След мощния трус и Нова Зеландия също издаде предупреждение за риск от цунами

http://www.cross.bg/gvineya-papya-nova-ministerstvoto-1528943.html

/КРОСС/ Нова Зеландия също издаде предупреждение за опасност от цунами след труса край Папуа-Нова Гвинея с първоначално обявен от американския Геофизически институт магнитуд 8, предаде Ройтерс. "Продължаваме да правим оценка на ситуацията. На този етап съветваме новозеландците да стоят далеч от брега и извън водата, да не разглеждат забележителности и да следят новините по радиото и телевизията", заяви говорител на министерството на гражданската защита и извънредните ситуации. "Не е необходима евакуация на този етап", посочи министерството в социална мрежа. Припомняме ви, че трус с магнитуд 8 разтърси по-рано днес Папуа-Нова Гвинея.  

Закриха 700 завода заради смога в Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942491

Закриха 700 завода заради смога в ПекинСмогът в Пекин представлява риск за екологичната обстановка в столицата на Китай, което е и причината за преустсновяване на дейността на 700 завода и намаляването на такава в други 500, съобщават от БГНЕС. Бе отправен призив към местните да не напускат домовете си, ако не е изключително наложащо. Причината за тази сериозна забрана бе отчетената

Издадена е европейска заповед за арест на Светослав, който ритна германка в метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942560

Издадена е европейска заповед за арест на Светослав, който ритна германка в метротоВече има издадена официална Европейска заповед за арест на 26-годишния Светослав Стойков. МВР продължава издирването му заради инцидента в берлинското метро, който породи изключително гневна реакция в Германия, съобщи БНР. На публикувани кадри от охранителните камери се вижда как Стойков, абсолютно непровокирано блъска в гръб млада жена,

Турската полиция е задържала седем души след взрива в Кайсери

https://www.actualno.com/asia/turskata-policija-e-zadyrjala-sedem-dushi-sled-vzriva-v-kajseri-news_582530.html

Турската полиция е задържала седем души, заподозрени за организирането на взрива в турския град Кайсери. Това заяви в събота министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, предава Deutsche Welle. Инцидентът се случи в събота сутринта до сградата на университета в Кайсери, като точно в този момент минаваше автобус с военнослужещи. В резултат на взрива 13 души загинаха и други 56 са бяха ранени. Снимка: Архив

Посрещнаха тържествено новия митрополит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630667

Миряни и духовници посрещнаха новия Старозагорски митрополит Киприян на площада пред катедралния храм „Св. Димитър". В церемонията участваха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, зам.кметове, общински съветници. Преди да дойде в Стара Загора митрополит Киприян беше посрещнат на границата на старозагорска епархия, в казанлъшкото с. Осетеново, а след това се поклони в храма „Св. Богородица" в Казанлък. „Да имаме силна вяра и твърдост, за да посрещаме несгодите. Да сме единни и с л...

Коледен базар в помощ на животните до 24 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_642444.html

Сдружение „На Ти с Природата“ за пореден път кани на своя традиционен благотворителен коледен базар, средствата от който ще бъдат използвани в помощ на животни в беда и за разходи, свързани с правна защита на правата на животните. Адресът е София, ул. „Иван Вазов“ 15, като може да го посетите всеки ден от 17 до 24 декември, от 11:00 до 19:00 часа. На базара ще намерите: - изненадващо разнообразие от подаръци; - полезни вещи, книги, играчки; - ръчно изработени красоти и украса; - сладки и солени лакомства и много други; - със специален щанд гостуват и "Friends for Animals". Ако желаете, можете да донесете и дарите за каузата запазени вещи, които биха зарадвали някого. Това, което не се продаде на базара и е подходящо, ще бъде дарено на нуждаещи се семейства.

Раева към Ананиева: Само аз знам колко направи, за да останеш начело на ансамбъла

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885512_raeva_kum_ananieva_samo_az_znam_kolko_napravi_za_da/?ref=rss


Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева благодари с прочувствено обръщение на Ина Ананиева, която напусна поста треньорския пост на националния ансамбъл.

Раева използва официалния си профил във фейсбук, за да сподели чувствата си от раздялата с Ананиева.

По думите на Раева, специалистката е направил всичко възможно да остане начело на ансамбъла, но в крайна сметка здравословните проблеми са я спряли.

Анаиева планираше да се...

САЩ пак дава награда, този път $ 25 млн., за залавянето на лидера на ИД

http://svetoven.pogled.info/news/80642/sasht-pak-dava-nagrada-tozi-pat-25-mln-za-zalavyaneto-na-lidera-na-id

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ пак дава награда от 25 млн. долара срещу информация, водеща до залавянето на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади.

10 непълнолетни подготвяли атентат в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942551

10 непълнолетни подготвяли атентат в БелгияПолицията в Белгия е задържала десетина момчета под 18-годишна възраст, които са подготвяли терористично нападение в страната. Съобщението направи федералната прокуратура, предаде БиТиВи. В момента децата се намират в специализирани институции, тъй като са непълнолетни и не могат да бъдат държани в арест или затвор.

Цецка Цачева: Президентските избори бяха мажоритарни, не загуби ГЕРБ, а аз

http://www.moreto.net/novini.php?n=338958

Президентските избори бяха мажоритарни, не ги загуби ГЕРБ, а аз, заяви в предаването „Годината" по Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Да бъда кандидат за президент не беше лично мое решение, а на колективния орган.

БСП няма да номинира за депутати парламентаристи с три мандата зад гърба си

http://www.mediapool.bg/bsp-nyama-da-nominira-za-deputati-parlamentaristi-s-tri-mandata-zad-garba-si-news257872.html

Ръководството на БСП ще препоръчва на структурите си по места да не включват в листите за следващия парламент депутати, които са имали три пълни мандата като народни представители. Това е част от постановките в модела на парламентарна група, приет на заседанието на Националния съвет на социалистите в събота.  На пленума се приеха процедурите за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание. Националният съвет на партията препоръчва на партийните структури да не се допуска номинирането на един кандидат в повече от един избирателен район. Посочено е и да не издигат за кандидати за народни представители действащи кметове от БСП. “Да не номинират кандидати, които имат три пълни мандата като народни представители или 12 години. Дължината на проекто-листите за народните представители да е равен на два пъти броя на мандатите за съответния МИР“, пише още в документа. В бъдещата парламентарната група на БСП ще се наблегне и на равнопоставеността на половете и младежкото представителство: не по-малко от 40% за всеки от половете и не по-малко от 30% на възраст до 40 години. Според предварителния разчет 15% от бъдещите депутати трябва да са политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота, 20% - политици и експерти с опит в областта на социалната политика, 15% - с опит в областта на макроикономиката и финансите, 15% - с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика, 20% - с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията и медиите, 15% - политиците и експерти в областта на външната и европейската политика, отбрана, национална и вътрешна сигурност. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова  коментира политическата година пред Дарик.  Според нея трябва да има промяна не само в правителството, но и в самите партии. Нинова смята, че политиката в БСП трябва да бъде обърната към хората и да няма задкулисие. Тя ще настоява за повече права на членовете на БСП и ще предложи на следващия им конгрес цялата партия да избира следващия председател. БСП разчитат на народа при следващите избори и на неговата подкрепа. Нинова се обяви за бързи предсрочни избори и заяви, че социалистите няма как да подкрепят кабинет на РБ. Лидерът на социалистите смята още, че кабинет в рамките на този парламент би бил катастрофален.

Мария Грънчарова пусна ново видео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5941174

Мария Грънчарова пусна ново видео Певицата, която неотдавна отново се завърна на музикалната сцена, е готова с нов клип към свое парче. Песента се казва “Безкрайност” и заедно с видеото вече се върти в ефира. Кадрите са правени в края на лятото в местността Шкорпиловци. Пред камерата заедно с Мария Грънчарова застава и 9-годишната Вера Богданова.

Прелестна плевенчанка е новият капитан на гимнастичките

http://offnews.bg/news/n_1/n_642447.html

Най-добрата ни гимнастичка Невяна Владинова беше избрана единодушно за капитан на националния отбор индивидуално от своите колежки Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова. Прелестната плевенчанка направи своя дебют като част от националния отбор през 2014-а, а през 2016-а зае шесто място на олимпийските игри в Рио тази година. Заради успехите на ансамбъла в последните години Невяна Владинова винаги оставаше в сянка. Може би затова впечатляващото й представяне в Рио де Жанейро се прие като приятна изненада. Плевенчанката вече си постави следващата цел - медал от игрите в Токио. Извън спорта Невяна обича математиката, а през годините е впечатлявала с високата си интелигентност. Преди 3 години Невяна Владинова е изправена пред още едно важно житейско решение. Тя се записва на учи в НСА, но програмата на лекциите и упражненията е несъвместима с тежките тренировки в залата. От академията не й позволяват да отсъства, защото по това време тя не е национален състезател. Неви прекратява следването си, за да довърши започнатото в гимнастиката. Само след няколко месеца тя вече е в националния отбор и успехите започват, а днес получи и поредното си признание, този път от колежките си.

Костов: Няма да излезем от политическата криза, докато един парламент не изкара пълен мандат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630658

България няма да излезе от политическата криза, докато един парламент не изкара пълния си мандат - това заяви в предаването "Годината" по Дарик бившият министър-председател Иван Костов. Според него предсрочните избори са неизбежни, тъй като не изглежда реалистично Реформаторският блок да успее да състави правителство, което да спечели подкрепата на парламентарно мнозинство. „В целия свят, когато правителството си е подало оставка, се нарича правителствена криза. Когато парламентът не може да състави правителство, а нашият очевидно не може да съ...

Алжирец спаси Петев и Динамо в края на дербито с Хайдук

http://offnews.bg/news/n_1/n_642445.html

С гол на ажирския си нападател Судани в добавеното време Динамо (Загреб) спечели гостуването на Хайдук (Сплит) в голямото дерби на хърватския футбол. Победата е от изключително значение за водения от бългрския треньор Ивайло Петев тим на Динамо, който изостава на 6 т. от водача Риека - 43 на 49. Евентуално равенство щеше да отдалечи столичани от титлата в местното първенство. Това е втори пореден мач, в който Динамо стига до победата с гол в последните минути на срещата. Судани се разписа на два пъти и в миналия кръг при победата над Локомотива с 3:1. Тогава голът за 2:1 падна в 82-ата минута на двубоя. С попадението си в дербито Судани вече има 10 на сметката си през сезона. Хайдук остава на четвърто място. По-късно днес Риека посреща среднякът Истра. Това са мачове от 20-ия кръг на първенството, с които завършва есенният сезон в Хърватия.

Дядо Киприан поема Старозагорската епархия с чувство на ангажираност (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942482

Дядо Киприан поема Старозагорската епархия с чувство на ангажираност (Снимки)"На ангажираност", така новият Старозагорски митрополит Киприан определи чувството, с което стъпи за първи път като владика в новата си епархия. Той бе посрещнат тържествено днес в 15,30 часа от свещеници и миряни на границата на епархията до павелбанското село Осетеново. Владиката избра да пристигне от София по подбалканския път през Карлово,

Студенти от 4 континента се включиха в конкурс за есе на Стопанска академия

https://www.24chasa.bg/region/article/5942095

Студенти от 4 континента се включиха в
конкурс за есе на Стопанска академияСтуденти от 23 университета в 14 държави на 4 континента участваха в организирания от Стопанска академия международен конкурс за есе на тема „Приобщаващият бизнес – инструмент за намаляване на бедността и социално включване”. Конкурсът бе част от реализиран проект, финансиран със средства от държавната субсидия за научна дейност,

Плевнелиев апелира да се състави правителство

http://www.cross.bg/plevneliev-glava-rosen-1528952.html

/КРОСС/ Апелирам политическите партии в 43-ото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в церемонията по удостояването на избрания за президент Румен Радев с приза за политик на 2016 г. Държавният глава предупреди, че страната ни има само около шест месеца, за да се включи в работата на председателската тройка на Съвета, заедно с Естония и Австрия, и рискува да загуби своето председателство на ЕС ако изпадне в трайна нестабилност. "Притеснявам се, че тезата за провеждането на "бързи избори" може да доведе до още по-голяма нестабилност и до едно още по-раздробено Народно събрание, което няма да може да работи. За нас председателството на ЕС е от ключово значение, то е една трета изпълнение и две трети подготовка, която трябва да приключи до юни 2017 г.", подчерта Росен Плевнелиев. Според държавния глава, България днес е изправена пред избор дали да продължи с политическото боричкане или да реализира достойно председателство на ЕС, в което да има водеща роля в преговорите за Брекзит, при договарянето на новата рамка за европейските фондове след 2020 г., да участва в реализирането на дневния ред на ЕС на Балканите и стартирането на Европейския енергиен съюз

"По-подготвен от мен и от ГЕРБ да управлява няма"

http://offnews.bg/news/n_1/n_642442.html

„По-подготвен от мен и от ГЕРБ да управлява няма. Направих си извод за себе си, няма кой да оспори направеното от нас. Хората обаче много бързо свикнаха с него, защото то действително трябва да бъде направено от държавата, само че забравиха, че и другите е трябвало да го правят, но не го правеха." Това заяви пред "Дарик" премиерът в оставка Бойко Борисов, като добави, че моралът и дадената дума са по-важни от властта. „Ние ще стоим на поста си, ще чакаме, ако станем нужни на народа и ни изберат отново, със самочувствие и увереност ще довършим доброто, което никой не ни отрича, че сме направили“, посочи той. Борисов също така коментира, че в България няма истинска политическа класа, ако имаше, тя нямаше да му иска оставката: „Ако имаше политическа класа, ако имаше отговорни политици, всички щяха да кажат това правителство да остане, опозицията имам предвид. Това го направи ДПС - правителството да остане още 20 дни, по-нормално, логично и разбираемо няма.“ Лидерът на ГЕРБ заяви, че се моли единствено за мир, защото "той е огромният дефицит в света. Всеки ден умират стотици хора по света, само Втората световна война може би е била по-тежка".

Радарите за превишена скорост утре - 18 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=338856

Служители на пътната полиция ще следят утре - 18 , за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 10:20ч.

Защо вирусите разболяват по-леко жените

http://vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/zashto-virusite-razboliavat-po-leko-zhenite-6062843

Смъртността вследствие на инфекциозни болести често е по-висока сред мъжете, отколкото сред жените

20 хиляди Дядо Коледовци тичаха в Мадрид (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942471

20 хиляди Дядо Коледовци тичаха в Мадрид (Видео)С цел набиране на средста за борба с множествената склероза повече от 20 000 души пробягаха разстояние в центъра на Мадрид, преоблечени като белобрадия старец, съобщи БТА, цитирана от NOVA. Всеки от проявилите желание да участва е трябвало предварително да заплати сумата от 15 евро, а самото надбягване се е провело по авеню "Пасео де ла Кастелана".

ЕС трябва да изнася сигурност в Близкия изток и Африка, за да не внася несигурност в своите граници

http://svetoven.pogled.info/pes/news/80641/es-tryabva-da-iznasya-sigurnost-v-blizkiya-iztok-i-afrika-za-da-ne-vnasya-nesigurnost-v-svoite-granitsi

/Поглед.инфо/ „Думата на 2017 г. ще бъде бъде „Промяна” в България и света. Ще спечелят тези политически сили и фактори, които покажат решителност за промяна. Тези, които имат волята да отговорят на исканията на хората.”, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Седмицата” по Дарик радио.

Цитат на деня: През 2016-та рухна коалицията на тримата шишковци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/12/17/2885503_citat_na_denia_prez_2016-ta_ruhna_koaliciiata_na/?ref=rss


"През последните години, включително по времето на Пламен Орешарски, реалната власт се държи от Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов" - така в ефира на Дарик радио лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни какво има предвид, използвайки израза "тримата шишковци".

Минута по-рано той посочи, че едно от качествата, които партията му ще търси сред бъдещите си кандидат-депутати ще бъде "способността да казват "Не" на тримата шишковци".

"През 2016 г. се разпадна тази дебелашка...

Кънев: През 2016 г. рухна перверзният съюз на „тримата шишковци"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630643

През 2016 се разпадна мощната коалицията на „тримата шишковци". Това каза по време на „Годината" на Дарик председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. „През последните години, включително по време на кабинета на Пламен Орешарски, реалната власт в България се държи от Цацаров, Пеевски и Борисов. Това е, което свърши през 2016 година и това е голямата промяна през 2017 година. В България се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше изключително мощна", обясни Кънев. По думите му Цацаров е сравнителн...

Диего Коща донесе 11-а победа за Челси

http://offnews.bg/news/n_1/n_642443.html

Челси постигна 11-а поредна победа във Висшата лига на Англия, след като се наложи с 1:0 над Кристъп Палас на "Селхърст Парк". Диего Коща (43') донесе успеха на своите в това лондонско дерби с 13-ия си гол за сезона. Треньорът Конте и възроденият Коща водят Челси към титлата. Това означава, че поне за 24 часа Челси ще има аванс от девет точки на върха. Утре Манчестър Сити шпсреща Арсенал, а в понеделник другият преследвач на "сините” - Ливърпул, гостува на Евертън в голямото мърсисайдско дерби.

Протест срещу изборните резултати в Македония

https://www.actualno.com/balkani/protest-sreshtu-izbornite-rezultati-v-makedonija-news_582523.html

Няколкостотин демонстранти се събраха на протест пред Държавната избирателна комисия (ДИК) в центъра на Скопие, за да протестират срещу резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени на 11 декември. Това е четвърти пореден ден на протести пред ДИК. Демонстран

ДПС ще подкрепи предложения за промяна в избирателната система, ако те са добре обмислени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630666

Предсрочни избори, които да формират ново Народно събрание, в което на база ценности да се формира мнозинство, което пък да излъчи стабилно управление. Това е оценката на ДПС за ситуацията в страната, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в предаването „Годината" на Дарик. Той увери, че движението ще подкрепи предложения за промяна в избирателната система, стига те да са добре обмислени. Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат "Избирателна...

Шест цистерни вече са извадени от гарата в Хитрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=338952

На безопасно място са изведени още две цистерни от дерайлиралата край гара Хитрино композиция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Изтеглените извън района на произшествието цистерни вече са шест. На мястото на взрива остават още 6 цистерни.

Мениджърката на Шумахер отново отказа да даде информация за състоянието му

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885505_menidjurkata_na_shumaher_otnovo_otkaza_da_dade/?ref=rss


Здравословното състояние на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер продължава да бъде една от най-строго пазените тайни три години след инцидента му в Алпите.

Мениджърката на семейството му Забине Кем за пореден път категорично отказа да разкрие подробности за здравето на бившия пилот.

Днес тя откри фондацията "Продължавай да се бориш", а множеството репортери с нетърпение очакваха информация от нея какво се случва с германеца. Както и през последните 18 месеца, Кем отново...

Издадена е европейска заповед за арест на българина, нападнал момиче в берлинското метро

http://www.cross.bg/metro-berlinskoto-stoiikov-1528950.html

/КРОСС/ Вече има издадена официална Европейска заповед за арест на 26-годишния Светослав Стойков, предаде БНР. МВР продължава издирването му заради инцидента в берлинското метро, който породи изключително гневна реакция в Германия. На публикувани кадри от охранителните камери се вижда как Стойков, абсолютно непровокирано блъска в гръб млада жена, която пада по стълбите и чупи ръка. Мъжът издирван за хулиганство още не е открит. Според полицейска справка, той е баща на три деца, роден е в Добрич, но е живял във варненския ромски квартал „Максуда".  

Какво ще остане от Европа след 2017-а, годината на популистите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5941808

Какво ще остане от Европа след 2017-а, годината на популистите- Може ли да осъмнем с германски Тръмп - Надеждата за ЕС е във Франция да спечели Фийон - Тачър в панталони 2017 година може да се окаже още по-изненадваща и от 2016-а. След Брекзит и Тръмп ни очакват напрегнати избори в три от най-важните европейски държави. Франция през май, Холандия през март и Германия през септември.

Как Тръмп надви в битката със Силициевата долина?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kak-trymp-nadvi-v-bitkata-sys-silicievata-dolina-230434/

Принципите на технологичната общност в САЩ се сблъскаха с истинската политика... и загубиха

Засилва се мигрантският натиск към България през последната седмица

https://www.actualno.com/society/zasilva-se-migrantskijat-natisk-kym-bylgarija-prez-poslednata-sedmica-news_582483.html

След кратко затишие в началото на месец декември, за периода 9 - 15 декември от МВР отново отчитат засилване на мигрантския натиск. Установените мигранти за периода са 226, от които 163-ма са заловени във вътрешността на страната, 33 при опит да влязат на наша територия, а 30 при опи

Барона, който обираше тираджии, крадеше релси и източваше карти, вече върти казино в Базел

https://www.24chasa.bg/novini/article/5941421

Барона, който обираше тираджии, крадеше релси и източваше карти, вече върти казино в БазелСливнишкият “герой” сам се похвали във фейсбук Легендарният сливнишки ъндърграунд герой с благороднически прякор Боян Петракиев-Барона за 22 г. извървя пътя от обирджия на тираджии до собственик на казино в Швейцария. Тръгнал, като обикновен “борец” в началото на 90-те години, днес 54-годишният мъж, родом от с.

В Белгия е предотвратен атентат на Коледен базар

http://www.mediapool.bg/v-belgiya-e-predotvraten-atentat-na-koleden-bazar-news257871.html

Властите в Белгия предотвратиха атентат, който трябвало да бъде извършен на коледен базар, съобщиха местните медии, като цитират изказване на говорител на федералната прокуратура. Оттам обаче не казват в кой град е трябвало да бъде извършена атаката. Задържани са 10 тийнейджъри, които получавали онлайн инструкции как да убиват хора и да направят бомба. "Младежите са вербувани от терористични организации за подготовка или извършването на терористични нападения", твърдят от прокуратурата. Преди дни в Германия беше арестувани 12-годишно момче от иракски произход, подготвяло терористичен удар на коледен базар, но не успяло да взриви бомбата. Властите смятат, че и то е вербувано от "Ислямска държава".

Михаил Миков и посланикът на Русия откриха нов паметник на загинали съветски войници

http://bulgarski.pogled.info/news/80639/mihail-mikov-i-poslanikat-na-rusiya-otkriha-nov-pametnik-na-zaginali-savetski-voinitsi

/Поглед.инфо/ МихаилМиков и посланикът на Русия Анатолий Макаров откриха в събота нов паметник на двама съветски войници във видинското с.Киряево. Капитан Афанасий Сиухин и редник Петр Воробьов са загинали при боевете в този район между съветската армия и немските войски през 1944 г. Преди това народният представител заведе посланика в мемориалния комплекс „Катюша” и на паметниците на загиналите съветски войници в град Кула.

Папата навърши 80 г. и пожела да се помолим за него

http://offnews.bg/news/n_1/n_642440.html

Днес папа Франциск стана на 80 г., като отпразнува рождения си ден с литургия във Ватикана, на която бяха поканени редица кардинали, съобщиха световните медии. Той сподели, че мисли за старостта от известно време и се надява неговата да се изрази в намирането на мъдростта, както са смятали древните мислители Цицерон и Плиний. Той пожела присъстващите да се молят неговите старини да са мирни, плодотворни, религиозни и щастливи. Ватикана създаде 7 различни електронни пощи - на италиански, испански, латински, португалски, английски, френски, немски и полски, на които всеки да честити празника на главата на римокатолическата църква, ако желае. Въпреки че днес има рожден ден, папа Франциск няма да почива, ами ще работи. Планът му включва срещи с държавния глава на Малта, ръководителя на ватиканската конгрегация на епископите, епископ от Швейцария и представители на католическата общност Номаделфия от областта Тоскана.

Цецка Цачева: Изборите бяха загубени от мен, не от Борисов

http://www.mediapool.bg/tsetska-tsacheva-izborite-byaha-zagubeni-ot-men-ne-ot-borisov-news257870.html

“Подценихме важността на президентските избори за държавата и за ГЕРБ, като време, в което трябва да бъде издигната кандидатурата, като послания и начин на водене на кампанията". Това каза в обзор на политическата година пред  Дарик председателят на парламента и неуспял кандидат на ГЕРБ Цецка Цачева. На въпроса сбъркала ли е, че се е кандидатирала, Цачева коментира, че това "не е лично волеизявление, а е решение на колективния орган". "Аз съм човек, който е достатъчно дисциплиниран, когато изпълнителната комисия и лидерът решат", заяви тя. "Естествено, че са ме питали и не са го решили в мое отсъствие, аз съм част от ръководството на ГЕРБ. Дали да съм кандидат беше обект на дискусия през цялата кампания, вече сме доста време след нея. Разбира се, преди да бъдат затворени страниците те трябва да бъдат прочетени. За мен, въпреки че ние си мислехме, че достатъчно сериозно се отнасяме към тези избори, като че ли ги подценихме", каза още председателят на Народното събрание в отговор дали решението изобщо е зависело от нея. Попитана "Вие ли загубиха изборите или Бойко Борисов?", Цачева отговори: "Това бяха мажоритарни избори, аз бях кандидатът на ГЕРБ - аз загубих". Цачева повтори позицията на министрите на Борисов и на самия премиер в оставка от днес, че няма да има кабинет "Борисов 3" в рамките на настоящото Народно събрание и това е възможно едва след провеждане на нови парламентарни избори.

Завърши поредният етап от ремонта на Троянския манастир (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5942343

Завърши поредният етап от ремонта на Троянския манастир (Снимки)Успешно завършиха дейностите по художествената консервация и реставрация на 20 кв.м. стенописи в църквата ,,Успение Богородично“ в Троянския ставропигиален манастир, които бяха финансирани от Министерството на културата /МК/. Реставрационните работи по художествените ценности на старинната църква ,,

Не са регистрирани посегателства над имуществото на евакуираните жители от Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-posegatelstva-darin-1528946.html

/КРОСС/ До момента в Хитрино не са регистрирани посегателства над имущество след евакуацията на жителите заради експлозията преди седмица. Това заяви пред БНР Дарин Димитров - един от полицейските служители от РУ - Хитрино, които денонощно охраняват района: „До този момент сме успели да опазим на 100 процента имуществото на хората и смятам, че ще успеем да го опазим и до края, тъй като служителите, които работят, са служители на участъка, които са дългогодишни и са ангажирани и емоционално, тъй като с тези хора ние сме ежедневно" - каза Дарин Димитров от полицията в Хитрино. Днес, жителите на селото бяха допуснати за повече време да огледат домовете си.  

Десетки се включиха в акцията на „Софиямед“, „Сдружение Азбукари“ и НЦТХ по доброволно кръводаряване преди Коледа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5942434

Десетки се включиха в акцията на „Софиямед“, „Сдружение Азбукари“ и НЦТХ по доброволно кръводаряване преди КоледаАкция по доброволно кръводаряване под наслов „И най-малкият жест на доброта е ценен“ се проведе днес в Университетска болница „Софиямед“. Тя се организира от лечебното заведение, „Сдружение Азбукари“ и Националния център по трансфузионна хематология. Сред дарителите бяха служители на болницата, близки на пациенти, на които им предстои операция,

Дневен хороскоп за 18 декември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-18-dekemvri-news_582521.html

Овен Тази неделя избягвайте места със струпване на много хора. Освен това не ходете сами на непознати места. Направете така, че да се приберете рано и се обличайте добре. Телец Тази неделя бъдете внимателни при манипулации с ток у дома. Ако има да се оправя нещо, в което не с

B ĸoи дъpжaви интepнeт cвoбoдaтa e нaй-гoлямa и в ĸoи инфopмaциятa e цeнзypиpaнa?

http://www.moreto.net/novini.php?n=338954

Интepнeт ce възпpиeмa ĸaтo мяcтoтo, ĸъдeтo имa пълнa cвoбoдa бeз oгpaничeния. Bcъщнocт oбaчe нeщaтa cтoят пo дocтa paзличeн нaчин, ĸaтo гpaждaнитe нa paзличнитe дъpжaви имaт paзличeн дocтъп дo инфopмaциятa в глoбaлнaтa дигитaлнa мpeжa.

Макс Франц спечели първата си победа за Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885500_maks_franc_specheli_purvata_si_pobeda_za_svetovnata/?ref=rss


Макс Франц спечели първа победа в кариерата си за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Австриецът стартира с №26 и беше най-бърз в спускането на пистата "Саслонг" в италианския зимен център Вал Гардена с време 1:56.60 минути.

27-годишният скиор досега имаше три класирания на подиума, последното от които второ място в спускането на родна земя в Заалбах през февруари 2015 година.

Победителят в състезанието от миналия сезон Аксел-Лунд Свиндал (Норвегия)...

Фриц Щробъл и Марк Жирардели дадоха старт на зимния сезон в Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630665

С много сняг и перфектни условия пистите почитателите на белия спорт днес бе открит зимния сезон в Банско. Двама шампиони в ските и доброволците в двата им отбора направиха демонстративни спускания. Над 5000 любители Пирин планина и на зимния курорт дойдоха на Бъндеришка поляна, за да видят шоуто на звездите. На писта „Алберто Томба" своето майсторство доказаха петкратният носител на световната купа Марк Жирардели и олимпийският шампион по спускане от Солт Лейк Сити през 2002 г. Фриц Щробъл. В надпреварата се включи и 84-годишният банскалия Асе...

"Работилница за сурвачки" събра цели семейства в РИМ-Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630664

В първата „Работилница за сурвачки“, която организира днес Регионалният исторически музей в Хасково, се включиха десетки деца. В изработването активно участваха и родители. Етнографките Диляна Пецова и Маргарита Цветанова напътстваха семействата как да изработят автентични сурвачки според българските традиции. Украсяването на дряновиците с прежда, гевреци, ябълки и чушки започна в 10 ч. в музея и приключи пет часа по-късно. Всяко дете си тръгна с изработената от него сурвачка. Надяваме се...

Частните съдебни изпълнители създават Европейско училище за принудително изпълнение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/17/2885458_chastnite_sudebni_izpulniteli_suzdavat_evropeisko/?ref=rss


Камарата на частните съдебни изпълнители учреди Европейско училище за принудително изпълнение, което ще се грижи за по-добрата подготовка на съдебните изпълнители, но и синдици, адвокати, представители на бизнеса. Училището ще е отворено и за всеки, който иска да научи повече по дадена тема, свързана с принудителното изпълнение.

За създаването му съобщиха от ръководството на камарата. Оттам обясниха, че учредяването на подобна институция се налага заради бързо променящото се...

С $1,5 млрд. "Гугъл" търси как да забави стареенето при хората

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5942424

С $1,5 млрд. "Гугъл" търси как да забави стареенето при хоратаДъщерната компания Calico Labs на Google започва амбициозен проект да открие начин да забави стареенето при хората. Компанията е събрала голям екип от експерти, които ще проучват генетиката на различни животни и ще пробва различни начини за забавянето на стареенето, съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от "Вести".

С $1,5 млрд. "Гугъл" търси как да забави стареенето при хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942424

С $1,5 млрд. "Гугъл" търси как да забави стареенето при хоратаДъщерната компания Calico Labs на Google започва амбициозен проект да открие начин да забави стареенето при хората. Компанията е събрала голям екип от експерти, които ще проучват генетиката на различни животни и ще пробва различни начини за забавянето на стареенето, съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от "Вести".

Сливен е в средата на класацията Индекс на местната система за почтеност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630480

С коефициент 3,13 Сливен е в средата на класацията „Индекс на Местната система за почтеност - 2016". Изследването е направено от Асоциация "Прозрачност без граници" по повод Международния ден за борба с корупцията. Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини - областни центрове в България. Като най-почтени са се представили Стара Загора и Бургас (3,5...

5% е ръстът на сделките с недвижими имоти във Варна и региона за първите девет месеца на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=338950

5 % е ръстът на сделките с недвижими имоти във Варна и региона за първите девет месеца на тази година. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна зам.-председателя на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Варненски мото клубове с благородни жестове към нуждаещи се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630663

Представители на няколко варненски мото клуба дариха безвъзмездно кръв за нуждаещите се и събраха подаръци за дома с изоставени деца със здравословни проблеми в кв. "Вл. Варненчик". Инициативата бе организирана от мото клуб "Вокил" с председател Галин Димов, а поканата бе към всички техни колеги на две колела. В уговорения ден и час се отзоваха председатели и представители на клубовете "Велика България", "Морски дракони", и "Нощни вълци". Вички те заедно направиха едно добро дело, дарявайки безвъзмездно кръв за нуждаещите се. Събраните лакомств...

Нинова: Оценките на Борисов не траят повече от два часа

http://www.cross.bg/ninova-nyama-gerb-1528945.html

/КРОСС/ Щом един опонент ми дава такава оценка, значи си върша работата, заяви пред „Дарик" лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай това, че премиерът в оставка Бойко Борисов я нарече „Госпожа Лъжа". Още повече, че неговите оценки не траят повече от два часа, добави Нинова. Според нея министър-председателят е трябвало да гласува за прекратяване на санкциите срещу Русия, даже да е единствен на тази позиция от 28-те лидери на страните в ЕС. Защо от ГЕРБ не внесоха досега предложение за мажоритарните избори и загубиха един месец, попита Нинова. Ще използват този повод само и само да направят правителство, но ГЕРБ никога няма да приеме 240 едномандатни избирателни района, прогнозира тя. Евентуално правителство на реформатори и патриоти, подкрепено от ГЕРБ, няма да е по волята на народа, а на Брюксел, заяви Нинова. Според нея няма как едни и същи хора и партии, но с разменени роли, да направят промяната, която гражданите са поискали с вота си на президентските избори и референдума. Според Нинова думата на 2016 г. е „недоволство".  

Нинова: Нов кабинет в рамките на този парламент ще бъде катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630662

Недоволство е думата на 2016г., заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Годината" на Дарик. Според нея хората в световен мащаб живеят зле, защото политическите елити не мислят за хората, а управляват за себе си и собствените си интереси. По повод избора на британците да напуснат ЕС, Нинова заяви, че причините за това са, че ЕС се е превърнал в един съюз от чиновници, които не отчитат националните интереси на една държава членка. Това води до недоволство.

Златистия катастрофира в бариерата на полицейското управление в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942417

Златистия катастрофира в бариерата на полицейското управление в ДупницаТри месеца след като беше заловен да шофира с фалшива книжка, известният дупничанин Злати Златев-Златистия сътвори нов гаф - счупи с мерцедеса си бариерата на входа на полицията и паркира в двора, съобщи struma.bg. В сряда вечерта Златистия минавал с колата по улицата край полицейското управление в Дупница в центъра на града, изведнъж навил волана,

Торта с купи и медали хапнаха мажоретките за 10-ия си рожден ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630661

Почти като празниците в приказките се оказа, че рожденият ден на разградските мажоретки продължава три дни. След чудесния юбилеен концерт в четвъртък 140 малки и по-големи момичета се събраха на парти във фоайето на хотел „Cartoon“. На него всички получиха подарък от ръководителките си Емилия Борисова и Николета Георгиева – бижу с форма на батон. Всички – от 3-годишните начинаещи мажоретки до тези, които вече са студентки, хапнаха от голяма торта, украсена с фигурки на купи и медали за първо място. Сладкото изкушение с размери 80 на 120 см...

73-годишният Мик Джагър избра странно име за осмото си дете (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5942409

73-годишният Мик Джагър избра странно име за осмото си дете (Снимка)Новороденият син на Мик Джагър се казва Девро Октейвиън Базил, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА. Името на бебето разкри дъщеря му Елизабет на страницата си в Instagram. Тя публикува бебешка снимка и написа към нея "Красивото ми братче Девро Октейвиън Базил Джагър". Фронтменът на „Rolling Stones” стана баща за осми път на 73 години в

Цецка Цачева пое изцяло вината за загубата на изборите и оневини ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_642439.html

"Президентските избори бяха мажоритарни, не ги загуби ГЕРБ, а аз. Да бъда кандидат за президент не беше лично мое решение, а на колективния орган. Аз съм човек, който е дисциплиниран и приех." Това заяви пред "Дарик" Цецка Цачева, като добави, че Борисов и партията са подценили важността на изборите. "След оставката сме заявили позиция, че мнозинството не може да бъде достатъчно стабилно. Животът е толкова динамичен, постоянно изникват проблеми като трагедията в Хитрино. Имаме и резултата от референдума, който задължава политиците да извършат промени в изборното законодателство. Заявихме, че бихме подкрепили правителство на Реформаторския блок ако бъдат постигнати мерките, заявени от гражданите, но това е трудно постижимо", допълни тя и подчерта, че партийният ѝ лидер няма да е премиер на Реформаторите. Тя сподели мнение, че немската система на провеждане на избори е неприложима в българската действителност, тъй като действащата Конституция ясно фиксира точния брой на депутатите. Според нея обаче тази система може да се модифицира, но трябват воля и работа. Тя обясни, че два ще бъдат основните проблеми, свързани с изборното законодателство - разпределението на държавата на райони и какво ще се случи с вота в чужбина.

САЩ с нов опит да ограничат търговията на Иран

http://svetoven.pogled.info/news/80638/sasht-s-nov-opit-da-ogranichat-targoviyata-na-iran

/Поглед.инфо/ Иран официално поиска свикване на заседание на комисията, която наблюдава неговата ядрена сделка със световните сили, за да се оплаче от обновяването на санкциите отстрана на САЩ, съобщи държавна телевизия.

Гьокче: България ще посрещне спокойно празниците заради Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=338955

Турция осигурява на България комфорта да посрещне спокойно коледните и новогодишни празници, заяви в „Годината" на „Дарик" турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. По думите му в България няма проблем с бежанците. „Виждам, че хората в България вече са в сезона за празнуване.

Челси с 11-а поредна победа, Коща отново бележи

https://www.actualno.com/football/chelsi-s-11-a-poredna-pobeda-koshta-otnovo-beleji-news_582516.html

Лидерът във Висшата лига Челси се зарадва с минимален успех в лондонското дерби срещу Кристъл Палас. Единственото попадение в срещата е дело на нападателя на тима Диего Коща в 43'. Под гъстата мъгла на "Селхърст Парк" Челси записа 11-а поредна победа и върви все по-устремено към шампионската титла. Развоя и видео от срещата вижте в Sportlive.bg.

Борисов: ГЕРБ категорично няма да съставя кабинет с мандата на РБ

http://bulgarski.pogled.info/news/80637/borisov-gerb-kategorichno-nyama-da-sastavya-kabinet-s-mandata-na-rb

/Поглед.инфо/ ГЕРБ категорично няма да съставя кабинет с мандата на Реформаторския блок. Ние не веднъж сме казвали, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат. Смятам за нормално всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическата отговорност.

И "Кристъл палас" не успя да спре победната серия на "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885479_i_kristul_palas_ne_uspia_da_spre_pobednata_seriia_na/?ref=rss


"Челси" удължи победната си серия в английското първенство на 11 срещи, след като победи "Крисъл палас" с 1:0 като гост в мач от 17-ия кръг.

Единственото попадение в срещата отново бе дело на Диего Коща, който обаче ще пропусне следващия мач на своя тим, след като получи петия си жълт картон от началото на сезона.

След новия си успех играчите на Антонио Конте събраха 43 точки и имат седем повече от "Арсенал" и "Ливърпул", които все още не са изиграли мачовете си от...

Китайци купиха права за световната купа в Банско (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5942352

Китайци купиха права за световната купа в Банско (Снимки) Фриц Щробъл изненадат от условията, били по-добри от Алпите Централната китайска телевизия CCTV e заявила пряко предаване на световната купа по сноуборд в Банско на 3, 4 и 5 февруари, стана ясно по време на откриването на сезона в топкурорта на България. Официалният старт бе даден на площада в планинския град от министрите Николина Ангелкова и

Борисов: Реформаторите да си намерят премиер и министри, ние може само да ги подкрепим

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/17/2885469_borisov_reformatorite_da_si_nameriat_premier_i/?ref=rss


Два дни след като допусна възможността за ново правителство в рамките на 43-ото Народно събрание с мандата на Реформаторския блок премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отхвърли възможността да бъде министър-председател в него или партията му да участва с министри.

В четвъртък вечер в Брюксел, където беше за заседание на Европейския съвет, Борисов заяви пред журналисти: "Заслужава си да се оттегли малко времето точно с толкова, колкото да се приеме...

Бан Ки-мун може да се кандидатира за президент на Южна Корея

http://www.cross.bg/ki-myn-koreya-yuzhna-1528942.html

/КРОСС/ Има вероятност Бан Ки-мун да бъде един от кандидатите на предстоящите избори за президент на Южна Корея, предаде БНТ. Това стана ясно след последната му пресконференция като генерален секретар на ООН. Мандатът му изтича в края на декември. Ки-мун посочи, че родината му се намира в тежко положение и ще търси начин да й помогне, с което даде повод на слуховете около евентуалната му кандидатура за президент. На журналистическите въпроси около политическото му бъдеще обаче той отговаряше уклончиво. „Все още съм генерален секретар на ООН. Имам още 15 дни", каза дипломатът. По неговите думи му предстои кратка почивка преди завръщането си в Южна Корея, в която да помисли какво точно трябва да направи, за да помогне на държавата. Междувременно хиляди южнокорейци излязоха на протест за осма поредна седмица с искането настоящия държавен глава Пак Хън Ке да бъде отстранена от поста си и съдена за злоупотреба с влияние.  

Владимир Николов чака четвърто дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5941633

Владимир Николов чака четвърто детеБившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов и съпругата му Мая ще стават родители за четвърти път. Новината разкри пред в. “24 часа” телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов. Самият Николов отговори на въпроса дали това е вярно с присъщото му чувство за хумор: “Със сигурност съпругата ми очаква,

Тигрица избяга от клетката си в зоопарка в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942349

Тигрица избяга от клетката си в зоопарка в Санкт ПетербургТигрицата Герда от зоопарка в Санкт Петербург е избягала днес от клетката си. Час след това тя е била заловена. Междувременно достъпът за посетители на обекта е бил закрит, предаде РИА Новости. „Тигрицата бе приспана със сънотворно. В момента е в клетката си и се свестява“, заяви представител на зоопарка. В момента зоопаркът работи в обичаен режим.

БСП призова напусналите партията да се завърнат

https://www.actualno.com/politics/bsp-prizova-napusnalite-partijata-da-se-zavyrnat-news_582511.html

БСП призова напусналите партията да се завърнат и да възстановят членството си в партията. В обръщение към социалистите, напуснали партията, което е прието днес на заседание на Националния съвет на БСП, се казва: „Ние, членовете на Национален съвет на БСП, водени от ра

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

http://www.moreto.net/novini.php?n=338953

„Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския пост". Това каза категорично премиерът в оставка Бойко Борисов в „Годината" по Дарик. Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет.

Мик Джагър избра необичайно име за новородения си син

http://www.cross.bg/dzhagur-oktavian-bazil-1528940.html

/КРОСС/ Деверo Октавиан Базил Джагъре името на осмото дете на роклегендата Мик Джагър. Това стана ясно преди няколко часа, след като една от сестрите на бебето, родило се на 8 декември 2016 г., Елизабет Джагър, публикува в профила си в Instagram новината плюс снимка на най-малкия член на династията Джагър. Скоро след това снимката беше изтрита. На латински „Октавиан" означава „роден осми", а Базил е истинското име на бащата на Мик, който почина през 2006 г. и когото всички наричаха Джо.Останалите седем деца на 73-годишния Джагър са на възраст от 17 до 46 години и някои от най-големите от тях вече имат внуци, така че легендата от „Ролинг Стоунс" е едновременно прадядо и баща на пеленаче. Припомняме, че майка на малкия Деверу Октавиан и т.н. е 29-годишната балерина Мелани Хамрик.  

13 загинали и 55 ранени в атентат в Кайсери (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942339

13 загинали и 55 ранени в атентат в Кайсери (Обзор)При експлозия в близост до автобус, превозващ излезли в отпуск войници в централния турски град Кайсери са загинали 13 души, а още 55 са били ранени. Това съобщиха турските агенции, цитирани от Фокус. Турският вицепремиер Вейси Кайнак заяви, че автобусът е бил ударен от кола бомба. Ранените са откарани в болница,

"Бритиш еъруейз" готви стачка на Коледа

http://www.mediapool.bg/british-earueiz-gotvi-stachka-na-koleda-news257869.html

Кабинният персонал на британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" планира стачка на 25 и 26 декември заради ниски възнаграждения, предадоха информационните агенции. Синдикатът "Юнайт" е организатор на протеста, в който по предварителни данни ще вземат участие минимум 4500 служители . Ръководството на "Бритиш еъруейз" определи стачката като напълно ненужна акция и проява на безсърдечност към пасажерите, тъй като по празниците много хора пътуват. На 24 декември пък ще протестират работниците, отговарящи за обработката на багажите и за регистрацията за полетите на летищата във Великобритания. В стачката, която също е за увеличаване на заплатите, е планирано да се включат служителите на летищата "Хийтроу", "Гетуик", "Лутън", "Станстед", в Абърдийн, Белфаст, Бирмингам, Бристъл, Източен Мидленд, Глазгоу, Донкастър, Кардиф, Лийдс, Манчестър, Нюкасъл, Единбург, Саутхемптън и Борнмът. Протестът е организиран от синдиката "Юнайт".

Утре над Черноморието ще бъде слънчево и струдено

http://www.moreto.net/novini.php?n=338939

През нощта от север облачността временно ще се увеличи, но валежи не се очакват. Минималните температури ще бъдат между минус 8° и минус 3°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Максимални температури на въздуха: 3°-5°. Температурата на морската вода е 7°.

Айфеловата кула не работи вече пети ден

https://www.actualno.com/europe/ajfelovata-kula-ne-raboti-veche-peti-den-news_582510.html

Емблемата на френската столица остава недостъпна за гражданите и туристите в Париж вече пети ден. Причината е стачка на персонала, състоящ се от около 300 души, които претендират за по-добри условия на труд и по-високи заплати, информира AFP. Работническите синдикати подкрепя

Тръмп: Китай открадна от САЩ безпилотна подводна сонда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942337

Тръмп: Китай открадна от САЩ безпилотна подводна сондаБъдещият американски президент определи като „безпрецедентен акт“ изземането на американската безпилотна подводна сонда от Китай, предава Sky News, цитирани от Фокус. „Китай открадна от САЩ военноморски изследователски дрон в международни води: изтегли го от водата и го занесе в Китай, това е безпрецедентен акт“, написа Тръмп в туитър.

Защо външният слой на Слънцето се върти по-бавно?

http://www.cross.bg/sluntzeto-sloeve-sloii-1528941.html

/КРОСС/ Американски и бразилски учени изясниха защо външният слой на Слънцето се върти по-бавно от вътрешните му части, съобщи Лента. С търсене на отговор на този въпрос учените се занимават от 20 години. Причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето в сравнение с вътрешните му слоеве е свързана с ефекта на Пойнтинг-Робъртсън. В съответствие с това явление, предсказано от Общата теория на относителността, топлинното излъчване води до увеличаване на енергията на частиците, но оставя неизменен импулса, насочен по допирателната към траекторията на движението. Това води до намаляване на скоростта и импулса на частицата и в резултат тя постепенно пада върху светилото. Освен за забавяне на излъчваните от недрата на Слънцето движения на външните му слоеве, ефектът е отговорен за падането на неголеми частици по спираловидна траектория върху светилото и допринася за приближаване на планетите към него. Учените стигнали до тези изводи, като с помощта на космическата обсерватория "Солар дайнамикс" на НАСА анализирали динамиката на въртене на външния слой на Слънцето, който е с дебелина около 150 км.  

Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган за атаката в Кайсери

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942333

Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Ердоган за атаката в КайсериДържавният глава Росен Плевнелиев изпрати днес съболезнователно писмо до президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за терористичното нападения в град Кайсери, при който загинаха и бяха ранени много турски военнослужещи. Това съобщеха от пресслужбата на държавния глава. „Подобни актове на жестокост и омраза са недопустими.

Ивелин Попов заяви, че иска титла със "Спартак", а не трансфер в Турция

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885473_ivelin_popov_zaiavi_che_iska_titla_sus_spartak_a_ne/?ref=rss


Играчът на "Спартак" (Москва) Ивелин Попов заяви, че не обмисля трансфер през зимата.

В турските медии се появиха информации, че два от елитните местни отбори - "Трабзонспор" и "Газиантепспор" - са готови да го привлекат през предстоящия трансферен прозорец.

"Не знам какво пишат медиите за мен, но аз искам да стана шампион със "Спартак" тази година", сподели Попов пред "Спорт-Експрес".

"Ако се прави трансфер, по-добре е да се случва лятото. Имам цели с тима и...

Цецка Цачева: Аз загубих президентските избори, не Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/17/2885467_cecka_cacheva_az_zagubih_prezidentskite_izbori_ne/?ref=rss


"Подценихме важността на президентските избори за държавата и за ГЕРБ, като време, в което трябва да бъде издигната кандидатурата, като послания и начин на водене на кампанията". Това призна в обзорното предаване на Радио "Дарик" "Годината" неуспешният кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

На въпроса сбъркала ли е, че се е кандидатирала, Цачева коментира, че това "не е лично волеизявление, а е решение на колективния орган". "Аз съм човек, който е достатъчно дисциплиниран,...

Бан Ки-мун може да се кандидатира за президент на Южна Корея

http://www.mediapool.bg/ban-ki-mun-mozhe-da-se-kandidatira-za-prezident-na-yuzhna-koreya-news257868.html

Има вероятност Бан Ки-мун да бъде един от кандидатите на предстоящите избори за президент на Южна Корея. Това стана ясно след последната му пресконференция като генерален секретар на ООН. Мандатът му изтича в края на декември. Ки-мун посочи, че родината му се намира в тежко положение и ще търси начин да й помогне, с което даде повод на слуховете около евентуалната му кандидатура за президент. На журналистическите въпроси около политическото му бъдеще обаче той отговаряше уклончиво. “Все още съм генерален секретар на ООН. Имам още 15 дни“, каза дипломатът. По неговите думи му предстои кратка почивка преди завръщането си в Южна Корея, в която да помисли какво точно трябва да направи, за да помогне на държавата. Междувременно хиляди южнокорейци излязоха на протест за осма поредна седмица с искането настоящия държавен глава Пак Хън Ке да бъде отстранена от поста си и съдена за злоупотреба с влияние

Борисов се зарече да не е премиер в кабинета на Реформаторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_642438.html

„Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския пост. Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет", заяви пред "Дарик" премиерът в оставка Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ще спазва споразумението с РБ и ПФ, което гласи, че при кабинет на едните или другите, министрите и премиерът трябва да са техни. "Ще си поръчам една „Лада Нива" отсега, защото знам, че няма по-подготвен от мен и ГЕРБ да управлява. Ние ще си седим и ще чакаме, ако народът поиска, покаже, че има нужда от нас, ще се върнем", подчерта Борисов. Според него референдумът е волята на народа и тя трябва да бъде изпълнена: „Не можем да не зачетем референдума, от който всички се възползваха, за да кажат, че е наказателен вот срещу ГЕРБ. След като е така нека новите правила и избори да се направят по него. Нито ние сме го предложили, нито устройва ГЕРБ, но това е волята на хората.“ Лидерът на ГЕРБ коментира смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева като добър ход, който е дал на страната ни двама силни кандидати вместо само един.

Блъснаха възрастна жена в Тракийския

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630656

65-годишна жена от Шумен е пострадала в пътен инцидент снощи. Около 18.20 часа пред магазин на ул.”Тракия” водач на лек автомобил Пежо “206” блъснал пешеходка, която пресичала на необозначено място. Пострадалата е откарана с екип на ЦСМП- Шумен в МБАЛ. След преглед е установена фрактура на дясната раменна кост. Настанена е за лечение в шуменската болница, без опасност за живота. Водачът на лекия автомобил Ф.Д./30г./ от село Друмево е правоспособен. Тестван е за алкохол, наличие не е установено. Започнато е

Цачева: Не ГЕРБ загуби президентските избори, а аз

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942325

Цачева: Не ГЕРБ загуби президентските избори, а аз"Президентските избори бяха мажоритарни, не ги загуби ГЕРБ, а аз", заяви пред Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Да бъда кандидат за президент не беше лично мое решение, а на колективния орган. Аз съм човек, който е дисциплиниран и приех", каза Цачева. По нейни думи партията на Борисов е подценила важността на тези избори за

Гражданите не знаят към кого да се обърнат при задължения

http://www.mediapool.bg/grazhdanite-ne-znayat-kam-kogo-da-se-obarnat-pri-zadalzheniya-news257867.html

Гражданите не знаят към кого да се обърнат при задължения или невзети кредити. Това е един от изводите от информационната кампания на Камарата на частните съдебни изпълнители и Националното сдружение на общините, съобщава "Сега". Едномесечната кампания започна в средата на ноември. Тя се проведе в над 40 населени места, като целта й бе да улесни гражданите, когато са страна в изпълнителното производство, чрез информация за функциите на частните съдебни изпълнители. Над 500 души са посетили откритите приемни, като най-голям е бил интересът в Добрич. Там над 120 души са дошли, за да разговарят с частен съдебен изпълнител и представител на общината. Гражданите са се интересували за таксите и разноските по изпълнението. Участващите са попълнили анонимни анкети, които са показали, че масово хората не знаят какво да предприемат, ако имат надвзети пари от заплати или са натрупали дългове. Те не разпознават и кой е органът, който може да им помогне. За повече от половината съдът е институцията към която ще се обърнат, ако дължат пари, заплата или издръжка. Над 50 % от хората одобряват да има само една такса за запор на всички банкови сметки на длъжник чрез въвеждане на електронен запор, сочи още проучването. От Камара на частните съдебни изпълнители отчетоха повече изпълнителни дела през 2016 година, като това се случва за първи път от няколко години. Данните показват, че през първата половина на тази година са започнали над 100 000 дела, докато за същия период на предходната година е имало над 88 хиляди нови дела.

Полша въстана

http://vesti.bg/sviat/evropa/polsha-vystana-6062996

Снощи хиляди поляци се събраха на протест срещу планираните ограничения за журналистическо отразяване на дебатите в Сейма

БСП решава как ще издига депутати на следващите избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=338938

В централата на БСП на „Позитано” 20 днес се провежда пленум, на които партийното ръководство трябва да реши как ще издига депутати на следващите парламентарни избори. Вече се стигна до обвинения в лов на вещици и елиминиране на неудобните.

Безумният валутен експеримент на Венецуела

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bezumniiat-valuten-eksperiment-na-venecuela-230404/

Подобно на Индия страната реши да премахне от обращение банкнотите от 100 боливара

Според "Нафтогаз" има реална опасност от нова газова криза

http://econ.bg/Новини/Според-Нафтогаз-има-реална-опасност-от-нова-газова-криза_l.a_i.734021_at.1.html

Украинската държавна компания "Нафтогаз" определи изявлението на "Газпром" за възможно ограничаване на доставките  за Европа като реална...

Станишев: Думата „поврати" беляза 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630654

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев посочи, че през миналата година е имало много поврати както в България, така и в света. За него "поврати" е думата на изминалата година. „Имаше много поврати и в обществения, и в политическия живот, и в България, и по света и то такива, които никой не предвиждаше - Брекзит, Тръмп, президентските избори в България. Това, което се получи с кандидатурата ни за ООН беше голям поврат. Имаше всички шансове Ирина Бокова. Изведнъж се появи Кристалина Георгиева. Много поврати в страната, и в Европа, и в света, защото светъ...

БСП призовава напусналите партията членове да се завърнат в нея

http://www.cross.bg/partiyata-bulgariya-vsichki-1528939.html

/КРОСС/ ОБРЪЩЕНИЕ на Националния съвет на БСП към социалистите, напуснали партията и основните партийни организации на БСП Ние, членовете на Национален съвет на БСП, водени от разбирането, че: - България се нуждае от план за бъдещето; - политиците на отговарят на очакванията на хората; - всички, заедно, трябва да извоюваме промяната в отношенията между институции и граждани; - само единни и с общи цели левицата е единствената алтернатива на безхаберието и безпринципносттасе обръщаме към всички социалисти, които през годините по една или друга причина напуснаха редиците на партията. Днес, повече от всякога, пред социалистите стои важната задача да поемем отговорността за извеждането на страната по друг, различен път. Ето защо, само общите ни усилия и енергия могат да преодолеят препятствията, които стоят пред България. В името на общите ни цели, който желае нека да си възстанови членството си в БСП. Обръщаме се и към нашите основни партийни структури да отворим организациите към всички онези, с които дълги години заедно работихме и водихме битки рамо до рамо. Имаме мисия - да променим България и живота в нея. Да го постигнем заедно!  

Радев иска нови избори с мажоритарно гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_642436.html

Генерал Румен Радев, който спечели последните избори за президент, пожела предсрочните парламентарни избори да бъдат организирани възможно най-скоро и според промените, гласувани на референдума, с които вотът да е мажоритарен, стана ясно от негово изказване пред "Дарик". Той подчерта, че всяка промяна трябва внимателно да бъде обмислена, а ако се назначи сега служебен кабинет, изборите да са най-късно до 2 април. Той вече работи по съставяне на собствено служебно правителство и има идея за премиер, но не каза кой. Радев изброи редица опасности при мажоритарния вот и затова иска вариантите за него да бъдат много добре обмислени, за да се избегнат неща като изкривяване на вота и ограничена представителност на избирателите, подкрепящи малките партии "Най-важното в тази нова система е районирането на страната. Не съм сигурен, че може да стане бързо и с консенсус. Очаквам изключително големи спорове за районирането и това може да забави въпроса", каза той. Радев подчерта, че ще има скорошна визита зад граница в Румъния, където да почерпи опит в борбата с корупцията.

Ирина Бокова: Беше въпрос на чест да продължа състезанието за ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942321

Ирина Бокова: Беше въпрос на чест да продължа състезанието за ООНЗа мен беше чест да участвам в състезанието за генерален секретар на ООН, представих се добре. Това каза пред Дарик генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „Не желая да говоря по тази тема, защото това, което си казваме ние българите, го чуват всички и не искам да изглеждаме зле. От всички жени се представих най-добре.

През 2017 година наградените на четвъртото Балканско квадринале ще имат обща изложба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630653

През 2017 година наградените 8 автори от тазгодишното четвърто Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ" ще направят обща изложба. Тази година Голямата награда на журито не се присъжда, тъй като е било трудно да се отсее и подбере най-доброто от многото стойностни творби, представени от участниците, обясни директорът на старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев. Снощи в залата ѝ бе открита експозицията от 220 платна на 160 художници от 10 държави. Селекцията на журито е от общо 466 творби. Таз...

Бокова: Авторитетът на България е накърнен

http://www.cross.bg/yunesko-bokova-bulgariya-1528938.html

/КРОСС/ За мен беше чест да участвам в състезанието за генерален секретар на ООН, представих се добре, каза в предаването „Годината" на Дарик радио генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „Надявам се да преосмислим какво се случи и да можем да излезем от тази абсурдна ситуация, защото още сме в нея", добави тя. „Не желая да говоря по тази тема, защото това, което си казваме ние, българите, го чуват всички и не искам да изглеждаме зле. От всички жени се представих най-добре. Съжалявам, че накрая българското правителство ме подкрепи с половин уста и не успяхме да спечелим това съревнование", призна в предаването Ирина Бокова. На въпроса защо е останала в надпреварата, въпреки че кабинетът оттегли подкрепа си за нея, тя отговори: „Никой не се учуди и не се опита да ме убеждава да изляза, освен България. Не можеше да не остана, защото имах сериозна подкрепа. Беше въпрос на чест и България да не изглежда абсурдна. Десетки българи ме подкрепиха с писма. Направих правилното решение". По думите й абсурдната ситуация - с издигането на втората българска кандидатура в лицето на Кристалина Георгиева, по никакъв начин не е накърнила имиджа й в ЮНЕСКО: „В случая не става дума за моя авторитет. Не е накърнен имиджът ми. Успях да постигна много. България спечели от това, че бях осем години генерален директор на ЮНЕСКО". За Бокова думата на 2017 г

Играл в Ловеч американец: България е истинска джунгла!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5942307

Играл в Ловеч американец: България е истинска джунгла!Бившият нападател на "Литекс" Бьорн Йонсен се изказа крайно негативно за България пред американското издание American Soccer Now. 25-годишният американски нападател си тръгна със скандал от ловешкия тим, който след това бе трансформиран в ЦСКА-София, и заигра в шотландския "Хартс" със служебна картотека от ФИФА.

Президентът не изключва вариант за назначаване на кабинета в оставка като служебен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/17/2885460_prezidentut_ne_izkljuchva_variant_za_naznachavane_na/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев очерта три възможни сценария за излизане от политическата криза в случай, че Реформаторскит блок върне следващата седмица неизпълнен мандата за съставяне на ново правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, като сред тях е назначаването на правителството в оставка като служебно.

"Има три варианта: Първият е държавният глава да отлага заради Коледа, Нова година, Ивановден ... и старото правителство да остане до 22 януари, когато новият президент ще...

И Радев, и Плевнелиев са против мажоритарната система, предлагана от референдума

http://www.mediapool.bg/i-radev-i-plevneliev-sa-protiv-mazhoritarnata-sistema-predlagana-ot-referenduma-news257866.html

Новоизбраният президент Румен Радев иска възможно най-скоро да се проведат избори по нов избирателен закон, който да отразява изразеното на референдума желание за мажоритарен вот. В същото време обаче настоява промените в Изборния кодекс  да бъдат "обмислени внимателно, за да не заложат мини за бъдещо Народно събрание“. Наред с това – ако се стигне до назначаването на служебен кабинет, Радев смята, че най-късната дата за предсрочни парламентарни избори е 2 април и вече работи по съставяне на собствено служебно правителство. Въпреки всичко обаче бъдещият държавен глава смята, че лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов не е имал повод да подава оставка. Това стана ясно в събота от думите на новоизбрания президент пред Дарик радио.  Според настоящият президент Росен Плевнелиев пък е възможно правителството да работи в оставка до 22-ри януари, като има и опция да назначи Борисов за служебен премиер, докато в Радев встъпи в длъжност.  И двамата президенти обаче се обявиха против предлагания от Слави Трифонов вариант за мажоритарна система. "Изборите трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон. Въпросът е дали ще успее парламентът в рамките на оставащото време да подготви и приеме този нов закон, при това той трябва да е добър, за да не заложи мини за бъдещето", каза Румен Радев. И Радев, и Плевнелиев против мажоритарния вариант на референдума    Той подчерта, че подкрепя мажоритарния избор, но той "трябва да се въведе по разумен начин, като се отчитат всички рискове". Посочи, че има различни варианти на избирателни системи, споменавайки германската и френската, които имат плюсове и минуси, но призова да се отчитат спецификите на страната при обсъждането на възможностите. Сред рисковете на абсолютния мажоритарен вот той посочи изкривяване на вота, ограничена представителност на избирателите, подкрепящи малките партии, възможността лидери на политически партии да останат извън парламента. "Най-важното в тази нова система е районирането на страната. Не съм сигурен, че може да стане бързо и с консенсус. Очаквам изключително големи спорове за районирането и това може да забави въпроса", предупреди Румен Радев и на няколко пъти повтори, че топката сега е в полето на парламента и той очаква от депутатите разумно решение. Попитан дали думите му означават, че предпочита този парламент да успее да излъчи ново правителство, вместо да се върви към предсрочни избори, новоизбраният президент отговори: "Не искам да предрешавам нищо, конституционната процедура не е изчерпана, не е работа на президента да влияе на тези процеси". Срещу мажоритарната система, предложена от референдума на Слави Трифонов, се обяви и действащият президент Росен Плевнелиев, според когото най-добре е у нас да се въведе смесена – мажоритарна и пропорционална система.  Държавният глава сподели, че като гражданин е гласувал на референдума. Той е против изцяло мажоритарната избирателна система и е гласувал против, но е за смесената система, която наричат германска. "Това е най-добрата система в света, която взема най-доброто и от пропорционалната, и от мажоритарната избирателна система", каза Плевнелиев пред „Дарик“. Нямаше основателна причина за оставка на кабинета “Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение", посочи новоизбраният президент. Радев отново повтори мнението си, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след вота за държавен глава. “Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет “Борисов 3", тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента", попита той. Избори – най-късно на 2 април В отговор на въпрос той каза, че ако се стигне до назначаване на служебен кабинет сега, най-късната дата за предсрочни избори е 2 април, за да се спази двумесечният срок, който Конституцията му дава след като встъпи длъжност на 22 януари и разпусне Народното събрание. Той допусна, че може да забави разпускането на парламента, за да има политически консултации, но не повече от седмица. И уточни, че ако има искания за допълнително удължаване на работата на депутатите с цел приемане на изборно законодателство, ще се обърне към Конституционния съд за тълкувание дали това е възможно. Предварителни консултации по този въпрос показвали, че съдът ще се произнесе бързо. Радев потвърди, че вече работи по съставяне на евентуален свой служебен кабинет. Добави, че има име за премиер, но отказа да го съобщи. Попитан дали би запазил служебен кабинет на предшественика си Росен Плевнелиев, отвърна: "За мен са важни личностите, тяхната експертиза и приоритети". В отговор на критиките, че е отишъл в болницата в Шумен след инцидента в Хитрино, но е отказал да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Румен Радев каза, че президентът трябва да бъде при хората, когато те страдат, докато участието му в Съвета е трябвало да го превърне в гарант на разигралия се политически театър. Първото посещение на Радев - в Брюксел Новоизбраният президент увери, че планира скоро да отиде в Румъния, за да се запознае с опита на страната в борбата с корупцията, както обеща преди изборите. Първото външнополитическо посещение на новия президент ще е в Брюксел, съобщи той. То е планирано за края на януари, като са предвидени срещи с ръководителите на Евросъюза и НАТО. Така ще се спази традицията държавният глава да започва своя мандат с пътуване до Брюксел. В средата на февруари Румен Радев планира да участва в Мюнхенската конференция за сигурност, където се очаква да присъстват световни лидери. След това му предстоят визити в европейски държави, за които още няма точна програма. Радев уточни, че се очакват посещение и в Русия и САЩ в бъдеще. Редовен кабинет да излъчи еврокомисаря Редно е новоизбраното редовно правителство да номинира новия български комисар, защото то ще работи с него, коментира Румен Радев. Същата теза разви малко по-рано настоящият президент Росен Плевнелиев. Плевнелиев каза още, че като държавен глава е дал обещание, че "коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули". Държа на своите обещания, каза държавният глава. "Връчих мандата на РБ съзнателно и с ясна цел", каза той. Плевнелиев очаква те да предложат премиер във вторник, тъй като изтича срокът. "Но дали ще предложат премиер, или ще връчат мандата, аз не мога да предполагам и не знам", каза държавният глава. На въпрос, след като в Конституцията няма срокове, кога очаква, ако се предложи премиер с мандата на РБ, да се предложи и кабинет, Плевнелиев посочи, че в духа на Конституцията при връчването на третия мандат процедурата се забързва. Той очаква всичко да стане ясно в дните преди Коледа. Трите варианта за кабинетна Плевнелиев По отношение на това какво следва, ако няма кабинет с мандата на РБ и готов ли е президентът да назначи служебно правителство, Плевнелиев посочи: "Имаше и продължава да има три варианта“. А те по думите му са: “Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-ри нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор. Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-ри и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство. Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари. И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам в тази седмица ще се вземат всички важни решения".

И Радев, и Плевнелиев против мажоритарната система, предлагана от референдума

http://www.mediapool.bg/i-radev-i-plevneliev-protiv-mazhoritarnata-sistema-predlagana-ot-referenduma-news257866.html

Новоизбраният президент Румен Радев иска възможно най-скоро да се проведат избори по нов избирателен закон, който да отразява изразеното на референдума желание за мажоритарен вот. В същото време обаче настоява промените в Изборния кодекс  да бъдат "обмислени внимателно, за да не заложат мини за бъдещо Народно събрание“. Наред с това – ако се стигне до назначаването на служебен кабинет, Радев смята, че най-късната дата за предсрочни парламентарни избори е 2 април и вече работи по съставяне на собствено служебно правителство. Въпреки всичко обаче бъдещият държавен глава смята, че лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов не е имал повод да подава оставка. Това стана ясно в събота от думите на новоизбрания президент пред Дарик радио.  Според настоящият президент Росен Плевнелиев пък е възможно правителството да работи в оставка до 22-ри януари, като има и опция да назначи Борисов за служебен премиер, докато в Радев встъпи в длъжност.  И двамата президенти обаче се обявиха против предлагания от Слави Трифонов вариант за мажоритарна система. "Изборите трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон. Въпросът е дали ще успее парламентът в рамките на оставащото време да подготви и приеме този нов закон, при това той трябва да е добър, за да не заложи мини за бъдещето", каза Румен Радев. И Радев, и Плевнелиев против мажоритарния вариант на референдума    Той подчерта, че подкрепя мажоритарния избор, но той "трябва да се въведе по разумен начин, като се отчитат всички рискове". Посочи, че има различни варианти на избирателни системи, споменавайки германската и френската, които имат плюсове и минуси, но призова да се отчитат спецификите на страната при обсъждането на възможностите. Сред рисковете на абсолютния мажоритарен вот той посочи изкривяване на вота, ограничена представителност на избирателите, подкрепящи малките партии, възможността лидери на политически партии да останат извън парламента. "Най-важното в тази нова система е районирането на страната. Не съм сигурен, че може да стане бързо и с консенсус. Очаквам изключително големи спорове за районирането и това може да забави въпроса", предупреди Румен Радев и на няколко пъти повтори, че топката сега е в полето на парламента и той очаква от депутатите разумно решение. Попитан дали думите му означават, че предпочита този парламент да успее да излъчи ново правителство, вместо да се върви към предсрочни избори, новоизбраният президент отговори: "Не искам да предрешавам нищо, конституционната процедура не е изчерпана, не е работа на президента да влияе на тези процеси". Срещу мажоритарната система, предложена от референдума на Слави Трифонов, се обяви и действащият президент Росен Плевнелиев, според когото най-добре е у нас да се въведе смесена – мажоритарна и пропорционална система.  Държавният глава сподели, че като гражданин е гласувал на референдума. Той е против изцяло мажоритарната избирателна система и е гласувал против, но е за смесената система, която наричат германска. "Това е най-добрата система в света, която взема най-доброто и от пропорционалната, и от мажоритарната избирателна система", каза Плевнелиев пред „Дарик“. Нямаше основателна причина за оставка на кабинета “Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение", посочи новоизбраният президент. Радев отново повтори мнението си, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след вота за държавен глава. “Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет “Борисов 3", тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента", попита той. Избори – най-късно на 2 април В отговор на въпрос той каза, че ако се стигне до назначаване на служебен кабинет сега, най-късната дата за предсрочни избори е 2 април, за да се спази двумесечният срок, който Конституцията му дава след като встъпи длъжност на 22 януари и разпусне Народното събрание. Той допусна, че може да забави разпускането на парламента, за да има политически консултации, но не повече от седмица. И уточни, че ако има искания за допълнително удължаване на работата на депутатите с цел приемане на изборно законодателство, ще се обърне към Конституционния съд за тълкувание дали това е възможно. Предварителни консултации по този въпрос показвали, че съдът ще се произнесе бързо. Радев потвърди, че вече работи по съставяне на евентуален свой служебен кабинет. Добави, че има име за премиер, но отказа да го съобщи. Попитан дали би запазил служебен кабинет на предшественика си Росен Плевнелиев, отвърна: "За мен са важни личностите, тяхната експертиза и приоритети". В отговор на критиките, че е отишъл в болницата в Шумен след инцидента в Хитрино, но е отказал да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Румен Радев каза, че президентът трябва да бъде при хората, когато те страдат, докато участието му в Съвета е трябвало да го превърне в гарант на разигралия се политически театър. Първото посещение на Радев - в Брюксел Новоизбраният президент увери, че планира скоро да отиде в Румъния, за да се запознае с опита на страната в борбата с корупцията, както обеща преди изборите. Първото външнополитическо посещение на новия президент ще е в Брюксел, съобщи той. То е планирано за края на януари, като са предвидени срещи с ръководителите на Евросъюза и НАТО. Така ще се спази традицията държавният глава да започва своя мандат с пътуване до Брюксел. В средата на февруари Румен Радев планира да участва в Мюнхенската конференция за сигурност, където се очаква да присъстват световни лидери. След това му предстоят визити в европейски държави, за които още няма точна програма. Радев уточни, че се очакват посещение и в Русия и САЩ в бъдеще. Редовен кабинет да излъчи еврокомисаря Редно е новоизбраното редовно правителство да номинира новия български комисар, защото то ще работи с него, коментира Румен Радев. Същата теза разви малко по-рано настоящият президент Росен Плевнелиев. Плевнелиев каза още, че като държавен глава е дал обещание, че "коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули". Държа на своите обещания, каза държавният глава. "Връчих мандата на РБ съзнателно и с ясна цел", каза той. Плевнелиев очаква те да предложат премиер във вторник, тъй като изтича срокът. "Но дали ще предложат премиер, или ще връчат мандата, аз не мога да предполагам и не знам", каза държавният глава. На въпрос, след като в Конституцията няма срокове, кога очаква, ако се предложи премиер с мандата на РБ, да се предложи и кабинет, Плевнелиев посочи, че в духа на Конституцията при връчването на третия мандат процедурата се забързва. Той очаква всичко да стане ясно в дните преди Коледа. Трите варианта за кабинетна Плевнелиев По отношение на това какво следва, ако няма кабинет с мандата на РБ и готов ли е президентът да назначи служебно правителство, Плевнелиев посочи: "Имаше и продължава да има три варианта“. А те по думите му са: “Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-ри нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор. Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-ри и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство. Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари. И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам в тази седмица ще се вземат всички важни решения".

И Румен Радев, и Росен Плевнелиев против мажоритарната система, предлагана от референдума

http://www.mediapool.bg/i-rumen-radev-i-rosen-plevneliev-protiv-mazhoritarnata-sistema-predlagana-ot-referenduma-news257866.html

Новоизбраният президент Румен Радев иска възможно най-скоро да се проведат избори по нов избирателен закон, който да отразява изразеното на референдума желание за мажоритарен вот. В същото време обаче настоява промените в Изборния кодекс  да бъдат "обмислени внимателно, за да не заложат мини за бъдещо Народно събрание“. Наред с това – ако се стигне до назначаването на служебен кабинет, Радев смята, че най-късната дата за предсрочни парламентарни избори е 2 април и вече работи по съставяне на собствено служебно правителство. Въпреки всичко обаче бъдещият държавен глава смята, че лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов не е имал повод да подава оставка. Това стана ясно в събота от думите на новоизбрания президент пред Дарик радио.  Според настоящият президент Росен Плевнелиев пък е възможно правителството да работи в оставка до 22-ри януари, като има и опция да назначи Борисов за служебен премиер, докато в Радев встъпи в длъжност.  И двамата президенти обаче се обявиха против предлагания от Слави Трифонов вариант за мажоритарна система. "Изборите трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон. Въпросът е дали ще успее парламентът в рамките на оставащото време да подготви и приеме този нов закон, при това той трябва да е добър, за да не заложи мини за бъдещето", каза Румен Радев. И Радев, и Плевнелиев против мажоритарния вариант на референдума    Той подчерта, че подкрепя мажоритарния избор, но той "трябва да се въведе по разумен начин, като се отчитат всички рискове". Посочи, че има различни варианти на избирателни системи, споменавайки германската и френската, които имат плюсове и минуси, но призова да се отчитат спецификите на страната при обсъждането на възможностите. Сред рисковете на абсолютния мажоритарен вот той посочи изкривяване на вота, ограничена представителност на избирателите, подкрепящи малките партии, възможността лидери на политически партии да останат извън парламента. "Най-важното в тази нова система е районирането на страната. Не съм сигурен, че може да стане бързо и с консенсус. Очаквам изключително големи спорове за районирането и това може да забави въпроса", предупреди Румен Радев и на няколко пъти повтори, че топката сега е в полето на парламента и той очаква от депутатите разумно решение. Попитан дали думите му означават, че предпочита този парламент да успее да излъчи ново правителство, вместо да се върви към предсрочни избори, новоизбраният президент отговори: "Не искам да предрешавам нищо, конституционната процедура не е изчерпана, не е работа на президента да влияе на тези процеси". Срещу мажоритарната система, предложена от референдума на Слави Трифонов, се обяви и действащият президент Росен Плевнелиев, според когото най-добре е у нас да се въведе смесена – мажоритарна и пропорционална система.  Държавният глава сподели, че като гражданин е гласувал на референдума. Той е против изцяло мажоритарната избирателна система и е гласувал против, но е за смесената система, която наричат германска. "Това е най-добрата система в света, която взема най-доброто и от пропорционалната, и от мажоритарната избирателна система", каза Плевнелиев пред „Дарик“. Нямаше основателна причина за оставка на кабинета “Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се случи това, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение", посочи новоизбраният президент. Радев отново повтори мнението си, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след вота за държавен глава. “Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет “Борисов 3", тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента", попита той. Избори – най-късно на 2 април В отговор на въпрос той каза, че ако се стигне до назначаване на служебен кабинет сега, най-късната дата за предсрочни избори е 2 април, за да се спази двумесечният срок, който Конституцията му дава след като встъпи длъжност на 22 януари и разпусне Народното събрание. Той допусна, че може да забави разпускането на парламента, за да има политически консултации, но не повече от седмица. И уточни, че ако има искания за допълнително удължаване на работата на депутатите с цел приемане на изборно законодателство, ще се обърне към Конституционния съд за тълкувание дали това е възможно. Предварителни консултации по този въпрос показвали, че съдът ще се произнесе бързо. Радев потвърди, че вече работи по съставяне на евентуален свой служебен кабинет. Добави, че има име за премиер, но отказа да го съобщи. Попитан дали би запазил служебен кабинет на предшественика си Росен Плевнелиев, отвърна: "За мен са важни личностите, тяхната експертиза и приоритети". В отговор на критиките, че е отишъл в болницата в Шумен след инцидента в Хитрино, но е отказал да присъства на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Румен Радев каза, че президентът трябва да бъде при хората, когато те страдат, докато участието му в Съвета е трябвало да го превърне в гарант на разигралия се политически театър. Първото посещение на Радев - в Брюксел Новоизбраният президент увери, че планира скоро да отиде в Румъния, за да се запознае с опита на страната в борбата с корупцията, както обеща преди изборите. Първото външнополитическо посещение на новия президент ще е в Брюксел, съобщи той. То е планирано за края на януари, като са предвидени срещи с ръководителите на Евросъюза и НАТО. Така ще се спази традицията държавният глава да започва своя мандат с пътуване до Брюксел. В средата на февруари Румен Радев планира да участва в Мюнхенската конференция за сигурност, където се очаква да присъстват световни лидери. След това му предстоят визити в европейски държави, за които още няма точна програма. Радев уточни, че се очакват посещение и в Русия и САЩ в бъдеще. Редовен кабинет да излъчи еврокомисаря Редно е новоизбраното редовно правителство да номинира новия български комисар, защото то ще работи с него, коментира Румен Радев. Същата теза разви малко по-рано настоящият президент Росен Плевнелиев. Плевнелиев каза още, че като държавен глава е дал обещание, че "коалиции в президентската институция няма да се правят, нито пък някакви креативни формули". Държа на своите обещания, каза държавният глава. "Връчих мандата на РБ съзнателно и с ясна цел", каза той. Плевнелиев очаква те да предложат премиер във вторник, тъй като изтича срокът. "Но дали ще предложат премиер, или ще връчат мандата, аз не мога да предполагам и не знам", каза държавният глава. На въпрос, след като в Конституцията няма срокове, кога очаква, ако се предложи премиер с мандата на РБ, да се предложи и кабинет, Плевнелиев посочи, че в духа на Конституцията при връчването на третия мандат процедурата се забързва. Той очаква всичко да стане ясно в дните преди Коледа. Трите варианта за кабинетна Плевнелиев По отношение на това какво следва, ако няма кабинет с мандата на РБ и готов ли е президентът да назначи служебно правителство, Плевнелиев посочи: "Имаше и продължава да има три варианта“. А те по думите му са: “Държавният глава първо, дето се казва, да каже "Коледа, Нова година, Йордановден и нека правителството в оставка да продължи до 22 януари", защото е повече от ясно и това беше волята и на президента Радев, че аз ще си нося отговорността до 22 януари, но той ще я носи от 22-ри нататък, тоест той вече готви служебно правителство и той знае много добре, това беше негов избор. Вариант първи: оставаме правителството в оставка да продължи до 22-ри и новоизбраният президент Радев, като встъпи в длъжност, назначава служебно правителство. Вариант втори: назначавам аз служебно правителство, което продължава до 22 януари. И вариант трети: правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно правителство. Всеки един от тези три варианта ще бъде внимателно обмислен от мен буквално в седмицата, която предстои. И отново казвам в тази седмица ще се вземат всички важни решения".

Борисов: ГЕРБ категорично няма да съставя кабинет

http://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-gerb-kategorichno-niama-da-systavia-kabinet-6062997

„Кое ви кара да мислите, че бих могъл да съм премиер извън мандата на ГЕРБ“, попита той

АСАЕ: Спад на продажбата на нови автомобили в България през ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338928

Само 1983 нови леки автомобила са продадени в България през ноември, отчита Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). Организацията отчита намаление с 7,1% спрямо същия месец на миналата година, когато са били регистрирани 2134 нови коли.

Не е обсъждан вариант политик от ГЕРБ да състави кабинет с мандат на РБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630652

ГЕРБ ще проведе среща с Реформаторския блок в първия ден на новата седмица. Към настоящия момент се водят неформални разговори и от ГЕРБ смятат, че са длъжни като партньори в двегодишния досегашен период да проведат срещата и да направят опит, ако такъв е възможен и не се променя политиката на правителството досега, да се върви напред. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Годината" на Дарик. На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по вр...

Цветанов: Борисов няма да е премиер в кабинет на Реформаторите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942283

Цветанов: Борисов няма да е премиер в кабинет на РеформаторитеБойко Борисов няма да е премиер в правителство с мандат на Реформаторския блок. Това коментира пред журналисти Цветан Цветанов, цитиран от NOVA. От ГЕРБ се подготвяли за разговорите с другите политически сили в понеделник. Красимир Каракачанов обаче обяви, че преговори се водят между Реформаторите и ГЕРБ,

Стипендия „Млад разказвач”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630651

Община Бургас и Бургаската писателска общност учредиха стипендия „Млад разказвач", на името на писателя Атанас Радойнов, която ще бъде връчвана на 14 февруари. За нея могат да кандидатстват автори на възраст от 16 до 28 години. Разказите на свободна тема, не по-дълги от 5 страници, написани на шрифт Times New Roman 12 пункта. Те се изпращат в електронен вид на адрес bpo2015@abv.bg. Крайният срок за подаване на творбите е 14 януари 2017 година. Победителят ще получи еднократно 400 лева, осигурени от организаторите и семейството на писателя, как...

Откриват Коледен фермерски пазар в София

http://www.cross.bg/stolichani-fermerski-pazar-1528937.html

/КРОСС/ В неделя столицата ще бъде домакин на традиционния "Коледен фермерски пазар". Хубавата новина за столичани е, че ще могат да си купят директно от производителите екологични и био продукти. Сирена, млека, плодове и зеленчуци, месни деликатеси и зимнина ще са част от асортимента на пазара. За децата ще има "арт работилници". Тази година пазарът има и благотворителна кауза, а именно подпомагане на хората от Хитрино. Освен благотворителната кауза целта на организаторите е и осигуряване на пряк достъп на столичани до фермерска продукция за Коледа. За да са спокойни клиентите, всички производители са сертифицирани. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 19.00 ч. на ул. "Оборище" в участъка между храм паметника "Александър Невски" и бул. "Васил Левски". Автомобилното движение ще бъде спряно в само в този участък.  

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

http://www.cross.bg/kabinet-borisov-klasa-1528936.html

/КРОСС/ „Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския пост". Това каза категорично премиерът в оставка Бойко Борисов пред Дарик. Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет. Ако се направи правителство сега, ние сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Премиерът и министрите трябва да са техни". На въпрос дали ще приеме да бъде служебен премиер, Борисов отговори: „Не ми е интересно да си го мисля. Ако имаше политическа класа, всички щяха да кажат това правителство да остане, както го направиха ДПС. Но ние всеки ден слушаме, че искаме да седим заради пари, няма политическа класа срещу нас".  

Бойко Борисов: Няма да оглавя кабинет с мандата на Реформаторския блок

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942268

Бойко Борисов: Няма да оглавя кабинет с мандата на Реформаторския блокНяма да оглавя правителство с мандата на Реформаторския блок. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Годината" по Дарик радио. Ще има техен министър-председател с техни министри и тяхна отговорност. Думата на 2016 г. на Бойко Борисов е икономически растеж. Не е срамно да загубиш, срамно е да не си признаеш загубата,

Плевнелиев: Трябва ни правителство - рискуваме да изгубим председателството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942265

Плевнелиев: Трябва ни правителство - рискуваме да изгубим председателството на ЕСАпелирам политическите партии в 43-ото Народно събрание да положат всички усилия за създаването на проевропейско правителство, обединено около няколко ясни приоритета, което да завърши подготовката за Българското председателство на Европейския съвет през 2018 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти днес,

Разкриват огромните мащаби на разврата в US гимнастиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_642437.html

Разврат, порнография, педофилия, камери в съблекалните, инспекция на интимните части - това са само част от последните разкрития какво става зад кулисите на американската спортна гимнастика. Всичко тръгна след оплаквания на две гимнастички срещу бившия лекар на националния отбор Лари Насър , които разкриха, че са били изнасилвани от него като тийнейджърки. Всичко това е ставало със знанието на треньорите, но те не са предприемали нищо. Според обвинението, Насър се е сдобивал с детска порнография между 2003-а и 2016-а година. Паралелно с това върви разследване за сексуално посегателство над момиче в неговия дом между 1998-а и 2005-а година. Той пледира невинен по всички обвинения, които са общо пет до момента. Освен че е работил в американския национален отбор по гимнастика, Насар е бил доктор на университета Мичиган Стейт и е разширил практиката си из целия щат. Адвокати на 13 момичета и жени съобщиха наскоро, че възнамеряват да съдят директно учебното заведение заради постъпките на неговия служител. Журналистическо разследване пък показа, че над 400 спортисти от Американската федерация по гимнастика са станали жертва на сексуално посегателство от страна на своите треньори или други членове на организацията. Журналистите са установили, че за последните 20 години регистрираните жертви на сексуална експлоатация са 368 деца гимнастици. Журналистите обаче подчертават, че това вероятно е много малка част от общия брой потърпевши, защото те са работили на базата на полицейски доклади, а не всички са се обръщали към органите на реда. На фона на всичко това един българин - бившият ни национал по спортна гимнастика Мариан Пенев, изтърпява 16-годишна присъда за изнасилване на гимнастичка в САЩ. Пенев бе осъден през 2005 г., след като бе обвинен, че е имал сексуални контакти с 13-годишна негова възпитаничка. Той твърди, че говорил с момичето понякога и от компютъра си и това довело до съмнения и обвиненията, че прави нещо нередно. Присъдата му бе увеличена от първоначалните 10 на 16 години затвор по настояване на родителите.

Коледно карнавално бягане ще се проведе утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338948

Третото издание на Коледното карнавално бягане във Варна ще стартира утре - 18 декември точно в 10 часа от входа на Морската градина. Десетки Дядо Коледовци, Снежанки и джуджета се очаква да застанат на старта на една от дистанциите - 2.

Илка Щухец повтори постижение на Линдзи Вон в спускането

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/17/2885466_ilka_shtuhec_povtori_postijenie_na_lindzi_von_v/?ref=rss


Илка Щухец спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини във френския зимен курорт Вал Д'Изер и изравни рекорд на Линдзи Вон.

Словенката беше най-бърза по трасето с време 1:46.14 минути и записа четвърта победа в кампанията и в кариерата си.

25-годишната словенка стана първата след Линдзи Вон (САЩ), която триумфира в първите три спускания на старт на сезона. Тя записа втори успех за два дни,с лед като вчера триумфира и в комбинацията във Вал Д'Изер....

Посланик Гьокче: Турция осигурява комфорта на България за спокойни празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942262

Посланик Гьокче: Турция осигурява комфорта на България за спокойни празници„Турция осигурява на България комфорта да посрещне спокойно коледните и новогодишни празници”, заяви пред Дарик радио турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. По думите му в България няма проблем с бежанците. „Виждам, че хората в България вече са в сезона за празнуване. Прекрасно е, но всъщност Турция ви осигурява този комфорт.

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630650

„Няма да приема да съставим нов кабинет с мандата на Реформаторския пост". Това каза категорично премиерът в оставка Бойко Борисов в „Годината" по Дарик. Считам, че не е редно. Кое ви кара да си мислите, че ще съставям извън мандата на ГЕРБ кабинет. Ако се направи правителство сега, ние сме длъжни да им отговорим с това, което сме подписали в споразумението. Премиерът и министрите трябва да са техни". До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

Промяната към мажоритарен вот е несериозна причина за отлагане на нови избори, смята Каракачанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/17/2885464_promianata_kum_majoritaren_vot_e_neseriozna_prichina/?ref=rss


"Ако се носи политическа отговорност - да се носи, ако не - хайде да приключваме тази година и да вървим към нови избори. Промяната в изборното законодателство за мажоритарни избори не е сериозна причина за отлагане. Дори е абсолютно несериозна причина", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в обзорното предаване "Годината" на Радио "Дарик".

Каракачанов заяви, че Обединените патриоти, в които се включва и Патриотичният фронт, са категорично против мажоритарна изборна система и...

Цецка Цачева: Президентските избори бяха мажоритарни, не загуби ГЕРБ, а аз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630649

Президентските избори бяха мажоритарни, не ги загуби ГЕРБ, а аз, заяви в предаването „Годината" по Дарик председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „Да бъда кандидат за президент не беше лично мое решение, а на колективния орган. Аз съм човек, който е дисциплиниран и приех", каза Цачева. По нейни думи партията на Борисов е подценила важността на тези избори за държавата и за ГЕРБ. „Време е за анализ, преоценка, преосмисляне в какъв свят искаме да живеем. Най- лесно се докосват сетивата на хората. Човек на първо място иска по-добър начин ...

12 коледарски групи нарекоха берекет и късмет за Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630648

12 коледарски групи и такива за народни обичаи се включиха в Първия фестивал на коледната обредност, който организира днес община Димитровград. Старата традиция, жива и до днес в с. Габарево, община Павел Баня кукери да гонят злите сили бе представена от кукерската му група. Историята й датира повече от половин век, разказа единствена жена-кукер в Габарево Мария Георгиева.  

Кметът на Карлово: Тодор е в нарушение, носи финансова отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/5942254

Кметът на Карлово: Тодор е в нарушение, носи финансова отговорностТози, който е нарушил правилата, си носи отговорността, включително финансова. Това коментира за Фокус кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов във връзка с издирваният няколко дни в Стара планина турист, който сам се появи невредим в хижа „Васил Левски“. „Нормално е в обществото да има дискусия по този въпрос,

Корнелия реже глави с процедури при издигане на кандидати за депутати в 44-ото НС

http://bulgarski.pogled.info/news/80636/korneliya-rezhe-glavi-s-protseduri-pri-izdigane-na-kandidati-za-deputati-v-44-oto-ns

/Поглед.инфо/ На заседание на НС на БСП се приеха процедури за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

Ирина Бокова: Авторитетът на България е накърнен

https://www.actualno.com/society/irina-bokova-avtoritetyt-na-bylgarija-e-nakyrnen-news_582494.html

За мен беше чест да участвам в състезанието за генерален секретар на ООН, представих се добре. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е разочарована, че следващият генерален секретар на ООН няма да е жена „Не желая да говоря по тази тема, защото това, ко

Кмет и съветник сред топ кулинарите на "Коледна трапеза" в Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630647

Кмет и общински съветник бяха сред победителите в традиционния димитровградски кулинарен конкурс „Коледна трапеза“, организиран днес за пета поредна година. В него бяха представени 235 ястия от 95 участници, предимно от читалища и пенсионерски клубове в община Димитровград. Оценява ги 3-членно жури с председател доц.д-р Наталия Рашкова от Института по етнология и фолклористика към БАН. В състава на комисията бяха Сашка Чавдарова - преподавател в ПГ по туризъм – Хасково и майсторът-сладкар от Димитровград Зоя Сталева. И тази година в дегустацият...

B ĸoи дъpжaви интepнeт cвoбoдaтa e нaй-гoлямa?

http://www.cross.bg/doctup-dupzhavi-intepnet-1528934.html

/КРОСС/ Интepнeт ce възпpиeмa ĸaтo мяcтoтo, ĸъдeтo имa пълнa cвoбoдa бeз oгpaничeния. Bcъщнocт oбaчe нeщaтa cтoят пo дocтa paзличeн нaчин, ĸaтo гpaждaнитe нa paзличнитe дъpжaви имaт paзличeн дocтъп дo инфopмaциятa в глoбaлнaтa дигитaлнa мpeжa. Hoвo изcлeдвaнe пoĸaзвa, чe двe тpeти oт вcичĸи oнлaйн пoтpeбитeли или 67% oт тяx живeят в дъpжaви, ĸъдeтo ĸpитиĸитe ĸъм пpaвитeлcтвoтo, apмиятa или пpeдcтaвитeли нa eлитa в дъpжaвaтa ca цeнзypиpaни. Opгaнизaциятa ĸлacиpa cтpaнитe cпopeд интepнeт cвoбoдaтa oт 0 (нaпълнo cвoбoдни) дo 100 (нaй-злe пpeдcтaвящи ce). Cпopeд тoвa ĸлacиpaнe Kитaй пoлyчaвa 88 тoчĸи, a Южнa Aфpиĸa - 25. Дaннитe coчaт, чe eдвa eднa чeтвъpт или 24 нa cтo oт oбщecтвoтo имa нaпълнo cвoбoдeн дocтъп дo инфopмaциятa в дигитaлнaтa cpeдa, 29% имaт чacтичнo cвoбoдeн дocтъп, a 35% изoбщo нямaт cвoбoдeн дocтъп. 12% oт cвeтoвнoтo нaceлeниe, вĸлючитeлнo и тoвa в Бългapия, нe e вĸлючeнo в изcлeдвaнeтo. Πpитecнитeлнoтo e, чe нивoтo нa интepнeт cвoбoдaтa пpeз 2016 гoдинa нaмaлявa зa шecтa пopeднa гoдинa, ĸaтo в мнoгo дъpжaви xopaтa дopи ca нaĸaзвaни зa изпoлзвaнeтo нa coциaлни мeдии. B cвeтoвeн мaщaб 27 нa cтo oт интepнeт пoтpeбитeлитe живeят в cтpaни, ĸъдeтo мoгaт дa бъдaт apecтyвaни, aĸo пyблиĸyвaт, cпoдeлят или дopи "xapecвaт" инфopмaция и cъдъpжaниe във Fасеbооk. Πpeз пocлeднaтa гoдинa влacтитe в 28 дъpжaви ca извъpшили apecти зapaди пyблиĸaции в нoвинapcĸи caйтoвe и блoгoвe

НС на БСП прие процедури за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание

http://www.cross.bg/predstaviteli-oblastta-opit-1528933.html

/КРОСС/ На заседание на НС на БСП се приеха процедури за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание. В модела на парламентарната група се определя примерно процентно представителство: 15% - политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота; 20% - политици и експерти с опит в областта на социалната политика; 15% - с опит в областта на макроикономиката и финансите; 15% - с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика; 20% - с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията, медиите; 15% - политиците и експерти в областта на външната и европейската политика, отбрана, национална и вътрешна сигурност. В парламентарната група се набляга и на равнопоставеност на половете и младежкото представителство: не по-малко от 40% за всеки от половете и не по-малко от 30% на възраст до 40 години. НС на БСП препоръчва на партийните структури да не се допуска номинирането на един кандидат в повече от един избирателен район. Посочено е и да не издигат за кандидати за народни представители действащи кметове от БСП. „Да не номинират кандидати, които имат три пълни мандата като народни представители или 12 години. Дължината на проекто-листите за народните представители да е равен на два пъти броя на мандатите за съответния МИР", пише още в документа.      

"Газпром" готви газова криза в началото на 2017 г., предупреждава Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338944

Има реална опасност от нова газова криза за Европа в началото на 2017 година. За това предупреждава с изявление от късно снощи украинската държавна компания "Нафтогаз". Изявлението се "Нафтогаз" аргументира с отправеното предупреждение от страна на "Газпром", че е възможно да бъдат ограничени доставките в случай на незаконно отклоняване на обеми от транзитния газ от Киев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване