Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус

http://www.cross.bg/tona-belarys-neft-1531102.html

/КРОСС/ Русия планира да намали доставките на нефт за Беларус до 4 млн. тона в първото тримесечие след като двете страни не успяха до края на м.г. да намерят решение на газовия спор, пише "Комерсант". Пръвоначално графикът предвиждаше доставка на 4,5 млн. тона нефт в първото тримесечие, но сега Москва видимо продължи практиката за намаляване на доставките на нефт, за да предизвика Минск да погаси дълг от над $400 млн. за газта. В Минск очакват, че спорните въпроси ще бъдат решени в течение на първото тримесечие: властта в Беларус ще установи новите тарифи за преминаване на нефт през нейната територия само за този период. Според източник на руското издание руското енергийно министерство е предалоновият график на Беларус от 28 декември и според него, обемът на доставките е около 4 млн. тона вместо очакваните 4,5 млн. тона. Ако тази тенденция се продължи, заедно с предполагаемите 18 млн. тона за годината Беларус може да получи само 16 млн. тона. Задълженията на Минск са от януари м.г., когато Беларус, настоявайки за понижаване на разходите за суровини, едностранно реши да плаща по-малко и в края на ноември дългът стана около $425 млн. От своя страна Москва обвърза газовия въпрос с доставките на нефт и ги съкрати с обещаните от 5,3 млн. тона в първото тримесечие до 3,5 млн. тона, а през октомври-декември до 3 млн. тона.

Котарак стана акушер на бременна козичка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5987212

Котарак стана акушер на бременна козичка (Видео) Приют за животни в щата Западна Вирджиния разпространи клипче в Ютюб, в което се вижда как котаракът Прити Бой се изживява като акушер и се грижи с масажи за козичка, която всеки момент ще роди, съобщава агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Мачокът отказал да се раздели със своята рогата приятелка Копър и непрекъснато бил до нея в обора й.

ЕК ще преразгледа правилата, ограничаващи свободното движение на данни в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=340888

Европейската комисия предложи политически и законови решения, даващи тласък на развитието на основаната на данни икономика в ЕС. Решенията имат за цел да бъдат премахнати необоснованите ограничения на свободното движение на данни през границите, както и на съществуващата правна несигурност в някои отношения, за да може да се използва максимално потенциала на този важен ресурс, съобщиха от ЕК.

Разпадащият се РБ стигна до първи конгрес, но няма да избира лидер

http://www.mediapool.bg/razpadashtiyat-se-rb-stigna-do-parvi-kongres-no-nyama-da-izbira-lider-news258685.html

В края на януари Реформаторският блок свиква своя първи съюзен конгрес, на който обаче отново няма да избере свой лидер и всяка от париите ще запази своята самостоятелност. Това съобщи във вторник след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ неговият съпредседател Найден Зеленогорски (ДБГ). "Ние ще работим на конфедеративен принцип. Продължаваме с екипно управление на Блока", каза той. До конгреса трябва да има ясен правилник за индивидуално и групово членство и за широко гражданско участие. Това ще бъде третият опит на Реформаторския блок да се обедини. Първите два опита бяха осуетени заради неразбирателство между партиите в него и противопоставянето предимно между ДСБ и ДБГ за лидерството. В началото на ноември миналата година Демократи за силна България (ДСБ) обявиха, че за тях споразумението с РБ е изчерпано, тъй като с президентските избори е приключил пълният изборен цикъл, за който партиите се бяха договорили. Месец по-късно ДСБ изключи здравния министър Петър Москов, който предпочете да остане в управлението, когато Радан Кънев и партията му го напуснаха. Като "награда" за лоялността си към РБ и управлението Москов получава пост – ръководител на предизборната кампания на Реформаторите. Въпреки това обаче Найден Зеленогорски остава шеф на предизборния щаб на РБ. По думите на Москов РБ ще "търси контакт с всяка партия от дясното пространство". "Ние твърдим, че десницата трябва да се яви единна. РБ се роди, беше и е усилие за обединение на десницата", заяви той. И добави, че за РБ структурите на ДСБ оставали пълноценна част от Блока. "Реформаторският блок даде възможност на българската десница да бъде единна, да бъде представена в парламента и да постига целите си в управлението", каза здравният министър в оставка. "Който е готов на единство, ние сме готови за разговор с него", допълни той и изрази оптимизъм, че Реформаторите ще да бъдат представени и в следващия парламент. Москов и Зеленогорски отрекоха да има разкол в СДС, след като миналата седмица шефът на софийската организация на СДС Любен Петров бе отстранен от този пост задето поиска коалиция с ДСБ и отдалечаване от ДБГ. Както се разбра, Любен Петров дори е бил на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ като заместник-председател на СДС. Освен че ще е ръководител на предизборната кампания на РБ, Москов ще оглави и три работни групи във връзка с предстоящия конгрес на РБ. Първият екип ще отговаря за коалиционното споразумение и подготовката на конгреса. Втория екип ще отговаря за развитието на Реформаторския блок, а третият екип ще се занимава с развитието на програмата на блока. РБ потвърдиха, че са против въвеждане на мажоритарен вот, както предлага ГЕРБ, а вместо това предлагат пропорционална система със задължителна преференция. Депутатите от РБ ще настояват в дните до разпускането си парламентът да приеме антикорупционния закон на Меглена Кунева.

Десетки загинали при двоен самоубийствен атентат в Кабул

http://www.cross.bg/kabyl-dyshi-dvoen-1531101.html

/КРОСС/ Най-малко 25 души са загинали при двоен самоубийствен атентат, извършен днес следобед в Кабул, съобщи афганистанската телевизия "Първи канал", като се позова на източници от силите за сигурност в столицата, предаде ДПА. "Според очевидци броят на загиналите и ранените при двойния взрив близо до парламента може да е не по-малко от 50", съобщи "Толо нюз", друг афганистански телевизионен канал. 13 души са откарани в болници в цял Кабул, заяви Вахидула Маджро, говорител на афганистанското министерство на здравеопазването. "Автомобил "Тойота", пълен с експлозиви, се е взривил близо до сградата на парламента", каза Ахмад Вали Сабури, началник на Седмо полицейско управление в Кабул. Втора кола е била детонирана, след като силите за сигурност пристигнали на мястото на първата експлозия. Талибаните поеха отговорност за нападението чрез своя говорител Забиула Муджахид. Той посочи, че мишена на атаката е бил "микробус на Пети отдел на афганистанското разузнаване и наетите от него продажници в района Дарул Аман". Според Муджахид са били убити или ранени до 70 души, предаде Ройтерс.

Осигурени са 52,4 млн. лв. за банкови гаранции във Фонда на фондовете

http://econ.bg/Новини/Осигурени-са-52-4-млн-лв-за-банкови-гаранции-във-Фонда-на-фондовете_l.a_i.735213_at.1.html

52,4 млн. лв. от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." ще постъпят във Фонда на фондовете и ще се използват за предоставяне на банкови...

Вътрешен човек може би е замесен в обира на Ким Кардашиян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635874

Следователите работят по версия със замесено вътрешно лице в кражбата на бижута на стойност повече от 10 милиона щатски долара от Ким Кардашиян, след като задържаха нейния шофьор и брат му вчера, предаде Асошиейтед прес. Ограбената Ким се страхувала, че нападателите й ще я изнасилят Трима представители на властите, които поискаха да останат анонимни докато тече разследването, потвърдиха, че шофьорът и по-малкия му брат са сред 17-те задържани лица. М...

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

http://offnews.bg/news/n_1/n_644095.html

Мароканските власти забраниха производството и продажбата на бурки. Министерството на вътрешните работи е изпратило писмо до служителите си, отговарящи за търговията в градовете, с нареждане да не разрешават производството и продажбата на бурки, съобщиха местни медии.  Самото министерство не е коментирало официално тази информация.  Според медиите забраната е от съображения за сигурност, тъй като ислямското покривало се използва много от престъпници. Търговците в търговските квартали на Казабланка обаче вече са уведомени за решението. В Тарудант на търговците е наредено да унищожат запасите си от бурки до 48 часа и да прекратят продажбата на това облекло.  Същото се е случило и в град Уислан, където местният управник е нарекъл бурката "афганистански никаб".  Местни медии съобщават още, че властите са предприели мерки и за забрана на вноса на бурки в Мароко. 

Отчаян вдовец се простреля в сърцето

https://www.actualno.com/varna/otchajan-vdovec-se-prostrelja-v-syrceto-news_586591.html

80-годишен мъж се е прострелял в сърцето в дома си в района на курорта "Св.св. Константин и Елена" край Варна, съобщиха местните медии. От Областната дирекция на МВР потвърдиха, че сигналът за откритото тяло е подаден около 13.15 ч. днес. В жилището е изпратена група от полицаи и следователи, които извършват оглед. Трупът е намерен с една огнестрелна рана в областта на сърцето.  

Железопътната инфраструктура е напълно проходима при зимни условия

http://www.cross.bg/zhelezoputnata-infrastryktyra-e-napulno-prohodima-pri-zimni-ysloviya-1531100.html

/КРОСС/ Към 16.30 ч., няма затворени за движение на влакове железопътни участъци. Аварийните екипи и техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура" разчистват в районите на силен снеговалеж и снегонавявания. Превантивно със снегорин се почиства междугарието Айтос - Черноград-Карнобат, път № 2. Движението в жп участъкът се осъществява по път №1. Дежурните екипи на Компанията са по места и са в готовност да реагират своевременно.  

Ивелин Попов купи картини, нарисувани от министър Красен Кралев

https://www.24chasa.bg/sport/article/5987206

Ивелин Попов купи картини, нарисувани от министър Красен КралевДвукратният футболист №1 на България Ивелин Попов се включи в благотворителната акция, организирана от спортния министър в оставка Красен Кралев. Навръх 50-ия си рожден ден Кралев откри изложба с картини, които е рисувал сам през 2016 г., и ги предложи за продажба. Средствата от продажбите ще бъдат дарени на Фондация "Български спорт" и ще бъдат

В интернет вече воюват кибервойски

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987191

В интернет вече воюват кибервойски Мария Коломиченко, в. "Комерсант" Превод: БТА По равнище на развитие на т. нар. кибервойски, специализирани подразделения по киберсигурност за военни или разузнавателни цели, Русия може да се нареди сред първите пет държави на света. Пред нея са САЩ, Китай, Великобритания и Южна Корея. До този извод стигат руски аналитици въз основа на оценки,

Airbus подписва меморандум за сътрудничество с China Airlines

http://www.cross.bg/airbus-airlines-china-1531099.html

/КРОСС/ Airbus подписа споразумение за сътрудничество (MoU) с China Airlines (CAL) за техническо и инженерно развитие, и обучение на авиокомпанията в Тайван. Съгласно споразуманието Airbus и CAL ще направят техническа оценка и ще дадат бизнес решения за развитие на услугите на авиокомпанията за всички видове самолети Airbus, с които превозвачът оперира сега, и включват A350 XWB, A330/A340 и A320 от семейството. Компаниите съвместно ще оценяват и насърчават дейностите за модернизация и за модификации на кабината и корпуса на China Airlines, възможностите за подобряване на центровете за обучение и поддръжка в Тайван, които обхващат първоначалните програми, курсове и механики. Освен това, те ще откроят предимствата на Satair Group и останалите филиали на Airbus, които стават основни доставчици на ключови части за China Airlines. Хо Нуан-Хсуан, председател на China Airlines, каза: "Щастливи сме да подпишем това споразумение за сътрудничество с Airbus, което е добър знак за нарастващите възможности на авиационния сектор в Тайван и региона на Азия и Тихия океан. Чрез ценния опит и ноу-хау на Airbus, China Airlines и нашата дъщерна фирма за поддръжка TAMECO, ние се радваме да разширим нашите възможности, услуги и инженерни способности за основните видове самолети Airbus, включително и най-новопредставения A350 XWB

Зорница Русинова: През зимните месеци имаме спад на безработицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987201

Зорница Русинова: През зимните месеци имаме спад на безработицатаПървият етап от пенсионната реформа приключи, увеличихме пенсиите. Това сподели в предаването "Лице в лице" министърът в оставка Зорница Русинова. "Ние трябва да сме наясно, че ако искаме високи пенсии - трябва да си ги изработим. През зимните месеци за първи път имаме спад на безработицата.", допълни Русинова.

ВСС махна всички заместници на Методи Лалов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987167

ВСС махна всички заместници на Методи ЛаловСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) махна от длъжност 4-мата заместници на шефа на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. Съдиите Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов подадоха оставки на 12 декември м.г., три дни след като Лалов депозира своята в знак на несъгласие с политиката на кадровия орган.

Испанската лига дава ФИФА на съд заради разширяването на Мондиала

http://offnews.bg/news/n_1/n_644096.html

От Професионалната футболна лига на Испания ще обжалват решението на Световната футболна централа за увеличаване на броя на финалистите на световни първенства на 48 тима. Новината е на "Марка". Изпълкомът на ФИФА утвърди на свое заседание в Цюрих днес промяната на формата на финалите на световните първенства от 2026 година. Отборите ще са разделени на 16 групи по 3 участника. Напред в елиминациите ще продължават първите два. Така шампионът ще изиграе 7 мача - колкото и досега Според информация на "Марка" от Професионалната футболна лига на Испания ще подадат жалби до съда в Брюксел и до съда в Нион срещу това решение. Президентът на Лигата Хавиер Тебас е съобщил за това и на президента на ФИФА Джани Инфантино! Очаквайте подробности!

Норвегия е първата страна, която спира FM радиомрежата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987195

Норвегия е първата страна, която спира FM
радиомрежата си Норвегия спира радиомрежата си на ултракъси вълни (FM) от следващата седмица и така ще стане първата страна, която ще мине изцяло на дигитално радиоизлъчване, предаде Ройтерс. Парламентът даде финалното си одобрение миналия месец, като се позова на факта, че дигиталните мрежи могат да пренасят повече радиоканали.

ТИР се обърна край Враца, спряха движението на тежките камиони към Монтана и Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987197

ТИР се обърна край Враца, спряха движението на тежките камиони към Монтана и ВидинСловенски ТИР се обърна следобед на международния път Е-79 между Мездра и Враца, близо до бензиностанция. Водачът е изпуснал контрола над тежкото возило, което по пътя си е премазало два пилона с лампи за улично осветление. Тираджията е излязъл през люка на кабината само с леки наранявания. Заради катастрофата движението в района беше ограничено.

Румен Радев: Ще разпусна парламента в най-кратък срок

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987194

Румен Радев: Ще разпусна парламента в най-кратък срокНовоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис. Всякакви опити да се удължава живота на 43-то Народно

Достигат ли линейките до пациентите в студа и снега?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635873

От началото на застудяването преди пет дни инцидентите с линейки в столицата са три. Един от тях се отнася до катастрофа пред Турското посолство, като водачът, ударил линейката, е бил с 1,5 промила алкохол, информираха от Центъра за спешна медицинска помощ. Другите два инцидента са били в районите на Костинброд и Драгоман, където при обилни снегонавявания автомобили на спешната помощ са попаднали в преспи и са били изтеглени с трактори. От центъра съобщиха още, че от днес разполагат и с първата линейка в България, предназначена за обслужване на...

10 хил. лв. обезщетение за варненка, потрошила се на разбит тротоар

http://www.moreto.net/novini.php?n=340887

Община Варна трябва да плати обезщетение от 10 000 лева на жена, паднала насред тротоар с натрошени плочки.Това реши състав на Районния съд, научи Moreto.net. Градската управа ще трябва да поеме и разходите от над 800 лева на ищцата по делото.

Мебел или дреха?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5986953

Мебел или дреха?Sharkman е творение на младата китайска дизайнерка Ян Джао. Според нея това е мека мебел, която може да се използва всеки ден в различни ситуации. Но дали е мебел или може да играе ролята на връхна дреха? Нека всеки сам да прецени. Sharkman може да се трансформира според нуждите. Например когато човек иска да поседне и да потърси малко лично

Подозират вътрешен човек за обира на Ким Кардашиян

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5987142

Подозират вътрешен човек за обира на Ким КардашиянСледователите работят по версия със замесено вътрешно лице в кражбата на бижута на стойност повече от 10 милиона щатски долара от Ким Кардашиян, след като задържаха нейния шофьор и брат му вчера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Трима представители на властите, които поискаха да останат анонимни докато тече разследването, потвърдиха,

МОН: 11 януари е учебен ден в 87 общини, неучебен - в 178 общини

https://www.actualno.com/education/mon-11-januari-e-ucheben-den-v-87-obshtini-neucheben-v-178-obshtini-news_586581.html

Училищата в 87 общини в страната утре (11 януари) ще се провежда учебен процес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. Кметовете са издали заповеди за неучебен ден в 8 области – София-град, Бургас, Мотана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Ня

Румънският парламент задейства проверка по подозрения за липсата на 2 млрд. евро от хазната

http://www.cross.bg/mlrd-partiya-dragnya-1531098.html

/КРОСС/ Ръководството на румънския парламент (постоянните бюра на Камарата на депутатите и Сената) задейства проверка по подозрения за липсата на 2 млрд. евро в хазната на страната. Разследването се води по искане на председателят на Камарата на депутате Ливиу Драгня (Социал-демократическата партия - СДП), съобщи Радио Румъния. Той твърди, че в румънските финанси липсват 10 млрд леи (2,2 млрд евро), което е разликата между прогнозираните и реалните доходи в бюджета за 2016 година. Предполага се, че недостигът е възникнал заради недостатъчното използване на еврофондовете. При това положение, смята Драгня, бюджетът е трябвало да бъде "в минус", а не "в плюс", както бе направено при предишното правителство на Дачиан Чолош. "Случилото се е незаконно. Този, който е изфабрикувал тези данни, трябва да си понесе отговорността", изтъкна Драгня. На пленарна сесия идната седмица парламентът ще одобри мандата на комисията за проверка, която в 10-дневен срок трябва да представи доклада си. Опозицията гласува срещу провеждане на разследването. Чолош заяви, че няма никакъв дефицит и обвини социал-демократите, че се опитват да отвлекат вниманието на обществото от неизпълнимите си предизборни обещания с помощта на провокации и пропаганда. На парламентарните избори на 11 декември в Румъния победи СДП. Тази партия заедно с Алианса на либералите и демократите сформира ляво-центристко правителство начело с премиера Сорин Гриндяну

Петкова: Работим за това да не се стигне до режим на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987171

Петкова: Работим за това да не се стигне до режим на тока„Предприети са всички действия, работим за това да не се стигне до режим тока”, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова, цитирана от БиТиВи. Вчера стана ясно, че страната ни е поискала ток от съседна Румъния заради рекордното потребление през последните дни, но помощта ни е била отказана.

Прогноза: Растежът на рекламните разходи се забавя значително през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987176

Прогноза: Растежът на
рекламните разходи се забавя
значително през 2017 г. Ръстът на разходите за реклама на компаниите ще се забави значително през 2017 г. заради икономическата и политическата несигурност, пише в. “Уол стрийт джърнъл”, като цитира прогноза на агенция “Магна глоба”. Световният рекламен бизнес няма да спре да расте, но се очаква това да стане с 3,6%. За сравнение ръстът в рекламата за 2016 г.

Средният осигурителен доход за ноември е 793,92 лева

http://econ.bg/Новини/Средният-осигурителен-доход-за-ноември-е-793-92-лева_l.a_i.735212_at.1.html

Haциoнaлният ocигypитeлeн инcтитyт cъoбщи, чe paзмepът нa cpeдния ocигypитeлeн дoxoд зa cтpaнaтa зa мeceц нoeмвpи 2016 г. e 793,92 лв....

Оставиха в ареста иранец, обвинен за присвояване на 2 милиона долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987155

Оставиха в ареста иранец, обвинен за присвояване на 2 милиона долараВарненският окръжен съд днес задържа под стража гражданин на Ислямска република Иран, обвинен в родината си за присвояване на 2 милиона долара, съобщиха от пресслужбата на съда. Заповедта за ареста му е издадена през октомври миналата година от Първи следствен клон на Революционната прокуратура в Техеран.

Хиджабът и тюрбанът станаха част от униформата в армията на САЩ

https://www.actualno.com/curious/hidjabyt-i-turbanyt-stanaha-chast-ot-uniformata-v-armijata-na-sasht-news_586588.html

Жените мюсюлманки в американската армия вече официално ще могат да носят хиджаб (покривало, което закрива цялото тяло и косата), който ще бъде от огнеупорна материя в цвят, близък до този на обичайната униформа, а за мъжете войници се разрешават тюрбаните и брадата, съобщи Th

Георги Ушев единодушно преизбран за шеф на Спецсъда

https://www.actualno.com/society/georgi-ushev-edinodushno-preizbran-za-shef-na-specsyda-news_586587.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбра председателя на Специализирания съд Георги Ушев за още един мандат. Той беше единствен кандидат за поста и бе избран единодушно с 13 на 0 гласа. Пред съдийската колегия Ушев отчете, че в момента в съда има близо 20 съди

371 нови работни места в област Хасково по два проекта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635871

Областната комисия по заетостта заседава днес. Под председателството на заместник-областния управител Валентин Ангелов членовете й оцениха и класираха постъпилите заявки от работодатели за участие в два проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г.“ Първият е „Обучение и заетост на млади хора“. За наемане на работа на безработни до 29 години са кандидатствали 47 фирми от региона. Всички те са одобрени, а ресурсът,  който им се отпуска за осигуряване на 211 работни места, е 715 354 лева. Тази сума е далеч под осигурения от програмата ...

Спас Русев: Оставам в Левски, феновете да са спокойни

http://offnews.bg/news/n_1/n_644094.html

Спас Русев, мажоритарен акционер в Левски, успокои феновете на тима. Той говори пред "Блиц" след завръщането си от почивка на карибски остров. "Оставам председател на Надзорния съвет на Левски! Левскарите могат да бъдат спокойни, защото клубът е напълно подсигурен", заяви Спас Русев. Така той разсея спекулациите от преди една седмица, че ще изостави "сините" поради сложната икономическа ситуация в страната. "Всичко в отбора е спокойно. Футболистите получават навреме своите възнаграждения. В клуба върви много сериозен оздравителен процес", подчерта г-н Русев пред "Блиц" На въпрос вярно ли е, че Левски няма да прави селекцията, той отговори - "Това не е вярно. Всеки един трансфер ще бъде направен след обоснован анализ." Притесненията сред левскарите са заради Общото събрание, свикано на 3 февруари. Не е тайна, че инвестициите на Спас Русев зависят пряко от ситуацията около "Виваком", която засега е неясна. Междувременно стана ясно, че Левски ще се опита да уволни дисциплинарно Хеан Деса . Перуанецът закъсня и за този старт на подготовката, като отново не се обади с извинителна причина. Халфът взима най-високата заплата на Герена - 30 000 лева. "Сините" заминаха днес на подготовка за Кипър без Деса. За сметка на това в отбора прибраха по заплата за старт на годината. 

Зимната обстановка в община Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635870

Времето в община Габрово е облачно, спокойно, вали слаб сняг. Височината на снежната покривка в градската част е 58-60 см. Температурата на въздуха, измерена от общинската МТО станция, е минус 12°С. Влажността на въздуха е 86%. На телефоните на Общински съвет по сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора. Няма населени места без електрозахранване на територията на община Габрово. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, видимостта е добра. Пътната настилка е заснежена и обработена. Температурата на въздуха е минус 17°

Страната на Чорбя, страната на Гица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5987151

Страната на Чорбя, страната на Гица Андрей Плешу*, в. "Адевърул", Букурещ Превод: БТА Когато един западен дипломат ми каза преди време, че в Румъния не съществува това, което във всички цивилизовани държави се нарича "държава", първо се почувствах объркан. Мислех си, че евентуално има предвид непоследователна, своеволна, незряла, нефункционираща държава, но идеята,

От КТ „Подкрепа” искат културното министерство да ограничи чалгата

http://www.moreto.net/novini.php?n=340891

От синдиката КТ "Подкрепа" изпратиха отворено писмо до културното министерство, с което искат държавна намеса във формирането на музикалните вкусове на подрастващото поколение. В текста се казва, че спорът на "Музикаутор" с БНР е "за това каква музика да звучи в националния ефир" и е определен по-скоро за комерсиален, а не спор за качеството на музиката и нейната възпитаваща роля.

ЦСКА се раздели с Галчев и Господинов

http://www.cross.bg/tzska-boris-anatoliii-1531097.html

/КРОСС/ ЦСКА се раздели с двама футболисти. Това са бившият капитан на тима Борис Галчев и вратарят Анатолий Господинов. Така от славния отбор на „червените", спечелил Купата на България през май миналата година, си тръгнаха още играчи. В официалния сайт на ЦСКА излезе следното кратко съобщение: Армейци, Днес по взаимно съгласие бяха разтрогнати договорите на състезателите Анатолий Господинов и Борис Галчев. Ръководството и спортно-техническият щаб на Професионален футболен клуб ЦСКА пожелават на Анатолий и Борис бъдещи успехи!  

Зимата отложи спектакъла на Мариус Куркински

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635867

Заради лошото време моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле“ по разкази на Николай Хайтов се отлага от 15 за 23 януари (понеделник) – съобщават от читалище „Развитие 1869“. Мястото остава непроменено – НЧ„Развитие-1869“ /Стария театър/, часът също – 18. Закупените входни билети за 15 януари важат за 23 януари и не се налага презаверка. При невъзможност да се посети спектакъла на новата дата, парите ще бъдат възстановени срещу върнатия билет.

Студ: Надминахме 20-годишен рекорд по потребление на ток

http://www.mediapool.bg/stud-nadminahme-20-godishen-rekord-po-potreblenie-na-tok-news258684.html

Ниските температури са довели до върхово потребление на ток и природен газ. На 9 и 10 януари е надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но тя е стабилна и работи добре, отчете енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на пресконференция във вторник. Тя допълни, че засега не се налага режим на тока, нито пък спиране на износа на електроенергия. "Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха 100%", каза Петкова. От обясненията й стана ясно, че с два от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки е имало проблем с активирането на т.нар. студен резерв, чиито мощности към момента произвеждат 550 мегавата електроенергия. "Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", каза Петкова. От топлоцентралите казали, че са им замръзнали въглищата. Министърът уточни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ "Русе". Поради тази причина българският Елекроенергиен системен оператор (ЕСО) е поискал помощ от Румъния, но тя отказала, в което министър Петкова не вижда проблем, защото очевидно северната си съседка също е затрудена от върховото потребление. Петкова посочи, че предоставянето на помощ между отделните електросистемни оператори е ясно разписана в двустранни споразумения - всяка страна иска помощ и ако другата държава има възможност я предоставя, ако не я отказва. "Очевидно Румъния също има проблеми, поради което я отказа. Ние сутринта отказахме запитване за помощ от страна на Турция, искаха приблизително 200 мегавата. Такава помощ се иска непрекъснато между държавите, който има възможност я предоставя, който не - не я предоставя. Няма нищо необичайно и притеснително”, коментира Теменужка Петкова. Тя информира, че от полунощ на 10 януари Гърция е спряла износа на ток за два дни, а България е имала планиран внос от там, който очевидно няма да се осъществи. "Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, няма проблеми", допълни тя. В понеделник потреблението на природен газ е достигнало 16 млн. куб. метра. "Няма проблем. "Булгаргаз" е в готовност и ще задоволи всички потребности. Гражданите да са спокойни, осигурени са доставките на природен газ”, успокои Петкова. Тя информира още, че до преди час не е имало населени места без електрическо захранване. "Работим и се надявам, че до ситуация за режим на тока няма да се стигне", увери тя.   Очаквайте подробности

Китайският женски робот Цзя Цзя желае доброто на хората (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987141

Роботът Цзя Цзя може да води прост разговор и да прави впечатляващи женски мимики, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Създателите му са убедени, че тези хуманоидни киборги са предвестници на бъдеще, в което Китай ще бъде населен с роботи, работещи за хората. Първият китайски андроид Цзя Цзя бе представен миналата година от китайски учени.

30-минутни часове в димитровградските училища от 12 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635869

Ваканцията в община Димитровград няма да бъде удължена и учебният процес ще стартира на 12 януари, в четвъртък, при намалени часове от по 30 минути. Това стана ясно днес след среща на кмета Иво Димов с директорите на учебни заведения в общината. Целта на работната среща бе да обсъдят възможностите за удължаване на ваканцията с още два дни заради тежката и усложнена зимна обстановка, съобщават от димитровградската администрация. Кметът вече изчерпи законовата възможност да даде 3-дневна ваканция.  

Спешна помощ вече има линейка за недоносени бебета

http://www.mediapool.bg/speshna-pomosht-veche-ima-lineika-za-nedonoseni-bebeta-news258683.html

Центърът за спешна медицинска помощ в столицата получи като дарение първата у нас линейка за транспорт на недоносени бебета. Тя е на стойност 75 000 лева и е оборувана с фиксиран кувьоз, апарат за обдишване и резервна кислородна бутилка. Тя ще се използва за транспорт на недоносени бебета от една болница в друга, което сега се прави с обикновени линейки. Линейката ще се ползва за нуждите на София-град и София-област, но при необходимост ще обслужва и други райони на страната. С нея ще пътуват предимно лекарите от болниците, но се предвижда колегите им от Спешна помощ да бъдат допълнително обучени за целта. Статистиката сочи, че всяко десето дете в България се ражда недоносено. Преждевременно родените деца имат нужда от специални медицински грижи и проследяване от широк спектър специалисти – невролог, кардиолог, ортопед, офталмолог, УНГ, пулмолог и други, поради което понякога се налага преместването им в по-модерна и оборудвана болница.

Награда от шефа: 800 служители на круиз до Карибите (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635872

Шеф изпрати 800 свои служители на круиз до Карибските острови. Гари Бърч, чиято фабрика се намира в американския щат Айова, реши да награди подчинените си, след като бизнесът му се възстановил от рецесията, съобщава NOVA.

Част от учениците – във ваканция, други – не

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635866

Учениците в област Монтана утре не са на училище. Кметовете на общините са издали заповеди за определяне на 11 януари като неучебен ден. Част от учениците във врачанско утре няма да се върнат в класните стаи. Ваканцията продължава с ден на този етап за подрастващите в Козлодуй, Мизия, Мездра и Криводол. Причината е ниската температура в класните стаи и усложнената зимна обстановка по пътищата. В Оряхово кметът издаде заповед за два допълнителни дни – до 12 януари включително. Там учебните занятия започнаха в понеделник, но от днес отново бяха п...

Церемонията за наградите "Златен глобус" е гледана от 20 милиона зрители

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5987081

Церемонията за наградите "Златен глобус" е гледана от 20 милиона зрителиЦеремонията по връчването на наградите "Златен глобус" е събрала пред телевизионните екрани 20 милиона зрители в САЩ, оповести телевизия Ен Би Си, цитирана от Франс прес. Става въпрос за втората най-голяма телевизионна аудитория за тези награди през последното десетилетие, сочат данни на социологическата агенция "Нилсен", предаде БТА.

БСП: ГЕРБ искат да удължат работата на парламента, за да довършат далаверите си

http://offnews.bg/news/n_1/n_644090.html

„Имитация на работа” - така председателят на БСП Корнелия Нинова определи предложението за удължаване работата на Народното събрание заради Изборния кодекс. „Опит да се яхне популистки народното желание за промени, защото те можеха да го направят от 13 ноември досега, ако наистина желаеха”, коментира днес лидерът на БСП след изнесеното заседание на ИБ на партията в Кюстендил. Според нея тези, които искат удължаване на работата на НС, си правят евтин PR: „Искат да удължат колкото е възможно повече работата на парламента, за да могат да си довършат започнатите далавери, като ние през последните дни изнасяме множество факти за това” „Опитват се да вменяват и на президента Радев да нарушава Конституцията, само за да останат те на власт. Ние категорично сме против всичко това и настояваме да се пристъпи към конституционна процедура. Този парламент е с изчерпано доверие, показа какво може. Нека да отидем на предсрочни избори и народът да си каже думата. След тези избори нека има ново правителство, което да гарантира развитие на България  и преодоляване на бедността", каза тя. БСП дава кмета на Рила на главния прокурор Нинова заяви, че има въпрос към Цветанов, който каза, че БСП ще прави кампания с фалшиви новини: „Питам го - фалшива ли е новината за повдигнатото обвинение днес на кмета на Пловдив за нарушения в обществени поръчки?“ Нинова заяви, че такъв кмет на ГЕРБ има и в Рила, и БСП ще сигнализира за него главния прокурор. Този кмет е нарушавал процедури по строителство, в конфликт на интереси е, защото назначава семейството си на работа в общината, твърдят социалистите. „Масови нарушения, злоупотреби, плашене на хората по общини. Това не са фалшиви новини. Те дойдоха от хората”, обясни председателят на БСП. Искаме ли ток от Румъния? Корнелия Нинова каза, че по време на изнесеното заседание са обсъдени и национални въпроси: „Тревожната информация от вчера е, че сме поискали помощ от Румъния и други съседни държави, защото не ни достига електроенергия и правителството е посегнало на студения ни резерв” Тя постави и следните въпроси: „Показват ли тези факти правотата на твърденията ни, че България има нужда от нови мощности? Къде отиват твърденията на опонентите ни, че произвеждаме прекалено много енергия и няма къде да изнасяме, нямаме нужда от нови мощности?”. Тя добави, че става актуален въпросът за изграждане на нови мощности предвид намерението на БСП да развива икономиката и производството. БСП иска фонд „Индустрия“ „От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема – безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника много хора са освободени от работа, а младите напускат общините, областта, а много и страната. Нашето предложение, след спечелване на парламентарни избори, е създаване на фонд „Индустрия", заяви още Нинова. Председателят на БСП обясни, че става въпрос за фонд с държавни средства 500 млн. лв., които държавата да инвестира в райони с висока безработица - за откриване единствено и само на производствени предприятия. Условието, по думите й, ще бъде да се кандидатства с проекти за производство - да се разкриват работни места и да се привличат млади хора на работа. Лидерът на Столетницата обясни, че се набляга на малки и средни предприятия, защото именно те са гръбнакът на българската икономика. „В платформата на БСП ще предложим за човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години“, обясни Нинова.

България е в топ 10 на винените дестинации в света

http://econ.bg/Новини/България-е-в-топ-10-на-винените-дестинации-в-света_l.a_i.735211_at.1.html

България е включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в първото издание за тази година на едно от двете най-престижни американски...

Учени с нова теория как се образувала Луната

https://www.actualno.com/cosmos/ucheni-s-nova-teorija-kak-se-obrazuvala-lunata-news_586582.html

След космически сблъсъци няколко по-малки небесни тела са се слели в едно и са образували Луната такава, каквато я познаваме днес, установиха израелски учени, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Досега се считаше, че чудовищно съприкосновение е откъртило в миналото ч

До 100 метра е намалена видимостта в планинската част в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635865

Пътните настилки от републиканската мрежа в Сливенска област са заснежени, опесъчени и се обработват, съобщиха от Областно пътно управление Сливен. В равнинната част вали слаб сняг и духа вятър. В планинската част вятърът е по -силен, а снеговалежът по - обилен. Видимостта поради снегонавявания е до 100 метра. Затворени за движение на автомобили над 12 тона са пътните участъци - път I-6 Стара Загора - Сливен , Гурково - Нова Загора, Котел- Кипилово и Градец Ичера- Сливен. Затворени за движение са и проходите "Върбишки", "Твърдишки" и "Котлен...

Училищата в 9 варненски общини утре ще се учи

http://www.moreto.net/novini.php?n=340890

Училищата в 87 общини в страната утре (11 януари 2017 г.) ще се провежда учебен процес. Във Варненските общини: Аксаково, Белослав, Варна, Ветрино, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово утре - 11 януари ще бъде учебен ден, научи Moreto.

Еврокомисията иска да затегне защитата на личните данни в интернет

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/01/10/2897470_evrokomisiiata_iska_da_zategne_zashtitata_na_lichnite/?ref=rss


Европейската комисия иска да затегне правилата за обработка на лични данни от услуги като WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage и Viber.

Действащата сега директива за правото на неприкосновеност засяга само традиционните далекосъобщителни оператори, но ЕК иска в нейния обхват да влязат и доставчиците на електронни услуги.

Нещо повече – правото на неприкосновеност ще обхване не само съдържанието, а и метаданните на съобщенията (например часът и...

С дебют на автосалона в Детройт първа китайска марка заяви намерение да стъпи на пазара в САЩ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/10/2897344_s_debjut_na_avtosalona_v_detroit_purva_kitaiska_marka/?ref=rss


Китайската марка GAC (съкращението идва от "Гуанджоу аутомобайл къмпани") влезе в историята като първия производител от тази страна, показал свои модели на автосалона в Детройт. В "Кобо център" концернът демонстрира три автомобила.

Амбицията на GAC e през следващата година да присъства на американския пазар, като стане първият китайски производите на него. Преди това избрани модели ще кандидатстват за нужните сертификати. Предстоят също сериозни маркетингови проучвания и разговори с...

Станилия Стаменова си търси спонсор чрез социалните мрежи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/10/2897473_staniliia_stamenova_si_tursi_sponsor_chrez_socialnite/?ref=rss


Липсата на финансиране принуди световната и европейска шампионка по кану Станилия Стаменова да потърси спонсор чрез фейсбук.

Стаменова използва личния си профил в социалната мрежа, за да заяви, че се нуждае от подкрепа, за да постигне целите си.

"Търся си спонсор! Тъй като непрестанно съм по лагери и в режим и нямам възможност да посещавам светски събития и да трупам контакти, явно тук остава последен вариант за това да покажа, че имам нужда от подкрепа, за да постигна...

Училища в Южна Полша затворени заради смог; студът в страната взе шест жертви

http://www.mediapool.bg/uchilishta-v-yuzhna-polsha-zatvoreni-zaradi-smog-studat-v-stranata-vze-shest-zhertvi-news258682.html

Тревожно високи равнища на смога в Южна Полша принудиха властите да затворят училищата в един град и да предложат безплатен транспорт на други места, за да защитят децата и да се опитат да подобрят качеството на въздуха, съобщи Асошиейтед прес. Правителството ще обсъди мерки за борба със смога, след като тази седмица замърсяването на въздуха надхвърли умерените равнища в столицата Варшава и изложените на застудяване южни райони на страната. Във вторник и сряда децата в град Рибник трябва да останат по домовете си. На местните жители се препоръчва да използват безплатния градски транспорт, за да се намали равнището на изгорелите газове. Според експерта по мониторинг на въздуха Барбара Точко смогът се дължи преди всичко на използването на горива, които не отговарят на стандартите. Те се използват в евтини печки в частни домове с цел отопление. Когато вали сняг или дъжд, смогът се задържа над района. Междувременно още шест души са починали вчера в Полша заради студа, съобщи Правителственият център за национална сигурност, цитиран от Франс прес. Температурите в някои райони на страната продължават да бъдат около минус 20 градуса. Студената вълна, обхванала Европа от края на миналата седмица, е отнела живота на общо 46 души през последните няколко дни. Повечето жертви са в Полша. По данни на Правителствения център за национална сигурност от 1 ноември миналата година общо 71 души са починали от студ. Центърът призовава за бдителност по отношение на хората, които имат нужда от помощ при тежките метеорологични условия, предимно бездомници. Очаква се през следващите дни температурите да се повишат, но да останат под нулата. Общо 77 души починаха от измръзване в Полша миналата зима, въпреки че тя беше необичайно мека, припомня АФП.

Социалдемократи и либерали се отметнаха от споразумение в евопарламента

http://www.mediapool.bg/sotsialdemokrati-i-liberali-se-otmetnaha-ot-sporazumenie-v-evoparlamenta-news258681.html

Християндемократите, най-голямата група в Европейския парламент, започнаха офанзива да си върнат председателството на институцията, обвинявайки конкурентите си - социалистите и либералите - че действията им са в интерес на популистите, предаде Франс прес. Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП), изрази на пресконференция възмущението си, че социалдемократите и либералите от групата Алианс на демократите и либералите за Европа (АЛДЕ) се отказват от предишното споразумение, предвиждащо редуване на председателския пост. Новият председател ще бъде избран на 17 януари. ЕНП спечели европейските избори през 2014 г. и подкрепи избирането на социалдемократа Мартин Шулц за втори мандат начело на Европарламента, при условие че социалдемократите обещаят да подкрепят кандидата на ЕНП в началото на тази година. Социалдемократите обаче решиха да представят свой кандидат, италианеца Джани Питела. Групата на либералите издигна за свой кандидат белгиецът Ги Верхофстат. "Всички, които вече не се придържат към това споразумение, са отговорни за нарастващото влияние на популистите в тази институция", заяви Вебер, порицавайки доскорошните си партньори. Той публикува за първи път предишното споразумение между трите формации. Сред подписалите документа на английски език са Манфред Вебер, Мартин Шулц и Ги Верхофстат. "Днес за жалост виждам, че това споразумение е нарушено", добави той.

Министър Бъчварова: 3000 ще допълнят щата на МВР до края на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987095

Министър Бъчварова: 3000 ще допълнят щата на МВР до края на 2017 г.В Плевен ще се работи приоритетно срещу битовата престъпност Специализираната национална операция срещу битовата престъпност, провеждана в момента, за първи път в практиката на МВР е гарантирана финансово с 5 милиона за допълнително гориво и 2 млн. за автомобилите. Това каза в Плевен министър Румяна Бъчварова.

Вижте какво ще решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987098

Вижте какво ще решава правителството утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ИЗМЕНЕНИЕ НА ФИНАНСОВИЯ ПЛАН ПО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ИНТЕРРЕГ V-А ГЪРЦИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020 Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИМОТ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ИМОТ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ,

Апелативният съд добави към наказанието на Владимира Янева и глоба от 1 000 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897466_apelativniiat_sud_dobavi_kum_nakazanieto_na_vladimira/?ref=rss


Софийският апелативен съд потвърди присъдата на по-долната съдебна инстанция, с която бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе призната за виновна по разработката "Червеи" за разрешаване на незаконно подслушване в информационния масив на МВР над допустимия по закона срок. Наложеното й наказание бе 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок.

С решението си от днес тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и...

Отново затворени магистрали, Бургас блокиран

https://vesti.bg/bulgaria/otnovo-zatvoreni-magistrali-burgas-blokiran-6063950

АМ "Тракия" е затворена за движение в отсечката пътен възел "Зимница" - Бургас в двете посоки

Отново затворени магистрали и пътища заради снега

https://vesti.bg/bulgaria/otnovo-zatvoreni-magistrali-i-pytishta-zaradi-snega-6063950

АМ "Тракия" е затворена за движение в отсечката пътен възел "Зимница" - Бургас в двете посоки

21 загинаха при двоен атентат в Кабул

http://offnews.bg/news/n_1/n_644092.html

Най-малко 21 души са загинали, а 45 са ранени при двоен атентат близо до сградата на афганистанския парламент в Кабул. Загинали са цивилни, сред които и служители на парламента които си тръгвали от работа, когато избухнали бомбите.  Първата бомба е задействана от атентатор самоубиец, който се приближил пеша до хората. Втората бомба е поставена в паркиран наблизо автомобил.  Тя е взривена, след като силите за сигурност пристигнали на мястото на първия взрив.  Властите предполагат, че в плановете на терористите е бил включен и втори миниран автомобил, който обаче не е бил допуснат в района след засилване на охраната.  Отговорност за нападението приеха талибаните. Затова обяви техният говорител Забиула Муджахид.  По думите му мишената е бил микробус на Пети отдел на афганистанското разузнаване.

Оценките от олимпиадите могат да се ползват за прием в Природоматематическите гимназии

http://www.moreto.net/novini.php?n=340889

Природоматематическите гимназии в страната ще могат да приемат ученици след VII клас и с резултатите от областния и националния кръг на олимпиадите по природни науки като допълнителен елемент към Националното външно оценяване и оценките от дипломата.

Живко Иванов показва новите си платна в изложба до 25 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_644093.html

Почитатели на изкуството на художника Живко Иванов вече видяха най-новите му платна в бургаската галерия „Неси”. В първия ден от експозицията авторът посреше лично гостите си.  Както Живко Иванов обеща част от картините са с подпис 2017 година. Традиционно той показва най-новите си творчески търсения през януари. Сред тях са цветните платна „Зодиак”, „Добрият Нимбус”, поредицата „Цветни спомени”, „Опит за натюрморт”, „Фиеста край морето” и други. Всички картини отново са под запазеното мото „ЖивКопис”. Сред първите гости на събитието бяха кметът на Община Бургас Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-областният управител проф. Севдалина Турманова, колеги и приятели на художника. Творецът призна, че този път му е било по-трудно да работи заради контузия на лявата ръка, която го мъчи през последните месеци. „Тя няма да ме спре да рисувам, въпреки трудностите ми се струва, че дори съм по-цветен“, признава той. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 25 януари. Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата. Самостоятелните изложби на художника вече нахвърлят числото 50, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия "Любке", в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и т. н. През 2014 г. Живко Иванов беше първия български художник, който представи страната на 62-ото издание на летния фестивал за култура в Любляна, Словения. Живко Иванов е носител на бургаската награда „Художник на годината”.

30 машини чистят и опесъчават в Хасково и общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635863

30 машини чистият и опесъчават улиците в Хасково и пътищата в общината, съобщават от администрацията. 7 снегорина на ОП „Екопрогрес“ са по улиците на града, както и 10 на снегопочистващата фирма. В града работят общо 4 пясъкоразпрасквача . Пътищата към и в селата се поддържат от 8 снегорина на фирмата и 1 пясъкоразпръсквач. Заместник- кметовете Евгени Консулов и Велин Балка...

ДРОМ и ВМРО в опасна близост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635864

Близо 50 членове и симпатизанти на партия "ДРОМ "се събраха на протест пред сградата на друга политическа формация - тази на ВМРО. Причината за недоволството е коментар на зам.-председателя на патриотите Ангел Джамбазки за толерирането раждаемостта при непълнолетните роми. Под звуците на ромски песни, председателят на ДРОМ Илия Илиев заяви, че няма да търпят повече расизъм. От ВМРО също се събраха пред централата си, а самият Ангел Джамбазки коментира, че недоволните трябва да ходят на работа или на училище, вместо да протестират. Проявите ми...

Пребиха горски с дърво край Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/5987100

Пребиха горски с дърво край РазлогГорският надзирател Георги Алуминов е с множество хематоми и кръвонасядания след нанесен му побой, съобщиха от ЮЗДП. Пореден случай на грубо посегателство и физическа саморазправа със служител от "ДГС Разлог" е извършен на 9 януари т.г. около обяд в местността Катарино. При редовен обход на охранителния участък горските надзиратели Георги Алуминов

Затворен за движение на всички моторни превозни средства е пътят Добрич-Балчик-Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635862

Поради влошаване на метеорологичната обстановка, особено в района на Балчик е затворен за движение за всички моторни превозни средства пътят Добрич-Балчик-Варна, информира Областният управител Детелина Николова. Тя отново отправи искане до началника на отбраната на Българската армия и утре, 11 януари, да бъдат предоставени за ползване роторни снегорини от военните формирования в Шабла и Балчик по направления Крапец-Дуранкулак-Граничар и Дропла-Змеево-Малина. Пътно-пъддържащата техника ще положи максимално усилия през нощта да поддържа пътя <...

Стана ясен съставът ни за "Фед къп"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5986991

Стана ясен съставът ни за "Фед къп"Капитанът на България за "Фед къп" Дора Рангелова определи състава ни за предстоящите мачове от Група I, които ще се проведат от 8-ми до 11-ти февруари в Талин (Естония), обяви сайтът на Българската федерация по тенис. За България ще играят Цветана Пиронкова, Изабелла Шиникова, Виктория Томова и Сесил Каратанчева.

България с протест към Сърбия за забавената информация за смъртта на Асен Петров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897456_bulgariia_s_protest_kum_surbiia_za_zabavenata/?ref=rss


Сърбия се е забавила с пет дни да съобщи на българските власти за откриването на тялото на видеооператора на "Спортал" Асен Петров.

Това стана известно от съобщение, публикувано на "Фейсбук" страницата на българското посолство в Сърбия.

Посолството е получило информация за изчезването на Петров на 9 януари

а според бюрото на Интерпол в сръбската столица на 4 януари 2017 г. в 23.40 ч. пред сградата на ул. "Милутина Миланковича" №30 е било намерено безжизнено...

Защо един човек се отказа от слънчевите лъчи на Дубай и избра Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635861

Концепцията за малкия и безперспективен град така е завладяла мисленето на днешния човек, че всекидневно наблюдаваме миграция към столицата, към Европа и останалата част от света. Масово хората излизат да търсят късмета си в метрополитните центрове, където очакват мечтите им да станат реалност, а успехите в кариерата да завалят. Днес малките градове замират и остават едно далечно място, където от време на време се прибираме, за да посетим семейството си. Трудно бихме повярвали на история, в която човек родом от София, израства и завършва гимназ...

Шефът на испанската лига: Световното с 48 отбора ще застраши футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/10/2897442_shefut_na_ispanskata_liga_svetovnoto_s_48_otbora_shte/?ref=rss


Президентът на испанската футболна лига (LFP) Хавиер Тебас се изказа срещу разширяването на световното първенство. ФИФА прие, че от 2026 г. в надпреварата ще участват 48 отбора спрямо досегашните 32.

Тебас даде знак, че решението дори може да бъде атакувано в съда.

"Футболната индустрия се поддържа благодарение на клубовете и лигите, а не благодарение на ФИФА", каза Тебас пред "Екип". Според него новият вариант е неприемлив.

Испанецът атакува президента на ФИФА...

Гаджето на Джейсън Стейтъм - Роузи Хънтингтън-Уайтли показа завидната си форма (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5986866

Гаджето на  Джейсън Стейтъм - Роузи Хънтингтън-Уайтли показа завидната си форма (Снимки)Половинката на актьора Джейсън Стейтъм демонстрира изключителната си физическа форма пред известно британско списание, пише "Дарик". „Мисля, че хората имат различни представи относно как трябва да изглежда женското тяло. Не ми харесва да възприемам моето като средство за привличане на внимание. Харесвам си го такова, каквото е.

Обсъдиха публично бюджета на Община Мездра за 2017 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635860

В голямата заседателна зала на Общинската администрация в Мездра днес бе разгледан публично бюджетът на Общината за 2017 г. На обсъждането присъстваха всички заинтересовани страни – управители на второстепенните бюджетни разпоредители, кметове на кметства, представители на Общинския съвет, местни медии и граждани. В продължилото близо два часа представяне на проекта за бюджет за тази година, кметът на Общината инж. Генади Събков сподели: „Ако миналият бюджет бе бюджет на оцеляването, то този е бюджет на стабилността. Успяхме да разплатим н...

Грубо посегателство върху служител на „ДГС Разлог”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635859

Пореден случай на грубо посегателство и физическа саморазправа със служител от „ДГС Разлог" е извършен на 9 януари около обяд в местността Катарино. При редовен обход на охранителния участък горските надзиратели Георги Алуминов и Христо Анастасов засичат добре познатия системен нарушител Борис Иванов с прякор „Бобата" да извършва незаконна сеч без редовно издадено позволително. Служителите правят опит да осъществят контакт с нарушителя и да му съставят акт, при което той отказва да се подчини, грабва дърво от купчината до него и започва да удря...

Турската полиция е неутрализирала предполагаем самоубийствен атентатор в Газиантеп

http://www.cross.bg/politziya-fokys-samoybiiistven-1531095.html

/КРОСС/ Предполагаем самоубийствен атентатор е бил ликвидиран от турските власти при опит да влезе в сграда на турската полиция в южната провинция Газиантеп, съобщава вестник Daily Sabah, цитиран от агенция "Фокус". Съгласно репортажите на местни медии, общо трима терористи са атакували полицейските служители на два от входовете на сградата. Единият от нападателите от тях е бил убит при възникналите сблъсъци, докато другите двама са успели да избягат, отбелязва още "Фокус". Представител на органите на реда също е бил ранен при инцидента. Към момента е в ход мащабна операция за залавянето на избягалите нападатели. На място са изпратени линейки.  

Доброволци се борят 48 часа със снежната стихия във Вълчедръм (видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/5986970

Доброволци се борят 48 часа със снежната стихия във Вълчедръм (видео)Доброволците от Вълчедръм се борят 48 часа със снежната стихия. По думите на зам.- кмета Боян Аврамов, ръководител на Доброволческия отряд мъжете са преживели истински ад. Извеждали премръзнали инвалиди, болни на хемодиализа и повече от 20 човека, конвоирали две родилки и закъсали в преспите заедно с екипи на “Пожарна безопасност и защита на

Екипи на „Гражданска защита“ евакуирали 36 души при виелицата във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=340876

Общо 36 души са евакуирали екипите на „Гражданска защита“ по време на тежката метеорологична обстановка през изминалите дни в областта. Това заяви шефът на звеното комисар Тихомир Тотев, предаде репортер на Moreto.net. В дните на бедствието от службата са реагирали общо на 83 сигнала, като 51 от тях са свързани със зимната обстановка.

Съдиите от Софийския районен съд към колегите си: Да не допускаме разделение и противопоставяне

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897443_sudiite_ot_sofiiskiia_raionen_sud_kum_kolegite_si_da/?ref=rss


Към недопускане на противопоставяне между съдиите от Софийския районен съд (СРС) и колегите им в страната призоваха магистратите от най-големия съд в страната.

Обръщението им е прието на проведено днес общо събрание. Повод за него е изпратеното преди три седмици до Висшия съдебен съвет (ВСС) писмо от 12 председатели на районни съдилища, в което те сравняват натовареността и ефективността си с тези в СРС.

"Обръщаме се към Вас по повод на манипулативното отразяване и...

Spotify предлага работа на Обама

https://www.actualno.com/interest/spotify-predlaga-rabota-na-obama-news_586579.html

Мандатът на Барак Обама ще свърши след по-малко от 2 седмици, но той вече има страхотно предложение къде да продължи своята кариера. Музикалната стрийминг компания Spotify предложи на 44 президент на САЩ да започне нова работа в техния нов офис в Ню Йорк. От шведската компания з

Нов провал на преоценката на горските заменки

http://www.mediapool.bg/nov-proval-na-preotsenkata-na-gorskite-zamenki-news258680.html

Почти година и половина след поставения от Европейската комисия краен срок за преоценка на извършени при правителството на Станишев горски заменки непозволена държавна помощ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не може да намери фирма, която да определи каква е била реалната стойност на имотите край морски и зимни курорти в разпоредителни сделки с избрани компании. И третият опит на МЗХ да наеме фирма за такава оценка се е провалил. С решение на земеделския министър Десислава Танева от 6 януари 2017 г. е прекратена поредната обществена поръчка, тъй като и двамата участници в процедурата не са удостоверили, че отговарят на част от условията на конкурса, заявиха от министерството пред Mediapool. Предстои обявяването на четвърта процедура, но най-вероятно от предстоящото служебното или бъдещото редовно правителство. Самото преоценяване на разпоредителните сделки, според последната поръчка, трябва да стане за три месеца, но от Европейската комисия искаха проверка и за свързаност между фирмите, заменили свои гори в неатрактивни райони за крайморски държавни имоти. Сделките бяха извършени на цени много под реалните пазарни стойности, а върху новопридобитите имоти започна изграждане на хотели и други инвестиционни проекти. Дали се работи по тази проверка не се знае, както не е ясен изходът на започналата още по времето на първото правителство на ГЕРБ прокурорска проверка на извършени заменки от агроминистерството. Според изчисления на различни неправителствени организации, обявявани през годините, щетите от заменките за държавата варират от 200 млн. лева до 1 млрд. лв. Определянето на пазарните цени на разменените държавни имоти се изисква от Брюксел, за да може правителството да си потърси разликата от фирмите, с които са сключени въпросните сделки. Срокът за извършването на тази оценка бе септември 2015 г., според решението на ЕК от септември 2014 г., с което комисията нареди на България да анулира или да преоцени част от 132 горски заменки, извършени между януари 2007 г. и януари 2009 г. Провалът на първите две поръчки Така през декември 2014 е открита обществена поръчка за избор на фирма, която срещу 44 500 лв. без ДДС да оцени горските заменки. Тя обаче е прекратена през март 2015 г., тъй като експерти на явилия се единствен кандидат "Булкарго" ООД са в конфликт на интереси, защото вече са оценявали дадените доста под пазарната им цена държавни имоти. Втората обществена поръчка също е прекратена, поради постъпили изисквания от ЕК по методиката за оценяване и необходимостта от разширяване предмета на поръчката. Третата поръчка През октомври 2016 г. МЗХ открива трета процедура за избор на оценител на скандалните разпоредителни сделки. Обществената поръчка вече включва и отделен избор на независим оценител и/или оценителски екип, които да определят справедлива пазарна стойност, справедлива наемна стойност на недвижими имоти и справедлива пазарна стойност при учредяване на ограничени вещни права върху недвижими имоти, предоставени с права на управление на земеделското министерство. За позицията по преоценка на заменките, която е за 70 хил. лв. без ДДС, участват фирмите "Дидо 2010“ ООД и "Цеси Консулт Плюс" ООД. И двете фирми обаче не са предоставили изискани документи за доказване на покриване на предварителните условия, отстранени са от процедурата и тя е прекратена. "Цеси Консулт плюс" обаче е класирана на първо място в другата обособена позиция от поръчката - за оценител на недвижимите държавни имоти при учредяване на вещни права, за която МЗХ е предвидило 36 хил. лв. Неин "подгласник" е фирмата "Булкарго" ООД, участвала в първия опит за намиране на преоценител. Разликата в ценовите им оферти за определяне на оценки на различни видове имоти на МЗХ според това дали са застроени или не и къде са разположени, е значителна и много под даваната от ведомството. На "Цеси Консулт Плюс" цената е 2 665 лв. без ДДС, а на "Булкарго" – 6 105 лв., става ясно от публикувания доклад на комисията по класирането. Общо осем са били кандидатите за тази позиция. Освен двамата класирани участника, това са и другият претендент в първата позиция – "Дидо 2010" ООД, както и фирмите "Виона Ко." ООД, "Консулт Комерс Инженеринг - 99" ЕООД, "Адванс Адрес Експертни Оценки" ЕООД, "Хемус Консулт" ЕООД и независимият оценител Петър Атанасов Андонов. Всички те обаче са отстранени, защото не отговарят на изискванията на процедурата. На участниците във втората обособена позиция в поръчката са дадени десет дни да обжалват класацията пред Комисията за защита на конкуренцията, след което ще стане ясно дали поне поръчката за оценка на бъдещите разпоредителни сделки ще се изпълни. След година и половина МЗХ се сети, че трябва да търси оценители с капацитет За провала на избора на преоценител на горските заменки ще бъде информирана Европейската комисия, тъй като в противен случай страната ни е заплашена от изправяне пред Европейския съд за неспазване на решение на ЕК, коментираха от земеделското министерство. Според неофициална информация на Mediapool се обсъжда повишаване на стойността на поръчката за извършването на тази толкова важна дейност, тъй като анализи на ведомството сочат, че ниската цена е пречка в конкурса да се явят качествени фирми, които да имат капацитета да извършат преоценката на разпоредителните сделки. Ще успее ли някога държавата да изиска от фирмите начислените суми Самата преоценка на скандалните заменки може и да стане за три месеца, но значително по-сложно е изработването на механизъм, по който държавата да си изисква от фирмите, извършили заменките, изчислените суми над платените по старите договори, смятат в МЗХ. "Проблемът е, че голяма част от фирмите, купили в онзи период поземлени имоти срещу гори, вече са с нови собственици", признава зам.-министърът на земеделието и храните в оставка Георги Костов. Според него следващото правителство ще има много работа в посока установяването на конкретните суми и точно от коя фирма има да си ги прибира държавата по сделки, определени от Брюксел като неизгодни, извършени в ущърб на бюджета и с държавна помощ. По думите на Костов процедурата по уреждането на въпроса ще отнеме години. Това стана ясно още при обявяването на решението на ЕК за изчисляване на разликите между платената и реалната цена на имотите, плюс лихвите за периода на ползването на държавата помощ. Причината е не само сложната преоценка, а и защото земеделският министър ще трябва да издаде акт за публично държавно вземане и да изиска обратно нерегламентираното подпомагане, а този вид актове подлежат на съдебен контрол и могат да се обжалват. Същото важи и за самата методология за преизчисляване на дължимите в повече суми от новите собственици на държавните имоти. Фирмите, които кабинетът "Станишев" облагодетелства на държавна сметка Дадените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив. Сред най-крупните купувачи на такива терени бяха фирмите "Ол Сийз Пропърти 2" и "Трейшън клифс енд спа резорт", където акционер тогава бе рекламният и медиен бос Красимир Гергов. "Литекс Комерс" на захарния бос Гриша Ганчев и "Ел Ем Импекс" на енергийния бос Христо Ковачки, който бе съден за укриване на данъци, също напазаруваха евтини държавни гори, които би трябвало да плащат на държавата разликата в цените. Сред тези фирми бе и "Маунт Форест", която по онова време бе собственост на офшорната "Ханап Инвестмънт Енд Файнанс"АД и индиректно свързана с "Рила Спорт," зад която се твърдеше, че стоят бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги. Днес обаче неин собственик е фирмата "Бългерийн сън", която е купила акциите от офшорната "Ханап инвестмънтс енд файнанс" "Мадара Бяла Норд", сред чиито собственици все още е босът на фирмата за почистване "Титан" и бивш акционер на ЦСКА Димитър Борисов, също беше сред купувачите на евтини държавни земи. Другото най-често срещано име сред подлежащите на преоценка сделки е на "Маркетинг-В".

Като дойде на власт, БСП ще открива предприятия и ще освобождава инвеститори от данъци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/10/2897461_kato_doide_na_vlast_bsp_shte_otkriva_predpriiatiia_i/?ref=rss


Ръководството на БСП заседава днес в Кюстендил и обяви, че след като спечели предсрочните парламентарни избори, ще създаде фонд с 500 млн. лева, които държавата да инвестира в райони с висока безработица за производствени предприятия. Социалистите ще предложат и "човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години".

"От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се...

Денят в снимки: 10 януари

http://www.dnes.bg/index/2017/01/10/deniat-v-snimki-10-ianuari.328319

Йога на снега, морска красота от лед и малкото тигърче Елза

"Ройъл Албърт хол" продава ложа за 3 млн долара, купувачът ще я ползва 849 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5986951

"Ройъл Албърт хол" продава ложа за 3 млн долара, купувачът ще я ползва 849 годиниСветовноизвестната лондонска концертна зала "Ройъл Албърт хол" предлага за продажба ложа за 12 души за три милиона долара, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Купувачът на ложата ще може да я ползва 849 години. Според условията на продажбата щастливият й притежател ще може да посещава всяка година две трети от представленията,

Младеж, уволнен от завода на "Бентли", стана футболист в Арсенал

http://offnews.bg/news/n_1/n_644091.html

Пътуването на Коен Брамал от аматьорския футбол до гиганта Арсенал приключи днес, когато 20-годишната сензация подписа с лондончани. "Топчиите" обявиха официално привличането на левия бек в тима до 23 години. Брамал ще прибира по 3000 паунда на седмица. Чудото му се случи дни, след като футболистът беше уволнен от завода на "Бентли" в Крю. Брамал си мислел отначало, че обаждането за Арсенал е някаква лоша шега, но за негово щастие не само се оказа истина. Той вече позира с екипа на "артилеристите". Бившият играч на Хеденсфорд Таун призна: "Невероятно е! Още не мога да повярвам!". Той е с едва пет месеца стаж при аматьорите, когато е привикан от мениджъра да влиза в игра. "Аз поисках да ме пусне като ляво крило, но пред мама и татко той отсече: "Не, ще си ляв бек", разказа Коен, "Беше нещо ново за мен, но постепенно добих увереност". Кристъл Палас и Шефийлд У му предлагат проби, но обаждането от Арсенал не търпи конкуренция. Всъщност, последните дни от живота на младежа си заслужават по-подробно описание. "Бях на проби в Кристъл Палас за седмица, дори играх в мач на затворени врати срещу Брентфорд. Мина добре и се отправих на проби в Шефийлд. Миналия понеделник играх контрола срещу Бирмингам Сити. Във вторник ме уволниха от "Бентли". В сряда обаче дойде обаждането от Арсенал, което сграбчих с двете ръце. Тренирах в четвъртък и петък, след което ми предложиха сделка", продължи левият защитник, "Ченето ми буквално увисна. За всеки случай погледнах към агента ми и неговите емоции също личаха. Аз все още облаче не вярвах". Той успява да завърти няколко тренировки с Алексис Санчес, Йозил, Жиру и Чех, които е гледал предната вечер по телевизията. Говори с мениджъра Венгер, когото описва като магьосник. "Обадих се на мама, за да й кажа, че Арсенал ме взима. Тя успя да каже, че е горда с мен, след което избухна в плач. Но от хубавите. Всичко обаче продължава да бъде сюрреалистично", не скри Брамал. Младежът определи Арсенал най-добър отбор в лигата. Самият той се възхищава на играта на бранителите Давид Алаба от Байерн и Марсело (Реал). Допада му обаче и левият бек на "топчиите" Киърън Гибс. Идол в Арсенал му е Тиери Анри. Мениджърът Арсен Венгер се изказа ласкаво в клубния сайт: "Вярвам, че когато играеш в долните групи, правиш морален избор. Правиш морален тест - обичаш ли достатъчно футбола? Готов ли си да се биеш, за да покажеш, че заслужаваш много повече", сподели Венгер. "Играчи като Кошчелни и Жиру са минали по този път. Брамал е млад и обещаващ ляв защитник, който няма опит на високо ниво, но притежава фантастични качества. Огромна крачка, добър ляв крак и невероятно желание", завърши в типичния философски стил французинът.

Прокуратурата повдигна обвинение и на Иво Прокопиев по делото за ЕВН

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-повдигна-обвинение-и-на-Иво-Прокопиев-по-делото-за-ЕВН_l.a_i.735209_at.1.html

Софийска градска прокуратура обвини Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в "ЕВН Електроразпределение България" АД. В...

77% от българите одобряват членството ни в ЕС, 59 на сто - в НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=340867

77 процента от българите одобряват членството на България в Европейския съюз, докато 23 процента са против. Това показва ново социологическо проучване на "Екзакта" сред 1000 пълнолетни българи, направено в края на миналата година.

Отказахме ток на Турция, електропотреблението удари рекорд

https://vesti.bg/bulgaria/otkazahme-tok-na-turciia-elektropotreblenieto-udari-rekord-6063951

"Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим", отчете Теменужка Петкова

Електропотреблението удари рекорд, отказали сме ток на Турция

https://vesti.bg/bulgaria/elektropotreblenieto-udari-rekord-otkazali-sme-tok-na-turciia-6063951

"Енергийните ни предприятия работя почти в максимален режим, няма проблеми", отчете Теменужка Петкова

Министър Петкова: Енергийната система е стабилна въпреки върховото потребление

http://www.cross.bg/pomosht-petkova-raboti-1531093.html

/КРОСС/Вчера бе надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но системата ни е стабилна и работи добре. Това каза на брифинг министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, предаде Агенция „Фокус". Ниските температури са довели до върхово потребление на ток. "Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем - ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ "Русе". "Изпълнителният директор на ЕСО поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не - отказва. Те отказаха", коментира Петкова. "Ние отказахме помощ на друга наша съседка, искаха приблизително 200 мегавата. От страна на Турция искаха помощ. Такава помощ се оказва непрекъснато. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително", поясни още тя. "Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре

Хакери вече могат да атакуват и пейсмейкъри

https://vesti.bg/tehnologii/hakeri-veche-mogat-da-atakuvat-i-pejsmejkyri-6063912

Някои модели са уязвими на хакерски атаки заради допълнителен предавател

Русия е в топ 10 на туристическите дестинации за 2017

http://www.cross.bg/destinatzii-godina-rysiya-1531094.html

/КРОСС/Русия попадна в списък на 10-те най-добри туристически дестинации за 2017 г., изготвен от британския вестник "Дейли Мейл" (The Daily Mail). Тази година страната отбелязва 100-годишнината от Октомврийската революция, припомня изданието. По тази причина "Дейли Мейл" предлага на туристите да се потопят в руската история и да посетят Санкт Петербург, където през есента на 1917 г. избухва въоръжено въстание. Вестникът препоръчва и спирка в Москва, която става столица на новата съветска държава. В топ 10 попадат още Канада, Херона в Испания, Ню Орлиънс, вторият по големина град в Дания Орхус, Кейптаун (ЮАР), архипелагът Търкс и Кайкос в Карибско море, Иран и английският град Кинстън ъпон Хъл. През декември 2016 г. "Телеграф" (The Telegraph) включи Русия сред най-добрите круизни дестинации за 2017 година. Източник: "Руски дневник"

Румяна Бъчварова: Очакваме положителните практики да бъдат надградени от акцията срещу битовата престъпност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635856

Работна среща във връзка със стартирането на Националната специализирана полицейска операция за борба с битовата престъпност, проведе министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова с ръководството на ОД на МВР - Плевен. „Дадохме основни указания за това, как да бъде организирана и къде да се сложат акцентите. Установихме, че има изключително добра предварителна подготовка на тази операция, която е направена от директора и ангажираните служители в Областната дирекция на полицията. Разпределени са задачите, и критериите показват, че п...

Съдът отказа да отстрани от длъжност съдия-изпълнител, обвинен, че присвоил пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986898

Съдът отказа да отстрани от длъжност съдия-изпълнител, обвинен, че присвоил париСпоред обвинението по девет от изпълнителните дела съдия-изпълнител Асен Тонев от Шумен е присвоил тази сума за лични нужди. „Ако тази сума беше в такъв размер клиентите щяха да ме разкъсат”, опонира обвиняемият Състав на Шуменския окръжен съд днес отказа да отстрани от длъжност частният съдебен изпълните с рег.

Част от залива под нос Чиракман в Каварна замръзна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635854

Част от залива под нос Чиракман в Каварна замръзна, съобщи БТА. Ниската температура от минус 15 градуса скова морето край брегозащитните съоръжения и на площ от десетина декара заплуваха ледени блокове. Водата между тях се превърна в гъста каша, тук-там с плаващи ледени късове. Студените водни пръски покриха с дебел лед камъните, на които са изтеглени малките лодки. Риболовните кораби и останалите буни също са обхванати от ледена прегръдка. Полузамръзналото море привлича любопитни, които разглеждат и снимат рядкото явление. ...

Номинираният от Тръмп шеф на разузнаването години наред е бил в сферата на лобизма

http://www.mediapool.bg/nominiraniyat-ot-tramp-shef-na-razuznavaneto-godini-nared-e-bil-v-sferata-na-lobizma-news258679.html

Бившият сенатор Дан Коутс, който беше номиниран за директор на Националното разузнаване на САЩ, е сменял държавната служба с лобизъм - точно този тип кариера, който избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп осмиваше, пише във вторник агенция Асошиейтед прес. 73-годишният републиканец от щата Индиана четири пъти е минавал от държавните органи към различни сфери в частния бизнес и е забогатял. От началото на 80-те години на миналия век Коутс или заема публичен пост, или печели пари като лобист и директор на управителния съвет на дадена компания. От последната му достъпна данъчна декларация като член на Сената от 2014 г. става ясно, че нетното му състояние възлиза на над 12 милиона долара. Както във, така и извън държавната власт Коутс се е занимавал с разузнаване, сферата, за която ще отговаря при управлението на Тръмп, ако назначението му бъде утвърдено от Сената. Когато обяви номинацията му в събота, новият президент на САЩ обоснова избора си с "познаването на материята в дълбочина и добрата преценка", както и работата на Коутс в държавната власт, но не спомена лобистката му дейност, отбелязва Асошиейтед прес. Когато напуска за първи път Сената през 1999 г., той се придържа към правилата и една година не заема никаква длъжност в частния сектор, след което постъпва на работа в компания, занимаваща се с лобиране сред неговите бивши колеги в Конгреса от името на чуждестранни клиенти. Отново заема държавен пост през 2001 г. като посланик в Германия при правителството на Джордж Буш-син. През 2005 г. Коутс се връща в САЩ, по-конкретно отново като лобист от името на някои от най-големите американкси компании, включително на изпълнителя на различни отбранителни поръчки, корпорацията "Локхийд Мартин". Пет години по-късно печели нов мандат като сенатор. "Именно така хората извън Вашингтон си мислят, че работи Вашингтон", каза Мередит Макгий, шеф на неправителствената организация "Ишу уан". "Това е пагубната натура на политиците, които стават богати благодарение на същите тези хора, над които преди това са упражнявали регулаторен контрол. И после отново да се върнеш в държавното управление - на практика за всеки човек би било трудно да захапе ръката, която го е хранила." Съветници на Тръмп подчертаха, че политиката на новия президент по отношение на лобистката сфера е изключително далновидна. Говорителят му Шон Спайсър каза, че Тръмп подбира за различните постове в управлението възможно най-качествените хора. Коутс "ясно съзнава, че възможността да служиш на държавата натежава много повече на везните от възможността за лично облагодетелстване", заяви Спайсър. Ако назначението му бъде утвърдено, Коутс ще оглави структура, която беше създадена след атентатите от 11 септември с цел да подобри координацията между американските разузнавателни служби и правоприлагащите органи. Той не е единственият във все още формиращия се управленски екип на Тръмп, който е работил и за държавата, и за бизнеса. Робърт Лайтхайзър, номинацията за специален представител на САЩ за външната търговия, в продължение на години е бил регистриран лобист, представлявайки компании например от стоманодобивния отрасъл, като е прекратил тази си дейност едва през 2012 г. Постъпва в правната кантора "Скадън" през 1998 г., след като две години е бил в министерството на търговията на САЩ при управлението на Рейгън. Рик Пери, номинацията на Тръмп за министър на енергетиката, е бил регистриран в Тексас като лобист за най-голямата частна здравноосигурителна каса в САЩ, специализирана в сферата на стоматологията, като постъпва там година след като дълго време е губернатор на щата. Когато по време на предизборната кампания Тръмп говореше за "пресушаване на блатото" във Вашингтон - думи, станали нещо като лозунг, който и досега се използва често на митингите в негова подкрепа - той изрично заклейми практиката след Капитолия да се постъпва на работа на улица "Кей стрийт" във Вашингтон - средището на бизнеса с лобизъм, където с работили доста бивши конгресмени. "Та те правят състояние", каза Тръмп на 20 октомври, на предизборен митинг в Делауер, Охайо. "Това няма да го бъде повече. Това е причината да си правят всички тези мили сделчици." Коутс, например, е спечелил над 600 хиляди долара през последната година от вашингтонската компания "Кинг енд Сполдинг", оперираща в сферата на отношенията със законодателната и изпълнителната власт, чийто сътрудник е бил, допреди да стане сенатор за втори път. Тръмп забрани на всички хора на висши ръководни постове в бъдещото му правителство и в действащия му екип по властовия преход да работят като лобисти, поне за срок от пет години. В своята програма под надслов "Да пресушим блатото", огласена няколко седмици преди изборите, той призова Конгреса да си самоналожи същото ограничение. Ако забраните на Тръмп, свързани с "блатото", бяха факт от по-отдавна, те щяха да струват на Коутс две длъжности в сферата на лобизма. Неговата дейност в тази област дори се превърна в тема на предизборната му кампания за втори мандат като сенатор. Дотогава той вече е имал общо около 40 клиенти и около 2000 възложени поръчки от фирми като "Върнър", "Липфърт", "Бърнхард", "Мак Фърсън" и "Хенд", компания, извършвала дейност като чуждестранна агентура на авторитарните правителства в Йемен, Египет и Обединените арабски емирства. Коутс заяви, че той лично не е извършвал никаква задгранична агентурна дейност за тези страни, докато е работил във "Върнър". Посочи, че участието му в поръчки от името на чужди правителства се свежда само до една, възложена от Индия. Той защити цялостната си дейност в сферата на лобизма в интервю от 2010 г. за изданието "Индианаполис стар": "Директорите на компании и самите големи компании обичат, когато да дойдат, да не разговарят с някакъв 26-годишен служител. Те искат да седнат на една маса с Джордж Мичъл или с Дан Коутс, или с Кани Мак", заяви Коутс, споменавайки имената на двама други бивши сенатори. "Съответните компании искат да знаят, че тези хора са с тях и се допитват до мнението им." Докато е бил в "Кинг енд Сполдинг" през 2008 г., Коутс е работил за компанията "Спринт" по време на внесените от правителството на Буш-син изменения в Закона за разузнавателното наблюдение в чужбина (ЗРНЧ). С подкрепата на Буш "Спринт" и други телекомуникационни компании предприемат агресивна кампания за получаване на съдебен имунитет в замяна на сътрудничеството им с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ в хода на широкото следене на американски граждани без издадени заповеди за това от специализирания съд по ЗРНЧ. Организации от гражданския сектор заявиха, че ще съдят тези компании заради съвместната им дейност с държавата. Разкрития, свързани с "Кинг енд Сполдинг", показват, че Коутс е разговарял с членове на Конгреса и представители на федералните власти за мярката, за която компанията посочва, че "ще засегне доставчиците на телекомуникационни услуги във връзка с електронното наблюдение". В разкритията се споменава също, че Коутс "и останалите лобиращи" са имали отношение и към законопроекти в сферата на националната сигурност в Сената и Камарата на представителите за изменение на ЗРНЧ. Въпреки че там не се казва нищо за целта на лобистката кампания, телекомуникационните оператори по онова време са работили с правителството на Буш, за да си осигурят правна защита за своите тайни взаимоотношения с АНС. Когато Коутс зае отново мястото си в Сената през 2011 г., влизайки в състава на комисията на горната камара на Конгреса за разузнаването, той бе надежден консервативен глас в подкрепа на АНС - и на телекомуникационната индустрия. По БТА

Дете пострада след взрив на печка

http://www.cross.bg/vzriva-gorivo-tvurdo-1531092.html

/КРОСС/ 10-годишно дете от град Рила е в болница, след като в дома му гръмна печка на твърдо гориво. До взрива се стигнало, след като токът в града спрял заради лошото време, съобщава NOVA TV. По първоначални данни, след спиране на електрозахранването, отоплителният уред на твърдо гориво, който е с помпа и водна риза, избухнал. В момента на взрива в къщата били две деца - на 8 и на 10 години. От ударната вълна по-сериозно е пострадало по-голямото момченце. Детето е със сериозни наранявания, транспортирано е за лечение в болницата в Благоевград. Нанесени са материални щети на жилището, не е възникнал пожар. На място се извършват процесуално-следствени действия.  

Пътна обстановка в област Враца към 16 часа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635858

Отворени и проходими при зимни условия за моторни превозни средства са път III – 1301 Лесура – Фурен, път II-11 в частта Остров - Горни Вадин – Долни Вадин и пътя Оряхово – Селановци. Областният щаб за защита при бедствия апелира за повишено внимание в посочените участъци за опасност от снегонавявания. Ограничено е движението на тежкотоварни МПС над 12 т на път I-1 Монтана - Враца в посока Враца, поради ограничено движение по АМ "Хемус". Всички останали участъци от републиканската пътна мрежа на тери...

Награждават багерист, спасил родилка при бедствието във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=340866

Багеристът, помогнал за спасяването на родилки и мъж с инсулт в зимното бедствие през изминалите дни, ще бъде награден с грамота на областния управител. Това заяви самият губернатор Стоян Пасев на пресконференция пред медии, предаде репортер на Moreto.

Отделиха стая за бездомни в студа в болницата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5986769

Отделиха стая за бездомни в студа
в болницата в Горна ОряховицаПомещение за премръзнали, бездомни хора обособиха в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, съобщи кметът на града инж. Добромир Добрев. Целта е там временно да се подслоняват несретници с неизяснен статут в сибирския студ, който в последните дни скова страната. Хора, нуждаещи се от подслон настаняват и на Евангелската църква в железничарския

"168 часа": Дядо Влайчо предрекъл войната в Сирия, вдигат му музей

https://www.24chasa.bg/novini/article/5982177

"168 часа": Дядо Влайчо предрекъл войната в Сирия, вдигат му музейЗа бъдещето на България виждал само хубави неща, казва кметът на Нова Загора Преди 35 години пророкът Влайо Жечев - дядо Влайчо, от село Коньово е предсказал войната в Сирия. Това разкри пред "168 часа" кметът на Нова Загора Николай Грозев. Ясновидецът, за когото се говори, че познавал повече дори от Ванга,

Руските милиардери забогатели с 29 млрд. долара след победата на Тръмп

http://econ.bg/Новини/Руските-милиардери-забогатели-с-29-млрд-долара-след-победата-на-Тръмп_l.a_i.735208_at.1.html

Руските милиардери са забогатели с 29 милиарда долара след победата на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Това съобщава...

Морето на север едновременно замръзва и "ври"

https://www.actualno.com/society/moreto-na-sever-ednovremenno-zamryzva-i-vri-news_586571.html

В морето на Каварна, около Буна №1 , се наблюдават петна лед, съобщиха от общината. Част от залива под нос Чиракман в Каварна също замръзна. Ниската температура от -15 градуса скова морето край брегозащитните съоръжения и на площ от десетина декара заплуваха ледени блокове. В

Затвориха международния път Е79 между Враца и Мездра

http://www.cross.bg/mezdra-vratza-myastoto-1531091.html

/КРОСС/ Mеждународeн път E-79 между Враца и Мездра e затворен и в двете посоки, съобщи „Бул нюз", като се позова на свой човек на мястото. Всички пътуващи коли в посока София се отбиват на бензиностанция „Ромпетрол" край Враца. На мястото вече са се образували колони от превозни средства. Полицейски служители обясняват на шофьорите, че колите биват отбивани също и при Мездра и Ботевград. Вероятно причината за снежната блокада е обилният снеговалеж, който не спира от сутринта. Пътят е в лошо състояние и не е достатъчно добре изчистен. Усложнената обстановка вече взе първата си жертва - преди около час ТИР се обърна в крайпътна канавка.

Може ли Зигмар Габриел да победи Меркел на парламентарните избори?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moje-li-zigmar-gabriel-da-pobedi-merkel-na-parlamentarnite-izbori-231809/

Очаква се икономическият министър да е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия, но въпросът е какви са шансовете му

Девет часа не стигнаха, за да се пробият преспите към село в Търговищко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635851

Девет часа днес продължава разбиването на преспите по 9 километровия път към търговищкото село Момино, което остава затворено от началото на снежния капан. На терен работят пет машини, съобщават от общинския кризисен щаб. Тъй като снегът е набит и заледен, се наложи общината да потърси помощ от частна строителна фирма, която да осигури два челни товарача и верижен багер.Веднага след като пътят бъде отворен, в село Момино ще бъдат доставени хляб и други стоки от първа необходимост, увериха от кризисния щаб....

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986899

Мароко забрани производството и продажбата на буркиМароканските власти забраниха производството и продажбата на бурки - плътното ислямско покривало, което покрива изцяло тялото и главата, предаде Франс прес. Министерството на вътрешните работи разпратило циркулярно писмо до своите служители, отговарящи за търговията в градовете, в което им се нарежда от тази седмица да не разрешават повече

Турската полиция е неутрализирала самоубийствен атентатор в Газиантеп

https://www.actualno.com/balkani/turskata-policija-e-neutralizirala-samoubijstven-atentator-v-gaziantep-news_586569.html

Предполагаем самоубийствен атентатор е бил ликвидиран от турските власти при опит да влезе в сграда на турската полиция в южната провинция Газиантеп, съобщава вестник Daily Sabah. Съгласно репортажите на местни медии, общо трима терористи са атакували полицейските служители

Подходящи храни за прием след тренировка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5986734

Подходящи храни за прием след тренировкаНачалото на годината е периодът, през който най-много хора се впускат в усилени тренировки заради натрупаните излишни килограми по време на празниците. Освен физическите натоварвания е много важна и храната, която приемаме след това, пише БГНЕС. Известен е фактът, че организмът ни усвоява въглехидрати и протеини до 45 минути след тренировка.

Георг Спартански: Бюджет 2017 е максимално реалистичен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635850

Като максимално реалистичен определи Бюджет`2017 на Община Плевен кметът Георг Спартански по време на публичното обсъждане на проекта. „Не залагаме на прекомерни очаквания, но и не подценяваме възможностите на Общината. Няма предвидено увеличаване на данъци, такси и услуги, в тези им размери се гарантира добра събираемост. Трябва да вложим усилия към изпълнение на приходната част, за да гарантираме разходната", подчерта г-н Спартански. Общият размер на бюджета за 2017 година е 82 165 349 лв. В приходната му част предвидените от държавния бюджет...

Тежка остава зимната обстановката в Община Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635852

С цел предприемане на превантивни действия, във връзка с продължителния снеговалеж на територията на община Враца, снегонавявания и ниски температури, кметът Калин Каменов свика поредно заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. В заседанието взеха участие зам.-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, експерти от общинска администрация, представители на Районната служба пожарна безопасност и защита на населението, Районното управление на МВР, КАТ – Враца, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, ВиК - Враца, МБАЛ „Христо...

Снегът и вятърът затвориха всички основни подходи към Бургас (обновена в 18 часа)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/10/2897452_snegut_i_viaturut_zatvoriha_vsichki_osnovni_podhodi/?ref=rss


Силният снеговалеж, придружен от вятър, затвори всички подходи за Бургас днес. Първо още сутринта беше ограничено движението в участъка на магистрала "Тракия" от пътен възел "Зимница" (в района на Ямбол) до Бургас.

Впоследствие по обед беше затворена и отсечката Ямбол - Средец, която беше алтернативен маршрут.

Очаквано малко след 16 часа дойде и информацията, че не може да се ползва и старият път през пътен възел "Петолъчката". В допълнение затварянето на отсечката Обзор -...

Снегът и вятърът затвориха всички подходи към Бургас

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/10/2897452_snegut_i_viaturut_zatvoriha_vsichki_podhodi_kum_burgas/?ref=rss


Силният снеговалеж, придружен от вятър, затвори всички подходи за Бургас днес. Първо още сутринта беше ограничено движението в участъка на магистрала "Тракия" от пътен възел "Зимница" (в района на Ямбол) до Бургас.

Впоследствие по обед беше затворена и отсечката Ямбол - Средец, която беше алтернативен маршрут.

Очаквано малко след 16 часа дойде и информацията, че не може да се ползва и старият път през пътен възел "Петолъчката". В допълнение затварянето на отсечката Обзор -...

Пиян мъж вилня в монтанско село

http://www.cross.bg/zadurzhan-piyan-selo-1531090.html

/КРОСС/ Пиян мъж набил магазинерката и кмета на монтанското село Меляне, съобщи сайтът 19 минути. Скандалът избухнал в бакалията, намираща се на първия етаж в кметството на селото. 33-годишният извършител нанесъл побой на 53-годишната магазинерка, и притеклия се на помощ кмет на населеното място. Развилнелият се мъж псувал, чупил и потрошил магазина, след което се прибрал у дома си. При пристигане на полицията при опит да бъде задържан той не се подчинил и оказал съпротива. Два пъти се опитал да ритне един от униформените. Побойникът е задържан за срок до 24 часа в монтанската полиция.

Роден волейболен клуб осъществи исторически трансфер (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5986860

Роден волейболен клуб осъществи исторически трансфер (видео)Женският отбор на "ЙЕБ-Шумен 05" реализира исторически трансфер. Такъв, за който дори медиен гигант като британската BBC подготвя специален филм, научи BGvolleyball.com. Шуменският отбор ще може да разчита за втория полусезон на състезателката от Иран - Маедех Борхани Есфахани. Историческото е, че тя ще се превърне в първата спортистка от

Зам.-генералният секретар на ЕК идва в петък за срещи с Цацаров и Захариева

http://www.cross.bg/mihy-otzenka-sutrydnichestvo-1531088.html

/КРОСС/Зам.-генералният секретар на ЕК с ресор механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Миху пристига в България в петък за срещи с Цацаров и Захариева, съобщи БГНЕС. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че членовете на комисията имат покана от зам.-генералния секретар на ЕК с ресор механизъм за сътрудничество и оценка Параскеви Миху, която ще бъде на посещение на 13 януари (петък) в София. „Обявила е, че има желание да се срещне с министъра на правосъдието, главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на висшите съдилища, включително е поискала да се срещне с ръководството и представители на Комисията по правни въпроси. Срещата е уточнена за петък от 12.00 часа в Националния институт на правосъдието", каза Кирилов. Той поясни, че основната тема ще бъде свързана с анализ на десетте години на механизма за сътрудничество и оценка и бъдещите действия. Не се предвижда обсъждане на напредъка и не се очаква преди срещите да бъде предоставена писмена информация. На срещите Миху ще бъде придружавана от Уилям Слийд-докладчик на ЕК и Юри Тавание - представител на Европейската комисия в България.

Липсата на сняг породи най-слабия ски сезон в Швейцария от век насам

http://www.cross.bg/godini-cnyag-cezon-1531089.html

/КРОСС/ Зa тpeтa пopeднa гoдинa зимният ceзoн в Швeйцapия paзoчapoвa c мaлĸo cняг. Toзи дeĸeмвpи cъщo нe дoнece paдocт нa любитeлитe нa зимнитe cпopтoвe. Зacтyдявaнeтo пpeз янyapи cъбyди няĸaĸвa нaдeждa, нo cлaбoтo нaчaлo нa зимaтa cви цeнитe нa билeтитe зa ĸypopтитe и cъoтвeтнo нaмaли пpиxoдитe. "Ocнoвнaтa диcĸycия cлeд Koлeдa e зa липcaтa нa cняг. Beчe имa paзбиpaнe зa тoвa, чe oĸoлo ĸoлeднитe пpaзници пpocтo нe e нaй-дoбpoтo вpeмe зa cĸи", ĸoмeнтиpa Mapĸ Дoyдинг oт Вluеbау Аѕѕеt Маnаgеmеnt, цитиpaн oт Вlооmbеrg. Cлeд paннoтo зacтyдявaнe пpeз нoeмвpи ce пoявиxa oчaĸвaния зa нaтpyпвaнe нa пoвeчe cняг нa Aлпитe. Πpeз дeĸeмвpи oбaчe вaлeжитe в Швeйцapия бяxa нa peĸopднo ниcĸo нивo зa пocлeдния пoвeчe oт вeĸ. B peзyлтaт нa тoвa cтpaнaтa зaпиca и нaй-cлaбия cи ceзoн зa пocлeднитe 100 гoдини. Peгиoнът oĸoлo Юнгфpay, ĸoйтo ce cмятa зa ocoбeнo пoпyляpeн cpeд cĸиopитe, oтчeтe 25 cpив нa пoceщeниятa в нaчaлoтo нa ceзoнa oт 2 янyapи, oтчитaт oт Јungfrаubаhnеn Ноldіng. "He мoжeм дa oчaĸвaмe, чe нeщaтa щe бъдaт cъщитe ĸaтo пpeди 50 гoдини", ĸoмeнтиpa Peтo Kнyти, ĸoйтo e пpoфecop във Швeйцapcĸия фeдepaлeн инcтитyт пo aтмocфepни и ĸлимaтични изcлeдвaния. Eĸcпepтът пpoгнoзиpa, чe cлeд вpeмe пpoдължитeлнocттa нa зимния ceзoн щe ce cвиe c чeтиpи дo oceм ceдмици. Kъм днeшнa дaтa ceзoнът в Швeйцapия зaпoчвa 12 дни пo-ĸъcнo и пpиĸлючвa 26 дни пo-paнo в cpaвнeниe cъc 70-тe гoдини нa минaлия вeĸ.  

Представиха Проектобюджет 2017 на община Плевен на обществено обсъждане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635848

„Ползата и ефектът от всеки един инвестиран лев в община Плевен, който при това идва от джоба на данъкоплатците, трябва да бъде пречупен през усещането за удовлетвореност на гражданите от това, което е направено.“ Това заяви Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев при публичното обсъждане на проекта за Бюджет 2017 на Община Плевен. Обсъждането се проведе в зала „Гена Димитрова“ и продължи близо два часа. Проектът бе представен от кмета Георг Спартански в присъствието на общински съветници, представители на общинската администрация...

Европейското по футбол е донесло 1.22 млрд. евро на френската икономика

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/10/2897379_evropeiskoto_po_futbol_e_doneslo_122_mlrd_evro_na/?ref=rss


Европейското първенство по футбол през 2016 г. е вляло 1.22 милиарда евро в икономиката на Франция.

Това показва проучване, поръчано от френското правителство и направено от Центъра по право и икономика в спорта към университета в Лимож.

Около 596 милиона евро са дошли от разходите на преките участниците в шампионата (от официални лица до членовете на 24-те национални отбора). Останалите близо 626 милиона са генерирани от 613-те хиляди чуждестранни туристи.
...

Сирийската армия скоро ще поеме контрол над предградията на Дамаск

http://www.moreto.net/novini.php?n=340835

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия ген. Валерий Герасимов заяви, че в Сирия приключва процесът на поемане на контрол на сирийската правителствена армия над контролираните преди това от опозицията предградия на Дамаск, предаде РИА Новости.

Три шуменски общини отмениха бедственото положение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635853

Отменено е бедственото положение в общините Каолиново, Никола Козлево и Хитрино. Това съобщават от Областна администрация - Шумен. След заседания на общинските щабове бедственото положение остана в сила в общините Нови пазар и Венец заради започнали навявания по пътищата. До всички населени места на територията на област Шумен вече има достъп. Днес бяха пробити пътищата в най-проблемните участъци в региона- пътят от Царев брод до Велино в община Шумен и пътят до селата Живково, Иглика и Становец в община Хитрино. С верижна техника на регионална...

Корнелия Нинова предвижда създаването на фонд „Индустрия”

http://www.cross.bg/ninova-obyasni-korneliya-1531087.html

/КРОСС/„От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема - безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника, много хора са освободени от работа, а младите напускат общините, областта, а много и страната. Нашето предложение, след спечелване на парламентарни избори, е създаване на фонд „Индустрия". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите в Кюстендил след поредното изнесено заседание на ИБ на партията. Тя обясни, че става въпрос за фонд с държавни средства 500 млн. лв., които държавата да инвестира в райони с висока безработица за откриване единствено и само на производствени предприятия. Условието, по думите й, ще бъде да се кандидатства с проекти за производство- да се разкриват работни места и да се привличат млади хора на работа. Лидерът на левицата обясни, че се набляга на малки и средни предприятия в икономиката, защото именно те са гръбнакът на българската икономика. „В платформата на БСП ще предложим за човек, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години", обясни Нинова. Тя подчерта, че в платформата на БСП са залегнали и други мерки, които да стимулират българското производство и икономика, която да създава работни места и да генерира приходи, които да се използват за социалната сфера

Нинова: Създаваме фонд „Индустрия“ в подкрепа на българското производство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986879

Нинова: Създаваме фонд „Индустрия“ в подкрепа на българското производствоКъм Цветанов: Фалшива новина ли е повдигнатото обвинение на кмета на Пловдив за нарушени обществени поръчки? „От разговорите ни с наши общински структури и с жителите на различни общини в област Кюстендил се откроиха два проблема – безработицата и порочните практики на местни феодали. След затварянето на рудника, много хора са освободени от работа,

ВСС освободи екипа от заместниците на председателя на СРС

https://www.actualno.com/society/vss-osvobodi-ekipa-ot-zamestnicite-na-predsedatelja-na-srs-news_586567.html

Съдийската колегия на ВСС освободи Райна Петрова Мартинова, Силвана Иванова Гълъбова, Албена Марчева Ботева и Стоян Тодоров Михов от заеманите длъжности „заместник на административния ръководител – заместник-председател” на Софийския районен съд, считано от 01.02.

20 милиона души са гледали церемонията за наградите Златен глобус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635844

Церемонията по връчването на наградите Златен глобус е събрала пред телевизионните екрани 20 милиона зрители в САЩ, оповести телевизия Ен Би Си, цитирана от Франс прес. Става въпрос за втората най-голяма телевизионна аудитория за тези награди през последното десетилетие, сочат данни на социологическата агенция "Нилсен". Дамите, които се съблякоха твърде много за Златен глобус (СНИМКИ) Гледалите 74-ата церемония за наградите З...

Европейският парламент ще разгледа закон, свързан с правата на роботите

https://www.actualno.com/sciencelogy/evropejskijat-parlament-shte-razgleda-zakon-svyrzan-s-pravata-na-robotite-news_586543.html

Европейският парламент ще разгледа в четвъртък (12 януари) проект за резолюция, отнасяща се до регулацията на роботиката. Текстът може да се превърне в основа на първото европейско законодателство в областта на автоматизацията и роботизацията, споделя EurActiv. Обсъжданата от

Без коли на "Тракия" при Бургас и на "Хемус" при Ябланица

http://www.cross.bg/byrgas-avtomobili-drygi-1531086.html

/КРОСС/Снеговалеж и виелици наложиха затварянето на части от магистралите "Тракия" и "Хемус", както и на други пътни отсечки в страната. Изцяло затворена е автомагистрала "Тракия" в отсечката Зимница - Бургас. Това съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Губернаторът обясни, че метеорологичната обстановка в региона се влошава. Затворен е и пътят Царево - Резово. С ограничено движение са Ришки и Айтоски проход. По пътя Бургас - "Петолъчката" могат да се движат автомобили до 12 тона. Останалите пътища в областта все още са проходими при зимни условия. "По пътя Бургас - Поморие е възможно да има ограничения, тъй като снегонавяванията са силни и видимостта е силно намалена, но все още пътят не е затворен", каза областният управител на Бургас. Той предупреди, че заради влошаващата се метеорологична обстановка може да бъдат затворени и други пътища в областта. Почти всички пътища за населените места в община Айтос са затворени, съобщи кметът Васил Едрев. Той обясни, че се пропускат единствено автомобили за спешни случаи, като линейки и други, съпроводени със снегопочистваща машина. "Обстановката се влошава с всяка изминала минута, вятърът духа и започва да образува преспи по четвъртокласната пътна мрежа и движението е преустановено, почти навсякъде", каза Едрев. Той посъветва шофьорите да не предприемат пътуване, защото пътищата са затворени

Варненец на 80 години се застрелял в сърцето след смъртта на жена си

https://www.24chasa.bg/region/article/5986865

Варненец на 80 години се застрелял в сърцето след смъртта на жена сиВ момента група от полицаи и следователи е в частен дом в района на курорта "Св.св. Константин и Елена", за да установи причината за разстрела на 80-годишен мъж. Той е бил намерен с огнестрелна рана. Тялото му е открито в частен дом, в близост до хотел в района малко по-рано днес. Най-вероятно се е застрелял сам.

Динко от Ямбол пита във фейсбук дали ще го подкрепят да прави партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5986842

Динко от Ямбол пита във фейсбук дали ще го подкрепят да прави партияДинко от Ямбол, станал известен като ловец на бежанци, пита във фейсбук профила си дали хората биха го подкрепили, ако създаде партия. Над 2500 души са реагирали на публикацията, като повечето са я харесали, близо 500 са оставили гневна емотикона, а няколко десетки се смеят на идеята. Въпросът му е провокирал над 400 коментара,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване