11/21/16 19:25
(http://www.klassa.bg/)

Годишният ръст на офис наемите се забавя в глобален план

 Годишният ръст на наемите на първокласни офис площи в глобален мащаб се забавя до 2,9% през третото тримесечие на годината от 3,4% през предходното тримесечие, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

За тримесечието ръстът се забавя до 0,5% от 0,8% за предходните три месеца, показват още данните.

Очакванията на експертите са отдадените площи през тази година да са с 5% по-малко спрямо предходната, посочва се още в доклада, който обхваща 110 пазара по света.

Като цяло отдадените обеми през третото тримесечие на годината са почти колкото и през второто. На годишна база обаче е отчетен спад от 7%, но експертите припомнят, че 2015 г. беше рекордна за пазара.

С излизането на все повече проекти много пазари вървят към баланс на търсене и предлагане и нормализиране на нивата на незаетите площи. За наемите се очаква ръст от порядъка на 2–3% през тази и около 2% през следващата година.

Очаква се отдадените обеми в глобален мащаб да останат стабилни на ниво около 40 млн. кв.м през 2017 г. По-съществен ръст на активността на наемателите компанията прогнозира, че ще има в Европа и Северна Америка.

Догодина се очаква да бъде и пикът на строителната активност в офис сегмента от пазара на бизнес имоти.

Регионалните данни на компанията показват, че през третото тримесечие наемите на офис площи в Азиатско-тихоокеанския регион отчитат ръст от 0,5% за тримесечието и 2,5% на годишна база. Понижения на наемите отчитат пазарите в Шанхай, Сеул и Хонконг, силни ръстове – на всички пазари в Австралия, а по-умерени (в рамките на до 3%) - в Манила, Куала Лумпур и Джакарта.

В Европа за тримесечието е отчетен 0,6% ръст на наемите на офис площи. Индексът за региона е под натиск заради понижението на наемите в Лондон и Москва от съответно 4,2% и 6,3%, показват данните.

Като се изключи влиянието на двата пазара обаче, наемните равнища отбелязват 1,8% ръст за тримесечието и 5,8% - на годишна база. Това е най-силното увеличение от второто тримесечие на 2011 г. насам. Стокхолм е лидер по ръст с почти 7% на годишна база.

За тримесечието темпът на ръст на наемите в Америка се забавя до 0,4%, но се очаква да се ускори отново през 2017 г. Наемите в Близкия изток остават стабилни, като Дубай затвърждава позициите си на водещ пазар в региона.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване