Отговорите на "Скай" за съмнителния пакет на Уигинс оставиха още повече въпроси

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/20/2886589_otgovorite_na_skai_za_sumnitelniia_paket_na_uigins/?ref=rss


Съмнителният медицински пакет, доставен на колоездача на "Скай" Брадли Уигинс в последния ден на спечеленото от него състезание "Дофине Либере" през 2011 г., е съдържал флуимуцил.

Това обяви шефът на отбора Дейв Брейлсфорд по време на изслушване пред комисията за култура, медии и спорт в британския парламент.

Отговорите на Брейлсфорд, президента на британската федерация по колоездене Боб Хаудън и бившия технически директор на федерацията и старши треньор на "Скай" Шейн...

Шест задържани в Турция след покушението срещу руския посланик

http://www.moreto.net/novini.php?n=339123

Турската полиция е арестувала шестима души във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, който беше застрелян в художествена галерия в турската столица от турски полицай, който не е бил в момента на работа и който крещял "Не забравяйте Алепо" и "Аллах Акбар".

Христо Янев представи книгата си в Бургас, обеща да продължи да пише

http://offnews.bg/news/n_1/n_642613.html

При огромен интерес треньорът на Нефтохимик Христо Янев  представи книгата си "Единственият начин" пред бургаска публика. Това се случи вчера в Културен център "Морско казино" в Бургас. Книгата има всички шансове да излезе и извън пределите на България, призна издателят на Христо Янев – Йордан Антов. Тя вече е предложена на големи издателства в няколко европейски страни. Самият Янев заяви, че с тази книга се сбъдва една негова мечта и не е изключено в бъдеще да продължи да се изявява в това си поприще. "Единственият начин" е български трилър на годината, а за първи път в историята на световната литература, бивш футболист и настоящ треньор по футбол издава трилър. Това е стремглав екшън трилър, написан по всички правила на жанра и се чете на един дъх. Действието се развива във Франция и Швейцария, а главните персонажи са бивш френски легионер, френският премиер и други министри, които се забъркват в незаконни сделки с оръжие срещу диаманти, наркотици и трафик на хора.

Заведение си присвои пожарен кран, като го затвори го в шатра за пушачи

http://offnews.bg/news/n_1/n_642543.html

Фейсбук страницата "Спаси София"  публикува снимка на пожарен хидрант, затворен в шатрата за пушачи на пицария "Уго", намираща се на бул. "Витоша" в столицата. Постройката е заградена с четири стъклени стени, а около крана има поставени маси за клиентите на заведението, които при евентуален пожар биха възпрепятствали огнеборците в свързването на пожарните маркучи към крана. "Безобразията на бул. "Витоша" продължиха твърде дълго и станаха твърде много, за да продължим да ги толерираме. Крайно време е да бъдат взети крути мерки за преосмисляне на градските пространства, които не са за заведенията, а за хората. Недопустимо е Столичната община да не може да се справи с този проблем вече толкова години. Йорданка Фандъкова, ако сегашният директор на Столичния инспекторат, г-жа Веска Георгиева, не може да се справи, е време да си ходи и да бъде назначен заинтересован, компетентен и проактивен човек", написаха от организацията на страницата си. Решихме да отидем на място в заведението, където след дълго чакане бяхме посрещнати от управителя с думите: "Не крадем вода". Когато разбра за какво го търсим всъщност, той отказа да коментира дали пицарията има законното право да огражда пожарния кран с недвижими конструкции, по думите му трябвало да се обърнем към "по-висшестоящи" от него.  Според него обаче "мястото на крана не е там" и "най-вероятно ще бъде преместен", въпреки че не е ясно как ще се случи това, след като наредбата гласи, че пожарни хидранти трябва да бъдат поставени на точно определено разстояние. По негови думи шатрата е поставена в края на лятото, но изглежда никаква проверка не е била извършена, за да се разбере дали е сложена правомерно.  Не става ясно и ще трябва ли пожарникарите да си поръчат пица или кафе, за да ползват водата от крана при евентуален инцидент.  Към 16:00 часа в понеделник бе подаден сигнал в Столичния инспекторат, но все още не е извършена проверка на място. Времето за реакция от страна на институцията е един месец, а дотогава може да проследите развитието на случая онлайн , на сайта инспектората.

Данните на Фед маскират пазар на имоти на две скорости в САЩ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dannite-na-fed-maskirat-pazar-na-imoti-na-dve-skorosti-v-sasht-230558/

Голяма част от американците не могат да се възползват нито от възстановяването на пазара на акции, нито на имотите, нито от ипотечното раздвижване

Жителите на Хитрино влизат по график в селото след 14:00 ч.

http://offnews.bg/news/n_1/n_642612.html

След 14:00 ч. жителите на Хитрино ще могат да влизат по график в домовете си. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на изслушване в парламента, съобщи БНТ. По думите на Бъчварова, графикът ще се изготвя от кмета на Хитрино и хората от местния съвет. За извозването на хората са осигурени 2 автобуса. Според Бъчварова, няма как всички хора да бъдат допуснати в селото едновременно, тъй като това е рисковано заради започналата вече операция по обезопасяването и извеждането на последната аварирала цистерна. По-рано днес транспортният министър в оставка Ивайло Московски съобщи, че кука от теглич е пробила експлодиралата цистерна. По думите му, при дерайлирането на част от вагоните, кука от теглич е пробила цистерната, която се взриви на гарата в Хитрино.

Енергийният регулатор предлага поскъпване на газа с 4.65% от януари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/12/20/2886906_energiiniiat_regulator_predlaga_poskupvane_na_gaza_s/?ref=rss


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага природният газ да поскъпне с 4.65% от 1 януари. Това се вижда от публикувания на интернет страницата й доклад. Неговото обсъждане и финалното решение ще бъдат на 27 декември.

Ако предложението бъде одобрено, газът ще струва 299.94 лв. за 1000 куб.м. Това е на практика първото повишение на цената на горивото от 2014 г.

Държавният доставчик "Булгаргаз" предлагаше синьото гориво да поскъпне с 13.53 на сто. В доклада на...

Лавров: Москва е признателна на Турция за мигновената реакция след убийството на руския посланик

https://www.actualno.com/asia/lavrov-moskva-e-priznatelna-na-turcija-za-mignovenata-reakcija-sled-ubijstvoto-na-ruskija-poslanik-news_583004.html

Страшна трагедия. Получих огромно количество обаждания, интернет съобщения. Прессекретарят на Министерството на външните работи Мария Захарова получи много съоблезнователни телеграми. Искам да предам на семейството на посланика на Руската федерация Андрей Карлов моите

Италия тегли заем, ще спасява банките

http://econ.bg/Новини/Италия-тегли-заем-ще-спасява-банките_l.a_i.734171_at.1.html

Правителството на Италия ще поиска одобрението на парламента за заем в размер до 20 млрд. евро, за да укрепи крехката си банкова система. Парите...

ЧЕЗ призовава за разумна употреба на електроенергията през почивните дни

http://www.cross.bg/klienti-chasa-otgovorno-1529162.html

/КРОСС/ ЧЕЗ призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празници. Приготовлението на празничните трапези води до значително увеличение на консумацията на ток в домакинствата. По време на семейни празници хората прекарват много време в домовете си. Включват се повече и за по-дълго отоплителни уреди, готварските печки работят интензивно, хладилниците също консумират повече от обикновено заради по-голямото натоварване, дори коледната и новогодишна украса често се захранва с електричество. Ето защо призоваваме нашите клиенти към разумно и отговорно потребление. Ако по 2 часа ежедневно през 28 дни в месеца се използва готварска печка с мощност 3 KW, това ще струва на семейния бюджет 27,19 лв. Печка за отопление тип „духалка" с мощност 2 KW ще допълни още 18,13 лв., ако работи по два часа дневно. Бойлерът ще изразходи 45,31 лв. за месеца, а ако използвате пералнята три пъти седмично по 1 час при 60 градуса, това ще ви струва 2,03 лв. За използване на 4 крушки от по 100 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие, сумата е 10,88 лв. месечно. В помощ клиентите, които срещат затруднения при посрещането на разходите си за електроенергия през отоплителния период, ЧЕЗ продължава да прилага временното удължаване на срока за безлихвено плащане - от 10 на 20 дни. Вече няколко години компанията предлага и услугата „Персонален съветник"

Задържаните за убийството на руския посланик Карлов станаха 7. Виж кои са те

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947225

Задържаните за убийството на руския посланик Карлов станаха 7. Виж кои са теРодителите, сестрата и трима други роднини на убиеца на руския посланик Андрей Карлов са били арестувани рано тази сутрин, предаде Anadolu Agency, цитирана от Фокус, позовавайки се на източници от силите за сигурност.  Роднините на убиеца Мевлют Мерт Алтънташ са били арестувани в турската югозападна провинция Айдън и са отведени в регионалното

Кука на теглич пробила цистерна в Хитрино след дерайлирането на вагоните

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947235

Кука на теглич пробила цистерна в Хитрино след дерайлирането на вагонитеОсновната версия за инцидента в Хитрино, по която се работи, остава превишената скорост на композицията. Министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски коментира, че по данните от скоростомерните ленти на локомотивите е ясно, че влакът е навлязъл в отклонението с почти 80 км/ч при допустими 40 км/ч.

Във Варненско затягат контрола във връзка с птичия грип

http://www.moreto.net/novini.php?n=339129

Остават в сила превантивните мерки във Варненско заради опасността от разпространение на птичи грип. В морската столица обаче към момента няма реален риск от поява на заразата, увери за Moreto.net шефът на местната Дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

Сметната палата констатира нарушения най-вече при ИК без опит в кампаниите

http://www.cross.bg/tzvetkov-smetnata-palata-1529161.html

/КРОСС/ В първите дни на идната година Сметната палата ще публикува отчетите за приходите, разходите и даренията в предизборната кампания. След публикуването на отчетите предстоят документални проверки на място. Това обясни за БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Нарушения се констатират най-вече при инициативните комитети без опит в подобни кампании, най-вече във финансовите им отчети, посочи той. Цветков отново изтъкна необходимостта да се преразгледа чл. 29 от Закона за политическите партии, касаещ разходите на политическите партии, защото има нужда от по-подробен и детайлно разписан регламент на тези разходи. За разлика от приходите и даренията, които са изчерпателно уредени, при разходите това не е така, заяви Цветков. Според него е важно парламентарно представените партии да получават субсидии, защото ако те не получават такива, се увеличават рисковете от различни зависимости. Сметната палата изпраща напрегната и динамична година с много одити. Радвам се, че успяхме да намерим верните теми за нашите одити, допълни Цветан Цветков.  

Нападателят в джамията в Цюрих е мъртъв

http://offnews.bg/news/n_1/n_642610.html

Мъжът, прострелял трима поклонници в джамия в Цюрих, е мъртъв. Това обяви полицията във вторник, като потвърди, че тялото, намерено близо до мястото на стрелбата е на извършителя. Властите са идентифицирали заподозрения, но не дават подробности. Вероятно повече информация ще бъде дадена на пресконференция, насрочена за днес.

Местан предлага разширяване на ЕС за по-голяма сигурност

http://offnews.bg/news/n_1/n_642611.html

Има необходимост от актуализиране на концепцията за разширяване зоната за сигурност чрез разширяването на самия Съюз. Това се посочва в позиция на председателя на ДОСТ Лютви Местан по повод атентата в Берлин. Според позицията отговорът на ЕС не може да бъде затваряне в себе си. Ето и пълния текст: Поднасяме искрените си съболезнования в памет на жертвите на терористичния акт в Коледния базар на Берлин и съпричастността си към страданията на десетките ранени. Посегателството над човешкия живот е престъпление и пред цивилизацията, и пред Бога. Скърбим заедно с предколедно опечаления Берлин. След като първо бе ударена Франция (Charlie Hebdo), тероризмът посегна и на символичната столица на Европа – Брюксел, и отново Франция (Ница), вчера терористичното зло окървави и столицата на Германия – Берлин. Това е удар в сърцевината на ЕС, защото Франция и Германия след кървавата Втора световна война преодоляха вековните си вражди и изградиха основите на ЕС, водени от принципите на демокрацията, мира и хуманизма. Обект на непрестанни терористични атаки е и РТурция , както и други държави по света. Разширената география на кървавите терористични нападения показва, че тероризмът е глобално зло за цялата съвременна човешка цивилизация и не е възможно да има държави – острови на сигурност. Ето защо е необходимо още по-решително противодействие с цел окончателно ликвидиране на терора, в това число и чрез повишаване на ефективността на системите за сигурност на националните държави по пътя и на активното сътрудничество между тях. Отговорът на ЕС не може да бъде затваряне в себе си. Обратно - има необходимост от актуализиране на концепцията за разширяване зоната за сигурност чрез разширяването на самия Съюз. Свободата, тази най-висша ценност, пред която са равни всички граждани, независимо от техния етнос, вяра и култура, не може да бъде поднесена в жертва на тероризма. Това е категоричен императив не само пред правителствата, но и пред съвременните граждански общества.

Полицаи открили дрога и оръжие в 27-годишен мъж от Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947216

Полицаи открили дрога и оръжие в 27-годишен мъж от Монтана
Ченгета открили полиетиленов плик с дрога у 28- годишен младеж от Монтана. На 19-ти декември след сигнал служители на РУ Лом извършват проверка в частен дом в село Трайково. При направеното претърсване от стая е намерен и иззет полиетиленов плик, съдържащ суха, зелена листна маса, с тегло 18,73 грама,

В огромния бежански поток са инфилтрирани хора, готови за атентат

http://www.cross.bg/hora-zayavi-ankara-1529160.html

/КРОСС/ В огромния бежански поток у нас със сигурност има инфилтрирани хора, готови за атентат. Това заяви пред БТВ ген Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването. По думите му с нападенията в Берлин и Анкара се създава впечатление за всеобхватна акция на терористите. Той заяви, че не бива да се забравя, че един от новоизбраните ръководители на "Ислямска държава" е отправил обръщение към структурите да се убива по всички възможни начини. Според него България не бива и не може да се изживява като остров на спокойствието и без съмнение има хора с подобни намерения и тук. Горан Симеонов, ръководител на асоциацията на разузнавачите от запаса, заяви, че убийството в Анкара е естествено продължение на битката на Ердоган с гюленистите. Всичко е насочено срещу нормализацията на руско-турските отношения и обществото е дълбоко разделено. „Не може да няма ответна реакция на хилядите хора, лишени от обществения живот в Турция", каза той. Киров подкрепи тезата, че се цели разкол в коалицията Русия-Турция-Иран и провал в усилията на умиротворяване в Сирия. Симеонов добави, че след като „Ислямска държава" губи битката в Ирак е изнася войната в Европа. Според него може да се очаква подобни нападения да се случат по празниците.  

Фотограф, заснел убиеца на руския посланик: Той стоеше плътно до посланика като приятел или охранител

https://www.actualno.com/europe/fotograf-zasnel-ubieca-na-ruskija-poslanik-toj-stoeshe-plytno-do-poslanika-kato-prijatel-ili-ohranitel-news_582998.html

Фотографът на агенция Associated Press Бурхан Озбилиджи, присъствал на убийството на руския посланик в Анкара, е заснел убиеца веднага след нападението. Озбилиджи разказа, че убийството е извършено в началото на социалното събитие, а той лично решил да го посети, защото му било на

Цирк! Москов, Зеленогорски и Христов - възможните премиери в кабинет на РБ и ГЕРБ

http://bulgarski.pogled.info/news/80728/tsirk-moskov-zelenogorski-i-hristov-vazmozhnite-premieri-v-kabinet-na-rb-i-gerb

/Поглед.инфо/ Петър Москов, Румен Христов и Найден Зеленогорски са тримата политици, които има възможност да заемат премиерския пост в евентуално правителство с мандат на Реформаторския блок и подкрепено от ГЕРБ.

Ковачки може да загуби голям дял от "Топлофикация Русе"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/12/20/2886883_kovachki_moje_da_zagubi_goliam_dial_ot_toplofikaciia/?ref=rss


Регистрираното в Швейцария дружество "Мечел интернешънъл холдингс", чрез което руската компания притежаваше "Топлофикация Русе", е обявило за продажба общо 13 891 084 обикновени поименни акции с право на глас от капитала на централата. Това представлява 49% от капитала на дружеството, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

Продажбата ще стане чрез пряко договаряне, като кандидатите могат да заявят интерес до края на януари 2017 г. Акциите са заложени в полза на "Мечел" покрай...

Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

https://www.actualno.com/asia/kitaj-shte-stroi-turisticheski-kompleks-na-everest-news_582995.html

Китай обяви намерението си да започне строежа на нов туристически комплекс... на Еверест. Целта е до 2019 година в областта Комолангма да бъдат окончателно разположени хеликоптерна площадка, хотели, музей на алпинизма, магазини, ресторанти, сервизи и рент а кар услуги. Стр

Виж как осъмна Берлин след атентата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947192

Виж как осъмна Берлин след атентата (Снимки)Първите свещи в памет на жертвите на снощния атентат на коледен базар в Берлин бяха поставени тази сутрин в германската столица. "Ich bin Berlin" (Аз съм Берлин) е надписът върху някои от тях. Служители на пожарна безопасност и други работници разчистват край „Гедехтнискирхе“ в центъра на Западен Берлин, където камион се вряза в тълпата,

Руски следователи се включват в разследването на убийството на посланик Карлов

http://www.cross.bg/ministerstvo-peskov-raboti-1529159.html

/КРОСС/ Оперативно-следствена група от представители на специалните ведомства, Следствения комитет и Министерство на външните работи е заминала за Турция, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде Интерфакс. „Общо в състава на групата ще работят 18 души", каза той пред журналисти. Песков припомни, че споразумението за съвместна работа на руски и турски следователи е постигнато в телефонен разговор на президентите на двете страни, Владимир Путин с Реджеп Ердоган. Министерство на вътрешните работи на Турция съобщи, че руският посланик в Анкара Андрей Карлов е бил застрелян от 22-годишния турски полицаи Мевлют Мерт Алтънташ.

Експерт: Отмяната на Закона за ПЧП при концесиите ще е грешка

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekspert-otmianata-na-zakona-za-pchp-pri-koncesiite-shte-e-greshka-230560/

Има опасност общинските бюджети да станат заложници на концесионерите, предупреди д-р Александър Трифонов

Атентатът в Берлин не спъна DAX*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/atentatyt-v-berlin-ne-spyna-dax-230563/

Водещите борси на Стария континент опитват да стартират сесията с малки ръстове, само FTSE 100 е на червено

Терористична атака е основната версия на немската полиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=339128

Германската полиция вече разглежда произшествието на столичния площад Брайтшайд, където камион снощи прегази 12 души на коледен базар, като вероятен атентат, а не като нещастен случай, съобщи полицейското управление в Берлин. „Всички действия на полицията във връзка с вероятен атентат на Брайтшайдплац се провеждат при високо ниво на готовност и щателно”, гласи съобщение на официалната страница на берлинската полиция в „Туитър”.

Преглед на икономическите теми в печата, 20 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-20-декември_l.a_i.734169_at.1.html

"Дaнъчнитe пpиxoди зa 2016 г. c 600 млн. нaд плaнa" Дaнъчнитe пpиxoди в дъpжaвнaтa xaзнa зa 2016 г. ce oчaĸвa дa ca c 3,3% нaд плaниpaнoтo, a...

Доц.Великов: Инвестиционната програма за Северозапада, за да подкрепи БНД нов кабинет

https://www.24chasa.bg/region/article/5947212

Доц.Великов: Инвестиционната програма за Северозапада, за да подкрепи БНД нов кабинет
Условието, при което партия „Българска нова демокрация” ще подкрепи съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок, ще бъде Целенасочената инвестиционна програма за Северозападна България . Тази програма не беше приета от Министерският съвет , а е готова!”, заяви председателят на БНД Борислав Великов,

Горяха два автомобила във видинско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631142

В 23.59 часа предишната нощ, на тел.112 е получен сигнал за горящ автомобил в ж.к.”Здравец” в град Белоградчик. Пристигналите на мястото огнеборци потушили пожара. При огледа било установено, че превозното средство е марка „Фолксваген Пасат” с видинска регистрация, собственост на жител на града. Причините за пожара са в процес на установяване. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство. Тази нощ,и в 01.24 часа на тел.112 е подаден сигнал за горящ автомобил на ул.”Цар Иван Александър ІІ” в областния град. Пристигналите на мяс...

Учени от ЦЕРН за пръв път измериха оптичния спектър на атом антиматерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631141

Измерване на оптичния спектър на атом антиматерия за пръв път беше осъществено от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, информират Асошиейтед прес и ТАСС. Агенциите цитират съобщение на пресслужбата на ЦЕРН. Изтъква се, че полученият от сътрудниците на изследователския експеримент АЛФА резултат е плод на над 20-годишен труд. Учените наблюдавали спектралната линия в атом антиводород, което за пръв път им позволило да сравнят светлинните спектри на материята и на антиматерията.

Петролът се търгува в тесни граници преди празниците

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-se-tyrguva-v-tesni-granici-predi-praznicite-230562/

Трейдърите казват, че започват да изчистват балансите си преди Коледа и Нова година

Затвор за хулиганство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631140

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Мездра подсъдимите Н. Николов и К. Миков се признаха за виновни в извършване на престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12, пр. 1, във вр. с чл. 130, ал. 1 във вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс и сключиха споразумение с държавното обвинение. На 29.04.2016 г. в центъра на с. Кунино двамата подсъдими по хулигански подбуди причинили лека телесна повреда на М. Д. от гр. Враца. В резултат на нанесения от тях побой пострадалият получил временно разстройство на здравето, изразяващо се в охлузвания върху ра...

Управляващите в Полша оттеглиха скандалния медиен закон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/20/2886885_upravliavashtite_v_polsha_ottegliha_skandalniia_medien/?ref=rss


Управляващите в Полша оттеглиха скандалния медиен закон, който предизвика най-сериозната политическа криза от години.

След четири дни на протести на граждани около парламента и окупация на пленарната зала от опозиционни депутати правителството пое ангажимент пред президента Анджей Дуда да не въвежда ограничения за присъствието на медии в Сейма, съобщи в. "Гардиън". По-късно това бе потвърдено и от долната камара на парламента.

За втори път консервативната популистка партия...

Кука от теглич пробила цистерната в Хитрино

https://www.actualno.com/society/kuka-ot-teglich-probila-cisternata-v-hitrino-news_582989.html

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание. Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба, до Нефтохим, така

Жителите на Хитрино ще се прибират по домовете си по график от 14 ч. днес (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/20/2886811_jitelite_na_hitrino_shte_se_pribirat_po_domovete_si_po/?ref=rss


От днес след 14 ч. жителите на село Хитрино ще могат да влизат по домовете си. Това обаче няма да става отведнъж и едновременно за всички, а по график, изготвен от кмета на шуменското село. Това се разбра от думите на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушване на ръководството на МВР и на транспортното министерство на съвместно заседание на двете парламентарни ресорни комисии.

Бъчварова каза, че възстановителните дейности отсега се поемат от...

В Германия терористичните атаки масово са непрофесионални, обяви посланикът в Берлин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/20/2886893_v_germaniia_teroristichnite_ataki_masovo_sa/?ref=rss


Терористичните актове в Германия масово са непрофесионални. Организират се краткосрочно, за да няма време да се реагира. Затова и жертвите са по-малко, но пък трудно може да се предотврати подобно действие. Това заяви пред "Нова телевизия" българският посланик в Германия Ради Найденов.

Той уточни, че след инцидента снощи, при който камион се вряза в коледен базар в Берлин и причини смъртта на 12 души, а десетки бяха ранени, няма информация за пострадали българи. Местните власти все...

Олимпийска медалистка в кома след падане

http://offnews.bg/news/n_1/n_642609.html

Бронзовата медалистка от Олимпиадата в Сочи 2014 в дисциплината ски крос Ана Холмлунд от Швеция претърпя инцидент на тренировка в Италия и беше поставена в изкуствена кома. Тя удари сериозно главата си при падане в Болцано. 29-годишната Холмлунд пострада по време на подготовката си за днешния старт от Световната купа по ски-свободен стил в Иничен, Северна Италия. Именно в Ичинен Ана спечели първата си победа за Световната купа в кариерата. "Ана е стабилизирана. Вследствие на инцидента тя е получила кръвоизлив в мозъка, но вече е оперирана", съобщиха от шведската федерация по ски. Тя все още не е дошла в съзнание, а състоянието й се оценява като нестабилно. Холмлунд е носителка на Световната купа в ски кроса за последните два сезона, а през настоящата кампания заема второто място в подреждането. "Лекарите са оптимисти заради добрата й физическа форма. Казват, че това е голямо предимство в конкретния случай", коментира спортният директор на шведския национален отбор Йоар Бателсон. Родителите на Ана отпътуваха за Италия със свито сърце. "Знаем само това, което й вие", каза пред журналисти бащата на скиорката Ларс Холмлунд. Край болничното легло на Ана ще остане и приятелят й Виктор Йохлинг Норберг, който също е състезател в ски кроса и ще пропусне участието си в състезанието.

Писмото на Ален Делон до Роми Шнайдер

https://www.actualno.com/curious/pismoto-na-alen-delon-do-romi-shnajder-news_582856.html

Тяхната история е история за съкрушената любов. Млади, красиви, талантливи, влюбени. Роми Шнайдер и Ален Делон. Снимачната площадка ги събира, изкушенията по пътя на славата ги разделят. Това е история за любов, превърнала се в приятелство. С това писмо Делон се сбогува със с

Петте думи, синоним на престиж и лукс (видео)

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/pette-dumi-sinonim-na-prestizh-i-luks-video-6063090

Качествените продукти, които могат да се похвалят с още по-качествена реклама

Коледни изяви в ОУ “Хр.Ботев“-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FZhq-UhedAs/

Началото на коледните тържества в ОУ“Хр.Ботев“ поставиха учениците от І б клас с драматизация на приказката „Мързеливата невеста“ на 16.12.2016 г. Под ръководството на госпожите Златка Стоева и Мария Маркова децата показаха своя актьорски талант .

Коледният базар в ОУ“Хр.Ботев“-гр.Поморие бе открит на 19.12.2016г.с изпълнение на вокална група „Бриз“ и танцова формация „Шарено хорце“към училището. Гост на откриването бе екипът на Центъра за обществена подкрепа- гр.Поморие.

За изненада на всички ученици при  откриване на благотворителния базар дойде и дядо Коледа. Той отправи своите благопожелания, като посети всеки клас.

Посланикът на Киргизстан видял с очите си убийството на руския си колега: Терористът изпразни целия пълнител!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275172_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F%D0%BB+%D1%81+%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%8

 Посланикът на Киргизстан в Турция Ибрахим Жунусов е един от свидетелите на разстрела на руския посланик в Турция. Жунусов обяви пред киргизката информационна агенция "24", цитирана от Канал 3, че е готов да даде показания по делото за убийството на Андрей Карлов, защото е бил пряк свидетел на станалото.

Жунусов каза, че по време на нападението той и Карлов са присъствали на церемония по откриването на фотоизложба в Анкара. Експозицията, посветена на Русия, е от фотоси на турски автори.

Посланик Жунусов с ужас си припомня как всички налягали по земята, когато нападателят започнал да стреля с крясъци "Аллах Акбар".

"Изпразни целия пълнител.На ревера му блестеше специална значка и помислихме, че е от охраната", казва Жунусов.

Посланикът на Руската федерация Андрей Карлов беше застрелян докато произнасяше речта си на откриването на изложбата "Русия от Калининград до Камчатка през погледа на пътешественика".

Турските власти съобщиха, че нападателят е бил ликвидиран от силите за сигурност. При стрелбата на нападателя има и трима ранени. По данни на разследването именно Карлов е бил мишената на нападението.

Руският следствен комитет определи убийството като акт на международен тероризъм. Външният министър на Русия обясни, че това е подло деяние, което цели да влоши международните отношения.

Неутрализираха престъпна група иманяри търгуващи с антики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631139

Групата е разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Повдигнати са обвинения на петима участници занимавали се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и продажба на археологически и културни ценности. Петимата са задържани на 14 декември 2016 г. в Пловдивско и Смолянско при специализирана операция на ГДБОП, служители от секторите БОП в Стара Загора, Хасково и Кърджали. Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на областите Пловдив и Смолян поне от година. Установени са и множество лица...

Кличко не е притеснен от факта, че Джошуа е негов бивш спаринг партньор

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/20/2886891_klichko_ne_e_pritesnen_ot_fakta_che_djoshua_e_negov/?ref=rss


Владимир Кличко не смята, че Антъни Джошуа има предимство в предстоящия мач помежду им заради факта, че преди е бил негов спаринг партньор.

Сблъсъкът между двамата боксьори е насрочен за 29 април и ще се проведе на легендарния стадион "Уембли".

През 2014 година британецът бе един от тренировъчните противници на тогавашния световен шампион по време на подготвителния му лагер в Австрия. Тогава двамата изиграха общо 20 рунда помежду си, макар по онова време Джошуа да имаше...

Експерт: Терористичните актове в Германия и Турция ще имат сериозни последици

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-teroristichnite-aktove-v-germaniia-i-turciia-shte-imat-seriozni-posledici-230556/

Атаката в Берлин може да повлияе драстично на резултатите от изборите в страната догодина, заяви Йордан Божилов

Община Варна с приз в първите Годишни награди за туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=339126

Община Варна получи голямата награда в категорията „Община на 2016г. в морски туризъм“ в първите годишни награди организирани от Министерство на туризма. Призът бе връчен на зам.-кмета Коста Базитов по време на официална церемония в Централния военен клуб в София, научи Moreto.

Учени направиха крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631137

Учени използваха лазер, за да "погъделичкат" атоми от антиматерия и да ги накарат да светят, важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената, съобщава Асошиейтед прес. Какво се крие зад стените на ЦЕРН - разказът на учителката Камелия Пенчева Специалисти от ЦЕРН от десетилетия работят над това как да създадат антиматерийна версия на един от най-основните атоми - този на водорода, и да го задържат достатъчно дълго в...

Galaxy S8 може да се забави

http://www.investor.bg/harduer/459/a/galaxy-s8-moje-da-se-zabavi-230551/

Апаратът може да бъде представен едва през април и може да струва с до 20% повече от своя предшественик

Безработен от с. Гложене грабна 5 000 лв. от Лотомания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5947193

Безработен от с. Гложене грабна 5 000 лв. от ЛотоманияБойко Бонков от врачанското село Гложене увеличи банковата си сметка с 5 000 лв. Той играе за едно теглене, в което познава 8 от 8 числа и звездата в талона си. Печелившият талон е със залог 0,50 лв., а числата са избрани на случаен принцип. „Често играя Еврошанс, но Лотомания е любимата ми игра, която ми донесе страхотната сума.

Лилия Христова получи награда „Най-добър социален партньор“

http://web.barometar.net/87216/

В рамките на Единадесети национален конкурс на СБУ „Синдикалист на годината“ и Десетия национален конкурс на СБУ „Най-добър социален партньор“, Варна получи две награди. В категорията „Най-добър социален партньор” бе отличена Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, а в категория „най-добър социален партньор – директор на училище“ – инж. […]

Писал ли е Лозан Панов концепцията за проекта "Кота -1" на Пинокио в кабинета на приятеля си Иван Тодоров?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275171_%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%

 Писал ли е Лозан Панов концепцията за проекта на Христо Иванов-Пинокио "Кота -1", по-известен като "Дай България" в кабинета на адвоката с обувките на висок ток Иван Тодоров? Това е ключовият въпрос, на който трябва да отговори съдия №1.
Над председателя на ВКС продължава да тегне и въпросът за задкулисните му отношения с адвоката на банкера-беглец Цветан Василев - Божидар Банков.

Припомняме, че БЛИЦ разобличи със скандални снимки запивката на Панов с юриста на подсъдимия за източването на КТБ. Във всяка нормална държава при подобно разкритие следва само едно - публично разкаяние и незабавна оставка.
 


Христо Иванов-Пинокио неуспешно крие комунистическото си потекло зад дясна фасада

Вместо да отговори на неудобните въпроси, Лозан Панов продължава да сипе интриги в съдебната власт. Апетитът, с който иска да влезе в политиката може да бъде сравнен само с този на ментора му Иван Костов по време на разбойническата приватизация, ограбила стотици хиляди българи и обрекла на мизерия майките и бащите им.

Подозира се, че Панов дирижира и действията на шефовете на Софийския градски и Софийския районен съд Калоян Топалов и Методи Лалов. Преди дни 
магистратските еСеСовци от Съюза на съдиите в България подеха поредна атака срещу инакомислещите в правосъдната система. 43-ма съдии от Софийския районен съд писали писмо до “Шоуто на Слави”. 
 
Костов не се спря докато не подари златните български предприятия на приятелите си за жълти стотинки

43-мата магистрати, които са свързани със еСеС, както бившият правосъден министър и бивш наказателен съдия Антон Станков назова преди месеци т.нар. Съюз на съдиите в България, недоволстват от участието на колегите си съдии Росица Велкова и София Икономова, които разобличиха тоталната фалшификация на протеста пред Висшия съдебен съвет на 09 декември 2016 г.

Миналата седмица съдия София Икономова заяви пред Слави: “Не подкрепяме протеста в Софийски районен съд в тази форма, в която беше направен и така, както бяха заявени исканията.” Според нея проблемите на съда не са стояли на дневен ред в рамките на въпросния протест. “Протестът беше иницииран от настоящото ръководство“, обясни съдия Росица Велкова и уточни, че това се случило след писмо, уведомяващо за проверка от Висшия съдебен съвет. Скоро след писмото било осъществено събрание на служителите, на което им било “обяснено, че те следва да протестират “по желание” пред Висшия съдебен съвет за увеличаване на заплатите им”.

Атаката срещу инакомислещите съдии е втората само в рамките на два дни. В петък – председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов си позволи арогантно да атакува 28-ма съдии от СРС, които са поискали от ВСС проверка на командироването в СГС. Въпреки че писмото на магистратите е публично известно от десет дни, медиите-бухалки на олигарсите, скриха тази информация от читателите си.

Вече е ясно, че шефовете на най-важните съдилища в страната ползват постовете си като трамплин в политиката, вместо да правят всичко възможно да правораздават в полза на гражданите и да работят за осъдителни присъди на престъпниците, които грабят, крадат и изнасилват.

Пресата за трагедията в Берлин: Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631138

„Кошмарът се сбъдва: нападение срещу коледен базар", пише германският ежедневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предполагаемата терористична атака превърна коледната атмосфера в траурна. Шокът от тази жестокост няма да изчезне толкова бързо, изтъква изданието. Удар по сърцето на Берлин, пише в заглавие германският ежедневник "Зюддойче цайтунг". Германската полиция определи атаката в Берлин като атентат (ВИДЕО) „Снощи в германската столица се случи това, от което хората отд...

Цените на петрола се стабилизират

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-стабилизират_l.a_i.734168_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa във втopниĸ ca cтaбилни, ĸaтo лeĸo ce пoнижaвaт в нaчaлoтo нa днeшнaтa тъpгoвия. Tpeйдъpитe зaĸpивaт пoзиции в нaвeчepиeтo нa...

Безработен от с. Гложене грабна 5 000 лв. от Лотомания

http://www.cross.bg/lotomaniya-glozhene-chisla-1529158.html

/КРОСС/ Бойко Бонков от врачанското село Гложене увеличи банковата си сметка с 5 000 лв. Той играе за едно теглене, в което познава 8 от 8 числа и звездата в талона си. Печелившият талон е със залог 0,50 лв., а числата са избрани на случаен принцип.„Често играя Еврошанс, но Лотомания е любимата ми игра, която ми донесе страхотната сума. По Коледа се случват чудеса! С парите ще зарадвам близките си със страхотни подаръци.", споделя късметлията, който в момента е безработен.Късметлийският пункт се намира в село Гложене, ул. „Яким Деспотов" № 66.В играта Лотомания се избират 8 от 20 числа в комбинация с 1 от 4 звезди, а максималната печалба е 100 000 лева.

Крепостта Мисионис край Търговище е големият победител в кампанията „Чудесата на България"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631135

Крепостта Мисионис спечели първо място в кампанията „Чудесата на България", организирана от национален всекидневник. Наградата, в категория "Археологически открития", бе връчена на кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров по време на церемония в Националния исторически музей в София. Мисионис спечели националния вот, с абсолютна преднина от 49%, пред претендентите в категорията - балнеокомплекса Акве калиде и античният град Хераклея Синтика до Рупите.Д-р Дарин Димитров изказа благодарност за високата оценка. „Мисионис е първообразът на Тър...

Шофьорът на камиона, убил 12 души в Берлин, е 23-годишен пакистанец

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947179

Шофьорът на камиона, убил 12 души в Берлин, е 23-годишен пакистанецШофьорът на камиона, който вчера се вряза в коледен базар в Берлин и отне живота на 12 души, е 23-годишен пакистанец, предава "Индепендънт", позовавайки се на немското RBB-Inforadio. Навед Б. е живеел в лагера, който се намира близо до летището „Темпелхоф”, който бе щурмуван рано тази сутрин. Бежанецът е регистриран в Бавария на 31 декември 2015 г.

Официална версия: Московски разкри по минути скоростта на влака и как се е пробила цистрената в Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275170_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0

 Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание.
Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч. Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на деветия вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

ОИК-Димитровград прекрати пълномощията на кмета на с. Ябълково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631134

Общинската избирателна комисия в Димитровград прие решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на с.Ябълково Антон Илиев. Причината е, че към момента на проверката от комисията той все още е вписан в Търговския регистър, като член на Управителния съвет на земеделска кооперация. В конкретния случай кметът на Ябълково Антон Илиев е изпълнил първото от условията на закона, като е подал в едномесечен срок молба до управителните органи на кооперацията за освобождаването му, но второто и третото условие- за писмено уведомяване на ОбС ...

Полицията разследва кражба на 600 литра дизелово гориво

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631136

Сигнал за извършена кражба на 600 литра дизелово гориво от товарен автомобил е постъпил в РУ Кюстендил. Автомобилът е бил паркиран във фирмен имот в с. Слокощица. Дежурна следствено-оперативна група е извършила оглед на място, работата по установяване на извършителя продължава, започнато е досъдебно производство.В РУ Дупница е постъпил сигнал за повредено ел.табло в Бобошево, собственост на електроразпределително дружество. По случая е започнато досъдебно производство....

Безснежна Коледа

https://www.actualno.com/society/bezsnejna-koleda-news_582987.html

Няма да се радваме на снежна Коледа, показва средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели. Времето до края на годината ще се задържи ясно. Сутрините и през нощта ще бъде студено, а дневните температури ще са в интервал между 2 до 7 градуса. На 27 и 28 декември от северозапад ще нахлуе малко по-влажен океански въздух, което може да доведе до слаби превалявания, предаде Дарик. Нощта на Нова година обаче ще бъде суха, няма да има валежи.

Психиатрични експертизи са назначени на машинистите от влака в Хитрино

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/20/2886882_psihiatrichni_ekspertizi_sa_naznacheni_na_mashinistite/?ref=rss


Прокуратурата ще поиска постоянен арест за двамата машинисти от катастрофиралия в Хитрино влак. В момента те са с прокурорска мярка за 72 часа и са им назначени съдебно-психиатрични експертизи, тъй като те са потърсили специализирана помощ, съобщи пред Би Ти Ви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Ще се наложи експертиза, тъй като лицата са установени не на адресите им, а на територията на психиатрични заведения в Русе", заяви Арнаудова. Тя добави, че държавното...

Внезапна полицейска проверка за Пламен Кела в хотел "Поморие"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947168

Внезапна полицейска проверка за Пламен Кела в хотел "Поморие" Съдът и прокуратурата изненадаха Пламен Дишков Кела тази сутрин като му пратиха изненадващо полицейска проверка в гранд хотел Поморие, където известният бургазлия живее в момента. Дишков е обвиняем като поръчител на убийството на Димитър Стаматов - Мастара, извършено преди 14 години. Днес в 9,30 часа бе насрочено първото заседание след

Благотворителен концерт в помощ на Пенчо Иванов от Трявна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631133

Благотворителен концерт в помощ на Пенчо Иванов от Трявна, който се бори с тежката диагноза неходжкинов лимфон на тимусова жлеза, ще се проведе на 21 декември от 18.00 часа, в залата на читалище НЧ „Пенчо Славейков" в родния град на момчето. Формация F.I.M.S. към НЧ "Христо Ботев- 2008"-с. Гарван ще стопли душите и сърцата на тревненци преди концерта на площада пред читалището. В концерта участие ще вземат деца и ученици от ОУ"Проф.П.Н.Райков", СУ" П.Р.Славейков", ДГ "Светлина, ДГ"Калина, НЧ "П.Славейков", певческа група при SOS Детски селища...

Бивша номер 1 в света стана майка

http://offnews.bg/news/n_1/n_642608.html

Бившата номер 1 в женския тенис Виктория Азаренка стана майка за първи път. Беларуската тенисистка роди син рано тази сутрин и веднага се похвали с радостното събитие в социалните мрежи. "Днес проведох най-тежката битка в живота си, но постигнах най-важната си победа. Родих здрав син и съм изключително щастлива и благодарна", написа Вика. Тя обяви, че е бременна през юли т.г. Последното й излизане на корта беше на "Ролан Гарос", когато вече е била бременна. Тогава тя приключи участието си в третия сет на мача от първия кръг срещу Карин Кнап, като официално обявената причина беше травма в коляното. "Докато се възстановявах от контузията, узнах, че ще стана родител до края на годината. Това е истинско щастие и с нетърпение очаквам радостното събитие. Вероятно ще се завърна на корта, но не знам кога. Има много примери на жени-спортистки, които са се връщали на върха в своя спорт след раждане", написа Виктория през юли. В тениса има наистина много подобни примери. Най-емблематичният е с белгийката Ким Клайстерс, която спечели три титли от Големия шлем, след като роди. Today I had my hardest fight and my very best victory! Our son was born healthy and happy! So thankful and blessed! Thank you

Симеон II: Санкциите срещу Русия са един автогол!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275169_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD+II%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B0%D0%B

 На 1 януари 2017 г. се навършват десет години от присъединяването на България към Европейския съюз. Симеон Сакскобургготски е премиерът, който подписа договора за членството на България. Това бе поводът Негово Величество да даде интервю за Епицентър.бг. Ето какво каза човекът, който на шест години става държавен глава, а после десетилетия е изгнаник, за да се върне и да присъедини страната си към клуба на най-развитите нации -  какво мисли за  събитията, които днес разтърсват Европа и света. Той говори и за вълната от евроскептицизъм, която залива Европейския съюз, за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, за това българска карма ли е вечното присъствие на темата „Русия“ в политическия ни живот. Но също и за това как България се вписа в Европейския съюз.
- Благодаря Ви, Ваше Величество, че приехте поканата за това интервю. С Вас винаги е много приятно да се говори за история, за световните дела, но аз бих искала да Ви потопя в актуалната политическа ситуация у нас. И ще започна с темата „Русия“, която избуя с особена острота след приключилата наскоро президентска кампания. В България отношението към Русия присъства като ключов елемент в политиката. Защо е така? Защото Русия е най-близката до България от големите държави ли?
- Вероятно, защото това отношение присъства още от едно време, дори отпреди Освобождението. Но не бива да се преиграва този факт, защото Русия ще си е там, докато земята съществува и се върти. Дали се харесва на някого или не, това вече е друго. Но подобно постоянно присъствие на Русия у нас би трябвало да се вземе като теза, с която човек да се научи да живее, а не да я използва като лозунг, с който да се плашат хората и да се делят на фили и фоби. Трябва да мислим какво ни интересува нас, българите, къде ни е националният интерес - нищо че звучи малко грандиозно. Но той, националният интерес, се свежда и до интереса на всеки един гражданин.
 
- Той в какво се изразява?
- В баланса, както винаги, а също и в това да няма залитания, но това понякога звучи скучно, не е сензация.
 
- Политиците, не само у нас, често използват плашилото на руската мечка.
- Ето, това е чудесно клише! А какво значи всъщност руската мечка?! Има и други неща, които могат да бъдат окачествени като заплахи. Трябва да си познаваме историята, това е много важно. Географията – също,  оттам да вадим приоритетите и по този път вече да стигнем до нещо практично. Ще дам един пример. Санкциите против Русия, с цялото ми уважение към тези, които са взели решението – но това е един автогол! Защото в крайна сметка кой пострада от тях? Страните, които са наложили санкциите. Аз поне така го виждам – пострадаха в износа си, в общата търговия. От друга страна, Русия е огромна, има толкова други източници, от които да си набави каквото й трябва. Или пък може да лиши населението си от някои неща, без много да се тревожи. Не е като в Западна Европа, където хората веднага биха подскочили, ако нещо им липсва. И тогава, кой страда повече?! Аз мисля, че тези санкции сме си ги наложили ние и всички страдаме.
 
- Ако погледнем географската карта, съдбата на България е да бъде в менгемето между Русия и Турция, но, както казвате, тях никой няма да ги премести.
- Така е. Затова сме принудени да намерим начина, по който да си общуваме. Аз смятам, че когато едни политици препоръчват да се обърне гръб на един или на друг, който може да бъде наш партньор, те действат нереалистично. Да се поставим на мястото на Русия или на Турция. За турците България е физическият път към Европа. Русия пък е страна, която има с нас общи черти донякъде. И двете държави едва ли имат някакви чудовищни намерения спрямо нас. Толкова много се говори за вижданията или за това, което се усеща и долавя от сегашния президент на Турция (Ердоган). И той, човекът, сигурно е с ясна представа за възможностите и за времето. Едва ли има някакви имперски виждания. Едно е историята, културата, друго са интересите – да може да търгува със страните наоколо, да има отношения с тях. Но да се смята, че едва ли не ще превземе някакви страни или, че се стреми към Виена, като по времето на султаните, това е изцяло нереалистично! Или пък Русия  - също. Тя е толкова огромна империя, че, ако руснаците не гледат на Запад, ще гледат на Изток или накъдето и да е. Но руснаците сигурно са прагматици, защото са си там от толкова векове. Аз не виждам какво би спечелила Русия от това ненужно да си навлича противници. А е много лесно да се използва някакъв външен враг – хем да се мобилизират хората у дома, хем понякога да ги разсееш – да не се оглеждат за това, което става вътре в страната.
 
- Вие неотдавна бяхте в Русия. Има ли вероятност Русия да ревизира политиката на Петър Велики и Екатерина Велика, които обърнаха страната на Запад, и да се обърне на Изток? Още повече, че има среди на Запад, които непрекъснато й подсказват – вие не сте част от нас!
- Което пък е липса на представа за география, защото Москва (столицата, центърът) е от западната страна на Урал. И така си е било от времето на Петър Велики и едва ли руснаците ще променят това. А и те знаят, че на Изток биха имали потенциални проблеми. Така че съм убеден, че гледайки към Запада и към добри отношения с тези страни, дори и отвъд Океана, това е в интерес на руснаците, в крайна сметка.
 
- На 1 януари се навършват десет години от влизането на България в Европейския съюз. Вече до такава степен свикнахме с този факт, че дори го критикуваме, не му се радваме. Това признак ли е, че сме станали европейци?
- Кой знае! Няма нито една страна в Европа, която бих дал като пример, където общественото мнение да е сто процента „за“ Европа. Но мисля, че повечето хора са убедени в преимуществата на членството в Европейския съюз, особено като погледнат по обективен начин какво е било преди и си припомнят откъде сме тръгнали. Европейският проект е единственото бъдеще за Европа. Няма да кажа спасение, защото звучи драматично, но една обединена Европа тежи на световната сцена. Има хора, които започват да се изживяват като евроскептици, и тук в България ги има също. Но къде щяхме да бъдем при кризата от 2008-а, ако не бяхме вече членове на Европейския съюз?! 
 
- Успява ли все пак България да се впише истински в Европейския съюз? Политиците ни обичат да цитират вашия баща, цар Борис III, който казва „Винаги с Германия, никога против Русия“, но успяват ли да се противопоставят истински на натиска на по-силните държави?
- Ще започна от прословутата фраза. Питам се дали въобще цар Борис е казал това или са му го приписали още от едно време. Но има известна логика. Германия е била голямата сила в Европа, не сме гледали толкова към Великобритания. А Русия е това, за което говорехме преди. Така се стига до един баланс – да не залитаме в една или друга посока.
А дали сме истински европейци? Аз считам, че сме си по дефиниция европейци. Полезно е да гледаме модели, където най-добре се чувстват гражданите. Просперитет се постига, може би, с немалко труд и респект към законите, а също и уважение към ближния. Има много начини да се усъвършенства едно общество. Но да мислим, че не сме европейци, дори не е справедливо, защото огромното мнозинство сънародници са наясно какво е да си европеец.
 
- Вие сте живял дълго в Испания, непрекъснато пътувате, другите европейски нации изпитват ли такива колебания? Това някаква наша карма ли е или всички имат своите моменти на неувереност и скептицизъм?
- Точно така е. Всички имат такива моменти - на самокритика, моменти, в които упрекват ръководителите на държавите.
Понякога е нещо между комплекс и завист и, ако това се експлоатира, може да се навреди, вместо да се гради. Отричането на едро: вън от НАТО, не на Европейския съюз, не на еврото... Хубаво, но накъде след това?! Не сме нещо изолирано, на някакво островче, образно казано. Дали това би ни дало повече възможности и успех в развитието на страната и на икономиката? Не! Трябва да играем в един отбор, да мислим с какво да допринесем и с това да ни припознават като надеждни партньори.
 
- Това май ни е трудно – да играем като един отбор?
- Това е факт.
 
- Забравяме и за отношенията между европейските нации в годините назад. Сега това недоверие, което направи възможни Първата и Втората световна война, постепенно е отстъпило. Но ние сме свикнали с това и не го забелязваме.
- Малко четат хората историята, за да си дадат сметка колко опасно и трудно е било тогава. В едно интервю в Истанбул ме питаха за основните притеснения едно време - това да не нахлуе някоя съседна страна или да не стане военен преврат. Ами тези неща за Европейския съюз вече са отживелица.  Това е нещо огромно като промяна само по себе си, а като имаме предвид икономическите и другите изменения, виждаме, че плюсовете натежават. 
 
- Дори, ако погледнем отношението към мигрантите. Те се разглеждат като заплаха, като проблем, но самият факт, че никой не поставя под въпрос хуманното отношение към тях говори много за огромната крачка, която е направил европеецът. Не е ли така?
- Да. Или да вземем съвременните закони и ценности. Солидарността е много важна, там трябва да положим повече внимание и усилия. Да сме по-солидарни и да разберем какво се е случило на тези хора, за да идват насам. А пък, ако Европа беше толкова на издишане, както някои я описват, нямаше да ги има тези стотици хиляди мигранти, за които най-голямата мечта е именно да влязат в Европа.
 
- Тук обаче трябва да Ви припомня думите на премиера Бойко Борисов – видяхме я европейската солидарност, всеки вдига стени, никой не ни помогна!
- Има нещо вярно в това. И жалко!  Но мисля, че в някои моменти тази солидарност трябва да се докаже. Като говорим толкова за принципи и ценности, трябва да не са само празни приказки.
 
- Търси ли вашите съвети премиерът Борисов? Обажда ли ви се?
- Госпожо, как да отговоря на такъв въпрос! Всеки човек при срещи обменя мисли и идеи. Аз не бих го окачествил като търсене на съвет, на нещо от рода на – кажи ми какво да правя? Това не е така, но всеки един разговор е важен. Полезно е да има диалог.
 
- Вие със сърце подкрепихте кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, докато самото правителство се колебаеше и накрая това разколебаване изигра решителна роля тази кандидатура да не успее. Мнозина не разбраха защо подкрепяте Ирина Бокова. Какво бихте им казали?
- Трябва да видим резултата. Когато започна кампанията, шансовете новият генерален секретар на ООН да бъде от Източна Европа, по възможност жена, бяха големи. Щеше да бъде страхотна сензация и жест. А и да бъде българка! Мисля че Ирина Бокова заслужаваше пълна подкрепа от първия момент, но за жалост, не стана. Получи се като в старата приказка – двама се карат, трети печели, защото дори не излезе човек от Източна Европа, а от най-западната част, Португалия.
 
- През 2001 г. Ви попречиха да се кандидатирате за президент. Тази година някак си с половин уста Ви предложиха. Съжалявате ли за това, че тази възможност, да бъдете това, за което сте роден – държавен глава, беше пропусната?
- О, много е трудно да се каже, че човек е роден за нещо или му се пада.
 
- Но вие на шест години ставате държавен глава!
- Да, съгласно обстоятелствата и при друга конституция. И, ако щете - в други времена. Така че за мен това не е нещо, което е важно. Гледайки назад, едно от големите предизвикателства беше длъжността ми като премиер. В крайна сметка, това е нещо, което решават хората. Ако не са преценили да ме издигнат за президент – сигурно си има някаква причина. Глас народен – глас Божи!
Знаете ли, аз много избягвам да гледам на нещата през личната си призма, защото тогава човек става субективен. Затова винаги търся другаде примери и прецеденти. Така си създавам едно пространство, в което човек може да се движи по един позитивен начин. А не да се самоогорчава изкуствено – да бях постъпил така, да бяха ме разбрали... , за мен поне, са напразни упражнения!
Това, което ме разочарова и дори повече, е този изкуствен тормоз за бащините ми имоти, които съм наследил и които държавата ни върна през 1998 г. , преди изобщо да бях станал премиер. В последствие, същата държава, без да е имало промяна на институциите, казва,  чакай, не е така, да започнем сега да го лишаваме от това, което сме му върнали! В личен план това е тежко да се понесе и е несправедливо. Такова поведение въобще е изключено в Европейския съюз. По-лошото е, че може да стане прецедент и да плаши чуждите инвеститори да дойдат тук.
Това е нещо, за което много хора не си дават сметка в дребнавостта си да ме уязвят.
 
- Казвате, че избягвате да гледате на света през личната си призма. Такъв пример ли е фактът, че през 2005 г. като лидер на НДСВ съставихте правителство с БСП, наследницата на комунистическата партия, която изгони вашето семейство от страната, а Народният съд разстреля чичо ви Кирил?
- Знаете ли, тук трябва да видим нещата в контекста на времето и най-вече да не се обобщава и да се дамгосват едни или други. Защото пък другата страна – БСП, биха могли да кажат, че аз съм представител на монархо-фашизма. Ако така разсъждаваме, никога няма да се оправим! После има конкретни отговорни хора за дадени престъпления или ексцесии.
А това, да се говори за всяка лява формация, нищо че е еволюирала във времето, че са комунисти... Да, по принцип БСП са наследници на БКП. Но пък тогава за тях аз съм наследник на не знам какви си черни времена. Всички трябва да сме малко по-обективни и да гледаме това, което е в интерес на нашите съграждани. А не да продължаваме да „седим по барикадите“ и да търсим виновници. Така можем да стигнем до най-древни времена. А и тогава – все някой може да е бил виновен, а другият – да е бил жертва.
 
- Ще стигнем до Каин и Авел.
- Ами, да! Безсмислица е това. Това е най-ясният пример докъде бихме могли да ескалираме.
 
- Дали бих могла да Ви помоля за коментар на последните политически събития – непредизвиканата, но подадена от премиера Бойко Борисов оставка, тупането на топката от страна на президента Росен Плевнелиев и явното му нежелание да състави служебен кабинет, а от друга страна – необходимостта да има два служебни кабинета, защото такава е конституцията. Как гледате на всичко това?
- Това е много интересно като съчетание и се получава в един критичен момент – министър-председателят решава да подаде оставка, когато президентът е в края на мандата си, а парламентът е действащ. Мисля, че това е най-сложно да се изтълкува - при действащ парламент дали е необходимо да има служебно правителство? Моето мнение, щом като ме питате, нищо че е ерес, е, че сегашното правителство в оставка трябва да изкара до 21 – 22 януари и оттам нататък президентът да състави ново правителство. Мисля, че ще бъде по-семпло, защото за двадесетина работни дни не виждам необходимост да се съставя служебно правителство. Но това е, както казах, еретично мнение, защото аз не съм на мястото на г-н Борисов, нито на мястото на президента.
 
- Може би няма достатъчно политическа воля? През 1997 г. страната бе в аналогична ситуация. Правителството на Жан Виденов подаде оставка по Коледа 1996 г., президентът д-р Желю Желев, чийто мандат изтичаше, каза, че няма да връчи мандат за второ правителство на БСП, която тогава имаше мнозинство в парламента и никой не го упрекна затова, че не спази буквата на конституцията. Имаше политическа визия за бъдещето на страната, опозицията, тогава СДС, казваше – предсрочни избори, демократични промени, път към Европа... Сега това го няма.
- Може би, защото сме вече в Европа. Няма ги тези големи цели. Но след година България ще председателства Европейския съюз. Това е достатъчен мотив да си оправим отношенията, за да може да се върви напред. Тази тема едва ли е мотивираща за широката публика, но е важна за имиджа на страната.
Въобще, идеалното би било да се оглеждаме по-често какво се случва в държавите около нас и по света. Не е нужно да има постоянна интроспекция, ние да решаваме и да търсим най-доброто и най-гениалното. Ето, сега се говори за мажоритарна избирателна система и задължително гласуване. Добре е да видим кое къде как функционира – къде системата е мажоритарна, къде е пропорционална, къде има задължително гласуване. И да се опитаме да го приведем за нашите ширини и за нашите разбирания. Отколкото да се напрягаме да измислим нещо съвсем ново или пък да превръщаме това в политическа битка.
Като търсим в друга страна кое къде функционира най-добре, как може да се приложи у нас, ще намерим подходящия пример. Особено по теми като здравеопазване и образование – двете най-тежки теми във всяка една страна и общество. И така ще видим, че няма нужда от толкова реформи и контрареформи.
 
- Нашите съседи май не са най-подходящия пример. А също така се сещам, че едни от малко по-далечните съседи – в Испания, едва съставиха правителство. И то под заплахата на нови, трети поред предсрочни избори!
- И то след година и нещо правителство в оставка! Помните ли пък в Белгия какво беше? Над 500 дни страната беше без правителство. Това са примери, това са прецеденти.
 
- В Италия премиерът Ренци искаше да намали сенаторите, да централизира страната. И постави въпроса на референдум.
- Видяхте ли какъв отговор получи премиерът! А пък всички после критикуват и казват, че трябва да има реформи, че трябва нещо да се промени. Но като опре донякъде, нещо става, сякаш им се завива свят на хората. Това е вокс попули, в крайна сметка трябва да се съобразяваме с гласоподавателите.
 
- Но политиците сякаш забравят, че трябва да водят народа, не да го следват. Да го водят, макар и на крачка напред.
- Ето сега – в Испания се появи антисистемна партия. На пръв поглед също изглежда антисистемно това, което досега е казал г-н Тръмп в САЩ. Но дали пък от друга страна това не е нещо здравословно? Да се променят някои неща по един по-радикален начин? Но обикновено тези антисистемни партии са временни явления. В първия момент изглеждат като нещо уникално и ново, но малко по малко или се разпадат или си дават сметка, че има неща, които е хубаво да ги проповядваш, но като се стигне до това да ги приложиш в управлението, виждаш, че не можеш.
 
- Но в Европа напоследък непрекъснато се раждат антисистемни играчи. Това какъв знак е?
- Знакът е: Стига! Дотук! Дано политическата класа да си даде сметка и да реагира адекватно, за да може да се избегнат по-големи сътресения. Питахте ме дали това, което става сега, прилича на времето след Френската революция и Наполеоновите войни (б.а. - когато в Европа са настъпили коренни, революционни, промени). Аз имам впечатлението, че по-скоро прилича на времето след Втората световна война. Тогава са настъпили радикални промени, защото е станало ясно: дотук е било така, но хората вече очакват нещо друго.
Спомнете си тези ужаси с банковите фалити. Дали това не доведе нещата дотам, че да се постави въпроса – а може би този модел, не е идеалният? Но чак да има „революционни“ нагласи, мисля че не е реалистично. В глобализирания свят нещата се изравняват по един по-плавен начин. Информацията се предава светкавично! Вижте социалните мрежи, та това е нещо невероятно! Пропагандата, която едно време е функционирала, е отживелица. Мисленето на хората не може да се насочва в една посока, като преди. Социалните мрежи са чудесен коректив.
 
- Но и способ за хибридна война в същото време!
- Да, но това е въпрос на зрялост – да се хване човек на въдицата на някакви небивалици. Хвърля се някаква бомба и след няколко часа се оказва, че е „балон“. Много интересно! За социолозите това трябва да е голям момент, тази еволюция в обществото. Възможност да предскажат какво може да се случи.
 
- Това не засилва ли още повече факторът „образование“? Хората от малки, чрез знанието, да бъдат имунизирани срещу хибридността, срещу лъжата. А това го дава семейното възпитание и образованието.
- Да, така е. Това са прословутите първи седем години. И другите седем също.
 
- Около Коледа е прието да говорим за традициите, Ваше величество. Но виждаме как светът се променя или поне живеем с това усещане. Особено тази година – след Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Традициите остават ли това, което бяха? Или също се променят?
- Не сравнявам двете явления. Традицията е нещо насложено, което е останало или се спазва от миналото. Това са обичаи и неща, които се опитваме да продължим във времето. А това, което се случва сега – в САЩ или другаде, е по-друго. Аз поне така го виждам.
 
- Ето, вие неотдавна пътувахте с Румънския кралски влак. Това е традиция. На всяка гара, на която спира влакът, се изпълняват двата химна – днешният и от времето на монархията. Това какво усещане носи?
- Учуди ме много, защото веднага си помислих за България. Едва ли това би се приело тук. Има много хора, които може би смятат, че биха изневерили на републиката, ако стане въпрос за нещо, което е било преди Х години. Сигурно е друг начинът, по който румънците усещат традицията и по който я спазват. Трудно ми е да определя.
 
- Какво бихте искали да превъзмогне българското общество? Нещо от това, което е направило румънското.
- Не знам, трудно е да се обобщава и сравнява. С тях влязохме заедно в Европейския съюз, на едно и също ниво сме. Но дали те имат други виждания за това, което се е случило? Техният режим е бил много по-специфичен в последните 50 години преди 1989 г.
Виждам, че те гледат към монархическия си период с известна симпатия, но все пак не бива да се обобщава. Сигурно има много хора, които не са на това мнение.
 
- Виждам портрет на цар Фердинанд във Вашия дом. Смятате ли, че ще се стигне до негова реабилитация? Историците често казват, че първите десет години на ХХ век, времето преди Балканските войни и Първата световна война, са били години на такъв подем, че в Европа се е говорило за „българско чудо“.
- С времето сигурно и това ще стане. Нещата трябва да се отсъдят по един обективен начин в едно историческо измерение. Да се направи анализ, в който да се види положителното и отрицателното. Не става въпрос само за една личност. Трябва да се прецени в контекста на историята на страната. Понякога се смята, че една личност, в случая – един цар, олицетворява всичко – и добро и лошо. Но той не е действал сам, не се е водел от лични мотивации. Действията му са били следствие от настроенията в обществото в даден момент. Повече от реабилитация би било да се претегли, без пристрастие и без политически предпочитания или доктрини, кое е било положителното за страната и кое не е.

Преговорите за кабинет на РБ се провалиха, следват предсрочни избори

http://www.mediapool.bg/pregovorite-za-kabinet-na-rb-se-provaliha-sledvat-predsrochni-izbori-news257942.html

Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник след провала на преговорите с Реформаторския блок и Патриотичния фронт за формиране на правителство с мандат на Блока. Има определени различия, по които не може да стигнем до консенсус, каза Цветанов и уточни, че не е постигнато съгласие по секторните политики. По предварителна информация на Mediapool препъни – камък са се оказали условия, поставени от Патриотичния фронт. Във финалния вариант, обсъждан от трите формации в досегашното управляващо мнозинство, премиерът трябваше да бъде излъчен от Реформаторския блок, а ГЕРБ да участва с министри, но без ключови фигури като Томислав Дончев, Владислав Горанов и др. Обсъжданите номинации за министър-председател бяха на зам.-председателя на СДС Румен Христов, съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски и здравния министър в оставка Петър Москов. Проучвателният мандат за правителство, връчен преди седмица на Реформаторския блок, бе последният възможен в настоящата конституционна процедура. Сега РБ трябва да върне неизпълнения мандат на президента Росен Плевнелиев, който да назначи служебно правителство. Парламентът ще работи поне до 22 януари, когато в длъжност встъпва избраният президент Румен Радев, който да разпусне 43-то Народно събрание, да насрочи избори и да смени служебното правителство. Очаквайте подробности

Провал на преговорите за кабинет с мандата на РБ

http://www.mediapool.bg/proval-na-pregovorite-za-kabinet-s-mandata-na-rb-news257942.html

Преговорите за съставяне на правителство в този парламент се провалиха. Реформаторският блок ще върне проучвателния мандат на президента, който ще трябва да назначи служебен кабинет. Очаквайте подробности

РБ, ГЕРБ и ПФ продължават преговорите за нов кабинет

http://www.mediapool.bg/rb-gerb-i-pf-prodalzhavat-pregovorite-za-nov-kabinet-news257942.html

Преговорите за съставяне на правителство в рамките на този парламент с мандата на Реформаторския блок продължават и в деня, в който блокът трябваше да върне мандата на президента. Очаква се ако се постигне съгласие за съставяне на правителство РБ, ГЕРБ и Патриотичния фронт да преподпишат програмата за управление на кабинета “Борисов“, която ще се изпълнява и от евентуалния нов Министерски съвет.  В случай, че трите формации, към които евентуално ще бъде добавена и Атака, поради сътрудничество ѝ с ПФ към момента, се разберат, те ще излъчат премиер до сряда. Тогава, ако има споразумение, той ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това е срокът, който е записан в Конституцията и е дописан в решение на Конституционния съд от 1992 г. Мандатът беше връчен във вторник миналата седмица на Реформаторския блок и те имат една седмица да го върнат. Ако бъде излъчен кандидат-премиер пък той има още една седмица по конституция, в която да представи състав на кабинет.  След първия кръг на преговори вчера се разбра, че премиерът на евентуално правителство в рамките на този мандат ще е от Реформаторския блок. ГЕРБ пък щели да участват с министри, по неофициални данни на РБ хората на Борисов щели да получат „30 – 40% от местата в кабинета“. "Заместник-председателят на СДС Румен Христов, Найден Зеленогорски и Петър Москов са три от имената обсъждани за премиер на България при правителство с мандат на Реформаторския блок", съобщи зам.-председателят на РБ в парламента Борислав Великов (БНД) пред Нова телевизия. Според него "ГЕРБ официално не е реагирал" на тези имена, но и ГЕРБ, и Обединените патриоти били "еднакво предразположени и към трите имена". Очаквайте подробности.

Къде няма да има вода на 21 декември?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631131

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 21 декември 2016 г. (сряда).Във връзка с подмяна на водомерен възел на бул. „Витоша“ в кв. „Иван Вазов“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по бул. „Витоша“ от ул. „Д-р Стефан Сарафов“ до ул. „Емил Берсински“.Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на улична канализация на ул. „Болярин Илица“ в жк „Сухата река“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. ...

Няма терористична заплаха за България

http://www.moreto.net/novini.php?n=339119

Няма регистрирана конкретна терористична заплаха за територията на нашата страна. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов във връзка с нападението в Берлин, където камион се вряза в коледен базар и уби 12 души и рани 48, предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен.

Три възможности за премиер в кабинет на РБ и ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275168_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Здравният министър Петър Москов, зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски или Румен Христов от СДС са избраниците на реформаторите за премиер, които днес ще се обсъждат на срещи с коалиционните им партньори от ГЕРБ и ПФ. Това съобщи пред Нова тв депутатът от РБ Борислав Великов.
Великов добави още, че премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов няма да вземат постове в бъдещия кабинет на РБ.
 
„Не съм съгласен, че това правителство ще го има живот до въвеждането на мажоритарната система в Изборния кодекс“, каза реформаторът на въпрос за хоризонтите на бъдещия кабинет.
Той подчерта още, че патриотите не са заявили имена за министри в кабинета.
 
Обединените патриоти с гласа на „Атака”, БДЦ, ГЕРБ и Реформаторския блок – депутатите от тези партии ще подкрепят новото правителство, разкри още Великов.
До голяма степен ГЕРБ ще е гръбнака на този кабинет. Борисов е казал, че ще включи министри от неговата партия. Нашите министри, които са четирима, ще останат.
 
„Ще има предсрочни избори през месец май“, прогнозира историкът Божидар Димитров и подчерта, че евентуален кабинет на РБ ще изглежда здрав въпреки малкия брой депутати в парламента на дясната коалиция. „ГЕРБ без Бойко е нула“, отговори историкът на въпрос дали времето на Борисов в ГЕРБ изтича, и идва ли времето на заместника му Цветан Цветанов.

Бъчварова: В 14 часа хората ще могат да влязат в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631132

Днес в 14.00 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването си в съвместното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и транспортната комисия, във връзка с предприетите действия след инцидента в Хитрино. По думите й с извеждането на последната цистерна операцията по овладяването на инцидента се смята за приключила. „Тя беше с уникална сложност и изискваше решения, които не бяха предварително познати и не би следвало да б...

Табели указват пътя до библиотеките в Дупница, Самораново и Баланово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631130

"Пътят до библиотеката" е обозначен в указателни табели. Такива табели са монтирани в Дупница и в селата Баланово и Самораново. Има общо 8 знака, 4 в града и по две в селата. Местоположението на читалищни, общински и регионални библиотеки в страната, оборудвани с компютърна техника за безплатно ползване са обозначени с указателни табели.Инициативата се осъществява от фондация "Глобални библиотеки - България", с подкрепата на общините в страната и с финансиране на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" - САЩ, като са включени библиотеки, които работят ...

Адвокат Борислав Вълчев: Правосъдието е ефективно, когато е неизбежно

https://www.actualno.com/interview/advokat-borislav-vylchev-pravosydieto-e-efektivno-kogato-e-neizbejno-news_582290.html

Съдебната реформа е тема, която вълнува особено силно българското общество в последните две години. Освен прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС) обаче, много важна роля в получаването на правосъдие имат и адвокатите. За тяхното място в системата, за необходимите промен

Спорт по тв днес: "Спортист на годината", 3 мача, ски и световно по дартс

https://www.24chasa.bg/sport/article/5946291

Спорт по тв днес: "Спортист на годината", 3 мача, ски и световно по дартс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Симпатичен гризач ще е животно на годината за 2017-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631129

Със заоблените си ушенца, рунтава опашчица и очи като от стъкло, скромният съсел от вида Myoxus avellanarius беше избран за животното на предстоящата 2017-а, но не само заради сладурския си външен вид, предава ДПА. Симпатичният гризач се нуждае от закрила според германската Фондация за защита на дивите животни, която по този начин мотивира избора си. Най-сънливият бозайник спи 11 месеца в годината Хербицидите, стесняването на горите ...

5 исторически личности, които са продали душата си на дявола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275167_5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%

 Пет исторически личности са подозирани от теориите на конспирацията, че са сключили сделки с Дявола точно като доктор Фауст от едноименната творба на Гьоте, пише sanovnik.bg.
Николо Паганини 
Талантът на Николо Паганини не е всявал доверие сред неговите съвременници и мнозина били убедени, че той е продал душата си, за да свири великолепно на своята цигулка. Музикантът е бил само на 5 година, когато сам се научава да свири на мандолина, а само 7 години по-късно пише умопомрачителни композиции, останали живи и до днес. Бурната слава, която му носи неговата музика, обаче го вкарва в капана на хазарните игри и разгулния живот, като само на 22 години той спира да обръща внимание на таланта си. Според една от легендите по време на концерт на Паганини струните на цигулката му се късат и остава само една, на която той довършва брилянтно изпълнението. Това кара и църквата да се съмнява в чистата душа на музиканта и дори забраняват погребението му да бъде извършено в Генуа.

Робърт Джонсън 
Подобна е и историята на блусменът Робърт Джонсън, които е сред музикантите, напуснали този свят на 27 години, пише британският Гардиън. Преди да стане световно известен, китаристът не е имал особено големи музикални заложби, докато не изчезва мистериозно една вече край Кларксдейл, Мисисипи. Смята се, че там Дяволът му е предложил талант и световна слава срещу неговата душа. Още на следващия ден Джонсън смайва всички със своите изпълнения и авторски песни. Музикантът умира при доста странни обстоятелства, като все още е загадка къде е погребан.

Хитлер 
Пълен неудачник е бил и Хитлер, преди да се сдобие със слава и да причини една от най-големите трагедии в човечеството. Опитвал е да учи и рисува, но се е провалял на всички изпити. До 1933 година, когато става канцлер на Германия за изненада на всички немци. Хитлер се самоубива вечерта на 30 април, когато настъпва Валпургиевата нощ.

Наполеон Бонапарт 
Бързият и неочакван възход на Наполеон Бонапарт също водят до съмнения, че той е подписал договор с Дявола, за да стане първият император на Франция.

Джон Рокфелер
Джон Рокфелер, известен и като Дяволският Бил, също забогатява внезапно, а благотворителните акции преди смъртта му се гледат като опит да изкупи греховете си.

Майк - пилето, което живя повече от година без глава

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/majk-pileto-koeto-zhivia-poveche-ot-godina-bez-glava-6063087

Наследството му е живо и до днес. Във Фрута има метална статуя на пилето, а местните жители организират ежегоден фестивал в негова чест

Берлинската полиция официално: Камионът е бил насочен умишлено към тълпата.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275166_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%8

 Товарният камион, който се вряза в посещавания Коледен пазар в Берлин убивайки 12 души и ранявайки десетки, е бил насочен към тълпата „умишлено“, съобщи берлинската полиция рано във вторник, предаде АФП. „Нашите разследващи смятат, че камионът е бил умишлено насочен към тълпата на Коледния пазар“, се казва в съобщението в „Туитър“ за нападението късно в понеделник. 
 
Трагичният инцидент се случи в 20.14 часа местно време (21.14 българско) на коледния пазар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града - "Курфюрстендамм".

Атаката е станала по време, в което много берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.

Ако се потвърди водещата полицейска версия за терористична атака, то това много би приличало на нападението в Ница от 14 юли, когато бяха убити 86 души. Тогава отговорността бе поета от т.нар. "Ислямска държава"

“Ние разследваме това като терористична атака, но все още не знаем кой стои зад нея“, съобщи говорител на полицията в Берлин.

Към момента е известно, че камионът е собственост на полска фирма за доставки и е с полски номера. Машината най-вероятно е била отвлечена преди атаката.

Камионът се е движил достатъчно бързо, за да навлезе близо 80 метра навътре в пазара и да прегази всичко по пътя си.

Очевидци твърдят, че не са забелязали опити на шофьора да забави и камионът вероятно се е врязал в тълпата с поне 60 км/час. Пазарът е отдалечен от уличното движение, което рязко намалява вероятността да става дума за загуба на контрол заради техническа повреда.

“Чух голям шум и отидох да видя какво става на коледния пазар, където видях толкова много хаос… много ранени хора. Беше наистина травмиращо“, разказа пред CNN заместник-главният редактор на “Берлинер Моргенпост” Ян Холицер. Редакцията на вестника се намира съвсем близо до пазара.

Туристката Емма Ръштън разказа пред медиите, че камионът се е забил в пазара с поне 65 км/ч и не правил никакви опити да спре. Британският турист Майк Фокс разказва пред АП, цитирана от БТА, че камионът е минал само на три метра от него. Фокс е убеден, че става дума за преднамерен сблъсък.

Неголямата ширина на платното и паркираните от двете му страни автомобили не позволяват да се развие голяма скорост по маршрута на камиона убиец. Освен това има и ограничение на скоростта до 30 км/ч., като нарушителите се наказват със солидна глоба. Независимо от това обаче многотонният камион е влетял с голяма скорост на оживения участък от булеварда без да последва реакция от органите на реда, включително до момента, когато започва да гази хората.  
 
Експертът по организация на движението Роман Кравчук коментира по тв «Звезда», че ако се съпоставят габаритите на камиона и нанесените поражение, то може да се предположи, че той се е движел със значително по-голяма скорост от 30 км/ч. "съдейки по това как камионът е разпердушинил павилионите и колко хора е смачкал под себе си, може да се каже, че скоростта му е била поне два пъти по-висока от разрешената. Но това е само един от проблемите. По-страшното е, че шофьорът изобщо е нямал намерение да спре и това е станало едва когато камионът се е сблъскал с непреодолимо препятствие", обяснява експертът. 

В Истанбул днес е откриването на втория тунел под Босфора

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/20/2886880_v_istanbul_dnes_e_otkrivaneto_na_vtoriia_tunel_pod/?ref=rss


Подводен тунел с дължина 3.4 км, който е най-краткият път за автомобили от азиатската до европейската част на Истанбул, ще бъде открит официално днес в присъствието на президента Реджеп Тейип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

Тунелът "Евразия" е с обща дължина 5.4 км, а заедно с подвеждащата инфраструктура съоръжението достига 14.6 км. В най-ниската си част той преминава на малко повече от 106 метра под Босфора. Според международните стандарти тунелът би трябвало да издържи без...

Кука от теглич е пробила експлодиралата цистерна

http://www.cross.bg/probila-hitrino-tzisterna-1529157.html

/КРОСС/ Кука от теглич е пробила експлодиралата цистерна. Това обясни министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски, който даде подробности за експлозията в Хитрино. По думите му, при дерайлирането на част от вагоните, кука от теглич е пробила цистерната, която се взриви на гарата в Хитрино, съобщава БНР. Министърът участва в съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание. Той обясни, че влакът е тръгнал със закъснение от 13 минути, малко след полунощ, от бургаската гара Дружба, до "Нефтохим". На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване, което означава да намали скоростта до около 40 километра в час . Композицията обаче е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Първите пет цистерни минали през стрелката. След това започнало дерайлирането. Куката на деветия вагон пробила десетата цистерна.  

Градовете, които задължително трябва да посетите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631121

Ако решите да пътувате, може да посетите тези богати на културно наследство, архитектура, изкуство и забележителна природа градове. Вижте ги: Виена, Австрия Виена е модерен, чист, безопасен, естетически изискан град. Не е чудно, че това е градът, който редовно е на върха на класациите за качество на живот. Австрийската столица предлага много възможности за работа, отлични транспортни връзки и се е превърнала в европейски бизнес център. Най-добрите туристически де...

Борсовата търговия в САЩ приключи сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Борсовата-търговия-в-САЩ-приключи-сесията-с-ръст_l.a_i.734167_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха с повишения на 19 декември, пише "Блумбърг". ...

Турска групировка е вкарала 10 000 мигранти в Западна Европа за 10 години

http://www.cross.bg/ytochni-tyrska-vkarala-1529156.html

/КРОСС/ Турска престъпна група е вкарала около 10 000 мигранти в Западна Европа през последните десет години, съобщи австрийското министерство на вътрешните работи и уточни, че престъпната банда е спечелила 15 млн. евро от трафика на хора от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан и Пакистан. "Този вид престъпление е много по-печеливш от наркотрафика", уточни вътрешният министър Волфганг Соботка. Част от престъпниците са задържани, но трима от нейните лидери все още се издирват. Единият от маршрутите минавал от летището в Истанбул до Черна гора и оттам с кола до Виена. Вторият маршрут е бил от Турция в Гърция и третият отново със самолет от Истанбул до Лвов в Украйна. Като крайна дестинация за мигрантите освен Австрия са били още Германия, Италия, Швейцария, Франция и Швеция. Източник: БГНЕС  

Стресът кара и кучетата да побеляват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5947128

Стресът кара и кучетата да побеляватПобеляването е неделима част от човешкото съществуване, но последно проучване доказва, че хората не са сами в битката си с белите коси. Техните най-добри четириноги приятели, кучетата, са изправени пред същия проблем. Проучването е проведено от ветеринари и учени в Колорадо и е публикувано в "Аплайд Анимъл Бехейвиър Сайънс", цитирано от БГНЕС.

Български шофьор разпознал и издал на властите циганина, нападнал жена в Берлин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275165_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B

 Варненецът Светослав Стойков (27 г.), който нападна млада жена в метрото в Берлин, бил задържан от полицията, след като бил разпознат от друг българин, съобщава в. “Дейли мейл”.
За бруталната атака през октомври стана ясно този месец, след като германски медии разпространиха запис на инцидента. Тогава Стойков решил да замине за френския курорт Ница, където имал роднини. Когато сметнал, че е безопасно да се върне в Берлин заедно със съпругата си Цветанка, той купил автобусни билети за 21-часовото пътуване от Южна Франция.

По случайност обаче шофьорът на превозното средство се оказал българин. Той се заслушал в нашенската реч, когато Стойков се оплакал на съпругата си от пътничка, която говорела твърде шумно по мобилния си телефон. Скоро след това мъжът, чието име не се съобщава, осъзнал кой е проблемният му пътник и бързо замислил план за залавянето му, пише "Труд".

Поискал помощ от друг пасажер, който се обадил в полицията и когато автобусът пристигнал в Берлин, на автогарата чакали десетки униформени. При ареста заподозреният не оказал съпротива, съобщиха от местната прокуратура.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в нанасяне на тежка телесна повреда, Стойков е заплашен от присъда между 6 месеца и 10 г. затвор. Българският гражданин от ромски произход е разследван и за опит за непредумишлено убийство. На кадрите от камерата в метрото се вижда как той безпричинно рита в гърба 26-годишна германка, която при падането по стълбите чупи ръка и получава наранявания по лицето. Инцидентът става на 27 октомври на станция “Херманщрасе”, като Стойков е заедно с още трима мъже – вероятно също българи.

Ромът Светослав Стойков бил разследван по жалба на чичо му Янко. Родственикът твърдял, че племенникът го е пребил и изнасилил след запой в квартал “Максуда”.

Случаят е от юни 2013 г. Чичото Янко и жена му Златка гостували на Светослав и братята му Ради и Стойко – двамата, които се вижда да стоят безучастно при нападението в берлинското метро. Напили се и се скарали. Тримата братя започнали да бият чичото, а Златка избягала да търси помощ. В жалбата си до полицията чичото Янко твърди, че през това време Ради и Стойко го държали, а Светослав го изнасилил. Гнусното престъпление не било доказано. Тримата братя отричали, а съдебен лекар не открил следи при освидетелстването на пострадалия. По-късно разследването било прекратено, тъй като роднините се сдобрили.

Светослав Стойков от варненския квартал “Максуда” още като непълнолетен получил първата си присъда за кражба – пробация. Това стана ясно от неговото кримидосие, публикувано от местни сайтове. Ромът има и присъда за обир след улично нападение над жена във Варна. Четири пъти Стойков, който няма книжка, бил хващан да кара автомобил из Варна.

В три от случаите седял зад волана на БМВ 318, а при четвъртия – на “Рено19”.

Комплименти с Visa Premium

https://www.24chasa.bg/novini/article/5940630

Комплименти с Visa PremiumМоже и да останете изненадани, но един от елементите на лукса се крие в много малка пластика с марката Visa. Той е комбинация от прецизност и традиция, креативност, иновация и технология. Българските картодържатели могат да се убедят сами, след като опитат специалните привилегии, от които могат да се възползват като картодържатели на кредитни

Благотворителна инициатива на г-жа Николина Шитова зарадва децата на Девня

http://web.barometar.net/87214/

Благотворителна инициатива в подкрепа на семейства, изпитващи материални затруднения, организира съпругата на кмета на Девня Свилен Шитов. Идеята е всяко дете от индустриалното градче да получи подарък на Коледа. За целта г-жа Николина Шитова дари богат асортимент от играчки и детски книжки в пункта за предоставяне на дрехи и вещи за бита, който се помещава […]

Реформаторите са готови с избора на премиер

http://www.cross.bg/durzhavata-dymite-yasno-1529155.html

/КРОСС/ От Реформаторския блок са готови с предложението си за министър-председател на държавата. Това стана ясно от думите на Николай Ненчев пред БНТ. По думите му човекът, който трябва да застане начело на държавата, трябва да е максимално консенсусен и има такъв човек. Нови разговори за сформиране на правителство с мандата на Реформаторския блок се очакват днес. След тях ще стане ясно дали ще има кабинет с подкрепата на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Кука от теглич е пробила експлодиралата цистерна

http://offnews.bg/news/n_1/n_642607.html

Кука от теглич е пробила експлодиралата цистерна. Това обясни министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски, който даде подробности за експлозията в Хитрино. По думите му, при дерайлирането на част от вагоните, кука от теглич е пробила цистерната, която се взриви на гарата в Хитрино, съобщава БНР. Министърът участва в съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание. Той обясни, че влакът е тръгнал със закъснение от 13 минути, малко след полунощ, от бургаската гара Дружба, до "Нефтохим". На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване, което означава около 40 километра в час скорост. Композицията обаче е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Първите пет цистерни минали през стрелката. След това започнало дерайлирането. Куката на деветия вагон пробила десетата цистерна.

Вижте кои три имена спрягат за премиер

http://vesti.bg/bulgaria/politika/vizhte-koi-tri-imena-spriagat-za-premier-6063089

Според заместник-председателя на парламентарната група на Реформаторите няма да е Борисов, защото "той е човек на честта"

Официално: Берлинските служби разглеждат инцидента в Берлин като терористичен акт

https://www.actualno.com/europe/oficialno-berlinskite-slujbi-razglejdat-incidenta-v-berlin-kato-teroristichen-akt-news_582982.html

Непосредствено след случилото се снощи (19.12.) на столичния площад Брайтшайд в Берлин, където камион прегази 12 души на коледен базар, инцидентът започна да се разследва от властите като "терористичен акт", но не бе категоризиран категорично като такъв. Това съобщиха от герман

Божидар Димитров сензационно: Няма да кажа откъде знам още отпреди месец, но ще има правителство!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275164_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0

 Различни ислямистки организации бяха казали, че ще направят Коледата черна за християтните и го направиха. Това заяви в ефира на Нова телевизия историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
"Мигрантите се превръщат в престъпници, те минават през граници нелегално", отсече Димтиров.

"Който трябва ми каза, че ще има правителство. Мажоритарният елемент трябва да се приведе в действие, а за това трябва да има редовно правителство. Няма да кажа от къде знам, че ще има правителство, да кажем, че е от разговори с политици", каза историкът.

Аз от един месец знам, че ще има правителство, и не само аз, много други хора. Причината е, че мажоритарният елемент трябва да се въведе, а за това е нужно Народно събрание. Който трябва ми е казал, от разговори с политици знам - така го приемете. Правителство с мандата на Реформаторския блок и подкрепено от ГЕРБ може да бъде здраво. ГЕРБ без Бойко е нула, заяви още Божидар Димитров.

Телефон гръмна в ръцете на известен изпълнител

http://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/telefon-grymna-v-rycete-na-izvesten-izpylnitel-6063086

Сийло Грийн сподели видео в интернет, в което съобщи на феновете си, че е добре

През 2017 г. започва строителството на още 5 метростанции в столицата

https://www.actualno.com/society/prez-2017-g-zapochva-stroitelstvoto-na-oshte-5-metrostancii-v-stolicata-news_582981.html

Големите инвестиционни обекти в София в сектор "Транспорт" са свързани с изграждане на нова транспортна инфраструктура, както и с основна рехабилитация на някои от големите булеварди. Това заяви зам.-кметът по транспорт в СО Евгени Крусев. Предвижда се довършване на рек

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339125

От ВиК-Варна съобщиха, че без вода ще останат абонатите в няколко варненски района. Причината за това е авария. Ето списък на засегнатите места: - част от Цветния квартал до около 14 ч. - района около ул."Ал.Дякович" до около 16 ч.

Експерименталният проект „Образ и подобие“ гостува във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339124

След успешното си представяне в София, Пловдив и Русе, нестандартният проект на мецената Николай Неделчев – „Образ и подобие“ гостува в Художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Експозицията ще бъде открита днес - 20 декември и може да бъде посетена до 10 януари 2016г.

Кука от теглич пробила цистерната при аварията в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631128

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание. Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел. Очаква се във вторник ...

Бъчварова обяви току-що най-добрата новина за жителите на Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275163_%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%83-%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B

 Днес в 14.00 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването си в съвместното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и транспортната комисия, във връзка с предприетите действия след инцидента в Хитрино, предаде „Фокус”. 

По думите ѝ с извеждането на последната цистерна операцията по овладяването на инцидента се смята за приключила. „Тя беше с уникална сложност и изискваше решения, които не бяха предварително познати и не би следвало да бъдат взети”, заяви министър Бъчварова. 

Както вече информира БЛИЦ, най-опасната аварирала цистерна от влака, който катастрофира в Хитрино, се очаква да бъде изнесена извън селището днес. Операцията, планирана за вчера, беше отложена.

Извънредно! Германската полиция нахлу в берлински мигрантски център, дирят ятаци на касапина с камиона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275162_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BB%D1%83+%D0%

 Спецподразделения на германската полиция започнаха акция в имигрантски център в Берлин, предаде Скайнюз. Десетки тежко въоръжени служители на реда обискират хангари в изоставеното летище Темпелхоф в западната част на столица на Федералната република.
Все още няма данни за арестувани хора. Акцията на полицията е в отговор на снощния атентат, при който загинаха най-малко 12 души, а още 48 пострадаха.

Предполагаемият шофьор на камиона убиец е бил известен на немската полиция, съобщава сензационно Bild.

По данни на Bild, задержаният е гражданин на Пакистан. Той е пристигнал в Пасау на 31 декабря 2015 года и е попаднал в полезрението на полицията заради дребни нарушения на реда. 

Турска банда вкарала 10 000 мигранти в Западна Европа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631127

Турска престъпна група е вкарала около 10 000 мигранти в Западна Европа през последните десет години, съобщи австрийското министерство на вътрешните работи и уточни, че престъпната банда е спечелила 15 млн. евро от трафика на хора от Сирия, Ирак, Иран, Афганистан и Пакистан. Смъртните случаи на мигранти се увеличават в световен мащаб "Този вид престъпление е много по-печеливш от наркотрафика", уточни вътрешният министър Волфганг Соботка. Част от престъпниците са задържани, н...

Бетовен "премахва границите" на един хип-хоп танцьор

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/betoven-premahva-granicite-na-edin-hip-hop-tancior-6063085

Когато майката на този Ейндж е настанена в болница, той случайно открива старата колекция от класическа музика на баща си

Свищовски учители изнесоха открити уроци за българските традиции пред свои колеги от Европа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631123

Учителките Веселина Страшимирова и Валентина Христова от СУ "Николай Катранов“ в град Свищов участваха в работна среща по международен проект, чиято цел е да представи традиционни производства в европейската индустрия. Това е един от осемте проекта, финансирани по програма “Еразъм +”,  по  които тази година работи българското училище.Срещата се проведе в град Катовице в Полша – страната координатор на проекта. Участници в дейностите са още образователни институции от Ирландия, Португалия и Турция. Свищовските учителки впечатлиха европейските си...

Ето какво е правил екзекуторът на руския посланик минути преди разстрела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275161_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8

 Според фотограф на AP, няколко минути след началото на речта на руския посланик в Анкара нападателят е произвел най-малко 8 изстрела. Агенцията допълва, че извършителят е скъсал няколко снимки от изложбата, съобщава Канал 3. Турски официални представители твърдят, че нападателят е влязъл в сградата, представяйки се за полицай. 
В същото време и руският външен министър Сергей Лавров коментира зверството.

"Както каза руският президент Владимир Путин по време на разговора си със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган и в своето по-ранно телевизионно обръщение, ние сме убедени, че основната цел на тези, които са планирали това коварно деяние е да се провали процеса на нормализацията на отношенията между Русия и Турция , за да не се допусне ефективна борба срещу тероризма в Сирия. Тази цел е с негодни средства", това каза външният министър на Русия Сергей Лавров по повод убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов в столицата Анкара. Инцидентът стана по време на изложба, озаглавена "Русия през очите на турците", смята той.

23-годишен пакистанец е нападателят в Берлин

http://web.barometar.net/87212/

Германската полиция разследва „вероятно терористично нападение“, след като мъж се вряза с ТИР в коледен базар в сърцето на германската столица Берлин, убивайки 12 души и ранявайки други 48 души, съобщават германските медии. Шофьорът е задържан, който според източници от службите за сигурност е афганистански или пакистански кандидат за убежище. Той е пристигнал в Германия […]

Имаме точния човек за премиер, обяви Николай Ненчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/20/2886859_imame_tochniia_chovek_za_premier_obiavi_nikolai_nenchev/?ref=rss


Разговорите с ГЕРБ вървят много добре. Има чуваемост и от двете страни и вече постигнахме конкретни параметри за бъдещото правителство. Мисля, че имаме точния човек, който да предложим за премиер. Това заяви пред БНТ военният министър в оставка от Реформаторския блок Николай Ненчев.

По думите му бъдещият министър-председател трябва да е добър професионалист, почтен човек, да има широка подкрепа и смелост да проведе нужните реформи. За целта обаче е нужно работещо правителство с...

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва с пето обвинение за корупция

http://www.cross.bg/silva-lyla-prezident-1529154.html

/КРОСС/ Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва получи пето обвинение за корупция и пране на пари, съобщава "Ройтерс". Лула да Силва и още осем души ще бъдат съдени в процес, свързан с отношенията на бившия президент със строителната компания "Одебрехт". Според съда прокуратурата е представила достатъчно убедителни доказателства за започване на съдебен процес заради твърдения, че подкупи от "Одебрехт" са били използвани за покупка на два имота, свързани с Лула да Силва. Бившият президент отрича той или неговият институт да притежава някой от въпросните имоти. Лула да Силва се радва на голяма популярност в Бразилия въпреки корупционните скандали и според социологическите проучвания е фаворит за президентските избори през 2018 г.  

ООН определи убийството на руския посланик в Турция като атентат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275160_%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0

 Съветът за сигурност на ООН прие внесената от Русия декларация и обяви убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов за терористичен атентат, предава АП, като цитира резолюция на Съвета.

Съветът потвърждава необходимостта извършителите, организаторите и спонсорите на терористични атаки да бъдат изправени пред правосъдните органи, като подчертава, че тероризмът във всичките му форми представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност.

Припомняме, че руският посланик в Анкара Андрей Карлов снощи беше застрелян по време на откриването на фото изложба. Още трима души бяха ранени.

Стрелбата е станала на близко разстояние от посолството на САЩ, заради което Вашингтон нареди на дипломатите си да не напускат мисията до второ нареждане заради рисковете.

По-късно стана ясно, че нападател е открил стрелба и се е опитал да нахлуе в американското посолство в Анкара, но е бил задържан. Няма пострадали и турската полиция разследва случая.

Турската полиция съобщи междувременно, че са задържани майката и сестрата на нападателя на Карлов – 22-годишен бивш служител на силите за сигурност, уволнен като част от чистката след опита за преврат срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Общо задържаните заради случая са петима, всички роднини на нападателя. Те ще бъдат доведени от  град Сок, в западния окръг Айдън, за разпит в столицата Анкара. 

По статията работи: Миглена Иванова

Деца и родители работиха заедно за благотворителен базар в Гоце Делчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631124

Днес във Второ основно училище в град Гоце Делчев се проведе Коледен благотворителен базар. Коледни картички, сувенири, украшения за елха и още много красиви арт изделия бяха подготвили заедно родители и деца - второкласници, по идея на класния ръководител Росица Кондева. "Работихме с много ентусиазъм в седмицата на благотворителността, която се провежда всяка година преди Коледа в самото училище, разказа една от майките - Нина Витанова. За нас, като родители е важно, че децата от малки със своите идеи и труд, разбират какво означава да помогн...

На круиз в Азия: Виетнам и Камбоджа са топ дестинациите на Изтока

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/na-kruiz-v-aziia-vietnam-i-kambodja-sa-top-destinaciite-na-iztoka-230521/

За притежателите на кредитни карти Visa Gold, Platinum или Infinite това пътуване носи специални отстъпки с агенция Apollo

Велико Търново даде начало на дискусия по законопроекта за старите столици

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947018

Велико Търново даде начало на дискусия 
по законопроекта за старите столициВелико Търново даде началото на широка дискусия за законопроекта за старите столици, който бе внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Идеята за нормативния акт се роди в старопрестолния град през 2012 г., когато кметът Даниел Панов се срещна с кметовете на Плиска и Велики Преслав.

Откриват главната пътна комуникация на Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631125

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов откриват днес главната пътна комуникация на Смолян. На събитието се очаква да присъства и министър -председателят в оставка Бойко Борисов, който ще пререже лентата на изградените близо 4 км от обходния път на Смолян, което ще облекчи движението в района. Събитието е от 12 ч., при кръговото кръстовище в смолянския квартал „Райково“. Реконструкцията на отсечката струва 30 млн....

Дoлapът oтнoвo ce дoближaвa дo 14-годишен връх спрямо еврото

http://econ.bg/Новини/Дoлapът-oтнoвo-ce-дoближaвa-дo-14-годишен-връх-спрямо-еврото_l.a_i.734166_at.1.html

B xoдa нa днeшнaтa вaлyтнa тъpгoвия в Aзия ĸypcът нa eвpoтo ĸъм дoлapa ce пoнижaвa, cлeд ĸaтo вчepa oбщaтa вaлyтa oтбeлязa знaчитeлeн cпaд. ...

Румяна Бъчварова: Днес в 14 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947062

Румяна Бъчварова: Днес в 14 часа жителите ще могат да влязат в ХитриноДнес в 14.00 часа жителите ще могат да влязат в Хитрино. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването си в съвместното заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и транспортната комисия, във връзка с предприетите действия след инцидента в Хитрино,

Луксозни марки бяха глобени за замърсяване

https://www.actualno.com/cars/luksozni-marki-bjaha-globeni-za-zamyrsjavane-news_582851.html

Два европейски производителя Ferrari и Aston Martin, ще платят глоби, защото автомобилите им не са покрили изискванията за лимит на вредните емисии СО2 за 2015 г. Това съобщава изданието Automotive News, според което санкцията е наложена от Европейската комисия, която се е съобразила с доклад

Щурмуваха бежанския център, където е бил настанен шофьорът на камиона в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947068

Щурмуваха бежанския център, където е бил настанен шофьорът на камиона в БерлинСпециални части на германската полиция щурмуваха бежанския център, където бил настанен шофьорът на камиона, който вчера се вряза в коледен базар в Берлин и отне живота на 12 души, предава bTV. Щурмът на лагера, който се намира близо до летището „Темпелхоф”, бил направен около 4 ч. тази сутрин. Установено е,

Кука на теглич е пробила цистерна в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631122

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино. Това каза Ивайло Московски, който участва на съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание.Транспортният министър обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба, до Нефтохим, така както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1000 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути. На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

Армията готова за час след атентат, нови мерки на "Батенберг"

http://vesti.bg/bulgaria/armiiata-gotova-za-chas-sled-atentat-novi-merki-na-batenberg-6063088

„Като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск“, каза пък главния секретар на МВР Георги Костов

Фандъкова: Искам повече полиция в районите с мигранти

http://vesti.bg/bulgaria/fandykova-iskam-poveche-policiia-v-rajonite-s-migranti-6063088

„Като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск“, каза пък главния секретар на МВР Георги Костов

Фандъкова: Искам повече полиция в районите с бежанци

http://vesti.bg/bulgaria/fandykova-iskam-poveche-policiia-v-rajonite-s-bezhanci-6063088

„Като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск“, каза пък главния секретар на МВР Георги Костов

Костов: Няма терористична заплаха за България

http://vesti.bg/bulgaria/kostov-niama-teroristichna-zaplaha-za-bylgariia-6063088

„Като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск“, каза още главния секретар на МВР

Още 5 метростанции строят през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5947054

Още 5 метростанции строят през 2017 г.Големите инвестиционни обекти в София в сектор "Транспорт" са свързани с изграждане на нова транспортна инфраструктура, както и с основна рехабилитация на някои от големите булеварди. Това заяви пред БГНЕС зам.-кметът по транспорт в СО Евгени Крусев. Предвижда се довършване на реконструкцията на бул. "Монтевидео" в кв.

Тръмп официално избран за президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=339104

Доналд Тръмп официално е избран за американски президент. Това стана ясно след гласуването на Избирателната комисия. С пост в "Туитър", той оповести победата си, като не пропусна да удари за пореден път некоректните, според него, медии.

Започна ремонтът на стадион „Тича” (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631120

Ремонтните дейности на стадион „Тича” стартираха. На съоръжението ще бъдат изградени кули за осветление, а тревната настилка ще бъде сменена. Очаква се дейностите да приключат до началото на пролетния дял на първенството и „Черно море” да домакинства на „Тича”. През есента „моряците” приемаха своите съперници в Каварна, тъй като стадионът им не отговаряше на изискванията....

Белгия е предприела мерки срещу нападения над пазарите за Коледа

http://offnews.bg/news/n_1/n_642604.html

Белгийските власти са предприели снощи проверка на мерките за сигурност около пазарите за Коледа в Брюксел заради нападението в Берлин, съобщава БНТ. Отбелязва се, че още при обособяването на пазарите са били взети предвид поуките от атентата в Ница това лято, където камион размаза 86 души. Властите уверяват, че проникването на големи превозни средства в пешеходните зони в столицата е възможно само през определени места, запречени от полицейски автомобили. Заграждения с бетонни блокове на входовете не са поставени, за да може оттам да преминават спасителни екипи в случай на необходимост. Засега Белгия запазва третата, предпоследна степен на готовност за атентат, въведена още преди година. В събота властите съобщиха, че десетина непълнолетни са задържани за подготовката или извършването на нов атентат на коледен пазар. През ноември в местните медии се появиха съобщения, че Брюксел е заплашен от нов атентат с най-вероятна цел коледните пазари. Тези места обичайно привличат около 1.5 милиона посетители в дните около Рождество. Държавният департамент на САЩ предупреди през ноември за възможни терористични нападения в Европа по Коледа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване