Какво забелязват първо жените в един мъж?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627155

Мъже, ако се чудите с какво най-много привличате жените, то отговорът не е мускулестата фигура. Първото нещо, което забелязват дамите, е усмивката, пише в. "Дейли стар". Най-ослепителните усмивки в света на шоубизнеса Целта на проучване, направено във Великобритания по поръчка на производителите на медицинския продукт Remescar, е била да установи какво най-силно привлича необвързаните жени, когато се заглеждат по потенциален партньор. Внушителните 71% от участничките са посочили усмивката.<...

Целим да управляваме самостоятелно, отсече Борисов

http://www.cross.bg/borisov-gerb-boiiko-1527535.html

/КРОСС/Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи. Това заявява премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай 10 години от основаването на партията. Той изтъква, че по волята на народа от последните президентски избори, страната ни е изправена пред нов парламентарен вот. Борисов е категоричен, че от ГЕРБ умеят да се вслушват в гласа на гражданите. Направеното от тях досега било видимо и ясно, но днес народът е казал, че вече очаква друго. Партията на Бойко Борисов щяла да преосмисли приоритетите си и да предложи ясна управленска програма с точно разписани политики, които да следва и изпълнява. Така щели да надградят и постигнат последователно следващата си цел, а именно иновативна икономика, просперираща, стабилна, модерна България, със силно, здраво и образовано гражданско общество. Борисов се зарича да положат всички усилия и да работят, за да спечелят отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категоричен е, че ще поемат отговорност да участват и оглавят правителство след изборите единствено ако народът ги нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация партията му ще заеме мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. По мнението на Бойко Борисов за 10 години е постигнато много. Сега било време да покажат, че могат да надградят дори направеното от тях самите и да отговорят на новите стремежи за развитие

Протестиращи жители на Труд блокираха пътя Пловдив-Карлово

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/12/03/2876472_protestirashti_jiteli_na_trud_blokiraha_putia/?ref=rss


Жители на пловдивското село Труд блокираха пътя Пловдив - Карлово, предаде БТА. Действията им са в знак на протест срещу намиращата се в землището им централа за биогаз. Очаква се пътят да остане затворен до 14 ч., като полиция пренасочва автомобилите по обход през село Строево.

Днес протестиращите издигнаха искания за спиране на централата за биогаз, която по думите им подлага жителите на селото на непрекъснат шум и непоносими миризми. Хората настояват централата да бъде преместена...

Селска свада завърши с прострелян мъж в Благоевградско

http://offnews.bg/news/n_1/n_641381.html

25-годишен мъж е прострелян след сбиване между две групи в село Коларово, област Благоевград. За живота на пострадалия няма опасност, съобщават от МВР. Снощи в 19.05 часа в полицията бил получен сигнал за сбиване между две групи в село Коларово. Първоначалното разследване установило, че възникнал конфликт, прераснал в сбиване, между трима мъже на възраст 24, 25 и 27 години, всички от с. Калояновец и други трима - на 28, 37 и 50 години от с. Биволаре, Долна Митрополия и Твърдица. Малко по-късно в скандала се включил и Д.Д. (57 г.) от Стара Загора, който произвел изстрели с пистолет и ранил в областта на корема 25-годишен мъж. Пострадалият бил транспортиран в медицинско заведение, където му е извършена спешна операция и към момента е без опасност за живота. Пострадал е и 27-годишен мъж, настанен е в болница, без опасност за живота. При проведените процесуално-следствени действия са иззети нож и брадва, а Д.Д. е предал доброволно законно притежаван пистолет. Той е задържан с полицейска мярка за 24 часа. 

Български и щатски антимафиоти хванаха двама с 82 кг хероин в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912442

Български и щатски антимафиоти хванаха двама с 82 кг хероин в СофияДвама българи с 82 кг хероин в колата си са били заловени в София при спецакция на български антимафиоти и колегите им от спецслужбата за борба с наркотиците на САЩ - DEA. Мъжете са арестувани вчера, съобщи говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров - прокурор Румяна Арнаудова. Хероинът е трябвало да бъде пласиран в Западна Европа.

Откъс от "Погребението на Кастро"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/03/2873214_otkus_ot_pogrebenieto_na_kastro/?ref=rss


"Дневник" препечатва откъс от книгата на Висенте Ботин от портала "Култура". Авторът е бил четири години в Хавана като кореспондент на Испанската телевизия и описва абсурдите на кубинската революция.

"Погребението на Кастро" е фреска на съвременна Куба, написана с хаплива ирония, много чувство за хумор и в духа на поемите и песните, с които кубинците се опитват да прогонят демоните си.
Както пише кубинският интелектуалец емигрант Висенте Ечери, "Противно на онова, което...

Цинзов със силно представяне на 10 км в ски бягането в Лилехамер

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876468_cinzov_sus_silno_predstaviane_na_10_km_v_ski_biaganeto/?ref=rss


Българинът Веселин Цинзов се представи силно на 10 км в ски бягането от Световната купа в Лилехамер. В състезанието, в което участва целият елит, той се нареди 22-и.

Българинът започна отлично и завърши за 23:52,2 минути, което му донесе девет точки за Световната купа. Йордан Чучуганов остана 96-и с 26:40,4 мин.

Кале Халфварсон постигна втора победа след триумфа в класическия спринт на 1.6 километра в петък. Шведът финишира за 23:04,9 минути.

Маркус Хелнер...

Кола се запали в движение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337743

Кола се е запалила по време на движение по бул. "Владислав Варненчик" близо до Районния съд. Сигнал за инцидента е подаден около 12:45 часа, съобщиха от полицията за Moreto.net. Няма пострадали хора. Най-вероятно автомобилът се е възпламенил поради техническа повреда.

Евродепутати: ЕС осигурява много възможности за активните млади хора

http://offnews.bg/news/n_1/n_641379.html

Програмите и възможностите за образование, стаж и предприемачество сред младежите, които се осигуряват от ЕС, са на практика безгранични стига те да имат желание, да са активни и да потърсят необходимата информация. Около това мнение се обединиха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки на дискусията „Готови ли сте за собствен бизнес“ в Нов български университет.  "Почти 20 % е нивото на младежката безработица в ЕС като най-високо е в Гърция – 45%, а България е някъде по средата. Доброто образование е най-добрият вариант за обръщане на тази тенденция и за осигуряване на възможност на младите хора да си намерят работа", смята Ангел Джамбазки. Той добави, че предприемачеството е алтернатива на заетост, която при младите има повече пречки да се стартира, но изброи поне десетина програми, по които те биха могли да получат финансиране – микро, за инвестиции или за иновации. „Не е работа на ЕС и на държавата да ни намират работа, а да осигурят съответните инструменти за насърчаване на предприемачеството“, коментира и Андрей Ковачев. Според него е много нарушена връзката между образованието и нуждите на реалния бизнес, в резултат на което много от младите хора след като завършат не могат да си намерят работа и трябва да се преквалифицират. „Финансирането по програмите на ЕС е безвъзмездно, но бюрокрацията и документацията по отчитането са много сериозни. Другият вариант е да се вземат изгодни бизнес кредити, които после трябва да се връщат“, обясни предимствата и недостатъците Андрей Ковачев. Основно 2 са пречките пред младите хора у нас да започнат собствен бизнес – корупцията и бюрокрацията в администрацията от една страна, и сблъсъкът между цифровите и аналоговите хора, отговори Ангел Джамбазки на студентски въпрос. Образованието е изключително важно и хората трябва и да се самообразоват и надграждат, за да са в час с новостите. Според Андрей Ковачев към тези пречки може да се добави и бавната, неефективна правосъдна система. Той добави, че има саботаж от страна на средния административен ешелон срещу въвеждането на електронното правителство от страна на книжните хора, което в голяма степен ще реши проблема с бюрокрацията и обикалянето от гише на гише и ще облекчи корупционния натиск. Дебат в НБУ е част от проекта „Европа и аз“, който Българското училище за политика “Димитър Паница” осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз. Догодина в рамките на проекта ще има още един дебат със студенти за ролята на свободните медии за демокрацията в европейския контекст, а също така и онлайн фотоконкурс, фотоизложба и дискусионен форум на тема: „Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?”.

Апелативният съд ще решава в понеделник за Попчето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627154

Апелативният съд е насрочил заседание на свой състав, за разглеждане на жалбата на Петър Попчев-Попчето, който е в ареста от юни, по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на Николай Георгиев, след причиняване на тежка телесна повреда, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив. От съда припомнят, че инцидентът е от 19 юни, около 02.30 часа, на площад „Царица Йоана", в градинката до гарата. Престъплението е по член 124, ал. 3, предл. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 128, ал. 2 и чл. 29, ал. 1, б. „а" и б. „б" от Наказателния ко...

Времето на 4 декември: Вятърът стихва, ще бъде слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627153

  Прогноза за неделя, 4 декември През нощта ще бъде ясно, само в Югозападна България ще има висока облачност. Вятърът ще стихне и сутрешните температури ще се понижат. Минималните, в повечето райони, ще бъдат между минус 6  и минус 1 градуса, в София около минус 8 градуса. В неделя отново ще бъде слънчево. Временни увеличения на облачността, предимно висока, ще има над крайните южни райони. В Дунавската равнина и Източна България ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, в крайните югозападн...

И в Поморие дойде коледната радост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627151

Коледното дърво на Поморие грейна в пространството до НЧ „Просвета 1888", а небето над града бе озарено от пъстроцветни фойерверки. След тържественото му запалване започна концерт на Владимир Ампов - Графа. На откритата сцена под елхата се представиха децата от Детските градини „Детелина" и „Веселушко", талантите от ЦПЛР - Общински детски комплекс Поморие и музикантите от Общинския духов оркестър. Освен новото тринадесетметрово коледно дърво, тази година Поморие посрещна празниците с красива нова украса, два светещи цветни фонтана и изобилна ку...

#Кой подкрепи НСО, която охранява и Доган и Пеевски?

http://www.cross.bg/gerb-bsp-protiv-1527529.html

/КРОСС/Едно от ключовите гласувания при приемането на бюджета за 2017 г. преди дни бе свързано с парите, които ще се отделят за службите за сигурност. По време на дебата депутатът от ГЕРБ Методи Андреев направи предложение, с което да се намалят парите за Националната служба за охрана (НСО) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и да се увеличи бюджета за служба "Военна информация" към МО, Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Андреев се мотивира, че не е редно НСО, "тази, която охранява г-н Ахмед Доган и г-н Делян Пеевски", да е с бюджет от 37 млн. лв. а на ДАР да се дават 23 млн. лв. В крайна сметка предложението на Андреев бе отхвърлено с 21 гласа "за", 34 "против" и 73 "въздържали се". Любопитно е, че мнозинството "против" и "въздържали се" бе съставено от 7 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, 1 от РБ, Патриотичен фронт, "Атака", БДЦ-НС. НСО отдавна има славата на обслужващ персонал на властта, подддържащ скъпия й автопарк. Подобни гласувания за запазване на властови привилегии, заплащани от бюджета, имаше неведнъж през двете години, в които управляваше кабинетът "Борисов-2". Нищо чудно и тези гласувания да са една от причините за погрома, който ГЕРБ претърпя на президентските избори

Решетников нарече Нинова лъжкиня, твърди, че са говорили неформално за Радев

https://www.actualno.com/politics/reshetnikov-nareche-ninova-lyjkinja-tvyrdi-che-sa-govorili-neformalno-za-radev-news_579461.html

Среща между лидера на БСП Корнелия Нинова и о.з. генерал Леонид Решетников в Москва е имало. Това става ясно от писмо на самия Решетников, който е по-известен като директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), чийто учредител е президентът на Русия Владими

ГЕРБ станаха на 10 години. Борисов: Успехът не се измерва с изборни победи

http://offnews.bg/news/n_1/n_641378.html

Партия ГЕРБ е била основана преди 10 години. По този повод лидерът на политическата сила и премиер в оставка - Бойко Борисов, изпрати поздравителен адрес до симпатизантите.  От пресцентъра на партията ни информират, че за Борисов ГЕРБ е успяла да наложи нов стил в правенето на политика - основна на ценности. Цялото обръщение на премиера в оставка: Днес, 10 години по-късно, с основателна гордост можем да отбележим, че начинанието ни е успешно. И успехът не се измерва с изборните победи – три пъти на избори за Европейски парламент, три пъти на парламентарни избори в България, три пъти на местни избори и веднъж на избори за Държавен глава. Успехът се състои в промяната, която постигнахме", отбелязва Борисов. Той посочва, че за това време в икономически план, ГЕРБ е поела отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП. "И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента „Орешарски“. Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа. В политически план, ГЕРБ се противопостави категорично на популизма и задкулисието. За едно десетилетие не влязохме нито веднъж в безпринципна коалиция. Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел", посочва лидерът на партията. По думите му ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. "По волята на народа от последните президентски избори, днес сме изправени пред нови парламентарни избори. Ние от ГЕРБ умеем да се вслушваме в гласа на гражданите. Направеното от нас досега е видимо и ясно, но днес народът ни казва, че вече очаква от нас друго. Ние ще преосмислим нашите приоритети и както винаги досега, ГЕРБ ще предложи ясна управленска програма с точно разписани политики, които да следваме и изпълняваме, за да надградим и да постигнем последователно нашата следваща цел – иновативна икономика, просперираща, стабилна, модерна България, със силно, здраво и образовано гражданско общество. Ще положим всички усилия и ще работим, за да спечелим отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи", заявява Борисов. "Вярваме, че българският народ е мъдър, макар и да е емоционален, и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизма и хулиганството в политиката да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия. ГЕРБ има с какво да се гордее и ще продължи да го показва като поеме по нов курс с още по- силни и позитивни политики в следващото десетилетие", добавя лидерът на партията.

Масов протест в Сеул срещу президента преди вота за импийчмънт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912429

Масов протест в Сеул срещу президента преди вота за импийчмънтСтотици хиляди южнокорейци за шеста седмица излязоха на протест в столицата Сеул с искане президентът Пак Хън Ке да подаде оставка, съобщава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". Протестът идва дни преди парламентарното гласуване за импиймънта на държавния глава на 9 декември. Тълпи от хора излязоха по улиците на Сеул и призоваха за свалянето на

На Балканите се вижда намеса на Русия в политиката, заяви посланикът на САЩ в Белград

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876464_na_balkanite_se_vijda_namesa_na_rusiia_v_politikata/?ref=rss


Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скат заяви, че на Балканите се виждат стъпки на намеса на Русия в политиката, давайки пример с Черна гора, където по думите му Русия се опитва да дестабилизира страната, тъй като не подкерпя нейната политика, съобщава БТА.

В този регион виждаме стъпки, с които Русия се намесва в политическия процес на страната на онези, които са против разширяването на НАТО и все по-често виждаме, както в случая с Черна гора, че Русия предприема други средства, за да...

В Царево запалиха елхата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627150

В Царево бяха запалени коледната елха и украсата. Дванадесетметровото дърво грейна под звуците от изпълненията на Общинския духов оркестър. Традиционно първото празнично събитие беше Коледния базар, организиран от детска градина „Ален мак". Заработи и гостуващата изложба от националния детски пленер „Странджанска дъга - Зунка". Коледен подарък и лакомство получи всяко дете, а деца от III и IV клас от училище „Никола Йонков Вапцаров" участваха във весела пекарна, която произведе коледни бисквитки, раздадени на площада.  ...

Борисов: Основната ни цел е да управляваме самостоятелно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627152

Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай 10-годишнината на ГЕРБ. Текстът бе разпространен от пресцентъра на ГЕРБ.Той е категоричен, че партията ще оглави правителство след изборите, единствено ако народът я нареди на първо място. "При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание", уточнява Борисов и изтъква, че ГЕРБ се вслушват в гласа на гражданите...

Ренци трябва да остане на поста си, какъвто и да е резултатът от референдума

http://www.investor.bg/evropa/334/a/renci-triabva-da-ostane-na-posta-si-kakyvto-i-da-e-rezultatyt-ot-referenduma-229535/

Ако Италия гласува с "не" на референдума и премиерът изпълни обещанието си да си тръгне, това ще донесе сериозни последици и за страната, и за Европа

РЗИ-Варна издаде две предписания за пушене на закрито обществено място

http://www.moreto.net/novini.php?n=337705

Две предписания са издадени от Регионалната здравна инспекция за неспазване на забраната за пушене на закрито обществено място. Нарушенията са установени в периода 25 ноември-1 декември. Това съобщиха за Moreto.net от РЗИ. Три предписания са издадени и след проверки в кухненски блокове на детски заведения.

Жители на пловдивското село Труд блокираха пътя Пловдив - Карлово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627149

Жители на пловдивското село Труд блокираха пътя Пловдив - Карлово в знак на протест срещу намиращата се в землището им биоцентрала. Те издигнаха искания за спиране на централата за биогаз, която по думите им подлага жителите на селото на непрекъснат шум и непоносими миризми. Жителите настояват централата да бъде преместена от населеното място. Жители на пловдивско село протестират срещу инсталация за производство на енергия Пред протестиращите нац...

Исландската пиратска партия получи мандат за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912424

Исландската пиратска партия получи мандат за съставяне на правителствоПрезидентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщиха световните агенции, цитирани от БиТиВи.

НА ЖИВО: Манчестър Сити - Челси

https://www.actualno.com/football/na-jivo-manchestyr-siti-chelsi-news_579468.html

Манчестър Сити посреща лидера във Висшата лига Челси днес от 14:30 часа в дербито на 14-ия кръг. В класирането Сити заема третото място с 30 точки – колкото има и вторият Ливърпул – като изостава само с 1 от „сините“. В състава на Челси Джон Три все още лекува контузия и

Матео Ренци готов да напусне поста си при загуба на референдума

http://www.cross.bg/rentzi-italiantzite-podade-1527528.html

/КРОСС/Премиерът на Италия Матео Ренци, който заложи кариерата си на резултата от референдума в неделя, отправи последен призив към италианците да подкрепят конституционната реформа. Той подчерта, че ако го направят, страната ще стане най-силната в Европа. Ренци обеща да подаде оставка, ако италианците отхвърлят плана му за драстично орязване на ролята на Сената и за изземване на правомощия от регионалните власти. Опозицията настоява, че реформата ще доведе до прекалена концентрация на властта в ръцете на правителството., съобщава БНР. Последните допитвания до общественото мнение показват, че противниците на реформата са между 5 и 8 процента повече от подкрепящите я. Финансовите пазари и европейските политически лидери се опасяват, че ако Ренци подаде оставка, може да се стигне до политическа парализа в Италия, която да се отрази на нестабилните банки в страната и да доведе до нова криза в еврозоната.    

Марая Кери за ръка с новия си любим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912380

Марая Кери за ръка с новия си любимСлед много спекулации, по-рано тази седмица Марая Кери подтвърди връзката си с 33- годишния танцьор Браян Танака, пише Дейли Мейл. По време на изпълнението и на коледния концерт "VH1 Divas Holiday: Unsilent Night" проведен в Ню Йорк в петък вечерта, Марая изглеждала на върха на щастието носена на раменете на танцьорите си и хваната за ръката на

„Златен пегас” за цялостно творчество на Ваньо Вълчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627148

Емблематичният за нашия град Ваньо Вълчев взе наградата „Златен пегас" за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и националната култура. За своята писателска работа през тази година той заслужи още един от местните литературни призове - плакет "Петко Росен" за романа си "Бягство към Византия". Другите двама отличени автори са Лилия Христова с плакет "Христо Фотев" за стихосбирката й "Ориса ме Алиса" и Живка Иванова - плакет "Пегас" за сборника й с разкази "Плетачката". Номинациите за най-доброто в бургаската литература през год...

Златка – Майка на годината, Динко – Зоро на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274568_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0+%E2%80%93+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%E2%80%93+%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%BE+

 Забелязали ли сте, че в България всичко ни е двойно? В смисъл на паралелно, дублирано, отразено в някакво мърляво, криво огледало. Всичко си има втори образ, който не само че не е по-хилав от оригинала си, но вече е по-жизнен и мускулест от него. Толкова, че в един момент започваш да се чудиш кое беше всъщност истинското и кое – дублираното. И което е още по-шизофренично: не можеш да определиш ти самият откъде произхождаш. Защото собственият ти свят започва да прилича на виц. А нелепото, смешното, уродливото – на норма.

В последните няколко дни новините от този, новия „нормален“ свят сякаш са се наговорили да ни засипват с абсурда си, докато не ги легитимираме като единствено смислени. Оставям встрани дори кървавата драматизация „Харманли“, защото от там тепърва ще изскачат режисьорски бележки и скрити сценарии. За такава драматургия вече сме подготвени – тя си върви паралелно с онази на управляващите, за да неутрализира гражданския интерес, като го превръща в националистически. През тази призма и последният нехранимайко изглежда герой и самовлюбеността му неутрализира всякакви способности за съждение и съмнение в представеното за истина. Героите не се съмняват в себе си – те просто си геройстват насам-натам такива, каквито сме ги създали.

Около Коледа традиционно бликат класации от типа „еди какво си на годината“. Ненавиждам подобни състезания, защото са еднопластови и вдигат излишен пиар шум около принципно слаби като послание каузи. Но по старо рекламистко правило, ако комуникираш един объл камък като „най камъка“ или „камъка за първи и единствен път“, той ще се превърне в събитие. Е, така и с ежегодните ни национални герои. Като „Майка на годината“…

Познавам жени, които работят на по три места и спят по три часа на денонощие, за да си гледат децата. Познавам такива, които отдадоха по петнадесет години от живота си, за да се тъпчат с хормони и да претърпяват всякакви операции в името на това да родят дете. Познавам жени, чиито деца умираха от болести или катастрофи, но те намираха сили да превърнат мъката си в любов към други, чужди деца и да им се посветят. И вие понавате такива жени. Само че не те са „майка на годината“. „Майка на годината“ е Златка Димитрова – онова простодушно и неизпъкващо с нищо друго хубавичко момиче, което нацията познава като Черната Златка (щото и руса Златка има, нали…). Причината точно тя да е откроена от всички майки в България е, че има новороден син. А, да, някъде се споменава и за някакво спонсорство, което направила за ремонт на детско отделение в „Пирогов“ – браво, да! Стотиците други, дарявали време, средства и грижа за подобни и други каузи, могат да си останат и без това „браво“ – кой им е виновен, че не са Златки?! И че не са участвали в риалити формати, не са били нечии всеизвестни любовници и нямат съвместни снимки с мутри по пури и ланци? За тях нищо няма да научим. Но за новата майка на годината всичко ни е на тепсия – какво тренирала, какво ядяла, къде си пазарувала, даже личното й селфи можем да видим, за да се възхитим в каква неотразима форма е след раждането!

За мое учудване, самата Златка се оказа с известна доза реална самооценка, защото при приемането на наградата изрази съмнение, че я заслужава. Но какво пък – щом хората казват, че си „майка на годината“, значи си. Само народът има право да те героизира, нали така? Пък и кой ти забелязва например, че същият този приз се връчва от организация, наречена „Асоциация на брюнетките“?! Брюнетки – небрюнетки, награда има, елитът се тресе в сподавена скромност, ходи по софри, пуска селфита, пиар машината ръси „звездни мигове“, а алеята на народните герои полека се запълва като новия център на Скопие – с бутафорни статуи от стиропор и гипс.

От Асоциация на брюнетките и тяхната Черна Златка „Майка на годината“ да минем на един друг перушинен приз – „Жена на годината“. Номинациите там валят във всякакви категории (цели тринадесет на брой), за да може да се включат повече звезди, както и да се покрие по-широк диапазон от потенциални рекламодатели на списанието, което връчва традиционно приза. То самото, както всъщност и деветдесет процента от т.нар. женски списания у нас, отдавна е толкова обедняло откъм съдържание, че въпросното годишно събитие е един от малкото му шансове все пак да напомни за съществуването си. Иначе дамите, подредени в списъка на изключителните жени, са там по силата на критерий. Тази година той е право в десетката – „Герои всеки ден“. Забележете – „герои“! Т.е. става дума за жени, които с работата си, с идеите си, с достиженията си, с действията си, са се отличавали ежедневно и по своя професионален и персонален начин са променяли средата ни към по-добро. Няма да цитирам списъка с избраните шестдесет и пет дами, защото не ми е удобно – сред тях има наистина достойни за уважение личности. Не мога да спра да се питам обаче достатъчно ли е просто да си на телевизионен екран, да се появяваш по фамозни партита или да работиш нещо публично, за да бъдеш издигната над огромната, достойна маса от ежедневни героини на България? И не е ли цялата работа в това да се направи едно парти, да се раздадат едни плакети и всеки да си иде по живо по здраво с пликче дарове от спонсорите, букет лилиуми и звездни снимки из медийното блато на следващия ден? Голям героизъм, няма що!

Героите винаги приличат на народа, който ги въздига. Във вакуума от героични образи у нас, където покорството, снижаването и чакането на нечия чужда помощ е манталитет, герой се става много бързо. И както и с майката и жената на годината, достатъчно е само медиите да те подхванат и пиедесталът ти е резервиран.

В последните дни медийното внимание изцяло се е посветило на един нов, вече героизиран образ – Динко. С този текст моя милост също капва капка миро в героичната му помазка, признавам. Преглъщам този факт единствено заради надеждата да си дадем сметка за умишленото и вредно подменяне на ценности. И да отредим място на този нелеп персонаж по-скоро около Бай Ганьо, отколкото около Крали Марко.

Подминавах доскоро това едро момче с космато кожено палто, набор от свински опашчици и хоби лов на бежанци, защото смятах, че все някоя законна държавна структура ще го озапти. Само че тъкмо напротив –Динко се явява като Зоро на някакви „огнени“ места като Харманли и Ямбол, откъдето прави медийни изявления на фона на развети български знамена и възрожденски патриотични песни в аранжимент от Шоуто на Слави. Вездесъщ е досущ като митичен гръцки полубог – раздава правосъдие, но и се кара, гълчи Европа, но и се изпокарва с други такива герои като него (справка – Перата), изобщо нищо геройско и човешко не му е чуждо. Пускаш си новините – Динко разяснява как преди година сме го считали а луд, а сега стотици хора са зад гърба му. Прескачаш на развлекателно предаване – Динко пак там, поседнал на кожен фотьойл споделя факти от съдбата си („баща ми е починал от рак преди две години“ и „станах нещо като женомразец“). Сутрешен блок – Динко. „Фермата“ – пак той. Няма да се учудя вече и ако утре, когато си включа компютъра, физиономията му цъфне на скрийнсейвъра ми. Във време, когато патриотарството е на прага на фашизма, народът масово мрази и е готов да убие с голи ръце различните от неговия генотип, вяра или сексуалност, медиите героизират един обикновен провинциален бабаит! Нищо, че ако утре не са бежанците, на мушката на Динко и свитата му ще са други „различни“ – циганите, турците, евреите, новодошлите, жените, хомосексуалните, инвалидите, слабите… Защото най-страшното в динковщината е самозабравилото се самочувствие, че държиш единствената истина и трябва да я защитаваш дори с цената на нечий живот. Така най-бързо се подменят извоювани с години и тонове култура ценности – бой вместо закони, омраза вместо говорене, саморазправа вместо съд. След като те липсват в държавата, динковците са наоколо, за да запълнят нишата!

„Аз не съм п…а, аз съм мъж“. Така казва самият Динко в едно свое лично обръщение към нацията. Когато силата на едно мъжество се измерва в непринадлежност към анатомичния орган, от който всички така или иначе идваме на тая земя, говорим за добнопробна мачовска философия с плашещ набор от лични комплекси и чувство за малоценност. Когато такъв човек се превърне в герой на нацията, означава, че тя е като него. Медиите, които поддържат този образ – също.

Ние вече не сме реалният образ в огледалото на човешките ценности – ние сме мъглявото, губещо се отражение.

ПЕС иска минимална работна заплата във всяка държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912418

ПЕС иска минимална работна заплата във всяка държава Еврокомисията и Съвета да замразят преговорния процес с Турция, докато върховенството на закона и човешките права не бъдат възстановени, призовават левите Да има минимална работна заплата във всички държави-членки на ЕС и да се въведе обща формула за изчислянето й - тя да бъде точно определен процент от средната работна заплата за всяка страна.

Турските финансови институции опитват да спасят местната лира

http://econ.bg/Новини/Турските-финансови-институции-опитват-да-спасят-местната-лира_l.a_i.733272_at.1.html

Турските финансови институции започнаха да вземат мерки за спасяване на турската лира, на фона на продължаващото й драстично обезценяване спрямо...

Заради Фидел Кастро шефът на УБО плакал от злоба, трябвало да вербуват "леки" жени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626865

По време на посещението на Фидел Кастро в България началникът на УБО ген. Илия Кашев се разплакал от злоба, защото трябвало да се осигурят „леки жени” за кубинската делегация. „Дотам ли изпаднахме, да вербуваме и курви”, крещял Кашев, твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел на службата за охрана на членовете на Политбюро Димитър Георгиев-Пентата, който вече е покойник. Неговите спомени са публикувани на страниците на „Морски вестник” от капитан Асен Дремджиев.

"168 часа": Светът отново разделен: Кой е по-велик – Меси или Роналдо?

https://www.24chasa.bg/sport/article/5912359

"168 часа": Светът отново разделен: Кой е по-велик – Меси или Роналдо?Двамата са равни по успехи, по голове, че и по скандали извън терена Краят на годината наближава със страшна сила и е време за равносметки и класации. Сега е идеалният момент за разгаряне и на стария спор – кой е по-велик измежду двамата футболни гении Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Двамата продължават да вървят ръка за ръка в чупенето на

Не може да се разчита на САЩ, бесен Иран

http://www.cross.bg/iran-sanktziite-tzitiran-1527527.html

/КРОСС/Гласуването в Сената на САЩ за удължаване на санкциите срещу Иран с още 10 години показва на света, че на Вашингтон не може да се разчита при изпълнението на ангажиментите си. Това заяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. Иран се закани да отговори, отбелязвайки, че приетото с единодушие решение в Сената в четвъртък нарушава сключеното миналата година ядрено споразумение. "Удължаването на санкциите срещу Иран показва на световната общност ненадеждността на американското правителство", каза Зариф при пристигането си на държавна визита в Индия, цитиран от IRIB. САЩ реагират в противоречие с ангажиментите си, добави той. Американски официални представители успокоиха, че санкциите няма да нарушат ядреното споразумение, а само ще помогнат за по-бързото налагане на рестриктивни мерки, ако Ислямската република наруши сделката. Но шефът на Организацията за ядрена енергетика на Иран Али Акбар Салехи описа удължаването на санкциите като "явно нарушение".  

Гръцките фермери отново започват протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912401

Гръцките фермери отново започват протестиГръцките фермери предупредиха правителството, че се готвят за протести. Те ще започнат със символични блокади по места на офиси на аграрното министерство, съобщава БНР. Дали ще тръгнат тракторите по пътищата зависи само от правителството, съобщиха от синдиката на земеделците. В официално обръщение към ресорното министество и правителството

Борисов: ГЕРБ ще участва в правителство, само ако е първа сила на предсрочните избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/03/2876463_borisov_gerb_shte_uchastva_v_pravitelstvo_samo_ako_e/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов пусна поздравителен адрес по случай 10 години от създаването на партията му. В него се казва: "Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание".

Борисов изразява вярата, че народът ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната. "Дневник"...

Пиратската партия в Исландия взе мандат за съставяне на правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=337737

Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидера на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление.

ПЕС настоява минималната заплата да се обвърже със средната

http://offnews.bg/news/n_1/n_641376.html

ПЕС настоява във всяка страна от Европейския съюз да се въведе минимална работна заплата и тя да е обвързана със средната работна заплата във всяка страна, е записано в резолюцията на Съвета на ПЕС, която предстои да бъде гласувана след малко на заседанието в Прага. В момента не всяка страна от ЕС има минимална работна заплата. Там където я има пък, тя обикновено се определя административно, както и в България. ПЕС все още няма решение колко процента от средната заплата да е минималната. Според неофициална информация, повечето страни са се обединили около процент, който би повишил минималната заплата в България . Социалистите се обявяват против социалния дъмпинг и искат категорични правила за ограничаване на офшорните компании, пише още в резолюцията. ПЕС се обявява против кражбата на осигуровки чрез заобикаляне на закона с граждански договори. Искаме да сложим край на избягването на плащането на данъци и да сложим край на „данъчния рай“. Тези практики създават риск за пенсионната система. Фирмите да бъдат регистрирани там, където работят . Финансовият сектор да служи на реалната икономика, пише в документа. Резолюцията от Съвета на ПЕС в Прага е основа на визията на левите за Европа. Според ПЕС кризата е предизвикана от неолибералния модел и дясната политика на ограничения. ЕС е създаден като социален модел, но диктатът на пазара малко по малко унищожава социалната държава. Това подкопава самата идея за Европейски съюз, задълбочава неравенството и в същото време увеличава подкрепата за крайните националисти и популисти. Основните ценности на социалистите свобода, равенство, равни възможности са заплашени. Нещо, което доскоро е било невъзможно дори да си помислиш – че в Европа не можеш да си намериш работа вече е под заплаха. Затова е и реакцията срещу мигрантите, защото те се виждат като заплаха в търсенето на работа, смятат социалистите. Според тях отговорът на заплахите е гарантирането на бъдещето на Европа чрез младите, чрез гарантирането на работа и образование - неща, които са залегнали в "Плана Станишев" за младежката гаранция. От резолюцията става ясно, че Станишев получава подкрепа на всички нива за политически натиск политиката за младежта да се превърне в основа на политиките на левите в ЕС. Станишев успя да организира подкрепата на левите премиери и президенти. Целта е през 2020 г. парите за младежка гаранция да станат 20 млрд. евро (сега са 6 млрд. евро) и да се разшири кръгът на тези, които могат да се възползват до 30 години. Сега са 25 години. В резолюцията е записана и другата идея на Станишев – за детска гаранция. Тя съдържа достъп до безплатно образование, здравеопазване и грижа за децата, достъп до жилище. Парадоксът е, че и в най-богатия съюз в света има деца, които нямат дом, достъп до образование и не се хранят добре. Италианския премиер Матео Ренци вече въведе Европейския културен чек, който беше сред обсновните предложения в младежката програма на Станишев. Италианското правителство ще осигури достъп до култура на 550 000 младежи до 21 години с „чек за култура“ на стойност 500 евро годишно. С тези пари се осигурява достъп до културни събития, музеи, литература. Социалистите настояват още за споделяне на информация между спецслужбите с цел борба с нелегалния трафик на хора и оръжие и пресичане на финансовите потоци, захванващи тероризма. Според левите ЕС трябва да работи за превенция на радикализацията на европейските общества. В резолюцията се казва още, че ПЕС следи ситуацията в Турция и призовава турското правителство да възстанови диалога, който е изключително важен за демокрацията в страната и ситуацията в региона. Ние сме изключително притеснени от арестите на съпредседателите на Демократическата партия на Турция, както и на членове на партията, кметове, журналисти и активисти за човешки права. ПЕС иска да види Турция закотвена към ЕС. Докато върховенството на закона и човешките права не бъдат възстановени в пълна степен, ние призоваваме ЕК и Европейския съвет временно да замразят преговорния процес.

Докоснете ги с усмивка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627147

„Докосни ме с усзивка на трети декември" беше мотото на шествието по повод Международния ден на хората с увреждания, което тръгна от площад „Тройката" малко след 11 часа и пристигна на площад „Атанас Сиреков", пред Общинска администрация. Освен деца и възрастни с увреждания и техни родители, приятели и близки, в последващия спектакъл участваха артисти от фолклорен ансамбъл „Странджа" и Кукления театър. Събитието завърши с обръщение към гражданите от Общината. Чуйте повече от Мария Попова, организатор на шествието и спектакъла  ...

Пилот на пътнически самолет получи сърдечен удар преди излитане от Глазгоу

http://www.cross.bg/samolet-predi-izleti-1527526.html

/КРОСС/Пилот на пътнически самолет получи сърдечен удар минути преди излитане от летището в Глазгоу, съобщава БиБиСи. Капитанът на самолет на KLM се почувствал зле преди да излети за Амстердам, Холандия. Той е спасен от екипажа, подпомогнат от пътник. Пожарникари са помогнали за свалянето му от самолета. Холандският пилот е откаран в болница. Той е в стабилно състояние. Самолетът е трябвало да излети около 17 часа, но заради извънредната ситуация е отменен и пътниците трябва да презаверят резервациите си. На самолета е имало 128 души.  

Дърво рухна върху павилион за плодове и зеленчуци в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5912395

Дърво рухна върху павилион за плодове и зеленчуци в Монтана Заради силния вятър със скорост 17 до 20 метра в секунда дърво рухна върху павилион за плодове и зеленчуци на общинския пазар в Монтана. Хората се разпищели от страх. Като по чудо няма ранени и пострадали. Наложило се работниците от общинското предприятие „Чистота“ да отрежат ствола на дървото до корен.

Фидел Кастро - любител на живота и на българската баница

https://www.actualno.com/curious/fidel-kastro-lubitel-na-jivota-i-na-bylgarskata-banica-news_579460.html

Освен на живота като цяло във всичките му аспекти, Фидел Кастро е бил страстен любител на българската баница. Това твърди в интервю пред вестник „Марица” Йордан Стойчев, който е бил преводач на кубинския диктатор. Според разказа на Стойчев Кастро много обичал да си уг

И според песимистичните прогнози очакваме ръст в зимния туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=337741

Очакваме 5% ръст в зимния туризъм, но това са само песимистичните прогнози. Това коментира в "Седмицата" по Дарик министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя подчерта, че това са очакванията само на база предварителните заяви.

Печелим 65 млн. лв годишно от чуждестранни студенти по медицина в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912391

Печелим 65 млн. лв годишно от чуждестранни студенти по медицина в БългарияОколо 65 млн. лева от такси на чуждестранни студенти по медицина, докторанти и специализанти са събрали четири висши учебни заведения през учебната 2015-2016 г., информира БГНЕС. Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева до депутат. Медицината е най-предпочитаната специалност сред

Запали се маслобойна в Харманли

http://www.cross.bg/harmanli-masloboiina-ogunya-1527525.html

/КРОСС/Голям пожар избухна в маслобойна „Златна Тракия" на територията на складова база в Харманли. Сигналът е подаден в 6 ч.. тази сутрин, съобщиха от МВР. На място веднага са изпратени 8 пожарни автомобила от Хасково, Харманли, Симеоновград и Любимец, и 14 огнеборци. По първоначални данни гори нерафинирано слънчогледово олио. Малко след 7:30 ч. на мястото на огъня има и автомеханична стълба. Към 9:10 ч. пожарът е локализиран и на трите етажа на сградата. Няма пострадали и застрашени хора. Работата по установяване на причината за огъня продължава.  

Учени откриха следи от най-древното ритуално погребение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627146

Международна група учени под ръководството на Института по еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, Германия, откри в скалната пещера Лапа ду Шанту в централната част на Бразилия свидетелства за първите ритуални погребения, съобщи Лента.Хора за пръв път започнали да използват Лапа ду Шанту за погребения преди повече от 10 000 години. Учените попаднали на човешки тленни останки без зъби и с многобройни увреждания, които датират отпреди 9500 години. По онова време вече са съществували строги правила за извършване на погребенията.Сред оста...

Пиратите в Исландия с мандат за правителство

http://vesti.bg/sviat/piratite-v-islandiia-s-mandat-za-pravitelstvo-6062348

Партията е формирана от активисти, анархисти и бивши хакери, а в момента е трета политическа сила

РБ вярва, че отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_641377.html

Отговорността за съставяне на правителство в рамките на този парламент е на най-голямата политическа сила - ГЕРБ. Това каза пред bTV Секретарят на ПГ на Реформаторите Димитър Делчев, след като държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че с голяма степен на вероятност ще го връчи на РБ. По думите му, ако искат, ГЕРБ могат да съставят кабинет още сега. „От Движение България на гражданите сме скептични, че може да се създаде ново мнозинство или да се препотвърди сегашното, но сме длъжни да отговорим на призива на президента и да проведем среща с ГЕРБ, за да преценим дали има изход от създалата се политическа криза”, отбеляза Делчев. Той обаче подчерта, че изхода могат да го намерят само ГЕРБ. Среща между РБ и ГЕРБ се очаква да има следващата седмица. „Трябва да препотвърдим има ли мнозинство за важните според нас политики”, каза Делчев, като даде за пример антикорупционния закон, образованието и здравеопазването. „Няма смисъл да се създава правителство, ако не се създава с определени политики”, посочи той. Според РБ няма време да се приемат изменения в изборните правила. сяка промяна 3-4 месеца преди самите избори се правят с цел този, който ги променя, да спечели служебно, изтъкна секретарят на ПГ на РБ. По Конституция следващата седмица президентът Плевнелиев трябва да връчи мандата на БСП, социалистите обаче са категорични, че също ще го върнат. Все още обаче предстоят допълнителни разговори и консултации преди връчване на третия мандат. Вчера и Реформаторите, и ГЕРБ обявиха, че са готови да се срещнат. Реформаторите изразиха съжаление, че ГЕРБ не са взели проучвателния мандат, и изразиха очакване, че ще се търсят нови възможности за мнозинство.

Труд излезе на протест, блокира Карловско шосе

https://www.24chasa.bg/region/article/5912378

Труд излезе на протест, блокира Карловско шосеЖителите на пловдивското село Труд за пореден път излязоха днес на протест срещу централата, която произвежда от биопродукти. За половин час се затваря в момента една от най-важните пътни артерии в региона, за да може да премине протестното шествие. Преди малко омбудсманът Мая Манолова пристигна в Труд, за да запознае хората с това,

Правят типови договори за обществени поръчки

http://www.cross.bg/dogovori-obshtestveni-poruchki-1527524.html

/КРОСС/Строителството на инфраструктурните проекти ще се възлага на изпълнителите с типови договори. Агенцията по обществени поръчки публикува за публично обсъждане проекти на типови договори за строителство и за някои често възлагани доставки и услуги, съобщиха от Министерството на финансите. След приключване на обществената консултация стандартизираните образци на договори ще бъдат предоставени за одобрение от министъра на финансите и ще станат задължителни за прилагане от възложителите. Така ще бъдат пресечени възможностите за корупция като има по-голяма прозрачност и по-строги правила при сключването на договори за обществени поръчки. Коментари и предложения относно съдържанието на договорите могат да се изпращат в АОП до 12 декември.  

600 състезатели идват за Световното първенство по карате киокушин тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337718

V Световно открито първенство по карате киокушин за юноши и девойки е ще се проведе тази вечер в Двореца на културата и спорта във Варна. Състезанието се организира от Българската карате киокушин федерация По думите на треньора на националния отбор сенсей Иван Иванов, тренировките са продължили близо 3 месеца, а проверка на основното ядро на националния отбор е направена по време на Международния турнир по карате киокушин в Унгария.

Сирийската армия превзе още един квартал в Алепо

http://www.mediapool.bg/siriyskata-armiya-prevze-oshte-edin-kvartal-v-alepo-news257326.html

Сирийската армия и нейните съюзници завзеха квартал "Тарик ал-Баб" в Алепо, съобщи Сирийската обсерватория по човешките права, цитирана от БНР. Организацията посочва, че армията контролира около 60% от източните райони на града. Над 300 цивилни граждани бяха убити в тази част на Алепо от подновяване на офанзивата срещу него на 15 ноември. ООН предупреди, че източните райони могат да се превърнат в "гигантско гробище" за своите 250 000 жители, които са блокирани там от военните действия.

Екълстоун се надява Алонсо да смени Розберг в "Мерцедес"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876322_ekulstoun_se_nadiava_alonso_da_smeni_rozberg_v_mercedes/?ref=rss


Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че е много изненадан от оттеглянето на Нико Розберг. Шампионът неочаквано обяви, че прекратява кариерата си.

"За мен това беше толкова шокиращо, колкото и за вас", каза Екълстоун пред "Ройтерс". Той обяви, че е вечерял с директора на "Мерцедес" Тото Волф предната вечер, но нищо не му е било казано.

"Той (Розберг) има нужда от повече време да харчи парите си. Това е", добави Екълстоун в своя стил.

Той се...

Цветанов за 10 години ГЕРБ: Стигнахме до всеки човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912384

Цветанов за 10 години ГЕРБ: Стигнахме до всеки човекЗаместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави своите колеги по повод 10-годишнината на политическа партия ГЕРБ.  Ето какво написа във фейсбук профила си Цветанов: Скъпи приятели, Точно преди десет години на днешната дата, заедно с 3000 учредители в зала 1 на НДК, създадохме партия ГЕРБ. Всичко, което постигнахме за тези десет години,

Гръцките фермери пак се готвят за блокади

http://www.mediapool.bg/gratskite-fermeri-pak-se-gotvyat-za-blokadi-news257325.html

Гръцките фермери предупредиха правителството, че се готвят за протести заради данъчното законодателство. Те ще започнат със символични блокади по места на офиси на аграрното министерство. Дали ще тръгнат тракторите по пътищата зависи само от правителството, съобщиха от синдиката на земеделците. Фермерите настояват за облекчения в данъчното им облагане, намаляване на възрастта за пенсиониране и осигурителните вноски. Те са недоволни и от недостатъчните европейски субсидии. Експерти коментират в гръцката преса, че исканията са неизпълними, защото не е възможно те да бъдат толерирани по отношение на данъците за разлика от другите сектори. Земеделците започват да оказват натиск върху кабинета за поредна година. От опозицията призоваха за незабавно начално на преговори, за да не се достигне до блокади по пътищата.

Простреляха в корема циганин, опитал да краде момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912377

Простреляха в корема циганин, опитал да краде момичеЖивотът му вън от опасност след спешна операция 25-годишният Кънчо Рашков Кънчев от старозагорското село Калояновец е опериран по спешност в клиниката по коремна хирургия на Университетската болница в Стара Загора, след като е докаран там в петък към 19,30 часа с огнестрелна рана в корема. Куршумът от пистолет "Джерико" перфорирал тънко черво на

Протест в морската ни столица срещу лъжебежанците

https://www.actualno.com/varna/protest-v-morskata-ni-stolica-sreshtu-lyjebejancite-news_579453.html

Ние не сме против сирийските бежанци, а сме против организираният трафик на лъжебежанци, пристигащи в България нарушавайки границите, без паспорти и ясна самоличност и извън КПП. Под това мото е организиран протест, който ще се проведе утре, 4 декември, от 12:00 часа пред катед

Руският патриарх Кирил: Православната църква е безпрецедентно независима от държавата

http://www.cross.bg/rysiya-bili-durzhavnata-1527523.html

/КРОСС/Руската православна църква (РПЦ) днес е безпрецедентно свободна, независима от държавната власт. Това заявява патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в интервю за френския в. "Фигаро", поместено днес на сайта на Московската патриаршия, предаде ТАСС. Интервюто е взето по повод започващото днес пастирско посещение на патриарха в Корсунската епархия, обединяваща енориите на РПЦ във Франция, Швейцария и други страни. Основно събитие по време на визитата ще бъде освещаването на катедралата към новия Православен духовно-културен център в Париж. Предстоятелят на РПЦ ще има и срещи с френски държавни дейци. Отношенията между РПЦ и руската държава са изградени въз основа на "независимост и съвместна работа в сферите, където това е в интерес на православните граждани. Равнището на свобода, с което разполагаме, за нас е безпрецедентно не само в сравнение със съветското време, но и със синодалния период в Руската империя, когато Църквата е била свита до нивото на министерство по духовните въпроси", заявява патриархът. "Църквата е по-близо до държавата и обществото, отколкото през времената, когато клирът и вярващите са били в концлагери, насилствено са били настанявани в психиатрични болници, храмовете са били взривявани или превръщани в краварници. Надявам се, че не тази ситуация е желана за онези, които ни упрекват в "близост до политическата власт", казва първойерархът на РПЦ

Плевнелиев ще даде третия мандат на Реформаторския блок

http://www.mediapool.bg/plevneliev-shte-dade-tretiya-mandat-na-reformatorskiya-blok-news257324.html

Президентът Росен Плевнелиев обяви в петък вечерта, че с голяма степен на вероятност ще даде третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. "Третият ще е последният ми мандат... Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на България и достойното представяне в НАТО, на политически сили, които няма да могат да ме убедят, че посоката, в която аз работя, ще бъде спазена с мандата, който връчвам", каза Плевнелиев пред БНТ. По думите му РБ е логичният избор.   Очаква се коалиция да върне мандата, без да води преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство   В случай на невъзможност за съставяне на редовно правителство Плевнелиев подчерта, че ще спази конституционната процедура и ще назначи служебен кабинет с хоризонт 22 януари 2017 г., когато изтича мандатът му.   Той повтори, че потенциалът на сегашното Народно събрание не е изчерпан и предупреди, че в следващото ситуацията може да се окаже още по-тежка.   "И 1% шанс за съставяне на правителство може да даде 100% шанс", каза държавният глава.   Той коментира, че в страната се раждат нови популистки проекти, а "хора с факли се разхождат по "Лъвов мост", докато в Харманли напрежението ескалира. "Можем да си спретенм перфектната буря", предупреди Плевнелиев.   Според него не може да се организират предсрочни избори от служебно правителство с Изборен кодекс, писан на коляно. Той разкритикува натиска върху институциите на "сценаристи, които хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава и казват, че ако народа реши, всички трябва да носят зелени гащи". С това той визираше "Шоуто на Слави"   "Аз съм длъжен да се притеснявам. Като инженер, не толкова като президент, казвам,че има проблем, който не трябва да бъде замитан. Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство", каза Плевнелиев.   Държавният глава призова премиерът в оставка Бойко Борисов да побърза с назначението на новия български еврокомисар, защото забавянето няма да е от полза за България.

"Чикаго" победи шампиона "Кливланд" в битката на Уейд и Джеймс

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876454_chikago_pobedi_shampiona_klivland_v_bitkata_na_ueid_i/?ref=rss


"Чикаго булс" победи шампиона на НБА "Кливланд кавалиърс" в най-интересния сблъсък от поредния кръг в шампионата.

"Биковете" се наложиха със 111:105 у дома, а двубоят бе белязан от сблъсъка межд у старите приятели и бивши съотборници Дуейн Уейд и Леброн Джеймс. Двамата играха заедно както в националния отбор на САЩ, така и в "Маями хийт", като рамо до рамо спечелиха две титли в лигата и едно олимпийско злато.

Снощният им сблъсък бе първи, откакто Уейд напусна "горещите" и...

Борисов за 10 години ГЕРБ: Наложихме политика, насочена към хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912381

Борисов за 10 години ГЕРБ: Наложихме политика, насочена към хоратаПреди 10 години положихме основата на политически проект, който обединяваше възгледите, желанията и надеждите на много хора в България. Мнозина бяхме тези, които вярвахме, че заедно можем да постигнем европейското развитие на родината ни, за което мечтаеха няколко поколения българи. За много други, това беше невъзможна кауза,

Мила Кунис и Аштън Къчър разкриха името на второто си дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627145

Мила Кунис и Аштън Къчър разкриха името на второ си дете. Синът на звездната двойка ще се нарича Димитри Портууд Къчър, съобщи Контактмюзик. Мила Кунис и Аштън Къчър вече се радват и на син Щастливите родители са разкрили името на бебето - своеобразен поклон към руските корени на Мила Кунис, в изявление, поместено на сайта A Plus на Аштън Къчър. Синът на актьорската двойка се появи на бял свят на 30 ноември, припомня изданието.33-годишната Мила Кунис и 38-годишният Аштън Къчър сключиха...

Реформатор смята, че отговорността за кабинет в този парламент е на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/03/2876444_reformator_smiata_che_otgovornostta_za_kabinet_v_tozi/?ref=rss


Отговорността за съставяне на правителство в този парламент е на ГЕРБ, която е най-голямата политическа сила. В партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) са спектични, че в рамките на това Народно събрание може да се препотвърди старото или да има ново мнозинство, но "ще отговорят на призива на държавния глава Росен Плевнлиев" и ще проведат среща с ГЕРБ. Това е мнението на секретаря на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Димитър Делчев, цитирано от Би Ти...

Италия е заплашена от политическа криза преди референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912370

Италия е заплашена от политическа криза преди референдумаИталия е на кръстопът и е застрашена да изпадне в политическа криза. Определящ ще е референдумът утре, съобщава БиТиВи. Премиерът Матео Ренци отправи последен призив към италианците да гласуват с "Дa" на референдума за промени в Конституцията. "Ако "да" победи, Италия ще стане лидер в Европа. Не защото сме добри,

Община Казанлък осигурява топъл обяд на 40 човека

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626855

Община Казанлък осигурява топъл обяд на 40 човека. Новата социална услуга стана възможна след като Общината спечели финансиране за проект „Осигуряване на топъл обяд в община Казанлък" от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020г. По този начин Общината ще помогне с топла храна на 40 свои жители от регистрираните за месечно подпомагане, самотно живеещи деца и лица, скитащи и бездомни. Предоставянето на услугата ще започне на 2 януари и ще продължи до ...

Времето на 4 декември: Вятърът стихва, ще бъде слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627144

Прогноза за неделя, 4 декември През нощта ще бъде ясно, само в Югозападна България ще има висока облачност. Вятърът ще стихне и сутрешните температури ще се понижат. Минималните, в повечето райони, ще бъдат между минус 6  и минус 1 градуса, в София около минус 8 градуса. В неделя отново ще бъде слънчево. Временни увеличения на облачността, предимно висока, ще има над крайните южни райони. В Дунавската равнина и Източна България ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 2 и 7 градуса, в крайните югозападни ...

Президентът ще връчи мандат на БСП в сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=337726

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи в сряда на БСП мандат за съставяне на правителство, а ако партията го върне, каквито са очакванията, с голяма вероятност ще връчи третия мандат на парламентарната група на Реформаторския блок. Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ на държавната телевизия.

Военният бюджет на САЩ ще бъде 611 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/voenniyat-byudzhet-na-sasht-shte-bade-611-mlrd-dolara-news257323.html

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри военен бюджет на страната в размер на 611 милиарда долара, предадоха информационните агенции. Долната камара на Конгреса прие проектобюджета с 375 на 34 гласа.   В началото на следващата седмица се очаква да бъде гласуван и в Сената.   Законопроектът не предвижда да бъдат продължени мерките за закриване на затвора в Гуантанамо. Това бе обещание, което президентът Барак Обама не успя да изпълни.   В бюджета е заложено и повишение на заплатите на американските военнослужещи с 2,1% - най-голямото за последните шест години.   В одобрения проектобюджет са включени 5.8 милиарда долара като допълнително финансиране, поискано от Обама главно за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан   В законопроектът е записано, че всяко взаимодействие между Вашингтон и Москва в областта на отбраната ще бъде ограничено. Това ще е така, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не уверят Конгреса, че "Русия е прекратила окупацията на част от територията на Украйна" и е спряла действия, които "заплашват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО".

Ивайло Иванов с бронз от Гранд шлем в Токио

http://www.cross.bg/evrofytbol-vadzari-grand-1527522.html

/КРОСС/Спортният талант на „Еврофутбол" Ивайло Иванов завоюва бронзов медал от силния турнир по джудо Гранд шлем в Токио. В категория до 81 кг. тази нощ той успя да спечели медала в изключително силна конкуренция, след като постигна 3 победи и 1 загуба - в предварителната група „С" от германеца Доминик Ресел с „вадзари". Преди това българинът надигра представителят на домакините Хаято Уатанабе също с „вадзари". Последва спор в репешажите и нова чиста победа над южнокорееца Хюи-Юнг Лий. Това го изстреля в битката за бронзовото отлитие, където срещна друг японец - Юки Харуяма. Иво го отстрани с „вадзари". Това е трети медал за него тази година. Преди това спечели Гран при в Самсун, а на Гранд шлема в Баку завърши на 2-ро място. В надпреварата в Япония участват 287 състезателя, от 41 държави от 5 континента. Друг Спортен талант на „Еврофутбол" - Петър Божилов подобри националния си рекорд за юноши старша възраст на 800 метра свободен стил по време на турира „Александрия", който се провежда на 50-метровия басейн в Кавала, Гърция. 16-годишният столичанин спря времето на 8:16.94 мин, по време на плуването си на 1500 метра. Резултатът е покрит норматив за участие на Европейско първенство за младежи в Израел и на Световно първенство в САЩ. Медийни партньори са: сайтовете sportal.bg, dir.bg, gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, actualno.com, sportlive.bg, winner

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България от ВВВ-

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/fitch-potvyrdi-kreditniia-reiting-na-bylgariia-ot-vvv--229557/

Агенцията запазва и оценката за стабилна перспектива на рейтинга, но подчертава несабителната политическа обстанова, която поражда рискове

Кои звезди чакат бебета следващата година

http://www.cross.bg/predi-nyakolko-bremennostta-1527521.html

/КРОСС/Натали Портман (на снимката) е само една от многото звезди от Холивуд и шоубизнеса, които очакват деца в началото на следващата година. Всеки момент с първо бебе трябва да се сдобие 50-годишната Джанет Джексън, а Мила Кунис роди преди два дни син на Аштън Кътчър, от когото има и 2-годишна дъщеря Уайът Изабел. Колкото до 35-годишната Натали, тя се пошегува преди няколко дни в токшоуто на Джими Фалън, че до раждането на второто ѝ дете има още няколко месеца, въпреки че хората предполагат, че е към края на бременността си .. Портман и съпругът ѝ - хореографът Бенджамин Милпие, Вече имат 5-годишен син Алеф, който се роди малко след нейния триумф на наградите "Оскар" през 2011-та. Преди около два месеца бременността си обявиха актрисите Марион Котияр и Катрин Хейгъл, преди няколко дни пък стана ясно, че колежката на Натали - Аманда Сейфрид също очаква дете. Сред певиците, които ще имат бебета догодина са Джинджър Спайс - Гери Хорнър, Пинк, Черил Коул Абонамент Сиара.    

Южнокорейският парламент се готви да гласува импийчмънт на президента на страната

https://www.actualno.com/asia/ujnokorejskijat-parlament-se-gotvi-da-glasuva-impijchmynt-na-prezidenta-na-stranata-news_579451.html

Опозицията в Южна Корея внесе в местния парламент проектозаконопроект за импийчмънт на южнокорейския президент Пак Гън-хе. Законопроектът е подписан от 171 депутати от общо 300 народни представители в азиатската държава, предаде Reuters. Очаква се гласуване за това дали да има

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337735

От ВиК-Варна съобщиха, че без вода ще останат абонатите в няколко варненски района. Причината за това е авария. Ето списък на засегнатите места: - м.Вилите, Онкоболница, м.Лазур и ж.к "Дружба" в кв."Аспарухово" от 9 до около 17 часа - местност Малко Ю от 11 до около 16 часа.

Още 36 клуба стартираха в Скаут лигата по волейбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/5912366

Още 36 клуба стартираха в Скаут лигата по волейболОще 36 клуба от цялата страна стартираха участието си във волейболната Скаут лига. Уникалният проект на федерацията за втора поредна година се осъществява с финансовата подкрепа на корпорация “Развитие”. “Левски”, ЦСКА и “Люлин” започнаха с победи в дебютния кръг при момчетата под 14 години в регион “Витоша”.

Вашингтонският монумент остава затворен заради ремонт поне до 2019 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627140

Вашингтонският монумент в САЩ ще остане затворен поне до 2019 г. Американската забележителност ще бъде затворена заради ремонтни дейности. Вашингтонският монумент е бял обелиск до западната част на парк във Вашингтон, окръг Колумбия. Построен е по случай с годишнина от рождението на Джордж Вашингтон - първият президент на САЩ. Това е най-високата каменна постройка в света - 169,294 м. Монументът е изграден от мрамор, гранит и пясъчник. Започнат е през 1848 г., но тъй като скоро след това започва Американската гражданска война, е завършен чак пр...

Роналдо е заподозрян за укриване на 150 млн. евро от данъчните

http://www.mediapool.bg/ronaldo-e-zapodozryan-za-ukrivane-na-150-mln-evro-ot-danachnite-news257322.html

Нападателят на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо е заподозрян в укриване на данъци на стойност 150 млн. евро, съобщи "Шпигел". Германският вестник е едно от 12-те европейски издания, които са част от проекта "ФутболЛийкс", чиято цел е да разобличи аферите в световните футбол.   Според изданието Роналдо е укрил парите по схема, изработена от неговия агент Жорже Мендеш. Той е вкарал парите офшорни дружества, регистрирани на Британските Вирджински острови.   В публикацията се отбелязва, че подобна схема е използвал и друг клиент на Мендеш - мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо, който се е опитал да укрие доходи в размер на 12 млн. евро. Заподозрени са още няколко известни футболисти - Месут Йозил, Пепе, Рикардо Карвальо, Хамес Родригес и Радамел Фалкао. Всички те, без Йозил, са клиенти на Жорже Мендеш, който е разработил схемата за тази афера.   Компанията на Мендеш Gestifute реагира незабавно с прессъобщение, в което опровергава съпричастността на Роналдо и Моуриньо в данъчни измами.

Инспекцията по труда започва масирани проверки в зимните курорти

http://www.mediapool.bg/inspektsiyata-po-truda-zapochva-masirani-proverki-v-zimnite-kurorti-news257321.html

Инспекцията по труда започва масирани проверки в зимните курорти в Софийска област, Смолян и Благоевград, съобщиха от пресцентърът на институцията. Поводът е старта на активния сезон.   Приоритет в проверките ще бъдат трудовите договори, заплащането на труда и работното време на служителите. Най-честите нарушения при сезонната заетост са свързани с незаконното полагане на извънреден труд. Има много случаи, в които на служителите не се заплаща работата през празнични и почивни дни. Не се осигурява задължителната междудневна и седмична почивка. "Туризмът е и сред рисковите дейности за работа без трудов договор или сключване на договор за непълен работен ден при полагане на труд по 8 и повече часа", посочват от инспекцията.   От институцията напомнят, че наетите не могат да започнат работа преди да им бъде предоставен екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрирането му в НАП и длъжностна характеристика.

Лейди Гага попя от покрива на британски мол

http://www.cross.bg/gaga-pokriva-leiidi-1527520.html

/КРОСС/Лейди Гага попя на лондончани от покрива на търговски център в английската столица. Оттам американската звезда представи новия си албум Joanne. На сцена, разположена под купол в Уестфийлд мол, тя изпълни акустични версии и на някои от най-обичаните от публиката хитове, сред които Bad Romance. С присъстващите на концерта около 60 фенове Гага бе откровена за изпитанията си по пътя към славата. С четвъртия си студиен албум звездата доказа стойността на музиката си далеч от скандалния имидж. "По време на празниците обичам да бъда със семейството си и затова избрах да създам Joanne", заяви Лейди Гага пред телевизия "Ройтерс". "Усещам как парите и известността се поставят на пиедестал, а това съвсем не е смисълът на щастието. Неговият смисъл са семейството, приятелството, любовта и добротата", каза тя. След концерта си Гага позира за селфита с феновете, които бяха спечелили билети за шоуто в онлайн състезание на сайта на търговския център.    

Останките на играчите на "Чапекоензе" летят към Бразилия (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5912362

Останките от загиналите футболисти, треньори и ръководители на "Чапекоензе" отлетяха за Бразилия. Те бяха изпратени след кратка церемония в Меделин. Три военни самолета превозват ковчезите на играчите, които бяха разпознати от своите

Пиратската партия в Исландия получи мандат за съставяне на правителство

http://www.mediapool.bg/piratskata-partiya-v-islandiya-poluchi-mandat-za-sastavyane-na-pravitelstvo-news257320.html

Лидерът на Пиратската партия в Исландия Бригита Йонсдотир получи от президента на страната мандат за сформиране на ново правителство, предаде Ройтерс.   Мандатът бе даден, след като двете по-големи парламентарно представени партии в страната не успяха да договорят широка коалиция.   След среща с президента Гудни Йоханесон, Йонсдотир каза: "Надявам се да намерим начин да работим заедно".   На изборите през октомври Пиратската партия взе 10 депутатски места в 63 членния ислански парламент. 10 места има и коалицията "Леви-Зелени". Най-много депутатски места спечели Независимата партия, но тя не успя да сформира кабинет.

Доц.Васил Атанасов от ВМА:Нужна е спешна ревизия на контрола за наркотични вещества сред шофьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627142

"У нас спешно се нуждаем от ревизия на законодателството по отношение на контрола на наркотични вещества сред шофьори, тъй като сега действащата Наредба 30 е изключително стара и неактуална по същество. Тя е от 1980 г. - с редица пропуски и неясноти и това води до създаване на много предпоставки, шофьори, които са хванати с доказана употреба не на едно а на няколко наркотични вещества, да бъдат оправдавани от съда и да не носят съответната наказателна отговорност". Това каза пред медиите в Плевен доц. Васил Атанасов - завеждащ Токсикохимична ла...

Пожари горяха в маслобойна в Харманли и в цех в Шумен

http://www.mediapool.bg/pozhari-goryaha-v-masloboina-v-harmanli-i-v-tseh-v-shumen-news257319.html

Два пожара в промишлени обекти вдигнаха на крака пожарните екипи в Харманли и Шумен. В събота сутринта избухна пожар в маслобойна, пострадали хора нямаше. На място бяха изпратени осем пожарни автомобила, които успяха да овладеят ситуацията. Огромните пламъци бяха причинени от запалването на нерафинирано слънчогледово олио. Към 9 часа пожарът беше локализиран, а малко по-късно и изгасен. По-късно през дене в Шумен се запали цех на бившия химически завод "Панайот Волов". Запалили са се опаковъчни материали, останали от бившето производство. Огъня изгасен от два пожарни автомобила, без да причини сериозни материални щети, пострадали хора няма. Вероятната причина е късо съединение в ел. табло, съобщиха от полицията в Шумен.

Пожар избухна в маслобойна в Харманли

http://www.mediapool.bg/pozhar-izbuhna-v-masloboina-v-harmanli-news257319.html

Пожар избухна в маслобойна в Харманли в събота сутринта, пострадали хора няма, съобщиха от МВР.   На място са изпратени осем пожарни автомобила. По първоначални данни гори нерафинирано слънчогледово олио.   Към 9 часа пожарът е локализиран и на трите етажа на сградата. Работата по установяване на причината за огъня продължава.

Ген. Решетников отговори: Корнелия Нинова лъже, клевети и се извърта

http://www.mediapool.bg/gen-reshetnikov-otgovori-korneliya-ninova-lazhe-kleveti-i-se-izvarta-news257318.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова "клевети, оскърбява, лъже и се извърта", обяви пенсионираният руски разузнавач ген. Леонид Решетников в отворено писмо, публикувано от сайта "Афера". Вече няколко седмици продължава задочният спор между руснака и Нинова по въпроса дали тя му е разказала в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент.   Лидерът на БСП обясни преди два дни, че Решетников лъже, че се срещал с нея в София, за да съгласува издигането на ген. Румен Радев за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо при положение, че Радев е издигнат официално на 2 август. Как така на 25 август съм съгласувала с него кандидатура, която 23 по-рано е издигната”, каза Нинова пред бТВ в четвъртък.   В петък тя добави: "Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси". Това явно е засегнало доста Решетников, който реши да излезе с отворено писмо по темата, адресирано до българските медии и политолози.   Той е бивш служител на руското външно разузнаване (направлението за България) и настоящ шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия.   "Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта - това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите", коментира Решетников.   Той разказва, че срещата с Нинова е била в кафенето на хотел "Кристал палас" в София.   "Моят събеседник само назова генерала в качеството на възможен кандидат на изборите за президент. В следващите беседи с представителите на ръководствата на политическите партии бяха назовавани заедно с Радев и други имена. Тогава какъв е проблемът? За кандидатите се говореше на всеки ъгъл, във всяко кафене в София. Защо да правим от мухата слон? Позорно е българските политолози и журналисти да клеймят лидера на една партия само за това, че е срещнал с руски анализатор", пише руснакът.   Той допълва леко обидено: "Доживяхме! Значи с американци не е лошо? Да се лети до Вашингтон и Брюксел за инструкции може? Какво все повтаряте - генерал, генерал? Вече осем години съм пенсионер. А вие още плашите себе си и другите с генерала, с разузнаването... Вашата пропаганда не действа на българския народ. Мнозинството все едно е за сътрудничество с Русия и не вижда нищо лошо в контактите на българските политици с руските. Дори напротив!"   В края на писмото си той казва, че на "Русия е все едно кой ще бъде на власт в България - социалист, гербист, националист".   "Ние сме твърдо уверени, че българският народ няма повече да повери браздите на своето управление на такива личности, за които срещите с руснаци са престъпление", заяви Решетников.

7-километрова опашка от тирове край граничния пункт Дунав мост-2

http://www.cross.bg/dynav-mosta-kilometrova-1527519.html

/КРОСС/Около 7-километрова опашка от ТИР-ове се е образувала край граничния пункт "Дунав мост Видин-Калафат", съобщават от БНР. Над 150 ТИР-а изчакват да преминат през Дунав мост-2. Опашката достига почти до надлеза за Ново село, който е на около седем километра от моста. Обстановката се усложнява още повече от изнервени шофьори, които се опитват да изпреварят колоната. Така те образуват тапи в лентата за движение на леките автомобили. "Пътна полиция" е потърсена за съдействие, за да се освободи платното. Обслужването се извършва без забавяне, увериха от компанията за управление на моста. Според служителите трафикът в посока излизане от страната е засилен, което е обичайно за почивните дни.  

Инфарктът на Стоянка Мутафова - досущ като на любимия й Нейчо Попов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5911541

Инфарктът на Стоянка  Мутафова - досущ като на любимия й Нейчо ПоповНейчо, любов моя, хайде пак тръгваме на път, моето момче. Такъв ми е животът, знаеш. Където си, каквото е, дай ми знак, дай ми закрила, дай ми любовта си. Да тръгна! Да бъда! Да мога! Понякога не мога. Но трябва. Тръгвам. Усмихни ми се, скъпи мой. Скъпи мой, Нейчо, ти, който си на небето... Господ да ми прости, че се моля на теб, ама знам,

Упражнение по философска тригонометри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274567_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5++%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8

 Може да се каже, че онова, което наричаме глобализация, се градеше върху неизпробвания принцип, че цялата планета ще започне да се модернизира към една събирателна крайна точка, наречена „Свят“. Това вече не е така, твърди Бруно Латур в своя лекция от май 2016 г. в Хумболтовия университет, Берлин.

 
В Нулирай модерността!, изложбата, която съвсем скоро открихме в Центъра за изкуство и медийни технологии в Карлсруе, посетителите трябва да следват поредица от конкретни процедури, за да нулират инструментите, чрез които се ориентират в отговора на този крайно сложен въпрос: накъде върви модерността и как можем да се ориентираме в процеса на нейното трансформиране. Струва ми се, че това е един отличен начин да се замислим над поредицата лекции от тази година Zukunftswissen (от немски – „Знание за бъдещето”). Посетителите получиха една безценна книжка, която наричаме „работен тефтер“, тъй като те наистина биват приканвани да играят активна роля в наблюдаването на бързо изменящата се среда. В края на всяка процедура получават загадъчно съобщение за някакъв мистериозен триъгълник. Кураторите твърдят, че когато този триъгълник вече е разгадан, нещата ще придобият значително по-ясни форми. Тъкмо това твърдение бих желал да коментирам, като обърна внимание какво може да означава този триъгълник и как той следва да се начертае.
Ще ми кажете, че тази мрачна картина ви е ясна още от зараждането на съзнание за опазване на околната среда. Несъмнено ще ми припомните, че има немалко учени, които изчисляват броя на допълнителните планети, необходими за развитието на всички 8 милиарда население – от 2 до 5 виртуални планети, в зависимост от пресмятанията и очакваното ниво на развитие, – когато всъщност разполагаме само с една планета. Въпросът обаче е, че с измерването на подобна реалност не се е заемал никой по време на дипломатическо събрание или пък в ООН, където през последните 70 години основната идея е, че за всички народи има един общ хоризонт - хоризонтът на модернизацията, където те непременно трябва да се слеят в един Глобален свят. Нещо повече – в началото на декември 2015[1] г. стана ясно, че самата дефиниция за суверенитет гласи, че решението на дадена страна да се развива по един или друг начин не влиза в работата на друга страна. И така, всеки народ трябваше да осъзнае, че крайната цел на развитие на всички останали представлявани държави не може да се постигне в рамките на конкретната планета, която наричаме Земя, и че суверенитетът на всяка страна до такава степен се застъпва с този на другите, че те трябва да потърсят някаква външна реалност – причудлива форма на нов Властелин. Оттам и пламенният поздрав на Франсоа Оланд: „Да живее планетата!“.
Всеки вижда, че пословичните спасителни лодки на Титаник са били твърде малко, за да могат да се спасят всички пасажери. Странното е, че подобно прозрение, въпреки че трябваше да се възприеме като обявяване на война, не предизвика, както се очакваше, паника, хаос и разруха. Напротив, то принуди участващите страни в Конференцията за изменението на климата да обещаят, че ще подпишат декларация, целяща да задържи покачването на глобалните температури в рамките на 1.5°С, цел, която всеки експерт смята за нелепо оптимистична, тъй като температурите вече са се покачили до или над 1°С. Едно спокойно настроение се настани в душите на заседаващите, които бяха осъзнали, че на планетата се задава война. Което не е от кой знае какво значение, тъй като, така или иначе, в неделя, на 13 декември[2], никой не обърна внимание на „световното историческо“ събитие! Това не е ли странно: събитие със световно значение, на което никой не обръща никакво внимание?
В тази лекция искам да направя точно обратното – да обърна колкото се може повече внимание на тази парадоксална ситуация: прозрението, че целта, към която националните държави са поели, е изчезнала безследно и че въпреки това, сякаш няма как курсът да се промени или отклони, дори и съвсем малко, от траекторията на „нормалните работни отношения“. В този критичен момент от историята на света наблюдаваме едновременно две състояния: целта на Света е изчезнала безследно и същевременно се наблюдава тотално безразличие към подобно изчезване! Всички ние се държим като пътници в самолет, на които пилотите с прискърбие са съобщили, че пистата, на която е трябвало да кацнат, „Летище „Свят“, вече е заличена от всички карти. И въпреки това, продължаваме спокойно да отпиваме от уискито си. Навярно леко смутени, но като цяло кротки и полузаспали.
Някои пътници обаче не са толкова пасивни. Няма как да ви е убегнало, че в почти всички бивши суверенни държави, които ентусиазирано подписаха парижката декларация, политическите движения започват да обръщат взор към една напълно различна дестинация, която не еГлобалният свят. Движението е глобално в своя обхват, тъй като то е почти едно и също навсякъде, но то насърчава гражданите да обърнат гръб на всичко глобално и да се насочат към друга цел, която е специфична за всяка от държавите или пък която всяка държава описва с поразително сходни думи: идентичност, защита, земя, самосъзнание, автентичност, естествен, нормален, локален, обединен, хомогенен, понякога и етнически чист. Да наречем тази цел Завръщане към земята от едно време. Било то в Полша, Унгария, Франция, Италия, Холандия, Финландия, Дания и, разбира се, тук, в Германия, както и в Съединените щати и Филипините, изобщо навсякъде чуваме едни и същи призиви към изоставяне на глобалното - изкушение, малко или много непреодолимо в зависимост от държавите. И то примамва народите им да се завърнат към една земя, която обещава мир и защита. Дори Великобритания, държавата, която създаде глобалната власт, империята на света, вече се изкушава да се ограничи до размера на малкото си островче, до размера, който спря да има през XVIII век и към който вероятно ще се завърне завинаги след „Брекзит“[3].
Когато описват притегателната сила на такъв мощен фактор, политолозите внимават с понятия като „популизъм“ и „национализъм“. И рядко си позволяват да наричат тези движения „реакционни“. И с право се безпокоят. Нито едно от тях не е обновена версия на стари политически движения. Всички те са изцяло новосъздадени и в тях е залегнало съобщението на пилота: „Летище „Свят“ бе изгубено завинаги; нивга там не ще се приземите“. Да, тези нови образования представляват реакция, но това не означава, че движенията са просто реакционни: те напълно разбират какво се говори от пилотската кабина: „Няма да се модернизирате, глупаци такива. Няма да се намери достатъчно голяма планета за всички ви. По-добре си намерете по-безопасна, по-малка и по-защитена лента за приземяване, която да не трябва да делите с никого”.
Не е ли удивително и същевременно разбираемо, че точно когато световното историческо събитие (Конференцията за изменението на климата) одобри неокончателния мирен договор (никоя планета не е достатъчно голяма за всички ни, но все тая, да си действаме както досега), хората, изморени да слушат неосъществими обещания, взеха рационалното решение да загърбят първата цел и да търсят алтернатива, независимо колко ограничена, изостанала и дори архаична може да ни изглежда? Но кои сме „ние“, които наричаме движенията „реакционни“? Не сме ли ние онези, които си пият уискито в самолета и които дремят безпомощно? Не трябва ли да прозрем, че тези реакционни движения са, ако не друго, поне движения – те се движат нанякъде – вероятно в грешна посока, но все пак се движат, докато ние си седим кротко на местата. И притихнали очакваме някакво чудо?
Една от многото причини да си седим кротко на местата е, че отлично съзнаваме – историята е пълна с поуки в тази посока, – че Земите от едно време, към които тези движения се опитват да привлекат всички народи в Европа и САЩ, не съществуват. Не просто, защото подобно на Глобалния свят, те са физически неосъществими, но защото те са нещо като приказни страни, които нямат нищо общо със Земята, първоземята (това, което Хусерл нарича Ur-Grund), която мечтаят да завладеят наново. Каква форма има държавата Полша, която новото й правителство опитва да насели? Колко малка е държавата Франция, в която т. нар. „Национален фронт” се опитва да се разположи? Не мисля, че мнозина от вас биха искали да обитават държавата Германия, измислена от новородената крайна десница. Колкото до държавата Великобритания, независима от Европа и света, тя не е нищо друго, освен призракът на една отдавна изчезнала империя – Великобритания става „Малобритания“, народ, точно толкова малоброен, колкото и този, следващ посланието на Тръмп „Да направим Америка велика отново“.
Тъкмо в този критичен момент световната историческа ситуация става изключително нажежена: пътниците в самолета са чули второто съобщение на пилота. „Дами и господа, отново говори вашият капитан. С прискърбие трябва да ви съобщя, че „Летище „Земя“ също изчезна от радарите. Това ще рече, че не можем нито да продължим напред, нито да се върнем обратно. Трябва да намерим друга писта за кацане, която може да бъде достигната с малкото ни останало гориво.“ Вече разбирате, че всички пътници напълно са се разсънили и трескаво гледат през прозорците за писта, където самолетът да може да кацне!
Светът и Земята са вече недостижими за нас. В първия случай - Светът е твърде малък за размера ни (няколко милиарда), а във втория – Земята, предлагана ни от неонационалистите, също не може да побере всички. Затова ние трябва да се дръпнем настрана (faire un pas de côté, както казваме на френски). Това възможно ли е? Инженерите, които се занимават с оглед на терени, ще ви кажат, че, за да определите позиция, вие трябва да извършите триангулация,елементарно прилагане на добрия стар принцип на тригонометрията, според който, когато са известни основата и двата ъгъла, може да се определи третият връх на всеки триъгълник, без той директно да бъде измерен.
Искам да извърша такава триангулация, за да определя точната позиция на един трети фактор към двата върха - Земя и Свят. Това е трета отправна точка, чиято притегателна сила може отново да задвижи нещата, стига да приемем силната странична гравитация. Нека назовем този трети връх с кодово наименование “Г” (от Гея), като го приемем като концепция, точно като Света и Земята. Ще ви покажа, че Планетата не е Светът. При всяко положение ще заявя, както може да се досети всеки мореплавател, че ни трябват три позиции, не само две, за да проработи всяко изчисление (и следователно това е единственият начин да направим прогнози за бъдещето).
За да определим третия фактор, ние следва точно да измерим страната, която вече достатъчно подробно обследвахме – това е тънката линия, свързваща Земята и Света. А след това трябва да разберем по какъв начин се различава третият фактор от Земята и Света (ъглите, ако трябва да доразвием тригонометричната метафора, които ще ни позволят да определим позицията на третия връх). Поради съображения, които не са просто естетически, моля обърнете внимание, че ще позиционирам Планетата под другите два върха и така триъгълникът ни ще бъде леко наклонен. (По-късно ще обясня защо това е важно.)
Нека първо разгледаме познатия вектор, който свързва Земята със Света. Този вектор ни е познат под названието „модернизиращ се предел“. И тъй като изследвам неговите различни характеристики и нестихваща сила през последните четиридесет години, ще ми простите, ако го очертая твърде набързо.
Еквивалентът на този вектор в политологията е онова, което позволява на хората от левицата и десницата да определят позицията си и така да си лепват етикети. „Прогресивен“, когато се движите напред към Света, и „реакционен“, когато се връщате назад към Земята от едно време. Ляво и дясно в политиката обаче трябва да се определят по-точно, тъй като, според политолозите, векторът има едно значение, когато позициите се отнасят към морала, и различно значение, когато се отнасят към икономиката. Може да сте „прогресивни“ в един план – като икономическа глобализация – и „реакционни“ по отношение на моралните устои, като правото на аборт или правата на гейовете. Съответно, може да сте „прогресивни“ по моралните въпроси, но пък яростно да се бунтувате срещу глобализацията в икономически план. И естествено, може да сте „реакционни“ или „прогресивни“ и в двата плана. Политолозите разполагат с огромен брой въпросници и наименования, за да определят прецизно тези позиции.
Ясно е обаче, че всичките тези позиции са разположени по линията, свързваща Земята – онова, което сте изоставили или към което желаете да се върнете – и Света – хоризонта, който искате да достигнете или от който искате да избягате. Видно е също така иче мястото на курсора се определя отмодернизиращия се предел, който ви позволява да разграничавате прогреса от регреса. (Тук имате възможността да определите собствената си позиция и къде бихте искали да поставите приятелите и опонентите си.) И ако си кажете: „Не съм нито ляв, нито десен“, това все пак ще означава, че се намирате навярно някъде по средата на вектора. Тъй като модернизиращият се предел действа като силен лост, позволяващ дисквалифицирането на всякаква позиция, която се намира от грешната страна на предела (в зависимост от това дали се движи нагоре или надолу), изключително трудно е да се избяга от неговата тежест. Указателните табели „Назад!“ и „Напред!“ трябва да се спазват, без много да се мисли.
Може да се каже, че онова, което наричаме глобализация, се гради - или се градеше - върху неизпробвания принцип, че цялата планета ще започне да се модернизира към една събирателна крайна точка, наречена „Свят“. Поне досега. Не мисля, че някой пилот все още би могъл да съобщи с категоричност, че това е истинското местоназначение на полета. „Полет“ е правилната дума: глобализирането бе полет на въображението. Мечта, която до такава степен бе разбита, че предизвика обратната мечта, също толкова нереална, за завръщане към Земя, която, ако все още случайно може да се достигне, ще е напълно унищожена. (Какъв пейзаж бихте открили, ако например се опитате да се върнете във Форт Мъри[4]? В Южен Судан? В дома си?)
За да продължим с малкото си упражнение по философска тригонометрия, трябва да се концентрираме върху двата ъгъла. Ще започна със Света. Как пътуването към Света се различава от опита за приземяване на Планетата?
Е, въпреки пленяващата представа за Синята планета, която всички ние имаме, не съществува стабилна точка, откъдето да може да наблюдавате целия Свят (това много правилно отбелязва немският философ Петер Слотердайк). Да разглеждате планетата като Свят означава, че си се представяте в позицията на някакво божество; че „наблюдавате света от никъде“; и че тъкмо от тази въображаема гледна точка вие гледате на всяка по-стара местна привързаност към Земята и Дома като на нещо регресивно и архаично. За нас, онези, които живеем на тази земя, наблюдавана от този всемогъщ взор, Светът ни се струва като безкраен хоризонт, една непрестанно бягаща граница.
Как може третият фактор, Планетата или по-скоро Гея, да е толкова различен? Сигурно е, че тя не е масивно кълбо, а по-скоро тънка мембрана. Някои я наричат кожа с дебелина от няколко километра, която никой не може да погледне, без да бъде силно привлечен към нея. От никъде обаче не може да наблюдавате онова, което геоучените, с които се сприятелих, наричат „Критичната зона“, а и никога не можете да я обхванете изцяло. Тя е на слоеве, никога не е плоска, а по-скоро винаги се гледа триизмерно, винаги отстрани. И взорът на онези, които изследват множеството й гънки, никога не спи, така както и техните инструменти никога не спират работа. За онези от нас, които живеят на нея – това ще рече всичко живо, земно – няма безкрайна прогресия към един непрекъснато оттеглящ се хоризонт, а по-скоро непрестанно внедряване в постоянно множащите се гънки на тази многослойна и дори изненадваща Планета („многослойна“, впрочем, е едно от често използваните прилагателни, с които се назовава Гея).
Как така земляните – названието, което ползвам за онези, които някога са били хора – насочват движенията си към Света, ако такъв хоризонт не е направен за тях; той има значение само когато бива гледан отвън, където не живее никой? Това е загадката, която антрополозите на модерността винаги са опитвали да разнищят.
Ясно е, че три фактора, действащи в комбинация, са направили подобен ход неустоим. С всеки един от тези фактори земляните са почувствали, че могат да бъдат освободени от всички окови и граници. Можели са да станат Съвременни човеци, т.е. да избягат от ограниченията като цяло.
Първият от тези три източника е добре известен: внушителният Галилеев жест - всички планети да се смятат за еднакви - ни проектира, ако мога да се позова на известното заглавие на френския философ на науката Александър Койре – „От затворения космос до безкрайната вселена“ (обърнете внимание, че „затвореният космос“ е несъмнено точката, от която хората тръгват по пътя към Света, там те изоставят Земята). От гледна точка на безкрайната вселена, Земята има да измине дълъг път, за да се отърве от старите си обвързвания и изцяло да се модернизира. Ако материята (res extensa) определя къде би трябвало всички ние да сме позиционирани, тогава тя трябва да се разшири навсякъде, което, разбира се, е невъзможно, тъй като в космосаживотът не съществувазатова и космонавтите не могат да оцелеят в (открития) космос без скафандър! Материята има значение само когато гледаме планетата отникъде.
Изследователите на развитието на науката обаче показват, че подобна притегателна сила от и към безкрайната вселена няма как да привлече някого, ако не бъде приложена друга, далеч по-практична притегателна сила - например заграбването на земята (Landnahme), която е позволила на европейците да „свалят ограниченията на земята“, както обясни веднъж историкът Кенет Померанц в едно свое прочуто изказване. „Без въглища и колонии“ Западът е нямало как да си представи, че е възможно да печели от прогреса и развитието. Той е щял да остане пленник на една крехка и ограничена Земя, на която изтощената почва в едни малки държавички е щяла да изчезне изпод самите им нозе. Капитализмът, да го назовем с истинското му име, не се характеризира със своята злободневна, тривиална, практическа и фактическа материалност, а напротив, негов съществен белег е невероятният му идеализъм – точно както res extensa е идеалистична версия на онова, което се съдържа в материята. И по същата причина той поставя външния хоризонт като идеал, изтегля Земята от онова „никъде” и я позиционира именно в това „никъде”.
Третият източник на такава невероятна трансмиграция към открития космос е политическата теология, която е сляла някои от идеалите на религията с тези на политиката, като така създава непрестанно отдалечаващата се граница на утопията – едно никъде намиращо се място за едни хора без място. Без това мистично очарование от външния свят, нито епистемологичното, нито икономическото бягство към безкрая щяха да лишат земляните от здравия им разум, т.е. от чувството им за общи блага. Това роденият в Германия американски политолог Ерик Фьогелин нарича „иманентизация“ - процес, който трансформира политиката в извратена форма на мистика, без да прави политиката по-практична или религията по-благочестива!
Ако все още се чудите защо пътниците в самолета са тотално безразлични към суровата новина, че дестинация Свят е изчезнала безследно, вече имате част от отговора: те не вярват на пилота! Цялата работа е там, че за да си представите този безкраен хоризонт, трябва да приемете, че вече нищо земно не е от значение – и че зад гърба ви трябва да останат и земята, и почвата, и домът. Светът вече не се интересува от това какво се случва на Земята. Ако докладите за екологичната мутация не ни карат да предприемаме действия, то е, защото ние не сме „от тази планета“. Притегателната сила, теглеща ни надалеч от хоризонта на Света – тройната притегателна сила, упражнявана върху нас от наука, икономика и от бърканата с религия политика, – ни разделя до степен да не можем да загърбим идеята, че трябва да се модернизираме напълно, като се отърсим от старото земно в себе си, за да станем пълни човеци!
Вече трябва да е станало ясно, че разликата между това да насочваме вниманието си към Света или към Земята, е предпоставка за един доста остър ъгъл. Науката, икономиката, политиката и религията несъмнено не са еднакви в рамките на ограничената, но сложно нагъната земна Планета. Всяко понятие следва да се доизясни и да се нарече по друг начин. Тъкмо това имат предвид под нулиранекураторите на Центъра за изкуство и медийни технологии, които споменах по-рано.
И въпреки това, не знаем къде стои тази трета притегателна сила. Как може Планетата да е толкова различна от Света? Това не е ли твърде дезориентираща посока? Но бъдете търпеливи. Тригонометрията повелява да определим два ъгълане само един, за да можем да изчислим къде се намира третият връх на триъгълника. Затова нека попитам защо насочването на нашето внимание към Земята се различава от насочването му към Планетата.
Убеден съм, че някои от вас се обезпокоиха от описанието на „гледката от никъде“ като хоризонт, дърпащ модернизацията назад. Може би сте подходили предпазливо към безспирните оплаквания срещу позитивистичното, разочарованото, обективистичното и бездушно виждане за науката, технологиите и капитализма, които се чуват, откакто започнаха да се ползват думи като „модерен“, „модерност“ и „модернизация“. И сте прави да постъпвате така, тъй като подобни оплаквания са поредното пресъздаване на раздвоения начин, по който Земята и Светът са изправени едни срещу други – въображаемият свят срещу познатия свят; вкоренените народи срещу глобализаторите без корени и т.н.
И тъкмо за да избегнем повтарянето на този ход, ние трябва да погледнем встрани. И ако е вярно, че Планетата е твърде малка, за да поддържа смъртоносните идеали на Света, значи е вярно и че Земята е твърде малка, за да поддържа многопластовата маса на сложно нагънатата Планета, която предстои да преоткрием. Както отбелязах по-рано, Планетата е точно толкова различна от Земята, колкото е и от Света. Това е красотата на триангулацията! И точно този страничен ход може да ни предизвика да предприемем действия и да придаде ново значение на противопоставянето ляво/дясно, тъй като веднага, щом се определи нова цел, ще се появи и друго определение за прогрес и регрес. И така ще можем да измерим какво спрямо тях се движи напред или назад.
На този етап може да е полезно да сме сигурни, че сме приели фактора, който нарекох Земя, не като някакво древно парче от света, а като концепция. И онова, което може да се нарече реактивна концепция, е онази концепция, която винаги контравъздейства на движението към Света. (Спомнете си енергията, която антрополозите трябваше да изразходят, за да предпазят изучаваните от тях колективи от екзотичното виждане, че те са „предмодерни“ хора). Когато модернизирането вече започне, ние няма да имаме представа как ще изглежда Земята, към която с носталгия някои искат да се върнат. И когато във Франция парижанин спомене „la province“, това определение за изоставените малки градчета не трябва да се бърка с онова, което действително се случва в конкретните места! Не очаквайте Растиняк[5] да опише достоверно град Ангулем!
Иначе казано, Земята винаги е ретроспективен конструкт. Това важи и за истинската стара земя – първоземята на Хусерл Ur-Grund – точно толкова, колкото и за различните форми на неонационализъм, който виждаме да покълва навсякъде като реакция срещу внезапното и неочаквано изчезване на Света. Спомнете си какво съобщиха пилотите на своите пътници: и двете дестинации са изчезнали от радарите.
Поразителната разлика между Земята и Планетата, т.е. острият ъгъл, който сме длъжни да измерим, е, че Планетата може да не е точно част от природата. Природата, като модернистична концепция, имаше странното качество да е универсалният етер, в който всичко трябва да е поместено: от моето тяло, например, до тази катедра; тази сграда, Берлин, всичко от Големия взрив досега, вървящо в една непрекъсната последователност и подчинено на едни и същи закони. Тази представа за природата е толкова обширна, че няма как да се живее в нея и да се усеща някаква защита. Ето защо натурализмът не може да е форма на живот, а само идеал; и сега осъзнаваме колко опасен е той. Поне от времето на Паскал, ние сме наясно с това усещане за тревога и безпокойство при вида на такъв огромен, студен и безграничен космос. И нищо чудно. Тази представа за природата е пряко свързана с хоризонта на Света, а не с напълно различната концепция, наречена Земя или Гея.
Сравнена с концепцията за природа, идеята за Гея е локална. Тя е пръстен от активни форми на живот, които са оформилимногото си припокриващи се ниши по такъв начин, че си предоставят поредица от обвивки, които обаче не могат да се разтягат или изглаждат във формата на res extensa. Както съм показвал и другаде, английският футурист Джеймс Лавлок[6], противопоставяйки се на Галилей, обезсили законите на физиката и химията не само на Планетата, но и на този рояк от взаимно преплетени активни елементи, на тази тънка мембрана от форми на живот. А те са защитно средство за бъдещия живот. Ни повече, ни по-малко. Нищо внушително като безграничната вселена, но и нищо толкова ограничено, колкото малката Земя, която е изоставена.
Точно такава е тезата на Лавлок: противно на идеята на Галилео, има нещо специално в Планетата, нещо, което напълно се пренебрегва, когато тя се разглежда като едно от телата на Галилео. Това не означава, че Планетата е жива като организъм, а само, че не е мъртва. Едно е сигурно – тя е ограничена и безкрайно нагъната. Сигурно е и че реагира силно на нашите действия. Природата бе безразлична към нашите действия, поради което тя бе овладяна. Но Планетата, в смисъл на Гея, е изключително реагираща (дори има гъдел, както отбелязва Изабел Стенгерс[7]) и поради тази причина се изплъзва от всичките ни надежди да я овладеем.
Това означава да си го кажем направо - вече нямаме представа от какво се състои Гея. Ние вече сме научили колко реагираща е тя, след като сме я модифицирали толкова много,че знаем дори по-малко от преди. Както ще ви каже всяка застрахователна компания, възможността за прогнозиране на бъдещето никога не е била толкова нищожна, колкото е днес. И това се дължи на факта, че науките за земята са на практика исторически дисциплини, разчитащи на летописите на минали преживявания, които вече не са от никакво значение. С дълбоко учудване и тотално озадачение учени от ред дисциплини изведнъж осъзнават колко сложни, невъзможни за измерване, непредвидими и локални могат да са почвата, климатът и океанът. Наблюдаваме внезапното съживяване на историята на естествознанието, необходимо за изследване на геоисторията на една изключително локална и силно реагираща Гея. Невъздържаността на миналия век е накарала повечето модернизиращи се човеци да забравят онова, с което братя Хумболт[8] едва ли са щели да изпитат трудност да се идентифицират.
Да си припомним клишето от историята на науката, според което Галилеевата физика е трябвало да остави настрана всички възпроизвеждащи се форми - старото определение за phusis – и да разгледа единствено движението на масата в пространството (определението на res extensa). Ние бихме могли да го използваме, като, при желание да предефинираме космологията, отлеем от огромния простор на Природата един малък пръстен, Гея, Критична зона. Наречете го, както желаете, важното е да си дадем сметка, че реално не се интересуваме кой знае колко от Природата, колкото от „Phusis“ – в който сме сгънати и самите ние.
Ако има смисъл да се прокара разделителна линия между „Phusis“ (мембраната на Гея) и Природата като цяло, то той е свързан с жизненоважната причина за ситуацията на война или мир, в която се намираме. Природата е територия на относителен епистемологичен мир поради основателната причина, че няма особено много място за известното понятие на английския математик и философ Алфред Уайтхед за бифуркацията[9] между първични и вторични качества или пък обективната и субективната версия на нещата. Каквото и да мислите за Големия взрив или за магнитната кора на Земята, няма особен смисъл да обсъждате това, което твърдят учените за тези обекти, тъй като нямате реален достъп до тях. Най-добре е те да се оставят на учени, които имат пълен монопол над тяхното определение, т.е. над инструментите и изчисленията, необходими за разбирането на тези далечни обекти. Ако оспорите определението на тези „естествени“ явления, учените лесно ще ви кажат, че това е вашето лично, поетично, субективно виждане. Бифуркацията се прави лесно, но няма никакво значение.
Нещата са напълно различни вътре в новоначертаната космологична територия на „Phusis“ – ограничената, тясна, локална, активна и реагираща Гея, освободена от концепцията за Природа. Тук огромен брой учени имат различни виждания за това какво представляват тези обекти и как те трябва да се държат. Гея не е място за епистемологичен мир, а по-скоро за епистемологична война. Попитайте някой фермер какво мисли за агрономията; индианец от Амазонка - какво мисли за съвременния дърводобив; изпълнителен директор на петролна компания какво мисли за климатологията; съкратен банкер – за „закона на икономиката“! Вече няма дисциплина, която да има силата да дисквалифицира техните твърдения и да ги трансформира в субективни или архаични версии на това, което те са в действителност.
Едно от големите различия между Гея и Земята, и Света е, че конфликтите между Наука и Традиция не могат да се случат. Бифуркацията се сблъсква със съпротива навсякъде и то с основание, тъй като никой на Гея не мечтае да се телепортира към дадено виждане отникъде или пък да се върне към Земята от едно време. „Phusis“ е свят, който трябва да се преоткрие от всички агенти, които го съставляват. Споровете трябва да се разрешат от напълно различна гледна точка, от гледната точка отникъде. Учените нямат монопол; освен това те вече нямат ролята да вкарват форми на живот в света отвъд планетата. С други думи, имат много по-хубави неща за правене от това да разширяват утопичната територия на res extensa. Те трябва да преоткрият Планетата; те трябва да подготвят пистата за кацане, така че пътниците в самолета – спомнете си онези, които са разбрали, че предишните две дестинации са изчезнали безследно – да могат да си намерят място за кацане.
Много повече трябва да се направи, за да се придаде смисъл на тази трета притегателна сила, онази, която наричам Планета или Гея. И въпреки това смятам, че малкото ми упражнение по философска тригонометрия не се е отклонило твърде много от целта. Основата, свързваща Земята и Света, е добре позната и двата ъгъла са достатъчно остри, така че е възможно да предвидим и локализиране на третия връх. Важното е, че граждани,

4,1 по Рихтер във Франция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627139

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Франция. Земният трус е усетен в 10.01 ч. местно време с епицентър на 2 км югоизточно от Дампари, 42 км югоизточно от Дижон във Франция и на 154 км западно от Берн, Швейцария, на дълбочина 2 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център. Няма данни за пострадали и материални щети. Жители разказват, че трусът е усетен за кратко. Източник: БГНЕС ...

И според песимистичните прогнози очакваме ръст в зимния туризъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627141

Очакваме 5% ръст в зимния туризъм, но това са само песимистичните прогнози. Това коментира в "Седмицата" по Дарик министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя подчерта, че това са очакванията само на база предварителните заяви. Нови туристически продукти през зимния сезон ни очакват в Родопите Министърът в оставка припомни, че климатичните условия влияят много върху интереса на българските и чуждестранните туристи. "Очакваме, към момента на база на ранните ...

15-18% от електората подкрепя партия "Воля", убеден Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=337734

Партия "Воля" ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Това стана ясно от думите на нейния лидер Веселин Марешки, който коментира, че предлагат не кандидати за депутати, но имат хора, които им дават добри идеи. Той заяви пред Нова телевизия, че на предстоящите избори е най-важното хората да демонстрират, че имат воля да се изхвърли боклукът и яловите политици от прехода.

Петимата, които пропуснаха фаталния полет на "Чапекоензе"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5912331

Петимата, които пропуснаха
фаталния полет на "Чапекоензе"В листа с пасажерите на фаталния полет, който уби повечето играчи на бразилския "Чапекоензе" има пет имена, които така и не се качват на него. Първото е на щатския сенатор Желсон Мерисио, който е един от най-запалените фенове на тима. Той планувал да пътува, но в последния момент ангажиментите му не позволили.

Марешки не вижда нищо лошо във вариант "умен диктатор", нарече Гриша Ганчев тъп

https://www.actualno.com/politics/mareshki-ne-vijda-nishto-losho-vyv-variant-umen-diktator-nareche-grisha-ganchev-typ-news_579430.html

Мополът сам по себе си не лош. Един диктатор, ако е достатъчно умен и работи в полза на хората, е добър вариант. Такава теза изказва варненският бизнесмен Веселин Марешки, разкривайки за политическите си разбирания и разбиранията си по отношение на държавата. След изборите

Обучението на чуждестранни студенти по медицина у нас - бизнес за милиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627138

Около 65 млн. лева от такси на чуждестранни студенти по медицина, докторанти и специализанти са събрали четири висши учебни заведения през учебната 2015-2016 г. Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева до депутат. Медицината е най-предпочитаната специалност сред чуждестранни студенти, които учат в България. Обучението на един чуждестранен студент по медицина, дентална медицина и фармация на година в Медицинския университет в София е 8000 евро.

Хакери ударихa руската централна банка, липсват 2 млрд. рубли

http://offnews.bg/news/n_1/n_641375.html

Кибер престъпници са изтеглили 2 милиарда рубли от сметки в Централната банка, съобщи американската телевизия Си Ен Ен. От банковата институция са потвърдили информацията. Хакери са се опитали да откраднат пет милиарда рубли, но банката е успяла да отблъсне кибер взлома, съобщава Си Ен Ен като се позовават на зам.-началника на главното управление за сигурност и защита на информацията в банката Артьом Сичев. „Успяхме да върнем част от парите”, каза Сичев. Централната банка съобщи, че хакерите са атакували частни банки и са откраднали пари от сметките на клиенти. Си Ен Ен посочва, че атаката напомня на предишни, които напоследък се случиха в целия свят. Телевизионният канал напомня за кибер взломовете във Филипините и във Виетнам преди няколко месеца и в Еквадор и Бангладеш миналата година. Информацията за кражбите от Централната банка се появи на фона на съобщения на Федералната служба за сигурност (ФСС), че чуждестранни спец служби подготвят мащабни кибер нападения срещу Русия, за да дестабилизират финансовата й система, включително дейността на редица крупни банки. От ФСС заявиха, че хакерските атаки се координират и командват от център в Холандия и той е собственост на украинската компания BlazingFast.

Наши бандити сред най-опасните в Европа

http://www.cross.bg/daniel-georgiev-sergeii-1527518.html

/КРОСС/Трима бандити, издирвани от българските власти, са намерили място в европейската кампания EU Most Wanted. В нея фигурират имената на 86 опасни престъпници от цяла Европа. Двама от търсените от България са българите Валентин Стоилов, който бе осъден за убийството на студента Стоян Балтов, и Даниел Пешев. Издирваме и руснакът Сергей Георгиев, който през 2011 г. в Украйна ликвидира българския бизнесмен Мирослав Маринов и трябваше да бъде съден в Пазарджик, пише "24 часа". България е част от кампанията заедно с още 22 членки на ЕС. На сайта на Most Wanted всяка страна в Европа има възможност да публикува най-издирваните лица. Кампанията ще продължи до 23 декември. За първи път в специализирания сайт се публикува информация за 55-годишния Сергей Георгиев. Той лежа няколко месеца в ареста на "Г. М. Димитров" заради убийството на Мирослав Маринов. През януари 2011 г. трупът му беше открит между две села в област Хмелнишка в Украйна. Пребит е с гаечни ключове, а след това главата му е отрязана. Разследването стигна до българина Иван Грахов и руснака Сергей Георгиев, който живее у нас. Сега Европол издирва само Сергей Георгиев. 29-годишният Даниел Пешев се издирва заради опит за убийство през 2005 г. Тогава е на 18 г. Имал интимна връзка с непълнолетно момиче, но то го напуснало. Даниел не се примирил и го пребил. Момичето работело в ресторант и се оплакало на собственика Пламен Младенов. Той срещнал Даниел в дискотека и му направил забележка

Графика на деня: Онлайн продажбите около Деня на благодарността

http://www.investor.bg/web/456/a/grafika-na-denia-onlain-prodajbite-okolo-denia-na-blagodarnostta-229487/

Черният петък и Киберпонеделникът тази година за пръв път са надминали продажби за 1 млрд. долара, направени през мобилни устройства

4,1 по Рихтер във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912322

4,1 по Рихтер във ФранцияЗеметресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Франция, информира БГНЕС. Земният трус е усетен в 10,01 ч. местно време с епицентър на 2 км югоизточно от Дампари, 42 км югоизточно от Дижон във Франция и на 154 км западно от Берн, Швейцария, с дълбочина 2 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център.

Георги Мишев: И ние като Америка ще станем велика страна от чужденци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274566_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%

 „Българинът днес няма необходимост от литература, забрави да чете“, твърди Георги Мишев. В интервю пред „Площад Славейков“ авторът на „Преброяване на дивите зайци“, „Дами канят“ и „Вилна зона“ споделя, че днес никой не чете на децата си, и децата не четат, цари невежество – какво остава да решаваме съдбата си чрез пряка демокрация.

Мишев казва, че България е доведена до пълно лумпенизиране на населението, никой никому не подражава – гледа само да открадне.

Според писателя, който в зората на промените у нас бе депутат от СДС в VII Велико народно събрание (1990-91), лустрацията у нас била невъзможна, защото навремето половината от Съюза на демократичните сили били ченгета.

– Г-н Мишев, преди години направихте сериала „Дунав мост“. Двадесет и седем години след промените в какъв филм живеем?

– Днес сме в „Дунав мост 2“. Ако сте ходили в град Ловеч, там освен Покрития мост на Колю Фичето, има и още един мост, вдигнат от военните по линия на Варшавския договор, и е характерен с това, че не води доникъде. Задънен от единия край, а е огромен, страшно скъп и е като петербургски мост, пренесен в Ловеч. Уникално съоръжение, строено със страхотно много пари, за да отчетат, че са правили нещо. Без да се съобразят, че никой няма как да минава по него. Идете, вижте го. Път за никъде.

– Защо стигнахме до тая задънена улица?

– Дълъг е отговорът, комплексен. И води началото си още от… залпа на Аврора, защото след този залп следва Коминтерна, който има пряка намеса в съдбата на България – оттогава тя е в чужди ръце. Не в ръцете на Америка, както искат да го изкарат сега. Зиновиев, Троцки, пък и нашият Кръстьо Раковски – всичко това е ликвидирало българските социалдемократи, начело с Благоев, които са започнали като евро-социалисти, но са били прекъснати и така започва болшевизацията на партията, довела до 9 септември. След 30-те години на XX век, които са известни на всички, през 9 септември и съдбата на България до днес.

– Какъв е мостът, по който е тръгнала съвременната българска политика? Казват, че народът гласувал за генерал-на промяна, но каква ще да е тази промяна, когато завоят е обратно към социализма?

– Все си мисля за това определение на Хемингуей за политиците: „Ако имах възможност, тези гадни копелета щях да ги разстрелям, защото нито един от тях не е работил нито ден за хляба си“. Всички наготово се прехранват от политиката. И нашите политици са такива: некадърни, живеят само от паразитизъм.

На президентските избори се случи голяма глупост, но не стана случайно. Тя е също инспирирана. Т. нар. ляво надигна глава и иска да замести статуквото. Лявото никога не е ставало за властта, но то не може да бъде и в опозиция – комунистът не може да живее като опозиционер. Той трябва или да е терорист, или да е на власт. За съжаление, това е историята ни. Или така, или така.

– Какво според вас ни предстои под тяхно управление?

– Римейк на Орешарски. Ще се оживят отново улиците, ще тръгнат протести, ще се замерят с домати младите и старите.

– Какво мислите за референдума, за пряката демокрация на Слави Трифонов?

– Референдумът е част от този глобален сценарий.

– Смятате, че Слави Трифонов е участник в сценарий?

– Ами как?! Кой го поддържа толкова години? Запитайте се как се появи Слави Трифонов. Един от неговите съратници разказва как изникват в ЦК на Комсомола и им поставят задача да направят един отбор срещу това ново СДС, което се е появило. Веднага след 10 ноември, когато се сформира СДС. Това е част от сценария на Андрей Луканов, а зад него стои КГБ.

– Не е ли прекалено Луканов да направи сценарий с действие 27 години?

– Луканов не го прави за онзи момент и казва, че е нужен фронт срещу зараждащото се ново около Желев и двама-трима философи и професори от университета.

Лявото никога не е ставало за властта, но то не може да бъде и в опозиция – комунистът не може да живее като опозиционер. Той трябва или да е терорист, или да е на власт.

Лявото никога не е ставало за властта, но то не може да бъде и в опозиция – комунистът не може да живее като опозиционер. Той трябва или да е терорист, или да е на власт.

– В едно интервю синът ви Михаил Вешим казва, че Слави Трифонов пръв разбира, че от простотията може да се изкарат пари…

– Но и не само от простотията. Слави разбра, че пари се изкарват в съюз с властта. Тръгнеш ли с някакви абстрактни идеи за правда и свобода, си обречен.

– С този референдум Слави Трифонов заявява, че играе срещу статуквото, а двете големи партии веднага прегърнаха идеята. Какво говори големият процент на гласувалите?

– Вотът на референдума показва некадърността на политическата класа, която породи и протеста през 2013 г. Народът иска по-добър кадрови подбор във властта, все пак да са му познати личностите във властта, затова гласува на референдума. Най-странна ми е втората точка със задължителното гласуване, това не го разбирам.

– Дорасли ли сме да решаваме съдбата си на референдум?

– Изобщо не сме дорасли. За референдуми в тези години в България не трябва да се говори. Обществото е неясно структурирано, то няма оформени прослойки, та тези прослойки да излъчат своите партии, своите представители във властта. В момента никой не може да каже кого представляват сега съществуващите партии. Срещу тях е огромната партия на бедните – няма средна класа, има малко богати.

Кого да питаш на тези референдуми? И как да питаш? Да не говорим за огромното невежество. Хората нямат представа от литература, от книга, вестници не четат. Цели квартали има без библиотеки, без книжарници… забелязвали ли сте кадрите по телевизията, в които показват нови апартаменти – изпипани, луксозни и една книга не се вижда…! Българинът днес няма необходимост от литература. Забравиха да четат – никой не чете на децата си, и децата не четат.

– Някои обясняват този процес с едно световно явление, наречено бунт срещу елитите. С това обясняват избора на Тръмп и Брекзит във Великобритания. И у нас ли наблюдаваме подобни бунтове?

– Не, това не е актуално за България, защото ние нямаме елит. Първо, ние заклахме нашите стари елити, формирани да кажем в началото на XX век и до 40-та година. Всичките ни елити са или по затвори, или в лагери, или Народен съд ги осъди.

– Може би бунтът е срещу умните, срещу образованите? Непрекъснато се чува мнението, че народът иска да го управляват хора, които го разбират.

–  Бойко Борисов си го каза: „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“. Това е обидна формула, кога е било така?! Има около него някакви, съществува все пак професионализъм на някакви равнища, но другите ги ненавиждат.

– Вие имате щастието да не „ходите“ по такива места като Фейсбук, г-н Мишев, и не подозирате мащабите на омразата, на страстта да смачкаш опонента си… 

– Това е пълно лумпенизиране. Лумпен е човекът без собственост, без своя територия. Той е Летящият холандец. Откъде да почне човек, Господи… Това са неща на махленско ниво – от най-крайните махали на едно селище, където живеят най-бедните и пропадналите. Винаги ги е имало, но преди години бяха нищожен процент, спомням си в нашето село имаше един-двама пияници. Всички други се стараеха да работят съзнателно и да подражават на работещите.

– Днес на кого подражаваме?

– Сега никой не подражава, гледа само да открадне. Ние легитимирахме най-неприятната черта на човека – кражбата. Как се стигна дотук ли? Ами кой взе земята на селяните? Кой изгони 3,5 милиона селяни и ги напъха в градовете? Какво да правят там?

– После бившите социалисти им изкупиха земите. Днес бившите социалисти притежават най-големите земи и територии по селата. Продължава отмяната на собствеността. Социалистите не се ли оказаха по-умни от образованите, от възпитаните?

– Хищници ни управляват. Акулите изяждат винаги дребните и златните рибки.

Наскоро обикалях в моите краища, в северна България, и видях празни села с догарящи старци или въобще без жители. Младите ги няма. Идват някакви мургави откъм Дунава и завземат селата.

Живеем в един фалшив свят, всичко е имитация. Като започнете от ментетата питиета, като минем през храната, фолк-певиците, красотата, която е изкуствена. Всичко е чалга.

Живеем в един фалшив свят, всичко е имитация. Като започнете от ментетата питиета, като минем през храната, фолк-певиците, красотата, която е изкуствена. Всичко е чалга.

– Страхувате ли се от бежанците? Българите много се страхуват, дори сънародниците ни с ромски произход.

– Това е психоза, създадена съзнателно. Ние, ако не осъзнаем състоянието си, някой ден България ще бъде превзета от чужденци. Тя в известен смисъл вече е. Знаете, че у нас има 350 хиляди имота на руснаци – не само по морето, вижте в полите на Витоша колко рускоговорящи собственици има.

– Америка е станала велика заради своите емигранти. Ние защо се боим толкова много от чужденците?

– И ние ще станем велика страна от чужденци, когато дойдат тук и почнат яко да работят. Земята ни има възможност да изхрани няколко Българии.

Най-големият грях на Тодор Живков и неговата партия беше Възродителният процес. Той изгони повече от 350 хиляди на Голямата екскурзия. Абсолютна глупост. Оттогава тези земи опустяха. Животновъдството се срина, а това бяха хората, които можеха да отглеждат 20 милиона овце! Прочетете старите пътеписи, за да видите какво животновъдство сме имали. В Чамкория, Боровец, е имало няколко огромни кошари всяка с по 100 хиляди овце, представяте ли си какво нещо! България е достигала до 50 милиона овце. И сега, в Близкия Изток, хората като чуят българин, български камион и шофьор, ги питат – къде изчезна вашето агнешко месо, къде отиде овчето сирене, къде отиде това-онова. А нашата земя е същата. Пасищата и горите са същите, запазени са, трябват само хора, които да ги обработват.

– По Живково време обезлюдиха селата, започнахме да се делим на „граждани“ и „селяни“. И днес всички сме граждани, но без гражданско общество…

– Градски жители без градско мислене.

– За Държавна сигурност искам да ви питам: имат ли морално право бившите агенти на ДС да участват днес в обществения дебат?

– Трябва ли изобщо да питаме? От лустрация трябваше да се започне навремето през 1989 г., но беше невъзможно. Защото имахме толкова слаба опозиция на Десети ноември, че не можехме да съберем 30 души за ръководство на СДС. 30 човека не можехме да съберем, представяте ли си?! Няколко дни заседавахме и не можехме да сформираме най-обикновена партия. И как да направим лустрация, като няма кадри? Няколко пъти се повдигаше въпросът от СДС, но половината като са ченгета, каква лустрация? Пак по едно чудо как се сформира тая Комисия по досиетата – тя и досега ми е загадка. Защото комунистите я направиха всъщност и сложиха начело един човек, който не можеш да кажеш, че е комунист. Евтим Костадинов. И той държи закона такъв, какъвто трябва да бъде. Самите негови хора се чудят как да го свалят. Няколко пъти правиха опити, а той казва: законът е такъв и той ще го изпълнява, какъвто е. Тоя човек заслужава паметник един ден, защото успя да извади на светло страхотни неща. Може да има 100 правди, но истината е една. Трябва всичко да се огласява, осветлява, да стига до разума на българина.

– Знаете ли коя е думата на годината според Оксфорд? Post-truth, пост-истина. Никога не знаеш дали онова, което ти се казва, е съвсем така. В полу-измислен свят живеем.

– Трябва да си дадем сметка, че живеем наистина в един фалшив свят, всичко е имитация. Като почнете от ментетата питиета, като минем през храната, фолк-певиците, красотата, която е изкуствена. Всичко е чалга. И това не е от Десети ноември, започна доста по-отдавна. Още навремето като наблюдавах Тодор Живков отблизо, открих, че е велик имитатор. Христо Пилето имитираше пойните птици. Но съм чувал Тодор Живков да казва: „Айде, ще ми хвалят Пилето, аз съм по-добър от Пилето“. Той съзнаваше, че играе, че ролята му е една игра. Целият му живот. Излъга всички, изигра ни. Всеки, който го застрашаваше, той отстрани и успя да разкара всичките си врагове по един артистичен начин, щото не е само брутално да застреляш някого като Сталин. Този го правеше с много по-хитри и йезуитски начини. И успя, чак накрая изведнъж каза: „Абе, социализмът е едно недоносче“. През целия си живот той го е знаел.

– А какъв ни е капитализмът днес, г-н Мишев?

– Такъв, с европейски субсидии.

– Като свършат чуждите пари, какво става?

– Катастрофа. Тогава ще дойдат истинските имигранти и ще създадат нова България.

Тодор Живков съзнаваше, че играе, че ролята му е една игра. Целият му живот. Излъга всички, изигра ни.

Тодор Живков съзнаваше, че играе, че ролята му е една игра. Целият му живот. Излъга всички, изигра ни.

Китай внесе оплакване срещу разговора между Тръмп и тайванския президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912316

Китай внесе оплакване срещу разговора между Тръмп и тайванския президентВъншното министерство на Китай съобщи, че е внесло оплакване срещу Съединените американски щати, след като новоизбраният американски президент Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с тайванския държавен глава Цай Ин-уен, предава BBC, цитирана от "Фокус". Китай гледа на Тайван като на отцепила се провинция.

Хърватия направи сериозни промени с данъците

https://www.actualno.com/balkani/hyrvatija-napravi-seriozni-promeni-s-danycite-news_579446.html

Сериозна промяна по отношение на данъците очаква Хърватия от 1 януари догодина, информира Агенция "Фокус". Реформата включва промени в Закона за данъка върху доходите. Благодарение на поправка в последния момент от страна на правителството, деца, съпрузи и други членове н

Показват трилър с Мерилин Менсън по целия свят

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627122

Продуцентската компания "ФилмРайз" придоби глобални права за разпространение на мрачния трилър Let Me Make You a Martyr ("Нека те превърна в мъченик") с участието на скандалния изпълнител Мерилин Менсън. Тя ще разпространи филма във всички цифрови платформи и домашни медия сървъри в началото на 2017 г. Режисьори на независимия нискобюджетен проект са Кори Асраф и Джо Суоб, като двамата са отговорни и за списването на сюжета. В него Менсън се изявява като интровертен и корав убиец, който е нает от наркотрафиканта и сводник Лари, за да ликвидира ...

На протест срещу продажбата на стадион „Черноморец”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627136

Между 50 и 60 граждани се събраха на митинг срещу взетото преди дни решение на съвета на директорите ПСФК „Черноморец Бургас" за бъде обявен в несъстоятелност и сградният фонд в спортния комплекс в квартал „Акациите" да бъде разпродаден. В протеста на площад „Атанас Сиреков" пред сградата на Общинска администрация участваха няколко легенди на бургаския футбол от близкото минало и спортни деятели. На последното заседание на Общинския съвет беше решено председателят на комисията по казуса Константин Бачийски да подаде сигнал в прокуратурата, зато...

Млада жена е в болница след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627137

Жена пострада при пътен инцидент около 06.30 часа в петък на пътя между село Васил Левски и Карлово. Лек автомобил „Пежо”, управляван от 23-годишна водачка от село Ведраре, при движение с несъобразена скорост на десен завой се завъртял, излязъл от пътното платно и се обърнал. Младата шофьорка е настанена в болница с фрактура на черепа, без опасност за живота. Направената алкохолна проба е отрицателна. Полицейски производства са образувани срещу двама нарушители на пътя през изминалото денонощие. Около 21.30 часа снощи в Раковски полицейски екип...

37 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=337728

37 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадал пешеходец, който е само с контузии, без опасност за живота. При всички останали катастрофи има само материални щети и няма пострадали граждани.

Прототип на "Мазда" извади 600 конски сили от четирицилиндров мотор

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/12/03/2875781_prototip_na_mazda_izvadi_600_konski_sili_ot/?ref=rss


"Мазда" показа прототип на състезателен автомобил, който през януари ще участва в състезанието Rolex 24 в Дайтона. Моделът RT24-P се задвижва от двулитров, четирицилиндров бензинов двигател с мощност 600 конски сили.

Ключовото в колата е вкарването на елементи от емблематичния в последните година за "Мазда" "Кодо" дизайн. Според създателите на автомобила, той не само създава динамични пропорции, но и осигурява отлична аеродинамика.

Болт и Алмаз Аяна спечелиха призовете за най-добри атлети

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876369_bolt_i_almaz_aiana_specheliha_prizovete_za_nai-dobri/?ref=rss


Ямайският спринтьор Юсейн Болт и Алмаз Аяна от Етиопия спечелиха наградите на международната федерация (IAAF) за най-добри атлети за годината.

Световният рекордьор на 100 и 200 м влезе в историята, като получи приза за шеста поредна година. Болт обра златните медали в дисциплините, в които участва на олимпийските игри в Рио.

Аяна пък подобри световния рекорд на 10 000 метра в Бразилия за златния медал в дисциплината, а след това добави и бронзово отличие на 5000 метра....

Спешно вдигат 4 метра ограда в Пъстрогор

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/speshno-vdigat-4-metra-ograda-v-pystrogor-6062347

Бежанският център ще бъде обезопасен, тъй като в него ще бъдат настанени част от мигрантите от Харманли

Марадона ще си вземе последно сбогом с "втория си баща" Фидел Кастро

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912313

Марадона ще си вземе последно сбогом с "втория си баща" Фидел КастроФутболната знаменитост Диего Армандо Марадона пристигна в Куба, за да присъства на погребението на бившия лидер на страната Фидел Кастро, съобщава БГНЕС. Аржентинецът каза в Хавана, че Кастро е легенда и капитан на отбора на световните политически деятели. "Дойдох, за да бъда до моя втори баща, легендата, който ни напуска,

"Хари Потър и прокълнатото дете" стъпва на Бродуей през 2018-а

http://www.cross.bg/hari-potur-brodyeii-1527517.html

/КРОСС/Хитовата пиеса "Хари Потър и прокълнатото дете" ще бъде поставена на Бродуей по-рано, отколкото първоначално се предвиждаше, съобщи Контактмюзик. Продуцентите на пиесата в две части, която се играе на лондонския Уест енд, са близо до сключване на договор за представянето й на сцената на реновирания Лиричен театър на Бродуей в началото на 2018 г. Авторката на книгите за Хари Потър Джоан К. Роулинг бе развълнувана след вестта за евентуалното поставяне на пиесата на Бродуей. "Очарована съм, че сме с една стъпка по-близо до бродуейска постановка на "Хари Потър и прокълнатото дете", и съм впечатлена от предложените планове", каза тя. Написана от Джак Торн по оригинална история на Роулинг, пиесата в две части с общо времетраене над 5 часа проследява предизвикателствата пред Хари Потър и приятелите му Хърмаяни и Рон, които са пораснали, а децата им са станали тийнейджъри. Действието се развива 19 години след случващото се в книгата "Хари Потър и даровете на смъртта".  

Тръмп рискува отношенията с Китай заради "поздравление" от Тайван

http://www.mediapool.bg/tramp-riskuva-otnosheniyata-s-kitai-zaradi-pozdravlenie-ot-taivan-news257317.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с президентката на Тайван Цай Ингвен, нарушавайки съществуващата от 1979 година политика на САЩ да не се поддържат официални дипломатически отношения с азиатската страна. Постъпката му може да предизвика сериозен разрив в отношенията между САЩ и Китай, коментират световните информационни агенции.   САЩ не поддържа връзки с Тайван на официално равнище, въпреки че преди това бе основен гарант за независимостта на островната държава. Разривът в отношенията бе наложен заради затоплянето на връзките на Вашингтон с Пекин по време на управлението на Никсън. Окончателното скъсване на официалните отношение с Тайван се случи по времето на управлението на Джими Картър.   Островната държава е основана през 1949 година, след като комунистите на Мао превземат властта в Китай. В Тайван се оттеглят националистите републиканци на Чан Кайши, които са подкрепяни от САЩ в китайската гражданска война. И досега Тайван (Република Китай) и Китай не признават взаимно своите правителства.   Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ", посочи говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс, цитирана от БТА. Тръмп е първият американски президент, който си позволява такава стъпка. Самият Доналд Тръмп обясни в Туитър, че инициативата за телефонното обаждане е била на Цай Ингвен, която само го поздравила за изборната победа. В Тайпе президентският говорител обаче заяви, че телефонният разговор е бил съгласуван предварително.   В Туитър Тръмп допълни, че е интересно как САЩ продават на Тайван военна техника за милиарди долари, а той не може да приеме едно поздравление. Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. Няма никаква промяна в позицията ни, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн. Междувременно Китай хвърли "вината" за разговора върху президентката на Тайван. Часове след разговора китайският външен министър Ван И определи случилото се като "нищожна маневра на тайванската страна", която не може да промени отношението на международната общност. "Вярвам, че това няма да промени дългогодишната политика на САЩ за признаване на "един Китай", заяви той, цитиран от Ройтерс.   Според външния министър Ван И тази политика е крайъгълен камък на развитието на здравословни отношения между Пекин и Вашингтон и китайската страна не иска да се намесва в нея или да я премахне.    

И Fitch остави без промяна рейтинга на България заради политическата нестабилност

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/12/03/2876375_i_fitch_ostavi_bez_promiana_reitinga_na_bulgariia/?ref=rss


Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB- в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ВВВ+, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута 'F3'.

В положително отношение рейтингът е подкрепен от доброто състояние на публичните финанси и от благоприятното развитие при външните финанси на България,...

Майкрософт увеличава цените на услугите и продуктите си във Великобритания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627116

Днес от „Майкрософт“ потвърдиха, че от 1 януари ще завишат цените на услугите и продуктите си във Великобритания, вследствие на Брекзита. Компютърния гигант посочи, че е бил принуден да въведе увеличенията заради драматичния спад на английския паунд спрямо американския договор. Плановете за след-брекзитното увеличение беше намекнато още през октомври, когато компанията обяви, че някои от услугите й ще поскъпнат с 22% в рамките на Великобритания, за да може да се „хармонизират цените“ в Европа. Тогава компанията добави, че подобен ход е предприе...

Санирането вече струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците

http://econ.bg/Новини/Санирането-вече-струва-2-млрд-лв-на-данъкоплатците_l.a_i.733271_at.1.html

Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.  Националната програма за саниране е истински бюджетен фантом. Още от нейното...

Мадона е готова да се омъжи отново за Шон Пен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912308

Мадона е готова да се омъжи отново за Шон ПенБракът между Мадона и Шон Пен продължи само четири години, но и двамата са готови за втори опит, ако цената си заслужава. На благотворително събитие в Маями в петък вечерта, Мадона предлагала на тълпа от богати и известни, включваща бившият и Шон Пен и Леонардадо Дикаприо, търг съчетан с музика и изкуство, пише Дейли Мейл.

Пак трагедии в Китай, десетки миньори загинаха

https://www.actualno.com/asia/pak-tragedii-v-kitaj-desetki-miniori-zaginaha-news_579443.html

Най-малко 38 души са загинали при два отделни инцидента в китайски мини през последните пет дни, съобщава Reuters. Рано тази сутрин са загинали 17 души в мина, разположена близо до китайската граница с Монголия. Това е втори инцидент за последните две денонощия в Китай. Има и мног

Как така за комунизма има време, а за референдума няма?

http://offnews.bg/news/n_1/n_641374.html

Мажоритарна избирателна система може да доведе до създаване на класа от супер богати хора, които провеждат политически кампании с една-единствена политическа цел: да увеличат печалбите си. Тъй като корпорациите и отделните олигарси имат милиони пъти повече ресурси в сравнение с обикновенните хора в България, мажоритарната система ще бъде най-добрата, която може да се купи с пари. От друга страна ръководствата на традиционните партии у нас от много отдавна спят в едно легло с олигархията и крупния капитал и безпрекословно изпълняват волята на богатото малцинство. Поради това от край време се редят листи с послушници, които да гласуват както им бъде наредено и те безпрекословно да изпълняват. Изпълняват, защото в по-голямата си част това са невзрачни фигури, които никой не би подкрепил и за домоуправител, а камо ли за депутат, в реални условия, каквито би създала мажоритарна система. Така че си струва да се опита с нещо ново, след като старото доказа непригодността си. Тези разсъждения обаче вече нямат никакво значение, тъй като на проведения референдум хората масово гласуваха за промяна на избирателната система. Сега всички парламентарно представени партии трябва да се съобразят с решението на суверена, а не да демагогстват, че сме гласували по един или друг начин от невежество. Не невежеството е причината за това гласуване, а повсеместното отвръщение на българския народ от това, което му предложиха т. нар. "системни" партии през всичките тези години. Това отвръщение се подсилва от демонстративното нежелание резултатът от всенародното допитване да бъде разгледано в пленарна зала, въпреки че парламентът не се саморазпусна, а продължи да законодателства. Наглостта на тези хора премина всякакви граници с твърдението, че няма време за подобно разглеждане. Но намериха време да разгледат закона за движение по пътищата или инкриминирането на отдавна несъществуващия комунизъм, което даде трибуна на безпътници като Методи Андреев да "ораторстват" цял ден. За волята на българския народ, и то на много голяма част от него, произнесла се по такъв важен въпрос като избирателната система обаче време няма! Другата широко лансирана теза от "слугите на народа" и защитници на демокрацията е, че този парламент не е легитимен да взима толкова важни за бъдещето на България решения. Това не е далече от истината и при това положение не трябва да стоят повече там, а да гласуват разпускането си под формата на "ваканция" и да се съберат за традиционната снимка в деня, в който Радев встъпи в длъжност и издаде указ за разпускането на това Народно събрание. Ако обаче не го сторят, да бъдат така добри да вземат решение по въпросите от проведения референдум, а не да ползват трибуната на българския парламент за поредната нечистоплътна предизборна кампания. В същото време господата "народни" представители се оказаха легитимни единодушно да си гласуват 11 лева субсидия в закона за държавния бюджет за 2017 година, въпреки, че 2 516 791 българи им казаха, че 1 лев им стига. Тази безпардонност наистина буди отвръщение и това е тенденция, която тепърва ще се задълбочава. С отказа си да се произнесе по въпросите от допитването 43-тото Народно събрание детронира демокрацията като такава и делигитимира всички политически партии, излъчили свои представители там. Никой до момента не си е позволявал толкова нагло и безочливо, открито да погази волята на повече от половината граждани на България. Явно желанието на политическата класа е общественото внимание да бъде отклонено от други събития, инспирирани до голяма степен от самата нея и референдумът по един естествен начин да отиде в царството на забвението. За това голям принос има и т. нар. независима и безпристрастна журналистика, която от години обслужва тези, които редят листи и епроветки в лабораториите за политически инженеринг. Този път обаче разочарованието и гневът са толкова големи, че това няма да се случи, а всички тези наглеци ще бъдат делигитимирани на предстоящите предсрочни парламентарни избори. И в заключение, след като Борисов твърди, че подкрепя мажоритарната система, нека ГЕРБ, като най-голяма парламентарна група, чийто член е председателят на НС, да внесе законо-проекта за нейното въвеждане. По този начин всички ще разберем кой се подчинява на волята на българския народ и кой не. Ще може да се проследи поименно кой как е гласувал, защото всичко останало са празни приказки и разтакаване във времето.

Джон Кери прави прощална обиколка в Европа

http://www.cross.bg/keri-germaniya-dzhon-1527516.html

/КРОСС/Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Германия и Белгия идната седмица за редица двустранни и многостранни срещи, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от световните агенции. В Германия Кери ще бъде награден с Федералния кръст за заслуги, който ще му бъде връчен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Най-високото гражданско отличие се присъжда на германци и чужденци за постижения в политиката, икономиката, социалната и културната област. По време на двудневната визита в Германия в неделя и понеделник Кери ще разговаря с Щайнмайер по редица теми, включително Сирия и Украйна. Държавният секретар на САЩ ще бъде във вторник и сряда в Брюксел за срещи в НАТО и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. След това той ще се върне в Германия, за да участва в министерско заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което ще се състои в Хамбург.  

Войни между комшии се водят в софийските квартали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912020

Войни между комшии се водят в софийските кварталиСъседите се топят заради теч на покрива, зазидан комин или преграден общ коридор и викат на помощ инспекторите от Дирекция "Общински строителен контрол". В столичните блокове се водят на 1000 такива войни, разказва в. "Монитор". Точно 500 са подадените жалби за вътрешни конфликти в блокове през последните три години.

Кубрат Пулев излиза срещу "Нигерийския кошмар" Самюъл Питър

http://www.moreto.net/novini.php?n=337731

Тази вечер предстои големият ден на боксовия ринг. Кубрат Пулев излиза срещу "Нигерийския кошмар" Самюъл Питър в двубой за интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация. Двамата се заканиха да направят зрелищно шоу.

Задържаха мъж за хулганство, с бухалки счупил стъкла на товарен автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627132

35- годишен мъж от Ямбол е задържан за хулиганство, унищожаване и повреждане на чуждо имущество. На 1 декември, около 18:30 ч., на ул. „Граф Игнатиев" е възникнало леко пътнотранспортно произшествие между два автомобила. Арестуваният водач принудил другия водач да спре и държейки се грубо и непристойно, използвайки бейзболна бухалка е нанесъл увреждане на автомобила му /счупени две странични стъкла/. Побойникът е задържан, първоначално за срок от 24 ч. След доклад на събраните материали по случая в Районна прокуратура- Ямбол той е привлеч...

Airbnb "капитулира" пред Ню Йорк

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/airbnb-kapitulira-pred-niu-iork-229556/

Компанията се отказа от делото си срещу града, в което оспорваше санкции срещу хора, публикуващи жилищата си за краткосрочни наеми

НАСА ще изследва космически лъчи и неутрино с балони в Антарктида

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627133

НАСА ще изследва космически лъчи и неутрино с три балона в Антарктида, съобщи Engadget. Първият балон Baccus (Boron and Carbon Cosmic Rays in the Upper Stratosphere) на университета на Мериленд ще изследва частиците в космическите лъчи, за да събере информация за химикалите и плътността в пространството между звездите. Най-малкият астероид е метеорит, който още не е паднал на Земята Другите два експеримента са еднакво амбициозни. Балонът ANITA (Antarctic Impuls...

2146 деца в първи клас с помощ от държавата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626821

През месец октомври в област Стара Загора броят на лицата и семействата, подпомогнати с месечна помощ е 1 917, изплатената сума е в размер на 169 217 лв. Броят на подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление е 7 906. Броят на издадените заповеди за отпускане на целева помощ e 6 743, отказаните са 1 163. В сравнение със същия период на миналия отоплителен сезон, приетите заявления са 636 по-малко. На 15 октомври приключи приемането на заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи ...

Днес е Международният ден на хората с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627121

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. В световен мащаб над 1 млрд. души, или около 15% от населението, имат някаква форма на увреждане. В България по данни на НСИ с призната трайно намалена работоспособност или със степен на уврежда...

Ако обиждат - да плащат обезщетение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5911491

Ако обиждат - да плащат обезщетениеВ последните дни има два случая, в които родители установяват със запис как сестри в детски градини обиждат децата. По случая във Варна прокуратурата вече се самосезира. Има ли обаче смисъл да се водят дела по такива случаи? По-практично е родителите да искат по съдебен ред парично обезщетение. От една страна,

ОПЕК приключи. 50 долара за барел е таванът

http://www.cross.bg/opek-proizvodstvoto-dolara-1527515.html

/КРОСС/Постигнатото споразумение от ОПЕК тази седмица на практика е символ на смъртта на един от най-мощните картели в света. След 50-годишен контрол над цените на петрола, ОПЕК се предаде пред икономическите сили на един доста променен глобален пазар. Споразумението представлява признание на тяхната собствена импотентност, като група от държави, които в миналото притежаваха неоспорвана от никого власт. Споразумението за намаляване на добива от 1 януари до 1,2 милиона барела дневно повиши цените на световните пазари с 10%. Крайният резултат бе цена от 52 щатски долара за барел от сорта Брент - с няколко долара нагоре в сравнение с предишните дни, но все още с 50% по-ниско от цената преди две години. Какъв трябва да е изводът за инвеститори и потребители от всичко това? Първо, забележете скромното поскъпване на цените. Това не е сделка, която може да повиши цените до нива от 60 или 70 долара за барел, каквато е целта на ОПЕК. Пазарът очевидно е скептичен към изпълнението на споразумението. Ще намали ли Иран производството си, когато отчаяно се нуждае от повишени добиви и приходи, за да издържа икономиката си?  Второ, погледнете готовите запаси - според Международната енергийна агенция и всяка друга независима организация, която наблюдава петролния пазар, необходима е поне година (вероятно и повече), за да бъдат изразходвани. Ако намаляването на производството на ОПЕК бъде погледнато изолирано, може да се очаква намаляване на излишъка

Тръмп наруши политиката на САЩ като говори по телефона с президента на Тайван

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876357_trump_narushi_politikata_na_sasht_kato_govori_po/?ref=rss


Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с президентката на Тайван Цай Ингвен, нарушавайки съществуващата от десетилетия политика на САЩ, които скъсаха дипломатически отношения с азиатската страна. Двамата са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ", посочи говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс, цитирана от БТА.

Това е първият подобен контакт, откакто президентът Джими Картър възприе политиката на един...

Заловиха алоизмамник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627135

Извършител на грабеж е задържан от служители на отдел Криминална полиция и Второ РУ-Пловдив. Работата на разследващите започнала на 9 ноември, след като 87-годишна пенсионерка съобщила, че получила телефонно обаждане от мъж, представил се за лекар. Той ѝ съобщил, че неин родственик е настанен в болница след катастрофа и за лечението спешно трябва да се заплати определена сума. Пловдивчанката продиктувала адреса си и малко по-късно в дома ѝ се явил непознат. Докато домакинята обмисляла дали да му предаде парите, мъжът я повалил на зе...

Предимно слънчево, привечер ще се заоблачи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627131

В събота ще е предимно слънчево. Привечер от югозапад отново ще се заоблачи. Западният вятър ще отслабне - в Дунавската равнина и по Черноморието до умерен. Температурите ще се понижат. Минималните ще са предимно между минус 2 и минус 7 градуса, в отделни котловини до минус 10 градуса, максималните между 3 и 8 градуса.Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане по-високо от средното за декемвриВ планините вятърът ще отслабне до умерен, по-откритите високи части и силен от северозапад. Ще е предимно слънчево. Максималната температура на висо...

3 декември - Международен ден на хората с увреждания

https://www.actualno.com/society/3-dekemvri-mejdunaroden-den-na-horata-s-uvrejdanija-news_579436.html

Днес, 3 декември, светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване