Кабинетът разглежда промени в Закона за Черноморското крайбрежие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632826

На последното си редовно заседание за 2016 година утре Министерският съвет ще разгледа предложение за промени в Закона за Черноморското крайбрежие, съобщи правителствената пресслужба. Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет На заседанието се очаква да бъде приета Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги. Кабинетът ще обсъди предложение до президента Росен Плевнелиев за промяна на У...

Събират деца от бедни семейства на новогодишен празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632749

Новогодишен празник, съчетан с изложба, ще има днес за децата от социално-слаби семейства от Мездра. Малчуганите, които ползват социалната услуга "топъл обяд", са поканени на тържеството с начало в 9.30 ч. Изложбата носи мотото "Спомен от отминалото лято, с надежда и мечти за Новата година" и ще бъде подредена в салона на Социалния комплекс в железничарския град. Картините са рисувани през юли, в рамките на лятната академия „Патиланци". На новогодишния празник всеки малък участник ще зарадва възрастен човек от Дома за стари хора в Мездра с личн...

Хрупкави точени мекици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5960555

Хрупкави точени мекици Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

НА ПЕКИН МУ ТРЯБВАТ ПОВЕЧЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ — ЗА ДА ВРАЗУМИ ВАШИНГТОН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275419_%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%95%D0%9A%D0%98%D0%9D+%D0%9C%D0%A3+%D0%A2%D0%A0%D0%AF%D0%91%D0%92%D0%90%D0%A2+%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95+%D0%AF%D0%94%D0%A0%D0%95%D0%9D%D0%98+%D0%A0%D0%90%D0%9A%D0%95%D0%A2%D0%9

 Руският лидер Владимир Путин и новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп практически един след друг заявиха за разширяване на ядрените арсенали на страните си, които понастоящем наброяват за Москва 7 300 бойни глави, а за Вашингтон — 7 100.

 

Някой може да помисли, че в тази «ядрена надпревара» във въоръжаването между Русия и Америка няма място за Китай, но Global Times има друго мнение по въпроса.

 

Макар като цяло по отношение на военната си мощ Русия значително да отстъпва на силите на НАТО, нейните ядрени запаси практически са равни на американските и точно благодарение на това тези страни задържат позициите си на велики държави.

 

И Москва «се осмелява на пряко противопоставяне на САЩ за Украйна и Сирия точно затова, защото има атомна подкрепа».

 

Не успя президентът Обама, който така ратува за ядрено разоръжаване, да напусне Белия дом, а «облаците на ядрената надпревара във въоръжаването отново се сгъстиха» над света. И Русия, и Америка отново се готвят да попълват своите арсенали.

 

За никого не е тайна, че в последно време центърът на глобалната конкуренция се измести към Америка и Китай, затова Пекин не успя да остане встрани от тази надпревара, твърди изданието.

 

Разбира се, често може да се чуе, че наличието на ядрено оръжие е напразно харчене на средства и ресурси, и без това оръжието не се използва. Но това наистина е «безумна» гледна точка. Държавата, която твърди нещо подобно, ще я сполети беда, ако ръководители й си позволяват да мислят така.

Нима може да се каже, че ядреното оръжие е безполезно за Москва? Та Русия практически «eжедневно прибягва към него».

 

То се е превърнало и в сдържаща сила при противопоставянето със западните страни, и в подкрепа по време на икономическата криза — Русия не се страхува от натиск от страна на Запада и може да провежда външна политика така, както повеляват интересите й. Струва си да припомним как Москва присъедини Крим, независимо от всички заплахи на НАТО — това беше «като плюнка в лицето на САЩ».

 

САЩ вече издигнаха Пекин до ранга на свой стратегически конкурент и все по-силно се опитват да оказват натиск върху него. Ситуацията в света се промени, ако Китай има намерение да стои встрани, докато другите се надпреварват, то това е много наивно, подчертава изданието.

 

Пекин трябва да има толкова много ядрено оръжие, за да може САЩ няколко пъти да помислят преди да решат да изтласкват Китай във военен план. Толкова, че Вашингтон да знае: ако направи дори една провокация по отношение на Поднебесната, то тя без колебание ще предприеме ответни мерки.

 

Толкова, че Америка и нейните съюзници да разберат: ако върху Китай се извърши нападение от бази или самолетоносач, тази база или самолетоносач ще бъда изтрити от лицето на земята.

 

Пекин следва да осъзнае, че главната военна заплаха за него излиза от Америка. Тя и в бъдеще ще подронва китайското общество. САЩ се отнасят високомерно към Русия, но към китайците се отнасят още по-високомерно точно, защото по отношение на ядреното оръжие Пекин е много по-слаб от Москва.

 

Global Times се надява, че в бъдеще американо-китайските отношения ще се развиват успешно, но изявленията на Тръмп не могат да не тревожат.

 

Не бива да се изключва възможността в един прекрасен ден между Вашингтон и Пекин да започне конфликт, за това трябва да сме готови отрано.

 

Дори Русия и САЩ считат, че техният ядрен арсенал е «недостатъчен», а какво да говорим за Китай.

 

Пекин вече е в самата геополитически буря, затова няма време за колебание.

News Front ПП

Когато нямаше Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275418_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0

 А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше празника по всички правила на канона, но това оставаше някак си встрани, приглушено, само за най-ревностните вярващи. Въобще 25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година. По онова време, преди повече от 25 години, моето поколение бяхме деца, безкрайно щастливи по тази най-главна причина.

А в навечерието на Нова година щастието ни се умножаваше, тъй като тогава получавахме подаръците си, не на Коледа. Задължително по един от работата на мама и на тате. Там, където работеше моят баща, не организираха новогодишни тържества за децата. Една вечер след работа татко просто ми донасяше подаръка. Беше доста прозаично, някак си анонимно, затова и не се вълнувах особено, имаше единствено малко любопитство. Оттогава знам – не е важно само какво ще подариш някому, но и как. Затова пък от работата на майка ми задължително имаше новогодишен празник за децата – с елха, Дядо Мраз с торба, от където той вадеше подаръците и Снежанка, която да краси пейзажа и да му помага. Главните роли на белобрадия старец и принцесата с бяла рокля и корона се изпълняваха от колеги на майка ми. Обикновено тържествата се правеха в банката, където тя работеше, но една година бе в Кукления театър. За да получа подаръка си, тогава за пръв път се качих на сцена – много отговорно място в детските ми очи. Пред другите, ма сцена, няма как да се скриеш. Хубаво и страшно.

Истински вълнуващият спомен от онзи новогодишен празник обаче е нещо съвсем незначително като събитие, но оставило у мен силна следа. Както често става при спомените, това не е случка, а усещане, състояние на душата. Смрачава се, вървим с майка ми към въпросния Куклен театър. Тя ме държи за ръката, прехвръкват рехави снежинки пред лицето ми. След броени дни е Нова година. Аз съм радостно развълнувана от неизвестния подарък, от празника. И обгърната от блаженото чувство на защитеност и сигурност.Това са двата детайла, които ще помня винаги – ръката на мама и снежинките.

Новата година на моето детство през 70-те – 80-те години бе немислима без украсената елха. Екологично мислещите ни съвременници може да се ужасят, че нямаше изкуствени дръвчета. Но тогава алтернатива липсваше, а и през ум не ни минаваше да щадим борчетата, които се отглеждаха специално, за да бъдат отсечени за Нова година.

Много харесвах новогодишните си играчки за елха, особено най-старите. Купувани са от мама още, като съм била съвсем мъничка, така че за мен те са били винаги у дома. Всяка година купувахме поне по една нова играчка, за да обогатим украсата, а и заради счупените – като малка обичах да ги докосвам с едно пръстче, изпънато напред. То се оказваше по-силно, а играчката по-крехка от очакваното и поразията бе на лице. Всяка играчка си имаше име: „камбанките“, дядо Мраз“, „лимончето“, „чайничето“, „гроздовете“, „бъчонката“, „елхичката“, а върхът бе „ракета“.

Нощите около Нова година миришеха на смола, на борова гора.

Причината бе проста – елхата стоеше в моята стая, върху масата и аз спях почти в подножието й. Чувствах се като сред боров лес. Нощем чувах как понякога игличките падат, а украсата проблясваше вълшебно в тъмнината. Бе леко загадъчно, романтично и много, много хубаво.

За бананите по онова време, за което разказвам, се е изписало много – те станаха негов символ. Само че аз свързвам Новата година не толкова с този чуждоземен плод плюс портокалите, които също се появяваха именно тогава, а с фурмите, вероятно защото съм ги обичала повече. В почти тийнейджърска възраст съм, метнала съм крака върху облегалката на фотьойла и гледам едно чешко филмче на новогодишна тематика. Помните ли чешките приказки? Едновременно с това бавно и славно ям фурми, наслаждавам се на вкуса им, на филма и на едва доловимото трополене в съседната стая – мама готви задължителните у дома за Нова година сърми. Ако блаженството може да бъде описано, това е то!

Автор: Светлана Чамова

Приеха СЕТА, печелят Дънди прешъс и фараонът Капустин у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275417_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%A1%D0%95%D0%A2%D0%90%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%88%D1%8A%D1%81+%D0%B8+%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0%D

 Споразумението ЕС – Канада беше подписано в неделния следобед, след като масиран натиск принуди френскоезичната част на Белгия – Валония да го приеме. СЕТА е влизане на ТПТИ със САЩ през задната врата на Европа, тъй като повечето американски гиганти имат фабрики и офиси в съседната държава и вече безпрепятствено ще могат да внасят ГМО и да копаят за шистов газ, включително и у нас. Ако родното правителство сметне техни практики за недобри, вредни за здравето или природата и им наложи санкции или забрана за дейността, те ще могат да го съдят извън националното и европейското законодателство в спец.арбитраж с 15 членове, за които няма договорка от коя страна ще бъдат 7, а от коя 8. СЕТА е подарък за златодобвниците у нас Дънди Прешъс, за чиито практики многократно сме писали. Другият спор между нас и Канада беше за предаването и/или освобождаването на нейния поданик – фараона Майкъл Капустин, който погълна в пирамидата си през 90-те спестяванията на хиляди българи и основателно бе хвърлен в затвора. Въпреки, че още от 1 януари 2007 г. трябваше да са паднали визите ни за британската колония, тя ни го обещава като „награда”, но „до края на 2017 г.” 

Дънди откри още злато в Челопеч

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275416_%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%87

 Още българско злато срещу концесионна такса от 0,75% за държавата ще копае Дънди в Челопеч. Канадската компания, която направи официално 200 млн. лв. за 9 месеца от благодорния ни метал, от което няма да вземем и 2 млн., е открила нова зона с високо съдържание на медно-златна минерализация в мината си в Челопеч. Това стана ясно от съобщение на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM), цитирано от близкия до него в.Капитал. Откритието е направено в рамките на програмата на компанията за развитие на ресурсите. Като част от концесионните си договори всички добивни дружества правят проучвания, които често увеличават запасите им.

Високо съдържание

Новата зона е разположена в горните нива в западната част на обекта, като проучванията са започнали в средата на миналата година. Анализът на първите два сондажа показва високо съдържание на метали – до 22.09 г злато на тон руда и до 4.26% мед, а резултатите от други два ще станат ясни през януари. За сравнение - минималното съдържание, под което материалът не се смята за руда, е 3 г/тон златен еквивалент.

Откритието е важно за компанията, тъй като има потенциал да добави значителни ресурси в близост до съществуващите изработки, се посочва в съобщението. "Ще са необходими допълнителни работи, за да се определи пълният капацитет на новата зона и да се оцени въздействието й върху живота на мината в Челопеч", казва президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. По думите му откритието е пример за потенциала, който съществува за удължаване живота на мината.

Канадският инвеститор

Канадската DPM купи предприятието в Челопеч през 2005 г. от ирландската Navan Mining, която фалира. Преди няколко години "Дънди прешъс металс" приключи инвестиционна програма за близо 180 млн. долара, която увеличи капацитета й за добив повече от два пъти до 2 млн. тона руда годишно. Направени бяха и редица други модернизации, включително въвеждането на системата "рудник без капак" (на базата на wi-fi свързаност), която все още е новост и съществува само в няколко обекта по света.

За деветте месеца на 2016 г. компанията в Челопеч увеличи нетните си приходи с 6.4% до 116.1 млн. долара, но оперативната печалба (EBITDA) намаля с 28% до 58.7 млн. долара заради по-ниските цени на медта.

7 българи, които смаяха света през 2016

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/7-bylgari-koito-smaiaha-sveta-prez-2016-6063365

Те са: световноизвестен артист, красива българка, учен - иноватор, талантлив млад футболист ...

Фирмата, ремонтирала Четвъртък пазара, съди Общината за над 800 000 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632812

Фирмата, извършила ремонта на  Четвъртък пазара, съди Община Пловдив за 818 445 лева. От „Евроремонт Строй" ЕОД са внесли иска с финансовата претенция в Окръжния съд в града под тепетата, съобщи за Дарик шефът на дирекция „Правна“ Илиан Иванов. Дружеството твърди, че заради укрепване на конструкцията на тържището се е наложило допълнителното изграждане на бетонна плоча. Община Пловдив обаче не е приела това решение на фирмата, не е представен и одобрен проект за промяната

БЧК СИ КУПИ 5 ДЖИПА BMW X5 С ПАРИТЕ ЗА ХИТРИНО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275415_%D0%91%D0%A7%D0%9A+%D0%A1%D0%98+%D0%9A%D0%A3%D0%9F%D0%98+5+%D0%94%D0%96%D0%98%D0%9F%D0%90+BMW+X5+%D0%A1+%D0%9F%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%97%D0%90+%D0%A5%D0%98%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%9D%D0%9E

 3 от джиповете са регистрирани и брандирани като линейки и са освободени от данъци, макар да са със стандартно оборудване за намския автомобилен гигант. Джиповете се шофират от високопоставени началници в йерархията на БЧК, а две от возилата, които са са абсолютно всички екстри, се ползавт като служебни от шева на благотворителната организация - Христо Григоров.

 

"От БЧК си купиха джипове с парите за Хитрино", възмутено коментира източникът на Уикенд. Според думите му возилата са поръчвани няколко седмици преди опустошителния взрив на влаковата композиция с пропан-бутан, но джиповете, маскирани като линейки, не са платени кешово, а са на разсрочено плащане.

От СМС-и за Хитрино и от корпоративни дарения БЧК събра 1 500 000 лева и сега баровските джипове ще бъдат изплатени. 

"Всичко може и да е законно офермено според документите, защото БЧК ползва много автомобили за различните си дейсности, но ми се струва неморялно началниците да си купуват последен модел возила и да ги брандират като линейки. Все пак сме милосърдна и благотворителна организация, а не олигарси", разочарован е доскорошният доброволец на БЧК.

Друг  източник също подтвърди, че с очите си е виждал поне една от новите баровски "линейки" на БЧК, които всъщоност са служебни и удобни возила за висшия административен апарат на организацията.

Проверка ни установи, че БМВ предлага джипове, оборудване като линейки, но такива не са поръчвани в България.

Въпреки това е странно как джиповете на БЧК са регистрирани като линейки. 

 

 

Казусът с джиповете не е първият скандал свързан с БЧК. На 02. февруари 2006 г. шефът на най-голямата благотворителна структура в България Христо Григоров бе зрелищно арестуван от ГДБОП след заповед на тогавашния началник  Ваньо Танов. Григоров бе обвинен за фрапантни злоупотреби с дарения на БЧК, споменаваше се сумата за отклонени над 10 милиона лева. Едно от обвиненията срещу Григоров бе, че през 2002 и 2004 година е злоупотребил с лекарства за 1,6 милиона лева, които са били предназначени за Министерството на здравеопазването, но вместо да отидат за болниците, са постъпили в частната фармацевтична фирма на шефа на БЧК "Григоров и син". Освен това Христо Григоров продавал на частници постъпили хуманитарни помощи и захранвал почти целия базар "Илиянци" с одеяла, топли дрехи и чаршафи.

 

След като прекара 72 часа в единична килия в Следствения арест, Христо Григоров бе пуснат под гаранция, а в последствие даже не се стигна до обвинителен акт и Прокуратурата прекрати разследването.

И до ден днешен се говори, че Григоров е бил спасен от дело и присъда от тогавашния президент Георги Първанов, който даже се скарал с вътрешния министър Румен Петков заради ареста му.

В крайна сметка Христо Григоров се върна начело на БЧК и като се имат предвид политическите му, корпоративни, а и медийни контакти, по всичко личи, че ще векува на поста си.

А народът дарява левчета за Хитрино ....

Възможни са слаби превалявания от сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632844

Облачността временно ще се разкъса и намалее, но в сряда отново ще е значителна. Отначало в западните райони, а по-късно и на много места в останалата част от страната ще има превалявания предимно от слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. По планинските проходи ще има условия за навявания. Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за днес. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силис...

Таксиметрови шофьори излизат на мирен протест, окупират Община Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632792

Протест на пловдивските таксиметрови шофьори ще се проведе днес от 14 часа пред сградата на Община Пловдив. Браншът за пореден път ще изрази несъгласието си с приетия от ОбС на града нов данък за превоз на пътници от 2017-та година, който е на стойност 750 лева. 750 лева ще плащат такситата в Пловдив, над 1,2 млн. лв. влизат в общинската хазна За провеждането на протеста в администрацията е подадено заявление, потвърди за Дарик зам.-кмет...

Измамата Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275414_%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE

 Има много въпроси без отговори:

1. Кой нормален и недрогиран машинист/шофьор ще кара със 80 км/ч и то в завой, при положение че много добре знае, че след около 300 - 500 м. трябва да спре и да изчака да мине друг влак и тегли 26 броя цистерни?

2. Защо бе това масирано и продължително присъствие на мястото на катастрофата на Премиер, Гл. Прокурор, Министър на МВР, Гл. Секретар МВР, Гл. Комисар на ГДПБЗН, Министър на Транспорта, Министър на Здравеопазването!?!?

3. Защо бе евакуирано цялото население на с. Хитрино за толкова дълъг период ?!?!

4. Защо първия ден, когато още горяха цистерните, Премиерът си правеше селфита в непосредствена близост с цистерните с гологлави, без лични предпазни средства пожарникари и полицаи!?!?!

5. Защо на 2-я ден след загасяването на огъня "изведнъж" се взе решение за евакуация на хората? Нима първия ден не беше толкова опасно и какво промени обстановката от втория до 12-тия ден в Хитрино!?!?!

6. Защо отказаха помощта от Унгария, Израел, Турция и Румъния, а после помолиха населението да дарява пари чрез СМС-и?!?!?

7. Защо бе нужно да се докарват кранове от Румъния, при положение че в България има такива кранове?!?!

8. Защо са нужни тези тежки кранове, при положение че цистерните се изпразват и после се вдигат? Празни тези цистерни тежат около 15 тона и могат да бъдат вдигнати от малки кранове…

9. Какъв бе този теч от пробитата цистерна, та да тече без прекъсване 12 денонощия ?!?!? Нали отворът/дупката в цистерната не е няколко мм, а е с размера на поне 10 см. При този отвор газът би трябвало още на втория ден да е изтекъл, да е замразил почвата около цистерната и да се изпарява във вид на облак!!!!!! На практика ни показаха цистерна, която се охлаждаше от пожарникарите и около която нямаше замръзнала земя вследствие на изтичащия газ, а отгоре на всичко пожарникарите с маркучите бяха без дихателни апарати!!!!!

10. Защо се съобщаваше, че цистерните се преливат в други цистерни, пък после изпразнените цистерни ги карат в някаква близкостояща кариера ? Там какво ще ги правят тези вече изпразнени цистерни?!?!?...........Защо взимат проби от земята и защо искат земята в мястото на катастрофата да се извози нанякъде ?!?! Ако пропан бутанът е толкова токсичен, то тогава всички бензиностанции са опасни и народът трябва да се евакуира, а земята около тях да се обеззарази. Когато пълним автомобилите си с газ, в края на процеса се изпуска малко количество газ...тогава в края на смяната си момчетата и момичетата от бензиностанциите би трябвало да са полуотровени...

11. Защо изгониха кмета на с. Хитрино от заседание на щаба ?!?!?

12. Защо така бързо, екстрено и спешно отпуснаха 10 милиона с Решение на МС, още 20 милиона отпусна ЕК от Брюксел, 11 къщи ще бъдат изградени от фирми към Камарата на Строителите и по 325 лв. бяха отпуснати на 400 семейства от с. Хитрино /общо130 000лв./. От СМС-и са събрани над 10 000 000 лв. дарения от гражданите на България. Общо за разрушените къщи в с. Хитрино са отпуснати над 42 000 000 лв. /четиридесет и два милиона лв./ Ако допуснем, че всичките 500 къщи в с. Хитрино са разрушени и ще трябва да ги възстановяваме, то тогава за всяка къща от тези 500 ще има по 84 000 лв. Ако приемем, че 1 кв. м. жилищна площ в с. Хитрино струва 700 лв. /350 евро/, то там ще може да се построят НОВИ 511 броя къщи всяка по 120 кв.м. застроена площ. /511 защото включваме 11 къщи от Камарата на Строителите, дето ще ги вдигат за своя сметка/.

Улиците, електроснабдяването, канализацията и водоснабдяването нямат огромни щети, защото още на втория ден ел. захранването бе пуснато в някои къщи и се заяви готовност при разрешение от щаба да се пусне ток навсякъде с изключение на разрушените къщи около мястото на катастрофата. Ако всичко това бъде направено, ако тези пари се отпуснат на жителите на с. Хитрино за строеж на домовете им и за инфраструктура, то тогава с. Хитрино след година време би трябвало да прилича на село в околностите на Цюрих!!!!!! Дали ще стане така?!?!?!...ЕДВА ЛИ!!!!!

През последните години имаме горчивия опит от Мизия, Варна, Челопечене, Миджур, Петолъчката, с. Анево и др. .....Там не се даваха такива "бързи и луди" пари............ВЛАСТИМАЩИТЕ КРИЯТ НЕЩО В ТАЗИ ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА!!!!! Най-вероятно крият вида на товара, неговия изпращач и получател. Забележете, че парите от ЕК, от Правителството се отпуснаха преди да заработят комисиите, преди да се направят списъци и да се изготвят оценки за нанесените щети.......Нито правителството, нито ЕК знаят колко пари ще са нужни за възстановяване, а вече ги отпуснаха! Никъде до сега така не са процедирали. Спомнете си Пернишкото земетресение, наводнението в с. Бисер, наводнението във Варна и ще видите как тогава искаха да се направят оценки на щетите и едва след това да се отпуснат средства за възстановяване..........ИМА НЕЩО ГНИЛО В ХИТРИНО, А НЕ В ДАНИЯ!

Тези въпроси задава Mitko Stoynev в социалните мрежи. Към тях ще добавя: Не ви ли се струва странно, че избраха най-лесните за обвинение - машинистите?! Така няма да паднат главите на големи клечки. Какво наитсина е показала експертизата никога няма да разберем. И дали е имало нужда въобще от нея или всичко се е знаело до 24 часа след инцидента.

The Guardian: Почина актрисата, изиграла принцеса Лея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275413_The+Guardian%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0+

 Кери Фишър, актрисата известна с ролята си на принцеса Лея във филмите от поредицата „Междузвездни войни“ и своята завладяваща откровеност, което контрастира с хитруването на холивудските знаменитости, почина в Лос Анжелис. Тя беше на 60 години, съобщава The Guardian . Смъртта ѝ идва дни след като беше съобщено, че е получила сърдечен удар по време на полет от Лондон за Лос Анжелис миналия петък. Новината беше потвърдена в изявление, разпространено от името на дъщеря ѝ, Били Лурд. Тя каза, че Фишър е била „обичана от света“ и „изключително ще липсва“ на хората. 
Кариерата ѝ се характеризира с желанието ѝ да признае, оспори и осмее стереотипите на нейните във възпитанието и привилегиите ѝ. 

Европа ще бъде минирана с „Вулкан“-и

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275412_+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%E2%80%9E%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%E2%80%9C-%D0%B8

 Американските военни си спомнят тактическите прийоми от времето на Студената война и спешно връщат „в строя“ системата за дистанционно миниране „Вулкан“, представляваща един вид „последна надежда на командира“ в случай на масови танкови пробиви, съобщава вестник „Известия“. Според изявление на Пентагона, „Вулкан“ ще стане важен инструмент за сдържане на потенциалните противници. Прогнозира се връщането ѝ в употреба през 2018 г. и модернизация. Един от главните ѝ ползватели ще бъде американският контингент в Европа. 
„Вулкан“ се ражда през Студената война, когато военните стратези са мислели за масови танкови прониквания. Системата е на въоръжение у американските части до края на 90-те години на миналия век. Основната ѝ задача е бързо миниране на местности по предполагаеми маршрути срещу танкове или пробиви на вражески войски, за да бъдат забавени и да могат собствените противотанкови сили да бъдат разгърнати. 

Абе и Обама поставиха венци на мемориала в Пърл Харбър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275411_%D0%90%D0%B1%D0%B5+%D0%B8+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B

 Премиерът на Япония Шиндзо Абе и президентът на САЩ Барак Обама направиха трогателно съвместно поклонение в Пърл Харбър във вторник, полагайки венци за жертвите на изненадващата атака, която доведе до влизането на Съединените щати във Втората световна война, предаде AFP. Двамата отдадоха почит на над 2400 американци, убити на 7 декември 1941 година, поднасяйки венец от лилии на мира и запазвайки минута мълчание пред параклиса на загиналите на кораба „Аризона“. 

Израел засили нападките си срещу администрацията на Обама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275410_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Израел засили нападките си срещу администрацията на американския президент Барак Обама, заявявайки, че разполага с информация от арабски източници, че САЩ активно са помогнали за изработването на резолюцията на ООН, която обявява израелските селища за незаконни, предаде Асошиейтед прес.
Дейвид Кийс, говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви, че Израел притежава абсолютно достоверна информация, че Белият дом е помогнал в изготвянето на текста на резолюцията. Той се позова на арабски източници и заяви, че Белият дом се е борил активно за приемането на този документ.

Израел е бесен от гласуването на резолюцията, което беше голяма дипломатическа победа за палестинците, отбелязва АП. Палестинците се надяват, че резолюцията ще им даде по-добри позиции на мирната конференция за Близкия изток, която трябва да се състои идния месец във Франция.

Кийс заяви, че Израел няма да участва в конференцията.

Хора от Северна България за земетресението: Усетих, силничко беше!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275409_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Хopaaaaa, някой усети ли земетресението....във Варна...сега е 1.22. Това пише в интернет един от събудените от труса преди малко, който разтърси северната ни съседка с 5,6 по Рихтер.
Подписал се като Русенец уточнява: Вранча е, 5,3. Доста продължително, но няма повод за притеснения. Друго щеше да е да е 2,3 около София. Те тогава да видиш ти вой.

Ужас добавя: Търговище се разтресе много здраво!!!

Стоева: В Добрич беше кратко но доста силно.

Будна: В Бургас се усети.

Йордан: В Свищов се усети достатъчно силно - хората се събудиха, кучетата се разлаяха.

Леле: И ние го усетихме беше силничко вратата се отвори сама.

Тити: Яко друсна и в Попово дано няма следващи трусове.

Свищов: Отново кошмарна нощ в Свищов. Доста силен и продължителен трус.

Варна: Аз го усетих във Варна, на 5-ия етаж в панелен блок.

и в Силистра: Изтръгна ме от сън и се намерих пред вратата!

Бай Хомич: Разтресе и Разград.

Очевидно засиленият трафик на събудени и притеснени хора срина сайта на Националния сеизмологичен институт към БАН, който и в момента не може да се отвори.

Европейският сеозмологичен център качи преди минути съобщение на своя сайт, където магнитудът е понижен на 5,3 по Рихтер.

Преди минути центърът се коригира и промени магнитуда на 5,5.

Силно земетресение удари край северната ни граница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275408_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%

 Силно земетресение е било усетено пред минути в Северна България, съобщава Сеизмологичнияа институт към БАН.
Засега се знае, че магнитудът е около 5,6 по Рихтер и се намира в северната част на съседката ни. У нас също е разтресло, особено в населените места около Дунав, но засега за щети и в двете страни не се съобщава.

Разкриха тайния план на ЕС за бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275407_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 В специалния попечителски фонд на ЕС за Африка има 1,8 милиарда евро. Пари, които, както заявява Европейската комисия, са предназначени за "овладяване на основните причини за нелегалната миграция в Африка".

Според журналистката Симоне Шлиндвайн, обаче от Брюксел лъжат. "С тези пари се финансира преди всичко германската и европейската индустрия, както и оръжейните концерни", твърди тя. Във връзка с новата европейска бежанска политика 36-годишната кореспондентка на германския TAZ (Die Tageszeitung) за Африка е провела журналистическо проучване с още 24 колеги в общо 37 африкански и европейски държави. Резултатите са доста обезпокояващи.

"Успяхме да се доберем до непубликувани документи, които досега бяха държани в тайна от обществеността", казва Кристиан Якоб, редактор от TAZ  и ръководител на проекта "Шенген за Европа - огради за Африка".  Много от документите  са били предоставени на журналистите от неправителствени организации като "Statewatch", но и от някои вътрешни източници, които не са съгласни с новата европейска бежанска политика.

Какво цели ЕС?

Журналистите от TAZ стигат до заключението, че вместо да насърчава демокрацията в Африка, ЕС се грижи най-вече за подсигуряването на африканските граници срещу нелегалната миграция. Всъщност много европейски депутати не знаеха досега какво са договаряли техните правителства с африканските държавни ръководители при закрити врати, твърди Симоне Шлиндвайн. Те например не знаят, че ЕС е обещал на издирвания с международна заповед за арест судански диктатор Омар ал-Башир да опрости дълговете на страната му, ако той в бъдеще възпира бежанците от Еритрея и Етиопия да пристигат в Европа и приема обратно вече избягалите свои сънародници. "Пребледнях, когато прочетох някои от тези стратегически документи", казва Симоне Шлиндвайн.

"Вместо да обвързва помощите за развитие с доброто държавно управление и спазването на човешките права, се оказва, че ЕС финансира страните, които са готови да държат имигрантите далеч от Европа, да приемат обратно хората с отхвърлени молби за убежище и да въведат биометричен граничен контрол. Биометричните паспорти например трябва да бъдат комбинирани с кредитните карти. По този начин всяко ползване на банкомат може да бъде проследено не само от финансовите служби, но и от държавните власти", обяснява Симоне Шлиндвайн.

Планираното наблюдение на африканските граждани надхвърля всичко допустимо по отношение на защитата на личните данни в Европа. Според журналистическото разследване, от това печелят и оръжейните концерни като "Airbus" и "Rheinmetall", които вместо танкове, сега ще изграждат високотехнологични гранични системи в много африкански страни. "Германските фирми "Giesecke" и "Devrient" пък, които са специализирани в биометрията и закодирането, са получили многобройни поръчки от Алжир до Кейптаун", казва Симоне Шлиндвайн.

При това африканските правителства не са само доброволни помощници за осъществяването на европейските интереси, а преследват и собствени цели. Кения например иска да закрие един от най-големите бежански лагери в света на границата със Сомалия. Напук на правозащитниците. Същевременно страната иска да издигне огромна нова ограда с финансовата помощ на ЕС. "По този начин Европа се освобождава от сомалийските бежанци, които обаче не могат и да се завърнат. Новата европейска логика вече прониква в цяла Африка", коментира Симоне Шлиндвайн.

Германия също иска да започне нова африканска политика. За германските политици 2016 беше година на дипломатическите совалки из Африка. Министърът на развитието Герд Мюлер предложи създаването на план "Маршал" за Африка след визитите си в Сенегал, Нигер и Руанда. Досега обаче не са известни подробности от неговата концепция.

Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име

https://www.24chasa.bg/novini/article/5961103

Куба забрани със закон паметници на Фидел Кастро и улици на негово име Кубинският парламент прие закон, който регламентира използването на името и изображението на Фидел Кастро, който почина на 25 ноември на 90-годишна възраст, съобщи БНТ. "Като израз на волята и политическата етика, които винаги са били присъщи на Фидел, се забранява използването на името му в наименованието на институции, площади, паркове, улици,

Земетресението в Румъния е усетено и във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5961100

Земетресението в Румъния е усетено и във Велико ТърновоЗеметресението, станало тази нощ с магнитуд над 5 и епицентър в Румъния, е било усетено и във Велико Търново, съобщава читател на Агенция “Фокус”. Очаквайте

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер бе усетено в Северна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5961086

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер бе усетено в Северна БългарияЗеметресение бе усетено в Добрич малко преди 1,30 часа, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По данни на Европейския сеизмологичен институт земния трус е с магнитуд 5,6 по Рихтер и е бил усетен в Румъния, Молдова и Източна Турция. По данни на Института епицентърът е бил на 142 км източно от столицата на Румъния Букурещ.

Трус с магнитуд от 5,6 във Вранча разклати и България

http://offnews.bg/news/n_1/n_643094.html

Земетресение с магнитуд 5,6 е регистрирано в Румъния около 1:50 часа тази нощ, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC-CSEM). Трусът е станал на дълбочина 100 км. Епицентърът му е бил на 142 км северно от столицата Букурещ в района на сеизмичната зона Вранча. Според сеизмологичния център земетресението е усетено като силно разклащане. Трусът бе усетен в България, както и във всички други съседни страни на Румъния. Няма данни за пострадали и разрушения. 

Земетресение в Румъния разлюля и Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632857

Земетресение разлюля Русе в 01:20 тази нощ. Продължителността на труса беше около минута. Епицентърът на труса е на 154 километра северно от столицата на Румъния Букурещ, близо до град Фокшани. Според Европейския сеизмологичен център силата му е била 5,5 по скалата на Рихтер. Няма данни за пострадали и разрушения в Русе...

Земетресение с магнитуд 5,2 във Вранча, усети се и у Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632856

Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Румъния в 01.21 часа на 28 декември. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил на дълбочина 100 км, с епицентър на 142 км северно от Букурещ, до град Фокшани, окръг Вранча. Усетен е в България, Молдова и Западна Турция. Земетресението се усети и в Сливен. Няма данни за материални щети.  ...

Земетресение с магнитуд 5,5 във Вранча

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632855

Земетресение с магнитуд 5,5 разлюля Румъния в 01.21 часа на 28 декември. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил на дълбочина 100 км, с епицентър на 142 км северно от Букурещ, до град Фокшани, окръг Вранча. Усетен е в България, Молдова и Западна Турция.Първоначално ЕСЦ посочи магнитуд 5,2. Земетресението се усети и в Добрич....

Eвакуираха кулата на Тръпм заради съмнителен пакет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5961011

Eвакуираха кулата на Тръпм
заради съмнителен пакетМасова екакуация бе наредана  в кулата на Тръмп в Манхатън, Ню Йорк. Там живее бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп със семейството си. Причината е намирането на съмнителен пакет до магазина на "Найк" в призевния етаж на кулата. Доналд Тръпм и семейството му са във Флорида, където посрещат Коледа и Нова година.

Пожар блокира централна улица в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5961008

Пожар блокира централна
улица в СофияПожар блокира централната улица на София "Александър Батенберг" близо до кръстовището с "Генерал Гурко". Гори автомобил, който е паркиран пред вхора на столичната художествена галерия. На място има един пожарен автомобил, но движението по улицата е

Концерт на Ансамбъла за народни песни и танци в зала „Сливен"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632809

Ансамбълът за народни песни и танци ще изнесе концерт днес в зала „Сливен" от 18.30 часа. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Тя посочи, че интересът към залата продължава да е голям. „За съжаление отново е имало разочаровани, но моля за разбиране, защото местата са 345. Ще има и бъдещи събития, които ще дадат възможност зала „Сливен" да бъде посетена", коментира Чиликова. Концертът днес отново ще бъде безплатен. Зрителите могат да получат своите покани и 28 декември на място. Заместник-кметът Пепа Чиликова каза...

Разкриха нелегална бензиностанция край Нова Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632803

3 589 литра гориво в пластмасови бидони откриха митническите служители в пригодена нелегална бензиностанция в района на Нова Загора. Нелегалното гориво е открито на 21 декември 2016 г при извършване на проверка в частен имот - бетонна постройка, предназначена за трафопост. Постройката в близост до паркинг и е ползвана от физическо лице. При проверката митническите служители откриват в единственото помещение големи PVC-бидони, пълни с около 1 000 литра гориво, а в последствие установяват и наличието на двойна преградна стена. След отварянето ...

Отбелязваме международния ден на киното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632854

  Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе" се е състояла първата платена публична прожекция на братята Люмиер /Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан/. Така пред около 40 зрители братята Люмиер, с помощта на кинематографа, прожектират десет кратки серии от „движещи се фотографии", в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 м дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход н...

Жълт код за силен вятър в по-голямата част от страната за 28 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632853

  Жълт код за силен вятър е обявен в повечето области у нас за 28 декември, сряда. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска. В тези области се очаква да духа силен север-северозападен вятър със средна скорост 12-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Единствените области,...

Отбелязваме международния ден на киното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1632849

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе" се е състояла първата платена публична прожекция на братята Люмиер /Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан/. Така пред около 40 зрители братята Люмиер, с помощта на кинематографа, прожектират десет кратки серии от „движещи се фотографии", в това число и първия им филм „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 м дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на ...

За пръв път премиер на Япония се поклони в Пърл Харбър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/28/2890893_za_pruv_put_premier_na_iaponiia_se_pokloni_v_purl/?ref=rss


"Никога не бива да повтаряме ужасите на войната." Това заяви Шиндзо Абе, който във вторник стана първият японски премиер, поклонил се в мемориала на загиналите в атаката на японската имперска авиация срещу Пърл Харбър на 7 декември преди 75 години.

Визитата му е съвместно с президента Барак Обама и се възприема като символичена демонстрация на силата на двустранните отношения по-малко от месец преди в Белия дом да влезе Доналд Тръмп. Абе вече се срещна с Тръмп през ноември и след...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване