Между земята и небето сърцето си заключих

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639281

Фотографският конкурс "Разкажи една различна история", провел се в Художествена Галерия - Русе, заедно с изложбата на Анджела Окипинти, има излъчен победител. Наградата печели Лилия Рачева! Тя ще има възможност да изучава италиански език напълно безплатно чрез онлайн платформата на Италианския културен институт. Във всяка от залите на галерията беше поставена скулптура, която посетителите можеха да докоснат, да разместят детайлите, да заснемат своята композиция и да я изпратят за участие в конкурса. Скулптурата на Лилия Рачева е с посланието "...

Южнославянски художници влизат в колекцията на Националната галерия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276320_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%

  Националната галерия представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници "Лада" .

През 1906 година в София се събират новаторите и класиците на четири обновяващите се балкански култури - българската, хърватската, сръбската и словенската. От хърватска страна заслужава да се споменат Иван Мещрович, наричан „славянския Микеланджело", реалистите пейзажисти Целестин Медович и Клеменс Црънчич, както и Отон Ивекович, чиято палитра се доближава до цветовите начини на работа при импресионистите.

Рихард Якопич, Иван Грохар и Матей Стърнен са членове на словенското импресионистично дружество „Сава", създадено през 1902. Сръбската група се предвожда от големия реалист Джордже Кръстич и представители на по-младите поколения като Марко Мурат, Бета и Ристо Вуканович, Джордже Йованович.

„Ние видяхме много посетители да се смеят... С такъв смях и французката публика посрещна първите пейзажи на импресионистите." Този интересен цитат от статия на големия историк и дипломат Симеон Радев разкрива най-първата среща на родната ни публика с картини, третирани в духа на тогавашните модерни стилове.

Създаденият през 1904 Съюз на южнославянските художници „Лада" играе изключително значима роля в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, променя съдбата на балканското пластично изкуство, противопоставя се на редица тесногръди тенденции и без съмнение написва една от най-достойните глави в историята на европейското културно взаимодействие, подпомагане и духовна толерантност за целия ХХ век.

Яката дупара или 70-те девици. Изберете първото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6015007

Яката дупара  или 70-те девици.  Изберете първото Колко трябва да си тъп, за да се опашеш с бомби и да се самовзривиш сред неверниците? И да тръгнеш към оня свят, където те чакат 70 девици. Да живееш в ХIХ век и да вярваш в шериата. В същото време възмутени пуритани с пяна на уста роптаят, че младите подражават на най-лошото в западната култура. Пляскат по яката дупара на Гери-Никол.

Пенсионните фондове отчитат двойно по-висока доходност през 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensionnite-fondove-otchitat-dvoino-po-visoka-dohodnost-prez-2016-g--232703/

Добрите резултати са постигнати на фона на ниските лихви и ръста на борсите в Европа и САЩ, коментират експерти

Разкриха домашна наркооранжерия в Костинбрад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015928

Разкриха домашна наркооранжерия в КостинбрадДомашна наркооранжерия е разкрита при проверка на частен адрес в Костинброд, иззети са 953 грама суха листна маса и 3 канабисови растения. Това съобщиха от ОДМВР - София. Иззетите наркотивни вещества са били в мазе, пригодено за домашно отглеждане на канабис, разкриха криминалисти от Костинброд. В рамките на проведена през вчерашния ден полицейска

Разкриха склад за контрабанден тютюн

http://www.cross.bg/razkriha-sklad-za-kontrabanden-tyutyun-1532578.html

/КРОСС/ Склад за контрабанден тютюн със 145 килограма стока бе разкрит при специализирана операция на служители на Икономическа полиция във Варна, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Нарязаният тютюн е на стойност около 27 550 лв. и бил намерен при претърсване на постройка в местността „Сълзица" над кв. „Възраждане". Ченгетата иззели чувалите, както и везна за теглене и задържали за 24 часа 48-годишен стар познайник на полицията, който имал и предишни регистрации за притежание на контрабандни стоки. Мъжът става клиент на Районната прокуратура.  

26 хил. литра некачествен дизел ще бъде изтеглен от пазара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276319_26+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%

 26 000 литра некачествен дизел ще бъде изтеглен от бензиностанции в страната след акцията на ГДБОП, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщи МВР. Нарушителите ще платят глоби в размер на 176 000 лв.

Контролни действия по бензиностанции, собственост на различни търговски вериги, се проведоха на територията на шест области в страната. В тях участваха екипи на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", на Националната агенция за приходите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Специализираната акция за противодействие на данъчни престъпления и пресичане на разпространение на некачествени енергийни продукти бе проведена на 18 и 19 януари 2017 г., под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП.

В хода й са проверени общо 21 бензиностанции на територията на областите Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора и Велико Търново. Най-много нарушения са констатирани в частта на компетенциите на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

На пет търговски обекта е установено разпространение на некачествено гориво за дизелови двигатели, а на шест - документални нарушения. След наложена забрана за продажба, днес се очаква около 26 000 литра дизелово гориво да бъде изтеглено от мрежата. Нарушителите ще бъдат санкционирани с актове за установени административни нарушения на обща стойност 176 000 лв. Дирекция „Метрологичен надзор" на Агенцията е съставила и 8 протокола за задължителни предписания, а за установени нарушения по Закона за измерванията ще връчи 6 акта.

Други 8 акта и 7 писмени разпореждания са съставени във връзка с нарушения на изискванията за пожарната безопасност от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". 
На два от проверените обекти приходната администрация е установила недекларирани съдове за съхранение на течни горива. Открити са разлики и в касовата наличност. Във връзка с установени данъчни задължения, в размер на над 100 000 лв., е наложен запор върху продавани горива на част от обектите. Иззети са оборотни средства и от НАП са съставени 2 акта за установени административни нарушения.

През периода на проведените действия Междуведомственият координационен център на ГДБОП е осъществил контрол и при вътреобщностно придобиване на стоки от рисково търговско дружество, обект на мониторинг от службите. При проверка на територията на Търговски център в София в контейнер са открити над 7000 чифта обувки, обозначени с логото на известни търговски марки.

Стоката е иззета в присъствието на представители на фирмите, носители на правата на интелектуална собственост, и експерти от Регионалната здравна инспекция. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172б от НК. Три склада, ползвани от същата фирма, са запечатани и е предприета пълна инвентаризация на наличната стока.

За Радан Кънев изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер не е добра новина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639274

За председателя на ДСБ Радан Кънев изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер не е добра новина. Огнян Герджиков ще е служебен премиер "Не познавам г-н Герджиков, на коренно противоположни позиции бяхме по темата за съдебната реформа, така че това за мен не е добра новина по принципни съображения", каза той пред журналисти в парламента.

Възобновиха разследването за наводнението в Харманли преди 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015939

Възобновиха разследването за наводнението в Харманли преди 5 години Окръжният съд в Кърджали възобнови разследването за наводнението в Харманли, станало на 6 февруари 2012 година. Прокуратурата ще трябва да установи кои са компетентните лица, които е трябвало да осъществят проверки и контрол на техническото състояние на водоемите в района, причинили бедствието. Трябва да се изясни още извършвани ли са проверки на

Хванаха мним лекар след алоизмама

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639272

Старата схема за телефонни измами, в която е включен мним лекар и има пострадал близък продължава да взема „жертви“. На 27.11.2016 г. на тел. 112 в 16,45 ч. е подаден сигнал от 59-годишната С.В. от гр. София, че майка й М.И. /85 г./ от гр. Берковица, е станала жертва на телефонна измама. Потърпевшата разказала, че на 27.11.16 г. около 12,10 ч. на стационарния й телефон се обадила жена, представила се за дъщеря й, а после се обадил мъж, който казал, че е „д-р Лазаров”. Двамата й съобщили за инцидент с газова бутилка, при който дъщеря й пострадал...

Каракачанов: Кабинетът на проф. Герджиков е уравновесен и безпристрастен

http://offnews.bg/news/n_1/n_645334.html

"Проф. Герджиков е не само уважаван юрист, но и уравновесен политик. Така че не бива да се очаква пристрастност на това правителство за провеждането на изборите." Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по повод назначаването на служебното правителство. По думите му от министрите, които са ясни, можем да съдим, че това ще е уравновесен служебен кабинет.  "Видно е назначението за министъра на отбраната. Това подчертава, че няма да има смяна във външнополитическия курс. Ще се запази ярката евроатлантическата ориентация. Той е специализирал в САЩ и е изключително подготвен човек", коментира Каракачанов по повод избора на ген. Стефан Янев за военното ведомство.

Колите със свалени табели ще се регистрират наново

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276318_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B

 Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда. Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път, пише в днешния си брой вестник "Сега". 

Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна.

Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, смята мярката за много ефективна. Според него няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура, която се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

"Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на "Гражданска отговорност", обясни Ананиев. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка", твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

"Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", пояснява Ананиев. Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван за алкохол с техническо средство или да даде кръвна проба.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Предлагането на жилища за продажба в САЩ достигна 17-годишно дъно

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/predlaganeto-na-jilishta-za-prodajba-v-sasht-dostigna-17-godishno-dyno-232734/

Заради по-ниските запаси от стари жилища на пазара продажбите се свиват повече от очакваното през декември 2016 г.

„Социална мрежа за земеделски производители“ победи в „Иновация в действие 2016“ (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015944

„Социална мрежа за земеделски производители“ победи в „Иновация в действие 2016“ (видео)На официална церемония късно снощи, бяха обявени победителите в третото издание на инициативата „Иновация в действие 2016“, организирана от „Солвей Соди“ АД. За първа година тя се провежда с основната подкрепа на „Аурубис България“ АД. Големият победител за 2016 г. е Христина Христова от Варна. Проектът „Социална мрежа за земеделски производители“

Гласуват предложение за сливане на Строителната гимназия и училище „Отец Паисий"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639273

Предложение за преобразуване на Професионалната гимназия по строителство в Габрово от държавно в общинско учебно заведение и сливането му с училище „Отец Паисий" ще обсъждат местните парламентаристи на предстоящото тази седмица заседание. Основен мотив за предложението е намален брой ученици през учебната 2016/17 г. - 48, които са разпределени в 10, 11 и 12 клас в дневна форма на обучение и две паралелки във вечерна форма на обучение - в 10 и в 12 клас с по 19 ученици всяка. Със сливането ще се постигне оптимизиране разходите по издръжка и опти...

Създадоха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до меко

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639270

Специалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали нов метаматериал, способен да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". Метаматериалите са изкуствени материали, които могат да бъдат приспособени за специфични цели и да вършат невероятни неща, каквито не е в състояние да сътвори природата. Учени създадоха първата в света „пореста течност" Интереснот...

Финансират проекта за осигуряване на летателната годност на МиГ-29

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z9znmh1SNjU/

Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 9 630 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната, в съответствие с приетия с РМС 232/2016 Проект за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29”.

За осигуряване на проекта, чийто времеви обхват е 2016-2017 г., в централния бюджет са заложени 30,52 млн. лева, съобщават от правителствената пресслужба.

С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Разбиха тото пункт в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6015941

Разбиха тото пункт в БлагоевградТото пункт е бил разбит в Благоевград, съобщиха от полицията. Във Второ РУ е получен сигнал за това, че за времето от 18,10 часа в неделя до 12 часа във вторник, неизвестен извършител е увредил прозорец на пункт на Спортния тотализатор в ж.к. "Ален мак". Крадецът е задигнал монитор и телефон на приблизителна обща стойност около 600 лева.

Евростат: България е на второ място в ЕС по брой стоматолози на глава от населението

http://www.moreto.net/novini.php?n=342220

България е на втора позиция в Евросъюза по брой стоматолози на 100 хиляди души от населението, отчитат последни данни от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в страните на ЕС-28 (анализът събира и отчита данни за 2014 година).

Актрисата Джейн Фонда се раздели с приятеля си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6015930

Актрисата Джейн Фонда се раздели с приятеля сиХоливудската звезда Джейн Фонда се е разделила с приятеля си Ричард Пери след продължила осем години връзка, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. 79-годишната актриса и 74-годишният музикален магнат наскоро са предложили за продан имението си в Бевърли хилс срещу сума от 13 милиона долара, след като са решили да прекратят връзката си.

Над 3 хил. добруджанци са заявили интерес към безплатни винетки в Добричка област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639271

Увеличава се броят на хората от Добричка област, получили безплатни винетки. 4047 души са получили винетни стикери през 2016 година, като само в областния град са предостсавени винетки на 2807 човека, информират от Регионалната дирекция за социално подпомагане. За сравнение - през 2015 година в цялата област броят им е бил 3392. Приемът на заявления за безплатни винетки продължава през цялата година. Годишната винетка е с валидност от 1 януари 2016 до 31 януари 2017 г...

Aмepиĸaнcĸият дoлap пpoдължaвa дa yĸpeпвa cпpямo eвpoтo тази сутрин

http://econ.bg/Новини/Aмepи-aнc-ият-дoлap-пpoдължaвa-дa-y-peпвa-cпpямo-eвpoтo-тази-сутрин_l.a_i.736140_at.1.html

Aмepиĸaнcĸият дoлap пpoдължaвa дa yĸpeпвa cпpямo eвpoтo, нo гyби пoзиции пo oтнoшeниe нa япoнcĸaтa йeнa. Kypcът нa oбщaтa вaлyтa в cpядa cyтpинтa...

ГЕРБ напуска властта с 1 млрд. лв. излишък и 13 млрд. лв. резерв

http://www.mediapool.bg/gerb-napuska-vlastta-s-1-mlrd-lv-izlishak-i-13-mlrd-lv-rezerv-news259280.html

Бюджетът ще приключи с излишък от 1 млрд. лв. към края на януари, когато се очаква предаването на властта от ГЕРБ на служебния кабинет на новия президент Румен Радев. Това стана ясно от изказване на премиера в оставка Бойко Борисов в началото на последното заседание на правителството. “Бих приел с радост всякакви оценки от нашите опоненти, ако постигнат нашите резултати", коментира премиерът. “Днес е последното заседание на кабинета, благодаря на всички вас и на медиите, които ни отразяваха повече от две години. Направихме доста, сигурно можеше и повече. Да пожелаем успех на служебното правителство - най-вероятно в петък (27 януари) ще стане смяната“, каза преди заседанието на кабинета Борисов. На заседанието си кабинетът разгледа доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2016 г. За първи път от 2008 г. насам хазната приключи 2016 г. с излишък, който е в размер на 1.47 млрд. лв. или 1.6% от БВП. Положителният резултат обаче изцяло се дължи на неусвоени европейски средства, които са на плюс 2.2 млрд. лв., докато националният бюджет е завършил на дефицит от 743 млн. лв. Според кабинета състоянието на бюджета се е подобрило в резултат на по-високите приходи и неусвояване на част от разходите. Приходите в хазната през 2016 г. са почти 34 млрд. лв., което е 102.8% от плана. Това е ръст от 1.8 млрд. лв. в сравнение с 2015 г. Специално данъчните и неданъчните приходи нарастват значително - с близо 2.5 млрд. лв., но общата сума е по-малка заради понижението на възстановените средства от Европейската комисия. Специално данъчните приходи и осигуровките възлизат на 26.9 млрд. лв., което е с 2 млрд. лв. повече в сравнение с 2015 г. и представлява 103.5% от плана за 2016 г. Тоест преизпълнението на годишния план е с около 1 млрд. лв., сочат сметките. От ДДС са събрани с 813 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г., увеличението при преките данъци е с 446 млн. лв., а при акцизите нарастването спрямо 2015 г. е с 280 млн. лв. Приходите от здравни и социални вноски са повишени с 370 млн. лв. Фискът не е направил близо 7% от заложените си разходи, като е приключил годината на 93.3% изпълнение на плана. Общо направените харчове са близо 32.5 млрд. лв., което е с 2 млрд. лв. по-малко от 2015 г. "По-ниското усвояване на разходите през 2016 г. е свързано преди всичко със забавяне при капиталовите разходи (основно по сметките за средства от ЕС). Съпоставено с параметрите при договарянето и разплащането на проектите към същия етап на изпълнение на оперативните програми за предходния програмен период (2007-2013 г.), текущите параметри по договарянето и усвояването на средствата от ЕС за новия програмен период са значително по-добри", посочват от правителството. Фискалният резерв в края на 2016 г. е бил в размер на 12.9 млрд. лв., от които 11.1 млрд. лв. са налични, а 1.8 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС.

Борисов отчете 1 млрд. лв. излишък към януари

http://www.mediapool.bg/borisov-otchete-1-mlrd-lv-izlishak-kam-yanuari-news259280.html

Към края на януари бюджетът ще приключи с излишък от 1 млрд. лв. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на последното заседание на правителството. “Бих приел с радост всякакви оценки от нашите опоненти, ако постигнат нашите резултати", коментира премиерът. “Днес е последното заседание на кабинета, благодаря на всички вас и на медиите, които ни отразяваха повече от две години. Направихме доста, сигурно можеше и повече. Да пожелаем успех на служебното правителство - най-вероятно в петък (27 януари) ще стане смяната“, каза преди заседанието на кабинета Борисов. На заседанието си кабинетът ще разгледа доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2016 г. Очаква се правителството в оставка да одобри новия размер на минималната работна заплата от 460 лева, както и да определи размера на линията на бедност за страната за 2017 г. В точките е включен и проект за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на военното министерство.

Филипе Коутиньо преподписа с "Ливърпул" до 2022 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906181_filipe_koutinyo_prepodpisa_s_livurpul_do_2022_g/?ref=rss


Плеймейкърът на "Ливърпул" Филипе Коутиньо подписа нов дългосрочен договор и ще стане най-добре платеният футболист на "мърсисайдци".

Параметрите не бяха оповестени официално, но според Би Би Си и няколко близки до клуба медии контрактът влиза в сила от 1 юли и изтича през лятото на 2022 г. Седмичната заплата на бразилеца ще е 150 хил. паунда, което е двойно повече от сегашното му възнаграждение.

В новия договор на 24-годишния полузащитник не е заложена клауза за...

ДПС: Винаги сме харесвали Герджиков

http://offnews.bg/news/n_1/n_645341.html

"Г-н Герджиков ние го познаваме. Той е публично лице, професор по право и има опит в политиката. Така че нашата персонална оценка към него винаги е била положителна." Това каза по повод назначаването на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  По отношение на министрите в кабинета "Герджиков" Карадайъ се въздържа от коментар, докато не види указа за тяхното назначаване.  "Тези имена, които в момента чуваме в публичното пространство, всеки един от тях е доказан експерт в съответната сфера", коментира той.  Лидерът на ДПС припомни, че основното задължение на служебния кабинет е да направи честни и прозрачни избори.  

На митница Свищов хванаха 361 литра нелегална ракия

http://www.cross.bg/kushta-sklad-aktziz-1532577.html

/КРОСС/ Дежурни от свищовската митница са спипали нелегален склад в мазе на къща, където се съхранявало голямо количество ракия без платен акциз, съобщиха от агенция "Митници". Проверката била започната по оперативна информация. На място била изпратена разследваща група, заедно с криминалисти от районното в град Левски в понеделник. Когато влезли в имота, започнали щателна проверка, която бързо ги отвела до нелегалния склад, разположен в мазето на частната къща. Там намерили 361 литра етилов алкохол без документи за платен акциз. Собственикът, който е физическо лице, нямал никакъв документ за 48-те пластмасови туби и стъклени дамаджани пълни. На място взели проби от съдържанието, които са изпратени за лабораторен анализ. По случая ще бъде образувано административно-наказателно производство, а алкохолът е конфискуван.

Според доклада на ЕК за България- бавен е напредъкът през последните десет години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uN_2dRJWDSA/

EKЕвропейската комисия публикува днес най-новия си доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП.

Първият заместник-председател Тимерманс заяви: „През последните десет години България постигна значителен напредък в изпълнението на реформите по МСП, особено що се отнася до законодателните и институционалните промени в съдебната сфера. Предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото до момента позволява да се пренасочи вниманието към оставащите ключови стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на целите по МСП и следователно за завършване на този важен процес в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в рамките на настоящия мандат на Комисията и в съответствие с поставената от председателя Юнкер цел. Темпът на този процес зависи от това колко бързо българските органи могат да осъществят определените оставащи стъпки по необратим начин, така че да не се поставя под въпрос постигнатият досега напредък.“

В своите доклади по МСП от 2015 и 2016 г. Комисията потвърди, че българските органи са предприели важни стъпки, за да върнат реформата на дневен ред. Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени. Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че МСП не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен. При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по МСП. Приключването на процеса по МСП в рамките на мандата на настоящата Комисията и в съответствие с целта, поставена от председателя Юнкер, зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките, изложени в настоящия доклад, по необратим начин.

Комисията счита, че целите на МСП могат да бъдат постигнати чрез изпълнение на препоръките в настоящия доклад. Тя ще работи в тясно сътрудничество с българските органи, ще предоставя помощ при необходимост и ще направи оценка на отбелязания напредък към края на 2017 г.

2 000 лв. глоба от съда за адвокатите на Кела

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639268

2 000 лева глоба наложи съдия Събчо Събев от Бургаският окръжен съд на двама адвокати, заради неявяването им в процеса за убийството на Димитър Стаматов - Мастара на 21 ноември 20012 г. Делото трябваше да започне днес, но отново бе белязано от фалстарт. Причината юристите- Валентин Калчев и колегата му Бойчо Боев представляват един от обвинения за поръчител на престъплението Пламен Дишков - Кела, така и не се появиха. Те трябва да се платят по 1000 лева, макар че за адвокат Калчев беше посочена уважително причина за отсъствие - внезапно влизане...

Последното заседание на 43-тото Народно събрание ще се проведе утре

http://www.cross.bg/zasedanie-ytre-toto-1532576.html

/КРОСС/ Последното заседание на 43-тото Народно събрание ще се проведе утре. Това обяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на пленарното заседание, което започна при втория опит за регистрация. Цачева обяви, че утре ще излезе указ в Държавен вестник на президента Румен Радев за разпускане на парламента. В последните си дни в този парламент депутатите ще обсъждат на второ четене промените в Закона за изпълнение на наказанията. В проектопрограмата са също обсъждане на Закона за устройство на територията, на Закона за държавната собственост и Гражданския процесуален кодекс. Съгласно указа на президента Румен Радев 43-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от петък, за да се отвори пътят към провеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени от държавния глава за 26-и март.

Хванаха поредния шофьор без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639269

Около 16:10 ч., вчера, на ул. „Н. Д. Петков" в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка л.а. „Ланчия", управляван от 29-годишен мъж от с. Душево. Установено е, че водачът не притежава свидетелство за управление на МПС. Нарушението е извършено в рамките на едногодишния срок от наложено му по административен ред наказание за същото деяние. По случая е образувано бързо полицейско производство....

"Прозрачност без граници" постави България на първо място по корупция в ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_645339.html

Неправителствената организация "Прозрачност без граници" публикува днес Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. в 176 страни. В класацията България заема 76-о място и е на най-задна позиция от държавите членки на ЕС.  В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи. Организацията предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава. Председателят на организацията Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство. Въз основа на експертни мнения за корупцията в публичния сектор "Прозрачност без граници" поставя на първо място в класацията като най-малко корупмпирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия. Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва "Прозрачност без граници".

В Париж ограбиха имение на семейство Ротшилд

https://www.actualno.com/interest/v-parij-ograbiha-imenie-na-semejstvo-rotshild-news_589729.html

Имение на милиардера Едуар дьо Ротшилд във северния френски департамент Сен е Марн е било ограбено миналата нощ, съобщaва БГНЕС. „Неизвестни лица са проникнали в голямото имение и са откраднали много ценни вещи”, съобщи радиото. Точната стойност на откраднатото не се посочва. Едуар дьо Ротшилд е начело на надзорния съвет на банка „Ротшилд” (Rothschild & Cie) и е съсобственик на влиятелния парижки в. „Либерасион”.    

Кой е проф. Огнян Герджиков?

https://www.actualno.com/politics/koj-e-prof-ognjan-gerdjikov-news_589730.html

Проф. Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на 39-ото Народно събрание в периода 2001-2005 година. Роден е на 19 март 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хам

Златото изгуби привлекателност сред пазарните участници

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zlatoto-izgubi-privlekatelnost-sred-pazarnite-uchastnici-232732/

Държаните позиции в ценния метал от страна на Борсово-търгуваните фондове (ETF), които следят цената му, са спаднали с 0.9%

ООН осъди плановете на Израел за ново строителство на Западния бряг

http://offnews.bg/news/n_1/n_645340.html

ООН разкритикува плановете на Израел за ново застрояване на Западния бряг, заявявайки, че няма алтернатива за разрешаване на конфликта освен това с отделянето на две държави.  Във вторник, след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност, Израел обяви плановете за изграждане на 2500 нови жилища в окупирания Западен бряг, дни след като бяха одобрени 500 домове в Източен Йерусалим. Това се случва след като в края на миналата година Съветът за сигурност прие резолюция, с която определя за незаконно застрояването на Западния бряг и Източен Йерусалим и призовава за преустановяването му. Резолюцията не бе блокирана от САЩ, основен съюзник на Израел, което предизвика силното недоволство на Тел Авив и Доналд Тръмп. Израелските власти обясниха решението с необходимост от нови жилища.   "За генералния секретар няма план Б за двудържавното решение. Има нужда за това двете страни да се включат в истински преговори, за да постигнат целта за две държави, Израел, Палестина, две държави за два народа", заяви говорителят на Антониу Гутериш Стефан Дуярич.  По думите му позицията на организацията остава непроменена и е отразена точно от  специалния пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов.  "Всеки опит на Израел да анексира част или цялата територия на Западния бряг може да навреди на изгледите за мир с палестинците", заяви Младенов, цитиран от БТА. Европейският съюз също разкритикува действията на Израел, заявявайки, че те вредят на възможността за постигане на двудържавно решение. "Непростимо е, че Израел продължава с тази политика, въпреки продължителните сериозни международни опасения и възражения, които са повдигани постоянно на всички равнища", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

Близо 50 тира чакат на "Дунав мост 2" за излизане от страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015921

Близо 50 тира чакат на "Дунав мост 2" за излизане от странатаБлизо 50 товарни автомобила чакат на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат за излизане от страната. Това съобщи Любомир Низамов, изпълнителен директор на "Дунав мост 2", цитиран от БТА. Всичките налични платна за пропускане на автомобили на граничния пункт работят. Вчера шофьори затвориха за движение пътните платна към и от "Дунав мост 2" в знак на

Мария Капон: Хазартното управление на енергетиката вкарва България в риск

http://bulgarski.pogled.info/news/81959/mariya-kapon-hazartnoto-upravlenie-na-energetikata-vkarva-balgariya-v-risk

/Поглед.инфо/ Изнесените документи ясно показват, че сме на път да рискуваме национално богатство, защото именно такъв статут имат водите на България.

Децата с увреждания с нови месечни добавки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639264

413 деца с увреждания от област Добрич ще бъдат подпомогнати с новите месечни добавки, предвидени от 1 януари в Закона за семейните помощи за деца, информират от Регионалната дирекция за социално подпомагане. 930 лв. е размерът на месечната помощ на дете с 90% степен на увреждане, 450 лв. е помощта, изплащана за дете с определени от 70 до на сто степен на увреждане и 350 лв. – за дете с увреждане от 50 до 70%, отглеждани от родители или осиновители. Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане от семейства на роднини или...

За жените, които имат дъщери

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/za-zhenite-koito-imat-dyshteri-6064583

Доминик от Великобритания напуска работа, за да се отдаде на дъщерите си, а техните снимки стават популярни сред повече от 80 хил. души в "Инстаграм"

Размерът на минималната работна заплата е 460 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/amPKASmygTo/

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът й е увеличен с 9,5% спрямо миналата година. С повишаването ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите.

За повишаването на минималната работна заплата способства икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.

От 1 януари минималната работна часова ставка е 2,78 лв.

С друго постановление правителството определи размера на линията на бедност за страната за 2017 г. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с миналата година.

Линията на бедност се определя на база на методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, което се прави ежегодно от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Постановленията са приети след проведено обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Изпратиха по-мощен снегорин за почистване на пътя до село Железарци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639261

По - мощен снегорин изпратиха вчера за почистване на пътя до село Железарци.Областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев провери как е почистена пътната отсечка, свързваща село Железарци в община Стражица с главния път София - Варна. Пътят се оказа трудно проходим, въпреки предприетите мерки за неговото почистване с наличната техника. За да се осигури нормална проходимост за линейки, автомобили и ученически автобус на мястото бе изпратен по-мощен снегорин. Работата на машините ще продължи до пълното почистване на пътя, който води от разкло...

Зимна обстановка в община Габрово на 25 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639263

Продължава почистването, уширяването и опесъчаването на градската улична мрежа в Габрово. Днес - 25.01.2017 г. /сряда/ ще продължи извозването на снежни маси от бул. "Априлов" - в участъка на Козирката, от ул. "Ангел Кънчев" и по бул. "Могильов" - от кръстовището с ул. "Стефан Караджа" до кръстовището с ул. "Зелена Ливада". Всички ученици от населени места, в които няма училища са транспортирани до учебните заведения. Общински пътнически транспорт обслужва вътрешните градски, междуградските и междуселищните линии. Актуална информация за обслужв...

Нинова очаква днес указа с министрите на Герджиков

http://offnews.bg/news/n_1/n_645337.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова днес беше видимо доволна от датата на изборите - 26 март, която вчера президентът Румен Радев обяви. А, че харесва 26 март за избори, тя каза отдавна.  Корнелия Нинова подчерта, че 26 март - датата на предсрочните парламентарни избори, е била предложена от БСП още при политическите консултации при президента Плевнелиев. „Там бяхме всички лидери на партии и той ни попита, коя дата за избори предпочитаме. Казали сме го още тогава, последователни сме в това. Освен това е въпрос и на конституционни срокове. Отлагането на 2 април щеше да изисква някакви действия за оставяна работата на парламента за още време, което според нас не е правилно”, коментира още Корнелия Нинова. "Парламентът е изчерпан, по-бързо да се разпускаме и да отиваме на избори", коментира тя отиващото си 43-то Народно събрание. "Загубено време за България в различни противопоставяния и неразумни решения с проекция в бъдещето – 16 млрд. заем, както и реформите, които се направиха", каза Нинова.  Във връзка със състава на бъдещото служебно правителство, лидерът на БСП коментира: „Аргументът ми да не го коментирам сега е не защото другите не са ясни, а защото искам да погледнем на Министерски съвет в цялост. Днес сигурно ще излезе указът, а като стане официално факт, ще говорим пак”. 

Учени създадоха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до меко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276317_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%8

 Специалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали нов метаматериал, способен да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". Метаматериалите са изкуствени материали, които могат да бъдат приспособени за специфични цели и да вършат невероятни неща, каквито не е в състояние да сътвори природата. Интересното е, че специалните им качества не за-висят от продукта, от който са изработени, а от структурата им. Въз основа на това учените могат да създават метаматериали, способни да заменят оптичните лещи, да правят предметите невидими или за производство на изключително здрави и същевременно много леки автомобилни части. Специалното качество на новия метаматериал е способността му да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното под въздействието на лек натиск. Учените предвиждат редица вълнуващи приложения на въпросния метаматериал. Той може да се използва в ракети за многократна употреба, които запазват твърдостта си при изстрелването и "омекват" при кацане, за велосипедни гуми, чиято твърдост се променя в зависимост от терена, или за автомобилни волани, които стават меки при удар и функционират като въздушни възглавници. 


Г-жа Майната му на ЕС /F*ck the EU/ подава оставка

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81958/g-zha-mainata-mu-na-es-F-ck-the-EU-podava-ostavka

/Поглед.инфо/ Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд ще подаде оставка.

Фондовите борси в Европа и САЩ приключиха търговията вчера с ръстове

http://econ.bg/Новини/Фондовите-борси-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-вчера-с-ръстове_l.a_i.736139_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 24 януари с повишения, пише "Блумбърг". Регионалният индекс Europe Stoxx 600 се повиши с 0,25% до...

Черно море играе втората си контрола от лагера в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=342234

Футболният Черно море ще изиграе днес втората си контрола от подготвителния лагер в Гърция, научи Moreto.net. Противникът на варненци е Кардия. Очаква се срещата да започне в 15 часа. До момента моряците играха срещу местния Аридеа, като победиха с класическото 3:0.

Хванаха престъпници да крадат дърва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639262

Сигнал за сеч на дърва на дигата на р. Дунав в Козлодуй е бил подаден във вторник в местното полицейско управление. Изпратеният на мястото полицейски патрул установил и задържал двама криминално проявени и осъждани от Козлодуй, които с триони добили незаконно дърва. На двамата са съставени 2 акта по Закона за горите, а дървата са иззети. Бракониерите са задържани в РУ Козлодуй....

Сериозните ремонти по пътищата ще започнат през април, обявиха от пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/25/2906172_serioznite_remonti_po_putishtata_shte_zapochnat_prez/?ref=rss


"В края на март - началото на април ще започнат текущите ремонти на републиканските пътища", каза днес по БНТ директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Георги Златев. Точният момент ще зависи от температурите, които трябва трайно да са над 5 градуса.

Плановете са първо да бъдат ремонтирани участъците с най-натоварено движение. Ще се правят едроплощни кърпежи, а където е възможно, ще има и цялостно преасфалтиране. За момента...

Утвърдени са годишните разчети за средства от ЕС на ДФ „Земеделие“ за 2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NvRJ7Vic4sk/

Правителството утвърди годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие“ за 2017 г.

Предварителните плащания са в размер до 2 495 285 200 лв. Планирани са средства за финансиране на Програмата за развитие на селските райони, Програмата за морско дело и рибарство, директните плащания на площ и пазарните мерки, съобщават от правителствената пресслужба.

Разчетите са на база прогнозите за изпълнение на програмите и схемите през 2017 г.

Международният секретар на БСП ще бъде вицепремиер по председателството на ЕС в служебния кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906166_mejdunarodniiat_sekretar_na_bsp_shte_bude_vicepremier/?ref=rss


Дългогодишният международен секретар на БСП Деница Златева ще бъде вицепремиер по председателството на Европейския съюз (ЕС) в служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще назначи в петък, научи "Дневник" от свои източници. Служебен премиер ще бъде председателят на 39-ото Народно събрание проф. Огнян Герджиков.

Деница Златева обикаляше страната с Радев по време на предизборната му кампания и след предсрочните парламентарни избори се предвижда да стане секретар на президента по...

В края на март ще започнат текущите ремонти на пътя Русе - Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639258

В края на март - началото на април ще започнат текущите ремонти на републиканските пътища, сред които и пътя Русе - Велико Търново, каза директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ инж. Георги Златев, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Дейностите ще стартират, когато температурата е над 5 градуса и първо ще бъдат ремонтирани участъците с по-голямо и  натоварено движение.  Сред ремонтираните пътища ще бъдат и най-опасните отсечки, според статистиката на МВР пътища от републиканската пътна мрежа – Кресненското деф...

Борисов: Да пожелаем успех на служебното правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015902

Борисов: Да пожелаем успех на служебното правителствоДа пожелаем успех на служебното правителство. Най-вероятно в петък ще стане смяната, така че имайте готовност. Това каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов на последното правителствено заседание в Министерския съвет, съобщи Фокус. „Днес е последно заседание. Да благодаря на всички вас, на медиите,

WSJ: В Компромата срещу Тръмп има пръст председателят на Руско-американската търговска камара

http://svetoven.pogled.info/news/81957/WSJ-v-kompromata-sreshtu-tramp-ima-prast-predsedatelyat-na-rusko-amerikanskata-targovska-kamara

/Поглед.инфо/ Източник на част от сведенията, които се съдържат в доклада за компромата срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, е председателят на Руско-американската търговска камара в САЩ Сергей Милиан, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл” като се позова на собствени източници.

Задържаха поредния пиян водач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639260

38-годишен старозагорец е шофирал с 2.18 промила алкохол в кръвта. Срещу него е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 1 от НК. Мъжът е управлявал лек автомобил "Пежо 307". Задържан е на кръстовището на ул."Васил Левски" с ул. "Хаджи Димитър Асенов". Водачът е задържан за срок до 24 часа в Първо РУ - Стара Загора.    ...

Откриха открадната кола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639259

Врачанските полицаи намериха кола, обявена за издирване на 19 януари. Лекият автомобил „Сеат” е открит във вторник в частен дом в с. Крапец. Работата по случая продължава....

Електронният прием в детските заведения ще преустанови некоректните и грешни практики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639155

Въвеждането на централизиран електронен прием в детските градини, ясли и училища с прием в първи клас в Сливен има за цел да се улесни подаването на заявления и да се преустановяват некоректни и погрешни практики. Това заяви заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова. Тя смята, че с електронния прием ще се избегнат денонощните опашки, списъци, конфликтни ситуации, използване на различни начини за смяна на адреса в последния момент и други методи, които да донесат повече точки на дадено дете. Пепа Чиликова определи ка...

(Не)спят ли Мелания и Тръмп в едно легло

https://vesti.bg/sviat/amerika/nespiat-li-melaniia-i-trymp-v-edno-leglo-6064588

Езикът на тялото между двамата показва пълна непоносимост, смятат експерти

Каракачанов: По служебните министри се вижда, че кабинетът ще е уравновесен

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-po-slujebnite-ministri-se-vijda-che-kabinetyt-shte-e-uravnovesen-news_589723.html

Видно е от назначенията на министъра на отбраната и на външните работи, че се подчертава това, че няма да има смяна във външнополитическия курс. Това каза народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание във връ

Борисов за финал: Направихме доста, можеше и повече

https://www.actualno.com/politics/borisov-za-final-napravihme-dosta-mojeshe-i-poveche-news_589724.html

Направихме доста, сигурно можеше и повече. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на последното заседание на кабинета. „Днес е последно заседание, да благодаря на всички вас, на медиите, които ни отразяват повече от две години”, каза Борисов. Той се похв

Норвежец взе нощния слалом, посегна към мястото на Хиршер

http://offnews.bg/news/n_1/n_645342.html

Норвежецът Хенрик Кристоферсен продължава да е в отлична форма. Той спечели нощния слалом в австрийския курорт Шладминг и даде сериозна заявка за Малкия кристален глобус в дисциплината. След много силно каране в първия манш Кристоферсен имаше проблеми във втория, но въпреки това завърши с общо време от 1:39.83 минути. Той изпревари с 0.09 секунди петкратния носител на Големия кристален глобус и голям фаворит Марсел Хиршер от Австрия.  На трето място завърши руснакът Александър Хорошилов, който с чудесно каране във втория манш се добра до почетната стълбичка с изоставане от 0.63 секунди. Саша също е във великолепна форма и беше на почетната стълбичка с Хиршер и преди броени дни в Кицбюел. В класирането за Големия кристален глобус води Хиршер с 1160 точки, следван от Кристоферсен със 792 и французина Алексис Пинторо със 713. В подреждането за Малкия кристален глобус в слалома водач е Хиршер с 620 точки, пред Кристоферсен с 560 и италианеца Манфред Мьолг с 380.

Топъл обяд ще получават нуждаещи се от Община Свищов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639253

Топъл обяд ще получават 30 нуждаещи се от Община Свищов.На 23 януари 2017 г. стартира проект "Осигуряване на топъл обяд в община Свищов”. Стойността на проекта е 6 223,00 лв.Общината предоставя "Топъл обяд” чрез Домашен социален патронаж на 30 потребители в работните дни от седмицата,  в периода от 23 януари  до 30 април 2017 г..   Услугата ще бъде за хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от Дирекция  "Социално подпомагане“- град Свищов, както и за самотно живеещи лица, получаващи минимални пенсии /за о...

Нинова: Този парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639257

Този парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан. Такава оценка даде лидерът на БСП Корнелия Нинова за работата на 43-то Народно събрание. Затова социалистите смятат, че парламентът трябва да се разпусне по-бързо и да се върви към предсрочни парламентарни избори. БСП видя програмата за борба с битовата престъпност като предизборен трик "Датата 26 март била свързана с конституционните срокове и не било оправдано да се търси удължаване на живота на това Народното ...

Китайски ракети край границата с Русия, Кремъл обаче не се тревожи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276316_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F%2C+%D

 Вестник "Ведомости" коментира на първата си страница новината, че Китай е разположил стратегически ракети край границата с Русия, предаде БТА. Появата на китайски ракети с по 10-12 ядрени бойни глави и обсег 14 000 километра обаче не тревожи Кремъл, пише руският ежедневник, като се позовава на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин. Няколко чуждестранни издания съобщиха, че Китай е разположил край руската граница междуконтинентални балистични ракети от новия модел "Дунфън-41", посочва "Росийская газета", цитиран от Би Би Си. Твърди се, че бригада от китайската Народноосвободителна армия, въоръжена с такива оръжия, е базирана в североизточната провинция Хейлунцзян, граничеща с Русия. Нещо повече, според медиите в интернет са качени снимки на стратегически ядрени комплекси, произведени в Хейлунцзян. Не бива да забравяме, че КНР е стратегически партньор на Русия, а между партньори не е прието да се дрънкат оръжия. Затова политиците и експертите у нас са на единно мнение, че китайските ядрени комплекси явно не са насочени срещу Руската федерация. "Ако информацията отговаря на истината, то (. . .) не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за страната ни", заяви пред журналисти президентският прессекретар Дмитрий Песков. Той отправи сигнал, че и Русия, и Китай ценят специалните отношения между двете държави - както в политически, така и в търговско-икономически план. Военният експерт Константин Сивков е убеден, че ако Китай държеше да "сплаши" Русия, обратното, би монтирал свои ракети по-далеч от руските граници. Какъв е всъщност смисълът да разполага ядрени пускови комплекси там, където лесно могат да ги достигнат нашите оперативно-тактически ракетни комплекси? Като "Искандер", например. А изстреляните ракети можем да свалим със средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разсъждава той. Според Сивков с разполагането на "Дунфън-41" във въпросния район Китай реагира на заплахите на Доналд Тръмп срещу него. По данни на някои аналитици китайските ракети ще може да стигнат САЩ най-много до половин час, ако летят през Северния полюс, а по трасето над Тихия океан - още по-бързо, отбелязва "Росийская газета". "Тази демонстрация на китайския ядрен и военен потенциал е адресирана към вътрешната аудитория и към САЩ", заявява пред "Ведомости" политологът Владимир Дворкин. По думите му Москва няма намерение да се кара с Пекин по второстепенни въпроси. "При сегашното съотношение на силите и с оглед партньорските връзки между Москва и Пекин китайските ракети не заплашват Русия. Проблеми може да има по-късно", коментира наблюдателят Александър Коновалов. Русия няма сключен с Китай договор за стратегическите нападателни оръжия, аналогичен на руско-американския СТАРТ-3, нито контролни механизми. При рязко увеличаване на китайските ядрени сили за Москва няма да е лесно своевременно да го открие и да реагира, пояснява той. Агенция Росбалт помества мнението на руския политик Дмитрий Гудков, разкритикувал във Фейсбук реакцията на руските власти след разполагането на китайски ракети край общата граница. "Значи се страхуваме от НАТО на противоположната граница, макар никога да не сме воювали с пакта. А от Китай, докарал балистични ракети край Далечния изток - хич", резюмира Гудков. "Какво е това - глупост или измяна?", се пита той. Политикът споделя мнението, че китайските оръжейни системи край руската граница не са подходящи за война с Русия. Но същевременно пита: "Със сигурност ли искаме затруднения със САЩ заради Китай? А какво ще получим в замяна - разрешение да му доставяме за своя сметка безплатни горива (. . .)?". За "Дунфън-41", разположени в провинция Хейлунцзян, голяма част от територията на Русия ще попадне в т. нар. мъртва зона от близо 2000 км, която не може да бъде поразена с междуконтинентални балистични ракети, уточнява "Независимая газета". След като Китай има обща граница с Русия, междуконтиненталните балистични ракети просто са прекалено далекобойно оръжие за бойни действия срещу Федерацията. Тук са необходими ракети със среден и малък обсег - от 500 до 5500 км, също като тези, които Съветският съюз и САЩ премахнаха според Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Този договор не обхваща никоя друга страна, включително Китай, отбелязва "Независимая газета".


 www.24chasa.bg

Нинова: Този парламент е взел неразумни за България решения и е изчерпан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015830

Нинова: Този парламент е взел неразумни за България решения и е изчерпанТози парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан, е оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова за работата на 43-то Народно събрание, дадена пред журналисти, съобщи БТА.  Затова социалистите смятат, че той трябва да се разпусне по-бързо и да се върви към предсрочни парламентарни избори. Датата 26 март била свъзана с конституционните

Иззеха 969 къса цигари без бандерол, хванаха крадец с 3 чувала дърва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639254

969 къса цигари от различни марки и без български акцизен бандерол се иззели кюстендилски полицаи от пътници в лек автомобил „Рено" . Проверката е била извършена около 11.00 ч на околовръстен път I-6 . Образувана е преписка по случая. Бобовдолски полицаи са задържали 25-годишен мъж с инициали Б.С., той е извършил кражба на 3 чувала с дърва за огрев от жилище в града. Проникнал е в жилището, като е взломил входна врата. Установен е няколко часа след подаването на сигнала. Ще остане в ареста 24 ч. Срещу него е започнато досъдебно производство...

Пиян каруцар се блъсна в автомобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015846

Пиян каруцар се блъсна в автомобилПиян каруцар се блъсна в автомобил „Фолксваген“ по пътя между ардинските села Еньовче и Жълтуша във вторник около 17,30 часа. На завой 36-годишния Ж.К. навлязъл внезапно в насрещното платно и се блъснал странично в минаващата в този момент кола. Каруцарят бил откаран с линейка в Центъра за спешна помощ в Ардино, където след преглед е освободен.

Борисов се похвали с 1 млрд. лв. излишък към януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906165_borisov_se_pohvali_s_1_mlrd_lv_izlishuk_kum_ianuari/?ref=rss


Към края на януари бюджетът ще приключи с излишък от 1 млрд. лв. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов в началото на последното заседание на правителството.

Той каза, че в петък - 27 януари, най-вероятно ще се състои смяната на правителството и помоли министрите да се подготвят. На тази дата ще се състои разпускането на Народното събрание, за което президентът Румен Радев снощи издаде указ.

"Направихме доста. Сигурно можеше и повече. Излишъкът към януари ще стигне...

Цветан Цветанов: Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер, готови сме за избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=342231

Аз смятам, че е добра фигурата премиер на страната в служебния кабинет. Поне до сега, за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно. Смятам, че това е един добър избор. Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ и зам.

Колите със свалени табели ще се регистрират наново

http://www.cross.bg/dvizhenie-kolata-knizhka-1532575.html

/КРОСС/ Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда. Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път, пише в днешния си брой вестник "Сега".  Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна. Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, смята мярката за много ефективна. Според него няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура, която се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието

По 1000 лева глоба за адвокатите на Пламен Кела, отново фалстарт на делото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015816

По 1000 лева глоба за адвокатите на Пламен Кела, отново фалстарт на делото Бургаският окръжен съд наложи солени глоби на адвокат Валентин Калчев и колегата му Бойчо Боев за това, че днес не се явиха на съдебното заседание по делото за убийството на Димитър Стаматов - Мастара. Двамата юристи представляват един от обвиняемиете Пламен Дишков - Кела. Те трябва да се платят по 1000 лева,

Цените на петрола се колебаят около 55 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-колебаят-около-55-долара-за-барел_l.a_i.736137_at.1.html

Πeтpoлът cлaбo пoeвтинявa в нaчaлoтo нa тъpгoвиятa в cpядa, cлeд ĸaтo вчepa yвepeнo пocĸъпнa. Инвecтитopитe oчaĸвaт oфициaлнитe дaнни зa тъpгoвcĸитe...

Г-жа "Майната му на ЕС" подава оставка

https://vesti.bg/sviat/amerika/g-zha-majnata-mu-na-es-podava-ostavka-6064587

Виктория Нюланд бе помощник-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама

Добрев: Имаме достатъчно свободни енергомощности, вносът е аварийна помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276315_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%

 Колегата Жельо Бойчев няколко пъти излъга като каза, че всички мощности са натоварени, и добре, че ме поканихте да ги разсея, заяви Делян Добрев от ГЕРБ пред Би Ти Ви. Преди него депутатът от БСП изрази мнението си за енергийната система. Един от големите блокове на ТЕЦ "Марица 2" от 240 мегавата например никога не е работил, не сме го активирали през тази зима. Така че не е вярно, че всички мощности работят, каза Добрев. Той показа таблица, че в момента вецовете генерират 31 мегавата, така че има свободни мощности 2300 мегавата от ВЕЦ, които не са натоварени. Вчера като ги провокирах дали трябва да купуваме свещи, те признаха, че пресконференцията им е предизборна. Внос на електроенергия няма, това е аварийна помощ, с която се спекулира. Тази аварийна помощ задоволява консумацията в страната само за 15 мин., каза Добрев. Тази помощ се правела не заради липса на енергия, а за да работи ефективно системата. Добрев призна, че в края на януари резервите са се влошавали, но от 3 дни се подобряват. Няма да има проблеми при ново застудяване, увери той, макар да не се ангажира категорично с твърдение, че няма да има режим на тока. Все пак всичко е божа работа, защото се случват аварии, каза Добрев.


Футболният турнир Pomorie Cup 2017 г. е през февруари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PlCDkf8mx9k/

Футболен турнир за мъже Pomorie Cup 2017 г. ще се проведе от  11.02  до  18.02.2017 г. на стадиона в Поморие. Организатори на турнира за трети път са ОФК “Поморие” и Община Поморие

До момента участие са заявили следните отбори:

– ОФК “Поморие”;

– ОФК “Несебър”;

– ФК “Созопол”;

– ОФК “Карнобат”.

Други отбори, които желаят да вземат участие в турнира, могат да се свържат с клуба.

За информация и записвания:

  • 0889 839 797 – Технически секретар Галина Бургазлиева
  • 0885 085 448 – Координатор Стоян Джисов

Стената на Тръмп все по-близо до реалността

http://offnews.bg/news/n_1/n_645336.html

"Чака ни голям ден за американската национална сигурност" - с тези думи американският президент Доналд Тръмп обяви плановете си за засилване на контрола по границите и емиграцията, включително и построяването на стена срещу емигрантите от Мексико. Очаква се през следващите дни президентът Тръмп ударно да подписва укази, които са били като част обещанията по време на предизборната му кампания, пише Би Би Си. Тръмп ще издаде указ, който ще наложи "изключителен контрол" над хората, влизащи в САЩ от 7 държави в Африка и Близкия Изток. Построяването на стена по границата с Мексико беше една от ракетите-носители в предизборните обещания на Тръмп. Също така американският президент ще вземе мерки срещу т.нар. "убежищни" градове, които имат специална политика към бежанците, която защитава емигрантите без документи. Замахът на Тръмп, с който започна мандата си, не остава и без критици. Правозащитни организации вече се обявиха против мерките на американския президент. "Той се обяви за мюсюлманска забрана и сега прави първи стъпки за това. Не се търпи. Американците са по-добри от това", каза Трита Парси от Националния Ирански Американски Съвет.

Цачева: Колеги, хайде да съберем кворум, за да ви кажа поне кога приключва 43-тото Народно събрание

http://www.cross.bg/kvorym-toto-koga-1532574.html

/КРОСС/ Колеги, хайде да съберем кворум, за да ви кажа поне кога приключва 43-тото Народно събрание. С тези думи председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да влязат в пленарна зала и да се регистрират. Причината бе, че дори в един от последните дни народните представители не успяха да съберат кворум от първия опит.

Западните санкции укрепват руската армия?

http://svetoven.pogled.info/news/81956/zapadnite-sanktsii-ukrepvat-ruskata-armiya

/Поглед.инфо/ Наложените от Запада икономически санкции, лишават Русия от достъп до съвременни европейски технологии и застрашават програмата за модернизация на руската армия. Въпреки това, експерти в областта на отбраната смятат, че Москва проявява изобретателност и намира обходни пътища и средства армията й да стане по-адаптивна в дългосрочен план.

Радев задмина Борисов по рейтинг

https://vesti.bg/bulgaria/politika/radev-zadmina-borisov-po-rejting-6064585

Задават се ожесточени предсрочни парламентарни избори, разликата между ГЕРБ и БСП е 3%

Д. Добрев: Не сме изчерпили всички резерви на енергийната система

http://www.investor.bg/energetika/472/a/d-dobrev-ne-sme-izcherpili-vsichki-rezervi-na-energiinata-sistema-232729/

Аварийната помощ от Турция преди ден е покрила потреблението за 1 минута, посочи бившият енергиен министър

Промените в изпитите на СУ може да са за добро

https://www.actualno.com/actualno/promenite-v-izpitite-na-su-moje-da-sa-za-dobro-news_589718.html

Софийският университет, останал като един от последните последователи на традицията за кандидатстване с развиване на теми, обяви, че от тази година емблематичният изпит по литература се променя. Кандидат-студентите вече ще решават тест с отворени и и затворени въпроси и щ

81-годишна жена даде над 3 000 лв. на телефонни измамници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639250

81-годишна жена от Дупница е станала жертва на телефонна измама, загубила е 3000 лв. и 20 евро. Тя се е доверила на обадилия се по телефона мъж, който се е представил за полицай и искал съдействие, за да бъдат заловени измамници.От ОД на МВР Кюстендил напомнят: „Полицаите не изискват от гражданите информация за спестяванията им, не ги съветват да дават пари на когото и да било. Не изискват пари от гражданите! Вярвайте, че всяка предоставена сума на непознат, както и да се е представил, всяка оставена сума на място, за което ви е „посъвет...

Гофен: Димитров гони всяка топка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6015820

Гофен: Димитров гони всяка топкаДавид Гофен не говори много на пресконференцията след загубата си от Григор Димитров на четвъртфинал от откритото по тенис на Австралия. Белгиецът отговори само на два въпрос, като и двата засягаха българина. Първият бе какво е донесло голямата разлика между двамата в двубоя. „Смятам, че не бе лесно.

Жена с две болни деца ходи 30 км пеша за да изкара за парче хляб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015773

Жена с две болни деца ходи 30 км пеша за да изкара за парче хлябЖена върви 30 км пеша от Средец до Бургас да се грижи за възрастен човек и изкара за хляб, показа репортаж в сутрешния блок на Би Ти Ви. За случая алармирал зрител, който качил жената на автостоп в леден дъжд. Тинка Бонева има две големи деца с умствена изостаналост, за които се грижи сама. "Когато са нахранени, са спокойнички, но когато са гладни,

Признанията на един депресиран комик

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/priznaniiata-na-edin-depresiran-komik-6064551

В тази трогателна реч, едно младо момче разказва за сблъсъците с депресията

Лечебната сила на суровия чесън в едно шишенце

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6015794

Лечебната сила на суровия чесън в едно шишенцеЧесънът е уникално растение, което смайва медиците със своите лечебни качества от древността, до наши дни. Чесънът съдържа над 400 вида съединения и биологично активни вещества. Съдържащите се в чесъна серни съединения се свързват с тежките метали, образувайки съединения, извеждащи се лесно от нашия организъм.

Празник на виното събира най-добрите производители в Дъбрава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639248

За пета поредна година в благоевградското село Дъбрава ще изберат Цар на виното. По традиция празникът ще се проведе в първата събота на месец февруари. Очаква се градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов и свети Трифон да зарежат лозовите масиви в селото. Рано сутринта ще започне дегустацията на вината, направени от местни производители. Точно по обяд ще е обявяването на победителя, който ще бъде коронясан за „Цар на виното" от самия светец и ще поведе шествието за ритуала по зарязване на лозята. В лозовите масиви свещеник ще отслужи водо...

България е втора в ЕС по брой зъболекари на глава от населението

http://www.cross.bg/hilyadi-dyshi-zhiteli-1532573.html

/КРОСС/ България е на втора позиция в Евросъюза по брой стоматолози на 100 хиляди души от населението, отчитат последни данни от анализ на Евростат за специализирания медицински персонал в страните на ЕС-28 /анализът събира и отчита данни за 2014 година/, пише 24 часа. В България на 100 000 души от населението е имало 98 зъболекари, като по този показател на челна позиция е Гърция със 126 зъболекари на 100 хиляди жители. С идентичен показател като България е и Кипър - 98 стоматолози на 100 000 души. Броят на регистрираните практикуващи стоматолози у нас за отчитания период през 2014 г. е бил малко над 7000, сочат данни и от националната статистика. Най-висок е бил броят на практикуващите стоматолози в столицата - над 1800 души. Следват Пловдив - 1117 регистрирани стоматолози и Варна - над 560 зъболекари. Така в столицата на един зъболекар са се падали средно статистически по около 1600 души, във Варна - над 800 души, а в Пловдив - над 600 души от населението на региона. Броят на зъботехниците у нас е бил над 1660. Следващите показатели, които отчита анализът на Евростат са: броят на фармацевтите и на физиотерапевтите на глава от населението в страните на ЕС-28. По брой на фармацевтите на 100 хиляди души население България се намира в "златната среда" - 14-та позиция в ЕС: 79 фармацевти на 100 хиляди българи. Най-зле у нас е било положението с физиотерапевтите - едва 22 специалисти на 100 000 българи или 26-та позиция в ЕС-28, отчита анализът на Евростат

Общинска комисия набеляза мерки за очакваното снеготопене

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639246

Наблюдение на нивата на реките Янтра и Белица на територията на община Велико Търново, както и на хидротехническите съоръжения  извършва постоянна общинска комисия под ръководството на заместник кмета проф. Георги Камарашев. Проверката е разпоредена от Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов във връзка с очакваното начало на процеса на снеготопене.Под наблюдение са както речните нива, така и проводимостта на речните корита и възможността за нормално отичане на очакваните относително по-високи водни речни нива.Изготвени и изпратени са писма ...

Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер, смята Цветанов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639249

Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". "Поне до сега, за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно", заяви Цветанов. Огнян Герджиков ще е служебен премиер Във връзка с решението на президента Радев датата на изборите на бъде 26 март, Цветанов коментира: „Това беше желанието на БСП, те го заявиха още в самото начало и няма как президентът Радев да не се съобрази с тях. Все ...

Тръмпелщилцхен или Тръмп няма шансове срещу Путин

http://svetoven.pogled.info/news/81955/trampelshtiltshen-ili-tramp-nyama-shansove-sreshtu-putin

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп няма никакви шансове срещу Путин. Той се отличава с недообмислено и детинско поведение, невъздържаност и отмъститеност, и неговите ходове не дават основание да се мисли, че е в състояние по някакъв начин да се справи с изтънчения подход и самоконтрола на Владимир Путин.

Фалстарт на делото за убийство на художник на Камен бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015790

Фалстарт на делото за убийство на художник на Камен брягВърховният касационен съд не даде ход на делото за убийството на художника Цветомир Христов в края на август 2011 г. на Камен бряг.  Подсъдими са Ивайло Първанов и Васил Гергински, които с ритници и юмруци пребили Цветомир. Причината делото да не тръгне е, че вчера един от подсъдимите - Ивайло Първанов е уведомил съда,

Кога ще ги стигнем европейците?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639234

За 10 г. членство в ЕС покупателната способност в България се е доближила малко до европейските стандарти. Но повод за оптимизъм няма - България трябва да се движи 5 пъти по-бързо от Европа, за да навакса изоставането. Ако през 2007 година БВП на глава от населението в България, измерен през покупателната способност на гражданите, е съставлявал едва 40% от средната стойност за ЕС, то в момента той се е повишил до около 50 на сто. Казано по друг начин - ако се запазят тези темпове ...

Двама пострадали при 18 катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=342233

18 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите в града има пострадали двама души. Те са с различни контузии и няма опасност за живота им, допълниха от полицията.

"Велбъжд" и "Марек" се срещат в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639245

Първата си контролна среща ще изиграят отборите на "Велбъжд" и "Марек". Те ще се изправят един срещу друг на терен в комплекс "Царско село" в София. Все още няма терен в кюстендилско и дупнишко, който да е годен за игра. Срещата започва в 13 ч."Велбъжд" планира проверка с "Германея" в събота, като ще се направи опит да се играе на терена в село Копиловци."Марек" има договорка за спаринг на 1- ви февруари с "Балкан"- Ботевград.  ...

Григор Димитров вече е 12-и в тениса, връща се в Топ 10 при финал

http://offnews.bg/news/n_1/n_645338.html

Добрите новини за Григор Димитров навръх имения му ден продължават да валят . Класирането на втори полуфинал в турнир от Големия шлем в кариерата позволи на българина да изкачи още две позиции в световната ранглиста, която ще бъде публикувана в понеделник, 30 януари. Победата на българина над Давид Гофен с 6:3, 6:2, 6:4 му отрежда 12-ото място в класацията на АТР с актив от 2765 точки. Димитров изпревари Жо-Вилфред Цонга и Ник Кириос. Успехът донесе 720 точки на 25-годишната ни първа ракета, но той добавя към актива си 630, след като имаше да брани 90 точки от миналия сезон в Мелбърн. При успех на полуфиналите Гришо ще се върне в Топ 10 за първи път от 2014-а година. Той би заел на 30 януари десетото място, на което за момента е точно загубилият белгиец Гофен. В петък хасковлията излиза срещу победителя от мача Милош Раонич - Рафаел Надал.

Учени създадоха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до меко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6015787

Учени създадоха метаматериал, променящ състоянието си от твърдо до мекоСпециалисти от университета на Мичиган, САЩ, са създали нов метаматериал, способен да променя състоянието си от твърдо до меко и обратното, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс". Метаматериалите са изкуствени материали, които могат да бъдат приспособени за специфични цели и да вършат невероятни неща, каквито не е в състояние да сътвори природата.

Китай: Не сме разполагали балистични ракети Ди Еф 41 на границата с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015786

Китай: Не сме разполагали балистични ракети Ди Еф 41 на границата с РусияВ последно време китайските въоръжени сили не са разполагали в Североизточен Китай междуконтинентални балистични ракети Ди Еф 41 ("Дунфън-41"). Това заяви днес на брифинг говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС и БТА. Тя отбеляза, че "това са само догадки на интернет потребители,

18-те министри от кабинета "Герджиков"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276314_18-%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%22%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%22+

 Официалната смяна на властта ще е в петък. Тогава президентът ще разпусне и парламента. Ето съставът на служебния кабинет: Министър-председател - проф. Огнян Герджиков Вицепремиер и министър на отбраната - ген. Стефан Янев Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”. Вицепремиер и министър на здравеопазването - Илко Семерджиев Роден е на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска по стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас. През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за зам.-министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата. Министър на външните работи - Ради Найденов Роден е в София на 24 август 1962 г. Завършил е Немската гимназия. Следвал е специалност „Международни отношения” в УНСС от 1983 до 1989 г., от която излиза с магистърска степен. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски. От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия. Министър на икономиката - доц. Теодор Седларски Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, трансакционните разходи и икономическото развитие. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. (бакалавърска степен по стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари. Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, история на икономическите учения, поведенческа и експериментална икономика. Министър на правосъдието - проф. Мария Славова Тя преподава в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Главен редактор е на новото правно списание “Правен преглед”, което се появи на пазара миналата седмица. В него тя пише статията “За кожата на една прокуратура”. Тогава пред “24 часа” професорката сподели: “Територията на списанието ще е по-широка, ще излезе извън правните проблеми, ще разглежда и проблемите на общността.” Професорката е родена в Пловдив. Има повече от 20 г. стаж в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1998 г. става експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Работила е и в парламента. Била е координатор, а по-късно и главен експерт към комисията по въпросите на гражданското общество в Народното събрание. През лятото на 2001 г. Славова бе кандидат за омбудсман на София. Макар и сочена за фаворит, на балотажа тя бе изпреварена от Антоанета Цонева, чийто опит тогава бе като секретар на община Копривщица. Днес Цонева е шефка на “Протестна мрежа”. Министър на финансите - Кирил Ананиев Роден на 2 юли 1955 г. в София. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя. Министър на труда и социалната политика - Гълъб Донев Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”. Министър на вътрешните работи - Пламен Узунов Роден е в Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г. след два скандала, при които демонстративно отказа да санкционира свои подчинени. Първият бе свързан със случай от 12 август, когато 63-годишен пешеходец бе сгазен на „зебра” на бул. „Вапцаров” в Пловдив. След като близките на жертвата се оплакаха по телевизиите, от прокуратурата откриха поредица от грешки и нарушения, извършени от служители на полицията. Узунов сам подаде оставка и в обръщение до колегите си опроверга слуховете, че е бил уволнен или принуден да направи това. Месец по-късно, през септември 2015 г. стана известно, че Пламен Узунов е бил притискан от депутата от ГЕРБ Методи Андреев да уволни шефа на РПУ-Първомай. Узунов назначил проверка, която не установила нищо, и отказал категорично, защото не можел да унижава подчинените си. Андреев го заплашвал, че ще отнесе въпроса „по-нагоре” – до министър Румяна Бъчварова. Според Узунов интересите на Андреев били лични, защото искал да бъде назначен негов човек в Първомай. Етичната комисия в парламента наказа Методи Андрееев с мъмрене. Министър на транспорта - Христо Алексиев Христо Алексиев бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца. Министър на енергетиката - Николай Павлов Роден е на 9 февруари 1975 г. Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК. Министър на образованието - проф. Николай Денков Министър на земеделието - доц Христо Бозуков Министър по председателството с ЕС. - Любомир Иванов Министър на еврофондовете - Малина Крумова Министър на културата - Рашко Младенов Министър на спорта - проф. Даниела Дашева Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“. От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор. Министър на околна среда - Ирина Костова Министър на туризма - Стела Балтова.


Богданов подкрепя международните контакти със Сърбия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639247

Да посредничи за засилване на контактите между България и Източна Сърбия, обеща народният представител от Враца Красимир Богданов. Това се случи на среща в Народното събрание, където по негова покана пристигна делегация от гр. Зайчар. Сред гостите бе д-р Владимир Митов,  ръководител на Отделението по инвазивна кардиология за цяла Източна Сърбия със седалище в Зайчар. В разговорите се коментираха въпроси за бъдещо сътрудничество. Д-р Митов е от български етнически произход и има огромното желание да бъде полезен със знанията си и да се зап...

Акциите на Toshiba продължават да поевтиняват

http://www.investor.bg/novini/261/a/akciite-na-toshiba-prodyljavat-da-poevtiniavat-232719/

Очаква се в петък бордът на компанията да одобри плана за отделяне на бизнеса с чипове

Преглед на икономическите теми в печата, 25 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-25-януари_l.a_i.736136_at.1.html

"Oгнян Гepджиĸoв щe бъдe cлyжeбeн пpeмиep" Бившият пpeдceдaтeл нa пapлaмeнтa Oгнян Гepджиĸoв e пpиeл пoĸaнaтa нa пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв дa oглaви...

Петролът поевтинява заради ръста на резервите в САЩ

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-zaradi-rysta-na-rezervite-v-sasht-232728/

През последния месец петролните фючърси се търгуват в тесни граници малко над 50 долара за барал

„Черно море” среща „Кардия” днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639244

„Черно море“ ще играе днес втората си контролна среща от началото на лагера си в Гърция. Противникът на варненци  е „Кардия“. Двубоят ще се проведе на модерната база на "моряците" край Солун, „Лолас“, съобщава официалният сайт на клуба. Припомняме, че до момента „моряците” са изиграли една контролна среща на гръцка земя. В нея те се наложиха с 3-0 над местния Аридеа. Вчера трябваше момчетата на Георги Иванов да играят с друг местен тим-„Верия”, но проверката пропадна, заради отложев мач на съперника в гръцкото първенство. Така новият противник ...

Испания предлага все по-голямо разнообразие от услуги на туристите гейове

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/01/25/2905957_ispaniia_predlaga_vse_po-goliamo_raznoobrazie_ot/?ref=rss


Хомосексуалните хора харчат при туристически пътувания повече от средното, а туристическата индустрия се опитва да им предостави по-голямо разнообразие, отвъд отколешното клише за "фиеста" в Ибиса. Това пише Еманюел Мишел от "Франс прес" в обзор на резултатите от туристическото изложение Fitur, приключило в неделя, 22 януари, в Мадрид. На форума, който е един от най-големите в света, специално място бе отделено на този сектор в страна, сочена като особено приятелски настроена към гей общността....

Продажбите на нови камиони и автобуси в Европа скочиха с близо 12%

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2017/01/25/2906161_prodajbite_na_novi_kamioni_i_avtobusi_v_evropa/?ref=rss


Продажбите на нови товарни автомобили и автобуси в страните от ЕС за миналата година са скочили с 11.6% до 2 324 371 бройки, съобщиха от Асоциацията на европейските производителите на автомобили (АСЕА). От големите пазари най-добре се представя Италия с ръст от почти 50 на сто.

България присъства в класацията само при най-леките модели, с обща маса до 3.5 тона, като отчита 4890 продажби за година и повишаване на търсенето със 7.4%. Това е и сегментът, в който се отчитат най-много...

Високо отличие за председателя на Административния съд във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639243

Председателят на Административния съд във Враца Силвия Димитрова бе наградена с „личен почетен знак: втора степен - сребърен. Отличието й е присъдено от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по предложение на председателя на Върховния административен съд, а поводът е изтичането на втория й мандат. На специална церемония във ВСС председателят на Върховния административен съд - Георги Колев връчи отличието на единадесет председатели на административни съдилища с изтичащи два мандата, за безупречно и високо професионално изпълнение на служебн...

Възможно ли е Марк Зукърбърг да замени Тръмп в Белия дом след 4 години?

https://www.actualno.com/sciencelogy/vyzmojno-li-e-mark-zukyrbyrg-da-zameni-trymp-v-belija-dom-sled-4-godini-news_589710.html

Напоследък се появиха много информации, че собственикът на Facebook Марк Зукърбърг може да се кандидатира за следващите президентски избори в САЩ, който са насрочени за ноември месец 2020 година. Самият Зукърбърг обаче отрече подобни твърдения и сподели, че неговите планове са

Кой е Огнян Герджиков

http://offnews.bg/news/n_1/n_645330.html

Професор Огнян Герджиков е юрист, университетски преподавател и политик. Председател на 39-тото Народно събрание. Два пъти депутат от НДСВ. На 24 януари 2017 г. президентът Румен Радев подписа указ за назначаването му за служебен премиер. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Второ поколение юрист - баща му също е завършил право.  Герджиков получава дипломата си в Юридическия факултет на СУ, а по-късно специализира във Виена и в Германия, в института "Макс Планк". Бил е заместник-ректор на Софийския университет, преподавател е по търговско право. Автор е на множество учебници, монографии, студии и статии в областта на гражданското, търговското и дружественото право. Изнасял е лекции в университети в Краков, Женева, Саарбрюкен, в Института "Макс Планк", в Хамбург и др. Влиза в политиката през 2001 г. с идването на Симеон Сакскобургготски на власт, когато е избран за депутат. Заради солидната си юридическа подготовка става председател на 39-ия парламент. Към края на мандата си е предсрочно отстранен от поста с гласовете на опозицията след скандал за възпрепятстване на задаването на въпрос към Лидия Шулева (тогава икономически министър) за потенциалната сделка с "Булгартабак". Въпреки че депутатите го свалиха със 119 на 114 гласа и един въздържал се (самият Герджиков), залата го изпрати на крака и с аплодисменти. В следващото 40-то Народно събрание отново е депутат и председател на Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията. През 2006 г. е удостоен с орден „Стара планина“ за заслугите към Република България и по повод 60-тата му годишнина. Женен, дядо на двама внуци. Обича да казва, че произхожда от семейство на столетници. Обича спорта - футбол, тенис, тенис на маса и др. През 2015 г. издава автобиографичната си книга "Аз не бях политик". Очевидно материал за втори том тепърва ще се събира...

М. Иванов: Ангелското инвестиране е най-активната форма на капиталовложения

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/m-ivanov-angelskoto-investirane-e-nai-aktivnata-forma-na-kapitalovlojeniia-232723/

За 2015 г. средната инвестиция в Европа, направена от т. нар. ангели инвеститори, е 19 хил. евро, твърди изпълнителният директор на CEO Angels Club

Повече първолаци тръгват на училище наесен

http://www.moreto.net/novini.php?n=342214

С около 2000 повече ще бъдат първокласниците в страната през учебната 2017/2018-та година. Това обяви заместник-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов. По думите му първолаците от този випуск в столицата ще бъдат с около 2000 повече, но за всяко дете ще има място в училищата.

С ботуши на церемония? Какво пък толкоз

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6014999

С ботуши на  церемония? Какво  пък толкозКак се облича човек официално при минус 20 градуса и дълга церемония навън? Това бе първото предизвикателство пред новия президент, съпругата му и екипа при встъпването му на “Дондуков” 2 – все пак по дрехите посрещат. Затруднението стана още по-голямо от почти паралелното встъпване в длъжност на Доналд Тръмп,

Кризата на пазара за имоти си отиде окончателно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276313_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%

 Последните данни от Агенция по вписванията сочат, че в периода от 1 октомври до 31 декември в страната са осъществени 70 282 покупко-продажби с имоти. Това е с 2.48 на сто повече спрямо последните три месеца на 2015 г.

 

На годишна база статистиката отчита спад – малък, но все пак понижение от 0.75 на сто спрямо 2015 г., когато бяха осъществени 230 321 продажби на недвижимости.

 

 

 

Осъществените 70 282 сделки за последното тримесечие на 2016 г. определят периода като най-силния от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато в страната са осъществени 95 352 сделки.

 

Най-много са сделките с имоти в София и Пловдив, съответно 8428 и 5496, докато във Варна те са 3732. В топ 5 на най-активните пазари са още Бургас и Русе, където Агенция по вписванията отчита 2096 и 1710 покупко-продажби, като по този начин се тези градове се нареждат преди следващите в подреждането Плевен, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Сливен.

 

С по над 1000 сделки за последното тримесечие са още Казанлък, Велико Търново и Несебър.

 

През 2016 г. в страната са отчетени 228 586 сделки с имоти спрямо 230 321 за година по-рано. Най-големите пазари отново са София, Пловдив и Варна.

 

В столицата сделките са 26 480, като по този показател се отчита ръст от 8.62 на сто спрямо 2015 г. Броят на сделките в Пловдив е 16 833, или ръст от 5.54 на сто спрямо година по-рано, докато нарастването във Варна след силно второ полугодие на 2016 г. е от 11.92 на сто, до 11 813 трансакции.

 

Най-голям спад от по-големите пазари на имоти има в Несебър – от 15%, докато понижението в Стара Загора е от 6.20 на сто.

 

По-малко сделки с около 3% има още в Казанлък и Плевен, докато ръст от 4 на сто има в Пазарджик.

2/3 от читателите на Народна библиотека в Пловдив са жени

https://www.actualno.com/plovdiv/23-ot-chitatelite-na-narodna-biblioteka-v-plovdiv-sa-jeni-news_589682.html

1/3 от читателите на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив са мъже, а 2/3 са жени. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Димитър Минев, директор на културната институция. По думите му няма обяснение за този феномен, свързан с неравноправието на половете сред чи

Уволниха дисциплинарно готвачките, посегнали на храна за деца в детска градина в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639242

Родители на деца, които посещават детска градина „Калина" в Плевен, сигнализираха, че служителки крадат от храната им. За това информира в началото на седмицата кметът на Плевен Георг Спартански. Пред медиите той каза, че ще настоява пред директорката на Детска градина "Калина" в Плевен служителките, посегнали на храната на децата да бъдат дисциплинарно уволнении. „Направихме изненадваща проверка и в чантите на двете готвачки намерихме сирене, кашкавал, масло и други продукти", каза в предаването „Здравей, България" Мария Атанасова, временно из...

"Тракийското злато" е цветът на 2017 г. (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/trakijskoto-zlato-e-cvetyt-na-2017-g.-snimki-6064584

Цветът съчетава глобални тенденции с богатсвото на местните ни традиции

Дъщерята на Майкъл Джексън е правила няколко опита за самоубийство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6015772

Дъщерята на Майкъл Джексън е правила няколко опита за самоубийствоДъщерята на Майкъл Джексън Парис е правила няколко опита за самоубийство след смъртта на баща си, предаде Асошиейтед прес. Това сподели самата тя в интервю за сп. "Ролинг стоун". Парис, която е на 18 години, се е борила с депресия и наркотична зависимост. Тя е влязла в психиатрична клиника след последния си опит за самоубийство,

208 души са нощували в Кризисния център в София

https://www.actualno.com/sofia/208-dushi-sa-noshtuvali-v-krizisnija-centyr-v-sofija-news_589709.html

208 души са нощували в Кризисния център за настаняване на бездомни в столичния квартал „Захарна фабрика“ през за Агенция „Фокус“ управителят на центъра Драгостина Лунджова. Капацитетът на кризисния център е 170 легла. Тъй като през изминалата нощ в центъра са дошли с 38 души повече, за тях са били осигурени походни легла. Снимка: архив

Близо 3000 смениха личния си лекар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639240

2920  здравноосигурени лица от общо 183 964 с избор на личен лекар на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември 2016 г. Към 31 декември лицата с непрекъснати здравноосигурителни права са били 149 014, а здравно-неосигурените  -  34 950. Това показват данните, обработени от интегрираната информационна система на РЗОК-Враца. Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на личен лекар, му представят  извлече...

Доц. д-р Петър Николов обясни колко опасни за хората са вносните плодове и зеленчуци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276312_%D0%94%D0%BE%D1%86.+%D0%B4-%D1%80+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0

 Доц. д-р Петър Николов е завършил Селскостопанската академия в София. Възпитаник е на Българо-френското училище за висши ръководни кадри. Специализира във Франция. Връща се в България, където през годините е заемал различни постове – директор на ДСО „Агрохимическо обслужване“, два пъти е генерален директор на Националната служба за растителна защита. По-късно става преподавател в Лесотехническия университет в София. От 2014 г. за втори път е председател на Управителния съвет на Българската асоциация за раститена защита, на която е един от учредителите. Вижте неговото експертно мнение в интервю за вестник "Труд".

– Изнесохте данни, че у нас има ръст на нелегалния внос на продукти за растителна защита. За какви количества говорим?
- Никой не може да каже колко точно е този внос. Но ние правим индиректно сравнение с това колко е намалял оборотът на фирмите, които се занимават легално с този бизнес. За 2016 г. оборотът на бранша е около 160 милиона евро, като спадът спрямо предходната година е 20 на сто. Или това прави около 60 милиона лева. Категорично има ръст на нелегалния внос, защото през 2015 г. по наши данни той беше с около 20 млн. лева по-малко. Причината е, че схемата се разработи много. По-слаб е и контролът. А, когато няма санкции за тези хора, те печелят добре от тази дейност, съответно увеличават оборота си.

– От къде идват тези препарати?
– Основно от Турция – около 90% от количествата. Защото там има много добре развита химическа индустрия. Съществуват и сериозни закони за големите чужди компании, които могат да оперират на техния пазар само чрез местна компания, която да ги представлява. Освен това Турция не е член на Европейския съюз, което означава, че не спазва директивите и регламените на Брюксел. Защото в ЕС има специална система за разрешаване на продуктите за растителна защита, близка до тази за лекарствата. Всяка фирма, която иска да получи разрешение за продукта си, подава досие в специална комисия. Одобряването на тези досиета трае 2-3 години. Таксата за одобряване на едно досие е около 5 млн. евро, а трябва да се одобрят поне 2-3 досиета за един продукт. После компанията трябва получи регистрация във всяка една държава членка поотделно. Тоест процесът е дълъг и много скъп. Представяте ли си какви суми си спестяват производителите от Турция. Малки количества влизат и от Сърбия и Македония. Най-често става въпрос за български търговци, които отиват в Сърбия да купуват плодове и зеленчуци и взимат и такива препарати, които после дават на своите комшии. Но в Сърбия цената не е толкова ниска, а и все пак тя се готви за влизане в ЕС и има промени в законите, които се доближават до европейските регулации.

– Как става вносът на такива препарати в България?

– Никой не рискува да натовари цял камион с нелегални пестициди. Има такива случаи, но те са по-редки. Става въпрос основно за китайски препарати, които влизат у нас по специален канал. Малки количества се внасят от български производители, които отиват до Турция и купуват на дребно не само за себе си, но и за колегите. По-сериозната схема е чрез т. нар. мулета, които вкарват препарати с малки бусове, защото има риска да им ги конфискуват на границата. Тези количества се складират близо до границата, в нелегални депа. Имаме такава информация за такъв склад около граничния пункт Капитан Андреево. Търговците много добре знаят какво се търси у нас. Склададжията информира мрежата, в която има 40-50 продавачи. Аз лично съм давал 7-8 телефона на такива дистрибутори на ДАНС. Но от службата ми казаха, че нямат право да ги подслушват, защото това не е криминално престъпление. Единственото, което от службата направиха, беше да поставят табели по границата, с които предупреждават, че продуктите са опасни за употреба.

– Какво значи – опасни? Има ли риск за крайните потребители?

– Опасни са за здравето на хората и животните, както и за околната среда. Именно затова и са забранени за употреба в целия Европейски съюз. Някои от тези пестициди остават по 10-15 години в почвата, други преминават много лесно през почвата и попадат в подпочвените води. От там отиват към реките, а от където се връщат обратно в растенията. Ще ви дам пример – беше открит остатък от пестицид в родна продукция, който е забранен за употреба още преди 80 години. Това е пестицидът ДДТ, който е доказано канцерогенен, но преди години се използваше и в армията, и в земеделието. ЕС забрани цялата група продукти на база ацетохлор, във Франция забраниха редица инсектициди, които доказано убиват пчелите. Но в Турция ги произвеждат. Там тези продукти за растителна защита се използват, защото са много по-евтини.

Пестицидите могат да застрашат националната сигурност. Представете си какво ще стане, ако се хвърлят 10-ина чувала химикали в един язовир, който се ползва за питейни нужди, като язовир Искър например. Няма да има нужда от терористичен акт.

Затова и част от химикалите са класифицирани в първа професионална група. Някои от тях навремето са били бойни отровни вещества. Доказано е, че от такива таблетки, които се ползват за унищожаване на вредителите по зърното, се натровиха наши моряци преди години.

– Подлежат ли на санкция земеделските стопани, които ползват неразрешени препарати?

– Има санкции за фермери, които не попълват в дневника си (т. нар. дневник на полето), в който трябва да отбелязват с какво са торили, с какви препарати са пръскали. Тези, които ползват турски препарати, обаче не ги описват в дневника – първо, защото те не са дошли легално и фермерът няма документ за тях, освен това те не са разрешени за употреба в България. Отделно производители, които купуват нелегални пестициди, подлежат на санкции по Закона за защита на растенията и други законови текстове. Глобите са до 10 000 лв. за внос и употреба на неразрешени продукти. В списъка на наказанията влиза и лишаване както от директните плащания, така и от субсидиите по националните и европейските програми.

– Тези санкции достатъчни ли са?

– Сега нелегалната продажба на пестициди е административно нарушение, а тази мярка не е достатъчно строга, за да предотврати контрабандата. Настояваме за промяна на Наказателния кодекс, в който да се включат продуктите за растителна защита. Искаме да има от три до пет години затвор, ако се хване лице да продава такива препарати.

– Използва ли се много химия в земеделието у нас в сравнение с други държави?

-Чужденците нарушават повече законите. Защото родните производители икономисват и слагат по-малко химия. Нашата продукция няма този идеален търговски вид, но е по-чиста. Преди време заедно с Българската агенция по безопасност на храните правихме проверки по големите вериги. Открихме остатъчни количества пестициди над допустимите норми, които са опасни, само във вносни продукти. В нашите харни не намерихме. Чуждата продукция е по-замърсена, защото при тях е много важен външният вид. Най-много пестициди има в ябълки, круши и най-вече грозде.

– Защо не правите редовно такива проучвания на пазара?

– Защото едно такова проучване е много скъпо. Само една проба струва между 800 и 1000 лева. трябва да се вземат поне 100 проби.

– Какво бихте посъветвал потребителите?

– Правилото, е че един червей няма да влезе в една ябълка, натъпкана с пестициди. Когато има нещо идеално, то не е на хубаво. Трябва да има петънце по плода или зеленчука – това показва, че има поне нещо, срещу което този продукт не е пръскан.

– Бяха открити портокали у нас, които са обработвани с химикали за по-голяма издръжливост. Опасно ли е това?

– Всички препарати са опасни за здравето но хората, ако не се спазва карантинният срок. Това означава, че препаратът вече се е разпаднал и продуктът е годен за консумация. За съжаление, търговците не винаги го спазват. Фунгицидите, с които са обработени тези плодове са разрешени за ползване в Бразилия и Мексико, от където те идват. В ЕС обаче не могат да се употребяват. Ако се спазват законите, ще ядем по-безопасни храни.​​​​​​

 

Граничните служби на България и Румъния се срещат заради затрудненото преминаване през "Дунав мост" 2

http://www.cross.bg/most-dynav-rymuniya-1532571.html

/КРОСС/ Граничните служби на България и Румъния ще се срещнат във връзка със затрудненото преминаване на тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" 2, според информация на Министерството на външните работи от вчера. Министър Даниел Митов е подчертал в телефонен разговор пред румънския си колега Теодор Мелешкану важността от общи усилия за предотвратяване на подобни ситуации и е изразил увереност, че двете страни ще работят в координация за пълно нормализиране на обстановката, предава БНР. Вчера шофьори блокираха за няколко часа движението през пункта на "Дунав мост" 2, защото проблемите там не се решават месеци наред. Трафикът е допълнително засилен, откакто не се движи фериботът заради ледоход. Според областния управител на Видин Момчил Станков:Трябва да бъде решен инфраструктурно и проблемът в Румъния, тъй като няма да стане за ден или за два, както и организацията на самото движение за вход и за изход. Областният управител на Видин Момчил Станков съобщи, че няма напрежение на граничния пункт на "Дунав мост" 2. Част от прякото включване в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. Срещата с румънската страна ще започне в 11 ч.  

Вижте къде няма да има вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639238

Без вода до около 14:00 часа ще остане районът около Математическата гимназия в кв. "Чайка". Част от ул. "Гео Милев" - №1 ;№3 ;№5 ; №7 и №9, ще бъде на сухо до 15:00 часа. Спиранията се налагат заради възникнали аварии, съобщават от ВиК-Варна....

Община Невестино изработи Помощен план и План на новообразуваните имоти за землището на село Пастух

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639239

Община Невестино информира заинтересованите страни, че обявлението за изработеният Помощен план и План на новообразуваните имоти за землището на село Пастух е обнародвано в Държавен вестник, в броят му от 24.01.2017 г.В едномесечен срок, заинтересованите лица могат да направят писмени искания и възражения по плановете и придружаващата ги документация до кмета на община Невестино.Плановете са изложени за разглеждане от заинтересованите лица в сградата на община Невестино, етаж 3, стая №7....

Турски бръснар измисли прическа за президентската република (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639241

Бръснар от Анкара създаде специална мъжка прическа, която изразява неговата подкрепа за президентска система на управление, която ще мине през референдум. Одобрението на турските гласоподаватели ще открие пътя президентът на Турция да стане шеф на изпълнителната власт и ще концентрира в ръцете на Реджеп Тайип Ердоган цялата власт в югоизточната ни съседка. Мюнюр Йонкан, който работи в бранша от 34 г., подстригва до нула номер тила на своите клиенти, но оставя косата по-дълга на определени участъци, за да се оформи надписа "Devlet için Evet...

51 - годишен търновец стана донор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639237

51 - годишен търновец стана донор и спаси живота на тежко болни хора. Това е първа донорска ситуация за 2017 г. в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов". На 22-ри януари  пациент на МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов” - 51-годишен мъж от община Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на масивен исхемичен инсулт. Констататирана е   мозъчнат смър Въпреки тежката си загуба, близките са взели  хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професиона...

Проф. Огнян Герджиков е достоен, почтен човек

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276311_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%87%

 „Проф. Огнян Герджиков е достоен, почтен човек. Той е педант в работата си. Познат е много добре в чужбина и никой няма да се чуди кой е“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Николай Василев, бивш министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски.
Василев напомни, че и червени и сини преди време са искали проф. Герджиков за кандидат-президент.

Михаил Константинов съобщи, че проф. Герджиков е най – старият, който ще заеме поста на министър – председател със сигурност в новата история на България. Той смята също така, че служебният кабинет, според излезлите имена, ще бъде успешен.

По думите му, всички, които са известни са експерти в своите области. Константинов е на мнение, че изборите също ще бъдат честни, имайки предвид състава на служебния кабинет.

Николай Василев заяви, че със състава на служебното правителство президентът Румен Радев е изненадал положително всички. "Дори тези, които не са му привърженици, останаха приятно изненадани. Личи си, че решението му е саостоятелно и не е повлияно от никоя политическа сила", добави той. Василев заяви, че според него няма лошо служебните министри да решат кой да е следващия ни еврокомисар и да не губим повече време за това.

Най-малко 15 убити при ислямистка атака срещу хотел в столицата на Сомалия

http://www.mediapool.bg/nai-malko-15-ubiti-pri-islyamistka-ataka-sreshtu-hotel-v-stolitsata-na-somaliya-news259279.html

Най-малко 15 души са били убити и 51 - ранени, при днешното нападение на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб срещу хотел в столицата Могадишу, предаде Ройтерс, като се позова на властите. Атаката започнала с врязване на кола бомба от атентатор самоубиец във входа на хотел "Дая", който е посещаван често от политици. След това в сградата нахлули четирима въоръжени нападатели. Когато на място пристигнали представители на силите за сигурност и журналисти, пред хотела бил детониран още един автомобил. Полицията е ликвидирала четиримата нападатели, нахлули в хотела, и увери, че операцията по обезопасяването на сградата е приключила. Убити били четирима представители на силите за сигурност и 11 цивилни. Най-малко четирима журналисти са били ранени, предаде Франс прес. Сред тях е фоторепортер на агенцията, който е пострадал леко. Около 20 сомалийски депутати са били в хотела, но никой от тях не е пострадал. Аш Шабаб пое отговорност за атаката, съобщи близкото до ислямистката групировка радио Андалус. Свързаните с терористичната мрежа Ал Каида екстремисти и преди са нападали хотели в Сомалия. До 2011 г. Аш Шабаб контролираше сомалийската столица и голяма част от страната. През последните две години силите на Африканския съюз и сомалийската армия успяха да прогонят ислямистите от техни ключови градски бастиони. Аш Шабаб обаче продължава да е активна от бази в селски райони.

Най-малко 12 убити при нападение срещу хотел в столицата на Сомалия

http://www.mediapool.bg/nai-malko-12-ubiti-pri-napadenie-sreshtu-hotel-v-stolitsata-na-somaliya-news259279.html

Най-малко 12 души са били убити и 25 - ранени, при днешната атака на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб срещу хотел в столицата Могадишу.   Два взрива са отекнали пред входа на хотел "Дая" в рамките на един час, а въоръжени мъже са открили огън по охраната.   В хотела се намират около 20 сомалийски депутати, но никой от тях не е пострадал.   Атентатор самоубиец вряза кола бомба във входа на хотела, след което в сградата нахлуха въоръжени бойци, казаха по-рано представители на силите за сигурност и очевидци, цитирани от Ройтерс.   Аш Шабаб пое отговорност за атаката, съобщи свързаното с групировката радио Андалус, цитирано от БТА.   Свързаните с терористичната мрежа Ал Каида екстремисти и преди са нападали хотели в Сомалия.

ГЕРБ одобрява Герджиков, готова е за избори и тръгва из страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_645335.html

ГЕРБ смята, че Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер, оценката изказа в парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.  "Досега за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно. Смятам, че това е един добър избор", коментира  Цветанов. Във връзка с решението на президента Радев датата на изборите на бъде 26 март, Цветанов коментира: „Това беше желанието на БСП, те го заявиха още в самото начало и няма как президентът Радев да не се съобрази с тях. Все пак той е излъчен от тях и те си приписаха цялата победа”. Цветанов каза още, че партия ГЕРБ е напълно подготвена за избори. „В момента започваме подготовката за секторните политики. Февруари и март ще бъде съответното представяне на експертно ниво. Ще има възможност да посетим цялата страна и да представим както управленската си програма и секторните политики, така и чисто партийно да се мобилизираме за предстоящия вот. Убеден съм, че при един действителен сблъсък на идеи, на политически платформи и на управленски програми, българските граждани ще могат да направят правилния избор”, подчерта Цветанов.

Номинираният за Оскар Теодор Ушев: Не съм го мечтал дори, победихме Disney!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6015760

Номинираният за Оскар Теодор Ушев: Не съм го мечтал дори, победихме Disney!Честно да ви кажа, не съм очаквал никога, не съм си го мечтал и дори, но в последните няколко седмици имахме индикации, че това може да се случи. Така българинът Теодор Ушев отговори на въпрос очаквал ли е да бъде номиниран за "Оскар" в категорията Късометражно кино за лентата си "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов.

Кола-бомба се е врязала в хотел в столицата на Сомалия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6015761

Кола-бомба се е врязала в хотел в столицата на Сомалия Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб предприе днес атака срещу хотел в столицата Могадишу, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Атентатор самоубиец вряза кола бомба във входа на хотела, след което в сградата нахлуха въоръжени бойци, съобщиха силите за сигурност и очевидци. За момента няма данни за жертви.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване