"Би Ейч Еър" избрана да лети от София до Торонто

http://www.mediapool.bg/bi-eich-ear-izbrana-da-leti-ot-sofiya-do-toronto-news259307.html

Авиокомпанията "Би Ейч Еър" бе определена от правителството на последното му заседание в сряда за въздушен превозвач от България до Канада. Намеренията на дружеството са да открие директна редовна линия София-Торонто-София, като първоначално полетите да се изпълняват два пъти седмично. Кога реално ще стартират полетите не е ясно. Компанията бе избрана от кабинета през февруари 2015 г. да лети от София до Калкута, но все още не са започнали полетите. "Би Ейч Еър" съобщи в края на 2016 г. , че има всички разрешителни от американските власти да изпълнява полети от България до САЩ. Обявените още през 2014 г. намерения бяха за два пъти в седмицата полети от София до Ню Йорк, а в последствие и до Чикаго, но към момента все още не са обявени графици на полетите. Мотивът на отиващият си кабинет да даде разрешителното за полетите до Торонто е, че директната линия ще намали цените на самолетните билети и ще разкрие нови възможности за развитие на туризма и на търговско-икономическите връзки между двете държави. "Би Ейч Еър" е собственост на кипърската офшорка "Вилкания Лимитид", "Балкан Холидейз Сървисис" и Янко Иванов, който е и управител на компанията. Управител на "Балкан Холидейз Сървисис" е Радка Минева, съпруга на основния акционер на "Първа инвестиционна банка" Цеко Минев.

Нова Броудкастинг Груп придобива 20% от eBag.bg

https://vesti.bg/bulgaria/medii/nova-broudkasting-grup-pridobiva-20-ot-ebag.bg-6064618

Сделката е поредна стъпка в стратегията на компанията за дигитална трансформация и въвеждането на иновации на пазара

Седем души, сред които и принц, бяха екзекутирани в Кувейт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6017117

Седем души, сред които и принц, бяха екзекутирани в КувейтВ Кувейт бяха обесени седем души, включително принц от фамилията Ал Сабах, предаде Ройтерс, цитира БНР. Това е първият път, в който член на кралското семейство е екзекутиран. Шейх Файзал Абдулах Ал Джабер Ал Сабах беше осъден на смърт през 2010-а година за убийството на своя племенник, който също е бил принц.

Броят на загиналите при лавината в Италия се е увеличил до 24 души

http://www.cross.bg/dyshi-broyat-italiya-1532639.html

/КРОСС/ Броят на загиналите при лавината в италианския хотел „Риджопиано" в централната част на Италия е достигнал до 24 души, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.Петима души все още се смятат за безследно изчезнали. Операцията по издирването им продължава. Прокуратурата е започнала разследване по произшествието. До момента девет души са били спасени, а още двама са се спасили на косъм, като са излезли от хотела преди падането на снежната маса.

БСП и патриоти срещу бюджета на Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639455

Групата на БСП в общинския съвет, която се състои от 6 души, няма да подкрепи бюджета за 2017 г. предложен от администрацията на кмета Пламен Стоилов. „Предложеният бюджет, е бюджет на увеличените данъци и такси, на влошените условия за бизнес, на липсата на насоки за развитие на града, и на отлитащия свободен дух“, заяви общинският лидер на червените Пламен Рашев, който обясни, че на заседание на общинската структура и съветниците е взето общо решение да се гласува срещу бюджета на предстоящата на 31 януари сесия на Общинския съвет. Общинският...

За поредна година във Варна ще се проведе конкурсът "Детско море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=342191

За 18-ти пореден път във Варна ще се проведе конкурсът за детска рисунка и литературна творба посветени на морето под надслов "Детско море", научи Moreto.net. Събитието е организирано от Моряшки професионален съюз. Темата на конкурса тази година е „Море за всички”, като в него могат за участват деца до 12-годишна възраст.

"Адмирал Кузнецов" под строго наблюдение от НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/81969/admiral-kuznetsov-pod-strogo-nablyudenie-ot-nato

/Поглед.инфо/ Шест бойни кораба от пет страни членки на НАТО патрулираха в Ламанша по време на повторното преминаване през пролива на ударната група на ВМС на Русия, водена от самолетоносача "Адмирал Кузнецов", съобщи "Интерфакс" в сряда (25 януари).

Германската полиция разби крайнодясна терористична мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6017105

Германската полиция разби крайнодясна терористична мрежаМащана полицейска акция се проведе в сряда в германските провинции Берлин, Бранденбург, Райнланд-Пфалц, Баден-Вртемберг, Долна Саксония и Саксония-Анхалт по разследване на крайнодясно териростично формирование. Мрежа от райхсбюргери е планирала атентати срещу евреи, бежанци и полцаи, съобщиха разследващите.

Със закон спират презастрояването в кварталите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6017115

Със закон спират презастрояването в кварталитеВ жилищните комплекси да могат да се определят нови урегулирани имоти при реституция, но само ако те не засягат терените към съществуващите сгради и евентуалното строителство върху тях е възможно само ако не се нарушават правилата за отстояния със съседните обекти.  Ако това е невъзможно, останалата незастроена част от кварталите, вкл.

СДВР търси 100 нови служители

http://www.cross.bg/patrylni-politzai-yniformeni-1532637.html

/КРОСС/От Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че търсят да назначат 100 нови служители. Търсят се пътни полицаи, шофьори на патрулни автомобили, както и моторизирани униформени, обясни пред БНР директорът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов. "В СДВР е обявен конкурс за назначаване на 100 вакантни бройки за униформени полицаи, от които 28 са за младши автоконтрольори, които работят по Закона за движение по пътищата и контрол над пътното движение", каза Маринов. Останалите са патрулни полицаи. Част от тях са и водачи на патрулни автомобили, обясни шефа на столичната полиция.  

Президентът смени и профила на институцията в Tweeter

http://www.cross.bg/bgpresidency-poveche-nyama-1532638.html

/КРОСС/ Акаунтът @BgPresidency вече няма да бъде поддържан. В самия канал се появи съобщение на български и английски език: Акаунтът @BgPresidency няма да бъде поддържан повече. За повече информация се обръщайте към Прессекретариата на държавния глава. По времето на Росен Плевнелиев в профила, по примера на много други държавни глави по света, се съобщаваха кратки новини и се оповестяваха срещите и решенията. Липсата на обяснение за причината за решението породи редица реакции от потребителите и следващите @BgPresidency. Малко по-късно обаче от Президенството беше разпространена следната инбформация: "Уведомяваме ви, че профилът на Президентството в социалната мрежа Twitter - Bulgarian Presidency @BgPresidency няма да бъде поддържан повече. Създаден е нов профил - President.bg @PresidentOfBg". В промяната потребителите не съзряха много логика и се обезпокоиха, че това е един от знаците за това, че обещанията за "Приемственост" ще си останат само на думи.  

Синът на Тръмп Барън си играе с бебе, докато баща му подписва укази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6017078

Синът на Тръмп Барън си играе с бебе, докато баща му подписва указиБарън Тръмп си спечели симпатиите на интернет потребителите с поведението си в Белия дом, докато баща му подписваше декларации в качеството си на президент на САЩ, собщи "Дарик". Видео, споделено хиляди пъти в социалните мрежи, показва как десетгодишният син на Доналд Тръмп забавлява своя племенник - синът на Иванка - Тиодор.

В Сухопътните войски се проведе анализ на резултатите от подготовката за изминалата 2016 година

http://www.cross.bg/voiiski-syhoputnite-godina-1532636.html

/КРОСС/Анализът се проведе в присъствието на Ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 25.01.2017 г. Гости на форума в Административната сграда на бул. „Тотлебен" 34 бяха и.д. началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и бригаден генерал Иван Ортомаров - директор на дирекция „Операции и подготовка".„Отчитаме една изключително напрегната и динамична година. Дейността на Сухопътните войски през учебната 2016 година се базираше на приетите стандарти със съобразяване с променящите се условия. предизвикани от динамично променящата се среда за сигурност и продължаващата тенденция за ограничаване на разходите за отбрана.Подготовката на Сухопътните войски през годината се провеждаше за поддържане и развитие на съществуващи и придобиване на нови способности, необходими за изпълнение на мисиите на въоръжените сили, като основните усилия бяха насочени по мисия „Отбрана", започна своето обръщение командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев към участниците във форума.Той подчерта, че „през отчетната година участвахме в логистична поддръжка на структурни звена на МВР, както и в съвместни действия с Главна дирекция „Гранична полиция" - МВР за подпомагане охраната на държавната граница"

Трима министри за доклада на ЕК: Обективен, отчита и напредъка, и пропуските

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906530_trima_ministri_za_doklada_na_ek_obektiven_otchita_i/?ref=rss


Докладът на Европейската комисия е обективен, отчита и напредъка, и пропуските в реформите на съдебната власт и борбата с корупцията. И е ценен за нас с конкретността на препоръките и на заключението, че мониторингът ще приключи, когато те бъдат изпълнени.

Този извод обедини оценките на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, които дадоха екпсресен брифинг час след излизането на доклада.

Министърът на правосъдието в...

Азербайджан увеличава добива на природен газ за сметна на петрола

http://econ.bg/Новини/Азербайджан-увеличава-добива-на-природен-газ-за-сметна-на-петрола_l.a_i.736167_at.1.html

Азербайджанският министър на енергетиката Натиг Алиев заяви, че страната тази година ще повиши добива си на природен газ и ще съхрани добива си на...

Животновъди заплашиха с протести, ако не се променят спорни за бранша наредби

http://www.cross.bg/bransha-iskame-kyrorti-1532635.html

/КРОСС/Животновъди заплашиха с протести, ако не се променят спорни за бранша наредби. От сектора не са съгласни с проектонаредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Освен това животновъдите искат да отпадне ограничението за директна продажба на продукцията само в съседни области. „Така например фермер от Велико Търново може да продава мляко и сирене във Великотърновска област и съседните райони, но не и в зимните ни курорти", обясни пред Дарик председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев. "От дълго време алармираме, че имаме една нормативна криза в сектора. Създават се ред нормативни недомислия, които пречат на развитието на бранша, създават една конфронтация вътре в самия бранш, едно разединение, едно излишно фаворизиране на отделни представители на отделни фирми, което според нас не е редно. Фермерите не могат да продават своята продукция там, където е реалния пазар. Ние искаме да ядем качествени храни. Реалното потребление, обаче, не е в малките населени места. Големият пазар е в големите градове - в София, по морето, в зимните ни курорти, а с така действаща нормативна уредба фермерите, които произвеждат сирене и качествени млека в Северна България реално не могат да продават по зимните ни курорти. Точно това искаме да променим. В същото време не искаме по никакъв начин министерството да провежда политика, която да конфронтира и да разединява бранша

82-годишен, хванат с цигари без бандерол, иска Президентът да му опрости глобата

https://www.actualno.com/society/82-godishen-hvanat-s-cigari-bez-banderol-iska-prezidentyt-da-mu-oprosti-globata-news_589858.html

82-годишният асеновградчанин Димитър Янев се сдоби с глоба в размер на 2 000 лева, в полза на Държавата. Той бе заловен с незаконно притежавани цигари без бандерол. Ситуацията се разигра през месец юни 2015 г. в района на ГКПП „Капитан Петко Войвода“. При съвместна проверка

Над 13-километрова опашка от камиони на граничния пункт "Дунав мост"

https://www.actualno.com/ruse/nad-13-kilometrova-opashka-ot-kamioni-na-granichnija-punkt-dunav-most-news_589859.html

Повече от 13 км е опашката от камиони на ГКПП "Дунав мост", съобщиха от Гранична полиция в Русе. Пунктът работи на пълен капацитет, като е отворено и трето трасе за тежкотоварните превозни средства. Причината за интензивния трафик са лошите метеорологични условия, както и фериботите, които не работят заради ледохода по река Дунав.

Евродокладът падна жертва на предизборните страсти в парламента

http://www.mediapool.bg/evrodokladat-padna-zhertva-na-predizbornite-strasti-v-parlamenta-news259306.html

Както се очакваше, парламентарните сили се ограничиха до пропагандно-предизборен прочит на последния критичен доклад на Европейската комисия, макар че той обхваща 10- годишния период от членството на страната в ЕС, в което са управлявали различни правителства. ЕС прави заключението, че страната все още не се справя с корупцията и поставя 17 условия, чието изпълнение би довело до така желаното от България снемане на мониторинга. Всички партии оцениха доклада като обективен, но по различни причини. Акцентирайки върху позитивните констатации, председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов дори отправи поздравления към "всички министри, които участваха активно, на всички народни представители и институции, които работиха активно, за да има действително тази ефективност в борбата срещу организираната престъпност и законодателните промени". БСП отчете неуспех в усилията да премахване на мониторинга и го приписа изцяло на ГЕРБ. Според Кристиян Вигенин ключовите теми в доклада са две – ниското равнище на независимост на медиите и непредсказуема правна среда. Не се разбра какво ще предложи БСП по този повод, освен промяна на изпълнителната власт. Не бе проронена и дума по отношение на най-невралгичния за статуквото въпрос – безотчетността на прокуратурата и съмненията за нейна намеса в изпълнителната власт. Показателна в това отношение бе и реакцията на зам.-председателя на ДПС Четин Казак, който заяви пред репортери, че "ЕК отчита все пак някакъв значителен напредък в изпълнение на препоръките от предходните доклади" и призова мониторингът да отпадне. На въпрос на Mediapool как приема критиките към цялостната липса на отчетност на прокуратурата и съмненията за намесата й в изпълнителната власт, Четин Казак не отговори. Той изненадващо заяви, че не се е запознал с пълния текст на доклада на ЕК, който преди това "компетентно" коментира. Цветанов отправи поздравления Цветан Цветанов поздрави парламентарното мнозинство на ГЕРБ, РБ и ПФ, както останалите партии, които участваха в приемането на стратегията за съдебната реформа от януари 2015 г., избора на главен съдебен инспектор и конституционните промени, свързани със съдебната власт. "Те действително дадоха възможност страната ни да има добри, позитивни индикации затова, че се движим в правилния път", посочи той. В действителност парламентът прие стратегията на бившия правосъден министър Христо Иванов за съдебна реформа, но осакати внесените от него конституционни промени, които да я обезпечат, поради което той подаде оставка в края на 2015 г. Цветанов каза, че неизпълнените ангажименти от този парламент - "антикорупционното законодателство и по-сериозна ефективна борба срещу корупцията", ще бъдат приоритет на ГЕРБ в следващото Народно събрание. На въпрос на Mediapool ще предложат ли законодателни инициативи по отношение на прокуратурата и независимостта на съда, Цветанов каза, че ще се съсредоточат в антикорупционна дейност. Запитан за отбелязаните от ЕК съмнения за намеса на прокуратурата в изпълнителната власт, Цветанов отговори, че до настоящия момент няма такава намеса в законодателната дейност. БСП се обяви изненадващо за продължаване на проверката по "Яневагейт" "В доклада ясно са отбелязани два конкретни казуса като лоши и вредни практики. Първият е "тефтерчето Златанов", за който ЕК преценява, че не са достатъчно мерките. Вторият е казусът "двете каки" (записите "Яневагейт", разкриващи задкулисни машинации по върховете на изпълнителната и съдебната власт с дейно участие на Пеевски - бел.ред). И двата казуса са пряко свързани с една политическа сила, затова ние апелираме да се продължи работата по тях", заяви Крум Зарков от Изпълнителното бюро на БСП. Записите "Яневагейт" обаче са еднакво компрометиращи и за премиера в оставка Бойко Борисов, и за главния прокурор Сотир Цацаров и приближените му висши магистрати. Истинско разследване на казуса така и нямаше, тъй като Цацаров, чието име е замесено в записите, отказа да се оттегли временно до приключване на проверката, за чиято обективност настояваше ЕК. Вигенин: Брюксел ни казва, че напредъкът е минимален Депутатът от БСП Кристиян Вигенин припомни, че при формирането си кабинетът "Борисов 2" си е поставил задача Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне към януари 2018 г., когато стартира българското председателство на Съвета на ЕС. Липсата на реална перспектива към днешна дата за отпадане на монитронга, е поредният неуспех и на това правителство на ГЕРБ, каза Вигенин. "Към днешна дата изглежда така, че България ще председателства Съвета под такъв механизъм на наблюдение”, заяви Вигенин. Той допълни, че БСП оценява този доклад като реалистичен, обоснован и обективен. Той отбеляза, че се оценява период от 7 години, в почти 7 от които е управлявал ГЕРБ. "И в този доклад, на специфичния брюкселски език, Комисията ни казва, че постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи е на ниско равнище и напредъкът е минимален", допълни Вигенин. За България остава ключово влизането в Шенген, докладът няма отношение към това, каза съпартиецът му Крум Зарков. По думите му в доклада се обръща и внимание на начина, по който функционира Висшият съдебен съвет (ВСС). "Комисията не е споменала есемеса на Бойко Борисов към председателя на ВКС, но ясно е, че това се има предвид. Обръща се внимание на това как трябва да се държи изпълнителната власт. Това е част от промяната, която предлагаме", каза Крум Зарков. Той отбеляза и подкрепата на ЕК за неприетия от парламента антикорупционен закон на Меглена Кунева, но според него ЕК изразява и резерви дали е най-добрият закон. Управляващото крило в РБ се вижда като гарант за досегашни и бъдещи успехи Управляващото крило на РБ изрази удовлетворение от позитивните оценки в евродоклада. Нашите усилия са дали резултат, това е забелязано в Брюксел, коментира на брифинг Найден Зеленогорски. Той акцентира, че тъй като не са били приети техните предложения за борба с корупцията, като например закона на Меглена Кунева, в доклада има негативни елементи. Димитър Делчев допълни, че ЕК отчита по-прозрачната работа на ВСС в последната година, което се дължало на РБ. ОТ РБ допълниха, че ще бъдат гарант да не се допусне лявоцентристко правителство, което да преобърне реформите. Важна подробност е, че именно отстъплението на ГЕРБ от съдебната реформа стана причина ДСБ и Гражданският съвет на РБ да оттеглят подкрепата си от управлението, което доведе до разцепление на Блока, тъй като останалите партии останаха до последно лоялни на властта. Всъщност, единствените, които се бориха докрай за предложената от Христо Иванов съдебна реформа, бяха ДСБ и гражданската квота, които именно в деня на публикуването на доклада на ЕК обявиха нова политическа формация. Захариева: Критиките са към корупцията; плюсовете на правителството са отчетени Докладът на ЕК е обективен, най-сериозните критики са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта, коментира министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева. "Благодаря на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла", допълни тя. "Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите", заяви Захариева. По думите й по всеки един от шестте показателя, наблюдавани от ЕК, са отбелязани точни и конкретни стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят: "Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България." "Подчертава се, че със законодателството е въведена отчетност, прозрачност и редица значителни важни стъпки, свързани с управлението на съдебната система, но очакват от Висшия съдебен съвет приложение на практика", допълни тя. Кунева предложи антикорупционният закон да е първият приет от новото НС Предлагам първият закон, който новото НС ще приеме, да е за противодействие на корупцията по високите етажи, призова вицепремиерът в оставка Меглена Кунева. Тя сподели силно разочарование от това, че предложеният от нея закон не мина в този парламент. По думите й това не е закон, който ще изкорени с един замах корупцията навсякъде, но е "много важен политически знак – за това, че хората са чути." Бъчварова: Постиженията на ГДБОП са отчетени Сегашната ГДБОП е една нова институция, която вече работи изключително ефективно и това е видимо дори и навън, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Според нея в доклада обективно и ясно са отчетени постиженията във възвърнатия ритъм на ГДБОП и ефективното сътрудничество с държавите от ЕС. Бъчварова заяви, че има добра оценка към МВР за предотвратяване на вътрешната корупция.

Евродокладът падна жертва да предизборните страсти в парламента

http://www.mediapool.bg/evrodokladat-padna-zhertva-da-predizbornite-strasti-v-parlamenta-news259306.html

Както се очакваше, парламентарните сили се ограничиха до пропагандно-предизборен прочит на последния критичен доклад на Европейската комисия, макар че той обхваща 10- годишния период от членството на страната в ЕС, в което са управлявали различни правителства. ЕС прави заключението, че страната все още не се справя с корупцията и поставя 17 условия, чието изпълнение би довело до така желаното от България снемане на мониторинга. Всички партии оцениха доклада като обективен, но по различни причини. Акцентирайки върху позитивните констатации, председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов дори отправи поздравления към "всички министри, които участваха активно, на всички народни представители и институции, които работиха активно, за да има действително тази ефективност в борбата срещу организираната престъпност и законодателните промени". БСП отчете неуспех в усилията да премахване на мониторинга и го приписа изцяло на ГЕРБ. Според Кристиян Вигенин ключовите теми в доклада са две – ниското равнище на независимост на медиите и непредсказуема правна среда. Не се разбра какво ще предложи БСП по този повод, освен промяна на изпълнителната власт. Не бе проронена и дума по отношение на най-невралгичния за статуквото въпрос – безотчетността на прокуратурата и съмненията за нейна намеса в изпълнителната власт. Показателна в това отношение бе и реакцията на зам.-председателя на ДПС Четин Казак, който заяви пред репортери, че "ЕК отчита все пак някакъв значителен напредък в изпълнение на препоръките от предходните доклади" и призова мониторингът да отпадне. На въпрос на Mediapool как приема критиките към цялостната липса на отчетност на прокуратурата и съмненията за намесата й в изпълнителната власт, Четин Казак не отговори. Той изненадващо заяви, че не се е запознал с пълния текст на доклада на ЕК, който преди това "компетентно" коментира. Цветанов отправи поздравления Цветан Цветанов поздрави парламентарното мнозинство на ГЕРБ, РБ и ПФ, както останалите партии, които участваха в приемането на стратегията за съдебната реформа от януари 2015 г., избора на главен съдебен инспектор и конституционните промени, свързани със съдебната власт. "Те действително дадоха възможност страната ни да има добри, позитивни индикации затова, че се движим в правилния път", посочи той. В действителност парламентът прие стратегията на бившия правосъден министър Христо Иванов за съдебна реформа, но осакати внесените от него конституционни промени, които да я обезпечат, поради което той подаде оставка в края на 2015 г. Цветанов каза, че неизпълнените ангажименти от този парламент - "антикорупционното законодателство и по-сериозна ефективна борба срещу корупцията", ще бъдат приоритет на ГЕРБ в следващото Народно събрание. На въпрос на Mediapool ще предложат ли законодателни инициативи по отношение на прокуратурата и независимостта на съда, Цветанов каза, че ще се съсредоточат в антикорупционна дейност. Запитан за отбелязаните от ЕК съмнения за намеса на прокуратурата в изпълнителната власт, Цветанов отговори, че до настоящия момент няма такава намеса в законодателната дейност. БСП се обяви изненадващо за продължаване на проверката по "Яневагейт" "В доклада ясно са отбелязани два конкретни казуса като лоши и вредни практики. Първият е "тефтерчето Златанов", за който ЕК преценява, че не са достатъчно мерките. Вторият е казусът "двете каки" (записите "Яневагейт", разкриващи задкулисни машинации по върховете на изпълнителната и съдебната власт с дейно участие на Пеевски - бел.ред). И двата казуса са пряко свързани с една политическа сила, затова ние апелираме да се продължи работата по тях", заяви Крум Зарков от Изпълнителното бюро на БСП. Записите "Яневагейт" обаче са еднакво компрометиращи и за премиера в оставка Бойко Борисов, и за главния прокурор Сотир Цацаров и приближените му висши магистрати. Истинско разследване на казуса така и нямаше, тъй като Цацаров, чието име е замесено в записите, отказа да се оттегли временно до приключване на проверката, за чиято обективност настояваше ЕК. Вигенин: Брюксел ни казва, че напредъкът е минимален Депутатът от БСП Кристиян Вигенин припомни, че при формирането си кабинетът "Борисов 2" си е поставил задача Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне към януари 2018 г., когато стартира българското председателство на Съвета на ЕС. Липсата на реална перспектива към днешна дата за отпадане на монитронга, е поредният неуспех и на това правителство на ГЕРБ, каза Вигенин. "Към днешна дата изглежда така, че България ще председателства Съвета под такъв механизъм на наблюдение”, заяви Вигенин. Той допълни, че БСП оценява този доклад като реалистичен, обоснован и обективен. Той отбеляза, че се оценява период от 7 години, в почти 7 от които е управлявал ГЕРБ. "И в този доклад, на специфичния брюкселски език, Комисията ни казва, че постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи е на ниско равнище и напредъкът е минимален", допълни Вигенин. За България остава ключово влизането в Шенген, докладът няма отношение към това, каза съпартиецът му Крум Зарков. По думите му в доклада се обръща и внимание на начина, по който функционира Висшият съдебен съвет (ВСС). "Комисията не е споменала есемеса на Бойко Борисов към председателя на ВКС, но ясно е, че това се има предвид. Обръща се внимание на това как трябва да се държи изпълнителната власт. Това е част от промяната, която предлагаме", каза Крум Зарков. Той отбеляза и подкрепата на ЕК за неприетия от парламента антикорупционен закон на Меглена Кунева, но според него ЕК изразява и резерви дали е най-добрият закон. Управляващото крило в РБ се вижда като гарант за досегашни и бъдещи успехи Управляващото крило на РБ изрази удовлетворение от позитивните оценки в евродоклада. Нашите усилия са дали резултат, това е забелязано в Брюксел, коментира на брифинг Найден Зеленогорски. Той акцентира, че тъй като не са били приети техните предложения за борба с корупцията, като например закона на Меглена Кунева, в доклада има негативни елементи. Димитър Делчев допълни, че ЕК отчита по-прозрачната работа на ВСС в последната година, което се дължало на РБ. ОТ РБ допълниха, че ще бъдат гарант да не се допусне лявоцентристко правителство, което да преобърне реформите. Важна подробност е, че именно отстъплението на ГЕРБ от съдебната реформа стана причина ДСБ и Гражданският съвет на РБ да оттеглят подкрепата си от управлението, което доведе до разцепление на Блока, тъй като останалите партии останаха до последно лоялни на властта. Всъщност, единствените, които се бориха докрай за предложената от Христо Иванов съдебна реформа, бяха ДСБ и гражданската квота, които именно в деня на публикуването на доклада на ЕК обявиха нова политическа формация. Захариева: Критиките са към корупцията; плюсовете на правителството са отчетени Докладът на ЕК е обективен, най-сериозните критики са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта, коментира министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева. "Благодаря на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла", допълни тя. "Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите", заяви Захариева. По думите й по всеки един от шестте показателя, наблюдавани от ЕК, са отбелязани точни и конкретни стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят: "Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България." "Подчертава се, че със законодателството е въведена отчетност, прозрачност и редица значителни важни стъпки, свързани с управлението на съдебната система, но очакват от Висшия съдебен съвет приложение на практика", допълни тя. Кунева предложи антикорупционният закон да е първият приет от новото НС Предлагам първият закон, който новото НС ще приеме, да е за противодействие на корупцията по високите етажи, призова вицепремиерът в оставка Меглена Кунева. Тя сподели силно разочарование от това, че предложеният от нея закон не мина в този парламент. По думите й това не е закон, който ще изкорени с един замах корупцията навсякъде, но е "много важен политически знак – за това, че хората са чути." Бъчварова: Постиженията на ГДБОП са отчетени Сегашната ГДБОП е една нова институция, която вече работи изключително ефективно и това е видимо дори и навън, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Според нея в доклада обективно и ясно са отчетени постиженията във възвърнатия ритъм на ГДБОП и ефективното сътрудничество с държавите от ЕС. Бъчварова заяви, че има добра оценка към МВР за предотвратяване на вътрешната корупция.

Одобрена е държавна гаранция по Закона за кредитиране на студентите и докторантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=342256

Правителството одобри 50 млн. лв. държавна гаранция по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2017 г. за новите отпуснати кредити през съответната бюджетна година. Договорените кредити по реда на Закона през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

Кой е Стефан Янев - служебен министър на отбраната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639445

Стефан Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика" и „Политика за сигурност и отбрана" на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи" в Дирекция „Отбранителна политика" в МО и началник департамент „Тран...

Цитат на деня: И турската армия е била фаворит, така че ние ще играем опълченци

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/01/25/2906591_citat_na_denia_i_turskata_armiia_e_bila_favorit_taka/?ref=rss


"Да, те са фаворити. Но ако се върнем малко в исторически план назад, със сигурност и турската армия е била фаворит в сравнение с българското опълчение на Шипка. Така че... ние ще играем опълченци."

С тези думи президентът на волейболния "Левски" Владимир Николов говори за предстоящия мач с "Фенербахче" в CEV Cup.

"Сигурен съм, че двубоят с "Фенербахче" ще предизвика голям интерес, защото това е един от грандовете в Турция. За всеки фен на "Левски" "Фенербахче" е...

Биляна Йотовска с провокативна снимка в социалните мрежи (Снимка 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6017057

Биляна Йотовска с провокативна снимка в социалните мрежи (Снимка 18+)Биляна Йотовска почти всеки ден публикува снимки, показвайки идеалната си форма, на която много хора завиждат. Един от последните кадри, който красавицата сподели е доста провокативен. СНИМКАТА ВИЖТЕ

Югоизточна Европа ще усети най-неблагоприятните ефекти на промените в климата на континента

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2017/01/25/2906595_jugoiztochna_evropa_shte_useti_nai-neblagopriiatnite/?ref=rss


Южните и югоизточните райони на Европа, където е и България, ще са засегнати от най-неблагоприятните ефекти от промените в климата на континента. Прогнозите са именно в тези райони да има горещи вълни и засушавания. Според новия доклад на Европейската агенция по околна среда и води, тези екстремни прояви на времето ще стават по-интензивни и чести именно в тези части на Европа. Проучването на ЕАОС беше публикувано тази сряда.

Всички европейски региони са уязвими към промените на...

Животновъди заплашиха с протести, ако не се променят спорни за бранша наредби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639443

Животновъди заплашиха с протести, ако не се променят спорни за бранша наредби. От сектора не са съгласни с проектонаредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Освен това животновъдите искат да отпадне ограничението за директна продажба на продукцията само в съседни области. „Така например фермер от Велико Търново може да продава мляко и сирене във Великотърновска област и съседните райони, но не и в зимните ни курорти", обясни пред Дарик председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев.

Японският износ се повишава през декември за пръв път от 15 месеца

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskiiat-iznos-se-povishava-prez-dekemvri-za-pryv-pyt-ot-15-meseca-232782/

Все пак несигурността за японската икономика се повишава заради опасенията от протекционизъм при управлението на президента на САЩ Доналд Тръмп

Нова Броудкастинг Груп придобива 20% от eBag.bg

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639441

Най-голямата мултиплатформена медийна и технологична компания в България Нова Броудкастинг Груп  придобива 20% от eBag.bg - технологична компания за онлайн пазаруване на хранителни стоки и продукти за дома и офиса. Това е поредната сделка, след като групата придоби участия в дружествата, контролиращи уебсайтовете Grabo.bg, Trendo.bg, Opoznai.bg и Broshura.bg. Новата инвестиция е логично следствие от успешните резултати на Нова Броудкастинг Груп на българския пазар и поредна стъпка в стратегията на компанията за инвестиция в д...

Христо Иванов от "Да, България" не отговори дали ще се коалира с Радан Кънев, пожела му успех

http://offnews.bg/news/n_1/n_645408.html

Лидерът на новото политическо движение "Да, България" Христо Иванов коментира публичната покана на лидера на ДСБ Радан Кънев и новия му десен проект "Нова република" за обща коалиция на идващите парламентарни избори така: "Ние сме още в процес на регистрация. Вътрешната ни организация води дискусия под каква форма да се явим на изборите. За нас е важна каузата, а не реденето на листи, защото "Да, България" е дългосрочен проект. Ще търсим обща визия и допирни точки за промяна на прокуратурата", каза Иванов. И все пак добави: "Пожелавам успех на новата формация".

Созопол победи в първата контрола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639444

Футболистите на „Созопол" се поздравиха с убедителна победа в първата си контрола от зимната подготовка. На изкуствения терен в Поморие възпитаниците на старши треньора Румен Димов разгромиха с 5:0 юношите до 19 години на „Верея" Стара Загора. Два гола вкара Мехмедали Мехмедали, а по веднъж се разписаха новото попълнение Георги Петров, Деян Христов и Христо Каймакански. Станимир Митев пропусна дузпа. Утре отборът ще играе контрола с „Черноморец" Балчик, от 13.30 часа във Варна.    ...

Съдят бизнесмен за умишлен фалит на фирмата

https://www.24chasa.bg/region/article/6016976

Съдят бизнесмен за умишлен фалит на фирматаРайонна прокуратура - Разлог внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Александър Д. за извършени от него престъпления против правосъдието и кредиторите, в качеството му на управител на дружество. Мъжът е едноличен собственик на капитала на фирма в несъстоятелност, която се занимавала с производство на бетон и бетонови изделия,

Мансарда от 36 кв м на два етажа и цветя с магнити

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6017055

Мансарда от 36 кв м на два
етажа и цветя с магнитиПетра Бишкова и Клара Чисаровска от чешкото студио Mooza architecture са успели да направят от пространство на последния етаж в сграда в Прага удобна и функционална квартира. За мансардата те казват, че важат две ключови думи - малка и променлива. Първото е защото площта е 36 кв. м, а второто заради оптимизирането на пространството чрез гъвкави

Със смущения в електрозахранването утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=342298

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 26 януари са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. От 08:30 ч. до 16:00 ч. проблем с тока може да имат абонатите на ул.

ЗОРНИЦА Международният олимпийски комитет налага санкции на двама ателети заради положителни допинг проби от Пекин 2008 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6017053

ЗОРНИЦА Международният олимпийски комитет налага санкции на двама ателети заради положителни допинг проби от Пекин 2008 г."Опазването на атлетите чисти и борбата срещу допинга са сред приоритетите на Международната олимпийски комитет", предаде организацията на официалния си сайт. За да се осигурят еднакви условия за всички участници от Игрите в Рио 2018, МОК предприе специални мерки – целенасоченото провеждане на предварителни тестове и повторен анализ на съхранените

Пепе ще продължи кариерата си в Китай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906593_pepe_shte_produlji_karierata_si_v_kitai/?ref=rss


Защитникът на "Реал" (Мадрид) ще се присъедини към китайския "Хебей Чайна форчън", след като договорът му с европейския шампион изтече в края на сезона.

Според испанските медии португалският национал е решил да сложи край на 10-годишния си престой на "Сантяго Бернабеу", за да играе в азиатската страна срещу 15 милиона евро на сезон - три пъти повече от досегашната му заплата.

Пепе, който след месец навършва 34 години, имаше желание да преподпише с "Кралския клуб", но за...

Алигатор захапа сина на Кличко (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6016892

Алигатор захапа сина на Кличко (Снимки)Синът на боксовата легенда в супертежка категория Виталий Кличко почти загубил ръката си при нападение от алигатор, пише британският вестник "Метро". Егор-Даниел Кличко, който е на 16, едва не загубил пръстите си по време на хранене на един от алигаторите. Инцидентът е станал в Националния парк "Евърглейдс", близо до Маями, щата Флорида,

Кой е д-р Илко Семерджиев - служебен министър на здравеопазването

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639442

Д-р Илко Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването Д-р Илко Семерджиев е роден през 1959 г. в гр. Гоце Делчев. От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО). През 2003 г. учредява и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД. От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването. През 1999 г. създава Национална здрав...

За една седмица 1813 данъчни декларации онлайн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639440

За една седмица в ТД на НАП Пловдив са приети 1813 годишни данъчни декларации/ГДД/ от юридически лица, след националното стартиране на кампанията на приема по електронен път. 2017-та е последната година в която юридическите лица, ще могат да се възползват от данъчното облекчение в размер на 1 % от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лева, ако подадат ГДД по електронен път до 31 март 2017 г. Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г. Задължително услови...

Вижте министрите от служебния кабинет

https://vesti.bg/bulgaria/vizhte-ministrite-ot-sluzhebniia-kabinet-6064616

В служебното правителство влизат 19 министри, а с проф. Герджиков те са общо 20. Ще бъдат назначени от петък

Ето го пълния състав на служебния кабинет

https://vesti.bg/bulgaria/eto-go-pylniia-systav-na-sluzhebniia-kabinet-6064616

В служебното правителство влизат 19 министри, а с проф. Герджиков те са общо 20. Ще бъдат назначени от петък

Кабинетът разпредели 73 млн. лв. за насърчаване на заетостта

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-разпредели-73-млн-лв-за-насърчаване-на-заетостта_l.a_i.736166_at.1.html

Над 23 000 безработни ще започнат работа по програми и мерки, предвидени в Националния план за действие по заетостта през 2017 г., одобрен от...

Кабинетът отпусна още 5 млн. лв. за БНТ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kabinetyt-otpusna-oshte-5-mln-lv-za-bnt-232779/

Целта е държавната телевизия да изпълни задълженията си по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги 

Юсейн Болт губи олимпийско злато заради допинг

http://offnews.bg/news/n_1/n_645406.html

Юсейн Болт ще трябва да върне един от 9-те си златни олимпийски медали заради допинг . Такъв беше открит и в "Б" пробата на съотборника му Неста Картър. Картър беше част от щафетата на Ямайка на 4 по 100 метра от Олимпиадата в Пекин през 2008 година. Неговият допинг тест се оказа сред 454-те, проверени повторно от Световната антидопингова агенция заради съмнения. "А" пробата даде положителен резултат за метилхексанамин през лятото. Неста Картър бяга на първи пост в Пекин, спечели заедно с Юсейн Болт, Асафа Пауъл и Майкъл Фрейтър. Тогава Ямайка записа и световен рекорд от 37,10 сек. Втори останаха атлетите на Тринидад и Тобаго, които сега трябва да получат златните медали. Среброто отива за Япония, а бронзът за Бразилия Така ще се развали прочутия "трипъл трипъл" на Болт. Светкавицата спечели на три поредни олимпиади по три дисциплини - 100 метра, 200 метра и щафетата 4 по 100 метра. Интересното е, че Картър беше част от още 4 златни щафети на Ямайка. Той е шампион от Олимпиадата в Лондон през 2012 година, има и три световни титли - 2011, 2013,  2015.

Дневен хороскоп за 26 януари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-26-januari-news_589853.html

Овен През този ден настроението ви няма да е на ниво. Рискувате да се отпуснете дълбоко в меланхолия. За да го предотвратите търсете компанията на по-оптимистичните от приятелите ви. Телец Денят е добър за откриване на сродната ви душа за онези от вас, които се чувстват сам

ЕК: България постигна огромен, невероятен и впечатляващ напредък в последните 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6017034

ЕК: България постигна огромен,
невероятен и впечатляващ напредък в последните 10 годиниОтчитаме огромен, невероятен и впечатляващ напредък на България през последните 10 години. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пред български журналисти по повод поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Почти сме постигнали целите, добави той.

Старозагорският митрополит ще дирижира опера

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639439

Старозагорският митрополит Киприян ще дирижира „Реквием" от В.А.Моцарт на 12 април с участието на известните солисти на Държавна опера Стара Загора Ивайло Джуров, Беса Лугичи, Гергана Русекова и Николай Моцов, хор и оркестър. Това стана ясно след разговор между Негово Високопреосвещенство и директора на културната институция Огнян Драганов. По-рано митрополит Киприян отслужи водосвет за здраве и успехи на Операта в Стара Загора. „Обръщам се към всички, които сте в храма на Изкуството, на най-красивото изкуство-това е Операта. Гласовете, които с...

Отнеха една от олимпийските титли на Болт

http://www.cross.bg/olimpiiiski-bolt-zlatoto-1532633.html

/КРОСС/ Най-бързият човек на планетата Юсеин Болт загуби една от 9-те си олимпийски титли, след като Международният олимпийски комитет отне златото на Ямайка в щафетата 4х100 на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. До решението на МОК се стигна, след като в допинг проба на Неста Картър е открито забраненото вещество метилхексанамин. Миналата година МОК отвори 454 замразени проби от Олимпиадата в Пекин, за да ги изследва по нова методология. По този начин щафетата на Ямайка, която постигна световен рекорд от 37.10 секунди в китайската столица, е дисквалифицирана и губи своя медал, а златото отива при тима на Тринидад и Тобаго. Това развитие на събитията оставя Болт без един от 9-те му златни олимпийски медала.  

Еврогрупата и нейната битка с липсата на доверие

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evrogrupata-i-neinata-bitka-s-lipsata-na-doverie-232780/

Brexit, изборите и Доналд Тръмп носят несигурност за бъдещето на еврозоната, смята Йерун Дейселблум

Вижте състава на служебното правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=342314

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България; Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването; Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната; Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове; Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018; Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи; Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите; Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика; Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи; Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието; Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата; Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите; Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните; Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

"Нова република" на Радан Кънев влиза на изборите, кани "Да, България" за коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_645402.html

Политически надпартиен проект "Нова република" обяви днес лидерът на ДСБ Радан Кънев. Заедно с ДСБ тръгват част от реформаторите от гражданската квота - Мартин Димитров, Петър Славов, Гроздан Караджов, както и най-опозиционният депутат на ГЕРБ Методи Андреев. "Нова република" ще участва на идващите парламентарни избори, които само след два месеца - обяви Радан Кънев и отправи публична покана към новото движение, което се очаква скоро да стане партия - "Да, България". "Вярваме, че трябва да продължим заедно борбата за съдебна реформа и изкореняване на корупцията, която водихме рамо до рамо повече от три години", каза Радан Кънев. "Имаме еднакви цели и идеи", каза той и покани "Да, България" да участват като коалиция на парламентарните избори. Относно Реформаторския блок Кънев коментира, че категорично вече няма да участва в коалиция с тях и с техните идеи, каквито са в момента, тъй като по думите му те са "камъче в обувката и трън в петата". В "Нова република" са поканени да се присъединят всички граждани и политици, включително и хора, които са били част от ГЕРБ, но които са дясномислещи и които споделят техните идеи. "От днес започваме преговори с личности и формации в център-дясно, които са доказали, че не търсят власт на всяка цена. Не търсим партийни квоти и коалиции, а единство на граждани и политици, доказали верността си към споделени ценности", обясни лидерът на ДСБ. В "Нова република" вече са заявили желание да участват Асоциация на българите в Македония, Гражданска платформа, Обединени реформатори, Групата за натиск в Народното събрание. А идеите и целите на Нова република са следните: "Ние, съмишленици от българската десница, представители на Гражданския съвет, “Демократи за силна България” и на широка гражданска общност, 1. Обявяваме Надпартийна платформа Нова Република, в името на: Нова българска Република, която ще основем върху: −образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство −силни институции −върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията −малка, непартийна и работеща администрация. Нашата първа мярка ще бъде да въведем независим заместник главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне разследване на КТБ, АЕЦ Белене и Агенция Пътна инфраструктура. Нова икономика, която ще стъпи на: −ниски данъци, които остават близо до хората по места −свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи −ясни правила и предвидима среда −силни и независими регулатори срещу картелите и монополите. Нашата първа мярка ще бъде отмяната на данък Уикенд и метла за агентурата на олигархията, която брани картелите и монополите. Нова надежда за нацията ни, която ще създадем с: −политика в интерес на българските семейства и общности и преодоляване на демографската криза −грижа за слабия и страдащия −силна връзка между българите в Родината и българите зад граница −опазване на природата за идните поколения. Нашата първа мярка е незабавно увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20%. Радан Кънев обясни, че цел на новия политически проект е да бъдат забранени всички лотарийни талончета и рекламата на хазарт в медиите, която в момента е навсякъде. Коалиции за Нова република "Ясно и категорично отхвърляме възможността за явяване на избори във формат РБ-2". "Ние сме единствена алтернатива на ГЕРБ вдясно и гаранция срещу коалиция на голямата лъжа между ГЕРБ и БСП". Ние сме и единствените в българската политика, които със сигурност няма да допуснат БСП и ДПС до участие във властта и да се коалират с тях - никога и под никаква форма". Единствено в името на тези идеи, ние търсим доверие, за да упражняваме властта. Нашето участие в управлението зависи единствено от подкрепата на гражданите, а не от коалиционни пазарлъци с БСП, ДПС или ГЕРБ. "На политическия терен вече има черна овца. Още другата седмица ще учредим политическо обединение Нова република", каза в заключение Радан Кънев.

"Язаки България" ще инвестира 45.5 млн. лв. в завод за кабели за автомобили край Димитровград

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/01/25/2906587_iazaki_bulgariia_shte_investira_455_mln_lv_v_zavod_za/?ref=rss


Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с инвеститора "Язаки България" ЕООД за изграждането на завод за производство на кабелно оборудване за автомобили край с. Крепост, община Димитровград, съобщи пресслужбата на правителството. В него ще се правят електрически инсталации за вграждане в автомобилите "Мерцедес" А- и В-класа.

Очаква се производството да започне през април тази година, а обявената инвестиция е в размер на 45.5 млн. лева. Парите ще се вложат на...

Президентът Румен Радев назначава служебно правителство от 27 януари т.г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sLfv_-m_sVc/

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България.

 

Служебното правителство е в следния състав:

Огнян Стефанов Герджиков – служебен министър-председател на Република България;

Илко Тодоров Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;

Стефан Динчев Янев – служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Малина Валентинова Крумова – служебен заместник министър-председател по европейските фондове;

Деница Златкова Златева – служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;

Пламен Димитров Узунов – служебен министър на вътрешните работи;

Кирил Миланов Ананиев – служебен министър на финансите;

Гълъб Спасов Донев – служебен министър на труда и социалната политика;

Спас Владимиров Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката;

Ради Драгнев Найденов – служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова – служебен министър на правосъдието;

Рашко Любомиров Младенов – служебен министър на културата;

Ирина Стойнова Костова – служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков – служебен министър на земеделието и храните;

Христо Владимиров Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Теодор Венков Седларски – служебен министър на икономиката;

Николай Ангелов Павлов – служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма;

Даниела Станимирова Дашева – служебен министър на младежта и спорта.

Вижте снимки и биографии на служебните министри ТУК.

На 27 януари 2017 г., от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Кредитирането продължава да расте, депозитите - също

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/01/25/2906569_kreditiraneto_produljava_da_raste_depozitite_-_sushto/?ref=rss


За трети поред месец през декември БНБ отчита ръст в кредитирането както на бизнеса, така и на домакинствата. Това е първото трайно повишение на общата сума отпуснати заеми от лятото на 2014 г. насам, пише "Капитал".

Общата сума на кредитите, отпуснати за нефинансовите предприятия от частния сектор, нараства с 0.3% в сравнение с края на 2015 г. до 30.6 млрд. лв., въпреки че намалява в сравнение с предходния месец с 418 млн. лв. Увеличение на годишна база регистрира и сумата, одобрена...

Калояна Живкова приема утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639438

Общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова обяви приемен ден утре, от 16.30 часа, в централата на партията, на улица „Конт Андрованти" 5. Тя е член на постоянните комисии по култура и читалищна дейност, правни въпроси и тази по реклама в местния парламент. Записвания на място или на телефон 056 81 90 40.  ...

Фирмите все по-често търсят кадри от чужбина

http://www.cross.bg/bulgariya-rabota-vreme-1532634.html

/КРОСС/ В България за хората пред пенсия е много трудно да си намерят работа Гергана Машал е родена на 5 март 1975 г. в София. Завършва магистратура със  специалност "Управление на проекти". Повече от 10 години е експерт по Човешки ресурси в големи международни аутсорсинг компании. Специализирала е в набора на персонал и обучения. Тя е един от първите експерти с опит в релокацията /преместването/ на кадри от страни извън ЕС в България. В момента е изпълнителен директор на фирма "Рейдиоактив Интернешънъл Рекрутмънт".  - Г-жо Машал, напоследък стана практика работодателите да се обръщат към лицензирани  агенции за подбор на персонал. Защо го правят? - Пазарът на труда го налага. В много отрасли има глад за качествени кадри и това води до надпревара между компаниите за тяхното привличане. В същото време каналите за набиране на кандидати са доста ограничени. Ние имаме зад гърба си специалисти по таргетиране на различни групи хора в социалните мрежи, партньорства с различни организации, специализирани училища, посолства, сдружения. Други причини, поради които работодателите ни търсят, са недостатъчен вътрешен ресурс за подбор, стартиране на нови големи проекти, изискващи масов подбор за кратко време, специфични изисквания за дадена роля, която изисква по-индивидуален подход към търсенето, пестене на време и средства и най- вече гаранцията, която получават от нас

Успешно разделиха свързани в гръбначния стълб близначки (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639436

Единайсетмесечни сиамски близначки бяха разделени в резултат на маратонска хирургична интервенция в детска болница в района на Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес. Успешно разделени сиамски близначки отпразнуваха 18-ия си рожден ден Екип, включващ над 50 медици, допринесе за извършването на деликатната хирургична операция, свързана с разделянето на Балени и Белани Камачо в педиатрията "Мария Ферери

Експертът на Евроспорт матс Виландер: Впечатлен съм от Григор

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-neshto-1532632.html

/КРОСС/ Ескпертът на Евроспорт Матс Виландер направи коментар за представянето на Григор Димитров в „Аустрелиън оупън" до момента и шансовете му срещу Рафаел Надал в полуфинала на турнира, който предстои на 27-и януари, петък. Харесва ли Ви това, което виждате от Григор Димитров дотук в Мелбърн?Има нещо различно в Григор Димитров, което ми харесва. Преди винаги съм смятал, че тактиката му е трудно разбираема - в нея имаше от всичко по нещо. Но сега изглежда, че той е разбрал какво е най-добре да прави с оръжията, с които разполага. А това е да играе агресивно от форхенд, но и от бекхенд. Да взема топката рано. Да използва бекхенда си по правата повече отколкото преди. Григор има мощен сервис, но силата му е в придвижването. А сега, когато се приближава до най-добрите в света - силата трябва да е в концентрацията. Мислите ли, че Григор ще бъде стреснат от Надал?Мисля, че това може да се случи. Защото това е Рафа, не защото са на полуфинал. Трудно е да му се даде печеливша рецепта, защото ще му се наложи да удари много топки. Кога ще избере да излезе на мрежата? Ще бъде ли отдаден на риска и агресията? Какво мислите за характера на Григор?Мисля, че вече е помъдрял много. Много повече, отколкото при полуфинала на „Уимбълдън". Винаги казваме, че това е просто един мач. Всъщност полуфиналът не е обикновен мач. Това ще бъде най-важният мач в кариерата му по много причини. Ако го спечели ще си направи подарък - финал на Голям шлем

"Юнайтед" прави "Олд Трафорд" втория най-голям клубен стадион в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6016633

"Юнайтед" прави "Олд Трафорд" втория най-голям клубен стадион в ЕвропаРъководството на "Манчестър Юнайтед" планира да направи "Олд Трафорд" вторият най-голям клубен стадион в Европа, увеличавайки капацитета му до 88 000 места, съобщи "Гонг". Добавянето на повече от 12 000 седалки ще започне с нови 7500 на трибуната "Сър Боби Чарлтън". Преди време се обсъждаше подобна промяна, но тя не беше възможна,

Общинска полиция във Варна с право да мести коли от паркове и градинки

http://www.moreto.net/novini.php?n=342304

Общинските полицаи във Варна могат местят спрени в паркове, градини и детски площадки превозни средства без знанието на собствениците им. Това гласи заповед на кмета на морската столица от 20 януари, научи Moreto.net. С документа на Общинска полиция се дават правомощия да контролира за спазването на правилата за паркиране и за движение на пешеходците, както и за правилното използване на алармените инсталации, монтирани в коли и товарни автомобили за тяхна охрана.

"Нова република" с покана за обединение към "Да, България" и десни личности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906571_nova_republika_s_pokana_za_obedinenie_kum_da_bulgariia/?ref=rss


Началото на "надпартийната платформа" "Нова република" беше дадено със заявка за широко обединение в център-дясно и покана за предизборно обединение с партията на Христо Иванов "Да, България". В очаквания дълго време проект на лидера на ДСБ Радан Кънев освен ДСБ засега участват Гражданският съвет, сдружение "Обединени реформатори", "Гражданска платформа" и Сдружението на българите в Македония РАТКО. До Радан Кънев застанаха депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок – Петър Славов...

Уволниха чиновник заради шега с Борисов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639437

Служител на инспекцията по труда в Габрово е отстранен от работа, защото е сложил колаж с критичен надпис към премиера в оставка Бойко Борисов. Служителят е отстранен за уронване престижа на институцията. Това е 57-годишният инженер Илиян Владов. Твърди, че намерил този надпис в интернет, разпечатал го и го закачил в кабинета си. Първо го обвинили в политическа агитация. А после - че уронва престижа на Инспекцията по труда. "Въпросното нещо съм го приел от смешната страна. Все пак като български гражданин имам право на мнение.Свободно. Не като...

Европа трябва да остане единна въпреки опитите да се издигат нови стени

http://www.cross.bg/pytin-opitite-prezident-1532631.html

/КРОСС/ Европа трябва да остане единна въпреки опитите да се издигат всевъзможни стени, заяви руският президент Владимир Путин пред студенти от Московския държавен университет (МГУ). Путин цитира думите на Лев Толстой, че „няма нищо по-противоестествено от войната". „Но най-естественото е да помним тези трагедии и да правим всичко възможно те да не се повтарят", заяви Путин. „Историята пишат тези, които остават живи. Но тези, които остават живи, никога не бива да забравят тези, които са им дали тази възможност", каза още рускияьт президент, цитиран от ТАСС.  

Полицията спипа серийни крадци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639434

Полицията задържа двама серийни крадци, на 27 и 28 години, след тяхна акция в новопостроена кооперация в комплекс „Меден рудник". Няколкото „удара", които направили били на обувки, дрехи, велосипед и подобни. Вещите били оставени на междуетажните площадки на блока. Има свидетели и записи от охранителни камери, показващи недвусмислено тяхното участие в кражбите. Арестувани са за 24 часа.  ...

Легендата Матс Виландер: Впечатлен съм от Григор. Виждам у него воля за победа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6016978

Легендата Матс Виландер: Впечатлен съм от Григор. Виждам у него воля за победаЕскпертът на "Евроспорт" Матс Виландер направи коментар за представянето на Григор Димитров в „Аустрелиън оупън“ до момента и шансовете му срещу Рафаел Надал в полуфинала на турнира, който предстои на 27 януари, петък. - Харесва ли Ви това, което виждате от Григор Димитров дотук в Мелбърн? - Има нещо различно в Григор Димитров, което ми харесва.

Христо Иванов: "Да, България" е дългосрочен проект, който не се изчерпва с тези избори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639433

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че първо иска да види крайния състав на Нова Република преди да коментира възможно ли е обединение или не. Ето какво още каза Иванов: Иванов: Избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната "Да, България" все още е в процес на регистрация. Имаме много сериозна вътрешна дискусия за това как да се явим на изборите и по какъв начин да оформим постигането на една от ключовите си цели, ко...

Владимир Висоцки днес щеше да навърши 79

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639435

Руският гений с дрезгавия глас днес щеше да навърши 79 години. Той напусна този свят през юли 1980 година, но остави своите незабравими и неповторими стихове, песни, театрални и филмови роли. Неизменната китара, острият ум, вродената интелигентност и безкрайната харизма на Висоцки и днес вълнуват. Кръстиха улица на Владимир Висоцки Неговите песни "Кони привередливые", "Утренняя гимнастика", "Песня о друге" са класика, а дрезгавият му глас е познат за хилядите му почи...

Матс Виландер: Григор е различен, все едно някой е натиснал копчето

http://offnews.bg/news/n_1/n_645404.html

Ескпертът на Евроспорт Матс Виландер направи коментар за представянето на Григор Димитров в „Аустрелиън оупън“ до момента. Шведът, който има 7 титли от Големия шлем, оцени шансовете му срещу Рафаел Надал. - Харесва ли Ви това, което виждате от Григор Димитров дотук в Мелбърн? - Има нещо различно в Григор Димитров, което ми харесва. Преди винаги съм смятал, че тактиката му е трудно разбираема – в нея имаше от всичко по нещо. Но сега изглежда, че той е разбрал какво е най-добре да прави с оръжията, с които разполага. А това е да играе агресивно от форхенд, но и от бекхенд. Да взема топката рано. Да използва бекхенда си по правата повече отколкото преди. Григор има мощен сервис, но силата му е в придвижването. А сега, когато се приближава до най-добрите в света – силата трябва да е в концентрацията. - Мислите ли, че Григор ще бъде стреснат от Надал? - Мисля, че това може да се случи. Защото това е Рафа, не защото са на полуфинал. Трудно е да му се даде печеливша рецепта, защото ще му се наложи да удари много топки. Кога ще избере да излезе на мрежата? Ще бъде ли отдаден на риска и агресията?! - Какво мислите за характера на Григор? Мисля, че вече е помъдрял много. Много повече, отколкото при полуфинала на „Уимбълдън“. Винаги казваме, че това е просто един мач. Всъщност полуфиналът не е обикновен мач. Това ще бъде най-важният мач в кариерата му по много причини. Ако го спечели ще си направи подарък – финал на Голям шлем. - Изненадaн ли сте от Григор тази седмица? - Видях го как игра в Бризбън в началото на месеца и тогава бях изненадан. Сега съм впечатлен. Има нещо различно, все едно някой е натиснал копчето. Колкото и упорито и неуморно да работиш в тренировките, все някога трябва да се натисне копчето. Всичко се свежда до спечелването на мача. На корта друго няма значение. В тенис отношение това е борба на живот и смърт. За първи път виждам това у Григор. Виждам у него волята за победа – както у Мъри и Федерер. Не всеки я притежава. - Смятате ли, че Григор вярва в шансовете си да спечели „Аустрелиън оупън“? - Говорих с него след победата му над Гофен и мисля, че да. Той е уверен, но в същото време е и реалист. Знае на какво в играта си трябва да обърне внимание. Той работи с Роджър Рашийд, а когато си бил при него няма начин да не си подготвен физически. Григор ме впечатлява с това, че не е самоуверен, но знае, че ще намери начин. Той просто трябва да намери начин да спечели титла от Големия шлем. Ако нямаш желанието за това – никога няма да спечелиш нищо.

Над половината от китайските градове са покрити със смог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016902

Над половината от китайските градове са покрити със смогНад половината от 338-те градове в Китай, наблюдавани от министерството на опазването на околната среда, съобщиха за замърсяване на въздуха, предаде ДПА. Общо 57,8 на сто от градовете подадоха данни за замърсяване днес. Особено голям е процентът им в Северен Китай, съобщава министерството. Най-малко 7 на сто от градовете съобщават за наличието на

Условна присъда за главна счетоводителка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639432

Наказание от пет месеца „Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години бе определено на Иванка Г., обвинена от Районна прокуратура – Берковица за извършено от нея престъпление по чл. 205, ал. 1, т. 1 вр. чл. 201, ал. 1 от НК. Тя се призна за виновна за това, че в периода от 01.01.2014 г. до 21.08.2015 г. като длъжностно лице – главен счетоводител на две училища в с. Замфирово и гр. Берковица присвоила чужди пари, поверени й в това й качество да ги управлява. Общата им сума възлиза на 5 579,18 лв. С деянията си обвиняемата причинила имот...

Тръмп обеща "голямо разследване" за измами на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/25/2906564_trump_obeshta_goliamo_razsledvane_za_izmami_na_izborite/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп, който продължава да настоява, че на спечелените от него избори е имало големи измами, съобщи, че ще поиска разследване.

Тази седмица президентът каза, че заради това, че било позволено на 5 милиона души без право на глас да участват в изборите, той бил изгубил т.нар. народен вот. По неокончателни данни опонентът му Хилъри Клинтън е събрала почти 3 милиона гласа повече от участвалите в изборите, но тя не спечели достатъчно гласове на членове на Избирателната...

Ryanair с рекордни продажби у нас, пуска билети по 12,99 паунда

http://offnews.bg/news/n_1/n_645400.html

Нискотарифният превозвач Ryanair обяви рекордно високи резервации за полети от София за летния сезон, за който ще лети до 17 нови дестинации и ще изпълнява два полета дневно до Лондон. Авиокомпанията ще превозва до Атина, Баден-Баден, Барселона, Берлин, Бирмингам, Брюксел, Кастелон, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпул, Мадрид, Меминген (Германия), Милано, Рим, Стокхолм и Тревизо. Компанията ще предлага и повече полети до Лондон - ще лети до летище Станстед два пъти дневно. Превозвачът ще изпълнява общо 84 полета седмично от базата си в София, където ще има базирани три самолета. Инвестицията в тях е за 300 милиона долара. Компанията отбеляза рекордно високите резервации в България с промоционални билети по 12,99 паунда за полети през февруари и март. Резервациите за тях трябва да бъдат направени до полунощ в петък, 27 януари. Наскоро Ryanair премести всичките си полети на новия Терминал 2 на летище София.

20% от младите българи не са спортували никога

http://www.moreto.net/novini.php?n=342302

Повечето от половината от българите между 15 и 29 години спортуват рядко – един-два пъти на месец. 30% от младежите у нас обаче твърдят, че спортуват редовно – два пъти седмично. Това сочат данните на Годишния доклад за младежта за 2015 г.

Румен Радев обяви състава на служебното правителство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-obiavi-systava-na-slujebnoto-pravitelstvo-232778/

Огнян Герджиков ще има четирима заместници, служебният кабинет започва работа на 27 януари

Радан Кънев прави „Нова Република“

https://vesti.bg/radan-kynev-pravi-nova-republika-6064614

Съпредседателят на ПГ на РБ кани за обединение „Да, България“, създадена от бившият правосъден министър Христо Иванов

Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639429

Държавата увеличава с 50 лева заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата" и на психолозите и мениджърите по програмата „Активиране на неактивни лица". Това е заложено в плана за субсидирана заетост през 2017-та година, одобрен на днешното заседание на правителството. Той предвижда мерки и програми, които ще осигурят работа на 23 хиляди безработни, а над 11 хиляди души ще бъдат включени в обучение, което да ги направи конкурентоспособни на трудовия пазар. От 1 януари 2017 г. минималната раб...

Спират музиката на Мадона от радио в Тексас заради речта й от "Женския марш"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016748

Спират музиката на Мадона от радио в Тексас заради речта й от "Женския марш"HITS 105 в Тексас, САЩ изиска спирането на излъчване на песни на Мадона поради изявлението си на „Женския марш“, съобщи The Independent. Музиката на Мадона е извадена от плейлиста на радиото за неопределено време. Поп иконата изнесе реч пред близо 500 000 души по време на женското шествие, когато каза,

Съставът на новия служебен кабинет (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906545_sustavut_na_noviia_slujeben_kabinet_obnovena/?ref=rss


След като във вторник президентът Румен Радев назначи проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател, днес подписа указ за служебния кабинет. В него са назначени четирима вицепремиери и още 15 министри. Указите вече са публикувани на сайта на Държавен вестник и ще излязат в утрешния извънреден брой.

Служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз-2018 е дългогодишният международен секретар на БСП Деница...

Съставът на новия служебен кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906545_sustavut_na_noviia_slujeben_kabinet/?ref=rss


След като във вторник президентът Румен Радев назначи проф. Огнян Герджиков за служебен министър-председател, днес подписа указ за служебния кабинет. В него са назначени четирима вицепремиери и още 15 министри.

Служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз-2018 е дългогодишният международен секретар на БСП Деница Златева. Тя обикаляше страната заедно с Румен Радев по време на предизборната му кампания. Била е...

Следващият доклад на ЕК - в края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016874

Следващият доклад на ЕК - в края на годинатаСледващият доклад на Европейската комисия за България ще е в края на годината, стана ясно в сряда. Продължаването на мониторинга по правосъдието над България не пречи на нейното ротационно председателство на Съвета на ЕС от 1-ви януари 2018 г., коментира пред журналисти в Брюксел първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс: Няма никакво

Свързани лица няма да участват в търгове за отдаване под наем на държавни имоти

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/svyrzani-lica-niama-da-uchastvat-v-tyrgove-za-otdavane-pod-naem-na-dyrjavni-imoti-232773/

След промени в Закона за държавната собственост се ограничават правата на областните управители при сделки с държавни имоти

Денят в снимки – 25 януари

http://www.dnes.bg/index/2017/01/25/deniat-v-snimki-25-ianuari.329886

Българска агитка за Гришо и симпатично полицейско куче

Ужас! Кристалина Георгиева предупреди за шоково поскъпване на горивата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276332_%D0%A3%D0%B6%D0%B0%D1%81%21+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%

 Световната банка прогнозира сериозен ръст на цените на горивата. Това се отбелязва в доклада Commodity Markets Outlook, стана ясно от съобщение на главен изпълнителен директор на Световната банка.
"Според последния ни доклад, посветен на пазарите на суровини, цените на горивата ще нараснат до 55 долара за барел през 2017-та, което е скок с 29%, в сравнение с миналата година", пише Кристалина Георгиева.

Преди дни Международната агенция по енергетика съобщи, че световното петролно производство спада за първи път от месеци, тъй като Саудитска Арабия и други страни производителки спазват поетия ангажимент да намалят добива.
 


Кой кой е в кабинета "Герджиков"

http://www.cross.bg/slyzheben-ministur-politika-1532630.html

/КРОСС/ Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република БългарияПроф. Огнян Герджиков е председател на 39-тото Народно събрание и депутат от НДСВ в два поредни мандата. Свален от опозицията заради блокирането на опит за дебат по сделката с „Булгартабак" по време на парламентарния контрол.Роден е през 1946 г. Преподавател по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Депутат е и в 40-тото Народно събрание, в което председателства Комисията по правата на човека и вероизповеданията. Носител на орден "Стара планина". Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазванетоИлко Семерджиев е стоматолог и политик. Заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 година до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата. Семерджиев бе разследван заради подписан от него договор с американската фирма "АремисСофт" докато беше шеф на здравната каса

За пръв път Съдът на ЕС реши, че Русия въоръжава сепаратисти в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/25/2906527_za_pruv_put_sudut_na_es_reshi_che_rusiia_vuorujava/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз призна за законни санкциите срещу руския производител на зенитни системи "Алмаз Антей" и за пръв път ясно декларира, че Москва въоръжава сепаратистите в Източна Украйна.

Присъдата е по повод иск на компанията, производител и на противовъздушните комплекси "Бук", с който тя се опитваше да размрази блокираните си сметки и активи.

Като припомня, че това е първото дело за замразяване активи на руска компания заради кризата в Украйна, съдът мотивира...

Граничният контрол в Шенген се удължава с още 3 месеца

http://www.investor.bg/evropa/334/a/granichniiat-kontrol-v-shengen-se-udyljava-s-oshte-3-meseca-232776/

Проблемът с недостига на персонал по външните граници на ЕС остава въпреки бързото сформиране на новата гранична агенция

Владимир Костов със смразяващ кръвта анализ: Следващите 15 седмици може да ни струват скъпо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276331_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%BD

 Дали си представяме динамичността и съдбовността, които ще характеризират предстоящите 15-ина седмици в хода на нашия днешен свят? В Астана, столицата на Казахстан, "тройката" Русия, Иран и Турция, но най-вече волята и дипломатическото умение на Москва, събраха около една маса сирийския режим и неговите опоненти. Последните не само си говориха очи в очи, но постигнаха и съгласие да продължат на 8 февруари преговорите вече в Женева. Това пише Владимир Костов в свой анализ, цитиран от Епицентър.бг
На световния икономически форум в Давос Китай най-отговорно заяви, че ако САЩ, по една или друга причина, се оттеглят от лидерската роля в глобализацията, то той е готов да я поеме.
 
В края на седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп ще проведе първата си среща на високо равнище с лидера на една друга страна.
 
Логично, и заедно с това много символично, този лидер е премиерът на Великобритания Тереза Мей, обявила само преди няколко дни програмата си за реализиране на Брекзит-а, т.е. излизането от ЕС.

И това е само началото на тези 15-ина седмици, които са белязани в календара отсега до към средата на май.
 
В тях сигурно ще намерят място срещи на Доналд Тръмп с други лидери. В една или друга форма "ще бъде поставена на масата" бъдещата съдба на редица международни споразумения, или многостранни организации. Включително такива като НАТО, ЕС, или ООН.
 
Ще се проведат президентски избори във Франция, а може би и в други страни. Но в края на краищата, едно множество от политически събития и особено двустранни прояви, не е нещо толкова необичайно за нашето време.
 
Има обаче една особеност, която вече бележи и сигурно ще се засилва, при всяка последваща проява или събитие. И тази особеност е, която се очаква да превърне тези предстоящи седмици, в нещо съвсем ново по характер и по влияние върху съвременната геополитика. Имам предвид увереността, че при всички тези прояви, било то при съгласие, било то при сблъсък, държавите ще защитават по-открито и по-категорично от когато и да било, всяка своя национален интерес и своята национална амбиция.
 
И на тази основа ще се формират и нови сътрудничества и съюзи, но и нови противопоставяния и конфликти. Далеч не всичко ще се реши или свърши, както се казва, през този, в края на краищата, непродължителен период от време. Но направеното, или поне заявеното през тези седмици, ще тежи много при по-нататъшния ход на събитията.

Случайността, или съдбата, пожелаха точно в този период да имаме служебно правителство и политическите сили да са в битка за резултата от насрочените вече парламентарни избори. И най-добри лични качества на току-що избрания президент и на вече назначения от него премиер на служебното правителство, не могат в очите на външния свят да променят реалната обстановка:
 
България е пред избори със всичките условности и несигурности, които носи по определение подобен период. Всеки евентуален партньор на страната ни, ще има това на ума си и то ще влияе на отношението му към нас сега и на готовността му за проекти в бъдещето. Най-малкото по баналното: Ами, да видим първо изборите...

Това че основните политически опоненти се готвят с хъс и с яка амбиция да водят предизборната борба не е за упрек. Обратното би ни обезпокоило и разтревожило. Но въпросът, който е пред обществото ни, е дали в тази борба те ще забележат и ще оценят значението на това, което ще характеризира света в тези именно седмици, които са пред нас: извеждането на челно място, по най-ярък и категоричен начин, на националния интерес и амбиция.
 
Дали ще си дадат сметка за въобразимите, а и невъобразими, щети, които нашата страна и общество неминуемо ще понесат, ако не покажем, че сме в крак с останалите и не изоставаме в този фантастичен сблъсък на национални идентичности и ценности. 

Нека никой не си позволява да заблуждава себе си и другите с разсъждения от типа: Сега е важно да спечелим изборите! Сетне ще се обединим и ще се покажем като нация... и т.н., и т.н.

Сетне, т.е. някъде от май нататък, когато, ако е живот и здраве, ще имаме правителство и подкрепящо го парламентарно мнозинство, ще бъде късно. И щетите ще трябва да бъдат платени скъпо и прескъпо. Това, което може ефикасно да защити интереса ни като нация и общество, е да съумеем в хода на изборната кампания да покажем, че още сега сме сплотени в името на определени национални амбиция и идеал. Тогава може би и евентуалните ни партньори ще ни погледнат с по-други очи. И ще имат по-друга нагласа и за размяна на мнения и за проекти за контакти и дори съюзи.

Отговорността за подобно мислене и политически стъпки е най-първо на президента и на премиера на служебното правителство. Но нека не ги товарим с неосъществими очаквания. Успех в това дело, което е израз на съдбовния интерес на българската нация и общество, може да бъде постигнат само ако президент, премиер и всички отговорни политически лидери си подадат искрено ръце и действат заедно. 

Друг път просто няма.

Два нови строежа ще изникнат до Иракли

http://offnews.bg/news/n_1/n_645403.html

Два нови строежа са одобрени от бургаската екоинспекция в близост до „Иракли“. И двата проекта са за бунгала, в местността „Кладери“, на Васил Саръстов и Димитър Саръстов. Имотите са по над 5 дка и попадат в урбанизирана територия, се посочва в решението на РИОСВ - Бургас. Според директора Тонка Атанасова, няма вероятност да се окаже отрицателно въздействие на видовете, които са в защитените зони „Емине“ и „Емине – Иракли“. От екоинспекцията посочват, че в имотите не попадали пясъчни дюни, показвала го справката в техните информационни масиви. Отделно, парцелите попадали в територията на бившите пионерски лагери, тоест – в урбанизирана територия. Решението и за двата проекта е подписано на 13 януари, публикувано е на страницата на РИОСВ – Бургас на 17 януари, а срокът за обжалване е 14 дни. В района вече има изграден ваканционен комплекс, а институциите дадоха зелена светлина и за строежа на винарна до него.

Роберт Фицо към гражданите: Скъсайте високите сметки за ток и газ

http://econ.bg/Новини/Роберт-Фицо-към-гражданите-Скъсайте-високите-сметки-за-ток-и-газ-_l.a_i.736164_at.1.html

Словашкият премиер Роберт фицо е бесен на енергийните компании, които използват пропуските в закона и изпращат на гражданите, на училищата и на...

Варненец се жалва от снежни препятствия по велоалеите

http://www.moreto.net/novini.php?n=342287

От купчините струпан сняг по част от велоалеите в центъра на града се жалва читател на Moreto.net в писмо до редакционната ни поща. По думите на Пламен Петров при почистването на площите пред някои от магазините и учрежденията в Гръцката махала събраният сняг просто е струпан върху трасетата за велосипедисти.

Зигмар Габриел ще е новият външен министър в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016870

Зигмар Габриел ще е новият външен министър в Германия Издигнатият за кандидат канцлер от Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц официално започна кампанията си на извънредно събрание на извънредно събрание на парламентарната си фракция. Той призова партията си към повече самочувствие, независимо от ниския й рейтинг в момента. В същото време досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел

Вижте състава на служебното правителство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639428

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът реши: Ще има избори на 26 март 2017 г., служебен премиер ще бъде Герджиков Служебното правителство е в следния състав: Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република Бъ...

ОФИЦИАЛНО от "Дондуков" 2! Радев назначи служебното правителство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276330_%D0%9E%D0%A4%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%9E+%D0%BE%D1%82+%22%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%22+2%21+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D1%81%

 Със свой указ президентът Румен Радев назначи служебното правителство на Република България. Ето и окончателния състав на правителството, което ще започне работа на 27 януари. 
Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България;

Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването;

Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната;

Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове;

Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;

Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи;

Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите;

Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика;

Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката;

Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи;

Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието;

Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата;

Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните;

Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката;

Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма;

Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

От президентството съобщават още, че на 27 януари 2017 г., от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

ЕК: България постигна огромен, невероятен и впечатляващ напредък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639427

Отчитаме огромен, невероятен и впечатляващ напредък на България през последните 10 години. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по повод поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Излезе докладът за България - вижте какво пише в него Почти сме постигнали целите, добави той. Твърдо съм уверен, че може и трябва препоръките, представени днес, да бъдат изпълнени до края на мандата на ...

Победа за юношите на БК "Шумен" над Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639426

Юношите на БК Шумен записаха втора победа в А група, регион „Североизток" този сезон. Това съобщиха от баскетболния клуб. Момчетата, водени от Янко Янков, надделяха трудно с 63:60 срещу Ънстопабъл Добрич като гост в мач от 8 кръг на надпреварата. Двубоят започна равностойно, и двата отбора държаха минимална разлика, липсата на почти месец игрова практика си личеше и двата съперника допускаха грешки в нападение. Шумен заигра по-добре в атака, но силни изяви в борбата под кошовете помагаха на Ънстопабъл да стига до втори и трети шанс за стрелба и...

Вижте новата колекция на Армани (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6016814

Вижте новата колекция на Армани (Галерия)Италианският дизайнер Джорджо Армани показа най-новата си колекция по време на модно ревю в

Общинските съветници от Гоце Делчев подготвят заседание за 31 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639425

Първото за тази година заседание на Общинския съвет в град Гоце Делчев е насрочено за 31 януари. От вчера съветниците в постоянните комисии започнаха подготовка. Те трябва да обсъдят и гласуват програмата за управление и разпореждане с общински имоти, бюджета на общината за 2017 Г. , план за работата на общинския съвет, списък на освободените от такса смет граждани и фирми, определяне размера на заплатите на кметовете и други теми....

Надал: Трябва да покажа най-добрия си тенис, за да имам шанс срещу Григор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906368_nadal_triabva_da_pokaja_nai-dobriia_si_tenis_za_da/?ref=rss


Трябва да покажа най-добрия си тенис, за да имам шансове да спечеля. Това заяви носителят на 14 титли от Големия шлем Рафаел Надал за предстоящия си мач срещу Григор Димитров.

Двамата ще излязат на корта в петък от 10,30 ч., за да определят втория финалист на Australian Open.

"Григор е много уверен, играе много добре и знам, че ще бъде много труден мач. Ще се боря за всяка топка и ще опитам да продължа да играя силно", каза още Надал след победата срещу Милош Раонич в...

Думата разреши на руснаците да бият жените си, стига да не ги пращат в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016810

Думата разреши на руснаците да бият жените си, стига да не ги пращат в болницаРуската Дума одобри почти единодушно проектозакон за намаляване на наказанията за домашно насилие, съобщи ТАСС. Предложението на практика декриминализира домашното насилие, ако то не се повтаря прекалено често и не води до значителни физически наранявания като счупени кости или мозъчно сътресение, пише "Дневник".

Президентът назначи служебния кабинет, вижте състава му

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-naznachi-slujebnija-kabinet-vijte-systava-mu-news_589840.html

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Служебното правителство е в следния състав: Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Републ

Starbucks иска да открадне шефа на Microsoft

https://news.bg/ceo/starbucks-iska-da-otkradne-shefa-na-microsoft.html

Дали Сатя Надела ще стане част от екипа на компанията ще стане ясно през март

"Газпром" има интерес към Трансадриатическия газопровод

http://www.investor.bg/surovini/365/a/gazprom-ima-interes-kym-transadriaticheskiia-gazoprovod-232771/

Проектът може да даде търсения от компанията алтернативен достъп до европейските пазари

Радев с първи думи към Тръмп

https://vesti.bg/bulgaria/radev-s-pyrvi-dumi-kym-trymp-6064613

В понеделник новоизбраният президент подписа първи укази, а днес прати и първо поздравление - за встъпването в длъжност на американския си колега

Осъдиха двама, изтеглили 1050 лева от чужда карта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639424

Двама мъже бяха осъдени в Смолян за тегленето на пари от дебитна карта без съгласието на титуляра. Обвинителният акт и на Окръжната прокуратура в града, съобщиха от институцията. Подсъдимите живеят в Чепеларе и са осъждани. На 13 май 2016 г. единият от тях успял да вземе дебитната карта на свой приятел, с когото същата вечер били в обща компания в заведение. На следващия ден, за времето от 00.37 часа до 05.36 часа, той използвал чуждата д...

Провокация срещу Румен Радев!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276329_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%21+

 

Чудовището Сорос финансира опитите за индулгенция на крадците от Прехода

 
Държавата е в процес на тотална дестабилизация, а задкулисието, дирижирано от обвиняеми и подсъдими олигарси се готви да атакуват легитимните власти, за да си осигурят индулгенция срещу разследвания. 
Зависими съдии от върхушката на политически ангажирания Съюз на съдиите в България отново се готвят да правят демонстрация пред Висшия съдебен съвет. Този път, защото “правителството” на съдебната власт не  е избрала за и.д. председател на Софийския районен съд протеже на досегашния ръководител на съда Методи Лалов, който в комбина с председателя на СГС Калоян Топалов се опитват да си осигурят контрол над районните магистрати.

Всичко това се прави, за да може лобито на ССБ, предвождано от Лалов и Топалов, да могат да си осигурят достатъчно гласове за бъдещия състав на ВСС, който трябва да се избере след пет месеца. 
 

Очакванията са на протест, освен зависими от Лалов и от Топалов съдии, както и служители от СГС и СРС, да се включат и професионални протестъри от партиите на политическите аутсайдери Радан Кънев и Христо Иванов. Двамата са участвали в координирането на протеста и изобщо не е случайно, че той е насрочен само ден след доклада на ЕК по правосъдие и вътрешен ред. Кънев и Иванов разчитат на Доклада, за да го ползват като бухалка срещу органите на държавната власт у нас. Крайната цел е ясна – поставянето на прокуратурата под тотална политическа доминация. 

Сценарият на кукловодите от задкулисния кръг “Капитал” е да дестабилизират държавата преди предсрочните парламентарни избори, като по модела на румънските метежи от последните дни, да атакуват прокуратурата, за да попречат на разследвания за престъпна приватизация и борсови далавери. Протестът пред ВСС е удар и срещу президента Румен Радев, който само преди седмица положи клетва като държавен глава. Зависимият му предшественик – Росен Плевнелиев още преди десет дни анонсира, че ще излезе на барикадите.

Реално - утре протест на съдии пред ВСС няма има. Ще има сбор на професионални протестъри, политически аутсайдери и зависими съдии, обединяващо звено между които е и финансовия им донор – Джордж Сорос, основният спонсор на протестите и срещу новия американски президент Доналд Тръмп.  
Всеки съдия, който обаче реши да се прави на протестър и така реално да заяви подкрепа за ГМО-партиите на олигархията, трябва да отговори на въпроса 
кога ще работи, за да няма бавно правосъдие, а българските граждани да не вярват в Темида. Защото протест на съдии пред ВСС е амнистия за олигарсите и крадците на Прехода.

Ивайло КРАЧУНОВ

Всеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639421

Всеки ден в България една жена умира от рак на маточната шийка. Заболяването е второ по честота сред онкологичните в световен мащаб. Това съобщиха специалисти днес, по повод десетата Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка, която отбелязваме от 22-и до 28-и януари. Раковият регистър показва, че у нас всяка година от този вид рак заболяват 1100 жени. Според лекарите посредством имунизация и редовни профилактични прегледи смъртността и заболяемостта от рак на маточната шийка могат да бъдат намалени с 94%....

Неправоспособни шофьори хванаха полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639423

Двама неправоспособни водачи са установени в селата Морава и Бряговица. Вчера при провеждане на специализирана полицейска операция е изършена проверка на  лек автомобил "Опел Астра", управляван от неправоспособен 24 - годишен мъж от същото село. В хода на проверката е установено, че водачът е седнал зад волана в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото нарушение. Същия ден в село  Бряговица,  служители на РУ – Стражица са извършили проверка на лек автомобил "Хюндай", управляван от 53-годишен мъж от същото село. В ход...

Съдия, адвокат и Пламен Кела в един глас: Не съм маймуна!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016742

Съдия, адвокат и Пламен Кела в един глас: Не съм маймуна!Днешният опит за старт на процеса за убийството на Димитър Стаматов - Мастара от преди 14 г. отново бе безплоден, но краткото съдебно заседание се оказа наситено с любопитни моменти. За обвинения като пряк убиец - Бойко Стоянов, делото приключи преди 12 години. Той получи 20-годишна присъда, излежа близо 13 г. и вече е освободен условно предсрочно.

Управител на дружество в несъстоятелност е предаден на съд за умишлен банкрут

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639422

Районна прокуратура - Разлог внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Александър Д. за извършени от него престъпления против правосъдието и кредиторите, в качеството му на управител на дружество в несъстоятелност. Мъжът е едноличен собственик на капитала на „С." ЕООД в несъстоятелност. Дружеството е регистрирано с основна дейност - производство на бетон и бетонови изделия, високо и ниско строителство, инженерингова дейност и др. От 2003 г. за осъществяване на дейността си „С." ЕООД е разполагало със собствена производствена база в гр. ...

Владислав Стоянов преподписа с "Лудогорец" до 2020 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906540_vladislav_stoianov_prepodpisa_s_ludogorec_do_2020/?ref=rss


Националът Владислав Стоянов удължи договора си с "Лудогорец" до 2020 г.

Вратарят подписа новия си контракт в хотела на отбора в турския курорт Белек, където протича зимната подготовка на "орлите".

С разградчани Стоянов е четирикратен шампион на България и спечели наградата Футболист на годината за 2014 година, когато бе обявен и за вратар №1 в груповата фаза на Лига Европа. С "Лудогорец" той вече два пъти игра в груповата фаза на Шампионската лига.
...

Ето какво предстои в НДК през февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6016756

Ето какво предстои в НДК през февруари01 февруари /сряда/ Детският спектакъл "Усмихни се!" – едно специално внимание към най-малките и техните родители в тяхното прохождане, радост от общуването и първа среща с изкуството и кукления театър, можете да гледате на 1 февруари (сряда) от 11:00 часа в зала 4. От 17:00 до 19:00 часа в „Перото“ ще се състои оперна вечер,

Голяма част от домакинствата в Гърция са обеднели още повече

http://www.moreto.net/novini.php?n=342229

Средната класа в Гърция изчезва, 75 на сто от домакинствата на страната през 2016 г. са обеднели още повече заради продължилите години наред рестрикции, съпътстващото ги прекомерно облагане на доходите с данъци, а половината от гърците искат да емигрират.

Юсейн Болт загуби олимпийска титла заради допинг на съотборник

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906542_jusein_bolt_zagubi_olimpiiska_titla_zaradi_doping_na/?ref=rss


Перфектната статистика на Юсейн Болт от олимпийски игри вече е нарушена. Световният рекордьор в спринтовете на 100 и 200 метра загуби единия от деветте си златни медала от игрите.

Той остава без титлата от щафетата на 4 х 100 метра от Пекин 2008, тъй като съотборникът му Неста Картър е с положителна допинг проба.

В момента МОК извършва повторен анализ на допинг проби от игрите в Лондон 2012 и Пекин 2008. Тестът на Картър е един от 454 избрани за нова проверка.
...

ИПА организира конференция на тема „Подготовка за европейските предизвикателства“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016796

ИПА организира конференция на тема
„Подготовка за европейските предизвикателства“Институтът по публична администрация (ИПА) организира конференция на тема „Подготовка за европейските предизвикателства“. Събитието ще се проведе утре, 26 януари, от 14 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет и е открито за представителите на медиите. По време на събитието ще бъдат разисквани ключови аспекти по актуални европейски въпроси.

Пет години от смъртта на големия Коста Цонев

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/pet-godini-ot-smyrtta-na-golemiia-kosta-conev-6064605

Безброй роли в киното и в театъра оставиха спомен за него в сърцата на хиляди българи

Юсейн Болт загуби единия си златен олимпийски медал заради допинг на съотборник

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/25/2906542_jusein_bolt_zagubi_ediniia_si_zlaten_olimpiiski_medal/?ref=rss


Перфектната статистика на Юсейн Болт от олимпийски игри вече е нарушена. Световният рекордьор в спринтовете на 100 и 200 метра загуби единия от деветте си златни медала от игрите.

Той остава без титлата от щафетата на 4 х 100 метра от Пекин 2008, тъй като съотборникът му Неста Карта е с положителна допинг проба.

Очаквайте подробности!

#BREAKING Olympics chiefs strip Jamaica of 2008 4x100m relay win; Bolt loses gold— AFP news agency (@AFP) January 25, 2017...

As Orchids Wither ще подгряват на Аugust Burn Red на концерта им на 14 август

http://offnews.bg/news/n_1/n_645398.html

Американската техникъл и метълкор формация Аugust Burn Red избраха за подгряваща група As Orchids Wither за концерта си в София в столичния клуб "Mixtape 5" на 14 август това лято. As Orchids Wither е група, сформирана в началото на 2014 година. Свирили са в повечето големи градове в България, а през 2015 г. подгряват на Carnifex заедно с Redound от София. През 2016 г. правят дебют на гръцката сцена. Групата Аugust Burn Red беше номинирана през декември миналата година на наградите "Грами" в категорията за най – добро метъл изпълнение с песента си „Identity”, редом с Slipknot, Lamb of God, Sevendust и обявените по - късно за победители - Ghost. Билети за концерта на цена от 30 лв. може да намерите в мрежата на ticketlogic.bg  или в The Wrong Bar, София.

Радев назначи служебното правителство. Ето го, представя го в петък в 10 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016790

Радев назначи служебното правителство. Ето го, представя го в петък в 10 ч.На 27 януари 2017 г., от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. Със свой указ президентът Румен Радев назначава служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Огнян

Котето Пух, което трогна с изкуствените си лапи

https://vesti.bg/bulgaria/koteto-puh-koeto-trogna-s-izkustvenite-si-lapi-6064615

За първи път у нас бяха поставени изкуствени протези на коте, а видът му умили мнозина

Официално: Вижте пълния списък на министрите в служебния кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_645399.html

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Служебното правителство е в следния състав: Огнян Стефанов Герджиков - служебен министър-председател на Република България; Илко Тодоров Семерджиев - служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването; Стефан Динчев Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната; Малина Валентинова Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове; Деница Златкова Златева - служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018; Пламен Димитров Узунов - служебен министър на вътрешните работи; Кирил Миланов Ананиев - служебен министър на финансите; Гълъб Спасов Донев - служебен министър на труда и социалната политика; Спас Владимиров Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Драгнев Найденов - служебен министър на външните работи; Мария Енчева Павлова - служебен министър на правосъдието; Рашко Любомиров Младенов - служебен министър на културата; Ирина Стойнова Костова - служебен министър на околната среда и водите; Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието и храните; Христо Владимиров Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Венков Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Ангелов Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Станимирова Дашева - служебен министър на младежта и спорта. Биографии на служебните министри ще бъдат качени днес на интернет страницата на президентската институция. На 27 януари 2017 г., от 10.00 часа на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

Котка получи нов шанс за живот след революционна операция у нас

http://www.mediapool.bg/kotka-poluchi-nov-shans-za-zhivot-sled-revolyutsionna-operatsiya-u-nas-news259305.html

Десетмесечният котарак Пух, загубил задните си крайници при автомобилен инцидент, получи нов шанс за живот след революционна операция, извършена успешно за първи път у нас от български ветеринарен лекар. Функцията на крайниците на Пух бе възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца. Иновативната високотехнологична операция, извършена от Д-р Владислав Златинов (Централна ветеринарна клиника - София), включва костно вграждане на титаниеви импланти, към които се прикрепват специално изработени външни протези. Този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis-ITAP) е все още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света. Интересното в случая е, че първоначалният опит на най-изявения иноватор – проф. Ноел Фицпатрик (Великобритания), въвел този метод във ветеринарната медицина, бива използван дори за подобрение и на методите, прилагани в хуманната медицина. <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/NT53upkgtv4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Това е рядък случай, в който постижение във ветеринарната медицина помага в развитието на съответната област на хуманните специалисти. “Трогателната история на Пух, завършила с щастлив край, ще даде надежда на други пациенти“, сподели д-р Златинов и разказва, че е стартирал дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните. „Вече оперирахме други две котки и едно куче (чрез ITAP метода), които са в процес на възстановяване. Индикациите за протезиране са тежки травми или злокачествени образувания по крайниците – доскоро третирани единствено с ампутация. Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в ситуацията на Пух и живота на пациентите“, допълва той. Проектът е благородно подкрепен от Let’s Adopt Bulgaria, организация за защита на животните и Ортовет Медикъл, единствената българска фирма за производство на протези за животни.

Вижте как откраднаха кола с куче в нея, софиянец плати 22 500 лв. да му ги върнат (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016788

Вижте как откраднаха кола с куче в нея, софиянец плати 22 500 лв. да му ги върнат (видео)Исках си кучето, не ме интересуваше колата, казва мъжът, който смята, че е набелязан Бивш кадър на Министерството на земеделието и храните плати 22 500 лв. откуп, за да си върне откраднатата кола, в която било и любимото му куче. Александър Атанасов смята, че е бил набелязан от бандитите. След като напуснал министерството,

Президентът Радев назначи служебното правителство

http://www.cross.bg/slyzheben-ministur-ministur-predsedatel-1532629.html

/КРОСС/  Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България

Над 130 български школа били пред закриване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639420

Над 130 български школа са заплашени от закриване заради решението основно образование да се завършва в седми, а не в осми клас. За това алармира варненският общински съветник и лидер на движение "Възраждане" Костадин Костадинов. Периодът за завършване на прогимназиално образование бе скъсен с влезлите в сила миналата година промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Така в края на тази учебна година ще се дипломират два випуска - седмокласници, и осмокласници, които завършват основно образование. Това ще доведе до рязко нама...

Тръмп нареди разследване на избори измами, твърди че милиони са гласували нелегално

http://www.mediapool.bg/tramp-naredi-razsledvane-na-izbori-izmami-tvardi-che-milioni-sa-glasuvali-nelegalno-news259304.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще нареди "голямо разследване" за измами по време на изборите в САЩ през ноември, съобщи Асошиейтед прес. Той писа в Туитър тази сутрин, че разследването ще засегне регистрираните избиратели в повече от един щат, "тези, които са нелегални и дори тези, които са регистрирани в списъците, а са мъртви (и много от тях отдавна)". Тръмп добави, че "в зависимост от резултатите от разследването, ние ще затегнем процедурите за гласуване". Вчера той заяви пред конгресни лидери, че може би до пет милиона души са гласували нелегално на изборите през ноември, но Белият дом не подкрепи с никакво доказателство неговото твърдение. Малко след това говорителят на Белия дом Шон Спайсър потвърди мнението на президента на редовния всекидневен брифинг. Той уточни, че "според проучвания и доказателства, предоставени на вниманието на Тръмп, 14 процента от гласувалите на изборите не са американски граждани". В изборите на 8 ноември м.г. кандидатът на републиканците изгуби народния вот, в който съперницата му Хилари Клинтън получи 2.9 милиона гласа повече от него, но той спечели изборите благодарение на разпределението на представителите на щатите в изборната колегия. Тръмп получи подкрепата на 304 членове на изборната колегия, а Клинтън - на 227. Тръмп възприема болезнено загубата на масовия народен вот в изборите и натрапчиво преживява това, че легитимността на неговото президентство се оспорва от демократите и от медиите, казват негови помощници и приближени. Неговият говорител Шон Спайсър на два пъти засегна пряко тази тема, включително и вчера, повтаряйки отново недоказаното твърдение на Тръмп, че той е загубил масовия вот, защото между и 3 и 5 млн. имигранти, живеещи нелегално в САЩ, са пуснали бюлетини в урните. АП отбелязва, че вече всички 50 щати са финализирали документите за изборните резултати и не са съобщили за такива масови измами, за каквито Тръмп твърди. Според Спайсър Тръмп се позовава на "информация, която му е била предоставена". Ако твърденията на президента се окажат верни, това би била най-крупната изборна измама в историята на САЩ. Тя, по ирония на съдбата, ще повдигне същите въпроси за легитимността на президентството на Тръмп, които сега той се опитва да избегне. Спайсър обаче упорито избягваше въпроса дали администрацията на Тръмп ще разследва обвиненията, отправени от президента. Конгресменът демократ Илайджа Къмингс - член на комисията по надзор и реформиране на правителството в Камарата на представителите, каза днес, че неговата комисия вече е разпратила писма до генералните прокурори във всички 50 щати, с които се изисква да докладват за каквито и да са констатирани изборни нередности.

Тийнейджъри отиват на съд за побой над роми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639419

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу непълнолетните Цветан А., Теодор И., Майкъл Б. и Оливър К. за употреба на насилие срещу другиго поради етническа принадлежност. Цветан А. ще отговаря пред съда и за нанесена лека телесна повреда по ксенофобски подбуди. Късно през нощта на 22.06.2015 г. в гр. Враца, в двора на НУ „Иван Вазов", четирите момчета нанесли множество удари с палка и клон от дърво на лица от ромски произход. На третия пострадал - Ц.К., вследствие на удар, била причинена разкъсно-контузна рана на дясна в...

Евродокладът: Съмнения за неправомерно влияние във ВСС, политически ангажиран главен прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/25/2906341_evrodokladut_sumneniia_za_nepravomerno_vliianie_vuv/?ref=rss


Засилени съмнения за неправомерно влияние във Висшия съдебен съвет, ключово значение на предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет и на председател на Върховния административен съд, ограничен напредък в борбата с корупцията и необходимост от нов антикорупционен закон и ефективен и нов орган за борба с корупцията.

Това са само част от констатациите в доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество, който беше публикуван днес. Той обхваща...

Поредно запрашаване на въздуха в Девня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1639418

Наднормено съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) е регистрирано в Девня и във вторник. Това показват данните от автоматичната измервателна станция "Девня - Изворите", сочи справка в ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух в страната. При прагова стойност от 50.0 µg/m3 (микрограма на кубически метър) датчиците на станцията са отчели 1.32 пъти повече ФПЧ. Основна причина за запрашаването на въздуха е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения и промишления сектор, съчетано с неблагоприятните метеорологични услов...

В Кувейт екзекутираха 7 души, включително и член на кралската фамилия

http://www.cross.bg/vklyuchitelno-ybiiistvo-kyveiit-1532628.html

/КРОСС/ В Кувейт екзекутира седем души в централния си затвор, включително и член на кралската фамилия Ал Сабах. Това се казва в съобщение, публикувано от държавната агенция KUNA, цитирана от "Франс прес". Чрез обесване са екзекутирани шестима мъже и една жена, се допълва в съобщението. Двама от екзекутираните са от Кувейт, включително Фейсал Абдулла ал Джабер ал Сабах, който е осъден на смърт за убийство. Останалите са осъдени за различни престъпления, включително убийство, опит за убийство, отвличане и изнасилване.

Съд за варненец обвинен, че държи кокаин и марихуана с цел разпространение

http://www.moreto.net/novini.php?n=342288

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 28-годишния Велико В. за държане с цел разпространение на високорисковите наркотични вещества кокаин и марихуана. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.

ГЕРБ оставя държавната хазна на плюс с 1 млрд. лв.

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/gerb-ostavia-dyrjavnata-hazna-na-plius-s-1-mlrd-lv--232765/

Над 12,9 млрд. лв. е фискалният резерв в края на годината. Държавата е похарчила около 7% по-малко, отколкото е било предвидено

Уволниха чиновник заради шега с Борисов

http://www.cross.bg/tryda-vladov-prestizha-1532627.html

/КРОСС/ Дисциплинарно уволнение заради шега с премиера. Служител на инспекцията по труда в Габрово е отстранен от работа, защото е сложил колаж с критичен надпис към премиера в оставка Бойко Борисов. Служителят е отстранен за уронване престижа на институцията. Това е 57-годишният инженер Илиян Владов. Твърди, че намерил този надпис в интернет, разпечатал го и го закачил в кабинета си. Първо го обвинили в политическа агитация. А после - че уронва престижа на Инспекцията по труда. "Въпросното нещо съм го приел от смешната страна. Все пак като български гражданин имам право на мнение. Свободно. Не като преди 1989 година", смята Владов. Процедурата по уволението му продължила повече от месец. Сигналът срещу него бил подаден до централата на Главната инспекция по труда. "Разберете ме. Не съм компетентна да казвам и да се произнасям. Уволнила го е Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда". Дори мисля, че е анонимно", заяви Катя Колева, директор на „Инспекция по труда"-Габрово. "Държавен служител може да се уволни без някаква конкретна причина, 21-и век не е като 17-и век да смятаме, че някой може да работи на едно място 50 години", коментира Николай Василев, бивш вицепремиер. След запитване на NOVA от централата на агенцията ни изпратиха писмено становище. В него повтарят мотивите от заповедта за уволнение на Владов - че е уронил престижа на службата. Самият той ще търси правата си в съда.  

Целият ГЕРБ в Пловдив иска Борисов да води листата за трети път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016714

Целият ГЕРБ в Пловдив иска Борисов да води листата за трети пътЦветанов и Менда Стоянова са сред най-харесваните за следващия парламент С пълно единодушие структурите на ГЕРБ в Пловдив са номинирали за водач на листата Бойко Борисов. Събранията са проведени в шестте районни организации. Премиерът в оставка безапелационно има най-много гласове, съобщиха от градската централа на партията.

Преговорите в Астана показаха границите на това, което Русия, Турция и Иран могат да постигнат в Сирия

http://www.mediapool.bg/pregovorite-v-astana-pokazaha-granitsite-na-tova-koeto-rusiya-turtsiya-i-iran-mogat-da-postignat-v-siriya-news259303.html

Мирните преговори в Казахстан между сирийското правителство и опозицията бяха успех за международните гаранти, но показаха границите на това, което Русия, Турция и Иран могат да постигнат по решаването на шестгодишния конфликт. Двете страни се събраха за първи път от девет месеца, макар и за кратко и без да получат удовлетворение. Също така за първи път Москва, Анкара и Техеран ръководиха такива разговори, а САЩ присъстваха единствено като наблюдатели. Фактът, че преговорите изобщо се състояха, беше успех за дипломацията, който разкри нарастващото влияние на трите страни в Близкия изток и намаляващото влияние на Вашингтон в началото на президентския мандат на Тръмп. Ръководителят на руската делегация Александър Лаврентиев приветства разговорите, проведени в столицата на Казахстан Астана, като "раждането" на нов формат за преговори. Имаше надежди, че те ще увеличат шансовете за провеждане на преговори с посредничеството на ООН в Женева другия месец. В края на двата хаотични дни Москва, Анкара и Техеран подкрепиха влязлото на 30 декември 2016 г. нестабилно примирие между воюващите страни в Сирия и се споразумяха да контролират спазването му. Въпреки това, преговорите не протекоха по план и разкриха, че и трите страни, които искат да посредничат при конфликта в Сирия, имат проблеми с доверието. Това подсказва, че може би трябва да включат Вашингтон и държавите от Персийския залив по-пълноценно, за да имат шанс да постигнат окончателно споразумение. Това може да се окаже трудно, след като преговорите разкриха сериозни различия между Москва и Техеран, особено по въпроса за включване на САЩ в бъдеще. Държавните медии в Иран цитираха ирански официални представители, които казаха, че никакво бъдещо участие на САЩ не би било приемливо, а главният руски преговарящ Лаврентиев обяви, че ще приветства включване на Вашингтон в процеса. "Руснаците вече ще видят колко са трудни партньорите им", каза западен дипломат. При предишните кръгове на преговорите с посредничеството на ООН в Женева Москва не можеше да диктува условията, както в Казахстан, защото САЩ и Западът успяха да размият ролята й, допълни дипломатът. Този път Москва за първи път усети какво е да си на горещия стол. Преди време руският външен министър Сергей Лавров беше изразил съжаление за провала на подкрепяните от ООН преговори в Женева и ги беше нарекъл "напразно седене". Главният руски преговарящ в Астана Лаврентиев оцени положително преговорите в Казахстан, но и не скри дипломатическите пречки. Той няколко пъти се оплака колко са трудни разговорите. Западни пратеници, които неофициално присъстваха, за да следят развитието на преговорите от коридорите на хотела, се смесиха с репортерите, за да се опитат да разберат целта на срещата. Имаше много спекулации дали Русия иска втора среща, в която да се обсъдят повече подробности по неясното заключително комюнике. "Честно, объркани сме. Защо Русия се занимава с това сега? Какво се промени, че иска да се дезангажира военно и да се ангажира политически?", каза един дипломат. Западни дипломати се събраха във фоайето на хотел "Риксос", в който се проведоха разговорите, докато навън валеше сняг. Чуваше се как обсъждат дали да опитат местните специалитети с конско месо в ирландския пъб в хотела, където се носеха облаци цигарен дим. В един момент в понеделник вечерта представители на казахстанското външно министерство започнаха да търсят екскурзоводи, които да разходят сирийските бунтовници в местните търговски центрове, след като очевидно им беше казано, че опозицията иска да си напазарува на изгодни цени. Проблеми с легитимността В залата за преговори бунтовници и западни дипломати поставиха под въпрос ролята на Иран и съюзниците й. "Руснаците излязоха от ролята си на участник в боевете и сега се опитват да станат гарант. Сблъскват се с много пречки от страна на ливанските шиитски милиции на Хизбула, Иран и режима", каза Мохамед Алуш, ръководител на делегацията на сирийската опозиция. Западни дипломати посочиха, че и те смятат Иран за едно от основните препятствия към постигането на прогрес. Един от тях заяви, че не е сигурно, че Техеран иска спиране на огъня и политически преход. Москва информира, че е дала на бунтовниците проект за нова конституция, съставена от руски специалисти, за да ускори споразумението за политически преход. Не е ясно обаче какво съдържа документа или какво смятат бунтовниците за него. Преговорите завършиха със съвместно комюнике на Русия, Турция и Иран, с което те се ангажираха да създадат механизми за контрол над нестабилното примирие в Сирия. Бунтовниците обаче не го подкрепиха. Вместо това, те излязоха с отделно предложение за спиране на огъня и оспориха легитимността на Иран като посредник, тъй като според тях ирански милиции нарушават примирието. Комюникето узакони иранските "кръвопролития" в Сирия, се оплака още Алуш, и не засегна ролята на шиитските милиции в боевете с бунтовниците. Бунтовниците, които за първи път бяха представени и от военни, а не само от политически фигури, също не показаха готовност да отстъпят от искането си президентът Башар Асад да се откаже от поста си възможно най-скоро - нещо, което Дамаск няма да приеме. За някои от тях посредничеството на Русия е изглеждало неловко. "Ние не сме против Русия, защото е Русия, но за нас е проблем, че руски изтребители участваха заедно с режима в избиването на народа ни", каза Осама Аби Заид, говорител на опозицията. "Ако тази й роля приключи, няма да имаме проблем." Делегацията на сирийското правителство си имаше свои проблеми с посредниците в преговорите - тя оспори легитимността на Турция с мотива, че Анкара е нарушила суверенитета й чрез навлизане на армията й в Северна Сирия. Преговори очи в очи В нито една делегация нямаше представители на високи позиции, а Вашингтон беше само наблюдател и бе представляван от посланика си в Казахстан. С изключение на един държавен служител от ОАЕ, който присъстваше неофициално, нямаше арабски пратеници. А основният неуспех - Москва не успя да накара двете страни да седнат една срещу друга, въпреки че руският преговарящ Лаврентиев каза преди това, че главната цел е провеждане на преговори очи в очи. Бунтовниците се отказаха от това с мотива, че не могат да седнат на една маса с хора, отговорни за толкова кръвопролития. Така Москва трябваше да се задоволи с индиректни разговори, а двете делегации си разменяха съобщения чрез посредници. Някои дипломати казаха, че опозицията е отказала преки преговори. Според други е имало опасения, че ръководителят на делегацията на режима Башар Джафари, който има репутация на груб и рязък човек, ще засили напрежението и затова непреките разговори биха имали по-голям успех. От самото начало имаше разногласия по формата и дневния ред. Опозицията настояваше разговорите да са насочени единствено към спиране на огъня, за което подкрепяните от Иран милиции трябва да напуснат Сирия. Но режимът, насърчен от това, че преговорите се водят и с посредничеството на верния му съюзник Русия, а балансът на силите в сухопътните сражения е в негова полза, заяви, че има възможност да се настоява за примирие, като Асад запази властта си - червена линия за бунтовниците. Встъпителните изказвания разкриха тези разделения. Ръководителят на делегацията на бунтовниците Алуш нарече сирийското правителство "кървав деспотичен режим", а Джафари, който водеше делегацията на правителството, обвини преговарящите от опозицията, че защитават "военни престъпления" и се държат грубо и непрофесионално. Джафари също така подчерта, че офанзивата на правителството срещу долината Уади Барада, откъдето Дамаск основно се снабдява с вода, ще продължи, въпреки че бунтовниците я смятат за нарушаване на примирието. "След като 7 милиона души в Дамаск нямат вода, офанзивата ще продължи", каза Джафари. Андрей Кортунов, генерален директор на намиращия се в Москва Руски съвет по международни отношения, неправителствена организация, близка до външно министерство, заяви за Ройтерс, че разговорите са "по-добре от нищо". "Но няма магическа формула", допълни той. По БТА

Сметната палата награди председателят на НС Цецка Цачева, Менда Стоянова и Диана Йорданова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6016754

Сметната палата награди председателят на НС Цецка Цачева, Менда Стоянова и Диана ЙордановаПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателлят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова бяха наградени от Сметната палата за приноса им за усъвършенстването на законодателството в областта на одита и финансовата отчетност и за развитието на одитната институция. Те са отличени за личния им принос за подобряването на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване