12/10/16 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Митов споделил с Нюланд притесненията си за геополитическата ориентация на България

 Митов обсъдил с Нюланд притеснението, че геополитическата ориентация на България може да бъде поставена под въпрос
Външният министър в оставка Даниел Митов на среща със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е изказал притеснение, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос, предаде БГНЕС.
Митов посочи, че на „2 декември, петък, 09.30 часа” се състояла срещата между него и зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в САЩ. „На срещата присъстваха и българският посланик Тихомир Стойчев, както и първият секретар на посолството. От срещата има паметни бележки и изпратени грами. Такива срещи няма как да останат тайни, ако се проведат или не се проведат това да не се знае”, обясни външният министър.
Запитан дали е изказвал резерви пред Виктория Нюланд от изхода от президентските избори в България и курса на страната, Митов посочи, че изходът от президентските избори в България е ясен и такава е волята на българския народ. „Резерви няма защо да изказвам. Единственото, което е коментирано, е именно какво следва оттук нататък, в каква ситуация се намира България, какви са опциите, служебни правителства, избори, когато евентуално бихме могли да ги очакваме и притеснението, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или да се променят позициите относно основни параметри на българската външна политика, особено по отношение на санкциите срещу Русия и по отношение на анексията на Крим, които до момента са били последователни и ясни позиции, съобразени с международното право”, обясни Даниел Митов.
Според него в българския национален интерес е да защитаваме международното право и международният правов ред, а не да легитимираме промяна на граници и преначертаване на граници, установени след Втората Световна война и съвременни граници, признати от всички. „Това е притеснението ми, че може за в бъдеще правителство на левицата да започне да прави други изчисления в тази посока и да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори. И тя е в български национален интерес. Подобна промяна не би била желана от никой от нашите съюзници”, подчерта Митов.
Относно това дали тези притеснения са били споделени и от американска страна, външният министър посочи, че няма право да предава съдържанието на разговора от тяхна страна. „Ясно е, обаче, че официалната позиция на нашите съюзници и партньори не само отвъд океана, но и в ЕС е консенсусна. И българската външнополитическа позиция по тези казуси е в унисон и в синхрон”, увери Даниел Митов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване