Ромски лидер от Лом закъса в преспите, отказва помощ от пожарната, иска АПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981958

Ромски лидер от Лом закъса в преспите, отказва помощ от пожарната, иска АПИПетко Асенов от Национален център за развитие на ромите настоявал да бъде спасен лично от началника на АПИ в Ломско. Лидерът закъсал, пратили техника, но останал недоволен, че не му е обърнато достатъчно внимание. Той е жив и здрав, изведен е от преспите метър- метър и половина, но останал недоволен.

Екополицаи следят за замърсители на въздуха в Пекин

http://www.cross.bg/vuzdyha-pekin-sledyat-1530870.html

/КРОСС/Властите в Пекин създават специално подразделение в полицейските управления, което ще се занимава с качеството на околната среда. Основна отговорност на подразделението ще е качеството на атмосферния въздух, съобщи кметът на китайската столица Цай Ци. Екополицаите ще трябва да следят за различни източници на замърсяване на въздуха, които не са само промишлени или транспортни, но и например, незаконно палене на боклуци. Също така те ще могат да глобяват и автомобили, които бълват замърсители в повече. Смогът в Пекин от дни вече измъчва много от китайците, а и значителен брой жители на китайската столица не могат да излизат от домовете си заради токсичния въздух. Властите вече дадоха обещание до една година да закрият електростанцията, която се захранва с въглища. Като цел за настоящата година кметът на Пекин си постави и намаляването на вредните газове и замърсяването на въздуха с 30%. Миналата седмица местните власти въведоха и ежедневен мониторинг на въздуха в детските градини и училищата. Бяха монтирани и филтри за изчистване на въздуха. Разпоредено бе да се отменят и всички занимания за деца на открито.  

Григор Димитров взе титлата в Бризбън след драматичен успех срешу Нишикори

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-vze-titlata-v-brizban-sled-dramatichen-uspeh-sreshu-nishikori-news258572.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели титлата на турнира в Бризбън, Австралия след драматична победа във финала срещу японеца Кей Нишикори – пети в световната ранглиста и трети в схемата на турнира. Това е пета титла от турнирите на АТП в кариерата на българина. Тя идва след повече от две и половина годишна пауза след победата му в "Куинс" през 2014-та. Мачът започна трудно за българина главно заради проблеми с първите му сервиси. Затова взе трудно първия гейм в мача, в който подаваше, след като спаси два брейкпойнта на противника си. Още по-продължителен и мъчителен бе третият гейм, в който отново Димитров подаваше и отново успя да спечели. През това време Нишикори печелеше много по-лесно своите подавания – до 2:2. Обратът в сета започна в следващия гейм, когато първият му начален удар започна да влиза силно и точно и му донесе бърз успех. Това като че ли му вдъхна увереност и едновременно подейства разколебаващо на японеца и Димитров успя да постигне пробив в шестия гейм и да поведе с 4:2, въпреки че в един момент изоставаше с 15:40. Веднага след това българският тенисист с лекота затвърди пробива и да постигне нов пробив за победата в първия сет – 6:2 след 36 минути игра. Вторият сет се разви по огледален начин, но в полза на Нищикори. В първия гейм Димитров отново срещна трудности, породени пак от несигурния първи сервис, но все пак успя да го спечели. В следващия гейм той стигна до брейкпойнт, но не успя да го вземе – 1:1. Последва бърза размяна на геймове за 2:2. След което първият начален удар на Димитров отново силно се разколеба, зачестиха редките до този момент непредизвикани грешки в играта му и той не успя да се върне в сета, като допусна и два поредни пробива в подаването си - 2:6 след 35 минути игра. Веднага след края на сета Нишикори поиска медицински таймаут, след който обаче се завърна на корта в добро физическо състояние. Третият сет започна с бърз гейм за Димитров при негов сервис на нула. Последва изравняване, след като българинът стигна до брейкпойнт, но го пропусна. Третият гейм бе отново спечелен от него бързо на нула, но в следващия той успя да направи само една точка – 2:2. Димитров стигна трудно до успеха в петия гейм, като даде две точки на съперника си, едната след двойна грешка. После Нишикори стигна лесно до изравняване, като в края на гейма Димитров се препъна неприятно и падна на корта, което за щастие се размина без контузия. Българинът с лекота спечели седмия гейм за 4:3. След което успя да стигне до пробив в подаването на съперника си като използва още първия брейкпойнт. Това отчая видимо съперника му и Димитров взе без проблеми последния, победен гейм в мача – 6:4 и 2:1. За победата в Бризбън той преодоля трима от първата десетка на света - австриеца Доминик Тийм, канадеца Милош Раонич и Нишикори. Тя ще му донесе 250 точки за световната ранглиста, които ще го придвижат най-вероятно с две места нагоре от сегашното му 17-то място.

На живо: Равенство след два сета от финала Димитров-Нишикори в Бризбън

http://www.mediapool.bg/na-zhivo-ravenstvo-sled-dva-seta-ot-finala-dimitrov-nishikori-v-brizban-news258572.html

Григор Димитровв момента играе труден финал на тенис турнира в Бризбън, Австралиясрещу японеца Кей Нишикори – пети в световната ранглиста и трети в схемата на турнира. След първите два сета резултатът е 1:1. Мачът започна трудно за българина главно заради проблеми с първите му сервиси. Затова взе трудно първия гейм в мача, в който подаваше, след като спаси два брейкпойнта на противника си. Още по-продължителен и мъчителен бе третият гейм, в който отново Димитров подаваше и отново успя да спечели. През това време Нишикори печелеше много по-лесно своите подавания – до 2:2. Обратът в сета започна в следващия гейм, когато първият му начален удар започна да влиза силно и точно и му донесе бърз успех. Това като че ли му вдъхна увереност и едновременно подейства разколебаващо на японеца и Димитров успя да постигне пробив в шестия гейм и да поведе с 4:2, въпреки че в един момент изоставаше с 15:40. Веднага след това българският тенисист с лекота затвърди пробива и да постигне нов пробив за победата в първия сет – 6:2 след 36 минути игра. Вторият сет се разви по огледален начин, но в полза на Нищикори. В първия гейм Димитров отново срещна трудности, породени пак от несигурния първи сервис, но все пак успя да го спечели. В следващия гейм той стигна до брейкпойнт, но не успя да го вземе – 1:1. Последва бърза размяна на геймове за 2:2. След което първият начален удар на Димитров отново силно се разколеба, зачестиха редките до този момент непредизвикани грешки в играта му и той не успя да се върне в сета, като допусна и два поредни пробива в подаването си - 2:6 след 35 минути игра. Веднага след края на сета Нишикори поиска медицински таймаут, след който обаче се завърна на корта в добро физическо състояние. Третият сет започна с бърз гейм за Димитров при негов сервис на нула. Последва изравняване, след като българинът стигна до брейкпойнт, но го пропусна. Третият гейм бе отново спечелен от него бързо на нула, но в следващия той успя да направи само една точка – 2:2. Димитров стигна трудно до успеха в петия гейм, като даде две точки на съперника си, едната след двойна грешка. После Нишикори стигна лесно до изравняване, като в края на гейма Димитров се препъна неприятно и падна на корта, което за щастие се размина без контузия. Българинът с лекота спечели седмия гейм за 4:3. Очаквайте подробности.

40 % е ледоходът по Дунав при Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635253

Около 40 на сто е ледоходът тази сутрин по река Дунав, в акваторията на Силистра, съобщи дежурният в Хидрометеорологичната станция в града. На много места се наблюдава и крайбрежен лед, който се увеличава, тъй като днес температурата на водата е 0 градуса и заледяването продължава. Очаква се при продължителни ниски температури през следващите дни ледоходът да нараства. По данни от официалната страница на Агенцията за поддържане на плавателния път по река Дунав, най-голям е ледоходът при Оряхово и Русе - над 40-50 %....

Ръсел Уестбрук направи 17-и трипъл-дабъл за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895869_rusel_uestbruk_napravi_17-i_tripul-dabul_za_sezona/?ref=rss


Ръсел Уестбрук вкара 32 точки, взе 17 борби и направи 11 асистенции за 17-ия си трипъл-дабъл през сезона, а "Оклахома Сити" се наложи със 121:106 над "Денвър нъгетс" като домакин.

Уестбрук наниза седем тройки, а също така отбеляза и 54-ия си трипъл-дабъл в кариерата. "Оклахома" обаче все още е на второ място в Северозападната дивизия, като изостава с една победа от "Юта".

Стивън Адамс добави 16 точки, а Виктор Оладипо добави 15. За гостите Уилсън Чандлър вкара 24, но...

Над 1500 участници в кукерския фестивал в Благоевград (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5981968

Над 1500 участници в кукерския фестивал в Благоевград (снимки)Над 1500 души участват в кукерския фестивал в Благоевград, който се провежда днес. 14 групи от кварталите и селата представят пред жури атрактивни кукерски облекла и традиционни народни обичаи. Дефилето започна от жп гарата, продължава по централния булевард, а пред сцената, в рамките на около 20 минути всяка група изпълнява обичай.

52% от германките се страхуват да излязат от дома си заради мигрантите

http://offnews.bg/news/n_1/n_643851.html

Повече от половината от жените в Германия вярват, че страната им не е безопасна за тях, сочи изследване. 58 процента мислят, че обществените места вече са по-малко сигурни, отколкото преди. Само 10 на сто се чувстват в безопасност, съобщава немското онлайн издание FOCUS. Това показва представително проучване на института "Emnid". 48 процента избягват някои обществени места, когато е тъмно, а 16 процента носят лютив спрей. Анкетата показва още, че жените оценяват мигрантите от ислямски страни по-скоро негативно, особено относно безопасността по улиците. 44 на сто от анкетираните жени вярват, че сигурността се е влошила след притока на хора от ислямските страни. 43% казват, че ситуацията остава непроменена. Боруин Барделоу, професор по психиатрия и психотерапия в Гьотинген и експерт по тревожни разстройства, заяви, че страхът на жените не е неоснователен, особено след масовите атаки в Кьолн миналата Нова година. Министър Мануела Швезинг призовава да се действа с пълна сила срещу извършителите. "Не може жените да се страхуват да излизат. Трябва да се чувстват в безопасност навсякъде. Това трябва да осигури държавата. Всяка атака увеличава ужаса и ограничава хората. Трябва да бъдат последователно предприети действия срещу извършителите", заяви Швезинг.

Нишикори изравни срещу Григор на финала в Бризбейн

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981965

Нишикори изравни срещу Григор на финала в БризбейнКей Нишикори изравни резултата срещу Григор Димитров във финала на турнира в Бризбейн. Най-добрият български тенисист спечели първата част 6:2, но петият в световната ранглиста направи два пробива и записа същия резултат, а после поиска пауза, за да отиде при лекар. Димитров няма титла на турнир от календара на АТП от 2014 г.

И Ловеч обяви 9 януари за неучебен ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981946

И Ловеч обяви 9 януари за неучебен денКметът на Ловеч Корнелия Маринова обяви 9 януари за неучебен ден за всички училища на територията на общината. Заповедта е сведена до знанието на директорите на учебните заведения. В правомощията им е по тяхна преценка и след решение на педагогическия съвет да приложат разпоредба от ЗПУО за обявяване на до три учебни дни за неучебни.

Петър Стоянов: Отношенията между СДС и ДСБ са като в италианско семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=340651

СДС и ДСБ имат много сложна история – като тези италиански семейства, които ту се събират, ту се разделят, ту се обясняват публично в любов. Това обяви в предаването „Тази неделя” бившият лидер на СДС и президент Петър Стоянов. По думите му със създаването на ДСБ през 2004 г.

В Перник са без парно заради замръзнали въглища на местния ТЕЦ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895873_v_pernik_sa_bez_parno_zaradi_zamruznali_vuglishta_na/?ref=rss


Жителите на Перник, които разчитат на парно, в студовете са без отопление, съобщи "Нова телевизия". Проблемът е от вчера сутринта. Топлата вода е хладка, а за отопление хората разчитат на електрически уреди.

Радиаторите в домовете се нагряват до около 24 градуса при нормални около 70. От ТЕЦ "Република" съобщиха за БТА, че причината е замръзването на ползваните въглища.

Според изпълнителния директор на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов основната мощност на централата -...

Военна техника в помощ на Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635252

Две военни машини, тип високо проходима техника, пътуват от Русе към област Силистра, за да бъдат подпомогнати екипите на „Енерго ПРО“ при възстановяване на електроснабдяването, на първо време на електропровод в района на село Шуменци. Те са изискани от Българската армия от Областния щаб за защита при бедствия, съобщи областният управител Стоян Бонев. След това последователно на общините Ситово, Алфатар и Дулово, докато други екипи работят в община Кайнарджа, където само в общинския център и във Войново има ток. Внимание е насочено и към район...

Военнослужещи ще помагат на населението в три области в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981949

Военнослужещи ще помагат на населението в три области в странатаВоеннослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС) и Военновъздушните сили (ВВС) и днес, 8 януари 2017 г., осъществяват дейности в помощ на населението в усложнената зимна обстановка в областите Добрич, Русе и Силистра, съобщиха от министерството на отбраната. В област Добрич военнослужещи и верижна машина от военно формирование 34 410

Фадроми проправят път до закъсали автомобили във Видинско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635250

Има закъсали в преспите автомобили в района на видинското село Майор Узуново – това потвърди за “Дарик” дежурният в кризисния щаб във Видин. В района вече е започнала операция по разчистването на участъка с помощта на фадроми. На мястото има представители на кризисния щаб. Там е и заместник кметът на община Видин инж. Цветан Асенов. Основният проблем е силният вятър, който образува снегонавявания. Очаква се след като участъкът стане проходим и закъсалите автомобили се изтеглят, пътят при с. Майор Узуново да бъде затворен за движение.  ...

Проходими при зимни условия са улиците в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635249

„Улиците в град Сливен са проходими при зимни условия", информира Николай Бакърджиев - началник отдел „Екология" в Община Сливен.Нормален за зимни условия е трафикът по основните булеварди и движението на градския транспорт. През последните три дни на миналата година и на 6 и 7 януари са работили три коли за солоразпръскване и почистване с гребла. „На 6 януари от 7 часа, когато е спрял дъжда, е започнало ръсене с химически смески от 7 часа до 12 часа. В този период са обработени всички основни булеварди и улици в града. Някои от тях са третира...

САЩ и Южна Корея ще ликвидират Ким Чен Ун в случай на война

http://www.cross.bg/iztochnik-voiina-slychaii-1530869.html

/КРОСС/Американски спецсили ще се включат в южнокорейска операция за убийството на лидера на Пхенян Ким Чен Ун, в случай че избухне война на полуострова, предава ифнормационната агенция Yonhap, като се позовава на източник от военните кръгове. „По-късно тази година южнокорейските военни ще формират специална бригада по модел на САЩ", разкри високопоставен правителствен източник, пожелал анонимност. Той поясни обаче, че по време на операцията американските агенти ще бъдат подчинени на корейското командване. „Въпреки че бригадата се моделира по образец на САЩ, тя ще бъде адаптирана към специалните среди на полуострова", допълва източникът.  

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635251

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона на територията на цялата Великотърновска област с изключение на път I- 4 Севлиево - Велико Търново и I- 5 Русе - Бяла - Велико Търново - Гурково. В Прохода на Републиката камионите трябва да се движат с вериги, съобщиха от Агенция '' Пътна инфраструктура''. В участъка на път I- 4 Български извор - Микре - Севлиево - Велико Търново - Омуртаг - Търговище - Шумен също е валидна забраната за предвижване на тежкотоварни автомобили над 12 тона.    ...

Защо 2016 г. беше повратна за технологичните компании?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-2016-g-beshe-povratna-za-tehnologichnite-kompanii-230495/

Сблъсъци с правителствата, все по-големи опити за контрол от властите и по-малко иновации белязаха индустрията тази година

Някои от влаковете закъсняват с 3 часа заради снега

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981944

Някои от влаковете закъсняват с 3 часа заради снегаПоради тежките метеорологични условия в страната се налагат закъснения в заминаването от начална гара на някои от влакове, движещи се по основните направления в страната, което води до изчакването на влаковите композиции на съответните гари по трасето. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Пътническите влакове,

Областна: Обстановката в Хасковско е спокойна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635248

Обстановката  в Хасковска област е спокойна. Няма населени места без ток и вода, комуникациите също работят. Снабдяването с основни хранителни продукти се извършва нормално. Всички жители на региона имат достъп до медицинска помощ. Това докладваха на областния управител на Хасково Станислав Дечев дежурните в институциите, които се грижат за сигурността на населението. Към момента всички пътища в областта са проходими при зимни условия. Вятърът отслабна, но въпреки това на места се образуват снегонавявания, които затварят пътните платна.   В мо...

46 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=340644

46 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички катастрофи има само материални щети и няма пострадали граждани. Спокойно е движението днес по улиците и булевардите на Варна.

Половината жени в Германия се страхуват да излязат по тъмно

http://www.cross.bg/zheni-mesta-priznavat-1530868.html

/КРОСС/След нападенията в новогодишната нощ на 2016 г. в Кьолн повече от половината жени в Германия се чувстват несигурни на публични места, съобщава списание Focus. Общо 48% от включилите се в анкетата жени признават, че избягват тъмните места в кварталите, в които живеят. Лютив спрей за защита носят със себе си 16% от представителките на нежния пол, а голяма част от останалите признават, че са обмисляли закупуването на такъв. Анкетата показва също, че жените оценяват миграцията от мюсюлманските страни като по-скоро негативна за сигурността им: 44 на сто от анкетираните жени вярват, че ситуацията по личната им сигурност се влошава от притока на хора, изповядващи ислям.  

Да, България!

https://bivol.bg/dabulgaria.html

Смело и обнадеждаващо, ама нека по стара българска традиция да започна с негативното, пък да оставим хубавите думи за после. Дали сме закърмени или научени да мислим така, не се наемам да казвам, просто си имам теория, която бих се осмелил да запазя за себе си. Някои го наричат „прагматизъм“, други „черногледство“, но така се […]

Спасиха родилка, закъсала в преспите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635246

Спасителна операция, в който са участвали пожарникари от Монтана, е била организирана, за да бъде измъкната от преспите линейка с родилка в нея. Това каза за “Дарик” областният управител на Монтана Ивайло Петров. Специализираният автомобил се забил в дълбокия сняг в района на с. Мадан в посока с. Септемврийци. “Този участък между селата Владимирово, Мадан и Септемврийци е непроходим от вчера, заради силния вятър и снегонавяванията” – коментира областният управител. Веднага щом линейката закъсала в преспата е потърсена помощ от противопожарната ...

Има ли опасност морето край Варна да замръзне?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634834

Възможно е в следващите дни, в резултат на много ниските температури, край варненския бряг да се стигне само до обледяване. Да се очаква, че ще има замръзване на водата в залива, е несериозно. Това мнение изрази пред Дарик доц. Орлин Димитров, ръководител на секция "Морска физика и геофизика" в Института по океанология във Варна. По-крайбрежните части много често има замръзване. Но вледеняване на целия залив се случва много рядко. За да се вледени морето е нужно поне 5-6 дни температурата на въздуха да бъде доста под нулата и да няма вълни, о...

Всички пътища в област Добрич са затворени!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635247

Заради усложняване на обстановката отново всички пътища на територията на област Добрич са затворени, съобщава дежурният в Областния съвет за сигурност. Областният управител Детелина Николова координира действията на снегопочистващата техника съвместно с ръководителя на Областно пътно управление. Приоритет в работата е осигуряване достъп до местата с аварии на екипи на „Енерго-Про“, казва Николова. Няма подадени сигнали за бедстващи хора в областта. Към обяд по данни на енергийното дружество 17 села са без електрозахранване на територията на об...

Партиен лидер затъна в преспи и поиска лично шефът на АПИ да го вади

http://offnews.bg/news/n_1/n_643850.html

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, заяви по време на днешния брифинг в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), че снощи лидер на българска партия е затънал в преспите, след като не е спазил ограниченията и е поел на своя глава по пътя. Не се споменава нито името на партията, нито на човека. Знае се, че той е закъсал на път III-112 Монтана - Добри дол, като останал там до 03:30 часа през нощта. Политикът толкова се е изнервил, че е искал да бъде спасен лично от директора на АПИ. След навлизане в забранен път автобус с 40 японски туристи също е затънал в преспите и е трябвало да бъде спасяван.

Безпощаден Григор Димитров взе първия сет срещу Нишикори

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981931

Безпощаден Григор Димитров взе първия сет срещу НишикориГригор Димитров продължава наказателната акция срещу тенисистите от Топ 10. След като победи на турнира в австралийския град Бризбън последователно №8 в света Доминик Тийм в 1/4-финала и №3 и шампион от миналата година Милош Раонич, хасковлията е само на сет от титлата. Гришо взе първия сет от №5 в света Кей Нишикори,

Григор на крачка от титлата в Бризбейн

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981937

Григор на крачка от титлата в БризбейнГригор Димитров няма титла на турнир от календара на АТП от 2014 г., когато стана шампион на тревата в лондонското предградие Куинс. Българската звезда в тениса обаче е само а сет от купата в Бризбейн. В 10-ия си финал талантът от Хасково отнесе 6:2 в първата част петия в световната ранглиста Кей Нишикори.

Западната коалиция нанесе 38 удара срещу "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/asia/zapadnata-koalicija-nanese-38-udara-sreshtu-isljamska-dyrjava-news_586027.html

Силите на международната коалиция начело със САЩ нанесоха 38 удара в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Това съобщи прес-службата на Централното командване на армията на САЩ. 27 от ударите са нанесени в Сирия, а 11 в Ирак. Използвани бомбардировачи, изтребители, безпилотници и артилерия. Мишени са били военна и нефтената инфраструктура в районите, държави от ИД, допълва БГНЕС.

С два дни се удължава ваканцията на учениците в община Левски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635245

Във връзка с изключително ниските температури, кметът на Община Левски Любка Александрова със своя заповед удължава ваканцията на учениците в община Левски с два дни - 9 и 10 януари/понеделник и вторник/. Това информираха от общинския пресцентър в града. Заповедта е съгласувана с директорите на училищата в община Левски и Инспектората по образование в Плевен....

Германското разузнаване призна за опасно ислямско движение в страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895867_germanskoto_razuznavane_prizna_za_opasno_isliamsko/?ref=rss


Германското разузнаване е изправено пред опасно и все по-фрагментирано ислямистко движение, заяви директорът на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен в интервю за ДПА, по-малко от три седмици след нападението срещу коледен базар в Берлин. При него на 19 декември бяха убити 12 души и ранени над 50.

Маасен призна, че 24-годишният нападател Анис Амри е бил забелязан от силите за сигурност, но подчерта, че доказателствата срещу него са...

Гледайте на живо финала в Бризбейн между Григор Димитров и Кей Нишикори

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981932

Гледайте на живо финала в Бризбейн между Григор Димитров и Кей НишикориБългарската звезда на световния тенис Григор Димитров атакува петата си титла от турнирите на АТР и първа за последната година и половина. Гришо играе на финала в Бризбейн срещу Кей Нишикори, като до момента има три загуби в трите си мача срещу японеца. Картина от мача

Петър Стоянов за Румен Радев: Българската политика има нужда от такива хора

http://www.cross.bg/stoyanov-radev-petur-1530867.html

/КРОСС/Румен Радев няма политически опит, което е неговият голям плюс. Това заяви Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 г., по БТВ. Евроатлантическата общност у нас трябва да даде увереност на Радев и да го подкрепи, а не „да му лепят етикети и зорлем да го вкарват в една писта, която вреди на България". Стоянов разказа, че се е чул с Радев една седмица след изборите и го е поздравил за победата: „Стори ми се един разумен, сериозен човек, който би приел съвети, но човек, който може да взема решения. Българската политика има нужда от такива хора с характер", категоричен бе Петър Стоянов. Според него настоящият държавен глава Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича, не е допуснал съществени грешки. „Всеки има такива, но неговият мандат беше успешен", смята Стоянов.  

Ограничено е движението по пътя Падина-Житница-Провадия, Суворово-Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=340649

Ограничено е движението за всички МПС по път III-9004 Падина-Житница-Провадия на територията на област Варна поради силен снеговалеж, ураганен вятър и нулева видимост. Ограничено е движението по път II-29 Добрич-Варна. Възстановено е движението за товарните МПС по път I-9 Бургас-Варна Пътят III-2702 Суворово-Добрич е затворен за всички МПС поради снегонавяване.

Само Златан Ибрахимович може да измисли такъв подарък за Коледа

http://offnews.bg/news/n_1/n_643848.html

Златан Ибрахимович никога не е страдал от скромност . В Манчестър Юнайтед обаче отказаха да повярват, когато той показал на тренировъчната база подаръка за Коледа, приготвен за съпругата Хелена. Оказа се, че Златан е приготвил своя снимка! На нея той се радва след гола срещу Уест Бромич, скачайки във въздуха, а съотборникът му Лингард гледа уплашено. Шведският нападател видял фотото и го поискал веднага.  Куриери му я донесли в Карингтън, а Ибра не спрял да се хвали с подаръка. Мнозина обаче не са изненадани от решението на Златан. Веднъж в Юнайтед го попитали какво ще подари на Хелена за рождения й ден. "тя вече си има подарък - Златан", отвърнал голмайсторът.

Ранената в нападението в Истабул българка ще бъде транспортирана в Норвегия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895866_ranenata_v_napadenieto_v_istabul_bulgarka_shte_bude/?ref=rss


С голяма вероятност се очаква днес имащата българско гражданство Нурай Алиосман, която бе ранена в терористичното нападение в нощния клуб "Рейна" в Истанбул в новогодишната нощ, да бъде транспортирана в Норвегия, където живее и работи, предаде БТА. В атаката загинаха 39 души, като 11 от жертвите са турци и поне 25 са чужденци.

Специален екип от Норвегия е пристигнал в болницата "Д-р Сади Конур" в Бакъркьой, Истанбул, където Нурай бе оперирана веднага след раняването и се лекува. След...

Линейка с родилка закъса в преспите, спасители не могат да стигнат до нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981858

Линейка с родилка закъса в преспите, спасители не могат да стигнат до неяЛинейка, превозваща родилка към болницата в Лом, е закъсала в преспите на пътя Септемврийци – Мадан тази сутрин, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Спасителни екипи в момента се опитват да стигнат до медицинския автомобил, а снегорини пробиват пътя към Лом, пише bulnews. „Все още критично остава положението на пътищата в

Затвориха пътищата към Свищов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635244

Заради снегонавявания от тази нощ затвориха всички пътища към Свищов, съобщи областният управител на област Велико Търново проф. Пенчо Пенчев. Екипите се опитват да пробият снежната блокада и да отворят за движение пътищата Совата - Свищов, Алеково - Александрово - Горна Студена и Павел - Совата. Тировете се пропускат през Прохода на Републиката, но само с вериги. На пункта на '' Пътна полиция'' след Килифарево се проверява дали са оборудвани с вериги. В областта няма селища без ток и вода, както и бедстващи хора....

Микробиолог: Хавлиените кърпи да се перат след три използвания

http://www.moreto.net/novini.php?n=340641

Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но според американски микробиолог ако не ги сменяме често, те могат да предизвикат проблеми, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. "Често" според проф Филип Тиърно от Нюйоркския университет означава след като ги използваме три пъти.

Празнуваме Бабинден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635241

На 8 януари (21 януари по стар стил) българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него, предаде Агенция "Фокус". Лекарите-акушери го отбелязват 21 януари, независимо, че по църковния календар се води на 8 януари. За тези сърцати жени народът ни е отделил хубав празник в календара си и постоянна признателност в душата си. Бабите са откликвали на голямата майчина грижа на българката. Те са знаели как да се изроди здраво дете, как м...

Взрив в източната част на Багдад взе живота на 11 души

http://www.cross.bg/irak-chast-avtomobil-1530865.html

/КРОСС/В източната част на Багдад, в близост до местния пазар, взрив взе живота на 11 души. Много други хора са ранени. Местните власти не предоставят все още информация колко точно са пострадали. Взривът е бил причинен от миниран автомобил, съобщава ВВС. По думите на представител на министерството на вътрешните работи на Ирак Саад Маан охраната на пазара е стрелял по подозрителен автомобил, след като той не е спрял на подаден сигнал за това. Шофьорът е задействал взривното устройство веднага след това. Все още нито една от действащите на територията на Ирак групировки не е поела отговорност на атентата. Предполага се, че днешният взрив е дело на "Ислямска държава", която в момента се сражава най-вече на територията на Северен Ирак.  

Кола бомба уби 12 души и рани други 50 в източен Багдад

http://offnews.bg/news/n_1/n_643840.html

Кола бомба уби най-малко 12 души и рани 50 други на пазар в източен Багдад в неделя, съобщиха от полицията, цитирани от Ройтерс .  Експлозията удари предимно шиитския квартал "Джамила". Все още никой не е поел отговорност за атентата. Серия от нападения в иракската столица и други градове отнеха живота на десетки хора за по-малко от седмица.

Заради преспа влак дерайлира преди Септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635242

Пътнически влак дерайлира в междугарието Панагюрище-Септември, съобщават от МВР. Инцидентът е станал в  05.56 ч., като композицията се е движила по направлението Панагюрище-Пловдив. След спирка Смилец мотрисата "Дезиро" се удря в пряспа и дерайлира с първа талига. Няма пострадали, влакът е топъл; извикани са екипи на пожарната и аварийни екипи, допълват от пресцентъра на МВР....

Влак дерайлира след сблъсък с преспа

http://offnews.bg/news/n_1/n_643847.html

Пътнически влак е дерайлирал между гарите Панагюрище и Септември заради удар в преспа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма пострадали. Композицията е дерайлирала рано тази сутрин. Влакът е отоплен, но все още не се знае дали пътниците са евакуирани. На място са изпратени екипи на пожарната и аварийни екипи.

Загуба за Елица Янкова в профилигата на Индия

http://www.cross.bg/tochki-yankova-indiya-1530866.html

/КРОСС/Елица Янкова загуби доста тежко втория си мач от професионалната лига на Индия. Тя бе надвита с 4:1 точки от колумбийката Каролина Кастийо Идалко, като в първата част резултатът бе само 0:1 точки в ущърб на българката. "Дангал", отборът на бронзовата ни медалистка от олимпиадата в Рио, падна за втори път с 2:5, този път от "Мумбай Махараджи" и остава последен в класирането на лигата. Във вторник е двубоят с "Пунджаб Роялс", които са с победа и загуба от началото на сезона.    

Леден вятър с 60 км/ч изплаши пловдивчани, улиците празни

https://www.24chasa.bg/region/article/5981853

Леден вятър с 60 км/ч изплаши пловдивчани, улиците празни- Общинският щаб решава след минути удължава ли се грипната ваканция в града на тепетата - В понеделник и вторник идва нов сняг Леден вятър брули с 55-60 километра в час в Пловдив, съобщиха метеоролозите от авиобаза Крумово. Съчетан с отрицателните температури от минус 8 градуса, усещането е за поне минус 15.

Алекови дни ще има в Свищов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634959

Алекови дни ще има през предстоящата седмица в Свищов. Проявите стартират на 12 януари с Юбилейна карикатурна изложба на Стайко Николов по случай неговата 90 - годишнина. Откриването е от 16 ч. в Художествена галерия  "Николай Павлович" в крайдунавския град. В 17 ч. в Изложбената зала на къщата музей "Алеко Константинов" ще бъде открита изложба "Що е Стършел“ свършил за 70 години“ и представяне на книгата "От Алеко до Алек“ с хумористични разкази от български писатели.Богатата програма продължава на следващия ден  в 15.30 ч. в Гербовата зала на...

Спасяваха японски туристи от закъсал в преспите автобус

http://www.cross.bg/shymen-zakusal-putnitzi-1530864.html

/КРОСС/Спасителни екипи са оказали съдействие за евакуиране на 31 пътници от закъсал автобус до село Звегор. Всички пътници са транспортирани до село Развигорово. Това са били японски туристи, а превозвачът не е спазил забраната за движение, обяви на брифинг министърът в оставка Лиляна Павлова. Те са пътували към Русе, за да влязат в Румъния, тъй като им предстоял полет от летището в Букурещ. очаква се туристите да бъдат транспортирани към Велико Търново, за да могат оттам да стигнат до Русе. През изминалото денонощие дежурните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Шумен са реагирали на 11 получени съобщения за произшествия, съобщиха от полицията. Екип е придружил товарен автомобил превозващ хляб от Варна към Шумен. Техническата помощ е оказана малко след 21 часа снощи. Трима души са били изведени от закъсал автомобил близо до Хиподрума в Шумен. Транспортирани са обратно в града. Други четирима пътници са били евакуирани от закъсал лек автомобил в кв."Дивдядово". Транспортирани са до Шумен. Оказана е техническа помощ за пренасяне на болна жена от село Тъкач до линейка. Тази сутрин в 04:18 часа екип е съдействал на закъсала линейка от Смядово, която превозвала родилка. Линейката е съпроводена до Спешния център в Смядово. Погасени са четири пожара, три от тях са възникнали в комини след висока температура в домоотходното тяло и са без нанесени материални щети, екип е погасил и друг пожар, възникнал в стая в апартамент на ул

Информация за състоянието на републиканските пътища към 11:00 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981848

Информация за състоянието на републиканските пътища към 11:00 часаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 11.00 часа, предоставена от Агенция „Пътна инфраструктура“. Температурите са в интервала от - 29 до - 6 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в цялата страна. Сняг вали в област Добрич, Разград; Силистра, както и в района на проход „Република“ Пътните настилки в страната са предимно

New York Times: Липсват твърди доказателства за руските кибератаки

https://www.actualno.com/america/new-york-times-lipsvat-tvyrdi-dokazatelstva-za-ruskite-kiberataki-news_586039.html

В новия доклад на американското разузнаване за кибератаки на Русия липсват твърди доказателства, констатира флагманът на американската журналистика New York Times, информира БГНЕС. „В публикувания доклад липсва главното, което с голямо нетърпение очакваха много американци

Топ 10 на най-посещаваните страни в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635240

Независимо къде се намират, това са 10-те най-посещавани страни в света, пише vesti.bg. Тези държави имат едно общо помежду си - получават огромни приходи от туризъм. 10. Мексико Мексико е десетата най-посещавана страна в света. Това е популярна ваканционна дестинация, която е известна заради своите плажове, климат, култура и кухня. Ос...

Кризисните центрове в София приемат хора без дом денонощно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981839

Кризисните центрове в София приемат хора без дом денонощноКризисните центровете за настаняване на хора без дом работят 24-часа в денонощието. През тази нощ в центровете в "Захарна фабрика" са нощували 188 човека. Това съобщиха от Столичната община. Гражданите могат да подават информацаия за хора без дом на телефон 112. През нощта екипите, ангажирани с почистването на пътищата в София,

"Берое" започва зимна подготовка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634789

Първото занимание на „Берое" за 2017 година е насрочено за 9 януари от 14:30 ч. Подготовката ще бъде проведена изцяло в Стара Загора. Веднага след първото занимание отборът заминава на лагер на Старозагорските минерални бани. Тренировките ще бъдат на базата на тима под Аязмото. Известни са и съперниците и датите за контролни срещи. Първата проверка за годината е на 17 януари срещу "Нефтохимик" в Стара Загора. Първата част от подготовката приключва на 20 януари, когато завършва лагерът и ще се проведе втората контролна среща. Тя ще бъде срещу "...

28 влака са били отменени заради тежките зимни условия в страната

http://www.cross.bg/minyti-gara-zaradi-1530863.html

/КРОСС/От 19.00 часа на 7 януари до 07.00 часа днес са отменени общо 28 влака заради тежките зимни условия в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Всички влакове от Централна гара София отпътуват с локомотивите на пристигащите влакове. Влаковете София-Горна Оряховица-Варна със закъснение 316 минути и Варна-Горна Оряховица-София - с 233 заради тръгване със закъснение от начална гара и повреда на локомотив. Извършена е смяна на локомотивите и на двата влака. Със закъснения са: София-Карлово-Варна 208 минути, София-Пловдив-Бургас 200 минути, Варна-Карлово-София 166 минути, Варна-Пловдив 186 минути. Влакът София-Силистра се движи само до гара Русе.  

Пътнически влак дерайлира, след като се удари в преспа в Пловдивско

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895858_putnicheski_vlak_derailira_sled_kato_se_udari_v_prespa/?ref=rss


Пътнически влак дерайлира, след като се удари в преспа и между гарите Панагюрище и Септември, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал в 05.56 часа след спирка Смилец.

От удара от релсите е излязла първата талига на композицията "Симен Дезиро". При инцидента няма пострадали, влакът е отоплен. На място са извикани сили на пожарната и аварийни екипи.

От 19.00 часа на 7 януари до 07.00 часа днес са отменени общо 28 влака заради тежките зимни условия в страната....

Моцарт - 1001 ноти

http://bulgarski.pogled.info/news/81328/motsart-1001-noti

/Поглед.инфо/ Клавирни пиеси Сонати за цигулка и клавир Концерт за 2 клавира и оркестър (версия за струнен квинтет) 18 януари 2017 /сряда/, 19.00 часа, камерна зала "България"

Част от с. Хотанца остава без ток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635239

В Русе обстановката е нормална при зимни условия. С наличната техника се почистват, улици, тротоари и спирки. На територията на общината все още продължава проблемът с електрозахранването в с. Хотанца. Ток има в половината село, каза пред Дарик координаторът на Щаба за действие при тежки зимни условия на Община Русе и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Аварийните екипи работят по отстраняване на повредите. Заради частично възстановеното електрозахранване в Хотанца продължава да няма вода....

Затвориха пътя Мизия – Оряхово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635238

Ограничено е движението по пътя Мизия-Оряхово, съобщиха от АПИ. Причината е снегопочистване. Обходният маршрут е Мизия - п.к. Сараево - Оряхово....

И наградата за креативност отива при... БФС

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895742_i_nagradata_za_kreativnost_otiva_pri_bfs/?ref=rss


През последните години българският футбол отдавна изгуби и малкото блясък, който притежаваше. Откакто Димитър Бербатов, Стилиян Петров или Мартин Петров ги няма да приберат дежурната награда за футболист на годината заради статута си на последните оцелели, гласуването и връчването на наградите за най-добър футболист се превърнаха в досадно задължение със замиращи функции.

Напоследък дори притежателят на правата върху наградата "Дакс медия" на Весела Лечева не проявява особен интерес...

Честит рожден ден, iPhone!

http://www.cross.bg/chestit-rozhden-den-iphone-1530862.html

/КРОСС/В понеделник (09.01) превърналият се в едва ли не задължителен атрибут от нашето ежедневие - iPhone навършва 10 години от създаването си. На 9-ти януари 2007 г. основателят на Епъл (Apple) за първи път представи айфона като оръжието на бъдещето пред обществеността. Първата продажба на такъв апарат беше малко по-късно, на 29-ти юни същата година, когато цели тълпи от хора се редяха с часове наред пред магазините на компанията, за да се сдобият с новото изобретение. Тогава светът на технологиите беше различен. Имаше няколко модела смартфони с малки екрани и хардуерни клавиатури, заключени в мрежата на WAP. Ако кажем, че айфонът промени всичко, няма да преувеличим. Това е признанието за едно от най-дълбоките технологични и културни събития на последното десетилетие. Трябва само да погледнем към устройствата, с които всички ние си взаимодействаме днес навсякъде и без усилия, за да разберем каква брилянтна работа е свършил екипът на Стив Джобс.  

Българката Анна Кулинова дели един зъболекар с Доналд Тръмп в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5981251

Българката Анна Кулинова дели един зъболекар с Доналд Тръмп в Ню ЙоркВ САЩ тя работи като модел и актриса, ще снима филм за живота си За българката Анна Кулинова няма затворени врати в САЩ - за малко повече от 10 години тя се срещна с най-популярните личности - от Доналд Тръмп и Бил Клинтън до Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо. Анна е фотомодел и актриса, а звездата ѝ изгря в комедията “Денят на Свети Валентин”,

Пикът на грипа ще е след 1-2 седмици

http://www.moreto.net/novini.php?n=340642

Пикът на грипа ще е следващата или по-следващата седмица. Това заяви в предаването „Събуди се” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. „Обикновено пикът е през февруари, но тази година сигурно ще е през втората половина на януари”, заяви проф.

Пътната обстановка на живо: Отворените и затворените пътни участъци от републиканската мрежа

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/08/2895848_putnata_obstanovka_na_jivo_otvorenite_i_zatvorenite/?ref=rss


Много динамична е обстановката по пътищата и днес, сочат съобщенията от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничението за движението на всички моторни превозни средства в целите области: Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

След като снощи бяха пробити преспите по пътя между Варна и Добрич, днес шосето периодично се затваря и отваря.

Магистралите "Тракия" и "Хемус" вече са проходими по цялото си протежение. От основните проходи остават затворени "Ришки",...

Пътната обстановка на живо: Затворени са отсечките Варна - Добрич и Разград-Търговище

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/08/2895848_putnata_obstanovka_na_jivo_zatvoreni_sa_otsechkite/?ref=rss


Много динамична е обстановката по пътищата и днес, сочат съобщенията от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничението за движението на всички моторни превозни средства в целите области: Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

След като снощи бяха пробити преспите по пътя между Варна и Добрич, днес шосето периодично се затваря и отваря.

Магистралите "Тракия" и "Хемус" вече са проходими по цялото си протежение. От основните проходи остават затворени "Ришки",...

Отпускането на 7 млн. лв. за борба с битова престъпност не е от партиен егоизъм, обяви Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895843_otpuskaneto_na_7_mln_lv_za_borba_s_bitova_prestupnost/?ref=rss


Гласуваните от правителството тази седмица 7 млн. лв. за борба с битовата престъпност не са от партиен егоизъм. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред Би Ти ВИ.

С парите ще бъде обезпечено създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места.
"Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи, без да търси пари, без да се опитва да...

Пътната обстановка на живо: Връзката Варна - Добрич периодично се затваря

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/08/2895848_putnata_obstanovka_na_jivo_vruzkata_varna_-_dobrich/?ref=rss


Много динамична е обстановката по пътищата и днес, сочат съобщенията от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Остава ограничението за движението на всички моторни превозни средства в целите области: Силистра, Разград, Добрич и Шумен.

След като снощи бяха пробити преспите по пътя между Варна и Добрич, днес шосето отново беше затворено за около час заради снегонавявания и нулева видимост. В 11.20 часа пътят отново беше отворен.

Магистралите "Тракия" и "Хемус" вече...

ЧЕЗ призовава клиентите разумно да използват електроенергия през студените дни

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-prekusvane-klientite-1530861.html

/КРОСС/Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление. Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването: 1. При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.2. През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути. 3. Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.4. Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.5. Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка" консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.6. Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни

От ЧЕЗ призоваха за разумно потребление на ел.енергията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635243

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление. Спазването на няколко съвета ще допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването: 1. При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температ...

Един човек е загинал в катастрофа през денонощието

https://www.actualno.com/crime/edin-chovek-e-zaginal-v-katastrofa-prez-denonoshtieto-news_586047.html

Един човек е загинал, а 7 са ранени при 6 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В столицата са регистрирани 1 тежко и 109 леки пътни инцидента, при които има един пострадал. От началото на годината загиналите на пътя са 9, а ранените - 101. Снимка: архив  

Лиляна Павлова благодари на службите за добрата работа по почистването

http://offnews.bg/news/n_1/n_643846.html

Пътят до всички областни центрове вече е отворен, работата на екипите продължава. В 06:00 часа тази сутрин е отворен и последния път - Варна-Добрич, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг тази сутрин. Главните проходи също са отворени за движение. Остава да се пробие Ришки проход, като усилията са насочени това да стане до края на деня. Най-сложна все още остава ситуацията в Добрич, Силистра и в Шуменско. Причината е силният вятър и снегонавяванията. В момента специализираната техника на пътните управления и на военните е съсредоточена за разчистване на пътищата към общинските центрове и възстановяване на електричеството на населените места без ток. Очакваме подкрепа от военните, за да окажем съдействие на екипите на „Енерго Про”, защото още има около 90 населени места без ток, уточни Лиляна Павлова. Очаква се спиране на вятъра в следобедните часове, което ще даде възможност да бъде мобилизирана летателна техника и да бъде установено кои точно далекопроводи да аварирали и повредите да бъдат отстранени. Министър Павлова благодари на екипите на всички институции, които работиха през цялата нощ за разчистване на пътищата и за изваждане от преспите на закъсали автомобили. Тя благодари и на гражданите, които се съобразиха с призивите да не пътуват, да са внимателни и да спазват наложените забрани. Тя посочи единични случаи на закъсали шофьори, които не са се съобразили с ограничения.

Мъж намери смъртта си при пожар в Кадиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635237

Мъж загина при пожар в жилището си, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Около 03:00 часа в петък постъпил сигнал за горяща къща в село Кадиево. Незабавно на адреса са изпратени екипи на полицията и пожарната. След като угасили пламъците, огнеборците открили в дома му безжизненото тяло на 57-годишния собственик на постройката. От първоначалния оглед се предполага, че пожарът е предизвикан от печка на твърдо гориво. В РУ – Стамболийски е образувано досъдебно производство. Уведомена е Окръжна прокуратура – Пловдив....

Най-малко 13 убити и 50 ранени при взрив на кола бомба в Източен Багдад

http://www.mediapool.bg/nai-malko-13-ubiti-i-50-raneni-pri-vzriv-na-kola-bomba-v-iztochen-bagdad-news258571.html

Кола бомба се взриви и отне живота на най-малко 13 души на зеленчуков пазар в източната част на Багдад. Ранени са 50 души, съобщиха полицията и медицински източници, цитирани от Ройтерс. Експлозията е станала в квартал Джамила, населен предимно с шиити. Агенция Франс прес съобщава за най-малко 11 загинали при този атентат, извършен от камикадзе на входа на основния пазар за плодове и зеленчуци в иракската столица. Говорител на вътрешното министерство на Ирак заяви, че служител на силите за сигурност е забелязал атентатора и е открил огън, но не е успял да му попречи да взриви превозното си средство пред борсата в населения предимно с мюсюлмани шиити район Садр сити, предаде Асошиейтед прес. По думите му сред жертвите има най-малко шестима цивилни. По-късно отговорност за атаката пое Ислямска държава.В онлайн изявление групировката посочва, че атентаторът камикадзе е взривил експлозивите си в района Джамила.

Елвис Пресли днес трябваше да навърши 82 г.

http://www.cross.bg/elvis-presli-vreme-1530860.html

/КРОСС/На 8 януари 2017 г. Кралят на рока Елвис Пресли щеше да навърши 82 години. Въпреки че вече толкова време той не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят, а популярността му е сравнима с тази на всеки един съвременен артист. Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 година в религиозно семейство. Малко известно е, че всъщност кралят на рока е имал брат близнак - Джеси Гейрън, който обаче бил мъртвороден. Тази трагедия отчасти допринася за майчините грижи, с които Елвис е обсипан. Още като малък той пеел с баща си по време на религиозни събирания, концерти и в църквата, и е повлиян от църковните псалми. Първата крачка към музикалната си кариера прави на 8 години, когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс, на който изпява баладата "Old Shep" - Старият овчар. Семейството се премества в Мемфис когато Елвис е на 13 години и той започва да пее на събиранията за танци. Въпреки бунтарското си поведение, Пресли е изключително любезен с възрастните хора и е особено привързан към майка си. На 19-годишна възраст, вече завършил училище, се явява на прослушване за Сам Филипс. По това време работи като шофьор на камион за кралската електрическа компания. Всъщност, причината, заради която посещава звукозаписната компания "Sun Records" е именно синовната му обич

Ангелкова: Има 15% ръст на приходите от туризма в сравнение с миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981813

Ангелкова: Има 15% ръст на приходите от туризма в сравнение с миналата годинаНоември месец имахме 25% ръст в сравнение с ноември миналата година, което е около 400 хиляди чуждестранни туристи само за ноември месец, който принципно никога не е посрещал такъв голям брой туристи. Очакваме декември месец тази тенденция да се запази и за 2016 г. да имаме над 8 милиона чуждестранни туристи, което ще се случи за първи път,

Всички сили на армията в Североизточна България ще помагат за пускането на тока

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895845_vsichki_sili_na_armiiata_v_severoiztochna_bulgariia/?ref=rss


Българската армия ще мобилизира всичките си ресурси в Североизточна България, за да помогне в пускането на тока в местата без електричество, съобщиха днес от Националния щаб за зимната обстановка. Снощи без електричество са били 57 населени места. Тази сутрин техният брой е скочил до 90.

Армията вече помага на бедстващите населени места в Русенско и Добрич. Освен че много къщи са без отопление заради липсата на електричество, на места няма и вода, тъй като помпите също се нуждаят от...

Мигрантка от Африка спечели "Мис Хелзинки" 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_643841.html

19-годишната Сефора Икабала спечели конкурса за красота "Мис Хелзинки" 2017-та за голямо учудване на света, разказа "Daily Stormer". Въпреки участието на десетки финландки наградата грабна участничка от африкански произход. Сефора емигрирала заедно с родителите си във Финландия, когато е била на 4 години.  Освен първото място Икабала получава и наградата за най-хубаво тяло. Целта на момичето е била да разбие стереотипа, че "тъмнокожи жени не могат да печелят конкурси за красота".  Всички финалистки на конкурса. "Лошите отзиви не ме притесняват, тъй като има и много хубави", споделя победителката.

Два дни обикалят с богоявленския кръст за здраве в Баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635234

Въпреки студеното време и минусовите температури, младежите, които участваха в ритуала по хвърляне на кръста, начело с гимназиста Боби Пармаков, който го хвана пръв в ледените води на река Глазне, два дни обикалят из село Баня за здраве и късмет. „Не ни пречи, че е такъв студ. Традицията си е традиция и трябва да я спазим, за да бъдем здрави и благословени", коментират те. Със светия кръст и икона в ръце, момците влязоха във всяка къща и пожелаха на домакините здраве, щастие и благоденствие, както традицията повелява. Хората пък им дават вино...

Честит рожден ден, iPhone!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635232

В понеделник (09.01) превърналият се в едва ли не задължителен атрибут от нашето ежедневие - iPhone навършва 10 години от създаването си. Вижте най-скъпите смартфони, създавани някога На 9-ти януари 2007 г. основателят на Епъл (Apple) за първи път представи айфона като оръжието на бъдещето пред обществеността.Първата продажба на такъв апарат беше малко по-късно, на 29-ти юни с...

КНДР заплашва САЩ с превантивен ядрен удар

https://www.actualno.com/america/kndr-zaplashva-sasht-s-prevantiven-jadren-udar-news_586029.html

КНДР ще засилва възможностите си за нанасяне на превантивен яден удар срещу САЩ и съюзниците им, ако те продължат с ученията в региона. Това пише в писмо на постоянният представител на Северна Корея в ООН Ча Сон Нам до генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, съобщи БГНЕ

13 бебета са проклакали във Варна през бедствените дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=340646

Няма закъсали родилки в бедствието, СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – АГ болница Варна, работи нормално в екстремните условия. От 05 до 07.01.2017 г. в здравното заведение са проплакали 13 новородени. На 05.01. са родени 7 бебета – 4 момчета и 3 момичета.

Майстор се оплака, че са му задигнали инструментите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635236

Сигнал за взломна кражба от лек автомобил е получен вчера в Трето РУ в Пловдив. 34-годишен шофьор разказал, че от служебния му „Фолксваген“ са откраднати различни инструменти на стойност 2400 лева. П о данни на потърпевшия, посегателството е извършено за времето между 21:00 и 21:30 часа на ул. „Факел“. Извършен е оглед, образувано е досъдебно производство....

Тайнствен туит: Джордж Майкъл най-после успя да се самоубие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5979293

Тайнствен туит: Джордж Майкъл най-после успя да се самоубиеПуснат е от хакнатия профил на гаджето му Фади Фауаз. Засилват се подозренията, че свръхдоза е довършила звездата Мистeриите около кончината на Джордж Майкъл се множат, вместо да се разсейват. След като аутопсията не успя да определи от какво точно е умрял великият британски попизпълнител, много други въпросителни около последния му ден висят

Движението в областта се нормализира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635233

По-голямата част от пътищата в Бургаска област вече са отворени за движение. Разршено е преминаването и на тежкотоварни автомобили по магистрала "Тракия" в двете посоки. Възстановено е движението за товарните МПС по път I-9 Бургас - Варна, като МПС над 12 т трябва да се движат задължително с вериги.Затворени за движение на всички моторни превозни средства са Ямбол - Средец, поради снегонавяване, Ришкия проход (Шумен - Карнобат), Камчия - село Вресово и пътят Брястовец - разклона за Дъбник. Затворени за движение на всички МПС, поради снегонавява...

Музейко посвети януари на най-малките

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/01/08/2895006_muzeiko_posveti_ianuari_na_nai-malkite/?ref=rss


Детският научен център "Музейко" реши да посвети целия януари за най-малките си посетители до 5 години със създадени специално за тях активности. Всеки ден от седмицата е посветен на различни занимания, свързани с ранното детско развитие, съобщиха от центъра.

Ателиета за рисуване и музика, активности за здраве, срещи и дискусии със специалисти, работилници с вкусни рецепти за деца... през януари всеки ден от седмицата е посветен на различна тема.

Например във вторник ще се...

Служителите на метрото в Лондон планират да започнат 24-часова стачка

http://www.cross.bg/slyzhitelite-na-metroto-v-london-planirat-da-zapochnat-chasova-stachka-1530859.html

/КРОСС/Персоналът на метрото в Лондон планира да спре работа за 24 часа от 18 ч. довечера. Протестът е част от спора за запазване на работни места. Стачката ще попречи на обичайния ритъм на града в началото на новата работна седмица, информира БНР. В обичаен работен ден системата на лондонското метро обслужва над 4 милиона пътувания, според Асошиейтед прес. Операторът на мрежата "Транспорт фор Лондон" съобщи, че всички станции на метрото в Централен Лондон ще бъдат затворени по време на протеста.    

Bentley представи най-мощния и най-бърз модел в историята си

https://www.actualno.com/cars/bentley-predstavi-naj-moshtnija-i-naj-byrz-model-v-istorijata-si-news_586016.html

Производителят на луксозни автомобили Bentley представи нова версия на купето Continental, която ще бъде най-бързият и най-мощен модел в историята на марката. Модификацията Supersports е оборудвана с W12 двигател с 2 турбини, развиващ 700 к.с.Агрегатът е с обем 6,0 литра, като разполага с въртя

Внимавайте, ако сте в планината. Има опасност от измръзване

http://www.cross.bg/planinata-chasti-izmruzvane-1530858.html

/КРОСС/Зимна приказка за туристите в горския пояс обещава дежурният в Планинската спасителна служба Явор Каролев. Той подчертава, че има опасност от измръзване, особено по високите части на планините и предупреждава да се спазват задължително обозначените маршрути и ски писти. "Времето в планината е доста студено. Температурите са между минус 14 и минус 18 градуса със слаби ветрове, разкъсана облачност. Снежната покривка е между 40 и 70 см., като през нощта духаше доста силен вятър и във високите части на планината е навято, така че трябва хората да спазват изключително сериозно движението по зимните маркировки само, съответно да се кара само по обработените писти. Има опасност от измръзване, така че трябва да бъдем много добре облечени, ако искаме да ходим във високите части на планината. Препоръчвам да се ходи в горската част, където и вятърът ще бъде значително по-слаб и ще бъде много приятно, една горска приказка", заяви той пред БНР.    

Григор Димитров излиза за титлата (гледайте на живо)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643845.html

Григор Димитров  излиза за титлата в Бризбън срещу Кей Нишикори. Япо­нецът е най-успешният член на т. нар. поколение X, към което принадлежи и самият българин. Нишикори  има 11 тро­фея, Раонич е с  8, а Ди­митров - 4. Гледай тук  или тук Японецът влиза като фаворит в днешния фи­нал, тъй като има три победи от три мача срещу Гришо. Той обаче може да се похвали и със значително по-се­риозна успеваемост във финал­ни срещи - 55% (11 победи от 20 мача). При Григор процентът е  44: четири титли на различни на­стилки и пет загубени финала. Всичките победи на българина са от периода, когато работе­ше с треньора Роджър Рашийд, а три от пораженията са от миналата година. За мястото на финала Ниши­кори надигра със 7:6 (3), 6:3 Стан Вавринка (Швейцария).  Българинът се справи блестящо с Раонич - 7:6 и 6:2. OFFNews ще следи тук развитието на битката. Успех на българина! - Григор и японецът спечелиха първите си подавания - 1:1 гейма в първия сет.  - Българинът спаси отново инфарктно своето подаване и поведе 2:1 при първата почивка. - Отново размяна на геймове и нашето момче е напред - 3:2 - Страхотен Гришо! Пробив и 4:2 за българина в първия сет. - Хасковлията затвърди пробива - 5:2 и е на крачка от спечелване на първия гейм.  - 6:2. Първият гейм е за българина! - Григор е  безгрешен на сервис и във втория гейм, вече води 2:1 гейма

28 влака са били отменени заради тежките зимни условия в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635229

От 19.00 часа на 7 януари до 07.00 часа днес са отменени общо 28 влака заради тежките зимни условия в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде "Фокус". Всички влакове от Централна гара София отпътуват с локомотивите на пристигащите влакове. Пътнически влакове заседнаха в преспите Влаковете София-Горна Оряховица-Варна със закъснение 316 минути и Варна-Горна Оряховица-София - с 233 заради тръгване със закъснен...

17 населени места в Добричко са все още без ток към 10.00 часа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635235

17 населени места в област Добрич са все още без ток. Без ел.захранване е помпена станция Дъбрава, която захранва няколко села. По магистралния водопровод водоподаването е нормално, съобщават от Областния съвет за сигурност. По информация на ВиК обаче високите етажи в Добрич все още имат проблеми с водата. Отворени за движение са отсечките Добрич – Славеево и Шабла – Дуранкулак. Пътят Балчик – Варна край морето е затворен. В общините Крушари, Каварна и Шабла има ток и вода, но пътищата са затворени. В сила е бедствено положение в община Добричк...

Решават днес за грипната ваканция на учениците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635230

Кметът Димитър Николов е в комуникация с директора на РЗИ Бургас относно нивата на заболеваемост от грип. Съобразно данните, днес се очаква да бъде взето съвместно решение дали да бъде обявена грипна ваканция за учениците в цялата община.Всички междуселищните пътища, за които екипите на Община Бургас отговаря, са отворени и проходими при зимни условия. Няма села и квартали без ток.С приоритет продължава да се почистват трасетата на градския транспорт. Всички линии, включително и междуселищните се обслужват нормално.Екипите на Община Бургас са в...

40 японци бедстваха у нас, вкараха ги в затворен път

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/40-iaponci-bedstvaha-u-nas-vkaraha-gi-v-zatvoren-pyt-6063835

Автобусът, в който са се возили е навлязъл без разрешение в затворения за движение път Шумен –Разград

Успехът на "Да България" зависи от това кой ще се нареди зад знамената й, смята Петър Стоянов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/08/2895829_uspehut_na_da_bulgariia_zavisi_ot_tova_koi_shte_se/?ref=rss


Вярвам в личната почтеност на Христо Иванов, но е важно кой ще се нареди зад неговото знаме. Ако това са старите политически физиономии с техния лицемерен, декларативен патос, които обвиняват всички останали в предателство на десницата и липса на категоричност, ще бъда скептичен към успеха на проект "Да България". Това каза днес по Би Ти Ви президентът (1997-2002 г) и бивш лидер на СДС Петър Стоянов по повод учредената вчера партия.

Според него обаче вече към новия проект са се...

Краят на американската ера

http://svetoven.pogled.info/news/81327/krayat-na-amerikanskata-era

/Поглед.инфо/ Сенатор Маккейн заплашва света с хаос, ако той бъде оставен без ръководната роля на САЩ

Пътнически влак е дерайлирал в между гарите Панагюрище-Септември

https://www.actualno.com/pazardjik/pytnicheski-vlak-e-derajliral-v-mejdu-garite-panagurishte-septemvri-news_586040.html

Пътнически влак се е ударил в пряспа и е дерайлирал в между гарите Панагюрище-Септември. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В 05.56 часа дерайлира пътнически влак в междугарието Панагюрище-Септември (направление Панагюрище-Пловдив), след спирка Смилец дезиро се удря в пряспа и дерайлира с първа талига. При инцидента няма пострадали, влакът е топъл. На място са извикани екипи на пожарната и аварийни екипи.

Пътнически влак се е ударил в пряспа и е дерайлирал между гарите Панагюрище-Септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/5981788

Пътнически влак се е ударил в пряспа и е дерайлирал между гарите Панагюрище-СептемвриПътнически влак се е ударил в пряспа и е дерайлирал в между гарите Панагюрище-Септември. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В 05.56 часа дерайлира пътнически влак в междугарието Панагюрище-Септември (направление Панагюрище-Пловдив), след спирка Смилец дезиро се удря в пряспа и дерайлира с първа талига.

Снежна гробница в приюта за кучета в Каменар (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643839.html

За чудовищни условия на живот в приюта за кучета във варненското село Каменар, съобщиха доброволци от организацията "Animal Hope Varna" . Вчера те са посетили на място дома за бездомни животни и са се натъкнали на същинска ледена гробница - всички клетки, пълни с кучета, са на открито и буквално са заринати от сняг. По този начин животинките дори не могат да избягат от смъртта си в снега. Храна и вода също нямат. OFFNews опита да се свърже с БАБХ на няколко пъти, но без резултат. Областната дирекция във Варна пък почива в събота и неделя. "От няколко дни се опитваме да се качим в приюта и едва днес намерихме начин да стигнем до там. Ситуацията е такава, каквато е изложена тук, и фактите са такива. Ако някой счита това за нормално - ние не го считаме за нормално. Прикриването на истината не води до нищо друго освен до прикриване на Общинските безчинства, тъй като приютът е Общински и отговорността за това, което се случва в него, е на Общината! Този приют се стопанисва с парите на всички данъкоплатци и като такива ние имаме право да знаем, да изискваме и да настояваме - ЗА ПРОМЯНА ", написаха във Фейсбук от организацията. Оттам призовават всеки човек, който има желание и възможност, да се качи до приюта, за да нахрани животните, както и да почисти колкото се може повече сняг. "Голям проблем е, че има само няколко човека от две организации, които наистина се интересуват от условията в които се отглеждат кучетата, а във Варна регистрираните такива са повече от 20... Другите къде са??? И само те си правят труда да следят положението в Каменар и да подават сигнали! Когато няма масовост, няма и проблем! Само с коментари тук не помагаме нито на животните , нито на хората, които се мъчат да променят нещо...", допълват от "Animal Hope Varna". От "Animal Hope Varna" коментираха пред OFFNews, че до момента никое официално лице не е тръгнало да прави нищо по въпроса. Единствено са получили упреци от т.нар. "доброволци", които имат задължението да се грижат за кучетата в Каменар. Те дори са обвинили сдружението, че опитва да си прави реклама на гърба на животните, пренебрегвайки ужасяващото положение, в което реално се намират кучетата. "Досега никаква заинтересованост от институциите няма. За всички ОПБК Каменар е изряден и никой не вижда нищо притеснително", заявиха от "Animal Hope Varna". От организацията изтъкват, че приютът е пълен до краен предел, а на всичкото отгоре той е незаконен , защото е открит. Решение в Държавен вестник от 25 ноември 2015 г. обаче забранява подобно нещо . Доброволците са сигнализирали множество пъти всякакви институции - агенции, общини и министерства. Миналата година заместник-кметът Тодор Илиев дори обещава пред "Господари на ефира", че ще вземе мерки - ефект няма никакъв . На всичкото отгоре това не е първа подобна зима за животните там, като миналата година много от тях измират от измръзване. "Пътят свършва на половин километър от вратата на приюта, преспите са по метър и половина... преди приюта и в него... На пътя има закъсали коли, затрупани от сняг... Въпреки бедствената обстановка дори кучетата във външното дворче си бяха там, а къщичките им затрупани със сняг... Снегът в клетките на повечето кучета е над 2 метра... животните излизат от импровизирани дупки в снега и лежат на леда...", пишат още доброволците. Не се знае дали под снега няма трупове на животни. В някои клетки се забелязва храна, която е изсипана направо върху снега, в много други обаче няма. В приюта няма и ток. Засега реакция на общината във Варна или на хората, които са наети да се грижат за кучетата в приюта, няма.

Кмет глобява фирма за непочистени пътища в Петрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635228

Една пътноподдържаща фирма ще бъде санкционирана заради зле почистени пътища от снега в община Петрич. Това заяви кметът на южния град Димитър Бръчков. Глобата ще бъде наложена на „Живел Енерджи" ООД. Тя спечели поръчката за поддържане на общинска пътна мрежа в Подгорски и Марикостински райони, както и за поддържането на уличната мрежа в град Петрич, като средствата, които трябва да получи за тази дейност са 120 000 лева. Решението на кмета за финансовата санкция е тя да бъде в размер на 10% от общата сума за двете позиции, спечелени от фирмата...

„Фолксваген“ изтегля близо 50 хил. свои коли заради дефект в спирачната система

http://www.cross.bg/sistema-blizo-izteglya-1530857.html

/КРОСС/Германският автомобилен концерн „Фолксваген" изтегля от Китай близо 50 хил. автомобили заради дефект в спирачната система, съобщава Фокус, цитирайки вестник The Indian Express. Мярката ще засегне внесените модели „Бийтъл", произведени в периода между 1 юли 2012 г. и 6 август 2015 г., а също и „Голф Вариант", излязъл на пазара между 1 юли 2012 г. и 6 юли 2013 г. Изтеглянето на автомобилите ще бъде стартирано на 6 февруари, уточнява изданието.

Загуба за Елица Янкова в профилигата на Индия

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981784

Загуба за Елица Янкова
в профилигата на ИндияЕлица Янкова загуби доста тежко втория си мач от професионалната лига на Индия. Тя бе надвита с 4:1 точки от колумбийката Каролина Кастийо Идалко, като в първата част резултатът бе само 0:1 точки в ущърб на българката. "Дангал", отборът на бронзовата ни медалистка от олимпиадата в Рио, падна за втори път с 2:5,

В навечерието на Коледа охранител получи бъбрек след 4 години диализа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5981775

В навечерието на Коледа охранител получи бъбрек след 4 години диализаОхранителят в Югозападния университет в Благоевград, 45-годишният Николай Спасов, претърпя трансплантация на бъбрек и вече се възстановява. Хирургичната интервенция е извършена в навечерието на Коледа в Университетската болница „Александровска” в София. 45-годишният благоевградчанин е баща на две деца - 20-годишен син студент и 25-годишна дъщеря,

Спасяваха японски туристи от закъсал в преспите автобус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635231

Спасителни екипи са оказали съдействие за евакуиране на 31 пътници от закъсал автобус до село Звегор. Всички пътници са транспортирани до село Развигорово. Това са били японски туристи, а превозвачът не е спазил забраната за движение, обяви  на брифинг министърът в оставка Лиляна Павлова. Те са пътували към Русе, за да влязат в Румъния, тъй като им предстоял полет от летището в Букурещ. очаква се туристите да бъдат транспортирани към Велико Търново, за да могат оттам да стигнат до Русе. През изминалото денонощие дежурните екипи на РД "Пожарна б...

Григор Димитров спечели титлата в Бризбейн с безупречна игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895817_grigor_dimitrov_specheli_titlata_v_brizbein_s/?ref=rss


Григор Димитров спечели първата си титла от 2014 г., след като победи с 6:2, 2:6, 6:3 световния номер 5 Кей Нишикори във финала на турнира по тенис в Бризбейн.

Българинът показа отлична игра срещу трети играч от топ 10 в рамките на турнира, като даде надежди на японеца за успех само във втория сет. Димитров обаче беше безупречен във важните моменти на двубоя, а късен пробив в третия сет му донесе успеха.

Това е петата титла на българина от турнирите на АТП, но първа след...

НА ЖИВО: Григор Димитров и Нишикори ще решат в трети сет титлата в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895817_na_jivo_grigor_dimitrov_i_nishikori_shte_reshat_v/?ref=rss


Григор Димитров и японецът Кей Нишикори спорят за титлата на тенис турнира в Бризбейн. Мачът започва в 11 часа българско време.

Българинът ще се опита да спечели пета титла от АТП веригата в кариерата си и първата след 2014 г., когато спечели три трофея.

Световният номер 5 е неудобен съперник за Димитров, който е печелил само сет в трите срещи помежду им. Затова Нишикори е фаворит при букмейкърите - 1.45 е коефициентът за негова победа при Sportingbet и 2.55 за успех на...

НА ЖИВО: Григор Димитров поведе с 1:0 срещу Нишикори за титлата в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895817_na_jivo_grigor_dimitrov_povede_s_10_sreshtu_nishikori/?ref=rss


Григор Димитров и японецът Кей Нишикори спорят за титлата на тенис турнира в Бризбейн. Мачът започва в 11 часа българско време.

Българинът ще се опита да спечели пета титла от АТП веригата в кариерата си и първата след 2014 г., когато спечели три трофея.

Световният номер 5 е неудобен съперник за Димитров, който е печелил само сет в трите срещи помежду им. Затова Нишикори е фаворит при букмейкърите - 1.45 е коефициентът за негова победа при Sportingbet и 2.55 за успех на...

НА ЖИВО: Григор Димитров играе за титлата в Бризбейн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895817_na_jivo_grigor_dimitrov_igrae_za_titlata_v_brizbein/?ref=rss


Григор Димитров и японецът Кей Нишикори спорят за титлата на тенис турнира в Бризбейн. Мачът започва в 11 часа българско време.

Българинът ще се опита да спечели пета титла от АТП веригата в кариерата си и първата след 2014 г., когато спечели три трофея.

Световният номер 5 е неудобен съперник за Димитров, който е печелил само сет в трите срещи помежду им. Затова Нишикори е фаворит при букмейкърите - 1.45 е коефициентът за негова победа при Sportingbet и 2.55 за успех на...

Румяна Бъчварова: Гласуваните пари за битова престъпност не са от партиен егоизъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=340643

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова каза, че гласуваните 7 млн. лв. за борбата с битовата престъпност не са от партиен егоизъм. С парите ще бъде обезпечено създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места.

13 села са без ток, а 17 без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635226

Населените места в Разградско без вода са повече от тези без ток – става ясно от справката, обявена от заместник областния управител Нурие Црънгалова. 13 населени места са без електричество, а 17 без вода. В община Разград без ток и без вода са Ясеновец и Дряновец, в Кубрат бедстващите населени места са най-много – 8, в тях също няма и ток, и вода, в Завет са 2, там все още е непроходим пътя към областния град, разчистен е обаче към Исперих. В община Исперих без ток е сало село Райнино. В Самуил електричеството е възстановено, но в 4 села няма...

Служителите на лондонското метро планират 24-часова стачка

https://www.actualno.com/europe/slujitelite-na-londonskoto-metro-planirat-24-chasova-stachka-news_586038.html

Днес служителите на лондонското метро планират 24-часова стачка, която трябва да започне в 18:00 часа местно време. Причина за протеста е предприетото наскоро съкращаването на работни места и възникналия оттук недостиг на персонала. Това според двата синдиката RMT и TSSA не само

Олимпийската шампионка Кастер Семеня се ожени за приятелката си

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981776

Олимпийската шампионка Кастер Семеня се ожени за приятелката сиЮжноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня се ожени за своята приятелка Виолета Расебола, с която са и съотборнички в националния отбор, съобщи Kawowo Sports. През 2009 г. Семеня беше в центъра на огромен скандал, след като заради силните й постижения на 800 м мнозина се усъмниха, че тя е наистина жена.

Заупокойна литургия за 139-та годишнина от повторното Освобождение на Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634785

На 13 януари се навършват 139 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.) По повод паметното събитие, на 13 януари (петък) от 8.30 часа в храм „Свето Въведение Богородично" ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество.  ...

9 неща, с които ще запомним Барак Обама

https://www.actualno.com/america/9-neshta-s-koito-shte-zapomnim-barak-obama-news_586037.html

След броени дни изтича 8-годишният мандат на Барак Обама. Неговото място ще заеме политическата му противоположност Доналд Тръмп, който ще седне на президентския стол на 20-ти януари. С какво ще запомним Обама? Ако историците трябваше да напишат само едно нещо за Барак Хюсеи

Ще спират еврофондовете през 2017 г. - България не е изпълнила 12 от предварителните условия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81326/shte-spirat-evrofondovete-prez-2017-g-balgariya-ne-e-izpalnila-12-ot-predvaritelnite-usloviya

/Поглед.инфо/ Към декември 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година.

Водоподаването е нестабилно, високите етажи в Добрич са без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635227

Водоподаването в Добрич не може да се стабилизира, поради проблеми с електрозахранването на основни помпени станции. ПС Дъбрава, от която се снабдяват редица села/Сенокос, Пряспа, Змеево, Дъбрава и др./, както и Добрич, е извън строя през последните 8 часа, съобщиха от ВиК. Работи се на място за отстраняване на аварията. ПС Одринци също бе без ток, но вече работи. Проблеми има и на ПС Оброчище, която снабдява около 15 села. Високите етажи и места в Добрич също са без вода. Водоподаването е нестабилно, защото сме зависими от тока, коментираха от...

Кризисните центрове подслоняват бездомни денонощно

http://www.cross.bg/ylitzi-obshtina-stolichnata-1530856.html

/КРОСС/Кризисните центровете за настаняване на хора без дом работят 24-часа в денонощието. През тази нощ в центровете в "Захарна фабрика" са нощували 188 човека. Това съобщиха от Столичната община. Гражданите могат да подават информация за хора без дом на телефон 112. През нощта екипите, ангажирани с почистването на пътищата в София, са обработвали със смеси против заледяване всички улици, по които се движи градският транспорт. В момента се обработват основните улици в кварталите, както и вътрешноквартални улици в кв. "Драгалевци" и кв."Симеоново". Поради силния вятър има снегонавявания в почти всички райони на София, най-сериозни са в районите "Нови Искър", "Връбница", "Панчарево" и "Витоша". Временно автобусна линия 314 се движи по променен маршрут. Автобусите се движат по "Бистришко шосе" и не минават през ул. "Рачо Петров Казанджията". От Столичната община призовават гражданите да предприемат пътувания само при необходимост. Не се препоръчват разходки на Витоша.    

Модните хитове на 2017 г. и какво няма да носим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5981230

Модните хитове на 2017 г. и какво няма да носимЛюбимата рокля bandage на Ким Кардашиян изчезна от колекциите От конкуренцията в модния бизнес печели клиентът. Не заради смъкване на цените, сумите за дизайнерски дрехи не падат. Това се случва в ниския клас. В случая става въпрос за избора, с който разполага фешън маниакът. Купувачите са капризни, взискателни,

Без ток са 144 населени места

http://econ.bg/Новини/Без-ток-са-144-населени-места_l.a_i.735082_at.1.html

Без ток към 15.30 часа днес са 144 населени места на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката. От сутринта...

Създадоха препарат срещу стареенето

https://www.actualno.com/interest/syzdadoha-preparat-sreshtu-stareeneto-news_586021.html

Специалисти са на път да победят стареенето. Те създадоха препарат, благодарение на който възрастни мишки започнаха да бягат по-бързо и да живеят по-дълго, съобщи БГНЕС. В организма на човека също има стареещи клетки, които престават да се делят. Смята се, че заради белтъчин

LIVE: Григор Димитров - Кей Нишикори

https://www.actualno.com/tennis/live-grigor-dimitrov-kej-nishikori-news_585940.html

Григор Димитров се изправя срещу петия в световната ранглиста Кей Нишикори във финала на първия турнир от сериите АТР250 за 2017 година в Бризбън, Австралия. Следете финала на Григор Димитров на живо в Sportlive.bg Началният час е 11:00. Григор стигна до финала след великолепна побед

Спортът в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_643842.html

Неделният ден предлага куп спортни състезания в телевизионния ефир. Ето и най-достъпните преки предавания за българския зрител: 11:00 Тенис, турнир за мъже в Бризбън Eurosport 2 11:15 Ски, СК (м), слалом в Аделбоден Eurosport 1 12:30 Ски бягагне, „Тур дьо ски” във Вал ди Фиеме Eurosport 1 13:00 Ски, СК (ж), слалом в Марибор Eurosport 2 13:15 Биатлон, СК в Оберхоф Eurosport 1/БНТ HD 13:30 Баскетбол, Мурсия – Валенсия Диема спорт 2 14:15 Ски, СК (м), слалом в Аделбоден Eurosport 1 15:30 Биатлон, СК в Оберхоф Eurosport 1 16:15 Ски бягане, „Тур дьо ски” във Вал ди Фиеме Eurosport 1 17:00 Баскетбол, Рилски спортист – Ямбол БНТ HD 21:00 NBA, Милоуки – Вашингтон Диема спорт 2 ФУТБОЛ 13:30 Удинезе – Интер RING 15:30 Ливърпул – Плимут Диема спорт 16:00 Дженоа – Рома RING 17:00 Челси – Питърбро Диема спорт 2 18:00 Тотнъм – Астън Вила Диема спорт 19:00 Милан – Каляри RING 21:45 Виляреал – Барселона Sport+ HD 21:45 Ювентус – Болоня RING

ФК „Дунав” взима клубния стадион на концесия за 35 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/5981751

ФК „Дунав” взима клубния стадион на концесия за 35 годиниСмятаме да вложим около 4 млн лв в обновяване на базата, твърди президентът д-р Симеон Симеонов ФК „Дунав” иска да вземе на концесия за дълъг период от 35 години клубния стадион в русенския квартал „Здравец”, заедно с прилежащата спортна база. Планира се основна реконструкция, модернизация, изграждане на нови терени и трибуни,

Не сме изпълнили 12 от предварителните условия за получаване на европейско финансиране за 2014-2020 г.

https://www.actualno.com/politics/ne-sme-izpylnili-12-ot-predvaritelnite-uslovija-za-poluchavane-na-evropejsko-finansirane-za-2014-2020-g-news_586036.html

Към декември 2016 г. България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година. Това се посочва в писмен отговор на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев до депутати от групата на ДПС, съобщ

Няма закъсали родилки, АГ болница работи нормално в екстремните условия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635224

Няма закъсали родилки в бедствието. АГ болницата във Варна работи нормално в екстремните условия, съобщиха от здравното заведение. От 5-ти до 7-ми януари там са проплакали 13 новородени. На 05.01. са родени 7 бебета – 4 момчета и 3 момичета. Според указанията на РЗИ в очакване на зимното бедствие в болницата са приети 4 бременни жени – 2 от Дългопол и 2 от Ветрино. Те са с термин в близките дни на януари и са настанени за наблюдение на 8-ия етаж, където са обособени легла за подобни случаи, съобщи главната акушерка Светла Радева. На 06.01. са р...

Десет души изгоряха живи при катастрофа в Мароко

http://www.cross.bg/agadir-grad-zhivi-1530855.html

/КРОСС/Най-малко 10 души изгоряха живи, а 22-ма бяха ранени при катастрофа в южно Мароко, съобщиха местни медии. Катастрофата е станала в нощта срещу събота на 41 километра от град Агадир. Сблъскали се товарен камион и автобус, след което двете превозни средства пламнали, предаде БГНЕС. Няколко пострадали бяха евакуирани с вертолети в големия град Маракеш, а останалите бяха настанени в болницата в Агадир. Започнало е разследване на инцидента.    

Да почистим комините на своите жилища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635225

Да почистим комините на своите жилища. Оказва се, че значителна част от пожарите са предизвикани именно от този проблем. От пет произшествия през последното денонощие, в които се е наложила намесата на пожарникари от област Габрово, три възникнали пожари, предизвикани от непочистени комини. За щастие инцидентите на ул. "Шипка" в Дряново, на ул. "Свищовска" и на бул. "Трети март" в Габрово са приключили без материални щети. Как се почиства комин? Почистване на комини е процес на почистване на комина на дома или друга сграда, за да се повиши ефек...

Българин сред 100-те изявени личности на Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5981355

Българин сред 100-те изявени личности на ЕвропаЗам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов въвежда метода “Монтесори” в детските градини Пловдивчанин за първи път попадна сред стоте личности, които променят Централна и Източна Европа с иновации. Зам.-кметът Стефан Стоянов е един от четиримата наши в класацията New Europe 100, организирана от Res Publica, “Гугъл”,

Пясък, сол и захар на подметката, предпазват от падане

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5981215

Пясък, сол и захар на подметката, предпазват от паданеОт няколко дни поглеждаме през прозореца и виждаме как навън светът се превръща в снежна приказка. След това обаче излизаме, навлечени с шапка, шал, ръкавици и здрави ботуши. Чак тогава разбираме, че тази снежна приказка не е писана от Братя Грим, а по-скоро от Стивън Кинг. Зад всеки завой ни чака предизвикателство, което да преодолеем.

Нова конспиративна теория: Краят на света идва през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=340634

Според мистериозна теория на конспирацията краят на света се очаква през октомври 2017 г., когато загадъчната планета Нибиру ще се сблъска със Земята и ще унищожи живота на нея, пишe британският вестник “Дейли мейл”. Изданието цитира книгата “Планетата Хикс: пристигането през 2017” на писателя Дейвид Мийд.

С почетен караул, изложба и урок по родолюбие отбелязаха рождението на Христо Ботев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635222

169-та годишнина от рождението на Христо Ботев бе отбелязана с изложба от най-нови книги, посветени на революционера в салона на Народно читалище „Христо Ботев“ на 6 януари в Русе. Председателят на читалището Вяра Косева изнесе възпоменателна лекция под надслов „Памет, без която не можем“. В инициативата се включиха и членовете на новоучредения клуб за исторически реконструкции „Традиционеръ“ - Стоян Комитски и Бисер Енчев. Те застанаха на почетен караул пред барелефа на Христо Ботев, облечени в униформи и носии от епохата на Национално-освобод...

Пикът на грипа още не е дошъл

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pikyt-na-gripa-oshte-ne-e-doshyl-6063834

Ваканцията на учениците не е намалила броя на болните, твърдят здравните власти

Зимната обстановка в община Габрово на 8 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635221

Времето в община Габрово е с разкъсана облачност, духа слаб вятър. Височината на снежната покривка в градската част е 54 см. Температурата на въздуха, измерена от общинската МТО станция, е минус 16°С. Влажността на въздуха е 84%. На телефоните на Общински съвет по сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора. Няма населени места без електрозахранване на територията на община Габрово. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Видимостта е добра. Пътната настилка е заснежена и обработена. Температурата на въздуха е минус 16° С, дебелината...

"Наполи" се изравни с "Рома" на второто място в Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/08/2895821_napoli_se_izravni_s_roma_na_vtoroto_miasto_v_italiia/?ref=rss


"Наполи" стигна до победата с 2:1 срещу останалия с 10 души отбор на "Сампдория" в 95-ата минута и се изравни с "Рома" на второ място в класирането на Серия А.

Лоренцо Тонели, не много често използван играч, вкара победния гол с последния удар в мача. С 38 точки вече имат колкото "Рома" като основните преследвачи на "Ювентус".

Автогол на Елсейд Хусай даде преднина на "Сампдория" преди почивката. Маноло Габиадини изравни през второто полувреме, след като пет минути по-рано...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване