Какво пишат германските медии за Светослав С.?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275156_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81

 Ритникът в берлинското метро влезе в заглавията на медиите по цял свят, пише "Зюддойче Цайтунг". Според вестника, това деяние се е превърнало в символ за суровото насилие в големите градове. Редица медии, сред които и "Тагесшпигел", описват залавянето на извършителя в късните следобедни часове на събота, 17-ти декември. Светослав С., който се връщал от Марсилия, е бил заловен на автогарата в Берлин. Той не оказал съпротива при ареста, извършен от цивилни полицаи. "Тагесшпигел" пише, че арестуваният очевидно добре познава френския пристанищен град, за което свидетелстват снимки, разпространени от българската телевизия "Нова".

"Естествено, следователите са проучили тези снимки. Тъй че арестът на насилника тъкмо в автобус от Марсилия не е случайност. Той не е и резултат от сигнал, подаден от друг пътник в автобуса. Ето защо никой няма да получи и обявеното възнаграждение", пише още вестникът. Според автора на статията, в рамките на разследването властите са подслушвали телефонни разговори на Светослав С. Цитира се информацията на "Нова", според която Цветанка, жената на 27-годишния българин, която живее в ромски квартал във Варна, е телефонирала с него. Разследващото звено, в което работят около 30 криминалисти, било изготвило цялостен профил на заподозрения, с помощта на който следователите се ориентирали къде да го търсят.

Защо Светослав С. е ритнал жената?

Вестник "Ди Велт" съобщава, че разследването продължава под ръководството на прокуратурата в Берлин. Доста факти за Светослав С. вече са известни, но независимо от това тепърва трябва да се изясняват редица обстоятелства, пише "Ди Велт" и задава следните въпроси: "Каква е била мотивацията на предполагаемия извършител? Дали е познавал жертвата или пък е действал спонтанно и в състояние на афект? Какви са неговите обяснения и съвпадат ли те с кадрите от видеото? И къде е пребивавал Светослав С. след деянието?" Според "Тагеспшигел", досега няма данни, че извършителят е познавал жертвата, която е берлинчанка от украински произход.

"Ди Велт" твърди, че следователите тепърва трябва да разпитат тримата свидетели – братята на Светослав С. и другия негов роднина. С помощта на пръстови отпечатъци и проби от ДНК ще се търси отговор и на въпроса дали четиримата са били замесени и в други престъпления. В края на разследването прокурорът ще реши дали и какво обвинение да повдигне, пише вестникът. По същата тема "Зюддойче Цайтунг" добавя: "В момента прокуратурата изхожда от тежка телесна повреда. Проверява се обаче и евентуално обвинение в опит за убийство, съобщи говорител на прокуратурата. Защото извършител, който атакува в гръб едно съвършено неподготвено за такова нападение лице, би трябвало да отчита, че застрашава живота му. Ако разследването потвърди това предположение, Светослав С. може да бъде обвинен в опит за убийство. Задържаният е дал първи обяснения, но говорителят не съобщи какво точно е казал."

Ромите и българският расизъм

"Ди Велт" публикува и голяма статия от известния журналист Борис Калноки, в която става дума за реакциите в България:

"Случаят с ритника в метрото предизвика бурни емоции в родината на извършителя Светослав С. Много българи се тревожат, че имиджът на страната им ще пострада. А всъщност, твърдят медиите, извършителят изобщо не е "истински българин" – той е ром. Така се подклаждат дълбоко заседнали предубеждения."

Авторът цитира психолога Борислав Денчев, който казва: "Проблемът, с който се сблъскваме, изглежда така: Ние не сме такива, нашето общество и нашата култура не са такива, но сега се опасяваме, че в чужбина ще помислят, че ние сме същите, като онези." "Тоест, като ромите", уточнява Калноки и добавя, че дискусията в България е толкова разгорещена тъкмо защото у хората са се загнездили дълбоки предразсъдъци спрямо ромското малцинство. Авторът е разговарял и с председателя на БХК Красимир Кънев. По-нататък в статията му четем:

"Чрез един различен случай Кънев онагледява механизма: Наскоро в испанския град Мурсия един български гражданин, който не е от ромски произход, нанесъл тежък побой на един човек, който още е в кома. За този случай не съобщава почти никой в България. "И медиите не пишат нищо за етническия произход на извършителя", казва Кънев. "И защо ли? Но когато ром извърши престъпление, веднага се надига бурна вълна."

Кънев смята, че особено грозни са формулировки като тази на интернет-страницата на булевардния вестник blitz.bg. Там пишело, че извършителят от берлинското метро не бива да бъде свързван с България, защото не е българин, а ром. "Читателските коментари са ужасяващи", казва Кънев. "Пишат, например, че ромът не е човек, а полумаймуна, и че Хитлер не си е свършил работата както трябва."

В България, както и в други страни от бившия Източен блок, терминът "циганска престъпност" е вездесъщ в обществото. В някои от тези страни по комунистическо време властите използваха това словосъчетание като технически термин в полицейската работа и дори водеха съответни статистики – в Унгария и в Чехия, например. Днес подобно оразличаване официално вече не е в реда на нещата, защото насърчава расизма. Неофициално обаче ромите продължават да бъдат обект на дискриминация.

В България не се води криминална статистика по етнически показатели, но "като НПО ние можем да я водим – и го правим", обяснява Кънев. Неговата организация посещава затворите и разговаря с новопостъпилите, включително и за произхода им. От тези разговори излиза, че ромите са "непропорционално много на брой сред осъдените престъпници" - повече от 50% от всички нови затворници в България. Сред деянията на извършителите, които сами се обозначават като роми, има няколко "типични" престъпления, например рецидивни кражби. Кънев подчертава обаче, че редица престъпления, които не се извършват от роми, изобщо не влизат в статистиката и не се преследват. Особено корупцията почти не се наказва. "А тя струва на обществото много повече от джебчийството" – с този цитат от Красимир Кънев завършва статията на Борис Калноки в "Ди Велт".

Празнуваме за 72 лв. в чужбина, а у нас - за 253 лв.

http://vesti.bg/bulgaria/praznuvame-za-72-lv.-v-chuzhbina-a-u-nas-za-253-lv-6063042

Посрещаме 2017-а в Ниш срещу 72 лева, а в Банско - срещу 253 лв. на нощ, показват данни, предоставени от Trivago

Ниш срещу Дубай - къде пътуват българите за празниците

http://vesti.bg/bulgaria/nish-sreshtu-dubaj-kyde-pytuvat-bylgarite-za-praznicite-6063042

Посрещаме 2017-а в Ниш срещу 72 лева, а в Банско - срещу 253 лв. на нощ, показват данни, предоставени от Trivago

Труп в ислямски център в Цюрих, стрелба в бар в Брюксел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275155_%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%BF+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2+%D0%A6%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%85%2C+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B2+

 В Цюрих бе открито тяло на умиращ човек след стрелба в ислямски център, съобщи местната полиция. Тялото е намерено в Геснерале. Полицията разследва стрелбата и причините за смъртта на човека. Според полицията неизвестен е открил стрелба по ислямски център. В момента се издърва стрелецът.

Същевременно 43-годишен мъж, познат на полицията, откри стрелба близо до площад Jeu de Balle в Брюксел. Няма ранени, след като един от хората е обезоръжил стрелеца. Стрелечцът е разпитан и е нелегално пребиваващ.

Внимавайте кой пръв ще влезе в дома ви днес

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vnimavajte-koj-pryv-shte-vleze-v-doma-vi-dnes-6063049

Днес е Игнажден, празнуват всички, които носят имената Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго

Внимавайте кой пръв ще прекрачи дома ви днес

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vnimavajte-koj-pryv-shte-prekrachi-doma-vi-dnes-6063049

Днес е Игнажден, празнуват всички, които носят имената Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго

Прокурори влязоха в СЕМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275154_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%95%D0%9C

 Прокурори проверяват Съвета за електронни медии заради съмнения за фалшифицирани протоколи на заседанията на институцията от страна на председателката й Мария Стоянова, съобщи БЛИЦ.

Според източници на агенцията сигналът е бил подаден от бивш служител на съвета, като е образувано дело и е имало разпити. Според БЛИЦ са разпитвани всички членове на СЕМ, като няколко заявили, че действително е имало намеса и последващи корекции на протоколите. Информацията бе потвърдена, макар и частично от един от членовете на съвета – Бетина Жотева. Тя обясни, че не са разпитвани всички от СЕМ, а само председателят на съвета – Мария Стоянова и служители от администрацията. Всичко се е развило в края на миналата седмица. Нека приключи работата на разследващите органи и тогава да коментираме. Надявам се това да се окаже едно недоразумение, заяви Бетина Жотева, посочи тя.
Същевременно на сайта на Върховния административен съд, се появи информация  за заведено дело срещу Решение 05-159 на СЕМ. То е за приемане на правилата за избор на генерални директори на БНТ и БНР.

Тройка авери на Василев му носят пачки в Сърбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275153_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BC%D1%83+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0

 Три от подставените лица на банкера-беглец Цветан Василев го снабдяват ежеседмично с пари, като му носят куфарчета с пачки право в луксозната хотелска стая в Белград, която източилият милиарди от КТБ финансист обитава срещу 3000 евро на нощ, съобщи БЛИЦ.

Според агенцията финансовите инжекции, с които Василев продължава да поддържа охолния си начин на живот и зад граница, докато у нас ужилените от него вложители в КТБ още чакат възмездие за загубените си спестявания, мустакатият банкер получава от управителя на „Кимпекс“ Валентин Иванов, личния си иконом и управител на „Инвест мениджмънт“ Георги Запрянов и личния си шофьор и шеф на половин дузина дружества-бушони Здравко Босаков. Едва ли е нужно да се уточнява, че всички фирми, ръководени от тримата, са мастити кредитополучатели от КТБ, като взетите от тях суми са за по няколко десетки милиона. На месец траншовете възлизали на над 200 000 евро, като последен към дружинката куриери се присъединил Здравко Босаков. Според източници на БЛИЦ всяка седмица той преминавал безпрепятствено с автомобила си през ГКПП „Калотина“ и директно доставял парите на шефа си в Белград. Както стана ясно още преди месеци, част от парите идват от „Дунарит“, който продължава да е под контрола на Цветан Василев, като за целта финансите се теглят от сметка на дружеството в Румъния. Друга част от средствата идват от една от семейните му фирми - „Инвест мениджмънт“, която управлява под „вещия“ надзор на Георги Запрянов имущество, водещо се на Цветан Василев, жена му и дъщеря му, но закупено пак с пари, източени от КТБ. Както вече Агенция „Монитор“ писа, само за година разходите на „Инвест мениджмънт“ в графа „други“ са скочили с над 15 млн. лева, като най-вероятно голяма част от тях отиват под формата на командировъчни към Василев, който е сред собствениците на дружеството и продължава да разписва документите за него.

В същото време самият той се оплакваше в поредното си интервю пред удобен нему журналист и ефир – в случая BiT, че се издържал в Белград благодарение на помощи от приятели.

Премиерът Борисов изпрати съболезнователни телеграми до Владимир Путин и Дмитрий Медведев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275152_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D

 В съболезнователни телеграми до президента на Руската федерация Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев премиерът Бойко Борисов изразява най-дълбоки съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството на посланика на Руската федерация в Република Турция г-н Андрей Карлов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание“, посочва Борисов.
„Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб“, посочва в телеграмите премиерът.

На 20 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5946213

На 20 декември рожден ден имат Маргарита Хранова, певица Акад. Венко Александров, лекар анестезиолог, председател на Филхармоничното общество при Софийската филхармония Георги Константинов, поет Д-р Здравка Масларова-Якимова, началник-отделение по физиотерапия и рехабилитационна медицина в МБАЛ “Проф. Д. Ранев”, гр. Пещера Павлина Филипова,

Манолова откри кампанията „Не хаби – дари“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275151_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9D%D0%B5+%D1%85%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%E2%80%93+%D0%B4%D0%B

 Омбудсманът Мая Манолова официално откри кампанията „Не хаби – дари“, насочена срещу пилеенето и разхищението на храни и борбата с глада. Началото на инициативата бе поставено на "Женския пазар" в столицата, където безплатно се раздават топъл чай и различни хранителни продукти.

Инициативата е продължение на кампанията за падане на ДДС върху дарените храни. "С хранителния бранш, БЧК и Българската хранителна банка имаме голяма победа и от 1 януари 2017 г. производителите и търговците на храни няма да плащат ДДС, така че ще бъдат стимулирани да даряват, а не да унищожават храни", заяви Манолова.

670 хил. тона храна се унищожават всяка година в България. Близо 80% от тях са разпилени от домакинствата. Затова кампанията е насочена към всички българи, с идеята да се замислят колко храна годишно унищожават и дали тя не може да стигне до хората, които гладуват. "1,5 млн. българи живеят под Прага на бедност и не си дояждат", изтъкна Манолова. Всяко четвърто дете няма основни хранителни продукти на трапезата.

В дългосрочен план кампанията „Не хаби – дари!“ е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти без да се замислят, обясняват още от ведомството на Манолова.

Мотото на инициативата е: "Да бъдем безОСТАТЪЧНО щастливи – защото храната е не само живот, но тя е и удоволствие, и радост, и съпреживяване, късчета щастие, които не трябва да изхвърляме. Целта е българското семейство отново да седне заедно около масата, да възпитаме у децата си уважение и дори респект към храната", е позицията на омбудсмана.

700 лева заплата и ваучери за храна искат в „Чистота“ и „Градини и паркове“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630996

Предложение за увеличаване на 700 лева на брутното месечно възнаграждение на работниците в чистотата и озеленяването на Пловдив ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък, тази седмица. Искането се внася от учредената на 10 октомври, тази година, местна гражданска инициатива „Справедливи възнаграждения през 2017-та за работещите в ОП „Чистота“ и „ОП „Градини и паркове“ на Община Пловдив“ с председател екоактивистът Васил Къдринов. Освен това, в предложението се настоява и за месечни ваучери за храна на стойност 60 лева. Според ...

На места ще прехвърча сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631036

Във вторник над Източна България облачността ще е значителна, но само на отделни места е възможно да превали слаб сняг. Там ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Над останалата част от страната облачността ще е разкъсана, в западните райони до незначителна. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 8 и минус 3 градуса, максималните между 3 и 8 градуса. За Шумен - минус 7 градуса минимална температура, максимални 5 градуса. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за декември. Над планините ще ...

В столичните квартали "Изток" и "Люлин" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_642550.html

Улици в столичния ж.к. "Изток" и блокове в "Люлин" 10 ще останат без вода днес, предупреди "Софийска вода". Тя ще бъде спряна заради подмяна на сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран. От 10 до 22 ч. няма да има вода на ул. „Незабравка“ - от ул. „Юрий Гагарин“ до ул. „Константин Щъркелов“, както и в района между улиците „Акад. Методи Попов“, „Константин Щъркелов“, „Латинка“ и „Чарлз Дарвин“. Ако се наложи работите да продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена водоноска на ъгъла на "Дарвин" с "Незабравка". Блоковете в "Люлин" са №158 и №159. Там няма да има вода от 9 до 21 ч. заради превключване на уличен водопровод. Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска на паркинга на бл. 158 и бл. 159.

КЗК глобява с 61 881 лв. столичната „Топлофикация“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275150_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81+61+881+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%

 „Топлофикация София“ ЕАД ще бъде глобена с 61 881 лева, заради злоупотреба с господстващо положение, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Върховният административен съд вече е потвърдил санкцията и тя ще бъде наложена от КЗК.

Проучването на комисията установило извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество, изразяващо се в налагане на необосновани цени на дружествата, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което те се поставят в неравностойно положение.

От направения икономически и правен анализ комисията установила, че налагането от страна на „Топлофикация София“ ЕАД на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата, премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение, допълват още от КЗК.

Всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на съда има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Гръцките фермери отново блокират пътищата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275149_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8%D1%89%

 Блокади на пътища в Гърция ще има от 23 януари, съобщава „Български новини”. „Ние имаме същите изисквания като миналата година, както и някои допълнителни”, казва председателят на земеделската асоциация в Кардица Вангелис Бхуто”, цитиран от изданието. По думите му най-голямата печалба е, че действията на националния комитет на блокадите са фиксирани. В отговор на призива за диалог от гръцкия земеделски министър Бхуто заяви, че диалог за това какво ние ще загубим не водим.

Датата беше обявена след широка дискусия на среща на националния комитет на блокадите, информира изданието. Земеделските производители от цяла Гърция се събраха в Лариса с над 100 представители на асоциации и комисии, за да обсъдят проблемите си и да планират своите действия.

Блокади имаше още в началото на тази година. Тогава фермерите затвориха границата за повече близо 40 дни. Затварянето започна в края на януари и продължи почти до края на февруари. Причините за недоволството на земеделците беше недоволството от данъчните реформи в Гърция.

Пускат в продажба винетките за 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275148_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+2017+%D0%B3.

 От утре започва продажбата на винетките за 2017 г., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Цените на всички видове винетки остават непроменени. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Годишните стикери, закупени през 2016 г., пък ще са валидни до края на януари 2017 г.

В разпространителната мрежа ще има над 2 млн. винетки, от които 860 хил. броя са годишни за леки автомобили. До края на януари в пунктовете ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.

До края на тази година ще има паралелна продажба на винетки както за 2016 г., така и за следващата година. Това означава, че ако потребител закупи седмична или месечна винетка за 2016 г. например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна през следващите седем дни или един календарен месец, обясняват от агенцията.

При закупуването на винетки стикери шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Винетки ще се продават във всички големи бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

"Взгляд": Причината за убийството на руския посланик, както и неговата цел, са вече ясни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275147_%22%D0%92%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%B4%22%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0

 Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов е извънредно събитие – подобни случаи в историята на руската дипломация се броят на пръстите на едната ръка. Но както причината за убийството, така и неговата цел са вече ясни, предаде Взгляд, цитиран от "Фокус".
„Извършеното престъпление е провокация, целяща провала на нормализацията на турско-руските отношения и провала на мирния процес в Сирия“, заяви президентът на Русия Владимир Путин по повода. Той добави, че на убийството трябва да се отговори със засилване на борбата с тероризма и обеща, че „бандитите ще почувстват това върху себе си“.

Виновни ли са за това убийство турските власти и президентът Реджеп Тайип Ердоган? Не, Ердоган не е убил посланика. Турция се опитва да намери в последните месеци решение на сирийската криза заедно с Русия, а след Алепо пътят към това стана по-лесен. Карлов бе убит, за да се скарат Русия и Турция, за да се провали разрешаването на конфликта в Сирия. Стреляха по дипломата, за да „убият“ отношенията между Путин и Ердоган.

Но нещата ще продължат по същия курс - към края на сирийската война. Тристранните преговори между Русия, Турция и Иран, в чието навечерие бе убит Карлов, ще станат сериозна крачка към мира в Сирия. Техеран и Москва са съюзници в Сирия. Ако с Турция се постигне взаимноприемлив вариант за решението на проблемите с „Ислямска държава“ и с кюрдите, до примирието ще останат едва няколко месеца. 

Убийството на Карлов е подло, провокационно и нагло. Русия не само ще отговори на тези, които са подтикнали убиеца, но и няма да даде на враговете си шанс са провалят курса, който толкова ги вбесява. 

Д-р Христо Дамянов: Москов трябва да бъде съден за геноцид спрямо онкоболните в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275146_%D0%94-%D1%80+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%94%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+

 Д-р Христо Дамянов е управител на Центъра по интегративна медицина. Той е създател и началник на урологичното отделение в Националния онкологичен център, където работи до 2003 г. Специализирал е в Дания и САЩ. Автор е на над 80 научни публикации (17 от които в авторитетни европейски издания), 2 изобретения, 4 рационализации и 1 монография. През последните години е автор на 8 публикации в областта на интегративната онкология, 4 от които в престижни медицински издания. Член е на Съюза на учените в България, Академия на науките – Ню Йорк, Световната асоциация по урология, Европейската асоциация по урология и на Балканския онкологичен съюз, Международната организация на лекарите, практикуващи интегративна медицина, Европейската академия по инсулин-потенцирана терапия. По инициатива на д-р Дамянов в началото на 2014 г. в страната ни е въведен методът за системна хипертермия в комплексното лечение на онкологичните заболявания.
- Д-р Дамянов, реагирахте остро, след като прокуратурата обяви, че са повдигнати обвинения срещу министър Москов за ваксините. Защо?
- Защото нарушенията на законодателството и на общоприетите морални норми са фрапантни, но за д-р Москов очевидно потъпкването на закона не е от значение. Той и неговите хора са неприкосновени, за сметка на правата и животите на крайно уязвими и нуждаещи се граждани и техните близки. Аршинът в това отношение е отявлено двоен, за едни той е неоправдано къс, а за други – безкритерийно лежерен. И тъй като ръководеното от мен лечебно заведение не се вписва в схемата за безогледно печелене на пари на гърба на държавата и пациентите, то нас ни мерят с аршин от втората категория. Затова министър Москов впрегна цялата административна машина, намираща се под неговото ръководство, за 

да унищожи лечебното ни заведение 

което е единствено по рода си в България, без да се интересува, че по този начин осъществява геноцид върху лекуващите се в него пациенти. Нека това се знае от цялата ни общественост, защото, както виждате абсурдът е пълен, като ситуацията много приляга на поговорката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

В тази връзка, искам да подчертая, че всички документи, които ви предоставих, са предоставени вече на прокуратурата: жалби от наша страна и от страна на пациентите, подписки, петиции и др. Но те са само „глас в пустиня“, защото кой от властимащите сега зачита гласа на гражданите?

До момента никакво движение, никаква реакция от страна на прокуратурата по нашите сигнали, но по сезиранията от ИА“МО“ активно се работи. Може би очакват да измрат потърпевшите, за да се изпълни сталинската максима „Няма човек (пациент)– няма проблем!“. Ситуацията сега е такава, че обществото пет пари не дава за истинското престъпление на Москов.

- Защо искат да затворят Клиниката по интегративна медицина?
- Имат претенция, че не използваме стандартна медицинска онкология, а прилагаме алтернативни онкологични методи, какъвто е методът на инсулин-потенцираната терапия. Въпреки че двата метода са несравними и принадлежат към различни видове медицина – едната конвенционална, а другата – неконвенционална (интегративна). Последният метод се практикува в цял свят и в Европа включително, в десетки клиники. В същото време в България, в над 10 болници се 

практикуват алтернативни методи 

за лечение на онкологични заболявания. Например, в болница „Св. Марина” на проф. Горчев се прилага ултразвукова честотна аблация на тумори. Това е един алтернативен метод и той няма нищо общо с онкологичния стандарт, нито се прави от лекари, които имат специалност „Медицинска онкология“. Има поне 7-8 алтернативни метода за лечение, които свободно се практикуват и в други болници. Но към тях няма абсолютно никакви претенции. Отправихме официално запитване до „Медицински одит” по въпросите: на какво основание всички останали клиники практикуват алтернативни методи и защо тяхната регистрация не е заличена като нашата?

- Получихте ли отговор на въпросите ви?
- След три запитвания, получихме един нескопосан отговор, в който се говори за всичко друго, но не и за медицински стандарти. Това е пълен юридически буламач! Юристите на министерството правят невъобразими еквилибристики, в които няма никакъв директен отговор. Ние ги питаме: по кой онкологичен стандарт се прилагат тези методи? Няма отговор! Било добра лекарска практика... Дадохме отговора им на наши юристи да го прочетат и те се хванаха за главата. Дори ако приемем, че те са прави, а ние – в нарушение, то тогава защо по тези критерии не се търси вина и на всички останали лечебни заведения и лекари в нашата ситуация? От друга страна, като член на колективния орган МС, притежаващ по конституция законодателна инициатива, защо 

МЗ не прави и няма намерение да стори нищо

за да предложи на МС извършване на законодателни промени в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, за да се узаконят такива иновативни и очевидно нужни, значително по-щадящи от конвенционалните, методи на лечение? Защото липсата на подобна възможност в националното ни законодателство, даващо възможност на гражданите сами да ръководят живота си и да определят по методите на конвенционалната или на неконвенционалната медицина да се лекуват, е равносилно на дискриминация. Все едно да принуждаваш вегетарианец да яде месо! И защото, исторически погледнато, държавата и нейните органи са създадени за това, за да привеждат в изпълнение правилата, създадени от обществото. Следователно интересът на обществото е този, който следва да задава дневния ред при управлението на държавата, а не самозабравилите се чиновници с нелепите им 

еднолични решения потъпкващи грубо права и интереси 

на изпратилите ги във властта граждани. В този смисъл, ако управленците ни не следват наболялата обществена нужда, то тогава за какво са ни те? Ако управленците ни, без да се притесняват, нарушават законите и считат това за нормално, то тогава как ще мотивират обществото и гражданина да ги спазват? И щом като за едни е така, а за други – другояче, то в каква държава живеем, в правова и демократична или в диктаторска и анархистична?

- Продължавате ли да лекувате онкоболни, докато делото все още виси в съда?
- При тази ситуация ние дълго се колебахме в поставената пред нас дилема, но в крайна сметка не намерихме морално основание да преустановим лечението на онкоболните – знаете в българския съд колко се проточват делата. Ако прекъснем лечението на болните, те ще завършат земния си път, а не такава е повелята на лекарската клетва и лекарската практика. От друга страна, има действаща наредба на МЗ за професионалната медицинска етика, която изрично забранява на лекарите да прекъсват лечението на своите пациенти. А ако се налага то да се прекъсне, те трябва да организират съответно продължението му в други заведения, където има такава възможност.

- И какво направихте в този случай?
- Преди да вземем решение какво да правим при създалата се ситуация, се обърнахме със запитване към всички компетентни органи: Министерство на здравеопазването, ИА“Медицински одит“, Районна здравна инспекция, къде да пренасочим пациентите си за продължаване на започнатото при нас лечение, когато то бъде прекъснато вследствие на наложената ни административна мярка. 

- Какво ви отговориха?
- Първоначално настъпи оглушително мълчание. След известно време получихме доста противоречив и объркан отговор, в който имаше позоваване на становища от нашенски онколози, като проф. Галина Куртева от СБАЛО и от проф. Дудов. Като получихме това, ние изпратихме и до тях покана да ни посочат датата и времето, когато можем да им изпратим тези болни да ги лекуват.



- Приеха ли поканата ви?

- Не, получихме отказ, дори оправдания, че такива становища те не са давали. И при тази ситуация, основавайки се на медицинската етика, и до ден-днешен продължаваме да извършваме присъщите на интегративната медицина терапии към най-нуждаещите се пациенти. В края на краищата, преди всичко ние сме лекари и това ни задължава да проявяваме хуманно отношение към нуждаещите се от животоспасяваща грижа хора. Ние досега перманентно сме доказвали, че тези болни, които са 

изхвърлени като непотребни 

от конвенционалната онкология, могат ефикасно да се лекуват при нас, могат да им се спестят много страдания, да се удължи животът им – има възможности за това. Но чиновниците от здравното министерство не желаят това да се случва. В тази „стройна” организация на здравното министерство има един чиновник от „Медицински одит”, според публикации в медиите – близък приятел на министър Москов и негов партиен съратник от листата за народни представители на ДСБ за столичния район „Средец“. Та този отколешен партиен кадър – д-р Константин Гърневски, назначен без конкурс на длъжност, за да защитава правата на пациентите, е основно действащо лице в тази срамна история. Той също като своя приятел и началник е политическо назначение а още и бивш кмет, участник в управителни бордове на търговски дружества, отдавна вече се е откъснал от лекарската професия, която обаче безмилостно динамично се развива. В контекста на това, избраният за радетел на правата на пациентите, по разбираеми причини, увлечен в партийно-икономически занимания, не е в състояние да разбира от какво следва да се ръководи. 

По същата приятелска линия Москов назначи и началника на ИА“МО“ д-р Златица Петрова, която само до миналата година беше отстранена от поста за злоупотреби. Към този „реформаторски“ екип се присъедини и депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който отправи очевидно поръчков въпрос към министъра Москов от трибуната на 43-тото НС. Ако ме питате, дали този въпрос беше продиктуван от значим обществен интерес – категорично не. За нашето лечебно заведение, което пак казвам, че е единствено по рода си в България, няма данни да има смъртни случаи или други вреди, нанесени от проведено при нас лечение. За сметка на това, има множество доволни от лечението ни пациенти, които сме върнали към живота, съхранявайки и човешкото им достойнство. Има множество благодарствени писма от такива доволни пациенти, които на свой ред ни засвидетелстват безрезервната си лична подкрепа. Пишат и на Москов, и на Борисов, но какво от това. Техният глас е глас в пустиня. Важното беше министър Москов да получи възможност да се докаже като безмилостен и справедлив властник, наказващ лошите... 

Няма съмнение, поръчката беше изпълнена точно и произведе своята буря в чаша вода, наред с двеминутната слава на депутата Ананиев. Това ни накара незабавно да направим среща с него. Зададохме му въпроса в качеството си на какъв медицински специалист е подготвил тези въпроси. Попитахме го дали има представа от лечението, от интегративната онкология, от състоянието на онкоболните, които идват при нас, съсипани от конвенционалното лечение... 

- Какво ви отговори?
- Че няма представа от това, но тъй като имало много запитвания, подготвил и питанията към Москов. Това, което споделих с вас досега, разказахме и на него. Поканихме го официално да посети нашия център, да види болните, методите, които използваме и съответно, ако прецени, че видяното не го задоволява, да направи ново запитване, но вече информиран и подготвен за спецификите на проблема. В крайна сметка, нали се зове „народен представител“, нека слезе при народа...

- Дойде ли на посещение в центъра този депутат?
- Не! Свързахме се отново след това с него и го попитахме, защо не е спазил обещанието си. Отговори ни, че ще ни изпрати д-р Шишков, тъй като той, като медицинско лице, може по-добре да прецени нещата. Така и не дочакахме посещението и на д-р Шишков. Сами се досетете защо.

- След като сега има вече повдигнати обвинения срещу Москов за ваксините, очаквате ли да ви извикат и да присъединят и вашите сигнали към прокуратурата?
- Тези очаквания ги имаме много отдавна. Но, за съжаление, прокуратурата, много интересно за нас, забавя разглеждането на депозираните от нас жалби с поставените в тях проблеми. А в този случай става въпрос за предприемането на бързи действия, защото заболяването на онкоболните не може да чака с месеци и години. То изисква незабавни мерки. Нещата са изключително драматични – законът в България трябва да защити живота и здравето на гражданите си. Трябва да защити и нашите права: да упражняваме в нормални условия лекарската си професия. Въпреки всичко това, няма никакво развитие на поставения от нас проблем. Прокуратурата мълчи. Интересно е, че изведнъж се сетиха за ваксините, а дали нарочно или защото не им стига времето, забравиха за нас и за онкоболните. Така или иначе, няма никакво развитие към момента по нашите жалби – нито по тези от пациентите и по нашите – на лекарите. И затова у нас възникнаха основателни въпроси относно обективността на действията на прокуратурата. Дано не сме прави, но според нас,

в момента прокуратурата не цели изясняване на обективната истина

 и наказване на нарушителя (той вече е в оставка и овакантява поста), а просто е един добре премислен пиар. Вярно, казусът с ваксините е много сериозен, грубо нарушение на законите в България е, накърнен е сериозно националният и общественият интерес, но за това се сигнализира от години от най-високите нива, включително и от трибуната на Народното събрание – зададе се питане от народния представител д-р Султанка Петрова още миналата година. Къде беше тогава прокуратурата ни? Защо се предприемат действията едва сега? Освен това, в случая с ваксините се признава, че проблемът не е в качеството им, не е установено да са настъпили негативни последици за ваксинираните лица, докато при нашия случай директно се посяга на живота на болните. И кое е по-лошо и укоримо, дали едно административно закононарушение от страна на висш държавен чиновник, или индиректното посегателство върху живота на онкоболните? Къде е тук приоритетът? И не са ли и двете еднакво важни за обществото и неговите права? Това ясно показва, че нещата при компетентните държавни органи за защита правата на пациентите са определено селективни.

- Защо е нужно да се прави избор по приоритети, когато е възможно да се повдигнат обвинения по вашия казус и за ваксините?
- Естествено, и това е напълно нормално и очаквано от всички хора! Защо се игнорират нашите обвинения? Сигналът ни е за едно много сериозно престъпление и виждате докъде я докарахме: принудени бяхме нашите пациенти да се обърнат и към Министерския съвет, и към Комисията за защита от дискриминация, и към Европейския парламент за защита на нарушените си права. Обърнете внимание – правата им са нарушени от длъжностното лице, чиято длъжност е да ги опазва и чиято професия е лекар... Всъщност, лишавайки лечебното ни заведение от административна регистрация (съдебната е непокътната), този държавен чиновник от кого пази пациентите – от самите тях ли? Защото нашите пациенти сами правят избора да се лекуват при нас, като повечето нямат друга алтернатива. Защото да чакат милост от министър Москов и неговата вярна компания е все едно да чакат да дойде Годо. Никакво внимание към проблема им! Ето защо, ние и болните изпратихме жалба до Европейската комисия за тези груби нарушения, за гаврата с онкоболните в България.

- Имате ли отговор на тази жалба?
- Не още, тъй като я изпратихме съвсем наскоро – преди една седмица. Принудиха ни нашите чиновници отново да изкараме кирливите си ризи пред света. Тъй като у нас липсва законност, няма ефективно действаща прокуратура – оспорването на заличаването на регистрацията ни се очертава да трае години наред, въпреки опита ни да поискаме спиране на административния акт до постановяване на окончателното решение, ние се видяхме принудени да предприемем тези крайни мерки. На практика ситуацията е такава, че едни човеци, разполагайки с власт, си позволяват да определят кои техни себеподобни да живеят и кои – не. Нима това е правово, нима е хуманно, нима е демократично, нима е равнопоставено?

Милена ВАСИЛЕВА

Путин Русия води хитра геополитическа война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275145_+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B

 Годишно страната харчи в областта на сигурността 48,4 млрд. долара, което е в пъти по-малко от разходите на Пентагона, възлизащи на 660 млрд. долара.

Великобритания често твърди, че поема на плещите си непосилната тежест на делата по света. Това твърдение е особено актуално днес, когато тя излиза от Евросъюза. Но през 2016 г. се появи още една страна, която може да направи такова заявление, без да се опасява от противоречия. Това е Русия. Русия оказва несъразмерно на своята тежест голямо влияние на събитията в Европа, САЩ и Близкия изток, каквото не е правила в продължение на десетилетия, и много хора на Запад я порицават за това. Но тук има скрит един парадокс – почти по всички икономически и демографски оценки Русия е страна, намираща се в състояние на упадък. Тази страна е подложена на западни санкции, които й бяха наложени заради нейните действия в Украйна. Само че руската икономика страда и от един по-сериозен недостатък – запазила е зависимостта си от износа на суровини, в това число и енергийни ресурси, чиито цени през последните години спаднаха рязко. Това се казва в анализ на в. „Уолстрийт джърнъл“, който БГНЕС цитира от ИноСМИ.

Населението на Русия намалява и според прогнозите този спад ще продължи. Към края на века неговата численост може да достигне 100 милиона от сегашните 144 млн. души. Но дори и от такава позиция на слабост Москва оказва немалко влияние върху политиката на Запада. Политиката на страните, които преди бяха управлявани от Москва, приема руската намеса като даденост. Само че оспорваните засега изводи на американските спецслужби за съпричастността на Русия към хакерските атаки с цел повлияване на президентските избори в САЩ нямат прецедент. Във Франция лидерите в президентската надпревара, която ще завърши през есента догодина, са политиците русофили Франсоа Фийон и Марин льо Пен. В четвъртък в Брюксел Фийон каза, че няма никакви лични връзки с руския президент Владимир Путин, и че просто „много уважава“ Русия.

Русия разполага с най-големия в света ядрен арсенал и влиза в петорката постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Във връзка с това Москва запазва своето глобално влияние. Но при Путин Русия си върна мястото, което, както считат много нейни граждани, по право й принадлежи – на основната маса за преговори, където се решават глобални въпроси. Как успя Путин да го направи? Едно от обясненията е в това какво може да прави той. Биографите често пишат за неговото майсторство в джудото, където главното е да се възползваш от слабостта на противника, когато губи равновесие. Трябва да се отбележи, че западните страни сега явно са загубили равновесие. Финансовата криза породи сред хората реакция на отхвърляне на политическия елит, органите на държавната власт и глобализацията. Смята се, че Русия засилва тази реакция, оказвайки въздействие върху политици, като осъществява хакерски атаки и манипулира социалните мрежи.

Русия „използва целия набор от държавни органи и пълномощия, за да осъществява своята външна политика в чужбина все по-агресивно, като използва пропагандата, шпионажа, подривната дейност и кибератаки“, заяви неотдавна пред в. „Гардиън“ шефът на британската спецслужба МИ5 Ендрю Паркър. Шефовете на британските органи по сигурността казват, че руските шпиони никога не са изчезвали от улиците на Лондон и другите големи градове. Само че новите технологии позволяват на руснаците да влияят върху политиката чрез специални мрежи и през киберпространството, без да пътуват до страната, като изразходват за тези цели незначителни средства. „Смятам, че руският лидер се е постарал да се възползва от всичко това, когато Русия се възстанови от сътресенията, свързани с разпадането на Съветския съюз. Само че Путин много умело върши тази работа“, каза бившият британски посланик в Москва и специалист по руска история Родрик Брейтуейт.

Русия също така харчи големи пари за своята армия. Британският аналитичен център Jane’s Infromation Group огласи резултатите от изследване, според които през 2016 г. Русия заема шесто място по военни ресурси в света, отстъпвайки пред САЩ, Китай, Великобритания, Индия и Саудитска Арабия. Годишно страната харчи в областта на сигурността 48,4 млрд. долара, което е в пъти по-малко от разходите на Пентагона, възлизащи на 660 млрд. долара. Според Jane’s около 2020 г. Русия ще изостане от Франция и ще заеме 7-о място. Но даже и при такъв скромен бюджет руската армия проявява активност в Украйна и около други държави в нейното обкръжение. Тя промени ситуацията в сирийската гражданска война в полза на своя васал Башар Асад. Възползвайки се от нежеланието за намеса във войната на САЩ, Москва за първи път от няколко десетилетия стана важен стратегичен играч в Близкия изток. Естествено, модернизирайки армията си, Русия от време на време устройва демонстрации на сила, които са доста заблуждаващи. Нейният самолетоносач на солидната 30-годишна възраст с голям блясък и голяма трудност се добра до Средиземно море. Военни експерти казват, че на неговата палуба няма катапулт, поради което самолетите от палубната авиация трябва да излитат с неголям боен товар и запас от гориво. От началото на ноември досега самолетоносачът загуби два свои самолета. По западните стандарти руската тактика също така е груба и примитивна. Основно руската авиация използва в Сирия неуправляеми бомби, а не боеприпаси с висока точност, каквито използват западните войски за избягване на жертви сред цивилното население. „Русия съвсем методично осъществява програма на военно модернизиране, която ни впечатлява повече, отколкото би следвало“, каза Брейтуейт. Въпреки това при Владимир Путин Русия се върна на световната сцена. Само че е достатъчно съмнително, че нарушавайки поддържания от САЩ световен ред, тя ще успее да създаде нещо друго на негово място.

(БГНЕС)

При Путин Русия води хитра геополитическа война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275145_%D0%9F%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81

 Годишно страната харчи в областта на сигурността 48,4 млрд. долара, което е в пъти по-малко от разходите на Пентагона, възлизащи на 660 млрд. долара.

Великобритания често твърди, че поема на плещите си непосилната тежест на делата по света. Това твърдение е особено актуално днес, когато тя излиза от Евросъюза. Но през 2016 г. се появи още една страна, която може да направи такова заявление, без да се опасява от противоречия. Това е Русия. Русия оказва несъразмерно на своята тежест голямо влияние на събитията в Европа, САЩ и Близкия изток, каквото не е правила в продължение на десетилетия, и много хора на Запад я порицават за това. Но тук има скрит един парадокс – почти по всички икономически и демографски оценки Русия е страна, намираща се в състояние на упадък. Тази страна е подложена на западни санкции, които й бяха наложени заради нейните действия в Украйна. Само че руската икономика страда и от един по-сериозен недостатък – запазила е зависимостта си от износа на суровини, в това число и енергийни ресурси, чиито цени през последните години спаднаха рязко. Това се казва в анализ на в. „Уолстрийт джърнъл“, който БГНЕС цитира от ИноСМИ.

Населението на Русия намалява и според прогнозите този спад ще продължи. Към края на века неговата численост може да достигне 100 милиона от сегашните 144 млн. души. Но дори и от такава позиция на слабост Москва оказва немалко влияние върху политиката на Запада. Политиката на страните, които преди бяха управлявани от Москва, приема руската намеса като даденост. Само че оспорваните засега изводи на американските спецслужби за съпричастността на Русия към хакерските атаки с цел повлияване на президентските избори в САЩ нямат прецедент. Във Франция лидерите в президентската надпревара, която ще завърши през есента догодина, са политиците русофили Франсоа Фийон и Марин льо Пен. В четвъртък в Брюксел Фийон каза, че няма никакви лични връзки с руския президент Владимир Путин, и че просто „много уважава“ Русия.

Русия разполага с най-големия в света ядрен арсенал и влиза в петорката постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Във връзка с това Москва запазва своето глобално влияние. Но при Путин Русия си върна мястото, което, както считат много нейни граждани, по право й принадлежи – на основната маса за преговори, където се решават глобални въпроси. Как успя Путин да го направи? Едно от обясненията е в това какво може да прави той. Биографите често пишат за неговото майсторство в джудото, където главното е да се възползваш от слабостта на противника, когато губи равновесие. Трябва да се отбележи, че западните страни сега явно са загубили равновесие. Финансовата криза породи сред хората реакция на отхвърляне на политическия елит, органите на държавната власт и глобализацията. Смята се, че Русия засилва тази реакция, оказвайки въздействие върху политици, като осъществява хакерски атаки и манипулира социалните мрежи.

Русия „използва целия набор от държавни органи и пълномощия, за да осъществява своята външна политика в чужбина все по-агресивно, като използва пропагандата, шпионажа, подривната дейност и кибератаки“, заяви неотдавна пред в. „Гардиън“ шефът на британската спецслужба МИ5 Ендрю Паркър. Шефовете на британските органи по сигурността казват, че руските шпиони никога не са изчезвали от улиците на Лондон и другите големи градове. Само че новите технологии позволяват на руснаците да влияят върху политиката чрез специални мрежи и през киберпространството, без да пътуват до страната, като изразходват за тези цели незначителни средства. „Смятам, че руският лидер се е постарал да се възползва от всичко това, когато Русия се възстанови от сътресенията, свързани с разпадането на Съветския съюз. Само че Путин много умело върши тази работа“, каза бившият британски посланик в Москва и специалист по руска история Родрик Брейтуейт.

Русия също така харчи големи пари за своята армия. Британският аналитичен център Jane’s Infromation Group огласи резултатите от изследване, според които през 2016 г. Русия заема шесто място по военни ресурси в света, отстъпвайки пред САЩ, Китай, Великобритания, Индия и Саудитска Арабия. Годишно страната харчи в областта на сигурността 48,4 млрд. долара, което е в пъти по-малко от разходите на Пентагона, възлизащи на 660 млрд. долара. Според Jane’s около 2020 г. Русия ще изостане от Франция и ще заеме 7-о място. Но даже и при такъв скромен бюджет руската армия проявява активност в Украйна и около други държави в нейното обкръжение. Тя промени ситуацията в сирийската гражданска война в полза на своя васал Башар Асад. Възползвайки се от нежеланието за намеса във войната на САЩ, Москва за първи път от няколко десетилетия стана важен стратегичен играч в Близкия изток. Естествено, модернизирайки армията си, Русия от време на време устройва демонстрации на сила, които са доста заблуждаващи. Нейният самолетоносач на солидната 30-годишна възраст с голям блясък и голяма трудност се добра до Средиземно море. Военни експерти казват, че на неговата палуба няма катапулт, поради което самолетите от палубната авиация трябва да излитат с неголям боен товар и запас от гориво. От началото на ноември досега самолетоносачът загуби два свои самолета. По западните стандарти руската тактика също така е груба и примитивна. Основно руската авиация използва в Сирия неуправляеми бомби, а не боеприпаси с висока точност, каквито използват западните войски за избягване на жертви сред цивилното население. „Русия съвсем методично осъществява програма на военно модернизиране, която ни впечатлява повече, отколкото би следвало“, каза Брейтуейт. Въпреки това при Владимир Путин Русия се върна на световната сцена. Само че е достатъчно съмнително, че нарушавайки поддържания от САЩ световен ред, тя ще успее да създаде нещо друго на негово място.

(БГНЕС)

1. Информационната война срещу българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275144_1.+%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B

 Добре би било да се проследи как с увеличаването на грантовите инвестиции в определени медии страната все повече изостава в класациите за свобода на словото

Четвърта година България е поле на открита „хибридна“ война. Парадоксалното в случая е, че атакуващите са формалните партньори на страната ни, което не пречи атакуваните да бъдат както отделни субекти и в цялост – онези българи, които си позволяват да имат различно от натрапвания им „хибриден“ модел на мислене, т.е. мнозинството от българската нация.

Самата подготовка за „хибридната“ война започна преди повече от две десетилетия и се изразява в четири ключови за държавата направления – политическо представителство и държавно управление; правосъдие и съдебна власт; икономическо развитие и финансова независимост; културно-национална идентичност, образование и обществено развитие.

Важно място в областта на културно-националната идентичност, образованието и общественото развитие заема медийната свобода. За държава с мащабите на страната ни ключово за водещите „хибридната“ война срещу българите е овладяването на източниците, от които гражданите се информират. Нещо, което нито е много трудно, нито изисква сериозни инвестиции. Достатъчно е да контролираш редакционната политика на трите водещи национални телевизии, общественото радио, а във времената на интернет – и да направляваш съдържанието на мрежа от сайтове, които само привидно са „независими“ един от друг, а всъщност координирано манипулират нацията.

Скритите зависимости в медиите

Дори и за тези, в чиито приоритети не влиза защита на правото на безпристрастна информация, е видно, че от присъединяването на България към Европейския съюз преди десет години на медийния терен се води битка за неговото подчиняване и изкривяване в полза на водещите „хибридната“ война срещу българите.
Като основни оръжия за този поход се явяват мрежата от сайтове, собственост на двама български олигарси – Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и на Стоянка Георгиева, бившата говорителка на бившия премиер Иван Костов. Електронните издания „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“, както и формално „независимите“ от въпросната група – „Офнюз“, „Правен свят“, „Терминал 3“ – играят ролята на медийни бухалки, с които политически и властови опоненти, икономически конкуренти и което е най-страшното – всеки, дръзнал да има различно мнение от това на „официозите“, бива подложен на медиен линч, рушене на репутация или откровени клевети.

Въпросните „медии“, често ползващи похватите на рекетьорските улични бригади от средата на 90-те години на миналия век, освен да обслужват прекия интерес на скритите и явните си собственици имат за задача и изкривяване на дневния ред на обществото, за което им е нужен друг информационен канал – масов и общодостъпен. У нас въпреки напредъка на интернет медиите и социалната комуникация мнозинството от активните граждани продължават да се информират предимно от телевизиите.

За масовата аудитория остава скрита и непонятна методиката, по която зададени от медиите бухалки на олигархията определени „гледни точки“ намират контролираното си развитие в трите най-големи телевизии – Би Ти Ви, Нова и БНТ.

Корелацията между „малките“ онлайн медии и „големите“ телевизии се осъществява без абсолютно никаква регулация, от което несъмнено губещ е зрителят, който, оставен без право на избор, става лесна жертва на търсената манипулация. Част от обяснението – как се постига тази скрита зависимост – може да се открие в системните и мащабни по своя размер инвестиции, които в изминалите години бяха направени в определена група български „медии“, чието съществуване отдавна е отвъд принципите на свободния пазар, както и чрез директното „купуване“ на известни телевизионни лица, продуценти и главни редактори, контролиращи редакционната политика на Би Ти Ви, Нова и БНТ.

Получава се така, че донорството за издания като „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“ от страна на превърналите се в нарицателни примери за открита търговия с влияние организации – като Фондация „Америка за България“ и Институт „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Програма „Фулбрайт“ – се съчетава с финансиране на продукции на определени лица от обществената БНТ, на продуцентската къща на водещи в частната Нова телевизия или пък осигуряването на „безплатни“ обучения на журналисти от другия ключов източник на информация за българина – Би Ти Ви.

Връзката между грантовете и сриването на медийната свобода

Интересното в тази ситуация е, че точно тези групи медиатори на общественото мнение, свързани в мрежи от скрити и видими зависимости, неведнъж са изказвали своята неудовлетвореност от сриването на България в класациите за медийна свобода. Добре би било да се проследи как с увеличаването на грантовите инвестиции в определени медии страната все повече изостава в класациите за свобода на словото.

Ползата от едно „безплатно” обучение – 20 години по-късно

Примерите за зависимостите на ключови фактори в телевизиите, а и в общественото радио наистина са предостатъчно много, за да е видно, че „хибридната“ война срещу българите би била невъзможна, ако в нея не участват наши сънародници, ползващи се с облагите на своята служба в името на чуждия интерес.

Особено показателен пример в този контекст е Венелин Петков – известен на зрителите на частната Би Ти Ви като дългогодишен водещ на новините и репортер с афинитет към военната тематика и промотирането на отбранителните способности на НАТО. Съвсем скоро ще станат три години, откакто Петков е директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ в Би Ти Ви.

Малко известен факт е, че през 1996 г. Венелин Петков получава възможност за обучение в САЩ, разноските за което са платени от Програма „Фулбрайт“. Оказва се, че 20 години след обучението идва времето за връщане на жеста за направената инвестиция. Преди броени месеци мними представители на „чуждестранен“ инвеститор в България използваха новините на Би Ти Ви именно, за да повлияят при разрешаването на търговски спор с българска компания (става дума съдебните дела между „Техномаркет“ и „Глориент инвестмънт“).

Вероятно никой от милионите зрители, които са гледали въпросния репортаж в управляваните от Венелин Петков новини, не знае, че един от двамата представители на „чуждестранния“ инвеститор е Дейвид Хемпсън. Достолепен притежател на американски паспорт, живеещ от години в България, понастоящем лобист, а в близкото минало – осем години член на борда на Програма „Фулбрайт“ за България – същата, която е платила обучението в САЩ на днешния главен редактор на новините в Би Ти Ви Венелин Петков преди 20 години.

И тъй като Би Ти Ви е собственост на американска корпорация, по всички стандарти на най-демократичната страна в света новият главен изпълнителен директор на телевизията Флориан Скала трябва да е наясно и с недотам видимите зависимости на членове на мениджърския екип на медията.

 

2. Информационната война срещу българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275143_2.+%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B

 Мрежата на медийната манипулация е плетена дълго и доста нашироко

Информационната война срещу българите се води по четири основни направления – политическо представителство и държавно управление; правосъдие и съдебна власт; икономическо развитие и финансова независимост; културно-национална идентичност; образование и обществено развитие.

Българската култура има своите силни корени, за чието премахване системно работеха в продължение на почти половин век десетки хиляди комсомолци, активни борци, членове на БКП и обикновени доносници от Държавна сигурност. Провалиха се, духът на българина показа, че е по-силен и от тоталитарния режим.

Атаките срещу националната идентичност

Заради това и битката за размиване на културната идентичност и силата на българските традиции продължи и след 1989 г. В наши дни с това са се заели отново „активните борци“, този път на демокрацията. Само преди година и половина бяхме свидетели на организиран, добре координиран и силно мотивиран опит за посегателство над националната памет.
Малцина са тези, които помнят, че опитът за оскверняване на паметника на цар Самуил в центъра на София започна от „отворено писмо“ на философа Стефан Попов. „Интелектуалецът“ от зората на демокрацията, първи шеф на българския клон на „Отворено общество“ на Джордж Сорос.

Освен осквернител на паметта българска Попов от години менторства както на терена на политиката, така и в сферата на правоохранителните служби. Брат му Юлиан Попов дори беше министър за няколко дни в един от Плевнелиевите служебни кабинети. Братя Попови са автори „на повикване“ в изданията на олигарха Иво Прокопиев.

Очернянето на прокуратурата – приоритет №1 на олигархията

Сериозен финансов ресурс е насочен към друго от приоритетните направления на водещите „хибридна“ война срещу българите – това за „правосъдие и съдебна власт“. Приоритет №1 на олигархията, водеща информационна война срещу собствения си народ, е прокуратурата. Ако държавното обвинение има неблагоразумието да засили разследвания за незаконна приватизация или злоупотреби с властта на определени олигарси, очернянето на обвинител №1 незабавно ескалира.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  1. Информационната война срещу българите

Десетки милиони долари и евро от чужди корпорации, фондации, а и от държави – много повече, отколкото в отбраната или в образованието – са инвестирани в последните двадесет години за поставянето на съдебната система в зависимост от интересите на чужди видими и тайни субекти и техните български лобисти и комисионери.

Всичко това наподобява ерата на легендарния Джовани Фалконе в Сицилия – колкото повече настъпва срещу мафията, толкова по-малко подкрепа среща от страна на останалите власти и политиците. Но в крайна сметка, макар и с цената на убийството на Фалконе и десетки негови колеги, разследващи „Коза ностра“, битката на прокуратурата успява и Италия се променя. Но това става едва когато на страната на разследващите застават мнозинството от италианците.
Точно от това се опасяват в наши дни и българските олигарси, които не пестят ресурси, за да пречат на работата на разследващите органи, включително чрез нестихващата информационна война, на която е подложена прокуратурата.

„Хоризонт“ без плурализъм

Когато през 2015 г. предишното ръководство на финансираното от данъците ни Българско национално радио реши да пресече раздаването на финансови бонуси между малка група работещи в информационната програма „Хоризонт“, популярна водеща и репортерка от т.нар. съдебен ресор се зае с организирането на протести „в защита“ на свободното слово. Колко над заплатите на колегите си е получавала Силвия Великова, всъщност е второстепенен въпрос. Много по-важна е крещящата липса на плурализъм в ефира на програма „Хоризонт“, когато микрофонът е зает именно от Великова.

Така се оказва, че ефирът на обществената медия бива употребяван като трамплин за властовите амбиции на Христо Иванов много преди проваленият бивш министър на правосъдието да бъде „активиран“ и пуснат от кукловодите му на политическата сцена. Със сигурност, в архивите на радиото може да бъде открита статистика, която е измерила дължината и количествата интервюта, които Великова е направила с Калин Калпакчиев, Мирослава Тодорова, Нели Куцкова, Соня Найденова, Атанас Атанасов, Кристиан Таков, Петко Петков, Христо Христев, Атанас Славов, Методи Лалов и много други юристи, представляващи само едната страна в задочния спор за развитието на българската правосъдна система у нас.

Колко ли пъти е била лектор на форуми на грантовата организация, обслужваща политическите и олигархични интереси, репортерката от „съдебния“ ресор на БНР? ССБ би трябвало да води отчетност на тези пари, а Великова да ги е декларирала и пред данъчните.
Несъмнено подобна специална отзивчивост на Великова към представителите на Съюза на съдиите в България представлява нарушение на етичните правила и очевиден конфликт на интереси.

Партийните пристрастия в обществената БНТ

Нередностите в радиото заради пристрастията на малка група журналисти изглеждат невинни пред случващото се в обществената телевизия. В изминалите години фондация „Америка за България“ е финансирала с около 1 млн. лв. продукции на малка група журналисти от дирекция „Информация“ на БНТ.

Общото между тях е, че са пряко свързани с водещия на седмичното предаване „Панорама“ Бойко Василев, който е и продуцент по проекта „Светът на живо“. Малко известен факт е, че журналистът Василев, пред когото единствено говорят представители на „Америка за България“, има отговорности и като главен продуцент на публицистичните предавания на телевизията, т.е. за темите и събеседниците във всички актуални предавания на националната телевизия. Факт, с което може да се обясни дежурното присъствие на анализатора Даниел Смилов – основен автор в медиите бухалки „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“ – в публицистиката на обществената медия.

Или друг пример – от години наред седмичното предаване „Референдум“ на БНТ ползва единствено услугите на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, чиято управителка Боряна Димитрова изобщо не крие пристрастията си към партийните проекти на олигархията – доскоро към ДСБ, а вече и към ДБ на групата около Иванов и Прокопиев. Промотирането на новия партиен проект на олигарсите в ефира на БНТ има и друго обяснение – програмният директор Севда Шишманова грубо потъпка принципите за деполитизиране, които трябва да са водещи при управлението на „Сан Стефано“ 29, като лично присъства на сбирката промоция на бъдещата партия бухалка срещу прокуратурата. Същата прокуратура, на която утре може да й се наложи да разследва Шишманова за изразходваните от нея милиони левове като програмен директор на БНТ.

Между професионалното и личното

Подобна е ситуацията и с друг от основните източници за информиране на българските граждани, който бива използван в „хибридната“ война – Нова телевизия. Шведските й собственици са в особена зависимост от олигарха Иво Прокопиев, който чрез участието си в компанията „Лендмарк“ е собственик на сградата, в която телевизията е наемател на няколко етажа.

Няколко от основните продуценти на новинарските и публицистичните предавания на Нова телевизия, също както и в „конкурентната“ Би Ти Ви, имат специализации в Съединените щати, а две от ключовите лица на телевизията – Галя Щърбева и Лора Крумова – са абонирани за грантове от фондация „Америка за България“.

Интересен въпрос е доколко професионално и безпристрастно е поведението на водещ журналист от Нова телевизия с оглед личните му взаимоотношения с един от кукловодите на задкулисните процеси в държавата – олигарха Иво Прокопиев.

Водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев е от Разград, което го прави съгражданин както на Прокопиев, така и на неформалния лидер на кръга „Агнешки главички“ – някогашният син депутат Никола Николов, а и на любимия депутат на Иван Костов – Атанас Атанасов, който „случайно“ е сред най-често присъстващите политици в ефира на Нова телевизия.

Родното място нямаше да има никакво значение, ако Прокопиев не предпочиташе да дава удобните си интервюта за изчистване на имиджа именно пред сутрешния блок на Нова телевизия. Но със сигурност притеснителна е личната близост на Прокопиев с Николаев. Познанството между двамата се дължи на съпругата на водещия в Нова телевизия, която е семейна приятелка с Галя и Иво Прокопиеви още от средата на 90-те години.

Личното пристрастие на водещите в Нова телевизия води и до изкривяването на конкуренцията между информационните сайтове, а и до пореден опит за манипулиране на общественото мнение. Прави впечатление, че приоритет за тандема Цолова-Николаев е лансирането на публикациите от интернет изданието на подсъдимия олигарх Огнян Донев – „Клуб Z“, известно с грубите си манипулации и атаки срещу прокуратурата, както и с мултиплицирането на пропагандни материали срещу политиката на Русия.

Въпреки стотиците милиони, потънали в изграждането на инфраструктурата за воденето на информационна война срещу българите, отминаващата 2016 г. показа, че обществото ни вече много трудно може да бъде заблуждавано – както за случващото се на международната политическа сцена, независимо дали в Европа, Русия, Близкия изток или в САЩ, а още повече на терена на българския обществено-политически мейнстрийм

 

Наглостта на Кунева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275142_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 Просветният министър в оставка Меглена Кунева се прави на умряла лисица за едни 250 000 евро, дарени за българската наука от страна на Германия, които са изчезнали от нейното ведомство (виж ТУК).

Наглостта на Кунева не ни изненадва. Крещящата й некомпетентност не й пречи повече от 10 г. да се пречка и да се прехранва във властта. Къде са дарените за наука пари от Германия – пита в. „Труд“. Кунева се прави на ударена.

Уважаеми г-н Цацаров, нашите публикации със сигурност привличат вниманието ви. Настояваме за разследване на случая. Важно е разследването да се поинтересува също как и с какви пари бе финансирана мръсната кампания на Кунева срещу Медицинския университет в София.

МОН се разпорежда с милиарди и никой не знае къде и как отиват. Очакваме адекватно действие от прокуратурата.

"Дийп пърпъл" идва за прощален концерт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275141_%22%D0%94%D0%B8%D0%B9%D0%BF+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%8A%D0%BB%22+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82

 Една от най-великите рок групи в историята на музиката "Дийп пърпъл" ще разтърси София с грандиозен концерт на 14 май от 20 ч. в "Арена Армеец". Епичното събитие ще бъде част от "The Long Goodbye" - световното прощално турне на легендарните музиканти. По време на паметното шоу родната публика ще чуе и песни от новия студиен албум на британците "inFinite", като само преди броени дни бе пуснат и първият сингъл от дългоочаквания проект - "Time For Bedlam". Освен с нечувани до този момент парчета, рок иконите ще зарадват за последен път феновете си с неостаряващи класики като "Smoke on the Water", "Hush", "Perfect Stranger", "Burn", "Lazy" и мн. др.
"Дългото сбогуване" на пионерите на хард рока няма да мине без изненади. На сцената на най-голямата зала в България ще излязат и специални гост-звезди, които за момента се пазят в тайна. Билетите за най-очакваното шоу на 2017 г. вече са в продажба и може да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна на цени от 60 до 100 лв., уточниха организаторите от Moko Solution и NuCoast.
Легендите Иън Гилън, Роджър Глоувър, Иън Пейс, Стийв Морз и Дон Еъри продължават да изненадват публиката и да надхвърлят границите на хард рока с още по-въздействащи текстове в комбинация със завладяващи композиции и майсторски сола. На световната музикална карта "Дийп пърпъл" безспорно е една от най-обичаните групи, а многобройните фенове от различни поколения не спират да подкрепят идолите си на всеки техен концерт.
Големите звезди на рока стартират шеметната си кариера през далечната 1968 г. Биографията им включва мултимилионни продажби на хитови албуми, сред които "In Rock" (1970), "Machine Head" (1972), "Made In Japan" (1973), "Perfect Strangers" (1984). Обявена от музикалните критици за "една от най-влиятелните групи в света", "Дийп пърпъл" не спира да изненадва публиката. Песни от последния албум - "From the Setting Sun in wacken" и "To the Rising Sun in Tokyo", заемат първо и второ място в класациите във Великобритания в един и същи ден - доказателство за култовия статут на бандата.
Емблематичната английска формация дори е включена в рекордите на Гинес като "най-шумната група в света" с концерта си в Rainbow Theatre в Лондон през 1972 г. Музикантите от "Дийп пърпъл" няма да изневерят на стила си и този път и ще си вземат сбогом с българската публика с незабравимо рок шоу.

Стрелба до американското посолство в Турция

https://www.actualno.com/asia/strelba-do-amerikanskoto-posolstvo-v-turcija-news_582944.html

Имало е стрелба пред американското посолство в Анкара, което се намира на метри от галерията, в която беше застрелян руският посланик Андрей Карлов. Информацията е на BNO News, предаде Агенция "Фокус". Припомняме, че веднага след убийството на Карлов посолството на САЩ беше зат

Кабинет на страха и отчаянието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275140_%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Опитите на ГЕРБ и Реформаторския блок да си спасят кожите, като съставят правителство в този парламент, напомнят на заглавието на стихосбирката на Константин Павлов "Агонио сладка". Този парламент може да състави единствено кабинет на страха и отчаянието. На мизерията и сделката. На задкулисието и схемите. Правителство на подмяната и бедността.
След като цяла седмица така и не стана ясно кой, къде и какви преговори води, вчера ГЕРБ и РБ се събраха на нещо като любовна седянка, за да се опитат напълно да подменят вота на хората на президентските избори. Хората гласуваха за промяна, ГЕРБ и РБ им предлагат удължаване на парламентарната агония. Хората поискаха развитие, гербаджийско-реформаторската мафия им сервира претопления буламач на политическите интриги и статуквото.
Преди окончателно да се отдадат на Бойко Борисов, реформаторите заляха медиите със сълзливи лъжи за тяхното превиване на гръбнак. Трябвало да направят кабинет, за да спрат БСП, стенеше един от тях. Това е отговорност пред държавата, лирично лъжеше втори. Трети твърдеше, че Кремъл чака по границите и само гордо дясно управление може да спре хищните евразийски орди, които искат да дойдат тук и да накарат евроатлантиците да минат от уиски на водка.
Има стотици начини човек да потърси алиби на безчестието си и видяхме как РБ и ГЕРБ минаха през всеки от тях. И резултатът от всички глупости ще бъде едно толкова безпринципно правителство, че то от ден номер едно ще обрече България на нестабилност. Реформаторите са алчни и жадни за власт и биха приели дори кошмарния вариант - целият кабинет да е техен, а ГЕРБ единствено да ги подкрепя. Това е овеществяване на мокрия сън на Бойко Борисов. Хем да е патрон на властта, хем постоянно да може да го играе опозиция. Раданкъневщина на куб.
А реформаторите просто се раздадоха в своя хищен инстинкт за власт. Имената за потенциален премиер, които се развъртяха, могат да предизвикат нощен кошмар дори и у тийнейджър, закален във филми на ужасите. Фаворит за поста се оказа, дръжте се, Божидар Лукарски. Това не е човек, а зъбобол. Това е същият онзи кадър, който навремето написа, че Стамболийски е бил зверски убит от комунистите. И се изживяваше като толкова универсален управленец, че го обсъждаха като министър на спорта, като министър на правосъдието, а най-накрая решиха да му поверят икономиката. Той се възползва добре от нея. Назначи целия остатъчен членски състав на СДС в структурите му. Лукарски е човек, чийто изречения предизвикват мозъчна парализа. Това е същият оня, който ядоса дори психодесните, като обяви, че приказките срещу ГЕРБ преди изборите били просто трик.
Другият обсъждан се оказа Румен Христов, човек, известен с това, че кандидат за президент на СДС през 2011 година постигна забележителния резултат от 1,95 процента. А появилото се отникъде име на Надежда Неински просто не върви да бъде коментирано. Задгробният политически живот не трябва да бъде тормозен с анализи.
Правителството на страха и отчаянието, което ще ни сервират, няма ресурси да направи абсолютно нищо. Това ще е кабинет, който е роден в заложничество и ще може да произвежда единствено гафове. Така е, когато в името на страха мандатът се дава на партия-призрак. Не знам само защо изпълнителите на тази пошла пиеска си въобразяват, че народът ще приеме това пошло риалити. Няма нищо по-лошо от това да дразниш с подмяна народ, който съвсем наскоро е гласувал за промяна. ГЕРБ и РБ май ще го научат по трудния начин.

Ненчев на съд за четвърт милион

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275139_%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD

 Военната прокуратура в София изпраща на съд министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Вчера бе оповестено, че обвинителният акт срещу  Ненчев и неговия служител Венислав Цанов заради поръчка на военно облекло е внесен.
Ненчев е обвинен, че като действащ министър между 16 декември 2014 г. и 26 януари 2015 г. е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.
От държавното обвинение изтъкват, че случаят е особено тежък поради проявената упоритост при извършването на деянието, която довела до вредни последици в особено големи размери за МО.

Днес е Игнажден - внимавайте кой влиза пръв в къщата ви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275138_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD+-+%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1

 Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.  Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. На Игнажден се отслужва празнична литургия. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година.

Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: "Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)". В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.

След това на сполазникът дават сито с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: "Да се роди дето рало ходи; дето ходи и не ходи!". За благословията си полезникът е обсипван с пшеница и сушени плодове — за плодородие. Може да го даряват още и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълна. Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива сполазници с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

На този ден, който от стопаните излезе пръв от къщата, обезателно когато се върне трябва да внесе пръчки, които слага зад вратата. След това стопаните замесват тесто за колаци. От замесеното тесто откъсват малко и на някоя греда правят от него кръст — да бяга всяко зло. Правят толкова колаци, колкото са членовете на семейството.

В Ловешко мома, която иска да разбере за кой момък ще се омъжи отива на дръвника, сяда на него и се посипва с ечемик като нарича: "Който ми е на късмет да дойде нощес да се женим заедно!". После става и взема в едната си ръка трески, а в другата ечемик и влиза в къщата. Треските оставя край огнището, а ечемика поставя под възглавницата си. Който сънува през нощта, за него ще се омъжи. Жени, които не са родили, на този ден спазват забраната да не работят, за да е по-леко раждането им. Преди изгрев жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата. Това правят за предпазване от магьосници, които обират чуждото благополучие. 

От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини.Само в Русенско и отчасти в Разградско е познат обичаят вардене квас, пазене квас. Изпълнението му се пази в тайна. За лек и магия в нощта срещу празника моми и жени се събират в една къща и две от тях замесват с гръб към нощвите тесто, в което бабите са поставили магьоснически билки. Дванадесет нощи до Васильовден омъжена жена стои будна край тестото и го пази, а останалите играят хоро. Последната сутрин поделят кваса между участничките, които го пазят строго за себе си и своя дом, вярвайки, че той защитава от зли духове, магии и болести и ще им помага да спечелят и задържат любовта на избраниците и съпрузите си.

Трапеза: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Днес да почерпят Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира.


Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Народни поверия, свързани с празника 

Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.
Не се иска и не се дава нищо назаем.
Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.
Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
Не се вари боб, за да не бие градушка.
Не се пере, за да не налети болест.
Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.
Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.
Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

Кошмарен паралел! Убийството на руския посланик в Анкара – началото на Първата световна война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275137_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BB%21+%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0

 Веднага след трагичните събития в столицата на Турция потребителите в Twitter и Facebook започнаха активно да обсъждат жестокото убийство на руския посланик Андрей Карлов. Според тях, случилото се може да бъде сравнено със събитията, предшествали началото на Първата световна война. Освен това, те си спомниха и за това, че убийството на посланик фактически означава обявяването на война.
Бехруз Химо, имигрант, Германия: „Путин за разлика от Ердоган не взима решенията емоционално и определя убийството като терористичен акт. Това е много важно, защото убийството на посланик е обявяване на война. Русия знае много добре това, както и британските агенти през 19 век провокираха религиозните фанатици да убият руския посланик в Персия, за да разрушат добрите отношения между Русия и Иран." 


 

Абел Чирино, САЩ: "Аналогично започна и Първата световна война. Молете се студентите глави да вземат връх. Не ни е необходима война, не трябва да воюваме с Русия" 

  

Карл Билд: "Преди шест месеца или около, това убийство в Анкара щеше да стане новото Сараево от 1914 година. Сега, едва ли", написа в профила си в социална мрежа бившият външен министър на Швеция Карл Билд., правейки аналогия с днешните събития и онези, провокирали началото на Първата световна война. 

Един от най-смъртоносните конфликти в световната история избухна, след като наследникът на австро-унгарския престол Франц Фердинанд бе убит от националиста Гаврило Принцип в Сараево на 28 юни 1914 година. Убийството на наследника на трона бързо ескалира в дипломатическа криза, която доведе до смъртта на 16 милиона души. Конфликтът в резултат на сложни договори и спогодби се разпростря върху целия свят само за месеци. 

Сега, след събитията в Турция, мнозина направиха паралел със събитията в Сараево. Турция е страна-членка на НАТО,чийто отношения с Русия в момента не са в най-цветущата си форма. Москва на свой ред пък е гневна на разширяването на Алианса на изток. 

Само преди месец руският президент Владимир Путин премести ракети, способни да носят ядрени заряди, по-близко до Европа, в анклава Калининград, в отговор на разширяването на НАТО в балтийските страни. 

Ракетите С-400 на Москва и балистичните "Искандер" са с обхват от над 450 мили, това означава, че са способни да достигнат при необходимост до Берлин. 

Член Пети на устава на НАТО гласи, че ако бъде извършена въоръжена атака срещу една страна членка, то това ще е атака по целия Алианс. 

През 1914 година събитието не бе сметнато за огромен международен инцидент, като стоковите пазари не реагираха. Днес индексът Dow Jones се покачи с 30  пункта. Западните медии слабо отразяват инцидента.

Принцип също бе млад политически активист - само на 19 години. Убиецът Мевлют Алтинташ също е доста млад - само на 22 години. Съобщава се, че той е бил мотивиран от действията на Русия в Сирия.

Камионът-убиец в Берлин е бил с полска регистрация и откраднат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275136_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0

 Полицията в Берлин обяви, че камионът, който се вряза в колендия базар, е бил откраднат, а връзката с шофьора му пропаднала около 16:00. Тежкотоварният автомобил е регистриран в Гданск, предава телевизионният канал ARD.

Собственикът на логистичната компания Ариел Цуравски в интервю за полския тв канал TVN24 разказа, че зад волана на камиона може би е бил негов братовчед. Той обаче добави, че родственикът му не могъл да извърши подобна атака.

Съобщава се също така, че съпругата на шофьора е изгубила връзка с него около 16.00. Камионът е превозвал стомана. С този тежък товар в каросерията многотонната машина стъпква няколко палатки и сергии, след което се врязва в тълпата разхождащи се хора, които не подозират нищо.

Полицията успя да задържи шофьора на камиона, а в кабината беше открито тяло на още един мъж. Кой от тях обаче е братовчед на шефа на логистичната компания все още е неизвестно.

Има нови задържани за убийството на руския дипломат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275135_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B

 Задържаха петима души във връзка с убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов. По-рано беше съобщена информация, че единствено майката и сестрата на убиеца са задържани. Задържани са още бащата на 22-годишният убиец Мевлют Мерт Атлинтас и още двама души, съобщава телевизия rt.com.
Всички те ще бъдат откарани за провеждането на разпит в Анкара от град Соке. От роднините на убиеца на руския посланик са били иззети електронни устройства.

Турските власти идентифицираха по-рано убиеца на руския посланик в Анкара Андрей Карлов - 22 годишния Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици.

Това съобщи на пресконференция в Анкара турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от световните агенции.

Сойлу уточни, че нападателят работел в полицията от две години и половина.

Други трима души бяха леко ранени при нападението, добави министърът.

Сойлу окачестви убийството като "гнусно нападение срещу приятел" и терористичен акт, както и като "огромна провокация", целяща срив на отношенията между Анкара и Москва.

Шофьорът-убиец, който се вряза в пазара в Берлин, е пакистанец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275134_%D0%A8%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+

 Германският вестник „Ди Велт“ сочи, че шофьорът на камиона, убил девет души на коледен пазар в Берлин, е пристигнал в страната като бежанец. Изданието обаче не е уточнило откъде точно има тази информация, предаде Breitbart, цитиран от "Фокус".
Първоначално вестникът твърдеше, че шофьорът е бил чеченец, но по-късно уточни, че е пристигнал от Пакистан. 

От своя страна, представител на берлинската полиция съобщи, че националността на задържания шофьор на камиона, врязал се в посетителите на коледния пазар в Берлин, е все още неизвестна, предаде The Daily Telegraph.

„Заподозреният, който избяга от местопрестъплението и по-късно бе арестуван, в момента е разпитван от полицията“, заяви прес-секретарят на полицията Томас Нойндорф.

Той добави, че катастрофиралият камион е имал полска регистрация и че германските власти са се свързали с полските си колеги. 

Компанията, която е била собственик на камиона, с който е извършено нападението в Берлин, излезе също с коментар.

Мениджърът по транспорта на компанията Лукаш Васик заяви, че шофьорът е бил на 37 години и е транспортирал стоманени продукти на компанията „Тисен“ от Италия към Берлин. Компанията, която е трябвало да получи пратката в Берлин не я е получила. 

„Загубихме контакт с него след обяд в понеделник. Не знаем какво се е случило с него – дали е взет за заложник или убит. Не знаем. Много сме притеснени“, заяви Васик. 

Вече официално: Избраха Доналд Тръмп за президент на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275133_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D

 Електоралната колегия в САЩ избра официално Доналд Тръмп за президент на страната  .

Хиляди хора излязоха в понеделник на протести в Съединените щати срещу Тръмп и членовете на електоралната колегия бяха "залети" през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят.
 
Кандидатът на Републиканците обаче вече надхвърли необходимия праг от 270 гласа в 538-членния изборен орган. Той получи 304 гласа срещу 228 за демократката Хилари Клинтън. Остават да дадат своя вот представителите на няколко американски щата.
 
Само неколцина членове на електоралната колегия не са се съобразили до момента с волята на избирателите в съответните щати. Така Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.
 
Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за членове на електоралната колегия, която официално определя държавния глава.

Игнажден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v21vwuN5Z6g/

Църквата почита днес  Св. Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. Смята се, че той е детето, което Исус Христос посочва, когато обяснява кой е най-голям измежду себеподобните. Наричан е Богоносец, защото сам казвал, че носи в сърцето си Бога. Ръкоположен е за втори архиепископ в град Антиохия. Въвежда в богослужението пеенето на два хора. Осъден на смърт от римския император Траян (98-117) заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

 Според християнската традиция от Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани “мъченици” не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.  

Ритуалите започват от ранно утро край огнището и продължават на празничната трапеза от обяд до вечерта. А в някои райони обредността продължава и през цялата нощ. Всеки от обредите е магическо предизвикване на плодородие за земята и родитба за добитъка. Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за плодородие.

Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома – огнището. Пак плодове се даряват на първия гост, който споходи дома на този ден.  Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година. Затова в различните местни наречия гостът се нарича “спохожняк”, “полазник” и др. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни действия.

Честит имен ден на Игнат, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни!

 

 

Жертвите от нападението в Берлин са достигнали до 12 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946863

Жертвите от нападението в Берлин са достигнали до 12 душиНай-малко 12 души са загинали , а 48 са били ранени, след като камион се вряза в посетителите на коледен пазар в Берлин, предаде AFP, цитирана от Фокус. „За жалост знаем, че 12 души са били убити на „Брайтсшайдплац“, а 48 други са в болницата – някои от тях сериозно ранени“, съобщи полицията в Берлин на своя профил в социалната мрежа „Туитър“.

Пакистанец е карал камиона в Берлин, полският шофьор убит?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946822

Пакистанец е карал камиона в Берлин, полският шофьор убит?Според информация на в. „Велт“ арестуваният шофьор на камиона, който уби 9 и рани 50 на коледен базар в Берлин, е пакистанец. Има улики, че камионът е бил откраднат, съобщи германската телевизия ARD. Не се съобщава още кой е вторият човек в кабината, който е загинал. Според някои медии това е полският шофьор, който вероятно е бил застрелян.

Петима задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631060

Петима души са били задържани в Турция във връзка с убийството на руския посланик в страната Андрей Карлов, предаде ТАСС, като се позова на телевизия НТВ.Арестувани били майката, сестрата и бащата на нападателя, както и още двама души. Убиха руския посланик в Турция при покушение Роднините на убиеца ще бъдат доведени от град Сок, в западния окръг Айдън, за разпит в столицата Анкара. От тях са били иззети електронни устройства.

Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631056

Електоралната колегия в САЩ избра официално Доналд Тръмп за президент на страната, предадоха световните агенции. Хиляди хора излязоха в понеделник на протести в Съединените щати срещу Тръмп и членовете на електоралната колегия бяха "залети" през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят. Обама заяви, че оставя САЩ в добро състояние на Тръмп Кандидатът на републиканците обаче вече надхвърли необходимия праг от 270 гласа в 538-членния избор...

Плевнелиев заклеймява нападенията срещу невинни граждани във ФРГ и Швейцария

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946792

Плевнелиев заклеймява нападенията срещу невинни граждани във ФРГ и ШвейцарияДържавният глава осъжда остро нападенията в Берлин и в Цюрих, при които загинаха и бяха ранени много невинни граждани, предават от прессекретариата на президента Плевнелиев. „Дълбоко потресени сме от тези грозни актове на терор в светлите дни преди Коледа. Непонятно за нас е жестокото желание за отнемане на човешки животи.

Русе е община на 2016-а година за културно-исторически туризъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631055

Русе спечели онлайн гласуването в категорията „Културно-исторически туризъм“ в първите Годишни награди, организирани от Министерството на туризма. Вотът на платформата www.tourismawards.bg определи първите места във всяка една от категориите. Повече от 10 дни всеки можеше да участва в онлайн гласуването, а окончателните резултати станаха ясни днес. Наградите на победителите бяха раздадени на специална церемония, която се състоя тази вечер, в Централния военен клуб, София. От името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов награда...

Вижте ужаса на базара в Берлин веднага след атентата (Потресаващо видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946777

Вижте ужаса на базара в Берлин веднага след атентата (Потресаващо видео)                                                                                                                                               Посланикът ни проверява за липсващи българи, засега няма данни за пострадали сънародници Българският посланик в Берлин Ради Найденов проверява за пострадали от трагедията на коледния базар край

Българин в Берлин: Полицията не прибързва със заключенията за инцидента с камиона убиец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631054

Полицията в Берлин не прибързва със заключенията по отношение на инцидента, при който камион се вряза в множество хора на коледен базар в Берлин. Като предпазна мярка обаче органите на реда призовават хората да си остават вкъщи. Това каза пред Дарик българинът Константин Воротнюк, който живее в германската столица. Не се знае дали се касае за катастрофа или за терористичен акт. Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО) Воротнюк разказва, ...

Доналд Тръмп избран за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946783

Доналд Тръмп избран за президентДоналд Тръмп е избран официално за президент на САЩ от избирателната колегия, съобщи АП. Милиардерът вече е получил над 270 гласа, които са необходими за избора. 4-има от електорите на Демократическата партия са предали Хилари Клинтън. Трима от тях са дали глас за бившия държавен секретар Колин Пауъл,

Изненадващ бунт на електори демократи при определянето на Тръмп за президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/20/2886714_iznenadvasht_bunt_na_elektori_demokrati_pri/?ref=rss


Победителят от изборите за президент на САЩ от 8 ноември Доналд Тръмп формално бе одобрен от Избирателната колегия на САЩ, но изненадващо поне петима от членовете ѝ от Демократическата партия не подкрепиха Хилъри Клинтън, съобщи "Ройтерс".

Това е най-големият подобен бунт на т.нар. изневерили електори от повече от век насам, допълва агенцията.

Очакванията бяха поне един от републиканците сред 538 американци от колегията да не подкрепи Тръмп. Оказа се, че там дисциплината е...

Коледна гимнастрада в Нова Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630958

Първа коледна гимнастичка се проведе в Нова Загора. Проявата се организира от спортен клуб по художествена гимнастика „Берое” и Община Нова Загора и се проведе в зала “ Младост”. Програмата започна с индивидуални изпълнения на участниците и приключи с ансамблови изпълнения. Заместник-кметът Ивайло Енев приветства всички присъстващи. Колоритните състезателки впечатлиха не само журито, но и публиката, както с атрактивните си костюми, така и със завидни умения в художествената гимнастика. С индивидуални изпълнения се представиха гимнастички, роден...

Исторически музей Сливен представя реставрирани експонати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631001

Експонати, върнати от граждани и реставрирани ще представи днес Регионален исторически музей Сливен. Сред тях са римски кожени обувки на 1 900 години, открити край село Трапоклово. Изложбата ще бъде открита в 16 часа.  ...

Награждават най-добрите спортисти на Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630995

Церемония за награждаване на най-добрите спортисти на Сливен за 2016 година ще се състои днес. За първи път ще бъде излъчен най-добър спортист с увреждания и награден с почетен приз. Тържеството се организира от община Сливен и ще се проведе в зала „Май" от 14 часа. Спортистите се определят след направени предложения от спортните клубове до комисия, утвърдена със заповед на кмета на общината Стефан Радев.    ...

ВИП ден на полигон „Ново село"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631003

Началникът на отбраната генерал Константин Попов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще наблюдават днес заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION" 17-1. За първи път на учебен полигон „Ново село" заедно тренират военнослужещи от сухопътните войски на България, Албания, Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна и Морската пехота на САЩ, разпределени в три коалиционни роти. Действията на военнослужещите ще наблюдават посланиците в България на САЩ, Албания, Черна гора, Сърбия и Молдова. На ВИП-де...

Игнажден е, внимавайте кой ще влезе пръв в дома ви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631030

  Православната църква почита днес Свещеномъченик Игнатий Богоносец, а празникът е наричан от народа Игнажден. Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че „носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. Според христ...

Убитият руски посланик е единствената мишена на покушението

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/20/2886667_ubitiiat_ruski_poslanik_e_edinstvenata_mishena_na/?ref=rss


Руският посланик Андрей Карлов е единствената мишена на нападението в Анкара, при което бе убит, докато откриваше фотоизложба.

Това заключение се налага от трупащите се подробности от очевидци на стрелбата.

Това е първият случай в историята на Турция, когато на нейна територия е убит посланик.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу потвърди, че убиецът е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, който през 2014г. е завършил полицейска академия и е работил в спецчастите за...

Убийството на посланик - така започват войните, шумят социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5946750

Убийството на посланик - така започват войните, шумят социалните мрежиВеднага след трагичните събития в столицата на Турция потребителите в Twitter и Facebook започнаха активно да обсъждат жестокото убийство на руския посланик Андрей Карлов. Според тях, случилото се може да бъде сравнено със събитията, предшествали началото на Първата световна война. Освен това, те си спомниха и за това,

Игнажден е! Внимавайте кой ще влезе първи в дома ви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631033

Днес Българската православна църква отбелязва Игнажден - денят, в който се почита паметта на светеца Свети Игнатий. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. Свещеномъченик Игнатий Богоносец e бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два хора, прието в последствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Осъден е на смърт от римския император Траян заради ...

Отбелязваме Игнажден - внимавайте, кой влиза в къщата ви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630983

Православната църква отбелязва днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец, наричан от народа Игнажден. Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира /хора/, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че „носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. Спор...

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631053

Камионът, който се вряза в множеството на коледен базар в Берлин, убивайки най-малко девет и ранявайки около 50 души, е регистриран в Полша и е собственост на полски бизнесмен, предаде ТАСС. Въпросният предприемач на име Ариел Журавски каза по полската телевизия, че е разпознал тежкотоварния автомобил. Той обаче смята, че камионът е бил откраднат, тъй като наетият от него шофьор тежи 130 килограма и не би могъл да побегне след нападението. Камион се вряза в тълпата на коледен базар в Берлин, им...

Загива легендарният български летец Димитър Списаревски

https://www.actualno.com/chronicles/zagiva-legendarnijat-bylgarski-letec-dimityr-spisarevski-news_582859.html

Поручик Димитър Списаревски е български летец на изтребител. Роден е в Добрич на 19 юли 1916 г. Загива на 20 декември 1943 г. при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората свето

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване