11/21/16 05:34
(http://www.klassa.bg/)

Държавата може да се справи с дълговете на БДЖ и без концесия на летището

 Летище "София" не бива да бъде отдавано на концесия по този начин, а държавата може да се справи с дълговете на БДЖ по друг път и с други резерви в бюджета, заяви вчера пред БНР депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски, който е член на парламентарната бюджетна комисия. Правителството, което е вече в оставка, очаква минимум 1,2 млрд. лв. от концесията, от които 550 млн. лв. без ДДС да бъдат платени веднага и парите да се дадат на БДЖ за уреждане на борчове на железницата и за купуване на нови влакове.
През миналата седмица БСП призова да бъде спряна процедурата за отдаване на концесия на столичния аеропорт. Не може правителство в оставка, а след това и служебен кабинет да се произнасят по толкова значими въпроси, заяви Жельо Бойчев. "По същество националният аеропорт, според документи, трябва да бъде отдаден за концесия за 35 години. Ние бяхме категорично против това още с обявяването на тази процедура и продължаваме да отстояваме позициите", подчерта той. 
Според Бойчев редовно избрано правителство с ново мнозинство трябва да се произнесе за бъдещето на летището. "Ако това не бъде направено, ще считаме, че това е поредната сделка на отиващия си кабинет и че е поредното предаване на националните интереси." Диана Йорданова от ГЕРБ, която е заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание, каза вчера, че процедурата продължава и ще се даде възможност на следващото правителство, било то и служебно, да продължи целия процес.
Христиан Митев от Патриотичния фронт заяви, че от партията също са притеснени от начина, по който се развива концесионната процедура. Той припомни, че това е от компетенцията на Министерския съвет, а не на Народното събрание. Митев подчерта, че от ПФ ще следят внимателно как се развива процедурата, а на по-късен етап може да се претендира за спирането й, ако бъдат открити нарушения и нередности.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията взе решение да удължи процедурата по концесиониране на летището до края на януари 2017 г. Ресорният министър в оставка Ивайло Московски заяви, че концесията не е самоцел, а е обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани държавните железници.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване