12/17/16 08:13
(http://www.klassa.bg/)

С над половин милиард евро нараснал износът ни към ЕС

 С 666 млн. евро или с 6% се е увеличил износът на България към страните от Европейския съюз за година. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за периода януари - септември 2016 г. Експортът най-вече се е увеличил за Германия - със 181 млн. евро, за Румъния - със 149 млн. евро и за Гърция - с 84,7 млн. евро. Намалял е обаче износът ни за Белгия.

Според данните, общият експорт на страната ни намалява. През първите 9 месеца на тази година сумата е възлизала на 17,252 млрд. евро, докато през миналата е била 17,335 млрд. евро. Основен принос за понижението на износа имат групите цветни метали и петролни продукти. Въпреки това нараства експортът ни на инвестиционни стоки и суровини за производство за храни.

Износът за държавите, които не са част от ЕС също се понижава. Така за година се отчита спад от близо 750 млн. евро. Основната причина за това е, че изнасяме все по-малко стоки за южната ни съседка Турция, за Китай, за Украйна и за САЩ.

Данните на Централната банка показват също, че вносът ни за периода януари - септември 2016 г. възлиза на 18,848 млрд. евро, при 19,454 млрд. евро за същия период на миналата година. Така се отчита понижение от 606 млн. евро.

На годишна база най-много се увеличават внесените стоки от Полша и Германия. Намалява импортът от Гърция и Румъния.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване