Бащата на бебето Динко се сдоби с обвинение

http://www.cross.bg/dinko-sliven-godini-1531811.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Сливен образува досъдебно производство срещу 15-годишния баща на малкия Динко - първото бебе, родено в Сливен през 2017 година. Обвинението срещу бащата е за съвкупление с лице, ненавършило 14 години - майката Златка, която е на 13 години, Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев. Ако бъде признат за виновен, бащата на Динко може да получи от две до шест години лишаване от свобода. Бащата носи отговорност, но наказанието може да бъде редуцирано с оглед на това, че е непълнолетен. След приключване на досъдебното производство, прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт. 15-годишният баща и 13-годишната майка на бебето заявиха още при раждането на детето си, че са щастливи и има кой да се грижи за него. Бебето Динко беше едно пт първите родени деца у нас през новата 2017 година. Детето имаше проблеми с адаптацията и беше в кувьоз.  

И в Асеновградско солта за пътищата е на привършване

https://www.actualno.com/society/i-v-asenovgradsko-solta-za-pytishtata-e-na-privyrshvane-news_588136.html

На привършване е солта, ползвана за обработка на заснежените улици в община Асеновград. Притеснението си от това изрази заместник-кметът на града инженер Петър Бояджиев. Въпреки подготовката и големите количества пясъко-солна смес, с които се запаиси Общината, продължили

В Община Смолян ще има дежурни през цялата нощ, заради продължаващия снеговалеж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637518

Екипи на Община Смолян ще дежурят през цялата нощ, заради продължаващия снеговалеж, като целта е да се реагира своевременно и да не се стига до бедствени ситуации. „На щрек сме и реагираме до момента своевременно, за да не се стига до усложняване на ситуацията и затваряне на пътищата“, коментира кметът на община Смолян Николай Мелемов. На този етап няма затворени пътища в областта, както и населено място без електричество, категоричен бе и областният управител на Смолян Недялко Славов. „Има въведени ограничения, които са най-вече за товарните а...

"Българската Коледа" и тази година подобри рекорда си за събрани дарения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901327_bulgarskata_koleda_i_tazi_godina_podobri_rekorda_si_za/?ref=rss


Общо около 2.590 млн. лева са събраните средства в рамките на тазгодишната благотворителна кампания "Българската Коледа". От тях 1.8 млн. лв. са дарени по банков път от индивидуални и корпоративни дарители, а над 782 хил. са дошли под формата на есемеси.

Такава е равносметката в края на тазгодишната дарителска кампания под патронажа на президента на България, съобщиха от прессекретариата на институцията. Както и миналата година, с резултатите си кампанията надмина досегашните си...

Опит на мигранти да влязат в бежански център във Франция прерасна в меле

http://www.cross.bg/migranti-tzentur-parizh-1531810.html

/КРОСС/ В истинско меле прерасна опит на мигранти да влязат в бежански център в Париж. Те успяха да пробият барикадите и да преминат през загражданията. Причината за напрежението бяха минусовите температури и студът, сковал Париж. Много мигранти посрещнаха зимата без подслон по улиците на френската столица. Бежанският център в Париж се превърна в един от най-големите в страната след демонтирането на лагера край Кале, станал известен като „Джунглата". През октомври миналата година хиляди мигранти бяха отпратени от там. Хиляди бежанци остават изложени на риск в цяла Европа, като се съобщава за много смъртни случаи от хипотермия. Хуманитарните организации изразиха опасенията си, че лицата, търсещи убежище, може да загинат поради замръзване, ако не им бъдат осигурени подходящи жилища и ресурси.  

Русинова: Безработицата остава ниска и през зимата

http://econ.bg/Новини/Русинова-Безработицата-остава-ниска-и-през-зимата_l.a_i.735666_at.1.html

Безработицата в последните няколко месеца има устойчив тренд на запазване на едни и същи нива, независимо от това, че приключи работната заетост през...

Бакари Саня беше глобен с 40 000 паунда за коментар в "Инстаграм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/17/2901317_bakari_sania_beshe_globen_s_40_000_paunda_za_komentar/?ref=rss


Защитникът на "Манчестър сити" Бакари Саня беше глобен с 40 хиляди паунда (почти 50 хиляди долара) от английската футболна асоциация за коментар в социалната мрежа "Инстаграм" срещу съдията Лий Мейсън.

"Играхме 10 срещу 12, но се борихме и победихме като отбор", гласи изказването на французина.

Коментарът е във връзка с трудната победа на "Манчестър сити" с 2:1 над "Бърнли" на 2 януари, когато "гражданите" останаха с човек по-малко от 32-ата минута,Man City defender Bacary...

До края на март се заплащат дължимите такси за водовземане и ползване на воден обект във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341538

31 март е крайният срок за плащане на таксите за водовземане и/или за ползване на воден обект за изминалата 2016 г. Това съобщиха от Басейнова дирекция за Moreto.net. Размерът на таксата се определя съгласно Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване.

БСП: Богатите трябва да плащат по-висок данък

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-bogatite-triabva-da-plashtat-po-visok-danyk-6064274

Според члена на ръководството на БСП Драгомир Стойнев има 7 хил. души, които би трябвало да плащат 20% данък, а не 10%

Прокуратурата даде на съд Ценко Чоков за престъпна група за отвличане и рекет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901309_prokuraturata_dade_na_sud_cenko_chokov_za_prestupna/?ref=rss


Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу кмета на врачанско село Галиче Ценко Чоков и участниците в ръководената от него престъпна група, съобщиха от държавно обвинение. По-рано Чоков, който е задържан от над седем месеца, беше оставен от съда в ареста.

Срещу Ценко Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Синът на Чоков също е причислен към тази...

Пътят на България към Еврозоната извървян на 20%

http://www.mediapool.bg/patyat-na-bulgaria-kam-evrozonata-izvarvyan-na-20-news258977.html

България все още е доста далеч от членство в еврозоната. "Моето усещане е, че ние сме на 20% от пътя към еврозоната“, заяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов, който е в кухнята на предпреговорите по въпроса. "Интеграцията в европейската финансова инфраструктура не означава само изпълнение на техническите критерии, тя е и политически процес. Ние можем да искаме много неща, въпросът е нас дали ни искат“, заяви Горанов по време на годишната среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал“. Според него България трябва да се стреми към еврозоната, за да не бъде в периферията на европейската политика. "Според мен пътят е тиха, но настойчива дипломация. Дали заради Брекзит, или заради убеждението, че Европа се нуждае от повече интеграция, но вече има желание да ни покажат пътя, по който можем да минем. Убедено вярвам, че за нас максимално бързо естествено продължение на управлението на паричната ни система е влизането в еврозоната“, посочи Горанов. Управителят на БНБ Димитър Радев потвърди, че интеграцията в европейската финансова инфраструктура е сред стратегическите цели на централната банка. Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пък разказа, че България излъчва не само отрицателни, но и положителни сигнали към чуждите инвеститори, като доказателство за това е сделката за придобиването на ОББ от страна на белгийската "КВС Груп“ на стойност 610 млн. евро. По думите му такава голяма инвестиция в България не е правена от години. "Екстремните минуси на България – например това, че е най-бедната, най-корумпираната държава с огромни демографски проблеми, се лекуват с екстремни плюсове – солидната фискална позиция, ниския публичен дълг, бюджетния излишък, ниските данъци“, каза Андронов. Според него кредитирането и цените на недвижимите имоти ще започнат да растат по-осезаемо, като увеличението на заемите ще дръпне нагоре и цялостния икономически растеж. "Икономическият ръст от 3.6% през 2006 г. е много по-ценен от 6% растеж през 2007 г., защото той има структурна устойчивост“, заяви още Андронов. Управителят на БНБ Димитър Радев пък обяви, че 18-месечният план за реформи в банковия надзор е приключил в края на 2016 г., но въпреки това централната банка ще продължи линията на дисциплина и реформи.

И на втори тур Европарламентът не излъчи председател

http://www.cross.bg/predsedatel-pobeditel-dvamata-1531809.html

/КРОСС/ Европейският парламент не успя да избере и на втори тур нов председател на институцията, предават световните медии. Антонио Таяни, кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП, води и във второто гласуване. На втория тур той получава 13 гласа повече от първото гласуване и има подкрепата на 287 евродепутати. Второто място се държи от кандидата на социалистите и демократите Джани Питела - на първия тур той получи 183 гласа, а на втория - 200 бюлетини. За да бъде избран, новият председател трябва да получи абсолютно мнозинство от половината действителни бюлетини плюс една. Предстои трети тур, а ако и той завърши без победител, двамата кандидати, представили се досега най-добре, ще се явят на четвърти кръг. Тогава получилият повече гласове става победител. Ако двамата имат равен брой гласове, за председател ще бъде избран по-възрастният. Таяни е по-възрастен от Питела с три години.  

Над 148 000 души са останали без дом заради битката за Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000478

Над 148 000 души са останали без дом заради битката за МосулМасираната военна операция по превземането на Мосул от групировката "Ислямска държава" в Ирак е оставила над 148 000 души без дом. Това става ясно от изявление на ООН, цитирано от БТА. Според международната организация около 12 500 души са били принудени да напуснат домовете си само миналата седмица.

БСП ще брани плоския данък, предлага с 20% да се облагат доходи над 10 хил. лева

http://econ.bg/Новини/БСП-ще-брани-плоския-данък-предлага-с-20-да-се-облагат-доходи-над-10-хил-лева_l.a_i.735665_at.1.html

БСП окончателно даде заден за премахването на плоския данък върху доходите на физическите лица. В предизборната си платформа социалистите ще...

Прокуратурата в Турция иска доживотен затвор за политически лидери

https://www.actualno.com/asia/prokuraturata-v-turcija-iska-dojivoten-zatvor-za-politicheski-lideri-news_588135.html

Съпредседателите на Демократичната партия на народите /ДПН/ са заплашени от затвор до края на живота си, ако съдът потвърди исканите от прокуратурата присъди. Лидерите на прокюрдската опозиционна партия и в момента са зад решетките в два различни затвора, разследвани са з

Спецпрокуратурата повдигна пет обвинения срещу Чоков и престъпната му група

http://www.cross.bg/tzenko-obvineniya-chokov-1531808.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Ценко Чоков и участниците в ръководената от него престъпна група, съобщиха от Спецсъда.В обвинителния акт срещу Ценко Чоков участниците в ръководената от него организирана престъпна група са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи (престъпления п чл. 321, чл. 252, чл. 142, чл. 129 и чл. 330 от НК). На Мартин Чоков (син на Ценко Чоков) също са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт (престъпления по чл. 213а и чл. 144 от НК). Обвинения за участие в групата са повдигнати обвинения и на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.В хода на досъдебното производство са събрани 38 тома материали. Обвинителната теза на прокуратурата е подкрепена от заключенията на множество експертизи, както и от събраните по делото доказателства.Обвинителният акт е внесен веднага след приключване на процедурата по поисканото изменение на наложената на Ценко и Мартин Чокови мярка за неотклонение "Задържане под стража". Днес Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката и остави в ареста двамата обвиняеми

Като президент Радев ще посети първо Брюксел

https://www.actualno.com/politics/kato-prezident-radev-shte-poseti-pyrvo-bruksel-news_588134.html

Първата визита на новоизбрания президент ген. Румен Радев ще бъде в Брюксел. Информацията за посещението е изпратена от офиса на новия президент и е подписана от журналиста Елена Йончева, която се очаква да влезе в екипа на Радев, съобщи "Дневник". Седмица след встъпване

Фермерите търсят по-бързи алтернативи на банковото кредитиране

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/fermerite-tyrsiat-po-byrzi-alternativi-na-bankovoto-kreditirane-232239/

Конкуренцията за финансиране се засили след влизането на специализирани дружества за кредитиране

Лицензът за V блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се поднови в срок

http://www.mediapool.bg/litsenzat-za-v-blok-na-aets-kozlodui-shte-se-podnovi-v-srok-news258976.html

Изтичащият през ноември 2017 г. лиценз за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде подновен в срок. До септември Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) се очаква да приключи с оценката на документацията за издаването на ново десетгодишно разрешително за работа, съобщи пред журналисти председателят на регулаторния орган Лъчезар Костов. Изследването на оборудването на блока за удължаването на живота на реактора до 2047 година бе извършено от консорциум между руските компании "Русатом Сервис“ и "Росенергоатом“, както и френската "Електрисите де Франс“ (E Де Еф). Документацията за подновяването на 10-годишния лиценз (по-дълъг не е позволен според българското законодателство в ядрената област) бе внесена в АЯР в края на октомври 2015 г. Прегледът на тези документите продължава в съответствие с утвърдена Програма за оценка на документите за подновяване на лицензията за експлоатация на V блок на ядрената ни централа. За да се демонстрира, че има всички предпоставки блокът да се експлоатира безопасно през следващите десет години е направен периодичен преглед на сигурността на мощността през периода 2014-2016 година. Не са идентифицирани несъответствия със значително влияние върху безопасността, каза Костов.. Той съобщи също така, че АЯР продължава да разглежда подадените от АЕЦ "Козлодуй" документи за използването на нов вид свежо ядрено гориво в V блок. Става въпрос за руското ТВС-А12, което от миналия ноември започна да се използва в VІ блок на централа. Очаква се операторът да получи одобрение за поетапно зареждане с новото гориво до края на март 2017 г., за да може да се вложи част от ТВС-А12 при плановия годишен ремонт на реактора. Пълният преход към новото гориво става в четири поредни горивни кампании. То ще повиши топлинната мощност и на двата реактора до 104 процента. Касетите ТВС-А12 са с 50 кг ядрено гориво повече. Те са по-високо обогатени и ще позволяват маневреност през деня и през нощта на ядрената централа, която в момента е базова мощност. Подобрена е механичната устойчивост на касетите, а след като стане пълното зареждане на реактора с новото гориво, мощността ще се спира за презареждане и планов ремонт веднъж на 18 месеца, а не както в момента – на 12 месеца. Ядреният регулатор отчете, че през 2016 г. е издал общо 144 лицензии за работа с източници на йонизиращи лъчения. През миналата година е продължило и въвеждането в експлоатация на нова високотехнологична апаратура за медицински цели. Въведени в експлоатация бяха първите за страната обекти с кибер нож и интраоперативна брахитерапия. Очаква се през 2017 година да продължи процедурата по въвеждане в експлоатация на още три уреда за интраоперативна брахитерапия, посочиха от АЯР.

Чудесна прогноза за икономиката на България

https://vesti.bg/bulgaria/chudesna-prognoza-za-ikonomikata-na-bylgariia-6064273

В края на следващата година БВП на страната за първи път ще надхвърли 100 млрд. лв.

Търси се: Пенсионерка изчезна от Голямо Буково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637537

Полицията в Бургас обяви за издирване 87-годишната Георгина Петрова Куюмджиева. Жената е с последен известен адрес в с. Голямо Буково, общ. Средец, обл. Бургас. Напуснала дома си на 29 декември т.г. и до момента е в неизвестност. В деня на изчезването си била облечена в шуба, дълга под коленете, светлокафява на цвят, черен панталон, кафява горница от анцуг, сини обувки, вълнена блуза цвят и кухненска престилка на „Маги", ярко жълта на цвят. Жената е висока - 158-160 см, с нормално телосложение, с бяла коса, дълга под раменете.Областната дирекц...

Гръцките фермери готвят блокади на границата ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=341541

Във връзка с получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница, Министерството на вътрешните работи е в постоянен контакт с гръцките власти. Това съобщиха от ведомството за Moreto.net.

БНТ показва на живо събитията по смяната на президентската власт в България

http://www.cross.bg/durzhaven-plevneliev-yanyari-1531807.html

/КРОСС/В дните до края на седмицата предстоят важни събития, свързани с официалната смяна на президентската власт в България. БНТ ще даде възможност на зрителите да проследят на живо заключителните прояви на президента Росен Плевнелиев и встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев. Утре (18 януари) е последната пресконференция на Росен Плевнелиев, с която той ще отчете дейностите от 5-годишния си мандат. Срещата с медиите ще бъде излъчена директно от „Дондуков" 2 от 10:30 часа по БНТ1. В петък (20 януари) предстои и последното телевизионно интервю на Плевнелиев в качеството му на действащ държавен глава, което той ще даде за предаването „Панорама" с водещ Бойко Василев. Обзорното публицистично предаване на обществената телевизия започва в 21:00 часа. В четвъртък (19 януари) от 9:20 часа, пряко от Народното събрание, Българската национална телевизия ще излъчи официалното полагане на клетвата на новоизбрания държавен глава Румен Радев и вицепрезидента Илиана Йотова Кулминацията на смяната на президентската власт ще се състои в неделя (22 януари), когато петият демократично избран държавен глава на България официално ще встъпи в длъжност. Церемонията ще бъде показана в специалното четиричасово предаване „Смяна на караула", което ще започне точно в 9:00 часа. Негови водещи са журналистите Аделина Радева и Георги Любенов. Камерите на обществената телевизия ще предават на живо церемонията от площад „Св

Носталгия по баба в модерен стил на 20 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6000155

Носталгия по баба в
модерен стил на 20 кв. м
Полското студио Matuszek Architektura е имало за задача да превърне пространството от 20 кв. м в квартира, в която удобно да живее млада двойка. Тя е наследила от една от бабите жилището. Желанието на семейството е било след преобразяването то да бъде функционално, да има характер, но и носталгичен елемент в името на бившата му собственичка.

Уволниха скандален съдия за мудно правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000377

Уволниха скандален съдия за мудно правосъдиеСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет уволни единодушно скандалния съдия от Софийския градски съд (СГС) Мариян Марков заради просрочени дела. След многобройни отлагания на наказанието му заради споходили го болести, съдебните кадровици най-сетне решиха съдбата на Марков. По закон той е длъжен да се защити пред ВСС,

Обновяват Спешния център във Враца, започнаха с инфраструктурата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637526

Общинските съветници във Враца приеха да се създаде нов урегулиран поземлен имот, намиращ се в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца, край центъра за Спешна помощ. На мястото ще бъде изграден навес за линейки, паркинг за посетители и обслужваща улица към Спешния център, който също ще бъде обновен. Това ще стане по проект на МЗ, бенефициент по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 год. Проектът предвижда обновяване на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ, както и изграждане на прилежащата инфраструктура. В писмото с...

16-годишният Синан не успя да пребори коварната болест

https://www.actualno.com/asenovgrad/16-godishnijat-sinan-ne-uspja-da-prebori-kovarnata-bolest-news_588130.html

Асеновград скърби за 16-годишния Синан, който в ранните часове на днешната утрин премина в света на ангелите. Силната воля и вяра на момчето не успяха да преборят коварната болест. За смелия младеж Actualno.com Ви разказа преди около месец. Диагнозата на Синан е поставена през ное

Сокът от череши помага срещу безсъние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637534

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха, че сладката напитка удължава съня и подобрява неговото качество. Черешите - вкусни и здравословни Учени от университета на Луизиана установиха, че след две седмици ежедневно пиене на сок от череши, страдащите от безсъние спят средно допълнително 83 минути на нощ....

Русия обръща поглед към Либия, за да разшири влиянието си в Близкия изток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/17/2901249_rusiia_obrushta_pogled_kum_libiia_za_da_razshiri/?ref=rss


Русия обръща поглед и към Либия, давайки сигнал, че ще подкрепи генерала, който владее източната част на страната - Халифа Хафтар. Той посети руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов" преди дни, а визитата даде сигнал и за интереса на Москва да играе по-голяма роля в региона след намесата ѝ в Сирия.

Хафтар е водач на източнолибийските фракции. Той таи амбиции да стане национален лидер, а подновяването на връзката му с Русия се случи в момент, когато подкрепяното от ООН правителство в...

Председателят на Асоциацията по телемедицина във Франция и аташе от френското посолство посетиха МУ-Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637536

На 17 януари 2017 г. по покана на ректора проф. д-р Славчо Томов Медицински университет - Плевен посетиха проф. Жан-Жак Сегара, аташе по университетско и научно сътрудничество към Посолството на Франция в Р България и Микаел Шальой, Председател на Асоциацията по телемедицина във Франция. Визитата им в университета в Плевен е продължение на инициативата на Посолството на Франция и Френския институт в България, съвместно с Българското национално радио, за провеждане на дебати под надслов „Срещите на бъдещето". На 16 януари в такъв дебат, посветен...

Кола се заби в ТИР при Прохода на Републиката (видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6000402

Кола се заби в ТИР при Прохода на Републиката (видео)Кола се заби в ТИР при Прохода на Републиката. Инцидентът стана около 16 часа, съобщава Нова тв. Няма жертви и пострадали, нанесени са само материални щети. Движението при входа на „Хаинбоаз” откъм Велико Търново е затруднено и се извършва в едната лента. Несъобразена скорост е вероятната причина за инцидента.

Британската лира поскъпва след дългоочакваната "Брекзит" реч на Тереза Мей

http://econ.bg/Новини/Британската-лира-поскъпва-след-дългоочакваната-Брекзит-реч-на-Тереза-Мей_l.a_i.735664_at.1.html

Британската лира поскъпва рязко на валутния пазар след дългоочакваната реч на Тереза Мей, в която премиерът на Великобритания сякаш потвърди, че няма...

Дейселблум: Гърция ще излезе на пазарите през 2018 г.

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/deiselblum-gyrciia-shte-izleze-na-pazarite-prez-2018-g-232238/

За "подстрижка" на дълга обаче сега няма голяма подкрепа в еврозоната, смята председателят на Еврогрупата

От областната управа предупреждават: снеговалежите продължават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637531

Обстановката в Хасковска област към този момент е спокойна, но снеговалежът се увеличава. Тази вечер и през нощта ще завали обилен сняг в цялата област, дори и на местата, където днес валеше дъжд, информират от областната администрация. Обстановката ще се усложни, навсякъде има опасност от поледици. Предупредителният жълт код за опасност от сняг и поледици остава в сила и за 18 януари, уточняват от областната управа. Днес няма затворени пътища, няма наложени ограничения за движение. Във всички населени места има ток, вода няма само в три ивайл...

Благотворителната кампания „Българската Коледа“ събра над 2,5 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000400

Благотворителната кампания „Българската Коледа“ събра над 2,5 млн. лв.Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г. Резултатите от тазгодишното издание, което се провежда за четиринадесети пореден път под патронажа на държавния глава, бяха представени от прессекретаря на президента Мария Иванова и

Радев: Аз съм шпионин на народа във властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_644702.html

"Генералът, шпионин на народа" - така германският журналист Райнхард Везер от в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" озаглавява интервюто си с новия български президент Румен Радев. В разговора с кореспондента на ФАЦ новоизбраният български президент говори за кариерата си като натовски официер и се шегува с обвиненията, че бил „руски шпионин” или „американски агент”: „Казах им: Спокойно, хора, аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление”. В интервюто Радев казва още: „Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ”. По-нататък в статията на германския вестник, цитиран от "Дойче веле", става дума за професионалната биография на Радев, за политическата ситуация в страната и за отношенията с Русия и Съветския съюз: „До 1989 година българските комунисти следваха съветското ръководство по-лоялно от всички останали страни в Източния блок, а тяхната партия-наследничка и до днес, 27 години след промените, все още поддържа много тесни отношения с Москва. И то не само в политическо отношение: олигарсите, които имат голямо влияние в партията, поддържат и делови връзки”. Журналистът акцентира и върху темата "Русия", като пише, че по нея Радев отчетливо се различава от досегашния президент Росен Плевнелиев. „Един държавен глава не бива да работи за това да изнамира врагове на страната си”, казва в тази връзка Радев. На въпроса дали Русия е заплаха за Запада, отговаря така: „Ако говорим от една страна за ЕС и за НАТО, а от друга - за Русия, тогава трябва да се борим срещу насрещните паранои и у двете страни”. "В България позицията на отиващия си президент се споделя само от едно малцинство, което обаче е политически много активно. Става дума най-вече за либерални партии и представители на гражданското общество, които се смятат за продължители на антикомунистическото дисидентство. От своя страна бъдещият президент Радев огласява позицията на голямото мнозинство. Българите се чувстват езиково, културно и религиозно близки до Русия и освен това, заради ролята ѝ през 19 век, я смятат за освободителка от Османската империя. (…) В същото време в България има ясни мнозинства в полза на западните съюзи", припомня германският журналист. Във връзка с Брекзит, еврокризата и кризата с бежанците Радев посочва: „Трябва да насочим всичките си усилия към запазване на единството в ЕС. Ако допуснем той да се разпадне, това би било гигантско разхищение на усилията на цели поколения”. Той допълва, че би искал България най-после да бъде приета в Шенгенското пространство, защото „не приемам да има Европа на две скорости”. Според автора новоизбраният български президент формулира думите си много внимателно, не раздава обобщени оценки за политическата класа и създава впечатлението, че наистина желае да възстанови доверието на хората към политиците. В интервюто за вестника Радев обяснява, че неговата изборна победа е израз тъкмо на кризата на доверието между граждани и политици, която наблюдаваме в цяла Европа. Той смята, че е избран не толкова поради копнежа по „твърда ръка”, колкото като човек, който действа „организирано и отговорно”. Статията във „Франкфуртер алгемайне цайтунг” завършва с обобщението, че  „Радев се различава от своя предшественик по много неща, не само по отношението към Русия. Той създава впечатлението за човек, владеещ се по военному, докато отиващият си президент често пъти реагираше емоционално. Двамата обаче имат една обща черта: говоренето им рязко се различава от често пъти безпределния популизъм, на който човек се натъква навред из българския политически пейзаж. Поне по време на предизборната борба Радев явно наистина се е доближил до образа на желания български президент. Доказват го изборните резултати в София: прозападно ориентираната столица е от промените насам непревземаема крепост за социалистите. Но Радев спечели и там ясно мнозинство”.

Потвърдиха 38 г. затвор за двама цигани, убили бизнесмен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000399

Потвърдиха 38 г. затвор за двама цигани, убили бизнесменОбщо 38 години ще прекарат в затвора чичо и племенник, които пребиха до смърт бизнесмена от карловското село Розино Георги Рогачев - Рогача. Пловдивският апелативен съд потвърди наказанията на Николай Стоянов и племенникът му Иван. Първият получи 20 г., а другият - 18 г. Магистратите счетоха, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за

Първата визита на Радев като президент ще бъде в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901282_purvata_vizita_na_radev_kato_prezident_shte_bude_v/?ref=rss


Първата визита на новоизбрания президент ген. Румен Радев ще бъде в Брюксел. Седмица след встъпването си в длъжност - на 30 и 31 януари, Радев ще замине за белгийската столица. Информацията за посещението е изпратена от офиса на новия президент и е подписана от журналиста Елена Йончева, която се очаква да влезе в екипа на Радев.

Програмата на посещението предвижда срещи с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан–Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както...

До месец съдът решава правилно ли „Емилиян“ и „Подай ръка“ са отказали информация на Георги Милков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637529

До месец Административен съд-Разград решава дали са основателни жалбите на Центъра на НПО-Разград срещу две социални институции по Закона за достъп до информация. Председателстваната от Георги Милков организация поискала една и съща информация от деветте социални услуги, които се предоставят в община Разград. Данни получили от седем от услугите, както и от самата община Разград, но не и от Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ и от Центъра за рехабилитация и социална интеграция „Емилиян“. Информацията била свързана с правил...

Селфи в музея – едногодишен абонамент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637530

За трета поредна година музеите по света се обединяват в инициативата Ден на музейното селфи. През 2016 това беше 20 януари, а сега ще е в сряда, 18 януари. Поради интереса към нея, Регионалният музей Бургас ще награди авторите на най-атрактивните музейни селфита с годишен талон за безплатно посещение в експозициите си. За да се включите в инициативата трябва да направите следните неща: 1.ви е нужен телефон или фотоапарат (за напредналите) 2.да посетите експозициите на РИМ Бургас в периода 18-21 януари, където да си направите селфи с експонат, ...

Намериха убит мъж в село край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341539

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за убийството на 41-годишния Даниел В. от село Житница по член 115 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Тялото на жертвата е било намерено днес от негов близък в дома му.

Манолова с писма до парламента за „таван“ на лихвите при просрочване на дългове

http://www.cross.bg/manolova-lihven-lihvite-1531806.html

/КРОСС/Омбудсманът Мая Манолова призова с писма председателя на парламента г-жа Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. С него се слага „таван" на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основния лихвен процент плюс 4 пункта. Повод за това са стотиците жалби, постъпили в институцията на омбудсмана от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани. В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор. „Гражданите очакват от омбудсмана като застъпник за техните права да съдейства държавата да преустанови всички нелоялни и порочни практики, позволяващи задълженията им да се увеличават многократно поради натрупаните допълнителни суми над задължението, сред които и лихвите при просрочие", пише Манолова в писмото си. Тя посочва още, че гражданите често предлагат намаляване на непосилния за тях лихвен процент, което ще им позволи да изпълнят основното си задължение и ще им остават средства, за да посрещат жизнените си потребности.

Откриха изчезналия Майкъл

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637532

Невредим е открит 18-годишният Майкъл Кривиралчев от Пловдив, съобщиха от полицията. По молба на близките му той бе обявен за издирване на 14 януари. В резултат на проведени издирвателни действия и проверки от служители на Областната дирекция на МВР - Пловдив, днес е установено местонахождението на пълнолетното момче. То е открито в добро здраве на адрес в Пловдив. Близките му са уведомени. Пред служителите младежът обяснил, че по собствено желание е напуснал дома си. По-рано днес в профила си във Facebook момчето поиска прошка от майка си. "До...

Даниел Грос: Тръмп и Брекзит са темите на 2017 г., но има неща, които не зависят от тях

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/01/17/2901284_daniel_gros_trump_i_brekzit_sa_temite_na_2017_g_no_ima/?ref=rss


Двете основни теми на годината в международен план ще са Брекзит и Тръмп, но има и много проблеми, които не зависят нито от излизането на Великобритания от Евросъюза, нито от новия американски президент. Това коментира директорът на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS) Даниел Грос пред участниците в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

По думите му Брекзит няма да има сериозно икономическо въздействие върху икономиката на ЕС, както...

435 чистачки въртят гребла по тротоари и спирки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6000386

435 чистачки въртят гребла по тротоари и спирки в ПловдивПловдив е проходим при зимни условия, а новата покривка със стария сняг е около 40 см, обявиха от общинското предприятие "Чистота". Според директора Иван Стоянов натовареният трафик е попречил на снегорините да почистят добре основните булеварди в понеделник след обяд, когато започна да вали обилно.

Цвети Стоянова показва любовта си със Сашо Любенов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6000334

Цвети Стоянова показва любовта си със Сашо ЛюбеновСветовната шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Стоянова не спира да показва любовта си към футболиста Александър Любенов. В момента Цвети е в Германия, където продължава възстановяването си, а вратарят води подготовка с "Локомотив" (София) в България. Грацията не спира да показва привързаността си към Сашо.

Издирваните за измами в Гърция мъже се прибрали за Банго Васил, така ги спипали

https://www.24chasa.bg/region/article/6000370

Издирваните за измами в Гърция мъже се прибрали за Банго Васил, така ги спипалиПо искане на Окръжна прокуратура –Русе, съдът е взел мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на трима български граждани, обявени за международно издирване с Европейска заповед за арест. Росен Д. , Димитър Я. и Димитър Д. са били задържани навръх Банго Васил. Русенската полиция е била сигурна,

Манолова с писма до парламента за „таван“ на лихвите при просрочване на дългове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000371

Манолова с писма до парламента за „таван“ на лихвите при просрочване на дългове Омбудсманът Мая Манолова призова с писма председателя на парламента г-жа Цецка Цачева, председателите и съпредседателите на всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. С него се слага „таван“ на наказателните лихви при просрочие,

Българският филм "Воевода” хит в кината

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/bylgarskiiat-film-voevoda-hit-v-kinata-6064270

Въздействащата история за българската воевода Румена излезе на голям екран в страната на 13 януари

ЦСКА иска среща със "София Тех Парк", плаши с протести и блокади

http://offnews.bg/news/n_1/n_644700.html

Битката между волейболен клуб ЦСКА и "София Тех Парк" продължава с нов епизод. "Червените" са получили  нотариална покана да освободят зала "Армеец". Треньорът Александър Попов заяви пред cska.bg, че клубът е готов да инвестира в съоръжението, където от 40 години тренират децата на ЦСКА, ако бъде подписан дългосрочен договор. Той допълни, че в момента търси контакт с директора на "София Тех Парк" за среща, на която ЦСКА да предложи решение на проблема. Ако такова не бъде намерено, Попов апелира червената общност да подкрепи волейболния клуб, за да си върне залата. Не е тайна, че мнозина от утрасите настояват за моментални блокади и протести. Около 200 деца от школата няма да имат място, на което да тренират. ВК ЦСКА получи едномесечно предизвестие от "София Тех Парк" АД за освобождаване на зала "Армеец" в началото на месец декември 2016 година. Като довод беше посочено, че залата не е в добро състояние и е опасна за провеждане на учебно-тренировъчен процес. Заради това "София Тех Парк" се мотивира с доклад от 2013 година, а последният за момента договор за ползване на съоръжението е подписан в края на 2015, когато залата очевидно не е била проблемна. В същото време ВК ЦСКА недоумява как от него се изисква да направи инвестиции в размер на около 1 милион лева, но в същото време залата се предоставя за ползване само с едногодишни договори. Жертва са децата на цяла Източна София, лишени от зала за волейбол. Тя и без това предлага мизерни условия. ЦСКА продължава да има най-силната школа в този спорт и дава куп национали в различните отбори. 

Заговорът срещу турската лира

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zagovoryt-sreshtu-turskata-lira-232237/

Хората на Ердоган търсят виновници и твърдят, че "зад срива на лирата стоят чужди сили", коментира Deutsche Welle

Бой пред бежански център в Париж заради минусовите температури (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000352

Бой пред бежански център в Париж заради минусовите температури (Видео)В истинско меле прерасна опит на мигранти да влязат в бежански център в Париж. Те успяха да пробият барикадите и да преминат през загражданията. Причината за напрежението бяха минусовите температури и студът, сковал Париж, информира Дарик. Много мигранти посрещнаха зимата без подслон по улиците на френската столица.

41-годишен намерен мъртъв - пребит от бой в дома си в с. Житница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000359

41-годишен намерен мъртъв - пребит от бой в дома си в с. Житница41-годишен мъж е бил убит в село Житница. Тялото на Даниел В. е било намерено днес от негов близък в дома му. Сигналът е подаден в 7,55 часа в ОД на МВР от кмета на селото. Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за убийството на мъжа, съобщава "Дарик". Под ръководството и надзора на дежурния прокурор от Окръжната

Двеста шестдесет и пет бебета в Несебър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637527

Двеста шестдесет и пет са новородените в община Несебър от 1 януари до края на 2016 година, а 530 000 лева е размерът на еднократната помощ, която местната власт е изплатила от бюджета си на родителите. По традиция община Несебър отпуска за всяко семейство с бебе еднократна помощ от 2000 лева. Условията за получаване на сумата са: новороденото (осиновеното) дете да е с постоянен адрес на територията на община Несебър и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен адрес на територията на общината не по-малко от пе...

Четири училища в дървена ваканция и утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637528

Заради голяма авария на "Топлофикация" в кв. "Родина" - утре, 18 януари, сряда, няма да учат учениците в училищата - ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Ангел Кънчев", СУ "Йордан Йовков" и ПГРКК-Русе....

Путин: Поръчителите на "руския компромат" за Тръмп са по-лоши от проститутки

http://www.cross.bg/prostitytki-prezident-kompromat-1531805.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин заяви, че поръчителите на т.нар. доклад за това, че Русия разполагала с компромат срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, са „по-лоши от проститутки", предаде ТАСС. „Проституцията е сериозно и грозно социално явление, защото млади жени се занимават с това, понеже не могат по друг начин да си осигурят достоен живот, и до голяма степен това е по вина на обществото и държавата. А хората, които поръчват подобни фалшификати (че имало компромат за Тръмп, включително и за негови връзки с проститутки), които сега се разпространяват срещу новоизбрания президент на САЩ, ги фабрикуват и използват в политическата борба, те са по-лоши и от проститутки", каза руският държавен глава пред журналисти след преговорите си с президента на Молдова Игор Додон.  

СДС иска ДСБ в Реформаторския блок, Радан Кънев бави проекта си до последния момент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901281_sds_iska_dsb_v_reformatorskiia_blok_radan_kunev_bavi/?ref=rss


92% от членовете на Националния съвет на СДС искат да се яви на избори в Реформаторския блок, а 52% искат партньорство и с ДСБ. Тези резултати от партийната анкета прочете лидерът на СДС Божидар Лукарски. 51% са гласували за БЗНС.

СДС ще води преговори за обединение с всички дясноцентристки партии до 5 дни до крайния срок, е друго от решенията на сините.

Не бих искал да коментирам, за да не развалям коалицията, каза Божидар Лукарски в коментар за публикация на "24 часа", в...

13,9% от майките във Варна и региона раждат преждевременно

http://www.moreto.net/novini.php?n=341509

През последните десетилетия преждевременните раждания са около 8-10% от общия брой раждания, като честотата на раждане преди 32 г.с. е около 1-2%. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доц. Емил Ковачев, д.м.н, управител на СБАГАЛ „Проф.

Владислав Горанов: България е извървяла 20% от пътя към еврозоната

http://econ.bg/Новини/Владислав-Горанов-България-е-извървяла-20-от-пътя-към-еврозоната_l.a_i.735663_at.1.html

Амбицията на БНБ е след една година банковата система на страната да е готова за влизане в еврозоната. Това съобщи пред участниците в 11-ата среща...

Защо понякога вместо да отшумява, настинката се влошава?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jW7AkpgLgIs/

Инфекциите на горните и долни дихателни пътища са характерни както за зимните месеци, така и за периодите с  резки промени в температурите. Тогава пациентите най-често се оплакват  от хрема или запушен нос, дразнещо и силно възпалено гърло, постоянно и мъчително кихане, кашлица, главоболие, болки в мускулите и костите.

Кога обаче става дума за обикновена настинка, грип или остро респираторно заболяване?

Понякога хремата и болките в гърлото се съчетават с потичане на бистър секрет от носа, който постепенно може да промени цвета си на зелено-жълт или просто да стане по-гъст. Тогава най-вероятно се касае за парагрипно състояние или обикновена настинка. Важно за поставянето на диагнозата е болката в ставите и мускулите, която е категоричен белег за активна инфекция с грипен вирус. Когато има съмнения за респираторна инфекция, лекуващият лекар  преслушва белите дробове и бронхите, преглежда  ушите,  носа и гърлото, както и лимфните възли на врата на пациента.

При респираторна  инфекция, за да се установи дали причинителят са вируси или бактерии, като част от диагностичния процес,  се провеждат кръвни изследвания

„Целта им е да се провери кръвта за редица показатели за инфекция  като  скорост на седиментация на еритроцитите и концентрация  на белите кръвни телца. Бактериалната инфекция на дихателните пътища също може да се диагностицира в лаборатория като се изследва слизестата мембрана в изкашляна храчка или натривка от гърлото и слизестата мембрана на носа. Така може да се идентифицира бактериалният патоген. Терапията, която премахва причинителя на заболяването,  зависи както от общото състояние на пациента, така и от съпътсващите заболявания и не на последно място – от предхождащата антибиотична терапия”, обяснява д-р Георги Славов, микробиолог в медицинска лаборатория „ЛИНА”.

Защо лабораторните изследвания са важни при риносинузит и бронхит?

Острият бактериален риносинузит се среща, макар и в нисък процент,  сред  ринитите през есенно-зимния сезон, които в болшинството си с вирусен произход.

„Бактериалният риносинузит често  е вторична инфекция, която се появява десетина дни след началото на вирозата.  Обикновено ориентировъчно за диагнозата, което налага и микробиологично изследване, е липсата на подобрение в рамките на десет дни на вирусен ринит и влошаването на клиничната му картина след 5-6-тия ден от началото на инфекцията. Характерни са симтомите, свързани с появата на болка, влошаване на общото състояние и промяна в типа на секрецията.  Най-чести причинители са Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Много важно за подхода в антимикробната терапия е условието дали пациентът е бил лекуван през последните 4-6 седмици с антибиотици”, добавя д-р Славов.

Определянето на антимикробната чувствителност помага на лекуващия лекар в избора му на съответен антибиотик

Изострянето  на хроничния бронхит се причинява отново най-често от пневмококи, хемофилус и мораксела, но тук като етиологично значими микроби се очертават също Staphylococcus aureus, Pseudomonas, Enterobacteriaceae. Това налага не само необходимостта от микробиологично изследване при пневмония, но и по-различен подход при антибиотичната терапия.

Важно за пациентите и лекарите е да знаят, че медицинска лаборатория  „ЛИНА”  разполага с автоматизирана система VITEK 2 COMPACT , която диагностицира повече от 400 бактерии и гъбички  и заедно с това има възможност да определи антибиотичната чувствителност на изолираните микроорганизми. Така за два – три дни микробиологичната лаборатория дава информация на клиницистите за антибиотиците, подходящи за лечението на съответния пациент.

“Прилагането на подобни лекарства при простудните заболявания трябва да става само след микробиологично изследване предвид факта, че основните причинители за тях са вирусите”, допълва д-р Славов.

Адресът на Медицинска лаборатория “Лина” в Поморие е ул.„Македония” №23

МВР: Министерството е в постоянен контакт с гръцките власти

http://www.cross.bg/grutzkite-vlasti-granitza-1531804.html

/КРОСС/Във връзка с получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница, Министерството на вътрешните работи е в постоянен контакт с гръцките власти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Още в понеделник вътрешният министър Румяна Бъчварова изпрати официално писмо до своя гръцки колега - министъра по обществен ред и защита на гражданите Николаос Тоскас. В него тя се позовава на съвместното заседание на правителствата през август м.г. и изразява надежда, че гръцките власти ще предприемат всички необходими предварителни действия, за да се избегне възможна ескалация на напрежение по общата ни граница.  

Путин сравни поръчителите на доклада за руския компромат с "проститутки"

https://www.actualno.com/asia/putin-sravni-porychitelite-na-doklada-za-ruskija-kompromat-s-prostitutki-news_588126.html

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че поръчителите на доклада за това, че Русия разполагала с компромат срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, са „по-лоши от проститутки”, съобщи БГНЕС. „Проституцията е сериозно и грозно социално явление, защото

Стойнев: Искаме да възродим българската икономика и да се справим с демографската криза

http://bulgarski.pogled.info/news/81668/stoinev-iskame-da-vazrodim-balgarskata-ikonomika-i-da-se-spravim-s-demografskata-kriza

/Поглед.инфо/ „С платформата на БСП нашето желание е да се възроди българската икономика. Основен акцент е българският предприемач, който желае да развива своята дейност тук. Трябва да се откъснем от клишето на правене на икономика, която да разчита единствено и само на чуждестранни инвеститори и на европейски фондове. Ще събудим българският предприемачески дух и ще изградим икономика, базирана на българската индустрия, производство, вътрешни инвестиции”.

Богатство за 80 млн. евро остави Заха Хадид

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6000350

Богатство за 80 млн. евро остави Заха ХадидБританската архитектка от иракски произход Заха Хадид е оставила наследство в размер на 70,8 млн. британски паунда (80 млн. евро), съобщава Architectsjournal, като цитира документи, с които разполага. Според тях към момента на внезапната смърт на Хадид на 31 март 2016-а на 65 години тя е имала дългове за 3 милиона паунда.

Министър Василева дава старт на Водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637524

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и кметът на Община Долна Митрополия - Поля Цоновска, ще подпишат договор за изграждане на Интегрирания воден цикъл на двете общини. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Подписването ще се състои на 18 януари 2017 г., сряда, от 13:00 часа в Актовата зала в сградата на Община Плевен, ет. I. На събитието е поканен и премиерът Бойко Борисов....

Грипната епидемия в Русе и региона продължава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637525

Грипната епидемия в Русенска област продължава. Това реши на свое заседание днес Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. В сила остават всички задължителни за този период противоепидемични мерки. Отменени са женските и детски консултации, както и плановите операции и свижданията в лечебните заведения. По последни данни болните от грип и остри респираторни заболявания в региона са 214 на 10 000 души. ...

След среща с Тръмп: Синът на Мартин Лутър Кинг не дава пълно доверие за новия президент на САЩ

https://www.actualno.com/america/sled-sreshta-s-trymp-sinyt-na-martin-lutyr-king-ne-dava-pylno-doverie-za-novija-prezident-na-sasht-news_588084.html

Докато напрежението между новия американски президент Доналд Тръмп и видни лидери на чернокожата общност продължава да ескалира, Тръмп се срещна лично с най-възрастния син на Мартин Лутър Кинг в понеделник (16.01.) - на празника, посветен на героя, борил се за гражданските пра

БСП предлагат начини за борба с демографската криза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637522

На всяко младо семейство с дете да се приспадат по 50 лева от данък общ доход на всеки работещ родител. Това е заложено в икономическите приоритети на БСП, ако партията вземе властта. Целта на социалистите е това да бъде част от общата борба с демографската криза. Над 1000 бебета по-малко са се родили у нас през 2016 г. 50 лева ще се приспадат от данък общ доход на всеки работещ родител, за да се бори демографската криза. Ос...

Избраха София Радославова за председател на Окръжен съд-Шумен

http://www.cross.bg/radoslavova-suda-sud-shymen-1531803.html

/КРОСС/ София Радославова е избрана за административен ръководител на Окръжен съд-Шумен. Това е станало днес на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). С девет гласа „за" съдийската колегия предпочете Радославова пред съдия Светлин Стефанов, който получи пет гласа. Това съобщи на сайта си Висшият съдебен съвет (ВСС). Позицията адмиистративен ръководител на Окръжен съд-Шумен стана вакантна през октомври миналата година след изтичане на мандата на Нели Батанова. София Радославова има над 21 години общ юридически стаж, от който над 19 години в органите на съдебната власт като следовател и съдия. В периода 1997 - 2003 г. е била следовател в Окръжна следствена служба - Шумен, като от 2003 г. до 2004 г. е била заместник-директор, а от 2004 г. до 1 март 2006 г. - директор, след което и до настоящия момент е съдия в Окръжен съд-Шумен. На четвърти януари е проведено Общо събрание на съдиите от Окръжен съд-Шумен, на което са изслушани двамата кандидати за поста. Общото събрание не е приело становище за подкрепа към Радославова или Стефанов

Паника! Нова стрелба с въздушен пистолет в София, прицелиха се в такси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276081_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%21+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D1%81+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1

 Млад мъж е открил стрелба с въздушен пистолет по таксиметров автомобил в София, съобщава БНР. Инцидентът е станал в района на бившия хотел "Плиска". Таксиметровият шофьор не е пострадал. По колата обаче има счупени прозорци. 
Извършителят е задържан от полицията. Той е на 25 години, от София. 

Инцидентът е станал след скандал за предимство на пътя. В момента екипи на СДВР проверяват дали арестуваният има връзка със стрелбата по автобус номер 76 от изминалата нощ.

Доналд Тръмп изпрати съобщение на грешна Иванка в Туитър

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-izprati-saobshtenie-na-greshna-ivanka-v-tuitar-news258975.html

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп искал да похвали дъщеря си Иванка в Туитър, но вместо това случайно изпратил съобщението си до друга жена със същото име, съобщи Асошиейтед прес. Тръмп се опитал да препрати съобщение от потребител на Туитър, в което се казвало, че дъщеря му е "чудесна, жена с истински характер и класа". Потребителят обаче тагнал неправилната Иванка, а Тръмп повторил грешката му. Така съобщението било изпратено до жена на име Иванка Маджич в Брайтън, Южна Англия. Публикацията бързо набра популярност и през нощта беше препратена и харесана хиляди пъти. Маджич отговори на Тръмп днес, като написа в Туитър: "Вие сте човек с много отговорности. Бих Ви предложила да сте по-внимателен в Туитър и научите повече за климатичните промени".

Българи и руснаци на морето, купуват имоти

http://www.cross.bg/kypyvachi-tzenite-pazar-1531802.html

/КРОСС/Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи, 45 на сто - граждани на Русия и бивши съветски републики, са наблюденията на Теофил Петров, изпълнителен директор на фирма за имоти. Според годишния пазарен обзор на компанията 2016 г. е донесла стабилност на ваканционния пазар в България. Цените са се задържали без съществени промени, а интересът от купувачите е бил устойчив. Тези тенденции дават основания за оптимистични очаквания за 2017 г. Между новите тенденции през 2016 г. е същественото увеличаване на дела на българските купувачи. В Поморие той е малко над 30 на сто. Много от хората планират и целогодишно да живеят в тези жилища. След година или две се очаква те да са над 30 на сто. Българските и руските купувачи обичайно разполагат с бюджет между 40 000 и 60 000 евро за апартамент с една спалня. Част от вече притежаващите малък имот в Созопол проявяват интерес към по-голям или към покупка на къща. Цените в тази част на Черноморието са между 200 000 и 250 000 евро. Условията на ваканционния пазар в България ще бъдат благоприятни през 2017 г. и от гледна точка на конкурентната среда. След събитията в Турция за руските граждани югоизточната ни съседка вече не е опция за ваканционен престой. В този смисъл страната ни няма конкурент с идентични характеристики, каза Петров. По думите му без съществено движение остава пазарът в зимните ни курорти

Българският филм "Воевода" e хит в кината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637523

Най-новото заглавие на „Лента" покори киносалоните у нас броени дни след премиерата си. Историческата драма бележи боксофис рекорди и най-силния премиерен уикенд за българско заглавие от 2011 г. насам. В събота и неделя над 14 000 зрители избраха да видят екранизираната история за Румена войвода, с което филмът се нарежда на трето място в класацията за най-успешен дебют в историята на родното кино.

Заподозреният за атаката в „Рейна“ е бил обучен в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000326

Заподозреният за атаката в „Рейна“ е бил обучен в АфганистанОсновният заподозрян за извършител на новогодишното нападение срещу нощен клуб „Рейна“ в турския град Истанбул е „добре обучен терорист“ от Афганистан, заяви губернаторът на квартал „Есенюрт“, съобщава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Абдулкадир Масхарипов беше арестуван късно в понеделник по време на полицейска операция на адрес във

Награда за кукери от Зимница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637232

Първо място за цялостно представяне спечелиха кукери от Зимница на 14-я Международен фестивал на кукерските игри „Симитлия - Древната земя на кукерите". Те доказаха за пореден път, че са ревностни пазители на една вековна традиция, която упорито спазват, уважават , съхраняват и разпространяват. При конкуренция от около 30 групи с над 3000 участници зимничани показаха в пълната прелест пищния кукерски костюм, грейнаха с гугли и капашони, раздрънкаха стотици хлопки и очароваха многобройните зрители на фестивала. Най-щастлив и горд от отличието ...

Скандал! Шефът на Фонд "Земеделие" Румен Порожанов ощетявал безобразно цели общини!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276080_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%22%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%22+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D

 Добилият печална слава шеф на Държавен фонд "Земеделие" Румен Поржанов отново е на път да предизвика страхотен скандал в земеделието. Медията ни научи, че държавният чиновник е уличен в ощетяването на цели общини заради безобразните насоки в Програмата за развитие на селските райони. Ужилените общини се готвят да подадат сигнал до компетентните органи.
Как започва всичко?
 
През юли 2016г. беше обнародвана Наредба 12 от 25.07.2016г. за прилагане на подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.. По тази  подмярка „селските“ общини могат да кандидатстват за следните дейности:

1. строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях;

2. строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях;

3. изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е.ж. в селските райони;

4. изграждане и/или обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществените потребности от общинско значение;

5. изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на социална инфраструктура за предоставяне на услуги, които не са част от процеса на деинституционализация на деца и възрастни, включително транспортни средства;

6. реконструкция и/или ремонт на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност;

7. изграждане, реконструкция, ремонт, реставрация, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот, включително мобилни такива, включително и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства;

Максималният размер на финансовата помощ е различен за отделните дейности, като същият достига 3 000 000 евро за дейностите за реконструкция на общински пътища и водоснабдителни системи и съоръжения.
Съответно в Наредбата за прилагане на подмярката, са дефинирани критерии за оценка на различните видове проекти.
Така, след обнародването на Наредбата, българските общини се втурват да готвят проекти, предвид факта, че съгласно индикативния график се очакваше приемът да започне още през месец август.

На 02.08.2016г. беше публикувана Заповед за стартиране на прием по подмярката с начална дата 02.09.2016 и краен срок 03.10.2016г. Общините подават общо 925 проекта на обща стойност над 2 млрд. лева при наличен бюджет за финанисране от 667 млн. лева. Съответно, общините са подготвили проектите си съобразно дефинираните критерии за оценка, дефинирани в Наредбата.
Така, в средата на месец декември излиза новина в сайта на Държавен фонд Земеделие, че е готова предварителната оценка на проектите за общински проекти по подмярка 7.2

Какво е учудването на всички общини, кандидатствали по мярката, когато след проверка на статуса на проектите им, установяват, че същите са получили много по-малко точки от тези, които са заявили съгласно определените в Наредбата.

И изведнъж през декември, по времето на Коледните празници, когато вниманието на контролните органи е насочено към трапезите, Държавен фонд Земеделие публикува писмо от министъра на земеделието Десислава Танева, с което се дават Насоки за доказване на съответствие с изискванията

Интересно в случая е, че т.нар насоки всъщност представляват допълнителни ограничителни условия, допълнителни дефиниции, противоречащи изцяло на тези, описани в Наредбата. Явно по този начин Порожанов е опитал да отмести вниманието от себе си и да прехвърли отговорността за ужилените общини на Десислава Танева, която подвежда за пореден път. Още по-скандалноно е, че освен Танева, Порожанов забива нож в гърба на премиера Бойко Борисов и то само няколко месеца преди предсрочните парламентарни избори.

Скритият замисъл на Порожанов е всички общини, които са подготвили проектите си съгласно условията на Наредбата и „не знаещи“ за тези допълнителни Насоки, които се появяват месец след края на приема, да не се класират за разглеждане и техните проекти съответно да не бъдат одобрени и финансиран, а да се даде предимство на тези от тях, които щедро му се отплатят.
 


По този начин се създават условия за корупционни практики, които могат да изпепелят доверието на Брюксел и да доведат дори до спиране на еврофондовете.
           
Ощетените се питат защо се обнародват и публикуват нормативни актове, когато очевидно управляващите могат във всеки един момент да решат да не ги спазват и да правят самоволно каквото им е удобно?



Това е въпрос, на който Порожанов съвсем скоро ще трябва да отговори, ако все пак успее да се задържи на поста си и при служебното правителство!

Припомняме, че в разгара на миналото лято служители на ДАНС проведоха спецакция в ДФ "Земеделие" и иззеха от сградата цели кашони с документи. Тогава Порожанов успя да излезе сух от горещата ситуация, но сега ситуацията е много по-сериозна.

Румен ИВАНОВ, БЛИЦ

Украинският вътрешен министър иска страната да си върне Донбас и Крим през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-vatreshen-ministar-iska-stranata-da-si-varne-donbas-i-krim-prez-2017-g-news258974.html

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че основната задача на силовите структури тази година е възстановяването на суверенитета в Донбас и връщането на Крим. "През 2017 година задачата ще е да се стигне до международно признатата граница на Украйна в Донбас, а после и в Крим. С тези процеси ще се занимават полицаите, гвардейците, съдебните органи, но първи ще тръгнат граничарите", цитира го пресслужбата на вътрешното министерство. По думите на Аваков за граничарите главната задача тази година е пълната готовност за поставяне под контрол на държавната граница. "Това не са някакви си мои пропагандни изказвания или някаква идея фикс", подчерта той. "Това е реалност, с която ще ни се наложи скоро да се сблъскаме, и държава разчита на готовността на граничарите да предприемат решителни действия и да имат воля да извършат този процес", каза Аваков. Той отбеляза, че това не е дългосрочна мисия, а задача за най-близко време. След като се разработи план и се определят задачите, за две седмици ще трябва да се "осигури контрол върху държавната граница", заяви министърът.

Украинският вътрешен министър: през 2017 Украйна трябва да си върне Донбас и Крим

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-vatreshen-ministar-prez-2017-ukraina-tryabva-da-si-varne-donbas-i-krim-news258974.html

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че основната задача на силовите структури тази година е възстановяването на суверенитета в Донбас и връщането на Крим. "През 2017 година задачата ще е да се стигне до международно признатата граница на Украйна в Донбас, а после и в Крим. С тези процеси ще се занимават полицаите, гвардейците, съдебните органи, но първи ще тръгнат граничарите", цитира го пресслужбата на вътрешното министерство. По думите на Аваков за граничарите главната задача тази година е пълната готовност за поставяне под контрол на държавната граница. "Това не са някакви си мои пропагандни изказвания или някаква идея фикс", подчерта той. "Това е реалност, с която ще ни се наложи скоро да се сблъскаме, и държава разчита на готовността на граничарите да предприемат решителни действия и да имат воля да извършат този процес", каза Аваков. Той отбеляза, че това не е дългосрочна мисия, а задача за най-близко време. След като се разработи план и се определят задачите, за две седмици ще трябва да се "осигури контрол върху държавната граница", заяви министърът.

Меле пред бежански център във Франция заради минусовите температури (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637521

В истинско меле прерасна опит на мигранти да влязат в бежански център в Париж. Те успяха да пробият барикадите и да преминат през загражданията. Причината за напрежението бяха минусовите температури и студът, сковал Париж. Стотици мигранти застрашени от бяла смърт на Балканите (ВИДЕО/СНИМКИ) Много мигранти посрещнах...

Съдбата на Великобритания след Брекзит вече е решена! Тя е...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276079_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82+

 Великобритания не желае "раздробяване" на Европейския съюз. Искаме ново митническо споразумение с ЕС, което да ни дава пълен безмитен достъп до пазарите и може да означава частично членство в митническия съюз. Как ще се случи това на практика, може да бъде решено. Това заяви в словото си за Брекзит премиерът на страната Тереза Мей, цитирана от БГНЕС.
Тя заяви, че страната ще напусне единния европейски пазар, няма да спазва четирите свободи, включително свободата на движението, и няма да плаща големи суми пари на Брюксел.

По думите й Великобритания желае "поетапен подход" към Брекзит, за да се избегнат рискове за бизнеса. Същевременно Мей каза, че не иска "неограничен преходен статут". Тя обаче подчерта, че за страната приоритетна ще бъде търговията с другите части на света. 

Излизането на Обединеното кралство от ЕС не е отказ от ценностите, които Лондон споделя с другите европейски държави, подчерта Мей. "Излизаме от ЕС, но не напускаме Европа", каза тя.

Британският премиер увери, че Лондон ще продължи да изпълнява ангажиментите си, поети пред европейските партньори след като прекрати членството си в ЕС. 

Мей изтъкна, че правителството ще вземе под внимание мнението на Шотландия и Уелс в процеса на излизане на кралството от ЕС. "Британският кабинет ще гарантира правата на всички части на кралството в парламента на страната", каза тя.

Мей също така напомни изказването на бъдещия американски президент Доналд Тръмп, че Великобритания "не е на края на опашката, а в предните редици" по отношение на търговските споразумения със САЩ.

Освен това премиерът уточни, че Обединеното кралство ще "контролира" броя на идващите в страната, но правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и на британските граждани, живеещи в ЕС, трябва да бъдат гарантирани.

Мей допълни, че Великобритания ще се оттегли от Европейския съд. Всички закони ще бъдат създавани в британския парламент,а не в Брюксел. Тя посочи, че Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат консултирани за преговорите за Брекзит.

По време на речта на Тереза Мей в Ланкастър хаус курсът на британския паунд се покачи.

Открийте разликите при фейслифта на BMW Серия 4

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/otkrijte-razlikite-pri-fejslifta-na-bmw-seriia-4-6064269

Подобно на нормата от последните години, при фейслифта на BMW Серия 4 е много трудно да забележиш разликите.

Европарламентът не успя да избере председател и с второто гласуване, Таяни остава водач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000316

Европарламентът не успя да избере председател и с второто гласуване, Таяни остава водачЕвропейският парламент не успя да избере и на втори тур нов председател на институцията. Засега кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни води и в двете гласувания, съобщава БТА. На втория тур той получава 13 гласа повече от първото гласуване и има подкрепата на 287 евродепутати.

Пиронкова отстъпи на Радванска в три сета

http://www.moreto.net/novini.php?n=341533

Българската тенисистка Цветана Пиронкова приключи с участието си на Откритото първенство на Австралия още в първи кръг, след като загуби от световната номер 3 Агнешка Радванска с 1-6, 6-4, 1-6. Пиронкова бе спечелила последната среща между двете на Ролан Гарос миналата година, но започна днешният двубой много слабо и допусна три пробива в първия сет.

България поиска от гръцките власти да не позволят блокада на границата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901277_bulgariia_poiska_ot_gruckite_vlasti_da_ne_pozvoliat/?ref=rss


Във връзка с получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница Министерството на вътрешните работи е в постоянен контакт с гръцките власти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министърът в оставка Румяна Бъчварова е изпратила официално писмо до своя гръцки колега.

В него тя се позовава на съвместното заседание на правителствата през август миналата година и изразява надежда, че гръцките власти ще предприемат всички необходими предварителни...

Ястребът Джон Макейн предлага рязък скок във военния бюджет на САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81667/yastrebat-dzhon-makein-predlaga-ryazak-skok-vav-voenniya-byudzhet-na-sasht

/Поглед.инфо/ Сенаторът Джон Макейн призова към рязък и мащабен скок във военния бюджет на САЩ - с над 85 млрд. долара годишно, през следващите пет години.

Издирваният Майкъл се появи във фейсбук

http://offnews.bg/news/n_1/n_644698.html

Обявеното за национално издирване 18-годишно момче Майкъл, което е в неизвестност от два месеца, се появи във фейсбук. След като майка му Гергана Михайлова призова детето си да се обади къде е, на профила на младежа в социалната мрежа се появи текст, който публикуваме без редакторска намеса: "ДОБРЕ СЪМ ..... ПРОСТО МИ ОМРЪЗНА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА БЪДА ИЗПОЛЗВАН И КОМАНДВАН ОТ 99% ОТ ХОРАТА КОЙТО ПОЗНАВАМ ПРОСТО ИСКАМ МАЛКО ВРЕМЕ ДА МИ МИНЕ ТОВА МЪЧЕНИЕ ПРЕЗ ТЕЗИ ТРУДНИ 18 ГОДИНИ .... ЕДИНСТВЕНИЯ ЧОВЕК НА КОЙТО МОГА ДА БЛАГОДАРЯ И ДА ПОДКРЕПЯ ВИНАГИ ТОВА Е Gergana Mihaylova МАЙКА МИ ... ТЯ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ЧОВЕК КОЙТО ВИНАГИ МЕ Е ПОДКРЕПЯЛ И МИ Е ПОМАГАЛ ВИНАГИ С КАКВОТО И КАКТО МОЖЕ АКО НЯКОЙ СЕ ПОЧУВСТВА ОБИДЕН "свалете си малко самочувствието" НЯМА ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА ПО ЦЕНЕН ОТ МАЙКАТА !!!! ИЗВИНЯВАМ СЕ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО КОЕТО СЪЗДАДОХ .... ПРОСТО ПОВЯРВАЙТЕ МИ НЕ МИ Е БИЛО ЛЕСНО !!!!!! И" Майкъл е в неизвестност от ноември миналата година. За последно отишъл да посрещне рождения си ден с приятели в дискотека. Близките му приятели не знаят къде може да е той.  „Искам да го видя, че е жив и здрав. Искам да му кажа, че много го обичам. Не вярвам на приятелите му, че не знаят къде е Майкъл. Нека да ми се обади”, помоли по-рано днес майката на Майкъл пред Нова телевизия. Някои от приятелите на момчето изразяват съмнение дали публикацията във фейсбук е наистина от него, но в постингите под нея Майкъл твърди, че вече се е свързал с майка си, а и тя се включва в коментарите и заявява колко много го обича.  

Италия потвърди първата си дефлация от 57 години

http://www.investor.bg/novini/130/a/italiia-potvyrdi-pyrvata-si-deflaciia-ot-57-godini-232233/

Индексът на потребителските цени за 2016-а отчита минус 0,1 на сто, след като през 2015 година се наблюдаваше поскъпване от 0,1 на сто

Извървели сме 20% от пътя към еврозоната, заяви Горанов

https://www.actualno.com/business/izvyrveli-sme-20-ot-pytja-kym-evrozonata-zajavi-goranov-news_588120.html

България е извървяла около 20% от пътя си към еврозоната. Това заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов на ежегодната среща на бизнес с правителството. "Ние можем много неща да искаме, въпросът е нас дали ни искат", каза Горанов и допълни, че тактиката му е ти

Холивудските звезди Кейт Мара и Джейми Бел се сгодиха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637516

Актрисата Кейт Мара и колегата й от филма "Фантастичната четворка" Джейми Бел се сгодиха, съобщи Асошиейтед прес. Новината беше потвърдена от говорителка на Кейт Мара. Двамата актьори са близки от 2015 г.

15-те най-богати хора в страните от бивша Югославия

http://econ.bg/Новини/15-те-най-богати-хора-в-страните-от-бивша-Югославия_l.a_i.735662_at.1.html

Списание Forbes публикува класация на най-богатите хора в държавите от бивша Югославия, предаде БГНЕС. В Македония най-богатият е собственикът на...

Стойнев: Платформата на БСП е за възраждане на икономиката ни и за справяне с демографската криза

http://www.cross.bg/stoiinev-stranata-danuk-1531801.html

/КРОСС/„С платформата на БСП нашето желание е да се възроди българската икономика. Основен акцент е българският предприемач, който желае да развива своята дейност тук. Трябва да се откъснем от клишето на правене на икономика, която да разчита единствено и само на чуждестранни инвеститори и на европейски фондове. Ще събудим българският предприемачески дух и ще изградим икономика, базирана на българската индустрия, производство, вътрешни инвестиции". Това заяви пред медиите народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че данъчната тежест към бизнеса няма да се увеличи - 10 % корпоративен данък и 5% данък дивидент остават непроменени. „Българските предприемачи трябва да имат по-голяма гъвкавост и ще постигнем това с няколко мерки", заяви бившият икономически министър. Като първа такава той посочи създаването на фонд „Индустрия" с капитал 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, които имат стратегия в определен изоставащ регион да създават производство, да разкриват работни места, желаят да инвестират. „За нас са ключови и младите предприемачи. За младите компютърни специалисти и инженери предвиждаме фонд „Иновации" с начален капитал 150 млн. лв., който да ги подпомогне да създават своите фирми, да плащат своите данъци и да се развиват в България", обясни депутатът от левицата

Енциклопедията „Първата българска държава” – вече в книжарниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6000301

Енциклопедията „Първата българска държава” – вече в книжарницитеВъв време, в което радикализмът е едно от най-леснодостъпните и опасни залитания сред подрастващите, трима млади хора се заемат с нелеката задача да заздравят българския дух с книгата „Първата българска държава”. Енциклопедията на Иван Кънчев, Марио Мишев и Ивомир Колев е част от научнопопулярната поредица на ИК „Сиела” и сдружение „Българска

Хванаха още двама от убийците на бизнесмена Масърлиев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637520

Тази сутрин са арестувани и другите двама участници в убийството на бизнесмена Иван Масърлиев от село Български извор. Те са заловени в дома на техни близки в столичния квартал "Слатина", съобщава "24 часа". 28-годишният Мирослав Илиев Еленков и Божидар Георгиев Гокин на 34 г., са спипани около 6:00 часа в резултат на следствено-оперативните действия на полиция и прокуратура. Миналата сряда те успяха да избягат и да се укрият, задържан бе само Радко Деянов Белишки. В групата, решила да обере 84-годишния старец, са участвали още двама - мъж и же...

Доналд Тръмп туитна до грешната Иванка

http://offnews.bg/news/n_1/n_644701.html

Доналд Тръмп обърка дъщеря си Иванка с нейна съименичка от Брайтън, Великобритания, като й прати туит погрешка. Новоизбраният президент на САЩ я тагна без да иска в свой пост в социалната мрежа и така денят на Иванка Маджич започва с хиляди известия на телефона ѝ. Иванка Маджич и нейният съпруг са били събудени от журналисти, след като нейният Туитър профил е бил тагнат от Тръмп, който има 20 млн. последователи в социалната мрежа, пише Би Би Си. Всъщност Тръмп е цитирал друг Туитър потребител, който е объркал името на дъщеря му Иванка Тръмп. "Жертвата" Иванка Маджич отговори на Тръмп следното: Вие сте мъж с големи отговорности. Може ли да препоръчам да внимавате повече в Туитър и да научите повече за климатичните промени.

МВР: Гръцки фермери готвят блокади по границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000315

МВР: Гръцки фермери готвят блокади по границатаВ МВР е получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница, съобщиха от пресцентъра на ведомството. МВР е в постоянен контакт с гръцките власти, добавят от министерството. В понеделник вътрешният министър Румяна Бъчварова е изпратила официално писмо до своя гръцки колега - министъра по обществен ред и

Убийство в провадийско село, откриха трупа на 41-годишен мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637517

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за убийството на 41-годишния Даниел В. от село Житница. Тялото на жертвата е било намерено днес от негов близък в дома му. Сигналът е подаден в 7,55 часа в ОД на МВР от кмета на селото. Под ръководството и надзора на дежурния прокурор от Окръжната прокуратура във Варна се извършва оглед на местопрестъплението. По първоначални данни убийството е извършено след жесток побой над 41-годишния мъж, който живеел сам. Образуваното досъдебно производство ще установява причините и обстоятелс...

Путин: Поръчителите на доклада за руския компромат са „по-лоши от проститутки”

http://svetoven.pogled.info/news/81666/putin-porachitelite-na-doklada-za-ruskiya-kompromat-sa-po-loshi-ot-prostitutki

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че поръчителите на доклада за това, че Русия разполагала с компромат срещу новоизбрания президент на САЕЩ Доналд Тръмп, са „по-лоши от проститутки”.

Разследван за допинг руснак е уличен, че участва в състезания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/17/2901255_razsledvan_za_doping_rusnak_e_ulichen_che_uchastva_v/?ref=rss


Известният руски ски бегач Максим Вилегжанин, който е със спрени състезателни права заради разследване за допинг нарушения, е бил уличен да участва в състезания в родината си. Това може да доведе до по-големи санкции.

Вилегжанин спечели три сребърни медала на олимпийските игри в Сочи през 2014 г., но миналия месец беше наказан от Международната федерация по ски (FIS). Той беше сред 12-те медалисти, за които беше посочено в доклада на WADA, че допинг пробите им са били заменени с...

МВР приключи годината без задължения към бюджета, каза министър Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/17/2901264_mvr_prikljuchi_godinata_bez_zaduljeniia_kum_bjudjeta/?ref=rss


МВР приключи годината без задължения към бюджета, което не се е случвало скоро, каза днес във Велико Търново министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, съобщи радио "Фокус". "Имаме икономии по някой пера, които успяхме да пренасочим. Успяхме да сключим и всички договори. Следващият министър и следващото редовно правителство ще получат МВР в един стабилизиран вид, с възможност да се съсредоточат усилията върху конкретната работа и върху специфичните отговорности. Много се...

Цацаров поиска да се върне в съда делото за двойното убийство край Камчия през 2007 година

http://www.cross.bg/podsudimite-prisuda-varna-1531800.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на дело за извършено на 16.04.2007 г. двойно убийство в близост до река Камчия, обявиха от прокуратурата. С присъдата си от 23.06.2016 г. ВКС е отменил частично постановеното въззивно решение на Апелативен съд - Варна и потвърдената с него присъда на Окръжен съд - Варна. Вместо тях е постановил нова присъда, с която съдът е признал подсъдимите Н. Николов и Г. Начев за невиновни и ги е оправдал изцяло по повдигнатото им обвинение по чл. 116 НК - в това на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, област Варна в съучастие с М.Стоименов и И. Адамов, подс. Николов - като подбудител и помагач, а подс. Начев - като извършител, да са умъртвили В. Евтимов и Д. Петкова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост. За невиновни, в това да са извършили престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 20 ал. 2 НК в съучастие с подсъдимите са признати и другите двама подсъдими - М. Стоименов и И. Адамов. На всеки от тях е определено наказание 18 г. лишаване от свобода

С коя зодия не си подхождате в любовен план?

https://www.actualno.com/curious/s-koja-zodija-ne-si-podhojdate-v-luboven-plan-news_588100.html

Научете с коя зодия не си подхождате в любовен план. Овен (21 март - 19 април) С Риби Вие сте прекалено практични за много чувствителните и емоционални Риби. Ще трябва да положите много усилия, за да направите тази връзка работеща. А вие сте нетърпеливи и прекалено заети, за да

Жълт код във Варна утре заради виелици

http://www.moreto.net/novini.php?n=341506

Предупреждение за опасно време утре за Варненска област, оправят синоптиците. Обявен е жълт код. Ще продължи да вали сняг и в съчетание с вятъра ще има виелици и навявания. Очаква се нова снежна покривка до 10 см. През следващото денонощие ще остане облачно, снеговалежите ще продължат.

Путин: Поръчителите на доклада за руския компромат срещу Тръмп са по-лоши от проститутки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637514

Поръчителите на доклада за това, че Русия разполага с компромат срещу новоизбрания президент на САЩ са по-лоши от проститутки. Това заяви руският държавен глава Владимир Путин. Докладът за "руски компромат" срещу Тръмп не е писан от спецслужбите на САЩ „Проституцията е сериозно и грозно социално явление. Млади жени се занимават с това, понеже не могат по друг начин да си осигурят достоен живот, и до голяма степен това е по вина на обществото и държавата. А по-лоши от тях са ...

Кърт Уелдън : Отношенията Русия–САЩ - как стигнахме дотук?

http://svetoven.pogled.info/news/81665/kart-ueldan-otnosheniyata-rusiya-sasht-kak-stignahme-dotuk

/Поглед.инфо/ Рейгън ме вдъхнови да стана вносител на първия ми законопроект в Конгреса на САЩ, който единодушно беше приет като поправка към Закона за националната отбрана. Бяхме получили сведения, че СССР нарушава Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана, който се беше превърнал в Свещен Граал на левите либерали. В основата на договора беше залегнала теорията за взаимното гарантирано унищожение, която следвахме в продължение на 30 години.

Посмешището Плевнелиев оплю злобно Тръмп на форум, организиран от Прокопиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276078_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%8E+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE+%D0%A2%D1%80%D1%8A%

 Отиващият на политическото бунище досегашен президент Росен Плевнелиев хвърли тежки укори срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп на бизнесфорум, организиран от покровителя му Иво Прокопиев. Политическото ни нищожество пророкува, че Доналд Тръмп можел и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не бил моралният компас за хората и дори попита: "Какво избираме - пари или ценности?".
Той обаче посочи какъв е собственият му избор и каква роля в него имат парите на Сорос, който понесе колосални загуби от идването на Тръмп на власт и накара нашенските му фенове от кръговете "Агнешки главички", "Капитал", "Дай България" и пр. да изпаднат в истерия и да хвърлят от всяко кюше кал по новия стопанин на Белия дом.

"Тръмп е символът на глобалния възход на национализма, той не вярва в европейската интеграция. За съжаление, вярвам, че не я и разбира. Руският президент също не вярва в европейските ценности и европейската интеграция и отдава се опитва да дестабилизира Европейския съюз (ЕС). Сериозни щети вече бяха нанесени - по-лошото тепърва предстои", очерта апокалиптичното според него бъдеще Плевнелиев. Той обаче премълча, че глобалната причина за днешното дередже на ЕС и НАТО са именно алчните неолиберални пладнешки приватизации и умопомрачителните мултикултуралистични концепции, докарали на Стария континент нашествието на бежанците.  

Майкъл се появи сам: Омръзна ми да бъда командван!

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/majkyl-se-poiavi-sam-omryzna-mi-da-byda-komandvan-6064267

Момчето беше обявено за издирване, а когато се обадил на майка си й казал, че ще се види с нея, ако полицията спре да го търси

И "България Ер" пусна намаления

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/01/17/2901251_i_bulgariia_er_pusna_namaleniia/?ref=rss


В слабия следновогодишен сезон и на фона на засиленото присъствие на нискотарифни авиокомпании в страната, и националният авиопревозвач "България Ер" обяви намаления на цените на билетите.

В съобщението на превозвача се обещава, че потребителите могат да купят двупосочен билет до Рим на цена 86 евро, ако това стане до 20 януари. Цената включва летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен до 10 кг, кетъринг на борда, безплатен избор на място в самолета и чек-ин. Пътуването до Лондон...

Румен Радев: Ще съм шпионин на българския народ в бъдещото управление

http://www.cross.bg/radev-prezident-rysiya-1531798.html

/КРОСС/Едни го наричат „руски шпионин", други твърдят, че бил „американски агент". „Аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление", казва Румен Радев в обширно интервю за германския ФАЦ, цитирана от българската секция на „Дойче веле": В началото на статията, озаглавена „Генералът, шпионин на народа", германският журналист Райнхард Везер разказва за кратката политическа кариера на Радев и цитира неговото собствено обяснение: „Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ". По-нататък в статията става дума за професионалната биография на Радев, за политическата ситуация в страната и за отношенията с Русия и Съветския съюз: „До 1989 година българските комунисти следваха съветското ръководство по-лоялно от всички останали страни в Източния блок, а тяхната партия-наследничка и до днес, 27 години след промените, все още поддържа много тесни отношения с Москва. И то не само в политическо отношение: олигарсите, които имат голямо влияние в партията, поддържат и делови връзки"

92% от СДС иска на избори с Реформаторския блок

http://offnews.bg/news/n_1/n_644699.html

92% от членовете на СДС искат да се явят на изборите с Реформаторския блок – съобщи председателят на партията Божидар Лукарски. Както OFFNews писа вчера СДС реши да даде на своите членове да попълнят анкета кой искат да е коалиционен партньор на десните на изборите. На Националния съвет на партията днес членовете попълниха анкетата и след резултатите й стана ясно, че 92% са за коалиция с РБ, а 8% от членовете на НС искат коалиция с партии извън блока. На днешния съвет СДС е взел две ключови решения за изборите – дава се право на Лукарски да подпише споразумение за съвместно явяване с избрана политическа формация и се упълномощава ръководството да преговаря с всички дясноцентристки партии до 5 дни преди изборите.

Паундът рязко поскъпна след речта на Тереза Мей

http://www.cross.bg/velikobritaniya-tereza-suyuz-1531799.html

/КРОСС/ Британският премиер заяви, че "никаква сделка ще бъде по-добре, отколкото лоша сделка". Изказването беше по повод условията, които ще бъдат търсени в предстоящите преговори между Лондон и Брюксел за напускане на Великобритания на ЕС. "Великобритания ще напусне единния пазар на Европейския съюз, няма да прави значими вноски към общия бюджет, отказва юрисдикцията на европейските съдилища и ще се стреми към споразумение за свободна търговия и контрол върху имиграцията". Това бяха основните цели на Брекзит, очертани от британския премиер Тереза Мей в дългоочаквана реч за бъдещето на Великобритания и Европейския съюз. В такъв случай Великобритания и останалите държави членки ще трябва да търгуват помежду си по правилата на Световната търговска организация (СТО). В следствие на речна на Тереза Мей британският паунд поскъпна с 2.5% до 1.233 долара. В понеделник той падна под 1.20 в очакване на речта на Мей.

Удължават живота на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години

http://www.cross.bg/blok-godini-evro-1531791.html

/КРОСС/ До септември Агенцията за ядрено регулиране се очаква да приключи с оценката на документацията и да издаде лиценз на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй", който да му позволи да работи още 10 години. Това каза за БНР председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов. "Лицензията за експлоатация на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през месец ноември тази година и в тази връзка се получи заявление за подновяването й. Прегледът на документите ще продължи през настоящата година. Не са констатирани несъответствия със значително влияние върху безопасността", посочи Костов. В края на месец октомври миналата година стана ясно, че паралелно с удължаването на живота на 5-и блок централата работи и по модернизацията на 6-и. Част от основните дейности трябва да бъдат извършени по време на годишния планов ремонт, който започна в началото на октомври и трябва да приключи през първата половина на ноември. Срокът на лицензията на този блок изтича две години по-късно, през есента на 2019 г. Цялата стойност на удължаването живота на двата блока ще струва 360 млн. евро, което включва доставката и монтажа на оборудването. От тях 120 млн. евро ще бъдат използвани за увеличаване на мощността на двата реактора до 104%. Припомняме, че през октомври 2014 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с консорциума "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF" за разработване на обосновка за продължаване на срока на експлоатация на 5-и блок с 30 години

6 хранителни навика, които поддържат японките слаби

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6000226

6 хранителни навика, които поддържат японките слабиЯпонките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго. Ето и някои от тайните, свързани с храненето, които поддържат японките в перфектна форма. Богат и балансиран хранителен режим Съществува доста погрешно схващане,

Русия ще плаща глоби заради забрана русначета да бъдат осиновявани от американци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637510

Временно решение на Европейския съд по човешките права постанови Русия да плати обезщетения и съдебните разноски на американци, на които не е било разрешено да осиновят русначета, съобщи Асошиейтед прес. Москва забрани на американци да осиновяват русначета Русия може да обжалва решението на съда в тримесечен срок. Състав от седем съдии, включително един руснак, реши единодушно днес, че прилагането в Русия на закон от 2013 г., според който американци нямат право да осиновяват...

Апелативен съд - Варна потвърди ареста на добричлия, продавал наркотици на непълнолетни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637511

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с което оставя в ареста 40-годишен мъж, разследван за продажба на наркотични вещества, в това число и на непълнолетни. Жалбата на защитата, с която бе поискан „домашен арест” за Ниязи Рахим бе оставена без уважение. Пресслужбата на апелативния съд припомня, че 40 - годишният мъж е в ареста от 1 декември миналата година. Той е обвиняем по досъдебно  производство на Първо РУ на МВР – Добрич, заради това, черазпространявал марихуана и амфетаминиособено н...

Мобилен събирателен пункт ще приема опасни отпадъци от домакинства в София

http://www.cross.bg/novi-iskur-pynkt-1531797.html

/КРОСС/Първият мобилен събирателен пункт през тази година за районите "Нови Искър" и "Кремиковци" ще работи на 20 януари /петък/, от 8.30 ч. до 15.30 ч., съобщават от Столичната община. Безплатно ще се приемат живак и живаксъдържащи уреди /живачни термометри, прекъсвачи и други подобни/; лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти /лекарства с изтекъл срок на годност/. От 8.30 до 11.30 ч. пунктът ще бъде разположен в гр. Нови Искър, ул. "Искърско дефиле" 123, пред районна администрация "Нови Искър". От 12.30 до 15.30 ч. пунктът ще бъде в кв. "Челопечене", ул. "Ангел Маджаров" на площада срещу кметството /пред паметника/. 0700 11 750 е универсалният телефонен номер за запитвания и заявки. Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е плод на съвместните усилия на Столичната община и "БалБок Инженеринг" АД и успешно се прилага на територията на общината от началото на 2012 година.    

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000278

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързоБонев праща поздрави по съпругата си на футболистите от Локо /Пд/ Състоянието на Христо Бонев- Зума е стабилно, вече са започнали процедури по раздвижването му. Това обявиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Проф. Генчо Начев, който в неделя оперира легендарния футболист и му сложи два байпаса след масивен инфаркт,

Агитката ни трогна Григор Димитров, той благодари на български (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644697.html

Българската агитка в Мелбърн трогна видимо Григор Димитров след първия му двубой на Australian Open 2017. Най-добрият български тенисист победи със 7:6 (2), 6:3, 6:3 участващия с „уайлд кард” представител на домакините Кристофър О’Конъл след 121 минути. „Той (О’Конъл) игра пред родна публика, беше изключително вдъхновен и направи няколко невероятни удара. Той заслужава уважение за представянето си”, бяха първите думи на Гришо, „Първият мач винаги е труден. Като цяло съм доволен от себе си и от начина, по който играх”. Запитан на какво се дължи прогреса в играта в последно време, Димитров каза следното: „Здрава работа, отдаденост, това са простите неща. Мисля, че направих много добра предсезонна подготовка с моя екип и това дава резултат. През последните 5-6 месеца играя на високо ниво, много съм щастлив от прогреса, който бележа, но въпреки това знам, че ми предстои още много тежка работа”. След това Григор се обърна на български към десетките нашенци, които го подкрепяха на живо от трибуните на „Маргарет Корт Арина”: „Благодаря ви, благодаря ви на всички”. Предимно младите момчета и момичета носеха шалчета с трибагреника и фланелки на националния отбор по футбол. След което продължи на английски: „Всеки път, когато играя в Австралия подкрепата към мен е невероятна. Виждам български знамена на всеки мой мач. Публиката тук винаги е била страхотна, благодаря на всички, които дойдоха тук тази вечер”.

Лавров: Да не се допуска силова конфронтация на Балканите

http://www.moreto.net/novini.php?n=341532

Всички трябва да разбират необходимостта да не се допусне силова конфронтация на Балканите, където напрежението нараства. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на продължаващата му годишна пресконференция. „За съжаление, Балканите неведнъж са ставали източник на сериозни конфликти“, заяви Лваров.

Лигети и Свиндал ще пропуснат остатъка от сезона в ските

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/17/2901245_ligeti_i_svindal_shte_propusnat_ostatuka_ot_sezona_v/?ref=rss


Две от звездите на алпийските ски - Тед Лигети и Аксел Лунд Свиндал, обявиха, че ще претърпят операции и няма да участват в оставащите състезания до края на сезона.

Лигети страда от възпаление на нерв на левия крак и няма да защитава титлата си в гигантския слалом на световното първенство в Швейцария, което ще се проведе от 6 до 19 февруари.

"От началото на сезона изпитвам сериозни болки в левия крак, което не ми позволяваше да се състезавам на необходимото ниво. Ходих на...

Данъците и таксите за фирмите в Сливен са най-ниските за страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637486

Местните налозите за фирмите в община Сливен са най-ниските сред всички общини, които са областни центрове в страната. Това сочи справка на дирекция „Местни данъци и такси" за 2017 г. Данните включват данък „недвижими имоти" и такса „битови отпадъци" в промили. За фирмите в Сливен сборният процент е 4,4. Най-високи са налозите за фирмите в Пазарджик - 15,2 промила, следват Ловеч с 11,7, София - 11,6, Видин - 11,5. Близо до Сливен са налозите в Габрово - 4,6 и Стара Загора - 4,95. Данните сочат, че Сливен е община със средни показатели по налоз...

Тереза Мей: По-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-По-добре-никаква-сделка-отколкото-лоша-сделка-за-Брекзит_l.a_i.735660_at.1.html

Великобритания ще напусне единния пазар на Европейския съюз, няма да прави значими вноски към общия бюджет, отказва юрисдикцията на европейските...

РИОСВ-Русе обявява два конкурса за Световния ден на влажните зони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637509

РИОСВ - Русе обявява два регионални конкурса по повод Световния ден на влажните зони -  2 февруари. Единият е за изработване на проекти за значка.  В  него могат да се включат ученици от средния курс. Другият е за електронен банер и могат да участват младежи от горните класове на обучение. Конкурсът е за учениците  от областите Русе, Разград и Силистра. Участниците трябва да фокусират вниманието си върху влажните зони на територията на РИОСВ-Русе – Поддържан резерват „Сребърна“, рибарниците Мечка, Калимок, Остров Пожарево и Гарвански блата. Цел...

София Радославова е новият ръководител на Окръжен съд - Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1637506

С 9 гласа "за" съдия София Радославова бе избрана от съдийската колегия на ВСС за административен ръководител на Окръжен съд - Шумен. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет. Другият кандидат - съдия Светлин Емилов Стефанов, получи 5 гласа подкрепа. София Радославова има над 21 години общ юридически стаж, от който над 19 години в органите на съдебната власт като следовател и съдия. В периода 1997 - 2003 г. е била следовател в Окръжна следствена служба - Шумен, като от 2003 г. до 2004 г. е била заместник-директор, а от 2004 г. до 01.03. 2006 г. ...

Нападателят от метрото в Берлин лежал два пъти във варненския затвор

http://www.cross.bg/lezhal-prestuplenie-puti-1531796.html

/КРОСС/Циганинът, който нападна жена в берлинското метро, е лежал два пъти във варненския затвор. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова на въпрос на депутати от Реформаторския блок, пише "Труд". Справка в системата на МВР е показала, че 26-годишният Светослав Стойков от гетото „Максуда" е бил лишен от свобода за един месец през май-юни 2011 г. за престъпление по чл. 343 от НК - катастрофа с пострадали. От 5 август 2013 г. до юли 2014 г. е лежал за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК - за грабеж сила или заплашване.    

Повече птици от по-редки видове прелитат над язовир “Огоста”

https://www.24chasa.bg/region/article/6000265

Повече птици от по-редки видове прелитат над язовир “Огоста” Повече птици от по-редки видове са преброили тази година еколозите в язовир “Огоста” край Монтана. Зимуващите водолюбиви птици са с 1300 повече от миналата година. Сред тях е и полски блатар-вид защитен хищник. В периода 12 – 15 януари 2017 г. в цяла Европа се проведе 41-то Среднозимно преброяване. То се организира от Wetland Intemational.

Дефлация в Италия за първи път от 1959 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_644695.html

Първата дефлация в Италия от 1959 година насам е обявена в Италия за миналата година.  Това обяви Националният статистически институт на страната (Истат), цитиран от ДПА. Индексът на потребителските цени за 2016-а отчита минус 0,1 на сто, след като през 2015 година се наблюдаваше поскъпване от 0,1 на сто. През 1959 година цените спаднаха с 0,4 на сто. Основната инфлация, в която не влизат енергията и необработените храни, е 0,5 на сто за миналата година, отчитайки забавяне спрямо 0,7 на сто през 2015-а. Новата оценка, публикувана вчера, е потвърждение на предварителните данни от 4 януари.

Сокът от череши помага срещу безсъние

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6000266

Сокът от череши помага срещу безсъниеАко имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха, че сладката напитка удължава съня и подобрява неговото качество. Учени от университета на Луизиана установиха, че след две седмици ежедневно пиене на сок от череши,

Иво Карлович излезе победител в рекорден мач на Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/17/2901242_ivo_karlovich_izleze_pobeditel_v_rekorden_mach_na/?ref=rss


Хърватският гигант Иво Карлович победи Орасио Себалос с 6:7(6), 3:6, 7:5, 6:2, 22:20 след 5.15 часа игра в мач, който счупи рекорда на Australian Open за най-много изиграни геймове.

Двамата тенисисти изиграха общо 84 гейма. Предишният рекорд се държеше от Анди Родик и мароканеца Юнес ел Айнауи, които достигнаха котата от 83 гейма на 1/4-финалите през 2003 г.

Карлович наниза 75 аса в мача. Хърватинът остана на три аса от личния си рекорд от 78, поставен през 2009 г. за купа...

Sea Harmony е българският финалист в Chivas Regal - The Venture

https://www.actualno.com/business/sea-harmony-e-bylgarskijat-finalist-v-chivas-regal-the-venture-news_588111.html

Варненската компания, която е разработила свой патент за изкуствени рифове, е българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн долара в конкурса Chivas The Venture. Sea Harmony започва работа по развиването на вертикални ферми за миди Pisa Reef, които вече са отличени

Компания с патент за изкуствени рифове е българският финалист в Chivas Regal - The Venture

http://offnews.bg/news/n_1/n_644689.html

Варненската компания, която е разработила свой патент за изкуствени рифове, е българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса Chivas The Venture. Sea Harmony започва работа по развиването на вертикални ферми за миди Pisa Reef, които вече са отличени в няколко международни конкурса. Тяхната разработка дава възможност за инсталиране и извън заливите. Pisa Reef е цяла подводна къща, която бързо се заселва с екологична система – миди, скариди и риби. Хранейки се със свръхпопулациите от зелени водорасли, развили се вследствие на битово замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали, новите обитатели на вертикалните ферми пречистват водата.  Sea Harmony беше избрана да продължи към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваше с още три отличени стартиращи бизнеси с кауза. Компаниите-полуфиналисти в Chivas The Venture са: Stackport се класираха със системата за незрящи VAST, която използва очила с камера и апликация за смартфон, за да ориентира хората с нарушено зрение във всекидневни ситуации. Създателите на идеята очакват продуктът им да върне на работните места 15% от незрящите. VAST ще им дава възможност да се ориентират по-добре в непознати пространства, да подобрят възможностите си за четене, пазаруване, придвижване. Cupffee е разработиха вафлена чашка за кафе, която е биоразградима и не променя вкуса на кафето. Замърсяването с опаковки за еднократна употреба е огромен световен проблем. Cupffee е много добро решение както за любителите на бисквитката към кафето, така и за околната среда – дори и да изхвърлите чашката, тя се разгражда за няколко дни. Изкуствената фотосинтеза е в основата на проекта на Wasabi Innovations. Чрез специални сапунени молекули и сапунен мехур, се преработва въглероден двуокис във възобновима енергия с помощта на слънчевата светлина. В резултат на това бизнес начинание може да бъде революционизирана световната енергийна практика и предоставена възможност за обръщане на климатичните промени в света. Всяка година проектите са все по-добри, коментира журито в състав Боян Бенев - предприемач, Христо Христов - изпълнителен директор на "Нетинфо", Елена Маринова – президент и съдружник в „Мусала Софт”, Манол Пейков – издател и собственик на издателска къща „Жанет 45”, Галя Прокопиева – Изпълнителен директор на „Икономедиа”, Павел Езекиев – съосновател и управляващ партньор в рисковия инвестиционен фонд NEVEQ и Мирослава Симова – управляващ директор на Pernod Ricard за България. Sea Harmony заедно с финалистите от другите 31 страни, ще участват и в едноседмично обучение за управление на бизнес в Оксфорд. През юли финалистът ни ще представи България на глобалния финал на Chivas The Venture в Лос Анжелис и ще се състезава за дял от милионния награден фонд. Sea Harmony ще презентира идеята си пред световни бизнес лидери и международното жури на Chivas The Venture. Наградният фонд от $1.000.000 ще бъде разпределен на два етапа - $250 000 чрез 5-седмично онлайн гласуване, $750.000 - от глобално жури между един или повече екипи.

2000 подкрепиха петицията в защита на директора на 51-во училище Асен Александров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6000246

2000 подкрепиха петицията в защита на 
директора на 51-во училище Асен АлександровРодители и ученици я връчиха на г-жа Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат на образованието – София Точно 1913 души се подписаха вчера до обяд в петицията в защита на директора на 51 СУ „Елисавета Багряна”, който стана жертва на компромат на жълтата преса, съобщиха от училището. Папката с подписите бе предадена от родители,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване