Берое взе и дербито с Рилски спортист

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623806

Баскетболистите на Берое продължиха успешната си серия в собствената си зала. В дербито на 6-я кръг на първенството на НБЛ „зелено-белите" се наложиха с 88:72 над носителя на Купата на България Рилски спортист (Самоков). Успехът е под №5 за Берое в зала ДЗУ от началото на сезона. Старозагорци все още нямат загубен мач като домакин в нито един от двата турнира, в които участват. Старозагорци започнаха срещата по-убедително и водени от фантастичния Тихомир Желев спечелиха първата част с 20:16. Тимът показа познатата ефективност при стрелбата от д...

Милиардер финансира кипърски гърци и кипърски турци за общ бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274135_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%B8

 50 смесени екипа, които включват кипърски гърци и кипърски турци, получиха чекове от по 10 000 евро от основателя на нискобюджетната авиокомпания easyJet и империята easyGroup сър Стелиос Хаджийоану. За осми пореден път в Кипър милиардерът-филантроп, който е кипърец по произход, раздаде годишните си награди “Stelios Cyprus Bi-Communal Awards”. С тях той отличава и насърчава съвместни проекти, осъществявани заедно от представители на двете кипърски общности, въпреки продължаващото вече над 42 години етническо разделение на острова.

Наградите на сър Стелиос са уникален стимул за консолидация на кипърските гърци и кипърските турци чрез стимулиране на бизнес контактите, съвместната дейност и развитието на партньорства между тях, които засилват разбирателството и доверието им и показват готовността на хората от двете разделени части да живеят и работят заедно в бъдещия федерален Кипър. Това е и един от най-големите проекти, работещ за обединението на страната и установяването на траен и устойчив мир в нея. Затова и самата церемония по награждаването във вторник /25 октомври/ се проведе на символично място – в средата на буферната зона в Никозия, очертана от демаркационната линия, която все още разсича града и го прави последната разделена столица в света, на фона на най-луксозния кипърски хотел преди преврата и турската инвазия през 1974 г. ”Лидра Палас”, който днес е база на “сините каски” на ООН.

Рекорди по брой участници и награден фонд

Регламентът на “Stelios Cyprus Bi-Communal Awards” дава възможност да се състезават проекти в най-различни сфери – предприемачество, наука, култура, образование, спорт, младежки развлекателни дейности, работа на неправителствени организации.

Конкуренцията за наградите от по 10 000 евро тази година бе много силна. Спечелилите ги бяха избрани от благотворителната фондация “Стелиос” сред рекорден брой участници. Подадените заявления надминаха всички очаквания, достигайки 215, което е почти двойно, отколкото през миналата година. През 2015 г. кандидатстваха 116 съвместни екипа, което също бе рекорд - почти 4 пъти повече от предишната година. През първата година на благотворителния проект бяха отпуснати само 5 награди при едва 10 заявления. “Светът става интересен и това една много съществена промяна. Това е нещо, с което ние трябва да се гордеем и за което трябва да се борим”, подчерта сър Стелиос по време на церемонията по награждаването, отбелязвайки, че е горд от своята роля, колкото и малка да е тях, в тази промяна. Заради тази промяна в нагласите на хората той подчерта, че тази година има 215 победители, въпреки че само 50 от тях получиха чекове.

Тази година постави рекорд и с най-големия досега общ награден фонд – за първи път той достигна половин милион евро. Досега сумата бе 300 000 евро, тъй като бяха отличавни 30 съвместни екипа. От 2009 г. досега сър Стелиос е финансирал безвъзмездно сътрудничеството между кипърските гърци и кипърските турци с 2 млн. евро.

За президента на Кипър Никос Анастасиадис, който участва в официалната церемония, успехът на наградите тази година не е изненадващ. “Кипърските гърци и кипърските турци са работили заедно в продължение на десетилетия, което доказва, че техният общ знаменател, който е тяхната кипърска идентичност и желанието да просперират заедно, е силен и траен”, заяви той. Анастасиадис поздрави всичките над 430 участници в осмото издание на бизнес наградите, които чрез общата си работа демонстрират взаимните ползи от създаването на съвместно добро бъдеще. Президентът високо оцени инициативата на сър Стелиос и неговата благотворителна фондация “Стелиос”, посочвайки, че тя активно допринася за укрепване на социално-икономическите връзки между двете общности.

Проекти из целия остров

С тазгодишните награди бяха отличени както вече действащи проекти, които ще се развият с финансовата подкрепа, така и нови начинания.

Едни от най-интересните установени вече двуобщностни контакти са между изпълнителите на електроуслуги. Чека на сър Стелиос взеха Георгиос Кириаку и Мехмет Насибоглу - председателите на двете професионални организации, обединяващи над 400 кипърски гръцки и 150 кипърски турски специалисти по ел. инсталации. Между двете асоциации има подписано споразумение за сътрудничество, за да си помагат и да се подготвят за общата си работа след обединението на Кипър, което всички очакват, ми обясниха Георгиос и Мехмет. За тази цел вече се провеждат семинари и различни форуми, с разменено домакинство в двете части на разделената страна, а сега с финансовата подкрепа на сър Стелиос ще бъде създаден общ център за обучение, за да се постигне еднакво ниво на квалификация. Двете асоциации развиват и широка благотворителна дейност. Заедно кипърски гърци и кипърски турци електротехници, техни членове, са работили по ремонта на 3 жилища на социално слаби семейства. Сега те ще предоставят 2000 евро от наградата си на две фондации в кипърската гръцка и кипърска турска общност за лечение на деца, както и 500 евро в течащата в момента благотворителна кампания срещу рак.

С финансовата подкрепа ще продължи и успешният двуобщностен проект за опазване на морската среда и почистване от отпадъци на крайбрежните райони. В неговата основа са две неправителствени организации – работещата в областта на екологията и образованието АКТИ и “Двуобщностна Инициатива за Фамагуста”, и двама запалени активисти - Ксения Лоизиду и Сердар Атай, чийто съвместен екип получи награда “Стелиос” тази година. Ксения е брегови инженер, чиято професионална работа вече 25 години е свързана с интегрираното управление на крайморските ивици, контрола и борбата с бреговата ерозия и замърсяването на моретата, устойчивото развитие и “синия” растеж. Сердар Атай, кипърски турчин от Фамагуста, е един от най-известните активисти на гражданското общество на острова, борещ се за възраждането и развитието на Фамагуста. “Ние получихме наградата на сър Стелиос за нашето сътрудничество в опазване на морската среда като средство за изграждането на мира и бъдещето на нашия общ любим остров, една малка стъпка в тази посока”, подчертаха Ксения и Сердар.

Развитие на устойчив туризъм и създаване на еко-селище е проектът, с който сред победителите се нареди екипът на Андонис Хаджирусос и Йозгюр Тахироглу. Целта е да възродят своето село Кормаджит, както го наричат маронитите-католици, които живеят в него, или Кормакитис, както е името му на гръцки език. Селото е много живописно и красиво, но се намира в окупираните територии на Кипър и вече повече от 40 години е пренебрегвано, с много болка ми разказва за родния си край Андонис Хаджирусос. Радетелите за местното развитие вече са започнали работа по развитието на екотуризма, като са реновирали три стари къщи и са посрещнали в тях първите си туристически групи. Сега ще развият проекта, като целта им е да привлекат повече европейски гости, които се интересуват от екология, култура, традиции.

С безвъзмездната финансова помощ от сър Стелиос кипърски грък и кипърски турчин ще отворят съвместен ресторант в северната част на Никозия, други двама представители на двете общности ще създадат зеленчукова градина за отглеждане на био култури. Чекът ще помогне на производители на мед и картофи от двете части на разделената страна да излязат на пазара заедно. Заедно ще работят и търговци на риба, на строителни материали от двете общности. Смесени екип ще предлагат сувенирни пощенски картички, направени с рециклирана хартия, както и ще издадат готварска книга с рецепти от кипърската гръцка и кипърската турска кухня. В ход ще влязат още два проекта за организиране на традиционни празненства и местни събития. Неправителствени организации ще работят за повече младежки контакти и в полза на деца със специални нужди.

Благотворителност от сърце

Наградите за двуобщностно сътрудничество са “благотворителен проект, а не политически. Той е един от начините ми за погасяване на дълга ми към обществото”, подчертава сър Стелиос.

Ангажираността си към обществото той доказва, като през последните 10 години чрез едноименната си благотворителна фондация “Стелиос” /”Stelios Philanthropic Foundation”/ стартира редица благотворителни инициативи в подкрепа на предприемачеството, образованието и околната среда в Обединеното кралство, Гърция и Кипър. Милиардерът е прочут не само с мащабния си бизнес, но и с щедрото отпускане на средства за стипендии за обучение, финансиране на стартиращи проекти, подпомагане на бедни и нуждаещи се.

Една от най-чувствителните му благотворителни програми е наречена “Храна от сърцето”, която милиардерът започна в Кипър в разгара на кризата, само месеци, след като през март 2013 г. правителството на страната подписа спасителното споразумение с тройката международни кредитори. “Сега е точното време за кипърците да направят най-доброто, което могат, един за друг. Мислех, че в тези условия трябва да помогна на хората в затруднено положение и най-добрият начин за това е да помогна с храна”, обясни тогава решението си той. “Храна от сърцето” раздава безплатни пакети сандвичи и обяд за деца и нуждаещи се хора в градовете Никозия и Лимасол в Кипър, а по-късно се пренесе и в Гърция. През последните 10 години фондацията “Стелиос” е отпуснала 200 стипендии в размер на 3 млн. лири за студенти от Кипър и Гърция, които желаят да продължат образованието си във Великобритания. Академичната помощ е за два от най-добрите университети в Лондон, в които самият сър Стелиос е учил - Лондонското училище по икономика и City University. Догодина сър Стелиос възнамерява да ги събере всички за първи път, за да види какво са направили те в живота си и за обществото.

49-годишният  милиардер филантроп е един от най-популярните хора на острова. Той се чувства гражданин на света от кипърски произход. Роден е в Атина, но е с кипърско гражданство, в Кипър са и корените на рода му - родителите му са кипърски гърци, родом от острова, като баща му Лукас е известен кипърски корабен магнат. Класацията на “Форбс” за най-богатите в света през 2016 г. постави сър Стелиос - най-богатия кипърец, под номер 1275 в списъка на милиардерите, като състоянието му е оценено на 1.46 млрд. долара. В тазгодишния световен “Клуб на милиардерите” влязоха трима от семейство Хаджийоану - 56-годишният му брат Полис заема 1367-о място в класацията със стойност на активите от 1.3 млрд. долара, а 45-годишната им сестра Клелия се нарежда на 1577-о място с притежаваните от нея 1.09 млрд. долара. Със Стелиос развива бизнеса си в империята easyGroup основно във Великобритания, а живее в Монте Карло и Монако. 

По статията работиха: Бранислава Бобанац, редактор Бойчо Попов

Радарите за превишена скорост днес - 20 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=336454

Служители на пътната полиция ще следят днес - 20 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 13:30ч.

Китай брани свободната търговия срещу протекционизма на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274134_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF

 Китайският президент Си Цзинпин призова днес в Лима ръководителите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) да подкрепят предложеното от Китай регионално споразумение, за да запълнят празнината от евентуален отказ на Съединените щати от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), предаде AFP, цитирана от БТА .

"Изграждането на Азиатско-тихоокеанска зона за свободна търговия (АТЗСТ) е жизненоважна стратегическа инициатива за просперитета на региона в дългосрочен план", каза китайският ръководител. 

"Няма да затваряме вратата за външния свят, а ще я отворим още по-широко", допълни китайският президент.
Така Си Цзинпин отговори индиректно на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който обеща затягане на протекционизма, за да се защитят работните места в САЩ срещу евтината китайска или мексиканска конкуренция.

Магнатът на недвижимите имоти насочи особено остро кампанията си срещу ТТП, подписано през 2015 година между 12 страни от региона, подкрепяно от американския президент Барак Обама, който е в Лима на последното си официално посещение.

Това споразумение за свободна търговия не включва Китай и беше определено като "ужасно" от милиардера, който се противопостави твърдо на твърде малко вероятното му одобрение от Конгреса, където републиканците имат мнозинство.

В Лима китайският президент защити проекта за търговско споразумение между страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), изключващо САЩ.

По-късно днес Си ще се срещне за последен път с Обама като президент на САЩ.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Зукърбърг моли за съдействие за разпространението на интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274133_%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81

 Основателят на Facebook Марк Зукърбърг призова световните лидери, събрани на срещата на върха в Лима на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), да помогнат на повече хора да се съберат онлайн, тъй като според него това ще помогне да се намали неравенството в доходите и ще подобри качеството на живот на стотици милиони хора по света, предаде AP, цитирана от БТА.

Зукърбърг поиска участниците във форума да подпишат "декларация за свързаност" (с интернет) и да се ангажират да работят с компании като неговата за създаване на инфраструктура, която да позволи на повече хора да имат достъп до интернет. 

Разходите за такава инфраструктура са намалели въпреки факта, че достъпът до мрежата може да насърчи научното развитие и икономическия растеж, продължи Зукърбърг.

По думите му около половината свят не може да влиза в интернет или защото няма достъп, или защото не може да си го позволи, или защото не осъзнава ползите от това. "Ако можем да свържем четирите милиарда души, които нямат връзка с интернет, можем да извадим стотици милиони от бедността", изтъкна Зукърбърг.

Мрежата, която вече има 1,79 милиарда ползватели, попадна под ожесточена критика в САЩ през последните дни, че не е успяла да спре фалшиви и погрешни информации, които според някои са повлияли на президентските избори. В изявление, качено в интернет след пристигането му днес в Лима, Зукърбърг отбеляза, че компанията му работи за отстраняване на този "относително малък обем" дезинформация в мрежата чрез различни средства, включително чрез по-лесно разпознаване на некоректна информация и докладването й.

Критиките срещу Facebook са по повод фалшиви статии, пуснати по време на кампанията на Тръмп и споделени от негови ползватели, които не проверили достоверността им.

Един от създателите на такива фалшиви сайтове, 38-годишният Пол Хорнър, обяснява пред в. "Вашингтон пост", че без да иска е помогнал за избирането на републиканеца, а всъщност целта му е била да всее смут в кампанията му.

В цифровите хроники на в. "Либерасион", които се позовават на сайта Buzzfeed US, е посочено, че Македония е станала предприятие за фалшиви статии по време на американската предизборна кампания. Най-малко 140 сайта, посветени на американската политика, са били създадени в малкото градче Велес, превърнало се в своеобразна Силициева долина. Те публикуват главно измислени статии в подкрепа на Тръмп,предназначени да бъдат споделяни във Facebook от неговите поддръжници. Целта на тези млади македонци обаче не е да бъде избран Тръмп, а да си спечелят пари с Google A, пишейки това, което американските консерватори искат да прочетат, изтъква авторът на публикацията.

По статията работи: Бойчо Попов

Най-четеното в "Дневник": Загубата на Борисов и как "Черен петък" стана запазена марка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/20/2867635_nai-chetenoto_v_dnevnik_zagubata_na_borisov_i_kak/?ref=rss


Текстовете, обясняващи защо Бойко Борисов загуби президентските избори, са сред най-четените в "Дневник" тази седмица. С 62 713 отваряния към 19 часа на 19 ноември, лидер е Отмъщението на "едноръките", или защо загуби Борисов.

Следва публикацията Ето къде може да следите официалните резултати от балотажа (58 699 прочитания) и Христо Иванов: Тандемът Борисов - Пеевски продължава - или ще оцелее заедно, или ще загине заедно (48 137).

"Черен петък" вече е запазена марка на...

Когато гръм удари, как разумът заглъхва

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/20/2866421_kogato_grum_udari_kak_razumut_zagluhva/?ref=rss


Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) – така психолози и психиатри определят депресивните състояния на хора, преживели тежки житейски драми. Често от него страдат войниците след война. Засяга еднакво победители и победени. Симптомите са страх, несигурност, нерешителност, кошмари. Снижени или преодолени са психическите защитни механизми. Понякога синдромът води да агресивност и лишени от здрав разум действия.

Последни колективни примери за това са реакциите на загубилите с...

Ледът се спука, господа! "Аз, аз, аз!", той давал, той пускал, той спирал, той разрешавал, той забранявал! И все другите му виновни!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274132_%D0%9B%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%21+%22%D0%90%D0%B7%2C+%D0%B0%D0%B7%2C+%D0%B0%D0%B7%21%22%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B9+%D0%B4%D0

 Рано сутринта на 14 ноември. Кучешки студ. Пътувам към поредния сутрешен блок. Таксиметровият шофьор, млад мъж на не повече от 30 години, ме поглежда и казва: "За генерал Радев гласувахте, нали? И аз! И баща ми, и майка ми, и брат ми! Всички! Крайно време беше мутрата да ни се разкара от главите! Представяте ли си - 15 години от моя живот гледам тая муцуна - да ми се пъчи по телевизорите, да ми вика "Аз, аз, аз!", той давал, той пускал, той спирал, той разрешавал, той забранявал! И все другите му виновни! Все той света вода ненапита! А бе, бай Х..., България не е само магистрали, София не е само метро! Ще ме плаши той мене, че щял да си даде оставката! Ха-ха! Все едно да плашиш куче с кренвирш! Айде пътувай! Знаете ли защо гласувах за генерал Радев?! Защото си искам държавата! Искам да живея нор-мал-но! Кой живее нормално в България?! Никой! Накъдето се обърнеш - мизерия! Даже богатите - и те не живеят като хората в тая джунгла. Защото може да си облечен в кралски дрехи, ама като си в джунглата, не си никакъв крал. В джунглата си една маймуна!"

На 13 ноември рухна цялата тази величествена лъжа. Загубата на ГЕРБ е личен провал на ББ, на неговото самолюбие, на неговата самозаблуда, че народонаселението го боготвори, че народът е куче на къса каишка, което да рита с лъскавия си трандафор за развлечение. Когато се поглеждаше в огледалото, виждаше там самия Господ Бог. Въобразяваше си, че ще бъде вечен и неговата власт няма да има край. Изживяваше се като Тодор Живков. Казваше: "Аз ще управлявам 10 мандата!" 10 мандата са 40 години! Вярваше си, че и магаре да посочи, и магаре ще изберат "тия тъпаци". И катър става, що не, и овца, и всякакви гъски, патки, пуйки и мисирки - също. Изобщо - всякакви домашни животни и птици. Фермата на Оруел е доста населена.

ББ подмени Цачева със себе си, направи правителството на ГЕРБ заложник на своя чудовищен егоцентризъм, на своя патологичен властови нагон, унизи държавата, превърна България във васал, в изтривалка на чужди интереси. Защото в името на своята егоистична власт ББ е готов да подмени със себе си не просто България, не само планетата Земя, а цялата вселена.

Той беше наказан. Заслужено. Ако нещо е заслужил със сигурност, това е гнева на народа. Гнева, който ББ предизвика. Лично. И си го получи. За негов шок и ужас. И за ужас на неговите министри и прочее подопечни, които гледаха в камерите с влажни погледи. Защото нямат време да заметат следите на всичките свои далавери, безобразия, грабежи и главно - национални предателства. И сега ББ плаши, вещае всемирен потоп, пророкува как земята ще се разцепи и небето ще се продъни, щото, видите ли, той не е на власт. Ах! Ах! Каква Шекспирова трагедия!
И ако някой днес замисля, планира, режисира и организира криза и хаос в държавата, това е пак ББ. За да докаже своята незаменимост, за да видят тия цървули, че без него ще загинат мърцина. Сега ББ се опитва да минимизира собствения си чутовен провал с всякакви клеясали ексцентрични идеи - Кръгла маса (гаче ли не са минали 26 години), Велико народно събрание (с неизвестна цел, ама лаф да става), 120 депутати и "нула лева" субсидия за партиите (за всеобщ популистки кеф). Няма да се учудя, ако утре ББ предложи референдум със следните опияняващи въпроси: "Да има ли парламент? А президент? А правителство?", с надеждата да получи 99,99% подкрепа.

Този спектакъл предстои. Репетициите вървят отдавна. ББ не забелязва, че с неговата ледена епоха е свършено. Страховитият тътен в недрата на народа изригна на президентските избори.
Ледът се спука, господа. 





Да си спомним жертвите от пътнотранспортни произшествия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623585

С Резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2016г. календарният ден за възпоменание е 20 ноември. „Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека в името на живота се обединим. Безопасността на движението е споделена отговорност - нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходната пъ...

Мотокросът в Бобошево кандидатства за книгата на рекордите на Гинес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623770

Юбилейното 60- то издание на Гран при по мотокрос на Бобошево ще стартира в 10 часа. Състезанието се провежда от 1956 година и ще кандидатства за книгата за рекордите на Гинес.Според федерацията ни по мотоциклетизъм няма състезание по мотокрос в света, което да се е провеждало толкова дълго без прекъсване. Това бе потвърдено от Международната федерация след направена справка от страна на нашата централа.Сега остава да бъдат намерени всички необходими документи за кандидатстването, като Община Бобошево се е заела със събирането на информация под...

Най-важното от Варна във вчерашния - 19 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=336492

Задържаха шофьор, превозвал 220 480 къса контрабандни цигари край Варна Служители от регионалните дирекции „Гранична полиция“ в Русе и Бургас проведоха специализирана полицейска операция. На автомагистрала „Хемус“, преди разклона за село Повеляново, обл.

85 години читалище „Светило- 1931"- Горна Гращица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623611

85 години от създаването си ще отбележи с празнична програма читалище „Светило- 1931"- Горна Гращица. Това ще стане на 20 ноември от 16 часа в читалището. В програмата са предвидени музикална програма на самодейци, експозиция с предмети от миналото,както и кулинарна изложба, и конкурс за домашно приготвени тестени изделия. От читалищното настоятелство канят всички желаещи на празника....

В Зографския манастир носят свети Георги на ръце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5884476

В Зографския манастир носят свети Георги на ръце Стотици дойдоха за храмовия празник на българската света обител в Атон Над 600 мъже понесоха на ръце чудотворната икона на свети великомъченик Георги на 16 ноември, когато българският манастир в Света гора чества втория си храмов празник. На този ден се отбелязва пренасянето на мощите на светеца от мястото, където е бил измъчван, в Лида.

Временна организация на движението за футболното дерби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623441

Във връзка с футболното дерби между отборите на ПФК „Локомотив”, Пловдив и ПФК „Ботев”, Пловдив, от ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщават, че днес, 20.11.2016 г., от 12:00 ч. до 18:00 ч. се забранява движението на ППС - без спиране на автобусите  от  масовия градски транспорт - по следните улици и булеварди: - бул. „Източен” - в участъка между кръстовищата с бул. „Княгиня Мария Луиза” и бул. „Санкт Петербург”; - ул. „Лев Толстой” - в участъка  между кръстовищата с бул. „Цариградско шосе” и бул. „С...

Златни и диамантени сватби в Дупница в Деня на християнското семейство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623705

Община Дупница организира церемония за подновяване на сватбения обет за семейни двойки, по повод златна и диамантена сватба. Събитието ще се състои за четвърта поредна година, а церемонията ще се проведе на 21 ноември- Денят на християнското семейство. Церемонията ще започне в 11.00 часа в ресторант в града. 94 са двойките, които празнуват, 11 от тях честват 60-годишен юбилей, а останалите ще отбележат 50 години съвместен живот. Децата от ДГ "Св. Анна" ще се включат в празнична програма за Деня на християнското семейство в Сапарева баня. Със съ...

"Велбъжд" трябва да бие "Свобода", за да има спокойна зима

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623639

Осем отбора са в "опасна близост" и под заплахата да попаднат в зоната на изпадащите на Трета Югозападна лига. Сред тях и трите отбора от област Кюстендил- "Велбъжд", "Германея" и "Марек 1915". Тези осем отбора са събрани в 9 точки разлика, от 10- 17 място. Без да броим последният в класирането- "Чепинец", който е сигурен изпадащ, защото има 0 т."Велбъжд" посреща предпоследния в класирането "Свобода"- Пещера в неделя, от 14 ч. на стадион "Осогово". Кюстендилци имат 14 т. и са 14- ти в подреждането. Гостите са с 12 т. Наказан за "Велбъжд" е Сим...

Марек Юнион Ивкони спечели с тайбрек във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623772

Трета победа във волейболното мъжко първенство постигна отборът на Марек Юнион Ивкони. Дупничани поведоха с 0:2 гейма на Черно море, допуснаха изравняване до 2:2 и спечелиха тайбрека с 12:15 точки ,а с това и мача 2:3 гейма.Резултатите от шестия кръг във волейболното първенство:Черно море - Марек Юнион Ивкони 2:3 (22:25, 14:25, 26:24, 25:21, 12:15)Монтана - Пирин Разлог 3:0 (25:19, 25:19, 25:18)Славия - Арда Кърджали 1:3 (13:25, 25:13, 19:25, 18:25)Миньор Перник - Тетевен Волей 3:0 (25:17, 25:16, 25:14)ЦСКА - Левски 3:2 (21:25, 22:25, 25:13, 33...

Обратната страна на Доналд Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/79584/obratnata-strana-na-donald-tramp

/Поглед.инфо/ Какво и кой стои зад сензационната победа на кандидата на републиканците на 8 ноември? /рус.ез./

ЕС, САЩ, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години .

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274131_%D0%95%D0%A1%2C+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B8+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F++%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0

 Европейският съюз, Съединените американски щати, Канада и Австралия  са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който  през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност на над 1 трилион  и 150 милиарда евро.

Не е вярно , че Фонд земеделие в лицето на Румен Порожанов и земеделското министерство в лицето на Васил Грудев са били виновни за някакви измами в областта на земеделието и поради това не били усвоени пари на пари. Това заяви Александър Атанасов от Кауза – „Лично“  пред радио 42.

Европейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност над 1 трилион и 150 милиарда евро. Или от периода, в който златната мина в Челопеч е дадена на концесия на американско, Канадски австралийски и германски компании, от страната ни е изнесено злато на стойност над 30 трилиона 800 билиона и 500 милиарда евро. С въпросната сума от толкова много злато българите можем да живеем като императори на вселената 200 поколения на напред, но армията и икономиката ни беше унищожена умишлено като ни вкараха в НАТО и Европейския съюз именно затова за да могат съвсем законно да крадат природните ни ресурси. Ресурси, които , ако се вкарваха в бюджета на България нямаше нито един българин да е гладен жаден или да е на студено или още по-страшно без дом. Ако тази колосална сума влизаше в хазната на държавата ни хиляди години България щеше да определя каква да е геополитиката и икономиката в света. Милиони българи щяха да могат да обикалят навсякъде по света като туристи, а не като черноработници отишли на гурбет във вредни токсични производства, за да могат да си платят кредитите към банки обирджии, същите тези поколения българи щяха да могат да ходят през седмица на най-скъпите и луксозни курорти в света.. Ако тази колосална сума влизаше в бюджета на България, страната ни щеше да има най – модерната и силна армия в света , най – модерните екологично чисти технологии и нямаше като дойдат сметките за ток и парно да се чудят от де да съберат сумата, която са им начислили рекетьорите от топлофикация и електро снабдяване. Ако тази колосална сума влизаше в бюджета на България Българското здравеопазване щеш да е най-развито, и щеше да е напълно безплатно, образованието щеше да е на най-високо ниво и всеки българин щеше да има възможност да има поне 5 висши образования и да има познания и умения такива каквито имат например учените от НАСА.

Реалността обаче е съвсем друга и единствено от нас зависи да я променим в полза на българите и България, Време е да прекратим концесиите и това, което Бог ни го е дал по право да си го вземе и дивидентите от златото ни да са за нас, а не да хрантутим с търтеите от Европейския съюз и останалите англоезични държави в света.

….

ЕС ще удължи санкциите срещу 146 руски и украински граждани и 37 организации, съобщи агенция ТАСС, като цитира европейски дипломатически източник. Очаква се удължаването на санкциите да бъде решено в идните два дни, когато в Братислава ще се състои неформална среща на външните министри на 28-те.

 Коментарът на човешки е

Русия я боли дядовия колкото и  санкции да  й наложат. Русия си има най-силната армия, най – богатата икономика, тока и парното в Русия са най–евтини. Имат най-мощната енергетика. В Русия, където и да боднеш извира петрол и газ и където копнеш изскача злато мед и платина. Така че санкциите на Европейския съюз  по отношение на Русия са все едно бълха да се опита да  ухапе  2 хиляди  килограмов слон.





Дават 12 милиона евро за играч на Лудогорец

http://offnews.bg/news/n_1/n_640336.html

Лудогорец е пред осъществяване на рекорден изходящ трансфер. Италианският Лацио иска да привлече в редиците си бразилският ас на "орлите" Джонатан Кафу, като според медиите на Апенините трансферната сума може да достигне 12 милиона евро. През лятото Лудогорец отклони предложение на Лацио за 8 милиона евро. Със силните си игри в Шампионската лига обаче Кафу е убедил шефовете на римските "орли", че цената си струва. В последните дни в Италия се появи интервю на Кафу, в което той изразява готовност да премине в Италия и изразява признателност на Лудогорец за предоставения му шанс. Вчера Кафу отново блесна, като отбеляза победния гол за Лудогорец срещу Берое при успеха с 1:0 в двубоя от 14-ия кръг на Първа лига в Разград. В 70-ата минута бразилецът получи топката от Марселиньо, финтира защитник на Берое и с прецизен удар в горния ляв ъгъл не остави шансове на вратаря на гостите - 1:0. До края Лудогорец можеше да направи победата си по-изразителна, но Мисиджан и Марселиньо направиха пропуски. С победата Лудогорец дръпна с 6 точки пред преследвача Левски, който днес гостува на Монтана в Ловеч. Двубоят срещу Берое беше генерална репетиция преди домакинския мач с Базел от Шампионската лига. При победа разградчани ще си осигурят участие в Лига Европа напролет. Швейцарците също загряха за гостуването в София , като разгромиха с 6:0 слабака Вадуц.

Максималните температури ще бъдат от 7 – 9 °, a на места в страната до 13 -16°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5884781

Максималните температури ще бъдат от 7 – 9 °, a на места в страната до 13 -16°Днес над Източна България, Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще преобладава облачно, на места и мъгливо време. В районите с мъгла около обяд ще настъпва временно подобрение на видимостта. Над Югозападна България и Предбалкана ще бъде предимно слънчево. В източната половина от страната ще духа до умерен източен вятър.

Мъжът с токчетата каза ясно защо България бе приета в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274130_%D0%9C%D1%8A%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D1%81+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B

 Думите, които ще прочетете по-долу, не са изречени от някой лумпен, политически неграмотник, аутсайдер или незначителен местен политически играч.

Техен автор е бившият френски президент Никола Саркози. Навремето той формира с Ангела Меркел онзи прословут тандем, който в Европа журналистите наричаха „Меркози“ – до такава степен двамата работеха и формираха в синхрон съдбата на Стария континент.

Мъжът с токчетата обяви курс към нов президентски мандат с думите:
„Трябва да се създадат центрове за задържане на бежанци в Северна Африка или в страни като Сърбия и България“. (линк на френски)

Не е толкова страшно, че единственият член на ЕС, който беше нареден до Магреба, сме ние. По-страшно е, че в тази подредба се съдържа и оценка, която по никакъв начин до този момент не предизвиква реакция у политиците ни. Не говори бакалин, а може би бъдещият президент на Франция.

От години се говори и пише, че България може да бъде превърната в необходимата на ЕС сива буферна зона между Шенген и Азия, която точно както в Римската империя се използва, за да удържа нападенията отвън и да „складира“ тези, които не са желани вътре.

А каква е ролята на последните двама френски президенти?

Саркози и кръгът около него беше инициаторът и двигателят за свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия. Той търсеше враг навън, за да решава нерешимите проблеми във вътрешната си политика и да отклонява вниманието на общественото мнение от разкрития по афери за корупция и злоупотреба с влияние в собствената му партия. Мъжът с токчетата звънеше на американците и им упражняваше натиск да свалят Кадафи. Това призна в книгата си миналата година и американският държавен секретар Хилари Клинтън, която изхвърча от поста и поради това, че се подведе по него.

Основната отговорност за жертвите в Средиземно море, нашествието в Европа от Северна Африка, хуманитарната трагедия в Италия тежат на плещите на Саркози и на Берлускони. Моралният причинител на катастрофата трябва да поеме последствията й. И по силата на историческaтa логика това трябва да е Франция!

Наследникът на Саркози – социалистът Франсоа Оланд и кръгът на влияние, който финансира избирането му през 2012 година беше и е най-яростният световен адвокат за военни удари срещу режима на Башар Асад, а външният министър Лоран Фабиус отсече: „Башар Асад не заслужава да живее.“ Оланд отиде на крака в Белия дом, за да моли американците да го направят. Пухкавият флегматик беше сред основните доставчици на оръжие за „демократичната“ сирийска опозиция, която стана гръбнак на Ислямска държава. Благодарение на него милиони хора тръгнаха към Европа, представяйки се за сирийци. По силата на политиката на действащия френски президент и резултатите от нея – Франция трябва да ги приема!

Очевидно е, че Саркози и Оланд умеят да се развеждат, но не и да правят стойностна политика в интерес на Франция и Европа. Без рязка промяна на политическото лидерство в Париж и Берлин, Европа е осъдена на нестабилност, етнически конфликти и разруха.

Най-активният чужд посланик у нас се нарича Ксавие Лапер дьо Кабан. Речевитият дипломат няма право повече да ни казва какво и как да правим. Ако политическите сили и обществото в България допуснем това, означава да признаем, че сме държава не от втора, а от трета категория в ЕС. Най-малкото: защо й е съдебна система на държава, превърната в буферен бежански лагер? В такива места има само корупция, насилие и много тъга. Развалените ябълки ще се търкалят навсякъде.

На всички вече е пределно ясно, че понятия като „европейска солидарност“ са просто кухи лозунги и никой няма да ни помогне. Сами трябва да се спасим от политическия сценарий, който други явно вече са написали за нас. От началото на годината Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Полша, Хърватия си правят регионални формати и срещи, от които България е изолирана. А това е ядрото на отпора срещу западноевропейското самозабравяне и липса на политическа отговорност. Без съюзници и приятели ще ни е много трудно да оцелеем. Бърза пробалканска и произточноевропейска външна политиката трябва да ни вкара в контекст, който да ни даде шанс за спасение.

Автори:  Френски Наблюдател и Калоян Методиев,
източник: obshtestvo.net 





Адвокати сезираха ЕК за липсата на платен отпуск при неправомерно уволнение у нас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623783

Адвокати сезираха Европейската комисия за това, че у нас не се полага платен отпуск за периода, в който неправомерно сме били уволнени, съобщава bTV. Маргарита Мартинова е сред българите, успели да осъдят шефа си затова, че ги е уволнил неправомерно. Била е учител и през 2004-та година я уволняват. 4 години по-късно печели делото и е възстановена на работа. Това време й се признава за трудов стаж. За този период обаче не й се полага платен отпуск. „Щом ми се признава стажът, би трябвало да ми се признаят и отпуските", смята Мартинова.

Пътна обстановка в страната - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=336497

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: Поради ремонт на надлез над АМ „Тракия“ се ограничава движението в платното при км 133 в посока Бургас. Движението се осъществява двупосочно в платното в посока София. Затварят се за ремонт пътните връзки Раковски-Бургас, Пловдив-София и София-Раковски.

Ентусиасти ще бягат от Камчия до "Галата"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623802

Черноморски маратон се нарича бягане в нов формат и с ново трасе, което инициативата iRun предлага на ентусиастите в днешната неделя. Участниците в природното бягане ще могат да избират между 3 варианта за маршрут, като най-дългият от тях е 33 км - от Камчия до варненския кв. "Галата". За първи път горско състезание по бягане ще съчетава гледки от две от най-красивите черноморски местности - лиман и ракитник. Невероятна морска панорама за голяма част от маршрута, супер разнообразни терени - черни горски пътища, около 15% асфалтови отсечки, пла...

Руски генерал от разузнаването: 50 000 души от българската върхушка са купени от САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274129_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%3A+50+000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D

 Западният елит е разярен. Той не очакваше от нас такава пъргавина, както при операцията в Сирия. Това заявява в интервю за „Аргументи и Факти” генерал-лейтенант Леонид Решетников, дългогодишен служител на руското външно разузнаване, който е работил и в България. През 2009 г. той е назначен с указ на президента Владимир Путин за директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

– Леонид Петрович, защо Западът все по-твърдо върви към конфронтация с Русия? – Повече от 20 години отвъд Океана бяха извадили Русия от голямата игра и не я брояха за нищо. През 1992 г. директорът на ЦРУ Робърт Гейтс в Москва проведе своя личен парад на победата. Мина със строева крачка по паважа на Червения площад и пи тук шампанско в чест на разпада на СССР. Американските политици през 90-те години ми казваха в лицето Мисията на Америка е да ръководи света. Разберете това и се подчинете”. За първи път американците искаха да унищожат Русия по време на Октомврийския преврат през 1917 г., когато помагаха на болшевиките. Вторият опит бе предприет по време на Втората световна война, а третият – през 1991 г.

– Смята се, че по време на Втората световна война СССР и САЩ са били съюзници…
– Втората световна война бе организирана от сили, които и сега се опитват да управляват света и те се базират в САЩ. Става дума за транснационалните компани и върхушката на англо-саксонския елит. Именно САЩ тласкаха и Германия, и Русия към война. Те им помагаха първо на укрепят икономиките си, за да бъде впоследствие сблъсъкът катастрофален. Затова през 30-те години САЩ активно участват в индустриалзиацията на СССР. Гигантският Сталинградски тракторен завод е изцяло изграден зад  Океана, след това разглобен и докаран със 102 кораба в СССР. „Днепрогес” е строена от американската Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) – от компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построяват в СССР 150 заводи, фабрики и цехове. Едновременно с това САЩ укрепват и Германия. В резултат на сблъсъка между СССР и Германия Англия слиза от сцената. Германия е унищожена. Съветският съюз заплаща за победата във Великата отечествана война 27 милиона живота. Но Втората световна война е спечелена от САЩ, които губят в нея едва 350 хиляди души. И именно САЩ, а не Сталин, организираха желязната завеса. Американците се надяваха, че в разорения от войната СССР, изолиран от света, хората като паяци в буркан ще се изядат едни други. Но те недооцениха силата на духа на на нашия народ. Истина е обаче, че изолирайки СССР, Америка стана властелин на света.

– А какво стана с дружбата между Русия и САЩ през 90-те години?


– Мнозина вярваха в заклинанието: „Западът ще ни помогне”. В същото време нашите западни „партньори” действаха за разчленяването на Русия на 10-15 образования. Кой си мислите, че подкрепяше терористите в Северен Кавказ? Но ето че след онзи триумф, за който ЦРУ надуваше фанфари, дойде връщането на Крим в състава на Русия, а след това и операцията в Сирия. Това беше като гръм от ясно небе. Конгресът на САЩ започна разследване защо американското разузнаване не е предупредило за новите възможности на руските въоръжени сили. От тук извира и ненавистта срещу Владимир Путин.

– Защо Европа „танцува” по свирката на Америка?
– Ако става дума за Германия, то след капитулацията между нея и САЩ има споразумения с гриф „Строго секретно”, заради които немският златен запас се съхранява отвъд Океана, а на германска територия има над 300 американски военни бази. САЩ, освен това обикновено купуват и управленските върхушки в различни страни. Това става в Източна Европа, например. Аз съм работил не една година в Българи. Там никога не забравят, че Руската империя през 1878 г. е освободила страната от 500-годишно турско иго. Но около 50 хиляди души от българската върхушка са купени от САЩ и водят антируска политика. Има и още една причина. Лидерите на много страни са лесно управляеми, защото се боят от физическо унищожение. Да не забравяме, че ЦРУ стои зад десетки държавни преврати. В момента върви открита информациона война. В отговор на подхвърленото съобщение, че Путин се е съгласил Асад да сдаде властта Кремъл направи официално опровержение. Но дълго време след това наши съюзници ме питаха: „Леонид, кажи честно, наистина ли ще воювате докрай с „Ислямска държава”. Русия започна операцията в Сирия броени седмици преди падането на Дамаск. Иначе щеше да започне раздробяването на Сирия, а терористите от ИД щяха да тръгнат към границите на Русия. И кукловодите тук са същите, които организираха Втората световна война. Финансовата система от която след 1945 г., целият гешефт отива в джоба на Америка, започва да буксува. САЩ са в трудно положение, може би висят на косъм.

– Има още един фронт, още една кървава рана – Украйна.
– Ни жънем сега горчивите плодове, заложени от Ленин под нашата държавност, за които говори и Путин. Съветската власт създаде на изконно руски територии геополитически демон – Украина. Това бе осъществено от спецслужбите на кайзерова Германия и болшевиките Ленин, Сталин, Троцки. Те създадоха Украйна, отрязвайки от Русия руските градове Харков (основан от цар Алексей Михайлович), Донецк (основан от император Александър II ), Николаев, Днепропетровск и Одеса (основани от императрица Екатерина II). На всичкото отгоре и Хрушчов им подари Крим. За каква Украйна става дума? Тя съществува само с една цел – да бъде антиРусия. И докато братята малоруси не престанат да бъдат зомбирани, техните нови господари САЩ ще бъдат готови да воюват срещу нас до последния украинец.

– Думата „война” все по-често витае във въздуха…
– В света това се чувства. И с надежда гледат към Русия като на миротворец. След началото на руската операция в Сирия от много страни идват сигнали за подкрепа. Всички много добре знаят колко несправедливо бе постъпено с Ирак, Афганистан, Либия, Египет. На неофициални и затворени за медии международни срещи ме питат „Кога Русия ще дойде и при нас?” Питат хора от Италия, Франция, от други страни. Неотдавна бях в Пакистан. Това е чисто мюсюлманска страна, но пакистански военни също ми зададоха този въпрос. Вече има разбиране, че силната Русия е гарант на справедливостта. И ненавистта, която Русия предизвиква сред своите „доброжелатели” не е заради това, че сме им конкурент в икономиката или във военната сфера. Работата е в това, че ние предлагаме на света цивилизационна алтернатива. На Запад и сега главните ценности са материалните, а в руската цивилизация винаги над материалното преобладава духът, което прави народът ни несломим. Точно затова мнозина се лакомят за нашата територия и богатства, ни никой не е успял да ги завоюва.

БЛИЦ




Кратерът Чиксулуб е люлка на живота?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623798

Археолози и антрополози смятат, че Месопотамия е люлката на цивилизацията. Ново изследване навежда на мисълта, че люлката на ранния живот е кратер, съобщи ЮПИ. Резултатите от изследването сочат, че удари на астероиди могат да деформират твърдата земя така, че да се образуват екологични ниши. Заключенията на учените са въз основа на анализ на скална проба от вътрешността на кратера Чиксулуб в Мексико. Комета предизвикала климатично затопляне преди 55 млн. години

България е заплашена от още дела пред съда в Страсбург заради условията в затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/20/2867266_bulgariia_e_zaplashena_ot_oshte_dela_pred_suda_v/?ref=rss


Европейският съд по правата на човека най-вероятно ще продължи да съди България по жалби на затворници срещу лошите условия в местата за лишаването от свобода. Това може да се случи, ако измененията в закона за изпълнения на наказанията не бъдат приети до първи декември тази година.

Тоа е срокът даден на българската държава в пилотното решение "Нешков и други срещу България", постановено от Европейския съд по правата на човека. Дотогава трябваше да бъде въведено вътрешноправно...

20 ноември - Световен ден на детето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623799

20 ноември е обявен за Световен ден на детето през декември 1954 г. от ООН и ЮНЕСКО. На 20 ноември 1959 г. на 14-ата сесия на Генералната асамблея на ООН е приета Декларация за правата на детето. На 20 ноември 1989 г. Общото събрание на ООН приема Конвенцията за правата на детето, подписана от лидерите на 54 държави. България ратифицира конвенцията през 1991 година. Евростат: Почти половината от децата в България живеят в риск от бедност Всички органи в България са длъжни да...

VSI4KI SME ILUMINATI! Кралицата е извънземна. На Радев жена му също. Ангела и Бойко са близнаци. Ванга е жива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274128_VSI4KI+SME+ILUMINATI%21+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0.+%D0%9D%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B6%D0%B5%D0%B

 Най-сетне! Истинската истина! Шок, бомба, ужас! САЩ признаха! Пише всичко в заглавието, защото и без това не четете нататък Най-сетне истината възтържествува! Доналд Тръмп не е ваксиниран и затова победи! С триумфа на Доналд Тръмп в САЩ сега, а скоро и в други държави онова, което продажни журналисти и ояли се политици крият от народа, лъсна на бял свят! А именно: всички сте илюминати. Не знам дали чухте, но Тръмп си взе за съветник Стивън Банън - човека, който ръкоположи новините в стил “Шок! Бомба! Истина е!” и избута от сцената скучните класически медии с техните неудобни факти. Банън е собственик на американския сайт Брайтбарт – ако беше на руски, сигурно щеше да се казва Неможетбъйт.ру В България тяхното копие се нарича Брадва – демек тесла, ма по-ячка. Банън е човекът, който спечели изборите на Тръмп. Неговите послания бяха чути от когото трябва – Народът! Народът, който от Просвещението насам е лъган от политкоректните граждани, най-сетне се разбунтува и взе властта. Сега вече той ще казва кое е истина и кое не. Алилуя, Дарвин и теорията му за еволюцията е лъжа, в това към днешна дата е трудно да не се вярва. Какво следва от победата на народните маси? Само две неща, всичко над две е твърде дълго и сложно. Спираме ваксинациите Те са опасни. Мисля, че всички, които смятат ваксините за причинители на болести и отклонения, трябва да получат правото да спрат да ги прилагат. По-добре мор от едра шарка, отколкото от живот с антиваксъри. Поне всичко ще свърши по-бързо. Вдигаме пенсиите, заплатите, помощите с 2000 процента. Даже с 3000. И вкарваме виновниците в затвора. Парите лесно, ама трябва да решим кои са виновниците. Тръмп каза, че е Хилари. И естаблишмънта, тоест управлявалите досега. Значи в Америка е лесно, но у нас? Кого да опандизим – Цеца, Летеца или всички, които са управлявали? Второто е по-сложно, то у нас само аз и драгият читател не сме били министри. Да не говорим, че някои политици са били на власт с всички партии. Вчера синя, днес червена. Не че сините половината не са били червени де. Българските политици са като сливата, дето синята е червена, докато е зелена. Виновни за българското дередже са и журналистите. Те пишат неща, които не ни се иска да са верни, следователно не са верни. На всичкото отгоре пишат дълго и няма кой да ги чете. Затова и аз казах всичко още в заглавието – видях, че така правят едни колеги на Запад. После ще арестуваме бежанците. Не знам дали правите връзката, но откакто има бежанци, застудя. Ноември, ноември, ама бахър. Като ги окаушим, ако продължава да е студено, да приберем и циганите. Тъкмо така ще останат пари за вдигане на заплати и пенсии с 4000%. Щото всички знаем кой ни харчи парите. Бих предложила да арестуваме и всички турци, защото са ни клали и ни колят 1300 години, но Ердоган вече я свърши тая работа. Бихме могли обаче да арестуваме Ердоган и да си върнем Цариград Ципрас и да си върнем Солун. От румънците ще си приберем Добруджа, от сърбите всички земи до Белград, Македония ще я вземем без албанците. Ясно е, че трябва да се отървем от гейовете. Макар че гей се става от ваксини, а ако спрем ваксинациите, тази болест ще бъде излекувана. Когато гейовете се излекуват, политкоректните ще останат без хляб и ще си измрат и без да ги прибираме. С тях и БХК ще си иде. Всякакви неправителствени организации също. Женките също е добре да бъдат отстранени. Някои кърмят в мола. Други си позволяват да не кърмят. Едни са майки на едно, други на две, трети на нацията, а четвърти никви майки не са. Все тая - пречат, а и малко от тях имат крака като на Радев жена му – дълги, красиви и победоносни като триумфални арки. По крака в БСП-то определено бият. Също тия, дето говорят на меко. Ония, които мекат. Бойко Борисов. Веганите. Царят, Цецо, Цеко, Цвецо, Цвъцко, Цецка, Цеца, ЦСКА-то. Илюминатите и рептилите. Селяните и селяндурите. Всички с апартамент в центъра. Собствениците на повече от две ниви. Както и собствениците на една до две ниви. Всички, които гласуваха за БСП-то. Всички, които гласуваха за РБ. Всички, които избират патриотите. ГЕРБ и останалите. И тия, дето не гласуваха също. Абе въобще ще арестувам всички, които пожелаете и които са ви пожелали. Най-важното е желанията на народа най-сетне да бъдат изпълнени! Ще питате след всички тия арести кой остава да е народът? Ми аз!


Силвия Томова: Елитът забрави, че хората имат достойнство

http://bulgarski.pogled.info/news/79582/silviya-tomova-elitat-zabravi-che-horata-imat-dostoinstvo

/Поглед.инфо/ Интервю на Юлия Владимирова с писателката Силвия Томова. Тя е автор на сборниците с разкази „Добър ден, Р.”, „Черни маслини и двама мъже” и на романите „Кожа”, „Тит от Никомедия”, „Печатарят” и „Милост за приятелите”.

Усукан тутманик

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5884380

Усукан тутманик Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Уникални СНИМКИ от палата на Тръмп! Луксът, в който живее новият американски президент, е неописуем! (ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274127_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%9A%D0%98+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%21+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D1%81%D

 45-ият поред президент на Америка изчаква встъпването си в длъжност на 66-ия етаж сред потресаващия лукс на своя пентхауз за 100 млн. долара в сградата Тръмп тауър в сърцето на Ню Йорк.
Стилът може да се опише като модерна еклектика със силен превес на еклектиката. Трябват няколко минути окото да свикне с блясъка от експлозията на детайли – подноси и прибори от чисто злато, кристални полилеи, стенописи, вази и скулптури със сюжети от древногръцката митология, а до тях – смалено електрическо копие на мерцедес кабрио за най-малкия му син Барон (така се казва, не е титла).

Сградата се намира на Пето авеню с разкошен изглед към Сентрал парк, а от нея видният републиканец, чието състояние се оценява на 4,5 млрд. долара, ръководи своя бизнес.

Апартаментът всъщност само започва на 66-ия етаж и продължава още два етажа нагоре. В него гостите влизат през входна врата от злато с инкрустирани диаманти. През нея са минавали куп световни знаменитости, сред които актьорът Брус Уилис и футболистът Кристиано Роналдо. За милиони долари са оригиналните произведения на изкуството, които красят дома, в който в момента живеят Тръмп (70 г.), третата му съпруга Мелания (46 г.) и синът им Барон (10 г.).

Личен герб, фамилен портрет и снимка на бащата на Доналд – Фред Тръмп, са сложени на видни места в хола.

На масичката небрежно лежи луксозната мемориална книга за живота на легендарния боксьор Мохамед Али – GOAT: A Tribute to Mohammed Ali. Тя е една от общо 1000 отпечатани, всяка от които си има номер и е със собственоръчни автографи от Мохамед Али и скулптора Джеф Кунс. Струва 15 000 долара.

Като президент обаче на Тръмп ще му се налага да живее в Белия дом и да ходи на почивка в Кемп Дейвид. Което, както и да го погледнеш, е слизане надолу с няколко нива.

На тези, които ще заклеймят разточителния лукс в обиталището на Тръмп като кич и безвкусица, аристократичният и ексцентричен милиардер би могъл да отвърне с реплика на Джъд Лоу от прекрасния сериал “Младият папа” със сценарист и режисьор Паоло Сорентино: “Плебеите намразват всяко нещо, което не могат да разберат.”
 

В помещението за закуска виждаме изобилие от злато, а мебелите са в стил френски барок
 
Апартаментът е съчетание на елементи от Древна Гърция, стила Луи XIV и съвременен дизайн
 
При обзавеждането, дело на дизайнера Анджело Дониа, е спазван принципът на пълната симетрия
 

Работният кабинет на Мелания
 
Усещането за лукс и елегантност е постигнато с по­мощта на интериорния дизайнер Анджело Дониа, когото в Америка наричат още “Ив Сен Лоран на диваните”
 

Доналд имаоще четири по-големи деца от предишните бракове: Доналд-младши, Ерик, Тифани и Иванка, която участва активно в кампанията му за Белия дом
 
Залата с огледалата във Версай, вдъхновила Анджело Дониа


Видео

20 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=336453

Събития Обвиняемите на Нюрнбегрския процес 284 г. – Диоклециан става римски император. 1541 г. – Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата. 1818 г. – Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава. 1872 г.

Президентът Тръмп говори пред разединената страна

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79581/prezidentat-tramp-govori-pred-razedinenata-strana

/Поглед.инфо/ Какво да очакваме от президентството на Тръмп? Водещата на програмата „60 минути” Лесли Штал разбра, че някои моменти от президентската кампания на Тръмп не трябва да се възприемат буквално и че всичко може да се реши с преговори.

Кентърбърийския епископ: Корупцията и бюрокрацията в ЕС обрекоха членки на бедност

https://www.24chasa.bg/novini/article/5884777

Кентърбърийския епископ: Корупцията и бюрокрацията в ЕС обрекоха членки на бедностКентърбърийският епископ Джъстин Уелби заяви, че „корупцията и бюрокрацията“ в ЕС са обрекли някои страни членки на бедност, като Гърция е „най-яркият пример“. Той осъди ЕС за това, че е превърнал Гърция в „най-големия затвор за длъжници“ в историята на Европа, пише The Daily Mail, цитиран от Фокус.

Кирил и Методий скрили велика тайна в азбуката ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274126_%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B9+%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B0%D0%B7%D0%

 Думичката азбука идва от две букви и не кои да е, а първите две в глаголицата - аз и буки. Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье... - Аз зная буквите и животът със знанието е добър... Това ни казва нашето а, б, в.

В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, аан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, който ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ги поведе родното слово.

Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия й вариант и макар че отдавна сме го забравили, той и днес продължава да ни глаголи, тоест говори: "Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.

Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“. 

Колко е хубава азбуката ни!

Източник: dunavmost.bg

Трогателно: Куче се грижи като майка за три малки котета (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623800

Женско куче от породата мопс на име Пепа неочаквано се превърна в "майка" на три изоставени котенца в приют на организация, грижеща се за четириноги домашни любимци в Лондон. Коте преодолява препятствия, за да гушне кученце (ВИДЕО) Пепа и малките котета Конкър, Пикъл и Пъмкин разбиват на пух и прах схващанията, че кучетата и котките не се разбират, както се вижда от кадрите, публикувани от организацията в петък.

Господин Тръмп, издигнете тази стена!

http://svetoven.pogled.info/news/79580/gospodin-tramp-izdignete-tazi-stena

/Поглед.инфо/ Падането на Берлинската стена отвори вратата за експанзията на глобализма под формата на универсални либерални ценности и произвол на транснационалните корпорации. Днес светът върви в обратна посока

В България трайно се раждат повече момченца, отколкото момиченца, отчетоха от НСИ

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/11/20/2867149_v_bulgariia_traino_se_rajdat_poveche_momchenca/?ref=rss


Децата на възраст до 15 години, които живеят в България, са 998 206, като 513 597 от тях са момчета, съобщиха днес от Националния статистически институт по повод Световният ден на детето. Децата представляват 14% от населението на страната, като от 1999 година насам относителният им дял на децата е по-нисък от дела на възрастните хора (над 65 години).

Иначе 20 ноември е обявен за световен ден на детето през декември 1954 г. от ООН и ЮНЕСКО. Пет години по-късно е приета Декларация за...

Розовият мозък на Прокопиев отрече магистралите, "Агнешките главички" вече се гаврят с паметта на българите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274125_%D0%A0%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8

 "Днес най-голямата фирма за хотелски услуги няма нито една стая, най-голямата транспортна компания няма нито една кола, в Швеция обсъждат премахване на физическите пари (…) магистралите, с които Борисов се хвали, скоро ще са ненужни, защото транспортът ще е организиран по съвсем друг начин". Нямаше да се учудя, ако обърканите мисли бяха изречени от някой лунатик, но техен автор е не кой да е, а тарторът на "Агнешките главички" Иво Прокопиев.
Издателят с най-розови бузи на планетата изръси розовите си фрази в подареното му за хиляден път ефирно време на Би Ти Ви, сякаш е качен на огромен розов балон, реещ се из космоса.

От космическия си розов балон, Прокопиев, избълва и друга глупотевина - той не само не се възползвал от приватизацията, но и бил преследван от политическата полиция на Костов! И това, ако не е гавра с националната памет на ограбените от разбойническата приватизация българи?

Приказките му, напомпани с райски газ, ми напомнят оправданията на един арестуван с белязани пари митнически служител: "Банкнотите паднаха от джоба на един човек. Аз ги взех и хукнах да му ги върна. В този момент от някъде изскочиха полицаите и ме арестуваха".

Явно Прокопиев смята, че ограбените от мафиотското раздържавяване от политическия му баща Костов, са забравили как е придобил "Каолин" и "Дамяница", набързо стана мултимилионер и смени износения си пуловер с марков костюм. Или смята българските граждани за глупаци!

Тогава Костов си бе наредил послушна полиция и съдебна власт. Пробва да се заиграе и с главния прокурор, но не му се получи. Филчев така захапа него и шайката му, че ще го помни докато е жив.

От захарното интервю на Прокопиев по Би Ти Ви чухме и друг абсурд - имало много българи в чужбина, които милеели да дадат богатството си в България. Може би Прокопиев има предвид богатите си приятели като Цветан Василев, които разпарчетосаха златните парчета от КТБ и сега се чудят как да изхарчат награбеното.

Райският газ така е изгладил гънките на Прокопиев, че той се е размечтал за нов политически проект, на който да дърпа конците, послушен съд, администрация и... прокуратура.

Само че жестоко се е объркал. 

Прокуратурата има достатъчно сила и воля, за да вземе иглата и да спука розовия балон на момчето от Разград, което продължава да живее в паралелния си свят. И тогава Прокопиев и Цветан Василев ще се сблъскат челно с жестоката действителност, която набързо може да ги свали от балона и да ги вкара в затвора. А там много обичат момчета с розови бузки!

Ивайло КРАЧУНОВ

Прогноза за времето - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=336481

По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа до умерен източен вятър. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са 11 - 13°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Учени: Доказано е, смърт няма!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274124_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%B5%2C+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%21

 Животът след смъртта е една от най-големите мистерии на човечеството, но след ново откритие учени твърдят, че смъртта не съществува, само тялото умира, пише "Вечер".

Според Стюард Хамерхоф от Университета на Аризона съзнанието продължава да живее на квантово ниво. Британският физик Роджър Пенроуз задълбочава още повече и твърди, че той и неговият екип са намерили доказателства за това, че микротубулите (клетъчни компоненти на цитоскелета) са основани на протеини, които носят квантова информация на субатомно ниво.
 
Пенроуз твърди също така, че когато човек умре, тази квантова информация се освобождава от микротубулата и изтича в пространството.
 
Ако човекът обаче оживее, квантовата информация се пренася назад в микротубулите и тя често предизвиква усещането за близка смърт.
 
Според учения от Института за физика в Мюнхен Макс Планк, физическата вселена, в която живеем е само нашето възприятие и, когато телата ни умират, предстои вечността.
 
Д-р Ханс Дур изтъква: "Това, което смятаме за тук и сега, този свят, това е всъщност материалното ниво, на това, което можем да възприемем. Този свят има корени. Така нашите животи са свързани със следващия живот. Тялото умира, но духовното квантово поле продължава да живее. Така че всички сме безсмъртни.
 
Д-р Кристиан Хелвинг от Института за биологична химия добавя: "Нашите мисли, волята, съзнанието и чувствата показват особеностите, които биха могли да се нарекат духовна същност. Нито една природна сила като гравитацията например, не може да бъде духовно определена. "
 

Time: Западът е окончателно разделен по отношение на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/79579/Time-zapadat-e-okonchatelno-razdelen-po-otnoshenie-na-rusiya

/Поглед.инфо/ Последната визита на Барак Обама в Европа, в качеството му на президент на САЩ, демонстрира много ясно, че между Вашингтон и европейските столици има разкол по отношение на Русия, пише "Тайм“, цитиран от РИА "Новости“ в събота (19 ноември).

Засилени мерки за сигурност за мача Ботев - Локомотив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623569

Полицията предприема мерки за охрана на обществения ред в Пловдив във връзка с дербито между отборите на ПФК „Локомотив Пд” и ПФК “Ботев 1912”. Вратите на всички входове на стадиона ще бъдат отворени в 12.00 часа и ще се допускат само посетители с билети, закупени от касите на спортното съоръжение. Предвидено е засилено полицейско присъствие в района на спортната зона и в целия град преди, по време и след футболната среща. В деня на мача – неделя, съгласно заповед на кмета на Община Пловдив е забранена продажбата на алкохол. ...

Путин може да разговаря с Обама по време на срещата на АТИС в Перу

http://svetoven.pogled.info/news/79578/putin-mozhe-da-razgovarya-s-obama-po-vreme-na-sreshtata-na-atis-v-peru

/Поглед.инфо/ Владимир Путин може да се срещне "на крак“ с президента на САЩ Барак Обама на терена на АТИС в Лима, съобщи ТАСС в събота (19 ноември), като се позова на изявление на прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков.

Operation “Teddy Bear” helps make the dreams of disadvantaged children come true

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274123_Operation+%E2%80%9CTeddy+Bear%E2%80%9D+helps+make+the+dreams+of+disadvantaged+children+come+true

 When we turn our attention to orphans or disabled children we tend to show false concern for a few minutes but then quickly change the subject. Until something like that happens to us or to the people around us we act as if such problems simply do not exist. The good thing is that this tendency is turning. More and more people have been getting involved in charity campaigns dedicated to different causes. What matters to them most is to be certain that the money they are donating really does go to solve the problem in question.

Operation “Teddy bear” is one of the initiatives that make Christmas possible for thousands of children at institutions in this country, by giving them the presents they want. How did this idea come about? The answer from its organizer Mihaela Stoykova:

Снимка“Operation “Teddy Bear” was launched nine years ago while I was studying abroad. What motivated me was another such campaign called “Shoebox Day” when people put gifts inside shoeboxes that were sent to Africa. I took part in that initiative and made up my mind to do something like that in Bulgaria.”

Last year more than 7,000 children from 330 institutions in this country received their new gift and some attention from the volunteers for the campaign. Over nine years Mihaela and her team have been to all institutions for orphans and disadvantaged children in Bulgaria. How are they being cared for?

“Unfortunately, the budget sets aside very little for this kind of institutions. Thank God, there are places where more money comes in for disabled children under EU programmes. In Bourgas and the region around, for example, the facilities are very good and the number of staff is sufficient. But when it comes to institutions for children who are not disabled things are very different. They are usually on a very low budget, the staff finds it difficult to cope with year-round care as these institutions are understaffed. It is very difficult to find trained employees.”

The problem of understaffing at such institutions is that people are not motivated to apply for a job at such a home. Salaries are low given the working conditions and the efforts they have to invest so as to solve each individual problem.

Yet this state of affairs has not dissuaded Mihaela or her friends and they have been helping children evolve and one day, change their lives.

“As of this year we are launching a project for which we have been looking for serious funding and partners. It is called “Hidden Talents of Bulgaria” and its aim is to select ten disadvantaged children every year who are provided weekly mentors, private lessons, access to seminars, workshops, contests; we cover the cost of any materials they need to unfold their talents. The idea is to support the children throughout the year and to have teams working with them so they are able to develop in the chosen field. By the time the year is up we should have found some kind of partnership for them – a company or a private person – to support them over the following year.”

Initiatives like this stand every chance of changing the lives of children who have talent but no chance of showing it. Most often the reason is lack of money to follow their dreams. If you would like to help you can do so by logging onto http://plushenomeche.org/bg/. Every penny is an investment in a better future, the kind of future the children deserve.

 

English version: Milena Daynova

Accelerated Time: an exhibition featuring works of prominent artists from the Interior Ministry art collection

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274122_Accelerated+Time%3A+an+exhibition+featuring+works+of+prominent+artists+from+the+Interior+Ministry+art+collection

 The exhibition hall of the Interior Ministry Museum in Sofia features a display including prints and figurines by Bulgarian artists who were active in the 1970s and 1980s. The title Accelerated Time of a work by Hristo Staykov is the display's motto as most pieces on show recreate the busy agenda of policemen. The Interior Ministryowns 560 pieces by leading artists collected and preserved in the Artworks Collection of the Ministry. Many of them are being shown to wider audiences for the first time.

More from art critic Petar Stankov, director of the Interior Ministry Museum:

Снимка„The first event inviting artists to recreate the schedule of policemen was back in 1975, under communism. Back at that time the foremost satiristartists were commissioned to work in the project. The theme of the display was as follows:Caricature Art in the Fight Against Delinquency. The very best artists in the genre joined the forum including Boris Dimovski, Donyo Donev, Schmeiser, Karandash and other talented graphic artists. One of the ideas was to let artists have an insider look at the work of the Interior Ministry. The exhibition Accelerated Time was arranged with great enthusiasm by us. The works were created during the late 20 c. in a cooperation effort of the Interior Ministry and the Union of Bulgarian Artists.”

„There are a few photographs on show but they represent art with their messages”, Petar Stankov says further. This, he says, is the mission of creativity: to touch the emotions of the viewer and to set him or her thinking. 

 

Firemen, by artist Maria Gergova
Firemen, by artist Maria Gergova

 

„There is a lot of storytelling in the works and this is challenging for any artist. The artists however responded with lots of imagination and creativity highlighting the fine and invisible nuances in the daily agenda of Interior Ministry staff. And their works recreate the duties of road policemen, firemen, criminologists and investigators. Graphic artists featured include Katya Kostova, Rumen Skorchev, Hristo Staykov and Hristo Neykov. Petar Chuklev's artworks stand out with a fairytale quality. A younger generation of artists including Dechko Todorov and Yordan Parushev are more extravagant in their expression. The Interior Ministry owns pieces of great masters such as Stoyan Venev, Iliya Petrov and Nikola Tanev created in the 1940s. In the genre of figurines we show works of Dimitar Ostoich with his portrait of a killed border guard. Skirmish by Georgi Radulov is a stylized work. Firefighters are sculpted from plaster. All these masters of graphic art and sculpture had many students and followers, and we invited them to visit the exhibition at the Interior Ministry."

English Daniela Konstantinova

Photos: Gergana Mancheva

САЩ и Китай ще озаптяват ядрената Северна Корея

http://svetoven.pogled.info/news/79577/sasht-i-kitai-shte-ozaptyavat-yadrenata-severna-koreya

/Поглед.инфо/ САЩ и Китай се обявяват срещу провокациите на Северна Корея и ще полагат повече усилия за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Alma Alter student theatre takes a discreet look at the visually impaired

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274121_Alma+Alter+student+theatre+takes+a+discreet+look+at+the+visually+impaired

 The Alma Alter theatre university laboratory at the St. Kliment Ohridski University, Sofia offers comprehensive drama tuition. At the artistic laboratory it goes without saying that actors must develop their own abilities, cope with any given acting task, but also with any and all challenges connected with the theatre stage. They must be capable of directing a play, creating its choreography and ultimately, presenting it to an audience.

The Alma Alter actors say they do not need costumes or theatrical scenery. The only thing they rely on is the live, direct contact with the audience. For the most dedicated students there is a two-year professional training programme in authorial theatre.

Снимка“Here, we work in a studio that has cutting-edge audio-visual technology. The management has a keen sense of what young people need, and that includes disadvantaged students,” says Petya Yossifova, choreographer and director of the university theatre:

“There are people who have been coming through the years to watch every single play we have staged because it is new and different. In this sense we have been taking the liberty of using theatre to raise issues that areIMPORTANT in the life of society, to experiment with different solutions so as to invoke reflection and arouse feelings.”

The young Alma Alter company is now facing a major challenge. It is called 24-hour theatre and is a stage marathon in different halls of the university to mark 25 March – World Theatre Day. The event is invariably on the calendar of the St. Kliment Ohridski University, but this time it involves the visually impaired. The university administration is particularly mindful of students with special needs, says Petya Yossifova who has already selected 30 disabled young people and is expecting to add more to the group:

“This year we decided to put together a group of 30 students with no eyesight problems and 30 who are visually impaired, 10 actors plus the organizers and see whether they can all be friends and at the same time solve a serious social problem. Our idea is to see whether art and more specifically theatre can bring people together, help them address their problems and offer them solutions, though not in words but by experimenting with concrete problems. We will have completed the show and we shall be presenting it to an audience on 25 March. Right now we are putting the groups together. This new project of the Alma Alter theatre laboratory will bring to the surface problems we encounter at the university every day. For instance – wanting to do something that will benefit people but not being able to do it because it will take a lot of time, effort, contacts etc., before it can be brought to fruition.”

 

English version: Milena Daynova

В. "Ле-з-еко": Белият дом, толкова близък до Червения площад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623795

Под заглавие: "Белият дом, толкова близък до Червения площад", френското икономическо издание "Ле-з-еко" припомня, че по време на ожесточената кандидатпрезидентска кампания в САЩ екипът на Хилари Клинтън обвини Владимир Путин, че е организирал хакерските атаки срещу изборни файлове, за да облагодетелства своя "приятел" Доналд Тръмп. Обвинението беше отхвърлено категорично. Путин и Тръмп разговаряха по телефона Номинацията на Майкъл Флин за съветник по сигурността няма да усп...

No problem to service Belene NPP debt: Vladislav Goranov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274120_No+problem+to+service+Belene+NPP+debt%3A+Vladislav+Goranov

 There will be no problem to service the debt the for Belene N-plant, outgoing Finance Minister Vladislav Goranov has said after the approval of the state budget draft: „I am optimistic that we will obtain within the deadline agreed with the Russian side, a permission of the European Commission for the admissibility of this payment”, Goranov has said. Following a ruling of the Court of Arbitration in Geneva that the Bulgarian National Electric Company should pay the Russian company Atomstroyexport the amount of 620 million euro for the abortive project for the Belene N-plant, the Bulgarian and the Russian sides signed an agreement under which should the principal payment takes place by 15 December, Russia would cancel the interests on this debt. In order to pay back the debt NEC is going to receive a state loan which should be approved by the European Commission.

BSP will not take part in caretaker cabinet: Cornelia Ninova

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274119_BSP+will+not+take+part+in+caretaker+cabinet%3A+Cornelia+Ninova

 President Rosen Plevneliev continues consultations with the parliamentary groups in the 43rd National Assembly after the resignation of the government led by Boyko Borissov was accepted. „If we receive a mandate, we are going to return it. We will not take part in a government. We believe that parliamentary elections must be organized as soon as possible”. This is what the leader of the Bulgarian Socialist Party Cornelia Ninova has said during consultations between that party and the president. Rosen Plevneliev has congratulated Ninova for the good results of BSP at the presidential elections. Yesterday he held consultations with Gerb. Next week he is scheduled to meet with the rest of the parliamentary political forces.

Росалин Наков и Ангел Симеонов представят най-големия музикален проект през последните 30 години у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274118_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2

 Росалин Наков е композитор, пианист и музикален педагог, изявяващ се на едни от най-престижните събития у нас. Той и поетът Ангел Симеонов разказаха пред БЛИЦ за предстоящия им проект „Любов като на сън”, който ще включва музикален албум и стихосбирка. "Любов като на сън" е и заглавието на дуетната песен на Орлин Горанов и Силвия Кацарова, включена в албума. Всички текстове са под авторството на Ангел Симеонов, а музиката и повечето аранжименти са дело на Росалин Наков.

Oсвен Орлин Горанов и Силвия Кацарова в продукта участват и други звезди и легенди на родната музика като Васил Петров, дует „Ритон”, Панайот Панайотов, Маргарита Хранова и Йорданка Христова.
„С всички сме много добри приятели. За първи път в албума работя с дует „Ритон”, с които завършваме четвърта песен. Разбираме се прекрасно и съм възхитен от професионалното им отношение”, заяви Росалин Наков. „Смея да кажа, че песните в албума са създадени така, че самите изпълнители, всички от които са много ярки личности, да се чувстват добре в тях”, допълни композиторът.
Музикалният диск ще съпътства и стихосбирката на Ангел Симеонов "Любов като на сън", в която са включени и други негови стихове. В записите участват и едни от най-известните и признати музиканти у нас.
„Ние сме почти на финала на завършването на проекта. Работя много активно и се надявам до Нова Година всичко да е готово”, сподели Росалин Наков.
„Полагаме много труд и работим с голяма детайлност. Всички ние изпитваме голямо удовлетворение от работата си. Надявам се да сме направили нещо добро, но имайки предвид професионализма, опита и желанието на тези големи имена, вярвам, че се получава. Преди малко разбрах дори, че една от песните ще влезе в класацията на Българското национално радио”, допълни той.
Ангел Симеонов, който в момента е на 55 години, пише от ранно детство. Първите му публикации са в „Септемврийче”, а после в „Народна младеж”, „Студентска трибуна”. 
 "Идеята е албумът да излезе заедно с моята десета поетична книга „Любов като на сън”. Проектът съдържа 20 песни по текстове от стихосбирката, включваща произведенията ми от последните 2 години", заяви той. 
Двамата творци започнали да работят по албума преди около 1 година. За около 7-8 месеца се получила тази продукция. "Смятам, че през последните 30 години подобен проект не е осъществяван – авторски албум в такъв обем и с такива имена", каза Ангел Симеонов.
"Тук има нещо уникално. Музиката се пише по текст за разлика от повечето съвременни песни, които обикновено копират утвърден хит и по него пишат текстовете. Когато е готова музиката, избираме подходящия изпълнител и му предлагаме да я изпълни. По-голямата част от аранжиментите са на Росалин и подбираме едни от най-добрите музиканти. Песента „Спомени” бе представена в Новогодишната програма на БНТ от Орлин Горанов", допълни авторът.
"Книгата вече е в печат. Амбицията ни е в началото на следващия месец да приключим всички записи. Голяма част от песните вече са хитове и са популярни", добави още Ангел Симеонов.

Каква ще бъде цената на американския копнеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274116_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%B

 Тръмп има негативно отношение към използването на офшорните зони за  правене на бизнес

 

Сагата около президентските избори в Щатите приключи. Сега анализаторите се надпреварват да бълват материали за посоката, в която ще поеме американската икономика, като открият разликите между кандидат-президента Тръмп и президента Тръмп.  Дали новият властелин на Белия дом ще спази обещанията си от предизборните „битки“? Доколко някои екзотични негови позиции ще намерят почва за реализация?

В интерес на истината трябва да признаем, че образът на кандидат-президента Доналд Тръмп бе един съвършен маркетингов продукт, успешно пласиран на зажаднялата за промени американска публика.  Според мен това е единственото обяснение за пробива му в щати, традиционно гласуващи за демократите. На повечето от тях  им е втръснало  присъствието на фамилията „Клинтън“ в политическия живот на страната и безкрайните скандали с намеци за корупция.  Американците просто поискаха промяна, а не предсказуемост. Все още не знаем каква ще бъде цената на амерканския копнеж, но истината е, че непосредствено след победата Тръмп вече изглежда променен. След първите си изявления той изглежда нереално балансиран и търсещ консенсус, както някои анализатори се изразиха: „Той търси сделката.“

Ще има ли фундаментална промяна на курса на управление в САЩ? По-скоро да. С голяма доза сигурност може да бъде направена прогнозата, че Америка ще бъде управлявана като корпорация, което между другото не е лоша новина за самите американци. Това, което обаче най-много се набива на очи, е, че  Тръмп  акцентира върху политиката на протекционизъм на американската икономика. Представяйки икономическата си програма той заяви, че ще настоява  за предоговаряне на двата основни за външната търговия на САЩ договори – НАФТА и Транстихоокеанското търговско споразумение.  Само да припомня, че НАФТА  е споразумение между САЩ, Канада и Мексико за намаляване на митническите тарифи между тези държави,  подписано от Бил Клинтън през 1990 година.  Транстихоокеанското търговско споразумение бе подписано след близо 5-годишни преговори през 2015 г. между САЩ,  Канада, Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. Ако се надигне мощна протекционистична вълна в САЩ, това неминуемо ще окаже влияние върху глобалния международен стокообмен в дългосрочен план. Почти сигурно е, че ще пострадат и американо-европейските търговски взаимоотношения.

В предизборната си кампания Тръмп се изказваше  изключително остро по отношение на Китай, наричайки го „валутен манипулатор“.  Според него, откакто Китай е станал член на Световната търговска организация, в САЩ са били закрити 50 000 предприятия, което е довело до чувствително увеличаване на безработицата.

Тръмп беше особено агресивен и при представяне на идеите си за реформиране на данъчната политика. В неговата програма е включена идеята за необлагаем годишен доход от 25 000 долара  на човек или 50 000 долара на семейство. Той заяви намерението си и да намали корпоративните данъци от 35% на 15%. Последното разбира се е прекрасна новина  за корпоративна Америка, но според данъчни експерти това намаление ще отвори дупка в бюджета от 1 трилион долара по време на неговия мандат.  Интересно е, как Тръмп ще компенсира този недостиг, тъй като има и изключително амбициозни инвестиционни намерения. Тръмп има негативно отношение към използването на офшорните зони за  правене на бизнес. Според някои анализатори американски компании поддържат над 2.5 трилиона долара по сметки извън страната. По време на предизборната си кампания избраният вече президент на Щатите заяви, че предвижда да намали дължимите към американската хазна данъци, ако тези компании върнат  капиталите си в САЩ, на еднокртно облагане с 10%.

Голяма промяна се предвижда и в сектор „Здравеопазване“. Новият американски президент е категоричен, че ще отмени последната реформа в сектора на администрацията на Барак Обама.  Само да припомня, че реформата в здравеопазването на Обама чрез приетия специален закон направи здравните услуги достъпни за 20 милиона бедни американци. Според Тръмп обаче това е една „скъпа катастрофа“.  Новият президент планира да се въведат  здравни сметки, които да са освободени от данъци и такси.

Въпреки че в САЩ официалната безработица е под 5%, Тръмп многократно заяви, че в  икономическата му програма се предвижда разкриването на десетки милиони  нови работни места. Според идеята му за протекционизъм на амерканската икономика, „богатството и работните места ще останат в Америка“.  Нещо повече, той има  намерение да експулсира милиони  нелегални имигранти, които според неговите критерии не са успели да се адаптират към американския начин на живот.

Друга интересна тема е какво ще стане с лихвената политика на Федералния резерв с оглед новите реалности. Доналд Тръмп на няколко пъти заяви желанието си за смяна на шефа на централната банка Джанет Йелън в случай, че стане президент.   Според него  паричната политика на Централната банка по поддържане на ниски лихви е създала „фалшива икономика“.  В интервю пред списание „Форчън“  той заявява, че трябва да бъдат намалени правомощията на Федералния резерв. Да припомним, че Джанет Йелън бе избрана за председател на централната банка в началото на 2014 година с четиригодишен мандат.

Победата на Доналд Тръмп е лоша новина за производителите на зелена енергия. Многократно той се изказа против  спазването на екологичните норми в производството, считайки ги за  „измишльотини“.  В този ред на мисли той смята да премахне държавните дотации  за производства на зелена енергия. Нещо повече, намеренията му са да  увеличи производството на въглища и стомана  за сметка на занижени екологични норми. Това определено е игра по  острието на бръснача, тъй като за повечето  анализатори посланията са за непризнаване на международно подписани ангажименти от страна на САЩ в сферата на екологията.

Тръмп е новият американски президент. Не винаги фундаменталната промяна е към по-добро. Аз лично съм раздвоен в очакванията си. Едно поне е сигурно, че САЩ ще намалят активната си роля на световен шериф, просто защото това изисква средства, а Тръмп ще бъде фокусиран предимно върху решаване на вътрешни проблеми. Дали това е позитивна или негативна новина, преценете сами?!

Пътищата в България са най-смъртоносни в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274115_%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B

 През 2015 г. в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз, съобщава EurActiv, позовавайки се на данни от статистическата служба към Европейската комисия – Евростат.

Данните от трите държави хвърлят сянка върху доклада на ЕС за безопасността на превозните средства. Броят на загиналите в Общността при пътно-транспортни произшествия за първи път от почти 20 години се е увеличил.

Около десет души на 100 хил. граждани са загинали при пътни инциденти миналата година в България. Пътищата на страната са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС.

Виолета Булц, еврокомисарят по транспортната политика на Евросъюза, увеличи натиска върху националните правителства да се справят с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни-членки.

„Ние губим по 70 души на ден в Европа, по европейски пътища и положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“, коментира Булц.

Пътищата на България са най-смъртоносните в Евросъюза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623804

През 2015 година в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз, съобщава EurActiv, позовавайки се на данни от статистическата служба към Европейската комисия - Евростат. Кои са участъците на смъртта? Данните от трите държави хвърлят сянка върху доклада на ЕС за безопасността на превозните средства. Броят на загиналите в Общността при пътно-транспортни произше...

9-годишната Даяна се нуждае от помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274114_9-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%94%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89

 Семейство с 4 деца от Смолян търси квартира до Онкодиспансера, за да може малката Даяна да се лекува от коварна болест. Момиченцето страда от левкемия и се налага да идва на химиотерапия и други процедури в Пловдив. Родителите обаче едва свързват двата края и не могат да пътуват постоянно от Смолян. Майката Христина е в неплатен отпуск, за да бъде до 9-годишната Даяна. С една заплата бащата Методи Налбантов се бори с всички сметки. Даяна има две по-големи сестри и малко братче. В Смолян вече са поставени 20 кутии за събиране на помощи, открита е и дарителска сметка в помощ на Даяна Налбантова. "Момиченцето направи много афти вследствие химиотерапията и спря да яде. Не се движи и отпадна много. Намерихме специални таблетки в Германия, но една опаковка струва 120 евро. От Турция намерихме гел за жабурене, за да може да се храни. Химиотерапията е поета от Здравната каса, но за лекарства, инжекции, които ще се бият през следващите месеци, и разходи по транспорт и престой в Пловдив семейството няма средства. Трябва да има пари, за да може да си поема разходите през зимата и за другите деца. Поставили сме кутии в много магазини и институции в Смолян, за да се помогне на семейството. За момента никой не знае колко ще струва лечението на детето, за да обяви определена сума, но се опитваме да помогнем да се справи през зимата с тежката ситуация", обясняват близки на семейството. Налбантови търсят достъпна квартира в близост до Онкото, но офертите били с високи наеми и дългосрочни договори за необзаведени жилища. "Те не разполагат със средства, а освен това нямат време тепърва да купуват мебели и техника, за да може майката и детето да имат нормални условия, докато Даяна се лекува", обясняват приятели на семейството. Банковата сметка за дарения на името на майката е:

Христина Малинова Пашалийска

Банка ДСК ЕАД клон Смолян

BIC STSABGSF

IBAN BG26STSA93000013743164

На 20 ноември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5884453

На 20 ноември рожден ден имат О.з. ген Кирил Радев, бивш директор на НСБОП Димитър Станчев, оперен певец Светла Петрова, журналистка Станко Нацев,

Днес ще е облачно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623780

Над Северна и Източна България облачността ще се увеличи и днес ще преобладава облачно и мъгливо време. Над западните и централните части от Южна България ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове с намалена видимост. През деня в източната половина от страната ще се появи слаб източен вятър. Минималните температури ще са предимно между 1 и 6°, по-високи в Източна България. Максималните ще са от 7 - 9° на места в Северна България до 13 -15° в югозападните райони. За Шумен минимални 8 градуса, максимални 13 градуса. Атмосферното налягане ще ...

В Пловдив забраняват семките на стадиона

http://offnews.bg/news/n_1/n_640335.html

Пореден опит да се забрани любимото чоплене на семки на трибуните по време на футболен мач предприемат в Пловдив. По повод отварянето на трибуна "Бесика" на стадион "Локомотив" за днешното дерби с Ботев, бяха окачени табели на входовете. В тях е описано какво нямат право да правят феновете. Освен чопленето на семки, те нямат право да си седят кротко на местата, да снимат с телефони или да си мълчат. Занапред ще се изисква и определен дрескод. От феновете се очаква да подкрепят отбора си, а не просто мълчаливо да наблюдават случващото се на терена. Табелите са дело на привърженици на Локо, а не на ръководството, което пази неутралитет. Забраната със сигурност ще предизвика разделение на трибуните, както вече се случи през 2006 година. Тогава семкаджиите отново бяха ограничени да внасят любимия си слънчоглед и те реагираха с искане за забрана и на тютюнопушенето. По закон то не е позволено, но рядко се спазва.

Тръмп поиска извинение от актьори за критики срещу вицето му Майк Пенс

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79576/tramp-poiska-izvinenie-ot-aktori-za-kritiki-sreshtu-vitseto-mu-maik-pens

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп настоя актьорите от мюзикъла „Хамилтън“ да се извинят на вицепрезидента Майк Пенс заради публичната им критика срещу него.

Швейцарски изтребители пресрещнали самолета на Путин

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/79575/shveitsarski-iztrebiteli-presreshtnali-samoleta-na-putin

/Поглед.инфо/ Швейцарски изтребители са пресрещнали и съпровождали руския президентски самолет с Владимир Путин на борда при полета му над Швейцария на 18 ноември на път за Перу.

Ромни не обяви, че приема да ръководи дипломацията на САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79574/romni-ne-obyavi-che-priema-da-rakovodi-diplomatsiyata-na-sasht

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп проведе среща с бившия претендент за президентския пост Мит Ромни, съобщиха медиите в САЩ.

В Мюнхен ще вдигат стена срещу мигрантите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/79573/v-myunhen-shte-vdigat-stena-sreshtu-migrantite

/Поглед.инфо/ Жители на предградие в Мюнхен ще вдигат стена, за да се предпазят от бежански лагер, който ще се изгради в съседство.

Тръмп може да избере морски пехотинец за военен министър

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79572/tramp-mozhe-da-izbere-morski-pehotinets-za-voenen-ministar

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп заяви, че бившият генерал Джеймс Матис от Корпуса на морската пехота е подходящ за поста министър на отбраната, предадоха американските медии.

Реал Мадрид помрачи празника на Атлетико

http://offnews.bg/news/n_1/n_640334.html

Реал Мадрид разгроми градския съперник Атлетико с 3:0 в дербито на 12-ия кръг в Примера дивисион. С хеттрик за успеха на "белия балет" се отчете португалската мегазведа Кристиано Роналдо, който се разписа в 23-ата, 70-ата от дузпа и в 76-ата минути. Попадение на португалеца пък не беше зачетено, тъй като реферите на видяха, че след негов удар с глава топката преминава с целия си обем голлинията. Загубата развали празника на феновете на "дюшекчиите", които бяха дошли на последното издание на мадридското дерби на стадион "Висенте Калдерон". От следващия сезон Атлетико ще играе на чисто нова арена, която има 76 000 места за разлика от сегашната, която с капацитет 54 000. С успеха "белите" дръпнаха с четири точки пред втория Барселона и вече водят с девет пред Атлетико. За голямата преднина пред Барселона в Реал могат да благодарят на тима на Малага, който изтръгна 0:0 при гостуването си на "Камп Ноу". В този мач каталунците не можеха да разчитат на звездата си Лионел Меси, който отпадна от групата поради неразположение и наказания Луис Суарес. Двамата са водещите реализатори на тима с по 8 гола.

"Ювентус" спечели леко, футболен вундеркинд влезе в историята

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/20/2867668_juventus_specheli_leko_futbolen_vunderkind_vleze_v/?ref=rss


"Ювентус" спечели леко четвъртата си поредна победа в Серия А. Шампионите се наложиха с 3:0 срещу "Пескара" у дома.

Головете за "бианконерите" вкараха Сами Кедира, Марио Манджукич и Ернанес.

Срещата влезе в историята заради включването на Мойсе Кийн. 16-годишният футболен вундеркинд, както е определян, дебютира за "Ювентус" и стана първият футболист, роден след 2000-а г., който играе в мач от някое от петте водещи първенства в Европа.

Шампионите очаквано...

В Ямбол почитат жертвите на катастрофи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623794

Заупокойна панахида в памет на жертвите от пътни инциденти ще бъде отслужена на 20.11.2016 г. /неделя/, от 11.00 ч. в църквата "Свети Николай Чудотворец", в Ямбол. Инициативата е на ръководството на ОД МВР – Ямбол,  РД “ПБЗН” – Ямбол и областния управител на област Ямбол. На панахидата ще присъстват полицаи , пожарникари и спасители.  В деня на почит се обръ6щаме към гражданите, представителите на всички държавни институции и неправителствени организации да станат съпричастни към паметта на загиналите при пътни инциденти, към онези, чиито рани ...

Почитаме убитите на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623791

Всяка втора неделя в месеца се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Със съвместна акция за запазване живота на пътя  Областната дирекция на МВР и Българският червен кръст в град Сливен ще отбележат този ден. В неделя служители на „Пътна полиция” и доброволци от БЧК за поред път ще насочат внимание на водачите към важността на това да бъдеш отговорен, внимателен и толерантен. Колко е важно като участници в движението вниманието ни да бъде остро и концентрирано, защото един миг невнимание може да...

Времето на 20 ноември: Предимно облачно, на места е възможно да се появи слънце

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623797

  Прогноза за времето за 20 ноември, неделя През нощта над Северна и Източна България облачността ще се увеличи и утре ще преобладава облачно и мъгливо време. Над западните и централните части от Южна България ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове с намалена видимост. През деня в източната половина от страната ще се появи слаб източен вятър. Минималните температури ще са предимно между 1 и 6°, по-високи в Източна България. Максималните ще са от 7 - 9° на места в Северна България до 13 -15° в югозападните райони. Атмосферн...

Мечтан финал на "Мастърс"-а в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_640333.html

Страхотен финал на сезона в тениса се очертава пред почитателите на аристократичния спорт. В последния мач на финалния турнир "Мастърс" в Лондон с награден фонд 7,5 милиона долара ще се изправят актуалния номер 1 Анди Мъри и бившия от едва две седмици Новак Джокович, който ще защитава титлата си от преди година. Авансът на Мъри е толкова крехък, че при успех Джокович ще го свали от върха след едва двуседмичен престой начело. Двамата тенисисти стигнаха по различен начин до финала. Джокович даде само два гейма на японеца Кей Нишикори преди да го прати под душовете след 6:1, 6:1 за 64 минути игра. Мъри трябваше да се потруди здраво срещу амбициозния канадец Милош Раонич, но в крайна сметка спечели с 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9) в най-дългия трисетов мач в историята на надпреварата, продължил 3:38 часа. "Това ще бъде мач за историята, може би един от най-великите, който сме играли с Мъри", каза Новак Джокович, за когото при успех титлата от Лондон ще бъде шеста в кариерата.

ОДМВР-Ловеч, ДАИ, БЧК, институции и граждани ще почетат жертвите по пътищата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623793

Областна администрация, Пътна полиция към ОД МВР-Ловеч, ДАИ, БЧК и други институции и граждани ще почетат жертвите по пътищата на 20 ноември, когато се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В Ловеч събитието ще се проведе от 11:00 ч. на булеварда до Т-маркет. На този ден изразяваме и нашата дълбока благодарност към полицаите, пожарникарите, лекарите, към всички, които всеки ден оказват помощ и съдействие на пострадалите и се борят за техния живот. Статистиката на сектор „Пътна полиция" при ОД МВР...

Приключи първият етап от оценяването на учебниците за I и V клас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623790

39 проекта за учебници и учебни комплекти за I клас и 72 за V клас бяха одобрени на първи етап от комисията за оценяване към Министерство на образованието и науката, информираха лт там. За I клас бяха внесени общо 51 проекта, а за V клас - 88. Издателствата, чиито проекти не съответстват на държавния стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, могат да подадат възражение за проверка на реда на оценяването. Учебници и учебни комплекти, получили положителна оценка от комисията, преминават на втори етап от процедурата за оц...

20 ноември 2016 - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623792

С Резолюция на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2016 година календарният ден за възпоменание е 20 ноември. Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека в името на живота се обединим. Безопасността на движението е споделена отговорност - нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други, независимо дали сме зад волана или на пешеходнат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване