Младежки бал в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628109

Младежки бал организира Обществения съвет по наркотични вещества в Сливен. Балът е продължение на кампанията „Моето здраве, моя отговорност" , която се проведе във всички сливенски училища, съобщи секретарят на съвета Таня Павлова. Идеята на проявата е всички училища да проведат дейности, свързани със здравето, превенция с употребата на цигари, алкохол и наркотични вещества. На балът ще бъдат представени най- добрите, като тази година е включен и нов модул"патриотизъм". Представителите на училищата ще трябва да отговарят на въпроси, свързани с...

Американското списание „The Strategist“: Разколът в ЕС е от полза само на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/80251/amerikanskoto-spisanie-The-Strategist-razkolat-v-es-e-ot-polza-samo-na-rusiya

/Поглед.инфо/ Силите, които се противопоставят на Брюксел с поддръжката на Русия, приемат на въоръжение формулата, която доведе Тръмп на власт: европейските партии да се откажат от традиционните си либерално-центристки позиции в името на дяснонационалистически. В резултат, ще се постигне по-нататъшно отслабване на ЕС и НАТО. Ще отслабне и западния консенсус по санкциите срещу Русии, както и способността на САЩ да оказват стратегическо въздействие по света. (рус. ез.)

Депутатите гласуват по-високи глоби за превишена скорост

http://www.cross.bg/globata-avtomobila-registratziyata-1527914.html

/КРОСС/Двойно по-високи глоби ще гласуват днес окончателно депутатите с приемането на промените в Закона за движение по пътищата на второ четене. Санкция от 700 лв. е предвидена за нарушение в населените места и 600 лв. извън тях. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. Така при шофиране със 130 км в час в града при разрешени 50 км глобата стига 1000 лева. На шофьорите без книжка ще се отнема регистрацията на автомобила. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта.  

Цената на билета за градския транспорт влиза в съда в петък

http://offnews.bg/news/n_1/n_641736.html

За 9 декември е насрочено делото за цената на билета на градския транспорт в София. Новата цена от 1.60 лв. влезе в сила от 1 юни, след като беше приета от Столичния общински съвет (СОС). Срещу това решение бяха подадени 42 жалби от граждани и организации, които бяха обединени в едно дело.  Един от жалбоподателите - Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", оспорва посочената наредба изцяло, поради съществени нарушения при приемането ѝ, както и поради противоречията ѝ с отделни закони. Един от основните мотиви в жалбата е свързан с това, че СОС не е компетентен да решава за цените на градския транспорт. В неговите правомощия са единствено цените за таксиметровите превози на територията на общината. От сдружението посочват, че наредбата на общината не може да урежда основни положения, които са уредени със закон и напомнят, че цените на останалите услуги се формират при свобода на договаряне, конкуренция на пазара и търговските практики. Вторият пункт, по който от сдружението атакуват наредбата, са основанията за издаването ѝ. Според решението на СОС основанието е разпореждането с имущество на общината, но на практика имуществото на градския транспорт принадлежи на самите транспортни дружества, "което означава, че само те и единствено те могат да издават актове по управление на това имущество." Според сдружението също така липсва финансова обосновка и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, каквото е изискването в Закона за нормативните актове. Това от своя страна е съществено нарушение, което е самостоятелно основание за отмяна, се посочва в мотивите. Атакуват се и текстовете, с които СОС възлага на кмета за делегира правомощия на длъжностни лица на служителите дружество. Става въпрос за контрольорите, които на практика издават наказателни актове от името на кмета. "Столичният общински съвет няма правото да придава такова качество на лица от частно дружество, каквото безспорно е Центърът за градска мобилност, с наредба и то в противоречие на Наказателния кодекс и на Закона за административните нарушения и наказания", се посочва още в жалбата. С нея се оспорва и възможността полицаи да придружават контрольорите, тъй като това е в противоречие със Закона за МВР.

"Форбс": Джони Деп е най-надцененият холивудски актьор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5923080

"Форбс": Джони Деп е най-надцененият холивудски актьорДжони Деп е начело на списъка на 10-те най-надценени актьори в Холивуд за 2016 година, изчисли американското сп. „Форбс”. Имат се предвид трите най-значими филми, в които Деп е участвал до юни т. г., като основен критерий е съотношението между печалбите от лентата и хонорара на актьора, предаде БНТ.

Опитвам се да разбера от всяка една страна кого да изгоним, за да настъпи спокойствие

https://www.actualno.com/cite/opitvam-se-da-razbera-ot-vsjaka-edna-strana-kogo-da-izgonim-za-da-nastypi-spokojstvie-news_580395.html

Така журналистът Тони Николов коментира безкрайната тема за бежанската криза и все по-отчетливо звучащия език на омразата както в България, така и в цяла Европа.

Италианският президент започва консултации след оставката на Ренци

http://offnews.bg/news/n_1/n_641735.html

Президентът на Италия Серджо Матарела започва днес консултации с партиите за съставяне на нов кабинет след оставката на министър-председателя Матео Ренци, предизвикана от отхвърлените конституционни промени на референдум последната неделя. След консултациите, които приключват в събота следобед, се очаква Матарела да поиска министрите от кабинета на Ренци или политици от Демократическата партия да се опитат да съставят ново правителство, пише EurActiv. 41-годишният Ренци подаде оставка вчера, 7 декември, три години след началото на мандата му и месеци след референдума във Великобритания, който реши страната да напусне ЕС. Ако италианските политици успеят да съставят стабилен нов кабинет, редовните парламентарни избори ще се проведат пред 2018 г. Част от политиците в страната обаче вече призовават за провеждането на предсрочен вот.

Ренци бичуваше „политическата каста“, но се превърна в арогантен премиер

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80250/rentsi-bichuvashe-politicheskata-kasta-no-se-prevarna-v-aroganten-premier

/Поглед.инфо/ Реформите му в икономическата сфера носят неолиберален отпечатък и брюкселски почерк Интервю на Десислава Пътева с доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”

Какво ще е времето на Студентския празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628209

Сутринта времето ще е студено с минимални температури между минус 6 и минус 1 градус, на места в котловините и покрай Дунав ще има ниска облачност или мъгла. За Плевен температурите ще са между -6 и 4 градуса В четвъртък през деня ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд от североизток ще се заоблачи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен, предимно западен вятър. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за декември.Над планините ...

Празнуват студентите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628042

Студентският празник - 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Свети Седмочисленици /на 25 ноември по стар стил/ - един от които е и Свети Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отно...

За дни се събраха 1,2 млн. лв. за лечение на болно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923085

За дни се събраха 1,2 млн. лв. за лечение на болно детеЗа дни са събрани 1,2 млн. лв. за лечението на малката Гери в чужбина. 570 хил. лв. има в момента по дарителската сметка на детето, съобщи майката Камелия Младенова по Нова тв. Спонсор е обещал 300 хил. лв., а Фондът за лечение на деца е одобрил отпускането на до 500 хил. лв. за лечението в Германия.

Отбелязваме празника на студентите

http://www.cross.bg/dekemvri-praznika-slychaii-1527913.html

/КРОСС/През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище. Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември - когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти. По случай празника в столицата ще има денонощен градски транспорт. От 24 часа на 8 декември до 5.00 часа на 9 декември „Центъра за градска мобилност" ще осигури нощно движение по автобусни линии 94 и 280. Във връзка с празника ръководството на ГД „ Националната полиция" предприема допълнителни мерки за сигурност. Целта е гарантиране на обществения ред и сигурността на младите хора, както и безопасността на движението по пътищата. С превантивна цел са проведени срещи със собственици и управители на туристически, питейни, увеселителни и други организирано посещавани обекти, на които са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства и са дадени препоръки за повишена бдителност и навременно подаване на информация за своевременно реагиране при необходимост. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около питейните и увеселителните заведения, и места за подслон до 11 декември2016 г

Плашили със смърт секссимвола на голфа

http://offnews.bg/news/n_1/n_641734.html

Секссимволът на голфа при дамите Пейдж Спиранак емоционално призна на пресконференция в Дубай преди местния турнир Ladies Open, че е получавала смъртни заплахи по интернет . Това се случило след ранното отпадане на същия турнир преди година. Всичко започнало с обиди, но после стигнало и до смъртни заплахи за секси американката, която направи професионалния си дебют именно в Дубай. "Никой не обръща внимание на тези неща в интернет, а това е голям проблем. Това изобщо не е смешно или забавно", каза през сълзи на пресконференцията 23-годишната голфърка. Заради заплахите тя изпаднала в депресия и се наложило да я успокояват, но е успяла да се възстанови и е готова отново да излезе с едни гърди напред пред конкуренцията. "Ето, аз преживях всичко това и отново съм тук. Не е важно какви резултати ще постигна, важното е, че преодолях страховете и депресията за мъка на хейтърите", завърши бойко Пейдж.

Започва кампанията "Купи жива елхичка, помогни на дете"

https://www.actualno.com/goodnews/zapochva-kampanijata-kupi-jiva-elhichka-pomogni-na-dete-news_580383.html

Тази година средствата от коледни дръвчета ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия. По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата,

Как и къде пловдивските студенти празнуват 8 декември?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628212

Банско, Пампорово, хотели край Белинташ, както и самият Пловдив са основните дестинации, към които са се отправили студентите на три пловдивски ВУЗ-а – Техническия университет, Пловдивския университет и Университетът по хранителни технологии. Пред микрофона на Дарик част от тях споделиха какви оферти са приели за празника. В хотел в Банско пакетът е 150 лв. и включв...

Италианският президент прие оставката на Матео Ренци

http://www.mediapool.bg/italianskiyat-prezident-prie-ostavkata-na-mateo-rentsi-news257508.html

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера Матео Ренци. Той съобщи, че ще се оттегли от поста си, след като претърпя тежко поражение на референдума за конституционна реформа в неделя. Оставката беше приета след като Сенатът одобри в сряда бюджета за 2017 г., както поиска държавният глава. По-късно в четвъртък Серджо Матарела започва консултации за съставяне на ново правителство първо с председателите на Камарата и Сената, и с предшестващия го президент на страната Джорджо Наполитано. След това ще продължи с представителите на партиите в парламента. Консултациите ще приключат в събота, след което Матарела ще вземе своето решение. 

"Купи жива елхичка, помогни на дете" ще се проведе днес във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=338132

Заедно с възпитаниците на Общинския детски комплекс във Варна Североизточно държавно предприятие даде символичен старт на коледната благотворителна кампания, която Министерството на земеделието и храните организира под наслов „Купи жива елхичка, помогни на дете”, научи Moreto.

Rinspeed Oasis има собствена градина

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/rinspeed-oasis-ima-sobstvena-gradina-6062546

Бъдещето не изглежда никак розово. Поне ако съдим по виждането на Rinspeed за бъдещето на автомобила.

Мюсюлманките ще трябва да плуват заедно с другите деца в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923079

Мюсюлманките ще трябва да плуват заедно с другите деца в училищеГерманският Конституционен съд постанови, че крайноконсервативни мюсюлмански момичета са длъжни да участват в смесени уроци по плуване в училище. Съдът отхвърли жалба на родителите на 11-годишно момиче, които искаха то да бъде освободено от уроци по плуване, защото смята, че дори буркините - покриващите цялото бански костюми, носени от мюсюлманки,

Ангел Найденов: Вероятно ще има два служебни кабинета

http://www.cross.bg/naiidenov-angel-nyama-1527912.html

/КРОСС/„С връщането на мандата, връчен на БСП, направихме още една голяма крачка към предсрочните парламентарни избори, като това е изцяло в съответствие с позицията на партията, заявена след подаването на оставката от кабинета на Борисов". Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов по БТВ. Той изрази съмнение, че Реформаторският блок ще направи кабинет. „Този парламент няма нито потенциал, нито възможности, нито пък си струва да се губи време в опити да се състави трети кабинет", аргументира се Найденов. Забавянето на служебния кабинет се случва заради поръчки и търгове за над 1 милиард и 400 милиона Ангел Найденов смята, че президентът Плевнелиев умишлено забавя съставянето на служебния кабинет. Ангел Найденов бе категоричен, че протакането е свързано и с обществените поръчки и търгове, обявени от правителството на Борисов, за над 1 милиард и 400 милиона. В същото време се назначават и служители в различни бордове. „Същото се случва и в отбраната, с предложенията за продажби на апетитни терени по морето, а стои и въпросът за назначаване на нов началник на отбраната след подадената оставка на ген. Константин Попов", коментира Ангел Найденов. Той допусна възможността Попов да е подал оставка, за да влезе в политиката. Ангел Найденов изтъкна, че няма кандидати за военна службата

Ангел Найденов: Вероятно ще има два служебни кабинета

http://www.cross.bg/naiidenov-kabinet-angel-1527912.html

/КРОСС/Съмнявам се Реформаторският блок да направи кабинет. Това обяви в предаването „Тази сутрин" депутатът от БСП Ангел Найденов, след като неговата партия върна вчера мандата за съставяне на правителство. По думите на депутата преобладаващата част от парламентарните групи в 43-то Народно събрание смятат, че няма потенциал за съставяне на кабинет и няма смисъл да се губи време, а трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори. От БСП упрекват настоящия президент Росен Плевнелиев, че протака процедурата по връчване на мандати, както и правителството в оставка, че в последния момент обявява търгове и обществени поръчки за милиарди. Ударно се назначават хора в бордовете на държавни фирми, обяви червеният депутат. На въпрос дали би приел пост в евентуален служебен кабинет на новоизбрания президент Румен Радев той отговори, че БСП нито ще участва в служебен кабинет на Радев, нито му оказва натиск за съставянето на такъв. Ангел Найденов, който беше военен министър в кабинета „Орешарски", даде лоша оценка на работата на военния министър в оставка Николай Ненчев. Наличната техника се поддържа лошо и има много незаети щатни бройки, уточни Найденов. Според него зад оставката на началника на отбраната Константин Попов вероятно се крие амбиция за политическа кариера.    

НАТО: Руското присъствие на Балканите се засилва

http://svetoven.pogled.info/news/80248/nato-ruskoto-prisastvie-na-balkanite-se-zasilva

/Поглед.инфо/ НАТО наблюдава засилване на руското присъствие в Западните Балкани. Това заяви във вторник (6 декември) генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Взгляд".

Русия продаде 19.5% дял от "Роснефт"

https://news.bg/deals/rusiya-prodade-19-5-dyal-ot-rosneft.html

Консорциум от Glencore и катарският държавен фонд е новият стратегически инвеститор

Тръмп включва трети генерал от резерва в кабинета си

http://www.mediapool.bg/tramp-vklyuchva-treti-general-ot-rezerva-v-kabineta-si-news257507.html

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е поканил трети генерал от резерва за член на кабинета си. Става въпрос за пенсионирания ген. Джон Кели, който е номиниран за министър на вътрешната сигурност на САЩ, предаде Ройтерс. Преди него Тръмп , който няма никакъв военен опит, номинира Джеймс Матис за министър на отбраната и назначи Майкъл Флин за свой съветник по националната сигурност. Междувременно Доналд Тръмп обяви и още едно ключово назначение. 68-годишната Линда Макмеън ще ръководи Агенцията за малките предприятия. Тя е бивш републикански кандидат за Сената, но е далеч по-известна като един от хората, превърнали кеча в глобален бизнес. Заедно със съпруга си, Линда Макмеън е съосновател на базираната в щата Кънектикът компания WWE – най-известният организатор на спектакли за професионална американска борба.  

Софийският районен съд излиза на протест

http://www.cross.bg/suda-problemi-tazi-1527911.html

/КРОСС/След години отлагане СРС получи две нови сгради - на столичния бул. "Цар Борис III" (на снимката) и тази на Военното НДК на бул. "Скобелев". Втората още се оборудва. Съдии и служители на Софийския районен съд (СРС) излизат на протест на 9 декември пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщиха във фейсбук страницата си от съда. Повод за недоволството им е отказът на ВСС да реши дългогодишните проблеми с натовареността и недостатъчните щатни бройки, както и гласуваната преди дни проверка за забавени дела в съда. Заради това утре администрацията на съда ще работи в намален състав. "Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда", пише в съобщението на съда. Оттам припомнят, че не са получили подкрепа от ВСС, докато са се борили за нови сгради, техника и оборудване

ЕС: Украйна е най-корумпираната страна в Европа

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80247/es-ukraina-e-nai-korumpiranata-strana-v-evropa

/Поглед.инфо/ Резултатите от помощта, която ЕС оказа на Украйна от 2007 до 2015 г. за провеждане на реформи, се оказаха "крехки", се посочва в публикуван в сряда (7 декември) доклад на Европейската сметна палата, цитиран от "Взгляд".

Огромна земекопна машина ще се движи по пътищата от Козлодуй до София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628208

От днес до 11 декември /неделя/ по маршрута: АЕЦ „Козлодуй“ – Хърлец, Гложене – Бутан, Софрониево, Крушовица, обходния път на Враца, пътя Враца – Мездра – Ботевград – Врачеш - Ботевградски проход /Арабаконашки проход/, Горно Камарци, Саранци – София – Северна скоростна тангента – Западна дъга – ул. „Любляна“ - бул. „Овча купел“ - ул. „Житница“ ще премине извънгабаритен товар. По пътната мрежа през светлата част от денонощието ще бъде превозена земекопната машина, необходима за строителството на софийското метро. Извънгабаритното превозно средс...

Разследване: Във ВМА купували "златен" инвентар

http://vesti.bg/bulgaria/razsledvane-vyv-vma-kupuvali-zlaten-inventar-6062545

Въпреки обвиненията към бившия шеф на болницата ген. Стоян Тонев, някои от съмнителните обществени поръчки продължавали да действат

Долната камара на британския парламент подкрепи Брекзит

http://www.mediapool.bg/dolnata-kamara-na-britanskiya-parlament-podkrepi-brekzit-news257506.html

Долната камара на британския парламент подкрепи с голямо мнозинство плана на кабинета на Тереза Мей за започване на преговори за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) до края на март, съобщи Ройтерс. Камарата на общините прие и резолюция, с която призовава правителството подробно да разясни плана за Брекзит преди фактически да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с което официално да задейства процеса по излизането на страната от ЕС. В замяна на това кабинетът настоява депутатите да приемат резултатите от референдума и да подкрепят предвидения график за преговори, допълва БНР. Както е известно, в понеделник Върховният съд на Великобритания започна разглеждането на жалбата на правителството срещу решението на Висшия съд в Лондон за лишаване на кабинета от правото самостоятелно, без разрешение от парламента, да задейства Брекзит. Жалбата на премиера Тереза Мей се разглежда през тази седмицас участието на всички 11 членове на най-висшата британска съдебна инстанция, а решението ще бъде обявено през януари. Адвокатите на правителството начело с главния прокурор Джеръми Райт твърдят, че британският народ се е произнесъл чрез референдума на 23 юни за напускане на ЕС. В тяхната писмена обосновка пред съда се казва, че парламентарно гласуване по въпроса би означавало депутатите да бъдат накарани "да отговорят на точно същия въпрос, който парламентът вече постави пред електората и който получи своя отговор в референдума".

Откриха огромна мъртва зона в Индийския океан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628138

Учени откриха мъртва зона в Бенгалския залив в северозападната част на Индийския океан, съобщи Лента. На огромна площ от 60 000 кв. км и дълбочина от 100 до 400 м там водата е много бедна на кислород. Той е 10 пъти по-малко, отколкото в наситените с въздух повърхностни слоеве на океана. През лятото на 2014 г. на дъното на Мексиканския залив също беше открита огромна "мъртва зона" Глобалното затопляне води до разширяв...

Родител се оплакал от тормоз над третокласник в пловдивско училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923072

Родител се оплакал от тормоз над третокласник в пловдивско училищеРодител на третокласник от пловдивското училище "Димитър Матевски" се оплакал в регионалния инспекторат, че учителка тормози психически и физически сина му, включително и че е забивала химикал в дланта му, стана ясно в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Родителят твърди, че преподавателката Валентина Исаева говорела пред децата за "кървави

Кола катастрофира и се запали край Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/5923076

Кола катастрофира и се запали край БлагоевградЛека кола е самокатастрофирала и се е запалила на входа на Благоевград откъм Симитли. Инцидентът е станал преди минути и на място са вече два пожарни автомобила и линейка. По първоначални данни пътуващите от автомобила са успели да излязат навреме и няма

Отказаха на Брад Пит документите по развода да са поверителни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5923069

Отказаха на Брад Пит документите по развода да са поверителниСъдията отказа да засекрети цялото дело, но е готов да разгледа специфични параметри, свързани най-вече с непълнолетните деца на двойката, предаде БНТ.  Холивудските звезди, известни още като "Бранджелина," имаха връзка от 2005 година и сключиха брак само две години преди изненадващата си раздяла през септември.

КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки

http://www.moreto.net/novini.php?n=338134

КНСБ настоява за увеличение на заплатата на всички работещи с поне още 100 лева. Лидерът на синдикалната организация Пламен Димитров коментира, че към момента българската икономика съвсем спокойно може да си позволи такова вдигане на заплатите и това е единственият начин да се преодолее проблемът с недостига на кадри в различни икономически сфери.

Доган: Закърмен съм с екзистенциалната темпоралност на руската литература

http://www.cross.bg/dogan-bulgariya-ryska-1527910.html

/КРОСС/"В актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб". Това пише почетният председател на ДПС Ахмед Доган до Павел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център в София, съобщи epicenter.bg. Ахмед Доган е номиниран за награда във връзка със сътрудничеството между Руската Федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа. На 6 декември т.г. Доган е бил поканен от името на кметството на Москва и Благотворителния фонд за социални инициативи "Народное Единство " - Русия на тържество в Руския културно-информационен център в София, за да му бъде връчена наградата. В отговор на проявеното уважение Доган разказва в писмото, че няколко пъти в живота му се е случвало да не приема или да отказва национални и международни награди. Но сегашното му номиниране приема с особена чест, защото в духовното си битие е бил "школуван в мисловното пространство на Западно-европейската философия", но е бил "закърмен с екзистенциалната темпоралност на Руската класическа литература. И съм убеден, пише Доган, че "който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя"

Стават ясни последните 11 отбора за Лига Европа напролет

http://offnews.bg/news/n_1/n_641732.html

Днес ще се изиграят и последните мачове от груповата фаза на турнира за Лига Европа. От резултатите в тях ще станат ясни и последните 11 тима, които участват в 1/16-финалите напролет. Сигурни до този момент са Аякс, Рома, Шалке 04, Шахтьор Донецк, Спарта Прага и Зенит, които спечелиха групите си. Като втори отбори места заслужиха Андерлехт, Апоел, Атлетик Билбао, Генк, Краснодар, Олимпиакос и Сент Етиен. С шансове да продължат напред са Астра, Аустрия, АЗ Алкмаар, Брага, Селта,Дъндолк, Фенербахче, Фейенорд, Фиорентина, Гент, Апоел Беер Шева, Макаби Тел Авив, Манчестър Юнайтед, Османлъспор, ПАОК, Карабах, Слован Либерец, Саутхамптън, Стандард Лиеж, Стяуа, Виляреал и Цюрих. В жребия за елиминациите ще се включат и отпадналите от Шампионската лига Лудогорец, Бешикташ, Борусия Мьонхенгладбах, Ростов, ФК Копенхаген, Лион, Легия Варшава и Тотнъм. Като най-интересна се очертава битката в група А дори и само заради присъствието на един от най-популярните клубове в света в нея - Манчестър Юнайтед. Любопитното е, че "червените дяволи" не държат съдбата си в свои ръце преди последния си мач с украинския Заря Луганск. Те зависят от изхода на срещата между Фейенорд и Фенербахче. Следи мача на живо тук Победа на холандците с два гола разлика може да ги изстреля в елиминациите. В случай, че Юнайтед загуби в Украйна, то и успех с 1 гол разлика ще им осигури място за напролет. В същото време Фенербахче продължава напред на 100 процента, ако не загуби в Холандия. Временно класиране в група А 1. Фенербахче 10 т. 2. Манчестър Юнайтед - 9 3. Фейенорд - 7 4. Заря - 2

Български сержант е сред военните, които САЩ изпраща в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923070

Български сержант е сред военните, които САЩ изпраща в ЕвропаЕдин от 6000-те хиляди войници, които САЩ ще разположат в Европа в началото на 2017 година е от български произход. Сержант Димитър Джерикаров пристига в САЩ, след като спечелил зелена карта от лотарията преди 3 години. Джерикаров служи във Форт "Карсън" в Колорадо - домът на Трета бронирана бригада, която ще бъде изпратена в Европа.

Руският културно-информационен център в България си има нов директор

http://bulgarski.pogled.info/news/80246/ruskiyat-kulturno-informatsionen-tsentar-v-balgariya-si-ima-nov-direktor

/Поглед.инфо/ От 18 ноември Руският културно-информационен център в България си има нов директор – Павел Владимирович Журавльов, който е амбициран да издигне работата на институцията на ново ниво. В интервю, публикувано на Facebook страницата на Руското посолство в София в сряда (7 декември) г-н Журавльов, който ще ръководи и дейностите на Россотрудничество в страната ни, споделя подробности за своите планове и намерения, с които да разшири и още повече да популяризира дейностите на организацията.

Ученичките мюсюлманки трябва да ходят на часовете по плуване, постанови германският съд

http://www.cross.bg/plyvane-chasovete-byrkini-1527909.html

/КРОСС/Конституционният съд на Германия се произнесе, че ултраконсервативните мюсюлманки в училищата трябва да ходят на часовете по плуване, съобщава Ройтерс. Решението е срещу 11-годишна ученичка, която твърди, че дори носенето на буркини нарушава ислямските правила. Конституционният съд в Карлсруе отхвърли жалбата на родителите на момичето, които настояват да бъде позволено на ученичката да не участва в часовете по плуване, защото буркините не отговарят на етичното ислямско благоприличие. Момичето оспорва пред по-долна инстанция, че плуването с буркини разкрива формата на тялото й, което е в противоречие с религията й. Конституционният съд подчерта, че съдилищата са установили, че това не е вярно и че няма "задължаващи правила в исляма", които да определят съответното облекло.  

Съдия отказа на Брад Пит да засекрети развода му

http://offnews.bg/news/n_1/n_641731.html

Съдът отхвърли молбата на Брад Пит документите по развода му с Анджелина Джоли да бъдат поверителни. Делото няма да бъде засекретено, но съдията взе решение да разгледа специфични параметри, свързани най-вече с непълнолетните деца на двойката, съобщава БНТ. Холивудските звезди, известни още като "Бранджелина," имаха връзка от 2005 година и сключиха брак само две години преди изненадващата си раздяла през септември. Инициатор на развода е Джоли, която посочи като основно причина посочи непреодолими различия с Пит. В медиите обаче се появиха спекулации, че двамата имат сериозни разминавания за възпитанието на децата им и това е един от мотивите за раздялата.

От Народен съюз излязоха със становище за избора на терен за изграждане на регионален център за управление на отпадъците от регион Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628206

От „Народен съюз" - Дупница" считат, че само два терена са действително подходящи за изграждане на депо за отпадъци. За тях ,оптимален е терена, граничещ със съществуващото сметище на гр. Дупница. Площадката се състои от два поземлени имота с идентификатори 68789.26.428 и 68789.26.472 с площ съответно 90 дка и 30 дка, те са общинска собственост и граничат помежду си със съществуващото от години сметище в гр. Дупница. Така споменатите три терена стават функционално свързани, като около тях има и други имоти - общинска собственост, които също м...

Гърция днес е блокирана от 24-часова обща стачка срещу мерките за икономии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/08/2879077_gurciia_dnes_e_blokirana_ot_24-chasova_obshta_stachka/?ref=rss


Държавният и частният сектор в Гърция днес е парализиран заради 24-часова обща стачка, предаде БТА.

Транспортът в столицата Атина ще бъде изцяло блокиран, няма да работят и пристанищните служители. Болниците пък ще обслужват само спешни случаи.

В цялата страна ще се състоят протестни демонстрации. Двата най-големи синдиката в Гърция, които са организатори на стачката, призоваха работещите масово да участват в митингите.

Предизвикателствата, пред които са...

Бесовете на 2016 година

http://www.investor.bg/drugi/338/a/besovete-na-2016-godina-229729/

Четвърт век след зенита на либералните демокрации и неолиберални икономики илиберализмът и авторитаризмът са във възход, коментира журналистът Роджър Коен

Гърция е първа по брой на пасивни пушачи в ЕС, България е трета

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923065

Гърция е първа по брой на пасивни пушачи в ЕС, България е третаСпоред последното изследване на „Евростат“ , Гърция отбелязва поредния негативен рекорд в областта на здравеопазването. Този път за пасивно пушене, от което ежегодно страдат 62,2% от гърците, съобщава GreeceТoday . Този показател е най-лошият в ЕС. След гърците на почетната стълбица се качват нейните съседи –хърватите (44,7%) и българите (40,5%).

Западът плаши Русия и Иран с нови санкции заради Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/80245/zapadat-plashi-rusiya-i-iran-s-novi-sanktsii-zaradi-siriya

/Поглед.инфо/ Лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и САЩ в сряда (7 декември) излязоха със съвместно изявление, в което призовават Русия и Иран да повлияят върху сирийския президент Башар Асад заради ситуацията в Сирия, предаде газета.ру. Документът е поместен на сайта на германското правителство,

Терена в с. Самораново е най-неподходящото място за изграждане на депо за отпадъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628207

Терена в с. Самораново, който е един от 4-та варианта за изграждане на депо за отпадъци е най-неподходящото място за изграждане на депо. Мнението беше изразено по време на общоселско събрание в Самораново.На него присъстваха кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев, председателят на ОбС Ивайло Константинов и общинският съветник от Реформаторски блок Славчо Павлов.Теренът в с. Самораново беше предложен от експертната комисията, която трябваше да изследва всички 10 терена, на които евентуално би могло да се изгради депо за битови отпадъци. „Не ...

Съдят бивш полицай във Варна, мамил в магазин за телефони

https://www.24chasa.bg/region/article/5923064

Съдят бивш полицай във Варна, мамил в магазин за телефониПоредно заседание по наказателно дело за измама е насрочено във Варненския районен съд. Подсъдими са двама души. Спрямо бившия полицай П. Илиев (38 г.) е повдигнато обвинение, че през 2013 г. склонил две лица да измамят продавач-консултанти в магазини за мобилни комуникации, така че да закупят с личните данни на непознати лица и фалшиви документи

Русия изпраща чеченски спецчасти в Сирия

http://www.cross.bg/godina-siriya-chechenski-1527908.html

/КРОСС/Военнослужещи от два батальона със специално назначение "Изток" и "Запад" са изпратени в Сирия за охрана на руската военна база "Хмеймим". Това пише вестник "Известия", позовавайки се на източници от военното министерство нa Русия. Според изданието военнослужещите са реорганизирани във военна полиция и са изпратени към Сирия в края на ноември. Отбелязва се, че до края на декември ще бъдат дислоцирани и ще пристъпят към охрана на руската база. Създадените през 2003 година спецчасти са дислоцирани в Чеченската република. Вестникът пише още, че тези батальони дълго време са формирани предимно от военнослужещи чеченски националисти, заради което получават и неформалното название "чеченски спецназ". Войниците от "Изток" и "Запад", по информация на вестника, се борят с терористи на територията на Чеченската република, участвали са в августовския конфликт в Грузия през 2008 година, както и за охрана на руски сапьори в Ливан през 2006 година.  

Уебинар – стипендии, програми и кариери в хотелиерството и туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=337958

Времето на големите решения дойде и за тези от Вас, които завършват своето образование през 2017-та година, въпросите за това къде да продължат, каква специалност да изберат и как да кандидатстват са належащи, трудни и същевременно много важни.

Откриват изложба на тема „Коледни чудеса" в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627968

Изложба на тема „Коледни чудеса" ще бъде открита салоните на читалище "Пробуда 1961", кв. „Колуша"в кюстендил. Това ще стане утре от 17:00 часа. Учениците от класа по изобразително и приложно изкуство с преподавател Силвия Каралийска ще представят пред кюстендилската публика творбите си, вдъхновени от един от най-светлите християнски празници - Коледа. Изложбата ще бъде на разположение на гостите и жителите на град Кюстендил до края на месец декември....

Слаб интерес за съдебни заседатели в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628205

Малко са желаещи за съдебни заседатели за Районен съд Дупница. Само 16 са били подадените заявления в деловодството на ОбС Дупница, а до 2 етап са допуснати 11, 5 не са допуснати заради пропуски в документацията. Процедурата по набиране на документи за кандидати за съдебни заседатели към Районен съд Дупница беше открита с решение на ОбС. Съгласно решението на общото събрание на съдиите от Окръжен съд Кюстендил за община Дупница са определени 50 съдебни заседатели за Районен съд Дупница.Председател на комисията, избрана от ОбС е общинският съвет...

Кой колко ще вземе на предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922460

Кой колко ще вземе на предсрочни избори    Проучване подсказва как би изглеждал следващият парламент Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

Кери и Лавров обсъдиха боевете в Алепо

http://www.cross.bg/alepo-keri-lavrov-1527907.html

/КРОСС/Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са обсъдили ситуацията в Сирия и продължаващите боеве в Алепо по време на вчерашната си среща в Хамбург, предаде ТАСС. По думите на Кери, разговорите продължават и днес. Лавров не е направил изявление. Кремъл обяви вчера, че все още е на дневен ред потенциално споразумение между САЩ и Русия за позволяване изтеглянето на сирийските бунтовници от Алепо, но на този етап не са планирани разговори между двете държави. Много малко бунтовници са напуснали Алепо до момента, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който описа изтеглилите се като "терористи", които са били свързани с "Фронта ал Нусра". Впоследствие Вашингтон променя предложението си относно Алепо, за което бе критикуван от Москва.  

Времето на студентския празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628144

Сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 6 градуса и минус 1 градус, на места в котловините и покрай Дунав ще има ниска облачност или мъгла. В четвъртък през деня ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд от североизток ще се заоблачи. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен, предимно западен вятър. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за декември.Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от...

Бургазлия преби жестоко съседа си, счупи му главата и ръката

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923062

Бургазлия преби жестоко съседа си, счупи му главата и ръката36-годишен мъж е приет по спешност в шокова зала заради нанесен побой. Това съобщи говорителят на ОДМВР – Бургас. На 7 декември, около 08.45 часа, в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение от бургаската шокова зала за приет по спешност 36-годишен мъж от к-с "Изгрев", на който е нанесен побой.

Около 3000 терористи се предадоха в района на Дамаск

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80244/okolo-3000-teroristi-se-predadoha-v-raiona-na-damask

/Поглед.инфо/ Към примирието в Дамаск вече са се присъединили около 3000 терористи, които са предали оръжието си и са се отправили към провинция Идлиб. Това съобщи в сряда (7 декември) говорителят на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия полковник Алексей Лещенко, цитиран от "Взгляд".

Диктатура на фелдфебелщината

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/12/08/2877094_diktatura_na_feldfebelshtinata/?ref=rss


Коментарът на проф. Николай Слатински е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията

Това, което напоследък много силно е приковало мисълта ми е свързано с острата необходимост от обществена равносметка за тежките последствия най-вече от процесите след 2010 г. у нас. Да, и след 2000 г. И след 1990 г. Но главно след 2010 г.

Ние живеем в царство на посредствеността

на простото и нерядко просташко мислене, на безпардонното и слабо грамотно управление на процеси на...

Чернокожи служители ще съдят CNN за расова дискриминация

https://www.actualno.com/america/chernokoji-slujiteli-shte-sydjat-cnn-za-rasova-diskriminacija-news_580382.html

Бивши и настоящи служители на медийната група "Тайм Уорнър", в която влизат каналите CNN, TNT и TBS, заведоха дело срещу компанията по обвинение в расова дискриминация, съобщи БГНЕС. Според данните афро-американците в конкретните телевизионни канали съставляват между 30 и 35 проц

САЩ могат незаконно да останат в Черно море

http://svetoven.pogled.info/news/80243/sasht-mogat-nezakonno-da-ostanat-v-cherno-more

/Поглед.инфо/ САЩ могат да удължат срока на патрулиране на корабите си в Черно море до четири месеца. Това заяви в сряда (7 декември) вицеадмирал Джеймс Фого, цитиран от Спутник.

Земетресение разтърси Западен Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/08/2879075_zemetresenie_raztursi_zapaden_kitai/?ref=rss


Земен трус с магнитуд 6.1 по Рихтер разтърси западния китайски район Синцзян, съобщава БТА. Няма данни за жертви или поражения от земетресението, което е с епицентър на 50 км южно от град Шъхъцзъ.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е с магнитуд 6.2 по Рихтер. Земетресението е регистрирано малко след 5 ч. тази сутрин.

Трусът е бил усетен и в Казахстан, но не се съобщава за жертви и разрушения.

Учители от с. Бял извор от 6 месеца не са получавали заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923060

Учители от с. Бял извор от 6 месеца не са получавали заплатиУчители от училище "Христо Смирненски" в ардинското село Бял извор не са получавали заплати от май, оплакаха се самите те в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Към 50 хил. лв. трябват на училището, за да получат преподавателите месечните си възнаграждения. В момента те взимали аванс по 200-250 лв.на месец.

В Сирия местни ядат трева и плевели, за да оцелеят

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923057

В Сирия местни ядат трева и плевели, за да оцелеятВ Сирия бойни групировки държат цивилни като заложници в районите на конфликт. Това заяви пред Нова тв журналистът Диляна Гайтанджиева, която в момента се намира в епицентъра на сирийския конфликт - Алепо. Мирни граждани разказали, че за да оцелеят, се налагало да си правят супа от трева и плевели и да вземат храна от кофите за смет.

Честит празник, студенти!

http://www.moreto.net/novini.php?n=338126

Днес празнуват студентите. 8 декември е денят на Св. Климент Охридски, считан за покровител на българското висше образование. Честването на този ден има дългогодишна история и води началото си още от 1916 г. В края на 19-ти век за годишен празник на Софийския университет се предлага датата 3 октомври, на която се предвижда и помен на дарителите Евлогий и Христо Георгиеви.

Само за ден измамници взеха 15 хил. лв. от пенсионери в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_641730.html

Само за ден в Бургас пенсионери бяха "ужилени" от измамници с повече от 15 хил. лв. Полицията в морския град е започнала разследване на случаите. Около 11.15 часа сутринта в сряда 76-годишна жена от с. Крушево се оплакала, че е станала жертва на джебчийска кражба. Жената се простила със 140 лв.   80-годишна бургазлийка алармирала, че непознат мъж ѝ взел 257 лв. Измамникът казал на жената, че е приятел на сина ѝ, на когото дължал пари. Той предложил да уедри парите, които носила със себе си старицата като ѝ даде допълнително и дължимите пари. Жената се доверила, след което измамникът изчезнал. Бил необходим един час, за да разбере жената, че е станала жертва на измама.  Друг пенсионер се прости с близо 600 лв., които оставил в купето на колата си. 55-годишният бургазлия паркирал "Шкода"-та си без да я заключи. По-късно установил, че е открадната чантичката му, в която имало 500 лева, 30 евро, навигация и лични документи.  7000 лв. даде на телефонни измамници 76-годишна бургазлийка от ж.к. "Лазур". Тя станала жертва на класическата схема, при която полицейски служител иска съдействие за задържането на телефонни измамници. Първоначално жената хвърлила 2000 лв. от терасата си. Малко по-късно от банков клон изтеглила 5000 лв., които също хвърлила от терасата. 76-годишен пенсионер дал 7500 лв. по същата схема. Парите били в дома му и той ги хвърлил от терасата на непознати мъже. 

СОС разглежда оставката на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска

http://www.cross.bg/boyadzhiiiska-mariya-vreme-1527899.html

/КРОСС/Оставката на столичния зам.-кмет по екология Мария Бояджийска ще бъде основна тема по време на редовното заседание на местния парламент. Новината за нея дойде ден след като от Столична община потвърдиха информацията за трудова злополука в Завода за отпадъци в София, вследствие на която един работник е починал. Предприятието е под управлението именно на ресорния зам.-кмет. По време на заседанието на Столичния общински съвет кметът на града Йорданка Фандъкова ще отговаря и на въпрос на БСП-София за резултатите от едногодишната дейност на завода за битови отпадъци. Очаква се днес да стане ясно и дали депозираната оставката на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска ще бъде приета.  

Купи елха от горските, помогни на дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627552

От днес в сградата на ДГС „Шумен", на ул. "Петра" 1 започва продажбата на живи елхички, чрез която ще бъде подпомогнато лечението на 5-годишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия. За каузата ще бъдат дарени 5 лв. от цената на всяка продадена жива елхичка. Миналата година благотворителната кампания на МЗХ, в която се включиха всички държавни горски предприятия, събра 35 000 лв. Дарените средствата бяха използвани за специализирано обучение на над 400 души,които работ...

Ахмед Доган направи официално темане на Русия

https://www.actualno.com/politics/ahmed-dogan-napravi-oficialno-temane-na-rusija-news_580374.html

Русия е не само балансьор в геополитически мащаб, но и "алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб". Това пише почетният председател на ДПС Ахмед Доган до Павел Журавлев, ръководител на Представителството на Россотрудничество в България и директор

Гърция парализирана от 24-часова генерална стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923055

Гърция парализирана от 24-часова генерална стачкаВ четвъртък Гърция ще бъде парализирана от 24-часова генерална стачка, организирана от най-големите синдикати в страната – тези на служителите в публичния и частния сектор, съобщава електронното издание Ekathimerini. Протестът е насочен срещу плановете на правителството за реформа на трудовото законодателство и повишаването на данъците.

Обраха шампионката по стрелба Мария Гроздева

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/obraha-shampionkata-po-strelba-mariia-grozdeva-6062544

„Имали са късмет, че не сме се засекли. Стрелям без предупреждение. Нека ги лежа после”, коментира тя

Прокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие, ВСС блокира работата на съда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/08/2879016_prokuraturata_se_aktivizira_predimno_v_momenti_na/?ref=rss


"Прокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие, при смяна на правителства и управляващи. Очевидно целта на тези проверки е конкретен съд и конкретни съдии, защото за други проверките и дисциплинарните производства за фрапантни нарушения се точат с години и то с абсолютно неоснователни мотиви".

Това е част от коментара на председателя на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд Калоян Топалов пред "Дневник" по повод решението на съдийската колегия на...

Природозащитници бият тревога за жирафите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628203

Има голяма опасност жирафите да изчезнат като животински вид, защото числеността им е спаднала с 40 процента през последните три десетилетия, предупреди Международният съюз за защита на природата (МСЗП), цитиран от ДПА. Популациите на гръбначни животни се топят, алармира WWF Най-високият сухоземен бозайник е включен в Червения списък на организацията със степен "уязвим вид", съобщи МСЗП на конференция на ООН за биоразнообразието в мексиканския курорт Канкун. Над тази...

Илюзията за свободата ще продължи докато е изгодно. В момента, в който ...

http://www.cross.bg/momenta-izgodno-svobodata-1527906.html

/КРОСС/"Илюзията за свободата ще продължи докато е изгодно. В момента, в който илюзията стане твърде скъпа, ще махнат декора, ще свалят завесата, ще отстранят масите и столовете от сцената и ще видите тухлената стена в задната част на театъра." Франк Запа  

Какъв сигнал ще подаде ЕЦБ на инвеститорите?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kakyv-signal-shte-podade-ecb-na-investitorite-229836/

Програмата за изкупуване на активи не може да продължи вечно, но свиването й в чувствителен политически момент носи някои рискове

Преглед на печата

http://www.cross.bg/kapital-gorna-oryahovitza-1527905.html

/КРОСС/Бюджет 2017 на Столичната община: Същите приходи, по-малко нови проектив. Капитал Daily Първите числа от бюджета на София през 2017 г. показват, че той ще е почти копие на тазгодишния - столицата ще преразпределя около 1.2 млрд. лв., показва проект, с който "Капитал" разполага. Силно се свиват разходите за изграждане и ремонти на улици. Очакванията за приходите на столицата остават сходни с тазгодишните. От държавния бюджет се вижда, че субсидията към София ще е по-голяма - 362 млн. лв. догодина при 333 млн. лв. през 2016 г. Това са средства за делегирани дейности. "Джи Пи груп" ще ремонтира площада пред НДКв. Капитал Daily "Джи Пи груп" ще ремонтира площада пред Националния дворец на културата (НДК), който не бе обхванат при мащабния ремонт на останалата част от парковото пространство около зданието, приключил преди по-малко от година. Компанията очаквано спечели търга на Столичната община, като още при отварянето на офертите в края на октомври стана ясно, че е получила максимален резултат за техническото предложение и втората най-ниска ценова оферта, като това бяха и двата водещи критерия за оценката. Ски курортите отварят по-рано заради ранния снягв. Капитал Daily Ранният първи сняг и ниските температури доведоха и до по-ранен старт на ски сезона. След като Банско пусна в действие няколко писти още през уикенда, Боровец ще даде старт на лифтовете десет дни преди предвиденото - на 8 декември, четвъртък

Задава се краят на дългите уикенди с отработване в събота

http://www.cross.bg/sotzialnata-subota-ponedelnik-1527898.html

/КРОСС/Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание. Правителството предлага новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота. Още тази седмица промените ще минат на първо четене, а целта е да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на следващата година, обясни пред "24 часа" председателят на социалната комисия на НС Хасан Адемов. Ако това стане, първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г. Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им. За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година. Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища. Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.  

8 декември в историята

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-svetovna-1527904.html

/КРОСС/ 1204 г. - Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас.1476 г. - Папа Сикст IV обявява деня за празник на непорочното зачатие.1506 г. - Зигмунд I е избран от Сейма за крал на Полша.1854 г. - Папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария. 1863 г. - При пожар в църква в Сантяго (Чили) загиват около 2 500 души.1874 г. - Излиза първият брой на в. "Знаме" с редактор Христо Ботев.1881 г. - При голям пожар в Рингтеатер (Виена) загиват около 400 души.1888 г. - Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София. 1896 г. - Край бреговете на Испания потъва германския кораб Салер, загиват 281 души.1903 г. - В България за първи път денят е честван като празник на Софийски университет и като (студентски празник).1914 г. - Първата световна война: Започва войната между Великобритания и Германия за Фолкландските острови.1938 г. - Лаврентий Берия става комисар по вътрешните работи в правителството на СССР и дава нов тласък на репресиите.1941 г. - Втората световна война: След японската атака срещу Пърл Харбър, Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония. 1941 г. - Втората световна война: Република Китай и Холандия официално обявяват война на Япония след японската атака срещу Пърл Харбър.1949 г. - открито е Панагюрското златно съкровище,[1] на същия ден в ДВ, бр

Столичният инспекторат отчете приходи от близо 500 хил. лв. от санкции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/08/2879071_stolichniiat_inspektorat_otchete_prihodi_ot_blizo_500/?ref=rss


Приходите от санкции на Столичния инспекторат от 1 януари до 30 ноември 2016 г. са 438 618 лв. Това показват данни от отчета на Инспектората за първите 11 месеца на годината, заяви за БТА директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Постъпленията от наложени глоби с квитанции и фишове от районните инспекторати, отделите и секторите на Столичния инспекторат са 400 308 лева. От глоби с квитанции приходите са 197 100 лв., от глоби с фиш - 203 208 лева.

Доброволно...

С кого руснаците са воювали най-често?

http://svetoven.pogled.info/news/80242/s-kogo-rusnatsite-sa-voyuvali-nai-chesto

/Поглед.инфо/ В момента отношенията между Русия и Турция изживяват не най-добрите си времена. А те и преди са били сложни. За 241 години Русия е имала 12 войни с Османската империя. Средно, на всеки 19 години има Руско-турска война.

Парламентът отменя сливането на празнични дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_641729.html

Парламентът ще гласува днес промени в Кодекса на труда, с които отпада сливането на празнични и почивни дни, както и отработването им в събота. Промените бяха предложени от правителството в оставка.  Според текстовете се прекратява досегашната практика, с която Министерският съвет пренареждаше почивните и работните дни. Предлага се, ако официалният празник се пада в събота или неделя, да се почива и в първия понеделник след него, за да не се "губи" празничният ден. Ако това бъде прието 2 януари 2017 година ще е почивен ден. Ако официалният празник са падне през седмицата, само този ден няма да се работи. Целта е да се изравнят работните дни през годините и те ще са 248.

Преглед на печата - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338102

"Сега": Германия ще връща сирийски бежанци в България Германия може да връща сирийски бежанци в България, но само ако са здрави и работоспособни, реши съд в Дюселдорф, цитиран от българската секция на "Дойче веле".

Ангел Найденов: Вероятно ще има два служебни кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923053

Ангел Найденов: Вероятно ще има два служебни кабинета
Вероятно ще има два служебни кабинета, предположи депутатът от БСП Ангел Найденов в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Новоизбраният президент ген. Румен Радев не се крие. В момента той няма права да действа, каза още народният представител. Той изрази съмнение, че Реформаторите ще успеят да направят кабинет, когато им бъде връчен мандат.

Преп. Патапий

http://www.cross.bg/patapiii-nego-boga-1527903.html

/КРОСС/ Житие на преподобния наш отец Патапий В Египет, на река Нил, се намирал град, наречен Тива. В този град се родил блаженият Патапий. Родителите му били християни и възпитали сина си в благочестие и страх Божий. Като достигнал пълнолетие, той презрял суетата на този свят, напуснал своя дом, родители и приятели и приел монашество. Патапий се отдалечил в Египетската пустиня, където живеел за Бога, подвизавайки се в пост, молитви и различни отшелнически трудове. Когато узнали за него и мнозина започнали да го посещават и прославят за добродетелния му живот, той започнал да скърби, задето се нарушава безмълвието му и го хвалят човешки уста. Тогава напуснал Египет и отишъл в Константинопол. Тук се затворил в килия, която построил близо до Влахерна*, при градската стена, и пребивавал в безмълвие, като в пустиня, неизвестен на никого, освен на Единия Бог, беседвайки единствено с Него в непрестанна молитва. * Влахерна - местност в Константинопол, в западния ъгъл на града; по времето на разцвет на Византийската империя се славела по целия Изток със своите светини. Бел.ред. Но както не може да се укрие град, стоящ "навръх планина" (сравни Мат. 5:14, бел.ред.), така не може да остане в неизвестност и добродетелният човек, достигнал съвършена святост. Сам Бог прославя онези, които Го прославят, и изпълнилите се с Неговата благодат открива за полза на другите

Жертвите на земетресението в Индонезия са над 100 души

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628202

Броят на жертвите от земетресението в индонезийската провинция Ачех достигна 102 души, като един човек продължава да е в неизвестност, съобщи представител на местната агенция за реакция на бедствия, цитиран от ДПА. Ранени са над 700 души, като 136 от тях са в тежко състояние. Земетресение взе десетки жертви след в Индонезия Земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер разтърси вчера индонезийската провинция Ачех, в северната част на о-в Суматра. То предизвика разрушения, като срутв...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1527902.html

/КРОСС/Днес повод да почерпят имат: Мирослав Боршош, директор на НДК Добрин Данев, депутат в 43-ото НС Ирина Никулчина, бивша биатлонистка Красимира Колдамова, примабалерина Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл-България", председател на Българска петролна и газова асоциация, член на КС на КРИБ Мариета Дукова, треньор по художествена гимнастика Сули Сеферов, художник Доц. д-р Теодор Атанасов, началник Клиника по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед"      

Предстоящи събития в страната за днес, 8 декември

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1527901.html

/КРОСС/***София.  От 11.00 часа в зала 702 в АПИ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще представят винетните стикери за 2017 година. *** София.  От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.  *** София.  От 09.30 часа ще се проведе заседание на ВСС.  *** София.  В зала „Сердика" в „София Хотел Балкан" ще е състои Български икономически форум 2016. От 09.30 часа ще се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства пред присъединяването на България към Еврозоната". От 14.30 часа в същата зала ще се състои кръгла маса „Бизнес-средата за малките и средни предприятия в България. Как да насърчим развитието им. Кредитиране и финансиране. Насърчаванена износа на малките и средните".  *** София.  От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Емил Милев, Лазарин Лазаров и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.  *** София.  От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Стефан Бонев, Христо Ангелов и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група.  *** София.  От 10.00 часа ще се проведе заседание на Столичен общински съвет.  *** София

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zashto-1527900.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Зрителите ще научат за чудото за малката Гери или как се събират 1 милион лева за броени дни Тема: Разследване на Васил Иванов търси отговор на въпросите "Защо една етажерка струва 7 хиляди? И къде потънаха на 70 милиона от данъците ни? Има ли злоупотреби за милиони? Тема: След като объркаха наш студент за бежанец и го нападнаха в Полша - какви са настроенията в Европа? Тема: 100 хиляди за телефонни измамници. Къде е уловката - защо мошениците успяват да омагьосат жертвите си? Тема: В аванс от "Ничия земя" - синът на кръстника на мафията в ексклузивно интервю пред Даниела Тренчева. Тема: Феноменът "Издислав" - защо песента на Фики Стораро взриви социалните мрежи?    БНТ, „Денят започва" Тема: В какви каузи могат да бъдат полезни възрастните хора, за да помогнат на други, които са в нужда. Повече за специалната телефонна линия, създадена за хора без достъп до интернет Тема: Родители на протест заради смяна на начален учител в средата на срока. На живо - за липсата на приемственост в училище и как достойно да бъдат пенсионирани опитните учители Тема: В сезона на грипа - има ли нови вируси, започна ли грипната вълна и как да се предпазим - питаме главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Тема: Дойде ли време за реформи и как да се намерят допълнителни средства за бъдещето на БАН - говори новият председател - акад

Отбелязваме празника на студентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923049

Отбелязваме празника на студентите

През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище. Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември - когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г.

МВР с призив към студентите: Бъдете разумни на празника

http://www.cross.bg/putishtata-prisustvie-stydentite-1527897.html

/КРОСС/Допълнителни мерки за сигурност предприема ръководството на ГД „Национална полиция" във връзка със студентския празник - 8 декември. По пътищата на страната и курортите ще има засилено полицейско присъствие. Целта е гарантиране на обществения ред и сигурността на младите хора, както и безопасността на движението по пътищата. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие около питейните и увеселителните заведения, и места за подслон до 11 декември, на които се очакват празнуващи. Специално внимание ще бъде обърнато на курортите, където традиционно празнуват студентите. Активно ще е полицейското присъствие и по пътищата. В случай на усложнени метеорологични условия своевременно ще се въвежда временна организация на движението, съгласувано със стопаните на пътя, при необходимост трафикът ще се пренасочва по обходни маршрути. Планирани са и специализирани полицейски операции, в рамките на които полицейските екипи ще следят и за продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход. Акцентът в акцията на пътните полицаи ще е проверка на водачите, които управляват моторни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотични вещества или такива, които шофират без да са правоспособни и карат неизправни автомобили.  

Съкращават 30 % от персонала в болницата в Дупница заради дългове

http://offnews.bg/news/n_1/n_641728.html

30 процента от работещите в болницата в Дупница ще бъдат съкратени заради дългове от 1 млн. лв. Болницата е в тежко финансово състояние и за да бъде стабилизирана, новият ѝ директор ще предприеме строги мерки, които предвиждат съкращаване на част от персонала и оптимизация на сградния фонд, съобщава БНТ. Около 10 000 души годишно се лекуват в здравното заведение. През ноември лекари и служители на болницата излязоха с протестна декларация срещу избора на новия директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Владислав Миков .  В декларацията се казва, че персонала на общинската болница ще подаде групова оставка, ако не бъде проведен нов, честен конкурс за избор на управител. Освен това се изразяват съмнения за оказан натиск и политическа намеса в спечеления от д-р Миков конкурс. През април временният управител на болницата Росен Тимчев обяви, че Общинският съвет в Дупница е дал зелена светлина за съкращаване на 30 щатни бройки в болницата. 

Радарите за превишена скорост днес - 8 декември във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338122

Служители на КАТ ще следят днес - 8 декември, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

„Антонов“ предложи президентският самолет на САЩ да е негово производство

http://svetoven.pogled.info/news/80241/antonov-predlozhi-prezidentskiyat-samolet-na-sasht-da-e-negovo-proizvodstvo

/Поглед.инфо/ Украинската самолетостроителна компания „Антонов“ предложи на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп президентският му самолет да е нейно производство.

Показват винетките за 2017-а

http://www.cross.bg/stikeri-direktziite-podpomagane-1527896.html

/КРОСС/Днес ще бъдат представени винетните стикери за 2017 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов ще покажат новите стикери. Отпечатването на винетните стикери за 2017 г. започна още през септември. Още тогава от АПИ подчертаха, че те ще са на същите цени както и тази година. За леки автомобили те са 97 лв. за годишната, за месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Всички товарни автомобили над 3,5 т независимо от екологичността на двигателя си и категорията си плащат дневна винетка от 21 лв. Годишните варират от 808 лв. до 1743 лв., месечните - от 80 до 174 лв. и седмичните - от 40 до 87 лв. От 1 декември започна и приема на заявления за безплатните годишни винетки, който отпускат дирекциите "Социално подпомагане". Правото да ги получат имат гражданите с доказана инвалидност от 50 и над 50%, както и семействата, в които се отглежда дете с трайни увреждания. Заявленията се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес.  

Настимир Ананиев: И над 1000 лв. глоба за превишена скорост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922425

Настимир Ананиев: И над 1000 лв. глоба за превишена скоростКолата ще се спира от движение за шофиране без книжка или след употреба на алкохол За участие в гонки санкцията е 3000 лева и 12 месеца без право да се управлява автомобил Аз бих предложил да се носи наказателна отговорност и за каране без книжка Наказанията за употреба на наркотици стават по-сурови, казва зам.

Приеха в болница американски астронавт рекордьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628200

Бившият астронавт от НАСА Джон Глен, първият американец, извършил околоземен полет, е приет в болница в щата Охайо, съобщи Си Ен Ен, цитирайки представител на Университетската болница на Охайо, предаде ТАСС. Според говорителя Ханк Уилсън 95-годишният Глен е в отделението за лечение на онкологични заболявания на болницата. Уилсън не уточни дали Джон Глен има рак и какво е състоянието му, а единствено посочи, че бившият астронавт е приет за наблюдение преди около седмица. Телевизия Ен Би Си, позовавайки се на близки на Глен, съобщи, че бившият ас...

Башар Асад: Победата в Алепо ще бъде огромна стъпка към край на войната

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923047

Башар Асад: Победата в Алепо ще бъде огромна стъпка към край на войнатаСирийският президент Башар Асад - проговаря, но пред вестник. Според сирийският лидет победа в Алепо ще бъде огромна стъпка към край на бушуващата от пет години гражданска война в страната. Това казва Башар Асад в интервю за в. "Уатан", цитирано от Нова тв.  Победата в Алепо обаче няма да сложи веднага край на конфликта, предупреждава Асад.

Кери и Лавров обсъдиха ситуацията в Алепо на среща в Хамбург

http://svetoven.pogled.info/news/80240/keri-i-lavrov-obsadiha-situatsiyata-v-alepo-na-sreshta-v-hamburg

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали ситуацията в източната част на Алепо по време на срещата си в Хамбург.

Младежи организират концерт в помощ на „пеперудените деца“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628008

Благотворителен концерт „Разпери криле“, организиран от младежите от Интеракт клубовете във Варна, ще събира средства в помощ на така наречените „пеперудени деца“. Парите от билети и дарения ще бъдат предоставени на семействата на страдащите от генетичното заболяване, за да им помогнат за облекчаване състоянието на децата. Това е едно от най-редките и най-болезнени генетични заболявания, познати на модерната медицина. Нелечимата болест протича с образуване на цепнатини по кожата и лигавицата на тялото още от раждането до края на живота на болни...

Русия продаде "Роснефт" на швейцарци и катарци

https://www.actualno.com/europe/rusija-prodade-rosneft-na-shvejcarci-i-katarci-news_580387.html

Сделката по приватизацията на "Роснефт" е завършена. Това е съобщил ръководителят на руската компания Игор Сечин на президента на страната Владимир Путин, съобщава Агенция "Фокус". Стратегически инвеститори при приватизацията на акциите са консорциумът на швейцарската ми

Тръмп избра за посланик в Пекин губернатора на Айова и приятел на Си Дзинпин

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80239/tramp-izbra-za-poslanik-v-pekin-gubernatora-na-aiova-i-priyatel-na-si-dzinpin

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп не си мери думите срещу Китай, но избра за посланик в тази страна губернатора на Айова, който поддържа връзки с президента Си Дзинпин от 1985г.

Германски съд: Момичетата мюсюлманки трябва да ходят в часовете по плуване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628199

Германският Конституционен съд постанови, че крайноконсервативни мюсюлмански момичета са длъжни да участват в смесени уроци по плуване в училище, предаде Ройтерс. Над 80% от германците искат забрана на мюсюлманския никаб Съдът отхвърли жалба на родителите на 11-годишно момиче, които искаха то да бъде освободено от уроци по плуване, защото смята, че дори буркините - покриващите цялото бански костюми, носени от мюсюлманки, нарушават изискванията на...

Туристи ще летят като Икар с балон

https://www.24chasa.bg/region/article/5923044

Туристи ще летят като Икар с балон
В Монтанско ще возят туристи с балон, изненадващо разкри председателят на Агенцията за регионално развитие и бизнес център 2000 Георгия Димитрова. Целта е чрез тази атракция от миналото да се създаде нов туристически продукт и да се привлекат повече туристи в трансграничната зона. Първият балон се издигна над стадиона в село Студено буче и смая

Емили Ратайковски не се срамува от голото си тяло (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628106

Емили Ратайковски разкри тайната на успеха си. 25-годишната актриса и модел даде интервю за списание Oyster, в което призна, че постиженията ѝ до голяма степен се дължат на външния ѝ вид. Емили Ратайковски е гола върху бял кон за Harper's Bazaar (ВИДЕО) „Не мисля, че щях да имам тази кариера, ако не изглеждах по този начин", сподели Емили. Както знаем, тя не се срамува да се разголва пред камерит...

Русия изненадващо продаде част от „Роснефт”

http://vesti.bg/sviat/rusiia-iznenadvashto-prodade-chast-ot-rosneft-6062542

Путин е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизацията, за да се избегнат колебанията на курса

Русия с изненадващо продаде част от „Роснефт”

http://vesti.bg/sviat/rusiia-s-iznenadvashto-prodade-chast-ot-rosneft-6062542

Путин е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизацията, за да се избегнат колебанията на курса

Съдят бивш полицай, мамил в магазин за телефони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628096

Поредно заседание по наказателно дело за измама е насрочено във Варненския районен съд. Подсъдими са двама души. Спрямо бившия полицай П. Илиев (38 г.) е повдигнато обвинение, че през 2013 година склонил две лица да измамят продавач-консултанти в магазини за мобилни комуникации, така че да закупят с личните данни на непознати лица и фалшиви документи три мобилни апарата на лизинг.  Причинената имотна вреда е на стойност около 3200 лева. Спрямо втория подсъдим по делото – 30-годишната Виктория Д., повдигнатото обвинение е за  извършена в съучаст...

Глобите за превишена скорост скачат два пъти

http://offnews.bg/news/n_1/n_641727.html

Глобите за превишена скорост ще се увеличат два пъти. Това предвиждат промените в закона за движение по пътищата, които влизат за окончателно приемане в пленарна зала, съобщава БНТ. За превишаване на скоростта с над 50 км/ час санкцията става 1 000 лева за превозни средства от обществения транспорт и при пренасянето на опасни товари. 700 лева за нарушение в населените места и 600 извън тях. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. Така при шофиране със 130 км в час в града при разрешени 50 км глобата стига 1000 лева. Измененията в над 30 параграфа целят затягане на контрола по пътищата. Отнемане на регистрацията на автомобила ще бъде прилагана срещу шофьорите без книжка. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила. Над 600 души на седмица хваща КАТ да карат без книжки, сочат по данни на транспортната комисия в парламента. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта.

"От Нели и Емо" в помощ за Ина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628025

Благотворителна изложба в помощ на 23-годишната Ина Георгиева от Генерал Тошево ще бъде открита тази вечер в 18:30 часа в Гранд мол. Жената е болна от рак. Експозицията е организирана в памет на Нели и Емилиян Калинови, които бяха намерени мъртви в къща в търновско село. След разходка те приели поканата на местно семейство да преспят у тях. На другия ден към обяд домакините ги открили мъртви. Двамата заспали в стая без комин, горили екобрикети и се натровили. Младото семейство се е занимавало с благотворителност, затова негови приятели искат да...

Най-важното от Варна във вчерашния 7 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338083

Следа: Търсят в Бразилия мистериозно изчезнал във Варна германец Екипът, ангажиран с издирването на изчезналия преди две години и половина във Варна германски турист Ларс Митанк, пътува до Бразилия по сигнал, че той се намира там.

Париж страда от най-сериозния смог за последните 10 години

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/12/08/2878846_parij_strada_ot_nai-seriozniia_smog_za_poslednite_10/?ref=rss


Париж е засегнат от най-сериозното и най-продължително замърсяване на въздуха през зимния сезон за последните 10 години. За това предупреди в сряда френската агенция "Airparif", която следи нивата на замърсяване, цитирана от вестник "Индипентънт".

Пикът в замърсяването на въздуха се дължи на комбинацията от вредните емисии от превозни средства и от битовото отопление на дървесина, в съчетание с безветрие, посочват от агенцията Airparif.

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че...

Автобусите за Студентски град в столицата ще се движат и през нощта срещу 9-ти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923042

Автобусите за Студентски град в столицата ще се движат и през нощта срещу 9-ти
Автобусите по линии 94 и 280 в столицата ще се движат и през нощта на 8 срещу 9 декември. Това съобщиха от пресцентъра на Столична oбщина. От 24 часа на 8 декември до 5.00 часа на 9 декември „Центъра за градска мобилност“ ще осигури нощно движение по автобусни линии 94 и 280. Промяната в транспортното обслужване се налага във връзка с празника

Заместник на столичния кмет Фандъкова подаде оставка

https://www.actualno.com/sofia/zamestnik-na-stolichnija-kmet-fandykova-podade-ostavka-news_580388.html

Един от заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова подаде оставка. Зместник-кметът по екология Мария Бояджийска е поискала да бъде освободена от длъжност. Оставката идва само няколко дни след тежкия инцидент в Завода за третиране на отпадъци, където загина един работник, информира БГНЕС. Самият директор на Завода за отпадъци Николай Савов също бе отстранен. След инцидента Фандъкова поиска от Мария Бояджийска доклад за трагедията.

Слънчево и приятно на студентския празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628034

Предимно слънчево ще бъде времето по Черноморието. Ще продължи да духа до умерен североизточен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Максималните температури ще са между 3° и 7°. Температурата на морската вода е 8°. Вълнението на морето е 2-3 бала....

Чернокожи служители ще съдят Си Ен Ен за расова дискриминация

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80238/chernokozhi-sluzhiteli-shte-sadyat-si-en-en-za-rasova-diskriminatsiya

/Поглед.инфо/ Бивши и настоящи служители на медийната група "Тайм Уорнър", в която влизат каналите Си Ен Ен, Ти Ен Ти и Ти Би Ес, заведоха дело срещу компанията по обвинение в расова дискриминация.

Коалицията, оглавявана от САЩ, извърши бомбардировка срещу болница в Мосул

http://svetoven.pogled.info/news/80237/koalitsiyata-oglavyavana-ot-sasht-izvarshi-bombardirovka-sreshtu-bolnitsa-v-mosul

/Поглед.инфо/ Коалицията, оглавявана от САЩ, извърши бомбардировка срещу болница в иракския град Мосул. Това съобщиха пресслужбата на щаба на коалицията, както и Централното командване на въоръжените сили на САЩ /СЕНТКОМ/.

Нетаняху не иска посредническа среща с Махмуд Абас

https://www.actualno.com/asia/netanjahu-ne-iska-posrednicheska-sreshta-s-mahmud-abas-news_580379.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли идеята на Франция той да се срещне с палестинския лидер Махмуд Абас в рамките на международна конференция в Париж, предаде БГНЕС. Нетаняху казал това в разговор с френския президент Франсоа Оланд. Френската дипломация действ

Сърбин застреля съседите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923040

Сърбин застреля съседите си61-годишен сърбин застреля с ловна пушка трима от съседите си. В село Ратине, недалеч от град Кралево, мъжът открил огън и убил на място трима души. След тежкото престъпление убиецът се отправил към селското гробище, където е извършил самоубийство, съобщи държавната телевизия в Белград РТС, цитирана от БГНЕС.

Изборът на Тръмп: бивша шефка на федерация по кеч ще оглави US агенция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628197

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се е спрял на бившия изпълнителен директор на Световната федерация по кеч Линда Макмеън за ръководител на Агенцията за малките предприятия, предаде ДПА. Тръмп уволни човек от екипа си заради лъжи за съперничката му Клинтън Линда Макмеън ще помага за създаването на нови работни места и премахването "на тежки регулации, които вредят на работещите от средната класа и на дребния бизнес", заяви Тръмп.

Премиера на книгата на Темелко Нешков Югославия срещу душата на Македония

http://bulgarski.pogled.info/news/80236/premiera-na-knigata-na-temelko-neshkov-yugoslaviya-sreshtu-dushata-na-makedoniya

/Поглед.инфо/ Днес, от 18 часа, в Art Hall /Телефонна палата/ в София, издателство "Свети Климент Охридски" ще представи книгата на големия родолюбец, македонският българин Темелко Нешков "ДОСИЕ - Югославия срещу душата на Македония".

Пътна обстановка в страната - 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338123

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: До 8.12.2016 г. поради ремонт на надлез над АМ „Тракия“ при км 133, са затворени за движение пътните връзки на АМ „Тракия“: Пловдив-София и София-Раковски. За направлението от Пловдив - София се препоръчва обход през Трилистник на км 137, под АМ „Тракия“ и надясно за София.

Днес ще бъде слънчево, максималните температури ще бъдат между 2° и 7°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5923034

Днес ще бъде слънчево, максималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Днес ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места по поречието на Дунав ще има ниска облачност. След обяд от североизток отново ще се заоблачи. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен,

Пускат 335-тонната машина за метрото по пътя АЕЦ "Козлодуй" - София

http://offnews.bg/news/n_1/n_641712.html

Земекопната машина, необходима за строителството на софийското метро ще затруднява движението по пътя АЕЦ "Козлодуй" - София от днес до неделя, 11 декември, предупреди агенция "Пътна инфраструктура". 335-тонната машина, дълга 59 метра и широка 5,2 метра, ще премине по маршрута: път II-11 АЕЦ „Козлодуй“ – Хърлец – път III-101 Гложене – Бутан – път III-1503 Софрониево – път II-15 Крушовица – обходен път на Враца – път I-1 Враца – Мездра – Ботевград – Врачеш - Ботевградски проход /Арабаконашки проход/ - път III-1001 Горно Камарци – път I-6 Саранци – София – Северна скоростна тангента – Западна дъга – ул. „Любляна“ - бул. „Овча купел“ - ул. „Житница“. Машината ще се движи само през светлата част от денонощието. АПИ апелира шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Глобите трябва да са неизбежни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922468

Глобите трябва да са неизбежни Идеята да се вдигнат до 1000 лв. глобите за водачи, които карат бясно в града, а и на магистралите, звучи примамливо. Вероятно защото авторите на идеята си мислят, че само така ще накарат шофьорите да спазват правилата за движение. Според някои от вносителите на промените в закона за пътищата дори и най-отявлените нарушители ще спрат с

Барак Обама благодари на Франсоа Оланд за близкото им сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923031

Барак Обама благодари на Франсоа Оланд за близкото им сътрудничествоПрезидентът на САЩ Барак Обама разговаря по телефона с френския си колега Франсоа Оланд, благодарейки му за подкрепата и управлението през последните няколко години, съобщи Белия дом, предаде AFP, цитиран от "Фокус". Американският лидер е изразил своята „признателност за близкото им партньорство след идването на власт на Оланд през 2012 г.

Въпроси и отговори за инцидента в Русе и кръводаряването

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/08/2878804_vuprosi_i_otgovori_za_incidenta_v_ruse_i/?ref=rss


Репортаж на "Господари на ефира" разказа в понеделник за случай, в който на 80-годишен човек в Русе била прелята кръв от дарител, заразена с малариен плазмодий. Около десет дни по-късно човекът починал в белодробната болница на Русе, като за причина лекарите посочват влошаване на сърдечната и дихателната дейност, а не малария. Заразата била в твърде малки количества, за да доведе до фаталния край на човека, а той имал и много съпътстващи болести, обясниха в последствие лекарите.
...

Мюсюлмани пазят ключа за най-святата църква

http://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/miusiulmani-paziat-kliucha-za-naj-sviatata-cyrkva-6062521

Две мюсюлмански семейства пазят ключа за най-святата християнска църква в Йерусалим и пазят мира между няколко християнски църкви

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=338121

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 8 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

"Лудогорец" има подизпълнители и сигурни 24 точки в първенството, смята Ганчев

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/08/2879001_ludogorec_ima_podizpulniteli_i_sigurni_24_tochki_v/?ref=rss


Шампионът "Лудогорец" има "подизпълнители" в първенството, от които си осигурява поне по 24 безпроблемни точки на сезон. Това заяви собственикът на ЦСКА и член на изпълнителния комитет на БФС Гриша Ганчев, макар и да не назова по име разградския клуб.

"Както виждате, ние не играем като някои отбори с подизпълнители, ние играем честно. "Подизпълнители" значи, че преди да почнеш шампионата, си имаш едни 30 точки примерно... По мои сметки между 24 и 30 точки, за които разхождаш...

Гласуват увеличение на разрешителното за издаване на таксиметров превоз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628201

Увеличение с над 4 пъти на разрешителното за издаване на таксиметров превоз на пътници ще гласува днес местния парламент.  Таксата скача от досегашните 8,33 лева на 34 лева. Очаква се на заседанието на ОбС да дойдат представители на таксиметровия бранш, които да поискат приетият данък от 750 лева, който ще плащат пловдивските таксита от 2017-та година, да бъде намален....

Младежи стават доброволци в помощ на бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5923029

Младежи стават доброволци в помощ на бежанцитеМладежи от Европа могат да започнат кариерата си като помагат за осигуряването на подслон и интeграция на мигрантите и бежанците. Европейската комисия стратира корпус за солидарност за младите хора на възраст от 18 до 30 години. Тези, които търсят занимание в полза на обществена и социална кауза могат да станат доброволци и стажанти в училища и

Само "Атлетико" (М) преди "Лудогорец" излиза с 3 равенства и печели Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5922221

Само "Атлетико" (М) преди "Лудогорец" излиза с 3 равенства и печели Лига Европа“Лудогорец” стана едва четвъртият тим в историята на Шампионстата лига, който излиза от групата с три спечелени точки. И само вторият, който го прави с три равенства. Първият и по двата показателя е “Атлетико” (Мадрид) през сезон 2009/2010 г. Испанците се падат в една група с “Челси”, “Порто” и АПОЕЛ (Кипър).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване