Четири основни фактора, които ще влияят на инвеститорите в имоти през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275675_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%8F%D1%82+%D

 Политическите тенденции, корпоративните резултати, инфлационният и/или дефлационният натиск и „крехкостта“ на пазарите ще са четирите водещи фактора, които ще влияят на поведението на инвеститорите в имоти, прогнозира в свой анализ онлайн изданието ipe.com.

Инвеститорите често се повлияват повече, отколкото трябва, от политиката, като се има предвид, че политическите фактори в много от случаите са временни, подчертава изданието. Това, което не трябва да се забравя, е, че възвръщаемостта от инвестициите зависи от по-прозаични фактори, като например корпоративните финансови резултати, нивото на инфлацията и политиките на централните банки.

Това не означава обаче, че ролята на политиката за инвеститорите трябва да се омаловажава, посочва още изданието. Не може да се отрече, че политическите промени може да имат съществено влияние върху икономиката и инвестициите.

През тази година точно заради очертаващите се политически сътресения корпоративните финансови резултати изглеждат по-важни от всякога, тъй като стабилните фундаменти на бизнеса го правят по-устойчив на политически шокове, подчертава изданието. Популизмът приема вече застрашителни размери по целия свят, дебатът за Brexit отдавна стана идеологически и на практика прерасна във война между консерваторите и либералите във Великобритания. В Европа предстоят ключови избори в Германия и Франция. Геополитическите рискове също се увеличават на фона на напрежението между Русия и Запада и непресъхващия мигрантски поток от Близкия изток и Северна Африка към Европа заради войните и възхода на радикализма в държавите от региона.

В анализа се подчертава, че колкото по-добре се представят акциите на дадена компания, толкова по-добри се очаква да бъдат и нейните резултати. Или поне на фундаментално ниво. Има обаче някои фактори, които могат да променят тази динамика и при някои обстоятелства акциите може да поскъпват при незначителни ръстове на печалбите. Това вече го видяхме наскоро – много борсови индекси се търгуват на исторически върхове, докато много от корпорациите не впечатляват с резултатите си и печалбите им стагнират.

Това обяснява защо резултатите на бизнеса през тази година ще са от изключителна важност и дори ще привличат повече от нормалното внимание през тази година. Това е в пълен контраст с тенденцията от последните години, когато съотношението между цената на акциите и печалбата растеше без особена подкрепа от печалбите.

Може да се поспори за това защо цените на акциите нарастваха в тази среда, но в най-общия случай това се обяснява с количествените улеснения на централните банки и рекордно ниските лихвени проценти. Евтиният кредит подкрепи поскъпването на акциите до нива, невиждани досега.

Тази ситуация си има и уловка – това не може да продължава вечно. Ако корпорациите не докажат, че имат потенциал за растеж, цените на акциите в един момент ще тръгнат надолу. Експанзивната парична политика също ще приключи в някакъв момент.

Федералният резерв на САЩ например вече е близо до точката на пречупване. Балансът на Фед от много време е стабилен, а перспективите за нов етап на експанзия са твърде малко вероятни.

Макар че на развиващите се пазари ситуацията е малко по-различна, и там фокусът със сигурност ще бъде върху корпоративните резултати. Ироничното е, че инвеститорите винаги са приемали развиващите се пазари като по-податливи на политически рискове, но сега нещата изглеждат абсолютно противоположни – рисковете са по-големи на развитите пазари.

През тази година особено важни ще са тенденциите при инфлацията. В зависимост от обстоятелствата въздействието върху инвеститорите ще бъде положително или отрицателно.

Инфлацията в еврозоната и Великобритания например вече отчита някакви ръстове, макар и от много ниска база. Нарастването на цените на суровините и особено на петрола допринася за ръста на инфлацията. Скромните увеличения на възнагражденията също се очертава да допринесат за инфлационния натиск.

Някои анализатори са склонни да очакват инфлационни изненади в Европа през тази година. Това пък ще тласне нагоре и доходността по държавните облигации, а в някои случаи ръстът може да достигне и 100-150 базисни точки, посочва изданието.

Същевременно обаче низходящият натиск върху инфлацията в Китай се разглежда като източник и на глобални рискове. Отслабването на китайската валута може да доведе до „износ“ и разпространение на дефлация по света, пише още в анализа.

Паралелно с тенденциите при инфлацията ще продължи и битката между централните банки. Фед се очаква да увеличи лихвите през тази година, докато останалите водещи централни банки вероятно ще се въздържат от действия. ЕЦБ пък ще се опита да вземе окончателно решение какво да прави с програмата си за изкупуване на активи.

Това различие в политиките лесно може да прерасне в битка на пазарите на активи с фиксиран доход. Паричната политика освен това не е акт, осъществяван в изолация. Опасенията са, че намесата на централните банки става все по-малко ефективна и че „мунициите“ им привършват. Затова е възможно отново акцентът да падне върху фискалната политика.

На целия този фон изглежда логично пазарите през тази година да преминат през по-сериозна волатилност.

Нито един от тези изводи обаче не може да се определи като достатъчно сигурен или не толкова сигурен. Със сигурност обаче годината ще е изпълнена със събития.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Информационната агресия откъм Русия ще пречи България да се развива самостоятелно

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/01/04/2884325_informacionnata_agresiia_otkum_rusiia_shte_prechi/?ref=rss


Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Днес "Дневник" представя мнението на Юлиан Попов. Обобщението му за 2016 - може да прочетете тук.
Какви нови политически проекти ще се появят?

- Вероятно никакви. Струва си да следим "Да, България". Не бива да...

Ограниченията пред Airbnb в Лондон ще доведат до загуба на резервации за 400 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275674_%D0%9E%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+Airbnb+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%8

 Airbnb ще изгуби резервации на стойност над 400 млн. долара в Лондон през тази година заради решението на компанията да наложи ограничения за краткосрочните наеми, съобщава Financial Times.

Изчисленията се базират на данни на търсачката за настаняване AllTheRooms и анализ на изданието.

Airbnb отстъпи пред регулаторите в британската столица и ограничи броя на нощувките на годишна база, за които собствениците на имоти в Лондон ще могат да ги отдават на туристи. За Лондон прагът е 90 нощувки, а за Амстердам – 60.

Според други изчисления на FT около една трета от спестяванията, които компанията предлага на потребителите си, идват от някои данъчни предимства, която тя има пред хотелите заради бизнес модела си.

Данъчните преимущества на Airbnb са особено видими в Лондон, където има висок данък за имотите на бизнеса, както и ДДС за хотелските услуги. Частните собственици на имоти, които ги отдават под наем, включително и части от тях, обаче са изключени от данъчния режим.

Регулаторните органи в много градове по света твърдят, че Airbnb нарушава правилата и се опасяват, че заради по-атрактивните приходи от краткосрочните наеми се ограничава и предлагането на жилища на дългосрочния наемен пазар.

На практика половината от нощувките в Лондон, реализирани чрез Airbnb през 2016 г., са застрашени, сочат данните на AllTheRooms. През тази година резервациите през платформата може да спаднат с над една трета в сравнение с броя им без ограниченията, изчислява търсачката.

Преди лимита на нощувките AllTheRooms очакваше резервациите чрез Airbnb в Лондон да се увеличат до 1,24 млрд. долара през тази година от 600 млн. долара през миналата година, което представлява увеличение повече от два пъти. Сега обаче се очаква резервациите да се увеличат до около 812 млн. долара.

Компанията налага такса от около 13% за всяка резервация, което означава, че приходите ѝ в Лондон за тази година ще са малко над 100 млн. долара.

Компанията коментира, че ограниченията няма да свият предлагането за туристите в британската столица, които търсят бюджетно настаняване извън хотелите. Платформата твърди също така, че по-голямата част от собствениците на имоти няма да бъдат засегнати от мярката, тъй като те отдават части от жилищата си, а не цели имоти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

4 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=340203

Събития: 1493 г. – Христофор Колумб напуска Новия свят, като слага край на първото си пътуване. 1698 г. – Голям пожар разрушава резиденцията на английската корона – Двореца Уайтхол. 1762 г. – Англия обявява война на Испания и на Неапол.

Ремонтът на Западния парк в София ще започне до края на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275673_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%

 Проектът за ремонт на Западния парк в София е готов. В момента се обсъждат и разработват процедурите за възлагането на обществена поръчка, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предава агенция Фокус.

Очакванията на Фандъкова са до края на годината да започне първият етап от ремонта на Западния парк.

Средствата за цялостната реконструкция на парка са от оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

През тази година ще се реконструира и неремонтираната част от парка „Заимов“. Предстои да започне и първият етап от реконструкцията на парк „Въртопо“ в кв. „Младост“, в който ще бъдат обновени 8 дка.

Междувременно директорът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков съобщи в интервю за информационната агенция, че започва подготовката на идеен проект за ремонт и преустройство на зоопарка.

Нейков обясни, че проектът ще включва изграждане на зони за животните, ще се проектират и нови празни зони за нови видове животни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Депутат предлага фермерите да окрупняват пасищата със споразумения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275672_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BD%D1%8F%D0%B2%

 Фермерите, които отглеждат пасищни животни, да имат право на споразумения за окрупнено ползване на пасищата и ливадите. Това се предлага в проект за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Проектът е внесен в парламента през декември от народния представител проф. Иван Станков (АБВ). 

Депутатът предлага споразуменията да се сключват до 20 декември за всяка следваща година. 

Сключването на споразуменията ще се ръководи от комисия за всяко землище, определена със заповед на съответната областна дирекция „Земеделие“,  пише в проекта.

Проф. Станков предлага и процедура за комасирано ползване на трайните насаждения.

В момента в ЗСПЗЗ има разписана процедура и ежегодно се сключват споразумения за комасирано ползване на нивите (по чл. 37в).

Целта на промените е окрупняване на ползваните от животновъдите имоти, а тези, които ползват ливади под определената норма за изхранване на животните, ще могат да я достигнат, пише в проекта. Това ще стане, като на фермерите се дава право да ползват и имоти, определени като „бели петна“ – непотърсени от собствениците терени.

Собствениците на животни, които вече ползват пасища над определената норма, няма да ползват процедурата по окрупняване.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Съвети за безопасно пътуване при усложнена зимна обстановка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634060

Главна дирекция „Национална полиция" призовава да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни. Това съобщиха от МВР. В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. Сняг и "кучи студ" от четвъртък в цялата страна Препоръчва се на шофьорите да не предприемат пътувания в края на седмицата, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледяв...

Brexit - основният риск пред пазара на бизнес имоти в Европа през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275671_Brexit+-+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D

 Brexit е основният риск пред доходността от инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2017 г., посочва инвестиционната компания Fidelity International, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Инвестициите в имоти ще продължат и през тази година да носят по-висока доходност в сравнение с другите инвестиции въпреки рисковете и достигане на зрялост на пазара, подчертава компанията. Експанзивната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да насърчава насочването на повече капитали към сектора на имотите на ключовите европейски пазари, най-вече към Германия.

Атрактивните лихвени нива и обменният курс на еврото продължават да привличат все повече инвеститори от Азия, Близкия изток и Америка, подчертават експертите. Единствено тежки макроикономически шокове биха обърнали тази тенденция, коментира Нийл Кейбъл от Fidelity International.

През последните години цените на имотните активи нарастват устойчиво на най-силните европейски пазари. Тенденцията ще се задържи и през тази година, прогнозира компанията.

„Фундаментите на пазара на имоти се очаква да останат положителни и докато количествените улеснения продължават, цикълът на пазара ще се удължи, включително и във Великобритания. Доходността обаче ще продължи да се понижава, макар и с по-малки темпове, заради притока на капитали към сектора. Доходността от първокласните активи се очаква да падне по-близо до границата от 3%“, коментира Кейбъл.

Експертът прогнозира и че наемите на ключовите пазари с ограничено предлагане ще продължат да се увеличават, още повече, че повечето пазари отчитат рекорден спад на незаетите площи. Делът на празните площи е значително под средното ниво в дългосрочен исторически план, посочва компанията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

За геноцида над професионализма и професионалистите

http://offnews.bg/news/n_1/n_643452.html

Несъмнено е важно кой управлява и как управлява, каква са стратегията и програмата му. Ние често се увличаме в анализи и коментари за дейността на конкретната власт. Аз също разбирам дълга си на гражданин като необходимост да изкажа на глас мнението си за това, което се случва и как стоят нещата от действителността, макар това да не е никак печелившо. А не е печелившо по няколко причини: Първо , то отваря нови и нови фронтове с имащите власт на различни нива, а като човек, зависим от тях по различни начини, търпя несгоди – и са ме уволнявали, и са се опитвали да ме строяват в две редици, и са ме заплашвали с административни репресии, и са спирали научното ми развитие. Второ , всяка следваща власт през тези вече повече от 26 години на Прехода е все по-малко демократична и по-малко толерираща различните мнения и критичните спрямо нея позиции, а нейните протежета, парашутисти, комисари и якобинци в институциите, с които се пресича пътят ми, с всяка следваща власт са все по-ограничени като интелект и по-арогантни като прилагане на делегираната им административна безконтролност. Трето , тъй като нивото на знаене и можене на всяка следваща власт и нейните кадрови проекции в институциите спада, няма как критичността ми да не се засилва, а това дава повод на обвиняващите ме (особено у онези, които по административна линия са ми началници) да ме сочат с пръст, че съм краен, че критикувам не принципно, а по принцип, че не виждам нищо позитивно, че на мен не може да се угоди и никой не ми харесва. И четвърто , стараейки са да отстоявам публично своите виждания и да давам, според възможностите се, професионални оценки, аз хабя огромна енергия и пилея твърде много време, а това са ресурси, които с възрастта, уви, са все по-ограничени и би трябвало да ги пестя, да се щадя, да ги посвещавам на книгите си в сигурността. Така или иначе, това, което се случва в България не е безразлично за твърде незначителното малцинство от хора като мен, които се вълнуват, които преживяват, на които им стиска споделят пред обществото мнението си, за които мълчанието не е злато, а е злото – злото, което позволява да се случва това, което се случва и то да се случва по все по-лош и по-безперспективен начин. Но отвъд споровете за конкретната власт, за конкретната политика, за конкретните действия и конкретните последици, почти винаги остава незасегнат по същество или недооценен по „достойнство“ един изключително важен проблем. Аз и друг път съм писал за него, защото лично мен той ме вълнува изключително много. Става дума за катастрофалното спадане на нивото на професионализма в управлението на всички нива, във всички видове администрации, на всички основни процеси и във всички главни дейности. Даже това не е все по-слаб професионализъм, това е все по-силен непрофесионализъм. В края на първия мандат на президента Първанов, твърдо решил да се разделя с него за втория мандат, аз му бях подготвил анализ, посветен на проблема за непрофесионализма в държавната администрация като стратегически риск за националната сигурност. И му бях привел фрапиращи случаи, като този за това как отговарящата за квалификацията на българските учители пише Очилище и Убичам. Трябва да призная, че ако онова състояние през 2006 г. е било непрофесионализъм, то днес ние имаме абсурдна липса на всякакъв професионализъм, имаме любителство, дилетантство, аматьорщина, които нарастват със страшна сила и се превръщат в рак за нормалното функциониране на различните администрации – държавна, общински и частни, в образованието, здравеопазването и културата, навсякъде, вредом и повсеместно. Днес в която и да е администрация, при мениджирането на който и да е процес, професионализмът е отстранен като критерий за подбор на управленските и изпълнителските кадри. Професионализмът не само е изрязан със скалпела на политизацията и посредствеността от критериите за подбор, той се е превърнал в абсолютен недостатък, в дефект, в пречка, в баласт, който ако бъде изхвърлен, има далеч по-голям шанс парашутът на кандидатстващия да се отвори и дирижабълът на уреждането му с длъжност да се издигне нагоре. Непрофесионалисти са тези, които извършват подбора и назначенията и те като краставите магарета отдалеч се надушват с непрофесионалистите, разбират се от пръв поглед, „чаткат“, че са от една кръв, пасват си веднага и задълго. Хората, които управляват процеси и дейности – по целия мислим спектър на тези начинания и усилия, са усвоили възможно най-лошите черти на днешното гнило и вълче постпреходно време. Те знаят, че последното, по което ще бъдат оценявани от висшестоящите е дали управляват съответните процеси и дейности добре. Резултатът от оценката и преценката за тях по никакъв начин не е свързана с конкретните резултати от тяхното управление. Оценяват се по кланова съпартийност и по корупционна съпричастност, по това дали са част от съответния кръг, сплотен на принципа „един за всички и всички за един“ или поне в по-меката му форма „ти на мене, аз на тебе“. Затова и не им е необходим професионализъм. От тях професионализъм не се очаква, очакват се коренно различни неща и за да се отговори на тези очаквания колкото по-малко се мотае из краката ми професионализмът, толкова по-добре. Затова накъдето и да се обърне човек, вижда почти едно и също. Вижда хора: - които не познават същността на управляваните процеси; - които не са възпитани и самокритични, а са озлобени и самовлюбени; - които смятат, че единствената употреба на властта е злоупотребата с нея; - които са убедени, че властта, с която разполагат им дава суверенното право да се държат като солдафони и фелдфебели, като господари и собственици на всеки под тях и на всичко под техен контрол; - които не ценят своите кадри, не уважават способностите и труда им, мачкат ги, унижават ги, съсипват ги и буквално им изпиват кръвчицата; - които са усвоили политкоректния демократичен и европейски новоговор, но пет пари не дават за демокрацията и европейските норми и стандарти; - които не одобряват политиката (не само външната, но най-вече нея) на страната ни, но възможно най-користно се ползват от нея и това, което тя им предоставя (особено във финансово отношение); - които имат звания и дипломи, но нямат знания и умения. Разбира се, такива хора, разпространяващи се като метастази, най-напред посягат свирепо и с административна репресия върху професионалистите и специалистите, върху знаещите и можещите. Те са обявили професионалиста за враг номер едно, за нещо като напаст, която трябва да бъде изкоренена и заличена веднъж и завинаги. Професионалистът със своя професионализъм е обида за тях, свидетелство за тяхната непригодност и доказателство за тяхната некадърност. Професионалистът е особена категория същество – той знае колко му е струвало да стане такъв и знае колко още много трябва да знае и може. Затова работи над себе си постоянно, няма време за интриги, за бездействие, за профукване на времето. И е петимен да се докаже – получи ли нов хоризонт, той не просто събира своите усилия в юмрук, той ги умножава, той се раздава. Професионалистът има своя етика, свое чувство за достойнство. Той знае какви усилия му е коствало да постигне такова ниво на знания и умения и затова много трудно може да каже на черното бяло, да се прегърби пред шефа, да си плюе на името и на себеуважението. Професионалистът е жив укор в лицето на непрофесионалистите, дръзко предизвикателство пред тях и кошмарен дразнител за тях. Не е никак силна и пресилена фразата, че през последните повече от 26 години се извършва системен и последователен геноцид над професионализма и професионалистите. Този геноцид е част от ставащата вече направо зловеща и изпепеляваща и последната нормалност в страната ни матрица, която се налага върху нашето общество, върху неговата кохезия и солидарност, върху неговия стопяващ се здрав разум и разсъхващ се инстинкт за самосъхранение. Нека не бъда разбран неправилно, но днешните управленци на всички нива на всички нива, във всички видове администрации, на всички основни процеси и във всички главни дейности (и това важи за всяка следваща управляваща партия с все по-голяма сила) са възприели най-лошото, което ни донесе Преходът към демокрация (а той безспорно заедно с хубавото, донесе и много лошо) и са отхвърлили всичко онова от соца, което по отношение на професионализма беше добро (а по време на соца заедно с лошото, имаше и хубави неща, човек не бива да си криви душата – просто соцът бе абсурдна, неефективна система и загуби безпощадно и невъзвратимо надпреварата със своя капиталистически опонент; тук за простота и без дълбоко съдържание употребявам соц-а и кап-а). Какво по отношение на професионализма бе хубаво (да, относително, съвсем относително хубаво, но поне донякъде хубаво)? Ето някои от тях: – съществуващата система от ценности – дори с всичките й дефекти, това беше дисциплинираща и контролираща дейността система от ценности, а днес изобщо няма такива ценности, управленците у нас, както се казва в Пернишко, са като изоглавени, за тях има все по-малко нещо свято, нещо ценно, готови са да преминат през трупа на всичко живо, само и само да злоупотребят с поверената им власт; - съществуващата на теория и нерядко (макар далеч не винаги) и на практика възможност с професионализъм да се издигнеш нагоре в йерархията и без да си по-по-най-агресивно скандиращия партийните програми и лозунги кариерист; - съществуващата хибридна йерархично-мрежова плетеница от обществени организации, които в определени случаи не само се допълваха в своето контролиране на практически всички сфери от обществения, професионалния и личния живот на хората, но и си противостояха, дето се казваше – имаше на кого да се оплачеш и ако един професионалист биваше спиран, спъван, онеправдаван, натикван в миша дупка, то той можеше да трие праговете на тези организации, да търси партийния, профсъюзния или комсомолския секретар и да намери своята малка правда (тук не говоря за онзи, който има смелостта да се опълчи срещу системата и да тръгне на война с него, тогава тя изобщо не си поплюваше); - съществуващата система за образование, която даваше възможност на желаещите да получат с труд, упоритост, воля и амбиции едно доста високо ниво на компетентност, с което после да могат съответно доста успешно да си вадят хляба, да се доказват и да бъдат себе си в професионално отношение. А днешните управленци от всякакъв сой и от всякакъв род, не само, както казах, усвоиха всичко лошо, което ни донесе Преходът, но и се освободиха от всичко хубаво, което беше коректив срещу дилетантството и арогантното, безпросветно незнание и абсурдното любителство от времето на соца. И се получи това раково образувание, което изяжда последните сили и способности на страната ни и я превръща в септична яма за всичко, което е достатъчно арогантно и користолюбиво и необходимо некадърно и непрофесионално. Вече писах веднъж по този повод следното, което ще приведа отново, защото то допълва съдържателно този мой текст: През първото поколение на започналия през 1989 г. процес огромен брой хора трябваше да оцеляват, да се справят, да ловят падналия от небето шанс, да вървят напред или нагоре или поне да се удържат на едно място. В развихрилите се близки до джунглата, до безправието условия, те се видяха принудени да действат според средата, да приемат и прилагат похвати и хватки, поведения и мимикрии - за да сполучат или за да не погинат. Така в своята начална еволюция, къртицата, натикана под земята, е трябвало да затваря очи, за да не попада пръст в тях, както и да се мъчи с крехките си ноктенца да рови, да копае, за да върви напред или поне за да не се задуши. Но сега и днес у нас е на сцената второто поколение на започналия през 1989 г. процес - на духовните деца на първото поколение. Те вече имат новите сетива и способности да оцеляват и да се справят - имат ги не защото им се налага да ги прилагат, защото са принудени да прибягват до тях, а защото тези сетива и способности са влезли в гените им, в тяхното ДНК, те са им по рождение, те са част от начина на им на живот и при това духовните деца на първото поколение, тези от второто поколение имат само тези сетива и способности - или тези сетива и способности доминират катастрофично над всички други техни сетива и способности. Аналогично и духовните деца на онази къртица вече не затварят очи - не ги затварят, защото ги нямат, те нямат очи - очи под земята не са им нужни, а също така не ровят, не копаят с крехки ноктенца, а имат бая ми ти страшни и мощни нокти -защото иначе няма как да вървят напред и да не се задушават. Сред управляващите в различните процеси и дейности, навсякъде по вертикала и хоризонтала аз в потрес и стрес виждам именно хората от това второ поколение, виждам духовните деца на първото поколение управляващи – на онова поколение, което бе принудено да оцелява и затова се въоръжаваше с нови способности, с нова безпощадност, с нова агресивност, с нови нрави. Техните духовни деца, обаче, вече имат тези способности, тази безпощадност, тази агресивност, тези нрави в своето ДНК – те са такива и само такива. И изпитвам почти неистов, силно разтревожен страх от мисълта – а какви ще бъдат следващите управленци на различните процеси и дейности, какви ще бъдат духовните деца на тези духовни деца? Какво идва след тоталния непрофесионализъм и абсолютното дилетанство? Не знам. Или по-скоро знам, но бих желал ако може да не знам. За жалост, обаче – знам. Пиша това, защото във всички свои основни роли аз виждам колко вредни за страната са тоталният непрофесионализъм и абсолютното дилетантство, които са същността и съдържанието на всичко, което се случва в нашата държава. --- Виждам го като човек, занимаващ се с наука – в България науката е презряна дейност, в очите на всяка следваща власт тя е все повече участ, орис и съдба на лузъри и аутсайдери, загубеняци и социопати. От науката няма нужда, а науката е тази, която произвежда знанията, лежащи в основата на професионализма. --- Виждам го като университетски преподавател – в България е все по-непечелившо да подготвяш студентите по високите критерии на сериозните университети, къде-къде по-печелившо е да правиш от образованието бизнес, то да е черна кутия, на входа на която са парите на студентите, а на изхода – дипломите. От качествено образование у нас няма полза, а висшето образование и това, което споделя, преподава, дава, раздава знанията, лежащи в основата на професионализма. --- Виждам го като човек, който във ваденето на своя хляб с честен труд и ежедневна и еженощна работа, зависи от различни управленци – на мен ми е все по-трудно да разбирам тези хора, защото сърцето ме боли колко малко разбират една немалка част от тях какво управляват, каква дейност мениджират, колко важно е да има институционална култура, да има уважение към творческата дейност, да се цени професионализмът, знаенето, моженето; чувствам се изморен и демотивиран да виждам повсеместно, където ми е хвърлен пъпът – наука, образование, проекти, начинания – как нахлуват в живота ми случайни хора, облечени съвсем случайно с власт над мен, над нас, и започват да ме, да ни командорят – да решават съдбата ми, да решават съдбите ни все по-слабо подготвени хора, за които мястото, което заемат е само временен базов лагер за катерене нагоре и нагоре, по гърбовете и през труповете на все същите онези знаещи и можещи, на нашето смаляващо се и топящо се племе наивници, които смятат, че българският професионалист не е по-лош от европейския, от западния, от чуждия и дори може да бъде по-добър от тях, ако не го малтретират административно и не му пречупват крилете властващите над него непрофесионалисти. --- Виждам го като гражданин с гражданска позиция – заради повсеместния разгул на непрофесионализма, България губи – губи в сравнение с другите демократични държави, губи в своите очи и в очите на разумните хора, губи енергия и бъдеще, губи смисъл и шанс да бъде нормална европейска страна. --- Виждам го и като родител – репресията у нас над професионализма, ненужността на златната, образована българска младеж, на нашите деца, едрата шарка на калинките, псориазисът на шуробаджаначеството, непотизма, уреждачеството и нагаждачеството, крастата на дилетантството – всичкото това прогонва тази златна българска младеж навън, в чужбина, оставяйки на нас, техните родители единствената радост - да гледаме по скайпа с напълнени със сълзи очи, тях и техните деца, сиреч собствените ни внуци… Ето затова и ето защо ми се искаше с тези свои разсъждения да отида отвъд деянията на която и да е конкретна власт, на които и да са конкретни управленци и да потърся точната диагноза за ставащото, за болестта, на които всяка конкретна власт и всички конкретни управленци са преди всичко и най-вече симптоми и синдроми. И ако не цялото, то поне голяма част от съдържанието на тази диагноза е непрофесионализмът, който беше преди време риск за националната ни сигурност, постепенно се превърна в опасност за нашата държава, а сега вече е заплаха, пряка и непосредствена заплаха за самото й съществуване. Статията на проф. д-р Николай Слатински е публикувана на личния му сайт  Стратегия Синергия Сигурност .

Поли Генова замина на екскурзия в Израел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5972495

Поли Генова замина на екскурзия в ИзраелМладата певица, която посрещна новата година с песни на площад “Княз Александър I”, се отправи на път. Тя замина за Израел в понеделник сутринта, а малко по-късно същия ден вече разглеждаше най-интересните места в Тел Авив. Поли отиде и до Йерусалим и се разходи в старата му част, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно

Тютюневият склад в София се продава от частен съдебен изпълнител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275670_%D0%A2%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D0%

 След незавидната съдба на Тютюневия град в Пловдив, който беше спасен от пълно събаряне, но в крайна сметка беше доразрушен при пожар, заради който се води и съдебно дело, съдбата на тютюневия склад в София също е под въпрос.

Сградата на ул. „Козлодуй“ 163 е в изключително лошо състояние, през 2013 г. директорът на дирекцията „Общински строителен контрол“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община е издал заповед за събарянето ѝ, която не е отменена, макар и още да не е изпълнена, а сега имотът се продава и от частен съдебен изпълнител.

Началната тръжна цена на имота е 2,25 млн. лева, а крайният срок за огледи и подаване на оферти е 23 януари. Предвижда се офертите да бъдат отворени на 24 януари.

От заповедта за събаряне на сградата се вижда, че тя е строена в началото на ХХ век. Строителни книжа за сградата не са съхранени.

Тютюневият склад в София не е включен в регистъра на обектите от национално културно-историческо наследство на Министерството на културата, показва справка в регистъра за София град. Това означава, че сградата не е защитена от събаряне, предвид и наличната заповед от 2013 г.

Тютюневият склад в София в момента е собственост на фирмата „Цанев и син“ ООД, която осъществява търговска дейност. Последният подаден отчет на фирмата в Търговския регистър е за 2011 г., в който балансовата стойност на притежаваните земи и сгради е отчетена в размер на 243 хил. лева.

За същата година компанията отчита 142 хил. лева загуба при над 1,7 млн. лева задължения към доставчици. Всички задължения на фирмата за годината, включително към персонал, за осигуровки и данъци, към банки, възлизат на 2,65 млн. лева.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

7 по Рихтер разтърси Фиджи

https://www.actualno.com/asia/7-po-rihter-raztyrsi-fidji-news_585135.html

В региона на тихоокеанската островна държава Фиджи бе регистриран силен трус с магнитуд 7,0. Дълбочината на огнището е 10 км коригираните данни са обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център по информация на Американския геофизичен институт (USGS/NEIC Denver, USA)

Как икономиката и политиката ще въздействат върху пазарите на имоти в Азия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275669_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81

 Икономическото представяне на отделните държави и политическите тенденции ще оказват основно влияние върху пазарите на имоти в азиатско-тихоокеанския регион през 2017 г., пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на прогноза на консултантската компания Knight Frank.

Като цяло Китай доминира в региона предвид балонизирането на жилищните пазари във водещите градове на страната. Ръстовете на цените достигнаха такива темпове, че политиците решиха да предприемат мерки за охлаждане на пазарите по места.

Местните власти в Хонконг също продължават да поддържат и даже да разширяват ограничителните мерки на пазара на имоти. Австралия пък въведе допълнителни такси за чуждестранните инвеститори заради продължаващия ръст на цените, който изтласква местните купувачи от пазара на имоти.

Като се изключат тези пазари, в по-голямата част от Югоизточна Азия и Индия активността се забавя, а доверието на инвеститорите остава отслабено. Дори представянето на Сингапур и Малайзия е изключително слабо, а доскоро това бяха два от най-активните и бързо растящи пазари в региона. 

На фона на предстоящото встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп и надвисналата заплаха над Транстихоокеанското партньорство нараства и несигурността през пазарите на имоти от Азиатско-тихоокеанския регион.

От една страна икономическата и политическа несигурност оказва директно негативно въздействие върху пазарите, но от друга води до изтегляне на капитали от фондовите борси и пренасочването им към сектора на имотите, подчертават експертите. Затова и мерките на политиците ще са най-въздействащи върху пазарите през 2017 г., прогнозира компанията.

Алис Тан, която оглавява звеното на Knight Frank в Сингапур, посочва, че все пак някои сегменти от пазара на имоти в региона ще се представят добре през тази година на фона на неспокойната и изпълнена с безпрецедентни събития 2016 г.

През третото тримесечие на миналата година цените и наемните нива в почти всички сегменти от пазара са достигнали нови рекордно ниски нива. Може да се очакват и допълнителни корекции в низходящ план заради допълнителното отслабване на пазарите и излизането на доста нови проекти на пазара.

Същевременно Тан очаква засилване на вторичните продажби в жилищния сектор в региона.

По статията работи: Миглена Иванова

Резкият спад на цената на петрола спъна Wall Street

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275668_%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%8A%D0%BD%D0%B0+Wall

 Водещите индекси на Wall Street загубиха първоначалния тласък, макар че завършиха първата сесия за 2017 година на зелена територия. Спадът в цената на петрола и по-високата стойност на щатския долар обаче спряха Dow Jones и индексът отново не успя да покори рекордните 20 хил. пункта.

Телекомпаниите и здравният сектор подкрепиха ръста на S&P500, пише CNBC. Обнадеждаващите новини за китайския PMI-индекс предизвика оживлението на щатските фондови пазари.

Dow Jones се повиши с 0,6% до 19 881,76 пункта. За ръста на стойността на индекса допринесe Walt Disney, чиито акции поскъпват с 1,78% до 106,08 долара за брой. Книжата на Visa затвориха търговията при цена от 79,50 долара за брой, което представлява ръст от 1,9 на сто.

Критиките на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към GM не успяха да обезсърчат инвеститорите. Акциите на автомобилната компания поскъпнаха с 0,89% до 35,15 долара за брой.

Широкият S&P 500 достигна до ниво от 2 257,83 пункта, или ръст от 0,85 на сто. За Nasdaq промяната днес също е в рамките на на 0,85 на сто до 5 249,08 пункта.

Цената на петрола за кратко достигна до 18-месечен пик, но след това опасенията, че Либия няма да изпълни обещанията си към ОПЕК и няма да намали добива натежаха, посочва MarketWATCH. Цената на природния газ в САЩ падна с 11% заради прогнозата за по-топло време през следващите дни.

Лекият суров петрол поевтиня с 2,6% до 52,33 долара за барел. Европейският Brent загуби 2,4% от цената си и затвори търговията на ниво от 55,47 долара за барел. Малко преди това суровината прескочи цената от 58 долара за барел, което е най-високата стойност от лятото на 2015 година насам.

Цената на златото обаче се установи на най-високото си ниво за последните три седмици. Ценният метал поскъпна с почти 1% до 1 162 долара за тройунция.

На валутните пазари щатския долар записа ръст срещу повечето световни валути. Едно евро се разменя срещу 1,0408 долара след 1,0467 долара за едно евро в понеделник. 

По статията работи: Деляна Петкова

Марин льо Пен: ЕС трябва да запази единната си валута и без Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275667_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BB%D1%8C%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%95%D0%A1+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0%

 Дори и Франция да напусне едностранно еврозоната, ЕС трябва да запази единната европейска валута. Това призна френският кандидат за президент Марин льо Пен, пише Politico.

Тя вече обяви, че в нейните планове е Frexit на много нива - референдум за напускане на еврозоната, а дори и излизане от ЕС и от НАТО. За първи път обаче крайнодесният кандидат за поста в Елисейския дворец говори за усложненията, които могат да настъпят след едностранното напускане на еврозоната от страна на Франция.

Frexit може да предизвика валутни сътресения, за които решение е системата на екюто - паричната система на ЕС преди въвеждането на еврото. При нея съвместно съществуват и националните валути, и европейската валутна единица (екю).
Според механизма всяка национална валута в ЕС има определен референтен курс в екю и така се получават обменните курсове между отделните валути в рамките на общността.

Промяната в мнението на льо Пен може да се дължи и на проучванията на общественото мнение през 2016 година, според които повечето французи не подкрепят идеята за напускане на ЕС и еврозоната. Гласоподавателите се опасавят, че валутните сътресения ще изядат техните спестявания.

Според щаба на льо Пен няма рязък завой във възгледите - и преди е била обмисляна идеята за кошница от валути, която да замени еврото. Промяна ще бъде въведена само след допитване до французите, категорични са от "Националния фронт", партията на Марин льо Пен.

В управленската програма на льо Пен е предвидено още и запазване на 35-часовата работна седмица във Франция, както и премахването на автоматичното гражданство за децата, родени на територията на страната. Крайнодесният кандидат предлага и промяна в Конституцията, която ще доведе до намаляване на броя на депутатите.

Politico напомня, че преди дни стана ясно, че Марин льо Пен ще вземе заем от 6 млн. евро от фирмата Cotelec, свързвана с нейния баща - Жан-Мари. Той беше изключен от "Националния фронт" през 2015 година.

Според Марин обаче средствата, които ще вземе от Cotelec, не принадлежат на баща й, а на "активисти".

По статията работи: Деляна Петкова

Прогноза за времето - 4 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=340202

Днес над страната облачността временно ще се разкъса и намалее, на много места до предимно слънчево време. По Черноморието облачността ще е пременлива, без валежи. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 6 и 9°.

Гръцките данъкоплатци дължат 94 млрд. евро на хазната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275666_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D1%82+94+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0

 Повече от половината от данъкоплатците в Гърция дължат пари на хазната, съобщава "Катимерини", позовавайки се на приходната агенция в страната. Последните данни показват, че 4,3 млн. души имат задължения към държавата на обща стойност 94 млрд. евро.

Заради просрочия държавата е започнала мерки по събирането на задължения - конфискации и запор на сметки, срещу малко над 826 хил. данъкоплатци. Старите дългове, натрупани преди 2016 година, са в размер на 81,6 млрд. евро.

От тях 8 млрд. евро са задълженията към държавата на държавни компании и общински власти. Други 12 млрд. евро са на частни компании, които са обявили банкрут, и не могат да погасят своите задължения към държавата.

Едва 157 млн. евро от неплатените към хазната задължения се дължат на грешни фактури, сочат още данните на финансовото министерство.


В периода януари - ноември 2016 година са натрупани нови 12,6 млрд. евро задължения на физически и юридически лица към гръцката хазна. Сумата вероятно ще се окаже и по-голяма, защото в нея не са включени индиректните данъци, глоби, мита и т.н.


От 1 януари 2017 година в страната влизат в сила по-високи акцизи за горивата, цигарите, кафето и фиксираните телефонни услуги. Данъкоплатците ще започнат да усещат и премахването на редица данъчни облекчения, които правителството извърши през 2016 година, пише още "Катимерини".


Счетоводители прогнозират пред изданието ръст на сивата икономика в Гърция през тази година, породен от увеличената данъчна тежест. Годината няма да бъде никак лека за приходите в хазната и заради фалити на компании, а бизнесът няма да може да посрещне своите задължения, предупреждава "Катимерини".


По статията работи: Деляна Петкова

Радев пробва да "спре" търга за тол системата чрез Фейсбук

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275665_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%22%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%22+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BB+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%

 Новата година започна с поредното временно спиране на търга за въвеждане на тол системата за платено преминаване по пътищата, съчетана с неинституционален опит на избрания президент Румен Радев за намеса в процедурата и ответна реакция на премиера в оставка Бойко Борисов, състояща се в изпращането на регионалния министър Лиляна Павлова да дава разяснения на Радев.

Търгът на стойност 200 млн. лв. в крайна сметка се оказа временно спрян поради подадена поредна жалба, този път от чешката фирма "ТоллНет", става ясно от съобщението на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във вторник.

Невстъпилият в длъжност президент реши да се намеси в работата на АПИ

Румен Радев, който под предлог, че не е встъпил в длъжност, отказа да сподели с настоящия президент отговорността за едно съвместно служебно правителство, реши да се намеси директно в делата на изпълнителната власт, настоявайки да бъде спряна обществената поръчка за тол система, възобновена на 29 декември 2016 г. По конституция държавният глава няма право на такава намеса, а самият Радев не би трябвало да има морално основание да прави това и като гражданин, след като обяви за неконституционно предложението на президента Росен Плевнелиев да посочи състав на служебен кабинет.

"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип", написа Радев във Фейсбук профила си – трибуна, от която очевидно възнамерява да командва държавата.

 

Отговорът на пътната агенция

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) излезе с позиция в отговор на Радев. От там заявяват, че спазват препоръката на премиера Бойко Борисов да не се обявяват нови обществени поръчки и допълват: "Освен това въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ до този момент не са били обект на консултации с президентската институция."

АПИ посочва, че не става въпрос за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, която е обявена преди повече от 9 месеца. В позицията до медиите си припомня, че поръчката за тол системата е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й тя временно е спирана неколкократно. Това се е наложило заради обжалвания. Възобновявана е след произнасяне на компетентните институции - Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

"Важно е да се отбележи, че размерът на тази инвестиция няма да е за сметка на държавата. Предвижда се изграждането на самата система да бъде за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи", напомня пътната агенция.

Ходът на процедурата от 29 декември до днес

На 29 декември търгът за тол системата беше отново възобновен, след като съдът отхвърли поредната жалба.

На 30 декември 2016 г. е подадена поредната жалби срещу поръчката, която на практика отново блокира търга. На 2 януари 2017 г. избраният, но невстъпил в длъжност президент Румен Радев възрази на възобновяването на търга.

На 3 януари Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова да разясни на Радев целта на възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на Радев.

Тол системата цели въвеждането на платено преминаване за автомобилите над 3.5 тона, а за леките коли замяната на сегашната хартиена винетка, с електронна. Платеното преминаване ще обхване освен магистралите и пътищата първи, втори и трети клас.

Именно срещу това възразява БСП, според която около 85% от всички републикански пътища в страната ще бъдат платени – нещо, което го няма никъде в Европа. Според депутата от БСП Георги Свиленски Унгария е с най-високия процент на платени пътища – 15% от пътната мрежа в страната, докато във всички останали европейски страни той е между 1 – 3%. По тази причина БСП настоява платено да бъде преминаването само по магистралите и първокласните пътища у нас.

Последната жалба срещу търга е на "ТоллНет"

Последната жалба срещу обществената поръчка за тол системата е внесена от чешката фирма "ТоллНет" на 30 декември. Компанията иска налагането на временна мярка – спиране на търга.

От публикуваната информация на страницата на КЗК не става ясно какви са мотивите за обжалване на "ТоллНет". При предишната си жалба фирмата атакува краткия срок за подаване на офертите.

Най-вероятно сега посочва същия аргумент. Настоящият срок, след възобновяването на поръчката на 29 декември, е 5 януари 2017 г., а отварянето на офертите трябваше да стане на 6 януари.

Радев размаха пръст на правителството

В понеделник вечерта в профила си във Фейсбук избраният, но невстъпил в длъжност държавен глава посочи, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не спазва нареждането на Борисов да не се сключват обществени поръчки.

"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна", казва Радев.

И продължава: "Без да оспорвам законността му, намирам това решение за политически спорно. Считам, че правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов, който зае отговорна позиция на гореспоменатото заседанието на МС".

На заседанието на правителството на 21 декември 2016 г. Борисов заяви: "Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки. Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате.... Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това"зави тогава Борисов.

Павлова разяснила на Радев, че обществена поръчка за тол системата не е нова

В отговор на Радев Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова да разговаря с Румен Радев с цел да бъде разяснена процедурата по възобновената обществена поръчка, за да отпаднат съмненията на новоизбрания президент, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Павлова веднага е изпълнила заръката на Борисов и е провела телефонен разговор с Радев, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Тя го е информирала, че обществена поръчка за тол системата не е нова, а възобновена съществуваща процедура, която е започнала на 5 април 2016 г. Също така Павлова е уведомила Радев, че въпросната обществена поръчка е била обект на много жалби, поради което е била спирана и възобновявана неколкократно досега.

Павлова е уверила Румен Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти. Новият срок е 5 януари 2017 г.

Павлова е уверила Радев, че нито МРРБ, нито АПИ нарушават разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов да обявяват нови обществени поръчки.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията е уведомила АПИ, че е постъпила нова жалба по процедурата за тол системата и АПИ отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК.

От пътната агенция пък информираха, че се предвижда изграждането на самата система да бъде за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи.

БСП е за тол система, но е против да обхваща 85% от пътищата

Въвеждането на тол системата безспорно е най-справедливият начин за заплащане на пътните такси, но сме против това да обхваща 85% от пътищата, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски пред Mediapool.

Позицията на БСП е, че тол такси трябва да има само за магистрали и скоростни пътища, но не и за втори и трети клас, както е залегнало в поръчката. БСП е и против въвеждането на електронни винетки за леките коли.

Свиленски заяви, че той не е консултирал новоизброния президент, който беше подкрепен от БСП на изборите, по въпроса за тол системата.

Моделът за платено преминаване по пътищата, заложен от кабинета Борисов, предвижда за около 17 000 км от републиканската пътна мрежа да се плащат винетни или тол такси, а останалите 3000 км, които са малки и локални пътища, движението да бъде безплатно.

По време на първия кабинет на Борисов също беше подготвен търг за въвеждането на тол система, но след идването на правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от БСП и ДПС, търгът беше спрян и поръчка така и не беше обявена.

Срещу платеното преминаване по пътищата са големи пътни компании, извършващи превози с тежкотоварни автомобили.

Честит рожден ден на Константин Вълков

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5972568

Честит рожден ден на Константин Вълков Днес, 4 януари, рожден ден празнува Константин Вълков, журналист и програмен директор на радио “Дарик”. Той е и един от най-нестандартните автори на “24 часа” заради многобройните си и качествени идеи, които има за всяка сфера от живота ни.  Бъди жив и здрав и

Валентин Вацев: Путин, запретнал ръкави, е бръкнал в интимните части на американската демокрация

http://tv.pogled.info/news/81207/valentin-vatsev-putin-zapretnal-rakavi-e-braknal-v-intimnite-chasti-na-amerikanskata-demokratsiya

/ПогледТВ/ Един разговор на Александър Симов за това ще има ли нов ялтенски договор, какво предстои за Европа, свърши ли американската хегемония и каква ще е съдбата на България в този нов свят. /ВИДЕО/

МВР: Не предприемайте пътувания от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634059

Главна дирекция „Национална полиция" призовава да не се предприемат пътувания през периода от 5 до 7 януари, ако не са крайно наложителни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В края на работната седмица се очакват обилни снеговалежи в цялата страна. При усложнени метеорологични условия за периода от 09.00 часа на 5 януари до 09.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по участъци от републиканските пътища, за да не се допускат задръствания и блокиране на превозни средства, за да се осигурят нормални услови...

Радев ще опита да забави разпускането на парламента със седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275664_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B

 Избраният президент Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22-ри януари, ще се опита да не разпуска веднага Народното събрание, а да удължи живота му със седмица, за да "измести" предсрочните избори поне в края на март. Това казаха пред Mediapool представители на бъдещата администрация на "Дондуков" 2.

Според конституцията предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца от датата, на която президентът разпуска парламента. Това пък става с указ след изчерпване на другата конституционна процедура - опитите да бъде съставен кабинет с различни мандатоносители.

Експерти по конституционно право твърдят, че след като и третата политическа сила в лицето на РБ върна мандата на президента Плевнелиев преди Коледа, тази процедура е изчерпана. Затова веднага след встъпването в длъжност Радев трябва да разпусне парламента и да определи дата за избори. Според конституцията това става с един указ.

Ако Радев се придържа към този прочит на основния закон, предсрочните избори ще се състоят най-късно до 19 март.

Според други обаче президентът няма срок, в който да разпусне НС и да назначи предсрочен вот. "Разбира се, това е неотложна задача, която не може да бъде "прескачана" дълго, но Радев не би прекрачил конституцията, ако не издаде указа в деня на встъпването си в длъжност. Може спокойно да се забави една седмица и така да отложи предсрочните избори", коментираха преподаватели по конституционно право пред Mediapool.

 

Според информация от бъдещия екип на държавния глава той най-вероятно ще издаде указа за разпускане на Народното събрание на 30 януари (понеделник). Това забавяне ще гарантира отлагането на изборите до 26 март.

"Организацията на избори в средата на март, както горе-долу ще се случи, ако Радев не забави указа си, крие доста рискове. Един по-обилен снеговалеж може да блокира цели местности, видяхме какво се случи по Нова година. Ами ако не успеят да доставят бюлетините навреме?", допуснаха експерти по изборна организация.

С такива аргументи дори са склонни да се съобразят и някои представители на ГЕРБ. "Зимата определено крие свои рискове, но това не означава, че трябва да се потъпква конституцията. Ако е задължително вотът да е на 19-ти март, нека новият президент и назначеният от него кабинет бъдат така любезни да го организират. Ако има възможност за отлагане, по-добре е изборите да бъдат на 26-ти", смятат от ГЕРБ.

Юристи от партията на Борисов пък смятат, че "забавяне" на указа за разпускане на парламента може да бъде и основание за импийчмънт.

"Няма как Румен Радев да допусне гаф в конституционните си задължения", смятат от БСП. В левицата са убедени в това, защото юридически съветник на новоизбрания президент ще бъде бившият конституционен съдия и шеф на обществения съвет към ЦИК проф. Емилия Друмева. Обявеното досега настояване на социалистите е предсрочните избори да се проведат възможно най-бързо.

Най-вероятният шеф на кабинета на Радев ще бъде журналистът от лявоориентираното издание "Аспекто" Иво Христов, който ръководеше и кампанията му. Международният секретар на БСП Деница Златева ще бъде секретар на президента по европейска политика. Международен негов съветник, според информация от БСП, ще бъде бившият заместник-министър на външните работи по време на тройната коалиция Любомир Кючюков.

Секретар на президента по регионалната политика ще бъде също кадър свързан с БСП – бившият кмет на село Труд Николай Копринков. Медиен секретар на "Дондуков" 2 пък се очаква да бъде журналистката Елена Йончева, която също бе в предизборния щаб на Радев.

Валентин Вацев за идеята на Нинова бившите социалисти да се върнат в БСП: Така се викат само овце!

http://tv.pogled.info/news/81206/valentin-vatsev-za-ideyata-na-ninova-bivshite-sotsialisti-da-se-varnat-v-bsp-taka-se-vikat-samo-ovtse

/ПогледТВ/ Един разговор на Александър Симов с политическия анализатор Валентин Вацев за това ще сработи ли идеята на Корнелия Нинова да покани бивши социалисти да се върнат в партията, знае ли какво да прави БСП с властта, какво ни чака през 2017 година и идва ли краят на ГЕРБ. /ВИДЕО/

Трус от 4,2 по Рихтер край Велико Търново

https://vesti.bg/bulgaria/trus-ot-42-po-rihter-kraj-veliko-tyrnovo-6063650

Земетресението е усетено от жителите на региона, няма данни за нанесени щети и пострадали

Александър Симов: Авторите на фейсбук-статуси срещу комунизма и истинските проблеми на България

http://tv.pogled.info/news/81205/aleksandar-simov-avtorite-na-feisbuk-statusi-sreshtu-komunizma-i-istinskite-problemi-na-balgariya

/ПогледТВ/ Един коментар на Александър Симов за това какви са истинските предизвикателства пред България за 2017 година, защо и сега авторите на фейсбук статуси срещу комунизма отказват да видят истинските проблеми на страната и как затъна Бойко Борисов в снежните преспи на любимата си магистрала. /ВИДЕО/

Bellissima Alfa Romeo 147

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bellissima-alfa-romeo-147-6063636

Alfa 147 има доста трески за дялане, но тази визия и спортно поведение си струват риска.

"Арсенал" изравни от 0:3 до 3:3 за половин полувреме (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5972982

"Арсенал" изравни от 0:3 до 3:3 за половин полувреме (видео)По-малко от половин полувреме - 22 минути, бяха необходими на "Арсенал", за да стане съучастник в поредния шедьовър в английската Висша лига. "Артилеристите" губеха 0:3 като гости на "Борнемут", преди в 70-ата минута да стартират обрата. Домакините дръпнаха солидно в резултата още преди почивката с попадения на Чарли Даниълс (16) и Калъм Уилсън

Шест места, които да посетим през 2017 г.

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/shest-mesta-koito-da-posetim-prez-2017-g-6063631

От очарованието на Чили до славната Гренада и непознатия Оман, къде да идем тази година

Европа е обречена на разпад, ако не промени миграционната си политика

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81204/evropa-e-obrechena-na-razpad-ako-ne-promeni-migratsionnata-si-politika

/Поглед.инфо/ Според германските медии броят на заловените мигранти по границите на Германия се е удвоил, а доброволно депортираните също се увеличават. Италианската журналистка Никол Валентини разкрива защо този основен политически въпрос около предстоящите тази година избори е толкова важен за бъдещето на европейския континент.

Министърът с пушката и неговата мизерия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275663_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81+%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F

 На 12 ноември, събота, ден преди балотажа на президентски избори, министърът на икономиката (тогава още не в оставка) Божидар Лукарски тръгва на лов. Представете си само в какво настроение е бил, след като само няколко дни преди това неговият официален кандидат Трайчко Трайков е получил мизерните 6 процента, а кандидатът за когото е гласувал (хайде, хайде, всички знаем, че е пуснал бюлетина за Цецка Цачева), въпреки всички социологически шаманства, е останала втора. И заради това вероятно министърът решава да се разнообрази - вместо по дивеч стреля по плакат на ген. Румен Радев, който само ден по-късно размаза ГЕРБ с над 20-процента разлика и стана президент на страната. 
Информацията за това сюрреалистично поведение на Лукарски стана явна едва миналата седмица, буквално дни преди началото на новата година. Столичен седмичник разпространи информацията и обяви, че има много свидетели на тази злощастна случка, които могат да потвърдят безумието. Това е метафорично злодейство, отчайваща наглост на един самозабравен човек, която отива отвъд границите на здравия разум. Да стреляш по снимка на своя политически противник е израз на върховно безсилие, но говори и за брутална тъмнина на душата. 
Преди да влезем в политическо обобщение обаче, трябва да споделим, че действията на Лукарски всъщност са укорими от много други гледни точки. Например, ако е стрелял по плакат на ген. Радев в рамките на населено място, това е очебийно нарушение на обществения ред и най-малкото е противозаконно деяние. Ако пък е накарал служителите на ловното стопанство да му сложат портрет на Радев вместо мишена, е пълна злоупотреба с власт, властническо самозабравяне, което се нуждае от политическа санкция.
През образа на стрелящия Лукарски можем да конструираме истинския портрет на тези, които са ни управлявали. Комплексари с власт. Амбициозни пуяци, които в мига, в който започват да получават шамарите, се разпадат напълно и откриват най-първичните си инстинкти. Изненадата от загубата не е оправдание за такова поведение. Защото политиката или се упражнява с достойнство и ценности, или човек самоубива собствения си образ, като стреля по образа на противника си. Лукарски трябва да стане нарицателно. Политикът с пушката, но без мозък. Истинският човек си личи в кризисните мигове, а министърът на икономиката в оставка напълно се проваля в този върховен тест. 
Опитите да се открие някаква смислена следа от Божидар Лукарски в българската история удариха на камък. Лидерът на СДС за сметка на това придоби скандална известност с една научна иновация. През лятото на 2014 г., когато летните протести вече се влачеха по корем на земята, Лукарски гръмовно обяви, че е присъствал на честване на Александър Стамболийски, който бил "зверски убит от комунистите". Само за няколко часа анонимният лидер на СДС стана медийна скункс звезда за ужас на пиарките на партията. В рамките на час те се опитаха три пъти да редактират текста на своя лидер, за да получи той все пак някакво ниво на достоверност, но три пъти панически успяваха само да го изложат допълнително. 
Архивите и учебниците по история пазят съвсем различна версия за убийството на Стамболийски. Там ясно е казано, че неговата смърт след преврата на 9 юни става с мълчаливото одобрение на царя и на Александър Цанков, наричан Кръволока, и е извършен от хора на ВМРО, които садистично му режат главата. Но Лукарски е от новото поколение разглезени градски десни. На тия винаги и всякога комунистите са им виновни. Моралното падение в гафа на седесаря обаче беше не грешката, защото никой не е застрахован от бъркане, а абсолютното нежелание да се извини и да признае, че не е бил прав. Тоест към невежеството трябва да прибавим арогантната самоувереност и тази формула е равна на Лукарски. 
Ето защо аз лично не очаквам той да се извини за чудовищното си деяние. В психиката на новия десен не съществува такова нещо като покаянието. Покаянието означава възможност да мислиш, а при Лукарски имаме точно обратния процес. Ето такъв човек е в състояние да вдигне заредена пушка и да стреля срещу снимка на противника си. Той едва ли вижда нещо лошо в този циничен хумор. Все пак говорим за Лукарски, човека, който се възприемаше за толкова универсален управленец, че последователно го спрягаха за министър на правосъдието, след това на спорта, за да го паркират най-накрая като министър на икономиката. Самият Лукарски обяви, че е напълно готов за високите отговорности. Дори даде стопроцентово доказателство за това - бившата му тъща работела навремето в министерството и той често минавал покрай нея, за да я види. Напълно готов за министър, няма начин да не е така.
Битуването му в самото министерство ще се запомни само с едно. Че той уреди целия остатъчен състав на СДС на държавна работа - кой в борд, кой във фирма, кой чиновник. Всички сини политически паразити се впиха в тялото на държавата - върховна ирония впрочем, защото нали уж божкем десните все срещу държавата говореха - тя не била необходима, само пречела. Очевидно не е толкова вредна, когато им дава тлъсти заплати и плаващо работно време.
След такава мащабна биография как да не хванеш пушка и да не гръмнеш по плакат на бъдещия президент, а? Тъжното е, че в годините на прехода България се нагледа на всякакви безумия и сега дори и това може да отмине безнаказано. Разбира се, СДС ще изчезне в канализацията на историята, самият Лукарски само след някоя и други година ще бъде просто махмурлийски спомен за безумно време, но лукарщината, опасявам се, ще продължи. Защото тя трябва да получи истински отпор. Не със стрелба, а с морално презрение. Само то може да я изстиска като гнойна пъпка. 

Бърза питка с кашкавал

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5972058

Бърза питка с кашкавал Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Земетресението е в сеизмично известния район на Стражица, усетено е и в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972980

Земетресението е в сеизмично известния район на Стражица, усетено е и в РусеЗеметресението, регистрирано две минути след полунощ край Велико Търново, е с магнитуд 4,2, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ), цитиран от БГНЕС. Според данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, трусът е с дълбочина 2 км на 19 км източно от Велико Търново и на 10 км северозападно от Златарица.

Отличиха херцогиня Катрин за фотографския й талант (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634067

Херцогинята на Кембридж Катрин, чиито снимки на децата й принц Джордж и принцеса Шарлот се появиха на първите страници на вестници и списания в целия свят, бе приветствана от Кралското фотографско общество за семейните й фотографии, съобщи Ройтерс. Истинска обич: Принц Джордж и принцеса Шарлот (ГАЛЕРИЯ) Съпругата на принц Уилям - внука на кралица Елизабет Втора, стана почетен доживотен член на Кралското фотографско общество в знак на признание за таланта ...

Издирват Дянков, за да бъде обвинен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275662_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%94%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD

 Прокуратурата издирва бившия финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков, за да му връчи призовка. Той ще отговаря за престъпление по служба в рамките на делото за продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН, по което вече се търси наказателна отговорност от бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

До момента Дянков не е открит, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Заради това на СДВР е възложено установяване на адрес, но ако не се справят - бившият финансист номер едно ще бъде обявен за общодържавно издирване. 
Арнаудова разясни обвиненията срещу Трайчо Трайков, за които самият той се ожали във фейсбук.
Снощи Дянков обяви своята готовност до съдейства на институциите "по всички интересуващи ги въпроси".

 

 

Общината купува метли, четки, лопати и кошчета за боклук за над 100 000 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634019

Обществена поръчка за доставка на оборудване и консумативи за почистване е обявила Община Пловдив, научи Дарик. Спечелилият процедурата трябва да достави редица уреди и почистващи препарати за нуждите на общинските звена, между които над 1000 броя метли с дръжки, различни видове четки за почистване и пране на килими, легени, над 100 лопати за смет, кошчета за отпадъци, гъби, тоалетна хартия

Ще има ли дървена ваканция в Пловдив?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634063

Оперативен щаб ще реши дали да има дървена ваканция в Пловдив, съобщи за Дарик зам-кметът по образование в Общината Стефан Стоянов във връзка с очакваните през следващите дни силни снеговалежи и минимални температури, стигащи до -20 градуса. Дали школата в общината ще останат затворени и в първите дни на следващата седмица след удължената заради грипа ваканция, ще стане ясно обаче към края на седмицата, подчерта още Стоянов. Припомням, че в първата седмица на януари зимата ще се завърне с пълна сила - със силен североизточен вятър, ...

Обещават ни слънце и градуси около нулата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634064

В сряда облачността временно ще се разкъса и намалее, на много места до предимно слънчево време. Привечер от северозапад отново ще се вплътни, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса. За Шумен минимални минус 6градуса, максимални 3 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца. В планините ще бъде ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен западен вятър. Облачността ще е променлива, по-често значите...

Русия и Турция заявиха за 27 нарушения на примирието в Сирия за денонощие

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/81201/rusiya-i-turtsiya-zayaviha-za-27-narusheniya-na-primirieto-v-siriya-za-denonoshtie

/Поглед.инфо/ Русия регистрира 27 нарушения на режима за прекратяване на огъня в Сирия за денонощие, се казва в бюлетина на Министерството на отбраната на Русия, предаде във вторник (3 януари) Газета.ру.

National Bank of Greece продава ОББ на KBC Group за 610 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275656_National+Bank+of+Greece+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%9E%D0%91%D0%91+%D0%BD%D0%B0+KBC+Group+%D0%B7%D0%B0+610+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) продава дял от 99,1 на сто от ОББ и лизинговото подразделение Interlease EAD на белгийската банкова група KBC Group за 610 млн. евро. Консултант по процедурата е Credit Suisse. Според източника на информация продажбата е в рамките на план за преструктуриране на гръцката кредитна институция и ще бъде последвана от продажби на дъщерните й клонове в Кипър и Румъния.

Убиецът на Карлов от октомври е събирал данни за него

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81200/ubietsat-na-karlov-ot-oktomvri-e-sabiral-danni-za-nego

/Поглед.инфо/ Убиецът на посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов е събирал информация за него чрез компютъра на своя бивш съквартирант от октомври 2016 година, предаде Anadolu, позовавайки се на хода на разследването. Това съобщи във вторник (3 януари) Газета.ру.

Милиардер е бил убит при кървавия атентат в Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275655_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B

 Йордански милиардер е загинал при терористичното нападение в Истанбул в новогодишната нощ, съобщи йорданската новинарска агенция „Петра“, цитирана от fakti.bg. Мохамед Ал Сараф е посрещнал новата година в турския град заедно със своята съпруга и близки приятели.
При атаката в клуб „Рейна“ е бил застрелян, а съпругата му – тежко ранена. Мохамед Ал Сараф е основател на компанията „Махди груп“, която е с широк обхват на дейности.

В тях влизат включително доставка на машини и превозни средства, работа в сферата на телекомуникациите и различни инвестиции.

Близките му го описват като мил и честен човек. От външното министерство на Йордания съобщиха, че двама техни граждани са били убити, а шестима ранени.

Турските власти продължават да издирват нападателя, който уби 39 души близо час и половина след настъпването на новата 2017 година в южната ни съседка.

Пентагонът отказа да обсъжда сътрудничеството на РФ и Турция за борба с ИД

http://svetoven.pogled.info/news/81199/pentagonat-otkaza-da-obsazhda-satrudnichestvoto-na-rf-i-turtsiya-za-borba-s-id

/Поглед.инфо/ Пентагонът няма намерение да коментира въпроса за сътрудничеството между Турция и Русия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД, забранена в Русия), тъй като не е наясно с детайлите, но по основните въпроси американските военни продължават да поддържат връзка с турските въоръжени сили, заяви в рамките на редовния брифинг представителят на Пентагона Питър Кук. За това съобщи във вторник (3 януари) Рамблер.

Доналд Тръмп ще проведе първата си голяма пресконференция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275654_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B

 Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп посочи, че ще проведе прес-конференция следващата седмица, пише The Hill, цитиран от "Фокус".

„В Ню Йорк на 11 януари ще се проведе пресконференция“, заяви Тръмп на своя личен профил в социалната мрежа „Туитър“. Откакто бе избран за президент на страната през ноември 2016 г. той общуваше най-вече чрез своя „Туитър“ или чрез малко на брой изказвания пред медиите.
 
Планираната пресконференция ще се проведе малко повече от седмица преди Тръмп да встъпи официално в длъжност на 20 януари.

Земетресение с магнитуд от 3,5 по Рихтер във Великотърновско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AUdhDMLP0U0/

Земетресение с магнитуд от 3,5 по Рихтер е регистрирано две минути след полунощ до Стражица, област Велико Търново. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът е бил на 19 километра източно от Велико Търново и на 10 км северозападно от Златарица.

Жителите на Велико Търново и региона са усетили земния трус. Няма данни за пострадали и нанесени материални щети.

Слабо земетресение с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер е регистрирано и в района на Чирпан в 6.34 часа тази сутрин, съобщи „Фокус”. Земетресението е усетено слабо само в района на Чирпан.

Кралицата на Швеция Силвия твърди, че съжителства с духове в двореца Дротнингхолм

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972974

Кралицата на Швеция Силвия твърди, че съжителства с духове в двореца
Дротнингхолм Кралицата на Швеция Силвия увери, че дворецът Дротнингхолм близо до Стокхолм, в който живее, е обитаван от духове, които обаче са приятелски настроени, предаде Франс прес. Изказването й е в рамките на документален филм, части от който бяха излъчени по шведската телевизия. "Има малки приятели фантоми.

Лидери на „Фатах ал Шам“ са убити при въздушно нападение в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/81198/lideri-na-fatah-al-sham-sa-ubiti-pri-vazdushno-napadenie-v-siriya

/Поглед.инфо/ При въздушен удар в Сирия по-рано днес са били убити едни от ръководните фигури на организацията „Фатах ал Шам“ известна преди като Фронтът „Ал Нусра“, свързван с „Ал Кайда“.

Бежанците от Мосул се увеличават

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/81197/bezhantsite-ot-mosul-se-uvelichavat

/Поглед.инфо/ Броят на хората, които ежедневно напускат Мосул, се увеличи с 50% след началото на втората фаза на операцията за освобождението на този иракски град от контрола на групировката „Ислямска държава” (ИД).

Обама похвали усилията на Турция за мир в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/81196/obama-pohvali-usiliyata-na-turtsiya-za-mir-v-siriya

/Поглед.инфо/ САЩ приветстват усилията на Турция, насочени към съдействие на прекратяването на огъня в Сирия и възобновяване на преговорите между властите в Дамаск и опозицията. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на телефонен разговор, състоял се във вторник с турския му колега Реджеп Ердоган.

Форд отмени изграждането на нов завод в Мексико и ще инвестира в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972969

Форд отмени изграждането на нов завод в Мексико и ще инвестира в САЩ Американската автомобилна компания Форд (Ford) обяви днес, че отменя изграждането на нов завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, за да инвестира 700 милиона долара в едно от предприятията си във Флат Рок, щата Мичиган, в северната част на САЩ, където ще произвежда електромобили и безпилотни коли, предадоха световните агенции.

Тръмп фиксира среща с медиите на 11 януари

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81195/tramp-fiksira-sreshta-s-mediite-na-11-yanuari

/Поглед.инфо/ Първата голяма пресконференция на Доналд Тръмп ще бъде на 11 януари в Ню Йорк. За това Тръмп написа в „Туитър”.

Подготвят законодателната отмяна на здравните реформи на Обама

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81194/podgotvyat-zakonodatelnata-otmyana-na-zdravnite-reformi-na-obama

/Поглед.инфо/ Сенаторът републиканец от щата Уайоминг Майкъл Ензи внесе за разглеждане в Сената на САЩ проекторезолюция, която урежда реда, по който ще се извърши отмяната на реформите в медицинското осигуряване на американците. Именно тази реформа прокарваше през двата си мандата действащият президент Барак Обама.

Турският парламент удължи извънредното положение до 19 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972967

Турският парламент удължи извънредното положение до 19 априлТурският парламент одобри вчера удължаване с три месеца на извънредното положение, обявено след опита за преврат през юли миналата година, съобщи Франс прес. Извънредното положение, което бе въведено след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., а след това бе удължено през октомври, трябваше да изтече на 19 януари.

Британският „Таймс”: На изборите в Европa гарантиран победител е Путин

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81193/britanskiyat-taims-na-izborite-v-evropa-garantiran-pobeditel-e-putin

/Поглед.инфо/ През 2017 г. във Франция, Германия и Нидерландия предстоят избори. Единственият гарантиран победител, пише британският в. „Таймс”, се знае отсега – това е президентът Путин.

Диверсиите против Турция и Русия ще нарастват

http://svetoven.pogled.info/news/81192/diversiite-protiv-turtsiya-i-rusiya-shte-narastvat

/Поглед.инфо/ Освен четирите водещи сили (САЩ, Китай, ЕС и Русия), на геополитическата картина на света през 2017 г. ще влияят събитията в Сирия, Украйна и Турция. Там се водят не само граждански и религиозни войни; а са фронтове, където се смесват интересите на всички големи геополитически играчи. Всяка от тези три страни трябва фундаментално да се промени или да изчезне от картата на света в сегашния си вид.

Джанет Джексън роди първото си дете на 50-годишна възраст

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5972960

Джанет Джексън роди първото си дете на 50-годишна възрастАмериканската певица Джанет Джексън роди вчера на 50-годишна възраст първото си дете. То е момченце и се казва Еиса, съобщи представител на изпълнителката, цитиран от сп. "Пийпъл", предаде Франс прес. "Джанет Джексън и съпругът й Висам ал Мана посрещнаха с вълнение на бял свят сина си Еиса ал Мана", каза източникът и допълни,

Земетресение разбуди триградието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634078

Земетресение бе усетено две минути след полунощ в района на Велико Търново, Горна Оряховиц и Лясковец. Според данни на Европейския сеизмологичен институт, епицентърът е край Лясковец, а силата на труса е 4,2 по Рихтер. Трусът разбуди жителите на трите града и околните села....

Земетресение разбуди триградието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634079

Земетресение бе усетено две минути след полунощ в района на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Според данни на Европейския сеизмологичен институт, епицентърът е край Лясковец, а силата на труса е 4,2 по Рихтер. Трусът разбуди жителите на трите града и околните села....

Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972957

Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано край Велико ТърновоЗеметресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано край Велико Търново тази нощ, показват данните на Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC-CSEM). Трусът е станал две минути след полунощ (00:02 часа) на дълбочина 2 км. Епицентърът му е бил между великотърновските села Джулюница и Козаревец на 9 километра от Лясковец

10 години в ЕС – и една вафла

http://bulgarski.pogled.info/news/81191/10-godini-v-es-i-edna-vafla

/Поглед.инфо/ На 1 януари Би Ти Ви се отчете за десетгодишната на членството ни в ЕС – с един скромен репортаж. Очаквах нещо по-грандиозно, по-помпозно, по-фанфаресто. Но от телевизията ни спестиха това – може би са си дали сметка, че фанфарите ще имат обратния ефект.

Земетресение с магнитуд 3.5 по Рихтер край Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634075

Земетресение с магнитуд от 3,5 по Рихтер е регистрирано две минути след полунощ близо до Велико Търново, сочи справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По-рано данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, цитирани от NOVA, сочеха, че магнитудът е 3.9 по Рихтер. Епицентърът е бил на осем километра от Лясковец и на 17 километра от Велико Търново. Дълбочината е била 10 км. ...

Джихадистки командир, родом от Македония, и 400 бойци са проникнали в Европа

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81190/dzhihadistki-komandir-rodom-ot-makedoniya-i-400-boitsi-sa-proniknali-v-evropa

/Поглед.инфо/ Група бойци на терористичната групировка „Ислямска държава”, начело с изявен командир, са проникнали от Сирия в Европа, смесвайки се с бежанците, съобщава британският в. „Дейли мейл” като се позовава на италианските спец служби.

Молдовският президент отне гражданството на Траян Бъсеску

http://svetoven.pogled.info/news/81189/moldovskiyat-prezident-otne-grazhdanstvoto-na-trayan-basesku

/Поглед.инфо/ Молдовският президент Игор Додон отне молдовското гражданство на бившия румънски държавен глава Траян Бъсеску. Това съобщи самият Додон в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Избрахте „Кметовете с присъди“ за Събитие №1 на 2016-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634074

„Кметовете с присъди“ събра близо една трета от гласовете на участниците анкетата „Кое е събитието на 2016 г. за област Разград?“. Онлайн допитването продължи една седмица, изборът бе между 6 събития от различните сфери на обществения живот. 30,84% от вас смятат, че най-важното събитие за отминалата година е пресечната точка между правосъдието и политиката в региона – кметовете с присъди. В края на годината съдебните решения срещу двама местни управници влязоха в сила и предсто...

Арнолд Шварценегер наследи Тръмп в „Стажанта“

http://svetoven.pogled.info/news/81188/arnold-shvartseneger-nasledi-tramp-v-stazhanta

/Поглед.инфо/ Когато Доналд Тръмп беше водещ на популярното американско предаване „Стажантът“, той елиминираше участници с превърналата се вече култова реплика „Уволнен си!“.

Клинтънови отиват на иногурацията на Доналд Тръмп

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81187/klintanovi-otivat-na-inoguratsiyata-na-donald-tramp

/Поглед.инфо/ Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му ще бъдат във Вашингтон на тържественото встъпване в длъжност на избрания за президент Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен.

4 януари - професионален празник на служителите от ДАНС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634073

На 4 януари в България се отбелязва професионалният празник на служителите на ДАНС. Това е датата, на която е обнародван Законът за столичната полиция и която се приема за рождена дата на българското контраразузнаване. Идеите за създаване на законово регламентирана структура за контраразузнаване възникват в началото на XX век. Укрепването на българската държавност и подемът на българската икономика изискват институционално обособяване на системата за сигурност. Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законъ...

3,6 по Рихтер земетресение разлюля Търновско

http://offnews.bg/news/n_1/n_643481.html

Земетресение от 3,6 по Рихтер удари Търновско точно 2 минути след полунощ. Епицентърът е до село Майско (община Елена) според сайта на БАН.  Пак по картата на сеизмолозите то е усетено в почти целия регион. Жители от околните градове и села написаха в социалните мрежи, че се е чул пукот и после ги е разтресло здраво.  Земетресението се е усетило много силно в Стражица, допълниха жители  на пострадалия жестоко преди години град. Те обаче са запазили спокойствие и са по домовете си. Според европейските сеизмолози обаче трусът е от 4,2 по Рихтер. Епицентърът е няколко километра на север близо до село Козаревец.   

Атлетико Мадрид, Ейбар и Селта докосват 1/4-финалите за Купата на краля

http://offnews.bg/news/n_1/n_643480.html

Атлетико Мадрид, Ейбар и Селта са на крачка от 1/4-финалите на турнира за Купата на краля в Испания, след като постигнаха убедителни победи в първите мачове от 1/8-финалите. Атлетико Мадрид се наложи при гостуването си на Лас Палмас с 2:0 и очаква спокоен реванш на "Калдерон". Коке и Антоан Гризман отбелязаха головете за "дюшекчиите", които можеха да спечелят и по-убедително, ако не бяха пропуските на Кевин Гамейро и Анхел Корея. Отборът от Канарските острови в пети пореден двубой не успя да отбележи гол във вратата на мадридчани. Селта пък разгроми с 4:1 като гост Валенсия. Водени от временния наставник Салвадор Гонсалес, "прилепите" за пореден път допуснаха безобразни грешки в защита и съперникът им не пропусна да се възползва. Ейбар срази с 3:0 като гост Осасуна и с голяма доза сигурност може да се смята, че тимът на Хосе Луис Мендилибар ще играе в следващата фаза. Нано, Бебе и Адриан Гонсалес бяха точни за баските на "Ел Садар", а за Осасуна остава да хвърли всички сили в битката за оцеляване в Примера. В последния мач от 1/8-финалите от тази вечер Депортиво Ла Коруня и Алавес завършиха 2:2 и оставиха всичко за реванша.

Тихомир и Тихомира празнуват имен ден на 4 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634072

На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско име, образувано от думите "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско - Тихомира. На тази дата православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и т...

Извънредното положение в Турция бе удължено

http://svetoven.pogled.info/news/81186/izvanrednoto-polozhenie-v-turtsiya-be-udalzheno

/Поглед.инфо/ Турският парламент одобри във вторник удължаване с три месеца на извънредното положение в страната. То бе въведено след опита за преврат през юли, който се провали.

4 януари - професионален празник на служителите от ДАНС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634065

На 4 януари в България се отбелязва професионалният празник на служителите на ДАНС. Това е датата, на която е обнародван Законът за столичната полиция и която се приема за рождена дата на българското контраразузнаване. Идеите за създаване на законово регламентирана структура за контраразузнаване възникват в началото на XX век. Укрепването на българската държавност и подемът на българската икономика изискват институционално обособяване на системата за сигурност. Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законъ...

София е освободена от турско робство

https://www.actualno.com/chronicles/sofija-e-osvobodena-ot-tursko-robstvo-news_585065.html

На днешния ден през 1878 г. ген. Йосиф Гурко влиза победоносно в София. Първите части от Западния отряд на руската армия навлизат в града в ранния следобед на 4 януари 1878 г. Операцията по превземането на София и Ботевград (тогава носещ името Орхание) започва на 7 ноември 1877 г. п

Момиченце е първото родено бебе в МБАЛ"Света Марина" в Плевен за 2017 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634053

Малката Цветослава с ръст 50 см. и тегло 3,500 кг се е родила чрез естествено родоразрешаване в първите часове на нощта на 31 декември 2016 срещу 1 януари, 2017 г. в Акушерската клиника към МБАЛ"Света Марина" в Плеевн. Водещи раждането в празничната нощ са акушер-гинекологът д-р Александър Любенов и неонатологът д-р Максим Йонов. Малката Цветослава е едно от 354-те бебета, родени в бутиковата Акушерска клиника към МБАЛ „Света Марина"- Плевен през изминалата 2016-та година, съобщава Завеждащият клиниката д-р П. Партенов. Той уточни, че клиник...

Тихомир и Тихомира празнуват имен ден на 4 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634058

На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско име, образувано от думите "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско - Тихомира. На тази дата православната църква почита Събор на 70-те апостоли, което означава общо празнуване. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и т...

Турският парламент удължи извънредното положение до 19 април

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634071

Турският парламент одобри удължаване с три месеца на извънредното положение, обявено след опита за преврат през юли миналата година, съобщи Франс прес. Събитията, които разтърсиха света през 2016-а Извънредното положение, което доведе до ареста на най-малко 37 000 души, вече бе удължено един път и трябваше да приключи на 19 януари. Ердог...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване