Гюлен отрече да е отговорен за смъртта на посланик Карлов

http://www.cross.bg/gyulen-karlov-ankara-1529412.html

/КРОСС/ Мюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция. В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Те (турските власти - бел. ред.) не могат да убедят света в тези обвинения", посочва Гюлен по повод твърденията срещу него. Посланик Карлов беше застрелян на 19 декември по време на изложба в столицата Анкара. Неговият убиец - 22-годишен полицай на име Мевлют Мерт Алтънташ, беше убит от силите за сигурност същата вечер. Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че според следствието убийството на Карлов е свързано с т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен. „Този човек (Мевлют Мерт Алтънташ) е бил член на ФЕТО, няма нужда това да се крие. Мястото, където е израснал, и сегашното му състояние показват това. И трябва да се каже открито, че вътре в нашите полицейски структури, както и в армията, все още има членове на тази мръсна организация", каза Ердоган по време на пресконференция в Анкара днес. Той също така посочи, че чистката на държавните структури от членове на ФЕТО продължава.  

В Общинския приют за бездомни животни в Севлиево може да намерите своя нов приятел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631790

В Общинския приют за бездомни животни, намиращ се на Ловнидолско шосе в Севлиево, срещу Регионалното депо за отпадъци, може да намерите новия си домашен любимец. Също така може да помогнете с доброволен труд или да приютите изоставено животинче. Работното време е от 08.00 до 17.00 всеки ден. ...

Емил Радев: Необходими са бързи и още по-ефикасни мерки за сигурността в Европа срещу радикализирането на мигранти

http://web.barometar.net/87244/

Необходими са бързи и още по-ефикасни мерки за сигурността в Европа срещу радикализирането на мигранти и тероризма. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРП/ЕНП Емил Радев. „Когато се говори за живота и здравето на европейските граждани, всичко друго остава на заден план. Взимат се и сега мерки, и […]

Ледени деликатеси за 26-ия рожден ден на полярна мечка (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5951375

Ледени деликатеси за 26-ия рожден ден на полярна мечка (видео)Полярна мечка отпразнува 26-годишния си рожден ден с пищно тържество и много гости.  Обитателят на зоопарка в Сингапур се порадва на ледени деликатеси и вниманието на всички посетители на зоологическата

Девет общини в битка за безвъзмездни 3.5 млн. лв. за минерални извори

http://www.mediapool.bg/devet-obshtini-v-bitka-za-bezvazmezdni-35-mln-lv-za-mineralni-izvori-news258056.html

Девет общини търсят безвъзмездно съфинансиране от програмата на екоминистерството за развитие на минералните извори на техни територии, съобщиха от ведомството в четвъртък. Кандидатстващите за предоставените 3.5 млн. лв. от Министерството на околната среда и водите са общините Минерални бани (област Хасково), Полски Тръмбеш, Сапарева баня, Панагюрище, Бургас, Разлог, Берковица, Велинград и Септември. Повечето проекти са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари. Част от общините предвиждат инвестиции в помпени станции, надземна част на водовземни съоръжения и водомери на водоизточниците. От ековедомството припомнят, че програмата им за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия е финансов инструмент, който се администрира от Националния доверителен екофонд. Със средства по пилотната схема се осигуряват безвъзмездно до 50 процента от проектите на местните власти, като за останалата част от стойността им те трябва да използват собствен ресурс или кредит. По програмата е допустимо създаването на публично-частни партньорства между общините и бизнеса. При използването на кредит за реализирането на проектите, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще покрива лихвите по него. Минералните води в страната имат ценни качества - температура между 20 и 102 градуса, изключителна чистота заради дълбочинния произход и разнообразен минерален състав. Това дава възможност да се използват за питейни цели, за балнеология, за развитие на туризъм и спа центрове, за отопление на сгради, за оранжерийно производство, както и за развитие на спортни дейности, посочват от МОСВ. Ведомството допълва, че в момента се оползотворява по-малко от 20 процента от ресурса на минерални води в страната, като потенциалът е 3800 литра в секунда. Целта на програмата е общините да се подпомогнат финансово за реализирането на проекти, които ще позволят ефективно оползотворяване на ценния ресурс. Комисия ще оценява подадените предложения до края на януари 2017 г. Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на следващата година, съобщиха още от МОСВ.

А ако Русия тръгне и срещу други държави?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275251_%D0%90+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8%3F

 Миналата седмица донесе добри новини за сигурността на Централна Европа и Украйна. Може обаче да се окаже, че това е била една от последните добри седмици. Положително беше, че ЕС за пореден път удължи санкциите срещу Русия, наложени на страната в резултат на руската агресия в Украйна. Положително е и това, че ЕС се опитва да спаси споразумението за асоцииране с Украйна. Холандия гласува на референдум срещу споразумението, но държавните и правителствени ръководители на ЕС дадоха ясно да се разбере, че договорът са асоцииране не обещава нито пълноправно членство, нито военна помощ. По този начин ЕС се опитва да окуражи холандския парламент да ратифицира споразумението. Не е ясно обаче дали парламентът в Хага ще има необходимата смелост за това малко преди изборите през март. Ако парламентът не намери сили да го стори, това би било равнозначно на триумф за Владимир Путин, не по-малък от манипулациите на американските избори.

Борбата за европейското асоцииране на Украйна, която един корумпиран президент искаше да върне в сферата на влияние на Русия, стана повод за революцията на Майдана. Прозападният избор на украинците пък доведе до наказателната акция на Русия през 2014: до анексията на Крим и до нахлуването в Донбас. Оттогава насам Украйна задвижи една впечатляваща реформаторска програма. И то в състояние на война. Бяха проведени свободни избори, бяха оповестени данни за големите финансови състояния, независимо че олигарсите още оказват съпротива. Ако ЕС сега не изпълни обещанието си да асоциира Украйна, в името на което междувременно загинаха 10 000 души, ще означава, че 25 години след края на Съветския съюз, Европа реанимира доктрината „Брежнев”, според която съседните на Русия държави се ползват само с ограничен суверенитет.

В момента има натрупване на различни опасности. Докато Русия разполага ядрени ракети край Калининград, американците си избраха за президент човек, който гледа на външната политика предимно като на бизнес, а не толкова като на изискване за съюзническа вярност. Неговият бъдещ външен министър Рекс Тилерсън е шеф на петролен концерн, комуто санкциите срещу Русия пречат. Затова той вече поиска рестриктивните мерки срещу Москва да бъдат пратени по дяволите.

И в Европа се чуват подобни гласове. Италия, Унгария и Словакия се подчиниха на удължаването на санкциите с недоволно мърморене. Това, че ЕС като цяло успя да запази своя курс спрямо Русия, се дължи главно на общите усилия на Франция и Германия. Френският президент Оланд обаче напуска поста, а най-вероятните му наследници може би няма да продължат съпротивата срещу неоимперските амбиции на Москва. Кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон се възхищава на Русия, а партията на Марин Льо Пен взима заеми от руски банки.

Рисковете пред Източна Европа

default

Има ли кой да спира имперските амбиции на Русия?

Така че Източна Европа и Украйна се оказват в крайно рискова зона. Ако Америка, а после и Европа отменят санкциите през идната година, а бъдещият американски президент се окаже готов да оттегли американските защитни гаранции в НАТО, каквито намеци вече имаше, то не само бъдещето на Украйна може да се окаже застрашено.  Други бивши съветски републики също могат да попаднат в тази категория. И тогава ще се окаже, че великите сили отново си поделят Европа, както едно време в Ялта.

Не е задължително обаче да се стига дотам. Доналд Тръмп, който е опитен бизнесмен, може би няма да продаде съюзниците си толкова евтино, както се опасяват някои. А Франсоа Фийон, след като стане президент на Франция, може би ще следва консервативните ценности на партията си. Може бе ще се опита да стабилизира Европа, вместо да я съсипе.

Но всичко това е твърде неясно. И Франция като нищо може да се откаже от борбата срещу имперските амбиции на Русия, от която вече отпаднаха САЩ и Великобритания. Тогава народите между Германия и Украйна ще останат съвсем сами срещу Русия. А Германия ще бъде изправена пред сложни въпроси. Ще продължи ли да се противопоставя на желязната хватка на Москва в Украйна, ако Западът се разпадне? Ако остане сама, без ядрената сила на САЩ в условията на един разпадащ се ЕС?

И какво ще стане, ако след Украйна, пред опасност се окажат изправени и други държави от бившата съветска империя като Латвия, Естония, Полша? Ще устои ли Германия на злото изкушение да сключи сделка с Русия, както по времето на пакта Рибентроп-Молотов? Ще има ли силата и волята да отхвърли подобно предложение? И ако да, как и колко бързо би могла да се подготви за деня, в който ще ѝ се налага сама, или в най-добрия случай с малка групичка от държави като балтийските републики и Полша, да удържа положението в икономическо, идеологическо, а и военно отношение? Може би подобен ден наближава и има много неща, които трябва да се премислят внимателно.

Конрад Шулер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Бареков: Гарантиран базов доход от 500 лева за новозавършил млад висшист

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951405

Бареков: Гарантиран базов доход от 500 лева за новозавършил млад висшистНовият политически проект на евродепутата Николай Бареков ще подкрепи младите, образованите и безработните. Това написа самият той във Фейсбук. Гарантиран базов доход от 500 лв в продължение на 2 години е едно от предложенията на Бареков. Ето и целия коментар: Приятели, с новия ни политически проект ще поставим младите,

Осветиха санирания розов блок в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5951379

Осветиха санирания розов блок в МонтанаСвещеници от православния храм в Монтана осветиха санирания розов блок в ЖК „Плиска“ 12 . Това е третият блок, обновен по Националната програма за енергийна ефективност, остават още 10, каза кметът Златко Живков. Стойността на строителните дейности е 758 000 лева, а ремонтът е извършен само за 76 работни дни.

Пандата, която разтопи сърцата на хиляди в интернет

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/pandata-koiato-raztopi-syrcata-na-hiliadi-v-internet-6063204

Клипчето с продължителност под три минути, качено в Youtube във вторник, вече е гледано над 330 000 пъти

Цените на внос в Германия се повишават за първи път от четири години насам

http://econ.bg/Новини/Цените-на-внос-в-Германия-се-повишават-за-първи-път-от-четири-години-насам_l.a_i.734303_at.1.html

Индексът на цените на внос в Германия нарасна през ноември на годишна база за първи от четири години насам, което е пореден знак в последно време за...

Петима са заловените за посегателства над коли, двама са непълнолетни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631784

Както вече ви съобщихме в нощта срещу 21 декември след поредните посегателства над автомобили на територията на града русенската полиция задържа двама мъже и лек автомобил «Мерцедес» с вещи и части в него (бюлетин от 21.12.2016 г.). В резултат на предприетите и проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за изясняване на съпричастността на двамата заловени и на други лица към извършените посегателства над превозни средства на територията на град Русе през последните няколко дни, са били установени и задържани общо 5 чов...

Да разтворим сърцата си за Николай Тихолов, благотворителният концерт е тази вечер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631786

Тази вечер, 22 декември, от 18.00 часа в спортна зала „Орловец“ ще се проведе Коледният Благотворителен концерт, в подкрепа на танцьора от ДФА „Габровче“ Николай Тихолов. Събраните средства от инициативата ще бъдат предоставени за лечение и сърдечна трансплантация на ученика в 12 „г“ клас на Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Поканите за концерта на стойност 5 лв. могат да бъдат закупите на касите на Дом на културата, Спортна зала „Орловец“, Драматичен театър и ДФА „Габровче“. Концертът е с участието на ДФА „Габровче“,...

Камери в Кюстендил засекли шофьор да минава със 106 км/ч покрай училище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888589_kameri_v_kjustendil_zasekli_shofyor_da_minava_sus_106/?ref=rss


Шофьор на лек автомобил е засечен да се движи в района на две училища в Кюстендил със скорост, превишаваща с 66 км/ч допустимата.

Автомобилът "Сеат Леон" е засечен да се движи със 106 км/ч при ограничение от 40 км/ч, съобщи БТА. Колата е собственост на 19-годишен младеж от Кюстендил, като предстои да се установява кой я е управлявал.

За подобно нарушение на пътя в момента законът предвижда глоба от 500 лева и три месеца лишаване от правото да управлява моторно превозно...

РБ: Предложението за мажоритарното райониране на страната е пълно с пропуски

https://www.actualno.com/politics/rb-predlojenieto-za-majoritarnoto-rajonirane-na-stranata-e-pylno-s-propuski-news_583482.html

Вчера в НС колега народен представител внесе предложение за райониране при въвеждане на мажоритарна избирателна система с едномандатни избирателни райони. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на РБ Димитър Делчев. „Ние от ДБГ и РБ зае

Проф. Константинов с най-интригуващото тълкуване защо Плевнелиев и Радев са на различни мнения, но и двамата са прави!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275250_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%8

 Прехвърчаха първите искри между президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев, което е хубаво и здравословно, но най-интересно е и че и двамата са прави. Тази позиция изказа политическият анализатор и изборен експерт проф. Михаил Константинов.
"Защо е прав Плевнелиев? Защото Конституцията не му дава срок. Точно за третия мандат и Конституцията, и едно решение на КС през 1992 г. дават възможност за дълго мотане. Дали има нарушение, ще кажат компетентните органи, но според мен няма, защото няма срок. Прав ли е г-н Радев, тъй като не е длъжен да прави действия преди да встъпи в длъжност, защото не иска да носи чужда отговорност. Всички са прави. Да изчакаме 22 януари", настоя проф. Константинов.

Президентът Плевнелиев можеше да зададе много ясен и конкретен въпрос към КС, когато ги попита дали може да насрочи изборите, коментира пред Bulgariq on Air от своя страна политологът Татяна Буруджиева.

"Ако той беше задал въпроса по друг начин към КС, днес щяхме да знаем дали е прав или не. Защото случаят и двамата да са прави идва от това, че в Конституцията няма точен и конкретен текст и не е редно някой да казва, че тя е нарушена, защото това е предизборно", добави Буруджиева.

Според експертите оставащият един месец е по-добре да го изкарат хората, които вече са там, вместо да се назначава служебен кабинет. Буруджиева обаче коментира, че президентът Плевнелиев е проточил много време връчването на мандатите.

Проф. Константинов коментира мажоритарна избирателна система и промените в изборното законодателство, които според него не трябва да се изменят от този парламент за следващия. Да си дойде новият парламент, новото правителство и да се заеме сериозно, призова той.

Има няколко големи препъникамъка за тази система, подчерта Буруджиева. "Единият са изборните списъци. Без да си оправим изборните списъци трудно ще направим чисто райониране, тоест трудно ще имаме желязното основание да кажем, че това са точно районите", обясни тя.

"ГЕРБ към БСП вече не са 2:1, а има едно изравняване - едните падат, а другите се вдигат. ДПС има леко падане. Веселин Марешки е много силен, а Патриотите са стабилни. Никой не знае какво става с Реформаторите", коментира още проф. Константинов по повод политическата обстановка в момента.

Продължава тенденцията към спад за ГЕРБ, потвърди и Буруджиева.

"В БСП са "щастливите овчарчета", защото Първанов за втори път каза, че ще седне на последния ред. Избирателите на АБВ имат алтернатива. Интересна е заявката на Бареков, който заяви, че ще се върне, "за да оправи България". Приключвам с гласовете за Марешки, защото те са онези страшни вълни от Бареков, още по-страшни от Яне Янев", посочи тя и добави, че ако Бареков се върне ще има битка.

Осъдиха Анита Мейзер на 4.5 години затвор

http://web.barometar.net/87242/

Варненският окръжен съд призна Анита Мейзер за виновна в това, че на 14.08.2016 г., в гр. Варна, причинила смърт по непредпазливост на съпруга си. Тя бе призната за виновна и за това, че на същата дата, в сградата на ОД на МВР – Варна, предложила подкуп – сумата от 30 000 евро на полицейски служител, […]

Коледни приказки на децата чете кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631781

Коледни приказки прочете на децата в ДГ "Слънце“ в Павликени кметът на Общината инж.Емануил Манолов. Той разгърна страниците на приказката "Какво празнуваме на Коледа" пред децата от подготвителните групи на учебното заведение по покана на директора му Грега Георгиева."На Коледа празнуваме Рождество Христово, а децата получават подаръци, ако са добри, ако родителите им виждат, че са послушни, ако учителите им са доволни от това, което са научили в детската градина“, каза Георгиева. Посланието, което инж. Манолов отправи към децата бе да не огор...

В Общински съвет-Разград: Минута мълчание за Хитрино, но „въздържал се” за даряване на възнагражденията за подстрадалите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631783

С минута мълчание в памет на жертвите от бедствието в Хитрино започна сесията на Общински съвет-Разград. Само още няколко минути по-късно обаче местните парламентаристи не подкрепиха почитта си с материална подкрепа към останалите живи. Четирима местни парламентаристи внесоха извънредна докладна записка с предложение декемврийските възнаграждения на общинските съветници и на кмета на Разград да бъдат дарени за нуждите на пострадалите семейства от Хитрино. Джипо Джипов, Иво Димитров и Митко Ханчев от РБ и независимата Милена Орешкова считат, че ...

Още райони останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339364

От ВиК-Варна съобщиха, че без вода ще останат абонатите в няколко варненски района. Причината за това е авария. Ето списък на засегнатите места: - кв."Младост" бл.118 ;бл.116 вх.1 и 2 ; пазарчето срещу Строителния Техникум до около 14 ч.

Меглена Кунева: В образованието има огромна нужда от реформи

http://www.moreto.net/novini.php?n=339361

Образованието е ресор с огромна нужда от реформи. Системата на предучилищното и училищното образование засяга 150 000 души и близо един милион деца. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, представяйки отчета за дейността на МОН.

Котел за отоплителна инсталация подпали сграда в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631782

Неправилно боравене с котел за отоплителна инсталация е причината за пожара, възникнал вчера следобед в жилищна сграда на ул. „Шипка" в Габрово. Няма загинали и пострадали хора. Нанесени са щети по отоплителната инсталация на сградата. При ликвидирането на произшествието са участвали 1 противопожарен автомобил и 4 пожарникари от РСПБЗН - Габрово....

Гюлен отрече да е отговорен за смъртта на посланик Карлов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951342

Гюлен отрече да е отговорен за смъртта на посланик КарловМюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция. В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Те (турските власти – бел. ред.

Взрив в московското метро, шестима са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_642784.html

Взрив в московското метро рани шестима души.  Взривът е станал около 9.20 часа местно време на станция "Коломенская" в четвъртък сутринта, съобщи РИА Новости.  По предварителни данни причината за взрива е невнимателно боравене с газова бутилка при заваряване.  След взрива е пламнал пожар, който обхванал площ от около пет квадратни метра.  Пожарникарите бързо са се справили с огъня.  След взрива станцията беше затворена, но няколко часа по-късно пътниците отново бяха допуснати. Влаковете се движат по график.  Началникът на московското метро Дмитрий Пегов обяви, че ще бъде прекратена работата с компанията, която е извършвала ремонта.

Плевнелиев към мъжете: Изневерявайте така, че жените ви да са виновни след това

http://bulgarski.pogled.info/news/80797/plevneliev-kam-mazhete-izneveryavaite-taka-che-zhenite-vi-da-sa-vinovni-sled-tova

/Поглед.инфо/ Идеята на Плевнелиев, че предложението му Румен Радев да състави кабинет е в "духа на конституцията", може да се окаже спасителна за не едно и две семейства в страната.

"Дънди" откри нови залежи на злато в Челопеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951325

"Дънди" откри нови залежи на злато в ЧелопечКанадската компания "Дънди прешъс металс" е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация в мината си в Челопеч. Това съобщава в "Капитал daily" като се позовава на съобщение на собственика - Dundee Precious Metals (DPM). Изданието припомня, че като част от концесионните си договори всички добивни дружества правят проучвания,

Инвестиционни фондове точат зъби за проблемните заеми на италианските банки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275249_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE

 Инвестиционни фондове са набрали 7 млрд. евро за инвестиции в токсичен дълг в Европа. Най-привлекателни за тях са проблемните кредити на банките в Италия, които засилват процесите по прочистване на балансите си, предава Ройтерс.

Най-големият фонд е на KKR – той разполага с около 3,3 млрд. евро, следван от Avenue Europe Special Situations Fund III с около 2 млрд. евро.

С фондовете от предишни години, които още не са похарчени, сумата набъбва до около 15 млрд. евро, изчисляват от консултантската компания Preqin.

Проблемните заеми на банките в Италия се оценяват на около 356 млрд. евро. Финансовите институции още се колебаят дали да продават проблемни заеми на цените, които са приемливи за фондовете, защото има сериозен риск това да отслаби капиталовите им позиции заради отписванията.

Миналата седмица обаче топ кредиторът на Италия UniCredit обяви основно преструктуриране, включително и план за проблемни дългове на стойност 17 млрд. евро. Италия освен това ще трябва да спасява най-стария си кредитор - Monte Dei Paschi, а и другите банки поетапно започват да прочистват проблемните си кредити.

Фондовете очакват, че процесът по прочистването на банките от проблемните заеми ще се ускори. Затова и Algebris Italy – един от водещите инвестиционни фондове с интерес към токсичния дълг, стартира втори фонд.

Според консултантската компания PwC през 2017 г. на пазара вероятно ще излязат проблемни заеми за около 50 млрд. евро. Експертите обаче посочват, че банките трябва да действат внимателно, за да се окажат натиск върху цените.

Италия не можа да създаде „лоша банка“ по примера на Испания, а в момента е възпрепятствана от новите правила на Европейския съюз (ЕС), които изискват инвеститорите в проблемните банки да поемат част от загубите. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Учениците от Хитрино ще бъдат на училище в първия учебен ден след празниците

http://www.cross.bg/hitrino-ychilishte-vurnat-1529411.html

/КРОСС/ В първия ден след Коледната ваканция, 5 януари, 232-мата ученици от село Хитрино ще се върнат в училище. Отделени са средства за ремонт на училището, на децата ще бъде оказана и психологическа помощ. Учениците са от 16 населени места и ще се придвижват до училището в Хитрино с автобуси. До края на този ден ще бъдат описани щетите на училищната сграда. Осигурени са средства за необходимия ремонт, а той ще се осъществи дори и през празничните дни. На 5 януари всички ученици в страната трябва да са на училище след ученическата ваканция за Коледните и Новогодишните празници. Очаква се тогава в клас да се върнат и учениците от Хитрино, които не учат от началото на катастрофата на влаковата композиция в селото.  

Банките в Испания ще трябва да върнат над 4 млрд. евро надвзети лихви по ипотеки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275248_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%

 Банките в Испания ще трябва да възстановят над 4 млрд. евро на кредитополучателите заради надвзети лихви, сочи решение на Съда на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Става въпрос за ипотечни кредити, отпуснати преди май 2013 г., по които е имало въведена минимална лихва. Праговете бяха отменени от Върховния съд на Испания, който обаче поиска и тълкувателно решение от Съда на ЕС.

Експерти подчертават, че повечето банки в Испания ще трябва да направят допълнителни провизии, за да се разплатят с клиентите си. Това вероятно ще окаже силен натиск върху капиталовите им позиции и финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

Банките в Испания в момента са под силен натиск заради ниските лихви и слабото търсене на кредити. С общ обем от 521 млрд. евро ипотечното кредитиране е ключово за банковия сектор на фона и на експозициите на кредиторите към сектора на имотите.

Някои банки все още провизират проблемните кредити, останали им като наследство след срива в сектора на имотите и икономиката.

Още през юли BBVA например оцени, че такова решение на Съда на ЕС ще й струва около 1,2 млрд. евро, а CaixaBank SA – около 1,25 млрд. евро.

Капиталовите съотношения на малкия кредитор Liberbank SA и CaixaBank ще бъдат най-силно засегнати от решението, показват още изчисленията.

Лихвите по повечето ипотечни кредити в Испания в момента се определят спрямо 12-месечен Euribor. За периода 2009-2013 г. обаче около една от ипотечните кредити са били с минимална и/или максимална лихва. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Противник на Китай ще оглави съвета за търговия на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/22/2888583_protivnik_na_kitai_shte_oglavi_suveta_za_turgoviia_na/?ref=rss


Икономист с твърда позиция против Китай ще оглави новосъздадения Съвет за национална търговия на САЩ, съобщи агенция "Ройтерс".

Избраният за президент Доналд Тръмп ще назначи на поста Питър Наваро. Той е преподавател в University of California, Irvine (UCI) и автор на книгата и едноименния филм "Death by China: How America Lost its Manufacturing Base", които описват каква заплаха е Пекин за американската икономика.

Според преходния екип на Тръмп Наваро е "визионер", който...

Изгоря къща в Съединение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631789

Къща е горяла в град Съединение, съобщиха от полицията. Сигналът е подаден снощи в 20.10 часа. Огънят обхванал едноетажна кирпичена постройка на ул. “Теменуга”. На място е изпратен един екип огнеборци от Съединение, уточни за Дарик говорителят на Областното управление на пожарната инсп. Цвятко Дешев. Изгоряла е покривната конструкция. Няма данни за пострадали хора. Районът е отцепен и по-късно посетен от оперативна група при Районното управление в с. Труд. Извършен е оглед, образ...

16 са пострадалите край Микре-жена в тежко състояние е в Неврохирургията в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631787

16 са пострадалите, които екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и частни автомобили на пътуващите по пътя София-Варна са докарали в ловешката болница. Всички те са от автобуса със служители на община Лясковец. Трима от ранените са в по-леко състояние, но една от пациентките вече е транспортирана в неврохирургичната клиника в Плевен, съобщи за Дарик директорът на болницата д-р Татяна Ганчева. Жената е с тежка черепно-мозъчна травма, освен това ще се наложи едната й ръка да бъде ампутирана, тъй като меките тъкани са сериозно засегнати. Ос...

Предколедно фермерите получиха над половин милиард лева субсидии

http://www.mediapool.bg/predkoledno-fermerite-poluchiha-nad-polovin-miliard-leva-subsidii-news258055.html

За пръв път от изплащането на директни евросубсидии за обработваема площ у нас, фермерите получиха през декември над половин милиард лева за работените през текущата година ниви. Така 41 840 земеделски стопани получават над 500 млн. лв., което е по-голямата част от предвидените за кампания 2016 общо 741 млн. лева. Изчисленията за плащанията са извършени по индикативна ставка от 198 лв./хектар. Окончателната ставка по СЕПП ще бъде определена след актуализирането на данните за допустимите за подпомагане площи и изчистване на евентуално двойно заявени за субсидиране площи, обясниха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), който е сертифициран като разплащателна агенция на европарите за земеделие. Кандидати, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели (СИЗП) не е приключила, няма да получат плащане преди да са финализирани проверките на условията за допустимост, освен в случаите, в които заявените площи по схемата са били обект на контрол на място от страна на Техническия инспекторат на ДФЗ-РА. На останалите кандидати ще им бъде извършена оторизация след предоставяне на данните. Тогава ще бъде публикувана и информация за обхвата на предварителния специализиран слой  с площите, допустими за подпомагане, и ще бъде задействана процедурата по подаване на възражения. ДФЗ публикува и списък на кандидатите за подпомагане, за които данните в Системата за идентификация на земеделски парцели не са актуализирани.

ЕС предлага нови правила срещу прането на пари

https://www.actualno.com/europe/es-predlaga-novi-pravila-sreshtu-praneto-na-pari-news_583480.html

На 21 декември Европейската комисия е предложила засилване на контрола по парите в брой и ценните метали, които се прехвърлят в ЕС от страни извън него. Предложението е част от плана на действие на съюза по борба срещу финансирането на „Ислямска държава“, пише New Europe. С

Музеи във Велико Търново и Арбанаси ще работят на Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631779

Музейни обекти и експозиции във Велико Търново и Арбанаси ще бъдат отворени за посещение по коледните празници.За жителите и гостите на старата столица на 24, 25 и 26 декември 2016 г., отворени за посещение ще бъдат Архитектурно-музеен резерват "Царевец”, Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов”, църква “Св. 40 мъченици”, както и църква "Рождество Христово” и музей "Констанцалиевата къща” в село  Арбанаси.През почивните дни от 24 декември 2016 г. до 1 януари 2017 г., включително, заради годишна профилактика посетители няма да се прием...

Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631785

Най-голям дебат в димитровградската сесия днес предизвика предложената превантивно от групата „Да за Димитровград“ декларация против евентуално откриване на бежански център в общината. Въпреки изтъкваните в дискусията аргументи, че тази декларация е безсмислена и с лозунги проблеми не се решават, в крайна сметка тя бе приета единодушно, като я подкрепиха всички 32-а съветници в залата. Кметът Иво Димов подчерта, че никога и по никакъв повод с него не е обсъждан вариант за настаняване на бежанци в Димитровград и откриване на център. Подкрепям де...

Автосалон Детройт 2017: Премиера за Audi Q8 concept

http://www.cross.bg/audi-markata-versiya-1529410.html

/КРОСС/ Днес Audi обяви, че по време на междуанродното изложение в Детройт през следващия месец ще се състои световната премиера на концептуалната версия на изцяло новия модел на марката Q8. От Audi споделят, че автомобилът, който ще представят на салон ще демонстрира почти всички дизайн елементи, които можем да очакваме от серийната версия на Q8. Концептуалната разработка, която ще бъде с четири персонални седалки, ще комбинира типични за купе автомобилите решения с просторния интериор, типичен за SUV автомобите, а финалният продукт ще открие нови бизнес възможности да марката.  

Купувачите на жилища в София се ориентират към по-големи апартаменти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275247_%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%8

 Нарастване на интереса към по-големите жилища в кварталите с изградена метролиния в София и засилване на търсенето в кварталите с по-ниски цени – това са две от водещите тенденции на жилищния пазар в столицата през 2016 г., отчитат от агенцията за имоти Primo+.

Купувачите – най-често семейства с деца, предпочитат по-просторни апартаменти с две спални с достатъчно светлина. Купувачите на имот с цел инвестиция се ориентират повече към апартаменти с една спалня заради по-добрата възвръщаемост, коментира Георги Янков, мениджър на отдел „Продажби“ в агенцията.

Най-предпочитаните квартали остават тези с функционираща линия на метрото - „Дианабад“, „Изток“, „Младост“, „Дървеница“, „Лозенец“, „Хладилника“ и други. Интересът обаче все по-често се насочва и към западните квартали на София заради все още по-ниските цени, както и по протежение на бъдещата трета линия – от „Враждебна“ до „Овча купел“.

Запазва се и интересът към южните квартали заради бързата връзка с центъра на София чрез трамвая по бул. „България“ и близостта до Южния парк.

Местоположението остава най-важният фактор при избора на жилище, посочва Янков. Обикновено покупката на имот се съобразява с местоработата, транспортните връзки, близостта до парк, детски градини и училища.

Изложението и етажността също са сред ключовите фактори, важни за купувачите. Най-предпочитани са южното и източно изложение, които осигуряват достатъчно светлина през цялата година, както и ниските етажи са по-предпочитани.

Остават предразсъдъците към последните етажи, свързани с качеството на изпълнение на сградите, но при доказани строители някои клиенти са готови да платят дори по-висока цена заради гледката.

Видът строителство, който купувачите предпочитат, се определя от бюджета им. Тези с по-големи бюджети обикновено предпочитат новото строителство, а тези с по-ограничени се ориентират към старо строителство, както и ЕПК и панел. Предпочитанията са към сградите, строени след 1980 г., отчитат от агенцията.

Все повече сделки се сключват и за жилища в строеж. За придобиването на имот от доказан строител това е единствената опция, защото след получаване на разрешение за ползване обикновено остават имоти, които не се харесват на средностатистическите клиенти.

Засилената активност и по-ниските лихви по ипотечните кредити са тласнали цените в повечето квартали на София над границата от 1 000 евро за кв.м, а в централните райони и над 1 500 евро. Очакванията са тенденцията за плавен ръст да продължи и през следващата година със запазване на засиления интерес към жилищния пазар.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Битката за стола на Началника на отбраната

http://offnews.bg/news/n_1/n_642774.html

Интригата около назначаването на нов Началник на отбраната, след като на 1 декември генерал Константин Попов подаде заявление за напускане на армията, е доста пикантна. Най-интересното в слуховете е, че военният представител на президента Росен Плевнелиев на заседание на Съвет по отбраната е възразил срещу предложения от министър Ненчев адмирал Емил Ефтимов и лансирал генерал Андрей Боцев, оставяйки впечатление, че възражението е едновременно от името на досегашния президент и на новоизбрания Румен Радев. Без навлизане в любопитни подробности, следва да се каже, че всички, които добре познават предвидливият генерал Радев, се постъписаха дали той наистина е намесен в интригата или с името му се злоупотребява. Не става дума, че има кой знае какво значение дали шефът на отбраната ще е адмирал или генерал, от него почти не зависи на какви модернизационни проекти за армията ще бъде даден ход – някога Генералният щаб беше институция, но сега е само придатък към цивилното министерство. Същинският въпрос е за мястото ни в НАТО, дали армията ни да има някаква боеспособност и как ще я употреби. Битката за стола на Началника на отбраната отекна в коридорите на Министерството на отбраната като едва доловим пукот, след който остатъчните вибрации ще въздействат дълго време върху цялата страна. Баталията за този пост е следствие от обслужващи целите на партиите вмешателства в националната отбранителна система. Едно детайлно представяне на пикантерийния драматизъм на ситуацията ще отклони общественото внимание от идеята да се разкрият истинските причини и крайния ефект за сигурността и отбраната на страната ни. Съществуват два подхода за прочит на създалата се ситуация, които по-скоро са един поглед върху двете страни на монетата. Първият подход е да се следват паричните потоци, т.е. за какво се харчат парите в отбраната и каква е ролята на Началника на отбраната за това харчене. Вторият подход е концептуален и е относно различията във вижданията на политическото и професионалното ръководство за мястото на Началника на отбраната при формирането и осъществяването на националната и колективна политика за сигурност и отбрана. Съществуващият механизъм за планиране и разходване на финансовите ресурси в министерството на отбраната дава изключителни правомощия на министъра на отбраната да моделира ad hoc всяка една обществена поръчка. За съжаление предмет на такова въздействие (включващо и бездействие) в повечето случаи са поръчките с предмет бойни способности, при което резултатът от вземаните решения винаги е един и същ - наподобяване или симулиране на бойни способности. По тази причина всеки път, когато започне процесът в НАТО за договаряне на способности за целите на колективната отбраната, България отлагателно предоговаря значителна част от тях, декларирани от нея в предходния цикъл на планиране, защото не е осигурила достатъчно финансиране за достигането на тези способности. Именно този процес на отлагателно предоговаряне ни показва, че политическото ръководство на страната неглижира, а може би целенасочено саботира колективната отбрана, с което на практика се саботира националната отбрана. И тук ролята на Началника на отбраната да въздейства върху политическото ръководство е твърде ограничена, защото винаги се излиза с мантрата „няма пари“. Проблемът е системен и е свързан с политическия мениджмънт на стратегиите за защита на националните интереси, като първосигнално се дава винаги превес на партийните и клановите интереси пред интересите на обществото. Актуален пример – при хроничен недостиг на пари за армията през цялата година, на 12 декември 2016 г. изведнъж се появяват неизразходвани 49 милиона лева, които трябваше да бъдат похарчени до 20 декември 2016 г., денят в който спира да работи Системата за електронни безкасови разплащания на публичните финанси. Можем само да си задаваме въпроси дали е възможно за толкова кратко време тези пари да отидат за бойни способности на армията или ще бъдат преточени към банковите сметки на системните усвоители. Да, в този процес военното ръководство вероятно има своята роля, но вкарано в пресата на партийните зависимости, като всяко противопоставяне се възприема като намеса на военните в политическите решения и виждаме резултата - конфликт между командира на ВВС и министъра, с последващ резултат - изключително обществено доверие в полза на командира, който става президент на републиката. Вторият срез в анализа е свързан с концептуалните разбирания за мястото и ролята на Началника на отбраната при формирането и осъществяването на отбранителната политика - едното е съветското, другото - западното. С последните изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили (ДВ, бр. 98 от 2016 г.) на Началника на отбраната например пряко се подчинява, издигнатата до ранг на вид въоръжена сили, бригада „Специални сили“. Така функциите на Началника на отбраната са принизени до функциите на командир на вид въоръжена сила, състояща се от една бригада, която освен хора, притежаващи специални умения да боравят с оръжие и да скачат с парашути, няма нищо друго, с което тя да изпълни целия спектър от задачи. Той на практика се превръща в оперативен командир, отговарящ за планирането и провеждането на операциите на подчинената му бригада. Тази роля би му подхождала много, ако България е членка на страните от ОНД, но тя е страна членка на Вашингтонския договор (1949), където Началникът на отбраната е ключова фигура в съвместното съгласуване на националните позиции и предоставяне на консолидирана военна експертиза при вземането (обърнете внимание) с консенсус на колективните решения от политическото ръководство на Алианса. В този смисъл новоназначеният български Началник на отбраната следва отсега да е разпознаваема фигура в Алианса, а едната кандидатура е на висш офицер, който все още не говори английски. С този пример се показва формалното разбиране на западния модел за отбранително планиране и системното утвърждаване на архаичните съветски разбирания в процеса на отбранително планиране. Поддържането на съветското мислене за командването и управлението на въоръжените сили има много по-дълбок замисъл и цел. Няма рационално мислещ човек, който да не е наясно, че когато се използват съветски концепции за организация на отбраната и въоръжените сили, а в същото време участваш в западен демократичен процес на вземане на решения и използване на въоръжените сили, ще имаш неадекватна и неспособна национална система за отбрана. При създалата се ситуация изборът на Началник на отбраната е продължение на политиката за блокиране на националните ни способности да споделяме, за да получаваме сигурност. Този продължаващ процес на блокиране е особено опасен в очертаващия се труден период за колективната отбрана след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. За назначаването на новия Началник на отбраната сегашното българско държавното ръководство има две алтернативи – да постави на този пост истински войскар или висш офицер, способен за свободна, основаваща се на доверие формална и неформална комуникация с целия административен, военен и политически персонал в НАТО. (Тук възникват много въпроси с нерешените от държавното ръководство проблеми свързани с целия модел на развитие на офицерския корпус и специално на системата за подготовка и развитие на висшия команден състав.) От политическа гледна точка не е без значение кого ще издигнеш на поста Началник на отбраната: Войскар, който да натиска командирите да мълчат за проблемите в армията, за да продължава безпроблемно с партийната целесъобразност при харченето на парите за отбрана, или човек, който знае и може да прокарва западна рационалност в отбранителната политика и ще е наясно за възможностите, които му дава позицията да споделя и отстоява националния интерес в колективната система за сигурност. През 2017 година се очакват сериозни турболенции в евроатлантическото пространство и на фона на продължаващите конфликти в Украйна и Сирия, политическата нестабилност в Гърция и Македония и активирането на неоимперския достлук между Русия и Турция, нараства вероятността България да се окаже ключов фактор за стабилността в региона. При тази ситуация от качествата на Началника на отбраната ще зависят способностите на страната да реагира изключително прецизно, когато използването на националния и колективен военен инструментариум се окаже единствено възможен при осъществяването на политиката за сигурност и отбрана. В този контекст силите, които системно се противопоставяха на въвеждането на западния модел за отбранително планиране и изграждаха неефективна система от отбранителни и военни способности на страната, ще се опитат да прехвърлят отговорността за очертаващите се трагични резултати от тези свои действия върху неопитния в политически интриги новоизбран президент Румен Радев. За осъществяването на тази си стратегия на тях им е необходим изкуствено генериран конфликт на ниво бойна машина на пехотата, боен самолет или боен кораб, за да отклонят неговото внимание от реалните процеси на неформално и формално формиране на съюзната политика за сигурност и отбрана и по този начин да се създаде възможност за манипулиране на неговата позиция и поставянето й в контекста на съхраняване на статуквото. За съжаление баталията около избора на новия началник на отбраната постигна частичен успех - институцията Началник на отбраната беше девалвирана. Вероятно следващата стъпка е тя да бъде окончателно дискредитирана до ниво на оперативен щаб. Целта на тези усилия е да се лиши Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили от способността му да има адекватен военно-професионален поглед върху формалните и особено върху детайлите на неформалните процеси, протичащи в колективните системи за сигурност. Ако това се случи, въпросът за българската национална сигурност ще се решава не в София, а в някоя друга столица, а с кръвта на мокрия, гладен, уморен и обезоръжен български войник отново ще се измива мръсотията от родните политически интриги и генерираната от тях неадекватност на висшето военно ръководство. Това ли искаме ние българите?

Кубрат Пулев излиза срещу победителя от Джошуа – Кличко

https://www.24chasa.bg/sport/article/5951328

Кубрат Пулев излиза срещу победителя от Джошуа – КличкоПобедителят от двубоя между Антъни Джошуа и Владимир Кличко ще трябва да се изправи срещу Кубрат Пулев. Това съобщиха собствениците на промоутърската компания Зауерланд Кале и Нисе, използвайки общия си профил в социалната мрежа Туитър, цитирани от Нова телевизия.  Сблъсъкът между Джошуа и Кличко ще се проведе на 29 април на легендарния стадион

Девет опита за телефонни измами за ден в Кърджали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631776

Девет опита за телефонни измами са били извършени вчера в Кърджали. В нито един от случаите измамниците не са постигнали успех, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в областния град. Измамниците се представяли като инспектор Стоев и искали от хората да изхвърлят пари от тераса, за да бъдат заловени телефонни измамници в хода на специализирана операция от полицията. След като ударили на камък, заплашвали събеседниците си, че ще им запалят жилищата.   Полицията  предупреждава гражданите, че опитите за измами по телефона зачестяват по време на пр...

Такса "Смет" без промяна за 2017 г. в община Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631777

Без промяна остава таксата за битови отпадъци в община Димитровград и през 2017 г. Това решиха днес общинските съветници, като приеха предложения от кмета Иво Димов проект. Той обаче предупреди, че по всяка вероятност следващата година тази такса ще претърпи промяна, тъй като се очаква да бъде приет от парламент дълго отлаганият проект за нова методология при определяне на тази такса.   3 530 790 лв. за сметосъбиране и поддържане на чистотата е утвърдената днес за 2017 г. план-сметка. От тях за обезвреждане на битови отпадъци в регионалния цент...

Гюлен: Не съм отговорен за смъртта на руския посланик

https://www.actualno.com/asia/gulen-ne-sym-otgovoren-za-smyrtta-na-ruskija-poslanik-news_583477.html

Мюсюлманският проповедник Фетулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция. В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискре

Задържаха крадеца, обрал заведение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631778

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършителя, обрал заведение в квартал „Сини камъни”.   20-годишнят Я.Т. от град Сливен е проникнал в заведението в ранните часове на 18 декември. Той е влязъл през незаключена врата и от метална каса е извършил кражба на сумата от 3900 лева. Задържаният е направил пълни самопризнания и е предал  откраднатата сума и други предмети и вещи, свързани с престъплението. Той остава в ареста за 24 часа. Работата по досъдебното производство продължава....

11 титли за сливенските плувци от турнир в Ниш

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631617

5 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал спечелиха Диана Димова и Катерина Кирова от клуб "Сливен 2002" на провелия се 25-ти турнир по плуване "Свети Никола" в Ниш (Сърбия). Диана Димова грабна златото в дисциплините 50 и 100 метра гръб и 50 метра делфин. Тя завоюва още два сребърни и един бронзов медал. Достойно е представянето и на Катерина Кирова. Тя спечели два златни и три сребърни медала. Това съобщи треньорът на състезателките Красимир Гюзелев. В надпреварата се включиха 400 деца от 42 отбора от Сърбия, Македония, Албания и България.

Бъчварова: България въвежда проверки по границите без аналог в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951315

Бъчварова: България въвежда проверки по границите без аналог в ЕвропаВъв връзка със сигурността по време на предстоящите празници, вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни пред NOVA, че службите работят активно. „Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни. Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим.

IKEA към клиентите си: Стига сте спали в магазините ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_642782.html

Шведската мебелна компания IKEA предупреди своите клиенти да престанат да правят партита с преспиване в магазините им. Странната мода е проблем за компанията от няколко месеца, като IKEA предупреди, че вече ще следват легални проблеми за нарушителите, пише британският "Гардиън".  Йоана Ириц, говорител на IKEA, заяви, че от компанията приемат въпроса много сериозно и че "сигурността на клиентите не може да бъде гарантирана". Трендът с преспиването в IKEA започна в Белгия през август, когато двама тийнеджъри прекараха нощта в местен магазин на компанията и публикуваха видео от преживяното в социалните мрежи. Двамата се скрили в гардероб и изчакали докато магазина затвори. Видеото им от преспиването в магазина направи близо 2 млн. гледания в Youtube. От август до днес от IKEA са регистрирали десетина подобни случаи в САЩ, Канада, Великобритания, Белгия, Холандия, Швеция, Япония, Австралия и Полша.

Заловиха трима младежи, обрали автомобил в Българево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631780

Заловени са извършителите на кражба от лек автомобил "Мерцедес". Те са задигнали четирите гуми на колата, заедно с джантите, на 27 ноември т.г. докато возилото било паркирано пред частен имот в село Българево, община Каварна. Крадците са заловени след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Сред тях има и криминално проявените - П.Б. на 17 години и П.В. на 21 години и М.Я. (20 г.), и тримата от Българево. Откраднатите вещи са върнати на собственика. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна де...

Задържаха под стража двама за кражба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631601

По искане на Районна прокуратура -Елхово съдът задържа под стража многократно осъжданите Христо Минчев и Ангел Недков. Те са обвинени за това, че на 25.10.октомври 2016 година в Елхово, действайки в съучастие са отнели 450.00 лева, 250 евро и 50 щатски долара, златни накити, всички с тегло от около 30 грама, на обща стойност около 2 400 лева; сребърни накити с общо тегло от около 300 грама, на обща стойност около 3000 лева, от владението на собствениците им, като деянието им е извършено при условията на опасен рецидив. За престъплението, в коет...

Варненските полицаи намериха откраднат велосипед

http://www.moreto.net/novini.php?n=339358

Откраднат на 14 декември велосипед намериха след издирвателни дейности варненски полицаи, съобщиха от МВР за Moreto.net. Миналата сряда е постъпил сигнал, че неизвестно лице е взело велосипед от входна площадка на улица "Ламбо Пасков".

Опасни играчки и светещи гирлянди на пазара

http://offnews.bg/news/n_1/n_642781.html

На пазара се предлагат играчки и светлинни гирлянди, които не отговарят на стандартите, предупреди директорът на дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор Мирослав Йотов пред БНР. От агенцията са проверили повече от 1270 продукта, 457 от които са електрически гирлянди, 368 - фойерверки, 166 - играчки. 1/3 от проверените електрически гирлянди не съответстват на стандартите. При играчките процентът надхвърля 50. Често липсва маркировка за съответствие, която показва, че продуктите са минали тестове за безопасност и отговарят на европейските норми и стандарти за безопасност. Не са единични и случаите на липса на инструкция или предупредителни текстове за правилно използване на даден продукт. Повече от 60 продукта са спрени от продажба, съставени са повече от 50 акта за установяване на административно нарушение.

Български лекари отстраниха тумор от сърцето на куче водач

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888579_bulgarski_lekari_otstraniha_tumor_ot_surceto_na_kuche/?ref=rss


Съвместен екип от специалисти от Централната ветеринарна клиника и сърдечно-съдовия център на "Сити клиник" извършиха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче, съобщават от болницата.

Това е първата успешна подобна операция на куче не само в България, но и в света, твърдят хирурзите. Лабрадорът с болно сърце Артър е куче водач на фондация "Очи на четири лапи" и от 7 години е със стопанина си Милю Карамитев. Артър е на 9 години и е шоколадовокафяв на цвят....

2016 година в мемета

http://offnews.bg/news/n_1/n_642773.html

2016 година беше богата на събития, а много голяма част от тях намериха място в социалните мрежи.  Ето и някои от меметата, които бяха създадени през последните 12 месеца, публикувани от Euronews. Леонардо Ди Каприо най-после спечели "Оскар" Шегите, свързани с това, че Леонардо Ди Каприо все не успява да се сдобие с награда "Оскар", се бяха превърнали в нещо като традиция през последните години. През 2016 г. обаче Ди Каприо най-после спечели статуетката.  Leo waking up this morning like... #Oscars pic.twitter.com/6iBQq5mooX — TODAY (@TODAYshow) 29 февруари 2016 г. So no more Leo jokes?  #Oscars pic.twitter.com/W8pY2ty1gg — Love Belfast (@love_belfast) 29 февруари 2016 г. Лара Крофт на посещение в Гърция Гръцката храна и очевидното удовлетворение на гръцкия премиер Алексис Ципрас от игрите и филмите Tomb Rider белязаха посещението на Анджелина Джоли в Гърция.  Greek Internet Explodes with Humorous Memes Poking Fun at Tsipras-Jolie Meeting https://t.co/8g1ovd2FWi pic.twitter.com/TMTSagcdyl — The Pappas Post (@PappasPost) 17 март 2016 г. Брекзит разтресе Европа Едно от най-големите политически събития в Европа през годината предизвика вълна от мемета. Live scenes from the Channel tunnel. pic.twitter.com/l04wXKpjaq — John Myers (@johnmyersteam) 24 юни 2016 г. Евро 2016 Европейското първенство по футбол се превърна в златна мина за създателите на мемета. Boateng möchte eben auch mal Ballerina sein! #GERITA pic.twitter.com/3v2Y1CvVgd — Patrik Romstätter (@buckeleskimo) 2 юли 2016 г. The internet. (Credit: @JadeStamate ) pic.twitter.com/xgDQgoAwmA — TheSPORTbible (@TSBible) 10 юли 2016 г. Олимпийските игри в Рио - Игрите на Болт pic.twitter.com/J5FauqFglp — Moe Killington (@sporker_) 15 август 2016 г. "i don't even know why i came here" pic.twitter.com/42soqF1EA1 — Common White Girl (@girlposts) 15 август 2016 г. Издигнаха паметник на котка, станала популярна от мемета Котката Томбили, която вдъхнови цяла поредица мемета, почина през 2016 г. и малко след това получи свой паметник в Истанбул.  Статуята представлява котката, която седи на тротоара и е облегната на бордюра - емблематичната поза на Томбили. Именно в тази поза беше снимана Тобмили и бързо се превърна в интернет знаменитост. Изборите в САЩ И двамата основни кандидати за президент на САЩ станаха обект на множество шеги в интернет.  Overheard joke: BRITAIN: “Brexit is the worse self-inflicted disaster any country anywhere ever produced!” AMERICA: “Hold my beer.” — Gerry Conway (@gerryconway) 10 ноември 2016 г. Емоционално беше посрещната и победата на Доналд Тръмп.  Интернет потребители поставиха лицето на Тръмп върху тялото на британската кралица Елизабет II. След победата на Тръмп се появи и цяла поредица мемета с участието на настоящия американски президент Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън.  Biden: I changed the wifi password. Obama: Joe... Biden: It's "PssyGrbbr45" now. Obama: No, Joe. Biden:... pic.twitter.com/hA6ozU0Hww — Khary Penebaker (@kharyp) 12 ноември 2016 г. Ариведерчи, Матео Ренци Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка след референдума за конституционната реформа.

120 години от създаването на читалище "Искра” отбелязаха с впечатляващ концерт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631774

С голям  концерт "Искри в бъдещето"  бяха отбелязани 120 години от създаването на читалище "Искра 1896” във Велико Търново. Спектакълът продължи повече от три часа с изпълнения на хор "Кантилена”, професионален фолклорен ансамбъл "Искра”, клуб за народни танци "Пагане”, даровити млади певци от вокално студио "Таланти”, детски танцов състав "Искрици” и група "Спенс”. Директорът на общинската дирекция "Култура и туризъм” Нелина Църова приветства читалищното настоятелство и дейци и ги поздрави от името на кмета Даниел Панов. Изтъкнат бе големият п...

Негативни прогнози за енергетиката ни през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275246_%D0%9D%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF

 Продължаващо намаляване на производството, потреблението и износа на ток заради икономическите кризи в някои от съседните страни на България, които са традиционни потребители на българска електроенергия. Подготовка за изплащане на падежи на облигационния заем на "Българския енергиен холдинг" (ЕХ) и други дългови книжа на основни дружества в отрасъла. Нарастващ натиск за повишаване на цената на електроенергия на регулирания пазар поради свиването му и все по-високия дял на дългосрочните договори на него, и други.

Това е само част от негативната прогноза за състоянието на българската енергетиката през 2017 г., представена от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Организацията направи и ретроспекция и на енергетиката през изминалата 2016 г., когато според нея е имало известно отлепяне на сектора от дъното, но то вероятно ще спре заради несъстоялите се обещани от отиващото си правителство на ГЕРБ освобождаване на пазара и реформи.

Поддържането на непазарна цена на електроенергията на дребно в България, продължаващото "изтискване“ на енергийните дружества и тяхната декапитализация не могат да породят положително икономическо развитие, а само отлагане на поредните кризи, смятат експертите от форума.

Тяхната прогноза относно бъдещето на лансираната идея за изграждане на газов хъб "Балкан“ е, че тя ще си остане "екзотика“ и през 2017 г., не защото не е интересна, а защото липсва управленски и експертен потенциал за реализирането й. Според организацията, същото би могло да се каже и за идеите за възраждане на проекта за строеж на АЕЦ“Белене“, защото на управляващите в България им липсва ноу-хау за успешното организиране на такива проекти.

Според Българския енергиен и минен форум са необходими решителни пазарни реформи за преструктурирането на "Националната електрическа компания" (НЕК} и други държавни енергийни дружества, за да се повиши тяхната ефективност. Неговите представители смятат, че България започва да губи конкуренцията с Румъния, а и с Гърция, за влиянието си на регионалния енергиен пазар.

 

Все пак от организацията оценяват като положително стартиране на дейността на борсата за търговия с електроенергия и плановете за развитието на платформите й. Разрешаването на арбитражния казус с плащането на произведеното оборудване за спряната АЕЦ "Белене" е позитивно, посочват от БЕМФ. Според форума обаче в изказванията на отговорни политици за следващите действия с това оборудване прозира липсата на адекватни от пазарна гледна точка позиции, които могат да продължат кризата в отрасъла с изтичане на поредните милиони за обслужване на неясни интереси.

Политиката и упоритите усилия на политическото ръководство на енергетиката за изграждане на междусистемни газови връзки и търсене на нови източници за доставки на природен газ се ползват с пълен консенсус от политиците и обществото. Същата подкрепа е налице и по отношение на проекта за разширяване на газохранилището в Чирен, но нашите експерти констатират неглижиране на други важни проектни инициативи, които биха имали значително въздействие върху енергийната сигурност, посочват в позицията си от БЕМФ.

Организацията приветства предоговарянето на цените на тока от двете американски централи, което вече спестява 100 млн. лв. годишно на НЕК, но критикува някои държавни политики за стабилизиране на държавните НЕК, Мини "Марица Изток" и ТЕЦ“Марица изток-2“ без радикални реформи в тях. Според експертите създаденият Фонд "Сигурност на енергийната система“, където влизат приходите от държавната парникова търговия, а всички електроцентрали и електроенергийният и газовият държавни оператори плащат по 5 процента от приходите си, не е най-добрия пример за модерна енергийна политика. Това е безпринципно правило на събиране на вид данък "десятък“ от всички производители на електроенергия и насочване на събраните средства към потъващия НЕК, което в крайна сметка не води до подобряване на състоянието в сектора, смятат от енергийния форум.

"Не можем да отминем с мълчание подценяването и липсата на адекватна държавна политика по отношение на енергийната бедност в България, която е основната пречка пред успешната либерализация на енергийния пазар, неговото интегриране в региона и създаване на привлекателни условия за чужди инвестиции в страната, а в резултат на това и повишаване на заетостта", пише още в позицията на БЕМФ.

Форумът критикува забавянето на модела на либерализация на енергийния пазар, който трябваше още през пролетта на 2016 г. да е изготвен от Световната банка, и пита защо трябваше да се платят милиони долара от затъналата българска енергетика за един модел, който всички са знаели какъв ще и че ще бъде приет трудно от българското общество.

БЕМФ е недоволен от продължаващата популистка медийна политика на поддържане на негативни имиджи на зелената енергия, на чуждестранните инвестиции в комплекса "Марица Изток, на топлофикациите, на електроразпределителните дружества и на други основни частни компании. В същото време се градят митове за евтина енергия, произвеждана от нови ядрени централи, и съществуването на обективни условия за понижаване на цената на електроенергията, възмущава се организацията.

Тя изразява своето несъгласие с "обърнатата българска енергийна политика“ на действия и говорене за нови проекти, планиране на инвестиции без това да е част от интегрирана планова рамка от принципи и стандарти, съпроводено с анализ на последствията. Организацията припомня, че в момента страната ни няма актуална енергийна стратегия, а постоянно се коментират инвестиционни проекти.

Русенец, теглил пари от чужда банкова карта, застава пред съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951300

Русенец, теглил пари от чужда банкова карта, застава пред съда29-годишен мъж, изтеглил незаконно пари от банкова карта на бабата на гаджето си, без нейно знание, застава пред Темида. Срещу него е бил внесен обвинителен акт в съда от Окръжна прокуратура – Русе. Обвинението срещу Пламен И. е за това, че на 7 октомври 2015 г. в село Иваново и в Русе, в условията на продължавано престъпление - на три пъти,

"Кауфланд" глобена със 158 хил. лв. заради ценови натиск над доставчик

http://www.mediapool.bg/kaufland-globena-sas-158-hil-lv-zaradi-tsenovi-natisk-nad-dostavchik-news258054.html

Веригата от хранителин магазини "Кауфланд" е глобена с близо 158 хил. лв. зарпади това, че е оказвала натиск върху доставчик да намали цените си, злоупотребявайки по този начин със силното си търговско влияние. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията в четвъртък. Производството срещу "Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД е било образувано след жалба на фирмата "Кети-94“ ООД. Антимонополната комисия установила, че от юли 2015 г. "Кауфланд" се държи с тази фирма  по начин, противоречащ на добросъвестната търговска практика. От търговската верига необосновано са искали от "Кети-94“ ООД да намалява доставните си цени и са поставяли условия за определени годишни ценови параметри. През 2015 г. "Кауфланд" блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяване на търговските отношения през 2016 г. от страна на "Кауфланд". "Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от "Кауфланд" за постигане на максимална печалбата за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени", пише КЗК в решението си за налагане на санкцията.

Депутатите вече са във ваканция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951312

Депутатите вече са във ваканция Парламентът излезе във ваканция, след като изчерпа по-бързо програмата се за седмицата. Депутатите ще почиват 19 дни - повече дори от учениците. Ваканцията им започва от утре - 23 декември, и ще продължи до 11 януари. Официално парламентът си гласува почивка до 6 януари, но това е петък, затова първият му работеше ден ще е на 11 януари, сряда.

Кунева: Увеличението на учителските заплати е най-голямото за последните 10 години

https://www.actualno.com/education/kuneva-uvelichenieto-na-uchitelskite-zaplati-e-naj-goljamoto-za-poslednite-10-godini-news_583476.html

Вярвам, че цялото българско общество видя каква сила представляват учителите. Видя ги като сила, като изключително важна, движеща сила на обществото. Това не може да бъде съвършеният закон, но е много необходим. Това каза министърът на образованието и науката в оставка Мегл

Кремъл определи отношенията със САЩ като "замразени на всички нива"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275245_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BA%D0%B0%D1%82

 Кремъл определи отношенията със САЩ като "замразени на всички нива", изразявайки надежда, че ова ще се промени след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, предаде Аосшиейтед прес.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, все пак уточни, че Москва не очаква да се стигне до някакви пробиви в тази връзка в непосредственото бъдеще, информира БТА.

В интервю за телевизия "Мир" Песков посочи, че Кремъл очаква новото правителство на САЩ да предприеме "нов и по-конструктивен подход", като същевременно предупреди да няма "прекомерен оптимизъм".

По думите му е малко вероятно Вашингтон да даде назад по отношение на мерки като разполагането на сили на НАТО близо до границите на Русия или бързо да отмени санкциите срещу Москва.

"Никога не сме носили розови очила... Ясно разбираме, че всеки американски президент на първо място ще защитава интересите на страната си", обобщи говорителят на Путин.

 

Песков отхвърли твърденията на опонентите на Тръмп, че избраният президент на САЩ е прекалено благоразположен към Русия, определяйки ги като проява на "русофобия".

"Все още не знаем какъв президент ще бъде Тръмп и каква позиция ще възприеме по отношение на Русия", каза още Песков, като посочи, че двете страни трябва да разговарят по съществуващите проблеми.

И добави, че "ако нашите партньори покажат готовност да водят диалог за намиране на решения, отчитайки взаимните безпокойства, това ще ознаменува нов подход".

Песков отхвърли твърденията на Барак Обама за намеса на Русия в американските президентски избори, посочвайки, че действащият президент на САЩ нееднократно е повдигал въпроса пред Путин, но руският държавен глава категорично е опровергал това.

"Ако се отправят подобни обвинения, ние имаме правото да поискаме обяснение, доказателство и доводи. Засега не сме получили нито едно от тези неща", каза Песков, отхвърляйки твърденията на САЩ за хакерски атаки.

Автобус с 50 души катастрофира, трима са загинали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275244_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D1%81+50+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%2C+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B

 Трима души са загинали, а 12-13 са ранени при тежка катастрофа между автобус и лек автомобил край ловешкото село Микре, съобщи пресцентърът на МВР. Част от хората са с черепно-мозъчни травми, други - с травми на крайниците.

В превозното средство са пътували около 40-50 души – служители на община Лясковец, които са отивали на тийм билдинг във Вършец.

"Днес, около 9.40 часа, е постъпил сигнал за пътен инцидент на главния път София-Варна, в участъка между селата Микре и Голец. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и "Бърза помощ", посочват от пресцентъра на МВР.

По първоначални данни трагедията е в резултат на челен удар между автобус "Шкода", в който пътували около 50 души, и лек автомобил "Мицубиши" със софийска регистрация. По информация на МВР към момента на място са загинали 45-годишна жена, управлявала леката колата, 46-годишният шофьорът на автобуса и пътник.

Пострадалите 12 - 13 души са транспортирани с четири линейки и лични автомобили до ловешката болница.

Заради катастрофата главен път София – Варна в района на инцидента е затворен, а обходният маршрут е по път III-401 посока Микре – Ловеч, след това по път II-35 посока Ловеч - Абланица.

На място се извършва оглед, изясняват се причините за тежкия инцидент, посочват още от полицията.

Победителят от Джошуа - Кличко задължително ще трябва да се бие с Пулев

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/22/2888578_pobediteliat_ot_djoshua_-_klichko_zaduljitelno_shte/?ref=rss


Победителят от сблъсъка между Антъни Джошуа и Владимир Кличко задължително ще трябва да се изправи срещу Кубрат Пулев за титлата във версия Международен боксова федерация.

Това обявиха братята Зауерланд в официалния си профил в туитър и уточниха, че който и да спечели мача няма да има право на други мачове преди този с българина.

Двубоят между Владимир Кличко и Антъни Джошуа ще се състои на 29 април на легендарния стадион "Уембли" в Лондон.

Украинецът не се е...

Катастрофа с три автомобила и ТИР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631772

Катастрофа между три леки автомобила и ТИР е станала във вторник преди разклона за монтанското село Смоляновци. Сблъсъкът се случил минути след 22 часа между „Тойота Ярис”, „Форд Фиеста”, „Фолксваген Голф” и ТИР „Даф” с унгарска регистрация. Веднага на мястото са изпратени екипи от пожарникари и от „Спасително-оперативни дейности” на полицията. За щастие катастрофата се разминала без жертви и пострадали. На водачите на автомобилите са съставени актове за ПТП с материални щети....

Страшно пророчество на Нострадамус за 2017: Войната е неизбежна, идват катаклизми, безводие и глад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275243_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+2017%3

 Нострадамус е една от емблематичните личности на 16 в. Философът с пророческа дарба е предрекъл не едно и две събития, които вече са се случили на нашата планета. Модерното общество напоследък все по-често се обръща към мистериозния свят на езотериката и магията, а мнозина се надяват човечеството най-сетне да потърси начин да предотврати страшните предсказания за бъдещето на Земята.
Прозорливият философ обаче е доказал дарбата си във времето. Едно от най-точните му пророчества е това за 11 септември. Нострадамус сякаш позна и за това кой ще спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. Смята се, че думите му за "велик безсрамник", който е избран за ръководител на армията, смел и с много връзки, е именно бизнесменът Доналд Тръмп. 

Възход за едни, провал и хаос в други държави предвижда френският философ.

Китай ще се развива с бързи темпове, с което ще направи много важни стъпки за икономическа стабилност в дългосрочен план. Италия пък ще обеднее още повече. Кризата ще бъде много тежка - безработица, дългове и политическа нестабилност ще доведат до дисбаланс в цялата Еврозона.

Войната между Иран и Турция е неизбежна.

През 2017 г. въоръжените конфликти не само да спрат, но и ще се задълбочат. Най-жесток ще бъде този между Турция и Иран. В началото ще започне като локална война, но конфликтът ще стане много по-сериозен.

Мюсюлмани ще опитат да превземат големи части от Африка - нещо, което вече е факт.

Ще продължи с пълна сила жестоката битка между християни и ислямисти.

Смяна на лидери - това вещае Нострадамус за Германия и Италия, които през 2017 г. действително са изправени пред важни парламентарни избори. Превъзходството на един германски принц върви към своя край, пише Нострадамус, но после прибавя, че този лидер е "дама". Любителите на пророчества са убедени, че в този пасаж става дума за Ангела Меркел.  

Нови тирани ще има в Неапол, Палермо, Сицилия и Сиракуза - градовете, в които от години властва италианската мафия.

Като държави, които ще чертаят съдбата на света, Нострадамус посочва - Великобритания, Белгия и Иран. Успехите на властимащите обаче няма да се сбъднат в мирно време. Ще има кръв и много хора ще загинат, вещае френският пророк. Дъното ще ударят и съдебните системи в развитите държави, като много "ненужни" закони ще бъдат приети, пише още той.

Екологична катастрофа  - голям глад, безводие и суша ще започнат да тормозят човечеството. Ще се наложи жителите на най-пострадалите региони да бъдат евакуирани с кораби.

Гореща война - така Нострадамус вероятно назовава глобалното затопляне. Това ще доведе до големи катаклизми и безводие, които ще започнат да засягат все повече държави по света. 

Нострадамус посочва Русия като територия, на която много хора ще се евакуират след жестоките и кървави войни, за да се роди нова общност от "оцелели".

Източник: Канал 3

Председателският съвет на Великотърновския общински съвет се срещна с ръководството на Националния военен университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631771

Председателският съвет на Великотърновски общински съвет проведе работна среща с ръководството на Националния военен университет "Васил Левски”. Дискусията бе втора от поредицата заседания с академичната общност в старопрестолния град. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов откри срещата, а делегацията от НВУ бе водена от началника бриг. генерал Пламен Богданов. Единодушно бе мнението, че местната власт и военнослужещите работят в много добро сътрудничество както при провеждането на различни обществени прояви и чествания, така и...

ЕВН ще отчитат електромери и през празничните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631775

От ЕВН са създали организация за отчитане на електромерите по редовен месечен график и по време на неработните празнични дни, съобщиха от дружеството. В случай че, поради отсъствие на клиентите по време на празниците, няма осигурен достъп до онези електромери, които са в границата на собствеността, отчетниците ще оставят съобщения абонатите да се свържат за уговаряне на посещение в удобно за тях време. Това може да стане с обаждане на тел. 0700 1 0007. Както и досега, конкретна информация за продължителността на отчетния период за всеки клиент...

Скандал! Гласят приближен на Прокопиев и Костов за касиер на партията на "Агнешките главички"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275242_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0

 Приближеният до скандалния бос на кръга "Капитал" Иво Прокопиев Камен Колчев е гласен за касиер на пръкналата се вчера партия на "Агнешките главички" - "Дай България", научи БЛИЦ.
Горещата връзка между Прокопиев и Колчев, който е шеф на фирма "Елана" датира от години. Смята се, че именно Колчев е довереното лице на бизнесмена с розовите бузи, когато става въпрос за посредничество на сделка с пенсионния му фонд "Доверие". Самият фонд "Доверие" е обект на множество скандали в публичното пространство и отделно е обект на проверки в Комисията по финансов надзор по време на предишното ръководство на държавната институция.

В политическите и бизнес кръгове се подозира, че Прокопиев има основна заслуга за внезапното издигане на Колчев. Собственикът на "Елана", чието име удивително напомня на известната марка за производство на тоалетна хартия "Белана", започва собствения си бизнес с търговия с валута в мътните времена на извършваната от Иван Костов срамна приватизация.

Именно по това време се положиха основите на задкулисния кръг "Агнешките главички", които бяха извадени на светло от министър-председателя Бойко Борисов, а приватизацията позволи на Прокопиев да лапне апетитните предприятия "Каолин" и "Дамяница".

Днес жълтите медии на Прокопиев величаят Колчев като крупен инвестиционен посредник, който има вземане даване с взаимни фондове, консултантска компания, дружество за лизинг на земеделска земя - всички обединени под бранда „Елана". 

"Той на практика е един от хората, участвали в оформянето на фондовия пазар в България такъв, какъвто е днес, оставяйки отпечатъците си в първата приватизация през борсата, организирането на някои от най-големите първични публични предлагания и възхода на пазара за земя. Едва ли има нещо случайно във факта, че Колчев знае как да превръща в пари проектите, с които се захваща. Миналата година компанията му за лизинг на земя „Елана Агрокредит" успя да набере 14 млн. лв. през борсата. Пак през 2015 г. „Елана" организира първичното публично предлагане на софтуерната „Сирма груп холдинг", набирайки 11.5 млн. лв. от пазара", хвалят го изданията на Прокопиев, които се стремят да го натрапят в обществото като успешен бизнесмен.

В захаросване на имиджа му бе включено и апокрифното българско списание "Форбс", което разположи ухилената му физиономия на корицата си. 

Финансови експерти не могат да проумеят откъде Колчев се е сдобил с лъскавия си начин на живот при изключително скромния за родните стандарти обем на борсата. Техни колеги от политиката, обаче го отдават да постоянните му посещения в Народното събрание, където Колчев обикаля като цветарка кулоарите вероятно в търсене на политическа подкрепа за новия проект на "Агнешките главички".

Мейзер искала да се самоубие, на Киро Скалата му станало лошо, като видял трупа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951292

Мейзер искала да се самоубие, на Киро Скалата му станало лошо, като видял трупаДетайлни подробности са описани в обвинителния акт, стана ясно в съда във Варна, където днес се очаква да стане ясна присъдата на Анита Мейзер: "Докато Димов бил вързан и трябвало да къса свинските опашки, Анита трябвало да го снима с телефона. Той започнал да се души и изгубил съзнание, докато тя опитвала да включи на запис.

"Единни за промяна" продължават с традиционните си отчети за свършеното през годината

https://www.24chasa.bg/region/article/5951291

"Единни за промяна" продължават с традиционните си отчети за свършеното през годинатаПоредна среща проведоха общински съветници от "Единни за промяна" с жители на видинския ромски квартал "Нов път". Трупалите се от година на година проблеми на местните хора се изляха като от чувала на Дядо Коледа. Вместо подаръци от торбата ромите извадиха на показ неуредиците в махалата, липсата на инфраструктура, недостатъчно осветление,

Панда се заигра със снежен човек (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5951282

Панда се заигра със снежен човек (видео)Коледното настроение е обзело не само хората. Видеоклип показва как панда от канадски зоопарк си играе със снежен човек. Клипчето с продължителност под три минути, качено в сайта за видеосподеляне "Youtube" във вторник, вече е гледано над 330 000 пъти. Видеото показва как Да Мао, мъжката панда в зоопарка в Торонто, се заиграва със снежен човек,

Депутатите излязоха в 19-дневна коледна ваканция

https://www.actualno.com/politics/deputatite-izljazoha-v-19-dnevna-koledna-vakancija-news_583474.html

Парламентът излезе в коледна ваканция, след като днешното пленарно заседание продължи два часа. Официално депутатите ще почиват от 23 декември 2016 г. до 6 януари, включително, догодина. На 9 и 10 януари ще заседават комисиите, а първото за новата година пленарно заседание ще бъ

Сухо време и студ по празниците, ще има ли изненади след Нова година?

http://www.moreto.net/novini.php?n=339347

Сегашната зима се очертава да бъде нормална, но с по-ниски температури от зимата на 2015-2016 година, която беше топла зима.Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св.

Футболните ни национали изпревариха Уганда, но изостават от Буркина Фасо

http://offnews.bg/news/n_1/n_642780.html

Националите по футбол изпревариха Уганда в месечната класация на ФИФА, но остават далеч зад Буркина Фасо в ранглистата. Националният отбор на България завърши годината на 71-о място. Националите се изкачиха с една позиция в последното издание на класацията за 2016-а и се наредиха 71-и с 492 точки. В класацията "лъвовете" задминаха Уганда и са точно зад Конго и Гвинея, но изостават сериозно от Буркина Фасо. В Топ 10 няма промени. Водач в ранглистата продължава да бъде тимът на Аржентина, а на второ е другият южноамерикански гранд Бразилия. Световният шампион Германия е на трето място, следван от Чили, Белгия, Колумбия, Франция, Португалия, Уругвай и Испания, които запълват челната десетка. Класация на ФИФА: 1.(1) Аржентина 1634 точки 2.(2) Бразилия 1544 3.(3) Германия 1433 4.(4) Чили 1404 5.(5) Белгия 1368 6.(6) Колумбия 1345 7.(7) Франция 1305 8.(8) Португалия 1229 9.(9) Уругвай 1187 10.(10) Испания 1166

Кой от "Шоуто на Слави" се упражнява като картограф на Paint и рисува избирателни райони?

https://www.actualno.com/politics/koj-ot-shouto-na-slavi-se-uprajnjava-kato-kartograf-na-paint-i-risuva-izbiratelni-rajoni-news_583464.html

Вчера, 21 декември, екипът на "Шоуто на Слави", който стои зад гражданската инициатива за промяна на избирателната система – от пропорционална на мажоритарна в два тура, с абсолютно мнозинство, внесе като приложение към законопроекта за промяна на системата и карта с нови

Гюлен: Не съм отговорен за смъртта на руския посланик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631770

Мюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция. Турският външен министър: Мрежата на Гюлен стои зад убийството на руския посланик В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Властите не могат да убедят света в тези обвинения", посочва Гюлен по повод твърдения...

Румен Радев с гневна реакция срещу Плевнелиев за решението да не назначава кабинет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275241_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B

  В България се създаде нова политическа ситуация. Конституцията е изрична сега на ход е президентът. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в обръщение към нацията. По думите му Плевнелиев му е предложил той да състави правителство, но това не отговаря на закона.
„Патосът на добрите намерения не заместват закона. Президентът отказва да изпълни конституционните си задължения”, изтъкна той.
В Конституцията се съдържа само възможност да възлага правомощия на вицепрезидента. От своя страна съм решен да се придържам към закона.

Призовавам политическите актьори да не търсят краткосрочни ползи. Дългото сбогуване с властта не е по-важено от закона.

Ето цялото обръщение на Румен Радев:

"След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно. Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона.

В обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие". Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда.

От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност.
Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза."

Трима загинаха при катастрофа на автобус край Микре

http://www.mediapool.bg/trima-zaginaha-pri-katastrofa-na-avtobus-krai-mikre-news258053.html

Трима души загинаха, а около 20 са ранени при тежка катастрофа между автобус и лек автомобил край ловешкото село Микре, съобщи пресцентърът на МВР. 16 от пострадалите бяха настанени в Ловешката болница, като състоянието на четирима от тях е тежко, съобщи БНР. Част от хората са с черепно-мозъчни травми, а други - с травми на крайниците. В автобуса са пътували 39 души – служители на община Лясковец, които са отивали на тийм билдинг във Вършец. "Днес, около 9.40 часа, е постъпил сигнал за пътен инцидент на главния път София-Варна, в участъка между селата Микре и Голец. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и "Бърза помощ", посочват от пресцентъра на МВР. По първоначални данни трагедията е в резултат на челен удар между автобус "Шкода", в който пътували около 50 души, и лек автомобил "Мицубиши" със софийска регистрация. По информация на МВР към момента на място са загинали 45-годишна жена, управлявала леката колата, 46-годишният шофьорът на автобуса и 43-годишен пътник. Прокуратурата вече започна проверка по случая, като първоначалната версия е, че причината за инцидента е нахлуване на лекия автомобил в лентата на автобуса. Заради катастрофата главен път София – Варна в района на инцидента е затворен, а обходният маршрут е по път III-401 посока Микре – Ловеч, след това по път II-35 посока Ловеч - Абланица. На място се извършва оглед, изясняват се причините за тежкия инцидент, посочват още от полицията. Катастрофиралият автобус е бил собственост на "Пътнически превози "Бъчварови" - фирма, регистрирана в Горна Оряховица, е съобщил за БТА директорът на областния отдел "Автомобилна администрация" във Велико Търново Йордан Иванов. По негови думи фирмата е представила пред институцията изрядни документи, с посочен маршрут Лясковец-Вършец и списък с 50 пътници. Според Йорданов тази сутрин в автобуса са се качили 39 души. Водач на превозното средство е бил собственикът на фирмата Стефан Бъчваров, който е един от загиналите в катастрофата. Автобусът е минал периодичен технически преглед през октомври, бил е в добро техническо състояние, заяви още Иванов, цитиран от БТА.

Автобус с 50 души катастрофира, трима са загинали

http://www.mediapool.bg/avtobus-s-50-dushi-katastrofira-trima-sa-zaginali-news258053.html

Трима души са загинали, а 12-13 са ранени при тежка катастрофа между автобус и лек автомобил край ловешкото село Микре, съобщи пресцентърът на МВР. Част от хората са с черепно-мозъчни травми, други - с травми на крайниците. В превозното средство са пътували около 40-50 души – служители на община Лясковец, които са отивали на тийм билдинг във Вършец. "Днес, около 9.40 часа, е постъпил сигнал за пътен инцидент на главния път София-Варна, в участъка между селата Микре и Голец. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията, пожарната и "Бърза помощ", посочват от пресцентъра на МВР. По първоначални данни трагедията е в резултат на челен удар между автобус "Шкода", в който пътували около 50 души, и лек автомобил "Мицубиши" със софийска регистрация. По информация на МВР към момента на място са загинали 45-годишна жена, управлявала леката колата, 46-годишният шофьорът на автобуса и пътник. Пострадалите 12 - 13 души са транспортирани с четири линейки и лични автомобили до ловешката болница. Заради катастрофата главен път София – Варна в района на инцидента е затворен, а обходният маршрут е по път III-401 посока Микре – Ловеч, след това по път II-35 посока Ловеч - Абланица. На място се извършва оглед, изясняват се причините за тежкия инцидент, посочват още от полицията. (Очаквайте подробности)

"Дънди" откри нови залежи на злато в Челопеч

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/12/22/2888512_dundi_otkri_novi_zaleji_na_zlato_v_chelopech/?ref=rss


Канадската компания "Дънди прешъс металс" е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация в мината си в Челопеч. Това съобщава в днешния си брой "Капитал daily" като се позовава на съобщение на собственика - Dundee Precious Metals (DPM).

Изданието припомня, че като част от концесионните си договори всички добивни дружества правят проучвания, които често увеличават запасите им. Тези конкретно са започнали в средата на 2015 г. Анализът на първите два сондажа...

Един от най-опасните вулкани в света се събужда

https://www.actualno.com/europe/edin-ot-naj-opasnite-vulkani-v-sveta-se-sybujda-news_583473.html

Един от най-опасните вулкани в света, намиращ се до италианския град Неапол, дава признаци, че се събужда.Експерти подозират, че Кампи Флегрей е достигнал критична точка в необходимостта да изригне за първи път от 500 години. Според учените вулканът е напът да премине прага, с

Потребителското довере в еврозоната покори 20-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Потребителското-довере-в-еврозоната-покори-20-месечен-връх_l.a_i.734302_at.1.html

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през декември до -5,1 пункта от -6,2 пункта преди месец при средна прогноза за по-сдържано...

Реформаторите роптаят срещу мажоритарната система: Това ще доведе само до хаос!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275240_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D

 Ние от РБ, заедно с експерти, разгледахме внимателно предложението и сме на мнение, че това може да доведе само до хаос. Това каза Димитър Делчев на брифинг на Реформаторите в Народното събрание.
Вижте какво обясни още той по повод районирането: 

"Първо – важно е да има актуално преброяване в България, което да каже колко души точно има в районите;
 
Второ – да се изчислят мъртвите души;
 
Трето – това не може да бъде вкарано без дебат.
 
Не се прави така. Искам да дам само няколко примера защо това е миш маш. Съществуват населени места, които остават в един и същи район, а в същото време с ана по 90 километра еидн от друг. Съществуват и населени места, които са близо един до друг. Излизаш от едното село, влизаш в другото и си в различни райони.
 
Защо и кой е решил, че район Видин трябва да има три народни представители, а не 4?! Район Видин се приравнява на район Турция, което е абсолютно неприемливо.
 
В новите райони има подрайони, в които не живее никой". 

Темповете на строеж през 2016 г. в град Гоце Делчев се запазват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631768

137 разрешения за строеж са издадени от отдел «Устройство на територията» в общинска администрация Гоце Делчев през 2016 година. От тях 22 са разрешенията за жилищно строителство, които са с обща площ от 6550 кв.м. За производствено строителство са издадени 14 разрешения с площ от 9740 кв.м. През настоящата година са издадени и 12 разрешения, касаещи общински обекти, сред които са: площада в село Брезница, който предстои да бъде ремонтиран; за извършващия се в момента ремонт на канализационния колектор в село Мосомище; за предстоящия ремонт и о...

Прекратиха търсенето по море на двамата рибари, изчезнали в района на Дуранкулак

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951283

Прекратиха търсенето по море на двамата рибари, изчезнали в района на Дуранкулак

Търсенето по море на двамата рибари, изчезнали в района на Дуранкулак, към момента е прекратено. Това съобщи Георги Мотев, директор на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност” в Изпълнителна агенция „Морска администрация”. При огледите по море, осъществени през последните два дни от катери на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Изпълнителна

Плевен получи 14 млн. лева за ремонт на централната градска част

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888562_pleven_poluchi_14_mln_leva_za_remont_na_centralnata/?ref=rss


Община Плевен си осигури евроинвестиции, за да продължи с втория етап на обновление на централната градска част. Това обяви кметът Георг Спартански, цитиран от БТА.

Той е подписал договора за получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата "Региони в растеж". Точната стойност на проекта е 13 844 761,73 лв., а общата му продължителност е две години и половина. Очаква се ремонтът да започне през март 2017 г.

Предвидена е реконструкция на Градската градина,...

Подпалиха такси във Враца, огъня съсипа още две коли

https://www.24chasa.bg/region/article/5951284

Подпалиха такси във Враца, огъня съсипа още две коли
Паркирана пред бл. 37 във врачанския кв. Дъбника таксиметрова кола е била запалена тази нощ около 4 ч. Неизвестният пироман залял обилно с горлива смес "Шкода" на фирмата "Корект такси" и драснал клечката. Лумналите пламъци засегнали и паркираните наблизо "Форд" и "Мицубиши", по които има сериозни поражения.

National Review нарече американския суперразрушител Zumwalt „истинска катастрофа”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275239_National+Review+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B

 Както и много образци американски перспективни въоръжения разрушителят „Зъмуалт” (Zumwalt) се оказал „напразно харчене на пари”, твърди коментаторът от американското издание National Review Майк Фреденбург.
Авторът привежда като доказателство за твърдението си следната статистика: Първоначалната стойност на проекта на Zumwalt била 1,3 млрд долара, като общите разходи за планираните 32 бойни кораба не трябвало да надвишават 40 млрд долара.
 
Още през 2006 г. Сметната палата на САЩ обърнала внимание на Конгреса, че цената на опитния екземпляр внезапно се вдигнала до 3 млрд долара. Но и това се оказало недостатъчно. Третият по ред кораб вече струвал 4,2 млрд долара, а за четвъртия американските данъкоплатци ще се бръкнат в джобовете за 7 млрд долара.
 
Авторът на публикацията счита, че спуснатият на вода кораб го „заплашва многомилионна модернизация”. Най-много Фреденбург се възмутил от скорошно изказване на представител на американските ВМС: „За усъвършенстване на кораба ще отиде още много време, а за бойно използване той ще бъде годен едва в далечно бъдеще;”
 
„Беше много неловко да наблюдаваме как нашия „чудо-кораб” спря в панамския канал и не можеше да помръдне” – пише коментаторът. Той счита, че катастрофалната ситуация с качеството на инженерните решения се наслагва към абсолютно безотговорното отношение към бюджетните дотации. „Никой не носи отговорност за огромните разходи, а корпорациите, занимаващи се с разработката на кораба, продължават да получават милиарди долари, независимо от изоставането от плана и ниското качество на крайния продукт” – счита журналистът. При това Америка „продължава да плаща, макар всичко да сочи, че проектът се провали”.
 
„Този разрушител е истинско бедствие”, обобщава Майк Фреденбург. Журналистът се позовава на мненията на военните експерти, които считат, че нито една от инженерните особености на „Зъмуалт” не е намерила реално изпълнение, а кораби, вече намиращи се на въоръжение в американските ВМС, с не по-малък успех могат да изпълняват специфичните задачи, за които е предназначен „чудото-разрушител”.

Бракониери шетали край Разград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631766

Диво прасе, убито без надлежно разрешително, е намерено в землището на град Разград, в житен масив южно от града – съобщават от ОДМВР-Разград.   Едрият дивеч бил открит около 16.45 часа на 21 декември. По случая е образувано досъдебно производство....

Най-новата статия на Кеворк Кеворкян: Тъпи въпроси и късно състрадание!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275238_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA+%D0%9A%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D1%8F%D0%BD%3A+%D0%A2%D1%8A%D

 То е ясно, че машинистите ще бъдат виновни за разрушаването на Хитрино, кой друг.
Майстори са нашите властници да си измиват ръцете, на мушката им винаги са мушички.
Не е виновна жп инфраструктурата, вагоните – подходящи само за скраб и всичко останало.
Виновни са мушичките.
И няма значение, кой ги е оскотил.

Машинистите карали с превишена скорост.
Сега за друго – за тътренето в телевизионния занаят, за влаченето, също и за нечувствителността…

В началото, повечето телевизионни репортери озвучиха очаквано-глупашки драмата: те сякаш имат не кожа, а коруби - като костенурки; и точно толкова тромаво се тътреха из развалините на поредната българска катастрофа. 
Как не се намери един да се държи нормално - да пророни сълза или да хвърли камък по някой държавен чиновник, в краен случай – по джипа на някой властник. 
Ей, така – за да изхвърли онова, което го гнети, ако го гнети изобщо. 
Би било забавна картинка: диалог между разгневен репортер и властник с очукан джип. 
Новото Априлско въстание.

Вместо това, надпреварваха се да задават глупави въпроси – нито едно българско нещастие не може да мине без порядъчна доза от тях. 
„Как се чувствате?“ – да попиташ така мъж, чиято жена е изчезнала в огъня, се иска специално коравосърдечие, каквото само днешните телевизии могат да отгледат. 
„Тя беше тука жената и сетне изчезна…“ – каза онзи мъж, а репортерът дори не схвана, че говори за съпругата си. 
Този човек никога няма да проумее, как се случват тия наши чудеса – а ти го питаш, как се чувства. 
Въпреки цялата скотщина, в която са потънали, хора като него обаче изглеждат непоносимо добре възпитани за безцеремонните ни времена. 
 Сърцето му ще пръсне, но няма да се сети да те напсува. 
Обаче ще си каже – отново и отново – че е сам, когато огънят идва - и сам ще си остане, щом му задават такива въпроси.

Оставаше да го питат, мъчно ли му е? 
Всъщност, точно така попитаха друг един клетник, също загубил близък в Огъня. 
Какво искаш да изясниш с този въпрос, главо глупава? 
Какво искаш да ни кажеш - че глупостта е безбрежна, че търпението на хората е безбрежно, щом понасят и тия издевателства.

Друг пък го питаха, какво иска да каже на своята свидна жертва? 
Какво си представят, че може да каже, та го тикат към тази глупост? 
И всичко това минава и заминава по телевизията, на никой сякаш вече не му прави впечатление. 
Или пък хората са се примирили, че телевизията е някакво бунище за празни думи.

Това е днешният стил, който ни натрапват нечувствителни и неискрени халосници - и дори не схващат, какво правят.
От доста години насам, един велик инструмент в нашия занаят – смисленият въпрос – е низвергнат. 
И той е унищожен в някакъв крематориум. 
Въпросите вече нямат никакво значение - може да питаш, прозявайки се, каквото ти скимне. 
Никой не си дава сметка, че въпросът често дори е по-важен от отговора. 
Въпросът е горивото за Истината, въпросът създава драматургията на общуването. 
Днес обаче той е нищо, използват го като някакво перце – от ония, които са подходящи за сексуални игри. 
Той вече не е Тоягата на Истината.

Политиците имат основна заслуга за превръщането на репортерите, а и на водещите, в безволеви халтураджии. 
На тях им е сладко да им сервират безлични въпроси, за да си обменят спокойно баналности и глупости. 
От години вече не съм чувал някой да зададе въпрос, който да предизвика истински шок в публиката, да я накара внезапно да прогледне. 
Да накара и човекът насреща/Събеседникът да се вгледа в същността си, в душата си, да се преоткрие.

Днес почти всички в нашия занаят са опитомени – преди 15 години казвах, че телевизиите не биват да се влачат като слепци след пиян господар. 
Но не съм си представял, че ще ги опитомят до такава степен. 
Вижте, колко пари е наляла тия дни властта в телевизиите, в поредното подаяние - и трябва да сте идиоти, за да очаквате от тях прозорливост и истинска чувствителност към Народната Съдба. 
На тях вече изобщо не им е разрешено да прекрачат отвъд позорното прислугване.

Майната им на скрупулите – сега ще спомена за общественото сътресение, което се случи след един мой въпрос. 
Защото колкото повече стискам зъби, толкова повече нещастниците се правят на значими, преструват се, че не знаят, какво се е случвало в далеч по-сложни времена - във всеки случай, не толкова леконравни, колкото днешните. 
 Яд ме е на дърварските хитрувания на късните „антикомунисти“ - някои от тях болни измисленяци. 
Яд ме е и на “храбреците“, преживящи доволно навремето в българските секции на западните радиостанции. 
Защото нищо от плещенето им нямаше и една десета от значението на само един отговор: когато попитах акад. Амосов, какво мисли за лозунгите и сетне му дадох пълната свобода с въпроса „Кой е най-неприемливият лозунг за него?“ 
Това се случи на 26 декември 1988 година - почти цяла година, преди Живков да си отиде. 
Дърдоренето на хранениците на „Свободна Европа“, Би Би Си и пр. нищо не струваше, сравнено с думите на Амосов. 
При това те бяха изречени по държавната телевизия на една тоталитарна държава. 
За публиката този разговор имаше силата на неутронна бомба, нищо по-малко.

А ония радио- „диверсанти“ си вземаха тлъстите заплати и си каканижеха глупостите, без изобщо да се интересуват, до кого са стигнали те и какво са променили, ако изобщо нещо са променили. 
Вижте, какво пише Георги Марков за отровната атмосфера в тия радиостанции на „свободата“. 
Но платените подлоги на късния ни „антикомунизъм“ се занимават стръвно с писмото му до Левчев, но не и с това до Бочев. 
Врътливи фалшификатори.

Марков, разбира се, беше от друг калибър, но и той не успя да напише най-важният си текст – за самия себе си, за превращенията на един апологет на партизанското движение, лауреат на Димитровска награда;
 и, да - истински любимец на диктатора Живков – с когото си е позволявал много, дори му е дал предварително да прочете една своя пиеса. 
Марков-Дисидента и неговият Победоносцев, театралният критик Живков.

Взривиха мавзолея на Димитров – обаче си мълчат за Димитровската награда на Марков. 
И само си представете, какво щеше да говори Марков, ако беше успял да се върне в България, Петър Увалиев свидетелства за тия му намерения. 
Какво, какво - примерно: блудният син написва пиеса за премеждията си като официален беглец и пак да я дава на своя ментор - Живков. 
Да му се разхлопа сърцето на човек от умиление.
Както и да е.

Величието на Въпроса отдавна не съществува – задаваш каквото ти дойде на ум и се молиш събеседникът да ти каже нещо забавно, за да ти свърши работата. 
С течение на времето, освен всичко друго, подобно прислужване поражда и емоционална стерилност – и вече си готов да питаш някого, как се чувства, след като жена му се е превърнала в пепел. 
Могат да се изредят безкрайно много примери на емоционална глухота. Веднъж показаха как връщат тук едно детенце, отвлечено в Унгария от баща му. 
И майката трогателно разказваше: „Когато се видяхме, първите му думи бяха – А, арфа!“ 
Понеже за детето арфата била представата за дом!
Един нормален репортер обаче би попитал: „Много интересно, но защо детето не е казало - А, мама!“

Обезличаването на репортерите очаквано се отрази плодотворно върху властниците. 
Те, понеже са наясно, че репортерите са направени от сладко от рози, си позволяват да говорят нелепости и дори не се усещат – например, началото направо комични бяха неразбориите за съдържанието на взривените цистерни. 
Никой репортер обаче няма да хване Началството за шлифера и да го накара да обясни какво, всъщност, казва.

Но е в „нормата“ да издевателстваш над някоя кротка жена и да я ръгаш с ръжена: да я питаш сто пъти и с очевидно удоволствие, защо присъства на банкет в Деня за национален траур. 
Наистина, срамно е да си направиш банкет на този ден. 
Ами да държиш фалшиви речи не ли също толкова срамно?
Плевнелиев, например, не си отмени срещата в Техническия университет. Дал „минута мълчание“ и открил словесния си цирк, пътьом се преправил и на Иван Хаджийски – той, който изобщо не познава Народа. 
Но си мисли, че ще повярват на евтините му ласкателства.
Плевнелиев дори не подозира, че Народът открай време е оцелявал поединично, всеки капсулован в самия себе си. 
Не звучи ласкателно, но е факт. 
А през последния четвърт век властниците правят всичко възможно, за да поощрят тази негова нагласа.

И сетне се похвалил, че прокарал в България „пътя на иновациите“. 
Интересно, кога ще се свърне този път към Хитрино? 
Никога, естествено.
Във всеки случай, да ядеш кебапчета на някакъв сиромашки банкет в Деня за траур не е по-осъдително, отколкото да преяждаш от собственото си нахално самочувствие. 
Само преди няколко дни въпросният Самохвалко пак се изпъчи по телевизията, че поставил България в центъра на Европа – и се опасявал тя да не изпадне в периферията, когато се лишим най-сетне от услугите му.

Тоя и такива като него – хилейки се! - ще ни вкарат и в Ада.
Любимата им песен е, какво ще се направи утре – защото ние се усещаме, едва след като пак ни е поразило Злото.
Нищо не му струва на Плевнелиев – трафикантът на иновации – да призовава към съпричастност. 
Но хорицата от „онзи“ банкет – а и всички останали – дали вече не си мислят нещо, което е направо зловещо, макар да не смеят да го изговорят: „Докога ще съпричастваме, докога ще участваме в тази фабрика на фалшиво съпреживяване – докога ще издаваме по този начин извинителни бележки държавата?“

И винаги театрално развълнуваната Мая Манолова цъфнала в Хитрино – за да се поинтересува, от какво имат нужда пострадалите.
От какво – от нормална държава, естествено.
А Българската Съдба си знае, как да ни подхвърля трошички – за да не се загубим по пътя на иновациите. 
Докато Огънят в Хитрино все още тлееше, тръгна делото за касапницата в Горни Лом, в която загинаха 15 души.


Малки коледари наричаха за здраве в Общински съвет- Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631769

Малки коледари изненадаха приятно на заседанието днес съветниците в Общински съвет - Плевен. Гости на последната за годината сесия в зала „Гена Димитрова" бяха малчугани от детските градини "Слънце" и „Теменуга". Облечени в традиционни народни носии, те поздравиха председателя на Общинския съвет Мартин Митев, общинските съветници, кмета Георг Спартански и всички присъстващи в залата с предстоящите коледни и новогодишни празници. По стар обичай коледарските групи зарадва домакините си с коледарски благослов за здраве, берекет и сполука. Освен с...

Как се ражда Маргаритка

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-se-razhda-margaritka-6063203

Проект от любов към децата, който стартира с музика, продължава със специална площадка, ще реализира видеоуроци за малчугани и е 100% български

Старица предаде 3 000 лв на измамници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631765

78-годишна старица от Димитровград стана поредната жертва на телефонни измамници.Пенсионерката е предала 3 000 лв., които в разговор по телефона й били поискани за лечението на болната й дъщеря. Вчера старицата събрала сумата в плик, който поставила в найлонова торбичка и я хвърлила през терасата. От полицията съобщават, че криминалисти от Хасково задържали измамник, който на 14ти този месец излъга 79-годишна жена от областния град. Тогава бабата предала 1 700 лв., и златни накити в контейнер за смет, намиращ се в близост до дома й.   ...

Арест за кражба на шоколад от магазин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631763

29-годишен варненец е задържан за кражба на шоколадови продукти от магазин на ул. "Цар Иван Срацимир", информират от полицията. Сигналът е бил получен на 17 декември. След проведеното разследване полицията стига до извършителя, който се оказва известен на МВР. Той е задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура - Варна. 24-годишен мъж е задържан за кражбата на велосипед от жилищен блок Кражбата е станала на 14 декември на ул. "Ламбо Пасков". Колелото се намирало на вхо...

Съдът отмени текст от Наредбата за преместваемите обекти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339354

Административният съд във Варна отмени част от текста на Наредбата за поставяне на преместваеми обекти, научи Moreto.net. Става въпрос за изискването търговците да предоставят служебна бележка, че нямат задължения от Община Варна. За последно документът е променян от Общинския съвет в средата на декември 2013 година.

Прекратиха търсенето по море на двамата рибари, изчезнали в района на Дуранкулак

http://www.cross.bg/raiiona-more-otkriti-1529409.html

/КРОСС/ Търсенето по море на двамата рибари, изчезнали в района на Дуранкулак, към момента е прекратено. Това съобщи Георги Мотев, директор на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност" в Изпълнителна агенция „Морска администрация". При огледите по море, осъществени през последните два дни от катери на Главна дирекция „Гранична полиция" и Изпълнителна агенция „Морска администрация", както и от вертолет на Военноморските сили от състава на Морската вертолетна авиобаза „Чайка", не са открити следи от рибарите или лодката. Георги Мотев посочи, че в своята практика е работил по друг подобен случай, но на втория ден е открит спасителен плот без търсените хора, като те са били открити на друг спасителен плот на турска територия.По крайбрежието представители на местната власт продължават с групи доброволци да оглеждат района. Източник: Агенция "Фокус"  

Кръстиха улица на легендата Стиви Уондър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5951255

Кръстиха улица на легендата Стиви УондърДнес легендата на "Мотаун" Стиви Уорнър се сдоби с улица на свое име в Детройт, Мичиган. 66-годишният изпълнител сияеше от гордост и щастие, докато присъстваше на церемонията по откриването на "Стиви Уорнър авеню". Уондър, който е сляп по рождение, използва момента, за да призове към обединение щата,

Катастрофиралият автобус край Микре е на фирма "Бъчварови"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951245

Катастрофиралият автобус край 
Микре е на фирма "Бъчварови"Автобусът, който катастрофира тежко край с.Микре, е на горнооряховската фирма за пътнически превози "Бъчварови", каза пред "24 часа" кметът на Лясковец Ивелина Гецова. С него 50 души от местната администрация отпътували в 8 ч.  тази сутрин за коледно тържество във Вършец. Час и половина по-късно последвал чудовищен удар с лек автомобил,

Един загина, а друг е с опасност за живота след катастрофа до Менгишево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631762

18-годишен младеж загина, а друг е с опасност за живота след тежка катастрофа между селата Конево и Менгишево. От полицията съобщават, че сигнал за произшествието е получен вчера малко след 21 часа. Към мястото на произшествието веднага са насочени екипи на полиция и пожарна. Изяснено било, че водач на лек автомобил Опел "Корса" с чужди регистрационни номера се движил от село Конево към село Менгишево. На разклона за село Кьолмен при излизане от десен завой загубил контрол над автомобила, излязъл извън пътното платно в лявата част и се преобърн...

Депутатите излязоха в коледна ваканция до 6 януари

http://www.cross.bg/yanyari-vakantziya-subranie-1529407.html

/КРОСС/ Парламентът излезе в коледна ваканция, след като днешното пленарно заседание продължи два часа. Официално депутатите ще почиват от 23 декември 2016 г. до 6 януари, включително, догодина. На 9 и 10 януари ще заседават комисиите, а първото за новата година пленарно заседание ще бъде на 11 януари от 9.00 часа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри пленарната година с пожелание за светли коледни и новогодишни празници, да има мир и топлина в семействата, здраве за българските граждани. Да отпочинем и на 11 януари - с нови сили, каза още тя и удари звънеца, с който разпусна Народното събрание във ваканция.    

110 аварийни екипа на ЧЕЗ ще бъдат на разположение в коледната и новогодишната нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951258

110  аварийни екипа на ЧЕЗ ще бъдат на разположение в коледната и новогодишната нощКомпанията преустановява планираните изключвания на електрозахранването за ремонтни дейности по електроразпределителната мрежа по време на празниците На 24 и 31 декември, с цел незабавна реакция при възникването на евентуални аварии, на разположение ще бъдат 110 екипа на ЧЕЗ. В случай на извънредни обстоятелства и природни бедствия компанията може

Вижте къде ще спре водата в София на 23 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631761

На 23 декември 2016 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение и монтаж на спирателен кран на ул. „Цар Асен", Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на: по ул. „Узунджовска" от ул. „Цар Асен" до бул. „Витоша". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Цар Асен" ъгъла с ул. „Солунска". На 23 декември 2016 г. (петък), във връзка с подмяна н...

Съвет: Купете имот до метростанциите на Овча купел - Враждебна. Ще го продадете с печалба

http://offnews.bg/news/n_1/n_642776.html

Хората, които искат да инвестират спестяванията си в недвижими имоти в София, предпочитат да закупят няколко с една спалня, отколкото една голямо жилище. Това им гарантира по-добра доходност при отдаване под наем, коментира експертът Георги Янков. Отдаването под наем на по-малките апартаменти е по-лесно и бързо от това при големите жилища, а приходът от две малки жилища е по-висок от този при едно голямо. Според Янков предпочитаните квартали за покупка на имот са тези, в които има изградена метролиния. "Все по-често интересът се обръща към западните райони на София. Там цените все още са по-ниски в сравнение с тези от източните, а комуникацията е улеснена с наличието на метростанции. Въпреки това, остават предпочитанията към квартали като Дианабад, Изток, Дървеница, Младост, където метрото и новите изградени бизнес имоти привличат активното работещо население", казва специалистът по недвижимости. Според него благодарение на новата метростанция, Лозенец и Хладилника също спадат към предпочитаните квартали за покупка на имот. Засилен интерес се наблюдава и към местата, където предстои изграждането и въвеждането в експлоатация на новите спирки на метрото (линия Овча купел – Враждебна). Там се очаква повишаване на продажните цени на имотите след около 2 години, затова инвестиционно сделката днес би могла да доведе до по-високи нива на продажба след време.

"Обединителят" Радев кара като буквалист-комунист

https://www.actualno.com/actualno/obediniteljat-radev-kara-kato-bukvalist-komunist-news_583469.html

В открито, публично изявление, настоящият президент на България Росен Плевнелиев, чийто мандат свършва в края на януари следващата година, предложи на бъдещия президент Румен Радев да състави служебно правителство още сега. За да е всичко законно, Плевнелиев се съгласи да

Автобус със служители на общинска администрация в Лясковец катастрофира край Микре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631760

Тежка катастрофа с автобус, превозващ служители на общинска администрация в Лясковец стана тази сутрин около 9.30 ч. на пътя София - Варна. Трима души загинаха, а 13 бяха ранени, съобщиха от полицията в Ловеч. В  района на село Микре челно са се сблъскали лек автомобил със софийска регистрация и автобус, движещ се по линията Горна Оряховица - Велико Търново - София. Починала е жена от колата, шофьорът на автобуса и пътник.В автобуса са пътували около 50 души, които са  служители на общинската администрация в Лясковец и са отивали на тиймбилдинг...

Мтел предлага външна батерия за зареждане на телефони с 38% отстъпка във Viber канала си

http://www.cross.bg/bateriya-charge-samsung-1529408.html

/КРОСС/ Мтел предлага външната батерия Samsung Fast Charge Universal Powerbank с 38% отстъпка в публичния канал на компанията във Viber. Устройството зарежда с до 75% по-бързо от нормална външна батерия, защото поддържа най-бързите стандарти за зареждане. Samsung Fast Charge Universal Powerbank ще бъде намалена с 50 лева и може да бъде закупена само за 79,99 лева. Потребителите, които искат да се възползват от отстъпката, трябва да се сдобият с промо код, който ще могат да намерят само в чат канала на телекома. Външната батерия е съвместима с всички устройства на Samsung, които има micro USB - както таблети, така и мобилни телефони. Устройството се отличава с елегантен дизайн. Капацитетът на батерията е 10 200 mAh, което позволява  да заредите телефона си най-малко три пъти, преди да е необходимо презареждане. Samsung Fast Charge Universal Powerbank поддържа най-бързите стандарти за зареждане - Samsung Fast Charge и Qualcomm Quick Charge 2.0. Ако вашият телефон също подържа тези стандарти, то с нея ще можете да го заредите от 0 до 50% за около 30 минути. Дори и устройството ви да не няма тези стандарти, външната батерия автоматично засича и ползва най-бързата възможна скорост, с която телефонът или таблетът ви могат да бъдат заредени безопасно. Промоцията е част от успешните кампании на телекома с ексклузивни отстъпки на устройства във Viber

Галина Михнева: „На практика нямаме чуждестранни инвестиции, насочени към нови производства”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631764

„Нестабилната политическа обстановка в страната винаги влияе върху средата за правене на бизнес. Дългогодишният ми опит показва, че в период на парламентарни избори бизнесът е безкрайно предпазлив. Дори да има намерение за инвестиции, бизнесът изчаква, за да види каква ще бъде политическата обстановка", коментира пред Дарик Галина Михнева, изпълнителен директор на Габровската търговско-промишлена палата. Политическата ситуация на международно ниво също не благоприятства развитието на добър бизнес климат у нас. „До първата половина на 2017-та, н...

Данъчните събраха просрочени задължения за стотици милиони

http://www.cross.bg/leva-miliona-veliko-1529406.html

/КРОСС/238 милиона лева просрочени задължения събраха данъчните от Велико Търново до Видин, информира БНР Сумат, внесена в държавния бюджет, е с 13 милиона лева повече от миналата година. Публичните изпълнители към Териториалната данъчна дирекция във Велико Търново успяха да продадат на два търга с явно наддаване 1000 ниви и земеделски имота на един от най-големите зърнопроизводители в страната. За тях бяха платени близо 5 милиона лева. Младен Милков и шестима великотърновски данъчни са подсъдими седма година за участие в организирана престъпна група за източване на 9 милиона лева ДДС. Делото беше върнато от Специализирания съд на прокуратурата. От продажба на имущество на длъжници данъчните от Велико Търново до Видин са събрали тази година близо 7 милиона лева.    

Граничните полицаи честват професионалния си празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5951254

Граничните полицаи честват професионалния си празникСлужителите на Главна дирекция "Гранична полиция" отбелязват своя професионален празник. На този ден през 1887 г. е обнародван в "Държавен вестник" първият Закон за пограничната стража, приет от Народното събрание по предложение на Стефан Стамболов. Според закона охраната на държавната граница се възлага на Министерството на вътрешните работи.

В Беловец отмъкнаха 20 парчета пастърма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631758

20 парчета свинска пастърма са били откраднати от дома на 30-годишен мъж в кубратското село Беловец – съобщават от ОДМВР-Разград. Сигналът за случилото се подал самият потърпевш в 20.30 часа на 21 декември на тел.112. Месото било окачено под навес в къщата, а нанесените щети надхвърлят 100 лева.   По случая е образувана проверка....

Коледна песен за децата сътвори второкласничка от Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275237_+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B

 Второкласничката от Варненското музикално училище - Софи Иванова, сътвори първата си авторска песен, вдъхновена от най-светлия празник Коледа - "Непослушната дама".

  Езикът на родените с компютри в ръка деца блика от текста и  прави песента хитова във всеки от детайлите на композицията  за няколко поколения  младоци. Работата по музиката и текста е на вокалният педагог на София  – Десислава Гозманова. Заедно с нея в песента са включени и момичетата от музикалното училище във Варна, които са и част от хор „Морски звездички” на Мария Гройдис. Ето и линк към Коледната песен -https://www.youtube.com/watch?v=jDVhdP0kDJo&t=5s

Преди месец, едва 7-годишна, Софи изгря с дебютната си песен „Моята Родина“ и с нея разплака хиляди българи по света. В Деня на Будителите клипът към песента бе споделен многократно в социалните мрежи като поздрав за големия български празник. 

София записва още 4 песни и снима клипове за „Мак червен“ и „Хубава си моя горо“ - със специалното участие на великолепния квартет „Славей“. 

Екипът на отличничката от втори клас на Варненското музикално училище, където свири на флейта при музикалния педагог Николай Йорданов, е избрал за снимачен терен на видеата най-невероятните кътчета на България - Крушунските водопади, Орфеевите скали, Долината на розите, Побитите камъни и др. 

"Всички песни на Софи са записвани и в оригиналните музикални херцове, а имeнно: ла=432Hz.  Вярвам, че в развитието на такъв талант граници няма и само бъдещето ще ни покаже София с какво тепърва ще ни изненадва", споделя музикалната й педагожка Десислава Гозманова. София също свири на пиано и пее в детския хор "Морски звездички".

Баба даде "само" 700 лв. на ало-измамници, от банката не й дали всички пари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631759

80-годишна жена била измамена по телефона, съобщиха от полицията. За "акция по залавяне на телефонни измамници" шуменката била въведена в заблуда и вчера предала 700 лева на мним полицай. Предотвратена била и по-голяма измама в размер на 20 000 лева, благодарение на съобразителна служителка в банка в Шумен. Около 11 часа вчера на домашния телефон на 80-годишна жена от Шумен се обадил непознат, който се представил за служител на полицията. Обяснил й, че телефонът е попаднал в списък на телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея, за ...

Девет общини искат да развиват минералните си извори

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/12/22/2888514_devet_obshtini_iskat_da_razvivat_mineralnite_si_izvori/?ref=rss


Девет общини са подали документи за проекти за развитие на минералните извори на тяхна територия. Програмата се финансира от Министерството на околна среда и водите (МОСВ).

Става дума за общините Минерални бани (област Хасково), Полски Тръмбеш, Сапарева баня, Панагюрище, Бургас, Разлог, Берковица, Велинград и Септември, информират от МОСВ.

По-голямата част от проектите са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари. Част от общините предвиждат инвестиции в...

С Коледен концерт-спектакъл завърши благотворителна инициатива в Тетевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275236_%D0%A1+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%B0

 Днес в салона на Община Тетевен се състоя Коледен благотворителен концерт, с който завърши инициативата за събиране на средства в подкрепа на крайно нуждаещите се възрастни и самотни хора от Общината. Инициативата започна на 21 ноември и се провежда за втора поредна година, а организатори на благородното дело са – Община Тетевен, МКБППМН при Община Тетевен и БМЧК – Тетевен. На събитието присъстваха кметът на града д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, секретарят на общината Цветелина Стоянова, председателят на Общинския съвет Мария Стойчева, кметове на кметства и др.

Д-р Бояджиева се обърна към присъстващите с думите: „Искам да благодаря на всички Вас, които сте тук, защото в навечерието на един от на най-светлите празници - Рождество Христово, отделяте от своето време и потвърждавате това, че Тетевен е град на дарители и хора с големи състрадателни сърца.“

Градоначалникът допълни още: „Искам да изкажа благодарности към МКБППМН и доброволците от БМЧК, които дейно се включиха в организацията и оказаха безрезервна помощ и подкрепа. Благодарности и към всички, които бяха съпричастни към  благородното дело!“

Участие в концерта взеха: ученици от НУ „Хаджи Генчо” - град Тетевен; СУ „Георги Бенковски” - град Тетевен;  ПГГСД „Сава Младенов” - град Тетевен;  ПГ по СЕУ – град Тетевен; ЦПЛР; Дамска вокална група „Незабрава” при Клуб на пенсионера – Тетевен; деца при  НЧ „Съгласие  1869 г.” – Тетевен; ДГ „Васил Левски“ и ДГ „Незабравка“. В края на спектакъла бе обявена и събраната сума, която възлиза на 814,32лв. Със събраните средства ще бъдат закупени подаръци /под формата на хранителни продукти/ за 109 души, с които да се покаже на тези нуждаещи се възрастни хора, че не са забравени, да им обърнем внимание и да им осигурим по-приятно посрещане на празниците - Рождество Христово и Нова година. 

Нови винетки – дневна и тримесечна

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/novi-vinetki-dnevna-i-trimesechna-6063201

Освен новите винетки депутатите приеха на първо четене и предложение за въвеждането на вид такса за движение по пътищата

Томислав Дончев: Безумие е да се сменят правителства през 20 дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=339351

Едва ли някой ще спори, че да се сменят правителства през 20 дни е безумие. Въпросът е ясно да възприемем това, което каза президентът Росен Плевнелиев. Не е казал: „Не искам и няма да назначавам правителство”, а: „Да постигнем заедно с Румен Радев съгласие за правителство, което да не бъде променяно”.

Инвестиционни фондове точат зъби за проблемните заеми на италианските банки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/investicionni-fondove-tochat-zybi-za-problemnite-zaemi-na-italianskite-banki-230744/

Експерти очакват банките в Италия да извадят на тезгяха проблемни заеми за около 50 млрд. евро през следващата година

Съдът спря строеж на бизнесмен на Виа Диагоналис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631756

Административен съд Хасково също спря желанието на турския безнесмен Ерол Али да строи на Виа Диагоналис. Бизнесменът искаше да вдига хотел, паркинг, бензиностанция, бистро на Виа Диагоналис, който е обект от национално значение. Първоначално районният съдия в Свиленград Недялко Паталов потвърди акта на РДНСК, с който бе забранено на Али да строи. Той обжалва, но и 3-членен състав на ХАС прецени, че няма право на строеж там. Решението на съдиите Ива Байнова, Василка Желева и Кремена Костова е окончателно.    ...

Рамзан Кадиров: Убиецът на руския посланик е враг на исляма

http://www.cross.bg/kadirov-poslanik-diplomata-1529405.html

/КРОСС/Убиецът на руския посланик Андрей Карлов в Турция е враг на исляма, заяви чеченският президент Рамзан Кадиров, предаде Интерфакс. Ръководителят на южната автономна руска република посочи, че мъжът, който застреля дипломата на 19 декември в Анкара, Мевлют Мерт Алтънташ е действал по заповед на дяволите от Ислямска държава (ИД). "Бившият полицай е нарушил основна повеля на създателя на нашата религия. Пророкът Мохамед строго забранява да се убива посланик, независимо от чия страна е пратеникът", допълни Кадиров в социална мрежа. Той добави, че терористичният акт в Анкара е поредното доказателство за това, че ИД и "Ал Кайда" са създадени от западните специални служби. Президентът на Чечения отправи критики и към в. "Ню Йорк дейли нюз". "Журналистът Гърш Кунцман и главният редактор на американското издание Артър Браун в пряк текст героизираха убиеца. Това е безпрецедентна наглост и отсъствие на елементарно съчувствие към човешката мъка", категоричен бе той. С тези думи Кадиров коментира публикация в таблоида. В статия атентатът срещу дипломата бе сравнен с убийството на посланика на Нацистка Германия в Париж - Ернст фон Рат, извършено през 1938 г. от евреина Хершел Гринспан. Смъртта на дипломата е станала повод за събитията, известни като Кристалната нощ

Петра Квитова ще отсъства от корта поне шест месеца

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/22/2888534_petra_kvitova_shte_otsustva_ot_korta_pone_shest_meseca/?ref=rss


Двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова ще е извън корта поне шест месеца, прогнозираха лекарите ѝ.

Чехкинята претърпя операция на играещата ѝ лява ръка, след като беше нападната с нож в дома си.

По време на близо четиричасовата операция специалистите са възстановявали сухожилия и нерви. Говорителят на Квитова посочи, че предвид нараняванията интервенцията е преминала успешно.

Първоначалните прогнози бяха, че тенисистката няма да играе около три...

Откриха тяло на мъж в землището на Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631755

Тяло на мъж е открито в землището на Община Стара Загора. По описание мъжът отговаря на издирван 31-годишен старозагорец, обявен за общодържавно издирване на 13 декември по молба на близките му. Тялото е намерено в местността "Гереня" от служители на Второ РУ - Стара Загора. При извършения оглед и проведените до момента процесуално-следствени действия по тялото са констатирани травматични увреждания. В сектор „Пътна полиция" е образувано досъдебно производство и материалите са докладвани на Окръжната прокуратура. Работата по случая продължава....

Капиталовите пазари в Европа и САЩ записаха серия от понижения

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-записаха-серия-от-понижения_l.a_i.734301_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 21 декември с понижения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекст Stoxx 600 завърши с 0,21% спад,...

Китаец засне видео за България. Вижте как рекламира страната ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5951235

Китаец засне видео за България. Вижте как рекламира страната ниМлад китаец, който пътешества по света и заснема клипчета за любимите си дестинации, направи клипче и за България. Дженф Чан обикаля страната ни с камера и заснема приключенията си. Голяма част от времето си той прекарва в Пловдив, а след като връща в родината си, сглобява видео от кадрите с дрон и камера.

Четирима арестувани за връзки с терористичния акт в Берлин

http://www.cross.bg/berlin-izvurshitelya-amri-1529404.html

/КРОСС/ Четирима души са задържани по подозрения в съпричастност към терористичния акт в Берлин. Предполага се, че те са имали контакти с извършителя Анис Амри, чието издирване продължава на територията на цяла Европа. Това съобщава германският телевизионен канал NTV, позовавайки се на източници от федералната прокуратура. В същото време властите предлагат сумата от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на извършителя. През изминалата вечер полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих. В понеделник вечерта Амри заби камион в тълпа на коледен базар в германската столица Берлин. При нападението загинаха 12 човека.  

Расистки коментар ядоса Линдзи Вон

http://offnews.bg/news/n_1/n_642778.html

Най-популярната алпийка в света Линдзи Вон беше ядосана от расистки коментар в социалните мрежи, което я принуди да даде отговор. Поводът беше снимка с новия й приятел - помощник-треньорът по американски футбол в Лос Анджелис Кенан Смит, който е тъмнокож. Предишният приятел на Вон Тайгър Уудс също беше с тъмен цвят на кожата. Междувременно имаше много спекулации относно това дали Линдзи и шампионът във Формула 1 Люис Хамилтън са нещо повече от приятели. Хамилтън също има шоколадов цвят на кожата. "Ти въобще лягаш ли си с бели момчета", написа в социалните мрежи мъж, който не одобрява връзките на Вон. "Да, бях омъжена за такъв четири години. Любовта не познава и признава цветове", гласеше отговорът на шампионката.

Започна поклонението пред убития в Турция посланик Андрей Карлов

http://www.cross.bg/karlov-andreii-poklonenieto-1529403.html

/КРОСС/В Москва започна поклонението пред тленните останки на убития в Турция посланик на Русия Андрей Карлов. В траурната церемония ще вземе участие президентът Владимир Путин. Опелото ще бъде извършено от патриарх Кирил, предава RT. Андрей Карлов бе убит на 19 декември в Анкара от бивш полицай по време на откриване на изложбата „Русия - от Калининград до Камчатка през очите на пътешественика". Заради траурните церемонии президентът Путин премести с един ден годишната си пресконференция. Сред близките на Карлов, които присъстват на поклонението са Мария Карлова - майка на посланика, вдовицата Мария Карлова, синът Генадий Карлов, който също е дипломат и работи като аташе в посолството на КНДР, а също и сестрата на Карлов - Елена Ширанкова.    

"Правило" - символът на 2016 г.

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/pravilo-simvolyt-na-2016-g-6063193

Йероглифът, който Китай избра, е съставен от две части - "мъж" и "да видиш", което първоначално се е тълкувало като "норма, основана на опит"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване