Чуркин: Странните действия на САЩ се дължат съперничеството между Пентагона и Държавния департамент

http://svetoven.pogled.info/news/80382/churkin-strannite-deistviya-na-sasht-se-dalzhat-sapernichestvoto-mezhdu-pentagona-i-darzhavniya-departament

/Поглед.инфо/ Странните действия на американската администрация за Сирия може да са свързани със съперничеството между Държавния департамент на САЩ, от една стана, а от друга - Пентагона и ЦРУ.

Горанов с план за Хитрино - целево пари за къщите на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930311

Горанов с план за Хитрино - целево пари за къщите на хоратаФинансовият министър Владислав Горанов разработил 2-3  варианта как да бъде решен проблема на хората в Хитрино. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по бТВ. Обмисля се Министерският съвет да даде целева субсидия на селото, а кметството да разговаря с всяко семейство как да се постъпи.

Мъж и жена пострадаха при катастрофа край Кокаляне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629023

Мъж и жена пострадаха при катастрофа в близост до Кокаляне. Те веднага са откарани в спешното отделение на столичната болница "Св. Анна" без опасност за живота. Пациентите са стабилизирани, информират от болницата. Мъжът е с черепно-мозъчна травама, а жената има три счупени ребра. И двамата остават в лечебното заведение под наблюдение....

Тони и Фики Стораро организират концерт в помощ на Хитрино

https://www.actualno.com/music/toni-i-fiki-storaro-organizirat-koncert-v-pomosht-na-hitrino-news_581130.html

Ще организираме голям концерт в Шумен, за да съберат пари за възстановяване на щетите в Хитрино, обяви певецът Тони Стораро, който гостува в предаването „120 минути” заедно със сина си Фики. Двамата трябваше да коментират медийния шум около първия албум на Фики – Is Thi

Простреляха 27-годишен мъж в центъра на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/5930318

Простреляха 27-годишен мъж в центъра на Бургас27-годишен мъж е докаран в Спешния център на УМБАЛ-Бургас с огнестрелна рана. Все още не е ясно какво точно се е случило и как е бил прострелян, съобщава „Флагман”. Инцидентът е станал около 16.28 часа на ул. "Георги Шагунов" в центъра на Бургас. Младият мъж твърдял, че се е прострелял сам с газов пистолет, раната му обаче не е изгаряне.

Оперират спешно 27-годишен с рана от газов пистолет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629021

27-годишен мъж от Сливен беше приет по спешност в УМБАЛ-Бургас, след като сам се прострелял с газов пистолет. Инцидентът станал следобяд днес на ул. „Георги Шагунов" в центъра на Бургас. Пострадалият е Иван К. Все още не е изяснено в детайли как точно младият мъж се е самопрострелял и дали в случая става въпрос за неволно произведен изстрел. Пострадалият е с рана в областта на врата. „Операцията му започва след броени минути", каза за „Дарик" шефът на Отделението „Уши, нос, гърло" в УМБАЛ-Бургас д-р Даниел Петков.    

Петима шампиони и седем медалисти има Шумен от морския кик бокс турнир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629022

С петима шампиони - Виктор Иванов, Станислав Пенев, Дончо Дончев, Георги Атанасов и Денис Ебазеров, един сребърен медалист - Анатоли Нишанов и шест бронза - Михаил Пенчев, Никола Николов, Димитър Стоянов , Златан Радославов , Сузан Ахмед и Жулиен Валерив се прибираме от Коледният кикбокс турнир във Варна, съобщават във фейсбук профила си от СК "Шуменска крепост'. Силно шуменско участие на кик бокс турнир във Варна Освен медалите отборът на СК '' Шуменска крепост '' се нареди...

Пострадал от взрива: Всичко хвърчеше - табуретки, маси, телевизори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930315

Пострадал от взрива: Всичко хвърчеше - табуретки, маси, телевизориУсетих трясъка, избиването на дограмата, черчевета, врати, прозорци. Всичко хвърчеше – телевизори, маси, табуретки, не разбрах кое точно ме удари. Това разказа пред bTV Николай Цачев, един от пострадалите от взрива в Хитрино, който е със счупени пръсти на краката в резултат на инцидента. Той сподели,

Президентът на Египет обяви тридневен траур след бомбения атентат

http://www.cross.bg/atentat-sisi-prezidentut-1528292.html

/КРОСС/ Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви три дни траур за жертвите на бомбения атентат край коптската катедрала в Кайро, предаде ДПА.Ас Сиси осъди нападението като "презряна терористична проява", насочена "срещу цялата нация, както коптите, така и мюсюлманите"."Египет, както винаги, ще става все по-силен и по-единен при сблъсък с такива прояви", добави той.Броят на убитите в атентата достигна 25 души, а ранените са 49.

Трагедията в Хитрино остави две момичета сираци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274877_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82

 Седем жертви взе трагедията в Хитрино и почерни стотици семейства. Сред загиналите са двама съпрузи Акиф и Фейме, които оставят сираци дъщерите си студентката Рейхане /23 г./ и ученичката Севги /12 г./. Семейството, включително и голямата им дъщеря, работели като стрелочници по близки жп гари, разказват близки. По-голямото момиче е в болница. Шестокласничката, която учи в Шумен, още след изнасянето й от опустошената къща е била взета от леля й в град Самуил, Разградско.

Жена загуби съпруг и син в черната събота. Дениз /18 г./ е най-малката жертва на взрива в Хитрино, а на място в руините погинал и баща му Танер.

Багер помогнал изпод отломките на къщата й да бъде измъкната 93-годишната баба Шерифе. Жената била трудно подвижна и е овъглена. Дъщеря й била при нея, но не могла да я спаси.

Огромна е и трагедията с хлебарката Анифе /54 г./. Колежката й си заминала от фурната в центъра на Хитрино след като пекла хляб, а тя останала да го продава и взривът я ударил. Тя е с обширни обгаряния.

В неделя е бил открит изченалият Бедри от близкото село Тимарево. Той дошъл в Хитрино с хлебарски камион и се мотаел в центъра. Открит е мъртъв под отломки. В неделя следобед тялото му все още не беше транспортирано до Шумен.

Над 50 роднини и близки са разпознавали жертвите. Истинска трагедия е била процедурата за опечалените. Разпознаването обаче било наложително, защото всички тела са били вдигнати от мястото на трагедията без документи за самоличност и е трябвало да стане ясно кой кой е. Единствен най-малкият Дениз, който издъхнал в спешна помощ в Шумен, бил известен, останалите до неделя сутрин са били безименни жертви.

В неделя започнаха аутопсии на жертвите от съдебен лекар за изясняване на причините, довели до смъртта. Погребенията ще бъдат в различни населени места край Хитрино, при роднините на жертвите.

Павел Поппандов призова политиците да дарят една заплата за хората в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930312

Павел Поппандов призова политиците да дарят една заплата за хората в ХитриноГолемият български актьор Павел Поппандов се обърна към политиците пред bTV и ги призова да помогнат лично на пострадалите от взрива в Хитрино: „Господа, не държавата, а вие трябва да помогнете на хората, изпаднали в беда в Хитрино. Откажете се от партийните си субсидии или с тях възстановете щетите.

Манчестър Юнайтед нокаутира Тотнъм на "Олд Трафорд"

http://offnews.bg/news/n_1/n_641974.html

Отборът на Манчестър Юнайтед продължава възхода си след преодоляването на кризата в началните кръгове на Премиър лийг. Тази вечер "червените дяволи" надвиха Тотнъм у дома с 1:0 в мач от 15-ия кръг и се доближиха плътно до топ 4 във временното класиране. В герой за Манчестър Юнайтед се превърна лятното попълнение Хенрик Мхитарян, който взриви трибуните с гол в 29-ата минута. Кейн сбърка един пас в центъра, Ерера се възползва и изведе много добре Мхитарян, който изстреля снаряд по посока на вратата на Уго Лорис. Това беше първи гол за арменеца в Премиър лийг, който обаче напусна контузен пет минути преди края. В друг важен мач от кръга Челси постигна девета поредна победа, след като надделя неочаквано трудно с 1:0 Уест Бромич. Испанският нападател Диего Коща вкара единственото попадение в 76-ата минута и по този начин върна "сините" на първо място във временното класиране, като Челси има три точки пред Арсенал, който върви втори с 34. Манчестър Юнайтед има десет по-малко и върви шести в класирането.

НА 11 ДЕКЕМВРИ ЛЕНИНГРАДСКАТА ПАРТИЗАНСКА БРИГАДА ЗАПОЧВА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ БЛОКАДАТА НА ХИТЛЕРИСТИТЕ (И ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274876_%D0%9D%D0%90+11+%D0%94%D0%95%D0%9A%D0%95%D0%9C%D0%92%D0%A0%D0%98+%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%9D%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98%D0%97%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9

 На 11 декември 1943 г. 5-та Ленинградска партизанска бригада започва бойни действия против крупната наказателна експедиция на противника – хитлеристите хвърлят срещу партизаните 22 танка, артилерия, бронирани автомобили и значителни пехотни сили.

 

Представяме ви фотографии от последните 50 дена от блокадата на Ленинград

 

 

Конфликт: Втората Световна война, Източен фронт

Къде: Ленинград (дн. Санкт Петербург), Русия

Кои участват:

1) Германия, Финландия, Италия, Синята дивизия (Испания)

Пълководци: Вилхелм Ритер фон Лееб, Гьорг фон Клюхер, Карл Густав Емил Манерхайм

Армия: над 720 000 души

 

2) СССР

Пълководци: Маркиан Попов, Климент Ворошилов

Армия: над 900 000 души

 

Резултат: Победа на СССР и изтегляне на немските сили

Героизмът накратко: Продължилата 872  дни блокада на втория по големина град в СССР е едно от най-трагичните събития в историята на Втората Световна война. Упоритостта и непреклонността на руската отбрана, търпението и страданието, понесени от цивилните в продължение на почти три години трудно подлежат на описание.

Падането на Ленинградската блокада поставя началото на серия от стратегически операции за освобождаването на съветските територии.

 

Така започва провалът на хитлеристкия план за прегазване на Руския север.
Ленинградската епопея е едно чудо, станало възможно в резултат на духа на руските хора. Това е победа на човека над фашисткия звяр.

 

До 2014 година в България живеят 21 ветерани, които са преживели блокадата на Ленинград.

 

По време на блокадата те са били 15-16-годишни.

 

Единствено в зряла възраст – 26-27 години, е била Антонина Петрова, която също живее в България.

 

Нощно дежурство в полевата болница на партизанския отряд.

1456092_605654752836955_501674871_n

 

 

 

 

 

 

Ешалон с немски войници, взривен от партизаните през 1942 г.

946090_605654849503612_2035316618_n

 

 

 

 

 

 

 

Партизанският отряд навлиза в тила на врага 1942 г.




1461058_605654756170288_1527114594_n







Видео


545910_605654746170289_816324277_n

Президентът ще връчи мандата на Реформаторския блок на 13 декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274875_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0

 Държавният глава отлага връчването на мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок в знак на съпричастност с трагедията на гражданите в Хитриносъобщават от пресслужбата на президента.

В знак на съпричастност с трагедията на жителите на Хитрино и във връзка с обявения на дванадесети декември Ден на национален траур, президентът Росен Плевнелиев отлага връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

Конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство на Парламентарната група на Реформаторския блок ще бъде изпълнена от държавния глава в 11 часа на 13 декември, вторник. 

Според първоначалната програма Плевнелиев трябваше да връчи мандата на РБ в понеделник - 12 декември. 

С решение на Министерския съвет 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха пресслужбата на кабинета. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.  

Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод атентатите в Истанбул, при които загинаха десетки хора, а стотици бяха ранени. Президентът Плевнелиев изразява увереност, че извършителите на тези нападения ще бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона.

„Дълбоко съм потресен от новината за унищожителните атентати в Истанбул, при които десетки хора загубиха живота си, а много други бяха ранени. Този труден момент, в който много семейства бяха потопени в скръб, предизвиква съчувствие и съпричастност в целия български народ“, се казва в писмото на държавния глава.

По статията работи: Евгения Маринова

Сборната изложба „Contemplations / Отвъд видимото" ще бъде открита утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338422

По традиция в навечерието на Коледните и Новогодишните празници арт галерия Le Papillon предоставя възможност да поспрем ежедневието и да се отдадем на удоволствието от съзерцаването на творбите и идеите на едни от най-интересните и вълнуващи съвременни български творци, тази година, обединени от темата „Contemplations/Отвъд видимото" в годишна сборна изложба.

Испански рефер ще бъде наказан заради "прекалена близост" с играчите на "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/11/2881165_ispanski_refer_shte_bude_nakazan_zaradi_prekalena/?ref=rss


Испанската федерация е санкционирала един от страничните съдии на изминалото дерби между "Барселона" и "Реал" (Мадрид)

Причината за това е, че асистентът Пау Норберт Себриан Девис е демонстрирал "прекалена близост" с играчите на каталунците, твърди популярното радио Cadena SER.

В интернет още след "класико" се появи видео на клубната телевизия на "Барселона" от тунела на "Камп ноу" преди първия съдийски сигнал.

В него наистина си личи, че Девис обръща внимание...

Хайки за нелегално месо в Пловдивско, глобяват до 5000 лева

https://www.24chasa.bg/region/article/5929612

Хайки за нелегално месо в Пловдивско, глобяват до 5000 леваИзненадващи проверки по пазарите в Пловдивско за незаконна продажба на месо започнаха инспектори от областната дирекция по безопасност на храните. 4 екипа ще обикалят заедно с полиция. На прицел са тържищата в Кричим, "Столипиново" и селата, където всяка година се хващат нарушители. "По пазарите не може да се предлагат месни продукти.

Борисов: България ще се справи сама след трагедията в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930304

Борисов: България ще се справи сама след трагедията в ХитриноМинистър -председателят Бойко Борисов благодари на своите колеги от Република Турция, Унгария и Държавата Израел във връзка с предложената от тях помощ след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември. Българският министър-председател увери колегите си, че България ще се справи с щетите и последствията от бедствието в шуменското село

Машинист от влака в Хитрино: Все още съм в шок

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629019

„Все още съм в шок". Това заяви за NOVA един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика смъртоносната експлозия в шуменското село Хитрино. Владимир Петров разказа, че бил във втория локомотив.

Спасиха живота на двама тежко ранени от Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-tezhko-varna-1528287.html

/КРОСС/ Животът на двама от тежко ранените при взрива в Хитрино вече е вън от опасност. Това съобщи доц. Ивайло Въжаров, началник на Военноморската болница във Варна. В събота там бяха докарани една жена и четирима мъже. Спасените са мъже, единият е стрелочникът на гара Хитрино Ирфан Хасан. Въпреки че състоянието на двамата пациенти е стабилно, те ще останат в реанимацията, защото още са в тежък психически шок, а им предстои дълъг период на лечение, поясни доц. Въжаров. Според него най-тежко е положението на жената, която е с 30% изгаряния и отровени от дим дробове и на 21-годишно момче. То бе докарано късно вечерта в събота със съчетана травма и сериозно увреждане на белия дроб. Двамата са в медикаментозна кома, лекарите продължават да се борят за живота им. В реанимация, в тежко, но стабилно състояние, са и двете жени с черепно-мозъчни травми, които бяха настанени в УМБАЛ „Св. Марина". Ден след трагедията в Хитрино от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че образуваното досъдебно производство е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и големи имуществени щети, вследствие на умишлено нарушаване на правилата в жп транспорта. Наказанието за това е от 5 до 20 г. лишаване от свобода. До момента няма лица с повдигнати обвинения. Следователи вече са разпитали ранения стрелочник, както и тримата машинисти на дерайлиралия товарен влак

Тръмп за намесата от Русия: Това е смешно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/11/2881162_trump_za_namesata_ot_rusiia_tova_e_smeshno/?ref=rss


Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп не вярва на заключенията на разузнаването, че Русия се е намесила в негова полза в предизборната кампания в САЩ, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.

Тръмп каза, че заключенията са смешни и Демократическата партия ги използва като "още едно оправдание за загубата на Хилари Клинтън".

"Мисля, че това е смешно. Мисля че е още едно оправдание. Не му вярвам", каза бъдещият президент в интервю за "Фокс нюз". Освен...

Спасиха живота на двама тежко ранените от Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-tezhko-stabilno-1528287.html

/КРОСС/ Животът на двама от тежко ранените при взрива в Хитрино вече е вън от опасност. Това съобщи доц. Ивайло Въжаров, началник на Военноморската болница във Варна. В събота там бяха докарани една жена и четирима мъже. Спасените са мъже, единият е стрелочникът на гара Хитрино Ирфан Хасан. Въпреки че състоянието на двамата пациенти е стабилно, те ще останат в реанимацията, защото още са в тежък психически шок, а им предстои дълъг период на лечение, поясни доц. Въжаров. Според него най-тежко е положението на жената, която е с 30% изгаряния и отровени от дим дробове и на 21-годишно момче. То бе докарано късно вечерта в събота със съчетана травма и сериозно увреждане на белия дроб. Двамата са в медикаментозна кома, лекарите продължават да се борят за живота им. В реанимация, в тежко, но стабилно състояние, са и двете жени с черепно-мозъчни травми, които бяха настанени в УМБАЛ „Св. Марина". Ден след трагедията в Хитрино от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че образуваното досъдебно производство е за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и големи имуществени щети, вследствие на умишлено нарушаване на правилата в жп транспорта. Наказанието за това е от 5 до 20 г. лишаване от свобода. До момента няма лица с повдигнати обвинения. Следователи вече са разпитали ранения стрелочник, както и тримата машинисти на дерайлиралия товарен влак

Тръмп за помощта от Русия: Това е смешно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/11/2881162_trump_za_pomoshtta_ot_rusiia_tova_e_smeshno/?ref=rss


Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп не вярва на заключенията на разузнаването, че Русия се е намесила в негова полза в предизборната кампания в САЩ, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.

Тръмп каза, че заключенията са смешни и Демократическата партия ги използва като "още едно оправдание за загубата на Хилари Клинтън".

"Мисля, че това е смешно. Мисля че е още едно оправдание. Не му вярвам", каза бъдещият президент в интервю за "Фокс нюз". Освен...

БЧК откри дарителска сметка за с.Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274874_%D0%91%D0%A7%D0%9A+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81.%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B

 Председателят на БЧК съобщи, че е откритата дарителска сметка ( IBAN: BG64UNCR 76301078660913 ; BIC: UNCRBGSF) за Хитрино, като гражданите могат да изпращат и СМС на стойност 1 лв. на номер 14 66. Той поясни, че дарителският номер 14 66 се активира при бедствия и кризисни ситуации, а последната кампания, за която е използван, е за помощи за бежанците. В 18.00 ч. вчера сметката е занулена и всички дарени средства отиват за хората от Хитрино, нищо, че в обратен СМС се благодари за подкрепа към бежанците. Във връзка с това как гражданите да бъдат сигурни, че парите им ще отидат при нуждаещите се от хора от Хитрино, Христо Григоров коментира: „Прави се обществен съвет, в който влизат общественици, журналисти, представители на Църквата. Всички пари се разпределят през този обществен съвет и се дава отчет пред българското общество как са използвани тези пари“. Той увери, че нищо не може да се скрие. По думите му в момента няма нужда от дрехи, храна и други консумативи, тъй като БЧК разполага с всичко необходимо. 
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни, че продължава разследването за установяване на причината за инцидента.

Петима пострадаха при верижка катастрофа края Панчарево

https://www.actualno.com/sofia/petima-postradaha-pri-verijka-katastrofa-kraja-pancharevo-news_581123.html

Петима души са пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра МВР. На място има екип на полиция, образувало се е огромно задръстване. Пострадалите са откарани в болница. Снимка: Архив    

МВР: Минимален е рискът при операцията по преточването на цистерните

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930292

МВР: Минимален е рискът при операцията по преточването на цистернитеВзети са всички необходими мерки за безопасното преместване на полипропилена от едно място на друго, вече е претоварена първата цистерна с 20 т, продължава се с останалите. Поради изключителната натовареност на екипите, информация за процеса на работа ще се дава на редовни брифинги два пъти през деня: сутрин – в 08.00 часа, следобед – в 17.00 часа.

12 декември е обявен за ден на национален траур

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628982

С решение на Министерския съвет  12 декември , понеделник , е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен.   Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина....

Учени откриха устойчиви на всички антибиотици бактерии

http://vesti.bg/tehnologii/ucheni-otkriha-ustojchivi-na-vsichki-antibiotici-bakterii-6062554

Бактериите са намерени в американска свинеферма и за сега не са опасни за хората, които са здрави

Доналд Тръмп: Идеята, че Русия ми е помогнала да спечеля изборите, е нелепа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274873_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%98%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B8+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%

 Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли оповестената оценка на ЦРУ, че Русия се е намесила с цел да му помогне да спечели изборите в Съединените щати, заявявайки в интервю за телевизия Fox News, че идеята е „нелепа“.

„Смятам, че това е просто поредното извинение. Не го вярвам“, каза Тръмп в интервюто.

„Всяка седмица има ново изключение. Ние имаме победа с огромна преднина, както знаете, в Избирателната колегия“, допълни той.

Бойко Борисов с трагична новина: 8 станаха жертвите в Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274872_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%3A+8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85%

 8 станаха жертвите в Хитрино. Това каза пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов.
По думите му, първата цистерна от злополучната композиция е разтоварена и вече не представлява опасност. 

"Говорил съм с всеки един от пожарникарите, работата трябва да се извършва внимателно, защото и е една искра от някой нагорещен камък може да предизвика експлозия", каза Борисов. 

"Не се съмнявайте, че къщите на хората ще бъдат възстановени напълно. Парите за това ще бъдат преведени на общината в Хитрино. От строителната камара също са заявили готовност да построят три сгради. 

На срещата с журналистите беше и транспортният министър в оставка Ивайло Московски. 

Новата партия на Христо Иванов с лого плагиат от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930277

Новата партия на Христо Иванов с лого плагиат от ГЕРБНовата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов открадна лого на ГЕРБ. Преди няколко дена във фейсбук профила си Иванов публикува информация за събитие, при което ще се говори за перспективите на новата партия "Да, България". Логото на събитието "Има ли българска мечта?" е хартиено оригами, което прилича на лого и име на събитие на ГЕРБ.

Проф. Владимир Пилософ: Всяко ново заявление се придвижва до месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=338432

Фондът за лечение на деца изпраща драматична година. Тя бе белязана от арести на предишното ръководство през пролетта и последващо оттегляне на членове на Обществения съвет, нови правила за работа и нови обвинения в забавяне на работата.

Кошмарът ни застигна! Да спрем да се делим на Борисовци и Радевци! Всички сме чеда на майка България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274871_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%21+%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%

 Трагедията в Хитрино за пореден път потопи България в кръв в навечерието на Коледа. Седем майки и бащи никога няма да посрещнат Рождество Христово. Молим се за 29 ранени.
И докато държавата се бори с последиците от черния инцидент се намериха мародери, които отново започнаха да ни разделят. Преди беше на сини и червени, сега на Борисовци и Радевци.

Започнаха и тъпи изчисления - кой пръв отишъл, какво казал, с каква интонация. Какво значение имат подобни безсмислени калкулации, когато кръвта на сънародниците ни изтичаше край влаковата композиция?

Или пак си мерим рейтингите преди новите избори, но с мъката на погубените българи? Та нима сте виждали политиците в Германия, Великобритания, Испания, Русия или САЩ да сипят взаимни обвинения след смъртоносни събития на териториите им? И да търсите няма да намерите подобни популистки схватки в нито една бяла държава!

Не ни ли стигнаха кървавите знаци, които Господ ни праща всяка година, че искаме нови? 

Крайно време е всеки от нас да помогне на хората в Хитрино да се изправят на крака с каквото може и да престанем да се делим на Радевци и Борисовци!

Защото после и Господ няма да ни спаси!

Манчестър Юнайтед пречупи Тотнъм с гол на Мхитарян

https://www.actualno.com/football/manchestyr-unajted-prechupi-totnym-s-gol-na-mhitarjan-news_581121.html

Манчестър Юнайтед постигна минимална победа над Тотнъм в дербито на 15-ия кръг във Висшата лига. Единственото попадение в срещата отбеляза Мхитарян през първото полувреме. "Червените дяволи" владееха инициативата по време на цялата среща и не оставиха възможност на Тотнъм

Москов с лоши новини за пострадалите в Хитрино!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274870_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A5%D0%

 Имаме още един преведен от шуменската болница в тази във Варна. Друг човек пък е постъпил в болницата в Шумен. Той непряко пострадал от инцидента, пострадал на службите. Това заяви в ефира на Нова телевизия здравният министър в оставка Петър Москов.
"С него броят на пострадалите стават 30. Състоянието на не малко от приетите в болниците е не просто тежко, а критично. Във Варна има трима, които са в критично състояние. Тези от Военноморската болница също има в тежко състояние. Борбата за живота им продължава във всяка една минута. Това все пак е комбинирана травма, от взрива, от обгазяване и от ударната вълна", добави той.

"Не може да се каже дали критичните часове за пациентите са минали. Тепърва при тях сигурно ще се развиват белодробни заболявания. Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите, а на тези на пострадалите, че се полага всяка една възможна грижа за ранените", заяви той.

"Поклон на всички граждани, които вчера са искали да дарят кръв. Това значи, че можем да правим неща заедно, когато има заплаха", заяви Москов.

"Седем минути след взрива в Хитрино тръгва линейка от Венец. До 6:25 първите шестима тежко пострадали вече са били в болницата в Шумен. Това е работа на институциите, на която хората могат да разчитат", каза Москов.

41 бургазлии дариха кръв за пострадалите в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629018

Общо 41 души се включиха в извънредната кръводарителска акция на УМБАЛ Бургас за пострадалите при взрива на дерайлирал влак в шуменското село Хитрино. Акцията се проведе в събота и неделя, като в първия ден се отзоваха 17 души, а днес - 24.„Благодарим на всички кръводарители, които с благородния си жест помагат за спасяването на човешки животи. На призива ни реагираха както жители на Бургас, така и на общините Поморие, Несебър и Айтос", казаха от УМБАЛ Бургас.Желаещите да дарят кръв за пострадалите в Хитрино, могат да сторят това и в делничните...

Нов съдебен процес заплашва да осуети Брекзит

http://www.cross.bg/pazar-taiims-pregovori-1528278.html

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Тереза Мей очаква нов съдебен процес за параметрите на напускане на структурите на ЕС. Вестник "Сънди таймс" съобщава, че към съда ще се обърнат противниците на излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС. "Активистите ще пишат утре на правителството, за да го информират, че отнасят случая до Висшия съд в опит да задържат Великобритания в единния пазар", пише изданието. По информация на вестника ищците са ръководителят на междуправителствената група "Британско влияние" (British Influence) Питър Уилдинг, гласувал против Брекзит, и лобистът Ейдриън Яланд, подкрепил скъсването на отношенията с Евросъюза. "Те твърдят, че правителството не разполага с мандат напускане на единния пазар на ЕС, тъй като въпросът не е бил в бюлетината на референдума на 23 юни и в предизборния манифест на Консервативната партия, публикувани преди общите миналогодишни избори", пише "Сънди таймс". "Парламентът може да получи възможност да попречи на премиера, да отложи началото на преговорите или дори напълно да спре Брекзита", отбелязва изданието. През ноември Висшият съд в Лондон вече постанови, че кабинетът няма право самостоятелно да започне официални преговори с ЕС без решение на парламента. Правителството подаде жалба срещу това решение пред Върховния съд, който трябва да се произнесе през януари. Мей ще може да започне преговори с Брюксел до края на март 2017

"Юнайтед" прекъсна серията от равенства с победа над "Тотнъм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/11/2881157_junaited_prekusna_seriiata_ot_ravenstva_s_pobeda_nad/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" сложи край на серията си от три поредни равенства, след като постигна важна победа с 1:0 над "Тотнъм" у дома в мач от 15-ия кръг на английското първенство.

Единственото попадение за "червените дяволи" вкара Хенрик Мхитарян в 29-ата минута на двубоя. Няколко минути преди края обаче, арменецът се контузи и бе сменен принудително.

След успеха играчите на Жозе Моуриньо остават на шестата позиция в класирането, но вече разликата им с днешния съперник, който...

Машинист твърди, че скоростта не била висока (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/11/2881160_mashinist_tvurdi_che_skorostta_ne_bila_visoka_dopulnena/?ref=rss


Владимир Петров - един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика експлозия в село Хитрино заяви пред "Нова телевизия", че докато влакът е стигнал до гарата, не се е движил с превишена скорост.

Той си спомня за минутите преди и след инцидента. "Все още съм в шок", каза машинистът.

Владимир Петров разказа, че той е бил във втория локомотив. "Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране. Знам, че имаше скъсване...

Машинист твърди, че скоростта не била висока

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/11/2881160_mashinist_tvurdi_che_skorostta_ne_bila_visoka/?ref=rss


Владимир Петров - един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика експлозия в село Хитрино заяви пред "Нова телевизия", че докато влакът е стигнал до гарата, не се е движил с превишена скорост.

Той си спомня за минутите преди и след инцидента. "Все още съм в шок", каза машинистът.

Владимир Петров разказа, че той е бил във втория локомотив. "Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране. Знам, че имаше скъсване...

Стефан Данаилов: Доган е прав за Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930276

Стефан Данаилов: Доган е прав за РусияАхмед Доган е прав, като казва, че Русия е алтернатива, гарантираща сигурността и мира в света. Това заяви Стефан Данаилов в интервю за "Беновска пита". "Аз имам претенции да познавам руската душа, защото съм работил години наред и то с творци, които са много по-разкрепостени били в тези години от всички останали и затова не може с лека ръка така

ЕЦБ ще води все по-разхлабена политика и ще отлага проблемите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-shte-vodi-vse-po-razhlabena-politika-i-shte-otlaga-problemite-230029/

Пазарите са изнервени, а очакването за вдигане на лихвите от страна на Фед е един вид затягане на ликвидността по цял свят, коментира Методи Цанов

Локомотив спря устрема на ЦСКА в Горна Оряховица

http://offnews.bg/news/n_1/n_641972.html

Локомотив (Горна Оряховица) спря победната серия на ЦСКА в първенството на Първа лига, след като устиска 0:0 на собствения си стадион в срещата от 18-ия кръг. Преди срещата двата отбора почетоха с минута мълчание жертвите от инцидента в Хитрино. Най-интересното нещо в мача бяха пълните трибуни в Горна Оряховица, като градът прие за първи път от 22 години мач от елита. Домакините успяха да продадат 7000 билета, а 2000 деца влязоха безплатно. Очакванията за сериозно зрелище не се сбъднаха и положенията пред двете врата бяха редки. "Доволен съм от точката, играчите ми бяха перфектни", заяви лаконично треньорът на Локо Иван Колев. Колегата му от ЦСКА Стамен Белчев остана със смесени чувства. От една страна той остана доволен, че празникът за хората в Горна Оряховица се получи, а от друга съжаляваше за пропуснатата възможност за спечелване на нови три точки. "Получи се празник за феновете на Горна Оряховица. Може да съжаляваме, че не победихме. Липсваше ни хладнокръвието и самочувствието пред гола. Принудителните смени ми объркаха плановете, тъй като през второто полувреме исках да освежа фланговете. Надявам се да вдигнем на крака всички играчи за следващия мач. В трети пореден двубой не допуснахме гол, но не мога да бъда доволен, тъй като не победихме. Тези играчи могат повече и трябва да развием техния потенциал. Когато футболистите играят за ЦСКА, трябва да бъдат винаги мотивирани", заяви Белчев. С тази точка ЦСКА-София запазва третото място в Първа лига, но червените са на цели 14 точки зад лидера Лудогорец, който е с мач по-малко. Втори върви отборът на Левски.

41 от Бургас дариха кръв за Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/5930263

41 от Бургас дариха кръв за Хитрино41 души от Бургаско дариха кръв за пострадалите в Хитрино. Извънредната кръводарителска акция бе организирана от държавната УМБАЛ през уикенда и на нея се отзовали жители от областния град, Несебър, Поморие и Айтос. Тя ще продължи и в делнични дни от 7,30 до 14 ч. Междувременно местното сдружение "Усмивка" организира друга акция за набиране на

Надежда Нейнски за атентата в Истанбул: Информационното затъмнение продължава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930260

Надежда Нейнски за атентата в Истанбул: Информационното затъмнение продължаваСитуацията в Истанбул е доста напрегната. Продължава да има информационно затъмнение около детайлите на двойния атентат от снощи. Това каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред bTV. Вчера близо до стадиона на футболния клуб „Бешикташ“ имаше две експлозии – на кола бомба и атентатор самоубиец.

Осем са жертвите на влака-убиец от Хитрино (обзор)

http://www.cross.bg/hitrino-borisov-ostavka-1528288.html

/КРОСС/ Осем са жертвите на влака-убиец от Хитрино. Премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че е под останките на гарата е намерено тялото на 18-годишно момче от близкото село Тимарево. Премиерът в оставка съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно.По думите му процесът е бавен и трябва много да се внимава, за да не постави в риск живота на спасителите и разчистващите. Борисов даде пример, че източването на една цистерна продължава приблизително три часа.Направена е организация за кризисното финансиране на засегнатите от трагедията. Борисов посочи, че след като получат данни от кмета на Хитрино, ще преведат парите на общината. "Да успокоят хората, че пари за нови къщи ще има. Да не се съмняват. От строителната камара предлагат 3 къщи да построят - може общината и полицейския участък да направят", каза Борисов с уверението, че никой няма да бъде оставен.По-рано днес в Хитрино бе обявено бедствено положение.Има опасност Хитрино да бъде обгазено, обявиха на брифинг пред кризисния щаб вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов. Бъчварова призова населението да не прави опити да стига до опасните зони. Засега не е ясна причината за инцидента. „Основната версия, по която се работи, е човешка грешка

Кобрата чака Джошуа или Кличко за световна титла

https://www.24chasa.bg/sport/article/5930236

Кобрата чака Джошуа или Кличко за световна титлаКубрат Пулев ще се бие срещу Антъни Джошуа или Владимир Кличко за световната титла на Международната боксова федерация. Очаквано британецът нокаутира Ерик Молина за втората си защита на пояса. На първия ред в зала “Манчестър Арена” бе и Кличко, който след гонга се качи на ринга. “Поздравления, шампионе.

Държавата отпуска пари за нови къщи в Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_641971.html

Държавата ще отпусне средства за пострадалите семейства след трагедията в Хитрино, които останаха без домове. Утре за 11:30 часа е насрочена среща с финансовия министър, за да се обсъди колко средства ще бъдат отпуснати на пострадалите семейства. Премиерът в оставка Бойко Борисов призова общината в Хитрино да успокои хората, че пари за нови къщи ще има. Да не се съмняват, че някой може да ги подведе в един преходен период. Освен това от Строителната камера и много други хора предлагат. Никой няма да бъде оставен, каза Борисов. Една от опасните цистерни вече е източена, предстои да бъдат разтоварени и другите 11 цистерни. Пожарникари рискуват живота си, за да овладеят ситуацията. Влизането в Хитрино е забранено. Ситуацията сутринта беше много опасна, след като беше установено, че от две от цистерните изтича газ, съобщава БНТ. Процесът върви възможно най- безопасно с всички мерки, норми, които трябва да се спазват. Първата цистерна я претоварихме 20 тона, продължават следващите. Чакаме от Румъния два големи крана, защото тези нашите са до 60 тона, техните са до 125, така че тези цистерни, които се изпразват една по една да ги махаме от района, каза пред журналисти Борисов. По-рано днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че тази сутрин е проведена рискова операция за преустановяването на излив на газ. Извършен е щателен оглед по къщите, стените на които са били залети с пяна от пожарникарите, за да не бъдат допуснати нови инциденти.   Предприети са мерки за оценяване на щетите, експерти вече влизат и правят огледи на най-пострадалите имоти. Първите суми от по 325 лева ще бъдат приведени на общината и ще се дадат на хората. Създадена е организация, МВР да окаже съдействие за бързото установяване на самоличността на жителите, които са без лични документи. Предприети са стъпки, включително и с помощта и инициативата на Строителната камара, за да се осигурят средства за построяването на разрушените домове. 

Радарите за превишена скорост утре - 12 декември във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338388

Служители на КАТ ще следят утре - 12 декември, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Карамазов: Всичко е фатално - и в моя живот, и в този около мен (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5930251

Карамазов: Всичко е фатално - и в моя живот, и в този около мен (Видео)Светът отива към нещо генерално, все повече ужасяващи неща се случват. Колкото и оптимистично да гледаме на живота, не може, защото такива трагедии като тази в Хитрино са постоянни. Новините вече са кошмарна работа. Вече гледам песимистично не нащата. Всичко ми се вижда фатално – и в моя живот, и в живота около мен.

Коментари на седмицата. №2: Ако това са “добрите” съдии, аз вече съм от “другите”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5930163

Коментари на седмицата. №2: Ако това са “добрите” съдии, аз вече съм от  “другите”Оставката на Методи Лалов е твърде закъсняла - през 2010 г. се срещнах с него в съда като жертва на обир от 2000 г.! Тогава той глоби обраните, а не крадеца Аз не съм разбойник и моите контакти с правосъдието са много редки. Преди няколко години попаднах в съдебната зала на въпросното лице Методи Лалов. Защо? През юли 2000 г.

Карамазов: Всичко е фатално - и в моя живот, и в този около мен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930251

Карамазов: Всичко е фатално - и в моя живот, и в този около мен (Видео)Светът отива към нещо генерално, все повече ужасяващи неща се случват. Колкото и оптимистично да гледаме на живота, не може, защото такива трагедии като тази в Хитрино са постоянни. Новините вече са кошмарна работа. Вече гледам песимистично не нащата. Всичко ми се вижда фатално – и в моя живот, и в живота около мен.

Броят на жертвите на атентата в Истанбул нарасна до 38

http://www.moreto.net/novini.php?n=338430

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че броят на загиналите при двата взрива на футболния стадион в Истанбул от тази нощ е достигнал до 38 души, предаде AFP. „Общо 30 полицаи, седем цивилни и една неидентифицирана личност са загинали по време на взривовете“, заяви Сойлу.

Обсъжда се по-ниско ДДС и за електронните книги в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/obsyjda-se-po-nisko-dds-i-za-elektronnite-knigi-v-es-230028/

Повечето държави в ЕС, с изключение на България и Дания, позволяват книгите на хартия да бъдат продавани с намалено ДДС

Тони Стораро: Ще организирам голям концерт в помощ на Хитрино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5930235

Тони Стораро: Ще организирам голям концерт в помощ на Хитрино"В най-скоро време ще организирам много голям концерт в Шумен, в който ще участват и Фики и много мои приятели", каза Тони Стораро в стидиото на "120 минути" по Би Ти Ви, където гостува заедно със сина си Фики Стораро. Събраните пари от концерта ще бъдат дарени на пострадалите от инцидента в Хитрино, допълни певецът.

Кюрдска екстремистка групировка пое отговорността за двойния атентат в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930255

Кюрдска екстремистка групировка пое отговорността за двойния атентат в ИстанбулКюрдска екстремистка групировка пое в неделя отговорността за двойния атентат в Истанбул, убил 38 души, повечето полицаи, предаде AFP. Отговорността е поета в изявление на „Кюрдските свободни соколи“, смятани за отцепническа групировка от по-известната Кюрдска работническа партия (ПКК). „Екип на отмъщението от КСС извърши едновременни нападения

Игауин спаси "Ювентус в градското дерби с "Торино"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/11/2881151_igauin_spasi_juventus_v_gradskoto_derbi_s_torino/?ref=rss


Шампионът "Ювентус" записа поредна победа в първенството, въпреки че тя дойде изключително трудно. "Бианконерите" спечелиха с 3:1 срещу градския си съперник "Торино", но за да стигнат до успеха, трябваше да обръщат резултата от 0:1.

В герой за "старата госпожа" за пореден път се превърна Гонсало Игуаин, който вкара два гола за своя тим, а първото попадение в двубоя бе дело на Андреа Белоти. Крайният резултат пък бе оформен от Миралем Пянич в добавеното време.

След успеха...

"Булмаркет" поднесе съболезнования, започва вътрешно разследване

https://www.actualno.com/shumen/bulmarket-podnese-syboleznovanija-zapochva-vytreshno-razsledvane-news_581114.html

Компанията "Булмаркет рейл карго", чийто влак дерайлира вчера край гара Хитрино, при което загинаха 8 души, поднася съболезнования на близките на жертвите и започва вътрешна проверка на случая, резултатите от която ще предостави на разследващите. Ръководството и служители

Отвориха за движение най-дългия тунел в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=338431

Пътнически влак премина за първи път през 57-километровото трасе на най-дългия тунел в света – швейцарският „Готард”. Тунелът свързва градовете Цюрих и Лугано и пресича връх Сейнт Готард в Алпите. Целта на модерното съоръжение е да улесни търговията между северната и южната част на Европа.

На три места раздават социална помощ за жителите на Хитрино

http://www.cross.bg/pomosht-hitrino-sotzialna-1528295.html

/КРОСС/ Около 100 души от Хитрино вече са получили еднократната социална помощ от 325 лева, осигурена от държавата, съобщи БНР. Помощи се изплащат в град Шумен, село Венец и в социалната служба в Тимарево. Социалните служби са отворени през деня до 17:00 часа, но ако има чакащи, работното време ще бъде удължено, информират от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Шумен. Еднократната помощ се изплаща срещу документ за самоличност и попълнена молба -декларация по образец. Жителите на Хитрино, които са останали без документи, също ще могат да получат социална помощ. В регионалната дирекция разполагат с база данни на общинската служба "Гражданска регистрация".  

Иран купува 80 самолета Боинг за 16,6 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930249

Иран купува 80 самолета Боинг за 16,6 милиарда долараНай-големият ирански авиопревозвач Иран еър (Iran Air) съобщи, че днес се споразумял да купи 80 самолета от американската компания Боинг (Boeing) в най-голямата сделка между САЩ и Иран след ислямската революция от 1979 година, съобщи ИРНА, цитирана от световните агенции. Машините - 50 от модела 737 и 30 от модела 777 - ще бъдат доставени през

Как да помогнем на нуждаещите се в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629009

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС. Активирана е и банковата сметка, която е отворена при извънредни ситуации. Средствата ще бъдат разпределени след широк консултативен съвет според нуждите на хората, каза за БНТ председателят на БЧК Христо Григоров. Обявиха бедствено положение в Хитрино, събират се помощи за пострадалите От Областна управа в Шу...

Боб Дилън към Нобеловия комитет: Не съм се питал дали правя литература, благодаря, че го изяснихте

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/11/2881154_bob_dilun_kum_nobeloviia_komitet_ne_sum_se_pital_dali/?ref=rss


Лауреатът на тазгодишната Нобелова награда за литература поетът и музикант Боб Дилън се обърна с писмо до Нобеловия комитет, който вчера връчи годишните си награди.

Дилън не присъства на церемонията, а от негово име я получи певицата Пати Смит. Словото му пък беше прочетено на официалната вечеря на комитета от посланика на САЩ в Норвегия Азита Раджи, събщи Би Би Си.

"Ако някой ми беше казал, че има и най-малката вероятност да спечеля Нобелова награда, щях да си помисля, че...

Тръмп обяви твърденията за намеса на Русия в изборите като „нелепи“

http://offnews.bg/news/n_1/n_641970.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли оповестената оценка на ЦРУ, че Русия се е намесила с цел да му помогне да спечели изборите в Съединените щати, заявявайки в интервю в неделя, че идеята е „нелепа“. „Смятам, че това е просто поредното извинение. Не го вярвам“, каза Тръмп в интервю за телевизия Fox News, съобщава "Фокус". „Всяка седмица има ново изключение. Ние имаме победа с огромна преднина, както знаете, в Избирателната колегия“, допълни той. Тръмп нарече "смешни" заключенията на разузнавателните служби и каза, че Демократическата партия ги използва като "още едно оправдание за загубата на Хилари Клинтън". "Мисля, че това е смешно. Мисля че е още едно оправдание. Не му вярвам", каза бъдещият президент. Освен това според него заключението на разузнаването дори не е направено от ЦРУ. Тръмп уточни, че не е на всяка цена против заповедта на президента Барак Обама да бъдат основно проучени кибератаките в предизборната кампания, но "не бива да се споменава само Русия, а трябва да се посочат също и други страни, може би други личности". Тръмп неведнъж е казвал, че виновникът може да е Китай или самотен хакер, седнал на канапето. ЦРУ стигна до заключението "с висока достоверност", че Русия се е опитала да повлияе на изборите в САЩ в полза на Тръмп, напомни БТА.

Тръмп оспори политиката на "един Китай"

http://www.mediapool.bg/tramp-ospori-politikata-na-edin-kitai-news257636.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши да не признае политиката на "един Китай", която през 1979 г. накара Вашингтон да прекъсне дипломатическите отношения с Тайван, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес", цитирани от БТА. "Напълно разбирам политиката "един Китай", но не знам защо трябва да сме обвързани с тази политика, освен ако сключим някакво споразумение с Китай за други неща, включително в търговията", каза Тръмп в интервю за "Фокс нюз". Поздравителното обаждане за изборната му победа, което Тръмп прие от тайванската президентка Цай Ингвен, е първият подобен контакт с Тайван от новоизбран или действащ президент на САЩ, откакто президентът Джими Картър през 1979 г. прехвърли дипломатическото признаване от Тайван на Китай и призна Тайван за част от "един Китай". Тайван е една от най-деликатните политически теми за Китай. Пекин обикновено остро критикува всякакви официални контакти между чуждестранни правителства и тайвански лидери, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА. В интервюто Тръмп разкритикува Китай за политиката му в области като валутата, Южнокитайско море и Северна Корея и заяви, че не Пекин е този, който да решава дали той да приема обаждане от лидера на Тайван.

Зайци

http://offnews.bg/news/n_1/n_641969.html

- Да ти разкажа за зайците. Знаеш, че те са винаги жертви, винаги са преследваните, винаги гледат да оцелеят... - Като нас! - Не, не ме прекъсвай сега с философия. Слушай разказа. Като служител в ловното стопанство научих много за зайците. Ако една женска, една зайкиня си има котило с малки в някой храст, но трябва да отиде да се нахрани някъде не много далече, тя изоставя малките си в трънките, в дракалаците, те раждат на труднодостъпни места. Та често им се налага да напускат децата си и да ги оставят на произвола на съдбата, дето има една приказка. Но природата си знае работата. Може малките да бъдат намерени от някой хищник и изядени, обаче зайците се заплождат бързо и раждат бързо. И раждат по много. Това не е случайно. За да оцелее родът, за да продължат съществуването си като вид, те са се приспособили да се размножават с такава сила и скорост, че дори цялото котило да бъде изядено от чакалите, те раждат бързо след това ново. Те са майстори в оцеляването. И това не е всичко. Ако една зайкиня дочуе от някой храст нечии чужди зайчета да издават звуци, като установи, че и те са изоставени от своята майка, тя отива при тези чужди деца и ги кърми. Да. Кърми ги. Дава им като на свои. Така заешкият род се е нагодил към хищническия свят. Помагат си един на друг. А колко са хитри, да знаеш... В стопанството имахме заградена една доста голяма площ, където имахме и стопански животни. И в едно изкуствено създадено хълмче вътре се беше завъдила заешка колония. Можеш ли да предположиш колко заека имаше вътре в тая землянка? 30 – 40? Не! Най-малко шестстотин заека се бяха наплодили за съвсем кратко време. И когато на някой началник му се дояждаше заешко месо, ако чакахме посещение на някой от областния град, отивах на дупката и чаках. Лягах отгоре и чаках. С часове. Заекът преди да излезе, тупа с предни лапи в земята, така знаех, че всеки един миг ще се покаже. Покаже ли се, отгоре го заковавах с вилата. Но за друго започнах. Имахме много кучета пазачи в това стопанство. Те денем се разхождаха свободно, дремеха, лежаха. Обаче дотогава не бях виждал такова нещо. Понякога се събуждах нощем. Ставах и се разхождах из стопанството. И кучетата не пазеха толкова много останалите ни животни, колкото тези диви зайци. Зайците бяха разбрали някак, че кучетата ги смятат за собственост на хората и се възползваха от това. Разхождаха си се свободно, на воля, а кучетата обикаляха около тях и ги пазеха. Веднъж на лов дойде бай Пенчо Кубадински. Ние с него се имахме, често ни навестяваше, аз се грижех за ловуването и престоя му. И веднъж той ми казва трябва да отстреляме зайци, ще ни дойде на гости някакъв чужденец и искал да гръмнат няколко заека. Това беше години по-късно от оня период, за който ти говорих преди малко. Обаче съм им запомнил аз табиетите на зайците и викам готово, стягайте се, утре тръгваме с джиповете на път. Бях сигурен, че ще намерим диви зайци на това място, макар никога преди това да не бях стъпвал там. На двайсетина километра от базата имаше големи действащи кошари край едно странджанско село. Кошарите пълни с овце, около тях овчарски кучета, а от външната страна на оградата живеят хиляди зайци. Те използват кучетата като свои пазачи, а кучетата живеят с впечатлението, че трябва да охраняват и зайците. Тогава гостите застреляха няколко заека, доволни останаха, бай Пенчо ме пита ти откъде знаеш, че тук ще има зайци, а аз му разказвам това, дето сега на тебе ти го разказвам. Ето колко хитри и умни са тия малки страхливи животинки. Страх лозе пази. От страх се научават на всякакви хитрини. - Сега ти може би обясни цялата ни народопсихология. Ние, зайците, имаме нужда от кучетата, политиците от любимите ни партии, които да ни пазят, обаче те вместо да ни пазят, гледат и да поизядат някого от нас. В същото време гледат и да пооткраднат от господарите някой кокал в повече и да забогатеят, докато твърдят, че ни пазят. Ние пък оцеляваме с тях и без тях, помагаме си един на друг, пращаме си буркани на внуците, сиромах човек, жив дявол. Или дори в по-едър план – ние, българите, сме малките балкански зайци, които имат нужда от кучетата пазачи – Русия, Европа, САЩ, Турция, за да живеем в тяхната сянка и под тяхната опека, за да не ни нападне някой хищник – под тази дума разбирай пак някой от същите големи. - Не бе, стига си дрънкал празни приказки. Размишленията си ги прави за себе си. Разказвам ти истории от живота ми, всеки да си го разбира, както си иска, това му е хубавото.

Шефът на Фонда за деца отрече да се бави лечението им

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/11/2881150_shefut_na_fonda_za_deca_otreche_da_se_bavi_lechenieto/?ref=rss


Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ отхвърли критиките от последните месеци за забавяне на преписки и поставяне в риск живота на децата. Той пое поста след показния арест на предишния ръководител Павел Александров през април, като не е известно за разследването да има особен напредък.

Според много сигнали на неправителствени организации след смяната на ръководсвото, ситуацията във фонда сериозно се е влошила и административният хаос драстично се е...

Отвориха за движение най-дългия тунел в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930196

Отвориха за движение най-дългия тунел в светаПътнически влак премина за първи път през 57-километровото трасе на най-дългия тунел в света – швейцарският „Готард”. Тунелът свързва градовете Цюрих и Лугано и пресича връх Сейнт Готард в Алпите, предаде bTV.  Целта на модерното съоръжение е да улесни търговията между северната и южната част на Европа. То съкращава времето за пътуване с 40 минути.

"Ислямска държава" отново превзе Палмира

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-otnovo-prevze-palmira-news257635.html

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" превзеха изцяло древния град Палмира в центъра на Сирия след оттеглянето на сирийската армия, предаде "Франс прес". Новината бе потвърдена и от други медии като телевизия "Ал Ихбария". "Днес ИД, въпреки руските бомбардировки, си върна пълния контрол над Палмира, след като сирийската армия се оттегли южно от града", съобщи директорът на Сирийския център за наблюдение правата на човека Рами Абдел Рахман. Решението е взето от сирийското командване. Сирийската армия и опълчението са се изтеглили от централните райони на Палмира и са заели позиции в околностите на града. От събота терористичната групировка "Ислямска държава" води офанзива срещу града, който през пролетта беше освободен от джихадистите. По-късно в неделя губернаторът на сирийската провинция Хомс Талал Барази съобщи по държавната телевизия, че радикалната групировка "Ислямска държава" е превзела древния град Палмира и че сирийската армия се бори да си върне контрола над града, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Губернатор Барази заяви за телевизия "Ихбария", че армията се е изтеглила от града. Според Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) в боевете са били убити около 120 души от войските на режима и техни съюзнически сили, както и десетки екстремисти, предаде ДПА. ИД е завзела града, летището му и древен замък в покрайнините на Палмира въпреки интензивните въздушни удари на сирийската и руската бойна авиация, добави СЦНПЧ. ИД извърши пробива, след като вчера въздушните удари принудиха джихадистите да напуснат Палмира, която бяха превзели за кратко, припомня БТА. Междувременно, сирийският град Алепо вече е напълно под контрол на правителствената армия, съобща руската телевизия "Раша Тудей". В покрайнините на Алепо все още се водят боеве, но войниците на Асад се поздравяват с победата. През юли 2012 г. градът на практика бе разделен на две части - западна част под контрола на правителствените войски и източна, под контрола на отряди на опозицията, "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра". Операцията на руските части и сирийската армия за освобождението на мегаполиса стартира през септември 2015 г.

Моторист загина при тежка катастрофа край Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629017

Моторист загина при тежка катастрофа днес следобед на изхода от Плевен за Русе. Движението в двете посоки на главния път е отбито край Спортна зала "Балканстрой". Районът е отцепен от полиция, има и пожарна. Сигналът за катастрофа между мотор и лек автомобил "Мазда" е постъпил малко преди 14:30 ч. Мотористът е починал на място. В момента все още се извършват огледи, уточни за Дарик пресаташето на ОД на МВР-Плевен Мариана Цветкова....

Владимир Путин поднесе съболезнования на турския си колега по повод атентата в Истанбул

http://www.cross.bg/pytin-istanbyl-suobshtenieto-1528291.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин поднесе съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод терористичния атентат в Истанбул, съобщението е публикувано на интернет сайта на Кремъл, предаде в неделя (11 декември) РБК. В своето послание Путин отбелязва, че "произшествието още веднъж потвърждава уместността на съвместните усилия за безкомпромисна борба срещу международния тероризъм" "Руският президент категорично осъди това подло, цинично престъпление и изрази увереност, че изпълнителите и поръчителите му няма да се разминат с наказанието", се казва в съобщението от президента на Русия. В допълнение, Путин предава думи на съчувствие към семействата и приятелите на жертвите и пожела "бързо възстановяване на тези, които са пострадали от ръцете на терористите", се съобщава на сайта на Кремъл.На 10 декември в Истанбул се извърши двоен атентат в близост до стадиона на футболен клуб "Бешикташ". В резултат на инцидента загинаха най-малко 38 души, 30 от които са били полицаи. По подозрения за участие в терористичните атаки правоохранителните органи са задържали 13 души. 11 декември в Турция е обявен за ден на траур. Източник "Руски дневник"

Да обучаваш автономните коли чрез видеоигри

http://www.investor.bg/softuer/458/a/da-obuchavash-avtonomnite-koli-chrez-videoigri-229678/

Стартъп от Будапеща вече прави и собствени симулатори, базирани на реални записи от пътищата

Росен Кожухаров ще е служебен премиер, Ивайло Калфин - еврокомисар?

https://www.actualno.com/politics/rosen-kojuharov-shte-e-slujeben-premier-ivajlo-kalfin-evrokomisar-news_580917.html

Настоящият главен секретар на президента Росен Плевнелиев - Росен Кожухаров, ще бъде следващият служебен премиер на България. Новото служебно правителство най-вероятно ще е факт в петък, 16 декември. Кандидатурата ни за нов еврокомисар пък ще е бившият външен министър и бив

Петима пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930189

Петима пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево

5 души са пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра МВР. На място има екип на полиция, образувало се е огромно задръстване. Пострадалите са откарани в болница. Очаквайте

Петима души пострадаха при верижна катастрофа край Панчарево

http://offnews.bg/news/n_1/n_641968.html

5 души са пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево, съобщава МВР. На място има екип на полиция, образувало се е огромно задръстване. Пострадалите са откарани в болница. Междувременно лек автомобил се запали в движение в локалното на бул. "Цариградско шосе" в посока кв. "Горубляне", съобщава "Фокус". Автомобилът е БМВ X5. На място вече има пожарен автомобил, който гаси автомобила.

Тежка катастрофа със загинал моторист затвори пътя за Русе в двете посоки

http://www.cross.bg/zaginal-intzident-puten-1528290.html

/КРОСС/ Следобед на изхода от Плевен за Русе е станал тежък пътен инцидент между мотоциклет и лек автомобил. Движението в двете посоки на главния път е отбито край Спортна зала "Балканстрой". Районът е отцепен от полицейски патрулки - има и пожарна. От полицията в Плевен потвърдиха за тежкия пътен инцидент, при който е загинал моторист. Сигналът за произшествието е постъпил в 14:25 часа. Незабавно са изпратени за оглед полицейски екипи, които са установили, че мотоциклетист се е ударил в лек автомобил "Мазда" и е загинал на място.  

Тръмп обяви за "смешни" твърденията за руско рамо в неговата победа

http://www.mediapool.bg/tramp-obyavi-za-smeshni-tvardeniyata-za-rusko-ramo-v-negovata-pobeda-news257634.html

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп не вярва на заключенията на разузнаването, че Русия се е намесила в негова полза в предизборната кампания в САЩ, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. Тръмп нарече "смешни" заключенията на разузнавателните служби и каза, че "Демократическата партия" ги използва като "още едно оправдание за загубата на Хилари Клинтън". "Мисля, че това е смешно. Мисля че е още едно оправдание. Не му вярвам", каза бъдещият президент в интервю за "Фокс нюз". Освен това според него заключението на разузнаването дори не е направено от Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Тръмп уточни, че не е на всяка цена против заповедта на президента Барак Обама да бъдат основно проучени кибератаките в предизборната кампания, но "не бива да се споменава само Русия, а трябва да се посочат също и други страни, може би други личности". Тръмп неведнъж е казвал, че виновникът може да е Китай или самотен хакер, седнал на канапето. ЦРУ стигна до заключението "с висока достоверност", че Русия се е опитала да повлияе на изборите в САЩ в полза на Тръмп, напомни БТА.

Пет души са пострадали при верижна катастрофа край Панчарево

http://www.cross.bg/katastrofa-pancharevo-verizhna-1528289.html

/КРОСС/ 5 души са пострадали при верижна катастрофа в района на Панчарево. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от пресцентъра МВР. На място има екип на полиция, образувало се е огромно задръстване. Пострадалите са откарани в болница.

Тръмп: Твърденията за намеса на Русия в изборите са „нелепи“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930182

Тръмп: Твърденията за намеса на Русия в изборите са „нелепи“

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли оповестената оценка на ЦРУ, че Русия се е намесила с цел да му помогне да спечели изборите в Съединените щати, заявявайки в интервю в неделя, че идеята е „нелепа“. „Смятам, че това е просто поредното извинение. Не го вярвам“, каза Тръмп в интервю за телевизия Fox News .

Над 160 души са дарили кръв във Варна за пострадалите при инцидента в Хитрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=338426

Над 160 души вече са дарили кръв в Районния център по трансфузионна хематология във Варна за пострадалите при инцидента в Хитрино. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център за трансфузионна хематология – Варна.

Коментари на седмицата. №3: Кой колко ще вземе на предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5930172

Коментари на седмицата. №3: Кой колко ще вземе на предсрочни избори  Проучване подсказва как би изглеждал следващият парламент Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

Тони Стораро: "Ще организирам голям концерт в помощ на Хитрино"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930235

Тони Стораро: "Ще организирам голям концерт в помощ на Хитрино""В най-скоро време ще организирам много голям концерт в Шумен, в който ще участват и Фики и много мои приятели", каза Тони Стораро в стидиото на "120 минути" по Би Ти Ви, където гостува заедно със сина си Фики Стораро. Събраните пари от концерта ще бъдат дарени на пострадалите от инцидента в Хитрино, допълни певецът.

Преди сватба в Широка лъка ходят при мъртвите да ги канят

https://www.24chasa.bg/novini/article/5929036

Преди сватба в Широка лъка ходят при мъртвите да ги канятТова освен зачитане на близките и съпричастност, че някой е оставил нещо за теб “Прощавайте и ни елате на сватбата заедно да се веселим”, казват на гробището пред близките си младоженците, преди да се врекат в смолянското с. Широка лъка. Традицията на почитането на починалите предци изненадва години наред решилите да се задомят от друг край на

Осма жертва на взрива в Хитрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=338425

Премиерът в оставка съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно.

Тръмп: Слуховете за намеса на Русия в изборите са нелепи

https://www.actualno.com/america/trymp-sluhovete-za-namesa-na-rusija-v-izborite-sa-nelepi-news_581107.html

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли оповестената оценка на ЦРУ, че Русия се е намесила с цел да му помогне да спечели изборите в Съединените щати, заявявайки в интервю в неделя, че идеята е „нелепа“. „Смятам, че това е просто поредното извинение. Не

Иран купува 80 самолета "Бойнг"

http://www.mediapool.bg/iran-kupuva-80-samoleta-boing-news257633.html

Най-големият ирански авиопревозвач "Иран еър" (Iran Air) съобщи, че днес се споразумял да купи 80 самолета от американската компания "Бойнг" (Boeing) в най-голямата сделка между САЩ и Иран след ислямската революция от 1979 година, съобщи ИРНА, цитирана от БТА. Машините - 50 броя от модела "Бойнг 737" и 30 от модела "Бойнг 777" - ще бъдат доставени през идното десетилетие, уточни директорът на авиокомпанията Фархад Парвареш. Сделката е одобрена от американското правителство, посочват Ройтерс и ТАСС. За церемонията по подписването в Техеран бе регионалният директор на "Бойнг" Флечър Баркдъл. През юни "Бойнг" обяви, че е сключил предварително споразумение да продаде 100 самолета на "Иран еър", припомня БТА. След това през септември Вашингтон даде разрешение на американския самолетостроител и на европейския му конкурент "Еърбъс" (Airbus) да продават самолети за милиарди долари на Иран, припомня "Асошиейтед прес".

"Хемус" се задръсти преди София

http://offnews.bg/news/n_1/n_641967.html

Задръстване се образува на автомагистрала "Хемус" преди София. Колоната от автомобили започва от бензиностанцията след Ботевград в посока столицата, съобщава "Фокус".

Нова жертва в Хитрино, роднини разпознават телата

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-tragediiata-v-hitrino/nova-zhertva-v-hitrino-rodnini-razpoznavat-telata-6062699

Премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че ще има нови къщи за хората в опустошеното шуменско село

23,67% е избирателната активност в Румъния към 15 часа

http://www.cross.bg/aktivnost-izbiratelna-chasa-1528285.html

/КРОСС/ Избирателната активност на парламентарните избори в Румъния до 15 часа е 23,67%, според данните на Централната избирателна комисия, предаде AGERPRES, цитира "Фокус". Според ЦИК, в столицата Букурещ избирателната активност е 24.53%. Най-висока избирателна активност има в окръзите Телеорман - 28.53%, Олт - 28.47%, Ботошани - 26.87%, Хунедоара - 26.47%, Долж - 26.27%.Най-ниска избирателна активност има в Марамуреш 18.30%.

Осма жертва в Хитрино, роднини разпознават телата

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-tragediiata-v-hitrino/osma-zhertva-v-hitrino-rodnini-razpoznavat-telata-6062699

Премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че ще има нови къщи за хората в опустошеното шуменско село

ЦСКА се препъна и в "Локомотив" (Горна Оряховица)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/11/2881147_cska_se_prepuna_i_v_lokomotiv_gorna_oriahovica/?ref=rss


ЦСКА направи поредната си грешна стъпка в Първа лига, след като не успя да победи "Локомотив" (Горна Оряховица) в госутването си от 18-ия кръг на шампионата.

Двата тима направиха нулево равенство, а "железничарите" за пръв път през сезона играха на собствения си стадион, който досега бе в ремонт.

Около 8 000 души се събраха да гледат 14-ия в класирането, който открадна ценна точка, но въпреки това запази позицията си с общ актив от 17 точки. Червените пък остават в челната...

Най-дългият тунел в света вече е отворен

http://www.mediapool.bg/nai-dalgiyat-tunel-v-sveta-veche-e-otvoren-news257632.html

Най-дългият тунел в света, построен в Швейцария, за да се улесни търговията между северната и южната част на Европа, в неделя бе отворен за движение, съобщиха "Франс прес" и ДПА, цитирани от БТА. Тунелът "Готард" (Gotthard Base Tunnel - GBT) между градовете Цюрих и Лугано е с дължина 57 км и пресича връх "Сейнт Готард" в Алпите. "Коледа е", възкликна директорът на швейцарските железници Андреас Майер, цитиран от агенция АТС, след като първият влак с пътници пропътува разстоянието от Цюрих до Лугано. Влакът тръгна в 06:09 ч. местно време и пристигна в 08:17 ч. Времето е съкратено с около 40 минути. На официална церемония през юни тунелът бе открит от президента на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман в присъствието на френския му колега Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Матео Ренци и австрийския канцлер Кристиан Керн, припомня АФП. Изграждането на съоръжението отне 17 години и струваше близо 11 милиарда евро. Той е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 милиарда швейцарски франка. Новият коридор Рейн-Алпи свърза напряко Северно със Средиземно море, от пристанището в Ротердам до Гент. На ден през тунела ще минават около 260 товарни влака със скорост 100 км/ч и 65 пътнически влака, които ще могат да развиват до 200 км/ч. Следващите по дължина тунели в света са "Сейкан" в Япония (53.9 км) и тунелът под Ламанша между Франция и Великобритания (50.5 км), посочва АФП, цитирана от БТА.

Белослава: Имам двама доведени братя. Те първи ме заведоха на дискотека

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5927469

Белослава: Имам двама доведени братя. Те първи ме заведоха на дискотекаБелослава Борисова Йонова е родена на 10 юли 1974 г. в София. Завършва руското училище “А. С. Пушкин” и на 17-годишна възраст заминава за Лос Анджелис. Там в продължение на 3 г. учи рекламна фотография. Щом се завръща в България, завършва второто си висше образование в Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.

У нас: голямо изгребване на точните специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5929278

У нас: голямо изгребване на точните специалистиЗащо е важна задачата за купуване на билет за метрото от автомат Как технологичният бум се отразява на българската индустрия? Според Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч” поради факта, че сме относително благоприятно място за изнасяне на центрове за услуги от други по-богати страни към нас, този бранш расте изпреварващо.

Тежка катастрофа със загинал моторист затвори пътя за Русе в двете посоки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629016

Днес следобед на изхода от Плевен за Русе е станал тежък пътен инцидент между мотоциклет и лек автомобил. Движението в двете посоки на главния път е отбито край Спортна зала "Балканстрой". Районът е отцепен от полицейски патрулки - има и пожарна. От полицията в Плевен потвърдиха за тежкия пътен инцидент, при който е загинал моторист. Сигналът за произшествието е постъпил в 14:25 часа. Незабавно са изпратени за оглед полицейски екипи, които са установили, че мотоциклетист се е ударил в лек автомобил "Мазда" и е загинал на място. ...

Машинист от влака в Хитрино: Още съм в шок, не сме се движили с висока скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930119

Машинист от влака в Хитрино: Още съм в шок, не сме се движили с висока скорост„Все още съм в шок”. Това заяви пред Нова тв един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика смъртоносната експлозия в шуменското село Хитрино. Владимир Петров разказа, че бил във втория локомотив. „Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране.

"Ислямска държава" си е върнала контрола над Палмира

http://www.cross.bg/palmira-islyamska-grada-1528284.html

/КРОСС/ Джихадистите от "Ислямска държава" отново са превзели древния град Палмира, след като армията на Башар Асад се изтегли от града. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права ислямистите са си върнали контрола над Палмира и въпреки руските въздушни удари, които ги изтласкаха от града по-рано. Свързаната с ИДИЛ агенция Амак също съобщи, че джихадистите имат пълен контрол над Палмира.

Шифрин продължава доминацията си в слалома

http://offnews.bg/news/n_1/n_641966.html

Олимпийската и световна шампионка Микаела Шифрин (САЩ) продължи доминацията си в слалома за Световната купа в алпийските ски. Тя беше най-бърза и в двата манша в италианския курорт Сестриере и триумфира с време 1:37.80 минута. За американката това беше 23-ата победа за Световната купа и общо трета за тоззи сезон. Втора на 1.09 секунда финишира Вероника Зузулова от Словакия, а трета на 1.12 секунда се нареди Венди Холденер (Швейцария). При мъжете норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели слалома от Световната купа във френския зимен курорт Вал Д'Изер. Кристоферсен направи чудесен втори манш, в който беше най-бърз с 52.87 секунди, с което оглави крайното класиране с 1:44.54 минута. Носителят на Големия кристален глобус от последните пет сезона Марсел Хиршер от Австрия завърши вторина 75 стотни от секундата зад победителя. Трети на 1.92 секунда се нареди руснакът Александър Хорошилов.

Машинист от влака в Хитрино: Не сме превишавали скоростта

http://www.cross.bg/mashinist-ot-vlaka-v-hitrino-ne-sme-previshavali-skorostta-1528283.html

/КРОСС/ „Все още съм в шок". Това заяви за NOVA един от машинистите на влака, чието дерайлиране предизвика смъртоносната експлозия в шуменското село Хитрино. Владимир Петров разказа, че бил във втория локомотив. „Нямах поглед върху всичко, което се случва. Не съм участвал във взимането на решението за спиране. Знам, че имаше скъсване на вагоните, усетих придръпване", спомня си машинистът. Според него са минали около 2-3 минути между излизането на композицията от релсите и последвалия взрив.Петров е категоричен, че докато влакът е стигнал до гарата, не се е движил с превишена скорост.  

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=338411

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 декември са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 15:00 ч.

Задръстване се е образувало на „Хемус“ от бензиностанцията след Ботевград

https://www.24chasa.bg/region/article/5930113

Задръстване се е образувало на „Хемус“ от бензиностанцията след БотевградЗадръстване се е образувало на АМ „Хемус“ от бензиностанцията след Ботевград в посока София, предаде  „Фокус“. Очаквайте подробности

Пилософ отрече фондът му да бави лечението на деца

http://www.mediapool.bg/pilosof-otreche-fondat-mu-da-bavi-lechenieto-na-detsa-news257631.html

Шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ отхвърли в неделя всички сериозни критики от последните месеци за забавяне на преписки и поставяне в риск живота на децата. В същото време неправителствени организации твърдят, че има драстичен скок на дарителските кампании за деца в последните месеци. Пилософ пое поста след показния арест на предишния ръководител на структурата Павел Александров през пролетта, като разследването до момента няма особен напредък. Според множество сигнали на неправителствени организации след ареста на Александров, който през мандата си успя да стабилизира работата на фонда, ситуацията сериозно се е влошила и административният хаос драстично се е увеличил. Проблемите доведоха до оттегляне на ключови членове на Обществения съвет към фонда. Новият шеф Владимир Пилософ отчете пред "Хоризонт" в неделя, че откакто е заел поста на 21 април, са били подготвени 16 заседания, на които са разгледани казусите на 1213 деца, което прави приблизително по 75 случая на заседание. "Осигурено е заминаването за чужбина за всички деца, които са имали нужда, като е осигурена и логистика за тяхното пребиваване", допълни Пилософ, като подчерта, че има поне десетина деца, които пребивават в чужбина по няколко месеца до една година. Проф. Пилософ каза още, че е отпуснато подпомагане за лечение в страната за всички деца, за които такова е било поискано. Отказите за този период възлизат на около 5 процента, или около 65 случая, а причините са от различно естество, стана ясно от обясненията на проф. Пилософ пред БНР. Той увери, че в момента всички нови заявления се придвижват в рамките на един месец. Владимир Пилософ отрече и да се стеснява кръга от заболявания, които досега са били финансирани от фонда. Премахването на възможността да се следи движението на преписките на сайта Пилософ обясни с твърдението, че това били лични данни. "Не виждам каква трябва да бъде причината да могат да следят всякакви други хора, които просто са решили да проверяват какво има там", каза той. Според Красимира Величкова, която напусна Обществения съвет на фонда в знак на протест, в момента липсва дори списък с експертите на Фонда. Тя коментира пред националното радио, че липсва публична информация дори за данни, които по Закона за личните данни не са такива. Красимира Величкова обаче твърди, че дарителските кампании за лечение на деца през последните няколко месеца драстично са се увеличили.

Най-желаните подаръци за Коледа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5927402

Най-желаните подаръци за Коледа   Наближава най-светлият, а аз бих допълнила и най-скъпият празник в годината. Коледа. Коледа се характеризира с две неща. Събираме се със свекървата. И фалираме. Вероятно и затова празникът е сред най-големите християнски чествания – какво по-християнско от това първо да си дадеш всичките пари, а после да си обърнеш и другата буза...

Осма жертва на взрива в Хитрино

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/osma-jertva-na-vzriva-v-hitrino-230025/

Обявено е бедствено положение в шуменското село, ситуацията остава опасна

Иван Нейков: След кризата бизнесът работи с по-малко, но по-квалифицирани работници

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5929282

Иван Нейков: След кризата бизнесът работи с по-малко, но по-квалифицирани работнициНовите технологии “изметоха” професията машинописец, тепърва ще променят образованието, казва бившият социален министър - Модерни машини, устройства и нови технологии изяждат работните места не само на нискоквалифицираните работници, но и на средната класа. Как се вписва тази нова тенденция в България, г-н Нейков?

За кратко отговорите на дарителските SMS-и за Хитрино бяха: "Благодарим, че дарихте за бежанците"

https://www.actualno.com/society/za-kratko-otgovorite-na-daritelskite-sms-i-za-hitrino-bjaha-blagodarim-che-darihte-za-bejancite-news_581105.html

Българският червен кръст получава дарения от 1 лв. за пострадалите жители на Хитрино чрез есемес на номер 1466. Дарителите обаче получаваха отговор с текст "Благодарим ви, че дарихте 1 лев в подкрепа на бежанците". За това предупреди председателят на БЧК Христо Григоров пред Bt

Тръмп: Твърденията за намеса на Русия в изборите са „нелепи“

http://www.cross.bg/trump-izborite-intervyu-1528281.html

/КРОСС/ Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли оповестената оценка на ЦРУ, че Русия се е намесила с цел да му помогне да спечели изборите в Съединените щати, заявявайки в интервю в неделя, че идеята е „нелепа".„Смятам, че това е просто поредното извинение. Не го вярвам", каза Тръмп в интервю за телевизия Fox News, цитира "Фокус". „Всяка седмица има ново изключение. Ние имаме победа с огромна преднина, както знаете, в Избирателната колегия", допълни той.

Поредният загинал в Хитрино ходел до селото всяка сутрин да пие кафе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930110

Поредният загинал в Хитрино ходел до селото всяка сутрин да пие кафеПремиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че снощи е бил открит мъртъв изгорял младеж на спирката до фурната в Хитрино. "24 часа" установи, че това е 36-годишния Бедри село, намиращо се на 3 км от Хитрино - Темерово. Бедри имал навикът всяка сутрин в 5 часа да ходи да пие кафе в Хитрино и даже често отивал пеш.

Как да помогнем на пострадалите в Хитрино

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-tragediiata-v-hitrino/kak-da-pomognem-na-postradalite-v-hitrino-6062697

Има дарителска сметка и дарителски номер - 1466. Разкрити са и центрове за събиране на помощи

Микаела Шифрин се откъсна в класирнето и продължи да гони рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/11/2881144_mikaela_shifrin_se_otkusna_v_klasirneto_i_produlji_da/?ref=rss


Микаела Шифрин продължи доминацията си в слалома за Световната купа по ски-аплийски дисциплини.

Американката Шифрин беше най-бърза и в двата манша в италианския курорт Сестриере и триумфира с време 1:37.80 минути.

Така тя записа 23-ата си победа в надпреварата и трета от началото на тазгодишната кампания. Кралицата на слалома триумфира в коронната си дисциплина за шести пореден път след трите си успеха в края на миналия сезон.

Втора на 1.09 секунда финишира...

Осма жертва на взрива в Хитрино

http://www.cross.bg/borisov-hitrino-selo-1528280.html

/КРОСС/ Взривът в шуменското село Хитрино взе осма жертва. Момче от близкото село Тимарево е открито късно снощи. 18-годишният младеж е бил затрупан от отломките на гарата. Информацията съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов, който е част от организирания кризисен щаб в шуменското село. Сигналът е получен на телефон 112 за момче, което не се е прибрало у дома. Премиерът в оставка съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно. По думите му процесът е бавен и трябва много да се внимава, за да не постави в риск живота на спасителите и разчистващите. Борисов даде пример, че източването на една цистерна продължава приблизително три часа. "Течеше газ сутринта да, преценихме, че може да го запушим и направихме възглавница от пяна. Там където имаше нагрети камъни ги покрихме с пяна и вода, за да не излезе искра иначе не може да се преточи пропилена", обясни още премиерът. Направена е и организация за кризисното финансиране на засегнатите от трагедията. Борисов посочи, че след като получат данни от кмета на Хитрино, ще преведат парите на общината. "Да успокоят хората, че пари за нови къщи ще има. Да не се съмняват. От строителната камара предлагат 3 къщи да построят - може общината и полицейския участък да направят", каза Борисов с уверението, че никой няма да бъде оставен

Роботът Фьодор ще полети в Космоса

http://www.moreto.net/novini.php?n=338364

Роботът Фьодор ще бъде единственият пътник на новия космически кораб "Федерация", който се очаква да полети през 2021 година, съобщава ТАСС. Фьодор може да прави шпагат и да завинтва електрическа крушка във фасунга, разказа неговият конструктор Александър Пермяков.

Бойко Борисов: Жертвите в Хитрино станаха осем

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/11/2881142_boiko_borisov_jertvite_v_hitrino_stanaha_osem/?ref=rss


Жертвите след трагичния инцидент вчера на гара Хитрино станаха осем. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти, цитиран от агенция "Фокус".

В събота рано сутринта на гара Хитрино дерайлира частен товарен влак, който превозваше пропан-бутан и пропилен. Последва експлозия на цистерни, която рани десетки и по последна информация от Борисов уби осем души.

Повече за инцидента четете тук.

Тялото на 18-годишно момче от близкото село Тимарево е...

Откриха осма жертва на взрива в Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_641965.html

Взривът в шуменското село Хитрино взе осма жертва. Момче от близкото село Тимарево е открито късно снощи. 18-годишният младеж е бил затрупан от отломките на гарата, съобщава bTV. Информацията беше оповестена от премиера в оставка Бойко Борисов. Сигналът е получен на телефон 112 за момче, което не се е прибрало у дома. Премиерът в оставка съобщи още, че операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни и ще се работи денонощно. Очаквайте подробности!

Иран купи 80 боинга за 16.6 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/12/11/2881129_iran_kupi_80_boinga_za_166_mlrd_dolara/?ref=rss


Най-големият ирански авиопревозвач "Иран еър" (Iran Air) съобщи, че днес се споразумял да купи 80 самолета от американската компания "Боинг" (Boeing) в най-голямата сделка между САЩ и Иран след ислямската революция от 1979 година, съобщи ИРНА, цитирана от световните агенции и БТА.

Стойността на сделката е 16.6 млрд. долара.

Машините - 50 от модела 737 и 30 от модела 777 - ще бъдат доставени през идното десетилетие, уточни директорът на авиокомпанията Фархад Парвареш....

Политическата дума на годината в Австрия е от 51 букви

http://offnews.bg/news/n_1/n_641964.html

Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung е думата на годината, според Института за изследване на немския език в австрийски вариант към Университета в Грац. Този неологизъм буквално се превежда като "прехвърляне на повторното гласуване във втори тур на изборите на федерален президент" и има 51 букви, съобщава Наука OFFNews . Думата беше избрана, след като за нея гласуваха повече от една трета от 10-те хиляди хора, участвали в избора на дума на годината, съобщи вестник Kurier. Според председателя на журито Рудолф Мур тази дума "като по значение, така и по дължината си стана символ и язвителен коментар на политическите събития тази година, които са белязани от невероятно продължителен процес на избиране на федералния президент." "Това понятие добре илюстрира уникалността на немския език, в който може да свържете произволен брой съществителни и да получите нова дума с неограничена дължина", добави Мур. За най-лоша дума на годината е определено понятието Öxit, по аналогия с Brexit, и означава възможното оттегляне на Австрия от Европейския съюз. Повече четете в Наука OFFNews .

Близо 5 000 лева събраха на благотворителния концерт за Алекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629015

4 963 лева е събраната сума от поредния концерт в подкрепа на 10-годишната Александра Маркова от Добрич, която страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Благотворителната проява се проведе снощи в зала "Добрич". В нея взеха участие младите певици Крисия и Тереза и талантливи деца от Добрич - от спортен клуб "Алексия", арт-център "Палитра", СУ "Св. Климент Охридски" и студио за поп-рок певци "Сарандев" към общински младежки център "Захари Стоянов". Предстои на Алекс да й бъде извърше...

Борисов: 8-ма жертва взе инцидентът в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930102

Борисов: 8-ма жертва взе инцидентът в Хитрино8-ма жертва в Хитрино е 18-годишно момче, каза премиерът в оставкаБойко Борисов преди минути.   Първата цистерна вече не представлява опасност,разтоварена е. Тепърва ще разтоварват другите цистерни. Спасителната и обезопасителна операция може да отнеме до 10 дни, за да се предотвратят инциденти, каза още Борисов.

Българин арестуван в Сърбия за трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/5930097

Българин арестуван в Сърбия за трафик на мигрантиСръбската полиция задържа 37-годишен българин за трафик на хора. Мъжът помагал на жители на Афганистан да влязат в Европа. При задържането му са открити четирима афганистанци, които са преминали през България и са стигнали до град Пирот. Трафикантът бил закупил и билети за пътуването им до Белград. Нарушителят е предаден на прокуратурата в Пирот.

26 души са загинали при нападението на коптска църква в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=338423

По последни данни са загинали 26 души при нападението на коптска църква в Египет. Тази сутрин в катедралния комплекс Абассия в Кайро на коптската християнска църква в Египет е прогърмял взрив. Смята се, че неизвестен извършител е хвърлил взривно устройство в едно от помещенията на коптския храм, където служба отслужва дори и коптския патриарх.

Наградиха най-хубавото младо вино във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629013

За 9-та поредна година Клубът на дейците на културата във Враца раздаде награди за младо вино. За дегустация бяха представени общо 26 вина - 18 червени, шест бели вина и две вина розе. Класирането определи специалното жури с председател Огнян Пищиков-Баце / поет, писател и събирач на северозападни истории/. Негови асистенти бяха д-р Цветан Петров и журналистът Цветан Цветков. Ето какви награди определиха те за тазгодишното божоле: Раздел „Червено вино"Първа награда за червено вино получи Веселин Николов - председател на „Врачанска кореняшка ср...

Чакат кранове от Румъния, които да вдигат цистерните в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629014

Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг през кризисния център край Хитрино. Машините са с товароподемност 125 тона и ще помагат при изтеглянето на цистерните. Вече е претоварена първата цистерна с 20 тона. Борисов допълни, че операцията може да отнеме до 10 дни. "Няма да бързаме, за да не рискуваме живота на хората", каза той. Борисов обясни, че сутринта е имало теч на газ, който е бил спрян с "пенна възгавница" и те не изпускат газ. Били са взети и п...

Почина легендарната певица Есма Реджепова

https://www.actualno.com/music/pochina-legendarnata-pevica-esma-redjepova-news_581101.html

На 73 години в Скопие почина легендарната певица Есма Реджепова. Тя бе наричана "Кралица на циганската музика". Реджепова почина след кратко боледуване в македонската столица. Тя бе родена на 8-ми август 1943 година в скопския квартал Шуто оризари. На два пъти бе номинирана

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване