11/22/16 05:24
(http://www.klassa.bg/)

От 400 до 650 евро искат на квадрат ново строителство

 

Предприемачите избягват периферните квартали

От 400 до 650 лв. на кв./м е цената на жилищата ново строителство в Добрич. Цената зависи най-вече от локацията, твърдят предприемачи. Капризни клиенти търсят и изложение, етажност, но най-вече сградата да има топлоизолация.

Няма фалирали предприемачи, но няма и оживление в сключване на сделките, жалват се още от строителните фирми. Малко са клиентите, които предпочитат да купуват апартамент на зелено - не заради страх от измама, защото в Добрич тези, които строят жилищни сгради, се знаят. Просто хората искат да получат имот в сграда с акт 16,

 

за да не се разкарват после по институциите

 

и да си спестят бюрократичните размотавания.

Предприемачите предпочитат да строят апартаментни сгради в центъра на Добрич или в широк център, почти никога в крайните квартали. Причината е в нежеланието на клиентите да купуват там, което пък води до трудно покриване на разходите за придобиване на терена, уреждане на документите за обекта и вдигането на сградата.

В Добрич

 

пазарът на жилища е хаотичен и непредсказуем

 

признават брокери. Според тях причината е в почти достигната уравниловка на цените между ново и старо строителство. „За двустаен апартамент от 75 квадрата в центъра на града, без гараж, в блок, който е строен преди 40 години и който се нуждае от тотален основен ремонт, продавачите искат 75 000 лв. По груби сметки ремонтът ще излезе още най-малко 20 000 лв. Сметнете 75 кв. м ново строителство в центъра, по най-скъпата цена - 600 евро на кв. м - излиза 90 000 лв. Купувачите се объркват, изчакват, оглеждат - затова няма оживление на жилищния пазар в Добрич”, коментираха пред „Монитор” брокери.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване