12/07/16 08:41
(http://www.klassa.bg/)

Метрото се оказа неподготвено за реакция при тежка авария

 Повреда на контактна релса между станции "Сердика" и СУ "Св. Климент Охридски" затвори за няколко часа метрото и предизвика хаос в час пик в понеделник вечерта. Авариралата мотриса беше блокирана в тунела за около 50 минути, повечето пътници не знаеха какво се случва, а междувременно гишетата продължаваха да продават билети и да пускат хора в неработещото метро. Така до 23 часа влаковете не се движеха в участъка от "Сердика" до "Младост 1", а чак в 21 часа Центърът за градска мобилност пусна автобус до квартала.

Първоначално служителите на "Метрополитен" не са очаквали, че повредата ще е толкова голяма и отстраняването й ще изисква повече време, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. Те са смятали, че технически проблем е имала само мотрисата и че след изтеглянето й, движението веднага ще бъде пуснато. След като я отместили обаче, станало ясно, че проблемът с контактната релса е по-сериозен. Затова продажбата на билети не била преустановена. Очакваше се същите талони да важат и за следващия ден, тъй като по часа можело да се разпознае, че е купен по време на аварията. За пътниците, ползвали карти, обаче няма информация как се процедира.

Същото обяснение беше дадено и за късното осигуряване на алтернативен транспорт до "Младост". "Направих всичко възможно през социалните медии и през пресцентъра да даваме информация, която трябваше в метрото да се подаде в реалното време", изтъкна Фандъкова. Според нея случаят е показал, че инструкциите за уведомяване на пътниците при авария трябва да се променят. Сега машинистът първо трябва да докладва на диспечера и до пет минути да каже на пътниците. Кметът предлага времето да бъде съкратено на 1 минута. Това обаче не решава проблема с продължилата продажба на билети и пропускане на пътници в неработещото метро. "В същото време трябва да се провеждат непрекъснато тренировки, защото едно е написаното, а друго - как хората реагират в по-екстремна ситуация", коментира Фандъкова. Въпреки системите за оповестяване в самото метро, тя препоръча на хората в подобни ситуации да звънят на тел. 112, тъй като е най-бързият начин за подаване на сигнал, който да стигне директно до общината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване