Девненци благодарят на общината, че не забрави за тяхната улица

http://web.barometar.net/87038/

Девненецът Георги Георгиев и живеещи на ул. „Христо Смирненски“ в кв. „Девня 1” изказват благодарности към кмета Свилен Шитов и неговия екип за освобождаването на улицата от превзелата я от много години дива растителност. Улица „Христо Смирненски“ е крайна, но това не може да бъде основание за нейното занемарено състояние, категорични са хората. По думите […]

Стягат за коледен базар площад „Независимост“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337420

Подготовката на централния площад „Независимост“ във Варна за предстоящите Коледни и Новогодишни празници вече започна. Днес преди обед работници монтираха част от къщичките за традиционния базар за Рождество Христово в пространството пред Съдебната палата, видя репортер на Moreto.

Община Поморие приключи успешно поредния европейски проект

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KyVx4LgsdbU/

-1Постигнатите резултати и публичните ползи от реализирания проект за градска художествена галерия в Поморие бяха отчетени вчера (29.11.2016 г.) на заключителна пресконференция в сградата на Общината.

В пресконференцията участваха кметът Иван Алексиев, ръководителят на новооткритата галерия Милчо Талев, началникът на отдел „Управление на проекти” Георги Петков и екипът му, както и представители на общинска администрация.

„Удовлетворен съм, че направихме за града още нещо стойностно, което ще остане и след нас. Превърнахме старата митница в малко бижу, но успяхме да я съхраним и като паметник на културата. Поморийци го заслужаваха. Тепърва предстоят редица интересни събития и ако някой все още не е посетил красивата ни придобивка, нека да го направи”, каза кметът Иван Алексиев.

Градската художествена галерия „Дечко Стоев” отвори врати точно преди месец. Проектът на Община Поморие беше класиран на първо място сред близо 70 други предложения от цялата страна. Със средства по програмата, порутената сграда на старата митница бе напълно реставрирана, бяха обособени две многофункционални зали, изградено ново стълбище и асансьор. Закупена бе и необходимата техника – сървър, три сензорни електронно-информационни табла, 3D скенер с преносима графична станция за управление на процеса на дигитализация, софтуер и два мултимедийни прожектора. Модерната техника позволи съществуващият фонд от движимо и нематериално културно наследство да бъде дигитализиран, като данните му ще се поддържат и обновяват и след края на проекта. Това стана ясно от отчетените на пресконференцията факти.

От самото си откриване галерия „Дечко Стоев” се радва на изключителен интерес от страна на посетителите от града и региона. „Няма да се ограничаваме само в тясно специализираните рамки на художествена галерия. Този обект е с национално значение и целта е той да бъде средище на всякакви културни събития, да бъде синтез на различни видове изкуства”, коментира ръководителят Милчо Талев.

Проектът “Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство”, Договор за БФП №, 24-10-М3-15/23.04.2015г., финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 г., програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността“, е на стойност  406 694,57 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ.

Няма данни за миграционен натиск към България по море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626324

„България е напълно готова да посрещне дори и засилен имигрантски натиск", потвърди в Бургас директорът на „Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той присъства на среща в морския град по повод поемането от нашата страна на председателството на Форума на бреговите охрани на черноморските държави. Охраната на българско-турската граница е стабилна, каза главен комисар Кичиков, но уточни, че специално внимание се обръща и на българско-гръцката. „Следим тази граница с повишено внимание, защото се очаква - поне аз така очаквам, - че ако се промени конюн...

Действията на мнозинството от ГЕРБ в Казанлък - бягане от отговорност, считат съветниците на БСП

http://www.cross.bg/parlament-gerb-bulgariya-1527197.html

/КРОСС/Наредбата, приета с Постановление № 208 от 12.08.2016г. на МС е дискриминационна към българските граждани и пагубна за националния интерес на България, за това настояха в Декларация общинските съветници на „БСП лява България" на заседание в местния парламент днес. В нея се иска да бъде отменена Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на Споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, както и да бъде преразгледана Позицията на България по отношение на Дъблинския регламент. От трибуната на местния парламент ръководителят на Групата съветници Пламен Караджов заяви, че гражданите не желаят Община Казанлък да сключва Споразумение за интеграция на бежанци, „предвид всички териториални, икономически и социални особености на общината, както и зараждащото се обществено недоволство". В документа се изразява и надежда, институциите в страната да предприемат своевременно всички действия, с които да запазят и защитят България.Съветниците на левицата настояха местният парламент да приеме тази декларация като общ негов документ и тя да се изпрати до президента, премиера и до председателя на Народното събрание. Председателят на Общинския съвет Николай Златанов от ГЕРБ отказа да подложи на гласуване декларацията от БСП съветниците, с мотива, че не е разглеждан в постоянните комисии на Съвета

ГЕРБ обмисля да оттегли подкрепата си за евентуално правителство на Патриотичния фронт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905213

ГЕРБ обмисля да оттегли подкрепата си за евентуално правителство на Патриотичния фронтДепутатите от ГЕРБ обмислят дали е редно да подкрепят евентуално правителство с мандата на Патриотичния Фронт след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в Парламента, че ще подкрепи исканията за по-високи пенсии.  В момента парламентарната група на ГЕРБ заседава и се очаква специално изявление с позиция за подкрепа на евентуален кабинет,

И Челси замесен в педофилския скандал

http://offnews.bg/news/n_1/n_641143.html

Футболен клуб Челси е прикрил педофилски скандал, като е платил на жертвата и семейството й за мълчанието. Темата за сексуалните посегателства над деца и юноши в английския футбол е основна в последните седмици, след като редица бивши играчи признаха, че били насилвани в школите. Случаят в Челси е отпреди 30 години. за това е бил обвинен вече покойния бивш скаут и треньор в клуба Еди Хийт. От Челси обаче прикрили скандала, за да спасят репутацията си. Това обаче им се връща днес като бумеранг. Първоначално от клуба отричаха, че подобно нещо се е случвало, но днес признаха. На официалния сайт на "сините" от Лондон се появи съобщение, че се започва разследване по отношение на "лице, работило в клуба през 70-те години". От Челси гарантират, че ще предоставят цялата налична информация за разледването. "Докато трае разследването, спираме да даваме изявления по този въпрос", пише в съобщението на Челси, цитирано от The Telegraph.

Подобриха рекорда на Майкъл Оуен за най-млад голмайстор на "Ливърпул"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5905166

Подобриха рекорда на Майкъл Оуен за най-млад голмайстор на "Ливърпул"Бен Уудбърн, едва на 17 години и 45 дни, успя да счупи рекорда на Майкъл Оуен и да се превърне в най-младия голмайстор на "Ливърпул". В мач за Купата на лигата срещу "Лийдс" той влезе в историята на английския клуб след попадение, което помогна класирането на отбора на полуфинал. Неговият първи гол в едва втория му официален мач за "Ливърпул" може

Председателят на ДПС упрекна политиците в задкулисни сделки за нов кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/30/2874084_predsedateliat_na_dps_uprekna_politicite_v_zadkulisni/?ref=rss


"Това Народно събрание е изчерпано, предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт с нужното обществено доверие." Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента, цитиран от БТА. Той упрекна държавния глава Росен Плевенелиев, че употребява президентската институция за лични цели, а останалите политически сили – че правят "задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на това Народно събрание с подкрепата на ГЕРБ".

Според Карадайъ нищо...

Производствените цени в енергетиката спаднаха с 4% за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/30/2873942_proizvodstvenite_ceni_v_energetikata_spadnaha_s_4_za/?ref=rss


Производствените цени в енергетиката намаляват с 4% за година, съобщи Националният статистически институт.Заради поевтиняването на производството на електро- и топлоенергия и газ общият индекс на цените на производител през октомври 2016 г. намалява с 0.7% в сравнение със същия месец на 2015 г. Едновременно с това в добивната промишленост е регистрирано годишно увеличение с 1.2%, а в преработващата промишленост - с 0.3%.
Спрямо септември 2016 г. поскъпването в преработващата промишленост е...

Обявиха най-лошите песни на 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626304

Летният хит "Can't Stop The Feeling" на Джъстин Тимбърлейк изненадващо оглави класацията на сп. "Тайм" за най-лошите песни на 2016 г., съобщи Контактмюзик. Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм Денс парчето на Тимбърлейк от анимацията "Тролчета" "зариби" феновете и покори върховете на музикалните чартове по света. Песента обаче явно не допада на всеки вкус, след като съставителите на класацията не са се поколебали да й отредят първенството сред най-лошите з...

Награждават 294 полицаи, потушавали размириците в харманлийския лагер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626322

294 полицейски служители са отличени с индивидуална парична награда със заповед на министър Румяна Бъчварова и по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от МВР. Изведоха от лагера в Харманли афганистанци, които ще бъдат депортирани Те своевременно са създали организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли, като са прояви...

Окрадоха две жилища, липсват пари, злато и сребро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626320

Две домови кражби разследват криминалисти от първо и второ районно управление на пловдивската полиция. От жилище на ул. “Тодор Александров”, за времето между 18.30 часа в понеделник и 14.30 часа вчера, били откраднати неустановено количество златни и сребърни накити. От извършения оглед е установено, че посегателството е извършено чрез разбиване вратата на терасата. Междувременно от апартамент на ул. “Елин връх” са отнети 1500 евро, чрез отключване с подправен ключ. По случаите са образувани ...

Награждават близо 300 полицаи след бунта в Харманли

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/nagrazhdavat-blizo-300-policai-sled-bunta-v-harmanli-6062198

Служителите на реда са проявили висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

Радан Кънев предложи на Каракачанов, като стане премиер, да вдигне пенсиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_641142.html

Пенсия от 300 лева няма да има, нито пък минималната пенсия ще е 200 лева, а старите ниски пенсии ще се индексират - и двете предложения бяха на Патриотичния фронт за бюджета за 2017 година, но депутатите ги отхвърлиха.  Патриотите бяха обвинени в популизъм от всички политически сили, но продължаваха да настояват пенсиите да бъдат вдигнати още догодина. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше категоричен, че не може да продължава да се бяга от темата за ниските доходи на българските пенсионери и че проблемът не е в парите, а в човешката воля в този парламент. По време на дебатите се стигна и до крайности. Най-краен в оценката си беше депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който напдна депутата Димитър Байрактаров. Аталай каза, че това увеличение е безмислен патриотизъм. "Чудите се кой голям патриот да излезе и да обяви голямата сума, която ще облагодетелства пенсионерите, без да се съобразява със състоянието на държавата", възмути се Аталай. Ядосан, той каза: "Тогава ние ще предложим 600 лева пенсия". „ДПС никога не била популистичната партийна организация, а онези, които от снощи вървят по телевизията и обвиняват ДПС със същите онези думи да бъде изчегъртана ДПС, а по време на почивките да ядат и да пият и да се напиват в стаята на ДПС - тях няма да ги забравим“, заяви още Рамадан Аталай. В реплика Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че на българите им е ясно, че доходите от обръчите от фирми, гравитиращи около Сараите на ДПС са нараснали до величини и числа, които трудно могат да бъдат възприети. От трибуната лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че предложението за 300 лева пенсия е класическа политическа демагогия и популизъм. Той бе категоричен, че не трябва да се остава с впечатлението, че една политическа сила иска доброто на пенсионерите, а мнозинството е против. След някоя друга седмица, Красимир Каракачанов, като вземе мандата на Патриотичния фронт, ще може да предложи актуализация на бюджета и да вдигне пенсиите, но няма да го направи, няма да поеме този риск, защото мерките са безотговорни", каза Радан Кънев.

Осъдени за незаконно пресичане на границата иракчани опитаха да избягат от България

http://offnews.bg/news/n_1/n_641141.html

Четирима иракчани – двама мъже и две жени, с условни присъди за незаконно пресичане границата, опитаха да избягат от страната през Румъния. На 26 ноември те са пресекли за втори път българо-румънската граница, като два дни по-късно те са задържани от румънските гранични служби и са върнати обратно в България. Четиримата са получили по три месеца затвор по обвинения за преминаване на българската граница без разрешение и не през определените за това места при условията на повторност. Преди това четиримата са имали условни присъди от по 3 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Иракчаните се признали за виновни и сключили споразумения с Районната прокуратура в Силистра, които бяха одобрени от съда. Тримесечните ефективни присъди влизат в сила веднага.

Парламентът прие рамката на бюджета на ДОО за догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626318

Със 112 гласа "за", 59 - "против", и 10 въздържали се Народното събрание прие на второ четене консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2017 г. по приходите и трансферите на обща сума 10 375 563 800 лв. Вчера бюджетната комисия отхвърли рамката, която разписва приходите и разходите в посочения размер. След дебати мнозинството не прие двете предложения на обединените патриоти за по-високи пенсии от догодина. Едното бе за ръст на минималната пенсия до 200 лева и осъвременяване на всички пенсии според ръста на осигурителн...

Награждават полицаите, овладяли бунта в Харманли

http://www.cross.bg/harmanli-buchvarova-rymyana-1527194.html

/КРОСС/Наградиха 294 полицаи, недопуснали ескалация на напрежението в РПЦ - Харманли. Със заповед на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова те са отличени за професионално изпълнение на служебните си задължения, съобщиха от МВР. Със заповед на министър Румяна Бъчварова и по предложение на министър-председателя в оставка Бойко Борисов, 294 полицейски служители са отличени с индивидуална парична награда. Мотивът за това е своевременното създаване на организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли, както и за проявения висок професионализъм при изпълнение на задълженията. Благодарение на техните действия не бе допуснато извършване на правонарушения в центъра, както и разрастване на ескалиралите протестни действия на близо 2000 чужди граждани, изразяващи се в палене на огньове, унищожаване и увреждане на държавно имущество, хвърляне на камъни и предмети срещу полицейските служители. В резултат на своевременната и професионална намеса на пристигналите на място полицейски екипи бе постигнато възстановяването на обществения ред в центъра. Не бе допуснато и ескалирането на напрежението сред гражданите на Харманли.  

Временна експозиция представя международните награди на филма „Велико Търново в сърцето на историята“

https://www.24chasa.bg/region/article/5905005

Временна експозиция представя международните награди на филма „Велико Търново в сърцето на историята“Международните филмови награди, спечелени от туристическият филм "Велико Търново в сърцето на историята", са изложени във временна експозиция в община Велико Търново. Филмът получи "Сребърен делфин" в категория "Най-добър документален филм с историческа тематика" от филмовия фестивал Cannes Corporate Media & TV Awards в Кан,

Игрите в Messenger вече са достъпни (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sciencelogy/igrite-v-messenger-veche-sa-dostypni-video-news_578743.html

Facebook показа кои игри ще бъдат на разположение на потребителите на Messenger, при това без да има нужда от тяхната инсталация, съобщава TheNextWeb. Приложенията ще могат да бъдат стартирани директно от чата ви с ваш приятел, като дори може да играете един срещу друг на невероятни клас

Унгария дава 340 млн. долара за "гранични ловци" на нелегални мигранти

https://www.actualno.com/europe/ungarija-dava-340-mln-dolara-za-granichni-lovci-na-nelegalni-migranti-news_578751.html

Унгарското правителство ще похарчи до 100 млрд. форинта (340 млн. долара) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични ловци", които ще бъдат наети, за да охраняват оградите, издигнати миналата година срещу влизането на нелегални мигранти, съобщи Асошиейтед прес

Евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки в дебат за предприемачеството със студенти в Нов български университет

https://www.actualno.com/business/evrodeputatite-andrej-kovachev-i-angel-djambazki-v-debat-za-predpriemachestvoto-sys-studenti-v-nov-bylgarski-universitet-news_578749.html

Как Европа стимулира младите и предприемчивите хора, какви механизми предлага, за да подкрепи техните бизнес идеи – това са само част от въпросите, на които ще отговорят евродепутатите Андрей Ковачев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО в рамките на дискусията "Готови ли ст

87-годишен мъж от Каварна даде близо 5 бона на измамници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626319

87-годишен каварненец е поредната жертва в Добричка област на телефонни измамници. На 29 ноември в 8 часа на домашния му телефон се обадил мъж, който се представил за служител на МВР. Мнимия полицай казал, че е необходимо съдействие за залавянето на телефонни измамници. Малко по-късно пред жилището си в морския град, потърпевшият предал сумата от 4 810 лева. В късния следобед се обадил в полицията и разбрал, че е измамен.  ...

Да се направи анализ на бизнес средата в региона предлага Клубът на работодателя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626317

Мониторинг и анализ на макроикономическата динамика, политическия риск и бизнес средата в Стара Загора, като основа за по-добри инвестиционни решения, може да бъде изготвен от „Индъстри Уоч", стана ясно на заседание на Клуба на работодателя. „Индъстри Уоч" е изследователска и консултантска компания, участвала в създаването на „Икономическа зона Тракия" в Пловдив и два клъстера, която е привлякла досега над 1 милиард инвестиции и е открила над 15 000 работни места. Председателят на работодателската организация Димитър Янков информира колегите си...

Защо някои жени споменават бащите си по време на секс

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zashto-niakoi-zheni-spomenavat-bashtite-si-po-vreme-na-seks-6062192

Дамите инстинктивно използват подобно обръщение, за да посочат кой е босът, кой командва, кой е повелителят

Филмите, номинирани за наградата "Лукс", гостуват безплатно в 7 града

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/30/2873962_filmite_nominirani_za_nagradata_luks_gostuvat/?ref=rss


Филмите, номинирани за кинонаградата на европейския парламент - "Лукс", ще бъдат прожектирани безплатно в различни градове през декември - София, Плевен, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Варна и Благоевград, съобщават Европейският парламент и "София филм фест".

Победител в тазгодишното издание на конкурса за европейско кино e носителят на ФИПРЕССИ наградата от Кан немски филм "Тони Ердман", а подгласници са анимацията "Животът ми като Тиквичка" и "Като отворя очи" на тунизийската...

Трима с вируса на СПИН открити в Търновско през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/5905271

Трима с вируса на СПИН открити
в Търновско през 2016 г.Трима са регистрираните ХИВ-позитивни през тази година в Кабинета за изследване на СПИН към Регионалната здравна инспекция в Търново. И тримата са млади мъже във възрастовата група от 25 до 29 години, като единият от тях е затворник и е засечен от правените на терен изследвания в затвора, съобщиха специалистите.

Седем години за рецидивиста Тодор с отвертката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626315

Върховният касационен съд потвърди присъда на Окръжния съд за 7 години „лишаване от свобода" за Тодор Иванов, извършил два грабежа „в условията на особено опасен рецидив" на 10 и 11 август миналата година. Около полунощ на първия ден той разбил с паве странично стъкло на кемпер, проникнал вътре и ограбил пари и мобилен телефон от жена, насочвайки отвертка към нея, със заплаха за убийство. След около три часа срещнал мъж, от когото отнел мобилен телефон и навигационно устройство за автомобил. И в този случай той заплашил потърпевшия със същата о...

Парламентът прие бюджета на фонд "Пенсии"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626316

Парламентът прие на второ четене бюджета на фонд "Пенсии" по приходите и трансферите на обща сума 3 737 277 500 лв. Осигурителните приходи са 3 736 627 400 лева, като от осигурителни вноски са предвидени 3 736 627 400 лева. Депутатите гласуваха бюджета на фонд "Пенсии" по разходите и трансферите на обща сума 7 815 277 200 лв. За пенсии са 7 814 670 100 лева, а за социални помощи и обезщетения - 607 100 лева. Дефицитът по бюджета на фонд "Пенсии" е минус 4 077 999 700 лева. Източник: БТА...

Нова основна версия за самолетната катастрофа в Колумбия

http://offnews.bg/news/n_1/n_641140.html

Падането на самолета в Колумбия, при което загина целият отбор на Чапекоензе, може би наистина е причинено от свършване на горивото в резервоарите, а не от проблеми в електрическата система. Вчера беше развита теорията, че пилотът Мигел Алехандро Кирога Мураками е кръжал умишлено, за да свърши горивото и да намали щетите при сблъсъка. Само шестима от общо 77 души на борда оцеляха, като сред загиналите за съжаление е и бившият футболист на ЦСКА Филипе Машадо. Самолетът е летял от Богота към Меделин, а дължината на полета е била 1900 мили. Обичайно при такива полети се правело презареждане в столицата Богота, но този път не е правено. Пилотът на фаталния полет е поискал кацане в Меделин, но му е било отказано в първия момент, защото във въздуха чакал друг самолет с проблеми на борда. Той бил принуден да кръжи. Малко по-късно Кирога се свързал с кулата и поискал незабавно разрешение за кацане, тъй като горивото му свършвало. Той го получил, но вече било късно и самолетът паднал на 50 км от крайната си цел в планинска местност, което направи спасителната операция трудна. Вчера бяха намерени и черните кутии на самолета, които ще дадат повече информация.

Хавана се прости с Фидел Кастро

http://www.moreto.net/novini.php?n=337382

Стотици хиляди кубинци присъстваха вчера на тържествената церемония, отдаваща почит на Фидел Кастро. Присъстваха предимно леви лидери на страни от Латинска Америка. Прахът на Фидел Кастро напуска столицата Хавана към Сантяго де Куба.

ДОО има нов бюджет за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905192

ДОО има нов бюджет за 2017 г.Депутатите гласуваха приходите и разходите за догодина След 30 минутно съвещание на ръководството на парламента, предложена от председателя Цецка Цачева и след поименна проверка, депутатите започнаха гласуването по бюджета на ДОО за догодина. До този момент, е одобрен само текстът на вносителя. Всички останали предложени- на ПФ, „Атака“,

700 състезатели от 33 държави ще се борят за купата по карате киокушин във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626314

Петото открито световно първенство за юноши и девойки - Кумите, организирано от Българската карате киокушин федерация, ще се проведе на 3 и 4 декември във Варна Близо 700 състезатели от 33 държави ще участват в Петото открито световно първенство по карате киокушин за юноши и девойки. Тази година то ще се проведе на 3 и 4 декември в Двореца на културата и спорта във Варна. Стартът ще бъде даден в 10 ч. в събота. Организатор на престижния турнир, който за първи път стъпи на българска земя през 2013 г., е Българската карате киокушин федерация (БКК...

Прибраха пиян, репчел се на полицаи в паспортна служба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626313

Акт по Указа за борба с дребното хулиганство е съставен на 28-годишен жител на Нови пазар, съобщиха от полицията. Малко преди 15 часа вчера мъжът, във видимо нетрезво състояние, влязъл в сградата на областната дирекция и се насочил към гишетата на сектор "Български документи за самоличност". Охранителят му обяснил, че е редно да си изчака реда, но мъжът отправил към него обидни думи. Бил помолен да напусне, но вместо това 28-годишният започнал да обижда охранителя. На място пристигнал полицейски екип, пред който мъжът продължил да се държи арог...

Bank of England: Търговските позиции на Тръмп могат да забавят световния растеж

http://econ.bg/Новини/Bank-of-England-Търговските-позиции-на-Тръмп-могат-да-забавят-световния-растеж_l.a_i.733085_at.1.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да влоши допълнително забавящата се световната търговия, което ще навреди и на икономиката на...

УНИБИТ се сдоби с институт по информация и сигурност

http://offnews.bg/news/n_1/n_641139.html

Министерският съвет прие постановления за откриване на нови научни звена в три висши училища по предложение на академичните им ръководства, съобщава правителствената информационна служба. В Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) – София, ще бъде открит Институт по информация и сигурност като научноизследователско звено, в което ще се провеждат изследвания, свързани със защита на сигурността на информацията, защита на сигурността на обекти от критична инфраструктура, сигурността на социалната организация и националната сигурност. Ще се извършват научно-приложни изследвания и пилотно въвеждане на нови високотехнологични решения, както и консултантска дейност по защита и сигурност на информацията. Целта на откриването на института е да се организира по нов начин научноизследователската дейност в областта на информацията и сигурността, за да се отговори на изискванията на динамично развиващите се социално-икономически отношения. Научноизследователският институт в структурата на Техническия университет – Варна, ще разполага със секции, съответстващи на научните направления на четирите факултета на висшето училище – „Морски науки и технологии”, „Електротехника и електроника”, „Изчислителна техника и автоматизация” и „Машиностроене, машиностроителни технологии и материали”. Институтът ще координира изследователските екипи за разработване на проекти по национални и международни програми и ще популяризира резултатите от научните изследвания, като създава връзки с други изследователски центрове и институти в страната и в чужбина за провеждане на теоретични и научно-приложни изследвания в иновативни области. Институтът за научни изследвания към Стопанската академия в Свищов ще бъде изследователско звено в областта на икономиката и администрацията и управлението – двете направления, за които висшето училище има програмна акредитация и право да обучава студенти и подготвя докторанти. В института ще се извършват научно-приложни изследвания, експертна и консултантска дейност по проекти и програми с регионално и международно значение. Откриването на научните институти е в съответствие с мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

Кабинетът даде 601,62 млн. евро за реакторите на "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905191

Кабинетът даде 601,62 млн. евро за реакторите на "Белене"Правителството даде 601 617 133 евро, за да се платят на "Атомстройекспорт" реакторите за АЕЦ "Белене". Парите се превеждат по сметки на министерството на енергетиката. Според проект на споразумение между ведомството на Теменужка Петкова и НЕК, министерството се задължава в срок до 9 декември, но не по-късно от 12 декември да предостави на

Карлос Контрера: Да се сринат незаконните цигански гета, а не остъкленията на хората

http://www.cross.bg/geta-kontrera-horata-1527193.html

/КРОСС/Общинският съветник от ВМРО - Българско национално движение в София и член на Комисията по архитектура, градоустройство, жилищна политика и достъпна среда към Столичния общински съвет Карлос Контрера остро реагира срещу намерението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да премахва остъклените тераси на хората.Според представителя на ВМРО ВАП симулира дейност и твърденията, че трябва да се събарят остъклените тераси на хората, са дрънкане на ръждиви тенджери.Учудва ме тази палиативна активност на ВАП, които иначе удобно пропускат да реагират на знакови процеси и проблеми като незаконни административни и нормативни актове. Сега се захванали с балконите и терасите на хората. А кога ще започнат да проверяват и да искат събаряне на незаконните цигански постройки, пита Контрера.В циганските гета има хиляди незаконни сгради. За тях нито дума, нито ред. Вместо това ходили да проверяват на баба Пена остъклението в кв. „Дружба" например, изразява възмущението си той. Според него това е несериозно, тъй като за остъкляване не се изисква разрешение за строеж, каквато информация разпространява ВАП. Контрера припомня на прокуратурата, че в ЗУТ в чл. 151 е ясно записано, че не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии

Рекордните 12 милиона лева в Национална лотария се теглят днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626312

Първият по големина джакпот в България от 12 МИЛИОНА лева в Национална лотария чака да бъде спечелен тази сряда. Ако това не се случи късметлия ще грабне печалба от 100 000 лева от играта „ГОЛЕМИЯТ ДЖАКПОТ". В петък поредният щастливец увеличи бюджета си с шестцифрената сума. Късметлията е от град Казанлък, а печелившият код, който внесе радост в живота му, е AH12651314. Късметлийските числа, изтеглени на 25 ноември, са 9, 18, 20, 21, 27, 38 и страна на монета „Ези". Десет петици бяха улучени в тегленето на играта, като трима късметлии от София...

Александър Велев внезапно смени директора на радио Варна

http://web.barometar.net/87036/

Досегашният директор на радио Варна (част от веригата на националното радио) Елица Виденова е била освободена от длъжност, а на нейно място с днешна дата е назначена Наталия Чешмеджиева. Според журналисти в радиостанцията смяната на Виденова с Чешмеджиева е била обявена лично от генералния директор на БНР Александър Велев. В отговор на въпросите, зададени по […]

Изправят на съд габровец, отглеждал марихуана в стара птицеферма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905156

Изправят на съд габровец, отглеждал
марихуана в стара птицефермаОкръжната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, който предоставил стар пилчарник за оранжерия с марихуана. Обвинението срещу Славейко С. е за това, че от неустановена дата през лятото до 30 октомври 2015 г. в птицеферма, намираща се в землището на габровското село Баевци, е развъждал канабис.

Правителството предостави нови 8,2 млн. лв. за образование

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bIAfmWAY8Zk/

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери към общините в размер на 2 680 932 лв. Средствата, които са предвидени в бюджета, ще бъдат използвани за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието.

 

По Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модули „Оптимизиране на училищната мрежа” и „Рационализация на мрежата от професионални училища”, се предоставят съответно 1 052 824 лв. и 494 774 лв., които покриват 45% от стойността на одобрените проекти на 17 общини. Модулите целят развиване на ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на децата и учениците и на социално-икономическия профил на региона.

 

По модул „Модернизиране на системата на професионалното образование” на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ са определени 144 847 лв. за предоставяне на остатъка в размер на 35% от стойността на бюджетното финансиране на одобрените проекти на пет училища. Модулът цели осигуряване на материална база в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда чрез финансиране от бюджета и съфинансиране от работодателите.

 

По Националната програма „Достъпно и сигурно училище“ – модул „Достъпна архитектурна среда“, се предоставят 43 653 лв. за проектиране и изграждане на покрити рампи, адаптиране и изграждане на санитарни възли, както и за ремонт на прилежаща инфраструктура. Средствата са 50% от одобреното финансиране на проектите на четири училища, които към момента на кандидатстване са били държавни, но впоследствие са преминали към общините.

 

По Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, модул „Сигурност“, са предвидени 310 885 лв. за проектиране и изграждане на системи за контрол на достъпа, сигнално-известителни системи и системи, осигуряващи наблюдение и запис;

 

По Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ са предвидени 633 949 лв. за изплащане на годишните разходи за интернет на училищата.

 

Също по бюджетите на общини бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 545 483 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МОН. С тях ще се осигури целодневната организация на учебния ден за учениците от VІІ клас на общинските училища, въведена с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, както и дейността на добавените към Списъка със защитени училища в България четири нови училища.

 

Други 5 млн. лв. са трансферирани към бюджетите на общините за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции. С акта на се цели предотвратяване на отпадането им от училище.

Пловдив се превръща в приказна столица в новия епизод на „Мис Пепеляшка"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626309

Пловдив се превръща в приказна столица в новия епизод на „Мис Пепеляшка" Пепеляшка „на чубрицата" и принцеса, в чиито вени тече силна, а не синя кръв, преобръщат представите ни за приказните герои - този четвъртък точно в 20.00 ч. по NOVA 30 ноември, 2016 г., София. Пепеляшка от Пловдивско и принцеса, родена в Пловдив, ще разменят местата си този четвъртък в новия епизод на документалното риалити „Мис Пепеляшка" - в 20.00 ч. по NOVA. Миска с приказното име Джулиа...

Студенти ще отбележат Международния ден на хората с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626311

Студентите от общоуниверситетския клуб „Различни и равни“ към Русенския университет ще отбележат Международния ден на хората с увреждания с празнична програма, подготвена от тях. На 3 декември, събота, от 16:30 часа в зала 2 (Конферентна) на Канев център, към студентите ще се присаединят и деца със специални потребности от детска градина „Пинокио“ с директор Ценка Тодорова. Гости на тържеството ще бъдат приятели на клуба от Сдружение „Смело сърце“ с председател Стойка Панагонова, Бюро за социални услуги, Сдружение „Регионална достъпност“ с пре...

7 скандални велики народни събрания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5903869

7 скандални велики народни събранияОсмото предстои, вероятно      ще спази традицията Задава се поредното Велико народно събрание. Осмото в парламентарната история на отечеството. По традиция тези форуми са разпънати от скандали. Драматични сблъсъци са документирани в стенографските протоколи. Крак на данданиите повлича Учредителното събрание в Търново. През 1879 г.

С бюджета за 2017г. НЗОК ще има 247млн. лв. повече за българските пациенти

http://www.cross.bg/byudzheta-patzienti-nzok-1527196.html

/КРОСС/„Радвам се, че днес надделя разумът и смисленият, много по-добър от миналогодишния бюджет на Здравната каса, е приет. Това дава, практически, 247млн. повече като възможни разходи на Касата за покриване на лечение и на медикаменти на българските пациенти. Това, което се направи за две години от Касата и от Министерството гарантира в много по-голяма степен ефективността на изразходването на тези средства", каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти след приемане на второ четене на бюджета на НЗОК.

Министерският съвет отпусна 1 млрд. лева за саниране

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZnWUISBgyvQ/

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2016 г. за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

 

Средствата се осигуряват от централния бюджет, като с тях ще бъдат обезпечени сключените договори по програмата за саниране.

 

Националната програма е в напреднал стадий на изпълнение, като към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ, сключени са 3397 договора между община и сдружение на собственици, подадени са 3357 искания за финансиране към ББР, сключени са 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг/СМР.

 

В резултат на сключените 2019 договора се очаква да бъдат подобрени жилищни сгради с общо 11 361 795 кв. м разгъната площ, със 147 761 жилища и 340 705 жители. За тези сгради се предвиждат общо 975 226 MWh/годишно икономия на енергия и годишно намаляване на емисиите на въглероден диоксид и еквивалентни парникови газове в размер на 318,58 kt.

 

Към момента по Програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради, а други 441 са със стартирали СМС, 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител за СМР и за тях предстои откриването на строителните площадки.

 

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв.

 

Към 18 ноември т. г. сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

Магазин "Хиполенд" дарява 1000 лева за децата в неравностойно положение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626310

Магазин "Хиполенд" в Добрич се отзова на призива на общината се подпомогнат децата от центровете за настаняване от семеен тип. Магазинът дарява 1000 лева за деца в неравностойно положение, под формата на коледни и новогодишни подаръци, съобщи търговският пълномощник в Добрич на веригата Иво Пенчев. Подаръците ще бъдат разпределени с помощта на дамски клуб „Майчина грижа”....

200 млн. лв. евросредства ще бъдат инвестирани в селските райони

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/30/2874018_200_mln_lv_evrosredstva_shte_budat_investirani_v/?ref=rss


Европейски средства за над 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани в селските райони. Парите ще отидат за подобряване на инфраструктурата и конкурентоспособността на земеделския и неземеделския бизнес. Новината съобщи земеделският министър в оставка Десислав Танева на пресконференция след заседанието на Министерския съвет, предаде БТА.

На специална церемония премиерът в оставка Бойко Борисов връчи 19 нови споразумения на местните инициативни групи. Министър-председателят предупреди...

Предлага се премахване на отработването в събота

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5tp6qJEWhR8/

Когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, следващият понеделник ще бъде неприсъствен ден. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и други специални закони, които бяха одобрени от правителството и са предложени на Народното събрание за приемане.

 

Целта на промените е да се преодолеят недостатъците от досегашната практика на разместване на почивните дни и отработване на обявени за неработни дни в събота. С измененията ще се гарантира равен брой на работните дни през всяка календарна година. Това ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес и ще осигури защита на правата на работещите.

 

Със законопроекта се създава възможност работодателят да създава и съхранява част от документите от трудовото досие в електронен вид. Това ще доведе до намаляване на разходите за тяхното създаване, обработка и съхранение от една страна, а от друга – ще ускори процесите на обмен на документи в предприятието. С оглед осигуряване защита на информацията и създаване на правила за реализиране на тази възможност, Министерският съвет ще определи вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронните документи от трудовото досие.

 

Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Aircalin поръчва два самолета A330neo и два A320neo

http://www.cross.bg/aircalin-nova-aneo-1527191.html

/КРОСС/Aircalin, превозвачът базиран в Нумеа, френската територия на Нова Каледония, подписа споразумение за два самолета A320neo с една пътека и за два A330-900 широкофюзелажни. Договорът беше финализиран на церемония в столицата Нумеа, в присъствието на официални лица и представители на мениджмънта на Airbus. Изборът на двигатели за A320neo ще бъде направен на по-късен етап, заедно с конфигурацията на кабина за двата модела. A320neo ще обслужва съществуващите регионални линии до Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските острови. С A330neo, Aircalin ще увеличи полетите до Япония и възможностите за откриване на нови връзки с Китай. "Като част от нашия план за стимулиране на туризма в Нова Каледония, Aircalin направи стратегическо решение за пълно обновяване на флота с A320neo и A330neo, за да разшири маршрутите си и да свърже Нова Каледония с региона ", заяви Дидие Tappero, главен изпълнителен директор на Aircalin. "Самолетите NEO с тяхната модерна технология изгарят по-малко гориво, ще намалят оперативните ни разходи и ще предложат на нашите лоялни пътници най-високите стандарти на комфорт в кабината." Белнар Деладриер, член на правителството на Нова Каледония, допълни "Aircalin предприема още по-стратегически стъпки за бъдещето си, важни за неговата рентабилност и конкурентноспособност

Правителството дава още над 3 млн. за командировъчни на дипломатите

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-dava-oshte-nad-3-mln-za-komandirovachni-na-diplomatite-news257193.html

Правителството отпусна още 3 млн. лева, за да се покрият плащанията на командировъчните на българските дипломати зад граница, съобщиха от правителствената пресслужба.    Външно министерство е прехвърлило и още 1.3 млн. лева за издръжка на посолствата.    Парите са от други пера по бюджета му.    Осигуряват се и средства за недостига на разходите за персонал и капиталовите разходи на Дипломатическия институт и Държавния културен институт.     

Галина Василева: Разплатените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” до момента са близо 280 млн. лева

http://www.cross.bg/vasileva-sredstva-faza-1527195.html

/КРОСС/Разплатените средства към бенефициентите на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" до момента са близо 280 млн. лева. Това каза Галина Василева - заместник-ръководител на Управляващия орган на програмата по време на Шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014-2020 г. Събитието се проведе в периода 28-29 ноември в резиденция "Бояна". До този момент договорените средства са на обща стойност над 1,6 млрд. лева, което представлява 45% от общия ресурс на програмата, съобщи Василева. Тя посочи, че одобрените средства от Европейската комисия са на стойност 200 млн. лева, а до средата на м. декември ще бъде подаден още един доклад на стойност около 74 млн. лева. „Това са изключително добри резултати, като се има предвид сложността на проектите, които изпълняваме по програмата", заяви Галина Василева в обобщение на финансовите показатели на програмата. Заместник-ръководителят на Управляващия орган посочи, че се очаква през първото тримесечие на 2017 г. да бъдат подадени за одобрение проектите „Рехабилитация на жп участък Пловдив - Бургас, Фаза 2", „Модернизация на жп участък Елин Пелин - Костенец", както и втора фаза на разширението на третия метродиаметър. През второ тримесечие на 2017 г. ще бъде подаден проекта за изграждане на Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница" на АМ „Струма", а в края на 2017 г. трябва да има окончателен проект за Лот 3

Ден на отворените врати в БСУ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626308

На 1 декември от 11 до 15 часа в Бургаския свободен университет ще се проведе традиционният Ден на отворените врати. Пред възпитаници на средните училища ще бъдат представени специалностите, по които ще има прием на студенти догодина. Всички центрове са подготвили представяния на образователния процес, а университетската библиотека ще предложи научна фото-сесия на бъдещите студенти. Отделът по международно сътрудничество ще се представи заедно с чуждестранните студенти, които се обучават по различни програми в БСУ.  ...

Сара-Нора Кръстева и още 16 творци получиха наградата "Златен век"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5905162

Сара-Нора Кръстева и още 16 творци получиха наградата "Златен век"Отличието й бе връчено от министъра на културата Вежди Рашидов На традиционна официална церемония в месеца на народните будители – ноември, художественият ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева получи заедно с 16 именити творци и артисти от министър Вежди Рашидов най-високото и престижно отличие на Министерството на културата

Варненска болница консултира срещу СПИН

http://www.moreto.net/novini.php?n=337401

Консултиране по въпросите на ХИВ и СПИН организира ДКЦ "Чайка" по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, научи Moreto.net. Освен консултациите, в продължение на два дни ще бъдат раздавани презервативи и информационни материали.

Унгария ще финансира с милиони евро частни охранители на границата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/30/2873971_ungariia_shte_finansira_s_milioni_evro_chastni/?ref=rss


Унгарското правителство ще похарчи до 100 млрд. форинта (320 млн. евро) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични ловци", които ще бъдат наети, за да охраняват оградите, издигнати миналата година срещу влизането на нелегални мигранти, предаде "Асошиейтед прес", цитирайки унгарски депутат.

Лайош Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС, каза, че за тези разходи няма да важат правилата за обществени поръчки.

Около 400 000...

НЗОК няма да прекратява едностранно договори с болници при нарушения

http://www.mediapool.bg/nzok-nyama-da-prekratyava-ednostranno-dogovori-s-bolnitsi-pri-narusheniya-news257192.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да може да прекратява едностранно договори с болници без влязло в сила съдебно решение, решиха окончателно депутатите с приетия на второ четене Закон за бюджета на касата. Предложението залегна по предложение на ръководството на касата и здравното министерство с идеята да се прекратяват едностранно договори с болници при тежки нарушения, застрашаващи живота и здравето на пациентите като например извършване на манипулации без необходимите медицински индикации. Идеята обаче се прие с недоволство от лекарите и болниците, които се притесняват, че тази възможност може да бъде използвана за саморазправа с тях. Критики изразиха и депутати, включително от ГЕРБ, които обещаха този текст да отпадне при окончателното гласуване на бюджета, което се случи в сряда. Предложението на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (ГЕРБ) и нейни колеги за отпадане на предварителното изпълнение беше подкрепен от 87 депутати. Депутатите направиха и друга промяна в последния момент – решиха резервът на касата от 341 млн. лева да се харчи без ограничение за всички финансирани от нея дейности, а не само за лекарства и болници, както бе записано в първоначалния вариант по предложение на надзора на институцията. Отхвърлено бе предложението на депутата от АБВ Георги Кючуков да отпаднат финансовите лимити, които НЗОК налага на болници и лекари за първото тримесечие на 2017 година. Той изхожда от тезата на Българския лекарски съюз, че след въвеждането на системата за пръстова идентификация при приема в болница, повече не е нужно дейността да се лимитира финансово, тъй като всички влезли в болница пациенти гарантирано са лекувани и не може за едни да се плати, а за други не. Така или иначе това предложение не получи одобрението на мнозинството депутати. Иначе бюджетът на НЗОК беше приет без дискусия. Общата рамка на бюджета на НЗОК за догодина е 3.4 млрд. лева. Въпреки че е предвидено увеличение с около 200 млн. лв. спрямо тазгодишния бюджет, в бюджета за догодина са заложени по-ниски разходи от тези, които реално ще бъдат извършени през тази година за редица пера като болничната помощ, разходите за лекарства и др. За медикаменти за домашно лечение например се залагат 573 млн. лева при очаквани разходи през тази година по това перо от 665 млн. лева. За онкомедикаменти се предвиждат 225 млн. лева при очаквани разходи за тази година над 259 млн. лв. Болниците получават 1.45 млрд. лева при положение, че тази година реално ще усвоят 1.6 млрд. лв.  

И Меркел се обяви против преговори с Турция за еврочленство

http://www.cross.bg/tyrtziya-merkel-pregovorite-1527192.html

/КРОСС/Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред депутати от консервативните християндемократи, че е против стартиране на нови преговори с Турция за еврочленство. Това съобщават Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на вестник "Билд". По време на изказване на заседание на партията в Бундестага Меркел посочи, че действията на турските власти след опита за преврат не позволяват да се започне обсъждане на нови теми на преговорите с Турция. Това означава, че ефективно е приключено с преговорите, пояснява изданието, позовавайки се на източници, които са участвали на срещата на партията. Канцлерът е препоръчал да се съобщи това на тези избиратели, които искат да разберат позицията на партията за Турция, допълва вестникът. Вчера турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната все още не се е отказала от амбициите си да се присъедини към ЕС. Миналата седмица Европейският парламент препоръча евролидерите да прекратят преговорите с Анкара за членство в съюза.  

Инфлацията в еврозоната се ускорява леко през ноември

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-evrozonata-se-uskoriava-leko-prez-noemvri-229325/

Цените на услугите и на храните са с най-голям принос за увеличението на потребителските цени, тези на енергията продължават да се понижават

Цитат на деня: Когато, ДПС е било в управлението доходите и икономиката растат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/11/30/2873964_citat_na_denia_kogato_dps_e_bilo_v_upravlenieto/?ref=rss


Скоро ще ви покажем една графика, от която ще видите как, когато ДПС е било в управлението, доходите на хората и икономиката растат.

Това каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на дискусиите в парламента за приемане на Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване.

В отговор на неговите думи, Димитър Байрактаров от групата на патриотичния фронт посочи, че и без таблици на българските граждани им е ясно, че доходите на обръчите на фирми, гравитиращи около...

Никол Шерцингер с нови устни за Григор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5905159

Никол Шерцингер с
нови устни за ГригорСнимка на Никол Шерцингер от разходка в Лондон, която самата певица си пусна в социалните мрежи предизвика фурор сред нейните почитатели. Те са категорични, че тя си е направила устните. Гаджето на топтенисиста ни Григор Димитров наистина изглежда по-различно. В неделя Никол впечатли всички и с облеклото си, с което се появи на Х-фактор,

IDC: Бумът на продажбите на смартфони затихва през 2016 г.

http://www.investor.bg/analizi/262/a/idc-bumyt-na-prodajbite-na-smartfoni-zatihva-prez-2016-g-229314/

Очаква се световните продажби на устройствата да се увеличат с по-малко от 1% през тази година

"Политико": Кристалина Георгиева е била в конфликт на интереси за Световната банка

http://offnews.bg/news/n_1/n_641138.html

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише "Политико" . Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям донор за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро. Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката. "Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година. От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента. "Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от "политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС. Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява "Политико". Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Временна експозиция представя международните награди на филма „Велико Търново в сърцето на историята“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626306

Международните филмови награди, спечелени от туристическият филм "Велико Търново в сърцето на историята", са изложени във временна експозиция в община Велико Търново. Филмът получи "Сребърен делфин" в категория "Най-добър документален филм с историческа тематика" от филмовия фестивал Cannes Corporate Media & TV Awards в Кан, първи награди – за най-добър документален филм от Международния фестивал на туристическия и екологичен филм SILAFEST в Сърбия и награда за най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика от фестивала "Филм,...

Неков: „СЕТА няма да е печеливша за всички държави в ЕС“, не е трудно да се досетим дали България е сред тях

http://www.cross.bg/sila-nekov-seta-1527190.html

/КРОСС/Момчил Неков постави въпрос на двама еврокомисари дали малките и средни производители ще се справят с новата канадска конкуренция, ако влезе в сила споразумението със северноамериканската държава, по време на обсъждане с Фил Хоган (еврокомисар с ресор Земеделие) и Сесилия Малмстрьом (Външна търговия). „Няма какво да се залъгваме. Канадското земеделие ще спечели от отварянето на европейския пазар, но ефектите върху европейските земеделци са почти сигурни към загуба" заяви Неков. Подобни притеснения изразиха депутати от целия политически спектър на Европарламента. Еврокомисарят по международната търговия - Сесилия Малмстрьом, призна, че няма всички да спечелят от това споразумение, в отговор на евродепутатите. Канада е държава с население около 35 милиона души, но е втора по територия в света, което означава, че тя може да произвежда огромни количества селскостопанска продукция. Европейският съюз към момента има население близо 500 милиона души. Пропорцията за ръст в земеделието натежава отчетливо в полза на Канада. „Според оценки на експерти хиляди работни места в Европа, включително в сектор Земеделие, ще бъдат загубени, ако СЕТА влезе в сила в сегашния си вид" обобщи Момчил Неков. „Българското правителство, водено от Борисов, не организира нито една обществена дискусия и не представи никакъв анализ и оценка на риска от влизането в сила на това споразумение

Политолог: Кабинет на ПФ ще се доближава повече до идеите на Вишеградската четворка

http://www.moreto.net/novini.php?n=337398

Патриотите вече демонстрират по-ясна готовност да поемат ангажимент за съставяне на кабинет в рамките на настоящето НС. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него такова правителство ще се доближава повече до идеите на Вишеградската четворка, отколкото до европейските по отношение политиките по мигрантската криза.

Областният инспектира строежа на оградата в РПЦ-Харманли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626305

Областният управител на Хасково Станислав Дечев направи Поредна инспекция за хода на строителните и възстановителните работи по оградата на РПЦ-Харманли направи днес областният управител на Хасково Станислав Дечев.  Вече са монтирани нови заграждения на местата, където ограда липсваше. Върху съществуващата са поставени елементи и бодлива тел, които да възпрепятстват премина...

Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията в конфликт на интереси

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-othvarli-obvineniyata-v-konflikt-na-interesi-news257191.html

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията, че може да е в конфликт на интереси около предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), както твърди европейската редакция на сайта "Политико". "Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието "Политико", написа във Фейсбук Георгиева. Според изданието през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро. Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката. "Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година. Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента. "Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от "политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС. Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява "Политико", цитирано от БТА. Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера. По-късно Георгиева уточни, че "Световната банка е партньор на ЕК по споразумение, според което парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение". Георгиева посочи, че споразумението съществува от 2009 г., а през 2014 г. е било подновено с условие да се преразгледа през тази година. Това беше направено в съответствие с всички процедури на ЕК, заявява тя. "Не е вярно, че Световната банка взима комисионна от 17 на сто за управлението на средства. Често комисионната е между два и пет процента, и при всяко положение е до седем процента - таванът, определен по правилата на комисията. Предложението за единен одит е в съответствие с препоръките на Европейската сметна палата - институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Подробностите около споразумението са договорени от службите на ЕК, без моето пряко участие", заяви Георгиева.

"Политико": Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси

http://www.mediapool.bg/politiko-kristalina-georgieva-mozhe-bi-e-v-konflikt-na-interesi-news257191.html

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише европейската редакция на сайта "Политико". Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро. Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите. Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката. "Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година. От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента. "Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от "политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС. Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява "Политико", цитирано от БТА. Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера.

Продължават благотворителните инициативи за възстановяване паметника на Шести артилерийски полк

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626140

Две благотворителни инициативи организира „Обществен дарителски фонд-Сливен" в подкрепа на кампанията за набиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. На 2 декември от 10,30 часа в залата на НТС ще се проведе благотворителното представление „Лиса в объркания свят" на театрална формация „Вълшебство" към Арт-център „Седем". В благотворителното събитие с танц на куклите ще участват и деца от ЦДГ „Мак". От 19,30 часа, отново в залата на НТС, ще започне младежки концерт с участието на Китарен ансамбъл „КОДА" при Учи...

Мама поиска червило и крем за болницата, каза дъщерята на Стоянка Мутафова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5905153

Мама поиска червило и крем за болницата, каза дъщерята на Стоянка Мутафова"Майка ми иска да си ходи от болницата. Да играе. Ама иска и да е красива и в стаята си - поръча ми да й занеса червило и крем. Духът й се  вдигна!", каза за "24 часа" дъщерята на актрисата Стоянка Мутофова - Мария Грубешлиева - Муки. Според нея поставянето на стенд в сърцето на прочута актриса е минало успешно. Тя се чувства добре.

Мама поиска червило и крем за болницата, каза дъщерята на Стоянка Мутафова

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905153

Мама поиска червило и крем за болницата, каза дъщерята на Стоянка Мутафова"Майка ми иска да си ходи от болницата. Да играе. Ама иска и да е красива и в стаята си - поръча ми да й занеса червило и крем. Духът й се  вдигна!", каза за "24 часа" дъщерята на актрисата Стоянка Мутофова - Мария Грубешлиева - Муки. Според нея поставянето на стенд в сърцето на прочута актриса е минало успешно. Тя се чувства добре.

Краевед разказва за Живовските духови музики и музиканти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905151

Краевед разказва за Живовските духови музики и музикантиС доклад на тема "Живовските духови музики и музиканти“, изнесен от Юлия Андреева, главен библиотекар в Регионална библиотека "Гео Милев“ се включи в Тринадесетата регионална краеведска конференция "Духовата музика - ХХ век – емблемата на Северозападна България", организирана от Регионална библиотека "Христо Ботев",

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, решиха окончателно депутатите

http://econ.bg/Новини/Здравната-вноска-се-запазва-на-ниво-от-8-решиха-окончателно-депутатите_l.a_i.733081_at.1.html

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, след като бюджетът на Националната здравноосигурителна каса беше окончателно приет в пленарната зала....

Канабис в буркани намери полицията в Свиленград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626302

Буркан с зелено-кафява листна маса с тегло 720 грама, за която полеви наркотест е потвърдил, че е канабис намери полицията при проверка на междуетажно помещение в блок на ул. „Хр. Ботев“ в Свиленград.  За момента срещу неизвестен извършител е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.   Криминалистите са продължили проверките и в друг дом на улица „Хан Аспарух”. В жилището, обитавано от 28-годишен, е открит буркан със зелена листна маса – канабис, с тегло 598 грама. Свиленградчанинът е задържан по образуваното досъдебно п...

С 40% намаляват вредните емисии при отопление със сухи вместо с наскоро отсечени дърва

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/11/30/2873946_s_40_namaliavat_vrednite_emisii_pri_otoplenie_sus_suhi/?ref=rss


С до 40 процента намаляват емисии на вредни вещества във въздуха при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва. Това заяви директорът на дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ Иван Ангелов в разгара на новия отоплителен сезон след рязкото застудяване, цитиран от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда, подчертава той. Видът и...

Да дадем шанс за детство на мъничкия Жан!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626301

Жан Иванов е едва на 6 месеца, но борбата му за живот вече започна. Той е роден в УМБАЛ - Бургас и страда от рядкото заболяване „Синдром на Уест". Ако не бъде подложен на лечение, шансовете му за нормален живот, а дори и за оцеляване са минимални. Преди два месеца родителите на Жан научават, че здравословното състояние на детето им е много тежко. Бебето започва да получава десетки ежедневни гърчове. От тогава болничните стаи са втори негов дом.„Тези дни Жан ще бъде изписан от болницата, но не защото е добре, а защото е отписан от лекарите като...

Колата с лика на Бойко Борисов в тежка катастрофа (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5905129

Колата с лика на Бойко Борисов в тежка катастрофа (снимки)Опелът с изрисувания на предния капак образ на премиера в оставка Бойко Борисов е катастрофирал. Инцидентът е станал във вторник вечерта на русенския бул. "България", съобщава "Русефактор". По неизяснени засега причини колата се е сблъскала с тежкотоварен камион точно на моста над бул. "Хр. Ботев". По цялото платно има части от автомобила,

Още 4 престъпления признаха арестуваните за 3 кражби димитровградчани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626298

Още 4 престъпления признаха задържаните димитровградчани на 23 и 34 г., хванати преди 3 дни за кражби от автомобили. Криминалистите са доказали, че освен тези 3 кражби, мъжете са повредили и откраднали от още 3 коли, паркирани на булевард „Раковски” и до сградата на старата поща в Димитровград. Те са задигнали фарове за мъгла, декоративни решетки, акумулатор, плеър, помпа, крик и инструменти. Двамата са направили пълни самопризнания и са описали механизма на деянията си. Всички откраднати вещи са открити и иззети с протокол....

Задържаха хасковлия, нападнал и ограбил три жени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626297

32-годишен хасковлия е задържан за грабежи над жени в областния град. Полицаите са събрали достатъчно данни, че той е нападнал през месеца 3 жени на улиците „Бяло море”, „8 март” и на булевард „Освобождение”. След като ги нападал в гръб, им отнемал дамските чанти, задигал съдържанието им и после ги палел. Част от откраднатите вещи на потърпевшите са открити в него и в заложна къща, а други са унищожени, уточняват от полицията....

Арестуваха бандата на Боце, обирала домове на богаташи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905121

Арестуваха бандата на Боце, обирала домове на богаташиТрима криминално проявени са в ареста след операция на Националната полиция и колегите им от СДВР, съобщават от МВР. Те са спипани непосредствено след като обрали поредната къща в Банкя. 43-годишният мъж с прякор Боце и двамата негови съучастници отмъкнали техника и бижута. Задържани са в откраднат през 2013 г. автомобил Субару.

Теч на информация от Европол за антитерористични разследвания

http://www.cross.bg/evropol-programa-informatziyata-1527188.html

/КРОСС/Информация за редица международни разследвания на терористични групи на Европол инцидентно е била оставена публично в интернет без никаква парола. Това съобщи холандската телевизионна програма "Зембла" (Zembla), цитирана от Ройтерс. Осведомителната агенция не може да се свърже с Европол за коментар. Телевизионната програма се позовава на заместник-директора на организацията Вил ван Гемерт. Според програмата изтичането на информацията е причинено от бивш служител, който е занесъл документи в дома си, което е в нарушение на правилата на международната организация. Бившият служител качил информацията на хард диск, който бил свързан с интернет, но не разбрал, че е достъпна за всеки. "Зембла" не публикува информацията, но отбелязва, че става въпрос за 54 различни полицейски разследвания, включително имената и телефоните на заподозрените. Гемерт е заявил, че изглежда, че документите не са разгледани от никого освен от служители на телевизионната програма, но не може напълно да изключи вероятността да са видени и от други. Холандският евродепутат Софи ин'т Велд написа в "Туитър": "Огромно изтичане на информация. Ще призовем Европейската комисия и директора на Европол да дойдат и да информират Европейския парламент".  

С благотворителен концерт събират средства в подкрепа на "пеперудените деца" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337408

На 8 декември ще се състои благотворителен Коледен концерт на Интеракт Варна, който едновременно ще ни зареди с празнично настроение и ще ни обедини около кауза в подкрепа на "пеперудените деца". Той ще се състои от 19 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Вече всеки ще може да докладва в интернет за допинг злоупотреби в атлетиката

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/30/2873950_veche_vseki_shte_moje_da_dokladva_v_internet_za_doping/?ref=rss


Световната федерация по лека атлетика (IAAF) пусна в действие онлайн платформа на официалния си сайт, на която могат да бъдат съобщавани случаи за допинг злоупотреби.

IAAF увери, че порталът е абсолютно защитен и е достъпен на шест различни езика, а пълната конфиденциалност на подалите сигнал е гарантирана.

"Цялата информация се предава и излъчва чрез защитени мрежи и подателят ѝ е напълно анонимен", съобщават от федерацията.

От централата молят всеки, който има...

Производствените цени в България се повишават леко през октомври

http://econ.bg/Новини/Производствените-цени-в-България-се-повишават-леко-през-октомври_l.a_i.733079_at.1.html

Производствените цени в България се повишават през октомври спрямо месец по-рано, но бележат пореден макар и относително ограничен спад на годишна...

Историческият музей в Горна Оряховица става коледна работилница

https://www.24chasa.bg/region/article/5904905

Историческият музей в Горна Оряховица става коледна работилницаОт 5 до 7 декември Исторически музей – Горна Оряховица организира вълшебна коледна работилница за деца под надслов „Направи две и дари едно от тях! Подари усмивка на дете в Коледната нощ!”. Под ръковоството на сръчни майстори децата ще се включат в изработването на различни украшения за елха от естествени материали, картички, свещници,

Базработицата бележи ръст с един процент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626296

Равнището на безработица в Добричка област през октомври 2016 г. е 8 % и бележи ръст от 1 пункт спрямо предходния месец (7 % за месец септември 2016г.). Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 6394 при 5584 за септември 2016г., т.е. с 810 повече. Това е типична тенденция за този период на годината и се дължи на освобождаването на заетите лица от приключилите сезонни дейности в сферата на туризма, коментират от Бюрото по труда. В сравнение с месец октомври 2015 г. безработните лица в Добричка област са с 1774 по-малко....

Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626299

Правителството е приело програма с която осигурява 1 млрд лева за санирането. Това съобщи след заседанието на кабинета строителният министър в оставка Лиляна Павлова. С решението се обезпечават всички договори, сключени до момента. По думите на Павлова, което и правителство да дойде на власт, няма да има оправдание да не изпълни договорите за саниране. Павлова спира сключването на нови договори за саниране Министърът в оставка повтори позицията, че ГЕРБ иска програма...

"Гласът на България" отново в хотел Аква Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337407

Кастингът за "Гласът на България" започна тази сутрин и във Варна, научи Moreto.net. Oколо 200 кандидати очакват реда си, във варненският хотел "Аква", който е домакин за поредна година на кастинга за популярния риалити формат.

Rent A Team – умното решение за вашия бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905118

Rent A Team – умното решение за вашия бизнесБизнесът е динамична система. Правилата в него се променят в съответствие със средата и глобалните тенденции, а нещо, което преди 20 години е изглеждало немислимо, днес може да се окаже най-доброто решение. Но колкото и да се променят реалностите, има неща, които остават неизменни и важни, основната цел на всеки бизнес – ефективността и печалбата.

Байко Байков: В туризма не можем да разчитаме само на геополитическата ситуация

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/11/30/2871298_baiko_baikov_v_turizma_ne_mojem_da_razchitame_samo_na/?ref=rss


Министерството на туризма се похвали с рекорден летен сезон, а прогнозите му са, че за цялата година ще се окаже, че туристите са били повече от самите българи. Междувременно страната изпадна в политическа криза, която ще постави не един сектор в икономиката в безвремие. Това оставя ли нерешени важни въпроси за бранша, ще успее ли България да запази добрия резултат и през следващата година. По тези и други въпроси разговаряме с Байко Байков, председател на управителния съвет на Асоциацията на...

Хванаха крадци веднага след обир в Банкя

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905116

Хванаха крадци веднага след обир в БанкяПолицаи успяха да задържат трима мъже непосредствено, след като те откраднали техника и бижута от частен дом в Банкя. И тримата са криминално проявени, съобщи NOVA. Малко по-късно в колата, с която пътували тримата (която също била крадена) и в жилищата на мъжете били открити инструменти за взломяване и подправени регистрационни табели.

ДПС: До встъпването на Радев сегашният кабинет може да управлява, няма нужда от мандати

http://offnews.bg/news/n_1/n_641137.html

Консултативният съвет по национална сигурност беше употребен от президента Росен Плевнелиев за негови собствени цели - това мнение изразиха в парламента от ДПС. Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че президентът разчита служебният кабинет да го избере за еврокомисар и че е налице опит за подмяна на волята на народа, защото са минали едни честни президентски избори и има избран президент с огромна подкрепа и доверие на обществото. По думите му явно текат задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на този парламент и с подкрепата на ГЕРБ.  "Народът иска промяна. Показа го и с вота си на изборите, по един категоричен начин. Това Народно събрание е изчерпано. Предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт, с нужното обществено доверие”, категоричен бе Карадайъ. Но Карадайъ каза, че сегашният кабинет може да продължи да изпълнява функциите си в пълен обем, но до встъпването в длъжност на новоизбрания президент. „Не да продължава модела на управление от последните две години – услуга за услуга и да обслужва задкулисието на тази порочна власт. Нищо не налага сегашният президент да връчва мандати, още повече по-малко да съставя служебен кабинет за 20 работни дни или за един календарен месец”, смятат от ДПС. 

Правителството връчи 19 споразумения по програмата за селските райони

http://offnews.bg/news/n_1/n_641136.html

Премиерът в оставка Бойко Борисов връчи нови 19 споразумения по Програмата за развитие на селските райони (ПСРС) на обща стойност над 125 млн. лева и са финансирани със средства от всички европейски фондове. С тях ще се финансират дейности, свързани с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие и модернизация на микро, малки и средни предприятия, модернизиране на земеделските стопанства, туризъм, опазване на културното наследство, намаляване на безработицата, обучения, внедряване на иновации и други. 125 млн. лв. са доста пари, внимателно си правете обществените поръчки, каза Борисов на церемония в Министерския съвет. „Да ви е честито. 125 млн. лв. са доста пари. Внимателно, правете си обществените поръчки. Внимавайте, защото това са много пари и ще се усетят в тези проекти, които правите. Благодаря и на колегите за това, което бързо и експедитивно направиха. Пожелавам им успех“, заяви премиерът в оставка, цитиран от "Фокус4. От своя страна министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева обясни, че тези 19 споразумения са финансирани от Европейския земеделски фонд. По думите й общите споразумения тази година, които са се договорили са 40 местни инициативни групи, включващи 74 общини общо за 205 млн. лв., които ще бъдат вложени и инвестирани в селските райони за подобряване на инфраструктура и конкурентоспособността на земеделския и неземеделския бизнес. 

Ръководството на парламента се съвещава заради бюджета на ДОО

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905115

Ръководството на парламента се съвещава заради бюджета на ДООПредстои гласуване на предложения за индексиране на пенсии с повече от 2,4% догодина Ръководството на парламента провежда спешно заседание за това кой точно текстове от доклада на бюджетната комисия по отношение на Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2017 г. да се подложи на гласуване.

Москов иска правителство в рамките на този парламент

https://www.actualno.com/politics/moskov-iska-pravitelstvo-v-ramkite-na-tozi-parlament-news_578739.html

Ако говорим за това, че в рамките на този парламент трябва да бъде употребено всяко едно усилие и всяка една възможност, за да може да има съставяне на правителство, това е така, защото съм скептичен за подобрен и качествен състав на следващ бъдещ парламент при предсрочни

България може да плаща и транспорта, застраховката и митническите такси за оборудването за АЕЦ “Белене”

https://www.actualno.com/business/bylgarija-moje-da-plashta-i-transporta-zastrahovkata-i-mitnicheskite-taksi-za-oborudvaneto-za-aec-belene-news_578737.html

На България вероятно ще й се наложи да предвиди нови разходи за оборудването за АЕЦ “Белене”. Това се установява от кратката кореспонденция между министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и предшественика й Драгомир Стойнев. В питане до Петкова, Стойнев

Папа Франциск ще приеме на частна аудиенция Мартин Скорсезе

http://www.cross.bg/skorseze-frantzisk-iiezyiti-1527189.html

/КРОСС/ Папа Франциск ще приеме на частна аудиенция американския режисьор Мартин Скорсезе, който пристигна в Рим, за да представи новия си филм "Мълчание" пред 400 йезуити, предаде Франс прес. Филмът е адаптиран по публикуваната през 1966 г. едноименна книга на Шусаку Ендо. В нея се описва история за португалски мисионери йезуити през 17-и век, които стават свидетели на мъченията, понесени от приели християнството японци. Двама мисионери, чиито роли се изпълняват от Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър, тръгват по следите на ментора си отец Ферейра, в чийто образ е Лиъм Нийсън. Новият филм би трябвало да заинтригува папата йезуит. На младини Хорхе Берголио - папа Франциск бил амбициран да стане мисионер в Япония. Изрязването на част от белия му дроб обаче осуетило плановете му. Скорсезе, който е израснал в квартала Малката Италия в Ню Йорк, засне през 1988 г. филма "Последното изкушение на Христос", предизвикал гнева на християни в целия свят. При пожар в парижки киносалон, в който се прожектираше филмът, бяха ранени 14 души. "Мълчание" ще се появи по екраните в САЩ на 23 декември.  

Симеонов: По-див популизъм от понятието "минимална работна заплата" няма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626295

Патриотичният фронт ще настоява минималната пенсия у нас да стане 300 лева. Това обясни в интервю за Дарик съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Той заяви, че ще отстояват това искане дори ако вземат мандат и съставят правителство. Симеонов отхвърли и обвиненията, че искането за 300 лева минимална пенсия е популизъм. Това предложение на ПФ, както и друго касаещо пенсиите, бяха отхвърлени в пленарна зала при разглеждането на бюджетните разчети за следващата година. "Отхвърлиха го и ГЕРБ, и реформаторите, и БСП. Това говори за тяхното отношение ...

Трима са заболелите от СПИН във Великотърновска област през 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626292

Трима  мъже от Великотърновска област са новозаболелите от СПИН през  2016 година, отчетоха  работещите в Кабинета за безплатно и анонимно изследване на СПИН в Регионалната здравна инспекция в старата столица. И тримата са млади мъже във възрастовата група от 25 до 29 години, като единият от тях е затворник. 13 вирусоносители на заболяването са разкрити за 11 – те години, в които работи кабинетът в РЗИ. Всички са мъже. Най – възрастният болен от областта е бил на 72 години, но вече е починал. Най – младите са на възраст от 25 до 29 години, сочи...

Разходите за транспорт на оборудването на АЕЦ „Белене“ се оказаха конфиденциални

http://www.investor.bg/energetika/472/a/razhodite-za-transport-na-oborudvaneto-na-aec-belene-se-okazaha-konfidencialni-229317/

Кой ще плати за транспорта, опаковката и застраховката на оборудването е засекретено с последното споразумение между НЕК и Атомстройекспрот

"Филип Морис" може да спре да продава цигари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/30/2873945_filip_moris_moje_da_spre_da_prodava_cigari/?ref=rss


Тютюневият гигант "Филип Морис" може да спре да продава цигари. Това изненадващо заявление от най-големия производител на тютюневи изделия в света направи лично главният изпълнителен директор.

В интервю за Би Би Си Андре Каланцопулос заяви, че на британския пазар в частност вероятно ще се заложи на алтернативни продукти като IQOS.

Това е устройство, приличащо на електронна цигара, но действащо по различен принцип. То бе представено преди две години и вместо съдържаща...

България е готова да реагира на засилен имигрантски натиск

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626293

„България е напълно готова да посрещне дори и засилен имигрантски натиск". Това потвърди в Бургас директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков. Той присъства на среща по повод поемането от нашата страна на председателството на Форума на бреговите охрани на черноморските държави Охраната на българско-турската граница е стабилна, каза главен комисар Кичиков, но уточни, че специално внимание се обръща и на българско-гръцката Той заяви категорично, че България е готова да реагира на всеки сценарий, във връзка със заплахата на турския президент Ре...

Коледни промоции на Buena Vista Spa Club

http://web.barometar.net/87034/

За своите клиенти Buena Vista Spa Club предлага следните коледни промоции: – Три маникюра с Gelish +2 подарък – 90 лв. – Три процедури безигленамезо терапия + 2 подарък – 240 лв. ( ултразвуково и LED почистване, подходящ мезосерум за Вашата кожа, гел /хиалурон, колаген, елостин/ и крем) – Три издухвания + 2 подарък – […]

Шофьор–убиец влиза в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905105

Шофьор–убиец влиза в затвора
Шофьор, причинил смърт на пешеходка, влиза в затвора за 6 месеца, след като бе осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе. Докато се стигне до присъда, делото бе разгледано на три съдебни инстанции. В крайна сметка Тодор К. бе осъден на шест години лишаване от свобода при общ режим и лишен от право да управлява МПС за срок от девет години.

ДПС призова президента да не връчва проучвателни мандати

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905085

ДПС призова президента да не връчва проучвателни мандатиЛидерът на ДПС Мустафа Карадаъй призова президентът Плевнелиев да не използва правото си да връчва проучвателни мандати за съставяне на правителство, както и да съставя служебен кабинет. Според Карадайъ това Народно събрание е изчерпало своя потенциал и единственият разумен ход са предсрочните парламентарни избори.

В Габрово ще посрещат Нова година на 30 януари

https://www.actualno.com/gabrovo/v-gabrovo-shte-posreshtat-nova-godina-na-30-januari-news_578734.html

Тази година жителите на Габрово няма да посрещнат новата година на 31 декември вечерта. Причината е решение на местните власти, според което отбелязването на новата година ще се състои на... 30 декември. Така Габрово ще отпразнува Новата 2017 година 24 часа по-рано от България. С

Учени разобличиха манипулиране на науката заради индустриални интереси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626291

Близо 100 европейски и американски учени разкритикуваха индустриалните интереси, които преднамерено деформират научни доказателства, за да попречат на регламентацията на ендокринните смутители, предаде Франс прес. "Срещу проекта за подобна регламентация в ЕС се води активно борба от учени, свързани с индустриални интереси, създавайки вчепатление за липса на консенсус там, където всъщност няма противоречия в научната общност", се казва в информация, публикувана във френския в. "Монд".

Сложиха нов купол и на камбанарията на храм "Св. Три Светители"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626300

Шуменският храм "Св. Три Светители" се сдоби с нов купол и на камбанарията. Позлатеното кубе е изработено от същия материал, какъвто бе използван и за големия купол, поставен преди няколко месеца. Поставиха нов златен купол на храм "Св. Три Светители" (СНИМКИ) Кубетата бяха стари и след последния ремонт се оказа, че са и опасни, затова ги подменихме, каза отец Красимир. Той добави, че средствата са от дарители. Камбанарията на храма се прави през 1935 година и стария...

Приемат анонимни доноси за допинг

http://offnews.bg/news/n_1/n_641134.html

Вече всеки може да докладва анонимно за употреба на допинг в леката атлетика. Това стана възможно, след като от световната федерация IAAF пуснаха специална секция в сайта си за сигнали. Секцията е достъпна на шест езика, а анонимността е гарантирана. "Цялата информация се предава и излъчва чрез защитени мрежи и подателят й е напълно анонимен", се казва още в информацията. Федерацията моли хората да съобщават за всяка информация, свързана с доказателства или съмнение за употреба на допинг, знание за треньори и помощен персонал, които насърчават измами, трафик на забранени вещества и нови допингови продукти. "Дори най-малката част от информацията може да бъде от съществено значение за подпомагане опазването на целостта на нашия спорт и равнопоставеността на състезателите", заяви президентът на IAAF Себастиан Коу.

Запалиха колата на Бисер Миланов - Петното

http://www.cross.bg/milanov-petnoto-kolata-1527186.html

/КРОСС/Автомобилът на кандидата за президент на последните избори Бисер Миланов, по-известен с прякора си Петното, е горял рано тази сутрин пред жилищния блок в Русе, където е бил паркиран.Според информация на БГНЕС автомобилът е на сина на Миланов - Виторио. Автомобилът е бил подпален умишлено. Цялата предница на колата "Форд Фокус кабриолет" е изгоряла. Пострадал и паркираният пред нея автомобил "Рено". Инцидентът се разследва от полицията.  

ООН със забележки към България заради бунта в Харманли

http://www.moreto.net/novini.php?n=337409

ООН е притеснен от намерението за експулсация на чужденци, от съображения за сигурност, след бунта в най-големия и най-пренаселения бежански център в България, пише в информационната агенция на Организацията на обединените нации. Службата на ООН по правата на човека призова българското правителство да подобри качеството на живот в центъра в Харманли и да установи конструктивен диалог с лицата, търсещи убежище.

Корнелия Нинова: В това задкулисие не участваме

http://www.cross.bg/ychastvame-pravitelstvo-ninova-1527187.html

/КРОСС/ Няма да участваме в правителство в рамките на този парламент, а още по-малко този сговор - досегашното правителство, само че с разменени роли, категорична бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Във връзка с евентуалното съставяне на ново правителство в 43-ото НС Нинова подчерта, че единствената цел на това е да се запази положението, да си продължат политиките, които са водили, да си продължат да крадат и да си замитат следите. "В това задкулисие не участваме", заяви лидерът на БСП.

Продажбите на дребно в Германия растат солидно през октомври

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-Германия-растат-солидно-през-октомври_l.a_i.733078_at.1.html

Продажбите на дребно в Германия регистрираха през октомври най-солиден ръст от повече от пет години насам, показват данни на немската федерална...

Youtube може да се изтегли от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905051

Youtube може да се изтегли от РусияВидеоплатформата „Ютюб” може да се изтегли от територията на Русия, ако бъде приет законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание, пише руският в. „Комерсант”. В момента няма начин да се разграничава професионалното от потребителско съдържание обясняват източници и това е

Парични награди за 294 полицаи, потушили бунта на бежанците в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5905052

Парични награди за 294 полицаи, потушили бунта на бежанците в Харманли294 служители на МВР са отличени с индивидуални парични награди, съобщават от МВР. Всички те са проявили висок професионализъм като са участвали в операцията по опазване на обществения ред в РПЦ-Харманли, когато мигрантите се бунтуваха. Наградите за униформените са по предложение на премиера Бойко Борисов и са отпуснати със заповед на министър

Медиен намек: Кристалина Георгиева може да е използвала ЕК, за да вземе повече пари в Световната банка?

https://www.actualno.com/europe/medien-namek-kristalina-georgieva-moje-da-e-izpolzvala-ek-za-da-vzeme-poveche-pari-v-svetovnata-banka-news_578730.html

Новата работа на Кристалина Георгиева в Световната банка предизвиква сериозни притеснения в Брюксел. Причината – Европейската комисия опитва да затегне правилата относно това какви постове и каква работа могат да поемат еврокомисари, които вече не са част от ЕК. Пробл

"Политико" намеква, че Кристалина Георгиева е използвала положението си в ЕК, за да вземе повече пари в Световната банка

https://www.actualno.com/europe/politiko-namekva-che-kristalina-georgieva-e-izpolzvala-polojenieto-si-v-ek-za-da-vzeme-poveche-pari-v-svetovnata-banka-news_578730.html

Новата работа на Кристалина Георгиева в Световната банка предизвиква сериозни притеснения в Брюксел. Причината – Европейската комисия опитва да затегне правилата относно това какви постове и каква работа могат да поемат еврокомисари, които вече не са част от ЕК. Пробл

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване