Две компании държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274209_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82+80%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Две компании държат 80% от капацитета на данъчните складове у нас. Тази информация получиха от Агенция "Митници" депутатите от временната анкетна комисия, която проверява съмненията за картел на пазара за горива у нас.

Заседанието на комисията беше закрито предвид чувствителната данъчна информация, която съдържа докладът на Агенцията.

Председателят на комисията Валентин Николов (ГЕРБ) поясни пред журналисти след края на заседанието, че народните представители са получили много информация от Агенцията, която тепърва трябва да се анализира, за да се прецени дали това господстващо положение оказва влияние върху цената на горивата. 

"Основното, което искахме да научим, беше на всеки 100 литра гориво колко са произведени в България и продадени и колко са влезли от чужбина", каза от своя страна депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. Според него така може да се направи заключение дали цените са високи заради производствените разходи у нас.

От данните на Агенция "Митници" става ясно, че 60% от продадените горива у нас са местно производство. "Оказа се, че в България всеки може да внесе гориво и да го продава. Това не е лошо, цените са едни и същи", допълни още той.

Според Димитров това означава, че няма непреодолим проблем.

Зам.-директорът на Агенция "Митници" Борислав Борисов разясни още, че през последните години има динамика на пазара за горива в страната. Той отказа да даде повече подробности, но обясни, че "първите пет компании намаляват относителния си дял и той се замества от други, които са с по-малки обеми".

"Има компании, не една и две, които са си извоювали доста голям дял в производството и търговията с тази категория продукти", заяви още той.

Какъв дял от пазара държат те обаче е защитена информация, заяви Борисов.

От Агенция "Митници" коментираха още, че опитите за акцизни измами с горивата са ежедневие и са от най-различен характер.

Временната комисия очаква информация и от други институции, както и срещи с пазарните участници. Целта на депутатите е не да разследват случващото се на пазара за горива, а да изготвят законодателни промени, чрез които да бъде избегнато изкривяването на пазара, припомни още Николов.

Според него са нужни 3-4 заседания на депутатите, за да бъдат изготвени предложенията.
 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Надежда Бочева

Падналият в реката Християн починал от удавяне и измръзване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890074

Падналият в реката Християн починал от удавяне и измръзванеУдавяне и измръзване след падане в ледените води на река Струма е причина за смъртта на 46- годишния Християн Христов от Кюстендил. Това стана известно след извършената аутопсия от съдебен лекар в Благоевград. Тялото на майстор обущаря беше открито в автомобила му „Мицубиши Карисма”, паднал завчера в реката в Кресненското дефиле на острия завой,

Илиана Раева отвръща на удара с "нежен отговор" към Робева

https://www.actualno.com/moresport/iliana-raeva-otvryshta-na-udara-s-nejen-otgovor-kym-robeva-news_577110.html

След като Нешка Робева не успя да влезе в Управителния съвет на на федерацията по гимнастика, тя започна остро да критикува управлението и по-конкретно Илиана Раева. По думите ѝ тя винаги е била сама в Управителния съвет, а сега "овчедушието било овладяло всичко". Според нея

Богатството на българите намаляло с 2 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890067

Богатството на българите намаляло с 2 млрд. долараБлагосъстоянието на българите е намаляло с 2 млрд. долара през последната година и достига 87 млрд. долара, показва Докладът за световното благосъстояние (Global Wealth Report) на швейцарската банка Креди Сюис. На глава от населението богатството възлиза на 14 824 долара, от които 9159 долара във финансови активи и 8748 долара в нефинансови.

Генерал Радев се срещна с президента на Република Македония Георге Иванов.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274208_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Новоизбраният президент на Република България Румен Радев проведе в София среща с президента на Република Македония Георге Иванов, по негова молба.
Румен Радев и Георге Иванов обсъдиха двустранните отношения, политическата ситуация след отминалите президентски избори в България и предстоящите парламентарни избори в Република Македония, предизвикателствата, свързани с бежанската криза, както и въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.
 


Новоизбраният президент Радев потвърди пред президента Иванов своето намерение за приемственост в политиката към Република Македония и изрази надежда, че двустранните отношения между двете държави ще се развиват в дух на сътрудничество и добросъседство.
 

Бежанците в лагера в "Овча купел" започват гладна стачка

http://offnews.bg/news/n_1/n_640533.html

Бежанците в лагера в столичния квартал "Овча купел" започват гладна стачка. Те се оплакват, че български младежи ги причакват на групи около центъра и ги бият, съобщи БНТ. Мъж от афганистански произход, който живее в бежанския лагер от 10 месеца обяснява, че е нападнат посред бял ден, докато чакал на автобусна спирка.  Той разказва, че е бил нападнат в гръб от трима души, които започнали да го бият, без да кажат нищо.  Мигрантите се оплакват, че в района около бежанския лагер не са взети достатъчно мерки за сигурността им.  Те настояват за повече патрули в района и именно затова започват гладна стачка, която ще продължи до изпълняването на исканията им.  От СДВР казват, че до момента няма постъпили сигнали за нападения над бежанци. Сигнали има само за сблъсъци между обитателите на лагера.  По думите на говорителя Светослава Костадинова в района на лагера постоянно има полицейско присъствие. 

Русия няма да се откаже от ответните мерки срещу западните санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=336783

Русия колкото може по-дълго ще задържа отмяната на ответните мерки срещу западните санкции, заяви президентът на страната Владимир Путин, предава Интерфакс. Путин подчерта, че Русия не е въвела санкции, а е приела ответни мерки във връзка с ограничаването на доставките на селскостопански продукти от редица държави.

Няма да има втори бенефис на "златните момичета"

https://www.actualno.com/moresport/njama-da-ima-vtori-benefis-na-zlatnite-momicheta-news_577112.html

Грандиозният спектакъл, с който златните момичета от най-успешния ни ансамбъл по художествена гимнастика сложиха край на кариерата си, ще остане с едно единствено изиграване, което взриви "Арена Армеец" на 17 ноември, съобщи "24 часа". Епизод 2 на мултимедийното шоу "Отборът" н

Тихомир Безлов разкри долните схеми на Цветан Василев за атаката срещу Борисов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274207_%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Въпреки всички проблеми на нашите институции и нашите медии, мисля, че все пак сме демократично общество, слава Богу. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод последното интервю на банкера Цветан Василев, в което той си позволи нагло и безсрамно да говори за задкулисието у нас и да сипе лъжи срещу Бойко Борисов, при положение, че фалира четвъртата по големина банка в България.
"Това го казва две години по-късно. Същото можеше да каже и през 2014 година. Тогава есента, лятото, г-н Борисов не беше на власт и той спокойно можеше да го каже и, съответно, да повлияе на изборите, както, предполагам, иска сега да направи", твърди Безлов.

И продължи: "Защо не го е направил мога само да гадая. Моята догадка е, че просто е предполагал, че ще може „да захапе“ по-голямо парче от това, което е загубил. Според мен това, което се случи с БТК и с някои други негови собствености, очевидно показва, че не се е случило това, което той е очаквал. Сега се опитва, при новото раздаване на картите, да получи някоя нова ръка". Твърденията на обвиняем са сложни за проверяване, изтъкна Безлов, според когото сюжетът за политическия рекет над бизнеса се появява винаги в предизборна ситуация.

"Вероятно би било решение г-н Цветан Василев да дойде в България и пред съда да даде тези показания. Г-н Василев напусна Австрия – европейска страна, за която смятаме, че има добър съд и добра съдебна система и отиде в Сърбия. Защо Сърбия не го екстрадира е отделен въпрос. Аз мисля, че това не е случайно", каза още Безлов.

Путин с нов жесток удар срещу бившия руски икономически министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274206_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%

 Руският президент Владимир Путин е освободил бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев от редица длъжности, които той е заемал заедно с министерския пост, предава Regnum, цитирана от "Фокус".

Улюкаев е отстранен от задълженията си на управляващ от страната на Русия в Европейската банка за възстановяване и развитие и на заместник-управител в Международната банка по възстановяване и развитие. 
 
Освен това той е изключен от състава на комисията по въпросите за стратегията на развитие на горивно-енергийния комплекс, военно-промишлената комисия на Русия и комисията за мониторинг на достиженията на целевите показатели за социално-икономическо развитие на страната.
 
Също така бившият министър вече не е част от състава на няколко съвета при президента на Русия. 

Путин: Ще отвърнем на НАТО с контрамерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890057

Путин: Ще отвърнем на  НАТО  с контрамеркиРусия ще предприеме контрамерки в отговор на експанзията на НАТО. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за американския кинорежисьор Оливър Стоун. То е част от филма му “Украйна в пламъци”. Според руския лидер западните партньори умишлено търсят външен враг, за да поддържат дисциплина в страните си.

Бивш полицейски шеф оглави новото правителство на Литва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/22/2869196_bivsh_policeiski_shef_oglavi_novoto_pravitelstvo_na/?ref=rss


Литовският парламент утвърди днес досегашния министър на вътрешните работи, центриста Саулюс Сквернелис, за нов премиер на страната, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

Това стана, след като партията на Сквернелис, Литовски съюз на селяните и зелените (ЛССЗ), спечели изненадващо парламентарните избори в балтийската република миналия месец. ЛССЗ ще управлява в коалиция с Литовската социалдемократическа партия (ЛСДП) на досегашния премиер Алгирдас Буткевичус, която остана трета на...

От последните минути: Предотвратиха пореден опит за преврат във ВСС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274205_%D0%9E%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%

 Съдийската колегия на ВСС отказа да гласува становище, с което да заклейми главния прокурор Сотир Цацаров за разпространената чрез медиите информация, че СГС и СРС протакат наказателни дела или писането на мотиви по няколко години. Обвинител №1 сезира и съдийската комисия за проблема, съобщава "Монитор". 
Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ кадровиците на Темида отказаха колегията да се произнесе, че информацията е непълна и недопустимо нейното разпространяване, както и че прокуратурата не може да проверява съда.

„Прокуратурата не може да проверява съда, но е в правото си да сигнализира компетентните органи за забавени дела. Разпространената информация на главния прокурор възприемам като сигнал. Тя може да се провери от Инспектората на ВСС, който е компетентен“, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

„В сряда дисциплинарната комисия ще разгледа и съпостави информацията от СГП и СГС“, съобщи нейният председател Галя Георгиева.

„За всички е видно, че съществува конфликт между прокуратура и съд. Погледнато отстрани това е война на институциите. Съдебната колегия не може да не реагира на такава сигуация“, каза председателят на ВКС Лозан Панов. „Не е важно кой ще спечели войната, а кой ще запази мира“, сряза го Каролина Неделчева. „Разпространената информация е персонална атака на главния прокурор към съда“, опита се да изманипулира Калин Калпакчиев.

„Не бих искала г-н Калпакчиев да въвличате съдебната колегия във война с главния прокурор. Ако вие си имате някаква лична война, е друго. Става въпрос за съвсем други цели, които преследвате. Тази война срещу главния прокурор се води от деня, в който бе избран“, заяви пък Галя Георгиева.

Главният архитект на София обяви за близък апокалипсис в столицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274204_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B

 Към 2050 г. в София ще има над 4 милиона жители. Прогнозата е на главния архитект на столицата Здравко Здравков, цитиран от „Монитор“. Данните показват и че автопаркът в столицата ще се увеличава с по 400 коли на ден. По данни към края на 2015 година населението на София е 1 319 804 души.

Стряскащата прогноза за увеличаването на населението стана ясна в рамките на среща на работната група от експерти, която да изготви общата визия на София и развитието на столицата в дългосрочен план до 2050 г.

По думите на главния архитект е изключително важно експертите да се обединят около основни и конкретни приоритети, за да може да се съберат координационни екипи, които да започнат своята работа. 

Сред приоритетите са София да се превърне в зелен и иновативен град. 

Съдийската колегия: Да не влизаме в конфликт с главния прокурор, дори ако руши авторитета на съда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/22/2869154_sudiiskata_kolegiia_da_ne_vlizame_v_konflikt_s/?ref=rss


Същото мнозинство на Съдийската колегия от 7 гласа, което преди обед днес /вторник/ прие за нормално да бъде елиминиран класиран първи в конкурса за преподавател в НИП съдия под влияние на главния прокурор, следобед отказа да осъди изнасянето на невярна информация за съда от прокуратурата.

Мотивът на мнозинството беше, че не бива да се стига до конфликт с главния прокурор. Понеже - както се чу в едно изказванията -

"не е важно кой ще спечели войната, а кой ще спаси мира"...

Мнозинството в съдийската колегия: Да не влизаме в конфликт с главния прокурор, дори ако руши авторитета на съда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/22/2869154_mnozinstvoto_v_sudiiskata_kolegiia_da_ne_vlizame_v/?ref=rss


Същото мнозинство на Съдийската колегия от 7 гласа, което преди обед днес прие за нормално да бъде елиминиран класиран първи в конкурса за преподавател в НИП съдия под влияние на сигнал на главния прокурор, следобед отказа да осъди изнасянето на невярна информация за съда от прокуратурата.

Мотивът на мнозинството - че не бива да се стига до конфликти с главния прокурор. И - както се чу в едно изказванията -

"не е важно кой ще спечели войната, а кой ще спаси мира" /разбирай...

Без ток утре във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=336760

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 23 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Ще донесе ли повече стабилност мажоритарната система?

https://www.actualno.com/politics/shte-donese-li-poveche-stabilnost-majoritarnata-sistema-news_577109.html

За или против мажоритарен вот? По този въпрос спориха Велизар Енчев, противник на този тип избор на парламенти и защитника му Боян Атанасов. Според Енчев мажоритарното гласуване е опит за държавен преврат, чрез промени в изборния закон. Позволява се да има само три партии в

Грандиозен скандал с Радан Кънев взриви „Дондуков” 2!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274203_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8

 Лидерът на ДСБ Радан Кънев изненадващо се появи на „Дондуков” 2 за консултациите между президента Росен Плевнелиев и РБ. Той влезе в сградата преди досегашните си партньори в РБ - Тодор Танев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски, Борислав Великов, Корман Исмаилов.
След това обаче Кънев не влезе в стаята за преговори и не седна на масата с останалите реформатори. Той застана да чака в отделна стаичка за разговори с Плевнелиев, след като приключат доскорошните му партньори в РБ. Президентът обаче все още не е потвърдил дали ще го приеме, пише "Монитор". 



Преди седмици РБ и ДСБ окончателно скъсаха съюза си, като Кънев се захвана да прави проект на „агнешките главички”. В същото време обаче още не е напуснал парламентарната група на РБ, което му дава право да се яви на консултации с Плевнелиев. 

Толкова кратък мандат, а толкова много поразии в МО

http://www.cross.bg/nenchev-beshe-godini-1526463.html

/КРОСС/ През последните две години военното министерство спря да работи, но скандалите в него не спряха Когато става дума за спорното наследството на коалиционния кабинет "Борисов", сред особено тежките случаи е Министерството на отбраната (МО). Около страната ни ври и кипи от военни конфликти, а цели две години бяха изгубени заради оперетните изпълнения на представителя на БЗНС в Реформаторския блок министър Николай Ненчев. За това време всички реформи в МО и армията бяха блокирани. Министерството практически спря да работи. Преди седмица се разбра, че досега са усвоени едва 26,11% от предвидените капиталови разходи в бюджета му. Подобно чудо не се е случвало. Точно обратното, винаги парите са били усвоявани толкова бързо, че към септември армията се молеше за допълнителни средства. За 2 години ръководството на министерството   не успя да реализира нито един от проектите   за модернизация, а мандатът му беше съпроводен от неспирни скандали, спорни решения и "оголване на редиците". Някои кадрови решения на министъра ще се помнят дълго време - като назначаването на негова съпартийка за директор на дружество "Снабдяване и търговия". Одеозната дама не получи необходимия за длъжността допуск за класифицирана информация, защото се оказа, че има три регистрации в полицията. Хибридната война беше основният враг на министър Николай Ненчев

Ако минимална пенсия стане 300 лева ще се ликвидира справедливостта, смята Менда Стоянова

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/11/22/2869195_ako_minimalna_pensiia_stane_300_leva_shte_se_likvidira/?ref=rss


"Размерът на пенсиите сега се определя съобразно приноса на всеки човек, а ако се приеме предложението на "Патриотичния фронт" за 300 лева минимална пенсия, тази справедливост ще изчезне", каза днес по БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя допълни, че това е и причината ГЕРБ да не подкрепят искането.

"Сегашният модел, работи от 10-15 години. Размерът на пенсиите е свързан с трудовия и осигурителния стаж и сумите, върху които си се е осигурявал. В крайна сметка...

"Мтел" предлага устройство за проследяване на домашни любимци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890034

"Мтел" предлага устройство за проследяване на домашни любимциУмният тракер се предлага за 1,50 лева на месец с абонаментния план Мтел сърф XS Уникалното за българския пазар устройство за проследяване на домашни любимци MyKi Pet вече е налично в магазините и сайта на Мтел. Потребителите могат да го вземат на изплащане за 1,50 лева на месец или за 29,99 лева в брой с двугодишен договор с абонаментния план

Религиозни турове и нощни разходки в Шумен (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624457

Религиозни турове и разходки из нощния Шумен са част от атракциите, които подготвят за жителите и гостите на града от Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции". Вече са подготвени няколко маршрута, които показват архитектурни и исторически забележителности на града. Архитектурният тур ще се провежда вечер, а групите ще се движат с факли. Така може да се види очарованието на сградите в Шумен, казва директорът на предприятието Ваня Стоянова. Наред с този маршрут има и религиозен тур, които посещава различните грамове.Всички, ко...

ВСС върна на работа в съда подсъдимия Веселин Пенгезов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890012

ВСС върна на работа в съда подсъдимия Веселин ПенгезовСъдийската колегия на ВСС върна на работа в Софийския апелативен съд подсъдимия съдия Веселин Пенгезов. Той бе отстранен преди две години и половина, след като бе обвинен в злоупотреби с евросредства. Пенгезов поиска да бъде възстановен на работа, защото последните поправки в съдебния закон въведоха максимален срок за отстраняването - 18 месеца.

Веселин Пенгезов се връща в съда

http://www.mediapool.bg/veselin-pengezov-se-vrashta-v-sada-news256881.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Веселин Пенгезов на длъжността съдия в Софийския апелативен съд. Това се случи след четирикратно отлагане на темата. Решението бе взето във вторник с 9 на 3 гласа в полза на Пенгезов. Съдията Веселин Пенгезов е подсъдим по т. нар. афера "ОПАК", в която той и още трима души през 2014 г. бяха обвинени за фалшифициране на документи по проекта за изграждане на информационна система на военните съдилища, който се финансира от европейската Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК). Така той бе отстранен от системата и е извън нея вече две години и половина. През август тази година влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, които отмениха основанието за отстраняването на Пенгезов. Законът вече постановява, че магистратите се отстраняват от работа, ако са обвиняеми за престъпление, свързано с правораздаването. Пенгезов не е обвиняем за свое решение по съдебно дело, а за действията си като шеф на съд. Така той трябваше да бъде възстановен на работа. В същото време обаче ВСС отказа да върне на работа съдийката от Раднево Люба Петрова, която се намира в сходно на Пенгезов положение. “За“ възстановяването й гласуваха 7 членове на съвета, а петима бяха “против“. Според съдебния закон ВСС взема решение по кадрови въпрос с най-малко 8 гласа |"за“. Поради това Петрова няма как да се върне в системата и може да съди ВСС. Несъгласни с възстановяването й бяха Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Светла Петкова и Каролина Неделчева. Заради свидетелски показания на Люба Петрова по дело пред Софийския градски съд, прокуратурата започна проверка дали представляващият ВСС Димитър Узунов не я е склонявал към лъжесвидетелстване. Узунов днес каза, че няма никакво основание за отвод и гласува "против“ възстановяването й. “Аз няма да подкрепя решението за възстановяването й“, каза Димитър Узунов и изброи всички обвинения, които са й повдигнати от прокуратурата. После той разказа как съдийката го е тормозила, пращала му СМС-и, които той показал на свой колега във ВСС. След този СМС съдийката отишла в съда и обяснила, че Узунов й оказвал натиск. “Няколко дни по-късно (след съдебното заседание) аз гласувах за отстраняването й“, обясни Узунов.

Прототип на нов електромагнитен двигател не спазва закон на Нютон

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890013

Прототип на нов електромагнитен двигател не спазва закон на НютонАмерикански проектанти от Центъра за космически полети „Джонсън” в град Хюстън създадоха експериментален образец на електромагнитен двигател, който може да работи в открития Космос, съобщи сп. „Нешънъл джиографик”, цитиран от БГНЕС. Учените смятат, че с такъв двигател полетите на космически кораби ще стават „без да се използва никакво гориво”.

Любимият пловдивски хотел на световните звезди с номинация от Balkan Awards for Tourism Industry 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274202_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%

 Бутиковият хотел  8 ½ Luxury Art Guest House, който се превърна в любимо място на звезди като носителят на Грами Кърт Елинг, холивудският режисьор с български корени Тед Кочеф, снукър легендите Рони О’Съливан и Марк Селби, най-известната жена рефер в снукъра Михаела Таб, джаз звездата Ричард Бона и други, влиза в оспорваната надпревара за Балканските туристически Оскари. 

Второто издание на конкурса ще се състои на 1.12. 2016 г. от 20 ч. в хотел Premier Best Western София, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.
Разположен в сърцето на Европейската столица на културата - Пловдив, точно срещу Римски Одеон,  хотел 8 ½ Luxury Art Guest House вдъхновява не само ценителите на лукса, но и на артистичния комфорт. Те могат да се насладят на обзавеждане в апартаментите и стаите с прецизност и в най-малките детайли, съчетани с еклектична провокация в интериора. Дизайнерите на хотела са се погрижили и за комфорта и елегантността в спалните с топ матраци от мемори пяна за спокоен сън, LED телевизори, индивидуална и модерна климатизация, кътове с мека мебел, сейф и балкони. Модерните и просторни бани са допълнени с козметиката на Yves Rocher и Azaro. 
Мини-бар с богат асортимент от напитки и ръчно приготвени шоколадови изкушения, както и рум-сървиз от един от най-именитите пловдивски ресторанти “Хемингуей”, също с марката на IPSPECIAL GROUP. 8 ½ Luxury Art Guest House разполага със 7 бутикови, дизайнерски стаи и апартаменти - съчетание от чар, удобство и небрежен лукс.

И родното Сен Тропе - хотелски комплес Оазис в курорта Лозенец, е сред номинираните от годишните награди Balkan Awards for Tourism Industry 2016. Комплексът е проектиран в специфичен средиземноморски стил, съчетан с изключително внимание към детайла.
Една от най-големите и най-бързо развиващите се хотелски вериги в България - Грифид Хотели, също влиза в надпревара за престижните статуетки на Balkan Awards for Tourism Industry 2016.
Четиризвездният „Каменград” Хотел & СПА, част от веригата „Тракийски хотелиери", също влиза в надпреварата за Балканските награди за туристическа индустрия. Той е номиниран в категория "Успешно утвърждаване на гр.Панагюрище като дестинация за спа, конферентен и културен туризъм чрез „Каменград” Хотел&СПА". 
Един от най-предпочитаните планински хотели у нас и на Балканите - Апартхотел Лъки Банско, също получи заслужена номинация от годишните награди за туризъм на Балканите. 

КС: Плевнелиев не може да насрочи извънредни избори

https://www.actualno.com/politics/ks-plevneliev-ne-moje-da-nasrochi-izvynredni-izbori-news_577098.html

Президентът Росен Плевнелиев няма правомощие да насрочва нови избори в края на мандата си, дори и без да разпуска парламента. Това обяви днес Конституционният съд в отговор на искането на президента за тълкуване на чл. 99, ал. 7 от Конституцията с въпрос "В последните три месе

Черен хумор и буболечки в първата реклама на електрическия "Опел Ампера-е"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/11/22/2868908_cheren_humor_i_bubolechki_v_purvata_reklama_na/?ref=rss


Новият "Опел Ампера-е" изминава над 500 километра с един заряд на батериите, обяви производителят при лансирането на колата. Масовата публика пък ще научи новината чрез реклама, в която посредством най-съвременни технологии главните актьори са изглеждащи като живи майски бръмбари.

Клипчето разчита на черен хумор и ефекта на изненадата, за да си гарантира привличането на вниманието на аудитория. Очовечаването на майските бръмбари се дължи на специалистите от компанията Motion Capture...

Спирането на програмата за саниране е временно, уверена е Павлова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624455

Броени дни след оставката на кабинета "Борисов 2", една от емблематичните за мандата им програми беше спряна. Според заявката на министъра в оставка Лиляна Павлова спирането на програмата за саниране е временно, поради изчерпване на наличния ресурс от 1 млрд. лева. Продължението й обаче зависи от приемането на бюджета за следващата година, което предстои. От ГЕРБ смятат, че БСП спекулира с програмата за саниране И докато от ГЕРБ отричат да има връзк...

Министър Лиляна Павлова получи награда за цялостен принос в областта на пътната безопасност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274201_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+

 „В последната година предприехме важни стъпки с цел пътната безопасност да не е само на хартия и добро намерение, а да има реализация в конкретни стъпки и действия“. Това зави министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова при връчването на Годишните награди за принос в пътната безопасност, организирани от сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“. По време на церемонията за седма поредна година бяха раздавани награди на изявени експерти и специалисти, допринесли за подобряване безопасността на пътната инфраструктура в Република България.

Министър Павлова получи наградата за цялостен принос в областта на пътната безопасност в страната. „Тези награди са резултат от усилията на всички, които работим заедно“, каза министърът. Като представител на институция, ангажирана към процеса на подобряване на пътната безопасност, Павлова припомни за приноса от съвместната работа между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" за подобряване пътната инфраструктура и за постигането на нов нормативен подход, отговарящ на съвременните тенденции в пътната безопасност. 

Министерство на регионално развитие и благоустройството, заедно с АПИ, всяка година залага средства в бюджета за инвестиции в мерки за пътна безопасност при обновяването на инфраструктурата, подчерта тя. „Инвестирахме за внедряване на интелигентни системи, подмяна на съоръженията, слагане на нови пътни знаци, рехабилитация на пътищата. Вече са факт и пешеходните пътеки със знак "Погледни наляво/надясно“, информира министърът.

Лиляна Павлова благодари на целия екип на Министерството на вътрешните работи за техния професионализъм и изрази надеждите си общата визия за създаване на нов информационно-ситуационен център между МВР и АПИ да продължи.

„Важна задача остава и изграждането на тол-системата“, заяви министърът. Освен, че ще е по-справедлива за ползващите републиканската пътна инфраструктура, тя ще генерира повече средства за ремонт, поддръжка и строителство на пътища, както и за мерки за пътна безопасност.

С апел към присъстващите да продължават работата в името на пътната безопасност със същия професионализъм, министърът припомни, че професионалното ръководство е от значение, независимо какво е политическото и че тази кауза трябва да продължи. 2017-та година да е по-спокойна и да има по-малко жертви по пътищата, пожела накрая министър Павлова.

По време на церемонията По време на церемонията "Автомагистрали" ЕАД получи награда за фирма изпълнила най-добра временна организация на движението съгласно Наредба № 3 за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците.

Четири имена се спрягат за нов български еврокомисар, според Politico

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chetiri-imena-se-spriagat-za-nov-bylgarski-evrokomisar-spored-politico-228844/

Обсъжда се кандидатурата на министрите Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, както и на бившият вицепремиер Илиана Цанова и бившият евродепутат Илиана Иванова

Приключи цялостно саниране на първия жилищен блок в Община Тетевен, по Националната програма за енергийна ефективност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274200_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B6%D0%B8

 В понеделник, кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, областният управител Ирена Митева, Консултантът (Строителен надзор) - инж. Иван Георгиев, Инвеститорският контрол - Деница Денева, Председателят на СС „СТРОИТЕЛ“ - Людмил Павлов и Строителят - Любомир Генов, подписаха Констативен акт №15, за установяване годността за приемане на строеж. С това документално бяха финализирани строителните работи по първия жилищен блок в Община Тетевен – „Строител“.

Днес /22.11.2016г./, символично бе прерязана лентата на сградата, а кметът на града каза следното: „С много работа, упоритост и най-вече разбиране както от наша, така и от страна на живущите, успяхме да завършим успешно този етап от санирането на блок „Строител““. Д-р Бояджиева допълни още, че това е поредното доказателство, което показва, че Общината върви в правилната посока.

Хората от блока, в знак на признателност за добре свършената работа, подариха на ръководителя на обекта скромен подарък, за да му напомня за град Тетевен и най-вече за блок „Строител“.  

За да придобие сегашния си облик, по сградата бяха извършени ремонти дейности като: подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.), топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове), цялостен ремонт на покрив и др.  Чрез изпълнението на мерките за енергийна ефективност, се цели осигуряване на по-добри условия за живот на гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Изпълнението на мерките по програмата ще допринесат за: намаляване на разходите за енергия и подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите.

Шофьорът, убил двама души в Пловдив, сложи жалейка на профила си във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890006

Шофьорът, убил двама души в Пловдив,  сложи жалейка на профила си във фейсбук26-годишният Любомир Трайков, който час след полунощ на 18 ноември уби двама души с колата си на пловдивския булевард „Руски”, сложи черна лентичка на мястото на профилната си снимка във Фейсбук. Обичайно това правят хора, загубили близки. Дневникът му в социалната мрежа е сериозно прочистен от веселяшки снимки и вече я няма фотографията,

Утро, посветено на Николай Хайтов организираха в Гулянци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624456

На 21 ноември Клуба на хората с увреждания и Сдружение Българска асоциация Диабет/БАД/ - град Гулянци, организираха Утро на Николай Хайтов. В инициативата се включи и главният библиотекар при НЧ „П.Р. Славейков 1923" - Малинка Таирова. Ръководството на двата клуба беше подредило тематичен кът с произведения на Хайтов. Женската вокална група въведе присъстващите в духа на честването с китка песни за България. Малинка Таирова представи кратки биографични данни за писателя, акцентира върху най-популярните му произведения и прочете разказа „Докато ...

МВФ и ЕК: Растежът на икономиката на България през 2017 г. ще намалее до 3%

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890003

МВФ и ЕК: Растежът на икономиката на България през 2017 г. ще намалее до 3%Международният валутен фонд и Европейската комисия коригираха надолу прогнозите си за растежа на българската икономика през 2017 година до 3%. Наши икономисти отбелязват, че прогнозите са от времето преди оставката на кабинета, която допълнително ще усложни ситуацията в страната, предава БНР. Политическата нестабилност и липсата на дългосрочна

Искат незабавно замразяване на преговорите с Турция

http://vesti.bg/sviat/evropa/iskat-nezabavno-zamraziavane-na-pregovorite-s-turciia-6061851

Според дипломат, до следващата среща на върха на ЕС в отношенията между Брюксел и Анкара „ще имат ново развитие“

Веселин Пенгезов е възстановен като съдия в Софийския апелативен съд

http://www.cross.bg/sofiiiskiya-yzynov-apelativen-1526462.html

/КРОСС/ Възстановиха бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов на длъжността съдия в Софийския апелативен съд. Решението е от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи "Правен свят". Възстановяването на Пенгезов стана три месеца, след като той поиска да бъде върнат на работа, защото отпадна основанието, на което беше временно отстраняването. Решението за неговото възстановяване, бе взето с 9 на 3 гласа. Против бяха Димитър Узунов, Галя Георгиева и Даниела Костова. На същото основание на работа в РС-Раднево бе върната и Люба Петрова като това решение бе взето със 7 на 5 гласа. Несъгласни с възстановяването й бяха Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Светла Петкова и Каролина Неделчева. Заради свидетелски показания на Люба Петрова по дело пред Софийския градски съд, прокуратурата започна проверка дали представляващият ВСС Узунов не я е склонявал към лъжесвидетелстване. Узунов днес каза, че няма никакво основание за отвод.

Радарите за превишена скорост утре - 23 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=336691

Служители на пътната полиция ще следят утре - 23 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.

Кошлуков: Най-добрата изборна система е половината мажоритарно, другата - пропорционално

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889997

Кошлуков: Най-добрата изборна система е половината мажоритарно, другата - пропорционално "Няма нищо лошо, докато дойде новият президент, който ще назначи свой служебен кабинет, да има парламент и кабинет, който работи". Това каза пред БНР Емил Кошлуков, според когото „най-добрата идея“ е правителството в оставка може да продължи да изпълнява функциите до януари. "Дали ще направи Плевнелиев служебен кабинет, който предполагам,

Времето на 23 ноември: Отново облачно и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624452

Прогноза за сряда, 23 ноември През следващото денонощие над по-голямата част от страната времето ще е предимно облачно и мъгливо. На отделни места, главно в крайните източни райони е възможно да преръми. Предимно слънчево ще е времето над Югозападна България, но в сутрешните часове и там на места видимостта ще е намалена. Ще е почти тихо, в Източна България със слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, на места в Югозападна България до минус 3 градуса. Максималните температури ще са между 8 и 13 град...

От ГЕРБ смятат, че БСП спекулира с програмата за саниране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624453

Програмата за саниране е нещо хубаво, обаче то принадлежи на ГЕРБ, на Бойко Борисов, и БСП нямат нито моралното, нито политическото право, по какъвто и да е начин, да спекулират с тази програма. Това заяви на брифинг в парламента Георг Георгиев по повод на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не са против санирането, подкрепят философията на програмата и биха я продължили, ако бъдат избрани на изборите.Днес БСП се събуди с пореден катарзис, заяви Георгиев. По думите му програмата за саниране била опорочавана в продължение на година от...

Украинска учителка опита да продаде 13-годишно момиче

http://offnews.bg/news/n_1/n_640532.html

Полицията в Източна Украйна арестува учителка, опитала да продаде 13-годишно момиче за 10 000 долара.  Момичето живеело в пансион за сираци в Харковска област. 52-годишната Галина Коваленко получила от купувача 1000 гривни (39 долара), за да даде информация за здравното състояние на момичето, за негови снимки и медицински документи.  Според украинските медии Коваленко е учителка по руски и украински езици и литература и е учител от 20 години.  Полицията я заловила на мястото на престъплението - учителката извела момичето от пансиона и го завела на купувача, след което получила обещаните пари. Ако бъде призната за виновна Галина Коваленко може да получи до 12 години затвор.  Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи за случая на страницата си във Фейсбук. Той уточни, че полицията е следила действията на учителката през последните четири месеца.  По думите му купувачът е намекнал, че купуват момичето заради органите му.  Аваков подчерта, че той лично се е ангажирал със случая. Той публикува и снимка на 52-годишната учителка. 

Двете най-големи партийни групи в ЕП поискаха замразяване на преговорите с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-pregovorite-opita-1526461.html

/КРОСС/ Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент (ЕП) призоваха Европейския съюз (ЕС) да замрази преговорите за членство с Турция заради последвалите след опита за преврат чистки, предаде "Ройтерс". "Нашето послание към Турция е пределно ясно: преговорите за присъединяване следва да бъдат замразени незабавно", заяви Манфред Вебер, лидер на най-голямата група в ЕП - тази на Европейската народна партия (ЕНП). Думите му бяха повторени и от Джани Питела, който оглавява втората по големина група - на социалистите. Над 110 000 души в Турция бяха уволнени или временно освободени от длъжност след опита за преврат на 15 юли, най-вече представители на армията, сектор сигурност, образование, държавна администрация, полиция и др. 36 000 бяха арестувани, последваха и закривания на редица медии в страната. "При управлението на президента Реджеп Ердоган Турция все повече се насочва към авторитарен режим", коментира Питела. "Нашето политическо послание към Анкара е, че човешките и гражданските права и свободи, демокрацията не подлежат на договаряне, ако искаш да си част от ЕС". По повод зачестилите критики на Брюксел към управлението му Ердоган коментира, че блокът "ще трябва да живее с последствията", ако реши да замрази преговорите и че Анкара би могла вместо това да се насочи към Шанхайската организация за сътрудничество

Прецедент в правото дава възможност пръстовият идентификатор да продължи да се ползва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624454

Пръстовият идентификатор ще продължи да се използва в болниците поне още месец, преди да бъде спрян от решението на Върховния административен съд. Това обясни пред Дарик Лилия Николова, адвокат на Федерация „Български пациентски форум", която е една от организациите, атакували новата регистрационна система в съда. Преди ден съдът отмени чекирането с пръсти в болниците и постанови то да не се извършва, докато не се разреши спорът по същество. Според Николова обаче постановлението, което спира пръстовия идентификатор временно, също подлежи на обж...

Лудогорец на прага на нов супер рекорд в Европа

https://www.actualno.com/football/ludogorec-na-praga-na-nov-super-rekord-v-evropa-news_577093.html

Лудогорец отново може да напише името си със златни букви в историята. В момента "орлите" са последни в група "А" на Шампионска лига с една спечелена точка. Толкова е събрал и третият - "Базел". В сряда (23 ноември), на "Васил Левски", "Лудогорец" се изправя срещу швейцарския първенец в директен сблъсък за място в Лига Европа през пролетта. Какъв рекорд гони българският шампион четете в Sportlive.bg!

Лудогорец на прага на нов суперрекорд в Европа

https://www.actualno.com/football/ludogorec-na-praga-na-nov-superrekord-v-evropa-news_577093.html

Лудогорец отново може да напише името си със златни букви в историята. В момента "орлите" са последни в група "А" на Шампионска лига с една спечелена точка. Толкова е събрал и третият - "Базел". В сряда (23 ноември), на "Васил Левски", "Лудогорец" се изправя срещу швейцарския първенец в директен сблъсък за място в Лига Европа през пролетта. Какъв рекорд гони българският шампион четете в Sportlive.bg!

Преговорите за членство на Турция в ЕС може да бъдат замразени

https://www.actualno.com/europe/pregovorite-za-chlenstvo-na-turcija-v-es-moje-da-bydat-zamrazeni-news_577103.html

Европейският съюз може да замрази преговорите с Турция за членство в общността. Това заяви дипломатичен източник на ТАСС от Европейския парламент. „Брюксел може в скоро време да замрази преговорите с Анкара по присъединяването на Турция в ЕС“, заяви той. Според дип

Малаец срещу Меси и Неймар за най-красив гол

https://www.24chasa.bg/sport/article/5889761

Малаец срещу Меси и Неймар за най-красив голСветовната футболна централа ФИФА обяви номинациите за наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол през 2016-а година.  Церемонията по награждаването е на 9-ти януари догодина в Цюрих, а изборът на победителя зависи изцяло от футболните фенове чрез официалния сайт на ФИФА. Първият етап на гласуването приключва на 2-ри декември,

Спад на на производството на зехтин

http://econ.bg/Новини/Спад-на-на-производството-на-зехтин_l.a_i.732640_at.1.html

Спад в световното производство на зехтин, прогнозират експерти. Според американското земеделско министерство то ще достигне около 3 милиона тона, или...

Афганистански мигрант е замръзнал до смърт на българо-сръбската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=336785

Във вторник от българската полиция съобщиха, че са намерили тялото на 18-годишен афганистанец, починал от студ и глад, опитвайки се да премине през българо-сръбската граница, предава AFP. Смъртта на афганистанския бежанец е първата тази година.

Хубчев следи десетима нови футболисти за националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/22/2869175_hubchev_sledi_desetima_novi_futbolisti_za_nacionalniia/?ref=rss


Селекционерът Петър Хубчев обяви, че следи около десетима футболисти за националния отбор извън тези, които повика за световната квалификация с Беларус.

По думите му сред тях има такива, които се състезават в чуждестранни клубове и никога досега не са викани в представителния тим.

"Следим всякакви футболисти. Има и такива, които досега не са викани, но по наша информация се представят добре. Колкото повече се появяват, толкова по-добре", заяви Хубчев, без да назовава...

Не вярвам в модела "Уикилийкс"

http://www.mediapool.bg/ne-vyarvam-v-modela-uikiliyks-news256880.html

"Когато работя с репортери, им казвам – нямате никаква гаранция, че можете да защитите източниците си. Но подобна защита определено трябва да има и тя трябва да е безусловна", смята експертът от САЩ Кевин Голдбърг. Той е адвокат с над 20 години опит в областта на свободата на изразяване и информация, интелектуалните и авторски права и бе в България по покана на "Програма Достъп до информация". По думите му много от формите на пряка демокрация в САЩ не работят. Няма и ефективна защита за служителите на администрацията, които разкриват злоупотреби пред медиите. Разкритията обаче не трябва да стават по модела "Уикилийкс", а да бъдат правени отговорно и внимателно. Адв. Голдбърг, мандатът на президента Барак Обама е към края си. Каква оценка давате на политиката за открито управление на неговата администрация? Широко известно е, че още в първите дни на мандата си той заяви, че ще има една от най-отворените и прозрачни администрации. Според мен президентът Обама най-вероятно съжалява, че е казал това. Причината е, че това е непостижим стандарт. В същото време това изявление отвори възможността той да бъде критикуван, ако не успее да изпълни обещанието си. И много хора го критикуваха. Понякога критиките бяха основателни – например когато администрацията преследваше журналисти за разпространяване на "изтекла" информация или когато определени дирекции в администрацията работеха против прозрачността. Въпреки това Обама направи няколко много добри неща. Едно от тях беше междуправителствената инициатива "Партньорство за открито управление", в която участва и България. Знам, че и тази инициатива е критикувана от някои, а мнозинството вероятно изобщо не я познава. Но съм говорил с хора в правителството и те твърдят, че от нея има практически ефект, защото е променила отношението към прозрачността в отделните агенции и техния подход към въпроса. Освен това администрацията на Обама бе отворена към активно публикуване и разпространяване на данни. С други думи, голяма част от критиките към Обама са оправдани, но друга част не са. Чувал съм и хора, които му дават най-слабата оценка за прозрачността, но това са предимно хора, които са против него като цяло.  А ако направим сравнение с предишната администрация на Буш, може ли да се каже, че управлението на Обама бе по-прозрачно? Да, със сигурност. Можете ли да коментирате конкретно как стои въпросът с декласификацията на информация? В САЩ имате много добра практика с публикуването на много декласифицирани документи в електронен вариант на страницата на "Националния архив". Въпросът е интересен, защото според мен в САЩ има тенденция към свръхкласифициране и това е голям проблем. Несъмнено, а това се признава и от хора в администрацията, в САЩ има прекалено много класифицирана информация, без от това да има нужда. В същото време през последните десетина години има по-сериозен тласък към декласификация на по-стари документи, като това се прави от "Националния архив" - правителствената агенция, заета с процеса. Има и специална неправителствена организация "Национален архив за сигурност" (National Security Archive), която се занимава основно с класифицирана информация в сферата на сигурността и върши много работа за повече прозрачност в тази област. По-рано през годината екипът на тази организация допринесе за законодателна промяна, чрез която се улесни достъпът до работните документи. В САЩ Законът за свободата на информацията (FOIA) съдържа изключение, според което не се дава достъп до документи, свързани със съвещателния процес, тоест с обсъжданията преди вземането на дадено решение. В България ситуацията е същата. Да. И смисълът в това е, че хората, знаейки, че разговорите им и дискусиите им могат да станат публични, просто няма да говорят толкова свободно, защото няма да искат да им бъде приписана лоша идея, когато просто изказват мнението си. Но промяната се базира на схващането, че в определени случаи наистина е полезно обществеността да разполага с тази информация. Благодарение на "Националния архив за сигурност" законът беше изменен и според новия текст съвещателните документи, т. е. документите от процеса на обсъждане могат да станат публични, след като изминат 25 години от създаването им. В България има голям проблем с декласификацията. Дори когато законът казва, че даден документ следва да бъде декласифициран заради изтичане на срока на грифа за сигурност, минават години, преди това реално да се случи. На практика много документи незаконно стоят класифицирани и един от примерите е т. нар. "Доклад за Кербала", който бе разсекретен 8 години след законовия срок. Как бихте коментирали? Не съм запознат със специфичните проблеми в България. Аз не съм експерт по класификация и декласификация в САЩ, но едно от нещата, които съм научил, е, че в САЩ имаме много стриктни стандарти за декласификация, според които след определен период от време, в който информацията е защитена, съответният документ става подходящ за разсекретяване. Процесът не е автоматичен - някой трябва да инициира декласификацията. Но след определен период от време правилото се обръща и документът трябва да бъде разсекретен, освен ако правителството не поиска той да остане защитен. Нашите срокове за защита са 10 години и 25 години, което улеснява декласификацията, защото след толкова години са малко хората, които настояват за защита на съответния документ. А работите ли с документи на НАТО? Наясно ли сте, че тази организация класифицира почти всичко и е въведен срок от 30 години, който трябва да измине, за да започне процесът на преценка дали даден документ да се разсекрети? Да, това е проблем. Аз директно в моята работа нямам досег с НАТО. Но 30 години наистина би трябвало да е абсолютният максимум за класифициране, защото след такъв период стои въпросът какви са опасностите, заради които информацията се държи в тайна. Това, което мога да кажа на този етап, е, че ако НАТО може да докаже защо нещо трябва да остане класифицирано, то подобен ход изглежда оправдан. В противен случай 30 години е прекалено голям период. Как смятате - вярно ли е, че "когато всичко е тайно, нищо не е тайно"? О, да! Вярвам в това! А тогава какво ще кажете за "Уикилийкс", за "лийк"-движението, което популяризира практиката на "изтичане на информация"? Това ли е начинът да се насърчава прозрачността в информационната ера? Това е голям въпрос. Смятам, че "лийк"-движението е важно заради ограниченията на достъпа до информация. Но да се твърди, че като цяло изтичането на информация е добро нещо, е опасно. Не вярвам в изсипването на документи по начина, по който го прави "Уикилийкс". Вярвам във внимателното разкриване на информация, преглеждането й преди разпространение и вземането на предпазни мерки. Разкриването на информация наистина е важно. Но мисля, че трябва да има отговорност и отчетност по отношение на това как се случват въпросните разкрития. В САЩ вие имате законодателство за защита на т. нар. whistleblowers - хора от администрацията, които правят разкрития за злоупотреби, а ние в България – не. Работи ли тази практика? Да, наистина имаме, но този механизъм невинаги работи. Най-общо той изисква съответният служител да докладва на по-висшестоящ в правителството, а не на медиите. Тези хора дори могат да бъдат наказани, ако се обърнат към пресата. Създаден по този начин, механизмът често не реализира потребностите на обществото за разкриване на злоупотребите. Ако въпросният служител е подложен на натиск от шефа си, той няма как да разкрие каквото и да било. Тоест този механизъм не предоставя възможно най-добрата защита на тези служители. В последните години бяха направени промени с цел той да се подобри, но все още няма достатъчно сигурност за държавни служители, които представят даден случай на медиите, че няма да бъдат преследвани. Какво ще кажете за принципите от Претория за баланса между националната сигурност и правото на информация? Те работят ли, въведени ли са в практиката някъде по света? Едва ли някъде има закон, който изцяло да ги е имплементирал. Всеки закон за свобода на информацията има изключение за националната сигурност, но това, което аз мисля, е, че е необходим по-голям баланс в посока към достъпа до документи, свързани със сигурността, от този, който в момента съществува. По какви дела работите? Работя много по въпроси на свободата на словото, авторските права, достъпа до информация. В голяма степен работя с журналисти и представлявам професионалните организации на издателите на вестници и защитавам техните права. В последно време успяхме да подпомогнем поправки в закона за свободата на информация, за да бъдат по-добре защитени журналистите, които биват съдени за клевета, а също и да бъде гарантирана конфиденциалността на журналистическите източници. В САЩ гарантирана ли е защитата на журналистическите източници в закона? Не, не е. Когато работя с репортери, им казвам – нямате никаква гаранция, че можете да защитите източниците си. На федерално ниво няма защита и ако трябва да свидетелствате във федерален съд, нямате защита. От друга страна, всеки щат предоставя някаква защита на журналистите, но нямате сигурност дали няма да се наложи да свидетелствате пред федерален съд. А смятате ли, че на федерално ниво трябва да има подобна защита? Да, определено трябва да има. Ние от 10 години защитаваме тази теза, но до този момент – безуспешно. В България също нямаме подобна защита. Позволяването на журналиста да запази конфиденциалност на източниците си стимулира свободния поток на информацията. А не мислите ли, че такава привилегия трябва да е под условие? Във всички случаи по-добре условна, отколкото никаква защита. Работата и убежденията ми показват, че привилегията трябва да е безусловна, но аз съм реалист и смятам, че условната привилегия е най-вероятна. Могат ли чуждестранните медии да използват американския закон за свободата на информацията и да изпращат заявления до САЩ? Да, чуждите медии могат да ползват закона. Единствените граждани, за които това не е разрешено, са хората, работещи за чуждо правителство и то, когато търсят информация от определени агенции като например ЦРУ. Тоест има много малко ограничения. Може да излезе малко по-скъпо информацията да стигне до вас, например, защото ще трябва да си поемете пощенските разходи, но няма други съществени ограничения. По принцип информацията най-често се изпраща по пощата или на диск, а не по имейла.  А как аз трябва да пратя заявлението – по имейл или по пощата? Имаме проблем с това в САЩ. Не всяка агенция приема заявки по имейла, но хората в частния сектор са направили FOIA Filing System (iFOIA), която изпраща заявките вместо вас. Това прави процеса по-лесен. Как ще коментирате платформата "Ние, народът", която Обама създаде на сайта на Белия дом с цел обществено обсъждане и участие на гражданите в управлението. В нея гражданите над даден праг на подкрепа могат да изискват определени действия от президента. Какъв е резултатът от този експеримент? Не мисля, че има особен резултат от него. От една страна, е чудесно гласът на хората да се чува, но от друга страна, не мисля, че на практика това е работещ формат. А защо тази идея не работи? Защото е трудно да се правят законодателни предложения и промени в управлението. Пряката демокрация в голяма степен е мит в САЩ. Ние нямаме пряка демокрацияя, а представителна. И волята на народа, както може би видяхме на последните избори, невинаги печели. И така една петиция в "Ние, народът" със 100 000 поддържници не е достатъчна, за да направи промяна. Много е добре управниците да знаят какво вълнува хората, но това не означава, че това е най-добрата идея и че тя трябва да бъде реализирана. А в определена степен с тази платформа се злоупотребява. Хората си правят шеги с нея, искат да се разкриват тайни за НЛО и др. Да, така е. И бащите-основатели са знаели за всичко това. И затова са установили представителна демокрация, защото са знаели, че хората ще правят подобни неща. А не показаха ли последните избори, че има сериозно неразбиране между елитите и медиите, от една страна, и гражданите – от друга? Може би. Медиите вероятно не слушаха достатъчно какво се случва, защото те имаха гледна точка, която е доста различна от тази на голяма част от обществото. Как Ви изглеждат проблемите на България с достъпа до информация? Доколкото вашият закон за достъп до информация е на около 15 години, вие имате възможността са се учите от нашите грешки и опит и бързо да поправяте недостатъците. Има много прилики между нашите два закона и начина, по който се реализират. Има и доста разлики. Все пак нашият закон е на 50 години. Накрая само мога да кажа, че правя това, което правя, защото вярвам в достъпа до информация, в журналистиката, в информираните граждани. И понякога виждаме как това се проваля, когато хората не взимат предвид фактите, които са пред тях. Един от големите провали на медиите е, че сами не защитават себе си достатъчно. Отделните медии рядко защитават достъпа до информация и за тях това не е новина. Това ми изглежда много странно, защото ако те не съобщават и не защитават тези теми, то кой би имал интерес да го прави?

Пънкарите от Green Day: Тръмп е Хитлер

http://offnews.bg/news/n_1/n_640530.html

Фронтменът на американската пънк-рок група "Грийн дей" - Били Джо Армстронг, сравни Доналд Тръмп с Адолф Хитлер в интервю за музикалното издание "Kerrang". "Най-лошият проблем, който виждам в Тръмп, са неговите последователи" каза вокалистът на групата. "Всъщност се чувствам зле заради тях, защото са бедни, представители на работническата класа, които работят неуморно. Те са ядосани и той се възползва от това. Той просто им каза: вие нямате други опции, аз съм единственият. Това е шиб***ят Хитлер, човече!", заяви Били Джо. "Иска ми се да преувеличавам, но не мога да чакам цяла вечност Тръмп да си тръгне." По-рано, по време на изпълнението си на Американските музикални награди, пънкарите заявиха: "Не на Тръмп, не на Ку-Клукс-Клан, не на фашизма в Америка". Те промениха и текста на един от най-големите си хитове "American Idiot". В него се задава реторичния въпрос "Чуваш ли звуците на истерия?" Кадри от изпълнението може да видите във видеото:

Двете най-големи партийни групи в ЕП поискаха замразяване на преговорите с Турция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/11/22/2869169_dvete_nai-golemi_partiini_grupi_v_ep_poiskaha/?ref=rss


Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент (ЕП) призоваха Европейския съюз (ЕС) да замрази преговорите за членство с Турция заради последвалите след опита за преврат чистки, предаде "Ройтерс".

"Нашето послание към Турция е пределно ясно: преговорите за присъединяване следва да бъдат замразени незабавно", заяви Манфред Вебер, лидер на най-голямата група в ЕП – тази на Европейската народна партия (ЕНП).

Думите му бяха повторени и от Джани Питела, който...

Всяко спасяване на вратаря на Челси струва 100 000 паунда

https://www.actualno.com/football/vsjako-spasjavane-na-vratarja-na-chelsi-struva-100-000-paunda-news_577088.html

Вратарят на Челси Тибо Куртоа е направил интересен облог със себе си. Белгиецът, който изкарва по близо 120 000 паунда на седмица, успя да запази мрежата си чиста в последните 6 срещи. В последните 3 мача на Челси Куртоа трябваше да направи само 2 спасявания, а в лигата изобщо срещу него има само 17 удара. Какъв е облогът четете в Sportlive.bg!  

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624451

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на конференция за новата концепция за сигурността. В речта си той подчерта, че Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах. Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята. Ердоган специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв. км.

Боб Хейс: историята на един 90-годишен ултрамаратонец

http://offnews.bg/news/n_1/n_640505.html

Боб Хейс е на 90 години и реже сам дървата си за огрев, приготвя кленов сироп и се занимава с калиграфия. Тази богата биография е допълнена и от още една особеност на американеца - той участва в маратони и ултрамаратони откакто е на 60 години, пише "Runner's World". Всяка година Хейс участва в около 30 състезания, а зад гърба си има финиширани между 100-125 ултрамаратона и 600 състезания с по-къса дистанция. Хейс не притежава компютър, а когато регистрациите за състезанията са онлайн, му помагат внуците или сина му. Тъй като няма достъп до интернет, често разбира за състезанията в деня на старта им. Дълги години се занимава с дърводелство и споделя, че работата му в гората и с тежки материали му е помогнала да бъде в добра форма и на 60, когато започва да тича.  "Винаги съм имал активна работа. Наистина обичах работата в гората. В края на работния ден мразех да се качвам обратно в камиона и да карам към дома. Бяхме голям екип от дървосекачи. Това беше просто една наистина хубава работа", споделя той. По бягането го запалват трите му деца. Те споделят, че им е отнело известно време, за да го убедят да излезе да тича.  "През 1986 година най-накрая ме накараха да отида на едно състезание. После отидох на още едно, после на още три, после на още десет", казва той.  Три пъти седмично Хейс тича по 4-5 километра, а през останалите дни - по 1.6 километра. Когато се готви за ултрамаратон обаче, режимът му се променя - тогава тича само веднъж седмично в продължение на 5 часа, а през останалото време се възстановява. "Просто ще продължавам да тичам, докато мога. Не съм сигурен колко дълго още ще мога да го правя, но просто продължавам, защото ако спра, това ще бъде краят и ще бъда отнесен в Рая". Двама журналисти подготвят филм за Боб Хейс. В рамките на 17 месеца те заснемат 4 състезания, в които участва Хейс, а също така го следват и в ежедневието му.  Може да видите кадри от филма за Боб Хейс в следващото видео:

Агенция "Митници" няма как да установи картел при търговията с горива

http://econ.bg/Новини/Агенция-Митници-няма-как-да-установи-картел-при-търговията-с-горива_l.a_i.732639_at.1.html

Председателят на временната комисия за установяване на картел в сектора на горивата  Валентин Николов съобщи, че представителите на Агенция...

Варна иска улици с имена на бургаски актьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624450

Десет варненски улици ще бъдат наименувани на починали български актьори Невена Коканова, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Илия Добрев, Коста Цонев, Георги Георгиев - Гец, Наум Шопов, Антон Горчев, Катя Паскалева, Георги Калоянчев, Никола Анастасов. Това е предложението на кмета на район „Младост" в морската столица Христо Христов до постоянната общинска комисия „Култура и духовно развитие". Всъщност това е желанието на хората, които живеят в местността „Пчелина", която попада на територията на „Младост", обяснява пред вестник „Труд" районни...

Акциите от SOFIX остават във фокуса на инвеститорите

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akciite-ot-sofix-ostavat-vyv-fokusa-na-investitorite-228840/

С наближаването на края на годината очаквам пазарът на репа да се активизира, коментира Стоян Николов от ПФБК

Акциите от SOFIX остават във фокуса на инвеситорите

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/akciite-ot-sofix-ostavat-vyv-fokusa-na-invesitorite-228840/

С наближаването на края на годината очаквам пазарът на репа да се активизира, коментира Стоян Николов от ПФБК

Андреев: Възможно е да се направи експертно правителство, подкрепено от малка партия

https://www.actualno.com/politics/andreev-vyzmojno-e-da-se-napravi-ekspertno-pravitelstvo-podkrepeno-ot-malka-partija-news_577101.html

ГЕРБ имат много сериозни структури, Цветан Цветанов е уникален организатор. ГЕРБ вероятно ще бъдат най-голямата парламентарна група след предсрочните избори, но ще имат по-малко присъствие от сегашното. Това каза депутатът Методи Андреев, член на ПГ на ГЕРБ, пред bTV. По думи

Три от индексите на БФБ приключиха на зелена територия

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tri-ot-indeksite-na-bfb-prikliuchiha-na-zelena-teritoriia--228840/

С наближаване на края на годината очаквам пазарът на репа да се активизира, коментира Стоян Николов от ПФБК

КС обяви: Плевнелиев назначава служебен кабинет, Радев насрочва нови избори

http://www.mediapool.bg/ks-obyavi-plevneliev-naznachava-sluzheben-kabinet-radev-nasrochva-novi-izbori-news256879.html

Конституционният съд (КС) отхвърли във вторник като недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за тълкуване дали в последните три месеца от мандата си държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. Според съдиите разпоредбите на Конституцията са ясни и президентът няма правомощие да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, но може да състави служебно правителство. Неотложна задача на наследника му на поста - Румен Радев ще е да разпусне парламента и да насрочи нови избори. Тълкуването беше поискано преди седмица от Плевнелиев, според когото имало неяснота в разпоредбата на конституцията, която гласи: "В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат". Държавният глава поиска тълкувание може ли освен назначаване на служебен кабинет да посочи и дата на предсрочен вот. "Той (действащият държавен глава - бел.ред.) има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна", се казва в определението на съда. В него се посочва, че правомощието за съставяне на служебно правителство е предоставено на държавния глава – действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече тримесечният срок, щом са налице предпоставките – оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне Народното събрание, не може и да определя дата на изборите за ново Народно събрание", обясняват конституционните съдии. "С оглед същностните изисквания за допустимост на едно искане за задължително тълкуване на конституционна разпоредба, е необходимо да се констатира (въз основа на искането) неяснота или двусмислие на разпоредбата, наличие на ясно очертан конституционноправен проблем и правен интерес от задължителното тълкуване, с което да се постига разрешаване на значим конституционен въпрос", посочва КС в определението си за прекратяване на делото. Съдът заявява, че разпоредбата, чието тълкуване иска Плевнелив, е "пределно ясна" и напомня, че в неговото решение № 20/23.12.1992 г. по к.д. № 30/1992 г., е посочено, че тази уредба е гаранция за установения парламентарен режим на управление. Тя е гаранция и срещу преминаването към непарламентарен режим на управление. КС посочва, че няма празнота в конституционноправната регламентация, защото определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, каквото правомощие президентът с мандат в периода на последните три месеца няма. "Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание", цитира КС второто изречение на ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. "Текстът показва неразривната връзка между разпускането на съществуващото Народно събрание и насрочването на изборите за ново Народно събрание, което трябва да се извърши едновременно. Посоченото конституционно положение е в съгласие и с чл. 64, ал. 3 от Конституцията, който постановява, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното", пише още в определението. Съдът посочва, че разпускането на Народното събрание и свързаните с него нови избори са действия, които са изключени от правомощията на действащия президент с неизтекъл мандат от по-малко от три месеца, но са сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания държавен глава след встъпването му в длъжност. Голяма част от определението си конституционните съдии са посветили на това да обяснят кога е налице правен интерес да бъдат сезирани с искане за тълкуване на основния закон. От мотивите им става ясно, че те не искат да бъдат използвани за конюнктурни политически интереси. "Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на разпоредбата на ал. 7, изр. първо на чл. 99 от Конституцията. При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, липсата и на различно виждане и правен спор между държавните институции, да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на Конституционния съд за провеждане на задължително тълкуване", се казва в определението на съда. То е подписано с особено мнение от съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров е подкрепил решението, но е публикувал отделно становище по него. Кети Маркова и Анастас Анастасов смятат, че искането на държавния глава е допустимо и следва да бъде разгледано по същество. Те посочват, че по-голямата част от дадените от КС мотиви "съдържат констатации, съображения, анализ и изводи, които представляват именно развита тълкувателна дейност". Според съдиите е необходимо КС да излезе с тълкувателно решение по питането на президента и то е трябвало да обхване и анализ на обема, съдържанието и съотношението между отделните правомощия на държавния глава. "Сезирането с поставения конкретен въпрос следваше да се разглежда и като възможност практиката да бъде доразвита и обогатена, тъй като само по себе си спазването на изискването за пълнота и всеобхватност по отношение на въведения предмет на тълкуване, би представлявало логично продължение на разрешенията, дадени с посоченото по- горе тълкувателно решение", се казва в особеното мнение.

Ученици от Хуманитарната гимназия във Варна се върнаха с награди от танцов конкурс

http://www.moreto.net/novini.php?n=336777

С две първи и две втори награди се върнаха учениците от Ансамбъла за съвременни танцови техники при Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” - Варна, съобщиха от училището за Moreto.net. Гимназистите участваха в X Национален танцов конкурс  „България танцува 2016” в Димитровград.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Сблъсъците от Шампионската лига

http://www.cross.bg/tyk-tzska-grypa-1526460.html

/КРОСС/ Георги Миланов и ЦСКА Москва откриват програмата Трима българи ще бъдат въвлечени в тазвечершните битки в предпоследния групов кръг на Шампионска лига. Георги Миланов и неговият ЦСКА Москва приемат Леверкузен от 19:00 часа, като това ще е и мачът, който ще открие програмата. Останалите 7 срещи са в традиционния час 21:45. Московчани са последни в групата и при победа ще запазят шансове поне за третото място и Лига Европа напролет. Третият Тотнъм е с 4 точки - 2 повече от ЦСКА. "Шпорите" гостуват на лидера Монако. Полският Легия Варшава с Михаил Александров гостува на Борусия Дортмунд. Варшавският тим е на последното 4-о място с актив от 1 точка, а германците са първи в групата с 10 точки. В другия двубой Спортинг приема Реал Мадрид. Воденият от българският треньор Ивайло Петев тим на Динамо Загреб приема Лион. Тимът трябва да гони задължителни точки или точка за запазване на шанс за продължаване в Лига Европа, след като заема последното 4-о място с нулев точков актив и без отбелязан гол. В другия двубой Севиля приема Юве, а гостите пристигнаха в Испания без Гонзало Игуаин

Англия забрани на Серж Орие от "Пари Сен Жермен" да влиза в страната

https://www.24chasa.bg/sport/article/5889888

Англия забрани на Серж Орие от 
"Пари Сен Жермен" да влиза в странатаБританските власти забраниха на играча на “Пари Сен Жермен” Серж Орие да влиза в страната и по този начин той със сигурност ще пропусне гостуването на “Арсенал” от Шампионската лига в сряда. Двата отбора са в групата на “Лудогорец” и “Базел”, които играят по същото време в София. Орие, който е национал на Кот д'Ивоар,

Челен сблъсък до новите гробища затвори пътя за с. Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624448

Тежка катастрофа затвори пътя за село Добрич до новия гробищен парк на Димитровград. На завоя там челно са се сблъскали Форд комби, в който са пътували трима англичани и Рено Клио, управлявано от 29-годишна димитровградчанка, която е пострадала. Жената е била сама и се е връщала от Минерални бани.  В съзнание тя бе откарана с екип на спешната медицинска помощ. Пътното произшествие е станало на завой, където според шофьори пътят е вълнообразен и вероятно е спомогнал то да се случи. Това коментираха дългогодишни тираджии, които чакаха в образувал...

Рекордна парична премия за тазгодишните „Спортисти на годината“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624447

Рекордна спрямо последните години ще е паричната премия за класацията „Спортист на годината“ за 2016 г. Решението днес взеха общинските съветници от Постоянната комисия по спорт. 3800 лв. ще бъдат разпределени между десетте най-добри спортисти на община Разград, най-перспективният млад спортист, отборът и треньорът на годината. Освен парични премии те ще получат и плакети. Парите са от резерва, който в началото на годината се определя за подпомагане на спорта в община Разград – обясни главният експерт „Спорт“ в община Разград  Валери Бойч...

Силви Вартан видя в Музея на София реставрирани с нейно дарение икони

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5889817

Силви Вартан видя в Музея на София реставрирани с нейно дарение икони“Щастлива съм, че успях да участвам и да помогна. Надявам се, че ще направим още неща заедно.” Това заяви световноизвестната певица и актриса от български произход Силви Вартан, след като разгледа Музея за история на София. Нейни гидове бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ по култура д-р Тодор Чобанов.

Huawei се сближава с българските си клиенти

http://www.investor.bg/harduer/459/a/huawei-se-sblijava-s-bylgarskite-si-klienti-228824/

Компанията откри първия си център за обслужване в страната, която става третата в региона с подобен обект

Нова дирекция в МФ ще отговаря за вътрешния одит

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nova-direkciia-v-mf-shte-otgovaria-za-vytreshniia-odit-228837/

Промени в Устройствения правилник на финансовото министерство ще засилят контрола в публичния сектор

Тръмп се отказа да преследва съдебно Клинтън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/22/2869168_trump_se_otkaza_da_presledva_sudebno_klintun/?ref=rss


Доналд Тръмп, който бе превърнал в лайтмотив на кампанията си заканата, че ако стане президент, ще преследва съдебно Хилъри Клинтън за използването на частен сървър за електронната си поща, както и за дейността на семейната ѝ фондация, се отказва от започването на разследване.

Това съобщи телевизионният канал MSNBC в репортаж, който не бе оспорван от Келиан Конуей, една от най-приближените до новоизбрания държавен глава съветнички.

Скандиранията Lock her up! (Тикнете я зад...

ГЕРБ обвиниха БСП, че ще им провалят програмата за саниране

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/22/2869167_gerb_obviniha_bsp_che_shte_im_provaliat_programata_za/?ref=rss


В ГЕРБ се притесниха, че от БСП ще провалят програмата за саниране на жилищни сгради, ако вземат властта и отговориха със специална пресконференция на пресконференцията на лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Може би ще я направим по-прозрачна и по-достъпна. Но като философия ние я подкрепяме, не бихме спирали подобно нещо", каза Корнелия Нинова към 14 часа в коментар за спирането на програмата, обявено в понеделник от регионалния министър в оставка Лиляна Павлова.

"Те ще...

Даймлер уволни служител за обида на китайци

http://econ.bg/Новини/Даймлер-уволни-служител-за-обида-на-китайци_l.a_i.732638_at.1.html

Високопоставен ръководител от китайското подразделение на Даймлер изгуби работата си, след като бе обвинен, че крещял обиди срещу китайците. ...

Добрев: БСП се готвят да централизират програмата за енергийна ефективност, така че тя да не работи

http://www.moreto.net/novini.php?n=336781

Това, което днес ни притесни в изявленията на БСП бяха намеренията да променят програмата. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна ефективност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Естония има нов премиер

http://www.mediapool.bg/estoniya-ima-nov-premier-news256878.html

Опозиционният политик Юри Ратас стана премиер на Естония броени дни след като неговият предшественик Таави Рийвас бе свален с вот на недоверие от парламента, предаде ДПА.    Лидерът на левоцентристката Естонска центристка партия и бивш заместник-председател на парламента бе утвърден с 53 гласа "за" в 101-членния парламент при 33 против и 7 въздържали се от присъстващите в залата.    Приемайки назначението, в речта си пред парламента Ратас посочи като основни проблеми пред Естония демографската криза, стагниращата икономика, растящото неравенство и сигурността.    Трийсет и осем годишният Ратас, чиято партия има силна подкрепа сред руското малцинство в Естония, каза, че няма намерение да променя външната и отбранителната политика на страната. Членствата ни в ЕС и НАТО са най-добрите гаранции за сигурността на страната, каза той.    В коалицията, съставена от Ратас, освен неговата собствена партия ще участват още социалдемократите и консервативният съюз "Про Патрия и Рес Публика" - две формации, които бяха по-малки партньори и в досегашната управляваща коалиция .    Ратас получи мандат за съставяне на правителство от президентката Керсти Калюлайд в неделя. Очаква се новият премиер да представи кандидатите си за министри на държавния глава днес, а правителството вероятно ще положи клетва утре.    Самата Калюлайд встъпи в длъжност само преди месец и половина.

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик започва работа в руска фирма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624446

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент след повече от 30 години служба и започва работа в руска фирма. В социалните мрежи американският дипломат съобщи, че от 1 януари 2017 г. вече ще е част от руска юридическа кантора. В компанията той ще отговаря за работата с американски и международни клиенти, както и за развитието на стратегически отношения с клиентите и въпросите на законодателството. Новината американският дипломат съобщи сам в профила си в Туитър, посочвайки, че на 31 декември напуска поста съпред...

Кадиев: Санирането е огромна корупционна схема

http://vesti.bg/bulgaria/politika/kadiev-saniraneto-e-ogromna-korupcionna-shema-6061850

И ГЕРБ и БСП днес обявиха, че ще продължат Националната програма за енергийна ефективност

Дъстин Хофман бе удостоен с награда "Еми"

http://www.mediapool.bg/dastin-hofman-be-udostoen-s-nagrada-emi-news256877.html

Дъстин Хофман бе удостоен с международната награда "Еми" на Международната академия за телевизионни изкуства и науки за най-добро актьорско изпълнение в телевизионния филм на Би Би Си "Roald Dahl Esio Trot", съобщи Асошиейтед прес.   Още два британски филма - "Hoff the Record" и "Capital" получиха наградите за телевизионни филми и минисериали.   Звездата от "Скандал" Тони Голдуин връчи почетната международна награда на основателите на "Еми" на създателката на американския сериал "Анатомията на Грей" Шонда Раймс, добавя АП.

Делът на ИТ и аутсорсинг индустрията достигна 3.7% от БВП

http://www.mediapool.bg/delat-na-it-i-autsorsing-industriyata-dostigna-37-ot-bvp-news256876.html

Всяка година ИТ и аутсорсинг индустрията в България нараства с два процента и в момента генерира 3.7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.  Близо 1. 4 млрд. евро приходи са генерирали с дейността си 360 фирми от бранша, в който в момента работят около 42 хил. души.  Очакванията са отрасълът да продължава да расте и до 2020 г.  делът му в БВП да стигне 6 на сто, а заетите да достигнат 60-70 хиляди души. Прогнозите са на Българската аутсорсинг асоциация и бяха представени от нейния председател Стефан Бумов по време на инвестиционната конференция "България – аутсорсинг дестинация", провела се във вторник в Пловдив. "Само тази година има сертифицирани проекти на стойност над осем милиона лева, които разкриват над 1400 нови работни места. Има и допълнително заявени нови проекти на обща стойност на 30 милиона лева, които се очаква да разкрият около 1500 работни места", каза от своя страна изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Това показва, че този сегмент от Българската икономика се движи нагоре. Пловдив се е наложил като втория национален център в IT и аутсорсинг индустрията в България, заетите в сектора в града са вече близо 5000. "Оформя се и зона, свързана с хардуерното производство. Това показа, че през следващите години ще профилираме ИТ индустрията", каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че се очаква през следващите две години в Пловдив да стъпят две компании, занимаващи се с международно счетоводство и международни финанси. По време на конференцията стана ясно, че в България има недостиг на между 2 хиляди и 5 хиляди специалисти по информационни технологии  и компаниите обмислят внос на кадри от страни извън Евросъюза. Трудностите при назначаването на компютърни специалисти от трети страни е основна пречка пред сектора, а има желаещи от страни като Молдова, Украйна, Беларус и Македония. Досега индустрията привличаше предимно младите хора между 20 - 35 години, но все повече се говори за повишаване на тази възраст, каза Георги Стоев, икономист на "Индъстри Уотч", организатор на проявата заедно с община Пловдив.. По думите му хората на възраст до 56 години, знаещи чужди езици, имат сериозен шанс да работят на добра заплата в сектора на аутсорсинга. Развитието на аутсорсинг бизнеса в Пловдив е довело до повишено търсене на офис площите, бе друг от изводите на форума. В резултат на интереса инвеститорът "Галакси Инвестмънт Груп" откри преди месец  Офис Парк Пловдив, чиято сграда е  специализирана за ИТ и аутсорсинг сектора. Офис Парк Пловдив привлича наематели и заради атрактивната си локация, в район с новоизградена паркова, улична и подземна инфраструктура. Разположен е в най-зелената част на града в съседство с Мол Пловдив и Гребния канал. Пред участниците в срещата бе обявена специалната програма за обучение на студенти по специалността "Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет.  Програмата е изцяло финансирана от общината. По нея за първа година са приети 20 украинци от български произход, както и 10 българчета, отчете кметът.  "Това е ключов проект за община Пловдив, за първи път в България община заема такава важна роля за подпомагането на индустрията”, каза още Тотев.  От общинското ръководство се надяват да получат подкрепата и от страна на бизнеса в региона в този проект, а през следващата година броят на обучаващите се в тази специалност в ПУ да се увеличи.

ЕС очаква конкретен план за преговори за Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-ochakva-konkreten-plan-za-pregovori-za-brexit-228836/

Лондон и Брюксел ще разполагат само с 14-15 месеца да договорят раздялата си, предупреждава евродепутат

Хакери са атакували дистанционно банкомати из Европа

http://www.mediapool.bg/hakeri-sa-atakuvali-distantsionno-bankomati-iz-evropa-news256875.html

Киберпрестъпници са атакували дистанционно банкомати в над дузина страни из Европа през тази година, като са използвали злонамерен софтуер, който принуждава машините да дават пари в брой, твърди руската фирма за информационна сигурност Груп Ай Би (Groupe IB), съобщи Ройтерс.   Компаниите Диеболд Никсдорф (Dieblod Nixdorf) и Ен Си Ар Корп (NCR Corp), двете най-големи производители на банкомати в света, казаха, че са информирани за атаките и че работят с клиентите, за да намалят заплахата.    Новината за тази хакерска атака, последва новина от лятото за подобни атаки срещу банкомати в Тайван и Тайланд.   Въпреки че киберпиратите атакуват банкомати от най-малко пет години, в началото при подобни атаки бяха поразени малко на брой банкомати, защото хакерите трябваше да имат физически достъп до машините.   В последните обири в Европа и Азия обаче кражбите били ръководени от центрове за дистанционно управление, които позволявали на престъпниците да поразяват голям брой машини и да източат големи суми, преди банките да открият хакерските набези. Тези хора знаят, че ще ги хванем доста бързо, така че те организират нещата по начин, по който да могат да вземат пари от колкото се може повече банкомати, преди да приключат атаката, казва Никълъс Бийе, директор на отдела "Ключов софтуер и сигурност на банкоматите" към компанията Диеболд Никсдорф.   Руската фирма за информационна безопасност Груп Ай Би отказва да съобщи кои банки са били засегнати от хакерската атака, но посочва, че "жертвите" се намират в Армения, Беларус, България, Естония, Грузия, Киргизстан, Молдова, Холандия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Великобритания и Малайзия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.    Директорът на отдела на компанията "Разузнаване на заплахите" Дмитрий Волков казва, че очаква още обири на банкомати.   По-рано този месец ФБР предупреди американските банки да внимават за атаки срещу банкомати. Предупреждението беше отправено след атаките срещу банкомати в Тайланд и Тайван. При тези две атаки от Тайванската първа банка бяха откраднати 2,5 милиона долара, а от държавната тайландска Правителствена спестовна банка бяха откраднати 350 000 долара.   Според руската компания Груп Ай Би атаките в Европа са извършени от една единствена престъпна група, нарекла се Кобалт (Cobalt). Името идвало от компютърно средство, наречено "Кобалтов удар", който извършителите на обирите използвали по време на грабежите. Това средство им помагало да се придвижат от компютрите в банковата мрежа, заразени посредством злонамерена програма, пратена по имейл, до специализираните сървъри, контролиращи банкоматите.   Груп Ай Би вярва, че групата Кобалт е свързана с добре известна престъпна кибербанда, наречена Бухтрап (Buhtrap), която открадна 1,8 милиарда рубли /28 милиона долара/ от руски банки от август 2015 г. до януари 2016 г.

България - купената държава

http://www.mediapool.bg/bulgaria---kupenata-darzhava-news256874.html

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише германският вестник "Зюддойче Цайтунг", цитиран от "Дойче веле". Вестникът дава пример от енергийния сектор - неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо. "Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава", се казва в статията, озаглавена "Купената държава". След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България - руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България - в Сърбия или Унгария например не е по-различно. В руски ръце Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия. И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма "Лукойл", припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС. Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на "Газпром", който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от "Газпром", е най-високата в цяла Европа - с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от "Зюддойче Цайтунг". По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. "Но ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България", е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването "The Kremlin Playbook". Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира "най-малко една трета от българската икономика", пише "Зюддойче Цайтунг". "Превземането на България е в напреднал стадий" Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира информация от сайта "Новините", според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България. В края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че "превземането на България е в напреднал стадий". И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.

Бенефисът на златните момичета остава уникален, няма да има Епизод 2

https://www.24chasa.bg/sport/article/5889664

Бенефисът на златните момичета остава уникален, няма да има Епизод 2Грандиозният спектакъл, с който златните момичета от най-успешния ни ансамбъл по художествена гимнастика сложиха край на кариерата си, ще остане уникален - с едно единствено изиграване, което взриви "Арена Армеец" на 17 ноември, научи "24 часа". Епизод 2 на мултимедийното шоу "Отборът" няма да има. Илияна Раева и самите златни момичета решиха да

Нов арест в южнокорейската власт във връзка с корупционния скандал около президентката

http://www.mediapool.bg/nov-arest-v-yuzhnokoreiskata-vlast-vav-vrazka-s-koruptsionniya-skandal-okolo-prezidentkata-news256873.html

Бивш южнокорейски заместник-министър на културата и спорта е арестуван днес във връзка с корупционния скандал около президентката на страната, съобщи ТАСС, като се позова на местната прокуратура.   Петдесет и петгодишният Ким Чон, подал оставка след избухването на скандала, е обвинен в изнудване - според разследващите е принудил корпорацията "Самсунг" да "дари" 1.6 милиарда вона (1.35 милиона долара) на компания, контролирана от племенник на Чхуе Сун-сил, близка приятелка на президентката Пак Гън-хе. Следствието подозира също, че Ким е присвоил средства, отпуснати за зимната олимпиада през 2018 г. в Пхьончхан, и е съобщавал на Чхуе Сун-сил секретна информация.   Прокурори от Южна Корея повдигнаха обвинения срещу Чхуе, дългогодишна приятелка на Пак, заради подозрения, че се е месила в държавни работи и е изнудвала над 50 местни компании, за да даряват десетки милиони долари на контролирани от нея фондации. Обвинени в корупция, изнудване и злоупотреба с пълномощия в съучастие с Чхуе са и двама бивши високопоставени служители от президентската администрация.   Според следствието президентката Пак Гън-хе най-малкото е била в течение на тези операции, а най-вероятно дори е участвала в тях. Обвинителите се канеха да я разпитат, но адвокатът на държавната ръководителка заяви, че тя е оскърбена от обвиненията и няма да сътрудничи със следствието.    Самата президентка засега не може да бъде обвинена във връзка със скандала, защото по конституция тя има имунитет. Обвинения може да й бъдат повдигнати само в случай на бунт или на държавна измяна.

Печалбата на Свилоза за деветмесечието намалява със 72,5%

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pechalbata-na-sviloza-za-devetmesechieto-namaliava-sys-725-228815/

Въпреки това през третото тримесечие свищовското дружество печели повече, отколкото през първата половина на годината

Маратонките показват на Тръмп границите на търговската политика за връщане на работни места

http://www.mediapool.bg/maratonkite-pokazvat-na-tramp-granitsite-na-targovskata-politika-za-vrashtane-na-rabotni-mesta-news256872.html

Американските промишлени компании - от производителите на електроуреди до доставчиците на резервни части за автомобили - гледат предпазливо отстрани избрания за  президент Доналд Тръмп, докато той мисли дали да оттегли САЩ от търговски споразумения: повечето от загубените работни места в промишлеността няма да се върнат, но цените за потребителите може да се повишат.    Нека погледнем, например, производството на маратонки - едно от първите, които бяха преместени в Азия заради много по-ниските производствени цени в Китай и Виетнам.   Nice Inc. и нейният по-малък конкурент New Balance Shoes Inc. не са на едно мнение по въпроса дали Съединените щати трябва да подкрепят търговската сделка Транстихоокеанско партньорство (ТТП). Ако Тръмп и контролираният от републиканците Конгрес обаче отхвърлят това споразумение, както се очаква, и двете компании, както и анализаторите, които ги следят, са единни в заключението си, че Азия е в позиция да запази своето господство като център на производството на маратонки.   Компании като Nike инвестираха прекалено много в тези икономики с по-ниски трудови възнаграждения, за да обмислят прехвърляне на фабриките, дори ако митата се повишат, което ще увеличи цените за американските потребители, казват експерти. Наемането на каквито и да било нови работници в САЩ ще бъде с години напред във времето и ще зависи от усъвършенстващи производствения процес технологии като триизмерното принтиране, които би могло да направят рентабилно наемането на сравнително малочислен производствен персонал в САЩ. Това важи и за други промишлени сектори, като части за автомобили, които прехвърлиха своето производство в Мексико през последните две десетилетия, казват бизнес ръководители.    Това говори за проблем, с който правителството на Тръмп ще се сблъска, ако опита да следва по-твърда линия за търговски споразумения от НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия) до ТТП. Компаниите за обувки, подобно на други производители, може да бъдат принудени да повишат цените за потребителите. Малцина бизнес ръководители обаче виждат сериозни основания за наемане на работна ръка в САЩ заради очакваните промени на вносните мита.    "Идеята за прехвърляне на производството на обувки в развити страни си е малко фарс", казва Ед ван Везел, главният изпълнителен директор на Hi-tech International Holdings BV, компания за производство на обувки, която продава около 30 % от продукцията си в САЩ, и чиято централа е в Амстердам.    САЩ внасят приблизително 98 % от продаваните в страната артикули - 2.5 трилиона чифта миналата година, или близо 8 на човек. Производството на обувки бе прехвърлено в чужбина преди десетилетия, предимно в Китай, тъй като процесът е твърде трудоемък. Производството само на един чифт обувки може да включва до 80 етапа.   Наетите в сектора във Виетнам печелят средно по около 245 долара месечно, а митата може да варират от нула до 48 %, според Международната търговска комисия на САЩ. Средното равнище е малко повече от 13 %. "Очевидно ще загубят потребителите, тъй като, ако започнем да отменяме търговски сделки, те ще плащат много повече за обувки", казва Мат Прийст, председател на браншовата организация на търговците на обувки в САЩ, която представлява сектора във Вашингтон (Footwear Distributors and Retailers of America).   Същата динамика се наблюдава и в други отрасли. Главният изпълнителен директор на Ford Motor Co, Марк Фийлдс, заяви миналата седмица, че високите мита върху колите и камионите, внасяни от Мексико, ще навредят на автомобилния сектор и на американската икономика като цяло. Той обаче даде даде са разбере, че остава ангажиран с производството на малките коли в Мексико, тъй като печалбите от продукцията в САЩ са прекалено малки.   ДРУГАТА СТРАНА НА ТЪРГОВИЯТА   New Balance е бостънска компания и произвежда само около една четвърт от обувките, които продава в САЩ, в своите пет фабрики в американския Североизток. Тя е изчислила, че продукцията в Съединените щати й излиза между 25 и 35 % по-скъпо от азиатската.   Частната компания, собственост на бившия маратонец Джим Дейвид и неговата съпруга Ан, казва, че тя компенсира частично по-високите цени, като произвежда в американските си фабрики обувки от по-висок клас и насочени към личните нужди на клиентите. Ако New Balance бе излязла на фондовия пазар, тя вероятно щеше да бъде подложена на натиск от акционерите си да прехвърли цялото си производство в чужбина.   Nike внася почти всички обувки, които продава, и се бореше в подкрепа на ТТП - търговска сделка, която бе засипана с критики по време на неотдавнашната кампания за президентските избори в САЩ. Компанията, чиято централа се намира в Бийвъртън, щата Орегон, заяви миналата година, че ще разкрие 10 000 работни места в производството и за инженери в Съединените щати, ако споразумението влезе в сила. Nike поясни, че хората, които ще наеме, до голяма степен ще се занимават със създаването на автоматизирани фабрики, а не такива от стария тип, в които биха били наети хиляди работници на поточни линии.   New Balance се бореше срещу ТТП с аргумента, че сделката ще изложи на риск нейните предприятия в САЩ, давайки на конкуренти като Nike повече печалби, които те биха могли да вложат в разработването на нови машини, продукти и реклама.   Тази опозиция излезе скъпо на култовата марка. След президентските избори говорител на New Balance приветства очакваното поражение на ТТП.   Мнозина критици възприеха неговите думи като подкрепа за Тръмп и някои потребители изгориха обувките си. Компанията понесе отново негативи, след като неонацистки сайт провъзгласи New Balance за "официалните обувки на белите хора".   Компанията заяви, че думите на нейния говорител са изразили единствено нейната опозиция срещу ТТП, а не подкрепа за Тръмп.    "За нас въпросът е и винаги е бил само да се създават и запазват работни места в промишлеността в подкрепа на нашите пет фабрики в Нова Англия", каза New Balance в изявление.   ОБРЪЩАНЕ КЪМ РОБОТИ, А НЕ КЪМ ХОРА   Отвъд емоциите, компаниите за обувки експериментират с методи за автоматизиране на производствения процес, независимо къде се осъществява той. Reebok, с централа в Кантън, щата Масачузетс, е фирма за обувки. Сега тя е собственост на германския концерн Adidas AG и изгражда лаборатория в Роуд Айлънд, за да усъвършенства производството на обувки с течна пластмаса.   "Правим преглед на целия процес на производство на обувки от началото до края", казва Били Макинис, който оглавява програмата за развиване на производствения процес на компанията.   Скептици като Ед ван Везел от Hi-tech подчертават, че опитите на сектора за автоматизиране на производството все още са на години от масовото производство на обувки на ниски цени. Ван Везел казва, че поне засега голяма част от материалите, използвани за производството на обувки, ще продължат да идват от Азия, тъй като огромната част от доставчиците са именно там.   "На този етап имаме това, което наричаме "ближи и лепи" - съединяването на горната част и на външната подметка, внесени от Азия, заявява той. "Въпросът е за имиджа - че произвеждате близо до пазара." Мат Пауъл - анализатор, който следи обувките и други спортни производства за NPD Group, компания за маркетингови проучвания - казва, че основният проблем с новите технологии е, че американците харесват евтините обувки и ги искат в огромни количества.   "Единственият мащабен процес днес е Flyknit на Nike", заявява Пауъл. "Те направиха 1 милион от този вид. Важно е обаче да помним, че продадоха 400 милиона обувки миналата година. Така че това все още е много малко."   По БТА.

"Стаи за природа" ще открият в 57 училища

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/11/22/2869146_stai_za_priroda_shte_otkriiat_v_57_uchilishta/?ref=rss


"Стаи за природа" в училищата, мобилно приложение за разпознаване на птиците – за ловците, и второ мобилно приложение за устойчиво земеделие – за фермерите.

Това залага мащабен нов проект "ПрироДА" за опазване на околната среда в европейската мрежа Натура 2000. Една от целите му е да повиши информираността сред ученици, учители, ловци и земеделски стопани за ползите от съхраняването на природното богатство, както и да ги запознае с най-ценните видове и техните местообитания в...

Британските власти отказаха да пуснат в страната защитник на ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/22/2869155_britanskite_vlasti_otkazaha_da_pusnat_v_stranata/?ref=rss


Френският шампион "Пари сен жермен" няма да може да разчита на защитника Серж Орие за гостуването на "Арсенал" в Шампионската лига в сряда.

Левият краен бранител не е получил входна виза от британските власти, съобщи клубът. Той не е бил допуснат в страната заради текущо дело срещу него за удар с лакът срещу полицай. През септември котдивоарският национал беше осъден на две месеца затвор и глобен с 600 евро за инцидента, който се е разиграл след посещение на нощен клуб през май....

ГЕРБ загуби изборите, защото не направи впечатлителни реформи, смята Методи Андреев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/22/2869164_gerb_zagubi_izborite_zashtoto_ne_napravi/?ref=rss


"След като дойде на власт след протести, ГЕРБ имаше шанс да направи впечатлителни реформи, да промени страната към по-добро. Това, което видяхме, обаче беше половинчато и за това станахме свидетели на протестния вот на президентските избори", коментира пред Би Ти Ви днес депутатът от партията Методи Андреев.

Той посочи, че сред хората се е създало усещането за липса на справедливост, защото европарите са отивали при фирми, приближени на властта. Сериозно е било разочарованието и...

3 месеца затвор заради кражба на луканки

http://www.cross.bg/mesetza-zatvor-zaradi-krazhba-na-lykanki-1526459.html

/КРОСС/ 3 месеца ще лежи в затвора 29-годишен сериен крадец на луканки. Присъдата наложи Варненският районен съд, пред когото осъжданият вече С. Бонев си призна вината. От 2 до 7 февруари миналата година той извършил три набега в обекти на една и съща търговска верига. Първият път пъхнал под якето си 4 луканки, след втория си тръгнал с три, без да ги плати, но при третия опит да задигне същия вид колбаси продавачите го разпознали, заловили го и викнали полиция. В съдебната зала стана ясно, че мъжът е зависим от хероин и марихуана и е пласирал луканките, за да припечели пари за дрога.  

Тръмп иска Фараж за посланик в САЩ, Лондон отказа

http://offnews.bg/news/n_1/n_640526.html

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп поиска британският политик Найджъл Фараж да стане посланик в САЩ.   Тръмп обяви в Туитър, че Фараж е много подходящ за поста. Британското правителство обаче обяви, че сегашният посланик е отличен, а и мандатът му е започнал през януари, което означава, че има поне още три години на поста.  В отговор Фараж обяви, че правителството поставя неприязнени чувства към него над националните интереси. В същото време британски анализатори отбелязаха, че е крайно необичайно от гледна точка на дипломатическия протокол новоизбран държавен глава да посочва на друга държава кого да назначи за посланик. Найджъл Фараж подкрепи Доналд Тръмп и му вдъхна кураж преди изборите в САЩ. Той беше и един от политиците, с които Тръмп се срещна веднага след победата. 

Огромна верижна катастрофа в Китай

http://www.cross.bg/katastrofa-kitaii-verizhna-1526458.html

/КРОСС/ 17 души загинаха, близо 40 са ранени при верижна катастрофа на 56 коли на магистрала в провинция Шанси в Северен Китай. Произшествието е станало в условия на дъжд и сняг. Води се разследване.

Варненец влиза в затвора за кражба на луканка

http://www.moreto.net/novini.php?n=336764

За кражби на луканка от магазини ще лежи в затвора 29-годишен варненец, реши Районния съд, научи Moreto.net. На 2 февруари миналата година, С. Бонев влязъл в един от магазините на търговска верига и директно се насочил към хладилните стени.

Шест отказа на шуменския съд да разреши разпечатки на телефонни обаждания

https://www.24chasa.bg/region/article/5889781

Шест отказа на шуменския съд да разреши разпечатки на телефонни обажданияЦели шест отказа само за един ден е получила прокуратурата в Шумен да бъдат проследени телефонните обаждания от два апарата по водено досъдебно производство. Състав на Шуменския окръжен съд е оставил без уважение искането на прокурор от Окръжната прокуратура, внесено същия ден, като процесуално недопустимо.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889793

Вижте какво решава Министерският съвет утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА УКАЗ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ С ОРДЕН „ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА” ПЪРВА СТЕПЕН Внася: министърът на правосъдието 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №603 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ СЪСТАВА НА ПОСТОЯННОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА

Найджъл Фараж ще е чудесен посланик в САЩ, коментира Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/22/2869150_naidjul_faraj_shte_e_chudesen_poslanik_v_sasht/?ref=rss


He's back from his meeting with @realDonaldTrump and @Nigel_Farage is coming up after 8. What exactly did they talk about? pic.twitter.com/wO7syBuIVM

— Good Morning Britain (@GMB) November 15, 2016
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп написа в "Туитър", че британският евроскептик Найджъл Фараж би бил добър британски посланик в САЩ, предадоха световните агенции.

Много хора биха искали да видят Найджъл Фараж като посланик на Великобритания в САЩ, написа Тръмп в...

Край на мистерията! Вече е ясно какъв цвят са тези джапанки

https://www.actualno.com/curious/kraj-na-misterijata-veche-e-jasno-kakyv-cvjat-sa-tezi-djapanki-news_577086.html

Интернет пространството беше разделено за пореден път от спора "какъв цвят е това". След фурора на синята рокля, преди дни мрежата гръмна с въпроса "Какъв цвят са тези джапанки". Въпросните джапанки отново разбуниха духовете, като някои потребители твърдяха, че те са синьо-ч

Кънев очаква служебен кабинет още декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_640531.html

За ДСБ не представлява интерес нито съставянето, нито участието в служебен кабинет. Това заяви лидерът на партията Радан Кънев, който беше сам на консултации с президента Росен Плевнелиев веднага след реформаторите. ДСБ вече не е част от Реформаторския блок и затова реформаторите предпочели двете партии да се срещнат поотделно с президента. "РБ предпочетоха да не бъдем заедно при президента и мисля, че политическата логика повелява така. На мен честно казано ми е писнало да говоря 3 години на различни езици и винаги съм се чувствал неудобно, а сега се чувствах доста добре“, заяви той. Радан Кънев коментира за какво са говорили с президента Плевнелиев: Първо, че този парламент е отдавна изчерпан. Второ - бюджетът - да се приеме такъв, какъвто е, без промени между първо и второ четене и на следващия парламент да се представи евентуално актуализация. "Срещнах пълно разбиране на необходимостта всички политически сили, както и действащият и новоизбраният президент да потвърдят българския консенсус по отношение на членството в НАТО – една обща национална позиция, по отношение на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския басейн, включително и бежанската криза, обща позиция за предстоящите срещи на външните министри на НАТО и на военните министри на НАТО, които ще бъдат в края на тази година и началото на следващата", добави Кънев. Той уточни, че това ще бъдат две срещи, на които България няма да има редовно правителство и ще участват служебни министри, които е възможно да са двама различни служебни министри. Радан Кънев е предложил на президента да свика отделен КСНС по повод външнополитическите и отбранителните приоритети на България. „Моите впечатления са, че ще има трети служебен кабинет на г-н Плевнелиев още през месец декември“, каза още Кънев.

Горанов: Одобреният ресурс на програмата за енергийна ефективност е достигнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889787

Горанов: Одобреният ресурс на програмата за енергийна ефективност е достигнатТехнически ресурсът, одобрен от НС е достигнат. Ако трябва да продължи програмата за саниране, има нужда от нова подкрепа от цялото НС или поне от мнозинството. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на финансите в оставка Владислав Горанов във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна

Крадец oбърка работното време на банката, която искаше да ограби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624443

Австрийската полиция арестува мъж, който се опита да ограби банка във Виена, но се пробва да влезе там, преди да е започнало работното й време, съобщи Асошиейтед прес. "Най-младият банков обирджия в света" прави супа за бедни в София Заподозреният влязъл във фоайето, въоръжен с газов пистолет и с качулка на главата, но това станало 15 минути преди банката да бъде отворена.

Как да се защитят авторските права разискват на международен семинар в УНСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889786

Как да се защитят авторските права разискват на международен семинар в УНССРекторът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев откри днес национален семинар с международно участие  „Авторското право в дигиталната ера“. Семинарът е организиран от Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) и УНСС, катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“ и ще продължи и утре.

Brexit сви броя на британските милионери с 15%

http://www.investor.bg/novini/346/a/brexit-svi-broia-na-britanskite-milioneri-s-15--228811/

Благосъстоянието на домакинствата във Великобритания за последните 12 месеца се стопи с 1,5 трлн. долара, което е спад от 10%

Бивш съдия от КС: Стотици полуграмотни юристи влизат в системата ежегодно

http://offnews.bg/news/n_1/n_640525.html

Адвокатурата много нарасна. Всяка година, с по няколкостотин полуграмотни юристи. И ние не можем да бъдем безразлични, защото елемент от съдебната реформа е първо какви юристи в края на краищата влизат в нея. Това заяви бившият конституционен съдия и председател на Съюза на юристите в България Владислав Славов изрази мнението си на тържество по повод Деня на българската адвокатура.  Той призова колегите си за радикални промени във университетите, където се изучава право, свързани най-вече с редуциране на броя приети лица и създаване на условия за студентите, така че да излизат "качествени кадри". Денят на българските адвокати беше отбелязан в най-голямата зала на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Тържеството, организирано от Висшия адвокатски съвет, събра на едно място множество представители на гилдията, сред които и омбудсманът Мая Манолова. Тя определи работата си в защита на обществените интереси като "адвокатстване" и подчерта, че работата на омбудсмана е да бъде "адвокат на народа." На събитието бе представена и книгата-енциклопедия на проф. д.и.н. Милко Палангурски "Адвокати Управление Политика (1879-2016)". Тя показва адвокатите, участвали в управлението на България от Освобождението до днес. 

Конституционният съд: Плевнелиев не може да насрочи извънредни избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/22/2869143_konstitucionniiat_sud_plevneliev_ne_moje_da_nasrochi/?ref=rss


Конституционният съд (КС) обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за тълкуване дали в последните три месеца от мандата си държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Според съдиите разпоредбите на Конституцията са ясни и президентът няма правомощие да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, но може да състави служебно правителство. Това означава, че бъдещият държавен глава Румен Радев...

Глоба за майор от резерва, цапардосал с бастун домоуправителката на блока

https://www.24chasa.bg/region/article/5889765

Глоба за майор от резерва, цапардосал с бастун домоуправителката на блока78-годишен майор от резерва от Шумен беше осъден да плати 1000 лв глоба, защото по време на общо събрание на етажната собственост размахал дървения си бастун и го стоварил по врата на домоуправителката на блока. Ще възстанови и 524-те лв за адвокатски хонорари, които дамата дала за делото, водено в Шуменския районен съд,

Азиатските индекси записаха серия от повишения във вторник

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-записаха-серия-от-повишения-във-вторник_l.a_i.732633_at.1.html

Акциите на азиатските пазари поскъпнаха във вторник. Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори с ръст от 0,31% до 18 162,94 пункта. Topix прибави 0,32%...

Красиви превъплъщения за светещи гирлянди

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5889764

Красиви превъплъщения
за светещи гирляндиЗа тях се сещаме, когато идва Коледа. Те правят дома празничен, светъл, красив. Приемаме за традиционно мястото им на елхата или в краен случай на прозореца. А всъщност красивият им блясък може да обогати и други места у дома. Могат да се превърнат в загадъчно допълнение към тънките завеси или дори в истински лампи.

Тръмп иска Фараж за посланик, Великобритания не дава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889759

Тръмп иска Фараж за посланик, Великобритания не даваБританският политик Найдъжл Фараж обвини правителството си, че поставя неприязнените чувства към него самия над националните интереси. Това стана, след като днес "Даунинг стрийт" отклони идеята той да стане посланик във Вашингтон, съобщава БНТ. Фараж бе посочен като много подходящ за поста от новоизбрания президент Доналд Тръмп в Туитър.

Евродепутат: Путин, Ердоган и Тръмп искат да разрушат ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=336772

Лидерът на либералите в Европарламента и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстад предупреди, че „пръстен от автократи” се опитва да разруши Европейския съюз и посочи президентите на Русия и Турция и бъдещия им колега от САЩ. „Струва ми се, че сме заобиколени от все повече автократи.

178 арестувани при полицейска операция в ЕС и САЩ срещу пране на пари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624441

При голяма полицейска операция срещу пране на пари, проведена в Европа и САЩ миналата седмица, са били арестувани 178 души и са били открити около 23 млн. евро крадени суми, съобщи днес звеното на ЕС за съдебно сътрудничество Евроджъст, цитирано от Ройтерс. Операцията, в която е участвала и България, е била насочена срещу практиката да се перат пари, при която незаконни парични фондове се прикриват чрез прекарването им през банкови сметки на посредници (наречени още "мулета"), на които се плаща процент от изпраните пари.

Три българки ще се боксират за европейско злато в София (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/22/2869112_tri_bulgarki_shte_se_boksirat_za_evropeisko_zlato_v/?ref=rss


Три българки се класираха за финалите в отделните категории на европейското първенство по бокс за жени в София.

След като първо Севда Асенова и Станимира Петрова преодоляха полуфиналите в категории до 48 кг и до 54 кг, след това към тях се присъедини и Деница Елисеева при 57-килограмовите.

Асенова се представи много убедително и надигра категорично рускинята Екатерина Пинигина с 3:0 (39:37, 40:36, 40:36).

"Много съм доволна от мача си. Мисля, че това ми беше...

Севда Асенова и Станимира Петрова ще се боксират за европейски титли

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/22/2869112_sevda_asenova_i_stanimira_petrova_shte_se_boksirat_za/?ref=rss


Българските боксьори Севда Асенова и Станимира Петрова се класираха за финалите в категории до 48 кг и до 54 кг на европейското първенство за жени в София.

Асенова преодоля по категоричен начин полуфиналите, след като надигра рускинята Екатерина Пинигина с 3:0 (39:37, 40:36, 40:36).

"Много съм доволна от мача си. Мисля, че това ми беше най-хубавата среща на това първенство. Играла съм преди това един мач с рускинята и отново я победих. Сега бях по-отпусната в сравнение с...

Станаха ясни претендентите за "Футболист на годината в Африка"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5889652

Станаха ясни претендентите за "Футболист на годината в Африка"Африканската футболна конфедерация определи петима кандидати за футболист номер едно на Африка за изминалата година, както и за най-добър играч, състезаващ се в рамките на континента за 2016 година.  Двама от претендентите за отличието "Играч на годината на Африка" играят в шампиона на Англия "Лестър" - алжирците Риад Марез и привлеченият от

Д. Маргаритов: КЗП защити хората с кредити в швейцарски франкове

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/d-margaritov-kzp-zashtiti-horata-s-krediti-v-shveicarski-frankove-228831/

При възникването на подобен проблем със заеми в чужда валута няма да съществува риск за потребителите при рязко покачване на валутния курс

КС: Плевнелиев няма право да насрочва нови избори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624442

Президентът няма право да насрочва нови избори в последните три месеца от мандата си, без да е разпуснал Народното събрание. С такова тълкуване излезе Конституционният съд след като Росен Плевнелиев отправи питане преди седмица. Защо консултациите между президента и партиите са толкова важни и решаващи? "Той има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Определянето на датата на изборите е свърз...

Условни присъди за намерен и невърнат портфейл

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624440

Условни присъди получиха две жени, намерили портфейл и не го върнали на собственика, а изтеглили пари от дебитната карта в него. Второто съдебно решение бе взето от Окръжен съд-Разград, като подсъдимата Вирджиния Мехмед призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата. Според обвинителния акт на 28 юни 18-годишната жена, която е родом от Исперих, но е омъжена в Трапище, заедно с 43-годишната Лиляна Стефанова намерила портфейл в землището на лознишкото село. В него имало 175 лева и дебитна карта. Двете жени не върнали намерената вещ,...

Министерството на културата плати основен ремонт на Къща музей в Смолян

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5889749

Министерството на културата плати основен ремонт на Къща музей в СмолянСъс средства, осигурени от Министерството на културата, бе направен основен ремонт на покрива, като бяха извършени и консервационни и реставрационни работи по дървените елементи и конструкции в Къща музей ,,Ласло Наги” в кв. "Райково" в гр. Смолян. Консервационните и реставрационни дейности по този паметник на родопската архитектура от XIX век

Петев става най-голямото посмешище в историята на ШЛ

https://www.actualno.com/football/petev-stava-naj-goljamoto-posmeshishte-v-istorijata-na-shl-news_577087.html

"Лeвски" често са подигравани за ужасяващото си представяне в групите на Шампионска лига, когато не само не спечелиха точка, но отбелязаха само един гол и получиха цели 17 от Барселона, Челси и Вердер. Те обаче са само един от 10-те клуба, посрамили се в исторически план в най-силния клубен турнир. Отборът на Ивайло Петев Динамо (Загреб) е на път да стане най-големият неудачник в групите. Какви са шансовете това да се случи четете в Sportlive.bg!    

Путин: Русия няма да се откаже от ответните мерки срещу западните санкции

http://www.cross.bg/pytin-godini-sanktzii-1526457.html

/КРОСС/ Русия колкото може по-дълго ще задържа отмяната на ответните мерки срещу западните санкции, заяви президентът на страната Владимир Путин, предава Интерфакс. Путин подчерта, че Русия не е въвела санкции, а е приела ответни мерки във връзка с ограничаването на доставките на селскостопански продукти от редица държави. „Ние наистина направихме това съзнателно и всъщност се възползвахме от тези, направо казано, недалновидни решения, които бяха приети към нашата държава от страна на нашите така наречени партньори, налагащи тези санкции", обясни руският държавен глава, отбелязва още "Фокус". Той освен това изрази увереност, че Русия е създала условия за производство на селскостопанска продукция вътре в страната. Междувременно Путин заяви, че демографската криза от 90-те години на ХХ век създава проблеми в набора на нови попълнения в армията, но през последните години се наблюдава тенденция на подобряване. „Ние добре знаем и помним как през 90-те години имахме голяма демографска криза. В тази връзка имаме проблеми с военния призив, защото тази криза сега се проявява в това отношение", заяви Путин, цитиран от ТАСС. „През тези години населението се съкращаваше с един милион души годишно. Представяте ли си? Един милион. Но тази тенденция е вече преодоляна", добави още той.

Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, който определя и границата на България

https://www.actualno.com/asia/turcija-shte-ospori-vsichki-uslovija-po-lozanskija-dogovor-kojto-opredelja-i-granicata-na-bylgarija-news_577069.html

Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в конференцията за новата концепция за сигурността. Той специалн

Петролният срив е намалил заплащането в сектора в САЩ с 4 млрд. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/petrolniiat-sriv-e-namalil-zaplashtaneto-v-sektora-v-sasht-s-4-mlrd-dolara-228833/

Затварянето на кладенци доведе до вълна от съкращения – около 20 хил. души от пика на заетостта в сектора през 2015 г.

Добрев: БСП се готвят да централизират програмата за енергийна ефективност, така че да не работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5889743

Добрев: БСП се готвят да централизират програмата за енергийна ефективност, така че да не работиТова, което днес ни притесни в изявленията на БСП бяха намеренията да променят програмата. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна ефективност, предаде „Фокус“. „Те ще променят тези правила и се готвят да

Sravni.bg - най-добрите оферти за любимите продукти

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/sravni.bg-naj-dobrite-oferti-za-liubimite-produkti-6061845

Sravni.bg вече разполага с оптимизирана мобилна версия, която неоспоримо е в крак с нуждите на дигиталния свят

Кралев подкрепи Севда Асенова и Станимира Петрова на пътя им към финалите

https://www.24chasa.bg/sport/article/5889731

Кралев подкрепи Севда Асенова и Станимира Петрова на пътя им към финалитеМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев изгледа победите на Севда Асенова и Станимира Петрова в полуфиналните им двубои от Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в зала „София“ в Борисовата градина. Севда Асенова в категория до 48 кг. победи с единодушно решение на съдиите 3:0 Екатерина Пинигина от Русия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване