Жасминов храст цъфна във Варна напук на сибирския студ (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/jasminov-hrast-cyfna-vyv-varna-napuk-na-sibirskija-stud-video-news_585253.html

Напук на прогнозите за сибирски студ и виелици, жасминов храст цъфна в Морската градина посред зима, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. Метеоролози обаче прогнозират, че хубавото време няма да се задържи, като в нощта срещу четвъртък ще започне да нахлува сибирски студ. Термометърът се очаква да удари минус 13 градуса на Йордановден, а на Ивановден температурите да паднат с още 5 градуса.      

Първи излишък в бюджета от 2008 г. насам

http://econ.bg/Новини/Първи-излишък-в-бюджета-от-2008-г-насам_l.a_i.734873_at.1.html

За първи път от 2008 г. през 2016 г. бюджетът е на излишък, който по предварителни данни е близо 1,5 млрд. лева или 1,6% от БВП.  Това...

Руснаците и българите днес - тъжни бележки на сърцето

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81213/rusnatsite-i-balgarite-dnes-tazhni-belezhki-na-sartseto

/Поглед.инфо/ Не е трудно да се забележи, че през последните десет-петнадесет години всяка статия за България в интернет изданията или в печата предизвиква вълна от негативни коментари от страна на руските блогъри. Независимо от темата, комплектът обвинения по адрес на българите е абсолютно еднакъв – през двете световни войни България воюва срещу Русия, България предаде Русия, ние ги освободихме, а те…

Disturbed пуснаха лайв видео към „Immortalized”

https://www.actualno.com/music/disturbed-pusnaha-lajv-video-kym-immortalized-news_585201.html

Метълите от Disturbed пуснаха ново лайв видео към заглавната песен от последния си албум – „Immortalized”. Видеоклипът е базиран на концертни изпълнения на бандата. Кадрите са заснети по време на представления на групата в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Disturbed продължават с концертите. През уикенда бандата ще има две участия във Великобритания.

Ким Кардашиян се завърна в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5973694

Ким Кардашиян се завърна в социалните мрежиСлед дългото отсъствие на американката от живота в социалните мрежи, тя отново е активна в своите профили, пише БГНЕС. Светската особа сподели снимка на цялото си семейство в онлайн пространството едва вчера. Освен нея, активността й допълва и клип, който е с монтирани отделни кадри от ежедневието на фамилията.

Хванаха 5 нелегални мигранти в Сърбия, укрити в български камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973700

Хванаха 5 нелегални мигранти в Сърбия, укрити в български камионПетима нелегални мигранти от Афганистан бяха заловени тази сутрин на сръбския граничен пункт Шид, укрити в български камион между гипсови плочи, съобщи сръбското управление Митници, цитирано от Танюг. Камионът преминавал транзитно през Сърбия от България към Италия. Той бил подложен на детайлна проверка поради видимо нараняване на митническото

Вестник на Пеевски бе осъден за лъжа за протест срещу Цацаров

http://www.mediapool.bg/vestnik-na-peevski-be-osaden-za-lazha-za-protest-sreshtu-tsatsarov-news258416.html

Антоанета Цонева и Асен Генов, които са част от неформалното гражданско сдружение "Протестна мрежа", са осъдила окончателно в-к "Монитор" за клевета. Повод за делото бяха твърденията на вестника, че двамата са плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Новината бе съобщена от самата Цонева в профила й във Фейсбук. Съдът им е присъдил обезщетение от 3000 лв. "За тях това не са пари дори за семки, но присъдата си е присъда. Благодарности за адвокат Николай Христов", написа Цонева. Заглавието на публикацията във вестника бе "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна "спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов". По време на нея се била "родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.".

Вестник на Пеевски бе осъден за клевети срещу граждански активист

http://www.mediapool.bg/vestnik-na-peevski-be-osaden-za-kleveti-sreshtu-grazhdanski-aktivist-news258416.html

Антоанета Цонева и Асен Генов, които са част от неформалното гражданско сдружение "Протестна мрежа", са осъдила окончателно в-к "Монитор" за клевета. Повод за делото бяха твърденията на вестника, че двамата са плащали за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Новината бе съобщена от самата Цонева в профила й във Фейсбук. Съдът им е присъдил обезщетение от 3000 лв. "За тях това не са пари дори за семки, но присъдата си е присъда. Благодарности за адвокат Николай Христов", написа Цонева. Заглавието на публикацията във вестника бе "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна "спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов". По време на нея се била "родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.".

"Мерцедес" обяви датата за представяне на новия болид

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/04/2893581_mercedes_obiavi_datata_za_predstaviane_na_noviia_bolid/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 "Мерцедес" стана вторият отбор, който обяви дата за представянето на новия си болид. Покривалото ще бъде вдигнато на 23 февруари на "Силвърстоун".

"Сребърните стрели" ще представят своя W08 ден преди "Ферари" да извади своя болид на "Фиорано".

Заради промените в правилата през следващия сезон отборите искат да са готови по-рано със своите коли, за да избегнат проблеми още в първите тестове в Барселона на 27 февруари.

Въпреки че в...

Веселин Топалов ще бойкотира турнирите на ФИДЕ и европейския шах, обяви Данаилов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/04/2893583_veselin_topalov_shte_boikotira_turnirite_na_fide_i/?ref=rss


Българският гросмайстор Веселин Топалов ще бойкотира всички турнири, организирани от международната федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това обяви мениджърът му и президент на българската федерация Силвио Данаилов.

В сайта си 'Danailov-for-president' той обясни, че решението е заради "грозните и позорни атаки" срещу българската федерация от страна на ръководството на ФИДЕ в лицето на вицепрезидента Георгиос Макропулос и "бандата му".

"От 2014 г. престъпната...

109 души са осъдени за секс с малолетни момичета в Сливенско

https://www.actualno.com/sliven/109-dushi-sa-osydeni-za-seks-s-maloletni-momicheta-v-slivensko-news_585248.html

От обвинени 120 души 109 са осъдени за съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица през последните три години в Сливен. Тази статистика разпространи днес пресцентърът на държавното обвинение. Вчера оттам съобщиха, че про

Цацаров иска уволнението на административен прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_643522.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал да бъде уволнен обвинител от Върховната административна прокуратура (ВАП). От държавното обвинение не уточняват името на прокурора, предложен за най-тежкото дисциплинарно наказание. Проверка е установила, че е той е съдействал с правни съвети на криминално проявен и ходатайствал за него пред окръжната прокуратура в Сливен, се заявява в съобщение на Върховната касационна прокуратура. Искането на Цацаров е направено след сигнал от Инспектората на ВАП, която установила, че въпросният прокурор нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Установено е, че прокурорът е поддържал контакти с подсъдимия за незаконно притежание на оръжие П. Петров. На него прокурорът е оказвал помощ във връзка с дело срещу жената, с която Петров живее на семейни начала. Самата тя е осъждана четири пъти за измами, а от началото на месец август 2016 г. тя изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода общо от 5 години и 6 месеца в затвора в гр. Сливен. Преди съдът да се произнесе с последната присъда срещу нея, още в хода на делото прокурорът е контактувал с осъдената и с Петров, като се ангажирал да намери адвокат адвокат. Той давал и правни консултации на двамата.  След задържането на жената в началото на август 2016 г. лично прокурорът изготвил молба от нейно име за прекъсване изпълнението на наказанието ѝ, поради заболяване на едно от децата ѝ. Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Окръжният прокурор на Сливен категорично отказал да стори това и не прекъснал изпълнението на наказанието, се посочва в съобщение на прокуратурата. Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ВАП са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи пъти поиска налагане на най - тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на магистрата, се посочва още в съобщението.

Продължава Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

http://www.moreto.net/novini.php?n=340245

Правителството одобри по време на днешното си заседание Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г. Ракът на маточната шийка е (РМШ) е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически проблем на съвременното обществено здравеопазване.

Философията на един нарушител: Книжката не прави шофьора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634225

На ул. "Д-р Н. Василиади" в Габрово, полицейски екип спрял за проверка л.а. „Мерцедес". Установено е, че 30-годишният мъж от Габрово, който бил зад волана, е неправоспособен. Нарушението е извършено в рамките на едногодишния срок от наложено му по административен ред наказание за същото деяние. По случая е започнато бързо полицейско производство....

Заради студа затварят Музея на водата в Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/5973648

Заради студа затварят Музея на водата в ЛовечВ големия студ, който се очаква идните дни, затварят за посетители старата градска баня "Дели Хамам", превърната в Музей на водата в Ловеч. Влошаването на метеорологичните условия според НИМХ ще блокира интерактивната техника и тя не би могла да работи ефективно при ниски температури. Музеят ще остане затворен в периода от 5 до 13 януари

Ангела Меркел е следващата мишена на Русия

http://www.mediapool.bg/angela-merkel-e-sledvashtata-mishena-na-rusiya-news258415.html

Не е изненада, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента Обама, обявено в отговор на усилията на Кремъл да манипулира (американските) избори през 2016 г. Москва като че ли изчаква часовникът да отброи (изтичането на мандата на Обама), знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател (на Путин) в Белия дом и с приятел в Държавния департамент. Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея и своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитания враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел. Германската канцлерка е идеалната мишена. В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия. След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователния глас за наказване на Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура. Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като икономически вал срещу Русия. Изглежда че Русия, вероятно, планира да направи през 2017-а същото на госпожа Меркел и нейните съюзници, което тя направи на Хилари Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г. Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинена и за кражбата на документи от отделни депутати. Всяко разкритие за това, как Русия се е намесвала в американските избори, е предвестник за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история. Но този предвестник, от друга страна, дава и преимущество на Германия. Ние знаем за руските технически способности и методи и, което е още по-важно, ние развиваме нашия усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им. В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпадане. Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно, да дискредитират целите на Европейския съюз, НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори. Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която на фактите, на истината, е трудно да си пробият път. Вече сме виждали всичко това по-рано в тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ: психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници. Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет. Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия Цет Де Еф за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва. Ние успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения (имейли), които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна. Сред тези имейли имаше документ, който излага "тематични опорни точки", които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини. В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през 1990-те години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи." Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите (в САЩ) и които сега кроят атаки срещу Германия. Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства. Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди. По БТА

Седемдесет осъдени за шпионаж лежат в затворите на Техеран

http://www.mediapool.bg/sedemdeset-osadeni-za-shpionazh-lezhat-v-zatvorite-na-teheran-news258414.html

Седемдесет осъдени за шпионаж изтърпяват наказанията си в затворите на Техеран. Това съобщи главният прокурор на града, цитиран от Мизанонлайн, осведомителната агенция на иранското правосъдие, предаде Франс прес. Тези затворници "са предали на враговете сведения за страната от различни сфери, по-специално ядрената, военната, политическата, социалната и културната", заяви снощи прокурорът Абас Джафари Долатабади. Той не назова затворници поименно, не даде уточнения за присъдите им, не посочи и "вражеските" страни, на които са предали информацията. Иранското правосъдие за пръв път огласява данни за толкова голям брой осъдени за шпионаж в страната. На 18 октомври главният прокурор на Техеран съобщи за шестима осъдени на по 10 години лишаване от свобода за шпионаж в полза на САЩ. Това бяха иранецът с американско гражданство Сиамак Намази, неговият 80-годишен баща Мохамад Багер Намази, Низар Закка - ливанец, който живее в САЩ, и още трима ирански граждани.

Уикилийкс обеща награда за сведения, изтекли от администрацията на Обама

http://www.mediapool.bg/uikiliyks-obeshta-nagrada-za-svedeniya-iztekli-ot-administratsiyata-na-obama-news258413.html

Уикилийкс обеща във вторник награда за сведения, изтекли от Белия дом, преди да го напусне американският президент Барак Обама. Същевременно основателят на сайта Джулиан Асандж повтори, че Русия не стои зад скандала с имейлите на Хилари Клинтън, предаде Франс прес. "Предупреждение към системните администратори: не оставяйте Белия дом отново да унищожи историята на САЩ! Копирайте (документите) още сега и (ги) изпратете на Уикилийкс, когато пожелаете!", обяви чрез Туитър организацията, огласила вече множество секретни документи. "Предлагаме награда от 20 000 долара за всяка информация, спомогнала да бъде арестуван или регистриран всеки служител от администрацията на Обама, унищожил важни досиета", заявява сайтът. Асандж даде обширно интервю на американската телевизия "Фокс" в посолството на Еквадор в Лондон, където се укри през юни 2012 г. Той отново отказа да назове източника, предал на Уикилийкс документите, откраднати от електронните пощенски кутии на Джон Подеста, ръководел кампанията на кандидатката на демократите в президентските избори Хилари Клинтън - включително три нейни лекции срещу заплащане, платени от банката "Голдман сакс", които хвърлят светлина върху връзките й с Уолстрийт. Клинтън обвини в изтичането на тези данни руското правителство - гледище, което споделя и американската администрация. Тя упрекна Уикилийкс, че подпомага нейния съперник републиканец Доналд Тръмп, спечелил в крайна сметка изборите. "Източникът не е руското правителство", отсече пред "Фокс" Джулиан Асандж, яростен противник на Хилари Клинтън. Според него е "невъзможно да се каже" дали огласяването на тези имейли е спомогнало магнатът да бъде избран на висшия пост. Но "и така да е", изборите бяха разклатени от "истински изявления" на Клинтън и хора от обкръжението й, каквито имаше в тези имейли, изтъкна той. Точно преди конгреса на демократите през юли Уикилийкс публикува близо 20 000 вътрешни имейла на партията, разкриващи, че нейни водачи са склонни да фаворизират Клинтън по време на първичните избори - това стана причина Дона Брейзил, оглавявала Националния комитет на Демократическата партия, да подаде оставка. Четирийсет и петгодишният Асандж се укрива в еквадорското посолство във Великобритания, за да избегне екстрадиция в Швеция и арест в рамките на разследване за изнасилване след подадена от шведка жалба срещу него. Асандж отрича да е замесен в изнасилване и казва, че това е трик с цел да бъде екстрадиран в САЩ, които искат да го съдят за разпространение на секретна информация.

Тилърсън ще получи 180 млн. долара, напускайки "Ексън Мобил", за да стане държавен секретар

http://www.mediapool.bg/tilarsan-shte-poluchi-180-mln-dolara-napuskaiki-eksan-mobil-za-da-stane-darzhaven-sekretar-news258412.html

Рекс Тилърсън, който е номиниран за държавен секретар в администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, ще получи 180 млн. долара, напускайки поста си на шеф на петролния концерн "Ексън Мобил". Това е с около 7 млн. по-малко, отколкото му се е полагало при излизане в пенсия, но без перспективата да оглави Държавния департамент, отбелязва нюйоркският финансов всекидневник "Уолстрийт джърнъл". Според вестника условията на финансовия пакет, с който Тилърсън ще бъде възнаграден от компанията си, включват и правото му да разпродаде всички ценни книжа на "Ексън Мобил", с които той лично разполага. Самият той потвърди намерението си да постъпи именно така, ако Конгресът го утвърди на високия държавен пост. В момента Тилърсън притежава над 600 000 акции на компанията на стойност около 54 млн. долара. 64-годишният Тилърсън бе начело на "ЕксънМобил" от 2006 г. През юни 2013 г. той бе гост на Петербургския международен икономически форум, където руският президент Владимир Путин го награди с ордена "Дружба" за "значителен принос в укрепването на сътрудничеството в горивно-енергийния сектор".

Инфлацията в еврозоната достига над 3-годишен връх

http://www.investor.bg/evropa/334/a/inflaciiata-v-evrozonata-dostiga-nad-3-godishen-vryh-231430/

Цените на енергийните продукти се повишават с 2,5% през декември, сочат предварителните данни на Евростат

Затворени училища и отменени полети за пореден ден в Китай заради смога

http://www.mediapool.bg/zatvoreni-uchilishta-i-otmeneni-poleti-za-poreden-den-v-kitai-zaradi-smoga-news258411.html

Затворени училища, отменени полети, опустели улици и площади - много китайски градове за пореден ден са потопени в пелената на смога, а гражданите са все по-притеснени за здравето си, предаде ДПА. По данни на посолството на САЩ в Пекин нивото на фини частици във въздуха на столицата е 345 микрограма на кубичен метър. Максимално допустимите нива, фиксирани от Световната здравна организация, са 25 микрограма. В Пекин някои хора разказват, че са принудени да носят маски дори в домовете и офисите, защото там замърсяването също се усеща. В централната китайска провинция Хънан пък бяха отменени 180 полета на международното летище в главния град Чжънчжоу, където видимостта днес сутринта падна до 50 метра.

Затворени училища иотменени полети за пореден ден в Китай заради смога

http://www.mediapool.bg/zatvoreni-uchilishta-iotmeneni-poleti-za-poreden-den-v-kitai-zaradi-smoga-news258411.html

Затворени училища, отменени полети, опустели улици и площади - много китайски градове за пореден ден са потопени в пелената на смога, а гражданите са все по-притеснени за здравето си, предаде ДПА. По данни на посолството на САЩ в Пекин нивото на фини частици във въздуха на столицата е 345 микрограма на кубичен метър. Максимално допустимите нива, фиксирани от Световната здравна организация, са 25 микрограма. В Пекин някои хора разказват, че са принудени да носят маски дори в домовете и офисите, защото там замърсяването също се усеща. В централната китайска провинция Хънан пък бяха отменени 180 полета на международното летище в главния град Чжънчжоу, където видимостта днес сутринта падна до 50 метра.

Мъж от русенско село обра жена на улицата в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634224

74-годишна габровка е била нападната на пътя, а чантата й с лични вещи и 45 лева - открадната. Инцидентът станал около 15:20 ч. вчера на бул. "Стефан Караджа". Неизвестно лице, използвайки сила, отнело чанта на жената. Предприети били действия за изясняване на случая и малко по-късно извършителят на престъплението бил установен. Това е 26-годишен мъж от русенското село Пепелина. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по цялостното изясняване и документиране на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство....

Френски анализатори препоръчват как да се спечели борбата с ислямисткия тероризъм

http://www.mediapool.bg/frenski-analizatori-preporachvat-kak-da-se-specheli-borbata-s-islyamistkiya-terorizam-news258410.html

Няколко условия са необходими, за да се спечели войната срещу ислямисткия тероризъм, пише френският в. "Фигаро", като цитира анализ на групата "Арверни", обединяваща висши френски държавни служители, икономисти, ръководители на френски предприятия и университетски преподаватели. Извършеният неотдавна в Берлин атентат бе поредният от атентатите, извършени от ислямистите на територията на Германия за последната година. Изданието припомня нападенията във Вюрцбург, Анбах и Хамбург, за които отговорност пое Ислямска държава, както и ареста в Лайпциг на сириец, планиращ атентат срещу летище в Берлин и задържането на 12-годишно момче от германо-иракски произход, планиращо да взриви самоделна бомба на коледен базар в Лудвигсхафен. Заедно с нападението в Берлин преди Рождество Христово, всичко това говори, че Европа е въвлечена все повече във война с ислямисткия тероризъм, която тя не е обявявала, а Германия се превръща в една от главните сцени за действие на ИД. Заедно с Германия сцени на действие са и Франция и Белгия и така се образува образно казано терористичен триъгълник на действие за ислямистите. Между тези три страни границите са особено пропускливи. Ситуацията е още по-обезпокояваща, тъй като част от терористите бяха хора, представили се за мигранти. Ако Ислямска държава отстъпва в Близкия изток, въпреки че там все още контролира територии в Сирия и все още не е напълно победена в Мосул, то тя продължава политиката си за износ на своя конфликт в Европа, възползвайки се от миграционните вълни, за да вкарва терористи, и радикализирайки млади европейски мюсюлмани, откриващи в джихадизма повод да дадат смисъл на един живот на безцелно блуждаене. Няколко условия са необходими за спечелване на войната срещу тероризма. Сред тях е значително засилване на средствата в областта на разузнаването и на съдебната полиция. Необходимо е и да се формулира ясна политика за борбата срещу ислямисткия тероризъм и да се елиминират физически сцените на външни действия на терористите. В тази насока отношенията трябва да бъдат задълбочени с руските и турските разузнавателни служби, а в дългосрочен план и със службите на сирийското разузнаване, посочват експертите от групата "Арверни". Това означава също така и да се постигне споразумение за политически преход в Сирия между европейските и американските, руските, турските и иранските партньори. Конкретно следващото правителство на Франция трябва да вземе такива решения в областта на бюджета, които да са в полза на армията и силите за вътрешна сигурност. Експертите от група "Арверни" препоръчват в по-общ план Франция вече да води външната си политика в съответствие със собствените си интереси, а не в името на принципа на един международен морал.

Икономиката в еврозоната расте с най-бърз темп от 2011 г.

http://econ.bg/Новини/Икономиката-в-еврозоната-расте-с-най-бърз-темп-от-2011-г-_l.a_i.734872_at.1.html

Икономическата активност в еврозоната е приключила 2016 година с най-бърз темп на растеж от май 2011 година. Това сочи следеният внимателно...

Новозеландец оцеля часове в морето, след като риба го изтегли извън лодката му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973653

Новозеландец оцеля часове в морето, след като риба го изтегли извън лодката му
Млад мъж, излязъл да лови риба край бреговете на Западна Австралия, е оцелял над пет часа в морето, след като едър марлин го е изтеглил извън лодката му, предаде ДПА, цитирана от БТА. Името на рибаря, прехвърлил 20-те, не се споменава. Известно е само, че е новозеландец. След като е бил спасен, риболовецът е бил откаран в хипотермичен шок в

Беларус откри собствен петрол в разгара на енергиен спор с Русия

http://www.mediapool.bg/belarus-otkri-sobstven-petrol-v-razgara-na-energien-spor-s-rusiya-news258409.html

В разгара на енергиен спор с Русия Беларус откри "черно злато" на своя територия, пише руското издание "Взгляд". Минск съобщи, че в югоизточната Гомелска област е намерено голямо петролно находище с близо 1,7 милиона тона петрол. Нарочно или случайно, новината съвпадна с поредния ожесточен пазарлък с Москва за кредити и доставки на "черно злато", този път от Русия, се казва в статията. Онлайн изданието цитира информация, разпространена вчера от държавната компания "Беларуснефт". Тя добива петрол от 60 находища в страната, 13 - във Венецуела и 5 - в Русия. Добивът на горива в Беларус датира от 1965 г.; страната добива годишно към 1,6 милиона тона - около 7 на сто от потребностите й. Повечето обаче се изнася в суров вид на Запад, главно в Германия, посочва "Взгляд". Беларуският президент Александър Лукашенко неведнъж е казвал публично, че в земните недра на страната му има големи петролни запаси. През октомври м. г. пък разказа, че преговаря с Техеран, "който просто се лута насам-натам, търсейки къде да достави петрол", и е "готов да намалява цената за нас". През ноември Лукашенко посети Баку, където заяви пред колегата си Илхам Алиев, че Минск е готов да преработва петрол от Азербайджан при преференциални условия. Според лидера на Беларус правителството му е получило задача да намери най-накрая алтернатива на руския петрол, добавя "Взгляд".

Беларус откри петрол в разгара на енергиен спор с Русия

http://www.mediapool.bg/belarus-otkri-petrol-v-razgara-na-energien-spor-s-rusiya-news258409.html

В разгара на енергиен спор с Русия Беларус откри "черно злато" на своя територия, пише руското издание "Взгляд". Минск съобщи, че в югоизточната Гомелска област е намерено голямо петролно находище с близо 1,7 милиона тона петрол. Нарочно или случайно, новината съвпадна с поредния ожесточен пазарлък с Москва за кредити и доставки на "черно злато", този път от Русия, се казва в статията. Онлайн изданието цитира информация, разпространена вчера от държавната компания "Беларуснефт". Тя добива петрол от 60 находища в страната, 13 - във Венецуела и 5 - в Русия. Добивът на горива в Беларус датира от 1965 г.; страната добива годишно към 1,6 милиона тона - около 7 на сто от потребностите й. Повечето обаче се изнася в суров вид на Запад, главно в Германия, посочва "Взгляд". Беларуският президент Александър Лукашенко неведнъж е казвал публично, че в земните недра на страната му има големи петролни запаси. През октомври м. г. пък разказа, че преговаря с Техеран, "който просто се лута насам-натам, търсейки къде да достави петрол", и е "готов да намалява цената за нас". През ноември Лукашенко посети Баку, където заяви пред колегата си Илхам Алиев, че Минск е готов да преработва петрол от Азербайджан при преференциални условия. Според лидера на Беларус правителството му е получило задача да намери най-накрая алтернатива на руския петрол, добавя "Взгляд".

Минск откри в Беларус петрол в разгара на енергиен спор с Русия

http://www.mediapool.bg/minsk-otkri-v-belarus-petrol-v-razgara-na-energien-spor-s-rusiya-news258409.html

В разгара на енергиен спор с Русия Беларус откри "черно злато" на своя територия, пише руското издание "Взгляд". Минск съобщи, че в югоизточната Гомелска област е намерено голямо петролно находище с близо 1,7 милиона тона петрол. Нарочно или случайно, новината съвпадна с поредния ожесточен пазарлък с Москва за кредити и доставки на "черно злато", този път от Русия, се казва в статията. Онлайн изданието цитира информация, разпространена вчера от държавната компания "Беларуснефт". Тя добива петрол от 60 находища в страната, 13 - във Венецуела и 5 - в Русия. Добивът на горива в Беларус датира от 1965 г.; страната добива годишно към 1,6 милиона тона - около 7 на сто от потребностите й. Повечето обаче се изнася в суров вид на Запад, главно в Германия, посочва "Взгляд". Беларуският президент Александър Лукашенко неведнъж е казвал публично, че в земните недра на страната му има големи петролни запаси. През октомври м. г. пък разказа, че преговаря с Техеран, "който просто се лута насам-натам, търсейки къде да достави петрол", и е "готов да намалява цената за нас". През ноември Лукашенко посети Баку, където заяви пред колегата си Илхам Алиев, че Минск е готов да преработва петрол от Азербайджан при преференциални условия. Според лидера на Беларус правителството му е получило задача да намери най-накрая алтернатива на руския петрол, добавя "Взгляд".

Над 150 ислямисти избягаха от филипински затвор (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634223

Предполагаеми ислямски бунтовници са подпомогнали най-масовото бягство от затвор във Филипините. Повече от 100 въоръжени мъже нападнали затвора към 1:00 ч. през нощта. Нападателите са били тежковъоръжени и се се справили с 24-мата пазачи. Най-малко 158 души са избягали според властите, убит е един служител от охраната. По време на бягството за заловени 8 затворници, а 6 са били убити. Голяма част от другите задържаните се възползвали от създалият се хаос и също успели да избягат.

Бандити са задигнали бижута за 6 милиона долара в новогодишната нощ в Ню Йорк

http://www.mediapool.bg/banditi-sa-zadignali-bizhuta-za-6-miliona-dolara-v-novogodishnata-nosht-v-nyu-york-news258408.html

Трима крадци са обрали бижута за около шест милиона долара в Ню Йорк под носа на хиляди полицаи, охраняващи новогодишното празненство на Таймс скуеър, съобщи Франс прес. Полицията все още издирва тримата обирджии, които се виждат на охранителните камери на Кей Джи Кей холдингс - базирана в Индия фирма, търгуваща диаманти на едро, съобщи за АФП детективът Ахмед Насър. Към 22 часа на 31 декември, когато на Таймс скуеър се бяха събрали близо милион хора и бяха разположени около 7000 полицаи, тримата мъже са влезли в сграда, намираща се на броени метри от площада. Те са се качили на шестия етаж, където е офисът на фирмата, разбили са вратата с железни прътове и чукове, след което са ограбили два сейфа с пръстени, обици, гривни и колиета, уточни детективът. Тръгнали си с плячката малко след полунощ, докато купонът на Таймс скуеър е бил във вихъра си.

Община Велико Търново обяви готовност за очакваното влошаване на времето

https://www.24chasa.bg/region/article/5973561

Община Велико Търново обяви готовност 
за очакваното влошаване на времетоВелико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето, обилен снеговалеж и понижаване на температурите. По указания на кмета Даниел Панов заместник-кметът проф. Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимна поддръжка на пътната

Боевете край Дамаск поставят под съмнение бъдещите преговори в Астана

http://www.mediapool.bg/boevete-krai-damask-postavyat-pod-samnenie-badeshtite-pregovori-v-astana-news258407.html

Десетина бунтовнически групировки отказаха да участват в предвидените за този месец мирни преговори за Сирия, тъй като обвиняват силите на режима, че нарушават примирието и извършват нападения край Дамаск, съобщи Франс прес. От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му. Офанзивата на войските на режима в Уади Барада накара няколко бунтовнически групировки да замразят участието си в подготвяните от гарантите на примирието Русия и Турция преговори в казахстанската столица Астана. Тези групировки обвиняват режима, че извършва чести нарушения, особено в Уади Барада и Източна Гута. "Тъй като тези нарушения продължават, бунтовническите фракции обявяват спиране на всякакви обсъждания, свързани с преговорите в Астана", казаха те в комюнике в понеделник вечерта. Бунтовниците предупредиха, че ако офанзивата не спре, споразумението за прекратяване на огъня ще бъде счетено за нищожно и недействително. Вчера вечерта настъплението на сирийската армия и бойците на шиитската групировка Хизбула и нападенията по въздух с варелни бомби продължиха в местността, намираща се на 15 км от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Правителството на Башар Асад обвинява бунтовниците, че нарочно са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването към Дамаск, който страда от сериозен недостиг на вода от 22 декември. Бунтовниците твърдят, че инсталациите са били повредени заради бомбардировките на режима. Ситуацията се усложнява още повече от твърдението, че в местността има бойци на групировката "Фатах аш Шам" (бившият Фронт "Ан Нусра"), която не е част от примирието. Бунтовниците отричат там да има нейни части. Въздушни удари са нанесени и срещу град Хан Шейхун в провинция Идлиб, голяма част от която е под контрола на опозицията, а бунтовници са обстрелвали села в централната провинция Хама, посочи центърът. Директорът на тази неправителствена организация Рами Абдел Рахман заяви, че примирието е в критична фаза и има риск да се провали, ако Русия и Турция не се намесят да го спасят. Преговорите за Сирия ще започнат на 23 януари, съобщи турският външен министър Преговорите за Сирия в Астана ще започнат на 23 януари, съобщи в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС. Той е посочил още, че руски експерти ще бъдат на посещение в Турция на 9 и 10 януари за обсъждане на предстоящите преговори за Сирия в казахстанската столица. Същевременно Чавушоглу е призовал Иран да упражни натиск върху подкрепяните от шиитите милиции и върху сирийското правителство с цел прекратяване на нарушенията на примирието в Сирия, като е предупредил, че тези нарушения могат да провалят планираните преговори, предаде Ройтерс. Турция работи заедно с Русия по въпроса за санкции за онези, които нарушават споразумението за примирие, договорено под егидата на Анкара и Москва, е заявил Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Пол Райън призова републиканците да не пропиляват мнозинството в Конгреса

http://www.mediapool.bg/pol-raian-prizova-republikantsite-da-ne-propilyavat-mnozinstvoto-v-kongresa-news258406.html

Новият Конгрес на САЩ, в който Републиканската партия има мнозинство, не трябва да пропилява шанса си да наложи своя дневен ред, заяви републиканецът Пол Райън, който бе преизбран за председател на долната камара, предаде ДПА. Във вторник бе първото заседание на 115-ия Конгрес след произведените на 8 ноември 2016 г. избори за Камара на представителите и за една трета от състава на Сената. "Такава възможност се открива веднъж в живота. Това е нещото, за което повечето от нас са мечтали", каза Райън, имайки предвид пълния контрол върху Белия дом и Конгреса, който ще имат републиканците след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Приоритетите на Републиканската партия включват отмяна на реформата в здравеопазването на досегашния президент Барак Обама, въвеждане на данъчна реформа и облекчаване на регулациите за бизнеса. Райън каза, че избирателите са дали на Републиканската партия и законодателната, и изпълнителната власт "не от щедрост, а защото искат резултати". "Как ще живеем със себе си, ако ги разочароваме?", попита той риторично. В Камарата на представителите има 241 републиканци и 194 демократи, а в Сената републиканците имат 52 сенатори срещу 48 от Демократическата партия. Си Ен Ен съобщи, че на церемонията по полагането на клетва от Доналд Тръмп на 20 януари, ще присъства неговата опонентка на президентските избори Хилари Клинтън със съпруга си Бил. Там ще бъдат още бившият президент Джордж У. Буш и съпругата му Лора.

Вижте каква майка сте според зодията си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5973655

Вижте каква майка сте според зодията сиНезависимо дали вярвате в астрологията или не, ще бъдете изненадани да разберете, че тя може да даде много информация за това каква майка сте според вашия зодиакален знак. Дори тепърва да ви предстои да станете такава и да сте все още в трепетно очакване на своята рожба, може още сега да проверите как ще изглеждате в ролята си на родител.

Самолет на "Аерофлот" излезе от пистата при кацане в Калининград

http://www.mediapool.bg/samolet-na-aeroflot-izleze-ot-pistata-pri-katsane-v-kaliningrad-news258405.html

Самолет на авиокомпания "Аерофлот", извършил полет от Москва до Калининград, излезе от пистата за кацане при приземяването си на летище "Храброво", съобщиха източници от аерогарата, цитирани от ТАСС. Никой от намиращите се на борда 167 пътници и членове на екипажа не е пострадал. Всички пътници са евакуирани. Информацията бе потвърдена от пресслужбата на "Аерофлот".

Общинският щаб по снегопочистване заседава в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634219

Да не се паркират автомобили по основни пътни артерии призова Общинският щаб по снегопочистване. Служителите обсъдиха мерки за по ефективно-почистване от сняг и опесъчаване на улиците в града и общинската пътната мрежа предвид прогнозите за обилни снеговалежи и ниски температури в следващите дни. Една от основните пречки за бързо и качествено почистване на снега от улиците са паркиралите на платното автомобили. Шофьорите на неправилно паркираните коли ще бъдат санкционирани от дежурни служители на КОРЗ и Общинска полиция. В готовност за работ...

Едрев: Готови сме за големия студ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634220

Нормална е зимната обстановка в цялата селищна система на община Айтос. Това обяви пред Дарик кметът Васил Едрев. По думите му, в общината вече е направен анализ на тежката ситуация от миналата седмица. „Разговаряли сме с представители на всички институции. Видяхме къде имаме грешки, набелязахме новите задачи, които евентуално ще ни се наложи да изпълним, ако времето се влоши. Децата, които трябваше да започнат училище утре са освободени от занятия", каза Едрев. Снегопочистващата техника и към момента е по пътищата. Работи се и в общинския цент...

Жасминов храст цъфна посред зима във варненската Морска градина (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634221

Жасминов храст цъфна в Морската градина на Варна посред зима, предаде БГНЕС. Синоптиците предупреждават, че се очаква застудяване в следващите дни. В Смолян цъфнаха кокичета през декември (СНИМКИ) Очаква се в четвъртък минималните температури да са между минус 4 и 1 градуса. През деня ще бъде облачно. Валежите постепенно ще обхванат цялата страна - в Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната, все още от дъжд. Ще духа слаб западен вятър. Максима...

Литийно шествие в Асеновград на Богоявление

https://www.24chasa.bg/region/article/5973461

Литийно шествие в Асеновград на БогоявлениеЛитийно шествие ще тръгне в 8, 30 ч. от църквата "Св. Николай Чудотворец" в Асеновград на Богоявление, съобщиха от общината. Колоната ще мине покрай ОУ "Христо Ботев" и около 9 ч. ще е на пешеходния мост в град. Там ще се извърши Велик Богоявленски водоствет, в 9, 20 ч. ще бъде хвърлен кръстът в река Чая. След това на площад "Акад.

Ювентус отказа 80 милиона евро от Барса за Дибала

http://offnews.bg/news/n_1/n_643521.html

Световният футбол продължава да полудява. 80 милиона евро са сториха малко на Ювентус. На масата ги извади Барселона, каталунският гранд иска Пабло Дибала от торинци. Информацията е на "спортната библия" "Гадзета дело Спорт". От "старата госпожа" са отказали да седнат за преговори. Както е известно, младият аржентински талант е следен от "блаугранас" в продължение на месеци, но опитите им да го вземат на стадион "Ноу Камп" удрят на камък. Скоро Ювентус ще предложи на Дибала удължаване на неговия договор, според който заплатата на футболиста ще скочи до 5 милиона евро чисто на сезон. Интерес към левичаря проявяват абсолютно всички английски грандове. Ювентус взе таланта от Палермо, където Пабло беше съотборник с българския национал Ивайло Чочев.

Община Варна напълно готова за снежното бедствие

http://www.moreto.net/novini.php?n=340250

Градската управа във Варна има готовност за предприемане на всички необходими мерки за реакция в най-висока степен във връзка с предстоящото застудяване. Това увери кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. По думите му, и в почивните дни Общината ще има пълна организационна готовност за справяне с евентуално снежно бедствие, като всички отговорни звена ще работят комплексно.

Атентати и инфлация сринаха турската лира

http://econ.bg/Новини/Атентати-и-инфлация-сринаха-турската-лира_l.a_i.734871_at.1.html

Турската лира отбеляза вчера нов рекорден спад спрямо долара под влияние на инфлацията, надвишаваща предвижданията, и нестабилността в областта на...

Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634218

В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 09:00 ч. на 5 януари до 09:00 ч. на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на моторни превозни средства, за да се осигурят нормални условия за работа на снегопочистващата техника и за да се запази животът и здравето на пътуващите. Решението кои участъци и кога ще бъдат затворени ще се взимат от Междуведомстве...

415 565 туристи оставили над 1,5 милиона лв. в търновските музейни обекти

https://www.24chasa.bg/region/article/5973434

415 565 туристи оставили над 1,5 милиона лв. в търновските музейни обекти415 565 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново през изминалата година. 273 520 са българските туристи, а чуждестранните са 142 047. Културно-историческите забележителности на старата столица през 2016 г. са посетени от 15 817 деца до 7 години, 82 352 ученици и 21 400 студенти,

Турция блокира границата с България, за да не избяга атентаторът от Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_643519.html

Турските власти са блокирали пътищата край град Къркларели, които водят към границата с България, за да не избяга в страната ни атентаторът от Истанбул, съобщава БТА. На изходите и входовете на Къркларели са разположени специални екипи, които проверяват всички излизащи и влизащи коли и пътници. Властите се опасяват, че извършителят на атаката в истанбулския нощен клуб Рейна може да избяга към Европа през България. На граничния пункт "Дерекьой" - "Малко Търново" е подаден сигнал за бдителност и са били изпратени допълнителни подкрепления от полиция и жандармерия.

Богоявленски водосвет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634217

В петък, 6 януари, Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет. Началото на литийното шествие ще бъде в 11 ч. пред Катедралния храм „Света Тройца”, а церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 ч. на Понтона под хотел „Рига”. Поздравително слово ще произнесе областният управител г-н Стефко Бурджиев, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър – Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.Пр. Русенски митрополит На...

Спипаха дилър на метамфетамин в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973574

Спипаха дилър на метамфетамин в ЛовечВероятен разпространител на метамфетамин бе разкрит в Ловеч във вторник. В местното полицейско управление е образувано досъдебно производство срещу 25-годишения А.Б., след като при извършена му проверка, у него били открити наркотични вещества. В джоб на връхната му дреха имало опаковка с метамфетамин с бруто тегло 7.95 грама.

Варна почита Богоявление с литургия, шествие и водосвет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634215

С тържествена литургия, шествие и водосвет Варна ще почете Богоявление и 169-тата годишнина от рождението на Христо Ботев. Богоявленската литургия започва в 8:30 часа в петък в Катедралата, а в 10:00 е началото на военния ритуал пред храма с благославяне на частите и техните бойни знамена. В 10:30 часа шествие ще потегли от Катедралния храм през пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак“ до Алеята на възрожденците в Морската градина, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Ботев. Великият Бог...

Община Велико Търново е подготвена за очакваното влошаване на времето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634213

Велико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето, обилен снеговалеж и понижаване на температурите. По указания на кмета Даниел Панов,  заместник-кметът проф. Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимна поддръжка на пътната мрежа – "Нелсен Чистота” и ОП "Зелени системи”. Доуточнени са мерките и дейностите, територията на града е разпределена на райони, създаден е работен график за всички дни, в които има риск от усложнена м...

Държавата ще плаща за ротавирусни ваксини за бебетата

http://offnews.bg/news/n_1/n_643520.html

Държавата ще заплаща за ротавирусни ваксини за бебетата над 6-седмична възраст. Решението беше взето на заседанието на Министерския съвет.  Правителството в оставка прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017-2021 г. В страната ни резултатите от целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, представят заболяването като сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст. Преобладаваща част от заболелите са деца на възраст от 6 до 23 месеца. Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит. От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението. Направеният ситуационен анализ относно повсеместното разпространение на ротавирусите налага изводи, които потвърждават необходимостта от разработване и изпълнение на Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, което е в съответствие с националната здравна стратегия (2014-2020) и препоръките на СЗО. С приемането на програмата България изпълнява препоръките на СЗО като осигурява публични средства за провеждане на специфична профилактика на подлежащи на имунизация с ротавирусни ваксини деца, като основната целева група са децата от 6-седмична възраст.

3-те най-големи грешки на търговците

http://econ.bg/Новини/3-те-най-големи-грешки-на-търговците_l.a_i.734881_at.1.html

Недоверие в собствения продукт Всеки търговец знае, че когато не вярва в продукта, който продава, това се усеща веднага от другата страна. Но...

Една майка реши да премахне сладките и вредните храни до касите в супермаркета

https://www.actualno.com/health/edna-majka-reshi-da-premahne-sladkite-i-vrednite-hrani-do-kasite-v-supermarketa-news_585245.html

Една майка от Мичиган е решена да премахне бонбоните, вредните храни и лакомствата, които стоят на касите на супермаркетите на верига магазини и да замени "боклуците" с по-здравословни храни. Джейн Крамър започна инициативата на сайта Change.org през септември, след като години

Бившият директор на ЦРУ с отворено писмо към българските си читатели

http://offnews.bg/news/n_1/n_643513.html

Бившият директор на Централното разузнавателно управление на САЩ, министър на отбраната при президента Барак Обама и ръководител на операцията, при която е ликвидиран Осама бин Ладен - "Джеронимо", изпрати отворено писмо към българските си читатели. Преди месец в превод на български език излезе автобиографичната му книга "Достойни битки". Изданието постави началото на нова поредица на издателство "Сиела", озаглавена "Власт и отговорност". Ето и думите на Панета към читателите му у нас: Мои български приятели, Първо – искам да ви благодаря за интереса към книгата ми „Достойни битки”. Тя е моят опит да разкажа не само за работата си с президента Обама и президента Клинтън или за моите години в Конгреса на САЩ. В тази книга се опитвам да обясня къде се корени моята лоялност към страната ми и да опиша своя опит на американец от първо поколение, син на имигранти, на когото е дадена изключителната възможност да оглави разузнаването и въоръжените сили на държавата, която са избрали моите родители. Живеем в трудни времена. Някои американски лидери, в това число и новият президент, поставят под въпрос мрежата от съюзи като НАТО, който запази мира от Втората световна война до днес. Аз вярвам, че тези съюзи правят всеки от нас по-силен, вярвам, че НАТО предпази Европа и САЩ през един рисков период, че България, като един горд член на този съюз, е заслужила да бъде сигурна, подкрепяна и защитавана. Ние години наред се подкрепяме един друг и ще продължаваме да го правим още много време. Политиката може да бъде непостоянна. Моят народ се люшка наляво в едни периоди и надясно в други. Понякога хората гледат на правителството като на враг, през други времена – като на спасител. Но семейството и приятелството – тези неща издържат. Когато четете книгата, ще видите, че моите родители са дошли от Италия да започнат един нов живот в Щатите, но ние никога не загубихме връзките си с Европа. Различията може от време на време да ни разделят, но те са нищо в сравнение с общото, което ни свързва. Съединените щати и Европа, Съединените щати и България сме приятели сега и завинаги. И борбата за приятелството е една борба, която си заслужава да се води. С най-горещи поздрави,  Леон Панета, 8 декември, 2016,  Монтерей, Калифорния, САЩ

Омбудсманът получи имот за постоянно действаща изнесена приемна на институцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973489

Омбудсманът получи имот за постоянно действаща изнесена приемна на институцията Омбудсманът на Република България получи имот в Монтана за създаването на постоянно действаща изнесена приемна на институцията в Северозападна България. Имотът е с предоставени права за управление от БНТ за нуждите на кореспондентски пункт, но е с отпаднала необходимост за ведомството. Помещението е с площ от 13,49 кв.

Гришо срещу френски ветеран в 3,00 ч. след полунощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_643517.html

Григор Димитров ще се изправи срещу френския ветеран Никола Маю във втори кръг на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън, Австралия. В първия си двубой за годината Гришо записа успех с 6:2, 6:3 над Стийв Джонсън (САЩ). Двубоят с Маю е насрочен за 3 ч. сутринта българско време в четвъртък. Най-добрият ни тенисист и Никола, който започна сезона като №39 в света, са се срещали един-единствен път в професионалния тур - през 2012 г., когато на осминафинал на турнира в Queens club в Лондон победата е за Гришо след 7:6(3), 6:4. Именно в това издание на турнира в английската столица 25-годишният хасковлия достигна за първи път до полуфинал в турнир от календара на ATP, загубен драматично от Давид Налбандян. Две години по-късно първата ни ракета спечели и трофея от Куинс, което бе негова четвърта и засега последна титла в кариерата. Гришо и Маю имат още три срещи извън календара на ATP, като българинът е победител в две от тях (през 2009-а на твърди кортове в Истанбул и през 2011 в зала в Шербур), а Маю стига веднъж до успеха - през 2010 г. в зала в Орлеан. Французинът е на 34 години и подобно на Григор Димитров е десничар и играе бекхенд с една ръка. Любопитно е, че според официалния сайт на ATP Гришо и Маю имат още една прилика - двамата са високи точно по 191 сантиметра и тежат 80 килограма. Маю е професионалист е от 2000-ната година и също има в кариерата си четири трофея, но всички от тях са спечели на тревни кортове. Ако успее да запише втори успех над Маю, Гришо ще защити своите 45 точки от миналата година, а в следващия кръг ще се изправи срещу победителя от двубоя между световния №8 Доминик Тийм и австралиеца Сам Грот. В тази част на схемата и евентуални съперници на Гришо на полуфинал са Рафаел Надал и Милош Раонич.

Издирват атентатора от „Рейна" до границата с България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634212

Въоръжени полицейски екипи блокираха пътищата в турския град Къркларели /Лозенград/, водещи към ГКПП Дерекьой - Малко Търново заради възможността атентаторът от новогодишната нощ в Истанбул да премине в България, предаде репортер на БГНЕС. Идентифициран е терористът от нападението срещу клуб "Рейна" В мащабната операция по издирването на терориста, отнел живота на 39 души и ранил 65, са включени всички сили от сектора по сигурността. Блокирани са входовете и изходите на района на Къркларели, като най-засилени мерки са предприети по пътищат...

Румяна Бъчварова: Имаме 40% среден спад на влезлите бежанци през тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=340238

Резултатите показват, че малко над 40% имаме среден спад на влезлите бежанци през тази година. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова по време на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Засилена охрана на границата с България, търсят атентатора

https://vesti.bg/sviat/zasilena-ohrana-na-granicata-s-bylgariia-tyrsiat-atentatora-6063679

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че „нападението в нощния клуб "Реина" в Истанбул цели да настрои турците един срещу друг"

Турция заварди достъпа към България, търсят атентатора

https://vesti.bg/sviat/turciia-zavardi-dostypa-kym-bylgariia-tyrsiat-atentatora-6063679

Опасенията на властите са, че терористът, който уби посетители на клуб "Реина", може да избяга през България в Европа

Тест на Citroen C3: Чичо Манчо, снех те! (+видео)

https://www.24chasa.bg/avto/article/5973460

Тест на Citroen C3: Чичо Манчо, снех те! (+видео)Мнозина от читателите ни (малки, големи или още по-възрастни) сигурно са гледали култовата българска комедия от 1972 г. "С деца на море" с незабравимия актьор Георги Парцалев в главната роля. Във филма една от най-запомнящата се реплика е "Ха-ха, чичо Манчо, снех те!", произнесена от едно от децата преди една от стотиците снимки направени с древен

Бъчварова награди и директора на полицията в Шуменско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634211

В началото на редовното правителствено заседание, министър Румяна Бъчварова награди в присъствието на премиера Бойко Борисов директора на ОДМВР- Шумен ст.комисар Ялчън Расим. Той получи почетното отличие „За доблест и заслуга" -III степен.Наградата е за висок професионализъм и конкретен принос в организацията и решаването на възникнали сложни проблеми и ситуации. Активни бяха действията на ст. комисар Расим при решаване на проблемите след тежкия инцидент в Хитрино.

Възрастен пешеходец е с опасност за живота след като го блъсна "Голф"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634210

На 3 януари 2017 година около 19:00 часа в град Плевен на улица "Чаира" водачът на "Фолксваген Голф" - 46-годишен от Плевен, при движение в посока към село Радишево, настига и удря с предната дясна странична част на автомобила, движещ се по пътното платно пешеходец, бутащ велосипед - 65-годишен плевенчанин. Пострадалият пешеходец е транспортиран в ЦСМП - Плевен, където е прегледан и е установено, че има тежка мозъчна травма с фрактура на черепа. Настанен е в Неврохирургия с опасност за живота. Водачът на лекия автомобил е изпробван с техническо...

415 565 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей- Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634209

415 565 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново през изминалата 2016  година. 273 520 са българските туристи, а чуждестранните са 142 047, сочи статистиката на РИМ. Културно-историческите забележителности на старата столица са посетени от 15 817 деца до 7 години, 82 352 ученици и 21 400 студенти. Сред чужденците най-много са европейците - 93 951 души.   18 415 румънци са посетили обектите в старата столица. Руснаците са  12 370, французите - 12 083, британците - 9 701, а германците -  6 635. Пре...

6-часовият работен ден в Швеция е на път да се провали

https://www.actualno.com/europe/6-chasovijat-raboten-den-v-shvecija-e-na-pyt-da-se-provali-news_585239.html

6-часовият работен ден, въведен експериментално в няколко градове в Швеция, е на път да се провали, тъй като разходите надвишават приходите, пише „Блумбърг", цитирана от БТВ. Това показва предварително изследване на ползите от двугодишното пробно въвеждане на по-кратък р

ББ награди комисар Калоянов: Честито и отивате да поемате снега

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634207

Шефът на Областната дирекция на МВР- Бургас старши комисар Калоян Калоянов бе отличен за доблест от премиера в оставка Бойко Борисов Комисар Калоянов бе отличен в началото на редовното правителствено заседание. Министър-председателят му връчи почетно отличие на МВР, втора степен. Награди получиха и директорът на ОДМВР - Хасково ст. комисар Ангел Ганчев и ръководителят на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим. „Честито, тези хора се справяха много добре през тези години", заяви премиерът, а веднага след това заръча на отличените: „И отивате да пое...

Доходността по суверенния дълг остава висока

http://econ.bg/Новини/Доходността-по-суверенния-дълг-остава-висока_l.a_i.734870_at.1.html

Облигациите претърпяха вчера най-големия дневен спад след покачването на лихвите през декември. След това се възстановиха, тъй като спада на цената...

Турция блокира границата с България, търси нападателя от клуба

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973444

Турция блокира границата с България, търси нападателя от клубаТурската полиция е блокирала пътищата в района на град Къркларели, водещи към българо-турската граница, поради опасения, че нападателят в новогодишната нощ в клуб "Реина" може да избяга през България към Европа, съобщи БТА. Подаден е код за висока бдителност. Според "Хаберлер" на изходите и входовете към град Къркларели са разположени специални

Наближава тъжният понеделник - най-депресиращият ден в годината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634208

Хората гледат на месец януари по два начина. За оптимистите той е ново начало, а за всички останали е изпълнен с неприятности, съобщи в. "Мирър". Следпразничният период е време не за равносметка, а за поставяне на нови цели Причините за депресията са съвсем обективни. Телата ни са изморени от декемврийската алкохолно-шоколадова диета, а банковите ни сметки са изтънели. Сутрините още се много тъмни и слънцето е твърде слабо, за да регенерира ...

109 души са осъдени за секс с малолетни момичета в Сливенско

http://offnews.bg/news/n_1/n_643518.html

109 души са осъдени за престъпни съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица по обвинителни актове в Сливенско. От Районната прокуратура в Сливен цитираха статистика за последните три години, в които са внесени обвинителни актове за секс с малолетни.  От 2014 г. до 2016г. в съда са внесени 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16-годишна възраст и срещу родители, улеснили започване на такива съжителства. По внесените актове има осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда. В 34 от случаите е наложено наказание „лишаване от свобода“. В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата. За горепосочения период от Отдел „Закрила на детето“ при Детската педагогическа стая в Сливен общо 302 сигнала за подобни деяния. В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били „липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление“. Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че „са такива традициите в ромската общност“, посочват от прокуратурата. Най-често мотивите са, че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала – т.е. липса на престъпление. В 54 случая Районна прокуратура –Сливен е прекратила образувани досъдебни производства, основно с мотив „последвал граждански брак“. Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив „такива са традициите в ромската общност“. Статистиката беше оповестена, след случая с първото новородено бебе за 2017 г. Районната прокуратура в Сливен се самосезира , тъй като 15-годишният баща на бебето може да бъде обвинен в съвкупление с лице под 14-годишна възраст, което се наказва с между 2 и 6 години лишаване от свобода. 

Цацаров иска отстраняване на висш прокурор

https://vesti.bg/bulgaria/cacarov-iska-otstraniavane-na-vissh-prokuror-6063678

При проведено дисциплинарно производство е установено, че обвинител от ВАП има връзки с криминално проявени лица

От 120 обвинени 109 са осъдени за съвкупление с малолетни в Сливен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/04/2893535_ot_120_obvineni_109_sa_osudeni_za_suvkuplenie_s/?ref=rss


От обвинени 120 души 109 са осъдени за съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица през последните три години в Сливен. Тази статистика разпространи днес пресцентърът на държавното обвинение.

Вчера оттам съобщиха, че прокуратурата в Сливен се е самосезирала след журналистически репортажи по случая с 13-годишната майка, която роди първото бебе за 2017 година. Проверката е срещу предполагаемия баща за съвкупяване с малолетното...

След заплаха от Тръмп Форд отмени изграждането на нов завод в Мексико

http://www.mediapool.bg/sled-zaplaha-ot-tramp-ford-otmeni-izgrazhdaneto-na-nov-zavod-v-meksiko-news258404.html

Американската автомобилна компания Форд (Ford) обяви, че отменя изграждането на нов завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, за да инвестира 700 милиона долара в едно от предприятията си във Флат Рок, щата Мичиган, в северната част на САЩ, където ще произвежда електромобили и безпилотни коли. Така в този завод близо до Детройт ще могат да бъдат създадени 700 нови работни места. Главният изпълнителен директор на Форд Марк Фийлдс заяви във Флат Рок, че компанията планира да произвежда там нови електрически, хибридни и самоуправляващи се автомобили, предаде ДПА. Фийлдс допълни, че този ход е пряко обвързан с политиките за насърчаване на растежа, които планира да въведе избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп. "Вярваме, че тези данъчни и регулаторни реформи са необходими за увеличаване на американската конкурентоспособност", каза Фийлдс. Съобщението бе направено едва няколко часа, след като Тръмп заплаши да наложи "големи гранични налози" на американския автомобилостроител Дженерал Мотърс (General Motors), ако не произвежда в САЩ колите, които продава. Мексиканското министерство на икономиката изрази съжаление заради решението на американския автомобилостроител да се откаже от проекта, съобщи Франс прес. То допълни в комюнике, че Форд ще възстанови всички средства, похарчени от местните власти във връзка с проекта за завод в град Сан Луис Потоси, който трябваше да отвори 2800 работни места.

Издирват атентатора от истанбулския нощен клуб до границата с България

https://www.actualno.com/balkani/izdirvat-atentatora-ot-istanbulskija-noshten-klub-do-granicata-s-bylgarija-news_585237.html

Въоръжени полицейски екипи блокираха пътищата в турския град Къркларели (Лозенград), водещи към ГКПП Дерекьой – Малко Търново заради възможността атентаторът от новогодишната нощ в Истанбул да премине в България, предава БГНЕС. В мащабната операция по издирването на т

РЗИ: Заради студа болниците да приемат родилките и хората на хемодиализа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634205

Хората на хемодиализа и родилките да бъдат настанени в болницата, за да няма проблеми през дните, за които метеоролозите прогнозират драстично влошаване на времето. Това е препоръката на здравните специалисти от Хасково. От РЗИ вече са разпратили писма до лечебниците.   Подробностите в приложения файл от началника на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова...

Бизнес активността в еврозоната се ускорява през декември до 5-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-еврозоната-се-ускорява-през-декември-до-5-годишен-връх_l.a_i.734880_at.1.html

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната се разшири в края на 2016-а година с най-солидно темпо от пет и половина години насам, тъй като...

Правителствен източник признал, че САЩ са предупредили Турция за атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973396

Правителствен източник признал, че САЩ са предупредили Турция за атентатаАмериканското разузнаване е предупредило, че по празниците в Турция ще бъде извършена атака. Това съобщи източник от турското правителство, предава "Хюриет". Припомняме, че в дискотека в истанбулския квартал Ортакьой стрелец уби 39 души в новогодишната нощ. Турските власти са получили две разузнавателни съобщения от американски представители -

Ротавирусните ваксини за бебета вече ще се плащат от държавата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/04/2893550_rotavirusnite_vaksini_za_bebeta_veche_shte_se_plashtat/?ref=rss


На днешното си заседание правителството прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017 - 2021 г., с която се осигуряват публични средства за ротавирусни ваксини на бебетата над 6 месеца.

Ваксинацията ще е по желание на родителите, също като тази срещу рак на маточната шийка, но ще се заплаща от Министерството на здравеопазването. За двете препоръчителни ваксини за тази година са предвидени 2.1 млн. от бюджета на ведомството, обявиха от...

Творчество и брадясване - новата мода сред министрите в оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/04/2893554_tvorchestvo_i_bradiasvane_-_novata_moda_sred/?ref=rss


В качеството си на творци министри в оставка пускат брада. Това е изводът от неколкоминутна размяна на реплики в присъствието на телевизионни камери в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

"Много си брадат", обърна се премиерът в оставка Бойко Борисов към министъра на транспорта Ивайло Московски, се вижда от видео на Би Ти Ви. И допълни: "Прекалено. Това е някаква нова мода".

В отговор Московски даде за пример министъра на културата Вежди Рашидов, който от...

За проявен висок професионализъм министър Бъчварова награди трима директори на областни дирекции на вътрешните работи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HJyoofLxIME/

1789В началото на редовното правителствено заседание, министър Румяна Бъчварова награди в присъствието на премиера Бойко Борисов трима директори на областни дирекции на МВР. Почетното отличие „За доблест и заслуга“ –II степен получава директорът на ОДМВР – Бургас ст. комисар Калоян Калоянов. Директорът на ОДМВР – Хасково ст. комисар Ангел Ганчев и колегата му от Шумен  ст. комисар Ялчън Расим са наградени с почетно отличие „За доблест и заслуга“ – III степен. Наградите на тримата директори са за проявен висок професионализъм и конкретен принос в организацията при решаването на възникнали сложни проблеми и ситуации през последните месеци в страната. Благодарение на създадената от  ст.комисар Ганчев  не бе допуснато разрастването на конфликта в РПЦ-Харманли. Активни бяха действията на  ст. комисар Расим при решаване на проблемите след тежкия инцидент в Хитрино. Ст.комисар Калоянов реагира своевременно при овладяване на бедствената ситуация в Бургаска област в навечерието на Новогодишните празници.

Даниел Митов: Позицията за спазване на правовия ред няма нищо общо с русофили и русофоби

http://www.mediapool.bg/daniel-mitov-pozitsiyata-za-spazvane-na-pravoviya-red-nyama-nishto-obshto-s-rusofili-i-rusofobi-news258403.html

"В съвременна България няма такова нещо като русофили и русофоби. Аз желая най-доброто за руския народ и искам да имаме добри отношения с Русия, но когато се извършват груби нарушения на международния правов ред, България е длъжна да реагира", заяви външният министър Даниел Митов. Той за пореден път коментира позицията на България към Москва, като припомни, че анексията на Крим противоречи на международния правов ред и България е длъжна да го защити. "Не става въпрос за никакво фобство, омраза, страх. Никой не мрази когото и да било, но има граници, които не могат да бъдат прекрачвани", заяви Даниел Митов пред БНТ в сряда. България официално подкрепи европейските санкции срещу Москва заради незаконната анексия на Крим и ролята й в конфликта в Украйна и продължава да ги подкрепя. В същото време определени политически партии, в това число БСП, продължават да лансират предложения България да промени позицията си. В рамките на предизборната кампания подкрепеният от БСП новоизбран президент Румен Радев коментира в противовес на официалната българска и европейска позиция, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС. След това Радев даде серия интервюта пред западни издания, в които неколкократно подчерта, че ще работи за интересите на ЕС и НАТО. Извън Европа българите живеят бедно и зависимо В сряда външният министър коментира още, че България винаги е била част от Европа и когато сме били с нея, сме живели добре. "Когато сме се обръщали към някакви други алтернативи сме водили несамостоятелно и бедно съществуване", отбеляза Даниел Митов, но добави, че "трябва да си европеизираме институциите“. Митов коментира още, че българският глас в ЕС вече се чува и генерира общи политики по важни за България въпроси. България не приема оставането на Асад в Сирия Даниел Митов заяви още, че България не приема оставането на сирийския президент Башар Асад. В момента най-големият съюзник на Асад е Русия. Именно неговата роля е основното разделение между Москва и западните държави. "Не трябва да се осигурява продължителността на живота на един режим, който изби дори повече хора от ДАЕШ в Сирия и изгони милиони от страната. Да продължава да се дава легитимност на този режим е абсурдно", посочи Митов. Той коментира още, че първо трябва да се стабилизира Сирия и после да се фокусират усилията за унищожаването на ДАЕШ. "Сирийският конфликт се превърна и в регионален. Голяма част от държавите в региона участват във формирането на определен тип обстановка, която не допринася за това да бъде омиротворена Сирия. Само когато държавите от Близкия Изток разберат, че от тях зависи и те могат с общи усилия. Те трябва да намерят решението за унищожаването на ДАЕШ - не само физическото ликвидиране, но и делегитимация на идеологията. Няма как да стане без тяхно участие", каза Митов.

Затварят три булеварда във Варна заради Богоявление

http://www.moreto.net/novini.php?n=340235

Движението по три булеварда в центъра на Варна ще бъде преустановено във връзка с литийното шествие и военния ритуал за Богоявление, научи Moreto.net. Коли няма да се пускат на 6 януари от 9 до около 10:30 на площад "Св. Св.

Запуснат и опасен подлез в Пловдив грейна с малко работа и пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973435

Запуснат и опасен подлез в Пловдив грейна с малко работа и париПодлезът на бул. "България" срещу гимназия "П. Яворов" в Пловдив, сочен за едно от най-опасните и тъмни съоръжения, вече свети. Това стана след ремонтни дейности, предприети от кметството на район "Северен". Допреди няколко месеца нощем оттам хора не смееха да минат, рискувайки да не бъдат пребити и ограбени.

Коледната ваканция се удължава до 9 януари в цялата страна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634204

Коледната ваканция за учениците в цялата страна се удължава до 6 януари (петък) включително със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Това съобщиха от пресцентъра на просветното министерство днес. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата страна. Така учениците ще влязат в класните стаи за първи път тази година на 9 януари (понеделник). По-рано бе обявено, че с решени...

Може да забранят движение на каруци в София през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973424

Може да забранят движение на каруци в София през лятотоЗаради промени в наредите на Столична община и промени в Закона за движение по пътищата пълна забрана на движението на каруци по улиците на София все още не е факт, каза пред БНР общинският съветник в Столичния общински съвет Симеон Славчев. Той припомни, че основният аргумент за това искане е, че каруците създават предпоставка за ПТП и замърсяват.

Белгия ще увеличи полицейския екип, зает с наблюдение на социалните мрежи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/04/2893552_belgiia_shte_uvelichi_policeiskiia_ekip_zaet_s/?ref=rss


Белгия ще увеличи полицейския екип, зает с наблюдение на социалните мрежи, в следващите седмици, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Той бе създаден, за да проследява дейността на екстремисти и потенциални терористи.

Досега са били установени над 400 опасни профила в социалните мрежи, чиито собственици са педофили, изказвали са екстремистки мнения или са призовавали към насилие.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон коментира, че е необходимо...

Студът влияе зле на хората със сърдечно-съдовите заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5973410

Студът влияе зле на хората със сърдечно-съдовите заболяванияСтудът има неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания – влошаване на симптоматиката, когато тя е налична, както и по-голяма честото и повече инциденти в хода на сърдечно-съдови заболявания, каза пред БНР проф. Арман Постаджиян - председател на Дружеството на кардиолозите в България. Нашето тяло, като топлокръвни същества,

Цацаров поиска уволнение за висш прокурор, помагал на подсъдими

https://www.actualno.com/crime/cacarov-poiska-uvolnenie-za-vissh-prokuror-pomagal-na-podsydimi-news_585235.html

Сотир Цацаров настоя за образуване на дисциплинарно производство и дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор от Върховна административна прокуратура. Главният прокурор е внесъл предложение за това до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като е

Времето на 5 януари: Облачно, започват и превалявания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634201

Прогноза за четвъртък, 5 януари През нощта облачността ще бъде предимно значителна, с временни разкъсвания над Югозападна България и Горнотракийската низина. От запад ще започнат превалявания, предимно от дъжд, в планински райони - от сняг. Минималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса. През деня ще бъде облачно. Валежите постепенно ще обхванат цялата страна - в Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната, все още от дъжд. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса.Атмос...

Масов протест в Тел Авив заради съдебен процес срещу израелски войник (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634203

Стотици протестиращи се събраха днес пред щаба на израелската армия в Кирят - Тел Авив, където се очаква присъдата по делото срещу израелски войник, съден за стрелба срещу нападател палестинец, предаде ДПА. Протестиращите носят плакати "Страната е с тебе" и размат израелски знамена, като в един момент тълпата стана много шумна и прегради улицата. Clashes erupt outside Tel Aviv court as verdict looms for Hebron shooter

„Ислямска държава“ е планирала атентат по натовската база „Инджирлик“

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-e-planirala-atentat-po-natovskata-baza-indjirlik-news_585234.html

Близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ е подготвяла терористичен атентат на разположената в Турция база на НАТО „Инджирлик“, съобщава изданието Rai al-Youm, цитирайки източник от иракските съдебни кръгове. Информацията е получена от заловен член

Шофьор помете дете докато пресича

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634199

Дете и мъж на 51 години са пострадали в катастрофи през изминалото денонощие във Варна, съобщават от полицията. Около 11:30 часа вчера на бул. „Мария Луиза“ 59-годишният водач на лека кола „Ситроен“, поради движение с несъобразена скорост, блъснал пешеходец, който пресичал на пешеходна пътека. Вследствие на инцидента 51-годишният варненец е получил контузни наранявания. Час и половина по-късно на ул. „Акад. Андрей Сахаров“, 70-годишен шофьор на автомобил „Ланд Роувър“ по време на движение блъснал дете, което пресичало пътното платно. Тое получи...

Време е за Webit.FESTIVAL ЕВРОПА 2017

https://news.bg/panorama/vreme-e-za-webit-festival-evropa-2017.html

Събитието, за което билетите свършват месеци преди датата му на провеждане

Над 100 осъдени за сексуални контакти с малолетни за последните три години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634198

109 души са осъдени за престъпни сексуални контакти с малолетни момичета през последните три години, съобщиха от Районната прокуратура-Сливен. Сред тях има и родители, които са признати за виновни за това, че са улеснили съжителство между малолетни. Прокуратурата проверява 13-годишната майка в Сливен От 2014 до 2016 г. Районната прокуратура-Сливен е внесла в съда общо 115 обвинителни актове срещу 120 души за извършени подобни престъпления. ...

МБАЛ-Хасково се подготвя за акредитация. Чака новия ЯМР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634200

Подготовка за акредитация тече в МБАЛ-Хасково, като стремежът е част от отделенията да получат второ, а други- трето ниво за 5-годишен период, съобщи за Дарик радио директорът й д-р Георги Гелов. По думите му това е изключително важно, тъй като ще даде възможност за специализации на млади специалисти. 15 са назначените млади лекари в хасковската болница през 2016 г., като целта е други да бъдат привлечени и през новата 2017 г. На 11 януари се очаква в болницата да пристигне новият ядрено-магнитен резонанс, като в момента се подготвя специализир...

Правителството одобри програма за профилактика на рака на маточната шийка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973405

Правителството одобри програма за профилактика на рака на маточната шийкаПродължава Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка Правителството одобри Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г, реши Министерският съвет днес. Ракът на маточната шийка е (РМШ) е една от най-разпространените форми на рак при жените и е тежък социално-икономически

Борисов разпореди във всяко село да има полицай с патрулка

https://www.actualno.com/society/borisov-razporedi-vyv-vsjako-selo-da-ima-policaj-s-patrulka-news_585232.html

Във всяко село в страната да има полицай с патрулен автомобил, е възложил премиерът в оставка Бойко Борисов, стана ясно на днешното заседание на МС. "МВР и Министерство на финансите трябва да намерят законовата възможност, във всяка село полицай, най-много на две по един", об

Учениците от Благоевград ще са в грипна ваканция до 11 януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/04/2893547_uchenicite_ot_blagoevgrad_shte_sa_v_gripna_vakanciia/?ref=rss


Учениците в община Благоевград ще са в грипна ваканция до 11 януари включително. Това обяви директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция д-р Веселка Мончева.

"Броят на заразените в общината е силно завишен. Очакваме в петък официално да бъде обявена грипна епидемия в Благоевград", коментира Мончева.

Няма опасност от епидемия в община Разлог, съобщи зам.-кметът на града Венцислав Гърменов.

Новината за удължената ваканция...

Омбудсманът ще има постоянна изнесена приемна в Северозападна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/04/2893545_ombudsmanut_shte_ima_postoianna_iznesena_priemna_v/?ref=rss


Националният омбудсман получи имот в Монтана за създаването на постоянно действаща изнесена приемна на институцията в Северозападна България.

Става дума за помещение от 13.49 кв.м, което се намира на втория етаж на административна сграда на пл. "Жеравица" №3 в Монтана. Имотът е бил предоставен на БНТ за нуждите на кореспондентски пункт, но е с отпаднала необходимост, посочва правителствената информационна служба.

С друго решение правителството промени статута на имот в...

Учениците във ваканция до 9 януари заради грипната епидемия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634197

  Коледната ваканция за учениците в цялата страна се удължава до 6 януари (петък) включително със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Това съобщиха от пресцентъра на просветното министерство днес. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата страна. Така учениците ще влязат в класните с...

Германец неволно подпали планина на Нова година

http://www.dnevnik.bg/video/2017/01/04/2893227_germanec_nevolno_podpali_planina_na_nova_godina/?ref=rss




Двама мъже са заподозрени в подпалването на пожар, погълнал планински склон в неделя, след като идеята им да посрещнат Нова година сред природата се превърнала в поредица от инциденти.

Според полицията в Бавария те се изкачили на планината Йохберг край Бад Тьолц, но след полунощ единият от тях пропаднал поти 100 метра и си счупил крак.

Версията на разследването е, че 32-годишният мъж е запалил огън, за да привлече внимание към мястото, където се намира. Но...

Ръст от над 15 % на дареното количество храни през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=340246

От 1 януари влязоха в сила промените в Закона за данъка върху добавената стойност, според които отпада ДДС върху дарените храни и хранителни стоки. Храните не трябва да са с изтекъл срок на годност. Върху тях задължително трябва да има маркировка - „дарение, не подлежи на продан”.

Публични имоти са дадени на омбудсмана, ведомства и държавни компании

http://www.mediapool.bg/publichni-imoti-sa-dadeni-na-ombudsmana-vedomstva-i-darzhavni-kompanii-news258402.html

Преразпределяне на държавни имоти и промяна на собствеността им от публична в частна реши правителството в оставка на заседанието си в сряда. Те са предоставени за нуждите на националния омбудсман Мая Манолова, на редица ведомства и държавни компании, стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. Помещение от 13.5 кв. м в административна сграда в Монтана, което е било кореспондентски пункт на БНТ, но вече не се ползва от националната телевизия, се дава за изнесена приемна на омбудсмана. Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) получава възможността да управлява по-ефективно терен от 1.4 дка, чието предназначение е било за железопътна гара. От публична държавна собственост имотът става частна на НКЖИ и държавната фирма ще може да отдава под наем или продаде терена и да си осигури допълнителни приходи. Министерският съвет преразпредели между ДАТО и МВР помещения, предоставени за управление на двете ведомства в общи административни сгради в страната. така офисите ще се използват по-ефективно от регионалните структури на министерството и на агенцията. Областната дирекция "Земеделие“ в Смолян получава офис с площ от 20 кв. м във връзка с увеличените й задължения и разрастване на персонала. За териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Бургас правителството предоставя над 113 кв. м от имот – публична държавна собственост, който ще се ползва за съхранение на архиви. Правителството промени статутите на три имота в София на спортното министерство, ведно с построените в тях сгради и съоръжения, от публична държавна в частна държавна собственост, за да бъдат апортирани в капитала на "Национална спортна база“ ЕАД – София. Така ще бъде увеличен капиталът на държавното дружество, което ще може да реализира там инвестиционни проекти и съответно свободен паричен ресурс. С оглед правния режим на частната държавна собственост ще се разшири кръгът от възможности за по-доброто стопанисване на имотите. Целта е да се постигне по-добро и по-ефикасно управление на имотите, за да се развият и да се използват активно като спортни имоти, посочват от правителствената пресслужба. Министерският съвет даде съгласие за продажба на част от сграда, собственост на "Български пощи“ ЕАД, в с. Рогозче, община Джебел. Продажбата ще стане на търг с пряко договаряне на съсобственика. Имотът не е необходим за изпълнението на основната дейност на „Български пощи“ ЕАД и не се използва за технологични или други дейности. Продажбата е продължение на финансовата политика на дружеството за понижаване на разходите и увеличаване на приходите на "Български пощи“, аргументират се от МС.

Слабо земетресение и край Чирпан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634196

Земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер е било слабо усетено от жителите на Чирпан и околните села тази сутрин в 6.34 ч. Трусът е регистрирано на 37 км източно от Пловдив и 11 км западно от Чирпан, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е на 165 км източно от София и е на дълбочина 20 км. Земетресение край Велико Търново Минути след полунощ земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер бе регистрирано и край Велико Търново. Според данни на Европейски...

Забраняват лова в цялата страна

https://vesti.bg/bulgaria/zabraniavat-lova-v-cialata-strana-6063675

Забраната се въвежда във връзка с усложнената обстановка поради птичия грип

Андрей Фурсов: Суверенитетът във външната политика трябва да има тил

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81212/andrei-fursov-suverenitetat-vav-vanshnata-politika-tryabva-da-ima-til

/Поглед.инфо/ Руското общество е поляризирано. Поляризацията се създава съвършено съзнателно и ние виждаме това не само по телевизионните дискусии „ток-шоу”. Макар пространството на тези, които наричаме либерали, постепенно да се стеснява – наблюдава се и в Европа – това не означава, че Тръмп е добър и на Русия ще й бъде добре при неговата администрация. Главното е, че в лицето на Клинтън претърпя поражение най-паразитната, най-психо обладаната част от световната върхушка, към която винаги се е ориентирала нашата либерастия от времето на Елцин досега.

Най-старият човек в света чака смъртта си от миналия век

https://vesti.bg/lyubopitno/naj-stariiat-chovek-v-sveta-chaka-smyrtta-si-ot-minaliia-vek-6063673

Столетникът, който надживява всички свои десет братя и сестри, своите четири съпруги и всичките си деца, отпразнува своя рожден ден със своя внук Сурянто и неговата съпруга

Удължават ваканцията на учениците в цялата страна

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/udylzhavat-vakanciiata-na-uchenicite-v-cialata-strana-6063674

Те трябва да се върнат в клас на 9-ти януари въпреки, че грипна епидемия официално все още не е обявена

Най-старият мъж в света,на 146 г., говори за смъртта и живота

https://vesti.bg/lyubopitno/naj-stariiat-myzh-v-svetana-146-g.-govori-za-smyrtta-i-zhivota-6063673

Столетникът, който надживява всички свои десет братя и сестри, своите четири съпруги и всичките си деца, отпразнува своя рожден ден със своя внук Сурянто и неговата съпруга

Къща горя в Калояново, унищожи 40 кубика дърва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634206

Къща горя в село Калояново, съобщи за Дарик говорителят на пловдивската пожарна инсп. Цвятко Дешев. Сигналът е подаден във вторник към 9.47 часа. Изпратени са два екипа огнеборци – от Пловдив и Хисаря, които са овладели пожара. Огънят е тръгнал от работно помещение вътре в къщата. Няма пострадали хора. Има нанесени материални щети – пламъците са унищожили 50 кв. метра покривна конструкция, домакинско имущество и 40 кубика дърва за огрев. По предварителни данни пламъците са предизвикани от късо съединение. Изв...

Уикилийкс плаща по 20 000 долара за сведения, изтекли от администрацията на Обама

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634194

Уикилийкс обеща награда за сведения, изтекли от Белия дом, преди да го напусне американският президент Барак Обама. Същевременно основателят на сайта Джулиан Асандж повтори, че Русия не стои зад скандала с имейлите на Хилари Клинтън, предаде Франс прес. "Предупреждение към системните администратори: не оставяйте Белия дом отново да унищожи историята на САЩ! Копирайте документите още сега и ги изпратете на Уикилийкс, когато пожелаете!", обяви чрез Туитър организацията, огласила вече множество секретни документи. System admins: Don't let the Whit...

Хърватия бе обхваната от грипна епидемия, двама души починаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5973392

Хърватия бе обхваната от грипна епидемия, двама души починахаХърватия бе обхваната от грипна епидемия с висока интензивност, от която досега починаха двама души, а няколко хиляди са болни, съобщи агенция Хина, цитирана от БТА. Грипна епидемия е обявена във всички райони на страната. В неделя, в навечерието на Нова година, са починали двама души - в Загреб и в Сплит.

Антоанета Цонева също осъди "Монитор"

https://www.actualno.com/society/antoaneta-coneva-syshto-osydi-monitor-news_585229.html

Председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева окончателно е осъдила вестник "Монитор" за твърденията, че е плащала за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщава самата тя във Fацебоок. Обезщетението, което съдът й е присъдил

Бъчварова отчита спад на влезлите в България бежанци

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bychvarova-otchita-spad-na-vlezlite-v-bylgariia-bejanci-231422/

МВР е готово с проекти, с които да усвои 160-те млн. евро за овладяване на мигрантския поток, договорени с Брюксел

Г. Кондарев: Мръсният въздух е сред основните причини за ранна смъртност у нас

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/g-kondarev-mrysniiat-vyzduh-e-sred-osnovnite-prichini-za-ranna-smyrtnost-u-nas-231413/

По програма „Околна среда“ общините могат да кандидатстват с проекти за подобряване на качеството на въздуха

Председателството на КНР в БРИКС е важна стъпка към нов световен ред

http://svetoven.pogled.info/news/81211/predsedatelstvoto-na-knr-v-briks-e-vazhna-stapka-kam-nov-svetoven-red

/Поглед.инфо/ От 1 януари 2017 г. Китай поема председателството на БРИКС. Създадена през 2008 г. като отговор на икономическата криза, БРИКС става инициатор на антикризисни промени, настоявайки най-вече за реформа на МВФ.

Български професор: Няма универсална защита срещу дронове

https://www.actualno.com/sciencelogy/bylgarski-profesor-njama-universalna-zashtita-sreshtu-dronove-news_585228.html

Професор Димо Зафиров от Института по космически изследвания на БАН работи върху защитна система за дронове, както и върху автономните системи за самоуправление на най-малките изкуствени летателни апарати в света. В разговор с журналиста Михаил Ванчев, Зафиров посочва, ч

Учени разгадаха голяма загадка за бебета динозаври

https://vesti.bg/ucheni-razgadaha-goliama-zagadka-za-bebeta-dinozavri-6063671

Някои от най-големите загадки в света на динозаврите са свързани с недостатъчните ни познания за динозавърските ембриони. Сега една е разгадана

Пантеонът на Възрожденците няма достъп и паркинг за туристи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5973354

Пантеонът на Възрожденците няма достъп и паркинг за туристиПаметникът – костница подгизва при дъжд Туристически обект №1 на Русе - Пантеонът на Възрожденците се нуждае от спешен кардинален ремонт и нова подвеждаща инфраструктура. В момента, автобусите, превозващи туристи, нямат никакъв изграден достъп паметника –костница, признава директорът на Историческия музей в дунавския ни град д-р Николай Ненов.

Задържаха във Варна задържаха нарушител с незаконна дървесина

http://www.moreto.net/novini.php?n=340241

Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак мобилните екипи към горското стопанство във Варна. С първия сигнал гражданин алармирал за автомобил, превозващ дърва за огрев. При извършената незабавна проверка на място нарушителят успял да избяга, но горските стражари конфискували колата, с която транспортирал 0,7 куб.

Община Нова Загора със съвети при влошена зимна обстановка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634189

Кметът на общината Николай Грозев свика кризисния щаб при Община Нова Загора, за да се набележат превантивни мерки във връзка с прогнозата за влошаване на времето и очакването на усложнена зимна обстановка. Кметът на Общината разпореди: Да се проверят отоплителните системи на училища, детски градини и социални заведения, като се осигури непрекъснатото им поддържане, с цел недопускане на аварии и осигуряване на нормални условия за работа и обучение; Да се проверят и подсигурят системите за аварийно захранване на МБАЛ „Света Петка” и ВиК; Кметов...

„Черно море” няма да играе на „Тича” този сезон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634185

„Черно море” няма да играе срещу „ЦСКА” на „Тича” в първия си домакински мач от новата година в първа професионална лига. „Моряците” няма да играят на „Тича” и до края на сезона, научи Дарик. Въпреки, че продължават ремонтните работи по реконструкцията на спортното съоръжение,  предстои още много работа. Мачтите и осветителните тела са поръчани, но дори и да бъдат поставени в срок и „Тича” да светне през февруари, се очертава много работа по полагането на дренажна поливна система и подмяната на тревното покритие. Това изисква много време, което...

Земетресение удари на километри от Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634187

Земетресение с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер е било слабо усетено от жителите на Чирпан и околните села тази сутрин в 06.34 часа. То е регистрирано на 37 км. източно от Пловдив и 11 км. западно от Чирпан, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е на 165 км. източно от София и е на дълбочина 20 км. Припомням, че две минути след полунощ земетресение с магнитуд 4.2 по Рихтер бе регистрирано и край Велико Търново. Според данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, трусът е с дълбочина 2 км на 19 к...

Учени: Кокошките са мислещи животни, интелигентни са колкото 7-годишно дете

https://www.actualno.com/interest/ucheni-kokoshkite-sa-misleshti-jivotni-inteligentni-sa-kolkoto-7-godishno-dete-news_585227.html

Въпреки общоприетото схващане, се оказва, че кокошките не са с "пилешки мозък".Учени са открили, че кокошките са способни на по-задълбочени логически разсъждения от децата, имат отчетливи персонални характери и дори могат да бъдат лукави и манипулативни.Ново проучване дока

4-ма пострадаха при катастрофа край Въгларово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634183

Четирима мъже са пострадали в инцидент. Вчера в 11,45 часа на пътя преди село Въгларово е станало произшествие с лек автомобил Опел, шофиран от 34-годишен жител на село Ангел войвода, съобщиха от полицията. Поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, водачът е загубил контрол, навлязъл е в насрещната лента, завъртял се е и е ударил насрещно движещ се лек автомобил Фолксваген, управляван от 61-годишен мъж от село Караманци. От удара са пострадали, водачът на Опела, който е с фрактура на таза, съмнение за фрактура на лява бедрена с...

Бареков: Христо Иванов и Радан Кънев бяха дългогодишни слуги и маши на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_643510.html

На 7-и януари избираме ново име и ново ръководство на ББЦ. Провеждаме партиен конгрес, на който ще поставим началото на новия ни политически проект. На събитието ще присъстват интересни международни гости, известни със своята антикорупционна дейност - ще стъпим основно върху борбата с корупцията и борбата срещу статуквото. Без рестарт и без ново начало за България, промяната няма как да бъде осъществена. Това обяви евродепутатът Николай Бареков в предаването „Темида – цената на истината" с водещ Нина-Никол Хамилтън. "Ние сме пълни с идеи - както за малкия и средния бизнес, така и за младите и образовани, но безработни хора. Искаме именно тези хора да мобилизираме. Когато те са готови за промяна, ще дойде моят час", каза Бареков и обясни, че идеите, с които е влязъл в политиката, са достигнали до хората 2 години по–късно и то „чрез мощната машина на Слави Трифонов". На въпрос как ще коментира крайно репресивната политика на ГЕРБ, Бареков припомни, че е лично потърпевш. "Проверките срещу мен продължиха цели 3 години. Бяха започнати по инициатива на г-н Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а Христо Иванов (б.р. бившият правосъден министър) и „Протестна мрежа" бяха използвани като маши, за което бяха възнаградени с постове. Проверката завърши с констатацията, че дължа 100 лева, които внесох в хазната", отбеляза той. Евродепутатът подчерта, че подкрепя активността на данъчните служби и органите на държавното обвинение, но по думите му проблемът се състои в това, че тя е насочена не към крупните бизнесмени и политици със съмнителни солидни доходи, а към малкия и среден бизнес и хора като самия него. „Мобилизират се десетки държавни служители, изразходва се огромен държавен ресурс за извършването на ревизии, от които в хазната влиза сумата от 100 лева, както в моя случай", възмути се Бареков. За да аргументира тезата си той посочи за пример бизнесмена Огнян Донев, който дължал 63 млн. данъци, но въпреки това бил необезпокояван от службите. Според Бареков обявяваните от правителството успехи в борбата с корупцията не коресподират с действителността. Целта на премиера Борисов била "да заблуждава публиката и да безчинства безнаказано". Евродепутатът разкритикува и лидера на ДСБ Радан Кънев и бившия правосъден министър Христо Иванов. „Те бяха дългогодишни слуги и маши на Борисов и сега изведнъж се обърнаха срещу него", каза Бареков. Той обясни и че не поддържа отношения с премиера в оставка от 2012-а година. „Борисов и хората около него нанесоха безбройни беди на народа си и на крехката демократична система в България. Няма институция, която тези хора да не опустошиха. Неговото управление се корени върху концепцията на абсолютния монархизъм", убеден е Бареков.

19 са осъдените за престъпления против брака, семейството и младежта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634184

Районна прокуратура-Казанлък предаде на съд 24 лица през миналата година за престъпления против брака, семейството и младежта. 19 са осъдени, а спрямо 18 присъдите са влезли в законна сила. Законовият текст на престъпление по чл.191 от Наказателния кодекс криминализира случаите, в които пълнолетно лице, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна или 14-годишна възраст. През месец ноември по инициатива на Районна прокуратура-Казанлък са проведени работни срещи с представители на Дирекция „Социално под...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване