Половината бизнес на Dell е извън САЩ

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/polovinata-biznes-na-dell-e-izvyn-sasht-232492/

Оптимизираме бизнеса си според правилата. Когато нещата се променят, правим корекции, казва Майкъл Дел във връзка с очакванията за новата администрация в САЩ

Никодим Стоянов с право на отговор за Военния санаториум

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lUn4Tig6pdg/

Никодим Стоянов: Недостойно е, че кметът на Поморие се опита да попречи на Военния санаториум да участва в програмата на НОИ през 2017 г.

                                   /вместо право на отговор/

         С писмо до управителя на Националния осигурителен институт/НОИ/ кметът на Поморие г-н Иван Алексиев се е обявил против промяна в Наредба №1/13.02.20107г. на НОИ за ползване и изплащане на парични помощи за профилактика и рехабилитация, което би дало възможност на МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград, а респективно и на Военния санаториум в Поморие, след вливането му на 02.02.2017 г. в  МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград, да кандидатства и участва в приема на пациенти по Програмата на НОИ. /За тези, които не са запознати с цитирания документ, ще посоча, че лицата, които се осигуряват, имат възможност да се лекуват по Програмата при много изгодни във финансово отношение условия. Например 10 -дневен престой, заедно с лечебните процедури в БДПЛР-Поморие /бивш Военен санаториум/по тази Програма  през 2016г. струваше само 51 лева./

Промяната на Наредба №1/13.02.2007 г. /чл.19, ал. 1, т. 2/, срещу която се обявява г-н Алексиев е по искане на Министерството на отбраната, на управителя на МБПЛР „ВИТА” гр. Велинград и е подкрепена от Комисията по отбрана на Народното събрание. Целта е БДПЛР-Поморие да запази, а МБПЛР „ВИТА” гр. Велинград – да придобие споменатото по-горе право и по този начин да се увеличат финансовите постъпления и се спомогне за оздравяване на Военния санаториум.

Каква е предисторията на този казус?

Бидейки в състава на Военномедицинска академия-София, БДПЛР-Поморие, като нейна съставна част, се ползва от правото на Академията да приема пациенти по Програмата на НОИ. Вливайки се в МБПЛР „ВИТА” гр. Велинград като неин клон, БДПЛР-Поморие ще загуби това си право, тъй като  МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград, съгласно Наредбата не фигурира сред категориите лечебни заведения, които могат да кандидатстват за прием на пациенти по Програмата. Съгласно Наредбата до участие в процедурата за кандидатстване се допускат само дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ или Министерството на здравеопазването, специализирани болници за рехабилитация, които имат разрешение от министъра на здравеопазването, лечебни заведения по чл. 5 ал. 1 от ЗЛЗ.

Поради това Министерството на отбраната е предприело действия за промяна в Наредба №1/13.02.2007г., която да даде възможност на лечебни заведения на МО да кандидастват по Програмата на НОИ за ползване и изплащане на парични помощи за рехабилитация и профилактика. По този начин МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград ще придобие, а БДПЛР-Поморие като неин клон – ще запази правото на прием на пациенти по условията на тази Програма.

Не без значение е и фактът, че МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград в продължение на 9 години от 2001 г. до 2009 г. е работила по Програмата на НОИ, но предходна лобистка промяна в Наредбата я е лишило от възможността да продължи да кандидатства  по нея.

Обективно действията на г- н Алексиев са насочени против  възможността БДПЛР-Поморие да приема пациенти по Програмата на НОИ.  Какви ще са последствията за Военния санаториум от този акт на поморийския градоначалник? Преди всичко ще се ограничи броят на постъпващите пациенти, които ползват изключително изгодните финансови условия на Програмата. Това ще рефлектира неблагоприятно върху приходите на лечебното заведение и ще затрудни в определена степен функционирането му.

Резонно е да попитаме: „Това ли цели г-н Алексиев? В това ли се изразява „помощта” му за „спасяването” на Военния санаториум”? „Това ли е грижата за онези поморийци, които работят и ще работят в него?”

Кога да Ви вярваме господин кмете – когато тръбите, че ще спасявате Военния санаториум или когато му забивате нож в гърба?

Трябва за подчертая, че исканата от МО промяна по никакъв начин не засяга интересите на частни лечебни и други заведения, които имат право да кандидатстват по Програмата на НОИ.

Неотдавна в едно свое интервю кметът на Поморие каза, че е поканил личния състав на БДПЛР-Поморие на среща в сградата на общината на 22.12.м.г., но служителите били заплашвани да не участват в нея, в противен случай нямало да  бъдат подновени трудовите им договори, след като БДПЛР-Поморие премине към МБПЛР „ВИТА” гр. Велинград. Това негово твърдение не отговаря на истината. Никой, при никакви обстоятелства не е бил заплашван. Нека господин Алексиев докаже твърдението си с факти, в противен случай ще го считам за клевета.

Друга неистина повтаряна постоянно от господин Алексиев е твърдението му, че по моя информация общината е лош стопанин и затова министърът на отбраната отхвърлил предложението на кмета за безвъзмездно предоставяне на Военния санаториум на общината. Има ли непредубеден човек, който да повярва, че един провинциален общински съветник при това от опозицията, може да формира становището на министъра на отбраната, подчинените му органи и на Съвета по отбрана и с това да предопредели техните решения?

Нещо повече – от изявление на г-н Алексиев разбираме, че той е отправил искане до министъра на отбраната за предоставяне на имота още през лятото на миналата година – нещо за което не е намерил за необходимо да уведоми Общинския съвет, но това не му пречи да се сърди, че  министърът на отбраната, че не го е информирал за взетото от Съвета по отбрана решение, относно съдбата на структура на МО, по отношение на която господин кметът няма никакво касателство.

Следващата по ред невярна информация е свързана с твърдението на господин Алексиев, че никой не бил помислил за хората, работещи в лечебното заведение.

Към 04.01.2017 г. са прекратени трудовите договори на всичките 28 служители, които са работили по допълнително разписание на длъжностите на срочен договор /т.е. до края на 2016 г./

На 01.02.2017 г. предстои да бъдат прекратени трудовите договори на останалите 45 служители от основното длъжностно разписание на БДПЛР-Поморие. Сред тези служители ще съм и аз. Не ползвам никакви преференции, както се опитват да пишат някои пишман журналисти.  Разликата между броя на лицата, на които предстои да бъдат прекратени трудовите договори /45/ и броя на длъжностите в основния щат на болницата /46/ е поради наличието на незаета щатна бройка.

Назначаването на освободените служители ще започне след приключване на ремонтните дейности в болницата в края на м. април и началото на м. май 2017 г. по нов щат, който обединява досега действалите основен и допълнителен щатове. Никой няма да остане без работа. Дотогава всички освободени служители в изпълнение на Колективния трудов договор и Кодекса на труда ще получат обезщетение за неспазено предизвестие /1,2 или 3 работни заплати, в зависимост от трудовия им стаж/ и до 2 работни заплати от работодателя, за оставане без работа. След това същите лица ще получават полагащите им се парични средства от Бюрото по труда.

От изявления на общинския пресцентър разбираме, че общината не държи на всяка цена да придобие собствеността върху БДПЛР-Поморие, а в името на спасяването на болницата се предлагат различни варианти: оставане във ВМА /нещо, което съм подкрепял, но сегашното правителство реши друго/, преминаване към „ПРО” ЕАД или включване на болницата в ИА „Военни клубове и военнопочивно дело”-МО. В тази връзка трябва да посоча, че общината се управлява с документи, а не с медийни изявления. Има решение на Общинския съвет №430/13.12.2016 г., в което черно на бяло е записано, че общината иска имота да й бъде предоставен в нейна собственост. Какво в крайна сметка иска общината? Ще се изпълнява ли цитираното по-горе решение или не?

Не някой друг, а сегашното Правителство в оставка реши Военният санаториум да стане част от МБПЛР „ВИТА”  гр. Велинград.  Пред дилемата – закриване на болницата /каквото беше предложението на началника на Военномедицинската академия/ или продължаване на работата й като клон на МБПЛР „ВИТА” гр. Велинград /каквото е решението на Съвета по отбрана/ , изборът не е труден. Пред перспективата от закриване всеки би избрал предоставената възможност за продължаване на дейността на болницата и запазване на работните места. Изборът е на по-малкото зло.

Поморийци трябва да са наясно, че Военният санаториум ще си остане там, където е построен от държавата през 1934 г., а по-късно – нееднократно разширяван пак с държавни средства. Болницата няма да се премести във Велинград. В нея ще продължат да работят поморийци и жители на съседните населени места, а не велинградчани. Ремонтните дейности на сградния фонд и обновяването на медицинската апаратура ще бъдат за сметка на Министерството на отбраната, а не от общинския бюджет и ще се изпълняват от фирми от региона. По този начин БДПЛР-Поморие ще носи само ползи за местната общност, без никакви инвестиции от страна на поморийските данъкоплатци. Напротив,  санаториумът ще внася данъци в общинската хазна. Поморийци нямат интерес  санаториумът да стане общинска собственост, защото тогава средствата за неговия ремонт и издръжка ще се поемат от общинския бюджет, с други думи от нашите данъци.

Ако допуснем, че Военният санаториум стане общински, поморийци трябва да знаят, че само 15 гласа на общински съветници са достатъчни той от публична общинска собственост да стане частна такава и само 11 – да бъде обявен за продажба. Така, както бе решена съдбата на 11 имота, обявени за продажба в местността Косата.

Лесно всеки може да прецени кога имотът е по-защитен – когато е държавна собственост и е включен в забранителния списък за приватизация или когато 11 съветника могат да го обявят за продажба.

Надявам се моите съграждани не са забравили, че само преди няколко месеца мнозинството в Общинския съвет искаше да дари безвъзмездно на държавата, в нарушение на законите в страната, общинското пристанище за обществен транспорт . За радост – неуспешно.

Не мога да подмина без внимание и нелепото обвинение за конфликт на интереси, прозвучало към мен в едно от многото изявления на г-н Алексиев и в някои медийни публикации. Обстоятелството, че съм служител на БДПЛР-Поморие и общински съветник, защитаващ позиция, различна от тази на мнозинството в Общинския съвет  не представлява конфликт на интереси по смисъла на Закона.

Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Няма конфликт на интереси, когато заставаш на страната на справедливостта и защитаваш интересите на своите съграждани, когато спазваш волята на  онези, които в името на благородна кауза са дарили на държавата в лицето на военното министерство, терен за Дом на инвалидите.

Няма конфликт на интереси, когато защитаваш законните права на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военнослужещите и цивилните служители от МО и БА.

За тези, у които все пак има съмнение относно почтенността ми, ще кажа, че не съм участвал в гласуването на решение №430/13.12.2016 г. Напуснах залата, когато се разглеждаше тази точка от дневния ред на заседанието, възмутен от лъжите, изречени по мой адрес от поморийския кмет и от словестната агресия, лъхаща от изказванията на мнозинството.

Неотдавна стана ясно, че тъй като никой не е обърнал внимание на докладните записки на кмета относно санаториума, той е депозирал жалба  до Върховния административен съд.

Как така се получава, че нито Министерството на отбраната, ръководено от коалиционен партньор на управляващата /все още/ партия, на която е член господин Алексиев, нито Комисията по отбрана на Народното събрание, не се съобразяват с неговите предложения?

Дори самият премиер оставя без последствие предложенията на господин Алексиев!

Защо Съветът по отбрана единодушно решава БДПЛР-Поморие да не се предоставя на общината?

Как така военнопатриотичните съюзи застанаха категорично на позицията за запазване на Военния санаториум в системата на МО в своя нарочна декларация?

Защо профсъюзите КНСБ и КТ „Подкрепа” не подкрепиха кмета на Поморие?

Защо личният състав на Военния санаториум излезе с декларация, в която вижда бъдещето си като клон на МБПЛР ВИТА гр. Велинград, а не в състава на общинска болница?

Моят отговор на тези въпроси е: Защото справедливостта и интересите както на държавата, така и на местната общност,  които в случая съвпадат напълно, изискват запазване на Военния санаториум в ръцете на държавата, която го е създала и която има законови задължения към определени категории лица – ветерани от войните, военноинвализди и военнопострадали, военнослужещи от МО и БА, офицери и сержанти от запаса и членовете на техните семейства. В същото време всеки един български или чужд гражданин може да се ползва от услугите на това лечебно заведение – то не е за избрани, а за всички, които имат нужда от лечение -нещо, което общината няма ресурс да гарантира, а и не е нейно задължение.

В този спор, както и в спора относно общинското пристанище, правият отново ще се окажа аз. Убеден съм, че моята позиция, макар и в малцинство,  ще победи, но това не е повод за радост. Жалкото е, че в ръководството на община се е възцарил стил,  при който различното мнение от това на представителите на ГЕРБ е задължително погрешно. Разумните доводи, независимо от това, че са изречени от политическия опонент, не следва да се пренебрегват. Всъщност, по въпроса за Военния санаториум така и не се състоя дебат в комисиите на Общинския съвет, което представлява формално нарушение на Правилника за неговата работа. Не се чу нито правна експертиза, нито финансова обосновка на искането Военният санаториум да бъде предоставен на общината – все неща, които са задължителни при вземане на важни за живота на гражданите решения.

Това е истината за Военния санаториум, а не изречените неистини и превратно тълкувани факти от обръщението на господин Иван Алексиев към нашите съграждани.

НИКОДИМ СТОЯНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вдигнаха блокадата на ТЕЦ „Бобов дол” след споразумение с ръководството на рудника

https://www.actualno.com/society/vdignaha-blokadata-na-tec-bobov-dol-sled-sporazumenie-s-rykovodstvoto-na-rudnika-news_588899.html

Блокадата на ТЕЦ „Бобов дол”, наложена от съкратените от рудник „Бабино” миньори, бе вдигната след споразумение с ръководството на рудника. Съкратените от рудник „Бабино” миньори блокираха днес за 6 часа достъпа на камионите превозващи въглища за ТЕЦ-а, ка

Протестиращи срещу Тръмп изпотрошиха прозорци при демонстрация във Вашингтон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638403

Демонстранти в черни дрехи, протестиращи срещу встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп, изпочупиха прозорци на магазини и коли във Вашингтон и влязоха в сблъсък с полицията, която отвърна с лютив спрей и зашеметяващи гранати, предаде Ройтерс. Около 500 души, някои с маски и качулки, се включиха в шествие в центъра на американската столица. Те изпотрошиха прозорците на клон на "Банк ъв Америка", заведение от веригата "Макдоналдс" и кафене "Старбъкс" - все символи на американската капиталистическа система. Демонстранти...

"168 часа": Митничари и спедитор се топят за кого е подкупът от 600 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6006834

"168 часа": Митничари и спедитор се топят за кого е подкупът от 600 000 леваПетимата държавни служители не говорели по телефон, но сгрешили да обсъждат далаверата в стая с монтирана подслушвателна техника. Спедиторът преживял поне 2 атентата заради съществената си роля на “Варна-запад”. Спедиторът Георги Табаков и митничарите във Варна се топят взаимно за кого са били предназначени намерените в акцията на пристанището 600

Ужасът в Давос от 2009 г. се повтаря

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6007480

Ужасът в Давос от 2009 г. се повтаря Най-точното описание на днешния Давос е усещането за ужас от глобална политическа катастрофа. Това коментира Анатолий Чубайс, член на екипа на президента Борис Елцин, за Business FM. “Такъв ужас, който в момента изпитвам с абсолютното мнозинство участници в Давос, за всичките години мое присъствие там помня само веднъж. Познавам Давос, вече 25 г.

Доналд Тръмп се закле като президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007473

Доналд Тръмп се закле като президент на САЩДоналд Тръмп се закле като 45-тия президент на САЩ, съобщи Ройтерс. Това милиардерът направи на сцена пред Капитолия във Вашингтон. Сред гостите на събитието бяха бившият вече президент Барак Обама и жена му Мишел. На клетвата беше и съперницата на Тръмп от изборите Хилари Клинтън и мъжа й Бил. Децата на Доналд Тръмп също подкрепиха баща си -

Мелания заложи на Ралф Лорън в най-важния ден на мъжа си

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81770/melaniya-zalozhi-na-ralf-loran-v-nai-vazhniya-den-na-mazha-si

/Поглед.инфо/ Бъдещата първа дама Мелания Тръмп заложи на елегантен светлосин тоалет на „Ралф Лорън“ за церемонията по встъпването в длъжност на своя съпруг Доналд Тръмп.

Проверки на храни само в акредитирани лаборатории

http://www.cross.bg/pismoto-byllab-rabotata-1532180.html

/КРОСС/Законодателството на ЕС изисква доказване на безопасност на стоките. За храните, това включва лабораторни изпитания от акредитирана от националния или друг акредитиращ орган в ЕС (ако националния орган няма такава компетентност), член на ЕА - Париж и страна по МЛА. Това се посочва в отворено писмо на сдружение БУЛЛАБ до браншовите организации на производителите и медиите. Акредитацията на лабораторията трябва изрично да включва компетентност по конкретното проверявано вещество или процес. Т.е. системата не е просто административно назначена структура, а задължително включва експертно знание на служителите в съответния орган и ползваните от тях външни оценители (когато това е необходимо), пише в писмото, подписано от д-р Георги Тодоров, председател на УС на БУЛЛАБ. Това е спaзено в България и се прилага ежедневно в акредитационния процес, в противовес с твърдяното в медиите от лица, заявили, но недоказали компетентност, в частност за продукти за масова употреба, като преработени зеленчуци например. Това е посочено в писмото, изпратено по повод различни публикации на темата лютеница, лабораторни изпитания, безопасност и качество на храните от последните дни. Не приемаме медицинските лаборатории да се дават за сравнителен пример, от некомпетентни лица, на които явно не им е известен професионалният начин на тяхното функциониране и дейност, посочват от БУЛЛАБ - национално представителна организация на лабораториите в България и пълноправен член на Евролаб - Брюксел

Радарите за превишена скорост утре - 21 януари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=341867

Служители на пътната полиция ще следят утре - 21 януари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч. - Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.

В първа контролна среща “Поморие” игра с “Берое”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZGw_d61doX4/

ОФК “Поморие” гостува за първа контролна среща в Стара Загора на елитния “Берое”. Срещата се проведе при слънчево време на идеално изчистен терен в базата на домакините.

Двата отбора в началото на срещата предложиха бърза игра с опасни атаки към двете врати.Домакините успяха да открият още в 10-та минута. Но 10 минути след това гостите от Поморие изравниха резултата след гол от дузпа на Лемперов, отсъдена за нарушение срещу Милен Танев в наказателното поле. През II-то полувреме отборът на Поморие игра с изцяло нова единадесеторка. Играта продължи да бъде бърза и интересна, но в крайна сметка нов гол не беше отбелязан и крайният резултат на срещата остана 1:1.

Следваща контрола на отбора на ОФК “Поморие” е на 24.01.2017 г. /вторник/,  от 11:00 часа на стадион Поморие срещу  ПФК “Нефтохимик” Бургас.

Емир Кустурица връчи награда на българина Николай Тодоров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6007400

Емир Кустурица връчи награда на българина  Николай ТодоровДесетото издание на международния филмов и музикален фестивал “Кустендорф”, който се провежда в Сърбия, завърши с приз за българския режисьор Николай Тодоров и неговата продукция “Преди да заспя”. Отличието “най-поетичен филм” се дава за първа година. То беше връчено на българина от основателя на фестивала Емир Кустурица.

Започна процесът за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/20/2903627_zapochna_procesut_za_vzriva_v_zavoda_za_boepripasi_v/?ref=rss


В Окръжния съд във Видин започна процесът за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, предаде БНТ.

Повече от 50 души – близки роднини на загиналите, са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци по делото. Разпитите на свидетели се очаква да започнат на 10 февруари, за когато съдът насрочи следващото заседание по делото.

Призовани са над 200 свидетели и 50 вещи лица. Затова съдът определи дати на следващите заседания до края на март.

При взрива в...

Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на Капитолия

http://svetoven.pogled.info/news/81769/barak-obama-i-donald-tramp-pristignaha-na-kapitoliya

/Поглед.инфо/ Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на Капитолия, където ще се състои церемонията по полагане на клетва на новоизбрания 45-и президент на САЩ.

Хиляди блокирани през нощта във влакове в Испания заради рекордни снеговалежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007421

Хиляди блокирани през нощта във влакове в Испания заради рекордни снеговалежиНад 4000 пътници във влакове и хиляди автомобилисти бяха блокирани през изминалата нощ в Испания, където от вторник имаше рекордно тежки снеговалежи, особено в източната част на страната, съобщи министърът на транспорта Иниго де ла Серна, цитиран от Франс прес, съобщи БТА. "Изправени сме пред абсолютно необичайна ситуация", заяви министърът,

Евродепутатката Ева Паунова се омъжи, вече се казва Майдел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6007395

Евродепутатката Ева Паунова се омъжи, вече се казва МайделС австрийския адвокат Никлас са заедно от 5 г., сватбата е била в Залцбург Ева Майдел е ново име. Все още никой не знае, че зад него се крие един от 28-те най-влиятелни политици в Европа според миналогодишната класация на “Политико”. От началото на тази година българската евродепутатка от ГЕРБ Ева Паунова носи фамилията Майдел,

Тръмп пристигна на Капитолия

https://www.actualno.com/america/trymp-pristigna-na-kapitolija-news_588896.html

Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на Капитолия, където ще се състои церемонията по полагане на клетва на новоизбрания 45-и президент на САЩ. Трибуната пред Капитолия, където ще се проведе церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Дон

Сергей Лавров: Има позитивни тенденции що се отнася до разрешаването на кризата в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=341808

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че при разрешаването на кризата в Сирия са забелязани позитивни придвижвания, предаде ТАСС. „Дава надежда това, че около сирийската криза се открива позитивно придвижване, но в крайна сметка, всички са съгласни в безалтернативността на политическо-дипломатическото разрешаване на кризата чрез общонационален диалог“, заяви министърът.

Манолова помогна на миньорите от Бобов дол да получат парите си по-бързо

http://offnews.bg/news/n_1/n_644979.html

След намесата на омбудсмана Мая Манолова закъснелите обезщетения на миньорите от Бобов дол ще бъдат изплатени в три пъти по-кратък срок от първоначалното споразумение, предлагано от мениджмънта на „Въгледобив - Бобов дол“. Изплащанията на дължимите суми ще бъдат на четири транша, а не на шест. Първият е в понеделник, 23 януари, вторият – 10 февруари, третият – 28 февруари, а окончателният срок за превеждане на всичко дължимо е 15 март. До намесата на омбудсмана Мая Манолова се стигна след като протестиращите миньори я сезираха за неизплатени суми за отпуски, заплати и ваучери за храна и вече втори ден блокират пътя на камионите с въглища от мините към ТЕЦ „Бобов дол“.

Павлова: Ще има глоби за лошо почистване на снега и техника „на книга“

http://www.cross.bg/pavlova-tehnika-varnensko-1532179.html

/КРОСС/Сериозни санкции ще бъдат наложени на фирми за лошо почистване на снега. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова след спешен рейд във Варненско, където пренасочи 6 машини да разчистват пътищата към откъснатите от света села Голица и Булаир в община Долни чифлик. Павлова посочи като лош пример участъка от магистрала „Марица" при Харманли, където се извила 15-километрова опашка от ТИР-ове. Глоби и прекратяване на договорите да чакат и фирмите, спечелили търгове за зимно почистване с техника „на книга", предупреди министърът. Във Варненско такова нарушение направила „Пътища и мостове", която трябва да обслужва 5 общини, а се оказало, че има само един роторен снегорин. Работата й свършила техника на ВМС, на които министърът специално благодари. „Този случай обаче не е единичен. Ако не бяха Военноморските сили, голяма част от общинските пътища във Варненско и Добричко нямаше да бъдат отворени, защото някъде фирмите нямаха техника, другаде тя се развали и изобщо не можеше да запали", каза Павлова. Тя отчете, че обстановката в страната постепенно се нормализира, но призова шофьорите да карат с повишено внимание заради очакваните ниски температури и риска от поледици.  

Разследват бившия шеф на "Глобул" за източване на телекома

http://offnews.bg/news/n_1/n_644978.html

Норвежката компания "Теленор" - настоящ собственик на телекома, който оперираше под марката "Глобул", е подала сигнал по подозрение за източване на компанията от бившия ѝ собственик - гръцката ОТЕ.  Компанията е подала сигнал до българските власти, съобщи норвежкият бизнес всекидневник Dagens næringsliv (DN), цитиран от "Капитал".  Сигналът е подаден още в края на април миналата година, но от "Теленор" не са изнесли информацията по настояване на властите, за да не се пречи на разследването.  Норвежката компания купи компанията "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро. След като започнала проверка на състоянието на придобивката си обаче, компанията установила, че за дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които не са реално доставяни. Норвежките власти посъветвали компанията да се обърне към българската полиция.  Норвежките власти са съдействали и за среща на "Теленор" с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.  Компанията е сезирала и Националната агенция по приходите през 2014 и 2015 г., като е поискала данъчна ревизия заради погрешно изчисляване на данъци и възстановяване на ДДС преди придобиването на компанията.  От "Теленор" обявиха информацията, след като се появиха подробности по случая в норвежката медия.  "Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", обявиха от компанията.  "По-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи и "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, евентуални виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването", посочват оттам.  За момента не е ясен размерът на причинената от предишния собственик на компанията щета. 

Адел ще пее на церемонията за наградите "Грами"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6007406

Адел ще пее на церемонията за наградите
"Грами"Адел се готви следващия месец да участва в церемонията по връчването на наградите "Грами", след като е номинирана за отличията за албум, песен и запис на годината, съобщи Асошиейтед прес. От американската Национална академия за звукозапис, която присъжда наградите "Грами", оповестиха, че Адел ще пее на церемонията в "Стейпълс сентър" в Лос

Около 200 хил.лв. трябват за довършването на храма в двора на ВТУ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638402

Около 200 хил.лв. са необходими за довършването на храма в двора на ВТУ ''Св. св. Кирил и Методий'' стана ясно днес. Храмът '' Свети Евтимий Патриарх Търновски'' ще бъде единствената църква в България,  която носи името на светеца. Градежът започна преди 13 години по идея на бившия ректор на ВТУ проф. Иван Харалампиев. Строежът остана недовършен заради липса на средства. Настоящият ректор на висшето училище проф. Христо Бонджолов с подкрепата на бизнесмена Стефан Шарлопов организират кампания за довършване на храма. Вече е организирана национал...

ЦСКА иска спешна среща със "София Тех Парк" за залата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6006961

ЦСКА иска спешна среща със "София Тех Парк" за залатаВолейболният ЦСКА поиска спешна среща с ръководството на “София Тех Парк”. Търговското дружество на министерството на икономиката постави ултиматум на клуба да освободи залата, която ползва от близо 40 г. Президентът и треньор на ЦСКА Александър Попов разкри, че до момента опитите му за разговор удрят на камък.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=341864

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 януари са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Тръмп пристигна на Капитолия

http://www.moreto.net/novini.php?n=341876

Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на Капитолия, където ще се състои церемонията по полагане на клетва на новоизбрания 45-и президент на САЩ. Трибуната пред Капитолия, където ще се проведе церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, е изпълнена с гости.

Жълт код за ниски температури в цялата страна

http://www.cross.bg/temperatyri-minys-noshtta-1532178.html

/КРОСС/Жълт предупредителен код за ниски температури е обявен за събота в цялата страна. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Синоптиците предупреждават, че ще бъде студено с отрицателни температури през целия ден. Кодът е в сила за абсолютно всички 28 области. Според прогнозата през следващото денонощие времето ще се определя от област на високо атмосферно налягане. Ясно ще бъде през нощта, а утре - предимно слънчево. Мъгла или ниска слоеста облачност ще се образува на места в равнините. Ще бъде почти тихо. Метеоролозите прогнозират, че минималните температури утре ще са между минус 15 и минус 10 градуса. На места може да са дори още по-ниски. Между минус 4 и 1 градус ще са максималните температури в съботния ден. Над Източна България от североизток привечер и през нощта срещу неделя ще има временно увеличение на облачността. Не се очакват валежи.  

Бокова: Разрушаването на Тетрапилона и театъра в Палмира е военно престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007361

Бокова: Разрушаването на Тетрапилона и театъра в Палмира е военно престъплениеГенералният директор на ЮНЕСКО призова международната общност да се обедини срещу културното прочистване „Дълбоко съм шокирана и натъжена от унищожаването на Тетрапилона и театъра на Палмира. Повече от всякога е важно да се обединим за защитата на културното наследство“, написа в Twitter генералният директор на ЮНЕСКО,

Политическият елит на САЩ се събра на церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп

https://www.actualno.com/america/politicheskijat-elit-na-sasht-se-sybra-na-ceremonijata-po-vstypvane-v-dlyjnost-na-trymp-news_588894.html

Редица известни политически фигури пристигнаха на церемонията по встъпване в длъжност на бъдещия американски президент Доналд Тръмп. Своите места вече заеха бившият държавен глава Бил Клинтън и съпругата му Хилари, която беше основният опонент на Тръмп по време на минал

Протестиращи срещу Тръмп, чупят стъкла на магазини и коли във Вашингтон, пострада и банков клон

http://www.moreto.net/novini.php?n=341875

Сблъсъци избухнаха в части на Вашингтон час преди официалното заклеване на Доналд Тръмп като 45-ия президент на САЩ. Активисти в черно, протестиращи срещу Тръмп във Вашингтон, чупят стъкла на магазини и коли; пострада и клон на "Банк ъв Америка", съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Русия сключи споразумение със Сирия, ще ползва 49 години база в Тартус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007358

Русия сключи споразумение със Сирия, ще ползва 49 години база в ТартусРусия и Сирия подписаха споразумение за разширяване и модернизиране на руската военноморска база в сирийското пристанище Тартус на Средиземно море, предава ТАСС, цитирана от БТА.  Документът е подписан в Дамаск и е публикуван на официален руски сайт за правна информация. Базата се предава на Русия за безвъзмездно ползване и при условие за имунитет

Лиляна Павлова: Санирането не е кражба

http://www.moreto.net/novini.php?n=341865

Надявам се, което и правителство да управлява оттук нататък да продължи Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Програмата не бива да се централизира, за да може парите да останат в малкия и среден бизнес.

Клетвата на президента Тръмп (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/20/2903610_kletvata_na_prezidenta_trump_obobshtenie/?ref=rss



Доналд Джон Тръмп положи клетва като 45-и президент на САЩ в момент, когато той е с най-ниското одобрение на нов държавен глава от 40 години насам, страната е дълбоко разделена и има много въпросителни за посоката, в която ще поеме вътрешната и външната ѝ политика.

"Дневник" проследи на живо до 22 часа церемонията и първите реакции в историческия за Америка и света ден:

- С реч с необичайно атакуващ тон, характерен повече за предизборна кампания, президентът каза,...

Клетвата на президента Тръмп (хронология)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/20/2903610_kletvata_na_prezidenta_trump_hronologiia/?ref=rss



Доналд Джон Тръмп положи клетва като 45-и президент на САЩ в момент, когато той е с най-ниското одобрение на нов държавен глава от 40 години насам, страната е дълбоко разделена и има много въпросителни за посоката, в която ще поеме вътрешната и външната ѝ политика.

"Дневник" проследи на живо до 22 часа церемонията и първите реакции в историческия за Америка и света ден:

- С реч с необичайно атакуващ тон, характерен повече за предизборна кампания, президентът каза,...

На живо: Клетвата на президента Тръмп (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/20/2903610_na_jivo_kletvata_na_prezidenta_trump_video/?ref=rss



Доналд Джон Тръмп полага днес клетва като 45-и президент на САЩ в момент, когато той е с най-ниското одобрение на нов държавен глава от 40 години насам, страната е дълбоко разделена и има много въпросителни за посоката, в която ще поеме вътрешната и външната ѝ политика.

"Дневник" следи на живо церемонията и първите реакции в историческия за Америка и света ден:

18:44 Прочване на ABC News/Washington Post показа тази седмица, че само 40% от американците се отнасят...

На живо: Клетвата на президента Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/20/2903610_na_jivo_kletvata_na_prezidenta_trump/?ref=rss


Доналд Джон Тръмп полага днес клетва като 45-и президент на САЩ в момент, когато той е с най-ниското одобрение на нов държавен глава от 40 години насам, страната е дълбоко разделена и има много въпросителни за посоката, в която ще поеме вътрешната и външната ѝ политика.

"Дневник" следи на живо церемонията и първите реакции в историческия за Америка и света ден:

18:29 Церемонията се бойкотира от над 50 конгресмени демократи, които по този начин демонстрират срещу изказвания...

Шотландия би избрала независимост пред твърд Брекзит, прогнозира бившият премиер

http://econ.bg/Новини/Шотландия-би-избрала-независимост-пред-твърд-Брекзит-прогнозира-бившият-премиер_l.a_i.735914_at.1.html

Шотландия ще гласува да стане независима държава до две години заради твърдята позиция, заета от британският премиер Тереза Мей за Брекзит, каза днес...

Сорос: Тръмп е „кандидат-диктатор"

http://www.investor.bg/sasht/337/a/soros-trymp-e-kandidat-diktator-232495/

Милиардерът предрича кошмарно пробуждане за финансовите пазари

Протестиращи срещу Тръмп, чупят стъкла на магазини и коли във Вашингтон, пострада и банков клон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007348

Протестиращи срещу Тръмп, чупят стъкла на магазини и коли във Вашингтон, пострада и банков клонСблъсъци избухнаха в части на Вашингтон час преди официалното заклеване на Доналд Тръмп като 45-ия президент на САЩ. Активисти в черно, протестиращи срещу Тръмп във Вашингтон, чупят стъкла на магазини и коли; пострада и клон на "Банк ъв Америка", съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. Те обръщаха кофи за боклук и изпочупиха витрините на няколко магазина.

Барак Обама пусна прощален туит като президент на САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638401

Барак Обама написа прощално съобщение като президент на САЩ на последователите си в Twitter и обяви, че учредява фондация на свое име, часове преди неговият приемник Доналд Тръмп да положи клетва, съобщи Франс прес. Сестрите Буш към сестрите Обама: Никога не забравяйте хората в Белия дом "За мен бе най-голямата чест в живота ми да служа на вас. Направихте ме по-добър лидер и по-добър човек", написа от официалния акаунт @POTU...

Бъчварова обиколи структурите на МВР в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638399

В последните дни от мандата си вътрешният министър в оставка реши да направи обиколка из структурите на МВР в страната. В рамките на седмица пред Румяна Бъчварова рапортуваха десетки полицаи от областните дирекции в Силистра, Русе, Търговище, Шумен, Ямбол, Добрич, Варна, Благоевград, Кърджали, Бургас и други. Министър Бъчварова и комисар Стамболийски отчетоха спад на битовата престъпност и увеличение на разкриваемостта Основната цел на силовата министърка е ...

Николай Бареков пусна вентилатора. На ход е Цацаров

http://www.mediapool.bg/nikolai-barekov-pusna-ventilatora-na-hod-e-tsatsarov-news259130.html

Николай Бареков отново се активира предизборно, обобщавайки в един сигнал до главния прокурор няколко стари свои сигнала  срещу обичайните си мишени – Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Този път обаче е добавена новоучредената партия "Да, България", която очевидно е новата мишена. Така той отново вдигна топката на държавното обвинение срещу политици и общественици, които настояват за съдебна реформа. В сигнала на Бареков се признава, че голяма част от данните, които сега подава, не са нови. Той вече бил внесъл пет сигнала по тези въпроси до Сотир Цацаров през 2013 и 2014 година, както и четири сигнала до НАП през 2013 година. В този сигнал първа тема е сделката по продажбата на "Каолин", която бе собственост на фирма на Прокопиев, който впоследствие я продаде на германската компания "Кварцверке". Бареков уточнява, че НАП вече е била сезиран, но Плевнелиев не бил проверен, защото бил президент. Бареков твърди, че акционерите на "Каолин" са ощетени със 7 милиона лева от прехвърлянето на част от акциите на две кипърски офшорки, които имали "тясна връзка" с Росен Плевнелиев и неговата сегашна съпруга Юлиана Плевнелиева. Втора тема пак е срещата между Плевнелиев и изпълнителния-директор на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена през 2014 година. През 2014 година прокуратурата за кратко започна незаконна проверка срещу президента Плевнелиев за държавна измяна по повод тази среща. Сигналът отново бе на Бареков. Тогава проверката бе прекратена заради имунитета на държавния глава. По този въпрос конституцията казва доста ясно, че президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Т.е. Плевнелиев няма как да бъде обвинен за свършеното от него като президент след изтичането на мандата му. В сигнала на Бареков се говори и за два договора на фирмата на Росен Плевнелиев "Линдер - Ирис Имобилиен" ООД от 1999 година. Единият е сключен с офшорната фирма "Inox Management Limited" и е за анализ на пазара на недвижими имоти. Цената на договора е била 110 000 долара. Бареков казва, че собственик на офшорката е бил Плевнелиев, което означава, че той се е договорил със себе си. Той подозира, че така Плевнелиев е укрил данъци в особено големи размери. Първата съпруга на Плевнелиев Вероника фигурира в сигнала до прокуратура, защото през 2011 година е станала управител на "Inox Management Limited". Не става ясно какво отношение е имала тя към договора 12 години по-рано Пак през 1999 година "Линднер - Ирис Имобилиен" е сключила консултантски договор с офшорката "Белингъм Дивелъпмънтс Лимитид". Цената на договора е била 259 000 долара. Тази сделка вече е проверявана от НАП, а Бареков се оплаква, че Плевнелиев не е санкциониран. В случая компетентността на Бареков очевидно не е била достатъчно, за да установи, че дори да има нещо нередно в тези два договора, то абсолютната давност за образуване на дело е изтекла преди осем години. Всички това кара Бареков да твърди, че има "основателното предположение", че Плевнелиев, "съзнателно е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери - 259 000 щатски долара, който доход следва да подлежи на деклариране и данъчно облагане". Връзката между всичко това и "Да, България" е намерена в лицето на Юри Катанов, който е член на контролния съвет на партията и член на Съвета на директорите в "Алфа финанс холдинг". "Моля да предприемете необходимите действия по извършване на надлежна и обстойна проверка на релевантните данни относно функционирането на организирана престъпна група в състав : Иво Георгиев Прокопиев, Росен Асенов Плевнелиев, Юлиана Плевнелиева, Вероника Плевнелиева и Десислава Недкова. Която група е имала за цел избягване на данъчно облагане в особено големи размери, за което си е послужила чрез извършването на измами, борсови спекулации, злоупотреба с влияние и други забранени от закона способи", завършва сигналът. Много показателно за акциите на Бареков е поведението му след подаването на сигнала срещу Плевнелиев за срещата във Виена. През август 2014 година той моли Плевнелиев да направи нещо да оздрави КТБ, която финансираше Бареков. За тази цел му се извини, че му е предизвикал неприятности. "Разбирам, че моите квалификации за него не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Въпреки всичко президентът устоя и в момента е единствената институция. Сигналите срещу него са били използвани от медийните бухалки на фамозния и небезизвестен Делян Пеевски, за да се разчистват сметки с президента. Сега на мен ми се случва същото, което тогава се случи на него", каза Бареков тогава. Дела за клевета срещу него са подавали Иво Прокопиев и Бойко Борисов, но те бяха спрени заради евродепутатския му имунитет. Междувременно Бареков подаде сигнал през 2015 година срещу премиерския съветник Яне Янев. Съдбата на сигнала остава неизвестна. През септември 2014 година НАП установи разминаване от 520 хил. лева в личните доходи на Николай Бареков. Той би трябвало да плати над 30 000 лева данъци върху тази сума. През август 2016 година прокуратурата образувала досъдебно производство за финансирането и на партията на Бареков "България без цензура". Става дума за набирането на дарения преди последните избори за Европейски парламент. Там партията на Бареков успя да набере най-много средства от дарения – близо 1.2 млн. лв. от около 500 души. По-голямата част от средствата за ББЦ са дошли от крупни дарители, внесли по 10 хил. лв.

На сцената излиза петият президент

https://vesti.bg/bulgaria/medii/na-scenata-izliza-petiiat-prezident-6064433

NOVA продължава да е изборът на българите във важни за страната моменти, показват резултатите от церемонията по полагане на клетва на новоизбраните президент и вицепрезидент

Зам.-министър Ангеличин: Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас

http://www.cross.bg/angelichin-poruchka-prokyratyrata-1532177.html

/КРОСС/"Нищо не е направено, както не трябва. Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас". Така заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин коментира пред журналисти повдигнатото му от прокуратурата обвинение за престъпление по служба. Той е обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин, за нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. Ангеличин посочи, че Кристиан Вигенин е правил същото - направил е една "малка" обществена поръчка и е започнал още две - до 70 000 лв. всяка. Разликата между него и нас е , че той е платил, ние не платихме. Аз имам обвинение - той не, допълни Ангеличин. Според обвинението обществена поръчка не е била проведена, а Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро. Според Ангеличин тази сума се получава, защото някой "услужливо" събира 12 по 70 000 лв. и прокуратурата обявява, че е голяма и нарушава Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Това са 12 задгранични представителства, всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и по ЗОП могат да изхарчат до 70 000 лв. без правенето на т.нар. "сложна" обществена поръчка, обясни Ангеличин

Обвиненият зам.-министър: Вигенин правеше същото, но аз отивам на прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/20/2903564_obvineniiat_zam-ministur_vigenin_praveshe_sushtoto_no/?ref=rss


Бившият външен министър Кристиан Вигенин, който е подал сигнала до прокуратурата срещу зам.-министъра Христо Ангеличин, е направил същата малка обществена поръчка за телефонна централа в посолството на България в Лондон - за 33 хил. евро, без да спази дългия вариант по Закона за обществените поръчки. Това се разбра от думите на обвинения днес зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин по време на извънреден брифинг, цитиран от агенция "Фокус".

"С разликата, че той я е платил,...

Европейският омбудсман разследва участието на гуверньора на ЕЦБ в Г30

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskiiat-ombudsman-razsledva-uchastieto-na-guverniora-na-ecb-v-g30-232497/

Институцията иска достъп до документи на Марио Драги, които да покажат доколко централната банка е обвързана с финансовата група

Вижте състоянието на пътищата към 15.00 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007336

Вижте състоянието на пътищата към 15.00 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 6 до + 6 С°. Времето над страната е облачно. Пътните настилки в страната са предимно мокри и заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: област Бургас и Ямбол: Отворена за движене на всички МПС.

Със същите думи оплюха и първата реч на Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6007335

Със същите думи оплюха и първата реч
на ПлевнелиевПри клетвата на Румен Радев за пореден път станахме свидетели на откровена, но имунизирана тъпотия Нe знам за вас, но на мен ми омръзна. Омръзна ми от мрънкащи и недоволни. Писна ми от умни, красиви, глупави и грозни. Омръзна ми да слушам, че едните били комунисти, а другите - демократи. Аман от съдници, от разбирачи, от безгрешници,

Правят Младежки център за Варна Европейска младежка столица в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=341854

Община Варна смята да превърне безвъзмездно предоставената от държавата сграда на бившето текстилно училище в "Аспарухово" в Младежки център. Обособяването му е във връзка титлата на Варна като Европейска младежка столица през 2017 година.

Съдът остави в ареста мъж от Сливен, държал незаконно монети и оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007301

Съдът остави в ареста мъж от Сливен, държал незаконно монети и оръжиеПри обиск в дома на Господин Атанасов намерени незаконен автомат, револвер и боеприпаси Окръжният съд в Сливен уважи искането на Окръжната прокуратура в града и остави за постоянно в ареста 44-годишния сливенец Господин Атанасов, най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Бургас.

Wall Street посреща Тръмп с ръстове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-posreshta-trymp-s-rystove-232500/

Инвеститорите вече няма да гледат думите на новия американски президент, а делата му и реалните политики

Строителството на магистрала "Хемус" може да започне напролет, ако няма обжалвани процедури

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/01/20/2903589_stroitelstvoto_na_magistrala_hemus_moje_da_zapochne/?ref=rss


Автомагистрала "Хемус" е национален приоритет на правителството, но важен и за Варна и региона. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

"В изпълнение на нашия ангажимент, проведохме тръжните процедури за избор на изпълнител на 10-километровия участък между Ябланица и Боаза, и на другия – около 16 км от Белокопитово в посока Търговище, за да може да се работи едновременно и от двете страни", каза още Павлова. Тя припомни,...

Ненчев смята, че изцяло е допринесъл за кариерата на новоизбрания президент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638396

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев изцяло е допринесъл за кариерата на новоизбрания президент Румен Радев. Това стана ясно от коментара му в парламента. Ненчев така и не се появи на речта на новия държавен глава вчера, обясни това с „личен избор", по подчерта, че е очаквал повече от нея. Ненчев отчете постигнатото през мандата, а Реформаторският блок го похвали. Николай Ненчев: В евроатлантическа България трудно се отстоява евроатлантическата кауза

Волейболният "Левски" пусна билети по 5 и 10 лева за мача с "Фенербахче"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/20/2903543_voleibolniiat_levski_pusna_bileti_po_5_i_10_leva_za/?ref=rss


Волейболният "Левски" пусна в продажба билети по 5 и 10 лева за мача си с "Фенербахче". Двата състава ще играят в София на 1 февруари от 19.00 часа в среща от осминафиналите в CEV Cup.

Билетите се продават в мрежата на "Тикетпро", както и на място в деня на мача. По-евтините пропуски са за ученици и пенсионери.

Президентът на "Левски" Владимир Николов обясни, че желанието на клуба е било срещата да е в "Арена Армеец". Вместо това обаче сините ще приемат истанбулския си...

Окръжен съд посрещна учениците от Клуб „Визия и слово“ при СУ „Христо Ботев“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638397

Русенският окръжен съд посрещна учениците от Клуб „Визия и слово“ при Средно училище „Христо Ботев“ гр. Русе. Клубът е създаден като извънкласна дейност в рамките на проект „Твоят час“ и цели допълване, развиване и надграждане на знанията, уменията и компетентностите на учениците. Мероприятието се проведе в една от съдебните зали на Русенската съдебна палата, където пред гостите беше изнесена обучителна лекция на тема “Съдебната власт защитава твоите права. Бъди информиран!“. Всяко дете получи специално подготвена от съда брошура с детските пра...

И Инспектората нахока ръководството в оставка на Районния съд

http://www.cross.bg/suda-ostavka-lalov-1532176.html

/КРОСС/Проведената днес среща между членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), представители на Инспектората на ВСС и ръководството на Софийския районен съд (СРС), които подадоха оставка в края на м.г. се оказа закрита за медиите, въпреки оповестяването й официално. От пресцентъра на ВСС по-късно съобщиха, че в срещата са участвали представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов и членовете Мария Кузманова, Даниела Костова, Галя Георгиева, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев. От страна на Инспектора са се включили главният инспектор Теодора Точкова заедно с осем инспектори, а от страна на Софийския районен съд административният ръководител в оставка Методи Лалов и тримата му заместници. На такава среща самият Лалов покани кадровиците още миналия месец. Главният инспектор на ИВСС Теодора Точкова е обърнала внимание, че до голяма степен работата на този съд определя отношението на обществото към съдебната система. Според Инспектора основните проблеми в работата на съда, констатирани при проверки, са свързани с действия и бездействия на ръководството на съда, които са довели до нееднаква натовареност на отделни съдебни състави, липса на обучени съдебни служители и проблеми във функционирането на информационно - деловодната система. Установено било преразпределение на висящи дела, без да се прилага еднакъв подход

На сцената излиза петият президент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638398

В неделя от 10.30 часа екипите на Новините на NOVA ще покажат на живо от пет различни точки в София встъпването в длъжност на петия български президент. Репортерите на NOVA, Николай Дойнов и неговите събеседници на площад „Св. Александър Невски" ще разкажат малко известни факти за военния ритуал пред паметника на Незнайния войн. Ще покажат и тържествената литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски", както и предаванeто на властта в сградата на „Дондуков" 2. Инаугурацията ще коментират и специалните гости на Надежда Узунова в студиото н...

Откриха още оцелели под развалините на затрупания хотел в Италия (Слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007310

Откриха още оцелели под развалините на затрупания хотел в Италия (Слайдшоу)Ръководството на италианската противопожарна служба съобщи, че спасителните екипи имат данни за още оцелели под развалините на затрупания от лавина хотел в Централна Италия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Първа група от шест оцелели е засечена от спасителите по-рано днес. Те са намерили убежище в незатрупано място в кухнята на разрушения хотел

ЕС подновява разследване срещу Марио Драги

https://www.actualno.com/europe/es-podnovjava-razsledvane-sreshtu-mario-dragi-news_588889.html

Европейският съюз подновява разследване срещу директора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги във връзка с неговото участие в т. нар. Група на тридесетте. Това съобщава британският в. „Файненшъл таймс“. Членовете на Групата на тридесетте, или Г-30, са пре

МОК опроверга руснаците: Чуждо ДНК не попада в проби след секс

http://offnews.bg/news/n_1/n_644977.html

Членът на Медицинската комисия към МОК професор Арне Юнгквист опроверга изявлението на руския вицепремиер Виталий Мутко, че е възможна поява на мъжко ДНК в проби на жени след секс. "Това не отговаря на действителността. ДНК е много индивидуален елемент, който няма как да се отдели в резултат на сексуален контакт", сподели шведският професор пред медия в родината му.- Вчера Мутко коментира обвиненията за машинация на пробите на две руски спортистки по време на Олимпиадата в Сочи по  доста сочен начин. Той сподели, че въпросните хокеискти вероятно са правили секс до 5 дни преди пробите, което може да даде отражение.  През декември обаче от МОК бяха категорични, че пробите са просто подменени.

"In Trump We Trust"*

http://www.mediapool.bg/in-trump-we-trust-news259129.html

Кремъл може да е прекарал години в хулене на Америка, но руснаците се надяват, че Доналд Тръмп ще възвести нова ера на разведряване, отбелязват встъпването му в длъжност в петък с партита и всевъзможни дрънкулки - от възпоменателни монети до кукли "Матрьошка" с неговия образ, пише в петък агенция Ройтерс. Агенцията цитира критикът на Путин и бивш депутат Генадий Гудков Русия е в хватката на "тръмпомания", а държавните медии посвещават на новоизбрания американски президент неограничено ефирно време за сметка на досадните и депресиращи вътрешните новини. Това, казва той, се дължи донякъде на факта, че изборите в САЩ, за разлика от руските избори, бяха непредсказуеми. Освен това Кремъл се надява Тръмп да облекчи санкциите, наложени заради анексирането на Крим, да обедини усилията си с Русия срещу "Ислямска държава", и ограничи военната активност на НАТО в близост до руските граници. Занаятчиите в град Златоуст, източно от Москва, са емитирали ограничена серия от сребърни и златни възпоменателни монети, с гравиран върху тях надпис "In Trump We Trust" ("На Тръмп се уповаваме") - перифраза на изписания върху доларовите банкноти девиз "На Бог се уповаваме". Продавачите на традиционните "Матрьошки" добавиха кукли с лика на Тръмп към популярната си гама от артикули с вида на Путин, Ленин, Горбачов и Сталин. А магазин за руска военна екипировка, намиращ се срещу посолството на САЩ в Москва, започна смела промоционална кампания, предлагаща на служители на американското посолството и въобще на американски граждани 10% отстъпка върху цените на своите изделия. За руските националисти инагурацията на Тръмп е извинение да се самоизтъкнат и да празнуват. В бившата централна поща на Москва от съветската ера те са организирали тържество, което ще продължи цяла нощ. Сред декорацията е любимият им триптих със снимки на Путин, Тръмп и Марин льо Пен. Константин Риков, един от организаторите и бивш пропутински депутат, написа в социалните мрежи, че ще празнуват първата фаза от "Новия световен ред". "Вашингтон ще бъде наш", добавя той. *"In Trump We Trust" - "На Тръмп се уповаваме" - перифраза на изписания върху доларовите банкноти девиз "На Бог се уповаваме".

Над 300 събития посреща Варна като Европейска младежка столица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638316

Повече от 300 културни, спортни и образователни събития ще се проведат във Варна в рамките на тазгодишното домакинство на града като европейска младежка столица. Повече конкретика около програмата обаче ще има след приемането на общинския бюджет. Това заяви представителят на община Варна в сдружението, отговарящо за организацията, Биляна Раева. Според нея чрез титлата морската столица ще се позиционира в Европа като университетски център, както и като център за стартиращ бизнес и социални иновации. Раева добави, че заради очакваното увеличение ...

Барак Обама остави в Овалния кабинет лично послание към своя приемник

http://www.moreto.net/novini.php?n=341868

Оттеглящият се президент на САЩ Барак Обама в петък излезе от Овалния кабинет за последен път, готвейки се за полагането на клетва от приемника му Доналд Тръмп, предаде AFP. Обама влезе в Овалния кабинет носейки писмо, което постави на бюрото от 19-ти век, използвано от много от американските президенти.

Барак Обама каза сбогом в Туитър, създава фондация на свое име

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007266

Барак Обама каза сбогом в Туитър, създава фондация на свое имеБарак Обама написа днес прощално съобщение като президент на САЩ на последователите си в "Туитър" и обяви, че учредява фондация на свое име, часове преди неговият приемник Доналд Тръмп да положи клетва, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "За мен бе най-голямата чест в живота ми да служа на вас. Направихте ме по-добър лидер и по-добър човек",

Пререгистрирацията на земеделските стопани е до края на февруари

http://econ.bg/Новини/Пререгистрирацията-на-земеделските-стопани-е-до-края-на-февруари_l.a_i.735912_at.1.html

Крайният срок за пререгистрация на земеделските стопани за текущата стопанска година е 28 февруари 2017, напомнят от Министерство на земеделието и...

Омбудсманът съкрати три пъти срока за изплащане на обезщетенията на миньорите от Бобов дол

http://bulgarski.pogled.info/news/81768/ombudsmanat-sakrati-tri-pati-sroka-za-izplashtane-na-obezshteteniyata-na-minorite-ot-bobov-dol

/Поглед.инфо/ След намесата на омбудсмана Мая Манолова закъснелите обезщетения на миньорите от Бобов дол ще бъдат изплатени в три пъти по-кратък срок от първоначалното споразумение, предлагано от мениджмънта на „Въгледобив - Бобов дол“.

Реформатор пита Цецка Цачева за снайперистите в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/20/2903575_reformator_pita_cecka_cacheva_za_snaiperistite_v/?ref=rss


Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев е внесъл питане към председателя на Народното събрание Цецка Цачева по чие нареждане и поради каква необходимост в деня на клетвата на новия президент Румен Радев е имало снайперисти в парламента.

"Това повдига и цялостния въпрос за достъпа до Народното събрание. Народните представители към днешна дата не се проверяват за оръжия, което е притеснително. Особено, ако има мажоритарни избори и всякакви регионални дерибеи и техните гардове...

Telenor е подала сигнал за финансови престъпления на "Глобул"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/20/2903576_telenor_e_podala_signal_za_finansovi_prestupleniia_na/?ref=rss


Собственикът на втория по големина мобилен оператор в България, норвежката компания Telenor, е сигнализирала българските правоохранителни институции за финансови престъпления. Това съобщава "Капитал", като цитира норвежкият икономически всекидневник Dagens næringsliv (DN).

Telenor купи "Глобул" от гръцката OTE през август 2013 година. Проверка тогава показва, че дълго време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни. По информация на "Капитал" става дума...

"Берое" привлече под наем Антон Карачанаков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6007263

"Берое" привлече под наем Антон КарачанаковИграчът на полския „Краковия“ (Краков) Антон Карачанаков ще играе в „Берое“ през пролетния дял на шампионата, след като двата клуба се разбраха за отдаването под наем на футболиста, съобщава официалният сайт на старозагорци. Той ще се присъедини към „Берое“ по време на лагера на отбора в Кипър. Антон Карачанаков е роден на 17 януари 1992 г.

Улична кафе машина горя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341825

Автомат за кафе се подпали вчера на централна варненска улица, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 15.50 часа е постъпил сигнал, че гори кафе автомат на улица "Княз Н. Николаевич". Огнеборците пристигнали навреме и потушили пожара, няма пострадали хора.

Зам.-министър Ангеличин: Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007275

Зам.-министър Ангеличин: Всичко, което сме правили, са го правили и преди насНищо не е направено, както не трябва. Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас. Така заместник-министърът на външните работи в оставка Христо Ангеличин коментира пред журналисти повдигнатото му от прокуратурата обвинение за престъпление по служба, съобщи БТА. Той е обвинен по делото, образувано по сигнал на бившия външен министър

Разследва се източване на "Глобул" от бившия му собственик

http://www.mediapool.bg/razsledva-se-iztochvane-na-globul-ot-bivshiya-mu-sobstvenik-news259128.html

Сигнал за подозрения за извършени икономически престъпления във втория по големина български телеком, по времето когато оперираше под марката "Глобул" и беше собственост на гръцката ОТЕ, е подал настоящият собственик на оператора – норвежката "Теленор", до българските правоохранителни органи. Това потвърдиха от "Теленор България" в петък, след като норвежки вестник съобщи, че се разследва дали компанията е била източвана от гърците. Сигналът е бил подаден в края на април 2016 г., но от "Теленор" не изнесли тази информация по настояване на българските власти с мотив да не се пречи на разследването. Норвежката компания купи компанията "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро. Новият собственик започва да проверява състоянието на придобивката си и открива, че в продължение на дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които реално не са били доставяни. Така по съвет на норвежките власти се стига до сигнала от "Теленор" до българската полиция "Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", се казва в позиция на компанията по случай. "По-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи и "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, евентуални виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването", допълват от телекома. През 2014 и 2015 година "Теленор" е сезирал Националната агенция за приходите във връзка със случая, като е поискал данъчна ревизия във връзка с погрешно изчисляване на данъчни задължения и възстановяване на ДДС преди придобиването на компанията, съобщава още норвежкият бизнес всекидневник Dagens næringsliv (DN)., цитиран от вестник "Капитал". Данъчната администрация обаче нищо не била предприяла по случай. Компанията е потърсила съдействие от прокурора, който ръководи антикорупционното звено в норвежката специализирана прокуратура за финансови и икономически престъпления. Именно тя е помогнала на "Теленор" да влезе в контакт с българските власти. В публикация от петък в DN става ясно, че норвежкият външен министър е съдействал на компанията да се срещне с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Не е ясен размерът на причинената от престапленията щета. От DN съобщават, че през август 2016 година OTE са върнали на норвежкия телеком 4.8 млн. евро. Изданието цитира финансовия отчет на ОТЕ за последното четиримесечие, в който е записано, че "Теленор" си запазва правото на допълнителни изисквания с оглед изхода от висящите съдебни и данъчни проверки.

Следващото правителство можело да се опита да спре строителството на "Хемус"

https://www.actualno.com/society/sledvashtoto-pravitelstvo-mojelo-da-se-opita-da-spre-stroitelstvoto-na-hemus-news_588887.html

Следващото правителство може да се опита да спре строителството на автомагистрала „Хемус". Това допусна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Във Варна тя заяви, че е положена основата магистралата да се строи още от тази

Бъдещи промени в столичния зоопарк - ресторат, магазини и нови животни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638395

До три години жителите и гостите на София ще могат пият кафе или обядват в столичния зоопарк. Това коментира пред Дарик новият директор на най-голямата зоологическа градина у нас Добромир Бориславов. Ръководството планира да позволи и на посетителите да хранят контролирано част от животните. Бориславов допълни, че скоро в зоопарка ще могат да се видят жирафи и пингвини. Още за промените в зоологическата градина коментира нейния директор Добромир Бориславов: Запознайте...

Доналд Тръмп полага клетва (на живо)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644975.html

Новият американски президент Доналд Тръмп влиза в Белия дом със скромна церемония и под знака на протести срещу избора му за президент.  Церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп започна още вчера и ще продължи и в събота, но най-съществената част - полагането на клетвата на Тръмп, ще се случи на обяд местно време (в 19 часа българско време).  Тръмп и съпругата му Мелания присъстваха на службата в църквата "Сейнт Джон" до Белия дом, а преди минути започна срещата им за чай с Барак Обама и съпругата му Мишел.  След това двете семейства ще отидат до Капитолия, където ще се състои церемонията по полагане на клетва на новия президент Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс.  Церемонията ще бъде последвана от традиционния парад и от бал в Белия дом.  Тръмп влиза в Белия дом с рекордно ниско одобрение - едва 40% от американците го подкрепят.  Церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп протича на фона на протести, а много световни артисти отказаха да пеят на тържествата. 

Тръмп: Предаваме властта от Вашингтон на хората

https://vesti.bg/sviat/amerika/trymp-predavame-vlastta-ot-vashington-na-horata-6064432

Престъпленията, бандите и наркотиците отнеха много животи... Това избиване на американци спира точно тук и точно сега, обеща Доналд Тръмп в своята първа реч като държавен глава

Делото за взрива в Горни Лом не тръгна по същество

http://www.cross.bg/deloto-dyshi-zasedanie-1532174.html

/КРОСС/Видинският окръжен съд не даде ход на делото по същество за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че при експлозията на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души - 13 мъже и две жени. Други двама души бяха ранени. Четирима души са обвинени за взрива - собственикът на завода Валери Митков, негов служител, длъжностно лице от МВР и бивш служител на Министерство на икономиката. Частните искове по делото бяха конституирани на днешното заседание. Те са над 50. На днешното заседание по делото бяха допуснати и близките на загиналите. То се гледа по общия ред при закрити врата. Причината е, че в материалите по делото има държавна тайна. Съдия Владимир Стоянов обяви, цитиран от БНР, че разпитите на свидетели ще започнат най-рано на 10 февруари. Именно за тогава е насрочено следващото заседание. Като граждански ищци по делото са поискали да бъдат признати около 50 близки роднини на загиналите. По делото ще бъдат призовани над 200 свидетели и 50 вещи лица. Това е причината до края на март да бъдат определени съдебни заседания.  

Строителството на „Хемус" може да започне през пролетта

http://www.moreto.net/novini.php?n=341862

Строителството на два участъка от магистрала „Хемус" реално може да започне през пролетта, ако няма обжалвания. Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде репортер на Moreto.

Децата на знаменитости, които станаха звезди в модата (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638394

Дъщерите на Силвестър Сталоун участват в дефиле на Долче и Габана, Лили-Роуз Деп е лице на "Шанел", а дъщерята на Джуд Лоу - новото лице на "Бърбъри" - светът на модата обожава децата на знаменитости, чара им и армията им от фенове в социалните мрежи, предаде Франс прес. Дъщерите на Слай блеснаха като Мис Златен глобус (СНИМКИ) Родените през 90-те години на миналия век и началото на 21-ви век деца на известни манекенки, акть...

Toyota не се притеснява от президентството на Тръмп

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/toyota-ne-se-pritesniava-ot-prezidentstvoto-na-trymp-232493/

Имаме пълно доверие на пазара в САЩ, казва президентът на компанията Такеши Учиямада

Бареков: Плевнелиев е участник в престъпна група

https://vesti.bg/bulgaria/politika/barekov-plevneliev-e-uchastnik-v-prestypna-grupa-6064430

Според Бареков целта на групата била търговия с влияние и укриване на данъци, в нея влиза още бизнесменът Иво Прокопиев

Барак Обама остави в Овалния кабинет лично послание към Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007234

Барак Обама остави в Овалния кабинет лично послание към ТръмпОттеглящият се президент на САЩ Барак Обама в петък излезе от Овалния кабинет за последен път, готвейки се за полагането на клетва от приемника му Доналд Тръмп, предаде АФП, цитирана от Фокус. Обама влезе в Овалния кабинет носейки писмо, което постави на бюрото от 19-ти век, използвано от много от американските президенти.

Започна церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

http://www.cross.bg/trump-glava-durzhaven-1532175.html

/КРОСС/Церемонията по встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп започна днес във Вашингтон. 45-ият държавен глава на САЩ посети църквата Сейнт Джон в столицата на своята родина. След това той е отиде до Белия дом, където се срещна със своя предшественик на поста Барак Обама. Там новият държавен глава бе посрещнат от охраната на своята резиденти и пи чай с Обама. Тръмп ще произнесе реч и за пръв път в качеството си на върховен главнокомандващ ще ръководи военен парад. Новият стопанин на Белия дом е придружаван от втората си съпруга Мелания, дъщеря си Иванка и зет си Джаред Къшнер. Стотици хиляди хора следят тържества във Вашингтон, информира още Би Би Си.    

Новата сграда на МГ-Варна може да бъде в „Младост“

http://www.moreto.net/novini.php?n=341863

Общинската администрация обсъжда вариант с ръководството на Математическата гимназия новата сграда на училището да бъде в квартал „Младост“. Това каза шефката на образователната дирекция Лилия Христова пред комисията по наука и образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Задържаха непълнолетен за жестоко убийство във врачанско село

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638391

Жестоко убийство е станало снощи във врачанското село Попица, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. Сигналът за трагедията бил подаден в полицията днес към 13 часа. В дома на 57-годишния М. М., в ромския квартал на селото, пристигнал 16-годишният М. И., с който били в добри отношения. Все още не е ясно как приятелският разговор прераснал в скандал и саморазправа, при която младежът извадил нож и намушкал домакина на къщата. По неофициална информация, преди скандала имало почерпка. Убитият мъж живеел сам в с. Попица, съпругата му и ...

Краси Анев страхотен в Италия, влезе в шестицата на 20 километра

http://offnews.bg/news/n_1/n_644976.html

Шестият кръг от Световната купа по биатлон, който се провежда в Антхолц (Италия), донесе радост за България.  Красимир Анев направи отлично състезание на 20 километра индивидуално и намери място в първата шестица . Юнакът от Самоков сбърка само веднъж на стрелбището и финишира на престижното 6-то място. Младият Димитър Герджиков също се представи много добре в Антхолц. Нашето момче добави две наказателни минути към своето време и зае 46-та позиция. Владимир Илиев имаше проблем с пушката при третото си посещение на стрелбището и остана 53-ти, също с две грешки. Ветеранът Михаил Клечеров е 55-ти със същия брой сбъркани мишени. Антон Шипулин показа отлична психика на стрелбището и записа първи триумф в тази дисциплина. Руският биатлонист добави само една минута към своето време и регистрира 9-та победа за Световната купа. Лидерът в Генералното класиране Мартен Фуркад  сбърка два пъти на рубежа и остана на втора позиция в крайното класиране. Серхи Семенов за пореден път доказа, че е специалист в тази дисциплина. Украинецът повали 19 от 20 мишени и зае третото място.

„Железопътна инфраструктура": Започна работата по стрелките на гара Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007206

„Железопътна инфраструктура": Започна работата по стрелките на гара ХитриноРаботата по стрелки № 1 и 3 след аварията в гара Хитрино е започнала след разрешение от следствените органи, получено на 16 декември 2016 година, в 14:42 часа, от следовател на НСлС. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), цитирани от "Фокус" във връзка с разпространени резултати от собственото

Бомба от Втората световна война беше обезвредена в Лондон

http://www.mediapool.bg/bomba-ot-vtorata-svetovna-voina-beshe-obezvredena-v-london-news259127.html

Британските кралски военноморски сили са извадили и обезвредили невзривила се бомба от Втората световна война, намерена вчера от драга в река Темза в Лондон, предаде Асошиейтед прес. Полицията каза, че нейни служители са били повикани вчера следобед заради откритата близо до сградата на парламента бомба. Отцепени бяха улици в района, спряно бе по два моста над Темза, затворена бе и намиращата се наблизо метростанция "Уестминстър". Военноморските сили изтеглиха бомбата с размери 60 см на 30 см до пристанищното градче Тилбъри, където тя беше взривена. Според ръководителя на операцията тя е била в добро състояние и все още опасна. Лондон беше подложен на тежки бомбардировки от нацистка Германия и там периодично все още намират невзривили се бомби, припомня Асошиейтед прес.

Бомба от Втората световна война беше обезвредена Лондон

http://www.mediapool.bg/bomba-ot-vtorata-svetovna-voina-beshe-obezvredena-london-news259127.html

Британските кралски военноморски сили са извадили и обезвредили невзривила се бомба от Втората световна война, намерена вчера от драга в река Темза в Лондон, предаде Асошиейтед прес. Полицията каза, че нейни служители са били повикани вчера следобед заради откритата близо до сградата на парламента бомба. Отцепени бяха улици в района, спряно бе по два моста над Темза, затворена бе и намиращата се наблизо метростанция "Уестминстър". Военноморските сили изтеглиха бомбата с размери 60 см на 30 см до пристанищното градче Тилбъри, където тя беше взривена. Според ръководителя на операцията тя е била в добро състояние и все още опасна. Лондон беше подложен на тежки бомбардировки от нацистка Германия и там периодично все още намират невзривили се бомби, припомня Асошиейтед прес.

България в челната тройка по поскъпване на имотите в Евросъюза

http://econ.bg/Новини/България-в-челната-тройка-по-поскъпване-на-имотите-в-Евросъюза_l.a_i.735910_at.1.html

Цените на жилищата в ЕС и в частност в еврозоната нараснаха през 3-то тримесечие на 2016 година с най-солидно темпо от последната икономическа...

Само в "24 часа": Убиецът на Симона плаши със смърт съкилийник - неин приятел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007100

Само в "24 часа": Убиецът на Симона плаши със смърт съкилийник - неин приятелУбиецът на 15-годишната Симона Великова от Сливен Димитър Иванов е заплашил със смърт приятеля й Красимир Митков, който опита да я защити, но бе намушкан от Иванов по време на кървавата драма на 5 ноември 2015 г., научи 24 часа. "Трябваше да те довърша" и "Ще те заколя" са репликите, които Димитър отправил към Митков,

НКЖИ: По стрелка №5 в гара Хитрино не са извършвани никакви възстановителни дейности след аварията

http://www.cross.bg/hitrino-strelka-gara-1532173.html

/КРОСС/Във връзка с разпространени резултати от собственото разследване на „Булмаркет", считаме за необходимо да уточним няколко важни факта. Работата по стрелки №№ 1 и 3 след аварията в гара Хитрино е започната след разрешение от следствените органи получено на дата 16.12.2016 година, в 14:42 часа, от следовател на НСлС. При огледа на стрелка № 5 от служители на следствието и в присъствието на представители на Булмаркет и ДП НКЖИ е записано в протокола, че стрелката е обърната за отклонение, същата е в нормално положение на ръчния обръщателен апарат, заключена е с ръчна стрелкова заключалка тип „Колбен-Данек", като същата е осигурила прилепване на езика спрямо раменната релса и е обърната за отклонителния (трети) коловоз. Установено е изместване на стрелката по ос (изместване на цялата част от железния път). По стрелка №5 в гара Хитрино не са извършвани никакви възстановителни дейности след аварията в гарата, същата и към настоящия момент е в състоянието си от деня на инцидента, което може да се види и към днешна дата. Движението на влаковете в гарата е частично възстановено само по първи коловоз - по стрелки 1, 3 и 7. Относно наличието на „стари стърчащи релси", както се твърди, заявяваме, че освен релсите, част от железния път в зоната на дерайлиране около 3-ти и 4-ти коловози не е имало никакви други (стари) релси

Според Анкара уреждането на сирийската криза без Асад вече е нереалистично

http://www.mediapool.bg/spored-ankara-urezhdaneto-na-siriyskata-kriza-bez-asad-veche-e-nerealistichno-news259126.html

Турция смята, че уреждането на сирийската криза без президента на Сирия Башар Асад в момента е нереалистично. Това заяви в рамките на световния икономически форум в Давос турският вицепремиер Мехмет Шимшек, цитиран от ТАСС. За страданията на сирийския народ е виновен Асад, но ние трябва да бъдем прагматични, да се осланяме на реалността. Ситуацията се измени по радикален начин, затова Турция не може повече да настоява за уреждане на сирийската криза без Асад. Това не е реалистично, заяви турският политик. Смятам, че ние трябва да работим с това, което имаме. С това се занимават с успех Русия, Иран, Турция и САЩ, добави той. На 30 декември 2016 г. на цялата територия на Сирия влезе в сила режим на прекратяване на бойните действия. Към споразумението се присъединиха правителствените войски и групировки на въоръжената опозиция, с численост над 60 хиляди души. Гаранти на примирието са Русия и Турция. Междусирийски преговори са планирани на 23 януари в Астана, Казахстан.

Бивш шотландски премиер смята, че до 2 г. страната му ще гласува за независимост

http://www.mediapool.bg/bivsh-shotlandski-premier-smyata-che-do-2-g-stranata-mu-shte-glasuva-za-nezavisimost-news259125.html

Шотландия ще гласува да стане независима държава до две години заради хардлайнерската позиция, заета от британската премиерка Тереза Мей за Брекзита, каза бившият първи шотландски министър Алекс Салмънд, цитиран от Ройтерс. На референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 процента срещу 45, но сегашната шотландска лидерка Никола Стърджън твърди, че шотландците сега с по-голяма вероятност ще гласуват за независимост, след като на референдума през юни с голямо мнозинство подкрепиха оставане в Европейския съюз, докато Обединеното кралство като цяло гласува за напускане. Стърджън, която е първи премиер на северната автономна част на Обединеното кралство, представи на Тереза Мей редица предложения, свързани с позицията на Единбург за отношенията с ЕС, включително варианта Шотландия да запази връзките си с единния пазар на ЕС в рамките на Великобритания. "Ако правителството в Лондон отхвърли компромисния план на Стърджън, мисля, че е много вероятно да има нов референдум за независимост“, каза пред Би Би Си Салмънд, който оглавяваше стремящото се към независимост автономно правителство по време на референдума през 2014 г. "Смятам, че в този контекст, в рамките на този двегодишен период, привържениците на независимостта този път ще спечелят", добави той.

От днес Варна е Европейска младежка столица с неясен бюджет

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/01/20/2903549_ot_dnes_varna_e_evropeiska_mladejka_stolica_s_neiasen/?ref=rss


С национален форум, посветен на социалните иновации, днес във Варна беше дадено формалното начало на събитията, свързани с титлата "Европейска младежка столица", която градът ще носи до края на годината. Според председателят на едноименното сдружение Биляна Раева до декември т.г. са планирани повече от 300 събития, по-голямата част от които в сферата на културата и спорта.

През почивните дни в края на тази седмица във Варна ще се състои и двудневна международна конференция...

Лиляна Павлова: Тази година зимното поддържане ще струва по-скъпо

http://www.moreto.net/novini.php?n=341857

Тази година зимното поддържане на пътищата в страната ще излезе много по-скъпо. Това отчете при посещението си във Варна министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова, предаде репортер на Moreto.net. По думите й, бюджет за почистване на републиканските пътища има.

Построиха жилищни блокове, вдъхновени от складове

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6007002

Построиха жилищни блокове,
вдъхновени от складовеТри жилищни блока с общо 105 апартамента вече посрещат обитателите си в датската столица Копенхаген. Намират се срещу пристанището и в новината не би имало нищо интересно, ако не беше видът на сградите, всяка с по 5 етажа. Защото те са вдъхновени от 300-годишните складове, намиращи се край тях. Идеята е на датската фирма COBE и местното бюро

3000 иманяри копаят за съкровището на Самуил

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6004988

3000 иманяри копаят за съкровището на СамуилБило заровено между          Малешево и Петрич Най-мащабното копане за имане е в коравата българска земя. Не трима, нито тридесет или триста, а три хиляди ентусиасти обръщат тонове пръст. Търсят съкровището на цар Самуил! В своите “Пътувания по България” Константин Иречек пише: “Между Малешово и Петрич при село Джеджерово на планината Добри

Путин няма да гледа церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007181

Путин няма да гледа  церемонията по встъпването в длъжност на ТръмпВладимир Путин не планира да гледа прякото предаване на церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. "Все пак става дума за доста дълго събитие", каза Песков за церемонията, която ще бъде излъчена пряко по руската новинарска телевизия "Россия 24", цитиран от БТА.

Два свята - на километри един от друг

http://bulgarski.pogled.info/news/81766/dva-svyata-na-kilometri-edin-ot-drug

/Поглед.инфо/ Помня, сякаш беше вчера: по това януарско време, когато метър сняг не беше бедствие, а радост за окото на селянина, дядо, на когото нося името, обичайно ставаше първи.

13 станаха актовете за непочистени тротоари в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638390

13 акта за непочистен сняг и лед от прилежащите тротоарни площи към търговски обекти, офис и жилищни сгради са издали инспекторите от строителната дирекция в Община Шумен до момента. От администрацията напомнят, че това е задължение на гражданите, собствениците, наемателите и ползвателите на недвижимите имоти. Проверките за изпълнението на тези задължения продължават. Изискването се отнася също и за ръководителите на учреждения, стопански и обществени организации. Санкциите за неизпълнение са в размер от 100 до 1000 лева. От общината припомнят ...

Най-скъпият левскар тренира с гореща танцьорка (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644973.html

Халфът Хеан Деса, който прибира най-голямата заплата в Левски - 15 000 евро, се забавлява с изключително актуална танцьорка в родината си Перу . Скандалджията няма никакво намерение да се връща при "сините",  които го чакат с дисциплинарно уволнение. Докато левскарите тичат в Кипър, Деса се поти с прочутата  Евелин Вела. Момичето, което според медиите в Перу се е самопровъзгласило за "Кралицата на Юга", беше хванато в прегръдките на нападателя. Деса от своя страна се опитва да си скрие лицето. Евелин Вела нашумя с изпълненията си от преди няколко дни, когато бе набита от бившата звезда на Шалке 04 и ПСВ Джеферсон Фарфан в нощен клуб. Явно красавицата обича лоши футболисти.  Хеан Деса не пристигна обратно в България, като изтъкна като причина раждането на третото му дете, което "коренно е успяло да промени неговия живот". Явно обаче бързо е тръгнал по стария път. бившата жена на футболиста се оплака, че за него било нещо нормално да бие жените си и да им изневерява. 

Министър Павлова: Следващото правителство може да се опита да спре довършването на „Хемус”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638381

Следващото правителство може да се опита да спре строителството на автомагистрала „Хемус". Това допусна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Във Варна тя заяви, че е положена основата магистралата да се строи още от тази пролет. Правителството отпусна 23 милиона за магистрала "Хемус" Министър Павлова припомни, че в началото на януари Правителството отпусна близо 23 милиона лева за авансово финансиране за доизграждането на автомагистрала „Хемус". Тези средства са достат...

Шествие в Токио за сбогуване с президента Барак Обама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6007161

Шествие в Токио за сбогуване с президента Барак ОбамаПреди полагането на клетва от Доналд Тръмп, бъдещия американски президент, членовете на „Демократи в Япония“ проведоха шествие в петък вечерта да изразят признателност към оттеглящия се президент Барак Обама, съобщава The Japan Times, цитиран от Фокус. Въпреки студеното време близо 350 души участваха в събитието,

Изграждат спортни площадки във варненски училища за 3.5 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=341853

Спортни площадки за 3.5 млн. лева ще бъдат изградени през годината във варненските училища. Това става ясно от капиталовата програма на функция „Образование“ от общинския бюджет за 2017-та. Дейностите, които се планира да бъдат извършени във връзка училищната база и тази на детските градини, възлизат общо на 6.

Бланкфейн: Тръмп иска да предоговори някои от търговските споразумения

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/blankfein-trymp-iska-da-predogovori-niakoi-ot-tyrgovskite-sporazumeniia-232490/

Светът щеше да е по-беден без свободна търговия, заяви главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Лойд Бланкфейн

Младеж простреля 15-годишния си приятел в окото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638388

19-годишен младеж простреля в окото с въздушна пушка свой приятел на 15 години, потвърдиха за Дарик от полицията. Инцидентът е станал снощи, когато двамата седнали на маса да пият. Младежите се скарали и в гнева си по-възрастният прострелял тийнейджъра, който е бил приет в хасковската болница. Този следобед раненото момче бе откарано в пловдивска клиника, където лекарите ще изкарат сачмата, която е заседнала в окото му. Стрелецът е арестуван....

Антхолц отново вдъхнови Анев, българинът записа втория си най-добър резултат

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/20/2903562_antholc_otnovo_vduhnovi_anev_bulgarinut_zapisa_vtoriia/?ref=rss


Българският биатлонист Красимир Анев постигна второто си най-добро класиране в Световната купа. Той стана шести в индивидуалния старт на 20 км от Световната купа в Антхолц.

Италианският курорт отново се оказа вдъхновяващ за родения в Самоков състезател, който вече имаше две седми места на местния стадион.

Най-добрият резултат на Анев в Световната купа остава четвъртото му място в масовия старт на 15 километра в Оберхоф преди две години. Този сезон той завърши седми в...

Протекционизмът на Тръмп ще окаже негативно влияние върху икономиката, предупреди МВФ

http://econ.bg/Новини/Протекционизмът-на-Тръмп-ще-окаже-негативно-влияние-върху-икономиката-предупреди-МВФ_l.a_i.735908_at.1.html

Протекционистската политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще окаже негативно влияние върху световната икономика и ще заличи всички...

Забранява се движението на моторни шейни по пистите в с. Паничище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638389

Забранява се движението на моторни шейни по пистите, вътрешната пътна мрежа и пешеходните алеи в с. Паничище. Това гласи заповед на кмета на община Сапарева баня Калин Гелев. Освен моторни шейни, по посочените места се забранява и преминаването на четириколки. Движението на джипове в с. Паничище е забранено по пистите и пешеходните алеи. В тази връзка се монтират нови предупредителни знаци в района на ски пистите. При нарушение на физически лица глобата е от 100 лв. до 200 лв., а при нарушение на юридически лица и ЕТ - имуществени санкции в раз...

Barclays: Лондонското Сити трудно ще се премести в друг европейски град

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/barclays-londonskoto-siti-trudno-shte-se-premesti-v-drug-evropeiski-grad-232488/

Излизането на Великобритания от ЕС няма да доведе до икономически шок, смята директорът на инвестиционната банка

Откриха още петима оцелели в затрупания от лавина италиански хотел

https://www.actualno.com/europe/otkriha-oshte-petima-oceleli-v-zatrupanija-ot-lavina-italianski-hotel-news_588876.html

Още петима души бяха спасени от затрупания под лавина хотел „Ригопяно” в централна Италия, съобщава агенция АНСА. По-рано днес спасители откриха още осмина оцелели, между които две деца. Те са прекарали под развалините 40 часа. Спасително-издирвателната операция прод

Неймар печели най-много дузпи в Испания

https://www.24chasa.bg/sport/article/6007110

Неймар печели най-много дузпи в ИспанияДоскоро критиците на "Барселона" изтъкваха головата суша, в която беше изпаднал Неймар. Нападателят на "лос кулес" обаче започна да бележи, но статистиката показва, че не това е най-големият му плюс за тима. Бразилецът е доста по-ценен в създаването на положения, а доказателство за това е фактът, че в испанския футбол той е спечелил цели 19 дузпи

CNN: Българското комунистическо НЛО - изоставеният паметник на Бузлуджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638387

На три часа път от София, в сърцето на Стара планина, се намира „българското НЛО" - паметникът на Бузлуджа. Така журналист от CNN започва свой просторен материал, посветен на един от символите на комунизма у нас, предаде NOVA.

Лалов на крака при членове на ВСС и инспектори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6006954

Лалов на крака при членове на ВСС и инспекториПо решение на Съдийската колегия на ВСС в заседателната зала на Съвета се проведе среща с Инспектората към ВСС, инспектори от ИВСС и ръководството в оставка на Софийския районен съд във връзка с проверките, осъществявани от Инспектората, съобщават от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. В срещата участваха представляващият Висшия съдебен съвет

Туризмът и селското стопанство вече могат да се наемат работници от трети държави за период до 90 дни

https://www.actualno.com/society/turizmyt-i-selskoto-stopanstvo-veche-mogat-da-se-naemat-rabotnici-ot-treti-dyrjavi-za-period-do-90-dni-news_588874.html

Работодателите в селското стопанство и туризма вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за период до 90 дни. Това стана възможно, след като министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова утвърди след консултации в Националния съв

In Trump We Trust - защо руснаци празнуват победата на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/20/2902043_in_trump_we_trust_-_zashto_rusnaci_praznuvat_pobedata/?ref=rss


Кремъл може години наред да внушава на руснаците, че Америка е най-големият им враг, но в петък в Русия организират тържества по повод встпването в длъжност на Доналд Тръмп и продават всевъзможни сувенири с образа на новия президент - от монети с надпис In Trump We Trust ("На Тръмп се уповаваме" - перефраза на девиза върху доларите "На Бог се уповаваме") до матрьошки.

Военен магазин срещу американското посолство в Москва тази седмица предлага 10% намаление за служители на посолството...

"Ислямска държава" е загубила една четвърт от територията си през миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=341801

Терористичната групировка "Ислямска държава" е загубила една четвърт от територията си през миналата година, сочи доклад на Центъра по въпросите на тероризма и екстремизма на Британския институт за отбрана "Джейнс".

Владимир Путин: Доналд Тръмп не е наш човек

http://www.cross.bg/chovek-trump-pytin-1532172.html

/КРОСС/Новият американски президент Доналд Тръмп не е наш човек, каза Владимир Путин, предаде Би Би Си. Днес стопанинът на Кремъл отрече обвиненията, че 45-ият държавен глава на САЩ е избран заради намесата на Русия. "Някои западни анализатори и журналисти грешат и заблуждават хората, че ние сме допринесли за неговата победа на вота за стопанин на Белия дом на 8 ноември. Тръмп е човек на американците, а не на руснаците", категоричен бе Путин.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване