Майк Помпейо e новият директор на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013248

Майк Помпейо e новият директор на ЦРУ
Сенатът на САЩ одобри конгресмена от Канзас Майк Помпейо за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Това стана въпреки безпокойството на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения, предадоха Ройтерс,

В края на януари изтича валидността на винетките за 2016 г.

http://www.cross.bg/yanyari-vinetki-godina-1532436.html

/КРОСС/На 31 януари 2017 г. изтича валидността на годишните винетки за 2016 г. Агенция „Пътна инфраструктура" прави това уточнение по повод запитвания от граждани и напомня, че годишна винетка с валидност, съответстваща на бюджетната година, по смисъла на чл. 10, ал. 2 от Закона за публичните финанси, е от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена, като потребителите могат да ползват републиканската мрежа в срок до 31 януари на следващата година, при заплатена винетна такса за предходната година. Цените на всички видови стикери са непроменени и са същите както и през 2016 г. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. При закупуването им шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Винетки се продават в над 2 500 разпространителски пункта. От тях 372 са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи", областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове. В разпространителската мрежа има над 2,7 млн. винетки, от които 1 300 000 бр. са годишни за леки автомобили. До края на януари в пунктовете ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства.    

Парламентът се събира извънредно заради 7 закона

http://offnews.bg/news/n_1/n_645208.html

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, за да успее да приеме 7 законопроекта. Първа точка в дневния му ред е законопроектът за концесиите, следват законопроектът за промени в Закона за правната помощ, промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, в Закона за устройство на територията, в Закона за държавната собственост, в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за задълженията и договорите.

Доналд Тръмп – нова ера в американската политическа система

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81917/donald-tramp-nova-era-v-amerikanskata-politicheska-sistema

/Поглед.инфо/ Като американски гражданин от български произход не мога да скрия голямото си задоволство от факта, че Доналд Тръмп е новият президент на САЩ. Когато той се кандидатира за президент, си казах: „Ето, най-после, един изключително успешен бизнесмен с огромен опит в строителната индустрия, телевизионни шоу програми, конкурси за красота и множество други дейности, се включи в надпреварата за управлението на най-влиятелната и сложна държава в света”.

Стоянка Мутафова на сцена в нощта преди рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6012704

Стоянка Мутафова на сцена в нощта преди рождения си ден Стоянка Мутафова няма намерение да изоставя театралната сцена. Напротив, вечерта преди 95-ия си рожден ден ще участва в спектакъла на Сатиричния театър “Столетие мое”. Той ще бъде на 1 февруари от 19,30 ч на Голямата сцена. В спектакъла г-жа Стихийно бедствие ще се превъплъти в някогашната парижка знаменитост Малу,

Тръмп започва работа

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81916/tramp-zapochva-rabota

/Поглед.инфо/ Медиите в САЩ съобщиха, че веднага след инаугурацията си на 20 януари 45-тият президент на САЩ ще подпише няколко указа. Милиардерът ще направи това, защото както самият той казва е „дошъл да работи”. По думите на прессекретаря от преходния екип на Тръмп, Шон Спайсър, „някои от указите касаят материално-технически проблеми на държавното управление.

Холандският министър-председател: Ако на мигрантите не им харесва тук, да си ходят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013239

Холандският министър-председател: Ако на мигрантите не им харесва тук, да си ходятХоландският министър председател Марк Рюте заяви, че мигрантите, които не са доволни от живота в страната, трябва да си ходят, пише DutchNews, цитиран от Фокус. „Ако живеете в страна, в която начинът на общуване с другите ви е досаден, то вие имате избор“, заяви Рюте. „Напуснете, няма защо да сте тук“, добави той.

Хиляди варненци остават без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=342094

Заради авария на водопровод хиляди варненци ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. От 9 до 13 часа вода няма да имат абонатите около Затвора, Циркова площадка и МОЛ-Варна. Освен тях вода няма да имат в "Трошево" и района на Максуда.

Иван Тотев обжалва отстраняването си

http://www.cross.bg/totev-obzhalva-dluzhnost-1532435.html

/КРОСС/Кметът на Пловдив ще обжалва отстраняването си от длъжност. Делото е насрочено за днес в Апелативния съд в града под тепетата. Иван Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева. В понеделник, миналата седмица, магистратите от Окръжния съд отстраниха от длъжност Тотев, като приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на градоначалника ще възпрепятства разследването. По време на съдебното заседание защитникът на кмета адвокат Красимир Елдъров заяви, че процесът цели единствено да отстрани от длъжност Тотев. До този момент по досъдебното производство са разпитани редица свидетели, сред които и зам.-кметът Розалин Петков и шефът на Дирекцията за обществени поръчки Тодор Тодоров. Ако днес съдът потвърди решението на колегите си от предишната инстанция, то няма да може повече да се обжалва и тогава Общинският съвет на града трябва да реши кой да изпълнява временно длъжността кмет на Пловдив.  

Имен ден празнуват: Аксения, Аксиния, Ксения и Oкcaнa

http://www.moreto.net/novini.php?n=342093

На 24 януари Православната църква чества Света преподобна дякониса Ксения Римлянка. Тя била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива". Родители й я сгодили за сенатор, но тя решила да посвети живота си на Исус Христос, затова избягала от дома си.

Църквата почита Света преподобна дякониса Ксения Римлянка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638945

На днешния ден Православната църква чества Света преподобна дякониса Ксения Римлянка. Тя била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива". Нейните родители я сгодили за един сенатор. Тя била решила да посвети живота си на Исус Христос, затова избягала от дома си. Установила се на остров Коа, където наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница). По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри. Имен ден пра...

Тръмп обяви война на абортите

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81915/tramp-obyavi-voina-na-abortite

/Поглед.инфо/ Новият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви война на абортите. Той подписа указ, забраняващ финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите.

Спътникова технология може да помага за събирането на пътните такси

http://www.cross.bg/avtomobili-putna-lekite-1532434.html

/КРОСС/Българската Агенция за пътна инфраструктура обяви конкурс за обществена поръчка за обслужване на системата за пътни такси за товарни автомобили и пътна такса за определено време на леки автомобили. Става въпрос за електронна система, която ще позволи въвеждането на тол такси, на база изминато разстояние (над 3,5 т) както и на т.нар. електронна винетка, която ще даде гъвкавост при таксуването на леките автомобили (плащането ще е за най-различни периоди). Определяната като една от най-големите, важни и дългоочаквани обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура обаче близо 10 месеца е в "задънена улица". Системата за облагане въз основа на типа автомобили над 3,5 т и облагането за време за леките автомобили трябва да замести досегашното маркиране на автомобилите с хартиени лепенки по повече от 16 317 - километровата облагаема българска магистрална и шосейна пътна мрежа. Правителството очаква от нея годишни приходи от около 1,5 млрд. лева. Приходът в държавния бюджет, който ще може да се използва за поддръжка и по-нататъшно развитие на транспортната инфраструктура по този начин, според правителството ще се увеличи около три пъти. Прогнозната стойност на търга е 200 млн. лв. без ДДС, а очакваният период за изпълнение - 19 месеца. Обявлението за обществената поръчка бе публикувано в началото на април 2016 г. в регистъра на специализираната агенция, като първоначалният срок за подаване на оферти датира от края на май

Юнкер се обяви за минимална работна заплата в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013236

Юнкер се обяви за минимална работна заплата в ЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите държави от ЕС, информира БНР. "В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва. Този минимален доход не е необходимо да бъде еднакъв във всички страни от ЕС.

20 км задръстване на Дунав мост 2, тираджии блокираха изцяло движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013246

20 км задръстване на Дунав мост 2, тираджии блокираха изцяло движението20-километрово задръстване се е образувало на Дунав мост 2 при Видин в посока на влизане в Румъния. Чакането на камионите да преминат границата е по 7-8 часа, разказаха шофьори по Нова телевизия. Задръстванията са заради проверки за нелегални имигранти в камионите, разказаха шофьорите. Румънците са монтирали уред за преглед на товарните отделения

Цветан Василев загуби битката за "Авионамс"

https://www.actualno.com/business/cvetan-vasilev-zagubi-bitkata-za-avionams-news_589412.html

Съдът окончателно е отхвърлил вете жалби срещу търга за авиоремонтния завод "Авионамс", с които банкерът Цветан Василев се пробва да спре продажбата. След Софийския градски съд и Апелативният съд в столицата е приел, че жалбите са недопустими, научи Агенция "Монитор". Жалби

Адвокат се оплака от свиленградски полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638944

Свиленградски адвокат се оплака на дипломати, че полицай бави разследване по дело за контрабанда на оръжие на клиентите му, които са турци, но имат и френско гражданство. Според жалбата това се правело, за да бъде той отстранен. Жалбата на Митко Димитров е адресирана до директора на полицията Ангел Цанков, Районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов, Окръжна прокуратура, френското посолство и генералното консулство на Турция. От полицията обясниха, че има вътрешна проверка, която не е установила нарушения. Прокурорът по делото Дарина ...

Полското външно министерство показа секретен документ за отношението към Русия и Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/81914/polskoto-vanshno-ministerstvo-pokaza-sekreten-dokument-za-otnoshenieto-kam-rusiya-i-ukraina

/Поглед.инфо/ Полското министерство на външните работи предостави секретен документ от 2008 г. „Тезиси за политиката на Полша по отношение на Русия и Украйна“, съобщи агенция ПАП.

Депутатите се събират извънредно, промени в 7 закона чакат приемане

http://www.cross.bg/chetene-vtoro-promeni-1532433.html

/КРОСС/Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свиква извънредно заседание на парламента на 24 януари от 12.00 ч. Разпореждането за свикване на заседанието е на основание чл.78, т.2 от Конституцията и чл.44, ал.2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В дневния ред са включени второ четене на законопроект за концесиите, второ четене на промени в Закона за правната помощ, второ четене на промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, второ четене на промени в Закона за устройство на територията. Очаква се депутатите да разгледат на второ четене промени в Закона за държавната собственост, второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс и второ четене на промени в Закона за задълженията и договорите.  

Гневни шофьори блокираха пътя за Дунав мост 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_645207.html

Шофьори чакат близо 24 часа, за да преминат през Дунав мост 2. Опашките преди граничния пункт с Румъния продължават вече трети ден, достигайки над 10 километра дължина. Те започват на 8 км от пункта.  Недоволството на шофьорите ескалира и те блокираха пътя. "Бате Бойко да спре камионите от ноември до март месец, за да не пречат на трафика", заяви пред Нова тв ядосан шофьор.  "Не е нормално европейска граница камион да стои по 40 часа. Тук няма тоалетна, няма вода", заяви негов колега.  Шофьорите се оплакват, че чакат по 40 часа, за да преминат и така изпускат сроковете за доставка, от което търпят щети. Обяснението им за забавянето на проверката е, че то се дължи на румънските власти, които проверяват всеки камион със специален уред. Мерките са взети заради нелегалното преминаване на чужденци. Проблемът е, че уредът е само един и с него се обхождат всички камиони. Румънците нас ни нямат за хора, заяви пред Нова тв шофьор.  Всичките фериботни пунктове не работят заради ледохода по река Дунав. Тази сутрин колоната на ГКПП "Дунав мост Видин" бе около 14 км, а на ГКПП "Дунав мост Русе" около 13 километра товарни автомобили. От ГД "Гранична полиция" съобщиха, че и на двата пункта граничните полицаи работят на пълен капацитет – по 2 гишета на изход за камиони, като на ГКПП "Дунав мост-Видин" се пропускат товарни автомобили и на трасето за леки коли. Въпреки това в следобедните часове опашката на ГКПП "Дунав мост-Видин" отново бе с дължина от 14 км. На ГКПП "Дунав мост Русе" пък беше намаляла едва на 10 км. В същото време обстановката в района се усложни, след като микробус с полска регистрация се блъсна в спрял камион, който бил в колоната от чакащи ТИР-ове. Най-вероятната причина за катастрофата е, че шофьорът на микробуса е заспал. Километрични опашки от камиони се образуваха и на "Капитан Андреево". Сутринта колоната от товарни автомобили, изчакващи да излязат от страната, бе около 7 км, като след обяд достигна 12 км. На ГКПП „Лесово“ опашката е 2 км. По информация на ГД "Гранична полиция" причината за струпването на автомобили не се дължи на забавяне при обработката на документи, а на натоварения трафик.

Бури и проливни дъждове взеха десетки жертви в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638943

Силни бури, придружени с проливни дъждове и поривист вятър преминаха през южната част на САЩ, съобщиха осведомителните агенции. Лошото време взе 21 жертви, наруши въздушния и железопътния транспорт, предизвика наводнения и прекъсна подаването на ток. Петнайсет от жертвите са в Южна Джорджия, в Югоизтока се съобщава за 39 торнада, образували се през уикенда. Рекордни валежи бяха регистрирани в Калифорния. В наводнения загинаха четирима души, не е ясна съдбата на трима души, съобщи ТАСС. Бури и т...

Анита Мейзер опитва да излезе от затвора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638888

За днес във Варненския окръжен съд е насрочено заседание, на което ще бъде разгледано искането на Анита Мейзер за промяна на мярката й за неотклонение "задържане под стража" в по-лека. Мейзер беше осъдена ефективно за убийството на съпруга си Николай и за предлагане на подкуп на полицай. В момента 52-годишната варненка се намира в затворническо общежитие в Сливен. Тя беше преместена там, след като на 22 декември се призна за виновна и на първа инстанция получи по 3 години затвор по двете обвинения. Анита Мейзер през сълзи се призна за ...

5 лева сянката, 7 лв. за шезлонг на централния плаж в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012851

5 лева сянката, 7 лв. за шезлонг на централния плаж в БургасТрима кандидати са участвали за ивицата между моста и Морска гара, новият стопанин е фирмата собственик на близкия грандхотел "Приморец" Община Бургас повече няма да стопанисва централния плаж в областния град, който през последните години се прочу в безплатните си чадъри. След проведения в Министерството на туризма търг с тайно наддаване е

Всички диети влияят на психиката, но една е най-опасна

https://www.actualno.com/health/vsichki-dieti-vlijajat-na-psihikata-no-edna-e-naj-opasna-news_589410.html

Всички диети влияят на психиката, но една от най-опасните от тях е т.нар. монодиета. Това твърдят израелски учени въз основа на резултатите от тяхно многогодишно проучване, съобщи rosbalt.ru. Експертите са на мнение, че всяко ограничение в храната се отразява на човешката психик

Преглед на печата - 24 януари

http://www.cross.bg/varna-suvet-grazhdani-1532432.html

/КРОСС/Летище Варна предлага регионален фонд за развитие на въздушните връзкив. Капитал Daily Дружеството "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", концесионер на двете морски летища в Бургас и Варна, е предложило да бъде учреден регионален фонд за развитие на въздушните връзки от и до летище Варна по подобие на този, който преди време функционираше в Пловдив. Целта му е да удължи летния сезон и да осигури туристически поток в региона и извън сезона. Това се разбира от писмо, изпратено до кмета на Варна Иван Портних и председателя на общинския съвет в града Тодор Балабанов. Предложението предстои да бъде разгледано на предстоящата първа за годината сесия на общинския съвет във Варна. В него е записано, че финансирането за фонда може да се случи, като за тази цел бъде отделен част от туристическия данък, събиран в трите общини в региона - Варна, Балчик и Каварна. Планът на Kronospan: Завод за 300 млн. лв. и фабрики за мебелив. Капитал Daily Австрийският производител на дървесни плоскости Kronospan вече е започнал инвестиционния си план за ново производство във Велико Търново за 300 млн. лв., като проектът е разширен и със изграждане на зона за готови фабрики за мебелни производители. В клъстера в готови халета ще бъдат поканени клиенти на завода за ПДЧ продукти на "Кроношпан България". Този модел вече е приложен от австрийския собственик в Полша и първите дошли инвеститори са намалили значително логистичните си разходи

Преглед на печата - 24 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342089

Първите действия и назначения на новия президент Румен Радев са сред водещите теми на вестниците във вторник. "Президентът Румен Радев подписа укази за структурата на администрацията си и назначи част от екипа си. Държавният глава назначи бившия началник-щаб на ВВС Димитър Стоянов за главен секретар, журналиста Иво Христов за началник на кабинета му, кадъра на БСП Надя Младенова за началник на кабинета на вицепрезидента, конституционалиста Емилия Друмева за секретар по правни въпроси, бившия ръководител на задгранично представителство Атанас Кръстин за секретар по външна политика, Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, доцента от СУ Невянка Кънева за съветник по правни въпроси и бившия кмет на с.

Номера да се свалят и за превишена скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013238

Номера да се свалят и за превишена скоростНомерата на автомобила да се свалят и за превишена скорост, също така да се отнема и книжката за над 40 км в час превишение. Това поиска шефът на асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров по Нова телевизия. Според него мярката ще има ефект. Тодоров и депутатът Настимир Ананиев коментираха влезлите в сила промени в Закона за

Томислав Дончев: В момента няма риск от спиране на еврофондовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013232

Томислав Дончев: В момента няма риск от спиране на еврофондоветеВ момента няма риск от спиране на еврофондовете у нас, заяви Томислав Дончев в ефира на БНТ. "1/3 от цялата финансова рамка вече е договорена, с което България се движи по-добре от всички държави-членки досега. Голяма част от изисканите реформи вече са изпълнени. Остават още 10. Единствената програма,

Приятелството e най-необходимото нещо в живота...

http://www.cross.bg/zhivota-neshto-naii-neobhodimoto-1532431.html

/КРОСС/Приятелството e най-необходимото нещо в живота. Никой не би се съгласил да живее без приятели, дори да има всичко останало. Аристотел  

Челси Клинтън защити във "Фейсбук" сина на Доналд Тръмп, Барън

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81913/chelsi-klintan-zashtiti-vav-feisbuk-sina-na-donald-tramp-baran

/Поглед.инфо/ Дъщерята на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му Хилари, Челси Клинтън, защити в социалната мрежа „Фейсбук“ малкия син на новия американски държавен глава – Барън Тръмп.

24 януари в историята

http://www.cross.bg/interfeiis-svetovna-voiina-1532430.html

/КРОСС/41 г. - По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула.1848 г. - Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто.1862 г. - Влахия и Молдавия се обединяват и създават държавата Румъния, а Букурещ е избран за столица на новата държава.1878 г. - Град Карнобат е освободен от турско робство.1895 г. - Кралицата на Хавайските острови Лилилукалани се отрича от трона и се обявява за привърженик на републиканско управление.1903 г. - САЩ и Канада създават комисия, която да определи границите на Аляска.1918 г. - С декрет в Съветска Русия е въведен Грегорианския календар.1920 г. - В Пещера е убит от екстремисти на ВМРО политикът и държавникът Михаил Такев.1922 г. - Американецът Кристиан Нелсън патентова сладоледа Ескимо.1924 г. - Петроград е преименуван на Ленинград.1933 г. - Дейци на ВМРО убиват в София народния представител, македонист Христо Трайков.1935 г. - В Ричмънд (САЩ) е пусната на пазара първата в света консервирана бира.1939 г. - При най-смъртоносното земетресение в Чили загиват около 30 хил. души.1940 г. - В Испания е забранено масонството.1940 г. - Състои се премиерата на американския драматичен филм Гроздовете на гнева.1942 г. - Втората световна война: Японските войски за първи път атакуват територията на Австралия.1944 г. - Втората световна война: Англо-американската авиация извършва бомбардировки върху градове Скопие и Враца, и селата Кунино (Врачанска област) и Беглеж (Плевенска област), загиват общо 124 души.1946 г

Liberty Media окончателно придоби Формула 1 и обяви промените в управлението

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/24/2905279_liberty_media_okonchatelno_pridobi_formula_1_i_obiavi/?ref=rss


Американската медийна и комуникационна компания Liberty Media приключи придобиването на Формула 1 и потвърди раздялата с дългогодишния ръководител на най-популярния автомобилен спорт Бърни Екълстоун.

Потвърждението дойде няколко часа, след като 86-годишният британец обяви края на 40-годишното си управление.

"Днес бяха свален от пост. Това е, отивам си. Вече е официално. Повече няма да бъда лидер на тази компания", каза той пред германското издание Auto Motor und Sport....

Юнкер призова за минимална работна заплата в ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81912/yunker-prizova-za-minimalna-rabotna-zaplata-v-es

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на социална минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите страни от ЕС.

Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска

http://www.cross.bg/boga-kseniya-evseviya-1532429.html

/КРОСС/ В Рим живеел един знатен и почтен мъж, принадлежащ към съсловието на старшите сенатори, по вяра християнин, дълбоко благочестив, който имал единствено дете - дъщеря, на име Евсевия, която пазел като зеницата на окото си. Когато тя достигнала девическа възраст, един велможа, също от съсловието на сенаторите, помолил родителите на Евсевия да му дадат дъщеря си, за да я омъжи за сина си. Родителите й, като се посъветвали помежду си, я сгодили за благородния момък, равен на тях по чест и богатство, и вече бил определен денят, в който трябвало да се извърши сватбеното тържество. А девицата, преизпълнена с любов към Бога, пожелала да остане вечна невеста на нетленния Жених, най-прекрасния със съвършенствата си сред всички синове човешки, Самия Христос Господ, и да съхрани девството си завинаги. Но тя скрила желанието си от родителите, понеже знаела, че ако те узнаят, няма да искат и да чуят за това. Те биха я възпрепятствали по всякакъв начин и ту със съблазни и ласкателство, ту със заповеди, биха я принудили да сключи брак, още повече, че тя била единствената наследничка на всичките им богатства; биха пожелали да се утешават със съпружеството и с брака й.Блажената Евсевия имала две верни свои рабини, които от детството си били израснали заедно с нея и й служили с цялото си усърдие и преданост. Като се уединила с тях, тя им казала:- Искам да ви открия една тайна, но предварително ви заклевам в Господа Бога да не казвате никому това, което ще чуете от мен

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-narodno-subranie-1532428.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Проф. Георги Чапкънов, скулптор Дончо Донев, президент на Асоциацията на българските футболисти Ирена Соколова, депутат в 43-ото Народно събрание Красимир Стоянов, летец-космонавт Д-р Людмил Веселинов, кмет на Попово Паруш Парушев, писател Стелиана Кожухарова, прокурор Хасан Адемов, депутат в 43-ото Народно събрание Цеци Красимирова, топмодел  

Китай разположи балистични ракети до границата с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013219

Китай разположи балистични ракети до границата с РусияВластите на Китай разположиха междуконтинентални балистични ракети DF-41, които са собствена разработка, в граничещата с Руската федерация североизточна провинция Хъйлундзян, съобщава руската агенция ТАСС, цитирана от Фокус. Снимки на ракетните комплекси са били публикувани в китайския интернет в понеделник срещу вторник вечерта.

Румънският президент поиска референдум за законопроекта за освобождаване на затворници

https://www.actualno.com/balkani/rumynskijat-prezident-poiska-referendum-za-zakonoproekta-za-osvobojdavane-na-zatvornici-news_589419.html

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че спорното предложение на социаллибералното правителство за амнистия на затворници, което може да помогне и на корумпирани политици да излязат на свобода, ще бъде прието или отхвърлено чрез референдум. "Румънците ще решат дали с

Идват нови валежи от сняг и застудяване

http://offnews.bg/news/n_1/n_645206.html

Времето над страната днес ще остане предимно облачно, на места в низините видимостта ще е намалена. В Рило-Родопската област ще има превалявания предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана. В района на София валежите ще бъдат краткотрайни. Максималните температури, в повечето райони ще са между минус 1° и 4°. Минималните температури бяха минус 17 в Северозападна България и около минус 2 край Черноморието. В София минималната температури ще бъде минус 7 градуса.  Нови валежи от сняг и застудяване се очаква в края на седмицата. Още днес се очаква в южната част на страната да започнат валежи от сняг, които ще продължат до обедните часове в сряда. Ново падане на температурите се очаква в петък и събота, когато температурите ще достигнат минус 15 градуса. Тогава температурите ще останат отрицателни и през деня. 

Предстоящи събития в страната за 24 януари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1532427.html

/КРОСС/***София.От 12.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 часа ще започне седмичното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. ***София.От 9.30 часа 10 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Марк С. ***София.От 9.30 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Георги Х., Иван И., Александър К., Енчо Я., Иво Кр., Мартин И., Мохамед Е., Насер Ал., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 9.30 часа 2 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Недко Р., Славчо З., Божидар Б., Александър Б., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 18 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Принс Б., Маркс Б., Боян З., Христо Ч., Абидин Ю., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества. ***София.Oт 10.00 часа в сградата на КЕВР ще се проведе открито заседание за утвърждаване цени на водоснабдителните услуги на „ЛА-РОЗ 4" ЕООД, гр. Нови Пазар. ***София.От 11.00 часа 10 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Цветомир М., Борислав П., Бойко Г., Емил Н., Желязко Н., Кирил К., Янчо Я., Янчо Хр., Людмил Р., Янко Н., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. Oт 13

Първи съдебен иск срещу Тръмп за нарушаване на конституцията

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81911/parvi-sadeben-isk-sreshtu-tramp-za-narushavane-na-konstitutsiyata

/Поглед.инфо/ Неправителствена организация, бореща се с корупцията, внесе жалба срещу Доналд Тръмп за нарушаване на конституцията, тъй като той продължавал да получава приходи от други страни.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-grigor-1532426.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: Жълто или зелено? Отива ли си студа - прогнозата на синоптиците от БАН. Тема: За предизвикателствата пред Европа и дипломацията - гледайте специалното интервю за „Денят започва" с новия италиански посланик в България Стефано Балди. Тема: Европари и предизборни политики - вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Тема: Коя е истинската причина за инцидента в Хитрино? Гост директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. Тема: Григор Димитров по пътя до купата на Аустрелиън оупън - как се става победител? Тема: Втора номинация за Нобелова награда за Българската православна църква. Какви са шансовете?   БТВ"Тази сутрин" Тема: Главният прокурор разпореди проверка след разследване на bTV. Ще бъде ли съборено барбекюто, построено върху общинска улица? Гост - депутатът от Реформаторския блок Борислав Миланов Тема: За Плевнелиев, Борисов и Радев и какво правителство ще има България след предсрочните избори? Интервю със Стефан Данаилов Тема: Сигнали за корупция и нагласени обществени поръчки във външно министерство

Вашингтон предупреди Пекин за териториалните конфликти в Китайско море

http://svetoven.pogled.info/news/81910/vashington-predupredi-pekin-za-teritorialnite-konflikti-v-kitaisko-more

/Поглед.инфо/ Белия дом, който от три дни се ръководи от Доналд Тръмп, отправи предупреждение към Пекин по повод териториалните конфликти в Южнокитайско море и за търговския обмен.

Спорт по тв днес: открито на Австралия по тенис, ски, баскетбол и 1 мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012640

Спорт по тв днес: открито на Австралия по тенис, ски, баскетбол и 1 мач                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Меркел е най-честият обект на фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013226

Меркел е най-честият обект на фалшиви новини
Германският канцлер Ангела Меркел е била главната мишена на кампаниите с фалшиви новини в Европа. Това съобщи източник, запознат с работата на специална работна група на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БНР. Групата, създадена през 2015 г., за да противодейства на пропагандата и главно на фалшивите информации, пускани от Русия, е установила,

Има липса на дърва за огрев и на въглища в Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/ima-lipsa-na-dyrva-za-ogrev-i-na-vyglishta-v-kustendil-news_589424.html

Има липса на дърва за огрев и на въглища в Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Даниел Панчев, собственик на склад за горивни материали в Кюстендил. По думите му към момента в града не се предлагат въглища от мините в Бобов дол. Има ограничени количест

Нова стратегия за индустриално развитие на Великобритания

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81909/nova-strategiya-za-industrialno-razvitie-na-velikobritaniya

/Поглед.инфо/ Британското правителство даде официален старт на новата стратегия за индустриално развитие на страната. Една от целите й се явява противодействие на икономическата нестабилност, която бе породена от „Брекзит“.

Най-важното от Варна във вчерашния 23 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342025

Община Варна пуска поръчка за междуградски превоз по 105 маршрутни разписания Да бъде проведена обществена поръчка за възлагане на превоз на пътници по междуселищни линии от републиканската транспортна схема. Това реши комисията по транспорт към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Иван Тотев обжалва отстраняването му от кметския пост

http://offnews.bg/news/n_1/n_645205.html

Кметът на Пловдив Иван Тотев обжалва отстраняването му от длъжност. По искане на прокуратурата той беше отстранен от поста заради разследване за строежа на местния Зоокът .  Според държавното обвинение Тотев е извършил длъжностно престъпление, с което са нанесени щети на общината за 1 милион лева. Пловдивският окръжен съд отстрани кмета о поста му, за да не влияе на разследването срещу него. Сега Тотев обжалва това решение и Апелативният съд в Пловдив ще реши дали да уважи искането му или да потвърди отстраняването от длъжност. Тотев се сдоби и с второ обвинение за престъпление по служба. Разследването по него тръгна след сигнал на депутати от Патриотичния фронт  от 2015 година. Според разследването Тотев е допуснал нарушения в три обществени поръчки за изграждането на многофункционалната спортна зала „Колодрум”, с което общината е ощетена със 7 777 340 лв.

Луксозните играчки на държавните мъже

http://offnews.bg/news/n_1/n_645204.html

Държавните и общинските администрации имат нужда от автомобили. Винаги е било така и е напълно нормално данъкоплатците да поемат и този разход. Проблемите започват, когато масово чиновниците изготвят така обществените поръчки, че на изискванията да отговори точно определен модел автомобил. И най-често това са най-луксозните и най-скъпите модели. Въпреки публичните скандали по такива случаи практиката продължава. Вероятно не са останали българи, които да не си спомнят скандала с неоправдано скъпите и луксозни коли на кметовете на знайни и незнайни общини в България. За него разказа екипът на „Разследване” по Нова телевизия. (1) Годината е 2015-а. В Несебър кметът Николай Димитров кара втори мандат и… лимузина за 184 000 лв. Средно толкова струват два двустайни апартамента в София. В Балчик кметът Николай Ангелов държи здраво кожения волан на поръчков автомобил, клас „Дипломат” за 150 000 лв. Срещу тази сума може да си позволи и да сменя предавките направо от кормилото. Кметът е купил и моторна лодка без мачта и платна за ветроходния клуб. Седемте хиляди жители на Община Неделино са купили на кмета Стоян Беширов марков джип за 130 000 лв. В Община Хитрино живеят около 6000 щедри българи. Те дарили кмета си Нуридин Исмаил с чисто нова лимузина за 112 хиляди лева. МОРАЛЪТ КАТО РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ „Въобще не смятам, че е неморално”, това казва рекордьорът по цена на служебен автомобил – кметът на Община Балчик Николай Ангелов. Той се вози в луксозно БМВ за 150 000 лв., с мощност от над 310 конски сили. Поръчката е направена по точно определени спецификации, на които отговаря само един модел на престижната германска марка. На кмета му трябвала такава кола, за да изглежда убедителен на важни делови срещи, обяснява самият той. Дали бившият кмет на Лондон Борис Джонсън беше по-малко убедителен? Виждахме го да кара колело в компанията на актьора и ексгубернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, а също и с бившия кмет на Джакарта и настоящ президент на Индонезия Джоко Уидодо. Но моралът е разтегливо понятие. Законът не наказва за неморалност. КАК КМЕТОВЕТЕ ЗАОБИКАЛЯТ ЗАКОНА И СИ ИЗБИРАТ КОЛИ Схемата е, че повечето от поръчките са много конкретни и специфични. Красноречив пример за начина, по който кметовете в България си избират коли, е случаят в Община Завет (2) – поръчката за кола на кмета тук налага машината да е с дължина 4750 мм, широчина 2013 мм и обем на багажника 550 л. Не е посочена само конкретната марка. Тя „изненадващо” ще стане ясна след конкурса. А конкурсът не поднася изненади. Лукс за 110 000 лв. от джоба ни. Още по-лошото е, че и да се докаже, че има нарушение в поръчката, санкцията е минимална. Както каза по този повод вицепремиерът Томислав Дончев: „Ако се докаже нарушение на Закона за обществените поръчки, глобата за кметовете ще е по 1500 лв.“ Този вид обществени поръчки имат още една черта – много са устойчиви във времето като схема. Повтарят се и повтарят къде ли не. Дори и един от тези случаи да бъде осветен в медиите, само дни по-късно на друго място се появява подобен. СЪС СКЪП ДЖИП В ПЛАНИНАТА Само няколко месеца след скандала със скъпите автомобили на кметовете дойде новината за джиповете от висок клас и цена за горските предприятия в Смолян, Габрово, Благоевград и Сливен. 4 от 6-те големи предприятия, отговорни за горите по райони в страната, се сдобиха с луксозни джипове за по около 200 000 лева всеки. В изискванията на поръчката на предприятието в Габрово например е включен и критерият за задължително наличие на кожен салон с климатизирани седалки за предните места. А в Смолян изискват и монитори за задните места, и паркинг сензори с камера за обратно виждане. „Джиповете са за скъп ловен туризъм”, обясни министърът за земеделието Десислава Танева. Тя подчерта, че няма да спре обществените поръчки на горските предприятия. Ловната дейност била доходоносен бизнес за предприятията и луксозните джипове са добро условие за нея, обясниха държавниците. Малко по-късно offnews.bg разкри и връзка между власт и бизнес (3) – че всички поръчки за скъпи джипове, и то на максималната възможна цена, са спечелени от фирма на съученик на земеделския министър Десислава Танева от Сливен. От Министерството отричат за връзка, но пък поръчките се изпълняват. Други обаче – не. Например скъп джип със спецификация едно към едно с конкретен модел на БМВ в Габрово не е доставен, защото не е избран. А не е избран, защото на конкурса не се явила нито една фирма. Скандалът с горските и колите им позатихна в края на 2015 г. В началото на следващата година обаче се появи нова поръчка, която „уж“ бе спряна заради нарушения в закона. ЕДИН ДИРЕКТОР И ЕДИН „ЛЕКСУС“ Поръчката е за скъпа хибридна кола, но под наем – с държавни пари – 72 000 лв. годишно. Горските от Северно-централното държавно предприятие в Габрово са обявили поръчката още в края на 2015 година на сайта си. Не е обявена другаде, защото по закон се води малка – за под 66 000 лв. Доставка на употребяван автомобил под наем (4)– нищо особено на пръв поглед. Четем обаче сумата – 60 000 лв. без ДДС. С ДДС това са 72 000 лв. държавни пари от джоба ни само за година – за една кола. Четем и изискванията – търси се бензино-електрически пълен хибрид над 220 конски сили, с куп големи и малки екстри, които насочват към конкретна марка и модел. Ясно предопределена кола, още преди официално да изберат доставчика x – хибриден „Лексус”. Още през зимата, дни след като горското пуска публична покана за кандидатите, интернет медия пише статия за поръчката, а след това горските я свалят от страницата си. В нарушение на закона 7 месеца те държат в сянка резултата – взели ли са колата, или са спрели поръчката. Директорът на директорите на горските стопанства в Северноцентралния район Иван Недков заявява, че поръчката е оттеглена със заповед – нищо, че никъде не е публикувана. Пред Нова телевизия той отрича да кара служебен хибриден автомобил „Лексус”. Няколко дни по-рано обаче точно този автомобил е заснет паркиран пред Северноцентралното предприятие ДП в Габрово, където Недков е директор. Кадрите го показват зад волана, как паркира пред дома на свои близки и излиза от колата. Засечен е и на паркинг в Габрово до спрелия хибрид. Заснет е и в друг ден отново да кара лексуса из града – пътува с него и към имота си в близко село. Веднага след това липсващата информация за поръчката в интернет отново се появява на страницата на предприятието. Вече има и заповед за прекратяване, подписана от Недков – кола нямало да се взима, бил нарушен принципът на конкуренция в Закона за обществените поръчки. Файловете в сайта обаче съдържат в себе си електронна информация – кога и на чий компютър са съставени. Метаданните на файла показват, че появилата се заповед на Недков за спиране на поръчката е създадена като файл не преди 7 месеца, както би следвало, а едва няколко дни по-рано – на 1 юли, точно след едно от посещенията на екипа на Нова телевизия в Габрово. Друг файл от документацията – бланка за договор за наем за колата от ноември, е съставен не от горските, а в голяма габровска фирма за търговия с коли. Името на фирмата излиза на екрана като автор на файла. То е изписано и върху регистрационния номер на хибридния автомобил, който директорът скри, че кара. Този разказ за колите и лукса на държавна или общинска издръжка би могъл да продължи с още истории – все свежи и цветни примери. Едно е важно – желанието за лукс понякога излиза твърде скъпо на всички ни. 1 https://goo.gl/tRb68k 2 Възлагане на обществена поръчка за услуга: „Доставка на лек автомобил за нуждите на Община Завет” -https://goo.gl/j3JccE,  https://goo.gl/eb8qKY 3 https://goo.gl/l4Rg5p 4 „Доставка на МПС втора употреба за нуждите на Община Габрово, https://goo.gl/tSGL5 ________ Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Съдийската колегия избира временен шеф на Районния съд в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/24/2905183_sudiiskata_kolegiia_izbira_vremenen_shef_na_raionniia/?ref=rss


В дневния ред на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес е включена точка за избирането на изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд.

До нея се стигна след като в началото на декември 2016 г. административният ръководител на най-големия съд в страната Методи Лалов, както и заместниците му подадоха оставки в знак на протест и несъгласие с политиката на ВСС. Времево оставките им съвпаднаха с протеста на магистрати и служители пред сградата на ВСС, на...

Китай разположи междуконтинентални балистични ракети DF-41 до границата с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/81908/kitai-razpolozhi-mezhdukontinentalni-balistichni-raketi-DF-41-do-granitsata-s-rusiya

/Поглед.инфо/ Властите на Китай разположиха модерни междуконтинентални балистични ракети DF-41, в граничещата с Русия североизточна провинция Хъйлундзян, съобщава вестник "Глобал таймс", цитиран от ТАСС.

Предимно облачно днес с максимални температури между минус 1° и 4°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6013217

Предимно облачно днес с максимални температури между минус 1° и 4°Днес времето над страната ще бъде предимно облачно, на места в низините видимостта ще е намалена. В Рило-Родопската област ще има превалявания предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури, в повечето райони ще са между минус 1° и 4°.

АПИ започва спешни огледи за състоянието на пътищата

https://www.actualno.com/society/api-zapochva-speshni-ogledi-za-systojanieto-na-pytishtata-news_589430.html

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започват спешни огледи за състоянието на пътищата. Мярката е предприета след множество сигнали за разбити пътища в страна. Приоритетно ще се кърпят старите участъци по магистралите, първокласните и второкласните пътища. Кърпенето н

Началото на преговорите за Брекзит е в ръцете на Върховния съд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/24/2905045_nachaloto_na_pregovorite_za_brekzit_e_v_rucete_na/?ref=rss


Върховният съд на Великобритания ще реши днес дали правителството може да започне преговори за излизане от Европейския съюз без предварително одобрение от парламента: решение, което може да попречи на "твърдия" Брекзит, желан от премиера Тереза Мей.

Очаква се 11-те съдии да потвърдят решението на Лондонския върховен съд, според което задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще започнат двугодишните преговори с Брюксел, изисква подкрепата на депутатите.
...

До края на седмицата ще бъде представен законопроекта за "Брекзит"

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/81907/do-kraya-na-sedmitsata-shte-bade-predstaven-zakonoproekta-za-brekzit

/Поглед.инфо/ Тереза Мей ще е готова до неделя с представянето на законопроекта, който ще задейства излизането на Великобритания от ЕС. Това са научили "Индипендънт" от източници на правителството.

Зачестяват случаите с усложнения по време на бременността и раждането

https://www.actualno.com/pazardjik/zachestjavat-sluchaite-s-uslojnenija-po-vreme-na-bremennostta-i-rajdaneto-news_589403.html

Зачестяват случаите с усложнения по време на бременността и раждането. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик д-р Илиян Траянов, началник на Акушеро-гинекологичното отделение в Областната болница в Пазарджик. Основната причина за това е, че жените вече раждат на по

Радарите за превишена скорост днес - 24 януари, във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342024

Служители на пътната полиция ще следят днес - 24 януари, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10-08:30 гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 08:40-09:30 гр.Варна до Хидробазата посока гр.

Вучич: Сърбия подкрепя териториалния суверенитет на Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013214

Вучич: Сърбия подкрепя териториалния суверенитет на Босна и Херцеговина„Сърбия подкрепя териториалния интегритет и суверенитет на Босна и Херцеговина“, заяви сръбският премиер Александър Вучич след разговор на закрити врата в Белград със своя колега от Босна и Херцеговина, Денис Звиздич, предава онлайн изданието EBLNews, цитирано от Фокус. По думите на двамата министър-председатели,

Днес празнуват 4 красиви имена (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638899

Православната църква чества Света преподобна дякониса Ксения Римлянка. Тя била дъщеря на сенатор и носила името Евсевия, което означавало "благочестива". Нейните родители я сгодили за един сенатор. Тя била решила да посвети живота си на Исус Христос, затова избягала от дома си. Установила се на остров Коа, където наела бедна къща и помолила да я наричат Ксения (странница). По-късно била посветена за дякониса. Тя водила възвишен живот. Колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна и нежна към своите сестри. Имен ден празнуват: Аксения...

Тихо е времето в Пловдив, навън е -2 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638942

Пътищата в Пловдивска област са нормално проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Павел Баня-Зелениково и Югово-Лъки-Здравец са отворени за автомобили до 12 тона. Пътищата Храбрино-Лилково, Гълъбово-Бяла черква и Лъки-Белица са отворени за МПС до 3,5 тона, но по тях движението задължително трябва да се извършва с вериги. Проходът Троян-Кърнаре продължава да бъде затворен ...

Стилът "сервис-мрежа" изплува от прахта в Мелбърн

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/24/2904860_stilut_servis-mreja_izpluva_ot_prahta_v_melburn/?ref=rss


Джон Макенроу най-добре обобщи победата на Миша Зверев над световния номер 1 Анди Мъри в осминафиналите на Australian Open: "Направи го по старомодния начин".

Изненадващият успех на германеца наистина върна феновете в ерата на 80-те, когато играта от основната линия беше запазена само за мачовете на клей.

Зверев направи цели 118 излизания на мрежата, при това в рамките само на четири сета. 65 от тях се оказаха успешни, или близо половината от всичките му точки в двубоя....

Без ток днес във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=342049

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 24 януари ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:30 ч.

Религиозен календар за 24 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6013245

Религиозен календар за 24 януари 

Преп. Ксения Римлянка носела името Евсевия (благочестива). Когато станала девойка, решила да посвети живота си на Христос, затова напуснала дома си, преоблечена в мъжки дрехи. Установила се на остров и помолила да я наричат Ксения (странница). Тя водила възвишен живот и колкото била строга към себе си, толкова била милосърдна към своите сестри.

Тръмп с косвени мерки срещу абортите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6013212

Тръмп с косвени мерки срещу абортите

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви война на абортите. Той подписа указ, забраняващ финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите, информира БГНЕС. Това предизвика незабавно възмутени реакции от страна на неправителствени организации за защита на правата на жените.

Подвижни тоалетни за бежанците и 4600 радиостанции за граничарите купуваме с парите от Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6012721

Подвижни тоалетни за бежанците и 4600 радиостанции за граничарите купуваме с парите от ЕвропаМВР обяви първите обществени поръчки с парите от Европа, които бяха отпуснати на България за справяне с миграционния натиск. Контейнери за настаняване, тоалетни и бани за бежанците, система за наблюдение от хеликоптер и радиостанции за местата, където мобилните телефони нямат покритие са част от предпемта на поръчките.

Среднощна стрелба в центъра на Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/srednoshtna-strelba-v-centyra-na-plovdiv-news_589428.html

26-годишен мъж стреля безразборно от тераса в Аджисан махала в Пловдив, съобщи bTV. Инцидентът е станал на 23 януари около 21,30 ч. Младият мъж излязъл на балкона на жилището си и започнал да стреля. Произвел над 20 изстрела, а съседите подали сигнал в полицията. Полицаите намерили

Прогноза за времето - 24 януари (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-24-januari-vtornik-news_589305.html

Времето над страната ще бъде предимно облачно, а на места в низините ще има и намалена видимост. В Рило-родопската област ще има валежи предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат в широки гра

Спътникова технология може да помага за събирането на пътните такси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638922

Българската Агенция за пътна инфраструктура обяви конкурс за обществена поръчка за обслужване на системата за пътни такси за товарни автомобили и пътна такса за определено време на леки автомобили. Става въпрос за електронна система, която ще позволи въвеждането на тол такси, на база изминато разстояние (над 3,5 т) както и на т.нар. електронна винетка, която ще даде гъвкавост при таксуването на леките автомобили (плащането ще е за най-различни периоди). Определяната като една от най-големите, важни и дългоочаквани обществени поръчки в областта ...

24 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=342022

Събития 41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г. – Влахия и Молдавия се обединяват и създават държавата Румъния, а Букурещ е избран за столица на новата държава.

Първа съдебна жалба срещу Тръмп - за нарушаване на конституцията

https://www.actualno.com/america/pyrva-sydebna-jalba-sreshtu-trymp-za-narushavane-na-konstitucijata-news_589418.html

Неправителствена организация, бореща се с корупцията, внесе жалба срещу Доналд Тръмп за нарушаване на конституцията, тъй като той продължавал да получава приходи от други страни, предаде БГНЕС. Приходите на Trump Organization в САЩ и зад граница го излагат на многобройни съмнения

Мелания Тръмп – първата дама с няколко гафа, но с безупречен моден стил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638906

Елегантна, красива, висока 180 см бивша манекенка, Мелания Тръмп е уникална за САЩ първа дама. Родената в Солвения бивша менекенка вече се отличи с уникален моден стил и... няколко гафа. Вижте Мелания Тръмп в целия й блясък (СНИМКИ) Най-запомнящата се грешка на красивата Мелания за момента си остава плагиатстването на части от слово на Мишел Обама в речта, която тя произнесе на конгреса на американските републиканци през лят...

Париж пуска експериментално автономни електрически микробуси

https://www.actualno.com/europe/parij-puska-eksperimentalno-avtonomni-elektricheski-mikrobusi-news_589417.html

Париж пусна експериментално автономни електрически микробуси между две от своите гари, предаде БГНЕС. Тези автоматизирани микробуси ще циркулират между Лионската гара и гара Остерлиц до 7 април. Те ще бъдат безплатни и са в рамките на експериментален проект. Микробусите

Беноа Амон, или пробивът на далновидния боксьор във френската политика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/24/2905195_benoa_amon_ili_probivut_na_dalnovidniia_boksyor_vuv/?ref=rss


В понеделник сутрин, Франция, а и света, осъмна със "сюрприза" от първия тур на първичните избори за кандидат-президент на Социалистическата партия. Името на излезлият, и то убедително, начело е... Беноа Амон.

Нека не се хваля, но за мен, както и за останалите около 500 000 французи (още не се знае точната цифра), гласували за него в неделя, изненадата е относителна. Амон е фин, проницателен и много интересен политик с ясна и уверена преценка на настоящето и визия за бъдещето в...

Юнкер иска минимална социална заплата в ЕС

https://www.actualno.com/europe/unker-iska-minimalna-socialna-zaplata-v-es-news_589416.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на социална минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите страни от ЕС, предаде БГНЕС. "В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва. Този минимален доход

Прогноза за времето - 24 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342038

Над Черноморието днес ще бъде предимно облачно, но ще остане почти без валеж. Вятърът ще е слаб, предимно от североизток. Максимални температури 4-5°, температурата на морската мода е 3-4°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В Рило-родопската област ще има валежи предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана.

Показват нови исторически свидетелства за проф. Иван Батаклиев, дарени от сина му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638941

Изложба, посветена на видния български учен проф. Иван Батаклиев ще бъде открита днес в 17.00 часа в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, съобщават организаторите. Експозицията представя новопостъпило богато дарение, предоставено от сина на проф. Иван Батаклиев - Тодор Батаклиев. Денят е избран неслучайно – проф. Батаклиев е роден на 24 януари 1891 г. в Пазарджик. Експонатите ще останат изложени до 28 февруари. През целия период входът за ученици е безплатен. Дарението включва исторически свидетелства, свързани с живо...

Тръмп забрани финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите

https://www.actualno.com/america/trymp-zabrani-finansiraneto-na-nepravitelstveni-organizacii-podkrepjashti-abortite-news_589415.html

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви война на абортите. Той подписа указ, забраняващ финансирането на неправителствени организации, подкрепящи абортите, предаде БГНЕС. Решението на Тръмп предизвика незабавно възмутени реакции от страна на неправителств

Депутатите се събират извънредно, промени в 7 закона чакат приемане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638923

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свиква извънредно заседание на парламента на 24 януари от 12.00 ч. Разпореждането за свикване на заседанието е на основание чл.78, т.2 от Конституцията и чл.44, ал.2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В дневния ред са включени второ четене на законопроект за концесиите, второ четене на промени в Закона за правната помощ, второ четене на промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, второ четене на промени в Закона за устройство на терит...

Пикантно зеле с ориз и суджук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6012494

Пикантно зеле с ориз и суджук Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Европейска столица на културата и Япония - успешните проекти и добрите примери

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638333

Днес от 11,00 ч. в малката конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои третата от поредицата срещи с представители на японската организация EU Japan Fest. Темата на срещата е "Европейска столица на културата и Япония - успешните проекти и добрите примери". На първото за тази година събитие, организирано от фондация „Пловдив 2019“, мениджърите от японска страна ще представят възможностите за финансова подкрепа на проектни инициативи, свързани с Европейска столица на културата. Срещата ще запознае ку...

Турбо кеф на борда на BMW X5 M50d

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/turbo-kef-na-borda-na-bmw-x5-m50d-6064514

Докато чакам новото поколение на Х5, ще кажа едно своеобразно сбогом на F15 с топовни салюти. Три (повтарям 3) на брой, колкото са турбините под предния му капак.

За изтекла лична карта - солена глоба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638884

6 761 лични карти са издадени през 2016 г., съобщават от сектор „Български документи за самоличност” в Областнана дирекция на МВР – Видин. Издадените паспорти са 3 384, а шофьорските книжки -  3 422. С обикновена услуга са били издадени 4 458 лични карти, с бърза услуга – 2 037, а с експресна услуга 266. Най-голям брой заявления гражданите са подавали през месеците юни, юли и август. Срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане на валидност...

Съдът ще гледа отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/24/2905182_sudut_shte_gleda_otstraniavaneto_na_kmeta_na_plovdiv/?ref=rss


Пловдивският апелативен съд ще разглежда жалбата на кмета на Пловдив Иван Тотев срещу решението на първоинстанционния съд да отстрани временно Тотев заради разследването срещу него.

На 10 януари прокуратурата връчи на Иван Тотев обвинение за престъпление по служба при изграждането на зоокът в Пловдив. Според обвинителния акт той е нарушил закона като не е провел обществена поръчка, а е пристъпил към пряко договаряне, без да има одобрен идеен инвестиционен проект, план-сметка,...

Българка стана генерален директор на Евростат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276286_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2

 Българката Мариана Коцева е новият генерален директор на Евростат - статистическата служба на Европейската комисия. Тя заема мястото на досегашния шеф Валтер Радермахер, който се пенсионира в края на миналата година след осем години начело на Евростат. 

Коцева бе председател на Националния статистически институт, а в началото на 2012 г. стана част от екипа на Евростат, след като спечели с конкурс поста на специален съветник с ранг на зам. директор в базираната в Люксембург служба. Това я направи и българския представител на най-висока позиция в администрацията на Европейския съюз.

През 2014 г. тя стана зам.- генерален директор, а според съобщение на официалния сайт на Евростат от днес назначението й начело на иинституцията е в сила от 1 януари 2017 г.



segabg.com

Тръмп е отворен за съвместни операции с Русия в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276285_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81+%D0%

 Американският президент Доналд Тръмп е отворен за провеждане на съвместни операции с Руската федерация за борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи в понеделник неговия говорител, предава агенция Франс прес, цитирана от Фокус.
„Ако има начин, по който можем да се борим срещу „Ислямска държава“ с която и да е страна, дали това е Русия или някой друг, и ние имаме общ национален интерес от това, разбира се, ще се възползваме“, заяви говорителят на държавния глава Шон Спайсър в отговор на журналистически въпрос относно перспективите за съвместни военни действия в Сирия.


segabg.com

Румен Радев заминава за срещи в НАТО и Монс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276284_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%B2+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D0

 На 30 и 31 януари 2017 г. президентът Румен Радев ще направи първото след встъпването си в длъжност работно посещение в Брюксел.

На 30 януари българският държавен глава ще проведе срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

На 31 януари президентът Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Държавният глава ще посети офисите на българската делегация в Главната квартира на НАТО и ще се срещне с нейните членове.

В рамките на визитата си президентът Радев ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс. Румен Радев ще проведе среща „на четири очи“ с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. След това ще се проведат пленарни разговори между водената от българския президент делегация и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

По-късно държавният глава ще се срещне с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.


segabg.com

Американският министър на отбраната изрази „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276283_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%

 Новият американски министър на отбраната Джеймс Матис увери своя британски колега в понеделник, че Вашингтон има „непоколебима ангажираност“ спрямо НАТО, въпреки че президентът Доналд Тръмп преди определи военния съюз като остарял, предава агенция AFP.
По време на телефонен разговор с Майкъл Фалън през първия си ден на поста Матис е „подчертал непоколебимата ангажираност на Съединените американски щати към НАТО“, обясни в язевление говорителят на Пентагона, капитан Джеф Дейвис.
В петък британският министър-председател Тереза Мей ще посети Вашингтон. Тя ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с Доналд Тръмп, откакто той встъпи в длъжност миналата седмица.

Превод и редакция: Цветан Петров

Заповед на Тръмп обръща външната политика на САЩ по отношение на абортите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276282_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8

 Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, забраняваща пари от федералния бюджет на Съединените американски щати да бъдат влагани в международни групи, които извършват аборти или предоставят информация за тях, съобщава BBC.
Говорителят на Тръмп, Шон Спайсър, коментира, че заповедта на държавния глава показва, че той „иска да се застъпи за всички американци, включително неродените“.
Изпълнителната заповед вероятно ще предизвикат опасения сред групите, защитаващи правото на избор, които вече са нащрек по отношение на подкрепата новия американски президент спрямо евентуална американска заповед срещу извършването на аборт.
Тръмп всъщност възстановява действието на въпросната заповед, която е създадена от републиканския президент Роналд Рейгън (1981 – 1989) през 1984 г.
Приетата от Тръмп политика изисква неправителствени организации, които получават федерално финансиране, да се съгласят „нито да изпълняват, нито активно да насърчават абортите като метод за семейно планиране в други страни“.

Превод и редакция: Цветан Петров

Задържаха телефонен измамник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c7fHcyb7Lt4/

На 23.01.т.г. около 12.00 ч. във Второ РУ – Бургас е получено съобщение за извършвана телефонна измама в ж.к. «Братя Миладинови», осъществявана по класическата схема «оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници». В резултат на бързите полицейски действия в момента на вземането на найлонова торба, хвърлена от балкона, е задържан 43 -годишният криминално проявен Н.Й. от Бургас. Същият е задържан за срок до 24 часа, съобщават от ОДМВР-Бургас.. По случая е образувано досъдебно производство.

Решението за концесията на летище София остава за редовния кабинет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276281_%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Срокът за подаване на оферти за концесионирането на летище София е удължен с нови четири месеца и изборът на частен стопанин на аеропорта за следващите 35 години е оставен на следващия редовен кабинет. Решението за четвъртото поред отлагане на времето за приключване на процедурата е взето миналата седмица от Министерството на транспорта.

Така министърът на транспорта Ивайло Москов изпълнява обещанието си да остави на следващите управляващи решението за концесията, след като от БСП поискаха спирането на процедурата.

Последното удължаване на срока за оферти бе 31 януари 2017 г. Сега кандидатите да управляват столичната аерогара ще могат да получат документация за участие в процедурата и да внесат предложенията си до 19 май, а офертите се планира да бъдат отворени но 22  май 2017 г.

За предишните три удължавания на кандидатстването мотивът бе "искане на инвеститори", а сега това стана тихомълком само със съобщение на сайта на ведомството и без обяснения.

Новият срок на практика ще даде време на редовния бъдещ кабинет да реши дали да продължи концесионната процедура в сегашния й вид или да я прекрати, каквито намерения бяха обявени от БСП.

Съгласно обявената в края на май 2016 г. в официалния вестник на Европейския съюз процедура бъдещият концесионер на летище София ще трябва да плати минимално еднократно концесионно плащане от поне 550 млн. лева без ДДС или 660 млн. лв. с данъка, които са предвидени за погасяване на дългове и развитие на БДЖ. Годишното концесионно възнаграждение трябва да е не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи на летището от всички дейности за текущата година или близо 12 млн. лв. с ДДС. Исканата инвестиция в развитието на летището е мининум 306.545 млн. лв. за срока на концесията. Операторът ще трябва да инвестира в изграждането на напълно нов пътнически Терминал 1 на мястото на сегашния. Той трябва да има седем ръкава и 5 входа-изходи за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пасажери годишно.

При обявяването на концесията Московски обяви, че интерес към нея имали повечето от операторите на големите европейски летища като Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".

Засега обаче е ясен интересът на турския холдинг "Лимак" (Limak Holding), който строи трето летище в Истанбул. Той заедно с руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich) се сочи като един от кандидатите за столичното летище.

За сигурен се счита операторът на летище Франкфурт – "Фрапорт", който у нас вече у правлява на концесия морските летище във Варна и Бургас, заедно с  “Еърпорт Сървисиз България", която е на "Химимпорт", притежаваща авиокомпанията "България Ер" – един от големите длъжници на летище София.

Като претендент се сочи и турската ТАВ, която управлява истанбулското летище "Ататюрк"



mediapool.bg

Колко струва Белият дом?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276280_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%3F

 Всички очи в момента са вперени в Доналд Тръмп. Експерти в сектора на имотите обаче обръщат очи и към Белия дом, който ще бъде официалната му резиденция до края на мандата и е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

Експерти в сектора на имотите изчисляват, че Белият дом струва колосалните 397,9 млн. долара. Цената на президентската резиденция се очаква да се увеличи с още 3% през тази година, в съответствие с ръста на цените на жилищата във Вашингтон, окръг Колумбия.

Белият дом е на 6 етажа и има повече от 130 стаи и над 30 бани, кино салон, спортни съоръжения. Повечето от президентите са правили различни подобрения на имота. Само по времето на Джордж Буш младши например цената на резиденцията е скочила с почти 37 млн. долара, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

Белият дом е бил обект на много спекулации през годините. През 2008 г. според проучване на Movoto сградата е оценена на стойност от 50 млн. до 90 млн. долара. Четири години по-късно – през 2012 г., стойността му се оценява на от 110 млн. до 115 млн. долара.

По-широкият пазар също оказва влияние върху оценката на президентската резиденция във Вашингтон. От 2008 г. до днес цената на квадратен метър в региона е скочила от малко над 4 хил. долара до почти 4 700 долара.

Според оценки на портала за имоти Zillow цената на Белия дом е скочила с 15% за двата мандата на Барак Обама. Изчисленията са правени на базата на по-широките движения на цените в района и продажбите.

Цените на жилищата в САЩ например са нараснали с почти 7 на сто през миналата година. Ръстът от 2009 г., когато Обама встъпи в длъжност и се пренесе в Белия дом, достига 9 на сто.

Мандатът на Обама съвпадна с доста динамично възстановяване на пазара на имоти, което се отразява и в стойността на Белия дом. Цените на имотите в САЩ в момента се увеличават с най-бърз темп от 2006 г. насам, а на много пазари се отчитат и нови рекорди. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Пазарът на луксозни имоти в България също се активизира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276279_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%8

 Двоен ръст на търсенето, увеличение на сделките, особено за инвестиция, и активизиране на наемния пазар – така изглежда пазарът на луксозни имоти в България през 2016 г., според анализ на консултантската компания Unique Estates.

Очакванията и за тази година са ръстовете на цените и сделките да продължат с плавни темпове, както и сделките за имоти в процес на строителство – тенденция, характерна за пазара на жилища като цяло.

„Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Политиката на банките за понижаване на лихвените нива също е изкарала голям брой купувачи на пазара. Те имат завишени критерии за имотите, но много от тях нямат реалистична представа за цените и диапазона, в който те се договарят, и не намират това, което търсят. Това, заедно с ограниченото предлагане на имоти от висок клас, води до по-слаб ръст на реално сключените сделки в сравнение с търсенето, допълва Светослава Георгиева от компанията.

Двоен ръст на запитванията

От агенцията отчитат двойно увеличение на запитванията от клиенти и 60% ръст на огледите през 2016 г. спрямо 2015 г.

Сделките се увеличават с 10%, като делът на сделките с цел инвестиция достига 30% през миналата година спрямо 10% през 2015 г., отчита още компанията.

През миналата година ръстът на цените на луксозните имоти достига 7-8%. Основен двигател на поскъпването на имотите от висок клас е новото строителство.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например цените вече започват от 1 200 – 1 300 евро и достигат 1 500 евро на кв. м, отчита компанията.

Агенцията отчита ръст и при сделките в най-високия сегмент от пазара – над 1 млн. евро. Най-скъпата сделка е за къща в полите на Витоша за 3 млн. евро, следвана от резиденция на Южното Черноморие за 1,95 млн. евро. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират, смятат от компанията.

Ако за миналата година ценовите ръстове се движат заради новото строителство, то тази година се очаква увеличението да се усети най-вече при старото заради ограниченото предлагане. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.

Предпочитани райони

Като цяло през 2016 г. се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това привлича инвеститорите в имоти, коментират от компанията.

Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите, както и централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“.

В допълнение популярни сред купувачите стават и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

На 24 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6012714

На 24 януари рожден ден имат Проф. Георги Чапкънов, скулптор Дончо Донев, президент на Асоциацията на българските футболисти Ирена Соколова, депутат в 43-ото НС Красимир Стоянов, летец-космонавт Д-р Людмил Веселинов, кмет на Попово Паруш Парушев, писател Стелиана Кожухарова, прокурор Хасан Адемов, депутат в 43-ото НС Цеци Красимирова,

Депутатите се събират извънредно, промени в седем закона чакат приемане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Wo0BRNxQjsY/

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свиква извънредно заседание на парламента на 24 януари от 12.00 ч.

Разпореждането за свикване на заседанието е на основание чл.78, т.2 от Конституцията и чл.44, ал.2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В дневния ред са включени второ четене на законопроект за концесиите, второ четене на промени в Закона за правната помощ, второ четене на промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, второ четене на промени в Закона за устройство на територията.

Очаква се депутатите да разгледат на второ четене промени в Закона за държавната собственост, второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс и второ четене на промени в Закона за задълженията и договорите.

Делото срещу бившата кметица на пловдивския район „Централен“ продължава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638655

Делото срещу бившата кметица на район „Централен“ Райна Петрова и Надежда Минчева ще се гледа днес в Окръжния съд в града под тепетата. Райна Петрова беше отстранена от поста си през лятото на 2014-та за длъжностно престъпление при доставката на негодни хранителни продукти в детските градини, ясли и кухни на завишени цени и за търговия с влияние. В края на юни, същата година, ДАНС арестува и собственичката на фирма "Надежда 2000" Надежда Минчева за данъчни престъпления. Тя е доставяла гранясали храни с изтекъл срок на годност на зав...

БСП се заема с поземлените отношения и комасацията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276278_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BA%D0%

 Поземлените отношения и спиране раздробяването на земята са сред акцентите в управленски проект на БСП за земеделието, който беше представен днес на дискусия от народния представител Светла Бъчварова.

Като първи приоритет тя очерта поземлените отношения собственик - ползвател и предложи ревизия на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи от гледна точка на противоречивите политики, които според БСП се осъществяват чрез него.

Бъчварова отбеляза колко е важно да спре раздробяването на земята, като подчерта, че тази мярка е задължителна, предаде БТА. 

Тя обърна внимание и на създаването на устойчиви форми на стопанисване и коментира, че преброяването през 2013 г. показва 40-45% намаляване на малките стопанства. По думите й трябва да има преглед на структурите в земеделието и за всяка структура в населено място да бъде намерен механизъм да бъде запазена.

Светла Бъчварова засегна и темата за храните и отбеляза, че ако ще имаме Българска агенция по безопасност на храните, то тя трябва да бъде методичен център, който да осъществява политиките по проверка и оценка на риска. Другата насока на работа е свързана с необходимостта българският производител да има защита.

 

Други приоритети за БСП са сектор "гори", както и селскостопанската наука.

Манол Генов, народен представител от БСП, представи приоритетите в областта на екологията и отбеляза, че политиките на социалистите ще бъдат насочени основно към ограничаване на загубата на биологично разнообразие и възстановяването му, опазване на водите, както и на чистотата на атмосферния въздух. Той посочи също, че трябва да се обърне внимание и на почвите и опазването на горите.

Приоритет ще бъде и управлението на отпадъците. Управленският проект предвижда тотална смяна на философията по отношение на разделното събиране. Трябва да се помисли и за екологичното възпитание на децата от ранна възраст, подчерта Генов.

Днешното събитие е по повод предварително поетия ангажимент на БСП за организиране на дискусии по платформата на партията по сектори. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Облачно, около обяд - слънце

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638910

През следващото денонощие времето над страната ще бъде предимно облачно, а на места в низините ще има и намалена видимост. В Рило-Родопската област ще има валежи предимно от сняг, които през нощта срещу сряда ще обхванат и Предбалкана. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат в широки граници - от минус 13° в отделни райони на Северозападна България до 2° по морския бряг. Максималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°. За Шумен - минус 5 градуса минимална температура, максимална - около 1 градус. Атмосферното налягане щ...

Цените на жилищата в САЩ отчитат най-бърз ръст след кризата през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276277_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%

 Цените на жилищата в САЩ са се повишили с 6,8% през 2016 г. спрямо 2015 г., което е най-бързият ръст след кризата, показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието Property-Wire.com.

Най-бързо развиващият се пазар е Портланд с почти 14% годишен ръст на цените, следван от Тампа, Сиатъл и Далас, където е отчетено увеличение от по близо 12%, сочат данните.

Според експертите няма признаци за забавяне на растежа през 2017 г., но това може да доведе до спад на сделките, защото все по-малко купувачи намират търсеното от тях жилище.

Цената на едно средностатистическо жилище в САЩ достига 193 800 долара. Цената отбелязва ръст за 53-ти пореден месец през декември 2016 г., като конкретно увеличението за месеца е най-силното от юли 2006 г., отчита компанията.

В доклада се посочва, че след стабилизирането на пазара в края на 2015 г. и началото на 2016 г. годишният темп на ръст на цените се ускорява през всеки от следващите месеци на 2016 г. в сравнение с предходния и на годишна база.

Като най-сериозен проблем на пазара на имоти в САЩ анализаторите посочват липсата на достатъчно запаси от жилища, особено жилища, подходящи за купувачи на първи дом. Това, в съчетание със засилващото се търсене преди очаквания ръст на лихвите, ще доведе до допълнителен тласък на цените.

Основна препоръка на експертите е купувачите да получат предварително одобрение за ипотека, за да могат да реагират достатъчно бързо, ако намерят подходящ имот, особено на „горещите“ пазари.

Що се отнася до наемите, ръстовете се забавят до 1,5% на годишна база през миналата година, което е наполовина на отчетения темп през 2015 г. Средният месечен наем в САЩ в момента достига 1 403 долара.

Най-бърз ръст на наемите се отчита по Западното крайбрежие на САЩ. Лидер е Сиатъл с 8,4%, следван от Портланд и Сакраменто.

На пазара на наеми свитото предлагане също е основен проблем, особено в сегмента на достъпните жилища.

Що се отнася до бизнес имотите, от американската национална асоциация на фондовете за инвестиции в имоти очакват с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп да се стигне до силен ръст на пазара на промишлени имоти и инфраструктура, пише онлайн изданието property-journal.com.

Според резултатите от проучване на организацията най-предпочитаният тип активи през тази година от инвеститорите са индустриалните имоти заради анонсираната политика на новата администрация.

Стабилен клас активи са и многофамилните жилищни сгради. Най-силен ръст на интереса спрямо миналата година се отчита при инвестициите в инфраструктура отново заради ангажиментите на Доналд Тръмп да засили инвестициите в сектора. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Тръмп издаде заповед за изтегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276276_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A

 Новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед за изтеглянето на САЩ от Транстихоокеанското партньорство за свободна търговия (TPP), съобщава ВВС.

Споразумението, което стоеше в основата на политиката на вече бившия президент Барак Обама за пренасочване на фокуса към Азия, беше подписано от 12 държави и покрива 40% от световната икономика.

Ходът на Тръмп е част от серия изпълнителни заповеди, планирани за понеделник, който да променят търговската политика на САЩ.

По време на кампанията си Тръмп обеща да изтегли САЩ от TPP. Той разкритикува договорката като „потенциално бедствие за страната“, тъй като според него тя вреди на промишлеността в САЩ.

Макар че договорката не беше още одобрена от Конгреса, решението в самото начало на мандата на новата администрация е сигнал, че Тръмп планира да осъществи намеренията си и да предприеме по-агресивен подход към международните конкуренти на САЩ, коментира New York Times.

 

 

По статията работи: Радина Колева

Търсят ваксина срещу фалшивите новини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276275_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Учени от университета в Кембридж работят върху "ваксина" срещу фалшивите новини - психологически инструменти, с които да противодействат на изопачаването на фактите в новинарския поток, съобщи Би Би Си.

Според специалистите превантивното предлагане на малки порции невярна информация на читателите може да помогне за спиране на фалшивите твърдения, като създаде резистентност към тях – т.е. те да се разпознават по-лесно от хората.

Измислени новини от изборите в САЩ и Сирия причиниха истинско безпокойство.
"Невярната информация може да се разпространява и репродуцира като вирус. Идеята ни е да набавим когнитивен репертоар, който да помага на човек да изгради резистентност към нея, така че когато се сблъска с подобен тип твърдения, да е по-малко податлив", каза ръководителят на изследването доктор Сандър ван дер Линден. Всичко е въпрос на информация и достатъчно предварителни знания, които да не са манипулирани, а да са истински, отбелязва ученият. Все пак от Кембридж признават, че още са далеч от изнамирането на „ваксина”, но си струват опитите в подобна посока, като се информира обществото.
Проучването беше направено като прикрит експеримент.
На повече от 2000 американски граждани бяха представени две твърдения за глобалното затопляне. Когато им бяха предложени последователно добре известни и фалшиви факти, лъжата измести истината. Когато обаче информацията беше комбинирана с дезинформация под формата на предупреждения, фалшивите новини имаха по-малък резонанс.
Съчинените новини, че папата подкрепя Доналд Тръмп, и че неговата съперничка демократ Хилари Клинтън продава оръжия на Ислямска държава, бяха четени и споделяни от милиони потребители на Фейсбук по време на кампанията за избор на президент в САЩ.
По-късно от социалната мрежа обявиха нови мерки за справяне с проблема на фалшивите новини и има натиск Гугъл и Туитър също да му обърнат повече внимание.
В Германия дори има предложение да се създаде специална правителствена единица, която да се бори срещу фалшивите новини.

Фийон: Санкциите срещу Русия са безмислени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276274_%D0%A4%D0%B8%D0%B9%D0%BE%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0

 Консервативният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон разкритикува запада и заяви, че санкциите против Русия са били неразумни, а Украйна няма място в ЕС и в НАТО. Това той направи пред френския в. Монд и германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", малко преди да пристигне в Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел.

„Не заблудихме ли Русия за Либия и Косово и за икономическото партньорство с ЕС? Ще напомня безотговорните изказвания на ония, които искаха влизането на Грузия и Украйна в НАТО”, коментира Фийон и добавя, че трябва да се признае, че

Украйна няма място в ЕС и НАТО

Фийон допълва, че НАТО не е остаряла организация , както твърди новият американски президент Доналд Тръмп, но тази организация трябва да увеличи и разшири своя потенциал, предаде Ройтерс.

"Не призовавам за интегриран европейски отбранителен потенциал, а за европейски отбранителен съюз", казва той в интервюто, дадено в навечерието на посещението му в Берлин за среща с канцлера Ангела Меркел. "Трябва да съберем в едно нашите средства, да изградим европейска отбранителна промишленост и да създадем фонд за тази цел и за финансирането на операциите в чужбина".

Фийон обаче подчерта, че разходите за отбрана не трябва да бъдат в разрез с правилата на ЕС за бюджетния дефицит.

В миналото Франсоа Фийон се е изказвал одобрително за руския президент Владимир Путин и сега в интервюто казва, че подобряването на отношенията между ЕС и Русия, при положение, че тя изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна, ще отворят врата за "ново икономическо партньорство", отбелязва Ройтерс.

Фийон счита, че отношенията с Русия са стратегически въпрос за бъдещето на Европа и тези отношения трябва да се възстановят. „Защо трябваше да разполагаме противоракетна отбрана край руските граници? Допуснахме много грешки. С цялата си сериозност отбелязвам руската реакция. Можем ли да върнем Русия към по-разумни позиции? Не зная, но е крайно необходимо да опитаме”, отбелязва Фийон.

При срещата си с Меркел Фийон отбеляза отново, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия са безсмислени. Той предупреди, че има опасност Москва и Вашингтон да изградят нови отношения, а ЕС да остане извън сметките им, предаде Ройтерс.

Фийон каза, че ще е нужен жест от Русия, преди санкциите да бъдат вдигнати и допълни, че Украйна не прави необходимото за гарантиране на мир."Убеден съм, че икономическите санкции са

напълно неефективни

каза Фийон пред репортери след среща с германския канцлер Ангела Меркел. "Трябва да намерим друг начин да общуваме"."Не искам американският президент Доналд Тръмп да контактува с Русия за наша сметка. Ще бъде лошо за Европа, ако Тръмп действа през главите ни, което не е немислимо", каза кандидатът за президент на френската десница.

Попова стана зам.-председател на БСК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276273_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC.-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9A

 Маргарита Попова, която вчера предаде вицепрезидентския пост на Илияна Йотова, е назначена за зам.-председател и главен секретар на Българската стопанска камара (БСК). Това се посочва в съобщение на сайта на работодателската организация за настъпилите промени в оперативното ръководство. В него се уточнява, че Попова ще отговаря за правната инфраструктура, включително Арбитражния съд на БСК, както и за международната дейност. Досегашният главен секретар Петър Денев става заместник-председател на БСК с ресори „Малки и средни предприятия“, „Връзки с университетите“ и „Външноикономическо сътрудничество“.
От от досегашния екип на Маргарита Попова нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, като ни препратиха към БСК. На посочения стационарен телефон за връзка с нея на сайта на организацията пък никой не отговаря.
Самата Попова обяви, че след като напусне „Дондуков“ 2 ще заеме обществен пост, но не конкретизира какъв ще бъде той. Името й усилено се спрягаше в последните дни за служебен министър на правосъдието в кабинета, който новият президент Румен Радев реди.

Бареков към Иво Прокопиев: Не ме е страх от хора, ограбили народа и държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276272_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BC%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BE

 По повод сериозните заплахи срещу мен и моето семейство от един небезизвестен медиен олигарх и клиент на прокуратурата, заявявам, че не изпитвам страх от хора, ограбили българския народ и държава чрез измамна приватизация и брутални схеми за източване на дружества и продажба на дялове през Фондовата борса.

Това гласи позицията на евродепутата и лидер на „Движение Презареди България“ Николай Бареков по повод заканите да го съди на олигарха Иво Прокопиев, тиражирани от медийната му групировка. „Вярно е, че собственикът на фабриката за фалшиви новини г-н Прокопиев използва куцото българско правосъдие и успя да ме осъди, използвайки медийния си щит, за истини, които съм говорил за него през годините. Аз обаче оставам последователен и няма да се откажа да разобличавам корупцията във всичките й форми“, съобщи Бареков. „За разлика от ортаците на г-н Прокопиев аз съм си платил данъците до последната стотинка. Готов съм да бъда жертва в ръцете на олигархията, стига да мога да разоблича напълно престъпните й действия“, категоричен е той. Наред със сигнала срещу Прокопиев и Росен Плевнелиев, който преди дни внесе в прокуратурата, Бареков обаче публично поставя и поредица от въпроси на олигарха: „Г-н Прокопиев, Вие ли приватизирахте „Каолин“ и  „Винпром Дамяница” за жълти стотинки, подарени от вашия ментор Иван Костов? Г-н Прокопиев, Вашето семейство ли беше обслужващ персонал  на Тодор Живков? Г-н Прокопиев, Вие гнида и соросоид ли сте и докога ще прикривате общите далавери с вашия съдружник Росен  Плевнелиев? Г-н Прокопиев, съдружник ли сте в политическия проект „ПроДАй България“ със задкулисните лица на българската олигархия, с хора, които не си плащат данъците, и ще си признаете ли рекета, които прилагахте с вашите подчинени министри, върху първия и втория Кабинет на ГЕРБ? Taзи партия оръжие за рекет ли е срещу вашите и на вашите ортаци съдебни дела?“

САЩ пускат нефтените помпи, петролът поевтинява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276271_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0

 Цените на петрола в първия работен ден тръгнаха леко надолу след като стана известна статистиката на Baker Hughes за увеличаване на действащите сонди за добив на нефт в САЩ, съобщава „Прайм”. За миналата седмица броят им е нараснал до почти 700. На годишна база ръстът е с 9%. Според аналитиците от Price Futures Group броят на работещите сонди в щатите е най-голям за последните 14 месеца.

Експерти от Goldman Sachs прогнозират, че в края на годината производството на петрол в 3 от шистовите находища в Северна Америка - Eagle FordF, Bakken и Niobrara ще се увеличи с 315 хил. барела на денонощие, спрямо последното тримесечие на 2016 г.

Доставките за март на петрола сорт Brent от началото на търговията в понеделник поевтиняха с 0,07% - до 55,45 долара за барел. Цената на американският лек суров петрол WTI отчете двойно по-голям спад от 0,15% - до 53,14 долара за барел.

Цените на петрола в първия работен ден тръгнаха леко надолу след като стана известна статистиката на Baker Hughes за увеличаване на действащите сонди за добив на нефт в САЩ, съобщава „Прайм”. За миналата седмица броят им е нараснал до почти 700. На годишна база ръстът е с 9%. Според аналитиците от Price Futures Group броят на работещите сонди в щатите е най-голям за последните 14 месеца.

Експерти от Goldman Sachs прогнозират, че в края на годината производството на петрол в 3 от шистовите находища в Северна Америка - Eagle FordF, Bakken и Niobrara ще се увеличи с 315 хил. барела на денонощие, спрямо последното тримесечие на 2016 г.

Доставките за март на петрола сорт Brent от началото на търговията в понеделник поевтиняха с 0,07% - до 55,45 долара за барел. Цената на американският лек суров петрол WTI отчете двойно по-голям спад от 0,15% - до 53,14 долара за барел.

Омбудсманът призова депутатите да приемат закона за „лихвоточките“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276270_%D0%9E%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%

 Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което настоява до края на работата на 43-тия парламент да бъдат приети на второ четене измененията в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, съобщиха от институцията на обмудсмана.

Общественият защитник мотивира искането си с многобройните жалби на граждани с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 г., но недочакали жилища от държавата тогава.
Става въпрос за около 55 хил. души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище е изтекъл на 30 ноември миналата година, посочва омбудсманът.
Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е забавянето при изплащане на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове, се казва още в съобщението.
В тази връзка омбудсманът Манолова настоява срокът да бъде удължен до 30 ноември 2018 г., така както предвиждат внесените и приети единодушно на първо четене промени в закона за "лихвоточките".

Саудитска Арабия купи за $820 млн. дял в съвместен проект с Shell

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276269_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%24820+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D1%8F%D0%BB+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BC%D

 Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) подписа договор за придобиване срещу 820 млн. долара на половината от дела на 50-процентния дял на Royal Dutch Shell в съвместния им проект Saudi Petrochemical Co (SADAF), се казва в съобщение на англо-холандската компания, цитирано от „Прайм”.

След сделката арабите ще имат пълен контрол над SADAF. Договорът по прехвърлянето трябва да бъде одобрен от регулаторите на ЕС и Саудитска Арабия и се сделката да бъде приключена към края на годината. В момента смесената компания притежава 6 петролни рафинерии, имащи капацитет около 6 млн. т горива горива годишно.

Юнкер поиска минимална работна заплата в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276268_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за въвеждане на социална минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите страни от ЕС.
В Европа има праг на достойнство, който трябва да се спазва. Този минимален доход не е необходимо да бъде еднакъв навсякъде във всички страни от ЕС. Това би било погрешно“, уточни той идеята си, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че идеята за минимална заплата трябва да е така осъществена, че да не влиза в противоречия с принципа за конкурентноспособност, което е едно от опасенията на малките и средни фирми.

В Германия от 1 януари 2015 година беше въведена единна минимална работна заплата. Дотогава имаше различни прагове на минимална заплата, договаряни по браншове и то не за всички професии.

Тотев обжалва отстраняването си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638939

Кметът на Пловдив ще обжалва отстраняването си от длъжност. Делото е насрочено за днес в Апелативния съд в града под тепетата. Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев Иван Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева.

САЩ са поискали от Великобритания да запази в тайна провала с „Трайдънт“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276267_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B

 Американското правителство е настояло Великобритания да запази подробностите относно неуспешното изпитание на ядрена ракета в тайна, съобщава вестник The Times, позовавайки се на източник, пожелал анонимност.

Представители от администрацията на бившия президент Барак Обама са призовали правителството на бившия британски премиер Дейвид Камерън да не коментира неизправността по време на изпитателен полет на ядрено оръжие от програмата „Трайдънт“, съобщава британското издание, цитирано от "Фокус".
 
За невъоръжена ракета D5 на стойност 17 млн. британски паунда се смята, че е била заличена чрез автоматично самоунищожаване, след като е била изстреляна от британска подводница край бреговете на щата Флорида.
 
Обвиненията за инцидента падат върху системата за обмен на данни на оръжейната система, която е американско производство.

Китай разположи балистични ракети близо до границата с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276266_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%

 Властите на Китай разположиха междуконтинентални балистични ракети DF-41, които са собствена разработка, в граничещата с Руската федерация североизточна провинция Хъйлундзян, съобщава руската агенция ТАСС, позовавайки се на китайски вестник.
Снимки на ракетните комплекси са били публикувани в китайския интернет в понеделник срещу вторник вечерта.

Според публикуваната в китайското издание информация, военните анализатори са уверени, че това вероятно е втора стратегическа ракетна бригада DF-41, постъпваща в китайската войска.

Някои китайски медии свързват снимките на балистичните ракети с встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп.

Според тях това може да е реакцията на Пекин на провокационните изявления на Тръмп спрямо Китай.



Източник: "Фокус"

Държавата е пред енергиен колапс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276265_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%81

 БСП алармира, че отиващото си управление е заложило енергийна бомба на служебното правителство.
Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков съобщи, че язовирите са с понижен обем, ТЕЦ-овете нямат запаси от въглища, а България даже е внесла ток от Румъния и Турция. "Това не е първото застудяване, но това е първото застудяване, в което се оказа, че държавата под управлението на ГЕРБ не може да управлява сектор "Енергетика", обяви Ерменков.
Колегата му Жельо Бойчев припомни изказване на енергийния министър Теменужка Петкова от октомври, в което казва, че "енергийната система има готовност за зимата".

US бръмбар в мравуняка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276264_US+%D0%B1%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%83%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%B0

 Мрачна, зловеща, мракобесна, фашистка. С такива определения либералните американски и европейски медии характеризираха речта на Доналд Тръмп на церемонията по встъпването му в длъжност. Политическият хайлайф в Европа, на който му предстоят епически битки, за да устиска властта, прехапа устни, за да не даде воля на обзелите го едновременно гняв и паника. Изблик на тревожните чувства трябваше да излее "свободната преса" и "цветът на будното гражданство". То бе представено в лицето на разнородни малцинства - неясно от какво възбудени феминистки, гейове, имигранти - все ревностни пазители на традиционните европейски и християнски ценности.

"Тръмп в Белия дом означава край на установения през ХХ век в световен ред", проплака германският външен министър Щайнмайер. Той май е забравил, че краят на този ред бе сложен от колективния Запад още преди 25 години. Френският президент със затихващи функции Оланд пък предпочете да не гледа тържественото зрелище във Вашингтон, а да отиде на театър. Още повече, че бе събрал кураж предварително да предупреди новия си американски колега "да не дава акъл на Европа".
Абсурдът на подобни словесни изблици е в това, че милиардерът-президент тъкмо това се кани да направи - да спре да се меси в чуждите работи. Заяви, че Америка ще установи добри отношения с другите страни, като признае правото на всяка една да се грижи преди всичко за собствения си интерес. Зарече се, че САЩ повече няма да натрапват на останалия свят своя начин на живот. Америка може да бъде само пример и който иска, да го следва.
С две думи, Тръмп предлага на съюзниците си да им върне суверенитета, който Вашингтон бе обсебил - на част от тях след Втората световна война, на други след края на студената. Но тъкмо това те не искат. От това се страхуват. Свикнали големият брат да поема разходите и да взема решенията, сега се видяха в небрано лозе. На всичко отгоре с Тръмп отдавна е съгласна голямата част от гражданството, а това вече е съвсем опасен знак за европейския твърде непопулярен елит.
Как може този хайлайф да бъде доволен от "опасните приумици" на бизнесмена. Та нали през последните години усърдно бе изграждан мравунякът в Брюксел. Там всичко бе подредено - изящно по френски, целесъобразно по немски. Знаеше се коя мравка по кой улей да минава, какво да носи в него и какво има право да влачи оттам. Всичко бе строго регламентирано - от йерархията в мравешкото общежитие, до кривината на краставиците и големината на доматите. Изведнъж този страшен бръмбар Тръмп започва да разравя уютния мравуняк. Отказва се от ролята на бащица и се превръща в бунтар срещу тяхната свещена власт. А това, че в непроветрените коридори на общежитието мирише на мърша, не забелязват. Не им идва наум, че за да го спасят, трябва да го проветрят и изметат.
Който предложи подобна идея, или - не дай си боже, поиска отмяна на антируските санкции и сътрудничество с Москва, веднага е анатемосван. Обявяван е за фашист, популист, враг на цивилизования свят и кремълски агент. От 20 януари вече е двоен агент - и на Тръмп. Вече и двамата с Путин са рисувани с мустачки на Хитлер. Колко му е. От аргументи няма нужда. Затова превантивно бе организирано и активното мероприятие с руските хакери, и "намесата" на Русия в изборите в САЩ. Сега отдалеч се разиграва същата акция в Европа, защото се задава изборно цунами в много страни.
Мероприятието е нужно, за да се подгрее публиката. Тя трябва да бъде нахъсана така, че в случай на загуба на властта, да излезе на улицата и да даде основания резултатите да бъдат оспорени с всички позволени и непозволени средства. Така, както в САЩ направиха финансираните от фондацията "Клинтън-Сорос" тълпи с неопределена социална и сексуална ориентация. Каква част от обществото представляват те не е важно. Важното е да се пищи. И те пропищяха - из цялата Европа, та чак до София. Вдигаха лозунг "Тръмп не е моят президент". Някой да е казал обратното?
Примерът на негодуващите американски "розови шапчици", на вулгарно псуващата Мадона и призивите й да се взриви Белият дом, трябва да бъде следван, без много да се мисли. Това е целта на неодемокрацията - гражданството да обслужва елита. Мисленето не е негова работа. Това е привилегия на властопомазаните. Затова те си избират кого да образоват и на кого да предадат щафетата. Институциите на обезчестената демокрация трябва да гарантират опазването на този глобален ред, при който осем души владеят половината от богатството на света и при който след всяка криза това богатство става по-голямо, а бедните тълпи - още по-бедни. И да мълчат. Да не си позволяват да наричат това, което се разиграва пред очите им, с истинските му имена. Така, както правят те - избраниците.
Мравунякът обаче вече се разшава. "Розовите шапчици" няма да го спасят. Американският бръмбар го разбуни.

ГЕРБ не постига резултатите, които очакват столичани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276263_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0

 Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни отношения". Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Председател е на Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Столичния общински съвет.

"Крайно време е да се даде старт на програма за проектиране и изграждане на общински жилища"


- Г-н Паргов, какъв бюджет предлага Столичната община на жителите на града тази година?
- Бюджетът на общината е доста семпъл. Основната причина за това е, че        европейските фондове вече привършват. Големият въпрос пред София, а и пред държавата е, как ще продължаваме да работим, да се развиваме и да се справяме с проблемите сами, откъде ще дойдат пари. Виждаме замразените заплати, повсеместната бедност и неравенство. За пореден път на столичани ще им бъде поднесен един бюджет, който няма да реши нито един от проблемите им. Ще продължава да се говори как се гарантира сигурност и места в детските градини, как се изгражда метро, но слизайки от него, хората газят кал.
Проектобюджетът на София не предлага нищо ново, повтаря философията от минали години - от всичко по малко, за всеки по нещо и нищо не се довежда до край, така че да се решат изцяло един или два проблема на столицата. Немалко леви кметове са направили повече неща, с по-малко приходи. Пример за това е Костадин Паскалев, който в рамките на един мандат санира и ремонтира сградите на всички градини и училища в Благоевград. Въпросът е защо не се случва и в София? Политиката на ГЕРБ на този етап не постига резултатите, които очакват столичани. Въпреки гръмките обещания за "зелен" град, София си остава с най-мръсния въздух и с най-скъпия боклук.
- Какви са предложенията на общинските съветници от БСП за промени в проектобюджета на София за 2017 г.?
- Всяка година общинските съветници от БСП внасяме алтернативни предложения, които да подобрят бюджета на столицата. Целта ни е в него да има приоритети, свързани с местните политики, които са важни и реално решават проблемите на хората. София продължава да се развива на две скорости. За 26 години дясно управление общината е майка за определени части от града, като центъра и мащеха за крайните квартали. А проблемите в тях са много. В крайните квартали и големите комплекси те са свързани с поддържането на междублоковите пространства, състоянието на кварталните улици, бордюрите, детските площадки, спортните игрища, които съществуват от времето на социализма, но  не се поддържат, а могат да придобият по-съвременен вид.
Общината трябва да създаде подходяща културна и спортна инфраструктура в целия град. София трябва да заслужи прозвището Европейска столица на спорта. Както заявихме и в предизборната си програма през 2015 г. и през последните две бюджетни години, така и сега предлагаме да се постави акцент върху малките квартални улици. Кметът Йорданка Фандъкова обеща да се погрижи за тях миналата година, но в крайна сметка с актуализация на бюджета в средата на годината пренасочи предвидените средства за други, по-важни според нея, дейности. Така че хората все още чакат общината да стъпи след толкова години и в крайните квартали, за да започне да ги облагородява. Дисбалансът между различните части на София се задълбочава. Затова ние предлагаме да бъдат увеличени с 9 млн. лева средствата, предвидени за ремонт на вътрешнокварталната улична мрежа.
- Какви са другите приоритети, които смятате, че трябва да са приоритетни в бюджета?
- Друг важен приоритет за нас е сигурността в София-град, който е политически, икономически и обществен център в държавата. Това е важна сфера на фона на глобалната несигурност, тероризма и бежанския поток. Нужно е да се доизгради видеонаблюдението. Да се засилят мерките за сигурност в районите, в които има струпване на мигранти, както и около, и в столичните училища и детски градини. Тези мерки ги предложихме още миналата година след атентатите в Европа и инцидентите с деца в близост и в училища. Сега искаме допълнително 3,5 млн. лева. за видеонаблюдение.
- Откъде могат да дойдат допълнителните средства, с които да се осъществяват вашите предложения?
- Ние предлагаме промени в бюджета, които ще увеличат приходите в него с 38 млн. лева. Даваме и конкретни предложения откъде да дойдат тези средства. С 4 млн. лева например може да бъде повишена събираемостта на данъка върху недвижимите имоти от така наречените недобори и от въвеждането в експлоатация на нови сгради. Очакваните приходи от данъка върху превозните средства също могат да се вдигнат с около 5,5 млн. лева за сметка на новорегистрираните автомобили, декларирането на вече регистрирани и повишената събираемост на недобори. Повишеното търсене на жилища през 2016 г. ни дава знак, че в бюджета може да се заложат още поне 4 млн. лева от приходите от данъка при придобиване на имуществото по възмезден начин.
Останалите приходи могат да дойдат от ръст на събираемостта на таксите за ползване на пазари, тротоари и др., за административни и технически услуги. Около 1,5 млн. лева са възможни за сметка на повишена събираемост на приходите от глоби, санкции, наказателни лихви и системен контрол от страна на общинската администрация. Ако се проведат своевременно нови конкурси и търгове, при изтекли срокове, на договори за наем на общинско имущество, е възможно да се намерят още 3 млн. лева. Подобряването на управлението на общинските дружества и повишаването на икономическите им резултати също може да донесе допълнителни приходи на общината. Много скрити резерви има в повишаването на събираемостта при рекламната дейност и според нас от тази сфера могат да се открият над 2 млн. лева над предвиденото от общината. Смятам, че и предлаганото в новия бюджет намаление на приходите от продажби на общинско имущество е необосновано, още повече предвид очакваното повишение на търсене и покачване на цените на недвижимите имоти.
- Кои други области трябва да получат по-голямо от предвиденото финансиране?
- В разходната част предлагаме завишаване на средствата за основните функции и дейности на Столичната община като гарантиране на качествено образование и здравеопазване, социалната инфраструктура и повишена сигурност на софиянци. 2 млн. лева трябва да бъдат отделени за проектиране и начало на изграждане на две нови спортни зали в районите "Люлин" и "Младост". Освен това искаме да бъде увеличен и бюджетът за физкултура и спорт с 3 млн. лева, в които да бъде включено изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в районите. Предлагаме още 5 млн. лв. за строителство на нови и ремонт на детски заведения, с приоритет увеличаване на местата за децата в яслена възраст, защото проблемът с местата за най-малките все още е далече от решаването му. Допълнително 1 млн. лева са нужни и за основен ремонт и оборудване на физкултурните салони и площадки в общинските училища. За сигурността в училищните дворове предлагаме да се отделят 500 000 лева за огради.
Крайно време е да се даде старт на програма за проектиране и изграждане на общински жилища, предвид хилядите чакащи социално слаби и млади семейства за настаняване и за това предлагаме да се отделят 6 млн. лв. Нужно е да се планират и  500 000 лв. за осигуряване на организиран детски и ученически отдих, както и за туризъм за ученици с отличен успех и от социално слаби семейства.
Здравеопазването също е област, която остава встрани за общината. Според нас са нужни още 2,5 млн. лв. за ремонти и за закупуване на необходима медицинска апаратура за общинските ДКЦ и медицински центрове. Добре е да се планират 300 000 лв. и за общински фонд по "Програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Столичната община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието". Лекарските кабинети трябва да се върнат в училищата, за да бъде осигурена здравна профилактика на децата, за което предвиждаме 700 000 лв.
Като цяло предложенията на съветниците от БСП целят по-справедливо разпределение на средствата в бюджета на София, така че изпълнението му да доведе до реално подобряване на условията за живот на всички софиянци. Столичани искат и имат право да чувстват сигурност и удобство в града си. Приоритетите ни целят да бъде постигната по-качествена градска среда в съответствие с нуждите и желанията на гражданите.

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6012718

Любим виц на Венци Мартинов Журналист пита вожда на индианците: - Вие имате много интересни имена. Как кръщавате вашите деца? - Кръщаваме ги на това, което се случва в момента на раждането. Ако има голяма буря, кръщаваме детето Голямата буря. Ако има бяла луна, му даваме името Бялата луна. В това време приближава индианец и вождът казва: - Добре дошъл, Пикаещо куче.

Тилърсън получи подкрепата на Комисията по външна политика

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81906/tilarsan-poluchi-podkrepata-na-komisiyata-po-vanshna-politika

/Поглед.инфо/ Комисията по външна политика одобри кандидатурата на бизнесмена Рекс Тилърсън за държавен секретар с 10 от 11 гласа. Трима републикански сенатори, включително Джон МакКейн и Марко Рубио бяха изразили резерви към позицията на Тилърсън за правата на човека и отношенията му с Русия, но в крайна сметка го подкрепиха.

САЩ обсъждат законопроект за излизане от ООН

http://svetoven.pogled.info/news/81905/sasht-obsazhdat-zakonoproekt-za-izlizane-ot-oon

/Поглед.инфо/ От ООН отказаха да коментират обсъждането в Конгреса на САЩ на законопроект, който предвижда излизане на страната от ООН и прекратяване на договора за разполагане на щаб-квартирата на организацията в Ню Йорк.

Джеймс Матис: Вашингтон има непоклатим ангажимент към НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/81904/dzheims-matis-vashington-ima-nepoklatim-angazhiment-kam-nato

/Поглед.инфо/ Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че Вашингтон има непоклатим ангажимент към НАТО, въпреки коментарите на Тръмп, че алиансът е "остаряла и възскъпа" структура.

САЩ продават на Рияд и Кувейт военно оборудване за един милиард долара

http://svetoven.pogled.info/news/81903/sasht-prodavat-na-riyad-i-kuveit-voenno-oborudvane-za-edin-miliard-dolara

/Поглед.инфо/ САЩ ще продадат на Саудитска Арабия и Кувейт оборудване за отбрана на стойност почти един милиард долара в рамките на консолидиране на съюзниците на Америка в Персийския залив, съобщи Пентагонът.

Авиоконструкторът Недислав Веселинов, награден в Москва за проект за Космоса

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81902/aviokonstruktorat-nedislav-veselinov-nagraden-v-moskva-za-proekt-za-kosmosa

/Поглед.инфо/ Днес в българското посолство в Москва с диплом от Обединената авиостроителна корпорация на Русия, Съюза на машиностроителите на РФ и др. бе награден българинът Недислав Веселинов за участието му в руско-български проект на Международния авио-космически салон МАКС 2015.

Защо закриха профила ми? Земя на свободните и равните ли е Фейсбук?

http://bulgarski.pogled.info/news/81901/zashto-zakriha-profila-mi-zemya-na-svobodnite-i-ravnite-li-e-feisbuk

/Поглед.инфо/ Преди седмица закриха профила ми във Фейсбук. Без никакви обяснения. А пък аз мислех, че Фейсбук е „земя на свободните и дом на храбрите“, както се пее в американския химн.

National Interest не изключва «външнополитически авантюри» на Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/81900/National-Interest-ne-izklyuchva-vanshnopoliticheski-avantyuri-na-tramp

/Поглед.инфо/ На фона на отслабването на подкрепата вътре в страната, президентът на САЩ Доналд Тръмп може да тръгне по стъпките на дългия списък от политици - особено демагози, които предприеха външнополитически авантюри, за отклоняване вниманието от вътрешните проблеми на страната, както и за засилване на националистическия дух и собствената си популярност, прогнозира статия в списание The National Interest.

Какво иска Русия от Доналд Тръмп?

http://svetoven.pogled.info/news/81899/kakvo-iska-rusiya-ot-donald-tramp

/Поглед.инфо/ Последните изявления на Владимир Путин и Сергей Лавров внасят някаква яснота какви са очакванията на Русия: Москва се надява, на скорошно подобряване на отношенията си с Вашингтон, но не разчита, че такъв сценарий ще се случи. Макар изявленията на Доналд Тръмп да дават основание за предпазлив оптимизъм.

Автооскари 2017: Защо Nissan Navara e най-многофункционалният автомобил

https://www.24chasa.bg/avto/article/6012441

Автооскари 2017: Защо Nissan Navara e най-многофункционалният автомобил- Nissan Navara няма нищо общо с модерните паркетни кросоувъри, а е истински високопроходим автомобил. В пикапа може да разчитате отново на прочутото 4х4 задвижване на японската компания, гарнирано с множество системи за сигурност и против приплъзване. В пикапа разполагате с три режима на движение - 4WD High за лек off-road,

За 3-и път изместиха мача на Багата за защита №3 на световната титла

https://www.24chasa.bg/sport/article/6012823

За 3-и път изместиха мача на Багата за защита №3 на световната титлаТретата защита на световната титла в тежка категория на една от големите американски ММА вериги - WSOF, от Благой Иванов-Багата бе изместена за трети път, научи “24 часа”. Провеждането на битката с Шон Джордан-Дивака вече се превръща в сага. От WSOF са я насрочили сега за 18 март, като това трябва да е окончателната дата.

Изложба "КА17" открива Моника Панова в "Къщата на художниците"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638925

Самостоятелна изложба „КА 17" на Моника Панова ще бъде открита тази сряда - 25 януари в "Къщата на художниците" на улица "Димитър Константинов" - 17 в Плевен. Откриването  на първата живописна изложба на младата авторка ще е от 17:30 часа. Моника Панова e родена на 22 януари 1987 г. в Плевен и от най-ранна възраст има професионално отношение към изкуството. Тя е дългогодишен възпитаник на „Школата по керамика" към Центъра за работа с деца - Плевен, с ръководител Вяра Савова. Била е и част от Артшкола „Колорит" в Плевен, с ръководител Майя Анани...

Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-kalifornijskata-zlatna-treska-v-sakramento-news_589340.html

Калифорнийската златна треска е период от историята на САЩ, характеризиращ се с истерия за търсене на злато в Северна Калифорния. Този период се отличава с масова миграция на хора към Калифорния, почти само на мъже, които са искали бързо да забогатеят. Повечето търсачи об

В края на януари изтича валидността на винетките за 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1638930

На 31 януари 2017 г. изтича валидността на годишните винетки за 2016 г. Агенция „Пътна инфраструктура" прави това уточнение по повод запитвания от граждани и напомня, че годишна винетка с валидност, съответстваща на бюджетната година, по смисъла на чл. 10, ал. 2 от Закона за публичните финанси, е от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена, като потребителите могат да ползват републиканската мрежа в срок до 31 януари на следващата година, при заплатена винетна такса за предходната година. Цените на всички видови стикери са непро...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване