Бивш футболист на ЦСКА в падналия самолет

https://www.24chasa.bg/sport/article/5902131

Бивш футболист на ЦСКА
в падналия самолетБившият играч на ЦСКА Фелипе Машадо е бил на борда на падналия самолет в Колумбия. 32-годишният защитник е част от "Чапекоенсе" от този сезон и е пътувал с тима за финала за "Копа Судамерикана" срещу "Атлетико Насисионал" в Меделин. Все още има шансове да има оцелели при катастрофата, която стана рано тази сутрин на заход към летището.

Проф. Вучева: Необходим ни е много по-висок растеж, за да има по-високи доходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902126

Проф. Вучева: Необходим ни е много по-висок растеж, за да има по-високи доходиБюджетът трябва да удовлетвори общите потребности на хората. Говоря за здравеопазване, образование, пътища, социални дейности и тн. За да бъдем богата държава в някаква бъдеща перспектива, трябва да започнем да отделяме много повече средства за образование. В последните 25 години не го направихме и сега нито сме богати,

Срещата на ОПЕК фокусира вниманието на инвеститорите

http://econ.bg/Новини/Срещата-на-ОПЕК-фокусира-вниманието-на-инвеститорите_l.a_i.732972_at.1.html

Срещата на страните от ОПЕК и икономическите данни от САЩ се очертава да доминират през настоящата седмица (28 ноември-2 декември), с оглед на...

Шофьорът на линейка бил несправедливо обвинен. Не ограбил починал

http://offnews.bg/news/n_1/n_641032.html

Шофьорът на линейка на "Спешна помощ", който бе задържан за 24 часа за ограбване на починал човек, не е виновен. Това обяви шефът на софийската здравна служба д-р Георги Гелев. Случаят е от миналата събота. Тогава мъж на 46-годишна възраст обменил пари в чейндж бюро на столичната Централна гара. Внезапно му прилошало и се свлякъл на земята. Веднага на мястото пристигнал екип на Спешна помощ, при огледа на тялото се установява, обаче, че в него има само 20 лева, при положение че по показания на служителите в обменното бюро мъжът е получил 320 лева. Пристигналата оперативна група на Второ районно управление иззела записите на охранителните камери и установила, че парите от починалия са откраднати от шофьора на Спешна помощ. Последва задържане за 24 часа, а от медицинската служба се зарекоха да уволнят служителя си. "Изгледах записа от камерите на чейндж бюрото и никъде не се вижда, че шофьорът ни взема пари от починалия, каза д-р Гелев пред бТВ. На видеото се вижда как шофьорът на линейката е над човека в беда, а след това ръката му се насочва към джоба на якето. "Много пъти го гледах, спирах и на стоп кадър и категорично мога да заявя, че той не държи нищо. Шофьорът ни според колегите си си върши съвестно работата. Говорих с него и той ми обясни, че е протегнал ръка за да си вземе ръкавица, за да не се оцапа с ескрементите на починалия. Ръката му дори изобщо не стига до джоба му", обясни шефът на столичната Спешна помощ. Освен това при претърсванията на шофьора и на служебния автомобил липсващите 300 лева не са открити. Д-р Гелев се ядоса на това, че медиите тиражират непроверена информация, уронваща авторитета на медицинската служба. Вътрешна проверка в Спешна помощ показала, че и случая с лекаря, който бе обвинен, че е бил пиян по време на работа не отговаря на истината. "Наистина е изглеждал така, но става дума за специфични медикаменти, които той приема, които имат такова въздействие", каза д-р Гелев.

Самолет с бразилски футболисти се разби в Колумбия

http://www.mediapool.bg/samolet-s-brazilski-futbolisti-se-razbi-v-kolumbiya-news257131.html

Самолет на боливийските чартърни авиолинии "Ламия" с 81 души на борда - 72 пътници и деветчленен екипаж, се разби в планински район недалеч от град Меделин, Колумбия, съобщиха световните агенции. Със самолета са пътували и бразилски футболисти от първодивизионния клуб "Чапакоенсе", които трябвало да играят утре в Меделин с местния Атлетико насионал на финал за Купата на Южна Америка. За първи път отборът от малкия южен бразилски град Чапеко стига да тази фаза от главния клубен футболен турнир на този континент. Самолетът Бритиш Еърспейс 146 за полети на къси разстояния е съобщил в 22 часа в понеделник, че е възникнала извънредна ситуация заради проблеми с електрическата система. Самолетът е летял от Сао Пауло за Меделин с междинно кацане в Санта Крус, Боливия. Колумбийската полиция съобщи, че са загинали 76 души, а петима са оцелели. “Шест души са спасени живи, но, за съжаление, един умря. Останалата част от пътниците са загинали на място. Трагичната бройка е 76 жертви“, заяви пред журналисти Жозе Джерардо Акеведо, началник на местната полиция. Според бразилска медия трима от играчите на футболния отбор са сред първоначално оцелелите. По-късно обаче един от тях е починал в болница. Девет футболисти от бразилския отбор не са отпътували за утрешния мач и така са избегнали катастрофата, предаде бразилската телевизия СпорТи Ви. Финалът на първенството се отлага, съобщи регионалната футболна конфедерация Конмебол, цитирана от Франс прес. "Това е огромна трагедия", каза за местно радио кметът на Меделин Федерико Гутиерес, който тръгна към мястото на катастрофата. "Нека Господ е с нашите спортисти, официални лица, журналисти и други гости, пътували с нашата делегация“, се казва в изявление на футболния отбор. Бразилският президент Мишел Темер издаде указ за тридневен национален траур в памет на жертвите на самолетната катастрофа в Колумбия, посочва Ройтерс. Британската служба за разследване на авиационни злополуки каза, че ще изпрати екип от специалисти, който да помогне на колумбийските власти в разследването на катастрофата. Очаква се екипът от трима следователи да пристигне утре на мястото на катастрофата. Разследването ще бъде ръководено от колумбийските авиационни власти, а Великобритания ще участва като страна, в която е произведен самолетът.

Самолет с 81 души на борда се разби в Колумбия, петима са оцелели

http://www.mediapool.bg/samolet-s-81-dushi-na-borda-se-razbi-v-kolumbiya-petima-sa-otseleli-news257131.html

Самолет на боливийските чартърни авиолинии "Ламия" с 81 души на борда - 72 пътници и деветчленен екипаж, се разби в планински район недалеч от град Меделин, Колумбия, съобщиха световните агенции. Със самолета са пътували и бразилски футболисти от първодивизионния клуб "Шапакоенсе", които трябвало да играят утре в Меделин с местния Атлетико насионал на полуфинал за Купата на Южна Америка. Колумбийската полиция съобщи, че са загинали 76 души, а петима са оцелели. “Шест души са спасени живи, но, за съжаление, един умря. Останалата част от пътниците са загинали на място. Трагичната бройка е 76 жертви“, заяви пред журналисти Жозе Джерардо Акеведо, началник на местната полиция. Според бразилска медия трима от играчите на футболния отбор са сред оцелелите. Двама от футболистите на "Шапакоенсе" - защитникът на бразилския отбор Алън Русшел - със счупено бедро и травма на главата, и вратарят Данило Падиля, са настанени в болницата Сан Хуан де Диос, община Ла Сеха от колумбийския департамент Антиокия. Там ще бъде откарана и една от стюардесите, съобщи радио Ер Се Ен. Самолетът Бритиш Еърспейс 146 за полети на къси разстояния е съобщил в 22 часа в понеделник, че е възникнала извънредна ситуация заради проблеми с електрическата система. Самолетът е летял от Сао Пауло за Меделин с междинно кацане в Санта Крус, Боливия. Девет футболисти от бразилския отбор не са отпътували за утрешния мач в Колумбия с местния Атлетико насионал на полуфинал за Купата на Южна Америка и така са избегнали катастрофата, предаде бразилската телевизия СпорТи Ви. Финалът на първенството се отлага, съобщи регионалната футболна конфедерация Конмебол, цитирана от Франс прес. "Това е огромна трагедия", каза за местно радио кметът на Меделин Федерико Гутиерес, който тръгна към мястото на катастрофата. "Нека Господ е с нашите спортисти, официални лица, журналисти и други гости, пътували с нашата делегация“, се казва в изявление на футболния отбор.

Самолет с 81 души на борда се разби в Колумбия, има оцелели

http://www.mediapool.bg/samolet-s-81-dushi-na-borda-se-razbi-v-kolumbiya-ima-otseleli-news257131.html

Самолет на боливийските чартърни авиолинии "Ламия" с 81 души на борда - 72 пътници и деветчленен екипаж, се разби в планински район недалеч от град Меделин, съобщиха световните агенции. Със самолета са пътували и бразилски футболисти от първодивизионния клуб "Шапакоенсе", които трябвало да играят утре в Меделин с местния Атлетико насионал на полуфинал за Купата на Южна Америка. При катастрофата има оцелели, като засега данните за броя им са противоречиви. Първоначално авиационните власти съобщиха за шестима оцелели. По-късно колумбийското радио Ер Се Ен съобщи за трима оцелели, докато според колумбийският новинарски сайт mioriente.com. Оцелелите са 10 души. Двама от футболистите на "Шапакоенсе" - защитникът на бразилския отбор Алън Русшел - със счупено бедро и травма на главата, и вратарят Данило Падиля, са настанени в болницата Сан Хуан де Диос, община Ла Сеха от колумбийския департамент Антиокия. Там ще бъде откарана и една от стюардесите, съобщи радио Ер Се Ен. Спасителните работи на местопроизшествието продължават, но са затруднени от мъглата в района, отбелязва ДПА. Самолетът Бритиш Еърспейс 146 за полети на къси разстояния е съобщил в 22 часа в понеделник, че е възникнала извънредна ситуация заради проблеми с електрическата система. Самолетът е летял от Сао Пауло за Меделин с междинно кацане в Санта Крус, Боливия. Девет футболисти от бразилския отбор не са отпътували за утрешния мач в Колумбия с местния Атлетико насионал на полуфинал за Купата на Южна Америка и така са избегнали катастрофата, предаде бразилската телевизия СпорТи Ви. Финалът на първенството се отлага, съобщи регионалната футболна конфедерация Конмебол, цитирана от Франс прес. "Това е огромна трагедия", каза за местно радио кметът на Меделин Федерико Гутиерес, който тръгна към мястото на катастрофата. "Нека Господ е с нашите спортисти, официални лица, журналисти и други гости, пътували с нашата делегация“, се казва в изявление на футболния отбор. Очаквайте подробности.

Самолет с 81 души на борда се разби в Колумбия, поне шестима са оцелели

http://www.mediapool.bg/samolet-s-81-dushi-na-borda-se-razbi-v-kolumbiya-pone-shestima-sa-otseleli-news257131.html

Самолет на боливийските чартърни авиолинии "Ламия" с 81 души на борда - 72 пътници и деветчленен екипаж, се разби в планински район недалеч от град Меделин, съобщиха световните агенции. Със самолета са пътували и бразилски футболисти от първодивизионния клуб "Шапакоенсе", които трябвало да играят утре в Меделин с местния Атлетико насионал на полуфинал за Купата на Южна Америка. Авиационните власти съобщиха за шестима оцелели в самолетната катастрофа, съобщи Асошиейтед прес. "Това е огромна трагедия", каза за местно радио кметът на Меделин Федерико Гутиерес, който тръгна към мястото на катастрофата. Самолетът Бритиш Еърспейс 146 за полети на къси разстояния е съобщил в 22 часа в понеделник, че е възникнала извънредна ситуация заради проблеми с електрическата система. Самолетът е летял от Сао Пауло за Меделин с междинно кацане кацане в Санта Крус, Боливия. Очаквайте подробности.

Самолет със 72-ма души на борда се разби в Колумбия

http://www.mediapool.bg/samolet-sas-72-ma-dushi-na-borda-se-razbi-v-kolumbiya-news257131.html

Самолет, излетял от Боливия, се е разбил на път към летище Рионегро в Меделин. На борда са пътували 27 членове на бразилския футболен отбор "Шапокоенсе". Имало е и журналисти. Общо са пътували 72 души. Към момента няма официална информация за оцелели пасажери.  В сряда в Меделин трябваше да се играе първият мач от финалите на Купата на Южна Америка. Очаквайте подробности. 

Мутафова: Мислехте, че съм умряла? Ха! Ама я още не съм!

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mutafova-mislehte-che-sym-umriala-ha-ama-ia-oshte-ne-sym-6062122

„Сложен ѝ е един стент и днес аз й оставих телефон. Чухме се сутринта, беше в много добро настроение и ме пита дали в неделя ще играе в „Сълза и смях”, каза Муки

Дъщерята на Стоянка Мутафова за състоянието ѝ

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dyshteriata-na-stoianka-mutafova-za-systoianieto--6062122

„Сложен ѝ е един стент и днес аз й оставих телефон. Чухме се сутринта, беше в много добро настроение и ме пита дали в неделя ще играе в „Сълза и смях”, каза Муки

Стрес тестът на застрахователите започна

http://www.cross.bg/zastrahovatelite-stres-tzenite-1527031.html

/КРОСС/Стрес тестът на застрахователите започна. Като те ще бъдат проверени как ще се справят при евентуално земетресение, както и при борсов срив. Стартът на тестовете е даден в петък, когато Комисията за финансов надзор (КФН) подписа договор с компанията „Ърнст енд Янг" като консултант за провеждането на стрес тестовете на застрахователите, информира "Стандарт". Стрес тестовете се базират едновременно на сценарии, включващи шокове на финансовите пазари, както и събития, които биха довели до сериозни плащания от страна на застрахователите. Компаниите имат срок от 2 седмици, считано от петък (25 ноември), да предоставят на КФН всички данни, нужни за извършването на стрес теста. За дата, към която ще бъде тествана финансовата им стабилност, е определена 30 юни 2016 г. Застрахователите ще бъдат тествани как ще им се отразят шокове като земетресение, наводнение и недостиг на резерви. По отношение на резервите например ще се провери как ще се отрази на компаниите повишение с 10% на инфлацията на претенциите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Компаниите, които предлагат застраховки "Живот", пък ще преминат стрес тест за това как ще им се отрази повишаване на средната продължителност на живот, което е свързано с по-големи плащания по пожизнените полици. По отношение на пазарните рискове, застрахователите ще бъдат тествани как ще им се отрази борсов срив и рязко падане на цените на имотите в ЕС

Франция може да спре дизелите на VW и Renault

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/franciia-mozhe-da-spre-dizelite-na-vw-i-renault-6062121

Разследващите власти са затруднени, тъй като европейските закони правят употребата на устройства, заблуждаващи тестовете за измерване на вредните емисии легални при определени условия.

Стоянка Мутафова е стабилизирана, шегува се

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/stoianka-mutafova-e-stabilizirana-sheguva-se-6062122

„Тя се хранеше, шегуваше се и питаше кога ще играем, кога е следващото ни представление”, разказа Кривошиева.

"Луфтханза" отменя полети до София и днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=337282

Поредна стачка на пилотите в „Луфтханза”. Заради протестите германската авиокомпания е отменила над 800 полета, планирани за вторник. Сред тях са и всички от и до Летище София. От сряда до събота миналата седмица отново имаше стачка и бяха отменени близо 3000 полета.

Комикси, изложба "Над дъгата 2" в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625926

Изложбата "Над дъгата 2" ще се открие на 2 декември 2016г., от 17:30 в Драматичен театър Кюстендил. Седем от художниците на легендарното списание „Дъга", излизало между 1979 и 1992 година, издадоха втори албум със седем комикса в най-добрите традиции на българския жанр и усещането за модерност. Седемте художници, които участват, са Сотир Гелев, Евгени Йорданов, Румен Чаушев, Димитър Стоянов-Димо, Владимир Коновалов, Пенко Гелев и Петър Станимиров. „Над дъгата 2" предлага интересни истории, които да се харесат както на по- големите любители на б...

Най-голяма е снежната покривка във Видин – 8 см

https://www.24chasa.bg/region/article/5902121

Най-голяма е снежната покривка във Видин – 8 см

Най-голяма снежна покривка е натрупана във Видин – 8 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на НИМХ. В Драгоман снежната покривка достига 7 см, във Враца и Разград – 6 см, в София - 5 см. Сутрешните измерени температури са от минус 2 до плюс 2

Националният музикален театър гостува с „Любов и смърт в Мулен Руж“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625791

В програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство на 29 ноември от 19 часа на сцената на Операта в Стара Загора гостува Националният музикален театър със спектакъла „Любов и смърт в Мулен Руж". Премиерата бе на 27 май тази година. Музикалният театър реализира нелеката задача да създаде мюзикъл със заглавието "Любов и смърт в Мулен руж", по мотиви от безсмъртната творба на Александър Дюма - син "Дамата с камелиите". Действието на мюзикъла е пренесено в романтичните времена по създаването на прочутото парижко кабаре Мулен Руж, с неудържимит...

Нападенията над екипи на Спешна помощ намаляват, но липсват кадри, заяви Георги Гелев

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/29/2873066_napadeniiata_nad_ekipi_na_speshna_pomosht_namaliavat/?ref=rss


В последните месеци нападенията над екипи на Спешна помощ са намалели драстично. Това се дължи на добрата ни работа с полицията. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София Георги Гелев.

Той уточни, че при най-малкото наличие на възможност за физическа саморазправа екипът подава сигнал до полицията. Патрулките пък идвали за броени минути.

"Проблемът с липсата на кадри, които да запълват екипите, продължават. Нужни са ни още 80-90...

Индия предлага нова данъчна амнистия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/indiia-predlaga-nova-danychna-amnistiia-229207/

Обявилите недекларирани доходи граждани ще платят 50% данъци и ще внесат 25% от общата сума по безлихвена сметка за до 4 години

Пътищата в Монтанско са проходими

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902122

Пътищата в Монтанско са проходимиПътищата в Монтанско са проходими, те се почистват и опесъчават от 21 машини, а на прохода Петрохан 3 машини, съобщи дежурният диспечер от Областно Пътно управление. Снежната покривка е 2-3 см. Достатъчно са запасите от сол и луга.Температурите са от - 7 до + 5 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Враца, Видин и Монтана.

Жълт код за снеговалежи и виелици в цялата страна

http://www.cross.bg/dvizhenieto-pokrivka-snyag-1527030.html

/КРОСС/ Жълт код за опасно време е обявен за цялата страната, сочи справка на сайта на на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В 26 области в страната е в сила предупреждение за сняг и поледици, изключение са само областите Варна и Бургас. Очакват се валежи от сняг и образуване на тънка и неравномерна снежна покривка. В 12 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол и Бургас, Хасково и Кърджали, където се очаква поривите на вятъра да достигнат 22 м/с.Жълт предупредителен код е обявен и по цялото Черноморско крайбрежие. Още през нощта вятърът от север-североизток ще се усили с пориви 15-20 м/сек /7-8 бала по Бофорт/. Вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала. В източната част днес ще духа и силен вятър с пориви до 22 метра в секунда. От агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да не тръгват на път, ако автомобилите им не са пригодени за зимата и да шофират със скорост, съобразена с условията на пътя. Временно е ограничено движението по път I-1 Владая - Перник, поради снегопочистване, съобщиха от АПИ.Затворено е движението за камиони над 10 тона в прохода Троян - Кърнаре.Навсякъде в областта вали сняг, мокри са пътните настилки. Най-голяма снежна покривка е натрупана във Видин - 8 см. В Драгоман снежната покривка достига 7 см, във Враца и Разград - 6 см, в София - 5 см. Сутрешните измерени температури са от минус 2 до плюс 2 градуса

Борисов остави отворена вратата за кабинет на ПФ и РБ без да е премиер

http://www.mediapool.bg/borisov-ostavi-otvorena-vratata-za-kabinet-na-pf-i-rb-bez-da-e-premier-news257130.html

Извънредният Консултативен съвет по национална сигурност при президента приключи с открехната врата за ново правителство в настоящия парламент, с мандат на Патриотичния фронт и с подкрепа на ГЕРБ и Реформаторски блок, но без Бойко Борисов да е премиер. Засега тази възможност изглежда малко вероятна, въпреки очевидния стремеж на президента Росен Плевнелиев да не се стига до трето негово служебно правителство, назначено в края на мандата му, което да управлява поне до средата на април и да застъпи мандата на новия президент Румен Радев, който има право да променя състава му. Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) обаче оформи относително съгласие да не се бърза с кардинални изборни промени, но не стана ясно какво точно са се разбрали партиите. Премиерът в оставка Бойко Борисов каза, че партията му ще настоява да бъдат отразени промените, гласувани в референдума на Слави Трифонов, “защото това са си надробили партиите“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче е за смесена система с мажоритарен елемент. Президентът Росен Плевнелиев предупреди от своя страна, че "изборни промени на коляно, защото някой сценарист натиска", може да доведат до трайна нестабилност. Той потвърди, че ако ГЕРБ и БСП върнат мандатите за съставяне на нов кабинет, както са обещали, ще връчи третия мандат на партията, която поеме най-ясен ангажимент да се опита да направи ново правителство. В същото време държавният глава посочи, че вече обмисля и съставянето на служебно правителство, като е готов на различни варианти, включително и на кабинет с отговорността на новоизбрания президент Румен Радев, който отхвърли поканата му да участва в заседанието на КСНС. "Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си и да излъчи правителство", коментира още президентът и съобщи, че още в петък ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ. Борисов оставя отворена вратата нов кабинет в този парламент След заседанието Борисов каза пред репортери, че няма да е премиер на нов кабинет в този парламент, но на два пъти отказа да отговори конкретно на въпрос дали е възможно депутати на партията му да подкрепят такъв. "Както преди две години РБ и ПФ казаха, че няма да се включат в кабинета на ГЕРБ, а ще подкрепят определени политики, така и ние ще постъпим сега. Отговорността вече не е наша. Който иска мандат, да си избере премиера и да си носи отговорност, както аз в последните две години. Оставям отговорността в ръцете на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.", заяви премиерът в оставка след края на КСНС, който заседава над 3 часа във вторник. "Ако рекат те да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател. Аз мога да съм премиер само, когато е с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ е спечелил изборите. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиера, министрите", добави той. Реформаторите готови да обсъждат ново правителство От Патриотичния фронт вече обявиха амбиция да съставят кабинет с голяма част от министрите на сегашния, но Борисов да не е премиер. След заседанието на КСНС съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски даде ясен сигнал, че РБ готов да подкрепи подобен кабинет. "Най-страшното би било да хвърлим България в жестока криза, да я оставим в безвластие седем-осем месеца", коментира той. "За нас устойчивост, стабилност и сигурност означава да се търси вариант за използване потенциала на парламента и евентуално съставяне на ново правителство с десноцентристки акцент, разбира се", каза Зеленогорски. На въпрос дали могат да подкрепят кабинет на ПФ или самият РБ да състави кабинет, той уточни, че по-ясна позиция ще има след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ в сряда. Политическата аритметника показва, че ако има съгласие в НС за формиране на правителство, то може да бъде избрано и с обикновено мнозинство, дори и ако не всички 84 депутати от ГЕРБ го подкрепят, стига кворумът в пленарната зала да е достатъчно нисък, за което трябва да помогнат други партии. "За" кабинет с мандата на ПФ има 17 депутати от НФСБ и ВМРО, още 11 от "Атака", 13 от управляващото крило на РБ и евентуално част от БДЦ-НС. БСП настояват твърдо за предсрочни избори Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново настоя за предсрочни избори, които трябва да са 26 март – първата възможна дата, ако новият президент насрочи вота още при встъпването си в длъжност на 22 януари. БСП ще върне мандата и няма да подкрепи правителство на трета партия, а ще остане опозиция, декларира Нинова. Тя потвърди, че на заседанието е обсъждана възможността трета политическа сила да получи мандат за съставяне на кабинет, но не назова коя е. "Когато ние получим мандат за правителство - ще го върнем веднага. Ако третата политическа сила, която получи мандат, реши да състави правителство, ниеоставаме в опозиция в рамките на този парламент", заяви Нинова. Няма да се бърза с изборните промени, но няма яснота Президентът Плевнелиев предупреди след заседанието, че има огромна опасност, ако се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност. Той предупреди също, че за една сериозна реформа в изборните правила е необходимо време: "Суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде изговорена, осъществена отговорно и нещата не опират до едно телевизионно студио". "Днес е моментът да бъдем разумни. Народът очаква това, защото може да се окажем в много по-тежка политическа ситуация", коментира Плевнелиев. "Законът е дал срок, НС ще го спази със сигурност, но нека се действа мъдро", призова той. Корнелия Нинова от своя страна каза, че по време на заседанието партиите, включително и представителите на ГЕРБ, са се обединили да не се правят толкова сериозни изборни промени "на коляно". Тя обаче не уточни какво съгласие точно е постигнато, но съобщи, че партията й ще внесе изборни промени за мажоритарно гласуване в смесена система. ГЕРБ иска изцяло мажоритарен вот Бойко Борисов повтори, че ГЕРБ подкрепя изцяло предложението на референдума за въвеждането на изцяло мажоритарна система в два тура, "защото това са си надробили партиите". Той за пореден път обвини останалите партии, че преди референдума не са предупредили за рисковете от промените, тъй като така е било "модерно" и е било против ГЕРБ, но сега променят мнението си. Плевнелиев готов да предостави на Радев съставянето на нов кабинет Плевнелиев отново потвърди, че ако се стигне до формирането на ново служебно правителство, ще иска да го състави в диалог с наследника му Румен Радев, който по Конституция има правото да променя служебния кабинет след встъпването си в длъжност. Плевнлиев обясни, че е предложил различни варианти – правителство на поделена отговорност и правителство с отговорност на Радев. Според него не е добре да има две служебни правителства. Президентът Плевнелиев покани Радев да присъства на заседанието, но преди ден той му отказа с мотива, че не желае доверието към него "да се употребява като гаранция за чужди политически сделки". "Моралният победител на изборите го нямаше днес. Защото така, както ползва държавна охрана, а изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми", коментира Бойко Борисов. "За мое съжаление, аз истински и най-добронамерено очаквах президентът, защото той е избран - г-н Радев, защото той е избран, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация някак си не ми се вижда сериозно", допълни Борисов. С уговорката, че "не е адвокат" на Румен Радев, лидерът на БСП Нинова защити отказа му да участва в заседанието на КСНС: "БСП и кандидат-президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова спечелиха президентски избори, а не парламентарни. Ще носим отговорност за действията на президента след като встъпи в длъжност, ако търсите тук някаква отговорност. Но в Народното събрание си има мнозинство, то си действа и работи. Ние сме опозиция в този парламент".

Борисов намекна, че ще подкрепи кабинет на ПФ и РБ без да е премиер

http://www.mediapool.bg/borisov-namekna-che-shte-podkrepi-kabinet-na-pf-i-rb-bez-da-e-premier-news257130.html

Извънредният Консултативен съвет по национална сигурност при президента приключи с открехната врата за ново правителство в настоящия парламент, с мандат на Патриотичния фронт и с подкрепа на ГЕРБ, но без Бойко Борисов да е премиер. "Както преди две години РБ и ПФ казаха, че няма да се включат в кабинета на ГЕРБ, а ще подкрепят определени политики, така и ние ще постъпим сега. Отговорността вече не е наша. Който иска мандат, да си избере премиера и да си носи отговорност, както аз в последните две години. Оставям отговорността в ръцете на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.", заяви Бойко Борисов след края на КСНС, който заседава над 3 часа. "Ако рекат те да направят правителство - това им го дължа и аз. Аз няма да съм министър-председател. Аз мога да съм премиер само, когато е с мандата на ГЕРБ и ГЕРБ е спечелил изборите. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиера, министрите", каза Борисов. Президентът Росен Плевнелиев каза, че след като първите две политически сили ГЕРБ и БСП са декларили, че ще върнат връчения им мандат за формиране на редовно правителство, третият мандат ще отиде при този с най-голям шанс за направи кабинет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за предсрочни избори, които трябва да са 26 март. БСП ще върне мандата и няма да подкрепи правителство на трета партия. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си, каза Росен Плевнелиев. "Днес държавата се намира в сложна ситуация, трябва да намерим най-добрия изход за народа. Основната цел на КСНС бе всички политически сили, институциите заедно да споделим оценките си за ситуацията и да потърсим национално отговорно решение", обясни държавният глава. "Макар и задължен по Конституция не подходих към консултациите като формална стъпка. Продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало потенциала си и може да свърши много смислени неща за държавата", каза още той. "Давам всичко от себе си това Народно събрание да продължи дейността си и да излъчи правителство", коментира още президентът. Очаквайте подробности

Съветът за национална сигурност търси изход от политическата криза

http://www.mediapool.bg/savetat-za-natsionalna-sigurnost-tarsi-izhod-ot-politicheskata-kriza-news257130.html

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което парламентарно представените партии трябва да стигнат до консенсус за излизане от политическата криза, до която се стигна след оставката на кабинета “Борисов“. До оставката на управляващите се стигна след като ГЕРБ загуби президентските избори.  Новоизбраният президент Румен Радев също беше поканен от Росен Плевнелиев да вземе участие в заседанието, но още в понеделник стана ясно, че той е отклонил поканата. Президентът Росен Плевнелиев отново ще се опита да убеди политическите лидери, че трябва да се направи всичко възможн, това Народно събрание да продължи своята работа. Най-големите парламентарни партии, вече заявиха, че няма да подкрепят или да участват при формирането на нов кабинет в този парламент. ГЕРБ и БСП категорично отказаха на няколко пъти да направят опит да съставят правителство в рамките на 43-ия парламент. От Патриотичния фронт са готови да опитат да съставят експертно правителство, но само ако то бъде подкрепено от останалите партии. Има мнения, че и Реформаторският блок може да направи опит за съставяне на програмно правителство. Засега ПФ, РБ и БДЦ са заявили официално, че би било добре да се мисли за експертен кабинет. Ако днес не се стигне до консенсус за подкрепа на програмен кабинет, партиите в парламента трябва да се обединят около дата за предсрочни парламентарни избори. Възможен вариант е 2 април. Засега не е ясно дали Плевнелиев ще бави процедурите по връчване на мандатите, за да не той съставя служебно правителство. Сигурно обаче е, че президентът Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание, тъй като според конституцията той не може да го стори ако е три месеца преди изтичане на мандата му. Така че парламентът ще заседава най-рано до 22 януари, когато в длъжност трябва да встъпи новоизбраният държавен глава Румен Радев. С указ той трябва формално да назначи и датата на предсрочните избори. Плевнелиев пък трябва да назначи служебен кабинет. Очаквайте подробности.

Съветът по национална сигурност ще търси изход от политическата криза

http://www.mediapool.bg/savetat-po-natsionalna-sigurnost-shte-tarsi-izhod-ot-politicheskata-kriza-news257130.html

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) ще заседава във вторник. Държавният глава Росен Плевнелиев свиква заседанието, на което парламентарно представените партии трябва да стигнат до консенсус за излизане от политическата криза, до която се стигна след оставката на кабинета “Борисов“. До оставката на управляващите се стигна след като ГЕРБ загуби президентските избори.  Новоизбраният президент Румен Радев също беше поканен да вземе участие в заседанието, но още в понеделник стана ясно, че той е отклонил поканата. Президентът Росен Плевнелиев отново ще се опита да убеди политическите лидери, че трябва да се направи всичко възможно, това Народно събрание да продължи своята работа. Най-големите парламентарни партии, вече заявиха, че няма да подкрепят или да участват при формирането на нов кабинет в този парламент. ГЕРБ и БСП категорично отказаха на няколко пъти да направят опит да съставят правителство в рамките на 43-ия парламент. От Патриотичния фронт са готови да опитат да съставят експертно правителство, но само ако то бъде подкрепено от останалите партии. Има мнения, че и Реформаторският блок може да направи опит за съставяне на програмно правителство. Засега ПФ, РБ и БДЦ са заявили официално, че би било добре да се мисли за експертен кабинет. Ако днес не се стигне до консенсус за подкрепа на програмен кабинет, партиите в парламента трябва да се обединят около дата за предсрочни парламентарни избори. Възможен вариант е 2 април. Засега не е ясно дали Плевнелиев ще бави процедурите по връчване на мандатите, за да не той съставя служебно правителство. Сигурно обаче е, че президентът Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание, тъй като според конституцията той не може да го стори ако е три месеца преди изтичане на мандата му. Така че парламентът ще заседава най-рано до 22 януари, когато в длъжност трябва да встъпи новоизбраният държавен глава Румен Радев. С указ той трябва формално да назначи и датата на предсрочните избори. Плевнелиев пък трябва да назначи служебен кабинет. Очаквайте подробности.

23 машини чистят първия сняг в Разградско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625925

20 лугарки и 3 песъкара са излезли през нощта, за да чистят пътищата на Лудогорието – съобщи дежурният в Областно пътно управление-Разград. Част от тях вече са се прибрали, тъй като снежната покривка е незначителна – 1-2 см. и се почиства бързо, няма и навявания. За втори път се наложило машините да минат само в Кубратско. Сигнали за закъсали автомобили през нощта и тази сутрин не е имало. Температурата е паднала най-много до -1 градус, колкото е и в момента....

Сняг вали над цялата област, въведоха ограничения за тежките камиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625927

Сняг вали над цялата Пловдивска област, пътните настилки са мокри. По-високите пътни участъци са опесъчени, съобщиха от Областно пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак – Доспат и Белово – Юндола. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона през Троянски проход. Ограниченията са въведени рано тази сутрин поради обилен снеговалеж. До утре включително ще продължи укрепването на свлачищата при км 28 по пътя Асеновград – Смолян. Движението в района се извършва ...

Парк в Япония отврати гостите с ледена пързалка с 5000 замразени риби

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/29/2873013_park_v_iaponiia_otvrati_gostite_s_ledena_purzalka_s/?ref=rss



Най-новата атракция на увеселителен парк в Япония се опита да привлече посетители с подход, който се оказа, че отблъсква някои хора.

Под повърхността на леда на пързалка в Space World на остров Кюшу са замразени около 5000 риби и морски животни.

Атракцията се нарича "Аквариум върху лед" и за мнозина тя е демонстрация на жестоко отношение към животните и проява на лош вкус.

След вълната от негативни коментари в социалните мрежи управата на парка обяви, че...

Рекорден брой мигранти пристигнали по море в Италия през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902106

Рекорден брой мигранти пристигнали по море в Италия през 2016 г.Рекорден брой мигранти са достигнали тази година Италия по море от Северна Африка. Повече от 170 000 души са пристигнали в страната, което надвишава броя от 2014 г., когато напливът беше огромен, предаде Нова тв.  На територията на Италия са приютени над 176 000 мигранти, като за тази година има и броят на молбите за убежище е най-големият досега.

Самолет, превозващ бразилски футболен отбор, се е разбил в Колумбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/29/2873062_samolet_prevozvasht_brazilski_futbolen_otbor_se_e/?ref=rss


Se conocen las primeras imágenes del avión de Chapecoense accidentado en Antioquia https://t.co/ib3I96L34E #NoticiasCaracol pic.twitter.com/asbo8QC7vo

— Noticias Caracol (@NoticiasCaracol) November 29, 2016
Самолет, с който е пътувал бразилският футболен отбор "Шапекоенсе", се е разбил в Колумбия, предадоха световните агенции.

Самолетът е паднал недалеч от Меделин. На борда е имало 72-ма души и деветчленен екипаж.

Все още няма данни за загинали. Според...

Самолет, превозващ бразилски футболен отбор, се е разбил в Колумбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/29/2873070_samolet_prevozvasht_brazilski_futbolen_otbor_se_e/?ref=rss


#Atención | Primeras imágenes del avión siniestrado. pic.twitter.com/w8QzhfQ1Ee
— 360 Radio Colombia (@360RadioCo) November 29, 2016

Самолет, превозващ бразилския футболен "Шапекоенсе", се е разбил в Колумбия, съобщават световните медии. Според информациите има и загинали, но се твърди, че поне десетима души са евакуирани и отведени в местни болници.

На борда е имало 72-ма пътници и деветима души екипаж. Първоначалните данни са, че причината за инцидента е...

В НС ще се проведе обществено обсъждане на мажоритарната избирателна система

http://www.cross.bg/sistema-izbiratelna-subranie-1527029.html

/КРОСС/Комисията по правни въпроси организира обществено обсъждане на тема: „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура". Това съобщиха от пресцентъра на Народно събрание. Дискусията ще се проведе от 13.30 часа в зала „Запад" на Народното събрание. Целта на срещата е да бъдат подложени на дебат различните становища по темата за мажоритарната избирателна система, свързани с бъдещите законодателни промени в Изборния кодекс. В дискусията ще участват представители на институциите, неправителствените организации и научните среди.    

Ерик Льо Буше: Как трябва да се говори с Путин

http://svetoven.pogled.info/news/79935/erik-lo-bushe-kak-tryabva-da-se-govori-s-putin

/Поглед.инфо/ Какво тегли Франсоа Фийон към Владимир Путин? Дали са старите връзки и идеи за отстояване на суверенитета? Или е станал провърженик на възраждане на национализма? Френският публицист Ерик Льо Буше се опитва да намери връзката между двамата политици, като подчертава подкрепата, която католикът Фийон получава заради отстояване на христианските ценности, противопоставянето му на мултикултурализма и на „твърде атлантическата” външна политика на Франция, която трябва да се поправи в духа на заветите на Шарл де Гол. (рус. ез.)

Лудогорец иска 2 милиона евро за резерва

http://www.cross.bg/lykoki-samo-titylyar-1527028.html

/КРОСС/Холандецът Джоди Лукоки не е доволен от статута си на резерва в Лудогорец и иска да бъде продаден. Лукоки има само два мача от началото на сезона като титуляр, като само в един от тях изкара на терена пълни 90 минути. Въпреки, че не разчитат на него, разградчани не искат да го пускат евтино. Лукоки ще си тръгне само ако се намери отбор, който да даде 2 милиона евро. Холандецът започна като титуляр срещу Ботев през уикенда и вкара гол още в третата минута. След мача той показа среден пръст на феновете, които го уцелиха със запалка по главата. Играчът беше одрусан с 3000 лева глоба.  

Стоянка Мутафова е по-добре, ще остане още няколко дни в болница

https://www.actualno.com/showbusiness/stojanka-mutafova-e-po-dobre-shte-ostane-oshte-njakolko-dni-v-bolnica-news_578416.html

Добри новини - голямата ни актриса Стоянка Мутафова е в добро здравословно състояние след прекарана нощ в болницата. Лекарите все още не могат да потвърдят дали тя е преживяла инфракт на миокарда и ще я задържат за наблюдение за няколко дни, съобщават от Нова телевизия. При

Славните истории за морските вълци оживяват в изложбата „Капитаните на Бургас“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S9thomRkPls/

Славните капитани на Бургас се събират в Казиното, за да разкажат истории за морски приключения. Морските вълци ще присъстват чрез свои снимки и предмети от живота, прекаран на палубата на корабите от Български морски флот, Океански и Черноморски риболов.

Изложбата “Морските капитани” е част от инициативите, посветени на празника на Бургас – Никулден. Тя отваря врати на 2 декември в зала “Ал. Георгиев – Коджакафалията” и може да я разгледате до 4 януари 2017 г. при свободен вход.

Сред славните капитани на Бургас са Христо Мушков, спасил 34  моряци от сомалийските пирати, Асен Бонджев – той е единственият български капитан направил две околосветски пътешествия по време на професионалната си кариера. Примерът му е продължен от сина му кап. Любомир Бонджев, който продължава славния път на баща си и проявява истинско геройство, спасявайки давещ се моряк в открито море.

Експозицията допълват корабният дневник на “Алфа БГ”, първият брой на вестник “Флагман”, който се е издавал и печатал на най-големия танкер “Хан Аспарух” по време на рейс, грамоти, медали, уникални документи, свързани с живота и професията на бургаските капитани.

В изложбата са представени картини на кап. Иван Крачолов, посветени на Никулден, морето и корабите. Друг художник, чиито картини също са изложени в Казиното, е Димчо Пишманов. Неговите платна са истинската история на българското корабоплаване. Мисията му като морски човек и художник е да нарисува всички български кораби, плавали от началото на морското дело у нас.

Ирен Кривошиева: Стоянка Мутафова е добре, шегува се и пита кога ще играем

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902086

Ирен Кривошиева: Стоянка Мутафова е добре, шегува се и пита кога ще играемСтоянка Мутафова е много добре в момента. Това съобщи актрисата Ирен Кривошиева пред Нова телевизия. Тя е била заедно с Мутафова около 15 ч вчера пред дома й, когато голямата актриса се почувствала зле. "В 21 часа снощи бях при нея, хранеше се, шегуваше се. Питаше кога е ще играем и кога е следващото представление", разказа Кривошиева.

Джордж Сорос обяви война на Тръмп

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/79934/dzhordzh-soros-obyavi-voina-na-tramp

/Поглед.инфо/ Американският милиардер Джордж Сорос ще финансира с 10 милиона долара борбата с престъпленията, породени от омраза. В САЩ под борба с такива престъпления се подразбира защита на нелегални мигранти, хомосексуалисти, девианти, маргинали и други, паразитиращи върху обществото всевъзможни малцинства. Сорос ще ги пази от Тръмп, който е първият за последните 24 години избран президент на САЩ, който се обяви в защитата на правата на мнозинството от населението на страната. Малцинствата са нужни на Сорос как таран против Тръмп. По същество, това е обявяване на война. Как ли ще отговори Тръмп? (рус. ез.)

Вяра Емилова: БСП е готова да посрещне младите хора и новата енергия

http://www.cross.bg/emilova-vyara-hora-1527026.html

/КРОСС/„Предложените промени в Устава на БСП са много добри. БСП тръгна към промяна и мисля, че ще успее да я направи. Тя е готова да посрещне младите хора и новата енергия". Това заяви Вяра Емилова, новоизбран член на ИБ на БСП, в ефира на Канал 3. Тя подчерта, че този сигнал, да има промяна, е бил даден от хората и тя е започнала на президентските избори. „Ще направим така, че първо да се реформираме самите ние, а след това ще приложим платформата навън. Ще бъде обсъждана и дискутирана, а решенията ще се вземат на Конгреса през февруари", уточни тя. По нейните думи в Изпълнителното бюро има много млади хора, но и такива с авторитет, които могат да предават своя опит. „Корнелия Нинова, като председател, направи точния баланс", категорична е Емилова. Според нея, председателят да се избира от всички членове, е едно от добрите предложения и това е висша форма на демокрация. „Председателят трябва да е единствено зависим от членовете на партията, да ги чува и да води политиката, която искат хората", каза още тя. По повод идеята депутатите да имат три мандата, Вяра Емилова е на мнение, че трябва да има приемственост и тези решения ще спомогнат за това. „По-младите ще вземат опита на авторитетните и познати лица. Идеята предстои да бъде обсъждана и как точно да бъде формулирана в новия Устав", допълни тя. Според нея това е даване на път на младите хора, нова енергия, от която БСП има нужда

Пекин се подготвя за търговска война със САЩ

http://www.cross.bg/kitaii-pekin-trump-1527027.html

/КРОСС/ Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп принуди политиците на държавата с втората най-голяма икономика в света да се замислят, пише „Независимая газета", цитирана от Фокус. Президентът на Китай Си Дзинпин в разговор с новоизбрания държавен глава подчерта своя стремеж към сътрудничество. Но ако Вашингтон избери друг път, то Поднебесната империя ще трябва да намери начин да отговори. Могат да бъдат въведени ограничения за работата на американските търговски мрежи, да се затрудни продажбата на айфони, студентите да бъдат изпращани да учат не в САЩ, а в други държави. Освен това протекционизмът на САЩ може да помогне на Китай да стане доминираща сила в Азиатско-тихоокеанския регион. „Можете на убиете хиляда врагове, но в същото време да загубите 800 войници". Това изречение се приписва на древнокитайския стратег и философ Сун Дзъ. Неговият трактат „Изкуството на войната" изведнъж започна да се обсъжда в Пекин. Макар че всъщност не става дума за военни действия. Както предаде агенция Bloomberg, политиците и експертите имат предвид вредата, която ще нанесе на САЩ Тръмп, ако изпълни предизборните си обещания и започне търговска война срещу Китай. Бъдещият американски президент вече се отказа от някои свои заплахи. Пелин изрази надежда, че и по отношение на митата на китайския внос ще заеме по-прагматична позиция. Също така Китай даде да се разбере, че при всеки опит за облагане с мита на китайските стоки, ще последват репресии

Скандално - Министерството на отбраната продава апетитен имот за жълти стотинки

https://www.actualno.com/sofia/skandalno-ministerstvoto-na-otbranata-prodava-apetiten-imot-za-jylti-stotinki-news_578413.html

70 лева (35 евро) за 1 квадратен метър – това е цената за 11,5 декара имот на Министерството на отбраната в ж.к. „Младост”, в близост до метрото – бившето военно окръжие. Началната цена на търга е 791 470 лева, което е еквивалентът на 400 000 евро. Исканият депозит е 316 588 лева. Тъ

Пътуващата изложба "100 Години, 100 Плаката" гостува на РБ „Ем. Попдимитров"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625923

Пътуващата изложба "100 Години, 100 Плаката" ще гостува от 1 до 21 декември 2016 г. в Регионална библиотека „Ем. Попдимитров" Кюстендил - отдел „Изкуство" (Читалище „Братство"). В изложбата ще бъдат показани книжни и библиотечни плакати със синтезирани послания за ценността на книгите, четенето и библиотечното дело през изминалите над 130 години - от 1890 до днес. Някога те са украсявали библиотеки и книжарници в САЩ, Канада, Китай, Русия, Испания, Обединено Кралство, България и др. Експозицията е проект на Ясен Николов, фондация „Деца на Бълг...

Бежанци, върнати от Сърбия, преминават през с. Киреево

https://www.actualno.com/society/bejanci-vyrnati-ot-syrbija-preminavat-prez-s-kireevo-news_578415.html

Стотици бежанци са преминали през пограничното село Киреево във видинския край през последните месеци. И снощи група от около 10 мигранти са преминали на територията на България и в момента чакат в Киреево да бъдат извозени към София, съобщи bTV. Чужденците пристигали в село

Какъв ще е късметът ти в любовта през декември! (ТЕСТ)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274425_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0

 Избери си число от 1 до 15 и виж какъв ще е декември в любовен план.
1. Имаш си всичко на света – работа, семейство и деца, но най-хубавото в любовта ще е... още едно дете!  

2. Няма по-труден пъзел от любовта на двама... истинска любовна драма!  

3. Душата ти плаче за нова любов, а когато искаш нещо... за него бъди готов  

4. Човек от миналото ще те посети, ще отвори стари спомени и може би вече е различно, може би най-накрая ще е любов!  

5. Трябва да знаеш, че декември ще бъде изпълнен с романтични изненади безброй, истински любовен порой!  

6. Отвори сърцето си за нови хора и нови мечти, щастието идва, вярваш ли?  

7. За деца още не си готов, а за брак, какво ще кажеш? Може от свекървата подарък нова кола да намажеш!  

8. Е, любовта е сложна наука и нищо случайно няма тука. Ще погледнеш с нови очи на колега, може би?  

9. На ново място иди, пътешествие си подари и никога не знаеш с кой може да се запознаеш...  

10. Любовта ти е повече от щастлива, време е за следващата крачка голяма – бебе, съмнение няма!  

11. Най-хубавото тепърва предстои, романтична целувка с непознат под хиляди ярки звезди  

12. Не отказвай покани за кафе, любовта се среща, но няма как да знаеш къде...  

13. Сватбени звънчета се чуват в далечината, сватба, това ти е подготвила съдбата.  

14. И до края на годината ще има да се чудиш... до кой от двамата (коя от двете) да е събудиш!  

15. Прекрасна и вълнуваща любов те чака, само гледай да не изпуснеш влака.

Източник: actualno.com

Половин милион сирийски бежанци чакат Ердоган да ги пусне към Европа

http://www.cross.bg/evropa-tyrtziya-erdogan-1527024.html

/КРОСС/Близо 500 000 сирийски бежанци в Турция са готови да тръгнат Европа, която е тяхна мечта, а заканата на президента Ердоган да отвори границите съживи тази идея . Анадолската агенция уточнява, че Турция е страната, която е отворила най-широко обятията си за бягащите от вътрешните конфликти в Сирия. Заради географската близост първите лагери бяха изградени в Югоизточен Анадол. „Според международните договорености затворените гранични пунктове са нарушение на човешките права. Те трябва да се отворят, а европейските държави - да предоставят по-добри условия за мигрантите. Необходимо е нашите сънародници да имат възможността да отидат в Европа, защото ние бягаме от кланетата и смъртта. Европа не пожела да приеме много от нас, но Турция даде подслон на над 3 милиона сирийци. Само в община Акчакале в провинция Шанлърфа броят на сирийците надвишава този на бежанците, установили се в повечето европейски страни. Европа тръби, че спазва човешките права, но те са валидни само за нейното население, а когато стане въпрос за нас, те не се прилагат", коментира председателят на дружеството на сирийските тюркмени Екрем Деде пред Анадолската агенция. Той призовава президентът Реджеп Ердоган да отвори граничните пунктове, а европейските държави да проявят малко саможертва. Председателят на местното събрание на сирийския град Ракка Сади Сювейш смята, че като начало 500 000 души ще мигрират към Европа, посочва БГНЕС.

Пътищата в Смолянско обработени, снежната покривка варира от 2 до 15 см.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625924

Всички пътни артерии в област Смолян са почистени, а местата със заледявания са обработени с инертни материали и на този етап няма затворени за движения отсечки, съобщиха от Областно пътно управление. По тяхна информация, в момента продължава да вали сняг в по-голямата част на областта, като снежната настилка варира от 2 до 8 см, а температурите са от -5 до 2 градуса. Въведено е ограничение за товарни автомобили до 12 тона по пътя Доспат-Батак, както и до 3,5 тона по пътя Смолян – Пампорово. На връх „Снежанка“ в Пампорово снежната покривка до м...

„Градски транспорт“ се жалва от такситата, „събиращи“ пътници от спирките във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337261

Общинският превозвач „Градски транспорт“ се жалва от таксиметровите водачи, които минават през спирките преди автобусите и качват пътници на цената на билетчето. В търсене на съдействие за решаване на проблема изпълнителният директор на дружеството Злати Златев е изпратил писмо до председателя на Общински съвет и шефа на дирекция „Управление на сигурността и обществения ред“, както и до началника на Автомобилна администрация, научи Moreto.

Защо Европа се е страхувала от руските хусари?

http://svetoven.pogled.info/news/79933/zashto-evropa-se-e-strahuvala-ot-ruskite-husari

/Поглед.инфо/ Точно преди 220 години в Русия е създаден лейб-гвардейски хусарски полк. Идеята е заимствана от Унгария, където още през XV век се създава ескадрон със специално назначение, подобно на сетнешния „спецназ”. В средата на XVIII век в руската войска служили наемници. Имало е български, сръбски, далматински, македонски полкове. На базата на последните два в края на века е сформиран Александрийският конен полк, получил през ноември 1796 г. наименованието „хусарски”. От началото на XIX век казачеството започва да преобладава в състава на хусарските полкове. (рус. ез.)

Затворено е движението за камиони над 10 тона в прохода Троян – Кърнаре

https://www.24chasa.bg/region/article/5902077

Затворено е движението за камиони над 10 тона в прохода Троян – Кърнаре

Затворено е движението за камиони над 10 тона в прохода Троян – Кърнаре, съобщи за Радио „Фокус" - Пловдив дежурен служител в Областно пътно управление. Навсякъде в областта вали сняг, мокри са пътните настилки. Заскрежен е пътят за хижа Студенец, но е опесъчен, каза още дежурният. До 30 ноември ще продължи укрепването на свлачищни процеси при

Самолет с бразилски футболисти се разби в Колумбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902081

Самолет с бразилски футболисти се разби в КолумбияСамолет със 72-ма души на борда, сред които членовете на бразилския футболен отбор „Чапекоензе”, се разби при заход за кацане на пистата в колумбийския град Меделин. Към момента няма официална информация за оцелели. Играчите на „Чапекоензе” трябваше да се изправят във финала на „Копа Судамерикана” срещу „Атлетико Национал”.

Извънредно! Самолет с 82-ма души и бразилски тим на борда се разби в Колумбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274424_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%81+82-%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%B

 Самолет с 82-ма души на борда, сред които и целият футболен тим на Чапекоензе, се разби при подхода си към летището в колумбийския град Меделин, съобщават световните медии.

Все още няма подробности за трагедията, но според кмета на града Федерико Гутиерес има и оцелели.

Очаквайте подробности!

Ангел Найденов: Ненчев води лична битка с ген. Радев

http://www.cross.bg/naiidenov-nenchev-otbranata-1527023.html

/КРОСС/Всичко, което се случва след повдигането на обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев е част от неговата лична битка с ген. Румен Радев. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "БСП лява България" и бивш министър на отбраната Ангел Найденов по повод твърдението на Ненчев, че новоизбраният президент и бивш командир на Военновъздушните сили е поръчал МиГ-овете да бъдат ремонтирани в Полша. Ненчев доста некоректно цитира докладна записка до мен от зам.-министъра на отбраната. Във въпросния документ става дума за посещение в Полша и Словакия на водена от ген. Радев делегация, но никъде не се споменава за ремонт на двигатели на изтребителите. Единствено се казва, че представлява интерес опитът на двете държави в модернизацията на авиониката на самолетите МиГ-29, заяви Найденов. По думите му политическа предубеденост е попречила на министър Ненчев да изпълнява сключените договори за ремонт с руската компания "РСК МиГ". Те са били поставени в каса до приключване на рамковото споразумение с РСК "МИГ". Найденов заяви още, че строежът на оградата по границата с Турция е оскъпен необосновано. По времето на кабинета "Орешарски" време един линеен километър струваше 250 000 лв., а сега излиза около 1 млн. лв., и то на по-лек терен, каза още Ангел Найденов.

Левон Хампарцумян: Икономиката не е била в по-добро състояние от 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902080

Левон Хампарцумян: Икономиката не е била в по-добро състояние от 10 годиниВсеки има различна дефиниция за криза. Голяма част от икономиката е в частни ръце и няма нищо общо с политиката, което е много добре, защото политическата криза не може да повлияе на икономическите процеси. Политиците трябва да бъдат по-отговорни, защото икономиката не е била в по-добро състояние от 10 години.

Стоянка Мутафова е в добро състояние, пита кога ще играе

http://offnews.bg/news/n_1/n_641031.html

Актрисата Стоянка Мутафова е в добро състояние и настроение. Това каза пред Нова тв актрисата Ирен Кривошиева. Тя каза, че е разговаряла с Мутафова снощи в 21.00 часа. Тя била в добро настроение, шегувала се и попитала лекарите кога ще е може да играе. Следващото ѝ представление е в неделя. Нощта е преминала спокойно, състоянието ѝ е стабилизирано, но въпреки това тя ще остане под наблюдение. Не е ясно кога ще бъде изписана.  Не е потвърдено, че 94-годишната актриса е получила миокарден инфаркт. 

30-то издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК

http://www.cross.bg/dekemvri-zala-ychastieto-1527025.html

/КРОСС/30-то издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще бъде открито на 30 ноември със симфоничен концерт "Брамс Remixed" - съвместен проект между БНР и НДК. „Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър върху Четвърта симфония на Брамс", съчетава в себе си традицията и модерността, и вече е покорило редица европейски сцени с голям успех, а сега ще може да бъде преживяно и от българската публика в Зала 1 на 30 ноември от 19:00 ч. Солисти ще бъдат виолончелистът Бернхард Хеденборг от Австрия и белгийският DJ Grazzhoppa, заедно със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов. За пореден път публиката ще може да чуе формата „Концерт за четири рояла", но в нов за нея вариант - за първи път у нас пристигат виртуозите от Клавирен квартет "Гершуин" - пианистите Андре Деспонд, Стефан Вирт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли. Събитието, което обещава да е едно от най-ярките музикални преживявания на годината, е продуцирано от Двореца и ще се състои на 18 декември (неделя) от 20:00 ч. Специално внимание в тазгодишната програма на фестивала е отделено на концертите в чест на две от най-големите фигури в българската музика - Вили Казасян и Никола Гюзелев. Мултимедийният концерт-спектакъл "На Вили" ще бъде специален подарък от „дъщерята за бащата" и от НДК за цялото поколение, за което Вили Казасян беше жива легенда и постоянно вдъхновение

Левон Хампарцумян: Криза ли? Икономиката не е била в по-добро състояние от 10 години насам!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274423_%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BD+%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%3F+%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%

 Всеки има различна дефиниция за криза. Голяма част от икономиката е в частни ръце и няма нищо общо с политиката, което е много добре, защото политическата криза не може да повлияе на икономическите процеси. Политиците трябва да бъдат по-отговорни, защото икономиката не е била в по-добро състояние от 10 години. Това каза пред камерите на БНТ банкерът Левон Хампарцумян.
Политическата криза не влияе пряко на младите хора. Те търсят своето бъдеще и някои напускат държавата, в което няма нищо лошо и страшно. Ако си направим държавата хубава, хората няма да я напускат, а и чужденци ще идват тук, каза още той.

В студиото гост беше и проф. Стати Статев, ректор на УНСС. Към момента категорично няма икономическа и финансова криза. За мен също няма нищо нередно в икономическата миграция на младите хора. Драма няма в свободното движение. Има друг проблем. Ние се превръщаме в донор на кадри за развития свят, даде пример той.

Тръмп номинира републиканския конгресмен Том Прайс за здравен министър

http://www.cross.bg/trump-praiis-obama-1527021.html

/КРОСС/Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се готви да обяви по-късно днес, че е избрал републиканския конгресмен Том Прайс, хирург ортопед и отявлен критик на здравната реформа на президента Барак Обама (Affordable Care Act), като министър на здравеопазването и човешките ресурси. Това са разкрили два източника пред "Ройтерс". Ако бъде одобрен от Сената, 62-годишният Прайс ще изиграе важна роля в ревизията на закона за здравното осигуряване, по-известен като Obamacare, една от основните "гордости" на отиващия си американски президент. Решението на Тръмп е било потвърдено от представител на преходния му екип и от друг представител на Републиканската партия. Прайс отдавна поддържа план за данъчни облекчения, разширени спестовни сметки за здраве и реформи в законодателството, които да заменят Obamacare. Тръмп обеща по време на предизборната кампания за Белия дом да отмени закона на Обама и да го замени с план, който да даде повече контрол на отделните щати над програмата Medicaid (социална здравна програма за бедните семейства и индивиди) и да позволи на застрахователите да продават здравни застраховки в цялата страна. Въпреки това след срещата си с Обама след изборната победа, Тръмп заяви, че ще обмисли да запази някои разпоредби от законодателството.  

В Белгия „бърнаут“ вече е професионално заболяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902076

В Белгия „бърнаут“ вече е професионално заболяванеВ Белгия „прегарянето” става професионално заболяване. Новината съобщи пред местни медии министърът на здравеопазването Маги де Блок, цитиран от БГНЕС. Така известният термин „бърнаут“, в превод „прегаряне“ се смята за състояние, в което служител губи мотивация за работа, изпитва физическа и психическа умора от работната среда: „Признаваме

Времето на 29 ноември: Обещават тънка снежна покривка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625884

Във вторник ще продължи да превалява. В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще са близки до максималните - между минус 1 и 4 градуса, а през деня понижението на температурите ще продължи. Жълт код заради очаквани силни снеговалежи е обявен във вторник за цялата страна. Сняг не се очаква единствено в областите Варна и Бургас, където обаче е в сила предупреждение заради прогнози за силен вятър с пор...

Сценариите минават през компромис, но зависи какво ще реши Борисов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5901764

Сценариите минават през компромис, но зависи какво ще реши Борисов Ситуацията напомня 2013 г., когато той се опита да стабилизира електоралната си база, като излезе в опозиция Вариантите за развитие на политическата ситуация в момента, струва ми се, минават през някакъв компромис. Възможно е да бъде договорено някакъв тип експертно правителство. За да се стигне дотам обаче,

МО качило на сайта си сделката в "Младост" като "тайна продажба"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274422_%D0%9C%D0%9E+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%22%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%

 Това за мен е 100% корупция. На сайта на Министерството на отбраната дори е качен файла за продажбата с името "тайна обява". Това заяви в ефира на Нова телевизия Георги Кадиев.
Той дори показа принтскрийн на линка, от който се сваля файла и именуван точно по начина, по който казва.
 


"Първо е обявено на 21 ноември, след като Бойко Борисов обяви, че подава оставка. Тогава изведнъж ведомството на Ненчев започва да движи далаверата. Търгът е на 29 декември, стартовата цена се води на 35 евро на квадратен метър. Така е направен търгът, че никой да не разбере за него, никой не знае какво пише в документавията", заяви Кадиев.

"Тези затворени обществени поръчки на Министерството на отбраната винаги са били проблем. Около 6 декара от парцела остават за ведомството. Едно време там е бил гарнизонен арест. Доколкото знам там има 5 постройки. Отговорността носи един земеделец в министерството. Градинките в "Младост" които са спорни, които искаме да спасим, са общо около 14 декара. Те трябва да бъдат прехвърлени към Столична община и тя просто може да ги спаси съвсем лесно така", смята политикът.

"За търга разбрах от сайта на министерството на отбраната. Жена се обърна към мен чрез "Фейсбук", оказа се, че е брокер на имоти, който понякога проверява имотите от сайта на отбраната, тъй като както тя се изрази "има интересни обяви". Тя ми прати скицата на имота и ми каза, че това според нея е абсолютна далавера. Тя няколко пъти е участвала в търг на Министерството на отбраната и никога не е печелила, но и никога не е получавала документи, кой е спечелил, кой е участвал и за каква цена е закупил имота", каза той.

Атанас Запрянов зам.-министър на отбраната пристигна в студиото точно след политика. "Първо трябва да бъдем прецизни, няма нищо тайно. Файлът не знам защо се казва така. Тези имоти са от излишните имоти още от началото на тази година", каза той.
 

Зам.-министърът бе запитан многократно защо се казва файлът така, но не пожела да отговори. Ани Цолова и Виктор Николаев обаче не се отказваха и питаха през въпрос за това, за съжаление отговор не получиха.

Запрянов опита да се оправдае за търга, давайки за пример подобни за други имоти, обявени на ниски цени, но Кадиев и останалите в студиото не успяха да разберат нелепата му логика.

Самолет с бразилски футболен отбор се разби в Колумбия

http://www.cross.bg/putyvali-medelin-fytbolen-1527020.html

/КРОСС/Самолет, излетял от Боливия, се е разбил на път към летище Рионегро в Меделин. На борда са пътували 27 членове на бразилския футболен отбор "Шапокоенсе". Имало е и журналисти. Общо са пътували 72 души. Местните медии съобщават, че има оцелели.Времето в района е лошо.В сряда в Меделин трябваше да се играе първият мач от финалите на Купата на Южна Америка.

От ГЕРБ заложили 1 милиард лева за саниране през 2017 г, твърди Таня Христова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625922

Тъкмо интересът на габровци се засили към Националната програма за енергийна ефективност – регистрираните сдружения на собствениците наближават 200, подадените заявления за финансиране са 131, одобрените вече за финансиране - 97, а сключените договори за целево финансиране - 37, и на 22 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройство в оставка Лиляна Павлова съобщи, че спира финансирането на програмата. Какво означава това за габровци, които са в напреднала фаза на процедурите за включване на сградите, в които живеят, в тази прогр...

Apple тества над 10 прототипа за iPhone 8

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274421_Apple+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+10+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+iPhone+8

 Apple тества над 10 различни прототипа на iPhone 8, съобщава онлайн изданието BusinessInsider, цитиран от vesti.bg. Моделът се очаква на пазара през септември 2017 г., като ще отбележи и 10-тата годишнина от първото представяне на смартфона. Именно затова Apple иска да направи iPhone 8 един от най-открояващите се модели в историята. Компанията тества най-различни дизайни и функции. Сред тях са и прототипи с извити екрани.

Според източници на в. The Wall Street Journal, Apple най-вероятно ще използва OLED дисплеи за новия iPhone. Това ще създаде сериозен недостиг на пазара, защото няма толкова голямо производство. Първоначално най-вероятно Samsung ще доставя по-голямата част от дисплеите за Apple, като американската компания иска постепенно да поръчва и от LG Display, Sharp и Japan Display, за да си гарантира достатъчно бройки.

Очаква се още iPhone 8 да разчита на метален корпус, който е облицован в стъкло от двете страни. Дори и да не е извит по ръбовете, дисплеят най-вероятно ще е без странични рамки. Очаква се моделът да има и безжично зареждане на батерията.

Apple все още не е взела крайното решение. Според анализаторите от KGI Securities, компанията ще предложи три нови модела на iPhone през 2017 г. Само един от тях ще има OLED дисплей. Крайното решение на Apple обаче зависи и от това дали производителите на части ще могат да се справят с поръчките.

Москва ще реагира на въведените от Канада санкции

http://www.cross.bg/kanada-sanktzii-krim-1527022.html

/КРОСС/ Русия ще реагира на нововъдените от Канада санкции по отношение на депутати в Държавната дума от Крим, съобщава „РИА Новости", позовавайки се на говорителя на руското посолство в Канада Кирил Калинин.По думите му подобни стъпки от страна на Отава негативно влияят на отношенията между двете държави. По-рано стана ясно, че Канада е въвела санкции срещу 15 души, сред които и шестима депутати в Държавната дума от Крим. В съобщението на Министерството на външните работи на Канада се посочва, че Отава не признава резултатите от изборите на Кримския полуостров, считайки тази територия, заедно с град Севастопол, за анексирана територия. Канадските власти не настояват Крим да бъде върнат на Украйна, а възнамеряват „да запазят натиска върху Русия, за да изпълни тя минските споразумения" относно Донецкия басейн, припомня руската агенция.

Сняг вали в цялата Кюстендилска област. Няма въведени ограничения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625920

Сняг вали в цялата Кюстендилска област. Пътищата в момента са проходими при зимни условия. Няма ограничения, съобщи дежурният в Областно пътно управление. 40 машини в момента почистват и опесъчават републиканската пътна мрежа. Към този момент няма пътно- транспортни произшествия.В момента на Гюешево снежната покривка е 5 см., а на Трите буки около 8 см. ...

В София проблеми със снега няма, работят 91 снегорина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902025

В София проблеми със снега няма, работят 91 снегоринаПроблеми с пътищата в София въпреки зимната обстановка няма, всичко е обработено, 91 снегорина работят. Това съобщи Васко Христов от Столичния инспекторат пред Нова телевизия. Няма сигнали за закъсали автомобили, градският транспорт се движи нормално. 190 снегорина има в готовност в момента, обяви Христов.

115 машини чистят снега в София към момента

http://www.cross.bg/obrabotki-momenta-transport-1527019.html

/КРОСС/Във връзка със снеговалежа в София започнаха обработки срещу заледяване. През нощта са извършени частични обработки на опасни и стръмни участъци в планинските райони „Витоша" и „Панчарево". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В момента продължават обработки по улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове в всички райони на София. Обработва се трасето на Южната дъга на Столичен околовръстен път. Към момента на терен работят общо 115 снегопочистващи машини. Фирмите, ангажирани с почистването извършват обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване. Опесъчаване е извършено на планинските пътища „Бояна - Златни мостове" и „Драгалевци - Алеко". Започна и почистването на подходи към подлези, спирки на градския транспорт, метростанции. В момента градският транспорт се движи по всичките си линии. Столичен инспекторат контролира почистването на снега. Шест екипа на звеното за аварийно-спасителни дейности към Столичната община подпомага дейността. От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия.  

Пет метода за постигане на идеален хормонален баланс

https://www.actualno.com/health/pet-metoda-za-postigane-na-idealen-hormonalen-balans-news_578402.html

Тялото на всеки един от нас е крехка екоситема, която трябва да се поддържа постоянно, за да може да функционира правилно. Храните, добрите и вредните навици влияят на цялостното ни здраве, включително и на регулацията на хормоналните ни нива. А неконтролируемото им бушуван

Искате да избягате от шумния град, но нямате финансова възможност? В Пловдив измислиха как

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274420_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%

 Млади двойки вдъхват живот на изоставени селски къщи край Пловдив. Близо 50 семейства от страната вече са се преселили в имоти срещу символичен наем от 2 лева, пише marica.bg.
Евтините жилища са част от "Фейсбук" инициатива, в която собственици на необитаеми къщи ги предоставят на напълно непознати хора. Над дузина са къщите, които се предлагат за безвъзмездно стопанисване около Пловдив и в областта. Повечето са на хора, които заминават в чужбина или се местят в големия град. За да не пустее и за да има кой да пази и поддържа имота, те са избрали да пуснат в него да живеят непознати хора. Единственото, което искат от наемателите, е да си плащат сметките за ток и вода. Други пък предлагат селските къщи да се ползват безвъзмездно срещу ремонт, извършен от наемателите и за тяхна сметка. 

"Здравейте, много се зарадвах на вашата инициатива, защото заминавам за чужбина за дълго време и чрез вас се надявам да намеря съвестни хора, които да стопанисват имота ми в село Дълбок извор, написа Иван във фейсгрупата "Имот под наем без наем". Той отдава бащината си къща, която има 3 стаи и голям коридор, с вътрешна баня и тоалетна. Имотът обаче се нуждаел от ремонт. 

В столицата на мавруда пък Брестовица се предлага къща с 3 дка двор. Собственикът я предоставя срещу първоначален ремонт и грижа за имота. Ако си майстор, това е офертата за теб, се казва в обявата. 

За желаещите да живеят и да се хранят здравословно пък е предложението на собственик на вилно място с градина. Имотът има изворна вода, малко водохранилище, възможност за отглеждане на животни, пчели и развиване на биоземеделие. Стопанинът търси предприемчиво семейство или пенсионер за наемател. Причината да го отдава е, че поради служебни ангажименти  рядко го посещава. 

Къща с дворно място 3 дка се отдава без наем в село Тюркмен. В градината има 150 плодни дръвчета, има възможност и за отглеждане на животни. Собственикът търси мъжка ръка за поддръжка на имота.

Трагедия: Самолет с бразилски футболен отбор се разби (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/tragedija-samolet-s-brazilski-futbolen-otbor-se-razbi-video-news_578414.html

Самолет се е разбил на път към летище Рионегро в Меделин. На борда са пътували 27 членове на бразилския футболен отбор "Шапокоенсе". Самолетът е излетял първоначално от Боливия. С отбора са пътували и журналисти. Общия брой на пътниците е 72 души. Местните медии съобщават, че и

П. Андреев: Конкуренцията на пазара на имоти в София ще се увеличава

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/114/a/p-andreev-konkurenciiata-na-pazara-na-imoti-v-sofiia-shte-se-uvelichava-228697/

Сериозните строителни предприемачи ще намалят темпото и ще оценяват риска по-внимателно, коментира съсобственикът и управител на „Планекс Холдинг“

Трагедия: Бразилски футболен отбор загина в самолетна катастрофа (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/tragedija-brazilski-futbolen-otbor-zagina-v-samoletna-katastrofa-video-news_578414.html

Самолет се е разбил на път към летище Рионегро в Меделин. На борда са пътували 27 членове на бразилския футболен отбор "Шапокоенсе". Самолетът е излетял първоначално от Боливия. С отбора са пътували и журналисти. Общия брой на пътниците е 72 души. Местните медии съобщават, че и

Зала 3 в НДК ще е по-голяма от заседателната зала в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902024

Зала 3 в НДК ще е по-голяма от заседателната зала в Брюксел Около 200 срещи и над 20 000 делегати ще се събират в зала 3, която ще е основната зала на председателството. Тя ще е по-голяма от заседателната зала в Брюксел. Това каза директорът на НДК Мирослав Боршош в ефира на Би Ти Ви. Подготовката за предстоящото председателство на Европейския съвет тече плавно, равномерно и адекватно,

Министерство на отбраната продава 11 дка имот в "Младост" за 790 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902022

Министерство на отбраната продава 11 дка имот в "Младост" за 790 хил. лв.Министерство на отбраната продава имот от 11 декара в столичния квартал "Младост" на търг с начална цена 791 490 лв. Това съобщи независимият депутат Георги Кадиев пред Нова телевизия. Той определи търга и ниската му цената като скандални и обяви, че е отправил въпрос до премиера Бойко Борисов. Обявата за имота била качена на сайта с файл "обява

Васил Петров, "Мания" и Искрен Пецов с концерт за манастира "Св. Мина"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625921

С благотворителен концерт от 18 ч. днес в театъра „Апостол Карамитев“ набират средства за довършване на манастира "Св. Мина" в Димитровград. Инициативата е на дует „Мания“- димитровградчанките Даниела и Юлия. Каузата подкрепят Васил Петров и Искрен Пецов, балетите "TL Dance" и "Тангра", както и илюзионистът Теос Меджик, които ще се представят на сцената. 10 лв. е стойността на поканите, които и днес през деня могат да бъдат закупени от офиса на фондация „Подари усмивка“ и църквата „Св. Ди...

14 квартала са освободени в Алепо за последните 24 часа

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/79932/14-kvartala-sa-osvobodeni-v-alepo-za-poslednite-24-chasa

/Поглед.инфо/ Правителствените сили в Сирия са продължили цяла нощ офанзивата в източните части на Алепо, които са окупирани от въоръжени групировки. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на Руския център за примиряване на враждуващите страни в Сирия.

Снегът сипе, силен вятър носи студ, температурите падат още. Жълт код за цялата страна!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274419_%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%2C+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%2C+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B

 Днес ще продължи да превалява сняг. В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще са близки до максималните – между минус 1° и 4°, а през деня понижението на температурите ще продължи. Това обяви тази сутрин дежурният синоптик Евгения Егова от НИМХ към БАН.

Жълт код за сняг е издаден днес за всички 28 области на страната. В източните райони предупреждението е и за вятър. Ще вали сняг и ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка. "Възможни са ограничения при дейности на открито. Внимавайте когато вървите, карате колело или шофирате при заледени повърхности", гласи предупреждението.

В областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен, Ямбол и Бургас предупреждението е и за силен вятър. Той ще е от север-североизток, като се очаква поривите му да достигнат 22 метра в секунда. Вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

"Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито", се казва в предупреждението на НИМХ.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг. Вятърът ще бъде умерен и временно силен от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 3°-4°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, предимно североизточен вятър. По високопланинските проходи ще има навявания. Застудяването ще продължи. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 5°, на 2000 метра – около минус 9°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за ноември.

Във връзка със снеговалежа в София започнаха обработки срещу заледяване. През нощта са извършени частични обработки на опасни и стръмни участъци в планинските райони „Витоша” и „Панчарево”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
 
В момента продължават обработки по улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове в всички райони на София. Обработва се трасето на Южната дъга на Столичен околовръстен път.
 
Към момента на терен работят общо 115 снегопочистващи машини. Фирмите, ангажирани с почистването извършват обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване. Опесъчаване е извършено на планинските пътища „Бояна – Златни мостове” и „Драгалевци – Алеко”. 
Започна и почистването на подходи към подлези, спирки на градския транспорт, метростанции. 

В момента градският транспорт се движи по всичките си линии. 
Столичен инспекторат контролира почистването на снега. Шест екипа на звеното за аварийно-спаси
телни дейности към Столичната община подпомага дейността. 

От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия.

Преглед на печата - 29 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=337279

Мигранти. "Дума": Връщат доброволно 50 афганистанци Започнала е процедура по доброволно връщане на 50 афганистанци. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, след като премиерът в оставка Бойко Борисов проведе работно съвещание с оперативното ръководство на Държавната агенция за бежанците, МВР и службите за сигурност.

Вигенин: Безотговорен е Борисов, защо ни плаши с терористични атаки

http://www.cross.bg/borisov-vigenin-hora-1527017.html

/КРОСС/"Не е нормално полицията да задържа едни и същи мигранти няколко пъти, трябва да има наказания", заяви в ефира на БТВ Кристиян Вигенин. "Това или са хора, преминали нелегално в страната, или хора, чакащи бежански статут. Нелегалните трябва да са затваряни в общежития от затворен тип", добави още той. "Не мисля, че има връзка ексалацията на напрежението в Харманли с други бунтове в Европа. За мен това беше следствие на непримиримата политика и последните събития. Бойко Борисов обяснява, че там, където има бунтове, след това има терористични атаки - това е безотговорно поведение, какво ни плаши. Нека да работи и покаже резултат", добави още Вигенин. "Румяна Бъчварова за целия си мандат не разбра за чие министерство работи. Тя е човекът, който трябва да има постоянна комуникация и контрол върху ситуацията с бежанците", категоричен е той. "Правителството на Борисов трябва да си ходи незабавно. Искаме бързо служебно такова и да продължим напред със задачите си. Във всичко това ни вкара господин Борисов, затова сега е и по-сложно", каза Вигенин. "Нека не се плашим с имигрантите. Изявлението на Реджеп Ердоган го приемам като емоциално, а що се отнася до нас, трябва да направим всичко по силите си, за да защитим границите си. Европа отдавна не е готова да приема бежанци", допълни още той.    

130 снегорина чистят столичните улици, градският транспорт се движи по график

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/29/2873056_130_snegorina_chistiat_stolichnite_ulici_gradskiiat/?ref=rss


130 снегорина чистят в момента улиците в София, съобщиха от столичната община. Машините са излезли още снощи на терен, като не са спирали през цялата нощ.

Извършени са обработки срещу заледяване на опасни и стръмни участъци в районите "Витоша" и "Панчарево". Опесъчаване е извършено на планинските пътища "Бояна – Златни мостове" и "Драгалевци – Алеко".

Продължават и обработките по улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт. Почиства се и трасето на...

Световни лидери се сбогуват с Фидел Кастро

http://www.cross.bg/kastro-nyama-fidel-1527018.html

/КРОСС/ Най-малко 25 чуждестранни лидери ще участват в церемонията по сбогуване с Фидел Кастро, съобщи кубинското външно министерство. На гражданската панихида възнамеряват да присъстват 15 президенти от Латинска Америка и Африка. Погребалната церемония ще се състои на 4 декември. Американският президент Барак Обама обаче няма да пътува до Куба за погребението на Кастро, въпреки че именно той положи усилия за намаляване на напрежението в американско-кубинските отношения. Френският президент Франсоа Оланд също няма да отиде на погребението, съобщиха от Елисейския дворец, но страната ще има свой представител на церемонията. И руският президент Владимир Путин няма да е част от руската делегация, която ще присъства на погребението на покойния кубински лидер Фидел Кастро. По данни на говорителя на държавния глава Дмитрий Песков президентът в момента има други ангажименти, които не му позволяват да присъства на траурната церемония. Руската делегация ще бъде водена от председателя на Думата Вячеслав Володин. Британската премиерка Тереза Мей също няма да бъде в Хавана, както и президентката на Чили, социалистката Мишел Бачелет. Бившият канцлер Герхард Шрьодер, който се е срещал 5 пъти с Кастро, ще замести канцлерката Ангела Меркел. Бившият крал на Испания Хуан Карлос ще представлява сина си, крал Фелипе VІ. Единственият европейски висш държавник според официалния списък ще е гръцкият премиер Алексис Ципрас

Как разкриха Юзеир, мъжа с 4 самоличности и без доходи, от когото отнеха с 1 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902018

Как разкриха Юзеир, мъжа с 4 самоличности и без доходи, от когото отнеха с 1 млн. леваЕдин от най-интересните случай на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е това за отнемане на 1 млн. лв. от Росен Йорданов, който официално е нямал доходи в България, а в хода на съдебния процес е представил четири различни документа за самоличност. Така бе представен на конференция на комисията за успешно приключил

София остава на сухо, ето кои 5 райони ще са без вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274418_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%83%D1%85%D0%BE%2C+%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+5+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%

 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството.
Във връзка с монтаж и подмяна на спирателен кран на ул. "Отец Паисий" в центъра се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. в района на бул. "Тодор Александров", бул. "Христо Ботев", ул. "Опълченска", ул. "Пиротска". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул."Хайдушка поляна", ж.к. "Лагера", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. по ул. "Хайдушка поляна" - от ул. "Житница" до ул. 691.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 135, ж.к. "Люлин" 10, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 ч. в района на бл. 132, бл. 133, бл. 134, бл. 135, бл. 136, бл. 137, бл. 138, бл. 139; по бул. "Д-р Петър Дертлиев" - от номер 3 до номер 9, включително. Заради подмяна на пожарен хидрант на бул. "Княз Александър Дондуков", в центъра, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. по бул. "Княз Александър Дондуков" - от бул. "Васил Левски" до ул. "Кракра".

Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. "Златен век", вилна зона "Симеоново - Драгалевци", се налага спиране на водоподаването от 11.00 до 13.00 ч. по ул. "Златен век" - от ул. "Проф. Боян Ничев" до бул. "Симеоновско шосе". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. "Мадрид", кв. "Подуяне", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. по бул. "Мадрид" - от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до ул. "Алеко Константинов".

Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. "Грудово", кв. "Требич", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. в района на улиците "Грудово", "Янко Забунов", "Погледец", "Михаил Маринов".
 

Йорданка Фандъкова с важно изказване за обстановката в столицата след първия сняг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274417_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0

 Сутринта лично видях, че се работи по спирките, почистват се и тротоарите. Машините са на терен. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ по повод първите снежинки в София и натрупалата покривка.
"Напомняме, на гражданите, че собствениците на ресторанти, магазини, кафенета са длъжни да почистят снега пред обектите си", допълни Фандъкова.

Припомняме, че първите снежинки затанцуваха над София още снощи, а според синоптиците днес ще продължи да превалява сняг. В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще са близки до максималните – между минус 1° и 4°, а през деня понижението на температурите ще продължи.

Двигателят на пътнически "Боинг" отказа, военен изтребител се разби

https://www.actualno.com/america/dvigateljat-na-pytnicheski-boing-otkaza-voenen-iztrebitel-se-razbi-news_578405.html

Пътнически самолет на авиокомпанията "Юнайтед Еърлайнз" беше принуден по спешност да се върне на международното летище в Сан Франциско, Калифорния заради отказ на единия двигател, предаде БГНЕС. Пилотът на самолет "Боинг-747", изпълняващ полет до Токио, установил малко след

Злато, сребро и бронз за СКШ"Плевен XXI" от Мемориал "Красимир Сапунов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625887

На 27 ноември в Новотел Пловдив се проведе Втори Мемориал "Красимир Сапунов" в памет на дългогодишния шахматен деятел и треньор на детската школа в града. В турнира се включиха общо 128 шахматисти, които бяха разделени в турнир А и турнир Б - за деца до 10 години. Партиите се играха на ускорена контрола за мислене, а главен съдия беше Илияна Полендакова от клуба, организатор на мемориала - ШК "Пловдив". СКШ "Плевен XXI" се представи с 6 момичета и 1 момче, които извоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал в своите възрастови групи. Най- ус...

"Велбъжд" свали ЦСКА от върха при юношите младша възраст

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625874

"Велбъжд" победи при юношите младша възраст ЦСКА с 3:1, на стадион "Осогово". Слез тази загуба, червените отстъпиха първото място в Зоналната група на "Левски".Кюстендилци, водени от Мартин Йорданов се измъкнаха от последното място в класирането. "Надиграхме го напълно. Доволен съм, защото най- после момчетата имат повод за самочувствие. През целия полусезон нямахме късмет, губехме точки в последните минути. Нашите футболисти са и по- малки на възраст", коментира за Дарик треньорът Йорданов. Головете за победата отбелязаха Симеон Райчев, Станис...

Самолет с бразилски футболисти се разби в Колумбия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625918

Самолет, с който пътувал отборът на бразилския футболен клуб Чапекоензе, се е разбил недалеч от колумбийския град Меделин, съобщиха световните агенции, цитирайки управата на летището и колумбийски медии. Предполага се, че има оцелели. Малък самолет катастрофира в Малта, петима са загинали (ВИДЕО) Футболистите трябвало да играят утре в Меделин срещу местния Атлетико насионал на финалите на Купата на Южна Америка. В самолета е имало 72 души. Източни...

Росен Плевнелиев свиква КСНС

http://www.cross.bg/suvet-partii-konsyltativniya-1527016.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, на което ще бъдат обсъдени вариантите за излизане от политическата криза след оставката на правителството на Бойко Борисов.След края на политическите консултации с парламентарно представените партии, държавният глава отново ще се опита да убеди политическите лидери, че трябва да се направи всичко възможно, това Народно събрание да продължи своята работа. ГЕРБ и БСП вече заявиха, че няма да подкрепят или да участват при формирането на нов кабинет в този парламент. От Патриотичния фронт обаче са готови да опитат да съставят експертно правителство, но само ако то бъде подкрепено от останалите партии. След Консултативния съвет за национална сигурност, президентът трябва да започне следващата процедура по Конституция - връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство. Плевнелиев покани на Консултативния съвет и новоизбрания президент Румен Радев, но той отказа да присъства на заседанието. Според Радев на парламентарните партии е отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори.  

Варна с 9 номинации в конкурса „Сграда на годината” (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625820

Област Варна е представена с 9 номинации в тазгодишното издание на националния конкурс „Сграда на годината". Най-престижното събитие за награди в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата ще отличи най-значимите реализации през последната година в България. С две номинации се отличава обновеният Юнашки салон (на снимката долу). Реставрираната над 100-годишна сграда в центъра на Варна ще се бори за приз в категориите „Сгради паметници на културата" и „Сгради спортна и туристическа инфраструктура".

Ще избухне ли разпра за власт днес при Плевнелиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274416_%D0%A9%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D0%BB%D0

 Днес се събира Консултативният съвет за национална сигурност при президента, на който се очаква да бъде взето решение във връзка с предсрочни парламентарни избори след оставката на кабинета Борисов - 2.

Държавният глава Росен Плевнелиев свика КСНС по темата „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза", припомня в обзор по темата БГНЕС. Плевнелиев отправи покана да вземе участие в КСНС и избраният за президент Румен Радев. Той обаче в понеделник отказа като заяви: „Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки".

Плевнелиев вече проведе серия от консултации с всички парламентарно представени политически сили. Още тогава той обясни, че преди да премине към конституционната процедура по връчване на проучвателен мандат, ще свика КСНС.

Първите консултации президентът проведе с ГЕРБ. Тогава той заяви - „запазвам си правото след консултациите да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати". Премиерът в оставка и партиен лидер Борисов съобщи, че в рамките на 43-ото народно събрание ГЕРБ няма да сформират кабинет. Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът казва: "Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи".

На следващия ден, след консултациите с БСП лидерът Корнелия Нинова също заяви, че левицата ще върне проучвателния мандат и няма да прави опити да сформира кабинет. Тя категорично отрече, че от партията ще предлагат кандидати за служебни министри. „Заявихме пред президента нашата позиция - ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем, както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат, да откажем. Ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутати в този парламент" каза Нинова.

Председателят на ДПС Карадайъ заяви: „Това НС е изчерпало възможностите за съставянето на различни мнозинства още в самото си начало, още със съставянето на това мнозинство. ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат. Но при това НС различните варианти за съставяне на правителство са изчерпани", подчерта председателят на движението.

С Реформаторите консултациите протекоха на два такта - веднъж с РБ и отделно с Радан Кънев. След срещата с държавния глава Божидар Лукарски обяви, че Реформаторският блок няма как да приеме да сформира правителство в рамките на това НС, без да има съответната подкрепа от ГЕРБ. „Такава в момента няма. Не сме обсъждали мандат конкретно. Ако президентът реши да връчи мандат на Реформаторския блок, ще мислим, но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент. От тяхна страна няма такова виждане по въпроса", каза той.

С БДЦ-НС консултациите протекоха също без особени изненади. „Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само, ако има политическа воля за това. Ние не виждаме такава в момента", заяви съпредседателят на БДЦ - Народен съюз Румен Йончев.

Патриотичният фронт обаче охотно обясниха, че биха поели мандат, ако им бъде възложен от президента. „Ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила. Ако намерим необходимото съгласие в парламента", заяви Красимир Каракачанов след консултацията с президента Росен Плевнелиев. Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо шест месеца - една година, коментира и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов побърза да обяви в НС, че няма да подкрепят ПФ за нов кабинет.

Накрая бяха проведени и консултации с АБВ и с Атака.
Нашето убеждение е, че това Народно събрание не може да излъчи ново правителство, каза Румен Петков от АБВ след консултациите при президента Росен Плевнелиев. „При декларацията на три от политическите сили - ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и няма да участват в изграждането на нов кабинет, всичко останало е ПР-мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред вас и чрез вас пред българските граждани, ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото", посочи Петков.

Ако реши може, ако поиска, сегашният парламент може да излъчи ново правителство, каза лидерът на „Атака" Волен Сидеров след консултациите при президента.

Представят „Ванга в народната памет" в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625869

Среща- разговор на Лалка Бенгюзова с читатели от Кюстендил на тема „Ванга" ще се проведе от 18.00 ч. в Синята зала на НЧ „Братство 1869". Авторката ще представи своята документална поредица за пророчицата „Ванга в народната памет". Поредицата е написана в пет части и е сбор от разказите и спомените на различни по пол, професия, възраст и социално положение хора. Разказите, намерили място в книгите са напълно реални - такива, каквито са били споделени пред авторката. Лалка Бенгюзова е дългогодишен журналист от Благоевград и член на Съюза на бълг...

Двата прохода са отворени за движение, сняг вали в цялата област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625919

Двата прохода Шипка и Република са отворени и проходими, въпреки падналия сняг там. Няма ограничение за превозните средства. На Щипка заради силния вятър са се образували снегонавявания,почистващата фирма пет пъти обработвала пътната настилка през нощта. Сега снежната покривка на Шипка е с дебелина 15 сантиметра, температурата - минус 6 градуса, а на Хаинбоаз термометрите отчитат минус 4. Сняг вали в цялата Старозагорска област. Няма ограничения на движението. Без проблем е и преминаването по Автомагистрала "Тракия".    ...

Румен Антимов: Искам да сложим ред в Адвокатска колегия- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625860

Ново обжалване на избора на председател на Адвокатска колегия- Кюстендил очаква спечелилият изборите, за втори път през тази година- Румен Антимов, познавайки методите на работа на опонентите си. Той бе категоричен пред Дарик, че 3- годишният му мандат не тече, докато не встъпи в длъжност."Резултатите показват изключително надмощие във вота за колегите, с които бях приел да работя. Благодаря на всички, които гласуваха. Едно ново обжалване би ни вкарало в едно безвремие. Адвокатският съвет, който в момента действа не е достатъчно пълноценен", за...

Стоянка Мутафова е с инфаркт!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274415_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%9C%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%21

 Стоянка Мутафова е приета по спешност в болница с миокарден инфаркт. Тя е претърпяла сърдечносъдов инцидент, твърдят източници, цитирани от „Телеграф”, който уточнява, че от болницата не потвърждават тази версия.
Предвид спешността на състоянието ѝ и възрастта на Госпожа Стихийно бедствие обаче, лекарите не се наемат с прогнози за живота ѝ. При пристигането си в болницата Стоянка е била замаяна и неадекватна заради невъзможността сърцето да изтласква кръв към мозъка. Тя се оплаквала от задух в продължение на няколко дни и не можела да става от леглото. Краката и ръцете ѝ са с леки отоци заради сърдечна недостатъчност.

Както БЛИЦ писа от болница „Токуда” потвърдиха, че Стоянка Мутафова е приета в лечебното заведение вчера следобед.

„Пациентката е хоспитализирана по спешност. За нея се грижи квалифициран екип от специалисти, назначени са ѝ всички необходими изследвания и се извършват диагностични и терапевтични процедури. Тя ще остане в лечебното заведение под лекарско наблюдение”, заявиха от пресцентъра на „Токуда”.

Стоянка Мутафова бе на кардиолог преди близо 3 седмици. Актрисата прегледа сърцето си, тъй като ѝ предстоеше пътуване до Лондон. Изследванията показали, че Стоянка е в отлична форма и може да пътува. На 14-ти комедийната прима се отправи към британската столица, където остана близо седмица. 

В рамките на посещението си там тя представи спектакъла „Госпожа Стихийно бедствие” и се срещна с българската общност. От години медиците вливат на актрисата синтром, от което състоянието на сърцето ѝ се разклаща от време на време.

"Трябваше да пътуваме за гастрол в Пловдив. Отидох в ранния следобед в дома на Стоянка да я взема и научих,че й е прилошало. Веднага я отведохме в "Токуда", където добре познават здравословното й състояние". Това пък разказа актрисата Ирен Кривошиева пред в. "24 часа". Тя партнира на Мутафова в постановката "Г-жа Стихийно бедствие".

"Стоянка има ниско кръвно и не се грижи за себе си. Играе, раздава се на сцената, но все пак е на 94 години. А и не обича да ходи на лекар. В болницата ни казаха, че е с много ниско кръвно и затова й е замаяно. Прие я лично главния лекар. Настанена е в самостоятелна стая. Ще нощува в болницата, за да е под наблюдение. Предполагам,че след ден ще я изпишат. Аз съм пред вратата на стаята й, в добро настроение е, шегува се, смее се. Сигурна съм,че ще се оправи бързо. Че как-в неделя ни престои изява на сцената на "Сълза и смях", оптимистка е Кривошиева.

Телефонни измамници прибраха 11 540 лева от пенсионерка в Каблешково

http://offnews.bg/news/n_1/n_641026.html

Ало-измамници прибраха 11 540 лв. от пенсионерка в Каблешково, съобщиха от МВР-Бургас. На 28.11.т.г. около 16.30 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение от 76 годишна жена от Каблешково за това, че станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм "оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници" за сумата от 11 540 лв., която изтеглила от банка и остовила до дърво в близост бургаската транспортна болница. Жената получила инструкции да си тръгне за Каблешково за да не пречи на полицията. Казали й като се прибере в дома си да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, който й се представил за полицейски служител. Тя позвънила на тел. 112 и разбрала, че е измамена. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

Свършиха билетите и за януари за най-новата пиеса на Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5901535

Свършиха билетите и за януари за най-новата пиеса на Народния театърБилетите за всички представления през декември и януари на “Богът на касапницата” на Народния театър “Иван Вазов” са почти изчерпани. Местата свършиха само ден след двете премиери на спектакъла по текст на Ясмина Реза, които бяха през уикенда. В пиесата играят Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева и Радена Вълканова,

Водата очиства тялото, сълзите – душата

http://www.cross.bg/dyshata-vodata-sulzite-1527015.html

/КРОСС/ Водата очиства тялото, сълзите - душата. (арменска пословица)  

Първи сняг и жълт код за опасност от поледици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625917

Жълт код за сняг и поледица в Хасковска област е обявен днес. Вали мокър сняг, като се очаква да образува тънка и неравномерна снежна покривка, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Около -1 са били температурите в областта през нощта. През деня според синоптиците максималните стойности ще стигнат 4 градуса. В следващите дни минималните температури ще продължат да се понижават, като най-студено -9 градуса, ще е през нощта срещу четвъртък.   450 000 лв. са предвидени за снегопочистване в община Хасково. Пор...

Засега няма да уволняват шофьора, нарочен за кражба от мъртвец (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902015

Засега няма да уволняват шофьора, нарочен за кражба от мъртвец (Видео)Шофьорът на линейка, уличен в кражба от покойник, няма да бъде уволнен, поне засега. Към момента няма доказателства, че именно той е взел 300 лева от починалия мъж. Полицията разследва и други версии, съобщи NOVA. Светлозар цял живот е работил като шофьор. Преди в НСО, а от половин година в Спешна помощ.

Радарите за превишена скорост днес - 29 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=337215

Служители на пътната полиция ще следят днес - 29 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Свиленград посреща мощите на светите чудотворци Козма и Дамян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625813

Чудотворна икона на Пресвета Богородица и мощите на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян пристигат днес в Свиленград с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.Те ще бъдат тържествено посрещнати в 17 часа в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в кв. „Капитан Петко войвода”(Гарата). Светините ще бъдат донесени от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян” от игумена на манастира йеромонах Никанор. На 30 ноември, ще започне тържествена служба, като в 9 часа духовници от епархията и стран...

Lufthansa отменя още полети

https://www.actualno.com/society/lufthansa-otmenja-oshte-poleti-news_578410.html

Авиокомпания Lufthansa отменя планираните полети от и до летище София във вторник и сряда. Причината е продължаващата стачката на кабинния състав. Това съобщиха от пресцентъра на летище "София". На 29 ноември (вторник) няма да се осъществят следните полети: - Полет №LH1429, излитащ

МО обявило за продажба апетитен имот дни след оставката на правителството

http://offnews.bg/news/n_1/n_641027.html

Министерството на отбраната е обявило търг за продажбата на апетитен имот в столичния квартал "Младост" само няколко дни, след като правителството подаде оставка.  За сделката алармира председателят на Нормална държава Георги Кадиев . По думите му търгът е обявен на 21 ноември ( премиерът Борисов внесе оставката в парламента на 14 ноември и тя беше гласувана на 16 ноември, бел. ред. ). Самият търг е планирано да се проведе на 29 декември в промеждутъка между Коледа и Нова година, като първоначално обявената цена е 35 евро на квадратен метър. Средната цена на квадратен метър в района вървят около 300 евро.  Пред Нова тв Кадиев показа файла от сайта на МО, в който е обявен търгът. Документът е озаглавен от администраторите "обява-тайно-продажба", което според Кадиев е показателно за съмнителния търг. Той обясни, че няма прозрачност за това какви са условията за печелене на търга и не е ясно колко участници са се включили.  "Отговорността я носи един земеделец в министерството, а дали той знае за търга или не – питайте него", каза Кадиев. По думите му решението при подобни случаи е министерството да прехвърли терена на общината и така да се компенсира липсата на зелени площи. "Никой не иска да спира строителството, но там където има фалшиви документи - това да спрем и това, което са зелени площи в междублоковите пространства, Столичната община да помисли вариант, така че да остане зелена площ", коментира Кадиев. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов зам.-министър обясни, че в търга няма нищо тайно. Имотът е в списъка с близо 200 имота с отпаднала необходимост, които трябва да бъдат продадени тази година. "Това не е първият случай, в който продаваме имот в "Младост". Миналата година имаме продаден имот при 52 лв. и постигната тръжна цена от 397 лв. на кв. метър. Имаме над 1000 излишни имота, за които се харчат 20 млн. лв. за охрана и поддръжка", каза Запрянов, според когото при планирани приходи за над 40 млн. лв., до момента са събрани едва 26 млн. лв.  Временният директор на дирекция "Отбранителна аквизиция" Борислав Попов заяви, че заглавието на документа "обява-тайно-продажба" е работно. По думите му цената е определена по закона за държавната собственост и правилника за прилагането му. Според него началната цена се определя на данъчната оценка и се завишава с до 10 процента. Данъчната оценка пък се дава от общината. Той обясни, че търгът се провежда на 29 декември, защото по закон търгът се провежда месец след като е обявен публично. Ако бъде проведен по-късно, това щяло да доведе до промяна в условията на търга, именно заради промяната в данъчната оценка. 

Организират акция за събиране на ненужно ел. оборудване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zb8w9S-3Q_w/

На 10 и 11 декември 2016 г. (събота и неделя), Община Поморие организира акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, както и излезли от употреба гуми.

Освен към гражданите, инициативата е насочена и към всички организации и институции на територията на град Поморие. Физическите и юридическите лица, които имат стари и непотребни електроуреди, могат да ги предадат за рециклиранe, подавайки заявка на следните телефони:

0596/25910, 0882 420 091 – Николай Каприев, 0885 702 062 – Венелина Тодорова  до 16.00 часа на 09.12.2016 г.

Мобилен екип ще събира уредите от посочените адреси напълно безплатно, но за целта е нужно те да бъдат изнесени пред домовете (офисите) на 10 и 11 декември 2016г. Извозването ще се осъществи с организиран транспорт от 9.00 ч. до 14.00 ч. на същия ден. 

Целта на инициативата е намаляване на количеството депонирани отпадъци и пестене на суровини и ресурси за осигуряване на чиста околна среда на нас и нашите деца.

29 ноември в историята

http://www.cross.bg/frantziya-tzska-istoriyata-1527014.html

/КРОСС/ 1760 г. - Град Детройт е предаден от Франция във британско владение.1780 г. - След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената Римска империя застава нейният син Йозеф II.1787 г. - С едикт на крал Луи XVI във Франция са гарантирани правата за вероизповедание на протестантите в страната.1830 г. - В Полша избухва въстание срещу руското управление, известно като Ноемврийското въстание.1877 г. - Американският изобретател Томас Едисън представя фонографа - предшественика на грамофона.1899 г. - Основан е каталунският футболен клуб ФК Барселона.1916 г. - Първата световна война: Доминиканската република е окупирана от войски на САЩ, като окупацията на страната продължава до 1924 г.1922 г. - Хауърд Картър отваря гробницата на фараон Тутанкамон за публика.1927 г. - Александър Алехин, руски и френски шахматист, става IV световен шампион по шахмат.1929 г. - Американският пилот адмирал Ричард Бърд извършва първия полет със самолет над Южния полюс.1939 г. - В СССР е издаден указ на насилствено налагане на съветско гражданство за полското малцинство, живеещо на територията на СССР.1945 г. - Създадена е Федеративна социалистическа република Югославия.1947 г. - По искане на ООН територията на Палестина е разделена на 2 части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави - Израел и Палестина.1962 г. - Между Франция и Великобритания е подписан договор за съвместно проектиране и производство на самолета Конкорд.1975 г

Самолет с бразилски футболен отбор се разби в Колумбия

http://offnews.bg/news/n_1/n_641025.html

Самолет със 72 души на борда, включително футболистите от бразилски отбор, се разби приближавайки град Меделин, Колумбия. Все още не е ясно дали има оцелели. Самолетът е изпълнявал чартърен полет от Боливия. На борда са били членовете на футболния отбор Чапекоензе. Те трябвало да играят на финалите на Купата на Южна Америка в Меделин.

Оланд и Обама няма да присъстват на погребението на Кастро

https://www.actualno.com/america/oland-i-obama-njama-da-prisystvat-na-pogrebenieto-na-kastro-news_578406.html

Президентът на Франция Франсоа Оланд няма да отиде на погребението на водача на кубинската революция Фидел Кастро, съобщиха от Елисейския дворец. Франция ще бъде представена на церемонията от специалния посланик на президента за страните от Латинска Америка Жан-Пиер Бел

Дядо Коледа ще отговори лично на писмата на поморийските деца

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EFxt-P9jK4E/

koledaПрез 2015 година децата на Поморие разкриха своите най-смели мечти в десетки писма, адресирани до Дядо Коледа. За всички малчугани бяха организирани забави с много подаръци, а щедрият старец сърдечно им благодари чрез сайта на Община Поморие.

И тази година в градинката до храм „Св. Рождество Богородично” в Поморие  ще бъде поставена специална пощенска кутия. До 15.12.2016 г., в нея ще се събират съкровените детски желания, след което ще бъдат отнесени до дома на Дядо Коледа в Лапландия. Той и джуджетата му обещаха, че внимателно ще прочетат от първото до последното писъмце и този път ще отговорят лично на всяко едно от тях.

Помогнете на своето дете да подготви и изпрати тазгодишното си писмо до Дядо Коледа! Не забравяйте да добавите име, адрес и телефон за обратна връзка, защото всеки отговор от Лапландия ще бъде изпратен по пощата, адресиран лично до малките податели и съобразен с написаното от тях.

Нека заедно направим Коледата още по-запомняща се и вълшебна !

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски

http://www.cross.bg/akakiii-paramon-filymen-1527013.html

/КРОСС/ Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски При царуването на нечестивия цар Деций на изток имало един княз, на име Аквилин, който жестоко преследвал християните. Веднъж той събрал в тъмницата триста и седемдесет християни и отправяйки се към Валсайтийските топли минерални извори, заповядал да водят с него и мъчениците. Възнамерявайки да мине покрай идолския храм на Посейдон (езически бог на моретата и водните извори, бел.ред.), той искал да ги принуди да принесат идолска жертва. Като стигнали до капището, той дълго принуждавал светиите да принесат жертва на идола, но не успял да ги склони нито с ласки, нито със заплахи. Случило се така, че в това време покрай тях минавал един благочестив мъж, на име Парамон, а по вяра - християнин. Като видял такова множество свети мъченици, осъдени на смърт, той застанал пред капището на идола и възкликнал с висок глас: - О, колко много невинни праведници убива нечестивият княз за това, че не се покланят на бездушните и неми идоли! Като казал това на всеослушание, той продължил по пътя си. А князът, като чул тези думи на Парамон, пламнал от ярост и заповядал на слугите си веднага да го догонят и да го убият. Нечестивите слуги на още по-нечестивия княз догонили блажения Парамон, който не знаел за това разпореждане, и го хванали, както си вървял по пътя

Жельо Бойчев: Най-големият проблем в страната е корупцията

http://www.cross.bg/boiichev-pobeda-bulgarskite-1527032.html

/КРОСС/ Най-големият проблем в страната е корупцията, а в мигрантската криза се вижда с много голяма сила, защото това в момента, което се случва, е едно организирано каналджийство, което се толерира. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR народният представител от БСП Жельо Бойчев във връзка с проблемите по българските граници и бежанците, които преминават през тях. Относно ситуацията в Харманли и упреците на Румяна Бъчварова към БСП, Бойчев каза, че е безумие да събереш близо 3000 човека и да няма напрежение. "Този лагер не е замислен и не е планиран да бъде с такива разчети", посочи депутатът. Във връзка с пленума на социалистите Бойчев заяви, че времето е такова, че трябват революционни промени, за да отговорят на всичко, което се случва в света и в България "Трябваше да се даде знак, че сме разбрали волята на избиратели. Победата на ген. Радев е победа на желанието за промяна, победа на българските граждани, победа за България. Трябва да спрем да търсим бащинството", уточни гостът и допълни, че тази победа е много задължаваща, защото доверието трябва да бъде задържано и развивано. "Ако не се променим, няма начин да задържим това доверие и да бъдем водеща политическа партия. Това е въпрос на оцеляване. Но вярвам, че БСП ще успее да отговори на интересите на хората", категоричен е Бойчев

Честит рожден ден на...

http://www.cross.bg/bivsh-prokyror-depytat-1527012.html

/КРОСС/ Кичка Бодурова, певицаДаниела Савеклиева, депутат в 43-ото НС Младен Влашки, писател, бивш депутат Николай Кокинов, бивш градски прокурор Пенка Богданова, зам. главен прокурор Петър Будевски, режисьор Д-р Пламен Петров, началник-отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Софиямед"    

Радев: Не мога да присъствам на заседание на КСНС, преди да встъпя в длъжност

http://bulgarski.pogled.info/news/79931/radev-ne-moga-da-prisastvam-na-zasedanie-na-ksns-predi-da-vstapya-v-dlazhnost

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент ген. Румен Радев няма да участва на утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). „Президентът отправи към мен покана да присъствам на утрешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност. Това написа на официалната си страница във Фейсбук новоизбраният президент ген. Румен Радев.

Акценти в днешния печат

http://www.cross.bg/suvet-dneshniya-leva-1527011.html

/КРОСС/ По темата за задържането на мигрантите, участвали в размириците в Харманли в края на миналата седмица, вестник ТРУД поставя акцент върху образуваното досъдебно производство срещу полицаи. Посочва се, че, според синдиката на служителите в МВР, разследването за полицейско насилие е незаконно. На първа страница СТАНДАРТ пише, че на днешния консултативен съвет по национална сигурност при президента ще бъде обсъден екшън план за мигрантите. Според изданието ДАНС ще представи информация за възможно режисиране на безредиците в Харманли отвън. ДУМА поставя акцент върху отказа на новоизбрания президент Румен Радев да участва в днешния консултативен съвет, тъй като още не е встъпил в длъжност и не желае да е "гаранция за чужди политически цели". 24 ЧАСА определя заседанието на Консултативния съвет при президента като последен опит да бъдат избегнати предсрочни избори. Изданието припомня, че от Реформаторския блок биха приели мандат, ако Борисов е премиер, а патриотите също са готови да поемат отговорност за съставяне на кабинет, но без Бойко Борисов. След като вчера председателят на Комисията за конфискация прогнозира, че до края на годината ще бъде отнето имущество за рекордните над 20 милиона лева, вестник СЕГА посочва къде ще отиват част от тези пари. 30% ще бъдат използвани за социални цели, а 10 процента ще отиват за нуждите на самата комисия

Президентът свиква Констултативен съвет по национална сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=337278

Консултативния съвет по национална сигурност свиква днес от 10 часа президентът Росен Плевнелиев, научи Moreto.net. Темата на разговорите ще бъде политическата криза и начините за преодоляването й. На заседанието бе поканен и новоизбраният президент Румен Радев, но вчера чрез фейсбук той отказа участие.

Изнасилената санданчанка: Роднините на Григор ми предлагаха пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902012

Изнасилената санданчанка: Роднините на Григор ми предлагаха пари20-годишното момиче от Сандански, което подаде жалба в полицията, че е изнасилено от мъжа на братовчедка си, разказа подробности от въпросната нощ пред struma.bg: "Във вторник през деня бях отишла в Кресна при първата ми братовчедка на гости, за да видя малката си племенница, а и на следващия ден трябваше да съм на лекции в Благоевград и така

Какво, къде, кога...

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-zala-1527010.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа държавният глава Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". ***София. Държавният глава Росен Плевнелиев ще участва в Националния форум „Библиотеките днес" в зала 3 на НДК.***София. От 09.00 часа в зала зала „Джон Атанасов" на София Тех Парк, ще бъде открит първият Конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, организиран от Министерството на туризма съвместно със Световната организация по туризъм. ***София. От 09.30 часа министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие Третия регионален форум по киберсигурност в Гранд хотел София. ***София. От 09.30 часа ще се проведе седмичното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. ***София. От 09.30 часа 13-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Иван М., за производство по чл. 65 НПК - задържане под стража в досъдебното производство и в производството по ЗЕЕЗА. ***София. От 10.00 часа в зала 3 на Национален дом на науката и техниката екипът на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще представи новия График за движение на влаковете за 2017 г. ***София. От 10.00 часа в градинката на църквата „Св

Нападателят от университета в Охайо бил техен студент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5902009

Нападателят от университета в Охайо бил техен студентНападателят от кампуса на университета в Охайо е бил студент в учебното заведение, съобщиха агенциите, цитирани от Фокус. Абдул Разак Али Артан е 18-годишен и е от сомалийски произход и е пребивавал в Щатите легално. Артан е бил застрелян от полицай, след като е насочил управлявания от него автомобил срещу пешеходци на тротоар,

И Путин няма да присъства на погребението на Фидел Кастро

http://svetoven.pogled.info/news/79930/i-putin-nyama-da-prisastva-na-pogrebenieto-na-fidel-kastro

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин няма да бъде част от състава на руската делегация, която ще отпътува за Куба за погребението на Фидел Кастро, съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, пише "Московский комсомолец" в понеделник (28 ноември).

Жълт код заради очаквани силни снеговалежи в цялата страна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625915

Жълт код заради очаквани силни снеговалежи е обявен днес за цялата страна. Сняг не се очаква единствено в областите Варна и Бургас, където обаче е в сила предупреждение заради прогнози за силен вятър с пориви до 22 м/с. За силен вятър предупреждават и в областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен и Ямбол. Там е в сила и предупреждението за снеговалежи. В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутреш...

Резерват „България“

http://offnews.bg/news/n_1/n_641014.html

Много вода изтече, откакто почнах родолюбивото дело „Резерват Северозапад“. 14 години са това, в 21 век такъв период представлява много повече, отколкото преди сто години да речем. Защото темповете са други, лакомията човешка е няколко пъти по-мащабна, идеалите и ценностите са различни. Хванахме се тогава с още неколцина съратници за диалекта, за това мъничко и много забележимо нещо, което отличава един регион на Родината ни от другите. Почнахме да събираме, да превеждаме, да пишем, не с желания размах и не толкова убедително, колкото трябва, но забележете, че става дума за саможертва, за жертване на лично време, без никаква материална изгода насреща. Днес си мисля, че делото трябва да продължи и да запази тая своя необвързаност с бизнес модели. Не за пари ще го правим и не за пари сме го правили. Алманахът се продава за пари, но той не е донесъл повече от заплащането на хостинг и домейн на сайтовете, нито повече от пътните разходи, които съм имал в обикаляне нагоре и надолу. Постепенно интересът взе да притихва, лавинообразният шум, който последва нашето дело из интернет и медиите, стигна върха и, очаквано, започна да се спуска и да стихва. Остана трезвомислието и равносметката – защо беше всичко? За да постигна лична популярност ли? Ами - не е кой знае какво и не може да е самоцел. Всичко беше заради живите хора, които все още са там – сестра ми, родителите ми, приятелите ми, съфорумците. Всичко беше заради стотиците хиляди пустиняци, пустинячки и малки пустинячета, които се скитат някъде по планетата. Без хората нищо не чини пет пари. А хората постепенно оредяват. Тръгват си по различни направления. Отчаянието се заменя от реализъм. Трябва да продължим заради това, което ни държи живи и упорити – детството, спомените ни, деенкато на дедите и бабите ни. Докато ни има нас, ще продължим. Ще преминем към следващ етап, ще издадем следващ брой на Алманаха някой ден, като настане нужда от него, ще издадем и други книги, ще потърсим и други форми да заявим, че ни има, ще направим и продължение на документалния филм. Някой ден. Убеден съм, че ще стигнем до него, знам, че това не е краят, защото такава идея не може да има край, докато някой някъде все още носи тия гени на непримиримост и биковитост. Преди това обаче ще направя нещо друго. Иван Хаджийски е писал за народопсихологията на нашия народ. Днес, когато думите „български народ“ са заменени от коректния термин „български граждани“, за да не засягаме чувствата на цигани, турци и други малцинства, също може да се обикаля с велосипед из селца и градове. Така, както обиколих няколко пъти Северозапада, за да засвидетелствам погрома, ще обиколя цяла България. Както я е обикалял Хаджийски. Той е намерил сили да състави „оптимистична“ теория за нас българите. Аз ще се опитам да направя реалистична картина, за да видим докъде ни докара оптимизмът на комунистите, към които се е числил и Хаджийски – по негово време това е била спасителната сламка, днес идеята за всеобща земна справедливост е доказано неработеща. Проблемът е в „материала“. Идея за справедливост без Бога води до там. Да видим докъде ни докара и вторият ешелон на комунистите, най-корумпираната му и ченгеджийска част, тази на партията на Бойко. Докъде ни докараха десе агентите, мимикриращи в началото на това, което се нарича „преход“, като десни. Иван Хаджийски днес би написал друга книга. Вместо него ще се опитам да я напиша аз, или ще се опита някой друг ненормалник като мен. Илюзия е да смяташ, че властта днес или в бъдеще ще попадне в ръцете на човек с чест и доблест. Тя не е била в честни ръце нито в началото на 20 век, нито за миг по-късно. Но може би не трябва да говорим с понятия като „чест“, да не би честта на политиците в Англия или в друга богата бяла държава да е резултат от някакъв по-честен „материал“ от нашенския? Материалът е един и същ и всяка теория за превъзходството на викинги и келти над славяни и южни племена е расистка, както го разяснява Хаджийски много обосновано. Споменах го толкова пъти, че си заслужава и да го цитирам, защото е бил голям човек с голямо сърце и чиста любов към Родината. „От тънката сланинка на българския народ се отделиха милиарди за обзавеждане на новата ни държава, за създаване на местна индустрия, за водене на война. Всичко това трябваше да става в ускорен порядък, защото ние догонвахме общия европейски напредък. (Вложеният досега капитал в БДЖ е 12,5 милиарда лева; в шосета и пристанища 16 милиарда; в пощи, телеграфи и телефони 850 милиона)“. Чии пари са влагали тогава за построяване на инфраструктура? Европейски, американски, чужди? Или е било от „тънката сланинка на българския народ“? Чии пари се влагат днес, кой ще ги връща и къде отива тънката сланинка сега? Губи се някъде по пътя тая сланинка. Хаджийски говори за една епоха, за която дядовците ни свидетелстваха, че е била много по-мизерна от комунистическата и съвременната. И тогава силните мъже са се справяли сами, без чужда помощ. Докато настоящите крадци и кекави баби чакат БДЖ да се доразпадне. Возили ли сте се скоро на влак? Железниците са най-видимият белег за състоянието на една държава. Влаковете са закъсняващи, мръсни, смърдящи, със строшени тоалетни, без вода, люшкат те застрашително, не знаеш ще стигнеш ли жив. А гарите... Можеш само да плачеш при техния вид. И, както казва един предприемчив приятел с няколко фирми и добро имотно състояние, излиза, че за България са направили най-много комунистите, колкото и да ни е трудно да си го признаем. Защото от тях останаха построените неща, които ние днес не можем дори да боядисаме. Как стана това? Със заеми от СССР, както пише Георги Марков? Или със саможертва? И в началото започнах с тая дума, сещайте се. Истината може и да е някъде по средата, но направеното е направено за всички и е било общо и е останало за децата им, демек за нас. Нравствената поквара обаче беше задействана. Ние се юрнахме на разграбването и днес вече е доразграбено. И сланинката опоскаха и вече режат до кокал хиените и през мръсните прозорци на влака всички можем да видим скелета, големия 111 хиляди квадратни километра скелет. Обаче знаете ли какво – дебилните политици днес ни учат, че това, което виждаме, е илюзия, че всъщност всичко е наред... И вместо да погледнем в какво окаяно състояние сме, че и бежанците не ни щат, гневът ни бива пренасочен към същите тия бежанци, за да изпуснем винтила, да се освободим от омразата. Изхитриха се копелетата. А не можем да постигнем нищо от това, за което мечтае основателят на българската социология, защото няма кой да го направи. Няма хора. Свършват. Оредяват. По различни направления. Остават лешоядите и техните помощници, днешните социолози. Прощавам на Хаджийски комунизма му. Умрял е на фронта в Сърбия срещу СС през 1944. Положил е душата си за другите. За Родината. И ми се ще повече народ да успее да излезе от неговата схема на мислене, както и от схемата на Георги Марков. Защото ние не сме някакви роботизирани схематизирани и лишени от сърца и разум биологични единици. Ние сме Човеци. А Човекът има нужда от Твореца. У Него единствено може да дири оптимизъм.

Новият саркофаг над Чернобил ще бъде открит днес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/29/2872948_noviiat_sarkofag_nad_chernobil_shte_bude_otkrit_dnes/?ref=rss

В Украйна днес официално ще бъде открит защитният купол над избухналия реактор на Чернобилската АЕЦ - колосален проект, който трябва гарантира сигурността на обекта в близките 100 години, пише агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Сводестият предпазен похлупак представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с облицовката), 108 метра височина и с дължина 162 метра.

"Това е все едно да бъде покрит "Стад дьо Франс" или Статуята на свободата", посочва в комюнике...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-georgi-komentar-1527009.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: КСНС на живо. С какви нагласи влизат политическите сили в Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев?Тема: Какви са възможните сценарии за излизане от политическия лабиринт? Коментар на Антоний Гълъбов, Андрей Райчев и Даниел Смилов.Тема: Застудяване. Готови ли сме за снега? Кметът на София Йорданка Фандъкова с актуална информация за зимната обстановка. С колко ще паднат температурите през следващите дни? Прогнозата на климатолога Георги Рачев.Тема: Каква част от парите, които заработваме, даваме на държавата под формата на данъци и осигуровки?Тема: Зад кулисите на Бюджет 2017. Какво ни предлагат политиците и как ще се отрази на джоба ни? Коментар на проф. Христина Вучева и Иван Нейков.Тема: Банките. Защо изтичат мозъците на България? Как банковият сектор може да задържи младите финансисти? Гостуват банкерът Левон Хампарцумян и ректорът на УНСС проф. Стати Статев.Тема: Уникален успех. Среща с математиците от СМГ, които обраха медалите на състезание в Южна Корея. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Кой обра починал пациент пред чейндж бюро? Какво показват видеозаписите? Всичко за скандалния случай от директора на столичната „Спешна помощ" д-р Георги ГелевТема: Стотици гладни мигранти тропат по вратите на хората от Киреево - разказ на местните за нощните срещи с бежанците;Тема: Лагерът в Харманли - поглед отвътре

Веланис: Атина няма да участва в "студена война" срещу Русия

http://svetoven.pogled.info/news/79929/velanis-atina-nyama-da-uchastva-v-studena-voina-sreshtu-rusiya

/Поглед.инфо/ Атина няма намерение да участва в студена война срещу Русия по нечии искания. Това заяви в интервю за РИА "Новости" в понеделник (28 ноември) специалният съветник на гръцкия премиер по въпросите за сътрудничеството с Русия Димитриос Веланис.

Apple тества над 10 прототипа за iPhone 8

http://vesti.bg/tehnologii/apple-testva-nad-10-prototipa-za-iphone-8-6062118

Компанията иска да направи юбилейния модел много значим и открояващ се

Доброто няма цена дори когато трябват 80 хиляди евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5901768

Доброто няма цена дори когато трябват 80 хиляди евро Историята на учителката Любомила Ангелова от Асеновград, която се излекува от тежко онкологично заболяване, трогна цяла България, защото тя успя благодарение на своите ученици. За усилията си да съберат пари за лечението на своята учителка тези младежи бяха наградени като достойни българи от “24 часа” през 2016 г.

115 машини чистят снега в София, обработват и срещу заледяване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625916

Всички линии от столичния градски транспорт се движат нормално след снеговалежите от миналата нощ. От столична община съобщиха, че 115 машини са на терен и осигуряват проходимостта по основни булеварди и улици. Жълт код заради очаквани силни снеговалежи в цялата страна Заради снеговалежа са извършени частични обработки срещу заледявания на опасни и стръмни участъци в планинските райони „Витоша" и „Панчарево". Обработва се трасето на Южната дъга на Столичен околовръстен път.<...

Сняг вали над Варна, пътните настилки са мокри

http://www.moreto.net/novini.php?n=337277

Сняг вали във Варна от рано сутринта. Пътните настилки в града са мокри, а на места и хлъзгави. Температурата на въздуха е около 2 градуса по Целзий, научи Moreto.net. Седем машини на пътното управление обработват пътните настилки в региона на Варна със сол и луга.

Путин обсъди със Съвета за сигурност работата на медиите зад граница

http://svetoven.pogled.info/russia/news/79928/putin-obsadi-sas-saveta-za-sigurnost-rabotata-na-mediite-zad-granitsa

/Поглед.инфо/ Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета за сигурност ситуацията в Сирия, посланието към Федералното събрание и работата на руските медии зад граница, предаде в понеделник (28 ноември) РИА "Новости", цитирана от Газета.ru.

Путин и Рухани се разбраха да продължат работата по урегулирането в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/79927/putin-i-ruhani-se-razbraha-da-prodalzhat-rabotata-po-ureguliraneto-v-siriya

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Иран Хасан Рухани в телефонен разговор се разбраха да продължат работата по осигуряване на дългосрочно нормализиране на обстановката в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл. Това предаде в понеделник (28 ноември) РИА "Новости".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване