Премиерът на Словакия нарече журналистите "мръсни проститутки"

http://www.mediapool.bg/premierat-na-slovakiya-nareche-zhurnalistite-mrasni-prostitutki-news256949.html

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че някои журналисти са "мръсни, антисловашки проститутки". Той реагира така на отправени в медиите обвинения, че правителството е нарушило правилата за обществените поръчки при организирането на културни мероприятия, свързани със словашкото председателство на ЕС, предаде Ройтерс. Фицо се ядоса, когато на редовната пресконференция след днешното заседание на правителството му бе зададен въпрос за тези обвинения. След като произнесе тирадата си срещу журналистите, премиерът подчерта: "Аз стоя зад думите си. Вие не информирате, вие се борите срещу правителството". Според него отправените обвинения от Зузана Хлавкова и от антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" са "целенасочена атака с цел да бъде компрометирано словашкото председателство на ЕС", което приключва през декември. Хлавкова бе член на екип на външното министерство, натоварен да организира културни събития по повод на словашкото председателство, включително и една церемония през февруари за представяне на неговото лого. На пресконференция в понеделник тя обвини своите началници, че са й оказали натиск да заобиколи обществената поръчка за церемонията и направо да работи с агенция за организиране на събития, близка до управляващата лява партия "Смер" на премиера. По същия начин, добави тя, бил организиран и концертът, отбелязал началото на словашкото председателство през юли, като за него били похарчени повече от полагащите се пари. "Трансперънси" пък писа на сайта си, че е помолила три разследващи организации в страната да проучат извършените нарушения. На днешната пресконференция в Братислава говори и външният министър Мирослав Лайчак, който също отхвърли обвиненията срещу правителството.

Парламентът на Казахстан иска столицата Астана да носи името на президента Назарбаев

http://www.mediapool.bg/parlamentat-na-kazahstan-iska-stolitsata-astana-da-nosi-imeto-na-prezidenta-nazarbaev-news256948.html

Парламентът на Казахстан призова столицата Астана да носи името на президента Нурсултан Назарбаев, предаде Ройтерс. Единодушното решение бе прието седмица преди националните чествания на 76-годишния лидер, който може да приеме или да отхвърли предложението. Днешният парламентарен вот свидетелства за засилващия се култ към личността на Назарбаев, който управлява средноазиатската държава от 1989 г., т.е. още от времето на СССР, отбелязва АП. Миналата седмица централната банка на страната обяви, че портретът на Назарбаев - бивш стоманолеяр и комунистически апаратчик, за първи път ще се появи на една от банкнотите на казахстанската валута. Тя ще влезе в обръщение на 1 декември, който се чества официално като Деня на първия президент. Астана на казахски означава просто "столица" и бе преименувана така през 1998 г., малко след като правителството се прехвърли там от Алмати - най-големия град и търговски център на страната. Депутатът от долната камара Куаниш Султанов, който прочете предложението в парламента, каза, че очаква Назарбаев да даде отговор до няколко седмици. Назарбаев е отхвърлял подобни предложения в миналото, но през последните години като че ли е по-благосклонен към подобни идеи. В страната вече има няколко паметника с неговия образ, неговото име носят престижен университет и верига от училища.

На 25 ноември НДК светва в оранжево срещу насилието върху жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5892225

На 25 ноември НДК светва в оранжево срещу насилието върху жениНа 25 ноември в 17.30 ч. по инициатива на женската организация Зонта клуб "Света София" НДК ще засвети в оранжев цвят. С този акт се дава старт на Световната шестнадесетдневка (от 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жените, до 10 декември - Световния ден на човешките права).

Български следи при 2 рекорда в Шампионската лига (резултати и класиране)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5892220

Български следи при 2 рекорда в Шампионската лига (резултати и класиране) На най-пълния стадион в Европа от много години насам - “Сигнал Идуна парк” в Дортмунд, бяха счупени два рекорда в Шампионската лига. Във всеки от тях при по-упорито взиране може да се открие българска следа. “Борусия” победи с 8:4 “Легия” в среща от предпоследния кръг на груповата фаза. Головото шоу между германския и полския клуб осигури

Гимнастичките ни се включват в благотворителен търг

http://offnews.bg/news/n_1/n_640626.html

На 26 ноември от 20:00 часа в уиски бар "Камино" (София, ул. "Неофит Рилски" №70) ще бъде проведен благотворителен търг в помощ на преждевременно родени бебета.  Събитието е организирано от фондация "If you" , имаща за цел да помага в грижите за недоносени деца. Лицата, които ще дарят свои вещи за провеждането на благотворителния търг, са ансамбълът по художествена гимнастика на България, волейболиста Владо Николов, Любен Дилов-син, Мария Илиева, художничката Анелия Шикова и "Ротари клуб Банкя". "If You" е личната мисия на 7 жени и майки, сблъскали се по един или друг начин с трудностите, съпътстващи преждевременното раждане - Симона Пейчева, Диана Глосова, Мажена Панова, Александра Константинова, Мира Глосова, Антония Паскалева и Евгенияв Попова. "Това е и личният пример, който искаме да дадем на нашите деца – да помагаш, да се бориш в името на добра кауза, да не пестиш време, средства и сили по пътя към постигането ѝ. "If You" е и израз на нашето вярване, че информираността на родителите и проследяването на бременността ще допринесат за по-малко преждевременно родени бебета, а работата със специалисти и емоционалната подкрепа ще помогнат на бебетата с вродени аномалии и техните родители", пишат организаторите. Фондацията съсредоточава усилията си в предотвратяването на преждевременното раждане и подкрепа за недоносените бебета и бебетата с вродени аномалии.

Ние, тийнейджърите на 80-те

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274232_%D0%9D%D0%B8%D0%B5%2C+%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+80-%D1%82%D0%B5

 Всяко поколение си страда по десетилетието, в което е било младо и безотговорно.

Ние, които бяхме тийнейджъри през 80-те, обаче се оказахме последните, живели най-готините си години без високи технологии.

Сега когато гледам децата си и приятелите им, първата разлика, която виждам помежду ни, е в погледите. Техните са устремени предимно в смартфоните им.

Нашите се рееха в небето. И най-често се спираха в очите на някое разбиващо сърцето създание, в чийто поглед искахме да се отразим. Това не прави нас, децата на 80-те, по-добри или по-изобретателни от тези днес – просто хоризонтите ни се разполагат в различни равнини.

Този текст не е скимтене по отминалото време и хм… младост. Той е, за да си спомним какво беше и за малко да го преживеем отново. Всеки по своему…

6562509aПрез 80-те нямахме готини дрехи. Най-добре облечените бяха синовете и дъщерите на партийните шефове или на международните шофьори.

Първите си пазаруваха от Кореком (магазин, в който се купуваха западни стоки с декларирана валута), а вторите бяха истински модни икони, защото бащите им влачеха в каросериите на камионите си цялата пазарна разпродажба на Запада.

В моя клас имаше двама шофьорски синове и те бяха най-желаните момчета на света – носеха апрески, имаха уокмени, якетата им бяха в искрящи цветове и с емблеми като на международните ски състезания, каквито гледахме по телевизията.

Освен това у тях винаги се намираше по някое и друго порносписание, огромна бутилка уиски на стойка (т.нар бебета), фототапет и чаши от аркопал, течен шоколад и гондола с пеещ гондолиер и въртяща се балерина.

Разменянето на дрехи си беше всеобща практика. Като нямаш нещо готино за обличане, ставаш приятел с тези, които имат. И започваш да си чакаш реда да се разходиш с каквото и да е от гардероба им за един уикенд.

Така се сдобих с едно дънково яке с каракул, което ми беше отстъпено за два дни. Още си спомням как триумфално десет пъти минах с него на „Магура“, за да могат всички да ме огледат. Мисля, че това е един от малкото моменти в живота ми, когато наистина съм се чувствала непобедима. В замяна за каракуленото яке бях дала моя зелена блуза с рисунка на момичета отпред и подплънки като на хокеист.

Върнаха ми я с дупка от цигара, което ми даде правото още два дни да съм притежател на каракуленото яке за компенсация.

tn_20150826_171116Като казах „Магура“… Това беше култова сладкарница за сладоледи и мелби на бул. Витоша, отстрани на градинката на НДК, където днес има магазин на един от мобилните оператори.

Сладкарницата беше с изключително висока репутация и адски намръщени сервитьорки. Там се чакаше на опашка да влезеш, а традиционно се ядеше мелба „Дипломат“ – два вида сладолед с някаква епична украска от бисквити и шоколад отгоре, която днес ми изглежда истински кулинарен компромис.

Когато „Магура“ стана култово място, славата на сладоледената сладкарница беше потънала в прах, но пък народът сядаше отсреща на каменните блокове на градинката и зяпаше кой-какво-що.

Купуваха се наливни и силно разредени бири и кока-коли в половинлитрови пластмасови чаши от бистрата наоколо и се кибичеше с часове. Там се разменяха касетки с музика, продаваха се дрехи на черно, уговаряха се купони и се гъзарееше.

На „Магура“ ходеха гъзетата, а пък рокаджиите и лудите глави се събираха в края на 80-те и начабото на 90-те на „Синьото“.

Това беше един адски грозен конгломерат от ръждясали павилиони в синьо, струпани точно там, където днес е входът на метростанцията на стадион „Васил Левски“.

Тук спокойно можеше да видиш най-желаните момчета от рок бандите – Денис от „Ахат“, Емо от „Конкурент“, Коцето Калки, Дони, Момчил от „Клас“, Васко Гюров от „Ера“ и „Ревю“, Стенли от „Тангра“. Радиото беше наблизо, въпреки че тяхната музика успяваше да влезе само в нощните блокове, които слушахме като спасение от полунощ до три сутринта или в класическата „Музикална стълбица“ на Йордан Георгиев (известен като Данчо Стълбицата) и в „Пулсиращи ноти“ на Тома Спространов.

20160229_172726Телефоните ни бяха градски и работеха с 5 стотинки. Звъняхме си от тях или направо се уговаряхме за среща за следващите дни. Имахме време и не закъснявахме. Вкъщи се обаждахме да кажем, че сме на мястото, за което сме предупредили родителите си.

Когато закъснявахме да се приберем, те висяха по балконите на панелните ни жилища и се взираха в тъмната пътека до автобусната спирка. Другият начин на комуникация беше с бележки. Като имахме да кажем нещо на съученик или приятел от махалата, отивахме директно до тях и звъняхме на вратата. Ако нямаше никого, оставяхме бележка, която никога не изчезваше.

Майките ни имаха пеньоари и пантофи и често надвечерно се разхождаха из апартаментите с ролки. Бащите пък имаха халати с атлазени ревери и дървени копчета.

Анцугът беше дреха за спорт и ако нечий родител се подвизаваше в такова облекло, бяхме сигурни, че е ритал „мачле“ в квартала със съседи.

%d1%81%d0%be%d1%86-15След работно време си беше практика мъжете от входа да седнат на по бира или ракия пред блока, а скованите им за целта мебели си бяха истински примери за рециклиране. Пред съседния блок например масата за вечерни сбирки беше направена от врата и стар радиатор, а столовете представляваха останки от полусчупени трапезарни гарнитури, всеки със свой почерк – бродирана възглавничка, изкуствено китениче, кожена седалка от Жигули, кашон, сгънат на няколко ката.

Докато мъжете се социализираха самостоятелно върху импровизираните общи външни салони, жените си ходеха на гости.

Като не им се стоеше у дома, подреждаха в една чинийка няколко парчета от току-що опечения домашен кекс и отиваха до най-любимата съседка. Въпросните чинийки циркулираха из апартаментите, защото не можеше да върнеш чинийката празна – на свой ред и ти правиш нещо сладко и тогава връщаш.

Ако пък толкова нямаш нищо приготвено за споделяне, можеше да отидеш у всеки под предлог, че ти трябва чаша брашно, един лимон или си свършил цигарите. Винаги беше удобно.

Родителите ни се събираха най-често по домовете, защото ресторантите не бяха много, а и храната беше предимно потресаваща.

881Обикновено, ако у дома бащата пуши, се пушеше навсякъде. А бащите си пушеха, така че ние израстнахме сред цигарен дим, тостове, пеене на песни и тихо разказване на политически вицове. Докато големите се забавляваха в холовете или кухните, ние трябваше да забавляваме децата на гостите.

С тях, ако бяха готини, слушахме записи от монокасетофоните си. Често правехме записи и сами – от радиото, директно – с общия вграден микрофон. Молехме се през цялото време да не звънне телефонът, някой от родителите да не отвори вратата с някакво нареждане, никой да не кихне или да не му стане смешно – и от радиото да оставят парчето, колкото се може по-дълго, за да се запише до края.

Въпреки това в някои от автентичните ми записи от онова време се чува „тит – тит – тит, дванадесет часа!“ или пък гласът на майка ми, който мощно се изцепва насред записа ми на „Иръпшън“ с „Айде, идвайте да вечеряте, че ще изстинат кюфтенцата!“.

Тези парчета и до ден днешен звучат по този начин в главата ми.

Рождени дни празнувахме най-вече вкъщи, като се надявахме родителското тяло да се изнесе от апартамента и да не се върне преди десет вечерта.

Майките ни правеха сандвичи от франзела със салам, пушено сирене и украса от кръгче червена чушка и стрък магданоз. Пиехме домашни сокове и швепс. Алкохолът се появи малко по-късно, винаги под прикритието на някоя тъмна бутилка. Изгасяхме лампата и танцувахме на тъмно с когото ни се падне, като естествено, всеки се стремеше да „улови“ този, когото си харесва.

144624749762296Важният момент беше в целуването и прегръщането по време на дългите блусове.Момчетата бяха потни и нестеснителни, а ние – нагласени и примерни. Играта на бутилка дойде по-късно и си беше почти сексуална задявка. Въпреки това на шестнадесет, когато се появихме след ваканцията между десети и последния единадесети клас, половината момичета от класа се бяхме разделили с девствеността си.

Майка ми разбра за тази подробност шест години по-късно, когато спонтанно се учуди, че на 22 не съм девствена. Не уточних от колко време не съм, за да не я травмирам съвсем. Нищо, че тя самата добре си беше поживяла през шейсетте и самотното моминство не е било сред приоритетите й.

През осемдесетте в секса се пазехме с „Нали ще ме пазиш?“, защото не можеше току така да си купиш презервативи, а и те бяха дебели, плътни, грозни и лесно се късаха. Трудно си беше да преспиш при гаджето, защото майките не ги разрешаваха тези неща, а пък да проявяваш към момче каквато и да е нежност пред баща си, си беше голям срам.

Така че дебнехме фемилито да го няма, за да се порадваме един на друг, а когато ни изненадваха, със зачервени бузи се обличахме като за световно и неловко се правехме, че ей досега сме чели по химия заедно и „той ми обясняваше, че не го разбирам тоя урок“.

Родителите ни се правеха, че ни вярват, а ние – че не лъжем.

Въпреки всичко това живеехме с усещането, че бъдещето ни принадлежи, можем да преобръщаме светове, а щастието носи нашите лични имена.

И да, от младостта беше, не от системата.

Източник: webcafe

Севда Асенова е европейска шампионка по бокс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624748

Състезателката на Боксов клуб „Русе“ Севда Асенова донесе първа титла на България от европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в София. Асенова се наложи категорично, с единодушно съдийско решение 3:0 (40:36, 40:36, 40:36), над шведката Лизе Сандебер, в категория до 48 кг.  Това е първо европейско злато за 31-годишната боксьорка от Русе, която досега имаше две сребърни отличия от континенталните първенства в Дания през 2007 г. и Букурещ 2014...

Заплахи за нов атентат в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891877

Заплахи за нов  атентат в БрюкселТерористи може да планират нови атентати в Брюксел, съобщиха медии в Белгия. Най-вероятната цел на екстремистите ще е коледният базар в града, който ще бъде открит в петък. Обичайно мястото привлича около 1,5 милиона посетители в дните около Рождество Христово. Увеселителен парк бил целта на групата терористи, задържана преди дни във Франция,

Радев ще сезира Конституционния съд за СЕТА

https://www.actualno.com/politics/radev-shte-sezira-konstitucionnija-syd-za-seta-news_577375.html

Поел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Той предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламен

Русенка г

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624747

Състезателката на Боксов клуб „Русе“ Севда Асенова донесе първа титла на България от европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в София. Асенова се наложи категорично, с единодушно съдийско решение 3:0 (40:36, 40:36, 40:36), над шведката Лизе Сандебер, в категория до 48 кг.  Това е първо европейско злато за 31-годишната боксьорка от Русе, която досега имаше две сребърни отличия от континенталните първенства в Дания през 2007 г. и Букурещ 2014...

Решението за членството на Турция в ЕС няма стойност, каза Ердоган

http://offnews.bg/news/n_1/n_640627.html

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че решението за преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, което ще бъде гласувано от Европейския парламент утре, няма стойност за страната му.  "Утре ще има заседание в Европейския парламент и ще гласуват за преговорите на ЕС с Турция. Казвам го предварително - вотът няма стойност за нас, какъвто и да е резултатът, каза Ердоган, цитиран от "Хюриет". Президентът обърна внимание на критиките от европейските държави към страната му, много от които включват несъгласие с методите, с които Анкара се справя с последиците от неуспешния опит за преврат от 15 юли. “Многократно се показвали, че обръщаме внимание на европейските ценности повече, отколкото много държави от ЕС, но виждаме категорична подкрепа от западните приятели. Нито едно от обещанията не бе спазено", заяви Ердоган на Постоянния комитет за търговско и икономическо сътрудничество на Организацията за Ислямско сътрудничество. От "Хюриет" отбелязват, че изходът от вота няма задължителен характер и по-скоро мнението на евродепутатите ще послужи като съвет за воденето на преговорите.

Бокова: България попадна в доста нелепо положение за ООН (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5892226

Бокова: България попадна в доста нелепо положение за ООН (обзор) Трябва малко време да мине, за да оценим. Според мен това беше грешка. За съжаление, България попадна в едно доста нелепо положение и много съжалявам, че така се случи. Така генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова коментира състезанието за генерален секретар на ООН, в което правителството оттегли кандидатурата ѝ в последния момент и предложи

България e страна на силни хора и историята го доказва (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640579.html

Пламен Мирянов е архитект, завършил ВИАС и работещ към строителна компания "Артекс инженеринг" . Негова страст освен строителството са също така режисурата и България: нейните история, култура и традиции. Наскоро той успява да съчетае трите си любими теми в едно, като създава уникалната сграда "Летера", в чиято фасада вплита глаголицата, за която после снима кратък филм, с който цели да запознае българите с тяхното културно наследство. До момента видеото е гледано около 400 хиляди пъти и набира все по-голяма популярност. За да разберем повече за идеята зад проекта, OFFNews се срещна с арх. Мирянов, с когото разговаряхме за глаголицата, Божието слово, българския народ, традиции и вяра. Разкажете защо решихте да снимате филм именно за глаголицата? Глаголицата е древно и много специално наследство, тя е дадена отгоре, създадена е от Св. Кирил - Философ. Според мен, това наследство има много големи сила, смисъл и вселенска символика и може само да обогатява изкуството и архитектурата, когато бъде интегрирана в тях. Вселенската сила на глаголицата се крие в това, че всяка една буква има своя собствена форма със символика. В основата на глаголицата и формообразуването на отделните ѝ букви са триъгълникът, кръгът и кръстът, които символизират обединението, земята и вярата. Всяка буква, която се образува от тези три знака, има символно значение. Например буквата „З“, като "Земя", е изобразена с елипса, тъй като знаем, че планетата ни не е напълно кръгла, и още един малък кръг до нея, който е Луната. . Така буквата "З" изобразява нашия дом.  Наскоро прочетох, че в Етиопия намират дневна писменост, която много си прилича с глаголицата, дори имат еднакви букви, което също е знак за вселенския код, заложен в азбуката. Това може да има обяснение с факта, че Етиопия е християнска държава, те даже са православни християни, може би оттам има връзка. Възможно е, но става дума за различни епохи, оттам идва мистерията. Друго, което прочетох, е, че свещените текстове са писани на глаголица, а кирилицата се е наложила като като основна писменост за ежедневни цели, тъй като е била много по-лесна за възприемане от народа. Така беше написано в „Житието на Св. Кирил Философ“, където още се споменава, че буквите са дадени отгоре и са със свещен произход. След като получава отговорната задача да създаде писменост за новопокръстените народи, той преминава в пост и молитва 72 дни и чак тогава му е спуснато това знание. Споменахте, че „З“ е като елипса и кръг, което ме подсети за египетската писменост, има ли прилика между тях? Мисля, че има, защото не може да са толкова различни буквите, създадени от хора, които са били във връзка с Вселенския разум. Знаем, че египтяните са били много вярващ народ. Все пак символите не са толкова разнообразни, при астрологията Слънцето се изобразява като кръг с точка, Луната беше полумесец, така че всичко е с един и същи корен. Египетският анкх е сред първите кръстове, много по-ранен от християнския, но след идването на спасителя Иисус Христос кръстът придобива съвсем друг смисъл. Кое Ви вдъхнови за филма? Реших да вложа послание на глаголица и кирилица върху фасадата на сграда „Летера“, която проектирах в „Артекс инженеринг“. Оттам дойде идеята да разкажа защо съм се насочил към древната азбука. Повечето хора минават, гледат, но не я познават. Затова исках да разкажа откъде идва това послание. Какво интересно нещо научихте за глаголицата, докато снимахте филма, което не е толкова известно? Може би най-важното, което разбрах, е, че свещените текстове са се писали именно на глаголица. В житието пише, че веднага щом получава знанието, Св. Кирил-Философ започва да пише евангелието от Йоан. „В началото беше словото, и словото беше от Бог, и Бог беше словото“. Тези думи имат много голямо значение, те илюстрират сътворението и той го е изписал с глаголическите букви. Безкрайна е силата на словото и чрез него се е създавал един нов свят. Другото, което интегрирахме в сграда „Летера“, беше псалм 91. Учителят Петър Дънов разказва на много места, че това е текст, който служи за защита. Така войниците през ВСВ са го зашивали във връхните си дрехи, за защита. Много често по време на бомбардировки са го закопавали в основите на сградата или на входа. Ние проектирахме решетка от надписа, която закрива климатичните тела по естетичен начин и в същото време осигурява спокойствие, комфорт и сигурност на обитаване. Свещената азбука from Plamen Miryanov on Vimeo . Защо, като глаголицата е толкова важна, възприемаме кирилицата, нима не е и тя свещена, не се пише с нея в църковните книги? Кирилицата е много по-лесна за използване от българския и другите славянски народи. Наложила се е, защото има много повече букви, които да възпроизведат тогавашния говорим език. Глаголицата обаче е вселенска, създадена с цел за използване в църковните текстове, другата азбука е за масово ползване. Учениците на Кирил и Методий също са Светии и те са създали азбуката, на която пишем днес. Затова трябва да сме горди, че я имаме и да знаем, че сме благословен народ. „ Летера“ ли е първият проект на „Артекс инженеринг“, който съчетава изкуството със строителството? Да, това е първият случай, в който залагаме историческо наследство в сграда, но занапред ще гледаме да правим повече такива архитектури, които разказват история. Друго, което искам да спомена, е, че когато изливахме основите на сградата, вложихме осмолъчна звезда. На всеки връх на звездата сложихме една добродетел – любов, вяра, добротворчество, състрадание, хармония, смирение, мъдрост, истина. Вярвам, че тези добродетели ще влияят благоприятно на живущите. Сега имаме няколко проекта, които също са интересни, в които вложихме астрология, защото хората много се интересуват кой каква зодия е и т.н. Затова кръстихме едната сграда „Вселена“ и на всеки от балконите ѝ, на тавана, създадохме осветление, което е под формата на определено съзвездие. На фасадата ще проектираме вечерно време северното звездно небе и галактики. Доста говорите за Бог, вярващ ли сте? Да. Според мен, човек изпълнява съдбата си по най-добър начин, когато е във връзка с Бог и светлите сили. Този разум, създал нашата Вселена, е много по-велик от нас и чрез него ние се учим да реализираме пълния си потенциал, да изпълваме живота си със смисъл. Защото ние сме създадени по образ и подобие на Великия Творец. Къде може да гледаме филма? В момента искаме да пуснем този кратък клип в кината преди прожекциите на големите филми. Тъй като го снимахме в 4К и с всякакви специални техники, за мен е много по-добре да не се гледа само на телефон или на компютъра. За това ще видим, но дотогава в страницата на „Артекс инженеринг“ е качено видеато, което има вече 300-400 хиляди гледания. Наскоро обаче качихме друг клип – за най-голямото българско знаме на света, 300 метра, опънато на Рожен. То е страшно ефектно, може да се види на снимките и на видеото, кадрите са впечатляващи и мисля, че хората ще се зарадват на българското във видеото. Може да видите и двете кратки филмчета в профила ми във „Vimeo“ също така. Сега създаваме сайт, който да помещава фондацията „Нашият дом е България“. Всички филми се правят в подкрепа и на фондацията, така че там всичко ще бъде публикувано. Духът на знамето from Plamen Miryanov on Vimeo . Какво послание бихте искали да изпратите към българите? Накрая искам да кажа, че за мен българинът е силен човек и в себе си съдържа огромен потенциал. Златото, което е заложено в България под формата на тракийските съкровища, се крие у всеки един от нас. Откривайки това злато, ние можем да постигнем всички свои мечти и ще блестим със своите качества и успехи. Навсякъде чуваме българските имена, които достойно и прославят гения и талантите на българина. Колкото повече българи останат в България и дадат своя принос тук, толкова повече нашата страна ще бъде по-богата и успешна. Останете тук, в нашия дом, и нека заедно задвижим новия ход на промяната!

Лудогорец готви изненада за Базел

http://offnews.bg/news/n_1/n_640630.html

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев е подготвил голяма изненада за Базел в мача от петия кръг на група А в Шампионската лига. Опитният специалист смята да пусне като титуляр в защитата Сисиньо на мястото на опитния Йордан Минев. Решението на Дерменджиев ще обърка плановете на швейцарците, които познават добре играта на 36-годишния Минев. Нещо повече - те са му "сърбали попарата", тъй като именно той донесе единствената победа на български тим в груповата фаза на Шампионската лига до този момент, като се разписа в 90-ата минута именно срещу Базел през есента на 2014 година. Двубоят Лудогорец - Базел започва от 21,45 часа на националния стадион "Васил Левски" и от изхода му в огромна степен зависи кой от двата тима ще продължи напролет в Лига Европа. Аут за мача на сезона в Европа за "орлите" е бразилската звезда Марселиньо. Най-добрият футболист на България за 2014 година Владислав Стоянов ще застане на вратата, а Сисиньо, Паламино, Козмин Моци и Натанел е защитата пред него. Капитанът Светослав Дяков и Абел Анисе ще са опорните халфове, докато Кафу и Мисиджан ще действат по крилата, докато Вандерсон ще бъде плеймейкър зад румънския нападател Клаудиу Кешерю ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРИ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Варненската прокуратура предава гражданин с висящо дело на германските власти

http://www.moreto.net/novini.php?n=336875

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на българския гражданин А.Д., обявен за международно издирване от съдебни власти на ФР Германия въз основа на Европейска заповед за арест, научи Moreto.

Прерайонирането на страната: всеки олигарх с парламентарно представителство

http://www.mediapool.bg/preraioniraneto-na-stranata-vseki-oligarh-s-parlamentarno-predstavitelstvo-news256946.html

Около 7000 души ще са достатъчни за избор на един народен представител при въвеждане на мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство. Това показват сметките, направени по проекта за прерайониране на страната, по който работи националният омбудсман Мая Манолова, разписала поправките "Трифонов" в Изборния кодекс. Текстовете, с които Mediapool разполага, предлагат модел за разделяне на държавата на 231 Едномандатни избирателни района (ЕИР) в страната и 9 в чужбина. Ако методиката за прерайониране бъде приета, това на практика ще означава, че всеки олигарх в държавата ще получи парламентарно представителство, тъй като купуването на гласове ще бъде възможно най-улеснено. Според проекта "тежестта" на един народен представител ще се изчислява по следната формула: населението на държавата по данни на Националния статистически институт (НСИ) разделено на 231, колкото депутати ще бъдат избирани от територията на България. Сметката По последните данни от официално преброяване на населението от НСИ в България живеят 7 364 570 души. Пак по данни на НСИ всяка година населението на държавата се топи с между 40 000 и 50 000 души годишно. Към 31 декември 2015 г. населението на България е 7 153 784, сочи статистиката. Приблизителната сметка показва, че един народен представител в изцяло мажоритарен парламент ще представлява малко над 30 000 души. От тях обаче с право на глас (над 18 год.) са грубо около 80%, което ще рече, че около 26 000 ще имат право да гласуват по списък за даден парламентарист. Традиционно обаче избирателната активност е около 50 нас сто, а при нововъведеното задължително гласуване за президентския вот тази година на първи тур бе 57.47%. В такава ситуация може да се предположи, че на първи тур на парламентарни мажоритарни избори ще гласуват около 14 300 души. За да спечели депутатско място на първи тур всеки номиниран ще се нуждае грубо от около 7000 гласа. Такава скромна "бройка" гласоподаватели може да бъде напазарувана без особено усилие не просто от олигарх, а от всеки по-едър местен бизнесмен у нас. Подобни резултати са по силите и на местните бизнес партии, като последен пример за това са кметските избори през 2015 година, когато в Несебър партиите "Сила" и "Море" получиха общо 9 мандата в общинския съвет. По този начин проектът за изборни промени "Манолова – Трифонов" улеснява и без друго не особено сложното купуване на гласове у нас. Според данни на "Прозрачност без граници" на последните парламентарни избори у нас през 2014 г купеният вот надхвърля 8 на сто, а контролираният – 16%. На местни избори, които са сравними с предлаганата мажоритарна система в 231 района, тези проценти със сигурност са по-високи. По-малко депутати за определени райони Според разписаните до момента текстове за прерайониране всички 231 Едномандатни избирателни райони (ЕИР) в страната ще бъдат разпределени в 31 Обобщени изборни района (ОИР), съвпадащи с досегашните многомандатни изборни райони (МИР) за избиране на народни представители: по един за всяка област (без София и Пловдив) – общо 26, три за София и два за Пловдив. Целта е при произвеждане на избори областните администрации на всички 31 области да се грижат за техническата подготовка на вота. Според проекта се очаква в 22 от Обобщените изборни райони броят на мандатите да съвпадне с досегашния брой мандати в съответния МИР, а в 9 на брой ОИР -- броят на мандатите да намалее с един в сравнение с досегашния брой мандати в МИР. Подобен текст ще рече, че от изборното законодателство ще отпадне традиционното изискване да няма по-малко от четирима народни представители на област. По неофициална информация ще бъдат намалени народните представители, полагащи се досега на областите Видин, Враца и Габрово. Многохилядна изборна администрация Според проекта във всеки от 231-те Едномандатни избирателни райони вотът ще се провежда от 9 души изборна администрация. Към момента тази работа се върши в 31 комисии в състав от грубо между 11 и 13 души. Тоест, от 403-ма души изборна администрация бройката ще скочи до над 2000 души, без в това число изобщо да се включват секционните избирателни комисии, които традиционно са около 12 000 души за цялата страна. Въпросът с границите на районите – абстракция Големият проблем, който проектът за прерайониране не решава, е самото прерайониране. От текстовете не се разбира как ще се изчислява границата на всеки район. Става ясно, че на територията на големите общини ще се формират по няколко Едномандатни района. Това на практика ще доведе до куриозни случаи, в които, примерно, четните номера на дадена улица да избират един народен представител, а нечетните – друг. Специалистите стигат и доста по-далеч в предположенията си, твърдейки, че в големите градове един блок в жилищните комплекси може да се наложи да бъде разделен. От друга страна, ще се наложи аритметично събиране на по няколко малки общини, за да се формира район, подходящ за един мандат. Девет мандата за чужбина В чужбина се формират 9 ЕИР според броя на гласувалите там на парламентарните избори през 2013 и 2014 година. Това обуславя най-много мандати да се формират в Европа – четири. Три ще бъдат отредени за Турция, тъй като там традиционно е една от най-високите избирателни активности зад граница. Един депутат ще получи Северна Америка. И един ЕИР се формира за останалата част от света. Като екзотичният въпрос за последния е как кандидатстващите за него ще водят предизборна кампания в Латинска Америка и Африка едновременно.

Най-масовите цигари стават над 5 лева

http://vesti.bg/bulgaria/naj-masovite-cigari-stavat-nad-5-leva-6061906

При това положение кутията от 4.90 лева от 1 януари догодина ще струва 5.05 лева

Свобода за арестуваните митничари и полицаи от Капитан Андреево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624746

И шестимата митничари, и гранични полицаи, които бяха заловени на ГКПП Капитан Андреево в края на септември, излизат на свобода. Това реши дежурен съдия от Окръжен съд Хасково. Шестимата бяха обвинени за вземане на подкуп от превозвачи. Сигналът дойде от турски превозвач, който прокуратурата използва като анонимен. Първоначално, на 2-ри октомври съдът остави шестимата в ареста. Днес, те поискаха промяна на мярката за неотклонение. Разследването се води от обвинител към Софийска градска прокуратура, който изтъкна в тезата си, че трябва да...

Парламентарна импресия за енергийни комисии и гьонсуратлък

http://www.mediapool.bg/parlamentarna-impresiya-za-energiyni-komisii-i-gyonsuratlak-news256945.html

За сряда беше планирано първото заседание за работа по същество на Временната анкетна комисия в рамките на 43-то Народно събрание по темата АЕЦ „Белене“ (комисията). Тя трябва да провери всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта от 2006 до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна. Това е поредната парламентарна комисия, която трябва да установява любимите на депутатите "всички факти и обстоятелства“ – и поредната в рамките на последните три парламента, посветена на енергийна тема, която според установените вече традиции очаквано няма да свърши нищо по същество и ще финишира тихомълком някъде във времето - трагикомично оплетена в търсене на предназначението си. Причините за това са три основни – липса на капацитет, липса на визия и тотален превес на политиканстването над експертизата. Всъщност, единственото разумно предложение по повод иначе безсмисленото създаване на тази комисия беше участието на депутатите да е на паритетен принцип – това щеше да бъде някаква гаранция за търсене на експертност в работата й, чиито резултати – въобще доколкото ще ги има – явно ще бъдат удавени в гласувания, посветени на утвърждаване на правилните към съответния момент партийни линии. Логично за ситуацията, предложението за паритетния подход беше отхвърлено от мнозинството. На този фон дойде и следващата изненада - закрити заседания. Според председателя на комисията (съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов – бел. ред.), за да не пречели медиите и да не подвиквали представителите на неправителствения сектор. Първоначалният флирт с медиите беше явен чрез пояснението, че това е така "... защото когато е отворено за представители на пресата за съжаление няма как да го затворим и за граждани и за НПО-та и прочие...“. Подходът е намерил и трайно място в Вътрешните правила за работа на Комисията с член 6 - "Заседанията на Комисията са закрити, освен ако с нейно решение, прието с мнозинство 2/3 от присъстващите, отделно заседание, част от него или поредица от такива не бъдат определени за открити“. Подробност е, че това противоречи на Правилника за организация на дейността на Народното събрание - с малки и изрично указани изключения заложеният там принцип е, че заседанията на парламентарните комисии са открити – това се отнася и за временните такива (аргумент от чл. 35 ал.4 вр. 29 ал.1 от цитирания Правилник); закриването – при това само на отделни заседания - е изключението от принципа. Така, изглежда, че за някои депутати представителите на гражданския сектор са с особена роля по отношение на парламента. Явно разбирането е, че те ходят на заседанията на тези комисии, напр. за да люпят колективно семки, докато се замерват с бананови кори и подвикват наоколо, пропускайки по този начин да слушат професионалните обсъждания на народното представителство. А може и въпроси да задават. Затова – вън! И такъв тип подход се налага в парламент, в който има специална комисия за взаимодействие с неправителствените организации - парадоксът е, че това е единствената комисия, за която правилникът за организация на дейността на Народното събрание има самостоятелна глава, посветена на взаимодействието с неправителствените организации (Глава VI) – но конкретното отношение навежда на мисълта, че поне за енергийния сектор това явно е само хартиен акцент в парламентарните приоритети. На този фон се изкушавам да се възползвам и от публично разменени реплики между народни представители, за да посоча, че описания по-горе подход може лесно да бъде причислен към класическите прояви на политически гьонсуратлък, които продължават, допълвани често от агресивно невежество. В допълнение, докато в рамките на енергетиката изпълнителната власт създава съвместно с неправителствения сектор работни групи напр. за борба с кражбите на ток и посегателства срещу инфраструктура, докато ги привлича активно в законоустановени структури и др., за някои неправителственият сектор изглежда като съставен от тумба хулигани, които викат и се задяват с поредната комисия. Все пак да припомним, че този тип комисии заседават максимум един - два пъти в месеца за по около два часа. И излиза, че точно тези обсъждания в рамките на три-четири часа месечно трябва да са закрити за обществото, което впоследствие да бъде информирано за съответните обсъждания – само че и това според правилата ще става при определени условия. На тази база и на доказаната досега "ефективност“ на подобни парламентарни структури е много лесно да се посочи какво още ще стане около комисията: Ако този парламент продължи работата си, ще има неколкократно искане за удължаване на срока за дейността й;да добавим само, че според финансовите правила по бюджета на Народното събрание участието на народни представители в работата им се заплаща допълнително, независимо от резултата. Предходната временна комисия на енергийни теми беше създадена за два месеца, а просъществува година и два месеца, а резултатът от работата й след 14-месечен труд e подхвърлен в парламента и потънал в небитието документ, наречен в изблик на огромна смелост "доклад“, нехаресван дори и от авторите си; Ще има сигнал(и) до прокуратурата и други органи, пълни с информация, която те отдавна знаят и вече активно използват; Ако въобще се подготви доклад и той въобще стигне до зала, там ще има неистови дискусии по повод приемането му, съпроводени с обвинения за процедури и съдържание; но в крайна сметка доклад няма да бъде приет. Същевременно е лесно да се посочат и няколко резултата, свързани с компетенциите на парламента, които няма да настъпят. С други думи, да погледнем и какво няма да стане: Няма да получим отговор каква беше цената на безсилието при предната анкетна комисия в този парламент, която трябваше да установи състоянието на енергетиката - колко пари бяха похарчени за работата й, как се опазва събраната информация и беше ли предоставена тя на лица с частни интереси в енергийния сектор, както и защо парламентът не насрочва обсъждането на представения т.нар. доклад; Няма да се разбере защо е било необходимо да се харчат парите на данъкоплатеца за поредната безсмислена комисия и да се губи време, което може да се използва за дискусии по същество; Няма да се обсъдят въпроси от компетенциите на парламента, за които наистина е необходим политически консенсус, като напр.: какви трябва да са акцентите в енергийната ни стратегия, какво ще прави България в контекста на Парижкото споразумение за изменение на климата; какво правим с ядрената си енергетика, какво правим с новопридобитите реактори (за спрения строеж на АЕЦ "Белене" – бел. ред.); въпреки представените от страна именно на неправителствения сектор конкретни предложения, няма да се приемат изменения в НК, които да ограничат съществено кражбите на ток и престъпните посегателства върху енергийната инфраструктура (а от аналогични посегателства страдат и транспортният, и телекомуникационният сектори) и др. В Парламента пак няма да разберат, че докато губят времето си с неща, които не са за него, енергийната геополитика в региона се променя много бързо, а България остава неориентирана и без парламентарни решения по същество пропуска възможности за адекватна реакция в регионален и европейски контекст. А именно за тези решения парламентът пак няма да има време – особено докато продължава да дреме в псевдополитическа летаргия и докато се самоохранява от гражданите и неправителствения сектор с втрещяващия аргумент, че те можели да задават въпроси.

23-годишна юристка ще се бори с корумпираните чиновници в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_640622.html

23-годишна юристка беше назначена за изпълняваща длъжността директор на отдела за лустрацията, който ще се занимава с чистката срещу корумпираните чиновници, останали от стария режим в Украйна.  Отделът е към Министерството на правосъдието, а Анна Калинчук е назначена на мястото на досегашния директор Татяна Козаченко.  Правосъдният министър Павло Петренко увери, че Калинчук е назначена по заслуги.  Самата Анна Калинчук пък се оплака от критиките около назначението ѝ - от страна на социалните мрежи и украинските медии.  По думите ѝ медиите са анализирали политическите и личните ѝ предпочитания, обвинили са я, че е прекалено млада и без опит.  "Ще кажа това - аз бях готова за това. Поведението на повечето е предсказуемо, затова би било наивно да се надявам, че някой ще напише нещо хубаво за мен. Много добри и уважавани хора се обявиха в моя подкрепа, за което им благодаря. Всичко останало е работа", подчерта тя.  Калинчук заяви, че е получила висшето си образование от един от водещите университети в Украйна и 2 години е работила с Козаченко за отдела за лустрацията.  Миналата седмица вътрешният министър Арсен Аваков назначи 24-годишна жена за своя заместничка. Аваков беше обвинен, че назначава свое протеже. Той беше критикуван още повече, след като стана ясно, че момичето по-рано е публикувало свои голи снимки в интернет.

Собственик на имот в квартал "Младост": Не всички протести имат реално основание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624749

Детските площадки трябва да се изграждат върху общински имоти, а не върху частни земи. Това заяви пред Дарик Валентин Захариев, собственик на имот в столичния квартал „Младост", където от лятото се водят протести срещу застрояването на зелени площи. По думите му не всички празни пространства са собственост на общината. Захариев е на мнение, че протестиращите не си дават сметка, че земите, които защитават си имат собственици. Пореден протест срещу строеж върху зелена площ в "Младост"

Един загинал и седем пострадали при тежка катастрофа край Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5892002

Един загинал и седем пострадали при тежка катастрофа край Монтана7 души пострадаха, а един загина при тежка катастрофа край монтанско село Вирове. В един от автомобилите е пътувало дете на около 10 години, което е пострадало тежко, предава Нова телевизия. Най-вероятната причина за инцидента е отнемане на предимство. Движението за Лом и Монтана се осъществява само в едната лента. Очаквайте подробности.

Ирак ще увеличи добива си на петрол, въпреки общите усилия

https://www.actualno.com/asia/irak-shte-uvelichi-dobiva-si-na-petrol-vypreki-obshtite-usilija-news_577372.html

Иракският външен министър Ибрахим ал Джафари заяви, че страната му е длъжна да увеличи продукцията си на петрол, въпреки усилията на останалите водещи производители да ограничат своите добиви. Очаква се в края на този месец страните от ОПЕК да сключат споразумение за тава

Облачно и мъгливо и в четвъртък

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891941

Облачно и мъгливо и в четвъртъкПрез нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно и мъгливо. Минималните температури ще са между 2° и 7°, в крайните югозападни райони по-ниски. През деня по-значителна ще се задържи облачността над Източна България и Дунавската равнина. На отделни места, главно в крайните източни райони, е възможно да преръми.

Европейският парламент подкрепи нови мерки срещу мръсния въздух

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskiiat-parlament-podkrepi-novi-merki-sreshtu-mrysniia-vyzduh-228913/

В последните години сме толкова концентрирани върху СО2, че забравихме чистотата на въздуха, коментираха евродепутати

Европарламентът иска край на диалога с Турция. Тя: Не ни пука (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891888

Европарламентът иска край на диалога с Турция. Тя: Не ни пука (Обзор)Европейският парламент ще гласува евентуално замразяване преговорите с Анкара, предаде Ройтерс. Турският президент Реджеп Ердоган коментира, че какъвто и да е резултатът, той “няма да има никаква стойност” за страната му и ще бъде индикатор, че ЕС защитава и подкрепя терористични групи. Продължаването на преговорите за присъединяване на Турция е

Европарламентът призова за борба с руската дезинформация

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/11/23/2869909_evroparlamentut_prizova_za_borba_s_ruskata/?ref=rss


Европейският парламент призова ръководството на Европейския съюз и страните членки да сторят повече за контриране на руската "дезинформация и пропагандна война", с което предизвика остра реакция на президента Владимир Путин.

Резолюцията е с препоръчителна сила и от приемането ѝ не е задължително да последват законодателни мерки.

Депутатите одобриха с 304 срещу 179 гласа и 208 въздържали се доклад на комисия на Европарламента, в който се казва още, че трябва да се вземат...

Цитат на деня: Нарекат ли някого "диктатор", значи е добър човек

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/11/23/2869907_citat_na_denia_narekat_li_niakogo_diktator_znachi_e/?ref=rss


"Наричат ли някого диктатор? Значи трябва да мислите точно обратното. Този човек е добър, защото върви против интересите им".

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, критикувайки противници на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Западът ще продължи да посреща с червени килими тирани с кръв по ръцете и да нарича всеки, който го критикува, "диктатор", каза Ердоган на заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.

Одобрено е финансиране по проекта за осигуряване на летателната годност на МиГ-29

http://www.moreto.net/novini.php?n=336849

Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 54 605 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната, в съответствие с приетия с РМС 232/2016 Проект за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29”.

Лудогорец излиза в мача на истината

http://offnews.bg/news/n_1/n_640629.html

Българският участник Лудогорец приема Базел в битка за третото място, което дава право на участие в Лига Европа напролет. В първата среща помежду им двата тима завършиха 1:1, което означава, че нулевото реми на "Васил Левски" удовлетворява домакините. В другия мач от групата играят Арсенал и Пари Сен Жермен, като интригата е кой ще спечели групата, тъй като и двата тима продължават напред. Още седем мача в групите от А до А ще се изиграят тази вечер. Безспорно най-вълнуващи битки ни очакват в група В, където три тима са в битката за плейофите. С много уговорки с шансове да продължи напред е и Динамо Киев, но те са по-скоро в сферата на фантастиката. Нещата в група D също са ясни. От нея в плейофите продължават Байерн и Атлетико, а борбата е за третото място между Ростов и ПСВ. По-неясна изглежда ситуацията в група С, където Барселона може да си гарантира мястото напролет с успех над Селтик или с реми, в случай, че Манчестър Сити не загуби гостуването на Борусия в Мьонхенгладбах. Победа на Барса ще осигури третото място на Борусия. За Селтик единствената надежда за оставане в ШЛ е успех над Барселона и равенство или загуба на Сити. "Гражданите" пък ще гонят също класиране кръг преди края с победа в Германия. Група А Арсенал - Пари Сен Жермен Лудогорец - Базел Група В Бешикташ - Бенфика Наполи - Динамо Киев Група С Борусия Мьонхенгладбах - Манчестър Сити Селтик - Барселона Група D Ростов - Байерн Мюнхен Атлетико Мадрид - ПСВ Айндховен

Канада ще остане в календара на Формула 1 догодина

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/23/2869897_kanada_shte_ostane_v_kalendara_na_formula_1_dogodina/?ref=rss


Гран при на Канада във Формула 1 ще се състои следващия юни, след като организаторите постигнаха принципна договорка с шефовете на шампионата, съобщи кметът на Монреал Денис Кодере.

Заедно с Бразилия и Германия състезанието беше в календара за догодина под въпрос и чакаше потвърждение.

Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун искаше да бъдат направени подобрения на пистата. По-рано през месеца заяви, че е обнадежден за оставането на Канада в календара.
...

Испански военни спасиха 227 мигранти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891924

Испански военни спасиха 227 мигранти в Средиземно мореИспанската фрегата „Навара“ спаси 227 души край бреговете на Либия, които се опитвали да стигнат европейския бряг, съобщи Министерството на отбраната в Мадрид. Испанските военни получили сигнал, че в морето „има няколко надуваеми лодки с голям брой хора“. В резултата фрегатата откри две лодки, в едната имало 112, а във втората 115 мигранти.

Фермерите ще получат европейските субсидии за площ в аванс до края на годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/23/2869896_fermerite_shte_poluchat_evropeiskite_subsidii_za/?ref=rss


На днешното си заседание правителството одобри немалко допълнителни харчове, непредвидени първоначално в Закона за бюджета. Сред тях е и решение да се актуализира бюджетът на Държавен фонд "Земеделие", който е и разплащателна агенция по линия на европейските субсидии.

Решението предвижда към бюджета на ведомството за тази година да се добавят 592 млн. лв. Сумата е за така нареченото единно плащане на площ както и за субсидиите за райони, изправени пред природни или други специфични...

Ирина Бокова: България изпадна в нелепо положение

http://vesti.bg/bulgaria/irina-bokova-bylgariia-izpadna-v-nelepo-polozhenie-6061905

Генералният директор на ЮНЕСКО заяви, че не е обидена, задето кабинетът свали кандидатурата й

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=336852

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Агенция "Митници" не може да установи картел при търговията с горива

https://www.actualno.com/society/agencija-mitnici-ne-moje-da-ustanovi-kartel-pri-tyrgovijata-s-goriva-news_577369.html

Председателят на временната комисия за установяване на картел в сектора на горивата Валентин Николов съобщи, че представителите на Агенция "Митници", които бяха изслушани на закрито заседание на комисията, няма как да установят картел, но могат да дадат данни за господств

Станимира Петрова: Вече ми остава олимпийският връх

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/23/2869890_stanimira_petrova_veche_mi_ostava_olimpiiskiiat_vruh/?ref=rss


Трите българки, които станаха европейски шампионки по бокс, изразиха задоволството си от успеха и посочиха целите си. Най-далеч гледа Станимира Петрова, която мисли за олимпийската титла.

Тя беше определена за най-добра боксьорка на европейското в София. Купата ѝ беше връчена от президента на българската федерация Красимир Инински.

"Невероятно съм щастлива, че сбъднах една от мечтите си. Сега вече имам световна и европейска титла, остава ми само олимпийският връх и вече в...

The Guardian: Ердоган може да остане на власт до 2029 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891918

The Guardian: Ердоган може да остане на власт до 2029 годинаРеджеп Тайип Ердоган получи мощен тласък в преследването на целта си да превърне Турция в президентска република, след като националистите в парламента дадоха своята подкрепа за спора поправка в конституцията, позволявайки му да остане на власт до 2029 година, съобщава The Guardian . Поставяйки основите за вероятно исторически референдум на пролет,

Родният капиталов пазар приключи днешната търговия с ръст

http://econ.bg/Новини/Родният-капиталов-пазар-приключи-днешната-търговия-с-ръст_l.a_i.732717_at.1.html

Индексите на БФБ-София приключиха днешната сесия с ръст. Бенчмаркът SOFIX добавя 0.15% към стойността си до 546.75 пункта. BGBX40 бережи ръст от 0.06...

„Тони Ердман“ е носителят на наградата за кино на ЕС (трейлър)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640624.html

В сряда на церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“ , който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура. Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип и каза: „Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман“. Този филм, комбинация между мрачна комедия и забавна драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща ѝ. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях“. Другите двама финалисти в тазгодишното издание на наградата бяха филмите „Като отворя очи“ (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид и „Животът ми като Тиквичка“ (Швейцария, Франция) на Клод Барас. Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент. ЕП заплаща разходите по изготвянето на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на ЕС. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа. Трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки на ЕС по време на Филмовите дни "ЛУКС 2016" между септември и декември. Това се прави с цел по-добро разпространение на европейски филми на територията на ЕС, промотиране разнообразието на европейското кино пред възможно най-много европейци, както и предизвикване на дискусия по основните обществени въпроси, разгледани в избраните филми. В България „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“ ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между ЕП и София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни "ЛУКС", „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (кино "Арена Панорама Мол") и на 13 декември в Благоевград ("Синемакс"), а „Тони Ердман“ - на 6 декември в Шумен ("Латона Синема") и на 10 декември в Стара Загора (кино "Арена Парк Мол"). Третият финалист, „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив ("Лъки Дом на киното") и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

Накъде след конференцията за климата в Мароко

http://www.investor.bg/analizi/91/a/nakyde-sled-konferenciiata-za-klimata-v-maroko--228791/

Договорено бе изготвянето на правилник за намаляване на вредните емисии до 2018 г., но непредсказуемостта на Тръмп бе основна тема в дискусиите

Сесията на БФБ приключи с повишения и активна търговия с облигации

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sesiiata-na-bfb-prikliuchi-s-povisheniia-i-aktivna-tyrgoviia-s-obligacii--228918/

Акциите на Петрол се търгуваха отново в сряда, след като бяха спрени от търговия на 31 октомври заради извънредното общо събрание на компанията

Първанов поиска Борисов да отзове Едвин Сугарев

http://www.moreto.net/novini.php?n=336857

Бойко Борисов да отзове незабавно консула ни в Ниш Едвин Сугарев заради негови изказвания, "нарушаващи изискванията на дипломатическия пост". Това е поискал лидерът на АБВ Георги Първанов в отворено писмо до премиера в оставка.

Бокова: България попадна в доста нелепо положение при избора на шеф на ООН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624743

Трябва малко време да мине, за да оценим. Според мен беше грешка. За съжаление, България попадна в едно доста нелепо положение и много съжалявам, че така се случи, каза в отговор на журналистически въпрос как оценява състезанието за генерален секретар на ООН генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя изрази надежда, че всички ще си направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета.

НДК преминава в дигиталната ера срещу 20 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/ndk-preminava-v-digitalnata-era-sreshtu-20-mln-lv-news256944.html

Националният дворец на културата (НДК) ще премине от аналаговата към дигиталната ера срещу експресен ремонт от 20 млн. лв. за девет месеца. Целта е сцената на първото българско европредседатателство през първата половина на 2018 г. да стане по-хубава и удобна от тази на Европейския съвет в Брюксел. Това обявиха на пресконференция в сряда директорът на НДК Мирослав Боршош, архитектът на проекта Любомир Станиславов и Любомир Галчев, управител на фирмата изпълнител "Галчев инженеринг", която ще извърши ремонта. "Шест месеца тази зала, в която сме в момента (зала 3 на последния етаж, където обикновено се провеждат партийни форуми – бел. ред.), най-влиятелните мъже и жени на Европа ще са тук и ще решават съдбата ни", каза Мирослав Боршош. "Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел", заяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство на ЕС, което може да се похвали с такова нещо. Преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа ще бъде извършено от "Галчев инженеринг" ЕООД, които спечелиха търга в конкуренция с още петима кандидати. Цената от 16.5 млн. лв. без ДДС е по-висока от прогнозната 13.9 млн. лв., но "всякакъв компромис със средствата ще компрометира Председателството на ЕС и авторитета на държавата", каза Боршош. Ремонт от януари до септември на 2017 г. Ремонтът на НДК ще започне в началото на 2017 г. и трябва да приключи в края на септември. Това ще е най-мащабното преустройство на сградата от построяването й преди 35 години, отбеляза Боршош. Основната сцена на срещите на върха в ЕС ще бъде зала 3. Тя се намира на последния седми етаж, където по-малките партии обикновено провеждат партийните си форуми. Освен нея ще бъдат ремонтирани още залите 4, 6, 7, 8 и 9 и пространствата около тях. Ще бъдат реновирани входовете А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, терасите и покривът на НДК. Изцяло ще бъде обновена информационната система на НДК, настилките и осветлението. Ще се въведе и нова система за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Заложено е дигитализиране на системите за управление и комуникация. "Така че НДК ще се превърне в смарт конгресен и културен център", каза Боршош. По думите му въпреки "сериозната работа и подготовката до момента" има много неизвестни, защото никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК. НДК ще продължи да работи по време на обновлението Ремонтните дейности на НДК ще са съобразени с културната му програма през 2017 г. и двете ще текат паралелно. Предизвикателството е огромно, но за нас е чест да изпълним този обект, каза Любомир Галчев. Компанията му има над 22-годишна история с високото и инфраструктурно строителство, както и опит с публични сгради. "Ремонтът наистина е огромно предизвикателство, и то не само заради Председателството на ЕС, което ще доведе у нас над 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри. Промяната на НДК ще доведе и до нов бизнес модел, до повече успехи и до увеличаване на приходите му", каза Боршош. Ще стигнат ли парите? На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за НДК са 17 млн. лв. Стойността на ремонта на НДК с ДДС е 20 млн. лв. с ДДС, а конгресно-конферентна техника струва 3.5 млн. лв., посочи Боршош. Според него всякакъв компромис със средствата ще компрометира европредседателството и авторитета на държавата. Боршош посъветва следващото правителство и президент основният им приоритет да е именно българското председателство на ЕС, защото "то ще е веднъж в живота ни и решава бъдещето ни". България поема щафетата от Естония в началото на 2018 г. Това става шест месеца по-рано заради оттеглянето на Великобритания от ЕС. На всеки 6 месеца една страна от ЕС председателства съюза. България ще предаде председателството на 1 юли 2018 г. на Австрия. Кабинетът изпраща 90 чиновници в Брюксел Междувременно правителството одобри увеличение на състава на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел заради европредседателството. За периода от началото на 2017 г. до 30 септември 2018 г. съставът на мисията ни в белгийската столица се увеличава с 90 щатни бройки. От тях 59 са за дипломати, а 31 за административно-технически служители. По този начин ще се осигури необходимата подкрепа на основния състав на Постоянното представителство за изпълнение на задълженията по подготовката и провеждането на българското председателство, е посочено в съобщението на правителството.

ДФ "Земеделие" разсрочва кредити на фермери

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/df-zemedelie-razsrochva-krediti-na-fermeri-228917/

Срокът за подаване на заявления от производители на картофи е до 20 декември, а за животновъди - до 28 февруари догодина

Дубай оттегли обвиненията срещу изнасилената англичанка Зара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891796

Дубай оттегли обвиненията срещу изнасилената англичанка ЗараПрокуратурата в Дубай оттегли обвиненията срещу англичанката, която бе изнасилена, но задържана за правене на извънбрачен секс, предаде BBC. В края на октомри 25- годишната Зара-Джейн Мойс подава сигнал в полицията в Обединените Арабски Емирства, че е групово изнасилена от двама англичани. След щателна проверка, прокуратурата заключила,

Бокова за ООН: България попадна в едно доста нелепо положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_640620.html

"Трябва малко време да мине, за да оценим. Според мен беше грешка. За съжаление, България попадна в едно доста нелепо положение и много съжалявам, че така се случи", коментира надпреварата за генерален секретар на ООН Ирнина Бокова, цитирана от БТА. Бокова изрази надежда, че всички ще си направят преценка за случилото се и за това как България занапред ще защитава достойнството си и по какъв начин ще си възстанови авторитета. Тя посочи, че не е обидена от случилото се и е получила подкрепа от много българи, за което им благодари. Генралният секретар на ЮНЕСКО отрече да има амбиция за евентуален бъдещ пост като заместник на избрания генерален секретар на ООН и допълни, че и предстои да завърши края на втория си мандат в организацията, във връзка с което има много работа. "В България върви една нормално конституционна процедура и демократичен процес, което е добре", заяви тя и добави, че е гласувала на президентските избори и е пожелала успех на новоизбрания президент Румен Радев.

Путин за резолюцията на ЕП за руските медии: Наблюдаваме очевидна деградация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891865

Путин за резолюцията на ЕП за руските медии: Наблюдаваме очевидна деградацияПрезидентът на Русия Владимир Путин смята резолюцията на Европейския парламент по работата на руските медии като деградация на представите за демокрацията, предаде ТАСС. „Ако решението на Европейския парламент за борбата с „руската пропаганда“ бъде взето, това говори, че наблюдаваме напълно очевидна деградация, в политическия смисъл на думата,

Пет месеца след масовото измиране на делфинчета, екоминистерството ще търси причините с аутопсия

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/11/23/2869843_pet_meseca_sled_masovoto_izmirane_na_delfincheta/?ref=rss


Пет месеца след масовото измиране на делфини по цялото българско Черноморие, в средата на ноември от Министерство на околната среда и водите са разпоредили да се извърши аутопсия, която да установи причините за безпрецедентното измиране на този защитен вид бозайници през лятото. Като причина за аутопсията се посочва това, че през лятото имаше спорове между рибарите и еколозите кой точно е виновен за смъртта на тези животни. "Целта на аутопсията е да се установят причините за смъртта на...

Хванаха пиян и дрогиран шофьор край летището във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336872

Сериозно подпийнал и дрогиран шофьор задържаха рано сутринта вчера варненските полицаи, научи Мoreto.net. 38-годишният шофьор на алфа ромео бил спрян за проверка по магистрала "Хемус", на около километър от летището. И въпреки че, часовникът показвал едва 6.

Меркел посочи развитието на Африка за приоритет на Г-20

http://econ.bg/Новини/Меркел-посочи-развитието-на-Африка-за-приоритет-на-Г-20_l.a_i.732716_at.1.html

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление във връзка с решението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, да не създава зона за...

САЩ: Европа може да е опасна по празниците

https://www.actualno.com/analysis/sasht-evropa-moje-da-e-opasna-po-praznicite-news_577363.html

Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за пътуващите американци относно „повишения риск от атаки из Европа, особено през празничните дни“. В изявление властите казват, че американските граждани трябва да са предпазливи на празничните фестивали, събити

Уволниха шефа на Горското в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/5891860

Уволниха шефа на Горското в ПетричДиректорът на "Държавно горско стопанство Петрич" инж. Стоян Дъгалов от днес е с прекратен договор за управление. Мотивите за освобождаването му от длъжност са непрофесионални действия при изпълнение на служебните му ангажименти и неупражнен контрол, с което са създадени предпоставки за груби нарушения на Закона за горите.

Шефове подарявали смартфони с бръмбари на служителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891857

Шефове подарявали смартфони с бръмбари на служителите сиШефове са започнали да раздават атрактивни служебни смартфони на подчинените си, на които предварително е инсталирана програма за подслушване. Докато служителят се радва на нов модел джиесем, с който често провежда лични разговори за сметка на фирмата, босът му може не само да слуша какво говори, но и да следи кореспонденцията му във Вайбър,

ДАНС разследвала цяла година Николай Ненчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/23/2869785_dans_razsledvala_ciala_godina_nikolai_nenchev/?ref=rss


След като по-рано днес военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред журналисти, че обвинението му е заради сключването с Плоша на договора за ремонт на МИГ-овете, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова свика пресконференция и поясни:

Обвинението на Ненчев не е за сключения договор с Полша. А за неизпълнени два договора с руска компания. Ненчев не е предприел необходимите действия от 5 май до 9 септември 2015 г. за изпълнение на двата договора сключени на 27 април...

На изпроводяк Рашидов си организира изложба в Министерството на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/23/2869757_na_izprovodiak_rashidov_si_organizira_izlojba_v/?ref=rss


Най-новата изложба в държавната галерия "Средец" на Министерството на културата се открива днес и е на министъра в оставка Вежди Рашидов. Това съобщи, също днес, пресцентърът на Министерството на културата.

Изложбата "Рисунката: спомени от годините" събира творби, които Вежди Рашидов е създавал в студентските си години, включително автопортрет на скулптора като млад. За двата мандата на Рашидов като министър на това е четвърта изложба, посветена на личността му в ръководената от него...

България с три европейски титли в женския бокс

http://www.mediapool.bg/bulgaria-s-tri-evropeiski-titli-v-zhenskiya-boks-news256943.html

България взе общо три шампионски титли на Европейското първенство по бокс за жени. И трите българки, които се класираха за финалите в своите категории, спечелиха мачовете си. В последния ден на първенството, което се провежда в София, златни медали завоюваха Севда Асенова, Станимира Петрова и Деница Елисеева. Първа Севда Асенова спечели категорично титлата в категория до 48 кг, след като победи шведката Лизе Сандебер с 3:0 съдийски гласа. Това бе първа европейска титла за 31-годишната боксьорка от Русе, която досега имаше две сребърни отличия в европейските първенства. Световната шампионка в категория до 54 кг Станимира Петрова спечели и континенталната титла с победата си над Анна Алимарданова от Азербайджан с 3:0 гласа. Деница Елисеева победи във финала на категория до 57 кг. туркинята Сати Бурсу също с 3:0 съдийски гласа.

Испанската прокуратура иска две години затвор за Неймар

http://www.mediapool.bg/ispanskata-prokuratura-iska-dve-godini-zatvor-za-neimar-news256942.html

Прокуратурата в Испания поиска Неймар да бъде осъден на две години затвор по делото за финансовите измами при трансфера му от Сантош в Бареселона през 2013 година. Делото бе заведено от бразилската инвестиционна група DIS, която притежаваше 40% от правата на Неймар, но твърди, че при преминаването му в Барселона е била ощетена. Прокуратурата поиска и налагане на глоба от 10 милиона евро за Неймар. Същата присъда беше поискана и за неговия баща Неймар да Силва. По делото бившия президент на Барселона Сандро Росел рискува да бъде осъден на пет години затвор, а футболният клуб е изправен пред глоба от 8.4 милиона евро. Всяка от замесените страни отрича да е нарушавала закона. Трансферът на Неймар продължава да носи неприятности на Барселона, откакто се разбра, че обявената трансферна сума е далеч под реално платената. Това доведе до оттеглянето на Росел от президентския пост през 2014 г., а това лято клубът се споразумя да плати 5.5 милиона евро на данъчните власти, за да избегне дело за данъчни измами.

Путин: Резолюцията на ЕП за борба с руската пропаганда е деградация на демокрацията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624741

Руският президент Владимир Путин смята за "деградация на демокрацията" приетата от Европейския парламент резолюция за противодействие на руската пропаганда срещу ЕС, предаде ТАСС. По-рано днес ЕП прие с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС,съобщи на пресслужбата на ЕП.

Преговорите за Кипър се провалиха, да живеят преговорите!

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/23/2869880_pregovorite_za_kipur_se_provaliha_da_jiveiat/?ref=rss


Най-критичните и съдбоносни преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се провалиха, когато решаващата двудневна среща на върха в швейцарския курорт Мон Пелерин завърши без резултат.

"Въпреки положените най-добри усилия, те не са били в състояние да постигнат необходимото по-нататъшно уеднаквяване на критериите за териториални корекции, които щяха да проправят пътя към последната фаза на преговорите", обяви лаконично изявление от името на...

Археологическа находка на 3800 години откриха в Израел (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5891659

Археологическа находка на 3800 години откриха в Израел (снимки)Израелски археолози откриха необичайна стомна, към която е прикрепена статуетка на замислен човек, на цели 3800 години, съобщи БТВ. Артефактът датира от Средната бронзова епоха и е бил открит при разкопки в предградието на Тел Авив Йехуд, съобщиха от Израелската служба за антиките. Според изследователите стомната е типична за този период,

Най-дивите зимни вълни

http://vesti.bg/lyubopitno/redbull/naj-divite-zimni-vylni-6061888

Соли Бейли и Конър о'Лиари се отправят към Южния океан в преследване на най-суровите австралийски вълни

С идването на зимата улиците на Шумен се напълниха с нови кучета, изхвърлени от вилните зони на града

https://www.24chasa.bg/region/article/5891791

С идването на зимата улиците на Шумен се напълниха с нови кучета, изхвърлени от вилните зони на градаПо неофициални данни в общината има между 5 и 10 000 домашни любимци, а до края на октомври са регистрирани едва 72 С идването на зимата започна масово изхвърляне на стотици кучета от вилните зони на Шумен и улиците на града се напълниха с нови четириноги – некастрирани, необезпаразитени, несоциализирани.

Написано на ръка стихотворение на Ане Франк продадено за 140 000 евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_640613.html

Написано на ръка стихотворение на Ане Франк беше продадено на търг в холандския град Харлем за 140 000 евро Търга за стихотворението спечели неизвестен купувач, като сумата, която той плати, е три пъти по-голяма от очакваното, а наддаването продължи само 2 минути.  „През последните 40 години само четири или пет книжа, подписани от девойката, са продавани на търг“, обясни Тис Бланкефорт, един от директорите на аукционната къща „Bubb Kuyper“, организирала търга. Стихотворението е с дата 28 март 1942 г., три месеца преди Ане Франк да замине със семейството си за Амстердам. То е било част от книга на сестрата на най-добрата приятелка на Ане.  Издаденият дневник на Ане Франк, който тя пише в Амстердам от юни 1942 г. до август 1944 г., е продаден в повече от 30 млн. екземпляра по света и е преведен на над 60 езика. През 1988 г. писма на Ане и сестра ѝ Марго до американски съученици са продадени за 165 000 долара. Преди няколко месеца книга с приказки, принадлежала на двете сестри, беше продадена за 62 500 долара.

Паричното предлагане се увеличи с 8,1% през октомври

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/parichnoto-predlagane-se-uvelichi-s-81-prez-oktomvri-228902/

Леко забавяне има в ръста на депозитите на фирмите и домакинствата, по-сериозно – при спестяванията на финансовите предприятия

Адв. Мондешки в "Яневагейт": Цветан Цветанов и Цветан Василев са се обединили

http://www.mediapool.bg/adv-mondeshki-v-yanevageit-tsvetan-tsvetanov-i-tsvetan-vasilev-sa-se-obedinili-news256941.html

"Цветан Цветанов и Цветан Василев са се обединили". Това казва адвокат Момчил Мондешки на Владимира Янева в поредния епизод на "Яневагейт", публикуван от сайта "Биволъ" в сряда Адвокат Мондешки вещае, че има още проблеми за своята приятелка съдийка Янева. Краткият разговор между тях се провежда в отсъствието на Румяна Ченалова, която излязла да купи цигари. Темата е засегната в момента, в който Владимира Янева очаква всеки момент вест от Висшия съдебен съвет за това дали ще бъде отстранена от шефския пост на Софийския градски съд, пише "Биволъ". Владимира Янева приема хладнокръвно новината на Момчил Мондешки и му казва: ""Какво повече да направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к’во от това.“ Накрая тя наистина е привлечена като обвиняема по делото за незаконните разрешения на специални разузнавателни средства – "Червей". В момента Владимира Янева е осъдена на една година условно на първа инстанция, но обжалва присъдата. Ето цялата стенограма от публикувания запис: Владимира Янева: Кво става, бе? Момчил Мондешки: Му тегля един шут на тоя (явно говори на куче...) Янева: Защо? Мондешки: И той излетя навънка щото го е страх от мене. Влади, не знам, според мен т'ва, ще предстоят още проблеми. Няма да се спрат. Янева: Защо така мислиш? Мондешки: Не знам... Янева: Защо мислиш, че ще има още проблеми? Мондешки (шепнешков): Цветан Цветанов се е обединил с Цветан Василев. Янева: И к'во от това? Какво повече да ми направят? Да ме привлекат като обвиняема. Еми хубаво. И к'во от това? От по-рано публикуван разговор по аферата стана ясно, че Мондешки подозира за "опраскването“ на Янева "Цецо", който натискал яко "Бойко", припомня "Биволъ". Именно в Софийския градски съд осъди на 4 години затвор Цветан Цветанов по обвиненията за незаконно подслушване. По-късно той бе оправдан от горните инстанции с аргумента, че прокуратурата е допуснала грешка при разделянето на делата срещу бившия вътрешен министър. От "Яневагейт" се разбра, че "Бойко" на свой ред натискал главния прокурор да "опраска" Владимира Янева. Преди Цветан Цветанов да стане обвиняем, той беше семеен приятел с Владимира Янева. През 2011 година, когато Цветанов бе на власт, Янева се издигна до шефка на Софийския градски съд.

Гласуванията на Европарламента „нямат стойност“, заяви Режеп Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=336853

Според турския президент Реджеп Таип Ердоган готовността на Европейския парламент да гласува замразяване на кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз поради безмилостните репресии след опита за преврат „няма стойност“, предава AFP.

Из "Яневагейт": Цветан Василев и Цветан Цветанов са се обединили

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/23/2869846_iz_ianevageit_cvetan_vasilev_i_cvetan_cvetanov_sa_se/?ref=rss


В поредната порция от записите "Яневагейт", които сайтът "Биволъ" разпространява, има кратък разговор между адвокат Момчил Мондешки и бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, от който става известно, че според Мондешки бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев се е обединил с Цветан Цветанов.

От записа се разбира, че третият участник в разговорите - отстранената съдийка Румяна Ченалова отсъства. Мондешки и Янева разговарят със снишен...

23-годишна юристка ще се бори с корумпираните чиновници в Украйна

http://www.mediapool.bg/23-godishna-yuristka-shte-se-bori-s-korumpiranite-chinovnitsi-v-ukraina-news256940.html

Украинският министър на правосъдието назначи 23-годишна жена, наскоро завършила право, за директор на отдела за лустрацията, който ще ръководи чистката срещу корумпирани чиновници, останали от стария режим, предаде Асошиейтед прес. Министър Павло Петренко каза днес, че Анна Каринчук е назначена по заслуги. Миналата седмица вътрешният министър Арсен Аваков назначи 24-годишна жена за своя заместничка. Той бе обвинен, че издига свое протеже, която по-рано е излагала свои голи снимки в интернет. Назначенията на млади жени с малък опит идват след оставките в началото на този месец на няколко видни реформатори, дошли от чужбина. Сред тях бяха губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили и полицейският шеф Хатия Деканоидзе, припомня АП.

Ципрас: Гръцкото правителство няма да обсъжда нерационални искания от ЕС и МВФ

http://econ.bg/Новини/Ципрас-Гръцкото-правителство-няма-да-обсъжда-нерационални-искания-от-ЕС-и-МВФ_l.a_i.732715_at.1.html

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че желае да приключи прегледа на програмата за външния дълг на страната, но добави, че не може да...

Външните министри на Германия и Франция канят на нова среща в Минск за Украйна

http://www.mediapool.bg/vanshnite-ministri-na-germaniya-i-frantsiya-kanyat-na-nova-sreshta-v-minsk-za-ukraina-news256939.html

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че той и френският му колега са поканили министрите на външните работи на Русия и Украйна да се срещнат следващата седмица в Минск, като целта да е бъдат възобновени преговорите за мирно уреждане на кризата в Донбас, предаде Ройтерс. Щайнмайер заяви, че се надява срещата да се състои във вторник, няколко седмици преди новият президент на САЩ Доналд Тръмп да встъпи в длъжност. "Дори и да не успеем да намерим най-добро решение на кризата, подобни преговори са необходими, ако не за друго, поне за да гарантират, че ситуацията няма да излезе извън контрол", каза той пред долната камара на германския парламент. Все още не е ясно какъв ще е подходът към кризата в Украйна на Тръмп, който се стреми към по-добри американско-руски отношения, отбелязва Ройтерс.

Три златни български момичета в бокса на Европейското в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624739

Деница Елисеева спечели трето злато за България от Европейското първенство по бокс за жени в София.Елисеева победи трудно на финала в категория до 57 кг Сатъ Бурджу (Турция) с 2:1 съдийски гласа в много оспорван и драматичен мач.35-годишната ветеранка взе втори значим медал през сезона след бронза на Световния шампионат в Астана през май. В Gong.bg ВИЖТЕ галерия на Златните момичета на български...

Прокоба клати Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/5890986

Прокоба клати Народното събрание  Построено е върху цигански колиби,       било е болница и гробница Българският парламент е най-разклатеният в световната демокрация. От 43 Народни събрания само 17 са изкарали пълния си мандат. 25 са разпуснати предсрочно, на последното също му готвят метлата. Трябва да се има предвид обаче, че сред оцелелите са 9 социалистически събрания,

Доживотен затвор за десен екстремист, убил британска депутатка

https://www.actualno.com/europe/dojivoten-zatvor-za-desen-ekstremist-ubil-britanska-deputatka-news_577362.html

Британецът Томас Меър, който е с крайнодесни възгледи и вярва в превъзходството на бялата раса, беше признат за виновен за убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс и осъден на доживотен затвор, предадоха световните агенции. Меър намушка и простреля смъртоносно Кокс

Китайци разработват влак, развиващ 600 км/ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891797

Китайци разработват влак, развиващ 600 км/чКитай обяви плановете си да разработи високоскоростен “maglev” влак до 2020 г., способен да достигне скорост от 600 км/ч. С тази цел е натоварена държавната CRRC Corp., а поръчката идва от Министерството на науката и технологиите. Компанията е монополист в разработването и произвеждането на високоскоростни влакове в Китай.

"Лудогорец" загуби тежко от "Базел" в младежката Шампионска лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/23/2869864_ludogorec_zagubi_tejko_ot_bazel_v_mladejkata/?ref=rss


"Лудогорец" допусна тежко домакинско поражение с 0:4 от "Базел" в Шампионската лига за младежи до 19 години.

Българският отбор записа четвърта загуба от пет мача и остава на последно място в група А с една точка, спечелена в миналия кръг срещу "Арсенал" (1:1).

Тимът, воден от Юрий Васев, отправи само един точен удар срещу "Базел" и той дойде в началото на мача при резултат 0:0. Швейцарците имаха категорично предимство на стадион "Георги Аспарухов" и дори можеха да...

Екоинспектори замразиха делфини, ще им правят аутопсия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624740

Има открити запазени мъртви делфини. Бозайниците са били дълбоко замразени в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а екоминистерството вече е организирало извършването на аутопсия, която трябва да бъде направена в Тракийски университет - Стара Загора. Делфините са били открити през лятото. "На аутопсията ще присъстват представители на РИОСВ и Българската агенция по безопасност на храните. В екипа от специалисти ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университет в Падуа, Италия“, каза пред "Дарик" директорът на Б...

„Черно море Тича” (12) с победи над „Шумен” и „Дунав”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624735

Победи в днешните си мачове в 3-и и 4-ия кръг постигнаха 12 - годишните момчета на „Черно море Тича”  в група А, регион Добруджа. Малките „моряци” разгромиха в първия си мач в зала „Христо Борисов” днес тима на „Шумен”  със 79-21.  Във втория мач домакините се наложиха над „Дунав” Рс с 66-52. В останалите 2 срещи „Доростол” победи „Дунав” Рс с 68-46 и „Шумен” с 90-29. Всичките срещи се играха в зала „Христо Борисов”....

Радарите за превишена скорост утре - 24 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=336823

Служители на пътната полиция ще следят утре - 24 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 09:30ч.-11:00ч. Път I-9 Майстор Манол 11:30ч.

Лоши новини за Лудогорец: Звезда виси за решаващия мач с Базел

https://www.actualno.com/bgfootball/loshi-novini-za-ludogorec-zvezda-visi-za-reshavashtija-mach-s-bazel-news_577360.html

Една от звездите и основни фигури в Лудогорец ще е до последно под въпрос за днешния решаващ мач на бъларския шампион срещу Базел в Шампионска лига. Причината за това е контузия, получена на снощната тренировка на отбора на стадион "Васил Левски", съобщава "Дарик". Кой е футболистът, който може да пропусне, четете в Sportlive.bg!

Станишев: Десните определиха Русия като заплаха наравно с Ислямска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_640619.html

„Днес станахме свидетели на абсурд, сътворен от десните в Европарламента. ЕП прие резолюция, с която определя Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС, и препоръчва мерки за противодействие на „хибридната война“, като спонсориране на „независими“ медии, т.е. да борим пропагандата с пропаганда.“ Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург тази седмица. Българските евродепутати-социалисти гласуваха категорично против цялата резолюция, а Групата на социалистите и демократите в ЕП като цяло се въздържа. Текстът обаче беше приет с гласовете на Европейската народна партия и европейските консерватори – 304 „за“ при 179 „против“. „Разбирам донякъде сантимента на автора на резолюцията Анна Фотига (ЕКР, Полша) и на управляващите в Полша националисти-консерватори на Ярослав Качински, но наистина не виждам как ескалацията и противопоставянето ще подобрят ситуацията, невиждана от времето на Студената война. Въпреки сложните отношения между западните страни и Русия и наложените санкции, Руската федерация остава важен и необходим партньор за решаването на всички глобални проблеми, особено по отношение на борбата с тероризма и с Ислямска държава.“, заяви още Станишев. „Безспорно, ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на борбата срещу тероризма и радикализацията, както и разпространението на расизъм, ксенофобия, насаждането на омраза и подбуждането към насилие, които намират почва в умовете на онеправданите и отхвърлените от обществата. Те не могат да се интегрират и прибягват често до насилие и криминални прояви. Контекстът, в който този въпрос е поставен обаче, е изцяло грешен, а предложените методи по нищо не се различават от описаните заплахи и са в разрез с демократичните ценности, които десните претендират да защитават“, категоричен бе Станишев.

ЕП: Русия е засилила своята пропаганда срещу Европейския съюз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624734

Европейският парламент прие с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС,съобщи на пресслужбата на ЕП. Путин: Русия не планира да напада която и да било страна и не се меси в избори...

Събарят най-високата водна пързалка в света след смъртта на 10-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891787

Събарят най-високата водна пързалка в света след смъртта на 10-годишно детеНай-високата водна пързалка в света ще бъде съборена, след печалния инцидент, при който 10-годишно момче загина, след като си счупи врата на атракцията в Канзас сити през август, предаде Ройтерс. Кейлъб Томас Шваб, син на законодател от щата Канзас, почина на 7 август във водния парк Шлитербан, след като се спусна по улея с височина на 17-етажна

Сергей Станишев: Абсурд! Днес ЕП определи Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за ЕС!

http://svetoven.pogled.info/pes/news/79723/sergei-stanishev-absurd-dnes-ep-opredeli-rusiya-i-islyamska-darzhava-kato-nai-golemite-zaplahi-za-es

/Поглед.инфо/ „Днес станахме свидетели на абсурд, сътворен от десните в Европарламента. ЕП прие резолюция, с която определя Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС, и препоръчва мерки за противодействие на „хибридната война“, като спонсориране на „независими“ медии, т.е. да борим пропагандата с пропаганда.“

„Усмивка, смут и път"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624736

Младият автор Иван Христов ще представи книгата си с поезия „Усмивка, смут и път". Събитието е насрочено за 18:00 ч. на 1 декември в галерия „Орловска" 10 в Габрово. Иван Христов е роден през 1990 г., завършил е история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", сега е докторант и уредник в Регионален исторически музей-Габрово и преподавател в НАГ. Вече има една издадена книга със стихове. В ЕДИН ХЛАДЕН ДЕН В един хладен и празен денпогледнах вогледалото на самоусещането -съзрях примирение и безпощадност,примирение за изгубената обич ибезпощадна ностал...

Личности и събития от историята на габровския хумор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624733

Най-новата изложба на Музея „Дом на хумора и сатирата” в зала 7 предлага документален разказ за хора и събития от историята на габровския хумор. Тя ще бъде открита на 24 ноември и първите й гости ще бъдат „героите” от експозицията, техни близки, наследници, приятели, ценители. Историята е част от нас. Понякога не бързаме да я забелязваме, понякога вече е станало късно…Затова избрахме малък отрязък от времето и се вгледахме в проекциите на габровския хумор в него. Изпъкнаха имена на личности, припомнихме си събития, мигове на съзидание, откриват...

Вземете безплатно с "24 часа" ІІ част на рейтингите на ВУЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891738

Вземете безплатно с "24 часа" ІІ част на рейтингите на ВУЗВтората книжка с рейтингите на университетите може да получите безплатно с в. "24 часа" в четвъртък. Първата излезе с вестника на 22 ноември.  Тазгодишното издание е шестото на рейтинговата система на висшите училища. Кандидат-студентите и родителите им ще получат детайлна информация за висшите училища и професионалните направления.

Писмо до нечетящите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/23/2869849_pismo_do_nechetiashtite/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста на Иван Бедров от "Клуб Z" с позволението на автора.
Съобщение от приятел: Дават те по телевизора. А? Открих се по bTV, на екрана на "Шоуто на Слави". Моя снимка, подбрани цитати от мои текстове. С две думи: бил съм обявил референдума преди година за успешен, а последния – за неуспешен. Водещият ме пита от екрана: "Не изпитваш ли срам, като лъжеш?"

Да, изпитвам срам, когато гледам как най-голямата телевизия заприличва на фашистката АЛФА. Как от...

Десен екстремист беше осъден на доживотен затвор за убийството на британска депутатка

http://www.mediapool.bg/desen-ekstremist-beshe-osaden-na-dozhivoten-zatvor-za-ubiystvoto-na-britanska-deputatka-news256938.html

Британецът Томас Меър, който е с крайнодесни възгледи и вярва в превъзходството на бялата раса, беше признат в сряда за виновен за убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс и осъден на доживотен затвор, предадоха световните агенции. Меър намушка и простреля смъртоносно Кокс седмица преди референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз през юни. Според очевидци мъжът е крещял: "Великобритания на първо място" при нападението, извършено на 16 юни в избирателния район на проевропейски настроената депутатка в Северна Англия. Прокуратурата заяви на съдебния процес в Лондон, че нападението е било политически мотивирано и че в дома на Меър е имало нацистка литература и символи. Той не се призна за виновен и не показа емоции при произнасянето на присъдата. Меър беше признат за виновен и за умишлено причиняване на тежка телесна повреда на мъж, опитал се безуспешно да спаси Кокс.

Варна обжалва прекратено разследване на обществени поръчки, но скри мотивите си

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/11/23/2869844_varna_objalva_prekrateno_razsledvane_na_obshtestveni/?ref=rss


Община Варна е обжалвала решението на окръжната прокуратура да остави без последствия доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 2013г. за финансови нарушения, извършени от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов. Това научи "Дневник" от общинската пресслужба.

Преди седмица АДФИ също обжалва прекратяването на досъдебното производство с мотива, че решението на прокуратурата е "неправилно, необосновано и незаконосъобразно, постановено в противоречие...

Въвеждат режим на водата в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624732

От ВИК "Бяла" съобщиха, че поради намаляване дебита на водоизточниците въвеждат режимно водоподаване от 24.11.2016 г. както следва: - за град Севлиево вода ще се подава от 06.00 до 23.00 часа; - за селата: Кормянско, Ряховци, Петко Славейков, Сенник, Душево, Хирево, Шумата, Батошево, Горна Росица, Стоките - вода ще се подава всяка вечер от 17.00 часа до 08.00 на другия ден; - за селата по направление ПСПВ с. Стоките - Кална Кория - lвода ще се подава през ден, като първи ден на захранване ще бъде 25.11.2016 г. При наличие на достатъчни количес...

ЕП настоява за засилено сътрудничество в областта на отбраната

http://www.mediapool.bg/ep-nastoyava-za-zasileno-satrudnichestvo-v-oblastta-na-otbranata-news256937.html

Европейският парламент прие с 386 гласа "за" срещу 237 "против" и 74 въздържали се резолюция, в която заявява, че тероризмът, хибридните заплахи, кибер- и енергийната несигурност, оставят държавите от ЕС без друг избор, освен да увеличат усилията и сътрудничеството си в областта на сигурността и отбраната, съобщи пресслужбата на ЕП. Сред препоръките на евродепутатите са отделяне на 2% от националния БВП за отбрана, установяване на многонационални сили, създаването на оперативен щаб на ЕС, който да планира и командва операции по управление на кризисни ситуации, и даване на възможност на ЕС да действа там, където НАТО не желае. Сигурността във и извън Европа се е влошила значително през последните години заради предизвикателства като тероризма, хибридните заплахи, кибер- и енергийната несигурност, с които никоя държава не може да се справи сама, се отбелязва в текста. "Солидарността и устойчивостта изискват ЕС да излезе на преден план и да действа единно", пише в резолюцията. Евродепутатите настояват ЕС да реагира по-бързо и енергично срещу истинските заплахи, което изисква европейските въоръжени сили да работят по-добре заедно. Препокриването, свръхкапацитетът и пречките пред обществените поръчки в областта на отбраната днес водят до 26.4 милиарда евро загуба на година. ЕП призовава държавите от ЕС да се стремят към съвместно купуване на средства за отбрана и да обединят дяловете си в транспортни средства. Евродепутатите предлагат въвеждането на "Европейски семестър по отбрана", чрез който държавите да обсъждат помежду си планирането и обществени поръчки. Те се застъпват за повишаване на координиращата роля на Европейската агенция по отбрана. Резолюцията призовава Европейския съвет да доведе до създаването на "обща политика на отбрана на ЕС и осигуряване на допълнителни финанси за изпълнението й". Евродепутатите намират за необходимо да се създаде оперативен щаб на ЕС, който да планира и командва операции по управление на кризисни ситуации. Държавите от ЕС трябва да се стремят към изразходване на 2% от своя БВП за отбрана и за създаване на "многонационални сили в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество, като тези сили трябва да бъдат на разположение в рамките на общата политика за сигурност и отбрана". Евродепутатите подкрепят предложената инвестиция от страна на ЕС за научноизследователски проекти в областта на отбраната, която ще бъде "най-малко 90 милиона евро в следващите три години". Те предлагат това да бъде последвано от отделна европейска изследователска програма в областта на отбраната с годишен бюджет от 500 милиона евро. ЕП подчертава, че ЕС и НАТО трябва да си сътрудничат повече, най-вече на изток и на юг, за да противодействат на хибридни и киберзаплахи, за подобряване на морската сигурност и за разработване на отбранителни способности. ЕС трябва да бъде подготвен да действа самостоятелно в случаите, в които НАТО не желае да поеме инициативата, гласи резолюцията.

Отпуснаха над 21 000 лева за стипендии на даровити деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=336842

Правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на МОН и трансфери към общини в размер на 21 195 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Избраха председател и заместник-председател на Консултативния съвет по въпросите на спорта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624731

С 18 гласа „за", председателят на БК „Чардафон-Орловец" Иван Господинов бе избран чрез явно гласуване за председател на Консултативния съвет по въпросите на спорта към кмета на община Габрово. На заседанието, проведено на 21 ноември 2016 г. с председател кмета Таня Христова, присъстваха представители на 28 спортни клуба от имащите право на глас 37 клуба в града и представители на общинската администрация. Предложени бяха още две номинации за поста - на Трифон Костадинов - главен треньор в РК „Янтра-Габрово", който събра 9 гласа „за" и на Смиле...

Руски милиардер продаде за $34,34 млн. земя в САЩ, купена от Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5891773

Руски милиардер продаде
за $34,34 млн. земя в САЩ,
купена от Доналд ТръмпКомпания на руския милиардер Дмитрий Риболовлев (50 г.) продаде за $34,34 млн. земя с площ 9000 кв. м, включваща и 50 м плаж в Палм бийч, щата Флорида, придобита през 2008 г. Купувач е 515 North County Road Trust, създадена специално за сделката и използваща в името си адреса на собствеността. Продадената земя предствлява част от огромен имот с

"Ревю" представят нов албум с концерт на "Киномания" този петък

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/23/2868941_revju_predstaviat_nov_album_s_koncert_na_kinomaniia/?ref=rss


Българската група "Ревю" ще представи новия си албум – "РевЮлюция", с концерт в Зала 3 на Националния дворец на културата на 25 ноември. Събитието е част е от програмата на 30-то издание на фестивал "Киномания", който започна в края на миналата седмица, съобщават организаторите.

"РевЮлюция" е четвърти студиен албум на популярната ню уейв група от края на 80-те, която продължава да работи, макар и в почти обновен състав. Днес те са Васил Гюров, Кристина Серафимова, Деян Драгиев-Даката...

Търсят се доброволци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624730

Екипът на Център за работа с доброволци /ЦРД/ към Община Габрово се срещна с представители на различни звена, които предоставят социални услуги в общността. Целта на срещата бе да се идентифицират нуждите от допълнителна помощ в социалната сфера, която биха могли да осигурят неквалифицирани хора на доброволен принцип.След срещата стана ясно, че Дневния център за деца с увреждания, Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и звено „Майка и бебе" имат нужда от д...

„Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624729

„Габрово - инвестиции за изграждане на съвременна градска среда" ще се състои в петък, 25 ноември 2016 г., от 11:00 часа в ритуалната зала на Община Габрово. По време на събитието ще бъдат показани дейностите по подобряване на физическата и екологичната среда в града. Ще бъде изнесена подробна информация за реализираните и предстоящите строително-ремонтни работи в ключови участъци на Габрово. Предвижда се и организирано посещение на обектите след конферентната част. Ремонтите обхващат територията на три основни обекта - „Благоустрояване на част...

Събарят най-високата водна пързалка в света след смъртта на 10-годишно дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624728

Най-високата водна пързалка в света ще бъде съборена, след печалния инцидент, при който 10-годишно момче загина, след като си счупи врата на атракцията в Канзас сити през август, предаде Ройтерс. Кейлъб Томас Шваб, син на законодател от щата Канзас, почина на 7 август във водния парк Шлитербан, след като се спусна по улея с височина на 17-етажна сграда и със скорост 80 километра в час. Атракцията, с височина 51,4 метра ще бъде затворена завинаги и ще бъде демонтирана, след като приключи текущото разследване, заявиха собствениците на водния парк...

Ремонтираха и свериха градския часовник на Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/5891725

Ремонтираха и свериха градския часовник на Стара ЗагораГрадският часовник в центъра на Стара Загора пред Универсалния магазин отново ще отмерва точно времето, след като днес той бе ремонтиран и сверен. Заслугата е на Ротари клуб в града, който през 2009 г. монтира на това място часовника. Преди години на същото място имаше друг часовник, с който старозагорци бяха свикнали толкова,

Дълговите фондове за имоти на Острова набират скорост

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dylgovite-fondove-za-imoti-na-ostrova-nabirat-skorost-228909/

Небанковите кредитори засилват позициите си на пазара след оттеглянето на банките заради Brexit

Ремонтираха и свериха градския часовник на Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891725

Ремонтираха и свериха градския часовник на Стара ЗагораГрадският часовник в центъра на Стара Загора пред Универсалния магазин отново ще отмерва точно времето, след като днес той бе ремонтиран и сверен. Заслугата е на Ротари клуб в града, който през 2009 г. монтира на това място часовника. Преди години на същото място имаше друг часовник, с който старозагорци бяха свикнали толкова,

Кремъл ползва партии, фалшиви медии, тролове и мозъчни тръстове в пропагандата срещу ЕС

http://www.mediapool.bg/kremal-polzva-partii-falshivi-medii-trolove-i-mozachni-trastove-v-propagandata-sreshtu-es-news256936.html

ЕС се намира под все по-голям натиск от враждебната руска пропаганда, която застрашава отношенията му с партньорите, блокира взимането на важни решения, уронва образа на европейските институции и насажда страх и несигурност сред гражданите. За това предупредиха европейските депутати в сряда, като приеха резолюция с призив за предприемането на спешни мерки за противодействие. Документът мина с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината и разделение в ЕС, допълват от пресслужбата на Европейския парламент. Евродепутатите предлагат да бъде подсилена работата на малката работна група за стратегическата комуникация на ЕС и да бъдат предвидени повече инвестиции за образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика, информационна грамотност и повишаване на осведомеността. Приемането на доклада е инициирано от полски евродепутат. В редакцията на текстовете му е участвал и българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. В резолюцията се посочва още, че ЕС трябва да се противопостави на дезинформационните кампании и пропагандата на "Ислямска държава" и Ал Каида. В отговор руският президент Владимир Путин определи резолюцията на ЕП, като "очевиден признак на упадък на визията на западното общество за демокрация“ и поздрави за работата им основните стълбове на руската международна пропаганда - агенцията Sputnik и телевизията Russia Today. Руската пропаганда използва широк кръг "оръжия" – фалшиви медии, тролове Евродепутатите посочват, че Кремъл е усилил своята пропаганда срещу ЕС след анексирането на Крим и хибридната война, която се води в Донбас. Те отбелязват още, че "руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (например "Русия днес"), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги (например "Спутник"), социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за неработещи държави". В резолюцията се подчертава, че "Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС" и "оказва подкрепа на антиевропейски сили" като крайно десни партии и популистки движения. Няколко примера от България Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев даде примери от хибридната война, която Москва води в България. В началото на годината беше разпространена информация, че Европейският съд е забранил кръщаването на деца в църква и след март 2016 г. кръщаването на деца, щяло да се смята за престъпление в Европа. Тази седмица има нова атака срещу ЕС, като в подобни медии се твърди, че Европейският парламент в последния момент е внесъл "тайна поправка" към настоящия доклад, с която ЕС "иска да забрани православието", каза Ковачев. Според тези медии в поправката е написано, че "православието става опасно, защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят". Това са два класически примера за "хибридна война", които показват защо ЕС трябва да противодейства на пропагандата и докладът срещу нея е навременен и необходим, каза Ковачев. По този повод той отбелязва, че "ЕС не само не забранява православието или друга религиозна деноминация, а напротив - гарантира защитата на правата на свобода на мисълта, съвестта и религията“. Хартата на основните права, която има правнообвързващ характер, утвърждава точно тези права. Най-зловещите посегателства срещу свободата на словото и религиозните свободи в страните от Източна Европа бяха извършени именно от комунистическите режими, които се опитаха да наложат комунизма като държавна религия, следвайки указанията от Кремъл, посочи българският евродепутат. Меркел също предупреди за фалшивите новини Приемането на резолюцията съвпадна с дебата в Бундестага за бюджета за 2017 г., в рамките на който Меркел заяви, че има "безпокойство за стабилността на реда, към който е привикнало германското общество". Има пълна промяна в медийната среда в резултат на интернет, циркулират съобщения, които не са били проверени преди това по конвенционалните журналистически стандарти, каза Меркел пред Бундестага. По думите й разпространението на фалшиви новини подпомага възхода на популизма и политическия екстремизъм. Тя посочи, че има случаи на умишлено фалшифициране на новини и използване на методи за манипулиране на общественото мнение чрез автоматизирани средства. Ценностите, които уж трябва да са общи като свобода, демокрация и законност, вече не се приемат за нормални, заяви Меркел. Политиците трябва да се справят с тези феномени и да се намесят, ако трябва дори с регулаторни мерки, каза тя, имайки предвид разпространението на омраза по интернет. Опасност от ислямистска радикализация Евродепутатите отбелязват още, че ЕС и европейските граждани са основна целева аудитория за „Ислямска държава“, и че държавите от Общността трябва да работят в по-тясно сътрудничество за защита на обществото от опитите за вербуване, като по този начин засилят устойчивостта му на радикализация. Предлага се да бъде подготвено послание, опровергаващо пропагандата на ИД, "включително чрез овластяване и по-силно видимо присъствие на умерени мюсюлмански учени, които се ползват с доверието да разобличават пропагандата на ИД." Повече образование и разследваща журналистика За противодействие на кампаниите срещу ЕС евродепутатите предлагат инвестиране в повишаване на осведомеността, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност в ЕС. Това ще даде възможност на гражданите критично да анализират медийното съдържание, за да различат пропагандата. Според депутатите е важно и осигуряването на комуникация, съобразена с конкретните региони, включително на достъп до информация на местните езици. Резолюцията предлага също задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация, укрепване на деветте работни групи за стратегическа комуникация на ЕС и предоставяне на подкрепа за повече гъвкавост на медиите в страните, съседи на ЕС.

Тунис потвърди, че американски безпилотни самолети летят над границата с Либия

http://www.mediapool.bg/tunis-potvardi-che-amerikanski-bezpilotni-samoleti-letyat-nad-granitsata-s-libiya-news256935.html

Туниският президент Бежи Каид Есебси заяви, че разузнавателни безпилотни самолети на САЩ патрулират по туниско-либийската граница, за да бъдат предотвратявани атаки на "Ислямска държава". Това стана, след като депутати поискаха от правителството му да внесе яснота по въпроса след появили се съобщения за такава мисия от американска страна, предаде Ройтерс. В телевизионно интервю, извлъчено снощи, Есебси каза, че мярката е необходима, за да не бъдат допускани атаки през границата като тази на "Ислямска държава" срещу туниския град Бен Гердан през март. Използваните летателни апарати не носят оръжие, заяви той, и отново отрече на туниска земя да има база на САЩ. В интервю за местната телевизия "Елхиуар етунси" Есебси каза, че мисиите на безпилотните самолети по границата се извършват по искане на туниската страна. "Със САЩ се споразумяхме да си обменяме разузнавателни сведения", каза президентът. Той не уточни дали по време на мисиите си безпилотните самолети летят и над либийска територия. Есебси каза, че има опасения от възможни нападения от чужбина. "Нямаме ясни данни, но е по-добре да действаме, вместо да седим и да чакаме нов Бен Гердан", заяви той. Десетки бойци на "Ислямска държава" щурмуваха през март туниския град Бен Гердан, който се намира близо до границата с Либия, и атакуваха военни и полицейски постове. Туниските сили отблъснаха нападението, но загинаха най-малко 53 души, включително мирни жители. Есебси каза, че безпилотните самолети ще бъдат предоставени на Тунис след обучение, което ще бъде проведено от 70 американски военни. Той не уточни какъв е броят на летателните апарати, както и каква ще бъде продължителността на обучението.

Митниците затвориха бензиностанция на Марешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891754

Митниците затвориха бензиностанция на Марешки Открили горива, за които не бил платен акциз Бензиностанцията на бизнесмена Веселин Марешки в Габрово е затворена от два дни. Причината е, че там били установени горива, за които не бил платен акциз, съобщиха от агенция "Митници". Поради това обектъте запечатана за срок от 1 месец. Мярката може да бъде обжалвана пред Административен съд Габрово.

Говорителят на главния прокурор: Няма повдигнати обвинения на нито един от задържаните служители на ДАИ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336885

За операцията във Варна по отношение на лица от ДАИ, прокуратурата към този момент не може да коментира действията на полицията. Няма повдигнати обвинения на нито едно от лицата. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Мръсен въздух заради отопление на твърдо гориво отчитат в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5891613

Мръсен въздух заради отопление на
твърдо гориво отчитат в Горна ОряховицаВ началото на отоплителния сезон автоматичната станция Горна Оряховица е отчела за ноември седем дни с превишени стойности на фини прахови частици. Основната причина за това е отоплението на домовете с твърдо гориво. На 17 и 18 ноември среднодневната норма е била превишена два пъти. Наличието на мъгла допълнително е допринесло за задържането на

Летовници се връщат в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624727

След триумфа си на „Смешен филм фест" 7 "Летовници"-те отново ще завладеят екрана на зала "Възраждане". Прожекциите ще са на 1 и 2 декември от 18 часа. Филмът на режисьора Ивайло Пенчев ще предложи на габровските зрители 120 минути свеж хумор и топли емоции, а екранните превъплъщения на Анета Сотирова, Китодар Тодоров, Станимир Гъмов, Милена Аврамова, София Бобчева, Васил Банов, Пламена Гетова, Елица Григорова, Раиса Полякова, Свежен Младенов, Филип Аврамов, Антон Радичев, Герасим Георгиев - Геро, Малин Кръстев, Николай Урумов, Георги Мамалев, ...

Калин Терзийски представя новата си книга "Срещи с известните"

http://offnews.bg/news/n_1/n_640601.html

Нашият автор Калин Терзийски ще представи новата си книга "Срещи с известните" на 24 ноември, четвъртък, от 19 ч. в Литературен клуб "Перото". Книгата съдържа 13 срещи извън времето с именити личности от световната и българската история. Личности, с които Терзийски винаги е искал да сподели идеи, опит и вдъхновение, защото мисълта на човека няма ограничения. Или както самият той описва в разговор с Леонардо: "Нормалното е предвидимо. Нормалността води мисълта ни право към една представа; към представата за глупавия ни, предвидим и жалък край. Който се държи за нормалността и предвидимостта - държи се за предвидимата, тъпа смърт. "

Доживотен затвор за десен екстремист, убил британска депутатка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624724

Британецът Томас Меър, който е с крайнодесни възгледи и вярва в превъзходството на бялата раса, беше признат за виновен за убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс и осъден на доживотен затвор, предадоха световните агенции. Съпругът на убитата британска депутатка: Загина заради политическите си убеждения Меър намушка и простреля смъртоносно Кокс седмица преди референдума за членството на Великобритания в Европе...

Станишев: Десните определиха Русия като заплаха наравно с "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891722

Станишев: Десните определиха Русия като заплаха наравно с "Ислямска държава"„Днес станахме свидетели на абсурд, сътворен от десните в Европарламента. ЕП прие резолюция, с която определя Русия и Ислямска държава като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС, и препоръчва мерки за противодействие на „хибридната война“, като спонсориране на „независими“ медии, т.е. да борим пропагандата с пропаганда.

Писателката Аслъ Ердоган излиза от затвора

https://www.actualno.com/asia/pisatelkata-asly-erdogan-izliza-ot-zatvora-news_577355.html

Турски съд нареди да бъдат освободени от затвора известната белетристка Аслъ Ердоган и изявената езиковедка Неджмие Алпай, арестувани по подозрение във връзки с Кюрдската работническа партия,предаде БГНЕС.  Двете бяха задържани през август в рамките на разследването

Слушалките ви могат да се превърнат в микрофони за подслушване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891783

Слушалките ви могат да се превърнат в микрофони за подслушванеИзследователи от Университета Бен Гурион в Израел са създали код, предназначен да докаже, че е възможно да превърнат слушалките на потребителите в микрофони, с които да ги подслушват, пише hicomm. Зловредният код, наречен Speake (а) R, използва съществуващите слушалки, за да улавя вибрациите във въздуха и да ги конвертира в електромагнитни сигнали,

Васил Велев: Плоският данък е постижение, не трябва се пипа

http://econ.bg/Новини/Васил-Велев-Плоският-данък-е-постижение-не-трябва-се-пипа-_l.a_i.732711_at.1.html

"Плоският данък е едно постижение, което не трябва да се пипа", категоричен бе Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България по Нова...

Радев: Ще сезирам Конституционния съд за договора ЕС-Канада

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891716

Радев: Ще сезирам Конституционния съд за договора ЕС-КанадаПоел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС-Канада (СЕТА). Той предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата,

Заявките за помощи при безработица в САЩ се повишават

http://www.investor.bg/novini/130/a/zaiavkite-za-pomoshti-pri-bezrabotica-v-sasht-se-povishavat-228908/

Подадените документи остават под 300 хил. вече 90 поредни седмици, които е най-дългата серия от 70-те години на миналия век

Седем саксии с марихуана открити в жилище на севлиевец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624725

Полицейски служители извършили проверка в жилище, обитавано от 37-годишен мъж от Севлиево. В една от стаите са намерени 7 саксии с растения, чиято листна маса при полевия наркотест реагирала на марихуана. Растенията са иззети. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.  ...

Путин видя деградация на западната демокрация в резолюцията на ЕП за руската пропаганда

http://offnews.bg/news/n_1/n_640616.html

Президентът на Русия Владимир Путин коментира приетата по-рано днес от Европейския парламент резолюция за борбата с руската пропаганда, заявявайки, че приемането на решението показва деградация на демократичните идеи. "Ако вземат решението, това означава, че наблюдаваме политическа деградация на демократичните идеи в западното общество", каза Путин, цитиран от ТАСС. Евродепутатите приеха с 304 гласа "за" резолюцията, в която се посочва, че ЕС трябва да предприеме мерки за справяне с дезинформацията от страна на Кремъл. Според ЕП пропагандата се е засилила след анексирането на Крим, а инструментите на Москва включват медии като "Русия днес" и "Спутник". Според европейските представители Русия не само плаща на тролове, но и финансира партии в Европа. Друг акцент в резолюцията е противопоставянето на пропагандата от страна на "Ислямска държава".

ЕК не отрече, че Йотингер може да избегне втори изпит пред евродепутатите

http://www.mediapool.bg/ek-ne-otreche-che-yotinger-mozhe-da-izbegne-vtori-izpit-pred-evrodeputatite-news256934.html

Европейската комисия не отрече, че еврокомисарят Гюнтер Йотингер може да не бъде изправен на нов изпит пред евродепутатите, предава БТА в сряда от Брюксел. Каквато и форма (на изслушване) да предложи Европейският парламент, ще се съобразим изцяло, заяви говорител на комисията. Така той отговори на въпрос, свързан с информациите, че се договаря Йотингер да бъде изслушан не пред комисия на ЕП, а само пред председателите на парламентарни групи и то при закрити врата. Правната рамка в ЕС предвижда всеки, предложен за еврокомисар, да положи устен изпит пред съответната комисия на ЕП, съобразно бъдещите си отговорности. Това изслушване винаги е открито и бива следено от журналистите. В последните седмици Йотингер на два пъти изпада в положение да поднася извинения за действията си. Първия път той отправи открито обидни думи към китайците, валонците, жените, пенсионерите и гейовете, за което се извини. Скоро след това евродепутати установиха, че той е пътувал до Будапеща в самолета на руски консул, гражданин на Германия и съветник по сделка за разширяване и ремонт на унгарска АЕЦ. Дни по-късно ЕК прекрати наказателната процедура срещу Будапеща и разреши руска фирма да работи по централата, макар за това да не е била направена обществена поръчка. Евродепутати предупредиха, че ще бъдат строги при предстоящото изслушване на германския еврокомисар. Йотингер, който сега отговаря за цифровизацията, се очаква да поеме поста на еврокомисар по бюджета от подалата оставка Кристалина Георгиева. Най-късно до Нова година Георгиева се оттегля, за да стане изпълнителен директор в Световната банка.

Родиха се 19 бебета от общинското инвитро във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336877

19 бебета са се родили във Варна от 2014 г. досега, благодарение на общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщи пред тв „Черно море“ Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция „Здравеопазване“.

Българите са обеднели с 10 млрд. долара за последните 3 години

http://vesti.bg/bulgaria/bylgarite-sa-obedneli-s-10-mlrd.-dolara-za-poslednite-3-godini-6061903

Същевременно средната задлъжнялост на домакинствата се увеличава, достигайки през 2016 г. до второто най-високо ниво за последните 16 години

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/11/23/2869818_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от днешната емисия:
- НДК се преобразява за председателството през 2018-а.- Депутатите приеха решението за поскъпване на цигарите.

- Gооglе ще ни помага да се ориентираме в избора за почивка и развлечение.

- София се готви за Балканския фестивал на ракията.
- Неиздаваната песен на Принс Moonbeam Levels излиза в нов албум.
...

АБВ на Първанов поиска Едвин Сугарев да бъде отзован като консул

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/23/2869758_abv_na_purvanov_poiska_edvin_sugarev_da_bude_otzovan/?ref=rss


АБВ, партията на президента от 2002 г. до 2012 г. Георги Първанов, призова външно министерство да отзове консула в Ниш Едвин Сугарев.

В отворено писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, подписано от лидера на политическата сила Първанов, се казва, че в поредица от интервюта между двата тура на президентските избори и след изборите Сугарев си е позволил да направи "изявления, които нарушават изискванията на дипломатическия пост, който заема, представляват недопустима намеса във...

Дубай оттегли обвиненията срещу изнасилена британка, че е правила извънбрачен секс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624720

Дубай оттегли обвиненията срещу британка, подала сигнал в полицията на емирството, че е изнасилена от двама свои сънародници, но задържана по обвинение, че е правила извънбрачен секс, съобщи Ройтерс. Дубайското правителство съобщи, че прокуратурата е прекратила делото срещу 25-годишната жена, след като изгледала видеоклип на мобилния телефон на един от заподозрените и заключила, че актът е бил по взаимно съгласие. Катар осъди холандка, оплакала се от изнасилван...

Румен Йончев: Бихме подкрепили експертно правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5891693

Румен Йончев: Бихме подкрепили експертно правителствоОт "Български демократичен център - Народен съюз" биха подкрепили експертно правителство, но то е възможно само когато има волята на всички политически сили в парламента. Това каза съпредседателят на ПГ на "БДЦ - НС" Румен Йончев след консултациите на представителите на групата при президента, информираха от БТА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване