12/08/16 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Облаги: Плевнелиев става комшия на Прокопиев с жилище и офис от държавата в топ центъра на София

 В последните дни от пребиваването си на „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев няма да прави банкет за изпращане, а само ще вдигне тост с шампанско. Това съобщава „Уикенд”, позовавайки се на източници от канцеларията на държавния глава. Плевнелиев, обаче, си тръгва от сградата с куп привилегии по закон, приет през 2003 г., който урежда битовите условия на ексглавнокомандващите.
Така той ще ползва пожизнена пенсия в размер на 60% от възнаграждението на президента. Освен това ще получи жилище и офис за развиване на обществена дейност.
 
Според източници на изданието, Плевнелиев се кани да направи фондация, но обхватът й на дейност все още не е известен и се пази в строга тайна. Президентът, обаче, вече е избрал мястото, в което иска да се помещава. Става въпрос за луксозна, новопостроена сграда в сърцето на София, в непосредствена близост до редакцията на вестник „Капитал”, чийто собственик е близкият съратник на Плевнелиев – олигархът Иво Прокопиев.
 
По закон държавният глава ползва и охрана на НСО в следващите 4 години, а апартаментът, който държавата ще му даде безвъзмездно, ще е в рамките на 200 кв. м. Текстовете от кодекса сочат, че той може да избере всеки град в страната, който пожелае. Източници твърдят, че жилището, също като офиса, пак ще е в столицата.
 
До края на живота си Росен Плевнелиев няма да плаща нито здравни, нито социални вноски, а ежегодно за поддръжка на кабинета му се дават няколко десетки хиляди лева, пак от хазната. Той има право и на сътрудници, за които заплатата също се осигурява от държавата, като тя е не по-висока от 30% от месечното възнаграждение на действащия държавен глава.
 
За да е сигурно, че бъдещата фондация ще функционира безпроблемно, от бюджета се взимат и допълнителни пари за техника. Единственото условие, при което Росен Плевнелиев би загубил всички посочени привилегии е, ако извърши престъпление, при това умишлено.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване