ЕС готви Център за борба с кибер заплахите, ръководен от Финландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887878

ЕС готви Център за борба с кибер заплахите, ръководен от ФинландияФинландия и още 11 държави създават съвместен Център за борба с кибер заплахите, съобщи радиотелевизионната компания Yle, цитирана от БГНЕС. В проекта участват САЩ и някои от държавите в ЕС – Германия, Франция, Швеция и балтийските републики. Миналата седмица бъдещите участници проведоха учредително събрание в Хелзинки.

Учредиха Клуб „Маркетинг“ в ПУ „Паисий Хилендарски“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274164_%D0%A3%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9A%D0%BB%D1%83%D0%B1+%E2%80%9E%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%E2%80%9C+%D0%B2+%D0%9F%D0%A3+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B0%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0

 Клуб „Маркетинг“ бе учреден в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на Националната научно-практическа маркетингова конференция на Катедра „Маркетинг и международни икономически отношения“ към Факултета по икономически и социални науки (ФИСН).

 

С основаването на клуба се цели осъществяване на постоянна научна и практическа онлайн активност, която да позволи издигането на престижа на клуба извън научно-образователните структури. Ще се търсят и контакти с  различни институции и организации и с маркетингово ориентираните бизнес компании у нас, обясниха от висшето училище.

 

Националната научно-практическа маркетингова конференция бе под названието „Филип Котлър и маркетингът – традиции, превъплъщения, визии“, а поводът за провеждането й бе 85-годишнината на всепризнатия основоположник и лидер на съвременния маркетинг, който и на тази преклонна възраст остава автор на най-вдъхновяващите трудове с практическо приложение. Преди него учените представят анатомията на пазара. Котлър изгражда физиологията, подчерта в пленарния си доклад председателят на организационния комитет на конференцията и неин основен инициатор доц. д-р Велин Станев.

 

Той представи професионалния път на Филип Котлър, преплетен изцяло с развитието и възхода на маркетинга, особено предвид факта, че трудът му „Управление на маркетинга“ е основно учебно помагало почти 50 години в цял свят, както и база за формиране на учебната дисциплина по маркетинг.

 

Облагодетелствани сте да се развивате в една област, която съчетава най-модерните изчислителни методи и върховите технологии, каза по време на конференцията деканът на Факултета по икономически и социални науки доц. д-р Станимир Кабаиванов.

 

Общо 22 доклада бяха представени в рамките на форума, като организаторите отчетоха силно присъствие на възпитаници на Пловдивската алма матер и УНСС. Материалите бяха посветени на потребителското поведение,  интегрираните маркетингови комуникации, маркетинговия мениджмънт, новите маркетингови измерения. Сред представените теми бяха: „Политическият брандинг и услугата да бъдеш управляван“ на докторанта Любомир Стойчев и доц. д-р Теофана Димитрова от ФИСН. Стойчев се включи и с доклада си „Концептуален модел за управление на връзките с обществеността“.

 

Докторантът в ПУ „Паисий Хилендарски“ Гергана Димитрова бе подготвила темата „Интегриране на маркетинг микса впроцеса на генериране на конкурентни предимства“. С разработката „Културните различия между Изтока и Запада“ участваха Венелин Ковачев и Ива Миховска, четвъртокурсници по маркетинг в ПУ „Паисий Хилендарски“, а техният колега Митко Гръклянов представи доклада „Покупателно поведение на американския потребител“.

 

Докторантът Мая Дилкова-Павлова и доц. д-р Галина Младенова от ФИСН се представиха с темата „Маркетингът на взаимоотношенията: същност и предпоставки за възникване и развитие“. Студентката от IV курс на специалност Маркетинг“ Таня Григорова участва с доклада си Crowdfunding - начинът да се ангажира потребителското внимание още преди същинското въвеждане на продукт на пазара“.

 

По две теми представиха докторантите от Университета за национално и световно стопанство Росица Ненчева и Яна Данаилова. „Роля на генерираното от потребителите съдържание в маркетинга на автомобилни компании“ и „Виртуалната реалност - новото измерение в маркетинга на автомобилните компании“ бяха заглавията на докладите на Ненчева. А колегата й разгледа „Специфика на маркетинга на органични продукти“ и „Промяна на потребителското и нарастващо търсене на органични продукти“. В сходен ракурс бе и представянето на още един докторант от УНСС, Даниела Уручева - „Ценообразуване на отпадъци“.

 

Сред останалите доклади бяха „Модели на възприемане на креативността в рекламата“, „Маркетингови табута“, „Новите тенденции в маркетинга“, „Как Google Beacons ще промени ритейл маркетинга“, „CRM подходът в маркетинга“, „Особености и тенденции в маркетинга на услугите“, „Входящ маркетинг - новият метод за привличане на клиенти“, „Flat designs и Bitmoji“.

 

Текстовете на представените разработки ще бъдат включени в сборник, който ще се разпространява безплатно, обясни доц. д-р Велин Станев. Всички участници, представили доклад по време на самата конференция, ще получат специален сертификат.

 

Амбицията на Катедра „Маркетинг и МИО“ е Националната маркетингова конференция да прерасне в ежегоден форум с международно участие, на който студенти, докторанти и млади учени от висши училища в страната и чужбина да имат възможността да представят постигнати научни резултати, нови идеи и намерения за бъдещи съвместни проекти, подчерта доц. Станев. 

Прегрупиране на гласовете във френската десница след изненадващата победа на Фийон

https://www.actualno.com/europe/pregrupirane-na-glasovete-vyv-frenskata-desnica-sled-iznenadvashtata-pobeda-na-fijon-news_576890.html

Първият тур на първичните избори за кандидат-президент на френската десница доведе до балотаж двама бивши премиери на Франция. Франсоа Фийон поведе с неочаквана убедителна преднина от над 44% гласове, следван от Ален Жюпе с 28,6 на сто. Вотът протече при исторически висока ак

Срещу 15 000 пуснаха младежът, убил двама души в зверска катастрофа в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624184

Окръжният съд в града под тепетата пусна под гаранция срещу  15 000 лева 26-годишния шофьор Любомир Трайков, който уби двама души при тежка катастрофа на бул. „Руски“ в Пловдив. Магистратите счетоха, че няма опасност той да се укрие или извърши друго престъпление. В хода на съдебното заседание стана ясно, че младежът има 12 нарушения на пътя, 5 от които за превишена скорост. В залата бяха дошли негови приятели и колеги, които се обявиха в негова подкрепа.  Според защитника на обвиняемия, Трайков е съдействал на полицията след катастрофата и не ...

Създават Българо-китайски дом в Шенджен и Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274163_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B2+%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD

 Създаването на Българо-китайски центрове за култура, образование и бизнес в Шенжен и в Пловдив договори Областният управител на област Пловдив Здравко Димитров с кмета на Шенджен СЮ Цин и заместник-кмета АЙ Сюефънг /в китайския език първо се изписва фамилното име/. Г-н Димитров и водената от него 14-членна делегация е на посещение в 20-милионния мегаполис по покана на г-н Сю и във връзка с провеждащия се от 16 до 21 ноември хай-тех панаир, най-големият в Поднебесната империя.     

Правителството на 20-милионния китайски мегаполис подкрепи идеята на Областния управител и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ в двата побратимени града да се обособят постоянни средища, в които да се организират  различни събития – културни, образователни, научни, бизнес, туристически. В китайския „дом“ в Пловдив и съответно в българския „дом“ в Шенджен ще има целогодишно изложение на традиционни китайски/български  стоки, мостри, представяне на историята и културата на страните чрез автентични експонати, фото албуми, пътеводители, изложби, практикуване и изучаване на китайски/български език, насърчаване на сътрудничеството между училища, университети и научните звена от двата града, обмен на туристическа информация. Центровете ще са разположени в Стария Пловдив и в близост до кметството на Шенджен. 

Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката, членовете на Общински съвет Пловдив Ангел Ангелов и Коста Хаджиев, инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на Сиенит Холдинг и основател на „Тракия икономическа зона“ и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и пловдивски бизнесмени посрещнаха на нашия щанд на хай-тех панаира ръководители на международния екип на община Шенджен. Акцентът на българския павилион е стратегическият проект на Сиенит Холдинг и на шендженската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd. 

„EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ е европейската централа на Портър Холдингс, предстоящото изграждане, на която ще даде възможност на производители от цял свят да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в „Тракия икономическа зона“. Глобалният „умен град“ е един от икономическите двигатели на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1“. Председателят на Портър Холдингс ЧЕН Зондзиан и ДЖАНГ Чангцинг, председател на департамент „Китай“ на БКАБР, представиха поредната фаза на „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ – подготвения от китайския екип цялостен визуализиран план на проекта. 

Софтуерното решение „Безопасна община“ на ОРАК Инженеринг бе другият акцент на българския павилион. Проектът вече се внедрява Пловдив, благодарение на общината и  Министерството на вътрешните работи, и с подкрепата на „Тракия икономическа зона“. 

Българската делегация се срещна с Гуо Джингвей, председател на  Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Шенджен /CCPIT Shenzhen/, който подкрепи проекта на Сиенит Холдинг и Портър Холдингс, както и създаването на българо-китайски центрове в Пловдив и Шенджен.

Към идеята за български „дом“ в Шенджен и китайски „дом“ в Пловдив се присъедини и ръководството на Шендженската Политехника  в лицето на председателя на университетския борд проф. Чен Чиуминг и вицепрезидента проф. Ли Юе. Българо-китайската асоциация за бизнес развитие побратими в края на миналата година китайското висше учебно заведение с Техническия университет и Пловдивския университет. Българските партньори бяха домакини през юли на 25 китайски студенти, които опознаха Пловдив и региона по време на едноседмичното си посещение. Догодина Политехниката ще бъда домакин при визитата на български младежи. 

На срещите на българската делегация присъстваше Дерек Фънг от община Шенджен, който преди 2 години бе командирован за 3 месеца в Пловдив и продължава активно да съдейства за развитието на българо-китайските отношения във всички области.  

Как да се подмладим, вталим и изхвърлим повече токсини през Коледните пости?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274162_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%2C+%D0%B2%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%

 Започнаха 40-дневните Коледни пости – време за почивка на храносмилателната система и изчистване на организма от отровите. Едно лесно и изпитано средство за оздравяване и балансиране на организма. Изучавайки проблемите на човешкия живот и дълголетието, много учени и лекари, посочват токсините, които се натрупват в дебелото черво, като една от причините, водещи до преждевременното изхабяване на човешкия организъм. Когато дебелото черво се очиства редовно, черният дроб не се обременява и енергията, която се използва за токсичните субстанции, може да се използва за полезна дейност от другите органи и системи. Всеки, който иска да предпази организма си от преждевременна старост, трябва да води борба срещу вътрешната автоинтоксикация на организма, да се грижи за хигиената на вътрешните органи. 

 

Програмата с Мадал Бал (дървесен сок от 5 вида палми), освен, че предпазва организма от образуването на отрови, така и го изчиства по лек и приятен начин от вече натрупани такива. Швейцарският натурален дървесен концентрат е повече известен в България като сиропа на Гарабитов. 

 

Рецептата с палмовия сироп Мадал Бал, пресен лимонов сок и лют червен пипер е издържала изпитанието на времето и милиони християни по света подсилват изчистващия ефект на постите чрез нея. С коктейла може да си направите закуска, което е по-добре в случай, че принципно не закусвате и пиете кафе. Най-лесно е да си приготвите 1,5 л в къщи и така ще имате необходимото количество от коктейла през целия ден. В 1,5 л вода, минерална или преварена, се добавят 10 супени лъжици сироп Мадал Бал, 10 с.л. лимонов сок, 5 щипки  лют червен пипер. Пие се 30 минути преди всяко хранене около 0,500 л. Постната храна се приема след това. Наблюдава се често уриниране, но това е добър знак, защото чрез урината токсините напускат тялото ни. Така с програмата на Мадал Бал постигаме 2 в 1. По време на постите правим дълбоко изчистване на тялото от отрови по един бърз и вкусен начин.

 

Програмата въздейства за детоксикация, сваляне на излишните килограми и нормализиране на теглото, повишава  тонуса и енергичността, подобрява качеството на съня, подмладява и изглажда  кожата, засилва здравината и блясъка на косата. Изчиствайки тялото от вредните отрови, палмовият дървесен сок "Мадал Бал" подсилва имунната система. Така организмът устоява твърдо на настинки и грипни атаки, задължителни през всеки зимен сезон. 

 

Хиляди българи научиха за Мадал Бал и нормализираха теглото си със сока, благодарение на екипа на „Център Гарабитов“. Всъщност „Мадал Бал” е „най-сладкият” и лесен начин да подобрим здравето си, да  изваем фигурата си, за да изглеждаме перфектно и в добро настроение през зимните празници и делници. С него не само се отслабва, но и видимо човек изглежда по-млад, изпълнен е със сила и енергия. Не случайно програмата с швейцарския сироп е наречена „Усещане за подмладяване”.

Австрия пред избори за президент

http://www.cross.bg/hofer-avstriya-belen-1526360.html

/КРОСС/ Две седмици остават до президентските избори в Австрия, на които за първи път в Европа държавен глава може да стане представител на крайната десница. Вотът на 4 декември повтаря анулирания балотаж от пролетта, в който разликата между двамата претенденти бе минимална. Изходът сега също изглежда непредвидим. първият телевизионен дебат не внесе повече яснота, макар че като цяло, според сондажите по-убедителен е бил популистът Норберт Хофер. Спор, наситен с взаимни нападки - така изглеждаше първият телевизионен дуел на двамата претенденти за президентския пост в Австрия - професорът, бивш лидер на зелените Александер ван дер Белен и по-младият, енергичен претендент от Партия на свободата Норберт Хофер. Миграцията, санкциите срещу Русия са само част от темите, по които позициите им се сблъскват. Общите възгледи са малко - например срещу легализацията на марихуаната, или, че победата на Тръмп няма да повлияе особено на резултата от изборите. Все пак Хофер обвинява Белен в демагогия заради критиките му срещу Тръмп и изразява надежда, новата вашингтонска администрация да подобри отношенията с Русия. Искри прехвърчаха и в отговорите на въпроса всеки да посочи нещо положително у опонента. Норберт Хофер, кандидат за президент на Австрия: Когато се срещнем извън дебати, отношението ни е нормално. Мисля приятелско. Александер ван дер Белен, кандидат за президент на Австрия: Бих помислил два пъти за думата приятелско. Нарекохте ме ляв фашистки диктатор. Помня го

По магистралните коловози...

http://www.mediapool.bg/po-magistralnite-kolovozi-news256826.html

През новия век България заложи на изграждането на магистрали. За 15 години бяха пуснати 362 км нови отсечки, повече отколкото за 30 години строителство преди това. Еврофондовете бяха допингът. С тяхна помощ вече у нас има три изцяло готови магистрали – "Люлин" край София, "Тракия" (София-Бургас) и "Марица" (Пловдив – турска граница), а "Струма" (София – гръцка граница) трябва да е завършена до края на 2023 г. Няколко години след пуска на новите магистрали обаче резултатът е коловози, цепнатини, пропадания, неравности. По определени участъци друсането е толкова голямо, че при шофиране с по-висока скорост може да се изхвърчи от пътя. В София картината не е по различна. Основни пътни артерии, ремонтирани през последните години, са с дълбоки коловози. Най-силно се усещат на кръстовището на Орлов мост и в участъци, където има интензивно движение на градския транспорт, като бул."Евлоги и Христо Георгиеви", по южната дъга в посока бул."Цар Борис ІІІ", по бул."Генерал Данаил Николаев" и особено около спирките на градския транспорт. Знак, че нещо не е наред с новите магистрали и пътните ремонти с европари даде министърката с "цикламеното костюмче", по думите на Бойко Борисов, Десислава Терзиева. После обаче тя замълча, най-вероятно заради риска да не връщаме пари. Цялостно изследване на какво се дължат неблагополучията по пътните участъци не е правено. Проблемът не е обсъждан нито от Камарата на строителите, нито от браншовата камара "Пътища", както и от катедра "Пътища" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Това показа допитване на Mediapool. Причините за деформациите на пътното платно са много и различни. Зависят от конкретния случай. Основната е многократно увеличеният пътен трафик, за който българските магистрали и градски улици не са проектирани. Другите са недобри проекти, геоложки изненади, сбъркани асфалтови рецепти, късно навлизане на новите технологии и разбира се – строителство на най-ниска цена. Такива бяха коментарите от строителния бранш, преподавателите в УАСГ и АПИ. Мерките, които трябва да се вземат, са в ръцете на възложителя (бел.ред – АПИ), смятат от браншова камара "Пътища" и катедра "Пътища" в УАСГ. Необходимо е още да се възстанови връзката с науката и нормативните документи да отговарят на съвременните изисквания, коментира проф. Николай Михайлов, шеф на катедра "Пътища" в УАСГ пред Mediapool. Дефектите не могат да се слагат под общ знаменател Причините за коловозите и неравностите по магистралите не могат да се квалифицират еднозначно и да се слагат под общ знаменател, заявиха от браншовата камара "Пътища". Според тях "по всяка вероятност има геоложки изненади, пропуски в проектите, пропуски в изпълнението". "За всеки проявен дефект се назначава комисия от АПИ, където са наясно с конкретиката", посочват от браншова камара "Пътиша". От Камарата на строителите също отговориха, че пътната агенция, която е възложител на обектите, е компетентна да даде отговор. Магията на полимер модифицирания битум Сбъркани рецепти, неспазени технологии, късно навлизане на иновациите са основните причини за лошото състояние на магистралите у нас. Това става ясно от обясненията на подалия оставка шеф на пътната агенция Лазар Лазаров за Mediapool, взето преди президентските избори (виж интервюто). Според Лазаров дефектите са само по стари магистрални участъци, а тези построени с европейски средства са без проблем. Причината е, че от 2009 г. задължително се използва полимер модифициран битум. Тази допълнителна съставка в асфалтовата смес укрепва магистралите. Преди това тя не е била задължително и това е причина на определени места днес да има коловози. По старите магистрални участъци строени по времето на социализма, когато също не се е използвал полимер модифициран битум, трафикът не е бил толкова интензивен, а камионите са били с по-малка маса, обясни Лазаров. По първата българска магистрала "Люлин" няма коловози, защото цялата й дължина от 19 км е била армирана с мрежа за асфалт със стъклени нишки, обясни Лазаров. По "Тракия", "Марица" и "Струма", където има проблеми с неравности, това не е правено, защото е прекалено скъпо, посочи той. Голямото разминаване между нормативи и бума на автомобили "Нормативната уредба за проектиране и строителство на пътища не съответства на автомобилния парк. През последните години сме свидетели на изключително бърза промяна на трафика – много интензивен с голямо натоварване. Масовите автомобили са 15 – 16 тона/ос.", коментира проф. Николай Михайлов. За последните десет години броят на автомобилите у нас се е увеличил с над 1.2 млн. и вече достигат близо 4 млн. автомобили по данни на МВР . Броят на товарните автомобили пък е нараснал почти два пъти – от 208 хил. на 397 хил. Един и половина пъти се е увеличил броят на автомобилите, пътуващи по магистралите за последните 15 години – от 18 521 на 27 918 броя дневно, сочат данните на АПИ. По нашата нормативна уредба пътищата ни са оразмерени за автомобили от 15–20 тона, а по тях се движат машини с тегло от 50–60 тона, посочи проф. Румен Миланов от УАСГ. Тежкото движение води до износване на горния пласт асфалт, допълни проф. Петър Стефанов от УАСГ. Друг проблем, според него, е допускането на грешки в рецептите за приготвянето на асфалтовите смеси, което води до пластични деформации. Навлизането на новите технологии у нас започна отскоро, каза проф. Стефанов. Не се правят достатъчно изследвания на основата на пътя. От там идват грешки с оразмеряването на пътната конструкция. Така при слаба земна основа се появява деформация, обясняват преподавателите от УАСГ. Те посочват, че през последните години много се обезцени проектантския труд. У нас цената за проектиране на магистрала е под 1% от стойността на изпълнението й, докато на Запад е между 5–10% от стойността на проекта за изграждане, посочват те. По тези причини катедра "Пътища" е излязла с предложение за въвеждането на постоянна Програма за развитие при оразмеряване на пътните настилки. Задачата на Министерството на регионалното развитие е да направи промените в нормативната уредба, така че те да съответстват на съвременните изисквания. А затова е необходимо да има ежедневни изследвания на терен с апаратура, лаборатории и резултатите от тях да влязат в нормативите, обяснява проф. Михайлов. От браншова камара "Пътища" смятат, че се допускат пропуски и грешки с прилагането на т.нар. декларации за съответствие на влаганите материали. Тази концепция позволява влагане на не съвсем качествени изделия. По документи те може да са и изрядни, но изпитани в лаборатория не дават същите резултати. Отговорността е на всички по веригата Отговорността е на всички по веригата – от възложителя, през изпълнителя до надзора. "Имаме добрия пример с метрото. Там няма проблеми, защото има един Братоев (бел.ред. Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев), който знае какво иска и сам пише заданието на поръчката. Гледа дори плочките, които ще се сложат и казва – тази става, тази не я приемам", казва проф. Михайлов. Според браншовиците "решаваща е отговорността на надзора, защото по презумпция строителят може и да сбърка, но надзорът е този, който може да спре строителството до преодоляването на проблема. Надзорът следи за изпълнението на проекта, качеството на влаганите материали и технологичното изпълнение". До момента обаче няма наказана надзорна фирма за дефекти по магистрали и градски улици. Практиката показва, че отговорността се понася от строителя, който е длъжен за своя сметка да отстрани проблема, ако пътят е в гаранция. А понякога отнася и санкции. Строители коментираха, че дори да открият дефекти в проектите и основата на пътя да не е такава, каква е посочена в документацията, те нямат право да променят нищо, макар да предупреждават, че е възможно да се появят дефекти. Какво да се прави? Наложително е да се направи промяна на нормативната уредба и тя да отговаря на съвременните изисквания. Освен това са необходими и по-детайлни технически задания от страна на възложителя, смятат от катедра "Пътища" в УАСГ. Мерките трябва да се вземат от възложителя, като едни от тях са качеството на проектите и прецезиране на строителните сезони, смятат от браншова камара "Пътища".

Москов: Не разбирам в какво ме обвиняват, защитих държавния интерес

http://offnews.bg/news/n_1/n_640449.html

Здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че не разбира причините за повдигнатите му от прокуратурата обвинения по случая с турските ваксини.  Това обяви пред журналисти Москов, след като излезе от столичното следствие, където беше привикан на разпит.  Прокуратурата повдигна на Москов три обвинения за бартера с ваксини между България и Турция - за нарушения на закона при приемане на дарението от Турция, за ощетяване на държавното дружество "Бул Био", произвело БЦЖ ваксините за Турция, с 413 370 лв. и за безстопанственост.  Обвинение получи и заместникът на Москов Адам Персенски, който е съучаствал на Москов. Според прокуратурата действията на двамата са били с цел облагодетелстване на турското здравно министерство.  Това, което съм направил в тази връзка е да защитя основния ми вменен от закона интерес, а именно да защитя имунизационния календар и здравето на гражданите и съм го направил, подчерта Москов. „Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо“, коментира той. Москов подчерта, че ако държавата е трябвало да продаде дарените на Турция ваксини, е щяла да вземе по-малко от 400 000 лева, докато получените от Турция ваксини биха стрували над 4 млн. лева, ако бяха закупени след обявяване на обществена поръчка. „Нямам ни най-малко притеснение в нито едно от действията си. Щях да бъда притеснен и наистина трябваше да бъда обвинен, не от прокуратурата, а от обществото, ако не бях гарантирал възможността българският задължителен имунизационен календар да бъде изпълнен. В мое лице те ще имат пълното съдействие, защото аз твърдя, че това, което сме направили по двата казуса, сме защитили държавния интерес“, коментира Москов. „Дори и финансово да е по-лошо това за държавата при невъзможност да ваксинираме децата, щях да понеса с гордост това обвинение“, каза още той.

Пловдив става IT столица на 26 ноември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274161_%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+IT+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+26+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Пловдив ще стане IT столицата на България на 26 ноември (събота), когато ще се проведе  едно от най-големите специализирани събития за информационни технологии в региона – конференцията PlovDev. Целта на форума е да събере студенти и представители на  бизнеса, които да обменят опит и ентусиазъм и да помогнат на IT обществото в града да се развие. Организатор на събитието за четвърта поредна година е Proxiad България, а участието е напълно безплатно за всички, които имат интерес да се включат. Панелите започват в 10 часа в спортен комплекс „Тотал Спорт“ (ул. „Екзарх Йосиф“ 13).

Към момента регистрираните участници са над 180. Техни лектори ще бъдат седем IT специалисти с богат опит и интереси в разнообразни области на информационните технологии. „Целта ни е да предложим лектори с максимално разнообразен профил, за да привлечем посетители с различни интереси“, коментира Александър Йовчев, изпълнителен директор на Proxiad България.

Йовчев определи условията за развитие на IT бизнес в Пловдив като много добри. „Висшите училища осигуряват достъп до квалифицирани специалисти, а благодарение на развитието си в последните години, градът се превърна в атрактивно място за живеене на много млади хора“, обясни той. Към момента френската фирма развива свой офис в Пловдив, като в него работят над 30 служители. Плановете на компанията са да продължи да развива представителството си в града под тепетата. „Вярваме, че растежът на този сектор е ключов за устойчивото на развитие на икономиката в целия регион“, допълни Йовчев.

Осъдиха варненец, обвинен, че държал над половин килограм марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=336628

За държане на над половин килограм марихуана, Районен съд - Варна осъди 24-годишен младеж, съобщиха оттам за Moreto.net. След постигнато в зала и одобрено от съда споразумение на 24-годишния П. Стоев беше наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, както и глоба в размер на 2000 лв.

Мецосопраното Веселина Кацарова: Не всички имат шанс за световна кариера, важно е в България да се оценим

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/21/2868440_mecosopranoto_veselina_kacarova_ne_vsichki_imat_shans/?ref=rss


Не всички оперни певци имат шанс за световна кариера, а и това не е нужно - важно е преди всичко да се оценим тук. Това заяви известното мецосопрано Веселина Кацарова, която се върна у нас, за да заеме поста на артистичен директор в операта на родната й Стара Загора - сцената на нейния дебют. На първата си пресконференция днес тя подчерта, че това е най-трудният и отговорен проект в кариерата й и се радва да върне нещо на оперната школа, която й е дала много.

Една от целите, разбира...

Юлиан Дракслер най-вероятно ще напусне "Волфсбург"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/21/2868458_julian_draksler_nai-veroiatno_shte_napusne_volfsburg/?ref=rss


Ръководството на "Волфсбург" призна, че е много вероятно скоро звездата на отбора Юлиан Дракслер да бъде продаден.

Спортният директор на "вълчите" Клаус Алофс намекна, че оферти за атакуващия халф няма да липсват, щом трансферният прозорец отвори. Босът не уточни дали сделка ще има още през януари или отборът ще изчака края на сезона.

23-годишният Дракслер е една от големите надежди на германския футбол и вече редовно играе за националния отбор на страната си.
...

Избраха Четин Казак за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО

https://www.actualno.com/europe/izbraha-chetin-kazak-za-zam-predsedatel-na-parlamentarnata-asambleja-na-nato-news_576885.html

Зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Четин Казак е избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО. В съобщението от пресцентъра на партията се казва, че международният пост е признание за ДПС и за последователната му евроатлантическа политика.

Всички министри от кабинета на Борисов в следствието утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887871

Всички министри от кабинета на Борисов в следствието утреУтре всички министри от втория кабинет "Борисов" ще бъдат разпитани в Столичното следствие, предаде Канал 3. Министрите от кабинета в оставка ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Именно с неприсъствено решение на МС е сключен договорът за бартер на ваксини.

Бизнес лидери и популярни лица се обединиха за каузата за равен достъп до качествено образование

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274160_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B

 За пета година представители на бизнеса и известни лица от България се обединиха около мисията за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всяко дете по време на Благотворителния търг на звездите на 17 ноември 2016 г. в хотел „Хилтън”. Нестандартното събитие се организира от фондация Заедно в час и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), а в тазгодишното му издание се включиха 19 звезди и представители на 40 водещи компании от различни сектори. Всички те набраха близо 100 000 лв. за обучението и подкрепата на учителите по програма Заедно в час

По време на търга гостите имаха възможност наддават за два часа от времето на обичани и уважавани популярни личности от българската култура, спорт, медии и други сфери. Като съмишленици на мисията на Заедно в час звездите ще дарят своето време като водещи на корпоративни събития, тиймбилдинг дейности и пр.

„Годините в училище са едни от най-важните за формирането на личността на човек. Затова е важно учителите да са призвани и мотивирани да бъдат такива. Само така могат да пробудят интереса на децата”, сподели верният съмишленик на Заедно в час Ненчо Балабанов, който беше водещ на търга заедно с Рафи Бохосян. 

В събитието се включиха още актрисите Силвия Лулчева, Милица Гладнишка и Лилия Маравиля, олимпийската шампионка Мария Гроздева, младите комици от ХаХаХа Импро Театър, музикантите Хилда Казасян, Орлин Павлов, Хари Ешкенази, Jeremy?, Маги Джанаварова и Нора Караиванова, представители на Дерида Денс Център, чаровната създателка на „Пощенска кутия за приказки” Гери Турийска, предприемачите Леона Асланова, Цветан Лъжански и Кирил Петков, писателката Катерина Хапсали, полярният изследовател проф. Христо Пимпирев и г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел.

„Всичко, което постигаме, е благодарение на възможността да работим заедно с партньорите си. Учим се от тях всеки ден. Най-впечатляващите истории на успех на учителите, които развиваме, и на техните ученици са там, където с много партньори работим заедно с обща визия и в обща посока”, сподели Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на фондация Заедно в час.

За поредна година ни събира каузата за качествено образование за всички деца. Вярваме, че в днешната икономика на идеите развиването на огромния потенциал на младите хора повече от всякога е фактор за успех. Инвестицията в тях е инвестиция в бъдещето на страната. Нека заедно да допринесем за това България да има образовани, способни, знаещи и можещи млади хора”, каза Ираван Хира, председател на БФБЛ.  

Благотворителният търг на звездите 2016 се осъществи и с щедрата подкрепа на хотел „Хилтън”, Kinstellar, „Винекс Преслав”, JTI, Astra Zeneca и SEG.

Българин отиде до Мароко с колело, планира и околосветско пътешествие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5887842

Българин отиде до Мароко с колело, планира и околосветско пътешествиеШуменецът Венцислав Илиев обиколи Европа с колелото си и стигна чак до Мароко в рамките на 6 месеца. По време на необичайното си пътешествие, Венцислав изминал 15 000 км. заедно със свой приятел.  Венцислав привлече публичното внимание още през март тази година, когато прекоси над 200 км с велосипед,

Старите асфалти се пукат, новите се размекват или пропадат

http://www.mediapool.bg/starite-asfalti-se-pukat-novite-se-razmekvat-ili-propadat-news256825.html

Сбъркани рецепти, късно навлизане на новите технологии у нас, неспазени технологии – това са основните причини за лошото състояние на магистралите у нас. Отговорни са единствено изпълнителите. Техническият надзор, който следи за качеството на изпълнението по време на строителството на магистралите, на практика носи отговорност само по документи. Това става ясно от интервю на председателя на директорския борд на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров пред Mediapool. Поводът за него са коловозите, неравности и пропадания по новите магистрални участъци, които създават проблеми на шофьорите. Какви са причините за появата на коловозите по българските магистрали? Използването на полимер модифициран битум е въведено като задължително изискване през 2009 г. при строителството на Лот 2 магистрала "Тракия" Стара Загора – Нова Загора. До 2008 г. в асфалтовите смеси не се влагаха добавки за повишаване на температурата на омекване при производството на асфалтова смес. След 2008 г. успяхме да убедим тогавашното ръководство на АПИ за предимствата му и първо на Хаинбоаз, а след това и на участъци от магистралите като "Струма" например, започна да се слага тази добавка и на тези участъци няма проблеми. Наличието и появата на коловози са свързани основно с две предпоставки. Първата е, когато битумът в следствие на високите температури се размеква и от преминаването на тежки товарни камиони се получава изтласкване на размекнатата асфалтовата смес встрани. Вторият тип коловози са тези, които се проявяват почти веднага, заради недоуплътнена основа на новоизграден път и там, където не е използвана твърда настилка в дълбочина - циментова стабилизация или стабилизиран пласт. Тогава се получава слягане успоредно на всеки един от пластовете на асфалта в дълбочина и отново се получава отгоре коловоз. В този случай го няма това изтласкване на асфалта встрани, получава се пропадане надолу. Коловозите на магистрала "Тракия" какви са? Коловози на магистрала "Тракия" в участъка от Чирпан до 208 км при пътния възел Стара Загора се появяват след 2008 г. Това е т.нар. лот 1 на магистралата. Гаранционният срок, според действащото тогава законодателство и подписания договор по ФИДИК (FIDIC), е 1 година. Коловозите са в средната лента за движение, която се използва основно от товарните автомобили. В този участък настилката е изпълнена през 2006 г. без добавки за повишаване на температурата на омекване, без полимер модифициран битум и следствие на високите температури през лятото и преминаването на товарни автомобили се получават пластични деформации. За да не се получат беше ограничено движението на трафика през горещите дни. За съжаление, дори мерките, които взехме за ограничаване на трафика през най-горещите дни, когато температурата на въздуха е над 35 градуса, не можаха да предотвратят появата им. Асфалтът е инертен материал и настилката поддържа доста дълго време висока температура. След като пуснем в 8 часа трафика, се събират колона камиони и стават предпоставка за коловози, защото асфалтът няма време да се възстанови. Да се върнем на коловозите на "Тракия". По-дълбоки ли ще стават или по някакъв начин ще се решава проблема и как? За подобряване на експлоатационното състояние на отсечката по програмата за текущ ремонт и поддържане през тази година са ремонтирани най-компрометираните участъци от Оризово до Стара Загора. Необходим е ремонт по цялата дължина на активната лента като се подменят повърхностните асфалтови пластове. В момента по метода на горещото рециклиране с добавка на свежа смес с полимер модифициран битум правим експериментален участък от един километър и възстановяваме активната лента с такъв асфалт. След като проследим дали тази технология е най-подходящата за този участък, през 2017 г. ще го ремонтираме целия. Това ще стане сравнително евтино и бързо - около 30 – 40 км ще може да ги направим за около две седмици. Участъци на магистрала "Марица" също са на коловози, според сигнали от наши читатели. Какви са причините там? Коловозите, за които говорите, са по стар участък на трасето между Любимец и Харманли, лявото платно. Те бяха отстранени през юли тази година. Строежът на този участък е започнат през 1992 г. и движението по него е пуснато през 2008 г. на биндер (без полагане на износващия пласт от асфалт – бел. ред.). Проектът за участъка от Харманли до Любимец, от км 73 до км 90, е одобрен през 1988 г., тогава започва и изграждането на обекта. Строителството трае твърде дълго време поради неритмично и недостатъчно финансиране. Проблемът е в старите участъци на магистрала "Марица", които са строени през 80-те и 90-те години на миналия век. Един от пластовете е без необходимата рецепта за този тип натоварване. Вложен е инертен материал с по-голяма хигроскопичност. Има ли по-голяма абсорбция на вода, този материал поглъща и по-голяма количество битум, което при производството не е отчетено и сега асфалтът се разпада в дълбочина. За съжаление, за да бъде ремонтиран този лот както трябва, са необходими доста средства. Към момента съм разпоредил да се извършва ежеседмичен мониторинг на новопостроените участъци. Държа да уточня, че по новопостроените участъци на магистрала "Марица" със средства от фондовете на ЕС, от Оризово до Харманли, общо 65 километра, нямаме проблеми. Има ли нещо вярно, че магистралите са строени с пепел от мините в съседство? По принцип, материал от мините след подходяща обработка е подходящ за влагане в пътното строителство. За "Марица", обаче, това не е вярно. Камъкът е взиман от близка кариера. За всяка кариера камъкът има различна абсорбция. Когато се прави рецептата, се взима 0.5 от тази кариера, 5.12 от другата кариера, 15.25 от третата кариера, всичко се бърка, слага се битум с различни пропорции и се изпитва в лаборатории. Камъкът от някои кариери "пие" много вода и по принцип строителите ги избягват, защото трябва да слагат повече битум в самата рецепта, за да могат да компенсират това поглъщане, което им излиза и по-скъпо. За магистрала "Тракия" за отсечката от Оризово до Стара Загора се оправдавате с липсата на полимер модифициран битум и добавка за високи температури, защо тези причини не действат за участъка Карнобат – Бургас, строен по същото време и по същите правила? Там няма коловози. Не се оправдавам. Разликата е огромна. Трафикът до Стара Загора е много по-голям. Не отчитате, че голяма част от тежкотоварния трафик от Северна България минава през Стара Загора, като използва Прохода на републиката. След Стара Загора трафикът чувствително намалява, а и до Карнобат се движат основно леки автомобили, които не образуват коловози. Околовръстният път на София след бензиностанцията на ОМВ в посока бул."Цар Борис ІІІ"също е с коловози. Отново говорите за стар участък на околовръстния път, правен преди 2005 г., чийто възложител не е АПИ. По новите участъци, изпълнявани от нас, коловози няма. Преди две седмици е правена инспекция на участъка по ОПРР. Агенция "Пътна инфраструктура" е възложител на рехабилитацията и реконструкцията на път IІ-18 Софийски Околовръстен път - Южна дъга от км 41 до 44+720 и пътната връзка на пътен възел "Младост" в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез, южно платно. Обектът е завършен и пуснат в експлоатация през 2012 г. При извършваните редовно инспекции в участъка не са констатирани проблеми по пътното платно. По старите участъци на магистралите "Тракия" и "Хемус", както и по новата "Люлин" няма коловози. Какво е обяснението ви? Няма коловози по магистрала "Люлин", защото през 2009 – 2010 г. цялата й дължина от 19 км беше армирана с мрежа за асфалт със стъклени нишки. Асфалтът е податлив на коловози в момента, в който е пресен. Затова има и грижи за пресния асфалт в нашите учебници. Например, една асфалтова настилка на 5 или 15 години е много по-здрава от пресния асфалт и е по-устойчива на коловози. Старите асфалти се пукат, но не правят коловози. Защо след като изпълнението със стъклената мрежа на "Люлин" се оказа добро, не бяха изпълнени така и новите участъци на "Тракия" и "Марица", за да ги няма тези проблеми сега? Защото струва много пари. Кое ще ни излезе по-евтино – направено качествено с мрежа или сега коловози, кръпки и т.н.? Както казват англичаните – не съм богат, за да купувам евтино. Ако го направим с топлото рециклиране – ремонтът на проблемния участък на "Тракия" ще е по-евтин. За новите лотове от Стара Загора до Карнобат всичко е направено с полимер модифициран битум и там няма коловози. Хората ще ви се смеят на това твърдение, аз лично пътувах по магистралата до морето тази година и колата се люшкаше по пътя и след Стара Загора. Направена е проверка и след Стара Загора на магистрала "Тракия" няма никакви коловози. Имаше неравности, те бяха установени и фирмата изпълнител направи ремонти на двете ленти в участъка между Стара Загора и Нова Загора за нейна сметка, защото магистралата е в гаранция. След караулката при Владая друсането на автомобилите е ужасно. Кога ще оправите пътя? Така е. Има проект, но няма пари. Там трябва да има по две ленти в посока за движение. Кой носи отговорност за тези безобразия по пътищата и някой санкциониран ли е? Констатацията, която правите, е невярна. Твърдя, че магистралите и изобщо ремонтите по републиканската пътна мрежа са на 99 % качествени, отговарящи на всички европейски и световни технически изисквания и стандарти. На въпроса - отговорността е на строителя. Това, което ние направихме, е удължаване на минималните гаранционни срокове от 1 на 5 години за новите участъци на магистралите и на 10 години за пътните съоръжения. Има и надзорна фирма, която следи изпълнението на техническите параметри. Досега няма наложена санкция на надзорна фирма. Всеки път, когато има съмнение за нередност, в контрола се включва и Институтът по пътища и мостове, чиято лаборатория е акредитирана от Българската служба за акредитация. Това специализирано звено към пътната агенция извършва дейности по контрол и изпитване на строителни материали и изготвя експертизи по международните стандарти и националното законодателство. Те следят качеството на вложените материали, контролират експлоатацията на пътищата, включително рецептите и качеството на пътните маркировки и сигнализации. *Забележка: Интервюто е взето преди да подаде оставка

Феновете на “Левски”: Самоизяждаме се!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5887867

Феновете на “Левски”: Самоизяждаме се! "Равносметката за 2016 г. е плачевна.” Това обявиха от Националния клуб на привържениците (НКП) на “Левски” - и заради болната тема с празните трибуни, но и заради отлива на фенове от членство в официалната организация. Макар “сините” да са единствени без загуба след 14 кръга в първа лига и само на 3 точки зад водача “Лудогорец”.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/11/21/2868418_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от вечерната емисия:

От какво е направен първия телевизионен приемник.

Спряха вноса на съмнителни фарове, КЗП проверява и гумите на пазара.

Фейсбук разработва програма за автоматично откриване на фалшиви информации.

Най-подходящият фон за чистене е "I Want to Break Free" на "Куин".

Коледно дърво от чисто злато...

Лидия Ганева се завърна в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5887845

Лидия Ганева се завърна в БългарияУчастничката ни на детската Евровизия 2016 г - Лидия Ганева се завърна у нас след участието си в конкурса. Тя остана девета, но въпреки това е много доволна от представянето си.  "Намерих много нови приятели. Беше много забавно. Тези деца са много талантливи и невероятни", сподели Лидия в първите си минути на българска земя.

Маймуна започна кървав бой в Либия, над 20 загинаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_640447.html

Поне 21 души са били убити, а над 100 ранени след военен сблъсък в Либия, предизвикан от маймуна, предаде британският "Телеграф", цитирайки местен лекар. Боят е започнал преди няколко дни, но още продължава, като жертвите вероятно са много повече от обявените, тъй като към момента са преброени загиналите само от едната страна. Причината за сблъсъка била, че маймуна свалила забрадката на ученичка от племето Кедадфа, и започнала да я дере по лицето. Трима мъже от въпросното племе, от което бе част и бившият премиер на Либия Муамар Кадафи, скочили да защитят девойката. В разразилия се сблъсък загинали и те, и маймуната. В следствие на това между племената Кедадфа и Аулад Сюлейман, към което се смята, че може би е принадлежала и маймуната, започнал кървав сблъсък с танкове, ракети и други огнестрелни оръжия. Местните медии подчертават, че двете племена от години са врагове. След падането на режима на Кадафи в Либия на практика няма правителство и огромни региони от страната са под контрола на терористи и местни племена. Те разграбиха складовете на армията с боеприпаси, като много от тях бяха продадени в Либия, Ирак и Африка, а не малка част останаха в ръцете на местните главорези и племена.

Мартин Аткинсън ще ръководи мача на "Лудогорец" и "Базел"

http://www.cross.bg/atkinsun-rukovodi-shampionskata-1526359.html

/КРОСС/ Елитният английски съдия Мартин Аткинсън ще ръководи двубоя между "Лудогорец" и "Базел" от груповата фаза на Шампионската лига. На 23 ноември двата тима ще се изправят на стадион "Васил Левски" в пряк сблъсък за третото място в потока, което дава право на участие в Лига Европа през пролетта. 45-годишният Аткинсън е един от най-опитните съдии от Острова и е международен рефер от десет години. За последно той ръководи мач от Шампионската лига през септември при победата на "Атлетико" (Мадрид) с 1:0 над ПСВ в Айндховен. Любопитен факт е, че легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард разкри в своята автобиография, че Аткинсън е най-омразният му съдия, защото винаги му е давал картони. Последният мач на Аткинсън в София бе през септември 2012 година, когато ръководи европейската квалификация България - Италия, завършил 2:2.  

Павлова предупреди кметовете: Временно се спира санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887846

Павлова предупреди кметовете: Временно се спира саниранетоВъв връзка с процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради министърът

Радарите за превишена скорост утре - 22 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=336643

Служители на пътната полиция ще следят утре - 22 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:40ч.

ВАС обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887840

ВАС обяви пръстовите отпечатъци в болниците за невалидниВърховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда, предава bTV. Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва.

Путин предупреди за удари срещу обекти на НАТО, застрашаващи Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/21/2868447_putin_predupredi_za_udari_sreshtu_obekti_na_nato/?ref=rss


Обекти на НАТО, които представляват заплаха за Русия, ще станат цели на руски ракетни удари, заяви президентът Владимир Путин в интервю за американския кино режисьор Оливър Стоун.

То е част от филма му "Украйна в пламъци", а текстът e цитиран от официалната агенция ТАСС.

В частта за отношенията с НАТО президентът казва, че понякога имал впечатление, че в алианса създават образа на външен враг за поддържане на дисциплина и в името на това да се държат в подчинение страните...

Не пуснаха Станишев в турски затвор

http://vesti.bg/bulgaria/ne-pusnaha-stanishev-v-turski-zatvor-6061790

Делегацията е искала да посети арестувания лидер на основната прокюрдска партия Селахаттин Демирташ

Адвокатът на Москов: Не е нарушен авторитетът на здравното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887831

Адвокатът на Москов: Не е нарушен авторитетът на здравното министерствоНе е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването. Това каза пред журналисти Менко Менков, адвокат на министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, предаде „Фокус“. „Обвиненията са за престъпление по служба по чл. 282 от НК и за умишлена безстопанственост. Посочени са текстове от закона, които министър Москов е нарушил.

Разкриха кой мъти главата на Меси

http://offnews.bg/news/n_1/n_640448.html

Информацията, че неизвестен клуб е предложил 100 милиона евро бонус на Лионел Меси, за да не поднови договора си с Барселона обиколи като мълния света. Всички съмнения за това кой мъти главата на аржентинеца се насочиха към Манчестър Сити. Изданието Marketing Deportivo обаче разпространи съвсем различна и донякъде шокираща версия откъде идва щедрото предложение. Според публикуваната на страниците му информация зад офертата стоят...Манчестър Юнайтед и компанията за спортна екипировка Адидас. Германците са основен партньор на Манчестър Юнайтед и са притеснени от слабото представяне на "червените дяволи", което се отразява и на популярността на марката. Адидас и Манчестър Юнайтед подписаха 10-годишен договор на зашеметяващата стойност от 1,2 милиарда евро. От своя страна Меси е главното рекламно лице на Адидас. С негов трансфер в Манчестър Юнайтед компанията се надява да подобри ситуацията. Плановете на Адидас са да предложи пожизнен рекламен договор на Меси, ако приеме предложението. Аржентинецът е обвързан с Барселона до лятото на 2018 година. Разговори за продължаване на договора му не са водени до момента. Плановете са те да стартират след Нова година. Досега нито една от страните не е разкрила публично намеренията си и така оставят поле за много догадки.

Лесотехнически университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887836

Лесотехнически университетВ Лесотехнически университет се провежда обучение по три от четирите научни области в България. Университетът има шест факултета с девет специалности. Висшето лесотехническо образование e основано през 1925 г. В резултат на 90-годишен път на развитие и усъвършенстване, със своята съвременна структура,

Д-р Симеонов: Подаването на жалба е само формалност, обществеността видя какво се случи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624182

Председателят на УС на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов разясни в нарочно обръщение към медиите фактологията около жалбата срещу съдийството от мача срещу „Верея“. Припомняме, че „драконите“ отстъпиха в Стара Загора с 0:1, като при отбелязването на попадението за домакините имаше явна игра с две ръце на нападателя Сукуна, а русенския тим има претенции за още куп положения, в които е ощетен в тази среща. „Формално веднага след края на мача ние заявихме намерение пред съдийския наблюдател и делегата на срещата за подаване на жалба във връзка с тов...

Японски магазин продава златна коледна елха за 1,8 млн. долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5887800

Японски магазин продава златна коледна елха за 1,8 млн. долараБижутерия в Токио предлага ослепителна коледна елха от злато, предава "Ройтерс". Металното дръвче струва 1,8 милиона долара. То тежи цели 19 килограма, високо е 2 метра и е окичено с дебели златни нишки. "Направихме това златно коледно дърво с надеждата, че ще ни донесе светло и блестящо бъдеще, досущ като златото, което засенчва лошите новини",

ВАС отмени регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_640446.html

Върховният административен съд отмени наредбата, според която болниците са длъжни да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък.  Решението е на тричленен състав на ВАС и може да се обжалва.  До произнасянето на 5-членен състав обаче действието на наредбата е спряно.  Новият начин за регистриране на пациентите при влизане в болница стана задължителен на 1 ноември, макар че трябваше да влезе в сила най-късно в началото на октомври. От края на юли тече и тестов период, който трябваше да покаже проблемите в системата, за да могат да се отстранят преди въвеждането ѝ във всички болници. За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева. Идеята за въвеждането на пръстовия идентификатор за вход в лечебните заведения е на здравния министър Петър Москов. Като причина беше посочено, че това е начин да се спре източването на Здравната каса. Въвеждането на системата беше критикувано от болниците и общопрактикуващите лекари, както и от съсловните организации. Регистрацията на пациенти с пръстовия идентификатор предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

БСП гласува срещу свой на комисия, а ДПС с първи председателски пост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624181

Докладна записка, внесена от председателя на Общинския съвет Надежда Радославова, предизвика неочаквана реакция у съветници от БСП, които гласуваха срещу това техен съпартиец да заеме ръководен пост в комисия към местния парламент. Докладната записка е внесена по извънредния способ и не е публикувана на сайта на общината, Председателският съвет я обсъди в петък – обясни Радославова. Предложението й е Общинският съвет да има заместник-председатели – възможност, която е предвидена и по Правилник, но от нея досега не са се възползвали местните пар...

Загинал и ранен при сбиване на мигранти в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887816

Загинал и ранен при сбиване на мигранти в БелградЕдин човек е загинал, а друг е пострадал в резултат на сбиване между мигранти в сръбската столица, съобщиха от вътрешното министерство в Белград, цитирани от БГНЕС. По данни на ведомството, при сбиването е било използвано хладно оръжие. Пострадалият е в Центъра за спешна медицинска помощ. Полицията е задържала петима участници в инцидента.

Арнаудова: Половината турски ваксини са забранени, ще бъдат унищожени

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887818

Арнаудова: Половината турски ваксини са забранени, ще бъдат унищожениПетър Москов е искал да направи дарението в размер на 5 млн. дози ваксини в замяна, на което да бъде получено известно количество за България. Половината от тях са абсолютно забранени за употреба на територията на страната и затова подлежат на унищожаване. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата,

Украйна ограничи вноса на птици от България, Унгария и Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=336641

Украйна ограничи вноса на птици и птичи продукти от определени региони на Германия, България и Унгария, заради опасения за птичи грип, съобщи в понеделник държавната агенция за защита на потребителите, предаде Reuters. Ограниченията не засягат продукти, които са били обработени по начин гарантиращ унищожаването на патогените, се пояснява в информацията.

Европейските държат парите си в банки и при нулева лихва

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-darzhat-parite-si-v-banki-i-pri-nuleva-lihva-news256824.html

Повечето европейци все още държат излишните си пари в спестовни сметки, дори ако лихвеният им процент е нулев, предаде агенция "Блумбърг", цитирана от портала "Инвестор". Данните са от проучване на най-голямата компания за събиране на дългове в Европа – базираната в Стокхолм Intrum Justitia. Според изследването причината за тенденцията не е доходността по влоговете, а по-скоро усещането за сигурност. Около 69% от европейците държат спестяванията си в банкови сметки, се посочва в доклада. Анкетата е проведена през септември и включва 21 000 души от 21 страни. 26% от европейците предпочитат да държат излишните си средства в кеш, а 16% - в акции, сочи още проучването. Само 14% се обръщат към инвестиционни фондове, 8% инвестират в недвижими имоти и още 8% в облигации. В Дания и Швеция, където основният лихвен процент, определен от централните банки, е отрицателен, почти 80% от хората държат излишните си пари в банкови сметки. Във Франция, Великобритания и Холандия този процент е дори над 80%.

Москов: Защитих основния ми вменен от закона интерес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887802

Москов: Защитих основния ми вменен от закона интересТова, което съм направил в тази връзка е да защитя основния ми вменен от закона интерес, а именно да защитя имунизационния календар и здравето на гражданите и съм го направил. Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов пред журналисти, след като излезе от столичното следствие, предаде „Фокус“.

Прокуратурата повдига три обвинения на Петър Москов

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-povdiga-tri-obvineniia-na-petyr-moskov-228757/

Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост с щета от над 400 хил. лв., Адам Персенски също беше обвинен заради турските ваксини

Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Знание за бъдещето

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887799

Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Знание за бъдещетоЮгозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград е сред водещите класически университети в страната. За четиридесетте години на своето развитие университетът успя да завоюва своето място в научното и образователното пространство на България и Югоизточна Европа. Висшето училище е акредитирано с максимална оценка от Националната агенция за

Германец влачи бившата си приятелка с автомобил по улиците на Хамелн

https://www.actualno.com/europe/germanec-vlachi-bivshata-si-prijatelka-s-avtomobil-po-ulicite-na-hameln-news_576882.html

Жена получи сериозни наранявания, след като беше влачена с автомобил по улиците на северния германски град Хамелн. По-късно бившият й приятел се предаде на властите, съобщи прокуратурата, цитирана от Асошиейтед прес. Полицията в Хамелн разглежда действията на мъжа като оп

Бисеров вдига парти в Милано за ЧРД

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887486

Бисеров вдига парти в Милано за ЧРДПарти в Италия за 61-вия си рожден ден вдига Христо Бисеров, съобщи "България Днес". Покани за тържеството са получили само най-близките семейни приятели и роднини. За тържеството е ангажиран изискан ресторант в центъра на Милано. В околностите на града от няколко месеца живее и самият Бисеров заедно със съпругата си Мария.

Знае ли Слави какво е абсолютно мнозинство? Май не

http://offnews.bg/news/n_1/n_640443.html

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" - на този въпрос от референдума, проведен на 6 ноември, над 2.5 млн. българи казаха "да" и вече са в очакване първите стъпки по приемането да бъдат направени. И това вече е факт, след като днес Мая Манолова и екипът на "Шоуто на Слави" внесоха в парламента законопроекта за изменение на Изборния кодекс, с който трябва да се въведат новостите. Преглед на 23-те страници промени, поместени в сайта на Омбудсмана , ни дават повод да попитаме: Знае ли екипът на шоумена какво е абсолютно мнозинство? Провеждането на мажоритарни избори в България няма да е нещо ново и невиждано. Частично мажоритарни бяха изборите за парламент през 2009 година, мажоритарни са и всички избори за президент и местна власт. В предложените промени от Манолова и "Шоуто на Слави" специално внимание обърнахме на параграфите 63 и 73. В тях се обяснява методиката за изчислението на гласовете и определянето на победителя от провеждането на избори в два тура. От изведената информация става ясно, че избран ще бъде депутат събрал повече от половината действителни гласове, тоест обикновено мнозинство, а не абсолютно, както ни бе представено във въпроса на референдума. Разликата между асболютно и обикновено мнозинство е голяма и не е за подценяване. При обикновеното мнозинство печели този, който е получил 50% + 1 от гласувалите, както е и в момента. При абсолютното мнозинство печели този, който е получил 50% + 1 от имащите право на глас. При асболютното мнозинство, ако в един едномандатен избирателен район има 10 хил. души, за избран се счита депутатът събрал 5001 гласа (независимо на първи или втори тур). При обикновеното мнозинство значение от броя на имащите право на глас не е от такова значение, както явилите се хора пред урните. Както стоят нещата с избора на президент и местна власт. Поискахме коментар от екипа на "Шоуто на Слави" в ранните следобедни часове, но реакция до края на работния ден така и не получихме. 

Варна посреща коледен базар "Сръчко"

http://www.moreto.net/novini.php?n=336605

Коледният базар "Сръчко" започва във Варна на 1 декември, научи Moreto.net. Ръчно изработените произведения на близо 60 майстори от България ще бъдат подредени на специални щандове във Фестивалния и конгресен център, и могат да бъдат видени и закупени всеки ден до края на месеца.

Ще ходим ли всички със зелени гащи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/21/2868201_shte_hodim_li_vsichki_sus_zeleni_gashti/?ref=rss


Да тръгнем всички със зелени гащи, понеже народът бил решил така - това, образно казано, се опитват да ни втълпят след референдума. Но тезата за неговата "безалтернативност" е погрешна. Защо тезата е много опасна коментира за "Дойче веле" Ясен Бояджиев:
"Ако българският народ, който по Конституция е суверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи." Това съждение, което с характерната за незнанието смешно-страшна лекота зачерква векове усилия на...

Квота за улов ще пази средиземноморската риба меч

http://www.cross.bg/ylov-riba-okeana-1526358.html

/КРОСС/ Международна организация на страните занимаващи се с корабоплаване и риболов одобри в понеделник квоти в защита на пострадалата от прекомерния улов средиземноморска риба меч, предаде AFP, позовавайки се на ЕС и природозащитната организация „Океана". Таванът за улов за 2017 г. беше определен на 10 500 тона на среща на 51-членната Международна комисия за опазване на атлантическата риба тон (ICCAT) в град Виламура, Португалия. Квотата ще бъде намалявана с 3% всяка година в периода 2018-2022 г. „Готово. Най-накрая, ICCAT на 50-тия си юбилей направи крачка напред за този толкова дълго пренебрегван животински вид", обявиха от „Океана". Източник: "Фокус"  

Германец влачи бившата си приятелка с автомобил по улиците на Хамелн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624177

Жена получи сериозни наранявания, след като беше влачена с автомобил по улиците на северния германски град Хамелн. По-късно бившият й приятел се предаде на властите, съобщи прокуратурата, цитирана от Асошиейтед прес. Полицията в Хамелн разглежда действията на мъжа като опит за убийство. Около врата на 28-годишна местна жителка било вързано въже, другият край на което е бил закрепен за теглича на колата. Шофьорът изминал няколко пресечки, влачейки жената, която била открита в канавка с тежки травми.

Веселин Маринов търси дуетната си половинка

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/veselin-marinov-tyrsi-duetnata-si-polovinka-6061786

Към разследващия екип от Съветници в шоуто ще се присъединят Геро, Криско и Надя Петрова от "Не така, брат"

Кола се запали на АМ "Хемус" (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887764

Кола се запали на АМ "Хемус" (видео)Кола пламна, след като катастрофира на магистрала "Хемус", съобщава зрител на NOVA в рубриката "Моята новина". Инцидентът се е случил около 15 часа, недалеч от разклона за Провадия. "Пътниците - живи и здрави, бяха вдясно от пътя и очакваха пожарна", пише Валентин

Веселин Маринов търси дуетна си половинка

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/veselin-marinov-tyrsi-duetna-si-polovinka-6061786

Към разследващия екип от Съветници в шоуто ще се присъединят Геро, Криско и Надя Петрова от "Не така, брат"

БФБ започва седмицата с вяла търговия*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-zapochva-sedmicata-s-viala-tyrgoviia-228754/

Липсваха големи обеми сделки с акции, участващи в индекса SOFIX, коментира експерт

Осъдиха двама младежи от Иваново за грабеж във влак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624180

Три дни след извършен грабеж във влак, по бързо производство на Районна прокуратура – Бяла и след одобрено от съда споразумение, двамата извършители са осъдени. 19-годишните В.Н. и П.И. се признаха за виновни за това, че на 16 ноември са отнели 875 лева в банкноти от 60-годишен мъж от с.Малчика. Те нападнали човека във влака Русе - Габрово и със сила му отнели парите. Престъплението е извършено в района на русенското село Полско Косово.ПО-късно извършителите са били установени от полицията и задържани. Грабителите се оказали двама младежи от с....

Социалното министерство слага край на дългите празници и отработването в събота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624178

Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката почивните дни да се разместват от Министерския съвет. Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен....

Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624176

Здравният министър в оставка Петър Москов не разбира къде е финансовото му прегрешение. Прокуратурата повдигна три обвинения на Москов за престъпления по служба. Повдигнаха обвинения на Москов Две от обвиненията са свързани с бартера на ваксини, който преди година Москов направи със съседна Турция. Тъй като решението за бартера бе взето от Министерския съвет, във вторник от прокуратурата ще разпитат всички министри в оставка за процедурата, по която са положили подписите си ...

Без ток утре във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=336642

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 22 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Турция не позволи на европейски депутати да посетят кюрдски лидер в затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=336645

Турските власти в понеделник недопуснаха делегация от депутати от национални и Европейския парламент да посетят лидера на основната прокурдска партия в страната, който е в затвора от почти три седмици, съобщава вестник The Daily Star.

Стар приятел се завръща в квартирата на “София – Ден и Нощ“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624179

Обичан стар приятел ще се завърне в квартирата на "София - Ден и Нощ". Кой е той и с какво ще промени живота на другите? Това ще стане ясно в следващите епизоди на риалити сериала тази седмица от понеделник до петък в 22.00 ч. по NOVA. Промяна се очаква някои от приятелите и на любовния фронт. Взаимоотношенията на няколко двойки са сериозно застрашени. Между Асен и Симона назряват опасни конфликти, защото той е все по-увлечен по милионерската дъщеря Райна. Нищо неподозиращата Мони пък е по-влюбена от всякога в него. Изненадите предстоят. Ще раз...

Майки искат Дневен център за младежи с увреждания в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/majki-iskat-dneven-centyr-za-mladeji-s-uvrejdanija-v-asenovgrad-news_576729.html

Да бъде изграден Дневен център за младежи с увреждания искат родители от Асеновград. Габриела е майка на 20-годишно момиче с диагноза „Детска церебрална парализа и епилепсия“. А Нина е родител на 21-годишна дъщеря с „Рядко срещан генетичен Синдром на Рубинщайн-Тейби&

Във вторник безплатно с "24 часа" първата книжка с рейтингите на университетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887652

Във вторник безплатно с "24 часа" първата книжка с рейтингите на университетитеПървата книжка с рейтингите на университетите търсете утре безплатно с в. "24 часа". Кандидат-студентите и родителите им ще получат детайлна информация за висшите училища и професионалните направления.  Университетите са оценени по 44 критерия, които са 100% обективни. В книжката ще може да намерите също за създадените от университетите условия за

Кола се запали на магистралата до Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336654

Инцидент с пламнал в движение автомобил на магистрала "Хемус" до Варна се размина без жертви днес следобед. Сигнал за горящата кола е подаден около 14:40 часа, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. В района на Провадия, малко преди разклона за село Габърница, 50-годишен водач на „Мерцедес" загубил контрол над возилото и се ударил в мантинелата на аутобана.

Николай Банев с подробности за опожарените му коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887753

Николай Банев с подробности за опожарените му колиТам има и скъпи, и обикновени коли, от рода на автобуси и камион. Не е въпрос в този пореден случай - номер 6. Помещението се намира на оградата на ТЕЦ София, на няколко метра са огромните резервоари за мазут. Отсреща има бензиностанция, представяте ли си какво чувство за безнаказаност от тези хора?

Два театрални спектакъла, концерт и нова книга в културния календар тази седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624174

Наситен културен календар в Разград тази седмица, включва два театрални спектакъла, концерт и премиера на нова книга. Утре, 22 ноември, на разградска сцена гостува Куклен театър – Силистра. От 12,00 ч. в залата на читалище „Развитие 1869“ започва представлението „Келчо и змея“, то е по мотиви от български и румънски приказки. Два дни по-късно друг нетрадиционен спектакъл може да види разградската публика. „Българите идат! БГ Седянка шоу“ е озаглавено представлението под форма на кабаре. Авторският спектакъл на Димо Дешев е по текстове на Е...

Над 60% от турците не искат членство в ЕС

http://econ.bg/Новини/Над-60-от-турците-не-искат-членство-в-ЕС-_l.a_i.732560_at.1.html

Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Това показват резултати от социологическо проучване за...

Финландия планира център за противодействие на хибридни заплахи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/21/2868422_finlandiia_planira_centur_za_protivodeistvie_na/?ref=rss


Няколко страни членки на НАТО и ЕС планират да създадат в Хелзинки център, който да проучва как да се противостои на "хибридната война". Това съобши високопоставен служител от финландското правителство, цитиран от "Ройтерс".

Финландия има 1300 км обща граница с Русия. Кремъл често е обвиняван във водене на хибридни кампании в украинския конфликт. Под "хибриден" се разбира комбиниране на конвенционални и неконвенционални военни средста с кибервойна, пропаганда и други завоалирани...

Френската полиция предотврати терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887614

Френската полиция предотврати терористичен актФрренската полиция е осуетила нов атентат през уикенда и е арестувала седем души в  Марсилия и Страсбург. Това съобщи вътрешният министър на Франция Бернар Казньов, цитиран oт американското издание "USA Today". Задържаните са от френски, марокански и афганистански произход, на възраст от 29 до 37 години.

Три години затвор и 20 хил. лева глоба за мъж, разпространявал дрога

http://www.cross.bg/leva-sporazymenie-zatvor-1526357.html

/КРОСС/ Три години затвор и 20 000 лева глоба за разпространение на дрога в особено големи размери наложиха на обвиняем. Окръжна прокуратура - Благоевград сключи споразумение с К.А., съобщиха от държавното обвинение. Мъжът се призна за виновен в това, че на 06 юни 2012 г. пред гараж в Симитли незаконно разпространил на друго лице високорисково наркотично вещество марихуана (коноп). Дрогата, със съдържание на активно действащ наркотичен компонент тетрахидроканабинол 1 %, била разпределена в тридесет и пет обекта с различна маса с общо нетно тегло 11 539,79 гр. Стойността на наркотика, съгласно ПМС от 1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, възлиза на 69 238,74 лв. Съдът одобри сключеното споразумение. На подсъдимия е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от три години и глоба в размер на 20 000 лева. Определението на съда е окончателно и има характер на влязла в сила присъда. Четири месеца затвор по обвинителен акт на Районна прокуратура - Кюстендил получи мъж, държал хероин на стойност 23.39 лева. Обвиняемият се призна за виновен и също сключи споразумение. Той ще изтърпява наложеното наказание в затворническо заведение от закрит тип при строг режим.

Все повече американци се отнасят положително към Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887657

Все повече американци се отнасят положително към Доналд ТръмпБроят на американците, които се отнасят положително към новоизбрания президент Доналд Тръмп се е увеличил с 9%, съобщи РИА Новости, като цитира социологическо проучване на сп. Morning Consult и сп. Politico. Две седмици след изборите, одобрението за Тръмп вече е 46 на сто или точно толкова, колкото са и американците с негативно отношение към него,

Стига да поиска, златен Dartz за Тръмп

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/stiga-da-poiska-zlaten-dartz-za-trymp-6061787

Ако пожелае, новият президент на САЩ може да увеличи гаража си с още едно творение. Но едва ли.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Петър Москов за престъпления по служба и безстопанственост

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/21/2868428_prokuraturata_povdigna_obvineniia_sreshtu_petur_moskov/?ref=rss


Софийската градска прокуратура повдигна две обвинения срещу министъра на здравеопазването Петър Москов и зам.-министъра Адам Персенски за престъпления по служба и за безстопанственост. Москов и Персенски бяха призовани днес в следствието заради бартер на ваксини между България и Турция през 2015 година, във връзка с който в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство.

На Петър Москов е предявено обвинение за това, че на 09.07.2015 г., като министър на...

Москов за обвиненията на прокуратурата за ваксините: Не разбирам къде е финансовото ми прегрешение

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/21/2868428_moskov_za_obvineniiata_na_prokuraturata_za_vaksinite/?ref=rss


Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри по даренията с Турция. Има и трето обвинение - срещу зам.-мин. на здравеопазването Адам Персенски, което не е свързано с тези дарения. Нито едно от обвинения не е свързано с адекватността и качеството на ваксините.

Това заяви пред журналисти здравният министър Петър Москов, след като излезе от софийското следствие. Той изрично уточни, че ако българските БЦЖ ваксини, които България е дарила на Турция,...

Москов: Обиден съм

https://www.actualno.com/society/moskov-obiden-sym-news_576878.html

Не разбирам къде е моето финансово прегрешение, бе първият коментар на здравния министър в оставка Петър Москов, който излезе от столичното следствие този следобед вече като обвиняем. Москов става обвиняем заради бартера на ваксини с Турция. Общо три са обвиненията срещу него. "Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди", заяви Москов. Очаквайте подробности!

Кристиян Логофату: Системите в България генерират корупция

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kristiian-logofatu-sistemite-v-bylgariia-generirat-korupciia-228752/

Най-големият проблем за здравната система е обезлюдяването, твърди главният финансов директор на Bittnet

Индексите на родния капиталов пазар приключиха търговията с ръстове

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-родния-капиталов-пазар-приключиха-търговията-с-ръстове_l.a_i.732561_at.1.html

Индексите на БФБ-София приключиха търговията на зелена територия в първия работен ден от новата седмица. Бенчмаркът SOFIX добавя 1.64 процента към...

Варненка благодари на шофьори и кондукторки от автобус номер 12

http://www.moreto.net/novini.php?n=336649

Благодарност към шофьорите и кондукторите на автобус номер 12 във Варна, отправи чрез редакционната поща на Moreto.net нашата читателка Еми Йорданова. На 18 ноември синът й си забравил раницата в един от автобусите по линията. Няколко часа по-късно майката и бащата на момчето получили обратно раницата от шофьора на автобуса.

Георги Касчиев: Смешни са обвиненията срещу Добрев и Овчаров за "Белене"

http://www.mediapool.bg/georgi-kaschiev-smeshni-sa-obvineniyata-sreshtu-dobrev-i-ovcharov-za-belene-news256823.html

Ядреният експерт и един от върлите противници на АЕЦ "Белене" от самото му начало Георги Касчиев прогнозира, че повдигнатите от прокуратурата срещу длъжности лица обвинения за злоупотреби по проекта ще претърпят провал. Той определи като "смехотворно" обвинението срещу министъра на енергетиката от БСП Румен Оавчаро и като "кокошкарско" – това срещу министъра със същия ресор от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев. "Струва ми се че има тактика на разпиляване на обвиненията върху голям кръг лица и се внушава, че всички са маскари и трябва да се опитаме да потърсим отговорност", коментира бившият шеф на ядрения регулатор по времето на кабинета на Иван Костов и сегашен служител на Международната агенция по атомна енергия пред телевизия "Блумбърг" в понеделник. Според мен прокуратурата ще претърпи пълен провал, защото Румен Овчаров е достатъчно умен, хитър и обигран човек, който надали е оставил писмени доказателства за злоупотреби, каза още Касчиев. Той обърна внимание, че въпреки огромните скандали в енергетиката досега няма нито един осъден, а последните обвинения на прокуратурата срещу Делян Добрев и Румен Овчаров изглеждат смешни. Оставам песимист, че ще бъде постигнато и доказано нещо, заяви ядреният специалисти. "Скандалният договор, който той прокара, и чрез който докара у нас най-скъпия газ в цяла Европа, се оказа, че е подписан от неговия заместник. Така че не очаквам да има развитие, а прокуратурата преди всичко трябва да обясни внятно на хората защо преди две години по същите тези обвинения и събрани доказателства накрая излезе с постановление, че няма престъпление. Кои прокурори тогава са казали, че няма престъпление, а сега има престъпление, при положение, че нищо около фактите не се е променило?", посочи Георги Касчиев. Той допълни, че е песимист относно крайния резултат на обвиненията. "Ще видим как ще реагира прокуратурата на скандалното интервю на Цветан Василев, в което той казва как Богомил Манчев, чиято фирма "Риск Инженеринг" взе най-апетитните поръчки (като подизпълнител на инженерния консултант на ядрения проект "Парсънс" – бел. ред.) и 450 млн. евро практически за нищо, но половината от тези пари отишли при котараците от Бояна. Прокуратурата да установи кои са тези котараци", каза Касчиев по повод интервюто на банкера, в което твърди, че човек на премиера в оставка Бойко Борисов му е взел стотици милиони. "Поначало "Риск инженеринг" бе фирма, свързвана с БСП, и потоците пари за политическия чадър течаха през Дългия инкасатор (зад този псевдоним се твърди, че стои Румен Овчаров – бел. ред.), но явно Манчев е решил, че БСП са губещ играч и се преориентира към ГЕРБ. Затова прокуратурата направи показна акция с обвинение срещу Манчев и му определи рекордна гаранция от 500 млн. лв., но всичко замина, без никой да обясни нещо. Сега Манчев явно е решил да се преориентира и да търси защитата на ДПС като прехвърли бизнеса си на млада жена (неговата партньорка в бизнеса и в живота Нели Беширова – бел. ред.), дъщеря на кмет на Неделино, което е под контрола на ДПС", каза още Касчиев. "Апетитните парчета в България се поизчерват, но ядрената енергетика е едно от тях. Затова БСП така ожесточено говори за възобновяването на Белене с надеждата парите пак да потекат към техните касички", допълни той. "В енергетиката толкова много скандали сме гледали, а един осъден няма и това явно ще продължи", каза експертът . По думите му основната отговорност за проекта "Белене“ лежи върху кабинета "Станишев“ и неговото правителство. "Обвиненията сега срещу Делян Добрев изглеждат кокошкарски в сравнение с двата милиарда, изразходени без никакви видими следи за проекта "Белене“. Затова подозрително, че започват да повдигат такива обвинения", смята Касчиев. Според него, единствените реални обвинения – където може да има резултат - са срещу двамата изпълнителни директори на НЕК, които бяха обвинени и през 2014 г. "Тогава се оказа, че те са невинни. Дали сега ще ги изкарат виновни и дали някой от тях ще "пропее" и ще каже кой от политиците и министрите какво е нареждал срещу какви ангажименти", е друг въпрос", каза Касчиев. Той смята, че обвинението трябва да тръгне по пътя на парите, но не е оптимист, тъй като накрая "някой ще плати големи пари и всичко ще замлъкне и ще се прекрати".

Мъките на затворника Васил Гаврилов: Живея в ада!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887503

Мъките на затворника Васил Гаврилов: Живея в ада!"Чувствам се разбит! От началото на май съм свалил 17 килограма. При положение, че работя в затворническата кухня и има храна. Зъбите ми окапаха, а болките са страшни." С този разказ ни посреща в затвора в Бобов дол Васил Гаврилов. Той изтърпява 18-годишна присъда за убийство. Кървавият инцидент се разиграл в средата на април 2011 г.

Буря донесе сняг в северозападните части на САЩ (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624169

Система от бури доведе зимата в американския Североизток, като в северните части на щата Ню Йорк се образува снежна покривка от 45 сантиметра, предаде Асошиейтед прес. Училищата в централните райони на Ню Йорк и в западните на Масачузетс отмениха учебните занятия или отложиха началото им с два часа. Националната метеорологична служба съобщи, че започналата през уикенда буря е натрупала до 45 см сняг край Бингхамптън и Сиракюс в Ню Йорк . 14 inches of snow in Sy...

Нов "футболист" тренира с Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_640444.html

Канадската попзвезда Джъстин Бийбър се включи в тренировката на Барселона преди гостуването на Селтик в сряда от програмата на петия кръг в груповата фаза на Шампионската лига. 22-годишният изпълнител има концерт в каталунската столица и не пропусна да си направи положителен PR преди събитието, като демонстрира приятелство с футболните идоли на града. Бийбър поддържа приятелски отношения с бразилската звезда на Барселона Неймар, който не е чужд и на музиката и има записи в родината си. В тренировъчната база на Барселона най-голям ентусиазъм от появата на Бийбър показа друг бразилец - Дани Алвеш. И типично като на мач в махалата при появата на някой нов играч, на Бийбър бяха връчени вратарските ръкавици. След тренировката той успя да се снима и с Лионел Меси, както и с Луис Суарес.

Президентът на Македония стана „Доктор хонорис кауза“ на БАН

http://offnews.bg/news/n_1/n_640438.html

Президентът на Македония проф. д-р Георге Иванов днес бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките. Тържествената церемония се състоя в Големия салон на БАН. Званието се присъжда за приноса му към правната наука, образованието, културата и обществения живот, както и за развитието на научния и културния диалог между учените от двете страни. Считам, че удостояването на проф. Иванов с почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките е чест за академичната ни общност, заяви председателят на БАН акад. Воденичаров. Георге Иванов благодари за високата част и подчерта, че приема почетното звание и като признание за ползотворното сътрудничество между Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) и този пример трябва да бъде следван и от другите институции в двете държави. Той изнесе лекция на тема „Миграцията и мигрантите: предизвикателствата пред третото хилядолетие“. Георге Иванов анализира миграцията като явление и причините за бежанския поток в Европа. Само науката може да подготви европейските институции за предизвикателствата на 21 век, изтъкна президентът на Македония. Проф. д-р Георге Иванов е юрист, преподавател по право и политология в Скопския университет и четвърти президент на Република Македония от 2009 г.

В Русия откриха как да извличат злато от изгорели въглища

http://econ.bg/Новини/В-Русия-откриха-как-да-извличат-злато-от-изгорели-въглища-_l.a_i.732559_at.1.html

От всеки 1000 кг въглища може да се добие около 1 грам злато, твърдят руски учени. Руски учени са разработили експериментална апаратура, която може...

Неймар, Меси и Саул Нигес са сред номинираните за гол на годината (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/21/2868397_neimar_mesi_i_saul_niges_sa_sred_nominiranite_za_gol/?ref=rss




Звездите на "Барселона" Лионел Меси и Неймар попаднаха сред десетимата номинирани за наградата "Ференц Пушкаш", която УЕФА ще връчи на автора на най-красивия гол през 2016 г.

Още двама от претендентите се състезават в Примера дивисион - Саул Нигес от "Атлетико" (Мадрид) и Марио Гаспар от "Виляреал", а само едно от номинираните попадения беше отбелязано на Евро 2016 - на уелсеца Хал Робсън Кану.

Останалите претенденти са южноафриканецът Хломфо Кекана,...

За първите 15 дни от ноември НЗОК е спестила 15 млн. лв. от хоспитализации

https://www.actualno.com/healthy/za-pyrvite-15-dni-ot-noemvri-nzok-e-spestila-15-mln-lv-ot-hospitalizacii-news_576871.html

Отчетените от болниците хоспитализации през първите 15 дни на месеца са с 15 млн. лева по-малко спрямо същия период на октомври и с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Това отчете в понеделник председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен мини

Джулия Робъртс: "Съвършенството е съвременната болест на много нации"

https://www.actualno.com/showbusiness/djulija-robyrts-syvyrshenstvoto-e-syvremennata-bolest-na-mnogo-nacii-news_576875.html

Холивудската звезда Джулия Робъртс отправи сензационно посланиe от профила си в Instagram. Тя се противопостави остро на съвременните критерии за красота и изкуствената естетика, а думите ѝ звучаха така, сякаш актрисата е наистина много уморена и адски ядосана. Малко след като

Шойбле: Великобритания да не прави данъчен дъмпинг

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-velikobritaniia-da-ne-pravi-danychen-dymping-228747/

Те са все още член на ЕС и са обвързани с европейските закони, заяви германският финансов министър

В началото на декември стартира онлайн плащането на данъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624168

След броени дни в Плевен ще стартира новата онлайн услуга "Плащане на данъци". Това съобщи кметът Георг Спартански като уточни, че вече плащането на задълженията на гражданите към общината ще става освен в пост терминал и по банков път, вече и онлайн - направо от компютър или друго мобилно устройство. Спартански ккоментира, че това ще е улеснение за много хора в Плевен, но и за тези, които живеят в чужбина или в други градова в България. Според него това е още една стъпка към облекчаване на гражданите при заплащането на данъчните си задължения,...

Седем убити при атентат в Бенгази, сред тях има деца

http://vesti.bg/sviat/sedem-ubiti-pri-atentat-v-bengazi-sred-tiah-ima-deca-6061785

Атентатът с кола-бомба е извършен близо до болница в центъра на Бенгази в момент, в който от местното училище излизат ученици

Христо Иванов: Няма политически играч, който да иска независима прокуратура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/21/2868362_hristo_ivanov_niama_politicheski_igrach_koito_da_iska/?ref=rss


Независимо дали прокуратурата ще игнорира данните, изнесени в последното интервю на банкера Цветан Василев пред Сашо Диков и BIT телевизия, или този път ще реши, че политическата конюнктура сега вече налага да им обърне внимание - нито едно от тези две решения няма да бъде подчинено на интересите на закона, а на това дали и как се е обърнал вятърът.

Тази оценка на прокуратурата прави бившият правосъден министър Христо Иванов в интервю за българската редакция на Дойче веле. И задава...

Меркел: Мислих дълго дали ще издържа още един мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887635

Меркел: Мислих дълго дали ще издържа още един мандат“Аз винаги мисля дълго, преди да взема решение. Често закъснявам с това, но веднъж взела решение, аз стоя твърдо зад него“, това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за телевизия ARD късно в неделя, след като обяви, че ще се кандидатира за четвърти път за канцлер. Отделих безкрайно много време,

Огън от умишлено подпалени контейнери засегна улично осветление във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336639

Огън от умишлено подпалени контейнери за отпадъци във Варна засегна стълбове от уличното осветление, съобщиха от полицията за Moreto.net. Между 1.50 и 2.55 часа тази сутрин са подпалени общо 9 контейнера на различни места в града - улиците "Железни врата", "Подвис" и "Петър Райчев".

Министерството на труда предложи да отпадне сливането и отработването на почивни дни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ministerstvoto-na-truda-predloji-da-otpadne-slivaneto-i-otrabotvaneto-na-pochivni-dni-228748/

Когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя, за почивни дни да се ползват първите работни дни след тях, предвиждат поправки в Кодекса на турда

Крачка назад - две напред. Ленински уроци

http://bulgarski.pogled.info/news/79641/krachka-nazad-dve-napred-leninski-urotsi

/Поглед.инфо/ Почти всички български премиери, които не успяха да изкарат докрай мандатите си, дължат много за провала си на своите съветници. Те ги капсулираха, откъсваха ги от реалния свят, за да могат по-лесно да ги манипулират. По всичко си личеше, че Бойко Борисов по време на втория си мандат не се вслушва в никакви съвети. Но неформални съветници той имаше, те сами се хвалеха с близостта си до всесилния премиер. Но явно не са го подлагали на никаква критика. Напротив, внушавали са му колко е велик, сравнявали са го с цар Симеон, със Стамболов. Докато се откъсне напълно от земното притегляне.

Здравният министър Москов с 3 обвинения заради турските ваксини

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887632

Здравният министър Москов с 3 обвинения заради турските ваксиниМинистърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде брифинг, докато на Москов му предявяват обвинения в столичното следствие, съобщи БГНЕС. Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски.

Поставиха мигрантите в Харманли под карантина

http://www.cross.bg/harmanli-migrantite-tzentura-1526356.html

/КРОСС/ежанският център в Харманли временно ще стане от затворен тип заради опасенията за здравословното състояние на настанените в него мигранти. Това стана ясно по време на брифинг в здравното министерство днес, съобщи bTV. От утре чужденците няма да имат право да излизат от обекта, като ще им бъдат направени изследвания. Не е ясно колко време ще продължи карантината. В Харманли от няколко седмици гражданите имат сериозни притеснения за здравословното състояние на обитателите на центъра. Част от мигрантите имат рани от инфекция по телата си. От здравната инспекция съобщиха за случаи на краста и съмнения за лайшманиоза, а от вчера вече се знае и че в центъра в Харманли е имало и поне един случай на малария. Днес ръководството на центъра опроверга информациите за опасната лайшманиоза и обяви, че най-често сред мигрантите има гъбични инфекции. Заради страховете от епидемия, в града вчера се проведе и протест.  

Пловдивски лекари заплашват Москов с изключване от Лекарския съюз

https://www.actualno.com/healthy/plovdivski-lekari-zaplashvat-moskov-s-izkluchvane-ot-lekarskija-syuz-news_576860.html

Пловдивски лекари дават здравния министър в оставка Петър Москов на етична комисия и заплашват да организират подписка за изключването му от редиците на съсловната организация. Причината - отнетите от Москов права на патолога от Комплексния онкологичен център в Пловдив,

Срещу 80 хил. лв. пуснаха на свобода бандата, хваната с близо 900 мастербокса контрабандни цигари

http://www.cross.bg/tzigari-beshe-grypata-1526355.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура пусна под парична гаранция седемчленната организирана престъпна група за контрабанда на цигари, която беше заловена с близо 900 мастербокса цигари без бандерол. Участниците в групата бяха задържани за 72 часа, но наблюдаващият прокурор по делото за фалшивите цигари е преценил, че не е необходимо те да бъдат задържани повече, докато тече разследването. Двамата ръководители на групата са пуснати срещу 15 000 лева всеки, а на участниците са наложени гаранции от по 10 000 лева. И седемтимата имат наложена забрана за напускане на страната. Групата, която е действала от началото на 2016 г., беше разбита по време на операция на ГДБОП и специализираната прокуратурата. Голямото количество контрабандни цигари беше открито маскирано в пакети с памперси в жилище в столичния район „Слатина".  

Няколко страни от НАТО и ЕС планират център за борба с хибридни заплахи

http://www.mediapool.bg/nyakolko-strani-ot-nato-i-es-planirat-tsentar-za-borba-s-hibridni-zaplahi-news256822.html

Няколко страни от НАТО и ЕС планират да създадат в Хелзинки център, който да проучи методи за противодействие на хибридния подход към воденето на военни действия, съобщи финландският заместник-министър на външните работи Йори Арвонен, цитиран от Ройтерс. Финландия има 1300-километрова обща граница с Русия, която беше обвинена в използването на хибриден подход в украинския конфликт, отбелязва агенцията. Хибридната тактика комбинира конвенционални и неофициални военни действия с кибервойна, пропаганда и други тактики с непряко въздействие. Миналия месец Финландия, която не участва във военни съюзи, изрази опасения от това, което смята за засилваща се, насочена срещу нея, пропагандна кампания на Кремъл. Арвонен заяви пред журналисти, че Финландия е обсъдила създаването на центъра със САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Полша, Франция, Швеция и балтийските страни, както и с представители на ЕС и НАТО. "Тези държави изразиха силна подкрепа за създаването на центъра. Някои от тях още не са потвърдили участието си, но въпреки това имаме достатъчна подкрепа, за да продължаваме", добави той. Хибридните атаки могат да бъдат дипломатически, военни, технологични или финансови, подчерта Арвонен. "Например, във Финландия се говореше много за руското въздействие върху информацията", посочи той. Финландският заместник-външен министър посочи групировката "Ислямска държава" като друга организация, която използва хибридни тактики, припомняйки, че джихадистите използват дезинформация, за да радикализират хора, намиращи се в Европа. Целта на центъра ще бъде да подобри защитата на страните участнички и да ги подготви за хибридни заплахи чрез обучение, изследвания и обмен на практики, обясни Арвонен.

Сътрудничество между Сдружения на местните власти обсъдиха в Арбанаси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624167

Заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на председателите на общински съвети се проведе в Арбанаси. Сред участниците в работната среща на Управителния съвет на неправителствената организация бе и кметът на община Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Обсъдени бяха възможните форми на сътрудничество между двете сдружения, които представляват местната власт у нас. Заседанието бе открито от председателя на Великотърновски общински съвет В...

Прокуратурата повдига обвинения и на здравния министър Петър Москов

http://www.moreto.net/novini.php?n=336646

Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция.

"Ислямска държава" пое отговорност за днешния атентат в Кабул

http://www.cross.bg/sred-islyamska-atentat-1526353.html

"Ислямска държава" пое отговорност за днешния атентат срещу шиитски храм в афганистанската столица Кабул. По последни данни жертвите са 32, като сред тях има много деца.Атентаторът се взриви в джамията в момент, в който тя била претъпкана с хора. Възможно е да има и жертви сред поклонниците, които се готвили за молитва на тържествения за шиитите ден. Те отбелязват края на 40-те дни траур по повод смъртта на внука на пророка Мохамед - имам Хюсеин. Страховете от атаки на сунитски екстремисти са големи и в иракския град Кербала, където вчера се събраха милиони поклонници от съседен Иран.  

Повдигат обвинения на Москов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624166

Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус". Обвинение е повдигнато и на заместника му Адам Персенски във връзка с дарението на ваксини между България и Турция. Повдигнаха обвинение на заместник на Москов След като излезе от столичното следствие по-рано през деня Персенски коментира, че причината за обвинението е дарението на ваксини за туберкулоза на Турция. Персен...

До 2030 г. ще бъде сложен край производството на електроенергия от въглища в Канада

http://www.cross.bg/kanada-vuglishta-elektroenergiya-1526354.html

/КРОСС/ Канада буквално ще спре производството на електроенергия от въглища до 2030 година, но ще предложи на провинциите гъвкавост по време на преходния период. Това заяви министърът на околната среда на държавата Катрин Маккена, цитирана от Ройтерс. Либералното правителство на Канада прокарва платформа в защита на околната среда. Миналият месец парламентът ратифицира Парижкото споразумение за климата. Маккена поясни пред журналисти в Отава, че регулация за въглищата ще ускори поетапен график за четири провинции, които използват въглища за производство на електроенергия, според която те ще трябва да използват технология за справяне с въглеродните емисии или ще трябва да спрат електроцентралите. Някои централи ще останат отворени, ако бъде постигнато еквивалентно намаляване на емисиите навсякъде, добави тя. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обеща миналият месец да бъде въведена минимална национална цена на въглеродните емисии до 2018 година. Данни показват, че Канада има малък шанс да изпълни поставените цели срещу климатичните промени, което в части се дължи на увеличените нива на емисии от енергийния сектор.  

Виж как Джъстин Бийбър тренира с "Барселона" (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5887569

Виж как Джъстин Бийбър тренира с "Барселона" (видео)Триото Меси, Суарес и Неймар, обикновено е под светлината на прожекторите. Няма как иначе, все пак звездната атака на "Барселона" бележи много. Намери се обаче кой да отклони вниманието от тримата нападатели на каталунците, при това на тренировка на отбора, съобщи bTV. Поп певецът Джъстин Бийбър посети едно от заниманията на "Барселона" преди мача

В хипермаркет изследват безплатно за СПИН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624165

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит се отбелязва за четвърта поредна година в Европа и в България – съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград. Инициативата цели да помогне на повече хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус. Седмицата напомня, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение. Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит В и С ще могат да си направят вси...

Бащата продава кървавия дом на Ваклинови

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887483

Бащата продава кървавия дом на ВаклиновиДаниел Ваклинов, бившият мъж на застреляната в столичния квартал "Западен парк" Мая, твърдо е решил да продаде апартамента, в който стана касапницата. Даниел не искал нищо да му напомня за смъртта на доскорошната му жена, споделиха близки на семейството пред "България Днес". Почерненият мъж не искал дори да стъпва в апартамента в блок 52.

Нигериец въртя 103 км педали с топка на главата (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640441.html

Амбициозният нигерийски футболист Харисън Чинеду отново атакува Книгата за рекордите на Гинес със странно постижение. Той кара колело 103 км, като през цялото това време балансираше футболна топка върху главата си. Това е втори опит на Чинеду да запише името си в Книгата на Гинес. През пролетта на тази година той вървя пеша 48,04 км отново с топка на глава, но радостта му трая твърде кратко, тъй като постижението беше бързо подобрено. Сега той се надява да е вдигнал достатъчно високо летвата пред конкуренцията. "Изпратихме доказателства за рекорда ми и чакаме потвърждение от Книгата на рекордите. Щастлив съм, че това постижение ще бъде записано срещу моето име", сподели Чинеду пред АФП все още с топката върху главата.

Детето на Биляна може да не оцелее

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/deteto-na-biliana-mozhe-da-ne-ocelee-6061783

Виолета ще покаже за пореден път силата на своя характер в безмилостната битка за лабораторията

Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624164

Празникът на турлаците от двете страни границата бе по инициатива на Турлашко дружество "Ждребче" град Белоградчик. Тази година, освен гостите от Сърбия, членове на дружеството "Тимочана-Торлака" село Миничево, участваха и представители на турлашката етнографска група от общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци. От сръбска страна в събитието участваха Деян Кръстич- председател на торлашкото дружество, Златомир Първулович- кмет на село Яковац, Зоран Янкович- кмет на село Витковац, пр...

Къща на Чарлз Дикенс в Кент се продава за $3,85 млн.

http://www.cross.bg/dikens-charlz-kent-1526352.html

/КРОСС/ Къща в английското графство Кент, която е служила за лятна резиденция на писателя Чарлз Дикенс, се продава за $3,85 млн. Смята се, че точно там през 1845 - 1850 г. той е написал един от най-популярните си романи - "Дейвид Копърфийлд". Имотът разполага със 7 спални, голяма приемна зала, дневна, няколко трапезарии. На първия етаж е разположен кабинетът, в който Дикенс е работил. И до днес там се съхраняват негови вещи, включително работната му маса. Те обаче не влизат в посочената цена, и ако бъдещият собственик иска да ги придобие, ще трябва да се договаря допълнително с Terence Painter Estate Agents. Чарлз Дикенс е роден на 8 февруари 1812 г. в Портсмут, Англия. Умира на 58 години на 9 юни 1870-а в Хайъм, графство Кент.

Социалното министерство слага край на дългите празници

http://www.mediapool.bg/sotsialnoto-ministerstvo-slaga-krai-na-dalgite-praznitsi-news256821.html

Социалното министерство публикува предложението си за промени в Кодекса на труда за почивните дни около официални празници, което трябва да сложи край на практиката да бъдат сливани почивни дни, а след това да се отработват извънредните ваканции в съботите. Според предложенията, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, почивен ден ще е и понеделникът след тях. Според социалното министерство практиките на т.нар. сливане на празници са противоречиви и по-скоро негативни. От там твърдят още, че се нарушава комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави. Нарушава се и работата на финансовите институции и се забавят плащания, посочват от ведомството. Освен това в сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради по-високото заплащане на труда на официален празник. Увеличените разходи за труд от своя страна рефлектират върху себестойността на продукцията и тя се оскъпява. Отделно за хората в непрекъснатите производства се намалява продължителността на седмичната почивка, пише още в мотивите. Отработването на почивния ден в съботата пък води до по-слаба ефективност и намаляване на производителността, комбинирано с допълнително натоварване на работещите, преумора в отделни моменти и стрес заради по-дългата работна седмица, отбелязват от министерството.

Станишев: Инициираме дебат за Турция в ЕП, не изключвам замразяване на преговорите за членство

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/79639/stanishev-initsiirame-debat-za-turtsiya-v-ep-ne-izklyuchvam-zamrazyavane-na-pregovorite-za-chlenstvo

/Поглед.инфо/ „Днес сме тук пред затвора в Одрин, за да изразим своята солидарност и политическа подкрепа за Селахатин Демирташ. Ние сме приятели на Турция и искаме тя да е мирна, спокойна, демократична и стабилна. Но сме тежко загрижени, че след опита за преврат (който ПЕС и двете опозиционни турски партии тежко осъдиха) управляващите използват повода за смазване на партии, медии и на инакомислещите."

Варненски танцьори излизат на сцената в подкрепа на АГ-болницата

http://www.moreto.net/novini.php?n=336632

Танцьорите от ансамбъл Моряците планират благотворителен концерт в подкрепа на АГ-болницата СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" във Варна, научи Moreto.net. Благотворителната кампания, която освен концерта включва конкурс и базар, ще бъде за закупуване на модерно ултразвуково хистероскопско оборудване.

Препитват Драги в Европарламента

http://econ.bg/Новини/Препитват-Драги-в-Европарламента_l.a_i.732555_at.1.html

Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще бъде препитан от депутатите в Европарламента. Драги ще отговаря на въпроси за неравномерния растеж, ниската...

Шофьорът, убил двама в Пловдив, излиза под гаранция, имал 12 нарушения на пътя (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887564

Шофьорът, убил двама в Пловдив, излиза под гаранция, имал 12 нарушения на пътя (снимки)26-г. Любомир Трайков, по чиято вина на 18 ноември т. г. загинаха двама души, а други двама бяха ранени, е имал 12 нарушения на закона за движението по пътищата. Пет от наказанията му са за висока скорост. Това стана ясно в пловдивския съд, където се разгледа искането на прокоратурата за постоянен арест на шофьора.

Прокуратурата повдигна обвинения на Москов за турските ваксини

http://offnews.bg/news/n_1/n_640440.html

Прокуратурата повдигна обвинения на здравния министър Петър Москов.  Той е с мярка за неотклонение подписка. 

Франсоа Фийон: неочакваният играч, който може да се окаже новият френски президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/21/2868334_fransoa_fiion_neochakvaniiat_igrach_koito_moje_da_se/?ref=rss


Франсоа Фийон е изненадващият водач след вчерашните първични избори, които трябва да определят кандидат на френските консерватори за президентските избори догодина. Той може да се окаже политикът на Франция, който се доближава максимално до истински икономически и социален консерватор, разказва "Ройтерс".

Зад все още момчешкия си външен вид и благото, изискано поведение този 62-годишен мъж, който е прекарал почти половината си живот в политиката, иска да намали административните...

Подземен музей в Полша е сграда на годината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5887562

Подземен музей в Полша
е сграда на годинатаПодземният Przelomy в Шчечин, филиал на полския Национален музей, е победителят в 9-то издание на Световния архитектурен фестивал, който се проведе миналата седмица в Берлин. Раздадени бяха награди в 32 категории, в които участваха 343 проекта от цял свят. Музеят в Шчечин е построен по проект на полския архитект Роберт Конечки (46 г.

20 души загинаха в Либия след скандал заради маймуна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5887553

20 души загинаха в Либия след скандал заради маймунаНай-малко 20 души загинаха при етнически сблъсък в Сабха, Либия заради инцидент с маймуна, съобщава bTV. Причината е, че маймуната, която била домашен любимец, обидила ученичка. Тя свалила забрадката на момичето и започнала да го драска и хапе. Това, от своя страна, накарало родителите на ученичката да търсят отмъщение.

Над 60% от турците не искат членство в ЕС

http://svetoven.pogled.info/news/79638/nad-60-ot-turtsite-ne-iskat-chlenstvo-v-es

/Поглед.инфо/ Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Това показват резултати от социологическо проучване за турския в. „Акшам“. На въпроса дали смятат, че опитите за членство в съюза трябва да бъдат продължени положително са отговорили само 22%.

Бежанците в Харманли под карантина

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/bezhancite-v-harmanli-pod-karantina-6061784

Мигрантите няма да имат право да напускат центъра, докато не завърши взимането на проби и изследването им

5000 деца от домове ще бъдат настанени в условия, близки до семейните

https://www.actualno.com/society/5000-deca-ot-domove-shte-bydat-nastaneni-v-uslovija-blizki-do-semejnite-news_576854.html

5000 деца, които сега живеят в детски домове, ще бъдат настанени от социалните служби в условия, близки до семейните. Това съобщи в Монтана председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. "В началото на 2016 година е приключил първият етап на деинституц

Пияна испанка кара в насрещното без предно колело

https://www.actualno.com/europe/pijana-ispanka-kara-v-nasreshtnoto-bez-predno-kolelo-news_576865.html

Служителите на реда в Каталуния Mossos d'Esquadra задържаха млада испанка, която се движела в лентата за насрещно движение с автомобил без едно предно колело, съобщи в. „Ел паис”, цитиран от БГНЕС. 26-годишната жителка на община Лягостера, провинция Хирона, била спряна на магис

Билян Балев е преизбран за член на Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624159

Билян Балев е преизбран за член на Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки Изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Билян Балев е преизбран за член в Административния съвет на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) с мандат от две години. Организацията е едно от най-влиятелните сдружения на финансови институции в Европа, които работят в сферата на публично-частните инвестиции. ББР е приета за член на ЕАПБ през май 2005 г. и чрез нея участва пряко в обсъждането на законодателни въпроси,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване