Мароко забрани производството и продажбата на бурки

http://www.cross.bg/prodazhbata-proizvodstvoto-maroko-1531071.html

/КРОСС/Мароко забрани производството и продажбата на бурки, съобщават местни медии, цитирани от "Франс прес". Няма официално съобщение от властите на северноафриканската страна, но медии отбелязват, че вътрешното министерство е наредило забраната да влезе в сила от тази седмица. "Предприехме стъпка за пълна забрана на вноса, производството и продажбата на това облекло във всички градове в монархията", отбелязва сайтът Le360, позовавайки се на високопоставен представител на вътрешното ведомство. Сайтът допълва, че изглежда рестрикцията е мотивирана от опасностите пред сигурността на страната, "откакто бандити многократно използваха подобно облекло при извършване на престъпления". Повечето жени в Мароко, където крал Мохамед VI подкрепя умерения вариант на исляма, предпочитат да носят хиджаб, който не покрива лицето. Според сайта Media 24 в някои търговски квартали в Казабланка, икономическата столица на страната, представители на вътрешното министерство са провели кампания за информиране на търговците за това ново решение. В Тарудант в южната част на Мароко властите са издали заповед търговците да спрат производството и продажбата на бурки и да ликвидират стоката в рамките на 48 часа. Подобни разпореждания има и в други райони на държавата.  

Забрадена иранка ще играе волейбол в Шумен

http://offnews.bg/news/n_1/n_644081.html

Женският отбор на ЙЕБ-Шумен реализира исторически трансфер, за който дори медиен гигант като британската BBC подготвя специален филм.  Шуменският отбор ще може да разчита за втория полусезон на състезателката от Иран - Маедех Борхани Есфахани, пише специализираният сайт BGvolleyball.com. Есфахани ще се превърне в първата спортистка от персийската държава, която ще се състезава професионално извън границите на родината си. В основата на привличането на иранската волейболистка в редиците на ЙЕБ-Шумен е мениджърът Мехмед Башаран, който преди няколко години направи друг звезден трансфер, след като прати в турския Халкбанк (Анкара) звездното трио Радостин Стойчев-Матей Казийски-Османи Хуанторена.  Маедех е висока 183 см, на 29 години и играе на поста диагонал на разпределителя. Досега се е състезавала за тима на Сармайех Банк в иранското първенство. Част е и от националния отбор на своята страна, който през 2016 г. завършва на шесто място в турнира за Азиатската купа. Иран има силна волейболна традиция. За последно Радостин Стойчев беше спряган за национален селекционер. В клубовете редовно има играчи от България.

Изчезналият в Белград български оператор е открит мъртъв

http://www.mediapool.bg/izcheznaliyat-v-belgrad-balgarski-operator-e-otkrit-martav-news258669.html

Видеооператорът на сайта sportal.bg Асен Петров е открит мъртъв в Белград.    Той е в неизвестност от края на миналата седмица, когато близките му губят връзка с него, след като той заминава с приятели към Сърбия.   Младежът е бил отседнал в хостел в Сърбия, който е напуснал на 5 януари. От тогава следите му се губят.   Туристическата компания, която е използвал, му е предложила да го закара до летището, но той не е отговорил.   Асен е пътувал с две момичета до Белград.   От външно министерство съобщиха, че тялото му е било намерено още на 4 януари пред сградата на ул. “Милутина Миланковича” № 30.   В момента тялото се намира в Съдебна медицина за извършване на процесуално-следствени действия. Води се разследване.   Посолството е направило запитване до сръбското МВнР за получаване на официално потвърждение на информацията и допълнителни данни по случая, като е предприело и действия за изразяване на остър протест за констатираното забавяне с 5 дни, съобщиха от ведомството.

Съпрузите от Куклен издъхнали за минути, отровили се с въглероден оксид

https://www.24chasa.bg/region/article/5986517

Съпрузите от Куклен издъхнали за минути, отровили се с въглероден оксидСъпрузите от Куклен, които бяха открити вчера мъртви в дома си, са издъхнали буквално за минути. Това твърдят лекари от Съдебна медицина в Пловдив, извършили аутопсията. Айнур и Шери са вдишали въглероден оксид, който се отделя от пушека на печките на твърдо гориво. Точно такъв отоплителен уред е използвало семейството.

Евелин Костова ще дебютира в в комедийното представление „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО"

http://www.cross.bg/nishto-kostova-evelin-1531072.html

/КРОСС/ Евелин Костова влиза да играе в комедийното представление „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО" на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ". Тя завърши НАТФИЗ през 2016 в класа на проф. Стефан Данаилов. Зрителите досега я познават с участията й в сериалите „Столичани в повече", „Къде е Маги", " Секс, лъжи и телевизия". Младата актриса се превъплъщава в ролята на Маргарита. През годините са я играли Стефания Колева, за която този образ е бил дебют в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ", и Десислава Касабова. Комедията на Уилям Шекспир, продължава да вълнува публиката вече 20 години от сцената на Военния театър. Режисьор е Красимир Спасов - доайенът на българската режисура, който през ноември отбеляза своя 75-годишен юбилей и 50 години творческа кариера. Над 200 000 зрители са се любували на майсторството на няколко звездни актьорски екипа, които си предаваха образите на влюбени. Днес в „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО" участват Евелин Костова, Иван Радоев, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова, Деян Георгиев, Ненчо Илчев, Александър Дойнов, Георги Къркеланов, Мирослав Косев, Милен Миланов, Мимоза Базова, Калин Иванов, Георги Новаков, Мирослав Пашов, Стойко Пеев, Йордан Ръсин. Пожелаваме на Евелин Костова на добър час, а вие може да гледате „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО" на 11 януари и 3 февруари в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ".

Жаклин Таракчи от “България търси талант” стигна до пети кръг в сръбско музикално предаване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5985088

Жаклин Таракчи от “България търси талант” стигна до пети кръг в сръбско музикално предаване Жаклин Таракчи, която спечели третото място във формата “България търси талант” по Би Ти Ви, не спира да се развива и след предаването. Тя продължава да ходи при вокалния педагог Искра Милкова, а сега участва и в друг формат, този път извън граница. Той се казва “Розови звездици” (Pinkove zvezdice) и е сръбска продукция, която се снима в Белград.

Още училища във Варна обявиха ваканция за сряда (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=340856

С решение на директорите ваканцията на учениците ще бъде удължена до сряда в редица училища, научи Moreto.net. Класните стаи ще останат празни и на 11-ти януари в ОУ „Стоян Михайловски" и ОУ "Г. С. Раковски". Във второто учебно заведение занятията ще бъдат възобновени в четвъртък от 8 часа за III-VII клас и от 8:30 часа за учениците от подготвителна група, I и II клас.

Половината от парите за ремонта на НДК са преведени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897226_polovinata_ot_parite_za_remonta_na_ndk_sa_prevedeni/?ref=rss


Половината от планираните 35 млн. лв. за ремонта и подготовката на Националния дворец на културата (НДК) за провеждането на българското председателство на съвета на Европейския съюз през 2018 г. вече са изплатени, като част от тях е похарчена. Това съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош при откриването на изложбата "НДК-Артефакти". Експозицията във фоайето на НДК се състои от стари радиатори, дървени панели и други предмети, които са били част от интериора преди започването на дейностите....

Жена остави 10 коли в снежна блокада по пътя Твърдица-Меден Рудник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635804

10 автомобила бяха блокирани по пътя Твърдица-Меден рудник. На мястото е изпратен снегорин, който да почисти заснежения път, но разгневени, част от шофьорите, се опитвали да го изпреварят, като по този начин необмислено и неразумно още повече затруднявали движението му. От общината вече са изпратили на мястото друг автомобил, който да съдейства за изтеглянето на закъсалите коли. Така ще се даде възможност да се почисти своевременно участъка и да се нормализира трафика. Според предварителната информация до блокадата е била предизвикана от жена, ...

20 години по-късно: Валсът се оказа танго

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635803

Една песничка ни намига упорито тази сутрин от Фейсовете на побелели вече авантюристи и демократи. Последният валс.Помните ли го? Преди 20 години по това време пак валеше. И студът пак бе кучи.Едни хора се прегръщаха в снега. Други скачаха, за да покажат, че не са червени. И всеки, който не подскачаше бе дамгосван за такъв. И можеше да си отнесе боя, в комбинация с дежурното количество омраза и ненавист от танцуващите. Или просто мощно и звучно, сочно и задружно: „УУУ". Без значение дори дали по него време можеше и сам да си избърше ръкава ..Им...

Край афганистанския парламент е избухнал двоен взрив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986616

Край афганистанския парламент е избухнал двоен взривДвойна експлозия е избухнала край сградата на парламента в Кабул. Има притеснения, че има жертви при поредното терористично нападение в афганистанската столица, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Най-малко единият от двата взрива е причинен от кола-бомба“, заяви прес-секретарят на афганистанското вътрешно министерство Седик Седики.

Помещение за бездомни хора направиха в болницата в Горна Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635802

Помещение за премръзнали, бездомни хора обособиха в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, съобщи кметът на града инж. Добромир Добрев. Целта е да се използва при нужда заради сибирският студ, който в последните дни скова страната. Хора, нуждаещи се от подслон настаняват и в Евангелската църква в железничарския град. На приюта там е направено разширение и капацитетът му е увеличен, за да могат да се настанят повече хора.Обикновено в зимните месеци в района на гарата в Горна Оряховица има бездомни хора, които се нуждаят от подслон. Очаква се ...

SOFIX е на 3% под върха си от 2014 г.*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-e-na-3-pod-vyrha-si-ot-2014-g-231793/

За първи път от април 2014 г. основният индекс на Българската фондова борса премина границата от 600 пункта

Столичният инспекторат глобил 80 души за непочистени имоти

http://www.cross.bg/ylitzi-sobstvenitzi-obraboteni-1531070.html

/КРОСС/Столичният инспекторат е наложил глоби на над 80 собственици, които не са почистили прилежащите територии към имотите си, съобщава на сайта си инспекторатът. Най-много нарушители има в районите "Лозенец", "Надежда" и "Искър". Според справка за обработените площи по зимното поддържане на територията на Столичната община от началото на снеговалежа, който започна на 5 януари, до 9 януари чрез разпръскване на смеси са обработени 41 476 дка улици с масов градски транспорт; 10 035 дка улици с обществена значимост; 1110 дка вътрешноквартални улици, 2370 дка опасни и стръмни участъци. Чрез механизирано почистване - с гребла, са обработени 76 932 дка улици с масов градски транспорт; 17 426 дка улици с обществена значимост; 2370 дка опасни и стръмни участъци. Общо 103 870 дка са обработени чрез разпръскване на смеси или това се равнява на 14 838 км пътна мрежа, посочват от Столичният инспекторат. От там напомнят, че се правят проверки за непочистени прилежащи площи около административни сгради, офиси, търговски вериги и други, които всички собственици и ползватели имат задължение да почистват. Проверките са на основание на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община

Асоциация поиска преференции за електромобили като мярка срещу смога

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2017/01/10/2897302_asociaciia_poiska_preferencii_za_elektromobili_kato/?ref=rss


За насърчаване на електромобилите като една от незабавните мерки срещу вредните емисии от транспорта в големите градове настояват от Българска асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) в своя позиция, изпратена до министерствата на финансите, на икономиката, на транспорта, на екологията, както и до кмета на София.

Насърчаването на електромобилите трябва да е водеща дългосрочна мярка за разрешаване на проблема с отделяните вредни газове и фини прахови частици в градски условия,...

Учени обвиняват държавата, че абдикира от хуманитарните науки

http://www.mediapool.bg/ucheni-obvinyavat-darzhavata-che-abdikira-ot-humanitarnite-nauki-news258668.html

Определяйки списъка с приоритетни специалности въз основа на чисто пазарни критерии, държавата на практика абдикира от ангажимента си да финансира хуманитарните и социалните науки. Те подлежат на поетапно закриване до 2020 г. чрез прогресивно намаляване на финансирането им. За това предупреждават учени от хуманитарни специалности на Софийския университет, Югозападния университет в Благоевград, БАН, Нов български университет и др. в писмо до държавните институции. Според тях Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014–2020 г. е гласувана набързо и започва да се прилага, без да се подложи на широк обществен дебат. “В рамките на подобен дебат би станало ясно, че хуманитарните и социалните науки не бива да се измерват само в пазарни стойности. Те формират социални ценности, граждански умения и междукултурни компетенции. Нещо повече, лишаването на големи групи от обществото от достъп до хуманитарно и социално образование крие рискове от ликвидиране на толерантността и чувствителността към проблемите, свързани с различните форми на речта на омразата, дискриминацията, сексизма, ксенофобията“, посочват те. Според тях стратегията се основава на тенденциозно монологичен и недотам прозрачен финансов механизъм и настояват за широк обществен дебат с участието на народните представители, експертите, изготвили стратегията, МОН, българската академична общност, представителите на браншови и гилдийни организации, всички заинтересовани страни и медиите. Публикуваме пълния текст на писмото, подписано от около 80 представители на научните и академични среди в сферата на хуманитаристиката: Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г. и позицията на МОН относно финансирането на науката са ясен знак, че държавата започва да се държи като частен актьор на терена на висшето образование. Определяйки списъка с приоритетни специалности въз основа на чисто пазарни критерии, държавата на практика абдикира от ангажимента си да финансира хуманитарните и социалните науки. Те подлежат на поетапно закриване до 2020 г. чрез прогресивно намаляване на финансовите ресурси. Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г. е гласувана набързо, без да се подложи на широк обществен дебат, който да въвлече позициите на максимално широк кръг от заинтересовани от нормативния документ страни – представители на институциите на висшето образование, работодатели в различните сфери на бизнеса и гражданския сектор, на гилдийни организации, просветни и публични институции и т.н.  В логиката на предвиждания от стратегията „усъвършенстван модел на финансиране“1, от следващата академична година ще започне пропорционално намаляване на държавното финансиране на хуманитарните и социални науки, като до 2020 г. се очаква то да спре напълно – при това независимо от качеството на преподаване, броя на студентите и реализацията им. Твърди се, че всички млади хора трябва да правят избор за образованието си само въз основа на пазара на труда – който обаче не е константа и нуждите му се променят. Тотализиращата идеология на икономическия популизъм превръща бизнеса в идол. Гражданското образоване се възприема като луксозна дейност, поради което студентите ще бъдат принудени да заплащат за него. Тъй като, на фона на икономическата ситуация в страната, заплащащите ще са незначителен брой, изглежда целта е заличаването на тези специалности в България. Хуманитарните науки формират социални и граждански ценности. Лишаването на обществото от достъп до хуманитарно образование ще предизвика ликвидиране на толерантността и чувствителността към проблемите, свързани с различните форми на дискриминация, сексизъм, ксенофобия. Този път на стесняване на хоризонтите би довел до обезсилване на крехкото гражданско общество у нас, чиято ефективност зависи не само от присъствието на пригодни към пазара експерти, но и от наличието на активна, граждански просветена, ценностно ангажирана социална среда. Пазарът на труда не зависи единствено от бизнеса, а и от потребностите на гражданското общество. Когато гражданското общество не е развито, остават бизнесът и държавата. Може би това е целта на държавата сега. В стратегията е отбелязано многократно, че ускорената модернизация на висшето образование изисква формиране на меки умения и стимулиране на ученето през целия живот. Именно тези умения развиват хуманитарните специалности: комуникативност, критическо мислене, адаптивност,  интерпретаторски и аналитични умения, изискващи нестандартно мислене и разширен, а не тясно-специализиран поглед към проблеми от различно естество. Не на последно място, хуманитарните и социални науки формират ценните за обществото културно самосъзнание и познание за другите култури, социални и граждански умения и компетентности, чувство за социална солидарност. Само подобен тип образование е в състояние да възпита гъвкави личности, способни да реагират адекватно на динамично променящите се нужди на пазара на труда и обществото. Във връзка с това смятаме, че е необходимо не да се редуцира планово финансирането, а да се отделят по-големи средства за социалните и хуманитарните науки от страна на държавата, тъй като те изграждат една динамична - едновременно национална и общоевропейска идентичност, основаваща се на традиционни европейски ценности, надпазарна ценностна ориентация и дългосрочна перспектива за последствията от собствената си реализация в сферата на българското образование. По този начин обаче те гарантират и националната сигурност, както в ситуации на стабилност, така и в условията на глобални мигрантски движения. Използваме случая да алармираме за обезпокоително ниската публична видимост на реформата във висшето образование, която е в ход от повече от година. Посредством широко обсъждане с участието на представители на университети, на научни институции, на представители на бизнес средите, на интелектуалци, медии и граждански организации обществото ще бъде запознато с действителните намерения на държавата относно хуманитараните и социалните науки, както и с реалните последствия от подобен тип политика. проф. д. н. Ангел Ангелов, ЮЗУ гл. ас. д-р Силвия Петрова, ЮЗУ ас. д-р Нора Голешевска, ЮЗУ гл. ас. д-р Лъчезар Антонов, ЮЗУ проф. д-р Ирина Генова, НБУ проф. дфн Лазар Копринаров, ЮЗУ доц. д-р Стефан Дечев, ЮЗУ доц. дфн Албена Вачева, ЮЗУ доц. дфн Николай Папучиев, СУ доц. д-р Петко Христов, ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, ИЕФЕМ – БАН доц. д-р Миряна Янакиева, ИЛ - БАН доц. д-р Тодор Христов, СУ; ПУ Радослав Стоянов, Български Хелзинкски Комитет Ясен Атанасов Ивайло Динев гл. ас. д-р Димитър Божков, СУ ас. Доротея Табакова, СУ Юлия Роне, докторантка, Европейски университетски институт, Флоренция доц. д-р Надежда Сталянова, СУ гл. ас. д-р Надежда Стоянова, СУ Надежда Дерменджиева, Български фонд за жените; докторантка, БАН доц. д-р Илинка Терзийска, ЮЗУ д-р Калина Петкова Лъчезар Бояджиев, Институт за съвременно изкуство Савина Петрова, журналистка Екатерина Петрова, преводачка Симеон Кюркчиев, докторант, СУ Петко Карадечев, Aalborg Universitet Kobenhavn доц. д-р Андрей Бояджиев, СУ доц. Димитър Камбуров, Trinity College Dublin; СУ Бистра Андреева, преводачка доц. д-р Ангел Николов, СУ Асен Канев, СУ гл. ас. д-р Теодора Цанкова Стела Славчева, студентка, ЮЗУ д-р Богдана Паскалева, СУ, Семинар за хуманитаристи д-р Илвие Конедарева, СУ, Семинар за хуманитаристи д-р Мария Пилева, СУ, Семинар за хуманитаристи д-р Катерина Кокинова, СУ, Семинар за хуманитаристи Катерина Клинкова, докторантка, СУ гл. ас. д-р Юлия Йорданова-Панчева, СУ Мила Карадакова, СУ д-р Мария Маринова, СУ Августина Тодорова, докторантка, СУ София Канева, СУ Евелина Белемезова, БНР Благоевград Мария Бикова, рекламна агенция Huts JWT д-р Владимир Игнатов, СУ Миглена Димова, НБУ д-р Елица Станоева, Европейски университетски институт, Флоренция д-р Росина Кокудева Десислава Маркова доц. д-р Миряна Янакиева, БАН гл. ас. д-р Гергана Динева, СУ Юлиан Борисов д-р Божана Филипова, СУ Зорница Чакмакова, докторантка Мария Димитрова Виктор Стефанов Росица Любенова, докторант, ПУ Стела Димитрова, докторантка, УНСС Гергана Цонева, докторантка, ПУ гл. ас. д-р Атанас Атанасов, СУ гл. ас. д-р Нели Стоева, СУ д-р  Ростислав Давидов Елеонора Етугова, преподавателка доц. д-р Цвета Хубенова, СУ доц. д-р Кристиян Енчев, БАН Диана Апостолова Диана Стоянова, студентка, ЮЗУ доц. д-р Татяна Шопова, ЮЗУ доц. Светлана Христова, ЮЗУ гл. ас. д-р Григор Григоров, ЮЗУ Ива Иванова, докторантка, ЮЗУ ас. Антон Генов, ЮЗУ проф. д. ф. н. Нонка Богомилова, БАН проф. д. ф. н. Добрин Тодоров, МГУ проф. д. ф. н. Иван Стефанов, СУ доц. д-р Алексей Гоцев, НАИМ, БАН проф. д. н. Иванка Стъпова, БАН проф. д-р Тодор Тодоров, УАСГ д-р Валентина Миткова доц. д-р Боян Манчев, НБУ

Пет дена без тежки криминални престъпления и груби нарушения на обществения ред

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635806

Няма регистрирани тежки криминални престъпления и груби нарушения на обществения ред през последните дни, съобщават от пресцентъра на полицията в Габрово. От 6 януари до днес криминалният контингент е преустановил дейността си в региона, твърдят от ОДМВР. Последното престъпление е от 5 януари, когато неизвестно лице, след взломяване на катинар, е извършило кражба на 100 лв. от кафе-автомат на ул. "Светлина" в Севлиево. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство....

За втори път Валери Симеонов се разграничи от Красимир Каракачанов

https://www.actualno.com/politics/za-vtori-pyt-valeri-simeonov-se-razgranichi-ot-krasimir-karakachanov-news_586545.html

За втори път лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази несъгласие с позиция на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Както е добре известно, двете партии формират коалицията "Патриотичен фронт". Симеонов коментира думите на Каракачанов пред bTV от вчера (9 януари). Тогава "воевод

Учени обясниха защо жените дундуркат бебетата си в лявата ръка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5986537

Учени обясниха защо жените дундуркат бебетата си в лявата ръка Учени от Държавния университет в Санкт Петербург изясниха защо жените почти винаги дундуркат бебетата си в лявата ръка - причината е еволюционна и се отнася и до някои примати, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Дълги години феноменът оставаше загадка. Всеизвестен факт бе, че жените в 70-80 процента от случаите предпочитат да дундуркат

Петър Славов пита по какви критерии Димитър Иванов е получил "Златен век"

http://offnews.bg/news/n_1/n_644079.html

Депутатът Петър Славов и негови колеги са отправили питане по какви критерии Димитър Иванов е получил наградата "Златен век". Поводът е отказът на драматурга Стефан Цанев да получи наградата заради бившия директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС.  "С колеги от #ГрупаЗаНатиск задаваме въпрос на министъра на културата, по какви критерии точно бяха счетени и Димитър Иванов (последния шеф на 6-ти отдел на VI управление на комунистическата ДС, известен като "политическата милиция"), и обичаният български поет, драматург и писател, Стефан Цанев, за заслужили най-високата награда на министерството. Защото, със ‘Златен век’ следва да се удостояват хора с изключителен принос към българската култура, а не лица със спорна биография или по субективни и неясни причини", написа в профила си във Фейсбук депутатът. В понеделник в отговор на Стефан Цанев министърът на културата Вежди Рашидов заяви , че не е взето решение драматургът да бъде награден. "Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен", написа в писмо до Стефан Цанев министърът.

Четири милиона автомобила у нас до 2020-а?

http://www.moreto.net/novini.php?n=340800

През 2020-а година у нас може да има четири милиона автомобила. Това сочи статистика на Георги Ангелов oт "Отворено общество". Икономистът посочи, че огромна част от автомобилите у нас са на 20-30 години. Много от тях нямат катализатор и замърсяват въздуха в пъти повече от един автомобил на 10 години, заяви той за "Здравей, България".

Варненски митничари задържаха огромно количество спортни обувки менте

http://www.cross.bg/marka-sportni-obyvki-1531069.html

/КРОСС/ На митницата във Варна са задържани 5661 чифта спортни обувки по подозрение, че нарушават права на търговска марка. Стоката е пристигнала с кораб от Индонезия и при извършване на физически контрол е възникнало съмнение, че обувките носят неправомерно логото и фирмената марка на „New Balance", съобщиха от Агенция „Митници". Съгласно Регламент 608/2013 на ЕС за задържането е уведомен представителя на марката, който е потвърдил, че правата за използването й са нарушени.

Правната комисия няма да разгледа мажоритарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986625

Правната комисия няма да разгледа мажоритарните избориПравната комисия на Народното събрание не успя да събере гласове, за да приеме мажоритарните избори, поискани в референдума от 2,5 милиона българи. Вносители бяха депутатите от ГЕРБ, но никоя друга партия не ги

Бивш треньор на „Милсами” води молдовци на „Балчик Къп”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635800

Молдовският „Петрокуб” ще вземе участие във футболния  в турнир „Балчик Къп", който ще се проведе през месец февруари. Любопитен е фактът, че  треньор консултант на елитния молдовски тим е Юрий Осипенко, с когото „Милсами” отстрани „Лудогорец” във втория квалификационен кръг на Шампионската лига през 2015-а година. През същата година Осипенко бе избран за треньор №1 на Молдова. Останалите тимове, които ще вземат участие в турнира, който стартира на 7-и февруари, са „Етър”, „Лудогорец 2”, „Витоша” Бистрица, „Добруджа” и домакините от „Черноморец...

В Армения се наблюдава рязко увеличаване на избирателните аборти на момичета

http://www.mediapool.bg/v-armeniya-se-nablyudava-ryazko-uvelichavane-na-izbiratelnite-aborti-na-momicheta-news258667.html

Като много арменки, Ани Киракосян казва, че я е страх да забременее. Защото ако ехографът покаже, че бъдещото й дете е момиче, младата жена ще трябва сериозно да обмисли да направи аборт, под натиск от семейството си. "Близките ми ме утешаваха, когато родих първата си дъщеря. Когато обаче се роди втората, моята свекърва ми каза, че други не трябва да има. Че трябва най-после да дам син на мъжа си", спомня си 27-годишната Ани, която живее в арменската столица Ереван. В бившата съветска кавказка република, където се запазва силната привързаност към традиционните ценности, много семейства предпочитат да имат син. До такава степен, че Армения е на трето място в света по избирателни аборти. Броят им е нараснал драстично след разпадането на Съветския съюз. Фондът на ООН за населението съобщава за 114 раждания на момчета на 100 раждания на момичета в Армения през 2012 г. Естественото съотношение е от 102 до 106 момчета на 100 момичета. Според организацията мотивираните от пола на бебето избирателни аборти са особено чести от второто дете нататък и съставляват по 1400 прекъсвания на бременността годишно. "След десет или двадесет години ще се изправим пред недостиг на жени, което заедно с резкия спад на равнището на плодовитост ще доведе до тежка демографска криза", се безпокои арменският представител в организацията Гарик Хайрапетян. "До 2060 г. в Армения няма да се родят 100 000 потенциални майки. Ще се превърнем в общество на ергени", добавя той. По този показател Армения е изпреварена само от Китай, който сложи край на политиката си на едно дете преди година, и от съседа си Азербайджан, където по официални данни 53 процента от новородените в първото тримесечие на 2016 г. са били момчета. Експерти свързват тази тенденция в двата кавказки съперника с териториалния им спор за спорния регион Нагорни-Карабах. Според тях спорът поражда обстановка на несигурност и необходимост от мъжки "защитници на отечеството".ООН обаче обяснява недостига на жени с патриархалните структури в двете страни, със склонността към малобройно семейство и с широкия достъп до ехографи и процедури на аборт. Както е било още по съветско време, абортът и днес е основното противозачатъчно средство в Армения, където тази процедура е безплатна в държавните болници. През лятото арменските депутати приеха закон за обръщане на тази тенденция, който задължава лекарите да питат жените защо искат аборт и да отказват процедурата, ако тя е мотивирана от пола на детето. Законът също така забранява аборти след 12-ата седмица бременност, освен ако животът на майката е в опасност, ако детето е плод на изнасилване или ако майката е неомъжена. Арменските неправителствени организации за защита правата на жените обаче критикуват тези мерки, които според тях ще доведат до незаконни и опасни аборти. "Ако ограничим законните аборти, ще има повече незаконни аборти и равнището на смъртност на жените ще се покачи", подчертава Ануш Погосян от Центъра за ресурси за жените. "Трябва да се захванем с източника на проблема, патриархалния манталитет и масовата бедност, а не с последствията му", обяснява тя. Проблемът на избирателните аборти, който широко се обсъжда в медиите през последните месеци, поне позволи да започнат дебати за причините за това явление, казва Гарик Хайрапетян от Фонда на ООН за населението. "Парадоксът на арменското общество е, че много хора не искат дъщеря преди да се е родила, но щом се роди, тя получава обич и грижи колкото момче", подчертава той. По БТА

Повдигнаха обвинение на поръчителка на убийството на брат си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635801

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 66-годишната Иванка Ройдова от село Брани поле за общо 7 престъпления, извършени в периода 12 февруари – 18 март т.г. Обвиняемата е предадена на съд за това, че умишлено е подбуждала двама мъже, единият от които служител под прикритие, първо да отвлекат 70-годишния й брат, а впоследствие – да убият, както него, така и още петима от членовете на неговото семейство, сред които и две деца на 8 и 15 години. Престъпленията са извършени от обвиняемата с користна цел, като тя се надявал...

16 кубика дърва изгоряха при пожар в Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635797

16 кубика дърва изгоряха при пожар в Кубрат – съобщават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград. Сигналът за инцидента е подаден в 21,46 ч. на 9 януари. Горял гараж на ул. „Лом“ в Кубрат. Огънят унищожил покривната конструкция и 16 кубика дърва, причината за пожара е в процес на изясняване. На още два сигнала са реагирали огнеборците от Разградско.   В 9,30 ч. в землището на Черковна оказали техническа помощ на служители на „Водоснабдяване-Дунав“, а в 21,0...

Всички срещу ГЕРБ: Правната комисия отказа да се занимава с референдума на Слави

https://www.actualno.com/politics/vsichki-sreshtu-gerb-pravnata-komisija-otkaza-da-se-zanimava-s-referenduma-na-slavi-news_586542.html

Членовете на правната комисия в Народното събрание от ДПС, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака", БДЦ и АБВ отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да разгледа и приеме резултатите от референдума, провел се по инициатива на Слави Трифонов и екипа му. Идея

Хърватските пънкари от Hladno Pivo идват в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/10/2897324_hurvatskite_punkari_ot_hladno_pivo_idvat_v_sofiia/?ref=rss


Добре известната на българските почитатели на пънк и рок хърватска група Hladno Pivo ще дойде за пръв път у нас на 25 февруари в Mixtape 5, съобщават организаторите от "Арт БГ".

Основана в Загреб през 1987 г., Hladno Pivo е една от най-популярните балкански групи в жанра. Музикантите имат 8 студийни и 4 лайв албума, като постепенно звукът им еволюира към смесица от рок, балкански ритми и дори хип-хоп. Освен на хърватски музикални награди те са носители и на награда за човешки права...

Хърватските пънкари от Hladno Pivo идва в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/10/2897324_hurvatskite_punkari_ot_hladno_pivo_idva_v_sofiia/?ref=rss


Добре известната на българските почитатели на пънк и рок хърватска група Hladno Pivo ще дойде за пръв път у нас на 25 февруари в Mixtape 5, съобщават организаторите от "Арт БГ".

Основана в Загреб през 1987 г., Hladno Pivo е една от най-популярните балкански групи в жанра. Музикантите имат 8 студийни и 4 лайв албума, като постепенно звукът им еволюира към смесица от рок, балкански ритми и дори хип-хоп. Освен на хърватски музикални награди те са носители и на награда за човешки права...

Шарапова се завръща на корта в края на април

https://www.24chasa.bg/sport/article/5986513

Шарапова се завръща на корта в края на априлМария Шарапова ще се завърне на корта в Щутгарт края на април, съобщи "Спортал". Вече е ясна датата на първата среща за рускинята, която ще бъде на 26 април 2017 година. За Шарапова това ще бъде първият мач след 15 месеца прекъсване на състезателната й кариера поради наказание, свръзано с употреба на допинг.

Французин пали нова война в биатлона

http://offnews.bg/news/n_1/n_644077.html

Френският биатлонист Аристид Бегю подпали нова война в биатлона. Той нарече мошеник руснаха Александър Логинов, който спечели спринта и преследването в старта от календара за купата на ИБУ в италианския град Мартел. "Да загубиш от най-добрия, ОК, но от един измамник- Не! ЕПО-искаме чист спорт", написа Бегю и веднага беше поощрен за искреността си от голямата звезда на френския и световен биатлон Мартен Фуркад. "Горд съм от вас, франсета. Смелост!", написа Фуркад, който на свой ред призоваваше за бойкот на Световната купа заради разкритията за голям брой хванати с допинг руски биатлонисти. Логинов спечели и двата старта на 5 и 8 януари, докато французинът зае съответно 6-о и 8-о място. Гневът на Бегю идва от това, че Логинов е бил хващан с допинг, а именно кръвния еритропоетин (ЕПО). Той изтърпя наказание от две години и се завърна на трасето през ноември 2016 г.

Времето на 11 януари: Облачността на места ще се разкъса и намалее до слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635795

  Прогноза за времето за 11 януари, сряда През нощта ще бъде облачно с валежи от сняг, които след полунощ над Южна България ще спрат, а до сутринта над югозападните райони облачността ще се разкъса. Ще духа слаб западен, в Източна България умерен и силен север-северозападен вятър и там ще има виелици и навявания. Минимални температури между минус 13° и минус 8°, по крайбрежието на морето по-високи - между минус 5° и минус 1°. Утре спирането на валежите от юг ще продължи, най-късно до обяд и в северните райони. Облачността временно ще се разкъса...

Аутопсията на семейството в родопско село потвърждава измръзване

https://www.24chasa.bg/region/article/5986535

Аутопсията на семейството в родопско село потвърждава измръзванеРезултатите от извършената аутопсия на починалите мъж и жена от с. Киселичево потвърждават водещата версия, че възрастните съпрузи са починали в дома си в резултат на измръзване, според информация от Окръжната прокуратура в Смолян. Това съобщи БТА. Разследването продължава до изясняване на всички факти и обстоятелства,

7 общини в област Кюстендил удължават ваканциите на учениците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635798

Ваканцията на учениците се удължава за училищата в 7 общини от област Кюстендил. Това става със заповеди на кметовете на общини, с оглед на тежките зимни условия, информират от Регионалното управление по образованието.• община Сапарева баня - до 11.01.2017 г. включително• община Бобов дол - до 12.01.2017 г. включително• община Дупница - до 12.01.2017 г. включително• община Кочериново - до 13.01.2017 г. включително• община Бобошево - до 13.01.2017 г. включително• община Невестино - до 13.01.2017 г. включително• община Рила - до 13.01.2017 г. вкл...

Как изглеждат 50-годишните жени в различните краища на света? (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5986506

Как изглеждат 50-годишните жени в различните краища на света? (Галерия)Красотата няма възраст. Следващите снимки на 50-годишни жени от всички краища на света го доказват. Очевидно вече знаещи тайните на битието, тези зрели жени са изпълнени с любов, доброта и усмивки, пише Bright Side. Вижте

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

http://www.cross.bg/referendyma-predlozhenieto-komisiya-1531068.html

/КРОСС/ 4 пленарни седмици ще трябват на законодателя да смени избирателната система от пропорционална на мажоритарна. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Комисията включи в дневния си ред точка с предложението на ГЕРБ Народното събрание да излезе с решение, че подкрепя референдума. Още в началото обаче имаше опасност заседанието да не тръгне, тъй като се чакаха се редица депутати да дойдат. Един идвал от летището, друг се оказа закъсал в преспите. Четин Казак от ДПС поиска да не се гледа точката за референдума. "Всичко, което се предвижда като срокове е безвъзвратно закъсняло", подчерта той. Следващ парламент трябвало да се занимае с този въпрос. Патриотите също подкрепиха ДПС. Явор Нотев дори откри неразбираеми елементи в предложението на ГЕРБ. Такова решение би било обидно за комисията, посочи атакистът. По-добре би било, според него, да се актуализират предложенията. Филип Попов от БСП пък посочи, че референдумът е в съда и трябвало да се изчака съдебното решение. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че точката за референдума била точка първа за пленарния ден утре. Герберите били готови пак да вкарат предложението си за политическа подкрепа за референдума. Четири пленарни седмици ще трябват на законодателите да сменят избирателната система, стана ясно още думите на Кирилов. Елемент на популизъм видя реформаторът Петър Славов в предложението на ГЕРБ

Пробиха пътя до последното шуменско село Велино, хората са без ток от 5 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986523

Пробиха пътя до последното шуменско село Велино, хората са без ток от 5 дниЕкип на „Енерго-Про“ пътува за Велино с верижна машина на пожарната Само преди около половин – един час пътят към последното затворено шуменско село Велино беше пробит. Това каза за „24 часа” кметът Димитър Димитров. „Пробихме го с наши сили. С техника на местната земеделска кооперация”, каза той. Дори вече в селото е успяла да пристигне Донка

60 обществени поръчки са нередовни, установи проверка

http://www.cross.bg/leva-obshtestveni-poruchki-1531066.html

/КРОСС/60 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 17 185 018 лева са установени от АДФИ. Финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) провериха 542 обществени поръчки за 230 890 984 лева. Това е част от 176-те финансови инспекции, приключени през четвъртото тримесечие на 2016 г. от експертите на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха от АДФИ. 80 от инспекциите са по подадени сигнали, а 96 - на база на утвърдения годишен план. Установените по време на финансовите инспекции вреди са на стойност 4 123 998 лева. От тях са предотвратени вреди за 71 112 лева. Вреди за 559 102 лева са възстановени в рамките на проверките.Установени бяха 61 "индикатора за измама". Сред проверените институции през четвъртото тримесечие са Върховният касационен съд, административните съдилища във Велико Търново, Габрово, Сливен, Плевен и Пазарджик. Проверена е и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас, както и Държавен фонд "Земеделие".  

Петър Москов ще ръководи предизборната кампания на Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897320_petur_moskov_shte_rukovodi_predizbornata_kampaniia_na/?ref=rss


Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов ще ръководи предизборната кампания на Реформаторския блок за предсрочните парламентарни избори. Това съобщи председателят на предизборния щаб на Найден Зеленогорски след заседание на Изпълнителния съвет на коалицията.

На 28 януари Реформаторският блок свиква първия си съюзен конгрес. Блокът обаче няма да има единен ръководител и всяка от партиите ще запази своята самостоятелност. "Ние ще работим на конфедеративен принцип....

Пожарникари носиха на ръце болни до линейки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635794

Огнеборци от Велико Търново и Свищов носиха на ръце болни хора до линейки. Пожарникарите се притекли на помощ, тъй като линейките не успели да стигнат до къщите на нуждаещите се  заради дебелата снежна покривка.Малко преди полунощ в понеделник, възрастен човек от района на Воеводската чешма в Свищов се почувствал зле. Близките му веднага потърсили Спешна помощ. Линейката обаче не успяла да стигне до дома на болния и се наложило медицинският екип да потърси помощ от колегите си от пожарната. Дошлите на място огнеборци отнесли възрастния мъж на р...

Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради ЕВН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635796

Прокуратурата повдигна обвинение на Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България" АД. По същото досъдебното производство бе привлечен в последните дни на миналата година и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Предстои обвинение да бъде повдигнато и на бившия финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. Бизнесменът Иво Прокопиев ще отговаря за това, че в периода май - юни 2011 г. умишлено е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията...

Още набират кандидати за бране на ягоди в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986521

Още набират кандидати за бране на ягоди в Испания Продължава набирането на кандидати за бране на ягоди в Испания, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта. От предложението на испански кооператив на производители на ягоди могат да се възползват 600 българи. Крайният срок за подаване на документите е 13 януари. Интервютата за подбор ще се състоят през периода 23-27 януари в различни

ЕС има 690 офицери за операциите по експулсирането на незаконни мигранти

http://www.mediapool.bg/es-ima-690-ofitseri-za-operatsiite-po-ekspulsiraneto-na-nezakonni-migranti-news258666.html

Европейската комисия съобщи, че от днес е на разположение международен екип от 690 офицери към европейската гранична служба, готови да извършват операциите по експулсирането на незаконните мигранти, предаде БТА от Брюксел във вторник. Офицерите ще бъдат изпращани в страни от ЕС, където ще съдействат за връщането на мигрантите без право на престой обратно в държавите, на които са граждани. Уточнява се, че държавите от ЕС преценяват кой има право да остане в Общността, както и че тези решения биват постановявани от националните съдилища или администрации. Европейската гранична служба Фронтекс отбелязва, че миналата година от ЕС са били експулсирани 10 700 мигранти без право на престой. Осъществени са 232 операции по връщането на незаконни мигранти (граждани на държави извън ЕС). Според законодателството на ЕС държавите преценяват дали даден мигрант има право на закрила. Когато мигрант получи бежански статут, той има правото на временен престой. В последната година повечето държави в ЕС предоставят статут на закрила основно на граждани на Сирия.

Затвориха „Тракия“ в Бургаско, обстановката се усложнява

http://offnews.bg/news/n_1/n_644076.html

Автомагистрала „Тракия“ отново е затворена за движение. Ограничението е за участъка от п.в. „Зимница“ до Бургас. В района има силни навявания и видимостта е почти нулева. МПС не могат да се движат и по пътя между Ямбол и Средец. До Бургас може да се стига през Елхово. Усложнена е и обстановката в Айтос, има отделни участъци от третокласната пътна мрежа, които са затворени. Пътят към Петолъчката все още е проходим при зимни условия. Пътят към Резово, след Царево, вече е отворен за движение, но не е препоръчително да се пътува. Силни навявания има и в община Поморие и Созопол, отделни пътища са затворени и се почистват. Единични случаи на хора, закъсали с колите си, са получени на тел. 112, работи се по тяхното изваждане от преспите. От институциите призовават, ако не са наложителни пътуванията, да бъдат отложени.

Затвориха пътя Варна-Добрич за камиони

http://www.moreto.net/novini.php?n=340854

Пътят Варна-Добрич е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" за Moreto.net. Причините са снегонавявания и ограничена видимост.

И Иво Прокопиев бе обвинен за продажбата на акциите на "ЕВН"

http://www.cross.bg/prokopiev-obvinenie-deloto-1531067.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България", съобщиха от държавното обвинение. По същото досъдебно производство обвинение вече получи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Прокопиев е разследван за това, че в периода месец май - месец юни 2011 г., умишлено е улеснил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Прокопиев е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването по делото продължава.

Операторът Асен Петров е починал преди 6 дни, съобщи МВнР

http://offnews.bg/news/n_1/n_644075.html

Операторът Асен Петров е открит мъртъв в Сърбия преди цели шест дни, късно вечерта на 4 януари, съобщи Външно министерство, цитирайки информация на Интерпол. За смъртта на младия мъж близките са научили едва днес. До вчера те го издирваха, след като загубили връзка с него. "След получаването на 9 януари 2017 г. на информация за изчезването на българския гражданин Асен Красимиров Петров, посолството на Република България в Белград е предприело незабавни действия за изясняване на случая. Според информация, получена от бюрото на Интерпол – Белград, на 4 януари 2017 г. в 23.40 ч., в гр. Белград, пред сградата на ул. "Милутина Миланковича" № 30 е било намерено безжизнено човешко тяло, за което има основания да се предполага, че е на българския гражданин Асен Красимиров Петров. В момента тялото се намира в Съдебна медицина за извършване на процесуално-следствени действия. Води се разследване", се казва в съобщението на МВнР. Посолството е направило запитване до сръбското МВнР за получаване на официално потвърждение на информацията и допълнителни данни по случая, като е предприело и действия за изразяване на остър протест за констатираното забавяне с 5 дни.

Фийон: Избирането на Тръмп и трагедията в Берлин променят нещата в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986502

Фийон: Избирането на Тръмп и трагедията в Берлин променят нещата в ЕвропаКандидатът за президент на Франция от Републиканската партия Франсоа Фийон заяви, че ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в близките дни, за да ѝ посочи плановете си за развитието на Европа, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и трагедията с камиона в Берлин променят нещата в Европа“,

Прокурорски син получи 3 години условно за катастрофа с две жертви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897251_prokurorski_sin_poluchi_3_godini_uslovno_za_katastrofa/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) призна Бисер Андреев за виновен за причиняване на смърт на двама души по непредпазливост след катастрофа. Наложеното му наказание е 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок, както и забрана да управлява моторно превозно средство за 6 години. Той трябва да заплати и разноските по делото от малко над 15 хил. лв. Решението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест.

Андреев е син на прокурора от Върховната касационна прокуратура...

108 снегопочистващи машини разпръскват смеси против заледяване в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986501

108 снегопочистващи машини разпръскват смеси против заледяване в столицата 108 снегопочистващи машини разпръскват смеси против заледяване по улици, по които се движи масовият градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от БТА. Обработват се опасни и стъмни участъци. Усложнена е обстановката поради навявания в крайградските части - Доброславци, Балша и Лозен.

Александър Попов: Знаем кога ЦСКА ще пълни "Арена Армеец" и работим за това

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/10/2897305_aleksandur_popov_znaem_koga_cska_shte_pulni_arena/?ref=rss


Президентът на волейболния ЦСКА и треньор на мъжкия отбор Александър Попов заяви, че клубът има амбицията да играе успешно на европейската сцена пред пълната "Арена Армеец". Той обясни, че знае какво е необходимо за това и че червените работят в тази насока.

Думите му дойдоха в навечерието на мача с "Амрисвил" във втория по сила клубен турнир - CEV Cup. ЦСКА посреща швейцарците в четвъртък от 19.00 часа. Час по-рано започва Volley Rock Night - събитие, съчетаващо волейболния двубой с...

ГЕРБ не успя да убеди другите партии да разгледат предизборно резултатите от референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897241_gerb_ne_uspia_da_ubedi_drugite_partii_da_razgledat/?ref=rss


Депутатите от БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ отказаха да вкарат в дневния ред на заседанието на правната комисия днес разглеждането и приемането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. Предложението бе на ГЕРБ и в понеделник бе вкарано извънредно като първа точка в проекта за дневен ред на заседанието.

След един час дебати дали решението да се гледа или не с шест гласа "за" единствено от депутати от ГЕРБ, 11 гласа -...

Тютюнопушенето струва на световната икономика 1 трлн. долара годишно

http://econ.bg/Новини/Тютюнопушенето-струва-на-световната-икономика-1-трлн-долара-годишно_l.a_i.735200_at.1.html

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто повече хора през...

Броячка на гласове в общинския съвет пратена в отдел “Изкуство” в монтанската библиотека

https://www.24chasa.bg/region/article/5986480

Броячка на гласове в общинския съвет пратена в отдел “Изкуство” в монтанската библиотекаБроячка на гласове в общинския съвет, пратена в отдел “Изкуство” в монтанската библиотека, не може да обслужва читателите. Съкратената от общината била пратена от кмета и назначена само и само да попълни бройката. Тя не разбира нищо от изкуство и стои като слон в стъкларски магазин. Още по-далечни са и работата с аудиовизуалните материали- плочи ,

3 години условно за прокурорски син, убил двама при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986490

3 години условно за прокурорски син, убил двама при катастрофаБисер Андреев, който през лятото на 2011 г. убива по непредпазливост двама пешеходци бе осъден на три години условно с 5 години изпитателен срок. Той бе лишен и от правото да управлява автомобил 6 години, както и да плати 15 000 лева разноски по делото. Присъдата бе прочетена от съдия Вера Чочкова преди минути в Съдебната палата.

Предават на германски съд добричлия, обвинен в изнасилване и трафик на хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635790

Иван А. от Добрич ще бъде предаден на германските съдебни власти, след като Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена срещу него от прокуратурата в град Франкентал. Във Федералната република 34-годишният мъж е обвинен за изнасилване, противозаконно лишаване от свобода и трафик на хора, за което може да бъде наказан с лишаване от свобода за срок до 15 години. В европейската заповед за арест се посочва, че на 21 януари 2012 година добричлията два пъти е изнасилил жена в германския град Лудвигсхафен. В съ...

20 години затвор получи майцеубиец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635793

20-годишна присъда получи 53-годишен мъж от новопазарското село Стоян Михайловски, убил майка си. Откриха мъртва 80-годишна жена, изясняват причината за смъртта й Престъплението е станало 12 срещу 13 май миналата година. За него се разбра на следващия ден, след като полицейски инспектор, получил съобщение от обслужващ лекар в региона, че в дома си е починала 80-годишна жена, която имала нетипична рана на главата. Веднага след това бе задържан синът на възрастната жен...

Доброволци се погрижиха за затрупаните от снега кучета в приюта в Каменар

http://offnews.bg/news/n_1/n_644067.html

Затрупаните от сняг кучета в общинския приют в с. Каменар до Варна вече са в по-добро състояние, коментираха пред OFFNews от "Animal Hope Varna", които съобщиха за чудовищните условия, на които са оставени да оцеляват животните през зимата . "Доколкото знаем, нещата са по-добри вече, защото доста доброволци са се хванали и са отишли да разчистят и да нахранят кучетата", обясниха те. Според тях обаче проблемът далеч не е решен и са необходими кардинални действия, които да предотвратят подобно нещо да се случи отново, както става от няколко години насам: "Разбира се, това не значи, че всичко е наред, не е нормално кучетата да стоят в открити клетки в снега и студа, без никакво местенце на завет, на което да се скрият. Заради това и са забранени приютите от открит тип, но кой ли спазва законите...", допълниха от организацията, имайки предвид решението в Държавен вестник от 25 ноември 2015 г. , което забранява подобно нещо. Припомняме ви, че доброволците от "Animal Hope Varna" посетиха преди няколко дни приюта в Каменар, който е под ръководството на община Варна, където завариха ужасяваща гледка - всички клетки с кучета бяха пълни със сняг, който в много от тях достигаше 2 метра височина. Храна и вода също е липсвала в повечето от тях, а следа от служителите в приюта не е имало никаква. Пред OFFNews от общината коментираха, че са посетили приюта малко след сигнала на природозащитниците и там всичко е било нормално . Миналата година по същото време в същия приют бяха открити умрели от измръзване кучета , като тогава от общината обещаха да се погрижат да няма повече случаи, но по всичко личи, че са излъгали, а животинките живеят, затворени в клетки, без завет от вятър, сняг, студ и дъжд.

Най-добре облечените звезди в списъка на Harper's Bazaar

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635789

Мадона, Ема Стоун, Уилоу Смит и първата дама на САЩ Мишел Обама са сред 150-те жени, посочени като най-елегантните в света от редакцията на списание Harper's Bazaar (Харпърс базар), съобщи Асошиейтед прес. "Става въпрос за първия подобен списък на списанието, който е във връзка със 150-годишнината му", заяви главната редакторка на Harper's Bazaar Гленда Бейли. Мадона е избрана да бъде на корицата на февруарския брой на списанието.

МОН: Извънредната ваканция няма да се отучва

http://www.cross.bg/zaradi-vakantziya-stamatov-1531063.html

/КРОСС/Извънредната ученическа ваканция, дадена заради грипната епидемия и заради студа в страната, няма да се наваксва с отучване. Това обещаха от просветното министерство. Гарантира го зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде Канал 3. По думите на Стаматов, заради това, че непредвидено децата са останали вкъщи няколко дни повече, няма да се реже междусрочната ваканция, която заедно със събота и неделя е 4 дни в началото на февруари. Той обясни, че отучване няма да се налага в междусрочната ваканция, но, разбира се щяло да се наложи известно преструктуриране на учебните единици. По въпроса с ваканциите Стаматов заяви, че два дни има право да обяви министърът на образованието, три дни - кметът на населеното място и два дни - директорът на съответното училище. Така тези седем дни са били предвидени като възможност и не се налагало наваксване или отучване. „Не на шега искам да ви обърна внимание, че в нашите курортни градове - Банско, Чепеларе, Разлог се учи, което е една емблема, че за тях снегът е нещо прекрасно и великолепно, а ниските температури са добре дошли", коментари Стаматов. Най-вероятно в цялата страна ще има различни дати, от които ще се продължи учебният процес. В Габрово пък отменят грипната епидемия и първият учебен ден за децата там ще бъде 12 януари. Училищата в Стара Загора обаче остават затворени до края на седмицата заради грипната епидемия.  

Австрия изпраща полиция по българо-сръбската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=340834

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка е изпратил днес 20 полицаи, които ще участват в наблюдението на българо-сръбската граница. Затварянето на т. нар. балканския маршрут е от централно значение за преодоляване на ситуацията с мигрантите в Европа, се посочва в съобщение на австрийското министерство на вътрешните работи.

Обновяват със 7.5 милиона лв. квартал в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/5986470

Обновяват със 7.5 милиона лв. квартал в ПазарджикОт пролетта започва обновяването на градската среда на кв. "Марица - Болнична" в Пазарджик, обяви кметът на общината Тодор Попов. Проектът е на обща стойност 7.5 милиона лв. , като 1 125 800 лв. от тях са национално съфинансиране, а останалите средства са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие.

„La La Land” продължава да триумфира с най-много номинации БАФТА

https://www.actualno.com/cinema/la-la-land-prodyljava-da-triumfira-s-naj-mnogo-nominacii-bafta-news_586537.html

Мюзикълът „La La Land” получи най-много номинации за престижните награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА), включително за най-добър филм, актьор и актриса. Веднага след него с по девет номинации са научнофантастичният трилър „Първи ко

В кои варненски училища няма да се учи и утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635787

Сряда ще бъде неучебен ден за варненските училища „Васил Левски“, "Димчо Дебелянов“, "Патриарх Евтимий", Първа езикова гимназия и Професионалната гимназия по електротехника. Решенията за продължаване на ваканцията са взети от ръководствата на учебните заведения заради лошото време. В много от училищата, в които децата ще са в клас утре, часовете ще бъдат намалени. ...

По сценарий: Издателят Иво Прокопиев също е обвинен за сделката с акциите на ЕВН

http://www.mediapool.bg/po-stsenariy-izdatelyat-ivo-prokopiev-sashto-e-obvinen-za-sdelkata-s-aktsiite-na-evn-news258665.html

Без да получи разяснения какво точно е извършил, бизнесменът и съсобственик на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев бе привлечен във вторник като обвиняем по делото за продажбата на миноритарния пакет на държавата в енергийното дружество ЕВН. Той определи действията на държавното обвинения като "абсурдни и нелепи, които нямат нищо общо нито с фактите, нито с правото". По-рано по същото дело обвинения бяха повдигнати на бившия енергиен министър Трайчо Трайков и на бившия финансов министър Симеон Дянков. Става дума за сделка от 2011 г., по която "Булброкърс" е инвестиционен посредник, избран след конкурс от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. "Булброкърс" е част от дружеството "Алфа финанс холдинг", което се контролира от Иво Прокопиев. Той е обвинен в това, че в периода май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на акциите. Издателят е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Коледна честитка от Пеевски и Борисов, изпратена чрез главния прокурор "От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившият финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил", коментира Прокоприев. В съобщението на прокуратурата също няма подробности за това как точно се смята, че той е извършил престъпление. От държавното обвинение казват само, че разследването по делото продължава. "В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки. Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", допълни издателят в позицията си. Досега от прокуратурата са обяснили само, че поръчката за продажбата на акциите е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен. Освен това договорената продажна цена била в нарушение на приета от Министерския съвет Стратегия за приватизация на енергоразпределителните дружества. Тя е приета през 2003 година и регламентира минималните цени, на които да бъдат продавани дялове, собственост на държавата. Делото досега Всичко започва със сигнала на бившето ръководство на Комисията за финансов надзор до прокуратурата, подаден през 2013 година. В сигнала се твърди, че държавният бюджет вероятно е бил ощетен с над 87 млн. лева при сделката по продажбата миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване". По това време шефът на КФН Стоян Мавродиев вече водеше война с Иво Прокопиев, провокирана предимно от публикации в изданията на "Икономедия" като тази, че Мавродиев е подписал пълномощни за офшорни дружества, през които са изпрани пари от наркотрафик на Евелин Банев-Брендо. Към днешна дата прокуратурата смята, че щетите за държавата са четири пъти по-малки – около 20 млн.лв. Самата продажба на дяловете се случи на 21 декември 2011 година. Тя бе реализира на свободния пазар през Българската фондово борса. Държавата получи за пакетите над 90 млн. лв, което надвишаваше с 18% минималната очаквана цена. Тогава от БФБ коментираха, че продажбата е била голям успех за държавата. Прокуратурата предприе обходни маневри към Прокопиев. На 18 май миналата година за сделката първо бе обвинен изпълнителния директор "Булброкърс" Радослав Рачев. Според държавното обвинение той е извършил престъплението "злоупотреба с доверие". Информацията за обвинението бе публикувана от близкия до Делян Пеевски вестник "Труд". Сега медиите на Делян Пеевски обясняват, че проблемът в сделката е, че "Булброкърс" едновременно е консултирала държавата и ЕВН за продажбата на акциите. "Булброкърс" обаче твърди, че е консултирала само държавата по тази сделка. По делото има и други смущаващи обстоятелства. Самата сделка е извършена от Агенцията по приватизация, а отношение имат още Централния депозитар и борсата. Обвинения срещу представители на Агенцията по приватизация обаче няма. Прокуратурата преследва Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Дянков е обвинен, че парите от сделката не са внесени в Сребърния фонд, което се случвало и в други случаи, например някои от постъпленията от държавните концесии. До момента не е ясно за какво точно за обвинени Трайков и Прокопиев. Също като издателя на "Икономедия", Трайчо Трайков смята, че действията на държавното обвинение са политически мотивирани. Той се закани да съди прокуратурата и обясни действията й с исканията си радикална съдебна реформа. Трайков бе кандидат за президент на Реформаторския блок. "Булброкърс" също обяви, че прокуратурата замесва компанията замесва във "видимо политически активности" Според дружеството използвания при сделката метод на закрит аукцион "е най-справедливият и състезателен метод, тъй като пазара сам определя стойността на акциите". От "Булброкърс" добавят и, че е "меко казано некоректно е да се сравняват цените за мажоритарен и миноритарен пакет акции, особено цените между 2004 г. и 2011 г. – в средата на най-тежката финансова криза и при тотална липса на инвеститори". "Въпреки това тази конкретна сделка беше оценена като огромен успех, защото заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв." От дружеството недоумяват как така прокуратурата открива престъпления само в една от "трите абсолютно идентични процедури за продажбата на миноритарните пакети в електроразпределителните дружества".

Издателят Иво Прокопиев също е обвинен за сделката с акциите на ЕВН

http://www.mediapool.bg/izdatelyat-ivo-prokopiev-sashto-e-obvinen-za-sdelkata-s-aktsiite-na-evn-news258665.html

Бизнесменът и съсобственик на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев е привлечен като обвиняем по делото за продажбата на миноритарния пакет на държавата в енергийното дружество ЕВН, съобщиха от прокуратурата във вторник. По-рано по същото дело обвинения бяха повдигнати на бившия енергиен минисър Трайчо Трайков и на бившия финансов министър Симеон Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - месец юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на акциите. Издателят е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". В съобщението на прокуратурата няма никакви подробности за това как точно се смята, че Прокопиев е извършил престъпление. От държавното обвинение казват само, че разследването по делото продължава. Очаквайте подробности

Честата консумация на червено месо предизвиква чревни възпаления

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5986449

Честата консумация на червено месо предизвиква чревни възпаления Хората, които консумират големи количества червено месо, по-често са засегнати от форма на чревно възпаление, известна като дивертикулит, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Учени от Харвардския университет сравнили групата, включваща консумиращите най-много червено месо 20 процента от участниците, с тази,

До метър достигна снежната покривка на места в община Кирково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635785

Обстановката в област Кърджали е спокойна, въпреки падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. По данни на хидрометеорологичната обсерватория тази сутрин най-висока е била снежната покривка в община Кирково – 40 см, като на високите места тя достига до 1 м. 31 см са измерени в Крумовград, на високите места до 50 см. Между 25 и и 28 см са отчели станциите в Джебел, с. Бенковски и с. Токачка. Най-слаби са били валежите в Момчилград. Пътищата в региона са проходими при зимни усл...

Разчистват от сняг пътя Паисий - Виноград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635786

Екипи разчистват снега от пътя Паисий - Виноград, който е единственият затворен пътен участък в община Горна Оряховица. Очакванията са до края на деня пътната отсечка да бъде отворена за движение, съобщи кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев."Сериозни аварии на територията на общината не е имало. Улиците са почистени, приоритетно са почистени пътните артерии около болницата, пожарната, обществените сгради, училищата, детските градини и ясли. Утре се възстановяват учебните занятия в училищата", съобщи още кметът на железничарския...

Мол произвежда по 10 000 марули месечно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5986458

Мол произвежда по
10 000 марули месечноМалко стопанство наречено Green in the City и намиращо се в сърцето на Тел Авив произвежда по 10 000 глави маруля месечно и още 16 вида други листни зеленчуци и билки в малки количества. Става дума за покрива на най-стария мол в града - Dizengoff Center shopping mall. Там не се отглеждат само зеленчуци, защото има и кошери, малка пещера за прилепи,

Сърбин е оцелял 52 часа при минус 20 градуса, след като пада в кладенец

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986439

Сърбин е оцелял 52 часа при минус 20 градуса, след като пада в кладенецМъж от Източна Сърбия оцелява по чудо, след като прекарва повече от две денонощия на дъното на кладенец при минусови температури, предаде BBC, цитира "Фокус". Йездимир Милич тръгнал от дома си в сръбското село Смолинац в областта Браничево в петък (6 януари) сутринта, за да направи покупките за Коледа по стар стил, но не се върнал.

Иво Прокопиев също е обвинен за продажбата акциите на ЕВН

http://offnews.bg/news/n_1/n_644073.html

Бизнесменът и собственик на "Икономедиа" Иво Прокопиев се сдоби с обвинения по разследването за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД. По това дело като обвиняем беше привлечен и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и кандидат за президент на РБ Трайчо Трайков. По това дело предстои предявяване на обвинения и на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - месец юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“. Разследването по делото продължава.

Токът идва с верижна машина във Велино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635784

Екип на „Енерго - Про" пътува с верижна машина на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен за село Велино, за да възстанови нарушеното електрическо захранване в селото. Това съобщиха от Общинския щаб по бедствия и аварии. В момента пътят се пробива от двете страни. С техника на местната земеделска кооперация се работи от страната на село Велино. Машини на фирма „Барс" АД разчистват пътя от Царев брод към селото. До края на деня се очаква пътят да бъде отворен. Останалата част от общинската пътна мрежа е отвор...

13 фитнес придобивки за дома за по-добра форма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5986390

13 фитнес придобивки за дома за по-добра формаСлед празниците много от нас имат нужда бързо да възвърнат добрата си физическа форма. Можем да опростим тази задача чрез сдобиването със следните фитнес уреди и допълнения към тях в дома ни, пише Business Insider. Бягаща пътека Тичането винаги помага. С бягаща пътека вкъщи ние можем да поддържаме формата си много по-лесно,

Отлив на туристи заради лошото време доведе до загуби за общините

http://offnews.bg/news/n_1/n_644069.html

Почти половин милион българи са почивали в страната ни по време на празниците през месец декември, но за жалост не една община отчита хиляди левове загуби, заради лошото време, сочат данни на Министерството на туризма. Основните хора, които отменят резервации, отново са българи. "Даже вече стана антиреклама за нас. Хората мислят, че тука не сме подготвени, но да знаят, че в планината всички се грижим и пътищата са пробити и могат спокойно да стигнат до пистите и хотелите", обясни Росен Кефилев, който е собственик на хотел в Чепеларе. Чуждите туристи не се отказват да почиват у нас, въпреки предупрежденията за лошо време и силните снеговалежи.

България вече има линейка за недоносени бебета

http://www.cross.bg/bebeta-nedonoseni-lineiika-1531060.html

/КРОСС/Първата линейка у нас, предназначена за обслужване на недоносени бебета, вече е факт. Тя е дарена на столичния Център за спешна медицинска помощ от частна компания, производител на млека за кърмачета. Линейката ще се поддържа и обслужва от спешния център, но ще работи по заявка на болниците, в които има родилни отделения. Всяка година по света се раждат 15 милиона недоносени деца, като у нас всяко десето новородено е недоносено. Досега тези бебета се обслужваха с обикновени реанимобили, с поставен в тях кувьоз.  

Промишленост и търговия с най-голям ръст през ноември

http://www.mediapool.bg/promishlenost-i-targoviya-s-nai-golyam-rast-prez-noemvri-news258664.html

Промишленото производство в страната и търговията на дребно продължават възходящия си тренд и за ноември 2016 г. отбелязват най-голямото си увеличение на годишна база за последната половин година съответно с 4.3 на сто и 6.1 на сто. Единствено в строителния сектор спадът продължава. Това показват календарно изгладените индекси на Националният статистически институт (НСИ), обявени във вторник. Електронната и военната промишленост са двигатели на растежа Електронната и военната промишленост, които отбелязват увеличение с една пета на произведената продукция спрямо година по-рано, са основните двигателите на растежа в промишлеността през ноември, сочат данните на НСИ. Двуцифрен ръст на годишна база е регистриран при производството на химични продукти (17.1%) и на метални изделия, без машини и оборудване, (16.4%). Намаление е отчетено при производството на части за автомобили (26%), дървен материал и изделия от него, без мебели (19.3%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (13%) и на тютюневи изделия - с (12.3%). Като цяло преработващата промишленост отбелязва ръст с 4.9% на годишна база. По-голямо увеличение е регистрирано в добивната промишленост (9.8%), докато при производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ е отбелязан спад. На годишна база през ноември (1%). На месечна база индексът на промишленото производство нараства с 1.6% през ноември 2016 г. Преработващата промишленост расте с 2.4%, а добивната – с 2.2%, докато при производството на ток и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 1.3%. По-значителен ръст на месечна база се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване (16.8%), на тютюневи изделия (12.8%), на машини и оборудване с общо и специално предназначение (9.6%) и на лекарства (9%). Спад е отчетен при производството на облекло (7.1%), химични продукти (6.4%), на дървен материал и изделия от него, без мебели (4.6%) и на напитки (3.7%). Търговия на дребно – ръст от 6.1% на годишна база Вътрешното потребление, което беше един от факторите за растежа през изминалата година, допринася и за добрите резултати в търговията на дребно, която нараства с 0.9 на сто през ноември на месечна база и с 6.1 на сто на годишна, сочат още данните на НСИ. На месечна база най-голямо увеличение има при търговията с фармацевтични и медицински стоки (4.3%), с битова техника, мебели, компютърна и комуникационна техника (по 3%), текстил, облекло, обувки и кожени изделия (1.5%) и автомобилни горива и смазочни материали (1%). Намаление е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (3%), с разнообразни стоки (1.1%) и с хранителни стоки, напитки и цигари (0.2%). На годишна база най-големи обороти са отчетени при търговците на дребно, които продават дрехи, обувки и кожени изделия (12.9%), храни, напитки и цигари (11.9%), компютри и комуникационна техника (10.2%) и лекарства (9%). Намаление е регистрирано при търговията на дребно с разнообразни стоки (7.1%), чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (5.3%) и с автомобилни горива и смазочни материали (4%). Строителство отчита спад от 3.5 на сто на годишна база Единствено в сектор "Строителство" е отчетен спад на месечна и годишна база през ноември съответно с 4.7 на сто и 3.5 на сто. Основната причина си остава липсата на големи инфраструктурни проекти, които се финансират основно от европейските фондове. Въпреки че 2016 г. е третата от настоящия програмен период, строителството на големите обекти реално все още не е започнало с изключение на метрото в София. Така на месечна база гражданското/инженерното строителство намалява с 3.7%, а на годишна спадът е 5.9 на сто. По-добре са нещата при сградното строителство основно заради Националната програма за саниране с бюджет от 1 млрд. лв. и раздвижването на предприемачите в София и Пловдив, продиктувано от увеличените продажби на нови жилища. Така на месечна база продукцията от сградното строителство се увеличава с 5.7% през ноември, а на годишна регистрира понижение от 1.4 на сто.

Бенчмаркът SOFIX изригна, вече е над 607 пункта

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-SOFIX-изригна-вече-е-над-607-пункта_l.a_i.735199_at.1.html

Индексът на най-ликвидните компании на БФБ-София SOFIX добавя от сутринта почти два процента към стойността си, достигайки ниво от 607.42 пункта. ...

Още две варненски училища утре във ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=340852

Още две училища обявиха, че утре - 11 януари, ще е неучебен ден. Става дума за Професионалната гимназия по електротехника и ОУ "Патриарх Евтимий" във Варна, научи Moreto.net. От техникума съобщиха, че има издадена заповед за неприсъствения ден от директора.

Жители на Джерман на протест пред ВиК- Дупница, нямат вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635781

Жители на с. Джерман протестираха пред сградата на ВиК- Дупница и поискаха оставката на управителя Илия Илиев, заради липсата на вода в последните няколко дни. През лятото селото е на воден режим, сега заради чести аварии отново са без вода. Още по-сериозен става проблема при ниските температури, заради които водопровода замръзва. „Кой ще поеме отговорността за ремонт на водопроводните системи в домовете ни", питаха хората. Управителят на ВиК Дупница Илия Илиев каза, че не са спрели да търсят аварията, но засега тя остава скрита, въпреки че по ...

Георги Ушев отново е председател на спецсъда

http://www.cross.bg/yshev-nakazatelen-spetzsuda-1531062.html

/КРОСС/ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. С 13 на 0 гласа той получи правото на втори мандат. Той бе и единственият кандидат за поста, подкрепен от всички съдии от спецсъда. Изслушването му продължи няколко часа. Имаше 40-минутно прекъсване, защото се оказа, че поради технически причини заседанието не се предава онлайн. Бяха му задавани въпроси, свързани с разширяването на компетентността на СНС, за общественото доверие, за използването на специални разузнавателни средства и др. По въпроса за компетентността Ушев бе на мнение, че трябва внимателно да се обмисли. Съзнава изключителната отговорност и рисковете от управлението на Специализирания наказателен съд, който, по думите му, се проследява и от международните институции като индикатор. Непрекъснати проверки имало от Бюрото за контрол на СРС, от Апелативния специализиран наказателен съд, ВКС, ИВСС и др. Констатациите били положителни. Смята, че се подобрява качеството на работата на съдиите, много по-рядко решенията се отменят заради процесуални нарушения. Посочи, че през 2015 г. е имало само едно отменено дело на тези основания. Комуникацията с всички институции била много добра. Съдиите били инициативни, активно отправяли преюдициални запитвания и др. "Съдийското самоуправление съществува в спецсъда от създаването му. Винаги съм залагал на колективния вътрешен регулатор", заяви още Ушев

Затвориха временно пътя Варна – Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635780

Пътят Варна – Добрич е временно затворен за движение заради два закъсали ТИР-а. Това съобщи за Дарик директорът на ОПУ – Варна Румен Илиев. Молдовските камиони са били с износени гуми и вероятно това е причината да спрат движение. Пътят ще бъде отворен до десетина минути. Отсечката Вълчи дол – Суворово е затворена поради навявания....

Европа остава в плен на студa (ВИДЕО/СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635783

Европа остава в плен на студената зима, съобщава NOVA. Рекордно ниските температури в централните и южните райони на Италия принудиха властите да затворят училища и предприятия, както и да отложат местни избори в няколко населени места.

На плажа в Сочи намериха отломки и части от тяло от разбилия се Ту-154

http://www.cross.bg/samoletut-pilot-cherno-1531058.html

/КРОСС/ Охранители от санаториум "Бургас" при обход на територията са намерили части и фрагмени от човешки тела, съобщи лайф.ру. Предполага се, че са от падналия в Черно море ТУ-154 на министерството на отбраната. На плажа на санаториума са открити вентилатор, кресло, панел и микросхема. По предварителни данни те наистина са от падналия самолет. Открита е и кост с размер 10-15 см. На 25 декември рано сутринта самолет Ту-154 на министерството на отбраната на Русия падна в Черно море, 92 души загинаха. БНР съобщи, че грешка на втория пилот е станала причината за катастрофата на руския самолет над Черно море. Това показва завършилото разследване на руските военни експерти за причините, довели до трагедията, при която загинаха 92 души. Сред тях бяха членове на военния хор "Александров" и журналисти. На третата минута от началото на полета, когато самолетът се е намирал на 450 метра от пистата на летището край Сочи и е бил вече над Черно море, са сработили датчиците, показващи устойчивостта му. Тогава рязко самолетът започва да губи височина заради проблеми със закрилките. Това пишат днес медиите в Москва, като цитират заключенията на експертите от руското военно министерство, което разследва катастрофата с Ту-154. Те смятат, че причината за случилото се е грешката на втория пилот Александър Ровенски, който е объркал лостовете за прибирането на колесника с този на закрилките

Пак затвориха АМ "Тракия" в отсечката Зимница-Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5986406

Пак затвориха АМ "Тракия" в отсечката Зимница-Бургас (Снимки)АМ "Тракия" е затворена за движение в отсечката пътен възел "Зимница" - Бургас в двете посоки,  съобщиха дежурните от Пътно управление в Бургас. Причината е силната виелица, поледица и ограничена видимост. Пътят Ямбол-Средец също е затворен за всички видове МПС. Ограничения има по пътя Царево-Резово,

Пожарникари носят на ръце болни в преспите в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/5986412

Пожарникари носят на ръце болни в преспите в ТърновскоПожарникари от Свищов и Велико Търново са носили по над половин километър през преспите болни хора, за да им бъде оказана медицинска помощ, съобщиха от оперативния център на регионалната дирекция. В нощта срещу вторник спасители от Свищов оказали съдействие на екип на центъра за спешна медицинска помощ да достигнат до мъж с висока температура и

На плажа в Сочи намериха отломки и части от тяло от разбилия се Ту-154

http://www.cross.bg/padnaliya-laiifry-cherno-1531058.html

/КРОСС/Охранители от санаториум "Бургас" при обход на територията са намерили части и фрагмени от човешки тела, съобщи лайф.ру. Предполага се, че са от падналия в Черно море ТУ-154 на министерството на отбраната. На плажа на санаториума са открити вентилатор, кресло, панел и микросхема. По предварителни данни те наистина са от падналия самолет. Открита е и кост с размер 10-15 см. На 25 декември рано сутринта самолет Ту-154 на министерството на отбраната на Русия падна в Черно море, 92 души загинаха. Според лайф.ру Причината за катастрофата е грешка на втория пилот, който объркал ръчките за управление, а също така малката височина и претоварване.    

Земетресение 7,3 край Филипините

http://offnews.bg/news/n_1/n_644070.html

Земетресение с магнитуд 7,3 по Рихтер бе регистрирано в море Сулавеси, в района на Филипините, на дълбочина повече от 600 км. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център тя е 630 км, според американската служба за геоложки изследвания - 617 км. Земетресението идва пет дни след по-слабо земетресение, с магнитуд 4,7, в същото море. То е станало в 14,13 ч. местно време.

Обвиниха и Иво Прокопиев за продажбата на ЕВН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986436

Обвиниха и Иво Прокопиев за продажбата на ЕВНПо досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП), по което бе привлечен като обвиняем бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, днес - 10.01.2017 г. СГП привлече като обвиняем Иво Прокопиев.

Бивш треньор на Левски шокира света

http://offnews.bg/news/n_1/n_644068.html

Бившият треньор на Левски и настоящ селекционер на Сърбия Славолюб Муслин шокира футболния свят с гласуването си в анкетата на ФИФА за най-добър футболист на годината. За Муслин Кристиано Роналдо, който спечели наградата, дори не заслужава място в тройката. Спечелването на Шампионската лига и Евро 2016 не са били достатъчен аргумент за Муслин да гласува за португалеца. Той е посочил на първо място Лионел Меси, втори е Антоан Гризман, а изборът му за третото място наистина буди "възхищение". За Муслин достоен за него е пълният анонимник за повечето футболни фенове Н'Голо Канте. През миналия сезон той игра в Лестър, а в момента е футболист на Челси. Муслин не е сам в ексцентричния си избор. Още четирима селекционери не са включили Роналдо в тройките си.

Трус с магнитуд 3,4 край каспийското крайбрежие на Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986427

Трус с магнитуд 3,4 край каспийското крайбрежие на АзербайджанОт азербайджанския републикански център на сеизмологичната служба съобщиха, че земетресение с магнитуд 3,4 е било регистрирано край каспийското крайбрежие на страната, предаде АПА, цитирана от "Фокус". Земетресението е било регистрирано в 13:31 местно време (11:31 българско) на дълбочина от 60 км. То не е било усетено от жителите на Азербайджан.

Реформаторският блок започва кампанията начело с Москов

http://www.cross.bg/bloka-moskov-zelenogorski-1531057.html

/КРОСС/От днес Реформаторският блок е в кампания за изборите. "Готови сме да защитаваме принципите, идеите и позициите си", заяви Петър Москов на брифинг в централата на СДС след заседание на Изпълнителния съвет на партията. Петър Москов поема ръководството на предизборната кампанията за предстоящите парламентарни избори, а Найден Зеленогорски продължава да е ръководител на постоянния предизборен щаб на блока. Москов ще координира работата на три звена, свързани с организацията на конгреса, който ще се състои на 28-ми януари, втори свързан с програмата и развитието и трети - с развитието на блока на конфедеративен принцип и създаване на ново коалиционно споразумение. Петър Москов призова колегите си от ДСБ да останат в блока. "За нас хората, структурите на ДСБ остават пълнокръвна част от блока", посочи той. Москов припомни, че РБ се роди, беше и е усилие за обединение на десницата, тъй като разпокъсана, тя търпя поражения години наред. Реформаторският блок даде възможност на българската десница да бъде единна, да бъде представена в парламента и да постига целите си в управлението, каза още той и изтъкна: "Който е готов на единство, ние сме готови за разговор с него". Той отхвърли възможността за подкрепа на проекта на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарна система. Ние сме за пропорционална система със задължителен мажоритарен вот, каза още той

Метеорологичната обстановка се влошава, следете я!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635779

Областният управител Детелина Николова апелира да не се предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни, а тези, които са на път, да следят промените във времето, тъй като метеорологичната обстановка в областта се влошава. „В момента вече има силен вятър край морето и видимостта в района на Балчик пада. Очаква се поривите на вятъра да достигнат 20 и повече метра в секунда и да има нова снежна покривка. Има условия за нови виелици и образуване на навявания и преспи“, предупреждават от областната управа. Към обяд всички пътища от републик...

Почина социологът и философ Зигмунт Бауман

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986413

Почина социологът и философ Зигмунт БауманЕдин от най-значимите социолози и философи на нашето време, Зигмунт Бауман, почина днес на 91-годишна възраст в дома си в Лийдс, Англия. Той ще остане в историята като един от основополагащите теоретици в областта на социологията и отявлен защитник на бедните и онеправданите заради процесите на глобализацията. Бауман е роден на 19 ноември 1925 г.

Култовата пънк-рок банда Hladno Pivo с първи концерт в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_644065.html

На 25 февруари в голямата зала на клуб "Mixtape 5" за първи път у нас гостува едно от култовите имена на западно-балканската рок сцена – хърватите Hladno Pivo. Бандата, кръстена на любимата на всички рок фенове студена бира, идва у нас по покана на продуцентска компания "Арт БГ". Повлияни от Ramones, Dead Kennedys, Motorhead и AC/DC, още от самото си създаване Hladno Pivo се превръщат в сензация с енергичния си суров звук и социални текстове, a през годините единодушно са обявени от феновете и критиката за най-популярната пънк-рок банда на Балканите изобщо. Билети може да намерите в "Ивентим" на цена от 25 лв. за първите 100 броя, 30 лв. за следващите 200 билета и 35 лв. за всеки закупен билет след това. На място в деня на събитието ще струват 40 лв. Основани в Загреб през 1987 г., вече три десетилетия Hladno Pivo нажежават до червено клубове и концертни зали не само в родната си Хърватска, но и в цяла бивша Югославия. С 8 студийни и 4 "живи" албума в своята „пивография“ Hladno Pivo постепенно надграждат ранното си първично пънк звучене, създавайки собствен характерен звук, смесица от пънк, метъл, хард рок, хип-хоп и балкански етно ритми. Днес Hladno Pivo покоряват град след град с разтърсващите си концерти, обикновено напълно разпродадени, с ярко сценично присъствие, въздействащо на публиката като ток с високо напрежение. Освен с наелектризиращата си сила на живо Hladno Pivo могат да се похвалят и с цял куп награди: 14 пъти носители на "Порин" (хърватските "Грами"). Хелзингският комитет за човешки права присъжда на групата и престижното отличие на името на Йошко Кулишич за техния принос в разпространяването на послания за толерантност в Република Хърватска и целия бивш югославянски регион.

Нормални при зимни условия е обстановката в община Нова Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635778

Пътищата в община Нова Загора са проходими при зимни условия. Няма данни за бедстващи лица и населени места без електричество и вода. В почистването и опясъчаването им са включени над 25 специализирани автомобила, като 8 от тях почистват общинската пътна мрежа, 15 - Републиканската пътна мрежа, а 5 работят в Нова Загора. „Всички социални и здравни заведения функционират нормално. По разпореждане на МОН, учебните занятия в училищата на територията на община Нова Загора ще започват в 08:30 и приключват до 17:30 часа, с намалени часове. „, заяви...

Пътят Варна-Добрич е затворен временно заради закъсали ТИР-ове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635782

Пътят Варна – Добрич е временно затворен за движение заради два закъсали ТИР-а. Това съобщи за Дарик директорът на ОПУ – Варна Румен Илиев. Молдовските камиони са били с износени гуми и вероятно това е причината да спрат движение. Пътят ще бъде отворен до десетина минути. Отворен за движение е морският маршрут - Добрич-Балчик-Кранево-Варна, но само за автомобили до 12 тона....

Учениците от Търговище и Попово се връщат в клас от утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635777

Ваканцията за учениците от общините Търговище и Попово приключва днес и утре трябва да бъдат в клас. Часовете ще бъдат намалени като времетраене с цел учениците да пътуват и да се връщат от училище в светлата част на деня, каза пред Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Кремелита Бонева. Първата смяна ще започват в 8.30 часа, а втората смяна трябва да приключи до 17.30 ч. В другите три общини на Търговищка област - Омуртаг, Антоново и Опака ваканцията продължава. Заради започналия днес нов снеговалеж, там се обмисля поч...

Войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб*

http://www.mediapool.bg/voinata-varveshe-dobre-i-za-dvete-strani-dokato-ne-se-namesi-generalniyat-shtab-news258663.html

Миналия месец най-висшият военен ген. Константин Попов обяви, че напуска армията, но това не трогна почти никого. Публична тайна е, че той се пенсионира заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев. Подобно принципно решение е изненадващо, тъй като длъжността началник на отбраната е мандатна и Попов можеше без проблеми да изкара на поста още няколко години. Сега той ръководи армията вече в оставка, тъй като кабинетът "Борисов" отказа да номинира негов заместник въпреки силното желание на военния министър Николай Ненчев. Висшето военно ръководство обаче вече не вълнува дори и военните, тъй като през последните години генералитетът бе почти напълно обезличен заради липсата на мнение дори по най-важните въпроси за армията, кариеризъм, политическо нагаждачество, както и от системното неглижиране на военната експертиза от страна на политиците. Генералитетът остана пасивен наблюдател на някои от най-спорните сделки в отбраната, оставяйки съмнения дори и за собственото си участие в тях. Парадоксално на този фон някои бивши и сегашни генерали, в това число и новоизбраният президент Румен Радев, привлякоха внимание към себе си, но по-скоро с политически и популиски залитания, отколкото с реални действия за укрепване на позатъналата армия. Генералите бяха разпознати като успешни политически попадения и много партии ги лансираха за различни мажоритарни избори. Така обезличеният генералитет се превърна в банка кадри за политиката, като не е изключено мълчанието във военната кариера да помага за политическата. А и самите генерали вероятно виждат в политиката по-уютно поприще за своята експертиза, отколкото в армията, където мнението им не се зачита на политическо ниво. С изключение на Радев, който, разбира се, също още не се е доказал като политик, останалите не постигнаха сериозни успехи на новото поприще. Началникът на отбраната и останалите висши военни обаче имат все още сериозни правомощия, въпреки че през последните години част от тях бяха орязани, и възможност да насочват развитието на сектора, ако разбира се имат желание. Заради това въпреки публичната апатия по въпроса съвсем не е без значение кои са те и с какво точно се занимават. Най-малкото защото не е изключено някой от тях да стане някога президент. Генералът, който стана президент Новоизбраният президент Румен Радев, който бе командир на Военновъздушните сили, напомни за времената, когато генерали като сегашните кадри на АБВ Никола Колев и Михо Михов открито влизаха в конфликти с военните министри. Той изгради почти изцяло публичния си образ благодарение на конфликта си с военния министър Николай Ненчев, който на практика го направи разпознаваем и за широката публика. Радев дори публично хвърли оставката си, недоволен от политиката на правителството към военната авиация, но после набързо бе разубеден в характерния стил на премиера Бойко Борисов. В крайна сметка Радев напусна, за да се кандидатира от името на БСП за президент, като много експерти подозират, че отдавна е подготвял политическата си кариера. Радев остави Военновъздушните сили в момента, когато правителството най-накрая осигури средства за развитието им, и опита да самоидеализира напускането си като обяви, че не може да приеме концепцията за платен съвместен air policing с чужди държави, който според него е "по-унизителен от Ньойския договор". Извън абсурдното сравнение поведението му изглежда меко казано странно. Той се обявяваше системно срещу решението на правителството и Народното събрание за съвместна охрана на въздушното пространство, което със сигурност не е нормално за генерал в страна-членка на НАТО. Парадоксално, но точно с подобни действия, а не с професионализма си, той изгради основите на кандидат президентската си кампания. Неговият наследник във военната авиация генерал-майор Цанко Стойков пък пое поста с ангажимент да не позволи военната авиация да е арена на политически битки. Стойков е един от генералите с ясен евроатлантически профил и вероятно той ще стартира реално най-скъпият проект от модернизацията на армията – закупуването на нов тип изтребител за над 1.5 млрд. лева. Именно този проект ще бъде основният лакмус за професионалзма му. Генералите и политиката ГЕРБ и Реформаторският блок също заложиха на бивши военни в кандидат-президентските си двойки. Пламен Манушев и Съби Събев бяха издигнати като кандидати за вицепрезидент съответно на Цецка Цачева и Трайчо Трайков. Пламен Манушев е бивш шеф на Военноморските сили и след излизането си от армията веднага влезе в редиците на ГЕРБ, като стана областен управител и депутат. Открито се говори, че е много вероятно и подалият оставка началник на отбраната Константин Попов да влезе в политиката през партията на Бойко Борисов. Бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов пък бе кандидат депутат на ДПС, но така и не успя да влезе в политиката по-сериозно. Натрупалият слава като "несправедливо" обвинен за злоупотреби бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков пък се кандидатира за кмет на Карлово и за малко не спечели. Политически пристан за генералите е и партията на Георги Първанов, който в качеството си на върховен главнокомандващ дълги години редеше генералските назначения. Депутат от неговата партия е Михо Михов, който преди бе началник на Генералния щаб. Първанов разпозна и Радев като свой генерал, но в крайна сметка БСП се отказа да ползва подкрепата му на изборите. Няма кой да слуша генерала Въпреки че военната авиация привлече вниманието към себе си и стана център на дебата за развитието на армията основно заради окаяното си състояние, най-големият и важен род въоръжени сили остават Сухопътните войски, които също съвсем не са в по-цветущо състояние. Началникът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев през последните години алармира, че не достигат военни, но така и не беше чут. Едва миналата година бяха обявени нови конкурси за войници, но желаещи няма най-вече заради ниското заплащане. Боцев предупреждава и за спешната необходимост от покупката на бронирани машини за Сухопътните войски, като екипът му се аргументира сериозно и подготви проекта. Но правителството реши да не го стартира за сметка на спорната покупка нови кораби. Тази ситуация показва и вината на политическото управление за ниския авторитет на генералите. Управляващите системно пренебрегват дори редките прояви на активност и експертиза от тяхна страна. Кой ще е новият началник на отбраната? Очаква се новият началник на отбраната да бъде предложен от служебното правителство на Румен Радев и назначен с негов указ. Според неписаното право сега е ред постът да бъде зает от генерал от Сухопътните войски. Усилено се спряга и името на сегашния зам.-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който заема тази длъжност от 15 юли 2016 г. При всички положения обаче водещата роля в избора на новия началник на отбраната ще е на новоизбрания президент Румен Радев, като това ще бъде и едно от първите му предизвикателства като върховен главнокомандващ. *Ярослав Хашек, "Приключенията на храбрия войник Швейк".

Смолян обяви частично бедствено положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_644066.html

Частично бедствено положение в над 10 населени места в община Смолян е обявено днес заради обилния снеговалеж. Бедствената ситуация е обявена за отдалечени села в планината, за които има риск да бъде прекъснат пътният достъп, ако продължи обилният снеговалеж. Общинският щаб за защита при бедствия преминава към денонощен режим на работа. Силен сняг вали в Смолян и района, а натрупаната нова снежна покривка надвишава 30 см. В частично бедствено положение са селата Мугла, Турян, Търън и съставните населени места, Стража, Арда и Горна Арда, съставните населени места към кметство Могилица, Вълчан, Змиево, Широка лъка и селищата в пределите на кметството и др. Затворени пътища и прекъснат достъп до населени места в общината няма, информира кметът Николай Мелемов. Общинският кризисен щаб има готовност да се организират доставки на хранителни продукти до отдалечени населени места в случай, че пътната обстановка се усложни.

"Страната Ла-ла-ла" поведе и в номинациите за БАФТА

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/10/2897246_stranata_la-la-la_povede_i_v_nominaciite_za_bafta/?ref=rss


Мюзикълът "Страната Ла-ла-ла", отнесъл най-много статуетки от наградите "Златен глобус" в неделя вечер, поведе и в номинациите за най-известните годишни награди от тази страна на Атлантика - британските БАФТА. Мюзикълът на Деймиън Шазел има цели 11 номинации, предава "Ройтерс".

Втори са научнофантастичният "Първи контакт" и филмът на Том Форд "Хищници в мрака" - и двата с Ейми Адамс, които имат по 9 номинации. Семейната драма "Манчестър край морето" е отличена в шест категории, като...

Гюнтер Йотингер изглежда не убеди ЕП, че може да се занимава с човешките ресурси

https://www.actualno.com/europe/gunter-jotinger-izglejda-ne-ubedi-ep-che-moje-da-se-zanimava-s-choveshkite-resursi-news_586529.html

Доста неприятни минути преживя Гюнтер Йотингер, германски еврокомисар с портфолио „цифрова икономика и общество“, който е кандидат за поста на Кристалина Георгиева в Европейската комисия. Късно снощи Йотингер се яви на изслушване пред Европейския парламент, където

Приятелките на Асен Петров се прибрали сами, не са ги издирвали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986398

Приятелките на Асен Петров се прибрали сами, не са ги издирвалиБорислава Ненкова и Михаела Маринова, които са били в Сърбия с оператора Асен Петров, са се прибрали сами в България. Заради това момичетата не са били обявявани за издирване и полицията не знае нищо за тях, научи "24 часа" от разследващи.  "Все още нямаме данни какво се е случило, така че всяка достоверна информация би ни била от полза",

В общините Джебел и Ардино удължават ваканцията с още един ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635776

Със заповеди на кметовете в две кърджалийски общини удължават ваканцията на учениците с още един ден. Това са Ардино и Джебел. За учениците там 11 януари е неучебен ден, а причините са падналия снеговалеж и затрудненото от зимните условия движение по общинските пътища. Освен затрудненото предвижване до училищата, друга причина за удължаване на ваканцията се явяват и неотоплените класни стаи. Заради изключително ниските температури трудно се достигат изискуемите 18 градуса в тях, което представлява санитарния минимум за провеждането на учебен п...

Оценките от олимпиадите може да се ползват за прием в природоматематическите гимназии

http://www.moreto.net/novini.php?n=340841

Природоматематическите гимназии в страната ще могат да приемат ученици след VII клас и с резултатите от областния и националния кръг на олимпиадите по природни науки като допълнителен елемент към Националното външно оценяване и оценките от дипломата.

Иван Гарелов: Румен Радев вече успя да създаде център на властта

http://www.cross.bg/mislya-beshe-stigne-1531059.html

/КРОСС/ Дългогодишният журналист Иван Гарелов, в интервю за Трансмедия ТВ и Явор Дачков, коментира каква ще бъде вътрешно-политическата обстановка в страната след предсрочните парламентарни избори.  Явор Дачков: Преди всичко искам да направя една аналогия. Навършват се 20 години от събитията от 10 януари 1997 година. Тогава пак встъпваше нов президент, стигна се до предсрочни избори, връщаха се мандати. Може ли да се прави аналогия със сегашната ситуация? - Макар че някои от външните белези да си приличат, все пак мисля, че в по-важното е в същността си. А в същността си има общо. И това е, че имаме едно правителство, което хич не му се иска да напусне. Протака, търси варианти и т.н. Разбира се, има една голяма разлика, че изборите, надявам се, ще бъдат обявени. Тогава имаше опит въобще да няма избори, а да има второ правителство. Но така или иначе вътрешното мъчение и агонията, беше същата. Агонията на сдаването на властта? - Да, помня Николай Добрев един ден ме извика на Позитано, защо така „поетизираме" протестите. Той каза „поетизирате" протестите, защото ние ги показвахме широко всяка „Панорама". Аз му казвах: Показваме ги, но ти бързо сдай властта. А той каза: „Но аз имам правителство". Аз му отговорих: Аз знам какво ти е правителството. Но това е агонията. Тогава БСП не искаше да сдава властта. Мисля, че и сега ще се случи същото

Над 50% от българите очакват пряк контрол на ЕС върху съдебната власт у нас

http://www.mediapool.bg/nad-50-ot-balgarite-ochakvat-pryak-kontrol-na-es-varhu-sadebnata-vlast-u-nas-news258662.html

При преобладаващо неодобрение към всички партии и политически лидери в България, огромен процент от българските граждани одобряват членството й в Европейския съюз и НАТО и имат очаквания за пряк евроконтрол над съдебните и правораздавателни органи у нас. Това показва последното социологическо проучване на агенция "Екзакта Рисърч груп", разпространено във вторник. 77% от българите одобряват членството на страната ни в ЕС, а 13% не го одобряват. Над средния дял одобрение е регистриран сред мъжете, сред хората на възраст до 60 години, сред високообразованите българи, сред заможните хора, както и сред избирателите на ГЕРБ, на ДСБ, на Реформаторския блок и на ДПС. Над средното е неодобрението за членството на страната ни в ЕС сред възрастните българи, сред нискообразованите и бедните, сред симпатизантите на БСП и на Обединените патриоти (главно за сметка на избирателите на Атака), отбелязват социолозите. 59% от българите одобряват членството ни в НАТО, а негови противници са 22%. Този дял нараства с четири-пет пункта за последните три години. Над средната е подкрепата за членството на страната в НАТО сред мъжете, сред българите на възраст под 60 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете-областни центрове и сред привържениците на ГЕРБ, на ДСБ и на РБ. Най-много са противниците на НАТО сред привържениците на БСП и на Обединените патриоти. Над половината българи очакват пряк контрол на ЕС върху съдебната власт И въпреки, че повечето българи преосмислиха в някаква степен ранния си еврооптимизъм и приземиха свръхочакванията си, в настоящото изследване регистрираме, че 56% от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи. Подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи през последните години, регистрирано от всички социолози. При това недоволството е слабо повлияно от това, коя политическа сила доминира във властта, отбелязва "Екзакта". Най-много привърженици на тезата за европейски контрол над съдебната система у нас има сред мъжете, сред хората на възраст над 40 години, сред високообразованите, сред градското население на страната, сред по над две трети от избирателите на ГЕРБ, на РБ и на ДСБ.

Изчезнаха баровски часовници за призьорите в галата на ФИФА

https://www.24chasa.bg/sport/article/5986399

Изчезнаха баровски часовници за призьорите в галата на ФИФАЧасовници, които трябваше да получат призьорите в галата на ФИФА за "Футболист на годината", са изчезнали скандално от главната квартира на световната централа в Цюрих, съобщава швейцарският вестник "Блик". За спечелилия трофея Кристиано Роналдо и още петима от наградените били предвидени като подарък 6 часовника от тузарската марка Hublot.

56% от българите очакват пряк евроконтрол над съдебните органи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/56-ot-bylgarite-ochakvat-priak-evrokontrol-nad-sydebnite-organi-231792/

Причината е високото обществено недоволство от работата на правораздавателните институции през последните години

Съдът в Страсбург: Мюсюлманите нямат право да спират децата си от смесени уроци по плуване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/10/2897245_sudut_v_strasburg_mjusjulmanite_niamat_pravo_da_spirat/?ref=rss


Мюсюлманските семейства са длъжни да пускат децата си в смесените часове по плуване – това постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) по дело, заведено от две семейства от турски произход срещу Швейцария.

През 2010 г. семействата Османолу и Коджабаш биват глобени с близо 1300 евро заради отказа им да пуснат дъщерите си в задължителните часове по плуване, посещавани и от момчета.

Пред ЕСПЧ те твърдят, че това е нарушение на религиозната им свобода според чл. 9...

Чудатият цигулар Ара Маликян с нов албум преди концерта си в София (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644061.html

Ексцентричният цигулар с ливански произход, арменски корени и испанско гражданство – Ара Маликян, пусна новия си, 25-ти пореден албум - „Невероятната история на една цигулка“ ("The Incredible Story of a Violin") и видеото към композицията "Ay Tikar Tikar" Новият диск на виртуоза идва след 3 години на непрекъснати турнета, в които той събира материал, за да разкаже за вечното пътешествие с най-верния си спътник. „В албума моят инструмент оживява и става онзи мистичен елемент, който вдъхновява - основният действащ герой в живота ми!“ - обяснява музикантът. Новият албум на Маликян ще може да чуем и закупим съвсем скоро – на 28 февруари в Зала 1 на НДК. Билетите на цени от 40 до 100 лева са в продажба в системата на "Ивентим" и в Билетния център на НДК. Обложката на „Невероятната история на една цигулка“. Цигулка, родена в Модена и пропътувала до Ливан, за да попадне при тригодишния Ара, когото баща му - също цигулар, е научил да свири. В типичното си чувство за хумор Маликян споделя, че заедно извървяват "доста странна траектория" на разнообразни колаборации с други култури, музикални традиции и музиканти. От Паганини, през почти всички възможни жанрове – днес виртуозът се самоопределя не като изпълнител, а като посланик. И го доказва с това, че свири главозамайващо и класика като концерт майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид, и музиката на други култури - Близкия изток (арабска и еврейска), Централна Европа (цигански и Klezmer), Аржентина (танго) и Испания (фламенко). Ара Маликян признава, че никога не композира с цел да запише нещо. Той предпочита да пуска видео от концерти и новият му клип към "Ay Tikar Tikar" е изпълнение на живо от последното му световно турне, преплитащо всичко от джаз до поп, от рок до фламенко.

Дете пострада сериозно при битов инцидент с печка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635773

9-годишно дете пострада сериозно при битов инцидент в град Рила. Гръмнала е печка на твърдо гориво, с водна риза, потвърдиха за Дарик от полицията в Кюстендил. Спрял е тока, което е довело до спиране работата на помпата към печката и нейното прегряване. Детето е закарано за лечение в благоевградската болница от екип на Спешен център. По неофициална информация то е с фрактура на ръката и може да остане за цял живот с увреждане....

Екзакта: Ако изборите бяха сега, за ГЕРБ ще гласуват 26.1%, а за БСП – 24.9%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5986391

Екзакта: Ако изборите бяха сега, за ГЕРБ ще гласуват 26.1%, а за БСП – 24.9%Бойко Борисов запазва най-висок рейтинг на одобрение сред лидерите на партии у нас от 43% , срещу 49% неодобрение, а 77 на сто от българите одобряват членството ни в ЕС Ако в края на 2016 г. имаше парламентарни избори, ГЕРБ биха получили 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%. Това показват данните от новото социологическо изследване на

Екзакта: Ако изборите бяха сега, за ГЕРБ ще гласуват 26.1%, а за БСП – 24.9%

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986391

Екзакта: Ако изборите бяха сега, за ГЕРБ ще гласуват 26.1%, а за БСП – 24.9%Бойко Борисов запазва най-висок рейтинг на одобрение сред лидерите на партии у нас от 43% , срещу 49% неодобрение, а 77 на сто от българите одобряват членството ни в ЕС Ако в края на 2016 г. имаше парламентарни избори, ГЕРБ биха получили 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%. Това показват данните от новото социологическо изследване на

Черният заек

http://offnews.bg/news/n_1/n_644057.html

Завесите се вдигат и на сцената излиза Илюзионистът. „Сега ме виждате, а сега не“ - прави кратък пирует той. Сам решава кога да ни се покаже и какво да ни покаже. Ние просто седим и блеем. Илюзионистът не ни е оставил голям избор. Напоследък номерът му със заека е най-популярен. На главата си обикновено носи черен цилиндър, но за да има контраст, този път цилиндърът е бял. - Дами и господа, добре дошли на нашето шоу. Знаете, че форматът на шоуто вече държи като опаковка всички наши обществени дейности – избори за президент в САЩ, снегонавявания на магистрала „Тракия“, взривове на гара Хитрино. Лет ми ентартейн ю, оставете се в моите лапи, ще ви забавлявам до побъркване. Шоуто от мен, овчите усмивки от вас. Ще ви покажа сега един много банален и изтъркан трик. Свалям си цилиндъра и ще бръкна вътре в него. Какво ще извадя? Заек, много ясно. Обичам зайците, всякак ги обичам, с чесън и сини сливи много ми допадат. Толкова зайци съм наизвадил от шапката си, че вкъщи е цял зайчарник. А и те бързо се размножават. Затова почнах да ги назначавам на различни позиции – журналисти, политици, кметове. Един заек дори го включих в президентските избори на една голяма държава. Защото зайците са мили създания, невинни, страхливи, но да преминем към действия. И хоп, след тази встъпителна реч Илюзионистът извади от цилиндъра си поредното зайче. Сладко, пухкаво зайче с черен цвят, заради контраста с цилиндъра, нали ви казах. - Какъв цвят е заекът днес? - Черен. - Не, не е черен. Бял е, но вие сте субективни и расистки настроени, затова твърдите, че е черен. Призовавам ви да си мерите думите, защото ще сезирам организацията за защита на животните, КЗД, фемен, жени без граници и лъгъбътъ комитетите. Така. Още веднъж, какъв е цветът на заека? - Бял. Бял. - Ето, виждате ли, че можете, когато искате. И на черното казахте бяло. Шегувам се с вас, разбира се, заекът е много черен, но първо ще ме чуете аз да го казвам, а след това вие, за да не правите езикови фалове. И освен това се въздържайте от квалификации, защото в тази дума „черен“ долових леко презрителен и ксенофобски тон. Ами ако заекът ми се обиди? Тогава всички вие ще влезете в затвора за обида. Препоръчвам ви да го наричате „черничък“ или „тъмничък“, езикът кости няма, но кости троши, скъпи мои зрители. Илюзионистът вдигна черния заек за ушите и го целуна по муцунката. След което продължи: - Този заек не е типичен за нашата страна. Ние до днес бяхме свикнали да виждаме единствено бели зайци. Но това са предразсъдъци. Традициите се променят, навиците също, аз вас така ще ви дресирам, че след моето шоу ще говорите единствено правилни неща. А ако някой се осмели да споделя в чуждоезични сайтове на отдалечен сървър някакви непристойни коментари, да знаете, че ви следя много строго. Назначил съм по един заек да наблюдава всеки един от вас и да ми докладва. Или вие ще се простите с предразсъдъците си, или ние ще се простим с вас. Средно положение няма. И за да облекча вашия вътрешен конфликт, сега ще проведем една игра. Този тъмен заек пристигна в нашата северна страна неотдавна. Ние му предоставихме всички условия, за да се чувства комфортно. Но това не е достатъчно. Необходимо е да прекрачим всички ваши вътрешни граници и да заживеете по нов начин. За децата ви ще бъде лесно, те ще са свикнали от малки. По-трудно ще бъде вие да се пренастроите. Но не е невъзможно. И така, днес задачата е следната: изваждам ви от цилиндъра още няколко заека. За целта на играта ни те всички са бели, ето така. Илюзионистът нареди край черния заек няколко бели заека, които също извади от цилиндъра, много ясно. Той от там вади, каквото си поиска. От нас се иска единствено да зяпаме. - Хайде сега, мили мои. Кажете ми коя от тези зайкини пред вас на сцената ще изберем за Мис 2017? Искате ли помощ? - Не е честно... - обади се някой. - Кое не е честно? - попита Илюзионистът. - И отново намесвате понятия от различен порядък. Аз ви говоря за тенденциите, които се очаква да следвате. А вие пак с вашите предразсъдъци и неразбираеми думички. Чест? - Не е честно черната зайкиня да е само една. Поне две да бяха. И освен това е пристигнала от Африка миналата година и не може да говори северен език. Да изберем догодина дъщеря й, те бързо се размножават. А нашите бели зайкини как ще се почувстват, ако изберем нея? Ще ревнуват най-малкото. - Ето, за това говорим, мили мои. - Илюзионистът се усмихваше широко. - За вашите чувства говорим. Те трябва да бъдат преодоляни, надмогнати, надскочени. Какво значи ревност? И какво като не говори северен език? А за нейните чувства помислихте ли? А за моите инструкции сещате ли се? Една е зайкинята, защото трябва да ви заболи повече, защото без болка няма промяна. Сега вие ще изберете тъмната зайкиня за Мис 2017 и после няма да ми мрънкате, защото това ще си е лично вашият избор! Вие сами ще си я изберете! Аз на никого нищо не налагам, само ви съветвам. Правя фокуси и ви помагам да станете по-добри! - Това са зайци, не са хора, как ще изберем заек в конкурс за човек? - Аа, драги, тук вече вие преминахте границите. Смятате ли, че е от толкова голямо значение, че съществото пред вас е от друг биологичен вид? Толкова дребнави ли сте? Не проявявате ли поне малко емпатия? Всичко очаквах от вас, бях се приготвил да спорим за цвета и произхода на зайкинята, но с този коментар ме изненадахте. Звучи шокиращо и много злобно да разделяте живите същества по признак видова принадлежност. Започвам да се разстройвам. Ние с вас май няма да се разберем. Вместо да мислим как да станем едно цяло, как да се обединим, вие за разделение ми говорите. Но нищо. Ще свикнете. Фемен ще заведе няколко дела и тогава ще разберете по трудния начин може ли черната зайкиня да стане Мис 2017 или не може. - Фемен не трябва ли да протестира срещу конкурсите за красота изобщо? Не са ли самите конкурси унизителни за жените? - Охрана, изведете този човек от залата. После ще си поговоря с него на четири очи.

Забраниха корабоплаването по българо-румънския участък на р. Дунав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635775

Целият българо-румънски участък по река Дунав е затворен за корабоплаване, съобщиха пред Дарик от дирекция „Речен надзор“ в Русе. Забраната е в сила от днес, а решението е съгласувано между експертите от двете страни на реката. Причина са критично ниските нива на Дунав и ледоходът, който на места заема до 70 на сто от водната повърхност. От „Морска администрация“ изпращат предупреждения до капитаните на кораби. Много от плавателните съдове вече са прибрани в зимовници или естествени укрития по реката. Забраната за корабоплаване ще отпадне след ...

Преизбраха Георги Ушев за председател на спецсъда

http://offnews.bg/news/n_1/n_644063.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преизбра единодушно Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. Единственият кандидат за поста получи право на втори мандат с 13 на 0 гласа. Изслушването на Ушев продължи няколко часа. Бяха му задавани въпроси, свързани с разширяването на компетентността на СНС, за общественото доверие, за използването на специални разузнавателни средства и др., съобщава "Правен свят".  По въпроса за компетентността Ушев бе на мнение, че трябва внимателно да се обмисли. Съзнава изключителната отговорност и рисковете от управлението на Специализирания наказателен съд, който, по думите му, се проследява и от международните институции като индикатор. Непрекъснати проверки имало от Бюрото за контрол на СРС, от Апелативния специализиран наказателен съд, ВКС, ИВСС и др. Констатациите били положителни. Смята, че се подобрява качеството на работата на съдиите, много по-рядко решенията се отменят заради процесуални нарушения. Посочи, че през 2015 г. е имало само едно отменено дело на тези основания. Комуникацията с всички институции била много добра. Съдиите били инициативни, активно отправяли преюдициални запитвания и др. "Съдийското самоуправление съществува в спецсъда от създаването му. Винаги съм залагал на колективния вътрешен регулатор", заяви още Ушев. Проблем, който той отчита, е прекомерният формализъм в някои решения. Тези излишни обстоятелства се пренасят от диспозитивите на обвинителните актове, каза Ушев и добави, че, четейки обвинителни актове на Специализираната прокуратура, смята, че има какво още да се желае от работата на държавното обвинение.

В правната комисия на парламента спорят за мажоритарното гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986401

В правната комисия на парламента спорят за мажоритарното гласуванеДепутатите от правната комисия спорят дали да се занимават с проекторешението на ГЕРБ да се уважат резултатите от референдума, включително да се приеме мажоритарен избор на депутатите в два тура. То бе внесено на 14 ноември от председателя Данаил Кирилов, заместничката му Десислава Атанасова и зам.-шефа на парламента Димитър Главчев.

В четвъртък автобуси за учениците ще има, снеговалежът в Пловдив продължава(СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635774

Въпреки усложнената обстановка в Пловдив, градският транспорт се движи нормално. Това съобщи пред Дарик зам.-кметът Златин Велев. „Предприели сме всички мерки в четвъртък, когато учениците тръгват на училище, да има достатъчно автобуси за всички райони на града. Дали сме предписания рейсовете да бъдат с непрекъсното работещи двигатели, за да поддържат нормална температура“, поясни още той. Заради непрекъснатия снеговалеж, „синя зона“ работи  на намален капацитет, допълни Велев. Таксуването става само в изчистените участъци. От Общината призовав...

НСИ отчита ръст в промишленото производство

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-promishlenost-izdeliya-1531040.html

/КРОСС/ По предварителни данни през ноември 2016 г. индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни , нараства с 1.6% в сравнение с октомври 2016 година. През ноември 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 4.3% спрямо съответния месец на 2015 година. Месечни изменения През ноември 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.4%, и в добивната промишленост - с 2.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 1.3%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16.8%, производството на тютюневи изделия - с 12.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 9.6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9.0%. Спад е регистриран при: производството на облекло - със 7.1%, производството на химични продукти - с 6.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.6%, производството на напитки - с 3.7%. Годишни изменения На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 9.8%, в преработващата промишленост - с 4.9%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.0%

В Атина затвориха училища и детски градини заради снеговалежа

https://www.actualno.com/balkani/v-atina-zatvoriha-uchilishta-i-detski-gradini-zaradi-snegovaleja-news_586528.html

В Атина и останалата част на Гърция са регистрирани много ниски температури и обилни снеговалежи, които до края на деня се очаква да преминат в дъжд, съобщи БГНЕС. В гръцката столица не работят някои автобусни линии, има и затворени летища в северната част на страната. Училищата и детските градини в Атина временно са затворени, властите призоваха столичани да избягват излизането навън и движението с коли.

Заради снега и студа отменят китайската Нова година във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635772

Обилният снеговалеж и сибирският студ доведоха до отмяна на празнуването на китайската Нова година във Велико Търново."По независещи от Община Велико Търново причини е отменен спектакълът в жанра "Съчуанска опера”.. Заради усложнената зимна обстановка трупата от артисти от провинция Съчуан няма да пътува до България, а провеждането на всички събития в страната, в това число – и във Велико Търново, отпадат", съобщиха от общината в старата столица.Велико Търново трябваше да отбележи настъпването на китайската Нова година със спектакъл в жанра "Съ...

"Екзакта": Само ГЕРБ, БСП, националисти и ДПС се класират за следващия парламент

http://www.mediapool.bg/ekzakta-samo-gerb-bsp-natsionalisti-i-dps-se-klasirat-za-sledvashtiya-parlament-news258661.html

Поредно социологическо проучване потвърждава скъсената дистанция между ГЕРБ и БСП, ръст на т.нар. Обединени патриоти, които се очертават трета политическа сила, четвърто място на ДПС и неяснота в десния спектър след разлома в Реформаторския блок и възникването на нови формации. По данни на "Екзакта Рисърч Груп", обявени във вторник, ако в самия край на 2016 година се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ биха получили 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%. Агенцията уточнява, че данните са получени с открит електорален въпрос, при който на респондентите не са предлагани имена на партии като възможни отговори. Други косвени въпроси в изследването показват, че преднината на ГЕРБ пред БСП може да е и малко по-голяма – между 2% и 3%. С електорален дял от 10.5% Обединените патриоти са трета политическа сила, а ДПС биха получили малко над 4%. Така ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и ДПС са четирите формации, които биха успели да влязат в следващия парламент, според проучването на "Екзакта". В края на 2016 г. Реформаторският блок има електорална тежест от 3.5%, а отцепилата се от Блока партия ДСБ би получила самостоятелно 2.1%. Новата партия "Воля" на варненския бос Веселин Марешки събира 3.3%. Процесите, които протичат в левия спектър на политическото пространство след президентските избори имат обща доминанта – мобилизация около БСП, отчита "Екзакта". Фрагментиране в дясно и очакване за нов проект със силно гражданско участие В навечерието на парламентарните избори наблюдаваме фрагментиране на дясноцентристкото пространство, където възникват нови десни формации. Все още няма яснота какви са шансовете за ефективно взаимодействие между тях. А именно от това зависи най-вече да има силна дясна алтернатива на тези парламентарни избори, посочват социолозите. 63% от българите са на мнение, че Реформаторският блок в сегашния си вид не може повече да бъде успешен политически проект. Това мнение се споделя и от 1/3 от интервюираните, които декларират електорална подкрепа за РБ в настоящия момент. Една четвърт от участвалите в настоящото проучване са на мнение, че на страната е нужен нов дясноцентристки проект със силно гражданско участие. Това по-често твърдят мъжете, хората на възраст над 30 години, високообразованите респонденти, заможните, жителите на столицата и на градовете-областни центрове, както и избирателите с дясноцентристка ориентация. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и лидерът на ДСБ Радан Кънев са сочени от по 9% от българите като политици, с които се свързват масовите очаквания за възникване на силна дясна алтернатива на сегашното управление. Каракачанов е посочван в това си качество главно от симпатизанти на "Обединените патриоти" (коалицията ВМРО-НФСБ-"Атака", която го издигна за президент -бел.ред.), а Радан Кънев – от хора с най-разнообразни политически симпатии в десния спектър. Въпреки, че от следващите парламентарни избори ни делят няколко месеца, все още има немалко въпросителни относно това колко и кои ще са новите партии. "Бивши седесари" са важен ресурс за новите десни В края на декември 2016 година 19% от българите декларират, че биха гласували за нова партия. Най-често това е избор на мъже, на хора на възраст между 50 и 60 години, на високообразовани и заможни респонденти, на жители на градовете-областни центрове, както и на десни избиратели. Този профил на подкрепа за нови партии показва обществени очаквания за нови формации предимно в дясната част на политическия спектър. Важен ресурс за новите десни са онези избиратели, които се определят като "бивши седесари" (общо 18% от българите). Те представляват по около 40% от сегашните електорати на РБ и на ДСБ, една четвърт от електората на ГЕРБ и една трета от електората на "Воля". Христо Иванов с 14% одобрение след заявката за учредяване на "Да, България" Непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаване на нова политическа формация "Да, България", одобрението към него възлиза на 14%. Категоричното дистанциране на Радан Кънев и ДСБ от РБ и заявката да се работи за нов дясноцентристки проект му носи по-скоро позитиви. Одобрението му в настоящото изследване възлиза на 15%, като този дял е значително по-висок в сравнение с одобрението му от преди президентската кампания. 11% от българите гледат с добро око на възможността за евентуално обединение между бъдещите проекти на Кънев и Иванов. 28% възприемат негативно подобна възможност, а над 60% не изказват мнение по въпроса. "Пренапрягане" на БСП с периферен електорат Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са политиците, с чиито имена се свързва възможността да има силна лява алтернатива на сегашното управление. Левите избиратели не виждат проблем в това левите политици, които преди време са се дистанцирали от БСП, сега отново да работят за левицата. Моралната приемливост на подкрепата за БСП след президентския вот би могла да затрудни доброто самостоятелно представяне на формации като АБВ и "Движение 21" на предстоящите парламентарни избори. В същото време, след президентските избори наблюдаваме как голямата част от конюнктурния вот се ориентира именно към БСП. Това "пренапрягане" на БСП с периферен електорат определено не носи само плюсове, отбелязва "Екзакта". Предизвикателство пред ръководството на БСП е и провеждането на политики в синхрон с преобладаващата политическа ориентация на собствените им избиратели. От самооценката на болшинството симпатизанти на БСП е видно, че те се поставят в крайно лявата част на политическия спектър. 21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират. Над средния дял разочаровани регистрираме сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 60 години, сред българите със стандарт около и над средния, сред жителите на градовете-областни центрове и сред живеещите в селата. Най-малко са разочаровани левите избиратели. В масовите обществени представи има три политически партии, които разширяват влиянието си след президентските избори. Това са Обединените патриоти (според 55% от българите влиянието им нараства), партия "Воля" на Веселин Марешки (според 42% влиянието й расте) и БСП (според 39% от българите социалистите подобряват позициите си след президентските избори). Неодобрението преобладава над одобрението при всички политически лидери Бойко Борисов остава най-одобрявания политик в България, но дори и при него преобладава неодобрението. В момента в България няма лидер на политическа партия, към когото позитивното отношение да е с по-висок дял от неодобрението. Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е одобряван от 43% от българите, а неодобрението към него е 49%. Президентските избори редуцираха одобрението към Бойко Борисов с около 5%, като с близо толкова се сви и периферният електорат на ГЕРБ, отчита агенцията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с рейтинг на одобрение от 27% (по-висок дял от електоралната тежест на БСП). Одобрението за Красимир Каракачанов е 35%; за лидера на АБВ Георги Първанов - 25%, за лидера на СДС Божидар Лукарски - 17%, а за лидера на ДБГ Меглена Кунева -16%. Въпросът за аргументите, с които Бойко Борисов подаде оставката си, не намира еднозначен отзвук в общественото мнение. 39% от българите приемат аргументите му за оставката, а за 45% те са неприемливи. Сферите на живот, в които българите са почувствали подобрение през последната година от управлението на ГЕРБ са: транспорт, усвояване на средства от ЕС, туризъм, регионално развитие и спорт. Най-силно са се влошили нещата според интервюираните в сферите на здравеопазването, благосъстоянието и стандарта на живот, социалната политика и образованието. 44% от българите не се чувстват представени в сегашния парламент   44% от българите не се чувстват политически представени от депутатите в сегашното Народно събрание, а 41% смятат, че са представени. Според 25% от българите ГЕРБ изразява в най-голяма степен интересите на хора като тях (това твърдят и 87% от избирателите на ГЕРБ), а според 23% партията, която е най-близо до хора като тях, е БСП (това твърдят и 92% от избирателите на БСП). Според 11% Обединените патриоти са формацията, която в най-голяма степен ги представлява.   Националното представително проучване е проведено между 27 и 30 декември 2016 г. сред 1000 пълнолетни българи, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 92 населени места на страната. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю по домовете на респондентите, пояснява "Екзакта".

Обилният сняг не създава проблеми в Кърджалийско

https://www.24chasa.bg/region/article/5986373

Обилният сняг не създава проблеми в КърджалийскоОбстановката в Кърджалийска област е спокойна, въпреки падналия сняг. По данни на хидрометеорологичната обсерватория тази сутрин най-висока е била снежната покривка в община Кирково – 40 сантиметра, като на високите места тя достига до 1 метър. 31 сантиметра са измерени в Крумовград, на високите места до половин метър.

До 10 г. затвор грозят кмета на Пловдив Иван Тотев

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986385

До 10 г. затвор грозят кмета на Пловдив Иван ТотевОт 3 до 10 години затвор грозят кмета на Пловдив Иван Тотев ако обвинението му бъде доказано. Това стана ясно от думите на говорителя на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова. По-рано днес стана ясно, че Тотев е обвинен в престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за изграждане на зоокът.

Само коли до 12 тона могат да се движат по републиканската мрежа в Добричко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635771

За всички пътища в Добричка област от републиканската пътна мрежа важи ограничението за движение на автомобили само до 12 тона, съобщиха от Областния съвет за сигурност. По последна информация от съвета 15 села в областта са без вода – 9 в община Добричка, 1 в община Каварна и 5 в община Крушари. Още се работи по отстраняване на аварията на помпена станция Ведрина. Проблем има и в ПС Крушари. Няма селища без ток. Непроходими все още са отсечките към Ново Ботево и към Дебрене в община Добричка и Дяково-Добрин в община Крушари. Работи се по напра...

Кербер отпадна рано и във втория си турнир за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/10/2897250_kerber_otpadna_rano_i_vuv_vtoriia_si_turnir_za_2017_g/?ref=rss


Световната номер 1 в женския тенис Анжелик Кербер отпадна рано и във второто си състезание за 2017 г.

След като стартира годината с победа и загуба в Бризбейн, германката допусна поражение още в първия си двубой от турнира в Сидни.

Кербер отстъпи с 6:7 (5), 2:6 срещу голямата надежда на руския тенис Дария Касаткина. Така лидерката в световната ранглиста ще стартира защитата на титлата от Australian Open с две поредни загуби, след като преди седмица беше победена в три сета...

Георги Данаилов: Малко по-добре сме, отколкото бяхме в навечерието на промените

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986378

Георги Данаилов: Малко по-добре сме, отколкото бяхме в навечерието на променитеЧовекът е устроен да помни някои събития от живота, а други да забравя. Събитията от януари 1997 г. бяха в едни драматични дни, в които се изразяваше едно ясно народно недоволство срещу правителството на Жан Виденов и в края на краищата се стигна до промяна. Въпросът беше какво беше какво стана след това.

След гонка хванаха мъж с 40 000 къса цигари без бандерол в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635757

40 000 къса цигари без акцизен бандерол са иззети при акция на полицията в Сливен. При опит да избяга с контрабандната стока е задържан криминално проявения 42-годишен мъж от Сливен. Той е арестуван в сливенския квартал "Надежда. Стигнало се е до преследване по улиците на града, след като мъжът е отказал да изпълни разпореждане и да спре за проверка. Той е напуснал квартал "Надежда" в опит да избяга с лек автомобил "Мерцедес". Последван е от органите на реда до квартал "Даме Груев", където изоставя автомобила и прави опит да се укрие. Малко...

Над 5000 чифта фалшиви маратонки намериха варненските митничари

http://www.moreto.net/novini.php?n=340838

5661 чифта спортни обувки намериха митнически служители от отдел „Митническо разследване и разузнаване" на Митница Варна по подозрение, че нарушават права на търговска марка. Това съобщиха от Агенция "Митници" за Moreto.

Спасители чистят ледените висулки

https://www.24chasa.bg/region/article/5986379

Спасители чистят ледените висулкиСпасители от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана чистят ледените висулки, образували се при минус 12 градуса. Спасено е коте от козирката на сладкарница "Валка" , което според жалбата на възрастна жена прекарало в снежния капана девет дни и мяукало жално. Опасни висулки са премахнати от блок "Родопи" и на улица "Хаджи Димитър".

Бумът на глобалния пазар на жилищни имоти изглежда отминава

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/bumyt-na-globalniia-pazar-na-jilishtni-imoti-izglejda-otminava-231789/

Шанхай е най-бързо растящият пазар в света през третото тримесечие на 2016 г., а Катар е пазарът с най-силен спад на цените

Гениалните гении на управляващите

http://www.cross.bg/kude-avtentichnost-lichno-1531056.html

/КРОСС/Спортният министър в оставка бил открил своя художествена изложба. Наредил платна, рисувани лично от него. Обаче не били на спортна тематика. Понеже - къде сме ние, къде са те? В областта на спорта, де - преди и по време на неговия мандат. И на Олимпиади; и на Спартакиади (ако все още имаше такива); и на световни, европейски, балкански, селски и т.н. първенства. Как и какво да нарисуваш? А разровиш ли го - ще мирише. И ще горчи като отрова ... А пък за по-голяма тежест и автентичност - изложбата е курирана лично от министъра на културата. Също в оставка. За да не останат никакви съмнения за автентичност, оригиналност и недостижимост. Ето ви типичен пример за нашето (селско) ежедневие. Двамата министърИ (по Големанов) просто са си сбъркали професията и таланта. Или някой друг им ги е сбъркал. Сещате се - Кой. Разбира се, че - Той. Който ги е подредил в такава конфигурация. Роднина - милиционер; роднина - милиционер. И т.н. и т.н. За да изпъкват по-релефно и вече никак да не се съмнявате в гениалните гении на управляващите (ни). А и повече да не се чудите на „Модела Кой". Ами, отговорът е прост и само на една ръка разстояние - Той. Който продължава да си мисли, че от Него няма нищо по-голямо. Освен началството - там някъде, Горе. Автор: Георги Димов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване