Нападателят от метрото в Берлин е в чужбина, освободиха приятеля му българин (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934419

Нападателят от метрото в Берлин е в чужбина, освободиха приятеля му българин (видео)Германци събраха 10 000 евро награда за онзи, който издаде нападателя от метрото И четиримата млади мъже, които участват в атаката срещу млада жена в берлинското метро, възмутила цяла Германия, са от Източна Европа. За един е ясно, че е българин без адресна регистрация в Берлин, съобщиха берлинските медии.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/12/13/2882736_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от днешната емисия:

Полетът на космическият кораб "Дракон" с екипаж на борда се отлага за 2018-а

Чудесата на София - на един клик разстояние в registersofia.bg

Кристиано Роналдо с четвърта "Златна топка"

Жената чудо вече няма да бъде почетен посланик на ООН

DJ KINK, или Страхил Велчев, оглави класацията на...

Европейският съюз слага високи мита за дъмпингов внос

http://econ.bg/Новини/Европейският-съюз-слага-високи-мита-за-дъмпингов-внос_l.a_i.733843_at.1.html

Страните членки на Европейския съюз се споразумяха днес по текст, позволяващ на Брюксел да наложи високи митнически санкции в случай на дъмпинг при...

Варненската прокуратура внесе обвинение срещу шофьор, дал подкуп на полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=338571

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 58-годишния Исуф Ах. от село Доброплодно, който дал подкуп от 41 лева на полицейски служител, за да не му състави акт. Това съобщиха от прокуратурата за Mоreto.net. На 27 септември в село Калоян, община Вълчи дол, екип от трима полицейски служители работили по линия на безопасността на движението в центъра на село Калоян.

Виена блокира продължаването на преговорите с Турция

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80472/viena-blokira-prodalzhavaneto-na-pregovorite-s-turtsiya

/Поглед.инфо/ Австрийският външен министър Себастиян Курц блокира съвместното изявление на Съвета на Европейския съюз за продължаване на преговори за влизане на Турция в организацията.

Обама: Без разузнавателни брифинги президентът ще действа на сляпо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629631

Президентът Барак Обама разкритикува Доналд Тръмп заради коментара му, че планира да отбягва ежедневните разузнавателни брифинги, след като встъпи в длъжност, съобщи Асошиейтед прес. Обама каза, че това би било като "да действаш на сляпо" при вземането на решения за националната сигурност. В телевизионно шоу Обама определи като грешка президент да пропуска редовните брифинги на разузнавателната общност. Той призна, че разузнавателните служби "не са идеални", но в тях има "необикновени, трудолюбиви и патриотично настроени и добре осведомени експ...

"Лудогорец"-"Черно море" без Моци, Илиев и Цветков

http://www.cross.bg/lydogoretz-more-cherno-1528508.html

/КРОСС/ Вече излязоха решенията на Дисциплинарната комисия при БФС за изминалия 18 кръг в Първа лига. Както се очакваше, в "Черно море" няма да могат да разчитат утре на двама от ключовите си халфове заради наказания. Срещата с "Лудогорец" пропускат Георги Илиев и Александър Цветков за натрупани жълти картони. В тима от Разград също имат наказан футболист. Двубоя ще пропусне централният защитник Козмин Моци. "Лудогорец" и "Черно море" играят утре в 15:15 на "Лудогорец Арена". Източник: Darik  

ЕНЕРГО-ПРО оказва активно съдействие за възстановяването на Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934411

ЕНЕРГО-ПРО оказва активно съдействие за възстановяването на ХитриноЕНЕРГО-ПРО оказва активна подкрепа на пострадалите семейства при бедствието в село Хитрино. В израз на съпричастност компанията дари 10 000 лева в помощ на жителите на Хитрино, пострадали от взрива на 10 декември в района на ж.п. гарата. Средствата ще бъдат преведена в дарителската сметка на Общината.

Хората от Хитрино разпределят парите, отпуснати от правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934404

Хората от Хитрино разпределят парите, отпуснати от правителствотоСлед срещата с премиера кметът на Хитрино Нуридин Исмаил укроти сутрешния си гняв в кризисния щаб, Борисов обеща през март април къщите да са готови За първи път след трагедията, сполетяла селото в събота, днес около 14 часа голяма част от хората на Хитрино, разпилени в по различни места, се събраха в читалищния салон на близкото Тамарево.

Въздушни удари в Сирия убиха двама от участниците в атентатите в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_642161.html

Двама мъже, участвали в атентатите в Париж от ноември 2015 година са били убити от въздушни удари на САЩ в Сирия, съобщава Би Би Си. Пентагона идентифицира двамата мъже като Сала Гурмат и Сами Джеду, които са членове на "Ислямска държава".  Третият член на групата, свързан с провалилия се терористичен акт в Белигия от 2015 година, също е бил убит. По време на атаките тримата са планирали атаки над западни цели, твърдят от Пентагона.

бТВ обяви: От днес имаме нов главен изпълнителен директор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274947_%D0%B1%D0%A2%D0%92+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%3A+%D0%9E%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%

 Водещата медийна компания в България, бТВ Медиа Груп, днес обяви назначаването на Флориан Скала за своя нов главен изпълнителен директор (CEO). Като изпълнителен директор, Скала ще ръководи екипа на най-успешната телевизия в България, гласи информация на официалния сайт на телевизията.

Преди това 38-годишният Скала е работил в Markiza Slovakia (CME) като директор "Продажби", а преди това в IP Austria (RTL Group). Г-н Скала има повече от 13 години години телевизионен опит.

Кристоф Майнуш, председател на Надзорния съвет на бТВ Медиа Груп и главен изпълнителен директор, отбелязва: „Радваме се, че Флориан ще управлява бТВ Медиа Груп. Флориан е професионалист, отдаден на телевизията. бТВ се обогатява с неговия широк опит и силен фокус върху продажбите.  Заедно с него ще заздравим водещата си позиция в България“.

Флориан Скала добавя: „Въодушевен съм от новата си роля на ръководител на най-важната медийна група в България. Съвместно с нашия силно мотивиран и опитен екип ще продължим да бъдем отговорни и професионални партньори към всички и ще продължим да предоставяме най-доброто съдържание на нашите зрители. Очаквам с нетърпение да преследваме активно целите си и да растем на този динамичен пазар.”

Предишният главен изпълнителен директор Павел Станчев се разделя с бТВ Медиа Груп след 3 години в дружеството, съобщават от телевизията, без да дават подробности за това кое е наложило смяната  му и с какво ще се занимава по-нататък.

Две коли с дарения от Разград стигнаха до хората от Хитрино, до четвъртък събират още

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629630

Две коли с дарения от разградчани стигнаха хората от Хитрино – съобщи председателят на сдружение „Да бъдем хора“ Полина Иванова. Заедно с Калоян Монев днес те пътуваха до пункта в съседното на Хитрино село Тимарево, където се събират и разпределят даренията. Дрехите веднага се мерят и раздават на хората, тъй като имат най-много нужда от тях – разказа Полина Иванова. Тя допълни, че кампанията на „Да бъдем хора“ продължава. Дарения ще се събират в офиса на сдружението утре от 8 до 17-18 часа, както и в четвъртък от 8 до 9 часа сутринта. Това, от...

9 начини да избегнем Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5934370

9 начини да избегнем КоледаКолкото и странно да звучи, има хора, които не обичат коледните празници. Ако и вие сте от тях, вижте 9 начина как да избегнете Коледа, пишат от CNN. Пътуването може да бъде кошмар, а за други и самата Коледа, но двете в комбинация могат да бъдат доста позитивни изживявания. Пригответе багажа си мъдро и пропуснете километричните опашки в

Програмният директор на БНТ Севда Шишманова – партиен активист в проекта на Прокопиев и Пинокио

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274946_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%9D%D0%A2+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B4%D0%B0+%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BC%D0%B0

 Протестърът и провален бивш министър на правосъдието Христо Иванов получи трибуната на обществената БНТ – за да промотира партията на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев – ДАЙ БЪЛГАРИЯ.
На Деня на национален траур Иванов продължи да сипе клевети и манипулации по адрес на държавните институции и концентрирано срещу прокуратурата, за чието превземане работи от години, макар и в различни качества – на доносник, на протестър, на провалил се министър, а сега и като партиец.
Защо обществената БНТ предоставя ефир на Христо Иванов е въпрос, чийто отговор трябва да даде ръководството на обществената медия, която се издържа със средствата на данъкоплатците. Защо БНТ не предоставя ефир за участие на Митьо Пищова, който със сигурност би спечелил повече гласове от проваления “нов политик” Христо Иванов, наричан в Министерство на правосъдието Пинокио.

БЛИЦ ексклузивно научи, че участието на храненика на “Америка за България” било координирано с протежето на соросоидната фондация в БНТ Бойко Василев, както и със Севда Шишманова, програмен директор на БНТ. Самата Шишманова е участвала в сборището на професионални протестъри, на което Христо Иванов обяви учредяването на партията, под погледите на олигарха Иво Прокопиев и просълзените очи на друг провалил се политик - Радан Кънев.

Присъствието на Севда Шишманова на партийна сбирка е повече от скандално, защото показва липсата на професионализъм у самозабравилата се шефка в БНТ. Нещо повече, през цялото време на сектантската сбирка Шишманова е седяла до Найо Тицин, който преди три години получи стотици хиляди лева от БНТ за нискорейтинговия му сериал “Четвърта власт”. Демонстрираната близост между Шишманова и Тицин следва да бъде обект на проверка от държавните органи, които трябва да изяснят как реално е осъществено финансирането на въпросния сериал. Институциите следва да извършат проверка и на цялата Програмна дирекция на БНТ, ръководена именно от Шишманова. 

Румен ИВАНОВ

Бунтовниците в Алепо се предадоха бързо, а САЩ не им дойдоха на помощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_642143.html

Патрик Кокбърн е журналист на "Индипендънт", специалист по въпросите на Ирак, Сирия и войните на Близкия Изток. През 2014 година прогнозира възхода на "Ислямска държава", анализира ходовете в гражданската война в Сирия, а сега дава и мнението си за изхода от битката за Алепо. Сирийските правителствени сили превзеха териториите, контролирани от бунтовниците в Източен Алепо, донасяйки най-голямата победа на Асад в петте години на гражданската война. Бунтовническите военни сили, първоначално наброяващи между 8000 и 10 000 бойци, се предадоха много по-бързо от очакваното. Възможно е да има останала здрава съпротива под руините, но президентът Башар Асад е готов да смачка всяка останала съпротива, така че той може да обяви падането на Източен Алепо като повратна точка в конфликта. Но кое е истински важното относно това, което виждаме в Алепо - външните съюзници на опозицията на Асад - Турция, Саудитска Арабия, Катар и в малко по-различно отношение САЩ, не дойдоха да подкрепят съюзниците си, които първоначално подкрепяха. През петте години имаше много чужди сили и външни организации, които диктуваха кой ще бъде победител и кой ще загуби във всеки конкретен момент. Когато Асад губеше, той отиде при руснаците, иранците, иракчаните и "Хизбула", за да моли за подкрепа. Бунтовниците гледаха по същия начин на външните си съюзници, когато губеха, но руската намеса от септември 2015 година даде постоянна преднина на Асад. Турция, лишена от подкрепата на която и да било чужда сила и оплетена в борбата с кюрдите и "Ислямска държава", дълго мълчеше за съдбата на Източен Алепо. Основната ѝ грижа са де факто кюрдите, чиито територии се простират в Северна Сирия, южно от границите ѝ. Превратът от 15 юли и последвалата "чистка" правят съмнително участието на президента Реджеп Тайип Ердоган в този етап на войната. Саудитска Арабия влезе във войната през 2013 година от Катар като най-големия съюзник на бунтовниците. До последния ден Саудитска Арабия и страните от Персийския залив мислеха, че Асад ще бъде свален като Муамар Кадафи в Либия през 2011 година. Те преувеличиха вероятността САЩ да се включи в борбата срещу Асад, въпреки че президентът Обама ясно каза, че не иска да бъде въвлечен в друг конфликт в Близкия Изток след опита на Америка в Ирак и Афганистан. В действителност, Асад е много вероятно винаги да остане на власт, защото има обединение по високите етажи на режима, също така има силна армия, а отгоре на това, защото Русия и Иран винаги са били по-загрижени за оцеляването му, отколкото Турция, Саудитска Арабия, Катар и САЩ за свалянето му. Но военният капацитет на Асад е ограничен. Този факт бе подчертан от превземането на древния град Палмира от "Ислямска държава", които екзекутираха сирийските войници на улицата в новата част на града. Сирийската армия няма достатъчно хора, за да замени дадените жертви и затова всеки мъж на "военна" възраст, напуснал Източен Алепо, бива мобилизиран в армията. Конфликтът продължава да бъде гражданска война, най-вече возеща се на религиозна основа между сунитите и останалата част, но с етнически и социални аспекти. Сирийските сили са завзели най-бедната и религиозна част на Алепо, но провинцията около нея е населена със сунити. Хората от града са настроени проправителствено, докато провинцията е здравата основа на революцията. Тези области са склонни да се борят, най-вече когато правителствените сили настъпват срещу "Ислямска държава", западно от Алепо. Това са гъсто населени сунитски части, близо до границата с Турция и най-вероятно още са в състояние да получават доставки оттам. Колкото повече завзема сирийската армия, толкова повече ще трябва да удържа и защитава. Враговете на Асад се надяват, че той ще бъде уязвим и никога няма да успее да възстанови властта си над всички части в Сирия. Може би са прави - това много зависи и от отношението на чуждите сили, но много сирийци казват, че войната ще се реши от битката за Алепо. Може би са прави.

Депутати написаха нов закон за археологическите ценности в Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2882680_deputati_napisaha_nov_zakon_za_arheologicheskite/?ref=rss


Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и бившият лидер на БСП Михаил Миков написаха нов закон, който разписва мерки за управление на археологическите ценности в Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин. Проектът е озаглавен Закон за старите столици и е внесен в деловодството на парламента.

Целта е да се въведе централизирано управление и общ устройствен регламент за обектите, които и в момента са защитени. Предвижда се с решение на Министерския съвет...

Скелет на динозавър е продаден на аукцион за 1 милион евро

http://www.cross.bg/prodaden-evro-skeletut-1528506.html

/КРОСС/ Скелет на алозавър е продаден за един милион евро. Почти пълният динозавърски скелет е продаден на търг на 12 декември, проведен във френския град Лион, съобщава The Guardian. Скелетът е принадлежал на алозавър и е наречен "Кан". Той е продаден за 1.1 милиона евро на купувач от Франция, пожелал да остане анонимен. Скелетът е дълъг 7.5 метра и висок 2,5 метра. Скелетът е открит през 2013 година в пластове от период Юра във формацията Морисън в Западните Съединени щати. Според аукционната къща скелетът ще бъде изложен за публиката. Аукционната къща описва динозавърът като "архетип от най-големите хищници на Юра". Алозаврите (от гръцки странен гущер) са род хищни динозаври, живели през късния юрски период. Алозаврите са имали мощни задни крака, с които са достигали скорост до 30 км/ч. Предните им крайници са сравнително малки с три пръста, един от които е много дълъг - почти 25 см. Ставата на този пръст позволява на нокътя да се обръща навътре. Имали са голям череп (около 1 метър) и над 70 големи криви остри зъба, някои които са дълги до 8 см. С тях те разкъсвали едри растителноядни динозаври. Ако някой от зъбите им тях се счупи, веднага на негово място израства друг.    

Борецът Драгомир Стойчев е спортист №1 на Добрич за 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629629

Драгомир Стойчев от Спортен клуб по борба „Добруджански юнак” е спортист №1 на Добрич за 2016 година. Той събра 291 точки в традиционната анкета на община Добрич, в която участваха представители на спортните клубове и журналисти. През тази година Стойчев се класира девети на Европейското първенство за мъже. На второ място сред  десетте най-добри спортисти е Даяна Димитрова от СК „Вдигане на тежести – Добрич” с 251 точки. Най-големият й успех през 2016 година е златният медал на Европейското първенство за кадети до 17 години. На трето мяс...

Партията на протестърите предлага закрила за мигрантите, легализиране на гей-браковете и декриминализиране употребата на марихуана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274945_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%

 Тежка участ имаме българите. Все ни броят за шарани. При това у нас нещата се случват едва тогава, когато други отдавна - на прогледнали и прокудили порочните опити да ги манипулират. Пръкналата се след дълго бабуване партия на професионалните протестъри, този път готви истински погром на ценностите български, пред които дори антибългарската пропаганда на Българския хелзинкски комитет ще ни се види детска занималня.
 
Пред сектантското сборище в петъчната вечер в София Кристиан Таков никак не случайно нападна Българската православна църква. И, ако има за какво да бъде критикуван понякога Светият Синод, то арогантността на приватизаторите на моралната и унищожителите на семейните ценности и традиции, ни най-малко нямат правото да се гаврят с християнското самосъзнание на милионите българи. Православието у нас е запазило не просто българския дух през петте века на робство, но е показало онази устойчивост и във времената на комунизма, когато родата на Кристиан Таков и Христо Иванов са преследвали вярващите българи, които са посещавали църкви.
 


Подигравката с православната ни църква, направена от Таков, обаче има своя дълбок замисъл. Поради липса на идеология, партията на професионалните протестъри е решила да легитимира себе си чрез провокация към обществото. Заради това вече са обсъждани варианти – познатите муцуни от грантовите НПО-та на “Америка за България” да се обявят за пълна закрила на мигрантите и да настояват България да приеме колкото е нужно мигранти и бежанци на собствената си територия. Така, протестърите разчитали да получат подкрепа от Берлин, Брюксел и Вашингтон.
 
Известният с това, че носи розови чорапки и обича да ги показва Таков, твърдо ще настоява партията на професионалните протестъри да се застъпи и за легализирането на гей-браковете. Нещо, за което проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов също е имал намерение да работи, докато беше част от изпълнителната власт, но преждевременното му бягство го е предотвратило. С призивите за легализиране на гей-браковете, протестърите се надявали да привлекат не само подкрепата на западните посолства, но и да получат твърд електорат от любителите на еднополовата любов у нас.
 
За да спечелят гласовете на младите българи, професионалните протестъри активно ще работят и за декриминализиране употребата и притежаването на марихуана. Това пък им било предложено от журналисти, работещи в грантовите сайтове, активно ангажирани в популяризирането на новия проект на Кристиан Таков, Христо Иванов и кукловодът им – недосегаемият олигарх Иво Прокопиев. 

„Зелена вълна“ за автобусите по кръстовищата във Варна осигурява транспортен проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=338636

Системи за „зелена вълна“ по кръстовищата във Варна, която да се ползва от автобусите на градски транспорт, се предвиждат в изпълнението на втора фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“. Това стана ясно на заседание на комисията по европейски въпроси към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

"ТЕЗ тур" ще обслужи туристите, купили нейни пакети чрез "Алфатур"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934395

"ТЕЗ тур" ще обслужи туристите, купили нейни пакети чрез "Алфатур"Във връзка с обявения фалит на Алфатур АД, изпълнителният директор на Тез Тур България Петър Андреев увери, че всички клиенти, които са се записали за почивки в офисите на Алфатур по туристически пакети на Тез Тур, ще могат да осъществят пътуването си, както по Новогодишните празници, така и по програми през 2017 г.

Цацаров с първи много ключов коментар за трагедията в Хитрино!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274944_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%B7%D0%B

 Паралелното разследване е това, с което и аз съм запознат от медиите. Ще се ползват немски или френски разследващи фирми. Разследването е частно и няма нищо общо с досъдебното производство. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ефира на Канал 3. "Нека се знае, че то няма нищо общо с официалната административна процедура, която Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" е длъжна да прави", добави той.
"Целите на разследването няма да ги промотирам. Ще кажа само, че поръчителят е обект на разследване от страна на държавните обвинения. Ние не спираме начина на разсъждение - че само локомотивната бригада може да носи отговорност. Не предричам ничия отговорност", заяви Цацаров.

Toй добави, че разследването е за причиняване на смърт по непредпазливост и виновниците могат да бъдат наказани с между 5 и 20 г. затвор.

"Нека не се спекулира с това частно разследване. Никой не може да очаква, че ще се позволи на частното разследване да работи с улики, които може да бъдат разрушени", призова главният прокурор.

Кадиев внесе референдума на Слави и Мая Манолова в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274943_%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%8F+%D0%

 Независимият депутат Георги Кадиев внесе в Народното събрание законопроекта за въвеждане на мажоритарен вот за депутати в два тура, предложен от националния омбудсман Мая Манолова и подкрепен от инициаторите на референдума по въпроса от „Шоуто на Слави“.
Проектът предвижда 231 едномандатни района в страна и 9 чужбина, като районирането е в отделно приложение, което още не е внесено. По думите на инициаторите и тази ключова част вече е готова.

„Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският Парламент трябва да поеме своята отговорност и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект – мотивира се Кадиев във фейсбук – Заравянето на главата в пясъка от страна на народните представители допълнително уронва престижа както на НС, така и на професията политик. Въпросът За или Против конкретния законопроект в момента не е важен. Важно е да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност; че имат подкрепа в желанието си избирателната система да бъде разгледана в Парламента и да бъде кардинално променена.“

Пентагона съобщи за огромен успех на САЩ срещу "Ислямска държава"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274942_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A

 След въздушен удар на международната коалиция, оглавявана от Съединените американски щати, са ликвидирани трима лидери на терористичната групировка „Ислямска държава“, замесени в организирането на атаки в чужбина, съобщава AFP, позовавайки се на Пентагона.
Двама от убитите са били замесени в миналогодишните атаки във френската столица Париж.

„В момента да удара тримата са работели заедно да уговорят и улеснят атаки срещу западни цели“, обясни говорител на Пентагона. Той добави, че тримата терористи са били ликвидирани на 4 декември в сирийския град Ракка, пише "Фокус".

Високо напрежение! Прокуратурата посече нова долна схема на наглеца Цветан Василев, ето какви далавери измисли банкерът-беглец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274941_%D0%92%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%8

 Банкерът Цветан Василев е поискал да бъде разпитан чрез видеоконференция за втори път за източването на КТБ. Молбата постъпила в спецпрокуратурата на 30 ноември т.г.
Прокурорите Иван Гешев и Антоанета Софрониева обаче отхвърлят искането на Василев с аргументите, че заради повдигнатото му обвинение трябва да му предявят документи за присвояването на над 206 млн. лв. от КТБ. А видеоразпитът ще попречи на разкриването на обективната истина, твърди обвинението.

"Нещо повече по отношение на Василев се провежда процедура за есктрадиция, която не е приключила и по която продължаваме да очакваме отговор от компетентните сръбски власти", пишат в постановлението си прокурорите. Те изтъкват още, че в молбата си Василев не заявява нито че желае да участва лично в делото, нито че прави искането си в качеството си на обвиняем, пише "24 часа".

Освен това той не посочил адрес за призоваването си. Отказът на прокурорите подлежи на облажване пред апелативната спецпрокуратура. През 2014 г. Василев отново беше поискал скайп разпит, който също му беше отказан.

Мъри и Кербер са световните тенис шампиони за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/13/2882698_muri_i_kerber_sa_svetovnite_tenis_shampioni_za_2016_g/?ref=rss


Световният номер 1 Анди Мъри и Анджелик Кербер бяха избрани за най-добрите тенисисти през 2016 г.

Двамата печелят за пръв път отличието на Международната федерация по тенис (ITF), с което сложиха край на няколкогодишната доминация на Новак Джокович и Серена Уилямс.

Сърбинът триумфираше неизменно в предишните пет години, а американката беше избирана шест пъти за световен шампион в тениса, включително през 2012, 2013, 2014 и 2015 г.

Мъри остави зад гърба си...

Хитов писател идва в БСУ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629625

Най-продаваният европейски писател на 21 век Жозе Родригеш душ Сантуш ще посети Бургаския свободен университет в 15.00 часа на 16 декември. Известният португалски автор е енциклопедист, пътешественик, преподавател и публицист и стана популярен като европейския еквивалент на Дан Браун. За последните 10 години продажбите на книгите му надхвърлиха 4 000 000, а романът му „Кодекс 632" стана тотален бестселър в Португалия, Испания и Бразилия и разпали обществен скандал в Италия. В него има разкрития за истинската самоличност на откривателя на Аме...

Търг на картини от плевенски художници подпомага ремонта на храм "Света Троица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629627

На 19 декември 2016 г. от 18:30 часа в хотел „Балкан" ще се проведе благотворителен коктейл и търг на картини. Предметите на изкуството, които ще се продават благотворително на търга са дарение от изявени художници от нашия град, които с този жест, подпомагат каузата. На тържеството с благотворителна цел ще се продава и „Летописна книга за храм Света Троица" с автор иконом Йордан Вълешков. Поканите за участие са на стойност 50 лева. Всички събрани средства ще бъдат внесени по разкритата дарителска сметка на Сдружение „Справедливост" - град Плев...

Румънците избраха хляба пред белезниците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/12/13/2882556_rumuncite_izbraha_hliaba_pred_beleznicite/?ref=rss


Обещанията за по-високи заплати и пенсии донесоха на румънската лява Социалдемократическа партия (СДП) убедителна победа на парламентарните избори в неделя, година след падането ѝ от власт заради протести срещу корупцията и злоупотребите.

Официалните резултати в понеделник показаха, че СДП е спечелила над 45% от гласовете, а младшият ѝ партньор АЛДЕ – 6%, като заедно си осигуряват категорично мнозинство.

Обещанията на СДП да напълни джобовете на хората се оказаха...

Затвориха Айфеловата кула в Париж

https://www.actualno.com/europe/zatvoriha-ajfelovata-kula-v-parij-news_581628.html

Затвориха един от най-популярните туристически обекти в света – Айфеловата кула в Париж. Причината – служителите, които работят там, обявиха ефективна стачка, предаде БГНЕС. Стачката е трета за последните шест месеца и множество туристи с вече купени билети останаха

Митрополит Калиник е в тежко състояние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629622

Медиците от Университетската болница “Лозенец” се борят за живота на врачанския митрополит Калиник, научи “Дарик”. Състоянието му е тежко. По този повод настоятелството на митрополитския храм във Враца “Свети Николай” се обърна с призив към вярващите християни да се помолят за оздравяването на владиката. Митрополит Калиник е начело на врачанска епархия от далечната 1974 година. Той се замонашва през 1960 г., когато е 29-годишен. Днес владика Калиник е на 85 години....

Цветанов: Добрите партньорски отношения между България и Украйна продължат и занапред

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934355

Цветанов: Добрите партньорски отношения между България и Украйна продължат и занапредПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на Комисията по външната политика на Върховната Рада на Украйна Ганна Гопко. В срещата участваха и депутата от външната комисия на украинския парламент Светлана Залишчук и Н. Пр. Микола Балтажи.

Лелята на сирачето от Хитрино: Благодарим на всички, които помогнаха на Севги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629620

12-годишната Севги Рагуб, която остана без родители след трагедията в Хитрино, благодари на всички, които й помагат. Днес момичето получи дарението от 945 лева – паричните премии на „Лудогорец“ от класацията „Спортист на община Разград за 2016 година“. „Лудогорец" дари премиите от „Спортист на годината" на сираче от Хитрино Севги е настанена при леля си Селямие Ал...

20 млн. лв. от Еврофондовете отиват спешно към Хитрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=338632

20 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино, съобщиха от представителство на ЕК в България Това решение българските власти са взели заедно с Европейската комисия и след като от Брюксел са дали зелена светлина, 10 милиона евро незабавно ще бъдат насочени към разтърсеното от трагедията шуменско село.

Депутатите на ДПС дариха декемврийската си заплата за Хитрино

http://bulgarski.pogled.info/news/80470/deputatite-na-dps-dariha-dekemvriiskata-si-zaplata-za-hitrino

/Поглед.инфо/ На заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на ДПС бе взето решение народните представители да дарят своите декемврийски заплати в помощ на пострадалите от трагичния инцидент в Хитрино. Към това решението се присъединиха и евродепутатите от ДПС.

Ръководството на ДПС дари декемврийските си заплати за Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934353

Ръководството на ДПС дари декемврийските си заплати за ХитриноДнес на заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на ДПС бе взето решение народните представители да дарят своите декемврийски заплати в помощ на пострадалите от трагичния инцидент в Хитрино. Към това решението се присъединиха и евродепутатите от ДПС. На заседанието председателят на ДПС Мустафа Карадайъ запозна

Гайдарят ще ни посочи първопричината

http://offnews.bg/news/n_1/n_642160.html

Няма българин, който да се усъмни в самоотвержеността на премиера в оставка Бойко Борисов, чиято пожарникарска душа не трае, когато трябва да се взимат решения в кризисна ситуация. Той така жонглира с институциите, подчинените си и медиите, че дори му остава и време за снимки пред обърнатите в Хитрино цистерни. Разбира се, рискувайки живота си и след „скандал с НСО“ !? - по думите на транспортния министър. Същата онази служба (много важно е да се подчертае, че НСО всъщност е „служба“), която му се „подложи“ с луксозните джипки. За съжаление обществото се примири, че не институциите, не държавата, не полицаят, пожарникарят или съдията са чарковете, които движат държавната машина, а лично той – премиерът. Може би се съмнявате, че ако не беше той, кризата в Хитрино нямаше да бъде преодоляна? Ако имате и малко съмнение, той ще ви опровергае – лично. Защото, както разбрахме в сряда: „От мене зависи да възстановя селото“, „Тези, които са си позволили в деня на траур да празнуват, всичко съм уволнил още сутринта“ и онези тежки изказвания от сорта на: „Платил съм“, „Построил съм“ и под. Горко на държава, в която премиерът се изтопосва по медиите, за да се хвали. Както казва един познат – работа на правителството е да строи магистрали, да развива икономиката, да насърчава производството, да събира данъците и да бори контрабандата. Само че у нас това е нещо се оказва нещо извънредно, чиято заслуга е единствено на министър-председателя – не просто на поредния, а на Този. Преди него и след това държава няма. Никой не се гневи на това, че Борисов се обажда на главния прокурор, за да се направи едно или друго, разпорежда се на министър да уволни някой провинил се чиновник, сякаш министърът не може да вземе това решение сам (в повечето случаи наистина не може, „парализиран“ от авторитета на премиера) или че министри и лидери на партии посочват единствено възможния премиер в негово лице, като по този начин заличават останалата част от „мат'ряла“, включително и себе си, от масата на можещите. С едничката задна мисъл да облажат нещо от някое постче. Винаги, когато Борисов излее поредната си порция бисери, безкритично повторени от медиите, се сещам за онзи случай: 21 октомври 2009 година, резиденция „Бояна“, среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа... Борисов и фразата: „Има една много хубава българска поговорка: „Който не храни своя армия, храни чужда”. Това изказване беше извадено като водещо заглавие в много медии. Всъщност това не е поговорка, още повече не и народна, а е мисъл на Наполеон Бонапарт. Но минути след изказването резултатите в Гугъл посочвха като неин автор Борисов. Сега сигурно се активират онези, за които „хейтът“ в момент на необходимост от „национално единение“, е равносилно на предателство. Тук обаче иде реч за нещо по-различно – за реабилитацията на онзи живковски първообраз от времената, когато всичко се решаваше от „първия“. Тогава също институциите бяха парализирани в мрежата от покорни институции, „претъпкани“ от службогонци, които не смеят да кажат, на Царя, че така както той не разбира разликата между „камара“ и „камера“, по същия начин не разбира и смисъла в разделението на властите. По същия начин, по който в цялата трагедия около Хитрино, не разбира, че неясната собственост зад офшорки, която експлоатира елементи от критичната инфраструктура, е въпрос на национална сигурност. Вместо това, в безспорния микс от усилия и координация на властите в случая с Хитрино, след като стана непоправимото, бяхме отново свидетели на това, как се „краде“ истинският труд на онези пожарникари на терен, чиито приятели, познати и роднини са същите онези потенциални потърпевши от поредното „Хитрино“, „Бисер“ или „Аспарухово“. „Откраднат“, защото, в крайна сметка, Той със собствени сили, ще възроди селото от пепелта и ще си припише заслугата, като се прегърне с поредния кмет или редови служител за снимка. И колективното подсъзнателно ще си спомни, че „Гайдарят ще му посочи първопричината“ (по Led Zeppelin).

В Словения си позволиха да почиват на 2 януари, тъй като икономиката е във възход

https://www.actualno.com/balkani/v-slovenija-si-pozvoliha-da-pochivat-na-2-januari-tyj-kato-ikonomikata-e-vyv-vyzhod-news_581624.html

В Словения Коледа дойде предсрочно с новината, че депутатите са гласували 2 януари отново да стане неработен ден, 4 години след като беше изключен от празниците като мярка за икономии. Законопроектът беше одобрен с 61 гласа „за” и 10 „против” в 90-местния парламент и

“Съдът на Цветанов“ се занимава с малко дела, но с много подслушване

http://www.mediapool.bg/sadat-na-tsvetanov-se-zanimava-s-malko-dela-no-s-mnogo-podslushvane-news257711.html

Малко дела, повече подслушване и съмнително съществуване. Това е изводът на аналитичен доклад на ВКС за работата на специализираните съдилища за делата срещу организираната престъпност, които бяха създадени през 2012 година по инициатива на ГЕРБ, а най-сериозният застъпник бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Идеята бе да се отделят десетина съдии, през които да минават най-тежките дела в държавата, но след четири години работа на спецсъдилищата става ясно, че те са сбъркани още на законово равнище. Резултатът от объркването е, че Специализираният наказателен съд е разгледал през миналата година общо 175 наказателни дела от общ характер. За сметка на това са разгледани 1204 искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Броят на исканията за СРС трайно се увеличава - преди четири години те са били малко над 600. Двойното увеличение показва трайна тенденция. Съдилищата въобще не са стпециализирани “Зададената от законодателя компетентност на Специализирания наказателен съд е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на концептуалност и визия…“, се казва в доклада. Върховните съдии казват, че това може да се оправи само с преуреждане на цялата им концепция. ВКС заявява, че сега спецсъдилищата не са специализирани в конкретен клон на правото (граждански, наказателен или административен), нито са изцяло фокусирани върху делата срещу организираната престъпност. Резултатът е наличие на всички удобства за съдиите и администрация, но много малко постъпващи дела. Статистиката показва, че 90% от работата на спецсъдиите е да разрешават подслушване и следене, да гледат мерки за задържане под стража или да присъстват на разпити на обвиняеми. Делата по същество са малко над 200 годишно, от които половина приключват с прекратяване, т.е. без присъда. Едно от всеки пет дела (21%) успява да добута до присъда от спецсъдия. Ниска и неравномерна натовареност на съдиите Други 30% от присъдите са произнесени на базата на споразумения между прокуратурата и обвиняемите. “Съдът работи при сравнително ниска натовареност на отделните съдии със същинска съдебна дейност по внесени за разглеждане обвинителни актове“, се казва в доклада. ВКС отчита, че натоварването на отделните съдии е крайно неравномерно, което поставя въпросите за надеждността на системата за случайно разпределение на делата. Единственото натоварване за специализираните съдии, което трайно се увеличава през годините, е разглеждането на исканията за подслушване. Докладът посочва, че в решенията на специализираният наказателен съд се забелязват някои системни пропуски и грешки. Проблемните дела са изброени подробно. На фона на всичко това се отчита, че съдът работи в приемливи условия и техническа обезпеченост, сочат върховните съдии. Анализът на ВКС е направен в изпълнение на ангажиментите на България по препоръките от последния доклад на Европейската комисия. Той е публикуван в момент, в който се възражда идеята за пращането на всички дела срещу политици и магистрати в същия този специализиран съд. Пред пет години тази идея бе отхвърлена след силен отпор от професионална общност.

“Съдът на Цветанов“ се занимава с малко дела, но много с подслушване

http://www.mediapool.bg/sadat-na-tsvetanov-se-zanimava-s-malko-dela-no-mnogo-s-podslushvane-news257711.html

Малко дела, повече подслушване и съмнително съществуване. Това е изводът на аналитичен доклад на ВКС за работата на специализираните съдилища за делата срещу организираната престъпност, които бяха създадени през 2012 година по инициатива на ГЕРБ, а най-сериозният застъпник бе тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов. Идеята бе да се отделят десетина съдии, през които да минават най-тежките дела в държавата, но след четири години работа на спецсъдилищата става ясно, че те са сбъркани още на законово равнище. Резултатът от объркването е, че Специализираният наказателен съд е разгледал през миналата година общо 175 наказателни дела от общ характер. За сметка на това са разгледани 1204 искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Броят на исканията за СРС трайно се увеличава - преди четири години те са били малко над 600. Двойното увеличение показва трайна тенденция. Съдилищата въобще не са стпециализирани “Зададената от законодателя компетентност на Специализирания наказателен съд е непрецизна и произволна, определена при пълна липса на концептуалност и визия…“, се казва в доклада. Върховните съдии казват, че това може да се оправи само с преуреждане на цялата им концепция. ВКС заявява, че сега спецсъдилищата не са специализирани в конкретен клон на правото (граждански, наказателен или административен), нито са изцяло фокусирани върху делата срещу организираната престъпност. Резултатът е наличие на всички удобства за съдиите и администрация, но много малко постъпващи дела. Статистиката показва, че 90% от работата на спецсъдиите е да разрешават подслушване и следене, да гледат мерки за задържане под стража или да присъстват на разпити на обвиняеми. Делата по същество са малко над 200 годишно, от които половина приключват с прекратяване, т.е. без присъда. Едно от всеки пет дела (21%) успява да добута до присъда от спецсъдия. Ниска и неравномерна натовареност на съдиите Други 30% от присъдите са произнесени на базата на споразумения между прокуратурата и обвиняемите. “Съдът работи при сравнително ниска натовареност на отделните съдии със същинска съдебна дейност по внесени за разглеждане обвинителни актове“, се казва в доклада. ВКС отчита, че натоварването на отделните съдии е крайно неравномерно, което поставя въпросите за надеждността на системата за случайно разпределение на делата. Единственото натоварване за специализираните съдии, което трайно се увеличава през годините, е разглеждането на исканията за подслушване. Докладът посочва, че в решенията на специализираният наказателен съд се забелязват някои системни пропуски и грешки. Проблемните дела са изброени подробно. На фона на всичко това се отчита, че съдът работи в приемливи условия и техническа обезпеченост, сочат върховните съдии. Анализът на ВКС е направен в изпълнение на ангажиментите на България по препоръките от последния доклад на Европейската комисия. Той е публикуван в момент, в който се възражда идеята за пращането на всички дела срещу политици и магистрати в същия този специализиран съд. Пред пет години тази идея бе отхвърлена след силен отпор от професионална общност.

Димитър Узунов отрече да е ходатайствал за жената на Яне Янев, заливали го с помия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2882527_dimitur_uzunov_otreche_da_e_hodataistval_za_jenata_na/?ref=rss


Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, който влезе в кадровия орган по предложение на Яне Янев, отрече да е ходатайствал за съпругата на номиниралия го - Галя Янева, да остане на работа като съдебен помощник в Софийския градски съд (СГС) в края на миналата година, независимо от резултатите, които покаже на конкурса.

Вчера "Дневник" показа листче с имената на Галя Янева и Величка Костадинова - друг съдебен помощник, написани от Узунов с пояснение, че става въпрос...

Левандовски удължи договора си с "Байерн" до 2021 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/13/2882679_levandovski_udulji_dogovora_si_s_baiern_do_2021_godina/?ref=rss


Звездата на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски удължи договора си с клуба до 2021 година, обявиха от ръководството му днес.

Полският нападател се присъедини към баварците от "Борусия" (Дортмунд) през 2014 г. с договор за пет години и вече има 86 гола в 126 мача с екипа на тима от Мюнхен.

"Щастлив съм, че преговорите бяха успешни и се стигна до бърз резултат. Това означава, че ще остана тук още няколко години. С клуба имаме големи цели и смятам да ги изпълним", коментира...

ЕК: В България се създава звено за консултации по плана „Юнкер“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934344

ЕК: В България се създава звено за консултации по плана „Юнкер“Европейската инвестиционна банка и България подписаха днес в Люксембург Меморандум за разбирателство, който ще подпомогне създаването на Звено за консултации по „План за инвестиции за Европа" (Плана „Юнкер") в България, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Звеното ще бъде в помощ на българските предприемачи,

МАЕ: Глобалното потребление на петрол ще бъде по-силно от очакваното

http://econ.bg/Новини/МАЕ-Глобалното-потребление-на-петрол-ще-бъде-по-силно-от-очакваното_l.a_i.733840_at.1.html

Международната агенция по енергетика (MAE) прогнозира по-силно от очакваното търсене на петрол в глобален план през тази и следващата година, но в...

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934336

Вижте какво решава правителството утреРедовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 14 декември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДОКЛАД ОТНОСНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА 2016 Г. С МЕРКИТЕ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КЪМ 30 НОЕМВРИ 2016 Г.

Частните фондове: Две пенсии са повече от една

http://www.mediapool.bg/chastnite-fondove-dve-pensii-sa-poveche-ot-edna-news257710.html

На 5 декември Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) на конференция изнесе за първи път данни за очакваните пенсионни доходи от втория стълб. От тях излиза, че човек, който е започнал да се осигурява в началото на пенсионната реформа през 2002 г. на среден осигурителен доход и е изкарал пълен цикъл на осигуряване от 40 години, към 2041 г. би получил пенсия само от държавата в размер на 1350.39 лв. Ако същото лице се осигурява не само в НОИ, но и в частен фонд, то към 2041 г. то ще вземе общо 1365.13 лв., от които 1027.65 лв. от НОИ и 337.48 лв. от частния фонд. Това означава, че двустълбовата система би донесла с 15 лв. или около 1% по-висок доход на съответния осигуряващ се. Така частните фондове се опитаха да опровергаят тезата на финансиста Любомир Христов, че "две пенсии са по-малко от една", тоест, че сумарно намалената пенсия от НОИ плюс добавката от частен фонд (т. е. двете пенсии) в много случаи ще се окаже по-ниска от пълния размер на пенсията от първия стълб. Като реакция Mediapool публикува становището на Христов, според което изчисленията на фондовете са направени на база на неточни допускания. В него финансистът настоява на тезата си, че "две пенсии са по-малко от една". В настоящия материал Mediapool публикува правото на отговор от БАДДПО, според което изчисленията на Христов са "неверни" и "измислени". Това, което става ясно от изчисленията и на двете страни, е, че по куп причини държавното осигуряване и частният втори стълб на пенсионната система ще донесат почти равен доход на пенсионерите през 2041 г., ако нещо не се направи. Затова, ако политиците ги е грижа за пенсиите на хората след 25 години, те трябва да подсилят втория стълб. БАДДПО: Не е вярно, че две пенсии са по-малко от една С настоящето право на отговор посочваме някои от неверните числа и тези, изложени в публикувания материал с автор Любомир Христов и да отправим към вас молба да посъветвате вашия автор да поправи изчисленията си на база на съществуващите, а не на измислени и избрани от него показатели. Въпрос: "Как е подценен размерът на пенсията от "Държавното обществено осигуряване" (ДОО) за осигурявали се на средна работна заплата и максимален осигурителен доход?" Отговори на Л. Христов: А/ "Например, за осигурявалите сe винаги на максимален доход ПОК "Доверие" смята пенсията с индивидуален коефициент 3.31, докато фактическият за периода 2002-2015 г. е 3.6." Коментар на БАДДПО: Индивидуалният коефициент е пресметнат коректно и той е 3.31 за целия период на осигуряване от 2002 до 2041 г. Напълно непрофесионално или целенасочено подвеждащо е пенсия, която ще бъде отпусната от 2042 г., след 40 години стаж, да се пресмята с ИК, валиден към 2015 г.! Б/ "За да се реализира допускането на ПОК "Доверие", е необходимо в бъдеще средният осигурителен доход да расте, а максималният да се запазва без изменение. Такова допускане ми изглежда нереалистично" Коментар на БАДДПО: Невярно твърдение - и средният, и максималният осигурителен доход растат в изчисленията съгласно прогнозата, дадена в "Актюерския доклад" на НОИ. В/ "При осигуряване върху средна работна заплата пък компанията приема индивидуален коефициент от 1.18, при положение че за септември 2016 г. този коефициент е 1.24. Отново, за да се реализира допускането, е необходимо средният осигурителен доход за страната (СОДС) да расте по-бързо от средната работна заплата. На практика през изтеклите 14 години съотношението между тези темпове е точно обратното и това е естествено. По-бърз растеж на СОДС от средната работна заплата означава заплащането на тези, които получават работна заплата над максималния осигурителен доход, да намалява в бъдеще. Това ми изглежда абсурдно." Коментар на БАДДПО: Индивидуалният коефициент се пресмята за целия период на осигуряване. Няма понятие индивидуален коефициент за даден месец. Съотношението между средната работна заплата и СОД за даден месец се отразява в ИК към момента на пенсиониране. Пример - за 2002 г. това съотношение е 0.99, а за 2010 г. - 1.14. Нарастването на СОД и на СРЗС са на база фактически данни за периода 2002 г.-2016 г. и съгласно прогнозите на НОИ в "Актюерския доклад" за времето до 2041 г. Г/ "Ако индивидуалният коефициент е с едва 0.03 по-висок от приетия, то пенсията от ДОО би била с 40.50 лв. на месец по-висока от пресметнатата от ПОК "Доверие" и би направила сумата от две пенсии по-малка от една пенсия в пълен размер от ДОО." Коментар на БАДДПО: По-висок индивидуален коефициент означава по-висок осигурителен доход за лицето. По-висок осигурителен доход за лицето означава по-голяма натрупана сума и по-голяма пенсия и от универсалния пенсионен фонд (УПФ), а не само от ДОО, което авторът, фиксиран в желанието си да докаже твърдението, че две пенсии са по-малко от една, пропуска умишлено или още по-лошо - не знае. Бихме могли да продължим с оборване и на останалите неистински твърдения на автора, защото те изобилстват до края на материала, но и само горепосочените са достатъчни, за да се опровергаят несъстоятелните твърдения, изложени в публикувания материал. За последен път губим от времето си да оборваме измислени факти, твърдения и обстоятелства, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване, излагани от автора, вместо да го използваме за разрешаване на истински големите проблеми на пенсионната система в България.

Теодора Точкова: 80% от основателните сигнали за драстични забави са срещу софийски съдии

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934276

Теодора Точкова: 80% от основателните сигнали за драстични забави са срещу софийски съдииИнспекторатът не е "наказателен отряд" и "маша в чужди ръце", заяви шефът му Съдебният инспекторат не е „наказателен отряд” и „маша в чужди ръце”, заяви главният съдебен инспектор Теодора Точкова в официална позиция. Тя не приема квалификациите за „бърз и услужлив Инспекторат и главен инспектор”. Повод за реакцията й са публичните "оценки" за

Едно дете умира на всеки 10 минути в Йемен

http://www.moreto.net/novini.php?n=338614

Повече от 400 000 деца са изложени на риск от глад в Йемен. Почти 2,2 млн. се нуждаят от спешна помощ. Това съобщава "Ал Джазира", позовавайки се на агенцията на ООН за децата - УНИЦЕФ. Новите данни показват, че гладът сред децата е достигнал най-високото си ниво.

Състезание по баскетбол за хора с увреждания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629617

Състезание по баскетбол за хора с увреждания се състоя в Сливен. В него се включиха представители на Дневен център за възрастни хора с психични увреждания и ветерани на баскетболен клуб „Сливен баскет", които бяха разделени на два отбора от по четирима състезатели. Един срещу друг се изправиха „синият" тим на Събин Маринов - Събин Иванов, Ваня Стоянова, Минко Толев и Иван Иванов, и „белият" отбор на Радомир Стоянов - Пламен Грозев, Момчил Тодоров, Ваня Щилиянова и Йовка Щилиянова. В оспорвана надпревара в две полувремена от по 10 минути те пос...

Българска хранителна банка започва дарителска кампания в подкрепа на каузата си

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/12/13/2882671_bulgarska_hranitelna_banka_zapochva_daritelska/?ref=rss


Българска хранителна банка започва от днес дарителска кампания в подкрепа на основната си кауза за борба с разхищението на храна и с глада в страната, съобщават от БХБ във вторник.

Хранителната банка е организация с идеална цел, работеща за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. Тя е замислена да обединява интересите на бизнеса, държавата и обществото и да подпомага нуждаещите се от храна чрез използване на...

Лесни трикове за онлайн срещи от съквартирантите в „Апартамент 404"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629613

Стоян се заема с предизвикателната задача да обучи Велко на лесни трикове за онлайн срещи. Всички герои на най-новия уеб комедиен сериал „Апартамент 404" се впускат да помагат на г-н Природно бедствие в търсенето на идеалната половинка, използвайки най-силните си страни. Стоян споделя личния си опит в социалните мрежи, Антон обрисува светлото романтично бъдеще, а Лили скицира визуален профил на момичето, което Велко е харесал в новия епизод на

ЕК отпусна 20 млн. лева за Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629618

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева незабавно да бъдат предоставени с цел бързо възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК. Изключват версиите за умишлено причиняване на катастрофата в Хитрино (ВИДЕО) Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на ...

Право на отговор: "Телелинк" не е инсталирал бутоните на светофарите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2880240_pravo_na_otgovor_telelink_ne_e_instaliral_butonite_na/?ref=rss


"Дневник" публикува право на отговор от пресслужбата на "Телелинк" ЕАД по повод текста "Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите". В дописката авторът цитира обществена поръчка, посочена от пресслужбата на Столичната община, като тази, по която е била изградена системата с бутоните. След писмото на "Телелинк" "Дневник" зададе отново въпроси на общината и оттам дадоха различен номер на обществена поръчка (вижте в края на текста). За какво точно е спечелената...

Доброволци от Пловдив тръгват за Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/5934333

Доброволци от Пловдив тръгват за ХитриноДоброволческото формирование на пловдивската община е готово всеки момент да поеме към Хитрино. Звеното ще оказва помощ на пострадалото село. "Ще се отзовем, имаме пълна готовност, говорили сме с момчетата и те са напълно съгласни", увери кметът Иван Тотев. Това ще бъде жестът на втория български град към хората,

Тази вечер небето ще бъде озарено от супер луна и метеоритен дъжд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5934178

Тази вечер небето ще бъде озарено от супер луна и метеоритен дъждМетеоритният поток Джеминиди ще достигне своя пик по време на последната супер луна за тази година. Пълна луна ще облива в светлина нощното небе по време на звездопада, предаде VOA News. Двете събития поотделно предоставят изумителна гледка, но съвпадението им означава предизвикателство за наблюдаващите метеоритния дъжд.

Работодатели настояват за улеснен внос на специалисти от държави извън ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotodateli-nastoiavat-za-ulesnen-vnos-na-specialisti-ot-dyrjavi-izvyn-es-230156/

Асоциацията на индустриалния капитал в България е обсъдила предложения за реформиране на директивата с български евродепутат

Безплатен преглед на хора в неравностойно положение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629317

360 души в неравностойно положение са преминали през безплатни прегледи в община Сливен. Два екипа специалисти от верига дентални клиники със съдействието на общината са извършили прегледите. Вече са получени обобщените данни на зъбните статуси на потребителите от социалните заведения. По-голямата част от пациентите имат нужда от допълнително лечение на кариеси и корени за вадене. До края на месеца ще започне денталното лечение на 16 души от Дневен център за възрастни хора с умствена изостаналост - селище „Качулка", които имат спешна нужда. То...

Едно предписание за пушене на закрито в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629571

Едно предписание за установени нарушения на забраната се тютюнопушене в закритите обществени места са съставени в Сливенска област за периода 2-8 декември. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Сливен. За периода са извършени 111 проверки за спазване разпоредбите от Закона за здравето. Проверени са 33 заведения за хранене и развлечение; 11 детски и учебни заведения; 14 открити обществени места; 39 лечебни и здравни заведения; 14 други закрити обществени места. Проверките продължават.    ...

Община Сливен е готова за зимата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629559

Община Сливен е готова за зимата. За почистването на общинската пътна мрежа в града ще отговарят две фирми. Това съобщи заместник-кметът Стефан Кондузов. Община Сливен е сключила договори с двете дружества и е проверена готовността им за работа при зимни условия. Едната фирма ще отговаря за почистването на улици, тротоари и площи за обществено ползване в Сливен. На разположение ще бъдат шест комбинирани автомобили за снегопочистване и разпръскване на солови смеси по булеварди и улици, по 1 брой челен товарач и мини челен товарач. Приоритетно...

Иван Симеонов поема ръководството на София Тех Парк

http://econ.bg/Новини/Иван-Симеонов-поема-ръководството-на-София-Тех-Парк_l.a_i.733839_at.1.html

С решение на Съвета на директорите на „София Тех Парк" АД  от 12 декември 2016 г. за изпълнителен директор е избран Иван Симеонов. Той е член на...

Тръмп избра Рекс Тилърсън за държавен секретар

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80469/tramp-izbra-reks-tilarsan-za-darzhaven-sekretar

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално посочи Рекс Тилърсън за кандидат за държавен секретар на САЩ, съобщават световни агенции.

Програмата за обучение на български деца в Китай ще се разширява

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629616

Програмата за обучение на български деца в Китай ще се разширява, заявиха в Стара Загора представители на посолството на народната република у нас. За първи път трима български ученици се обучаваха 6 месеца в манастира Шао Лин и Ханаанския университет, по програма на Министерството на икономиката в Китай. Давид Будев от ПГ по електроника „Джон Атанасов" и Симеон Манев от ЕГ „Р. Ролан" са от Стара Загора, а Златин Павлов е ученик от бургаското училище „Константин Фотинов". Тримата преминаха обучение по бойни изкуства, китайски език и традиции. Т...

Венецуела затвори границите с Колумбия, за да "унищожи мафията"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934237

Венецуела затвори границите с Колумбия, за да "унищожи мафията"Венецуела затвори границата си с Колумбия за 72 часа като превантивна мярка за борба с контрабандните банди, съобщава Би Би Си. Дизелът и бензинът, субсидирани от социалистическото правителство на Венецуела, се продава след границата с Колумбия и реализира високи печалби.  Президентът на страната Николас Мадуро твърди, че "мафията",

Дясно-лявата коалиция в Европарламента е пред разпад

http://www.mediapool.bg/dyasno-lyavata-koalitsiya-v-evroparlamenta-e-pred-razpad-news257709.html

Дясно-лявата коалиция, която контролира Европейския парламент от над 10 г., вероятно е на прага на разпада, след като лидерът на социалистите отказа да подкрепи десноцентристки кандидат за председател на парламента, съобщи Ройтерс. Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и левоцентристите социалисти си разменяха 5-годишното председателство на ЕП от 2004 г. насам съгласно неформално споразумение, имащо за цел да се засилят пълномощията на парламента и да се улесни законодателния процес. Но с ръста на евроскептицизма и възхода на антисистемни партии из цяла Европа, социалистите заявиха, че няма да подновят досегашния алианс, когато парламентът трябва да си избере нов лидер през януари. Тогава социалистът Мартин Шулц формално ще се оттегли. "Скъпи Вебер, нашето сътрудничество приключи", каза лидерът на социалистите Джани Питела на пресконференция в Страсбург, отговаряйки на писмо от лидера на ЕНП Манфред Вебер, който предложи продължаване на алианса преди вота през януари. Според Питела разчупването на голямата коалиция ще помогне да се намали привлекателността на антисистемните партии, които печелят гласове отчасти с това, че представят умерените партии от всички политически течения като организации, преследващи едни и същи цели. Самият Питела, чиито социалисти са втората по численост парламентарна група, е сред кандидатите за председател. ЕНП има най-голямата от общо осем групи, но със своите 219 от общо 751 евродепутати се нуждае от подкрепа и от други партии, за да бъде избран нейният кандидат. Съгласно договорката за "подялба" на мандата от 2014 г., ЕНП подкрепи избора на социалиста Мартин Шулц за 2,5-годишен срок, след което социалистите на свой ред трябваше да подкрепят избирането на кандидата на ЕНП за останалите 2.5 г. Вебер призова Питела и другите проевропейски парламентарни групи да подкрепят ЕНП за избирането на нов председател, за да се демонстрира сплотеност срещу евроскептичните партии, като британската ЮКИП, френския Национален фронт и италианското движение "Пет звезди". Вебер каза на пресконференция, че дясно-левият алианс има ключово значение за прокарването на всички основни законодателни актове в парламента през последните години и напомни на социалистите, че без такова сътрудничество те просто "ще увиснат". Шефът на "Зелените" в ЕП Филип Ламбер каза, че му е "трудно да повярва", че голямата коалиция окончателно ще се срути. ЕНП ще оповести своя кандидат по-късно днес. Другите основни партии още не са обявили кого ще подкрепят за приемник на Шулц.

Георги Стаменов строи детска градина "Каменица" за 4 млн. лева в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5934314

Георги Стаменов строи детска градина "Каменица" за 4 млн. лева в ПловдивДве детски градини ще се строят догодина в Пловдив. Едната е на мястото на старата "Каменица", която се събаря и през юни стартира изграждането на новата. Тя ще бъде с 8 групи, а инвестицията е 4 млн. лева. Строителството й ще бъде поверено на кмета на район "Централен" Георги Стаменов, увери градоначалникът Иван Тотев.

Климатик предизвика пожар в болнична лаборатория в Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629615

Пожар в ангиографската лаборатория на болницата в Сандански вдигна на крак огнеборците в курортния град. Сигналът е подаден към 12.30 часа, когато е тръгнал гъст дим от вътрешно тяло на климатик в медицинската лаборатория, която се намира в пристройка до здравното заведение. На място веднага са пристигнали пожарникари, които потушили огъня. Изгорял е само климатикът, няма други щети, заяви директорът на пожарната служба в Благоевград Георги Пармаков. "Няма изгоряла медицинска апаратура. Има само прах и сажди. Когато разчистим ще извикаме специа...

Женски рис е новото попълнение на зоопарка в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629614

Женски рис е новото попълнение на зоопарка в Стара Загора. Животното все още няма име, но ще бъде партньорка на деветгодишния рис Михаил . Клетката на рисовата двойка, която е с две отделения - за малки и за възрастните животни, е настанена срещу клетката на лъвовете. „Доволен съм, че комплектовахме рисова двойка, тъй като в България видът се счита за изчезващ. Смята се, че последният рис е бил убит в нашите гори от немски войници през далечната 1941 г.", разказва директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. По думите му, ако всичко е нар...

Нови 20 млн. лв. за Хитрино - този път от Брюксел

http://www.mediapool.bg/novi-20-mln-lv-za-hitrino---tozi-pat-ot-bryuksel-news257708.html

Ден след като правителството гласува 10 млн. лв. за Хитрино, и Европейската комисия обяви, че ще отпусне незабавно още 20 млн. лв. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. С отпуснатите средства ще се реализират целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще се даде възможност за разкриване на временни работни места в засегнатия район. В понеделник правителството отпусна 10 млн. лв., като половината от сумата директно бе преведена на общината, а другата половина ще стигне до хората чрез социалното министерство. В понеделник вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се създават две работни групи - към земеделското и транспортното министерство, които ще се опитат да препрограмират "селската" програма и Оперативна програма "Транспорт", за да се осигури целева помощ за пострадалата община. Усилията очевидно незабавно са дали резултат. Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със зам.-председателя на Комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино. "Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност", заяви Десислава Танева. Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие – Фил Хоган и Корина Крецу, отбелязват още от ЕК. Борисов: "Призрачното село“ напролет ще бъде едно от най-хубавите За да следи лично операцията по разчистването на цистерните в Хитрино, на място пристигна премиерът в оставка Бойко Борисов. "Призрачното село“ днес напролет ще бъде едно от най-хубавите села, заяви той пред журналисти и допълни: "То и беше едно от най-хубавите села, защото над 15 милиона са сложени в него. Кметът може да го потвърди“. По думите му "площадките са готови, крановете са там, гондолите са там и чакаме разрешение". "В момента, в който ни се даде – днес, утре, вдругиден, когато кажат прокурорите, всички са там, мигновено почваме да ги изкарваме“, заяви премиерът. Той обясни, че една от дерайлиралите цистерни с пропан-бутан е изпускала, но е била запушена, а друга се охлажда, за да не стане нов взрив. Той обяви, че веднага, когато бъдат вдигнати цистерните и хората могат да се върнат, ще започне възстановяването на къщите. "Подготвили сме дограми, прозорци, керемиди и ще оправим включително селскостопанските сгради на хората. Така сме се разбрали със Строителната камара, така че тези, които ще могат да стоят тук в домовете си, да може за ден, ден и половина да могат да бъдат отремонтирани. На тези, на които са им разрушени къщите, ще седнат с архитектите и инженерите на площадката, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, това не е от значение, ще им бъдат изградени нови къщи“, каза премиерът в оставка. Пострадалите - на фургон, докато им построят къщите От Камарата на строителите съобщиха, че ще изградят безплатно десет къщи за пострадалите при инцидента, взел седем жертви и ранил близо 30 души. От Съюза на архитектите безвъзмездно ще изработят проектите. Дарителските акции за селото продължават от страна на депутати, електроразпределителното дружество, обслужващо територията – "Енерго-Про", също предостави средства и обяви, че ще изгради за своя сметка отклоненията на мрежата към пострадалите от взрива къщи Затворници и доброволци се включват в разчистването "Те ще бъдат наблюдавани от самите собственици. Имаме готовност с Бъчварова. Фургоните чакат. Ако пожелаят хората да са си до имота, ще им сложим фургона до имота, ако искат на площадката, подготвили сме им и площадка“, каза още Бойко Борисов и обясни, че предстои кметът на Хитрино да уточни с всеки един от жителите на селото как да се действа от тук нататък. "Строителите, с архитект, с конструктор ще седнат с който и да е собственик и ще го одобрят. Те са разбрани хора, половината са строители. Знаят какво е да изливаш основи на минус 3 градуса. Така че напролет ще имат къщи със сигурност. Парите са им по сметката, какво има да се съмняват дали ще стане или не“, заяви Борисов. Той допълни, че е разпоредил на министъра на спорта да бъде възстановен и стадиона, който също е засегнат при инцидента. "И затворници сме приготвили, проверени с надзиратели, които веднага да вкараме в разчистването на основните улици“, обяви още премиерът в оставка. Фирми обещаха строежи и ремонти за своя сметка От "Енерго-Про" обявиха, че безплатно ще изградят отклоненията на разрушената от взрива електроразпределителна мрежа към къщите на хората в селото. Отделно дружеството е дарило 10 хил. лв. в помощ на жителите му. Живеещите там ще получат отсрочка за плащане на сметките си ток до 1 февруари 2017 г. Онези, които имат трудности да се справят и в този срок, ще могат да договарят индивидуален план за погасяване на сметките си. В селото ще има и мобилен център за обслужване на клиенти. От шуменска фирма, която предостави 100-тонен кран, са решили да помогнат, за да могат хората от Хитрино да се приберат по-бързо в селото и да извършат най-необходимите ремонти преди валежите, които се очакват, отбеляза БНР. Собственикът на русенска строителна фирма обеща, че ще построи отново една от разрушените 26 къщи със собствени средства. След отмяната на ограничителните мерки, той ще дойде в селото, за да огледа терена. В понеделник следобед "Българският червен кръст" обяви, че до тогава са събрани и над 300 000 лв. дарения с смс на номер 1466. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че 40 хил. лв. от декемврийските заплати на депутатите от "БСП лява България" ще бъдат дарени за Хитрино. Доброволци от партията ще се включат в разчистването на разрушенията при инцидента. Към тях могат да се присъединят всички желаещи, каза Нинова и призова правителството да намери начин да овъзмезди полицаите и пожарникарите, работещи в Хитрино. Борисов още преди това обяви, че "момчетата, които са участвали и всички от пожарната, полицията, да не пропусна някой, ще бъдат наградени". На мястото на инцидента пет екипа пожарникари и спасители, заедно с още девет специалисти, продължават работата по източването на пропилена и го транспортират в Бургас. Плановете са със специални кранове да се вдигнат цистерните от влаковата композиция. Здравите цистерни ще бъдат изправени върху линията и ще бъдат изтеглени извън селото. Пострадалите от взрива вагони ще бъдат извадени с тежка техника. В понеделник е имало изтичане на газ, което не представлява заплаха за живота на хората, но е възможно образуването на облак, който да се възпламени, това било най-големият риск, разказа главният комисар. На място остават да дежурят 5 екипа на бързата помощ, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. В събота част от 26-вагона композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, дерайлира и се взриви на гарата в Хитрино.  Операцията по обезопасяването на композицията продължава четвърти ден.

ЕК отпуска 20 млн. лева за възстановяването на Хитрино

http://www.mediapool.bg/ek-otpuska-20-mln-leva-za-vazstanovyavaneto-na-hitrino-news257708.html

Европейската комисия отпуска незабавно 20 млн. лева (10 млн. евро) за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура. С отпуснатите средства ще се реализират целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще се даде възможност за разкриване на временни работни места в засегнатия район. Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със зам.-председателя на Комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино. "Само ден, след като в Комисията беше създадена работна група за помощ на Хитрино, вече има първи положителен резултат, и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност", заяви Десислава Танева. Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие – Фил Хоган и Корина Крецу, отбелязват още от ЕК.

Обявиха финалистите за "Спортист на годината"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5934175

Обявиха финалистите за "Спортист на годината"Организаторите на ежегодната класация "Спортист на годината" оповестиха имената на десетимата финалисти в анкетата за наградата, съобщи Гонг. Церемонията по награждаването, ще се проведе на 20-ти декември 2016г. от 20ч. в НДК. Нейни водещи ще бъдат Ивет Лалова и Владимир Николов.  В 59-ото издание на анкетата участие взеха 154 спортни журналисти

Община Варна се включва в проекта за образователна интеграция на ученици от малцинства

http://www.moreto.net/novini.php?n=338631

Община Варна да се включи като партньор по проект за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства, реши комисията по европейски въпроси към местния парламент на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Водеща организация по проекта „Общуване без граници“ е Сдружение с общественополезна дейност „Сдружение за защита на птиците-Виа Понтика“.

Бившата приятелка на Доган Алтен Алиева продава имоти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5934281

Бившата приятелка на Доган Алтен Алиева продава имотиАлтен Алиева, бившата приятелка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, работи като брокерка на скъпи имоти. Бившата манекенка, чиято звезда изгря на конкурса мис България 2001, организиран от Дарина Павлова, живя с Ахмед Доган около 10 години. През 2002 г. ги запознава Вежди Рашидов на празненството по случай удостояването му с орден "Стара

Българин арестуван за брутално нападение в Берлин

http://vesti.bg/bulgaria/bylgarin-arestuvan-za-brutalno-napadenie-v-berlin-6062798

Охранителни камери в берлинското метро показват как млад мъж рита жена в гръб, която пада по стълбите. Българинът подминава безучастно

Фернандо Алонсо каза на хората в "Макларън", че остава

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/13/2882660_fernando_alonso_kaza_na_horata_v_maklarun_che_ostava/?ref=rss


Фернандо Алонсо е информирал служителите в завода на "Макларън", че остава отдаден на този проект. Името на испанеца беше споменавано за овакантеното от Нико Розберг място в световния шампион във Формула 1 "Мерцедес".

Ръководителят на "сребърните стрели" Тото Волф заяви, че няма да намерение да се намесва при пилотите с договори като Алонсо и Себастиан Фетел във "Ферари". Алонсо има още една година от договора с английския отбор.
Миналата седмица неговият близък Флавио Бриаторе...

"Преди създаването на държавите е имало данъци"

http://offnews.bg/news/n_1/n_642156.html

На 12 декември в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе честване по случай 25 години от създаването на Съюза на данъкоплатците в България (СДБ). На нея присъстваха редица гости, сред които основателят и почетен председател на СДБ проф. д.и.н. Велчо Стоянов, основателят на СДБ и зам.-председател, Георги Лазаров, и президентът на Либерланд, най-новата държава на Балканите, Вит Йедличка .  Николай Попов, председателят на СДБ, се похвали, че българският съюз е сред най-старите в света и е създаден три години след основаването на Световната асоциация на данъкоплатците, на чиято конференция тази година в Берлин взеха участие и представители от България. Председателят на БТПП, Цветан Симеонов, поздрави членовете на съюза по повод празника им и подчерта, че повече от данъкоплатците на Земята са единствено хората, които дишат: "Българската търговско-промишлена палата подкрепя този съюз с ясното съзнание, че много професии и институции претендират да са били първи на Земята, но ако се върнем в историята на образуванието държава още в първите ѝ форми, ще разберем, че то не е могло да съществува без данъкоплатците, защото преди да се създаде държава, трябва да има някой, който да пожертва от собственото си имущество, да си плати данъците и със средствата по този начин да се осигури ред в обществото, в който то да функционира по съответния начин спрямо конкретния исторически период. Вярвам, че ако трябва да се създаде единна организация на всички действителни данъкоплатци, тя ще бъде втората най-голяма в света след тази на дишащите въздух, защото и малките деца дишат въздух, но още не са данъкоплатци. Позицията на България като страна с относително ниски данъци в световен мащаб и страната в ЕС с най-ниски данъци не налага активно и енергично действие на гражданското общество в лицето на Съюза на данъкоплатците. Далеч повече работа имат подобни организации в Швеция, където преразпределителната роля е много висока, във Франция, където данъците също са високи, да не говорим и за Гърция, където всеки ден има стачки, защото всеки ден им се вдигат данъците. В това отношение сме щастливци, но не значи, че СДБ няма бъдеще и не трябва да се подкрепя. Искам да отбележа ролята на науката в тази организация, в лицето на почетния председател, проф. Велчо Стоянов, който толкова години неотменно работи за доброто на организацията и ни помага. Разбира се, че спрямо данъците може да има различни гледни точки, както и спрямо всяко друго нещо, но в крайна сметка България е страна с добри позиции в света в това отношение. Искам да отбележа нещо, което ме притеснява, обаче. В ЕС се надигат гласове в полза на това да се унифицират данъците в рамките на съюза. Позицията на БТПП и на всички палати с доброволно членство, е, че не трябва да има унификация по простата причина, че в пазарната икономика е добре да има конкуренция, защото досега не е измислено нищо по-добро от конкуренцията в нея". Вит Йедличка запозна присъстващите с последните тенденции и промени в данъчното законодателство на Чехия и направи сравнение с данъчни практики в Европа. Той разказа за доброволната данъчна система на Либерланд и покани гостите да се запознаят с идеята зад неговата държава и да станат граждани на свободната република. Президентът на Либерланд изрази желание за съдействие и подкрепа от страна на Българска търговско-промишлена палата при основаването и развитието на Търговско-промишлена палата на Либерланд.

Почина младеж, блъснат от шофьор и зарязан пред спешното в Трън

https://www.24chasa.bg/region/article/5934278

Почина младеж, блъснат от шофьор и зарязан пред спешното в Трън24-годишният Божидар,  блъснат от шофьор на Фолксваген Голф и оставен на прага на болницата, е починал този следобяд. Първоначално момчето е изпаднало в мозъчна смърт. Той е син на самотна майка от ромски произход. Работил е като медиатор в град Трън, научиха от „Мироглед“. Случката се е разиграла на 10 декември, около 50 минути след полунощ.

Нов център за деца и младежи с увреждания отвори врати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629611

Нов център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания на сдружение „Паралелен свят“ беше открит днес. Той  се намира в район „Тракия“, блок 15, а на официалното тържество присъстваха Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, Костадин Димитров кмет на район „Тракия“, Надя Танева директор дирекция „Социално подпомагане“, много деца и техните родители. В момента центърът ще разполага с три помещения за работа с 20 деца и младежи с интелектуални затруднения, като в бъдеще предстои и ре...

На 16.12. предстои Коледна изложба на поморийски художници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0211Vz9tSqg/

galeriqТрадиционната Коледна изложба на поморийски художници ще бъде представена за първи път в новата  Градска художествена галерия „Дечко Стоев”.

Откриването ще се състои на 16.12.2016г. от 18.00 часа.

Заповядайте!

Радан Кънев за мандата: Трагикомедия!

http://vesti.bg/bulgaria/politika/radan-kynev-za-mandata-tragikomediia-6062801

Според Корнелия Нинова пък действията на Реформаторите са единствено "загуба на време"

Брюксел отпусна 20 млн. лева за Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_642157.html

Европейската комисия осигурява 20 млн. лева помощ за Хитрино.  Средствата са от Програмата за развитие на селските ресурси и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура.  Решението е взето след серия консултации в създадената в ЕК работна група за помощ на селото, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие Фил Хоган и Корина Крецу.  Земеделският министър Десислава Танева е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, където се срещна със зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.  След срещата Танева обяви, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино.  Само ден след създаването на работната група за помощ на Хитрино вече има резултат и той е от огромно значение за нас. Тази незабавна подкрепа за пореден път ни показва, че когато е изправена пред трудни моменти, България не е сама и българите винаги могат да разчитат на европейска солидарност, коментира Танева.

След натиск от САЩ България отстъпва на Полша място в Съвета за сигурност на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/80468/sled-natisk-ot-sasht-balgariya-otstapva-na-polsha-myasto-v-saveta-za-sigurnost-na-oon

/Поглед.инфо/ България, кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година, изтегля кандидатурата си в полза на Полша. Това е научил европейският портал EurActiv.

Топузаков поиска задължителна победа от "Левски" за край на годината (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/13/2882657_topuzakov_poiska_zaduljitelna_pobeda_ot_levski_za_krai/?ref=rss




Треньорът на "Левски" Елин Топузаков заяви в навечерието на сблъсъка "Нефтохимик", че иска тимът му да завърши годината с победа.

Двата тима ще се изправят един срещу друг от 17.30 в сряда на стадион "Георги Аспарухов", а двубоят е последен за тях преди зимната пауза.

"И времето предразполага да е повече физически сблъсъкът, но ние имаме достатъчно футболни аргументи и се надявам да завършим с победа. Не бива да сравняваме мачове, защото са различни...

18-годишен борец от Лозница стана „Спортист на област Разград за 2016 г.“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629609

18-годишният Генади Маринов от клуб по борба „Кубадън“-Лозница оглави класацията „Спортист на област Разград за 2016 г.“. Победителят бе определен на разширено заседание на Постоянната областна комисия за развитие на младежта и спорта към Областна администрация-Разград, в комисията участват представители на седемте общини в региона, както и на спортни клубове от областта, в гласуването се включиха и представители на местните медии. След точкуването бяха добавени и допълнителни коефициенти, свързани с това дали постиженията са от състезания от м...

Китай и Полша вече се разплащат в юани и злоти

http://econ.bg/Новини/Китай-и-Полша-вече-се-разплащат-в-юани-и-злоти_l.a_i.733838_at.1.html

От 12 декември са възможни директни сделки с полски злоти и китайски юани, съобщи Министерството на финансите на Полша.  Това е добра новина...

Издръжка на лъвче, тигърче или маймунка вместо коледен подарък във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338508

В навечерието на Коледа, вместо да се чудим какви подаръци да вземем на близките си, можем да осиновим животно от Зоопарка. В замяна осиновителите получават специална грамота и карта за безплатно посещение на атракциона. За тази възможност напомнят от зоокъта в морската столица, научи Moreto.

Зелена светлина за създаването на звено за консултации по „Плана Юнкер“

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zelena-svetlina-za-syzdavaneto-na-zveno-za-konsultacii-po-plana-iunker-230150/

Административната структура ще работи от края на март догодина, ще подпомага изпълнението на стратегически проекти в България

Руските военни: Всичко за наши бомбардировки в Алепо е киноизмислица на терористи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/13/2882662_ruskite_voenni_vsichko_za_nashi_bombardirovki_v_alepo/?ref=rss


В Алепо няма никаква опозиция, хуманитарни организации и правозащитници, а "кино за някакви руски бомбардировки", "разстрели" и други режисирани сцени, снимани от специални телевизионни групи на бойците.

Това е позицията на руското министерство на отбраната, изказана от официалния говорител ген. Игор Конашенков.

Според думите му, цитирани от РИА "Новости", в града няма никаква опозиция, местни съвети или толкова любимите на Лондон и други столици "хуманитарни"...

Ръководството на "Локомотив" ГО с аплодисменти към публиката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629606

Управителният съвет на ОФК "Локомотив" ГО изказва своята огромна благодарност към публиката, която направи обстановката неподражаема при повторното завръщане на черно-белите на стадиона в Горна Оряховица. Близо 10 000 зрители наблюдаваха сблъсъка с "ЦСКА", с което Горна Оряховица може да претендира за зрителски рекорд на мачовете извън столицата. "Публиката помогна срещата от първенството на Първа професионална футболна лига да се превърне в един незабравим празник, с което Горна Оряховица за пореден път показа на спортната общественост, че е е...

ВСС прие оставката на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934259

ВСС прие оставката на шефа на Софийския районен съд Методи Лалов (обновена)С 8 гласа “за” и 4 “против” съдийската колегия на ВСС прие оставката на шефа на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. Той ще напусне поста на 1 февруари 2017 г. и ще остане редови съдия там. Предстои съветът да обяви конкурс за нов ръководител на най-големия съд в страната, в него работят близо 600 съдии и служители.

Община Търговище транспортира първите дарения за Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934258

Община Търговище транспортира първите дарения за ХитриноДесетки граждани и фирми откликнаха на апела на кмета д-р Дарин Димитров за съпричастност с Хитрино Първите три микробуса с дарения за Хитрино потеглиха във вторник, 13.12.2016 г., от Община Търговище към базата на Областния кризисен щаб в Шумен в село Тимарево. На апела на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров за съпричастност се отзоваха десетки

Версията за умишлен инцидент в Хитрино е изключена, високата скорост остава водеща

http://offnews.bg/news/n_1/n_642158.html

„Умишлено причиняване на инцидента в Хитрино се изключва, водеща е версията за висока скорост на влака”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с Районната прокуратура в Шумен, предаде БГНЕС. По думите му всички версии се проверяват. „В интерес на истината, влакът се е движил, изпреварвайки своето разписание”, поясни Цацаров и добави, че няма отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака. Разследващите органи са иззели записващите устройства и на двата локомотива. Това на първия вече е разчетено, а второто устросйтво е по-сложно и неговото разчитане предстои. Назначена е експертиза на данните, като резултатите от нея ще бъдат готови най-късно в понеделник. Тогава ще се знае и точната скорост, с която злополучният влак се е движел. Цацаров поясни, че машинистите също са били разпитани. До момента са извършени 24 експертизи и са разпитани над 30 свидетели.

В навечерието на Коледа Весела от Видин подари на децата весело настроение и изненади

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629605

Малко момиче от Видин реши да изпревари Дядо Коледа и да зарадва колкото се може повече деца от града. В неделния ден във Видин на централния площад „Бдинци“ пред къщичката на Дядо Коледа се бяха струпали  множество деца и родители. Всички бяха изненадани с подаръчета от подранилия Дядо Коледа, когото третокласничката Весела от видинското училище „Цар Симеон Велики“ беше довела на площада в неделния ден. „Първоначално имах желание да направя нещо по-мащаб...

"Лудогорец"-"Черно море" без Моци, Илиев и Цветков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629604

Вече излязоха решенията на Дисциплинарната комисия при БФС за изминалия 18 кръг в Първа лига. Както се очакваше, в "Черно море" няма да могат да разчитат утре на двама от ключовите си халфове заради наказания. Срещата с "Лудогорец" пропускат Георги Илиев и Александър Цветков за натрупани жълти картони. В тима от Разград също имат наказан футболист. Двубоя ще пропусне централният защитник Козмин Моци. "Лудогорец" и "Черно море" играят утре в 15:15 на "Лудогорец Арена"....

Столични лекари се борят за живота на владиката Калиник

https://www.24chasa.bg/region/article/5934262

Столични лекари се борят за живота на владиката КалиникНа профила си във фейсбук от свещениците от митрополитския храм "Св. Николай% във Враца публикуваха информация, че здравословното състояние на врачанския владика Калиник се влошило. В съобщението буквално се казва: "Скъпи братя и сестри, врачански митрополит Калиник е в Правителствена болница, където лекарите се борят за живота му.

Еврокомисията отпуска незабавно 20 млн. лева за Хитрино

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2882597_evrokomisiiata_otpuska_nezabavno_20_mln_leva_za_hitrino/?ref=rss


Европейската комисия отпуска незабавно 20 млн. лева (10 млн. евро) за възстановяване на разрушената инфраструктура в село Хитрино.

Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура, пишат от представителството на Еврокомисията в България.

Решението идва след постоянни контакти с българското правителство и серия консултации в създадената вчера в Европейската комисия работна група в помощ на...

Президентът повиши в звание военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934253

Президентът повиши в звание военни„Връчените от мен днес пагони са отлична атестация не само за вас, но и за постигнатото от вашите подчинени. Ние очакваме от Българската армия да бъде символ на усещането на хората, че държавата е силна и непреклонна във волята си за отстояване на своя суверенитет, териториална цялост и сигурността на всеки един гражданин“.

Председателският съвет на Великотърновския общински съвет стартира поредица от дискусии с академичната общност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629602

Председателският съвет на Великотърновски общински съвет стартира поредица от дискусии с академичната общност. Първата работна среща бе открита днес от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, а в Община Велико Търново гостува ръководството на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”, начело с ректора проф. Христо Бонджолов. Обсъдено бе в какви насоки и направления да продължи развитието на партньорството между местната власт, академичната общност и бизнеса, за да бъде още по-ползотворно за бъдещето на Велико Търново...

Застрахователят на "Алфатур" опитва да спаси провалените екскурзии

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/12/13/2882633_zastrahovateliat_na_alfatur_opitva_da_spasi/?ref=rss


Застрахователната компания "Евроинс" преговаря с туристически агенции, които да поемат и изпълнят вече сключените договори с туроператора "Алфатур", който изненадващо обяви, че не може да изпълни сключените с туристите договори, включително за предстоящите празници.

След среща на застрахователя с ръководството на туристическата агенция днес е изяснено, че общият размер на всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги,...

Кадиев: Депутатите да не си заравят главата в пясъка

http://www.cross.bg/kadiev-vnese-pyasuka-1528505.html

/КРОСС/Независимият депутат и председател на "Нормална държава" Георги Кадиев внесе днес в Народното събрание проектозакон за промяна на Изборния кодекс, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и нейния екип. "Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският парламент трябва да поеме своята отговорност и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект", коемнтира Кадиев. Според него "заравянето на главата в пясъка" от страна на депутатите уронва престижа на парламена. Кадиев е категоричен, че е важно да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност.    

Вие я плюете, а Тя вече е в световните медии (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/vie-ja-pluete-a-tja-veche-e-v-svetovnite-medii-snimka-news_581618.html

Отричана или обичана, отхвърляна или не, явно музикалната сензация Гери Никол тепърва ще ни доказва, че колкото и да не ни се иска, за нея ще се говори много. И докато поклащането на „яката ѝ дупара“ (бел.: цитат от песента ѝ) възмути и скандализира многото „безкрайно з

Маларията остава един от големите проблеми на човечеството

http://www.moreto.net/novini.php?n=338613

Маларията остава един от големите проблеми на човечеството, особено в Африка на юг от Сахара - през 2015 година от нея са заболели в световен мащаб 212 милиона души, а около 450 хиляди е броят на починалите, констатира Световната здравна организация, цитирана от световните агенции и БТА.

Защо да изберем Средец?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629608

Средец се нареди след 15-те финалисти в конкурса за годишни награди в сферата на туризма, организиран от ведомството на Николина Ангелкова. Общината попада в три от шестте категории в надпреварата Комисиите на туристическото министерство са номинирали Средец за община на 2016, която предлага множество възможности за културно-исторически туризъм. Градът е номиран и за  ще се отличие в категорията „Туристически обект/атракция на годината", където попада един от най-големите антични градове у нас - Деултум. Още за кандидатурата на община Средец чу...

Дачич: България също има резерви по глава 26 от преговорите за влизане на Сърбия в ЕС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629607

Освен Хърватия, която наложи вето над отварянето на глава 26 (образование и изследвания) от преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, България също има резерви. Това съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич във вторник, цитиран от агенция Tanjug. Дачич добави, че все още има теоретична възможност въпросната глава да бъде отворена по-късно през деня. ЕС поднови преговорите за членство с Турция, вече прего...

Българска хранителна банка в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629600

Българска хранителна банка стартира първата си национална дарителска кампания „Стани един от нас. Дари надежда!" в подкрепа на каузата за борба с разхищението на храна и с глада в страната. Целта е повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици, за да може Хранителната банка да продължи да осъществява ролята си на свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея. „Обемите на дарените храни постоянн...

Прокуратурата пак отказа да разпита Цветан Василев чрез видеовръзка

http://www.cross.bg/vasilev-postanovlenieto-razpit-1528504.html

/КРОСС/Специализираната прокуратура отново е отказала да разпита банкера Цветан Василев чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от държавното обвинение. Василев, който е обвиняем за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ, за втори път иска да бъде разпитан от разстояние. Според прокурорите Иван Гешев и Антоанета Софрониева обаче няма предпоставки това да се случи. В постановлението си те пишат, че е налице само едната предпоставка - обвиняемият да не е България. Второто обаче - този разпит да спомогне за разкриване на истината - не било налице. Те подчертават още, че за да бъде проведен разпит чрез видеоконферентна връзка, трябвало постановлението да е връчено на обвиняемия лично. В случая с Василев обаче това не било така. "Нещо повече, по отношение на Цветан Радоев Василев се провежда процедура по Европейската конвенция за екстрадиция, която не е приключила и по която продължаваме да очакваме отговор от компетентните сръбски власти. Съгласно разпоредбата на чл. 221 от НПК след предявяване на постановлението за привличане на обвиняем, органът на досъдебното производство следва незабавно да пристъпи към разпит на обвиняемия. Горепосоченото недвусмислено сочи на правно обоснования извод, че обясненията на обвиняемия, които са негово законно средство за защита, биха изпълнили своята функция едва след като той се е запознал с обвинението

Икономическото доверие в Германия през декември е на 5-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Икономическото-доверие-в-Германия-през-декември-е-на-5-месечен-връх_l.a_i.733837_at.1.html

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната стабилизира през декември в 5-месечен връх,...

Кметът на Търговище поиска спешни мерки за обезопасяване на пътя край Голямо ново

https://www.24chasa.bg/region/article/5934245

Кметът на Търговище поиска спешни мерки за обезопасяване на пътя край Голямо новоИзвънредно заседание на Комисиите по транспорт и по обществен ред се проведе във вторник в Община Търговище. Съвместната работна среща беше свикана по разпореждане на кмета д-р Дарин Димитров, във връзка с констатирани проблеми с безопасността на движение в района на село Голямо ново, съобщиха от администрацията.

Брюксел отпуска 10 млн. евро за Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934241

Брюксел отпуска 10 млн. евро за ХитриноЕвропейският бюджет отпуска 10 млн. евро или 20 млн. лева за възстановянаве на община Хитрино след трагедията с взивената цистерна от влакова композиция, която взе 7 жертви, много ранени и срина централната част на селото. Новината за помощта съобщи днес в Брюксел министърката на земеделието в оставка Десислава Танева.

България се отказва от мандат в Съвета за сигурност на ООН в полза на Полша (обновена)

http://www.cross.bg/polsha-bulgariya-suveta-1528503.html

/КРОСС/ България, която е кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г., оттегля своята кандидатура в полза на Полша, съобщава EuroActiv. Според документи, с които изданието се е запознало, още на 15 ноември българският министър на външните работи в оставка Даниел Митов е подал молба за оттегляне на кандидатурата на страната му, която е внесена през 2003 г. Всяка година Общото събрание на ООН избира пет от десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност за двугодишен мандат. Изборът се базира на регионална ротация. Източноевропейската група може да разчита на едно място в Съвета през 2018-2019 г. Тъй като България и Полша бяха единствените кандидати от региона, оттеглянето на кандидатурата от страна на властите в София, гарантира мандат на представители от Варшава. "Пишат, че България и Полша са си разменили ноти за взаимна подкрепа. България ги подкрепя за непостоянен член, те ни подкрепят за генерален секретар. Но това е дим в очите, просто е трябвало да услужим на поляците, но се прави скришом", коментира пред Дарик журналистът Георги Готев и увери, че разполага с документи, които подкрепят думите му. "Истинската причина е, че американците са помолили Полша да бъде, защото им е по-твърд съюзник и Даниел Митов им прави тази услуга. Обяснението за Кристалина Георгиева, или за Ирина Бокова, много не издържа. Споменава се кандидатура за генерален секретар на ООН

България се отказва от мандат в Съвета за сигурност на ООН в полза на Полша

http://www.cross.bg/suveta-bulgariya-polsha-1528503.html

/КРОСС/ България, която е кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г., оттегля своята кандидатура в полза на Полша, съобщава EuroActiv. Според документи, с които изданието се е запознало, още на 15 ноември българският министър на външните работи в оставка Даниел Митов е подал молба за оттегляне на кандидатурата на страната му, която е внесена през 2003 г. Всяка година Общото събрание на ООН избира пет от десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност за двугодишен мандат. Изборът се базира на регионална ротация. Източноевропейската група може да разчита на едно място в Съвета през 2018-2019 г. Тъй като България и Полша бяха единствените кандидати от региона, оттеглянето на кандидатурата от страна на властите в София, гарантира мандат на представители от Варшава.

България се отказва от мандат в Съвета за сигурност на ООН в полза на Полша

http://www.cross.bg/suveta-polsha-sigyrnost-1528503.html

/КРОСС/ България, която е кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г., оттегля своята кандидатура в полза на Полша, съобщава EuroActiv.Според документи, с които изданието се е запознало, още на 15 ноември българският министър на външните работи в оставка Даниел Митов е подал молба за оттегляне на кандидатурата на страната му, която е внесена през 2003 г.Всяка година Общото събрание на ООН избира пет от десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност за двугодишен мандат. Изборът се базира на регионална ротация. Източноевропейската група може да разчита на едно място в Съвета през 2018-2019 г. Тъй като България и Полша бяха единствените кандидати от региона, оттеглянето на кандидатурата от страна на властите в София, гарантира мандат на представители от Варшава.

Анализ на ВКС: Специализираното правосъдие е сбъркано на законодателно ниво

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2882534_analiz_na_vks_specializiranoto_pravosudie_e_sburkano/?ref=rss


Преобладаващ брой споразумения и условни присъди е един от изводите за Специализирания наказателен съд в доклада на Върховния касационен съд, който днес Съдийската колегия прие за сведение.

Моделът на специализираното правосъдие е законодателно объркан, то е създадено без визия. Това пречи на специализирания наказателен съд да изпълни заложения замисъл за неговото създаване и да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност, е оисновен извод в...

Vilner се вихри на тема Tesla Model X P90D

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vilner-se-vihri-na-tema-tesla-model-x-p90d-6062800

Основен акцент в интериора е тюркоазеният цвят, който може да се асоциира пряко с „цвета на електричеството“.

Концерт с “Пей сърце”, “Здравец”, ТК”Чайка” и ТС “Кокиче” (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oSMmoX-5Awk/

През изминалата седмица на откритата сцена до читалище “Просвета 1888” се състоя празничен концерт с фолклорните групи “Пей сърце, “Здравец”, Танцов клуб “Чайка” и  Танцов състав “Кокиче”, с. Каменар. Проявата бе част от коледната програма на Община Поморие.

Вижте видеозаписите!

Видео с фолклорните групи “Пей сърце” и “Здравец”

Танцов клуб “Чайка”

Танцов състав “Кокиче”, с. Каменар

Радев слага Богомил Бонев за служебен премиер

http://www.cross.bg/premier-radev-ministur-1528502.html

/КРОСС/Новоизбраният президент Румен Радев ще назначи за служебен премиер бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Това научи Фрог нюз от средите на социалистите. Според тях сегашният президент Росен Плевнелиев и Радев не са се договорили за общ кабинет, тъй като бившият командващ ВВС искал той да посочи кой да стане премиер и шеф на МВР. Очаква се за военен министър да бъде издигнат ген. Атанас Самандов . В момента той е секретар по отбрана и сигурност на Плевенлиев. Преди това е бил командващ на съвместното командване на силите.  

Цветан Василев иска втори видеоразпит, отказват му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934180

Цветан Василев иска втори видеоразпит, отказват муБанкерът Цветан Василев е поискал да бъде разпитан чрез видеоконференция за втори път за източването на КТБ. Молбата постъпила в спецпрокуратурата на 30 ноември т.г. Прокурорите Иван Гешев и Антоанета Софрониева обаче отхвърлят искането на Василев с аргументите, че заради повдигнатото му обвинение трябва да му предявят документи за присвояването

VIP апартаменти предлагат монасите в Бачковския манастир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629603

Бачковската света обител, която доскоро събираше дарения за ремонт, обзаведе 6 луксозни апартамента в стил барок и рококо. Те са разположени в източното крило на манастира. Във всеки от тях има по две помещения - кабинет с писалище, спалня и санитарен възел. Игуменът на манастира архимандрит Симон твърди, че помещенията са обзавеждани с мебели втора употреба. Те не струват повече от 500 лева. „Просто те са реставрирани в България и сме ги поставили за удобство и приятност на клиентите, които са в тези апартаменти”, обясни той.  За комфорт има L...

До 1000 глоба за употреба на алкохол и цигари по детските площадки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338626

Строги санкции срещу консумацията на алкохол и пушенето на цигари на територията на детските площадки във Варна гласуваха днес съветници от местния парламент. Членовете на комисията по обществен ред решиха глобата за подобно провинение да е между 300 и 500 лева.

ЧЕРВЕН БРЯГ – БИСЕР – МИЗИЯ – ГОРНИ ЛОМ – АСПАРУХОВО - ОРАНОВО - ХИТРИНО - ? СНОШЕНИЕ С УРОДЛИВОТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274940_%D0%A7%D0%95%D0%A0%D0%92%D0%95%D0%9D+%D0%91%D0%A0%D0%AF%D0%93+%E2%80%93+%D0%91%D0%98%D0%A1%D0%95%D0%A0+%E2%80%93+%D0%9C%D0%98%D0%97%D0%98%D0%AF+%E2%80%93+%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%9D%D0%98+%D0%9B%D0%9E%D0%9C+%E2%8

 Всичко се повтаря.
И така ще бъде до самия Край.
***
Всъщност, изброените в заглавието селища в Европа ли са?
Хората там в XXI век ли живеят - или в XVIII?
Имат ли значение за някой - освен когато се мръчка някаква спасителна операция, която се представя като битката за Бородино.
Поредният ден за национален траур ще ангажира ли поне една клетка от разума ни – ще стане ли той повод да се сетим, колко сме оскотели, или ще си остане един притворен ритуал?
***
А някой спомня ли си все още за подвижния крематориум на БДЖ, който изпепели 9 души край Червен бряг?
Не. Не. Не. Не. Не.
***
Ако прочетете мотивите на Върховния касационен съд, който почти напълно оправда виновниците за трагедията във влака София - Кардам, ще ви стане ясно, че оттук насетне никой и за нищо няма да носи вина в тази държава.
Палете наред.
***
Нашите страсти вече са противно лекомислени, а пък гневът ни е вятърничав и бързо прегаря. 
А сетне обезателно търсим начин да оневиним негодниците, извършили поредната екзекуция.
Пак добре, че не изкараха герой и поспаливият шафнер от онзи влак, можеха да му закачат един орден "Стара планина" - отличие за идиота, който не може да се събуди, дори целият свят да се запали.
***
В крайна сметка, у нас Бог е случайността, всичко е оставено в неговите ръце.
Ако има пожар, той със сигурност ще ни изпепели. 
Но това ще бъде сметнато за трагичен инцидент, не като част от нещо неизбежно. 
Това наистина е уродливо мислене. 
То ще ни причинява още много беди.
***
У нас екзекуцията е само въпрос на време.
От мнозина тя не се възприема като нещо извънредно, а по-скоро като наказание, което ще настъпи, когато и да е било.
Питайте, който искате българин и ще се убедите в примиреното му отношение към неизбежното зло/наказание. 
За българина, крематориумът край Червен бряг е, всъщност, състояние на държавата.
***
Българинът отдавна знае, че цената му - на собствения му живот и на собственото му бъдеще - не е никак висока.
***
Обикновените хора не могат да го изразят - но интуитивно усещат дълбоката уродливост на общия ни живот. 
Затова те не се съсредоточават прекалено върху това, приемат го като нещо неизбежно.
***
Всички свикваме постепенно със злото. 
Сякаш го попиваме в себе си.
Някой, всъщност, ще се запита ли - как се променяме по този начин?
Дори когато имаме работа с някой зъл човек, ние ставаме малко по-лоши, понеже злото е заразно.
А когато сме подвластни на една несръчност, отдавна прераснала в примирение и прикрита с казионни фрази - тогава?
***
Ние сме затворени, заключени между Могилино и Червен бряг. 
И ключът е изхвърлен.
***
Във флиртовете с Европа, не послушанието на някои хора ще бъде фатално. 
А именно огромните несъответствия, за които тези хора нямат очи.
Те се държат като капитана на "Титаник", който упорито пренебрегвал опасността от айсберга.
***
Навремето Би Би Си представи репортажи за садистични изстъпления и убийства в британски дом за сираци. 
Но онези хора там и обществото като цяло не се крият от злото, те го показват незабавно, за да се отдалечат от зловонния му дъх.
А ние тук чакаме те да дойдат и да ни го покажат. 
И дори се сърдим за това, макар че иначе никога не бихме го направили сами. 
Държавата изпитва някакъв атавистичен свян да го стори.
***
Когато човек преодолее погнусата си и се взре в онзи "жп инцидент", той ще се сети вероятно за описанието, направено от Александър Солженицин, на "столипиновите" вагони, с които откарват безчислено количество зекове (осъдени) към сталинските сибирски лагери.
Няма да се сети за Европа.
***
Това са фрагменти от дописки, които написах в края на февруари 2008 година и през август 2013-а. 
Предлагам ги отново, защото смятам, че отношението ни към уродливото изобщо не се е променило.
В замяна на това, примирението ни е завладяло още повече, дори изцяло.
Кратките ритуално/театрални жестове вече изцяло заменят истинското човешко състрадание. 
Не се сещаме да изпуснем дори една въздишка, когато хора загиват като скотове.
***
Когато на 2 юни първенците ни клечат принудено за 1 минута - в памет на националните ни герои - някои от тях си мислят, дали няма да изцапат панталона или чорапогащите си. 
Главите им са празни от друго. 
Никой истински не състрадава наивниците, поели въодушевено пътя си към Голготата. 
А то и техните редици непрекъснато се пренареждат от временни величия - както сме я подкарали, само след 10 години няма да има кого да почитаме.
***
И дали тогава властниците вече няма дори да си правят труда да се представят за човешки същества?
***
А обикновените хорица - като тия в ЧЕРВЕН БРЯГ – БИСЕР – МИЗИЯ – ГОРНИ ЛОМ – АСПАРУХОВО - ОРАНОВО – ХИТРИНО - дали ще са се примирили, че съществуват, предварително готови за заколение?
***
Навремето Пушкин беше казал, че в Русия единственият европеец е правителството.
Същото е и у нас, дори в по-голяма степен - обаче ако се има предвид инфантилното послушание на нашите властници.
***

Община Търговище получава 850 000 лева за ремонт на спортната зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/5934226

Община Търговище получава 850 000 лева за ремонт на спортната зала850 000 лева отпусна Министерският съвет за основен ремонт на спортната зала в Търговище. Сумата е целеви трансфер. Отпуска се след внесено мотивирано искане от Община Търговище за нуждата от спешен ремонт на сграда с важно обществено значение за развитието на спорта, съобщават от местната администрация.

Нов път води туристите на Античния керамичен център до Павликени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629599

Изцяло е ремонтиран пътят за Античния керамичен център край Павликени. Отсечката с дължина един километър и новосъздаденият паркинг за 14 автомобила бяха завършени преди снеговалежа и ще посрещнат туристите през следващия сезон. Елементите от социализацията на историческия обект са изградени по мащабен проект за ревитализацията му, съобщиха от пресцентъра на община Павликени. Близо 1,5 млн.лв. ще бъдат вложени в дейности за обновяване, опазване, популяризация и модернизация на културно-историческия обект, финансиран от Финансовия механизъм на Е...

УМБАЛ „Софиямед“, Национален център по трансфузионна хематология и "Сдружение Азбукари“ с акция по кръводаряване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5934219

УМБАЛ „Софиямед“, Национален център по трансфузионна хематология и "Сдружение Азбукари“ с акция по кръводаряванеБроени дни преди един от най-светлите християнски празници –Коледа, Университетска болница „Софиямед“, Националния център по трансфузионна хематология и „Сдружение Азбукари“ обединяват своите усилия за спасяването на човешкия живот и организират акция по доброволно кръводаряване. Инициативата под наслов „И най-малкият жест на доброта е ценен“ ще

Какво е идиопатична белодробна фиброза и защо да спрем цигарите незабавно

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/13/2882526_kakvo_e_idiopatichna_belodrobna_fibroza_i_zashto_da/?ref=rss


Сещате ли се как понякога, когато се порежете, раната не заздравява правилно и вместо с нормална кожа се покрива с гладка тъкан, която остава завинаги като белег? Тази тъкан няма същите функции като здравите епидермалани клетки - тя не диша и не е полезна с нищо. Точно това се случва при идиопатичната белодробна фиброза, само че вътре в белия дроб - наранената тъкан се замества от нефункционални клетки, които значително намаляват капацитета на органа и възможността за дишане. Фаталният край за...

Кой се страхува от Рекс Тилърсън?

http://svetoven.pogled.info/news/80467/koi-se-strahuva-ot-reks-tilarsan

/Поглед.инфо/ След отказът на Тръмп да назначи Мит Ромни за държавен секретар, ястребите са в паника: номинацията на Рекс Тилърсън за поста държавен секретар на САЩ ги вбесява и те бият тревога. Причината? Тилърсън се познава с Владимир Путин от 90-те години, когато е бил представител на «Ексон» в Русия. Той е човекът, който се е срещал с Путин повече от всеки друг американец, с изключение на Хенри Кисинджър. През 2011 г. води преговори с Русия за сътрудничество в областта на енергетиката. В 2012 г. Тилърсън е награден с руския орден „Дружба”. Корпорацията «Ексон» продължи сътрудничеството си с „Роснефт” и след въвеждането на санкциите през 2014 г. Като топ-мениджър на «Эксон» той се обяви против санкциите. (рус.ез.)

Изборният кодекс на Мая Манолова по референдума на Слави си намери вносител - Георги Кадиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/13/2882583_izborniiat_kodeks_na_maia_manolova_po_referenduma_na/?ref=rss


Поправките в Изборния кодекс, които омбудсманът Мая Манолова и екипът й написаха в отговор на резултата от инициирания от "Шоуто на Слави" национален референдум, бяха внесени в деловодството на парламента днес от изключения от БСП депутат Георги Кадиев. Текстовете предвиждат всичките 240 народни представители да се избират в едномандатни изборни райони на два тура, но не е направено разпределение на районите. Знае се само, че 231 от районите ще бъдат в България, а останалите девет - извън...

През лятото "Изиджет" ще свърже Варна с Лондон и Берлин

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/12/13/2882584_prez_liatoto_izidjet_shte_svurje_varna_s_london_i/?ref=rss


Нискотарифната авиокомпания "Изиджет" (easyJet) обяви днес, че през юни 2017 г. започва летни полети
Варна - Лондон и Варна - Берлин.

Двата нови маршрута ще свържат Варна с летищата "Гетуик" край британската столица и берлинското "Шьонефелд".

От Варна до Лондон (Лутън) сега всекидневно лети конкурентът "Уиз ер".

След София Варна е второто летище в България, на което ще оперира "Изиджет". Причината е в прогнозите за увеличение на капацитета на българския...

Зам.-главният прокурор контролира пряко делата по европроектите в Шабла

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629598

Образуваните две досъдебни производства за злоупотреба с европейски средства по два проекта в Шабла са взети под специален надзор от прокурори от Апелативната прокуратура във Варна. Пряк контрол върху делата осъществява зам.-главният прокурор на Република България Мария Шишкова, заяви пред Дарик окръжният прокурор Пламен Николов и добави, че доклади по делата са били представяни в София. Досъдебните производства са образувани срещу неизвестен извършител. Все още няма повдигнати обвинения, няма и вземани мерки за неотклонение. „И по двете дела п...

Непълнолетни задигнаха автомобил и катастрофираха в Харманли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629596

Четирима сираци откраднаха автомобил, пропътуваха повече от 300 км и катастрофираха на кръстовище в Харманли. Полицията е арестувала по случая 20-годишен младеж от Града на белоногата снощи към 20 часа. Катастрофата е станала между лек автомобил Ауди, който е бил шофиран от харманлиеца и Опел, в който били непълнолетни, които са избягали от дом в Завет. Момчетата, които били обявени за издирване, нарушили правилата  и се блъснали в Ауди-то.   След удара водачът на Опел-а и двама от пътниците побягнали в неизвестна посока. При пров...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване