Затварят пътни участъци в Община Видин до утре сутрин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635298

Това бе решено на заседание на Общинския кризисен щаб, който се събра днес заради продължаващата усложнена зимна обстановка. Най-много проблеми през изминалата нощ са създадени от снегонавяванията. Скоростта на вятъра е била до 10 метра в секунда.  Бедстващи селища и хора обаче в общината няма. В град Видин се почистват улици, кръстовища, пешеходни зони и се разхвърля сол. Институциите работят в добра координация и поддържат непрекъсната връзка помежду си. От дирекция „Социално подпомагане“ съобщиха, че 10 души са приютени в Дома за временно на...

2016: Младоженци от Перу, Нигерия и Египет си казаха "Да" в Несебър

https://www.24chasa.bg/region/article/5981721

2016: Младоженци от Перу, Нигерия и Египет си казаха "Да" в Несебър102 брака са сключени в Несебър през 2016 г., древният полуостров е избран за сватбена церемония от двойки от различни краища на България, от граждани на Канада, Германия Украйна, Латвия, Норвегия, Руска федерация, Перу, Турция, Ирландия, Нигерия, Чехия, Египет, САЩ, Казахстан, Великобритания. През последните години местната власт има амбицията

Проходите Троянски, Твърдишки, Ришки, Котленски, Дюлински, Златишки и Върбишки остават затворени

http://www.cross.bg/tona-teritoriyata-avtomobili-1530900.html

/КРОСС/Проходите Троянски, Твърдишки, Ришки, Котленски, Дюлински, Златишки и Върбишки остават затворени. Проходими за автомобили над 12 тона, но задължително с вериги, са проходите Айтоски, Обзорски и Проходът на Републиката. Ограничения за превозни средства над над 12 тона е в сила за проходите Печинско, Петрохан, Шипка, Рожен и Превала. Вратник е непроходим за товарни автомобили над 10 тона, а Пампорово - над 3,5 тона. АМ „Тракия" е отворена за всички автомобили. На територията на Варненска област, АМ „Хемус" е проходима в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. На пътуващите с товарни моторни превозни средства по направление София-Кулата се препоръчва използването на магистралите „Люлин" и „Струма". Главен път 1-2 от Русе до Варна е отворен за движение на моторни превозни средства до 12 тона на териториите на областите Русе и Разград. По път 1-4 на територията на областите Шумен и Тръговище е задължително използването на вериги от пътуващите с автомобили над 12 тона. На територията на Русенска област по път 1-5 е ограничено движението на товарни превозни средства над 12 тона. На територията на област Шумен има забрана за движение за всички МПС. По път 1-9 в участъка Дуранкулак-Варна движението е ограничено По пътя Бургас-Варна е задължително използването на вериги.  

4-ма блудстват с 13-годишна, получиха условни присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982189

4-ма блудстват с 13-годишна, получиха условни присъдиУсловни присъди получиха четирима младежи от Асеновград за групово блудство с 13-годишно момиче. Гаврите се разиграли в мазе на жилищен блок няколко пъти. Един от участниците е 19-годишен, останалите - ученици. Те се признаха за виновни и делото мина по съкратената процедура, затова и наказанията им не са ефективни.

Атентат с камион и в Ерусалим, 4-ма убити и 15 ранени

http://www.mediapool.bg/atentat-s-kamion-i-v-erusalim-4-ma-ubiti-i-15-raneni-news258581.html

Четирима израелски военни бяха убити в неделя, когато камион се вряза в тяхната група в Ерусалим, съобщиха информационните агенции. Шофьорът на камиона - палестинец, беше ликвидиран. 15 военнослужещи пострадаха в атаката, от които един е в тежко състояние, съобщават израелските служби за сигурност. Убитите военни са три жени и един мъж. Те са на възраст около 20 години. Нападението бе извършено следобед местно време край популярен пешеходен булевард в Ерусалим. Оттам се открива хубава гледка към Стария град, ето защо по булеварда винаги има много жители и туристи. Военнослужещите пристигнали на визита в района. Те дошли с автобус. Тъкмо слизали от него, когато камион с голяма скорост се врязал в тях, разказа Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция. Камионът е превозвал стоки. Той спрял след прегазването на военните в близка тревна площ. Водачът му бил неутрализиран. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че извършителят на нападението е симпатизант на организацията Ислямска държава, предаде Ройтерс. "Известна ни е самоличността на нападателя, който според всички индикации и следи е бил поддръжник на Ислямска държава", каза Нетаняху. От есента на 2015 г. в Ерусалим, на Западния бряг и в Израел бяха извършени серия от атаки. В тях загинаха 247 палестинци, 40 израелци, двама американци, един йорданец, един еритреец, един суданец. Повечето от убитите палестинци бяха нападатели или предполагаеми нападатели, атакували с нож полицаи и цивилни. Нападението срещу военните днес става броени дни след като израелски военен бе признат за виновен за убийството на палестински нападател, който първо ранил, а после убил. Сержант Елор Азария, който е на 20 години и който е от френско-израелски произход, бе признат за виновен в предумишлено убийство от израелски военен съд. Присъдата ще бъде произнесена след няколко седмици. Той може да получи до 20 години затвор. Процесът беше силно медиатизиран.

Спряха фериботите по Дунав заради ледоход

http://offnews.bg/news/n_1/n_643879.html

Поради засилен ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, съобщиха от МВР. По-рано днес беше съобщено, че на места по течението на реката се е появил ледоход .  ГКПП-Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.  ГКПП-Дуранкулак и ГКПП-Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. Главна дирекция „Гранична полиция“ препоръчва на пътуващите за Румъния да използват Дунав мост-Видин и Дунав мост-Русе.

Руските военни ще получат оръжия, които могат да стрелят под вода

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81333/ruskite-voenni-shte-poluchat-orazhiya-koito-mogat-da-strelyat-pod-voda

/Поглед.инфо/ Въоръжените сили на Русия и други силови структури на страната ще получат нов вид огнестрелни оръжия през 2018 г., включително такива, които могат да стрелят под вода, съобщи "Ростех", цитиран от Газета.ru в неделя (8 януари).

Илияна Йотова: Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори

http://www.cross.bg/radev-izbori-iiotova-1530899.html

/КРОСС/Избраният за президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори, обяви избраната за вицепрезидент Илияна Йотова пред БНР. Тя коментира оповестената днес идея на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума: Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка. Ще си позволя да се усъмня в искреността на тази заявка (на ГЕРБ - за удължаване на дейността на сегашното НС -бел. ред.) дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума. По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти, каза още Илияна Йотова и добави: Но от друга страна искам съвсем категорично да заявя, че каквато ще бъде волята на преобладаващата част от политическите партии, с нея сигурно ще се съобрази и новият президент на страната. Ще говорим с всички тях

"Плимут" си осигури преиграване срещу свръхмладия "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895989_plimut_si_osiguri_preigravane_sreshtu_svruhmladiia/?ref=rss


Най-младият стартов състав в историята на "Ливърпул" не успя да пречупи четвъртодивизионния "Плимут", а битката на отборите от две от най-големите английски пристанища завърши неочаквано 0:0.

Мениджърът на "мърсисайдци" Юрген Клоп направи четири промени в сравнение с двубоя срещу "Съндърланд" и пусна титуляри със средна възраст 21 години.

Изглеждаше, че е въпрос на време "Ливърпул" да пробие през защитата на гостите, които играят в Лига 2. "Плимут" обаче успя да удържи на...

Може би 2017 ще бъде още по-ужасяваща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275823_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+2017+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0

 Истанбул, Брюксел, отново Истанбул, Ница, Вюрцбург, Ансбах, Мюнхен, Берлин. Обикновено човек свързва тези градове с почивка, шопинг или екскурзия. Поне така беше в спокойните времена. За съжаление не и през изминалата 2016-та. Настъпването на новата година е добър повод човек да погледне с оптимизъм напред и да пожелае на семейството, приятелите и колегите си успех във всяко едно начинание. За съжаление обаче буквите са безсилни пред болката и не могат да опишат трагедиите, които ни сполетяха и които взеха куп жертви.

Ужасяващото противопоставяне между религии и цивилизации, между култури и езици, между държави и народи ни докара безкрайна болка и ни изправи пред жестоки убийства. Трудно е да бъде поставена диагноза на болестта, от която страда човечеството днес. За силите за сигурност и тайните служби е почти невъзможно да предотвратят всички опасности и подли нападения, извършвани от неудовлетворените и индоктринираните. От онези, които убиват в името на един Бог, който не съществува.

Какво ни очаква?

Политиците са тези, които трябва да предложат сигурност на гражданите - когато те отиват на работа или на почивка. А чрез своя глас гражданите пък трябва да гласуват доверие на онези политици, които работят за мира в тези тъй крехки и несигурни времена.

Струва ми се обаче, че новата 2017 година ще бъде още по-ужасяваща от 2016. След британския вот за Брекзит и победата на Доналд Тръмп през миналата година, през 2017 предстоят избори в Холандия, Франция и Германия. И тези избори също са един вид референдуми. Референдуми "за" националните държави и дискриминацията на чужденците, или "за" подобряване на законодателството в миграционната политика и европейското сътрудничество в битката срещу терора. 

Болестта, която е обхванала човечеството, не познава нито пророци, нито лекари. Нито един политик или тайна служба не може да спре невежите и да предпази нищо неподозиращите от онези, които си мислят, че с един ТИР или с една бомба могат да отмъстят за собственото си нещастие. На света няма социолог, философ, да не говорим за писател, който да съумява да намери отговор на това безсилие. 

Страхът няма да си тръгне

Нашата европейска, западна цивилизационна концепция е нападната от един друг свят. От подготвени или манипулирани индивиди. Хора, които искат да нанесат още един удар върху нашата цивилизация. Независимо кога и къде. По този начин страхът става неотменна съставна част от нашия живот.

В една своя реч германският президент Йоахим Гаук заяви, че не бива да се страхуваме. "Ние изпитваме страх. Но ние не му се даваме! Ние чувстваме безсилие. Ни ние не му се даваме! Ние изпитваме ярост. Но не й се даваме!"

Само че страхът остава. Същият страх, който доминира всяка реч, дори и речта на президента. Затова нека кажем: Сбогом на страха от 2016 година! Добре дошъл, страх на 2017!

Беке Куфай е писател и журналист. Той е роден през 1970 година в Дечани, в югозападно Косово. Следвал е литература в Прищина. Днес живее със семейството си в Дегерлох до Щутгарт. Публикува есета във "ФАЦ" и в "Нойе Цюрхер Цайтунг". Наскоро на немски език излезе неговият роман "projekt@party".

Американци и англичани се страхуват от Русия и Трета световна война

http://svetoven.pogled.info/news/81332/amerikantsi-i-anglichani-se-strahuvat-ot-rusiya-i-treta-svetovna-voina

/Поглед.инфо/ Повечето американци смятат, че Трета световна война е неизбежна. Това се доказва от проучване, проведено от YouGov, пише "Индипендънт" (The Independent) в неделя (8 януари), цитиран от Лента.ru.

Нападателят от Ерусалим симпатизирал на Ислямска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_643878.html

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес, че извършителят на нападението, отнело живота на четирима израелски военнослужещи в Ерусалим, е симпатизант на организацията Ислямска държава, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Известна ни е самоличността на нападателя, който според всички индикации и следи е бил поддръжник на Ислямска държава", каза Нетаняху, цитиран от БТА. Четирима израелски военни бяха убити по-рано днес, когато камион се вряза в тяхната група в Ерусалим, припомнят агенциите. Шофьорът на камиона - палестинец, беше ликвидиран. 15 военнослужещи пострадаха в атаката, от които един е в тежко състояние, съобщават израелските служби за сигурност. Убитите военни са три жени и един мъж. Те са на възраст около 20 години. Нападението бе извършено следобед местно време край популярен пешеходен булевард в Ерусалим. Оттам се открива хубава гледка към Стария град, ето защо по булеварда винаги има много жители и туристи. Военнослужещите пристигнали на визита в района. Те дошли с автобус. Тъкмо слизали от него, когато камион с голяма скорост се врязал в тях, разказа Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция. Камионът е превозвал стоки. Той спрял след прегазването на военните в близка тревна площ. Водачът му бил неутрализиран. От есента на 2015 г. в Ерусалим, на Западния бряг и в Израел бяха извършени серия от атаки. В тях загинаха 247 палестинци, 40 израелци, двама американци, един йорданец, един еритреец, един суданец. Повечето от убитите палестинци бяха нападатели или предполагаеми нападатели, атакували с нож полицаи и цивилни. Нападението срещу военните днес става броени дни след като израелски военен бе признат за виновен за убийството на палестински нападател, който първо ранил, а после убил. Сержант Елор Азария, който е на 20 години и който е от френско-израелски произход, бе признат за виновен в предумишлено убийство от израелски военен съд. Присъдата ще бъде произнесена след няколко седмици. Той може да получи до 20 години затвор. Процесът беше силно медиатизиран.

Шеф инженерът на BMW M стои зад Kia Stinger GT

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/shef-inzheneryt-na-bmw-m-stoi-zad-kia-stinger-gt-6063845

След дълги години обещания и много шпионски снимки, Kia най-после свали покривалото от Stinger GT. Най-бързият, най-луксозният, най-скъпият модел на Kia за всички времена дебютира пред публика по време на автомобилния салон в Детройт.

Фирмата на Виктория Бекъм на загуба от 4 млн. лири, въпреки заем от Дейвид

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5982518

Фирмата на Виктория Бекъм на загуба
от 4 млн. лири, въпреки заем от ДейвидМодната марка на Виктория Бекъм е на загуба от 4,6 милиона лири, съобщи вестник "Сън". Това е след като тя е получила и невероятния заем от 6,7 милиона лири от бизнеса на съпруга си Дейвид Бекъм. Новините за проблемите идват само дни, след като Виктория бе предупредена, че фирмата ще бъде заличена, защото не е подала навреме финансовия си отчет за

Тереза Мей обеща да представи в следващите седмици стратегията си за Брекзит

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-obeshta-da-predstavi-v-sledvashtite-sedmitsi-strategiyata-si-za-brekzit-news258580.html

Британският министър-председател Тереза Мей заяви в неделя, че в следващите няколко седмици ще представи своята стратегия за излизане от Европейския съюз, и отрече твърденията за бъркотия в подхода към Брекзит, предаде Ройтерс. В първото си интервю за годината Мей не обърна внимание на засилващите се призиви на водещи представители на бизнеса, депутати и опозиционни лидери да даде повече подробности за стратегията си за напускане на ЕС и просто обеща да постигне най-добрата възможна сделка. Тя повтори, че при решаващия въпрос в дебатите за ЕС - дали ограничаването на имиграцията във Великобритания ще бъде издигнато като приоритет над преференциалния достъп до единния пазар на общността - не става дума за избор между едната или другата възможност и че Великобритания няма да запазва "късчета членство". Мей даде признаци, че Великобритания вероятно ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги. Според нея свободното движение ще спре, защото Великобритания е гласувала да има контрол върху своите граници. Мей каза, че иска да постигне "амбициозна сделка", отхвърляйки твърдението на бившия британски посланик в ЕС Айвън Роджърс за бъркотия в подхода на правителството към преговорите за Брекзит. "Нашето мислене по въпроса въобще не е объркано", заяви тя пред телевизия "Скай нюз". "Това, за което говоря, е постигане на правилните отношения на Великобритания с ЕС", каза Мей. Тя обаче почти не даде особена представа за своята стратегия - нещо, което първият министър на Шотландия Никола Стърджън определи като неприемливо. "Не смятам, че днес знам нещо повече за нейните цели в преговорите, отколкото преди шест месеца, а вероятно още по-тревожно е, че не съм сигурна дали и тя знае повече за своите цели в преговорите, отколкото тогава", заяви Стърджън пред Би Би Си. Мей също така каза, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е правил неприемливи коментари за жените, но подчерта, че е имала хубави разговори с него за жизненоважните трансатлантически отношения. Тръмп написа днес в Туитър, че "очаква с нетърпение да се срещне с министър-председателя Тереза Мей във Вашингтон през пролетта". По думите му "Великобритания, отдавнашен съюзник на САЩ, е много специална".

Плимут спря "детската градина" на Ливърпул

http://offnews.bg/news/n_1/n_643877.html

Най-младият отбор в историята на Ливърпул се изложи за 0:0 срещу четвъртодивизионния Плимут на „Анфийлд“ . Двубоят от третия кръг на ФА Къп ще бъде преигран в южния морски град. Юрген Клоп беше пуснал титуляри със средна възраст от 21 години и 296 дни. Въпреки странния състав мърсисайдци натискаха, но не съумяха да разпечатат бетона на гостите. Феновете на Плимут очаквано полудяха от радост след последния съдийски сигнал. Около 9000 ултраси на нискоразредния отбор се изсипаха в Ливърпул. В ранен мач от турнира днес Фулъм успя да излъже 2:1 като гост Кардиф.

Заради снегонавяване затвориха и пътя Кнежа - Селановци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635308

Силни снегонавявания са наложили затварянето за движение за всички пътни превозни средства на пътя Кнежа - Селановци. Това информираха от Областното Пътно управление в Плевен....

Гергана Паси не иска да е еврокомисар или част от служебен кабинет

http://www.cross.bg/pasi-gergana-evrokomisar-1530898.html

/КРОСС/С мен не са водени официални разговори за пост в служебен кабинет или за еврокомисар. Това написа в профила си в социалната мрежа Фейсбук бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси. Тя е категорична, че ако все пак получи такова предложение, ще го отхвърли без колебание поради изцяло лични причини. Паси изразява разочарованието си от медиите, като отбелязва, че падението им през годините очевидно е взело такива размери, че вече е норма да се пише за живи хора, без дори да се потърси гледната им точка. Тя подчертава, че споделя гледната си точка в случай, че е възможно "в замърсената медийна среда да бъде чута". В заключение Гергана Паси честити новата година на всички мислещи и четящи българи. Тя изтъква, че светът ни би бил различен, ако главните редактори всяка сутрин минават през детектор на лъжата. Изявлението на Гергана Паси е във връзка с медийни публикации, че тя ще наследи Кристалина Георгиева като еврокомисар.  

Цитат на деня: Вече сме три пръста, а можем да станем и златен шамар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2017/01/08/2895993_citat_na_denia_veche_sme_tri_prusta_a_mojem_da_stanem/?ref=rss


Три пръста сме вече. А можем да станем и пет, и да се превърнем в златен шамар.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров в отговор на въпрос от Илияна Беновска по Канал 3 дали ще бъде златен пръст и в следващия парламент. С изявлението си политика намекна, че коалицията, явила се на изборите за президент - "Атака", ВМРО и НФСБ, ще се запази и за предсрочния парламентарен вот. Излизайки от студиото, за да отиде да води предаване в телевизия "Атака", Сидеров обяви, че никога не е бил златен...

С публична проява Елизабет II разсея опасения за здравето си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/08/2895968_s_publichna_proiava_elizabet_ii_razseia_opaseniia_za/?ref=rss


Британската кралица Елизабет Втора присъства на неделната служба в църквата "Мария Магдалена" в имението си в Сандригам, Източна Англия. Така разсея опасенията за здравословното й състояние, съобщава БНТ.
Това е първата ѝ публична поява за тази година, след като тежка настинка я принуди да пропусне коледната и новогодишната църковни служби, което е необичайно за монарха. От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата се възстановява.

Въпреки че не участва в църковната служба...

Гергана Паси не иска да е еврокомисар или част от служебен кабинет

http://www.moreto.net/novini.php?n=340678

С мен не са водени официални разговори за пост в служебен кабинет или за еврокомисар. Това съобщи бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси. Ето пълния текст на написаното от нея в социалната мрежа: Падението на медиите през годините очевидно е взело такива размери, че вече е норма да се пише за живи хора, без дори да се потърси тяхната гледна точка.

Три табели пренебрегнал водачът на туристическия автобус и заседнал в пряспа от 1.5 метра

https://www.24chasa.bg/region/article/5982486

Три табели пренебрегнал водачът на туристическия автобус и заседнал в пряспа от 1.5 метраПърво шуменските спасители отведоха туристите на безопасно място, а по обяд от пътно управление стигнаха с ротор и тежък трактор, за да измъкват и буса Три табели, на които е обявено, че пътят е затворен, пренебрегнал водачът на столичния туристически автобус, возил 31 японски и корейски туристи. Накрая заседнал в снежна пряспа от 1.

Турция ще продължи борбата с ПКК на своя територия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-shte-prodalzhi-borbata-s-pkk-na-svoya-teritoriya-news258579.html

Турция ще продължи борбата с Кюрдската работническа партия /ПКК/ на своя територия, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, който е на посещение в Иракски Кюрдистан, цитиран от ТАССв неделя. "Ще бъде направено всичко необходимо, за да се свърши с ПКК. Не виждаме разлики между организации като Ислямска държава, ПКК и Фехуллахистката терористична организация ФЕТО. Всички те създават проблеми не само в Турция, а и в Ирак. Турция, Ирак и Иракски Кюрдистан имат една обща цел - да унищожат терористичните групировки", каза Йълдъръм на съвместна пресконференция с ръководителя на автономната област Масуд Барзани в Ербил. По-рано Йълдъръм заяви за готовност на ръководството на Иракски Кюрдистан да съдейства за изтегляне на отрядите на ПКК от района Синджар в Северен Ирак. "Правителството на Иракски Кюрдистан е готово да съдейства за изтегляне на формированията на ПКК от Синджар", каза Йълдъръм. Иракският премиер Хайдер ал Абади на свой ред подчерта, че сигурността в района ще се обезпечава от съвместни сили, в чийто състав ще влязат иракската армия и кюрдските въоръжени формирования пешмерга. Федералното правителство на Ирак и ръководството на Иракски Кюрдистан са постигнали съответната договореност за това, подчерта иракският премиер. Анкара отделя голямо внимание на района Синджар в Северен Ирак, тъй като се опасява, че той може да попадне под контрола на Кюрдската работническа партия /ПКК/. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не може да допусне ПКК да превърне Синджар в "нов Кандил". В планината Кандил в Северен Ирак от десетилетия има бази и лагери на ПКК, която е обявена за терористична организация от Турция.

Браво, Гришо! Титлата в Бризбейн е българска!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275822_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%BE%21+%D0%A2%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B9%D0%BD+%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%8

 Григор Димитров спечели титлата от турнира в Бризбейн. Гришо се наложи над Кей Нишикори с 6:2, 2:6, 6:3. Това е първата титла на българина след две години и половина и общо пета в кариерата му. За последно българският тенисист спечели турнир на АТР на 15 юни 2014 година, когато триумфира на тревните кортове в „Куинс“. След това хасковлията имаше четири загубени финала. Днешният успех е и първи за Димитров срещу Кей Нишикори, след като японецът беше спечелил предишните три мача помежду им.

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна трудно мача, въпреки че печелеше подаванията си. Той спечели първия гейм, след като спаси два брейкпоинта. В третия се нуждаеше от три геймбола и отрази един опит на Нишикори за пробив. В същото време японецът взе с лекота първите си два сервис гейма. След това обаче Гришо показа по-добра игра на корта. Бързо спечелваше подаванията и направи два поредни пробива, които се оказаха достатъчни за успеха в първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Тази част започна подобно на първата. Двамата тенисисти бяха равностойни в началото и взимаха своите подавания. Нишикори обаче направи пробив за 3:2, а след това и за 5:2, за да спечели сета с гейм на нула при свой сервис.

ТРЕТИ СЕТ
Тази част започна със забавяне, тъй като Нишикори използва медицински таймаут и дори се прибра в съблекалнята, за да получи лекарска помощ. Това се отрази и на играта на японеца, който в началото на сета явно имаше проблеми, тъй като трудно печелеше подаванията, а Гришо с лекота взимаше своите сервис геймове. Ключов се оказа осмият гейм, когато Димитров направи пробив и той се оказа достатъчен за победата, тъй като след това българинът спечели на нула подаването си. Когато всичко свърши, Григор вдигна победоносно ръце, а публиката избухна в овации.

Над 68 души са убити за два дни в битките в Йемен

https://www.actualno.com/asia/nad-68-dushi-sa-ubiti-za-dva-dni-v-bitkite-v-jemen-news_586100.html

Най-малко 68 бойци са били убити за два дни при ожесточени битки между йеменските сили и шиитските бунтовници хути близо до стратегическия пролив Баб ал-Мандаб, съобщи БГНЕС. Правителствените сили започнаха в събота нападение за възвръщане на крайбрежната област Дубаб на 3

9 януари ще бъде неучебен ден за училищата в цялата страна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275821_+9+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D

 9 януари ще бъде неучебен ден за училищата в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни – до 10 или до 11 януари.

По-рано днес стана ясно, че заради лошите метеорологични условия, зимната ваканция в София ще бъде удължена. 

До момента в МОН постъпи допълнителна информация за удължаване на неучебните дни в училищата. Към 16.00 часа в неделя ситуацията е следната:

Област Благоевград
Преустановени учебни занятия от 09.01 до 11.01.2017 г. за община Благоевград поради 
епидемична обстановка.

 

Област Бургас
В област Бургас са обявени 9, 10 и 11.01.2017 г. за неучебни дни.

Област Варна 
09.01.2017 г. е обявен за неучебен ден за всички училища от общини Дългопол, Суворово,
Варна, Аврен, Вълчи дол, Провадия, Белослав Долни чифлик поради лоши 
метеорологични условия и усложнена пътна обстановка.

Област Велико Търново 
Със заповед на кмета са обявени за неучебни дни:
- община Велико Търново ‐ 09 и 10 януари;
- община Стражица ‐ 09, 10 и 11 януари.
- община Сухиндол ‐ 09 януари;
- община Полски Тръмбеш ‐ 09 и 10 януари;
- община Златарица ‐ 09, 10 и 11 януари;
- община Павликени на 09 и 10 януари 2017
- община Елена на 09 и 10 януари 2017

Област Видин 
Община Видин е обявила понеделник (9.01.2017 г.) за неучебен ден за училищата от 
общината.

Област Враца 
Със заповеди на кметовете на общини Борован, Враца, Криводол, Мездра, Роман и 
Хайредин е преустановен учебен процес на учениците от 9 до 10 януари 2017 г.

Община Габрово 
Със заповед на кмета са обявени за неучебни дни:
- община Габрово – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.;
- община Дряново – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.;
- община Трявна – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.;
- община Севлиево – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.;

Област Добрич 
Със заповед на кмета на община Тервел, 9 и 10 януари са обявени за неучебни за всички 
училища на територията на общината. Със заповед на кмета на община Добрич се 
обявяват за неучебни дните от 9 до 11 януари за всички училища.
На територията на община Шабла няма да учат, съгласно заповед на кмета, поради 
влошената метеорологична обстановка. Заповедта ще бъде изпратена на 9 януари, т. к. в 
момента имат технически затруднения.

Област Кърджали 
Със Заповед на кмета на община Ардино за неучебни дни са обявени 9.01.2017 г. и 
10.01.2017 г.
Със Заповед на кмета на община Кирково за неучебни дниса обявени 09.01.2017 г.,
10.01.2017 г. и 11.01.2017 г.
Община Кърджали и община Джебел, обл. Кърджали, обявяват дните 9 и 10.01 /2
дни/за неучебни дни на територията на общината.

Област Кюстендил
Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция ‐ Кюстендил е обявена 
грипна епидемия, считано от 05.01.2017 г. до 10.01.2017 г. включително. За периода са 
прекратени учебните занятия в училищата на територията на област Кюстендил. Учебните 
занятия за училищата от областта ще бъдат възстановени на 11.01.2017 г.

Област Ловеч
Преустановен учебен процес на 9 яунари в община Ловеч, Троян и Ябланица, от 9 до 10‐ти 
– Тетевен и Угърчин, а от 09 до 11 януари 2017 г. в училищата в община Луковит.

Област Монтана 
Преустановени учебни занятия от 09.01 до 11.01.2017 г. за област Монтана поради 
епидемична обстановка.

Област Пазарджик 
В област Пазарджик е обявено преустановяване на учебния процес с предписание на РЗИ‐ 
Пазарджик от 09.01.2017 г. до 11.01.2017 г. включително.

Област Перник 
Преустановени учебни занятия от 09.01 до 10.01.2017 г. за област Перник.

Област Плевен
Преустановени учебни занятия от 09.01 до 10.01.2017 г. за община Пордим.
Във връзка с усложнената зимна обстановка в още две общини ‐ Плевен и Гулянци 9 и 10
януари са обявени за неучебни дни.

Област Пловдив 
ОУ "Христо Ботев" ‐ Ръжево Конаре, общ.Калояново неучебен ден – 09.01.2017 г.
Неучебни дни за община Съединение – 9, 10 и 11.01.2017 г.поради снегонавявания на 
пътната мрежа.
Със заповед на кметовете на общините Пловдив и Първомай са обявени за неучебни 
дните 9,10 и 11 януари. 
Кметовете на още две общини ‐ Куклен и Перущица обявиха 9,10 и 11 януари за неучебни 
дни.
За общини Раковски и Родопи в област Пловдив дните 9, 10 и 11 януари 2017 г. са 
обявени за неучебни.

Област Разград 
Община Разград ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/
Община Лозница ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/
Община Цар Калоян ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/
Община Самуил ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/
Община Завет ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/
Община Кубрат ‐ 09 януари 2017 г. /понеделник/
Община Исперих ‐ 09, 10 и 11 януари 2017 г. /понеделник, вторник и сряда/

Област Русе 
В областта са обявени за неучебни дните ‐ 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.;

Област Силистра 
В област Силистра дните от 9 до 11.01.2017 г. включително са обявени за неучебни от 
кметовете на общини Силистра, Дулово, Главиница, Алфатар, Ситово и Кайнарджа 
съгласно чл.105, ал.3 от ЗПУО.
В община Тутракан директорите на 4‐те училища ги обявяват за неучебни, съгласно 
чл.105, ал.4.
Всички директори на учебни заведения са уведомени от отделите "Образование" в 
общините.

Област Сливен 
със заповеди на кметовете на общините от област Сливен са обявени за неучебни 
следните дни:
- община Сливен ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.;
- община Нова Загора ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.;
- община Твърдица ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.;
- община Котел ‐ 09.01.2017 г. и 10.01.2017 г.

София‐град
Във връзка с прогнозата за метеорологични явления за код ОРАНЖЕВО и данните за ниски температури в класните стаи на училища в София-град, след съгласуване с началника на РУО, кметът на Столична община обявява за неучебни дни 9 и 10 януари 2017 година.

София‐област
За всички общини в София‐област дните 9, 10 и 11 януари 2017 г са обявени за неучебни;

Област Смолян 
На 9.01.2017 г. в област Смолян само две училища ‐ СУ "Христо Ботев"‐ с. Баните и ОУ "Св.
Св. Кирил и Методий" ‐ с. Момчиловци няма да провеждат учебен процес. Причина за 
това е невъзможността да бъдат извозени пътуващите ученици от съставните селища.
Преустановен е учебният процес в следните общини на област Смолян:
община Смолян ‐ на 09, 10 и 11.01.2017 г.
община Златоград ‐ само на 09.01.2017 г.
община Неделино ‐ само на 09.01.2017 г.

Област Стара Загора
За всички общини в област Стара Загора дните 9 и 10 януари 2017 г. са обявени за 
неучебни;

Област Търговище 
Неучебни дни в общините Омуртаг и Опака са обявени 9, 10 и 11.01.2017г. Учебните 
занятия ще бъдат възстановени на 12.01.2017г.

Област Хасково 
Със свои заповеди за неучебни дни са обявили 09,10,11 януари 2017 г. кметовете на:
‐ община Ивайловград 
‐ община Любимец 
‐ община Харманли 
За община Симеоновград неучебен ден е 09.01.2017 г.
За общини Свиленград и Минерални бани неучебни са 09 и 10 януари 2017.
За общини: Ивайловград, Димитровград, Хасково, Стамболово, Тополовград, Любимец,
Маджарово, Харманли неучебни са 09,10,11 януари 2017 г.

За област Шумен няма информация

Област Ямбол
На територията на област Ямбол е обявена грипна епидемия. Учебните заведения от 
всички общини на областта преустановяват дейността си за 3 дни, считано от 09.01.2017г.

Герберите предлагат Румен Радев да удължи живота на сегашното НС

http://www.cross.bg/radev-ydulzhi-rymen-1530897.html

/КРОСС/ГЕРБ предлагат новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Той коментира, че президентът може да играе съществена роля и дори да удължи мандата на парламента, докато бъде прието изборното законодателство, което да кореспондира с референдума. Цветанов подчерта, че над 2,5 млн. български граждани са казали, че искат мажоритарна система. Затова за Цветан Цветанов това е един от най-важните приоритети, които трябва да се реализират в оставащите няколко седмици. Ако не бъде постигнат политически консенсус, трябвало да се знае кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези български граждани. Структурите на ГЕРБ ще проведат национален форум на 20 януари, на който ще бъде представен анализ на слабостите и добрите страни в президентската кампания. Ще бъдат набелязани и стъпки за подобряване в организационен план за провеждането на кампанията за предстоящите парламентарни избори. В отговор на предложението на ГЕРБ Румен Радев да даде още малко време за работа на действащото Народно събрание, Валери Жаблянов от БСП заяви, че не вижда такава конституционна възможност. Той не вярва президентът да тръгне още първия ден да нарушава Конституцията, тъй като точно срещу това се е обявил.  

Над 600 полета от Истанбул бяха отменени поради снежна буря

http://www.mediapool.bg/nad-600-poleta-ot-istanbul-byaha-otmeneni-poradi-snezhna-burya-news258578.html

Поради силния снеговалеж и влошаването на времето в Истанбул всички вътрешни полети от летище "Ататюрк" са отменени до тази вечер, съобщават турските медии, цитирани от БТА в неделя. Отменени са общо над 600 вътрешни и международни полета поради зимната буря, която изненада днес жителите на мегаполиса с натрупаните 40 сантиметра сняг. Поради климатичните условия днес броят на кацанията на летище "Ататюрк" е сведен до 209, а на излитанията до 172. При нормални условия на "Ататюрк" има около 1500 кацания и излитания. Общината в Истанбул изпрати над 1300 снегорина и около 7000 души да изчистят снега по улиците. Метрото и трамваят се движеха пррез цялата нощ, за да могат хората да се придвижат въпреки бурята. Силата на вятъра отслабна и видимостта се подобри, което позволи Босфорът днес отново да бъде отворен за корабоплаване.

Без синя зона утре, заради времето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635297

Заради сложната пътна обстановка синята зона в Бургас ще бъде безплатна на 9-ти януари, понеделник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.Изпратените есемеси няма да бъдат таксувани, уверяват оттам.Ситуацията в общината е спокойна, всички пътища са проходими. Няма сигнали за бедстващи хора и населени места без ток и вода.Линиите на градския транспорт се обслужват по график.Детските градини ще продължат да работят със сборни групи. Те са отоплени и подсигурени с хранителни продукти....

Токът дойде навсякъде, 7 села още са без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635296

Възстановено е електричеството във всички населени места в област Разград, 7 села обаче все още са без вода – съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. Три от селата без вода са в община Разград – Ясеновец, Ушинци и Радинград, останалите са в община Самуил. До всички населени места има пътища, няма достъп от общинския център Цар Калоян до село Костанденец, но към населеното място има подход откъм Русенска област – обясни Црънгалова. От основните пътни направления са отворени шосетата към Русе – вече и за тежкотоварни автомоб...

Най-ниската температура в страната днес е измерена в Кюстендил - минус 26 градуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982473

Най-ниската температура в страната днес е измерена в Кюстендил - минус 26 градусаНай-ниската температура в страната рано тази сутрин е измерена в Кюстендил - минус 26 градуса. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. До минус 19 градуса са паднали температурите в Благоевград, минус 18 градуса е било във Враца, Монтана и Драгоман.

Стивън Хокинг става на 75 години (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643876.html

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смърта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг. Въпреки, че къщата на родителите му се намира в Северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Като студент Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология, съобщава Наука OFFNews . Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн, имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството. Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21-годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Лекарите му предричат кратък живот, но сега той е най-дълго живелият човек с такава болест. До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон. Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си. Професор Хокинг е изключително популярна публична личност, като това помага да се популяризират и редица научни идеи. Честит Рожден Ден! Още четете в Наука OFFNews .

Втори самоубийствен атентат за деня в Багдад взе 10 жертви

http://www.cross.bg/durzhava-bagdad-atentat-1530896.html

/КРОСС/Атентатор самоубиец се взриви на оживен пазар в източната част на Багдад. Убити са най-малко 10 души. Най-малко 10 други са ранени. Това съобщават полицейски и медицински източници, цитирани от Скай Нюз Арабия и "Спътник". Атаката, която е извършена в преобладаващо шиитския квартал "Баладят", е втората за деня в иракската столица. По-рано при самоубийствен атентат с кола бомба на друг пазар бяха убити 13 души. Ранените бяха 50. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". Турското външно министерство разпространи изявление, в което осъжда атаката и изказва съболезнования на иракския народ. Междувременно говорителят на антитерористичната служба на Ирак обяви, че иракските специални части са достигнали до река Тигър в Мосул за пръв път в операцията срещу "Ислямска държава".  

Кучето Хълк стана по-голямо от Меси

http://offnews.bg/news/n_1/n_643874.html

В Барселона не робуват на лагери като българските отбори, въпреки че играят малко по-добър футбол. Меси показа как се готви за гостуването на Виляреал. Съпругата на Лео пусна снимка от семейната идилия в събота вечер. Асът на Барса се излежава на дивана с кучето си Хълк. Френският мастиф, който гони година и половина, вече е видимо по-голям от стопанина си. До таткото са синовете Тиаго и Матео. Отстрани пък наблюдава по-малкият домашен любимец Тоби. Хълк е подарък на Меси от съпругата Антонела. Семейството обича да разхожда заедно кучетата в квартала, както личи от профила на дамата. Хълк и Тоби са чести герои в снимките, които Антонела пуска в социалните мрежи. Меси вкара гола за Барселона през седмицата при загубата 1:2 от Атлетик Билбао за купата и така остави тима си фаворит преди реванша. Тази вечер каталунците обаче имат тежко гостуване на "Жълтата подводница".

Небългария*

http://www.mediapool.bg/nebulgaria-news258577.html

Вчера беше основана новата партия "Да, България". Лидерът й Христо Иванов беше видимо развълнуван от ентусиазма и енергията, излъчвани от многобройните учредители, голяма част от които останаха извън залата поради липса на места. В речта си той определи създаването на новата формация като "историческа необходимост". Дали това е така само времето и историята ще покажат, но отсега може да се каже, че "Да, България" ще срещне огромна съпротива в българската публична среда. Защото тази среда – политици, медии, интелектуалци, социални мрежи и т.н. - като цяло стои зад принципите и ценностите на НеБългария. НеБългария е феномен, който не е измислен от симпатичния екип на Не!новините (макар че и те сториха немалко за неговото осветляване). НеБългария е просто проекция и резултат на огромното недоверие на обществото в собствената му способност да взема интелигентни колективни решения. Тази способност в съвременната демокрация зависи основно от партиите и парламента, които – технически казано – превеждат предпочитанията на хората на езика на общозадължителни решения. На най-абстрактно ниво НеБългария представлява твърдото убеждение, че от партиите и парламента, от политиката по-общо, нищо добро не може да излезе. На по-конкретно ниво НеБългария се характеризира със следното: 1) НеПолитика Вместо политика – решаване на конкретни колективни проблеми в интерес на всички или повечето от хората – НеБългария периодично "спасява нацията", "оправя" я за 800 дни, "олицетворява" я, крепи "българщината" (къде със стиропор, къде с по-крепки и автентични материали), говори на народа на "разбираем език" и други подобни високопатриотични дейности. Тези дейности обикновено се отнасят до всички по принцип и до никого конкретно. Общото между тях е, че те са над-политични, свръх-политични, мета-политични, с една дума – неполитични. За да стане по-разбираемо, НеПолитика е да се бориш с "корупцията по принцип", но като дойде време за гласуване на прокурорския панел във ВСС, да подкрепиш пълната прокурорска безконтролност. Или пък да искаш истината за КТБ по принцип, но парламентарната ти комисия да излезе с доклад, в който няма дума за г-н Пеевски, прокуратурата, КФН и пр. 2) НеПолитици НеПолитиката изисква НеПолитици. Затова в НеБългария основното качество, което се изисква от един политик, е да не е политик. Може да е летец, но може и да е Бареков. Добре е да е Марешки, лошо е да е Чърчил, а най-лошо е да е Меркел. Съдбата на Бойко Борисов илюстрира тази теорема – колкото повече политик става Борисов, толкова по-малка му е харизмата и парламентарното присъствие. Усещайки този негативен страничен ефект на собствената си професионализация, протагонистът се мята на джипа и отива собственоръчно да вади хора от преспите край Карнобат: така от политик за миг отново става "спасител". Неговият бивш патрон – Царят – нямаше тази чувствителност и бързо беше разжалван само до "политик". Това, което препъна Царя, беше и езикът. Той така и не се научи да говори, "както говори народът". И бързо беше изместен от по-талантливи социолингвисти. Т.е. в НеБългария потенциал да станат политици имат само хората "извън" политиката – от авиацията, медиите, бизнеса, службите или просто от улицата. "Шоуто на Слави", гореспоменатият Марешки, продуктовото позициониране на телевизия СКАТ, презареденият Бареков, безбройните библиотекари - примерите са много. 3) НеВъзможност НеПолитиката и НеПолитиците създават един консенсус на НеВъзможността. Това е негативен консенсус, очертаващ зони табу, които не могат да се променят от политиката. Всички, които са извън този консенсус, са потенциално опасни и несистемни. Сферата на НеВъзможното не е дефинирана идеологически, а битово – тя просто маркира договорки между различните притежатели на власт и пари в страната. Според тези договорки например в момента в НеБългария е невъзможно: Цацаров да разследва сериозно Пеевски (за каквото и да било); Цацаров да разследва себе си; Бойко Борисов да се види в огледалото; Разследването за КТБ да влезе в дълбочина по въпросите за ролята на институциите (прокуратура, правителства, регулатори, притежатели на медийни империи) за фалита на банката. Списъкът на НеВъзможното е много дълъг. За да не навява усещане за импотентност на политиците обаче, той обикновено се съчетава със списък на тяхната свръхпотентност: да балансират, да ловят бежанци, да предсказват бъдещето и да предотвратяват епидемии от краста. 4) НеНадежда НеПолитиците произвеждат НеНадежда. Надеждите на хората структурират бъдещото им поведение и в този смисъл те са координатори на колективното действие. В момента НеБългария генерира следните НеНадежди: че ще има "голяма коалиция" – ГЕРБ – БСП; че всички "системни" играчи ще са пак в управлението; че битовите договорки от периода 2014 - 2016 г. ще се запазят: (например ГЕРБ пази Цацаров, а Цацаров пази ГЕРБ). Всичко това ще е облечено, разбира се, в езика на стабилността, националната отговорност, международното положение и общото спасение на нацията. 5) НеПари НеПолитиката носи на страната много НеПари: над три милиарда публичен разход заради КТБ при 95% несъбрани нейни активи; около три милиарда разход дотук за "НеБелене" и "НеЮжен Поток"; изчислими милиарди заради нефункционирането на антимонополните регулатори; неизчислимите ползи за народа от пазаруване в бензиностанции и аптеки "Марешки"; изчислими държавни поръчки, раздадени на НеОлигарси. 6) НеМедии НеМедиите в НеБългария произвеждат НеПолитици и НеПолитика, а често и сами се превръщат в такива– хибридизацията тук е доста впечатляваща. По този въпрос е писано доста, а феноменът се пренесе и в световен мащаб. Тръмп и пост-истината са отчасти негови ефекти. На този фон мнозина се питат защо й е необходима на НеБългария нова партия, когато си има толкова много други. По принцип в НеБългария винаги има и много НеВъпроси. Но истината е, че такава историческа НеОбходимост няма. Ако нещо се получи, то ще е въпреки характера на публичната среда и заради характера на хората, застанали зад новия проект – "Да, България". *Текстът е публикуван от Портала за култура, изкуства и общество "Култура"

Лиляна Павлова: 24 населени места към момента са без електрозахранване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982514

Лиляна Павлова: 24 населени места към момента са без електрозахранване24 населени места към момента са без електрозахранване, най-късно през нощта очакваме то да бъде възстановено. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. От тях около 10 съвсем скоро ще имат електрозахранване, а до края на деня или късно през нощта и всички останали.

Трафикант изостави мигранти да мръзнат на паркинг в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-migranti-migrantite-1530895.html

/КРОСС/Трафикант на хора е изоставил 19 мигранти, сред които пет деца, да мръзнат при отрицателни температури на паркинг до магистрала в Южна Германия и е избягал, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Полицията заяви, че когато е намерила мигрантите вчера, температурата е била минус 20 градуса по Целзий. Те са били с тежки измръзвания, когато спасителните служби са стигнали до паркинга близо до Браненбург при границата с Австрия. Мигрантите нямали паспорти. Те казали, че са от Ирак, Иран и Сирия. Пред полицията те заявили, че са платили между 500 и 800 евро на човек за пътуването от италиански бежански център до Германия. Минибусът с мигрантите е с британска регистрация. Шофьорът се издирва. Четири от децата са закарани в социална служба, а останалите мигранти са отведени в приемен център за бежанци.  

Как се кара колело при -30°С - в Русия го могат

https://vesti.bg/sviat/kak-se-kara-kolelo-pri-30s-v-rusiia-go-mogat-6063844

Парадът е традиция в страната, а за да се предпазят, хората сложиха маски на лицата си

Още три дни ваканция за бургаските ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635295

Кметът на Община Бургас Димитър Николов издаде заповед, с която обявява дните от понеделник до сряда включително за неучебни.Повод за нея са препоръките, дадени от РЗИ - Бургас. В тях се посочва, че ниските температури ще доведат до проблеми с адаптирането на хората. Тежката зимна обстановка и увеличаването на времето за престой на децата при ниски температури създават рискове за измръзване и получаване на травми. Продължителният престой на ниска температура е сериозна предпоставка за развитието на остри респираторни заболявания, се казва в ста...

Снежна София (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5982410

Снежна София (Галерия)Сняг покри София, а температурите паднаха трайно под нулата. Вижте как изглежда столицата през

Тереза Мей ще представи в следващите седмици стратегия за Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_643875.html

Британският министър-председател Тереза Мей ще представи стратегията си за излизане на страната от Европейския съюз. Това ще стане в следващите няколко седмици, съобщава Ройтерс. В първото си интервю за годината Мей отрече да има бъркотия около напускането на Съюза и обеща да постигне възможно на-добрата сделка.  Тя повтори, че при решаващия въпрос в дебатите за ЕС - дали ограничаването на имиграцията във Великобритания ще бъде издигнато като приоритет над преференциалния достъп до единния пазар на общността - не става дума за избор между едната или другата възможност и че Великобритания няма да запазва "късчета членство", уточнява БТА. Мей даде признаци, че Великобритания вероятно ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги. Според нея свободното движение ще спре, защото Великобритания е гласувала да има контрол върху своите граници. Мей каза, че иска да постигне "амбициозна сделка", отхвърляйки твърдението на бившия британски посланик в ЕС Айвън Роджърс за бъркотия в подхода на правителството към преговорите за Брекзит. Мей също така каза, че новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е правил неприемливи коментари за жените, но подчерта, че е имала хубави разговори с него за жизненоважните трансатлантически отношения. Тръмп написа днес в Туитър, че "очаква с нетърпение да се срещне с министър-председателя Тереза Мей във Вашингтон през пролетта". По думите му "Великобритания, отдавнашен съюзник на САЩ, е много специална".

Илияна Йотова повдигна завесата около служебния кабинет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275820_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D1%81

 През тези десет години успях да видя доста от позитивните неща в Европа, но и онази Европа от последните 3-4 години, която буквално започна да буксува. Така бъдещият вицепрезидент Илияна Йотова обобщи политическия опит, който има като депутат в Европейския парламент. 
"Много сериозни неща се случиха. И не само Брекзит - две много тежки кризи - едната в чисто икономически и финансов план, другата - по-скоро политическа: криза с миграция, с бежанци. И  за съжаление - през последните два мандата - едно доста слабо лидерство на европейските институции, което даде и тези много лоши резултати".

Избраният за президент Румен Радев ще се консултира с партиите, преди да реши за датата на парламентарните избори, посочи още Йотова пред БНР. Тя коментира оповестената днес идея на ГЕРБ за отсрочка, за да приеме настоящото Народно събрание решения за промяна в изборните правила, съобразно резултатите от референдума. "Нашето желание ще бъде разговор и диалог с всички политически партии, от които зависи както животът и на това Народно събрание, така и всички правила и регламенти, които следват от изпълнението на българската Конституция и мисля, че тук новоизбраният президент господин Радев, вярвайте ми, ще спази Конституцията до последната запетайка. 

Ще си позволя да се усъмня в искренността на тази заявка (на ГЕРБ - за удължаване на дейността на сегашното НС -бел. ред.) дотолкова, доколкото имаше възможност през всичките тези месеци след втория тур на президентските избори, ако най-голямата политическа група в днешното Народно събрание имаше желанието, уверявам ви, че имаше и възможността да приеме всички промени в избирателните правила, така, както повели участието на българските граждани в референдума.  По-скоро си мисля, че ГЕРБ ще се опита по този начин да печели някакви дивиденти", каза още Илияна Йотова. 

"Но, от друга страна, искам съвсем категорично да заявя, че каквато ще бъде волята на преобладаващата част от политическите партии, с нея сигурно ще се съобрази и новият президент на страната. Ще говорим с всички тях. Той ще си проведе своите консултации и съгласно правилата на Конституцията ще бъде взето и решението."

По отношение на служебното правителство, което ще назначи президента Радев, Илияна Йотова коментира, че основният критерий за членовете на кабинета ще бъдат професионализъм и експертност. "Служебният кабинет трябва да свърши две основни неща. Първо, да се премине плавно към изборите и към следващото управление на страната - без сътресения, в една доста сложна ситуация както в страната, така и в чисто международен план. Виждате, доста са предизвикателствата, особено в последните месеци. На второ място, трябва да направи така, че най-накрая в България да има честни и справедливи избори след толкова години. Това са две много сериозни задачи. Затова и подходът на господин Радев е оправдан - с много консултации и с много разговори, за да вземе крайното решение за хората, които ще могат да свършат и да реализират тези две важни стратегически задачи, които предстоят за тези два месеца". 

Бъдещият вицепрезидент коментира и председателството на ЕС, което България ще поеме през идната година, като подчерта, че от позициите, които ще отстоява страната ни, зависи много: "България трябва сериозно още сега да определи своите приоритети, които ще постави през тези шест месеца, защото ще направя една прогноза пред Вас: точно в този период, в който страната ни ще поеме преседателството, Европа ще трябва да вземе най-важните си решения може би от десетилетия насам, свързани с цялостната политика на сигурността. Тук не говоря само за миграция и за бежанци. Тук говоря за идеята за новия отбранителен съюз - европейски, отношенията с НАТО. Тук ще бъде голямата тема, разбира се, за Дъблинските решения, за това кой как ще бъде поставен в Европа.

Ще се вземат вероятно окончателно и решенията какъв ще бъде европейският проект оттук нататък, защото трудно е в момента да си представим как Европа ще изглежда в следващите 10 години. Но България трябва да изостави онази позиция, в която стои като страничен наблюдател и след това трябва да изпълнява чужди решения. България трябва да има активна роля в този европейски проект, защото много усилено се говори вече, че ще има Европа не просто на две скорости -  на бедни и богати държави, в които сами разбирате къде ще попадне България, а и че Европа може да бъде разделена и на четири части: Северната скандинавска Европа, която е с много висок стандарт на живот, Западна Европа, Централна Европа, обградена от Вишеградската четворка и една Южна Европа, която ще трябва да понася всички предизвикателства на несигурност,  на бедност, на мизерия. Така че България не може просто да стои отстрани и да гледа този процес, още повече когато тя ще бъде правителството на Европа именно в това председателство".

Йотова каза също, че България в никакъв случай не трябва да се отказва от позицията да излъчи и да има свой еврокомисар, макар че новите правила в Европа допускат такава ситуация. 

Британската кралица отиде на църква, посрещнаха я с аплодисменти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635293

Британската кралица Елизабет Втора присъства на неделната служба в църквата "Св. Мария Магдалена" в близост до провинциалното си имение Сандрингам, след като пропусна коледната и новогодишната служби заради влошено здраве, предадоха световните информационни агенции. Доброжелатели са посрещнали с аплодисменти Нейно Величество при пристигането й с кола в църквата - първата й обществена поява от няколко седмици. Кралица Елизабет II говори в коледното си послание за смисъла на малките добрини

Фериботът при Оряхово спря заради лед по Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982472

Фериботът при Оряхово спря заради лед по ДунавЗаради ледохода по Дунав, достигнал до 40 % вчера, ръководството на фериботния комплекс край Оряхово реши временно да спре движението на платформите през реката до румънския бряг при Бекет и обратно. "Не можем да се борим с природата, лаконичен бе шефът на ферибота Добри Радев. - Обстоятелствата са изключителни,

Силният вятър събори дърво до Тенискортовете във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340679

Силният вятър във Варна събори дърво до Тенискортовете в Морската градина, сигнализира читател на Moreto.net. Огромните клони са запречили алеята до спортното игрище. Десетки сигнали за паднали дървета, ламарини, рекламни табла и мазилка вследствие на лошото време бяха подадени от граждани през изминалите дни.

Нова кървава атака в Германия! Нападателят е застрелян!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275819_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%21+%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0

 Ново кърваво нападение е станало в Германия днес. Неизвестен мъж, въоръжен с нож, е влязъл в полицейски участък в град Дуйсбург и се нахвърлил на дежурния. Той открил огън и успял да застреля нападателя.

Преди да атакува полицая, мъжът е успял да рани двама души, съобщава ТАСС,позовавайки се на Rheinische Post.

Първият инцидент е станал в квартира в района на Бергхайм, вторият - на улице. Засега не се съобщават нито повече подробности по случая, нито какъв е бил мотивът на нападението.

През последните две години броят на престъпленията, извършени в Германия, скочи рязко. Повечето от тях са извършени именно от мигранти. По данни на Федералното ведомство на полицията в Германия само за 2015 година мигрантите са извършили над 200 хиляди престъпления.

Трафикант изостави мигранти, включително деца, да мръзнат на паркинг в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982401

Трафикант изостави мигранти, включително деца, да мръзнат на паркинг в ГерманияТрафикант на хора е изоставил 19 мигранти, в това число пет деца, да мръзнат на минусови температури на паркинг до магистрала в Южна Германия и е избягал, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Полицията заяви, че когато е намерила мигрантите вчера, температурата е била минус 20 градуса по Целзий. Те са били с тежки измръзвания,

Студът спря ферибота в Оряхово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635294

Тежките зимни условия предизвикаха спирането на работата на фериботния комплекс в Оряхово – това потвърди за “Дарик” Добри Радев, изпълнителен директор на дружеството. До това решение се е стигнало, заради ниското ниво на река Дунав, ледоходът, който в района е около 40 % и силния леден вятър. “По реката плуват големи късове лед – в момента не може да се извършва корабоплаване” – коментира Радев. Той поясни, че корабоплаването ще бъде възстановено при подобряване на обстановката.  ...

Ученическата ваканция в десетина области продължава до четвъртък

http://www.mediapool.bg/uchenicheskata-vakantsiya-v-desetina-oblasti-prodalzhava-do-chetvartak-news258576.html

На 9 януари няма да се учи в цялата страна, съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/в неделя, уточнявайки, че заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия кметовете решават колко да са неучебните дни - до 10 или до 11 януари. В МОН е постъпила допълнителна информация за неучебните дни в училищата. Пълната информация по области за ситуацията към 16.00 ч. днес е публикувана на сайта на МОН. 9-и, 10-и и 11-и януари са обявени за неучебни за областите София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Монтана, Ямбол, Пазарджик, Русе, Ловеч, Габрово, както и общините Смолян, Омуртаг и Исперих. В София-град, Перник, както и в общините Разград, Плевен, Хасково, Добрич, Кюстендил, Враца и Велико Търново няма да се учи на 9-ти и 10-ти януари. На 10-ти класните стаи в общините Велико Търново, Елена, Павликени, Котел, Полски Тръмбеш и Свищов също остават затворени. До сряда, включително, във ваканция са децата от високопланинските общини Елена и Златарица, където на места снежната покривка е над един метър.С намалени часове ще се учи само в общините Горна Оряховица и Лясковец. До 11 януари занятия няма да се провеждат и във Великотърновския университет. Със заповед на кмета на София се обявяват за неучебни дните 9 и 10 януари. Причината е студеното време, прогнозата за оранжев код в София и недостигнатите необходими температури в класните стаи в много училища. Прогнозата за София за 9 януари е за минимални температури между минус 17 и минус 20 градуса, а максимални - минус 13 градуса. При необходимост за неучебен денще бъде обявен и 11 януари, уточняват от общината.

Станишев: ЕС преминава през най-трудния период на своето съществуване

http://www.cross.bg/evropa-stanishev-evropeiiskite-1530894.html

/КРОСС/Европейският съюз преминава през най-трудния период на своето съществуване, заяви по БНР Сергей Станишев, евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Според него при започналата след 2008 година финансова криза, прераснала в икономическа, социална и политическа, десницата в Европа води политика на разграждане на социалната държава. Цената на това е разкъсване на социалната тъкан и задълбочаване на неравенствата, а България е негативен пример за резултатите: над 1/3 от българите са под прага на бедността, а 25% от европейските граждани живеят или в бедност, или в риск от социално изключване. Станишев заяви, че още от 2009 г. европейските социалисти се борят за промяна на статуквото, но тя се извършва твърде бавно. Лидерът на ПЕС отчита, че недоволството в Европа от десните и от народната партия не може автоматически да прелее в доверие към левицата. На разгневените и търсещи алтернатива хора националистическите и популистките формации предлагат прости решения, като обещават сигурност и защита, както и ограждане със стени. Сега националистите имат нужда от образа на врага, но този подход е неработещ и би довел до изграждане на стени помежду ни и до разрушаване на европейската идея, предупреди Станишев

Трафикант изостави мигранти да мръзнат на паркинг в Германия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635292

Трафикант на хора е изоставил 19 мигранти, сред които пет деца, да мръзнат при отрицателни температури на паркинг до магистрала в Южна Германия и е избягал, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Полицията заяви, че когато е намерила мигрантите вчера, температурата е била минус 20 градуса по Целзий. Те са били с тежки измръзвания, когато спасителните служби са стигнали до паркинга близо до Браненбург при границата с Австрия. Люта зима в половин Европа Мигрантите няма...

Чехкинята Коукалова поведе за Световната купа по биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895969_chehkiniata_koukalova_povede_za_svetovnata_kupa_po/?ref=rss


Габриела Коукалова поведе в класирането за Световната купа по биатлон, след като спечели масовия старт на 12.5 километра в Оберхоф (Германия).

Олимпийската вицешампионка от Сочи 2014 в дисциплината беше най-бърза по трасето за 37:20,5 минути, след като не допусна грешка при стрелбата. Това й донесе четвъртата победа през сезона.

Само в Оберхоф тя записа две победи и едно второ място, с които излезе начело в генералното класиране с 479 точки, с 15 повече от Лаура Далмайер....

Магаре демонстрира умение за решаване на задачи (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5982385

Магаре демонстрира умение за решаване на задачи (Видео) Магаре, отказало да последва примера на двама свои събратя и да прескочи ограда, вместо това е демонстрирало умение за разрешаване на проблем, сблъсквайки се с препятствието, съобщи ЮПИ, цитира БТА. Видео, споделено във Фейсбук от служители в резерват за защита на дългоухите животни в Ронко Скривия, Италия,

Коментари на седмицата. №1: Посмъртно. Приятелят от Манджурия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5982286

Коментари на седмицата. №1: Посмъртно. Приятелят от МанджурияПубликуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите,, които ви вълнуват. Този е най-четен - над 55000 посещения. Надгробно слово на Георги Милков на погребението на Гасан Насър Днес изпратихме Гасан. Никога не съм предполагал, че ще чета надгробното му слово...

Каква бе 2016 г. за планетата

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kakva-be-2016-g-za-planetata-231525/

Поредната рекордно гореща година и Дизелгейт бяха част от важните за околната среда събития

Турската икономика ще продължи да изпитва трудности през 2017 г.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/turskata-ikonomika-shte-prodylji-da-izpitva-trudnosti-prez-2017-g--231585/

Според Любомир Митов от Unicredit в страната се е разразила буря, резултат от поредица политически събития

Кметът: Ситуацията в Добрич е овладяна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635291

Всички улици в Добрич са проходими при зимни условия, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. Пътните платна се опесъчават и осоляват, почистват се и малките улички. Снегорин е пуснат и в Лозята, по по-малките улици. 5 души – трима мъже и две жени са настанени в общинския приют зад Стоматологията, при нужда могат да бъдат приети още лица. Вчера е отстранена голяма авария по канализацията до зоопарка, при която водите са се излели на булеварда. Положението е нормализирано с помощта на екипи на ВиК, МВР и снегорин. Ситуацията в Добрич е ...

Най-красивият удар на Григор от финала в Бризбън (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643873.html

Топ 5 на най-красивите удари от мъжките финали в Бризбън показаха организаторите на турнира. Удар на Григор Димитров намери място сред петте най-красиви. Той е от началото на финалния му двубой с японеца Кей Нишикори и намира място под №4 в турнирната класация.  Ето и разиграването от 13-ата минута на мача в австралийския град:

Стивън Хокинг навършва 75 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=340677

Стивън Хокинг навършва днес 75 години. Броени дни преди рождения си ден видният британски теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг e получил подранил подарък - посещение на кино, пише в. "Сънди мирър". Хокинг е гледал лентата "Rogue One: История от Междузвездни войни" в кино "Лайт" в близост до дома си в Кембридж.

Атанас Атанасов: Съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок

http://www.cross.bg/atanasov-atanas-borisov-1530893.html

/КРОСС/Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски. Това стана ясно от думите на депутата от зам.-председател на ДСБ Атанас Атанасов. Той уточни, че „ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на наистина един антикорупционен политически блок". Целта му е да влезе в новия парламент и да започне борба срещу „голямата корупция в България". Пред БНР Атанас Атанасов отбеляза, че новият проект ще търси сътрудничество с новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно. „Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие", припомни депутатът. Според него, антикорупционния блок щял да бъде нова политическа сила. „Има определени обстоятелства, които са различни. Например те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет"

Атанас Атанасов: Скоро ще са ясни контурите на нов антикорупционен блок

http://www.mediapool.bg/atanas-atanasov-skoro-shte-sa-yasni-konturite-na-nov-antikoruptsionen-blok-news258575.html

Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок, който в основата си ще има като задачи на първо място ограничаване на голямата корупция в България. Това заяви в неделя пред БНР заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. По думите му новият проект ще търси сътрудничество с учредената вчера партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно. „Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме“, каза Атанасов. Заедно с това той обърна внимание, чемежду ДСБ и новата политическа сила “има определени обстоятелства, които са различни“. „Например те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет(на Реформаторския блок – бел.ред.)“. Според Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът Борисов се е провалил в полето на борбата срещу това явление. „Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, в включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция“, посочи Атанасов. По думите му системата за сигурност – „тези сензори, които би следвало да маркират корупционните схеми, да ги разследват, да събират доказателствата“, са били приведени в режим на приспиване, за да не се пречи на разпределянето на порциите. Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като "измамен ход". „Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: "Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство" с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите“,  посочи Атанасов.

Докога ще продължи "кучият студ"?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635290

Понеделник ще е най-студеният ден от мразовития фронт, който нахлу от петък в страната ни, това обяви пред Дарик климатологът Георги Рачев. По думите му големият студ ще продължи до четвъртък. По думите на климатолога до вчера очакванията са били много студено да е до сряда, а после да започне повишаване на температурите, но по думите му към периода с ледени дни трябва да се прибави още ден - и четвъртък. Какво време ни очаква през януари? Рачев отбеляза, че в неделя...

Професия в криза: Икономически анализатор

http://www.investor.bg/drugi/338/a/profesiia-v-kriza-ikonomicheski-analizator-231581/

Пренебрегнахме ефектите от фалита на Lehman Brothers, не оценихме правилно и ефектите от вота за Brexit, смята главният икономист на BoE

Хиляди кукери дефилираха днес в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635289

Хиляди кукери взеха участие в IX общински фестивал на сурвакарските игри в Благоевград, кметът Камбитов награди отличените Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди участници в IX общински фестивал на кукерските игри в Благоевград. Той пожела на участниците, присъстващите и всички жители и гости на града здрава и успешна година, както и да се помнят и почитат традициите. Хиляди участници представиха традиционни обичаи, характерни костюми и игри, с които впечатлиха публиката, която въпреки студа аплодира кукерите по време на фести...

Камионите над 12 т само с вериги по пътя София - Варна в област Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982386

Камионите над 12 т само с вериги по пътя София - Варна в област ТърговищеОт сектор "Пътна полиция" в Търговище съобщиха, че е отпаднала забраната за движение на товарни автомобили с тегло над 12 т по участъка от първокласен път I-4/София-Варна/ на територията на област Търговище. Те обаче задължително трябва да се движат с вериги. В същото време от община Търговище информираха, че към 16 часа в неделя, 8 януари,

Населените места без ток са само 19

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895967_naselenite_mesta_bez_tok_sa_samo_19/?ref=rss


Само 16 са населените места без ток към 19 часа днес, съобщиха от пресцентъра на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение". Те са в областите Силистра, Варна и Шумен.

Сутрина населените места без ток бяха 90, като за възстановяване на електроподаването бяха мобилизирани и всички части на армията в Североизточна България.

Очаква се към 19 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник. Там абонатите на местната топлофикация почти нямат парно от сутринта, а топлата вода е...

Лед започна да сковава Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982359

Лед започна да сковава ДунавЛедът бавно започна да сковава Дунав, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе. При продължаващите вече в няколко поредни дни отрицателни температури постепенно тръгна и ледоход. По информация от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав ледените късове вече са обхванали 40 процента от акваторията на реката край

Населените места без ток са само 53

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895967_naselenite_mesta_bez_tok_sa_samo_53/?ref=rss


Само 38 са населените места без ток към 15.30 часа днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Всички те са на територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение".

Засегнатите клиенти са 8 000. Сутрина населените места без ток бяха 90, като за възстановяване на електроподаването бяха мобилизирани и всички части на армията в Североизточна България.

Очаква се към 19 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник. Там абонатите на местната...

Камера е заснела кървавия атентат в Йерусалим (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982387

Камера е заснела кървавия атентат в Йерусалим  (Видео)Камера за наблюдение е заснела момента на терористичния акт с камион в Йерусалим. На кадрите се вижда как камиона се врязва в хората в парка, съобщава ren.tv. Шокирани свидетели на трагедията започват панически да бягат от камиона. Вижда се и как стоящите на другата страна на пътя хора дори не разбират веднага какво се случва.

ДСБ ще търси "общо явяване" с партията на Христо Иванов

http://offnews.bg/news/n_1/n_643872.html

Различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет. Това каза в интервю за БНР зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. По думите му съвсем скоро ще се появи още един нов политически субект, който ще търси сътрудничество и подкрепа вдясно.  Ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на наистина един антикорупционен политически блок, който в основата си ще има като задачи на първо място ограничаване на голямата корупция в България, заяви Атанасов.  "Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов, доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие. Така че тази концентрация надяваме се, че ще придобие конкретно очертание в скоро време, но нека да не бързаме. Отделно от това, това наистина е нова политическа сила. Има определени обстоятелства, които са различни. Например те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет" допълни той. Зам.-председателят на ДСБ е оптимист, че новият политически субект ще бъде представен в парламента.  Ние ще бъдем представени в парламента, въпросът е с кого и с колко депутати ще бъдем представени, за да може да ревизираме безобразията, които тези две години се разиграваха в България. Ще се борим за обществено доверие, което да даде възможност тези сериозни промени, които настъпиха и в света, и в българския обществено-политически живот, да намерят своето измерение в парламента, допълни той. Според Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът "Борисов" се е провалил в полето на борбата срещу това явление. Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, в включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция. Атанасов обясни, че системата за сигурност е "приспана", което пречи на ефективната борба с корупцията и събирането на доказателства, "за да не се пречи на разпределянето на порциите".  Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, които смятат, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като "измамен ход". Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: "Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство" с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите, каза още Атанасов.

ГЕРБ предлага Радев да удължи живота на НС заради мажоритарната система

http://www.mediapool.bg/gerb-predlaga-radev-da-udalzhi-zhivota-na-ns-zaradi-mazhoritarnata-sistema-news258574.html

ГЕРБ предлага новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдумаза избирателната система. “Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума”, заяви в неделя пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него във времето преди предсрочните парламентарни избори Народното събрание трябва да се съсредоточи само върху законопроекти, за които  е постигнат консенсус. "Разбира се, че действията, които трябва да бъдат предприети от парламента в оставащите няколко седмици, това е по теми, които могат да имат абсолютно пълен политически консенсус и точно тук искам да споделя, че при това многообразие от партии, което имаше в 43-ия парламент, ние успяхме да постигнем действително един консенсус при взимането на важни национални решения. Ако в момента има някакво противопоставяне или политически популистки изказвания, които по никакъв начин не кореспондират с устойчивото правене на политики, аз смятам, че е по-добре да не се предприемат такива действия“, разсъждава Цветанов пред националното радио. Като основен приоритет за парламента той посочи темата за мажоритарното гласуване, съобразно резултатите от проведения национален референдум.  Според него антикорупционният закон също може да намери подкрепа и да бъде приет от настоящото Народно събрание. "Що се касае до приоритети, които могат да бъдат реализирани, аз смятам, че антикорупционното законодателство, по което вече има, така, един изцяло пълен консенсус между партиите, които формираме парламентарното мнозинство, смятам, че тук можем да вървим към реализиране и гледане на второ четене в пленарна зала и също така, според мен, трябва да изведем един друг много важен приоритет в законодателството, а това е решението, което трябва да има българския парламент относно проведения референдум“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. “Над 2 милиона и половина български граждани казаха, че искат мажоритарна система. От тази гледна точка смятам, че това е един от важните приоритети, които трябва да бъдат реализирани в оставащите няколко седмици. Ако действително няма политически консенсус, поне да знаем кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези над 2 милиона и половина български граждани“, добави той. Цветанов коментираи обвиненията от страна на левицата, че правителството си прави пиар на фона на усложнената зимна обстановка и търси политически дивиденти заради предстоящите предсрочни избори. "Изпълнителната власт е изпълнила своят ангажимент, а това е да създаде по-добра среда за работа и да може да предотврати жертвите, които би могло да има в една такава бедствена ситуация. Аз мога да кажа, че ако държавата не беше предприела всички тези стъпки и тези мерки, които виждаме всички ние ежедневно в последните дни, тогава щяхме да бъдем обвинени, че точно правителството е абдикирало от ангажиментите и проблемите, които има пред държавата и решаването на тези сложни проблеми, които имаме днес с тази усложнена зимна обстановка“, обясни Цветанов. Той оцени опитите за политизиране на зимното бедствие като част от очакваната риторика на опозицията. "Това ще бъде нормалната политическа риторика, която очаквам от нашите политически опоненти, защото те не предлагат решение. Те не са и предлагали и до настоящия момент, дори когато са управлявали, дори когато са били в опозиция, така че тяхната единствена цел е да има фалшиви новини, да има дискредитиране на политическия опонент и колкото е възможно повече тази информация да стигне до повече български граждани“, обобщи Цветанов.

Коукалова няма прошка в Оберхоф

http://offnews.bg/news/n_1/n_643871.html

Габриела Коукалова (Чехия) спечели и масовия старт на 12.5 километра от Световната купа по биатлон в Оберхоф (Германия). В събота чехкинята триумфира и в спринта на 7,5 км за жени в германския зимен център, който беше белязан от завръщането на великата Домрачова. Днес носителката на Големия кристален глобус беше най-бърза по трасето за 37:20.5 минути, като не допусна грешка при стрелбата. Така Коукалова записа четвърта победа за сезона и 16-а в кариерата си. На второ място на 31.5 секунди завърши Лаура Далмайер (Германия). Трета е Ева Пушкарчикова от Чехия. Коукалова води в генералното класиране с 479 точки, пред Далмайер с 464 точки и Мекерейнен с 448 точки. Българските биатлонистки, които днес не стартираха, все още нямат точка през сезона.

Самозванци се изкарват роднини на Ботев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5979859

Самозванци се изкарват роднини на БотевПоетът няма кръвни наследници По волята на съдбата Христо Ботев няма кръвни наследници. Самозванци обаче си имплантират негови гени. Пишат спомени и чертаят фамилни дървета. Стават медийни звезди, трупат слава и пари. Народът им вярва! Корените на Ботевия род са в Карлово, Сопот и Калофер. Дядото на поета се казвал Петко.

Германия има нужда от 500 000 мигранти годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982358

Германия има нужда от 500 000 мигранти годишноГермания има нужда от повече имигранти, отколкото са влизали през последните десетилетия, за да се справи с нуждата от работна ръка за пазара си на труда. Според изчисленията на германския Институт за изследване на пазара и труда, ако броят на новодошлите се ограничи до 200 000, това ще намали хората в трудоспособна възраст от 45 на 37 милиона до

Към 15.30 ч. без електрозахранване са 38 населени места в северна България

http://www.cross.bg/elektrorazpredelenie-teritoriyata-naseleni-1530892.html

/КРОСС/Към 15.30 ч. на територията на „ЕНЕРГО-ПРО- Електроразпределение" са 38 населени места, съобщават от Министерство на енергетиката. Засегнатите клиенти са 8 000. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Електроразпределение" и на „EVN - Електроразпределение" са отстранени. Очаква се към 19:00 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник.

Ледоход се появи по Дунав

http://www.dnes.bg/stranata/2017/01/08/ledohod-se-poiavi-po-dunav.328075

Заради ниското ниво на реката корабоплаването е силно затруднено

Софийските ученици поздравиха Фандъкова заради ваканцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982362

Софийските ученици поздравиха Фандъкова заради ваканциятаВирулентна картинка се разпространява сред софийските ученици. На нея пише на английски език: Не всички герои имат наметало. Припомняме ви, че заради  усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни - до 10 или до 11 януари. В София ваканцията на учениците беше удължена с 2 дни,

Областният управител поиска от МО тежката техника да работи и утре на територията на областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635287

Областният управител Детелина Николова поиска от Министерството на отбраната тежка техника от поделенията в Шабла, Балчик, както и БАТ машината от ВМС, да бъдат на разположение и да работят на територията на област Добрич и в понеделник. „Искам да изкажа благодарност на всички – военни, фирми и частни лица, които със своя техника оказваха съдействие за пробиване на преспите по общинските и републикански пътища, както и помагаха на екипите на „Енерго-Про“ да достигнат до местата с аварии“ – казва Николова. Благодарение на усилената работа към 16...

Багер измъква родилки от преспите

http://www.cross.bg/pasev-ypravitel-beshe-1530891.html

/КРОСС/Родилка даде живот на рожбата си в линейката, изпратена до село Въглен, за да я докара във Варна, съобщи областният управител Стоян Пасев. Багер е бил пуснат преди колата на Спешна помощ, за да разчисти пътя до селото. Докато я приберат в линейката, жената е родила. Tя и бебето й са здрави, увери Пасев. Същият багер е изпратен по-късно да пробие пътя на линейка за друга родилка от Кантарджиево. Микробус и две коли с цигански музиканти са закъсали в снега между селата Климентово и Кантарджиево, изпратена е военна техника, за да ги издърпа, обясни областният управител. Пътят Добрич-Варна беше отворен за малко, но отново беше затворен в неделя заради силни навявания. Община Аксаково и община Аврен удължиха бедственото положение, заради липса на електрозахранване и затрупани пътища. Заради голяма авария до с. Червенци 1800 души от 6 села в община Вълчи дол са без ток.Нафтата на техниката на екип на „Гражданска защита", тръгнал да оказва помощ на Енергото, замръзнала от големия студ.  

50 молдовци, турци и румънци изчакват между Кардам и митницата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635285

Молдовски автобус с 50 души, турски микробус и 5 румънски автомобила се намират между Кардам и митницата Йовково и изчакват там, съобщи областният управител Детелина Николова. Други 15 румънски коли, пропуснати от Варна, се намират в с.Стефан Караджа. По думите на Николова румънските власти не са почистили и не пропускат автомобили през Йовково и Дуранкулак. С проблема ще бъде занимаван румънският посланик. Идеята е  молдовският автобус, турският микробус и румънците да бъдат върнати към Добрич, оттук да пътуват през Балчик към Дуранкулак, къде...

Вътрешният министър: Парите за битова престъпност не са от партиен егоизъм

http://www.mediapool.bg/vatreshniyat-ministar-parite-za-bitova-prestapnost-ne-sa-ot-partien-egoizam-news258573.html

Гласуваните от правителството на едно от последните заседания от мандата му 7 млн. лв. за борбата с битовата престъпност не са от партиен егоизъм.Това заяви пред бТВ в неделя министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Парите се отпускат за създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места. „Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи без да търси пари, без да се опитва да създава друга организация. Няма никакъв партиен егоизъм”, обясни Бъчварова. По думите й правителството се е сблъскало с немалко проблеми в изготвянето на план за борба с битовата престъпност. „Оказа се, че не можем да подберем повече от 1500 души, които да минат през обучение и да бъдат включени в този процес”, каза тя. И добави, че над 60% от битовите престъпници са рецидивисти, които или не са в затвора, или току що са излезли. Случаите на регионално ниво могат да бъдат преодолени със съвместни усилия на властите, каза Бъчварова. Като приоритетни области в програмата са определени Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област. Също в неделя пред Нова телевиция началникът на полицията главен Ккмисар Христо Терзийски каза, че т.н. сътрудници по охрана, за каквито ще бъдат наети бивши полицаи и военни, ще се разделят на две групи. Едната ще помага при охрана на границата, като те ще се назначават от "Гранична полиция", а останалите ще се борят с битовата престъпност. Сътрудниците по охрана ще имат ограничени правомощия, като няма да имат право да извършват арести. Те щели да поемат голяма част от административна работа на полицаите, като връчване на призовки, завеждане на сигнали и т.н. Така редовите полицаи щели да бъдат освободени от несвойствени действия. „Това, което се опитахме да направим предварително, следейки прогнозите, беше да създадем такава организация, че да направим по-оптимални усилията на отделните власти”, каза Румяна Бъчварова, обяснявайки действията на правителството преди и по време на кризата със снега и ниските температури. По думите й представителите на всички ведомства са свършили своята работа. „След сложните отношения в Реформаторския блок очевидно ще има нови десни алтернативи”, каза Румяна Бъчварова по повод новосъздадената партия на бившия правосъден министър Христо Иванов. „ГЕРБ работи с десни партии и това, което е важно за нас, е да има партньори, които да бъдат достатъчно надеждни и да не се случва да бъдем залог на техните вътрешни проблеми”, каза Бъчварова. В речта си по време на учредителното събрание на “Да, България“ Христо Иванов заяви, че преминаването на мигранти през границата ни с Турция се дължи на корупция в редиците на МВР. „Категорично не съм съгласна с това, една такава констатация е подценяване на усилията на всички, които са там”, каза Бъчварова. „Установили сме някои от случаите на корупция и при всеки един служителите са отстранявани и има дисциплинарни производства срещу тях. Имаме цели екипи, които са били наказвани и отстранени. Толкова активна работа по вътрешната корупция в МВР мисля, че не е имало”, каза Бъчварова.

Ханс-Георг Маасен: Радикалните ислямисти в Германия са все повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982351

Ханс-Георг Маасен: Радикалните ислямисти в Германия са все повечеДиректорът на немското разузнаване Ханс-Георг Маасен предупреди пред журналисти, че радикалната ислямистка сцена в Германия не само нараства, но и е все по-децентрализирана, отправяйки все по-големи предизвикателства пред операциите за сигурност. Като цяло броят на салафити или фундаменталистките сунити се е увеличил с повече от от 3800 души през

Снегонавяване затвори още един път във Видинско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635284

Още един път във видинска област е бил затворен за движение, съобщиха от АПИ. Ограничено e движението по пътя Вирове - Лом поради ниска видимост и за почистване на пътното платно от снегонавяване.  ...

Хиляди евакуирани след опустошителна буря на Филипините

https://www.actualno.com/asia/hiljadi-evakuirani-sled-opustoshitelna-burja-na-filipinite-news_586092.html

Около 6000 души бяха евакуирани от домовете си, след като тропическа буря удари южнти Филипини, повишавайки риска от наводнения и свлачища, съобщи БГНЕС. Бедствието с локално име „Ауринг“ връхлетя остров Сиаргао в близост до главния южен остров Минданао с пориви от над

Пътят за Карандила през Чуката е отворен само за високопроходима техника

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635283

Пътят Чуката - Меча поляна, Меча поляна - Карандила, Меча поляна -връх Българка, Даулите - Раково е труднопроходим. Снегопочистващите машини са направили пробив, но движението е само за високопроходима техника и за спасителни операции. Преминаването остава рисково. --  ...

Понеделник е неучебен ден за цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340676

На 9 януари няма да се учи в цялата страна. Такова решение взеха в Министерството на образованието. Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни – до 10 или до 11 януари.

И на 9 януари ще е много студено, вижте какви се очаква да са температурите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635282

  Синоптиците предупреждават, че ни очаква отново леден ден с отрицателни температури през деня и на 9 януари, понеделник. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17 и минус 12 градуса, а максимални - между минус 15 и минус 10 градуса. За 4 области в страната е обявен оранжев код за отрицателни температури, а в останалата част от страната е в сила жълт код също за много студено време. Оранжев код е обявен за столицата София и цялата Софийска област, както и за областите Кюстендил и Перник. В те...

Стотици отменени полети в Истанбул заради снега

http://www.moreto.net/novini.php?n=340675

Обилен сняг покрива Истанбул втори ден. В резултат на това стотици полети бяха отменени и плановете на хиляди пътуващи бяха объркани. Това съобщава Агенция "Франс прес". Според прогнозата снеговалежът ще отслабне по-късно през деня, но необичайно ниски температури, дори за това време на годината, значително под нулата, се очакват през седмицата.

Автобус с туристи катастрофира във Франция, има жертви

http://www.cross.bg/frantziya-tyristi-magistrala-1530890.html

/КРОСС/Автобус, превозващ португалски туристи, катастрофира край магистрала в централната част на Франция. Загинали са 5 души, а други 27 са ранени, някои от които са в тежко състояние, предаде БГНЕС. Преди разсъмване тази сутрин превозното средство се е разбило в района Сон е Лоар, където всяка година се случват стотици пътни произшествия. По предварителна информация водачът е загубил контрол над 40-местния автобус заради леда по пътя. Франция също бе скована от студ и обилни снеговалежи през последните дни и пътната обстановка още не е благоприятна. През март миналата година, 12 португалски туристи загинаха, когато техният микробус се сблъска с камион на магистрала Сами.    

И утре "жълт код" във Варна заради студеното време

http://www.moreto.net/novini.php?n=340659

За утре е обявен "жълт код" във Варна заради студеното време. Минималните температури ще са между минус 12 и минус 17 градуса, максимални - между минус 13 и минус 8 градуса. През следващото денонощие облачността ще е значителна.

9 януари е неучебен ден за училищата в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_643870.html

9 януари ще бъде неучебен ден за училищата в цялата страна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Заради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, кметовете решават колко да са неучебните дни – до 10 или до 11 януари. По-рано днес стана ясно, че заради лошите метеорологични условия, зимната ваканция в София ще бъде удължена.  До момента в МОН постъпи допълнителна информация за удължаване на неучебните дни в училищата. Към 16.00 часа в неделя ситуацията е следната: Област Благоевград Преустановени учебни занятия от 09.01 до 11.01.2017 г. за община Благоевград поради епидемична обстановка. Област Бургас В област Бургас са обявени 9, 10 и 11.01.2017 г. за неучебни дни. Област Варна 09.01.2017 г. е обявен за неучебен ден за всички училища от общини Дългопол, Суворово, Варна, Аврен, Вълчи дол, Провадия, Белослав Долни чифлик поради лоши метеорологични условия и усложнена пътна обстановка. Област Велико Търново Със заповед на кмета са обявени за неучебни дни: - община Велико Търново ‐ 09 и 10 януари; - община Стражица ‐ 09, 10 и 11 януари. - община Сухиндол ‐ 09 януари; - община Полски Тръмбеш ‐ 09 и 10 януари; - община Златарица ‐ 09, 10 и 11 януари; - община Павликени на 09 и 10 януари 2017 - община Елена на 09 и 10 януари 2017 Област Видин Община Видин е обявила понеделник (9.01.2017 г.) за неучебен ден за училищата от общината. Област Враца Със заповеди на кметовете на общини Борован, Враца, Криводол, Мездра, Роман и Хайредин е преустановен учебен процес на учениците от 9 до 10 януари 2017 г. Община Габрово Със заповед на кмета са обявени за неучебни дни: - община Габрово – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.; - община Дряново – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.; - община Трявна – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.; - община Севлиево – 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.; Област Добрич Със заповед на кмета на община Тервел, 9 и 10 януари са обявени за неучебни за всички училища на територията на общината. Със заповед на кмета на община Добрич се обявяват за неучебни дните от 9 до 11 януари за всички училища. На територията на община Шабла няма да учат, съгласно заповед на кмета, поради влошената метеорологична обстановка. Заповедта ще бъде изпратена на 9 януари, т. к. в момента имат технически затруднения. Област Кърджали Със Заповед на кмета на община Ардино за неучебни дни са обявени 9.01.2017 г. и 10.01.2017 г. Със Заповед на кмета на община Кирково за неучебни дниса обявени 09.01.2017 г., 10.01.2017 г. и 11.01.2017 г. Община Кърджали и община Джебел, обл. Кърджали, обявяват дните 9 и 10.01 /2 дни/за неучебни дни на територията на общината. Област Кюстендил Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция ‐ Кюстендил е обявена грипна епидемия, считано от 05.01.2017 г. до 10.01.2017 г. включително. За периода са прекратени учебните занятия в училищата на територията на област Кюстендил. Учебните занятия за училищата от областта ще бъдат възстановени на 11.01.2017 г. Област Ловеч Преустановен учебен процес на 9 яунари в община Ловеч, Троян и Ябланица, от 9 до 10‐ти – Тетевен и Угърчин, а от 09 до 11 януари 2017 г. в училищата в община Луковит. Област Монтана Преустановени учебни занятия от 09.01 до 11.01.2017 г. за област Монтана поради епидемична обстановка. Област Пазарджик В област Пазарджик е обявено преустановяване на учебния процес с предписание на РЗИ‐ Пазарджик от 09.01.2017 г. до 11.01.2017 г. включително. Област Перник Преустановени учебни занятия от 09.01 до 10.01.2017 г. за област Перник. Област Плевен Преустановени учебни занятия от 09.01 до 10.01.2017 г. за община Пордим. Във връзка с усложнената зимна обстановка в още две общини ‐ Плевен и Гулянци 9 и 10 януари са обявени за неучебни дни. Област Пловдив ОУ "Христо Ботев" ‐ Ръжево Конаре, общ.Калояново неучебен ден – 09.01.2017 г. Неучебни дни за община Съединение – 9, 10 и 11.01.2017 г.поради снегонавявания на пътната мрежа. Със заповед на кметовете на общините Пловдив и Първомай са обявени за неучебни дните 9,10 и 11 януари. Кметовете на още две общини ‐ Куклен и Перущица обявиха 9,10 и 11 януари за неучебни дни. За общини Раковски и Родопи в област Пловдив дните 9, 10 и 11 януари 2017 г. са обявени за неучебни. Област Разград Община Разград ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/ Община Лозница ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/ Община Цар Калоян ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/ Община Самуил ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/ Община Завет ‐ 09 и 10 януари 2017 г. /понеделник и вторник/ Община Кубрат ‐ 09 януари 2017 г. /понеделник/ Община Исперих ‐ 09, 10 и 11 януари 2017 г. /понеделник, вторник и сряда/ Област Русе В областта са обявени за неучебни дните ‐ 09.01, 10.01. и 11.01.2017 г.; Област Силистра В област Силистра дните от 9 до 11.01.2017 г. включително са обявени за неучебни от кметовете на общини Силистра, Дулово, Главиница, Алфатар, Ситово и Кайнарджа съгласно чл.105, ал.3 от ЗПУО. В община Тутракан директорите на 4‐те училища ги обявяват за неучебни, съгласно чл.105, ал.4. Всички директори на учебни заведения са уведомени от отделите "Образование" в общините. Област Сливен със заповеди на кметовете на общините от област Сливен са обявени за неучебни следните дни: - община Сливен ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.; - община Нова Загора ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.; - община Твърдица ‐ 1 ден ‐ 09.01.2017 г.; - община Котел ‐ 09.01.2017 г. и 10.01.2017 г. София‐град Във връзка с прогнозата за метеорологични явления за код ОРАНЖЕВО и данните за ниски температури в класните стаи на училища в София-град, след съгласуване с началника на РУО, кметът на Столична община обявява за неучебни дни 9 и 10 януари 2017 година. София‐област За всички общини в София‐област дните 9, 10 и 11 януари 2017 г са обявени за неучебни; Област Смолян На 9.01.2017 г. в област Смолян само две училища ‐ СУ "Христо Ботев"‐ с. Баните и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ‐ с. Момчиловци няма да провеждат учебен процес. Причина за това е невъзможността да бъдат извозени пътуващите ученици от съставните селища. Преустановен е учебният процес в следните общини на област Смолян: община Смолян ‐ на 09, 10 и 11.01.2017 г. община Златоград ‐ само на 09.01.2017 г. община Неделино ‐ само на 09.01.2017 г. Област Стара Загора За всички общини в област Стара Загора дните 9 и 10 януари 2017 г. са обявени за неучебни; Област Търговище Неучебни дни в общините Омуртаг и Опака са обявени 9, 10 и 11.01.2017г. Учебните занятия ще бъдат възстановени на 12.01.2017г. Област Хасково Със свои заповеди за неучебни дни са обявили 09,10,11 януари 2017 г. кметовете на: ‐ община Ивайловград ‐ община Любимец ‐ община Харманли За община Симеоновград неучебен ден е 09.01.2017 г. За общини Свиленград и Минерални бани неучебни са 09 и 10 януари 2017. За общини: Ивайловград, Димитровград, Хасково, Стамболово, Тополовград, Любимец, Маджарово, Харманли неучебни са 09,10,11 януари 2017 г. За област Шумен няма информация Област Ямбол На територията на област Ямбол е обявена грипна епидемия. Учебните заведения от всички общини на областта преустановяват дейността си за 3 дни, считано от 09.01.2017г.

Дъщерята на Трифон: С тати навсякъде! И завинаги!

https://www.24chasa.bg/sport/article/5982346

Дъщерята на Трифон:
С тати навсякъде! И завинаги!Дъщерята на Трифон Иванов пусна в социалните мрежи корал във формата на буквата Т и написа "С тати навсякъде! И завинаги!". На 13 февруари става една година, откакто великият защитник на националния отбор почина от инфаркт и остана завинаги на 50

Екипите на "Енерго-Про" достигнаха до аварирали мрежи след почистване на част от пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982211

Екипите на "Енерго-Про" достигнаха до аварирали мрежи след почистване на част от пътищатаЕкипите на "Енерго-Про" достигнаха до аварирали съоръжения след разчистване на част от пътищата в Североизточна България Към 13 часа днес без електрозахранване в Североизточна България бяха около 50 населени места в областите Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Търговище и Варна. Екипите на електроразпределителното дружество работиха по причинените от

Норвежец отвя конкуренцията в слалома

http://offnews.bg/news/n_1/n_643869.html

Норвежкият ас Хенрик Кристоферсен отвя конкуренцията на слалома от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Аделбоден (Швейцария) . Той ликува за втора поредна година, след като финишира с общо време 1:54.87 минута. Хенрик беше най-бърз и в двата манша с 58.39 секунди в първия и 56.48 секунди във втория, така записа 13-ата си победа в Световната купа. Втори на 1.83 секунда (!) остана Манфред Мьолг (Италия). Трети пък е носителят на Големия кристален глобус за последните пет сезона Марсел Хиршер (Австрия), който изостана доста - на 2.19 секунди. Това беше подиум номер 101 в кариерата на Хиршер, който излезе еднолично на второто място във вечната ранглиста по този показател. Лидер със 155 класирания е легендата Ингемар Стенмарк от Швеция. В генералното подреждане обаче Хиршер води убедително с 893 точки, следван от Алекси Пентюро (Франция) с 594 точки и Кристоферсен с 592 точки. За малката Световна купа в слалома водачи с равен актив от по 360 точки са Хиршер и Кристоферсен, а трети с 326 точки е Мьолг.

Антон Койчев: Любен Петров бе сменен защото хората от СДС София бяха недоволни от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982336

Антон Койчев: Любен Петров бе сменен защото хората от СДС София бяха недоволни от негоБившият председател на СДС София Любен Петров не беше сменен защото е предложил сближаване с ДСБ, а защото много от организациите поискаха промяна на ръководството на столичната организация. Това съобщи в предаването "Ексклузивно" по ТВ Европа новоизбраният председател на СДС София Антон Койчев. По думите му от много време организацията негодувала

29 села са все още без ток, 40 – без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635280

По данни на дежурния в Областния съвет за сигурност, към 14.00 часа вече е почистена отсечката Шабла – Дуранкулак. На територията на община Добричка без ток са 8 села, а 22 – без вода. Без електрозахранване в община Тервел е 1 село. В община Генерал Тошево 15 са населените места без ток и толкова са и без вода. И в трите общини кметовете обявиха на 7 януари бедствено положение. Отворен е за движение и се поддържа пътят Балчик – Кранево – Варна, покрай морето. В общините Шабла и Каварна няма населени места без ток и вода, пътищата и в двете общи...

Дунав започна да замръзва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635281

Ледообразуването по Дунава започна. Петдесет процентов ледоход се е появил по реката край Силистра, а при Русе е 40 на сто. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция при Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав в Русе. Справката сочи, че при Оряхово и Свищов ледоходът е 30%, а в района на Ново село и Лом - 10 на сто. Ледени късове се вижда да плуват в реката и в района на Видин. Засега няма опасност за корабоплаването в българския участък, но при увеличаване на ледохода корабите трябва да се приберат в пристанищата или в зимни убеж...

38 населени места в Северна България са без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982333

38 населени места в Северна България са без токКъм 15.30 ч. без електрозахранване са 38 населени места в Северна България, съобщават от Министерството на енергетиката. Засегнатите клиенти са 8000. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение“ и на „EVN - Електроразпределение“ са отстранени. Очаква се към 19 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник.

38 населени места в Северна България са без ток

https://www.actualno.com/society/38-naseleni-mesta-v-severna-bylgarija-sa-bez-tok-news_586089.html

Към 15.30 ч. на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ са 38 населени места. Засегнатите клиенти са 8 000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ и на „EVN - Електроразпределение“ са отстранени. Очаква се към 19.00 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник.

На етапи се пропускат леки коли по маршрута Добрич-Балчик-Зл.пясъци-Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635279

Пътят Добрич- Балчик-Кранево- Зл.пясъци-Варна е отворен в двете посоки, на етапи се пропускат леките коли, приоритетно вървят специализираните автомобили за доставката на хляб, превозване на болни и др. Това е единственият участък който поддържаме, за да се осигури в началото на работната седмица движението на хората, заяви областният управител Детелина Николова. Всички усилия от тази сутрин приоритетно са насочени към осигуряване на подходи на екипите на Енергото за отстранятване на авариите по ел. мрежата. Най-много села без ток са в община Д...

Новите санкции спрямо шофьорите ще увеличат корупцията, твърдят от Обществения съвет за пътна безопасност

http://www.cross.bg/dvizhenie-putishtata-avtomobila-1530889.html

/КРОСС/Новите санкции спрямо шофьорите, които влизат в сила от 21-ви януари, ще увеличат корупционните практики по пътищата и няма да намалят броя на жертвите от катастрофи. Затова алармираха от Обществения съвет за пътна безопасност. Последните промени в Закона за движение по пътищата са некомпетентно написани, заяви Димитър Ганев, председател на организацията. От Съвета настояват парите от събраните глоби да отиват в специално звено и да се инвестират в техника, чрез която да се направи по-ефективно събирането на глобите. Другото искане на организацията е възможно най-скоро да се направи широко обществено обсъждане на ситуацията по пътищата у нас. От Обществения съвет по пътна безопасност разкритикуваха новите санкции за различни нарушения в Закона за движение по пътищата - една от тях е свалянето на регистрационните номера, което съществува само в Гърция и не е довело до намаляване на жертвите по пътищата. Димитър Ганев даде пример със санкция за неплатена глоба. "Като ви спрат на пътя с неплатената глоба, първо ще ви вземат шофьорската книжка, след което ще спрат автомобила от движение и ще ви пратят да плащате глобата. След това, понеже автомобилът ви е спрян от движение, ще го натоварят и ще го закарат на място за отговорно пазене. И чак като си платите глобата ще отидете да си вземете автомобила като ще заплатите таксата за преместването на автомобила и ще заплатите такста за това, че той е охраняван там"

Великобритания ще има „контрол над границите“ след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982307

Великобритания ще има „контрол над границите“ след БрекзитМинистър-председателят на Великобритания Тереза Мей е убедена, че след Брекзит страната ще има контрол над границите. "Гласуването на референдума е глас за всички нас, за да се въведе ред в нашата имиграционна система. Аз съм наясно, че това трябва да направим," каза тя в интервю пред Sky News. "Ние ще бъдем в състояние да имаме контрол върху

Немци изпревариха Фуркад с фотофиниш

http://offnews.bg/news/n_1/n_643867.html

У дома и стените помагат. Немците Зимон Шемп (на снимката) и Ерик Лесер изправариха в последните метри французина Мартен Фуркад, за да донесат първо и второ място на домакините на Германия в масовия старт на 15 километра в биатлона в Оберхоф.  Блгаринът Владимир Илиев завърши на 21-ва позиция с 4 грешки в стрелбата и изоставане от 1:41.1 минути от победителя. По трасето в Оберхоф беше напечено. Буквално метри преди финала Фуркад водеше пред Шемп, като двамата бяха застигнати и от Лесер. Лидерът в генералното класиране не издържа физически на немската атака. Победителят пък беше излъчен с фотофиниш. В генералното класиране за Световната купа водач е Мартен Фуркад с 610 точки, следван от Антон Шипулин (Русия) с 379 точки и Зимон Шемп с 370 точки. От българите най-напред е Владимир Илиев, който е 28-ми със 147 точки, Красимир Анев е 41-ви със 74 точки, Антон Синапов е 77-ми с 4 точки, а Димитър Герджиков е 80-и с 3 точки.

38 селища остават без ток в Северна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_643868.html

38 населени места в Северна България остават без ток към 15.30 ч. Засегнатите клиенти са 8 000. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Всички аварии на територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ и на „EVN - Електроразпределение“ са отстранени. Очаква се към 19.00 ч. да бъде възстановено топлоподаването в град Перник.

Отчитат замърсен въздух в „Хиподрума“, „Младост”, „Надежда”, „Дружба”

http://www.cross.bg/merkite-chasa-vuzdyha-1530888.html

/КРОСС/2017 г. започна с два дни на високо замърсяване на въздуха. На 2 и 3 януари допустимите норми бяха превишени близо 5 пъти, а най-високи стойности бяха измерени в столичния квартал „Хиподрума". Високи концентрации бяха измерен във всички станции, които контролират фините прахови частици - в районите „Младост", „Надежда", „Дружба". „Това са нормални явения за района на София. Тъй като софийската котловина е затворена и зимните месеци - обикновено ноември, декември и януари месец има периоди на дни с мъгли, с температурна инверсия, безветрие", коментира Валери Серафимов, директор Дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда". В Европейското и национално законодателство е казано, че нормата за фини прахови частици се определя един път за 24 часа и един път в годишен аспект. Ако имаме 35 дни в година с превишаване на нормата за 24 часа, тогава имаме проблем с качеството на въздуха. Друг проблем се явява и отразяването на данни. Те се измерват за период от 24 часа и излизат с ден закъснение. Дали сме дишали силно замърсен въздух можем да разберем единствено като свършен факт на следващия ден. Според експертите обаче спрямо минали години качеството на въздуха в столицата е значително се е подобрило благодарения на мерките предприети от общините катомиене на улиците и преминаване към горива, които са по-екологични

Коментари на седмицата. №2:Защо руснакът пие всичко, дори отрова?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5982283

Коментари на седмицата. №2:Защо руснакът пие всичко, дори отрова?Публикуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Тозш е №? - почти 52 000 са го чели. Защото Онегин си е разменил ролята с Татяна Навръх Нова година 50 руснаци в Иркутск се отровиха с препарат за чистене на вани. У нас по този повод изкараха руския мъж примитивен глупак.

Най-интересните устройства на CES 2017

https://vesti.bg/tehnologii/naj-interesnite-ustrojstva-na-ces-2017-6063731

Най-голямото изложение за потребителска електроника и тази година изобилства с необикновени предложения

Терористична атака с камион в Йерусалим

http://www.moreto.net/novini.php?n=340673

Камион се вряза в пешеходци в Йерусалим на популярна алея с изглед към Стария град. Четирима души са загинали, а други 15 са ранени, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от полицията и спешна помощ. Те определиха инцидента като умишлена атака.

Фандъкова: Снегопочистващите фирми работят постоянно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982325

Фандъкова: Снегопочистващите фирми работят постоянно140 снегопочистващи машини работят постоянно в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "Ексклузивно" по ТВ Европа. Вечерта настилките по големите улици и булевади се обработват срещу заледяване. На места обаче остава проблем почистването на малките улици, тъй като в повечето квартали в София има много паркирани коли,

НАСА ще вземе проба от ядрото на мъртва планета

https://vesti.bg/tehnologii/nasa-shte-vzeme-proba-ot-iadroto-na-myrtva-planeta-6063725

Космическата агенция одобри два нови проекта, които ще изучат ранните години на Слънчевата система

Цветанов поиска от Радев да удължи живота на парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895961_cvetanov_poiska_ot_radev_da_udulji_jivota_na_parlamenta/?ref=rss


Новият президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да може да бъдат разгледани предложенията от референдума, предложи днес по БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Президентът може тук да играе съществена роля, дори да удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума", допълни Цветанов.

Също по БНР Валери Жаблянов от БСП обаче посочи, че това би...

Потопи се в един необятен град - Мумбай

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/potopi-se-v-edin-neobiaten-grad-mumbaj-6063723

Едва ли съзнанието може ясно да си представи размерите на Мумбай. Този град е необятен и определено си заслужава да бъде посетен

Гергана Паси: Не са ме канили за еврокомисар, и да ме поканят ще откажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982321

Гергана Паси: Не са ме канили за еврокомисар, и да ме поканят ще откажаВъв фейсбук профила си бившата министърка по европейските въпроси Гергана Паси отрече, че ще бъдe назначена за еврокомисар. Ето какво написа тя преди малко:  Падението на медиите през годините очевидно е взело такива размери, че вече е норма да се пише за живи хора, без дори да се потърси тяхната гледна точка.

И на 9 януари ще е много студено, вижте какви се очаква да са температурите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635277

Синоптиците предупреждават, че ни очаква отново леден ден с отрицателни температури през деня и на 9 януари, понеделник. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17 и минус 12 градуса, а максимални - между минус 15 и минус 10 градуса. За 4 области в страната е обявен оранжев код за отрицателни температури, а в останалата част от страната е в сила жълт код също за много студено време. Оранжев код е обявен за столицата София и цялата Софийска област, както и за областите Кюстендил и Перник. В тези...

Атентат с камион и в Ерусалим, има четирима загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/08/2895944_atentat_s_kamion_i_v_erusalim_ima_chetirima_zaginali/?ref=rss


Камион се вряза в група минувачи в Ерусалим. Най-малко четирима са убити, а други 15 са ранени. Полицията описа инцидентът като терористично нападение, предаде ТАСС. Нападението е станало на оживена улица близо до Стария град. Би Би Си съобщава, че пострадалите са военнослужещи, които тъкмо били слезли от автобус.

"Полицията проверява информация за терористи, които са извършили нападението", се казва в съобщение на пресслужбата й. Нападателят е наутрализиран, информира още тя....

Атентат с камион и в Йерусалим, има четирима загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/08/2895944_atentat_s_kamion_i_v_ierusalim_ima_chetirima_zaginali/?ref=rss


Камион се вряза в група минувачи в Йерусалим. Най-малко четирима са убити, а други 15 са ранени. Полицията описа инцидентът като терористично нападение, предаде ТАСС. Нападението е станало на крайбрежната улица в район Армон ха-Нацив. Би Би Си съобщава, че пострадалите са военнослужещи.

"Полицията проверява информация за терористи, които са извършили нападението", се казва в съобщение на пресслужбата й. Нападателят е наутрализиран, информира още тя.

По-рано вестник "The...

Кметове удължават ваканцията заради грипна епидемия и усложнена обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982318

Кметове удължават ваканцията заради грипна епидемия и усложнена обстановка в странатаЗаради усложнената обстановка в страната и грипната епидемия, в МОН постъпи допълнителна информация за удължаване на неучебните дни в училищата. Към 15 часа в неделя ситуацията е следната: Област Благоевград Преустановени учебни занятия от 09.01 до 11.01.2017 г. за община Благоевград поради епидемична обстановка.

Спортува ви се? Излезте навън и плувайте (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643865.html

Отбор по плуване в САЩ отказа да се предаде на преспите, които са затрупали и онази част на света. Храбреците решиха да потренират поне техниката си в...снега. Ледената епоха провали състезание във Вирджиния, в което трябваше да участва и отборът на Техническият университет -Джорджия.  Вместо да се оплакват в хотелските си стаи от студа, плувците излязоха навън. И показаха умения във всички дисциплини. Видеото от щафетата моментално стана хит в интернет. Все пак препоръчваме на българските им последователи да се замислят преди да се хвърлят по плувки в преспите. Ако се престрашат - очакваме видео. 

В Софийския университет ще се влиза с тест

http://www.cross.bg/yniversitet-formata-istoriya-1530887.html

/КРОСС/Софийският университет променя коренно формата на изпитите си по български език и литература и по история на България. Тези изпити вече ще протичат под формата на тест и писане на есе по български език и на тема по история, съобщи БНТ. Подобен е и изпитът на матурите за 12-ти клас. Досега кандидат-студентите в Софийския университет пишеха само тема върху изтеглен от конспекта автор или исторически период. Тази година ще има две кандидатстудентски сесии като подаването на документите и за двете започва на 20-ти февруари.  

В Казанлък отдадоха почит към героите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635276

Община Казанлък чества 139 години от Освобождението на Казанлък и от боевете при Шипка-Шейново. По традиция, на 8 януари в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично", гр. Казанлък, казанлъчани почетоха паметта на воините от Руската армия и Българското опълчение, дали живота си в тежки боеве с османските орди в безмилостната зима през далечната1878г. „Зад тази дата остават вековните теглила и мъки и величието на българина, понесъл това изпитание, запазил своя род, език, достойнствои вяра!", каза в словото си Мариана Ибришимова от Истор...

Кристоферсен триумфира категорично в слалома в Аделбоден

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895950_kristofersen_triumfira_kategorichno_v_slaloma_v/?ref=rss


Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели убедително слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Аделбоден (Швейцария).

Кристоферсен триумфира за втора поредна година, след като финишира с общо време 1:54,87 минути. Той беше най-бърз и в двата манша с 58.39 секунди в първия и 56.48 секунди във втория, за да запише 13-ата си победа в Световната купа.

Втори на 1.83 секунди остана италианецът Манфред Мьолг, който беше втори след първия манш и запази позицията си....

Венера в Риби - време за романтика, изкуство и доброта

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/venera-v-ribi-vreme-za-romantika-izkustvo-i-dobrota-6063841

Риби е знак на духовното, на състраданието, саможертвата, добротата, но и на илюзиите, измамите и изпадането в зависимост

Има опасност от спиране на еврофондове в средата на 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_643866.html

Към средата на 2017 г. има опасност от спиране на част от европейските фондове заради неизпълнение на предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година. Към декември 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 тези условия, това се посочва в писмен отговор на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев до депутати от групата на ДПС, съобщава БГНЕС. Крайният срок за изпълнението на условията е изтекъл с края на декември месец 2016 г. “Няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите”, успокоява все пак депутатите от опозицията вицепремиерът по еврофондовете в оставка. Едно общо и 11 тематични предварителни условия не е изпълнила страната ни към края на миналата година. Други две от условията са “подадени” на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Така може да се заключи, че България е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 е в забавяне. Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите: “наука и иновации”; “риск от бедствия”; “води”; “транспорт”; “интеграция на ромите”; както и в част от програмата “за развитие на селските райони” и в сектор “морско дело и рибарство”. От общите предварителни условия забавяне има по Оперативна програма “Околна среда”. От отговора на вицепремиера Дончев става ясно също, че отговорни за забавянето са съответните министерства и институции: Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Дончев уточнява, че през цялата 2016 г. е бил засилен мониторингът над съответните Управляващи органи по оперативните програми, които е трябвало да следят за изпълнението на предварителните условия. През месец септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции, допълва Дончев и подчертава, че “българското правителство е положило всички необходими усилия за неутрализиране от риск от ненавременното изпълнение на условията”. Оптимизмът на Дончев, че до спиране на еврофондовете няма да се стигне идва от факта, че до официалния отчет има още половин година. “Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г. Тя ще бъде част от Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от Годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея”, пише в отговора си до ДПС вицепремиерът в оставка. Срокът за представяне на Доклада за напредъка по СП е края на юни 2017 г., а до края на август тази година се подават и Годишните доклади по всяка от програмите. При всички положения, отговорността на служебното и на следващото редовно правителство, ще е да форсира изпълнението на предварителните условия, забавени от кабинета “Борисов” 2, за да не се стигне до спиране на европейското финансиране през второто полугодие на 2017-та.

Намалени часове във варненските общини без ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=340665

Поради ниските температури се препоръчва в училища, в които в понеделник ще се провежда образователен процес, да започнат учебни занятия сутрин в 8:30 часа и да приключат до 17:30 часа, с намалени учебни часове и междучасия. Това призоваха от Регионалното управление на образованието във Варна, научи Moreto.

Стивън Хокинг навършва 75 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5982285

Стивън Хокинг навършва 75 годиниБроени дни преди днешния си рожден ден видният британски теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг e получил подранил подарък - посещение на кино, пише вестник "Сънди мирър", цитиран от БТА. Хокинг е гледал лентата "Rogue One: История от Междузвездни войни" в кино "Лайт" в близост до дома си в Кембридж.

Везенков вкара 13 точки при разгром на "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895945_vezenkov_vkara_13_tochki_pri_razgrom_na_barselona/?ref=rss


Баскетболният отбор на "Барселона" постигна разгромен успех със 100:76 над гостуващия "Обрадойро" в мач от 16-ия кръг на испанската АСВ лига. С успеха каталунците излязоха начело в класирането с баланс от 12 победи и три загуби.

Българският национал Александър Везенков изигра силен мач, като завърши с 13 точки, една борба, една асистенция и една отнета топка. Той показа отлична стрелба от далечно разстояние, като реализира при три от четирите си опита от тройката.
...

В Кюстендил измериха минус 26 градуса, трима умряха от студ

http://www.cross.bg/minys-gradysa-trima-1530886.html

/КРОСС/Тази нощ най-ниската температура от минус 26 градуса е била измерена в Кюстендил. През последните дни трима човека са починали там от студ. Най-топло е било на нос Калиакра- само минус 9 градуса. Ограничения за движението все още има в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен, макар че от тази сутрин там вече има достъп до всички областни и общински градове. 102 селище все още са без ток. Според данните на министерството на енергетиката това са около 27 хиляди потребители.  

Швейцарски кантон издирва наследници на русенка в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5978509

Швейцарски кантон издирва наследници на русенка в БългарияШвейцарски кантон издирва наследници на русенка в България Институциите в швейцарския кантон Санкт Гален издирват наследници на русенка, родена в началото на миналия век в града край Дунава. Търсенето е официално обявено от Нотариалната служба на Санкт Гален, а надеждата на швейцарските власти е, че имуществото, оставено от 59-годишен швейцарец,

Ливърпул с най-младия отбор ви историята си

http://offnews.bg/news/n_1/n_643864.html

Юрген Клоп избра най-младия титулярен състав в историята на Ливърпул за гостуването на Плимут в турнира за Купата на Англия. Средната възраст на "червените" е 21 години и 296 дни, похвалиха се в клубния сайт. Предишният рекорд е от април 1965 година, когато тимът на Бил Шенкли побеждава 3:1 Уулвърхямптън. Стартовите 11 тогава са на средна възраст 22 години и 203 дни. Шенкли пуска петима дебютанти. При Клоп няма нито един, въпреки че в състава има петима тийнейджъри. Съставът на Ливърпул днес: Лорис Кариус - 23 години Трент Александър-Арнолд - 18 Джо Гомес - 19 Лукас Лейва - 29 Алберто Морено - 24 Кевин Стюарт - 23 Емре Джан - 22 Овие Еджария - 19 Шей Оджо - 19 Бен Уудбърн - 17 Дивок Ориги - 21

Ханс-Георг Маасен: Радикалните ислямисти в Германия са все повече

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81331/hans-georg-maasen-radikalnite-islyamisti-v-germaniya-sa-vse-poveche

/Поглед.инфо/ Директорът на немското разузнаване Ханс-Георг Маасен предупреди пред журналисти, че радикалната ислямистка сцена в Германия не само нараства, но и е все по-децентрализирана, отправяйки все по-големи предизвикателства пред операциите за сигурност.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване