Дългът на централната и местната власт нараства с 16,7% към края на септември

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dylgyt-na-centralnata-i-mestnata-vlast-narastva-s-167-kym-kraia-na-septemvri-229175/

Задълженията на сектор „Държавно управление“ се увеличиха заради емитираните през март облигации на международните капиталови пазари

Янукович: Не съм давал заповед за стрелба на Майдана

https://www.actualno.com/asia/janukovich-ne-sym-daval-zapoved-za-strelba-na-majdana-news_578368.html

Сваленият от власт през 2014 г. украински президент Виктор Янукович даде показания по делото в Украйна срещу петима бивши командоси от спецчастите, обвинени в убийството на десетки демонстранти по време на събитията на Майдана, като отрече да им е давал заповеди да стрелят п

Министърът в оставка Лукарски с важен съвет към наследника му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274386_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8

 Бих посъветвал своя приемник да не залита в популизъм, защото би било пагубно за икономиката ни.Това каза председателят на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски, цитиран от Фокус.
Във връзка с постигнатото за 2 последните в години в икономиката, Лукарски отбеляза, че числата сами говорят за него. 

"Всички прогнози на Международния валутен фонд бяха опровергани с ръст на горе. За да не повтарям това, което всички знаят за ръста в икономиката, за намаляването на безработицата и откриването на повече работни места, за по-голямата усвояемост на еврофондовете, ще кажа, че определихме приоритетите, областите, в които България има потенциал за повече иновации и по-висока добавена стойност", посочи Лукарски. 

"Изградихме една иновационна стратегия за интелигентна специализация. Опитахме се да намалим до голяма степен административната тежест. Постигнахме успехи, но разбира се времето не ни стигна за всичко. Постигнахме много голяма прозрачност в европрограмите и в частност ОП „Иновации и конкурентоспособност“, която е към нашето министерство. Ние имаме най-много подписани договори от всички оперативни програми и може би най-добрата усвояемост. Това са пари, които директно отиват в малкия и среден бизнес", отбеляза още той. 

"Разбира се, времето не ни стигна за много неща, но така се стекоха обстоятелствата. Изпълнихме много ангажименти, които бяхме дали към хората от Северозападна България, както по оперативната програма, така и по приоритетите, които по различните стратегии бяхме начертали. Това се оцени, но не ни достигна времето да реализираме и още в тази насока", каза още икономическият министър в оставка. 

Той посъветва бъдещия си приемник на поста да се придържа към принципите на стабилност, разширяване на иновациите и създаване на възможности за повече инвестиции чрез облекчаване на бизнес климата в България. 

"Бих го предупредил да не залита в популизъм, защото всички обичаме нашите баби и дядовци и всички искаме пенсиите да бъдат по-високи, но залитането в допълнителни социални разходи, които икономиката към момента не може да си позволи, биха били пагубни", подчерта още Лукарски.

"Ройтерс": Турция се кани да отнема деца от приемни семейства, свързани с преврата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/28/2872970_roiters_turciia_se_kani_da_otnema_deca_ot_priemni/?ref=rss


Турските власти може да отнемат деца от приемни семейства, свързани с опита за преврат през юли, съобщи правителствен служител, цитиран от агенция "Ройтерс" и БТА.

Не би било правилно едно дете да остане в приемно семейство, ако бъдат потвърдени връзки на родителите с организацията на духовника Фетхуллах Гюлен, заяви служител на министерството на семейството и социалната политика, който предпочете да остане анонимен. Гюлен - някогашният близък съратник на президента Реджеп Ердоган,...

Гръмна голям скандал! Прокуратурата изобличи в грозна лъжа Цветан Василев (ДОКУМЕНТ)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274385_%D0%93%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%

 Прокуратурата изобличи в лъжа Цветан Василев. Избягалият в Сърбия банкер и неговият адвокат Константин Симеонов обявиха вчера в интервю за телевизия Bit, че Василев е искал да свидителства от Белград за фалита на КТБ чрез видео-конферентна връзка. Защитникът на банкера обяви, че той го е правил няколко пъти, като последното искане било през септември.

Оказа се обаче, че това не отговаря на истината и от прокуратурата изпратиха документи за това до медиите. От тях става ясно, че има едно искане и един мотивиран отказ от 28 октомври 2014 година или точно преди две години. Той не е обжалван от Василев и неговите адвокати. Второ искане няма. 

Ето и официалната позиция на прокуратурата:

Зради множество запитвания от представители на медиите относно искане на
обвиняемия Цветан Василев да бъде разпитан чрез видеоконференция по делото
КТБ, публикуваме сканирано копие от постановление на СГП от 28.10.2014г.

Специализираната прокуратура не разполага с данни за постъпило ново искане
от обвиняемия Цветан Василев или негов защитник за провеждане на разпит чрез видеоконференция, както и данни за предприето обжалване на постановлението от 28.10.2014 г.

Пълният текст на постановлението е в прикачения файл:

 

 
 
 
 
 
 
 

14 години затвор за Живко от Търговище, пробол съпругата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901747

14 години затвор за Живко от Търговище, пробол съпругата сиСъстав на Търговищкия окръжен съд произнесе ефективна присъда от 14 години лишаване от свобода при строг режим за 48-годишния Живко К. Той бе предаден на съд за опит за убийството на съпругата си, извършен предумишлено, съобщиха от прокуратурата. Съдът уважи частично и граждански иск от 35 000 лева. На 11 февруари 2016 год. подсъдимият Живко К.

Какво се случва!? Великата Стоянка Мутафова приета в болница!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274384_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%21%3F+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%9C%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%84

 Стоянка Мутафова е приета в болница, съобщиха преди минути по БНР.

Към момента не се съобщават подробности за състоянието на родната актриса, като тя е настанена в болница "Токуда".

В ранния следобед днес тя е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я откарали в лечебното заведение, където лекарите правят необходимите изследвания.

През лятото актрисата постъпи в болница след инцидент с ескалатор. Тогава пострада и дъщеря й - Муки. Двете се разминаха с рани и уплаха, но за щастие без тежки последствия.

Любимата актриса на поколение българи е на завидните 94 г. За това и лекарите следят внимателно нейното здравослно състояние. На този етап от болница "Токуда" обаче не коментират какво е състоянието на Стоянка Мутафова. Предполага се, че става въпрос за сърдечен проблем.

"Левски" мисли дали да не бутне новия "сбъркан" сектор на "Георги Аспарухов“

http://www.mediapool.bg/levski-misli-dali-da-ne-butne-noviya-sbarkan-sektor-na-georgi-asparuhov-news257126.html

Новите собственици на "Левски" обмислят дали да съборят новопостроеният сектор "А" на клубния стадион "Георги Аспарухов“, тъй като бил "сбъркан". Председателят на тръст "Синя България“ Илия Козарев съобщи, че до края на годината няма да се строи козирка на въпросния сектор.   Козарев се позова на новия бос на "сините“ Спас Русев, който по време на среща с организираните фенове, споделил, че е провел консултации със строителни фирми по въпроса. Специалистите били на мнение, че е по-лесно да се срути всичко и да се започне отначало, отколкото да се построи козирка.   "Няма да има козирка до края на годината. Скъпо съоръжение излиза тази козирка. На този етап решение – няма да се прави сега. Предстоят консултации с фирми, консултанти. Знаете, че предстоят още много инвестиции“, коментира Козарев.   Русев беше обещал да постави козирката до Нова година, но това явно няма да се случи.   "Предстои още проучвателна работа, за да се реши какво ще се прави със сектор "А". Знаете, че този сектор не е само седалките отпред. Трябваше да има съблекални, ресторанти, музеи - и това не е довършено, и това не е направено. И там трябват още много инвестиции", каза още Козарев.   Строежът на сектора се движеше от бившия собственик Иво Тонев, който напусна клуба.   “Нещо хубаво, което са свършили собственикът Спас Русев и екипът му, е, че са подписали нови споразумения с двете строителни фирми относно погасителните договори за строежа на трибуната. Според предишните, ако една от тях предяви претенции и иска да й се изплатят задълженията, а клубът не е в състояние, няма да има никакъв проблем да блокира сметките му и да го фалира. Точно поради тази причина е добре, че Русев е стигнал до консенсус със строителните компании, променил е тези споразумения и клубът не може да бъде блокиран”, каза още Козарев.

Разпоредиха на областните управители да следят за почистването на пътищата в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=337271

Премиерът Бойко Борисов разпореди на областните управители да следят за изпълнението на дейностите по почистване на пътищата от републиканската и общинските пътни мрежи във връзка с очакваните снеговалежи. Министър-председателят получи уверение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, че на територията на страната вече са разположени в готовност над 3120 снегопочистващи машини.

7 ранени при стрелба в един от най-големите в университети в САЩ

http://www.cross.bg/streletz-predade-naii-golemite-1526996.html

/КРОСС/Щатският университет на Охайо съобщи, че на територията му действа стрелец, предаде ДПА. Университетският отдел за извънредни ситуации предупреди студентите да бягат, да се крият или да се защитават. Полицията отказа да коментира информацията, но на мястото имаше полицейски автомобили. Университетът в град Кълъмбъс е един от най-големите в САЩ. Седем души са били откарани в болница, предаде Франс прес, като се позова на американски медии. Има непотвърдени информации за втори стрелец.  

Лисици обитават уникални къщи със суха зидария в Кърпачево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5899971

Лисици обитават уникални къщи със суха зидария в КърпачевоАнгличани купили една от сградите, учат как се прави кирпич Когато се движиш по улиците на с. Кърпачево, те застига усещането, че си сред филмов декор. Чувството се подсилва от липсата на хора - не се виждат дори кучета. Къщите са опасани от каменни дувари, строени с единствената по рода си суха зидария.

Кой ще плаща за атлантическата солидарност?

http://svetoven.pogled.info/news/79907/koi-shte-plashta-za-atlanticheskata-solidarnost

/Поглед.инфо/ Докладът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг признава, както отбелязва Der Spiegel, че от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп може да се очакват доста неприятности, включително и възможен отказ от разполагане на американски войски в Източна Европа и съкращение на контингента в Германия. БВП на САЩ е малко над 16 трилиона долара, докато този на европейските страни-членки на НАТО - почти 20 трилиона, което според Тръмп позволява на европейските страни да увеличат средствата на военни разходи. А оттам и данъците... (рус.ез.)

Петя Първанова: Полицаите не са били бежанци по време на бунта в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901735

Петя Първанова: Полицаите не са били бежанци по време на бунта в ХарманлиПредседателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви пред bTV, че полицаите са си свършили професионално работата по време на бунтовете в Харманли. Тя беше категорична, че не е видяла полицаи да бият бежанците и благодари на МВР, защото е видяла как 260 полицейски служители от жандармерията са овладели 1000 и повече неприятелски

Синдиците на КТБ опровергаха Василев за адвокатските хонорари

http://offnews.bg/news/n_1/n_641005.html

Във връзка с лансираните в интервю на Цветан Василев от 27 ноември 2016 г. твърдения по отношение на заплащани от „Корпоративна търговска банка” АД  адвокатски хонорари в нереално големи размери, категорично заявяваме, че те не отговарят на действителното фактическо състояние и са насочени към дискредитиране на дейността на синдиците на КТБ. Това съобщиха на сайта на банката синдиците ѝ.   Ето какво още се казва в съобщението: За пореден път информираме, че всички адвокати, ангажирани от КТБ АД , работят на консултантски договори с фиксирано възнаграждение и общата изплатена им сума за целия период, през който КТБ АД се управлява от синдици, е в десетки пъти по-малка от споменатата в интервюто на Цветан Василев. Не отговарят на действителното фактическо състояние и твърденията му по отношение на извършваните цялостни разходи от страна на КТБ АД (н), както и отправените от него личностни нападки спрямо нас и професионалните ни качества.

Катастрофа затвори пътя Елхово - Лесово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625888

Временно е ограничено движението по главен път I-7, 300 км /Елхово- Лесово/, заради катастрофа. Пътният инцидент е станал около 16:40 ч. между ТИР и лек автомобил. На място е създадена организация, като и автомобилите пътващи и в двето посоки се пренасочват по обходен маршрут, намиращ се в близост, съобщиха от полицията в Ямбол. От пътна полиция призовават водачите да бъдат внимателни и да спазват въведените ограничения.  ...

Mitsui Sumitomo разработи застраховка на криптовалути срещу хакерски атаки

http://econ.bg/Новини/Mitsui-Sumitomo-разработи-застраховка-на-криптовалути-срещу-хакерски-атаки_l.a_i.732979_at.1.html

Японският застраховател Mitsui Sumitomo разработи нов застрахователен продукт за защита на криптовалутните активи от хакерски атаки. Обезщетението...

Гимназисти от Варна с първа награда от Ученическия институт към БАН

http://www.moreto.net/novini.php?n=337265

Изследване за женската носия в село Аспарухово (Ченге) като културен знак донесе на варненски гимназисти първата награда в тазгодишния конкурс на Ученическия институт към Българската академия на науките (БАН). Участници в проекта са един дванадесетокласник и пет осмокласнички от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, научи Moreto.

Заплатата на Юнкер скача с 10 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901703

Заплатата на Юнкер скача с 10 000 евроВъпреки призивите за затягане на коланите 55 000 чиновници в Европейската комисия ще получат увеличение на заплатите си от 3,3%, съобщава в. “Дейли мейл”. Това ще стане през декември, но увеличението ще се начислява със задна дата от юли. Годишната заплата на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще скочи по този начин с 10 362 евро.

Криза за работници в 5 сектора

http://www.cross.bg/kriza-za-rabotnitzi-v-sektora-1526995.html

/КРОСС/Над 80% от работодателите от пет сектора изпитват трудности с набирането на персонал, показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Трудно се намират компютърни специалисти за IT сектора, банкови експерти, медицински сестри, сервитьори и механици. При нагласите на бизнес и кандидати за работа има и сериозни различия. Минус за мениджърите е честата смяна на работа, докато за младите това било проява на любопитство.  

Как претендентите за председател на БАН решават проблема с финансирането й

http://www.mediapool.bg/kak-pretendentite-za-predsedatel-na-ban-reshavat-problema-s-finansiraneto-y-news257125.html

Очаквано въпросът за финансирането на науката заема централно място в концепциите на двамата кандидати за председател на БАН. Академията се очаква да избере своя нов председател в четвъртък (1 декември) на фона на протести на работещите в нея за по-високи заплати в хода на гласуването на бюджета в Народното събрание. Засилване на проектното финансиране и диалог с държавата за по-висока бюджетна субсидия обещават и двамата кандидати за поста - акад. Юлиан Ревалски и чл.-кор. Николай Милошев. Оптимизиране на разходите, промени в структурата, засилване на диалога с държавата и бизнеса са други основни моменти в концепциите на двамата кандидати. Засилване на проектното финансиране, но и по-висока държавна субсидия Математикът акад. Юлиан Ралевски смята, че в съответствие със съвременните тенденции и преобладаващия европейски опит финансирането на научните дейности трябва да бъде смесено–институционално-проектно - с достойно и устойчиво държавно финансиране, без което готовността за успешно проектно финансиране няма да бъде ефективна. “Извършването на научни изследвания на високо ниво изисква и сериозно финансиране, като дългогодишната световната практика показва, че вложеното в научни изследвания се връща с излишък“, казва той. Според него субсидията на БАН трябва да продължи да се разпределя по видими и проверими критерии, отчитайки спецификата на основните направления, но наред с това да има вътрешен фонд за научни изследвания, който да разпределя целево средства на проектен принцип. “Всички заедно трябва да се обединим около разбирането, че трябва да убедим нашите държавни органи, да променим разбирането за финансирането на науката, като преминем от принципа за “бюджетиране на науката“ към принципа за устойчиво и съществено “инвестиране в науката““, казва в концепцията си Ралевски. “Ще положа всички усилия, заедно с всички ръководни органи на БАН и Съвета на настоятелите, за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал. Има различни форми, които биха могли да се приложат за постигане на тази цел – от търсене на схеми за обвързване на заплатите в БАН с минималната или средната за страната, до използване на проектното финансиране и атестацията, като елемент за диференцирано заплащане в зависимост от резултатите“, казва Ралевски. [div class='right_orange']Кои са кандидатите за председател на БАН и от кого са издигнати? Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института. Бил е гост-професор в университети в чужбина. Николай Милошев (1959 г.) сега е заместник-председател на БАН, бил е министър на образованието и науката в служебното правителство на Марин Райков, а преди това - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Предложението за кандидатурата на Николай Милошев е направено от Научния съвет на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. За кандидатурата на акад. Юлиан Ревалски има две предложения - от Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и от 41 представители на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН. [class='right_orange' div] Според него каквито и реформи за оптимизиране на дейността да бъдат предприети, те изискват сериозни публични инвестиции. В концепцията си като важни промени той посочва преференциално стимулиране на младите учени, реинтеграция на опитни учени, разпределение на съществена част от бюджетната субсидия на проектен принцип, строго спазване на принципите от атестационната и оценъчна политика, структурни промени, и др. Физикът от Геофизичния институт на БАН Николай Милошев също обещава да се захване приоритетно с финансирането на академията. “Смятам, че следващото ръководство трябва в кратки срокове, след обсъждане в Общото събрание, да проведе срещи с държавното управление на страната, на които да предложи функции, които БАН може да изпълнява, и да поиска финансовото им обезпечаване“, казва той. По думите му двойно увеличение на субсидията е немислимо да стане изведнъж, затова първо учените трябва да покажат, че могат да бъдат много по-полезни, отколкото са били досега. И двамата кандидати посочват в концепциите си, че успоредно с усилията за по-добра държавна субсидия учените от БАН трябва да се възползват активно от възможностите за проектно финансиране по линия на новата оперативна програма “Наука“ и др. източници. Модернизиране и екипна работа по оперативна програма “Наука“ Ралевски посочва, че за ефективни научни изследвания на високо ниво е необходима и съответстваща на това ниво съвременна изследователска инфраструктура, без която тези изследвания не биха били осъществими. Според него е задължително институтите на БАН да бъдат изключително активни в предстоящите проекти по оперативната програма “Наука“, които по същество са проекти за изследователска инфраструктура. “Няма смисъл средствата за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност да бъдат използвани за голямо по обем строителство на нови сгради – БАН разполага с подходящ и значителен сграден фонд, за да приеме нова модерна инфраструктура само с необходимите минимални строително-монтажни работи. По този начин средствата по тази оперативна програма ще бъдат възможно най-ефективно използвани“, казва той. Милошев посочва, че досега една от слабите страни на БАН е бил подходът отделните институти и направления да работят поединично. “Почти няма проекти, в които да участват екипи от институти на БАН. Сега програма “Наука“ за първи път ни стимулира, а най-точно казано, ни принуждава да работим в много по-широки екипи. “Считам, че личните или институтски интереси няма да пострадат, а обратно развивайки на ново практическо равнище екипния принцип на работа, ние ще осигурим за БАН, за института си, а и за себе си едно далеч по-достойно съществуване, което вярвам всички са убедени, че заслужаваме“, посочва Милошев. “По мое мнение, основната слабост в работата ни е недостатъчната екипност, добронамереност и заинтересованост към проблемите на институцията БАН като цяло, а също и по звена. Често вместо обща екипна реакция от БАН, се получава едно противопоставяне и противоборство вътре в БАН“, казва Милошев. Какво още предлагат кандидатите? Сред приоритетите на Ралевски са още увеличаване на броя на докторантите, като това ще изисква увеличение на тяхното заплащане - както институционално, така и чрез допълнително целево финансиране. Той се обявява и за активно работещо звено за връзка на БАН с ЕК в Брюксел в областта на научната политика и съответните европейски програми в областта на научните изследвания. Специално място в концепцията си той отделя на връзките на БАН с бизнеса и ролята й в силовите ведомства за гарантирана на националната сигурност. Той обръща внимание и на необходимостта от реновиране и саниране на сградния фонд на академията, за което според него трябва да се търсят възможностите на различни програми. “Бъдещото ръководство на академията трябва да подкрепя и да създава условия за развитие на автономността на институтите във всяко от основните направления на дейността им. Дефинирането на приоритетите, определянето на целите и средствата за постигането им, трябва да се извършва именно там – в институтите. Там са квалифицираните специалисти, там са международните контакти, там е опитът. Ролята на ръководството на БАН, по мое мнение, трябва да се състои в подпомагане на равнопоставените хоризонтални връзки между институтите и осигуряване на интегритет на БАН като цяло“, казва той. Милошев посочва още, че има готовност да предложи структурни промени в академията и предлага оптимизиране на разходите, като ликвидира дублиращи се дейности и разходи.

Изтича срокът за индексация на притежателите на лихвоточки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625554

Крайният срок за подаване на документи за включване в списъка за индексация на правоимащите граждани по Закона за уреждане на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 30 ноември, припомниха от община Сливен. На основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с изтичането на крайния срок за подаване на документи, кметът на община Сливен Стефан Радев разпореди на Местната комисия да работи до края на месеца с граждани всеки работен ден от 9 до 12 часа и от 14 до 16 часа.  ...

Село Пъстрогор се готви са протести, ако там се преместят мигранти от Харманли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625886

Свиленградското село Пъстрогор се готви са протести, ако там се преместят мигранти от лагера в Харманли. Това призна в интервю за Дарик кметът на селото Василка Димова. Тя уточни, че хората се притесняват най-много от бунтове като тези в Харманли, както и от болести и зарази. „Лагерът тук е от отворен тип и хората в селото са изплашени", обясни още Димова. По-рано днес на работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов и председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, както и оперативното ръководство на МВР, беше взето р...

Стоянка Мутафова в болница, получила сърдечна слабост в ранния следобед

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901695

Стоянка Мутафова в болница, получила сърдечна слабост в ранния следобедЛегендарната българска актриса Стоянка Мутафова е приета в болница "Токуда", съобщи БНР. Високо специализиран екип се грижи за подобряване на нейното състояние, съобщиха от лечебното заведение, без да дават подробности за причината за приемането й в него. В ранния следобед Мутафова е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я

Новият сектор на "Герена" остава без козирка

http://offnews.bg/news/n_1/n_641004.html

Широкорекламираният нов сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов" няма да има козирка в близко бъдеще, алармираха фенове на Левски след среща със собственика на клуба Спас Русев. Той им е споделил, че изграждането й ще струва повече от самия сектор, а по-евтино било секторът отново да се бутне и да се построи наново, този път с козирка. "Може би чисто нов стадион ще е най-добрият вариант. Тепърва предстоят нови срещи и консултации с проектанти и строителни фирми. Секторът не е само седалките отпред. Отдолу трябваше да има съблекални, магазини, музей - все неща, които не са направени", сподели председателят на тръст "Синя България" Илия Козарев в актуално студио "Дерби". Русев тепърва има да плаща част от сметката за сектора, който беше гордостта на предишните собственици и лично на Иво Тонев. "Спас Русев и екипът му са подписали нови споразумения с двете строителни фирми относно погасителните договори за строежа на трибуната. Според предишните, ако една от тях предяви претенции и иска да й се изплатят задълженията, а клубът не е в състояние, няма да има никакъв проблем да блокира сметките му и да го фалира. Точно поради тази причина е добре, че Русев е стигнал до консенсус със строителните компании, променил е тези споразумения и клубът не може да бъде фалиран", допълни още председателят на Тръст "Синя България".

Прокуратурата: Цветан Василев не е искал видеоразпит от 2014 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=337270

Банкерът Цветан Василев не е искал да бъде разпитван по видеоконферетна връзка по мегаделото КТБ от 28 октомври 2014 г. насам, когато му е било отказано. Това съобщиха от спецпрокуратурата. Така обвинителите опровергават защитника на Василев Константин Симеонов, който в интервю за BIT твърди, че прокуратурата не иска разпит на клиента му, който е в Белград.

През 2016 г.: Чуждите туристи повече от населението на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_641003.html

България е посрещнала през 2016 г. повече туристи отколкото населението на страната. Това прогнозира министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, цитирана от ведомството.  Все още не са известни окончателните цифри, но според данните към края на октомври за първите десет месеца на годината страната ни е посетена от близо 7,5 млн. чужди туристи - с 1 млн. души повече от същия период на миналата година и повече от цялата 2014 г., отбеляза Ангелкова.  За това е допринесло определянето на туризма за приоритетен отрасъл от страна на правителството и съответно отделянето на ведомството като самостоятелно, подчерта министърът в оставка.  "Туризмът расте с устойчиви темпове през последните десетилетия и се превърна в третата по големина индустрия в света след търговията с горива и с химически продукти", заяви председателят на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. По думите му през 2015 г. в света са регистрирани 1.2 млрд. туристи, пресичащи границите, което е с 4.2% повече от 2014 г. като шеста година поред ръстът е над 4 на сто. Преките приходи на глобалния туризъм са над 1.5 трлн. щатски долара, а заедно с непреките - 5 трлн., сочат данните на организацията.

Седем души са в болница след стрелба в университета в Охайо

https://www.actualno.com/america/sedem-dushi-sa-v-bolnica-sled-strelba-v-universiteta-v-ohajo-news_578365.html

Седем ранени са настанени в болница след стрелба в университета в американския щат Охайо, съобщиха медии. Един ранен е в критично състояние, предаде Си Ен Ен като се позова на противопожарната служба в Кълъмбъс. По-рано телевизия Ен Би Си съобщи, че състоянието на двама ран

Стотици българи блокирани в Рим с часове

http://www.cross.bg/sytrinta-samolet-bulgari-1526994.html

/КРОСС/Стотици българи са били блокирани на летище „Чампино" в Рим. Те са оставени без храна, вода и съдействие от страна на авиокомпанията им, съобщава БТВ. От 6:30 ч. сутринта хората чакат да бъдат пренасочени или компенсирани за липсата на самолет, който да изпълни полета им до София, планиран за 8:00ч. сутринта. Рано сутринта летището е блокирано от гъста мъгла и временно полетите са преустановени. Малко по-късно започват да излитат и пристигат самолети, макар и със закъснение. Полетът на българите на „Райънеър" обаче е бил отменен, а самият самолет, идващ от София, е бил изпратен на друго летище в Рим - „Фиумичино". Към ранния следобед блокираните са останали около 40 души, за които остава да се намери превоз. Предлагат им се алтернативни полети за други дни и през други градове, дори държави. Засегнатите обаче се оплакват, че ще получат финансова компенсация само за една нощувка, а на някои ще се наложат по две.    

Янукович: Не съм давал заповед за стрелба на Майдана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625882

Сваленият от власт през 2014 г. украински президент Виктор Янукович даде показания по делото в Украйна срещу петима бивши командоси от спецчастите, обвинени в убийството на десетки демонстранти по време на събитията на Майдана, като отрече да им е давал заповеди да стрелят по протестиращите, предаде Асошиейтед прес. Янукович не одобрява присъединяването на Крим, но обвинява за него радикалите в Украйна "Аз от самото начало б...

Афганистанец: Защо съм в ареста, аз помагах на полицията

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/afganistanec-zashto-sym-v-aresta-az-pomagah-na-policiiata-6062110

15 от задържаните афганистанци в Харманли остават в ареста, те са обвинени в хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органите на реда

През 2016 г. чуждите туристи може да се окажат повече от населението на България

http://econ.bg/Новини/През-2016-г-чуждите-туристи-може-да-се-окажат-повече-от-населението-на-България_l.a_i.732978_at.1.html

През 2016 г. България ще е посрещнала повече туристи, отколкото е населението й, прогнозира днес министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова...

Проучване: Таблетите и смартфоните са "дигитална дрога" за децата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5901395

Проучване: Таблетите и смартфоните са "дигитална дрога" за децатаПодрастващите прекарват средно по 5 часа на ден, приковани пред дисплеите на техните смартфони и таблети. Доклад на Ofcom показа, че една трета от британските деца под 5-годишна възраст вече притежават таблет или смартфон. Манията по всички тези електронни джаджи се дължи донякъде и на самите родители.

В "Левски" обмислят да съборят и строят наново "изключително сбъркания" сектор А

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/28/2872956_v_levski_obmisliat_da_suboriat_i_stroiat_nanovo/?ref=rss


Ръководството на "Левски" ще проведе консултации с проектанти и строителни фирми, за да реши "какво да се прави" с новопостроение сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов".

Това заяви председателят на тръст "Синя България" Илия Козарев. Собственикът на "Левски" Спас Русев е обявил пред тръста, че би било най-добре откритият през април сектор да бъде срутен и построен наново. За строеж на козирка на този етап изобщо не се мисли, тъй като "не се вижда смисъл".

"Г-н Русев е...

Приеха Стоянка Мутафова в болница

https://www.actualno.com/society/prieha-stojanka-mutafova-v-bolnica-news_578364.html

Леко сърдечно неразположение изпрати голямата актриса Стоянка Мутафова в болница, съобщава БНТ. В ранния следобед днес тя е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я откарали в болница Токуда, където лекарите правят необходимите изследвания. В следващите два дни 94-годишната актриса ще остане под грижите на лекарите.

За въображаемия ядрен ренесанс

http://www.mediapool.bg/za-vaobrazhaemiya-yadren-renesans-news257124.html

В последно време левите политици (Румен Овчаров, Румен Гечев, Румен Петков и др.) усилено призовават да се възобнови изграждането на АЕЦ "Белене". Сред основните им "аргументи“ е твърдението, че ядрената енергетика в света преживява ренесанс. Например професор Гечев на 24 септември 2016 г. в предаването "Офанзива“ по Канал 3 уверено заявява: "В света няма губещ ядрен реактор“ ... "След 2000 година има ренесанс на ядрената енергетика“ и призовава да се слушат експертите. Реших да последвам съвета му и да коментирам тези твърдения. Твърдението "В света няма губещ реактор“ не е вярно В потвърждение ще приведа следните примери от последните години: В САЩ през последните 4 години бяха преждевременно спрени шест реактора с обща мощност 4730 MВ. Това са "Кристъл Ривър 3" (Crystal River 3), "Сан Онофре 2 и 3" (San Onofre 2 и 3), Kewaunee, "Върмонт Янки" (Vermont Yankee) и "Форт Калхун 1" (Fort Calhoun-1). На първите три трябва да се направят много скъпи ремонти и ще станат губещи. Другите три вече са такива в условията на ниски цени на енергията, стагниращо електропотребление и по-ниски цени на електроенергията от газовите централи. По тези причини 15-20 реактора може да бъдат спрени до 2025 година. Губещи реактори има и в Европа. В началото на 2013 г. в Испания поради риск от банкрут бе спрян реакторът на АЕЦ "Гароня" (Garona - 466 MВ). В Швеция четири от работещите 10 реактора ще бъдат спрени преждевременно, тъй като собствениците им считат, че стават губещи. Това са АЕЦ "Оскаршам 1 и 2" (Oskarshamn 1 и 2) на компанията OKG (492 и 661 MВ) – средата на 2017 г., и "Рингхалс 1 и 2" (Ringhals 1 и 2) на компанията "Ватенфал" (Vattenfall) със съответна мощност 916 и 910 MВ – през 2020 и 2019 г. Има ли ренесанс на ядрената енергетика след 2000 г.? Според тълковния речник ренесанс означава възраждане, разцвет, подем. Фактите показват обаче, че няма разцвет или подем на ядрената енергетика в света и само отделни страни по специфични причини продължават да строят реактори. Според МААЕ в края на 2000 г. в света са работили 435 реактора с мощност почти 350 гигавата, а в края на 2015 г. - 441 реактора с мощност почти 383 ГВ. За 15 години нарастването на мощността на АЕЦ е само 33 ГВ (9.4 %), което е нищожно. За сравнение – през 2015 г. мощността на вятърните централи е увеличена с почти 64 ГВ (растеж от 17.2% годишно) и достигна 435.9 ГВ. Производството на атомна енергия спада При това в данните на МААЕ за 2015 г. са включени 44 реактора (основно в Япония), от които електроенергия произвеждат само два – "Сендай 1 и 2" (Sendai 1 и 2), а останалите са спрени от години. Ако се отчитат само реално работещите реактори, се налага изводът, че растеж на ядрената енергетика няма, а напротив - има упадък. Това се потвърждава и от следните данни - през 2015 г. АЕЦ са произвели 2441.3 тераватчаса, което е по-малко от производството през 2000 г. (2443.8 ТВч), а делът на ядрената електроенергия е намалял от почти 18 % през 1996 г. до малко над 11 % през 2014 г. В 2000 г. в ЕС-28 са работили 169 реактора, а през 2015 г. само 127 (мощност 121 ГВ, дали близо 27% от електроенергията). През този период са въведени в работа само два реактора в Моховце (Mochovce 1 и 2) и е започнат строежа само на четири. Последните се изграждат с многогодишно (до 10 години) закъснение и с огромни начални разходи (4900 - 6200 евро за киловат инсталирана мощност. Това показва, че ядрената енергетика в ЕС преживява силен упадък, а не ренесанс. Ренесанс не се предвижда и в обозримо бъдеще – например Франция реши ядрените мощности да останат на нивото на днешните 63.2 ГВ, а делът на ядрената електроенергия да падне от сегашните 76.3 % до 50% още през 2025 г. Прогнозите (Nuclear Illustrative Program, PINC) от април 2016 г. на ЕК показват, че мощността на реакторите през 2050 г. ще намалее до 95-105 ГВ, а частта на ядреното производство ще спадне до 17–21%. Би било добре всички политици да прочетат този документ, но едва ли. В САЩ след 2000 год. са спрени 6 реактора и е пуснат само един, което показва същото - няма ренесанс, а регрес на ядрената енергетика. Сега там работят 99 реактора с мощност близо 99 ГВ, които дават почти 20% от електроенергията. През 2013 год. започна строеж на 4 реактора, като вече има изоставане почти три години и ескалация на разходите над 5500 щатски долара за киловат. В обозримо бъдеще не се планира строеж на нови. Прогнозите на Агенцията за Енергийно Информиране (EIA) на САЩ от 2016 г. показват, че ренесанс на ядрената енергетика няма да има - към 2040 год. мощността на реактори ще бъде на днешното ниво от 99 ГВ. Същевременно мощността на газовите централи ще се увеличи над 1.5 пъти (от 202.3 ГВ сега до около 318.7 ГВ), а мощността на ВЕИ ще нарасне над два пъти (от 176.2 ГВ до 398.4 ГВ). Развитие в Русия, Китай, Индия и други по специфични причини По специфични причини продължават да се изграждат реактори в Китай, Русия и Индия, (в тях са половината от пуснатите и строящите се АЕЦ), а също Корея и Пакистан. Китай е с една от най-мощните и най-бързо развиващи се икономики. За да се отговори на потребностите от електроенергия бяха построени много ТЕЦ на изкопаеми горива, предимно въглища, които през 2015 г. са дали 73% от електроенергията. Това доведе до силно замърсяване на въздуха, превърна страната в най-големия замърсител в света и наложи развитие на АЕЦ и ВЕИ. Сега в Китай работят вече 36 реактора (31.4 ГВ) и 20 (20.5 ГВ) са в строеж. Следва да се има предвид, че Китай е лидер в развитието на ВЕИ, главно на вятърни централи, чиято мощност в края на 2015 г. достигна 148 ГВ. Неотдавна бяха въведени и две големи ВЕЦ с обща мощност 34 ГВ. Русия остава твърд привърженик на ядрената енергетика и вероятно това е причината за проядрената позиция на левите политици. Сега там работят 36 реактора (26.6 ГВ) и се строят 7 (5.5 ГВ). Амбициозната ядрена програма обаче многократно претърпя значителни корекции в посока занижаване. За последен път това стана през август 2016 г., когато е одобрен план, според който до 2030 г. трябва да се започне изграждането на 11 нови реактора (вместо планираните 21 през 2013 г.), а висш чиновник заяви по този повод ”няма да строим атомни централи, които не са нужни“. Много показателен за България е примерът на Виетнам. Икономиката на тази страна расте с бързи темпове (около 6% годишно) и страната планираше съвместно с Русия и Япония да се построят две АЕЦ с по два 1000 MВ реактора. Имайки предвид обаче ниските и стабилни цени на природния газ, потенциала за ВЕИ и падащите цени за изграждането им, почти двойно по-ниският растеж на потреблението на електроенергия и огромната начална стойност на АЕЦ, на 22 ноември т.г. парламентът е одобрил предложението на правителството да се отмени изграждането на двете АЕЦ. Както се казва, който може да мисли – да мисли. *Д-р Георги Касчиев е ядрен физик. Работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. Бил е научен ръководител на пуска на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в периода 1972-1989 г. Преподавал е в Техническия университет и е бил част от американската компания "Уестингхаус". Касчиев е професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт. Бил е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, който по-късно се преобразува в Агенция за ядрено регулиране.

Радарите за превишена скорост утре - 29 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=337214

Служители на пътната полиция ще следят утре - 29 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Учени откриха огромен океан на 1000 км под повърхността на Земята (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901356

Учени откриха огромен океан на 1000 км под повърхността на Земята (видео)Океан е намерен на 620 мили под повърхността на Земята - и ако той пресъхне, животът на нашата планета може да свърши, съобщава “Дейли мейл“. Две проучвания са намерили доказателства за океани в долната мантия на Земята, приблизително на 620 мили (1,000 км) под повърхността. Не е ясно колко вода е складирана, но предишни изследвания показват,

Защо Цв.Цв. пусна политическото пале Методи?

http://bulgarski.pogled.info/news/79906/zashto-tsv-tsv-pusna-politicheskoto-pale-metodi

/Поглед.инфо/ Както вече писах, предизборната кампания започна! Ще я познаете по това, че глупостите на Б.Б. ставата извънредно много. И ръси злобно и ядно: Нинова да прави пътя в „Младост”!

Десетки българи са блокирани на летище в Рим

https://www.actualno.com/society/desetki-bylgari-sa-blokirani-na-letishte-v-rim-news_578363.html

Стотици българи днес са били блокирани на летище "Чампино" в италианската столица Рим, предаде bTV. Хората чакат на летището от 6.30 ч. сутринта, след като заради мъгла полетите са били временно преустановени. Полетът на българите е бил отменен от нискобюджетната авиокомпания

Сирийци със статут на бежанци прекарват нелегални мигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_641002.html

Постоянен арест наложи Бургаският окръжен съд на двама сирийци, които са арестувани, докато прекарват нелегални мигранти през границата. Мъжете обжалваха мерките си за неотклонение, наложени им от Районния съд в Царево. Братята Хасан и Далил Абдулрахман са хванати през този месец край Царево, опитвайки се да вкарат в страната ни 11 нелегални мигранти – сирийци и афганистанци. Двамата мъже са в страната ни от 2015 г. и са с хуманитарен статут. Били са настанени в лагера в Харманли, а след това са се преместили в частна квартира в града. От прокуратурата уточниха, че те не живеят на адреса си. В съда днес, техният адвокат обяви, че те ще съдействат на разследването, ще признаят вината си и са готови да сключат  споразумение с прокуратурата. Иначе, за подобно престъпление, законът предвижда наказание от 1 до 6 години затвор. Дори и да бъдат признати за виновни, обаче, те няма да загубят хуманитарния си статут, коментираха юристи. Хасан обяви пред магистратите, че това провинение е за последно и повече нямало да се повтори. Решението на Окръжния съд е окончателно.

Приеха Стоянка Мутафова в болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625881

Леко сърдечно неразположение изпрати голямата актриса Стоянка Мутафова в болница, съобщава БНТ. В ранния следобед днес тя е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я откарали в болница Токуда, където лекарите правят необходимите изследвания. В следващите два дни 94-годишната актриса ще остане под грижите на лекарите....

Съвместни инициативи между арт групи от България и Норвегия подготвят “Дупини”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625880

Съвместни инициативи между арт групи от България и Норвегия подготвят  арт група “Дупини”. Петима творци  се завърнаха от посещение в Норвегия,  където са разгледали сгради, които функционират като Споделени ателиета за различни изкуства. Културните отдели в Осло и Станге, Операта в Осло, Валдорфското училище са само част от културните институции, които творците са посетили. “Пътуването  ни беше опознавателно и бе провокирано от големия проект “Духът на природата”, който нашата група направи съвместно  с творци от Норвегия. Искахме да видим как...

Стоянка Мутафова приета в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_641001.html

Стоянка Мутафова е приета в болница, съобщиха преди минути по БНР. В ранния следобед днес тя е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я откарали в болница "Токуда". Мутафова е приета по спешност. Заради състоянието ѝ е сформиран мултидисципплинарен екип, съобщиха от болницата за OFFNews.  Предстои да се направят изследвания, за да се разбере какво е състоянието ѝ.  94-годишната актриса ще остане в лечебното заведение за толкова дълго, колкото преценят лекуващите ѝ лекари.

Плевнелиев: Рекордна година! "Българската Коледа" събра 2,4 милиона лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901660

Плевнелиев: Рекордна година! "Българската Коледа" събра 2,4 милиона лева"През 2015-2016 г. имахме една рекордна година – 2,4 млн. лв., от тях 600 000 лв. отидоха за децата директно, а 1,6 млн. лв. бяха за медицинска апаратура, която достигна до 19 лечебни заведения в цялата страна". Това съобщи президентът Росен Плевнелиев по време на среща с лицата, дарителите и медийните партньори на кампанията „Българската Коледа –

Решението на ЕК за OPAL може да влезе в сила от януари 2017 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/reshenieto-na-ek-za-opal-moje-da-vleze-v-sila-ot-ianuari-2017-g-229196/

„Газпром“ се съгласи на предложението на Брюксел и тече процедура по съгласуване с останалите страни, посочени в решението

7 ранени при стрелба в един от най-големите в университети в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625879

Щатският университет на Охайо съобщи, че на територията му действа стрелец, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Университетският отдел за извънредни ситуации предупреди студентите да бягат, да се крият или да се защитават. Едно момиче загина, а друго беше ранено при стрелба в гимназия в Тексас Полицията отказа да коментира информацията, но на мястото имаше полицейски автомобили. Университетът в град Кълъмбъс е един от най-големите в

Експерти: 22 процента е зависимостта на икономиката ни от Русия

http://econ.bg/Новини/Експерти-22-процента-е-зависимостта-на-икономиката-ни-от-Русия_l.a_i.732976_at.1.html

Поне 22 % е зависимостта на българската икономика от Русия, изчислиха експерти от Центъра за изследване на демокрацията.  Данните обаче се...

Откриват паметник в чест на загиналите полицаи

http://www.cross.bg/otkrivat-pametnik-v-chest-na-zaginalite-politzai-1526993.html

/КРОСС/В София ще бъде открит Паметник на загиналите полицаи при изпълнение на служебния си дълг. Церемонията ще се състои утре от 10 ч. в градинката на църквата „Св. Седмочисленици". Очаква се на събитието да присъстват представители на ръководството на МВР, директори на главни дирекции, Столична община и членове на Асоциацията на полицейските началници. Преди няколко седмици бе направена изложба с графика и малка пластика от големи български автори, творили през 70-те и 80-те години на 20 век за набиране на средства за децата на пострадалите или загинали служители в системата на МВР.    

БАПН с позиция от 7 точки за промените в Изборния кодекс и мажоритарния вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_641000.html

Българска асоциация по политически науки  излезе с декларация от 7 точки относно промените в Изборния кодекс, които следва да се направят след проведения през този месец референдум. Пълната декларация на БАПН без редакторска намеса: Считаме за свой професионален и граждански дълг да се включим в дискусията за промени в изборното законодателство и да допринесем за безпристрастното обсъждане на правила, които създават гаранции исканията за повече отчетност и отговорност в политиката да бъдат реализирани, а и гражданите да не бъдат подведени. Водени от желанието да допринесем за добре информирана и аргументирана дискусия в Народното събрание, предлагаме нашата позиция относно предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство. 1. Международен опит: развити демократични държави не използват предложената избирателна система за избор на парламент; утвърдените демокрации в последните десетилетия не заменят пропорционалните си системи с чисто мажоритарни. 2. Основен недостатък на предложената система: намалена представителност на парламента. 3. Необосновано редуциране на политическия плурализъм. 4. Проблеми с определяне границите на избирателните райони; риск от блокиране на демократичния процес. 5. Рискове при администриране на изборния процес. 6. Улеснено купуване на гласове и разрастване на контролирания вот. 7. Нарушаване на международни стандарти относно сроковете за промени в изборното законодателство. В заключение, потвърждаваме нашата готовност да продължим участието си в дискусията по промените в изборното законодателство. Надяваме се, че народните представители ще подходят с отговорност към този процес и че всички заинтересовани страни ще се придържат към конструктивен диалог, от който нашето общество има нужда. Убедени сме, че при обсъждането на тези въпроси всички трябва да се ръководим от Конституцията на Република България, която в чл. 1 (3) гласи: „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“

Стартира второто издание на „Kино в длан"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625878

Може ли да се заснеме късометражен филм с мобилен телефон? На този въпрос отговарят над 110 автори, взели участие в първото издание на „Кино в длан". "Кино в длан" e първият по рода си в България фестивал за кратки филми, заснети с мобилни устройства, а преди броени дни стартира второто му издание. Регистрацията за участие вече е отворена и ще продължи до 28 февруари 2017 г. - на уебсайта Mkino.org и във Vbox7.com. Фестивалът "Кино в длан" е ориентиран към младите независими творци, а основните задачи, които организаторите си поставят, е да от...

Експерти на РИОСВ – Русе провериха днес „Монтюпе“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625877

Експерти на РИОСВ – Русе извършиха контролна проверка на производствената площадка на „Монтюпе“ ЕООД днес. Целта бе да се установи изпълнението на трета точка от Заповедта за налагане на принудителна административна мярка за ограничаване на производството. До нея се стигна след констатирано нарушение за изпускане на непречистени емисии от покривната конструкция на Хале № 3. На място е установено, че всички врати – общо четири на брой, разположени между Хале 2 и Хале 3, са ...

Посоченият за педофил треньор припадна и влезе в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_640999.html

Бившият футболен треньор Бари Бенел, който е в центъра на грандиозния педофилски сигнал, който разтресе английския футбол в последните дни, е бил приет в болница. 62-годишният бивш служител на Крю Александра е бил открит в безсъзнание в хотел в Стивънидж в петък вечерта. Той остава в болница, където му се оказва помощ, като не е ясно в какво състояние е. Инцидентът се е случил няколко часа, след като четирима бивши футболисти публично признаха, че са били малтретирани сексуално от въпросния Бенел. През 1998 г. той бе осъден на девет години затвор заради сексуални посегателства над шест момчета. Бенел е бил три пъти в затвора заради подобни престъпления. Последният му престой зад решетките е бил през 2015 г., след което той живее на свобода под друго име - Ричард Джоунс. Големият скандал избухна преди две седмици, когато бившият играч на Крю Анди Уудуърд разказа пред "Гардиън" за издевателствата на Бенел. След това редица други бивши футболисти признаха, че също са били обект на сексуален тормоз.

Коко изненадва всички от „София – ден и нощ“

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/koko-iznenadva-vsichki-ot-sofiia-den-i-nosht-6062108

Връзката на Симона и Асен е заложена на карта, а тайната на Марио и Джулия става все по-опасна

През 2016 г. чуждите туристи може да се окажат повече от населението на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/11/28/2872952_prez_2016_g_chujdite_turisti_moje_da_se_okajat_poveche/?ref=rss


През 2016 г. България ще е посрещнала повече туристи, отколкото е населението й, прогнозира днес министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред представители на бранша, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Тя се обоснова с данните за 10-месечието, когато са отчетени близо 7.5 млн. чужди туристи, с 1 млн. повече, отколкото за същия период на миналата година и повече от цялата 2014 г. Друг аргумент, изтъкнат от министъра, е че правителството е определило туризма за...

Кола удари учителка пред Математическата гимназия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625885

55-годишна жена е пострадала, ударена от кола край Математическата гимназия в Шумен. Тя е учителка в школото и е откарана в болница със счупен ляв глезен. Инцидентът е станал на пешеходната пътека пред училището около 16,30 часа. Жената пресичала през зебрата, когато Фолксваген Голф върнал назад и я ударил. Зад волана на возилото бил 18-годишният Д.Р. Шофорът е правоспособен и е далотрицателна проба за алкохол.  ...

Над 100 картички и картини в помощ на Гого от Нови пазар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625876

Повече от 80 картички и над 30 картини събра благотворителна изложба в подкрепа на 4-годишния Георги Георгиев от Нови пазар. Момчето е на 4 годиники и страда от детска церебрална парализа. Изложбата бе открита днес в арт ателие „Белисима" на улица „Цар Асен" 8 и ще остане там в следващите два дни. Инициатор е Женя Стефанова, която ще предостави за продажба картички, картини и платна, изработени от нея с техниката квилинг. За мен е важно да участват повече хора, каза Женя. Тя добави, че всеки, който изработна ръчно предмети, може да се включи в ...

Борисов: Областните управители да следят почистването на пътищата от снега

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901648

Борисов: Областните управители да следят почистването на пътищата от снегаПремиерът Бойко Борисов разпореди на областните управители да следят за изпълнението на дейностите по почистване на пътищата от републиканската и общинските пътни мрежи във връзка с очакваните снеговалежи. Това съобщиха от правителствената пресслужба Министър-председателят получи уверение от министерството на регионалното развитие и

До 5-ти декември се подават предложения за най-добри спортисти на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IMq02k-O74E/

От  2012 г. ежегодно  се награждават 10-те най-добри спортисти в община Поморие. Започна номинирането  на спортистите  в отделните категории и за 2016 г. В срок до  5 –ти декември 2016 г. спортните клубове могат да подават своите предложения на електронната поща sport@pomorie.org или в стая №23 в Община Поморие.

Условия и критерии, по които ще бъдат приемани номинациите, оценяване и оформяне на класирането:

  1. Спортните клубове предлагат номинации за свои изявени през годината състезатели, посочвайки:
    – най-добрите постижения или спечелени призови места (до 3-то място) от национални и международни първенства и турнири;
    – „Айкидо” клуб следва да предложи номинации за изявените си през годината състезатели с най- добри постижения, като защитени майсторски степени или звания.
  2. Всеки спортен клуб номинира в категории:
    – „10-те най-добри спортисти на Община Поморие” („мъже / жени”, „юноши / девойки”, „деца”;
    – „Треньор на годината”.
  3. Няма ограничение при номинациите в една категория, но при спазване критериите
  4. Постигнатите успехи се посочват кратко и ясно.
  5. В „Допълнителни бележки”, в сбит вариант следва да се уточнят спецификите за класиранията, за спечелване на призовите места за конкретния спорт.
  6. Всеки треньор, чийто състезател е в почетната десетка, трябва да предостави снимков и текстови материал за подготовка на представянето му на Церемонията.
  7. Обществен съвет по спорт – Поморие ще оцени и излъчи Почетната десетка за 2016 г.

 

Тръмп заплаши да прекъсне отношенията с Куба, докато кубинците оплакват Фидел

http://www.moreto.net/novini.php?n=337267

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще сложи край на "споразумението" на Вашингтон с Куба, ако островната държава не направи отстъпки, цитиран от Ройтерс. "Ако Куба не е склонна да сключи по-добро споразумение за кубинския народ, за американците от кубински произход и САЩ като цяло, аз ще прекратя споразумението", написа той в "Туитър".

И АБВ поискаха увеличение на пенсиите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/i-abv-poiskaha-uvelichenie-na-pensiite-229191/

Реформаторите внесоха предложение за таван, според който размерът на държавната субсидия за една партия или коалиция не може да надхвърля 1,6 млн. лв.

Десетки българи са блокирани на летище в Рим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/28/2872951_desetki_bulgari_sa_blokirani_na_letishte_v_rim/?ref=rss


Стотици българи днес са били блокирани на летище "Чампино" в италианската столица Рим, предаде Би Ти Ви.

Хората чакат на летището от 6.30 ч. сутринта, след като заради мъгла полетите са били временно преустановени. Полетът на българите е бил отменен от нискобюджетната авиокомпания "Райънеър", а самолет, идващ от София, е бил изпратен на другото летище – "Фиумичино".

Българите се оплакват, че са прекарали часове на летището, без да получат информация от авиопревозвача. В...

Гостенки на София пострадаха в катастрофа на път за летището

https://www.actualno.com/sofia/gostenki-na-sofija-postradaha-v-katastrofa-na-pyt-za-letishteto-news_578359.html

Две жени от Великобритания, пътували с такси към летище "София", са катастрофирали на столичния булевард "Цариградско шосе". По първоначални данни, таксито им се е ударило в друг автомобил. Двете гостенки на София са откарани в болница, където се установява тяхното състояние, предаде БНР. Причините за инцидента се разследват.  

Доларът си поема дъх след триседмичното възходящо рали

http://econ.bg/Новини/Доларът-си-поема-дъх-след-триседмичното-възходящо-рали_l.a_i.732975_at.1.html

Американският долар парира част от солидните си печалби на валутните пазари, които бяха факт след изненадващата победа на Доналд Тръмп в...

Фараж: Победа на Марин льо Пен на изборите във Франция ще сложи край на ЕС

http://www.cross.bg/farazh-marin-zayavi-1526992.html

/КРОСС/Бившият председател на „Партията на независимостта" на Великобритания Найджъл Фараж заяви, че ако Марин льо Пен от партия „Национален фронт" спечели на президентските избори във Франция през 2017 г., то Европейският съюз окончателно ще се провали, съобщава Breitbart. Г-н Фараж, известен със своя евроскептицизъм, заяви, че на първи тур на президентските избори във Франция е за кандидата Никола Дюпон-Айнан от движението „Франция, изгрей!" , но на балотажа със сигурно ще е за Марин льо Пен, за да сложи край на ЕС. „Познавам я. Тя е целеустремена. Но багажът на партийната й история й тежи", заяви Фараж. Създадена през 1972 г. от Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин льо Пен, партия „Национален фронт" има някои прекалено крайни политики, свързани с отричането на холокоста например и настоящият председател се опитва да изчисти имиджа на организацията, привличайки по този начин по-малко крайни последователи. „Никога не съм казвал лоши думи за Марин льо Пен, но не съм и казвал добра дума за партията й и от тук положението става неловко", заяви Фараж. Често политолозите определят „Националния фронт" и „Партията на независимостта" за крайнодесни, но между тях има редица различия, освен обединяващия ги евроскептицизъм

Кейт Бланшет направи неочакван подарък на таксиметров шофьор

https://www.actualno.com/showbusiness/kejt-blanshet-napravi-neochakvan-podaryk-na-taksimetrov-shofior-news_578358.html

Холивудската звезда Кейт Бланшет направи неочакван подарък на таксиметров шофьор, в чиято кола случайно се качила наскоро. Шофьорът направил комплимент на актрисата относно аромата, на който е ухаела. Тя от своя страна била толкова трогната от комплимента, че решила да му

Тежка катастрофа край Ямбол, има загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901641

Тежка катастрофа край Ямбол, има загиналиТИР и лек автомобил са се сблъскали на пътя Елхово-Лесово /I-7, 300 км/, съобщи за Фокус говорителят на ОДМВР-Ямбол Татяна Павлова. По първоначални данни има загинали, а в момента екипи на полицията и специализираното звено се опитват да извадят тялото на пострадалия водач на автомобила. Временно е ограничено движението по главния път поради

Христо Иванов: Няма да има предсрочни избори

https://www.actualno.com/politics/hristo-ivanov-njama-da-ima-predsrochni-izbori-news_578353.html

Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов предсрочни избори няма да има, въпреки че трите системни партии - ГЕРБ, БСП и ДПС изглеждат в отлична форма. "Не мирише на избори", заяви той пред ТВ+. Според него обаче големите партии изобщо не искали да ходят на избори.

„Агрион” продава земя на безлихвено разсрочено плащане

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901636

„Агрион” продава земя на безлихвено разсрочено плащанеФермерите търсят атрактивни цени и гъвкави финансови условия за разширяване на стопанствата си Дружеството за професионално управление на земя „Агрион” продължава да продава земеделска земя. Компанията пуска в продажба над 6600 имота в цялата страна при преференциални условия – безлихвено разсрочено плащане за три години и цени от 400 лв/дка.

"Хеклер и Кох" може да спре търговията със страни извън НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/28/2872944_hekler_i_koh_moje_da_spre_turgoviiata_sus_strani_izvun/?ref=rss


Германският производител на въоръжение "Хеклер и Кох" (Heckler&Koch) повече няма да сключва сделки с държави извън НАТО и страните, с които алиансът има партньорски отношения, съобщи агенция ДПА, цитирайки източници от фирмата.

Причината е, че е станало много трудно регулаторите в Германия да дават разрешения за оръжейните доставки.

В бъдеще договори ще се сключват само с държави, които са демократични, свободни от корупция и в зоната на влияние на НАТО, допълват...

Варненският съд прати в затвора ДДС измамници, източили близо 600 000 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=337258

Окръжната прокуратура във Варна постигна две ефективни присъди за двама, избегнали установяването и плащането на ДДС в особено големи размери. Смятаният за двигател на ДДС-измамата Чавдар П. от Велико Търново получи присъда 5 г. лишаване от свобода при строг режим.

Румен Радев няма да присъства на КСНС утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_640998.html

Новоизбраният президент Румен Радев няма да вземе участие в Консултативния съвет по национална сигурност, организиран от президента Плевнелиев утре. Това обяви самият Радев във Фейсбук, като причина за отказа си той посочи, че все още не е стъпил в длъжност.  "Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", написа Радев.  КСНС ще бъде утре в 10 часа на "Дондуков" 2, а темата ще бъде „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Ето какво написа още Радев във Фейсбук:  Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки. Призовавам участниците в КСНС да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България. Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ.

Българинът пътува най-често до Италия, Великобритания и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901293

Българинът пътува най-често до Италия, Великобритания и МакедонияПътуванията на български граждани в чужбина през октомври 2016 г. са 404 хил. или с 20,4% над регистрираните през октомври 2015 година.Това показват данните на Националния статистически институт за октомври тази година, съобщи BTV. Най-често се пътува до Италия, Великобритания и Македония. Спад се отчита в пътуванията към САЩ - с 12,1%,

Скандинавски звезди ще подгряват мача на Кубрат

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/skandinavski-zvezdi-shte-podgriavat-macha-na-kubrat-6062107

Двубоят ще бъде част от „Нощта на шампионите”, която ще се излъчва от 20.00 ч. по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY

В изба в село Плоски клиентите сами приготвят вино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901481

В изба в село Плоски клиентите сами приготвят вино В рубриката “Бизнес от нулата” представяме историите на български предприемачи, стартирали бизнеса си с подкрепата на Микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от групата на Българска банка за развитие. Хората обичат да виждат, че собственикъте ангажиран с дейността си, обясняват идеята братята Георги и Тодор Георгиеви Изба в село Плоски

Йорданеску: Беше невъзможно да се работи в такава обстановка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/28/2872941_iordanesku_beshe_nevuzmojno_da_se_raboti_v_takava/?ref=rss


Бившият треньор на ЦСКА Едуард Йорданеску заяви, че е било невъзможно да продължава да работи в подобна обстановка.

Румънецът напусна червените по свое желание след вчерашното равенство с "Верея" (1:1). Ръководството се е опитало да го разубеди, но той категорично е пожелал да си тръгне.

Йорданеску сподели, че през цялото време е имал подкрепата на Гриша Ганчев, но се оплака от сериозен натиск от свързани с клуба хора и медиите.

"Нещата са прости. Дойдох в много...

Цитат на деня: Аз всичките ги поръчвам да ги убиват, а те всичките живи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/11/28/2872876_citat_na_denia_az_vsichkite_gi_poruchvam_da_gi_ubivat/?ref=rss


"Аз всичките ги поръчвам да ги убиват, а те всичките живи – и Прокопиев жив, и Пеевски жив. Не мога да разбера."

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в предаването "Просто Диков" по телевизия BiT.

Той допълни, че всички подобни сигнали срещу него са иниицирани от служби под контрола на Борисов и Цветанов, за да го очернят. "Класическа ченгеджийска сглобка, за да могат да ме натопят мен", каза още Василев.

"Понеже нямаше друго основание да ме арестуват,...

ЕЦБ смята, че Атина няма нужда от 4-та спасителна програма

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-смята-че-Атина-няма-нужда-от-4-та-спасителна-програма_l.a_i.732974_at.1.html

Няма необходимост от нова, четвърта спасителна програма за Гърция, смята членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа...

По-добър скрининг на мигрантите, препоръчва доклад за атаките в Кьолн

http://www.cross.bg/kyoln-migrantite-skrining-1526991.html

/КРОСС/В доклад за масовите сексуални посегателства в Кьолн на 31 декември 2015 година се препоръчва по-добър скрининг на мигрантите и по-тясно международно сътрудничество. Това пише германският вестник "Ди Цайт", цитиран от "Политико". Панел от експерти от полицейските служби в седем германски провинции, включително с участието на германската федерална полиция, ще представи анализа си за атаките в Кьолн на среща с германското вътрешно министерство в Сарбрюкен във вторник. Информацията е разкрита от местния вестник Kölner Express, който се е сдобил с копие на секретния доклад, който е от 60 страници. Федералната полиция на Германия разкри 881 случая на сексуално нападение на обществени места на 31 декември 2015 година в Кьолн, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт. Повечето от жертвите са жени на възраст между 18 и 24 години, а повечето от нападателите са от Алжир, Мароко и Ирак. Инцидентът хвърли сериозно съмнение върху политиката на отворени врати към бежанците от страна на правителството на германския канцлер Ангела Меркел. В доклада се посочват няколко препоръки за предотвратяване на подобни атаки на обществени места, като подсилване на ресурсите на полицията за охрана на обществени мероприятия, увеличаване на полицейско присъствие чрез "мобилни отдели" за спиране на потенциални нападатели и насърчаване на жертвите да съобщават за инциденти

Часовникът на удавник спря в часа на трагедията, минути преди това кметът му казал да се прибира, но той отказал

https://www.24chasa.bg/region/article/5901467

Часовникът на удавник спря в часа на трагедията, минути преди това кметът му казал да се прибира, но той отказалВъзрастният мъж от шуменското село Менгишево в дълбоката мъгла се подхлъзнал на стръмния бряг и се озовал в язовира Три дни съселяни и роднини издирваха изчезнал 74-годишен мъж от шуменското село Менгишево, община Върбица. Накрая в неделя малко преди обяд тялото му изплувало в местния язовир. Никой не предполагаше, че се е удавил,

Наводненията в Гърция взеха първа жертва

http://www.moreto.net/novini.php?n=337196

Мъжът бе обявен за изчезнал вчера, след като семейството му алармира, че нямат връзка с него от събота вечер Внезапни наводнения в Гърция взеха живота на 33-годишен мъж, който се е удавил на остров Закинтос, съобщава електронното издание Ekathimerini.

Повратна точка ли е смъртта на Кастро?

https://www.actualno.com/analysis/povratna-tochka-li-e-smyrtta-na-kastro-news_578343.html

Шест десетилетия след като обяви, че историята ще го оправдае, Фидел Кастро почина и неговото проблемно наследство с човешките права може да бъде осмислено. Американските кубинци излязоха по улиците на Малката Хавана в събота, обявявайки, че смъртта на един човек може да е

Пързалката, под чийто лед се виждат 5000 риби, затваря врати

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901465

Пързалката, под чийто лед се виждат 5000 риби, затваря вратиЯпонски атракционен парк, който предлага на посетители да карат кънки върху лед, а под краката им прозират 5000 силуета на замразени риби, ще затвори пързалката си след многобройни критики, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Пързалката в парка "Спейс уърлд" в Китакюшу в югозападната част на Япония беше открита на 12 ноември,

Тръмп заплаши да отмени сделката на САЩ с Куба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625871

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши да сложи край на нормализирането на отношенията с Куба, ако тя не направи отстъпки, предадоха световните агенции. "Ако Куба не иска да по-добра сделка за кубинския народ, за американците от кубински произход и за САЩ като цяло, ще отменя сделката", написа Тръмп в Туитър. If Cuba is unwilling to make a better deal for the Cuban people, the Cuban/American people and the U.S. as a whole, I will terminate deal. — Donald J. Trump (@rea...

Синдикат: Разследването на полицаи след бунта в Харманли противоречи на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901461

Синдикат: Разследването на полицаи след бунта в Харманли противоречи на законаСиндикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази та своията фейсбук страница възмущението си от внушенията за превишаване на правата на полицаите по време на потушаването на бунта в Харманли и липсата на подкрепа от страна на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Образуването на досъдебно производство срещу полицаи,

Луфтханза отменя всички свои полети от и до София за следващите два дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625873

Луфтханза отменя всички свои полети между София и летищата във Франкфурт и Мюнхен за следващите два дни. Полети между двете страни няма да се осъществяват на 29 и на 30 ноември заради продължаващата стачка на кабинния състав. Пилотите на Луфтханза са призовани да стачкуват на 29 и 30 ноември Все още не е ясно колко полета, изпълнявани от немската авиокомпания в цял свят, няма да бъдат изпълнени. Плановете на пилотите са във вторник да се анулират курсове на кратки ра...

Пожар изпепели бунгала в Рибарското селище край „Златните“

http://www.moreto.net/novini.php?n=337266

Дървени бараки, бунгала и прилежащите им съоръжения в Рибарското селище край „Златни пясъци“ бяха изпепелени, след като следобед в района се разрази пожар. Към момента няма данни за пострадали хора. Сигнал за инцидента е подаден около 14:30 часа на телефон 112, съобщиха за Moreto.

Христо Иванов: Министрите Москов и Ненчев се надяваха да им се размине

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/28/2872768_hristo_ivanov_ministrite_moskov_i_nenchev_se_nadiavaha/?ref=rss


Москов и Ненчев са знаели, че прокуратурата проявява интерес към тях, но са се надявали да не им се случи това, което стана, коментира пред телевизия "ТВ плюс" бившият министър на правосъдието Христо Иванов. "Има малка ирония в това - точно те, които мълчаха, докато Борисов задушаваше реформата на прокуратурата, изведнъж да откриват сега тази тема", добави Иванов.

След като получи обвинение миналата седмица за ремонта на военните самолети, военният министър Николай Ненчев коментира,...

Сърцето на починал след първия си мач боксьор спаси друг човек

http://offnews.bg/news/n_1/n_640996.html

Починалият след първото си качване на ринга боксьор Якуб Мошчик стана донор и даде шанс за живот на друг човек.  22-годишният любител Куба Мошчик почина след мозъчен кръвоизлив. Той се качи за първи път на ринга на гала вечер в "Атлантис Арина" в градчето Грейт Ярмут в Норфолк и беше нокаутиран още в третия рунд на мача. От удара Мошчик падна на ринга и така и не дойде в съзнание. Той е бил откаран в близката болница, където го поставили в състояние на изкуствена кома. Лекарите са се борили два дни за живота му, но така и не успели да го спасят и той изпаднал в мозъчна смърт.  Якуб Мошчик е подписал декларация, че е съгласен органите му да бъдат трансплантирани. Сърцето на младежа е трансплантирано на пациент в нужда, съобщи Би Би Си. 

В Полша се готви либерализация на притежанието на огнестрелно оръжие

http://offnews.bg/news/n_1/n_640997.html

Полският министър на отбраната Антонин Мачаревич е предложил по-лесен достъп на гражданите до притежание на огнестрелно оръжие, предаде полското национално радио, цитирано от "Фокус". „Ще дойде време, когато ще бъде възможно да се улесни достъпа до огнестрелни оръжия“, заяви Мачаревич. Той добави, че „важна стъпка в тази насока“ ще бъде установяването на наскоро одобрените сили за териториална отбрана, базирана на доброволци. „Огнестрелното оръжие е отговорност, и човек трябва да се научи на тази отговорност“, смята министърът. Мачаревич добави, че поляците „първо трябва да съзреят, за да притежават огнестрелно оръжие“. Той добави, че настоящият закон в страната за притежание на огнестрелно оръжие може да бъде либерализиран в следващите години.

100 рискови фирми отпадат от пазара на горива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274383_100+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%

 100 фирми, които са създадени наскоро, нямат финансова история и крият риск от източване на ДДС, отпадат от пазара на горива с промените в закон, които бяха приети през лятото. Основната промяна е задължение търговците да внасят гаранция за една година в размер, равен на очаквания ДДС, но не по-малко от 50 000 лв, информира "24 часа".

НАП ще води регистър на търговците на горива и предоставените обезпечения. Ако фирма не даде обезпечение, ще бъде дерегистрирана по ДДС и ще бъде глобена в размер на дължимото обезпечение. При приемането на текста финансовият министър Владислав Горанов посочи, че мерките са с цел да се избегне рискът от укриване на ДДС и изтъкна, че ще бъдат засегнати малки бензиностанции, които нямат измервателни уреди.

Депутатите Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов обаче са внесли поправки в закона за ДДС, с които се опитват да върнат тези търговци на пазара. Според предложението им фирмите ще внасят гаранции за месец, а не за една година. Предлагат и да отпадне границата от 50 000 лв. и тя да се определя не на база търгувани количества за предходните 12 месеца, а за месец. Тримата депутати предлагат още да се облекчи режимът за издаване на лиценз за управление на данъчен склад.

Според източници от финансовото министерство предложените промени ще отпушат възможността фирми еднодневки да наводнят пазара на горива, защото с тях се премахва предварителността на обезпечението и минималният му размер. А именно това били предпоставка за качествена борба с контрабандата. Давало се и възможност да се направи данъчен склад, без митниците да имат информация какво има в него, къде се намира той и чия собственост е.

Друго предложение - митническите служители да имат възможност, но не и задължение да проверяват складовете, позволявало безконтролната им дейност. Така можело да се създадат мними данъчни складове, чрез които фирми фантоми да точат ДДС. Тримата депутати предлагали и нарушаване на търговската тайна в сектора.

Според предвнесените текстове собствениците на данъчни складове трябва ежемесечно да докладват на Комисията за защита на конкуренцията за свободните капацитети за всеки отделен вид гориво и сключените, прекратените и изтеклите договори и страните по тях. Това било намеса в търговските отношения между частни субекти и се оценявало като изключително антиконкурентна мярка.

От данни на Агенция “Митници”, предоставени на последното заседание на временната парламентарна комисия за пазара на горива, ставало ясно, че всеки, който поиска лиценз за данъчен склад, ще го получи, стига да отговаря на условията. В последната една година обаче нямало нито един кандидат. Поради това будело недоумение защо се предлага облекчаване на режима, при положение че няма желаещи за лицензи.

Анализи на НАП и митниците показвали, че в последните години има нарастване на щетите за бюджета от невнасяне на ДДС при сделки с горива. За 2013 г. щетите за бюджета били 55 млн. лв., 99 млн. за 2014 г. и 109 млн. лв. за 2015 г. За тази година сумата се очаквало да надхвърли 200 млн. лева. Поради това предложенията за снижаване на изискванията за лиценз за данъчен склад и ниски гаранции за търговците водели до още по-големи възможности за злоупотреби. Още повече, че 40% от продаваните в България горива са от внос. 

Денят на един фейсбук-революционер

http://web.barometar.net/87013/

1. Става около обяд. Така или иначе е безработен (или както казва самият той “блогър”), няма закъде да бърза. 2. Майка му прави кафе. Той живее с нея, въпреки че вече е почти на 40 години. Просто така му е по-удобно 3. Пише статус по някоя актуална тема – “Панама пейпърс”, или бежанците, или лифтовете […]

Приеха европейския бюджет за 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274382_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+2017+%D0%B3.

 Съветът на Европейския съюз прие бюджета на ЕС за 2017 г. в размер на 157,86 млрд. евро, съобщиха от европейската пресслужба. "Бюджетът за 2017 г. е чертеж на бъдещето. Той ще представлява 157,88 млрд. евро. Ще се ръководи от приоритетните задачи пред общността, такива като отговор на миграцията, включително и борбата с нейните корени и причини, поддръжка на инвестициите за стимулиране на европейската икономика, обучение на трудоспособни младежи", съобщават от Брюксел.
От предвидените финанси за следващата година около 6 млрд. евро (с 11% повече от настоящата година) ще бъдат отделени за въпроси, свързани с мигрантската криза. Други 21,3 млрд. евро ще са за програми за стимулиране на икономическия растеж и инвестиции. Това представлява покачване с 12%. За стратегически инвестиции ще бъдат похарчени 2,7 млрд. евро (с 25% повече).

По 500 млн. евро ще бъдат отделени за поддръжка на младежката заетост и помощи за земеделския сектор.

В съобщението на пресслужбата на Съвета на ЕС се казва още, че бюджетът ще бъде окончателно приет след гласуването му в Европейския парламент на 1 декември.

Източниците на приходи в ЕС са вноските на държавите членки. 

Скандинавци подгряват мача на Кобрата срещу Самюел Питър

https://www.24chasa.bg/sport/article/5901422

Скандинавци подгряват мача на Кобрата срещу Самюел ПитърИзгряващите скандинавски звезди Тим-Робин Лихауг и Ото Валин потвърдиха, че ще се включат в подгряващата част на боксовата галавечер в "Арена Армеец" на 3 декември, когато Кубрат Пулев ще се изправи срещу Самюел Питър в двубой за интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в тежка категория.

Путин: Руската авиация не е нападала турски военни в Сирия

https://www.actualno.com/asia/putin-ruskata-aviacija-ne-e-napadala-turski-voenni-v-sirija-news_578349.html

Президентът на Русия Владимир Путин е уверил в телефонен разговор турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия няма нищо общо с нападението срещу турски войници в Сирия на 24 ноември, съобщи прес секретарят на Путин Дмитрий Песков. Путин и Ердоган са разговаряли на 26 ноември,

Романтиката в Симитли е излязала на Агромах милион и половина лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_640977.html

Нали помните пиянската реплика на шефа на Агромах Методи Бачев, в която обясняваше какво е правил кмета на Симитли на Бойко Борисов? Още тогава се запитахме колко ли ще му струва тази реплика. Отговорът е 1 562 265 лева без ДДС. Засега. Историята надолу доста смешна, но хвърля светлина върху начина, по който са се раздавали пари за пътища по времето на подалия оставка , но все още не напуснал поста си , шеф на АПИ Лазар Лазаров. На 19.11.2015 г. е обявена обществена поръчка за "Допълване на пътен възел "Плодовитово" при пресичане на АМ "Тракия" и път III-666". Казано по-просто - да се построи "детелина" на магистрала "Тракия".  Критерият за оценка шокиращ. 50% от оценката се определя от времето на изпълнение, а 50% от предложената цена. На конкурса се явяват 4 участника: "Пътища Пловдив", собственост на "Агромах" с началник онзи същия Методи Бачев, иска 1 562 265 лева, за да направи детелината за 6 дни. "Пътинженеринг" ЕООД иска 1 440 097 лв., за да я направи за 19 дни. "Трейс груп холд" АД иска 1 475 805 лв. и казва, че ще построи детелината за 45-47 дни. "ПСТ Груп" ЕАД иска 892 892 лв., за да я направи за 45 дни. За нас остава загадка кой и защо е определил такъв критерий за оценка. Магистралата не се затваря, само за периода на строителство се отцепва аварийната лента. Това, разбира се, е неудобство, но дали струва толкова, колкото и самата цена на детелината или е схема за класиране напред на подходящ участник? Както и да е - формулата е ясна и благодарение на нея печели "Пътища Пловдив" на Методи Бачев, който по това време още не е свел до обществеността на село Черниче сведения за романтичните отношения на кмета на Симитли с премиера. На 24.02.2016 г. излиза класирането и то е следното: Благодарение на обещанието си, че ще направи детелината за 6 дни, "Пътища Пловдив" печели категорично, въпреки, че предлага най-висока цена. В края на август обаче Методи Бачев казва, каквото казва, на събора в село Черниче. Държавната администрация обаче е тромава машина и явно до 19.09.2016 г. не успява да оцени финансовите измерения на романтиката от Симитли и въз основа на класирането от февруари, комисия на АПИ възлага поръчката на "Пътища Пловдив". Можем само да си представяме паниката, която е настъпила в АПИ и Регионалното министерство, когато се е разбрало, че ръсещият откровения за романтичният живот на премиера Методи Бачев ще получи милион и половина и то при положение, че неговата оферта е по-висока със 75% от офертата на друг участник в конкурса. Грешката бързо е поправена. На 4.10.2016 г. в стая 812 в АПИ отново се събира комисия. Тя обаче не е в същия състав. На 19.09.2016 г. - в деня, в който комисията е възложила на "Пътища Пловдив" да прави детелината, служебните правоотношения на двама от членовете й (сред които и председателят) са прекратени. Случайност? Възложителят АПИ открива нередности в работата на старата комисия, а новата се произнася, че самата тя  (новата комисия) би могла да ги отстрани, без да се налага прекратяване на процедурата. Следва дълго обяснение защо при предишното класиране е използвана вратичка в закона и как най-после са разбрали, че детелина за 6 дни няма как да се построи. Така новата комисия отстранява "Пътища Пловдив" с аргумента, че предложения от нея срок от 6 дни за изграждане на детелината е нереален. Заедно с "Пътища Пловдив" е отстранена и "Пътстройинженеринг", която обещава да построи детелината за 19 дни. Тъй като дори с тези 19 дни тя не излиза начело в класирането, няма да се занимаваме с нея. Новият победител Новият победител е свързваната с Делян Пеевски в медиите "ПСТ Груп". ПСТ от самото начало дава най-ниска цена и реалистичен срок от 45 дни за построяването на обекта. Ако "ПСТ Груп" наистина е на Делян Пеевски, защото доказателствата за това са косвени, би могло да се спекулира, че през февруари той наистина е бил в немилост, губейки поръчки, за които предлага далеч по-ниска цена. Но и да е било така, ембаргото явно вече е паднало. По-интересното обаче е друго. Дали строежите и ремонтите на пътища се дават на този, който ще ги построи най-добре и на най-ниска цена или зависи от романтични съображения?

Румънски граничари хванаха български каналджии с 6-ма иракчани, връщат ги у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=337264

Румънските власти са заловили четирима български каналджии заедно с шестима нелегални мигранти в района на граничен пункт „Остров“. Румънските гранични полицаи спрели за проверка два автомобила, в които пътували шестима иракчани и четиримата български граждани.

Младите меринджеи купили и "Фантастико" заедно с Дипломатическия клуб

http://offnews.bg/news/n_1/n_640993.html

Тримата неизвестни доскоро младежи от Стара Загора, сключили сделка за милиони с държавата, са купили не само Дипломатическия клуб в Бояна, а и сградата, земята и подземните помещения, които доскоро ползваше магазин от веригата "Фантастико". Те са в един от най-скъпите квартали на София, ж.к. "Изток". В "пакета" влиза и ресторант зад магазина, и една от най-хубавите къщи в София, която също в "Изток", на ул. "Чарлз Дарвин", и е известна в квартала като Финландското посолство. За приключването на сделката и изплащането на 10.2 млн. от тримата старозагорци с фирма с капитал 3 лева съобщи Club Z . Магазин "Фантастико" се намира на "Райко Алексиев" 40. Разположен е между два дипломатически блока на АДИС. Входът за подземните помещения е същия, в който прибират и колите на депутати и дипломати, които живеят в блоковете. В квартала се говори, че истинският собственик е Делян Пеевски (по документи няма връзка между него и тримата младежи) и че на мястото на "Фантастико" ще има казино. Официално новият собственик е фирмата "Ексклузив уеб дизайн". Тя е с капитал 3 лева. Регистрирана е в Стара Загора през октомври 2015 г. Съсобствениците, с дял по 1 лев, са Ванеса Томева Тодорова (родена през 1995 г.), Димитър Станимиров Йорданов (роден през 1996 г.) и брат му Йордан Станимиров Йорданов (роден през 1992 г.) Удивително, друг кандидат за имотите, продадени на търг, не се явяват. Обявата за търга е пусната през летния сезон - през август - от Агенцията по приватизация. Търгът е през септември. Имотите са на Агенция дипломатически имоти в страната към Министерството на външните работи. Договорът между "Ексклузив уеб дизайн" и Агенцията за приватизация е сключен на 18 октомври. Споразумението е подписано от Ванеса Тодорова. На въпроси от депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев откъде трима младежи със скромни финансови възможности на по 20-24 г. са осигурили 10 милиона лева министрите в оставка Томислав Дончев и Владислав Горанов отговарят, че те били взети назаем от друго дружество. Club Z припомня за снимка на братята Йордан и Димитър Йорданови с фамилията на Цветан Цонев, сочен за "ръка на Пеевски в строителния му бизнес". Дипломатическият клуб е разположен на площ между 6.56 и 7,2 дка (по различни скици). Там има няколко сгради, спортен комплекс с басейн и тенис зала. Помещенията на "Райко Алексиев" 40 са с обща площ 1481 кв. м. Къщата на "Чарлз Дарвин" 4 е двуетажна, с близо 480 кв. м надземно РЗП и терен от 726 кв. м.

Бунтът в Харманли подпали държавата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274381_%D0%91%D1%83%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%21+

 Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази възмущението си от внушенията за превишаване на правата на полицаите по време на потушаването на бунта в Харманли и липсата на подкрепа от страна на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Образуването на досъдебно производство срещу полицаи, участвали в потушаването на бунта в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, противоречи на Закона за МВР. В момента Хасковската прокуратура разследва действията на полицаите по време на бунта и производството е образувано срещу неизвестен извършител.
 
В Закона за МВР ясно е упоменато, че "полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че "служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", посочват от синдиката.
 
Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР, добавят синдикалистите.
 
Синдикатът завършва позицията си с думите, че липсата на обективна оценка и подкрепа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България и при нов подобен случай, полицаите ще се замислят дали ако си свършат работата няма да станат „клиенти“ на прокуратурата.
 
Публикуваме съобщението без редакторска намеса:
 
"Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР. Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в ЗМВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“.
Липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват представителите на СФСМВР. Обаче образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на Република България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в ЗМВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя. 
 
Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции. Поставя се под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България! При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата", завършва декларацията.

Източник: Епицентър.бг

Скрита в офшорки собственост бави старта на гражданското дело за КТБ с рекорден иск от 2,2 млрд. лева към Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274380_%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BE%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82

 Рекордните 18,5 милиона лева е отнела Комисията за незаконно придобито имущество от началото на годината. Председателят й Пламен Георгиев припомни, че само по случая с фалиралата КТБ е запорирано имущество за близо 1,5 млрд. лева. Стартът на делото обаче се бави заради размяна на документи с редица чуждестранни институции, съобщава Канал 3.
В края на февруари Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Софийския градски съд иск за конфискация за имуществото на Цветан Василев. Той е за рекордните 2,2 млрд. лева. Реално обезпеченото имущество по иска, в което влизат акции, дялове в дружества, автомобили и имоти е на стойност над 1 млрд. лв. На около половин милиард пък възлизат вземания, осъществени чрез сделки с държавни ценни книжа. Пламен Георгиев припомни и най-често използваната схема за източване на фалиралата банка.

"С един-два месеца буквално живот на дружества се отпускат десетки милиони. Впоследствие тези дружества няма откъде да връщат парите си. Още по-странно за нас, им се отпускат нови заеми от банката. Сумата нараства, нараства... Те започват да връщат кредитите си реално от пари, които им се дават за нови кредити. В един момент всичко се спира, спира се и връщането на парите и оттам-нататък вече фирмата обявява фалит, парите изчезват", съобщи Пламен Георгиев.

Георгиев допълни, че дори самата сграда на КТБ е купена с кредит, който е отпуснат от банката. Като отделно за ползването й е даван и наем. Делото за отнемане на незаконно придобито имущество по казуса КТБ вече е в съда, но няма да стартира до края на годината. Причината е, че следва сложна процедура по размяна на книжа.

"Размяната на книжа се усложнява от това, че има много дружества, които са ответници в Британски Вирджински острови, в Люксембург, в различни държави. И трябва да им се връчат документи, цялата документация, да върнат отговори. И това отнема време, така че съдът не е виновен. Чисто обективно трудно ще стартира този процес, защото това мисля, че е най-големият процес изобщо в историята на Комисията (бел. ред. КОНПИ) при всички случаи, но мисля, че изобщо май в правосъдната система", добави още шефът на КОНПИ.

Предстои Комисията за незаконно придобито имущество да започне проверка и на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и на бившия енергиен министър Румен Овчаров, заради повдигнатите им обвинения.

В Германия наши малолетни момичета се омъжват за бежанци

http://www.cross.bg/germaniya-brakove-maloletni-1526990.html

/КРОСС/С бежанската вълна към Германия в страната се е увеличил броят на детските бракове. Германското министерство на правосъдието ще внесе законопроект за забрана и отмяна на вече сключени макар и в чужбина, бракове между деца. 65 от засегнатите малолетни са български граждани. Хората с български паспорти изненадващо заемат четвърто място по детски бракове в Германия - след сирийци, иракчани и афганистанци. „Деца под 16 години не могат да бъдат женени, това е ясно и тези бракове ще бъдат анулирани. Все още обсъждаме какво да направим с браковете, сключени между 16 и 18-годишните", обясни правосъдният министър на Германия Хайко Маас.Сред мигрантите още по-чести са случаите на бременни малолетни и непълнолетни. За тях се грижат социални работници, говорещи български. Анна Златева, съветник към проекта „Моби", разказа за един от случаите.„Детето е ходело на училище, родителите й са решили да води нормалния германски живот. Тъй като семейството на момчето настоявало за брака, се стигнало до сериозен конфликт с намеса на полиция. Момичето бе на 14 години", посочи тя.„Моят опит сочи, че в крайна сметка родителите идват тук, за да дадат по-добър живот на децата си", каза и координаторът Анете Шимала, цитира я bTV. Най-големият проблем за българските имигранти в Германия се оказва намирането на жилище. На нелегалния пазар на имоти често им взимат огромни наеми, след което ги настаняват ги при ужасяващи условия

Братя сирийци с хуманитарен статут уличени в каналджийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901324

Братя сирийци с хуманитарен статут уличени в каналджийствоБургаският окръжен съд остави за постоянно в ареста Хасан и Далил Абдулрахман, обвинени за нелегален трафик на бежанци. Двамата са сирийски бежанци, които пребивават у нас с хуманитарен статут, уточниха от прокуратурата. Те са спипани с група от 11 нелегални мигранти - техни сънародници и афганистанци, на територията на община Царево.

Илияна Йотова разкри колко лошо Брюксел ще ни прецака за бежанците!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274379_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BE+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB

 С господин Радев сме добри партньори, показахме го по време на кампанията. Това заяви в ефира на Нова телевизия новоизбраната за вицепрезидент на България г-жа Илияна Йотова.
"Времето лети бързо. Имам да довърша няколко неща в европейския парламент, но това са мои законодателни инцицативи. Искам да ги приключа, защото са важни за България", каза тя. 

"Запазих голяма част от приятелите си и колегите си от телевизията. Почти 10 години след това бях ръководител на пресцетъра на БСП", добави Йотова.

"Нямам информация да са разпитвани приближени до Владимир Путин дали харесват нашата кандидат-президентска двойка. Изключвам такова нещо. Госпожа Нинова също каза, че това не е вярно. Цялата кампания и начина, по който хората гласуваха, са достатъчно показателни, че тези твърдения, са абсолютно несъстоятелни", каза Йотова.

"Според мен Бойко Борисов не постъпи правилно с решението си да премести бежанците по границата. Това всява излишно напрежение. Това, което се случи в Харманли, е много бледа картина на това, което може да се случи. Още през август месец се знаеше, че там нещата са много неконтролируеми. Още тогава аз бях там и не ме допуснаха, защото казаха, че може да се заразя нещо", заяви новоизбраната вицепремиерка.

"Освен към Вишеградската четворка, трябва да се обърнем и към Дания и Испания", каза тя и добави, че е приет в Европа нов документ, чрез който се цели да се направи много лоша за нас промяна. "Ще се иска бежанците, които влизат през нашата страна в ЕС, да останат да се социализират в България или като цяло в първата страна, в която са влезли.  Дори някой от тях да напредне към Европа, то той ще бива връщан към страната, през която е влязъл всъщност на континента, т.е. ние, Италия или Гърция", каза Йотова.
 

Звездната болест на Прокопиев удари лошо Радан Кънев!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274378_%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%BE%D1%88

 "Ще бъда премиер. Не мога да ви кажа кога. Съмнявам се, че ще е на изборите, които идват, въпреки че това естествено трябва да бъде цел”. Розовата мисъл излетя от главата на Радан Кънев. Мислите му мигом бяха ретранслирани в жълтите медии на Прокопиев и бившата говорителка на Костов Стоянка Георгиева.
Иска му се на момчето да стане министър-председател. Към момента бутиковата му партия събира малко над 1%. А за да се превърнат розовите му сънища в реалност, му трябват само още някакви си 50% подкрепа.

Може би изпитите напитки в кръчмата в Белград така са напълнили съзнанието му с хелий, че Радан продължава да си мечтае за собствен кабинет.

Сигурен съм, че вече си е избрал и министрите. Костов и Цветан Василев ще бъдат първите му вицепремиери и ще поемат министерствата на еврофондовете и финансите.

Главен прокурор в кабинета "Радан" ще е протестърът Христо Иванов, а негов заместник Калин Калпакчиев.

Държавната телевизия вече няма да е БНТ, а БИТ с главен редактор Сашо Диков. Програмата на телевизията - майка ще започва с Калпакчиев и Иванов, и ще завършва с адвоката на фалиралия банкер Константин Симеонов и гвардията му придворни журналисти, водена от Мирослав Иванов.

Други политици и общественици няма да бъдат допускани в ефира, защото ще търкат наровете в затвора.

Вместо "Лека нощ деца", зрителите ще гледат "Приказки от "Драгалевци".

Слава Богу, българските граждани са умни и скоро ще приключат въжделенията на Костов и отрочетата му.

Ивайло КРАЧУНОВ

Радев попиля Плевнелиев – отряза го за извънредния КСНС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274377_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%E2%80%93+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%

 Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност.
Това написа преди минути новият български президент в личния си профил във Фейсбук.

Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки, категоричен е Радев.

Призовавам участниците в КСНС да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България. Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ, пише още новият държавен глава.
 


В пет сектора над 80% от фирмите не успяват да открият служители

http://econ.bg/Новини/В-пет-сектора-над-80-от-фирмите-не-успяват-да-открият-служители_l.a_i.732971_at.1.html

В банковия сектор 70 процента от работодателите изпитват недостиг на специалисти, в IT сектора и в туризма - над 90 процента. Трудности с набирането...

Прокуратурата: Нямаме данни за ново искане от Цветан Василев за разпит чрез видео връзка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901430

Прокуратурата: Нямаме данни за ново искане от Цветан Василев за разпит чрез видео връзкаСпециализираната прокуратура не разполага с данни за постъпило ново искане от обвиняемия Цветан Василев или негов защитник за провеждане на разпит чрез видеоконференция, както и данни за предприето обжалване на постановлението от 28.10.2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Пълния текст на постановлението вижте тук.

Наглите лъжи на Цветан Василев в услуга на Прокопиев и Костов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274376_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0+%D0%

 Креативността на политическите ГМО-та на съсипателя на българската икономика Иван Костов, на протестърско-реформаторското съсловие и на кръга „Капитал“ никога не е била голяма, но напоследък съвсем започна да се изчерпва.

След като през последните две години получиха реална власт, извивайки ръцете на „ГЕРБ“ и Бойко Борисов и получавайки министерски кресла в най-важните ресори, овладяха кадрово ключови съдилища в страната и все още имат действащ президент, сега главната мишена на Костов, Прокопиев, Донев, Радан Кънев, Христо Иванов и компания, остана главния прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата им трябва поне по две причини – първо, за да осуетят проверките и обвиненията против самите тях, и второ, за да я използват като поредния си и най-важен инструмент за репресия срещу инакомислещите.

Властовите им амбиции, винаги облечени с думите „морал“, „общоевропейски ценности“, „не на статуквото“, „разграждане на модела КОЙ“ и прочие красиво звучащи и вече добре заучени фрази, може и да заблудят 1-2 процента от избирателите и да се харесват на финансови им спомоществователи от Сорос, но няма как да не получат звучен шамар от напатилите се на „морални спасители“ българи.

Идеите им обаче за удари по прокуратурата и персонално против главния прокурор, от близо година се основават на зле скалъпени атаки, на принципа „някой казал нещо“, „две каки си говорят“, „крадецът вика дръжте крадеца“, които безсмислици, според „моралистите“, прокуратурата веднага трябва да се втурне да проверява. И ако не го прави, или го прави по начин, които не им се харесва, неизменно е налице следващата предварително планувана стъпка – изливане на кофи с помия от страниците на грантово зависимите сайтове  на Иво Прокопиев „Дневник“ и „Капитал“, от „Клуб Зет“ на обвиняемия за укриване на 63 милиона лева данъци олигарх Огнян Донев и от „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева.
 



И съвсем не става дума за статия-две. Говорим всеки път за добре координирана кампания, с едни и същи говорители, с десетки и дори стотици материали, с хиляди платени коментари в социалните мрежи и скалъпени „протестни мероприятия“. Същевременно, каквито и реални действия да предприеме прокуратурата – защото тя все пак си върши всекидневно работата и я върши по начин, който очевидно не допада на „белите якички“, тези нейни действия неизменно биват оплювани, говори се за „поръчки“ и „хвърляне на прах в очите“, а оправдателните присъди – често постановявани именно от присъдружните им съдии, се представят като поредния провал на обвинението. Можем да споменем отново вездесъщия съдия Калпакчиев – оправдал подсъдимите по делото „Сапард“ при положение, че аналогичното дело в Германия завърши отдавна с осъдителни присъди.

Подобни сценарии вече омръзват и е време „креативността“ на авангарда на олигархичното задкулисие да смени плочата. Още повече, че в компроматната война се използват пионки, които сами по себе си са тотално компрометирани, изключващи каквото и да било доверие спрямо думите им, с повдигнати обвинения от прокуратурата, готови да „споделят“ каквото им бъде написано като опорни точки, разбира се, срещу обещанието да бъдат помилвани и греховете им да бъдат опростени, когато политическата и най-вече прокурорската конюнктура се променят. Тези сценарии донякъде са обясними, защото когато няма реални факти, единствения вариант за удар е „фактите“ да бъдат измислени и постепенно легитимирани чрез масово говорене.

Да използваш за плановете си обаче хора като Цветан Василев и Румяна Ченалова, вече разкрива обикновена патология.
„Гнилата ябълка“ Ченалова беше наречена така от френския посланик дьо Кабан, като самите издания на кръга „Капитал“ я превърнаха в символ на корупцията и зависимостите в съда. Ченалова беше уволнена и получи обвинения от прокуратурата. Впоследствие бившата съдийка реши да предложи едновременно услугите си на Цветан Василев и на Иво Прокопиев, а последният я прие с широко отворени обятия, забравяйки какво е било само няколко месеца преди това.

Дългогодишната кампания на „Капитал“ против КТБ и Цветан Василев, стотиците изобличаващи статии против порочния му модел на управление на банката и конкретиката, свързана с десетките фирми-бушони, беше забравена за една нощ. Общите интереси на най-големия финансов крадец в историята, завлякъл спестявания за над 5 млрд. лева и олигархът Прокопиев изведнъж се преплетоха така, че сега, поглеждайки се в огледалото, Прокопиев вижда Василев, и обратното.

Самото говорене на Василев не е толкова важно. На небивалиците му няма как да се обърне внимание, още повече, че на практика избягалия в Сърбия бивш банкер все повече и повече се оплита в мрежата на собствената си вина. В началото твърдеше, че други са управлявали банката и не е знаел за фирмите-бушони, после си „спомни“, че тези фирми, управлявани от секретарките, шофьорите и охранителите му, всъщност били дружества със „специална“ инвестиционна цел (нищо, че получените от тях стотици милиони лева не са били по никакъв начин обезпечени спрямо КТБ), а закупените с парите на вложителите активи на практика нямат пряка връзка с банката.

Когато и това не свърши работа, защото подобна „дейност“ няма нищо общо с нормалното банково кредитиране и е обикновено крадене на едро – и то не само според родните проверяващи и регулаторни органи, а и според проф. Стив Ханке – бащата на валутния борд, международната разследваща компания Аликс Партнърс, а и според съда, Василев изпадна в неприкрита ярост. Защото настъпва времето, когато ще се изправи на подсъдимата скамейка и ще трябва да обяснява цялата си престъпна дейност не през угодния микрофон на винаги готовия да не зададе най-важните въпроси Сашо Диков, а пред наказателния съд.

Падането на Бойко Борисов от власт отключи поредната порция говорене на Василев, в две части, този път основаващо се на скалъпени компромати против самия Борисов, с идеята прокуратурата да ги провери – т.е. отново старата песен на Прокопиев. Поредната небивалица сега е, че премиерът имал някакви хора, които идвали при Василев, а той разпореждал, в замяна на съдействие, определени дружества да им бъдат прехвърлени. После банкерът откупувал тези дружества обратно. Но чакайте малко. Нали фирмите не бяха на Василев – как така той им е разпореждал? Нали парите са на банката? Тогава как Василев еднолично ги е харизвал на други? Измислиците могат да бъдат безкрайни, но важното е, че Василев пада в капана на собственото си говорене, което го води директно към осъдителната присъда. От този капан не се сещат да го измъкнат дори спешно привиканите от Сашо Диков скъпо платени негови допълнителни „говорители“ – поръчковия на Василев „журналист“ Мирослав Иванов и адвоката на банкера-беглец, Константин Симеонов.

Разбира се, и в тази тирада от две части, Василев нямаше как да пропусне дежурния си враг – Пеевски. Гордо размахвайки начертани в хотела му в Белград схемички и напечатани листове с имена, които според него разкривали кой знае какви фрапиращи „истини“, Василев отново се опитва да манипулира и да менторства. Нищо, че в бързината се изпуска, че вече е в един отбор с Румяна Ченалова, на която бил „простил“, че обявила най-голямата му фирма-бушон – ТЦ-ИМЕ в несъстоятелност, с което улеснила опонентите му. Всъщност ТЦ-ИМЕ въобще не е в несъстоятелност, защото процесът в Софийски градски съд се точи повече от две години и още няма решение, но истината за Василев няма значение – всичко е в главата му и той знае най-добре.

Нищо, че директорът на „ТЦ-ИМЕ“ Теодора Танева (която Василев всячески се опитва да отстрани) е единствения директор предоставил на КТБ активи за попълване на масата на несъстоятелността – наистина похвално и доблестно. Василев добре знае и кой всъщност продължава да отмъква остатъците от КТБ, крадейки безогледно фирми и активи и опитвайки се по всякакъв начин да препятства работата на синдиците – не друг, а самият Василев, както и кохортата му от „приятели“, начело с Гриша Ганчев, присвоил нагло „Петрол“, следван плътно по петите от Дмитрий Косарев (преди това Пиер Луврие), претендиращ, че е собственик на „подарения“ му от Василев „Виваком“, както и още ред по-дребни риби, стопанисващи и досега в интерес на Василев „Дунарит“, „Сана Спейс Хотел Хисаря“, „Хелт енд Уелнес“ и други.

А колко лесно би било и за държавата и за Фонда за гарантиране на влоговете, Василев просто да беше прехвърлил контрола върху тези фирми, за да овъзмезди поне малко изгорелите в КТБ вложители – да, ама не. Вместо да се налага сега синдиците да водят дела за активите на КТБ (и то не с хонорари на адвокати за 120 милиона лева, както отново манипулативно твърди Василев и за което беше публично опроверган), които активи, странно защо, когато банката му е била „работеща“ и под него контрол, бившият банкер не е заложил в полза на КТБ.

В следващото „интервю“ Сашо Диков няма да му зададе тези най-важни, но крайно неудобни за Василев въпроси, но пък може в бързината последният да си признае, че вече отдавна са в един отбор освен с Ченалова, и с Иво Прокопиев.

И ако вероятността от подобно признание е съвсем малка в близко бъдеще, то след четири-пет години Василев може изведнъж да получи просветление да започне най-после да говори с езика на истината - кой знае – ситуацията се мени, приоритетите – също. 
 

Превръщаме закачалката в коледен венец

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5901437

Превръщаме закачалката
в коледен венец
Коледните и новогодишни празници са благодатно време за тези, които обичат сами да правят красиви неща. Идеите са безброй, а понякога изненадват с неочаквано лесната реализация. Такава е и превръщането на обикновена метална закачалка в ефектен коледен венец. Необходими са закачалка, пистолет за лепило, играчки за елха,

Йорданеску за ЦСКА: Направо беше невъзможно да се работи

https://www.24chasa.bg/sport/article/5901396

Йорданеску за ЦСКА: Направо беше невъзможно да се работиЕдуард Йорданеску призна пред румънските медии, че е било трудно да се работи в ЦСКА, тъй като е попаднал в клуба в преходен период. Румънецът изкара едва три месеца на поста старши треньор на ЦСКА и вчера напусна след недоволството на феновете, породено от колебливите игри на отбора. "Нещата са прости. Дойдох в много трудна ситуация.

Доклад от Кремъл разкри какво е влиянието на Русия върху България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274375_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%BE%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%8

 През последното десетилетие Русия използва редица инструменти, за да усили икономическото си въздействие в Централна и Източна Европа, с цел да разшири политическото си влияние. Това сочат данните от доклад "Кремълският наръчник: Оценка на руското влияние в Централна и Източна Европа" на Центъра за изследване на демокрацията, представен по време на форум под наслов "Руското икономическо влияние в Централна и Източна Европа: Анализ на стратегическите уязвимости в условията на хибридна война".
Част от резултатите от изследването и доклада представи Руслан Стефанов, цитиран от news.bg.

Според оценката на доклада, икономическият отпечатък на Русия в петте изследвани страни - Сърбия, България, Латвия, Унгария, Словакия, варира от 11% дял от икономиката в Унгария и Словакия до 22% дял в България.

Пълният обхват на руското икономическо влияние обаче остава неизвестен, тъй като немалка част от него е скрита зад мрежа от чуждестранни кухи фирми и офшорни сметки.

Изследването показва, че България е най-уязвимото звено, когато се разглежда руското влияние в Централна и Източна Европа. Икономическото присъствие в България е най-силно, а ключови държавни институции са под влиянието на олигарси и мрежи от бивши агенти на службите за сигурност, свързани с руски политически интереси.

В ситуация на геополитическо противопоставяне в Европа, България може да бъде дестабилизирана като част от периферията на ЕС и НАТО. Русия вече е показала, че е способна да дестабилизира страната вътрешнополитически и икономически.

Сред механизмите, които Русия използва, за да усили икономическото си влияние в региона, са: експлоатиране на структурните слабости в икономиката в двустранните отношения, злоупотреба с дефицитите и структурните проблеми в политическата система, вкл. регулаторните органи, съдебната система, данъчните власти, управлението на държавни предприятия, особено в енергетиката, осигуряване на подкрепа на влиятелни политици или задкулисни фигури чрез корупция или изнудване, използване на корпоративни печалби и бизнес присъствие за политически цели, използване на мрежите на службите за сигурност от миналото, заграбване на ключови активи, създадени в периода преди 1989 г.

Едно от реалните измерения на руското влияние в Централна и Източна Европа е високата цена на вноса на природен газ. Заради липсата на алтернативни доставчици, неизгодните дългосрочни договори и отсъствието на либерализация на преносните мрежи, цените на доставка на природен газ в региона са 6-7% по-високи в Латвия и Унгария в сравнение със средната цена на "Газпром" за Европа, до над 25% в България. Ако цените от миналото десетилетие се запазят, българските потребители ще платят близо 1,1 млрд. евро повече за своя газ отколкото Германия за същото количество до 2030 г.

Именно условията по дългосрочните договори за покупка и транзит на газ между "Газпром" и "Булгаргаз" бяха сред мотивите на Европейската комисия да започне разследване за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар.

Варненски таксиджии искат 30 нови стоянки в града

http://www.moreto.net/novini.php?n=337260

Да бъдат обособени 30 нови стоянки за таксита във Варна искат от независимия транспортен синдикат „Авто 94“. Шофьорите настояват да се запазят в настоящия си вид старите пиаци. Това става ясно от писмо до председателя на местния парламент, което трябва да бъде разгледано на предстоящото заседание на транспортната комисия в сряда, научи Moreto.

За да спаси дете: Младеж купи плюшено мече за 500 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625868

Млад човек, вероятно от Панагюрище, купи плюшено мече за 500 лева от благотворителен базар в града, за да помогне за спасяването на болно момиченце. Жестът изуми дори организаторката на благородната инициатива Дима Попова, която добре познава щедростта на съгражданите си за такива каузи. С тази покупка събраните до момента пари са 1057,20 лева, вече преведени в дарителската сметка. За броени дни Попова успя за пореден път да мобилизира хора от цяло Панагюрище с призиви да помогнат на 5-годишната Гери от София. Момиченцето е с онкозаболяване в ч...

Днес е световната премиера на "Аз съм Болт" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5901302

Днес е световната премиера на "Аз съм Болт" (видео)Нов филм - "Аз съм Болт", ще документира преживяванията на ямайския спинтьор по време на игрите в Рио 2016. Световната премиерата е днес - 28 ноември. Зад праха в очите, убийствено бързите времена и треската за злато, кой е истинският Болт? Филмът е плод на въображението на британските братя Бен и Гейб Търнър, като стартира със сцена,

Подобно на България - Италия гласува на референдум за смяна на системата

https://www.actualno.com/analysis/podobno-na-bylgarija-italija-glasuva-na-referendum-za-smjana-na-sistemata-news_578314.html

В края на тази седмица (бел. ред. - на 4 декември) Италия ще трябва да решава на референдум какво де факто ще е бъдещето на страната. Референдум, който в публичното пространство е известен като конституционна реформа, но всъщност е нещо много повече, коментира „Политико“.

Борисов хвали българския туризъм пред принцесата на Йордания

http://www.mediapool.bg/borisov-hvali-balgarskiya-turizam-pred-printsesata-na-yordaniya-news257123.html

Премиерът в оставка Бойко Борисов се срещна в понеделник с принцесата на Йордания Дана Фирас и с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН д-р Талеб Рифай. Повод за срещата бе започващият в София Конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Принцесата на Йордания е президент на Петренския национален тръст – най-старата йорданска неправителствена организация за опазване и защита на културното наследство. По време на срещата Борисов обясни, че 2016 година е била най-силната за българския туризъм. Според него това се дължи на факта, че "правителството е определило сектора за национален приоритет". Повечето експерти смятат, че от декларацията на правителството нищо не е последвало. За основна причина за ръста на туристите се сочи несигурната обстановка в Турция. Пред гостите си Борисов отбеляза, че България има хилядолетна история и наследство от древни цивилизации. Той допълни, че в страната са "направени уникални археологически открития и са регистрирани голям брой исторически паметници, седем от които са в Списъка на ЮНЕСКО на световното материално културно наследство". Министър-председателят изтъкна усилията, положени през последните години в България за реставрацията и съхраняването на редица обекти, което създава нови възможности за развитие на културния туризъм.

Признаха синдромът Burn out за заболяване

https://www.actualno.com/health/priznaha-sindromyt-burn-out-za-zaboljavane-news_578340.html

Синдромът, известен като Burn out или „прегарянето” по време на работа ще бъде официално включено към професионалните заболявания в Белгия, заяви министърът на здравеопазването Маги де Блок. „Признаваме Burn out за заболяване, свързано с трудовата дейност, което ще ни по

Горещи тайни шокират приятелите от „София - Ден и Нощ"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625861

Дълго пазени тайни напрягат обстановката в следващите епизоди на „София - Ден и Нощ" тази седмица от понеделник до петък, в 22:00 ч. по NOVA. Някои от тях ще променят живота на приятелите от риалити сериала завинаги. Проблемите за Марио и Джулия тепърва предстоят. Двамата се отдават на чувствата си един към друг, но това вместо да им донесе облекчение, затормозява ситуацията още повече. Наблюдавайки отчаяната и влюбена в Марио Стефания, Джулия изпитва все по-големи угризения, че наранява сестра си. Разкъсвана между своите чувства, тя взима изкл...

Взаимодействието на институциите при домашно насилие обсъждаха на семинар в Областна администрация

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625866

Семинар на тема "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие" се проведе в Областна администрация във Велико Търново днес. Събитието бе организирано от Фондация "Асоциация Анимус" в партньорство със Сдружение "Център Мария" – Горна Оряховица. Семинарът се провежда под патронажа на Мария Габриел, заместник председател на Групата на ЕНП и Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. "Домашното насилие е достатъчно важна тема и това,...

Зрелищен гейзер изригна от новозеландско езеро (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625865

Гейзер с височина 30 метра изригна внезапно от езерото Роторуа на Северния остров в Нова Зеландия, съобщи ДПА. Избликналият рано сутринта гейзер приличаше на капачка, изстреляна от гърлото на добре разклатена бутилка газирана напитка, каза геотермалният инспектор Питър Браунбридж. Той допълни, че макар и да беше шумен и зрелищен, гейзерът не представлява заплаха в зоната, която е известна с геотермалната си активност. Just look at that geyser erupt! Mother Nature is truly spectacular in showing her other side... ԁ...

ОИСР похвали инфраструктурните планове на Тръмп

http://www.mediapool.bg/oisr-pohvali-infrastrukturnite-planove-na-tramp-news257122.html

Икономическите планове на Доналд Тръмп получиха солидна подкрепа от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише "Файненшъл таймс". В понеделник организацията прогнозира, че плановете на новоизбрания президент на САЩ за развитие на инфраструктурата ще увеличат икономическия растеж в страната, ще преборят част от неравенството и ще оживят обезкуражените работници, предадоха световните агенции. "Пазарните залози вече са в полза на очакването разхлабване на фискалната политика да увеличи растежа, а ОИСР е първата водеща международна организация, която валидира залозите", пише изданието. Тръмп обеща да инвестира над 1 трилион долара в инфраструктурата на САЩ, като вероятно ще се насърчават не само публични, но и частни вложения, например посредством намаляване на данъчните ставки. Подкрепата на ОИСР показва как вижданията за перспективите пред САЩ се промениха през последните два месеца. Преди изборите международните финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка се страхуваха от вероятността Тръмп да стане президент и от ефектите на това върху световния икономически ред, припомня "Файненшъл таймс". Дълги години ОИСР беше твърд поддръжник на благоразумните бюджетни политики, но през последната година организацията направи завой на 180 градуса, като прие, че ако правителствата не използват ниските лихви, за да увеличат капиталовите инвестиции, развитите икономики ще заседнат в капана на ниския растеж, пише още изданието. Последната прогноза на ОИСР показва подобрение в очакванията за растежа през 2017 г., което произтича директно от позитивния поглед на организацията върху политиките по данъчно облагане и публични разходи след изборите в САЩ. Очаква се САЩ да бъде най-добре представящата се развита икономика през 2017 г. с растеж от 2.3%. За сравнение очакванията за Еврозоната са за ръст от 1.6%, за Великобритания – 1.2% и само 1% за Япония. Според прогнозата на ОИСР политиките на САЩ дори могат да помогнат на света да излезе от сегашния коловоз. Една по-активна фискална политика ще съживи очакванията за по-бърз растеж, подпомагащ социалното "включване", и ще позволи паричната политика да се придвижи към по-неутрална позиция в САЩ. "Увеличаването на американските разходи за инфраструктура и други инвестиции (като например подобряване на уменията и улесняване на намирането на работа чрез активни политики на пазара на труда и осигуряване на детски градини) ще се противопоставят на социалното неравенство и на устойчивия спад на участието в работната сила на мъжете и жените в трудоспособна възраст", пише в доклада на ОИСР. Въпреки че хвали политиките на Доналд Тръмп, организацията все пак предупреждава, че ако той изпълни заплахите си да увеличи търговските бариери, ползите ще изчезнат. "Търговският протекционизъм пази някои работни места, но влошава перспективите и намалява благополучието на много други", изтъква документът. Според организацията място за фискална експанзия има във Великобритания, Германия, Франция, Белгия и Русия, но се препоръчва Китай, Унгария и Израел да се пренасочат към по-строга бюджетна дисциплина. ОИСР остави без промяна прогнозата си за световния растеж за 2016 година от 2.9 на сто и съвсем леко повиши предварителната си оценка за 2017 година - с 0.1 на сто до 3.3 на сто.

Намериха изгубено момиче в Рила

https://www.24chasa.bg/region/article/5901398

Намериха изгубено момиче в РилаСлужителите от парковата охрана към Национален парк "Рила" оказаха съдействие за намирането на изгубено момиче в планината в късните часове на неделния ден. Сигналът е подаден в 22,45 часа на служебния телефон на началника на отдел "Контрол и охрана" към парковата дирекция от наемателя на хижа "Мечит",

Партията на Марешки ще се казва “Воля”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5901404

Партията на Марешки ще се казва “Воля” След парламентарните избори щял да е трета политическа сила Новата партия на бизнесмена Веселин Марешки ще се казва “Воля”, съобщи лидерът ѝ пред Канал 3. През 2005 г. той основа “Национално движение за свобода и демокрация” (НДСД) и стана негов представител във варненския общински съвет. 2 г.

Шофьор без книжка осъден условно за подкуп на полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625824

Неправоспособен шофьор беше осъден условно за даден подкуп на полицай. 37-годишният водач бил спрян за проверка на 17 ноември и след като се установило, че няма книжка и винетка, подхвърлил 50 лева в патрулния автомобил. Униформеният обаче отказал да я прибере и арестувал мъжа, който е родом от Девня. Пред Варненския окръжен съд шофьорът се призна за виновен и прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. Затова присъдата му бе намалена с 1/3, като определеното наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, отложено с 3-г...

След победата на Франсоа Фийон синдикатите обещаха да парализират страната със стачки

http://www.moreto.net/novini.php?n=337225

Убедителната победа на Франсоа Фийон на предварителните избори за кандидат-президент на френската десница предизвика гнева на синдикатите, които обещаха да парализират страната със стачки срещу суровата му програма за икономии, пише британският вестник The Times.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване