11/22/16 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев -Сталийски бе събирачът на пари на Бойко Борисов

 Бизнесменът Александър Сталийски бе събирачът на пари на Бойко Борисов по време на първото му управление. Това заяви пред Би Ай Телевизия банкерът Цветан Василев в неделя вечерта. Той нарича Сталийски "човека на Борисов за всичко. "Имам доказателства за това, че хора, свързани със Сталийски, който ми беше лично посочен от Борисов като човек за връзка, са били собственици на някои от заводите, които бяха финансирани и придобити чрез фирми под контрола на КТБ", заяви Василев. Той уточни, че това "посочване" е станало, когато Борисов е дошъл за първи път на власт.

По думите му Сталийски го посещавал в "Бояна" поне два пъти месечно, което може да се докаже от записите на камерите. Оттам си е тръгвал с отчети за фирмите, в които той чрез подставени лица е участвал, и т.н. Банкерът твърди, че от 2010 до 2013 г. хора, свързани със Сталийски, са били собственици и на "Авионамс", и на "Дунарит" и потвърждава, че директно е бил рекетиран да им дава дялови участия срещу нищо. Василев разказа и предистория, според която през 2010 г. е бил подаден анонимен сигнал в Брюксел за неоторизирана държавна помощ на КТБ, след който са започнали непрекъснати атаки срещу КТБ чрез публикации в "една медийна група". С хората зад сигнала, убеден е той, е била свързана и Кристалина Георгиева, тогава еврокомисар. Именно тогава, по обясненията му, срещу обещания за закрила и помощ за банката, по време на разговори със Сталийски и Борисов, банкерът е бил подканен да се "лиши от нещо" - т.е. от въпросните фирми.
Василев показа и документи, според които 43 млн. лв. са получени по сметки на две компании в КТБ, после преведени в ПИБ, след което "следите им се губят". 12 млн. дивиденти пък били разпределени от "Дунарит", половината от които отишли към същите компании. По думите му става дума за около 49 млн. лв., отишли по сметки на въпросните фирми, свързани според твърденията му с Борисов и Сталийски. Василев заяви, че е готов да предостави на прокуратурата много допълнителни доказателства.
Преди време премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че "Авионамс" е национализиран, но Василев отрича и казва, че не е платена цената за него. Според него Борисов е разбрал интереса от национализиране на завода след спечелен от него стратегически търг на НАТО за ремонт на хеликоптери, на стойност значително превишаваща цената на компанията.
В интервюто Василев коментира и Делян Пеевски и връзките му с Борисов. Според него най-големият цинизъм на управлението на кабинета "Борисов 2" е, че то на практика е управление на Борисов и Пеевски. "За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години - съвместно управление", каза банкерът. Той попита реторично колко доказателства трябва да се приведат, за да стане ясно, че само за година управление на "Борисов 2" фирмите, свързани с Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция. Василев е категоричен, че прокуратурата е сложила "под похлупак" действията на депутата от ДПС.

Борисов се закани през фейсбук със съдебни дела

Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерперетиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 г. Това написа на фейсбук страницата си премиерът в оставка Бойко Борисов вчера. "Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета", пише той и изразява надежда компетентните органи и сега да проверят сигналите срещу него. "Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка", казва премиерът в оставка. Той разговарял с адвокатите си, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване