Черна гора възстановява доброволната наборна военна служба

http://www.moreto.net/novini.php?n=337757

От 2019 година Черна гора възстановява доброволната наборна военна служба. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Подгорица и уточниха, че по този начин се възстановява "едно от основните граждански задължения на младите".

Руски учени „произведоха” ретина в лабораторни условия

http://www.cross.bg/kletki-retina-ycheni-1527556.html

/КРОСС/Руски учени успяха да създадат в лабораторни условия ретина. Успешният експеримент е проведен в научно-клиничен център по физико-химична медицина, предава БНТ. Ретината е получена от препрограмирани кожни клетки, което дава надежда за излекуване на слепотата в достатъчно големи мащаби. Същевременно, интервенцията ще е съпроводена с минимален травматизъм за пациента, а показателите за клетъчна пролиферация са добри. Първата операция по присаждане на отгледана ретина ще бъде догодина. Ретината ще бъде трансплантирана на пациенти с наследствена макулодистрофия. Методиката за препрограмиране на клетките позволява кожните клетки да бъдат върнати в ембрионално състояние, а после да бъдат превърнати във всякакви, необходими клетки, включително и в тези, които съставляват ретината.  

Как се избира риба за Никулден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627161

Дни преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи. Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните. Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина н...

Десислава Николова: В София трудът е два пъти по-скъп от Видин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5911482

Десислава Николова: В София трудът е два пъти по-скъп от ВидинСтолицата е лидер с 25 000 лв. БВП на човек - Как в изследването на Института за пазарна икономика за регионалните профили на развитие стигнахте до извода, че София вече е в Европа по доходи, г-жо Николова? - Това заключение е направено на база на данните за БВП на глава от населението в София и съответно средноевропейското ниво на този показател.

"Фич" остави кредитния рейтинг на България без промяна

http://www.mediapool.bg/fich-ostavi-kreditniya-reiting-na-bulgaria-bez-promyana-news257332.html

Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB- със стабилна перспектива, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ВВВ+. В положително отношение рейтингът е подкрепен от доброто състояние на публичните финанси и от благоприятното развитие при външните финанси на България, обясняват от министерството. Като ограничаващ фактор при оценката се посочва нестабилната политическа перспектива, пораждаща риск от блокиране на структурните реформи. “Фич“ прогнозира растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2.8 на сто за 2017-2018 г. Това е ревизия на прогнозата на агенцията, която преди половин година бе 2.4%. Основните рискови фактори пред България са материализиране на условните задължения на държавата, свързани с държавните предприятия и/или банковия сектор, по-висок бюджетен дефицит, който ще се отрази в бързо нарастване на публичния дълг.

Кристен Стюарт е лошо момиче в новия клип на "Ролинг стоунс" (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/03/2876525_kristen_stjuart_e_losho_momiche_v_noviia_klip_na/?ref=rss


Известната с вампирското си превъплъщение в "Здрач" Кристен Стюарт влиза в ролята на лошо момиче в новия клип на "Ролинг стоунс".

Американската рок група издаде 25-ия си студиен албум Blue & Lonesome, съдържащ кавъри на 12 известни блус парчета. А Кристен Стюарт е в главната роля в "Ride 'Em On Down" – кавър на класиката на Еди Тейлър от средата на 60-те години.

Актрисата демонстрира шофьорски умения по улиците на Лос Анджелис зад волана на син "Мустанг", танцува...

МВР: Оставката на правителството активизира престъпниците

http://www.mediapool.bg/mvr-ostavkata-na-pravitelstvoto-aktivizira-prestapnitsite-news257331.html

Главният секретар на МВР Георги Костов свика извънредна пресконференция, за да предупреди обществото, че има активизация на криминалния контингент. Според него в условия на политическа нестабилност има раздвижване на структури, които са били дълбоко неутрализирани. Костов обаче изтъкна, че властите са дълбоко мотивирани да проявят активност и да не отстъпят от постигнатите вече позиции. “Посланието към тези (криминални) структури е, че нашата активност няма да намалее“, поясни Костов. Той използва случая, за да отчете някои успехи на полицията. МВР е конфискувало 1.1 тона наркотици тази година - половин тон хероин,  половин тон синтетични наркотици и близо 100 кг кокаин. През последното денонощие е разбита организирана престъпна група за продажба на оръжие в Стара Загора. Задържани са петима души. Сред откритите оръжия и боеприпаси са 14 пистолета, 6 пушки, патрони, капсул детонатори, взриватели за гранатомет и други. Той обясни, че с такова количество оръжие, боеприпаси и взривни вещества са достатъчни за осъществяване на голям терористичен акт. Не стана ясно защо най-висшият полицай говори за терористични актове.

Десет години от бронза, който волейболистите спечелиха на световното в Япония (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876511_deset_godini_ot_bronza_koito_voleibolistite_specheliha/?ref=rss


Днес се навършват десет години от един от големите успехи на българския национален отбор по волейбол - спечелването на бронзовите медали от световното в Япония. На 3 декември 2006 г. воденият от Мартин Стоев състав се наложи с 3:1 (22:25, 25:23, 25:23, 25:23) срещу Сърбия (тогава Сърбия и Черна гора).

Селекционерът разполагаше със състав, който съчетаваше опита на капитана Пламен Константинов, Евгени Иванов, Владимир Николов, Христо Цветанов и на 26-годишния тогава разпределител...

В Азербайджан ликвидираха терорист, подготвял нападение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912657

В Азербайджан ликвидираха терорист, подготвял нападениеАзербайджанските служби за сигурност установиха, че гражданинът на страната Джами Азигаоглу, по-рано съден за участие в терористична организация, обезвредена през 2007 г. и освободен от затвора тази година, отново се е заклел във вярност на международните терористични организации и е планирал да проведе терористични нападения.

Лавров: Териториалният спор с Япония е труден за решаване въпрос

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/lavrov-teritorialniiat-spor-s-iaponiia-e-truden-za-reshavane-vypros-229566/

Териториалният спор между Токио и Москва върху няколко острова в западния Тихи океан се води от Втората световна война насам

МВР: Криминалният контингент се активизира заради политическата нестабилност

http://www.cross.bg/nestabilnost-gdbop-vreme-1527550.html

/КРОСС/По повод резултатите от мащабните операции на ГДБОП през последното денонощие, от МВР заявиха, че заради политическата нестабилност у нас, криминалният контингент се активизира, предаде БНР. Главният секретар на МВР Георги Костов бе категоричен, че в последно време се наблюдава възобновяване дейността на групи, които преди време полицията е разбила: "В условия на политическа нестабилност, каквото има в момента, обективно, правителството е в оставка, има раздвижване на тези структури, които бяха дълбоко неутрализирани." Костов уточни, че оръжието и взривните вещества, сделката с които е била предотвратена от ГДБОП в Стара Загора, са в достатъчно количество за осъществяването на един действително голям терористичен акт.  

Лавров: Териториалният спор с Русия е труден за решаване въпрос

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/lavrov-teritorialniiat-spor-s-rusiia-e-truden-za-reshavane-vypros-229566/

Териториалният спор между Токио и Москва върху няколко острова в западния Тихи океан се води от Втората световна война насам

Фермерите в Гърция се готвят за протести

https://www.actualno.com/balkani/fermerite-v-gyrcija-se-gotvjat-za-protesti-news_579492.html

Фермерите в Гърция се подготвят за протести, съобщава БНР. Земеделците отправиха предупреждение към гръцкото правителство, че ще започнат със символични блокади по места на офиси на гръцкото аграрно министерство. От синдиката им подчертаха, че само от правителството зави

Радарите за превишена скорост утре - 4 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=337651

Служители на пътната полиция ще следят утре - 4 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

НА ЖИВО: Ел Класико №1 - Барселона срещу Реал Мадрид 0:0

https://www.actualno.com/football/na-jivo-el-klasiko-1-barselona-sreshtu-real-madrid-00-news_579485.html

Най-чаканото дерби от началото на сезона във всички топ първенства на Европа дойде! Първото издание на "Ел Класико" за сезона започва в 17:15 часа българско време, като Барселона приема Реал Мадрид на "Камп Ноу" в мач от 14-ия кръг на Ла Лига. МАЧЪТ ЗАПОЧНА, а двубоят може да след

Български студент спечели приз на Немската служба за академичен обмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912655

Български студент спечели приз на Немската служба за академичен обменВъзпитаникът на гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ в Монтана Мартин Иванов спечели награда на Немската служба за академичен обмен. Той се обучава в бакалавърска програма Мениджмънт онлайн медии във Висшето училище за медии в Щутгард – Германия. Мартин е тазгодишният чуждестранен студент на годината на училището.

Прокуратурата няма да проверява срещата между Ченалова и Лиляна Павлова

http://www.cross.bg/chenalova-pavlova-delo-1527549.html

/КРОСС/Прокуратурата няма да се самосезира заради твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова за намеса на министър Лиляна Павлова по търговско дело. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира за Дарик случая, който стана ясно, че преди изборите през 2014 г. регионалната министърка искала от нея да прекрати дело, заведено от частна фирма срещу Павлова. Пред Mediapool в петък съдийката заяви, че министърката искала да не бъде атакувана по време на предизборната кампания заради това дело. Павлова не отрече да е имало такава среща, но обясни, че била поканена в Съдебната палата и не била инициатор. За какво си е говорила с Ченалова обаче, не стана ясно. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че държавното обвинение не вижда престъпление в това. "В твърденията на Ченалова прокуратурата не намира данни за престъпление от общ характер", подчерта тя. Прокурор Арнаудова допълни, че няма и връзка между тези твърдения на Ченалова и внесеното същия ден в съда дело срещу нея.  

Ребята, давайте жить дружно!*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5911589

Ребята, давайте жить дружно!* Нека пратим пенсионерите на Запад, така ще оправим социалната система Не знам защо е толкова трудно да се състави кабинет. Всеки българин знае как да го направи, само онези, които е избрал за целта – не. Българска му работа. То не че само с властта е така, де. Всичкото ни е такова – я с образованието какво правят.

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=337751

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB- в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ВВВ+, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута F3.

Скицентърът "Банско" отвори днес за първи път

http://www.cross.bg/bansko-purvi-leva-1527548.html

/КРОСС/Четирима гръцки скиори на възраст около 50 години бяха най-нетърпеливи тази сутрин и първи се качиха на лифта, за да карат ски на пистите над Банско, които за първи път бяха отворени днес, две седмици преди официалното откриване на новия ски и зимен сезон в пиринския курорт. По обяд на пистите край Шилигарника и Бъндеришка поляна вече беше пълно със скиори, сноубордисти и хора, излезли в слънчевия ден да изпитат удоволствието от първия снежен уикенд в Пирин. Чуваше се и българска, и гръцка, и румънска, и английска реч. Времето ни направи чудесен подарък - отдавна в края на ноември и началото на декември не е падал такъв сняг, а при минусовите температури през последните дни заработиха и оръдията на инсталацията за технологичен сняг и естествената снежна покривка се увеличава непрекъснато и с изкуствена, коментира маркетинг-мениджърът на скизоната "Банско" Иван Обрейков. Успяхме за четири-пет дни да подготвим пет писти. Те работят в момента заедно със съоръженията към тях, както и кабинковата въжена линия между Банско и скизоната. Постепенно ще отваряме още писти и други лифтове. Цената на дневната карта до 19 декември ще бъде 30 лева, след това тя ще бъде, както и миналата година, 58 лева. Студентите, учениците и децата ползват намаления, а за най-малките - до седемгодишна възраст, картата е на стойност 1 лев.    

Бременна жена пострада при катастрофа с такси

http://offnews.bg/news/n_1/n_641391.html

Зверска катастрофа стана край столичен мол. Инцидентът е станал на бул. "Черни връх" между лека кола и такси, съобщава Нова тв. Пострадала е бременна жена, която се е возила в таксито, както и шофьорът на лекия автомобил. И двамата са откарани в болница. Катастрофата е образувала огромно задръстване.

При спецакция задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627168

Петима души бяха задържани при спецакция под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия. Двама от тях са действащи работници в оръжеен завод, само един е криминално проявен, с условна присъда, съобщава NOVA. "В рамките на акция, която се проведе вчера през деня, са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки и взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи. Установени са капсул-детонатори - 7 броя, в...

Руски учени създадоха ретина в лаборатория

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912625

Руски учени създадоха ретина в лабораторияРуски учени успяха да създадат в лабораторни условия ретина. Успешният експеримент е проведен в научно-клиничен център по физико-химична медицина, съобщиха руските агенции, цитирани от БГНЕС. Ретината е получена от препрограмирани кожни клетки, което дава надежда за излекуване на слепотата в достатъчно големи мащаби.

"Дунав" излезе четвърти след осмата си победа в Първа лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876520_dunav_izleze_chetvurti_sled_osmata_si_pobeda_v_purva/?ref=rss


"Дунав" постигна осмата си победа в Първа лига и излезе на четвъртото място. Русенци се наложиха с 1:0 срещу "Локомотив" (Горна Оряховица).

С успеха си съставът събра 28 точки и се изкачи четвърти. "Локомотив" остава 12-и с 16 точки.

Победния гол за "Дунав" вкара Бранимир Костадинов в 72-ата минута

Мачът в Разград започна с атаки към двете врати. "Локомотив" пръв можеше да открие резултата чрез Любомир Генчев, но Мартин Луков спаси. В десетата минута Антон...

По какво си приличат Доналд Тръмп и Румен Радев?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627166

Според графологията може да се определи много за характера на човека по това как пише и какъв е подписът му. Затова попитахме експерта графолог Сашо Атанасов дали намира нещо общо между новоизбраните президенти на САЩ и България - Доналд Тръмп и Румен Радев, според подписите им. Какво издава подписът на Тръмп? Когато погледнем подписа на новоизбрания президент на САЩ, ни навява асоциация за нещо остро и режещо. Ако изрежем подписа му от метал, ще се сдобием със сериозно оръжие или инструменти, например трион за рязане на дърва, посочва графолог...

Бременна пътничка в такси пострада при катастрофа на бул. „Черни връх”

http://www.cross.bg/vruh-zhena-cherni-1527551.html

/КРОСС/Катастрофа между лека кола и такси е станала на столичния бул. "Черни връх". Сигналът за инцидента е подаден в полицията в 14.20 часа, съобщиха за News.bg от пресцентъра на МВР. Шофьорът на единия автомобил е прегледан в болнично заведение и е освободен. За преглед е постъпила и жена. Нова телевизия допълва, че катастрофата е станала край мол. Пострадала е бременна жена, която се е возила в таксито. Тя е откарана в болница. Катастрофата довела до образуването на огромно задръстване в района.  

Повече от 72 000 души работят в Сливенска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627074

72.1 хиляди души, от от които 40.1 хиляди мъже и 32 хиляди жени работят в област Сливен през третото тримесечие на 2016 година. Коефициентът на заетост е 46.3% (при 49.9% за страната). Той е съответно 53.4% за мъжете и 39.7% за жените. По коефициент на заетост област Сливен е на шестнадесето място в страната, съобщиха от Териториално статистическо бюро Сливен. В сравнение с второто тримесечие на 2016 г. общият брой на заетите лица в област Сливен се е увеличил с 0.4%, а спрямо третото тримесечие на 2015 г. - с 5.7% . През отчетния период заетит...

Човешкото присъствие на Земята тежи 30 трилиона тона

http://www.cross.bg/zemyata-choveshkata-planetata-1527547.html

/КРОСС/Теглото на всички неща, създадени от човека на планетата, е около 30 трилиона тона, изчислиха в свое проучване учени от Университета на Лестър, Великобритания. В техносферата, която обхваща зоната с човешка намеса на Земята, са включени сградите, пътищата, мостовете, автомобилите, както и всичко останало, сътворено от човешки ръце. В нея влизат и отпадъците от човешката дейност. Такива изчисления се правят за първи път. Базирани са върху десетки статистически анализи и проучвания. Ако сметките на научния екип са верни, това означава, че човешкият отпечатък върху Земята е 50 килограма на всеки квадратен метър от планетата. Уникалните по рода си данни ще помогнат в изучаването на антропоцена - най-новата епоха в развитието на човешката цивилизация. Според последните теории антропоценът отбелязва края на холоцена в геоложката история на Земята, продължил 11 700 години. Началото на антропоцена е след 1950 година, когато човечеството навлиза в ера на интензивно развитие на технологиите и индустрията.    

Задържана е опасна група за продажба на оръжия в Стара Загора (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912627

Задържана е опасна група за продажба на оръжия в Стара Загора (Снимки)Задържана е опасна организирана престъпна група за държане и продажба на огнестрелни оръжия на територията на област Стара Загора. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор, по време на пресконференция във връзка с резултатите от няколко успешни реализации на ГДБОП, осъществени под наблюдението на прокуратурата в различни градове на

Уличен музикант свири на кош за пране, тенджера и джезве във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337752

Уличен музикант от Варна впечатлява с необичайните инструменти, на които свири. Барабанистът е истински хит сред варненци, заради таланта си да създава музика от предмети, които по-скоро бихме оприличили като отпадъци. Пластмасов кош за пране, продънена тенекия, тенджера, джезве, улична лампа и кош за боклук.

До 3000 лв. е глобата за незаконно отсичане на коледно дърво

http://offnews.bg/news/n_1/n_641389.html

Над 72 хиляди елхи ще бъдат пуснати за продажба преди Коледа. Санкцията за неправомерно отсичане на иглолистно дръвче може да стигне 3 хиляди лева, предупреди Димитър Баталов от Агенцията по горите, съобщава БНР.  Законният произход на коледните елхи се доказва с контролни пластини, които се поставят под второто разклонение, считано от върха на дръвчето. Те се закрепват трайно към стъблото. Ако гражданите видят елха без пластина могат да сигнализират на телефон 112. Законно добитите коледни елхи се транспортират със специален превозен билет в който са описани. Недобросъвестни търговци отсичат дръвчета, които поставят в саксия, подвеждайки гражданите, че дръвчето ще може да се залеси напролет. За да избегнете измама, винаги проверявайте, дали дръвчето е с развита коренова система, съветва Баталов, който заяви, че броят на незаконно добитите елхи намалява.

Катастрофа на столичния булевард "Черни връх", пострадала е бременна жена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627165

Лек автомобил и такси са катастрофирали на столичния булевард "Черни връх"в близост до един от големите търговски центрове, има пострадали. Катастрофата е станала малко преди 14:30 ч., посочиха от полицията. Пострадала е бременна жена, която е откарана в болница за прегледи. Водачът на един от автомобилите също е леко пострадал. На мястото на инцидента има задръстване. Пътни полицаи са на място, за да регулират движението....

Турция затяга наказанията за сексуално насилие над деца

http://www.cross.bg/godini-detza-zatvor-1527545.html

/КРОСС/Закон, който увеличава присъдите за сексуално насилие над деца одобри турският президент Реджеп Ердоган, писа в. "Хюриет". За блудство с деца, които не са навършили 12 години, минималната присъда ще бъде 10 години затвор. Изнасилването на деца под 12 годишна възрастще се наказва с присъдата от 18 години лишаване от свобода. При блудство срещу деца между 12 и 18-годишна възраст присъда може да варира от 8 до 15 години, както е и в момента. Минимум 15 години затвор се предвиждат за насилник на дете от тази възрастова група. В случаи на сексуален тормоз на деца над 12-годишна възраст, наказанието ще бъде най-малко три години затвор, а ако е при под 12-годишна възраст - пет години. В средата на ноември правителството внесе в парламента законопроект, който предвиждаше наказанията за лица, осъдени за секс с малолетни, да бъдат отменяни, ако насилникът сключи брак с жертвата. Това предизвика остри реакции в общество и кабинетът оттегли предложението.

Челси срази Манчестър Сити и даде заявка за титлата в Англия

http://offnews.bg/news/n_1/n_641388.html

Лидерът в Премиър лийг Челси срази директния си конкурент за първото място Манчестър Сити като гост с 3:1 и се утвърди на върха с четири точки аванс пред "гражданите". Лондончани стигнаха до ценния успех след обрат през второто полувреме, тъй като на полувремето губеха, след като Гари Кейхил си отбеляза автогол. След почивката първо Диего Коща изравни, а след това великолепни контраатаки завършиха с попадение на влезлия като резерва Вилиан и Еден Азар в самия край. Челси записа осма поредна победа в шампионата и се откъсна на върха на класирането и вече има преднина от четири точки пред Манчестър Сити и Ливърпул, който играе утре с Борнемут.

НА ЖИВО: Ел Класико №1 - Барселона срещу Реал Мадрид

https://www.actualno.com/football/na-jivo-el-klasiko-1-barselona-sreshtu-real-madrid-news_579485.html

Най-чаканото дерби от началото на сезона във всички топ първенства на Европа дойде! Първото издание на "Ел Класико" за сезона започва в 17:15 часа българско време, като Барселона приема Реал Мадрид на "Камп Ноу" в мач от 14-ия кръг на Ла Лига. Двубоят може да следите НА ЖИВО В Sportl

Фонд ще финансира опазването на застрашеното културно наследство по света

http://www.mediapool.bg/fond-shte-finansira-opazvaneto-na-zastrashenoto-kulturno-nasledstvo-po-sveta-news257330.html

Международен фонд и мрежа от скривалища за опазване на културното наследство, намиращо се в зони с военни конфликти, ще бъде създадени в най-скоро време. Това решение беше взето в събота по време на срещата на представители от 40 държави и множество международни институции в Абу Даби. Конференцията бе свикана в опит да се предприемат мерки срещу разрушенията на безценни паметници на културата, извършени през последните години от т.нар. “Ислямска държава“ и талибаните в Афганистан. Бъдещият международният фонд ще осигурява средства за превантивни или спешни действия за опазване на културното наследство при въоръжени конфликти, за борбата с нелегалния трафик на културни ценности и за реставриране на пострадали обекти. Фондът ще бъде в Женева и целта е в него да бъдат събрани най-малко 100 млн. долара. Франция ще участва с около 30 млн. долара. Той ще бъде създаден по силата на “Декларацията от Абу Даби“, одобрена от френския президент Франсоа Оланд, престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ан Нахян и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На срещата бе решено да се създаде международна мрежа от скривалища, в които временно да се съхраняват културни ценности, застрашени от въоръжени конфликти или терористични действия. Те могат да бъдат разположение на територията на съответната държава, "в съседна или в краен случай в друга страна, в съответствие с международните закони".

Преди референдума: Италия е заплашена от политическа криза

http://www.moreto.net/novini.php?n=337753

Италия е на кръстопът и е застрашена да изпадне в политическа криза. Определящ ще е референдумът утре. Премиерът Матео Ренци отправи последен призив към италианците да гласуват с "Дa" на референдума за промени в Конституцията.

Нов фонд ще спасява паметници на културата във военни зони

http://www.cross.bg/kyltyrnoto-nasledstvo-fond-1527544.html

/КРОСС/Международен фонд и мрежа от скривалища за опазване на културното наследство, намиращо се в зони с военни конфликти, ще бъде създаден в най-скоро време, решиха високопоставени представители от почти 40 държави и институции. Те участват в Абу Даби в международна конференция, посветена на опазването на културното наследство. Конференцията бе свикана в опит да се предприемат мерки срещу разрушенията на безценни паметници на културата, извършени през последните години от джихадисти в Ирак, Сирия, Мали и Афганистан, припомнят информационните агенции. Международният фонд за опазване на културното наследство при въоръжени конфликти ще осигурява средства за превантивни или спешни действия за опазване на културното наследство при въоръжени конфликти, за борбата с нелегалния трафик на културни ценности и за реставриране на пострадали вече културни обекти, се казва Декларацията от Абу Даби, одобрена в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ан Нахян и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Предвижда се също и да бъде създадена международна мрежа от скривалища, в които временно да се съхраняват културни ценности, застрашени от въоръжени конфликти или терористични действия. Те могат да бъдат разположение на територията на съответната държава, "в съседна или в краен случай в друга страна, в съответствие с международните закони"

Ефективният "Челси" подчини и "Сити", за да се утвърди на върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876515_efektivniiat_chelsi_podchini_i_siti_za_da_se_utvurdi/?ref=rss


"Челси" продължи победната си серия във Висшата лига и след гостуването си на "Манчестър сити". Лондончани направиха обрат за 3:1 и спечелиха осми пореден мач в първенството.

"Гражданите" поведоха след автогола на Кейхил в края на първата част. След почивката Диего Коща, Вилиан и Еден Азар вкараха за "Челси".

С успеха си сините събраха 34 точки и се утвърдиха на върха. "Манчестър сити" е трети с три по-малко.

Срещата можеше да се развие по напълно различен...

Нова френска победа по биатлон в Йостерсунд

http://offnews.bg/news/n_1/n_641387.html

Мари Дорен-Абер от Франция спечели спринта на 7.5 километра от календара на Световната купа по биатлон за жени в Йостерсунд, Швеция. Така Доре-Абер взе чудесен реванш след незадоволителното за нейната класа 19-о място в старта на 15 км по-рано през седмицата. Това бе също така нейна шест победа за Световната купа в кариерата и втора в Йостерсунд след победата в щафетата микс с Мартен Фуркад в първия ден на надпреварата. Дорен-Абер завърши състезанието без допусната грешка в стрелбата и време 20:09.7 минути, изпреварвайки с 11.4 секунди финландката Кайса Макарайнен, която пропусна една мишена. Защитаващата трофея Габриела Коукалова от Чехия завърши на третото място с изоставане от 8.5 секунди и чиста стрелба. Германката Лаура Далмайер, която спечели ветровитото състезание на 15 километра по-рано през седмицата, се задоволи с четвъртото място, но запази лидерската си позиция в генералното класиране и води с 21 точки пред Дорен-Абер. И четирите ни представителки - Емилия Йорданова, Десислава Стоянова и Стефани Попова, останахаизвън топ 40. Световната купа по биатлон в Йостерсунд продължава с 10-километрово състезание за мъже по-късно днес.

Първи победи за състезателите ни по карате киокушин на Световното първенство във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337755

Състезателите ни по карате киокушин отбелязаха първите си победи в Петото открито световно първенство за юноши и девойки – Кумите, което стартира днес при голям интерес и публика в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна.

В Шумен се запали цех на бившия химически завод

https://www.24chasa.bg/region/article/5912617

В Шумен се запали цех на бившия химически заводВ Шумен горя цех на бившия химически завод "Панайот Волов". Пожарът е пламнал в един от цеховете на затворения химически завод в града, съобщи БНР. Запалили са се опаковъчни материали, останали от бившето производство. Огънят е изгасен от два пожарни автомобила, без да причини сериозни материални щети, пострадали хора няма.

Коледарите от читалището в Петокладенци с награда от фестивала в Телиш

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627164

Коледарската група към Народно читалище "Напредък 1903", с. Петокладенци, община Белене взе участие в VІ Национален фолклорен фестивал "Да пребъде Коледа" в село Телиш, община Червен бряг. Участниците спечелиха награда - трето място за автентична коледарска песен. Групата коледари от Петокладенци се представи с песните "Ние идем да честитим Коледа", "Припаднала е тъмна мъгла" и "Овчар стадо мами", както и автентичната блаженка /благословия/, казвана навремето от старите коледари. Читалищното настоятелство благодари на Петьо Веселинов, Цветан Ки...

При спецакция задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт

http://www.cross.bg/broya-oruzhiya-kolichestvo-1527543.html

/КРОСС/Петима души бяха задържани при спецакция под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия. Двама от тях са действащи работници в оръжеен завод, само един е криминално проявен, с условна присъда, съобщава NOVA. "В рамките на акция, която се проведе вчера през деня, са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки и взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи. Установени са капсул-детонатори - 7 броя, взриватели за гранатомет - 3 броя, взриватели за гранати - 4 броя. И множество други оръжия и боеприпаси", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг на полицията и прокуратурата. Днес ще стане ясен броят на хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения. Групата се занимава с изключително опасна, престъпна дейност, която може да рефлектира и върху цялата сигурност на българските граждани, поясни още говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. "Реализацията в Стара Загора е действително значима. Такова количество оръжие и боеприпаси, и взривни вещества - особено взривните вещества - 36 хексогенови пресовки, които са намерени, е достатъчно количество да се осъществи един действително голям терористичен акт. Действително, залавянето на тези незаконни оръжия, правят обществената сигурност на по-високо ниво

Звездата на новия "Star wars" е Фелисити Джоунс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912504

Звездата на новия "Star wars" е Фелисити Джоунс33- годишната Фелисити Джонс, разкрива пред "The Daily Telegraph" колко е развълнувана да играе главната женска роля в новия филм от поредицата "Междузвезни войни". Актрисата разказва за психическата и физическа подготовка, която е трябвало да премине за да влезе в ролята на бунтовничката Джин Ерсо и се надява героинята и да вдъхнови много млади

Вигенин: Европейската външна политика и политиката за сигурност трябва да бъде проактивна

http://www.cross.bg/ikonomika-evropeiiskata-dnes-1527546.html

/КРОСС/„Европейският съюз трябва спешно да започне да се променя. Британският референдум беше последният драматичен израз на огромните предизвикателства, пред които е изправена днес европейската идея. Не се нуждаем от повече думи, резолюции. ЕС се нуждае от прагматизъм, реални политики с пряко отражение и добавена стойност за живота и сигурността на европейските граждани. Това е мисията на нашето политическо семейство днес", заяви Деница Златева, ръководител на Делегацията на БСП по време на тридневния Съвет на ПЕС в Прага. Той премина под домакинството на Социалдемократическата партия на Чехия и министър-председателя Бохуслав Соботка. Народният представител от БСП Кристиан Вигенин смята, че ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността като бъде задълбочено сътрудничеството и обмяната на информация между страните-членки и правоприлагащите органи. „В контекстта на глобалните предизвикателства и с оглед на своите стратегически интереси, европейската външна политика и политиката за сигурност трябва да бъде проактивна и предвиждаща, за да бъде ограничена появата на нови конфликтни точки и дестабилизиращи процеси в различните части на света", подчерта Вигенин. По думите му световните сили, в това число и ЕС, трябва да работят в режим на стратегически диалог за намирането на политическо решение на отворените конфликти днес

Рашидов да остане на поста министър на убийството на културата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/12/03/2876513_rashidov_da_ostane_na_posta_ministur_na_ubiistvoto_na/?ref=rss


Редакцията препечатва коментара на Константин Павлов - Комитата, публикуван във Фейсбук.

Не ми излиза от главата високата награда на Митьо Гестапото за постижения в областта на българската култура.

Митьо Гестапото е последният шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност. Шести отдел на Шесто управление се занимаваше с това да слага идеологически юзди на българската култура, тоест да пресича, по възможност в зародиш, всяка проява на свободна мисъл, да...

И утре ще бъде слънчево по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=337736

През нощта ще бъде ясно, само в Югозападна България ще има висока облачност. Вятърът ще стихне и сутрешните температури ще се понижат. Минималните, в повечето райони, ще бъдат между минус 6° и минус 1°, в София около минус 8°. Над Черноморието ще бъде слънчево.

Над 11 000 дръвчета у нас си търсят дом за Коледа

http://www.cross.bg/plastini-druvcheta-elha-1527542.html

/КРОСС/Над 11 000 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара Югозападно държавно предприятие. За четвърта поредна година Изпълнителната агенция по горите осъществява контролът на дръвчетата чрез специално поставени контролни пластини, съобщиха от ведомството. Цените варират от 10 лв. до 25 лв. за коледните дръвчета в контейнери и от 3,50 лв. до 25 лв. за отсечена елха. Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За тази година заявените пластини са 95 000 броя. За елхичките в контейнери не е задължително да се поставят пластини. Глобата, която се налага за незаконно добита елха за физически лица е от 50 до 3000 лв., а за юридически лица - от 100 до 5000 лв.  

Българин е арестуван в Унгария, пребил възрастен мъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912605

Българин е арестуван в Унгария, пребил възрастен мъжВ нощта на 28 ноември на полицията в унгарския град Мошонмадяровар в северозападния комитат Дьор-Мошон-Шопрон е постъпил сигнал, че възрастен мъж е бил пребит. Въз основата на информацията, дадена от пострадалия на пристигналите полицаи е станало ясно, че нападателят е български гражданин, с който той се е скарал в деня на инцидента, предаде Origo.

Неутрализирана е престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на боеприпаси

http://offnews.bg/news/n_1/n_641386.html

Престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на боеприпаси, е разбита при специализирана полицейска акция на антимафиотите в Стара Загора. Операцията е проведена под надзора на Специализираната прокуратура, съобщиха от МВР. В акцията, проведена на 2 декември на територията на Стара Загора, освен служителите на ТСБОП-Стара Загора, са участвали и сили от териториалните сектори в Пловдив, Сливен и Хасково, служители от ОДМВР-Стара Загора и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). В хода на процесуално-следствените действия са проверени седем адреса. Оттам са иззети 16 пистолета, 8 пушки, 5 цеви, 36 пресовки хексоген, взривно вещество, 806 патрона, около 30 гилзи, 7 пълнители и шест кутии барут. Установени са още 77 капсул-детонатори, два снаряда, огнепроводен шнур, взриватели за гранатомет и за гранати, 242 капсули за възпламеняване и 103 сигнални ракети. Задържани са петима мъже – Д.М./69г./, Т.И./63г./, Д.А./43г./, Т.Т./53г./ и Д.Б./63г./. Наложена им е полицейска мярка за 24 часа. Двама от заловените са действащи служители на оръжейна фирма. От цялата престъпна група, само един е известен на полицията. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно производство, съхранение и продажба на боеприпаси /чл. 321, във вр. С чл. 337 и чл. 339 от НК/.

Две катастрофи край Враца, пътник е тежко ранен

https://www.24chasa.bg/region/article/5912611

Две катастрофи край Враца, пътник е тежко ранен 

Пътник бе тежко ранен и приет с множество счупвания и травми в спешния център след жестока катастрофа край Враца. Инцидентът стана на оряховско шосе между Враца и с. Мраморен. Врачански "Фолксваген" и "Мерцедес" с русенска регистрация са се ударили на пътя, колите се завъртели и навлезли в крайпътната горичка.

Седемдесет и двама мигранти са спасени край бреговете на Испания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876509_sedemdeset_i_dvama_migranti_sa_spaseni_krai_bregovete/?ref=rss


Седемдесет и двама мигранти в три разнебитени плавателни съда бяха спасени тази сутрин край бреговете на Испания, съобщиха морските спасителни служби, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

При спасителните операции са използвани хеликоптер, самолет и три кораба, каза представител на службата "Салваменто маритимо". Един от съдовете се намирал в Гибралтарския проток, а другите два - в Средиземно море край Малага и Торевиеха.

Мигранти от Африка се опитват да се доберат до Испания...

Политическата нестабилност активизирала криминалния контингент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912589

Политическата нестабилност активизирала криминалния контингентПо повод резултатите от мащабните операции на ГДБОП през последното денонощие, от МВР заявиха, че заради политическата нестабилност у нас, криминалният контингент се активизира. Главният секретар на МВР Георги Костов бе категоричен пред БНР, че в последно време се наблюдава възобновяване дейността на групи, които преди време полицията е разбила.

Лавров изрази задоволство от предложенията на САЩ за Сирия

https://www.actualno.com/asia/lavrov-izrazi-zadovolstvo-ot-predlojenijata-na-sasht-za-sirija-news_579484.html

На среща в Рим държавният секретар на САЩ Джон Кери направи предложения за Алепо, които съответстват с тези на руските експерти. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция с японския си колега в Москва, информира RT, цитирана от Агенция "Крос". Русия

Зверска катастрофа до столичен мол, пострадала е бременна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912603

Зверска катастрофа до столичен мол, пострадала е бременнаЗверска катастрофа стана край столичен мол, съобщи NOVA. Инцидентът е станал на бул. "Черни връх" между лека кола и такси. Пострадала е бременна жена, която се е возила в таксито, както и шофьорът на лекия автомобил. И двамата са откарани в болница. Катастрофата е образувала огромно

Цунамито ГЕРБ помете и началника на отбраната

http://www.cross.bg/otbranata-general-lichno-1527541.html

/КРОСС/Доживяхме и до това - началникът на отбраната да си подаде оставка. По никое време. Заразен от вируса на бягството от отговорност и власт. Подсказан (а и налаган като модел на поведение) лично от Б.Б. Министър-председателят в оставка. Казано другояче: премиерът - камикадзе. След по-малко от година престой на върха на военната пирамида, трудно можем да си спомним името, а и присъствието му. На този началник на отбраната, де. Веднага обаче възникват резонни въпросителни. Дори и на ниво лаици. Каквото всичките ние сме. Или все още може и да не сме, но упорито ни тласкат натам. Поводът - той (съвсем скоро произведеният четири звезден генерал), някак си нямало как да приеме „диктата" (върховенството) на новоизбрания президент и бивш негов подчинен. Звучи трогателно, нравоучително и умопомрачително. Следват сълзи и сополи - на поразия. Само че има една малка подробност. Защо г-н генералът не изчака новият президент да встъпи в длъжност и лично на него да връчи оставката си. Щеше да бъде и по-достойно, и по-разбираемо, и по-елегантно. А и по-оправдано от чисто човешка гледна точка. Както се казва - щеше да хване дикиш. Щяха да се погледнат очи в очи. Насаме. Защо в крайна сметка го натиснаха да избърза с месец и половина? Ясно е, че това не е негово лично решение. Причината е проста и очевидна - заместникът му да бъде определен и назначен от отиващия си президент. И по воля на кръговете, които стоят зад него

Фейсбук демокрация

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/12/03/2876507_feisbuk_demokraciia/?ref=rss


"Дневник" препечатва коментара на Даниел Смилов от портала "Култура".

Социалните мрежи променят традиционната демокрация и то не само за добро. Фейсбук, Туитър и другите инструменти за мигновена комуникация и конструиране на виртуални общности имат разнородни ефекти върху политиката. Те карат хората да се чувстват преки участници в нея, но също така водят и до раздухване на популистки нагласи и нереалистични очаквания. Както радиото и телевизията в близкото минало, така и новите...

Даниел Панов откри геймърска надпревара във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912560

Даниел Панов откри геймърска надпревара във Велико ТърновоГеймъри от цяла България се събраха във Велико Търново, където се провежда първото извънстолично издание на популярния турнир Let’s Play. Надпреварата включва част от най-нашумелите през последното десетилетие компютърни игри: League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone и др. Гейминг състезанието е най-престижното в България.

Човешкото присъствие на Земята тежи 30 трилиона тона

http://www.moreto.net/novini.php?n=337749

Теглото на всички неща, създадени от човека на планетата, е около 30 трилиона тона, изчислиха в свое проучване учени от Университета на Лестър, Великобритания. В техносферата, която обхваща зоната с човешка намеса на Земята, са включени сградите, пътищата, мостовете, автомобилите, както и всичко останало, сътворено от човешки ръце.

Пирати ли ще управляват Исландия?

http://www.cross.bg/piratite-islandiya-oktomvri-1527540.html

/КРОСС/Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщиха световните агенции, цитирани от БиТиВи. Антисистемната Партия на пиратите, която се класира трета на парламентарните избори през октомври, се надява да договори петпартийна коалиция с още четири партии, представени в парламента - Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията "Светло бъдеще" и Партията на обновлението.Заедно с тях "пиратите" ще разполагат с 34 депутатски места. За мнозинство са им необходими 32. „Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно", заяви Йонсдотир след срещата с президента. Тя отказа да назове името на евентуалния премиер с аргумента, че още не се е стигнало до там. Партията на пиратите, която беше основана от група хакери, защитници на свободата в интернет и различни политически активисти, разполага с 10 места в 63-местния парламент на Исландия. Предсрочните избори през октомври бяха свикани, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании и той бе принуден да подаде оставка, предизвиквайки политическа криза.    

Заради Фидел Кастро шефът на УБО плакал от злоба, трябвало да вербуват "леки" жени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627160

По време на посещението на Фидел Кастро в България началникът на УБО ген. Илия Кашев се разплакал от злоба, защото трябвало да се осигурят „леки жени” за кубинската делегация. „Дотам ли изпаднахме, да вербуваме и курви”, крещял Кашев, твърди неговият подчинен и шеф на морския отдел на службата за охрана на членовете на Политбюро Димитър Георгиев-Пентата, който вече е покойник. Неговите спомени са публикувани на страниците на „Морски вестник” от капитан Асен Дремджиев.

До 5000 лв. е глобата за незаконно отсечена елха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912578

До 5000 лв. е глобата за незаконно отсечена елхаГлобата, която се налага за незаконно добита елха за физически лица е от 50 до 3000 лв., а за юридически - от 100 до 5 000 лв. Това съобщи за БНТ Изпълнителната агенция по горите във връзка с началото на кампанията за добив и продажба на коледни дръвчета. Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ има готовност да предложи на пазара над 11 000

Хванаха оръжие и в Стара Загора плюс много наркотици в София и Бургас

https://www.actualno.com/crime/hvanaha-oryjie-i-v-stara-zagora-plus-mnogo-narkotici-v-sofija-i-burgas-news_579479.html

Задържана е опасна организирана престъпна група за държане и продажба на огнестрелни оръжия на територията на област Стара Загора. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор, по време на пресконференция във връзка с резултатите от няколко успешни реализации на

Руската централна банка опроверга съобщенията за кражба на 2 милиарда рубли

http://econ.bg/Новини/Руската-централна-банка-опроверга-съобщенията-за-кражба-на-2-милиарда-рубли_l.a_i.733274_at.1.html

Руската централна банка опроверга информациите за кражба на 2 милиарда рубли (31 милиона долара) от хакери. Според банката съобщенията за източването...

Хванаха група за разпространение на оръжие и в Стара Загора

https://www.actualno.com/crime/hvanaha-grupa-za-razprostranenie-na-oryjie-i-v-stara-zagora-news_579479.html

Задържана е опасна организирана престъпна група за държане и продажба на огнестрелни оръжия на територията на област Стара Загора. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор, по време на пресконференция във връзка с резултатите от няколко успешни реализации на

Още един разбит мит за алкохола и ползите му

http://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/oshte-edin-razbit-mit-za-alkohola-i-polzite-mu-6062187

Получени резултати оборват предишни изследвания, които свързват умерената консумация на алкохол с по-малък риск от сърдечни болести, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт

Бритни Спиърс сияе на 35 г. (Снимки и Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912452

Бритни Спиърс сияе на 35 г. (Снимки и Видео)Бритни Спиърс блести и показва, че изглежда все по- добре с годините. Певицата отбеляза рождения си ден с изпълнение на концерта "iHeartRadio Jingle Ball" в Лос Анжелис, съобщиха Дейли Меъл. Докато повечето хора биха предпочели да отпазнуват рождения си с семейство и приятели, Бритни предпочете да изпълнява пред шумна тълпа от фенове.

Калоян Методиев: Меркел е в паника, национал-консервативните десни формации в Европа са във възход

http://www.cross.bg/metodiev-pravitelstvo-kaloyan-1527539.html

/КРОСС/"Предсрочните избори са най-прагматичното решение в момент, защото просто няма накъде да се развива това правителство и този парламент. Свърши им времето за конструктивни решение, нямат и обществен кредит на доверие. Така, че най-разумното в случая е да отиваме на избори, а не най-демократичното." Това заяви политологът и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" в интервю за предаването „Метроном" по Радио „Фокус" - Пирин. По повод първоначално обявената и след това отказана подкрепа от ГЕРБ за правителство на Патриотичния фронт, Методиев заяви, че има слухове, че е имало външен натиск от страна на Ангела Меркел. "Меркел в момента е в паника от това, че национал-консервативните, националистически, десни формации в Европа са във възход и по всякакъв начин се опитва да задържи положението, но дали е така, това не се знае. Европейските показалки много чест се размахват безразборно в България. Виждате, че позициите се сменят не през ден, а през няколко часа. Това е такова нестабилно хаотично поведение, че нямам думи. Ние, които следим политическите процеси, не смогваме да следим лъкатушенията на мнението, а какво остава за хората, които си имат друга работа", заяви Калоян Методиев. Според него не бюджет 2017 е станал „ябълка на раздора" между двете политически сили. "Едва ли

Какво е да си богат софиянец

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911448

Какво е да си богат софиянецСъс средна годишна заплата от 13 500 лв. потребителската кошница в София е толкова пълна, колкото и в Европа Синоптикът Емил Чолаков вдига вежди и се чуди от телевизионния екран - защо в цяла България първият сняг, и то през ноември, е бил не повече от 15 см, а само и единствено в София е паднало двойно по-голямо количество - цели 30 сантиметра.

Какво е да си богат софиянец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5911448

Какво е да си богат софиянецСъс средна годишна заплата от 13 500 лв. потребителската кошница в София е толкова пълна, колкото и в Европа Синоптикът Емил Чолаков вдига вежди и се чуди от телевизионния екран - защо в цяла България първият сняг, и то през ноември, е бил не повече от 15 см, а само и единствено в София е паднало двойно по-голямо количество - цели 30 сантиметра.

При спецакция задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627159

Петима души бяха задържани при спецакция под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия. Двама от тях са действащи работници в оръжеен завод, само един е криминално проявен, с условна присъда, съобщава NOVA. "В рамките на акци...

Самолет с 15 души е изчезнал край Индонезия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876498_samolet_s_15_dushi_e_izcheznal_krai_indoneziia/?ref=rss


Индонезийски полицейски самолет с 15 души на борда е изчезнал на път към остров Батам, южно от Сингапур, предаде Ройтерс.

Двумоторният самолет е излетял от Панкал Пинанг в 9.30 часа местно време и се смята, че се е разбил между два индонезийски острова, с казва в полицейски доклад. Агенцията посочва, че спасителен екип е открил отломки, за които се смята, че са от изчезналия самолет, включително седалки, багаж и документи.

"Открихме отломки", заяви пред Ройтерс директорът...

Варненци отново излизат на протест за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=337733

Във Варна отново се организира протест срещу незаконното нахлуване на мигранти Той ще се състои утре - 4 декември от 12 часа пред Катедралата – Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. Протестът протича под следното мото: "Ние не сме против сирийските бежанци, а сме против организираният трафик на лъже-бежанци, пристигащи в България нарушавайки границите, без паспорти и ясна самоличност и извън КПП" "На протеста ще направим ясно обръщение към ООН и към Турция, като ще изпратим отворени писма.

Руската централна банка отрича хакерска атака

https://www.actualno.com/sciencelogy/ruskata-centralna-banka-otricha-hakerska-ataka-news_579478.html

Не е имало хакерска атака срещу Руската централна банка. Това казва самата институция в официално съобщение, цитирано от ТАСС. "Съобщенията за кражба на 2 милиарда рубли от кореспондентски сметки в Банката на Русия чрез хакерска атака не отговарят на истината. В представен

От 6 до 30 лв. ще струват коледните дръвчета за празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=337750

От 10 до 25 – 30 лв. ще струва живото коледно дръвче тази година. Отсечените ще се продават на цени от 6 до 15 лева. „Най-хубавото дръвче е живото, което човек може да засади напролет със семейството си и което възпитава децата в любов към природата“, казва инж.

Кола се запали в движение във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/5912564

Кола се запали в движение във ВарнаКола се е запалила по време на движение по бул. "Владислав Варненчик" в близост до спирка "Тракия" във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Сигналът за инцидента е постъпил около 12.44 часа. Вероятната причина за възникването му е техническа неизправност, най-вероятно при ел.

Венецуела пуска нови банкноти от по 500 и 5000 боливара

http://www.investor.bg/drugi/338/a/venecuela-puska-novi-banknoti-ot-po-500-i-5000-bolivara-229561/

В страната има недостиг на пари в брой, а заради инфлацията с най-едрата банкнота в момента - от 100 боливара, може да се купи един бонбон

ПЕС иска минимална работна заплата във всяка държава

http://www.cross.bg/evropa-stanishev-mladite-1527537.html

/КРОСС/Да има минимална работна заплата във всички държави-членки на ЕС и да се въведе обща формула за изчислянето й - тя да бъде точно определен процент от средната работна заплата за всяка страна. Това предлагат европейските социалисти в резолюция, която ще бъде гласувана по-късно днес от делегатите на Съвета на ПЕС, който заседава в Прага под мотото "Да спасим Европа". Левите все още нямат решение какъв процент да заковат за обвързването на минималната със средната заплата, но според коментари в кулоарите на форума предлаганата формула ще доведе до вдигане и на минималната заплата в България. Всеки четвърти европеец живее на прага на бедността, затова трябва да се вземат спешни мерки, обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев. Резолюцията ще се превърне в основа на предизборната кампания на ПЕС за евровота през 2019 г. В документа се разписват мерки, с които левицата да даде отговор на политиките на десните, довели до кризата в Европа, и да даде алтернатива и да се противопостави на националистичната вълна. Сред тях са универсален социален пакет за всички европейци, както и равноправно заплащане на жени и мъже, като до 2020 г. целта на левите е да се постигне заетост до 75% и за двата пола. ПЕС предлага още категорично ограничаване на офшорните компании и правила за работата на останалите фирми, за да не избягват те плащането на данъци и осигуровки

Осъдиха сводник, осигурил момичета на гърци

https://www.24chasa.bg/region/article/5912562

Осъдиха сводник, осигурил момичета на гърциДве години и 10 месеца ще лежи в затвора сводник от Сандански, реши районният съд в курортния град. 30-годишният Алексей М. получи присъдата си близо 10 г. по-късно, като междувременно е извършил други престъпления и вече лежи в затвора. Престъплението, за което получи поредната присъда е от 21 април 2007 г.

Финландци връщат Nokia на пазара за смартфони

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/12/03/2876489_finlandci_vrushtat_nokia_na_pazara_za_smartfoni/?ref=rss


Смартофи с марката Nokia ще се появят на пазара през първата половина на 2017г., съобщи финландската компания HMD Global.

Тя е получила 10-годишен лиценз за смартфони и таблети от Microsoft, която купи прочутият някога производител на мобилни телефони.

HMD обяви, че е в партньорски отношения с Google (ще използва Android) и с известния производител на смартфони Foxconn от Тайван.

Nokia се оттегли от пазара за смартфони през 2014г., когато продаде този си бизнес...

Лавров: САЩ най-накрая с предложения за Алепо в съответствие с позицията ни

http://www.cross.bg/alepo-lavrov-predlozheniya-1527536.html

/КРОСС/На среща в Рим държавният секретар на САЩ Джон Кери направи предложения за Алепо, които съответстват с тези на руските експерти. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция с японския си колега в Москва, информира RT. Русия е готова незабавно да изпрати военни представители и дипломати в Женева за работа върху съвместен план за действие за Алепо в съответствие с предложенията на САЩ, съобщи Лавров. До петък САЩ правиха всичко възможно в опит да се приемат клаузи, които биха облекчили натиска върху "Фронта ал Нусра", поясни още дипломатът. Топ дипломатът добави, че Москва е готова да разговаря със САЩ за пълно изтегляне на всички бунтовници от източната част на Алепо. По-рано днес Сирийският центъра за наблюдение на човешките права обяви, че армията е превзела 60% от Източно Алепо.  

Стивън Хокинг: Ще е ужасно, ако не вникнем в причините за Брекзит и победата на Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/80092/stivan-hoking-shte-e-uzhasno-ako-ne-vniknem-v-prichinite-za-brekzit-i-pobedata-na-tramp

/Поглед.инфо/ Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и гласуването във Великобритания за Брекзит се случиха, защото хората търсят начини да се избавят от неравенството, безработицата и икономическите последствия от глобализацията, пише световно известният физик Стивън Хокинг в статия за в. „Гардиан”.

Черна гора възстановява доброволната военна служба

https://www.actualno.com/balkani/cherna-gora-vyzstanovjava-dobrovolnata-voenna-slujba-news_579473.html

От 2019 година Черна гора възстановява доброволната наборна военна служба. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Подгорица и уточниха, че по този начин се възстановява "едно от основните граждански задължения на младите", пише БГНЕС. Възстановяването ще стане 13 год

Румен Радев: Не приемам да ме окачествяват като проруски президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=337713

Пред австрийската информационна агенция АПА новоизбраният български президент казва, че като президент не иска да противопоставя членството на страната в ЕС и "прагматичните" икономически отношения с Русия. Новоизбраният президент на България Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия, пише австрийската агенция АПА.

ПЕС може да спре подкрепата си за ЕНП, мнозинството в Европарламента е под въпрос

http://offnews.bg/news/n_1/n_641380.html

ПЕС ще преразгледа парламентарната подкрепа, която досега оказваше на ЕНП и може да я прекрати. Така мнозинството в Европарламента, което обикновено се формираше от гласовете на Европейската народна партия и от Партията на европейските социалисти вече е под въпрос. Очаква се след минути председателят на европейските социалисти Сергей Станишев да произнесе реч пред Съвета на ПЕС в Прага, в която да призове съпартийците си за битка, в която да наложат своите политики. Малко преди официалната си реч Станишев разкри акценти от нея пред български журналисти. Имаме много добри анализи, много добри политики, но ни трябва действие. Това, на което ще акцентирам е необходимостта от действия. Готови ли сме за политическа битка? Искаме ли ревизия на Плана Юнкер?, риторично попита Станишев. Според него десните в Европа налагат политики, които връщат Европа с десетилетия назад. За пример той даде Гърция, където МВФ е поискал да се премахнат колективните трудови договори, тъй като пречели на конкурентоспособността. Имало искане и да се разреши отново lockout-ът (уволнението на хора при стачка). Това са ретроградни практики от дивия капитализъм и трябва да се преборим срещу тях. Политиките, които Станишев ще отстоява, са промяна на Плана Юнкер, така че той да стане по-гъвкав и да се превърне в инструмент за растеж. Вторият акцент е Европейският план за младежта, станал известен като "Планът Станишев", да стане реална европейска политика и парите по него да се увеличат до 20 млрд. евро. Обтягането на отношенията между ПЕС и ЕНП идва на фона на предстоящия избор за председател на Европейския парламент. Досега председател беше Мартин Шулц от ПЕС, но той напусна поста си. Официалният мотив е, че ще се включи в предизборната кампания в Германия, а неофициалният е, че така спазва старата негласна уговорка председателското място в Европарламента две години и половина да се заема от ПЕС, а другите две години и половина от мандата да се заемат от ЕНП. То правило обаче е установено, преди да бъде въведен постът Президент на Европейския съвет, който се заема от Доналд Туск от ЕНП, чийто мандат изтича догодина. Най-важният пост - председател на Европейската комисия се заема от най-голямата партия - в случая Жан-Клод Юнкер от ЕНП. Така има възможност ПЕС да се окаже без пост в нито една от трите ключови институции. Именно това предупреждение на Сергей Станишев провокира най-силни реакции от делегатите по време на откриващата му реч на Съвета на ПЕС в Прага. Сега социалистите номинират за предедател на Европейския парламент председателя на парламентарната си група Джани Питела от Италия. Не става въпрос за битка за постове, а за политики, за да можеш да прокараш една политика, трябва да имаш институционална тежест, обясни Станишев. На въпрос на OFFNews какво мнозинство ще се формира в Европарламента, ако ПЕС откаже подкрепа на ЕНП, Станишев отговори, че е твърде вероятно да не може да се формира мнозинство. В момента ЕНП разполага с 274 от общо 751 места в Европейския парламент. За да се прокарат резолюциите са необходими 376 гласа. ПЕС има 195 евродепутати и често именно благодарение на техните гласове минават решенията. Третата системна партия - АЛДЕ разполага само с 85 гласа, които не са достатъчни за мнозинство, едва 58 гласа имат Зелените. Останалите партии в ЕП се възприемат като несистемни и обвързването с тях носи рискове.

Ивайло Иванов взе бронз на силен турнир по джудо в Япония

http://offnews.bg/news/n_1/n_641385.html

Ивайло Иванов спечели бронзов медал на силния Гранд Шлем турнир по джудо в Япония. В категория 81 кг. Иванов надигра в битката за третото място представителя на домакините Юки Харояма. Титлата грабна японецът Таканори Магасе, сразил на финала Доминик Ресел. Именно германецът спря по-рано българина в четвъртфиналите. В репешажите обаче Иванов се справи последователно с корееца Хуй-Юнг Лий, а след това и с Юки Харояма, за да стигне до бронза. Ивайло Иванов беше един от най-силно представилите се наши спортисти на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото, след като имаше реален шанс за медал, но загуби на четвъртфиналите от бъдещия финалист Травис Стивънс (САЩ).

Метрото вдига стандарта на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911590

Метрото вдига стандарта на животНад 900 млн. евро са преките инвестиции в изграждането на тунелите само за 7 години Метрото е не само най-удобният, бърз и екологичен транспорт в София, а и мощен фактор за развитие на бизнеса, промяна на облика на цели квартали и повишаване на стандарта на живот в столицата. Само преките инвестиции от строителството на метротунели от 2009 г.

Над тон хероин и синтетични наркотици са иззети в акции тази година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/03/2876487_nad_ton_heroin_i_sintetichni_narkotici_sa_izzeti_v/?ref=rss


Над половин тон хероин, също толкова синтетични наркотици и близо 100 кг хероин са иззети от правоприлагащите органи в цялата страна от началото на годината, отчете главният секретар на МВР Георги Костов на пресконференция, цитиран от БТА.

Костов заяви, че се наблюдава активизация на криминалния контингент. По думите му в условия на политическа нестабилност има раздвижване на тези структури, които са били дълбоко неутрализирани, но и органите на МВР са амбицирани да не отстъпят от...

Чарлз Краутхамър - Вашингтон пост: Дойде краят на триумфа на Запада – само след четвърт век

http://svetoven.pogled.info/news/80091/charlz-krauthamar-vashington-post-doide-krayat-na-triumfa-na-zapada-samo-sled-chetvart-vek

/Поглед.инфо/ През декември 1991 г. стана най-крупният разпад в съвременната история – комунизмът отиде в небитието, сложи се край на Студената война, Съветският съюз прекрати съществуването си. Но тази епоха приключи. Европейският съюз – най-големият демократичен клуб в света – е пред разпад. Китай – още една голяма държава, оспорва световния ред. Отстъплението на Запада започна при Обама. Доналд Тръмп иска да продължи това отстъпление, макар и по съвършенно други причини: пренебрежение към съюзниците, стремеж да се избягват конфликтите, да се прогонят неблагодарните чужденци-иждивенци, спокойно живеещи за наша сметка... Време е да се погрижим за собствените си американски интереси. И Тръмп не е първият, който привежда подобни доводи. В края на Студената война още през 1990 г. Джин Киркпатрик (Jeane Kirkpatrick), която бе типична неоконсерваторка, каза, че е настъпило «нормално време и ние сме длъжни да станем нормална страна». Нима не заслужаваме спокойно да се оттеглим на заслужен отдих? (рус. ез.)

Прокуратурата няма да проверява срещата между Ченалова и Лиляна Павлова

http://offnews.bg/news/n_1/n_641384.html

Прокуратурата няма да се самосезира заради твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова за намеса на министър Лиляна Павлова по търговско дело. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира за Дарик случая, който стана ясно, че преди изборите през 2014 г. регионалната министърка искала от нея да прекрати дело, заведено от частна фирма срещу Павлова. Пред Mediapool в петък съдийката заяви, че министърката искала да не бъде атакувана по време на предизборната кампания заради това дело. Павлова не отрече да е имало такава среща, но обясни, че била поканена в Съдебната палата и не била инициатор. За какво си е говорила с Ченалова обаче, не стана ясно.  Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че държавното обвинение не вижда престъпление в това. "В твърденията на Ченалова прокуратурата не намира данни за престъпление от общ характер", подчерта тя. Прокурор Арнаудова допълни, че няма и връзка между тези твърдения на Ченалова и внесеното същия ден в съда дело срещу нея.

Станишев: ПЕС тръгва на битка с ЕНП

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912556

Станишев: ПЕС тръгва на битка с ЕНП Левите ще отстояват своите политики, мнозинството в Европарламента застрашено БСП има шанс да управлява, ако предложи на хората конкретни виждания за икономика и социална политика, смята Станишев ПЕС може да преразгледа отношенията си с ЕНП и подкрепата си да предлаганите от комисията "Юнкер" политики и решения.

Вдигат четириметрова ограда в центъра в Пъстрогор

http://www.cross.bg/pustrogor-tzentura-ograda-1527530.html

/КРОСС/Четириметрова ограда ще бъде вдигната в разпределителния център в Пъстрогор, тъй като от Нова година там ще бъдат прехвърлени част от афганистанците, които сега са настанени в Харманли. Центърът ще бъде преобразуван от отворен към затворен тип и ще има въоръжена охрана. За ремонтите ще бъдат отпуснати 2,2 млн. лв., съобщи Нова тв. В момента в Пъстрогор са настанени 224 мъже от Пакистан. Те могат свободно да излизат от центъра и имат дори интернет. Нито един от тях не е със статут на бежанец, като средно престоят на един човек в центъра е между 45 дни и 2 месеца.  

Задържаха старозагорец за опит за убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627169

В РУ - Раднево е получено съобщение за сбиване между две групи лица в с. Коларово. Установено е, че е възникнал конфликт, прераснал в сбиване, между трима мъже от с. Калояновец, на възраст 25, 24 и 27 години и други трима мъже на възраст 50 г., 37 г. и 28 г. Към конфликта се включил и 57-годишен старозагорец, който стрелял с пистолет. Огнестрелна рана в областта на корема е получил 25-годишният мъж. Пострадалият е транспортиран в старозагорската болница, където е установено, че има перфорация на тънко черво. Извършена му е спешна операция и към...

Гръцките фермери отново започват протести

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876485_gruckite_fermeri_otnovo_zapochvat_protesti/?ref=rss


Гръцките фермери предупредиха правителството, че се готвят за протести. Те ще започнат със символични блокади по места на офиси на аграрното министерство. Дали ще тръгнат тракторите по пътищата зависи само от правителството, съобщи БНР, цитирайки синдиката на земеделците.

В официално обръщение към ресорното министество и правителството фермерите настояват за основни облекчения в данъчното им облагане, намаляване на възръстта за пенсиониране и осигурителната вноска. Те са недоволни и...

Индонезийски полицейски самолет с 15 души на борда е изчезнал

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912469

Индонезийски полицейски самолет с 15 души на борда е изчезналДвумоторен индонезийски полицейски самолет е изчезнал с 15 души на борда по маршрута му до о. Батам, Южен Сингапур, съобщава Reuters . Самолетът, който е излетял от град Пангкал Пинанг на индонезийски остров в около 09:30 ч. местно време, се смята, че се е разбил между острови в Индонезия, съобщава полицията.

Момче загина при катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627158

Непълнолетно момче е загинало, а водачката на лекия автомобил е тежко ранена, при пътнотранспортното произшествие, настъпило днес около 11:20 ч., в района на кръстовището за село Калчево. При инцидента влекач „Ивеко" с турска регистрация, управляван от 31-годишен мъж удря лек автомобил „ Опел-Корса", управляван от 40-годишна жена, съобщиха от ОДМВР Ямбол. По първоночолни данни, вследствие на получините наранявания е починало 13-годишно момче, пътувало на предна дясна седалка в лекия автомобил, а водачката е транспортирана в МБАЛ-Ямбол с множес...

Сто дни след катастрофата Боян Петров направи първо качване до Копитото

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876484_sto_dni_sled_katastrofata_boian_petrov_napravi_purvo/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров проведе първата си тренировка 100 дни след катастрофата в Кресненското дефиле, при която пострада сериозно.

В петък той се качи от Княжево до Копитото, където е обичайният му маршрут за физическа подготовка преди експедиция. Той често е споделял, че тренира, като пълни 10-литрова туба с вода от чешмата в Княжево, качва се до Копитото, там я излива, след което слиза.

"Три месеца не съм бил на планина и някак си ми се роди душата тук", каза израсналият...

Какво забелязват първо жените в един мъж?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912476

Какво забелязват първо жените в един мъж?Оказва се, че първото нещо, което жените забелязват в един мъж, не е мускулестото тяло, а усмивката, пише в. "Дейли стар", цитиран от "Дарик".  Целта на проучването, направено във Великобритания, е била да установи какво най-силно привлича необвързаните жени, когато се заглеждат по потенциален партньор.

МВР арестува двама мъже с 20 000 зелени "усмихнати" таблетки

http://offnews.bg/news/n_1/n_641383.html

Двама мъже са задържани в Бургас за разпространение и съхранение на наркотици при специализирана полицейска операция. Тя е проведена вчера от служители на СБОП-Бургас и ОДМВР-Бургас под наблюдението на Окръжната прокуратура в морския град, съобщиха от полицията в града. Резултатите от операцията бяха обобщени от главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, заместник-директора на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев и началника на отдел „Противодействие на наркотрафика“ – ГДБОП Цветан Панков. Двамата мъже – Д.Х. от Разград и С.А. от Бургас са заловени в момент на сделка. От тях са иззети около 20 000 зелени таблетки /5,8 кг/ с нарисувано върху тях усмихнато лице. При експертиза по-късно е установено, че те съдържат MDMA, екстази. По случая е образувано досъдебно производство. На Д. Х. е повдигнато обвинение за незаконна търговия и притежание на наркотици /чл. 354 от НК/. Утре окръжната прокуратура в Бургас ще поиска постоянна мярка за задържането му. В хода на разследването е установено, че срещу 53- годишния има друго досъдебно производство за контрабанда на цигари. По първоначални данни, заловеното у тях наркотично вещество е било на стойност между 42-43 хиляди лева.

Човешкото присъствие на Земята тежи 30 трилиона тона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5912480

Човешкото присъствие на Земята тежи 30 трилиона тонаТеглото на всички неща, създадени от човека на планетата, е около 30 трилиона тона, изчислиха в свое проучване учени от Университета на Лестър, Великобритания. В техносферата, която обхваща зоната с човешка намеса на Земята, са включени сградите, пътищата, мостовете, автомобилите, както и всичко останало, сътворено от човешки ръце.

Джереми Корбин: Как да победим популизма на крайнодесните!?

http://svetoven.pogled.info/pes/news/80090/dzheremi-korbin-kak-da-pobedim-populizma-na-krainodesnite

/Поглед.инфо/ По време на Съвета на европейските социалисти/ПЕС/ лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин говорих по за това как социалистическите партии трябва да предлагат реална алтернатива, за да победят популизма на крайноата десница. /ВИДЕО на англ. език/

Джереми Корбин: Как да победим популизма на крайно десните!?

http://svetoven.pogled.info/pes/news/80090/dzheremi-korbin-kak-da-pobedim-populizma-na-kraino-desnite

/Поглед.инфо/ По време на Съвета на европейските социалисти/ПЕС/ лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин говорих по за това как социалистическите партии трябва да предлагат реална алтернатива, за да победят популизма на крайноата десница. /ВИДЕО на англ. език/

Тези хитрини за зимата правят живота по-лесен

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/tezi-hitrini-za-zimata-praviat-zhivota-po-lesen-6062350

Как да размразим бързо предното стъкло на колата, или да запазим топлото в дома си без никакви усилия

Семейният бизнес допринася за около 80% от европейската икономиката

http://www.investor.bg/evropa/334/a/semeiniiat-biznes-doprinasia-za-okolo-80-ot-evropeiskata-ikonomikata-229560/

Според генералния секретар на Европейската организация на семейните бизнеси фамилните компании създават 60% от заетостта в частния сектор

Обучението на чуждестранни студенти по медицина у нас - бизнес за милиони

http://www.moreto.net/novini.php?n=337745

Около 65 млн. лева от такси на чуждестранни студенти по медицина, докторанти и специализанти са събрали четири висши учебни заведения през учебната 2015-2016 г. Това става ясно от писмени отговори на вицепремиера и министър на образованието в оставка Меглена Кунева до депутат, предаде репортер на БГНЕС.

Гръцките фермери готвят протести

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-putishtata-ministerstvo-1527534.html

/КРОСС/Фермерите в Гърция се подготвят за протести, съобщава кореспондентката на БНР. Земеделците отправиха предупреждение към правителството, че ще започнат със символични блокади по места на офиси на аграрното министерство. От синдиката им подчертаха, че само от правителството зависи дали тракторите ще тръгнат по пътищата. За поредна година земеделците започват да оказват натиск върху кабинета. Опозицията призова незабавно да се започнат преговори, за да се избегнат блокадите по пътищата. Фермерите отправиха официално обръщение към ресорното министерство и правителството. В него те настояват да получат основни облекчения в данъчното облагане. Други искания са намаляване на възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска. Фермерите са недоволни и от недостатъчните европейски субсидии. Според специалисти исканията на земеделците са неизпълними. Те смятат, че е невъзможно фермерите да се толерират по отношение на данъците за разлика от другите сектори.  

Километрична колона от тирове чака на "Дунав мост" 2 при Виудин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/03/2876483_kilometrichna_kolona_ot_tirove_chaka_na_dunav_most_2/?ref=rss


Колона от тирове, дълга около 7 км, се е образувала при граничния пункт "Дунав мост" 2 при Видин, съобщи БНР.

Над 150 тежкотовари камиона изчакват да преминат през "Дунав мост" 2. Опашката достига почти до надлеза за Ново село, който е на около 7 км от моста.

Според държавното радио шофьори на тирове допълнително усложняват обстановката като се опитват да изпреварят колоната и така образуват тапи в лентата за движение на леките автомобили. За да се освободи платното, се...

Прокуратурата няма да проверява срещата между Ченалова и Лиляна Павлова

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-nyama-da-proveryava-sreshtata-mezhdu-chenalova-i-lilyana-pavlova-news257329.html

Прокуратурата няма да се самосезира заради твърденията на бившата съдийка Румяна Ченалова за намеса на министър Лиляна Павлова по търговско дело. Пред Mediapool Ченалова разказа как преди изборите през 2014 година Павлова искала от нея да прекрати дело, заведено от частна фирма от Стара Загора, за да не я направи уязвима преди парламентарните избори през 2014 година. Лиляна Павлова призна за срещата с Ченалова по делот, но обясни, че е била “поканена“ на срещата в Съдебната палата, а не е била инициатор. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че държавното обвинение не вижда престъпление в това. "В твърденията на Ченалова прокуратурата не намира данни за престъпление от общ характер", подчерта тя, цитирана от “Дарик“. Прокурор Арнаудова допълни, че няма и връзка между тези твърдения на Ченалова и внесеното същия ден в съда дело срещу нея.  

Черна гора ще въведе доброволна военна служба

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/03/2876482_cherna_gora_shte_vuvede_dobrovolna_voenna_slujba/?ref=rss


Доброволна военна служба ще бъде въведена отново в Черна гора през 2019 г., предаде БТА. В съобщение на черногорското министерство на отбраната се казва, че големият интерес на младежите е една от главните причини за връщането на това гражданско задължение.

Нововъведението ще влезе в сила 13 години след като армията на Черна гора премахна задължителната военна служба, отбелязва агенция Танюг.

Проучване на Атлантическия съюз на Черна гора показва, че над половината от...

Осем индонезийски полицаи загинаха при самолетна катастрофа

https://www.actualno.com/asia/osem-indonezijski-policai-zaginaha-pri-samoletna-katastrofa-news_579472.html

Самолетът на полицията в Индонезия, който се разби тази сутрин недалеч от остров Батам, е превозвал 13 души, съобщи телевизионният канал ABC News. По-рано Straight Times предаде, че в самолета е имало 12 души, предаде БГНЕС. По предварителни данни, на борда на M-28 Skytruck няма оцелели. Мастни

Осем индонезийски полицаи загинаха при катастрофа в Индонезия

https://www.actualno.com/asia/osem-indonezijski-policai-zaginaha-pri-katastrofa-v-indonezija-news_579472.html

Самолетът на полицията в Индонезия, който се разби тази сутрин недалеч от остров Батам, е превозвал 13 души, съобщи телевизионният канал ABC News. По-рано Straight Times предаде, че в самолета е имало 12 души, предаде БГНЕС. По предварителни данни, на борда на M-28 Skytruck няма оцелели. Мастни

13-годишно момче загина след сблъсък на кола с тир до Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912427

13-годишно момче загина след сблъсък на кола с тир до Ямбол13-годишно момче загина при катастрофа близо до Ямбол по пътя за село Калчево. Автомобил, управляван от 36-годишна жена, се е блъснал в тир на кръстовището на международния път от магистрала „Тракия” към Лесово. Жената е без опасност за живота, предава БиТиВи. Инцидентът е станал около 10 часа сутринта. Жената и момчето отивали на рожден ден.

Откараха телата на загиналите при катастрофата в Колумбия в родните им страни

http://www.cross.bg/dyshi-samoleta-zaginalite-1527533.html

/КРОСС/Телата на загиналите 71 души при самолетната катастрофа в Колумбия са откарани в родните им държави, съобщава БиБиСи. На борда на самолета имаше 77 души. Оцеляха шестима души. Четирима души не са се качили на самолета. Самолетът катастрофира край колумбийския град Меделин. Avro RJ85 излетя в понеделник вечерта от летището в боливийския град Санта Крус де ла Сиера. В самолета пътува отборът на бразилския футболен клуб "Шапекоензе". Президентът на Бразилия Мишел Темер ще посрещне останките на загиналите, но не се очаква да присъства на мероприятието на стадиона, тъй като има опасения за организиране на протести. Докато телата бяха извозвани до летището в Меделин в петък, стотици хора се бяха наредили в шпалир по пътя, за да отдадат почит. Останките на парагваеца Густаво Енчина, част от екипажа на самолета, бяха предадени на семейството му в Парагвай. С различни полети бяха закарани до родните им държави телата на другите жертви - 64 бразилци, петима души от Боливия и един от Венецуела. 19 от загиналите са футболисти. Друга голяма част са журналисти и персонал от футболния отбор.  

ОПЕК ще проведе среща със страните производителки, които не членуват в нея

http://econ.bg/Новини/ОПЕК-ще-проведе-среща-със-страните-производителки-които-не-членуват-в-нея_l.a_i.733273_at.1.html

Организацията на страните износителки на петрол ще се срещне със страните, които добиват нефт и петрол, но не членуват в организацията. Срещата ще се...

Над 11 000 дръвчета у нас си търсят дом за Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627157

Над 11 000 коледни дръвчета има готовност да предложи на пазара Югозападно държавно предприятие. За четвърта поредна година Изпълнителната агенция по горите осъществява контролът на дръвчетата чрез специално поставени контролни пластини, съобщиха от ведомството. Цените варират от 10 лв. до 25 лв. за коледните дръвчета в контейнери и от 3,50 лв. до 25 лв. за отсечена елха.Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За тази година заявените пластини са 95 000 броя. За елхичките в контейнери ...

Варненец на съд в Разград, декларирал фиктивни сделки с пилешко месо от Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=337744

51-годишен мъж от Варна застана пред съда в Разград по обвинение в данъчно престъпление. През 2012 г. Евгени Върбанов регистрирал фирма „Иноватор 2“ЕООД в Разград, като фиктивно назначил за неин управител клошар от Русе. В продължение на 9 месеца чрез нея декларирал фиктивни сделки с пилешко месо от Румъния.

Янсруд триумфира в първото спускане за сезона, австрийците се провалиха

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/03/2876479_iansrud_triumfira_v_purvoto_spuskane_za_sezona/?ref=rss


Норвежецът Шетил Янсруд спечели първото спускане от Световната купа за сезона. Победата му във Вал д'Изер дойде ден след триумфа му в супергигантския слалом.

В интересно състезание Янсруд спечели надпреварата с Петер Фил, като завърши за 1:59,51 мин. Италианецът остана втори с изоставане от 0,26 сек.

В тройката влезе и друг норвежец - Аксел Лунд Свиндал, като също успя да слезе под 2 мин. В двата дни Свиндал показа, че е в добра форма след завръщането си към състезанията...

Километрична опашка от тирове на ГКПП "Калотина"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5912463

Километрична опашка от тирове на ГКПП "Калотина"Над 10 километра опашка от тежкотоварни автомобили се е образувала на ГКПП "Калотина", на изход от страната. Това съобщи "Фокус", позовавайки се на сигнал от свой

Вашингтонският монумент остава затворен заради ремонт поне до 2019 г.

http://www.cross.bg/monyment-pyasuchnik-amerikanskata-1527532.html

/КРОСС/Вашингтонският монумент в САЩ ще остане затворен поне до 2019 г. Американската забележителност ще бъде затворена заради ремонтни дейности. Вашингтонският монумент е бял обелиск до западната част на парк във Вашингтон, окръг Колумбия. Построен е по случай с годишнина от рождението на Джордж Вашингтон - първият президент на САЩ. Това е най-високата каменна постройка в света - 169,294 м. Монументът е изграден от мрамор, гранит и пясъчник. Започнат е през 1848 г., но тъй като скоро след това започва Американската гражданска война, е завършен чак през 1884 г. След войната при строителството е бил използван друг вид пясъчник, затова от средата нагоре може да се забележи промяна в цвета на паметника. Туристите ползват асансьор, за да се качат до върха на монумента, а оттам могат да се видят паркът, Белият дом, Капитолия, както и паметникът на Ейбрахам Линкълн.  

Самолет на полицията в Индонезия изчезна по време на полет

http://www.mediapool.bg/samolet-na-politsiyata-v-indoneziya-izchezna-po-vreme-na-polet-news257328.html

Самолет на индонезийската полиция с 13 души на борда изчезна по време на полет. Машината е летяла до остров Батам край Сингапур. Връзката с нея се е изгубила 50 минути след началото на полета. Спасители претърсват района. Досега е известно, че местни жители са открили седалка и чанта с телефон и полицейски документи.

Музеят се включва с две изложби за Никулден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627156

С две изложби Регионалният музей ще се включи в Никулденската програма. В 11.30 ч. на 5 декември, в Етнографската експозиция (на улица „Славянска" 69), ще бъде открита изложбата „Българските бежанци в нашата памет". Част от експонатите - костюми и накити, ще бъдат представени в ревю с живи манекени - ученици от Природоматематическата гимназия в Бургас. Идеята за актуалната изложба бе естествено продължение на усилията на Етнографската експозиция на РИМ Бургас за съхраняване на богатата колекция от традиционни облекла, която притежава. От тях на...

Храбрият шивач или тъжната история на мъжа, който скочи от Айфеловата кула (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_641382.html

Айфеловата кула е един от най-емблематичните архитектурни паметници в света. Със своите 300 метра тя е най-високата сграда в Париж и докато повечето туристи, изкачили кулата, изпитват респект от главозамайващата височина, има един мъж, който се е осмелил да прекрачи границата. Роденият през 1879 г. във Виена шивач, изобретател и пионер в скоковете с парашут Франц Райхелт отива в Париж през 1898 г. на 19-годишна възраст, където по-късно получава френско гражданство и приема името Франсоа – френският еквивалент на Франц. След като се установява в града, той разработва успешен шивашки бизнес като клиентите му са предимно австрийци, живеещи във Франция. Интересът на Райхелт към парашутизма нараснал с развитието на авиацията. Той бил впечатлен от големия брой авиоинциденти по това време и решил, че има уменията да направи летенето със самолет по-сигурно. Ранните опити за създаване на парашути датират още от 1783 година, но изработените прототипи приличали на балдахини и конструкцията им не позволявала те да бъдат прибирани и съответно – отваряни по време на скок. Първият парашут без рамки се появил през 1910 г. Той обаче бил неефективен и дизайнът му се нуждаел от подобрения. Именно от 1910 г. датира началото в опитите на австрийския шивач. Година по-късно е обявена награда от 10 хил. франка за този, който създаде парашут за пилоти. Условието, на което трябвало да отговарят прототипите, било костюмът да тежи не повече от 25 кг. и да има усъвършенстван дизайн, в сравнение със създадените до този момент. Костюмът на Райхелт работил привидно просто – не ограничавал движенията на пилотите, а всичко, което носещият го трябвало да направи, е да разпери ръце под формата на кръст, докато пада. Райхелт смятал, че по този начин съпротивлението на плата ще забави скоростта. В разтворено състояние парашутът приличал на наметало с качулка, тежал близо 70 кг. и за изработката му били необходими 6 кв. метра плат. Първоначално Райхелт имал намерение да тества прототипа с помощта на френски авиоклуб, но получил отказ и така започнал самостоятелни опити с кукли, които хвърлял от петия етаж на дома си. Първите от тях били успешни и Райхелт уверено продължил да усъвършенства изобретението си, като увеличил площта на плата за забавяне на падането. Трудът му обаче не се отблагодарил и последвали разочарованията. Райхелт дори направил опити, като скочил два пъти от 10 метра височина. Първият път се отървал като паднал върху бала сено, но при втория счупил крак. Въпреки това той продължавал да смята, че неуспешните опити се дължат на недостатъчната височина. За да популяризира изобретението, си през 1912 г. Райхелт обявил пред пресата, че ще направи демонстрация, като скочи от Айфеловата кула. В деня на скока – 4 февруари в 7.00 часа, той дошъл с двама свои приятели, облечен в специалния костюм. В деня на тестовия скок времето било изключително студено, с температури под нулата и силен, смразяващ вятър. На място били пратени и полицаи, които да наблюдават скока, тъй като за него се изисквало разрешение от полицията. Райхелт получил такова, но под условието скокът да бъде тестван с манекен. Изобретателят обаче успял да заблуди властите и да скрие намерението си да скочи сам. Той скрил намерението си и от своите приятели, които дошли с него. По-късно един от тях разще разкаже, че направил опит да разубеди Райхелт. Това направил и един от поканените да наблюдават опита, който обяснил, че за пълното отваряне на парашута ще е необходимо повече време. Райхелт обаче бил непоколебим. „Ще видите, че моите 72 килограма и парашутът ми категорично ще ви опровергаят“ отсякъл той. Вестник „Фигаро“ свидетелства, че минути преди скока, изобретателят имал спречкване с полицай, който отказал да го пусне да се качи на кулата. Служителят не разполагал и с копие от разрешението, които властите дали на Райхелт. Проблемът бил изчистен след телефонно позвъняване – в 8.00 часа на австриеца бил даден достъп до кулата и той се изкачил. Заедно с него били двамата му приятели и оператор, който запечатал опита. Докато се изкачвал, Райхелт помахал на тълпата под него и се провикнал: „Ще се видим скоро“. 8.22 часа групата вече била на първата платформа на кулата на височина малко повече от 57 метра. С помощта на приятелите си Райхелт стъпил на маса, направил последни корекции по костюма, проверил посоката на вятъра, като хвърлил лист хартия, поставил единия си крак на вътрешния парапет, обърнат с лице към Сена и след колебание от около 40 секунди, скочил. Според „Фигаро“ той бил спокоен и усмихнат, точно преди да скочи. Вместо да се разтвори обаче, парашутът му се оплел около него и Райхелт загинал на място. Репортажите от този ден свидетелстват, че той бил със счупени дясна ръка и крак, счупен череп и гръбначен стълб, кръв извирала от устата, носа и ушите му. „Фигаро“ отбелязва, че очите му били широко отворени, а на лицето на мъжа бил изписан ужас. Тялото на Райхелт било отнесено до най-близката болница, където лекарите констатирали смъртта му. В действителност, само два дни преди опита на Райхелт, американският строител Фредерик Лоу прави успешен скок с парашут от Статуята на свободата от височина 68 метра. След смъртта на Райхелт властите продължили да дават разрешения за опити с кукли. В последните години Айфеловата кула е особено атрактивна за търсачите на силни усещания и от нея са направени няколко незаконни опита за скок – т.нар. base jumps. При такъв скок през 2005 година загина норвежец. Това е и първата смърт със скок с парашут от Айфеловата кула след опита на Райхелт.

Сръбският и чешкият президент искат отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/srybskijat-i-cheshkijat-prezident-iskat-otmjana-na-sankciite-na-es-sreshtu-rusija-news_579467.html

Президентът на Сърбия Томислав Николич, намиращ се на официална визита в Чехия и чешкият президент Милош Земан се обявиха против санкциите на ЕС по отношение на Руската Федерация. Двамата лидери заявиха това на пресконференцията за резултатите от срещата в Прага, предаде

Бойко Борисов: ГЕРБ ще участва във властта, ако е първа сила на изборите

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-gerb-shte-uchastva-vav-vlastta-ako-e-parva-sila-na-izborite-news257327.html

ГЕРБ ще поеме отговорност да участва и оглави правителство след изборите, единствено ако бъде първа политическа сила. Това обяви премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай 10 години от създаването на партията. “При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи. Призовавам ви да запазите спокойствие, защото истината е на наша страна и винаги излиза наяве. Всички ние трябва да продължим да се трудим за България“, се казва в обръщението на Борисов. В него са изброени успехите на партията му, както той ги вижда. Борисов се зарича да не допусне “популизмът и хулиганството да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия“. В приветствието се изразява увереност, че българският народ е мъдър, но в същото време е определен и като “емоционален“, което най-вероятно е препратка към резултатите от референдума. Борисов изразява вярата си, че хората ще направят най-добрия избор за бъдещето на страната. Лидерът на партията посочва, че за 10 години ГЕРБ са спечелили три пъти на изборите за Европейски парламент, три пъти парламентарните избори, три пъти на местните избори и веднъж на изборите за президент. “В икономически план ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП. И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента "Орешарски". Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа“, се казва още в приветствието. Борисов обяснява, че ГЕРБ се противопоставила “категорично на популизма и задкулисието“ и за десет години не е влязла “нито веднъж в безпринципна коалиция“. “ Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората“, казва Борисов.

4,1 по Рихтер във Франция

http://www.cross.bg/frantziya-yseten-yugoiztochno-1527531.html

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Франция. Земният трус е усетен в 10.01 ч. местно време с епицентър на 2 км югоизточно от Дампари, 42 км югоизточно от Дижон във Франция и на 154 км западно от Берн, Швейцария, на дълбочина 2 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център. Няма данни за пострадали и материални щети. Жители разказват, че трусът е усетен за кратко.  

Луксозните марки се насочват към персонализирани услуги, за да привлекат клиенти

http://www.investor.bg/zoom/355/a/luksoznite-marki-se-nasochvat-kym-personalizirani-uslugi-za-da-privlekat-klienti-229476/

Партита за рождени дни, частни вечери и визити в художествени галерии за заможни клиенти са само част от новите предложения

ГЕРБ ще се бори да управлява самостоятелно

http://www.moreto.net/novini.php?n=337742

Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в поздравителен адрес по случай 10-годишнината на ГЕРБ. Той е категоричен, че партията ще оглави правителство след изборите, единствено ако народът я нареди на първо място.

Европа се нуждае от спасителен план за борба с неравенствата, бедността, младежката безработица!

http://svetoven.pogled.info/pes/news/80089/evropa-se-nuzhdae-ot-spasitelen-plan-za-borba-s-neravenstvata-bednostta-mladezhkata-bezrabotitsa

/Поглед.инфо/ Пресконференция с участието на чешкия премиер Бохуслав Соботка, домакин на Съвета на #ПЕС в #Прага, премиерът на Словакия Роберт Фицо, немския вицеканцлер и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел и лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване