е забранено без писменото съгласие на Министерство на природните ресурси и околната среда. Въпреки това кметът на Переславъл Залески е издал разрешение за строеж. Строителството на въпросния завод засега не е завършено, макар първоначално плановете да са били производството на ваксини и терапевтични биопрепарати в него да започне още през 2012 г.

Крайната десница в Швеция трупа подкрепа на фона на мигрантската криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/17/2865949_krainata_desnica_v_shveciia_trupa_podkrepa_na_fona_na/?ref=rss


Крайнодясната формация "Шведски демократи" е на път да се превърне във втората по сила в страната, показват проучвания на общественото мнение, цитирани от "Ройтерс".

Подкрепата за "Шведските демократи" е нараснала до 21.5% при 20 % миналия месец – огромен скок предвид събраните на парламентарните избори преди две години 13 % от всики гласове. Това е трети пореден месец, в който партията, бореща се да намали имигрантите в страната, регистрира ръст на популярността си.
...

Варненският административен съд обявява Ден на отворени врати

http://www.moreto.net/novini.php?n=336269

Административен съд – Варна ще проведе на 22 ноември Ден на отворени врати по инициатива на Висшия съдебен съвет и във връзка с реализиране на годишната програма за дейността му. Това съобщиха от съда за Moreto.net. Гражданите могат да посетят съда от 9.

Иванела Самоилова представя новата си книга "Бабо, разкажи ми спомен“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623210

Премиерата на „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова ще се състои тази вечер от 18:00 ч. в Книжарница „Хермес“ - Централ, ул. „Княз Александър I”, №43 в Пловдив. „Бабо, разкажи ми спомен” е още една, излязла от сърцето вдъхновяваща творба на Ивинела Самуилова. Дълбоко привързана към българската фолклорна традиция, авторката предлага оригинален поглед към мирогледа и обредността на старите българи. В типичния ѝ стил, с много хумор, Ивинела Самуилова ни поднася едно затрогващо четиво, което разпалва любовта към родното и възстановяв...

Медиите в Атина: ”Берлинска стена” пред облекчаване на гръцкия дълг

http://econ.bg/Новини/Медиите-в-Атина-Берлинска-стена-пред-облекчаване-на-гръцкия-дълг_l.a_i.732302_at.1.html

Призивите от Атина на американския президент Барак Обама за облекчаване на гръцкия дълг срещнаха Берлинската "стена" и се сринаха, пишат гръцките...

Извадиха кола от язовир „Дренов дол" и куче от река "Джерман"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623206

Лек автомобил, потънал в язовир „Дренов дол" е изваден от екип на РСПБЗН Кюстендил . Инцидентът е станал по време на риболов, на колата марка „Пежо" са отказали спирачките и е потънала на дълбочина 2 метра. Спасено е и куче от водите на река Джерман. Общо 4 операции за оказване на технически помощ са осъществили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област през изминалото денонощие .Отстранени са паднали дървета от пътната мрежа в района на Дупница. Спасени са 10 дка борова гора при гасене на пожар в землището на с. Дяково. Пожарът е...

Бойко Борисов: Имаме памет за година и половина, после забравяме какво се е случило

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274030_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%

 „Още при приемането на бюджета щеше да се стигне до оставка. Много бързо забравяме, имаме памет максимум година и половина. Не искам да говоря от името на другите партии, ако искат да работят, ако не искат – тяхна работа. Търсим ясно изявено мнозинство, ако искат могат да работят, ако искат могат да подкрепят бюджета, търсим кворум, за да можем да го приемем“, каза на излизане след консултациите с президента Росен Плевнелиев Бойко Борисов.

 
Той коментира въпросите за приемането на бюджета за 2017 година, както и темата за оставките на кметове от ГЕРБ.
 
„Правим всичко възможно бюджетът да се приеме, зависи от другите партии“, каза Бойко Борисов.
 
„Искам да уточня нещо, никога не съм казвал, че кметовете ще подават оставка, казах, че ще говоря с тях, а не че ще напуснат местната власт“, заяви Борисов. „Те трябва да изпълняват програмата, да си вършат добре работата, това съм казал“, допълни още премиерът в оставка Борисов.
 
По темата за сформирането на служебно правителство Борисов уточни, че не иска да участва в подготовката му. „Двамата президенти да седнат и да направят едно правителство“, заяви премиерът в оставка.

Меглена Кунева: Аз еврокомисар? Не стои такъв въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879156

Меглена Кунева: Аз еврокомисар? Не стои такъв въпросРаботата на политика е мандатна и най-важно каква работа е свършил по време на мандата си. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на образованието и вицепремиер в оставка Меглена Кунева в отговор на въпрос дали й е мъчно, че излиза от властта. Относно приемането на Бюджет 2017 тя се опасява да не надделее популизмът.

ЕКС-ШЕФ НА МИ-6: ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ ЩЕ ПОСТРАДАТ УКРАЙНА И СИРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274029_%D0%95%D0%9A%D0%A1-%D0%A8%D0%95%D0%A4+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%98-6%3A+%D0%9E%D0%A2+%D0%A1%D0%9F%D0%9E%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%A3%D0%9C%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95%D0%A2%D0%9E+%D0%9C%D0%95%D0%96%D0%94%D0%A3+%D0%A1%D0%9

 Екс-шефът на военното разузнаване на Великобритания (МИ-6) Джон Сойерс счита, че в случай на възникване на алианс между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин могат да пострадат Сирия и Украйна.

«Тръмп иска да постигне споразумение с Путин. Това, което виждаме, е връщане към модела на силните държави, когато САЩ, Русия и Китай ще работят помежду си, а ние ще се сблъскаме с последствията от това», — отбеляза Сойерс.

 

«Кой ще пострада от споразумението между САЩ и Русия — на първо място това е Украйна, друга страна, която ще изпита върху себе си последствията — това е Сирия» , — отбеляза Сойерс.

 

Според него, в случай на постигане на споразумение с Русия, сунитската умерена опозиция, която понастоящем е подкрепена от Турция, редица арабски страни и САЩ, може да се лиши от подкрепа, което на свой ред може  да засили царящия хаос в Сирия.

 

И този хаос ще се разплисне извън пределите на Сирия, което виждаме от неотдавнашните терористични атаки», — отбеляза екс-главата на МИ-6.

 

В сряда вестник  Washington Times, позовавайки се на представители на Пентагона и държавния департамент на САЩ, съобщи, че Тръмп може да възобнови споразуменията, постигнати с Русия през септември, за съвместни въздушни удари по терористите в Сирия.

Превод: News Front

Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за 2017 г. (обновена)

http://www.cross.bg/purvo-chetene-garantira-1525987.html

/КРОСС/ Народните представители приеха на първо четене Бюджета на НЗОК за 2017 г. "За" гласуваха 98 депутати, против бяха 51 (основно от БСП и ДПС), петима се въздържаха. "Атака" не участва в гласуването.  С този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети, заяви от парламентарната трибуна, министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, по време на дебатите по първо четене на Законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2017 година. „Чисто финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, което е добре. Първо - тази философия, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ. На първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това", посочи министър Москов. „Това е свързано с изпълнение на целите и приоритети, които са заложени в националната политика като стратегически", допълни още той. По думите му начинът на разпределение на бюджета ще успее да гарантира прозрачност. „Тук много хора говориха за това как на определени болници и лечебни заведения им бил актуализиран по един или по друг начин. Нека да ми кажат кои са тези лечебни заведения, защото такива няма", допълни здравният министър

Бюджетът на НЗОК приет, Москов: Здравната система е за бедно, болно и възрастно население

http://offnews.bg/news/n_1/n_640147.html

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 година. След дълги дебати в парламента и няколко предложения здравната система да бъде променена, всичко остана по старому и парите за здраве за догодина остават предвидените.  "За" гласуваха 98 депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, "против" бяха 51 депутати от ДПС, БСП и АБВ, 5 народни представители се въздържаха. С този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети - финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, увеличава се финансирането на доболничната помощ, първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи - каза здравният министър Петър Москов. По думите му начинът на разпределение на бюджета ще успее да гарантира прозрачност. Министър Москов коментира и думите на депутати здравната система да бъде монополизирана: "Много е хубаво да се говори, но смисленият политик предлага неща и действия, за които може да носи отговорност. Консенсус не е имало и няма да има. Не бива да се пипа размерът на задължителната здравносигурителна вноска и да се разделя и да отива в други фондове. Трябва да се стимулира доброволното здравно застраховане. Да разтурим НЗОК, значи да я счупим. Исками се да предложа дясна политика в здравеопазването, но трябва да мислим за структурата на населението - възрастно, бедно и болно население". Семир Абу Мелих от ГЕРБ коментира, че бюджетът на НЗОК за 2017 г. не е нищо ново под слънцето. „Има една система, която обслужва българските граждани, която следващата година ще има около 200 млн. и нещо за повече пари за тяхното здраве. И дотам. Иначе продължават лекарите и медицинският персонал да не са доволни от тази система“, коментира депутатът. Той е категоричен, че философията на здравната система България е сбъркана. "Сега е моментът, точно в последните дни на НС, да си кажем това, дето не сме успели да направим. Тази здравна система вече не работи, не може да обслужва нуждите и предизвикателствата на гражданите“, каза Абу Мелих. Д-р Емил Райнов от БСП се включи в дебата с мнението, че бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване. Той обяви, че БСП няма да подкрепи бюджета на НЗОК и няма да прави предложения за промени между двете четения на законопроекта. Лъчезар Иванов от ГЕРБ предупреди: "Сферата на здравеопазването е консервативна, а развитието ѝ зависи от обединението на експертите от всички политически сили, но, бягайки от отговорностолитическите сили да подкрепите бюджета, може да оставим в риск и заплаха гражданите". Хасан Адемов от ДПС добави че ако не се приеме бюджетът на касата, "няма драма", а той приет "на тъмно". "НЗОК дефакто е фалирала, оставяте една финансово рухнала система", категоричен е той. Пари Бюджетът на НЗОК е в размер на 3 452 816 000 лева - с 247 млн. лева повече, отколкото тази година. Предвидено е в НЗОК да влязат 2 279 730 000 лв. от здравни вноски, което е със 158 730 000 лв. повече в сравнение с тази година. За медицински дейности са предвидени 1 946 428 900 лева, като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 200 млн. лв.; за специализирана извънболнична помощ – 211 400 000 лв., а за болнична помощ – 1 457 528 900 лева. За дентални дейности са предвидени 147 млн. лева., а за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 878 571 600 лв. При първичната извънболнична помощ е предвидено увеличение с 11% спрямо тази година, а при специализираната извънболнична помощ има увеличение с 5% в сравнение с 2016 г. За медико-диагностичната дейност се планира увеличение с над 7 млн. лв. спрямо миналата година. В бюджета са предвидени средства за около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и около 1,2 млн. клинични и амбулаторни процедури, като е предвидено да се използват средства от резерва на Касата, за да се покрият всички разходи. В бюджета за денталната помощ е отразено и осигуряването на трета безплатна дейност за пациентите над 18-годишна възраст.

Бащата на Мануела Горсова: Вече показва кога я боли

http://vesti.bg/bulgaria/bashtata-na-manuela-gorsova-veche-pokazva-koga-ia-boli-6061611

Красимир Горсов обясни, че вече успяват да разберат какво иска дъщеря им, лечението продължава да е скъпо

Хелзинкският комитет иска разследване на полицаи за отношението им към бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/17/2865955_helzinkskiiat_komitet_iska_razsledvane_na_policai_za/?ref=rss


Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за разследване на многобройните сигнали, които организацията е получила, за отношението на полицаите към търсещите международна закрила в страната бежанци. Повечето от тях са за ограбване, физическо насилие или унизително поведение към бежанците.

От май до септември 2016 г. в БХК са получени 33 сигнала за действията на полицейските служители. Общо над 600 лица са попаднали в групата на малтретираните при опита си да потърсят закрила в...

Блъснатата от Максим Стависки Мануела и до днес говори само с очи (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879125

Блъснатата от Максим Стависки Мануела и до днес говори само с очи (видео)Мануела Горсова, момичето което пострада тежко при катастрофа на пътя край Приморско с участието на Максим Стависки, продължава да се бори със сериозните последици от инцидента. Пред Нова телевивзия баща й, Красимир Горсов, обяви, че нещата с младото момиче много бавно се подобряват. "Вярвам, че един ден ще се случат.

Дядо Коледа посреща малките репортери на БНТ в дома си в Лаплания

http://www.cross.bg/koleda-reporteri-dyado-1525986.html

/КРОСС/ Дядо Коледа прие поканата за интервю на малките репортери на БНТ. Най-младите журналисти на обществената телевизия Ирина (10 г.), Ина (12 г.) и Светльо (12 г.) ще се отправят към Лапландия за среща с най-добрия старец на света на 26-ти ноември, месец преди Рождество Христово. Те вече са нетърпеливи лично да надникнат в работилницата за подаръци, да разговарят с елфите и да проверят дали всички деца по света ще бъдат зарадвани навреме. Към малките репортери ще се присъедини и българският представител в Детската Евровизия 2016 Лидия Ганева. Тя ще отнесе своята песен „Вълшебен ден" в Лапландия и, ако е вярна информацията, че Дядо Коледа също обича да пее, не е изключено зрителите на БНТ да станат свидетели на необичаен дует. Ирина, Ина и Светльо получиха уникалния шанс за това интервю, след оспорван конкурс с останалите малки репортери от екипа. Всички те трябваше да напишат есе на английски език, в което да опишат какво добро са направили през изминаващата година, каква е тяхната съкровена молба към Дядо Коледа и кои теми биха обсъдили с него. Есетата им поставиха интересни въпроси, като например, правил ли си е добрият старец някога селфи, има ли профил във Facebook, Instagram или musical.ly, има ли съпруга или други братя и сестри, къде обича да почива, на колко години е всъщност, каква скорост развива еленът Рудолф и защо светът има нужда от Дядо Коледа

При тест 80% от магистратите избраха чрез интернет нов ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879155

При тест 80% от магистратите избраха чрез интернет нов ВССБлизо 80% от магистратите в страната, които са малко над 4200, участваха в експерименталното електронно гласуване за нов ВСС, което се проведе в сряда, отчете на заседанието на съвета днес Румен Георгиев. Съдебният закон предвижда магистратите да избират 11-те свои хора във ВСС пряко. Дава се възможност гласуването вече да не е само с бюлетини,

Боксовата федерация ще отстрани треньори след "недопустим" гаф на световното за младежи

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/17/2865967_boksovata_federaciia_shte_otstrani_trenyori_sled/?ref=rss


Боксовата федерация ще накаже двама треньори след огромен гаф на световното за младежи. Радослав Суслеков и Николай Николов временно са отстранени заради това, че четиримата български състезатели не са били допуснати до участие.

Двамата треньори не завели навреме Боян Асенов (52 кг), Кирил Русенов (56 кг), Евгени Начев (60 кг) и Октай Миджид (75 кг) за задължителния кантар, съобщи "Канал 3". Заради това боксьорите са дисквалифицирани.

"Вината за случилото се е единствено и...

Бойко Колев нареди арттрапеза с люти чушки и чесън - аха да ги вкусиш от платната

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5878068

Бойко Колев нареди арттрапеза с люти чушки и чесън - аха да ги вкусиш от платнатаПървият български хиперреалист се вдъхнови от храната “Приближенията на Бойко Колев са стряскащи. Може да го наричате всякак. Хиперреалист например. Може да разбирате от живопис, може да не разбирате. Във всички случаи той ще ви приближи. По невъзможен, ироничен, дяволски направо начин. И няма спасение: ще го усетите.

Бойко Борисов: Никога не съм казвал, че кметовете дават оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=336276

"Вчера ви казах, че още при приемането на бюджета щеше да се стигне до оставка. Много бързо забравяме, имаме памет максимум година и половина. Не искам да говоря от името на другите партии, ако искат да работят, ако не искат - тяхна работа.

Знак за качество ще получи Международният младежки център

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623204

Комисари от Европейската комисия за младежки дейности от ЕП ще посетят Стара Загора, за да връчат спечеления от Международния Младежки център Знак за качество. Това вероятно ще се случи след Коледните и Новогодишни празници, информира в студиото на Дарик зам.-кметът Иванка Сотирова. „Присъждането на този Знак е голямо постижение-това е вероятно единственият център в страната ни, който ще бъде отличен с него. По този начин ММЦ ще може да кандидатства и участва в различни проекти, а това означава и признание за водената политика по отношение на м...

Модифицират електронно "Звук и светлина"

https://www.actualno.com/society/modificirat-elektronno-zvuk-i-svetlina-news_575978.html

Надграждане в управлението на аудио-визуалната програма „Звук и светлина” на крепостта Царевец във Велико Търново и преминаване към модифицирано електронно управление на системата предвиждат промените в бюджета и инвестиционната програма на Общината. „Причина

БОРИСОВ: «ВМЕСТО ДА СНИМАТЕ СТЕФАН ДАНАИЛОВ КАК СИ ПИЕ ШАМПАНСКОТО И ВИ ВИКА «МИЛИЧКО», ДА БЯХТЕ ОБЯСНИЛИ НА НАРОДА КАКЪВ Е ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ»

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274028_%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%92%3A+%C2%AB%D0%92%D0%9C%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9E+%D0%94%D0%90+%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%95+%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%A4%D0%90%D0%9D+%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%90%D0

 Част от изявлението на премиера Бойко Борисов след срещата с президента Росен Плевнелиев.

ГЕРБ няма да участва в съставянето на правителство, партията на Борисов и изгубила своето морално право, заяви Борисов.

По отношение на референдума Борисов каза, «Каквото са си надробили, това да сърбат».

Победата е на БСП, защото са направили по-добра президентска кампания и затова сега е редно те да управляват, допълни Борисов.

 

Ето какво каза още Борисов:

«..Още при бюджета щеше да стене невъзможно управлението. Преди 2 години имаше също остро политическо противопоставяне.

Аз гласувах за орден на Нешка Робева, тогава тя беше за Бареков, сега я слушам какво говори за него….точно обратното.

 

Ако искат да подкрепят бюджета, да го по подкрепят.

 

Ако е възможно, да помоля чрез вас, искам една услуги — никога не съм казал, че кметовете ще си подават оставки. Казах, че ще си говоря с кметовете във връзка с резултатите от президентските избори. А иначе те трябва да изпълняват програмата на партията, на хората, които са ги избрали…

На нашата поща идват хиляди сигнали, плочка му се клати, паркират му пред гаража, на всеки трябва да се отговори…

 

Това за изгорелия самолет не е секретна информация. За 100 милиона самолет ни падна, МиГ-29. Аз тогава също бях премиер.

 

Сега дават самолети, които излитат, ще дойде време да дават купчините самолет, които падат.

 

Да седнат двамата (Радев и Нинова) и да направят служебно правителство, виждам, че се разбират двамата прекрасно.

Чухме, че БСП са победители, да си наравят кабинет и да караме до следващото правителство.

 

Ние сме направили бюджет, за да се приеме. Ако не го приемат, питайте тях.

По новите правила трябва да са предсрочните избори, разбира се.

 

Двуличието не ми е присъщо, как се променят хората за часове, но то ще  им се върне за Господа, не от мен.

Спомням си как се возеха някои с мен, които сега ме плюят…

 

На няколко пъти съм минавал от Осанна до Разпни го. Аз съм получил безценни уроци, така че — приемам го много спокойно. Максимума на това правителство беше една година. 

 

2 милиона и половина са казали да. Популизмът да ни припишат, че ние сме спрели референдума, няма да стане — референдумът е висша степен на демокрация…, да бяхте обяснили на хората какъв е този референдум, вече е свършено. 

 

Ако поискат 1000 лева пенсии и хората кажат да, ще мине ли този референдум — ще мине, ще сринем ли с това държавата — да.

Затова популистите са толкова опасни.

 

Длъжни сме да мислим за всички, затова наричаме другите популисти.

Корумбашев сякаш забрави, когато идваше да си снима децата с мен…

 

БСП дезертират, едно е да говориш, друго е да управляваш, едно е да обещаваш, друго е да направиш.

Господин Радев си пожела цялата власт и сега я има. Ако иска да пази границата, сега вече може да го направи, ако иска да ходи в Крим, каквото иска да прави…

 

Когато той си подаде оставката, казах му — ще докараме руски двигатели, ще дадеме повече пари…и 3-те неща направих. Той можеше да дойде  да каже, влизаме в тежка криза…, но…

 

Никаква криза нямаше да се случи, ако БСП поемат цялото управление…

Защото иначе нови избори..А на границата една време имаше бежанска вълна…2 години така бях, знаете ли колко беше трудно.

Влезте, направете правителство, няма да ви правиме енгелъци, имате си ДПС до вас, имате си патриотите, е, направиха така, че ние да сме опозиция, затова сега така.

 

Госпожа Йотова вкара целия потенциал на БСП вътре в изборите, госпожа Нинова обнови партията, така че да се почувства подем, парите ги осигури БСП, затова победата е тяхна. Щом е тяхна, сега да управляват.

 

Но ние имаме и други летци, и други капитани на кораби, на военни катери, да не е само Радев, имаме всичко, какъв е проблема…

 

При това насипно състояние на парламента, при тая концентрация на опозиционни партии, ние вървим по модата да си опозиция и ето, сега ние ще ме модерни и ще сме опозиция.

 

Тези които поискаха властта, да си я консумират сега.

 

Вие журналистите ходехте да снимате Стефан Данаилов как пие шампанско, той пиеше, вие гледахте, тогава да бяхте обяснили на хората какъв е този референдум, да бяхте им казали какво гласуват, какво ще последва, а вие снимахте Стефан Данилов как ви казва «миличко» и си пие шампанското, какво ме питате сега, да бяхте обяснили на хората вие…

 

2 милиона и половина са го подкрепили Слави Трифонов — като сте го надробили, сега ще си го сърбате.

 

Всички сме под емоции, стана бързо, очаквано, всеки по някакъв начин е обиден. Всеки мисли, че друг е виновен.

 

Радостни са само БСП, ДПС и ДСБ.

 

Нинова каза, че нямало да ритне паднал човек. Не й отива от устата на една дама да излизат такива думи. Но то си е за нейна сметка.

Всеки ден се съобразявах с всички през тези години.

 

Аз вярвам в инстинкта на народа. Той ни каза, че трябва да има промяна, ние ще работим в тая посока.

Партията понесе най-тежкото, което можеше да понесе, оставка на кабинета.

 

Ще си говорим как ще продължим напред, защото 1 200 000 са гласували за госпожа Цачева. Не можем да се предадем на популисткото, ще се опитаме да отстоим нашите ценности.

 

Вижте Великобритания, че още не може се оправи от Брекзита.

 

Да се надяваме, че в парламента има по-мъдри хора от нас.

Айде да минат парламентарните избори, може да има различно от нашто мнозинство…

Господин Радев, госпожа Йотова, те имат готови министри, готови замминистри, могат да влезнат веднага във властта и да управляват…

 

На мен ми е достатъчно, че усещането ,че те са ни победили го има и това ми стига.

 

При втория тур се видя голяма масовост и не виждам до парламентарни избори с какво самочувствие щях да отида и да управлявам».

Борисов: Плевнелиев и Радев да седнат и да направят едно служебно правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879137

Борисов: Плевнелиев и Радев да седнат и да направят едно служебно правителствоАз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент – да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти,

Плевнелиев свиква КСНС, за да обсъди предсрочните избори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plevneliev-svikva-ksns-za-da-obsydi-predsrochnite-izbori-228506/

От вчера сме в политическа криза и трябва да потърсим начин тя да не се превърне в парламентарна, каза президентът

Отпускат над 1 млн. лв. за проект в Столипиново

https://www.actualno.com/plovdiv/otpuskat-nad-1-mln-lv-za-proekt-v-stolipinovo-news_575976.html

Федералният съвет на Швейцария отпуска 1 077 495 лв. на община Пловдив, фондация "Инди Рома 1997" и "Пловдив 2019" за подобряване на медицинските и образователните нужди на жителите на Столипиново и ромското население на Куклен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. До април 201

Стената в главите на германците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623197

Стената, която навремето разделяше Западна и Източна Германия, отдавна вече я няма. Но някак се усеща и до днес - най-вече в главите и в портфейлите на хората от двете страни на тази разделителна линия. Ето какво мислят хората: "Мнозина продължават да говорят глупости, че преди всичко било по-добре на изток". "Има манталитетни различия". "Мисля, че на изток хората продължават а са по-затворени, особено в селските райони". "Пенсиите тук, за жалост, са по-ниски от тези в западните провинции. Тоест не сме равни".

Банско стана Европейски град на спорта за 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_640153.html

Най-добрият зимен курорт у нас – Банско получи престижното отличие за Европейски град на спорта за 2017 г. Наградата бе връчена вчера по време на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел на кмета на Банско Георги Икономов. Високата оценка за българския топ курорт дойде след дълга процедура по оценка на предимствата на града над конкурентни места в Европа, извършена от Академия за световните ски награди (Оскарите в ските) - ACES Europe. Оценителната комисия на ACES Europe, водена от председателя на организацията, Джан-Франческо Лупатели, оцени достойнствата на Банско след мащабна проверка на кандидатурата и обиколка на зимната ни столица. Комисията, избрала Банско за Европейски град за 2017 г., се аргументира с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички; като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата“. „Банско бе избран за “Европейски град на спорта 2017". Ние се уверихме, че всички съоръжения в курорта са на изключително високо световно ниво и са изградени в безспорна хармония с околната среда. Това, както и спортният дух на местните хора, са само част от причините, поради които Банско привлича толкова много туристи през цялата година от много различни страни и региони. Нивото на Банско може да служи като еталон за развитието в туристическия сектор”, съобщи по време на официалната церемония председателят на ACES Europe, Джан-Франческо Лупатели. „През 2016 година Банско чества своя 30 годишен юбилей като зимен център. Оттогава курортът се разви неимоверно, стана разпознаваема марка не само в България, но и в цяла Европа. Бяхме признати през 2011 г., когато бяхме обявени за Зимна столица на Балканите. Няколко поредни години Световната ски организация ни определя за най-добър ски курорт на България. Вярвам, че честта да бъдем Европейски град на спорта за 2017 година, е още една последователна стъпка в тази посока” заяви Икономов по време на официалната си среща с европейските представители. През изминалите години Банско получи редица международни признания за високото ниво на курорта като дестинация за спорт и отдих. Така, през следващата 2017-а година, Банско ще носи отличието за Европейски град на спорта. Същевременно курортът за първи път ще бъде домакин на Световната купа по сноуборд. Трите старта от състезанието за мъже и жени през февруари 2017 г. ще се проведат именно в там. От изключително значение при избора на Банско за домакин на сноуборда, освен реномето на безупречен организатор на състезания на топ ниво, е била визитата на място на ФИС, чиито критерии градът безпроблемно покри.

Бойко Борисов: Плевнелиев има прекрасни взаимоотношения с Радев – да седнат и да направят едно служебно правителство

http://www.cross.bg/borisov-pravitelstvo-boiiko-1525985.html

/КРОСС/Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство, заяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите при държавния глава, които излизат на дневен ред, след като парламентът прие оставката на второто правителство. На "Дондуков" 2 тази сутрин при Росен Плевнелиев ддойдоха Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Аз не искам да участваме, това заявих и на президента. Той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент - да седнат и да направят едно служебно правителство, защото чисто технологично, само ако си представите ново служебно правителство с един премиер, после с друг, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари,пред журна коментира пред журналисти Борисов, Вчера чухме в парламента БСП - те са победители. Чувстват се такива. Честитихме им. Да си дадат кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те. Това е в правомощията на г-н Радев, ние нямаме никакви предложения, каза още Борисов. -  Г-н Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде - каквото иска може да прави без никаква съпротива и без никаква опозиция, допълни той.  Борисов бе категоричен, че предсрочните избори трябва да бъдат по нови изборни правила.    

Пострада шофьор, ударил се в бетонов стълб в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623202

22-годишен водач на лек автомобил „Фолксваген Голф" е пострадал при ПТП снощи . Инцидентът е възникнал около 22.30 ч. Водачът е загубил контрол над автомобила и се е ударил в бетонов стълб на ул. „Св. Иван Рилски" в Дупница. На пострадалият, който е без опасност за живота, се оказва медицинска помощ в столична болница. Направеният му тест за употреба е отрицателен. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, информират от ОД на МВР Кюстендил....

През септември чуждите инвестиции се свиват с 21.1%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/17/2865918_prez_septemvri_chujdite_investicii_se_svivat_s_211/?ref=rss


Предварителните данни на БН показват, че преките чуждестранни инвестиции в страната през първите девет месеца на годината са 1.271 млрд. лв. или 2.8% от брутния вътрешен продукт. Сравнено със същия период на миналата година това е спад с 21.1%.

Обичайно на по-късен етап данните се ревизират.

Само през септември инвестициите се увеличават с 2.6 млн. евро като през същия месец на миналата година ръстът им е със 128.4 млн. евро. !function(e,t,n,s){var...

Златото и среброто поевтиняват слабо

http://econ.bg/Новини/Златото-и-среброто-поевтиняват-слабо_l.a_i.732301_at.1.html

Златото отстъпи с 0.3 на сто, търгувайки се на нива около 1230 долара за тройунция. Среброто поевтиня с близо процент до 16.98 долара. Желязната...

Робот се провали 4 пъти на кандидатстудентски изпит

https://www.actualno.com/sciencelogy/robot-se-provali-4-pyti-na-kandidatstudentski-izpit-news_575975.html

Робот с изкуствен интелект се провали за четвърти път на кандидатстудентския изпит за престижния Токийски университет и ще трябва да започне "истинска работа" в промишлеността, съобщи в. "Дейли мейл". Роботът Торобо-кун е създаден от екип на Националния институт по информа

Част от СДС поиска смяна на ръководството на партията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/17/2865944_chast_ot_sds_poiska_smiana_na_rukovodstvoto_na/?ref=rss


Част от СДС поиска смяна на ръководството на партията и се обяви против "присламчването" ѝ към ГЕРБ. СДС – Красно село публикувана във "Фейсбук" страницата си декларация, в която заявява, че незадоволителният резултат на Трайчо Трайков на президентските избори се дължи на липсата на ясна подкрепа от ръководството на СДС, включително от лидера Божидар Лукарски. Софийската структура се обявява и срещу преподписването на коалиционното споразумение на Реформаторския блок, като посочва, че то е...

Италия иска 7 млрд. евро от ЕС за щетите от земетресенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879090

Италия иска 7 млрд. евро от ЕС за щетите от земетресениятаИталия ще поиска помощ от над 7 млрд. евро от Европейския съюз, за да се справи с възстановяването след земетресенията през изминалата година, съобщава bTV.  Само трусът от 24 август, при който загинаха повече от 300 души, нанесе щети за повече от 7 млрд. евро, изчислиха експертите от италианската Гражданска защита.

Новото видео на SEVI, с участието на Асен Блатечки, ще бъде представено утре

http://www.cross.bg/sevi-sofia-noviya-1525984.html

/КРОСС/ В петък вечер гостите на столичния Sofia Live Club ще станат свидетели на представянето на новото видео на родната група "SEVI" -  "Destiny". Музикантите ракриха, че в клипа са заложили на социална тема и любовна история, а специално участие взима актьорът Асен Блатечки. Песента е част от новия албум на групата "The Battle Never Ends", който излезе през май тази година, а аудиото и видеото събират редица известни имена от световния и българския шоу бизнес. С пилотният сингъл от новия албум - „Don't' Hesitate", бандата проби в радио класации във Франция, Словакия, Италия и Щатите. Музикатните от SEVI се радват и на позитивни оценки от списания като "Metal Hammer" и "Fireworks" (UK), а видеото вече се върти и в телвизии в Австралия, Швейцария и Еквадор. Песента "Destiny" е втори сингъл от албума "The Battle Never Ends" и обвързва имена като Marco Barusso (музикален инженер на Lacuna Coil, с който SEVI работят по звука на албума), Luca Princiotta ( китарист на великата Doro и изпълнител на китарите в записа на Destiny), Beau Hill (продуцент и mixing инженер на Europe, Ratt, Alice Cooper). Официалното представяне на клипа ще се състои на 18.11.2016 в столичния Sofia Live Club, а специални гости и участници в концерта ще бъдат DJ Tony ( RockAtive Sugar Djs ) и Sofia Gospel Choir. Вратите отварят в 20:30ч Начало 21:30 Билети може да намерите и в Eventim.bg Video:https://www

Моля, освободете бус лентите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623205

Новата транспортна схема на обществения превоз в Бургас ще влезе в сила от 26 ноември, събота. Датата е избрана умишлено, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни. Това важи за пътниците, но и за шофьорите в града. Община Бургас се обръща с призив към водачите на автомобили и таксиметровите шофьори да не спират на обозначените бус ленти, за да не пречат на движението. Когато пътната лента е с жълта единична непрекъсната линия, тя е за движение само на превозни средства от редовните линии за общест...

Мигранти вилняха на гръцки остров

http://www.moreto.net/novini.php?n=336278

Мигранти и бежанци вилняха тази нощ на остров Хиос. Размириците започнаха вчера вечерта и продължиха до ранните часове на днешния ден. По данни на гръцки медии мигрантите подпалиха център за временно настаняване, който изгоря почти целият, нападнаха магазини, чупеха витрини, трошиха и обръщаха коли, обстрелваха с фойерверки къщи на на местните жители, хвърляха и камъни по хората.

Полицията разследва грабеж във влак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623200

В РУ – Бяла са започнали разследване по сигнал за грабеж във влак. Вчера следобед в РУ – Бяла е получено съобщение, от жандармерийското управление в гр. Горна Оряховица, че при тях се е явил 60-годишен мъж от Плевен, който е сигнализирал за извършеното престъпление. Мъжът е разказал пред служителите на реда, че вчера докато е пътувал в пътническия влак, движещ се по направлението Русе – Габрово, някъде в района на с. Полско Косово, две лица са му нанесли удари и са му взели сумата от около 1000 лв, след което са слезли от влака. Потърпевшият е ...

Кола помете 8-годишно дете в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879073

Кола помете 8-годишно дете в Сливен8- годишно дете е било блъснато в Сливен. Инцидентът е станал на 16 ноември в 17:43 часа на бул. „Ичеренско шосе", съобщиха от полицията. Лек автомобил "Ауди ", управляван от мъж на 31-години от Сливен е ударил детето, пресичащо пътното платно. Водачът лично е транспортирал детето до МБАЛ "Д-р Ив. Селимински",

Иги Азалия прие наградата на GQ с облечено на голо сако (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623199

Рапърката Иги Азалия беше удостоена с приза Жена на годината на десетите годишни награди на списание GQ Австралия, пише в. "Дейли стар". На състоялата се в комплекса "Айви" в Сидни церемония 26-годишната рап звезда "събра погледите" на присъстващите, появявайки се с облеченo на голо сако. Iggy Azalea is back! 👸🏼🔥 #WomanOfTheYear pic.twitter.com/NpUD7X8afO — IGGY AZALEA KI...

„Подари Коледа” за единадесети път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623198

БЧК-Бургас пуска в продажба благотворителна коледна картичка за своята кампания „Подари Коледа", която се провежда за единадесети пореден път в помощ на деца в неравностойно положение. Досега са подпомогнати близо 900 деца с подаръци и тържество по случай празника. Общата сума, събрана през годините е 17 154 лева. Брандираната картичка струва 1 лев. Гражданите и фирмите, желаещ да се включат в кампанията, могат да заявят количество картички, които желаят да закупят в офиса на БЧК в комплекс „Възраждане" или на телефон 0899/89 57 88. Средства се...

Новият собственик на Формула 1 иска да увеличи състезанията

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/17/2865939_noviiat_sobstvenik_na_formula_1_iska_da_uvelichi/?ref=rss


Увеличаването на броя на състезанията във Формула 1 е една от идеите на новият собственик Liberty Media. Според информациите отборите гледали с добро око на нея заради възможността за повече работа и приходи.

"Разбира се, че всички имат интерес това да се случи. Международната автомобилна федерация (ФИА) ще печели повече пари, отборите ще печелят повече пари и ние ще печелим повече пари", каза изпълнителният директор на компанията Грег Мафей.

"Естествено, има и лимит на...

Доходността по американските държавни ценни книжа се повишава

http://econ.bg/Новини/Доходността-по-американските-държавни-ценни-книжа-се-повишава_l.a_i.732300_at.1.html

Доходността по американските държавни ценни книжа, както и щатският долар, също се повишиха силно след изборите на 8 ноември. В сряда обаче...

Борисов: Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623195

Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство. Плевнелиев и Радев да седнат и да направят служебно правителство и да ходим на предсрочни избори. Това каза Бойко Борисов след консултациите при държавния глава, които излизат на дневен ред, след като парламентът прие оставката на второто правителство на Борисов. На "Дондуков" 2 тази сутрин дойдоха Борисов и Цветан Цветанов. Премиерът Борисов: Който отиде в служебния кабинет, забр...

3 кабела на ЧЕЗ скъсаха строителни фирми само за ден

http://www.cross.bg/klienti-kabel-elektrozahranvane-1525983.html

/КРОСС/ 5700 клиенти бяха без електрозахранване в сряда заради изкопни дейности При извършване на изкопни работи от други компании на 16 ноември, сряда, бяха повредени два кабела на ЧЕЗ в столицата и един кабел в Банско, при което без ток останаха 5700 потребители. Заради скъсан кабел 10 kV от строителна фирма от 10:53 ч. до 11:55 ч. без електрозахранване останаха 1227 клиенти в кварталите „Христо Ботев", „Левски", „Подуяне", а от 12:07 ч. до 16:18 ч. без електрозахранване бяха 35 клиенти в кв. „Левски". Скъсан кабел 20 kV прекъсна електрозахранването на над 3000 клиенти от жк „Младост 3" в различни интервали през периода от 16:43 ч. до 17:43 ч. Благодарение на бързата реакция на екипите на ЧЕЗ клиентите са били без електрозахранване в този период за не повече от 40 минути. В същия ден строителна фирма повреди кабел в Банско остави без ток 1411 клиенти на ЧЕЗ в сряда по обяд. От началото на месец ноември при извършване на изкопни работи е било прекъснато електрозахранването на над 12 000 клиенти на ЧЕЗ в София, Плевен, Ботевград, Правец, Трудовец, Костенец, Горна Василица, Долна баня, Драгичево, Кладница. ЧЕЗ изготвя констативни протоколи при всички ситуации, когато е нарушена целостта на кабели на компанията, и ще предявява претенции на фирмите, извършвали изкопните работи, за нанесени щети

Пазарът на нови автомобили в ЕС отбеляза слабо забавяне през октомври

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/11/17/2865938_pazarut_na_novi_avtomobili_v_es_otbeliaza_slabo/?ref=rss


Продажбите на нови леки автомобили в страните от ЕС през октомври се забавят за втори път през годината, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, разпространени днес. През юни, след 34 поредни месеца на ръст, спадът беше 1.4%, а сега е още по-минимален - 0.2 на сто.

Общо продажбите са 1 104 506, като от големите пазари по-слабо е търсенето в Германия (-5.6%) и Франция (-4.0%). В същото време в Италия има ръст на продажбите от 9.7%, в Испания той е 4.0%,...

По-важните промени в Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_640136.html

След проведения наскоро референдум в полезрението на българското общество отново попадна българската Конституция. Представители на различни политически сили започнаха да излагат в публичното пространство предложения за промени в нея, които засягат вида на избирателната система и броя на народните представители. За съжаление обаче, отново се подминават проблемите от принципен характер в основния закон на страната, като за сметка на това се коментират второстепенни по значимост разпоредби, засягащи технологията за упражняването на властта, а не основите за формиране на нейното съдържание. Завръщането в публичния дебат на темата за промени в обществения договор е добър повод да се припомнят отколешни критики към някои от разпоредбите му, както и предложения за тяхното усъвършенстване. Те биха създали по-добри предпоставки за осъществяване на така нужните реформи за подобряване живота на гражданите. След четвъртвековно функциониране и няколко половинчати корекции на приетата в началото на българския преход към демокрация, правова държава и пазарно стопанство Конституция, е нужен цялостен преглед на нейното съдържание. Той следва да започне с адекватното определяне на някои от основните права и задължения на българските граждани. Така например в сега действащата Конституция е въведено мнимото „право” за „безплатно” здравеопазване и образование. Това е фактическа неистина, която и до днес блокира възможността за същностна реформа на тези основни социални сфери. Нещо повече, въпросните норми от Конституцията на Република България (чл. 47, ал. 2; чл. 52, ал. 1 и чл. 53, ал. 3) правят невъзможно изобщо реформирането на публичната сфера по посока на повишаване на качеството и ефективността на предлаганите от нея услуги. Затова и отпадането на лъжливите, нелепи и обидни за осигуряващите ги на практика „права” е първостепенна потребност пред българското общество. Вместо тях в основния закон на страната следва да бъдат прокламирани действителните цели пред българското здравеопазване и образование, а и на социалната сфера като цяло: предоставяне на достъпни и качествени услуги. С вписването в Конституцията на правата за достъпно и качествено здравеопазване и образование ще се направи важна крачка към определянето на споделената обща цел, която да преследват българските граждани в бъдеще – „добрият живот”. С оглед поставянето на държавността у нас на здрави ценностни основи неминуемо следва да се отмени един особено вреден текст в Конституцията на Р България – член 120, ал. 2, който ерозира основите на правовата държава. Става дума за разпоредбата, която допуска гражданите и юридическите лица да не могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, ако въпросните актове са „изрично посочени със закон”. Този текст отваря вратичка за произволни и безконтролни юридически актове от страна на администрацията. Безспорна е необходимостта от отпадане на архаичната и тромава институция Велико народно събрание (чл. 157-163), съществуването на която прави почти невъзможно своевременното коригиране на основния закон на страната. Наложително е преосмисляне в основния закон на държавата на съществуващия баланс между основните институции, които имат непосредствени управленски правомощия: правителството и президентската институция. Понастоящем е налице неправомерно натоварване на президента с функции, с които по правило би трябвало да разполага само изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, тъй като този орган е отговорен пред народното представителство, за разлика от държавния глава. От тази гледна точка е нужна промяна в Конституцията в раздела за правомощията на Президента на Републиката по посока на тяхното стесняване до представителни функции. Ако се приеме, че президентските функции следва да са само представителни, то трябва да се промени и начинът за избиране на държавния глава – вместо пряко от гражданите, това да става от Народното събрание. От преосмисляне се нуждае и институтът на вицепрезидента, най-вече дали изобщо е необходима такава длъжност в системата на държавното управление (чл. 92, ал. 2). Не подлежи на съмнение нуждата от промяна на разпоредбата в основния закон за задължителното обучение на българските граждани до 16 години (чл. 53, ал. 2), тъй като въвеждането на „образователна възраст” е нелепо. Очевидно в Конституцията следва да се посочи определена образователна степен, придобиването на която следва да е задължително за гражданите на републиката. Заслужава да се помисли сериозно още веднъж и върху вече обсъждани сред различни обществени среди, но ненамерили засега задоволително решение, проблеми, заложени в основния закон на страната: мястото на прокуратурата и следствието в структурата на основните власти – в съдебната или изпълнителната (чл. 128); възможността на гражданите пряко да сезират Конституционния съд (чл. 150, ал. 1); съществуването на служебно правителство, назначавано от президента (чл. 99, ал. 5) и пр. Казаното дотук говори, че е достигната критичната маса от нужни промени в Конституцията на Република България, за да се осигурят благоприятни условия за продължаване на така необходимите социални реформи у нас. Оттук става наложително следващите национални избори да бъдат за последно Велико народно събрание, което да направи основен ремонт на настоящата Конституция или да приеме изцяло нова. Следващата крачка е да се проведе референдум, на който гражданите да изразят отношението си към заложените в този документ принципи, за да се ангажират по този начин с тяхното спазване.

Борисов: Забравяме много бързо, Радев и Плевнелиев да направят служебно правителство

https://www.actualno.com/politics/borisov-zabravjame-mnogo-byrzo-radev-i-plevneliev-da-napravjat-slujebno-pravitelstvo-news_575972.html

Много бързо забравяме това ме притеснява, максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се е случило. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов пред журналисти след края на консултациите с президента Росен Плевнелиев, предаде Фокус. На въпро

Нови Сад ще бъде Европейска младежка столица през 2019 година, обявиха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336268

Сръбският град Нови Сад спечели титлата Европейска младежка столица 2019 г. Церемонията по обявяване на победителя се проведе в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна. Събитието, организирано от Община Варна и Европейския младежки форум, бе под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

"Еврофутбол" отново раздава допълни печалби

http://www.cross.bg/leva-vsichki-pechalbi-1525982.html

/КРОСС/ Само седмица след като приключи кампанията „Голямата игра продължава!“ „Еврофутбол“ отново раздава допълнителни печалби на обща стойност 37 000 лева – два пъти седмично, до 21.12.2016 г. Инициативата „Влез в играта!“ стартира утре, на 18.11.2016 г. и ще зарадва десетки играчи със суми от по 1 000 лева, а голямата награда – 10 000 лева, ще бъде определена в последния ден, на 21-и декември. Единственото условие за участие е да се регистрира (първите 30 цифри от баркода на квитанцията или 30 цифровия баркод на форма „Изплащане“) талон за минимум 5 лева от Спортмакс или Гонки или за поне 10 лева от спортни залози на обновения сайт www.eurofootball.bg. Подробности за правилата може да намерите тук

Общинският съвет на Русе отхвърлиха безплатно пътуване за ученици в градския транспорт

https://www.24chasa.bg/region/article/5879062

Общинският съвет на Русе отхвърлиха безплатно пътуване за ученици в градския транспортОбщинският съвет на Русе отхвърли предложението на инициативен комитет, учениците до 12 клас да могат да пътуват безплатно в градския транспорт. Това можеше да стане факт, след промяна на общинската Наредба 14. Според тях, „Община Русе трябва да осигури правото на образование и възпитание с цел пълно разгръщане на човешката личност,

Робот се провали четири пъти на кандидатстудентски изпит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623193

Робот с изкуствен интелект се провали за четвърти път на кандидатстудентския изпит за престижния Токийски университет и ще трябва да започне "истинска работа" в промишлеността, съобщи в. "Дейли мейл". Роботът Торобо-кун е създаден от екип на Националния институт по информатика в Токио, за да тества възможностите на изкуствения интелект. Той всъщност не се яви на изпит за университета, а трябваше да решава тестове, създадени от специализирана компания.

"Ислямска държава" екзекутирала 300 бивши полицаи край Мосул

http://offnews.bg/news/n_1/n_640142.html

""Ислямска държава" е екзекутирала над 300 бивши полицаи в близост до Мосул, съобщават от правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирани от Ройтерс.  Смята се, че убитите са били заровени в масовия гроб, който иракската армия откри на 7 ноември .  Според организацията бившите полицаи са били отделени от около 2000 души от близките сега и били принудени да се придвижват заедно с джихадистите на север към Мосул в края на миналия месец.  Очевидец разказва, че е видял как ислямистите транспортират 100-125 мъже, някои от които разпознал като бивши полицаи, покрай училище по земеделие до разкрития масов гроб. Минути по-късно чул стрелба и викове. Същото се повторило на следващата вечер, 29 октомври, когато по думите му били убити между 130 и 145 мъже. Друг свидетел разказва, че е чул продължаваща няколко минути стрелба от автоматично оръжие три поредни вечери. "Това е поредно доказателство за масово убийство от страна на ИДИЛ на бивши служители на реда в и около Мосул. ИДИЛ трябва да бъдат държани отговорни за тези престъпления срещу човечеството", заявява заместник-директора на "Хюман райтс уоч" за Близкия изток Джо Сторк.

Банско официално удостоен със званието Европейски град на спорта за 2017г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623194

На провелата се вчера в Европейския парламент в Брюксел церемония по връчването на наградите за Европейски Столици и Градове на Спорта за 2017 година, Банско официално бе удостоен с престижната награда Европейски град на спорта за 2017г. Това ценно отличие, дадено от Федерацията на европейските столици и градове на спорта, е поредното признание за усилията, които се влагат в развитието и популяризирането на града не само като зимен курорт, но и като град - целогодишно стимулиращ и развива...

Успешната история на Тимак Агро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879055

Успешната история на Тимак Агро„Тимак Агро България“ ЕАД е филиал на френската Група „Рулие". Възникнала през 1959г., като малък семеен бизнес, днес Групата е независима международна индустрия, утвърден експерт в правилното хранене на растенията, животните и хората, а марките й са синоним на иновация и качество. Вече 11 години на българския пазар,

Максимумът на правителството беше една година, каза Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_640145.html

Животът на второто правителство на Бойко Борисов бил една година и падането му е било очаквано още при местните избори. Това каза премиерът Бойко Борисов след консултациите при президента Росен Плевнелиев. Това, което е задържало правителството на власт, е била победата на местните избори.  Борисов поясни, че при съставянето на правителството се е имало остро политическо противопоставяне, каквото имало и сега в парламента. „Тогава знаех, че залагам партията в един насипен парламент, доминиран от Бареков тогава..“, каза Борисов. Той поясни, че хората имат къса памет и това е което го притеснява. По думите му сега не е трудно да се състави правителство, тъй като БСП доскоро са били във властта и имат готови министри и зам.-министри. Предсрочните парламентарни избори трябва да са по новите правила, смята още Борисов. Той обаче изрази опасения от това, „как се променят хората за часове“. „То ще им се върне от Господа, не от мен, защото си спомням как се возеха с мен напред назад и отчитаха направеното от нас за тяхна заслуга. На няколко пъти съм минавал от „осанна до разпи го“. Те ме отписаха веднъж като главен секретар, после като кмет и като премиер“, обясни Борисов и допълни, че приема това спокойно. Премиерът в оставка е категоричен, че БСП трябва да направи правителство, тъй като партията се държала като победител. „Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Без никаква опозиция и без съпротива на това, защо да не направят правителство и защо да не носят отговорност?“, попита Борисов. Според него не се задава криза, ако БСП поеме управлението. „Преди две години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, с Валери Симеонов, с Първанов. Не, тежко беше като ги събрах“, поясни той. Сега обаче ситуацията била различна: „Имате си ДПС до вас имате си патриотите, имате си който искате“, заключи Борисов, според когото в парламента било модерно да си опозиция и сега ГЕРБ се движели по модата. Борисов коментира още, че тактиката на БСП била да изкара ГЕРБ единствената партия, която не подкрепя референдума на Слави Трифонов. „Това, което са надробили политическите сили, трябва да си го изсърбат сега“, категоричен беше той, уточнявайки, че партията му ще подкрепи референдума, въпреки че го смята за популистки. Той поясни, че не е нареждал уволнението на кметове заради слабите резултати на изборите. Борисов допълни, че имало сигнали срещу кметове. „На нашата поща идват хиляди сигнали. Един имал дупка на улицата, на втори плочка му се клати... На всички трябва да се отговори“, каза още Борисов.

Започват ученически игри в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623192

Общинските ученически игри през учебната 2016/2017 година запомват в Сливен. "Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности и дарования, както и дееспособността на учениците в областта на спорта", коментира експертът по спорта в общинска администрация Силвия Никова. Тя допълни, че най-добре представилите се отбори от финалните състезания имат възможност за участие в Световните ученически първенства,...

Доларът продължава да настъпва

http://econ.bg/Новини/Доларът-продължава-да-настъпва_l.a_i.732299_at.1.html

В сряда щатският долар поскъпна до 13-годишен връх спрямо останалите основни валути, тъй като оставащите в сила разпродажби на глобалните дългови...

Банско официално стана Европейски град на спорта за 2017

https://www.24chasa.bg/sport/article/5879049

Банско официално стана Европейски град на спорта за 2017Най-добрият зимен курорт у нас – Банско получи престижното отличие за Европейски град на спорта за 2017 г. Наградата бе връчена вчера по време на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел на кмета на Банско Георги Икономов. Високата оценка за българския топ курорт дойде след дълга процедура по оценка на предимствата на града над

Филипините са най-бързо растящата икономика в Азия

http://svetoven.pogled.info/news/79469/filipinite-sa-nai-barzo-rastyashtata-ikonomika-v-aziya

/Поглед.инфо/ Филипините станаха най-бързо растящата икономика в Азия, след като за периода юли-септември в сравнение с миналата година имат икономически ръст от 7,1%.

Бреговете на Нова Зеландия се издигнаха с 2 метра след труса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879041

Бреговете на Нова Зеландия се издигнаха с 2 метра след трусаБреговете в близост до епицентъра на опустошителното земетресение в Нова Зеландия са се издигнали на височина 2 метра. Това показват уникалните снимки, направени от компанията „Тонкин и Тейлър”, разпространени в техния Twitter профил. След серията трусове, най-силният от които беше 7,8 по скалата на Рихтер,

Данъчните затягат контрола над търговските обекти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623191

Традиционно, инспекторите от НАП Стара Загора повишават контрола и наблюденията над питейни и увеселителни заведения в региона. За последните 4 месеца, обект на мониторинг бяха 17 ресторанта и питейни заведения на територията на областта. Присъствието на данъчни служители в наблюдаваните заведения е повишило оборотите на два от тях с 40%. През изминалия месец са проверени и 7 ателиета за фризьорски услуги. Установена е разлика между касовата наличност и маркирания оборот на фискалните устройства в някои от тях, а в едно на инспекторите не е из...

Хванаха шофьор да кара товарен автомобил с табели на друго МПС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623190

32-годишен мъж от село Градец е установен да управлява товарен автомобил "ГАЗ-66" с регистрационни табели, издадени за друго МПС. Водачът е спрян за проверка на 16 ноември от полицейски екип в района на сливенското село Горно Александрово. В хода на разследването се установява, че регистрационните номера принадлежат на друг товарен автомобил "ГАЗ-66". Мъжът е взел табелите от вече регистриран автомобил, който е с техническа повреда и не е в движение, и ги е поставил на друг от същата марка и модел, закупен наскоро. Разследващите установяват още...

Президентът свиква КСНС и после стартира процедурата за връчване на мандати

http://www.moreto.net/novini.php?n=336274

Президентът Росен Плевнелиев обмисля свикването на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност, след като приключат консултациите му с осемте парламентарно представени политически партии. Първата среща на "Дондуков" 2 е с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

България е на едно от челните места в Европа по рециклиране на отпадъци

https://www.actualno.com/society/bylgarija-e-na-edno-ot-chelnite-mesta-v-evropa-po-reciklirane-na-otpadyci-news_575968.html

Опитът в последните няколко години показва, че българинът все повече и повече мисли за опазване на околната среда и по-чисти градове. Процентът на събиращите разделно отпадъци и опаковки с всяка година се увеличава с 5 - 6%. Това каза пред БНР Тодор Бургуджиев, изпълнителен д

Разкриха един от ключовите центрове на АНС за подслушване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623189

Един от ключовите тайни центрове на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, откъдето се подслушват телефонни разговори и се прехващат изпращани по интернет съобщения, се намира в многоетажна сграда в центъра на Ню Йорк, разкри онлайн медията "Интърсепт", цитирана от ТАСС. Небостъргачът е собственост на телекомуникационната компания Ей Ти енд Ти (AT&T). Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

Мексико призова гражданите си в САЩ да запазят спокойствие

http://www.mediapool.bg/meksiko-prizova-grazhdanite-si-v-sasht-da-zapazyat-spokoistvie-news256651.html

Мексико призова гражданите си, живеещи в САЩ, да запазят спокойствие и обяви създаването на спешна телефонна линия, реагирайки на намерението на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да депортира нелегалните имигранти, съобщи Франс прес.   "Сънароднико, преминаваме през моменти на несигурност. Запази спокойствие, не отговаряй на провокациите и не се оставяй да те измамят. Правителството на президента Енрике Пеня Нието и всички мексиканци са с теб", призова във видео, разпространено в интернет, мексиканската министърка на външните работи Клаудиа Руис Масиеу.   Тя оповести 11 мерки, които ще бъдат взети от посолството и 50-те консулства в САЩ за "информиране, придружаване и защитаване" на мексиканските имигранти в случай на възможни действия на американските миграционни власти след встъпването в длъжност на републиканския президент през февруари.   Мексиканското външно министерство призовава имигрантите да избягват всякакви конфликтни ситуации, които могат да доведат до административни или наказателни санкции.   Мексиканските власти ще открият денонощна телефонна линия, за да отговарят на въпроси, свързани с миграционните мерки или за съобщаване на инциденти.    По официални данни в САЩ се намират 11 милиона имигранти без право на престой, като повечето са мексиканци. 

Клинтън: Исках да се свия на кълбо с книга и никога повече да не изляза от вкъщи

http://offnews.bg/news/n_1/n_640144.html

Изгубилият изборите кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън даде първото си изявление след деня на вота миналата седмица. Кандидатът на Демократическата партия сподели, че е искала "да се свия на кълбо с добра книга и никога повече да не изляза от вкъщи". Но в речта си пред благотворителна организация тя призова аудиторията да се бори за американските ценности и никога да не се предава. Клинтън спечели повече гласове, но въпреки това беше победена от Тръмп.  Трябва да призная, че да дойда тук не беше най-лесното нещо за мен, каза тя и продължи: "Знам колко много от вас са дълбоко разочаровани от резултатите. Аз също съм, повече отколкото бих могла да изразя. Не е лесно. Знам колко много хора се питаха дали САЩ е страната, която си мислехме, че е". Докато Клинтън говореше, хората в аудиторията се изправиха на крака и започнаха да ръкопляскат и скандират името й.

Тръмп ще посети Русия след иногурацията

http://svetoven.pogled.info/news/79468/tramp-shte-poseti-rusiya-sled-inoguratsiyata

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент Доналд Тръмп ще посети Русия след иногурацията, разкри високопоставен източник на Републиканската партия, цитиран от руския вестник „Известия“.

Взимаме глупави решения, когато сме възбудени

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vzimame-glupavi-resheniia-kogato-sme-vyzbudeni-6061604

Сексуалната възбуда действа почти толкова опасно, колкото и прекаляването с алкохолните питиета

Тимерманс: Има индикации за ролята на Фетхуллах Гюлен в опита за преврат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879025

Тимерманс: Има индикации за ролята на Фетхуллах Гюлен в опита за преврат в ТурцияНа въпрос относно своите скорошни коментари за Турция, вицепредседателят на Европейската комисия Франс Тимерманс определи доклада на ЕК за присъединяването на страната към ЕС като „най-суровия“, издаван някога от нея, пише NewEurope, цитирана от Фокус. „Имаме сериозни проблеми и се нуждаем от работа, повече върховенство на закона,

Водещите европейски индекси приключиха търговията със серия от спадове

http://econ.bg/Новини/Водещите-европейски-индекси-приключиха-търговията-със-серия-от-спадове_l.a_i.732298_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 16 ноември. Общоевропейският...

Как рафтовете с книги стават красиви?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5879027

Как рафтовете с книги стават красиви?Във всеки дом има книги – в някои по-малко, в други – десетки. Обикновено ги съхраняваме в библиотека с открити рафтове и го правим без особено да се замисляме за визуалния ефект и въздействието върху настроенията ни. Една от най-честите грешки е хаотичността. Липсата на системност причинява куп неудобства,

Произведения на Дейвид Бауи предизвикаха огромен интерес сред колекционерите

http://www.cross.bg/bayi-liri-izkystvoto-1525981.html

/КРОСС/ Продажбата на произведения на изкуството от колекцията на Дейвид Бауи, предложени за продажба от аукционна къща "Сотбис" в Лондон, предизвика огромен интерес сред колекционерите. Над 1750 души присъстваха на трите търга в края на миналата седмица, които бяха проследени и от 26 500 потребители на интернет. Над 130 произведения на изкуството, принадлежали на рок музиканта Дейвид Бауи, бяха продадени за общо 33 милиона паунда. "Личната колекция с произведения на изкуството на Бауи предизвика интереса на хиляди хора, които присъстваха на търга и свързаните с него изложби", заяви директорът на аукционна къща "Сотбис" за Европа - Оливър Баркър. Общо 356 лота бяха продадени за 32,9 млн. британски лири. Най-високата цена - 7,09 млн.а лири, бе платена за творбата "Air power" (1984) на Жан-Мишел Баския. Творбата на британския художник Франк Ауербах "Глава на Герда Боъм" пък намери купувач за 3,8 млн. лири, а неозаглавена творба на Баския бе продадена за 2,4 млн. лири. Бауи умря от рак през януари на 69-годишна възраст в Ню Йорк.  

Тази вечер ни очаква метеорен дъжд

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3AMeN1poitU/

Около полунощ довечера приказният метеорен поток на Леонидите достига своя пик, информират от Института по Астрономия към БАН. Леонидите идват от опашката на кометата Темпъл-Тътъл, която за последно мина покрай Земята през 1998-ма година. От гледна точка на нашата планета, падащите звезди се зараждат в съзвездието Лъв (от лат. Leo), откъдето идва и името им. Потокът на Леонидите е активен между 6-ти и 30-ти ноември, като тази година пикът на звездопада е в края на нощта между 17-ти и 18-ти ноември.

В нощите около 17-ти ноември метеоритния поток Леониди ще достигне своя максимум с около 15 бързи метеора на час. Макар фазата на Луната (дни след пълнолуние) да затруднява наблюденията, все пак до края на месеца може да имаме късмета да зърнем падаща звезда.

Ако все пак не успеете да зърнете падаща звезда, през декември отново ще имате този шанс. В средата на месеца ще наблюдаваме пика на Геминидите, а в навечерието на Коледа ни очаква и максимума на Урсидите.

Джоузеф Стиглиц: Тайно се финансират много политически партии в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=336264

Тайно се финансират политически партии в много държави - не само чрез офшорни зони, но и в легални финансови центрове в ЕС, заяви пред журналисти в Брюксел нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц. Незаконни спонсорства на политически кампании се канализират члез тайни офшорни и понякога местни финансови центрове.

Поне петима души загинаха в пожар в търговски център в Лима

http://www.mediapool.bg/pone-petima-dushi-zaginaha-v-pozhar-v-targovski-tsentar-v-lima-news256650.html

Най-малко петима души загинаха, след като пожар избухна в търговски център в перуанската столица Лима, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Полицията заяви, че спасителни екипи все още издирват седем човек, които са в неизвестност. Димът от пожара достигна намиращия се срещу търговския център хотел "Мариот", където трябва да отседне американският президент Барак Обама, който ще пристигне за срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Според полицията пожарът не е бил умишлено причинен. По думите на министър-председателя Фернандо Савала първоначалното разследване показва, че причината е късо съединение, предава БТА.

Таралеж отключва iPhone (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/taralej-otkluchva-iphone-video-news_575965.html

В последните години масово производителите на мобилни устройства вграждат в своите продукти скенер на отпечатъци на пръсти.  Те твърдят, че използването му е един от най-сигурните начини да защитите информацията в устройството си. Засега обаче не всички потребители се

Русия вече не подкрепя съда в Хага

http://svetoven.pogled.info/russia/news/79467/rusiya-veche-ne-podkrepya-sada-v-haga

/Поглед.инфо/ Русия оттегли подкрепата си за Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Откриха тефтер с неизвестни досега рисунки на Ван Гог

http://www.cross.bg/hydozhnik-kniga-frenskata-1525979.html

/КРОСС/ 65 невиждани досега рисунки на световноизвестния холандски художник Винсент ван Гог бяха открити в тефтер, бил негово достояние, съобщи френската издателска компания Le Seuil. Сензационното откритие е събитие в света на изкуството, пишат световните медии. Смята се, че творецът е правил рисунките в счетоводната книга на френски хотел в град Арл, където е бил отседнал. При все че оригиналите не бяха показани на френската преса, скоро ще бъде публикувана книга с репродукции, озаглавена "Винсент ван Гог, мъглата на Арл: преоткрит скицник". Тя ще е бъде достъпна от днес на пазарите в САЩ, Франция, Япония, Германия и Холандия. Скиците от тефтера са направени в края на живота на Ван Гог - между 1888 г. и 1890 г. Сред тях има както пейзажи, така и портрети на неговия приятел - известният художник Пол Гоген, както и на Мари Жино, която е била собственичка на хотела, където Ван Гог е нощувал. Самият художник е имал много силна връзка с Жино, която той обезсмъртява в творбата си L'Arlesienne ("Жената от Арл"). В счетоводната книга Ван Гог е правил скици, докато е рисувал някои от най-известните си картини, като "Спалня в Арл", "Нощното кафе", "Столът на Ван Гог" и "Ваза с дванадесет слънчогледа".  

Бойко Борисов: Никога не съм казвал, че кметовете дават оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5879017

Бойко Борисов: Никога не съм казвал, че кметовете дават оставкаТова са консултациите с всички парламентарни партии. Слушах днес и Нешка Робева, за която гласувах за Орден, как тя говореше за Бареков преди няколко години. Ако искат да подкрепят бюджета, нека го подкрепят. Ако може и една услуга на мен да ми направите. Никога не съм казал, че кметовете дават оставка, казах, че ще поговоря с тях,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване