Руските мирни преговори за Сирия започват утре

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ruskite-mirni-pregovori-za-siriia-zapochvat-utre-232544/

Преговорите в Астана под егидата на Русия, Иран и Турция са поредният опит да се постигне политическо решение на войната

Арсенал втори след драма с дузпи, Венгер налита на съдиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_645094.html

Арсенал излезе втори в Англия след победа 2:1 над Бърнли у дома.  Драма е слаба дума за за продължението от 7 минути на мача, дадено от съдиите.  Домакините водеха с 1:0 след гол на Шкодран Мустафи и се виждаха победители, въпреки червения картон на Джака още в 65-ата мин. Във втората минута на продължението Коклен от домакините направи глупава дузпа. Бърнли изравни след удара на Грей от бялата точка. Това вбеси мениджъра на лондончани Арсен Венгер, който беше изгонен. Французинът отказа да влезе в тунела и налетя да бие четвъртия съдия. Последният едва се отърва от Венгер, когато му налетяха пък гостите. В 7-ата минута на продължението реферът даде дузпа за Арсенал. Защитник на Бърнли  изрита зверски в главата Кошчелни. Повторение обаче показа, че френският национал тръгва от положение на засада. Алексис Санчес обаче нямаше милост и вкара скъпоценния гол, който прати Арсенал на второ място. "Топчиите" имат 47 точки - с една повече от Тотнъм и с две пред Ливърпул. На 5 отпред е Челси, чийто мач с Хъл Сити е тази вечер.   

Какви са законовите правомощия на новоизбрания президент Румен Радев?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276217_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B8

 Президентът на републиката се избира пряко от народа за срок от пет години и съгласно Конституцията на Република България символизира единството на нацията и представлява държавата в международните отношения.
Президентът е самостоятелна институция в системата на държавните органи. Неговите правомощия са посочени в основния закон на страната. Държавният глава не принадлежи към нито една от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, но взаимодейства с всяка от тях, показва справка на "Фокус".

Държавният глава има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание. Чрез тях той изразява позиция като обединител на нацията.

Президентът информира обществеността и Народното събрание по основни въпроси на осъществяването на държавната власт в кръга на своите правомощия.

Взаимоотношения на държавния глава с Народното събрание.

Президентът насрочва избори за народни представители, които се произвеждат до два месеца след изтичане на четиригодишния мандат на Народното събрание. Държавният глава свиква на първо заседание новоизбраното Народно събрание до един месец след произвеждане на парламентарните избори.
На президента принадлежи правомощието при необходимост да свика Народното събрание, ако то не заседава.

Освен избори за народни представители, държавният глава насрочва и изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за органи на местното самоуправление при условията и реда на Изборния кодекс.

Президентът определя и датата, на която да се произведе национален референдум, когато парламентът е взел решение. Той може да направи предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум при условията и по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Президентът има право на законодателна инициатива за промени в Конституцията.
Участва в законодателния процес, като обнародва законите. Държавният глава може в 15-дневен срок от приемането на закон от Народното събрание мотивирано да го върне за повторно обсъждане в парламента, което не може да му бъде отказано (отлагателно вето). Чрез ветото президентът търси нова възможност за обсъждане на спорни пунктове от приет закон – съответствие с Конституцията, с международното право, с европейското право, с действащото законодателство, или по целесъобразност. Ветото може да бъде преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. В този случай държавният глава е длъжен в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник”.

Държавният глава и правителството.

Държавният глава участва в процедурата за съставяне на правителството. Той провежда консултации с парламентарните групи и възлага проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, излъчен от най-голямата по численост парламентарна група. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър- председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага мандат на втората по големина парламентарна група. Ако и в този случай опитът е неуспешен, държавният глава възлага проучвателния мандат на следваща парламентарна група. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере министър-председател, който от своя страна предлага състава на Министерския съвет.

Конституцията предвижда, че при невъзможност за съставяне на парламентарно подкрепено правителство, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори за народни представители и назначава служебно правителство. Служебното правителство осъществява вътрешната и външната политика на страната и е отговорно пред държавния глава. То води текущите дела в държавата до избиране на правителство от новоизбраното Народно събрание.

Споделена компетентност на държавния глава и правителството. 

Президентът може да сключва международни договори от името на държавата, съгласно Закона за международните договори на Република България, след съгласуване с Министерския съвет.

Държавният глава утвърждава промени на границите и на центровете на административно-териториалните единици по предложение на правителството, при условията и реда на Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

Конституцията възлага на президента да назначава и освобождава ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на държавата в международните организации по предложение на Министерския съвет по реда на Закона за дипломатическата служба.
Държавният глава приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в нашата страна. Това правомощие е в изключителната компетентност на президента.

Основният закон възлага на президента и награждаването с ордени и медали. Условията и редът за награждаване с държавни награди – ордени и медали на български и чужди граждани, са разписани в Закона за ордените и медалите на Република България. Ордените, с които президентът награждава български и чужди граждани, са: „Стара планина”, „Св. св. Кирил и Методий”, „За гражданска заслуга”, „За военна заслуга”, „Мадарски конник” и „За храброст”.

Президентът награждава български граждани с медал „За заслуга”. Предложения за награждаване с ордени и медали се правят с решение на Народното събрание или на Министерския съвет, въз основа на мотивирано предложение от съответните министри, от Българската академия на науките, от висшите училища, от Българския Червен кръст, от творчески съюзи, сдружения и други организации с нестопанска цел, както и от инициативни комитети на граждани.
Конституцията предоставя на президента правомощие да опрощава несъбираеми държавни вземания.

Съгласно действащото законодателство, държавни вземания са онези парични задължения, които гражданите и юридическите лица са длъжни да внесат в полза на държавния бюджет. Опрощаването се прилага за длъжници, които по някакви причини са в положение на невъзможност да ги изплатят, не притежават имущество над предвидения в закона несеквестируем минимум, техните доходи са под социалния минимум, влошено здравословно състояние и други. При осъществяване на това свое правомощие президентът се подпомага от специализирана комисия.
Държавният глава наименува обекти с национално значение, включително извън географските граници на Република България, и населени места.

Отбрана и националната сигурност.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България в мирно и във военно време. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.
Главнокомандващият по предложение на Министерския съвет и при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: утвърждава стратегическите планове за действие на въоръжените сили; привежда въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност; обявява обща или частична мобилизация; назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява офицери с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Президентът на републиката има право да изисква от министъра на отбраната, от началника на отбраната и от други държавни органи необходимата и пълна информация за осъществяване на функциите му като върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

При военен конфликт или война президентът на републиката има конкретни правомощия, чрез които се гарантират националната сигурност и териториалната цялост на държавата. Той обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, при военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи парламентът се свиква незабавно на заседание, за да се произнесе по решението. Държавният глава координира външнополитическите усилия за участие в международните организации и структури за сигурност, с цел прекратяване на военен конфликт или на война. Той ръководи Върховното главно командване, издава актове за подготовката на страната и въоръжените сили за война и за водене на военни действия; привежда в изпълнение военновременните планове по предложение на Министерския съвет; въвежда ограничителен режим върху информацията, свързана с отбраната на страната, внася предложение в Народното събрание за сключване на мир.

Съгласно Конституцията, президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон. Съставът на Съвета се определя при условията и по реда на Закона за Консултативен съвет за национална сигурност. Съветът е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност и обсъжда въпроси, свързани с външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност; гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани и действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност. Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност.

Взаимодействие на президента със съдебната власт и с Конституционния съд.

Конституцията на страната предвижда съдиите, прокурорите и следователите да се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от Висшия съдебен съвет. Изключение е предвидено за „тримата първи в съдебната власт“. Президентът на републиката назначава и освобождава председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор, по предложение на Висшия съдебен съвет.
Президентът участва във формирането на Конституционния съд, като назначава четирима от неговите членове. Държавният глава може да отправи искане до Конституционния съд – за даване на задължителни тълкувания на Конституцията; за произнасяне по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание; за решаване на спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните изпълнителни органи; за произнасяне за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна; за произнасяне по спорове за конституционността на политическите партии и сдружения и по спорове за законността на избора на народен представител.

Участие в конституиране на публични органи.

Конституцията предвижда президентът на републиката да участва в конституирането на публични органи, когато това е предвидено в закон. Съгласно действащото законодателство той назначава един от членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество; двама членове на Съвета за електронни медии; представител в Съвета по наркотичните вещества; трима членове на Управителния съвет на Българската народна банка; четирима членове на Комисията за защита от дискриминация; един член на Комисията за регулиране на съобщенията; председателя на Държавна агенция ”Национална сигурност”, директора на Националната разузнавателна служба, началника на Националната служба за охрана и главния секретар на Министерство на вътрешните работи по предложение на Министерския съвет.

В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания

Указите, чрез които той осъществява правомощия при споделена компетентност с правителството, се приподписват от министър-председателя или от съответния министър. Актовете на държавния глава, с които той: назначава служебно правителство; възлага проучвателен мандат за образуване на правителство; разпуска Народното събрание; връща закон, гласуван от Народното събрание, за повторно обсъждане; определя организацията и реда на дейност на службите към президентството и назначава персонала; насрочва избори и референдум; обнародва законите, посочени неизчерпателно в чл. 102, ал. 3 от Конституцията, не подлежат на приподписване.

В своята дейност президентът се подпомага от вицепрезидент. 

Вицепрезидентът се избира пряко от народа в една листа с президента и може да изпълнява ограничен кръг конституционни правомощия по изрично възлагане от страна на президента с указ (чл. 104 от Конституцията). Правомощията, които могат да бъдат възложени на вицепрезидента, са тези по чл. 98, т. т. 7, 9, 10 и 11 от Конституцията (назначаване и освобождаване от длъжност на държавни служители, определени със закон; даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него; предоставяне на убежище; упражняване право на помилване).

Вицепрезидентът дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Процедурите, условията и редът, при които се осъществява това правомощие, са подробно уредени в Закона за българското гражданство. Дейността на вицепрезидента се подпомага от специализирана комисия със съвещателни функции.

Президентът е възложил на вицепрезидента да упражнява и право на помилване. С акта на помилване може да се опрости изцяло или отчасти наложеното наказание, а смъртното наказание, доживотният затвор без замяна и доживотният затвор - да се опрости или замени (чл. 74 от Наказателния кодекс). При помилване правните последици водят до освобождаване изцяло или отчасти от изтърпяване на наложено наказание от лицето, без да се заличава престъпният характер на извършеното деяние. Помилването се упражнява по хуманни подбуди и в случай на изключителност.

Вицепрезидентът може да предоставя убежище. При условията и реда на Закона за убежището и бежанците се предоставя особена закрила на чужденци, които се намират на територията на Република България и са преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.


Blitz.bg

Преизбраха Медведев начело на "Единна Русия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638643

Руският премиер Дмитрий Медведев бе преизбран за председател на партията "Единна Русия", предаде ТАСС. Медведев от 2012 г. е председател на партията, основана от Владимир Путин. На конгреса в Москва той бе избран за нов петгодишен мандат, като според устава на "Единна Русия" е било необходимо да получи гласовете на най-малко две трети от броя на делегатите. В речта си пред конгреса Медведев призова съпартийците си да не се поддават на провокациите на идеологическите си противници по време на кампанията за изборите тази година, които ще се състо...

Студенти ще варят бира на Луната

http://www.cross.bg/bira-neobhodimi-kosmicheskiya-1532294.html

/КРОСС/ Група американски студенти от Калифорнийския университет в Сан Диего получиха възможност да сварят бира по повърхността на Луната, съобщава сайтът на учебното заведение. Младите хора са участвали в конкурса Lab2Moon, победителите в който ще могат да използват космическия кораб TeamIndus Spacecraft за провеждане на експерименти върху лунната повърхност. Студентите са защитили проект, в рамките на който да проведат няколко сеанса варене на бира в условията на безтегловност. В космическия кораб ще бъде монтиран специален апарат, в който всички необходими съставки ще се зареждат автоматично. Членовете на екипа казват, че преследват сериозни научни цели. Например, досега не е ясно как на лунната повърхност ще се държат дрождите, които са необходими за производството на много хранителни продукти.  

Фандъкова: Малките улици се чистят от сняг, когато е възможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010533

Фандъкова: Малките улици се чистят от сняг, когато е възможно„Малките улици в цяла София се почистват от сняг, когато е възможно и когато могат да бъдат достигнати заради спрените автомобили”, каза пред БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова, по повод множеството сигнали, че снегорини и почистваща техника минават само по големите улици и булеварди. „Това, че софиянци не усетиха почти бедственото положение,

Да си беден излиза скъпо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276216_%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE

 Да си беден наистина излиза скъпо. Ето как може да се живее спокойно в държава, където е помислено за всичко. За това разказва Йохан Карлсон от Швеция. 


Ние нямаме много документи, които трябва да носим, както е тук. Имаме една лична карта или шофьорска книжка с персонален номер и бар код, който дава цялата необходима информация за нас. Колите ни имат стикер на регистрационното табло, който дава на полицията възможността да знае това, което й трябва. Не ходим в банки, защото заплатите и пенсиите ни се превеждат по карта, и рядко използваме пари в брой.

Годишната ни данъчна декларация е готова за 20 секунди по интернет. Никога не седим вкъщи, за да чакаме някой от топлофикация или ВиК да ни посети. Вместо това пощальонът оставя бележка, в пощенска кутия, която в нашия случай е монтирана на вратата на апартамента ни, така че бележката се оказва на пода в хола ни. Тя ни казва, че е време да проверим уредите си След това записваме показанията на уредите в електронна сметка.

Ако те са същите като отчетените от компанията-доставчик на услугата, никой няма да ни потърси още една година. Вместо това банката плаща сметките, когато дойде време за това, а после ни изпраща квитанцията в същата тази пощенска кутия. Ако искате да спестите хартия и да спасите няколко дървета, можете да поискате да ви я изпращат по електронната поща.

В някои райони на Стокхолм мобилният ви телефон изпълнява тройна функция. У дома ви той използва наземната мрежа и вие плащате като за някогашните стационарни разговори, на път за работа функционира като ваш личен мобилен апарат, а в офиса използва номера на компанията ви. Разбира се, по всяко време вие можете да бъдете открити и на трите ви телефонни номера. Технологиите ви улесняват и в същото време ви спестяват пари.

В Швеция 99% от хората имат достъп до компютър. Този факт е резултат от проект, финансиран частично чрез намаляване на данъците за всички, които работят и искат да си купят компютър. Следствие на това е и, че всички училища имат компютри за децата. На първо място този проект имаше за цел да подкрепи демокрацията – всеки би трябвало да има право на достъп до компютър. Но в крайна сметка можете да го разглеждате и като взаимно изгоден проект. Днес, 17 години по-късно, населението на Швеция има едни от най-високите компютърни умения в света – което, разбира се, е от полза за бизнеса и за целия трудов пазар. Разходите за една такава идея и инвестиция са се изплатили с лихви отдавна.

Ние никога не ходим в пощенските клонове. Причината за това е много проста – дори нямаме такива. Ако си купя книга от Amazon или получа подарък за рождения си ден от леля си, си ги вземам от най-близката бакалия. И в този случая шведската държава не прави това само за да ме улесни. Парите, които се спестяват, в комбинация с простия факт, че това е малка промяна към по-добро за мен, ме карат да съм доволен. А иначе тези пари биха могли да се използват за по-добри цели.

Ето за какво става въпрос – за решения, които създават взаимно изгодни ситуации. Ако нещо е по-лесно и по-ефективно за мен и за всички други граждани, то е по-добро и за държавата.

През зимата градът винаги обезопасява всички улици и тротоари. Ако отново пренебрегнем неудобството и болката от счупения крак, можем да погледнем този факт през призмата на националната икономика. Цялото здравеопазване в Швеция е безплатно. На данъкоплатците обаче всеки счупен крак им излиза по около 10 000 евро. Ако пострадате, вие трябва да си стоите у дома и да не работите около месец, като междувременно получавате 90% от заплатата си. Както разбирате, само няколко избегнати инцидента изплащат разходите за посипването с малко пясък на леда по тротоарите. Печелите от това, че не си чупите крака.

Един малък, но хубав според мен пример за взаимно изгодна ситуация са “помощниците на уличното движение”. Стокхолм, който е двойно по-голям от София, няма никакви проблеми с трафика. Инфраструктурата има голяма заслуга за това. Но естествено винаги могат да се появят проблеми заради катастрофи, спукани гуми или свършило гориво.

Оказа се, че един умен млад икономист седнал на бюрото си в градската управа и направил следната сметка. Да кажем, че заради проблеми с движението в пиков час в някоя лоша сутрин 5000 човека закъснеят за работа с половин час. Това прави 2500 работни часа само в този конкретен ден. Идеята на икономиста била, че ако успеем да помогнем на затруднените шофьори много бързо и така решим проблема със задръстванията, изгубените работни часове ще бъдат намалени наполовина.

От много години “помощниците на уличното движение” са паркирани отстрани на големите пътища в Стокхолм, готови да помогнат – да решат проблемите при някой по-незначителен инцидент, да асистират на жена с малко по-дълги нокти да смени гума, да долеят няколко литра бензин в нечия кола. Тази услуга не струва нищо. Това, което обществото печели от нея, е повече от достатъчно. Жената с дългите червени нокти, данъкоплатците, работодателите - всички обичат тези помощници.

Това е контекстът – всяко дребно нещо, което прави малко по-лесен живота на обикновения човек, прави и обществото като цяло по-добро. Това може да стане чрез някоя много напредничава технология или чрез множество хитри решения. Но може да стане и просто като се помогне на някого да смени спуканата гума в понеделник сутрин.

Всяко общество и всяка страна са единствено сбора от хората, които живеят в тях, и техните идеи и решения.

Йохан Карлсон за „Мениджър”

В Туитър Тръмп разкритикува протестите срещу себе си

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81847/v-tuitar-tramp-razkritikuva-protestite-sreshtu-sebe-si

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп изрази недоволство от милионите хора в Съединените щати, излезли на протест срещу встъпването му в длъжност. Сред тях бяха и редица популярни личности.

"Арсенал" излезе втори в Англия след късна драма с две дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/22/2904539_arsenal_izleze_vtori_v_angliia_sled_kusna_drama_s_dve/?ref=rss


"Арсенал" беше на път да направи поредния подарък на "Челси" в 22-ия кръг на Висшата лига, но постигна инфарктна домакинска победа с 2:1 над "Бърнли" с гол от дузпа в 98-ата минута.

В двубой с доста дискусионно съдийство "артилеристите" откриха резултата в 59-ата минута чрез Шкодран Мустафи, но само шест по-късно Гранит Джака беше изгонен с директен червен картон.

С човек по-малко тимът на Арсен Венгер спокойно удържаше аванса си, преди Франсис Коклен да направи глупава...

До минус 19 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6010519

До минус 19 градуса утреПрез нощта над западните райони облачността ще е незначителна, в низините и котловините – мъгливо или ниска слоеста облачност. Предимно облачно ще е над източната половина от страната. През деня, предимно слънчево ще е на места в Югозападна България и планинските райони, а над останалите райони ще се задържи с ниска слоеста облачност.

Порошенко: Няма да се откажем от Донбас

http://www.moreto.net/novini.php?n=341975

Украинският президент Петро Порошенко категорично отрече предложенията да се откаже от Донбас, предава Интерфакс-Укракна. Изявлението той направи в Киев по време на тържествата по случай Денят на обединението на Украйна. “Жалко е да се повдига тази тема в Деня на обединението, но у нас има политически сили, които системно и открито предлагат да се откажем от Донбас“, каза Порошенко.

Реджеп Ердоган тръгна на обиколка из Африка

http://svetoven.pogled.info/news/81846/redzhep-erdogan-tragna-na-obikolka-iz-afrika

/Поглед.инфо/ Турският президент отпътува днес за Източна Африка, където ще посети лидерите на три държави – Танзания, Мозамбик и Мадагаскар. Ще бъде обсъден въпросът и за разкриването на посолства на Турция в тези държави.

Гръцките фермери се отказали от блокадата на границата ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638642

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни в понеделник, съобщи БНР, цитирайки Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни Арабаджиев. Родни превозвачи готови за контраблокада на Кулата заради гръцките фермери "Ако все пак се стигне до блокада...

Политолог със съдбовна прогноза за президента Радев!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276215_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7

 В следващите 3 месеца ще живеем под формата на полупрезидентска република и те ще са решаващи за целия мандат на новия президент ген. Румен Радев. Това каза политологът проф. Тодор Галунов.
Той заяви, че президентът ген. Румен Радев няма никакво политическо време. „Той трябва в рамките на няколко дни да назначи своите съветници, след което веднага да пристъпи към разпускане на парламента, към назначаването на служебен кабинет и насрочването на нови избори. Тук идва големият въпрос до каква степен ще успее да назначи служебен кабинет с работещи професионалисти, които да управляват България до времето на парламентарните избори и да ни увери в своята партийна и политическа безпристрастност. Мисля, че той започва с летящ старт своя мандат на президент, защото буквално от първите му дни на длъжността в него се фокусират многобройни очаквания. Тоест ние в следващите 3 месеца ще живеем под формата на полупрезидентска република, при която президентът ще бъде на първо място и служебният кабинет ще бъде пряко назначен от него. Де факто от тези три месеца ще зависи целият мандат на президента Радев, защото впечатлението, което остави през тези три месеца, ще поставят отпечатък на целия му мандат“, обясни политологът.

По думите на проф. Галунов, когато става въпрос на назначения по високите етажи, няма как да има партиен натиск. „Тук има нещо особено – когато се назначат служебни министри по съответната нормативна база, те няма да бъдат кандидати за депутати. Това автоматично изключва първата част на елитите от основните политически партии. Така че, ако има натиск, той по-скоро ще бъде за назначаване на експерти, близки до съответните партии, но не толкова пряко обвързани с тях. Никоя партия в момента няма интерес от политически скандал. Служебният кабинет е надпартиен като изпълнение на правомощията“, отбеляза проф. Галунов.

blitz.bg

ЕС обсъжда даване на "човешки права" на роботите

https://vesti.bg/tehnologii/es-obsyzhda-davane-na-choveshki-prava-na-robotite-6064357

Ако човечеството иска да използва роботи в ежедневието си, те трябва да имат своите права и задължения, смятат политиците

Три български филма в международния конкурс на "София филм фест"

http://www.cross.bg/film-sofiya-filma-1532293.html

/КРОСС/ За първи път в историята на най-престижния международен фестивал в България три филма, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране, ще бъдат представени пред авторитетното международно жури, което традиционно връчва Голямата награда на фестивала "София - град на киното", осигурена от Столична община. Отличеният със "Златен леопард" в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда "Златна роза", "Безбог" ("Godless", 2016) на Ралица Петрова е "разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление". Сюжетът следва една медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност. "Светът - или поне българският свят - се дави в депресия, корупция и мизантропия. Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм "Безбог" на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило", пише "Варайъти". "Планинар човек съм и по време на писането на сценария качих Безбог за пореден път. Отекна ми, че предисторията и мита, който е свързан с върха, някак си отразява същите емоции и същата тема", споделя от своя страна Ралица Петрова

"168 часа": Харвардски професор доказва съществуването на отвъдния свят

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6008901

"168 часа": Харвардски професор доказва съществуването на отвъдния свят"Преминах през първоначално, примитивно ниво на съзнанието, чувствах се сякаш заровен в земята. В един момент отгоре започна да се спуска същество от светлина, което отвори процеп в тъканта на онази груба реалност и усетих как преминавам през отвор като през портал към пленително красива, плодородна долина, изпълнена с буйна растителност,

Тръмп отправи въпрос към протестиращите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/22/2904536_trump_otpravi_vupros_kum_protestirashtite/?ref=rss


Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп коментира в социалната платформа "Туитър" масовите протести срещу избора му, които се проведоха вчера в Щатите и по света.

Повече от половин милион души се събраха в столицата Вашингтон, още милион и половина излязоха из страната, също и стотици хиляди в европейските столици, Австалия и Азия като част от движението "Маршът на жените" срещу сексизма и нетолерантността, които демонстрира новият стопанин на Белия дом. В протестите се включиха...

Нова младежка инициатива ще представя добрите каузи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=341992

На 23-ти януари във Варна ще се проведе първото издание на "Социални понеделници" - поредица от събития, които ще представят добрите каузи в морската столица. Целта на инициативата е да се улесни диалога между неправителствения сектор, обществото и бизнеса.

Кои магистрали са отворени за коли и кои проходи са затворени към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010506

Кои магистрали са отворени за коли и кои проходи са затворени към 17:30 часаТемпературите са в интервала от – 8 до + 7 С°. Времето над страната е предимно ясно, с разкъсана облачност. Вятър духа в областите: Шумен, Силистра и Варна. Пътните настилки в страната са предимно мокри и заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Гръцките фермери са се отказали да блокират границата ни

http://www.mediapool.bg/gratskite-fermeri-sa-se-otkazali-da-blokirat-granitsata-ni-news259175.html

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни в понеделник, съобщи БНР, като цитира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни Арабаджиев. "Ако все пак се стигне до блокада, ние ясно заявихме нашите намерения единствено с недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България - било като внос, било като транзит", добави той. Арабаджиев съобщи още, че българските превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата.

Турция прекратява признаването на македонски дипломи

http://offnews.bg/news/n_1/n_645092.html

Турция прекратява споразумението с Македония за признаване на македонските дипломи от всички образователни равнища, съобщава македонското онлайн издание „Фокус“. Решението, подписано от турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, е взето през декември миналата година по предложение на турското Министерство на външните работи и влиза в сила на 11 февруари. Ходът на Анкара идва, след като македонските власти не предприеха конкретни мерки по искане на турските власти за затваряне на училища и фондации, които Турция смята за свързани с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Избирателите в Турция не разбират промените в конституцията

http://svetoven.pogled.info/news/81845/izbiratelite-v-turtsiya-ne-razbirat-promenite-v-konstitutsiyata

/Поглед.инфо/ Социологическо проучване сочи, че обикновените хора в Турция изобщо не разбират приетите поправки в конституцията на страната.

По Северното Черноморие над 50 % от плажовете не могат да бъдат дадени на концесия

http://www.moreto.net/novini.php?n=341988

По Северното Черноморие над 50 % от плажовете не могат да бъдат дадени на концесия защото са много големи и обширни и просто няма интерес от концесиониране. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион Североизток.

Реформаторите искат Радев да свика съвета за национална сигурност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/22/2904534_reformatorite_iskat_radev_da_svika_suveta_za/?ref=rss


Реорматорският блок (РБ) настова президентът Румен Радев да свика Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) още идната седмица, за да гарантира сигурността на гражданите и приемственост между правителствата. Това обяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

"Радев встъпва в длъжност в сложно време на правителствена криза, мигрански натиск, тежка зима и поема цялата отговорност на властта в следващите два месеца, затова от РБ...

Авария остави повторно 2000 семейства без парно в Русе

http://www.mediapool.bg/avariya-ostavi-povtorno-2000-semeistva-bez-parno-v-ruse-news259174.html

Авария на „Топлофикация-Русе“ остави повторно 2000 семейства без парно, предаде кореспондент на БГНЕС. След като миналата седмица в продължение на пет дни абонатите на три квартала стояха на студено, сега същият топлопровод е избил отново, но на друго място. Магистралният топлопровод бе ремонтиран миналата седмица, като бе подменена част от тръбата. В събота следобед обаче отново е избила вода, което е принудило дружеството да спре топлоподаването. След изпомпването на водата са започнали отново изкопни работи, за да се търси къде точно е пробивът. "Вчера се надявахме евентуално да е от някоя заварка, от новите заварки, но не е от там", обясни изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" инж. Севдалин Желев. Днес той бе на мястото, за да види как върви работата. Най-вероятно и утре хората ще бъдат без парно, което ще доведе и до принудителна дървена ваканция за четирите училища, чието отопление се захранва от въпросния топлопровод. От дружеството увериха абонатите, че изтеклата вода ще бъде за сметка на "Топлофикация" и няма да се плаща от гражданите.

„Дунав“ прегази шестия в Украйна с 5:1

https://www.24chasa.bg/sport/article/6010493

„Дунав“ прегази шестия в Украйна с 5:1Шестият в Първа лига ФК „Дунав“ прегази също шестия във временното класиране на елита в Украйна „Ворскла“ Полтава с 5:1 в първата си зимна контрола. Досега русенци бяха водили само физическа подготовка, преди да отлетят на лагера в Турция. „Дунав” „Ворскла“ Полтава на игрището на хотел „Селин“ в турския курорт Чолаклъ.

Напуканият участък от "Цариградско шосе" ремонтиран преди 3 г., нов ремонт през лятото

http://offnews.bg/news/n_1/n_645089.html

"Напуканият участък от столичния булевард "Цариградско шосе" е бил ремонтиран преди 3 години. Той е гаранционен, предприети са аварийни мерки и след като времето позволи, фирмата ще коригира участъка. Договорите са изключително строги, фирмата ще поеме отговорността си и през лятото отново ще ремонтира целия участък." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването "120 минути" по bTV. Тя поясни, че в общината не са научили за проблема от сигнала, добил публичност - на "Спаси София". "Колегите от "Транспортна инфраструктура" го установиха в началото на седмицата." Агенция "Пътна инфраструктура" ще помогне с лабораторията си, за да се изследва и да се види причината за този проблем, каза още Фандъкова. В отговор на зрителски въпрос кога пешеходците ще станат по-важни от автомобилите Фандъкова припомни, че тази година предстои цялостен ремонт на централната улица "Граф Игнатиев", по която вече няма да се движат автомобили, ще бъдат изградени и нови велоалеи. По отношение на снегопочистването и многото въпроси на недоволни от работата на фирмите граждани Фандъкова напомни, че сегашната зима е най-тежката от 10 години насам и че първата и основна задача на фирмите е да осигурят движението в града, той не трябва да бъде блокиран заради снега. Чак след това може да се чисти в малките квартални улици, каза Фандъкова и провокирана от въпрос посочи, че в квартала, където живее, също не е изчистено.

Търговският оборот между САЩ и Китай скочил 200 пъти за 38 години

http://www.mediapool.bg/targovskiyat-oborot-mezhdu-sasht-i-kitai-skochil-200-pati-za-38-godini-news259173.html

Китайското министерство на търговията изнесе оптимистични данни за търговския оборот между Пекин и Вашингтон. Двустранният стокооборот е нараснал от 2.5 млрд. долара през 1979 г. на 519.6 млрд. долара през 2016 г. "Обемът на търговията с услуги надвишава 100 млрд. долара. САЩ запазват положителното салдо в търговията с Китай. Взаимните инвестиции в края на 2016 г. надминаха 170 млрд. долара“, отбелязва китайското министерство, предаде БГНЕС. Очаква се през 2026 г. износът на стоки и услуги от САЩ за Китай да се увеличи до 369 млрд. долара, а през 2050 г. ще достигне 520 млрд. долара.

Зодията, която е добър приятел и е малко луда

https://vesti.bg/lyubopitno/zodiiata-koiato-e-dobyr-priiatel-i-e-malko-luda-6064460

На прага на епохата на водолея, нашата задача е да не живеем в страх и зависимост

„Дунав“ отнесе шестия в Украйна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638639

ФК „Дунав“ победи шестия във временното класиране на елита в Украйна с 5:1 в първата си зимна контрола. „Драконите“ срещнаха „Ворскла“ Полтава на игрището на хотел „Селин“ в турския курорт Чолаклъ. Русенският отбор започна с Мартин Луков на вратата, а пред него в отбрана действаха Марио Петков, Тейнур Марем, Петър Патев, Атанас Атанасов. В халфовата линия и нападението бяха Диян Димов, Ивайло Раденцов, Бранимир Костадинов, Бирсент Карагарен, Васил Шопов и Ндуе Муйеци. Резултатът бе открит в 16-ата м...

Британският върховен съд решава съдбата на Брекзит във вторник

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-varhoven-sad-reshava-sadbata-na-brekzit-vav-vtornik-news259172.html

Върховният съд на Великобритания ще заседава във вторник, за да реши дали премиерът на страната Тереза Мей може да използва правомощията си, за да започне официални преговори за напускане на Европейския съюз или ще трябва да търси първо одобрение от парламента. Това съобщи "Агенция Франс прес“, цитирана от БГНЕС. Мей искаше да задейства член 50 от Лисабонския договор, чрез който да стартира Брекзит без разрешението на депутатите, но според съда това е незаконно. Преди дни премиерът на страната заяви, че Великобритания не желае "раздробяване" на Европейския съюз, като изтъкна, че излизането от общността означава край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на страната. "Отново ще получим контрол над собствените си закони и ще сложим край на юрисдикцията на ЕС във във Великобритания. Излизането ще означава, че нашите закони ще се пишат в Уестминстър, Единбург, Кардиф и Белфаст. И тези закони ще се тълкуват от съдии не в Люксембург, а в съдилищата в нашата страна", подчерта Мей.

Тръмп коментира в Туитър масовите протести срещу него

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638640

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп попита участниците в масовите протести срещу него защо не са отишли да гласуват на президентските избори на 8 ноември, предадоха световните агенции. Watched protests yesterday but was under the impression that we just had an election! Why didn't these people vote? Celebs hurt cause badly. — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 22 януари 2017 г. "Гледах демонстрациите вчера...

Минус 17 градуса в Пловдивско, стопани в паника за овошки и лозя

https://www.24chasa.bg/region/article/6010257

Минус 17 градуса в Пловдивско, стопани в паника за овошки и лозяНе би трябвало да измръзнат, категорична е проф. Валентина Божкова До минус 17 градуса паднаха температурите в неделя сутринта в Пловдивско. Свирепият студ притесни сериозно собственици на овощни градини и лозови насаждения. "Има опасност да измръзнат, ако времето се задържи толкова люто", опасява се кметът на Белозем Иван Тачев.

Туристическият сектор трупа печалби от гей пътуванията

http://www.moreto.net/novini.php?n=341987

Туристическият сектор отчита ръст на доходите от хомосексуалисти, които са склонни да харчат доста повече, отколкото другите туристи – особено за горещи и луксозни дестинации като Ибиса. Тази тенденция бе подчертана на ежегодния Международен туристически панаир в Мадрид тази седмица.

Бивш служител на ВКР се уби пред децата си в Пловдив

http://www.cross.bg/bivsh-plovdiv-slyzhitel-1532319.html

/КРОСС/ Бивш служител на военното контраразузнаване (ВКР) се е хвърлил от 12-ия етаж в Пловдив, предаде Трафикнюз. 75-годишният мъж се самоубил пред очите на своята съпруга и двете им им деца. Той е скочил от стълбищната площадка на високата жилища сграда. Според данни на медията бившият военен е имал проблеми със здравето и вероятно това е причината той да сложи край на живота си.

Германия взе дамската щафета в биатлона

http://offnews.bg/news/n_1/n_645090.html

Фаворитът Германия очаквано спечели дамската щафета на 4х6км от шестия кръг от Световната купа по биатлон, който се проведе в Антхолц-Антерселва (Италия) .  Ванеса Хинц, Марен Хамершмид, Франциска Хилдебранд и Лаура Далмайер използваха 12 резервни патрона и грабнаха победата. Анаис Шевалие, Жустин Бреза, Анаис Бескон и Мари Дорен Абер стреляха значително по-добре, но нямаха нужната скорост по трасето. Французойките използваха 8 допълнителни патрона и завършиха втори. Италия използва един патрон повече от Франция и зае последното стъпало на почетната стълбичка. Домакините бяха представени от Лиза Витоци, Федерика Санфилипо, Алексия Рунгалдир и Доротея Вирер. Българската щафета завъртя една наказателни обиколка и произведе 9 изстрела в повече, което ни отреди 19-та позиция в крайното класиране. Нашите момичета бяха в състав: Стефани Попова, Десислава Стоянова, Емилия Йорданова и Даниела Кадева. Стартираха общо 23 отбора.

Отсечките Варна - Зл. пясъци и Варна - Добрич сред най-опасните в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=341990

Девет са най-опасните пътища у нас - това показва статистиката на Пътна полиция. На един от най-проблемните участъци - този през Кресна, днес жители на града ще блокират движението на главен път Е-79 в 12:00 часа. В рамките на 1 час гражданите ще се разхождат по пешеходната пътека без спиране.

Тръмп разкритикува протестите срещу себе си

http://www.mediapool.bg/tramp-razkritikuva-protestite-sreshtu-sebe-si-news259171.html

Американският президент Доналд Тръмп изрази недоволство от милионите хора в Съединените щати, излезли на протест срещу встъпването му в длъжност. Сред тях бяха и редица популярни личности, предаде БГНЕС. "Гледах протестите вчера, но останах с впечатлението, че ние току-що сме имали избори. Защо тези хора не гласуваха?“, написа той в "Туитър“. Според различни източници между два и пет милиона души в цялата страна демонстрираха неодобрението си срещу новия държавен глава, който неведнъж се е изразявал неуважително срещу жените, имигрантите и малцинствата. Американската поп звезда Мадона, която също се включи в "Женския марш“ във Вашингтон, напсува на два пъти президента на САЩ Доналд Тръмп. Си Ен Ен прекъсна речта й, извинявайки се на зрителите за нецензурните думи. Срещу него се обявиха също Скарлет Йохансон, Апли Джъд, Америка Ферера, Майкъл Мур и феминистката Глория Стейнъм. Подобни шествия се проведоха в целия свят - в Берлин, Париж, Рим, Виена, Женева, Амстердам, Найроби, Сидни, Мелбърн, Токио, Хелзинки и други.

Отличничките на Борисов - от прости по-прости!

http://bulgarski.pogled.info/news/81843/otlichnichkite-na-borisov-ot-prosti-po-prosti

/Поглед.инфо/ Както знаете Б.Б. винаги назначава по-тъпи от него, за да може да изпъква. Това наистина е много труден процес, защото такива трудно се намират. И все пак – успява.

Кунева: Брюксел опроверга БСП за европарите за наука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010488

Кунева: Брюксел опроверга БСП за европарите за наукаТвърденията на БСП от петък за спрени еврофондове вече са опровергани директно от еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. Това написа в профила си във ФБ вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева, която сподели позицията на комисарката, че няма нито спрени европари за България,

Полицаи откриха 10-годишната Елена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638638

Столични полицаи откриха жива и здрава 10-годишната Елена Райчева, съобщи "24 часа", като се позова на МВР. Вчера бе съобщено, че детето се издирва, след като е в неизвестност от петък следобед, когато е забелязано последно в столичния квартал "Люлин". Полицията издирва момиче, видяно за последно в кв. "Люлин" в София Момичето е намерено при възрастни хора, роднини на детето. То е добре. Не е било жертва на престъпление.<...

Игрите на Ердоган с турското гражданство

http://www.mediapool.bg/igrite-na-erdogan-s-turskoto-grazhdanstvo-news259170.html

По средата на противоречивия процес за конституционни изменения и на прага на нови избори или референдум Турция е белязана от драстични промени на законите за гражданство, без какъвто и да е било дебат или парламентарен контрол. На 6 януари бе представен нов пакет от законодателни постановления, които получиха едноличното одобрение на президента и неговия кабинет. Указ 680 постановява, че хора, които са разследвани по един от осем отделни члена на турския наказателен кодекс, могат да бъдат лишени от гражданство, ако не се върнат в Турция до 90 дни. Вестници, подкрепящи управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), отразиха тържествуващо новината, фокусирайки се основно върху членове на организацията на Гюлен. Идеята за отнемане на турското гражданство се върти в ума на Ердоган още отпреди опита за преврат от юли. Например, през април той каза: „Ние сме решени да предприемем всички предпазни мерки, включително отнемането на (турско – бел. ред.) гражданство от поддръжниците на терористични организации“. Сега най-накрая това вече е закон в Турция. Нещо повече, това е прераждането на указ от ерата на преврата през 80-те години, който през 2009 г. бе отменен именно от ПСР. Заради закона от 80-те 14 000 дисиденти губят гражданството си. По ирония на съдбата през 2011 г. Ердоган отправи покана до всички жертви на указа, молейки ги да се върнат у дома. Известен професор по право, пожелал анонимност, каза пред „Ал Монитор“: „Тук ключовият въпрос е, че става въпрос само за разследване, а в Турция в рамките на извънредното законодателство стотици хиляди граждани са разследвани. Това е достатъчно, за да се поиска някой да се върне в Турция или да загуби правата си на гражданин. В допълнение някои от тези наказателни закони са неясно формулирани. Един от тях споменава за възможна обида срещу държавата, а друг - срещу конституцията. Това може да бъде интерпретирано доста обширно. Всеки, който живее в чужбина и е критичен спрямо администрацията на Ердоган, вече има повече причини да се страхува. Айхан Билген, говорител на „Демократичната партия на народите“ (ДПН) и член на парламентарната комисия за човешки права, заяви пред „Ал Монитор“: „Произволното ограничаване на гражданските права или използването им като средство за натиск или заплаха на отделни хора е знак, че страната се отдалечава от върховенството на закона. В Турция ние сме свикнали администрациите след военни преврати да използват подобни методи. Ние също така трябва да обърнем внимание, че голям брой учени и журналисти са заплашени от този закон. Ако той започне да се прилага спрямо личности, които очевидно не са замесени в опита за преврат, то тогава можем да направим заключението, че целта на закона не е да наказва превратаджиите“. Дирен Джевахир Сен, адвокатка и активистка, обяснява пред „Ал Монитор“, че този закон е продължение на лова на вещици. „Ако не подкрепяте ПСР, то тогава можете да бъдете нарочен за терорист. Правителството превърна опита за преврат в претекст за заглушаване на всички критици, най-вече кюрдите и социалистите“, заяви тя. Фатих Яслъ, учен и известен колумнист на вестник „Биргюн“, е автор на няколко книги за ПСР и десните движения, в това число и за национализма и исляма в Турция. Неговата книга „ПСР, организацията и сунитската нация“ се занимава в подробности с установяването на нов режим в Турция. Яслъ посочва пред „Ал Монитор“, че като се има предвид ставащото от опита за преврат насам, „законът за отнемането на гражданство може да бъде използван срещу всеки в чужбина“. Това е закон, който може да създаде голям брой потърпевши заради произволните съдебни процедури. В деня, в който законодателният указ трябваше да отнеме турско гражданство, Ердоган обяви, че вътрешното министерство е започнало процес по предоставяне на гражданство на иракски и сирийски бежанци. Той заяви: „Има много висококвалифицирани хора сред тях – има инженери, адвокати, доктори. Нека използваме този талант... Вместо да ги оставяме да работят незаконно тук и там, нека им дадем шанс да се трудят като граждани, като децата на тази нация“. И наистина Ердоган от месеци говори по този въпрос. Въпреки това общественото мнение в Турция е твърдо против приемането на сирийски и други бежанци като постоянни жители в страната. Всеки път щом Ердоган отвори въпроса, хаштагът, който се превежда като „не искам сирийци в моята страна“, става популярна тема в социалните мрежи. И докато турците първоначално приемаха с радост като гости сирийските граждани, то през последните шест години с увеличаването на престъпленията, терористичната дейност и безработицата антиарабските настроения в страната се увеличиха. В момента все още не е ясно кои от тези бежанци ще могат да получат гражданство и какви интеграционни политики ще бъдат предприети. Междувременно потребители на социалните мрежи започнаха да разпространяват приетия закон със заглавието „ПСР продава Турция“, придружен от снимки на арабски реклами, предлагащи домове в провинция Трабзон на черноморския бряг. Яслъ отбелязва, че нарастващото антисирийско настроение сред работническата класа е силно. „Когато незаконните мигранти работят за по-ниска заплата, това предизвиква негодувание сред най-бедната част на обществото. Ултранационализмът набира сили“, посочва той. Яслъ, както и Билген, отбелязват своето притеснение заради това, че все повече сунитски сирийци са настанявани в кюрдски и алевитски градове, унищожени от пламналия конфликт в Югоизточна Турция. Билген набляга на това, че преместването на кюрди, заедно с настаняването и натурализирането на сунитски араби, е начин ПСР да си създаде база от гласоподаватели в кюрдските области. Въпреки че Ердоган използва сирийските бежанци като разменна монета с Европейския съюз, непосредственият ефект от приемането на бежанците се усеща в Турция. Най-вече след нападението в „Рейна“, което демонстрира възможността чужди джихадистки бойци да се установяват в Турция заедно със семействата си. Турците са още по-подозрителни спрямо чужденците. Освен това турските граждани се страхуват, че бързото натурализиране на бежанци, които дори нямат официален бежански статут в Турция, ще предизвика интеграционни проблеми и ще направи пътуването в чужбина с турски паспорт все по-трудно. Решението на Ердоган премахна и последната надежда за безвизово пътуване в ЕС за собственици на турски паспорти. Дирен Джевахир Сен се чуди до каква степен турското гражданство ще помогне на бежанците или ще допринесе към усилията за слагане на край на сирийската гражданска война. „Не трябва ли да предположим, че те биха искали да се върнат у дома, щом войната приключи?“, пита тя. Докато турската общественост се опитва да разбере това, на 12 януари държавният вестник обяви, че чужденци, отговарящи на някои от следните условия, могат да получат гражданство в Турция – покупка на имот на стойност най-малко 1 млн. долара, инвестиции за най-малко 2 млн. долара или наемане на работа на най-малко 100 души в Турция. Освен това за придобиване на турско гражданство може да се депозират най-малко 3 млн. долара в банка в страната или да се купят държавни облигации за същата сума. Този закон създаде заглавията „Продават турско гражданство“ в опозиционни медии, някои от които представляващи ултранационалистически групи. Любопитен факт е, че в някои европейски страни като Малта, Португалия и Испания човек може да придобие гражданство срещу много по-малка сума, отколкото в Турция. Въпреки това тези държави имат квота за възможностите за получаване на гражданство с инвестиции, като по-голяма част от тях дори не могат да я изпълнят. В такъв случай кой би похарчил повече за турско гражданство, вместо за европейски паспорт? Човек не може да не се зачуди дали това няма да се предпочете от хора, замесени в мащабно пране на пари и други възможни незаконни престъпни мрежи, след като турското законодателство вече не се съмнява в тези, които влизат в Турция с куфарчета пари. За по-малко от седмица турското правителство обяви някои ключови закони, които променят дефиницията за турско гражданство. Тези регулации, установени по време на удълженото извънредно положение, без никаква дума от страна на турския парламент, ще имат дълготраен ефект върху политиката на идентичността в страната, както и икономически и културни последствия. *Преводът е на БГНЕС.

Гръцките фермери още се чудят дали да блокират границата

http://www.cross.bg/fermeri-proizvoditeli-reshenie-1532318.html

/КРОСС/ Гръцките фермери още не са взели окончателно решение дали да блокират българо-гръцката граница утре, както първоначално заявиха, предупреди в. Български новини. Тракторите обаче ще са в готовност до края на седмицата, като част от национална мобилизация и ще бъдат наредени по селските площади като предупреждение за по-нататъшна ескалация. Синдикалистът Никос Ангелис смята, че поне 40 трактора ще се включат в началото, но все още не е взето решение за деня на мобилизацията, когато местните фермери ще се присъединят при Никия към групата на главния координатор Вангелис Бута. От друга страна, земеделските производители в региона Алмирос традиционно създават голяма и мощна блокада на пътен възел Микротивес. Подобни нагласи и настроения имат и земеделски производители от областите на Пелион, но там тепърва ще преценяват ситуацията.  

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010483

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утреГръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утре, съобщи за БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си,

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=341984

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 23 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Роднини на изчезналите от самолет MH370 искат възобновяване на търсенето

https://www.actualno.com/asia/rodnini-na-izcheznalite-ot-samolet-mh370-iskat-vyzobnovjavane-na-tyrseneto-news_589102.html

Роднини на пътниците от самолет MH370 настояха издирването на самолета и хората, които са били на борда, да продължи. Това стана малко преди среща на министрите на транспорта на Австралия и Малайзия в Пърт. На 17 януари издирвателната операция в Индийския океан за изчезналия п

Оцелели от жестоката катастрофа в Италия унгарци разказват за ужаса и спасителите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638637

Оцелели от катастрофата с унгарски автобус с ученици в Италия разказаха, че са се спасили благодарение на геройското поведение на един от пътувалите с тях, на жена му и един ученик, предаде ДПА. Автобусът се блъсна в нощта на петък срещу събота в подпорна колона на магистрала в Италия и се запали. Загинаха 16 души, предимно тийнейджъри, връщали се от ски ваканция във Франция. В автобуса имало 54 пътници и двама шофьори. Двама от ранените възрастни, които са в критично състояние, още не са идентифицирани. В болница остават още двама души в тежко...

Катастрофа блокира АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/katastrofa-blokira-am-trakiya-1532317.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа затруднява движението по АМ Тракия в посока Пловдив. В началото на тунела "Траянови врата" са се ударили 4 леки коли, една от които е с чуждестранна регистрация, съобщи Дарик. Движението се регулира от служители на сектор "Пътна полиция", като се осъществява в едната лента. Образувала се е близо километрична колона от автомобили.

Актрисата Кейт Бекинсейл получила сънна парализа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6010477

Актрисата Кейт Бекинсейл получила сънна парализаКейт Бекинсейл мислела, че е получила инсулт и е на смъртния одър, когато била засегната от сънна парализа, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Звездата от филма "Подземен свят: Възходът на върколаците" се уплашила, че нещо ужасно й се е случило, когато получила сънна парализа.и имала халюцинации, но била успокоена от свой приятел лекар,

"Черешката на тортата" с нова доза кулинарни изкушения

https://vesti.bg/lyubopitno/chereshkata-na-tortata-s-nova-doza-kulinarni-izkusheniia-6064459

Евелина Павлова, Надя Иванова, Тереза Маринова, Тити Папазов и Явор Янакиев - 100 Кила са домакините, които през следващата седмица ще ни накарат да сложим край на диетите

Треньорът на Григор Димитров разкри трите му оръжия

http://offnews.bg/news/n_1/n_645088.html

Със сигурност треньорът Дани Валверду от Венецуела е ключът към успешния сезон на Григор Димитров през 2016 г.  Българинът се върна в Топ 20 на АТР, а само шест месеца преди това бе около Топ 40. Валверду се превърна в любим събеседник за медии и репортери. Той даде интервю пред френския "Екип". „Григор е неуморим в работата. Откакто сме заедно, той вложи много от себе си в занятията. Много съм доволен от начина, по който възприема всичко. Няма нужда да го карам да прави каквото и да е. Той разбира, че ако сложим всичко на масата, резултатите ще дойдат по-лесно. Той е някой, който стигна до Топ 10 въпреки огромните очаквания. Вероятно не направи всичко, което трябваше, за да успее. Това е по-трудната част. То е част от обучението му. Имал съм шанса да работя с Мъри и Бердих, които със сигурност са сред играчите, които са най-големите работохолици в Тура. Знам какъв професионалист трябва да бъдеш, за да стигнеш върха и мога да предам познанието си на Григор. Той приема много и слуша много“, каза за в. „Л‘Екип“ треньорът на българина. Според него хасковлията има в арсенала си три много силни оръжия: сервисът, форхендът и работата с крака. „Ако успеем да докараме до максимум тези елементи във всеки момент, той може да е опасен за всеки с агресивната си игра. Плюс способността му да се движи, а и играе много добре в защита. С тези неща наистина е много успешен“, каза още Велверду.

Откъс от "Другият сън" на Владимир Полеганов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/22/2904527_otkus_ot_drugiiat_sun_na_vladimir_poleganov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Другият сън" - фантастичен роман на българския писател Владимир Полеганов. Той е носител на втора награда от Националния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев", а през 2015 г. разказът му "Птиците" е включен в антологията "Best European Fiction" на издателство Dalkey Archive Press. Негови творби са публикувани в списанията "Следва", "Море", "Страница" и "Granta България", както и в "Литературен вестник" и Drunken Boat. Автор е на сборника с разкази...

Лондон е прикрил неуспешен тест на своя ракета

http://www.mediapool.bg/london-e-prikril-neuspeshen-test-na-svoya-raketa-news259169.html

Британското правителство е запазило в тайна извършено през миналата година неуспешно пробно изстрелване на ракета, способна да носи ядрено оръжие. Това съобщи лондонският "Таймс", цитиран от БТА. Тестът е бил извършен в края на юни край бреговете на Флорида, дни преди важно гласуване в британския парламент за удължаване на програмата "Трайдънт" за балистични ракети с подводно базиране. Ракетата е показала "сериозни неизправности", но правителството е решило да скрие провала, за да не бъде дискредитирана програмата в очите на обществеността, пише "Таймс", като се позовава на високопоставен източник от военноморските сили. При извършването на теста ракетата не е носела ядрен заряд. Според източника, пожелал анонимност, по върховете на правителството и въоръжените сили е настъпила "голяма паника", след като първият от четири години тест на британските сили за ядрено възпиране е завършил с провал. "Ако информацията бе добила публичност, това щеше да накърни доверието в надеждността на нашия ядрен възпиращ арсенал", е казал източникът. Гласуването за програмата "Трайдънт" в Камарата на общините бе насрочено за 18 юли м.г. В хода на дебатите Тереза Мей, която пое премиерския пост на 13 юли, каза пред парламента, че предвид "сериозните заплахи" за сигурността Великобритания се нуждае от нова ракетна система "Трайдънт" на стойност около 40 милиарда лири. Мей предупреди, че продължава да съществува риск от по-нататъшно разпространяване на ядрените оръжия, без да споменава за неуспешния тест във Флорида, отбеляза „Ройтерс“, цитирана от БТА. Британското правителство не е потвърдило верността на публикацията на "Таймс", а някои опозиционни депутати поискаха разследване по случая.

Пик на замърсяването в Париж и Лион, ограничават движението в понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=341983

Френската столица Париж и друг от големите градове в страната – Лион, ще наложат ограничения на движението в понеделник заради регистриран пик на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, предаде Франс прес. Властите обясняват повишеното замърсяване с антициклон, липсата на вятър и много ниските температури.

"Шарли ебдо" се пошегува с лавинната трагедия в Италия, местните отвръщат със съд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/22/2904483_sharli_ebdo_se_posheguva_s_lavinnata_tragediia_v/?ref=rss



Карикатурата на деня за този четвъртък на френското сатирично списание "Шарли ебдо" изобразява Смъртта, спускаща се весело със ски, като държи коси вместо щеки. Надписът гласи "Италия, снегът дойде... но няма да има за всички".

Шегата е за сметка на бедстващите в хотела "Ригопиано" във Фариндола, Централна Италия. Късно вечерта на 18 януари, сряда, хотелът беше погребан от лавина с десетки гости и служители вътре.

Спасителните акции все още продължават, но шансовете...

Финландските влакове закъсняват с 2 часа заради проблем с компютрите

http://www.cross.bg/kompaniya-zaradi-chasa-1532316.html

/КРОСС/ Влаковете във Финландия днес вървят със закъснение заради проблем в компютърната система за управление на движението. Финландската железопътна компания съобщи, че закъсненията в някои случаи са до два часа, макар че повечето са в рамките на 40-45 минути. Транспортна компания на Хелзинки пусна допълнителни автобуси до летището на финландската столица, за да улесни пътниците, които са смятали да стигнат дотам с влак.  

Катастрофа блокира АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010465

Катастрофа блокира АМ "Тракия"Верижна катастрофа затруднява движението по АМ Тракия в посока Пловдив. В началото на тунела "Траянови врата" са се ударили 4 леки коли, една от които е с чуждестранна регистрация, съобщи Дарик. Движението се регулира от служители на сектор "Пътна полиция", като се осъществява в едната лента. Образувала се е близо километрична колона от автомобили.

Щайнмайер: С избора на Доналд Тръмп се сложи край на света, какъвто беше през ХХ век

https://www.actualno.com/america/shtajnmajer-s-izbora-na-donald-trymp-se-sloji-kraj-na-sveta-kakyvto-beshe-prez-hh-vek-news_589099.html

Както винаги при промени на властта има неясноти, съмнения и въпросителни знаци за курса, по който ще поеме новото ръководство. Това заяви за в. "Билд" външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като нов президен

Разкриха откъде идва зловонието на азиатски плод деликатес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638634

Учени от Германския изследователски център по хранителни технологии във Фрайзинг изясниха кои химични вещества формират неприятната миризма на плода дуриан, съобщи Лента. Резултатите от изследването им показаха, че ароматът на този плод може да бъде възпроизведен чрез използване на само две съединения. Най-миризливите храни в света Плодът на растението Durio zibethinus е деликатес в Югоизточна Азия. Приятният му вкус обаче е съпроводен с остра миризма, която често е ...

На 22 януари преди 10 г.: Българи откупиха анонимно плащ на цар Борис III в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010464

На 22 януари преди 10 г.: Българи откупиха анонимно плащ на цар Борис III в ХамбургКои бяха водещите събития, анализи и снимки на тази дата преди 10 години според архива на “24 часа” Уникален копринен сребърнотъкан плащ от България със символите на династията - звезда и кръст, е бил предложен на търг от немска антикварна къща в Хамбург, научи “24 часа”. Покривалото е представено като предмет от “олтара на церемонията по

Множество мъртви птици в Шабленското и Дуранкулашкото езера

http://www.moreto.net/novini.php?n=341982

За множество мъртви птици - лебеди, чапли, водни кокошки,в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро сигнализират местни жители.Според тях, мъртвите птици са в района поне от две седмици. Подадени са сигнали до институциите, но реакция не е последвала.

Разпознаването на жертвите на жестоката катастрофа в Италия може да отнеме дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638633

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че могат да минат дни, докато бъдат разпознати 16-те загинали при катастрофата с унгарски автобус в Италия. Все още не е установена самоличността и на двама тежко ранени възрастни при произшествието, предаде Асошиейтед прес. Сиярто каза, че е имало 54 пътници и двама унгарски шофьори в автобуса, който катастрофира на италианска магистрала край град Верона малко преди полунощ в петък. Повечето пътници са били ученици от гимназия в Будапеща, които се връщали от ски ваканция във...

Мъж преби полицай заради паркомясто в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010441

Мъж преби полицай заради паркомясто в СанданскиСкандал за паркомясто завърши с юмручен бой в Сандански. Екшънът се е разиграл зад Културния дом в курортния град. Първоначално схватката била словесна, но с повишаването на градуса се стигнало до меле, съобщава struma.bg. Малко преди обяд Димитър Бижев паркирал колата си в забранена зона. Това не останало незабелязано за униформените,

Ден на траур в Унгария след катастрофата, в която загинаха деца

https://www.actualno.com/europe/den-na-traur-v-ungarija-sled-katastrofata-v-kojato-zaginaha-deca-news_589096.html

Ден на национален траур ще бъде 23 януари в Унгария, след като автобус с тийнейджъри се разби близо до Верона, Северна Италия. Припомняме, че в инцидента 16 души загубиха живота си, а други 28 бяха ранени. Шест от тях са в болница, като двама са в критично състояние, допълва БГНЕС

Дървена ваканция за 4 училища в Русе, цял квартал е без топло

http://www.cross.bg/durvena-vakantziya-za-ychilishta-v-ryse-tzyal-kvartal-e-bez-toplo-1532313.html

/КРОСС/ Заради нова авария на "Топлофикация" в кв. "Родина" в Русе, на 23-и януари, понеделник, няма да учат учениците в училищата - ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Ангел Кънчев" и СУ "Йордан Йовков" и ПГРКК-Русе. От дружеството уведомяват, че заради аварията на магистрален топлопровод, топлоснабдяването ще бъде прекъснато до 00.00 ч. на 26 януари. Повече информация може да се получи на денонощния телефон на диспеческата служба 082/841 905  

Как поздрави Корнелия Нинова президента Радев?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638632

"Гордея се с теб и знам, че ще бъдеш достоен президент" - с тези думи поздрави новия държавен глава председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщава пресцентърът на партията. СНИМКИ: Новият стопанин на „Дондуков” 2 бе посрещнат с аплодисменти Нинова присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова пред Паметника на незнайния воин.

Хиршер спечели първата си победа в Световната купа през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/22/2904464_hirsher_specheli_purvata_si_pobeda_v_svetovnata_kupa/?ref=rss


Носителят на големия кристален глобус за последните пет сезона Марсел Хиршер спечели първата си победа през 2017 г. Австриецът спечели по категоричен начин слалома в Кицбюел, а британецът Дейв Ридинг изненада всички с второ място и първи подиум в кариерата си.

30-годишният скиор постигна най-доброто време в първия манш - 53.42 сек., като натрупа малко над една секунда аванс пред Хиршер. Австриецът обаче направи блестящо второ преминаване по трасето и стигна до третата си победа за...

Вижте цялата церемония по встъпването в длъжност на Румен Радев (слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010424

Вижте цялата церемония по встъпването в длъжност на Румен Радев (слайдшоу)             Румен Радев изпрати до парадния вход на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев, който напусна президентството

Учат фермерите как да намалят търговските си зависимости

http://www.moreto.net/novini.php?n=341981

Намираме се в ключов момент за развитие на българското животновъдство, през който в следващите години фермерите трябва да подобрят своята конкурентоспособност и да намалят търговските си зависимости. Това заявява председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов във връзка с организирания от Центъра за аграрно развитие към асоциацията форум за животновъдството.

Медведев преизбран за втори мандат като лидер на партията "Единна Русия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010412

Медведев преизбран за втори мандат като лидер на партията "Единна Русия"Руският премиер Дмитрий Медведев бе преизбран днес за председател на партията "Единна Русия", предаде ТАСС. Медведев от 2012 г. е председател на партията, основана от Владимир Путин. На конгреса в Москва той бе избран за нов петгодишен мандат, като според устава на "Единна Русия" е било необходимо да получи гласовете на най-малко две трети от броя

Русия е намалила производството си на петрол със 100 хил. барела дневно

http://www.cross.bg/barela-petrol-rysiya-1532312.html

/КРОСС/ Русия е намалила производството си на петрол със 100 000 барела на ден, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред журналисти в навечерието на ключова среща във Виена, пише БГНЕС. Към края на миналата година Русия и Оман влязоха в комитета по контрол на нефтения добив в ОПЕК. 12-те страни извън картела се договориха да съкратят добива си на нефт до 600 000 барела дневно от началото на тази година, за да се даде тласък на цените. Така Москва получи право да произвежда до 300 000 барела на ден. "Руски петролни компании работят "предсрочно", за да направят договорените съкращения", каза още Новак. По-късно днес Комитетът за наблюдение на спазването на сделките трябва да заседава във Виена. Споразумение е за срок от 6 месеца. След заседанието Александър Новак ще се срещне с енергийния министър на Саудитска Арабия Халед ал-Фалих. "Ние правим всичко, което можем, за да участваме в прилагането на споразумението, постигнато с Организацията на страните износителки на петрол и нечленове на картела", добави още той.

Медведев бе преизбран като лидер на партия "Единна Русия"

http://www.mediapool.bg/medvedev-be-preizbran-kato-lider-na-partiya-edinna-rusiya-news259168.html

Руският премиер Дмитрий Медведев бе преизбран в неделя за председател на партията "Единна Русия", предаде ТАСС, цитирана от БТА. Медведев е председател на партията, основана от Владимир Путин, от 2012 г. На конгреса в Москва той бе избран за нов петгодишен мандат, като според устава на "Единна Русия" е било необходимо да получи гласовете на най-малко две трети от броя на делегатите. В речта си пред конгреса Медведев призова съпартийците си да не се поддават на провокациите на идеологическите си противници по време на кампанията за изборите тази година, които ще се състоят в над 30 региона на Руската федерация. Медведев отбеляза, че е важно "Единна Русия" да развива връзките си с партньорски партии от други страни и съобщи, че към днешния конгрес са били отправени приветствия от китайската компартия и от партии партньори от балканския регион, Куба, Австрия, Камбоджа, Кипър, Италия и други, допълва БТА.

Борисов: БСП атакува Цачева, те да не са хубавици там

https://vesti.bg/bulgaria/borisov-bsp-atakuva-cacheva-te-da-ne-sa-hubavici-tam-6064458

"Сиреч, тази е истинската същност на БСП, да руши, да взривява линии, да взривява църкви. Тяхната метаморфоза е чудовищна. Нали виждате вчера докъде стига г-жа Лъжа“, коментира премиерът в оставка пред актива на ГЕРБ

Бивш военен се хвърли от 12-ия етаж пред очите на децата си в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010362

Бивш военен се хвърли от 12-ия етаж пред очите на децата си в ПловдивБивш военен от контраразузнаването сложи край на живота си. 75-годишният мъж се е хвърлил от 12-ия етаж от блок на бул. "България" в Пловдив, съобщава trafficnews.bg. Мъжът е скочил от прозореца на стълбищната площадка. В момента на самоубийството в дома му са били съпругата му и двете му дъщери. Линейката вече е вдигнала трупа на човека.

HSBC: Новата цел е възвръщаемост от 10%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/hsbc-novata-cel-e-vyzvryshtaemost-ot-10-232505/

В момента има едва 8 или 9 истински глобални банки, твърди Стюърт Гъливър, главен изпълнителен директор на банката

Утре ще бъде облачно над Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=341966

През нощта над западните райони облачността ще е незначителна, в низините и котловините – мъгливо или ниска слоеста облачност. Предимно облачно ще е над източната половина от страната. Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще духа слаб предимно източен вятър.

Изчезналият Майкъл проговори: Предадоха ме най-близките ми приятели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638636

18-годишният Майкъл, който изчезна на 25 октомври - навръх рождения си ден, проговори за пръв път пред след появата си. Изчезналият за месеци Майкъл се срещна с майка си "През цялото време бях при един приятел, който беше единственият, който се съгласи да ме подслони. Не излизах - гледах научно-популярни филми. Изучавах себе си, търсех себе си. Единственото, което ме притесняваше е мама, но отказвах да се видя с нея, защото бях объркан и не зна...

Ювентус по график към поредната титла (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645086.html

Ювентус се върна към шампионския график. У дома тимът на Алегри надделя с 2:0 над Лацио. "Бианконерите" стартираха ударно срещата. Още в 5-ата минута Пауло Дибала откри резултата с удар от движение. Само четвърт час по-късно Гонсало Игуаин на практика сложи точка на спора с нов гол за домакините. После попадение на 90-милионната покупка беше правилно отменено за засада. Така Юве записа 27-ма поредна победа у дома в първенството и в пети домакински двубой от началото на сезона опази вратата си. С успеха "старата госпожа" събра 48 точки и остава сигурен лидер. Наполи и Рома имат по 44, но бившият тим на Марадона е с мач повече. Лацио регистрира първа загуба за 2017 г., но въпреки това запазва 4-та си позиция с 40 т.

Гери от "Спайс Гърлс" кръсти новородения си син на Джордж Майкъл

http://www.cross.bg/geri-kristian-dzhordzh-1532311.html

/КРОСС/ Бившата спайска Гери Халиуел, днес Хорнер, дари съпруга си Кристиан със син, съобщи Контактмюзик. "Кристиан и аз с радост съобщаваме, че ни се роди син, който тежи 3,4 кг", заяви в социалните мрежи 44-годишната Гери. Гери отдаде почит към починалия в края на миналата година певец Джордж Майкъл, като кръсти на него новородения си син. Детето й се казва Монтагю Джордж Хектор Хорнер. Певицата изненада феновете, когато през октомври м.г. разкри, че очаква бебе. Тя е майка на 10-годишната Блубел, която има от връзката си със сценариста и филмов продуцент Саша Джервази, а съпругът й Кристиан има 3-годишна дъщеря Оливия от предишна връзка.    

10 км опашка на камиони по „Дунав мост 2“

http://www.mediapool.bg/10-km-opashka-na-kamioni-po-dunav-most-2-news259167.html

Над 10 километра е опашката от чакащи камиони на Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщи БТА в неделя преди обед. Близо 150 товарни камиона са спрени от движение в Монтана. На граничния пункт при Видин - Калафат са отворени и работят четири ленти за товарните автомобили. Причината за струпването е, че товарните автомобили от ферибота в Оряхово се пренасочват към Видин заради проблеми на румънските гранични пунктове. В събота чакащите превозни средства бяха още повече, като опашката достигаше12 километра. Правителството обмисля как да облекчи трафика по Дунав мост при Видин, предаде БНР. Наложи се Агенция "Пътна инфраструктура“ да забрани движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Ботевград - Видин заради затруднение в работата на граничния пункт. Не се движи и фериботът по реката. "Става въпрос за организация на работата от румънска страна. Доколкото и при тях имаше политическа промяна, ново правителство, разговорите трябва да вървят по линия на контакта между министрите на транспорта. Нашето предложение е от румънска страна да се отвори едно ново, трето трасе“, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова. Над три часа граничен пункт "Дунав мост" при Русе остана затворен отново заради проблем от румънска страна – техническа повреда на информационната система, съобщи още БТА. Проблемът е отстранен около 9 часа, но дългите опашки от камиони остават. От "Граничната полиция“ посочват като причини лошите метеорологични условия, както и фериботите, които не работят заради ледохода по Дунав.

Френските социалисти гласуват за президентска номинация

http://offnews.bg/news/n_1/n_645087.html

Избирателите социалисти във Франция гласуват в националните първични президентски избори, в които решават кого да номинират за президент. Изборите са през април. Кандидатите - от социалистическата партия и партньорите й, ще бъдат сведени до двама на този първи кръг от гласуването. Двойката с най-много гласове ще се яви на балотаж на 29 януари. В надпреварата участват шестима мъже и една жена, включително бившият премиер Манюел Валс. Валс е смятан за основен претендент, но той има сериозна конкуренция в лицето на бившия министър на образованието Беноа Хамон и бившия министър на икономиката Арнауд Монтебург. Президентът Франсоа Оланд, чийто рейтинг е все по-нисък, обяви, че няма да търси втори мандат.

В Черешово отпразнуваха Дядовден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638630

Уникалният за България празник Дядовден, който се отбелязва в село Черешово ден след Бабинден беше отпразнуван в селото. За шести пореден път за Дядо на селото беше избран Марин Ангелов Колев. Той и семейството му посрещнаха гостите, като най-малък домакин беше Виктор Петров, правнук на дядо Марин. Всички се почерпиха за здраве и за добро настроение. Както повелява обичая, след това присъстващите се отправиха към селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“ на дядото, като заместник-областният управител Станимир Станчев  го дари  ...

"Таймс": Лондон е прикрил неуспешен тест на своя ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010355

"Таймс": Лондон е прикрил неуспешен тест на своя ракетаБританското правителство е запазило в тайна извършено през миналата година неуспешно пробно изстрелване на ракета, способна да носи ядрено оръжие, съобщи днес лондонският "Таймс", цитиран от ДПА. Изпитанието е било извършено в края на юни край бреговете на Флорида дни преди важно гласуване в британския парламент за удължаване на програмата

Пласидо Доминго продава апартамент, съседен на Доналд Тръмп джуниър

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6010199

Пласидо Доминго продава апартамент,
съседен на Доналд Тръмп джуниърОперната звезда Пласидо Доминго обяви за продан апартамент, намиращ се в съседство до жилища на Доналд Тръмп джуниър в Ню Йорк, съобщи Mansion Global. 76-годишният испански тенор иска $1,159 млн. за жилището с една спалня, което се намира в кулата The Sovereign в Горен Ийст сайд. В същата сграда от 2009-а три апартамента притежава сина на новия

Русия не трябва да мисли, че санкциите ще паднат скоро, категоричен Медведев

http://www.moreto.net/novini.php?n=341980

Русия трябва да се раздели с илюзията, че западните санкции срещу страната ще бъдат вдигнати скоро. Това обяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от "Ройтерс". "Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време.

"Ювентус" взе шампионска победа срещу "Лацио"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/22/2904452_juventus_vze_shampionska_pobeda_sreshtu_lacio/?ref=rss


Шампионът "Ювентус" отказа да заплете интригата в битката за титлата след категорична домакинска победа с 2:0 срещу високо летящия "Лацио".

"Старата госпожа" записа 16-и успех от 20 мача и събра 48 точки. Тимът на Масимилиано Алегри се откъсна с четири пред "Рома" и "Наполи", който е изиграл един двубой повече от другите два претендента за скудетото.

"Лацио" пропусна възможността да се включи в битката за титлата и вече изостава с 8 точки от "Ювентус", а освен това има мач...

Медведев: Русия не бива да очаква скорошна отмяна на санкциите срещу нея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638629

Русия трябва да се прости с илюзиите, че западните санкции срещу нея скоро ще бъдат отменени, каза руският премиер Дмитрий Медведев. Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време, каза той, имайки предвид санкциите, предаде Ройтерс. Няма какво да се надяваме на нечии чужди избори, на идването на нови чуждестранни лидери, каза руският премиер в речта си на конгреса на управляваща партия "Единна Русия". Тръмп предлага отмяна на санкциите срещу Русия в замяна на споразумение с Путин

Извънземен Хиршер спря британец за историческа победа

http://offnews.bg/news/n_1/n_645084.html

Австрийският ас Марсел Хиршер спечели слалома в Кицбюел след нечовешко каране във втория манш. Местният идол изоставаше на 1,02 секунди от лидера Дейв Райдинг (Великобритания). Хиршер обаче взриви 20 000 фенове около пистата и в крайна сметка грабна първото място с 1.45,23. Втори остана Райдинг на 76 стотни! Трети е руснакът Александър Хорошилов. Той вървеше четвърти, но също направи стабилен втори манш. Саша прави страхотен сезон. Постижението на Райдинг пък е изравнено най-добро в историята на британските ски. 30-годишният англичанин беше на път да запише рекордно първо място, но Хиршер не позволи сензацията.

Русия намали производството на петрол със 100 000 барела дневно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010344

Русия намали производството на петрол със 100 000 барела дневноРусия е намалила производството си на петрол със 100 000 барела на ден, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред журналисти в навечерието на ключова среща във Виена, пише БГНЕС. Към края на миналата година Русия и Оман влязоха в комитета по контрол на нефтения добив в ОПЕК. 12-те страни извън картела се договориха да съкратят добива

Учител, спасил много ученици от горящ автобус, загуби децата си в пожара

http://offnews.bg/news/n_1/n_645083.html

Учител, благодарение на когото много ученици бяха спасени от горящ автобус в Северна Италия, е загубил собствените си деца в пожара, съобщиха властите, цитирани от Би Би Си. 16 души загинаха при инцидента, други 7 са в болница. Автобусът, превозващ деца от Унгария, се блъсна в крайпътна колона близо до Верона късно в петък. Гиорг Виг извадил много деца от автобуса. Но неговият 30-годишен син и 18-годишната му дъщеря са загинали, съобщи генералният консул на Унгария Джудит Тимафи. Тя уточни, че съпругата на Виг също е била в автобуса. Тя е в болница с изгаряния. Родители на други деца, добави Тимафи, са пристигнали в Италия, придружавани от психолози. Автобусът беше върнат в Будапеща от Франция, където децата са били на ски през уикенда. Не е ясно защо автобусът е изхвърчал от пътя. 

В Президентството влезе и екипът на новия държавен глава

http://www.cross.bg/prezidenta-ekipa-sred-1532305.html

/КРОСС/ Хората, които ще са част от екипа на президента Румен Радев, присъстваха днес на церемонията по сдаването на властта в Гербовата зала на президентството. Сред тях бяха журналистът Иво Христов, чието име е спрягано за началник на кабинета, Елена Йончева, която ще е най-вероятният прессекретар, както и полковник Димитър Стоянов, за когото се знае, че ще бъде главен секретар, пише ОФФнюз. На церемонията присъстваха и проф. Емилия Друмева, която се очаква да оглави правния екип на президента и Деница Златева от БСП, която ще бъде най-вероятният външнополитически съветник. Бившият кмет на с Труд Николай Копринков е спряган за секретар по регионална политика. Сред хората от екипа на президента ще бъде и Надя Младенова, която е член на Националния съвет на БСП. Младенова работеше в екипа на евродепутата и сега вицепрезидент Илияна Йотова, а в правителството на Пламен Орешарски беше началник на кабинета на министъра на образованието Анелия Клисарова. В интервю за националната телевиция Радев заяви, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет.  

Русия трябва да се прости с илюзиите, че санкциите ще паднат скоро

http://www.cross.bg/rysiya-sanktziite-medvedev-1532309.html

/КРОСС/ Русия трябва да се прости с илюзиите, че западните санкции срещу нея скоро ще бъдат отменени, каза руският премиер Дмитрий Медведев. Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време, каза той, имайки предвид санкциите, предаде Ройтерс. Няма какво да се надяваме на нечии чужди избори, на идването на нови чуждестранни лидери, каза руският премиер в речта си на конгреса на управляваща партия "Единна Русия". Медведев добави, че за работещите в руското селско стопанство, за които режимът на санкциите е създал "удачни условия", трябва активно да използват създалата се ситуация, предаде ТАСС. Новият американски президент Доналд Тръмп обеща да възприеме нов подход към Москва и това породи известни надежди в Русия, но висши руски служители предупреждават, че различията между Москва и Вашингтон няма да бъдат преодолени за ден-два.  

Спешно ремонтират магистрала „Марица“ край Свиленград

http://www.mediapool.bg/speshno-remontirat-magistrala-maritsa-krai-svilengrad-news259166.html

Спешен ремонт на автомагистрала "Марица" започна в района на Свиленград, съобщи БНР. Мярката се налага, тъй като след снегопочистването и обработката на платната със сол са се отворили огромни дупки. Първо дясното платно ще се изкърпи със студена смес, а после ще се работи в лявото. Ремонтът ще приключи най-рано във вторник. Магистралата е отворена за всички превозни средства, уточнява националното радио.

Защо санирането се превърна в най-важното гласуване?

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/zashto-saniraneto-se-prevyrna-v-nai-vajnoto-glasuvane-232539/

Макар и без яснота за следващия парламент програмата за саниране се превърна в инструмент за раздуване на публичния сектор, смята Петър Ганев

Австралиец оцеля след нападение на 4-метрова акула

https://www.actualno.com/asia/avstraliec-ocelja-sled-napadenie-na-4-metrova-akula-news_589088.html

Австралиец извади истински късмет, оцелявайки след нападение на голяма акула в близост до Големия бариерен риф. 55-годишният мъж плувал с приятели в пролива Торес, когато бил атакуван от 4-метровото водно животно, пише БГНЕС. Той се отървал от смъртоносната схватка, но е пол

2000 домакинства в Русе останаха без парно втори ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_645085.html

Около 2000 домакинства в Русе втори ден остават без топлоподаване. Причината е авария, което остави без топло районите "Родина", "Мидия-Енос" и "ЦЮР". Директорът на дружеството Севдалин Желев обясни, че екипи работят, като все още не могат да достигнат до пробива. По тази причина той заяви, че не може да се ангажира със срок, в който аварията ще бъде отстранена. Заради пробив на същия магистрален тръбопровод на 14 януари жителите на същите три жилищни района отново нямаха парно и топла вода в продължение на пет дни, а четири училища останаха затворени до 18 януари включително.

Ислямистите взривиха хотел в Мосул, за да не го ползват иракските сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010341

Ислямистите взривиха хотел в Мосул, за да не го ползват иракските силиБойци на "Ислямска държава" (ИД) са взривили в петък най-големия хотел в западната част на Мосул, за да не може да бъде използван от иракската правителствена армия като база в офанзивата й за превземането на града. Това съобщиха днес по телефона очевидци, цитирани от Ройтерс, пише БТА. Според описанията им хотел "Мосул",

Реформаторите искат свикване на Консултативния съвет по национална сигурност

http://www.mediapool.bg/reformatorite-iskat-svikvane-na-konsultativniya-savet-po-natsionalna-sigurnost-news259165.html

"Реформаторският блок“ настоява новият президент Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност още идната седмица. "Радев встъпва в длъжност в сложно време на правителствена криза, мигрански натиск, тежка зима и поема цялата отговорност на властта в следващите 2 месеца, затова от РБ настояваме да свика КСНС още идната седмица, за да гарантира сигурността на гражданите и приемственост между правителствата“, заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на реформаторите. От първата реч на новоизбрания президент пред Народното събрание очаквахме дата на изборите, визия за управлението на следващия служебен кабинет, каза Делчев. На изборите след 2 месеца във всяка секция в България трябва да има машина за гласуване и това се знае от много време, но процедурата не е започнала. Притеснени сме от това дали няма да бъде нарушен законът и очаквах да чуя решение от Радев, добави депутатът. "Не чух и категоричен отговор за евроатлантическата насоченост, тъй като в последните два месеца и БСП, и Радев отправяха послания за признаване на референдума в Крим, което е притеснително“, каза още той. Според Делчев Радев трябва да бъде обединител на нацията и да заяви ясно, че ще защитава евроатлантическата насоченост на България, борбата с корупцията и съдебната реформа.

Стефан Данаилов към президента: Тепърва започват сериозните работи

http://www.cross.bg/danailov-stefan-prezident-1532304.html

/КРОСС/ Моята мечта се сбъдна - Румен Радев, генерале мой, е президент. Това каза пред БТВ актьорът и зам.-председател на БСП Стефан Данаилов. Той оглави Инициативния комитет зад кандидатурата на новия държавен глава. „Нищо, че е студено. Айде, Румене, дръж се, няма страшно! Тепърва започват сериозните работи", обърна се Данаилов към генерала задочно. Актьорът посочи, че е гледал „с голямо удоволствие" словото на новия държавен глава в Народното събрание. С него той предизвика полемики, но, според Стефан Данаилов Румен Радев „не знаеше пред какви хора ще говори, тази парламентарна банка е много опасна, защото хората, които слушат, не са изпълнени с политическа култура". Данаилов коментира, че новият президент „не е в свои води" в парламента и се чувства по-добре, когато говори сред обикновените хора. „Днес той не е уплашен, онзи ден беше смутен, днес беше много по-спокоен и уверен", коментира още зам.-председателят на БСП. Запитан дали БСП ще кадрува в служебното правителство, Стефан Данаилов отговори: „Няма как да му стъпиш на врата на този човек. В служебния кабинет няма да има представители на БСП и това се изпълнява 1:1!" „Ген. Радев освен всичко има голяма интуиция. Няма начин интуицията да не му е говорила, когато се е кандидатирал за президент - „дръж се, има шанс", продължи Ламбо. По думите му генералът не иска съвети за това какво ще прави

Корнелия Нинова към Румен Радев: Гордея се с теб и знам, че ще бъдеш достоен президент

http://www.cross.bg/prezident-budesh-dostoen-1532306.html

/КРОСС/ "Гордея се с теб и знам, че ще бъдеш достоен президент" - с тези думи поздрави новия държавен глава председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова пред "Паметника на незнайния воин". На събитието бяха народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, председателят на БСП-София Калоян Паргов и много граждани.

Отново дървена ваканция за 4 училища, абонатите без парно до четвъртък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638627

Заради нова авария на "Топлофикация" в кв. "Родина", на 23-и януари, понеделник, няма да учат учениците в училищата - ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Ангел Кънчев" и СУ "Йордан Йовков"  и ПГРКК-Русе. От дружеството уведомяват абонатите си, че заради аварията на магистрален топлопровод, топлоснабдяването ще бъде прекъснато до 00.00 ч. на 26 януари. Повече информация може да се получи на денонощния телефон на диспеческата служба 082/841 905

Няма проблем зетят на Тръмп да е съветник в Белия дом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638628

Няма проблем президентът на САЩ Доналд Тръмп да назначи своя зет Джаред Къшнър за старши съветник в Белия дом, тъй като това не нарушава федералното законодателство за предотвратяване на конфликт на интереси, заяви министерство на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс. Тръмп назначи зет си за висш съветник в Белия дом В писмо, качено на сайта на министерството с дата 20 януари, се посочва, ...

Нивото на замръзналия Дунав се повиши с 12 см

http://offnews.bg/news/n_1/n_645082.html

Нивото на Дунав край Силистра се е повишило с 12 сантиметра и е достигнало 325 сантиметра, показва справка в агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката. Дунав е скован в лед, а корабоплаването по реката беше спряно. Температурата в Силистра днес достигна минус 5.4 градуса. 

Полицаи откриха жива и здрава 10-годишната Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010338

Полицаи откриха жива и здрава 10-годишната ЕленаСтолични полицаи откриха жива и здрава 10-годишната Елена Райчева, която изчезва в петък от кв. "Люлин" и беше обявена за издирване, казаха за "24 часа" от МВР.  Момичето е намерено при възрастни хора, роднини на детето. То е добре. Не е било жертва на престъпление. Елена вече е при семейството си.

Марин льо Пен: ЕС е мъртъв, но още не го знае

http://www.mediapool.bg/marin-lyo-pen-es-e-martav-no-oshte-ne-go-znae-news259164.html

Лидерът на френския „Национален фронт“ (НФ) Марин льо Пен смята, че Евросъюзът вече не е жизнеспособен, а Франция трябва да напусне съюза, ако не получи от Брюксел ред преференции. „Евросъюзът е мъртъв, но още не го знае, провали се по всички направления: икономическото (ръстът е много бавен), социалното (бедността нараства, безработицата се намира на твърде високо ниво), сигурността (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да се защитава от ислямския тероризъм)“, каза льо Пен в интервю за в. „Билд ам Зонтаг“, цитирана от БГНЕС. По нейните думи, след като „експериментът се проваля така плачевно, то с него е свършено“. По думите на лидера на НФ, ако тя победи на изборите през пролетта, има намерение да се стреми към преференции от Брюксел под заплаха за излизане от общността. „Изисквам от ЕС да ни върне независимостта по четири пункта - граници, валута, икономика и право“, уточни Льо Пен. „Или ЕС ще се съгласи с това, или ще кажа на французите, че сме длъжни да напуснем ЕС, и ще предложа гласуване за това“, заяви крайната националистка. Льо Пен интерпретира избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ като „край на стария свят, който управлява пазара, на света, в който народите са длъжни да бъдат принасяни в жертва на неолиберализма и да изчезнат“. „Сега започва великото завръщане към нациите и народа“, убедена е лидерката на радикалната дясна партия. Според нея Тръмп ще отстоява интересите на своя народ, а не на близки до себе си корпоративни кръгове.

Григор показва желание да си научи урока, смята треньорът му

https://www.24chasa.bg/sport/article/6010333

Григор показва желание да си научи урока, смята треньорът муГригор Димитров показва желание да си научи урока. Той трябва да разбере, че не трябва да бъде тенисист, който само да впечатлява публиката с атрактивни удари, смята треньорът Дани Валверду. “Преди всичко искам да призная, че българинът работи страшно много, откакто сме заедно. Изключително съм доволен от неговото отношение.

Вижте как първата дама Десислава Радева проследи церемонията (слайдшоу)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010321

Вижте как първата дама Десислава Радева проследи церемонията (слайдшоу)Първата дама Десислава Радева следеше от близо церемонията по встъпването в длъжност на своя съпруг президентът Румен Радев. После тя отиде с него и в президентството, където ще има свой кабинет. Такъв има от времето на Антонина Стоянова, но при Плевнелиев традицията бе

Катастрофа блокира АМ "Тракия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638631

Верижна катастрофа затруднява движението по АМ Тракия в посока Пловдив. В началото на тунела "Траянови врата" са се ударили 4 леки коли, една от които е с чуждестранна регистрация. Движението се регулира от служители на сектор "Пътна полиция", като се осъществява в едната лента. Образувала се е близо километрична колона от автомобили....

Как се прави секс в хотел от сняг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6007562

Как се прави секс в хотел от сняг- Как се прави секс в хотел от сняг? - Пробвай и ще видиш. Даже ще ми кажеш! Свен и Руне избухват в смях. Свен грабва спалния чувал и отива в стаята, където го чака не кой да е, а самата Мерилин Монро. 29-годишният норвежец и американскят секссимвол ще прекарат нощта съвсем сами при минус 4 градуса Толкова е постоянната температура в хотелската

"Ислямска държава" взриви втория най-голям хотел в Мосул

http://www.cross.bg/bryag-islyamska-irakskata-1532303.html

/КРОСС/ Джихадистите от "Ислямска държава" са взривили втория най-голям хотел в западен Мосул, съобщи Ройтерс като се позова на очевидци. Целта е била да попречат на иракската армия да използва сградата за база в продължаващата офанзива за отвоюване на града. Засега хотелът, който се намира на западния бряг на река Тигър, все още не е рухнал, а само се е наклонил на една страна. По-рано през седмицата иракската армия обяви, че е установила пълен контрол над източния бряг и се опитва да завземе неразрушените мостове над реката, за да продължи настъплението си на запад.

Папата предупреди за възхода на популизма и опасността от идването на нов Хитлер

http://www.moreto.net/novini.php?n=341978

Папа Франциск предупреди срещу възхода на популизма и опасностите от допускането на политически кризи да доведат до идването на власт на диктатори като Хитлер. Папата е коментирал пред испанския в. "Ел Паис", след като Доналд Тръмп се закле като 45-ия президент на САЩ.

Защо санирането се превърна в най-важното гласуване

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/01/22/2903480_zashto_saniraneto_se_prevurna_v_nai-vajnoto_glasuvane/?ref=rss


Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Публичната програма за саниране вече официално достигна 2 млрд. лв. Читателите на Бюлетина на ИПИ знаят това отпреди повече от месец и половина. В статията "Санирането вече струва 2 млрд. лв. на данъкоплатците?" от 2 декември 2016 г. подробно описахме механизмите на финансиране на програмата. Единият милиард идва през схемата с Българската банка за развитие (ББР) и държавните гаранции, а другият се осигурява за...

"168 часа": Таен доклад на ДАНС: Незаключена входна стрелка причинила инцидента в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6005787

"168 часа": Таен доклад на ДАНС: Незаключена входна стрелка причинила инцидента в ХитриноНезаключена входна стрелка по трасето е причина за мощния взрив на гарата в Хитрино, който отне живота на 7 души, рани 30 и изравни със земята 26 къщи. Това е записано в таен доклад на ДАНС за инцидента, научи “168 часа” от свои източници. Това неизвестно до момента обстоятелство става причина за прекалено високата скорост на влака.

Скумрия в чеснов доматен сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6010358

Скумрия в чеснов доматен сос Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Дмитрий Медведев: Не бива да очакваме скорошна отмяна на санкциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010291

Дмитрий Медведев: Не бива да очакваме скорошна отмяна на санкциитеРусия трябва да се прости с илюзиите, че западните санкции срещу нея скоро ще бъдат отменени, каза руският премиер Дмитрий Медведев. Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време, каза той, имайки предвид санкциите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Няма какво да се надяваме на нечии чужди избори, на идването на нови чуждестранни лидери,

Ремонтират спешно автомагистрала "Марица" край Свиленград

http://www.cross.bg/svilengrad-avtomagistrala-maritza-1532301.html

/КРОСС/ Спешен ремонт на автомагистрала "Марица" започна в района на Свиленград, тъй като след снегопочистването и обработката на платната със сол са се отворили огромни дупки, предаде БНР. Първо се изкъпрва със студена смес дясното платно, после ще се работи в лявото. Ремонтът ще приключи най-рано във вторник. Магистралата е отворена за всички превозни средства.  

Щайнмайер: Свърши старият световен ред

http://www.mediapool.bg/shtainmaier-svarshi-stariyat-svetoven-red-news259163.html

С избора на Доналд Тръмп се сложи край на света, какъвто беше през ХХ век, написа във в. „Билд“ външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като нов президент на САЩ, предаде БГНЕС. По думите му, както винаги при промени на властта, има неясноти, съмнения и въпросителни знаци за курса, по който ще поеме новото ръководство. "Живеем между светове, следвоенният ред и четвърт век след падането на Берлинската стена остават в историята. Какви представи за световен ред през XXI в. ще бъдат наложени, как ще изглежда утрешният свят, предстои да се види", посочва министърът. Щайнмайер допълва, че Берлин иска да направи съвсем ясни своите представи и очаквания за предстоящо ново партньорство между Европа и САЩ. В дневния ред по оформянето на тези нови отношения Германия вижда свободната търговия, отворен свят, обединяване на силите срещу екстремизма и тероризма, тясна и пълна с доверие съвместна трансатлантическа работа въз основата на съвместни ценности. "Знам, че трябва да се подготвим за бурни времена, за известна непредсказуемост и нови неясноти. Но съм убеден, че ще намерим внимателна публика във Вашингтон, която знае, че в този свят дори големите страни се нуждаят от партньори", пише Щайнмайер.

Вечните песни на Куин ще прозвучат във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638211

Вечните хитове на група Куин ще бъдат изпълнени  във Велико Търново от Теодор Койчинов, рок група и oркестърът и хорът на Държавна опера Стара Загора. Концертът ще бъде на 21 февруари  в Двореца на  културата и спорта “Васил Левски”. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново, а билетите са  пуснати в продажба в системата на Eventim. На концерта в старата столица ще прозвучат най-популярните и любими песни на Куин, сред които са  “Bohemian Rhapsody", “The Show Must Go on", “Who Wants to Live Forever", “We are the Champions",...

Тръмп може да ускори мисията до Марс

https://www.actualno.com/cosmos/trymp-moje-da-uskori-misijata-do-mars-news_589084.html

Американският президент Доналд Тръмп вече изрази интереса си към мисия до Марс и дори обсъжда партньорство по въпроса с изпълнителният директор на „Тесла“ и основател на „Спейс екс“ Илон Мъск. След среща между двамата, Тръмп намекна за публично-частно партньор

А вие дондуркате ли бебето с лявата ръка? Има защо

https://vesti.bg/lyubopitno/a-vie-dondurkate-li-bebeto-s-liavata-ryka-ima-zashto-6063947

Всеизвестен факт бе, че жените в 70-80 процента от случаите предпочитат да дундуркат бебетата си, сгушени в лява им ръка. Сега учени обясняват защо го правят

Русия да не мисли, че санкциите ще бъдат вдигнати скоро

http://offnews.bg/news/n_1/n_645080.html

Русия ще трябва да се раздели с илюзията, че западните санкции срещу страната ще бъдат вдигнати скоро, заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев в неделя. "Очевидно е, че всичко това ще продължи дълго време. Не разчитайте на някой новоизбран, на нов чуждестранен лидер, заяви Медведев по време на партийна среща на "Единна Русия".

Мъж заплашил с газов пистолет и нож барманка на заведение в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6010274

Мъж заплашил с газов пистолет и нож барманка на заведение в Стара ЗагораСрещу 54-годишен мъж е образувано бързо производство за престъпление по чл.325 от НК, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи, в 22.00 часа в полицията бил получен сигнал, че мъж нарушава обществения ред и размахва газов пистолет в заведение в Стара Загора. Веднага на място бил изпратен полицейски екип на Първо РУ – Стара Загора,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване