Германските власти наблюдавали тайно с месеци атентатора от Берлин

http://www.cross.bg/berlin-amri-vlastite-1529378.html

/КРОСС/Градската прокуратура на Берлин съобщи, че заподозреният за атентата в Берлин тунизиец Анис Амри е бил наблюдаван тайно от властите в продължение на няколко месеца тази година, предаде БТВ. На 14 март тя е започнала разследване срещу него след сигнал, подаден от федералните агенции за сигурност, според който Амри е смятан за потенциална заплаха от властите в Северен Рейн-Вестфалия. Допускало се, че може да планира обир с взлом, за да финансира купуването на автоматични оръжия за нападение. Наблюдението показало, че Амри е замесен в наркотрафик в берлински парк и участвал в бой в бар. То обаче така и не установило той наистина да планира обир с цел купуване на оръжия. В резултат властите в Берлин спрели наблюдението през септември. Междувременно германската полиция предложи награда от 100 хил. евро за залавянето на Амри.  

Румен Радев ще назначи кабинет след встъпването си в длъжност

http://www.moreto.net/novini.php?n=339327

Новоизбраният президент Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет след встъпването си в длъжност на 22 януари. Това обяви самият той, часове след като сегашният държавен глава Росен Плевнелиев му отправи предложение да даде имена и той да назначи временно правителство още от сега.

Бившата тютюнева фабрика в София става инкубатор за иновации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275228_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B

 Ново пространство - инкубатор за иновации и креативна екосистема, ще се появи в бившата тютюнева фабрика в София. Общата площ на мястото е 800 кв. метра и на нея ще се помещават високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи, срещи и други. Новината обявиха създателите на проекта от дигитална агенция Athlon.

Планира се новото пространство да отвори врати през юни 2017 г. Целта е да се създаде творческа екосистема, обединяваща хора със сходни интереси и цели. Освен това ще има задачата да насърчава спонтанните партньорства и творчеството, така че екипната работа да е естествен резултат от новата среда.

Самите лаборатории ще бъдат оборудвани с най-нови технологии, така че експерти от различни сфери са поканени да работят, творят и да обменят идеи. От компанията посочват, че в пространствата ще се създават прототипи на цели завършени продукти.

Electronics lab ще представлява зала за електроника. Software Engineering lab ще бъде лаборатория за софтуер, в която ще се търсят софтуерни решения от всякакъв характер, в това число и от по-малки екипи, които имат идеи, но нямат големи ресурси. Open Device lab/ Testing lab ще е пространството за работа с устройства, което ще предлага различни устройства. Те ще могат да се споделят от различните екипи. Достъпът до мястото ще е свободен, както и тестването и работата с устройствата.

Организаторите предвиждат и създаването на Sound Engineering lab, която ще е насочена към интересуващите се от музикално инженерство и създаването на нови музикални инструменти.

Makerspace, или "Работилницата", ще е мястото, в което се предвижда обзавеждане с хардуерно оборудване за физическа работа, в това число лазерни машини за рязане на метал, 3D принтери и други технологични иновации, които посетителите ще могат да ползват за целите на работата си.

Най-атрактивно за най-малките от всичките планирани пространства ще бъде Robotics training cente - залата за обучение по роботика. Тя ще има висококачествено оборудване и в нея ще се провеждат обучения, насочени специално за деца. Предвиждат се подобни обучения и за възрастни.

Темите, по които ще се търсят решения в инкубатора, са разнообразни - от "интернет на нещата" до роботиката, музиката и озвучаването, дизайна, фотографията, медицината и различните видове изкуства, допълват от екипа.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

„Ислямска държава“ е изгорила четирима души живи по обвинение в шпионаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950861

„Ислямска държава“ е изгорила четирима души живи по обвинение в шпионажТерористите от „Ислямска държава“ са изгорили четирима цивилни живи в сирийския град Деир ез Зор, след като ги обвиняват в шпионаж в полза на кюрдските сили, предаде AhlulBayt, цитира "Фокус". Шериатският съд в Деир ез Зор съобщи, че след „разпитите“ заподозрените са си „признали“, че подкрепят и си сътрудничат със Кюрдските сили за самоотбрана.

Силният туристически сезон прелива в сегмента на хотелите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275227_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B5

 Силното представяне на туристическия сектор тази година изглежда се прехвърли и към хотелиерския сегмент от пазара на имоти. Около една трета от сделките с бизнес имоти в България през тази година са с хотели, според данни на консултантската компания Forton, като няколко от знаковите трансакции са с активи по Черноморието.

Тази серия от сделки обаче е по-различна. Продажбите не са заради дългове и натиск от кредитори, макар че не липсват и такива апетитни оферти, а са по-скоро с цел реновация и развитие на хотелите. 

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти за тази година се оценява на 250-270 млн. евро, което означава, че над 85 млн. евро е стойността на трансакциите с хотели. Добре позиционираните активи от този сегмент на пазара може би ще стават все по-атрактивни, ако се реализират прогнозите за ръст на туризма за следващите години и предвид и продължаващите преговори за стъпване и на други международни брандове в страната след Hyatt и експанзията на други оператори.

Особено по Черноморието има богат избор от обекти заради бума в строителството. След последвалия застой в последните две-три години се премина и към продажби. Купувачите не само по Черноморието, а като цяло в страната, са местни играчи – една от основните тенденции на пазара на бизнес имоти като цяло през последните години.

Сделката на годината за хотелите по Черноморието е за хотелите "Обзор" и "Изгрев" в курорта „Златни пясъци“.

В сегмента на градските хотели най-големите сделки са за хотел „България“ и DowntownHOTEL в София, а в СПА сегмента – за комплекса „Катарино“.

Сделки под натиск

Не липсват и активи, продавани заради дългове, но изборът не е толкова богат, колкото след кризата от 2009-2010 г.

Един от по-атрактивните имоти е четиризвездният хотел „Виго“ в новия град на Несебър, който се продава от частен съдебен изпълнител заради дългове към ОББ. Хотелът се предлага на търг за трети път, като огледи и оферти могат да се правят до 25 януари 2017 г.

Ако при първия търг началната цена беше малко под 17 млн. лева, сега е смъкната до малко под 10 млн. лева.

Във Варна за продажба е обявена обособена част от хотел „Плаза“ с начална цена от малко под 1,5 млн. лева. В „Златни пясъци“ е насрочен пореден търг за малкия хотел „Бонбон“, като началната цена е паднала до малко над 319 хил. лева.

Частни съдебни изпълнители продават и няколко по-малки обекта в Равда, Поморие и Синеморец, които не са атрактивни за инвеститори. За трети търг е и хотелът „Св. Никола“ в Малко Търново, чиято цена е паднала до под 350 хил. лева.

В страната сред по-големите обекти, продавани от частен съдебен изпълнител, е мотел „Ихтиман“ край магистрала „Тракия“, който е обявен с начална цена от малко над 2,5 млн. лева заради дългове към „Юробанк България“ (Пощенска банка). Процедурата ще стартира на 9 януари, а оферти ще се приемат до 9 февруари 2017 г.

Все още се виждат последствията от строителния бум и кризата в зимните курорти. Частни съдебни изпълнители продават няколко по-малки и не толкова атрактивни обекта в Банско и Говедарци край Самоков. В „Пампорово“ продължават опитите за продажбата на хотел „Панорама“, като началната цена е смъкната до малко над 4 млн. лева. 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Американец си имплантира безжични чипове в ръцете

http://www.cross.bg/grafstra-amal-chipove-1529377.html

/КРОСС/Биохакерът Амал Графстра от Сиатъл, САЩ, е имплантирал безжични чипове в ръцете си. С тях той ще може да отваря входната си врата, да пали автомобила и мотора си и да има достъп до компютър, съобщава Дейли мейл. Чиповете се свързват с радиовълни чрез кодове, закрепени за предметите. Така Графстра отваря вратите само чрез доближаване на ръката си до тях. Първият си имплант 40-годишният Амал си е направил през 2005 г. Тогава работел като компютърен консултант за няколко медицински клиники. Една от тях имала врата, която винаги се заключвала, а той влизал и излизал по десетина пъти на ден. В последствие Графстра основал компания, която доставя микрочипове и започнал тяхното производство, като набрал средствата по интернет. Първия имплант му поставил лекар. Сега вече имплантите са в стерилна инжекция, която лесно се поставя между показалеца и палеца. Цената е от 40 до 196 долара. Според Амал Графстра биохакерството е следващата фаза на човешката еволюция. Около 10 000 души по света използват технология с имплантирани чипове. Някои по този начин следят физиологични показатели.  

Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, търсил в интернет как се прави бомба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631688

Основният заподозрян за нападението с камион на коледния базар в Берлин, тунизиецът Анис Амри, е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава", съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен, предаде ДПА. Издирват тунизийски мигрант за атентата в Берлин 24-годишният мъж поне веднъж се е свързвал с екстремистката организация и е бил в а...

Всички сгради ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275226_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Всички сгради в експлоатация ще подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, приети на второ четене от Народното събрание.

Изключение ще се прави за молитвени домове, промишлени и селскостопански сгради, предава БТА.

Собствениците на нови сгради са длъжни да придобият сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация в срок не по-рано от три и не по-късно от 6 години от датата на въвеждането й в експлоатация, записаха депутатите.

Сертификатът за енергийни характеристики на сграда в експлоатация ще се актуализира при извършването на преустройство, реконструкция, основно обновяване или основен ремонт, когато се обхващат над 25 на сто от площта на външните ограждащи конструкции и елементи на сградата, предвиждат още промените.

С приетите промени в закона са предвидени и по-кратки срокове за извършване на периодични проверки на водогрейни котли. Честотата на инспекциите е на всеки шест, четири или две години и е в зависимост от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

Регламентирано е прилагане на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Руските биатлонисти чакат "присъдата" си от IBU

http://offnews.bg/news/n_1/n_642759.html

Днес ръководството на Международния съюз по биатлон (IBU) трябва да се произнесе във връзка с обвиненията в нарушаване на антидопинговите правила от страна на 31 руски биатлонисти, чийто имена се съдържат в доклада на следователя на световната антидопингова агенция (УАДА) Ричърд Макларън. Броят на обвинените е безпрецедентен в историята на биатлона. Дори и очакваната дисквалификация да не нанесе сериозен удар върху настоящите национали на Русия, то той ще е далеч по-сериозен върху имиджа на страната и ще доведе със себе си и отнемането на домакинствата на големи стартове от календара в зимните спортове, чиято подготовка е в ход. По подобен начин беше отнето домакинството на световното първенство по скелетон и бобслей, на което се гледаше като на предвестник на предстоящата буря. В очакване на новини от IBU, от съюза на биатлонистите в Русия излязоха с изпреварваща декларация. В нея се твърди, че от няколко години в Русия има нулева толерантност към допинга, посочва се работата в националните отбори на известни специалисти от чужбина като Рико Грос и Волфганг Пихлер, които не биха работили в такива условия, защото това би увредило на репутацията им. Декларацията завършва с предположението, че въпросните 31 хванати с допинг вероятно са състезатели, които вече са наказани от руската антидопингова агенция или са изтърпели санкциите си или дори прекратили кариерите си. Губернаторът на Тюменска област Владимир Якушев, където трябва да има старт за Световната купа и да се проведе Световното първенство през 2021 година, определи като "огромна трагедия" евентуалното им отнемане. Дисквалификация на националния отбор на Русия ще означава, че състезателите няма да могат да участват и на олимпиадата през 2018 година, тъй като ще пропуснат възможността да спечелят квоти. IBU е поставен под кръстосан огън, тъй като редица водещи фигури в биатлона и цели национални федерация като чешката и британската се обявиха за отнемането на домакинството на Тюмен и заплашиха с бойкот. Те твърдят, че имат подкрепата и на Норвегия, което дава допълнителна тежест на позицията им.

България въвежда проверки по границите без аналог в Европа, увери Румяна Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888400_bulgariia_vuvejda_proverki_po_granicite_bez_analog_v/?ref=rss


До няколко дни България ще има възможност да проверява всички влизащи и излизащи от страната по начин, по който никоя друга европейска държава не може, каза днес по Нова телевизия министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя допълни, че това ще стане възможно, благодарение на споразумение със САЩ.

"Повишава се нивото на сигурност и проверките", обобщи Бъчварова и не даде повече подробности, тъй като става въпрос за конфиденциална информация. Министърът на вътрешните...

Вучич: Русия ще предаде на Сърбия изтребители, танкове и бронирани машини

http://www.cross.bg/predade-vychich-tzenata-1529376.html

/КРОСС/Сръбският министър-председател Александър Вучич заяви след срещата си с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че в знак на подкрепа Русия ще предаде на страната му шест изтребителя МиГ-29 като подарък, както и ще поеме цената на модернизирането им в размер на 180-230 млн. евро, предаде ТАНЮГ. „Ако изчислите цената на тези самолети, ще видите че те струват около 600 млн. евро", заяви Вучич. „Това ще подобри силно възможностите на сръбските въоръжени сили - дотам, че те ще са като различна армия отсега нататък", добави той. „Ще получим още 30 танка Т-72, 30 патрулни машини БДРМ-2, и 14,5 мм. оръдия като подарък", добави министър-председателят. „Ние подобрихме своите приятелски отношения и ще напарим общи три и петгодишни планове за сътрудничество",отбеляза той.    

Руски влюбен професор организира фалшиво отвличане

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950857

Руски влюбен професор организира фалшиво отвличанеРуски професор, влюбен в своя студентка, беше арестуван в Санкт Петербург, след като организира отвличането на младата жена, като смятал да спечели сърцето й, след като я освободи, предаде АФП. 60-годишният преподавател наел за целта през ноември 2015 г. за 110 000 долара двама мними злосторници, които трябвало да отвлекат него и 24-годишната му

Моуриньо намекна, че Линдельоф ще е единствената му зимна покупка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/22/2888398_mourinyo_namekna_che_lindelyof_shte_e_edinstvenata_mu/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо намекна, че бранителят на "Бенфика" Виктор Линдельоф ще бъде единствената му покупка през зимния трансферен прозорец.

"Ако купим играч, купуваме един играч, не купуваме двама, трима или четирима", заяви Моуриньо пред Sky Sports.

"Вярвам повече в летния пазар, отколкото в зимния прозорец. Повече време, по-голям избор, по добре е тогава. Но нека видим какво ще се случи", обясни португалецът.

Той заяви, че не е...

От днес пускат карти на промоция за варненските автобуси

http://www.moreto.net/novini.php?n=339324

По случай Коледните и Новогодишни празници, общинската фирма „Градски транспорт"стартира кампания с промоционални абонаментни карти за месец януари 2017 година, съобщиха от общината за Moreto.net За всички линии на цена от 90.

21- годишният студент Кирил Пейчев е "Читател на годината" в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631687

21- годишният студент Кирил Пейчев е победителят в своеобразната класация „Читател на годината" на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров"- Кюстендил". Той учи молекулярна биология в Софийският университет. Пейчев печели и наградата предоставена от евродепутатът Мария Габриел- посещение в Брюксел. „Това е една голяма чест за мен, че съм избран от толкова много четящи хора.Обичам да чета всякакви книги. Най- любимият ми автор е Фьодор Достоевски. А сред книгите едни от любимите са...

Масови проверки на местата за продажба на елхи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631685

Днес и утре започват масови проверки на местата , където се продават елхи, информира директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров. 169 елхи с превозното средство са задържани от горски инспектори в Кюстендил ,с помощта на служители на „Гранична полиция". „Транспортното средство, с което се превозват елхите също трябва да е с GPS, независимо че това не е дървесина. Констатирахме нарушение в превозните билети. В момента правим допълнително разследване, защото превозните билети са издадени извън нашия район, на територията на РДГ - София.Те...

Съдът решава за машинистите в Хитрино

http://www.cross.bg/mashinisti-arest-chast-1529375.html

/КРОСС/Очаква се прокуратурата да внесе в шуменския съд искане за постоянен арест на двамата машинисти на влаковата композиция, която се взриви на гара Хитрино, предаде БНТ. Те са задържани с 72-часова мярка в следствения арест в Шумен от вторник. Според прокуратурата композицията с газови цистерни се е движела с превишена скорост, когато навлязла в населеното място, което вероятно е причинило или е било част от причините за случилото се. При експлозията загинаха 7 души, близо 30 бяха ранени, а голяма част от сградите в селото са разрушени. Срещу двама машинисти на „Булмаркет" е повдигнато обвинение, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.  

Томислав Дончев: Ще е чудесно, ако двамата президенти се разберат!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950863

Томислав Дончев: Ще е чудесно, ако двамата президенти се разберат!"Президентът Плевнелиев не каза, че няма да съставя служебно правителство, а покани Румен Радев да го направят заедно, за да не се сменя през 10 дни. С две правителства означава, че държавата за месец трябва да спре. Не е нормално месец след оставката да стоим на позициите си. При мандат на Реформаторския блок имаше само механично мнозинство.

Горящ ван се заби в сградата на християнска организация в Канбера

https://www.actualno.com/asia/gorjasht-van-se-zabi-v-sgradata-na-hristijanska-organizacija-v-kanbera-news_583399.html

Горящ ван се удари в сградата на християнска организация в австралийската столица Канбера. За момента не може да каже дали става дума за инцидент или за нападение, информира БГНЕС. Организацията обаче посочи, че е получавала смъртни заплахи. От полицията се задоволиха да с

Владимир Путин за увеличаване на охраната на дипломатическите мисии в някои страни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275225_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Президентът на Руската федерация Владимир Путин, коментирайки темата за охраната на руския посланик в Турция, обясни, че според съществуваща в много страни практика, въоръжената охрана на посолствата може да работи само на територията на самото посолство и след това добави, че в някои случаи би имало смисъл да се увеличи нивото на охрана на дипломатическите мисии, пише руското издание „Ведомости“.
„В някои страни, като се вземат предвид особеностите на протичащите там процеси би могло да се договорим и за друго“, заяви Путин.
Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември вечерта по време на изказване по случай откриване на фотоизложба в турската столица Анкара. Нападателят беше ликвидиран от местните сили за безопасност. В Министерството на външните работи в Москва определиха случилото се като терористичен акт.

Изваждането на Русия от списъка със заплахи за САЩ ще бъде взето предвид в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275224_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B

 Администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, която официално ще започне работа на 20 януари 2017 г., не е включила Руската федерация в списъка с големите заплахи за националната сигурност на Съединените американски щати, пише руският вестник „Известия“.
Тази информация стана поредно потвърждение на намерението на Тръмп да се опита да намери общ език с Москва. В руските политически кръгове посрещнаха новината с оптимизъм, въпреки че някои политици призоваха да се изчака официалното встъпване в длъжност на републиканеца и практическите стъпки на „обновения“ Вашингтон.

Коледно шоу на Ледената пързалка в „Младост“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631524

Детско коледно шоу ще се състои от 19.00 часа на Ледената пързалка в общинския спортно-развлекателен комплекс „Младост". Инициативата е с подкрепата на Община Варна. Участват деца от клуб „Ледени спортове", които ще покажат своите атрактивни изпълнения по фигурно пързаляне и хокей на лед. С индивидуални изпълнения ще участват Александра Атанасова - носител на сребърно отличие, Александра Лазарова - с бронзов медал от Държавно първенство по фигурно пързаляне, и Албена Атанасова - първата участничка от Варна на международни турнири. Предвидени с...

Миро и “Фондацията” по Нова тв в концерта за “Българската Коледа”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5950277

Миро и “Фондацията” по Нова тв в концерта за “Българската Коледа”Преобразена като цветна детска стая, с голяма коледна елха и много подаръци, сцената на Народния театър ще събере няколко поколения български певци, артисти и спортисти. Те обединяват усилията си за големия благотворителен концерт, част от Българската Коледа, която тази година е посветена на каузата да помага на деца с тежки хронични заболявания.

Гласуват дали да има тримесечни и дневни винетки

http://www.cross.bg/vinetka-slavov-purvo-1529374.html

/КРОСС/Ще се въведе ли тримесечна винетка, която би улеснила хиляди българи, решават днес депутатите в парламента. Те ще гласуват на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, предложен от Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) и Димитър Байрактаров (ПФ), който отлежава 8 месеца в НС. Друга важна поправка, за която ще се произнесат народните представители, е срокът на валидност на годишните стикерите да важи за календарния период от датата на издаването им, т.е. ако шофьор на лек автомобил плати 97 лева за годишна винетка на 10 март 2017 г., тя да е валидна до 10 март следващата година, а не както е сега - до 31 декември. "Предлагаме годишната винетка да важи 365 дни и да е годишна наистина. Търсим подкрепа от всички за едно смислено и рационално решение", обяви пред "Труд" Петър Славов. По думите му тримесечната винетка е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната. Тя ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа само през летния сезон, както и за над 2 милиона българи, които живеят в чужбина и се връщат за няколко месеца. Ако се приеме, цената на новата винетка трябва да бъде определена от Министерския съвет. Според Славов, ако днес парламентът подкрепи предложенията на първо четене и се стигне до гласуване на второ през януари 2017 г., новите промени могат реално да влязат в сила от 1 февруари догодина.  

Бъчварова: Не сме искали да оставаме в оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950855

Бъчварова: Не сме искали да оставаме в оставкаТова решение не е искано от правителството. Така вицепремиерът и вътрешен министър в оставка коментира изявлението на президента Росен Плевнелиев да не назначи служебен кабинет за 1 месец и през този период да остане редовния. „Редовно правителство в оставка и парламент означава парламентарен контрол върху кабинета”, посочи Бъчварова.

Атентатът в Берлин разкри системни проблеми в сектора за сигурност

http://www.mediapool.bg/atentatat-v-berlin-razkri-sistemni-problemi-v-sektora-za-sigurnost-news258046.html

Четирима души са арестувани в Дортмунд във връзка с разследването на атентата срещу коледния базар в Берлин, който отне живота на 12 души. Сред задържаните обаче не е основният заподозрян за кървавата атака, 24-годишният тунизиец Анис Амри, който се издирва в цяла Европа. Предполага се, че задържаните са били в контакт с издирвания тунизиец, който от години е бил в полезрението на службите в Европа и САЩ. В последните часове излизат непрекъснато нови, и нови данни за издирвания, които отварят много въпроси за системата за сигурност в Европа и обмена на данни между националните служби. Анис Амри е бил следен в САЩ за подозрителна активност в Интернет, лежал е в италиански затвор, а в Германия е имало данни, че е в контакт с ислямистски групи и дори е бил разследван за друг атентат. Германските служби стигнаха до идентифицирането му, след като негови лични документи бяха открити в камиона, който се вряза в хората на коледния базар в Берлин. В четвъртък германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер потвърди, че по вратата на камиона са били открити и отпечатъци на Амри, който е бил известен на службите под най-малко три различни имена. "Разследващите смятат с висока вероятност, че именно 24-годишният тунизиец, дошъл в Германия миналата година, е извършителят на атентата", каза Де Мезиер, след като заедно с канцлера Ангел Меркел бяха запознати от шефовете на службите с хода на разследването. Меркел от своя страна изрази надежда, че Амри ще бъде заловен скоро. Тя каза, че е горда от спокойната реакция на германците на атентата. Два дни след кървавата атака въпреки засилените мери за сигурност Берлин се връща към нормалния живот. В четвъртък коледният базар, където в понеделник беше извършено нападението, отново заработи. Около базара има инсталирани бетонни блокове. Подобни мерки за сигурност са взети и на други рождественски базари в Берлин. "Мисля, че е много добре, че базарът отново беше отворен. Това показва, че ние сме по-силни, а не по-слаби“, казва Сема Йозкан, жителка на Берлин от Турция. Заподозреният се издирва в цяла Европа Германските власти обявиха възнаграждение от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на извършителя. Тунизиецът е издирван по цялата територия на Европа след международна заповед за арестуването му, съобщи Асошиейтед прес. Полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих. Полицията претърси и ферибот на датското пристанище Грено, готвещ се да отпътува за Швеция, след като получи сигнал, че Амри може би е на борда му. Той не е бил открит на кораба и се предполага, че сигналът е подаден заради някой, който е приличал на него. Братът на Амри - Абделкадер Амри, го призова да се предаде, но засега няма никаква реакция. Системни проблеми в сектора за сигурност Два дни след атентата продължават да излизат нови данни за издирвания, от които става ясно, че е бил добре познат на службите и въпреки сигналите, е бил оставен да действа свободно. Германското сп. "Шпигел" съобщи, че Амри още преди няколко месеца е предлагал на ислямистки групи да бъде използван като атентатор самоубиец. Изданието цитира данни от електронно следене на екстремисти, извършвано от специалните служби. Тази информация обаче не е била достатъчна за задържането му. Органите на реда също така са установили, че той е бил свързан с разбита преди няколко седмици от властите германска клетка на терористичната организация "Ислямска държава". Амри трябвало да бъде депортиран от Германия още преди време, но това не станало поради липса на координация между германските и тунизийските власти - миграционните органи в африканската държава заявили, че той не е гражданин на Тунис, и отказвали да му издадат нов паспорт. В крайна сметка документите пристигнали в Германия едва вчера. Тунизиецът, заподозрян за нападението в понеделник, е бил регистриран в приют за бежанци в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, но напоследък се е намирал в Берлин. Неговият брат, живеещ в Тунис, заяви за германския в. "Билд", че Амри нямал постоянно местожителство и нощувал на различни места. Освен това той е излежал и 4-годишна присъда в италиански затвор. Срещу него задочно е била постановена и 5-годишна присъда в Тунис. Според разкази на бащата на Амри той е напуснал Африка преди 7 години и след като е излежал присъдата си в Италия е отишъл в Германия през миналата година. Според информация на "Ню Йорк таймс" тунизиецът е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен. Има данни, че поне веднъж се е свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ. Между март и септември той е бил под наблюдение, подозирало се е, че е планирал да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение с хора, които щял да привлече за съучастници, казаха от берлинското следствие. Наблюдението обаче не е дало необходимите доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения и е било свалено. Поредната атака променя политическия пейзаж в Германия Поредното нападение, свързано с ислямисти, разпали наново антиимигрантските настроения в Германия и даде допълнителна сила на популистите. Ангела Меркел няма да бъде свалена от власт от вълна от антибежански гняв, но докато германците се опитват да асимилират терористичното нападение на коледния базар в Берлин, политическият пейзаж се променя и то в недобра посока за канцлерката, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Тероризмът поставя миграцията и сигурността в центъра на вниманието. Това неизбежно ще започне да предизвиква дебати за Европейския съюз, които досега в Германия бяха периферни. Ако Брюксел не прояви гъвкавост, това ще доведе до появата на ново и опасно политическо движение, което въпреки цялата шумотевица още не е пуснало корени: германския евроскептицизъм, предупреждава всекидневникът. В името на Европа Ангела Меркел трябва да запази центристките си позиции. Атентатът в Берлин може да отприщи сили на нетърпимост, които да застрашат либералните идеали, споделяни на континента. Германия може да бъде водач чрез своя пример, посочва в. "Гардиън", цитиран от БТА. Берлин се присъедини към Мадрид, Париж, Лондон и Ница в списъка на големите терористични нападения на европейска територия през този век. Името на площад "Брайтшайдплац" в старата част на Западен Берлин ще стане нарицателно за терор наред със зала "Батаклан" в Париж, гара "Аточа" в Мадрид или крайбрежния булевард в Ница. Още е твърде рано да се каже кой точно стои зад берлинския атентат, но не е рано да се назоват предизвикателствата, които той поражда. Казано с прости думи, въпросът е ще устои ли центърът? С надигането на вълна от популизъм във Великобритания, Полша и САЩ, а сега и в Холандия и Франция, повече от всякога гледаме на Германия като на стабилен, либерален център на Европа, а дори и на западния свят. Германия е център в географския, икономическия, политическия и дори социалния смисъл, а центърът на този център е Ангела Меркел. Надеждата е и трябва да бъде, че явявайки се на избори през есента догодина като представител на центъра Меркел ще бъде преизбрана, може би в нова коалиция с партията на Зелените и формацията "Свободни демократи". Какво ще стане обаче, ако атентатът в Берлин се окаже това, от което много анализатори се опасяваха - голяма терористична атака, извършена от човек, влязъл в Германия като бежанец в резултат на политиката на отворени врати на Меркел, независимо дали е бил вдъхновен или дори инструктиран от т.нар. Ислямска държава? Дали през 2017 г. Меркел няма да последва Дейвид Камерън? И какво ще стане тогава?

Заподозреният за атентата в Берлин "разкри" системни проблеми в сектора за сигурност

http://www.mediapool.bg/zapodozreniyat-za-atentata-v-berlin-razkri-sistemni-problemi-v-sektora-za-sigurnost-news258046.html

Четирима души са арестувани в Дортмунд във връзка с разследването на атентата срещу коледния базар в Берлин, който отне живота на 12 души. Сред задържаните обаче не е основният заподозрян за кървавата атака, 24-годишният тунизиец Анис Амри, който се издирва в цяла Европа. Предполага се, че задържаните са били в контакт с издирвания тунизиец, който от години е бил в полезрението на службите в Европа и САЩ. В последните часове излизат непрекъснато нови, и нови данни за издирвания, които отварят много въпроси за системата за сигурност в Европа и обмена на данни между националните служби. Анис Амри е бил следен в САЩ за подозрителна активност в Интернет, лежал е в италиански затвор, а в Германия е имало данни, че е в контакт с ислямистски групи и дори е бил разследван за друг атентат. Германските служби стигнаха до идентифицирането му, след като негови лични документи бяха открити в камиона, който се вряза в хората на коледния базар в Берлин. В четвъртък германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер потвърди, че по вратата на камиона са били открити и отпечатъци на Амри, който е бил известен на службите под най-малко три различни имена. "Разследващите смятат с висока вероятност, че именно 24-годишният тунизиец, дошъл в Германия миналата година, е извършителят на атентата", каза Де Мезиер, след като заедно с канцлера Ангел Меркел бяха запознати от шефовете на службите с хода на разследването. Меркел от своя страна изрази надежда, че Амри ще бъде заловен скоро. Тя каза, че е горда от спокойната реакция на германците на атентата. Два дни след кървавата атака въпреки засилените мери за сигурност Берлин се връща към нормалния живот. В четвъртък коледният базар, където в понеделник беше извършено нападението, отново заработи. Около базара има инсталирани бетонни блокове. Подобни мерки за сигурност са взети и на други рождественски базари в Берлин. "Мисля, че е много добре, че базарът отново беше отворен. Това показва, че ние сме по-силни, а не по-слаби“, казва Сема Йозкан, жителка на Берлин от Турция. Заподозреният се издирва в цяла Европа Германските власти обявиха възнаграждение от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на извършителя. Тунизиецът е издирван по цялата територия на Европа след международна заповед за арестуването му, съобщи Асошиейтед прес. Полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих. Полицията претърси и ферибот на датското пристанище Грено, готвещ се да отпътува за Швеция, след като получи сигнал, че Амри може би е на борда му. Той не е бил открит на кораба и се предполага, че сигналът е подаден заради някой, който е приличал на него. Братът на Амри - Абделкадер Амри, го призова да се предаде, но засега няма никаква реакция. Системни проблеми в сектора за сигурност Два дни след атентата продължават да излизат нови данни за издирвания, от които става ясно, че е бил добре познат на службите и въпреки сигналите, е бил оставен да действа свободно. Германското сп. "Шпигел" съобщи, че Амри още преди няколко месеца е предлагал на ислямистки групи да бъде използван като атентатор самоубиец. Изданието цитира данни от електронно следене на екстремисти, извършвано от специалните служби. Тази информация обаче не е била достатъчна за задържането му. Органите на реда също така са установили, че той е бил свързан с разбита преди няколко седмици от властите германска клетка на терористичната организация "Ислямска държава". Амри трябвало да бъде депортиран от Германия още преди време, но това не станало поради липса на координация между германските и тунизийските власти - миграционните органи в африканската държава заявили, че той не е гражданин на Тунис, и отказвали да му издадат нов паспорт. В крайна сметка документите пристигнали в Германия едва вчера. Тунизиецът, заподозрян за нападението в понеделник, е бил регистриран в приют за бежанци в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, но напоследък се е намирал в Берлин. Неговият брат, живеещ в Тунис, заяви за германския в. "Билд", че Амри нямал постоянно местожителство и нощувал на различни места. Освен това той е излежал и 4-годишна присъда в италиански затвор. Срещу него задочно е била постановена и 5-годишна присъда в Тунис. Според разкази на бащата на Амри той е напуснал Африка преди 7 години и след като е излежал присъдата си в Италия е отишъл в Германия през миналата година. Според информация на "Ню Йорк таймс" тунизиецът е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен. Има данни, че поне веднъж се е свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ. Между март и септември той е бил под наблюдение, подозирало се е, че е планирал да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение с хора, които щял да привлече за съучастници, казаха от берлинското следствие. Наблюдението обаче не е дало необходимите доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения и е било свалено. Поредната атака променя политическия пейзаж в Германия Поредното нападение, свързано с ислямисти, разпали наново антиимигрантските настроения в Германия и даде допълнителна сила на популистите. Ангела Меркел няма да бъде свалена от власт от вълна от антибежански гняв, но докато германците се опитват да асимилират терористичното нападение на коледния базар в Берлин, политическият пейзаж се променя и то в недобра посока за канцлерката, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". Тероризмът поставя миграцията и сигурността в центъра на вниманието. Това неизбежно ще започне да предизвиква дебати за Европейския съюз, които досега в Германия бяха периферни. Ако Брюксел не прояви гъвкавост, това ще доведе до появата на ново и опасно политическо движение, което въпреки цялата шумотевица още не е пуснало корени: германския евроскептицизъм, предупреждава всекидневникът. В името на Европа Ангела Меркел трябва да запази центристките си позиции. Атентатът в Берлин може да отприщи сили на нетърпимост, които да застрашат либералните идеали, споделяни на континента. Германия може да бъде водач чрез своя пример, посочва в. "Гардиън", цитиран от БТА. Берлин се присъедини към Мадрид, Париж, Лондон и Ница в списъка на големите терористични нападения на европейска територия през този век. Името на площад "Брайтшайдплац" в старата част на Западен Берлин ще стане нарицателно за терор наред със зала "Батаклан" в Париж, гара "Аточа" в Мадрид или крайбрежния булевард в Ница. Още е твърде рано да се каже кой точно стои зад берлинския атентат, но не е рано да се назоват предизвикателствата, които той поражда. Казано с прости думи, въпросът е ще устои ли центърът? С надигането на вълна от популизъм във Великобритания, Полша и САЩ, а сега и в Холандия и Франция, повече от всякога гледаме на Германия като на стабилен, либерален център на Европа, а дори и на западния свят. Германия е център в географския, икономическия, политическия и дори социалния смисъл, а центърът на този център е Ангела Меркел. Надеждата е и трябва да бъде, че явявайки се на избори през есента догодина като представител на центъра Меркел ще бъде преизбрана, може би в нова коалиция с партията на Зелените и формацията "Свободни демократи". Какво ще стане обаче, ако атентатът в Берлин се окаже това, от което много анализатори се опасяваха - голяма терористична атака, извършена от човек, влязъл в Германия като бежанец в резултат на политиката на отворени врати на Меркел, независимо дали е бил вдъхновен или дори инструктиран от т.нар. Ислямска държава? Дали през 2017 г. Меркел няма да последва Дейвид Камерън? И какво ще стане тогава?

Четирима арестувани за атентата в Берлин, основният заподозрян още се издирва

http://www.mediapool.bg/chetirima-arestuvani-za-atentata-v-berlin-osnovniyat-zapodozryan-oshte-se-izdirva-news258046.html

Четирима души са арестувани в Дортмунд във връзка с разследването на атентата срещу коледния базар в Берлин, който отне живота на 12 души. Сред задържаните обаче не е основният заподозрян за кървавата атака, 21-годишният тунизиец Анис Амри, който се издирва в цяла Европа.   Предполага се, че задържаните са били в контакт с издирвания тунизиец.   Германските власти обявиха възнаграждение от 100 000 евро за всякаква информация, която може да доведе до залавянето на извършителя. През изминалата вечер полицията извърши обиски в два берлински квартала. Рано сутринта акция имаше и в приют за бежанци в Емерих.   Полицията претърси и ферибот на датското пристанище Грено, готвещ се да отпътува за Швеция, след като получи сигнал, че Амри може би е на борда му. Той не е бил открит на кораба и се предполага, че сигналът бил подаден заради някой, който е приличал на него.   Братът на Амри - Абделкадер Амри, го призова да се предаде, но засега няма никаква реакция.   Амри бе идентифициран, след като негови лични документи бяха открити в камиона, който се вряза в хората на коледния базар в Берлин. Той е известен на властите с няколко имена и през последните години няколко пъти е влизал в полезрението им, включително и по подозрение, че готви атентат.   Смята се, че Анис Амри се е радикализирал в затвор в Италия, където се озовал, след като напуснал Тунис в разгара на Арабската пролет.   Тунизиецът е издирван по цялата територия на Европа след международна заповед за арестуването му, предаде Асошиейтед прес.   Тунизиецът е лежал в италиански затвор   В последните часове излизат непрекъснато нови, и нови данни за издирвания, които отварят много въпроси за системата за сигурност в Европа.    Според последната информация той е излежал 4-годишна присъда в италиански затвор.   Освен това срещу него задочно е била постановена и 5-годишна присъда в Тунис. Според разкази на бащата на Амри той е напуснал Африка преди 7 години и след като е излежал присъдата си в Италия е отишъл в Германия през миналата година.   Според информация на "Ню Йорк таймс" тунизиецът е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава". Вестникът се позовава на американски служител, пожелал да остане анонимен.   Има данни, че поне веднъж се е свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ.    Между март и септември той е бил под наблюдение, подозирало се е, че е планирал да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение с хора, които щял да привлече за съучастници, казаха от берлинското следствие. Наблюдението обаче не е дало необходимите доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения и е било свалено.   Поредната атака променя политическия пейзаж в Германия    Поредното нападение, свързано с ислямисти, разпали наново антиимигрантските настроения в Германия и даде допълнителна сила на популистите.    Ангела Меркел няма да бъде свалена от власт от вълна от антибежански гняв, но докато германците се опитват да асимилират терористичното нападение на коледния базар в Берлин, политическият пейзаж се променя и то в недобра посока за канцлерката, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".   Тероризмът поставя миграцията и сигурността в центъра на вниманието. Това неизбежно ще започне да предизвиква дебати за Европейския съюз, които досега в Германия бяха периферни. Ако Брюксел не прояви гъвкавост, това ще доведе до появата на ново и опасно политическо движение, което въпреки цялата шумотевица още не е пуснало корени: германския евроскептицизъм, предупреждава всекидневникът.   В името на Европа Ангела Меркел трябва да запази центристките си позиции. Атентатът в Берлин може да отприщи сили на нетърпимост, които да застрашат либералните идеали, споделяни на континента. Германия може да бъде водач чрез своя пример, посочва в. "Гардиън", цитиран от БТА.    Берлин се присъедини към Мадрид, Париж, Лондон и Ница в списъка на големите терористични нападения на европейска територия през този век. Името на площад "Брайтшайдплац" в старата част на Западен Берлин ще стане нарицателно за терор наред със зала "Батаклан" в Париж, гара "Аточа" в Мадрид или крайбрежния булевард в Ница.    Още е твърде рано да се каже кой точно стои зад берлинския атентат, но не е рано да се назоват предизвикателствата, които той поражда. Казано с прости думи, въпросът е ще устои ли центърът? С надигането на вълна от популизъм във Великобритания, Полша и САЩ, а сега и в Холандия и Франция, повече от всякога гледаме на Германия като на стабилен, либерален център на Европа, а дори и на западния свят. Германия е център в географския, икономическия, политическия и дори социалния смисъл, а центърът на този център е Ангела Меркел.    Надеждата е и трябва да бъде, че явявайки се на избори през есента догодина като представител на центъра Меркел ще бъде преизбрана, може би в нова коалиция с партията на Зелените и формацията "Свободни демократи". Какво ще стане обаче, ако атентатът в Берлин се окаже това, от което много анализатори се опасяваха - голяма терористична атака, извършена от човек, влязъл в Германия като бежанец в резултат на политиката на отворени врати на Меркел, независимо дали е бил вдъхновен или дори инструктиран от т.нар. Ислямска държава? Дали през 2017 г. Меркел няма да последва Дейвид Камерън? И какво ще стане тогава?

Издирваният атентатор от Берлин е излежал присъда в Италия

http://www.mediapool.bg/izdirvaniyat-atentator-ot-berlin-e-izlezhal-prisada-v-italiya-news258046.html

Тунизиецът Анис Амри, издирван от германските власти за атаката с камион срещу коледния базар в Берлин, при която загинаха 12 души, а 48 бяха ранени, е излежал 4-годишна присъда в италиански затвор, предаде БНР. Освен това срещу него задочно е била постановена и 5-годишна присъда в Тунис. Според разкази на бащата на Амри той е напуснал Африка преди 7 години и след като е излежал присъдата си в Италия е отишъл в Германия през миналата година. Братът на заподозрения пък съобщи по-рано, че той е прекъснал контактит със семейството си две седмици преди атентата в Берлин. Анис Амри е проучвал в интернет как се правят взривни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава", съобщи междувременно в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на американски служител, пожелал да остане анонимен, предаде ДПА.  24-годишният мъж поне веднъж се е бил свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ.  Смята се, че Амри, който използвал няколко имена и е трябвало да бъде депортиран, е избягал в Берлин.  След нападението в кабината на камиона, където бе намерен убит шофьорът поляк, бяха открити и документи за самоличност на Амри. Между март и септември той е бил под наблюдение, подозирало се е, че е планирал да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение с хора, които щял да привлече за съучастници, казаха от берлинското следствие. Наблюдението обаче не е дало необходимите доказателства, за да му бъдат повдигнати обвинения и е било свалено, допълва БТА. Междувременно берлинската полиция опроверга появилите се в медиите съобщения, че е провела специализирана операция по залавянето на Амри. "Слуховете и лъжливите съобщения в интернет не са от полза за никого. Те само поставят под заплаха нашите колеги и успеха на всички операции", се посочва в изявлението.

Атаките в Европа доказват, че съм прав за нуждата от отсяване на мюсюлманите, заяви Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275223_%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+

 Новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви в сряда, че ожесточените нападения в Европа тази седмица доказват, че той е прав по отношение на плановете си да въведе строго отсяване на мюсюлманите, които се опитват да влязат в САЩ, предава радио Voice of America.

„Знаете моите планове. През цялото време, аз доказано съм прав. 100 процента точен. Това, което се случва, е позорно“, коментира републиканецът репортери в щата Флорида, където продължава да провежда разговори с кандидати за ключови позиции в неговата администрация.
Запитан за атаката с камион срещу коледен базар в Берлин, при която загинаха 12 души, както и за убийството на руски дипломат в Анкара, Тръмп заяви: „Ужасно. Ужасно. Случващото се е ужасно, ужасно.“
Новоизбраният държавен глава на САЩ определи насилието като „атака срещу човечеството. Това е, което е. Атака срещу човечеството и това трябва да бъде спряно.“

Израел предлага сътрудничество на Русия срещу тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-netanyahy-ryskiya-1529373.html

/КРОСС/Засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма. В това обяви готовност израелският премиер Бенямин Нетаняху в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Повод за разговора бе убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция. Той бе прострелян от младия полицай Мерт Алтънташ, ликвидиран след това от полицията. Нетаняху поднесе съболезнованията си и осъди убийството на дипломата. Освен това, двамата са обсъдили и други важни международни събития.  

Сняг заваля в Сахара за първи път от близо 40 г. (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5950846

Сняг заваля в Сахара за първи път от близо 40 г. (Снимки)Невероятни снимки улавят рядък снеговалеж в пустинята Сахара. Снегът пада върху червените дюни за първи път от близо 40 години, съобщава Daily Telegraph, цитиран от profit.bg. Най-голямата пустиня в света, която се простира на площ от 9.323.957 кв. км и обхваща много държави от Северна Африка, не е място,

Резервите на "Барселона" вкараха седем гола на "Еркулес" за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/22/2888395_rezervite_na_barselona_vkaraha_sedem_gola_na_erkules/?ref=rss


Носителят на Купата на краля "Барселона" започна успешно защитата на трофея, след като разби със 7:0 третодивизионния "Еркулес" в реванш от 1/16-финалите на турнира.

Каталунците изтриха всякакви съмнения кой ще е победител в двубоя, появили се след равенството 1:1 в Аликанте.

Двубоят се игра пред цели 64 025 зрители, уважиха мача с непретенциозния съперник заради маркетинговия ход на каталунците да раздадат 50 хиляди безплатни покани. Люка Дин (37), Иван Ракитич (45 -...

Издирването на заподозрения за атентата в Берлин продължава

http://offnews.bg/news/n_1/n_642763.html

Германската полиция продължава издирването на кандидат-бежанеца от Тунис, заподозрян за извършването на атентата в Берлин. 12 загинаха, 49 бяха ранени, когато 25-тонен камион се вряза в коледен базар в германската столица. Федералната прокуратура обяви награда в размер на 100 000 евро за информация, водеща към залавянето на заподозрения, идентифициран като 24-годишния Анис Амри. "Внимание! Той може да бъде опасен и въоръжен!", предупреди прокуратурата в изявление, в което Амри е описан като висок 1.78 м, с черна коса и кафяви очи. Германски полицаи претърсиха два апартамента в Кройцберг, Берлин, но не са открили Амри, пише "Die Welt". Бащата на Амри казва пред тунизийското радио "Mosaique", че той е напуснал Тунис преди 7 години като нелегален имигрант и бил в затвор в Италия. Германските власти предполагат, че той е влязъл в страната през юли 2015 г. и че молбата му за убежище е била отхвърлена. Използвал е различни имена и е бил свързан с ислямистка мрежа. От февруари той е живял в Берлин. След отказа за убежище, мъжът е трябвало да бъде депортиран, но това не е можело да бъде върнат в Тунис заради липсващи документи, казва бащата. В същото време, германските власти твърдят, че мъжът е идентифициран по документ за самоличност, намерен в камиона. Новите детайли повдигат много въпроси и най-вече - защо службите за сигурност не са успели да осуетят атентата, който е най-смъртоносният в Германия от 1980 г. насам. Коледните базари са потенциална прицелна точка за ислямистите поне от 2000 година, когато властите осуетиха план за нападение в Страсбург, Франция.

Черните лебеди за пазарите през 2017 г.

http://www.investor.bg/analizi/91/a/chernite-lebedi-za-pazarite-prez-2017-g--230597/

Сред по-големите опасности през следващата година са политическата нестабилност, Китай и търговските войни

Български лекари спасиха живота на куче водач

http://www.moreto.net/novini.php?n=339323

Български специалисти спасиха живота на лабрадор с болно сърце. Ветеринарни специалисти направиха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче водач. Четириногото е било с диагноза тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване били нищожни.

Нют Гингрич: Наследството на Барак Обама ще изчезне до една година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275222_%D0%9D%D1%8E%D1%82+%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%87%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0

 Бившият председател на Конгреса на САЩ Нют Гингрич заяви, че наследството на президента Барак Обама ще изчезне за по-малко от година, след като той напусне поста си. Гингрич разкритикува Обама за това, че е казал на новоизбрания президент Доналд Тръмп да прокарва политиката си през Конгреса, а не чрез укази, предаде The Hill.
„Виждаме човек, който в момента разбира изведнъж, че 90% от наследството му ще изчезне, защото не е свършил работа да създаде необходимото законодателство“, заяви Гингрич. „Още от първия си ден Тръмп ще отмени всичките му укази- ще бъде като изпуснат балон“, добави ветеранът-политик. 
Гингрич също така разкритикува Демократическата партия след като нейния кандидат Хилари Клинтън загуби електоралната колегия, въпреки че получи повече гласове на избирателите. „Т.нар. „професионалист“ Клинтън забрави, че електоралната колегия има значение“, посочи той. 

14 автори в коледната изложба-базар на КДК-Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631684

14 автори с над 50 творби участват в откритата снощи в зала „Асен Крайшников“ на димитровградския Клуб на дейците на културата традиционна коледна изложба-базар. Най-малкият участник е 8-годишният Давид от школата по скулптура. Той и още 6 деца от школата също представят свои керамични творби. Членски карти за КДК-Димитровград им връчи ръководителят на школата Гроздан Грозев, който е председател на клуба и на комисията по култура в общинския съвет. Изложбата представи художникът Йордан Йо...

Доналд Тръмп след нападенията в Берлин и Турция: Оказах се прав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631686

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че тазседмичните нападения в Берлин и Анкара са показали правотата му, когато е предлагал да бъде ограничена имиграцията на мюсюлмани в САЩ, предаде Ройтерс. "Това, което става е ужасно, ужасно", каза Тръмп пред репортери. "Знаете плановете ми. През цялото време съм бил прав. Всичко е на 100 процента правилно. Това, което става, е безобразие", заяви той. По отношение на нападението срещу коледния базар в Германия Тръмп посочи, че това е "атака срещу човечеството, която трябва да бъде спряна". Източ...

Зукърбърг представи асистент с изкуствен интелект с гласа на Морган Фрийман (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950827

Зукърбърг представи асистент с изкуствен интелект с гласа на Морган Фрийман (Видео)Марк Зукърбърг представи новия си домашен асистент с изкуствен интелект "Джарвис", озвучен от гласа на Морган Фрийман, предаде АП. Основателят на Фейсбук се похвали с публикация за проекта и видеа на собствената си Фейсбук страница. Асистентът, който приема гласови команди, получи името си от подобно устройство във филма "Железният човек",

Битият от цигани таксиметров шофьор: Не вярвах, че ще остана жив!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950844

Битият от цигани таксиметров шофьор: Не вярвах, че ще остана жив!"Единият почна да ме удря, Казах им, защо го правите - ако нямате пари, слезнете, не е проблем за тези 30-40 лева. Тръгнаха да ме хвърлят в язовира. Помолих да не чупят таксито, защото е служебно. Не вярвах, че ще остана жив", разказа пред камерите на Би Ти Ви пребитият жестоко от цигани таксиметов шофьор от село Манастирирще Венцислав Тодоров.

Демократите в САЩ не искат Хилари Клинтън пак да се кандидатира за президент

https://www.actualno.com/america/demokratite-v-sasht-ne-iskat-hilari-klintyn-pak-da-se-kandidatira-za-prezident-news_583397.html

Болшинството привърженици на Демократическата партия в САЩ, както и хора с независими възгледи, не желаят бившият държавен секретар Хилари Клинтън отново да се кандидатира за поста президент на изборите през 2020 година. Това става ясно от допитване, проведено от вестник USA

Сухо време и студ по празниците, ще има ли изненади след Нова година?

http://www.cross.bg/rachev-klimatologut-godina-1529372.html

/КРОСС/Сегашната зима се очертава да бъде нормална, но с по-ниски температури от зимата на 2015-2016 година, която беше топла зима.Това заяви в климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очаква ни една нормална зима, такава, каквато е наблюдавана през последните десетина години, прогнозира климатологът. А общо на фона на зимите от миналия век - в периода 1960-1991 г., сегашната зима ще бъде отново малко по-топла, но в сравнение с последните пет-десет зими, тя ще бъде в рамките на нормалното, обясни доц. Рачев. Той припомни, че миналата зима - през 2015-2016 година, беше доста топла. Тя беше аномално топла и може би ще остане една от най-топлите зими в последните 15 години, коментира климатологът. Астрономическата зима настъпи у нас в 12 часа и 44 минути на 21 декември. Сняг по Коледа и Нова година няма да има, като това е прогнозата засега, обяви доц. Георги Рачев. Според него обаче "напълно е възможно да прехвърчи някоя снежинка и някъде да се образува един сантиметър сняг, но съществени снеговалежи, навявания и преспи въобще не се очертават до този момент". Очаква ни сухо време и сух студ по празниците, прогнозира климатологът. Той отбеляза, че според дългосрочните прогнози "декември върви в нормата по отношение на температурата на въздуха"

В отношенията между Китай и САЩ могат да възникнат някои усложнения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275221_%D0%92+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0

 Китайският министър на външните работи Ван Йи заяви, че в отношенията между Китай и САЩ в бъдеще може да възникнат усложнения, предаде РИА Новости.
Министърът отбеляза, че след президентските избори в САЩ, президентът на Китай Си Дзинпин бързо се е свързал по телефона с новоизбрания президент Доналд Тръмп и по време на разговора двамата са заявили, че възнамеряват да развиват отношенията между страните си.
„Разбира се, в отношенията между Китай и САЩ в бъдеще могат да възникнат някои нови усложнения и неопределености“, заяви Ван Йи. Той отбеляза, че единствено при взаимно уважение и внимание към основните интереси един на друг е възможно дългосрочното и стабилно сътрудничество между страните. 

Пол Макартни и куп звезди пяха Wonderful Christmastime акапелно (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5950828

Пол Макартни и куп звезди пяха Wonderful Christmastime акапелно (видео)Бившият "бийтъл" Пол Макартни изпълни акапелно своята коледна композиция Wonderful Christmastime във "Вечерното шоу на Джими Фелън", предаде БГНЕС. Към британския музикант се присъединиха актьорите Матю Маконъхи, Рийз Уидърспун, Сет Макфарлин, Скарлет Йохансон и

"Голямата близкоизточна тройка" е способна да постигне мир в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/80792/golyamata-blizkoiztochna-troika-e-sposobna-da-postigne-mir-v-siriya

/Поглед.инфо/ Срещата в Москва на външните и отбранителните министри на Русия, Турция и Иран по своето значението за регулирането на ситуацията в Сирия е на едно ниво по значение с връщането на Алепо. Ако новият триъгълник действа по координиран начин, то принудителното прекратяване на огъня може да отнеме малко време. На какви условия Москва, Анкара и Техеран могат да се договорят?/рус.ез./

Смогът над Пекин започна да се разсейва

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/12/22/2888393_smogut_nad_pekin_zapochna_da_se_razseiva/?ref=rss


Небето над Пекин се проясни, след като ветрове тази нощ разсеяха водещия до опасно високо замърсяване на въздуха смог, който покриваше китайската столица от пет дни и наложи издаването на последна степен за тревога - червен код, предаде БТА.

Индексът на качеството на въздуха в Пекин се беше покачил до 400 през нощта, но към сутринта вече беше спаднал до около 50. Червеният код се издава, когато индексът е прогнозирано да надхвърля 200 в продължение на повече от четири поредни дни, да...

ГДБОП разкри 5 престъпни групи при горивата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275220_%D0%93%D0%94%D0%91%D0%9E%D0%9F+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%

 ДАНС препоръчва да има специален закон за сектора

Антимафиотите от ГД „Борба с организираната престъпност“ са предали на специализираната прокуратура пет организирани престъпни групи за контрабанда на горива.

„В периода от 2015 до 2016 г. имаме 5 образувани досъдебни производства с 23 лица, на които са им повдигнати обвинения.“ Това заяви пред журналисти директорът на ГД БОП гл. комисар Ивайло Спиридонов след закрито заседание на временната комисия за проверка на конкуренцията на пазара на горива.

Депутатите изслушаха и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Спецслужбите не разполагат с доказателства по доклада на Министерството на финансите, според който всяка година загубите на хазната от злоупотреби с горива са около 1,2 млрд. лева.

Фирмите от бранша и институциите, които изслушахме, се обединиха около становището, че е необходимо приемането на специален Закон за горивата, съобщи председателят на комисията Валентин Николов. Докладът с резултатите от работата й ще бъдат приети до 15 януари.

Действащите правила в тъговията с течни горива позволяват да се краде ДДС от вложителите на стоки в данъчни складове. Механизмът на злоупотребата беше разказан от шефовете на фирма „Сакса“ Атанас Димов и Светослав Димов – баща и син.

Собствениците на данъчни складове дават банкови гаранции на митниците за внасянето на дължимия акциз – 646 лева за хиляда литра. Това изискване обаче не важи за дължимия ДДС върху акциза, който е близо 130 лева на хиляда литра. За тези пари от никого не се изисква гаранция. После чрез така наречените ведомствени бензиностанции или през дълги вериги от препродажби горивото може да се продаде без ДДС.
„Смея да кажа, че по море контрабанда няма“, заяви Атанас Димов. Документацията за един танкер с петрол е огромна и детайлна – за всяка операция и за всеки литър.

„Невъзможно е предлагане на горива на много по-различни цени от тези на „Лукойл“ в България. Няма логика да се конкурираш с пазарния лидер“, каза Светозар Димов в отговор на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. Според бизнесмена не е възможно такъв пазар да функционира без регулиране и това е работа на държавата.

Легално намаление на цените на горивата е възможно по два начина. Единият е, ако хипермаркетите започнат да разполагат в своите обекти и бензиностанции. Вторият е да се създават бензиностанции на самообслужване без персонал. Тогава цените може да паднат с 10 ст. на литър, смята Светозар Димов.

Данни на фирмата сочат, че бензиностанции на Веселин Марешки продават на дребно дизелово гориво само с 1 ст. на литър по-скъпо от цената на придобиване. За масовия бензин разликата е 2-3 ст., а за високооктановите – 5-8 ст. Това не е незаконно и е възможно, ако друга фирма свързано лице покрива разходите за заплати, осигуровки, наеми и други на бензиностанциите на Марешки, каза Атанас Димов. Макар че понякога „Сакса“ доставя горива на бизнесмена, самата фирма не може да си позволи толкова ниски цени в своите търговски обекти, казаха нейните собственици. 

Сирийските власти поеха пълен контрол над Алепо

http://www.cross.bg/alepo-kontrol-grad-1529371.html

/КРОСС/Сирийските власти са поели пълен контрол над Алепо, обяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс. Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че последната група бунтовници са били евакуирани от северния град. Само малка позиция в западните покрайнини на Алепо остава под бунтовнически контрол. Около 21 500 цивилни са били убити по време на битката за големия град в Северна Сирия според мониторинговата организация.  

Търг от 1 млрд. и 200 млн. лв. за лекарства може да се окаже пред провал

https://www.actualno.com/healthy/tyrg-ot-1-mlrd-i-200-mln-lv-za-lekarstva-moje-da-se-okaje-pred-proval-news_583390.html

Пред провал ли е най-голямата процедура за доставка на лекарства в болниците, която обяви здравното министерство? Има ли риск пациентите да останат без лекарства? Търговци на медикаменти предупреждават за сериозна опасност в системата на снабдяване на болниците с лекарст

Съветниците в Димитровград с последно заседание през 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631683

Последното си за тази година заседание провежда днес общинският съвет на Димитровград. 26 се очаква да бъдат докладните в дневния ред, като са предложени две извънредни. Най-важното решение, което се очаква да приемат днес съветниците, е за определяне на таксата за битови отпадъци и приемане на план-сметката за чистотата. Таксата да запази размера си, предлага кметът Иво Димов. Той е вносител също на Наредба за финансово подпомагане на книгоиздаването в общината, План за действие за устойчива енергия и климат до 2030 г., Общинска транспортна сх...

Анимация, кучета и Йоко Оно - новият филм на Уес Андерсън

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/22/2888365_animaciia_kucheta_i_ioko_ono_-_noviiat_film_na_ues/?ref=rss




Осем години след "Фантастичния господин Фокс" Уес Андерсън се завръща към животните и анимацията с нов филм, посветен на кучета и озвучен от любимите му актьори, съобщава "Гардиън".

Макар и анимиран, "Островът на кучетата" ще има звезден състав - познатите от филмите му Бил Мъри, Джеф Голдблум, Тилда Суинтън, Франсис Макдорманд, Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Браян Кранстън, Харви Кайтел, Грета Геруиг и много други актьори, плюс художничката и вдовица на Джон Ленън...

"Трябваше да защитим демокрацията" - спомен за нощта на преврата в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/22/2888225_triabvashe_da_zashtitim_demokraciiata_-_spomen_za/?ref=rss


Над 160 загинали, сблъсъци по улиците, затворени граници и неизвестност. Така изглеждаше нощта на 15 срещу 16 юли в Турция, когато опитът за преврат срещу президента Реджеп Ердоган се провали в рамките на часове.

Държавният глава започна жестока чистка в армията, съдебната и образователната система и полицията, заради която десетки хиляди души бяха хвърлени в затвори или отстрани от работа по подозрения, че са свързани с организацията на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен –...

Борисов към министрите: На пост, докато ни сменят! Моралът е по-важен от властта (стенограма)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275219_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%2C+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B

 Премиерът Бойко Борисов призова министрите в създалата се ситуация да продължат да работят без отпускане и да изпълняват отговорностите си така, както са го правили и досега, съобщи правителствената информационна служба.

„Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс”, каза той в края на днешното правителствено заседание. „В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдруги ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!”, обърна се той към министрите и подчерта, че има по-важни неща от властта и това е моралът.

Борисов препоръча да бъдат спрени обществените поръчки, освен ако са неизбежни, но в тези случаи те да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент. Позицията на премиера е, че и номинацията за началник на отбраната трябва да бъде избор на новия върховен главнокомандващ.

Ето и пълния текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: С това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим.

Извървяхме цялата процедура с истинско желание, ако може да се направи така, че до предсрочните избори да се промени Изборният кодекс. При така завъртялата се рулетка и в желанието си всеки да отстоява своите програми, ние трябва да се отнасяме с огромно уважение към всички, които участваха в този преговорен процес, и да проявим отговорност, знаейки какво ни очаква. Но така или иначе, има по-важни неща от властта – това е моралът. А и всяка една партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели. Иначе ще се върнем във времето, когато имаше една партия.

В същото време, аз многократно съм казвал, както сме си и говорили, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата. И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери.

Аз мисля, че той беше успешен президент. Не че ние сме го издигнали и подкрепили, но евроатлантическата ориентация, европейските ценности, хуманността, това да бъде полезен – той се постара максимално да го направи и то в тежки времена: когато нашето първо правителство си отиде във време, в което цените на тока скачаха, говореше се за полицейщина, сега във втория мандат – нито цените на тока скачат, в пъти паднаха исканията за подслушване – за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори; след това – Орешарски го изгониха и той назначи другия служебен кабинет и то във време на финансово-икономическа криза, във време на войни. Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите. Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството.

В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация!

Аз мисля, че и инцидентът в Хитрино беше един добър тест. И дори опозиционна партия като ДПС настоява за това – и то не за друго, а защото видяха в Хитрино колко време отне цялата операция, необходимата организация и координираност, присъствие на министри, секретари на МВР, шефове на агенции – живяха там през цялото време във фургони, съпричастни към трагедията на хората.

Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс.

В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдруги ден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. Дотогава всеки изпълнява ангажиментите си!

Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате.

С министър Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната, по-правилно е като дойде новият върховен главнокомандващ той да си го избере. Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това.

Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно. Положихме огромни усилия и аз съм убеден, че има хора, които го отчитат. Винаги е по-лесно да намираш кусури, сигурно сме направили много грешки, но добрите работи са повече и има какво да покажем, с какво да продължим и да настояваме да довършим.

Така че, още веднъж казвам – в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля.

Спешно се търси кръв за момче, блъснато на пешеходна пътека в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/5950825

Спешно се търси кръв за момче, блъснато на пешеходна пътека в ШуменСпешно се търси кръв - резус фактор положителен, група А. Тя е необходима за лечението на 15-годишния Любомир Мирославов Иванов, който пострада на 5 декември вечерта при пътен инцидент в Шумен, предава БНР. Момчето беше пометено на метри от СУ „Сава Доброплодни“, когато преминавало по „зебрата” към парка.

Нападението вади Квитова за 6 месеца от тениса

http://offnews.bg/news/n_1/n_642762.html

Нападнатата в дома ù от крадци и наръгана с нощ тенис шампионка Петра Квитова ще се възстановява от извършената хирургическа операция най-малко в продължение на 6 месеца, а не 3, каквато беше първоначалната прогноза. Квитова е двукратна шампионка от турнира от Големия шлем Уимбълдън - през 2011-а и 2014 г. 26-годишната чехкиня претърпя операция на ръката след нападението във вторник. 14 дена след операцията тенисистката ще остане на легло. Операцията е минала много добре, без усложнения, казаха от болницата. Въпреки това ще изминат 3 месеца, преди настоящата №11 в световната ранглиста да може да хване ракета през следващите три месеца. "Много е рано да се каже кога тя ще може да се върне в тениса, но Петра е готова да направи всичко, което може, за да се върне обратно и да играе на най-високото ниво", се казва в съобщение на екипа ù. Самата Квитова казва, че се радва, че операцията е преминала успешно, че е била шокирана и щастлива, че е останала жива след инцидента.

България в компютрите на терористи в Мосул?

http://www.cross.bg/slyzhbi-bulgariya-sred-1529370.html

/КРОСС/При бойните действия за освобождаването на иракския град Мосул от "Ислямска държава" са открити компютри с информация, че се подготвя поредица от атентати в няколко държави, сред които и България. Това заявява пред "Труд" бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. "Разбра се, че и ние заедно с Русия, Франция, Германия, Турция и Италия сме в пъклените планове на терористите. Електронните й носители тепърва ще бъдат обработвани и специалните служби ще работят на базата на това", казва той. Сигурен източник от тайните служби потвърждава думите му, че тази информация не бива да се подценява, допълва изданието. "Аз в никакъв случай не искам да предизвиквам тревога и паника сред гражданството, още по-малко в навечерието на празниците. Но се чувствам длъжен и сега, както и през целия си съзнателен живот , докато бях на отговорна работа в разузнаването, да разяснявам на хората реалността, за да живеем здраво стъпили на земята. Иначе атентати като този в Сарафово ще ни изненадват. Добре е, че в България вече има закони за специалните служби, както и закон за борба с тероризма". "Това е още едно доказателство, че терористите от „Ислямска държава" постигат целта си - да принудят хората в страните, които те са обявили за свои врагове, да живеят в страх".  

Тръмп договори с "Боинг" по-евтин "Еър форс 1"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/22/2888381_trump_dogovori_s_boing_po-evtin_eur_fors_1/?ref=rss


Шефът на компанията "Боинг" Денис Мулънбърг обеща на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп новият президентски самолет "Еър форс 1" да бъде построен за по-малко от 4 милиарда долара, съобщава БТА. Двамата проведоха разговор по въпроса вчера, след като новият държавен глава беше заявил, че ще отмени поръчката заради повишаващата й се цена.

След срещата Мулънбърг каза също, че компанията "Боинг" си е поставила за основна цел да предостави възможно най-качествена услуга, при която...

Прокопиев, Дянков и Трайков: енергия за вас, пари за нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275218_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%94%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B

 Приватизацията през 2011-2012 г. на остатъчните пакети от ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН се оказва поредният лобистки удар на „бялата якичка“ от Разград

През 2010 г. Иво Прокопиев е председател на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). В този период бизнесменът от Разград е в апогея си, развива бизнес с природни ресурси, медии, соларни паркове, недвижими имоти, инвестиционно посредничество.

Нещо повече – влиятелен е, има контакти с целия политически спектър, Оказва се, че дори лично посочва част от министрите в първия кабинет на Бойко Борисов. Както самият Борисов признава в едно свое скорошно интервю, Прокопиев е лобирал пред него и е успял да получи цели четири министерски кресла – тези на Росен Плевнелиев, Нона Караджова, Трайчо Трайков и Симеон Дянков. С Плевнелиев са отдавнашни бизнес партньори, с Дянков го свързва дълго приятелство още от студентската скамейка (към онзи момент Прокопиев дори му е предоставил апартамент за живеене), а Трайчо Трайков е прокурист на ЕВН, приватизацията на което е била консултирана от фирмата на разградския бизнесмен „Булброкърс“.

Към 2010 г. от скандалните приватизационни сделки за „Винпром Дамяница“ и „Каолин“, чрез които Прокопиев натрупва първите си милиони, е минало повече от десетилетие и макар че обществото не е забравило бандитския грабеж на държавното имущество от Костов и видните му „приватизатори“ от кръга „Агнешките главички“, бизнесменът Прокопиев може спокойно да обърне поглед към новите възможности, които му се разкриват чрез достъпа до изпълнителната власт.

Въпреки че и досега няма приет закон за лобизма, който да постави ясна граница за това докъде се простират правата на политиците, в желанието им да „услужат“ на бизнеса Дянков и Трайков доказват с времето, че са повече от лоялни към скрития си началник Прокопиев. Емблематичен пример за това е приватизацията през 2011-2012 г. на остатъчните пакети от електроразпределителните дружества.

Публична тайна е, че през 2004 г. „Булброкърс“ на Иво Прокопиев благодарение на контактите си с Лидия Шулева участва като реален консултант (макар формален такъв да е друго дружество) в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, придобити от ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН. Тогава обаче продадените от държавата акции са само 67% за всяко от дружествата. Шест години по-късно Прокопиев, разполагайки вече с „персонален“вицепремиер  министър на финансите (Симеон Дянков), както и с министър на икономиката и енергетиката в лицето на Трайчо Трайков, вижда шанс да изкара следващите си милиони именно от продажбата на остатъчните пакети на държавата в трите дружества. Във факта, че ще употреби властовите си контакти за това, Прокопиев очевидно не съзира проблем, напротив – това е златна възможност, която не би пропуснал. Още повече че веднъж го е правил безпроблемно преди 10 години, при приватизацията на „Винпром Дамяница“ и „Каолин“, станали негови благодарение на връзките му с кръга „Агнешките главички“и с премиера Иван Костов. Сега обаче Прокопиев не се нуждае от посредници, защото сам дърпа конците на хората, от които зависи раздържавяването. Моментът е удобно подбран, тъй като дяловите участия на държавата в трите енергийни мастодонта са вече миноритарни, а и продажбата им ще позволи върху „постната пица“ на Дянков, както беше известен бюджетът му, все пак да бъдат добавени свежи пари. Малката подробност е, че тримата вероятно изобщо не са водени от такива благородни подбуди – парите наистина са важни за държавата, но по-важното е, че средствата, изкарани от комисиони, ще са за Прокопиев.

Схемата проработва благодарение на това, че тогава в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обединяващ синдикати, правителство и бизнес, Дянков е председател, а Прокопиев (освен че участва в него в качеството си на шеф на КРИБ) е избран и за заместник. Заседанията на тристранката, както е известна и досега тази форма на консултации, са редовни, почти всяка седмица. В ранната пролет на 2010 г. обаче се случва нещо интересно. На призива на Симеон Дянков да се намерят начини за попълване на очертаващия се бюджетен дефицит от над 1,5 млрд. лева, при това без да се вдигат драстично данъците, присъстващият на срещата Иво Прокопиев повдига въпроса за попълване на част от тази „дупка“ чрез раздържавяване на остатъчните пакети държавни акции от ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН. Разбира се, това предложение е направено фино, без натиск, под благовидния предлог да не се увеличава ставката на ДДС, а в държавата да постъпят приходи от друг източник и да се привлекат нови чуждестранни инвеститори. Идеята всъщност не е нова, но тъй като точно в този момент се води широка обществена и синдикална кампания именно против злоупотребяващите с монополното си положение електроразпределителни дружества, предложението на Прокопиев не е прието еднозначно, особено от синдикатите. Причината според тях се крие в логичния факт, че негативните настроения против енергийния монопол съответно биха се отразили негативно на цената на тези акции, от което държавата би била ощетена. Това също е твърде спорно, защото към този момент дружествата са преструктурирани, инвестициите са увеличени, а разходите са на ниски нива. Разбира се, тогава никой не подозира, че Прокопиев има личен интерес от тази приватизация и въпросът остава единствено за механизма, по който подобно раздържавяване би било възможно. Не е изненадващо обаче, на фона на събитията, които ще последват, че както Дянков, така и Трайков, са „за“ тази продажба, макар че това може да доведе до заобикаляне на законовите разпоредби, според които средствата от всяка приватизация трябва да постъпят в Сребърния фонд, а не да бъдат използвани за бюджетни разходи. Предложението на Прокопиев и Дянков е акциите в трите дружества да се обособят в отделна фирма с държавно участие (което впоследствие се реализира), като пакетите бъдат продадени чрез фондовата борса. Макар опитът им да форсират продажбата да не успява веднага, все пак през 2011 г. процедурата е стартирана.

Тук обаче започват твърде смущаващите факти. Оказва се, че за инвестиционен посредник при продажбата на акциите на ЕВН държавата избира „Булброкърс“ на Иво Прокопиев. При над 50 фирми на пазара на тази услуга съвпадението едва ли е случайно. Едва ли е случаен и фактът, че едновременно с това „Булброкърс“ се явява и консултант на ЕВН. Почти по същото време, през лятото на 2011 г., във вестник „Капитал“ излиза статия под заглавие „Евтино, но неизбежно“, в която се акцентира на необходимостта от тази продажба, независимо че цената няма да е очакваната от правителството – поради намалелите печалби на трите дружества, регулацията на цените от страна на ДКЕВР, а и продължаващата икономическа криза. Или съвсем в реда на нещата „Капитал“ подгрява сделката медийно.

Предколедно на 21 декември 2011 г. продажбата на 33-те процента държавно участие в ЕВН приключва само час след като акциите са пуснати на фондовата борса. Въпреки думите на Прокопиев и Дянков от преди година, че ще се появят чужди инвеститори, това не се случва, защото целият пакет е изкупен… от самото ЕВН. Случайност? Едва ли. Действията на Прокопиев разкриват истинската му цел – ЕВН да получи тези акции на възможно най-ниската цена. При тази сделка разградският бизнесмен се намира и от двете страни: като посредник на продавача – държавата, и като консултант на купувача ЕВН, което само по себе си е изключително скандално. Но това съвсем не е всичко. Фондовата борса пуска описание на аукциона само десетина дни преди началото му, което автоматично лишава потенциалните инвеститори от каквато и да било възможност за анализ на състоянието на ЕВН, а и през декември повечето чужди компании отдавна са приключили финансовите си планове за годината. Отделно от това проспектът за публичното предлагане е изготвен от „Булброкърс“ само на български език, което естествено лишава чуждите компании от възможност дори да разберат каква продажба предстои. Малка, но важна подробност е, че по това време в Комисията за финансов надзор заместник-председател, отговарящ за инвестиционната дейност, е близката приятелка на Прокопиев  Димана Ранкова. Това обяснява одобряването на проспекта и даването на зелена светлина на сделката от страна на регулатора (след напускането на КФН Ранкова е назначена от Плевнелиев за негов съветник). Самата продажба също е извършена при заобикаляне на правилата. Използван е методът „смесен закрит аукцион“, който ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи, а освен това не подлежи на контрол от Комисията за финансов надзор. Така при стартирането на продажбата от ЕВН в рамките на 15 минути са подадени 34 лимитирани поръчки, всяка с незначително увеличение на предлаганата цена. По този начин останалите инвеститори, дори да е имало такива, окончателно са лишени от възможността да сключат сделка по тяхно нареждане и електроразпределителното дружество придобива на практика почти всички акции (над 93%).

Скандалът се крие и в цената, на която са изкупени тези акции. Оценката на ЕВН е изготвена, разбира се, от „Булброкърс“, като на аукциона е постигната средна цена от около 1600 лева за акция. Само 6 месеца след това при търговото предложение на ЕВН цената вече е 3045 лева за една акция. Последвалият анализ от страна на Комисията за финансов надзор разкрива, че държавата е ощетена с 88 млн. лева от това раздържавяване, като председателят на комисията Стоян Мавродиев сезира прокуратурата, наложени са и административни санкции на „Булброкърс“. Тези действия, разбира се, веднага му спечелват омразата на Прокопиев, а вестниците „Капитал“ и „Дневник“ започват да публикуват ежедневно материали против Мавродиев. Твърде интересен е и един друг факт – издаденото наказателно постановление от КФН против „Булброкърс“, с което дружеството е наказано за борсовата манипулация, е потвърдено от Районен съд-София, но впоследствие, през 2014 г., е отменено от Административен съд-София град. Председател по това време на съда е Лозан Панов – настоящ шеф на ВКС, към когото Прокопиев, „Агнешките главички“ и цялото грантово зависимо протестърско съсловие не крият своите симпатии.

Като краен резултат от описаната схема ЕВН се сдобива с остатъчния пакет акции на занижена цена по време, когато бившият му прокурист Трайчо Трайков е министър на икономиката и енергетика и пряко отговаря за тази продажба. Прокопиев прибира комисионите, а държавата е ощетена с 88 млн. лева.

Виновни обаче няма, а Прокопиев и Трайков упорито продължават да твърдят, че всичко, свързано с тази приватизация, е законно и морално. Мотото на кандидатпрезидентската кампания на Трайков през 2016 г. дори беше „Силата да бъдеш свободен“. Само че обществото отдавна трябва да е разбрало, че „белите“ якички на хора като Прокопиев, Дянков и Трайков са достатъчно оцапани, а скритото преплитане на личните интереси на политици, държавници и на бизнесмени се нарича още „задкулисие“.

Преглед на печата - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339300

"24 Часа": Плевнелиев отстъпи на Радев кабинета, той отказва до 22-и Президентът Росен Плевнелиев няма да назначи служебно правителство и отстъпи това право на новоизбрания държавен глава ген. Румен Радев. "Най-добре е да имаме На 9-ия ден, след като получиха от президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на правителство от РБ, зам.

Путин разпореди подготовката за 100-годишнината от Руската революция през 1917 г.

http://svetoven.pogled.info/russia/news/80791/putin-razporedi-podgotovkata-za-100-godishninata-ot-ruskata-revolyutsiya-prez-1917-g

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на властите да започнат приготовленията за отбелязването на 100-годишнината от Руската революция през 1917 година, съобщава Newsweek.

МОСВ спря скандален търг за 11,5 млн. лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275217_%D0%9C%D0%9E%D0%A1%D0%92+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+11%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 Министерството на околната среда и водите (МОСВ) спря скандална обществена поръчка за 11,5 млн. лева, обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), научи „Труд“.

В същото време ПК „Екогласност“ внесе сигнал по случая до прокуратурата. Действията на политическата формация са предприети след разследване на “Труд” по темата. Под прикритието на националната трагедия в Хитрино ИАОС решава да прокара наново поръчката за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията в България, която веднъж я спряна през август. На 28 ноември е обявена отново – при същите условия, направени така, че победителят е предрешен – организациите от коалиция “За да остане природа в България”.

От „Екогласност“ сезират обвинението с молба да се извърши проверка на посочената поръчка във връзка със съмнения за корупционни практики. Според формацията са налице данни за извършено престъпление от общ характер по Наказателния кодекс. Според фактите по случая има и сериозно съмнение за извършване на злоупотреба със служебно положение на лица, заемащи длъжности в ИАОС, и за наличие на конфликт на интереси от служители както на агенцията, така и на служители от МОСВ, посочват още от „Екогласност“ в сигнала си до прокуратурата.

Столичният общински съвет се събира на последно за годината заседание

http://www.cross.bg/otpadutzi-zasedanie-godinata-1529369.html

/КРОСС/Столичният общински съвет се събира на последното си заседание за годината. Общинарите ще гледат план-сметка за 2017 г. за дейностите по събиране и обработване на битовите отпадъци, както и поддържането на обществената чистота. Местната власт вече заяви, че и догодина няма да има промени в таксата за битови отпадъци. По време на заседанието омбудсманът Мая Манолова ще внесе проекторешение за преустановяване на практиката на "Топлофикация София" да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници.  

Съдът решава за машинистите в Хитрино, комисии влизат да описват щетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950823

Съдът решава за машинистите в Хитрино, комисии влизат да описват щетитеОчаква се прокуратурата да внесе в шуменския съд искане за постоянен арест на двамата машинисти на влаковата композиция, която се взриви на гара Хитрино. Те са задържани с 72-часова мярка в следствения арест в Шумен от вторник. Според прокуратурата композицията с газови цистерни се е движела с превишена скорост, когато навлязла в населеното място,

В Гърция подготвят данъчна амнистия

https://www.actualno.com/europe/v-gyrcija-podgotvjat-danychna-amnistija-news_583388.html

Министерството на финансите на Гърция подготвя закон за данъчна амнистия. Така ще бъде дадена възможност на физически и юридически лица, които са укрили данъци и такси към държавата, да ги обявят и платят, без да бъдат санкционирани, пише изданието "Български новини". Текст

Днес е денят Х за руския биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/22/2888376_dnes_e_deniat_h_za_ruskiia_biatlon/?ref=rss


Международният съюз по биатлон (IBU) ще обяви днес какви ще бъдат наказанията, свързани с последните данни в доклада на Ричард Макларън за системната употреба на допинг в Русия в последните години.

В IBU беше предоставен списък с 31 имена на руски биатлонисти, за които има информация, че са замесени в схемата. В най-добрия вариант за Русия ще има само индивидуална дисквалификация на нарушителите. По всичко изглежда е неизбежно да се стигне и до отнемане на най-голямото домакинско...

Радарите за превишена скорост днес - 22 декември, във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=339322

Служители на пътната полиция ще следят днес - 22 декември, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод...

http://www.cross.bg/detzata-radostni-povod-1529368.html

/КРОСС/Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят. Паулу Коелю

Атанас Семов: Президентът не е нарушил конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950820

Атанас Семов: Президентът не е нарушил конституцията
Президентът не е нарушил конституцията. Това каза пред Нова тв юристът Атанас Семов. Той посочи, че Росен Плевнелиев не е извършил нарушение, като отказа да назначи служебно правителство, тъй като буквата на конституцията не предвижда срок за това, . Офертата му към новоизбрания държавен глава Румен Радев да разпише предложените от него служебни

САЩ върна Alibaba в черния списък на пиратството

https://www.actualno.com/interest/sasht-vyrna-alibaba-v-chernija-spisyk-na-piratstvoto-news_583395.html

Китайският онлайн гигант Alibaba се завърна в черния списък на САЩ "прословутите търговци", които продават пиратски копия на продукти. Според Службата на търговските представители на САЩ (USTR) онлайн платформата към Alibaba - "Таобао" продава до голяма степен фалшификати и реагира

Св. вмчца Анастасия

http://www.cross.bg/anastasiya-vsichki-hrisogon-1529366.html

/КРОСС/ Житие на св. великомъченица Анастасия Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безценно съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог. Пламенната вяра, която загоряла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. Рано се запознала Анастасия със скърбите. Тя още на младини се лишила от майка си, а баща й я омъжил против волята й за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Много сълзи проляла нещастната Анастасия. Едничката утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Често облечена в прости дрехи, придружена от вярната си слугиня, тя посещавала тъмниците, изпълнени в това време с християни, и всякак залягала да облекчи участта на страдащите за Христа. Но за тия посещения узнал нейният мъж и й отнел тая последна утеха

22 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-samolet-otnosheniya-1529367.html

/КРОСС/1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден. 1849 г. - Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. 1885 г. - Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.1894 г. - Във Франция започва съдебния процес по Аферата Дрейфус.1895 г. - Създателят на рентгеновия апарат Вилхелм Рентген прави първата рентгенова снима - на ръката на съпругата си. 1920 г. - В СССР е утвърден плана електрификация на страната (ГОЕЛРО).1920 г. - В Германия започват емисии на първото обществено радио.1926 г. - Правителството на България сключва договора за Бежанския заем след продължителни преговори с посредничеството и при гаранцията на Обществото на народите.1930 г. - Извършен е първият полет на първия в света стратегически боен самолет - съветския Ант-6 (ТБ-3).1938 г. - Германският физико-химик Ото Хан извършва първи опит за разбиване на атомното ядро.1944 г. - Втората световна война: Сформирана е армията на Виетнам, за да се противопостави на японската окупация.1945 г. - САЩ признават правителството на Югославия начело с Йосип Броз Тито. 1954 г. - Установени са дипломатически отношения между България и Индия.1971 г. - Дака е обявена за столица на Бангладеш.1979 г. - Испанската област Каталуния получава автономия.1989 г. - Румънската революция: След седмица кървави демонстрации, Йон Илиеску взима президентската власт в Румъния и сваля Николае Чаушеску и комунистическия режим.1989 г

Гласуват дали да има тримесечни и дневни винетки днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950818

Гласуват дали да има тримесечни и дневни винетки днесНародните представители ще разгледат на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се предлага да бъде въведена тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Предлага се и въвеждането на нов вид такса за движение по пътищата- компенсаторна

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-suvetnik-1529365.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Соломон Паси, бивш министър на външните работи, бивш депутат О.з.ген. Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов Десислав Чуколов, депутат в 43-ото Народно събрание Костадин Чакъров, бивш съветник на Тодор Живков Марин Марковски, адвокат Огнян Донев, председател на СД на "Софарма" АД, член на Консултативния съвет на КРИБ    

„Джейш ал Фатх" опроверга участието си в убийството на руския посланик в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/80790/dzheish-al-fath-oproverga-uchastieto-si-v-ubiistvoto-na-ruskiya-poslanik-v-turtsiya

/Поглед.инфо/ Сирийската въоръжена коалиция „Джейш ал Фатх" опроверга твърденията, че е замесена в покушението над руския посланик в Турция, предаде "Азери Прес Ейджйнси".

Румен Радев: Ще назнача служебен кабинет след встъпването си в длъжност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275216_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A9%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1

 Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията – ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. Това се посочва в становище на новоизбрания президент Румен Радев по повод днешното изявление на държавния глава Росен Плевнелиев, излъчено в централната емисия на БНТ.

„След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно“, заяви Радев.

„Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Господин Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът и добрите намерения не замества закона“, коментира той.

„В обръщението си президентът представи отказа си да изпълни конституционно задължение, като отстъпване на правомощие. Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за президента да възлага правомощия и то само и единствено на вицепрезидента. Друго възлагане на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда“, поясни Румен Радев.

„От своя страна съм твърдо решен да се придържам към Конституцията и ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза“, каза още новоизбраният президент.

 

Предстоящи събития в страната за днес, 22 декември

http://www.cross.bg/chasa-provede-sustoi-1529364.html

/КРОСС/***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 10.00 часа в МОН, на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева ще направи отчет за работата на Министерството през 2016 г. ***София. От 10.00 часа в конферентната зала на административната сграда на МО ще се състои традиционна видеоконферентна връзка на представители на ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия с националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. ***София. От 10.00 часа ще се проведе заседание на СОС, на което Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение за преустановяване практиката на „Топлофикация София" ЕАД да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници. ***София. От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Илиян Илиев, Юрий Ваклиев и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група, с цел отнемане на чужди движими вещи. ***София. От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Илчо Илиев, Станко Желязков и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 11.00 часа в зала №6 на Националния дворец на културата ще се състои 23-то издание на церемонията „Полицай на годината". ***София. От 13

Кой пречи на сближаването между Русия и Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275215_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%

 Терористите са стигнали до извода, че съюзът между Анкара и Москва може да накърни осезаемо позициите на екстремистките организации

Злодейското убийство на руския посланик в Турция Андрей Карлов е голям, знаков терористичен акт, който цели според съобщенията да предотврати по-нататъшно сближаване в позициите на Русия и Турция, засягащи противодействието срещу тероризма.

Той бе извършен на практика веднага след като руската и турската страна започнаха за първи път истински да регулират действията си в Алепо и бе предложена среща в Астана за уреждане на сирийската криза с евентуално съдействие от Анкара.

Терористите изглежда са стигнали до извода, че съюзът между Анкара и Москва може да накърни твърде осезаемо позициите на “Ислямска държава” (ИД) и другите екстремистки организации. Злодеянието им заслужава един-единствен отговор: да правим точно това, от което терористите се страхуват най-много – да действаме за сближаване на позициите на Русия и на Турция, както и на всички останали държави от антитерористичния фронт.

Днес чуваме думи на съболезнование от много столици по света, включително на западни страни. Благодарни сме за израза на тези добри чувства, но според нас солидарността трябва да бъде подкрепена с конкретни действия. За жалост не виждаме подобни действия засега. Напротив, западните политици не се отказват от политиката на санкции срещу Русия. В този дух ли се работи със съюзници?

По време на Втората световна война Великобритания и САЩ преразгледаха подходите си към сътрудничеството със Съветския съюз, отпуснаха мащабна помощ по програмата “заем – наем” в контекста на общото противопоставяне на фашизма. Днес трябва страните от Запада да проявят елементарна почтеност спрямо нашата страна, още повече че сближаването с нас обективно изисква и логиката, предполагаща да се предотвратяват нови атентати в самите западни държави.

За начало трябва да бъдат възстановени форматите за взаимодействие, създадени след 2000 г., като работни групи по антитерора, срещи между посланици на Русия, ЕС, САЩ и други страни в различни държави с цел оперативна размяна на мнения и данни за терористична заплаха срещу учреждения и граждани в чужбина.

Близкият изток все още има специално място в плановете на терористите. Там стават най-големите сблъсъци с бандитски формирования, там действа забранената в Русия ИД, оттам идват също значителното финансово захранване и попълненията за терористичните групировки.

Затова изглежда целесъобразно да се върнем към твърде полезния формат за взаимодействие между ключовите държави от близкоизточния регион и най-големите страни в света, започнал да се формира по инициатива на Египет през 1996 г. Тогава в Шарм ел Шейх се състоя “миротворческа среща на върха” с участието на Русия, САЩ, арабски страни и европейски държави. И в онзи период координираните акции доведоха до сериозен спад в терористичната активност.

За съжаление този формат по-късно бе фактически разрушен заради действията на САЩ и редица европейски страни. Последваха агресивни акции за сваляне на режимите в Ирак и Либия, “цветни революции” в други страни. Последиците от този курс личат днес в геометричното разрастване на терористичните организации, в появата на ИД и т. н.

Има и друг фактор, налагащ неотложни действия. В ръководството на “терористичния интернационал” през последните години имаше две групировки с различни представи по повод оптималната стратегия на действие. Първата се обяви за създаване на “халифат”, място, където да се стичат екстремистки елементи от различни страни. Другата групировка смяташе, че е по-добре да разсредоточи силите и средствата и да се занимава със своята престъпна дейност на огромната територия, включваща близо 80 страни по света.

Първите заявяваха, че може да използват за набавяне на финанси петролни и други ресурси, да разграбват културни ценности и т. н. Вторите приемаха, че след системно и мащабно сплашване и отделните граждани, и корпорациите ще склонят да плащат “откуп”, за да не станат на свой ред мишена на терористите.

След последните поражения за ИД на сирийска територия се засилват позициите на онези, които приканват към разсредоточаване на терористичните елементи и осъществяване на показни терористични атентати в различни страни. Много опасна тенденция, защото според оценки в бойните формирования на планетата членуват общо над 100 хил. души.
Днешната трагедия трябва според мен по най-сериозен начин да тласне потенциалните ни партньори да предприемат най-сетне съгласувани действия срещу наглите терористи.

Понесохме тежка загуба. Преди загиваха служители от правоохранителните органи, наши военни, жертви на терористични престъпления ставаха и обикновени хора. Сега загина наш другар, дипломат. Убеден съм, че моралният ни дълг пред падналите повелява да победим тероризма, също както навремето сме победили фашизма.

*Авторът е заместник-председател на Асоциацията на руските дипломати

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров: И България в компютрите на терористите в Мосул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275214_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%BE+%D0%

 – В бежанския поток у нас със сигурност има инфилтрирани хора, готови за атентат. Изтръпнахме, като чухме това от вас, генерале. Звучи страшно предвид терора в Берлин и Анкара. Сигурен ли сте, че е така?

– Аз говоря със сигурност и предвид факти, които са установени и изнесени от специалните служби в Германия и Франция, от Интерпол и Европол. А именно, че в огромния поток от бежанци, голяма част от които минаха през нашата страна, пък някои и останаха, има такива, които са били в контакт с „Ислямска държава“, „Джабхад ан Нусра“ и други ислямистки организации. Тези хора или са подготвени да извършват терористични актове, или са симпатизанти на техните организатори и са готови да действат по тяхна заповед. Вярвам, че българските служби работят упорито и са в състояние да контролират обстановката засега.

– За нас най-важен е въпросът дали терористите ще вземат на прицел България. „Ние сме малки, големите началници са в Брюксел, в Париж, в Германия“, казва често премиерът в оставка. То е обидно за нас, от една страна, но от друга, е добре – малките не ги закачат.

– Не, аз не оценявам нещата по този начин. Още през 2004 г., когато бях директор на Националната разузнавателна служба, получихме информация, че България се е превърнала от потенциална в реална мишена за терористи. Атентатът в Сарафово го потвърди. Нееднократно сме получавали данни, че на наша, унгарска и румънска територия се планира извършване на терористични актове или срещу български цели, или срещу цели в Румъния и Унгария. България отдавна участва в борбата със световния тероризъм, тя има контингенти в мисиите в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина и други горещи точки. Затова е една от целите на световния тероризъм, защото спада към „кръстоносците“, както „Ислямска държава“, „Ан Нусра“ и „Ал Кайда“ наричат държавите от ЕС и НАТО.

– Казвате, че за джихадистите България е кръстоносец и враг. Но те стрелят с българско оръжие, нали видяхте? Пратеничката на „Труд“ в Алепо Диляна Гайтанджиева го показа.

– Това са две различни неща. И аз със съжаление видях репортажите за българско оръжие, попаднало в ръцете и складовете на терористите. Чух коментари, че щом ги въоръжаваме, ние сме „техни хора“, един вид. Такива коментари ми звучат обидно. Нелепи са. Оръжейният бизнес е във всички точки на света, той няма нищо общо с принципните позиции на държавите.

– Експерти по сигурността коментират, че нападенията в Берлин и Анкара са част от всеобхватна акция на терористите. Но съвпадението по време между тях би могло да бъде и случайно.

– Лично аз казвам, че се създава впечатление за всеобхватна терористична операция, а не че това е така. Но един от ръководителите на „Ислямска държава“ само преди петнайсетина дни призова техните членове, симпатизанти и съмишленици да убиват навсякъде, където са в състояние да го направят. Така той даде картбланш за терористична дейност по цял свят. При бойните действия  за освобождаването на иракския град Мосул от Ислямска държава бяха открити компютри с информация, че се подготвя поредица от атентати в Русия, Франция, Германия, Турция, Италия, България и няколко други държави. Разбра се, че и ние сме в пъклените планове на терористичните организации. Това е информация, която не бива в никакъв случай да бъде подценявана. Електронните й носители тепърва ще бъдат обработвани и специалните служби ще работят на базата на това.

– Но ние на електронни носители ли да вярваме или на вътрешната министърка в оставка, която обяви жълт код за МВР по празниците, но ни каза да бъдем спокойни, че „няма данни за планиране и организиране на атаки“, че живеем „в стабилност“ и системата „работи отлично“.

– Аз в никакъв случай не искам да предизвиквам тревога и паника сред гражданството, още по-малко в навечерието на празниците. Но се чувствам длъжен и сега, както и през целия си съзнателен живот , докато бях на отговорна работа в разузнаването, да разяснявам на хората реалността, за да живеем здраво стъпили на земята. Иначе атентати като този в Сарафово ще ни изненадват. Добре е, че в България вече има закони за специалните служби, както и закон за борба с тероризма. Приемането им предизвика остри дискусии – около правомощията на армията при терористични операции, около използването на СРС при терористични заплахи и т.н., но като цяло то е добра новина. Отделно от това обстоятелството, че до момента няма информация за пряка заплаха, доловена от наши източници или източници на партньорски служби, в никакъв случай не бива да ни успокоява и да ни кара да мислим, че България е малко островче на спокойствието в този размирен свят.

– Какво мислите вие за убийството на руския посланик в Анкара? Дали е част от битката на Ердоган с гюленистите? Или целта му е да развали отношенията между Турция и Русия?

– Аз считам, че това е акт с многопосочни вектори на действие. От една страна, целта е да се вбие клин в руско-турските отношения, от друга – това е един вид отмъщение към Русия за нейните действия в Сирия, от трета – то е опит да се предотврати тристранната среща между външните министри на Турция, Русия и Иран с нейните дългосрочни последици, от четвърта – да се попречи на бъдещите разговори в Казахстан с участие на турци и руснаци за умиротворяване на сирийската държава. Самият терорист, който уби посланика, показа с поведението си, че е ангажиран с тия международни проблеми. Разбира се, може да се разсъждава и в посока на удобната за турското държавно ръководство версия, че той е привърженик на Фетхулла Гюлен и действа от името на т.нар. гюленисти.

– Чухме вашия бивш колега, шефа на асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов да казва, че след като „Ислямска държава“ губи битката в Ирак, тя изнася войната в Европа и затова във всички европейски страни, включително и в нашата, може да има терор по празниците.

– Аз също смятам, че загубите на „Ислямска държава“ на бойните полета в Сирия и Ирак рефлектират в терористични действия извън района на Близкия изток и това се случва по призива на нейните ръководители. Знаем, че „Ислямска държава“ пое отговорността за кръвопролития и в Пакистан, и в Афганистан, и в Индонезия, и на много други места, и не бива да подценяваме възможностите на нейните съмишленици и членове да се установят и да действат във всяка точка от света, още повече при това човешко преселение, което се случва сега . Вижте какво се случи в Африка – цели организации като „Боко Харам“ приеха ръководството на „Ислямска държава“ с нейната религиозна доктрина и със стратегията на тероризма. В Русия, в Санкт Петербург и в Москва, преди десетина дни бяха разкрити две нейни терористични клетки – 15 човека, готови да убиват, щом получат нареждане. Видяхме и какво се случи на Коледния базар в Германия, където начинът на живот на населението е най-харесваният.

– Моя съседка ми каза днес: „За пръв път няма да отида да посрещна Нова година на площад „Батенберг“, боя се да не хвърлят бомба, като народът се събере…“

– Това е още едно доказателство, че терористите от „Ислямска държава“ постигат целта си – да принудят хората в страните, които те са обявили за свои врагове, да живеят в страх.

– „Тероризмът е наднационална опасност, която изисква да преодолеем разногласията“, заяви избраният за президент Румен Радев. На някои им прозвуча банално. А на вас?

– Може да звучи банално, но това е нещо, което ние, аз и моите колеги анализатори и експерти, говорим години наред. Трябва в съгласие да укрепим специалните служби, да преодолеем дефицитите им – в кадрите, в професионализма, в технологичното им въоръжаване, международното сътрудничество, взаимодействието в мащабите на НАТО. Нужни са и общи усилия за интеграция на бежанците в страните, където се намират, включително и в нашата.

Нашият гост 

Кирчо Киров е роден на 23 септември 1950 г. в Силистра. Завършил е психология в Софийския университет и Висшата школа на КГБ в Москва. Работил е в РПУ Бяла Слатина и РДВР Враца. Постъпва в разузнаването през 1996 г. и се издига до негов ръководител (2007-2011 г.). Сега работи като експерт по националната сигурност.

2017 г. ще роди нови лидери, Борисов и Първанов са минало

http://bulgarski.pogled.info/news/80789/2017-g-shte-rodi-novi-lideri-borisov-i-parvanov-sa-minalo

/Поглед.инфо/ В България има политици, които формално слязоха от политическата сцена, но задкулисно продължават да дирижират или определени политически сили, или определени политически процеси. Имало е такива примери, така че действията на Георги Първанов по-скоро приличат на такъв ход, а не на реално оттегляне от политическата сцена.

Предлагат годишната винетка да важи от дата до дата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275213_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B

 Депутатите решават за тримесечните винетки

Ще се въведе ли тримесечна винетка, която би улеснила хиляди българи, решават днес депутатите в парламента. Те ще гласуват на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, предложен от Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) и Димитър Байрактаров (ПФ), който отлежава 8 месеца в НС. Друга важна поправка, за която ще се произнесат народните представители, е срокът на валидност на годишните стикерите да важи за календарния период от датата на издаването им, т.е. ако шофьор на лек автомобил плати 97 лева за годишна винетка на 10 март 2017 г., тя да е валидна до 10 март следващата година, а не както е сега – до 31 декември.

“Предлагаме годишната винетка да важи 365 дни и да е годишна наистина. Търсим подкрепа от всички за едно смислено и рационално решение”, обяви пред “Труд” Петър Славов. По думите му тримесечната винетка е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната. Тя ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа само през летния сезон, както и за над 2 милиона българи, които живеят в чужбина и се връщат за няколко месеца. Ако се приеме, цената на новата винетка трябва да бъде определена от Министерския съвет. Според Славов, ако днес парламентът подкрепи предложенията на първо четене и се стигне до гласуване на второ през януари 2017 г., новите промени могат реално да влязат в сила от 1 февруари догодина.

Анита Мейзер се изправя пред съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950813

Анита Мейзер се изправя пред съдаАнита Мейзер се изправя пред съда. Скандалната миска е обвинена в причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга си Николай Димов и за предложен подкуп от 30 хиляди евро на полицейски служител. Според обвинението смъртта е настъпила по време на експеримент, направен от жертвата, предава Нова телевизия.

Саботажът на Плевнелиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275212_%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2

 Росен Плевнелиев е уникат. Той успя да се провали във всяко едно от автентичните политически изпитания, които му изпрати съдбата. Този, който се кълнеше в началото на 2012 година, че има за цел обединението на гражданите, завършва политическия си път у нас като върховен разделител на нацията. И верен на своя стил, направи пореден политически гаф на изпроводяк. Отказът на президента да следва Конституцията и да състави служебно правителство е скандален, интригантски и граничи с престъплението. Това е все едно пилот точно преди кацането на самолет да вдигне ръце от руля и да обяви, че ще чака следващата смяна, които са на земята, да приземят машината. 
Епичният гаф на Плевнелиев дойде в края на една много дълга и карикатурна интрига, която целеше да стовари върху ген. Румен Радев отговорността за положението в страната, преди изобщо да е встъпил в длъжност. На фона на действията на президента стана ясно, че изкуствената драма "ще има ли кабинет на реформаторите?" е била умишлено тупкане на топката, печелене на време, за да може Плевнелиев да си купи алиби за потъпкването на основния закон на страната. 
Всъщност цялата медийна истеризация по темата е опит за саботаж на работата на следващия президент. От 13 ноември насам ГЕРБ и дежурните по любов медии на Бойко Борисов не могат да преживеят факта, че бяха размазани на изборите. Оттогава насам основната им задача е да поставят капан на следващия президент и да се опитат да го притиснат до стената с театралната идея, че страната е в криза. 
Плевнелиев вчера каза, че бил предложил всички варианти на Радев. Тази опорна точка обаче може да мине единствено пред хора, които страдат от скоротечна амнезия. Всъщност Плевнелиев от ден номер 1 се опита да постави своя приемник в шах, като се обяви за това да правят съвместен кабинет. Тоест Радев трябваше да носи отговорността и за хора, които ще бъдат посочени от Плевнелиев. Ако това минава за "всички варианти", значи някой трябва да отиде и да се прегледа. Но именно през призмата на този театър може да се види какви хора са държали властта досега - маниакални, самовлюбени и готови във всеки един момент да погазят правилата, особено, когато искат на всяка цена алчно да запазят малко власт.   
Политическият театър обаче бързо излезе от сценария и заприлича на водевил. А връхната точка на този кич стана сълзливото обръщение на Плевнелиев, в което той окончателно остави в историята спомен за себе си като фабрика за гафове. 
Преродената ирландска пастирка така и не успя да разбере какво изисква длъжността от нея. Именно Плевнелиев доказа, че българската държава все пак е постигнала някаква стабилност (или вече всички трябва да изписваме "стаЛбилност" по примера на Цветанов) на институциите, защото тя издържа 5 години да няма президент. Той беше едно празно пространство. Чудно ми е къде ли ще му търсят работа на тоя, като изтече агонията на мандата му? 
Ако наистина го гласят за главен секретар на НАТО, то бъдете сигурни - крахът на евроатлантизма е сигурен. Пък и не се знае - даже и там може да вдигне ръце в последния момент и сълзливо да почне да се оплаква, че е жертва на хибридната война...
 

Варненски райони остават без вода за 12 часа утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=339325

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод днес - 22 декември, хиляди варненци ще останат без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. От 9 до 21 часа безводие ще мъчи абонатите в квартал "Изгрев" и част от "Бриз" - районът около Паметника.

Кметът на Дуранкулак за изчезналите рибари: Шансовете им са нулеви

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950811

Кметът на Дуранкулак за изчезналите рибари: Шансовете им са нулевиАкцията по откриването на двамата изчезнали рибари от Дуранкулак, преминава от спасителна в издирвателна, съобщи за Дарик кметът на селото Веселин Йорданов. От "Морска администрация" са преценили, че към момента шансовете за оцеляване на изчезналите са нулеви, допълни кметът. Наблюдението на района ще продължи, но най-вероятно само от брега,

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-putya-1529363.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: Ще има ли сняг по Коледа - прогноза на климатолога Георги Рачев. Тема: Рецепта за здравеопазване. Защо не сме здрави? Говори проф. Григор Горчев. Тема: Поглед отляво. Избори на хоризонта - Калоян Паргов от БСП. Тема: Предсрочни избори. Какъв е ходът на ГЕРБ - питаме депутата Делян Добрев. Тема: Политика. Волята на президента - коментира политологът Димитър Димитров Тема: Будни на пътя. Как да се пазим на пътя - професионалните съвети на автомобилистите - епизод 3

Добри новини от 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631575

Зададе ли се краят на година, сами за себе си, а и като общество започваме с равносметките. Обръщаме се назад и се заравяме в статистики, пресмятаме, анализираме, разсъждаваме, правим обобщения и класации в личен, държавен и глобален план, за да изпратим подобаващо отиващите си дванадесет месеца. И това някак хем ни кара да се замислим, хем ни дава перспектива. Разсъждаваме от дистанция и с по-малко емоция какво сме свършили и какво трябва да се направи. Или поне доколкото е възможно и зависи от всеки един и от всички нас. Така някак естествен...

Хитрино - I love you!

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2888301_hitrino_-_i_love_you/?ref=rss


"Няма да се връщам тук, няма!, тросва се на репортерите Благой докато върти ключа в заялата брава. Ето на, заключвам и заминавам при сина в Шумен, там ще живея вече". Къщата му е сред оцелелите в Хитрино, даже строшени стъкла няма, но след трагедията от 10 декември е останала пуста.

"Уплашихме се, много се уплашихме, как!? Като гръмна и... Ето на, вратата и тя не може да се заключи", продължава да нарежда Благой.



До входа към приземния етаж на къщата му има...

Американец си имплантира безжични чипове в ръцете (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950808

Американец си имплантира безжични чипове в ръцете (видео)Биохакерът Амал Графстра от Сиатъл, САЩ, е имплантирал безжични чипове в ръцете си. С тях той ще може да отваря входната си врата, да пали автомобила и мотора си и да има достъп до компютър, съобщава Дейли мейл. Чиповете се свързват с радиовълни чрез кодове, закрепени за предметите. Така Графстра отваря вратите само чрез доближаване на ръката си

Горивата у нас продължават да поскъпват, никой не обяснява защо

https://www.actualno.com/business/gorivata-u-nas-prodyljavat-da-poskypvat-nikoj-ne-objasnjava-zashto-news_583384.html

Българите продължават да купуват все по-скъпи горива. Цената на бензина в последните три месеца се е повишила с 3.54%, или 0.07 лв. за литър. За последните шест месеца бензинът е поскъпнал с 0.09 лв. на литър, или с 4.59%, сочат данните на fuelo.net. Вчера средната цена на най-масовия бензин

Най-важното от Варна във вчерашния 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339271

Варна получи ключа на Европейската младежка столица Символичния ключ на Европейската младежка столица получи кметът на Варна Иван Портних от кмета на Гянджа Елмар Валиев на официална церемония, научи Moreto.net. Азербайджанският град е носител на титлата през 2016 г.

"Ламборгини Авентадор" отслабна, прибави мощност и вече е със задни завиващи колела

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/12/22/2887770_lamborgini_aventador_otslabna_pribavi_moshtnost_i/?ref=rss


Италианският производител на спортни автомобили "Ламборгини" представи S-версия на модела си "Авентадор". Тя се отличава с намалено тегло, повишена мощност, допълнителни аеродинамични елементи и задни завиващи колела.

Промените отвън включват по-агресивна предница, с издължен сплитер, черен дифузьор отзад и троен ауспух. Част от серийното оборудване е активно задно крило, позицията на което зависи от скоростта и избраният режим на шофиране.

Крайният резултат е повишено със...

Сухо време и студ по празниците, ще има ли изненади след Нова година?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631682

Сегашната зима се очертава да бъде нормална, но с по-ниски температури от зимата на 2015-2016 година, която беше топла зима.Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очаква ни една нормална зима, такава, каквато е наблюдавана през последните десетина години, прогнозира климатологът. А общо на фона на зимите от миналия век - в периода 1960-1991 г., сегашната зима ще бъде отново малко по-топла, но в сравнение с последните пет-дес...

Плонжът на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275211_%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 През отиващата си година не са малко нещата, които си заслужава да бъдат коментирани и анализирани, и всеки да си направи изводите.

На първо място, не е възможно да спестим сериозните провали, които управлението на ГЕРБ и коалицията му постигнаха. Да започна с категорично огромното сгромолясване с цялата идея за МВР-реформата, широко прокламирана от министър Румяна Бъчварова. От нея не просто не остана нищо, заради недомислици и остри реакции на хората в сектор "Сигурност", но тя бе открито бламирана от ПГ на ГЕРБ.
2016 г. ще остане печална и за здравеопазването ни. Толкова нелеп, арогантен и нелогичен здравен министър отдавна не се е намирал даже и на завоя. Впрочем, същото важи и за МВР-министъра. Трябваше да се стигне до върховна съдебна инстанция, за да разбере Петър Москов, че идеите му за пръстови отпечатъци са най-малкото нелепо дискриминационни и категорично засягат конституционни права за здравен достъп и лечение на българските граждани. Трябва ли да пропусна сагата с вноса на ваксини и техния мъгляв обмен с друга държава, станала причина Москов да претендира за главен герой в криминален филм?
На образователния закон на министър Меглена Кунева тепърва ще сърбат попарата в българските училища. Сътресенията в учебните програми няма да отшумят за година-две. 
Управлението на ГЕРБ бе съпътствано от скандални, за десетки милиони, обществени поръчки - от магистрали през критично малко усвоени средства по европрограми във всички сектори до далавери с джипове на горските за НСО и моркови за 7 лв. на килограм за нашите деца в училище.
Управлението на ГЕРБ заедно с реформатори и патриоти ще остане завинаги маркирано със знак "виновно" за популизма, плъзнал в политиката през отминаващата 2016 г. При това на висока цена - провокиране на омраза и противопоставяне. Мерките на тази власт направиха от хора като Динко национални телевизионни герои, а заедно с него и кръстосващите из страната мигрантски групи. Станахме свидетели на бунтове в лагерите за мигранти и на съмнителна, тъмна политика, която премиерът води с Европа за сигурността на границите ни.
Обществото ни бе омотано в небивал популизъм и след референдум, в който се оказа, че корпоративните интереси и натискът за следващо политическо инженерство са по-големи от грижите за пряката демокрация и парламентаризма.
Но всичко, случило се през 2016 г. у нас, бледнее пред лупинга, който премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ изигра пред нас на 16 декември. Само преди два месеца Бойко Борисов заплашваше коалиционните си партньори със спиране на пари. Между двата тура на президентските избори в страната той внезапно се събуди, обладан от идеята, че трябва да има предсрочни избори, защото подава оставка като премиер. След категоричната победа на Румен Радев над кандидатурата на ГЕРБ дори и на телевизорите им излязоха мазоли от това как този парламент е изчерпал капацитета си и трябва да се върви към избори. Клетвите за връщане на мандати не слизаха от устата на Борисов, а разломът между ГЕРБ, патриоти и реформатори стигна страховити размери. Докато на 16 декември Борисов не каза, че е най-добре да останат във властта. Нямаше грам срам, нямаше грам желание да се обясни как ГЕРБ ще управляват с мандата на РБ. Как така непреодолимите противоречия за енергетиката, мажоритарния вот и пенсиите се изпариха за една вечер? Преди ден последва нов обрат.
Каквато и да е била политическата 2016 г. за страната, всичко бледнее пред падението, което ГЕРБ, реформатори и патриоти си устройват - на себе си и на обществото. Явно властта е нещо, което ГЕРБ не могат да изтърват. Тя е по-важна от достойнството им. 
Разбирам г-н Борисов, че откровено завижда на новия български президент за уменията му да прави лупинги в небесата. С абсурдните си ходове да се задържи във властта Бойко Борисов опитва да направи своя звезден лупинг. Истината е, че се получава отчайващ плонж. Но явно филмът не свършва дотук и, за съжаление, ще плащаме всички.

Адио, Борисов!


Пазарлъкът за министри завърши с фиаско

МВР ли?

Здравната реформа падна възнак

Българското училище тепърва ще сърба попарата, която Кунева надроби

Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

Ердоган: Терористът, убил руския посланик, е свързан с Гюлен

https://www.actualno.com/asia/erdogan-teroristyt-ubil-ruskija-poslanik-e-svyrzan-s-gulen-news_583387.html

Връзките на убилия руския посланик терорист сочат, че той принадлежи към организацията на опозиционни ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен ФЕТО. Именно него Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердо

Анита Мейзер застава пред съда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631577

В 9,30 в четвъртък във Варненския окръжен съд започва процесът срещу Анита Мейзер. 52-годишната жена е обвинена за причиняване по непредпазливост смъртта на съпруга си, както и за предложен подкуп от 30 000 евро на полицейски служител. Смъртта на Николай е настъпила при експеримент за демонстрация на сила, който трябвало да бъде заснет. Клипът щял да бъде представен на хора от Панама и Колумбия, за да послужи на културиста да бъде включен в схема, от която ще печели много пари. Според обвинителния акт Николай сам е настоял краката, ръцете и вра...

Панда е кунгфу майстор по БНТ 1

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5950313

Панда е кунгфу майстор  по БНТ 1 Разнообразна програма ще има и за най-малките зрители на телевизиите. По БНТ 1 празнично издание ще има “Милион и две усмивки” (24 декември, 7 ч). Двете части на “Кунгфу панда” за По и неговите приятели от Бясната петорка – Жерав, Богомолка, Тигър, Маймуна и Пепелянка, ще вървят в два поредни дни (24 декември от 13,30 ч и 25-и от 15,15 ч).

Плевнелиев наруши Конституцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275210_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 След провала на Реформаторския блок да състави кабинет в това НС, Росен Плевнелиев реши да пренебрегне разписанията в Конституцията и отказа да състави служебен кабинет. "Няма да назнача трето служебно правителство. С две служебни правителства за месец ще станем за смях", заинати се той. Президентът обеща да разпише "на секундата" кабинет, предложен от новоизбрания държавен глава Румен Радев.
Валери Жаблянов от БСП се възмути, че без основания в Конституцията Плевнелиев създава хаос, водейки безпринципни политически преговори и договорки. Лидерът на АБВ Георги Първанов припомни, че в чл. 99, ал. 7 от Конституцията е изрично записано, че в случай на несъставяне на кабинет президентът е длъжен да свика и организира служебно правителство.

ЕС дава на Египет 420 млн. евро за икономически реформи

https://www.actualno.com/europe/es-dava-na-egipet-420-mln-evro-za-ikonomicheski-reformi-news_583383.html

Египет и Европейският съюз подписаха две програми за подпомагане в размер на 420 млн. евро, имащи за цел подсилване на мрежите за социалната сигурност, приемна грижа и стабилно икономическо развитие на страната, съобщава Ahram. Върховният представител на ЕС Федерика Могерини,

Този календар с голи баварски трактористки стана хит в мрежата (СНИМКИ 18+)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275209_%D0%A2%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D1%81+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81

 Баварското обединение на младите земеделци от 2001 година публикува еротичен календар за вдигане на имиджа на професията и привличане на общественото внимание към селското стопанство, пишат немските издания. Тази година бе изготвен поредният фотокалендар Jungbauernkalender 2017, в който по традиция участваха сертифицирани фермерки и техните дъщери.
Календарът показва, че прекрасните фермерки са готови на доста неща заради пропагандирането на своята дейност и родни места. Той вече стана един от най-сваляните в мрежата.

Календарът на младите фермери тази година показва, че независимо от техническата революция, в селското стопанство главната работна сила си остава тракторът. 

Именно затова полуголите девойки са запечатани на фона на съвременна или ретро техника. 

В Асоциацията на фермерите отбелязват, че "календарът способства за създаването на позитивен образ на селското стопанство в средствата за масова информация и повишава интереса на младежите към аграрния сектор". 










































Тези 6 навика ни състаряват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275208_%D0%A2%D0%B5%D0%B7%D0%B8+6+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Всички знаем за очевидните врагове на здравето, красотата и младостта: тютюнопушене, алкохол, прекалено излагане на слънце, недоспиване, пише Elle. Но се оказва, че бръчиците могат да са плод на съвсем безобидни на пръв поглед навици, които дори не подозираме, че имаме.
1. Пиете от сламка

Ако го правите, за да си спестите оцветяването на зъбите, то от друга страна това води до появата на бръчици около устните ви. Такива обикновено имат пушачите. Разбира се страстта към сламките за пиене е несравнима с тази към никотина, но все пак може да навреди на младостта на кожата.

2. Носите контактни лещи

Дори да сте майстор в поставянето и махането им, едва ли успявате да го правите, без да имат пръстите ви съприкосновение с тънката кожа около очите ви. Именно това регулярно механично въздействие води до поява на бръчици в тази деликатна област. Ако очилата не са вариант, то задължително увеличете ползването на околоочни маски.

3. Спите по корем

Ако постоянно спите по корем, може да получите не само смешни отпечатъци по кожата от възглавницата, но и нежелани бръчки в областта на лицето, шията и деколтето. Особено очевидни стават те с възрастта, когато кожата губи колагена и намалява еластичността си. Всички козметици дружно ни съветват да спим по гръб. Ако тази поза не ви е удобна, обърнете внимание на възглавницата – избирайте копринена, защото тази материя щади кожата.

4. Дълга работа пред компютър

Дълго време от свободното си такова изкарваме пред гаджетите си – компютър, таблет, телефон. Разбира се, всички умни машини опростяват живота ни, но вредят на красотата ни, а конкретно – на кожата на шията ни. За да забавите появата на бръчки там, редовно изпълнявайте упражнения за тази област – гимнастика за шия. Старайте се наклонът на шията към компютъра ви да е не по-малък от 90 градуса.

5. Топъл въздух

С настъпването на зимата един от главните врагове на кожата става топлият и сух въздух в помещенията с отопление. Именно тези условия провокират преждевременното състаряване. Не си струва да мръзнете, за да избегнете тези последствия, но за да не се дехидратира кожата ви, пийте повече вода и ползвайте като допълнителна грижа хидратиращ крем за лице.

6. Диета без мазнини

В стремежа си към стройна фигура много от нас отиват в крайности. Напразно! Важно е да знаете кои са добрите мазнини – зехтин, риба и ядки. Те са отговорни за здравето и младостта на кожата и на организма като цяло. Тя помагат да се усвояват по-лесно витамините и хранителните вещества, освен това са мощни антиоксиданти, като предотвратяват сухотата и поддържат защитните функции на епидремиса.

Пътна обстановка в страната - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339321

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: движение с повишено внимание при пътни връзки на надлез при с. Деветак при км 314+970, във връзка със зимно поддържане организация на АМ „Тракия“. Срок до 31.03.2017 г.

Два големи гръцки всекидневника не са отпечатани, заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950804

Два големи гръцки всекидневника не са отпечатани, заради стачкаДва големи вестника в Гърция, които имат дълга история, не са отпечатани в сряда, заради стачка на около хиляда журналисти, техници и административен персонал, които не са получавали заплати от няколко месеца, съобщава агенция Xinhua, цитирана от Фокус. Вестник The News, който е част от Lambrakis Press group, както и Nation от Pegasus Group,

Докато се държим като прасета, ще живеем в кочина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275207_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D0%BC+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B0%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D0%BC+%

 Всички знаят, че в Габрово режат опашките на котките, за да пестят от топлото, или че плачат в чиниите, за да сушат сълзите си за сол. Едва ли някои знае, че най-пестеливите нашенци се оказват най-щедри по отношение на запълването на кофите за смет. Според статистиката един габровец генерира със 180 кг повече смет от средностатистическия българин. Парадокс? Не, просто в града на шегата жителите са станали или повече, или по-богати. Или поне така излиза от обяснението на експерти, според които намаляващото съдържание в контейнерите се дължи на демографската криза и на ниската покупателна способност на населението. С други думи - боклукът става мерило за доброто на добрия живот. Не случайно швейцарците са първенци както по богатство, така и по количество генериран отпадък.

Тъжно е, че сметта, т.е. това, което изхвърляме, защото ни е ненужно или развалено, всъщност показва каква нация сме – многолюдна и богата или нация в криза – демографска и икономическа. Още по-тъжно е, че намаляването на отпадъците в кофите не означава, че намаляват боклуците по улицата. Свили сме генерирането на смет, но не сме разширили културата си към околната среда. Ежедневието ни днес е същото като преди 2 г. Сутрин, изхвърляйки боклука в кофата, съседът мята пълната торбичка от балкона. Спирката на автобуса е зарината от фасове, а пепелникът на кофата е празен. Задуха ли малко по-силен вятър, найлонови торбички във въздуха стават повече от врабчетата.

Строим модерни депа, вкарваме контейнерите под земята, въвеждаме глоби за чупещите кофите за смет. И всичко това, за да спазим европейския модел. Балканския ни нрав обаче е е по-силен от западноевропейските норми и правила. Нашенците не се научиха как да кимат с глава за „Да“ и „Не“, камо ли да възприемат, че покривката не се изтупва от терасата.

Как ще станем европейци с десетките незаконни сметища под път и над път, пръснати из иначе хубавата ни родина? Ето още един парадокс. Пред чужденците винаги се хвалим, че имаме красива природа. Когато попитат нашенец, защото се гордее, че е българин, дежурният отговор е нещо от сорта на „защото имаме уникална природа и история“. Лошото е, че познанията на част от отговарящите се изчерпват със законите на Крум и с посещение на Витоша. Още по-лошото е, че част от тези гордеещи се с природните забележителности на родината ни са същите тези, които си хвърлят боклука от балкона, а фаса през прозореца на колата.

Ще кажете, че не само ние хвърляме боклуци където ни падне и че на Запад от Калотина е по-чисто, защото има повече хора, които се грижат за чистотата. Е, докато продължаваме да оправдаваме действията си с бездействието на другите, ще стоим в същата ситуация. Докато се държим като прасета, ще живеем в кочина.

От действията на Русия в Сирия са засегнати „други” играчи

http://svetoven.pogled.info/news/80786/ot-deistviyata-na-rusiya-v-siriya-sa-zasegnati-drugi-igrachi

/Поглед.инфо/ Интервю на Десислава Пътева с Петър Воденски, дипломат, бивш посланик на България в Турция, Молдова и Кипър, полковник от българското военно разузнаване.

МОН даде препоръки на още 4 университета

https://www.actualno.com/education/mon-dade-preporyki-na-oshte-4-universiteta-news_583385.html

След проверката на общото събрание на МУ-София, което смени ръководството при съмнителни обстоятелства, МОН огласи резултатите от още няколко инспекции на висши училища. Целта на тези проверки беше да се установи как се спазват процедурите по заемане на научни степени и п

Дълги години се подменяше линията „ляво-дясно“ в политиката с линията „комунизъм-антикомунизъм“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631681

Като римейк на филма „Краят на илюзиите“ определи в коментар на своята Фейсбук страница водените във вторник преговори между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт за съставяне на правителство зам.-председателят на ПП „Движение демократично действие – Д3” Цоньо Ботев. „Вече няма съмнение, че през пролетта ще има предсрочни парламентарни избори“ – пише още той и представя своята позиция за нещата, които трябва да се направят, за очакваната промяна в упавлението на страната. В интервю пред вестник „100 вести" днес Цоньо Ботев аргументира ...

Облачно и до 9 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5950798

Облачно и до 9 градуса днесДнес максималните температури ще са предимно между 1° и 6°, в югозападните райони до около 9°. Това съобщи за „Фокус“ Георги Цеков – дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. Днес облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания над Южна България.

Balkan Insight: Черна гора е разкъсана между Запада и „Измяната“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5950796

Balkan Insight: Черна гора е разкъсана между Запада и „Измяната“

Вълната от руски инвестиции, която се случи преди референдума за независимост в Черна гора през месец май 2006 г. и се засили, след като страната поднови своята независимост, замъгли решенията на много хора и създаде убеждението, че Черна гора е постоянно в руската зона на интереси и влияние, пише за онлайн изданието Balkan Insight бившият

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=339320

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 22 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Изчезналият в Стара планина турист трябва да плати 1 500 лв... ако иска

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/22/2887706_izcheznaliiat_v_stara_planina_turist_triabva_da_plati/?ref=rss


Спасителната акция по издирването на изчезналия в Стара планина Тодор Владимиров, който пет дни по-късно сам се е появи в хижа "Васил Левски", е струвала на спасителите 1 500 лв. Това заяви за "Дневник" Радко Марков от Планинската спасителна служба (ПСС), ръководител на акцията.

В тази сума са включени и командировъчните на спасителите. След издирването в медиите се появиха информации, че акцията е оценена на повече от 25 хил. лв. Тя включваше и изчисление, че летателен час на...

Учени създадоха най-малкия снежен човек в света

http://vesti.bg/tehnologii/ucheni-syzdadoha-naj-malkiia-snezhen-chovek-v-sveta-6063180

Снежният човек е висок едва три микрона и не е направен от снежинки, защото са твърде големи

Борбата на една панда със снежния човек (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_642736.html

Борбата на една голяма панда със снежен човек засне служител в зоологическата градина в Торонто. Многобройните и все неуспешни опити на мечето да се покатери и задържи върху главата на снежната фигура завършват с почти пълното ù унищожение, както ще видите в клипчето: Героят от клипчето се казва Да Мао. Голямата панда е една от двете, които живеят в зоопарка на Торонто от 2013 г. Да Мао и Ер Шун пристигнаха от Китай през март 2013 г. и ще останат в Канада 10 години - 5 г. в Торонто и 5 г. в зоологическата градина в Калгари.

Светлан Кичиков: Нелегалните през границата намаляха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5950501

Светлан Кичиков: Нелегалните през  границата намаляхаВчера има само 7 случая, за година са около 19 000, казва главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД “Гранична полиция” - Комисар Кичиков, Европейската гранична полиция действа трети месец, какво промени това по нашите граници? - В момента у нас са командировани 150 служители на новата агенция, които носят дежурства заедно с нашите служители.

Заподозреният за атентата в Берлин засега остава на свобода

https://www.actualno.com/europe/zapodozrenijat-za-atentata-v-berlin-zasega-ostava-na-svoboda-news_583394.html

Спецчасти на полицията проведоха снощи в Берлин операция по издирването на Анис Амри, който е заподозрян за атентата на Коледния базар в Берлин. Според източник от силовите структури, цитиран от „Ди Велт“, заподозряният не е бил открит. Операцията е била проведена в п

Орбан: Атентатът в Берлин е удар срещу християнските ценности

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275206_%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%85%D1%80%

 Консервативният унгарски премиер Виктор Орбан, яростен противник на мигрантите, определи нападението в Берлин като удар срещу "християнските ценности", съобщава ДПА.

"Вчера не само гражданите на Берлин, но цяла Европа и нашите споделени християнски ценности бяха ударени", пише Орбан в писмо до германския канцлер Ангела Меркел.

В писмото Орбан също така осъжда всяка форма на тероризъм и насилие и заявява, че иска да работи с Германия в интерес на европейската сигурност.

През миналата година, след като кризата с мигрантите достигна връхната си точка в Европа, Орбан се очерта като водещ глас, стремейки се да спре безконтролния наплив от хора на Стария континент.

Той остро разкритикува политиката на Меркел на отворени врати като покана основно на ислямски мигранти, които той многократно определи като заплаха за християнския начин на живот в Европа.

За Тръмп Русия вече не е заплаха за САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275205_%D0%97%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 ОБАМА ЗВЪНЯЛ НА ПУТИН ПО ЧЕРВЕНИЯ ТЕЛЕФОН

 
Русия не фигурира в списъка на главните заплахи за САЩ, съобщи „Форийн полиси“, което се позовава на аналитичен документ на Министерството на отбраната, попаднал в журналисти. Като приоритет на бъдещата администрация се посочва борбата с групировката „Ислямска държава“, разработка на нова концепция за кибербезопасността и необходимостта от съкращаване на бюджетния дефицит. В списъка със заплахи няма нито едно споменаване за Русия, пише изданието.
Същевременно стана ясно, че настоящият президент на САЩ Барак Обама се е обадил на руския си колега Владимир Путин в края на октомври по т. нар. червен телефон - директната връзка между Вашингтон и Москва, за да предупреди руските власти да не се намесват в изборите за президент в САЩ. Червеният телефон е установен след атентатите на 11 септември и се използва предимно в извънредни случаи.
Тръмп отново коментира атентатите в Берлин и в Турция. "Групировката "Ислямска държава" и други ислямистки терористи атакуват постоянно християните в техните общности и на местата им за богослужение в рамките на своя глобален джихад", заяви Тръмп.

С това той се разграничи рязко от начина, по който реагират повечето западни ръководители по отношение на бруталния екстремизъм, но остана верен на курса от предизборната си кампания. Бъдещият американски президент използва същата риторика, за да осъди убийството в понеделник на руския посланик в Турция от "радикален ислямски терорист".

Според Тръмп и съветниците екстремизмът може да бъде разгромен само ако бъде припознат като издънка на исляма.

Съветникът му по националната сигурност, бившият генерал Майкъл Флин, каза през август, че ислямът не е религия, а "политическа идеология". "Те ни обявиха война, а нашето правителство не ни позволява да говорим за този враг", заяви той тогава.
"Това е ислямизмът", каза Флин за тази заплаха. "Това е скрито раково образувание в тялото на 1,7 милиарда души на тази планета и то трябва да бъда отстранено", добави той.
Стив Банън, много близък на милиардера и негов бъдещ съветник по стратегическо управление, въплъщава националистически възгледи, каквито стоят в основата на най-твърдата крайна десница. Банън беше шеф на информационния сайт "Брайтбарт", смятан за платформа на "дясната алтернатива" (движение, свързвано с националистическите идеи и подкрепящо тезата за превъзходството на "бялата раса").
През 2014 г. Стив Банън участва чрез видеовръзка в консервативна конференция във Ватикана, на която приветства "просветения капитализъм в юдейско-християнския Запад".
"Участваме в откровена война срещу ислямския джихадистки фашизъм. Тази война, според мен, образува метастази много по-бързо, отколкото правителствата са в състояние да овладеят", заявил той според превода, публикуван в сайта "Бъзфийд нюз".

Същевременно Тръмп зае първото място в класацията на най-видните или влиятелни личности на 2016 г. на журналистите на АФП. Той е следван от Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Убиецът на Карлов - 8 пъти в близост до Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275204_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2+-+8+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE

 КЛОНЪТ НА ТЕРОРИСТИЧНАТА МРЕЖА "АЛ КАЙДА" В СИРИЯ ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА АТЕНТАТА.

 

Убиецът на руския посланик в Анкара Андрей Карлов - Мевлют Мерт Алтънташ, 8 пъти е охранявал събития, на които е присъствал турският президент Реджеп Ердоган. Според в. "Миллиет", Алтънташ е бил сред охранителите на осем мероприятия в Анкара, на които е участвал президентът след опита за преврат в Турция на 15 юли.Алтънташ не е бил бодигард на Ердоган, а е бил сред полицейските служители, отговарящи за вътрешната сигурност. Според следователите, убиецът на руския посланик е бил член на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която е обвинявана от властите, че стои зад пуча през юли. Алтънташ е бил уволнен, след като било установено, че е последовател на проповедника Фетхуллах Гюлен, пише вестникът.Според други медии обаче той е на действаща служба и дори е охранявал руското посолство в Анкара. В деня на покушението той специално си бил взел отпуска, а минути преди да застреля посланика стоял зад него и приличал на бодигард.При разследването на убийството на руския посланик изникват все повече доказателства за членството на убиеца Мевлют Мерт Алтънташ във Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), информира в. "Миллиет".В хотелската му стая, която сега е запечатана от полицията, били открити ръкописни бележки с ислямистки и джихадистки характер и книги за терористичната групировка "Ал Кайда" и за джихада. В дома на убиеца пък са намерени книги за ФЕТО и Ал Каида. Според "Миллиет" убиецът няколко дни е проучвал мястото на бъдещото покушение. Той резервирал стая в хотел, намиращ се на няколко минути пеша от Галерията за съвременно изкуство. На следващия ден той направил пробно пътуване с такси от квартал Кечийорен до галерията и проверил дали може безпрепятствено да влезе в изложбените зали като полицейски служител, без да минава през скенера.В деня на покушението той пристигнал в хотела с такси, като платил в брой и не взел рестото. Същата сутрин той си купил нов костюм, който носел по време на нападението. В галерията той пристигнал, представяйки се за полицейски служител, като показал полицейско удостоверение.

Турски медии съобщават, че мъжът е бил уволнен от полицията след извършения опит за преврат в Турция.

Междувременно въоръжената коалиция "Джейш ал Фатх", в която влиза екстремистката групировка "Джебхат Фатах аш Шам" - бившата "Джабхат ан Нусра" пое отговорност за убийството на руския посланик в Турция. Това е клонът на терористичната мрежа "Ал Кайда" в Сирия. Това съобщи в. "Ал Юм Ал Сабеа", цитиран от ТАСС.

Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631680

Избран на първо място с 22 гласа от общо 32 попълнени анкетни листа, Християн Стоянов е Спортист на годината в категорията „мъже и жени". Това стана ясно по време на официалната церемония по награждаването на призьорите в „Спортист на Габрово 2016". Събитието се проведе на 21 декември в зала „Възраждане". Спортните клубове дадоха своите предложения за най-успешните спортисти през 2016 г. и на по-късен етап гласуваха за определянето на двете десятки - първата в категория „юноши и девойки", а втората в категорията „мъже и жени" като беше валидно ...

ЕК с мерки против терора: прането на пари също ще е престъпление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275203_%D0%95%D0%9A+%D1%81+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B0%3A+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+

 Европейската комисия предложи днес допълнителни мерки за борба с тероризма, които предвиждат изпирането на пари да бъде възприето като престъпление навсякъде в ЕС.
Откриването на подозрителни финансови потоци и прекъсването на източниците на финансиране са сред начините да се предотвратят терористични нападения и престъпни дейности, се посочва в съобщението. Проследяването на финансовите потоци може да осигури на полицията изключително важна информация и ефективни лостове за разследвания, допълва ЕК.
Комисията предлага нова директива, която ще въведе правила за определянето на престъпленията и наказанията, свързани с прането на пари. С новото законодателство ще се премахнат пречките пред трансграничното съдебно и полицейско сътрудничество при разследването на такава дейност.
ЕК предлага повишен контрол на пътниците, които пресичат границите на ЕС с 10 хиляди евро у себе си или с по-големи суми. Ще бъде дадена възможност на властите да предприемат действия при по-малки пренасяни суми, ако имат подозрение за престъпна дейност.
Обхватът на митническите проверки ще се разшири и ще включва парите, изпращани в пощенски и товарни пратки, както и стоки с висока стойност, например злато, и предплатените банкови карти. Досега тези банкови карти не са обхванати от стандартната митническа декларация.
Бързото трансгранично замразяване или изземане на финансово имущество ще попречи на терористите да използват средствата си за извършването на нови нападения, според комисията. Предлага се обособяването на един-единствен правен инструмент за признаване в другите страни от ЕС на решенията за замразяване и отнемане на имущество.
Предвижда се законодателството да бъде променено, за да може трансграничното признаване на издадени решения за отнемане на имущество да включва и хора, свързани със съответния престъпник, включително когато няма осъдителна присъда за престъпника, например заради бягство или смърт.

Германската полиция планира спецоперация в Северен Рейн Вестфалия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275202_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D

 Германската полиция се готви да започне операция в провинция Северен Рейн-Вестфалия, свързана с нападението срещу коледния базар в Берлин, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на местни медии и източници от службите за сигурност.
В медиите се появиха информации, че полицията издирва заподозрян тунизиец, чиито имиграционни документи били открити в камиона, с който беше извършено нападението.
Ежедневникът "Алгемайне цайтунг" съобщи, че 21-годишният кандидат за убежище е известен на властите с три различни имена.
По информация на "Зюддойче цайтунг" той е пристигнал в Европа през 2012 г. Отначало е живял в Италия, а през 2015 г. е отишъл в Германия, където през април тази година е получил статут на бежанец. Оттогава е регистриран в Северен Рейн-Вестфалия, където поддържал връзки с местни ислямисти.
Според телевизионния канал Ен Те Фау заподозреният за нападението тунизиец може да е свързан с ислямистки организации.
Негова снимка беше публикувана в медиите. Очаква се скоро полицията официално да го обяви за издирване.
В. "Билд", който се позова на източници от правоохранителните органи, съобщи, че предполагаемият терорист е известен на полицията - той е бил заподозрян за нанасяне на телесни повреди, но е бил освободен заради недостатъчно улики.
Органите на реда в Берлин заявиха, че са получили над 500 сигнала за извършеното в понеделник нападение срещу коледния базар.
Малко след него властите задържаха 23-годишен пакистански кандидат за убежище въз основа на описание на свидетел, но по-късно го освободиха, след като не бяха открити доказателства, свързващи го с престъплението.
Медийната компания Ер Бе Бе съобщи днес, че през изминалата нощ е бил задържан друг заподозрян, който после е бил пуснат на свобода заради недостатъчно доказателства.
Представител на правоохранителните органи каза, че разследването е съсредоточено върху ДНК и други следи от местопрестъплението, проучване на джипиес данните на камиона и материали, открити в иззети на мястото мобилни телефони.

Царският внук Симеон Хасан стана коледарче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631671

Посолството на република България в Кралство Мароко организира коледно тържество, в което участие взеха учениците от българско училище.Възпитаниците на училището представиха богата празнична програма. Те посрещнаха Коледа по стар български обичай и с коледарски песни. Децата получиха и подаръци по повод предстоящите светли празници.Посланик Боряна Симеонова пожела на присъстващите здраве, благоденствие, мирна и щастлива Нова година.Най-малкият царски внук Симеон-Хасан също облече българска народна носия ...

22 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=339319

Събития: 1216 г. — Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден. 1849 г. — Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. 1885 г. — Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.

Автоматични колонки свалят бензина с 10 ст./л

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275201_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81+10+%D1%81%D1

 

Бизнесът иска засилен контрол на търговията с горива

Един от начините за намаляване на цените на горивата у нас е да има повече бензиностанции на самообслужване. Това каза Светозар Димитров, съсобственик на фирма от сектора. Той и другият съсобственик Атанас Димов в сряда бяха изслушани по време на откритата част на заседание на времената парламентарна комисия, разследваща дали в Блгария има картел на пазара на горива.

Според Светозар Димов, другите мерки, които биха дали възможност за поевтиняване на горивата е контролните органи да намерят начин

 

да разкрият трансферите между свързаните фирми в системата,

 

които дават възможност за укриване на данъци и трупане на свръхпечалби по веригата и изнасянето им зад граница. „Така се прави във всички развити държави, включително и в Румъния“, поясни бизнесменът.

По думите му у нас няма картел на горива, но има олигопол на пазара с господството на пазара на един доставчик и производител. Светозар Димов обясни, че с ценовата политика на този играч се съобразяват всички останали и не е сериозно да се надяваме изграждането на нова голяма рафинерия да свали рязко цените. „Инвестицията е твърде голяма и едва ли някой ще тръгне да я прави на малък пазар като нашия“, смята Димов.

Другият съдружник Атанас Димов обясни, че контрабанда на горива у нас чрез вноса им по море е много трудно да стане, защото доставките се контролират на всеки етап от транспортирането. „Още от товаренето на танкерите в чуждите пристанища се събира

 

достатъчно информация, която се следи

 

от много институции“, поясни той.

На въпрос на депутати собственикът на фирмата предложи да се направят промени на какво е мнението му са „сивия“ сектор в бранша, Атанас Димов каза, че наличието му се генерира основно от дейността на вложителите на горива в данъчните складове. Според него те могат да „играят“ с неплащането на ДДС-то. „Другият проблем са много ведомствени складове, където също се укриват данъци и се надуват разходите на свързаните фирми“, поясни бизнесменът.

Светозар Димов добави, че хазната губи немалко от невръщането на ДДС-то на тираджиите от трети страни, преминаващи през България. По думите му, за това сега близо до границите ни вече има бензиностанции, „специализирали“ се да продават на чуждите превозвачи гориво без ДДС.

До 15 януари пишат доклада за картела на горивата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275200_%D0%94%D0%BE+15+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%

 

Правят специален закон за бранша

До 15 януари ще бъде готов докладът на Временна анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г. Това съобщи след поредното й заседание днес нейният председател Валентин Николов. На закритата част от заседанието са били изслушани докладите на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Относно дела на сивия сектор в сектора депутатът обясни, че пред комисията ДАНС и ГДБОП не са потвърдили информациите за обем от над 1 млрд. лв. „Дадоха ни доклади, но ще включим само този на ГДБОП, защото на ДАНС е секретен, но идеите от него ще бъдат ползвани в предложенията за изменение на законодателството. Всички обаче препоръчаха да се направи отделен закон за горивата, за да не е нормативната система в сектора разпръсната”, добави Николов и поясни, че има предложения да има и регулатор на пазара, подобно на този на електроенергия и това е доста позитивно. „Моето мнение е да има и засилен контрол, защото според ГДБОП повечето престъпление в сектора се правят от фиктивни фирми, създадени за определени период от време от престъпни групи. За това трябва да се затегне контрола върху тези участници от пазара, източващи най-вече ДДС.

„От ГДБОП не са констатирали контрабанда на горива през пристанищата ни, за това и прокуратурата не е образувала досъдебно производство”, добави председателят на комисията.

На заседанието е бил засегнат и феноменът „Марешки”, но не се е стигнало до заключение, че има престъпление. „Проверявани са сигнали за Марешки както от гледна точка на качество, така и за финансови и данъчни престъпления”, съобщи още Николов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза след края на закритата част от заседанието, че всички материали относно манипулирането на системата БАЦИС за следене на движението на акцизни стоки са предадени на прокуратурата.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, каза, че в доклада на службата до комисията има много предложения. Според него могат да бъдат предприети и други мерки срещу контрабандата на горива, а не само да се пише специален нов закон. Той припомни, че през 2015 г. са били образувани 5 досъдебни производства срещу 23 лица, на които са повдигнати обвинения и са предадени на прокуратурата и в момента срещу тях върви съдебно производство. „За нас ще бъде интересно да и видим доклада на финансовото министерство, в който се твърди за 1,2 млрд. лв. дял на контрабандата. На базата на него да направим допълнителен анализ”, обясни той.

Германия следила кървавия Амри, но решила, че е невинен

http://vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-sledila-kyrvaviia-amri-no-reshila-che-e-nevinen-6063179

Тунизиецът, заподозрян за атентата срещу коледния базар в Берлин, е разследван за грабеж и за друг атентат

Как службите в Германия изпуснаха атентатора от Берлин

http://vesti.bg/sviat/evropa/kak-sluzhbite-v-germaniia-izpusnaha-atentatora-ot-berlin-6063179

Тунизиецът, заподозрян за атентата срещу коледния базар в Берлин, е разследван за грабеж и за друг атентат

ООН не можа да намери виновника за бомбардирания конвой в Сирия

https://www.actualno.com/asia/oon-ne-moja-da-nameri-vinovnika-za-bombardiranija-konvoj-v-sirija-news_583396.html

Разследващата комисия на ООН не е могла да установи отговорността за обстрела срещу хуманитарния конвой в Сирия, извършен в района на Алепо на 19 септември, предаде БГНЕС. Комисията е стигнала до извода, че автоколоната е била подложена на обстрел от въздуха. Това се казва в

Прогноза за времето - 22 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=339318

Облачно ще е времето днес над страната. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 2° на север до 5° на юг. Температурата на морската вода е 5-7°.

Сирийските власти поеха пълен контрол над Алепо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631666

Сирийските власти са поели пълен контрол над Алепо, обяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс.Базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че последната група бунтовници са били евакуирани от северния град. Подновиха евакуацията на цивилни от Алепо Само малка позиция в западните покрайнини на Алепо остава под бунтовни...

На 22 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5950377

На 22 декември рожден ден иматСоломон Паси, почетен президент на Атлантическия клуб, бивш министър на външните работи, бивш депутат О.з.ген. Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов Десислав Чуколов, депутат в 43-ото НС Костадин Чакъров, бивш съветник на Тодор Живков Марин Марковски, адвокат Огнян Донев, председател на СД на “Софарма” АД,

Градусите днес - от минус 7 до 9

http://offnews.bg/news/n_1/n_642746.html

Днес ще има разкъсана, предимно значителна облачност. Валежи не се очакват. Сутринта в отделни райони на Дунавската равнина видимостта ще е намалена. В Източна България ще духа до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са между минус 7° и минус 2°, максималните – предимно между 1° и 6°, в югозападните райони до около 9°. Над високите части на планините ще преобладава слънчево време, в по-ниските райони ще бъде с повече облаци. Ще духа силен, по върховете и бурен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 2° на север до 5° на юг. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала. До края на седмицата ще остане без валежи, според прогнозата на НИМХ-БАН. Валежи от дъжд се очакват идния вторник, когато средната максимална температура ще се повиши до 10 градуса. Прогнозата за сряда, 28 декември, обаче е за валежи от сняг и температури от 0 до 3 градуса.

Църквата почита Св. Анастасия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5940870

Църквата почита Св. АнастасияНа 22 декември църквата почита паметта на Св. великомъченица Анастасия.  Имен ден: Анастасия, Ася, Сийка, Сия Житие на св. великомъченица Анастасия Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката,

България в компютрите на терористи в Мосул?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1631670

При бойните действия за освобождаването на иракския град Мосул от "Ислямска държава" са открити компютри с информация, че се подготвя поредица от атентати в няколко държави, сред които и България. Това заявява пред "Труд" бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. "Разбра се, че и ние заедно с Русия, Франция, Германия, Турция и Италия сме в пъклените планове на терористите", казва той. Сигурен източник от тайните служби потвърждава думите му, че тази информация не бива да се подценява, допълва изданието....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване